Montferland Nieuws

11 oktober 2017

Montferland Nieuws 11 oktober 2017


Hulde aan vrijwilligers brandweer

Brandweerlieden in het zonnetje gezet. Foto: Paul Harmelink

Vijf Koninklijke Onderscheidingen bij afscheid

MONTFERLAND - De jaarlijkse brandweermiddag voor de brandweerposten uit de gemeente Montferland was op zondag 8 oktober. Tijdens deze middag kregen vijf vrijwilligers een Koninklijke Onderscheiding van burgemeester De Baat. Ook zijn vijf jubilarissen van de brandweerposten Bergh en Didam gehuldigd en is er van vijf vrijwilligers afscheid genomen.

Zonder de inzet van de vrijwilligers kan de brandweer niet functioneren in de gemeente Montferland. De inzet en betrokkenheid van de brandweervrijwilligers levert een onmisbare bijdrage aan de veiligheid binnen de gemeente Montferland. In het openingswoord van teamleider Incidentbestrijding Achterhoek, Gerjan Hondorp kreeg dit dan ook terecht de verdiende aandacht.

Vijf vrijwilligers, Benno Ruikes en John Giezenaar van post Bergh en Jan te Koppele, Bert Egging en Alfred Gies van post Didam, ontvingen uit handen van de burgemeester de versierselen en oorkonde behorende bij de benoeming tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Deze Koninklijke Onderscheiding ontvangen zij vanwege hun werk bij de vrijwillige brandweer.

De vijf jubilarissen die een oorkonde en medaille van Brandweer Nederland ontvingen zijn Gert-Jan Peters (20-jarig jubileum); Wim Strijbosch (verhinderd, 25-jarig jubileum); Gerald Bolder en Jan te Koppele (beiden 30 jaar) en John Giezenaar, voor zijn 35-jarig jubileum. Er is zondag afscheid genomen van Benno Ruikes na ruim 28 jaar als brandweervrijwilliger, Jan te Koppele na 30 jaar, Bert Egging na 31 jaar, Alfred Gies na 34 jaar en John Giezenaar na 35 jaar.

Dorpen krijgen 25.000 euro

MONTFERLAND – De tien kleine kernen in de gemeente Montferland krijgen ieder 25.000 euro om leefbaarheidsinitiatieven in hun dorp te ondersteunen. Het is aan de kernen zelf om aan te geven hoe zij dat geld gaan besteden.

De ondersteuning is te danken aan het CDA. De partij diende eerder de motie Ondersteuning Leefbaarheids Initiatieven ('Olie') in, omdat de leefbaarheid in kleine kernen door de dreigende sluiting van scholen, kerken en welzijnsaccommodaties sterk onder druk staat. Dat geldt niet voor Didam en 's-Heerenberg. Die vallen daarom buiten deze regeling. Daarnaast krijgen de kernen Beek/Loerbeek, Braamt en Azewijn een vergoeding van vijfduizend euro voor externe ondersteuning door ICS-Adviseurs bij het maken van een voorzieningenplan. Hoewel in deze drie kernen geen gemeentelijke welzijnsaccommodatie is gevestigd, hebben deze dorpen om verschillende redenen om aanvullende gemeentelijke steun gevraagd op basis van het gelijkheidsbeginsel. Eerder besloot de gemeenteraad in het kader van de kerntakendiscussie om de welzijnsaccommodaties in Zeddam, Nieuw-Dijk, Loil, Stokkum en Kilder over te dragen aan de dorpen voor een symbolisch bedrag met een eenmalige exploitatiesubsidie van dertigduizend euro en investeringsimpuls van 250.000 euro toe. Azewijn vraagt de gemeente om mee te denken over oplossingen om het Aschwinhuus duurzaam in stand te houden. Beek wil onderzoeken of het Gildehuis omgebouwd kan worden tot welzijnsaccommodatie. Braamt wil een gebouwenplan maken voor het hele dorp: school, voetbalaccommodatie, kerk en dorpshuis. Op basis van de voorzieningenplannen besluit de gemeente of er mogelijk verdere ondersteuning volgt.

Afscheid Loeff

Tanja Loeff. Foto: PR

MONTFERLAND - CDA'er Tanja Loeff-Hageman gaat geen derde ambtsperiode in als wethouder van gemeente Montferland. De Didamse zegt de politiek zelfs helemaal vaarwel, ondanks haar positie als lijsttrekker voor de komende gemeenteraadsverkiezingen.

Vliegenkermis de Lengelse afsluiter van het kermisseizoen

Baancommissaris Willy Gunsing en burgemeester Peter de Baat (r). Foto: Marlous Velthausz

LENGEL - In het weekend van 21 oktober vindt traditiegetrouw in Lengel de 'vliegenkermis' plaats, de laatste kermis in de Achterhoek.

De commissie Kermis in Lengel (vlnr) Bas Kock, Mark en Marjon Römer en Wouter Giesen. Foto: PR

Met behulp van de vele sponsors die zich bij de Lengelse gemeenschap betrokken voelen en de inspanningen van de commissie 'Kermis in Lengel' (zie foto) is het voor de organisatie mogelijk om dit evenement wederom op touw te zetten.
Dit jaar vindt op vrijdag voor de een derde maal de Teenparty plaats en ook dit jaar komt hier een gevolg aan. Op vrijdag 20 oktober kunnen de jongeren van 11 tot en met 15 jaar uit Lengel en omgeving dansen op de beats van DJ Daryl en DJ Niels.
Ook aan de portemonnee van de jeugd is gedacht; consumpties kosten deze avond maar 1,50 euro en de entree is gratis. Op zaterdagavond 21 oktober is er in de feesttent aan de Antoniusstraat een muzikaal programma. Naast lokale topband Basement treden er artiesten op als Die Tolle Leute en Double DJ's.
Voor zaterdagavond zijn er kaarten in de voorverkoop 10 euro (aan de deur 12,50 euro) via www.kermisinlengel.nl en Resto de Bongerd.

Nieuwe schietbanen bij jubilerende vereniging

's-HEERENBERG - Met een welgemikt schot en onder grote belangstelling van leden en genodigden opende burgemeester Peter de Baat zondagmiddag 8 oktober officieel de nieuwe schietbanen van Sociëteit de Vriendschap. Ook feliciteerde de burgemeester de vereniging met het eerste lustrum van hun eigen clubgebouw. Bovendien werden op deze feestelijke dag de drie recent gerestaureerde historische vaandels tentoongesteld.

Door Marlous Velthausz

Sociëteit de Vriendschap heeft jarenlang geen vast onderkomen gehad. Om de zoveel jaar moesten ze weer verkassen van café naar een zalencentrum of omgekeerd. Dit was al vanaf 24 maart 1945 zo, toen het verenigingsgebouw van Sociëteit de Vriendschap op de Bleek in 's-Heerenberg vernietigd werd door een WOII-bom. Zevenenzestig jaar lang was zij verstoken van een eigen onderkomen, totdat de vereniging in oktober 2012 de intrek kon nemen in de oude kantine van vv MvR. In de afgelopen vijf jaar hebben vrijwilligers dit gebouw omgevormd tot een eigen clubhuis en is het leden aantal van 80 naar 180 leden opgelopen. Steeds meer jongeren weten dan ook de weg te vinden naar deze vereniging.

Vereniging Sociëteit de Vriendschap is super trots op de zes nieuwe automatisch baantransport schietbanen, die voorzien zijn van een kogelwerend doek. Iedere derde woensdag van de maand komen leden en introducés in het clubgebouw bijeen voor de maandelijkse schiet- en spelavond. Iedere vrijdag is er vanaf 17.00 uur een inloop waar iedereen van harte welkom is om kennis te maken met de Sociëteit en onder het genot van een hapje en een drankje kun je schieten, darten of gezellig kletsen aan de bar.
Een extra feestelijk tintje kreeg het jubileumfeest met een serenade van de 's-Heerenbergse dweilorkesten. Van bijna ieder orkest waren een paar muzikanten opgetrommeld om met een gemixte samenstelling acte de présence te geven, hetgeen zeer gewaardeerd werd door de vereniging. Tevens werd Piet Driesen zondagmiddag benoemd tot erelid van de vereniging wegens bijzondere verdienstelijkheid voor de vereniging. Met name zijn rol binnen het bestuur en zijn tomeloze inzet bij de organisatie en uitvoering van tal van activiteiten.
Vereniging Sociëteit de Vriendschap kan terugkijken op een geslaagd jubileumfeest en richt zich alweer op de volgende activiteiten. "Wij zijn in de gelukkige omstandigheid dat we een eigen clubhuis hebben en willen daarom ook graag met andere verenigingen en instellingen samenwerken", aldus voorzitter Guido Seegers. Zo wordt er vrijdag 13 oktober van 16.00 tot 18.00 uur in samenwerking met Welcom en de Protestantse Gemeente een High Tea in het clubhuis georganiseerd. Zondagmiddag 15 oktober is er om 12.30 uur de Autopuzzelrit en zaterdagavond 28 oktober is er een Halloween spooktocht.

Column

Meningen

Zoveel mensen, zoveel meningen. Momenteel staat de teller in Nederland op 17 miljoen. Dat zijn er nogal wat.
Vroeger waren er niet alleen minder meningen maar ook slechts een paar, die ertoe deden. Die van je ouders, de dokter, de onderwijzer/leraar en als je gelovig was de dominee of meneer de pastoor. En natuurlijk die van mr. G.B.J. Hiltermann.
Elke zondagmiddag na het nieuws van één uur klonk via de radio zijn sonore stemgeluid in de huiskamer. Het was muisstil. Zijn 'De toestand in de wereld' was verplichte kost, mijn ouders waren een groot fan van hem. "Die man weet waar hij het over heeft en kan het ook zo mooi zeggen."
Protesten van de puber dat het maar één mening was en nog gekleurd ook, werden gesmoord met opmerkingen als 'Hou je mond, je bent nog niet eens droog achter de oren'.
In de krant besprak de hoofdredacteur de toestand in de wereld. Het hoofdredactionele commentaar was het visitekaartje van de krant, die toen nog een meneer was. Geleidelijk veranderde het medialandschap en verschenen er meer commentaren, analyses en columns in de krant zoals die van Jan Blokker en Henk Hofland. Radio en tv wilden niet achterblijven met als gevolg dat opiniërende journalistiek steeds belangrijker werd.
En nu?Anno 2017 heeft iedereen over alles een mening. Ik ook. Die ventileer ik elke week in deze column. Via de traditionele en sociale media krijgen we dagelijks een waar bombardement over ons heen. Door de intrede van internet heeft artikel 7 van de Grondwet, vrijheid van meningsuiting, een hele nieuwe invulling gekregen.
Volg Twitter, Facebook, YouTube, Instagram, GeenStijl, et cetera en je weet hoe een deel van de natie denkt. Het gaat er soms hard en gemeen aan toe, afzeiken ofwel 'bashen' is aan de orde van de dag. Volgens mij, ik vang links en rechts wel eens wat signalen op, word je niet gelukkiger op de digitale snelweg.
Sommigen hebben van hun mening zelfs een goedbetaalde job gemaakt en noemen zich opiniemaker. Ze willen het maatschappelijke debat over actuele zaken aanwakkeren en beïnvloeden. Ze verschijnen op radio en tv in programma's als Opiniemakers, Dit is de Dag, De Wereld Draait Door, Pauw en Jinek.
Ik weet niet hoe het u vergaat maar hoe meer meningen ik hoor, des te minder effect en impact ze hebben. Als ik na een discussie naar buiten loop zijn ze al verdampt. Wat de zogenaamde opiniemakers van u, mij en de toestand in de wereld vinden, verwaait in de wind. Het zal wel iets met de vluchtigheid van onze maatschappij te maken hebben.
Dit schrijvend schiet me een uitspraak van de Duitse filosoof Nietzsche in gedachten, die, ondanks dat die uit de 19e eeuw stamt nog niets aan zeggingskracht heeft verloren: "We zijn zo graag in de vrije natuur omdat deze geen mening over ons heeft."

Tanja Loeff zegt politiek vaarwel

Wethouder Tanja Loeff. Foto: PR

DIDAM – CDA'er Tanja Loeff-Hageman gaat geen derde ambtsperiode in als wethouder van de gemeente Montferland. De Didamse zegt de politiek zelfs helemaal vaarwel, ondanks haar positie als lijsttrekker voor de komende gemeenteraadsverkiezingen.

Per april 2018 wordt Loeff-Hageman naast haar man Robert-Jan directeur van Installatiebedrijf Tibo-veen. "Het was geen gemakkelijke beslissing. Maar ik heb heel hard nagedacht over mijn toekomst. Voor ons, mijn man Robert-Jan en ik, was het helder: die lag bij Tibo-Veen. Dan ga je nadenken. Wil je eventueel nog wel een hele ambtstermijn mee? Toen hebben we de knoop doorgehakt." De mededeling van Tanja Loeff verraste de CDA-achterban, een enkeling was zelfs in shock. "Maar er is volop begrip. Ze wensen me alle geluk."
Nog niet bekend is wie de nieuwe lijsttrekker wordt van het CDA in Montferland. "Daar gaan ze volop mee bezig."

