Contact Bronckhorst Midden

13 februari 2018

Contact Bronckhorst Midden 13 februari 2018


'Ons hart ligt in de wijk'

De wijkagenten van Bronckhorst: Fons Bouwmeister (Hengelo), Cor Kleijkamp (Vorden), Wouter Pol (Zelhem) en Harm Baarslag (Steenderen). Op de foto ontbreekt Jack Witmarsum, de wijkagent in Hummelo en Keppel. Foto: Luuk Stam

Wijkagenten van Bronckhorst stellen zich voor

Door Luuk Stam

BRONCKHORST - Met vijf wijkagenten (één van hen ontbreekt op de foto) is het team van wijkagenten in de gemeente Bronckhorst sinds begin dit jaar weer op volle sterkte. Als nieuwe wijkagent van Zelhem heeft Wouter Pol zich gevoegd bij Fons Bouwmeister (Hengelo), Harm Baarslag (Steenderen), Cor Kleijkamp (Vorden) en Jack Witmarsum (Hummelo en Keppel).

De wijkagenten zien het verbinding maken met de burgers als hun grootste uitdaging. "Het is heel belangrijk om mensen te spreken en te weten wat er speelt", vertelt Harm Baarslag. "Daar grijpen we ook elk moment voor aan. We maken een praatje met bezoekers van een bijeenkomst of een feestje, maar ook met iemand die de tuin staat te schoffelen." Door dichtbij de burgers te staan, willen de wijkagenten proberen om incidenten te voorkomen en eventuele brandjes vroegtijdig te blussen. Uiteraard is dit niet altijd mogelijk. "En een wijkagent is ook niet overal nodig", benadrukt Fons Bouwmeister. "Bij ernstige meldingen komt gewoon de politie. Daar moeten mensen 112 voor bellen."

Voor de wijkagenten vormen woninginbraken een speerpunt. In de dorpen, maar zeker ook in het buitengebied. "Er rijden hier dagelijks verdachte auto's door het buitengebied", geeft Bouwmeister aan. "De argwaan bij mensen zou dan ook groter moeten zijn. De tijd dat je de achterdeur nog open kon laten, is echt voorbij. Ook hier in Bronckhorst." Voor het buitengebied in Bronckhorst is er het Keurmerk Veilig Ondernemen Buitengebied, waarbij bewoners, ondernemers, politie, brandweer en gemeente samenwerken om criminaliteit en overlast te voorkomen. Onder andere door het gebruik van appgroepen. "Dat werkt goed en je ziet ook dat dit landelijke navolging krijgt", vertelt Bouwmeister.

Naast hun werk in Bronckhorst draaien de wijkagenten ook mee in andere diensten. Zo kun je ze zomaar tegenkomen op een evenement elders in de regio. Officieel moeten ze 80 procent van hun tijd aan hun werk als wijkagent besteden. Dat lukt lang niet altijd, iets dat de agenten zelf ook betreuren. "We zijn in de eerste plaats allemaal heel erg betrokken bij de wijk en bij de mensen in onze wijk", benadruk Harm Baarslag. "Ons hart ligt in de wijk."

De wijkagenten zijn bereikbaar via het algemene nummer 0900-8844.
Ook zijn Fons Bouwmeister (@polhengelo), Cor Kleijkamp (@polvorden) en Wouter Pol (@polzelhem) te volgen via Twitter.
Daarnaast hebben de wijkagenten in de gemeente Bronckhorst een gezamenlijke Facebookpagina.

facebook.com/politiebronckhorst

Sjef de Jong overleden

Het pand aan de Onderstraat waar het Dickens Museum zetelde. Foto: Liesbeth Spaansen

BRONKHORST – Zaterdag 10 februari is Sjef de Jong overleden. De oprichter van het Dickens Museum werd 87 jaar. Het overlijdensbericht van Sjef, beter bekend als de personage Scrooge uit 'A Christmas Carol' van Charles Dickens, stond te lezen op de Facebook pagina van Het Land van Jan Klaassen in Braamt. Daar wordt zijn levenswerk, het Dickens Museum, voortgezet.

Door Liesbeth Spaansen

In 1988 maakten Sjef en zijn vrouw Alie een droom waar: een museum over het werk en leven van Charles Dickens in Bronkhorst. Het stadje was daarvoor een fraai decor. Naast het museum waar Sjef de Jong rondleidingen verzorgde, had hij nog een passie: voorstellingen opvoeren in zijn eigen theater en rondleidingen verzorgen. Alie stond in de museumwinkel. Dertig jaar lang was het Dickens Museum een begrip en niet alleen in Bronkhorst zelf.
Sjef zijn gezondheid ging hem parten spelen en hij moest stoppen met zijn werk. Hij was toen al 82 jaar! Hij beruste zich erin dat het museum werd voortgezet door Alie en vele vrijwilligers. Maar zonder Sjef was de sfeer in het museum anders en een moeilijke keuze werd gemaakt: het pand ging in de verkoop. Na twee jaar wordt een andere eigenaar gevonden en gaat de zoektocht verder naar iemand die de museumstukken wil overnemen.
Het Dickens Museum sloot half oktober 2017 zijn deuren voor het publiek. De wens de Dickens-collectie bij elkaar te houden, kwam uit. Deze wordt ondergebracht in Het Land van Jan Klaassen in Braamt.

Sjef de Jong wordt in familiekring begraven.

Zilver voor turnster Indy Hoftijzer

Zilveren medaillewinnares Indy Hoftijzer, Lisa Klein-Bramel en Isa Sessink van Achilles. Foto: PR

Turnsters vierde divisie van Gymvereniging Achilles: Lisa Klein-Bramel, Isa Sessink en Indy Hoftijzer turnden hun tweede plaatsingswedstrijd in Doetinchem. Indy Hoftijzer werd tweede.

Knollendarp zet zichzelf nog steviger op de kaart

Carnavalsvierders vermaken zich op het festivalterrein in Knollendarp. Foto: Luuk Stam

HENGELO - Knollendarp kan weer een geslaagde editie van het carnaval bijschrijven. Opnieuw wisten honderden carnavalsvierders dit weekend de weg naar het centrum van Hengelo te vinden. Carnavalsvereniging De Peardeknuppels had het festivalterrein hier voor deze editie uitgebreid ten opzichte van voorgaande jaren.

Door Luuk Stam

Bezoekers konden dit jaar in speciale garderobe-units voor de ingang van de feesttent hun jas ophangen. Ook waren op dit voorterrein munten en eten te verkrijgen. Andere jaren leidde het ophangen van de jassen en de rij bij de muntverkoop geregeld tot opstoppingen. De klachten die daarop binnenkwamen, deden De Peardeknuppels besluiten om dat dit jaar anders – en beter – op te lossen.

Het weekend begon vrijdagmiddag al met het kindercarnaval. In een lange stoet trok de basisschooljeugd onder aanvoering van Prins Dennis de eerste richting de residentie van De Peardeknuppels, café De Zwaan. Ook de kinderen toonden zich echte carnavalsvierders en maakten volledig uitgedost in de meest uiteenlopende creaties een feestje in de feesttent.

Vrijdagavond was het de beurt aan DJ Mental Theo om het feest ook voor de rest van Knollendarp in gang te zetten. Honderden bezoekers maakten mee hoe hij hier de voetjes van de vloer kreeg. Zaterdagmiddag was het tijd voor de kroegentocht waarbij Prins Dennis en zijn gevolg onder muzikale begeleiding de verschillende horecagelegenheden in het dorp aandeden.

De inmiddels traditionele carnavalsoptocht van Knollendarp beleefde zondagmiddag een zonovergoten editie. Hier trok onder meer een Jamaicaans bobsleeteam de aandacht. Opvallend was ook het grote aantal deelnemende kinderen in de optocht, teken dat De Peardeknuppels ook de jongste jeugd weten te bereiken.

Na de optocht was er de tweede editie van Hengelo Draait Door, waar Hengelose DJ's van vroeger en nu hun krachten bundelden. Met Swansation White sloot DJ Tony Star het carnaval in Knollendarp af. Hij was ook vorig jaar al van de partij en gaf aan graag terug te willen komen. In een volledig in het wit gehuld café De Zwaan gingen de Knollendarpers nog één keer uit hun dak.

Alhoewel, voor de echte fanatiekelingen was er ook nog de maandag. Met een bus trokken De Peardeknuppels naar 's-Heerenberg waar een enkeling zelfs de door de Hengelose carnavalsvereniging nieuw in het leven geroepen stempelkaart compleet wist te maken. Deze doorgewinterde carnavalsvierders zullen volgend jaar dan ook zeker van de partij zijn. Dan bestaan De Peardeknuppels tien jaar. Al blijft het natuurlijk carnaval. Op hét jubileum is het nog een jaar langer wachten.


Column

Lieve mevrouw uit Vorden,

Dank u wel voor de kaart. Ik trof hem donderdag op de deurmat, nadat ik thuiskwam met de boodschappen voor mijn grieperige dochter. (Beschuit en komkommer leken haar lekker en verlichtend). Het was exact op het juiste moment, alsof u het had aangevoeld. Zo'n moment waarop het belangrijk zijn kan dat iemand laat weten dat je gezien en gewaardeerd wordt.

Niet dat het slecht met me gaat hoor, maar u was gewoon op tijd. Ik deel niet alles in de krant, snapt u? Alhoewel ik best besef dat ik vaak persoonlijke verhalen vertel, zeg ik toch ook niet snel de dagen soms lang en donker te vinden. Ik denk dat u dat wellicht herkent, het is soms alsof de kou me handenwringend naast het bed staat op te wachten.

Nogmaals bedankt voor de kaart, de afbeelding van het olieverfschilderij op de voorzijde deed me glimlachen. Hoe tekenend dat u in een schrijven aan mij koos voor de opgewekte, ontspannen boer die lachend naar de man in zijn grijze maatpak staart; de sigaar in zijn zuinige mond ademt ongeduld uit en zijn horloge lijkt in tijdnood. In het dagelijks leven laveer ik vaak tussen die man en die boer in, al snapt u best wie ik eigenlijk het liefste zijn wil.

Ondanks dat uw woorden licht en dankbaar waren zag ik de lichte hapering in uw handschrift wel. Dat bibbertje dat verraadt dat u weet wat leven is. Het ontroert me enorm dat u de moeite heeft genomen mijn gedicht vanuit de krant te kopiëren en deze in de kaart bij te voegen, u wist vast dat ik het origineel nog niet in mijn bezit had. Ik heb me even afgevraagd hoe u mijn adres heeft achterhaald. Maar ik weet zeker dat u zo lief bent als mijn oma was, dus die gedachte leek me de moeite niet waard.

Wat ongelooflijk zacht dat u mij alle goeds op al mijn wegen wenst, het maakt me een dankbaar mens dat u mij dat in alle oprechtheid zegt. Waar ik het aan verdien weet ik niet, maar ik heb goede hoop dat ik uw dagen zo af een toe een extra glimlach bezorg. U zult vast vaker genieten van de dingen, want u hebt uw hart geopend voor iets dat ik heb gemaakt. En ik mocht zomaar naar binnen wandelen.

Er was laatst op een feestje een meneer die mij - gelijk u - kende uit de krant, hij had gedacht dat ik heel ernstig zijn zou in het echt. En dat terwijl ik liever huppel dan wandel, al moet ik daarbij mijn bekkenbodemspieren wel in de gaten houden. U hebt daarentegen meteen gelezen wie ik ben, daarom ben ik dankbaar dat u uw adres hebt bijgevoegd in de tekst. Zodat ik binnenkort bij u langskomen kan, met iets lekkers. Ik denk dat u wel thuis bent. Dan kunnen we praten over mannen met sigaren, dochters met griep en dat ik best nog een oma gebruiken kan. Tot dan.

Met de lieve groeten van,
Eva Schuurman


Repair Café Hengelo

Cartridges en mobiele telefoons kunnen worden ingeleverd bij het Repair Café Hengelo. Foto: PR

HENGELO - Donderdag 15 februari is het Repair Café geopend van 15.00 tot 20.00 uur. De vrijwilligers staan weer klaar om samen de meegebrachte kleding te herstellen of te vermaken en defecte apparaten te repareren. Ook voor een praatje met de vrijwilligers en een kopje koffie is een ieder welkom.

Sinds 1 februari kunnen ook cartridges en mobiele telefoons worden ingeleverd bij het Repair Café, zodat deze op een goede wijze verwerkt en vernietigd kunnen worden.
Tot ziens in het Repair Café, Kerkstraat 15 in Hengelo.


www.repaircafehengelogld.nl

Verkiezingscampagne begint met het plakken van posters

De politieke partijen die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Bronckhorst trapten de verkiezingscampagne af met het plakken van posters. Foto: Luuk Stam

BRONCKHORST - Leden van de zeven politieke partijen die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Bronckhorst trapten op zaterdag 10 februari hun verkiezingscampagne af. Niet met een flink debat of door de straat op te gaan, maar met het plakken van posters. Dat gebeurde samen in één van de hallen van de gemeentewerf in Hengelo.

