Contact Bronckhorst Midden

10 april 2018

Contact Bronckhorst Midden 10 april 2018


Sportinstuif Bronckhorst met slag en stoot gestart

Burgemeester Besselink durft het aan tegen bokser Orhan Delibas. Foto: Liesbeth Spaansen

Special Olympics 2018 in de Achterhoek

HENGELO - De organisatie van de Sportinstuif Bronckhorst, die zaterdagmiddag 7 april in de aanloop naar de Special Olympics 2018 werd gehouden in sportcentrum Aerofitt in Hengelo mocht rekenen op veel belangstelling. Burgemeester Marianne Besselink nam de uitdaging deze middag aan en bokste met voormalig Nederlands bokser Orhan Delibas.

Door Liesbeth Spaansen

In acht Achterhoekse gemeenten worden sportinstuiven georganiseerd in aanloop naar de Special Olympics, waaraan iedereen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking kan meedoen. Tijdens zo'n sportinstuif kunnen zij gratis kennismaken met verschillende sporten. De Bronckhorster sportmiddag was de derde op rij. Sportcentrum AeroFitt, golfclub 't Zelle en badmintonverenigingen HBC Hengelo, Flash Vorden en BC Steenderen stelden het programma samen en de sporters konden kiezen uit fitness, badminton, golf of boksen. De organisatie Achterhoek in Beweging was blij bij AeroFitt te gast te mogen zijn en wenste iedereen veel plezier.

Aandacht vragen voor het unieke aangepaste sporten

Burgemeester Besselink was deze middag aanwezig. "We zijn supertrots dat de Special Olympics 8, 9 en 10 juni in de Achterhoek mogen plaatsvinden. Wat ik zo leuk vind is, dat er in de Achterhoek dan een groep mensen op staat om aandacht te vragen voor het unieke aangepaste sporten. We geloven erin dat iedereen moet kunnen sporten en gebruiken nu de Special Olympics als mooi uithangbord om te zorgen dat we daar veel meer aandacht voor krijgen. Tijdens de Special Olympics hebben we badminton en golf in de gemeente en andere sporten zitten in andere delen van de Achterhoek. Vanmiddag kun je even snuffelen of een sport wat voor je is. Ik wil de groep mensen die dit allemaal organiseert hartelijk danken voor hun inzet en een speciale dank aan AeroFitt die geheel omniet de hele ruimte beschikbaar stelt. Grote pluim en waardering. Ik wens jullie een hele fijne dag." Na een aantal slagen en stoten tussen de burgemeester en de voormalig Nederlands bokser was de middag geopend. Bokser Orhan Delibas vertelde in het kort over zijn indrukwekkende sportcarrière. Hij heeft nu een sportschool waar veel kinderen de bokssport kunnen leren. Een flinke groep belangstellenden meldden zich bij hem na de officiële opening. Na een warming-up gingen zij aan de slag. Jet vermaakte zich eerst in de fitnesszaal. "Ik vind het hier heel leuk," vertelde ze, terwijl ze op de fiets zat. "Kijk, ik heb tien minuten gefietst. We gaan nu boksen." www.specialolympics2018.nl

Centrum Hengelo afgesloten vanwege Dweilfestival

HENGELO - Op zondag 15 april zit er weer 'Muziek in Hengel', want dan vindt het Hengels Dweilfestival weer plaats. Op vier podia verspreid door het dorp zullen veertien dweilorkesten uit heel Nederland de strijd met elkaar aan gaan. Vanwege de podia de oproep om zondagochtend 15 april vanaf 6.00 uur in de ochtend de parkeerplaats voor Expert Eliesen en de parkeerplaats voor de Spannevogel vrij te houden van auto's.

Dit in verband met het opbouwen van de podia. Ook de oproep om in de Spalstraat geen auto's te hebben staan vanwege de opbouw van de warenmarkt. Wie de kerkdienst wil bezoeken op zondag 15 april en dichtbij de kerk wil parkeren, gelieve dan via de Ruurloseweg te komen. De organisatie van het dweilfestival zorgt ervoor dat daar iemand staat die de hekken opent, zodat er gewoon dichtbij de kerk geparkeerd kan worden. Na de dienst alstublieft ook weer via de Ruurloseweg terug.

Quintus D1 kampioen

Quintus D1 behaalde het kampioenschap. Foto: PR

Met het eind van het handbalseizoen in zicht speelden de meiden D1 hun laatste wedstrijd. Met een eindstand van 21-5 bleken ze te sterk voor hun tegenstander en het kampioenschap werd gevierd.