Lezing 'India en Nepal' bij Vrouwen van Nu

ZEDDAM - Dinsdag 17 oktober houdt Betsie Kreeftenberg-Bussink een presentatie over India en Nepal. Vrouwen die belangstelling hebben zijn van harte welkom in het Gildegebouw in Zeddam, vanaf 19.45 uur

Dorpshuis Zeddam blijft behouden

Dorpshuis Zeddam blijft behouden

ZEDDAM - Stichting Dorpshuis Zeddam is de nieuwe eigenaar van Het Dorpshuis. Dat is goed nieuws voor alle verenigingen uit Zeddam. Zij weten nu zeker dat ze de komende jaren een onderkomen hebben. Dat is belangrijk voor het sociale leven in Zeddam. Cindy Veurink wordt exploitant van Het Dorpshuis.

In november 2015 kreeg Zeddam, net zoals diverse andere plaatsen in gemeente Montferland, te horen dat enkele welzijns-accommodaties door de gemeente afgestoten zouden worden in verband met bezuinigingen. In december 2015 werd vervolgens een werkgroep opgezet voor behoud van Het Dorpshuis. Deze bestond uit vertegenwoordigers van diverse verenigingen en Zeddams Klankbord.
Na uitvoerig vooronderzoek bleek dat het niet eenvoudig was om voldoende draagkracht te vinden om het Dorpshuis over te nemen.
Totdat Cindy Veurink te kennen gaf dat zij de uitdaging aan wilde gaan om, samen met een Stichting voor het beheer, dit pand te gaan exploiteren. Uit die werkgroep werd een nieuwe Stichting samengesteld voor het beheren van dit pand. Stichting Dorpshuis Zeddam, bestaande uit Addie Thuis (voorzitter) Piet van der Putten (secretaris) en Willy Gerritsen (penningmeester). Deze stichting heeft het voor elkaar gekregen het pand over te nemen met behulp van financiële steun van de gemeente. Vanuit de politiek was Jurge Menting een belangrijk aanspreekpunt.

Koopcontract
Maandag 2 oktober werd het koopcontract ondertekend bij de notaris en werd de Stichting Dorpshuis Zeddam eigenaar van het pand. Op vrijdag 13 oktober is er voor genodigden een afscheidsreceptie georganiseerd door stichting Welcom.
Vanaf 16 oktober neemt Cindy de gehele exploitatie over van Welcom.


Gratis proefles Dreumesdans

's-HEERENBERG - Voor ouders met kinderen van 2 tot 3 jaar is er op dinsdag 24 oktober van 11.00 tot 11.30 uur een gratis proefles Dreumesdans in de danszaal van vestiging Muziekschool Bergh aan de Plantsoensingel Zuid 36 in 's-Heerenberg.

In deze les wordt het aangeboren gevoel bij kinderen om te bewegen gestimuleerd met muziek, liedjes, muziekinstrumenten en materialen. Dreumesdans is voor ouder en kind (jongens en meisjes); in deze cursus dansen ouder (verzorger, opa of oma) en kind samen.
De proefles wordt gegeven door Cindy Leyenaar. Vooraf aanmelden is niet nodig.
Meer info via www.muziekschooloostgelderland.nl of tel. 0314-340155.

Valken, uilen, buizerds en arenden gieren over 't Zandgat

Het indrukwekkende silhouet van de Amerikaanse zeearend Mo. Foto: PR

Grote roofvogelshow Natuurtheater

ZEDDAM – Het seizoen van het kersverse Natuurtheater Zeddam is begonnen en presenteert 15 oktober een wervelende roofvogelshow. Valkerij Schaap is dan in 't Zandgat aanwezig om het publiek te laten genieten van valken, uilen, buizerds, arenden en een gier.

Door Joke Burink

De oehoe vliegt geruisloos. Foto: Jack Doorman

"Het Natuurtheater is een ideale locatie voor de roofvogelshow", vertelt valkenier Keimpe Schaap. "Onze vogels vliegen in vrije vlucht en hebben daar de ruimte voor nodig." Die ruimte en een natuurlijke omgeving voor de vogels is bij het pas gestarte Natuurtheater volop aanwezig.
Om 14.00 uur laat de valkenier het publiek kennismaken met de valkerij en de vogels, waarna een kleine pauze volgt. De vogels gaan dan terug in de bus, want anders zouden ze elkaar kunnen gaan aanvallen. Voor het publiek is het mogelijk om de vogels van dichtbij te bekijken. Na de pauze gaan de vogels vliegen en kan het publiek genieten van de resultaten van jarenlange training tussen vogel en valkenier. "De training begint als de vogels nog jong zijn", vertelt Keimpe Schaap verder. "Als valkenier moet je eerst het vertrouwen van de vogel winnen en daarna volgt de acceptatie. Daarna kan begonnen worden met de training. Voor elke vogel is dat anders. Dat trainen met de vogels wordt nog weleens onderschat. Er zijn mensen die een roofvogel aanschaffen en denken dat die vogel vanzelf wel terugvliegt. Dat is niet zo, een roofvogel is echt geen huisdier."

Dieren, dus ook honden, zullen voor hun eigen veiligheid thuis moeten blijven

Valkerij Schaap werkt met verschillende soorten roofvogels. Behalve het verschil in uiterlijk en grootte zijn er ook verschillen in de manier van vliegen. Het publiek kan ervaren hoe geruisloos de uil vliegt, maar ook hoe de twee meegekomen woestijnbuizerds vlak over het publiek heen kunnen scheren. De Amerikaanse zeearend Mo is door zijn grootte indrukwekkend om te zien. Mo is al 17 jaar, maar kan volgens valkenier Schaap wel 60 jaar oud worden. Het is een bijzondere vogel, die zich maar aan één persoon hecht, maar zo heeft elke vogel wel zijn eigenaardigheden.
Voor kinderen die het leuk vinden, is die middag misschien nog wel een speciale taak weggelegd. Wat dat precies wordt, blijft nog een verrassing. De roofvogelshow is een leuke en leerzame gelegenheid voor een dagje uit met de hele familie, maar dieren, dus ook de honden, zullen voor hun eigen veiligheid thuis moeten blijven. Het Natuurtheater heeft een trapsgewijze tribune, zodat er goed zicht is op de vogels. De show begint om 14.00 en zal ongeveer om 15.30 uur zijn afgelopen. Kaarten zijn voor aanvang van de show te koop bij het Natuurtheater, 't Zandgat, Gildepad (bij de tennisvereniging). De toegang is 3,50 euro. Per volwassene is één kind tot 12 jaar gratis. In de Bovendorpsstraat kan worden geparkeerd. Wie na de roofvogelshow de smaak te pakken heeft, kan op de website van valkerij Schaap terecht voor nog meer activiteiten.

www.valkerijschaap.nl
www.natuurtheaterzeddam.nl

Riek Berntsen stopt: Einde van een tijdperk

Riek Berntsen in haar Azewijnse dorpswinkel. Foto: Hugo Rijkse

AZEWIJN - Einde van een tijdperk: Riek Berntsen stopt. Wie in Azewijn heeft er geen brood gehaald bij de 75-jarige Riek Berntsen-Peeters? Of als kind snel even na schooltijd even langs de bakker om er wat snoepjes te kopen.

Vanaf 1965 heeft Riek in de winkel gestaan. 51 jaar lang. Niet alleen brood was er te koop, maar onder andere ook gewone supermarktproducten zoals bijvoorbeeld: snoepjes, alcoholische drank, frisdrank, groenten, taart enzovoort. 'Wat is het toch erg jammer dat deze Bakkerij nu dicht gaat. Ook als kind kwam ikzelf regelmatig bij Riek van de Bakker, daarom was het een grote eer dat ik haar mocht fotograferen in haar Azewijnse dorpswinkel', meldt Hugo Rijkse. Veel mensen kwamen langs om haar te bedanken en ze kreeg een serenade om haar te bedanken voor haar Azemse inzet.
'Riek bedankt voor al deze jaren, geniet van de meer vrije tijd', was een veelgehoorde wens.

Mannenkoor Mengelmoes zingt in eigen dorp

DIDAM - Het Didamse mannenkoor geeft op zondag 22 oktober weer haar inmiddels traditionele Mengelmoesdag. Dit optreden (van 14.00 tot 16.30 uur in zalencentrum Jan & Jan in Didam) wordt volledig in eigen beheer verzorgd en mag zich al vele jaren in een grote belangstelling verheugen.

Ook dit jaar is er weer een gevarieerd programma met liedjes van vroeger en nu. Er zijn niet alleen luisterliedjes, maar ook veel liedjes waar de bezoekers volop mee kunnen zingen. De naam Mengelmoes is bewust gekozen, want er is een mengelmoes aan liederen. Zo zijn er feest- en volksliederen, ballades, musicalsongs, schlagers. Deze worden gezongen in de streektaal, maar ook in het Duits, Engels, Spaans, Frans en natuurlijk in het Nederlands.
Het koor bestaat uit 32 zangers en wordt live begeleid op piano door Annèt Lammers, op drum door Willy Gieling, op basgitaar door Theo Vonk en op accordeon door Ton Seegers. Het geheel staat onder leiding van dirigent Cindy Gregoor.
Deze live begeleiding staat garant voor een feestelijk en gevarieerd optreden. De zaal gaat open om 13.30 uur open. Evenals voorgaande jaren zal de belangstelling voor de Mengelmoesdag groot zijn, het aantal zitplaatsen in de zaal is beperkt. De toegang is gratis en de zaal is open vanaf 13.30 uur.

Live band, deejay en zestigkoppig orkest op één podium

Fotocompilatie Q5, DJ en Volharding; Foto: PR

BEEK - Zaterdag 4 november gaat er iets bijzonders gebeuren in het Montferlandse plaatsje Beek... Een eenmalige en bijzondere samenwerking tussen de band Q5 New Style, een deejay en orkest Volharding Beek.

Deze magische drie-eenheid heeft zich volgens de organisatie in Beek nog nooit voorgedaan in de wereld van amateurmuziekverenigingen in Nederland. Zaterdag 4 november kan men getuige zijn van dit spektakel, waarbij de band Q5 New Style, een dj en een 60-koppig orkest de samenwerking aangaan en samen muziek maken, elkaar afwisselen, overtreffen met solo's en nog veel meer... Het geheel wordt ondersteund door een grote led-wall, een spectaculaire lichtshow, special effects en een mooi aangeklede locatie.
Dus geen traditioneel concert maar eerder een 'ultieme muziekavond'. Een beperkt aantal zitplaatsen versterkt de echte festival 'look and feel'. Verschillende muziekstijlen ontmoeten elkaar op het podium, zoals Bruno Mars, oude disco classics en zelf een happy hardcore mix in samenwerking met de percussiegroep.
Tijdens deze bijzondere belevenis zal niemand stil kunnen blijven staan. Vanaf 22.00 uur neemt Q5 de avond na de samenwerking in zijn geheel over en kan de 'afterparty' beginnen met muziek voor jong en oud, waardoor het dak er gegarandeerd afgaat.

Kaarten voor dit eenmalige spektakel, zijn verkrijgbaar via www.volharding-beek.nl of via de Facebookpagina 'Live met Q5'. De zaal is om 20.00 uur open en het spektakel begint om 20.30 uur op het terrein nabij 't Heuveltje aan de Sint Jansgildestraat 15 in Beek.

Avondvierdaagse Didam aan zijden draadje

DIDAM - De Stichting Avondvierdaagse Didam zoekt met spoed vijftien nieuwe vrijwilligers die gaan meehelpen met het organiseren van de Avondvierdaagse in Didam en omringende dorpen. Zonder deze hulp zal komend jaar de zestigste editie van de Avondvierdaagse in Didam al niet meer doorgaan.

Al vele jaren, dit jaar was het voor de 59ste keer, organiseren vrijwilligers de Avondvierdaagse Didam. Door deze rijke historie zijn veel mensen bekend met dit evenement of hebben zelfs één of meerdere keren aan dit evenement deelgenomen. Jaarlijks verwelkomt het evenement zo'n 1500 wandelaars en mindervalide-deelnemers.