Door Luuk Stam

"Netjes naast elkaar plakken, niet over elkaar", sommeert burgemeester Marianne Besselink de leden van de politieke partijen aan het begin van de zaterdagochtend. Een opmerking met een knipoog, want dit gezamenlijk plakken zorgt er juist voor dat iedereen de ruimte krijgt. Als ware behangers gaan de mannen en vrouwen dan ook aan de slag.

Als de grote rechthoekige borden op vakkundige wijze voorzien zijn van drie of vier posters, verhuizen gemeentewerkers ze naar een grote aanhangwagen en komt er een leeg bord voor terug. In rap tempo is ook die weer beplakt met politieke uitingen. Opvallend klein is de poster van de VVD. "Wij beginnen klein, maar we eindigen groot", aldus één van de leden.

De in totaal meer dan twintig met posters beplakte borden krijgen deze week allemaal een plekje in de verschillende kernen in de gemeente. In Bronckhorst doen CDA, VVD, Gemeentebelangen Bronckhorst, PvdA, D66, GroenLinks en ChristenUnie/SGP mee aan de gemeenteraadsverkiezingen.

De verkiezingen vinden plaats op woensdag 21 maart.


Bach en Italië

BRONKHORST - Het derde concert in de serie Bach in Bronkhorst in de Kapel van Bronkhorst vindt plaats op zondagavond 25 februari. Uitvoerders zijn Hans Rijkmans, viool en Joop van Goozen, orgel. Aanvang 20.00 uur.

In deze serie staan de zes sonates centraal die Bach schreef voor viool en clavecimbel. De clavecimbelpartij wordt bij deze gelegenheid uitgevoerd op het monumentale kabinetorgel van Hinsz uit 1739.
De eerste twee Bachconcerten waren een groot succes. In de programmering van deze concertserie wordt iedere keer een link gelegd tussen Bach en een verwant muzikaal thema. Dit keer is dat Bach en Italië, de bakermat van de vioolsonate. Naast de derde en vierde Bachsonate klinken sonates uit de prille barok en van Arcangelo Corelli, de grondlegger van het concerto grosso. Joop van Goozen: "Zo is mooi de ontwikkelingsgang te volgen van de sonatevorm: van de improvisatorische stijl in de vroeg-barok, via de formalisering in de hoog-barok naar de perfectionering van Bach in de laat-barok. Wat velen niet weten is dat Bach in zijn jonge jaren bewerkingen maakte voor toetsinstrument van concerten van Italiaanse componisten. Dat leverde spectaculaire stukken op. Als voorbeeld hiervan zal een door Bach gearrangeerd hoboconcert van Alessandro Marcello klinken."
De toegang van het concert is gratis; een vrije gift bij de uitgang is welkom.

Repair Café Hengelo

HENGELO - Donderdag 15 februari is het Repair Café geopend van 15.00 tot 20.00 uur. De vrijwilligers staan weer klaar om samen de meegebrachte kleding te herstellen of te vermaken en defecte apparaten te repareren. Ook voor een praatje met de vrijwilligers en een kopje koffie is een ieder welkom. Sinds 1 februari kunnen ook cartridges en mobiele telefoons worden ingeleverd bij het Repair Café, zodat deze op een goede wijze verwerkt en vernietigd kunnen worden. Tot ziens in het Repair Café, Kerkstraat 15 in Hengelo.

Samen een kop koffie drinken is gezelliger

Trees Schut en Gerrit Jan Temmink zijn de kartrekkers van de koffieochtenden in het Martinushuus. Foto: Alice Rouwhorst

BAAK – "Door te starten, hopen we er achter te komen of er behoefte is en wat we eventueel nog meer kunnen doen", zegt Trees Schut. Hiermee doelt ze op de koffieochtenden in het op te richten Martinushuus.

Door Alice Rouwhorst

Aan de grote tafel in de sacristie van de kerk zit zij samen met Gerrit Jan Temmink met een vers gezette kop koffie en iets lekkers erbij gezellig te praten. Precies wat straks hun bedoeling is, maar dan met veel meer dorpsgenoten. "In eerste instantie zitten we hier, want met de huiskamer in het leegstaande kerkgedeelte moet nog begonnen worden. Maar in deze ruimte kunnen we elkaar al prima ontmoeten. Niet alleen voor een bakje koffie, maar als de behoefte er is kunnen we ook een gezelschapsspel doen of straks bij mooi weer jeu-de-boulen of buiten koffie drinken", zegt Gerrit Jan. Hij benadrukt dat het duidelijk om een vrije inloopochtend gaat. "De één heeft het na een half uurtje al gezien en de ander blijft tot het middaguur. Het is geheel vrijblijvend en voor iedereen, jong en oud." Daarnaast kan in de huiskamer op termijn weer een kleine Boekspot ingericht worden die, na het verdwijnen van de St. Martinusschool, is ophouden te bestaan. "We hebben al veel vrijwilligers die graag hier koffie willen komen zetten. Zal ik ze even noemen? Dat zijn, naast ons tweeën, Leo Kasteleijn, Henriëtte Niks, Ilonka de Beij, Hannie Groot Roessink, Ria Joling, Dianne Janssen en Miranda Franck. Heel veel vrouwen, maar gelukkig ook twee heren. Elke keer zullen er twee vrijwilligers aanwezig zijn. Zij en wij willen de koffieochtenden graag tot een succes maken", zegt Trees enthousiast. "Wie weet loopt het zo goed dat we om twaalf uur een gezamenlijke lunch er aan vast kunnen knopen. Dat zou toch heel gezellig zijn! Of dat we van hieruit andere initiatieven kunnen ontplooien. We zullen zien. Aan ons zal het niet liggen. Eerst maar eens starten. Wij hebben er zin in en hopen dat we veel mensen mogen begroeten", besluit ze.

Vanaf 27 februari is op elke dinsdag- en donderdagmorgen de koffieochtend van 10.30 tot 12.00 uur in de sacristie tegen een kleine vergoeding van één euro per kopje.

Raad van Kerken Hengelo: 'Noaberviering'

HENGELO - 'De kracht van vriendelijkheid'. Zo luidt het thema van de noaberviering op zaterdag 17 februari, waarmee wordt aangesloten bij de internationale 'Doe Vriendelijk Dag'.

Sinds 2012 wordt vanuit de Raad van Kerken Hengelo een keer kwartaal op zaterdagavond een noaberviering gehouden. Noabervieringen zijn vieringen rond delen, leren, vieren en gastvrijheid met een oecumenisch en laagdrempelig karakter. Gezelligheid en ontmoeting zijn belangrijke elementen, evenals rust, meditatie, bezinning en ruimte voor persoonlijke geloofsbeleving. Iedereen is welkom in deze viering, die begint met ontmoeting. Aanvang 19.00 uur. Locatie: kerkgebouw Vrijzinnige Geloofsgemeenschap Hengelo Gld. aan de Banninkstraat.

Raad van Kerken Hengelo: 'Noaberviering'

HENGELO - 'De kracht van vriendelijkheid'. Zo luidt het thema van de noaberviering op zaterdag 17 februari, waarmee wordt aangesloten bij de internationale 'Doe Vriendelijk Dag'.

Sinds 2012 wordt vanuit de Raad van Kerken Hengelo een keer kwartaal op zaterdagavond een noaberviering gehouden. Noabervieringen zijn vieringen rond delen, leren, vieren en gastvrijheid met een oecumenisch en laagdrempelig karakter. Gezelligheid en ontmoeting zijn belangrijke elementen, evenals rust, meditatie, bezinning en ruimte voor persoonlijke geloofsbeleving. Iedereen is welkom in deze viering, die begint met ontmoeting. Aanvang 19.00 uur. Locatie: kerkgebouw Vrijzinnige Geloofsgemeenschap Hengelo Gld. aan de Banninkstraat.

Ruim duizend euro voor Hersenstichting

STEENDEREN - Van 29 januari t/m 3 februari heeft de collecteweek van de Hersenstichting plaatsgevonden.

Collectanten haalden in Steenderen, een gedeelte van Olburgen en gedeelte van Toldijk 1039.99 euro op. Alle collectanten en gulle gevers, hartelijk bedankt.

Elk jaar gaan ruim 18.000 collectanten langs de deuren om geld in te zamelen voor al die mensen die te maken hebben met hersenziekten en hersenaandoeningen. En dat kan iedereen overkomen, want 1 op de 4 mensen krijgt te maken met een hersenaandoening. De Hersenstichting zet zich in om hersenen gezond te houden, hersenaandoeningen te genezen en patiëntenzorg te verbeteren. Om dit te bereiken laten ze onderzoek doen, geven ze voorlichting en voeren ze vernieuwende projecten uit.

Wensen van verenigingen, scholen en stichtingen in vervulling

HENGELO - De SponsorKoning realiseert alle wensen van alle verenigingen, scholen en stichtingen in samenwerking met lokale winkels, horeca en de Albert Heijn in Hengelo Gld en omstreken. Op woensdag 7 februari waren afgevaardigde van Gymnastiekvereniging Achilles, SV Quintus, RVPC Hengelo, OBS de Rank en DVO aanwezig om de nieuwe actie 'SponsorKoning' af te trappen. Verenigingen die niet op de foto staan, maar wel meedoen zijn: PAX, Keijenburgse Boys en Oudheidkunde vereniging Hengelo.

Alle verenigingen, scholen en stichtingen in Hengelo en omgeving kunnen zich gratis aanmelden bij de SponsorKoning, een actie van de Albert Heijn. Het werkt als volgt: de deelnemende verenigingen, scholen en stichtingen krijgen een eigen pagina op de website www.sponsorkoning.nl/hengelo en kunnen leden, familie en vrienden vragen om een donatie te doen vanaf 10 euro. Als tegenprestatie ontvangt de donateur het SponsorKoning Sponsorboekje met aanbiedingen van de Albert Heijn, lokale winkels en horeca met een totale waarde van meer dan honderd euro. De opbrengsten worden door de organisaties besteed om hun wensen te realiseren.
Vanaf maandag 12 februari zijn de boekjes ook te koop in de Albert Heijn. Verenigingen, scholen of stichtingen kunnen zich gratis aanmelden via de website.

Potgrond en mestactie SV Quintus

HENGELO - Handbalvereniging SV Quintus is weer van start gegaan met de verkoop van potgrond, koemest en kunstmest.

Alle inwoners van Hengelo krijgen een bestelformulier in de brievenbus. Het bestelformulier is ook te downloaden via de site onder 'laatste nieuws'. Het formulier wordt op donderdagavond 22 februari of de dagen daarna (t/m 26 februari) door één van de leden thuis opgehaald. Wie de leden heeft gemist, kan een bestelling ook telefonisch doorgeven bij Anita Lahuis, 0575-520695, mailen naar info@svquintus.nl of inleveren op Waarleskamp 23. Uiteraard wordt de bestelling thuisbezorgd. Dit gebeurt op zaterdag 17 maart.
Quintus bezorgt in Hengelo (inclusief buitengebied) en Keijenborg. Alvast dank voor de bestelling en een goed tuinseizoen gewenst.

Duizend euro voor Hersenstichting

STEENDEREN - Van 29 januari t/m 3 februari heeft de collecteweek van de Hersenstichting plaatsgevonden.

Collectanten haalden in Steenderen, een gedeelte van Olburgen en gedeelte van Toldijk 1039.99 euro op. Alle collectanten en gulle gevers, hartelijk bedankt.
De Hersenstichting zet zich in om hersenen gezond te houden, hersenaandoeningen te genezen en patiëntenzorg te verbeteren. Om dit te bereiken laten ze onderzoek doen, geven ze voorlichting en voeren ze vernieuwende projecten uit.

Muziek die staat als een huis

Michel van der Krabben is een van de Muzikale Helden van Baak. Foto: Alice Rouwhorst

BAAK – De derde Muzikale Helden van Baak was er één om door een ringetje te halen. Zoveel muzikanten uit Baak en omgeving die voor deze gelegenheid in verschillende formaties even zoveel nummers ten gehore brachten voor een enthousiast publiek.

Het Steenderense Sirkelslag-team. Foto: PR

Vanaf negen uur dreunden de decibellen door de zaal bij café Herfkens. 'Laat me' van Ramses Shaffy en Liesbeth List was het kleine Nederlandstalige nummer en met 'Iedereen is van de wereld' van The Scene werd de avond met alle muzikanten op het podium in de moerstaal afgesloten. Alle andere nummers waren in het Engels. Gouwe ouwe en nieuwere hits volgden elkaar op. Niet altijd in een even rap tempo. "We missen nog een drummer…", maar eenmaal compleet stonden de nummers als een huis. Dit feit, de gemoedelijkheid op het podium en het onderlinge plezier en de inzet van de zeer diverse muzikanten maakten de avond tot een muzikaal succes en zeker voor herhaling vatbaar.

