Contact Zutphen-Warnsveld

7 juni 2018

Contact Zutphen-Warnsveld 7 juni 2018


World Press Photo komt opnieuw naar Zutphen

Jaarlijks trekt de tentoonstelling in de Walburgiskerk Zutphen duizenden bezoekers. Foto: Patrick van Gemert/Zutphens Persbureau

ZUTPHEN – World Press Photo komt opnieuw naar Zutphen met de beste visuele journalistiek van het afgelopen jaar. De allernieuwste tentoonstelling is van 6 tot en met 29 juli te zien in de Walburgiskerk.

De afgelopen jaren bezochten steeds rond de tienduizend mensen de tentoonstelling. Het is de vierde keer dat de tentoonstelling Zutphen aan doet. Een grote groep vrijwilligers spant zich hier elk jaar weer voor in.

In april koos de internationale jury uit 73.044 inzendingen van 4.548 fotografen uit 125 landen de winnende foto van Reinaldo Schemidt uit Venezuela. Hij fotografeerde José Víctor Salazar Balza toen die vlam vatte tijdens gevechten met de oproerpolitie bij een protest tegen president Maduro in Caracas. World Press Photo toont al sinds 1955 de meest indrukwekkende nieuwsfoto's van het jaar voorafgaand aan de wedstrijd. In verschillende categorieën worden winnaars aangewezen alsmede een 'overall' winnaar. Dankzij het werk van deze fotografen blijven heftige gebeurtenissen en misstanden in de wereld niet ongezien. De tentoonstelling bevat niet alleen foto's van hard nieuws, ook van hedendaagse kwesties, mensen, dagelijks leven, natuur, sport, reportage en langetermijnprojecten.

Openingstijden: maandag: 13.00 tot 17.00 uur, dinsdag tot en met zaterdag: 10.30 tot 17.00 uur, zondag: 13.00 tot 18.00 uur. Toegangsprijs: 5 euro. Kinderen tot 12 jaar gratis.

World Press Photo Zutphen wordt georganiseerd door Stichting Zutphen: Doen! en is mede mogelijk dankzij de VIP-sponsors Print2Pack, SOBZ, Achterhoek Nieuws, Rabobank en 1-Alert Flexgroup, en de sponsors Arriva bus- en treinvervoer, Auxzenze ICT oplossingen, Bonsen Reuling accountants-belastingadviseurs, Crystal Park New Media, Dijkman Bouw BV, Eijerkamp Wonen & Slapen, Hampshire Hotels, JPR Advocaten, Qlip, Spar City en Thoma Post makelaars en een subsidie van de gemeente Zutphen.


worldpressphotozutphen.nl

Nieuwe tarieven huishoudelijke zorg

ZUTPHEN - De Zutphense gemeenteraad heeft in januari en februari besluiten genomen over de toekomst van de huishoudelijke zorg. Hierbij zijn nieuwe tarieven tot stand gekomen, in overleg tussen de gemeente en aanbieders, waarbij openlijk over tarifering en kostprijs bepalen werd gesproken. De tarieven van de gemeente aan de zorgaanbieders worden voor Huishoudelijke Hulp 1 (HZ1) 25,80 euro per uur en voor Huishoudelijke Hulp 2 (HZ2) 28,80 euro per uur. Deze tarieven zullen met terugwerkende kracht vanaf april 2018 gehanteerd worden.

Vanaf 1 september worden nieuwe overeenkomsten (drie jaar geldig) gesloten met aanbieders van huishoudelijke zorg. Samen met de aanbieders wordt de aankomende drie jaar gewerkt aan een innovatieagenda om innovatie te bevorderen en kwaliteit van zorg hoog te houden. Daarnaast stimuleert de gemeente de ontwikkeling van werknemerscoöperatie(s) met de intentie dat na afloop van de overeenkomst de huishoudelijke zorg wordt uitgevoerd door één of meerdere werknemerscoöperatie(s).

Ralf Wijland is de Held van Eefde 2018

EEFDE - Afgelopen donderdagavond was de spanning in Eefde om te snijden. In een tropisch warme feesttent is Ralf Wijland de winnaar geworden van de zangtalentenwedstrijd Helden van Eefde.

Volgens de jury had hij van alle acts het beste optreden verzorgd. Wijland zong het nummer Sweet Home Chicago in de versie van Blues Brothers van en mag zich nu een jaar lang de Held van Eefde noemen.

Lees verder op pagina 7

De winnaar Ralf Wijland ontvangt uit handen van Gerrit Snellenberg de felicitaties. Foto: Pascale Drent

Aandacht groenbeheer

Een nieuw Zutphens college. Een beter moment om een natuurvisie te presenteren is niet denkbaar. Ecologen André Janssen en Dolf Logemann vragen om verbetering van het groenbeheer en meer biodiversiteit in Zutphen.

B 3

Honderden bomen Witte Lint Zutphen moeten direct gekapt worden

Honderden bomen Witte Lint Zutphen moeten direct gekapt worden

ZUTPHEN - De Perenprachtkever blijkt zeker 260 bomen van het Witte Lint in Zutphen (N348) dusdanig te hebben aangetast dat deze meteen moeten worden gekapt. De verwachting is dat het aantal bomen oploopt tot 500 of meer. De bomen die niet zichtbaar aangetast zijn, worden preventief behandeld met knoflookextract en de komende weken gemonitord en indien nodig alsnog gekapt. In het najaar wordt besloten of en hoe het Witte Lint hersteld kan worden. De eerste kap is dinsdag 5 juni gestart en duurt ongeveer een week. De N348 wordt afgezet met dynamische systemen en waar nodig worden verkeersregelaars ingezet.

Het verkeer op de N348 en aansluitende wegen wordt gewaarschuwd via dynamische wegafzettingen en indien nodig worden verkeersregelaars ingezet. De aangetaste bomen worden versnipperd en verbrand om verdere besmetting te voorkomen. Deze aanpak is vergelijkbaar met de aanpak van de Essentaksterfte. Voor het kappen is geen kapvergunning nodig noch is er een compensatieplicht. Belangengroepen zoals de Bomenstichting en de gemeente Zutphen en Lochem zijn ingelicht over de noodzakelijk kap en verdere preventieve maatregelen aan de andere bomen. De eerste kap duurt ongeveer 5 werkdagen.

Knoflook
De Perenprachtkever begint zijn leven als eitje dat wordt afgezet onder de schors van de boom. Daar ontwikkelt het zich tot larve, verpopt en vliegt uit als kever. Dit is te zien aan de vlieguitgangen in de boom. Met knoflookextract wordt de schors ingesmeerd van bomen waar geen of heel weinig uitvlieggaten zijn. De bomen zagen er afgelopen twee jaar bij inspecties en onderhoud gezond en vitaal uit. Nu blijkt echter dat de kever zich intussen heeft genesteld in een deel van de bomen. Mede door het warme weer vliegt de kever nu massaal uit. Een deel van de bomen, vooral bij Eefde ziet er al zeer slecht uit.

Toekomst van het Witte Lint
Het Witte Lint is een zogenaamd natuurkunstwerk. De wit bloeiende schuinstaande meidoornrij van 1177 bomen verwijst naar de vlechthagen in dit gebied en vormt samen met andere witte elementen een geheel. De intentie van de provincie is om het kunstwerk te herstellen indien mogelijk, misschien in een andere vorm. Over de toekomst van het Witte Lint wordt in het najaar een besluit genomen als duidelijk is hoe vitaal de overige bomen zijn.

Kosten
De kosten van de schade door de Perenprachtkever zijn nu nog niet bekend. Dat wordt duidelijk als bekend wordt hoeveel bomen definitief gekapt moeten worden en hoe het mogelijk herstel van het Witte Lint eruit gaat zien.

Witte Lint

"Zijn die bomen nou al eens wit geweest?" vraag ik aan degene die achter het stuur zit. Hij haalt zijn schouders op en zegt dat ze een week of wat geleden wit zijn geweest. Verdorie, heb ik dat gemist! Is het Witte Lint eindelijk wit, heb ik dat niet gezien. Toch jammer.

Afgelopen week las ik in deze krant dat de Perenprachtkever heel veel bomen heeft aangetast en dat de nog niet aangetaste bomen behandeld gaan worden met knoflookextract. Wat ik dacht? Dat de redactie van deze krant een feestje heeft gevierd en dat dit artikel was geschreven onder invloed van de nodige alcoholdampen. Echt.