'Door de jaren heen hebben wij altijd wel fluctuaties gehad in het aantal vrijwilligers, maar hadden wij voldoende mensen waarmee wij de veiligheid van onze deelnemers konden waarborgen. Daar zijn echter zo'n 30 vrijwilligers, waarvan het merendeel als verkeersregelaar, voor noodzakelijk. Vanwege verschillende redenen, zoals leeftijd, lichamelijke gebreken en gezinsuitbreiding, zijn er na de laatste Avondvierdaagse editie verschillende vrijwilligers gestopt, waardoor wij nu ver onder deze kritische grens zitten. Met het huidige aantal vrijwilligers kan de Avondvierdaagse Didam 2018 geen doorgang vinden.'
Het zou zonde zijn als zo'n geweldige traditie voor jong tot oud zou verdwijnen, vindt secretaris Ordwin Notten van Stichting Avondvierdaagse Didam. Hij hoopt dat de komende tijd vijftien nieuwe vrijwilligers zich bij hem melden, zodat het wandelfestijn door kan gaan en de veiligheid van de deelnemers kan worden gewaarborgd.

Montferland Muziekaal: muziekonderwijs voor alle kinderen

MONTFERLAND - Het aantal kinderen dat actief muziek maakt, neemt af. Tegelijkertijd blijkt uit meerdere onderzoeken dat muziek maken een positief effect heeft op de ontwikkeling van kinderen. Ze krijgen competenties die ze hun hele leven kunnen gebruiken, zoals inzet, discipline, doorzettingsvermogen, elkaar helpen, luisteren naar elkaar, respect voor elkaar, elkaar complimenten geven en nuance aanbrengen. Met zoveel mogelijk mensen die daarbij een rol kunnen spelen, wil het initiatief Montferland Muzikaal ervoor zorgen dat kinderen op alle Montferlandse basisscholen profiteren van muziekonderwijs in een doorgaande leerlijn.

De eerste aanzet daarvoor is een bijeenkomst op 21 oktober. Met basisscholen, muziekscholen, muziekverenigingen, de gemeente Montferland en Welcom gaan de aanwezigen in een interactieve discussie kijken waar ze elkaar vinden als het om muziekonderwijs gaat, wat knelpunten zijn en hoe ze elkaar kunnen helpen. Deskundigen krijgen het woord en geven alle aanwezigen ruimte om ervaringen te delen. Hoe wordt heel Montferland Muzikaal? De initiatiefnemers hebben het antwoord niet, maar willen samen het antwoord bedenken.

Programma
Van 10.00 tot 12.00 uur is er een plenair gedeelte, dat geleid wordt door Ivo Kouwenhoven. Ivo is expert in het motiveren van jeugd voor het maken van muziek. Suzan Lutke gaat voor de gemeente het muziekbeleid voor de komende jaren schrijven en zij zal daarover uitleg geven. In de pauze is er ruimte om met elkaar in gesprek te gaan. Van 13.00 tot 15.00 uur kunt u kennismaken met verschillende lesmethodes.

Voor deze bijeenkomst worden inwoners van Montferland die muziek in de klas belangrijk vinden, uitgenodigd om mee te praten over de toekomst van muziekonderwijs. Zij zijn van harte welkom in het Kelrehuus, Zuiderstraat 12 in Kilder. Aanmelden kan via karindenotter@ziggo.nl. Het is fijn als de organisatie weet hoeveel mensen komen.

Volg Montferland Muzikaal op Facebook en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Bingo in Meulenvelden

DIDAM - Op woensdag 18 oktober houden De Vrienden van Bruisend Meulenvelden in samenwerking met Burgers van Diem een bingo op het terras van Burgers van Diem. Er zijn vele mooie prijzen te winnen. Inloop vanaf 19.00 uur, de bingo begint om 19.30 uur. Voor informatie kan men terecht bij het servicepunt 088-044 1400.

Benefietconcert voor woonzorgcomplex Het Kom-Fort

Jelle Loeters (33) en zijn zorggezin in Burgers van Diem. Foto: Susan Wiendels

Didam omarmt
woonplek voor
jong volwassenen
met beperking

Door Susan Wiendels

DIDAM – Broodopdeplank maakt zijn naam helemaal waar op 28 oktober. Samen met Pluto34 en Peter Loeters houden de drie Didamse muzikanten een benefietconcert in Burgers van Diem. De opbrengst gaat naar 'Het Kom-Fort', een nieuw kleinschalig woonzorgcomplex voor jonge volwassenen met een beperking op de hoek van de Rozenstraat/Lupinestraat.

"Daarmee kunnen we de gemeenschappelijke ruimten inrichten", vertellen Dave Romme (36) en Nicole Schouten (33). Het stel gaat straks als zorgechtpaar met hun vier kinderen Ot (7), Saar (5), Fos (2) en Boet (7 weken) op de benedenverdieping van het appartementencomplex wonen. Op de begane grond komen ook de gezamenlijke entree, keuken, woonkamer en tuin. De tien appartementen verrijzen in twee lagen van vijf erboven. De verwachting is dat het hele gebouw in april 2018 klaar is. Alle bewoners krijgen een eigen appartement met een huisnummer en een balkon. Nicole: "Ze leiden een zo normaal mogelijk zelfstandig leven, dat is het uitgangspunt. Denken in mogelijkheden en niet in beperkingen. De één kan bijna alles zelf, de ander heeft wat meer hulp nodig. Wij zorgen voor begeleiding in praktische handelingen en een dagstructuur. Zo koken en eten we samen."

Logeerpartij
Om de bouw van 'Het Kom-Fort' van dichtbij mee maken en alvast kennis te maken met de bewoners verhuisde het gezin Romme in april naar een huurwoning aan het Lieve Vrouweplein. Daar ontvangen zij nu al ieder weekend drie of vier bewoners. "Zo kunnen ze al wennen aan ons en aan het uit huis wonen. Acht van de tien bewoners gaan voor het eerst op zichzelf wonen. Het is straks allemaal al spannend genoeg."
Eén van hen is Jelle Loeters (33). Hij heeft het syndroom van Down. Vader Paul is dolblij dat het na jaren zover is. "Op loopafstand, prachtig. Hij kan straks gewoon een kop koffie bij ons komen drinken en wij bij hem." Al is het gevoel wel dubbel zegt hij eerlijk. "We gaan hem missen en natuurlijk zal ik een traantje laten als het zover is. Maar het is fijn om te weten dat hij straks een eigen plek heeft. Jelle is een hele sociale jongen, een type dat je bijna zou vergeten. Gelukkig zijn Dave en Nicole dan in de buurt."

Levensbestendig
'Het Kom-Fort' wordt een locatie van de Driestroom. Particuliere investeerders maken de bouw mogelijk. Het zorggezin huurt het gebouw. De bewoners betalen uit hun Wajong-uitkering en PGB-budget de woonlasten en de begeleiding door het echtpaar. De naam refereert aan de plek waar het zorghuis eerst zou komen – De Kom – en het gevoel dat het huis straks bij bewoners moet oproepen: veilig en comfortabel.
De opzet is dat de bewoners er oud worden en het zorgechtpaar er een leven lang blijft wonen. Een doelbewuste keuze van Nicole en Dave. Hij zat al in de zorg, zij wilde in de zorg. "Het leek ons geweldig om ooit samen een gezinshuis te beginnen." Na een gesprek met Driestroom kozen ze niet voor Heeswijk-Dinther nabij hun woonplaats Oss, maar voor Didam. Zeker na een gesprek met de ouders. "De klik was er meteen", aldus Paul Loeters.
Het betekent 24/7 begeleiding en beschikbaarheid, een hele andere manier van leven. Dave: "Dit is wat we willen. Wel zoeken we nog een tweede stel, dat ons kan vervangen in de vakantie of in weekenden."

Burgers van Diem
Het benefietconcert begint om 19.30 uur. De entree bedraagt 10 euro, een bedrag dat volledig naar de inrichting van de gezamenlijke ruimtes gaat. Kaarten zijn te koop bij Burgers van Diem. Het zijn speciale kaarten met op de achterkant een ontwerp van het droomhuis van één van de bewoners. De Rabobank zegde al eerder een bedrag toe voor het kantoorinterieur en de bewoners richten zelf hun eigen appartement in. Nicole en Dave hopen op een hoge opkomst. "Wij voelen ons bijzonder welkom in Didam. Als we met één van de bewoners door het dorp lopen, hebben we meteen aanspraak." Paul Loeters: "Didammers kijken er niet van op. Met De Ziep en de Christoffelschool zijn ze natuurlijk wel wat gewend. En het is mooi dat Burgers van Diem dit initiatief neemt. Jelle werkt daar en misschien kunnen in de toekomst nog meer bewoners daar terecht."

Gat van Roelofs: Vragen staat vrij!

Foto: Nick Oostendorp

Ik schreef er al eerder over! Het gat van Roelofs, gelegen aan de provinciale weg N335 tussen Beek en Didam, is een oude zandwinningsplas. De plannen om weer opnieuw te starten met zandwinning zijn inmiddels concreet. Het bestemmingsplan om uitbreiding van de zandwinning mogelijk te maken heeft ter inzage gelegen. In deze periode hebben mensen duidelijk kunnen maken wat ze van de plannen vinden. Dat gebeurt altijd door het indienen van zienswijzen.
De volgende stap is dat het bestemmingsplan aan de gemeenteraad wordt voorgelegd. Die daar vervolgens een besluit over neemt.
Dat er veel vragen en zorgen leven over de plannen, is al jaren duidelijk. Ik volg de ontwikkelingen op de voet, samen met fractiegenoot André Menting. We hebben al vaak aandacht gevraagd voor de onrust en zorgen onder omwonenden. Daar gaan we mee door! Net zo lang als nodig is. PvdA Montferland stelt opnieuw vragen!
Op 9 oktober heb ik schriftelijke vragen ingediend bij het college van Burgemeester en Wethouders. Waarom? Omdat we over een aantal zaken duidelijkheid willen hebben.
1. Duidelijkheid over afspraken die er al liggen tussen het college van B&W en de firma Roelofs. Dat is namelijk niet bekend. Het is niet duidelijk of er afspraken zijn, en wat deze afspraken dan inhouden. En dat wordt toch wel tijd!

2. Duidelijkheid over of het toegestaan is om als gemeente mee te 'profiteren' van het zand dat wordt gewonnen. Kijk, dat het college van B&W met een ondernemer afspreekt dat hij betaalt voor aanpassingen aan een weg omdat dat nodig voor de plannen, is logisch. Het is ook logisch dat je met een ondernemer afspreekt dat hij de kosten van reparatie van de weg betaalt als zandwagens de weg kapot rijden. Wat ik (op z'n zachtst gezegd..) minder logisch vind, is dat het college van B&W kennelijk van plan is om voor iedere kuub zand die ooit wordt gewonnen een bedrag te vragen. Mag dat eigenlijk wel ? En hoe denk je dan als gemeente onpartijdig te blijven?

3. Duidelijkheid over of het college van B&W moeite gaat doen om subsidies voor de firma Roelofs aan te vragen; en uitleg over waarom ze dat eigenlijk doet?

4. Duidelijkheid over of het college van B&W mogelijkheden ziet om de firma Roelofs te verplichten om aan meer draagvlak voor de plannen bij omwonenden te werken! Want dat lang niet iedereen gecharmeerd is van de plannen, staat als een paal boven water.
Als wij in de gemeenteraad spreken over het bestemmingsplan, moeten bovenstaande vragen duidelijk beantwoord zijn. Daarom stellen wij op dit moment deze vragen. Het college van B&W geeft binnen vier weken schriftelijk antwoord op deze vragen. Wordt vervolgd!

Sandra Braam, PvdA


Straatkatten tonen Istanbul op wonderlijke wijze in Kedi

De documentaire Kedi zit vol hartveroverende verhalen. Foto: PR

's-HEERENBERG - Dinsdag 17 oktober om 20.00 uur draait in Filmhuis Barghse Huus de documentaire Kedi. Kedi brengt hartveroverende en vaak ook humoristische verhalen over karaktervolle katten en mensen die ze met een glimlach gadeslaan.

Honderdduizenden Turkse katten bewegen zich vrij door de straten van Istanboel. Al duizenden jaren wandelen ze in en uit de levens van mensen. Zo zijn ze een essentieel onderdeel geworden van de diverse gemeenschappen die de stad zo kleurrijk maken. De katten van Istanboel zijn niemands eigendom. Ze leven tussen twee werelden, zijn wild noch tam, en brengen vreugde en een doel bij die mensen die ze zelf uitkiezen om hen te adopteren. In Istanboel zijn katten spiegels voor de inwoners; ze laten hen op een unieke manier reflecteren op hun leven.

Kaarten voor Kedi zijn te bestellen op werkdagen van 09.00 tot 12.00 uur, via tel. 0316- 22 35 20. Of via de website www.iedereenwelcom.nl. De entreeprijs is 6,50 euro. Aanvang is om 20.00 uur.

DRU haalt zware metalen terug naar de Achterhoek

ULFT - Ooit klonken het gekletter van ijzer en het gesis van hete vuren in de DRU IJzergieterij aan de rand van Ulft. Noeste arbeid die in een promotiefilm uit de jaren veertig treffend werd betiteld als de Symfonie van Vuur en IJzer. De ijzerindustrie is er inmiddels verdwenen, maar de zware metalen komen op een geheel andere wijze terug naar de Achterhoek. Op zaterdag 25 november vindt daar de eerste editie van Metal on Metal plaats in de DRU Cultuurfabriek en zorgen onder andere Destruction, Hell en Pro-Pain voor een heruitvoering van de bekende symfonie van weleer.

