Contact Zutphen-Warnsveld

8 februari 2018

Contact Zutphen-Warnsveld 8 februari 2018


IJsland en omgeving Zutphen filmdecor voor De IJslandbende

Mans van den Berg is alweer bezig met een nieuwe film. Foto: Meike Wesselink

Zutphen – Vanaf donderdag 15 februari is de familiefilm De IJslandbende te zien in bioscopen door het hele land. De oplettende kijker zal zich herkennen in het decor dat onder andere in de omgeving van Zutphen en Gorssel is opgenomen. Niet zo vreemd: de makers komen er vandaan.

Door Meike Wesselink

De van oorsprong Zutphense Mans van den Berg liep al een tijdje met het idee voor de film rond. Samen met broer Derk runt Mans een productiehuis in Arnhem (NOBS), waar de jongens vooral bedrijfsfilms maakten. Van een heuse speelfilm was het nog niet gekomen.

Toen ze maar liefst vijf prijzen wonnen met hun 48 Hour filmproject Wie ben Ik, kregen ze de bevestiging die ze misschien wel nodig hadden om het te gaan doen. Door middel van crowfunding en met de hulp van vrienden, kennissen en goodwill van heel veel meewerkende mensen, kreeg NOBS het voor elkaar om een betaalbare familiefilm te maken in betrekkelijk korte tijd.

Film gaat 14 februari in première in Luxor filmtheater

De trailer toont het veelbelovende resultaat dat op woensdag 14 februari in première gaat in het klein maar fijne Luxor filmtheater. De film draait dan om 15.00 uur en om 18.00 uur en is de dagen erna ook nog te zien op 16, 17 en 18 februari. De scènes zijn onder andere aan de Rustoordlaan, bij de Zessprong in Joppe, bij zwembad de Boskoele in Gorssel en het prachtige landschap van IJsland opgenomen.

De IJslandbende gaat over Sem die tijdens de laatste zomervakantie van zijn basisschooltijd samen met vriend Mo een club opricht, de IJslandbende. Vijf bendeleden zetten een spannende expeditie naar IJsland op poten. Een spel zo lijkt, maar dat blijkt toch niet voor iedereen zo te zijn. Mans: "De problemen van kinderen op die leeftijd zijn minstens zo groot als die van volwassenen. In ieder geval zijn ze veel intenser. Ga er maar eens aan, al die dingen die in je leven kunnen spelen; een scheiding, ruzie, verliefdheid. De IJslandbende gaat over de fantasie van de bende, waarbij er geen remmingen zijn en afkomst geen rol speelt. We hebben een ontzettend leuke groep acteurs bij elkaar gevonden, die ook in het echte leven hechte vriendschap hebben gesloten. Je moest een zien wat ze elkaar aan berichten sturen in die appgroep van ze", lacht Mans.

Lees verder op pagina 3

Ontwerp herinrichting Nieuwstad

ZUTPHEN - Het voorlopige ontwerp voor de nieuwe inrichting van een deel van de Nieuwstad is klaar. Afgelopen dinsdagavond kon men in café De Spaan het ontwerp komen bekijken en werd deze toegelicht. De schetsen staan vanaf donderdag 8 februari op de website van de gemeente. Reageren op het ontwerp kan nog tot en met 4 maart via het e-mailadres.

Het gaat bij de herinrichting om het deel van de Nieuwstad van de Mosmarkt tot de kruising Isendoornstraat/Stationsplein. Omwonenden en andere belangstellenden hebben eind vorig jaar meegedacht over het ontwerp. Ontwerpbureau SAB is aan de slag gegaan met de ideeën en wensen die naar voren kwamen.

Sluiting Wereldwinkel Zutphen

ZUTPHEN - Door het afnemen van het aantal vrijwilligers en de teruglopende omzet, heeft het bestuur van de Stichting Wereldwinkel Zutphen moeten besluiten de Stichting Wereldwinkel Zutphen te ontbinden per 1 mei 2018 en de deuren van de winkel definitief te sluiten op zaterdag 31 maart om 16.00 uur. In de maanden februari en maart zal de 'Opheffingsuit-Fair-koop' plaatsvinden. Alle aanwezige producten met uitzondering van eten en wijn worden tegen gunstige prijzen verkocht.

Uganda Challange

De Warnsveldse wielervrienden Martin Botter en Ferdy van der Werf proberen deze week in Oeganda per mountainbike zoveel mogelijk geld bij elkaar te fietsen voor Amref Flying Doctors.

Zeldzame muntvondst in de Zutphense Sint Walburgiskerk

Alhoewel nog vastgesteld moet worden tot welke soort de munten behoren, is al duidelijk dat er veel nieuwe en zeldzame munttypen bij zijn. Foto: PR

ZUTPHEN - Tijdens archeologisch onderzoek in de Sint Walburgiskerk in Zutphen is een grote hoeveelheid munten aangetroffen uit de periode 1400-1830. Het gaat om ruim 250 munten, waarvan er ruim 150 zilveren exemplaren dateren uit de periode 1450-1550. De munten verkeren in uitstekende staat en zijn na de verbouwing in de kerk te zien en daarna mogelijk in de Musea Zutphen.

In die tijd was de kerk nog katholiek. De kerk stond vol met altaren en kapellen van religieuze gilden (zogenaamde vicarieën). Enkele groepjes met munten zijn op die plaatsen gevonden waar zo'n altaar stond. Het zijn zogenaamde accumulatieschatten. Dit is een groep munten die wel bij elkaar gevonden wordt, maar die niet in een keer verborgen of verloren werd. Deze munten zijn bijvoorbeeld achter de altaarkast gevallen. Munten uit de periode 1600-1830 kwamen vooral in de bodem als verloren collectegeld in de tijd dat de kerk hervormd was. Er werd toen nog in de kerk begraven en zo verdwenen ook veel munten in de bodem. Ook legde men munten op de oogkassen van doden, een oud gebruik dat teruggaat op de oudheid.

Nieuwe en zeldzame munten
Alhoewel nog vastgesteld moet worden tot welke soort de munten behoren, is al duidelijk dat er veel nieuwe en zeldzame munttypen bij zijn. Naast bekende zilveren munten uit de Gelderse en Overijsselse steden zijn er vermoedelijk ook munten bij die door de Sint Walburgiskerk zelf zijn geslagen.
De kerk had rond 1500 het recht kleingeld te slaan, met name voor ritueel gebruik, zodat ook arme inwoners aan de rituelen konden deelnemen.

Andere vondst
Van het kapitteldeel zijn de tufstenen muren aangetroffen van de crypte, de dodenkapel onder het hoogkoor. Ook dat is een belangwekkende vondst. Het is namelijk de oudste bouwfase van de kerk. De kerk zag er toch iets anders uit dan tot nu toe aangenomen. Die muren dateren uit circa 1100, uit de tijd dat graaf Otto van Zutphen in opdracht van de Utrechtse bisschop (een deel van) de kerk liet herbouwen. René Sueters, wethouder Cultuur, Erfgoed en Archeologie: "Dit is weer een mooie vondst die de rijkdom aan erfgoed in Zutphen onderstreept.".

'We hebben er echt met een heel team aan gewerkt'

Vervolg van voorpagina

ZUTPHEN - Een divers gezelschap is het zeker. Zo is daar de Syrische Obadh die nog geen woord Nederlands sprak toen hij op auditie ging en Mohamed die met zijn zelfgeknutselde filmpje een gevoelige snaar raakte bij regisseur Mans. Een paar van de acteurs zijn op 14 februari zelf ook in Luxor. En omdat NOBS in Arnhem huist, wordt de première nog eens dunnetjes overgedaan bij Pathé. Ook daar zullen acteurs en regisseur verschijnen tijdens de vertoning op 17 februari.

"Het is echt ongelooflijk dat het zo speelt", verwondert Mans zich. "Maar er hebben zo veel mensen meegewerkt die ons een warm hart toedragen. Dat je met zo veel verschillende mensen aan een schilderij kunt werken, dat is bijzonder. We hebben er echt met een heel team aan gewerkt. Zo zijn er bijvoorbeeld scènes die de geluidsman heeft bedacht. De distributeur waarmee we werken waardeert onze aanpak en terwijl we nu midden in de drukte van De IJslandbende zitten is een nieuwe avonturenfilm alweer in de maak, Berend Botje die als het goed is in december uitkomt."

www.facebook.com/DeIJslandbende

Column

Wachtkamer

Mijn nieuwe levensjaar begon ik zoals eigenlijk elk heugelijk feit zou moeten beginnen: boven het toilet. Alleen was de oorzaak niet drank, zoals het zou moeten, maar een aanhoudende status van ziek zijn. Nou zoek ik elk jaar wel een reden om mijn verjaardag niet te vieren, maar dit was wat overdreven. Een omdat het niet vanzelf over gaat, hang ik de volgende ochtend al vroeg met de assistente van de huisarts aan de lijn. Zij is het met me eens, het duurt te lang en ik moet dan ook langskomen. Een tijdstip wordt afgesproken en ik bel iemand die me weg kan brengen.
Even later zit ik in de auto, naast degene die me wegbrengt. Als we bij de huisartsenpraktijk aankomen laat mijn 'taxichauffeur' mij voor de deur uitstappen en zegt dat hij wel in de auto wacht. Ik zeg nog dat hij beter mee naar binnen kan komen en in de wachtkamer kan wachten, maar hij verkiest toch de auto boven de wachtkamer.
Het is al zeker anderhalf jaar geleden dat ik hier binnen ben geweest. Ik ben gewoon nooit ziek. Ik meld mij bij de balie en neem dan plaats in de wachtkamer. Ik groet de andere wachtenden met een ''goedemorgen". Ik ben een kwartier te vroeg, dus zal hier nog even moeten zitten.
Ik kijk wat om me heen. Iedereen staart voor zich uit, een ouder echtpaar praat op fluistertoon met elkaar. Een man komt binnen, zegt ook goedemorgen, waarop iedereen goedemorgen terugzegt en dan ziet hij kennelijk een bekende want hij zwaait naar een andere man. Die zwaait terug. De man gaat naast hem zitten en op fluistertoon begin het gesprek. Ik zit dichtbij genoeg om het toch te kunnen verstaan.
"Da's een tijd geleden, hoe is het met jou?"
"Ja goed man, en met jou?"
"Ja, geweldig!"

Ik snap er niks van. Ten eerste gaat het met beide mannen niet heel goed, want anders zitten ze hier niet in de wachtkamer. Of het nou voor een ingegroeide teennagel is of iets ernstigs, men komt hier niet voor de lol. En dan dat gefluister. Waarom fluisteren mensen in de wachtkamer? Het is een wachtkamer, geen zachtkamer.
Een jonge vrouw komt binnen met twee kleine kinderen. Ook zij praat op fluistertoon met de kleintjes, over hoe ze niet mogen rondrennen. Ineens begrijp ik waarom mijn 'chauffeur' de auto verkoos boven de wachtkamer. Ik durf amper de krant te pakken, bang om geluid te maken. Wat is dat toch voor iets raars in wachtkamers? En dan is deze wachtkamer is ook nog best open en vrolijk ingericht.
Niemand komt daar voor z'n lol, da's duidelijk. Maar zet de radio maar aan, laat die kinderen rondrennen en voer een gesprek op een normale toon. Dan zou ik me al een stuk beter voelen in de wachtkamer, zelfs al voor ik de dokter gezien heb.