Perenprachtkevers op meidoorns?? Knoflookextract op bomen??

Het artikel bleek echter heel nuchter te zijn geschreven en nog waar te zijn ook. Tweehonderdenzestig bomen gaan er gekapt worden. Omdat die perenprachtkever er gangenstelsels in vreet. Ik had nog nooit van het beest gehoord. Beest ook niet van mij waarschijnlijk. Maar door z'n naam zou ik het beestje verwachten in boomgaarden vol met sappige peertjes. Niet in een enorme rij meidoorns. Nieuwsgierig als ik ben zoek ik op Google naar hoe het beest eruit ziet. Ook door z'n naam verwacht ik een heel mooi kevertje. Nou valt te twisten over smaak, maar het langwerpige bruine kevertje wat ik op mijn scherm zie, vind ik niet prachtig.

Maar ik moet toegeven, het beest heeft stijl. Want ze zijn niet in zomaar een willekeurig rijtje meidoorns gaan zitten. Nee, in een 1,6 miljoen kostend kunstproject. Het beestje heeft ook lef. Want probeer maar eens om in het Rijksmuseum een schilderij van 1,6 miljoen euro aan te raken. Alarmen gaan af en de suppoost zal meteen in actie komen en u het museum uitgooien. Proberen om er een hap van te nemen of iets met voortplanting te doen in het Rijksmuseum, dat gaat nooit lukken. Deze kevertjes wel hoor. Al maanden als het niet langer is. Dus ondanks al dat geld wat het gekost heeft en nog gaat kosten, ik kan die kevertjes wel waarderen. Ze hebben lef.

Voor die bomen is het wel sneu natuurlijk. Ben je al scheef opgegroeid, word je nog opgegeten ook. En geruimd dus. De overige bomen gaan ingesmeerd worden met knoflookextract. Daar schijnt die perenprachtkever niet van te houden. Ik ook niet. Dus bij deze vergaat mijn kans om ooit aan een 1,6 miljoen kostend kunstwerk te likken. Wie er ook niet van knoflook houden? Vampieren. Dus als Zutphen straks omringd is met een knoflooklucht, is de stad wel vampiervrij. En dat allemaal dankzij die perenprachtkever. Ze zouden een kunstwerk verdienen…

Zutphense ecologen: 'Stad floreert bij beter groenbeheer'

Ecologen André Jansen en Dolf Logemann. Foto: Alize Hillebrink

Zutphense ecologen: 'Stad
floreert bij beter groenbeheer'

ZUTPHEN - Een nieuw Zutphens college. Een beter moment om een natuurvisie te presenteren is niet denkbaar. Ecologen André Jansen en Dolf Logemann vragen om verbetering van het groenbeheer en meer biodiversiteit in Zutphen. De twee bevlogen professionals werkten naast hun fulltimebaan als ecoloog volledig Pro Deo aan het groendocument.

Door Alize Hillebrink

De visie vormt een voorschot op de ambitie van het nieuwe college voor meer biodiversiteit. Dat het groendocument tot stand is gekomen in samenwerking met medewerkers van diezelfde gemeente is niet alleen uniek maar heeft tegelijkertijd ook een groot voordeel. Stadsecoloog Hella Helsdingen, gemeentesecretaris Boy Janssen en Hoofd Groenbeheer Jaap Verhagen droegen hun expertise bij aan de realisatie. Wethouder Annelies de Jonge noemt het "een mooi voorbeeld waarbij overheid en inwoners de groene handen ineenslaan" en gaat binnenkort met de initiatiefnemers aan tafel "om te zien hoe nu verder".

De notitie is een vervolg op de verschijning van het boek de 'De Wilde Planten in en om Zutphen' dat in 2017 verscheen en waarin André Jansen het voorwoord schreef. "Bij de boekpresentatie had ik een ongelooflijk leuk gesprek met gemeentesecretaris Boy Janssen," vertelt Jansen enthousiast. "Ik sprak met hem over wat er allemaal door ondeskundig beheer en gebrek aan aandacht in Zutphen verloren is gegaan. Ook over het belang van behoud van wat Zutphen nog heeft. Tot mijn verbazing ging de volgende ochtend vroeg al de telefoon. Het was Boy Janssen, of we een afspraak konden maken."

Een mooie ingang. "Tja, als je iets wilt bereiken kun je het best beginnen met een goede samenwerking," zegt Logemann. Jansen: "Onze insteek bij het opstellen van de visie was: Hoe kunnen we de gemeente helpen om ons waardevolle groen beter te beheren?" Logemann: "Vanuit verschillende Zutphense natuurorganisaties is er onvrede over het beheer. Ook het vorig jaar door de Zutphense samenleving aangeboden Blauwboek getuigt hiervan. Het staat vol met ecologische knel- en verbeterpunten. Wij beschouwen ons als vertegenwoordigers van de Zutphense natuurorganisaties."

Wat is een natuurvisie? Logemann: "In een natuurvisie geef je aan hoe je op de lange termijn om wil gaan met de natuur in en om Zutphen. Denk bijvoorbeeld aan het orchideeënveldje bij de Kaardebol, de gierzwaluwen in de binnenstad of de weidevogels langs de IJssel. Een visie van de gemeente op groen was er al in de vorm van de Groenatlas, maar plekken met bijzondere natuurwaarden worden daar niet in genoemd en niet beschermd."

Geen visie zonder ambitie. Logemann: "Dat klopt. Onze belangrijkste ambities zijn dat de bijzondere natuurwaarden worden meegewogen in besluiten en bij ruimtelijke ingrepen. Ten tweede dat er bij het dagelijkse groenbeheer rekening wordt gehouden met de ecologische waarden van een gebied. Dat betekent bijvoorbeeld rekening houden met het broed- en bloeiseizoen en het groen voortaan vlinder- en bijvriendelijk beheren. Ons derde doel is natuureducatie. We willen dat kinderen en jongeren zich meer bij de natuur betrokken gaan voelen. Wie de natuur waardeert, krijgt ook oog voor de bescherming van de groene leefomgeving. Concreet stellen we voor om net als in veel andere gemeenten in de gemeente Zutphen 1 euro per inwoner voor natuur- en milieueducatie in te zetten. Dat zou een mooi begin zijn."

Dat vraagt wat van de gemeente. Jansen: "Een andere cultuur. Een nieuwe automatische piloot ontwikkelen. Procedures, checklists en richtlijnen incorporeren. Alleen dan krijg je het tussen de oren. Ook het opleiden van mensen die verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van het dagelijks groenbeheer. Het zal het werk uitdagender maken. Personeel zal het leuker vinden omdat het om maatwerk gaat. Meer nadenken, minder op de automatische piloot.

Wat is de winst? Jansen: "De stad floreert erbij! Het gaat om de totale atmosfeer van de stad. Onze drijfveer is de kwaliteit en de aantrekkelijkheid van stad en ommeland vergroten. Meer diversiteit."

Wat moet er nu als eerste gebeuren? Logemann: "Een update van de Natuurwaardenkaarten uit 2013, kosten: tienduizend euro. Een laag bedrag omdat het in samenwerking met deskundige inwoners gerealiseerd kan worden. Ten tweede de oprichting van een Steungroep Natuur en Ecologie vanuit de samenleving voor het gemeentelijk groenbeleid.

De ecologen hopen dat de gemeente de uitgangspunten uit de visie zal overnemen. Jansen: "En dat we er gezamenlijk naar streven dat de natuur er per saldo niet op achteruit, maar juist op vooruit gaat."

Voor wie de visie wil lezen, kijk op www.knnv.nl > afdeling Deventer > natuurvisie Zutphen.

Oosterberg na 125 jaar Koninklijk

Burgemeester Annemieke Vermeulen (l.) met algemeen directeur Flip Oosterberg en zijn zus, aandeelhouder Eldine Oosterberg. Foto: Pascale Drent

ZUTPHEN – Het jubileumfeest ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van elektrotechnische groothandelsmaatschappij Oosterberg op 2 juni werd onverwacht opgeluisterd met een bezoek van de burgemeester van Zutphen, mevrouw Vermeulen. Namens Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander heeft zij het familiebedrijf het predicaat 'Koninklijk' toegekend en de bijbehorende oorkonde overhandigd aan algemeen directeur Flip Oosterberg. Het bedrijf, met hoofdkantoor in Zutphen, landelijk distributiecentrum in Apeldoorn en 20 vestigingen verspreid over heel Nederland, één van de grootste en landelijk opererende elektrotechnische groothandelsmaatschappijen van Nederland, mag zich voortaan 'Koninklijke Oosterberg' noemen.