Door Gerwin Nijkamp

Een initiatief van de DRU Cultuurfabriek en internationaal boekingskantoor LoudNoise, organisator van in de metalwereld bekende festivals als Dynamo Metalfest in Eindhoven en Into The Grave in Leeuwarden. Metalkenner en -muzikant Johan Godschalk is bij het concept betrokken als adviseur. Hij en Erik Ramaker (DRU) vertellen over het concept Metal on Metal dat behalve een jaarlijks festival moet zorgen voor meer metalevents in de Achterhoek.

Concept
"We merken dat harde muziek in de DRU aanslaat, er is publiek voor", vertelt Ramaker, verantwoordelijk voor programma en productie bij de cultuurfabriek. "We hebben echter onvoldoende kennis van de metalscene en vroegen daarom Johan om advies." De Achterhoeker die zich als fan en muzikant al tientallen jaren begeeft in het wereldje, bracht de DRU en boekingskantoor LoudNoise bij elkaar. Godschalk: "Die mensen hebben echt een perfecte feeling voor alles rondom metalevents. Ze zijn hier in Ulft komen kijken en waren meteen enthousiast over de professionele faciliteiten en de industriële setting. Een dag later hadden we al een concept voor Metal on Metal in onze mail."
Het is de bedoeling dat het niet bij een eenmalig festival blijft, maar dat Metal on Metal een soort label wordt. Dat er regelmatig metalbands worden gepresenteerd onder de vlag van Metal on Metal.

Trouw publiek
Dat er animo voor metal in de Achterhoek is, bleek al tijdens een testcase begin augustus. De Amerikaans thrashmetal band Sacred Reich speelde toen op een zondagmiddag, hartje zomer, in de DRU Cultuurfabriek. "Hoewel dit niet de meeste ideale omstandigheden voor een concert zijn, kwam er toch 250 man op af", vertelt Ramaker.
Nog meer verbaasd waren de heren over de vlucht die Metal on Metal op Facebook nam. "Vooraf zeiden we tegen elkaar dat we het goed zouden doen als in anderhalf jaar tijd achthonderd man lid zou zijn van de Facebookgroep. Moesten we wel zorgen dat er minstens wekelijks iets gepost zou worden...", vertelt Godschalk. "Dit grote aantal leden was binnen drie weken al gehaald en de mensen blijven maar berichten posten in de groep. Soms wel tien tot vijftien per dag. Inmiddels kent de groep meer dan 1.200 leden."

Ze doen suggesties voor te boeken bands, maar denken ook actief mee over de invulling van het festival op 25 november. Daarnaast kreeg de organisatie veel hulp aangeboden van mensen die het initiatief ondersteunen. Dit alles heeft geleid tot een line-up met de headliners Destruction, Hell en Pro-Pain, verder spelen Disabuse en Bark ook eigen werk, en zullen de tributebands Art of Pantera, The Unforgiven, Trashcan Thrashcan, Death Machine en The Covering naar Ulft komen. Behalve livemuziek is er onder andere nog een whiskyproeverij, komt er een metal DJ en wordt er een vinylmarkt uitgestald.
Godschalk is ervan overtuigd dat dit nieuwe concept zal aanslaan: "Metal leeft al tientallen jaren in de Achterhoek. Waar ik ook kom bij metalshows in binnen –en buitenland, tref ik Achterhoekers. Nu halen we de metal weer terug naar de Achterhoek."

Ga voor meer info naar de website en de Facebookgroep Metal on Metal.

Eerste Cinekid Filmfestival in filmhuis Barghse Huus

's-HEERENBERG - In de herfstvakantie barst in heel Nederland de 31ste editie van het Cinekid Festival los: het grootste film- en mediaspektakel voor kinderen tussen de 4 en 14 jaar. Dit jaar is het festival voor het eerst in het Barghse Huus in 's-Heerenberg.

Tijdens het twee weken durende Cinekid Filmfestival kunnen kinderen en hun ouders vijf bijzondere jeugdfilms ontdekken tijdens maar liefst elf vertoningen. Tevens kan er vooraf gratis worden deelgenomen aan een interactieve workshop, zoals het maken van een hologram of een verhaallantaarn.

Jongsten
Voor de jongsten draaien de films Molly Monster (4-plus) en De kleine grijze tractor (5-plus). Molly Monster wil er dolgraag bij zijn als haar nieuwe zusje of broertje uit het ei kruipt dat mama heeft gelegd, maar dat gebeurt ver weg, achter de Wilde Heuvels. In De kleine grijze tractor beleeft stadsjongen Gavin voor het eerst een zomer op het platteland. Een zomer om nooit te vergeten, met nieuwe vrienden, gekke uitvindingen, een stout jong geitje en niet te vergeten de levende tractor Fergie.

Spanning
Paw: de reddingshond (8-plus) en De geheime club van Soepstad (8-plus) zorgen voor meer spanning en verrassingen. De jonge herdershond Paw heeft een geweldige speurneus. Zijn grootste heldendaad verricht hij bij een aardbeving. Iedereen heeft de moed al opgegeven, maar Paw niet. In De geheime club van Soepstad verandert een stadsfeest in chaos als er een gevaarlijk gif verspreid wordt waardoor volwassenen zich gaan gedragen als kinderen. De tienjarige Mari en haar vrienden hebben 48 uur om de oplossing van het raadsel te vinden.

Invisible Boy
Speciaal voor tieners draait op vrijdag 20 oktober om 19.00 uur de film Invisible Boy (10-plus). De dertienjarige Michele is verliefd op Stella, maar zij ziet hem niet staan. Dan ontdekt hij dat een Chinees superheldenpak hem écht onzichtbaar kan maken. Zo rolt hij in een ongelooflijk avontuur met gevaarlijke tegenstanders. Zal Stella hem nu wel opmerken?

Het Cinekid Filmfestival vindt plaats van 15 tot en met 26 oktober in het Barghse Huus. Kaartjes kosten 5 euro en zijn inclusief limonade en een zakje chips voor de kinderen. Voor wie niet kan kiezen: Bij drie verschillende films is het derde kaartje gratis.

Boom valt op woning in Braamt

De boom richtte behoorlijke schade aan. Foto: News United/112 Achterhoek-nieuws

BRAAMT - Vanmiddag is als gevolg van de harde winde een boom op een woning in Braamt gevallen. Er hebben zich geen persoonlijke ongevallen voor gedaan.

Boom valt op woning in Braamt

BRAAMT - Vanmiddag is als gevolg van de harde winde een boom op een woning in Braamt gevallen. Er hebben zich geen persoonlijke ongevallen voor gedaan.

Innovatie goed in beeld tijdens Achterhoekse Toekomst Toer

Ook De Heikamp was één van de bestemmingen. Foto: Bram Beckmans

ACHTERHOEK - Hoe ziet de Achterhoek van morgen eruit? En tot welke dingen zijn we hier al in staat? Die vragen stonden op maandag 2 oktober centraal tijdens de Achterhoekse Toekomst Toer. Op initiatief van Achterhoek2020 toerden driehonderd Achterhoekers tussen de innovatieve plekken BMV in Mariënvelde, Meilink in Borculo en De Heikamp in Ruurlo.

Door Bram Beckmans

Voordat de toer begon waren er bij de Brede Maatschappelijke Voorziening (BMV) in Mariënvelde toespraken van economisch geograaf Gert-Jan Hospers, Gelders gedeputeerde Bea Schouten en Foppe Atema, voorzitter van de stuurgroep Achterhoek2020. Allemaal waren ze bemoedigend en positief gestemd over de huidige stand van zaken omtrent innovatie en de mate waarop we op de toekomst inspelen in de Achterhoek. Dat kwam ook terug in de door Bea Schouten gepresenteerde nieuwe Regiobarometer. Dit document bevat feiten en cijfers over de Achterhoek en laat zien dat, ondanks de aanhoudende krimp in de bevolkingsomvang, het op onderdelen als werkloosheid, onderwijs en openbaar vervoer goed gaat met de Achterhoek.

Uitleg over de 3D-printer. Foto: Bram Beckmans
Meilink was één van de bestemmingen. Foto: Bram Beckmans
De politie vertelde over het gebruik van drones bij politiewerk. Foto: Bram Beckmans
Moderne technieken, zoals Virtual Reality, ontbraken niet. Foto: Bram Beckmans
Een van de pendelbussen die tussen de drie locaties reed. Foto: Bram Beckmans
De beurs bij de BMV in Mariënvelde. Foto: Bram Beckmans
3D-geprinte pannenkoeken: ook dat kan in de Achterhoek. Foto: Bram Beckmans

Na de toespraken werd bij de BMV het beursterrein geopend. Daar lag de focus op het wonen van de toekomst. De term 'losgoed' kwam hier een paar keer voorbij en laat zien dat niet alle Achterhoekse bouwprojecten 'vastgoed' zijn. Zo worden er betaalbare en duurzame wooneenheden van hout gemaakt, die ook verplaatsbaar zijn. Voor starters in de woningmarkt kan dat erg interessant zijn, omdat deze eenheden eenvoudig uit te breiden zijn naar eigen inzicht en financiële mogelijkheden. Naast innovatieve woonvormen was er bij de BMV ook aandacht voor zelfredzaamheid in de regio en werd er kennis gemaakt met slimme technieken omtrent beveiliging en brandwering.

Per bus naar Borculo en Ruurlo
Een zestal bussen stond klaar voor de BMV en fungeerde als pendeldienst tussen Mariënvelde, verpakkingsbedrijf Meilink in Borculo en horecaonderneming De Heikamp in Ruurlo. Opgedeeld in groepen bezochten de aanwezigen deze locaties, waar innovatie ook weer duidelijk naar voren kwam.

Zo was er op heb gebied van digitale technieken en 'smart' werken veel te ontdekken bij Meilink in Borculo. Onder andere robots die cement in iedere vorm kunnen gieten, een virtuele assistent die taken in de zorg overneemt en 3D-printers van Achterhoekse bodem maakten nogmaals duidelijk dat we er goed voorstaan in de regio. Ook was er een afvaardiging van het Graafschap College: studenten lieten hun zelfgemaakte 'vechtrobots' zien. Van ieder onderdeeltje tot aan de besturing, alles werd door deze techneuten zelf ontwikkeld. Tevens demonstreerde de politie de nieuwste drones, die vandaag de dag voor toepassingen bij verkeersongevallen en opsporingen gebruikt worden.

Bij de volgende stop in Ruurlo maakten de Achterhoekers kennis met innovaties op het gebied van bereikbaarheid en duurzaamheid. Er werd een app getoond die samen reizen bevordert en een sensor-systeem dat voor de landbouw alles kan registreren, van grondwaardes tot aan de exacte locatie van koeien in de wei. Kortom, ook genoeg innovatie. Na het bezoek aan Meilink en De Heikamp keerden de aanwezigen terug naar Mariënvelde, waar de avond afgesloten werd.

Startschot voor nieuwe agenda
De stuurgroep Achterhoek2020 nam het initiatief voor de Achterhoekse Toekomst Toer. Deze stuurgroep is een samenwerking van de overheid, ondernemers en maatschappelijke organisaties. Zij zijn sinds 2009 bezig met de toekomst van de Achterhoek, waarbij de Uitvoeringsagenda onmisbaar is.

Voor Achterhoek2020 was deze toer ook het startschot voor de nieuwe agenda. Voorzitter Foppe Atema legt uit: "Op 19 maart 2018 presenteren wij aan iedereen de agenda Achterhoek2030, maar dat doen wij niet alleen, dat doen we samen met jullie. De Achterhoekste Toekomst Toer gaat nog een aantal keren plaatsvinden, in een soortgelijke vorm. Op basis van wat wij daar ophalen en te horen krijgen, stellen wij de nieuwe agenda vast, die wordt dan volgend jaar tijdens het Innovatie Festival gepresenteerd."

Aanmelden voor de vervolgreizen van de Toekomst Toer is mogelijk via de website.


www.toekomsttoer.nl

Officiële bekrachtiging nieuwbouw Almende College

Peter van de Wardt (r) en Henk van der Esch tijdens de ondertekening in de regen. Foto: Walter Hobelman

SILVOLDE - Terwijl de handtekeningen van wethouder Peter van de Wardt en Henk van der Esch (voorzitter college van bestuur van Achterhoek VO, de overkoepelende schoolorganisatie) nog moesten opdrogen droomden docenten en medewerkers van het Isala College -in de regen- al over 'hun' nieuwe lokaal. "Hier ongeveer wil ik werken", grapt de ene collega tegen de andere en wijst naar een natte plek in het gras. Voor er daadwerkelijk op die plek een gebouw staat dat toekomst- en weersbestendig is moet er echter nog veel werk verzet worden.

