Achterhoek Nieuws Winterswijk

15 mei 2018

Achterhoek Nieuws Winterswijk 15 mei 2018


RoPaRun op weg voor SKB Onco-Move

Foto: PR

24 man/vrouw sterk team zoekt persoonlijke sponsors

WINTERSWIJK - Het team 100%RunningWinterswijk is een van de 308 deelnemende teams die in het Pinksterweekend meedoen aan de jaarlijkse RoPaRun, de driedaagse non-stop-estafetterun van Parijs of Hamburg naar Rotterdam.

Vooraf en tijdens deze run wordt er geld ingezameld ten behoeve van mensen met kanker. Het motto van RoPaRun is: 'Leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven'. Het Winterswijkse team doet dit jaar voor de derde maal mee en is momenteel bezig met de laatste voorbereidingen voordat op vrijdag 18 mei wordt afgereisd naar Hamburg. Het team bestaat uit acht lopers en zes fietsers met daarnaast verschillende begeleiders met allerlei taken, in totaal 24 mensen. Dit jaar heeft het Winterswijkse team wederom een lokaal doel gekozen om voor te lopen: het project 'Onco-Move' (een beweegprogramma voor mensen met kanker) van het SKB. De teamleden hebben hiervoor weer een groot aantal sponsors benaderd. Zowel het Winterswijkse bedrijfsleven als bedrijven buiten Winterswijk hebben weer stevig in de buidel getast om het goede doel dichterbij te brengen. Op dit moment zijn de teamleden volop bezig om 'persoonlijke sponsors' te benaderen (familie, vrienden, collega's) met de vraag om een donatie voor het team of een deelnemer persoonlijk. Sponsoren gaat heel eenvoudig via de website van Roparun via donaties.roparun.nl/doneren, kies dan team 237, kies of je het gehele team of een bepaald persoon wilt sponsoren en betaal vervolgens met Ideal. Het team heeft de ANBI status en een gift is daarmee dus aftrekbaar van de belastingen. facebook.com/100procentrunningwinterswijk

Harm Wassink onderneemt het sociaalst

Harm Wassink werd uitgeroepen tot de sociaalste ondernemer. Foto: Clemens Bielen

WINTERSWIJK - Harm Wassink van 'Harm Kookt' mag zich de meest sociale ondernemer van 2018 noemen. De prijs wordt jaarlijks door de SP Winterswijk uitgereikt op de dag van de Arbeid, aan een ondernemer die het hart op de goede plaats heeft.

Dit meldden wij al in de krant van de vorige week. Helaas stond toen bij het artikel de verkeerde foto afgedrukt. Deze week de correcte afbeelding, waarop Harm met zijn verse oorkonde. Foto: Clemens Bielen

Dialectviering met concert na

MEDDO - Op 20 mei is er een oecumenische viering in de kerk in Meddo. De aanvang is 10.00 uur. Deze in het Achterhoeks dialect gesproken viering is tot stand gekomen door een samenwerking van de geloofsgemeenschap H. Johannes de Doper en Sectie Meddo/Huppel/Henxel van de Winterswijkse Protestantse Gemeente. De voorgangers in de dienst zijn Erica Hijink en Joep Dorsthorst. Muzikale medewerking wordt verleend door het dames- en herenkoor. Het thema van de viering is: Wi'j verstaot mekare. Na afloop van de viering is er voor alle kerkgangers koffie met een broodje, daarnaast is er frisdrank tegen een kleine vergoeding beschikbaar. Aansluitend is er een concert van St. Jan, in de tuin van de pastorie. Dit concert is vrij toegankelijk.

Brievenbussen weg

WINTERSWIJK - PostNL past vanaf begin juni in de gemeente Winterswijk het netwerk van brievenbussen aan. Brievenbussen die weinig worden gebruikt, worden verwijderd of verplaatst naar plekken waar veel mensen komen, zoals winkelcentra, supermarkten of locaties aan het begin van een woonwijk. Van de 46 huidige brievenbussen blijven er 32 over.

De volgende veertien brievenbussen verdwijnen: Haitsma Mulierweg 7, Haitsma Mulierweg 55, Acacialaan 11, Kloetenseweg 11, Nachtegaalstraat 29, Corleseweg 2, Frerikshof 2, Joost van den Vondelstraat 36, Vredenseweg 186, Buitinkweg 7, Haartweg 2 Miste, Brinkeweg 50 Miste, Wooldseweg 72 Woold, Esselinkhoekweg 2 Woold.

Hoe gaat het met het Winterswijkse landschap?

Kleinschalig landschap met koeien. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Deze week het eerste artikel in een serie van Bernhard Harfsterkamp.

Workshop en expositie als aanvulling op concert AFO

Voorbeeld van een schildering op basis van een foto. Foto: archief Ine Bolk.

WINTERSWIJK - Op zaterdag 9 juni geeft het projectorkest Achterhoeks Fanfare Orkest (AFO) een concert in Theater De Storm, om 20.30 uur. Om het concert heen zijn verschillende activiteiten gepland voor zowel jongeren als senioren. Muziek blijft de leidraad.

Foto-expositie
Op de dag van het concert is er een expositie ingericht met historisch materiaal over de muziekverenigingen in Winterswijk en over de roemruchte geschiedenis rond de popmuziek in de regio. Naast dit archiefmateriaal, onder andere afkomstig van ECAL (Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers), wordt ook het projectorkest belicht. Tijdens een repetitie van het fanfareorkest in repetitieruimte 'De Klephoorn' zijn fraaie foto's gemaakt. Een selectie van deze foto's wordt ook geëxposeerd op zaterdag 9 juni.

Workshop schilderen
Enkele foto's worden gebruikt tijdens een workshop schilderen voor senioren die op die zaterdagmiddag 9 juni vanaf 15.00 uur zal worden gegeven, ook in Theater De Storm. Dit gebeurt onder leiding van beeldend kunstenaar Ine Bolk van het Ateliertje, zij zorgt voor de materialen. De bedoeling is dat groepsfoto's, gemaakt van de fanfare tijdens de repetitie, levensgroot worden geprojecteerd op doeken aan de wanden van de foyer van het theater. De foto's worden dan uitgetekend op doek en ingekleurd. Iedereen die hieraan mee wil doen is van harte welkom. De organisatie hoopt dat er aan het einde van de middag enkele schilderijen van 2 bij 2,5 meter te zien.

Opgeven
Aanmelden voor de workshop kan bij Harry ten Brinke van Boogie Woogie/Lang Leve Kunst Oost: telefoon 0543-515569 of e-mail harry@boogiewoogie.nl. Opgeven kan tot en met vrijdag 1 juni. De workshop kan doorgaan bij minimaal zes aanmeldingen en er is een maximum van zestien personen. Deelname aan de activiteiten is gratis.

Tips van grootmoeder

Er bestaan vele merkwaardige boeken. Er zijn zelfs mensen die alleen merkwaardige boeken verzamelen. Gerrit Komrij heeft er een tijdlang een wekelijkse rubriek aan gewijd. Hij sprak daarbij over vergeten boeken, waarin bijzondere onderwerpen werden behandeld. Soms kreeg ik wel eens de indruk dat hij die boeken verzonnen had.

Omdat het eergisteren Moederdag was, een dag waarop ik mijn moeder altijd een kookboek gaf, keek ik of ik een kookboek met "moeder" in de titel had. Zodoende stuitte ik op "Grootmoeders grote keukenboek" met als ondertitel "Nostalgische recepten en praktische tips". Dat klinkt niet meteen merkwaardig, al is de omvang van dat boekje niet in overeenstemming met de aanduiding "groot". Bijzonder is dat er nergens een naam van schrijver of samensteller is te ontdekken. Is het Nederlands, is het een vertaling? Het is onduidelijk, al zie ik wel typisch Nederlandse recepten. Een deel is echter ook Vlaams.

Het merkwaardige wordt vooral veroorzaakt door de tips in het boekje. Het bevat bijvoorbeeld een vlekkengids. Wie kookt veroorzaakt vlekken, maar wat moet ik met een tip hoe je vlekken van vogelpoep verwijdert . Nu we het er toch over hebben, verwijder ze meteen met schoon, lauw water, want "Als u de vlekken te lang laat zitten zullen de zuren niet nalaten hun werk te doen."

Ook is er de afdeling huishoudelijke tips, die alweer niet alleen over de keuken gaan. Misschien is het handig voor u te weten dat u het druipen van kaarsen kunt voorkomen door ze een tijd in zout water te leggen. Of neem de stofzuigtip: "Bind aan de mond van de stofzuiger een zaklantaarn. U kunt dan zien of het stof weg is in donkere hoeken en gaten en onder bedden." Onder bedden stofzuigen, het moet niet veel gekker worden. U begrijpt het al, "Grootmoeders grote keukenboek" is een bron van vermaak. Met de tip "Stofzuig zachte vloerbedekking niet vaker dan eenmaal per week" ben ik het dan wel weer eens. Ik zou zeggen: doe het voor de zekerheid een keer per maand.

Grootmoeder had ook bewaartips. Een halve doorgesneden citroen kun je een week bewaren door die op een schoteltje met azijn op een koele plaats te zetten. Tenslotte zijn er de tips voor koken, bakken en braden. Daardoor weet ik nu dat ik een komkommer altijd van de kop naar de steel toe moet schillen. "Aan het eind van de steel zit een bitter sap", lees ik. "Schilt u de komkommer andersom dan verspreidt u dit bittere sap over de hele vrucht." Ik schil een komkommer nooit en snijdt alleen de puntjes eraf. En weet u hoe u overkoken van aardappels kunt voorkomen? Door een klontje boter aan het kookwater toe te voegen. Ik zou zeggen: draai het vuur op tijd lager.

Ik zal niet zeggen dat alles wat in dit merkwaardige boekje staat onzin is. Er staan zeker nuttige tips in. Maar tips verouderen of blijken na verloop van tijd verzinsels. Net zoals de tips van mijn moeder, zoals het kruisje in het spruitjesstronkje of het advies om de aardappelen met wortels en uien altijd helemaal onder water te zetten als je ze kookt. En nee, dit boek heb ik niet verzonnen.

'Stars Don't Die in Liverpool'

WINTERSWIJK - Stars Don't Die in Liverpool, dat is de titel van de film die het Winterswijkse filmhuis vertoont op 22 mei. Er zijn twee voorstellingen: 18.30 en 21.00 uur. De film gaat over een romance tussen een oudere Amerikaanse actrice en een jonge Britse acteur - het glamoureuze (en zonnige) Hollywood wordt hier recht tegenover het alledaagse (en grijze) Engeland gezet. Gloria Grahame was even een van de bekendste gezichten van de filmstad, tegenspeelster van bijvoorbeeld Humphrey Bogart. Dat filmwerk leverde haar zelfs een Oscar op, maar ze raakte toch in de vergetelheid. Het laatste deel van het levensverhaal van Gloria wordt verteld door Peter, een acteur die maar moeizaam aan de bak kan komen. Hij maakt kennis met haar als ze een kamer huren in hetzelfde gebouw ...

Extra workshop 'Zang Aan Huis'

Een beroemde meezinger. Foto: PR

WINTERSWIJK - Met een klein groepje zangers een optreden in zakformaat verzorgen met bekende liedjes voor kwetsbare, vaak dementerende ouderen in hun vertrouwde woonomgeving. Dat is in het kort de werkwijze van het Lang Leve Kunst-project Zang Aan Huis. In juni 2018 start het project in de Oost Achterhoek. Zangers en zangeressen kunnen zich bij Boogie Woogie cultuurcentrum in Winterswijk aanmelden. Vanwege de grote belangstelling is een extra workshop ingelast, en wel op woensdagmiddag 30 mei.