Jongeren op Sirkelslag scoren met geroosterde meelwormen

STEENDEREN - Met groot enthousiasme deed een groep jongeren uit Steenderen en omgeving op vrijdagavond 2 februari mee aan het evenement Sirkelslag. Dit jaar deden er bijna 600 groepen mee aan deze landelijke activiteit. Het team van Steenderense jongeren, afkomstig uit verschillende kerken, hadden zich hiervoor verzameld in zalencentrum Het Anker.

Via rechtstreekse live verbindingen en via Facebook en Twitter staan bij Sirkelslag alle groepen in verbinding met elkaar, om te zien hoe de wedstrijdverhoudingen liggen en om foto's en reacties met elkaar te delen. Ook dit jaar was de presentator Klaas van Kruistum, bekend van tv-programma's als Checkpoint en Zapplive. Als rode draad binnen dit geheel was gekozen voor het Bijbelse verhaal van koningin Esther, die door allerlei moeilijkheden heen en een keuze voor 'onvoorwaardelijke liefde' haar doel weet te bereiken. Voor de deelnemende jongeren waren er ook allerlei uitdagingen op gebied van communicatie, behendigheid en creativiteit, om het uiteindelijke doel te halen. Met bijzondere activiteiten, zoals het ondergaan van een schoonheidsbehandeling met slagroom en chips en zelfs het eten van geroosterde meelwormen met behulp van stokjes. Er was geen enkele Steenderense deelnemer die hiervoor terug schrok. Het leverde hen dan ook een maximale score aan punten op. Uiteindelijk kon de avond worden afgesloten met een feestje, passend binnen de traditie van het Purimfeest van koningin Esther.

Landelijke Sterrenkijkdagen

Het Achterhoeks Planetarium in Toldijk. Foto: PR

TOLDIJK - De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS) organiseert dit jaar wederom de Landelijke Sterrenkijkdagen. Ook het Achterhoeks Planetarium in Toldijk, gemeente Bronckhorst, heet belangstellenden van harte welkom. Het planetarium is geopend op vrijdagavond 23 en zaterdagavond 24 februari van 19.30 tot 22.00 uur. Entree is deze avonden gratis.

In Toldijk, aan de Hoogstraat 29, bevindt zich een stukje hemel op aarde. Henk Olthof bouwde hier onder andere vier verschillende planetaria. Het plafondplanetarium bouwde hij naar voorbeeld van het Friese Eisinga Planetarium, inclusief een ingenieus tandwielsysteem, waarvoor hij ook zelf alle berekeningen maakte. Heel bijzonder is 'Ruimteschip Aarde', waar men met ongeveer tien volwassenen of vijftien kinderen in kan om een unieke belevenis mee te maken. Door een draaiconstructie toont dit bolplanetarium de sterrenhemel vanaf Nederland, maar ook vanaf de evenaar en de Noordpool. Als het licht uit gaat, verschijnt er een indrukwekkende en haarscherpe sterrenhemel. Zelfs bij een bewolkte lucht kan men in Toldijk dus toch sterren kijken. Een vierde planetarium, 'de Wereld op zijn kop' toont de sterrenhemel van het zuidelijk halfrond.
Voor verdere informatie zie de website.


www.achterhoeksplanetarium.nl

Jongeren op Sirkelslag scoren met geroosterde meelwormen

Het Steenderense Sirkelslag-team. Foto: PR

STEENDEREN - Met groot enthousiasme deed een groep jongeren uit Steenderen en omgeving op vrijdagavond 2 februari mee aan het evenement Sirkelslag. Dit jaar deden er bijna 600 groepen mee aan deze landelijke activiteit. Het team van Steenderense jongeren, afkomstig uit verschillende kerken, hadden zich hiervoor verzameld in zalencentrum Het Anker.

Via rechtstreekse live verbindingen en via Facebook en Twitter staan bij Sirkelslag alle groepen in verbinding met elkaar, om te zien hoe de wedstrijdverhoudingen liggen en om foto's en reacties met elkaar te delen. Ook dit jaar was de presentator Klaas van Kruistum, bekend van tv-programma's als Checkpoint en Zapplive. Als rode draad binnen dit geheel was gekozen voor het Bijbelse verhaal van koningin Esther, die door allerlei moeilijkheden heen en een keuze voor 'onvoorwaardelijke liefde' haar doel weet te bereiken. Voor de deelnemende jongeren waren er ook allerlei uitdagingen op gebied van communicatie, behendigheid en creativiteit, om het uiteindelijke doel te halen. Met bijzondere activiteiten, zoals het ondergaan van een schoonheidsbehandeling met slagroom en chips en zelfs het eten van geroosterde meelwormen met behulp van stokjes. Er was geen enkele Steenderense deelnemer die hiervoor terug schrok. Het leverde hen dan ook een maximale score aan punten op. Uiteindelijk kon de avond worden afgesloten met een feestje, passend binnen de traditie van het Purimfeest van koningin Esther.


Ontstaan en spiritualiteit van kloosterorden

HENGELO - In Ons Huis Hengelo organiseert de werkgroep Inspiratie & Ontmoeting van de gezamenlijke kerken Hengelo Gld. op 22 februari van 20.00 tot 22.00 uur een gespreksavond onder leiding van pastoor Harry Scheve over het ontstaan van kloosterorden.

Pastoor Harry Scheve is lid van het Pastoraal Team van de parochie HH. Twaalf Apostelen Zutphen en omstreken. Zijn aandachtsgebied bij deze parochie is onder andere liturgie en diaconie. Hij vertelt over de boeiende geschiedenis van het ontstaan van kloosterorden.
Steeds meer mensen bezoeken tegenwoordig een klooster of abdij: even een aantal dagen leven met de broeders en zusters van één of andere orde. Wat opvalt is de enorme regelmaat waarin de broeders of zusters leven. Leven van het ene gebedsmoment naar het volgende. Met bewondering en in verwondering kan men gesprekken voeren met hen en daar door geïnspireerd raken. Vele kloosters en abdijen bieden retraites aan. Velen gaan even echt alleen de stilte opzoeken.
Hoe komt het toch dat er nog steeds mensen zijn die de levenskeuze maken om in te treden? Ondanks dat het een zeer persoonlijke keuze is, worden mannen en vrouwen geraakt door een bepaalde spiritualiteit die de orde uitstraalt. Zij hebben daar dan, eindelijk een 'thuis' gevonden.
Hoe zijn verschillende kloosterordes ontstaan? Pastoor Scheve vertelt in inleiding en gesprek over de geschiedenis van woestijnvaders, ordestichters en de ontwikkeling van spiritualiteit, Benedictus en Franciscus.

Kosten: Vrije gift.

Informatie bij Gerrie Vos, 06-38700488 of gege1956@upcmail.nl, Ans Schabbink, 06-13240336 of ansdemmer@gmail.com, Frida Meints, 06-51007904 of f.meints@gmail.com.

Vogelbeurs Exokan

KEIJENBORG - Exokan organiseert zondag 18 februari haar jaarlijkse vogelbeurs. Dit is voor vogelliefhebbers een mooie gelegenheid om overtollige vogels te koop aan te bieden, of om het vogelbestand weer op peil te brengen.

De vogels moeten in schone kooien worden aangeboden. Dit alles staat te gebeuren in Dorpshuis De Horst, St. Janstraat 6 te Keijenborg, tussen 9.00 uur en 11.30 uur. Er zal ook een handelaar aanwezig zijn die vogels opkoopt. Er mogen geen kwartels en postduiven aangeboden worden. De zaal is rolstoelvriendelijk, verdere inlichtingen bij Hans Hermans, mail HWRHermans1959@kpnmail.nl of bel 06-20767566.

Iesselschotsers houden worstenactie

STEENDEREN - Folkloristische dansgroep De Iesselschotsers uit Steenderen houdt zaterdag 17 februari haar jaarlijkse huis aan huis actie. Deze huis aan huis actie in de voormalige gemeente Steenderen heeft als doel de kas te spekken voor de aanschaf van nieuwe kostuums.

In de beginjaren van de vereniging werd een 'wild' actie gehouden, waarbij het wild door verloting aan de man werden gebracht. Na enkele jaren is er overgegaan naar de 'Kerstactie' en bestonden de prijzen uit artikelen die met de kerst te maken hadden, gevolgd door een huis aan huis gladiolenactie.
Dit jaar is gekozen voor een nieuwe actie, een 'Worstenactie', en komen de vrijwilligers van de dansgroep op zaterdag 17 februari aan de deur met heerlijke rookworst en drogeworst. Juist in deze winterdagen is dit een geliefd product voor bij de winterstamppot of als hapje bij de borrel.

Ontstaan en spiritualiteit van kloosterorden

HENGELO - In Ons Huis Hengelo organiseert de werkgroep Inspiratie & Ontmoeting van de gezamenlijke kerken Hengelo Gld. op 22 februari van 20.00 tot 22.00 uur een gespreksavond onder leiding van pastoor Harry Scheve over het ontstaan van kloosterorden.

Pastoor Harry Scheve is lid van het Pastoraal Team van de parochie HH. Twaalf Apostelen Zutphen en omstreken. Zijn aandachtsgebied bij deze parochie is onder andere liturgie en diaconie. Hij vertelt over de boeiende geschiedenis van het ontstaan van kloosterorden.
Steeds meer mensen bezoeken tegenwoordig een klooster of abdij: even een aantal dagen leven met de broeders en zusters van één of andere orde. Wat opvalt is de enorme regelmaat waarin de broeders of zusters leven. Leven van het ene gebedsmoment naar het volgende. Met bewondering en in verwondering kan men gesprekken voeren met hen en daar door geïnspireerd raken. Vele kloosters en abdijen bieden retraites aan. Velen gaan even echt alleen de stilte opzoeken.
Hoe komt het toch dat er nog steeds mensen zijn die de levenskeuze maken om in te treden? Ondanks dat het een zeer persoonlijke keuze is, worden mannen en vrouwen geraakt door een bepaalde spiritualiteit die de orde uitstraalt. Zij hebben daar dan, eindelijk een 'thuis' gevonden.
Hoe zijn verschillende kloosterordes ontstaan? Pastoor Scheve vertelt in inleiding en gesprek over de geschiedenis van woestijnvaders, ordestichters en de ontwikkeling van spiritualiteit, Benedictus en Franciscus.

Kosten: Vrije gift.

Informatie bij Gerrie Vos, 06-38700488 of gege1956@upcmail.nl, Ans Schabbink, 06-13240336 of ansdemmer@gmail.com, Frida Meints, 06-51007904 of f.meints@gmail.com.

Landelijke Sterrenkijkdagen

TOLDIJK - De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS) organiseert dit jaar wederom de Landelijke Sterrenkijkdagen. Ook het Achterhoeks Planetarium in Toldijk, gemeente Bronckhorst, heet belangstellenden van harte welkom. Het planetarium is geopend op vrijdagavond 23 en zaterdagavond 24 februari van 19.30 tot 22.00 uur. Entree is deze avonden gratis.

In Toldijk, aan de Hoogstraat 29, bevindt zich een stukje hemel op aarde. Henk Olthof bouwde hier onder andere vier verschillende planetaria. Het plafondplanetarium bouwde hij naar voorbeeld van het Friese Eisinga Planetarium, inclusief een ingenieus tandwielsysteem, waarvoor hij ook zelf alle berekeningen maakte. Heel bijzonder is 'Ruimteschip Aarde', waar men met ongeveer tien volwassenen of vijftien kinderen in kan om een unieke belevenis mee te maken. Door een draaiconstructie toont dit bolplanetarium de sterrenhemel vanaf Nederland, maar ook vanaf de evenaar en de Noordpool. Als het licht uit gaat, verschijnt er een indrukwekkende en haarscherpe sterrenhemel. Zelfs bij een bewolkte lucht kan men in Toldijk dus toch sterren kijken. Een vierde planetarium, 'de Wereld op zijn kop' toont de sterrenhemel van het zuidelijk halfrond. Voor verdere informatie zie de website.

Vogelbeurs Exokan

KEIJENBORG - Exokan organiseert zondag 18 februari haar jaarlijkse vogelbeurs. Dit is voor vogelliefhebbers een mooie gelegenheid om overtollige vogels te koop aan te bieden, of om het vogelbestand weer op peil te brengen. De vogels moeten in schone kooien worden aangeboden. Dit alles staat te gebeuren in Dorpshuis De Horst, St. Janstraat 6 te Keijenborg, tussen 9.00 uur en 11.30 uur. Er zal ook een handelaar aanwezig zijn die vogels opkoopt. Er mogen geen kwartels en postduiven aangeboden worden. De zaal is rolstoelvriendelijk, verdere inlichtingen bij Hans Hermans, mail HWRHermans1959@kpnmail.nl of bel 06-20767566.