Tweede Groot Zutphens Verkiezingsdebat

ZUTPHEN - Donderdagavond 1 maart vindt voor de tweede keer in Het Koelhuis het grote lijsttrekkersdebat plaats. Het eerste debat bij de gemeenteraadsverkiezingen vier jaar geleden, was een groot succes. Eigenaar van het Koelhuis, Mieke van Tilburg: "De zaal was tjokvol, er kon niemand meer bij."

Door Alize Hillebrink

Het debat is een initiatief van freelance journalisten: Misha Hofland, Sander Grootendorst en Erik Klop en Mieke van Tilburg van Het Koelhuis. Gespreksleider Sander Grootendorst voelt de lijsttrekkers aan de tand met Eric Klop als side kick. Lijsttrekkers gaan met elkaar in discussie over de belangrijkste thema's die nu en in de komende jaren in Zutphen spelen. Hierbij komen typisch Zutphense issues aan bod, met als hamvraag: Waar staan de lijsttrekkers voor in Zutphen? Eén van de onderwerpen laat zich makkelijk raden. Klop: "De soap rond de thuiszorg zit er in ieder geval bij." De rest moet nog door het vierkoppige team worden vastgesteld. Van Tilburg: "Wij bepalen welke politieke kopstukken met elkaar in debat gaan. Hierbij kan het publiek in de zaal live reageren."

Vanwege de verwachte grote opkomst is de opzet dit jaar ietsje anders. In het Koelhuiscafé komt een politieke informatiemarkt. Hier kunnen bezoekers in gesprek met de lokale politieke partijen, vragen stellen aan raadsleden en zwevende kiezers hun mening bepalen. Van Tilburg: "Hier wordt het feest van de democratie zichtbaar en kun je doorpraten om te ontdekken aan welke politieke partij je de komende vier jaar jouw Zutphense belangen toevertrouwt." Het grote debat vindt plaats in de Boterzaal op de eerste verdieping. Hier is plaats voor 250 mensen. Van Tilburg: "We bieden een afwisselend programma met livemuziek en dichter Tim Pardijs geeft na afloop een poëtische reflectie."
Nog geen idee waar je op gaat stemmen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart? Geen nood! Kom naar hét grote Zutphense lijsttrekkersdebat. Toegang tot het debat is gratis. Vol=Vol.

Programma
19.30 uur: Inloop en bezoek politieke informatiemarkt in het Koelhuis Café;
20.00 uur: Lijsttrekkersdebat ronde 1 in Boterlokaal (onderwerp en lijsttrekker wordt nog uitgewerkt);
20.50 uur: Pauze en bezoek politieke informatiemarkt, Koelhuis Café;
21.10 uur: Vervolg lijsttrekkersdebat ronde 2 in het Boterlokaal;
22.00 uur: Borrelen en napraten op politieke informatiemarkt, Koelhuis Café.

Vrijwilligers gezocht voor het behoud van hoogstamboomgaarden

Snoeien van hoogstamfruit is belangrijk voor het behoud van de boomgaarden. Foto: PR

ZUTPHEN - In en rondom Zutphen zijn meerdere hoogstamboomgaarden, met typische oude appelrassen als Reinette van Pomona, Schoone van Boskoop en Franse Bellefleur. Het snoeien van hoogstamfruit is belangrijk voor het behoud van deze boomgaarden. En daarvoor is men in de gemeente Zutphen op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Donderdag 22 februari om 19.30 uur houdt Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) samen met de Stadsboomgaard Zutphen en de gemeente een informatieavond voor belangstellenden in GBS De Bongerd, Bongerdspad 2 in Zutphen. De inloop is om 19.15 uur met een kopje koffie en thee.

Op de informatieavond zal hoogstamfruitdeskundige Michael Witjes van SLG uitleggen wat hoogstamboomgaarden zo bijzonder maakt en waarom het belangrijk is deze te behouden. Een beproefde methode om kleine boomgaarden te behouden is het opleiden van een vrijwillige hoogstamgroep. Geïnteresseerde vrijwilligers leren tijdens een vierdaagse cursus over o.a. snoeien in de zomer en in de winter, het herstellen van oude hoogstamboomgaarden, bijvriendelijk boomgaardbeheer en over aanplant van jonge fruitbomen. Na het volgen van de cursus kunnen de deelnemers het geleerde in de praktijk brengen, door zich enkele zaterdagen per jaar in te zetten als vrijwilliger voor het behoud en beheer van hoogstamfruit.

Aanmelden voor de informatieavond is niet nodig. Wie belangstelling heeft om als nieuwe vrijwilliger aan de slag te gaan, kan zich aanmelden info@landschapsbeheergelderland.nl of via de website.


landschapsbeheergelderland.nl

Werkgevers helpen inwoners omscholen tot servicemedewerkers

Annelies de Jonge, wethouder Werk en Inkomen: "Het is prachtig dat deze werkgevers zich verbinden aan de opgave van Zutphen.". Foto: PR

ZUTPHEN - Minimaal 8 tot 12 inwoners met een uitkering krijgen dit jaar de mogelijkheid om zich om te scholen tot servicemedewerker. Minstens 80 procent van deze inwoners is daarna verzekerd van werk. Aan dit doel hebben Gelre Ziekenhuizen, Zorggroep Sint Maarten, Het Koelhuis, UWV, Het Plein en de gemeente Zutphen zich verbonden. Donderdag 1 februari ondertekenden de deelnemende organisaties een samenwerkingsovereenkomst en vond de eerste kennismaking plaats met inwoners die graag willen deelnemen aan het leerwerktraject.

Werkgevers in de horeca en zorg hebben behoefte aan gemotiveerd MBO2 geschoold personeel. Gelre Ziekenhuizen, Zorggroep Sint Maarten, Het Koelhuis UWV, Het Plein en de gemeente Zutphen gaan daarom samen op zoek naar inwoners met een uitkering die zich willen (om)scholen en aan de slag willen. Deze inwoners mogen in het nieuwe schooljaar een Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL, MBO2) doen tot servicemedewerker. De deelnemers gaan 1 dag in de week naar school en 4 dagen (betaald) aan het werk. Gelre Ziekenhuizen, Zorggroep Sint Maarten en Het Koelhuis bieden de werkervaringsplekken. Deze werkgevers staan er voor in dat de nieuwe servicemedewerkers in de eigen of een andere organisatie aan de slag kunnen na het behalen van de diploma. Het Plein, UWV en gemeente Zutphen nemen de kosten voor de opleiding en begeleiding voor hun rekening. De werkgevers betalen het salaris.

Bij de ene werkgever ligt het accent in de functie van servicemedewerker meer op het ontvangen van gasten en bij de andere werkgever zorg je voor schone ruimtes en serveer je koffie en maaltijden.

Aanmelden
Inwoners met een uitkering die interesse hebben in het leerwerktraject tot servicemedewerker, kunnen contact opnemen met Het Plein en UWV. Werkgevers die meer willen weten, kunnen contact opnemen met Het Plein.

Entree Haarmode gaat verder onder de naam Jewel's Hair & Beauty

Jewel en familie samen met zijn ‘leermeester’ Ton voor de nieuwe zaak. Foto: PR

ZUTPHEN - Met ingang van 10 februari gaat Entree Haarmode verder onder de naam Jewel's Hair & Beauty. Tevens verhuizen zij naar een geheel nieuwe salon aan de overkant aan Sprongstraat nummer 10 te Zutphen.

Eigenaar Jewel en zijn vrouw Lisa kwamen als oorlogsvluchteling naar Nederland en woonden in het begin in een asielzoekerscentrum. Uit noodzaak knipte Jewel daar zijn eigen haar. Dat beviel, want het duurde niet lang voordat iedereen in het centrum door Jewel geknipt werd. De passie was gevonden en Jewel zag de kans om op deze manier zijn steen bij te dragen aan de Nederlandse samenleving.

Na het behalen van de kappersvak diploma's konden ze in 2015 Entree Haarmode overnemen, waarbij hij de fijne kneepjes van het kappersvak leerde van de voormalige eigenaar Ton.
Na een aantal jaren onder de naam Entree Haarmode gewerkt te hebben is het nu tijd voor een volgende stap: een nieuwe naam, nieuwe salon en meer diensten op het gebied van beauty, waaronder epileren.

Op zaterdag 10 februari is de officiële opening van de nieuwe salon. Iedereen is van harte welkom.

IJsselkade nog open voor verkeer

ZUTPHEN - De IJsselkade blijft nog even open voor verkeer. Eigenlijk zou de weg maandag 5 februari worden afgesloten, maar vanwege de vorst kan de aannemer niet werken aan de rijbaan. Daarom wordt de IJsselkade voorlopig niet afgesloten. De gemeente Zutphen laat tijdig weten wanneer de IJsselkade dicht gaat. Voor de einddatum van het werk - eind juli 2018 - heeft deze vertraging door de vorst voorlopig geen gevolgen.

Foto-expositie van de mens achter de vluchteling

De expositie is te zien in de hal van het stadhuis in Zutphen. Foto: PR

ZUTPHEN - Van 1 februari tot 12 maart is een expositie te zien in de hal van het stadhuis in Zutphen over de integratie van vluchtelingen via studie en werk. Aan de hand van foto's en podcasts van Ahmet Polat, voormalig Fotograaf des Vaderlands, maak je kennis met de mens achter de vluchteling. De bezoeker wordt deelgenoot van toekomstdromen, sociale activiteiten en dagelijkse inspanningen voor een opleiding, een stage of een baan. De expositie heet 'Weer toekomst!' en is een initiatief van Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF.

Polat ziet de expositie als een waardevolle aanvulling op de hedendaagse beeldvorming over vluchtelingen: "Als je mensen fotografeert in een hoekje van een kamer, met een matrasje op de grond, in zwart-wit, eenzaam en alleen, dan creëer je een afstand. Je kunt óók laten zien dat ze deel uitmaken van een gezin, verjaardagen vieren, afspreken met vrienden, of bezig zijn met een opleiding of een stage. Het gewone leven waar ze al die jaren naar op zoek zijn geweest."
Annelies de Jonge, wethouder Vluchtelingenzaken: "Het is mooi dat we het leven van onze veerkrachtige nieuwe inwoners kunnen laten zien met deze expositie. Niet meer als bijzonder, maar onderdeel van ons. Uiteindelijk is iedereen op zoek naar een gewoon leven in veiligheid, met werk en een gezin. Dat laat deze expositie zien. Ik ben er heel trots op dat wij als Zutphen dit nieuwe 'thuis' kunnen bieden en onze verantwoordelijkheid nemen."

