Achterhoek Nieuws Berkelland Eibergen-Neede

13 februari 2018

Achterhoek Nieuws Berkelland Eibergen-Neede 13 februari 2018


Carnavalsoptocht Neede groots en actueel

De Saaie Piemels winnen de optocht. Foto: Rob Weeber

NEEDE - Niet alleen onder de rivieren ligt alles plat in verband met carnaval. Ook in Neede weten ze wat feesten is. Prins Niels kreeg afgelopen weekend de sleutel overhandigd door burgemeester Joost van Oostrum. Na de overdracht kon het feest beginnen.

Er waren dit jaar maar liefst negentig startnummers uitgereikt aan wagens en loopgroepen voor de optocht van zondag. Dat bewijst eens te meer dat het carnaval in Neede springlevend en zeer geliefd is. Opvallend onopvallend was burgemeester Joost van Oostrum die met zijn wagen 'de lijsttrekkers' in de stoet aanwezig was. Een ander actueel en 'beTAStbaar' thema was Me Too. Gelukkig was de publieke belangstelling groot, ondanks de lage temperatuur en neerslag.

Uitslag
De Saaie Piemels wonnen de optocht afgelopen zondag. Een tweede prijs was er voor de wagen Polka-Combi-Natie en derde werd Made in Holland. Bij de kleine wagens werd Jeugd de Veldmaat uitgeroepen tot winnaar, gevolgd door Ait Vedan en derde Hola 10 Homan.

Revanche voor Yapton

EIBERGEN - Na de door opgave verloren uitwedstrijd in Deventer, stonden de mannen van Yapton afgelopen vrijdag opnieuw tegen koploper BC IJsselstad op de baan. Nu voor het thuisduel in de Pickerhal. Met een verrassende tussenstand van 2-2 na de enkels, moesten de dubbels de beslissing forceren. De druk stond er flink op. Drie van de vier dubbelpartijen werden in thuisvoordeel beslecht met een zeer sterke 5-3 overwinning voor de Eibergse badmintonners als resultaat. 19 februari is, ook weer in de Pickerhal, BC Rianto uit Zutphen de tegenstander.

Uitvoering Segnocollectief

EIBERGEN – Het Segnocollectief, de muziekschool van Berkelland, geeft op vrijdagavond 16 februari een 'licht' klassieke uitvoering in de Oude Mattheüskerk aan de Grotestraat 50 in Eibergen. Er is een afwisselend programma van ongeveer een uur, variërend van Dowland en Mozart tot muziek van Harry Potter. De leerlingen laten op verschillende instrumenten van zich horen. De uitvoering begint om 19.30 uur.

Carnaval

Een groot deel van de gemeente Berkelland is gehuld in een feeststemming. Carnaval wordt gevierd in Neede, Eibergen, Beltrum en omliggende plaatsen.

Vrolijke carnavalsoptocht kleurrijk en koud

De burgemeester overhandigt de sleutel aan Prins Henri. Foto Henri Walterbos Foto: Henri Walterbos

'Blijf springen en hossen, dan blijf je vanzelf lekker warm'

Door Henri Walterbos

EIBERGEN - De Bellebloazers zorgen in afwachting van de sleuteloverdracht door burgemeester van Oostrum aan Prins Henri al voor de juiste stemming. De eerste burger wenst een ieder een prachtige optocht toe, en warmte. "Gelukkig is het droog, al is het niet warm. Iedereen is goed ingepakt zie ik. Blijf springen en hossen, dan blijf je vanzelf lekker warm." Dan is het de eer aan Lauwe CV Ketel uit Rietmolen om als winnaar van afgelopen jaar het startschot te geven van de kleurrijke carnavalsoptocht. Dan komt de bonte stoet in beweging en zetten de Bellebloazers 'Hallo allemaal' in, het overbekende riedeltje van Juf Ank uit de Luizemoeder. Ook in 'Rott'ngat' een hit.

Olympische Spelen
Als Team NL op de Olympische Spelen op indrukwekkende wijze in uur tijd, een uur voorafgaande aan de optocht, de eerste 4 medailles binnen haalt, zonder concurrentie van de geschorste Russische ploeg, wordt al snel duidelijk waar Team Russia dan wel verblijft; In de carnavalsoptocht van Eibergen. 'De spelen gaan aan onze neus voor bij, dus zijn we het carnavalsweekend vrij,' aldus de boodschap op de wagen. De karakters van Flodder zijn anno 2018 ook nog steeds populair in Eibergen. Groep 'Ouwehoeren' zit bij elkaar in een immens grote roze pooierbak.

Sportitems
Uit Groenlo doen Kammeröde Met Zoad (KMZ) mee met een wagen die met namen als PamPam, de Pauw en City-Lido doet denken aan de hoogtijdagen van het voormalige 'Las Vegas van de Achterhoek,' en de blijdschap van de vrienden dat het weer regelmatig feest is in de Grolse binnenstad. In de optocht ook kinderen van IKC De Schakel met 'Mens erger je niet.' "Mooi dat ze met doet. Jong geleerd is immers oud gedaan. Moar het is altied ne bult geregel," klinkt het uit de speakers. Uiteraard ontbreekt Max Verstappen niet in het spektakel. De Combineerkeals verkeren met elkaar in een euforische sfeer. De winnende dames van het EK-voetbalteam komen ook voorbij. Hun spreuk op de zijkant van de wagen laat niets aan duidelijkheid te wensen over; '22 borsten zijn beter dan 11 worsten.' Eibergen beleefde een kleurrijke carnavalsoptocht met veel vrolijkheid, dat de gevoelstemperatuur enkele graden doet stijgen.

Zie voor foto's pagina 20/21 en op www.achterhoeknieuwsberkelland.nl

Uitslagen Buurt- en Straatcompetitie

EIBERGEN - De uitslagen van de eerste schietwedstrijd in de Buurt- en Straatschietcompetitie 2018 (editie 36), georganiseerd door Schietvereniging de Kroon Eibergen geschoten op 6 februari & 8 februari zijn als volgt: Wendy Ketterink uit team Hofvenners 1 heeft met 99 punten het hoogste geschoten bij de dames. Bert klein Haneveld uit team Amazing 1 heeft met 99 punten het hoogste geschoten bij de heren.

In poule 1 staat D.K.D.S. 2 bovenaan met 2 wedstrijdpunten en 389 geschoten punten. In poule 2 staat Amazing 1 bovenaan met 2 wedstrijdpunten en 381 geschoten punten. In poule 3 staat S-Bocht 1 bovenaan met 2 wedstrijdpunten en 380 geschoten punten. In poule 4 staat Olden Eibergen 2 bovenaan met 2 wedstrijdpunten en 373 geschoten punten. In poule 5 staat Eikenlaan 1 bovenaan met 2 wedstrijdpunten en 360 geschoten punten. In poule 6 staat Olden Eibergen 3 bovenaan met 2 wedstrijdpunten en 352 geschoten punten. In poule 7 staat Amazing 3 bovenaan met 2 wedstrijdpunten en 343 geschoten punten.

Er nemen 41 teams deel in zeven poules verdeeld, die in vijf wedstrijden tegen elkaar uit zullen komen. Er doen ongeveer 170 deelnemers mee aan deze competitie.

De tweede wedstrijd wordt verschoten op dinsdag 20 februari en/of donderdag 22 februari.

Lezing

EIBERGEN - Aan de J.W. Hagemanstraat 36 in Eibergen kunnen belangstellenden op zaterdag 24 februari terecht voor een lezing over Het Kennis Boek. Aanvang 10.30 uur.

De lezing is gratis en duurt ongeveer 1,5 uur. Aanmelden op 06 49645026 of liesbethdegroot@outlook.com. Meer info staat op: nederland.hetkennisboek.net

Column

Revolutie

Het was 1968 en op de koffergrammafoons van mij en bijna al mijn vrienden lag constant die ene plaat: 'When the music's over' van The Doors. Jim Morrison die onze gedachten, onze diepste wens verwoordde: 'We want the world and we want it now!' We konden er geen genoeg van krijgen. Steeds weer draaiden we dat ene nummer. Hooguit een enkele keer afgewisseld met 'Street Fighting Man', van de Rolling Stones.

Het is nu vijftig jaar geleden. Achteraf zou 1968 de geschiedenis ingaan als het jaar van de revolutie. Voor ons voelde het toen al zo aan. Dit was het jaar, waarin de wereld voorgoed zou veranderen. Het jaar waarop de jongeren de macht zouden overnemen. We wisten wat we wilden en we waren met velen!
Dat tweede, dat klopte. Aan het eind van die befaamde jaren '60 was maar liefst één derde van de Nederlandse bevolking jonger dan twintig jaar. Maar dat eerste, daar zet ik achteraf mijn vraagtekens bij. Wilden die jongeren wel allemaal hetzelfde?
Nou, nee dus. Achteraf constateer ik dat ik met mijn 'revolutionaire' ideeën en mijn muzikale smaak tot een kleine minderheid behoorde. Een minderheid die in mei 1968 weliswaar stond te trappelen om mee te gaan doen aan de studentenopstand in Parijs, maar daar meestal niet terecht kwam.

Ik was nog maar zestien in 1968. Middelbaar scholier nog, maar in mijn eigen beleving al een echte revolutionair. Wat er in Parijs gebeurde volgde ik natuurlijk op de voet. Voor zover dat mogelijk was in die tijd, want de sociale media bestonden nog niet. Ik was er van overtuigd, dat het slechts een kwestie van tijd was voor de revolutie naar de Achterhoek kwam, maar daar wilde ik niet op wachten. Ik wilde zelf naar Parijs toe. Met mijn Lochemse vrienden Michel en Waldemar.
Het kwam er bijna van. We zaten al in de Renault Dauphine, waarmee oudere zus ons van Lochem naar Parijs zou brengen. Net toen ze wilde starten kwam er een auto aanrijden. Mijn moeder stapte uit. Met ferme tred beende naar het Renaultje toe, rukte de deur open en sprak slechts drie woorden: "Naar huis jij!"

Ja, achteraf was het best stom, dat ik voor ik uit huis weg ging dat briefje op de keukentafel had gelegd: "Ben naar Parijs met Michel en Waldemar. Zie nog wel wanneer we terug komen." Het briefje dat een eind maakte aan mijn loopbaan als revolutionair, nog voor die kon beginnen.

Ach, misschien was het maar beter zo. Want wat moesten we daar eigenlijk in Parijs? De klappen opvangen voor mede-jongeren die voor iets heel anders streden dan wij toen dachten. Want die hele studentenoproer van mei '68, weten we nu, ging slechts over gescheiden studentenhuizen in Parijs. Over het verbod voor de jongens om bij de meisjes op de kamer te komen! Inzet van de revolutie waren dus geen hoogstaande idealen, maar slechts liefde en lust. Had ik dat destijds geweten, dan had mijn moeder me niet uit dat Renaultje hoeven te trekken.