Koninklijke Onderscheidingen voor brandweervrijwilligers Bronckhorst

Koninklijke onderscheidingen uitgereikt in Bronckhorst. V.l.n.r. Jannie en Henk Lubbers, Bennie Massen, Thea en Theo Nibbelink en burgemeester Marianne Besselink. Foto: Liesbeth Spaansen

HENGELO - In het gemeentehuis van Bronckhorst in Hengelo werd vrijdag 6 april de huldigingsavond gehouden van de brandweerposten Hengelo, Steenderen, Vorden en Zelhem. Deze avond werden diploma's uitgereikt, jubilarissen gehuldigd en afscheid genomen van vier brandweervrijwilligers. Uit handen van burgemeester Marianne Besselink ontvingen Henk Lubbers, Bennie Massen en Theo Nibbeling een Koninklijke onderscheiding.

Door Liesbeth Spaansen

Afdelingshoofd Brandweer Ondersteuning Dick de Vries verwelkomde burgemeester Besselink, actieve- en oud-leden en hun partners van de vier Bronckhorster posten en andere aanwezigen. Hij gaf een korte toelichting op de brandweerorganisatie zoals deze op dit moment reilt en zeilt en stelde de nieuwe leden voor van de vier posten in Bronckhorst.

In haar speech blikte burgemeester Besselink terug op haar kennismaking met de vrijwillige brandweer en haar bezoeken aan de posten. Zij benadrukte het belang van de inzet en betrokkenheid van de brandweervrijwilligers voor de veiligheid van hun woonomgeving en daarmee de gemeente Bronckhorst.

Zij mocht de dit jaar behaalde diploma's en bevorderingen uitreiken aan Jowilco Willemsen en Frank Wolters van post Hengelo, Marcel Woolschot en Dennis Hendriksen van post Zelhem en Matthijs Leussink, Roy Vlogman en Bernd Wuestenenk van post Vorden.

De postcommandanten spraken de jubilarissen toe, waarna de burgemeester de medailles opspeldde en de oorkonde overhandigde. Bloemen werden door de postcommandant gegeven. Het 25-jarig jubileum werd gevierd bij post Vorden door Jeroen Broekman, Eric Bulten en René te Velthuis en bij post Hengelo door George Kersten. Voor het 35-jarig jubileum werden Theo Nibbeling (post Hengelo) en Bennie Massen (post Zelhem) gehuldigd.

Arnold Grotenhuijs (post Hengelo) nam afscheid na bijna 28 jaar als brandweervrijwilliger, Henk Lubbers (post Hengelo) na 38 jaar, Theo Nibbeling (post Hengelo) na bijna 34 jaar en Bennie Massen (post Zelhem) na ruim 35 jaar.

Tot slot mochten Henk Lubbers, Theo Nibbeling en Bennie Massen terug naar voren komen. Burgemeester Besselink was vol lof over de lange staat van dienst en inzet voor de brandweerposten in Bronckhorst. Henk Lubbers en Theo Nibbeling waren van 1980 tot 2018 lid van de vrijwillige brandweer in Hengelo. Bennie Massen was van 1982 tot 2018 lid van de vrijwillige brandweer in Zelhem. "Je leven lang bij de brandweer actief zijn. Daarom verander ik mijn rol van burgemeester en draai de pendule van mijn ambtsketen om naar de rol van vertegenwoordiger van de koning. De koning heeft het behaagd om jullie na al die inzet van de afgelopen jaren te huldigen en ik mag jullie de Koninklijke onderscheiding opspelden als Lid in de Orde van Oranje Nassau."

Column

Jarig

De tafel ligt vol, de vloer plakt, overal papier en lintjes. Het kastje uit de keuken tegen de muur in de kamer, daarbovenop plastic bekertjes en papieren bordjes. In het bed van mijn jongste vind ik drie ingedroogde frietjes en boven plakt het nog meer dan beneden. Iets met Fanta en een zelf bedachte zangwedstrijd.

In de keuken hoopt zich een feestelijke stapel resten op. In de koelkast bakjes smeersels in cellofaan, op de grond overgebleven gezinszakken (want ze hadden toch maar iets meer besteld voor de zekerheid), een aanrecht vol lege flessen en de vensterbank met lege bekers. Alle extra stoelen rondom de grote tafel en de spaarpotten weer vol.

Ze fladderden overal heen, het werd donker en de speeltuin was nog vol. Op de trampoline bijna pubers zacht verend in gesprek. De Playstation daarna dankbaar in gebruik want blijven praten is toch vooral voor volwassenen. "Mogen we schminken?" om negen uur 's avonds en geheid nog een week lang donkere wenkbrauwen met hardnekkige restjes.