De directie, medewerkers en overige aanwezigen in de Oosterberg Buitensociëteit van Theater de Hanzehof waren compleet verrast door deze koninklijke erkenning. Flip Oosterberg, algemeen directeur en vierde generatie ondernemer: "Dankzij de inzet van onze medewerkers, de betrokkenheid van onze partners en bovenal door het vertrouwen van onze klanten, vieren wij dit jaar ons 125-jarig bestaan. Dat het Koning Willem-Alexander heeft behaagd om ons vandaag dit predicaat toe te kennen, ervaren wij als een grote eer en verguld ons met trots."

Hij deed de toezegging dat Koninklijke Oosterberg haar jubileumslogan 'aangesloten op de toekomst' meer dan waar zal maken. "Recente investeringen in de mechanisatie en robotisering van ons landelijk distributiecentrum in Apeldoorn onderstrepen dat", sprak Flip Oosterberg. Hij sloot zijn toesprak af met een dankwoord aan de Burgemeester van Zutphen, mevrouw Vermeulen. Zij was zichtbaar trots op Koninklijke Oosterberg.

Jubileumfeest
Bijna 500 medewerkers en gasten waren aanwezig op het jubileumfeest in Theater de Hanzehof te Zutphen. De directie van Oosterberg had speciaal voor hen een zeer gevarieerd middagprogramma samengesteld met onder meer een op Oosterberg afgestemde stadswandeling. Deze leidde langs bijzondere plekjes in deze fraaie Hanzestad waar men – letterlijk en figuurlijk – even stil stond bij de Beukerstraat 45.
Hier opende overgrootvader Oosterberg zijn pianohandel waarmee hij de basis legde voor het familiebedrijf. Het avondprogramma begon met een speciaal theaterprogramma voor en door Oosterbergers met als titel 'Oosterberg Got Talent'. Na de feestelijke uitreiking van het predicaat 'Koninklijk' werd het feest knallend afgesloten met een optreden van Frans Bauer en Miss Montreal.

Sinds 1893
Bijna 125 jaar geleden startte de eerste generatie Oosterberg een piano- en orgelhandel in Zutphen. In de jaren '20 werd Oosterberg distributeur van Philips en breidde de handel zich uit naar radio's, televisies en huishoudelijke apparatuur. Het specialisme elektrotechniek ontstond in de jaren '70, toen installatiematerialen aan het assortiment werden toegevoegd. Halverwege de jaren '80 veranderde Oosterberg van strategie en richtte zij zich exclusief op elektrotechniek. Deze koerswijziging tekende de opmars van Oosterberg naar een succesvolle toekomst.

Nu 125 jaar later
In het jaar 2000 kwam de vierde generatie, directeur Flip Oosterberg, aan het roer. Anno 2016 biedt Oosterberg met 20 vestigingen landelijke dekking en is als elektrotechnische groothandelsmaatschappij uitgegroeid tot een van de belangrijkste spelers op de Nederlandse markt. Met een nieuw en gerobotiseerd landelijk distributiecentrum in Apeldoorn en haar ambitieuze plannen voor de toekomst is Oosterberg klaar voor het volgende succesvolle hoofdstuk in haar geschiedenis.

Rally brengt 15.000 euro op voor stichting Spieren voor Spieren

Rotary Gorssel voorzitter Harry Top reikt de cheque van 15.000 uit aan Iker de Joode (12), die hem namens de Stichting Spieren voor Spieren in ontvangst nam. Foto: PR

GORSSEL - De Spieren voor Spieren Rally wordt elk jaar populairder. De vierde editie van de rally, georganiseerd door Rotary Gorssel, bracht zaterdag een recordaantal van 62 equipes aan de start. De opbrengst voor onderzoek naar spierziekten bij kinderen kwam, mede dankzij de bijdragen van veel sponsoren uit de regio, uit op 15.000 euro.

De sportieve en zeer uitdagende tocht voerde voor het eerst niet door De Achterhoek en Twente, maar over de prachtige groene Veluwe. In totaal reden de deelnemers in totaal zo'n 160 kilometer. Onder de deelnemers was een groot aantal klassieke en exotische auto's, waaronder talloze cabrio's. Populair waren de Porsches (7) en de klassieke Alfa Romeo's (5) en ook Jaguar (5) was goed vertegenwoordigd. Twee Ferrari's en tientallen 'young classics' maakten het rijdersveld compleet. De grootste blikvanger was de Bugatti 35B van équipe Klopper/Spiele, die zonder snelheidsmeter of kilometerteller meedeed aan de rally.

De winst in de sportklasse was voor André de Groot en Gonny Vijn in een Saab 9-3 Cabrio, de toerklasse werd gewonnen door vader Edwin en zoon Jasper Geurts (met 14 jaar de jongste winnende navigator in de geschiedenis van deze rally), in een Alfa Romeo 2000 GTV. De jeugdklasse werd gewonnen door Jelle en Manon Pothoven in een Austin Healey 3000.

De winnaars van de Spieren voor Spieren Rally. Foto: PR
Winnaars van de Spieren voor Spieren Toerklasse. Foto: PR

Tot de bijzondere genodigden bij de prijsuitreiking behoorde de familie De Joode uit Hattumerbroek. De twaalfjarige Iker de Joode heeft een spierziekte; samen met zijn ouders legde hij de deelnemers en het publiek van de rally uit hoe zijn leven met de ziekte eruitziet en dat de opbrengst van de rally goed terecht komt.

Lente Bazaar Vrije School

ZUTPHEN - Op zaterdag 9 juni vindt bij basisschool de Berkel tussen 11.00 en 16.00 uur de BerkelBazaar plaats. Er zijn allerlei activiteiten in de school en op het plein aan de Henri Dunantweg 4. Er komen kraampjes met handgemaakte snuisterijen, er komt een boekenmarkt en een kringloopbeurs. Er is een poppendokter en veel stoere activiteiten. Verder is er een restaurant met zelfgemaakt lekkers en er is live-muziek. Er is pottenbakken, zelf muziek maken en nog veel meer.

Eind juli laat gemeente weten met welke zorgaanbieders zij gaat werken

Vervolg van VP

ZUTPHEN - De cliënten die huishoudelijke hulp ontvangen, zijn eind april per brief geïnformeerd over de nieuwe overeenkomsten. Daarbij kregen zij ook de uitnodiging om deel te nemen aan een klankbordgroep. Het is de bedoeling dat in deze groep de ervaringen worden uitgewisseld en verbeterpunten rondom de huishoudelijke hulp besproken worden. Binnenkort zal deze klankbordgroep van start gaan.

Planning
Aanbieders hebben tot 23 juli de mogelijkheid om in te schrijven. Tussen 23 en 30 juli wordt bekend gemaakt met welke zorgaanbieders de gemeente Zutphen een overeenkomst aangaat.

Volop activiteiten tijdens Oranjefeest Leesten-Warken

WARNSVELD - Op vrijdagavond 8 en zaterdag 9 juni is het weer tijd voor het Oranjefeest Leesten-Warken op het terrein t Holtslag, Geesinkweg 2 in Warnsveld. Net als andere jaren weer een afwisselend programma met cabaret van Knoef, muziek van de band New Vintage en vogelschieten en andere volksspelen op zaterdag. Aanvang vrijdagavond is 20.00 uur, zaterdag begint het programma om 13.30 uur.

De vrijdagavond programmering zal evenals vorig jaar bestaan uit Achterhoeks cabaret van Erik en André Knoef van cabaretduo Hoe?Zo! dat om 20.30 uur begint. Met conferences, sketches, gedichtjes en liedjes willen ze het publiek aan het lachen maken. Aansluitend vanaf 21.30 uur zal New Vintage optreden, een coverband die zich vooral richt op muziek uit de jaren '50/'60, maar ook hits van voor en na die tijd komen aan bod.