Tja, en hoe ging het verder? De opstand in Parijs doofde uit door slim optreden van president De Gaulle. Studentenprotesten elders werden bloedig neergeslagen en de Praagse lente werd door de Russen in geweld gesmoord. De revolutie heeft de Achterhoek nooit bereikt. Dat was 1968, het jaar van de teleurstellingen.

Column

Pleren

Stef Grote Ganseij heette de eerste grote liefde van mijn dochter. Ik zal hem nooit vergeten. Niet alleen vanwege die achternaam (die in Salland veel voorkomt), maar ook door de eerste ontmoeting. Stef zou rond vijf uur die middag arriveren om kennis te maken met de ouders van zijn meisje. Maar het werd zes uur, half zeven en nog steeds was Stef er niet. Pas om tien voor zeven ging de bel. Ik deed open en zag bij de voordeur een behoorlijk verfomfaaid jongmens. Zwarte vegen door het gezicht, een jas vol modder en knieën die door de spijkerbroek heen kwamen. En dat was in 1993 nog geen mode! "Ik bin met de brommert in de sloot gepleerd", was Stefs verklaring.
Pleren staat in bijna heel Oost-Nederland voor vallen. Beter nog: voor hard neervallen. Maar zoals zo vaak is het niet het enige woord. Het Achterhoeks kent voor (neer)vallen nog tal van andere. Teveel om ze allemaal op te noemen. Neersmaksen bijvoorbeeld, of dale kwatsen. Neerstoeken kan ook, of kladden. Of meer ouderwets: daleflasken, toostötten of kasmaksen. En had Stef in het Montferland gewoond, dan was hij niet van zijn bromfiets gepleerd maar afgetoemeld.
Sommige woorden voor vallen hebben alles te maken met het geluid dat je hoort. Appels bijvoorbeeld pofken van de boom en pannen kletteren van het dak. Maar hoe nu het geluid te omschrijven van een stapel borden die van tafel valt? Nou, zeg maar klabateren, want dat is Achterhoeks voor vallen met veel lawaai.

Proosten op het viaduct

Aanwezigen bekijken het nieuwe tracé vanaf het viaduct. Foto: Rob Stevens

EIBERGEN - Afgelopen donderdag was er een 'proostmoment' op het viaduct bij industrieterrein De Laarberg. Omwonenden, wethouders en medewerkers van Rijkswaterstaat en Naober18 hieven gezamenlijk het alcoholvrije glas. Waarom? Ter gelegenheid van de ingebruikneming van het viaduct, onderdeel van een half klaverblad, bij de Laarberg en de fietstunnel bij Hupsel.

Door Rob Stevens

Dit zijn daarmee de eerste 'kruisende' onderdelen van de nieuwe N18 die in gebruik worden genomen. Het halve klaverblad ligt op de grens van de gemeenten Berkelland en Oost Gelre.
René Hoijtink neemt na een van de projectleiders het woord als betrokken wethouder van Oost Gelre. Hij noemt de verbeterde bereikbaarheid van de regio als gevolg van de nieuwe N18 en de positieve invloed die dat hopelijk heeft op de bedrijvigheid op het regionale bedrijventerrein De Laarberg. Nu dit tracé na veertig jaar bestuurlijk gesteggel eindelijk is gerealiseerd hoopt hij op een vergelijkbare aansluiting tussen Varsseveld en Groenlo. Daarna heffen de in oranje veiligheidsvestjes gehulde medewerkers, belangstellenden en bestuurlijke notabelen gezamenlijk het glas op dit heuglijke moment.
Maar niet iedereen is tevreden. De familie Reukers heeft gemengde gevoelens. Zij zijn een aantal jaren geleden verhuisd omwille van de geluidsoverlast van de oude N18, toen ze er amper vijf meter vanaf woonden. Reden voor hen om hun woning meer achter op hun perceel opnieuw op te bouwen. De werkelijkheid heeft hen echter achterhaald. Ze wonen nu opnieuw op korte afstand van de nieuwe N18 en de parallelweg die verkeer naar het Duitse Vreden voert. Er zijn ook omwonenden aanwezig die een gelijk verhaal in hun voordeel kunnen houden. Er wordt gewonnen en verloren bij zo'n project.
Vrijdag werd de afslag naar de Vredenseweg definitief afgesloten. Vanaf dat moment gaat alle verkeer richting Vreden/Zwilbrock via het viaduct bij de aansluiting De Laarberg. Met de openstelling van het viaduct vervalt de kruising Vredenseweg met de bestaande N18 definitief. In een latere fase zal de gehele aansluiting en de N18 tussen Eibergen en Groenlo in gebruik worden genomen. Even verder bij de Stokkersweg is inmiddels alle grond en zand voor het uitkijkpunt Stokkersbarg bij de brug over de Berkel aangebracht. Over een paar weken wordt begonnen met de afwerking hiervan. Ook verdwijnen rond die tijd de tijdelijke fietsonderdoorgangen ter hoogte van de Oude Needseweg en de Brammeloweg. De nieuwe N18 vordert dus gestaag. In totaal is 27 km nieuwe weg aangelegd en 15 km bestaande weg aangepast tussen Varsseveld en Enschede. De verwachting is dat dit voorjaar de weg in gebruik wordt genomen.

Eerste stenen symbolisch gelegd IKC Sterrenpalet

De wethouder sloopt het muurtje. Foto: Rob Stevens

EIBERGEN - Na een periode van slopen en voorbereiden gaan Aannemersbedrijf Kormelink en installatiebedrijf WSI starten met de verbouw en uitbreiding van de nieuwe locatie van Integraal Kindcentrum (IKC) het Sterrenpalet aan de Prins Bernardstraat in Eibergen. Maandagochtend legden de leerlingen, wethouder Han Boer en de aannemer symbolisch de eerste steen.

Ineke Neerhof, directeur het Sterrenpalet, VCO Oost-Nederland sprak de aanwezigen toe, evenals wethouder Han Boer. Het Sterrenpalet is ontstaan vanuit de fusie van de voormalige Willem Sluiterschool en de Driesprong. In augustus 2018 zal het Sterrenpalet gaan fuseren met IKC Juliana. In mei 2016 zijn alle ouders en leerlingen hierover geïnformeerd. Sindsdien wordt er volop gewerkt aan het het vormgeven van het nieuwe kindcentrum aan de Prins Bernhardstraat, het voormalige Assink. Symbolisch bouwden maandag 16 kinderen, getooid met een bouwhelm van bouwbedrijf Kormelink, een muurtje van plastic bouwstenen. Zij deden dat samen met de directeur van bouwbedrijf Kormelink. De wethouder sloopte het bouwwerk. Kinderen worden tijdens verbouwing bij proces betrokken en zullen regelmatig het gebouw bezoeken. Zij zijn nu al in gebouw geweest om het te bekijken. Dit is de eerste grote school in Eibergen, maar in de toekomst worden drie schoolcomplexen voor basisonderwijs gerealiseerd Achter gebouw is nog grote lege ruimte waarvoor nog een invulling wordt gezocht. In samenwerking met de school, omwonenden en andere betrokkenen word een bestemming voor deze ruimte gezocht. In oktober is de overgang naar het IKC gepland, rond herfstvakantie. Er gaan straks 270 leerlingen een plekje vinden in het gebouw.

De leerlingen bouwen samen met de directeur van bouwbedrijf Kormelink een kleurrijk muurtje. Foto: Rob Stevens

Rocks and Music weer open

EIBERGEN - Tonny Stoverink heeft Rocks and Music, zijn winkel in platen, cd's, stereoapparatuur en aanverwante artikelen, gesteenten, mineralen en fossielen op de nieuwe locatie aan de J.W. Hagemanstraat 4 in Eibergen geopend. De platen moeten nog allemaal gecontroleerd en geordend worden. De winkel lijkt op een ouderwetse platenzaak, zoals die in de jaren 70 en 80 bestonden. Inde winkel is tweedehands vinyl te vinden, singles, maxi-singles, lp's maar ook allerlei soorten stereoapparatuur. Mensen kunnen er ook vinyl en apparatuur inleveren. Voor bruikbare en verkoopbare spullen in goede staat krijgt men contant geld. Liefhebbers kunnen er ook terecht voor voor draaitafels, elementen, naalden, snaren en natuurlijk voor met vragen en reparaties. De winkel is open op: woensdag, donderdag en vrijdag van 11.00 tot 20.00 uur. Zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur. Buiten de winkeltijden om is het mogelijk om afspraken te maken via tel. 06 81621853 of per mail: rocksandmusic@gmail.com.

Toernooi Boemerang voor basisscholen

Marjon Westerdiep tijdens haar solo in Cavalleria Rustivca. Met trommelslager Joop Dijkman uit Eibergen, pianist Evert-Jan de Groot en violist Papillon Boddeke, die hem nu assisteert. Foto: Ans ter Horst

EIBERGEN - Volleybalvereniging Boemerang houdt jaarlijks een toernooi voor leerlingen van de basisscholen.

Woensdag 21 februari is de Pickerhal wederom het domein van het jaarlijkse toernooi voor leerlingen uit de groepen 5/6 en 7/8 van Eibergse basischolen. Ter voorbereiding op dit toernooi hebben de leerlingen de afgelopen weken training in het volleybalspelletje gekregen onder leiding van Johan Strokap en trainers van Boemerang. Acht basisscholen hebben zich aangemeld en in totaal 36 teams zullen de strijd met elkaar aangaan. Boemerang heeft de leiding van het toernooi en levert onder meer scheidsrechters. De wedstrijden beginnen om 13.30 uur en rond 17.00 uur zijn de toernooiwinnaars bekend. Belangstellenden zijn welkom om de leerlingen aan te komen moedigen. Tijdens het toernooi is de zogenaamde 'Joinbus' van de Nederlandse Volleybal Bond aanwezig. De bus is bedoeld als promotiemiddel voor de volleybalsport. Diverse materialen zoals springkussen, smashmat en mat voor duikoefeningen zijn in de hal en daar kunnen de kinderen onder leiding van trainers van Boemerang en de bond bezig zijn.

Eibergse zingt met Classic WM met Viva l'Opera in Varsseveld

EIBERGEN - Classic WM gaat zaterdag 17 februari in de Grote of Laurentiuskerk van Varsseveld op herhaling met het concert Viva L'Oera. In november waren er twee uitverkochte uitvoeringen in de Oude Calixtus van Groenlo. Het regionale koor brengt bijna dertig hoogtepunten uit opera's als Cavalleria Rusticana van Mascagni, Il Trovatore en Nabucco van Verdi en Die Entführung aus dem Serail en Così fan Tutte van Mozart. Nieuw nummer is het Koor van de Hofdames uit Anna Boleyn.