Alle mannen wilden tomatensoep uit zak en de vrouwen gingen dapper voor de zelfgemaakte pompoen. Het wondje onderaan mijn rechterduim herinnert me aan hoe ik de groente probeerde te pellen met de kaasschaaf en daarbij onhandig uitschoot. In de oven een restje quiche en boven de cd-speler nog steeds op pauze. Daarnaast de speelgoedmand met daarop het gehele kinderservies uitgestald, het was een zangwedstrijd met catering.

Een hoepel met lichtjes erin, een goocheldoos en schilderdoeken met verf. Bellenblaas, stempelset, stoepkrijt met sjablonen, chocoladehazen, mok van Harry Potter want daarvan is ze fan, zwerkballen uit dezelfde film, oorbellen, bioscoopbon, armband uitgezocht door beste vriendin, snoepketting, boek en geld, geld geld.

De kinderen zijn verjaard en één dag na elkaar jarig. Op immens innemende wijze lieten hun- en onze vrienden zien hoe leuk ze gevonden worden en dat ze het waard zijn te vieren. Er talloze gedachten over te laten gaan en daarna met het best bedachte te overladen; in het liefste papier verpakt en met de leukste woorden versierd.

Ik dacht nog even aan toen ze kleiner waren en jarig zijn te overweldigend was om in vreugde te kunnen ervaren. Ze de verpakking leuker vonden dan de inhoud en het niet op konden brengen al die aandacht te aanvaarden zonder vermoeide tranen en de drang zich af te zonderen. En zelfs toen deed iedereen al zo zijn best. Ik zou de vloer bijna laten plakken om me te herinneren aan hoe blij we zijn mogen, om niet alleen mijn voeten maar ook mijzelf vast te houden in dit moment.

Waarin onze bescheiden oprit volstond met fietsen, een auto half op de stoep, de gang vol met jassen en stemmen als een gezellig concert. En dat ze ons voor het slapengaan vanuit het stapelbed bedankten, de koppies omdraaiden en de droom hebben voortgezet.

Na een dag dweilen en nagenieten vind ik zand in ons bed, en dat terwijl we niet zijn gaan wandelen op het strand vandaag. Het huis is ingenomen, met ons erbij. En ik ben trots op iedereen die we kennen.


Neem een kijkje achter de schermen bij Inhetgroen

BAAK - Omroep Gelderland televisiepresentatrice Angelique Krüger opent op 20 april om 15.00 uur de Open dag van Hovenier Inhetgroen uit Baak. Een feestelijke happening ter ere van een nieuw pand en dé gelegenheid om eens kennis te maken met het team van Inhetgroen.

Tijdens deze feestelijke dag is er op diverse plekken in het pand gelegenheid om inspiratie op te doen. Van tuintips tot informatie over 'hoe kunt u de bomen het best verzorgen?'. Er is een ook houtcarving demonstratie met de kettingzaag. Maak ook van de gelegenheid gebruik om kennis te maken met de kleurrijke mensen die bij Inhetgroen werken. "Veel bedrijven praten over sociaal ondernemen of maatschappelijk verantwoord ondernemen, wij doen het," aldus Freddy en Sylvia Evers-ten Broek, oprichters en ondernemers van Inhetgroen. Het bedrijf biedt namelijk ook volop werkgelegenheid aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, uiteraard onder zorgvuldige begeleiding. Een dag bij uitstek voor hen om ook trots op te zijn.

Bezoekers mogen hun gegevens achterlaten bij vertrek, want dan maken zij ook nog eens kans op een mooie prijs: een halve dag van het kleurrijke Inhetgroen tuinteam.

Noteer deze Open dag in de agenda: Vrijdag 20 april van 14.30 tot 19.30 uur. Wees welkom.

Hengelo loopt uit voor Café De Jongens

HENGELO - Honderden belangstellenden kwamen zondag 8 april een kijkje nemen bij café De Jongens nadat de deuren waren geopend voor een open dag. De reacties waren unaniem lovend, iedereen ziet de vernieuwde zaak aan de Bleekstraat als een verrijking voor het uitgaansleven van Hengelo.

