Montferland Nieuws

27 september 2017

Montferland Nieuws 27 september 2017


Match tussen BUUV en de Stadskamer

De match 'compleet' in beeld: (vlnr) Moniek IJsveld, Jacquelien Helmes, Ellen Stuiver en Simone Pastoors. Foto: Eric Klop             

Jacquelien leert Ellen de geheimen van 3D Origami

's-HEERENBERG - Ook bezoekers van de Stadskamer in 's-Heerenberg hebben nu de sociale marktplaats van BUUV Montferland ontdekt. En leren waarderen! Zoals de Stokkumse Jacquelien Helmes en Ellen Stuiver uit Gendringen. De een bood een workshop 3D Origami aan, waar de ander gretig gebruik van maakte. De match leidt tot meer…

Door Eric Klop

Tot driehoekjes gevouwen strookjes papier die je in elkaar steekt tot prachtige beeldjes. Een beetje plaksel maakt ze onverwoestbaar. Jacquelien leerde de kunst een jaar of vijf geleden kennen op een hobbybeurs. Dat wilde zij ook! "Via filmpjes op YouTube kreeg ik het onder de knie", vertelt ze. De 49-jarige autodidact besloot na verloop van tijd haar handigheid te delen. Stapte begin dit jaar als een der eerste binnen bij de Stadskamer, waar psychisch kwetsbare mensen drie dagdelen per week ruimschoot gelegenheid krijgen voor ontmoeting, activiteiten en creativiteit. 'Regisseur' Simone Pastoors bracht de Stokkumse op het idee haar aanbod kenbaar te maken via de website van BUUV. De eerste reactie kwam uit Gendringen. Van Ellen. "Ik woon er nog maar kort. Wilde wat te doen hebben. Op internet kwam ik bij het aanbod van BUUV Oude IJsselstreek terecht. Daar vond ik echter niets van mijn gading. Wel bij BUUV Montferland. Een workshop 3D Origami. Dat leek me wel wat. Weliswaar in 's-Heerenberg, maar dat is met mijn bromfiets goed te doen."
De match tussen beide dames bleek een succes. Net als Jacquelien heeft ook Ellen het in de vingers. Onder leiding van de expert maakte de leerling twee duiven. Lees verder op pagina 7

Poolse man doodgereden door landgenoot

Er werd sporenonderzoek gedaan op de plaats van het ongeval. Foto: News United/112Achterhoek-Nieuws

BRAAMT - Een passant heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een dode gevonden op een fietspad langs de Hooglandseweg in Braamt. De politie ging ervan uit dat er sprake was van een ongeval met een auto, maar de bestuurder was doorgereden.

Omstreeks 04.00 uur kregen de hulpdiensten een melding van een lichaam op het fietspad. Volgens de politie gaat het om een Poolse man. Op de weg nabij het slachtoffer lagen verschillende brokstukken.
De Hooglandseweg in Braamt werd afgesloten voor verkeer, voor het onderzoek naar de toedracht. De politie is op zoek naar getuigen van het ongeval, zodat de betrokken automobilist gevonden kan worden. De politie ging op zoek naar een auto met schade.
Woensdagochtend is in Emmerich in Duitsland een 32-jarige man uit Kranenburg aangehouden die mogelijk betrokken is geweest bij het ongeval. Zijn auto had sporen die mogelijk te linken zijn aan het incident in Braamt.

Roemeens trio betrapt bij diefstalpoging

's-HEERENBERG - De politie heeft woensdagavond laat in 's-Heerenberg drie mannen opgepakt nadat ze kort daarvoor waren betrapt bij een poging een geparkeerde auto te stelen. Het gaat om drie mannen van 19, 26 en 30 jaar zonder vast adres met Roemeense nationaliteit.

De auto stond geparkeerd op de Rodingsveen toen de eigenaresse, een 37-jarige inwoonster van 's-Heerenberg, rond 22.15 uur ontdekte dat haar auto werd opengebroken door drie mannen. Na ontdekking sloeg het trio op de vlucht richting Tugerallee. Agenten troffen even later op de kruising van de Oude Doetinchemseweg met de Plantsoensingel-Noord de drie mannen aan. Een van hen had inbrekerswerktuigen bij zich en een busje pepperspray. Gezien de aangetroffen sporen leek het erop dat het trio er met de auto van de vrouw vandoor wilde gaan maar dat ze tijdens in 'werk' waren gestoord.

Roemeens trio betrapt bij diefstalpoging auto

's-HEERENBERG - De politie heeft woensdagavond laat in 's-Heerenberg drie mannen opgepakt nadat ze kort daarvoor waren betrapt bij een poging een geparkeerde auto te stelen. Het gaat om drie mannen van 19, 26 en 30 jaar zonder vast adres met Roemeense nationaliteit.

De auto stond geparkeerd op de Rodingsveen toen de eigenaresse, een 37-jarige inwoonster van 's-Heerenberg, rond 22.15 uur ontdekte dat haar auto werd opengebroken door drie mannen. Na ontdekking sloeg het trio op de vlucht richting Tugerallee. Agenten troffen even later op de kruising van de Oude Doetinchemseweg met de Plantsoensingel-Noord drie mannen aan die aan het opgegeven signalement voldeden. Een van hen had inbrekerswerktuigen bij zich en een busje pepperspray. Gezien de aangetroffen sporen leek het erop dat het trio er met de auto van de vrouw vandoor wilde gaan maar dat ze tijdens in 'werk' waren gestoord.
De drie Roemenen zitten voorlopig vast voor onderzoek en verhoor.

DVC ontvangt Wehl

Dave de Jong en Henry Golstein kijken vooruit naar zondag. Foto: John van der Kamp

In de tweede klasse I van het amateurvoetbal staat voor zondag de wedstrijd tussen DVC`26 tegen Concordia Wehl op het programma. Voor de thuisclub DVC`26 komt deze derby op een uitstekend moment. Na de 1-0-winst in Varsseveld, wil de thuisclub deze lijn doorzetten.

'Iedere periode heeft sporen nagelaten'

Henk Tomas: 'Het gordelbeslag, een topvondst in Nederland'

Schatten van
Kerkwijk in
Liemers Museum

Door Susan Wiendels

DIDAM – Wie met eigen ogen de archeologische schatten van Kerkwijk en de nieuwe randweg wil zien, moet snel zijn. Tot en met 1 oktober is de expositie 'Sporen van mensen: boeren, ridders en soldaten' geopend in Kunstwerk! Liemers Museum in Zevenaar. Amateur-archeoloog Henk Tomas spreekt van unieke vondsten.

Munten, kogelpotten, maalstenen, beeldjes. De omgeving waar nu industrieterrein Kollenburg, nieuwbouwwijk Kerkwijk en de Randwijk ligt bleek in de afgelopen twintig jaar een schatkist voor archeologen. "Elke honderd meter is wel iets gevonden." Opvallend is dat er vanaf de late bronstijd, (1100-800 v. Chr.), doorlopend bebouwing is geweest. "Iedere periode heeft zijn sporen nagelaten", vertelt de Didammer die sinds eind jaren tachtig zijn hart heeft verpand aan archeologie. Henk Tomas werd correspondent voor de Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek, stond aan de wieg van de Oudheidkundige Vereniging Didam en richtte samen met Alex Koster de Historisch Archeologische Stichting op. Het doel: fondsenwerving voor publicaties en onderzoek op het terrein van archeologie. Met Koster en Jan Verhagen verrichtte hij veldverkenningen, waarnemingen en opgravingen in de Liemers. Ook in Didam droeg Tomas zijn steentje bij. In 1995 begonnen de eerste opgravingen aan de zuidrand van Didam op de plek waar nu Kollenburg is gehuisvest. Daarna waren het terrein van de woonwijk en de randweg aan de beurt. De bodem geeft de geschiedenis van dit stuk Didam prijs.
Zo kwamen onder meer een nederzetting uit de ijzertijd, restanten van boeren uit de steentijd, waterputten uit de Romeinse tijd en een kasteel uit de Middeleeuwen na de opgravingen tevoorschijn. Het kasteel stond tegenover de voormalige burgemeesterswoning aan de Dijksestraat. Waarschijnlijk was het kasteel een motte, waar in de loop van de Middeleeuwen verschillende gebouwen van tufsteen en baksteen aan zijn toegevoegd. Veel informatie over de bewoners van het kasteel kwam uit de slotgracht. Deze bevatte veel luxe aardwerk waaronder pelgrimhoorns. Het kasteel werd in 1503 gesloopt na een verwoestende brand.
De 32 mooiste pareltjes kwamen uit een grafkuil uit de Merovingische tijd (525-725 na Chr.). Ze behoren tot het beslag van een gordel. Deze waren in gewikkeld in een doek en daarom zijn ze tijdens een latere grafroof over het hoofd gezien. "Een topvondst voor Nederland", typeert Henk Thomas de voorwerpen van ijzer die behoren tot het beslag van een gordel. "Je ziet nog goudresten. Goud was alleen voorbehouden aan de elite."
Met de expositie sluit de gemeente een periode af van twintig jaar archeologisch onderzoek in het gebied. Bestuursleden van de Historisch Archeologische Stichting en medewerkers van Kunstwerk! Liemers museum uit Zevenaar zijn verantwoordelijk voor de inrichting van de expositie. De voorwerpen zijn in bruikleen gegeven door het museum Het Valkhof in Nijmegen.
Het Liemers Museum is van dinsdag tot en met zondag geopend van 14.00 tot 17.00 uur.

'Info over borstkanker is maatwerk'

DOETINCHEM - In het kader van 'oktober borstkankermaand' houdt Borstkankervereniging afdeling Doetinchem op zaterdag 7 oktober, van 10.30 tot 14.30 uur, een infodag in Inloophuis Oude IJssel aan de Plantenstraat 2 in Doetinchem. De toegang is gratis. Aan deze dag wordt meegewerkt door de mammacare-verpleegkundigen van het Slingeland Ziekenhuis: Petra Huls en Christel Vreeman. Zij geven om 11.30 en om 13.00 uur een interactieve lezing over het thema: Informatie over borstkanker is maatwerk. In verband met de ruimte is aanmelding hiervoor noodzakelijk. Dat kan via lotgenoten.borstkanker@gmail.com. Tevens is Maya Meerbeek, coach van Stap.nu in het Inloophuis aanwezig. Zij informeert over Kanker en Werk: Hoe pak je dat aan. Als ontspanning kunnen de bezoekers samen schilderen aan een groot 'belevingsdoek'.

Column

Woonplaats

Beek? Bij Nijmegen? Je bedoelt toch niet in Zuid-Limburg? Als ik vertel waar ik woon, fronsen de meesten hun wenkbrauwen. Ze weten niet goed waar ze Beek moeten situeren. Twee maal stonden er mensen bij ons op de stoep, die in Beek Ubbergen, dus bij Nijmegen, moesten zijn.
Een 2200 zielen tellend dorp is een vlek op de landkaart, dat zie je gemakkelijk over het hoofd. Met wat uitleg, achter Zevenaar, vlakbij 's-Heerenberg, het Duitse Elten en aan de rand van de heuvels van Montferland, kom je een heel eind. Maar dan zijn we al vijf minuten verder en daar heb ik niet altijd zin in.
In die zin is woon ik dus redelijk anoniem. Dat is wel zo prettig, zeker als je bedenkt dat ik vroeger vaak meewarige blikken en negatieve reacties kreeg als ik vertelde waar mijn domicilie was. Bij het noemen van Tiel klonk al gauw 'Flipje' en bij Apeldoorn volgden kwalificaties als 'saai', 'groot dorp', en 'niets te beleven'.
Ik kaart dit onderwerp aan omdat ik morgen naar de presentatie van het boek 'Stiekem trots op Apeldoorn' ga, geschreven door een oud-collega. De titel intrigeert me want die geeft aan dat de auteur met verschillende emoties worstelt. Herkenbaar voor mij als oud-Apeldoorner.
De gemeente heeft nu 160.000 inwoners. Toen ik er kwam wonen, midden jaren zestig, waren het er nog geen 60.000. Er was één lange straat in het centrum, de Hoofdstraat, en in feite speelde alles zich daar af. Als mijn moeder ging winkelen zei ze 'Ik ga even naar het dorp', mijn dochter had het, dertig jaar later, over de stad.
Dat geeft meteen aan in welke spagaat Apeldoorn zit. De plaats heeft geen stadsrechten maar presenteert zich wel als stad. De strijd tussen dorp en stad beleefde eind vorige eeuw zijn climax in de 'stadhuisoorlog' die acht gemeentebestuurders de politieke kop kostte. De tegenstanders van een nieuw stadhuis, een immens groot gebouw, wilden alles bij het oude laten, de voorstanders zagen hierin juist een mogelijkheid Apeldoorn op de kaart te zetten.
Het stadhuis kwam er, maar om nu te zeggen dat Apeldoorn hierdoor een stadse uitstraling heeft gekregen, nee, dat voert mij te ver. De afwezigheid van een historisch centrum, zoals bij voorbeeld de Hanzesteden, is nu eenmaal een gegeven. Ook het ontbreken van studenten, met de bijbehorende levendige cultuur, is een groot gemis. Kenmerkend voor Apeldoorn is de nog altijd aanwezige mentaliteit van 'Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg'.
Dus trots op de stad-in-het-groen, nee, dat ben ik niet, ook niet stiekem. Maar ik heb er ook niets tegen. Want ik heb er een prima jeugd gehad en begin jaren zeventig kon je er goed uitgaan. Als me de kritiek van zure cynici te veel werd kon ik Apeldoorn te vuur en te zwaard verdedigen. En in het buitenland wist ik lastige vragen over mijn woonplaats handig te omzeilen door te zeggen, I live in a place, some 50 miles east of Amsterdam. Als je Amsterdam zegt, gaan er deuren open die anders gesloten blijven.