Vluchteling zijn is geen identiteit
De foto's hebben stuk voor stuk een unieke waarde, ziet Mardjan Seighali, directeur van Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF. "Neem de foto van Aissata, de onderwijzeres die lesgeeft. Je ziet daar geen vluchteling staan, maar een professional. Vluchteling zijn is geen identiteit, het is onderdeel van je geschiedenis. Dat verhaal laat deze foto prachtig zien." In het voorjaar van 2016, op Wereldvluchtelingendag, opende Prinses Beatrix de expositie in Museum Hilversum. Daarna waren de foto's te zien op een groot aantal hogescholen en universiteiten. De expositie kwam tot stand kwam met financiële steun van AMIF, het asiel, migratie en integratiefonds van de Europese Unie, Janivo Stichting en Hendrik Mullerfonds.

Toekomstkansen vluchtelingen
Vanwege het 70-jarige bestaan van het UAF, reist 'Weer toekomst!' in 2018 langs gemeenten in Nederland die zich samen met het UAF inspannen voor de toekomstkansen van vluchtelingen. Utrecht beet het spits af, Zutphen neemt het stokje over. De inzet van Zutphen en de andere gemeenten in de Cleantech Regio is dat vluchtelingen meer mogelijkheden krijgen om een opleiding te volgen aan de universiteit of een hogeschool.

Over fotograaf Ahmet Polat
Documentaire- en modefotograaf Ahmet Polat (Roosendaal, NL, 1978) was als Fotograaf des Vaderlands in 2016 het gezicht van de Nederlandse fotografie. Zijn werk verscheen in The New York Times, Rolling Stone, Paris Match, Vogue en Vice. Hij heeft tentoonstellingen op zijn naam staan in het Rijksmuseum, FOAM, Stedelijk Amsterdam, Palais des Bozar Brussel, PhotoLonden en op de Biënnale Istanbul.

Binnenstadsbewoners hekelen nieuwe evenementenkalender

ZUTPHEN - De nieuw vastgestelde evenementenkalender 2018 heeft bij diverse inwoners en bewonersgroepen uit de Zutphense binnenstad geleid tot protest. Met de ingezonden zienswijzen heeft de gemeente echter niets gedaan.

Door Alize Hillebrink

"We zijn geconfronteerd met een concept-kalender die eigenlijk al vastgesteld was," reageert Hein Reitsma van bewonersgroep IJsselcentrum. "Er viel niets meer aan te doen. Na aandringen is uiteindelijk één zomerfeest minder op de agenda gekomen. In plaats van de voorgestelde vier komen er nu drie."
Inwoners vinden dat de binnenstad van Zutphen de laatste jaren is veranderd in een evenemententerrein. Bewoners dringen aan op een vermindering van het aantal evenementen in de binnenstad en een beperking van de mogelijkheden om harde muziek ten gehore te brengen. "De balans tussen leefbaarheid en levendigheid is doorgeslagen ten koste van de leefbaarheid voor de inwoners van de binnenstad," aldus Reitsma.
De reacties hebben niet geleid tot het aanpassen van de evenementenkalender voor dit jaar. Op de vraag waarom niet, reageert een woordvoerder van de gemeente: "De zienswijzen zijn net als de nieuwe aanmeldingen/wijzigingen getoetst aan het vastgestelde beleid." Wel geeft de gemeente aan dat de reacties worden meegenomen in de ontwikkeling van een nieuw vast te stellen evenementenbeleid. "Dit jaar volgen we het oude beleid nog, maar we zijn inmiddels gestart met voorbereidingen voor evenementenbeleid meer passend bij het imago van Zutphen." De voorlopige planning is om deze in september vast te stellen.
Aan tafel bij de gemeente behartigen Cor Witbraad van het Platform Zaadmarkt en Hein Reitsma van het IJsselcentrum de wensen van de binnenstadsbewoners. Ze willen invloed op het nieuw vast te stellen evenementenbeleid en dat lijkt te lukken. Reitsma: "Nauw toezien dat het beleid wordt nageleefd is verder het enige dat we dit jaar nog kunnen doen." De gemeente belooft op haar beurt om dit evenementenjaar de nadruk te leggen op handhaving van de voorschriften waaronder de begin- en eindtijden en de geluidsproductie van de evenementen.

De evenementenkalender is te vinden op de website van de gemeente Zutphen.

Muzikale lezing dichter François Villon

Katja Cohen zal ook enkele ballades brengen onder begeleiding van gitarist Sjors Holleboom. Foto: PR

ZUTPHEN - Alliance Française Zutphen heeft op donderdag 15 februari om 20.00 uur Katja Cohen te gast met haar Franstalige lezing over de dichter en boef François Villon in de Bibliotheek Zutphen, Broederenkerkplein 2. Op deze avond zal Katja Cohen tussen de lezing door enkele ballades brengen onder begeleiding van gitarist Sjors Holleboom.

François Villon (1431 - in of na 1463) was een Franse dichter, dief en vagebond. Hij is de beroemdste Franse dichter van de late middeleeuwen. Zijn bekendste werken zijn het grotendeels autobiografische Testaments en zijn Ballade des Pendus, dat hij schreef terwijl hij in de gevangenis zat.

In deze muzikale lezing brengt Katja Cohen de boeiende teksten van dit fenomeen onder de Franse dichters tot leven. Katja Cohen neemt u mee naar de jeugd, hartstochten en streken van Villon. Zijn verblijf aan het hof van Charles d'Orléans en zijn omzwervingen met boevenbendes komen ook aan bod, en tenslotte zijn doodvonnis. Daarnaast draagt zij enkele indrukwekkende ballades voor met muzikale omlijsting door gitarist Sjors Holleboom.

Leden en cursisten van de Alliance Française en middelbare scholieren hebben gratis toegang. Andere belangstellenden betalen 7,50 euro entree.

Zutphenaar drumt bij Zwolse bluesband The Veldman Brothers

The Veldman Brothers. Foto: Ben Vulkers

VORDEN - The Veldman Brothers komen naar Vorden. Op zaterdag 17 februari om 21.00 uur speelt de succesvolle Zwolse bluesband, tegenwoordig met Zutphenaar Han Neijenhuis als drummer, in de jazzlounge van NR2.

Al bijna vijftien jaar staan The Veldman Brothers aan de top van de Nederlandse bluesscene. De heel eigen, herkenbare sound is een mix van (rhythm&) blues, deltablues, rock'n roll, country en zelfs soul en funk. Zanger/gitarist Gerrit Veldman en zijn broer Bennie (Hammond, mondharp, zang) zijn het gezicht van de band. Samen met hun 'stiefbroers' Fred van der Wende (bas) en Han Neijenhuis vormen ze een hecht team. The Veldman Brothers brachten inmiddels zes albums het uit. Het laatste, 'Refuel' uit 2016, werd gekozen tot beste Nederlandse bluesalbum van dat jaar. Naast de award voor Refuel hebben The Veldman Brothers zowel als band als ook individueel de nodige bluesawards op hun naam staan, waaronder die van 'Beste Nederlandse Bluesband'.

Zaal open om 20.00 uur. Kaarten kunnen worden gereserveerd via info@nr2-guitars.nl.nl of bij de zaal zelf.

Winterbeeld

Vannacht heeft het gevroren, zo'n graad of zes. Gisteren ook. Het is lang niet genoeg, maar dan ga je toch denken aan schaatsen. Een koudegolf is het pas na vijf dagen vorst, waarvan drie kouder dan 10 graden onder nul of zoiets. Aan die criteria voldoen we lang niet, maar toch. Hoe lang moet het vriezen voor alles dicht en schaatsbaar is? Ik zie het voor me: via de Grote Gracht onder het bruggetje bij de stadsboomgaard door (doet me denken aan het bruggetje bij Bartlehiem), zo de Berkel op. En dan via de gracht tot slot even klunen, de Vispoortgracht rond en dan weer terug. Wat een tocht.

Winterbeeld

Doorzichtige bloemen verwelken
onder mijn ademtocht
als ik de blik naar buiten wend
ik warm mijn handen
aan de buizen die via het Philite
mij doen beseffen dat het winter is

schaatsen door de stad
veronderstel ik
gaat af en toe met beschermers aan
en rechtdoor voor mij
die geen bochten nemen kan
denkend aan ijsvlaktes naast de schaatsbaan
van ondergelopen weilanden.

En dan opeens zie ik ze weer voor me

ze zwieren en ze zwaaien
over het ijs met een flair
die ik niet van hen ken
ze draaien en draaien
de handen kruislings voor het lijf
en mijden het wak
mijn ouders, ze zwieren en zwaaien
met een gemak waar ik duizelig van wordt
er kan hen niets gebeuren
zij zijn de baas van de baan.

Mas Papo

Serenade voor jouw valentijn

De vereniging is nu officieel opgericht. Foto: PR

GORSSEL - Op 12 januari dit jaar werd officieel de Vereniging Vocal Group No Romeo's opgericht. De zanggroep uit Gorssel werkt al drie jaar aan hun repertoire, maar staan nu ook officieel op eigen benen. Om sponsoren te vinden houdt de vereniging woensdagavond 14 februari een ludieke Valentijnsactie. In groepjes van circa acht dames worden bij u thuis liefdesliederen gebracht voor u en/of uw Valentijn. Het minimale sponsorbedrag is 30 euro. Stuur een email voor meer informatie.


vocalgroup.noromeos@gmail.com

Junior Jazz Festival

ZUTPHEN - Zondag 4 maart wordt in samenwerking met de Hanzehof het eerste Junior Jazz Festival Zutphen gehouden. Een pilot met het oog om jonge jazztalenten in Nederland een plek te gunnen waar ze zich kunnen presenteren. In samenwerking met het Junior Jazz College van het Amsterdams conservatorium zullen voor deze eerste editie diverse bands hun opwachting maken. Volgend jaar wil men het festival nog grootser aanpakken met talenten van alle conservatoria in Nederland. Daarvoor zal een crowdfundingsactie van start gaan.

Het Junior Jazz Festival Zutphen duurt van 14.00 tot 17.30 uur. De toegang is gratis, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Bestuur Stichting DichterbijZutphen zoekt nieuw bloed

ZUTPHEN - Geertruud Dorhout, Gerard Huis in 't Veld en Herma Loman vormen samen het bestuur van DichterbijZutphen, de stichting die tweejaarlijks de verkiezingen van de Zutphense Stadsdichter verzorgt. Na tien jaar zijn ze nu op zoek naar uitbreiding van het bestuur. Iemand die graag meedenkt over de invulling en de organisatie van de verkiezing van de nieuwe stadsdichter (januari 2019) maar ook over de activiteiten die de stichting voor - en samen met - de Stadsdichter op touw zet gedurende zijn/haar termijn. Nieuwsgierig, vragen of interesse? Stuur dan een e-mail of neem een kijkje op de website.

Streekproductenmarkt IJsselfestival

ZUTPHEN - Op zondag 24 juni zal in Zutphen van 12.00 uur tot 18.00 uur voor de zesde maal het IJsselfestival worden georganiseerd. De editie in 2017 trok maar liefst 45.000 bezoekers. Met name de boerenstreekmarkt op het 's Gravenhof met haar streekproducten, straattheater en oude boerenambachten was zeer in trek. Dit jaar wil de organisatie de boerenstreekmarkt verder uitbreiden is daarvoor op zoek naar deelnemers met een kraam of verkoopwagen. Voor meer informatie en kosten, kan men mailen.

Kunst en Cultuur

Column

N348: hoezo gevaarlijk?