Door Willy Hermans

Nog geen jaar nadat het idee tijdens de Hengelose kermis was geopperd, is de opening al een feit. Een groep van tien vrienden richtte een maatschap op, die bestaat uit Erwin en Timo ten Kate, Arne en Frank Ridderhof, Marco en Richard Jansen, Edward Wijkamp, Niels Wentink, Raymond Jolij en Dave van Aken. De maatschap kocht café Marktzicht terwijl Richard en Marco Jansen het pand huren om café en zaal te runnen. De zaal zal nog worden verbouwd en vanaf oktober in gebruik worden genomen. Deze zal daarvoor in tweeën worden gedeeld zodat het zowel voor kleine als grotere groepen geschikt is. Niet alleen voor feesten en partijen, maar ook voor vergaderingen, bijeenkomsten of verjaardagen.

Iedereen kon zondag het nieuwe café bewonderen en zien dat het flink onder handen was genomen met een totaal andere uitstraling. Een nieuwe bar, een houten vloer, zitplaatsen, drie televisieschermen en zelfs een open haard, zodat alle bezoekers zich op hun gemak kunnen voelen.
De enorme toeloop overtrof alle verwachtingen bij uitbater Marco Jansen: "Wat een mensen, een bewijs dat Hengelo blij is dat deze zaak wordt voortgezet. De eerste reacties zijn overweldigend. We hebben gewoon de deuren opengezet, geen officiële handelingen of toespraken. Zo zijn mijn vader en ik allebei niet.
We zullen ons best doen ervoor te zorgen dat dit een aanwinst zal worden voor Hengelo. Een gezellige kroeg voor 18+ waar je rustig relaxed kunt zitten met straks ook een leuk zonnig terras.
Vooral Richard zal in de zaak staan als kastelein, ik sta er donderdags. Ons Eetcafé Jansen & Jansen is dichtbij, dus we kunnen makkelijk schakelen en pendelen. In het weekend zullen we personeel inzetten. Uiteraard gaan we regelmatig activiteiten op touw zetten en zal er vaak live muziek te horen zijn. Aanstaande zondag begint het direct goed met het Dweilfestival!"

Café de Jongens is op alle dagen behalve maandag geopend.

Arnold blijft dé man achter het Hengels Dweilfestival

Arnold van Ommeren, de grote initiator van het Hengels Dweilfestival. Foto: Luuk Stam

HENGELO – Het is zijn grote hobby. Het allerliefste haalt de 44-jarige Arnold van Ommeren zijn trombone voor de dag, trekt hij er een gek pak bij aan en gaat hij samen met een groep vrienden en gelijkgestemden muziek maken. Als het even kan ook nog voor een enthousiast publiek. Op evenementen voor dweilorkesten is de Hengeloër dan ook geen onbekende.

Door Luuk Stam

In 2008 nam Van Ommeren het initiatief voor een dweilfestival in zijn eigen dorp. Dit Hengels Dweilfestival is nu toe aan de elfde editie. Op zondag 15 april komen opnieuw veertien dweilorkesten vanuit heel het land naar Hengelo. Verdeeld over vier podia zullen zij verspreid door het dorp van zich laten horen. Voorzitter van de organiserende stichting is Van Ommeren al een tijdje niet meer. Die taak is overgenomen door Ans Wolters. Officieel is de aanstichter van dit alles tegenwoordig secretaris en penningmeester, maar ondanks dat is hij nog altijd het gezicht van het jaarlijkse muziekfestijn. "Ik heb het weleens gehad over stoppen", vertelt hij. "Maar dan zeggen ze: 'Dat kan toch niet? Jij bent hier dé man van de dweilorkesten.'"

Zelf maakt hij momenteel deel uit van dweilorkest Over de Rooie uit Ulft. Dat orkest is dit jaar in Hengelo niet van de partij, waardoor Van Ommeren zelf niet hoeft te spelen. "Wel jammer", vindt hij. "Spelen op je eigen festival heeft altijd iets extra's." Gelukkig staat er nog genoeg op de agenda. "We doen mee aan drie festivals per jaar", vertelt de trombonist. "En we gaan heel wat braderieën en kermissen af."
Het maken van plezier staat daarbij voorop. "Dat je aan de mensen ziet dat ze het mooi vinden en dat ze mee gaan doen, daar krijg ik een kick van", aldus Van Ommeren. Wat hem ook aantrekt, is het feit dat de dweilorkesten echte teams vormen. "Dat vergeten mensen weleens", stelt de Hengelose muzikant. "Voetbal is een teamsport, maar muziek maken is óók teamsport. Probeer maar eens driestemmig trombone te spelen. Dat kan niet in je eentje."