'Informatie over borstkanker is maatwerk'

DOETINCHEM - In het kader van 'oktober borstkankermaand' houdt Borstkankervereniging afdeling Doetinchem op zaterdag 7 oktober, van 10.30 tot 14.30 uur, een infodag in Inloophuis Oude IJssel aan de Plantenstraat 2 in Doetinchem. De toegang is gratis.

Aan deze dag wordt meegewerkt door de mammacare-verpleegkundigen van het Slingeland Ziekenhuis: Petra Huls en Christel Vreeman. Zij geven om 11.30 en om 13.00 uur een interactieve lezing over het thema: Informatie over borstkanker is maatwerk. In verband met de ruimte is aanmelding hiervoor noodzakelijk. Dat kan via lotgenoten.borstkanker@gmail.com. Bezoekers kunnen op een aantal tablets ook zelf aan de slag om goede informatie op te zoeken en met elkaar te delen.
Tevens is Maya Meerbeek, coach van Stap.nu in het Inloophuis aanwezig. Zij informeert over Kanker en Werk: Hoe pak je dat aan.
Als ontspanning kunnen de bezoekers, onder leiding van kunstenares Herma Heezen, samen schilderen aan een groot 'belevingsdoek'.


Traditionele Mariavieringen in nieuwe geloofskernen

MONTFERLAND - De traditionele Mariavieringen staan voor de gemeenschap van de Gabriël in het teken van samen op weg naar de nieuwe geloofskernen. Loslaten en loskomen, het onbekende tegemoet. Van elf geloofsgemeenschappen moet de parochie Gabriël groeien naar vijf geloofskernen in antwoord op de roep om herstructurering en vernieuwing.

In de jaarlijkse Mariavieringen gaat het om aan de hand van het leven van Maria, van enkele lezingen uit de Schrift willen we nadenken, bidden en danken worden gehouden op zaterdag 30 september in Kilder; zaterdag 7 oktober in Nieuw-Dijk; zaterdag 14 oktober in Stokkum; zaterdag 21 oktober in Wehl en donderdag 26 oktober in Didam.
De intenties voor de viering kan men weer bij Maria neerleggen. Daarvoor staat het inmiddels bekende kistje weer bij de ingang van de kerk. De hartenwensen en intenties worden niet voorgelezen, maar bij de volgende bedevaart naar Lourdes neemt de pastor ze mee en zullen ze in de grot daar in de bus worden gedaan. Voor de viering kan men bij het beeld van Maria voor in de kerk een lichtje aansteken om de intenties te ondersteunen. En in de laatste viering is de collecte bestemd voor de bedevaartwerkgroepen in deze parochie (Banneux, Kevelaer en Lourdes).

Aanhanger schaart en verliest lading

De lading van de geschaarde aanhanger belandde in de berm. Foto: NewsUnited/112Achterhoek-Nieuws

BEEK - Op de Beekseweg tussen Beek en Zeddam schaarde een auto met aanhanger. Daardoor verloor deze zijn lading.

Er waren geen gewonden. De Beekseweg was wel tijdelijk afgesloten.

Pronkzittingkaarten d'Olde Waskupen vliegen weg

Muziek, entertainment en veel gezelligheid op weg naar de prinsenpresentatie. Foto: Theo Sommers

's-HEERENBERG - Op 3 en 4 november is het moment van de waarheid voor carnavalsvereniging d'Olde Waskupen uit 's-Heerenberg. Vanaf 11 voor acht bouwt de vereniging op naar het antwoord op de vraag: 'Wie wordt de nieuwe prins van Waskuupstad?' De kaartverkoop is afgelopen weekeinde begonnen en het loopt storm bij de verkooppunten.

Begin juli is er door de leden gestemd op een nieuwe prins. Die mag zich ruim vier maanden later eindelijk presenteren aan alle aanwezig carnavalisten in de zaal. De voorbereidingen voor deze pronkzittingen lopen al minstens net zo lang. De buutcommissie is er ook dit jaar weer in geslaagd om een vol, maar vooral ook gevarieerd programma op poten te zetten, met voor ieder wat wils. Vorig jaar stonden er veel debutanten op het podium en dat is dit jaar ook weer het geval. Daarmee zal de organisatie, in navolging van de ouderwets gezellige pronkzitting van vorig jaar, weer een grandioze avond ten tonele te brengen.

Ook dit jaar staan er tijdens de pronkzitting voor de volwassenen weer verschillende artiesten op het podium. Zoals ieder jaar is de muzikale omlijsting in handen van de blaoskapel, maar heeft ook een nieuwe president de regie in handen. Kortom, alle ingrediënten zijn aanwezig om er samen met de vriendengroep, familie, kennissen of buurt een leuke avond van te maken in sportcentrum Laco in 's-Heerenberg.

Jeugdprins
Ook de jeugd is alweer enige tijd bezig met de voorbereidingen op het carnavalsweekend in november. Op zaterdagmiddag 4 november wordt dan de nieuwe jeugdprins gepresenteerd door de jonge Waskuupkes en Waskuupinnekes. Vanaf half 2 wordt het publiek getrakteerd op een spetterende pronkzitting waar jaarlijks meer dan honderd kinderen aan mee doen. Voor de jeugdpronkzitting hebben de bezoekers geen kaarten nodig, maar wees wel op tijd, want vol is vol.

De kaartverkoop voor de vrijdag- en zaterdagavond vindt weer plaats via de bekende adressen, Kachelhöltjes partypret, Resto de Bongerd, Bakkerij Dijkman of via de website van carnavalsvereniging d'Olde Waskupen.


www.waskupen.nl

Ontroerend waargebeurde liefdeskomedie

Nanjiani speelt zichzelf in de film, zijn echtgenote wordt vertolkt door actrice Zoe Kazan. Foto: PR

DIDAM - Een waargebeurd liefdesverhaal is tweemaal te zien in Filmhuis Didam. Zowel vrijdag 29 september als maandag 2 oktober draait vanaf 20.00 uur: The big sick.

Na een one-night stand zijn de New Yorkse stand-up comedian Kumail en Emily smoorverliefd op elkaar. Het enige probleem: Kumail verzwijgt zijn vriendin voor zijn traditionele Pakistaanse ouders. Die zien hun zoon toch liever trouwen met een Pakistaans meisje. Wanneer Emily hierachter komt wil ze Kumail nooit meer zien.

Maar dan wordt Emily plots zo ziek dat ze in een coma belandt. Terwijl de artsen een oplossing zoeken wijkt Kumail geen moment van haar zijde, tot grote ergernis van Emily's excentrieke ouders. Beetje bij beetje ontstaat er een band tussen Kumail en Emily's ouders die hun leven voorgoed zal veranderen. The Big Sick is het waargebeurde liefdesverhaal van comedian Kumail Nanjiani en zijn vrouw.
De film vertelt op hilarische en ontroerende manier hun gevecht tussen liefde en familietradities. Legendarisch producer Judd Apatow (Girls, Knocked Up, This is 40, Bridesmaids) heeft een reputatie om comedytalent te ontdekken, en overtreft zichzelf met de introductie van Kumail Nanjiani, een acteur die voor altijd een warme plek in de harten van de kijkers zal veroveren. Hij speelt zichzelf. De rol van zijn vrouw wordt vertolkt door actrice Zoe Kazan. The Big Sick ging onlangs in première op het festival van Sundance en groeide sindsdien uit tot dé romantische komedie van het jaar.

Filmhuis Didam is te vinden aan de Kerkstraat in gebouw Waverlo. Meer informatie over films of het filmhuis: www.filmhuisdidam.nl. Entree film 7 euro, 'Vriend Van' 5 euro, kinderfilm 5 euro. De zaal en de kassa gaan een half uur voor aanvang open. De filmzaal is toegankelijk voor rolstoel en scootmobiel.

Feest in bieb rond kinderboeken

MONTFERLAND - In de Kinderboekenweek van 4 tot en met 15 oktober zijn er twee feestmiddagen, georganiseerd door Bibliotheek Montferland en Welcom. Het thema van de Kinderboekenweek is Gruwelijk eng!

Op woensdagmiddag 4 oktober begint de Kinderboekenweek met een feest in de bibliotheek van 's-Heerenberg. Er is een workshop griezelige hapjes maken en er kan 'griezelig' worden geknutseld.

De kinderen kunnen op de foto als ze griezelig geschminkt zijn. In 's-Heerenberg gaat Funnymatie voorlezen, ballonnen vouwen en ook nog dansen. Een week later, op woensdagmiddag 11 oktober, is het kinderboekenfeest in de bibliotheek van Didam met bijna hetzelfde programma. In plaats van Funnymatie leest de Grote Vriendelijke Reus voor.
Beide feestmiddagen duren van 14.00 tot 16.00 uur en zijn gratis.


bibliotheekmontferland.nl

'Ja, eigenlijk zijn we wel vriendinnen geworden!'

Vervolg van de voorpagina

De BUUV-match tussen Jacquelien Helmes en Ellen Stuiver bleek een succes. Onder leiding van de expert maakte de leerling twee duiven.

"Voor mijn partner en z'n tweelingbroer. Ze zijn duivenmelkers." Nu staat een vervolgworkshop op stapel. Om zich nóg meer in de kunst te bekwamen. Daarnaast gaan ze bij de Stadskamer aan de slag met kaarten maken. In alle soorten en maten. Deze creativiteit, waarover ze elkaar trouwens niets nieuws hoeven te vertellen, bieden ze misschien wel samen aan via BUUV. Ook leuk, hoewel wat duurder qua materiaalkosten. Hoe dan ook hebben ze elkaar helemaal gevonden. Jacquelien: "Ja, eigenlijk zijn we wel vriendinnen geworden!" Ellen lacht: "Gezellig! Ik ben de klepper, zij luistert."
Moniek IJsveld van BUUV bevestigt dat dergelijke matches evenzeer zijn wat de sociale marktplaats voor ogen heeft. "Iedereen kan er terecht. Ook bezoekers van de Stadskamer. Juist hier komen mensen die vanuit de behoefte geaccepteerd te worden zoals ze zijn contact en gezelligheid zoeken." Simone Pastoors vult aan: "De Stadskamer biedt aan de hand van een gemeentelijk subsidie een vorm van dagbesteding zonder indicatie. Aan inwoners van Montferland. Daarom had Ellen wél een indicatie nodig. Zij woont buiten de gemeente. Via de WMO vond toekenning plaats omdat Oude IJsselstreek, waar haar woonplaats Gendringen onder valt, geen project als de Stadskamer heeft."
Daarnaast kenmerkt de werkwijze zich via de route van de vraag. Volgens de Stadskamerregisseur komen de deelnemers zelf met suggesties. "Zo werd voor de derde dinsdag van september een zogenoemde 'Prinsjesdagbingo' geopperd. De mensen organiseerden die zelf. De doelgroep heeft soms wel een zetje nodig om de eigen kwaliteiten in te zetten. Op die manier opperden we Jacquelien haar idee om workshops 3D Origami te verzorgen als BUUV aan de man te brengen. Om het mogelijk te maken haar droom tot uit te laten komen. De rest gaat dan haast vanzelf."

Traditionele Mariavieringen in nieuwe geloofskernen

MONTFERLAND - De traditionele Mariavieringen staan voor de gemeenschap van de Gabriël in het teken van samen op weg naar de nieuwe geloofskernen. Loslaten en loskomen, het onbekende tegemoet. Van elf geloofsgemeenschappen moet de parochie Gabriël groeien naar vijf geloofskernen in antwoord op de roep om herstructurering en vernieuwing.