Bij 'Zang Aan Huis' gaan amateurzangers en -zangeressen in kleine groepen zingen in zorgcentra. Lang Leve Kunst Oost is de organisator en koppelt de zanggroepen aan de locaties. Omdat het zingen voor dementerende mensen wel een specifieke benadering vraagt, biedt Lang Leve Kunst Oost professionele ondersteuning voor de zangers door middel van twee gratis workshops. De eerste workshop gaat over repertoire en wordt gegeven door dirigent Annemarie Hilferink op woensdag 23 mei van 10.00 tot 11.30 uur. De tweede workshop gaat over non-verbale communicatie. Dit thema wordt behandeld door zangeres Pieternel van Amelsvoort van Diva Dichtbij op woensdagmorgen 30 mei. Omdat in deze workshop geen nieuwe deelnemers meer geplaatst kunnen worden is er een extra workshop van Pieternel ingelast op woensdagmiddag 30 mei van 13.30 tot 15.30 uur. De workshops vinden alle plaats in de concertzaal van Boogie Woogie aan de Roelvinkstraat 2 te Winterswijk.
Zangers die zich aanmelden worden ingedeeld in zangerspoules. Met mensen uit deze poule verzorgen zij dan verschillende optredens in verschillende zorglocaties in de regio. Deze optredens vinden altijd overdag plaats.
Deelname is gratis. Zangers die het leuk vinden om aan dit project mee te doen, kunnen zich tot en met 21 mei per mail aanmelden:
harry@boogiewoogie.nl.

Naobertocht op de fiets

Foto: Ron Rensink

WINTERSWIJK - Op zondag 27 mei kunnen zowel wandelaars als fietsers deelnemen aan de Naobertochten van de Stichting WFevenementen. Start en finish zijn bij recreatiecentrum Het Winkel aan De Slingeweg in de Brinkheurne. Voor de wandelaars is er een route van circa 15 kilometer uitgezet, die hoofdzakelijk over onverharde wegen en bospaden gaat. De fietsers kunnen kiezen uit routes van 40 of 60 kilometer en passeren regelmatig de groene grenzen naar de 'naobers' in het grensgebied. Alle tochten worden duidelijk uitgepijld, daarnaast ontvangen de deelnemers een uitgebreide routebeschrijving. Voor alle deelnemers is er halverwege een pauze bij verenigingsgebouw Juliana in Het Woold, waar tevens enkele nevenactiviteiten op het programma staan.

Gewijzigde starttijden
Net als in voorgaande jaren kunnen de fietsers zich tussen 10.00 en 12.00 uur inschrijven bij Het Winkel (zalencentrum Reuselink). Wandelaars kunnen zich dit jaar al vanaf 9.00 uur aanmelden. Deelnamekosten voor zowel wandelaars als fietsers zijn 3 euro per persoon.

Voorjaarsmarkt Pronsweide

WINTERSWIJK - Op zaterdag 19 mei organiseert de Stichting Vrienden van Pronsweide een Voorjaarsmarkt op het terrein van het verpleeghuis Pronsweide, aan de Morgenzonweg 29 te Winterswijk. De markt wordt gehouden van 10.00 uur tot 15.00 uur. Er worden perkplanten, glaswerk en potterie ter verkoop aangeboden. Er zijn ook zelfgemaakte oliebollen. De opbrengst van de markt komt geheel ten goede aan de bewoners, om extraatjes te kunnen bieden die het leven in het tehuis kunnen veraangenamen.

Ankomm'n ook deelnemer KunstOer 2018

Werk van Lara Vos. Foto: PR

WINTERSWIJK - KunstOer is het meerdaags kunstevenement met exposities van diverse kunstvormen op mooie erfgoedlocaties. KunstOer-kunstenares Lara Vos met haar werk dit Pinksterweekeinde te gast bij Ankomm'n.

Lara maakt oervormen uit koper, vaak een soort koppen, schedels met horens. Op Eerste Pinksterdag tussen 13.00 en 16.00 uur zal zangeres/gitariste Simone Haenen regelmatig optreden. Het KunstOer-kunstboekje, tevens toegangsbewijs, is voor 2 euro verkrijgbaar bij de VVV, op de deelnemende locaties, bij kantoorboekhandel Holders en bij boekhandel Kramer.

Een eigen kunstdagboekje

Het dagboekje van Renée Teunis. Foto: PR

WINTERSWIJK/CORLE/KOTTEN - Al jaren noteert Renée Teunis, die al lange tijd zelf met kunst bezig is, haar ideeën en aantekeningen in blanco boekjes. Soms ontstaat er bij een 'gedachtsel' ook een illustratie. Dit soort kunstdagboeken werden en worden relatief vaak bijgehouden door kunstenaars en andere creatievelingen. Zij vinden het blijkbaar fijn om gedachten en ingevingen vast te leggen en later terug te kunnen kijken. Het kan op vele manieren, alles is goed want het is iemands persoonlijke boek. Maar het is misschien weleens prettig om samen nieuwe technieken te leren en toe te passen. Om ideeën en inspiratie op te doen. Dat kan op een middag bij Ankommn of in het atelier van Renée in Kotten.

Renée kan zorgen voor een beginnerspakketje met wat verf, potloden en een schriftje. Wie zelf al spullen heeft, kan die meenemen. Er zijn ook andere materialen aanwezig waar men gebruik van mag maken.

De dagen bij Ankomm´n zijn de zaterdagen 19 mei, 23 juni, 21 juli, al die dagen van 14.00 tot 16.00 uur. De dagen in het Atelier in Kotten zijn: zaterdag 2 juni, 14 juni. Ankomm´n vind je aan de Mentinkweg 5 in Winterswijk - Corle.
Het atelier van Renée Teunis is aan de Esinkweg 1 in Kotten.

Voor meer informatie en voor aanmelding: Renée Teunis, telefoon 06-14916625, e-mail reneeteunis@gmail.com.

Vanaf een bankje

De bank nabij de oude spoorbaan. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Bij de kern van 't Woold

Bernhard Harfsterkamp

Uitzicht op de Oude Bocholtse Baan. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Rechts van de bank het glooiende Wooldse boerenland. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Het bankje achter de Appelweide. Foto: Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Hoe lang zal de Oude Bocholtse Baan zijn, althans het deel waar je in Winterswijk over heen kunt fietsen? Na de grens is er immers nog een Duits deel, dat deels befietsbaar is. Een kilometer of acht, negen zal het zijn. De bankjesliefhebber kan er in ieder geval verschillende keren afstappen. De meeste bankjes vallen goed op, maar het picknickbankje waarop ik ben gaan zitten is enigszins verborgen tussen de struiken. Het is een donkerbruine picknickbank gemaakt van flinke boomstammen en planken.

Ik vermoed dat de houtzagerij in 't Woold er een hand in heeft gehad, want die kan ik vanaf deze bank, bankje is niet meer de goede aanduiding, zien liggen. Ik bevind me daar niet alleen langs de Oude Bocholtse Baan, maar ook aan de Gosselinkweg en aan de rand van de kern van het buurtschap 't Woold. Heel lang heeft de weg voor me Rechtse Wooldseweg geheten. Ergens in de jaren negentig zijn veel van die straatnamen in het buitengebied veranderd. De oude namen heb ik nog steeds in mijn hoofd. Dat komt omdat ik in de jaren 80 van alle wegbermen in Winterswijk heb opgeschreven welke planten erin voorkwamen. Ik deed dat omdat ik wilde weten wat er groeide, maar ook omdat de gemeente dankzij mijn gegevens bij de maairoosters rekening kon houden met bijzondere planten en vegetaties.
Die Rechtse Wooldseweg liep toen van de bebouwde kom tot dichtbij de grens, maar had nogal een merkwaardige loop. Je zou verwachten dat die naar de grote steen liep, maar nee, bij de kruising naar de kern van 't Woold ging de weg linksaf. Als je rechtdoor ging heette de weg opeens Nieuwe Wooldseweg. Na de kern ging de Rechtse Wooldseweg weer naar rechts om na het Roerdink te eindigen. Dat deel heet nu Meerdinkweg. Gosselink en Meerdink zijn landgoederen in 't Woold. Eigenlijk vond ik al die oude wegennamen veel leuker. Waarom daarvoor allerlei nieuwe namen moesten komen, weet ik niet. Ik mis nog steeds, om iets te noemen, de Weg om 't Kreijl, waarmee alle zandwegen rondom dat landgoed werden aangeduid.
Dat die Bocholtse Baan er nog steeds als onverharde weg is, bijna voortdurend begeleid door bomen, zodat het voor de fietser zelfs op warme dagen een van de mooiste fietspaden is van Winterswijk, is niet vanzelfsprekend. Onderweg naar de picknickbank sprak ik met een man die al jaren aan de Oude Bocholtse Baan woont. Hij vertelde mij dat de gemeente ooit een plan heeft gehad om de oude spoorbaan te verharden. Daarvoor moesten dan wel alle bomen die in de berm tussen hoofdweg en fietspad groeiden gekapt worden. Goed dat dit nooit is doorgegaan. Tegenwoordig is er bij de gemeente gelukkig de neiging om de onverharde wegen te koesteren, omdat ze het landschap waardevoller maken.
Met oude spoorwegen weet je het overigens maar nooit. Met enige regelmaat heb ik burgemeesters en andere belangrijke mensen horen zeggen dat het goed zou zijn dat er weer een spoorverbinding met Duitsland zou komen. Dan kun je kiezen tussen de Borkense Baan, die een natuurgebied is geworden, en de baan waarbij ik zit. Beide lijkt me onverstandig. Je moet niet altijd het verleden willen herbeleven. Vanaf de bank heb ik naar links een mooi uitzicht op het glooiende landschap van 't Woold. In de verte de bomen die de Limbeek, een van de kleinere beken van Winterswijk, begeleiden. Daarvoor weilanden. Niet alleen hier, maar overal, zijn die alweer gemaaid. Het weer was de laatste tijd te groeizaam. Van de ene op de andere dag worden dan bijna overal de weilanden gekortwiekt. Geen groot drama. Veel planten en dieren kwamen er toch al niet in voor.

9 / 40

SBL organiseert landelijk Corso Congres

De projectgroep van het Corso-congres met Hans Pillen van 't Zwaantje, waar het congres gehouden wordt. Ester Reusink en John Eppingbroek ontbreken op de foto. Foto: André Doppen

LICHTENVOORDE - Op zaterdag 26 mei organiseert de Stichting Bloemencorso Lichtenvoorde (SBL) het Corso Congres 2018. Dit is een jaarlijks terugkerend evenement dat georganiseerd wordt door en voor organisatoren van corso's in heel Nederland en dit jaar zelfs ook daarbuiten. Het doel van het congres is het delen van kennis en ervaring tussen de corso's om deze traditie in stand te houden.

Het Bloemencorso Lichtenvoorde behoort tot de Nationale Inventaris Cultureel Immaterieel Erfgoed. Voorzitter Herman ter Haar: "Bloemencorso Lichtenvoorde staat samen met nog een aantal grote corso's - zoals Zundert en Vollenhove - op de Nationale Inventaris Cultureel Immaterieel Erfgoed. In samenwerking met het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland hebben deze corso's, verenigd in de Corsokoepel, het initiatief genomen om jaarlijks een congres te organiseren. Het corso zit diep geworteld in het DNA van de Lichtenvoordenaren en dat willen wij graag zo houden. Daarom is het belangrijk dat wij als corso's onderling onze kennis en ervaringen delen zodat wij deze traditie in ere kunnen houden. Partijen als het KIEN en de Corsokoepel zijn dan ook aanwezig bij het congres."

Interessante gastsprekers
Voor het congres zijn niet alleen Nederlandse corso's uitgenodigd, maar ook corso's uit België en Duitsland. Hierover zegt Herman ter Haar: "Wij onderhouden nauwe contacten met onder meer Legden in Duitsland maar daarnaast hebben we ook corso's uit België uitgenodigd. Voor de invulling van het programma hebben wij een aantal interessante gastsprekers weten te strikken die tijdens interactieve workshops met de gasten in gesprek gaan over onderwerpen zoals social media, de samenwerking met de gemeente, het betrekken van jeugd en het boeien en binden van publiek bij het organiseren van een groot evenement. Ook wordt er een samenwerkingsconvenant ondertekend en gaat onze lokale trots Mart Hillen de bezoekers imponeren met zijn prachtige gitaarspel. Achter de schermen zijn wij al een flink aantal maanden bezig met de voorbereidingen en wij zijn erg blij dat wij daarbij ondersteuning krijgen van de gemeente Oost Gelre en de Lichtenvoordse ondernemers, zoals onder meer 't Zwaantje, Jumbo en Albert Heijn."

Maquettepresentatie
Voor Stichting Bloemencorso Lichtenvoorde is het congres ook een mooi moment om het Lichtenvoordse corso onder de aandacht te brengen. "Natuurlijk benutten wij deze dag ook om onze gasten kennis te laten maken met ons corso. Daarom hebben wij de corsogroepen gevraagd om hun maquette voor dit jaar alvast te presenteren tijdens de bijeenkomst. Wij verwachten op de 26e een groot aantal corsoliefhebbers uit heel Nederland, Duitsland en België te mogen verwelkomen.", aldus Herman ter Haar. Het Corso Congres wordt gehouden bij 't Zwaantje en is alleen toegankelijk voor genodigden.