Behalve het koor zingen ook zeven solisten bijdragen, zoals Stride la Vampa van Verdi en de solo in het grote Paaskoor van Mascagni door de sopraan Marjon Westerdiep uit Eibergen; La vergine degli angeli uit La Forza del Destino door Rachel Westervelde uit Aalten en Caro Mio Ben door Martin Hogenkamp, Lichtenvoorde. Er is een intens gezongen duet door Marjon en Martin, namelijk Non, no Turridu van Verdi. Gastsoliste Marijke ten Kate zingt onder andere Mozart en de solo bij het Rataplankoor van Verdi. Een heel gevarieerd programma dus, dat op aansprekende wijze op het toneel en deels in de zaal wordt vertolkt.
De instrumentale begeleiding verzorgen Evert-Jan de Groot (vleugel), Wim Ruessink (orgel) en Papillon Boddeke (viool). Muzikale begeleiding Emile Engel uit Lichtenvoorde. Aanvang van het concert is 20.00 uur. Meer info: www.classicwm.nl.

Kitten gevonden

EIBERGEN - Op de Vredenseweg in Eibergen is een kitten gevonden van ongeveer 4-5 maanden oud. Ze is cypers/grijs gestreept en heeft een witte bef en witte voetjes. Voor informatie kan men contact opnemen met Stichting Amivedi, meldpunt Aalten/Achterhoek, Sylvia Spaargaren, tel. 088 – 0063305 of mailen naar achterhoek@amivedi.com.

Volledig nieuwe Bos & Veen veldrit Tourclub Eibergen

'Dwars deur de stal' op zondag 25 februari

EIBERGEN - TCE–Tourclub Eibergen houdt op zondag 25 februari haar tweede veldrit van dit seizoen. Het is de zogenaamde Bos&Veen Tocht. Een aantal leden van TCE is maanden druk geweest om deze veldrit compleet te vernieuwen. Ze hebben er een bijzonder uitdagende, afwisselende en avontuurlijke tocht van gemaakt.

Er kan tussen 9.00 en 10.00 uur gestart worden bij de Pickerhal in Eibergen; de afstanden die gereden kunnen worden zijn 35, 45 en 60 km. Leden van de NTFU en KNWU kunnen via hun ledenpas snel starten met Scan en Go; andere MTB'ers dienen een startkaart in te vullen. Op de startlocatie is een EHBO-post stand by.

TCE–Tourclub Eibergen is er in geslaagd een volledig nieuwe veldrit te ontwerpen; alleen de naam is hetzelfde gebleven, maar de route loopt totaal anders.
Na de start eerst een stukje zuidwaarts over de rode fietsbaan om vervolgens via zandweggetjes en een slootkantje de N18 over te steken richting 't Brendeke. Al na een kilometer of vijf fietsen de deelnemers door de koeienstal van Te Biesebeek om daarna het Kerkloobos in te duiken. Na enkele zandweggetjes en gravelpaden volgt het altijd uitdagende stuk door de Breken. Na een slootkantje volgt de eerste splitsing: de 35 km fietst richting Rekken, terwijl deelnemers aan beide langere afstanden doorstomen richting de bossen in het Crosewickerveld; ook zij zetten daarna koers richting Rekken.
Na de passage van de Berkelstuw en de brug volgt voor alle deelnemers een 'zoer stukske' en een fraai single trackje richting de biologisch-dynamische boerderij aan de Van Ouwenallerlaan. Tussen twee weilanden door over wat ooit een pad was en over een boerenerf komen de bikers op een stukje verharde weg, waarna onmiddellijk weer een lus door een bos volgt en even later is de tweede splitsing: de beide korte afstanden gaan links richting de verzorgingspost, terwijl de 60 km pedaleurs richting de single tracks van het Bos van Jos koersen.
De beide korte afstanden pakken nog enkele single tracks vóór dat ze de verzorgingspost bereiken; de langste afstand gaat via het Jurisdictiepad eerst richting het Duitse Lüntenerveld om via het Kommiezenpad en het Haaksbergerveen naar de verzorgingspost te rijden.

Na de verzorgingspost vervolgen alle deelnemers de route richting de Oostendorper watermolen en via opnieuw fraaie single tracks en schouwpaden in het Lankheet bereiken ze voor even het asfalt van de Haaksbergsebinnenweg. Via een smal padje komen ze in de Nachtegaal; een fraai en uitdagend stukje natuur. Daarna gaat 't richting 't Loo en via de Berkelwal toeren ze richting de Mallemse Molen en vandaar naar de Jöddenbulten; onmiddellijk na dit Joodse kerkhof volgt de derde splitsing.
De 35 km steekt de N18 over en koerst richting de finish. De beide langere afstanden krijgen nog enkele uitdagingen voor de kiezen; via 't Wievenveld en de Mallemer Es komen ze op de uitdagende single tracks van het MTB-parcours op de Bijenkamp; en dan is 't nog niet gedaan, want vóór dat ze de finish in zicht hebben volgen nog de paden van het Slingerbos.
TCE–Tourclub Eibergen heeft via S(up)port for Nature toestemming gekregen deze tocht over de aangegeven route te houden: zowel de beheerder van 't Lankheet, Natuurmonumenten als Staatsbosbeheer hebben hun fiat voor deze prachtige tocht gegeven. Daarnaast is er overleg geweest met meerdere landeigenaren; ook zij gaven toestemming om op zondag 25 februari over hun gronden te mogen veldrijden.

Euphonia haalt papier op

EIBERGEN – Inwoners van Eibergen kunnen hun oud papier zaterdagochtend 17 februari weer aan de weg zetten. Leden en ondersteunende groeperingen van muziekvereniging Euphonia gaan vanaf 9.00 uur op pad om het gebundeld, of in dozen verzameld papier op te halen.

Euregio Blaazmuziekfestival

NEEDE/AHAUS - Het eerste Euregio Blaasmuziekfestival bij Karpaten in Ahaus wordt gehouden in het voorjaar van 2018. De muziekverenigingen van Buurse en Neede en Feuerwehr Musikzug Ottenstein e.V. en Musikverein Alstätte e.V. zijn de gastheren tijdens dit festival.

Samen met de Duitse partnerverenigingen uit Alstätte en Ottenstein gaan de verenigingen uit Neede en Buurse op zondag 15 april een muzikaal afwisselend programma in een unieke ambiance van het tentendorp Karpaten bieden. Muziekliefhebbers kunnen genieten van een optreden van 'Landesblasorchester NRW' met de solist Peter Mönkediek uit Ahaus. Als één van de muzikale highlights gaat de Slovaakse musicus Vlado Kumpan met zijn uitzonderlijk talent en zijn orkest een groot concert spelen.
In totaal gaan vijftien muziekformaties uit het Duits-Nederlandse grensregio voor een fantastisch muzikaal evenement zorgen. Verder kunnen de bezoekers ook een grote expositie over muziek bewonderen. Meer informatie is ook te vinden op de website: www.blasmusikfestival.info.

Karpaten
Het festivalterrein van het eerste Euregio Blaazmuziekfestival, het Tentendorp Karapten, is tot ver buiten de grenzen van NRW (Nord Rhein Westfalen) bekend. Sinds 1962 wordt tussen Ahaus-Alstätte en Ahaus-Ottenstein een evenement gehouden op het terrein. Het begon in een kleine tent maar is nu uitgegroeid tot één van de grootste festivals in zijn soort. In het midden van de jaren negentig kon Karpaten en doorbraak in Nederland en het Ruhrgebied vieren. Het festival begint traditioneel op paasavond en eindigt in 2018 op 30 april. Karpaten weet zijn bezoekers te entertainen met een mix van live bands, DJ's en solo artisten. Het uitgebreide tentendorp is nu al 5500 vierkante meter groot en opgedeeld in verschillende muziekgenres verdeeld over acht areas.

Plankenkoorts Noordijk speelt 'De erfenis van tante Bella'

NOORDIJK - Toneelvereniging Plankenkoorts uit Noordijk geeft zaterdag 3 maart twee voorstellingen in gemeenschapshuis 't Haarhoes, Haardijk 2 in Noordijk. Zij spelen het stuk 'De erfenis van tante Bella', van schrijver H. Roede van toneeluitgeverij Vink.

De voorstellingen beginnen om 14.30 uur en 20.00 uur. De zaal is beide keren een half uur voor aanvang geopend. De entreekaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar vanaf 12 februari tot en met vrijdag 2 maart bij: Tabakorie Rona in Neede. Anne Mieke Wesseldijk, G.L. Rutgersweg 10 op de maan-, dins- en donderdag tussen 18.00 en 19.00 uur,
Ool kan men via maila kaarten reserveren via plankenkoortsnoordijk@outlook.com. Kaarten worden dan bij de entree klaargelegd.
De kaarten kosten € 7,50 in de voorverkoop en € 8,50 aan de zaal. Dit is inclusief koffie/thee. Kinderen tot en met 12 jaar hebben gratis toegang. Aan het aantal zitplaatsen is een maximum gesteld.

Five Tops Open Dartsweekend

NOORDIJK - Dartclub Five Tops houdt voor de vierentwintigste keer een darttoernooi. Dit toernooi wordt gehouden bij Café Restaurant Hassink in Noordijk, op 17 en 18 februari.

Op zaterdag 17 februari is er een koppeltoernooi, voor iedereen vanaf 16 jaar. Het inschrijfgeld bedraagt 20 euro per koppel en er is plaats voor 64 koppels. Op zondag 18 februari vindt het traditionele single toernooi plaats. Deelname staat open voor personen vanaf 16 jaar. Het inschrijfgeld bedraagt 10 euro er is plaats voor maximaal 80 deelnemers. Op zaterdag gaat de zaal open om 18.00 uur en begint het toernooi om 19.30 uur. Inschrijven kan tot 19.15 uur. Op zondag gaat de zaal open om 11.30 uur, en begint het toernooi om 13.00 uur. Inschrijven kan tot 12.45 uur. Er wordt gespeeld volgens een poulesysteem 501 best of 5 met aansluitend een winnaars- en verliezersronde. Voorinschrijving en meer info zie de Five Tops Facebook.