In de jaarlijkse Mariavieringen gaat het om aan de hand van het leven van Maria, van enkele lezingen uit de Schrift willen we nadenken, bidden en danken worden gehouden op zaterdag 30 september in Kilder; zaterdag 7 oktober in Nieuw-Dijk; zaterdag 14 oktober in Stokkum; zaterdag 21 oktober in Wehl en donderdag 26 oktober in Didam.
De intenties voor de viering kan men weer bij Maria neerleggen. Daarvoor staat het inmiddels bekende kistje weer bij de ingang van de kerk. De hartenwensen en intenties worden niet voorgelezen, maar bij de volgende bedevaart naar Lourdes neemt de pastor ze mee en zullen ze in de grot daar in de bus worden gedaan. Voor de viering kan men bij het beeld van Maria voor in de kerk een lichtje aansteken om de intenties te ondersteunen. En in de laatste viering is de collecte bestemd voor de bedevaartwerkgroepen in deze parochie (Banneux, Kevelaer en Lourdes).

's-Heerenbergenaar tweede op EK-zijspan

Mike Keuben op zijn zijspancrossmotor. Foto: Marlous Velthausz

's-HEERENBERG – Het team Keuben-Snell is het afgelopen weekend er in geslaagd om een tweede plek op het EK zijspancross te bemachtigen. In de Duitse plaats Kleinhau heeft het team op zondag 24 september alle drie de manches op zijn naam weten te schrijven en hiermee een tweede plaats in het EK eindklassement bemachtigd. De overwinning in het eindklassement ging naar team Mulders–Van Deutekom, een ander Nederlands team.

Door Marlous Velthausz

De 's-Heerenbergenaar Mike Keuben is pas 20 jaar en is sinds zijn twaalfde jaar een fervent zijspancrosser. Zijn grote inspiratie is zijn vader Bennie die in zijn jonge jaren ruim vijfentwintig jaar zijspancrossmotor heeft gereden. Bijna elk weekend is Mike wel ergens te vinden op een crossbaan. Of vader en zoon pakken de camper en gaan een weekend in het buitenland trainen. De bakkenist van het team Keuben, Zac Snell komt uit Engeland. "Hij is heel handig om een goede balans te vinden in de zijspan, die aan de linkerzijde van de motor zit."

Aan deze EK zijspancross wedstrijden deden zes landen mee waaronder Zwitserland, België, Duitsland Frankrijk, Engeland en dus ook Nederland. Van ieder land mogen maximaal zes teams zich aanmelden. "Voorafgaand aan deze EK wedstrijd moest je je wel eerst in twee wedstrijden kwalificeren om in aanmerking te komen voor deze EK zijspancross. Achttien manches hebben we dit jaar in verschillende landen gereden en de punten die je scoort bij elke manche worden bij elkaar opgeteld. Acht manches hebben we gewonnen en twee keer zijn we uitgevallen met mechanische problemen. We hadden het zondag dus heel goed gedaan, maar in de andere wedstrijden hebben we punten laten liggen. Maar ik ben super tevreden met dit resultaat", aldus een trotse Mike.

Mike Keuben heeft deze prijs ook te danken aan zijn sponsoren, familie, buren en vrienden. "Zonder hun steun hadden we dit niet kunnen realiseren. Het financieel plaatje is namelijk hoog", vertelt vader Bennie. "Hopelijk ondersteunen ze ons volgend jaar weer allemaal."

Verdere daling WW in de Achterhoek

ACHTERHOEK - In augustus daalde de WW in de Achterhoek met 1%. Ten opzichte van een jaar geleden is de daling maar liefst 22%. Daarmee daalt de WW in de Achterhoek zowel over de afgelopen maand als over het afgelopen jaar sterker dan landelijk. De WW daalt in vrijwel alle sectoren.

In augustus is het aantal WW-uitkeringen in de Achterhoek verder afgenomen tot 5.801 uitkeringen. Dat zijn er 58 minder dan een maand eerder en 1.656 minder dan een jaar geleden. Ten opzichte van juli is de daling een procent en ten opzichte van augustus 2016 is de daling 22%. De WW daalt in de Achterhoek nog steeds sterker dan gemiddeld in Nederland.
In de Achterhoek daalde de WW de afgelopen maand in de meeste sectoren. Enkele sectoren laten een beperkte stijging zien, zoals de uitzendbedrijven en het onderwijs. Een stijging in het onderwijs is gebruikelijk tussen twee schooljaren in. De verwachting is dat die stijging in de komende maanden vanzelf weer zal verdwijnen. Vergeleken met een jaar geleden is de WW vooral lager in de bouw, handel, uitzendwezen en zorg & welzijn.

WARBOEL, prachtig en bijzonder kinderboek

Boven (vlnr): Lisa Mennink, Manon Görz, Joyce van de Langenberg, Nienke Enzerink, onder: Saskia Bruil, Margreet Jansen, Angelique Bosman en Yvette Reusen. Foto: Linda Roelfszema, LRFotografie

DOETINCHEM - Op Iselinge Hogeschool in Doetinchem is afgelopen week het nieuwe kinderboek Warboel gepresenteerd, met kleurrijk geïllustreerde en toegankelijke gedichten voor kinderen en jongeren over sociaal-emotionele onderwerpen.

"Er bestaat helaas nog geen vak op school, dat leert hoe je verdriet mag hebben", schrijft auteur Margreet Jansen uit Borculo in haar voorwoord. "Dat uitlegt, dat je niet de enige bent die onzeker is en vertelt dat het niet raar is, als je buikpijn hebt van heimwee of je rot voelt omdat je ouders altijd ruzie hebben". En dat is precies wat ik met dit het boek wil bereiken. Dat kinderen en jongeren zich herkennen in de sfeer en emoties rondom onderwerpen als pesten, faalangst, je grenzen aangeven, onzekerheid, scheiding, vluchten, rouw etc. en zich daardoor aangemoedigd voelen erover te praten. De krachtige illustraties van Angelique Bosman uit Doesburg maken dat plaatje van herkenning meer dan compleet.

Jansen en Bosman leerden elkaar destijds kennen via Saskia Bruil uit Doetinchem, verantwoordelijk voor vormgeving en uitgeefondersteuning van niet alleen Warboel, maar ook van het eerste boek van de dames, dat in oktober 2015 verscheen en over rouw en afscheid ging. "De vakjurynominatie begin deze maand van "Ik mis je in alle kleuren" voor de Yarden Afscheidsprijs 2017, kwam als een complete verrassing en de eervolle derde plaats voelde als een kroon op al het harde werken."

"En de lat bij Warboel lag nog hoger", vertelt Saskia Bruil. Bijna anderhalf jaar waren ze bezig met de realisatie van het boek, waarbij niet alleen kritisch naar elkaars input werd gekeken, maar ook regelmatig feedback gevraagd werd aan kinderen om hen heen. "Mijn 13-jarige dochter, zelf ook een tekentalentje, was vaak een dankbaar klankbord", volgens illustrator Angelique, zowel voor de gedichten als de tekeningen.
Ze zijn dan ook ontzettend blij met het enthousiasme waarmee Warboel afgelopen dinsdag in Doetinchem werd ontvangen door docenten, interne opleiders, studenten en pers. De keuze voor Iselinge Hogeschool is geen toevallige. Vier studenten van de Doetinchemse Pabo schreven bij elk gedicht handzame online lessuggesties, die het boek een enorme praktische meerwaarde geven. Niet alleen voor leraren, maar ook voor ouders thuis. Net als de werkvormen voor kindercoaches en therapeuten, die Yvette Reusen van Open Kindercoaching uit Groenlo voor haar rekening nam.

Maar bovenal is Warboel natuurlijk een boek voor kinderen. "Zij moeten het gevoel krijgen, dat ze zich niet hoeven te schamen voor hun tranen en onzekerheid", zegt Jansen. "En dat ze bij ons, volwassenen, altijd terecht kunnen met die warboel die het af en toe in je hoofd kan zijn".

Warboel kost € 19,95 (ISBN 978-90-824424-1-0) is te bestellen op www.zilverensleutels.nl, waar tijdelijk ook een gratis kleurplaat van het gedicht Griezelen (thema Kinderboekenweek 2017) te downloaden is.

'Kleinste kipje' te zien in Beek

BEEK - Het kleinste kipje ter wereld komend weekend te zien in Beek (bij Arnhem).

Ooit geweten dat er volwassen kippen zijn die niet meer wegen dan 300 gram? Daarmee vergelijkbaar zijn met een tortelduif of een grote lijster. Dit kippenras draagt de naam Serama.
Een andere bijzonderheid is dat deze kippen handtam zijn en dus niet wegvliegen. Door de kleinheid en het fijne karakter zijn dit kipjes die zeer kindvriendelijk zijn.
In de Averhof, Pater Gerritsenstraat 5 in Beek wordt komende zaterdag vanaf 10.00 tot 15.00 uur een internationale keuring gehouden van deze diertjes. Er zijn er een kleine honderd te bewonderen. Zeventig zullen die dag ter keuring worden aangeboden en ruim twintig zullen er zijn om aan liefhebbers verkocht te worden. Waren deze diertjes vijf jaar terug nog erg duur, tegenwoordig betaal je voor een drietal Serama's al niet veel meer dan voor 'normale' kippen.
Het keuren van Serama's gebeurt op een hele bijzondere wijze. De diertjes moeten hun goedaardig karakter tonen en daarvoor moeten ze los op de keurtafel rondopen. In vakjargon heeft dit 'het paraderen'. Daarnaast worden de diertjes op zeven specifieke onderdelen bekeken en krijgen ze punten.
De dag wordt georganiseerd onder auspiciën van de Serama speciaalclub Nederland en de organisatie is deze dag in handen van Dinie en René Bosch uit Beek. Iedereen is welkom en kan zo even komen binnenlopen.

Wikipedia schrijfweek over Gelderland

REGIO - Van 2 tot en met 15 oktober houden Erfgoed Gelderland en Wikipedia een dubbele schrijfweek met activiteiten op verschillende locaties in Gelderland. Deze activiteiten staan in het teken van het Gelderse erfgoed.

Iedereen kan de wereldwijde encyclopedie Wikipedia bewerken. Een mooie aanleiding om hiermee een begin te maken is deelnemen aan dit schrijfevenement. Is er in de omgeving een bijzonder gebouw, onderwerp, persoon of kunstwerk dat thuishoort in een encyclopedie maar nog geen artikel op Wikipedia heeft? Breng hier verandering in door zelf een artikel te schrijven.

In de schrijfweek worden bij verschillende Gelderse erfgoedinstellingen schrijfmiddagen georganiseerd. Onder andere Gemeentearchief Ede, Bibliotheek Doetinchem, Bibliotheek Hengelo, Bibliotheek Winterswijk en Museum het Valkhof GAC openen hun deuren voor een activiteit. Deelnemers krijgen een introductie over Wikipedia en begeleiding bij het schrijven van het eerste artikel. De bijeenkomsten zijn gratis toegankelijk.
Nieuwsgierig naar de Wikipedia schrijfweek of aanmelden voor een activiteit? Kijk dan op de website van Erfgoed Gelderland: erfgoedgelderland.nl/wikipedia-schrijfweek/.

Lezing over crash Short Stirling bommenwerper

WEHL - Jean Kreunen, oud-directeur Achterhoeks Museum 1940-1945 en actief bestuurslid van Oorlogsmuseum Overloon, houdt op maandag 2 oktober een lezing in de Toneelzaal Koningin Beatrixcentrum aan de Kon. Wilhelminastraat 12 in Wehl. Deze lezing over de op 8 september 1941 bij het Gelderse Hengelo gecrashte Short Stirling bommenwerper, begint om 20.00 uur. Leden hebben gratis toegang, niet-leden betalen 2,50 euro.

Als jonge man kreeg hij van zijn opa een foto van een Engelse bommenwerper die bij hen midden in het dorp Hengelo Gld. door de straat kwam. Bij navraag waar die bommenwerper vandaan kwam werd bekend dat die op 8 september 1941 een paar kilometer buiten het dorp was gecrasht. Bemanning ontsnapt en wordt later weer opgepakt en krijgsgevangen gemaakt. De navigator Richard Pape schreef een boek over deze crash en zijn meerdere ontsnappingspogingen, genaamd 'Met hand en tand' wat uiteindelijk in 1954 een bestseller werd.

Uniek nooit eerder vertoonde documenten en fotomateriaal, met de achtergrond verhalen, gedurende veertig jaar verzameld door Jean Kreunen worden op een boeiende wijze gepresenteerd vanaf 20.00 uur.

Koningin Beatrix Centrum, Kon. Wilhelminastraat 12, 7031 AC Wehl. De entreeprijs bedraagt 2,50 euro voor niet-leden van de oudheidkundige vereniging.

Veertien jubilarissen bij KVV

De aanwezige jubilarissen na hun huldiging. Foto: Marlous Velthausz

's-Heerenberg – Aan het begin van het nieuwe seizoen werden maandagavond 25 september veertien leden van de Katholieke Vrouwen Vereniging gehuldigd voor hun trouwe lidmaatschap. Dit gebeurde tijdens de jaarvergadering in het Bosmanhuus in Lengel.