Feesttoeters winnaars Dweilorkestendag

Muzikanten in het Hart van Grolle. Foto: Henri Walterbos

Opnieuw winnaar uit Sassenheim

Door Henri Walterbos

"Mag ik vier patat met, asjebief?" vraagt een mevrouw aan een heerschap in de patatkraam van Inter Nos in de Goudsmitstraat. Het is inmiddels 18.15 uur als de straten leeg zijn, de Markt bomvol staat, waar aanstonds de prijsuitreiking begint. Iets verderop breken vrijwilligers van de Mannenzangvereniging podia en tenten alvast af en wordt er opgeruimd. De mevrouw wordt met een hartelijke glimlach geholpen. Uit het hoofd rekent hij uit wat mevrouw af moet rekenen. "En dat na zo'n lange dag", zegt de man lachend. "Ik heb veel respect voor jullie hoor", antwoordt de mevrouw vriendelijk. Een brede glimlach verschijnt op het gezicht van de man. "Laten we nog even patat uit de vriezer halen. Stel dat er nog een heel orkest komt straks", verzoekt een andere vrijwilliger zijn vrouwelijk collega. "Dan moeten ze nog wel kunnen eten." Vrijwilligers zijn een belangrijk onderdeel van het succes van de Dweilorkestendag. Carla Klein Breteler is samen met vriendin Anita Berendsen als orkestbegeleidster op pad met De Draokebolle uit 's Hertogenbosch. De Beltrumse heeft het enorm naar haar zin. "Via Mike Wittenbernds zijn we hier bij gekomen. Het is hartstikke leuk en we zijn al onderscheiden door het orkest", wijst ze trots op de speld 'Vriend van de Draokebolle' op haar revers. "Het orkest heeft het ook ontzettend naar de zin. Het was een prachtige dag."

In het gezellige centrum is het druk. De Markt staat vol, ook tijdens de paar druppels die vallen aan het eind van de middag. Overal lachende mensen. Ook in het Hart van Grolle waar vandaag leven in de brouwerij is met dweilorkesten vanaf de eerste verdieping. Het Open Achterhoeks Dweilorkesten Kampioenschap, oftewel de Dweilorkestendag, is op Hemelvaartsdag ieder jaar weer een trekker van formaat met altijd weer verrassingen. Deze keer onde rmeer de Onwiezen uut het Oosten die met liefst 45 toeteraars en trommelaars het festijn opluisteren. Het klinkt als een klok. Aandoenlijk is Mini Knuffle. De jongste muzikanten van Muziekvereniging Groenlo. Hun aanstekelijkheid wordt beloond met een zeer verdiende derde plek in de Leutklasse. In de Wedstrijdklasse gaat voor de elfde keer een dweilorkest uit Sassenheim met de hoofdprijs aan de haal. Na de Flierefluiters (2013, 2014, 2015 en 2016), de Bierleppen (1997, 1998, 1999, 2006, 2007) is het deze keer Dweilorkest de Feesttoeters dat zich als winnaar mag laten huldigen.

Obelink open op Tweede Pinksterdag

Obelink is klaar voor het nieuwe kampeerseizoen. Foto: PR

WINTERSWIJK - Bij Obelink Vrijetijdsmarkt kun je terecht voor alles wat met reizen en kamperen te maken heeft. Op Tweede Pinksterdag staan de nieuwste tenten, tuinartikelen, technische snufjes en kampeermeubels opgesteld in de showroom. Obelink-specialisten zijn aanwezig voor advies.

De campinggids van ACSI is gratis mee te nemen. Al meer dan 50 jaar is ACSI dé campingspecialist van Europa; de gids staat vol met campings, accommodaties en kampeerreizen.
The Bastard, het Nederlandse merk barbecues, is op tweede Pinksterdag in de winkel voor een kookdemonstratie.
Ook het restaurant is geopend. Voor degene die staat af te rekenen als de wekker gaat, is de maaltijd gratis.
Obelink Vrijetijdsmarkt is op Tweede Pinksterdag 21 mei geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

Scapino Winterswijk open met nieuw concept

WINTERSWIJK - Een nieuw gezicht en nieuw concept voor Scapino! Scapino Winterswijk opende 3 mei de deuren van haar filiaal met het nieuwe logo en concept. De winkel is te vinden in het centrum van Winterswijk, aan de Wooldstraat.

Houten stellingen, lichte kleuren, heldere verlichting: de winkel laat een nieuw en ander Scapino zien. Op de voorgevel komt het nieuwe logo in stoere, rode letters. "We hebben afscheid genomen van het geel in de oude huisstijl", zegt rayonmanager Leroy Wienholts. "De kleur rood hebben we gehouden. Dat is de kleur van energie, kracht, passie en liefde. Het 'groter dan'-teken staat voor 'meer Scapino'. Denk aan meer kwaliteit, meer gemak, meer keuze, meer service en nog veel meer!" De winkel is verbouwd volgens het nieuwe concept. Klanten zullen verrast worden en gaan een heel andere Scapino ervaren dan ze gewend zijn. De schoenen worden op model gepresenteerd, niet meer op maat. Wienholts: "De klant kan bij ons terecht voor schoenen, mode en sport voor het hele gezin."

Nieuwe uitstraling
De afgelopen twee maanden heeft Scapino ook in Roosendaal, Nijmegen, Bergen op Zoom en in Veenendaal een filiaal helemaal in nieuwe stijl geopend. Scapino is bezig met de doorvoering van haar nieuwe concept en huisstijl, de komende tijd zullen meer filialen openen met de nieuwe uitstraling. "Scapino geeft energie aan iedereen die zin heeft in het leven en een energieke levensstijl nastreeft, Scapino biedt schoenen en kleding die een optimale bewegingsvrijheid garanderen vanuit het Scapino uitgangspunt: meer kwaliteit voor minder."
De klant kan terecht in 167 filialen en in de webshop. Wienholts: "We werken met een grote groep betrokken medewerkers. Met veel enthousiasme, een tomeloze energie en geweldig veel plezier."

Historie
Scapino is een familiebedrijf opgericht door de familie Ziengs. Berend Ziengs (1920 – 2003), schoenmaker van beroep, begon in 1946 als winkelier en bouwde dit uit tot de succesvolle winkelformule Ziengs Schoenen. Daarnaast richtte Berend Ziengs een nieuwe winkelformule op genaamd Scapino, met als uitgangspunt: goede kinderschoenen, in grotere volumes, zodat ze voor iedereen betaalbaar werden. Henk Ziengs, eigenaar van Scapino, zet de oorspronkelijke missie van zijn vader en Scapino voort: goede schoenen voor iedereen betaalbaar maken.

Twee open tuinen

Open tuin. Foto: PR

BREEDENBROEK - Het is al een traditie van tien jaar inmiddels: het openstellen van Landschapstuin 't Meihuus. De eerste openstelling van dit jaar is op Tweede Pinksterdag. De nabijgelegen tuin van Henk en Annie van Langen is op deze dag ook te bezichtigen.

De Van Langen-tuin is ontstaan vanuit het hoveniersbedrijf. De tuin heeft onder andere een 45 meter lange berceau, een grote plantencollectie, een koivijver en een aantal Aziatische beeldelementen. De Meihuus-tuin is gelegen rondom een verbouwde voormalige boerderij. Kenmerkend zijn de vele borders met planten en siergrassen, de heestertuin, de prairieborders, de rozentuin en de natuurlijke paddenpoel. Er zijn verschillende kunst- en zitplekken. Imkerij 't Beggelder zal op 't Meihuus aanwezig zijn met een demokast en honing.
De entreeprijs bedraagt 3 euro per persoon per tuin. De tuinen zijn open van 11.00 tot 17.00 uur.
Ook op 15 juli zijn beide tuinen geopend. De Meihuus-tuin is verder geopend op 24 juni, 12 augustus en 23 september. De tuinen kunnen door groepen vanaf tien personen, op afspraak vooraf, ook op andere tijdstippen worden bezocht.
De adressen zijn: Van Langen, Demkespad 3, Dinxperlo, telefoon 06-30053388; Meihuus, Terborgseweg 19, Breedenbroek, telefoon 0315-653173.

Mantelzorgcafé in Winterswijk

WINTERSWIJK - Op donderdagmiddag 17 mei is er weer een bijeenkomst van het Mantelzorgcafé. Mantelzorgers kunnen elkaar elkaar ontmoeten bij Hertog Karel van Gelre, Markt 25 in Winterswijk van 14.00 tot 15.30 uur.

Iedereen die intensief of langdurig zorgt voor iemand, een ouder, een kind, partner of iemand anders uit de omgeving, is mantelzorger. Soms komen mantelzorgers voor uitdagingen te staan en kan het emotioneel zwaar worden. Praten daarover kan helpen om de zorg vol te houden. Mantelzorgers begrijpen elkaar maar al te goed.

Mantelzorgers zijn daarom van harte welkom in het Mantelzorgcafé, georganiseerd door VIT-hulp bij mantelzorg. De mantelzorgconsulent is de gastvrouw. Zij ontvangt iedereen met een kopje koffie of thee en kan vragen beantwoorden. Iedere maand kan men terecht bij het Mantelzorgcafé. Op donderdagmiddag 17 mei, 21 juni, 16 augustus, 20 september, 18 oktober, 22 november en 20 december bij Hertog Karel van Gelre, Markt 25 in Winterswijk van 14.00 tot 15.30 uur.

Opgave hiervoor is niet nodig. Er zijn geen kosten aan verbonden en de koffie/thee krijgt men aangeboden.


www.vithulpbijmantelzorg.nl

Wandeltocht Vragenderveen afgelast

Kraanvogels, hier in een vogelopvang in Soccorro, New Mexico. Foto: E. Hoffman

Kraanvogels moeten in rust broeden

VRAGENDER - Kraanvogels in het Vragenderveen, een mooi teken van de kwaliteit van dit unieke natuurgebied in onze regio. Om deze vogels in hun broedperiode niet te storen, is het gebied afgesloten en kan de IVN-wandeling op zondag 20 mei niet doorgaan. Of en wanneer de wandeling wel plaats kan vinden is nog niet bekend.

Onthulling standbeeld Normaal in 'Lourdes van de Achterhoek'

Bennie Jolink, Irma Manschot, Ferdi Joly en Willem Terhorst omarmen hun standbeeld.

'Normaal heeft de Achterhoek en de Achterhoeker veel zelfbewuster gemaakt van haar eigen kracht en schoonheid'

Tekst en foto's: Henri Walterbos

Anhangers van Normaal beleefden een mooie dag in Hummelo.
Bennie Jolink, Irma Manschot, Ferdi Joly en Willem Terhorst omarmen hun standbeeld.
Anhangers van Normaal beleefden een mooie dag in Hummelo.

HUMMELO/ACHTERHOEK - De gehele vaderlandse media lijkt uitgelopen naar Hummelo. Ook het NOS Journaal is aanwezig. Dan moet er wel heel iets bijzonders aan de hand zijn. Dat is het ook. Een uniek moment. De onthulling van het standbeeld van Normaal en een eerste optreden van Normaal weer na het slotconcert in december 2015 in Gelredome, dankzij een in een blakende gezondheid verkerende frontman/boegbeeld Bennie Jolink. En ook nog eens in de bezetting zoals in koper vereeuwigd in Hummelo, het 'Lourdes van de Achterhoek' volgens Henk Kelder van het Anhangerschap.