Zaterdagmiddag 9 juni zullen er op 't Holtslag weer vele leuke activiteiten plaatsvinden, namelijk de volksspelen, vogelschieten, schijfschieten en ringsteken. Om 13.30 uur zullen de kinderen de schutterskoning van vorig jaar met veel geluid en bombarie binnenhalen. Daarna begint het vogelschieten. Zal Jan Berenpas zijn titel gaan prolongeren of krijgt het Oranjefeest een nieuwe koning? Jorn Kappert zal zijn titel verdedigen bij het jeugdvogelschieten.

Feest binnenstadgezinnen: Kids Up

ZUTPHEN - Op zaterdag 9 juni tijdens Kids Up kunnen binnenstadgezinnen zich uitleven bij verschillende sportactiviteiten. De festiviteiten vinden plaats van 14.00 tot 17.00 uur aan de Bult van Ketjen in Zutphen. Deelname aan het festijn is gratis. Elkaar ontmoeten, lekker actief bezig gaan, versnaperingen en gezelligheid, daar draait het deze Kids Up om. Er is een hoge klimwand, waar kinderen (onder begeleiding) tegenop kan klauteren. Verder kunnen ze meedoen een workshop streetdance, aan de slag met muziyoga en zijn er verschillende spellen waarmee een beloning te verdienen valt. Ook wordt een estafette gehouden en is er een springkussen. De volwassenen kunnen meedoen of relaxen met een kop koffie of thee.

Gospelkoor verzorgt Koffieconcert

Gospelkoor Inspiration uit Vorden. Foto: PR

EEFDE - Het laatste koffieconcert van het seizoen in de kerk in Eefde wordt op 10 juni gegeven door het gospelkoor Inspiration uit Vorden. In Eefde zingt het koor 10 Engelstalige liederen waaronder 'The world's been a-waitin so long', 'There is a redeemer', 'Because we believe' en tenslotte 'Agnus Dei'. Zoals gewoonlijk staat de koffie klaar om 11.15 uur, waarna het concert in de Eefdese kerk aan de Schurinklaan 1 om 11.30 uur begint. De toegang is vrij, er is een collecte bij de uitgang.

Het gezelschap bestaat uit bijna dertig zangers en zangeressen en begon in 1975 onder de naam Interchrist. Met de komst in het jaar 2000 van de huidige dirigent Piet Piersma veranderde de naam in het tegenwoordige Inspiration. Niet alleen het koor begon in 1975, datzelfde geldt ook voor de loopbaan van de dirigent die dit jaar 43 jaar leiding geeft aan verschillende koren. Er wordt regelmatig opgetreden in de omgeving met liederen die meerstemmig a capella dan wel met orkestband worden uitgevoerd.


Dichters

Als ik een workshop geef, wil ik graag met voorbeelden laten zien wat er met poëzie gedaan kan worden en wat poëzie kan betekenen. Niet alleen de letterlijke betekenis, maar ook ritme, muzikaliteit, rijm of juist geen rijm, verrassende vondsten en meer van dat. Natuurlijk laat ik dan ook wat gedichten zien van de dichters die ik bewonder of van gedichten die mij aanspreken en ben dan erg benieuwd wat de volgers van de workshop vinden en waarom. Zo kan het zijn dat mijn favoriete dichter of gedicht helemaal niet goed gevonden wordt en dat vind ik mooi, zeker als verteld wordt waarom dat zo is. Poëzie is persoonlijk en smaken verschillen.

Toen Hans Klinge mij zijn gedicht Figuren in het zand opstuurde moest ik denken aan de bundel En Jezus schreef in het zand van Gerrit Achterberg. En laat dat nou een van mijn favoriete dichters zijn!

Figuren in het zand

Als sporen van een andere tijd zie ik ze gaan, los van mij.
Hun woorden verdwijnen in de grijze mist, zonder te horen
wat ze zeggen, duw ik ze weg naar het niets, waarheen dan?
Dat grijpt mij aan, nog steeds grijpt mij dat aan.

Als alle tijd die is geweest zou kunnen blijven en
altijd zou kunnen zijn om te vinden wat er leeft in mij.
Wat er wil zijn, bevroren emotie, krakend van pijn
en toch zo stil, het risico mezelf te zijn en blijven

Toestaan aan mijzelf te behoren en mij over te geven.
Aan de adem, aan het licht, aan de zon, aan de hemel
aan de omgeving, aan het moment, aan de mensen
aan het zien, aan het zijn, aan de liefde en aan het leven.

Turbulente golven van energie, ritme en dans.
Stromen door mijn lichaam, komen samen in mijn hart.
Het stof dat meewaait met de wind komt neer op het strand.
Alwaar ik staar naar de figuren in het zand, figuren in zand.

Hans Klinge

Muziekleerlingen laten van zich horen in 't Atrium

ZUTPHEN - Op zaterdag 9 juni wordt er een muziekdag gehouden in 't Atrium door FttP muziekeducatie. Vanaf 10.30 uur zijn er optredens van kinderkoortje Bloeminis, vocalisten van Fleur Tolman om 10.50 uur, Vocalgroup Inner Voices om 12.00 uur, gitaristen van Frank Ong-Alok om 12.30 uur en gitaargroep Strings Attached om 13.00 uur. De toegang is vrij en een vrijwillige donatie is welkom. 't Atrium ligt aan de Martinetsingel 19 in Zutphen.

Marktconcert met muziek van Purcell, Sweelinck en Bach

ZUTPHEN - Countertenor Gerben van der Werf en organist Niels Adema verzorgen op zaterdag 16 juni het marktconcert in de Walburgiskerk te Zutphen. Het vrij toegankelijke concert begint om 12.00 uur. N afloop wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd. Op het programma van dit concert staat muziek van o.a. Henry Purcell (1659-1695), Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621) en Johann Sebastian Bach (1685-1750) .

Countertenor Gerben van der Werf ontwikkelde op jonge leeftijd enthousiasme voor klassieke muziek. Op twaalfjarige leeftijd maakte hij zijn operadebuut als Erste Knabe in Die Zauberflöte. Nu, 16 jaar later, na een universitair diploma in natuur- als scheikunde, heeft hij zich vol op de muziek gestort. Sinds 2014 studeert Gerben aan het conservatorium in Utrecht. Daar studeert ook organist Niels Adema bij Reitze Smit, nadat hij dat eerder deed bij Toon Hagen in de Grote of Sint Michaëlskerk te Zwolle. Hij is muziekdocent aan verschillende middelbare scholen en organist in Kampen.

Kunst en Cultuur

Column

Vervelende zwartmakerij

Het is maar een klein berichtje op welgeteld één lokale nieuwssite. De Stichting Bewoners Belangen Oude Bornhof organiseert een burgerpeiling om gemeenteraadslid Gijs Peterhoff uit zijn functie te zetten. Waarom deze actie, waarom moet Peterhoff weg? En waarom deze zwartmakerij? Wat speelt zich allemaal af in de duistere krochten van misschien wel het mooiste hofje van Zutphen?
Een jaar of vier geleden was er volop discussie over de toekomst van de koffiekamer van de Born. Op deze plek in het Oude Bornhof dronken oudere buurtbewoners sinds jaar en dag gezamenlijk koffie. Erg gezellig, maar economisch gezien niet haalbaar. Subsidie hield de koffiekamer op de been. En met de bezuinigingen daarop kwam het einde in zicht. De verhuurder 'Wijnhuisfonds' en de gemeente verleenden toestemming en vergunning om op deze plek commerciële horeca met een bescheiden terras te realiseren. De Stichting Bewoners Belangen was tegen, maar verloor de strijd.