Door Marlous Velthausz

Vijfentwintig jaar lid van de vereniging zijn de dames Mientje Berendsen, Marian Bouwman, Riki van Bree, Trudi van Buuren, Annie Bussink, Tonnie Derksen, Loes Gerritsen, Tonnie Hartjes, Ineke Kaak, Marianne Meijer, Lenie Seegers en Ria Visser (de penningmeester). Ze werden gehuldigd door de voorzitter en kregen allen een tegeltje aangeboden.
Dory Jansen en Martina Langenheim werden gehuldigd in verband met hun veertigjarig lidmaatschap van de vereniging. Zij kregen een tegeltje en een bloemetje aangeboden. Dory Jansen is al ruim twintig jaar voorzitter van deze damesvereniging en verzorgt samen met de andere bestuursleden diverse werkzaamheden voor de KVV. "Als kleine meid ging ik vroeger al met mijn moeder mee naar de vrouwenvereniging en ben nooit meer weggegaan", vertelt Dory. Martina Langenheim is op vijftienjarige leeftijd lid geworden van de vereniging en hoopt nog jaren lang lid te blijven van de damesclub.

Het aantal leden van de KVV is 45. Het bestuur is trots op haar leden want ze zijn altijd aanwezig op de maandelijkse activiteitenavonden. Het seizoen loopt van september tot en met mei en de activiteiten vinden elke laatste maandag van de maand plaats in het Bosmanhuus in Lengel. De aanvang is 19.45 uur. Iedere maand hebben ze een ander onderwerp of thema aangepast aan de tijd van het jaar of de actualiteit. Nieuwe leden kunnen zich aanmelden in september en januari bij het bestuur.

Column

De kötte boks vergaete

Met ons fietsgruupke gingen wi-j zaoterdag een rundje fietsen deur de umgeving. 't Is de regel, dat wi-j 's-marges eers bi-j de organisator een ontbijt kriege. Elk jaor wöd 't deur iemand anders bi-j toerbeurt georganiseerd.
Dizze keer begonne wi-j in Sirrebarg örges in de ni-jbouw buurt bi-j Lengel. Henk, de leider fietste veurop deur allerlei slinger weggetjes naor Klein Netterden. Now konne wi-j vanaf de Duitse kant zien hoe die onmundig grote gebouwen bi-j Azem, de DocksNLD, d'r uut zien. Gi-j konne de Mijlandsediek en Azem helemaol niet meer zien, alleen maor hoge muren.

De zon ging schiene en 't wier warm. Via Netterden kwamme wi-j bi-j onze eerste plaats um aan te staeke. Op 't terras van Jan ter Voert in Megchelen was 't gezellig, maor wel wat warm in de zon. Wim had vergaete um de kötte boks aan te doen. Hi-j zat te zweiten in zien lange spiekerboks en wi-j zatte d'r allemaol lekker luchtig bi-j.
Wi-j nammen een kold biertje um ons te waopenen tege de heite zon, want wi-j moesten nog een heel end fietse den dag.
Opens kwam Arnold met een scheer aanzette, den hi-j van de kastelein had geleend. Zo, zei e, ik zal ow 's een kötte boks aanmaete, Wim. Hi-j zette de scheer in de boksepiepen en zo ontstond een mooie kötte spiekerboks. Wim en wi-j allemaol zaggen 't met een verbouwereerd gezich gebeuren. Grote hilariteit, want dat had niemand verwach. Zien Levy's model 510 skinny boks wier umgetoverd in een fraaie fietsboks, net zoas de wielrenners hemme. Alleen een Carbon Super Racefiets was der nog niet bi-j.

Nao d'r nog wat op hebbe gedronke, begon de tweede etappe. Wi-j kwamme bi-j een "Bio Hof" örgus bi-j Anholt terech. Wi-j ware met zun twaalven en de serveerster schrok der van, zovöl lu-j in één keer. Habt Ihr reserviert? vroeg ze. Nee, zei-jen wi-j, maor een bitje umzet köj toch wel gebrüüke? Duitsers zun onmiddellijk van slag as ze 't niet direct könne aoverzien. Ortnung muss sein. Wi-j kregge toch wat en 't wier gezellig. De soep smiek goe:d en wi-j konne wiejer fietse.

Onderweg was d'r kermis in Gendringen. Henk wol nog gaon dubbeltjes dansen, maor dat was al te lang geleije dat ze dat toen deejen met kermis. In plaats daorvan kwam ons een hoop lawaai tegemoet met rappe teksten. Van dansen kwam niks, want 't was völs te heit binnen. Op die muziek ko'j alleen wat hen en weer stampen. 't Kermisbier was goed en met goeie moed ging 't wieter naor 't volgende röspunt.
Wi-j haopten dat vriend Cleem, die wi-j onderweg tegen kwammen nog wat bier kold had staon. Hi-j was met de buurt aan het klootschieten en met een beschaamd gezich moes e zich verontschuldigen bi-j ons. De andere dag het e 't weer goed könne make bi-j Gerard. Daor het hi-j zien emotionele probleem könne wegspuule met nog wat koele pils van Gerard.

De fietstoch wier afgeslaote met een aetentje in Zeddam. Kobus Kuch had lekker gekaok en gebraojen. Met wat kold bier en lekkere wien wier een afspraak gemaak veur volgend jaor. Dit jaor hadde wi-j ech geluk met 't weer. Wim was toch bli-j dat'e zien ni-je kötte fietsboks aanhad.

Azemer

Geblinddoekt eten en collectebus voor stichting voor geleidehonden

Niet zien wat je eet maakt het diner een bijzondere, intense ervaring. Foto: PR

's-HEERENBERG - Op vrijdag 13 oktober is er een Blind Diner waarmee men het KNGF Geleidehonden (stichting die zich bezighoudt met het fokken, het opleiden en voorlichting omtrent geleidehonden) steunt. Bij elke reservering gaat 5 euro naar KNGF en het personeel van Smouzen heeft besloten om deze avond haar verdiende fooien af te staan aan KNGF. Tot slot staat er deze avond ook een collectebus waardoor mensen nog extra kunnen steunen.

Bezoekers stappen deze avond in de wereld van blinden en slechtzienden en kunnen zich laten verrassen hoe intenser smaak wordt wanneer je het eten niet ziet. Bovendien ervaren zij dat het vinden van de stoel al een opgave op zichzelf is. Dit is voor een persoon die blind of slechtziend is een dagelijkse uitdaging. De Blind Diner-avond start om 18.30 uur in Trendy by Smouzen (Molenpoortstraat 35 in 's-Heerenberg), daar kan men voorkeuren voor het diner bespreken met de bediening. Vervolgens begint om 19.00 uur de avond met een voorgerecht, gevolgd door een hoofdgerecht en wordt het diner afgesloten met een dessert. Reserveren is aanbevolen door te bellen naar tel. 0314-662366.

Veiligheid is natuurlijk heel erg belangrijk tijdens de avond, maar ook voor blinden en slechtzienden. Daarom is het KNGF Geleidehonden ontstaan. Honden van het KNGF maken het leven van een blind persoon een stuk makkelijker en veiliger. Bij aankomst wordt men geblinddoekt en begint het Blind Diner.Tijdens de avond van het Blind Diner zorgt Smouzen voor optimale veiligheid. Daarom wordt men de hele avond door dezelfde bediening geassisteerd. Men gaat niet alleen naar tafel of richting toilet. De toegewezen bediening geeft ook de hele avond uitleg wat men eet of drinkt. Aan het einde van de avond kijkt men even samen terug op de opgedane ervaringen.

Montferlands dialect in Montferland Nieuws

Wat duch ow van Montferlands dialect in Montferland Nieuws? Korte verhalen over de streek en haar mensen in het eigen Montferlands dialect.
De Dialectwerkgroep van de Heemkundekring Bergh (HKB), de grootste vereniging van de gemeente, verzamelt ze en brengt ze graag naar buiten. Dialect staat volop in de belangstelling, onder andere in de carnavalstijd, maar ook in verhalenbundels en op feestavonden.
In deze maandelijkse rubriek volgen teksten die de moeite waard zijn om door een dialectminnend publiek gelezen te worden. Ze zullen in eerste instantie maandelijks in Montferland Nieuws verschijnen.
De dialectwerkgroep van de HKB betrekt de dialect-sprekende lezers graag bij deze rubriek en nodigt uit om eigen verhalen in te zenden. Gebruik daarbij svp de WALD-spelling. Men vindt de informatie daarover op www.ecal.nu/streektaal/de-wald-spelling. De teksten worden dan beoordeeld en de spelling eventueel aangepast. Probeer de teksten tussen de 500 en 550 woorden te houden.
De verhalen voor de rubriek Barghse Praot kan men sturen naar dialect@heemkunde.nl.

Burendag in 'de Ziep' Didam

DIDAM - ‘Wij wonen hier nog niet zo lang in de buurt en waren benieuwd wat er georganiseerd wordt’. Een veel gehoorde uitspraak..

Diverse jonge bewoners van de buurt zijn zaterdag gekomen naar de Burendag die door het Wijkplatform de Ziep georganiseerd werd. Maar ook de wat oudere bewoners van deze wijk kwamen en liepen de speurtocht. Deze was door de wijk en in samenwerking met de Oudheidkundige Vereniging (O.V.D.) opgezet. Zo leerde iedereen de buurt weer op een andere manier kennen.
In de VSO-school ‘de Ziep’ konden mensen een kop koffie, thee met iets lekkers krijgen. De leerlingen van de school hadden daarvoor zelf iets gebakken. De heerlijke muffins vonden gretig aftrek. Velen bekeken de mooie school voor het eerst van buiten en van binnen, hoewel het iedere schooldag mogelijk is er te lunchen. Het heerlijke weer en een goede organisatie vooraf zorgde voor een gemoedelijke sfeer waarin mensen elkaar konden ontmoeten; het doel van het Oranjefonds dat Burendag landelijk ondersteunt met subsidies. Het springkussen, stoepkrijt en natuurlijk het Cruyffcourt waren trekkers voor de kleinste buren.
Het had wat drukker mogen zijn, maar dit was wel te verwachten; het wijkplatform heeft een doorstart gemaakt, aldus Marieke Ros. De aanwezigheid van de bewoners van de beide Elver-huizen in de wijk werd bijzonder gewaardeerd. De eerste prijs bij de speurtocht werd gewonnen door de familie Fuhler, pas een paar maanden woonachtig in de wijk. Zij kregen de prijs uitgereikt door Arnold van Kevelaar. De kinderprijs werd gewonnen door de Emily, die met haar Syrische vader leerde fietsen op de zachte ondergrond van het Cruyffcourt.

Nieuwbouw Slingeland aan A18

DOETINCHEM - Tijdens de besluitvormende vergadering van 21 september stemt de Doetinchemse raad voor wijziging van het bestemmingsplan. Hierdoor wordt nieuwbouw van het Slingeland Ziekenhuis mogelijk naast de A18 in een, nu nog, landschappelijk fraai gebied met daarin een gemeentelijk monument dat daardoor in de knel dreigt te komen. De verhouding van negentien stemmen voor en slechts negen tegen laat zien dat de scheiding der geesten dwars door de raad loopt. Niet alleen coalitiepartijen stemmen voor maar ook de PvdA-fractie. Daarentegen stemt coalitiepartij GroenLinks tegen en blijft trouw aan haar principes.

Door Bert Vinkenborg

Onder de tegenstanders zijn Ans Putman (PvLM) en Jaco te Hennepe (SP) die erop wijzen dat het nieuwbouwplan zich in een waterretentiegebied bevindt en dat in de toekomst de kansen dat het ziekenhuis soms door water omringd zal zijn alleen maar zullen stijgen.
De kaarten waren kennelijk al geschud voor de vergadering en de fractiewoordvoerders herhalen wat al eerder is gezegd. Na de herhaling van de diverse standpunten door de verschillende woordvoerders is er voor wethouder Ingrid Lambregts geen reden om het debat aan te gaan.
Van de tegenstanders van het plan gaan er volgens hun eigen zeggen enkele naar de Raad van State om het raadsbesluit te laten vernietigen. De vraag is of dit zal lukken. De Raad van State oordeelt of het besluit juridische in orde is en niet over de inhoud. Hoe de uitspraak ook zal luiden, dit zal weer voor de nodige vertraging in de uitvoering van het besluit zorgen.
Steven Kroon (PvdA) spreekt zijn verbazing uit over de opstelling van het college van de gemeente Montferland dat op het allerlaatste moment nog een zienswijze indiende voor de beeldvormende vergadering van 7 september. Volgens Kroon was er tijdens de eerdere contacten met Montferland geen verschil van inzicht over de vestiging van het ziekenhuis. De op het nippertje (of net daar overheen) gepresenteerde zienswijze was een heel andere namelijk dat Montferland (partner in het samenwerkingsverband Bedrijventerreinen West-Achterhoek samen met Doetinchem, Oude IJsselstreek en Bronckhorst) plotseling vond dat de locatie A18 Bedrijventerrein wel een serieuze optie was. Die zienswijze is toen door Doetinchem terzijde geschoven omdat die te laat zou zijn ingediend. Omdat uit de stukken bij de beeldvormende raad bleek dat de zienswijze van Montferland niet was meegenomen lag er op de dag van de beeldvormende raad een aangetekende brief van het college van Montferland dat liet weten dat de zienswijze wél had moeten worden meegenomen én met het dringende verzoek de raadsleden dienovereenkomstig te informeren. Kroon: "We vielen bijna van onze stoel toen na uitvoerig vooroverleg in het verleden Montferland reageerde op de manier zoals ze nu gedaan hebben." Hij roept de burgemeester op om met het college van Montferland in gesprek te gaan. Mark Boumans zegt toe dit te zullen doen.