"Vele anhangers zullen hier voor het beeld naar toekomen. Ik heb het er met de buurt over gehad, en ze vinden het geweldig." Een staaltje Hummelose gastvrijheid, zoals ook deze gedenkwaardige Hemelvaartsdag. Het is dan ook niet zomaar een standbeeld dat onthuld gaat worden, van niet zomaar een rockgroep. Het beeld staat ergens voor, zoals ook Theo Tankink namens het Anhangerschap verwoordt. "Het werd stil aan de tafel tijdens de vergadering van het Anhangerschap toen Bert Snijders met het idee van een standbeeld voor de band op tafel kwam. Het zou het mooiste cadeau zijn dat wij als fans, als Anhangers, de band aan zouden kunnen bieden. En het moest een levensgroot standbeeld worden, geen borstbeeld. Moest dat dan omdat ze 46 keer een hit in de Top 40 hebben gehad?, omdat ze de uitvinders zijn van de dialectrock?, of verdient de band het standbeeld omdat voor velen hier aanwezig de muziek en een concert van Normaal een manier van leven is geworden?
Normaal heeft de Achterhoekse jongeren, de boeren, vrachtwagenchauffeurs, plattelanders in heel Nederland trots gemaakt. Trots op wat ze doen, trots op waar ze vandaan komen. Normaal heeft de Achterhoek en de Achterhoeker veel zelfbewuster gemaakt van haar eigen kracht en schoonheid. Daarvoor moet je een standbeeld neerzetten. De belangrijkste reden om een standbeeld voor Normaal neer te zetten is voor ons Anhangers de muziek en de verbondenheid met elkaar. Anhangers delen lief, schik en tranen met elkaar. De nummers van Normaal sleepten de band en Anhangers door soms hele moeilijke tijden. In de 40 jaar zijn we mensen verloren. Een bandlid, roadies, Anhangers. Vandaag hier bij elkaar denken wij weer aan hen. En daarvoor..."
Tankink steekt zijn handen in de lucht en applaudisseert. Ruim 3000 eensgezinden volgen zijn voorbeeld langdurig, gepaard met gejuich. "En het feit dat deze bandleden dat gevoel bij ons allen hebben weten op te roepen, daarvoor verdienen zij een standbeeld. Normaal verdient een standbeeld zoals hier staat. Hemelvaartsdag vonden wij de meest logische dag om het standbeeld te onthullen omdat de band 43 jaar geleden, op deze dag, het eerst optrad. Het is niet niks dat een band een levensgroot standbeeld krijgt. Uniek in de Nederpop."

Iconische foto
Kunstenares Lia Krol goot de mannen in brons zoals ze afgebeeld staan op iconische foto, gemaakt op de veemark in Doetinchem, in 1977, door wijlen Hugo Jaartsveld. "De foto werd 's morgens vroeg genomen. Klompen aan, door de stront heen lopend," vertelt Tankink. "Het is helemaal bijzonder dat we vandaag ook getuige zijn van de wonderbaarlijke wederopstanding van de frontman die nooit meer op zou treden. Een genezing van Bijbelse proporties, volgens Bennie zelf. We kennen allemaal het lied 'Ik kom altied weer terug.' Na vandaag is de eerste regel van een nieuw lied geboren; 'Wi-j goat nooit meer weg.' Er volgt gejuich en de vier hoofdrolspelers worden verzocht zich naar het met een doek toegedekte standbeeld te begeven voor de onthulling ervan.

Trots en emotioneel
De mannen zijn zeer tevreden over het eindresultaat, en trots. Ook Irma Manschot, weduwe van Jan Manschot, die volledig in het gebeuren betrokken wordt. "Normaal is belangrijk geweest voor de Achterhoek dus ik vind het wel mooi. Ik vind het ook erg mooi dat Jan zo vereeuwigd is." "Ik weet zeker dat Jan het te gek zou hebben gevonden," laat Bennie later weten. Ook Willem Terhorst staat trots bij zijn evenbeeld. "Het is best wal heel biezunder. Kiek es wat ne knappe kearls." Ook Ferdi Joly glimt. "Heel vreemd, bizar eigenlijk. Ik vond het best wel emotioneel. Ik heb het standbeeld al een keer eerder gezien. Toen moest er nog best veel aan gebeuren, maar ze heeft het goed gedaan."
Willem en Ferdi hebben zin om te spelen. Beiden zeggen altijd al wel verwacht te hebben dat een hereniging op het podium er weer van zou komen. "Bennie is weer as ne jonge God," ervaart Willem. "Wie weet wat er nog meer in zit." Zo zegt ook Bennie na het optreden. "Ik zal mijn diplomatieke antwoord maar geven. Zeg nooit nooit, maar in ieder geval nooit meer een tournee." Zijn lach spreekt boekdelen en maakt het steeds aannemelijker dat er nog wel iets in het vat zit.

Krasse pensionado
Het optreden zelf laat een wedergeboorte zien van Jolink. De man is van een wrak ineens verworden tot een krasse pensionado. Een moment waar Anhangers in heel den lande nooit meer rekening hadden houden. Vooraan staan Anhangers met brede grijnzen, natte ogen, een vurige blik in de ogen. Ze zijn intens gelukkig. Jolink heeft er duidelijk zin in en weet niet van ophouden. Na 'Ojadasawa', 'Noar 't café,' 'Woarum mot mien dat oaverkommen', 'Hi-j hef geliek', 'Dun op d'n mest', 'Ik bun moar een envoudige boerenlul' nog een toegift omdat Jolink het zelf wel lekker vindt gaan. 'T is kloten hier' en 'Hendrik Haverkamp', zelf lijfelijk aanwezig op het podium.
Bennie dankt de høkers en neemt zijn hoed af. "'t Dut ons echt goed dat jullie alles met zingt." Op het moment dat Bennie voor de camera's van Hart van Nederland zijn verhaal doet, staat Ferdi met zijn kleinzoon buiten het drukke gebeuren. De armen om hem heen geslagen. Er zijn altijd nog mooiere dingen dan in brons vereeuwigd worden.

'Bronzen Haas' voor Normaal

Burgemeester Marianne Besselink spreekt de bandleden en de Anhangers toe.

'De Achterhoek houdt van traditie, jullie zijn traditie'

Tekst en foto's: Henri Walterbos

Bennie Jolink neemt namens de band de Gouden Haas in ontvangst.
Burgemeester Marianne Besselink spreekt de bandleden en de Anhangers toe.
Bennie Jolink neemt namens de band de Gouden Haas in ontvangst.

HUMMELO/ACHTERHOEK - "Het wordt een middag vol verrassingen. Geniet er van." Dit geeft Henk Kelder van het Anhangerschap de mannen onder aan de trap mee, vlak voor het moment dat ze het podium betreden voor een weerzien met de duizenden aanwezige Anhangers. Genieten doen ze, ook van de verassingen.

Serenades van Muziekvereniging Hummelo en Keppel en de Jachthoornblazers en de overhandiging van het boek 'T hele Normaale Hummelo', van de hand van en door Jan Colijn.

Luisteren naar de burgemeester
Als de mannen klaar zitten om na twee en een half jaar 'um weer an te trappen' krijgt eerst nog Burgemeester Marianne Wesselink van de gemeente Bronckhorst het woord. "Dit is het vervelendste moment voor een burgemeester om te mogen spreken, want jullie willen de heren horen en niet mij," richt ze zich tot de Anhangers die vol smart staan te wachten op het 'moment suprême'. Toch steelt ze al snel de harten van de Anhangers en wordt er gehoorzaam geluisterd.

"Beste Bennie, Willem, Ferdi en Irma. 43 jaar geleden stonden jullie voor het eerst in het openluchttheater van Lochem, en brachten jullie voor het eerst Achterhoekse teksten ten gehore. Pop en rock in het dialect. Nog nooit eerder vertoond. Sindsdien is het niet meer weg te denken. Ik kom zelf uit de hoek van Skik. Hele generaties zijn opgegroeid met jullie muziek. Niet alleen in de Achterhoek, maar ook ver daarbuiten.

En ik kan niet anders herinneren dan dat mijn vader als schoolmeester, op zijn verjaardag iedere nieuwe single van Normaal cadeau kreeg. Mijn eerste concert van Normaal was als meisje van 15. Met vrienden en vriendinnen op de fiets naar een feesttent. Wij zijn ontzettend trots dat de unieke band Normaal uit onze gemeente komt. En waar je ook komt, jullie muziek, vooral jullie liefde voor de streek, voor jullie dialect, voor jullie achtergrond, voor jullie cultuur, dat maakt jullie uniek en dat zien we terug in jullie teksten.

De Achterhoek houdt van traditie, jullie zijn een traditie. Jullie hebben Hummelo, Bronckhorst en de Achterhoek op de kaart gezet. Een uniek uithangbord, een eigen cultstatus, een eigen wereld, een eigen taal en nu een eigen standbeeld," spreekt ze de band en Irma Manschot lovend toe.

De Bronzen Haas
Anhangers horen het glimmend van trots aan en applaudisseren. De burgemeester verwoordt precies wat zij voelen. Dan vervolgt ze haar toespraak. "De gemeente Bronckhorst is trots op jullie. Het doet mij dan ook een bijzonder groot genoegen dat ik jullie de hoogste gemeentelijke onderscheiding mag uitreiken: 'De Bronzen Haas.' Ik hoop dat jullie hem met trots zullen dragen." Een opstekende duim van Bennie zegt alles. Als de burgemeester het beeldje uitreikt en Bennie, Willem, Ferdi en Irma het speldje opspeldt, zetten de Anhangers 'Vrouw Haverkamp' in.

'Lekker ding'
Voordat het eerste akkoord klinkt, vertelt Bennie enorm trots te zijn door de burgemeester van zijn gemeente toegesproken te zijn, om daarna direct op zijn 'Bennie's' verder te gaan door het vertellen van een anekdote. "Ik zat laatste ne kere in conclaaf met een paar journalisten oaver diepgravende onderwerpen, zegt d'r ene; Die burgemeester van jullie is best wal een lekker ding. Ik zeg 'dat is wal een betjen seksistisch en hef helemoal niks met politiek en beleid te maken, moar helemoal ongeliek had hee ok weer niet," lacht Bennie ondeugend. Hij is terug. De burgemeester hoort het achter in een hoek van het podium lachend aan.

Normaal: twee keer brons

Kanjer Dirt Challenge op zondag 27 mei

REGIO - De Stichting Kanjers voor Kanjers organiseert op zondag 27 mei, en dat voor het vijfde achtereenvolgende jaar, de inmiddels populaire Kanjer Dirt Challenge. Evenals bij voorgaande edities is ook deze keer 'De Langenberg' in Zelhem de locatie, waar dit voor deelnemer en toeschouwer prachtige evenement gaat plaatsvinden. Een sportief spektakel waarbij de opbrengst ten goede komt van de Activiteitenboerderij Rutgers in Aalten.

Door Theo Huijskes

Boerderij Rutgers, waar agrarische gezelligheid en betrokkenheid als belangrijkste uitgangspunten gelden, is een uitvalsbasis voor mensen met een verstandelijke beperking of andere psychiatrische, autistische, lichamelijke of aangeboren gebreken. Met het geld dat met de Kanjer Dirt Challenge wordt opgehaald, krijgt genoemde boerderij een fonkelnieuwe fiets met trapondersteuning aangeboden voor haar gasten.

Een echte uitdaging
De vijfde Kanjer Dirt Challenge op het voormalige Zelhemse terrein van de Motor- en Autoclub ZAMC is in de ogen van Kanjers voor Kanjers een bij uitstek geschikte activiteit om voor dit goede doel gelden te genereren. Met deze uitdaging wil de stichting namelijk kinderen laten sporten en de opbrengst hiervan ten goede laten komen van kinderen waarvoor sporten en spelen niet zo vanzelfsprekend is. "Sport en spel zijn immers bezigheden, die voor ieder kind belangrijk zijn", aldus Kanjers voor Kanjers. Niet bang voor een beetje modder? Durf jij van een zeephelling af te glijden? Ben jij een liefhebber van klimmen, klauteren, door het water rennen en nog meer actie? Dan is de Kanjer Dirt Challenge een echte uitdaging! Op 'De Langenberg' in Zelhem staan op zondag 27 mei over een lengte van ongeveer 1,5 km een twintigtal hindernissen opgesteld. Het parcours is evenals vorig jaar door een professionele parcoursbouwer in elkaar gezet. De obstakels zijn over het hele terrein verdeeld en de hindernissen hebben verschillende moeilijkheidsgradaties. Dit alles met het gevolg dat het voor iedereen een uitdagende onderneming is om mee te doen. Bovendien kent het terrein een behoorlijk hoogteverschil. Jongeren tot en met 18 jaar kunnen alleen of samen met ouders, vrienden klasgenoten en anderen meedoen aan deze 'obstacle run' oftewel een loopparcours met hindernissen. Het is een gezellig, sportief evenement voor jong en oud. Kanjers voor Kanjers: "Wij dagen de jongeren uit om zoveel mogelijk sponsoren te zoeken voor hun deelname aan de Challenge."