Door Walter Hobelman

Toch vindt wethouder Van de Wardt de verregende ondertekening een 'memorabel moment'. "Er is al drieënhalf jaar lang heel veel gepraat over nieuwbouw voor het voortgezet onderwijs in onze gemeente. Dat is niet zonder slag of stoot gegaan en er zijn felle discussies gevoerd door alle betrokkenen. Daarom ben ik bijzonder verheugd dat we vandaag deze stap mogen zetten en mogen bekrachtigen dat we elkaar hebben gevonden en samen gaan werken aan de realisatie van goede voorzieningen waarmee het onderwijsaanbod in Oude IJsselstreek gewaarborgd is."
Henk van der Esch legt uit waar die lange tijd voor nodig is gewest. "De gemeente zat natuurlijk met een grote uitdaging omdat er nagenoeg geen financiële ruimte was om nieuwbouw te realiseren. Door vasthoudend én doortastend optreden van de wethouder is er uiteindelijk toch een mooie samenwerking mogelijk geworden. Dat is belangrijk om er voor te zorgen dat er hier in de gemeente de komende jaren een goed onderwijsaanbod beschikbaar is. Dat versterkt de leefbaarheid."

'Er zijn felle discussies gevoerd door alle betrokkenen'

Ook rector Roelof Louwsma van het Isala College (onderdeel van het Almende College) is zichtbaar blij en opgelucht. "We kunnen nu weer verder kijken. We hopen uiterlijk augustus 2018 de schop in de grond te kunnen steken om vervolgens in 2020 helemaal klaar te zijn. Er wordt nieuwbouw gepleegd naast de huidige locatie in Silvolde en daarmee ontstaat een soort campus waar diverse onderwijsvormen beschikbaar zijn, van VMBO tot en met VWO", werpt Louwsma een blik in de toekomst. "Samen met alle betrokkenen gaan we goed nadenken wat we willen bouwen. Het onderwijs verandert, het aantal leerlingen gaat afnemen en de huidige en toekomstige tijd vraagt om een andere manier van onderwijs. We gaan daarom ook samen met regionale ondernemers aan tafel zitten om iets te realiseren waarin onderwijs en bedrijfsleven elkaar aanvullen."
Met de nieuwbouw worden de huidige locaties in Ulft (Wesenthorst) en Silvolde (Bluemers) overbodig. Wat er met deze gebouwen gaat gebeuren is nog niet bekend. "Ze worden dan in elk geval niet meer door ons gebruikt", zegt Louwsma. "We hopen dat er een goede bestemming voor te vinden is." Sloop is de laatste optie, liet wethouder Van de Wardt eerder al weten.
Naast de bijna 10 miljoen euro die de gemeente beschikbaar stelt voor de nieuwbouw is er extra geld gereserveerd voor de aanpassing en verbetering van de infrastructuur rond het campus complex. "Het is noodzakelijk om een veilige en goede infrastructuur te hebben. Ouders moeten hun kinderen met een gerust hart naar school kunnen laten fietsen. Dat heeft absoluut ook onze aandacht", aldus de wethouder.
Het Almende College kan nu met aannemers om tafel gaan zitten en concreet gaan werken aan de uitvoering van de plannen. Daarmee komen de dromen en wensen van de docenten weer een stap dichterbij.

Lucassen hoopt na twee nederlagen goede voorbereiding vervolg te geven

Kilder-trainer Marcel Lucassen langs de lijn op sportpark De Pol. Foto: John van der Kamp.

Kilder-trainer verwacht zwaar duel met Doetinchem

Door John van der Kamp

KILDER – In de vierde klasse D van het amateurvoetbal staat zondag de derby tussen sv Kilder en titelkandidaat vv Doetinchem op het programma. Na een goede start in Giesbeek tegen GSV`38 (winst 3-2), pakte de ploeg van Kilder-trainer Marcel Lucassen geen punten meer. Thuis werd van HC`03 verloren, afgelopen zondag werd in Pannerden met 2-0 verloren. Een wedstrijd die volgens Lucassen nooit gespeeld had mogen worden, omdat de conditie van het veld ver beneden peil was.

"Door het slechte weer vorige week heeft men het hoofdveld van RKPSC niet kunnen maaien. De ondergrond was te zacht, er mochten geen machines op het veld en het gras stond bijna tot aan je enkels. Ook de nieuw aangelegde drainage heeft het veld ongelijk gemaakt, door de weggezakte sleuven. Voetbal over de grasmat was niet mogelijk", verzucht Marcel Lucassen, die door een verdedigingsfout op achterstand kwam. "We namen de bal aan in plaats weg te werken, de bal werd op hun spits gespeeld, die onze verdediging uitkapte en binnenschoot." Kilder kwam in de tweede helft nog wel sterk terug, maar het zat het team van Marcel Lucassen niet mee. "Na rust hebben we nog de onderkant lat geraakt en gingen een paar ballen voorlangs. Tien minuten voor tijd kwam viel de tweede treffer voor RKPSC en was het gedaan."
Marcel Lucassen heeft de start van de competitie van Kilder goed kunnen voorbereiden. Door werkverplichtingen kon hij het seizoen als trainer van PAX niet afmaken. In het tweede deel van het afgelopen seizoen heeft hij, nadat duidelijk was dat hij vanaf dit seizoen op de trainersstoel in Kilder zou zitten, menig wedstrijdje van het eerste elftal, maar ook bij de jeugd kunnen bekijken. "Ik heb zo mijn eigen selectie ruim van tevoren kunnen samenstellen. Ik heb een goede mix, met ook jeugd. Mijn voorganger Huub van Laarschot had jeugdspeler Stijn van Uum al laten debuteren en ook is Ids Elshof er weer bij, hij is weer terug na zijn uitstapje naar DZC`68." Een tegenslag voor Kilder is de afwezigheid van Robin Hietkamp. "Robin Hietkamp is voorlopig uit de running, hij wordt binnenkort geopereerd, die zijn we een jaar kwijt."
Kilder heeft geen eenvoudige competitiestart voorgeschoteld gekregen. "We hebben best wel een zwaar programma. Eerst Giesbeek, dan HC en Pannerden en nu Doetinchem. Na een wedstrijdje of vijf, zes weten we waar we staan, na de wedstrijden tegen SDZZ en Terborg", voorspelt Lucassen, die weet dat Doetinchem een zware tegenstander is. "We kennen Willem Stollé en we weten waar we met hem rekening moeten houden."
Maar Kilder heeft Robert Leenders, die tijdens de Achterhoek Cup wedstrijd tegen Dierensche Boys drie van de zes doelpunten voor zijn rekening nam. "Hij heeft een fantastisch schot, hij scoorde uit twee vrije trappen en vanaf de stip in die wedstrijd."

'We kennen Willem Stollé en weten waar we rekening mee moeten houden'

Onder leiding van voorzitter Theo Kock heeft een grote groep vrijwilligers afgelopen zomer Sportpark De Pol flink onder handen genomen. De kleedruimtes zien er weer als nieuw uit en ook de kantine is ruimer opgesteld en heeft een nieuwe strakke vloer. "De club is goed bezig, de selectie is in een nieuw trainingstenue gestoken en ook de trainingsmaterialen zijn vernieuwd. Een goed signaal aan de groep", laat Marcel Lucassen weten, die ook wekelijks in contact staat met de veldbeheerder. "Liefst op vrijdag het veld maaien, ik wil een vlak veld om ons spel zoveel mogelijk tot zijn recht te laten komen. Met mijn centrale verdedigers Myron Peters en Kars Geurts hebben we als doel gesteld dit seizoen minder doelpunten tegen te krijgen", sluit Marcel Lucassen af.
Op sportpark De Pol klinkt om 14.30 uur het beginsignaal van scheidsrechter Evert Dannenberg voor deze derby.

Aanvoerder Bjorn Heezen wil met Varsseveld stap vooruit

Door John van der Kamp

VARSSEVELD - Na de verloren thuiswedstrijd tegen DVC`26, heeft tweedeklasser sc Varsseveld met twee uitstekende overwinningen zich goed weten te herstellen.

Eerst werd SDOUC met 2-1 verslagen en afgelopen zondag werd het sterk geachte Voorwaarts in Twello met dezelfde cijfers verslagen. Centrale verdediger en aanvoerder Bjorn Heezen constateerde gisteren een matige start, maar zag zijn team na rust orde op zaken stelde. "Op basis van een goede organisatie en veel werklust hebben we een terechte overwinning geboekt. Uiteindelijk hadden we de wedstrijd eerder moeten beslissen, we kregen veel ruimte in de counter maar miste de scherpte voor het doel." De doelpunten bij Varsseveld werden gemaakt door Cas Kemperman en Dave Ankersmit. "Gelukkig zijn Cas Kemperman en Wouter Buevink – na lang blessureleed – dit seizoen weer beschikbaar. Ze hebben onder leiding van mijn medespeler en sportinstructeur Ritchy Klein Nibbelink hard gewerkt om te revalideren. Ik heb veel waardering voor hun inzet."
Varsseveld hoopt zondag, thuis tegen Concordia Wehl (aanvang 14.00 uur), deze lijn voort te zetten. Heezen hoopt op een mooie en spannende derby. "Concordia Wehl draait al jarenlang mee in de top van de tweede klasse en heeft een uitstekende, voetballende ploeg met veel individuele kwaliteit en een zeer ervaren trainer. Het is voor ons zaak om vanaf de eerste minuut scherp te zijn en vol overtuiging te strijden voor de overwinning."
Bij Varsseveld staat dit seizoen trainer Wilco Geerts aan het roer, die het goede werk van zijn voorganger Sander Hoopman heeft opgepakt en het voetbal in Varsseveld nog beter wil maken. "Vorig jaar hebben we onder leiding van Sander Hoopman een uitstekend eerste seizoen gehad in de tweede klasse, voor veel spelers hun debuut op dat niveau", blikt Bjorn Heezen terug. "Dit jaar proberen we de volgende stap te zetten. We proberen vaker de voetballende oplossing te vinden en spelen verder naar voren. We trainen iedere week op verschillende aanvalsvormen en positiespellen en er wordt met veel passie en beleving getraind, dit is ook de verdienste van Wilco Geerts en assistent Martijn Besselink. Nu is het aan ons om dit te vertalen naar de wedstrijden."
Dat de tweede klasse van hoog niveau is bekend, veel clubs zijn aan elkaar gewaagd en iedereen kan van iedereen winnen. "Onze doelstelling is handhaving en het verder ontwikkelen van het team. Daarnaast is het mooi om te zien dat spelers uit het tweede en uit de jeugd doorstromen", aldus de routinier. "Persoonlijke hoop ik weer belangrijk te zijn voor het elftal door mijn routine en wedstrijdinstelling, en dit samen met Martijn ten Brinke en Robbin Giezen over te brengen op het team."

Overige duels
Afgelopen zondag was de wedstrijd tussen VIOD en sc Groessen in de derde klasse C al voor rust beslist. Met een riante 0-4 voorsprong zocht VIOD, het team van trainer Jan Lorsé, de kleedkamer op. "Als we vooral in het begin de kansen hadden benut, had de tussenstand veel groter kunnen uitvallen", vertelt een tevreden VIOD-trainer. VIOD was de competitie magertjes gestart met twee punten. "Het was voor ons een belangrijke wedstrijd, het was aanhaken of afhaken. Ik wil wegblijven bij de onderste drie plaatsen", formuleert Lorsé de doelstelling. Voor zondag (14.00 uur) staat een pittige wedstrijd voor de Doetinchemmers te wachten, thuis tegen VVO uit Velp. "Het zal een lastige wedstrijd worden. VVO heeft een heel goede ploeg", blikt hij vooruit. "Eerst VVO, dan Keijenborg thuis. Maar dan wacht de uitwedstrijd tegen DCS, dat vrij gemakkelijk drie wedstrijden heeft gewonnen, een echte titelkandidaat." Lorsé hoopt dat zijn 'zieke' spelbepaler Lex Overbeek weer inzetbaar is. "Gelukkig heb ik een brede groep. Mijn invallers Dominic Bolmeijer en Huub Oosterink hebben het afgelopen zondag uitstekend gedaan."
In 4C staat zondag de ontmoeting tussen SVGG en Ulftse Boys op het programma. Het debuut in de vierde klasse heeft voor SVGG uit Megchelen, het team van trainer Ruud Pastoor, nog geen punten opgeleverd. Afgelopen zondag werd verloren met 5-2 verloren van KSV. "Het niveau en tempo ligt een stukje hoger dan in de vijfde klasse. In de vorige wedstrijd tegen Reunie stond het al na 5 minuten 0-2 en weet je dat het lastig gaat worden. We kregen een kans op de aansluitingstreffer, maar misten een strafschop." "Het belangrijkste voor ons is dat we op het moment behoorlijk compleet en fit zijn, zodat we goed en gericht kunnen trainen. Een derby spelen is altijd speciaal, er komen altijd meer toeschouwers en de spelers kennen elkaar door en door. Het is zaak om die prikkels om te zetten in goed voetbal en uiteindelijk drie punten."
5C: Stokkum ontvangt zondag buurman VVL uit Lengel. Sicco de Winter, trainer van vv Stokkum, baalt nog van de nederlaag afgelopen zaterdag tegen Halle. "Bij ons heerste na afloop toch een grote teleurstelling. Deze nederlaag was onnodig. We kwamen vroeg in de wedstrijd op een 1-0 voorsprong (Erik Janssen). Na de gelijkmaker, kreeg Halle een penalty en verloren we met 1-2", vertelt Sicco de Winter. "We hadden de wedstrijd zelf moeten beslissen. Toch kunnen we hiermee verder." Om 14.30 uur is op Sportpark 't Broek de aftrap tussen twee clubs, waarvan de jeugdelftallen in een samenwerkingsverband competitie spelen. "De wedstrijd tegen VVL is een echte derby, de spelers kennen elkaar onderling goed. Onze voorbereiding was 'hobbelig', we hebben liefst zeven spelers erbij en we zijn hierdoor zowel in de breedte als ook in kwaliteit erop vooruitgegaan."
Stokkum verloor twee van de drie wedstrijden, maar trainer Sicco de Winter hoopt dat de wedstrijd tegen VVL voor de ommekeer gaat zorgen. "De wedstrijd zondag is misschien al iets beladen door de komst van een aantal VVL-spelers naar ons. In dit soort wedstrijden spelen ook andere factoren een rol, waardoor het onvoorspelbaar wordt. Maar we hebben genoeg kwaliteit in de groep om de valse start om te draaien."