Het Hengels Dweilfestival heeft zich in de loop der jaren flink ontwikkeld. "Het eerste jaar was het heel kaal", blikt Van Ommeren terug. "Daarna hebben we de markt toegevoegd en gingen ook de winkels open. Verder proberen we elk jaar de aankleding te verbeteren. Goede dingen die we op andere festivals zien, passen we ook hier toe."
Aanvankelijk kende het dweilfestival in Hengelo een wedstrijdklasse en een leutklasse. Omdat de deelname aan de leutklasse vaak maar beperkt was, is die geschrapt. Sinds enkele jaren is er een grotere wedstrijdklasse met plek voor veertien orkesten. Vanuit onder andere Eindhoven, Den Haag, Sneek, Waalre en Ter Wolde komen ze op 15 april naar Hengelo. De inschrijving was in november al vol.
De initiator is dan ook vastbesloten om met behulp van tientallen vrijwilligers weer een geslaagde dag voor jong en oud neer te zetten. Als dat lukt, is het voor Van Ommeren alle inspanningen waard. "Het is geweldig om te zien als het dorp die zondag weer volloopt met blije mensen", stelt hij. "De laatste jaren is het wel vaak koud geweest. Dit jaar hopen we op mooi weer. Als het zonnetje schijnt, dan gaan we vlammen."

Geveltuinen fleuren de Spalstraat op

Bewoners zoeken de juiste planten bij elkaar voor in hun geveltuintjes aan de Spalstraat. Foto: Luuk Stam

HENGELO – Wie de afgelopen dagen door de Hengelose Spalstraat is gekomen, kan het bijna niet zijn ontgaan. De aanblik van de straat is sinds zaterdag 31 maart ineens een heel stuk fleuriger. Die dag zijn hier namelijk de onlangs gerealiseerde geveltuintjes beplant met kleurrijke bloemen en planten.

Door Luuk Stam

Foto: Luuk Stam

Dit gebeurde op initiatief van bewoonster Marga Limbeek. Zij vond dat de 'versteende' Spalstraat wel wat groener mocht en opperde daarom vorig jaar het idee om de eerste rij stenen voor de winkelpanden en huizen in haar straat te verwijderen en hier groen te planten.
Limbeek zocht daarvoor contact met de Hengelose tuinadviseur Annelies Wolsink. Samen dienden ze hun plan in voor de duurzaamheidsprijs van de gemeente Bronckhorst. In oktober vorig jaar kwamen ze tot hun eigen verrassing van de zeventien ingediende initiatieven als beste uit de bus. Limbeek ontving een cheque van 2.500 euro ten behoeve van haar geveltuintjesproject.
De bloemen en planten die van dat geld zijn aangeschaft, staan deze zaterdagochtend uitgestald voor de deur van de apotheek in de Spalstraat. Wolsink heeft per tuintje een lijst met de benodigde beplanting gemaakt. Die lijsten verschillen nogal. "Op de ene plek komt veel zon en op de andere plek is juist bijna alleen maar schaduw", verklaart de tuinontwerpster. "En je moet ook rekening houden met de wind."
Naast Limbeek en Wolsink steken deze ochtend zo'n vijftien buurtbewoners en ondernemers hun handen uit de mouwen. Wethouder Jan Engels is namens de gemeente Bronckhorst aanwezig om een handje te helpen. Ook hij sjouwt al snel met een kruiwagen vol planten richting één van de geveltuintjes. Daar begint op aanwijzingen van Wolsink het echte werk.
Binnen een paar uur staat alles op z'n plek en komen de eerste reacties van passanten binnen. Die zijn louter positief. "Het fleurt er helemaal van op", merkt een oudere vrouw op voordat ze zaterdag aan het eind van de ochtend één van de bakkers in de Spalstraat binnenstapt.
Marga Limbeek veegt ondertussen de stenen rondom de tuintjes schoon. Ze geniet zichtbaar van het resultaat. "Dit is precies wat we in gedachten hadden", zegt de initiatiefneemster. "Als het straks allemaal bloeit, dan ziet de straat er toch een stuk beter uit? Misschien gaan we ook nog wel de hoek om, de Raadhuisstraat in. Dat is nog niet zeker, maar er borrelt wel wat."

An American Concert at The Eek

Op de deel van groepsaccommodatie De Eek geeft Nieuw Leven haar concert. Foto: PR

STEENDEREN - Als het om de moderne muziek gaat is Amerika een van de meest invloedrijke en productieve landen ter wereld. Kijk naar Jazz, Country & Western, Blues, de Colonial Music en ga zo maar door. Een mooi onderwerp dus voor Muziekvereniging Nieuw Leven om met dit thema aan de slag te gaan en muziek hiervoor uit te zoeken en in te studeren.