Aanmelding
Wil je meedoen aan de vijfde Kanjer Dirt Challenge? Daarvoor is toestemming nodig van je ouders en/of verzorgers. Inschrijven is mogelijk tot 18 mei via www.kanjerdirtchallenge.nl. Het inschrijfgeld bedraagt 15 euro per persoon en dient bij de opgave te worden voldaan. Na 18 mei wordt het inschrijfgeld verhoogd naar 20 euro. De prijs is inclusief drie uur onbeperkt 'survivallen', een uniek Kanjer Dirt Challenge T-shirt, een drankje en kleine versnaperingen tijdens de Challenge en een patatje na afloop.

Achterhoekse Voetbalnacht 2018

Herman Groot Wassink van VV Pax Hengelo Gld., genomineerd voor de titel ‘Vrijwilliger van het jaar’. Foto: PR

REGIO - Voor het derde achtereenvolgende jaar vindt op woensdag 30 mei in Stadion De Vijverberg in Doetinchem, oftewel op de thuisbasis van BVO De Graafschap, de Achterhoekse Voetbalnacht plaats. Zoals in de afgelopen twee jaar duidelijk tot uiting is gekomen, gaat het hier om een boeiende en vermakelijke avond voor de echte voetballiefhebber. De avond is voor iedere belangstellende vrij toegankelijk en begint om 20.00 uur. De inloop vindt plaats om 19.30 uur.

Door Theo Huijskes

De Achterhoek Voetbalnacht wordt in goede banen geleid door de organisatie van de Achterhoek Cup, BVO De Graafschap, Brandpepper en De Persgroep. De presentatie is in handen van Inge de Jager en Michiel Fukking. Terwijl de sportredactie van De Gelderlander Achterhoek en Liemers ook nog een aantal prijzen uitreikt, zal verslaggever Domien Esselink van die krant optreden als interviewer tijdens het in het programma opgenomen Sportcafé.

Vijf eretitels
Een belangrijk onderdeel van het totale avondprogramma is vanzelfsprekend de uitreiking van een vijftal awards voor achtereenvolgens de beste voorzitter, de beste vrijwilliger, de beste scheidsrechter, het beste voetbaltalent en dé vereniging van het jaar. Door een vijfhoofdige jury zijn er voor iedere categorie een vijftal kanshebbers genomineerd.

Zo doen een gooi naar de eretitel voorzitter van het jaar: Bas Strijbosch (DVC '26 Didam), Raymond Smit (AD '69 Aalten), Ronald Ruesink (SC Varsseveld), Gerrit te Kolste (FC Winterswijk) en Gradus Eenink (VV Wolfersveen). Bij het onderdeel vrijwilliger van het jaar gaat de eer om gekozen te worden naar: Herman Groot Wassink (VV Pax Hengelo Gld.), Otto Duursma (ZSV Zelos Zelhem), Ruud Hendrixen (VV Gendringen), Jan Klomp (VV Doetinchem) en Pascal Hertogh (VV DZC '68 Doetinchem). Voor de uitverkiezing beste scheidsrechter kan er gekozen worden voor Oscar Mentink, Jesper Sanders, Wijnand Rutgers, Ab Brussen en Joost Soeter. Voor het beste voetbaltalent zijn genomineerd: Beau Rijks (Achilles '29), Daan Rots (FC Twente), Ebbe Wenting (De Graafschap), Jelmer Krooshof (OBW) en Harm Dieker (Ajax). En ten slotte komen voor de titel de vereniging van het jaar in aanmerking: SV Westendorp, FC Winterswijk, S.V. Grol Groenlo, GWVV Varsselder-Veldhunten en Keijenburgse Boys.
Gestemd kan worden via de website www.achterhoekvoetbalnacht.nl en dat tot 30 mei.

OldStars-meeting
In het kader van een OldStars-meeting vindt er op 30 mei in het voorprogramma, en dat op het hoofdveld van Stadion De Vijverberg, een walking football-toernooi plaats. In dit geval een toernooitje waaraan diverse prominente oud-voetballers deelnemen. Zo is er naast een team van De Graafschap zelf een team van ex-Oranje internationals onder aanvoering van Ajax-fenomeen Sjaak Swart van de partij. In totaal zullen in ieder geval zes teams aan het onderlinge toernooitje deelnemen. De teams zullen uit zes spelers bestaan. De aanvang van de wedstrijden is 17.30 uur en ook hierbij zijn belangstellenden van harte welkom.
Het officiële avondprogramma zal naast de bekendmaking van een reeds van prijswinnaars ook in het teken staan van een Sportcafé, waarbij zoals aangegeven journalist Domien Esselink een vijftal bekende oud-voetballers aan de tand zal voelen, te weten Sjaak Swart (ex-Ajax), Sonny Silooy (ex-De Graafschap), Peter Houtman (ex-Feyenoord), Ernie Brandts (ex-PSV) en Kees Kist (ex-AZ).

Nieuw bier voor Strandlodge

Mike Vrijdag (met witte koksbuis) en Onno Raspe proosten op het succes van de Mr. Mike. Foto: Bart Kraan

WINTERSWIJK – Restaurant De Strandlodge heeft een nieuw bier: Mr. Mike, gebrouwen door de Winterswijkse brouwerij Wentersch. Deze session-IPA, met een alcoholpercentage van vier, komt in de plaats van de Session Mike, eveneens een IPA met wat minder alcohol van brouwerij Wentersch dat tijdens de eerste dag van de Preuverie van vorig jaar haar debuut maakte. Mr. Mike werd vorige week donderdag officieel gelanceerd door eigenaar/chefkok Mike Vrijdag van De Strandlodge en Onno Raspe, een van de drie eigenaren van brouwerij Wentersch.

Door Bart Kraan

De eigenaren van Wentersch besloten in overleg met Vrijdag een andere session-IPA voor De Strandlodge te brouwen omdat de Session Mike niet echt in de smaak viel. ''Die was te bitter, dat zijn de mensen niet gewend'', aldus Raspe.
Diens brouwerij zette het, onlangs met de opbrengst van de verkoop van obligaties gekochte, hopkanon in om te komen tot een wat minder bitter bier dat toch het nodige hoparoma bevat. ''De Session Mike is op de normale manier gebrouwen, dus zonder hopkanon (waarmee bieren na het brouwproces worden gedrooghopt door er hop aan toe te voegen teneinde het hoparoma te versterken zonder meer bitterstoffen aan toe te voegen, BK). Voor de Mr. Mike hebben we ons nieuwe hopkanon gebruikt. Daarom is dit bier minder bitter dan de Session Mike, maar heeft het meer hoparoma. Dat hopkanon geeft je veel meer vrijheid, je kunt meer variëren.''
''Tijdens de eerste keer dat zo'n bier gebrouwen wordt, leer je veel'', zo haakt Vrijdag in. ''Het tweede bier is dan veel beter. Bierbrouwen is een natuurlijk proces dat lastiger is dan menigeen denkt. Je hebt met heel veel invloeden te maken. Ik ben een aantal keren op bezoek geweest om te proeven, elke dag is er verschil.''
Dat komt, aldus Raspe, omdat het gistpercentage tijdens de lagering iedere keer lager iets naar beneden was gegaan, zodat het bier steeds minder bitter werd. ''Gist maakt bier bitter. Elke keer was het iets minder bitter. Hoe verder we in de buurt van het eindproduct kwamen, hoe meer gist er was verdwenen en hoe meer de bitterheid verdween en het hoparoma naar voren kwam.''
Zodoende werd de scepsis van andere mensen bij brouwerij Wentersch gelogenstraft. ''Die waren sceptisch vanwege de aanvankelijke bitterheid'', vertelt Raspe. ''Maar je moet geduld hebben en niet halverwege het proces gaan oordelen. Je moet pas oordelen als het bier klaar is.''
Over dat eindproduct zijn Vrijdag en Raspe meer dan tevreden. ''Ik ben er hartstikke blij mee'', zegt Raspe. Vrijdag: ''Dit is goed bier, echt perfect. Iedereen zal het lekker vinden, zowel mannen als vrouwen. Wat dat betreft, is het een genderneutraal bier.''
Beiden zijn ook tevreden over de samenwerking tussen restaurant en brouwerij. ''Het is een win-winsituatie, je versterkt en helpt elkaar', aldus Raspe.

De Achterhoek krijgt een eigen vlag

Stefan Groothuis (links) en Gijs Jolink met de nu nog witte Achterhoekse vlag. Foto: Luuk Stam

De Feestfabriek en Grolsch initiëren ontwerpwedstrijd die moet leiden tot dé vlag van de Achterhoek

Door Luuk Stam

HENGELO – Nu is hij nog wit, maar als het aan Olympisch schaatskampioen Stefan Groothuis ligt, heeft de Achterhoek over enkele maanden een volwaardige en officiële eigen vlag. Onder zijn leiding gaan De Feestfabriek – organisator van onder meer de Zwarte Cross – en bierbrouwer Grolsch op zoek naar de inkleuring van een echte streekvlag.

De initiatiefnemers dagen Achterhoekers en andere mensen die een binding hebben met deze streek uit om met het mooiste ontwerp voor de vlag te komen. Een stemronde zal voor een schifting in de ingestuurde ontwerpen zorgen, waarna een vakjury op dinsdag 3 juli de definitieve inkleuring van de vlag bepaald.

Iedereen mag een ontwerp insturen. "Basisschoolkinderen kunnen meedoen, maar als iemand van 98 mee wil doen, ook prima!", zegt Groothuis. Er zijn twee eisen; het ontwerp moet tijdloos en herkenbaar zijn. "Het moet vol overgave wapperen in de hele Achterhoek dus hoe meer mensen zich met het ontwerp kunnen associëren, hoe beter", aldus de schaatskampioen.

Groothuis werkt sinds kort één dag in de week voor de Feestfabriek. Hij woont zelf net buiten de Achterhoek – in Voorst – maar kent de streek goed. "Ik ben hier altijd veel geweest tijdens mijn fietstrainingen", vertelt hij. "Ik vind het een prachtige streek die volop in beweging is. Dat willen we nu graag gaan uitdragen door middel van een vlag."

Waar het initiatief voor dit alles bij De Feestfabriek en Grolsch ligt, is het de bedoeling dat de stichting Pak An het geheel uiteindelijk gaat faciliteren. Deze stichting is in 2016 opgericht om ideeën te ondersteunen die bijdragen aan de toekomst van de Achterhoek. "Het wordt niet een vlag van De Feestfabriek of van Grolsch", benadrukt Groothuis. "We willen het op neutraal terrein onderbrengen en wij denken dat Pak An daar heel geschikt voor is."

Bekende Achterhoekers als Guus Hiddink, Robert Gesink, Lonneke Sloetjes, Bennie Jolink en tante Rikie hebben zich als ambassadeurs achter de vlag geschaard. Stefan Groothuis is er dan ook van overtuigd dat dit project een succes wordt. "We hebben duizenden jaren geen vlag gehad", zegt hij. "Nu moet er voor duizenden jaren een vlag komen. We gaan knallen."
Of de nieuwe vlag er op 12, 13, 14 en 15 juli in Lichtenvoorde al bij is? "Het wordt te kort dag om de hele Zwarte Cross er al mee vol te hangen", zegt Groothuis. "Maar we gaan de vlag daar zeker op de kaart zetten."

FC Winterswijk beloont zichzelf niet voor gedegen teamprestatie

Roald Vink, hier geconcentreerd in actie tegen Rohda Raalte, is blij dat hij weer op zijn favoriete positie van verdedigende middenvelder staat. Archieffoto: Marco ter Haar

Roald Vink blij met favoriete positie

Door Bart Kraan

NIJMEGEN/WINTERSWIJK – FC Winterswijk heeft afgelopen zaterdagavond in de uitwedstrijd tegen de amateurs van NEC verzuimd een punt te pakken dat in de strijd om rechtstreekse handhaving in de eerste zondagklasse E nog wel eens heel belangrijk kan zijn. Waardoor het duel van aanstaande zondag tegen concurrent Schalkhaar nog belangrijker wordt. De formatie van John Gielink leek na de late 1-1 van Siebe te Winkel met tenminste een punt van het veld te stappen, maar ver in blessuretijd bezorgde ex-prof Guillano Grot FC Winterswijk alsnog een nederlaag: 2-1.