Participatieraad waardeert gemeente om betrokkenheid

BRONCKHORST - Twaalf keer kwam de Participatieraad in 2017 bijeen om te overleggen over de stand van zaken in het sociale domein. De dertien leden spraken met name over de situatie van mensen, jong en oud, die het zonder steun van de gemeente voor korte of langere tijd niet redden. Bijvoorbeeld omdat ze geen werk of inkomen hebben, niet zonder hulp aan huis of begeleiding kunnen, niet zonder bijzonder vervoer bij vrienden, de dokter of school kunnen komen, et cetera.

Maar belangrijker dan de maandelijkse bijeenkomsten waren de werkbezoeken, de contacten met ouders van kinderen met een beperking en met mantelzorgers. Veel tijd werd ook besteed aan het overleg tussen de officiële vergaderingen door op het gemeentehuis, met wethouders en ambtenaren en met collega's uit andere gemeenten in de Achterhoek.
Omdat de gemeenten steeds meer met elkaar samenwerken in het sociale domein ontkomt ook de Participatieraad niet aan overleg met de andere Participatieraden. In 2017 was er nauw contact over het leerlingenvervoer met zijn nieuwe organisatie en nieuwe tarieven, over de regionale visie op het gehele sociale domein en over de komende nieuwe gemeentelijke verantwoordelijkheid voor mensen die speciale opvang of een vorm van beschermd wonen nodig hebben.

Prominent op de agenda stond steevast de zorg van de Participatieraad over het gebrek aan voldoende geschikte woningen voor ouderen en mensen met een beperking. Verzorgingshuizen sluiten de deuren, tijdelijke opvang na bijvoorbeeld een ziekenhuisopname is in deze regio vaak niet mogelijk, en mensen met psychische problemen kunnen moeilijk een zelfstandige woning vinden.
De Participatieraad vroeg afgelopen jaar nadrukkelijk aandacht voor de mogelijkheid om als cliënt ondersteuning te krijgen bij het aanvragen van gemeentelijke hulp. Die ondersteuning moet onafhankelijk zijn, bijvoorbeeld door iemand van MEE, maar het kan ook een schuldhulpmaatje of een ouderenadviseur zijn.
De positie van de mantelzorgers is gelukkig versterkt. Zij krijgen niet alleen waardering in de vorm van een dagje uit en een geldbedrag, maar zelfs ook steun als dat nodig is.
De Participatieraad is opgericht om de gemeente van advies te voorzien over al deze onderwerpen. Met genoegen kan worden vastgesteld dat deze gemeente de betrokkenheid van de leden van de Participatieraad zeer waardeert en de adviezen grotendeels overneemt.
Alle adviezen uit 2017 en de reactie van de gemeente daarop zijn te vinden op de site.


www.participatieraadbronckhorst.nl

Bibliotheken zoeken Biblio-takers

BRONCKHORST - Voor de bibliotheken in Hengelo, Vorden en Zelhem wordt gezocht naar zogenaamde Biblio-takers, die de bibliotheek onder hun hoede nemen.

Een biblio-taker komt van 12.00 tot 14.00 uur in de bibliotheek zitten om te zorgen dat iedereen terecht kan. Deze taak kan men alléén doen, maar liever samen met iemand anders. Of samen met de kaartclub, leesclub, zangclub of...? Met hen kan de bibliotheek méér open zijn voor de inwoners. Wie een biblio-taker wil zijn, neemt contact op met een medewerker in de bibliotheek of belt klantenservice: 0314-333445.


Filmavond in bibliotheek Hengelo

HENGELO - Woensdagavond 21 februari is het weer filmavond in bibliotheek Hengelo. Dit keer de film 'Oranges and Sunshine'.

Margareth Humphreys is een sociaal werkster uit Nottingham. Zij ontdekt een van de meest spraakmakende schandalen van deze tijd: de georganiseerde deportatie van kinderen uit kindertehuizen in Engeland naar Australië. Zonder zich om zichzelf te bekommeren en tegen alle waarschijnlijkheden in brengt Margareth duizenden families weer bij elkaar. Ze laat de autoriteiten verantwoordelijk nemen en brengt de wereld op de hoogte van dit schandalige misbruik.
Aanvang van de film is 20.15 uur. Vrienden bibliotheek Hengelo betalen 4 euro, andere belangstellenden betalen 6 euro voor een kaartje. Kaartjes voor de film zijn vooraf te koop in bibliotheek Hengelo, Sterreweg 10. Of op de avond zelf bij de kassa. Iedereen is van harte welkom.
Meer informatie staat op de facebookpagina.


www.facebook.com/vriendenbibiliotheekhengelogld

Muziek van De Trekkebuuls tijdens Zonnebloemmiddag

HENGELO/KEIJENBORG - De Zonnebloem afdeling Hengelo-Keijenborg organiseert op zaterdag 24 februari een gezellige middag in zaal Jansen & Jansen (voorheen Wolbrink) aan de Bleekstraat 3 in Hengelo. Een gezellige middag voor iedereen die er even uit wil. Voor een muzikaal gezellige sfeer zorgen De Trekkebuuls.

De middag begint om 13.30 uur en duurt tot ongeveer 17.00 uur. Zaal open vanaf 13.00 uur. De entree bedraagt 5 euro. In de pauze is er een verloting met mooie prijzen en wordt een hapje en een drankje aangeboden. Na afloop koffie/thee met krentenwegge.
Kaarten zijn alleen in de voorverkoop verkrijgbaar bij de vrijwilligers en/of telefonisch bij Gerda Masselink, 0575-462996.
Overige activiteiten , opgave en informatie, staat op de site.


www.zonnebloem.nl/hengelo-keyenborg/activiteiten

Nuttig werkbezoek PvdA

BRONCKHORST/HALLE - De PvdA kandidaten hebben zaterdag 10 februari een werkbezoek gebracht aan de observatiepost van de Baakse familie Wolbrink in Halle. De observatiepost en daaraan gekoppeld een duurzame modelwoning ligt tussen recreatiewoningen, een crossbaan en een landgoed.

De woning is nog niet geheel af, maar het is verbluffend om te zien wat er allemaal al gerealiseerd is. Een vijver waarvan het water voortdurend rondgepompt wordt en op een natuurlijke manier gefilterd. Woonruimtes zijn gemaakt met gebruik van veel hout. De zonnepanelen in de vijver, die door de eigenaar zelf gemaakt zijn, zorgen voor verwarming van water. Warmte kan opgeslagen worden onder de grond. In de ruimtes beneden heeft de bezoeker geen moment het idee vier meter onder de grond te verblijven. Op een natuurlijke manier valt er licht binnen via spiegels. Erg mooi was het uitzicht dat vanaf beneden op het leven in de vijver, bijvoorbeeld een snoek die de bezoekers boos leek aan te kijken.
Dit project, een echte duurzame woning, met veel aandacht voor de natuur er omheen is een aanwinst voor Bronckhorst. Wat een geweldig initiatief en dat gerealiseerd in de vrije tijd. Het sluit goed aan op de groene doelstellingen van de Partij van de Arbeid.

Participatieraad waardeert gemeente om betrokkenheid

BRONCKHORST - Twaalf keer kwam de Participatieraad in 2017 bijeen om te overleggen over de stand van zaken in het sociale domein. De dertien leden spraken met name over de situatie van mensen, jong en oud, die het zonder steun van de gemeente voor korte of langere tijd niet redden. Bijvoorbeeld omdat ze geen werk of inkomen hebben, niet zonder hulp aan huis of begeleiding kunnen, niet zonder bijzonder vervoer bij vrienden, de dokter of school kunnen komen, et cetera.

Maar belangrijker dan de maandelijkse bijeenkomsten waren de werkbezoeken, de contacten met ouders van kinderen met een beperking en met mantelzorgers. Veel tijd werd ook besteed aan het overleg tussen de officiële vergaderingen door op het gemeentehuis, met wethouders en ambtenaren en met collega's uit andere gemeenten in de Achterhoek.
Omdat de gemeenten steeds meer met elkaar samenwerken in het sociale domein ontkomt ook de Participatieraad niet aan overleg met de andere Participatieraden. In 2017 was er nauw contact over het leerlingenvervoer met zijn nieuwe organisatie en nieuwe tarieven, over de regionale visie op het gehele sociale domein en over de komende nieuwe gemeentelijke verantwoordelijkheid voor mensen die speciale opvang of een vorm van beschermd wonen nodig hebben.

Prominent op de agenda stond steevast de zorg van de Participatieraad over het gebrek aan voldoende geschikte woningen voor ouderen en mensen met een beperking. Verzorgingshuizen sluiten de deuren, tijdelijke opvang na bijvoorbeeld een ziekenhuisopname is in deze regio vaak niet mogelijk, en mensen met psychische problemen kunnen moeilijk een zelfstandige woning vinden.
De Participatieraad vroeg afgelopen jaar nadrukkelijk aandacht voor de mogelijkheid om als cliënt ondersteuning te krijgen bij het aanvragen van gemeentelijke hulp. Die ondersteuning moet onafhankelijk zijn, bijvoorbeeld door iemand van MEE, maar het kan ook een schuldhulpmaatje of een ouderenadviseur zijn. De positie van de mantelzorgers is gelukkig versterkt. Zij krijgen niet alleen waardering in de vorm van een dagje uit en een geldbedrag, maar zelfs ook steun als dat nodig is.
De Participatieraad is opgericht om de gemeente van advies te voorzien over al deze onderwerpen. Met genoegen kan worden vastgesteld dat deze gemeente de betrokkenheid van de leden van de Participatieraad zeer waardeert en de adviezen grotendeels overneemt. Alle adviezen uit 2017 en de reactie van de gemeente daarop zijn te vinden op de site.

Muziek van De Trekkebuuls tijdens Zonnebloemmiddag

HENGELO/KEIJENBORG - De Zonnebloem afdeling Hengelo-Keijenborg organiseert op zaterdag 24 februari een gezellige middag in zaal Jansen & Jansen (voorheen Wolbrink) aan de Bleekstraat 3 in Hengelo. Een gezellige middag voor iedereen die er even uit wil. Voor een muzikaal gezellige sfeer zorgen De Trekkebuuls.

De middag begint om 13.30 uur en duurt tot ongeveer 17.00 uur. Zaal open vanaf 13.00 uur. De entree bedraagt 5 euro. In de pauze is er een verloting met mooie prijzen en wordt een hapje en een drankje aangeboden. Na afloop koffie/thee met krentenwegge.
Kaarten zijn alleen in de voorverkoop verkrijgbaar bij de vrijwilligers en/of telefonisch bij Gerda Masselink, 0575-462996.
Overige activiteiten, opgave en informatie, staat op de site.

Filmavond in bibliotheek Hengelo

HENGELO - Woensdagavond 21 februari is het weer filmavond in bibliotheek Hengelo. Dit keer de film 'Oranges and Sunshine'.

Margareth Humphreys is een sociaal werkster uit Nottingham. Zij ontdekt een van de meest spraakmakende schandalen van deze tijd: de georganiseerde deportatie van kinderen uit kindertehuizen in Engeland naar Australië. Zonder zich om zichzelf te bekommeren en tegen alle waarschijnlijkheden in brengt Margareth duizenden families weer bij elkaar. Ze laat de autoriteiten verantwoordelijk nemen en brengt de wereld op de hoogte van dit schandalige misbruik.
Aanvang van de film is 20.15 uur. Vrienden bibliotheek Hengelo betalen 4 euro, andere belangstellenden betalen 6 euro voor een kaartje. Kaartjes voor de film zijn vooraf te koop in bibliotheek Hengelo, Sterreweg 10. Of op de avond zelf bij de kassa. Iedereen is van harte welkom.
Meer informatie staat op de facebookpagina.

Syrische vluchteling opent kleermakersatelier in Van Sinckel

Kamieran Baker te midden van (v.l.n.r.) Martien Pater, Riske Legtenberg, Trees Schutte, José la Croix en Ivonne Ligtenberg in zijn nieuwe atelier. Foto: Jan Hendriksen

VORDEN/BAAK– Hij is het ultieme voorbeeld van een van de doelstellingen die men voor ogen heeft: Kamieran Baker uit Baak. Sinds eind vorig jaar 'runt' de Syrische vluchteling met een verblijfsvergunning een kleermakersatelier in Van Sinckel aan de Dorpsstraat in Vorden. Stichting Van Sinckel wil namelijk naast startende ondernemers een maatschappelijk doel dienen. En met de komst van Kamieran Baker (46) is dat een prachtig voorbeeld. Vrijdag werd Atelier Kamieran officieel in gebruik genomen.