Voor het uitvoeren ervan is gezocht naar een locatie die past bij de sfeer van het platteland, de Country. Met voldoende ruimte voor orkest, malletband en publiek. De prachtige grote deel van groepsaccommodatie De Eek is als perfecte plek hiervoor gekozen. Een geweldige kans voor het publiek om in een bijzondere setting te komen luisteren en kijken en zich te laten verrassen bij An American Concert at The Eek.

Het concert op zondagmiddag 15 april begint om 14.00 uur. Groepsaccommodatie De Eek is te vinden aan de Eekstraat 3 te Steenderen (aan de weg van Steenderen naar Doesburg). Entree, incl koffie of thee 5 euro per persoon. Kinderen onder 12 jaar gratis.

Benefietconcert 'Spöllen tegen kanker'

Dirk Hiddink, Mart Riethorst, Ferdi Jolij, Jan Ottink en Hans Keuper samen tegen kanker. Foto: PR

HENGELO/BRONCKHORST - Als Jan Ottink (Jan Ottink Band), Ferdi Jolij (Old Ni-js) en Hans Keuper (Boh Foi Toch) bij elkaar aan tafel zitten in 'Ons Huis' heerst een sfeer van 'oude jongens krentenbrood' tussen deze drie iconen uit de Achterhoekse dialectmuziek. De mannen slaan met 'Spöllen tegen kanker' de handen ineen om een bijdrage te leveren aan de SamenLoop voor Hoop Bronckhorst, ten bate van het KWF, door met elkaar een Benefietconcert te geven in Ons Huis Hengelo, zondag 22 april, van 11.30 uur tot 18.00 uur.

Door Henri Walterbos

Naast drie voornoemde bands verzorgen de Iesellander Muzikanten die dag een koffieconcert. Ook Dirk Hiddink (SamenLoop voor Hoop Bronckhorst), Mart Riethorst (Ons Huis) en Rita Keuper zijn aangeschoven. Allen spelen een rol in de totstandkoming van 'Spöllen tegen kanker'.

"Voor een stukje invulling van het entertainment tijdens de SamenLoop voor Hoop Bronckhorst, op 9 en 10 juni in Hengelo, werd contact opgenomen met Rita Keuper om haar te vragen of Boh Foi Toch misschien genegen was om aan dit verzoek te voldoen," begint Hiddink. Omdat er door het KWF-concept tijdens het evenement zelf geen entree gevraagd mag worden, moest iets anders bedacht worden. Rita besprak het idee van Boh Foi Toch Benefietconcert met de band. "Vanuit de band kwam het idee om het dan breder te trekken, meer stijlen er bij te halen, zoals ook nu met de Egerländermuziek," vult Rita aan.

Zowel Hans, Ferdi als Jan toonden de bereidwilligheid om deel te nemen. Hans kent het fenomeen SamenLoop van Hoop. Bandlid Willem te Molder was ambassadeur van de SamenLoop voor Hoop Oost Gelre in zijn woonplaats Groenlo, juni 2017. Daarnaast toonde de band zich bereid tegen het hoogste bod een huiskamerconcert te verzorgen, als onderdeel van een onlineveiling ten bate van hetzelfde evenement. "Ik vind persoonlijk zelf dat we dat eigenlijk vaker zouden kunnen doen. We werken allemaal graag aan het benefiet mee. Het woord kanker zegt dan eigenlijk al genoeg," sluit Hans ernstig af.

Iesellander Muzikanten, Jan Ottink Band, Old Ni-js en Boh Foi Toch

Ferdi kent de SamenLoop door de kleinkinderen. "Dan vragen ze wat je sponsort voor het rondjes lopen en doe je dat. Dan zeg je iets toe en komen ze naderhand het geld innen. Maar, dan hebben ze bijvoorbeeld vijftig rondjes gelopen en ben je vergeten een maximum af te spreken," lacht hij er nu om. Wat het benefietconcert betreft hoefde hij binnen de band weinig uit te leggen. "Wat natuurlijk meespeelde is dat we de ziekte allemaal van nabij hebben meegemaakt met het overlijden van een collega aan een hersentumor," hiermee doelend op Jan Manschot waar Ferdi vele jaren mee samen speelde in zowel Normaal als Boh Foi Toch.

Jan Ottink zegde eveneens direct toe. Een extra reden voor Jan om mee te doen is de combinatie van bands en verschillende stijlen. "Dat is leuk voor de benefiet maar ook voor mezelf." "Dat is hartstikke leuk," vindt ook Hans. "Je ziet en hoort elkaar niet zo vaak, of het moet al toeval zijn. Nu ga ik ook naar de anderen kijken en luisteren."