In de aanloop naar de lokale verkiezingen organiseren zo'n beetje alle politieke partijen informatieavonden. Zo ook de plaatselijke VVD, vanavond in het Koelhuis in de Noorderhaven. Ik glip geheel incognito naar binnen. Eens even kijken of hier nog iets te beleven valt.
De eerste spreker is nauwelijks begonnen of ik val al door de mand. Op de vraag of er ook nog mensen in de zaal zijn die nog niet weten op welke partij ze gaan stemmen steekt er slechts eentje een bescheiden vingertje omhoog. En dat ben ik. Vanavond zit ik dus in een Zutphense enclave vol liberalen. Eigenlijk is dat jammer, een hele avond spreken voor eigen parochie. Ik wil graag spektakel. De sprekers en de zaal keuvelen van onderwerp naar onderwerp. Op dit moment wordt gesproken over de snelheidsverlaging van 80 naar 60 kilometer per uur op de N348 van Eefde naar Gorssel. De snelheid moet van aanwonenden naar beneden en de veiligheid omhoog. De weg is nu levensgevaarlijk. En als je dat maar vaak genoeg roept gaan de gemeente Lochem en de provincie dat gewoon geloven. Nu rijd ik regelmatig over deze weg en als eerste moet ik bekennen dat het mij overdag -en zeker in de spits- bijna nooit lukt om boven de 65 kilometer per uur te komen. Altijd zit er wel een treuzelaar, langzame vrachtauto of tractor voor me. Die toegestane 80 kilometer haal ik bijna nooit. En dan het aantal ongevallen, ook dat is ten opzichte van andere N-wegen niet opvallend hoog. En al helemaal niet als we de enorme hoeveelheid verkeer in ogenschouw nemen.
Ik besluit vanavond de gedeputeerde dan maar direct om de onderliggende cijfers te vragen. Hoeveel ongelukken vinden op deze weg plaats, ten opzichte van soortgelijke wegen in de regio? En als er dan een ongeval plaatsvindt, komt dat dan omdat de weg onveilig is of omdat de veroorzaker mogelijk zat te bellen of te whatsappen? Maar helaas, de gedeputeerde heeft geen cijfers beschikbaar. Ze kan de zaal en mij niet vertellen hoeveel voertuigen dagelijks passeren en hoeveel ongevallen er plaatsvinden. Jammer, dat lijkt mij juist zeer interessant. Thuis ben ik eens even gaan zoeken. Een paar jaar geleden heeft de ANWB de veiligheid van provinciale wegen onderzocht. En de uitkomst was dat de wegen naar Voorst en Vorden véél gevaarlijker zijn dan de weg naar Gorssel. En ongelukken gebeuren helaas overal.
Met deze aanpak lijkt het erop, dat als brokkenpiloten al bellend ongelukken veroorzaken, de provincie -als reactie- de wegen voor miljoenen veiliger gaat maken. Een vreemde reactie. Mij lijkt het verstandiger dat bellen en appen eens aan te pakken. Ik ben het vanavond dan ook met de zaal eens, laat die weg lekker 80.

Warnsveldse wielervrienden steunen Amref Flying Doctors

WARNSVELD - De koffers zijn gepakt. Gezond van lijf en leden zijn ze klaar voor een forse uitdaging. Afgelopen zaterdag vlogen Martin Botter en Ferdy van der Werf uit Warnsveld vanaf Schiphol naar Oeganda, waar zij momenteel deelnemen aan de zesdaagse 'Uganda Challange'. Ingeschreven als ETP-team proberen de wielervrienden in het gezelschap van 74 andere Nederlandse mannen en opvallend veel vrouwen per mountainbike zoveel mogelijk geld bij elkaar te fietsen voor Amref Flying Doctors.

Door Eric Klop

Het minimale streefbedrag heeft het duo reeds overschreden. Botter en Van der Werf betaalden de man 5000 euro inschrijfgeld. "Anders mochten we niet mee. Dit bedrag is in z'n geheel bestemd voor het goede doel. De reis- en verblijfskosten bedragen per persoon nog eens twee mille. Die betalen we uit eigen zak. De inschrijfsom is grotendeels verkregen via donaties. Zo deed onder meer de Zutphense wielervereniging ETP, waarvan wij al sinds jaar en dag lid zijn, via een sponsortocht een mooie duit in het zakje. Inmiddels steunen we Amref Flying Doctors met bijna 12.000 euro."
De 'Uganda Challenge' komt voort uit de 'Africa Classic'. Dit is een jaarlijkse etappekoers voor mountainbikers die zo'n zeven jaar geleden op initiatief van Amref Nederland zijn primeur beleefde in Kenia, maar vanwege de veiligheid inmiddels in Tanzania plaatsvindt. "Met zoveel belangstelling dat er nu voor het eerst een tweede MTB-evenement in Oeganda wordt gehouden", vertelt Ferdy van der Werf (60). In het dagelijks leven is hij docent wiskunde op het Isendoorn College en deed als fervent fietser eerder al mee aan de uitdaging in Tanzania. Hij weet dus ongeveer wat hem en zijn vijf jaar oudere fietsmaat Martin Botter, tot medio 2016 directeur van Obs De Fontein, te wachten staat.
De bikkels pakken er het routeboek bij. Circa 80 procent van het dagelijks zo'n 80 à 100 kilometer lange parcours gaat over onverhard terrein en voert niet zelden naar grote hoogten. Toch verwachten ze niet dat het klimwerk het voornaamste obstakel vormt. Ze zien het meeste op tegen de hitte die gepaard met een soms extreem hoge vochtigheidsgraad een aanslag doet op de conditie van zelfs de meest geoefende wielerliefhebber. Aan de voorbereidingen zal het in ieder geval niet liggen. "We hebben de afgelopen maanden onze kilometers wel gemaakt. Sowieso elke vrijdag een tocht van zeker honderd kilometer over heuvelachtig gebied. Daarnaast moeten onze gezonde levenswijze én de mooie natuur waarvan we naar verwachting kunnen genieten ertoe bijdragen dat we de uitdaging gaan klaren."

Fietsen om het hardst of gewoon voor de lol doen de Warnsvelders al jaren. Thans ook voor het goede doel. Maar waarom juist Amref Flying Doctors? Van der Werf verklaart: "Een collega op het Isendoorn die jarenlang ontwikkelingswerk in Afrika had gedaan overtuigde mij van het grote nut van deze organisatie. Ze wist waarover zij sprak. En dan blijkt daar een sponsorevenement voor te bestaan waarvoor je ook nog eens je eigen passie kun aanwenden. Bovendien heel basic; niet zo'n commercieel gedrocht als Alpe d'Huzes." Na zijn eerste avontuur in Tanzania krijgt hij nu zijn dorpsgenoot mee voor de uitdaging in Oeganda. Botter: "Ferdy kwam destijds met zulke enthousiaste verhalen terug dat ik eigenlijk geen moment hoefde te twijfelen."

Amref Flying Doctors is de grootste Afrikaanse gezondheidsorganisatie. Met voorlichting, opleiding en onderzoek wordt samen met de plaatselijke bevolking heel lokaal gericht gewerkt aan goed functionerende gezondheidssystemen en een gezonde toekomst. Daarbij hoeven mensen niet altijd naar het vaak verafgelegen ziekenhuis te komen, maar komt de gezondheidszorg ook naar hun eigen leefgemeenschap. Om dit allemaal te kunnen bewerkstelligen is geld hard nodig. Als twee van de 76 deelnemers aan de 'Uganda Challenge' zetten Martin Botter en Ferdy van der Werf daarvoor een extra tandje bij. Wie wil weten hoe dat ging en tot en met aanstaande zaterdag nog gaat, kan onder de noemer 'Africa Classic' terecht op Facebook, Instagram, YouTube en WhatsApp. Steun aan Amref Flying Doctors, bijvoorbeeld via sponsoring van de twee Warnsvelders, kan via de website.

Compostactie Warnsveldse Boys

WARNSVELD - Ook dit jaar heeft Warnsveldse Boys weer haar jaarlijkse compostactie gehouden. Verkopers gemist? Bestellen kan alsnog, telefonisch bij Hans van Geel. De vereniging verkoopt 50 liter compost, potgrond en tuinturf voor 6 euro, 10 kilo koemestkorrels voor 7 euro. Wie in Leesten woont kan ook gebruik maken van deze service. De zakken worden 10 maart 2018 geleverd.

Vrouwen van Nu

WARNSVELD - Op maandagavond 12 februari houdt Vrouwen van Nu afd. Warnsveld de maandelijkse verenigingsavond in cultureel centrum 't Nut , Breegraven 1. Aanvang 19:30 uur. Na de jaarvergadering komt Koos Bentveld uit Warnsveld een presentatie geven over zijn fietstocht naar Santiago de Compostella. Nieuwe leden zijn welkom.

Repair Café Warnsveld

WARNSVELD - Op dinsdag 13 februari van 19.00 tot 21.00 uur staan de vrijwilligers van het Repair Café weer klaar in 't Warnshuus om beschadigde of kapotte spullen samen te herstellen. Denk hierbij aan textiel, meubeltjes, speelgoed, elektrisch/elektronica, hardware enzovoort. Mail voor meer informatie.

Op het podium met de Breij

WARNSVELD - Woensdag 31 januari stond Excelsior Warnsveld met Claudia de Breij en de band op het podium om samen een muziekstuk te spelen, dit als verrassing voor het publiek aan het eind van de voorstelling. De mooiste rol was weggelegd voor het jongste lid dat meespeelde: Maud kreeg een solo! Excelsior is een mooie ervaring rijker.

Focus op Warnsveld

Slagerij van Kampen afsluiter Slagwerkdag Zutphen

ZUTPHEN - Slagerij van Kampen is dit jaar de grote afsluiter van Slagwerkdag Zutphen, een initiatief van Drumschool Multipercussion. Op zondag 8 april geeft deze bekendste slagwerkgroep van Nederland een knallend optreden in Het Koelhuis. Daarnaast verzorgen een groot aantal bekende drummers optredens en workshops. De dag duurt van 13.30 tot 20.30 uur.

Slagerij van Kampen startte in 1982. Inmiddels is de band een begrip in binnen- en buitenland. Ze traden op voor Nelson Mandela, ontvingen een Edison en een gouden plaat en stonden voor talloze uitverkochte zalen.

Ook voor de editie van dit jaar heeft de organisatie weer de beste drummers weten te strikken. Zo geven Sharon Zarr (drummer van Rondé), Lean Robbemont (drummer van Waylon), Ruben van der Velde (drummer van Gers Pardoel), Joost Kroon (drummer van New Cool Collective) en drummer en percussionist Femke Krone workshops en optredens.

De drummers vertellen tijdens Slagwerkdag Zutphen ook over hun samenwerking met bekende artiesten. Daarnaast is er veel ruimte voor interactie. Het publiek kan vragen te stellen of om de eigen drumskills laten horen aan de profs. Na afloop van iedere workshop is er gelegenheid om met de slagwerkers op de foto te gaan of om een handtekening te vragen.
Tijdens Slagwerkdag Zutphen is er ook een markt ingericht waar onder meer Drumzaak Apeldoorn, Phoenix Music Gifts, Pat Sticks, El Cajon Percussie en Theworldfastestdrummer.nl staan met hun expertise.