Door Jan Hendriksen

De eerste contacten tussen Van Sinckel en Kamieran Baker ontstonden na een artikel in weekblad Contact Bronckhorst. "In een artikel 'Taalbarrière blijft een groot obstakel voor vluchtelingen' lazen we het verhaal over Kamieran die sinds zijn komst drie jaar geleden in Nederland in een sociaal isolement was geraakt. Daarin kwam naar voren dat het fantastisch zou zijn dat hij zijn vaardigheden als kleermaker weer in de praktijk zou kunnen brengen. Kamieran was namelijk kleermaker in Aleppo en had inmiddels in Baak ook zijn eigen naaimachine. Hij wilde aan het werk. Maar het is lastig om als vluchteling met een verblijfsvergunning een werkplek te vinden. Dat komt mede door de Nederlandse regelgeving en en door de taalbarrière. Mede door bemiddeling van Ivonne Lichtenberg, die tot een van onze ondernemers in de winkel behoort, werd er contact met Kamieran gelegd. Vervolgens hebben we in samenwerking met de gemeente Bronckhorst en een re-integratie project Kamieran een werkruimte in onze winkel aangeboden", zo verklaarde manager Riske Legtenberg van Van Sinckel vrijdagmiddag tijdens de feestelijke opening van Atelier Kamieran.

Niet nadat eerst voorzitter Martien Pater van Stichting Van Sinckel Kamarien Baker welkom had geheten en hem een prachtige toekomst wenste in zijn nieuwe atelier. "Het is een welkome aanvulling voor en een van de maatschappelijke doelstellingen van ons winkelconcept en voor Vorden en omgeving. Kamieran is een groot vakman en beschikt in Van Sinckel inmiddels over een aantal machines. Vanuit Van Sinckel krijgt hij taalbegeleiding. Ook Trees Schut en José la Croix uit Baak begeleiden Kamieran in zijn taalkennis en hebben hem onder hun 'hoede' genomen."

Bij Atelier Kamieran kan men van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur terecht voor het herstellen en verstellen van kleding.

Stamgasten openen muzikale bar

VELDHOEK - De Stamgasten treden op bij Café De Veldhoek op zaterdag 17 februari.

De band bestaat uit vier ervaren muzikanten die de muzikale bar openen. Ze schenken mixjes van Pop, Rock, Schlagers en Hollandse Hits. Kortom voor ieder wat wils. Altijd Happy Hour met de Stamgasten, je gaat nooit meer naar huis! Aanvang: 21.30 uur. Entree gratis.

DVO DS1 doorbreekt nederlagenreeks

HENGELO - De wedstrijd tegen het zwakke Vollverijs DS1 kwam voor de volleybalsters van DVO DS1 precies op tijd. Na een reeks van zes nederlagen kon in Terborg weer eens een overwinning worden behaald. Met de 0-4 zege haalde DVO belangrijke punten binnen en nestelde zich weer op de vierde plaats.

Vanwege het carnaval was het duel verschoven naar een doordeweekse maandagavond. Desondanks zat de tribune bomvol Hengelose supporters. Vorig jaar was hier nog verloren, maar na een leegloop is er van deze ploeg niet veel meer overgebleven. Het resultaat is dat ze nu onderaan bungelen en pas acht punten hebben verzameld. Daar zullen ze er waarschijnlijk niet veel meer aan toevoegen, want het spel was wel erg matig. Vandaar dat het DVO wel erg gemakkelijk gemaakt werd. Van enige spanning was dan ook geen sprake, met hooguit wat korte oplevingen van Vollverijs als de concentratie bij DVO wat wegviel. De setstanden zeggen genoeg: 16-25, 21-25, 16-25 en 17-25.
Qua spel kan natuurlijk nog niet direct gezegd worden dat het lek boven is, maar door de vijf punten is er weer ruimere afstand genomen op de grote groep volgers. In de komende duels kan eigenlijk al handhaving voor een groot deel veilig gesteld worden. In de thuiswedstrijden tegen Orion 2 (17 februari) en Esch Stars (10 maart) zijn er goede kansen op een overwinning. Eerst wacht op woensdag 14 februari (20.00 uur) de derde bekerronde tegen VIOS Beltrum DS1.

Stand
1. Halley 15 56, 2. Lutheria 14 53, 3. Tornado G. 15 52, 4. DVO 15 40, 5. Twente 15 36, 6. WIK 14 34, 7. Dynamo T.2 15 33, 8. Avior 14 32, 9. Orion 2 14 32, 10. Esch Stars 14 31, 11. Gemini 13 28, 12. Vollverijs 16 8.

Zilver voor turnster Indy Hoftijzer

Zilveren medaillewinnares Indy Hoftijzer, Lisa Klein-Bramel en Isa Sessink van Achilles. Foto: PR

HENGELO - Zondag 4 februari mochten de turnsters vierde divisie van Gymvereniging Achilles: Lisa Klein-Bramel, Isa Sessink en Indy Hoftijzer hun tweede plaatsingswedstrijd turnen in Doetinchem.

In de eerste wedstrijd was het de beurt aan Isa en Lisa. Beide meisjes waren afgelopen week ziek maar stonden er deze ochtend wel en hebben desondanks een goede wedstrijd geturnd. Lisa scoorde met haar vloer- en balkoefening goede cijfers. Isa turnde op de balk een goede oefening. In totaal werd Lisa 21ste en Isa en 25ste. Op naar de volgende voorronde.

Indy Hoftijzer turnde in de tweede wedstrijd in de D1. Ze begon de wedstrijd met de oefening aan de brug. De vorige wedstrijd liet ze hier wat punten liggen maar deze dag liet ze een zeer mooie oefening zien. Dit resulteerde in een hoge score en een eerste plek op dit onderdeel. Op de balk turnde Indy een nette oefening. Ook op dit onderdeel eindigde ze als gedeelde eerste. Na lang wachten mocht ze haar oefening op de vloer laten zien. Ze deed het goed maar hier en daar kon het allemaal nog net wat netter. Tot slot was de eerste sprong, na wat oefenen met de streksalto en overleg met de trainster, toch een 'gewone' salto; de tweede een overslag over de kast. Bij dit onderdeel is nog wel wat te verbeteren en kunnen de puntjes op de i gezet worden voor de volgende keer. Uiteindelijk leverde deze wedstrijd een mooi resultaat op voor Indy. Ze behaalde een tweede plek en mocht naar huis met een zilveren medaille.

Op naar de laatste plaatsingswedstrijd op 18 maart in Doetinchem.

DVO DS1 doorbreekt nederlagenreeks

HENGELO - De wedstrijd tegen het zwakke Vollverijs DS1 kwam voor de volleybalsters van DVO DS1 precies op tijd. Na een reeks van zes nederlagen kon in Terborg weer eens een overwinning worden behaald. Met de 0-4 zege haalde DVO belangrijke punten binnen en nestelde zich weer op de vierde plaats.

Vanwege het carnaval was het duel verschoven naar een doordeweekse maandagavond. Desondanks zat de tribune bomvol Hengelose supporters. Vorig jaar was hier nog verloren, maar na een leegloop is er van deze ploeg niet veel meer overgebleven. Het resultaat is dat ze nu onderaan bungelen en pas acht punten hebben verzameld. Daar zullen ze er waarschijnlijk niet veel meer aan toevoegen, want het spel was wel erg matig. Vandaar dat het DVO wel erg gemakkelijk gemaakt werd. Van enige spanning was dan ook geen sprake, met hooguit wat korte oplevingen van Vollverijs als de concentratie bij DVO wat wegviel. De setstanden zeggen genoeg: 16-25, 21-25, 16-25 en 17-25.
Qua spel kan natuurlijk nog niet direct gezegd worden dat het lek boven is, maar door de vijf punten is er weer ruimere afstand genomen op de grote groep volgers. In de komende duels kan eigenlijk al handhaving voor een groot deel veilig gesteld worden. In de thuiswedstrijden tegen Orion 2 (17 februari) en Esch Stars (10 maart) zijn er goede kansen op een overwinning. Eerst wacht op woensdag 14 februari (20.00 uur) de derde bekerronde tegen VIOS Beltrum DS1.

Stand:
1. Halley 15 56, 2. Lutheria 14 53, 3. Tornado G. 15 52, 4. DVO 15 40, 5. Twente 15 36, 6. WIK 14 34, 7. Dynamo T.2 15 33, 8. Avior 14 32, 9. Orion 2 14 32, 10. Esch Stars 14 31, 11. Gemini 13 28, 12. Vollverijs 16 8.

Stamgasten openen muzikale bar

VELDHOEK - De Stamgasten treden op bij Café De Veldhoek op zaterdag 17 februari.

De band bestaat uit vier ervaren muzikanten die de muzikale bar openen. Ze schenken mixjes van Pop, Rock, Schlagers en Hollandse Hits. Kortom voor ieder wat wils. Altijd Happy Hour met de Stamgasten, je gaat nooit meer naar huis! Aanvang: 21.30 uur. Entree gratis.

De muzikale ontmoeting

Heren 5 als eerste in nieuwe tenues van volleybalvereniging DVO uit Hengelo. Foto: PR

ZELHEM - In het interkerkelijke programma De Muzikale Ontmoeting bij Radio Ideaal zijn weer studiogasten uitgenodigd.

Op maandag 19 februari zal Linda Leerink uit Halle enkele gedichten voordragen. Zwennie Langwerden uit Wichmond zal meewerken aan de uitzending van maandag 26 februari. Op maandag 5 maart is de heer J. van Heugten uit Vorden de studiogast.
Dit programma wordt iedere maandagavond tussen 19.00 en 20.00 uur uitgezonden via Radio Ideaal. Muzikale verzoekjes kunnen t/m vrijdags voor de uitzending aangevraagd worden via 0314-622878.

Ds. Roelie Reiling in het Leerhuys

ZELHEM - Ds. Roelie Reiling komt maandag 19 februari in het Leerhuys over haar werk met mensen met een beperking vertellen.

"Als ik iets geleerd heb in de afgelopen jaren is het wel dit: dat al mijn zintuigen eraan mogen geloven als het om geloven gaat. Ik werk als predikante met mensen met een verstandelijke beperking. Ik deel een stuk van mijn leven en geloven met mensen, die niet kunnen praten met woorden en die niet kunnen begrijpen wat mijn woorden betekenen. En toch: zij zijn mijn medemensen, Gods mensen. Hoe kan ik zonder woorden 'spreken' over geloven? Oren en horen zijn vaak het belangrijkste communicatiemiddel. Het geloof is 'uit het gehoor', is zelfs een uitspraak, maar de andere van god gekregen zintuigen dan? Tellen die niet mee? Voelen, ruiken, kijken, bewegen? En wat, als we ze wel laten meetellen: wat gebeurt er dan me je geloof, in je kerk? Mocht u het plezier en de verrijking die ik ervaar op deze leerweg willen delen, dan bent u van harte welkom om te luisteren, te kijken en wie weet nog meer."

Maandag 19 februari om 20.00 uur in het Leerhuys, naast de Lambertikerk in Zelhem. Opgave: Gerdien Kleistra, telefonisch 0314-622164 of per mail geke.kleistra@gmail.com.

Volleyballers DVO in nieuwe shirts

HENGELO – De mannen van DVO Heren 5 hebben een primeur: het is het eerste team dat gaat spelen in het nieuwe model wedstrijdshirts van de Hengelose volleybalvereniging. De shirts zijn ontwikkeld door de sponsorcommissie van DVO in samenwerking met Roozegaarde Sport en Mode.

Door Luuk Stam

De kleuren van de volleybalvereniging zijn en blijven traditioneel geel-zwart. In het nieuwe model zijn op de mouwen en de onderrug speelse zwarte vlakken te zien. Dan rest nog de vraag waarom die kakelverse tenues als eerste om de schouders van de heren van het vijfde hangen? "Wij zijn dit jaar een vriendenteam begonnen en hadden daarom shirts nodig", verklaart speler Richard Hollak. De komende jaren worden ook de shirts van de andere teams van DVO vervangen door het nieuwe model. De nieuwe shirts geven de spelers van Heren 5 in ieder geval veel vertrouwen. "Het is niet de vraag óf we kampioen worden, maar wanneer", aldus Hollak.

Kaartverkoop Matthäuspassion Zieuwent van start

Kaartverkoop Matthäus Passion is van start

ZIEUWENT - Paaspop-klassiek brengt op Goede Vrijdag 30 maart voor de elfde keer een Passie van Bach in Zieuwent. Inmiddels een traditie in de Achterhoek op Goede Vrijdag: een door Emile Engel geleide professionele uitvoering van de Matthäus in de Werenfriduskerk midden in het dorp; een kerk met de uitstraling van een kathedraal.

Door de moderne aanpak in techniek: een prachtig uitgelichte kerk in kleuren passend bij de sfeer en de weergave via grote beeldschermen wordt gezorgd voor een intense beleving. De schermen geven een gedetailleerd beeld van de orkestmusici, koor, dirigent en solisten en hun beleving tijdens het concert. De uitvoering in Zieuwent wordt door recensenten en publiek daarom geroemd om de totaalbeleving.
Het verhaal van de Matthäus Passion door Bach spreekt anno 2018 nog steeds tot de verbeelding omdat de thema's nog altijd actueel zijn. Liefde verraad, bedrog en lijden weergegeven in klanken die emoties bij ons oproepen, zorgen voor herkenning en soms herbeleving bij de luisteraar van nu. Aan dit concert van J.S. Bach werken ongeveer 100 uitvoerenden mee.