Schuttersfeest Hooglandse Schutterij St. Martinus

BRAAMT - Op zaterdag 30 september viert de Hooglandse Schutterij St. Martinus het schuttersfeest.

Dit jaar is iedereen welkom. Leden en niet-leden, samen wil men er graag een mooi feest van maken. Het vernieuwde programma ziet er als volgt uit: 13.00 uur Vertrek vanaf `t Witte Huus voor de rondgang door het dorp; 13.30 uur Koning(in)schieten, waarna men terug marcheert naar `t Witte Huus; 17.00 uur Begin van het feest met DJ Martin; 18.00 uur Jubilarissen worden verwelkomd; 18.30 uur Huldiging nieuwe koningspaar, jubilarissen en uitreiking van de schietprijzen. Daarna gaat het feest verder met DJ Martin en een optreden van Michel Wolsink.

De vogel. Foto: PR

                                                                                        

Vrijwilligers gezocht voor Jong en Belegen in Montferland

MONTFERLAND - De komende twee jaar zal het project 'Jong en Belegen in Montferland', een ontmoetingsproject tussen kinderen en senioren door middel van circus, plaatsvinden in de kernen van Montferland. Voor dit project, dat in oktober en november zal plaatsvinden in Didam en in januari en februari in 's-Heerenberg, is men op zoek naar vrijwilligers die tijdens de zes workshops kunnen assisteren met hand- en-spandiensten. Wat er precies van de vrijwilligers wordt verwacht bij dit project Jong en Belegen zal worden gepresenteerd tijdens een bijeenkomst op donderdag 5 oktober van 13.00 tot 14.30 uur in het Albertusgebouw.

De data van de workshops Jong en Belegen voor kinderen uit groep 4 tot en met 7 en senioren zijn in Didam op dinsdag 10, 24 en 31 oktober en op 7, 14 en 21 november van 15.00 tot 16.30 uur in Meulenvelden, Didam.

Wie als vrijwilliger wil meedoen aan dit project of meer informatie wil, kan zich melden bij Welcom op tel. 0316-223520 en vraag naar Esther Ruesen, e.ruesen@welcommail.nl of Petra Frölich, p.frolich@welcommail.nl.

Gastvrouw Nikki Prein naar Verenigde Arabische Emiraten

KILDER - Nationaal kampioen Gastheer/Gastvrouw Nikki Prein uit Kilder vertrekt op 10 oktober naar het 'WK voor beroepen' in de Verenigde Arabische Emiraten.

De Kilderse vertegenwoordigt ons land tijdens 44ste WorldSkills: het 'WK voor beroepen' dat van 14 tot en met 19 oktober plaatsvindt in Abu Dhabi, Verenigde Arabische Emiraten. Nikki maakt deel uit van Team Nederland: 28 talentvolle jongeren, allen nationaal kampioen in hun vak. Op donderdag 28 september wordt Team Nederland gepresenteerd in Wageningen.
Nikki leert bij het Graafschap College en werkt bij De Librije. De afgelopen maanden werden de winnaars geselecteerd tijdens voorrondes, kwalificatiewedstrijden en nationale finalewedstrijden van de mbo-vakwedstrijden Skills Heroes en branchevereniging VHG (tuinaanleg). "Mijn lach is mijn grootste wapen!" aldus Nikki.

In Abu Dhabi strijden 1.300 deelnemers uit 77 bij WorldSkills aangesloten landen/regio's in 51 beroepen voor een plek op het erepodium. Ons land doet mee in 25 vakrichtingen (beroepen) waaronder autotechniek, etaleren, metselen, mobiele robotica, lassen en webdesign. Experts, afkomstig uit het bedrijfsleven en van scholen, trainen en begeleiden de deelnemers.

In het Abu Dhabi National Exhibition Centre worden door de organisatie 160.000 bezoekers verwacht tijdens de vier wedstrijddagen. Op het evenement, waar ook een conferentieprogramma plaatsvindt, komen veel internationale prominenten uit de politiek, het bedrijfsleven en het beroepsonderwijs, onder wie een delegatie van vertegenwoordigers van mbo-scholen, brancheorganisaties en het ministerie van OCW uit ons land. Dit maakt WorldSkills tot het grootste beroepenevent ter wereld.

De kandidaten hebben zich onder meer gekwalificeerd door deelname aan Skills Heroes, de vakwedstrijden voor mbo'ers. In het schooljaar 2017/2018 doen 57 mbo-scholen mee aan de nieuwe editie vakwedstrijden. Inmiddels vindt deelname plaats door studenten van 751 opleidingen in 65 wedstrijdrichtingen. Zij kunnen zich dan kwalificeren voor de volgende lichting van Team NL.
Nederland kan niet zonder goede vakmensen. Daarom promoot WorldSkills Netherlands het belang van vakmanschap en beroepsonderwijs bij jongeren. Dat doet zij door het ontwikkelen en organiseren van diverse evenementen en vakwedstrijden. WorldSkills Netherlands wordt ondersteund door de ministeries van OCW en EZ en vele partners uit het beroepsonderwijs en bedrijfsleven. Bij Team NL zijn de volgende partners betrokken:
Albeda College, AOC Oost, Arcus, Deltion College, De Groene Welle, Drenthe College, Graafschap College, Koning Willem I College, MBO Amersfoort, Nimeto Utrecht, ROC de Leijgraaf, ROC Friese Poort, ROC Midden Nederland, ROC Mondriaan, ROC Nijmegen, ROC ter AA, ROC van Amsterdam, ROC van Twente en Summa College.

Een overzicht van alle deelnemers en beroepen is te vinden op www.teamnederland.com.

Kinderen gezocht voor Efteling sprookjesmusical De gelaarsde Kat

Een scene uit de sprookjesmusical. Foto: PR De Efteling

Opgeven voor gastrol kan tot 10 oktober

REGIO - De gelaarsde Kat van Efteling Theaterproducties is op zondag 21 januari te zien in Schouwburg Amphion in Doetinchem. Het Doetinchemse theater is daarom op zoek naar enthousiaste jongens en meiden tussen de 6 en 12 jaar die het leuk vinden om te zingen en dansen en geen last hebben van plankenkoorts. Aanmelden kan via het inschrijfformulier op www.amphion.nl en is mogelijk tot 10 oktober.

In de voorstelling komt De Gelaarsde Kat terecht bij een molenaarszoon. De twee raken bevriend en de Kat belooft de molenaarszoon alles wat hij zich maar kan wensen. Het enige wat de Kat daarvoor wil hebben, zijn kleren en leren laarzen. Wat zou De gelaarsde Kat van plan zijn? Zal hij zijn belofte nakomen? Of krijgt dit verhaal een ander staartje?
Kaarten zijn te bestellen op www.amphion.nl of aan de kassa. Dat kan van maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur.

Heel Bergh gaat weer bakken

Wie wordt de opvolger van winnaar Cok Vergeer bij Heel Bergh bakt. Foto: PR

Geslaagde eerste editie krijgt een vervolg

's-HEERENBERG - In 2016 vond de eerste editie van Heel Bergh bakt plaats, georganiseerd door Echte Bakker Dijkman uit Kasteelstad 's-Heerenberg. Met als opdracht: bak de lekkerste cake van heel Bergh, werden er enkele tientallen creaties ingeleverd. Dit jaar krijgt deze bakwedstrijd een vervolg.

Cok Vergeer werd vorig jaar de terechte winnaar van een jaar lang eens per week een gratis brood en bovendien besloot bakker Dijkman de cake ook in het assortiment op te nemen. "Dit jaar hebben we een nieuwe opdracht', vertellen Miriam Blom en Henri Dijkman. Wie bakt de lekkerste taart van Bergh? "We hopen dat er veel verschillende taarten worden gebakken, waarvan de smaak voor ons het belangrijkste aspect is. Uiteraard moet de taart er smaakvol uit zien maar vooral ook lekker zijn."
Dit jaar zal de jury bestaan uit de eigen bakkers Frank Steentjes en Henri Dijkman.

de winnaar kan een jaar lang wekelijks een gratis brood winnen

Naast het feit dat er dit jaar voor een ander baksel is gekozen is er nog iets aangepast aan de opzet. In de week van 2 tot en met 7 oktober kunnen alle deelnemers hun taart met recept inleveren in de bakkerswinkel aan de Molenpoortstraat 2 in 's-Heerenberg. Hier worden dan drie finalisten uit gekozen. Deze top-drie krijgt dan een specifieke opdracht die tijdens de finale op zondag 15 oktober aan de jury moet worden voorgelegd. Daar wordt dan ter plekke de winnaar bekendgemaakt. Ook deze editie kan de winnaar een jaar lang wekelijks een gratis brood winnen. "Of we de taart gaan opnemen in het assortiment is afhankelijk van het resultaat", vertelt Henri Dijkman. "Het moet ook praktisch uitvoerbaar zijn maar als het even kan zullen we de winnaar die eer ook nog mee geven. Dan kunnen alle klanten van Echte Bakker Dijkman de taart ook nog eens proeven."
Kijk voor meer informatie over Heel Bergh Bakt op de Facebookpagina of op de website www.dijkman.echtebakker.nl.

Verslaving werkt eenzaamheid in de hand

ACHTERHOEK - Volgens recent onderzoek is twaalf procent van de Achterhoekers een zware drinker. Verslaving leidt tot onbegrip bij anderen, isolatie en vervolgens vaak tot verder verval. Mensen die last hebben van eenzaamheid ervaren een gemis aan een hechte, emotionele band met anderen. Dat kan gepaard gaan met gevoelens van verdriet, angst en zinloosheid. Voor die gebruiker die dit patroon wil doorbreken, bestaat er naast professionele hulpverlening ook Intact Zelfhulp en Herstel.

Door Leander Grooten

Sinds enkele jaren is Intact actief in de regio Achterhoek. Het is een zelfstandig onderdeel van Tactus Verslavingszorg, de verslavingszorginstelling die actief is in Flevoland, Overijssel en Noord- en Oost-Gelderland. Intact organiseert wekelijks bijeenkomsten voor mensen die hun verslaving de baas zijn of dat willen zijn, en hun naasten. Er worden ervaringen uitgewisseld en ondersteuning geboden, waar gevraagd. Volgens groepsleider Chris is dat de kracht. "En dat het onder ons blijft. Niets uit de groep gaat naar buiten."

Trekmomenten
Eenmaal gestopt met alcohol of drugs betekent niet direct het einde van de verslaving. Het leren omgaan met 'trekmomenten' is belangrijk om niet terug te vallen in gebruik. Overal zijn risico's voor een terugval. "Deze worden bij ons vaak besproken. Ze zijn voor iedereen anders en nooit ineens verdwenen. Daar kunnen jaren overheen gaan met veel ups en downs." Zo'n trekmoment is bijvoorbeeld de supermarktadvertentie van het bier dat in de aanbieding is. Chris: "Trekmomenten kunnen ontstaan als je niet lekker in je structuur zit en je hebt ook nog een paar tegenvallers te verwerken. Dan weet ik dat ik moet oppassen voor oud gedrag."

Onbegrepen
Zelf is Chris sinds viereneenhalf jaar vrij van middelen, maar noemt zich nog steeds herstellend. "Ik merkte bij mezelf dat na een goed jaar in herstel de puzzelstukjes op de goede plek terecht kwamen en dat deed me goed. Dit kwam onder andere door weer een gewaardeerde plek te creëren in het verenigingsleven."
De meeste mensen keren een verslaafde de rug toe, als ze dat al niet zelf hebben gedaan.
Van de voorzitter van de vereniging hoorde hij het laatst nog. "Niemand wilde meer met mij praten. Ik lalde maar wat, ze lieten me maar en ik raakte steeds meer geïsoleerd."

Eenzaam
Gebruikers leven een geïsoleerd bestaan. "Er waren vele dagen dat ik thuis op de bank zat met een fles drank. Het enige contact op zo'n dag was de caissière van de supermarkt." Het onbegrip dat een verslaafde ten deel valt, leidt vaak tot vereenzaming. "Elke gebruiker is wel eenzaam", stelt Chris. Herstel na verslaving betekent het opbouwen van een 'gezond' sociaal netwerk. De ervaringsdeskundige is dat gelukt door zijn verhaal te delen, onder andere met medewerkers en lotgenoten op de zorgboerderij waar hij vrijwilligerswerk doet. "Juist door het te delen, creëer ik een veilige omgeving om me heen en voorkom ik dat ik mijzelf isoleer."