Reis rond de wereld met Gareo

REKKEN - Op zondagmiddag 18 februari neemt gymvereniging Gareo tijdens haar jaarlijkse uitvoering het publiek spreekwoordelijk mee op ballonvaart langs alle continenten van de wereld. Bijna vijftig jeugdleden demonstreren hun gymnastiekkunsten en het plezier in de sport. Thema is dit jaar 'Reis rond de wereld'. Iedere deelnemer is voor eventjes niet alleen Rekkenaar, maar ook Europeaan, Amerikaan, Aziaat, Afrikaan of Oceaniër. Gymzaal 't Asterloo ondergaat met hulp van Future Fun Ballooning en Lonnie Ballonie's Feestatelier een verandering, waardoor bezoekers zich in de wolken wanen. De uitvoering start om 13.30 uur en duurt tot ongeveer 17.00 uur. De zaal gaat om 13.00 uur open. Locatie: gymzaal 't Asterloo aan de Rekkenseweg 48. Entree is 3 euro, inclusief het eerste kopje koffie of thee. Kinderen tot twaalf jaar hebben gratis toegang. In de pauze is er een verloting ten behoeve van de vereniging, er is geen mogelijkheid te pinnen.

Samen zwemmen met Sensire in 't Spilbroek

NEEDE - Sensire biedt in samenwerking met zwembad 't Spilbroek de mogelijkheid om vrijblijvend kennis te maken met de mogelijkheden van het zwembad. Op dinsdag 20 februari is men welkom van 10.30 tot 12.00 uur.

Belangstellenden kunnen binnen komen kijken onder het genot van een kopje koffie of thee of neem een plons in het water, met of zonder begeleiding. De Vlearmoesbus zal aanwezig zijn voor informatie. Bianca's beachwear is er met aangepaste badkleding, Adrianne Brouwer is er voor begeleiding. En natuurlijk ondersteunen de medewerkers van Sensire waar nodig. Er is geen opgave nodig.
Als men voor het vervoer van en naar het zwembad gebruik wil maken van de Vlearmoesbus, dan kan men op maandag 19 februari bellen naar 06-57326873. Hier zijn geen kosten aan verbonden.
Voor vragen kan er contact opgenomen worden met Adrianne Brouwer 06-50646330 of Bouke Temmink 06-20856630.

MantelZorgCafé in Neede

NEEDE - Onlangs is het MantelZorgCafé in Neede geopend. Iedere derde woensdag van de maand kunnen mantelzorgers die elkaar willen ontmoeten van 13.30 tot 15.30 uur terecht in Livio locatie de Hofmaat in Neede.

Het MantelZorgCafé is voor hen die mantelzorg bieden aan partner, kinderen, ouder(s), familieleden of vriend of vriendin. Vooral het ontmoeten van andere mantelzorgers en ontspanning staat centraal tijdens deze middagen. Gastvrouwen en/of gastheren staan klaar in het MantelZorgCafé om de mantelzorgers een aangename middag te bezorgen. De inloop is mogelijk vanaf 13.30 uur. De coördinatie van het MantelZorgCafé is in handen van Livio. In de uitvoering wordt er samengewerkt met het Voormekaar team en wijkverpleegkundigen. De eerstvolgende bijeenkomst is op woensdag 21 februari, de Hofmaat ligt aan de Hofmaat 4 in Neede.

Schuif aan bij Noaberett'n in Lochuizen

LOCHUIZEN - De activiteitencommissie van het Noaberhoes Lochuizen, kookt op vrijdag 23 februari bij het Noaberhoes voor buurtgenoten en leden van de aangesloten verenigingen.

Op met menu staat een traditioneel Hollandse maaltijd. "Met het Noaberett'n bieden we de deelnemers een gezellige avond aan, waar ze lekker kunnen aanschuiven en elkaar weer eens spreken in een ongedwongen sfeer", aldus Floris Poelman, voorzitter van de activiteitencommissie. Opgeven kan bij Floris Poelman op 06-22494645 tot en met woensdag 21 februari. De kosten van de maaltijd bedragen 9 euro, inclusief een drankje. Voor kinderen zijn de kosten € 3,50.

Locatie: Noaberhoes Lochuizen, Diepnheimseweg 32a, Neede.

Hout brengen voor paasvuur Lochuizen

LOCHUIZEN - De bouw van het paasvuur Lochuizen gaat op zaterdag 24 februari weer van start. De locatie is het evenemententerrein van Lochuizen op de hoek Diepenheimseweg en Oude Deldenseweg.

Het snoeihout kan gebracht worden op vijf zaterdagen te weten: 24 februari en 3, 10, 17 en 24 maart. De openingstijden van het terrein zijn van 8.30 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.00 uur. Om de noodzakelijke kosten te dekken voor het paasvuur, wordt er een kleine bijdrage gevraagd voor het afnemen van het gebrachte hout. De kosten voor een kleine aanhanger bedragen 2,50 euro en voor een grote aanhanger 5 euro. Er mag snoeihout worden gebracht met een maximale doorsnede van 10 cm. Stobben, rasterpalen en geïmpregneerd hout wordt niet aangenomen.

Spirituele avond bij vriendenkring Komeet

NEEDE - Spirituele vriendenkring De Komeet houdt een openbare avond op woensdag 7 februari, van 20.00 uur tot 22.30 uur. Locatie: De Olde Mölle, Diepenheimseweg 21 in Neede.

De avond zal worden verzorgd door Medium Jana, met psychometrie op foto's en voorwerpen. De entree voor niet-leden is 6 euro, voor leden 2 euro. De zaal is open vanaf 19.45 uur.

Voor verdere informatie kan men terecht bij Alice Bloemendal, tel. 0545 273818, of op de website: dekomeetneede.nl.

Inspirerende mails op weg naar Pasen

EIBERGEN /REKKEN - Soms kunnen teksten en beelden iemand inspireren, ze kunnen helpen om een eigen gedachten of eigen innerlijk te verwoorden, of ze in het leven vorm te geven. teksten en beelden kunnen iemand ondersteunen, om zo de eigen geloofsweg, of eigen zoektocht te verdiepen. In een oecumenisch initiatief tijdens de 40-dagentijd op weg naar Pasen, van 14 februari tot en met 2 april, bieden ds. Eveline Struijk, predikant van de Protestantse Gemeente Eibergen-Rekken en Marga Peters, pastoraal werkster van de parochie HH Twaalf Apostelen, via de mail elke dag een gedachte, beeld, PowerPoint of inspirerende tekst aan. Belangstellenden kunnen zich opgeven bij: Freek ten Berge: Emailadres: oikomeneachterhoek@gmail.com. Wie de bezinningsmails rond de kerst 2017 heeft ontvangen, hoeft zich niet meer aan te melden, tenzij het emailadres gewijzigd is.

Saaie Piemels winnen de optocht in Neede

Bonte stoet trekt door Neede. Foto: Rob Weeber

NEEDE - De wagen van de Saaie Piemels is uitgeroepen tot winnaar van de optocht in Neede. Een bonte stoet van feestvierders trok door de straten van Vlearmuze. Ondanks de kou stonden er veel toeschouwers langs de route om de carnavalisten langs te zien trekken.

Foto: Rob Weeber
Foto: Rob Weeber
Wagen 'de lijsttrekkers', getrokken door burgemeester Joost van Oostrum. Foto: Rob Weeber
Ook de kameel gooide hoge ogen. 'Briljant geconstrueerd en actueel lied erbij, met enkele stekeligheden', vindt een van de toeschouwers. foto: Rob Weeber
Foto: Rob Weeber
Me too, ook in de optocht in Neede. Foto: Rob Weeber
Foto: Rob Weeber
De burgemeester overhandigt de sleutel. Foto: Rob Weeber
De burgemeester overhandigt de sleutel. Foto: Rob Weeber Foto: Verona Westera

Carnaval Neede

Mooi dat 't zo kan winnaars carnavalsoptocht Eibergen

Lauwe CV Ketel verricht het startschot. Foto: Henri Walterbos

EIBERGEN - Uitslagen van de Eibergse Carnavalsoptocht 2018 zijn als volgt:

Vakjury:
Loopgroepen: 1. Oldtimers 189 pnt. 2. Hookers 177 pnt. 3. De Lijsttrekkers 154 pnt.
Praalwagens: 1. Mooi dat 't zo kan 206 pnt. 2. De Beugels 198 pnt. 3. Combineerkearls 180 pnt. 4. PSS 178 pnt. 5. KMZ 174 pnt.
Publiekjury:
1. Mooi dat 't zo kan 85 pnt. 2. De Beugels 84,5 pnt. 3. Oldtimers 84 pnt.

Kammeröde Met Zoad. Foto: Henri Walterbos
Foto: Henri Walterbos
De Bellebloazers. Foto: Henri Walterbos
Team Russia. Foto: Henri Walterbos
IKC de Schakel
Ook Max Verstappen was erbij in Eibergen. Foto: Henri Walterbos
Het damesvoetbalteam deelde een sneer uit naar de voetballende grootverdieners.
Foto: Henri Walterbos
Het damesvoetbalteam deelde een sneer uit naar de voetballende grootverdieners. Foto: Henri Walterbos
Foto: Henri Walterbos
Ook Max Verstappen was erbij in Eibergen. Foto: Henri Walterbos
IKC de Schakel Foto: Henri Walterbos
Foto: Henri Walterbos
Foto: Henri Walterbos
Foto: Henri Walterbos
Foto: Henri Walterbos
Het dames voetbalteam deelde een sneer uit naar de voetballende grootverdieners. Foto: Henri Walterbos

Jubileum DOEK wordt gevierd met humor en tikje drama

DOEK bestaat 25 jaar en speelt Swinging Sixties. Foto: PR DOEK

BELTRUM - Toneelgroep DOEK bestaat 25 jaar en dat wordt gevierd met een extra uitdagend toneelstuk. Met 'Swinging Sixties' worden bezoekers meegenomen naar de jaren '60. Een humoristisch stuk met veel variatie in spelers, decor en tijdsgeest én een tikje drama. Onder leiding van regisseuse Marian Brockötter wordt het stuk vanaf vrijdag 16 maart zes keer uitgevoerd in zaal Dute in Beltrum. Kaarten zijn vanaf vrijdag 16 februari te koop.

Het publiek ziet het begin van de jaren '60. De wereld staat op het punt om te veranderen. Ook voor Dokus die zich wil ontwikkelen als kunstenaar.
'Swinging Sixties', geschreven door Mart Moors gaat over het najagen van je dromen, waarbij je hoogte en dieptepunten kent. Toneelgroep DOEK garandeert een paar uur genieten. De voorstellingen hebben bovendien een extra feestelijk tintje, want aan het 25-jarig jubileum wordt niet zomaar voorbij gegaan.

Geïnteresseerden kunnen vanaf 16 februari voor 6 euro een toegangskaart kopen bij Dute in Beltrum voor de volgende speeldata: vrijdag 16 maart, 20.00 uur, zaterdag 17 maart, 20.00 uur, donderdag 22 maart, 20.00 uur, zaterdag 24 maart, 20.00 uur en zondag 25 maart, 14.30 uur. Op maandag 19 maart om 19.30 uur staat er tevens een voorstelling voor de KBO op het programma. De zaal opent een half uur voor aanvang van de voorstelling.