Ook Mart Riethorst draagt het initiatief een warm hart toe. "Wij als Mart Eten & Drinken en Ons Huis dragen ons steentje bij."

Heel Hengelo is in de ban van het evenement en het benefietconcert. Waar een klein dorp groot in kan zijn. Voor info en kaarten, zie de site.


www.samenloopvoorhoop.nl/bronckhorst

Toldieks Belang houdt extra info-avond glasvezel

TOLDIJK - Toldieks Belang nodigt samen met 'glasvezelbuitenaf' inwoners van het buitengebied van Toldijk en omstreken uit voor een extra informatieavond donderdag op 19 april in J.J.C. Flophouse organiseren omtrent de aanleg van het glasvezelnetwerk in de gemeente Bronckhorst.

De avond begint om 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur met koffie en thee. Na afloop is er nog tijd genoeg om onder het genot van een drankje verder van gedachten te wisselen en wellicht al een keuze te maken uit de verschillende abonnementen. Het doel is om 50% of meer aanmeldingen te halen om het project doorgang te laten vinden. Voor vragen is men van harte welkom op deze avond, waar John Rutjes van Euronics de aanwezigen van de nodige informatie zal voorzien en Glasvezelbuitenaf ook de nodige vragen zal beantwoorden.
De Toldieks Belang nieuwsbrief met informatie over dit onderwerp staat op de website.


www.toldieksbelang.nl

Spreekuur rijbewijskeuring in Steenderen

STEENDEREN - Senioren, chauffeurs met rijbewijs C/D/E en overige automobilisten die voor verlenging van hun rijbewijs moeten worden gekeurd, kunnen hiervoor op 2 mei en 6 juni terecht op het spreekuur in Woon- en Dienstencentrum De Bongerd, De Bongerd 1.

Schikt de datum niet dan zijn er andere mogelijkheden in de regio.
Voor senioren kost de keuring 35 euro en voor chauffeurs tot 75 jaar met rijbewijs C/D/E is het 55 euro. Voor informatie en een afspraak kan tijdens kantooruren worden gebeld naar het landelijke afsprakenbureau van Regelzorg Rijbewijskeuringen: ?088 23 23 300. Geadviseerd wordt om ten minste vier maanden voor het verlopen van de geldigheid van het rijbewijs een afspraak te maken voor een keuring.
Veel gemeenten verstrekken geen keuringsformulieren (Eigen Verklaring met Geneeskundig Verslag) meer en verwijzen naar het CBR. De Eigen Verklaring is echter ook verkrijgbaar bij Regelzorg en kost 41 euro.

Zelf een datum plannen kan via de site.


www.regelzorg.nl

Devotieprenten in bibliotheek Hengelo

HENGELO - In april exposeert Ineke Bergers uit Baak haar prachtige verzameling devotieprenten in de vitrines van bibliotheek Hengelo Gld. Deze zijn te zien tijdens de openingsuren van deze bibliotheek.


bibliotheekwestachterhoek.nl

SamenLoop voor Hoop Teaminfoavond

BRONCKHORST/ZELHEM - De derde teamavond voor teams die zich al hebben opgegeven voor de SamenLoop voor Hoop Bronckhorst en belangstellenden wordt donderdag 19 april gehouden.

De SamenLoop vindt plaats op 9 en 10 juni op het Pax terrein in Hengelo. Wie bezig is met de samenstelling van een team of nadere informatie wil, is van harte welkom. Op deze avond is ambassadeur van de SamenLoop voor Hoop Bronckhorst burgemeester Marianne Besselink aanwezig en vertelt Martijn van Pampus over zijn zoon bij wie een aantal jaren geleden kanker is geconstateerd.
Verder het laatste nieuws over de teams, de kaarsenceremonie en de kinderloop.

Het bestuur van de SamenLoop Bronckhorst, Dirk Hiddink, Hans Lubbers, Cilia Luimes, Ben de Vries, Marga Lubbers, Herman Luimes en Joke Berendsen, nodigt iedereen uit voor deze avond, die wordt gehouden in Ellens Restaurant aan de Burgemeester Rijpstrastraat 10 in Zelhem. Inloop vanaf 19.30 uur, aanvang 20.00 uur.

Kijk voor meer informatie en om aan te melden op de website of Facebook.

samenloopvoorhoop.nl/bronckhorst

Facebook SamenLoop voor Hoop Bronckhorst

Devotieprenten in bieb Hengelo

HENGELO - In april exposeert Ineke Bergers uit Baak haar prachtige verzameling devotieprenten in de vitrines van bibliotheek Hengelo Gld. Deze zijn te zien tijdens de openingsuren van deze bibliotheek.