Vier jaar later, anno 2018 bestiert kersvers raadslid Gijs Peterhoff deze horecagelegenheid met de naam Genietcafé aardig succesvol. Maar Gijs maakte een paar domme fouten. Op zijn website stonden een paar verzonnen bedrijven in binnen- en buitenland. Een scherpe journalist van de Stentor legde de verzinsels bloot en zeer kritische krantenartikelen volgden. Het verse gemeenteraadslid moest diep door het stof, maar een paar weken later is de meeste kritiek geluwd.
Tot deze toch wel bijzondere enquête van de bewonersstichting van het Oude Bornhof. Drie bestuursleden staan er vermeld op de website. Slechts eentje kan ik vinden in het telefoonboek. Ik besluit maar eens te bellen. 'Een peiling van onze stichting over het aftreden van Gijs Peterhoff als raadslid? Nee, u moet zich vergissen. Ik ben bestuurslid en weet van niets.' Dan maar even bellen met bestuurslid twee. 'Tja, ik vind wel iets van Peterhoff, maar een enquête over zijn persoon komt mij niet bekend voor. Daar hebben we als stichtingsbestuur nooit over gesproken.' Dat is vreemd, twee van de drie bestuursleden weten helemaal niet waar de stichting zich mee bezighoudt. Als laatste bel ik voorzitter Hendrik. Ah, hij heeft wel van de burgerpeiling gehoord. Nog sterker, hij heeft de peiling zelf opgezet. Om een of andere reden niet namens zichzelf, maar namens de hele stichting. Wat moeten andere bestuurders daar nu van denken? Bijzonder.
En na vele gesprekken kom ik tot de conclusie dat er bij de voorzitter nog veel frustratie zit over het besluit van het Wijnhuisfonds en de gemeente om de koffiekamer om te bouwen naar het Genietcafé. En daarvoor moet ondernemer Peterhoff nu bloeden. Dat is jammer, want het vredelievende Genietcafé past prima in deze karakteristieke omgeving. En die zwartmakerij in enquêtevorm is niet gepast. Samen een kopje koffie drinken op het gezellige terras lijkt mij veel beter.

Campagneteam 'Rijden Zonder Invloed' bij Verkeersschool Voskamp

WARNSVELD - De campagne 'Rijden Zonder Invloed' heeft als doel om rijden onder invloed van alcohol, drugs en medicijnen - en de gevolgen daarvan - sterk te verminderen. Op 11 juni komt het campagneteam naar Warnsveld om leerlingen van Verkeersschool Voskamp bewust te maken van de gevaren van alcohol- en drugsgebruik in het verkeer. Het campagneteam zal een theorieles overnemen van de rijschool en gaat op een interactieve wijze het gesprek aan over alcohol en drugs in het verkeer. Op deze manier willen zij toekomstige bestuurders bewust maken van de gevaren van rijden zonder invloed. Gedurende de les mogen deelnemers ook alcohol- en drugsbrillen opzetten om zelf eens te ondervinden hoe gevaarlijk rijden onder invloed nu echt is.

Taxateur Arie Molendijk in Warnsveld

WARNSVELD - Denkt u een zeldzaam boek, handschrift, (staten)bijbel, een oude (handingekleurde) atlas in uw bezit te hebben of documentatiemateriaal uit de oorlog, foto's, ansichtkaarten of prenten? Schroom niet langs te komen vrijdag 15 juni van 13.00 tot 16.00 uur in 't Warnshuus voor een taxatie bij de bekende taxateur Arie Molendijk uit Rotterdam.

Meer dan 1700 taxaties heeft hij inmiddels op zijn naam staan. De taxaties die hij verricht, zijn gebaseerd op de opbrengsten van vergelijkbaar materiaal op recente veilingen. Jarenlang werkt hij samen met de Vrije Universiteit, de Koninklijke Bibliotheek en overheidsinstellingen. Regelmatig wordt hij gevraagd kostbare bibliotheken te taxeren voorafgaand aan een veiling. De taxaties vinden alleen plaats op onze taxatiedagen, dus niet via foto's of aan huis. Kosten voor een taxatie zijn 5 euro per 5 tot circa 10 boeken, waaronder ook series als 1 item bedoeld worden. De kosten van taxatie van grotere partijen/bibliotheken, die meer tijd in beslag nemen, variëren van 25 tot 50 euro. U krijgt altijd alle aandacht en uitleg.

Eerste plaats voor beachduo Lieke ter Mul en Loes Henrix

WARNSVELD - Nadat het beachduo Lieke ter Mul en Loes Henrix al op het meisjes B toernooi in Arnhem een derde prijs in de wacht hadden gesleept, werd afgelopen weekend op het beachtoernooi in Bredevoort een mooie prestatie neergezet.

Tegen het jongensteam Tom van der Ent/Joa Dellemijn werd op overtuigende wijze met 21-13 en 21-15 gewonnen. De wedstrijd tegen Meike Dellemijn/Meike Voordouw werd een spannende 1-1 waarbij het puntenvoordeel ten gunste van het Warnsveldse duo was. In de afsluitende partij tegen Marit Lettink/Minke Hoge Bavel gingen beide teams gelijk op en eindigde de wedstrijd in een gelijke stand 1-1 waarbij opnieuw het puntvoordeel voor WSV was. Met de 4 punten score werd de eerste plek op het toernooi zeker gesteld. De ploeg die getraind wordt door trainer Dick van Slooten is trots op de meiden: "Ze zijn op nul begonnen en we trainen elke week, je ziet de ploeg vooruit gaan".

Geen podiumplekken maar wel ervaring rijker

WARNSVELD - Afgelopen zaterdag 2 juni streden in Doetinchem een aantal dames van WSV om een ereplekje in de regiofinales zesde divisie. Onder leiding van Lisanne Ruegebrink deden de volgende dames mee.

Bij de Jeugd 1 - D3 werd Demi Slapman werd 27ste (Sprong: 11,700; Brug:12,200; Balk: 8,250; Vloer: 10,700; Totaal: 42,850) en Ezra de Bruin behaalde de 28ste plaats (Sprong: 11,825; Brug: 10,850; Balk: 9,300; Vloer: 10,300; Totaal: 42,275). Onder de Jeugd 2 - H eindigde Noor Beser als 19de (Sprong: 8,425; Brug: 9,400; Balk: 9,300; Vloer: 10,150; Totaal: 37,275). In de categorie Senior/Junior - H werd Kyra Kramer 10de (Sprong: 8,600; Brug: 9,650; Balk: 7,550; Vloer: 10,100; Totaal: 35,900), Eline Lieftink 11de (Sprong: 7,500; Brug: 9,300; Balk: 7,900; Vloer: 9,700; Totaal: 34,400) en Judith Knol werd 13de (Sprong: 8,100; Brug: 8,750; Balk: 6,600; Vloer: 9,650;Totaal: 33,100). In de categorie Pupil 2 - D3 behaalde Lieke Knegt een 23ste plaats (Sprong: 13,100; Brug: 11,800; Balk: 11,200; Vloer: 13,100; Totaal: 49,200).

De finale leverde geen podiumplek op, maar wel weer wedstrijdervaring in een turnhal en veel plezier. Na afloop ontvingen de dames een mooi bloemetje met boodschap van hun trainster erop voor het nieuwe turnseizoen.

Repair Café Warnsveld

WARNSVELD - Bij het Repair Café Warnsveld gaat het om samen repareren en kennis delen, en spullen een tweede of zelfs derde leven geven. De vrijwilligers hebben (bijna) overal een oplossing voor. Ook op 12 juni is iedereen weer van harte welkom om 'van-alles-en-nog-wat' te laten repareren in 't Warnshuus tussen 19.00 en 21.00 uur, ingang parkeerplaats. Een vrije gift is welkom en de bar is open. Juli en augustus is het Repair Café gesloten vanwege de zomervakantie, maar vanaf de tweede dinsdag van september staan de vrijwilligers weer klaar. Mail voor meer informatie.

Politiek spreekuur CDA

WARNSVELD - Op woensdagavond 13 juni van 19.00 tot 20.00 uur houdt het CDA Zutphen-Warnsveld weer spreekuur. Dit keer in het Warnshuus in Warnsveld. Heeft u een vraag over de politiek, zoekt u hulp voor een probleem, heeft u een vraag over het nieuwe college of heeft u misschien een suggestie voor onze fractie? U bent van harte welkom om hier samen met een lid van de fractie over te komen praten.