Opbrengt naar een goed doel
Net als voorgaande jaren is Slagwerkdag Zutphen gekoppeld aan een goed doel: het Gunjur Muziekfestival in Gambia. Iedere bezoeker krijgt gratis twee lootjes en tijdens de dag zijn extra loten verkrijgbaar waarmee mooie prijzen gewonnen kunnen worden. De opbrengt van deze loterij én het festival gaat in zijn geheel naar het Gunjur Muziekfestival, dat net als Slagwerkdag Zutphen elk jaar wordt georganiseerd door Drumschool Multipercussion. Op het festival presenteren lokale bands zich aan het publiek, maar zijn ook leerlingen van Multipercussion aanwezig. Zij volgen daar djembélessen en steunen lokaal andere goede doelen. In februari wordt er al een container met hulpgoederen naar Gambia verscheept.

Kaarten voor Slagwerkdag Zutphen zijn te bestellen via e-mail en kosten 20 euro per stuk. Er is slechts een beperkt aantal kaarten beschikbaar. Op de dag zelf worden geen kaarten meer verkocht.

info@multipercussion.com
www.slagwerkdagzutphen.nl

Natuurwerkgroep Gorssel kan alle hulp gebruiken in het Hassinkbos

EPSE - Zaterdag 10 februari pakt Natuurwerkgroep Gorssel vanaf 9.00 uur haar gereedschap weer op en gaat aan het werk in het Hassinkbos te Epse. Wie wil helpen, is van harte welkom.

In dit bos van Natuurmonumenten zal onder andere gesnoeid worden en er wordt opslag verwijderd. Er wordt gestart aan de ingang Huzarenlaan vanaf de Lochemseweg. Jong en oud wordt uitgenodigd om 10 februari mee te werken. Gereedschap is aanwezig.

Natuurwerkgroep Gorssel werkt dit winterseizoen nog drie zaterdagochtenden op de Gorsselse Heide: 24 februari, 10 en 17 maart. Ook dan is hulp welkom. Voor informatie kunt u contact opnemen met Ben Rutenfrans.

Column

3 januari tot 1 april

Warnsveld

Edith Geleijn - het grootse landschap

Den Bouw, woon-zorgcentrum

1 februari tot 30 maart

Lochem

Ingelij(fd)st - De kracht van de natuur.

Stadshuus Lochem

7 februari

Zutphen

Rots & Water weerbaarheidstraining (7-10)

Kindcentrum de Plotter

8 februari

Lochem

Debby Petter

Lochemse Schouwburg

9 februari

Lochem

Aquarium - try out

Lochemse Schouwburg

10 februari

Lochem

the Magic of Jeans

Lochemse Schouwburg

12 februari tot 27 januari

Zutphen

Het Gelders Landschap

Leeuwenhuisje

12 februari

Lochem

Maandagmiddag-bridge

Bridgeclub Jump'85 Lochem

13 februari

Lochem

Cursus mindfulness

Stadshuus Lochem

14 februari

Gorssel

Lezing S. Kuipers

't Trefpunt

Zutphen

Rots & Water weerbaarheidstraining (7-10)

Kindcentrum de Plotter

15 februari tot 25 januari

Lochem

Lezing

Hotel 't Hof van Gelre

15 februari

Lochem

Lezing Frank Westeman

Bibliotheek Lochem

16 februari

Zutphen

ONDERNEMERSNETWERK OPEN COFFEE ZUTPHEN

't Atrium Zutphen

Lochem

Oeloek

Lochemse Schouwburg

20 februari

Lochem

Cursus mindfulness

Stadshuus Lochem


IJsselzangers verrassen Buurtzorghuis Warnsveld met cheque

Foto: PR

ZUTPHEN/WARNSVELD - In de aanloop naar de Christmas Proms 2017 is door het Zutphense Mannenkoor de IJsselzangers toegezegd dat een bedrag zou worden geschonken aan het Buurtzorghuis in Warnsveld.

Op dinsdagmiddag 30 januari heeft een aantal leden van het koor een cheque ter waarde van 500 euro aangeboden aan een vertegenwoordiging van het Buurtzorghuis en zo de gedane belofte ingelost.
De IJsselzangers zijn ervan overtuigd dat de leiding van het Buurtzorghuis een passende bestemming voor het geschonken bedrag weten te vinden.

Boudewijn Chabot spreekt over een waardig levenseinde

ZUTPHEN - Psychiater Boudewijn Chabot is vooral bekend van het boek 'Uitweg', dat hij samen met journaliste Stella Braam schreef. Daarin behandelen zij drie manieren om waardig en omringd door dierbaren afscheid van het leven te nemen: stoppen met eten en drinken, de medicijn- en de heliummethode. Ook gaan zij in op eventuele problemen met justitie na het overlijden en hoe die voorkomen kunnen worden. Boudewijn Chabot is donderdag 22 februari van 20.00 tot 21.30 uur te gast bij Boekhandel Van Someren & Ten Bosch, en zal over dit onderwerp spreken.

Sinds de verschijning in 2010 heeft Uitweg voor een aardverschuiving gezorgd. Waar hulp bij zelfdoding voorheen onbespreekbaar was, is het artsen nu toegestaan om (als euthanasie niet mogelijk is) de in dit boek behandelde methoden ter sprake te brengen bij patiënten met een doodswens. Zelfeuthanasie in gesprek met en in aanwezigheid van de naasten verschilt fundamenteel van eenzame en verminkende zelfdodingen.
In het onlangs verschenen pamflet 'De weg kwijt' spreekt Boudewijn Chabot zijn zorgen uit over de uitvoering van de euthanasiewet. Vooral bij de euthanasie bij demente bejaarden en psychiatrisch patiënten stelt Chabot kritische vragen. Deze kwetsbare patiënten krijgen volgens hem onvoldoende zorg en behandeling, waardoor hun angst voor het leven en het verlangen naar de dood toenemen. Hun hersenziekten tasten het vermogen aan om zelfstandig te beslissen.

Locatie: Coehoornsingel 1, Zutphen. Toegangskaarten 10 euro bij Boekhandel Van Someren & Ten Bosch, Turfstraat 19, Zutphen.

Informatiebijeenkomst leesgroep Frans

ZUTPHEN - Wilt u mooie Franse boeken lezen, daarover inspirerende gesprekken voeren en nieuwe mensen ontmoeten? Op maandag 12 februari om 11.00 uur is er in de Bibliotheek Graafschap in Zutphen een informatiebijeenkomst over de oprichting van een leesgroep Frans.

De leesgroep kiest uit een door deskundigen opgestelde boekenlijst met hedendaagse Franse literatuur. De voertaal bij de bespreking is Frans. De bijeenkomst is gratis en vrijblijvend. Na een informatief gedeelte worden er praktische afspraken gemaakt met mensen die in de nieuwe leesgroep willen stappen.

Graag aanmelden bij Stichting Senia via e-mail.

Basisschoolschaakkampioenschap

ZUTPHEN - Zaterdag 17 februari vindt het basisschoolschaakkampioenschap van de gemeente Zutphen plaats. Het kampioenschap wordt gehouden in MFC Waterkracht, Ruys de Beerenbrouckstraat 106 te Zutphen en begint om 13.00 uur, einde omstreeks 17.00 uur.

Voor de 35 keer organiseert het Schaakgenootschap Zutphen dit kampioenschap. Dit jaar doen er acht scholen mee en totaal achttien teams. Een team bestaat uit vier spelers en eventueel 1 of 2 wisselspelers. Na zeven ronden is de kampioen bekend.

De kampioen en de nummer twee mogen daarna meedoen aan de halve finale van de Oostelijke Schaakbond op 17 maart. Daarna kan men zich plaatsen voor de finale van de Oostelijke Schaakbond welke gehouden wordt op zaterdag 7 april, eveneens in MFC Waterkracht te Zutphen.

De beste vier teams plaatsen zich dan voor het Nederlands Kampioenschap.

Luxor deLux: Coen Simon kiest Paterson

Scene uit Paterson. Foto: PR Filmdepot

ZUTPHEN - Op zondag 11 februari vanaf 15.00 uur is de in Eerbeek geboren publicist en filosoof Coen Simon te gast in het Luxor Filmtheater. In het kader van de cyclus Luxor deLux zal hij een toelichting geven bij zijn keuzefilm Paterson.

Beeld van een scène uit Paterson. Foto: PR Foto: Filmdepot

Dit meesterwerk van Jim Jarmusch toont oog voor de schoonheid van het alledaagse. In dit geval het leven van buschauffeur Paterson uit New Jersey die routineus leeft, zijn dagelijkse route rijdt en elke avond als hij de hond uitlaat een biertje drinkt in de buurtkroeg.
Saai? Niet bij regisseur Jarmusch die hiervan een rustig en ingetogen drama maakte. Niet voor niets kreeg deze film een Gouden Palm nominatie in Cannes.

Muziek van Oscar Peterson vertolkt

ZUTPHEN - Dinsdagavond 13 februari zal om 22.00 uur in de jazzkelder van Luxor o.a. de muziek van de legendarische pianist Oscar Peterson op fenomenale wijze worden vertolkt door de Nederlandse piano virtuoos Hans Kwakkernaat. Op de bas komt een andere grootheid mee, namelijk Hans Mantel, en op drums Wim de Vries. Het kwartet wordt gecompleteerd door gitarist Joost Zoeteman.

De toegang is gratis, donaties zijn welkom.

Delta Blues bij Jazz at the Peacock

Hans Driesten 4 Blues band. Foto: Queen Elien

ZUTPHEN - Zondag 18 februari om 14.30 uur te gast bij Jazz at The Peacock in Fort Bronsbergen: Hans Driesten 4 Blues. Hans en zijn feilloos ingespeelde vaste trio, brengen deze Delta blues, ontstaan uit de New Orleans Jazz, electric blues uit Chicago, country uit Nashville, rock 'n roll uit Memphis en soul uit het diepe zuiden. De band speelt fraaie songs 'from the Great American Songbook', soms vergeten, maar altijd herkenbaar. Hans weet met zijn doorleefde stem, af en toe met een rauw randje, het publiek altijd weer te boeien. Het repertoire is groot en bevat vele improvisaties.


www.jazzandso.nl

Vogels spotten voor kinderen

ZUTPHEN - Zaterdagmorgen 10 februari gaan de Jonge Vogelaars van Vogelwerkgroep Zutphen op zoek naar vogels in de Rammelwaard. Natuurlijk zien de deelnemers diverse soorten eenden, ganzen, futen en reigers, maar met een beetje geluk laat ook de IJsvogel zich zien of misschien wel een arend.

De Rammelwaard ligt vlakbij Zutphen aan de overkant van de IJssel bij Voorst. In de Rammelwaard ligt een vogelrijke plas met een vogelkijkhut erbij. Of deze hut bezocht kan worden is nog spannend. Met hoogwater staat deze namelijk onderwater. Wel of geen hut, er zijn genoeg vogels om vanaf het fietspad te bekijken.