Meer informatie over toneelgroep DOEK en over het stuk Swinging Sixties is te vinden op de website www.toneelgroepdoek.nl. Ook is toneelgroep D.O.E.K. te volgen via twitter en facebook.


Koppel Pasman-Te Vogt wint vierde kaartavond

BELTRUM - Koppel Harrie Pasman/Theo te Vogt overtuigend winnaar met een bijzonder hoge score van 1482 punten van de vierde kaartavond van het seizoen 2017-2018 georganiseerd door DIOS-Beltrum.

Afgelopen zaterdagavond 10 februari 2018 waren er weer vele kaartliefhebbers gekomen naar het Kulturhus de Wanne in Beltrum om het kaartspel 'twintigen' te spelen. Er werd gespeeld in koppels van twee personen. Het werd een gezellige avond met veel strijd om de punten. Het koppel Harrie Pasman/Theo te Vogt werd uiteindelijk winnaar met maar liefst 1482 punten. Het koppel Jan Elshof/Wim te Woerd eindigde op de tweede plaats met 1387 punten en het koppel Lucy Ribbers/Annemieke Bouwmeesters eindigde op de derde plaats met 1378 punten.

De volgende en tevens laatste kaartavond van dit seizoen wordt gehouden op zaterdag 10 maart 2018.

Winterwandeling DOS goed voor 481 lopers

RUURLO – Het aantal deelnemers was niet zo groot als de vorige maand. Maar ondanks de minder goede weersomstandigheden, het schaatsgeweld van de Olympische Spelen en het carnavalsweekeinde namen zondag maar liefst 481 enthousiaste wandelaars deel aan de vierde Winterwandeling van de Barchemse Wandelsportvereniging Door Oefening Sterk (DOS).

De routes over zes, tien, vijftien en vijfentwintig kilometer waren vanaf Bospark De Bremstruik aan de Koskampweg in Ruurlo door het prachtige coulisselandschap rondom Ruurlo uitgezet. Als rustlocatie fungeerde Boerderijcamping Schoneveld aan de Barchemseweg in Ruurlo. De vijfde en laatste wandeling uit de Winterserie 2017-2018 vindt zondag 18 maart vanaf Camping Reuterman aan de Looweg in Barchem plaats. De starttijden zijn voor de 25 kilometer tussen 9.00 en 10.00 uur, voor de vijftien kilometer tussen 9.00 en 11.00 uur en voor de tien en zes kilometer tussen 10.00 en 12.00 uur.

Bingomiddag bij Zonnebloem Rekken

REKKEN - Op dinsdag 27 februari houdt Zonnebloem afdeling Rekken een bingomiddag. Er zijn leuke prijzen te winnen en er is ook ruimschoots gelegenheid om elkaar te ontmoeten.

Ook oud-inwoners van Rekken of mensen die graag op deze middag in Rekken willen komen, zijn van harte uitgenodigd.
De aanvang is om 14.00 uur en de middag duurt tot 16.30 uur. Adres: Kanoverhuur ten Brinke, Den Borgweg 20, Rekken. Kosten bedragen 6 euro, inclusief koffie/thee en een drankje.
Opgave bij de vrijwilligster van de Zonnebloem of bij Marianne Blaauboer, tel 0545-431633 of bij Betsy te Velthuis, tel 0545-431527.

Henk Heutinck wint kruisjassen Eibergen

EIBERGEN - In café de Beuk in Eibergen hield de Eibergse Kaart Club de negende van de twaalf competitiewedstrijden kruisjassen. Deze wedstrijd werd gewonnen door Henk Heutinck met 3995 punten. Tweede werd Rene Heubach met 3885 punten en derde werd Theo Baks met 3775 punten. Vierde werd Jan Heutinck met 3773 punten en gedeelde vijfde werden Ingrid Heubach en Jan Niks met 3767 punten.

In het klassement van de beste acht wedstrijd is de leiding nog steeds in handen van Theo te Vogt met 30607 punten. Tweede is Harrie Pasman met 30531 punten en derde is Ingrid Heubach met 30249 punten. Vierde is Johan Stortelder met 30193 punten en vijfde is Rene Heubach met 30157 punten.

Wisselende resultaten Dynamic Tennissers

EIBERGEN - De Dynamic Tennissers van BC Yapton moesten zondagmorgen vroeg aantreden in Winterswijk voor de Regiocompetitie Oost van de DTBN. Met het en der wat kleine blessures in de gelederen moest het team Yapton 1 haar plek verdedigen in de poule. Tegen 4 teams uit Lichtenvoorde en Winterswijk kon slechts 1 van de 8 wedstrijdpunten worden binnen gehaald. Degradatie naar een lagere poule is hiermee helaas een feit. Yapton 2 kon, met inzet van reserve, in vier partijen 2 wedstrijdpunten behalen en stelde poulebehoud daarmee alsnog veilig. Beide teams komen 14 maart aanstaande weer in actie in de volgende competitieronde die in de eigen Pickerhal wordt gespeeld.

VIOS Volleybal in de gymles

Volleyballessen op de Sterrenboog. Foto: PR SFB

BELTRUM - Op dinsdag 6 februari verzorgden twee trainsters van Vios Volleybal Beltrum de gymles voor groep 4 van de Sterrenboog uit Beltrum. Ook de groep 2/3 zal deze week in hun gymles bezoek krijgen van deze trainsters.

De leerlingen kregen allemaal een ballon en daar werd het smashen flink mee geoefend, daarna kwam de echte volleybal er aan te pas en werd er al snel 'circulatie mini volleybal' gespeeld. Het gooien en vangen over dat hoge net was in het begin wat lastig, maar ging al snel beter. De kinderen werden erg fanatiek toener om punten werd gespeeld. Wie het leuk lijkt om ook eens te volleyballen, is welkom op de trainingen in sporthal De Sonders in Beltrum op de woensdag van 17.15 tot 18.30 uur. De foto's van de les sportintro volleybal staan op www.sportfederatieberkelland.nl en op de SFB facebookpagina.

Leerlingen Tormijnschool bezoeken democratiefabriek

Leerlingen Tormijnschool bezoeken de democratiefabriek. Foto: Sonja Grooters

NEEDE/BORCULO - Afgelopen donderdag hebben de leerlingen van groep 7 en 8 van de Tormijnschool de democratiefabriek bezocht. Dit is een interactieve tentoonstelling die te zien was bij Zaal Kerkemeijer in Borculo.

In tweetallen mochten de leerlingen aan de hand van een boekje allerlei vragen beantwoorden. Hierbij leerden ze overleggen en hun mening te vormen. Bijvoorbeeld: Er is een bankje in het park.

Ouderen willen daar graag op zitten, maar ook jongeren hangen bij het bankje rond. Er ontstaat een conflict. Hoe zou jij dit oplossen? In de tentoonstelling werden mogelijke oplossingen gegeven: klimtoestellen voor de kinderen, een scheidsrechter bij het bankje of 's morgens de ouderen en 's middags de jongeren. De kinderen moesten samen bepalen wat zij de beste oplossing vonden.
Verder werd aan de leerlingen hun mening gevraagd over onder andere pesten, discriminatie en konden ze hun eigen partijstandpunten ophangen.

Door deze tentoonstelling te bezoeken leerden de kinderen wat democratie is, dat Nederland een vrij land is waar je je eigen mening mag geven, zolang dit maar niet beledigend is voor anderen.

Verkiezingsstrijd kan beginnen

De lijsttrekkers staan klaar om hun affiches aan te plakken. Foto: Rob Weeber

BERKELLAND - Dit jaar doen zeven partijen mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Berkelland op 21 maart.

Door Rob Weeber

Kinderen van OBS Markvelde laten van zich horen tijdens carnaval. Foto: PR Markvelde

Traditioneel verschijnen alle partijaffiches weer in de openbaarheid. Afgelopen vrijdagavond mochten de lijsttrekkers zelf de borden beplakken.
Op een 'smeervolle' gemeentewerf in Borculo stonden de borden en de lijmemmers met kwast klaar. De bedoeling is dat de borden na de carnaval in de kernen opgesteld worden. Dat scheelt weer een hoop graffitisnorren en- baarden.
De volgorde was conform de grootte van de partij, dus mocht het CDA beginnen. En nu maar afwachten wie er straks het langst blijft plakken in de gemeente.

'Wegwerkers' laten van zich horen in Needse kinderoptocht

NEEDE - Met de tekst: 'De rondweg zit nu al zo lang dicht. Markvelde helpt mee als noaberplicht' , liep een groep leerlingen en ouders van de openbare basisschool Markvelde als wegwerkers demonstratief mee in de kindercarnavalsoptocht van de 'De Vlearmuze' in Neede, afgelopen zaterdag.

Met name door de inzet van een enthousiaste groep vrijwilligers kon deze bonte loopgroep weer acte de présence geven. Ze kregen vele welverdiende complimenten, deze leerlingen van de PLUSZschool Markvelde.

Inschrijven voor Moment voor Kunst

De Kluntjespot. Foto: www.bramsnor.nl

BERKELLAND - Tot eind februari kunnen Kunstenaars zich nog aanmelden voor 'Moment voor Kunst', georganiseerd door Kunstkring B Art

De eerste zes weken van de aanmeldingsperiode voor het kunstevenement Moment voor Kunst dat tijdens de pinksterdagen in Haarlo wordt gehouden zijn voorbij. Vele kunstenaars, zowel uit Berkelland als ver daarbuiten, uit Nederland en Duitsland hebben zich opgegeven om met hun werk en/of persoonlijk tijdens die dagen aanwezig te zijn. Sommigen voor de expositie in Kulturhus 't Stieltjen of de PKN kerk 'De Kluntjespot'; anderen voor het Kunstplein, waar ze al of niet een demonstratie zullen geven van hun artistieke werkwijze en talenten.
Op basis van wat de organiserende Kunstkring B-Art tot nu toe heeft binnengekregen is een bezoek aan het evenement op 20 en 21 mei de moeite waard.
Vooral het aantal kunstenaars dat er voor kiest om niet achter hun kraam te gaan staan, maar om ook actief bezig te zijn en de bezoekers te laten zien wat en hoe ze hun kunst maken is nu al groter dan de vorige keer.
Er schilders en keramisten, houtsnijders en beeldhouwers aan het werk te zien. Hoe het schilderen en tekenen met Japanse penselen gebeurt, wat het gebruik van de drybrush techniek voor resultaat oplevert, of hoe het werken met marmermeel in zijn werk gaat en wat voor effect dat geeft.
Ook kunnen belangstellenden kennis maken met minder bekende stijlen zoals het linialisme en de technieken van het kaarsen snijden. En wie nog niet wist dat Raku stoken ook in de magnetron mogelijk is moet zeker naar de demonstratie daarvan komen kijken.