Focus op Warnsveld

Column

8 juni

Zutphen

Schrijfkring-levensverhalen schrijven

Enkidoe

Warnsveld

Gratis gezondheidschecks (t.w.v. € 19,50)

HeelHuus Gezondheidscentrum

Zutphen

Stadswandeling Joods Zutphen

Synagoge Zutphen

9 juni

Lochem

IVN Slootjesdag

De Berkel achter gemeentehuis

Lochem

Open dag kruidentuin De Bleike

Kruidentuin De Bleike

Lochem

Varen in Lochem (vele data)

Zompenloods 't Anker

Gorssel

Moon Yard openluchttheater Gorssel

Openluchttheater Gorssel

10 juni

Almen

Familiewandeling langs de Berkel bij Almen

Zwembad Almen

Gorssel

Theaterfiets

Openluchttheater Gorssel

Zutphen

Concert Toonkunst Plus Zutphen (o.l.v. Hans Lamers)

Sint Janskerk

Zutphen

Stadswandeling Joods Zutphen

Synagoge Zutphen

12 juni

Lochem

Varen in Lochem

Zompenloods 't Anker

Lochem

Stadswandeling Lochem

Gudulakerk Lochem

13 juni

Lochem

Senioren fietstocht

Gudulakerk Lochem

Lochem

Aan tafel met boer Willem

Hotel 't Hof van Gelre

15 juni

Zutphen

Schrijfkring-levensverhalen schrijven

Enkidoe

Zutphen

Ondernemersnetwerk Open Coffee

't Atrium Zutphen

Stadswandeling Joods Zutphen

Synagoge Zutphen

16 juni

Gorssel

Buitenkunstig Gorssel

Centrum Gorssel

17 juni

Zutphen

Overgang Anders bekeken

Puur Glazuur Keramiekatelier

Eefde

Concert Archduke Ensemble

Kapel op 't Rijsselt

Eefde

Concert Archduke Ensemble

Kapel op 't Rijsselt

19 juni

Lochem

Varen in Lochem

Zompenloods 't Anker

Lochem

Stadswandeling Lochem

Gudulakerk Lochem

Eikenprocessierups nestelt zich

Foto: GinoPress B.V.

rondom middelbare school

WARNSVELD - Op zondag 3 juni is gebleken dat de eikenprocessierups zich behoorlijk heeft genesteld rond de fietspaden van het Isendoorn College in Warnsveld.

Foto: GinoPress B.V.

Op de Emmersteeg en het Onderlaatsepad in Warnsveld. Deze fietspaden zijn de toevoerwegen naar het eerder genoemde Isendoorn College.

Na contact met de microscopisch kleine, pijlvormige brandharen van deze rups kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen.

Gemeentebankje Overwelving wordt omgetoverd tot pop-up uitzendbureau

ZUTPHEN - Om de gemeente te profileren als uitdagende werkgever gebruikt uitzendbureau Driessen het straatmeubilair als onverwachts communicatie medium. Op vrijdag 8 juni wordt op de Overwelving in Zutphen een vertrouwd gemeentebankje tijdelijk omgebouwd tot een pop-up uitzendbureau voor functies bij de gemeente: 't Vacaturebankje.

De Driessen-intercedenten komen daar graag in contact met werkzoekenden om de mogelijkheden op het gebied van werk te bespreken. "Als je mensen wil laten zien dat de gemeente uitdagende vacatures heeft uitstaan, dan moet je dat ook op een opvallende manier doen," aldus Jordy Steenbergen, locatiemanager bij Driessen Arnhem.

Hoe een gemeentebankje wordt omgetoverd tot vacaturebankje? Dankzij een glazen kubus om het straatmeubilair ontstaat er een comfortabel pop-up uitzendbureau waar de voorbijgangers van opkijken. 't Vacaturebankje staat 1 dag in Zutphen en zal vervolgens verschillende gemeentes in Nederland aandoen.

Naomi Hogeman kampioen in Ede

Naomi Hogeman, coach Martine Demkes en Moos van Dijk. Foto: PR

ZUTPHEN - Op het grote Heide Toernooi in Ede hebben de judoka's van Judo Zutphen onder leiding van coaches Martine Demkes en Amy van Zijtveld weer prima judo laten zien. Een groot aantal van de judoselectie mocht het podium beklimmen en Naomi Hogeman won met heel sterk judo zelfs de gouden plak.

Foto: PR

Meisjes SZG naar regiofinale zesde divisie

ZUTPHEN - Zaterdag 2 juni mochten de meisjes van SZG in de zesde divisie hun regiofinale turnen. In wedstrijd 1 waren dit Kristel en Lela, Kristel werd zestiende en Lela drieëntwintigste. In wedstrijd 2 mocht Linde, zij is achtentwintigste geworden. In de derde wedstrijd op baan 1 werd Asuela negentiende en Marrit twintigste. Op baan 2 werd Fenna zevende en Moniek veertiende.

Intocht Avondvierdaagse door centrum van Zutphen

ZUTPHEN - Donderdag, de laatste dag van de Avondvierdaagse in Zutphen, ging de route door het centrum van de stad. Onder begeleiding van muziekkorpsen werden de wandelaars feestelijk ingehaald. Na afloop ontving iedere wandelaar een medaille voor zijn prestatie. En natuurlijk stonden familie en vrienden klaar met allerlei zoetigheden ter beloning van de gelopen kilometers.

Foto's: Achterhoekfoto.nl/Jasper Blaauw

Foto: JASPER_BLAAUW

Stichting Houtrookvrij Zutphen teleurgesteld in coalitieakkoord

ZUTPHEN - De Stichting Houtrookvrij Zutphen/Warnsveld is teleurgesteld over het coalitie-akkoord van Groen Links, VVD, SP en PvdA: "In het akkoord wordt niets gedaan om de gezondheidsschade en overlast door houtrook te beperken. Er wordt geen enkele concrete maatregel voorgesteld. Het woord houtrook komt zelfs helemaal niet voor in het akkoord. En dat terwijl houtrook de luchtkwaliteit zwaar aantast en zeer schadelijk is voor de gezondheid van mensen", aldus Mariël Ellens van de Stichting Houtrookvrij afdeling Zutphen/Warnsveld. "De uitstoot vindt nota bene plaats op de plekken waar we lang verblijven: ons huis en onze eigen wijk of stad. Houtrook is schadelijk voor iedereen, ook al merkt niet iedereen direct de nadelige gezondheidseffecten ervan."

De lokale afdeling verbaast zich zeer over het ontbreken van een paragraaf over luchtkwaliteit in het coalitieakkoord. In de campagne waren duurzaamheid en luchtkwaliteit belangrijke thema's. "Gezondere lucht kan niet zonder de aanpak van houtrook veroorzaakt door houtkachels, open vuren, bbq's en vuurkorven. Dan mag je toch verwachten dat partijen die luchtkwaliteit hoog in het vaandel hebben maatregelen voorstellen. Dat gebeurt dus niet."

Stichting Houtrookvrij- afdeling Zutphen/Warnsveld bepleit de volgende concrete maatregelen:

- Het zo snel mogelijk starten van een voorlichtingscampagne over de schadelijke gezondheidseffecten van houtrook via de gemeentelijke media.

- De houtkachels, hout- en pizzaovens rukken op in de horeca. De gemeente kan dit tij keren door horeca- en evenementenvergunningen te toetsen op luchtkwaliteit. De toegankelijkheid van de publieke ruimte en horeca komt anders in het geding. De gasbranders op de terrassen in de binnenstad zijn een goed voorbeeld hoe gezelligheid en luchtkwaliteit samengaan.

- Bij de energietransitie geeft de gemeente voorlichting over alternatieve en werkelijk duurzame energiebronnen. Bovendien heeft de gemeente oog voor het gevaar dat mensen uit budgettaire overwegingen overstappen op houtstook, zoals het stoken van gratis afvalhout (streng verboden!).

- De gemeente komt met een meldpunt voor mensen die houtrookoverlast ervaren. Ook onderzoekt de gemeente in samenwerking met de GGDNOG wat zij voor deze groep kunnen doen.

- De gemeente maakt een begin met de handhaving van illegale kachelpijpen. In de Zutphen zijn talloze voorbeelden van kachelpijpen te zien die niet aan de voorschriften voldoen.

Mariël Ellens: 'Er wordt geen enkele concrete maatregel voorgesteld.'

Klimaat en biodiversiteit
Aandacht voor luchtkwaliteit levert veel op: lagere zorgkosten en alle maatregelen komen ook nog eens het klimaat en de biodiversiteit ten goede. De Gelderse Natuur- en Milieufederatie hanteert niet voor niets de leus 'Hout is geen brandstof maar grondstof'. Dat insecten en vooral bijen verdwijnen is inmiddels bekend, maar dat ook insecten verdwijnen door het leeg rapen van onze bossen voor brandhout en biomassa is minder bekend. Reden voor het EIS kenniscentrum voor insecten, om het project 'Dood hout leeft' te starten.


www.eis-nederland.nl/doodhoutleeft

Aangenaam thuis blijven wonen

REGIO - Aangenaam thuis blijven wonen als je ouder wordt. Wie wil dat nou niet? Met de veranderde gezondheidszorg komt de regie steeds meer bij de burger te liggen. Zo kan men langer thuis blijven wonen op een manier zoals men dat het liefste wilt. Al is 'het even zelf regelen' makkelijker gezegd dan gedaan, dat zagen Anita, Carla en Marjon jaren geleden ook. Daarom besloten ze vier jaar geleden met hun achtergrond in zorg- en dienstverlening samen coöperatie Tuys op te richten. Met Tuys bieden zij service en gemak, onder meer voor ouderen die gewoon thuis willen blijven wonen.