Droomweekend Lars Kuster begint in Lichtenvoorde

GP-winnaar Lars Kuster op Cassandra en PSC Lichtenvoorde-gastvrouw Nory Morssinkhof. Foto: Wendy Scholten Foto: Verona Westera

LICHTENVOORDE/STOKKUM - Lars Kuster is de winnaar van de 1.40m Grote Prijs van Jumping Lichtenvoorde, maar wat hij nog niet wist is dat hij een dag later ook hun 1.50m debuut in het Duitse Isterberg zou winnen. "Cassandra wordt echt heel constant. Daar ben ik heel blij mee. We krijgen samen steeds meer ervaring", vertelt de springruiter en student uit Stokkum.

In de Grote Prijs op het Paardensportcentrum Lichtenvoorde moest hij het opnemen tegen zeven andere barragekandidaten. "Het is hier nooit makkelijk om een Grote Prijs te winnen. Vanavond zaten er tricky dingen in het parcours en veel paarden loerden op het blauwe zeil onder de hindernis. Ik kon Cassandra abnormaal krap laten draaien en daar won ik het mee. Het werd ook wel tijd. Het is alweer een jaar geleden dat ik hier in Vragender won", lacht hij.

In elk geval is Lars Kuster alvast verzekerd van een goede uitgangspositie in de nieuwe PSC-competitie. Wie het beste presteert in twee van de drie 1.40m Grote Prijzen in Vragender dit indoorseizoen, krijgt een bonus van 1.000 euro.

Anne-Liza Makkinga werd tweede met Finesse van Sappenleen en Kevin Olsmeijer derde met zijn toppaard Dalvaro RK. De Brabander Piet Raijmakers jr. had twee ijzers in het vuur en wint graag in Vragender, maar belandde met een foutje op de vierde en vijfde plaats.
Dat Cassandra (v. Tangelo van de Zuuthoeve) nu al zes Grote Prijzen achter elkaar foutloos heeft gelopen, betekent veel voor Lars Kuster. "Toen ik haar ruim een jaar geleden te rijden kreeg, was ze eigenlijk niet echt mijn type paard. Maar nu zijn we echt een combinatie. Ik ken haar door en door. Ze won al heel veel in de lage rubrieken, maar blijft nu ook rustig in barrages van hogere proeven. Ze is van Jurgen Stenfert en Hank Melse. Ja, handelaren. Ik rijd bijna geen paard langer dan een jaar. Je moet verschillende soorten paarden kunnen rijden toch? Ik leer hier heel veel van."

Op Jumping Lichtenvoorde werd de klasse ZZ op zaterdag gewonnen door Steven Veldhuis met Fionapina Colada, gevolgd door Piet Raijmakers op Van Schijndel's Whisperfield. In het Z won Johann Sparenberg op United. Op donderdag won Sjaak Sleiderink het Z met Glamour en Conor Drain het ZZ op Dakota van het Schuttershof.
De klasse M op zaterdag had nog een extra dimensie als kwalificatie voor de Louis Venhorst Fourage Trophy tijdens het internationaal concours Jumping de Achterhoek. Guido Jan Schoemaker en Renate Beuving mogen elk twee paarden meenemen naar de finale omdat zij de topvier bezetten. In de klasse L op vrijdag gingen de finaletickets naar Erwin de Bruin, Nadieh Plegt, Tani Joosten en Ymke Ribbels.

Loil-verdediger Harm Peters hoeft niet zo nodig met iemand te ruilen. Foto: PR

In deze rubriek maak je kennis met het lokale amateurvoetbal. Via elf thema's ontdek je wie de spelbepalers in onze streek nou echt zijn.

Naam Harm Peters
Woonplaats Didam
Geboortedatum 14 oktober 1987

1. Club en functie Verdediger bij Loil. We spelen al een flink aantal seizoenen achter elkaar in de vierde klasse D.

2. Gezin Ik woon op mijzelf. Mijn vriendin heet Iris, maar we wonen nog niet samen. Allebei mijn ouders zijn gelukkig nog gezond en ik heb ook nog twee zusjes.

3. Beroep Facilitair Interim Professional. De meeste mensen zegt dit niks. Het betekent dat ik op interimbasis door het hele land reis om bedrijven te ondersteunen in hun facilitaire dienstverlening. Dat kan heel divers zijn: van huisvestings- en inkooptrajecten tot aan parkeer- en maaltijdenbeheer. Kortom, allerlei zaken waar een bedrijf zelf vaak niet direct aan toekomt.

4. Muziek Mijn muzieksmaak is heel breed en afhankelijk van hoe ik mij voel. In de kleedkamer luisteren we nog wel eens naar hardstyle en daar kan ik best van genieten. Nu Bjorn Boerstal is teruggekeerd van DVC, is regelmatig zijn smartphone aan de muziekbox gekoppeld. Als ik voor mijn werk op weg ben naar een klant, luister ik in de auto Radio 538. Dus wel graag een hippe zender dan.

5. Hoogte- en dieptepunt Hoogtepunt waren de jaren tussen 2005 en 2008, toen we in mijn eerste jaren bij de hoofdmacht in drie seizoenen van de vijfde naar de derde klasse promoveerden. Voor een kleine club als Loil is dat echt een unieke prestatie. Mijn dieptepunt heb ik meegemaakt in de A-junioren. De bekerfinale tegen Veluwezoom ontaardde in een veldslag. Die wedstrijd heeft drie dagen lang in de krant gestaan. Gelukkig is dat de enige keer dat ik zoiets heb meegemaakt.

6. Voorbeeld Ik heb eigenlijk geen voorbeeld. Aan iemand vereren doe ik al helemaal niet. Ik ben daar te nuchter voor, denk ik.

7. Eén dag in de schoenen van Jemig, ik zou het echt niet weten. Ik ben wel tevreden met mijn eigen leven. Privé, op het werk en qua voetbal loopt het allemaal goed. Nee, ik hoef niet zo nodig met iemand te ruilen.

8. Gekleurde of zwarte voetbalschoenen Zwart. Ik heb altijd al Copa Mundial voetbalschoenen gedragen. De helft van ons elftal voetbalt op zwarte schoenen. Dat zegt wel iets over ons, ja. Wij proberen goed voetbal te spelen, maar we staan vooral voor normaal doen, de mouwen opstropen en voor elkaar door het vuur gaan. Zwarte schoenen passen daarbij.

9. Ergernis Ik erger mij aan lakse mensen die telkens opmerkingen als 'Komt wel goed' en 'Ah joh, dat regel ik eventjes' plaatsen. Vaak komt het dan niet goed en gebeurt er niks. In Loil hebben we gelukkig niet veel van zulke types rondlopen. Wij 'vechten' juist voor ons dorp. Wij laten ons dorpshuis bijvoorbeeld niet zomaar afpakken. Links en rechts lever ik ook mijn bijdrage, bijvoorbeeld door te schrijven voor de carnavalskrant.

10. Ambitie Dit seizoen is mijn ambitie om met goed voetbal met Loil mee te doen in de top vijf van onze klasse. Wanneer wij onze selectie fit houden, moet dit volgens mij ook haalbaar zijn.

11. Openbaring Ik verzamel niks, ben niet bijgelovig en heb volgens mij ook geen opmerkelijke tik. Nee, zo bezien heb ik geen wonderlijke openbaring over mijzelf. Doe maar normaal, hè, dan doe je meestal al gek genoeg.

'Zo handig, die iPad. Ik lees er ook de krant op'

Hartpatiënt John Diederik kan thuis via de cVitals app op de iPad zijn waarden doorgeven aan Sensire en het Slingeland ziekenhuis. Foto: PR

HENGELO - Voor John Diederik heeft de medische wereld geen geheimen meer. "Op mijn veertigste had ik mijn eerste hartaanval", vertelt hij, maar hij is er niet minder opgewekt onder. Dankzij hulp aan huis kan hij zijn leven leiden zoals hij dat wil.

Het Gelderse Hengelo is de plaats waar de rasechte Rotterdammer dertig jaar lang elke zomer op de camping stond voor hij besloot om zijn oude dag geheel in de Achterhoek door te brengen. Hij woont in een leuk, gelijkvloers, zogenoemd levensloopbestendig appartement. In de hobbykamer staan zijn verzamelingen en kan hij fotoboeken maken met zijn computer. De woonkamer heeft een open keuken en, zoals het hoort bij een man alleen, een tafel waar altijd net iets te veel troep op kan.

"Ik vind het leuk om de boel soms een beetje op te ruimen", zegt John's vriendin en buurvrouw een beetje plagend naar hem. Samen maken ze het leven zo leuk en interessant als ze maar kunnen, maar helemaal onbeperkt zijn de mogelijkheden niet meer. "Soms heb je slechte dagen", zegt John, "maar dat voel je wel aankomen. Lopen is dan lastig en ik voel dan dat mijn hart het zwaarder heeft."

Maar John hoeft niet alleen op zijn gevoel te vertrouwen, want hij houdt ook zelf de cijfers bij. Hij meet zijn bloeddruk, hartslag en gewicht en geeft die waarden door via de cVitals app op de iPad die Sensire en het Slingeland ziekenhuis ter beschikking hebben gesteld. Alle klachten met betrekking tot hartfalen worden zorgvuldig bijgehouden. Het Medisch Service Center van Sensire kijkt mee. Ziet de verpleegkundige daar grote afwijkingen, dan krijgt John telefoon. "En ik kan hen altijd bellen. Dan maken we ook altijd wel even een praatje en vragen ze aan het einde altijd of er nog andere dingen zijn die ik kwijt wil."
Zo nodig neemt het MSC contact op met Anneke van Anken, verpleegkundig specialist hartfalen bij zowel Sensire als het Slingeland Ziekenhuis, zodat zij zelf poolshoogte kan opnemen bij John. Ze kunnen via de iPad rechtstreeks 'beeldbellen' via een beveiligde verbinding. Als het minder goed gaat, wordt dat eerder gesignaleerd en wordt zo nodig ingegrepen.

Hartpatiënt John Diederik kan thuis via de cVitals app zijn waarden doorgeven

Anneke kan hem een bezoek brengen of hij komt dan zelf naar de hartfalenpoli in het Slingeland Ziekenhuis, maar dankzij de technologie komt dat niet zo vaak meer voor. De tijd die John en zijn vriendin anders kwijt zouden zijn aan bezoeken aan de dokter of het ziekenhuis, gaat nu naar de dingen die het leven leuk en interessant maken. "De busreizen die we vroeger maakten zitten er even niet in, want ik kom de bus niet zo makkelijk meer in", zegt John. "Maar dan maken we wel ritjes met de scooter. En als dat ook even niet lukt, zitten we lekker op het balkon en kijken we gezellig naar de mensen die langskomen."

De 'beeldzorg' voor mensen met chronisch hartfalen kreeg in augustus extra betekenis door een overeenkomst waarmee het Slingeland Ziekenhuis, de zorgverzekeraar Menzis en Sensire de banden stevig aanhalen. Ook het Nederlandse bedrijf FocusCura is hier nauw bij betrokken. Zij leveren de cVitals app welke gebruikt wordt op de iPad. Samen geven zij de klant de regie en werken ze nu intensief samen, waardoor alle nodige informatie snel wordt uitgewisseld en de klant zich ook over het geld niet druk hoeft te maken.