Het Kompas Volksgezondheid van GGD Noord- en Oost-Gelderland concludeert in haar bevolkingsonderzoek dat acht procent van de Achterhoekers zich ernstig tot zeer ernstig eenzaam voelt. "Veel gebruikers verstoppen zich vanuit het onbegrip of de schaamte. Eenzaamheid ligt dan op de loer. Dat is slecht voor je herstel", aldus Chris.

Herstel
Vereenzaamde mensen missen verbinding met sociaal leven. Bij verslaving werkt dat net zo. Voor Intact is het meedoen in de samenleving een belangrijk onderdeel van de opbouw van een sociaal netwerk, zoals het uitoefenen van een sport of hobby. "Bijna elke sportkantine schenkt helaas alcohol. En een verjaardagsfeestje is een worsteling. Bij herstel hoort het ontwikkelen van weerstand tegen alledaagse uitdagingen. Bij Intact kun je dat op een veilige manier met elkaar bespreken."
Om uit deze interne strijd te komen, is het hebben van een maatje belangrijk, bijvoorbeeld de partner, een familielid of goede vriend. Zij kunnen hun machteloosheid of schaamte vaak niet kwijt bij anderen. "Juist de naasten zijn van groot belang in het herstel. Ook zij zijn voor raad en daad welkom bij Intact."

Intact Herstel en Zelfhulp komt wekelijks bijeen op donderdagavond van 19:00-21:00 uur aan de Misterweg 132 in Winterswijk. Deelnemers/bezoekers van de bijeenkomst hoeven geen hulp te ontvangen van Tactus, en ook mensen uit de regio zijn welkom.

winterswijk@intactzelfhulp.nl
www.intactzelfhulp.nl
afdeling Achterhoek: 06-10179655
24 uur per dag: een luisterend voor en door lotgenoten: 088 382 28 80

18 / 28

Buren oog in oog 'in competitie waarin iedereen van iedereen kan winnen'

Dave de Jong en Henry Golstein kijken vooruit naar zondag. Foto: John van der Kamp

DVC `26 ontvangt Concordia Wehl

Door John van der Kamp

DIDAM – In de tweede klasse I van het amateurvoetbal staat voor zondag de wedstrijd tussen promovendus DVC`26 tegen Concordia Wehl op het programma. Voor de thuisclub DVC`26 komt deze derby op een uitstekend moment. Na de knappe 1-0-winst afgelopen zondag in Varsseveld, wil de thuisclub deze lijn doorzetten. Concordia Wehl maakte een valse start (4-1 verlies tegen Leones), die ze snel willen wegpoetsen.

DVC`26-trainer Dave de Jong geniet nog van de winst afgelopen zondag tegen sc Varsseveld. "Varsseveld begon goed, had meer balbezit, maar in de 17e minuut kregen we een vrije trap, die door een van onze verdedigers Geert van de Rijdt werd binnengekopt. In de tweede helft hadden wij de beste mogelijkheden, als we wat secuurder waren geweest in de eindfase, hadden we er een paar bij kunnen schieten. Tweemaal werd de bal van de lijn gehaald. Je moet killen, dan zit je ook niet meer met geknepen billen op het eind langs de kant", weet De Jong.

"We hebben afgelopen zondag een bevestiging gekregen, we zitten op de goede weg. In de voorbereiding heb ik wat jongens van positie gewisseld. We zijn gepromoveerd en hebben gespeeld tegen clubs van een hoger niveau; je moet dan gewoon vol aan de bak en de volle concentratie hebben. Dit heeft ons wel geholpen in de groei. Maar we zijn er nog lang niet", concludeert de DVC-trainer, die niet over een al te brede selectie beschikt. "Op iedere dinsdag trainen twee jongens mee vanuit het tweede, tijdens de donderdag training trainen twee jongens vanuit de A-jeugd mee. Dat doen we iedere week. We wisselen daarin, we hebben zes A-jeugdspelers die volgend seizoen aan de deur moeten kloppen van het eerste."
Voor tegenstander Concordia Wehl begon de competitie teleurstellend. Afgelopen zondag werd in eigen huis met 4-1 verloren van Leones. Een valse start mag je dit noemen. "Een geflatteerde nederlaag", vond Concordia-trainer Henry Golstein, "maar de overwinning was wel verdiend voor Leones." Golstein meent dat zijn verdediging bij drie van de vier tegendoelpunten vooraf matig aan het verdedigen was. "Duelkracht zal zeker beter moeten, we zullen meer vertrouwen moeten uitstralen en lef moeten tonen om te durven voetballen, zoals we dit ook in de voorbereiding hebben laten zien."

De selectie van Concordia Wehl is op diverse plaatsen gewijzigd ten opzichte van het vorig seizoen. Naast het vertrek van Joost Rasing naar AZSV, zijn diverse andere spelers om verschillende redenen gestopt of niet meer beschikbaar voor de hoofdselectie. "Afgelopen week is onze keeper Stijn Spikker vertrokken voor een wereldreis naar Australië en heb ik nu een heel andere groep tot mijn beschikking, ook wat de breedte betreft", vult Golstein aan. Spelen met drie spitsen is een speelwijze die herkenbaar is voor Concordia, maar door de vele mutaties is de club uit Wehl zoekende. "We zijn aan het zoeken wat het beste voor ons is, met drie of twee spitsen, met opkomende middenvelders en lopende mensen die ruimte creëren", doceert Golstein. Ondanks dat het tweede team van Concordia afgelopen seizoen is gepromoveerd naar de hoofdklasse, ziet Golstein dat de afstand voor deze spelers naar het eerste wel groot is. Maar hij heeft vertrouwen in het werk van tweede elftaltrainer Geert Derksen. "Momenteel trainen drie jongens van de A mee en je ziet dat ze er staan, als invaller of in de basis startend. Dit seizoen spelen zij nog in de A, maar volgend seizoen moeten zij definitief over en dan met de aanvulling vanuit het tweede heb je weer wat lucht qua breedte."

'Er staat wel een hecht team'

De Jong heeft een hechte groep om mee te werken en ziet de wedstrijd voor zondag met vertrouwen tegemoet. "Als ik nu kijk naar de groep, hoe ze aan de gang zijn, in de kleedkamer en buiten het veld, er staat wel een hecht team en ik heb spelers in mijn selectie waarvan ik geniet, daar is Marciano van de Berg een voorbeeld van. Een jeugdtalent, twee jaar geleden doorgeschoven, die jongen kan weergaloos voetballen. Maar ik kan ook genieten van 'n middenvelder, 'n balafpakker of 'n kopsterke verdediger."

'We zijn aan het zoeken wat het beste voor ons is'

Golstein heeft een klein stukje van de bekerduel tussen DVC'26 en Duno gezien en het viel hem op dat hij zondag met een geduchte tegenstander krijgt te maken. "DVC`26 is van oudsher een club die ook tweede klasse heeft gespeeld, een grote vereniging, dus veel voor het kiezen en ze hebben zich versterkt met enkele spelers van buiten. De tweede klasse I is een zware competitie waar iedereen van iedereen kan winnen", luidt het oordeel van Golstein.
Scheidsrechter Van Veghel heeft de leiding over het duel dat begint om 14.00 uur.

Ulftse Boys steekt zondag 'de straat over' voor derby tegen GWVV

Door John van der Kamp

VARSSELDER - Zondag om 14.00 uur is de aftrap van de wedstrijd tussen twee clubs die afgelopen zondag, tijdens de eerste speelronde in 4C, de volle winst pakten.

Voor GWVV-trainer Edwin Grotenhuis stond afgelopen zondag geen eenvoudige wedstrijd op het programma. "KSV is een lastige en stugge tegenstander, die ook nog eens moeilijk te bespelen is. We hadden mogelijkheden om binnen 20 minuten op voorsprong te komen, maar we kwamen niet tot scoren. Dat deed KSV uit 'n counter wel, maar we wisten nog voor rust de verdiende gelijkmaker te scoren", stelt Edwin Grotenhuis, die zijn team na rust de winnende treffer zag scoren. "Zondag wacht een derby waar je het allemaal voor doet. De wedstrijden tegen Ulftse Boys zijn speciale wedstrijden."
Zijn collega Patrick Visser, trainer van Ulftse Boys, is in zijn nopjes na de 4-1 tegen MEC afgelopen zondag. "Met twee goede doelpunten kwamen we voor rust al op 'n 2-0 voorsprong. Na de 3-1 brak het verweer van MEC en konden de voorsprong nog uitbouwen", glundert Patrick Visser, die dit seizoen een selectie heeft van totaal 21 spelers waaruit hij kan putten. "Mijn team moet wennen aan elkaar en dat heeft tijd nodig. Tegen MEC viel mij op dat we toch veel kwaliteit bezitten".
GWVV-trainer Grotenhuis beschikt over een vrij jonge selectie, die hard wil werken en leergierig is. "De 16-jarige Sam Overbeek is voor dit seizoen aan de selectie toegevoegd. We gaan deze week wederom scherp trainen en ons focussen op zondag", laat Grotenhuis weten. "Tegen Ulftse Boys zijn we bij voorbaat niet kansloos, daar we over kwaliteiten beschikken om de wedstrijd naar ons toe te trekken. Ik verwacht een mooie leuke spannende wedstrijd, met veel publieke belangstelling."
Dat GWVV een goede voorbereiding heeft gehad is bij Patrick Visser bekend en hij vindt ook de zege van GWVV bij KSV opmerkelijk. "De tegenstanders in 4C ken ik van een aantal jaren geleden. Reunie schijnt een goede ploeg te hebben en ik verwacht ook dat Dinxperlo mee gaat doen om het kampioenschap. VIOS Beltrum en GWVV horen daar ook bij", voorspelt Patrick Visser. "De wedstrijd van zondag is altijd een wedstrijd op zich. Spanning, de jongens kennen elkaar, en het mooiste is dat men na deze wedstrijd even napraat in de kantine. Net zoals andere jaren leveren deze twee duels ook dit seizoen weer mooie verhalen op", voorspelt Visser.
De topper in de vierde klasse C staat onder leiding van scheidsrechter Matthijs Hoopman uit Doetinchem.

Overige duels

In de 2e klasse I staat het duel tussen SDOUC en Varsseveld in de 2e klasse I op het programma. SDOUC, het team van trainer Frank van Kouwen, verloor afgelopen zondag geflatteerd met 3-0 bij Voorwaarts. "We moesten meer risico's nemen om op gelijke hoogte te komen en kregen in de laatste twee minuten nog twee treffers om de oren. Zondag zijn we in ieder geval op gebrand op een goed resultaat om de nare smaak van deze nederlaag weg te spoelen. Ik hoop voor het publiek op een spannende en mooie wedstrijd, met veel strijd en passie", aldus Van Kouwen.
In 4D zag Sprinkhanen-trainer Frank Burgers afgelopen zondag zijn team tweemaal in de uitwedstrijd tegen HC`03 van een achterstand terugkomen. "Dit verdient een compliment, we hebben goede dingen laten zien. Bas Beursken besliste de wedstrijd met een afstandsschot." Zondag om 14.00 uur wacht op Sportpark De Meikamer het duel tegen Doetinchem. "We willen ons voor het thuispubliek goed presenteren en vol voor de drie punten gaan. Van het thuisvoordeel moeten wij profiteren", aldus de Sprinkhanen-trainer.
Robin Baakman was afgelopen zondag met een bekeken schuiver de matchwinnaar voor sv Kilder in de uitwedstrijd tegen GSV`38. Kilder-trainer Marcel Lukassen zag zijn team slecht beginnen. "We stonden binnen 'n half uur met 2-0 achter. Net voor rust scoorde we tegen en in de tweede helft was het Kilder dat de klok sloeg", aldus Lukassen, na de 3-2 winst in Giesbeek. Zondag vanaf 14.30 uur speelt Kilder thuis tegen HC'03 en hoopt spoedig enkele Poolse spelers in te passen. "We wachten op de vrijgave van de KNVB voor de Poolse middenvelder Patryk Sergiel, die heeft gespeeld bij FC Horst en in Polen in de tweede Liga. Sebastiaan Bierka heeft vorige week 30 minuten gespeeld in het eerste, anderen Poolse spelers spelen voorlopig in het derde, vierde en vijfde mee", vertelt Lukassen.
Tot slot de vijfde Klasse D, waar vv Etten met 7-0 won bij Ajax B. Trainer Koen van Loon van vv Etten zag dat zijn team, naast de zeven doelpunten, ook goed verzorgd voetbal had laten zien. "Het waren goede uitgespeelde goals. Wouter Wullink was voor ons belangrijk, hij scoorde viermaal. Tegen Westendorp (zondag, 14.00 uur) zullen we geconcentreerd moeten spelen en goed in de organisatie moeten blijven, dan kunnen we de punten in eigen huis houden", verwacht Van Loon.