Na het laatste fluitsignaal van arbiter Makkinga waren de druiven uitermate zuur voor de gasten, van wie de meesten meteen de kleedkamer van het naast stadion De Goffert gelegen sportcomplex De Eendracht (onderkomen van de NEC-amateurs en de jeugdopleiding van de profs van de Nijmeegse club) opzochten. Niet alleen in de wetenschap dat ze een belangrijk punt voor het grijpen hadden, maar ook wetend dat ze hadden nagelaten zich te belonen voor het vertoonde spel. Zo kregen ze een paar uitstekende mogelijkheden. Maar centrumspits Lenn Redeker koos voor rust de verkeerde oplossing door de bal af te willen spelen in plaats voor eigen succes te gaan. En na rust stuitte hij op doelman Ho Chun Ko. De beste mogelijkheid was voor Cornelis Hofman, maar diens kopbal werd door verdediger Fojez Zia van de lijn gehaald. ''Dat was hands'', aldus middenvelder Roald Vink. ''Cornelis stond er vlak bij en zei dat die verdediger de bal met de hand wegwerkte.''
FC Winterswijk verdedigde gedisciplineerd en gegroepeerd. Weliswaar liet NEC zien de beter voetballende ploeg te zijn, die af en toe heel vaardig combineerde. Maar veel kansen schiep de thuisclub niet. De keren dat doelman Niels Janssen echt in actie moest komen, waren op de vingers van een hand te tellen. Twee momenten van onachtzaamheid werden de gasten echter fataal. Bij de eerste goal kon de Nijmeegse centrumverdediger Clarence Hasselbaink ongehinderd vanaf eigen helft met de bal aan de voet oprukken om vervolgens Janssen met een schot van een meter of twintig kansloos te laten. En bij de tweede tegengoal stonden te veel spelers van FC Winterswijk voor de bal, waardoor de gasten achterin kwetsbaar waren voor de snelle tegenstoot die NEC uitstekend beheerste. Het doelpunt was overigens van ongekende schoonheid, want de op rechts terechtgekomen linksback Johnny Dobson bereikte met 'buitenkantje links' de meegekomen invaller Grot die met een bekeken inzet Janssen passeerde: 2-1.

Roald Vink verdedigend middenvelder
Na afloop van het duel dat zaterdag werd gespeeld omdat de profs van NEC zondag hun tweede nacompetitieduel tegen Emmen afwerkten, baalde Roald Vink van het resultaat en de manier waarop zijn team de goals had geïncasseerd. ''Dit is heel zuur. Het is jammer dat we weer in de slotfase een goal tegen krijgen'', aldus de middenvelder, die met zijn opmerking verwees naar de vele wedstrijden, met name vorig seizoen, waarin FC Winterswijk in de laatste vijf minuten incasseerde met puntverlies als gevolg. En bij de goal van Hasselbaink had zijn team daadkrachtiger moeten ingrijpen, vond de middenvelder. ''Die man had moeten worden aangepakt. Dit is heel jammer. We hadden minimaal een punt verdiend. Zij speelden het betere voetbal. Maar dat wisten we van tevoren. Daarom speelden we heel compact. We wisten dat ze de middenvelders zouden inspelen, die de ballen zouden terugleggen, waarop dan een diagonale pass volgde. Daar hebben we goed op ingespeeld. We gaven weinig kansen weg.''
Vink heeft er alle vertrouwen in dat, als zijn ploeg aanstaande zondag in het cruciale duel tegen het op de voorlaatste plaats staande Schalkhaar net zo voor de dag komt als tegen NEC, ze met drie punten van het veld stappen. ''Als we zo tegen Schalkhaar voetballen, pakken we die ploeg en spelen we ons veilig. Moeten we ook wel dezelfde beleving tonen'', aldus Vink, wiens team in de met 2-1 verloren uitwedstrijd tegen Heino van afgelopen zondag een week geleden op dat vlak te kort schoot. ''Tegen Heino was het drie keer niets. Waarom weet ik niet, dat is moeilijk te verklaren. Misschien dat we er te gemakkelijk over dachten, we gaven in ieder geval geen honderd procent. Vaak spelen we tegen boven ons staande teams beter. Tegen staartploegen moeten wij het spel maken en dat vinden we lastig. Als we tegen RKZVC spelen, maakt die ploeg het spel en kunnen wij counteren. Is toch wat gemakkelijker.''
Tegen NEC speelde Vink 65 minuten, toen moest hij het veld ruimen ten faveure van Mike Leuijerink. ''Ik kreeg een knietje onder de heup, dat voel je wel effe. Het is een spierkneuzing, maar tegen Schalkhaar ben ik er wel bij.''
In de hem gegunde speeltijd maakte Vink zich nuttig als verdedigende middenvelder, die niet te beroerd was extra meters te maken en persoonlijke duels uit te vechten om zijn teamgenoten te helpen. Daar waar hij vorig seizoen door toenmalig trainer Wilco Geerts nog als aanvallende middenvelder en zelfs een aantal duels - bij ontstentenis van de spitsen Lenn Redeker, Quinten Wiggers en Timothy Gernaat - als centrumaanvaller werd ingezet. ''Mijn huidige plek past veel beter bij me omdat ik verdedigend ben ingesteld'', aldus Vink. ''Ik krijg de ballen van Joost Mulder en Maarten Sesink en kan van daaruit verder voetballen, hoewel dat vandaag lastig was omdat NEC vroeg druk zette. Waarom ik vorig seizoen veel op nummer tien en in de spits heb gespeeld? Misschien dat Wilco Geerts niet goed wist wat hij met mij moest. Nee, ik heb hem nooit gevraagd waarom ik op die plekken moest spelen, ik was allang blij dat ik voetbalde.''
Nu vormt hij al weer een tijdje een middenveld met Siebe te Winkel en Job Harmsen die schuin voor hem spelen. ''Die jongens hebben meer drive naar voren en scorend vermogen. Ik ben blij dat ik weer verdedigende middenvelder speel. John Gielink vindt dat ik beter tot mijn recht kom op die positie'', aldus Vink, die aanvang dit seizoen niet alles speelde. ''We hebben vijf middenvelders (naast Vink, Te Winkel, Harmsen en Leuijerink beschikt Gielink ook nog over Ralph van der Burg, BK), in het begin stond ik nog wel eens wissel. Nu staat het al weer een tijdje hetzelfde op het middenveld. En is Mike (jarenlang basisspeler en aanvoerder, BK) nu reserve. De trainer kiest voor het middenveld dat in zijn ogen het best rendeert. Zo hoort het ook, dat is prestatievoetbal.''

Goede doelen op Marveldtoernooi editie 2018

29ste Internationaal Marveldtoernooi steunt KiKa () en Stichting Voor-1-Dag

GROENLO - In het weekend van 1, 2 en 3 juni vindt het 29ste Internationaal Marveldtoernooi plaats. Een jeugdvoetbaltoernooi met teams uit heel Europa en van ver daarbuiten. Voetballers in de leeftijd tot 15 jaar laten hun beste voetbal zien op de velden van s.v. Grol in Groenlo. Zij kunnen lekker onbezorgd voetballen, maar er zijn helaas ook kinderen die dit niet kunnen. Zij zijn te ziek, door de kanker die in hun lichaam zit of ze maken zich zorgen om een familielid dat getroffen is door een ernstige ziekte.

KiKa (Kinderen Kankervrij) is al vele jaren het goede doel tijdens het Internationaal Marveldtoernooi. KiKa heeft als doel om de genezingskans van kanker bij kinderen van 75% naar 95% te vergroten. Tijdens het toernooiweekend probeert het bestuur van de Stichting Internationaal Marveldtoernooi in samenwerking met veldsponsor Pfeifer Rentals BV een steentje bij te dragen door geld in te zamelen voor KiKa. Dit jaar wederom schenken het bestuur van het Marveldtoernooi en Pfeifer voor elk gescoord doelpunt 10 euro aan KiKa. En voor elk doelpunt van het Grolteam komt daar nog 29 euro bij. Het aantal doelpunten is tijdens het weekend te volgen via de doelpuntenteller op het sportpark en de website van het Marveldtoernooi. Ook het publiek zelf kan bijdragen door een KiKa-beer te kopen in de KiKa-stand.

Naast KiKa zal ook Stichting Voor-1-Dag aanwezig zijn tijdens het drie dagen durende voetbalfestijn. Stichting Voor-1-Dag is opgericht door de familie Jekel. Van de een op de andere dag stond het leven van die familie op kop. Borstkanker, dat was de diagnose voor Dunja (31 jaar), getrouwd met Jordi en moeder van dochter Jamie (5 jaar). De impact hiervan binnen het gezin was onvoorstelbaar. Echt alles werd anders, alle aandacht en energie ging uit naar de ziekte en het traject. De impact die het had op het dagelijkse leven was vreselijk, zeker voor de dochter. En dat gaf de ouders een machteloos gevoel, want ze beseften dat ze er niet voor hun kind konden zijn zoals zij dat graag wilden. En zo werd het idee voor Stichting Voor-1-Dag geboren. De familie Jekel wil iets betekenen voor gezinnen in een soortgelijke situatie. En dat doen ze door zich te richten op de kinderen die aan de zijlijn staan. Voor de jeugd van 5 tot 12 jaar organiseren ze themadagen. De jongens doen mee aan Voor-1-Dag BINK! en de meiden aan Voor-1-Dag PRINSES! Voor één dag loskomen uit de situatie thuis, voor één dag alle aandacht op het kind gericht, voor één dag is er geen wolkje aan de lucht.

Beide goede doelen, KiKa en Stichting Voor-1-dag, zijn gedurende de drie dagen met een stand aanwezig. De organisatie van het Internationaal Marveldtoernooi roept iedereen op: "Ga bij hen langs, hoor wat zij te vertellen hebben en steun hen, op welke manier dan ook."

website: www.marveldtournament.com

Twitter: @marveldtoernooi

Facebook: marveldtournament

Instagram: int.marveld_tournament

#marveldtoernooi
#marveldtournament

Marissa Tervoert Nederlands kampioen kegelen

Marissa Tervoert. Foto: PR

WINTERSWIJK - Op zondag 6 mei werden de Nederlandse Kampioenschappen Kegelen gehouden in het kegelhuis van de Nijmeegse Kegelbond in Malden. Bij de Dames hadden Marissa Tervoert en Vera Lensink zich geplaatst voor de finale. Marissa werd daarin met ruime voorsprong kampioen van Nederland.

Marissa kegelt nog maar drie jaar, ze heeft een geweldig balgevoel en dat vertaalde zich in een stormachtige ontwikkeling. In 2016, het eerste jaar dat ze kegelde, werd ze al derde bij de Nederlandse Kampioenschappen in de B-klasse. Zij promoveerde naar de A-klasse bij de Dames. Vorig jaar werd ze vijfde in die klasse op de Nederlandse Kampioenschappen. En nu dus Nederlands Kampioen. Nog nooit eerder won een kegelaar uit Winterswijk de titel in de A-klasse.

Vera Lensink maakte het succes voor de Winterswijkse Kegelbond compleet door verrassend de vierde plaats te veroveren. De huldiging vond in de avond plaats in kegelhuis Hamaland. Hierbij waren veel supporters aanwezig. Zij werden toegesproken door Gerrit Hendriksen als voorzitter van de Winterswijkse Kegelbond, en Wim Aalderink, wethouder Sportzaken.

Spruijt eindigt dam- competitie als tweede

WINTERSWIJK - Tegen het einde van het damseizoen hebben de meeste dammers de competitie afgerond, maar enkele partijen staan nog op het programma. Deze week kon Kees Spruijt zijn tweede plek veilig stellen. De damtitel zat er dit seizoen niet in voor hem, maar bij een overwinning in zijn laatste wedstrijd van het seizoen zou hij wel the best of the rest te worden in de Winterswijkse damcompetitie. Dit lukte ook: op basis van goed positioneel spel wist hij Augustin Saouadogo te verslaan.

Een andere partij werd ook op basis van goed positioneel spel beslist: in de partij tussen Zeeg Jongkoen en Theo Stoverinck was het Theo die zijn laatste competitiewedstrijd wist te winnen (0-2). Hij eindigt zijn debuutseizoen bij WDV als vierde.

Na de laatste competitiewedstrijd zal er in de laatste clubavonden nog worden gestreden voor de BijHillen-cup, ratingcompetitie en de 30-minutencompetitie.