Ga d'r maar aanstaan: even regelen dat de boodschappen worden gedaan als men slecht ter been bent. Of dat er iemand langskomt voor koffie en een praatje. Dat er vervoer wordt geregeld van en naar een familielid. Wie regelt het dan? De zelfstandige dienstverleners van coöperatie Tuys zetten zich in voor al dit soort diensten. En wanneer er sprake is van beginnende dementie, weten ze dat rust, aandacht en structuur belangrijk zijn. Professionals die begeleiding bieden en ondersteuning wanneer dat nodig is. Inmiddels bestaat Tuys vier jaar en het aantal aangesloten professionals is uitgebreid en inmiddels heeft iedere dienstverlener mooie ervaringen opgedaan. Bijvoorbeeld van Anneke, die de moeder van Ellen uit het ziekenhuis heeft opgehaald, naar huis heeft gebracht, wat boodschapjes voor haar deed, en is gebleven tot Ellen kwam. Opgelucht was ze dat iemand ervoor had gezorgd dat alles in orde was.

Wat de situatie ook is: Tuys komt verblijvend bij u langs voor een oriënterend gesprek. Tuys regelt alles, behalve verpleegkundige zorg. En als iets echt niet lukt, dan zijn ze daar eerlijk in en geven ze advies over andere mogelijkheden. Tuys is een particuliere organisatie, dus men betaalt de diensten zelf. Maar met een indicatie is financiering mogelijk uit een Persoonsgebonden Budget of via de WMO van de gemeente.

Alzheimer Café Vorden-Zutphen

ZUTPHEN - Het Alzheimer Café op 20 juni van 19.30 tot 21.00 uur in Buurthuis de Uitwijk, De Brink 116 in Zutphen, heeft als thema 'de rol van therapiehonden bij mensen met dementie'. Dit keer is Jolanda Scherpenhuizen te gast, zij is hondenbegeleider bij Sutfene en laat zien hoe honden ingezet kunnen worden bij mensen met dementie. Ook geeft zij uitleg over de rol van huisdieren en hoe de zorg mogelijk blijft bij dementie. De bijeenkomst is gratis toegankelijk.

Deelnemers Roll-over Bronckhorst genieten van omgeving

BRONCKHORST/ZUTPHEN - De veertiende wandeldriedaagse Roll-over Bronckhorst, gehouden van donderdag 31 mei tot en met zaterdag 2 juni was er een van uitersten. Stond de zon donderdag hoog aan de hemel, vrijdags regende het pijpenstelen. Gelukkig werd de driedaagse zonnig afgesloten.

Door Liesbeth Spaansen

Donderdag was de start en finish bij Jongerencentrum Flophouse en ging de wandeling door het buitengebied van Toldijk en Baak. Voorzitter van het Roll-Over comité Jan Visser heette iedereen welkom en wenste iedereen een fijne wandeling toe. Burgemeester Marianne Besselink opende deze veertiende editie met bemoedigende woorden en water. "In Vorden regende het flink, maar in Baak stopte het. Ik wens jullie een fijne wandeling. Omdat Bronckhorst Wandelgemeente van het Jaar is geworden, delen we een waterzak met opdruk uit. En u krijgt er ook een flesje water bij."
De wandeling in het avondzonnetje werd door iedereen als prettig ervaren.
Bij de familie Hebben in Baak werd pauze gehouden, met koffie of thee, cake en muziek van de Trekkebuuls. Boer Jos (Sloot) was hierbij aanwezig om de nodige bekers te vullen en tot slot de laatste plakken cake rond te delen. Jan Visser bedankte Gerhard en Thea Hebben met complimenten en bloemen voor de gastvrijheid. Ook Jos kreeg bloemen voor zijn vrijwillige bijdrage aan deze avond. De verkeersregelaars, verpleegkundigen en EHBO'ers werden eveneens in het zonnetje gezet. Na de polonaise konden de deelnemers met een mandarijntje hun weg vervolgen. Bij Flophouse haalden zij hun stempel op.

De tweede dag van de Roll-over Bronckhorst op vrijdag 1 juni was een wandeling door Zutphen. Bij Voetbalvereniging Be Quick werd gestart en gefinisht.
Jan Visser deed ook deze avond het welkomstwoordje. Locoburgemeester Mathijs ten Broeke verrichte de opening. "Bronckhorst is wel Wandelgemeente van het jaar, maar ook in Zutphen kunnen mooie wandelingen worden gemaakt." Hij vond het wel jammer van de regenbui. "Ik hoop dat deze snel overtrekt. Een mooie wandeling gewenst."
Met paraplu's op en poncho's aan ging de wandeling van start. De wandelroute ging over de dijk, waarna pauze gehouden werd bij de stadswerkplaats. Gelukkig was het toen droog, zodat genoten kon worden van koffie of thee, koek en meezing- en luisterliedjes van Shantykoor de 'Iesselbrassers'. De wandeltocht ging tot slot, omdat er toch een bui in aantocht was, in verkorte versie naar het voetbalterrein terug, waar een (tweede) stempel kon worden opgehaald.
In en rond Wichmond-Vierakker was de route op zaterdag 2 juni uitgezet.
Als eerste werd er een cheque van 1000 euro uitgereikt, deze werd aangeboden door bedrijvenkring Wichmond. Dit keer was het perfect weer, dus waren er ruim honderd deelnemers. Deze werden door de vrijwilligers van de Zonnebloem geduwd. Het circa 6 kilometer lange route ging door het buitengebied en door Wichmond. De pauze was bij Geo Comfort; hier werden de deelnemers muzikaal onthaald door Muziekvereniging Excelsior uit Warnsveld. Na de pauze nog een klein stukje door Wichmond en richting sportpark Socii. Hier kregen ze een medaille en een prachtige zonnebloem!

Kijk op de website voor meer informatie. Foto's staan op de site van Achterhoekfoto.

Zelf je biertje tappen op Mañana Mañana

VORDEN - Festival Mañana Mañana heeft dit jaar een bar waar bezoekers hun eigen biertje mogen tappen. Er wordt betaald door een munt in de melkbus te stoppen. Met de komst van een zelftap geeft de organisatie bezoekers de vrijheid om hun eigen bier te tappen. Dit is uniek in het Nederlandse festivallandschap.

Lianne Overgoor, hoofd horeca: "Vanuit De Feestfabriek willen we elk jaar verrassen en vernieuwen. We vinden het tof om mensen iets nieuws te laten ervaren en zien graag perfect getapte biertjes voorbij komen. Daarbij vertrouwen we de bezoekers en we gaan ervan uit dat iedereen een muntje in de melkbus gooit. Er is een servicemedewerker die toezicht houdt en de bar schoonmaakt. Voor de mensen die er misbruik van maken, hebben we passende sancties. In het kasteel staan martelwerktuigen uit de 19de eeuw."
Mañana Mañana vindt plaats van 14 t/m 17 juni bij Kasteel Vorden. De laatste kaarten zijn te verkrijgen via de website.

23 / 30

Solarpark De Kwekerij decor voor de laatste Gaon Etten

Voor de laatste keer een bord vullen bij Gaon Etten in de Achterhoek. Foto: Alice Rouwhorst

Hengelo – Vrijdag was het dé letste en zaterdag de aller-, aller-, allerletste keer. Op het Solarpark werd nog één keer de Achterhoek geproefd in de stijl van Gaon Etten in de Achterhoek. Lange tafels, mooi gedekt, ongedwongen sfeer, lekker eten en drinken.

Door Alice Rouwhorst

Het feit dat de organisatie een extra avond moest toevoegen om niet heel veel mensen te moeten teleurstellen zegt genoeg. Stoppen op het hoogtepunt dus, dat is wat de organisatie achter Gaon Etten in de Achterhoek heeft gedaan. Allemaal vrijwilligers die zes jaar lang met veel liefde en passie streekproducten op bijzondere plekken serveerden voor het publiek.