'Die deern is gold weerd'

Annie (Anja) Ligtlee-Peppelman blijft Annie Bosman na 50 jaar de hulp bieden die ze kan. Foto: Josée Gruwel

Annie (Anja) Ligtlee vijftig jaar bij de familie Bosman

Door Josée Gruwel

GAANDEREN – Inwoners van Gaanderen hadden er wel eens woorden over: heet ze nou Annie of Anja? De oplossing is eenvoudig: bij de geboorte werd ze Annie genoemd, maar toen ze bij Theo en Annie Bosman in betrekking kwam, werd haar gevraagd om een andere naam te kiezen, omdat er al een Annie in huis was. Ze koos voor Anja. Op 1 september was ze vijftig jaar in dienst. Met hart en ziel werkte ze in de winkel en de huishouding van de familie Bosman.

Annie Ligtlee – Peppelman herinnert zich nog dat ze, op haar achttiende, solliciteerde bij de familie Bosman in de Hoofdstraat. "Ik belde naar aanleiding van een advertentie in de Graafschapbode en mocht op een avond, want overdag was er geen tijd vanwege de winkel, op gesprek komen. Mijn vriend, Appie Ligtlee, woonde in Gaanderen en omdat ik in Halle woonde en met de fiets moest gaan, haalde hij me met de bromfiets op. Ik maakte daarmee meteen een slechte indruk, want Theo Bosman vroeg of ik niet alleen kon komen."
Gelukkig kwam alles goed. Annie, een van de dertien kinderen uit het gezin Peppelman - van de doodgraver uit Halle - werd aangenomen. In de beginjaren, toen ze nog niet met Appie samen in Gaanderen woonde, fietste ze elke dag heen en weer tussen Halle en Gaanderen. "'s Morgens om 8.00 uur begon ik en 's avonds om 7.00 uur fietste ik terug. Later had ik een Vespa'tje, toen ging de reis sneller. Als het heel slecht weer was, mocht ik van de zaak wel eens een auto meenemen."

Bezige bij
Ze begon in eerste instantie als hulp in de huishouding en als kinderoppas. Als snel werd duidelijk dat ze het werk leuk vond en toen Annie Bosman na de bevalling van haar tweede zoon Casper uit het ziekenhuis kwam, runde Anja het hele huishouden.
Walter Bosman, de oudste zoon, vertelt: "We noemen Anja onze surrogaatmoeder. Haar karaktereigenschappen? Oprecht, eerlijk en consequent."
Al snel verrichtte 'Anja van Bosman' ook allerlei werkzaamheden in het bedrijf, waar ze eerste verkoper werd.
De 83-jarige Annie Bosman vertelt: "In onze zaak verkochten we destijds fietsen, schaatsen met schoenen en ijzerwaren. Ook reden we taxi, verhuurden auto's en hadden een benzinepomp. Anja was van alle markten thuis. Als het nodig was, reed ze ook taxi. Een enkele keer ook rouw- en trouwritten. Daarnaast hield ze winkel en woonhuis schoon en ontfermde ze zich ook wel over het huis van opa en oma naast ons."
Bijzondere herinneringen zijn er. Annie: "Zoals toen Anja met een busje naar Schiphol reed om een achttal Spanjaarden op te halen. Toen ze in Terborg kwam bij het verblijfadres van de buitenlanders, bleek er een misverstand en konden ze nog niet terecht. "Die nacht hebben ze bij Anja en Appie thuis geslapen. Voor Anja bleek niets teveel. Het enige waar ze een hekel aan had was banden plakken en wielen spaken."
Anja: "Banden plakken deed Jan Hendriksen, die net als ik bijna veertig jaar in de zaak werkte, en de wielen die gespaakt moesten worden nam Annie altijd mee naar de keuken. Tijdens het eten koken voerde ze dat klusje dan uit."

Lief en leed
Anja had hart voor de zaak. Ze ervoer dat ze gewaardeerd werd en dat er op gelijke voet met haar werd omgegaan. Annie: "Iemand moet zich happy bij je voelen." Dat was het geval en bleek na de geboorte van haar eigen kinderen Gabor en Falco. Annie: "Met veertien dagen was ze er weer. De box stond bij ons in de keuken."
De band tussen Anja en haar man Appie en het gezin Bosman werd hecht. Ze deelden lief en leed met elkaar en waar kon hielpen ze elkaar.
Ging de familie Bosman op vakantie? Dan draaide Anja met Jan Hendriksen de zaak. Annie: "Op een keer was er een kastekort van 1 gulden 80. Anja, altijd pietje-precies, kon er niet van slapen en wilde uit eigen zak het bedragje bijleggen. Maar opa, die ook meehielp in de zaak, bleek een nota geïnd te hebben die hij vergeten was af te dragen. Eenmaal terug van vakantie sprak opa twee belangrijke zinnen: 'Die deern is gold weerd. Die mo'j nooit wegdoen!'"
Anja bleef. Ook toen de firma Bosman, die stamt uit 1922, werd overgenomen door zoon Walter. Na 38 jaar trouwe dienst kwam het onheilsbericht dat Walter ermee stopte. Anja wordt er nu nog emotioneel van als ze daaraan denkt: "Daar heb ik zo'n verdriet van gehad, maar het kon niet anders."
Binnen de kortste keren kon ze bij Koenders in Gaanderen aan de slag, maar ze bleef Theo en Annie Bosman ook trouw. En toen Theo overleed en haar man Appie haar ontviel, bleef ze voor Annie komen. "Dat is vanzelfsprekend", vindt ze. Annie is daar dankbaar voor. "Ze is als een dochter voor mij," vertelt ze. "Samen met familie gaan we het gouden jubileum vieren."

Zwarte Cross schaft vroegboekkorting af

De Zwarte Cross 2017 trok elke dag vele tienduizenden bezoekers. Foto: Fotografie: Marja Sangers-Bijl / AchterhoekFoto.nl

Voorverkoop start op 18 november om 11.00 uur

ACHTERHOEK - De vroegboekkorting voor de Zwarte Crosskaarten is afgeschaft. De prijzen van zowel de gewone dagkaarten als de gewone campingkaarten voor de aankomende editie van de Zwarte Cross 2018 zijn daardoor met bijna tien procent in prijs verlaagd. Tickets voor de Zwarte Cross 2018 zijn verkrijgbaar vanaf 18 november om 11.00 uur via www.zwartecross.nl/tickets en in alle 480 Primeravestigingen in Nederland.

Door te stoppen met de Grote Denkerskorting (de vroegboekkorting) kan de Zwarte Cross voor 2018 de ticketprijzen voor iedereen verlagen. Om de beschikbaarheid van het aantal dagkaarten te vergroten is de 3 Dagenkaart niet meer opgenomen in het ticketaanbod. Het wegvallen van de 3 Dagenkaart maakt het aanbod voor tickets bovendien overzichtelijker: voor de Zwarte Cross 2018 zijn er vijf ticketsoorten verkrijgbaar.
Alles wordt in het werk gesteld om de voorverkoop voor de Zwarte Cross 2018 zo soepel mogelijk te laten verlopen. Er wordt hard gewerkt om de digitale wachtrij zo kort mogelijk te houden en de afronding van iedere bestelling zonder problemen te laten plaatsvinden. De Zwarte Cross benadrukt dat er drie officiële verkoopkanalen zijn. Via www.zwartecross.nl/tickets en in alle Primeravestigingen in Nederland zijn tickets vanaf 18 november verkrijgbaar. En alleen van tickets die na 18 november worden verhandeld via Ticketswap kan de Zwarte Cross de echtheid garanderen. Leden van Zwarte Cross fanclub Harder! krijgen traditiegetrouw een week voorrang op de kaartverkoop, voor hen opent de kassa op 11 november om 11.00 uur. Op 4 november om 11.00 uur start de inschrijving voor de ludieke crossklassen.

Voor de Zwarte Crossbezoeker die met zijn camper of caravan wil kamperen op de camping is de bestelprocedure iets gewijzigd: vanaf dit jaar zijn er geen losse Camper/Caravankaarten meer verkrijgbaar. In plaats daarvan is er de Campingkaart inclusief 1 Camper/Caravanplek. De Zwarte Cross blijft gratis toegankelijk voor kinderen tot 1,40 meter. Jeugdkaarten voor kinderen tot en met 15 jaar kosten 10 euro. Toiletbezoek en parkeren blijft kosteloos op de Zwarte Cross 2018 en de muntprijs blijft ten opzichte van Zwarte Cross 2017 gelijk. Over servicekosten is festivaldirectrice Tante Rikie onverminderd duidelijk: "Nooit van m'n leven!"

Ticketsoorten: dagkaart 27,50 euro; dagkaart jeugd (tot en met 15 jaar) 10 euro; dagkaart kinderen (kleiner dan 1.40 meter) gratis; campingkaart 120 euro; campingkaart inclusief één camper/caravanplek (in dit bedrag zit 300 euro borg): 470 euro; Grasnapolskykaart (in dit bedrag zit 50 euro borg) 330 euro. Alle prijzen zijn inclusief eventuele toeristenbelasting, maximaal vijftien tickets per bestelling).

Verbouwing Averhof feestelijk afgesloten

BEEK - In Beek is de voormalige bibliotheekruimte in steunpunt de Averhof aan de Averbeek verbouwd. Woningcorporatie Plavei, eigenaar van het gebouw, realiseerde hier twee huurwoningen. Ook werden andere voorzieningen in het gebouw onder handen genomen. Betrokken partijen zijn blij met het resultaat. Afgelopen vrijdag organiseerde Plavei met KBO, de gemeente Montferland en de aannemer een opleverfeest voor de bewoners en de buurt.

In het rechtergedeelte, waar voorheen de bibliotheekruimte was, zijn twee extra woningen toegevoegd. Het gebouw hoefde hiervoor niet te worden uitgebreid. Aan de buitenzijde zijn nu wel twee terrassen gekomen, grenzend aan de woonkamers van de twee appartementen. De woningen zijn net als de andere woningen in de Averhof gelijkvloers en rollatorvriendelijk.
Het complex bestaat nu uit 16 woningen en een recreatieruimte. KBO afdeling Beek, Loerbeek en 's-Heerenberg nam meer dan een jaar geleden het beheer over, nadat Welcom zich genoodzaakt zag te stoppen met de activiteiten in de Averhof. De seniorenvereniging organiseert hier activiteiten voor de senioren in de omgeving en de bewoners zelf kunnen hier een keer in de week gezamenlijk eten.
Plavei toonde vervolgens haar vertrouwen in deze nieuwe samenwerking door een aantal voorzieningen in het gebouw te vernieuwen. Zo werden in de gemeenschappelijke ruimte de toiletten, de werkkast, het kantoor en de bijbehorende gang verbouwd.
Afgelopen vrijdag was het opleverfeest met alle betrokken partijen. Henk ter Voert ziet de inzet van de KBO: "Dit gemeenschapshuis is een waardevol iets voor Beek en Loerbeek. Het is mooi dat we dit op deze manier kunnen blijven voortzetten." KBO heeft nog meer wensen. Er zijn plannen om een voormalige doucheruimte om te bouwen tot een eenvoudige keuken waar gezamenlijk maaltijden bereid kunnen worden. Hiermee wil KBO samen met Welcom een nieuwe impuls geven aan de wekelijkse 'open eettafel'. Wethouder Ingrid Wolsing van de gemeente Montferland ziet het resultaat als een prachtig voorbeeld van samenwerking tussen particulier initiatief en gemeente: "De mensen in Beek zijn niet bij de pakken neer gaan zitten toen er donkere wolken boven hun hoofd hingen. In goed overleg en redelijkheid, luisteren naar elkaars argumenten, geven en nemen door alle betrokkenen, is er iets moois ontstaan, waaraan iedereen zijn steentje heeft bijgedragen en waar we trots op kunnen zijn", aldus de wethouder.

Voor Plavei is dit de eerste uitbreiding van haar bezit, sinds de fusie tussen de voorgangers Woningstichting Bergh en Laris. De komende jaren is zes miljoen euro per jaar gereserveerd om de woningvoorraad weer toekomstbestendig en te maken en flink te verduurzamen.

Pianorecital op kasteel Huis Bergh

's-HEERENBERG - Op zondag 8 oktober vanaf 16.30 uur klinkt er een pianorecital op kasteel Huis Bergh. Het piano duo Dimitrov Boelee bestaat uit de Bulgaarse pianist Dimitar Dimitrov en de Nederlandse pianiste Elvire Boelee.