Kaartverkoop
De kaartverkoop voor de Matthäus Passion is van start gegaan. Meer informatie, ook daarover, op de website.
Wij houden u de komende weken op de hoogte van bijzonderheden over deze heel speciale uitvoering.


www.paaspopklassiek.nl

Ontmoeting en Inspiratie met ds. Reiling

ZELHEM - Ds. Roelie Reiling komt maandag 19 februari in het Leerhuys over haar werk met mensen met een beperking vertellen.

"Als ik iets geleerd heb in de afgelopen jaren is het wel dit: dat al mijn zintuigen eraan mogen geloven als het om geloven gaat. Hoe ik dat ontdekt heb? Hoe ik die leerschool aan het bewandelen ben? Ik werk als predikante met mensen met een verstandelijke beperking. Ik deel een stuk van mijn leven en geloven met mensen, die niet kunnen praten met woorden en die niet kunnen begrijpen wat mijn woorden betekenen. En toch: zij zijn mijn medemensen, Gods mensen. Hoe kan ik zonder woorden 'spreken' over geloven? Hoe kan ik samen met hen iets ontdekken van Gods liefde in je leven … Oren en horen zijn vaak het belangrijkste communicatiemiddel. Het geloof is 'uit het gehoor', is zelfs een uitspraak, maar de andere van god gekregen zintuigen dan? Tellen die niet mee? Voelen, ruiken, kijken, bewegen? En wat, als we ze wel laten meetellen: wat gebeurt er dan me je geloof, in je kerk? Mocht u het plezier en de verrijking die ik ervaar op deze leerweg willen delen, dan bent u van harte welkom om te luisteren, te kijken en wie weet nog meer."

Maandag 19 februari om 20.00 uur in het Leerhuys, naast de Lambertikerk in Zelhem. Opgave: Gerdien Kleistra, telefonisch 0314-622164 of per mail geke.kleistra@gmail.com.

Volleyballers DVO gaan spelen in nieuwe shirts

Heren 5 als eerste in nieuwe tenues van volleybalvereniging DVO uit Hengelo. Foto: PR

HENGELO – De mannen van DVO Heren 5 hebben een primeur: het is het eerste team dat gaat spelen in het nieuwe model wedstrijdshirts van de Hengelose volleybalvereniging. De shirts zijn ontwikkeld door de sponsorcommissie van DVO in samenwerking met Roozegaarde Sport en Mode.

Door Luuk Stam

De kleuren van de volleybalvereniging zijn en blijven traditioneel geel-zwart. In het nieuwe model zijn op de mouwen en de onderrug speelse zwarte vlakken te zien. Dan rest nog de vraag waarom die kakelverse tenues als eerste om de schouders van de heren van het vijfde hangen? "Wij zijn dit jaar een vriendenteam begonnen en hadden daarom shirts nodig", verklaart speler Richard Hollak. De komende jaren worden ook de shirts van de andere teams van DVO vervangen door het nieuwe model. De nieuwe shirts geven de spelers van Heren 5 in ieder geval veel vertrouwen. "Het is niet de vraag óf we kampioen worden, maar wanneer", aldus Hollak.

'Uitvaarten worden steeds persoonlijker en unieker, dat maakt mijn werk bijzonder'

VORDEN – Elf jaar is hij alweer werkzaam als uitvaartverzorger, waarvan tien jaar bij Monuta. Van de carrièreswitch heeft Wilko Eijkelkamp uit Vorden nooit spijt gehad. Want mensen kunnen bijstaan en steunen na het verlies van een dierbare, dát is waar hij het voor doet. Door de jaren heen merkt hij dat mensen steeds eerder gaan nadenken over de dood, wensen willen vastleggen en vragen stellen over de mogelijkheden. Daarom geeft hij graag een 'kijkje in de keuken' van het uitvaartgebeuren. "Vroeger stond men er verder vanaf, de uitvaartverzorger regelde het. Nu ligt de regie meer bij de mensen zelf en worden uitvaarten steeds persoonlijker, unieker. Dat maakt mijn werk bijzonder, want wat is er mooier dan de familie aan de hand mee te nemen om die weg te bewandelen?", zo vindt Eijkelkamp.

Door Bernadet te Velthuis

Vanwege de uitgebreide uitvaartmogelijkheden kan dat pad alle richtingen op gaan, maar altijd met één belangrijk vertrekpunt: vertrouwen. Eijkelkamp: "Het meest essentiële is vertrouwen. De nabestaanden het gevoel kunnen geven dat 'het goed komt'. Daarna is het de uitdaging om er samen iets bijzonders van te maken.". Dat kan ingetogen zijn of juist uitbundig, in een intiem gezelschap of met een grote hoeveelheid mensen. "Een uitvaart komt vaak overeen met hoe iemand bij leven was. Ik vind het belangrijk mij te verdiepen in hoe iemand was en waar hij of zij zich mee bezig hield om de uitvaart zo persoonlijk mogelijk te kunnen maken."

Als het gaat om het vervoer, de afscheidsdienst, rituelen of catering, is volgens Eijkelkamp dan ook geen uitvaart hetzelfde. "Stel dat iemand van paarden hield of een bepaald merk auto, dan kan dat op de dag van de uitvaart als vervoer worden gebruikt. Als ritueel kun je kaarsen aansteken, een bloemlegging op de kist doen, ballonnen oplaten, en als iemand duivenmelker was kun je zijn eigen duiven loslaten. Tijdens de afscheidsdienst zie je steeds vaker dat er naast het gesproken woord ook beeldmateriaal wordt getoond. Na de afscheidsdienst wordt het traditionele kopje koffie met het plakje cake steeds meer vervangen door een borrel met een hapje, een luxe belegd broodje of iets anders waar iemand van hield, zelfs een broodje kroket is mogelijk. Ook mag de familie veel zelf doen, dat is juist goed voor de rouwverwerking."

"En wat het 'plan' ook is, het kan altijd bijgesteld worden, daar zijn we bij Monuta flexibel in." Eerlijkheid en transparantie zijn daarbij van belang. "Als iets niet mogelijk is, ben ik daar ook eerlijk in, dan leg ik dat uit en draag ik alternatieven aan."

Wensen (digitaal) vastleggen
Steeds vaker hebben mensen er al over nagedacht wat ze willen, zo laat de uitvaartverzorger weten. "Soms nog bij gezondheid, soms in de laatste levensfase. Door het vastleggen van de uitvaartwensen ontzorgt men de nabestaanden en kan het wat meer rust geven op het moment van overlijden. Het vastleggen van de wensen hoeft daarnaast niet lang te duren, ik ga meestal bij de familie langs om met hen over de uitvaart te praten. Zij kunnen de wensen vastleggen in het zogenaamde 'uitvaartwensenformulier', dit formulier kan eventueel ook worden gedigitaliseerd. Overigens kan men de wensen altijd laten aanpassen." zo vertelt Eijkelkamp. "Over een huwelijk of geboorte heeft men ook goed nagedacht, waarom dan over het overlijden niet? Dat hoort ook bij het leven.".

Speciale eenheid 'Bijzondere uitvaarten
Eijkelkamp is naast de reguliere uitvaarten, ook betrokken bij de speciale eenheid 'Team Bijzondere Uitvaarten' (TBU) van Monuta. "We zijn in Nederland met elf personen die allen hun kennis en ervaring inzetten om te ondersteunen en mee te denken bij deze bijzondere uitvaarten. Deze uitvaarten hebben unieke elementen die niet dagelijks voorkomen. Het gaat dan bijvoorbeeld om grote, complexe uitvaarten, uitvaarten met mediabelangstelling of uitvaarten waarbij protocol en ceremonie een belangrijke rol spelen." Hierbij kan men denken aan bekende personen, personen van defensie, politie, brandweer, overledenen ten gevolge van geweld of een (gezin)drama. Ook kan dit team worden ingezet bij overledenen bij rampen, denk hierbij aan de MH-17 ramp.

Om wat voor soort uitvaart het ook gaat, Eijkelkamp zet zich altijd voor de volle 200 procent in. "Er mag niks verkeerd gaan, je kunt het tenslotte maar een keer goed doen. Maar ondanks die druk op je schouders moet je kwaliteit leveren en rust uitstralen. Het belangrijkste voor mij is, dat de familie met een goed gevoel naar huis gaat en ikzelf mijn werk naar eer en geweten heb uitgevoerd." En nog altijd vindt hij het een fantastisch beroep. "Het is fijn om tijdens zo'n moeilijke periode iets voor mensen te kunnen betekenen, ze te kunnen bijstaan. Wanneer een familie mij ondanks al hun emoties laat weten dat ze 'blij' zijn met hoe het geregeld en verlopen is, is dat het mooiste compliment wat je kunt krijgen".

Kaartverkoop Matthäus Passion van start

ZIEUWENT - Paaspop-klassiek brengt op Goede Vrijdag 30 maart voor de elfde keer een Passie van Bach in Zieuwent. Inmiddels een traditie in de Achterhoek op Goede Vrijdag: een door Emile Engel geleide professionele uitvoering van de Matthäus in de Werenfriduskerk midden in het dorp; een kerk met de uitstraling van een kathedraal.

Door de moderne aanpak in techniek: een prachtig uitgelichte kerk in kleuren passend bij de sfeer en de weergave via grote beeldschermen wordt gezorgd voor een intense beleving. De schermen geven een gedetailleerd beeld van de orkestmusici, koor, dirigent en solisten en hun beleving tijdens het concert. De uitvoering in Zieuwent wordt door recensenten en publiek daarom geroemd om de totaalbeleving.
Het verhaal van de Matthäus Passion door Bach spreekt anno 2018 nog steeds tot de verbeelding omdat de thema's nog altijd actueel zijn. Liefde verraad, bedrog en lijden weergegeven in klanken die emoties bij ons oproepen, zorgen voor herkenning en soms herbeleving bij de luisteraar van nu. Aan dit concert van J.S. Bach werken ongeveer 100 uitvoerenden mee.

Kaartverkoop
De kaartverkoop voor de Matthäus Passion is van start gegaan. Meer informatie, ook daarover, op de website.
Wij houden u de komende weken op de hoogte van bijzonderheden over deze heel speciale uitvoering.

Luijendijk Hoveniers neemt Lochems hoveniersbedrijf over

Jos Harmsen (l) doet zijn Lochemse hoveniersbedrijf over aan Marcel Blom en Robert Wijnhoven van Luijendijk Hoveniers uit Warnsveld. Foto: Luuk Stam

WARNSVELD – De bedrijfsbussen van Luijendijk Hoveniers uit Warnsveld zullen vanaf nu ook steeds vaker te zien zijn in de omgeving van Lochem. Het hoveniersbedrijf met de thuisbasis aan de Oude Borculoseweg heeft met ingang van dit jaar het bedrijf van de 66-jarige Jos Harmsen overgenomen. Harmsen blijft zelf enkele dagen in de week actief binnen het hoveniersbedrijf. Ook zijn personeel gaat mee over.

Door Luuk Stam

Na 35 jaar heeft Harmsen besloten om het wat rustiger aan te gaan doen. Omdat in de eigen gelederen een overnamekandidaat ontbrak, ging hij op zoek naar een collega-hoveniersbedrijf om zijn klanten te kunnen blijven voorzien.
"Ik heb in de buurt gezocht naar een bedrijf met dezelfde optiek", verklaart Harmsen. "Die heb ik met Luijendijk gevonden. Waar ik kan en de expertise heb, zal ik zelf blijven meehelpen."

In Warnsveld zijn ze blij met de overname. "Qua instelling en gedachtegang zitten we op één lijn", vertelt Robert Wijnhoven. "We hebben allebei een no-nonsense mentaliteit en we vinden eerlijkheid en afspraken nakomen heel belangrijk. Daarnaast heeft Jos in al die jaren een grote klantenkring opgebouwd die wij graag overnemen. Het is een mooie aanvulling op onze huidige klantenbestand in de regio Lochem."

Harmsen startte zijn bedrijf 35 jaar geleden zelf op. "Ik heb altijd al groene vingers gehad", vertelt hij. "Bezig zijn met groen en buiten zijn, dat vind ik heerlijk." Harmsen is een voorstander van veel groen in de tuin waarbij een goede verhouding tussen beplanting en andere materialen heel belangrijk is. Alles gaat in overleg met de klant. Bij Luijendijk denken ze er net zo over. "Klanten weten dat ook en zoeken ons daarom op", vertelt Marcel Blom.