Voor wat de expositie betreft moet afgewacht worden op welke manier deelnemers vorm zullen (hebben ge)geven aan het thema 'illusie'. Na de aanmelding hebben ze nog enkele maanden de tijd om hun werk vorm te geven.
Kunstenaars kunnen zich nog aanmelden nog tot 28 februari via http://www.kunstkringbart.com/moment-voor-kunst-2018/

Gerard Joling bij opening Special Olympics Achterhoek 2018

ACHTERHOEK – Gerard Joling wordt de muzikale hoofdgast tijdens de spectaculaire opening van de Special Olympics Nationale Spelen Achterhoek 2018. Het feestelijke startschot van het evenement wordt gehouden in stadion De Vijverberg. Voormalige topschaatsers Erben Wennemars en Erik Hulzebosch nemen de presentatie voor hun rekening.

Dit is donderdag 8 februari bekend gemaakt tijdens een Happy Hour van de businessclub van voetbalclub De Graafschap in de Spiegeltent op het Simonsplein in Doetinchem. Die bijeenkomst stond voor een belangrijk deel in het teken van de Special Olympics Achterhoek, die op 8, 9 en 10 juni worden gehouden.
Ruim tweeduizend sporters met een verstandelijke beperking en duizend begeleiders zijn dat weekeinde actief in meer dan twintig takken van sport in acht Achterhoekse gemeenten. Talloze vrijwilligers en meer dan 20 Achterhoekse verenigingen werken mee aan het grootste sportevenement in de geschiedenis van de regio.
Talloze Achterhoekse en nationale artiesten hebben hun medewerking toegezegd aan de openingsshow, die wordt geproduceerd door De Feestfabriek Alles Komt Goed BV. Onder hen DJ Jeroen Slütter, het populaire Achterhoekse duo Suzan en Freek en dweilorkest Dokters' Swingende Infuustoeters uit Lichtenvoorde. Zoals vermeld is Gerard Joling de muzikale hoofdgast.
Gastheer voetbalclub De Graafschap is inmiddels maatschappelijk partner geworden van de Special Olympics Nationale Spelen 2018. Algemeen directeur Hans Martijn Ostendorp van de club tekende daarvoor een overeenkomst met stichtingsvoorzitter René van Gils. Het openingsfeest op 8 juni duurt van 18.30 tot 20.30 uur. Hoogtepunt wordt ongetwijfeld het defilé van alle deelnemers en begeleiders. Tickets (goud, zilver en brons) zijn te bestellen vanaf € 7,50 via de website.

Jaarlijks feestweekend Piet is Jarig! keert terug

Bij Museum Villa Mondriaan op 2, 3 en 4 maart

WINTERSWIJK - Op 2, 3 en 4 maart viert museum Villa Mondriaan drie dagen lang de 146ste verjaardag van Piet Mondriaan, een van Winterswijks meest bekende inwoners. Gedurende dit weekend betaalt de bezoeker maar 4,50 euro entree, inclusief koffie en feesttaart. Om het weekend extra feestelijk te maken, is er een speciaal programma vol met gratis lezingen, workshops en rondleidingen voor jong en oud.

Tot rust komen tussen de schilderijen? Tijdens Piet is Jarig! zal oud-museumdirecteur Maaike Kool op zaterdag- en zondagochtend yogales in het museum verzorgen. Op zaterdag 3 maart vertelt Marcel van Ool, auteur van het boek Mondriaan: uit de natuur en adviseur landschap & cultuurhistorie bij Staatsbosbeheer, in een interview over de invloed van natuur op het werk van Mondriaan. Op zondag 4 maart geeft Hanna Klarenbeek, conservator bij Paleis Het Loo, een lezing over koninklijke portretten, naar aanleiding van Mondriaans portret van Koningin Wilhelmina, dat momenteel te zien is in museum Villa Mondriaan. Op zaterdag en zondag kan er meegedaan worden aan een creatieve schilderworkshop in de museumtuin van de Winterswijkse kunstenaar Vic Hulshof.
Tijdens Piet is Jarig! is voor het eerst de nieuwe tentoonstelling 'Terug naar toen: Mondriaan, Sluijters en Spoor herenigd' te bezichtigen. Museum Villa Mondriaan brengt drie kunstenaars samen die ruim 100 jaar geleden een veelbesproken tentoonstelling van hun werk in het Stedelijk Museum Amsterdam organiseerden. Deze drie kunstenaars zijn Piet Mondriaan, die zich ontpopte tot een van de meest invloedrijke kunstenaars ter wereld, Nederlands publiekslieveling Jan Sluijters en de in vergetelheid geraakte kunstenaar Cees Spoor. Elke dag zijn er op verschillende tijdstippen gratis rondleidingen in het Nederlands en Duits door de nieuwe tentoonstelling 'Terug naar toen', om het fascinerende vroege werk van Mondriaan, Sluijters en Spoor te ontdekken.

Kinderprogramma
Ook voor kinderen is er van alles te beleven dit weekend. Op zaterdag 3 en zondag 4 maart geeft museum Villa Mondriaan om 12:00 uur speciale kinderrondleidingen (Nederlandstalig). Knutsel het allerleukste feestje in het Villa Atelier, speel op vrijdag Mondriaan-twister en ga op de foto in het decor dat Mondriaan ooit schilderde. Ook de Mondriaan-escape room viert de verjaardag van Piet! Vanwege de 146e verjaardag van Mondriaan krijgt iedereen 14,6% korting met de kortingscode PIETISJARIG op een escape room-bezoek op 2, 3 of 4 maart. De korting is alleen te gebruiken voor boekingen die plaatsvinden in de escape room gedurende dit weekend.
Bezoekers van Piet is Jarig! kunnen met korting naar museum Villa Mondriaan reizen met het openbaar vervoer. Vanaf medio februari kan bij Arriva een kaartje met 25% korting op de reis naar Winterswijk worden gekocht.
Meer informatie staat op: www.villamondriaan.nl/pietisjarig.

GroenLinks wil meest linkse, meest duurzame en meest sociale college ooit

Leo Morren, lijsttrekker GroenLinks. Foto: Rob Stevens

BERKELLAND - Leo Morren is de komende gemeenteraadsverkiezingen lijsttrekker voor GroenLinks. GroenLinks begon in 2005 in de raad van Berkelland met één zetel, de laatste twee raadsperiodes waren dat twee zetels. De huidige lijsttrekker Stefan Nijhuis houdt er mee op (in verband met een nieuwe baan R.S.), evenals de nummer twee in de raad Paul Knuvers.

Door Rob Stevens

Leo: "Er gaat in één klap dus veel raadservaring en dossierkennis verloren. Dat zullen de nieuwkomers moeten opvangen. Maar zowel Stefan als Paul zullen gelukkig op de achtergrond beschikbaar blijven. Sterker, we mikken er op na de komende verkiezingen deel uit te kunnen gaan maken van de nieuwe coalitie. Stefan Nijhuis heeft al te kennen gegeven wel als wethouderskandidaat voor GroenLinks beschikbaar te zijn. Het lijsttrekkerschap voelt voor mij natuurlijk aan. Ik ben mijn hele leven al in politiek geïnteresseerd en sinds twee jaar ben ik lid van GroenLinks. We hebben nu twee zetels in de raad, dankzij een restzetel als gevolg van een lijstverbinding met de PvdA. We denken nu met minimaal drie zetels in de raad te komen. Ik merk dat de partij minder elitair wordt, minder belerend hoe het moet. Samenwerking met ander partijen komt dan makkelijker in zicht. De samenleving verandert, ik zoek naar andere vriendelijker manieren van omgang met elkaar. We zoeken nu meer naar overeenkomsten dan verschillen. Programmatisch liggen we dicht tegen de PvdA aan, alhoewel dat toch wel een ander publiek is."

"Voor de komende periode hebben we twee duidelijke speerpunten. We willen in de eerste plaats werk maken van het afvalbeleid. Daar is in commissies en de raad al zolang over gediscussieerd en nog steeds verandert er niets wezenlijks." Leo haalt een Volkskrant van een paar weken geleden uit zijn tas en slaat een artikel open. "België loopt voorop als het gaat om afvalscheiding en de geringe hoeveelheid restafval per persoon, wat wij hier in de grijze container gooien. Ze werken daar met gekleurde kunststof zakken, elk type afval heeft een eigen kleur. Heel simpel en ook makkelijk uit te breiden. Die zakken moet je kopen. Die voor restafval is het duurst. Het systeem in België is een voorbeeld dat de vervuiler betaalt. Dat principe wil Groen Links ook hanteren. Ik wil mensen proberen te verleiden tot ander gedrag en ze daarvoor belonen. Ons tweede speerpunt wordt de aandacht voor de groep twintig- tot veertigjarigen in onze gemeente. Die is belangrijk en moeten we zien te verleiden hier te blijven en/of komen wonen. Dat betekent dat we ons op leefbaarheid moeten focussen. Goed onderwijs, goed openbaar vervoer, starterswoningen en werkgelegenheid. Misschien zijn 'Tiny houses' als betaalbare starterswoningen en een hbo-opleiding voor verpleegkundigen in de Achterhoek dan goede aandachtspunten. Het aantrekkelijk maken van de leefbaarheid hier is wel iets waar je met alle partijen de schouders onder zult moet zetten. Dat kan GroenLinks niet alleen."

Leo benadrukt dat je als coalitiepartij natuurlijk wel meer in de melk hebt te brokkelen. De partij zoekt uitdrukkelijk meer naar samenwerking dan in het verleden. En die mogelijkheden zijn er volgens Leo. Hij roept Han Boer van D'66 in dat licht op kleur te bekennen en samen met GroenLinks het groene hart te vormen van het meest linkse, meest duurzame en meest sociale college dat Berkelland ooit heeft gehad. Berkelland heeft de afgelopen jaren offers gebracht, een aantal voorzieningen zijn geprivatiseerd. De VVD zet in op OZB-verlaging. GroenLinks is daar niet voor. GroenLinks wil geld 'dat over is' liever besteden aan een korting op de afvalstoffenheffing, zo profiteert iedereen ervan. En de partij zet in op duurzaamheid, een plaatje waar bijvoorbeeld de bouw van megastallen niet in past.

"De gemeenteraad is een lekendemocratie", zegt Leo Morren. Berkelland heeft volgens hem geen vechtraad. Dat bevalt hem wel. Er wordt wel scherp gediscussieerd. "We moeten ons niet tegenover de burger plaatsen, maar ernaast. Wat hem de afgelopen periode het meest heeft gefrustreerd is dat er bestuurlijk geen stappen zijn gemaakt met het afvalstoffenbeleid. Iedereen heeft een mening, wil min of meer hetzelfde, en toch komen we er samen niet uit. De verduurzaming van Berkelland kan ook sneller. Met een paar windmolens zet je al grote stappen volgens Morren. Die zouden net als in Deventer langs de A1 hier heel goed langs de nieuw N18 kunnen staan. En compenseer dan eventueel huishoudens die er last van hebben."