Op 8 oktober spelen ze onder andere werk van Wolfgang Amadeus Mozart, Felix Mendelsohn en Franz Liszt.
Elvire en Dimitar ontmoetten elkaar op het Prins Claus Conservatorium in Groningen waar ze allebei studeerden voor hun Bachelor. Dimitar Dimitrov maakte in zijn eerste studiejaar meteen al een indruk door het achtereenvolgens winnen van het Prinses Christina Concours, het Grachtenfestival en het Hartenaas festival (2009).
Nadat Elvire en Dimitar elkaar hadden gehoord op één van de voorspeelavonden van het conservatorium bleken ze muziek op eenzelfde manier te beleven en aan te voelen. Ze begonnen bijna iedere avond op het conservatorium voor elkaar te spelen, gaven elkaar feedback en inspireerden elkaar. Na een aantal jaren hadden ze het idee om een piano duo te vormen.
In september 2014 maakten ze hun debuut op radio 4 in het late night programma opium op 4.
Toegangskaarten kosten 19 euro. Vrienden (of Oude Muziek) mogen voor 16 euro naar binnen. Kinderen tot 13 jaar/CJP betalen 12 euro.
Kaarten zijn te bestellen door te bellen met 0314-661281 of te mailen naar info@huisbergh.nl. en online via www.huisbergh.nl.

Broederliefde

's-HEERENBERG - In Broers gaat het op dinsdag 3 oktober in Filmhuis Barghse Huus over onvoorwaardelijke broederliefde.

Om 13.30 en 20.00 uur draait in Filmhuis Barghse Huus de Nederlandse film Broers, een persoonlijke en aangrijpende film over onvoorwaardelijke broederliefde.
De broers Lukas en Alexander zijn haast tegenpolen van elkaar, maar hun intense band overheerst. De wat verlegen Lukas kijkt op tegen zijn oudere, levenslustige broer en volgt hem overal. Ook als Alexander plotseling naar Frankrijk vertrekt, besluit Lukas met hem mee te gaan. Op hun roadtrip richting het zuiden groeien ze steeds meer naar elkaar toe. Tijdens een stop in een Frans dorp worden de verschillen tussen de broers echter op een pijnlijke manier blootgelegd, en wordt het duidelijk dat Lukas zijn eigen weg zal moeten kiezen. Een bepalend moment en het begin van zijn zoektocht naar een eigen identiteit.
Kaarten voor de film zijn te bestellen op werkdagen van 09.00 tot 12.00 uur, via tel. 0316- 22 35 20. Of via de website: www.iedereenwelcom.nl. Entreeprijs is 6,50 euro. Aanvang 13.30 uur (zonder pauze) en 20.00 uur.

Honderdste met Dialect op de Koffie

Gerard Uwland en Diana Abbink bekijken de eerste delen van 'Met Eigen Woorden'. Foto: Lydia ter Welle

Zestigjarige Dialectkring presenteert Met Eigen Woorden deel 3

ACHTERHOEK – Op zondag 1 oktober is de honderdste editie van Met Dialect op de Koffie, bij herberg Erve Kots in Lievelde. Organisator van de dialectbijeenkomsten is de Dialectkring Achterhook en Liemers, die de jubileumeditie aangrijpt om deel 3 van 'Met Eigen Woorden' te presenteren. De bijeenkomst is van 11.00 tot 13.00 uur, en de entree voor deze ochtend is tien euro, inclusief twee keer koffie of thee.

Door Lydia ter Welle

Frans Roes, pater M. Reinders en Riek Beskers, toen de Dialectkring nog 'Schrieverskring' was. Foto: PR

Begin dit jaar bestond de Dialectkring zestig jaar. Oorspronkelijk begonnen als een kringetje van dialectschrijvers, is de Dialectkring uitgegroeid tot een nog steeds groeiende club, met leden die de streektaal een warm hart toedragen. Voorzitter Diana Abbink en secretaris Gerard Uwland zijn twee van de bestuursleden die – met veel plezier – de talloze activiteiten van de Dialectkring organiseren.

Levend houden
"We willen het dialect levend houden, in woord en geschrift. Dat doen we door heel diverse activiteiten, waarbij de streektal centraal staat. Variërend van de dialectmorgens, vier keer per jaar, de Dialectdag, de Midwinteraovend, ons muziekfestival Plat Gespöld, de Boekenweek en de verkiezing van het beste boek over de streek dan wel in de streektaal. We hebben op landgoed Kotmans het Schrieverspad, waar we jaarlijks bomen planten, opgedragen aan iemand met verdienste voor het dialect en de streekcultuur. Nieuw is onze 'spreakerslieste': een lijst van mensen die op verzoek in de streektaal komen spreken, om verhalen te vertellen of voor te lezen en over de streektaal en –cultuur te vertellen", vertelt Diana Abbink. Ze vervolgt: "Dankzij onze goede banden met het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers (ECAL) is er wat geld beschikbaar om projecten te ontwikkelen om de streektaal onder de aandacht te brengen, ook bij de jeugd. Zo hebben we het blad Wiesneus ontwikkeld, vergelijkbaar met bijvoorbeeld Donald Duck, maar dan in de streektaal. Dat wordt volgend voor jaar op diverse scholen gepresenteerd." Daarnaast verzorgt de Dialectkring ook workshops schrijven. "Over de techniek van het schrijven, het opbouwen van een verhaal, en daarnaast ook met aandacht voor schrijven in de streektaal", aldus Diana.

Groeiende belangstelling
Diana Abbink is blij met de groeiende en brede belangstelling voor de streektaal. "Woorden in de streektaal komen dichterbij. Dat is een gevoelsmatige kwestie. Het is ook bewezen dat iemand die tweetalig opgroeit, een beter taalgevoel ontwikkelt. Dat geldt dus ook voor opgroeien met de streektaal naast het Nederlands. Ook jongeren zie ik, tot mijn genoegen, de streektaal weer meer gebruiken. Er was een tijd waarin dat niet gebeurde: men keek neer op gebruik van dialect. Maar laten we vooral niet vergeten dat het Nedersaksisch, onze streektaal, veel en veel ouder is dan wat we nu als ABN beschouwen. Het is zelfs zo dat het ABN afstamt van het Nedersaksisch, onze streektaal. Natuurlijk hoeft niet iedereen de hele dag 'plat te praoten', maar het is belangrijk om te beseffen het soms beter is om de streektaal te gebruiken. En dat het goed voor het taalgevoel is als een kind opgroeit met zowel de streektaal als met Nederlands."

Met Eigen Woorden
Op de honderdste Met Dialect op de Koffie wordt deel drie van Met Eigen Woorden gepresenteerd. Die serie boekjes is een initiatief van wijlen Henk Krosenbrink. Deel 1 gaat over het schrijven in de streektaal in de periode 1600-1900, deel 2 bestrijkt de periode 1900-1950 en deel 3 – waarvoor Henk Krosenbrink de eerste opzet al maakte - gaat over de periode 1950-2000. In het naslagwerk, samengesteld door D.J. ten Hoopen en H. Lettink, staan 63 streektaalschrijvers en wordt uitgegeven door uitgeverij Fagus uit IJzerlo, in samenwerking met de Henk Krosenbrink Stichting. Het eerste exemplaar wordt uitgereikt door Hans Keuper. Het boek is deze morgen te koop voor 19,95 euro. Na de boekpresentatie zorgen Hans Keuper (Boh Foi Toch) en Ferdi Joly (ex-Normaal- en ex-Boh Foi Toch-gitarist) samen voor een sfeervolle invulling van de honderdste aflevering van Met dialect op de koffie. Zowel leden als niet-leden zijn welkom op deze dialectmorgen.

Gratis rondkijken op DRU Industriepark

Dru Industriepark zet de deuren open. Foto: PR

ULFT - De organisaties op het DRU Industriepark in Ulft zetten op zondag 1 oktober hun deuren wagenwijd open voor het publiek tijdens het Open Huis. Tussen 12.00 en 16.00 uur is er verspreid over het hele terrein een programma boordevol activiteiten voor jong en oud. Deze open dag is gratis toegankelijk.

Het programma zit vol activiteiten voor jong en oud. Altijd al eens een kijkje willen nemen in de Ondernemersfabriek in het Beltmancomplex? Of nieuwsgierig naar het reilen en zeilen bij REGIO8, de Omroep van het Jaar? Dan is zondag 1 oktober dé dag om een bezoek te brengen aan het DRU Industriepark. De gebouwen op het terrein zijn dan geopend voor publiek.
In de DRU Cultuurfabriek is een doorlopend programma van optredens in de zalen en een sfeervolle markt in de foyer. Verenigingen en organisaties die het Portiersgebouw als thuisbasis gebruiken, presenteren zich door middel van muziekoptredens, exposities, presentaties, demonstraties en workshops. In het Ketelhuis wordt vanaf 16.00 uur het bokbierseizoen geopend met een bokbierfestival met live muziek.
In de SSP-HAL vindt van 10.00 uur tot 16.30 uur de gratis toegankelijke Jongdierendag plaats. Er kunnen verschillende soorten dieren bekeken worden en er zijn fokkers aanwezig.

23 / 28

Locaties gezocht voor vierde Dag van de Achterhoekse Popmuziek

DAP zoekt locaties. Foto: Stan Bouman

Winkels, cafés, studio's, cultuurcentra of huiskamers

ACHTERHOEK - Op zaterdag 18 november wordt voor de vierde keer de 'Dag van de Achterhoekse Popmuziek' (DAP) georganiseerd om zo de succesvolle Achterhoekse popcultuur te vieren. In 2016 speelden bij ruim 20 locaties - van cafés en cultuurhuizen, tot winkels, studio's en galeries - de hele dag Achterhoekse artiesten. Muziekliefhebbers kunnen op deze dag kennismaken met nieuwe en bestaande Achterhoekse artiesten. Artiesten krijgen zo de kans om hun zichtbaarheid in de regio te vergroten. Daarnaast wordt de relatie tussen muzikanten en de muziekindustrie verstevigd door er ook actief studio's, geluidsbedrijven, boekingsbureaus en scholen bij te betrekken.

Oproep: locaties gezocht!
Ruim zeventig acts hebben zich dit jaar al aangemeld om te spelen. Nu is aan het café's, winkels, studio's of andere locaties in de hele Achterhoek om deze artiesten een speelplek te bieden en zo samen de Achterhoekse popcultuur te vieren. De wens van de organisatie is dat er op 18 november in alle Achterhoekse dorpen, steden en buurtschappen iets met popmuziek wordt gedaan. Een klein akoestisch optreden, een expositie over popcultuur, een lezing of gedicht met lokale popverhalen, een groot concert, noem het maar op.

Deadline 1 oktober
Locaties, maar ook artiesten die nog willen deelnemen aan de DAP, kunnen zich nog tot 1 oktober aanmelden via het formulier op www.behindthecorner.nl/dap17. Daar is tevens meer informatie te vinden over de aanmeldprocedure en een overzicht van de editie van 2016. De website zal in de komende maanden regelmatig worden geüpdatet.

Nieuw: De Achterhoekse Muzikantendag (DAM)
In de komende jaren zal voor alle muziekgenre's tijdens de DAP ook De Achterhoekse Muzikantendag (DAM) worden georganiseerd. Van hiphop en dance, tot singer-songwriter en bands. Van ervaren artiest tot jong talent, van masterclasses tot lezing en van video-interviews tot showcase optredens. Het programma van DAM 2017 in de DRU Cultuurfabriek wordt binnenkort bekend gemaakt, maar de organisatie staat nog open voor wensen en suggesties. Muzikanten, muziekscholen, docenten en andere initiatieven worden van harte uitgenodigd mee te denken over de invulling van DAM en kunnen zich melden via dap@behindthecorner.nl.

Aftrap op vrijdag
Ook nieuw dit jaar is de openingsavond voorafgaand aan de DAP. In de voorgaande jaren ontbrak namelijk een gezamenlijke netwerkborrel voor Achterhoekse muzikanten en industrie. Dit jaar wordt op vrijdagavond 17 november een groot gezamenlijk feest georganiseerd met een mega formatie van "88 8erhoekse muzikanten": van Soul tot Slash, van Metal tot Unplugged en van Southern Rock tot 90's Rock! De Achterhoekse roulatieformatie Hooked zal met een "Best Of" show deze speciale aftrap verzorgen met 10 zangers, 10 zangeressen, 15 drummers, 15 bassisten, 15 gitaristen en diverse toetsenisten, blazers, strijkers en een koor! Er zijn al veel kaarten verkocht, daarom adviseert de organisatie tijdig kaarten te reserveren, want op is op.

27 / 28

Te koop gevraagd: Antieke boeken, bijbels, atlassen, landkaarten en gravures van voor 1850, tevens te koop gevraagd oude stripboeken. Antiquariaat dgl tel. 06 - 198 084 45

*NIEUW* VLOOIENMARKT GIESBEEK ZON. 1 OKT. SPORTHAL DE PANHOVEN. 10-17 u Bingerdensedijk 2. Info Kr.huur 06-39108152

animo-vlooienmarkten.nl

Vlooienmarkt Zelhem Zon 8 OKT . 10-17 uur. Sporthal De Pol. Vincent van goghstr 72. Inf.kr.hr 06-39108152
animo-vlooienmarkten.nl