Blom en Wijnhoven namen het Warnsveldse bedrijf in 2015 over van Jaap Luijendijk. Het bedrijf heeft momenteel twintig vaste werknemers. De thuisbasis aan de Oude Borculoseweg gaat het bedrijf wellicht eind dit jaar verlaten. Er zijn vergaande plannen voor een verhuizing naar een nieuwe locatie aan de Vordenseweg, ter hoogte van de Dennendijk.
"Dat zou heel mooi zijn", vindt Blom. "Door gestage groei is ons huidige terrein te klein geworden. We hebben gezocht naar een geschikte locatie in de directe omgeving. Dat je aan de Vordenseweg dan op een zichtlocatie komt te zitten, is ook nog eens mooi meegenomen."


Op de wensenlijst: een cursus borstcrawl

STEENDEREN - De vaste medewerkers en vrijwilligers van het Burg. Kruijffbad in Steenderen trekken zich niets aan van de vorst en werken stug door aan de opening van het zwembadseizoen. Het warme openluchtzwembad timmert de laatste jaren flink aan de weg en heeft daarmee ook al flink veel successen behaald. Stilzitten is echter achteruitgang dus de vaste medewerkers hebben al weer diverse nieuwe ideeën om het doelgroepenaanbod op het zwembad uit te breiden.

Cursus borstcrawl of ouder-en-kind zwemmen?
Op de homepage van de website is een enquête geplaatst om de belangstelling van de bezoekers te toetsen. De plannen zijn bijvoorbeeld een speciale cursus borstcrawl; die vraag is ontstaan na de succesvolle zwemmarathon aan het eind van het seizoen. Ook blijkt er vraag te zijn vanuit deelnemers aan triatlons of recreatieve zwemmers die simpelweg hun slag willen verbeteren.
Verder denkt het zwembad aan lessen ouder-en-kind zwemmen voor de kinderen die nog te jong zijn voor zwemles als goeie voorbereiding op diploma zwemmen en om kinderen goed watervrij maken. Zou je daar aan meedoen? Wat lijkt je wel of juist niet prettig?
De enquête is ook bedoeld voor deelnemers aan het bestaande aanbod met trimzwemmen, aquajoggen en Meer Bewegen Voor Ouderen (MBVO). Wat gaat goed en wat kan anders?

Maar misschien zijn er wel ideeën voor totaal iets anders? Help het zwembad verder en vul de enquête in.

Schaatsers uit Hengelo schaatsen op de Weissensee

De Weissensee schaatsers uit Hengelo (v.l.n.r.) Elbert Kornegoor, Henk Wissink, Jan Rhebergen en Wynand Blom. Foto: PR

HENGELO/WEISSENSEE - Wynand Blom, Elbert Kornegoor, Jan Rhebergen en Henk Wissink namen eind januari met de Goorse IJsclub deel aan de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee in Oostenrijk. Maar net als in Nederland zijn daar de winters ook anders dan in het verleden.

's Maandags werd de baan verkend en de conditie van het ijs viel mee. De weersvoorspelling was echter dat het de volgende dag 's middags 10 graden boven nul zou worden en de organisatie besloot dan ook om de starttijd met een uur te vervroegen en zo starten ze om 6.00 uur in de ochtend. Een nadeel van het vroege starten was wel dat het de eerste twee ronden helemaal donker was. Daarna schaatsten de mannen uit Hengelo gezamenlijk verder.
Henk Wissink kreeg last van zijn rug en stopte na 125 kilometer. De rest ging verder. Tot het middaguur ging het best goed. Toen begon de zon boven de bergen uit te komen en kreeg zodoende meer invloed op het ijs. Jassen werden uitgetrokken en de mensen liepen in t-shirts en met blote armen rond, maar het ijs werd er niet beter op. Het sneeuwijs werd zacht, deelnemers trapten er doorheen en er kwamen steeds meer valpartijen.
Na 175 kilometer besloten Wynand en Elbert ook te stoppen en geen verder risico meer te nemen. Jan Rhebergen ging alleen verder. Het werd steeds zwaarder en het werd meer en meer ploeteren op het baggerijs. Gewoon schaatsen was bijna niet meer mogelijk. Met vallen en opstaan bereikte hij na 10 uur en 49 minuten de finish en waren de 200 kilometer volbracht.
Henk Wissink en Elbert Kornegoor besloten om het donderdags nog een keer te proberen, maar de omstandigheden waren toen nog minder. Het waaide en het begon te regenen. Na 80 kilometer staakten ze de strijd. Ook Lian Politiek uit Hengelo en Remco Wisselink (een week eerder, zelfs twee keer) hebben de tocht volbracht.
Zo blijkt maar weer dat de conditie van het ijs en de weersomstandigheden ieder jaar weer anders zijn en ieder jaar de tocht der tochten verschillend is.

Informatieavond Muziek als beroep

DOETINCHEM - In de P & P zaal van vestiging Muziekschool Doetinchem is op dinsdag 27 februari vanaf 19.30 uur een informatieavond over de vooropleiding conservatorium. De avond is bedoeld voor alle voortgezet onderwijsleerlingen die overwegen om meer met muziek te gaan doen.

David (gitaar), Marten (gitaar), Bas (drum) en Gerben (gitaar) vormen al ruim een jaar een band en volgen alle vier de vooropleiding conservatorium. Ze hebben talent, ze zijn gek van muziek en zijn serieus aan het overwegen om van hun hobby hun beroep te maken.
Dinsdagavond 27 februari zijn deze talenten te beluisteren tijdens de informatieavond over de vooropleiding. De jongens laten niet alleen muzikaal van zich horen. Ze vertellen ook waarom ze de vooropleiding volgen en wat hun ervaringen zijn. Behalve deze ervaringsdeskundigen vertelt Eugène Soontiëns, (docent muziek) de aanwezigen over het theoretische gedeelte van de vooropleiding. Aljosja Buijs, als coördinator Educatieve vakken en Vooropleidingen verbonden aan het ArtEZ Conservatorium vertelt alles over de praktische kant (toelatingseisen et cetera) van deze vooropleiding. En ook Henk Lubberdink, directeur van Muziekschool Oost-Gelderland geeft uitleg, over onder andere de kosten voor deze leerzame en interessante opleiding.
Deze opleiding is een samenwerking tussen Conservatorium ArtEZ in Arnhem, Muziekschool Oost Gelderland, het Ludger college, het Rietveld Lyceum, het Ulenhof College en het Almende College en bestaat uit verschillende onderdelen. Naast extra lestijd van de eigen docent op de muziekschool is er ook een drietal individuele hoofdvaklessen op het conservatorium in Arnhem. Daarnaast zijn er verplichte workshopdagen (daarvoor krijgen leerlingen vrij van hun reguliere school) en wordt door de vier VO-scholen gezamenlijk extra theorielestijd ingepland. Gedurende het cursusjaar zijn er diverse (verplichte) optredens waar de leerlingen worden beoordeeld.
Binnen de vooropleiding conservatorium zijn verschillende richtingen mogelijk zoals lichte muziek (pop, jazz, fusion), klassieke muziek, of de opleiding docent muziek (OMD) en muziektherapie.
Aan het eind van de vooropleiding doet de leerling een muziektheorie-examen op het ArtEZ Conservatorium. Bij voldoende resultaat krijgt men een certificaat, waarmee de muzikant voor het theoriegedeelte toelaatbaar is tot het ArtEZ Conservatorium. Dit certificaat blijft een jaar geldig.


Accordeon en trekzak in de Keijkamer

KEIJENBORG - De donderdagochtend is in de Horst inloopmorgen. De eerstvolgende inloopmorgen van de Keijkamer is 15 februari. Dan kunnen de gasten luisteren naar accordeon- of trekzak muziek. Om 10.00 uur staat de koffie klaar.

'Het zal drukker worden, mensen uit het westen trekken hierheen voor de rust'

Peter Nieuwenhuis voor een van zijn muurgedichten met tekst van Willem Sluiter. Foto: Peter Nieuwenhuis

Peter was 16 jaar toen zijn interesse voor de (familie)historie werd gewekt. Zijn oma had een doosje met allerlei familiefoto's waarvan de namen ontbraken. Zij schreef voor Peter de namen op de achterzijde en vertelde de bijbehorende verhalen. Na haar dood kwamen de foto's weer tevoorschijn en de verhalen erachter vormden de opstap naar een genealogisch boek dat Peter later schreef over de familie van zijn vaders kant.

Hij bleef zich verdiepen in de familiehistorie, totdat hij vroegtijdig beide ouders verloor en besefte dat zijn pas geboren zoon zijn grootouders nooit zou leren kennen. Dat besef leidde tot een boek van 120 pagina's waarin hij zijn ouders, hun jeugd, klasgenoten en vriendenkring uitvoerig beschreef. In zijn zoektocht naar foto's kwam hij bij de Hisvebo terecht en niet veel later, in 2009, werd hij bestuurs- en redactielid.
Hij had zijn vreugt in de Achterhoek gevonden. "Ik wilde iets voor de maatschappij betekenen. Mijn doel was de inwoners en bezoekers van Borculo kennis te laten maken met het verleden van de stad. Dat gold ook voor de jeugd. Zij hebben tegenwoordig minder kennis van het verleden. Het toeval wilde dat ik van vrienden van de in 2007 overleden dominee Aaldert van Weelden een manuscript kreeg over de geschiedenis van de Joriskerk. Met financiële hulp van fondsen heeft de Hisvebo toen het boek postuum kunnen uitbrengen en het geldt het voor mij als één van mijn mooiste uitgaven. Het bijzondere aan het manuscript was dat het niet alleen over het kerkgebouw zelf ging, maar ook over het gewone leven in de gemeente, over de inwoners van Borculo dus. Juist dat aspect maakt geschiedenis voor mij fascinerend. Het geeft een tijdsbeeld van hoe de mensen leefden. Dat beeld zegt natuurlijk ook veel over de streek, de Achterhoek."

In de jaren daarna ontplooide hij nog vele initiatieven met betrekking tot schriftelijke weergave en visualisatie van de geschiedenis van Borculo, vanaf de Heerlijkheid Borculo (1360 – 1616) tot en met de naoorlogse geschiedenis van de Joden. Hij legde een tijdlijn met historische gebeurtenissen in de straten aan, liet bronzen beelden vervaardigen en vond bij het bedrijf Meilink een oude stoommachine die hij liet restaureren. Deze heeft een plek bij het huidige brandweermuseum gekregen en symboliseert voor hem de tijdmachine die de geschiedenis laat zien. Begin maart wordt het laatste beeld van kunstenaar Jan te Kulve onthuld, dat van Stadhouder Willem V die Heer van Borculo werd door de aankoop van het vroegere kasteel Het Hof. Ook plaatste hij vier muurgedichten, waaronder twee van Willem Sluiter. Een ervan bevat de beroemde zin met het woord achter-hoek erin. Een ander gedicht gaat over een Joods meisje dat in 1941 een ontroerende afscheidsbrief aan een vriendinnetje schreef. Wat nog rest is een 4-delige documentaire over de gehele geschiedenis van de Heerlijkheid Borculo. Maar ongetwijfeld borrelt er daarna wel weer wat op.

Nieuwenhuis is een echt kind van de streek en woont zijn hele leven al in Borculo. Ontegenzeggelijk heeft hij een binding met de Achterhoek, hoewel hij toegeeft dat de kust of de drukte van de stad ook wel trekt. Het is het noaberschap, de saamhorigheid en onderlinge band met de mensen en de gemoedelijkheid wat hem zo aantrekt in de Achterhoek. Je kunt altijd op elkaar terugvallen. Als je daar eenmaal geboren bent, dan is dat altijd je thuis. Naast de warmte van de mensen prefereert hij de rust en het groene, weidse karakter. Naar de toekomst toe ziet hij wel veranderingen. Het zal drukker worden, mensen uit het westen trekken hierheen voor de rust. Ook vertrekken er mensen uit de Achterhoek, met name jeugd. In vroegere tijden waren de bewoners honkvast. Veel mensen in de Achterhoek wonen nog in de geboortestreek van hun voorouders. Reizen was destijds ongewoon. Dat is allemaal veranderd, maar onderliggend blijft de Achterhoek voor hem de streek die zijn eigen geschiedenis bewaart en zal voortgeven.

Column

Revolutie

Het was 1968 en op de koffergrammafoons van mij en bijna al mijn vrienden lag constant die ene plaat: 'When the music's over' van The Doors. Jim Morrison die onze gedachten, onze diepste wens verwoordde: 'We want the world and we want it now!' We konden er geen genoeg van krijgen. Steeds weer draaiden we dat ene nummer. Hooguit een enkele keer afgewisseld met 'Street Fighting Man', van de Rolling Stones.