Begin april treedt de nieuwe raad aan. Dan beginnen ook de college-onderhandelingen. Hij is blij met een sterke fractie achter zich. Hij heeft er zin in en zal het, net als zijn voorganger, op zijn eigen manier doen. Leo Morren: "GroenLinks is er klaar voor en wil mee doen."


Amnesty International zoekt collectanten

BERKELLAND - Overal in de wereld zijn mensen van Amnesty International actief om de rechten van de mens te bewaken. Niet alleen in oorlogsgebieden worden mensenrechten met voeten getreden, maar in veel landen komen wantoestanden zoals slavernij en kinderarbeid nog dagelijks voor. De vluchtelingenproblematiek blijkt Europa voor bijna onoplosbare vragen te stellen. Overal neemt racisme, discriminatie en intolerantie toe. Kortom; er is op het gebied van mensenrechten nog enorm veel te doen en daarom is het werk van Amnesty International nog van het grootste belang. In de periode van 11 tot en met 17 maart wordt de landelijke collecte van Amnesty International gehouden. Helaas loopt in Berkelland het aantal collectanten jaarlijks terug, omdat ze door de hoge leeftijd of door gezondheidsklachten dit werk niet meer kunnen uitvoeren. Daarom is Amnesty op zoek naar nieuwe collectanten. Voor nadere informatie kunnen belangstellenden contact opnemen met Nel van Waveren, tel 0575 556859 (groep Ruurlo) of met de collectecoördinator voor Berkelland via de mail robverheggen@hotmail.com.

Kaartverkoop Matthäuspassion van start

ZIEUWENT - Paaspop-klassiek brengt op Goede Vrijdag 30 maart voor de elfde keer een Passie van Bach in Zieuwent. Inmiddels een traditie in de Achterhoek op Goede Vrijdag: een door Emile Engel geleide professionele uitvoering van de Matthäus in de Werenfriduskerk midden in het dorp; een kerk met de uitstraling van een kathedraal.

Door de moderne aanpak in techniek: een prachtig uitgelichte kerk in kleuren passend bij de sfeer en de weergave via grote beeldschermen wordt gezorgd voor een intense beleving. De schermen geven een gedetailleerd beeld van de orkestmusici, koor, dirigent en solisten en hun beleving tijdens het concert. De uitvoering in Zieuwent wordt door recensenten en publiek daarom geroemd om de totaalbeleving.
Het verhaal van de Matthäus Passion door Bach spreekt anno 2018 nog steeds tot de verbeelding omdat de thema's nog altijd actueel zijn. Liefde verraad, bedrog en lijden weergegeven in klanken die emoties bij ons oproepen, zorgen voor herkenning en soms herbeleving bij de luisteraar van nu. Aan dit concert van J.S. Bach werken ongeveer 100 uitvoerenden mee.

Kaartverkoop
De kaartverkoop voor de Matthäus Passion is van start gegaan. Meer informatie, ook daarover, op de website.
Wij houden u de komende weken op de hoogte van bijzonderheden over deze heel speciale uitvoering.

Kerken gaan in debat met politici in Berkelland

BERKELLAND - Op initiatief van de predikanten in Berkelland komen op maandag 19 februari de lijsttrekkers van de politieke partijen in de gemeente Berkelland naar Het Assink in Neede. Tijdens een debatavond onder het thema 'Geloof in de politiek' gaan de bezoekers horen welke rol het geloof speelt in de politiek. Iedereen is welkom.

"Waar vinden we in de programma's van de politieke partijen aandacht voor wat vanuit het geloof belangrijke verantwoordelijkheden zijn, zoals de zorg voor de naaste en voor de aarde?", vroeg een aantal Berkellandse predikanten zich af. Die vraag mondde uit in het organiseren van een debatavond. Onder leiding van Adriaan van Oosten, oud-wethouder van Zutphen, gaan de lijsttrekkers met elkaar en met de zaal in gesprek over onderwerpen als de zorg voor ouderen, de armoedeproblematiek, de opvang van vluchtelingen en de positie van de boeren. Kerken speelden altijd een belangrijke rol waar het gaat om de samenhang in de samenleving. Door de ontkerkelijking is die rol veel minder prominent geworden. Hoe neemt de gemeente die rol over? Hebben de lijsttrekkers daarover concrete ideeën? Het beleid is dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig moeten blijven. Welke handreikingen bieden de politieke partijen daarbij? Ongetwijfeld komt ook de armoede waarin veel gezinnen moeten leven aan de orde, evenals de vraag waarop vluchtelingen kunnen rekenen als zij op onze deur kloppen? Zien de politici een rol voor de kerken? De debatavond wordt gehouden op maandagavond 19 februari in Het Assink, Julianastraat 12a, Neede. Het debat begint om 20.00 uur, de zaal is al om 19.30 uur open. De toegang is gratis en iedereen is welkom, daarvoor hoef je geen lid van een kerk te zijn.

Beltrum beleeft daverend carnaval

Foto's: PR Belhamels

BELTRUM - Vandaag (dinsdag) nog een keer voluit met de kindercarnaval op basisschool de Sterreboog en de altijd weer hilarische Pats Boem Show in het eigen Belhalemshoes. Dan gaan ook in Beltrum de steken af, de carnavalskledij in de wasmachine en kan carnavalsvierend Beltrum zich opmaken voor Aswoensdag en de 40 dagen vastentijd.

Door Henri Walterbos

Beltrum beleefde een daverend carnaval. Carnavalsvereniging De Belhamels vierde het feest niet alleen in eigen Belhamelsdorp. Samen met vele Beltrumse carnavalisten meer werden ook vaste bezoekjes gebracht aan het frühschoppen bij de Maïspotters in Voor Beltrum, in Lievelde bij de Jonge Nölepeters en het dweilen in de Grolse binnenstad. In Voor Beltrum kregen Prinses Janneke en Adjudante Jona een stokpaardje aangeboden waarmee ze door de eigen feesttent dienden te draven.
De aftrap van de Beltrumse carnaval donderdagavond bij het Hassinkhof was direct al één groot feest. Voor de tweede achtereenvolgende keer was het burgemeester Joost van Oostrum die de sleutel van het Belhamelsdorp overhandigde aan de Beltrumse hoogheden, dit jaar Prins Joost en Adjudant Menno. De op dat moment nog regerende seniorenhoogheden Prins Piepen Jos en Adjudant Stroeten Marcel zorgden deze avond voor een grote verrassing door alle aanwezigen op een carnavalsgebakje te trakeren. Een mooie laatste daad van beide hoogheden die zeer in de smaak viel.
De bonte buutmiddag was een groot succes. Voor het eerst stonden mensen in de rij om een plek in het Belhamelshoes te bemachtigen. Het was lachen, gieren, brullen met weergaloze optredens van buutreedners Bas de Stofjas, Jeroen Bekke alias Jos Lipgloss en Wilfried Finkers. Deze middag werden eveneens de nieuwe seniorenhoogheden onthuld; Prins Martin Bouwmeesters en Adjudant Bennie Nijhuis. Ook zij kregen hun sleutel overhandigd door burgemeester van Oostrum.

Carnaval Beltrum

'Het zal drukker worden, mensen uit het westen trekken hierheen voor de rust'

Peter Nieuwenhuis voor een van zijn muurgedichten met tekst van Willem Sluiter. Foto: Peter Nieuwenhuis

Peter was 16 jaar toen zijn interesse voor de (familie)historie werd gewekt. Zijn oma had een doosje met allerlei familiefoto's waarvan de namen ontbraken. Zij schreef voor Peter de namen op de achterzijde en vertelde de bijbehorende verhalen. Na haar dood kwamen de foto's weer tevoorschijn en de verhalen erachter vormden de opstap naar een genealogisch boek dat Peter later schreef over de familie van zijn vaders kant.

Hij bleef zich verdiepen in de familiehistorie, totdat hij vroegtijdig beide ouders verloor en besefte dat zijn pas geboren zoon zijn grootouders nooit zou leren kennen. Dat besef leidde tot een boek van 120 pagina's waarin hij zijn ouders, hun jeugd, klasgenoten en vriendenkring uitvoerig beschreef. In zijn zoektocht naar foto's kwam hij bij de Hisvebo terecht en niet veel later, in 2009, werd hij bestuurs- en redactielid.
Hij had zijn vreugt in de Achterhoek gevonden. "Ik wilde iets voor de maatschappij betekenen. Mijn doel was de inwoners en bezoekers van Borculo kennis te laten maken met het verleden van de stad. Dat gold ook voor de jeugd. Zij hebben tegenwoordig minder kennis van het verleden. Het toeval wilde dat ik van vrienden van de in 2007 overleden dominee Aaldert van Weelden een manuscript kreeg over de geschiedenis van de Joriskerk. Met financiële hulp van fondsen heeft de Hisvebo toen het boek postuum kunnen uitbrengen en het geldt het voor mij als één van mijn mooiste uitgaven. Het bijzondere aan het manuscript was dat het niet alleen over het kerkgebouw zelf ging, maar ook over het gewone leven in de gemeente, over de inwoners van Borculo dus. Juist dat aspect maakt geschiedenis voor mij fascinerend. Het geeft een tijdsbeeld van hoe de mensen leefden. Dat beeld zegt natuurlijk ook veel over de streek, de Achterhoek."

In de jaren daarna ontplooide hij nog vele initiatieven met betrekking tot schriftelijke weergave en visualisatie van de geschiedenis van Borculo, vanaf de Heerlijkheid Borculo (1360 – 1616) tot en met de naoorlogse geschiedenis van de Joden. Hij legde een tijdlijn met historische gebeurtenissen in de straten aan, liet bronzen beelden vervaardigen en vond bij het bedrijf Meilink een oude stoommachine die hij liet restaureren. Deze heeft een plek bij het huidige brandweermuseum gekregen en symboliseert voor hem de tijdmachine die de geschiedenis laat zien. Begin maart wordt het laatste beeld van kunstenaar Jan te Kulve onthuld, dat van Stadhouder Willem V die Heer van Borculo werd door de aankoop van het vroegere kasteel Het Hof. Ook plaatste hij vier muurgedichten, waaronder twee van Willem Sluiter. Een ervan bevat de beroemde zin met het woord achter-hoek erin. Een ander gedicht gaat over een Joods meisje dat in 1941 een ontroerende afscheidsbrief aan een vriendinnetje schreef. Wat nog rest is een 4-delige documentaire over de gehele geschiedenis van de Heerlijkheid Borculo. Maar ongetwijfeld borrelt er daarna wel weer wat op.