Nieuwe Jonge Vogelaars zijn welkom om mee te gaan. Kinderen in de leeftijd van 8 tot en met 12 jaar die belangstelling hebben voor vogels zijn van harte welkom. Aanmelden kan via de mail en meer informatie is te vinden op de website onder het kopje 'jeugd'.

De verdwenen wijk De Polsbroek

ZUTPHEN - Ap Lammers, oud-bewoner van de Polsbroek en jarenlang actief binnen Historisch Zutphen, houdt op woensdag 14 februari om 20.00 uur een lezing over De verdwenen wijk De Polsbroek. Dit vindt plaats tijdens het Historisch Café in het Volkshuis aan de Houtmarkt 72 te Zutphen. Ook niet-leden zijn welkom.

Volkswijk de Polsbroek die in de jaren zestig van de vorige eeuw nagenoeg geheel is ontmanteld, had binnen Zutphen een negatieve klank. Er is in de raad van Zutphen meermalen gesproken over de hygiëne in de wijk. Was ook een plek waar saamhorigheid was. Wijk met stadsboerderijen en tuinderijen. Een avond met verhalen over de wijk en ondersteund met veel foto's. Er is bij de lezing ook ruimte voor persoonlijke uitwisseling van verhalen en anekdotes over de tijd van weleer in de verdwenen wijk.

Zaal open om 19.30 uur, toegang niet leden 2,50 euro.

Deelnemers creatieve Paasmarkt

ZUTPHEN - Op zaterdag 24 maart van 10.00 tot 16.00 uur wordt er in Wijkcentrum Waterkracht aan de Ruys de Beerenbrouckstraat 106 een creatieve Paasmarkt gehouden. Het grootste gedeelte van de kramen staat binnen. Heb je een leuke hobby en wil je die aan de mensen laten zien en ook verkopen? Geef je dan voor 19 maart op bij Lenne Giesen via telefoon of e-mail. Deelname bedraagt 8 euro. De entree is gratis en iedereen is welkom.

Simeonkwartet in de Hanzehof

ZUTPHEN - Het Simeonkwartet zal op zaterdag 10 februari om 20.00 uur in de Buitensociëteit in de Hanzehof Canto Ostinato van Simeon ten Holt uitvoeren op vier vleugels. Canto Ostinato is een fascinerend muziekstuk dat zonder onderbreking ongeveer twee uur doorstroomt en de toehoorder meesleept langs onverwachte paden. Het Simeonkwartet is opgericht in 1996 en legt zich o.a. toe op het uitvoeren van werken van Simeon ten Holt. Het Simeonkwartet wordt gevormd door de pianisten: Cathelijne Maat, Emile Engel, Rien Wulffraat en Esther Scheerder.

Reservering is mogelijk bij de Hanzehof.

Bijeenkomst over fibromyalgie

WARNSVELD - Altijd moe. Pijn, stijfheid en vermoeidheid. Verschijnselen die wijzen op fibromyalgie. Hier op wordt ingegaan op de gratis open bijeenkomst van de reumapatiëntenvereniging Zutphenop zaterdag 10 februari van 13.30 tot 15.30 uur in de Eekschuur, Bonendaal 2 in Warnsveld. Ervaringsdeskundige Sharon Besseling komt vertellen over haar manier om te gaan met deze vorm van reuma. Om lotgenoten te helpen heeft deze jonge vrouw uit Steenderen haar bevindingen verwerkt in een boek en geeft ze begeleiding en voorlichting.

Bijeenkomst over kanker en emoties

ZUTPHEN - Op dinsdag 13 februari organiseert het Oncologie Netwerk Zutphen een themabijeenkomst over kanker en emoties. Mensen die zelf te maken hebben met kanker, mantelzorgers en andere geïnteresseerden kunnen vanaf 10.00 uur terecht bij Arcus Fysiotherapie aan de Paulus Potterstraat 42 in Zutphen. Deze gratis bijeenkomst is bedoeld om informatie te delen en om elkaar te ontmoeten.

Dames rond de bridgetafel

ZUTPHEN - Dames die houden van bridgen, maar 's avonds liever niet de deur uitgaan, kunnen terecht bij de bridgeclub van het N.V.V.H. Vrouwennetwerk in Zutphen. Iedere donderdagmiddag van 13.30 tot 16.30 uur in de Waterkracht, Ruys de Beerenbrouckstraat 106 te Zutphen. Er is voldoende ruimte om te parkeren. Wie interesse en kennis van het spel heeft, kan voor verdere informatie telefonisch terecht.

Carnaval bij KBO Zutphen

ZUTPHEN - Dinsdag 13 februari doet de KBO Zutphen weer mee aan de festiviteiten rond Carnaval. Carnaval is het feest van zotheid, spot en uitbundigheid. Als het even meezit zal er ook een echte prins Carnaval aanwezig zijn. Iedereen is van harte welkom. Aanvang: 14.00 uur in het restaurant van huize St. Elisabeth, Geweldigershoek 39, Zutphen.

Buurt zamelt geld in voor nieuwe boom op plek van omgewaaide treurwilg

Ook Marjolein Pool, een van de bewoners, genoot met haar kleindochter Aleyna Beytut van de imposante treurwilg. Foto: PR

ZUTPHEN - Een gezin wonende bij het Hoornwerk te Zutphen verloren 80 jaar geleden hun kindje. Ter nagedachtenis van het kindje plantte de ouders een stekje van een treurwilg in hun tuin gelegen bij de Cabinetgracht. De boom groeide uit tot een gigantische treurwilg. Helaas is de imposante boom omgewaaid tijdens de storm op 18 januari dit jaar. Buurtbewoners kwamen in actie en verzamelden geld in zodat een nieuwe boom geplaatst kon worden.

Toen na een aantal jaar het huis van het gezin werd verkocht, beloofden de nieuwe eigenaren dat ze de boom zouden laten staan. Zelf vonden de nieuwe eigenaren de boom ook prachtig in hun tuin. Vanwege het gemis van een speeltuin, stelden zij zelfs hun tuin ter beschikking voor de buurtkinderen en maakte daar een speeltuin van. In de buurt is namelijk geen speeltuin voor de kinderen. Generaties hebben daar gespeeld, in de tuin rond de treurwilg. De treurwilg hoorde bij de buurt.
Totdat de storm op 18 januari 2018 de 80-jarige treurwilg deed omwaaien. De huidige eigenaren van de boom en buurtbewoners vonden dit erg jammer. Een buurtbewoner nam vervolgens het initiatief en verzamelde geld in om een nieuwe boom in dezelfde tuin te plaatsen. Dit initiatief bracht een paar honderd euro op. Het bedrag wordt geschonken aan de bewoners die de treurwilg hadden staan. "Hopelijk wordt de nieuwe boom net zo groot en imposant.", zo laat een bewoner weten.

Motie voor omheinde hondenspeelplaatsen

ZUTPHEN - Burgerbelang Zutphen Warnsveld roept in een motie op om de huidige loslaatgebieden te herzien en een aantal van deze plaatsen te gaan omheinen. Hiermee wil zij onduidelijkheid en onenigheid bij hondenbezitters en wandelaars voorkomen.

"De huidige regels voor losloopgebieden zijn vaak erg verwarrend is en kunnen zelfs voor gevaar zorgen.", zo laat Mathieu Jaspers, forumlid van Burgerbelang, weten. "Door hier een andere oplossing voor te creëren krijg je een oplossing voor deze situatie." De partij wil met de motie aan de wens van hondenbezitters tegemoet komen. Onder hen is behoefte aan speelplaatsen waar honden los kunnen lopen en vrij kunnen spelen. Dit zou volgens de partij dan ook voorkomen dat mensen die minder gecharmeerd zijn van de viervoeter, niet zomaar een loslopende hond tegenkomen. De bedoeling is dat in de afgesloten delen de honden vrij kunnen lopen en spelen. De omheining dient volgens BbZW op een natuurlijke wijze gemaakt te worden.

De motie wordt in de gemeenteraadsvergadering van 12 februari ingediend door Burgerbelang Zutphen Warnsveld. Op een nader te bepalen datum zal deze in het forum behandeld worden.

Spreekuur CDA

WARNSVELD - Op woensdag 7 februari houdt het CDA Zutphen-Warnsveld van 19.00 tot 20.00 uur weer een spreekuur in het Warnshuus in Zutphen. Wilt u iets weten over de gemeente? Heeft u een vraag over de politiek? Zoekt u hulp voor een probleem? Of heeft u gewoon zin in een praatje bij de koffie, dan bent u van harte welkom!

Doodgewoon

ZUTPHEN - Donderdag 22 februari tussen 14.00 en 16.00 uur vindt er weer een 'café doodgewoon' plaats, voor mensen met een levensbedreigende ziekte, hun familie, vrienden en andere belangstellenden. Van 14.15 tot 16.00 zijn sprekers Lianne Boomars en Laura van de Kam (geestelijk verzorger Gelre Ziekenhuis) aanwezig. Toegang is gratis.

Zilver voor Merit Huisman en Niene van Beek van SZG

Elf turnsters van SZG kwamen uit voor hun tweede voorwedstrijd in de vierde divisie in Doetinchem. Foto: PR pr

ZUTPHEN - Op zondag 4 februari mochten elf turnsters van SZG uitkomen voor hun tweede voorwedstrijd in de vierde divisie in Doetinchem. In wedstrijd een de pupillen 1 D1 Nienke van den Berghe en Madelief de Bruijn, en de junioren supp E Merit Huisman en Maura Mol. Vicky Sonnema was geblesseerd en kon er helaas niet bij zijn.

Op de vloer gaf Nienke een mooie show weg, en Madelief liet een kaats na overslag zien. Maura liet een arabier flikflak salto zien en Merit turnde een radslag arabier als combinatie. Madelief werd vijftiende, Nienke elfde, Maura vijfde en Merit werd tweede en mocht een zilveren medaille mee naar huis nemen.

In wedstrijd 2 Waren de pupillen 2 D1 Yara Moes, Jasmijn ter Mul en Linde Biesterbosch, de jeugd 1 D1 Marit Post en de senioren supp D Laura Snelder, Niene van Beek en Lianne Tichelman aan de beurt. De meisje pupil en jeugd lieten veel vooruitgang zien met veel nieuwe elementen.

Elf turnsters van SZG kwamen uit voor hun tweede voorwedstrijd in de vierde divisie in Doetinchem. Foto: PR Foto: pr

Bij de senioren had Lianne als doel het halen van een nieuw element en dat is gelukt. Hier werd Yara dertiende, Jasmijn achtste, Linde zesde, Marit tiende, Lianne veertiende, Laura negende en Niene werd tweede, ook zij nam een zilveren medaille mee naar huis.

Op 18 maart hebben de meiden hun derde voorwedstrijd in Doetinchem.

Kirsten Brinkman regiokampioen

Regiokampioen indoor springen Kirsten Brinkman met haar springpony Calamity Jane. Foto: Willem Hamer

PUTTEN/ZUTPHEN - De Indoor Regiokampioenschappen Gelderland/Flevoland pony's springen vonden 3 februari plaats. Vier leden van de ponyclub Gorssel-Zutphen hadden zich via de selectiewedstrijden van de kring Berkel-IJssel geplaatst voor deze kampioenschappen. Kirsten Brinkman werd deze dag regiokampioen.