Het is nu vijftig jaar geleden. Achteraf zou 1968 de geschiedenis ingaan als het jaar van de revolutie. Voor ons voelde het toen al zo aan. Dit was het jaar, waarin de wereld voorgoed zou veranderen. Het jaar waarop de jongeren de macht zouden overnemen. We wisten wat we wilden en we waren met velen!
Dat tweede, dat klopte. Aan het eind van die befaamde jaren '60 was maar liefst één derde van de Nederlandse bevolking jonger dan twintig jaar. Maar dat eerste, daar zet ik achteraf mijn vraagtekens bij. Wilden die jongeren wel allemaal hetzelfde?
Nou, nee dus. Achteraf constateer ik dat ik met mijn 'revolutionaire' ideeën en mijn muzikale smaak tot een kleine minderheid behoorde. Een minderheid die in mei 1968 weliswaar stond te trappelen om mee te gaan doen aan de studentenopstand in Parijs, maar daar meestal niet terecht kwam.

Ik was nog maar zestien in 1968. Middelbaar scholier nog, maar in mijn eigen beleving al een echte revolutionair. Wat er in Parijs gebeurde volgde ik natuurlijk op de voet. Voor zover dat mogelijk was in die tijd, want de sociale media bestonden nog niet. Ik was er van overtuigd, dat het slechts een kwestie van tijd was voor de revolutie naar de Achterhoek kwam, maar daar wilde ik niet op wachten. Ik wilde zelf naar Parijs toe. Met mijn Lochemse vrienden Michel en Waldemar.
Het kwam er bijna van. We zaten al in de Renault Dauphine, waarmee oudere zus ons van Lochem naar Parijs zou brengen. Net toen ze wilde starten kwam er een auto aanrijden. Mijn moeder stapte uit. Met ferme tred beende naar het Renaultje toe, rukte de deur open en sprak slechts drie woorden: "Naar huis jij!"

Ja, achteraf was het best stom, dat ik voor ik uit huis weg ging dat briefje op de keukentafel had gelegd: "Ben naar Parijs met Michel en Waldemar. Zie nog wel wanneer we terug komen." Het briefje dat een eind maakte aan mijn loopbaan als revolutionair, nog voor die kon beginnen.

Ach, misschien was het maar beter zo. Want wat moesten we daar eigenlijk in Parijs? De klappen opvangen voor mede-jongeren die voor iets heel anders streden dan wij toen dachten. Want die hele studentenoproer van mei '68, weten we nu, ging slechts over gescheiden studentenhuizen in Parijs. Over het verbod voor de jongens om bij de meisjes op de kamer te komen! Inzet van de revolutie waren dus geen hoogstaande idealen, maar slechts liefde en lust. Had ik dat destijds geweten, dan had mijn moeder me niet uit dat Renaultje hoeven te trekken.

Tja, en hoe ging het verder? De opstand in Parijs doofde uit door slim optreden van president De Gaulle. Studentenprotesten elders werden bloedig neergeslagen en de Praagse lente werd door de Russen in geweld gesmoord. De revolutie heeft de Achterhoek nooit bereikt. Dat was 1968, het jaar van de teleurstellingen.

Column

Pleren

Stef Grote Ganseij heette de eerste grote liefde van mijn dochter. Ik zal hem nooit vergeten. Niet alleen vanwege die achternaam (die in Salland veel voorkomt), maar ook door de eerste ontmoeting. Stef zou rond vijf uur die middag arriveren om kennis te maken met de ouders van zijn meisje. Maar het werd zes uur, half zeven en nog steeds was Stef er niet. Pas om tien voor zeven ging de bel. Ik deed open en zag bij de voordeur een behoorlijk verfomfaaid jongmens. Zwarte vegen door het gezicht, een jas vol modder en knieën die door de spijkerbroek heen kwamen. En dat was in 1993 nog geen mode! "Ik bin met de brommert in de sloot gepleerd", was Stefs verklaring.
Pleren staat in bijna heel Oost-Nederland voor vallen. Beter nog: voor hard neervallen. Maar zoals zo vaak is het niet het enige woord. Het Achterhoeks kent voor (neer)vallen nog tal van andere. Teveel om ze allemaal op te noemen. Neersmaksen bijvoorbeeld, of dale kwatsen. Neerstoeken kan ook, of kladden. Of meer ouderwets: daleflasken, toostötten of kasmaksen. En had Stef in het Montferland gewoond, dan was hij niet van zijn bromfiets gepleerd maar afgetoemeld.
Sommige woorden voor vallen hebben alles te maken met het geluid dat je hoort. Appels bijvoorbeeld pofken van de boom en pannen kletteren van het dak. Maar hoe nu het geluid te omschrijven van een stapel borden die van tafel valt? Nou, zeg maar klabateren, want dat is Achterhoeks voor vallen met veel lawaai.

Column

Zwetende lijken

De storm heeft goed huisgehouden in de bossen van Staatsbosbeheer. Eeuwenoude grove dennen, beuken, eiken en douglas-sparren hebben zich te gronde gestort. Het oogt triest. De enorme bomen zijn als gestorven soldaten, achtergelaten op het slagveld. Voor het bos is dit echter een enorme opsteker. Op de open plekken komt weer licht op de bodem, er komt meer structuur en over een aantal maanden liggen er overal 'zwetende lijken'.

Het bos is een dynamisch geheel. Er gebeurt van alles. In het voorjaar schieten stinzenplanten de bodem uit, in het najaar paddenstoelen, en in de winter is het stil en koud. Elk jaar volgt het bos deze cyclus. Maar eens in de zoveel tijd vindt er een ingrijpende verandering plaats. Dat kan gebeuren via houtoogst, maar ook via natuurlijke weg. Een storm is zo'n natuurlijke verstoring, waardoor het bos als het ware weer wordt wakker geschud. Grote bomen die omvallen creëren enorme openingen in het kronendak waardoor licht op de bosbodem valt. Met de omgekieperde bomen gebeurt iets heel interessants.

Iedereen heeft wel eens een verrotte boomstam opgetild om te kijken wat er onder zit. Soms schieten tientallen tot honderden torren, pissebedden, duizendpoten en andere insecten weg. Deze grote bijeenkomst van insecten komt doordat het materiaal van de boom langzaam wegrot (letterlijk nat wordt en gaat 'zweten') en voor een groot voedselaanbod zorgt. Niet alleen de hogere insectensoorten maar ook het bodemleven wat piepklein is profiteert hiervan. Zij ruimen de restjes van de restjes weer op. En vervolgens zijn er schimmels en bacteriën die weer de restjes van de restjes van de restjes opruimen. Uiteindelijk komt veel organisch materiaal van de boom op deze manier weer terug in de bodem. En dat is belangrijk.

Organisch materiaal zorgt namelijk voor een buffer tegen verzuring van de bosbodem. Door jarenlange atmosferische depositie van stikstof en zwavelverbindingen verzuurt de bodem van de Nederlandse bossen langzaam steeds meer. Vooral op arme zandgronden vormt dit een groot probleem. Kostbare mineralen als magnesium en kalium, spoelen door verzuring de bodem uit (kostbare voedingsstoffen worden door regenwater en grondwater afgevoerd) en kunnen niet worden opgenomen. De kenmerkende Achterhoekse eiken hebben veel last van deze bodemverzuring. Bomen krijgen minder blad, takken worden afgestoten en de sapstroom loopt terug. Een opportunist als de eikenprachtkever, die leeft van de bast van eiken, valt verzwakte exemplaren aan. Soms zo erg, dat na enkele jaren de boom al sterft (til het schors maar eens op van een dode eik, en ontdek de vraatsporen van de kevers onder de bast).

Een goede storm zorgt voor veel omgevallen bomen, veel organisch materiaal en dus voor een stevige buffer tegen de verzuring. Ga eens op zoek naar de zwetende lijken. Bewust zijn vele bomen na de storm blijven liggen. Deze basenrijke, organische cocktail geeft het bos weer een levendige boost. Het bos reguleert zichzelf zo misschien wel meer dan we denken. Oude, zwakke bomen vallen eens in de zoveel tijd om bij een zware storm, de verzuring wordt geremd en de jonge bomen kunnen in een gezond milieu opgroeien. Slim bedacht toch?

Hielke Alsemgeest

Gerard Joling bij opening Special Olympics Achterhoek 2018

DOETINCHEM – Gerard Joling wordt de muzikale hoofdgast tijdens de spectaculaire opening van de Special Olympics Nationale Spelen Achterhoek 2018. Het feestelijke startschot van het evenement wordt gehouden in stadion De Vijverberg. Voormalige topschaatsers Erben Wennemars en Erik Hulzebosch nemen de presentatie voor hun rekening.

Dit is donderdag 8 februari bekend gemaakt tijdens een Happy Hour van de businessclub van voetbalclub De Graafschap in de Spiegeltent op het Simonsplein in Doetinchem. Die bijeenkomst stond voor een belangrijk deel in het teken van de Special Olympics Achterhoek, die op 8, 9 en 10 juni worden gehouden.
Ruim tweeduizend sporters met een verstandelijke beperking en duizend begeleiders zijn dat weekeinde actief in meer dan twintig takken van sport in acht Achterhoekse gemeenten. Talloze vrijwilligers en meer dan 20 Achterhoekse verenigingen werken mee aan het grootste sportevenement in de geschiedenis van de regio.
Talloze Achterhoekse en nationale artiesten hebben hun medewerking toegezegd aan de openingsshow, die wordt geproduceerd door De Feestfabriek Alles Komt Goed BV. Onder hen DJ Jeroen Slütter, het populaire Achterhoekse duo Suzan en Freek en dweilorkest Dokters' Swingende Infuustoeters uit Lichtenvoorde. Zoals vermeld is Gerard Joling de muzikale hoofdgast.
Gastheer voetbalclub De Graafschap is inmiddels maatschappelijk partner geworden van de Special Olympics Nationale Spelen 2018. Algemeen directeur Hans Martijn Ostendorp van de club tekende daarvoor een overeenkomst met stichtingsvoorzitter René van Gils. Het openingsfeest op 8 juni duurt van 18.30 tot 20.30 uur. Hoogtepunt wordt ongetwijfeld het defilé van alle deelnemers en begeleiders. Tickets (goud, zilver en brons) zijn te bestellen vanaf € 7,50 via de website.

Dierenartsenpraktijk Zelhem opent vierde vestiging

RUURLO/ZELHEM - Zaterdag 24 februari opent de Dierenartsenpraktijk Zelhem haar vierde vestiging aan de Borculoseweg 4 in Ruurlo. De dierenartsen en assistenten zijn dan aanwezig om de praktijk te laten zien en vragen te beantwoorden. Voor kinderen worden er leuke activiteiten georganiseerd. iedereen is van harte welkom tussen 13.00 en 16.00 uur. Om 13.00 uur wordt het pand officieel geopend.

Vanaf maandag 26 februari kan men in de nieuwe praktijk terecht met huisdieren. Afspraken vinden tijdens de openingstijden plaats: maandag, woensdag en vrijdag van 9.00 tot 13.00 uur, dinsdag en donderdag van 15.00 tot 18.30 uur.

Voor meer informatie zie de website of bezoek de Facebookpagina 'Dierenartsenpraktijk Zelhem-Doetinchem-Varsseveld'.

Voor reparatie en configuratie van uw PC, aanleg van LAN netwerken en in- en verkoop van PC's. Hebbink-PC, Boeninksteeg 3a, Zelhem. Tel.: 0314-625425. www.hebbink-pc.nl

GELD voor uw GOUD en oude MUNTEN T.k.gevr.tegen prima prijs: oude gouden sieraden, gouden tientjes, Krugerranden e.a. gouden en zilv munten, baartjes goud en zilver, muntenverzamelingen etc. Kevelam Garderen 0577-461955 lid NVMH

Gevraagd: Oud ijzer/metalen/elektrische apparaten, stroomkabels. Bel na 18.00 uur of mail: 0650917007/ r.seubring2@kpnplanet.nl.

Bert van Genderen koopt en haalt uw boeken en betaalt à contant. Tel. (0543) 45 13 11.

Oud ijzeractie C.V. de Doldraejers Velswijk. Wilt u uw oud ijzer en andere metalen aan ons doneren? Neem dan contact op met dhr. Jan Nijman, tel. 06- 13743169.

VLOOIENMARKT Giesbeek zon. 25 febr. 10 - 17 uur sporthal De Panhoven Bingerdensedijk 4 info Kr.huur Tel. 06 - 3910 8152 animo-vlooienmarkten.nl

Te Huur: tijdelijke woonruimte (luxe chalet) € 625,- p.m. (excl. g.w.l) Interesse? Mail naar 1960rs@gmail.com

VLOOIENMARKT Varsseveld Zon. 4 maart van 10 - 17 uur Sportcentrum van Pallandt / van Pallandtstraat 4 Info kr.huur Tel. 06-39108152 www.animo-vlooienmarkten.nl

Te Huur: In buitengebied Hengelo (G) gelegen helft van een vrijstaande woning alles begane grond en tuin. Volledig gestoffeerd.Tel. 06-23802657.

Te koop: KIPPEN AAN DE LEG. Cortumme 06-23972429 of 0575 - 461558.

Ik zoek een eerlijke, betrouwbare tourcaravan te koop bel. 06-52278529