Nieuwenhuis is een echt kind van de streek en woont zijn hele leven al in Borculo. Ontegenzeggelijk heeft hij een binding met de Achterhoek, hoewel hij toegeeft dat de kust of de drukte van de stad ook wel trekt. Het is het noaberschap, de saamhorigheid en onderlinge band met de mensen en de gemoedelijkheid wat hem zo aantrekt in de Achterhoek. Je kunt altijd op elkaar terugvallen. Als je daar eenmaal geboren bent, dan is dat altijd je thuis. Naast de warmte van de mensen prefereert hij de rust en het groene, weidse karakter. Naar de toekomst toe ziet hij wel veranderingen. Het zal drukker worden, mensen uit het westen trekken hierheen voor de rust. Ook vertrekken er mensen uit de Achterhoek, met name jeugd. In vroegere tijden waren de bewoners honkvast. Veel mensen in de Achterhoek wonen nog in de geboortestreek van hun voorouders. Reizen was destijds ongewoon. Dat is allemaal veranderd, maar onderliggend blijft de Achterhoek voor hem de streek die zijn eigen geschiedenis bewaart en zal voortgeven.

Ondernemers dagen lijsttrekkers uit

BERKELLAND - In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen organiseert het Platform BV Berkelland in samenwerking met de Industriële Kring Berkelland op 5 maart een lijsttrekkersdebat met het thema 'Economie'.

De aanwezige lijsttrekkers hebben allereerst de gelegenheid om zichzelf en hun partij middels een korte pitch voor te stellen. Daarna krijgen ze aan de hand van prikkelende stellingen en vragen vanuit het publiek de kans om hun verkiezingsprogramma te verdedigen met betrekking tot hun visie op het te voeren economisch beleid. 'Nieuw besturen, Nieuw ondernemen' is het adagium waarmee de ondernemers de laatste jaren hard aan de weg timmeren. Het gaat om integrale samenwerking tussen alle betrokken partijen die de economie van Berkelland moet stimuleren.
Datum, locatie en tijd: Maandagavond 5 maart - HCR Prinsen, Haarlo. Inloop van 19.30 tot 20.00 uur. Aanvang programma 20.00 u. Einde rond 22.00 u. Opgave deelname niet nodig. Geïnteresseerden kunnen van te voren hun vragen indienen via: info@platformbvberkelland.nl.

College wil plan van aanpak 'dubbele bewoning'

BERKELLAND - Het college van burgemeester en wethouders van Berkelland merkt al langere tijd dat er allerlei vragen leven over dubbele bewoning van een woning in het buitengebied. Het college wil daarom helderheid scheppen over hoe ze in de toekomst om wil gaan met verzoeken voor dubbele bewoning. Ook wil ze bestaande situaties van dubbele bewoning in beeld brengen.

De bedoeling is om duidelijkheid te verschaffen in welke situaties, op welke locaties en onder welke voorwaarden in de toekomst meegewerkt kan worden aan verzoeken voor dubbele bewoning voor het behoud van leefbaarheid. Daarnaast bestaat de wens om meer grip te krijgen op het ontstaan van nieuwe woningen als gevolg van dubbele bewoning. Het college heeft opdracht gegeven voor het opstellen van een plan van aanpak. Dit plan van aanpak zal in april ter behandeling aan het college aangeboden worden.

Dat dit onderwerp bij inwoners in Berkelland leeft, blijkt ook uit de werkgroep die zich actief bezighoudt met dit thema. Deze werkgroep komt voort uit de pilot Wonen die afgelopen jaar in Beltrum is gehouden, met als doel 'goed wonen in Beltrum, nu en in de toekomst'. Hieruit blijkt dat er in veel situaties onduidelijkheid bestaat over dubbele bewoning en verkoopbaarheid hiervan. De gemeente is hierover met de werkgroep in overleg. Ook onderzoekt de gemeente wat zij kan betekenen bij het vraagstuk rondom verkoopbaarheid en het verkrijgen van een hypothecaire lening bij dubbele bewoning.

Van simpel ei naar waar kunstwerk

Volop decoraties te bewonderen op de paaseierbeurs Reurei. Foto: PR Reurei

Paaseierbeurs Reurei bij Erve Kots

LIEVELDE - Voor de negende keer vindt de Paaseierbeurs Reurei plaats in de sfeervolle zalen van Erve Kots Eimersweg 4 in Lievelde. Reurei is al 25 jaar de paaseierenbeurs in de Achterhoek. Dit jaar wordt de beurs gehouden op 17 en 18 februari.

Vijfentwintig kunstenaars uit Duitsland, België en Nederland, laten aanwezigen graag zien welke mogelijkheden er allemaal zijn om van een simpel ei een waar kunstwerk te maken. Honderden eieren gekleurd, beschilderd en versierd met acryl, aquarel of olieverf, bewerkt met natuurlijke materialen of gedecoreerd met zelfhardende klei en geen enkel ei is hetzelfde.

Niet alleen kunnen bezoekers genieten van de fraaie handenarbeid, maar natuurlijk kan men ook de trotse eigenaar worden van zo'n prachtig versierd ei. Deelnemers demonstreren een enorme variatie aan technieken.
Heel speciaal zijn de eieren en borduurwerk van Hanja en Loeba Rozak. Ze wonen in België maar werken volgens Oekraïense traditie. Ook bijzonder zijn de beschilderde veren van kunstenares Bettina Regeling
Iedereen is welkom op 17 en 18 februari voor prachtige eieren, eieren om zelf te beschilderen, paasdecoratie, kunst, hobby of gewoon voor de gezelligheid. De beurs is beide dagen geopend voor publiek van 10.00 tot 17.00 uur. Entree bedraagt 3 euro.


www.reurei.nl

Column

Zwetende lijken

De storm heeft goed huisgehouden in de bossen van Staatsbosbeheer. Eeuwenoude grove dennen, beuken, eiken en douglas-sparren hebben zich te gronde gestort. Het oogt triest. De enorme bomen zijn als gestorven soldaten, achtergelaten op het slagveld. Voor het bos is dit echter een enorme opsteker. Op de open plekken komt weer licht op de bodem, er komt meer structuur en over een aantal maanden liggen er overal 'zwetende lijken'.

Het bos is een dynamisch geheel. Er gebeurt van alles. In het voorjaar schieten stinzenplanten de bodem uit, in het najaar paddenstoelen, en in de winter is het stil en koud. Elk jaar volgt het bos deze cyclus. Maar eens in de zoveel tijd vindt er een ingrijpende verandering plaats. Dat kan gebeuren via houtoogst, maar ook via natuurlijke weg. Een storm is zo'n natuurlijke verstoring, waardoor het bos als het ware weer wordt wakker geschud. Grote bomen die omvallen creëren enorme openingen in het kronendak waardoor licht op de bosbodem valt. Met de omgekieperde bomen gebeurt iets heel interessants.

Iedereen heeft wel eens een verrotte boomstam opgetild om te kijken wat er onder zit. Soms schieten tientallen tot honderden torren, pissebedden, duizendpoten en andere insecten weg. Deze grote bijeenkomst van insecten komt doordat het materiaal van de boom langzaam wegrot (letterlijk nat wordt en gaat 'zweten') en voor een groot voedselaanbod zorgt. Niet alleen de hogere insectensoorten maar ook het bodemleven wat piepklein is profiteert hiervan. Zij ruimen de restjes van de restjes weer op. En vervolgens zijn er schimmels en bacteriën die weer de restjes van de restjes van de restjes opruimen. Uiteindelijk komt veel organisch materiaal van de boom op deze manier weer terug in de bodem. En dat is belangrijk.

Organisch materiaal zorgt namelijk voor een buffer tegen verzuring van de bosbodem. Door jarenlange atmosferische depositie van stikstof en zwavelverbindingen verzuurt de bodem van de Nederlandse bossen langzaam steeds meer. Vooral op arme zandgronden vormt dit een groot probleem. Kostbare mineralen als magnesium en kalium, spoelen door verzuring de bodem uit (kostbare voedingsstoffen worden door regenwater en grondwater afgevoerd) en kunnen niet worden opgenomen. De kenmerkende Achterhoekse eiken hebben veel last van deze bodemverzuring. Bomen krijgen minder blad, takken worden afgestoten en de sapstroom loopt terug. Een opportunist als de eikenprachtkever, die leeft van de bast van eiken, valt verzwakte exemplaren aan. Soms zo erg, dat na enkele jaren de boom al sterft (til het schors maar eens op van een dode eik, en ontdek de vraatsporen van de kevers onder de bast).

Een goede storm zorgt voor veel omgevallen bomen, veel organisch materiaal en dus voor een stevige buffer tegen de verzuring. Ga eens op zoek naar de zwetende lijken. Bewust zijn vele bomen na de storm blijven liggen. Deze basenrijke, organische cocktail geeft het bos weer een levendige boost. Het bos reguleert zichzelf zo misschien wel meer dan we denken. Oude, zwakke bomen vallen eens in de zoveel tijd om bij een zware storm, de verzuring wordt geremd en de jonge bomen kunnen in een gezond milieu opgroeien. Slim bedacht toch?

Hielke Alsemgeest

Wisselende resultaten DT Eibergen

EIBERGEN - De Dynamic Tennissers van BC Yapton moesten zondagmorgen vroeg aantreden in Winterswijk voor de Regiocompetitie Oost van de DTBN. Met het en der wat kleine blessures in de gelederen moest het team Yapton 1 haar plek verdedigen in de poule. Tegen 4 teams uit Lichtenvoorde en Winterswijk kon slechts 1 van de 8 wedstrijdpunten worden binnen gehaald. Degradatie naar een lagere poule is hiermee helaas een feit. Yapton 2 kon, met inzet van reserve, in vier partijen 2 wedstrijdpunten behalen en stelde poulebehoud daarmee alsnog veilig. Beide teams komen 14 maart aanstaande weer in actie in de volgende competitieronde die in de eigen Pickerhal wordt gespeeld.

31 / 32

GELD voor uw GOUD en oude MUNTEN T.k.gevr.tegen prima prijs: oude gouden sieraden, gouden tientjes, Krugerranden e.a. gouden en zilv munten, baartjes goud en zilver, muntenverzamelingen etc. Kevelam Garderen 0577-461955 lid NVMH

Gevraagd: Sloopauto s. Vanaf € 50,- en gratis ophalen. RDW-vrijwaring. Contante betaling. Geen APK of schade dit is geen probleem. Autodemontage Verhaegh, Snelliusstraat 34 Winterswijk. 0543-519274

Ik zoek een eerlijke, betrouwbare tourcaravan te koop bel. 06-52278529