Niet de zorg, maar het leven centraal. 'Kan dat dan echt?', vragen mensen weleens. John lacht erom. "Ja, het kan", zegt hij. "De technologische mogelijkheden van tegenwoordig zijn grenzeloos. Zo lees ik de krant, blijf ik in contact via Facebook en gebruik ik Google Maps, vertelt hij. "Het is geweldig om te zien hoeveel oplossingen er zijn, en nu dus ook voor zorg."

Column

Citroenmelisse

In mijn kinderjaren keek ik nauwelijks televisie. Geen wonder, want de uitzendingen op die ene zender die we hadden begonnen pas om acht uur en dan lag ik al in bed. Je had wel op woensdag- en zaterdagmiddag een programma speciaal voor kinderen, het Kinderuurtje. Maar die naam was misleidend, want na hooguit drie kwartier vertoonde het tv-scherm alweer het testbeeld.
Ook op de radio waren de uitzendingen voor kinderen niet dik gezaaid en van spelcomputers hadden we nog nooit gehoord. Wat deed je dan als het slecht weer was en je niet naar buiten kon? Nou, spelen met je Dinky Toy autootjes bijvoorbeeld. Of je bouwde een hijskraan van Meccano. Dat laatste deed ik persoonlijk trouwens niet. Ik had niet zoveel met techniek. Liever kroop ik met een boek in een hoekje. Lezen, daar was ik dol op. Ik verslond wel twee of drie boeken per week.

Was ik dan een echte huismus? Nee hoor, juist door dat lezen was ik ook graag buiten. Speelde ik samen met mijn vriendjes de avonturen na van mijn boekenhelden Arendsoog en Biggles. De feestweide tegenover ons huis was onze prairie. En met een beetje fantasie kon je in die slecht onderhouden oude begraafplaats aan het eind van de straat een woeste jungle zien.
Op die begraafplaats groeiden trouwens wel veel brandnetels, waarmee je uiteraard in het vuur van het spel wel eens in aanraking kwam. Geen nood, even met een blaadje weegbree over de rode plek wrijven en de jeuk was weg!

Het is een mooi voorbeeld van volksgeneeskunst waarmee ik als kind nog vertrouwd was. Maar de generaties die voor mij in de Achterhoek leefden kenden nog veel meer planten met een geneeskrachtige werking. Zij wisten bijvoorbeeld dat je een steenpuist weg kunt krijgen als je er een geraniumblad (of een koolblad) overheen wrijft. Dat een aftreksel van haagwinde (in deze streek beter bekend als pispotjes) helpt als je je drol even niet kwijt kunt. Ontstoken tandvlees behandelde je door er huislook overheen te wrijven, een plantje dat je op het dak kon vinden. Als je tenminste een pannendak had, want op riet groeide het niet. Wilde akelei hielp tegen reumatiek en een keelontsteking genas je met thee van vlierbloesem.

Tja, en dan had je nog de citroenmelisse. Dat was echt wat je noemt een alleskunner. Volgens onze voorouders (die de plant vaak speciaal kweekten vanwege haar medicinale kwaliteiten) hielp citroenmelisse echt tegen alles. Van astma tot migraine, van ingewandsstoornissen tot slapeloosheid en alles wat je verder maar kunt bedenken.
Citroenmelisse wordt tegenwoordig nog steeds gebruikt in diverse druppels en smeerseltjes van Dr. Vogel, maar de plant zal vanwege haar medicinale werking nergens meer in de vensterbank staan. Tegenwoordig hebben we een ander middeltje dat tegen ieder kwaaltje en elk ongemak helpt. Cannabis is de citroenmelisse van de 21ste eeuw. Als je tenminste gelooft wat je op de internetfora allemaal kunt lezen. In de vorm van CBD-olie (waar je dus niet high van schijnt te worden) zou de legaal geteelde hennep ook tegen praktisch alles werken. Van stress en slapeloosheid (dat schijnt echt zo te zijn) tot kanker (en daar geloof ik voorlopig niks van!). Baat het niet dan schaadt het niet? Nou, dat moeten we nog maar afwachten...
Inderdaad, ik heb zo mijn twijfels. Maar dat is niet de enige reden dat ik nog niet aan de CBD-olie ben. Een klein flesje van dat spul kost namelijk al gauw vijf tot zes tientjes. Dan koop ik liever een citroenmelisseplant. Verkrijgbaar in bijna elk tuincentrum, voor hooguit drie euro!

Onderhoudswerkzaamheden aan wegen bij Beek, Etten en 's-Heerenberg

REGIO - De provincie Gelderland start op 9 oktober met onderhoudswerkzaamheden op de N335 tussen de aansluiting met de A18 bij Nieuw-Dijk en de aansluiting op de N317 bij Etten. Daarnaast krijgen de rotondes op de N827 bij 's-Heerenberg nieuw asfalt en worden de schampblokken vervangen door geleidebanden.

De werkzaamheden op de N335 starten op 9 oktober. Op de N335 wordt het asfalt vervangen (viaduct boven de A18, de bebouwde kom in Beek en de rotonde bij Zeddam). Daarnaast komt er een roostergoot bij de bebouwde kom van Zeddam zodat het regenwater beter wordt opgevangen. Ook staan er nog kleinere onderhoudswerkzaamheden op het hele traject gepland.
Vooruitlopend op het asfaltonderhoud gaat Natuurmonumenten bomen tussen Beek en Zeddam verplanten en kappen. Dit gebeurt tussen 9 en 13 oktober.

Verkeersregelaars
Tijdens de kapwerkzaamheden is het noodzakelijk de weg af te sluiten voor doorgaand verkeer. Fietsers kunnen gebruik maken van het fietspad aan één kant van de weg. De provincie zet voor ieders veiligheid verkeersregelaars in. Het is belangrijk dat iedereen zich aan hun aanwijzingen houdt.
De werkzaamheden vinden gefaseerd plaats. Als laatste wordt het asfalt op het viaduct boven de A18 vervangen, als eerste het gedeelte van de N335 vanaf het viaduct. Het wegvak tussen de rotonde bij Beek en de rotonde bij Zeddam wordt tijdens de werkzaamheden afgesloten. Verkeer wordt lokaal omgeleid. Iedereen wordt verzocht zich aan de officiële omleidingsroutes te houden. Deze staan op bereikbaargelderland.nl en worden met borden aangegeven. Dit vermindert de verkeersoverlast, is veiliger en beter voor het milieu. Zet dus de navigatie uit.

N827 's-Heerenberg
De werkzaamheden aan de N827 bij 's-Heerenberg starten op 13 november en duren tot 22 november. Het asfalt op drie rotondes wordt vervangen. Daarnaast worden de schampblokken vervangen door geleidebanden en staat er nog een aantal andere onderhoudswerkzaamheden op het programma. Het wegdek wordt op een aantal plaatsen gesealed zodat er minder snel onderhoud nodig is.

Omleidingsroute
Verkeer kan gebruikmaken van een bypass ter hoogte van de rotonde bij de Immenhorst. Via Immenhorst, Lengelseweg en Meilandsdijk. De omleidingstijd bedraagt minder dan vijf minuten. Ook hier geldt: gebruik de officiële omleidingsroute. Geprobeerd wordt de verkeershinder zoveel mogelijk te beperken. Maar daar is ook medewerking van de automobilist voor nodig.
Raadpleeg voor de actuele informatie over werkzaamheden en omleidingen tijdig www.bereikbaargelderland.nl.

Nadeel voor mensen met Duits pensioen

Jos Lansink (links) en Joop Beuting. Foto: Joost van de Nadort

ACHTERHOEK - In januari 2016 is het nieuwe bilaterale belastingverdrag - dat tussen Nederland en Duitsland is gesloten - van kracht geworden. De bedoeling van dit verdrag is te voorkomen dat belastingbetalers in twee landen belasting betalen over hetzelfde inkomen. Een vervelend bijeffect is dat Nederlanders die in Nederland wonen, maar in Duitsland hebben gewerkt en daar een pensioen van minder dan 15.000 euro per jaar hebben opgebouwd, nu te maken krijgen met de Nederlandse belastingtarieven. Dat kan een behoorlijk nadeel opleveren.

Door Joost van de Nadort

Joop Beuting uit Lievelde en Jos Lansink uit Lichtenvoorde maken zich sterk voor deze in hun ogen onrechtvaardige zaak. Beiden wonen in Nederland, zijn gepensioneerd, hebben jarenlang in Duitsland gewerkt en daar een deel van hun pensioen opgebouwd. Tot 2016 betaalden zij over dit pensioen in Duitsland belasting. Na een overgangsperiode van één jaar moet iedereen die in deze situatie zit, dit in Duitsland opgebouwde pensioen opgeven aan de Nederlandse belastingdienst. Joop Beuting: "Dat kan per jaar behoorlijk schelen omdat je in Nederland meer belasting betaalt dan in Duitsland. Het verschil kan oplopen tot wel meer dan 1000 euro per jaar, maar hangt natuurlijk af van de hoogte van het in Duitsland opgebouwde pensioen." Lansink: "Wat mensen vaak vergeten is dat we, omdat we in Duitsland hebben gewerkt, een deel van de AOW mislopen. Dat is twee procent per in Duitsland gewerkt jaar." Voor Lansink betekent dat 34 procent minder AOW. "Het voordeel dat je had van de lagere belastingtarieven in Duitsland compenseert dan nog enigszins de lagere AOW-uitkering", aldus Lansink

Overgangsperiode
Voor belastingbetalers die in deze situatie zitten, geldt een overgangsperiode van een jaar. Dat betekent dat ze voor 2016 nog de keus kunnen maken of ze aangifte in Duitsland doen of in Nederland. Wat Beuting steekt, is dat hieraan geen ruchtbaarheid is gegeven. Hierdoor zijn veel mensen niet op de hoogte van deze mogelijkheid en hebben aangifte gedaan in Nederland. Beuting: "Mensen die al aangifte in Nederland hebben gedaan, kunnen voor het einde van 2017 een nieuwe aangifte doen in Duitsland en daarmee geld besparen." Wat Beuting en Lansink ook raar vinden is de grens van 15.000 euro. Is het in Duitsland opgebouwde pensioen hoger dan 15.000 euro per jaar dan blijft alles bij het oude. Die grens lijkt hen nogal willekeurig getrokken. Het zijn nu de mensen met een klein pensioen die getroffen worden.

Hulp
De twee pensionada' s staan niet alleen. Zij hebben hulp van twee lotgenoten. De Socialistische Partij (SP) heeft recentelijk vragen gesteld aan staatssecretaris Wiebes. Dat heeft overigens nog niet veel opgeleverd. Wiebes is niet van plan het verdrag aan te passen en ontkent volgens Beuting dat er sprake is van nadeel. De SP wil tijdens de begrotingsbehandeling dit onderwerp nogmaals aan de orde stellen. Beuting: "Het gaat niet alleen om dit overgangsjaar. Wij vinden dat het nadeel dat ontstaat door het van kracht worden van dit verdrag, ongedaan gemaakt moet worden. We hebben inmiddels een fiscalist bereid gevonden een aantal berekeningen te maken die aantonen dat aangifte doen In Nederland wel degelijk nadelig is." Hij laat als voorbeeld een berekening zien van een inwoner van de Achterhoek die in de nieuwe situatie jaarlijks meer dan 1000 euro nadeel ondervindt.

Aandacht
Om deze onrechtvaardigheid meer aandacht te geven, zoeken Beuting en Lansink de publiciteit. Omroep Max zal er binnenkort in een uitzending aandacht aan schenken. Beuting: "Ik heb zelf volgende week nog een afspraak met onder meer Martin van Rooijen van 50plus om over de nadelige gevolgen van dit verdrag van gedachten te wisselen." Beuting en Lansink hebben ook ouderenbonden gevraagd om aan dit onderwerp de nodige aandacht te geven. Tot hun verbazing gaven zowel de KBO-PCOB als de ANBO niet thuis. Verder is er op maandag 9 oktober in Venlo een informatiebijeenkomst georganiseerd door de Universiteit van Maastricht over het Belastingverdrag en de gevolgen voor grensarbeiders en pensioengerechtigden. Lansink en Beuting tonen zich strijdvaardig en geven hun strijd voorlopig nog niet op.

Kijk, zie, doe en voel wat hout met je doet

ZUTPHEN - De 'Open Dag Hout' is een kijk- en doedag voor liefhebbers van ambachtelijke houtbewerking. In de Hanzehal in Zutphen zijn op 15 oktober meesterlijke meubelmakers, houtdraaiers, instrumentenmakers, houtinleggers en houtsnijders aanwezig. Met natuurlijk de door hen gemaakte producten en demonstraties van hun arbeid. Zelf eens voelen wat houtbewerking met een mens doet, dat kan ook. Onder begeleiding kan iedereen eens een guts vasthouden, een tol draaien of een puzzel zagen. Liefhebbers die zoeken naar een stuk gereedschap of exclusieve stukken hout: ook die komen ruim aan hun trekken. Op de website staan de deelnemers en impressies van de Open Dag Hout van het vorige jaar. De organisatie ziet iedereen graag op 15 oktober in de Hanzehal in Zutphen. Open Dag Hout is een onderdeel van Woodworking.nl, het forum voor iedere houtliefhebber.