Nico Wissing geeft tekst en uitleg over het Solarpark De Kwekerij. Foto: Alice Rouwhorst
Jan Bijvank heet op geheel eigen wijze iedereen welkom bij GAON. Foto: Alice Rouwhorst.

Aan de traditie van zes keer per jaar kwam deze avond een eind, maar niet aan het concept. Dus écht weggaon doet de organisatie niet. Gaon Etten in de Achterhoek komt zeker terug, ideeën zijn er al. Zoals kok Henry het verwoordde: "Ik kan wel afscheid nemen, want ze zeggen dat ze stoppen, maar ik zeg: Tot ziens! Tot volgend jaar!" Deze opmerking werd met een warm enthousiast applaus door de gasten ontvangen.
De gasten, waaronder burgemeester Besselink van gemeente Bronckhorst, werden welkom geheten met een Achterhoekse bubbel of sap en een amuse, Jan Bijvank vertelde in het dialect het reilen en zeilen van de avond met de nodige humor en er was Achterhoekse muziek: 2FM.
Tussen de gangen door kregen de Gaon gasten een rondleiding over het Solar Landschapspark De Kwekerij, waar duurzaamheid en natuur hand in hand gaan. De mensen konden zelf zien en horen hoe tussen de panelen 28 brilschapen en vele insecten zich te goed deden aan de diverse vegetatie.

Column

Special Olympics

Een sporthal vol matjes en slaapzakken. In de hoek staat een been. Ik schrik en kijk nog een keer. Ja, ik zie het goed. Er staat een been naast een slaapplek. Op het matje ligt een jongen, hij krijgt me vriendelijk aan. Hij lacht wanneer ik zijn blik ontmoet. 'Die gaat 's avonds altijd uit', vertrouwt hij me toe. Een moment van ruim 25 jaar geleden, maar ik zal het niet snel vergeten. In Eindhoven vinden op dat moment de Nederlandse Studentenkampioenen plaats. Zelf doe ik mee bij het onderdeel zwemmen. Om mij heen allemaal studenten die hun eigen sport beoefenen. Wat een feest! De saamhorigheid is bijzonder. De feestjes in de diverse kroegen ook. De jongen met het ene been is gewoon één van ons. Studenten, sporters, levensgenieters.

Komend weekend zijn de Special Olympics in de Achterhoek. De Special Olympics kun je zien als de Olympische Spelen voor sporters met een verstandelijke beperking. Ik ben erbij. Ik kijk ernaar uit. Respect voor alle deelnemers, zoals ik respect heb voor iedereen die zijn dromen najaagt, ervoor gaat, zijn leven in het teken zet van dat ene doel. Maar meer nog omdat er zoveel mensen om me heen zijn die excuses hebben om iets niet te doen, niet te kunnen. En dan deze atleten: alle reden om iets niet te kunnen en zich daar niets van aantrekken. Juist kijken wat je wel kunt. En dat nóg beter willen doen. Je meten aan anderen, terwijl de nadruk ligt op samen sporten en plezier maken.

Jaren zwom ik tegen een dove zwemster. Zij was in het nadeel bij elke start, was immers afhankelijk van de starter die een signaal gaf met zijn arm nadat het startschot had geklonken. Ik hield mijn hoofd naar beneden en reageerde direct op het fluitje. Maar we waren aan elkaar gewaagd. En we hadden lol samen, voor en na de wedstrijd.

Komend weekend komen ruim 2000 sporters en 1000 begeleiders naar de Achterhoek. Zij beoefenen maar liefst 21 verschillende takken van sport, van atletiek tot zwemmen en van paardrijden tot handbal. Marveld Recreatie in Groenlo is drie dagen lang het Special Olympics Dorp, waar natuurlijk ook de Special Olympics vlam brandt.

Op vrijdagavond begint het met een echte openingsceremonie in het Graafschapstadion. Feestfabriek Alles Komt Goed BV, organisator van de Zwarte Cross, is hierbij betrokken. Dat moet dus wel een bijzonder feest worden! Geen idee wat we hier kunnen verwachten, naast optredens van Gerard Joling en een Achterhoeks Mannenkoor met 180 zangers! Gastheren zijn Erben Wennemars en Erik Hulzebosch.

De Special Olympics wordt mogelijk gemaakt door 1500 vrijwilligers samen met 500 studenten van het Graafschapcollege! En met de steun van de Achterhoekse gemeenten en het bedrijfsleven. Dat is waar we goed in zijn in de Achterhoek: Samen klaar staan voor een ander.

Ik kan niet wachten tot de Openingsceremonie begint. En ik hoop daar een glimp op te vangen van mijn neef Bjorn die vast loopt te stralen van oor tot oor. Hij komt in actie bij het judoën. Voor Bjorn en alle andere sporters, maar ook voor iedereen die ervoor zorgt dat dit mogelijk is: 'Veel plezier en zet hem op!'

Linda Commandeur

Medipoint houdt de Eropuit-dag

VORDEN - Medipoint houdt op vrijdag 15 juni de Eropuit-dag in de Sensire | Medipoint winkel aan de Raadhuisstraat 1 in Vorden. Tussen 10.00 en 16.00 uur kunnen bezoekers ontdekken welke mogelijkheden er zijn om er weer lekker en veilig op uit te gaan. Zo kunnen ze verschillende (elektrische) twee- en driewielfietsen, scootmobielen, (elektrische) loopfietsen, rollators en (elektrische) rolstoelen uitproberen. Maak tijdens deze dag ook kennis met onze eigen lijn rollators en rolstoelen: Travixx by Medipoint. Bovendien krijgen bezoekers tot wel 25% korting op deze dag.

Vanaf 10.00 uur is iedereen welkom om langs te komen en familie, vrienden of buren mee te nemen. Medipoint zorgt dat er een hapje en drankje klaarstaat. Gedurende de dag is er deskundig en persoonlijk advies te verkrijgen over de verschillende producten, zijn deze uit te testen en kan men er een proefrit op maken. En men kan zich laten informeren over de services en diensten van Kruiswerk Achterhoek. Daarmee profiteert men meteen van hoge kortingen.

Bij ideële kringloopwinkel "De Werf", Enkweg 11 in Vorden kunt u elke ochtend (behalve zondags en 's-maandags) van 09.00 tot 12.00 uur en dinsdag, donderdag- en vrijdagmiddag van 13.30 tot 17.00 terecht voor een groot assortiment meubels, kleding, witgoed, elektronica, huishoudelijke artikelen, boeken enz. Inbrengen van goed verkoopbare artikelen kan tijdens openingstijden of d.m.v. een telefonische afspraak (06-44629049) of email: vcdewerf@gmail.com. Tevens kunt u via ons telefoonnummer een afspraak maken voor het ophalen van spullen. Meer info: www.veilingcommissie.nl

Te koop gevraagd: antiek,curiosa en alles wat verzameld wordt.Ook complete inboedels.Verzamelhuis Warnsveld,Rijksstraatweg 35,(0575) 52 29 19.

Bert van Genderen koopt en haalt uw boeken en betaalt
à contant. Tel. (0543) 45 13 11.

Ik zoek een eerlijke, betrouwbare tourcaravan te koop bel. 06-52278529

Openlucht Vlooienmarkt Doesburg Zon. 10 juni 10 - 17 uur Grasveld naast 't Olde Ras. De Drempter Dijk Info kraamhuur 06-39108152 animo-vlooienmarkten.nl

Gezocht: Per 1 april 2019 woning in Warnsveld tot €300.000. 06-40834189

Egmond th gemeub. zomerhuis bij duin en zee 072-5063923

Op woensdag 11 juli aanstaande geeft Muziekvereniging Concordia een Zomeravondconcert op het Triverseplein voor de Ontmoetingkerk in Eefde. Het concert begint om 19.00 uur en is gratis toegankelijk voor publiek. Wel een eigen (klap)stoel meenemen!

1e 'Viva La Vlo'. Hengelo Gld. Vlooienmarkt Kofferbakmarkt, zat. 23 juni 10-17 uur. Terrein de Hietmaat, Zelhemseweg 15.                                                 Aktie, gr. Pl. € 10,=, kr. € 22,50. Inf.kr.hr. tel.: 06-3910 8152. animo-vlooienmarkten.nl