Prijzenregen voor dansteams Winterswijk

Vanilla Funk. Foto: PR Penta

WINTERSWIJK - Penta Dance Department heeft een succesvol weekend gehad. Op het EK van UDO (United Dance Organisation) in Duitsland hebben de teams goed gescoord. Zondag werden de prijzen in de finales verdeeld. Vanilla Funk heeft in de categorie onder 12 de tweede prijs gewonnen, The Glitch in onder 18 de zesde prijs en het duo Manou & Fleur de 4e prijs in onder 18 voor duo's. In Emmen vond zondag de voorronde KNGU streetdance plaats, Vanilla Fresh, het jongste team van Penta, heeft daar de derde plaats behaald en heeft zich hierdoor geplaatst voor het NK in Ahoy Rotterdamop 24 juni.

Prinsen beste bij Wedvlucht

WINTERSWIJK - PV Gevleugelde Vrienden heeft het afgelopen weekend deelgenomen aan een wedvlucht vanuit Charlevilles Meziers over een afstand van 285 kilometer. Aan dit concours hebben 22 liefhebbers deelgenomen met 434 duiven. De duiven werden gelost op Zaterdag 12 mei om 8.15 uur. De eerste prijsduif was die van E. Prinsen, geklokt om 11.44.13 uur. Met 48 ingezette duiven behaalde hij maar liefst 33 prijzen, waaronder 7 bij de eerste 10. De laatste prijsduif was er om 12.16.54 uur. De top 10 zag er als volgt uit: 1, 2, 3, 4, 5, 6 en 8 E. Prinsen; 7 J.W. Wieskamp; 9 G. Grievink; 10. R. Beestman.

Evi Maris zesde op NK schaken

WINTERSWIJK - Evi Maris van het Winterswijks Schaak Genootschap (WSG) is zesde geworden tijdens het Nederlands Kampioenschap jeugdschaken in de D-categorie. Tijdens het Hemelvaartsweekeinde werd er in Rijswijk drie dagen geschaakt door spelers tot 12 jaar. Elke dag werden er drie partijen gespeeld en elke dag wist de jonge speelster van het WSG twee van die drie partijen te winnen Vooral de winst in de laatste twee rondes was belangrijk om te stijgen op de ranglijst naar een gedeelde vierde plaats met zes uit negen. Dit leverde Evi een fraaie beker op.

Lauri Maris deed ook mee, maar trof het niet door in de laatste twee rondes twee favorieten tegen te komen. Ze finishte op vijf punten en een achtste plaats. Lauri behoorde echter tot de jongste deelnemers in Rijswijk en heeft nog twee jaar voor de boeg in de D-categorie. Dat geldt ook voor clubgenoot Thiemen Dekker (uit Ruurlo). Hij eindigde bij de jongens precies halverwege het veld met 4½ uit 9.

Drie keer goud voor BCW

WINTERSWIJK - Op zaterdag 12 mei was het voor de wedstrijdjudoka's van het Budocentrum weer tijd voor het jaarlijkse Lentetoernooi in Wehl. De eerste judoka's mochten zich, samen met hun coaches, al vroeg melden. Na het opwarmen, volgden diverse pittige wedstrijden. Tycho Heesen, Tim Buil en Senne Vaags wisten een eerste plaats op het podium te halen en mochten een gouden medaille mee naar Winterswijk nemen.

Aanstormende talenten op Seesing Tournament

Ajax is de winnaar van het vijftiende Seesing Tournament in Zieuwent. Foto: PR

ZIEUWENT - Veel jeugdige aanstormende talenten zullen komend Pinksterweekend weer te bewonderen zijn op de velden van RKZVC. De meest talentvolle spelers van Nederlandse en Europese topclubs in de categorie onder 12 jaar zullen zich van hun beste kant willen laten zien. Allen met de hoop om ooit van hun hobby hun beroep te kunnen maken. Veel talentjes zullen afhaken, maar een klein deel zal ooit dat hoogste platform bereiken in binnen- of buitenland.

Nederland komt helaas niet uit op het WK komende zomer, maar Julian Draxler en Leroy Sané speelden ooit met Schalke '04 in Zieuwent in 2005 en 2008 en zullen nu op het hoogst denkbare podium voor hun land Duitsland actief zijn. In 2011 won Ajax het toernooi met een goed spelende Justin Kluivert en een winnende goal van Donyell Malen, die na een avontuur bij Arsenal nu bij PSV speelt. Topscorer van dat toernooi in 2011 werd Ryan Trotman van FC Twente, die in de laatste competitiewedstrijd van deze Enschedese club zijn debuut in de hoofdmacht mocht maken. Zo zijn er verschillende soorten jongensboeken te schrijven en mogelijk gebeurt dit over een jaar of zes, zeven wederom met een aantal spelers die dit jaar mee zullen doen.

Dit jaar zijn Bayer 04 Leverkusen, RSC Anderlecht, Austria Wien, Slavia Praag en Celtic FC de buitenlandse namen en sieren de Nederlandse clubs Ajax, Feyenoord, PSV, FC Twente en RKZVC de poster van het 16e Seesing Tournament.
Bayer 04 Leverkusen doet voor de tiende keer mee en is de enige buitenlandse winnaar tot nu toe in de historie van het Seesing Tournament. RSC Anderlecht (negen deelnames) speelde wel twee finales, maar de tweede plek was het hoogst haalbare tot nu toe. Slavia Praag uit Tsjechië is voor het eerst te gast op sportpark de Greune Weide in Zieuwent. Austria Wien uit Oostenrijk doet voor de tweede keer mee evenals Celtic FC uit het Schotse Glasgow. Bij hun vorige deelname in 2008 eindigden de Schotten als derde en vielen ze niet alleen op door hun goede spel, maar ook door de enthousiaste en luidruchtige aanhang die ze hadden meegebracht.
Vanuit Nederland komt de traditionele top drie met Ajax (12de deelname), Feyenoord en PSV (beide 16de keer) naar Zieuwent. Bij Feyenoord speelt Shaqueel van Persie en mogelijk komt vader Robin ook nog zijn zoon aanmoedigen in Zieuwent. FC Twente komt voor de veertiende keer naar Zieuwent, met Jonah te Fruchte als lokale favoriet. De Mariënveldse doelman speelde voor hij naar FC Twente ging in de jeugd van Mariënveld. RKZVC is de gastheer en de Zieuwentse pupillen zullen versterkt met enkele spelers van Longa'30 en Grol proberen om voor een verrassing te zorgen tegen de profclubs.

Op zaterdag 19 mei zal om 10.00 uur het fluitsignaal klinken voor de eerste poulewedstrijden. De tien ploegen zijn verdeeld over twee poules van vijf teams. In poule EP Groot Zevert strijden Ajax, Feyenoord, RSC Anderlecht, Austria Wien en RKZVC om de drie hoogste posities die recht geven op doorgaan in de finalepoules van zondag. In poule Lurvink Textiel streven PSV, FC Twente, Bayer 04 Leverkusen, Celtic FC en Slavia Praag ditzelfde doel na.
Op zondag 20 mei zal er vanaf 09.30 uur verder gespeeld worden. De drie hoogst genoteerde ploegen van zowel poule EP Groot Zevert als poule Lurvink Textiel gaan in twee groepen van drie ploegen tegen elkaar het strijdperk in. Na twee duels is duidelijk wie de finale mag gaan spelen om 15.15 uur.
De vier laagst geëindigde teams in de beide poules van zaterdag spelen op zondag voor de plekken zeven tot en met tien.

Hair Effects Penaltybokaal
Voorafgaand aan de finale op zondagmiddag zal om 14.00 uur om de Hair Effects penaltybokaal worden gestreden. Van elke ploeg zal één speler trachten zoveel mogelijk strafschoppen te scoren De speler die het langst in de race blijft, krijgt de Hair Effects penaltybokaal overhandigd.


www.seesingtournament.nl

'Hier wil ik ooit heengaan, hier, waar het allemaal voor mij begon'

Martijn Meerdink. Foto: Karin Stronks

De 41-jarige Martijn Meerdink uit Winterswijk heeft een veelbewogen voetbalcarrière achter de rug. Hij speelde bij De Graafschap, AZ en FC Groningen. Met AZ bereikte de rechtsbuiten de halve finale van de UEFA cup. Eén interland heeft de Achterhoeker op zijn naam staan, een vriendschappelijke wedstrijd tegen Ecuador. In 2010 stopte Meerdink met voetballen vanwege een ernstige knieblessure. Hij schreef zich in bij de Kamer van Koophandel als eenmanszaak, kocht een net met ballen en een aantal pionnen en startte met de Martijn Meerdink Voetbalschool.

Hij mijmert: "Waar ik enorm van kan genieten is van het geven van trainingen hier in de Achterhoek, 's morgens vroeg, bij zon of regen, lekker actief buiten met mijn spelertjes en voetballen bezig zijn, daar word ik blij van! Het is hier schoon en rustig, dan denk ik wel eens: hier wil ik ooit heengaan, hier, waar het allemaal voor mij begon."

Als vierjarig jongetje begon Martijn met voetballen bij de 'kabouters' van WVC. Hij weet nog goed: "Ik was helemaal gek van voetbal, ging met de bal naar bed. Later probeerde ik trucjes te leren zoals de bal hooghouden en trainde speciaal mijn linkerbeen, ik ben rechtsbenig inderdaad. Toen ik dertien was mocht ik bij Achterhoeks trots voetballen, De Graafschap. Zo mooi om in het blauw/wit te mogen spelen, echt bijzonder!" De allereerste wedstrijd voor de 'echte' superboeren speelde Martijn Meerdink onder leiding van de markante trainer Frits Korbach.
De Graafschap had destijds een samenwerking met Udinese, een Italiaanse Serie A club. "Udinese, onder voorzitter Pozzo, bood me een contract aan. Mijn vriendin Monique was toen pas achttien, we zijn wezen kijken in Italië en we wilden er voor gaan! Ik had het contract al ter ondertekening mee naar huis genomen toen bij Udinese ineens de hoofdtrainer werd ontslagen. En ik niets meer hoorde van de club. Bizar ja, alles was bijna rond, een bittere pil…" blikt Meerdink terug.

Een paar maanden later tekende Martijn Meerdink bij AZ uit Alkmaar. Hij grijnst: "Dat was in de tijd van Scheringa, ik kon er een hypotheek bij krijgen… Dat hebben we maar niet gedaan, we hebben ons nuchtere gezonde Achterhoekse verstand gebruikt!" Martijn vervolgt: "Ja, en dan kom je daar voor het eerst in de kleedkamer als schuchtere Achterhoeker en daar begint het al. 'Wie ben jij' en 'Waar kom jij vandaan' en dan antwoordde ik 'Ik ben Achterhoeker en speelde bij De Graafschap'. Nou en dan moet je het echt waarmaken… Gelukkig kon ik dat op het veld laten zien! We haalden met AZ Europees voetbal en ik werd in 2005 voor Oranje uitgenodigd. Dat zou een zwarte bladzijde uit mijn leven te worden…"

Vol goede moed begon Martijn Meerdink aan het vijfdaagse trainingskamp met het Nederlands elftal onder leiding van Marco van Basten. Hij herinnert zich: "Je zult het niet geloven maar in de allerlaatste minuut van de allerlaatste training scheurde ik m'n kniebanden af… Huilen en huilen was het, ik was een tijdlang helemaal de weg kwijt. Mijn collega voetballers kregen korte tijd later mooie contracten bij grote clubs zoals Feijenoord en in het buitenland terwijl ik lag te revalideren… Maar ik keerde terug en speelde op 2 september 2006 een interland waarin ik de assist gaf aan Kuijt die het enige doelpunt maakte in die vriendschappelijke wedstrijd tegen Ecuador."