Kirsten Brinkman ging van start in de klasse Z cat. C met haar springpony Calamity Jane. Met een hele mooie foutloze rit werd ze regiokampioen. Een super prestatie als je bedenkt dat ze vorig jaar nog uitkwam in de klasse L. In één jaar tijd twee klassen gepromoveerd. Kirsten heeft met deze geweldige prestatie een ticket verdiend voor de Nationale Indoorkampioenschappen die in maart op het KNHS Centrum in Ermelo worden verreden.

Voor Josefien Fransen, Vivian Schiphorst en Gijs Krieger was het een leerzame dag, maar helaas konden zij de lei niet schoon houden, waardoor ze niet konden meedingen om de ereprijzen.

Op 26 januari werden de Indoor Regiokampioenschappen Gelderland/Flevoland pony's dressuur verreden op drie verschillende locaties: Brummen, Gorssel en Laag-Soeren. Ook hier mochten vier ponyleden van Gorssel-Zutphen aan deelnemen, omdat zij zich via de selectiewedstrijden hadden geplaatst.

Josefien Fransen met haar pony Naomi is met een zesde prijs in de klasse B cat. D/E in de prijzen gevallen. De andere dames Vivian Schiphorst, Kirsten Brinkman en Jasmijn Swennenhuis hebben eervol meegedaan.

Nederlaag FC Zutphen in Wierden

ZUTPHEN/WIERDEN - Het is nog niet eerder voorgekomen in de historie van het zaterdagvoetbal van FC Zutphen, WHCZ en Wilhelmina SSS dat een zo zware nederlaag in de competitie werd geleden. SVZW, kampioenskandidaat in de eerste klasse, was zaterdagmiddag met uitstekend voetbal twee maten te groot voor het FC Zutphen.

FC Zutphen zit dit seizoen in de hoek waar zware klappen vallen, doordat men nog geen enkele keer met het basisteam heeft kunnen spelen. Ook nu waren er weer vele zieke en geblesseerde basisspelers in de personen van Niek Bakkerweerd, Jelle Macare, Sebastian van Laar, Jocko Koster, Joost van Vliet, Daniel Opoku en Niek Meijer. En daar kwam na ruim een half uur Moussa Nahinama nog eens bij, die geblesseerd moest uitvallen. Daar bovenop kwam nog eens dat met uitzondering van Rick Vlutters, Muhammed Kaya, en Joshua Palm, de rest van het elftal totaal niet in de wedstrijd zat. En dat tegen een opponent die onder leiding van oud FC Zutphen speler Yessin Maskoul een snelle en goed lopende aanvalsmachine bezit. Daarmee is het grote verlies wel verklaard.

Bij aanvang van de wedstrijd was er direct een grote kans voor SVZW, maar dat schudde de Zutphenaren niet wakker. In de tiende minuut werd het 1-0 door Lars Kamperman Leferink. Daarna ging de wedstrijd een klein half uur gelijk op. SVZW had het beste van het spel, maar FC Zutphen loerde op de counter. Een prima dieptepass op Joshua Palm, die zijn directe tegenstander te rap af was, bracht hem alleen voor doelman Veldwachter, maar zijn schot ging net langs de verkeerde kant van de paal.
In de 32ste minuut viel de 2-0, na een dieptepass van Yessin Maskoul op Ferdi ter Avest, die goed af rondde. FC Zutphen bleef ook hierna nog redelijk mee doen, maar de druk van de thuisploeg werd steeds groter. In de 45e minuut was de wedstrijd gespeeld door de 3-0 van Deniz Shabaz.

FC Zutphen begon na de pauze slecht aan de wedstrijd. Binnen zeven minuten lager er drie treffers achter doelman Sangers. In de 47ste minuut een aanval vanaf links, waarbij Deniz Shabaz geheel vrij stond, 4-0. In de 49ste minuut de 5-0 door Ferdi ter Avest na een verdedigingsfout, en in de 52ste minuut de 6-0 via een kopbal van Tom Hegeman. Yessin Maskoul zorgde in de 66e minuut voor 7-0, waarna invaller Maarten Jansen in het laatste kwartier voor een loep zuivere hattrick zorgde. Hij maakte in de 75ste minuut via een kopbal de 8-0, in de 79ste minuut de 9-0, en in de 82ste minuut de 10-0.

FC Zutphen moest met diep gebogen hoofden van het veld af. Lichtpunt was nog dat de concurrent voor de onderste plaats, Vroomshoopse Boys, eveneens een zware nederlaag leed van 8-2 bij WHC en Wezep. De afstand blijft daardoor 1 punt.

Opstelling FC Zutphen: Marijn Sangers, Moussa Nahinama ( 32. Rens Bleumink), Jort Bleumink, Hidde Ruessink, Radjindher Banwari, Aldo Joaquim, Muhammed Kaya, Thomas Nijkamp, Rick Vlutters, Joshua Palm, Mehmed Arslan ( 60. Taran Polat).

Stratenvolleybaltoernooi VIOS-Eefde

Eefde – Volleybalvereniging VIOS-Eefde organiseert op 31 maart het stratentoernooi 2018. Dit recreatieve toernooi zal tussen 10.00 en 17.00 uur plaatsvinden in De Stuw in Eefde.

Een team bestaat uit minimaal zes spelers van 12 jaar en ouder. Sportiviteit is belangrijk, maar gezelligheid en een gemoedelijke sfeer staan voorop. Er mogen maximaal 2 Nevobo-leden in het veld staan. Daarnaast is er ook aan de jongsten gedacht. De kinderen kunnen zich laten schminken, er staan spelletjes klaar en in de pauze kan er lekker geravot worden in de zaal. De kosten zijn 15 euro per team. Aanmelden kan tot 18 maart via de website of het inschrijfformulier dat in De Stuw te vinden is.

Wedstrijdjudoka's nemen eremetaal mee naar Zutphen

ZUTPHEN - Tijden het Noord/Oost toernooi in Slagharen hebben de wedstrijdjudoka's van Judo Zutphen het weer geweldig gedaan. Er werd door de selectie weer veel eremetaal mee terug naar Zutphen genomen, en Demi Putman, Mink Willemsen en Jip Christenhusz werden zelfs kampioen.

17 / 24

Achterhoekse Meesters: Hennie de Korte

Hennie de Korte in zijn atelier. Foto: PR

ACHTERHOEK - Vijf schilders die hun hart verloren aan de Achterhoek. Deze winter exposeren zij in de Koppelkerk in Bredevoort. Achterhoek Nieuws, uitgever van deze krant, belicht het leven en werk van deze vijf bijzondere Achterhoekse meesters. Deze week: Hennie de Korte.

In het leven van Hennie de Korte (Utrecht, 1941) lijkt reizen een rode draad. Samen met zijn ouders vertrok hij op jonge leeftijd naar Australië. Maar verhuizen blijft Hennie ook in zijn verdere leven doen: naar Engeland, terug naar Australië, naar een verbouwd binnenschip rondvarend in Zeeland. Tót het moment dat hij dertig jaar geleden bij een bevriende schilder in de Achterhoek belandt.

De nuchtere gemoedelijkheid van de Achterhoeker is wat de schilder zo aanspreekt. Dat doet hem denken aan Australië: vriendelijke mensen met een 'doe maar gewoon'-houding. Het Achterhoekse landschap - kleinschalig met houtsingels en bospercelen - doet hem weer denken aan Zuid-Engeland. Het heeft iets gezelligs en afwisselends, die kleinschaligheid. Toen Hennie de gelegenheid kreeg een huis in het buitengebied van Aalten te kopen, voelde hij geen behoefte meer om te verhuizen.

Een werk van Hennie de Korte. Foto: PR

Hennies loopbaan als kunstenaar begon op de kunstacademie in Sydney. Toen hij 17 was, verhuisde het gezin terug naar Nederland. Hij voltooide zijn kunstopleiding in Rotterdam. Op de Rotterdamse Academie draaide het echt om het ambacht. Hoofddocent Aart Glansdorp zei altijd: "Op de academie leer je het gereedschap van de kunstenaar gebruiken. In feite ben je een boek aan het schrijven. Ná de academie sla je het boek open en ga je leren of je een kunstenaar bent. Je moet niet denken dat je na je examen al direct een kunstenaar bent."

Deze gedegen, ambachtelijke opleiding is duidelijk terug te zien in het werk van Hennie de Korte. De dromerige en verstilde sfeer in zijn landschappen, zeegezichten en portretten, en het spelen met het daglicht maken hem tot een impressionistisch schilder, vergelijkbaar met de Haagse School. Niet toevallig is Breitner zijn grote voorbeeld.

Veel inspiratie haalde Hennie ook uit de jaarlijkse trektochten met Nederlandse en Engelse collega-schilders. Vaak huurden zij een schip en voeren naar het IJsselmeer en de Wadden om en plein-air te schilderen. Door zijn vele contacten in de kunstwereld kon Hennie naast Nederland ook in Engeland, Duitsland en Amerika exposeren. Zijn werk heeft altijd gretig aftrek gevonden, zodat Hennie van begin af aan van het schilderen heeft kunnen leven.

De expositie Achterhoekse Meesters is nog tot en met 2 april te zien in de Koppelkerk in Bredevoort. De Koppelkerk is elke vrijdag, zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur geopend. Om 14.00 en 15.00 uur wordt een rondleiding aangeboden door de expositie. De entree bedraagt € 5,- incl. een kop koffie of thee.

Column

Wegwerkzaam-heden

De aanleg van de nieuwe N18 vordert gestaag. Het is een prachtig infrastructureel project – en niet alleen omdat de verbinding tussen Twente en de Achterhoek erdoor verbeterd wordt. De nieuwe N18 zal ook de verkeersveiligheid en leefbaarheid van de gemeente Berkelland ten goede komen. Wat dat betreft is het project een mijlpijl in de regionale geschiedenis. Ik kijk dan ook uit naar de documentaire 'N18, de film', die het voorbereidings- en bouwtraject van de N18 in beeld brengt. Als het goed is, verschijnt de film als de weg officieel in gebruik wordt genomen.
Even verderop, tussen Borculo en Lochem, wordt ook aan de weg gewerkt. Niet in fysieke zin, maar in gedachten, op papier en in bestuurlijke overleggen. Hier ligt namelijk de Nettelhorsterweg/N825, een provinciale weg die alsmaar drukker wordt. Automobilisten rijden er vaak te hard en het transportverkeer neemt toe. En als verbinding tussen het oosten van de Achterhoek en de A1 zal het er met de nieuwe N18 vast niet rustiger op worden. Omwonenden maken zich er terecht zorgen over. Niet alleen zijzelf, maar ook hun kinderen moeten prettig in de buurt van de N825 kunnen wonen. Daarom zijn ze een burgerinitiatief gestart onder de naam 'de Slimste Weg van Nederland'. Nu is de weg nog 'slim geveurlijk', om het op z'n Achterhoeks te zeggen, terwijl er volop kansen liggen om de leefbaarheid langs de weg en de verkeersveiligheid met slimme ingrepen te verbeteren. En omdat er in 2020 groot onderhoud aan de N825 is gepland, is dit het moment om in actie te komen. De initiatiefnemers roepen bestuurders op om bij de trajectaanpak een brede blik te hanteren, ambitieus te zijn en innovatief te denken. Tijdens een inspiratieavond met de buurt en een ontwerpsessie met studenten zijn al flink wat ideeën bedacht om de weg veiliger, stiller en schoner te maken. Een corporatie van bewoners en bedrijven, sensoren in het asfalt voor constante snelheid, meer groen langs de weg – aan simpele en doeltreffende oplossingen geen gebrek.
De nieuwe N18 en de Slimste Weg van Nederland zijn letterlijk en figuurlijk verschillende trajecten. Gaat het bij de N18 vooral om asfalt en auto's, bij de Slimste Weg ligt de nadruk op burgers en betrokkenheid. Maar beide projecten hebben ook veel gemeen. Want ze laten zien dat een weg meer is dan een verbinding tussen A en B. Werkzaamheden aan de weg zijn niet los te zien van grote maatschappelijke uitdagingen als leefbaarheid, gezondheid en duurzaamheid. Infrastructuur is van grote invloed op de woonomgeving en raakt mensen in hun dagelijks leven. Goeie wegen zijn cruciaal voor regionale ontwikkeling – en dat principe is al zo oud als de weg naar Rome.