Hobby- en kaartenbeurs in Beltrum

BELTRUM - In zaal Spilman aan de Mr. Nelissenstraat 21 in Beltrum wordt op zondag 15 oktober een hobby- en kaartenbeurs gehouden. De beurs is open van 10.00 tot 16.30 uur. Op deze beurs tonen hobbyisten graag hun hobby. Verder zijn er demonstraties en kunnen belangstellenden deelnemen aan workshops. Men kan veel inspiratie opdoen op het gebied van onder andere kaarten maken, origami, werken met wol of bloemen en sieraden maken. Entree bedraagt 2 euro. Kinderen tot en met 12 jaar mogen gratis naar binnen.

Hobby- en kaartenbeurs in Beltrum

BELTRUM - In zaal Spilman aan de Mr. Nelissenstraat 21 in Beltrum wordt op zondag 15 oktober een hobby- en kaartenbeurs gehouden. De beurs is open van 10.00 tot 16.30 uur.

Op deze beurs tonen hobbyisten graag hun hobby. Verder zijn er demonstraties en kunnen belangstellenden deelnemen aan workshops.
Men kan veel inspiratie opdoen op het gebied van onder andere kaarten maken, origami, werken met wol of bloemen en sieraden maken.
Entree bedraagt 2 euro per persoon. Kinderen tot en met 12 jaar mogen gratis naar binnen.

Ierse singer-songwriter Kieran Goss in het Nieuwe Dijkhuis

Singer-songwriter treedt op in het Nieuwe DijkhuisKieran Goss. Foto: PR

DOETINCHEM - De Ierse singer-songwriter Kieran Goss treedt donderdagavond 19 oktober op in Het Nieuwe Dijkhuis aan de Burg. Van Nispenstraat in Doetinchem. Met Goss heeft het Achterhoekse inspiratiecentrum een internationale topper in huis gehaald.

Goss is in zijn eigen Ierland een grote meneer als singer-songwriter en performer. Hij schrijft folksongs die doen denken aan Amerikaanse artiesten als James Taylor en Paul Simon. Daarnaast weet hij zijn publiek te raken met zijn innemende persoonlijkheid, grappige en rake oneliners en anekdotes. Zijn muziek is bij uitstek geschikt voor de warme uitstraling en akoestiek van de grote zaal van Het Nieuwe Dijkhuis.
Goss heeft inmiddels tien albums op zijn naam staan en maakte tournees door Amerika, Groot Brittanië en Europa. Als special guest neemt Goss donderdag 19 oktober de Ierse zangeres Annie Kinsella mee. Het concert van de Ierse entertainer begint om 20.00 uur. Kaarten kosten 15 euro in de voorverkoop via www.hetnieuwedijkhuis.nl en 17,50 euro aan de deur.
Het concert van Goss is het eerste in een serie van vijf concerten met internationale singer-songwriters en performers in Het Nieuwe Dijkhuis. Op zaterdag 20 januari treedt Dizraeli uit het Engelse Bristol op. Naast singer-songwriter is hij rapper en spoken word artiest. Zondag 25 februari is het de beurt aan de Amerikaanse soul- en powerzangeres Dayna Kurtz en op 3 maart geven Roger Roger uit Canada en Rod Picott uit de VS zelfs een dubbelconcert. De serie wordt op 17 maart afgesloten door de Israëlisch-Amsterdamse zangeres Anat Spiegel, die met haar 'klassieke' orkest naar Doetinchem komt met een mix van pop, jazz en avant-garde.
Kaartverkoop en informatie: www.hetnieuwedijkhuis.nl.

Historie leeft!

Het is nog vroeg wanneer ik langs de gracht loop. Het gras is bedekt met dauw en vochtige herfstbladeren. Flarden nevel hangen boven het water. Het lijkt een gewone herfstdag. Toch is alles anders dan anders. Gisteren is er flink gevochten. Ik zie mensen met schrammen op hun gezicht. Mannen zitten in een kring rond het vuur. Vrouwen zijn bezig met de kinderen en het eten. Aan het spit hangt al een varken. Wortels en prei worden gesneden. Grote hompen brood liggen op tafel naast stenen kruiken. Dit is geen gewone ochtend: ik ben beland in 1627. De gezinnen maken zich klaar voor weer een dag op het slagveld. De strijd tegen de Spanjaarden is in volle gang.

Volgende week dompel ik me weer onder in 1627. Zoals elke twee jaar wordt de Slag om Grolle waarheidsgetrouw nagespeeld. Al sinds 2005 herdenkt Groenlo haar geschiedenis met een re-anactment. Een historisch evenement waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik in de 80-jarige oorlog wordt nagebootst. Toen in 2005 vond ik het 'grappig', nu ben ik zwaar onder de indruk van het evenement wat door vele vrijwilligers uit de grond wordt gestampt. Alles is zo echt mogelijk: geen elektriciteit of andere moderne hulpmiddelen, zelfs geen aardappelen want die kenden we toen nog niet.
De Slag om Grolle zorgt, net als in 1627, voor saamhorigheid en trots. De meeste Grollenaren waren de eerste keer slechts toeschouwer. Dit jaar doen er meer dan 40 vriendengroepen, buurten en verenigingen mee, met gemiddeld 70 deelnemers! Al vroeg in het jaar wordt begonnen met het bouwen. Zo maakte vriendengroep De vogelvrije Kwakkels in 2015 een heuse molen met draaiende wieken. Daarnaast hebben de buren in de Noteboomstraat begin dit jaar een moestuin aangelegd om echt zelfvoorzienend te zijn wanneer de strijd losbarst. Natuurlijk is er ook een brouwerij in de Kevelderstraat op de plek waar ruim 400 jaar geleden Grolsch haar eerste biertje brouwde.
De slag wordt nagebootst door ervaren reanactors uit de hele wereld. Het gaat er hard aan toe. Met paarden, geweren en natuurlijk kanonnen. Waren er in 2005 slechts 350 acteurs, nu zijn dat er al zo'n 1500. Ze komen uit Nederland, Duitsland, Finland, Frankrijk, Engeland, Hongarije, Italië, Luxemburg, Malta, Nederland, Polen, Schotland, Spanje, Tsjechië, de Verenigde Staten en Zwitserland. Dit jaar komt er zelfs een groep uit Australië.

Zelfs heb ik twee favoriete momenten tijdens de Slag. De vroege ochtend, wanneer de tentenkampen langzaam ontwaken. Op dat moment zijn er nog weinig bezoekers (in totaal worden er zo'n 40.000 verwacht!) en kijk ik mijn ogen uit. Voor de reanactors is het een 'way of life'. Hele gezinnen reizen naar de verschillende evenementen. Kinderen groeien ermee op. Alles klopt: van kleding tot huisraad. En wanneer het 's avonds donker wordt trekt er een stoet door de straten met paarden, wagens en fakkels. Sprookjesachtige verlichting, terwijl de gezichten boekdelen spreken: er is een harde strijd geleverd op het slagveld. Gewonde soldaten liggen op de karren en vrouwen huilen om hun verloren echtgenoten.

Op 20, 21 en 22 oktober zijn de Grollenaren weer even terug in 1627. En dit alles dankzij een groep van zo'n dertig vaste vrijwilligers. Ja, u leest het goed, vrijwilligers. Uren, dagen, weken, maanden werk… Hulde!

Linda Commandeur

Column

Historie leeft!

Slag om Grolle. Foto: PR

Het is nog vroeg wanneer ik langs de gracht loop. Het gras is bedekt met dauw en vochtige herfstbladeren. Flarden nevel hangen boven het water. Het lijkt een gewone herfstdag. Toch is alles anders dan anders. Gisteren is er flink gevochten. Ik zie mensen met schrammen op hun gezicht. Mannen zitten in een kring rond het vuur. Vrouwen zijn bezig met de kinderen en het eten. Aan het spit hangt al een varken. Wortels en prei worden gesneden. Grote hompen brood liggen op tafel naast stenen kruiken. Dit is geen gewone ochtend: ik ben beland in 1627. De gezinnen maken zich klaar voor weer een dag op het slagveld. De strijd tegen de Spanjaarden is in volle gang.

Volgende week dompel ik me weer onder in 1627. Zoals elke twee jaar wordt de Slag om Grolle waarheidsgetrouw nagespeeld. Al sinds 2005 herdenkt Groenlo haar geschiedenis met een re-anactment. Een historisch evenement waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik in de 80-jarige oorlog wordt nagebootst. Toen in 2005 vond ik het 'grappig', nu ben ik zwaar onder de indruk van het evenement wat door vele vrijwilligers uit de grond wordt gestampt. Alles is zo echt mogelijk: geen elektriciteit of andere moderne hulpmiddelen, zelfs geen aardappelen want die kenden we toen nog niet.
De Slag om Grolle zorgt, net als in 1627, voor saamhorigheid en trots. De meeste Grollenaren waren de eerste keer slechts toeschouwer. Dit jaar doen er meer dan 40 vriendengroepen, buurten en verenigingen mee, met gemiddeld 70 deelnemers! Al vroeg in het jaar wordt begonnen met het bouwen. Zo maakte vriendengroep De vogelvrije Kwakkels in 2015 een heuse molen met draaiende wieken. Daarnaast hebben de buren in de Noteboomstraat begin dit jaar een moestuin aangelegd om echt zelfvoorzienend te zijn wanneer de strijd losbarst. Natuurlijk is er ook een brouwerij in de Kevelderstraat op de plek waar ruim 400 jaar geleden Grolsch haar eerste biertje brouwde.
De slag wordt nagebootst door ervaren reanactors uit de hele wereld. Het gaat er hard aan toe. Met paarden, geweren en natuurlijk kanonnen. Waren er in 2005 slechts 350 acteurs, nu zijn dat er al zo'n 1500. Ze komen uit Nederland, Duitsland, Finland, Frankrijk, Engeland, Hongarije, Italië, Luxemburg, Malta, Nederland, Polen, Schotland, Spanje, Tsjechië, de Verenigde Staten en Zwitserland. Dit jaar komt er zelfs een groep uit Australië.

Zelf heb ik twee favoriete momenten tijdens de Slag. De vroege ochtend, wanneer de tentenkampen langzaam ontwaken. Op dat moment zijn er nog weinig bezoekers (in totaal worden er zo'n 40.000 verwacht!) en kijk ik mijn ogen uit. Voor de reanactors is het een 'way of life'. Hele gezinnen reizen naar de verschillende evenementen. Kinderen groeien ermee op. Alles klopt: van kleding tot huisraad. En wanneer het 's avonds donker wordt trekt er een stoet door de straten met paarden, wagens en fakkels. Sprookjesachtige verlichting, terwijl de gezichten boekdelen spreken: er is een harde strijd geleverd op het slagveld. Gewonde soldaten liggen op de karren en vrouwen huilen om hun verloren echtgenoten.

Op 20, 21 en 22 oktober zijn de Grollenaren weer even terug in 1627. En dit alles dankzij een groep van zo'n dertig vaste vrijwilligers. Ja, u leest het goed, vrijwilligers. Uren, dagen, weken, maanden werk… Hulde!

Linda Commandeur

Omgaan met verlies bij kinderen

DOETINCHEM - In het Inloophuis Oude IJssel aan de Plantenstraat 2, houdt Elles Derksen, kindercoach van kinderpraktijk De Kleurenboom op donderdag 26 oktober van 19.30 tot 21.30 uur een thema-avond over 'Omgaan met verlies bij kinderen'.

Elles Derksen gaat deze avond in op welke verliezen er zijn; welke fasen van verlies er zijn; hoe kinderen omgaan met verlies en hoe kinderen geholpen kunnen worden bij het omgaan met verlies. Aanmelden voor deze avond is in verband met de ruimte noodzakelijk. Dat kan via actief@inloophuisoudeijsse.nl of telefonisch op dinsdag, woensdag of donderdag via tel. 0314-646024.

25 / 26

Te koop gevraagd: Antieke boeken, bijbels, atlassen, landkaarten en gravures van voor 1850, tevens te koop gevraagd oude stripboeken. Antiquariaat dgl tel. 06 - 198 084 45

VLOOIENMARKT, Westervoort ZO.15 OKT. 10-17 uur
Sporthal Sports Planets de Pals, Emmerik 5, Inf. kr. huur 06-39108152 www.animo-vlooienmarkten.nl

Hobby en Kaartenbeurs 15 oktober in zaal Spilman te Beltrum van 10.00 tot 16.30 uur. Info 0544-464164.