Na AZ speelde Meerdink nog drie seizoenen bij FC Groningen en in maart 2010 stopte hij met zijn betaald voetbalcarrière, vanwege blessureleed. Hij speelde nog een paar seizoenen bij zijn 'oude club' WVC en gooide het roer om. Hij ging van start met Martijn Meerdink Voetbalschool en behaalde zijn TC-2 trainersdiploma. Martijn: "We wonen weer heerlijk in de Achterhoek, dicht bij familie en vrienden, en nu kan ik ook wel eens een biertje drinken. Ik vier zelfs één dag per jaar carnaval met mijn vrouw Monique, zij is een rasechte Groenlose! Onze zoons zijn 'kaaskoppen', allebei geboren in Alkmaar. Ze voetballen allebei bij De Graafschap. Toeval? Ach, misschien zit het wel in de genen. Ik ben in elk geval blij dat ik hier in de Achterhoek m'n voetbalclinics kan geven, hier, waar ik ooit wil 'heengaan'…"

Column

Vierstrooks

Eindelijk was het dan zo ver: voor het eerst reed ik over de weg die de Achterhoek moet opstoten in de vaart der volkeren. De nieuwe N18, die onze regio een veel snellere verbinding met het Twentse achterland moet bezorgen. Nou ja, voor een deel nieuw. Want slechts vanaf het punt waar ons Grolsch werd geboren tot de plek waar het tegenwoordig wordt gebrouwen is een compleet nieuwe weg aangelegd. Wie tussen Varsseveld en Groenlo woont en richting Enschede wil moet zich eerst nog steeds behelpen met dezelfde oude (80 kilometer) weg. Ook hier is de afgelopen jaren wel gewerkt, maar daarbij ging het slechts om een paar cosmetische ingrepen. Het resultaat is er naar. Het oude deel van de N18 ziet er uit als Marijke Helwegen: hier en daar erg strak, maar dat ze zeventig is blijf je zien. Dat zeventig geldt trouwens voor Marijke, de N18 (voorheen S59) is al bijna honderd jaar oud.

Vanaf het moment dat de wegenbouwers begonnen was ik nieuwsgierig hoe de weg (het nieuwe deel tussen Groenlo en Enschede dus) er uit zou gaan zien. Nu, een week na de officiële opening, kon ik het met eigen ogen bekijken. Ja natuurlijk, dat had ook wel eerder gekund, maar dat kwam er gewoon niet van. Net zo min kwam er iets terecht van mijn voornemen om nog een keer op de fiets de nieuwe weg te verkennen. Dat had gekund op de open dag op 1 mei, maar toen was het veel te slecht weer. 's Morgens tenminste. 's Middags klaarde het op, maar toen had ik de kleinkinderen al een middagje doolhof Ruurlo (met pannenkoek) beloofd.

Maar nu reed ik er dan toch. In Groenlo ging de oude N18 heel soepeltjes over in de nieuwe weg. Ik had bijna niet gemerkt dat je plotseling twintig kilometer harder mocht. Gelukkig stond daar dat blauwe bord autoweg.

Met name de laatste twee jaar was het in de spits altijd filerijden in Eibergen. Nu zoefde ik met honderd op de teller het dorp voorbij. Even verder al was de afslag Neede-Haaksbergen. Hier zou ik er af moeten. Maar het ging zo lekker…. Toch nog even verder rijden dan maar?

Dat had ik dus beter niet kunnen doen. Want nog maar net de afslag voorbij kwam ik achter een vrachtwagen te zitten en daalde de teller richting zeventig. Ja, dan zit je dus wel op een autoweg, maar door die gescheiden stroken kun je niet inhalen. Het werd dus een half uur 'kroepen' achter die vrachtwagen. Tenminste, zo voelde het. In werkelijkheid duurde het nog geen tien minuten voor ik er toch langs kon. De laatste tien kilometer is de nieuwe N18 namelijk vierstrooks. Tweebaans, zo u wilt. En daar kun je dus iedereen voorbij, die langzamer dan honderd rijdt. Maar ja, dan ben je al bijna in Enschede.

Het blijft natuurlijk zo, dat je door de nieuwe weg vanuit de Achterhoek veel sneller in Twente bent. En minstens zo belangrijk: ook veel sneller weer terug. En voor de inwoners van Eibergen, het dorp dat door de drukke, oude N18 doormidden werd gesneden, is de nieuwe weg een zegen. Evenals voor de Tukkers in Haaksbergen en Usselo. Maar dat er niet vanaf Varsseveld al een vierstrooks autoweg is aangelegd, dat blijft voor mij niet te begrijpen.

Graven

Zeg je Achterhoek en water, dan denk je aan de riviertjes die door onze regio stromen. Met name natuurlijk aan de Berkel en de Slinge en de Oude IJssel. Maar naast die natuurlijke waterwegen zijn er in de loop der eeuwen door de mensen ook waterlopen gegraven. Grachten bijvoorbeeld, om stadjes als Lochem en Groenlo te beschermen. Maar vooral toch waterlopen ten behoeve van de afwatering.

Die gegraven waterlopen hebben allerlei verschillende benamingen, die samenhangen met de breedte ervan. Dat is in het Nederlands zo, maar zeker ook in het Achterhoeks. Een sloot wordt hier meestal een graven genoemd. Behalve in Lochem en Neede, want daar sprak men van oudsher van een graben. Maar ook het woord götte wordt veel gebruikt, meestal als het om een iets bredere sloot gaat. En dan zijn er weer tal van varianten op die twee, al naar gelang de functie die ze hebben. Je hebt bijvoorbeeld een leigraven, een tochtgraven of een loopgötte. Allemaal bedoeld om overtollig regenwater af te voeren naar de eerste de beste laoke. En dat is dan weer een iets bredere sloot (of een klein beekje). Met stromend water, dat in uiteindelijk in een grotere beek (bijvoorbeeld de Berkel) terecht komt. Maar een scheidgraven, ook wel zwetsloot genoemd, is meer bedoeld als duidbare grens tussen twee grondstukken.

Heb je het over een heel brede sloot, die bovendien over langere afstand het water afvoert, dan spreek je over een wettering. Maar dat woord is alleen in de zuidwestelijke Achterhoek bekend.

Column

Kniepertjes en potdeurmekare

'Doe mij dat maar,' zeg ik tegen de ober, terwijl ik naar het bord op de tafel naast me wijs. Samen met Francesco zit ik op een terrasje in het midden van Italië. Veel meer dan Italiaans spreken ze hier niet. En laat ik die taal nou niet machtig zijn. De ober kijkt me vragend aan. Of ik het zeker weet? Aan de tafel naast me beginnen ze te lachen. In gebrekkig engels leggen ze me uit dat dit trippa is. Pens, dus. Ik knik begrijpend. Ja, ik weet het zeker. Ik hou ervan om streekgerechten uit te proberen.

Ik denk er weer aan als ik op een Spaans terras vientre de cerdo (varkensbuik) bestel en de ober waarschuwt dat het niet uitgebakken, maar heel zacht gegaard is. We nemen het. Ik vind het best lekker, maar ik moet er wel aan wennen. Bij de trippa was het ook zo. Een smaak die ik niet ken. Uiteindelijk staat de structuur me in beide gevallen het meest tegen. En dus eet ik mijn bord niet leeg. Maar ik heb er toch van genoten, omdat het voor mij bij de beleving van de streek hoort. Iets van hun eetcultuur. En de ober, een vriendelijke Spanjaard, die heel trots vertelt dat de wijn uit de buurt komt, maakt de ervaring compleet. Op reis is het voor mij heel logisch om streekgerechten te proeven. Thuis vraag ik me af wat nou typisch Achterhoeks is.

In de Achterhoek zie ik ook steeds vaker streekgerechten verschijnen op de menukaart. Vorig jaar kreeg ik bij het verrassingsmenu van Welgelegen in Groenlo bakbloedworst en balkenbrij. Wát lekker! In de supermarkt zie ik tegenwoordig naegelholt in de koelvitrine liggen. Achterhoekse wijn vinden we al gewoon en er komen steeds meer lokale bieren, zoals Wentersch, Bronckhorster en Nathals.

Slow Food Achterhoek heeft aandacht voor de Achterhoekse eetcultuur. Meer dan tien jaar geleden opgericht door Nel Schellekens en Ria Olijslager. Nel, bekend van restaurant de Gulle Waard in Winterswijk, zet zich in tegen verspilling van eten. Zij kookt van kop tot kont. Ria leerde ik een tijd geleden kennen in het Biotel van Ekoboerderij Arink. Met haar heb ik mooie gesprekjes over het eten van vroeger. Zo houdt ze zich als lid van de Noordelijke Polomologische Vereniging bezig met het behoudt van oude fruitrassen en hoogstamfruitbomen. Van de vele honderden appel-, peren- en pruimenrassen die er ooit waren, worden er nog maar enkelen geteeld. En nu verdiept Ria zich in recepten uit het begin van de 17e eeuw, ingegeven door de Slag om Grolle die in 1627 plaatsvond. Een boeiend onderwerp!

Via Slow Food Achterhoek is het slechts een heel klein stapje naar de Smaakacademie van Maurits Steverdink. De Smaakacademie maakt eeuwenoude kennis toegankelijk en combineert deze met nieuwe kennis en innovatieve technieken. Vakmensen uit de praktijk werken hier samen met AOC-Oost en het Graafschap College om nieuwe smakelijke producten te ontwikkelen en promoten.

Maar wat is nou typisch Achterhoeks? Op nederlands-dis.nl vind ik in ieder geval ook de jan-in-de-zak die mijn moeder vroeger maakte. Zelf kom ik niet veel verder dan kniepertjes en potdeurmekare.

Linda Commandeur

Streekproductenmarkt Lievelde in het teken van theater

LIEVELDE - Vanuit het hele land komen mensen jaarlijks op Tweede Pinksterdag naar Lievelde om de bekende Streekproductenmarkt te bezoeken. De markt startte zo'n 18 jaar geleden met vijf kraampjes en is nu uitgegroeid tot een landelijk aansprekend evenement met duizenden bezoekers.

Door Kyra Broshuis

"Dit jaar hebben we 120 standhouders", vertelt organisator Peter Weenink van Kaasboerderij Weenink. "Vooral sinds de aansluiting van 'Groei & Bloei' is het aantal standhouders enorm gegroeid. Er komen in de Achterhoek steeds meer aanbieders van streekproducten en ze willen allemaal graag hun producten presenteren op onze markt. Creativiteit is ook altijd een aanvullend onderdeel van ons evenement en dit jaar komt daar theater bij."

In het speciaal ingerichte theater, tussen de koeien en kalfjes, is onder andere Peter Eggink te zien. Deze bekende goochelaar geniet internationale faam en won onlangs de 'Merlin Award', de Oscar onder de internationale goochelprijzen. Daarmee werd zijn naam toegevoegd aan de lijst met winnaars als David Copperfield, Siegfried & Roy en Criss Angel. "Eggink zal drie optredens verzorgen, het eerste staat gepland om 12.00 uur", aldus Weenink. Daarnaast kan het publiek genieten van optredens van het bekende PEERtoftheater en van de Grolse dichter Joop Koopmanschap.

Het programma van de Streekproductenmarkt staat bol van de activiteiten. Zo is er muziek van De Twee Freemde mannen, een vogelshow, een oldtimer-sterrit, zijn er historische én nieuwe brommers en fietsen, schilderactiviteiten en is er een speciale kinderplek met onder andere een survivalbaan. De Streekproductenmarkt in Lievelde is een van de grootste markten in zijn soort. "We bieden een hele dag uit voor het hele gezin met creativiteit uit onze regio. Maar de streekproducten zijn en blijven het belangrijkst; daar draait het allemaal om." Met 120 standhouders is de markt groot maar nog niet te vol, zo vindt Weenink. "We hebben zeker nog mogelijkheden om verder uit te breiden. We zitten hier ook nog eens in een evenementengemeente, dus onze markt past perfect in het plan."

De 18de editie van de Streekproductenmarkt wordt gehouden op maandag 21 mei aanstaande, Tweede Pinksterdag, van 10.00 tot 17.00 uur, bij Kaasboerderij Weenink aan de Eimersweg 3 in Lievelde. Dit is op loopafstand van het station Lichtenvoorde-Groenlo. Toegang voor volwassen is 4 euro en voor kinderen in de basisschoolleeftijd gratis. Parkeren is ook gratis.

39 / 40

Gevraagd: Sloopauto s. Vanaf € 50,- en gratis ophalen. RDW-vrijwaring. Contante betaling. Geen APK of schade dit is geen probleem. Autodemontage Verhaegh, Snelliusstraat 34 Winterswijk. 0543-519274

Open tuinen Breedenbroek. Op tweede Pinksterdag geopend voor bezoek Landschapstuin 't Meihuus van Wim en Yvonne Duitshof-Knufing. Ook geopend op korte afstand Van Langen tuin. Geniet van de veelzijdigheid van beide tuinen. Entree € 3,00 /pp/tuin. Meer info: www.mwihuus.nl

Camping zoekt Tourcaravan te koop. Bel: 06-21819821