Gert-Jan Hospers

Achterhoek Bokaal Mencompetitie

ACHTERHOEK - Vier Achterhoekse men-verenigingen organiseren de outdoorcompetitie om de Achterhoek Bokalen mendressuur en vaardigheid (bokalen aangeboden door familie Middelkoop uit Doetinchem). De wedstrijden zijn op maandag 21 mei in Geesteren (G), zaterdag 2 juni in Hengelo (G), zaterdag 23 juni in Westendorp, zondag 22 juli in Winterswijk en zaterdag 1 september in Geesteren (G).

De competitie is open voor menners met startpas en hobby/impuls-menners. De wedstrijden vallen geheel onder de wedstrijdreglementen van de KNHS en tellen als zodanig mee voor puntenregistratie. Voor de hobby/impuls klasse zijn aparte bekers beschikbaar gesteld. Alle klassen paarden en pony's, enkel en tweespan worden in handicap verreden. Om voor de Achterhoekbokaal mendressuur in aanmerking te komen dienen de combinaties minimaal zes dressuurproeven te hebben gereden en voor de vaardigheidsbokaal minimaal drie vaardigheidsproeven. Na deelname worden de resultaten vanzelf meegenomen in de berekeningen. Aparte opgave competitie is niet nodig. Men dient zich wel per wedstrijd op te geven bij de organiserende vereniging. Zie voor inschrijving de KNHS wedstrijdkalender, Startlijsten.nl of de website van de vereniging. Paardenscheerbedrijf Clip and Shine uit Klarenbeek stelt paarden-/ponydekens als prijs beschikbaar. Eén voor de winnaar mendressuur en een voor de winnaar vaardigheid in de startpas- en hobbyklasse. Daarnaast zijn door Hippisch Achterhoek een wisselbeker en volgprijzen beschikbaar gesteld voor de beste samengestelde deelnemer. Na iedere wedstrijd worden de tussenstanden op de website gepubliceerd.

Zutphen showt talent op open podium

ZUTPHEN - Er zijn veel talenten in Zutphen en dat is te zien tijdens Zutphen Bloeit Open op zondag 11 februari. Een open podium voor iedereen die een artistieke uiting wil presenteren aan het publiek. Er komen muzikanten, zangers, dansers en verhalenvertellers. Het programma begint om 14.30 uur en is in Theater de Hanzehof aan de Coehoornsingel 1 in Zutphen en de toegang is vrij.

Er is nog plek voor de editie van 11 februari in de Hanzehof. Geef je op als je zelf een instrument bespeelt of geef iemand op die mooi kan zingen of kan dansen. Solo, duo of met je hele band iedereen is welkom.

In deze voorlaatste ZBO van dit seizoen komt o.a. het 's-Gravenstad muziektheater enkele nummers doen uit de musical Oklahoma en komt Monique Cornielje een prachtig verhaal vertellen met als titel 'De reis van je leven in een kwartier'. Ook komt er een vader zingen met zijn dochter. Opgave kan bij Frank Ong-Alok via email.

Liefde in tijden van alzheimer

ZUTPHEN - Woensdag 14 februari is Janneke Harmsen te gast in het Odensehuis. Op deze Valentijnsdag vertelt ze over haar boek 'Dan wappert mijn hart naar je toe'. Daarin schrijft ze met liefde over haar echtgenoot Dick die Alzheimer had. Het boek is gebaseerd op het dagboek dat ze in die periode bijhield.

Dick is halverwege de zestig als de eerste verschijnselen van dementie zich bij hem openbaren. Hij wordt vergeetachtig, kan zich niet meer oriënteren, krijgt afasie en in een vroeg stadium wanen. Janneke, zijn echtgenote, is zodra de diagnose alzheimer eenmaal is gesteld, vast van plan om zo lang mogelijk met hem thuis te blijven wonen. Een ongebruikelijke wens, zo blijkt. Met steun van familie, vrienden en een bekwame en invoelende begeleider lukt het haar om thuis voor Dick te zorgen én daarbij zichzelf niet voorbij te lopen. Ze houdt een dagboek bij. Daarin noteert ze alle gekke, moeilijke, onbegrijpelijke maar ook leuke gebeurtenissen die zich als gevolg van de ziekte voordoen.

Het dagboek gaat ook over haarzelf en haar verdriet over wat ze kwijtraakt. Janneke richt zich in 'Dan wappert mijn hart naar je toe' direct tot Dick, omdat ze nooit óver hem heeft willen praten, maar altijd mét hem. Het resultaat is een ontroerend, geestig en openhartig boek dat een uniek inzicht geeft in het verloop en de gevolgen van de ziekte van Alzheimer voor partner, familie en vrienden.

De lezing is in het Odensehuis aan de Tengnagelshoek 6 in Zutphen en begint om 19.30 uur. Inloop vanaf 19.00 uur, de toegang is gratis.

Vrijwilligers gezocht voor Klik & Tik

ZUTPHEN/WARNSVELD - De bibliotheken Zutphen en Warnsveld zijn op zoek naar digivaardige vrijwilligers om de deelnemers aan de cursus Klik & Tik te begeleiden.

Met de online cursus Klik & Tik leren deelnemers de basisvaardigheden van computergebruik, internet en digitale toepassingen, waaronder sociale media. Sommigen hebben nog nooit met een computer gewerkt, anderen voelen zich niet zeker genoeg om zonder begeleiding het internet op te gaan. Voor die ondersteuning zoeken de bibliotheken nu vrijwilligers. Vrijwilligers die het fijn vinden om anderen te helpen en hen zelfstandiger te laten worden met de computer en die met rust en enthousiasme kunnen begeleiden.

De cursisten oefenen op computers van de Bibliotheek of met een eigen laptop of tablet. Van de vrijwilliger verwachten wij dat hij/zij de lesstof kan uitleggen op het niveau en tempo van een beginnende computergebruiker. De cursus wordt wekelijks gegeven op dinsdagmorgen en –avond in de Bibliotheek Zutphen, en op donderdagmorgen in de Bibliotheek Warnsveld.

Bent u enthousiast? Voor meer informatie of aanmelden kunt u contact opnemen met Christel Westerop.

Tapasbijeenkomsten voor ondernemers gemeente Lochem

EEFDE/BARCHEM - Bent u ondernemer in de gemeente Lochem en komt u in de dagelijkse praktijk zaken tegen waarvan u denkt: Dit wil ik weleens aankaarten bij de gemeente? Mogelijk heeft u dan interesse in een van de twee tapasbijeenkomsten in Eefde (woensdag 21 februari bij café De Sluis in Eefde) of Barchem (woensdag 14 maart bij Woodbrookers) van 17.30 tot 19.00 uur.

De gemeente wil weten wat ondernemers bezighoudt en wat zij in samenwerking kan doen om het ondernemersklimaat in de gemeente verder te verbeteren. Wethouder de Pagter: "Ik hoor graag van onze ondernemers wat er nog beter kan als input voor de Economische Agenda. Want alleen als we elkaar goed informeren, kunnen we schakelen en samenwerken aan een gezonde lokale economie".

Aanmelden
Per ontmoeting is er plek voor 12 deelnemers. Aanmelden kan via de website.

Oud papier containers voor VIOS-Eefde

EEFDE – Al vele jaren haalt Volleybalvereniging VIOS-Eefde oud papier op in het dorp. De bekende trekker met kar, auto's met aanhangwagens en enthousiaste leden zijn een bekende verschijning in het dorp. Maar helaas gaat daar binnenkort verandering in komen.

De gemeente Lochem is al jaren verantwoordelijk voor de inzameling van oud papier. Eens per maand dient er op ieder adres oud papier opgehaald te worden. Deze taak wordt door de vele verenigingen die onze gemeente rijk is vervult. Door een gewijzigd afvalbeleid is de huidige manier van inzamelen niet meer toegestaan. Belangrijkste redenen hiervoor zijn de veiligheid en arbeidsomstandigheden van vrijwilligers van verenigingen.

Daarom gaat de gemeente de inzameling anders organiseren. Binnen een paar maanden krijgen alle inwoners van Eefde een brief waarin hen een minicontainer voor oud papier wordt aangeboden. Deze containers worden eens per maand met vrachtwagens (en met hulp van twee vrijwilligers van VIOS) geleegd. De opbrengsten van dit oud papier komt ten goede aan VIOS-Eefde.

LOCATIE VOOR DAGBESTEDING ÉN KRINGLOOP Dé Boedelhof aan de enkweg 17b in Vorden, di t/m vrij 9.00 - 17.00 zaterdag 9.00 - 16.00. laatste zaterdag v/d maand magazijnverkoop. tel.0575-555456 of www.deboedelhof.nl

Schakers gezocht Warnsveld e.o. voor een op te richten klein gezelschap/vereniging. Gewoon, lekker schaken bijv. 2x per maand. Interesse? neem contact op met Marcel Wermers, tel. 520382.

Dorpskerk Vorden, zondagmiddagconcert 11 februari 15.30 uur. Solo piano-recital door Sofia Vasheruk.
Toegang € 15,00 t/m 16 jaar vrij. Nadere info en om eventueel te reserveren: www.vriendenvandedorpskerkvorden.nl

BOETSEERLES boschbeeldend.nl 06 28061878

T.k. nw. tapijttegels meer dan 100 verschillende kleuren/motieven vanaf 0.90 p/tegel=3.60 per m2. 0545-472574 of 06-12300129.

Te koop gevraagd: antiek,curiosa en alles wat verzameld wordt.Ook complete inboedels.Verzamelhuis Warnsveld,Rijksstraatweg 35,(0575) 52 29 19.

VLOOIENMARKT Hoog-Keppel Hessenhal zon.11 febr. 10 - 17 uur Monumentenweg 30 info kraam.huur. Tel. 06-39108152. animo-vlooienmarkten.nl

Camping zoekt

Tourcaravan te koop

Bel: 06-21819821