Toldieks Belang houdt extra info-avond glasvezel

TOLDIJK - Toldieks Belang nodigt samen met 'glasvezelbuitenaf' inwoners van het buitengebied van Toldijk en omstreken uit voor een extra informatieavond donderdag op 19 april in J.J.C. Flophouse organiseren omtrent de aanleg van het glasvezelnetwerk in de gemeente Bronckhorst.

De avond begint om 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur met koffie en thee. Na afloop is er nog tijd genoeg om onder het genot van een drankje verder van gedachten te wisselen en wellicht al een keuze te maken uit de verschillende abonnementen. Het doel is om 50% of meer aanmeldingen te halen om het project doorgang te laten vinden. Voor vragen is men van harte welkom op deze avond, waar John Rutjes van Euronics de aanwezigen van de nodige informatie zal voorzien en Glasvezelbuitenaf ook de nodige vragen zal beantwoorden.
De Toldieks Belang nieuwsbrief met informatie over dit onderwerp staat op de website.

Spreekuur rijbewijskeuring in Steenderen

STEENDEREN - Senioren, chauffeurs met rijbewijs C/D/E en overige automobilisten die voor verlenging van hun rijbewijs moeten worden gekeurd, kunnen hiervoor op 2 mei en 6 juni terecht op het spreekuur in Woon- en Dienstencentrum De Bongerd, De Bongerd 1.

Schikt de datum niet dan zijn er andere mogelijkheden in de regio.
Voor senioren kost de keuring 35 euro en voor chauffeurs tot 75 jaar met rijbewijs C/D/E is het 55 euro. Voor informatie en een afspraak kan tijdens kantooruren worden gebeld naar het landelijke afsprakenbureau van Regelzorg Rijbewijskeuringen: ?088 23 23 300. Geadviseerd wordt om ten minste vier maanden voor het verlopen van de geldigheid van het rijbewijs een afspraak te maken voor een keuring.
Veel gemeenten verstrekken geen keuringsformulieren (Eigen Verklaring met Geneeskundig Verslag) meer en verwijzen naar het CBR. De Eigen Verklaring is echter ook verkrijgbaar bij Regelzorg en kost 41 euro.

Zelf een datum plannen kan via de site.

Lezing over de Short Stirling crash in 1941

De Short Stirling in de Kerkstraat in Hengelo. Foto: archief Jean Kreunen

HENGELO - De lezing over de Short Stirling bommenwerper crash op 8 september 1941 te Hengelo Gelderland wordt maandag 16 april georganiseerd door stichting Achterhoeks Museum 1940-1945 in het kader van '2018, jaar van het verzet'. De presentatie wordt verzorgd door Jean Kreunen, oud-directeur Achterhoeks Museum 1940-1945 en actief bestuurslid van Oorlogsmuseum Overloon.

Als jonge man kreeg Jean Kreunen van zijn opa een foto van een Engelse bommenwerper die bij zijn ouderhuis midden in het Gelderse dorp Hengelo door de straat kwam. Bij navraag waar die bommenwerper vandaan kwam, werd bekend dat die op 8 september 1941 een paar kilometer buiten het dorp was gecrasht. De bemanning ontsnapte en ze werden binnen een paar dagen allemaal opgepakt en krijgsgevangen gemaakt. De navigator Richard Pape schreef een boek over deze crash en zijn meerdere ontsnappingspogingen, genaamd 'Met hand en tand', wat uiteindelijk in 1954 een million seller werd. Een hoofdrol in dit boeiende verhaal is weggelegd voor de heren Besselink en Agterkamp uit Toldijk die vanwege hulp aan twee van de vliegers werden opgepakt en ter dood veroordeeld. Hun verzetsverhaal staat symbool in dit 'Jaar van het verzet'.
Uniek nooit eerder vertoonde documenten en fotomateriaal, met de achtergrond verhalen, gedurende veertig jaar verzameld door Jean Kreunen worden op een boeiende wijze gepresenteerd vanaf 20.00 uur in Partycentrum Langeler, Spalstraat 5 in Hengelo Gld. De zaal is open vanaf 19.30 uur, aanvang 20.00 uur. Entree 5 euro per persoon, inclusief koffie/thee.


achterhoeksmuseum1940-1945.nl

BoekStartbijeenkomst in bibliotheek Hengelo

HENGELO - Op donderdagmorgen 19 april is er een Boekstartbijeenkomst in bibliotheek Hengelo, van 10.00-11.00 uur. Het thema van deze bijeenkomst is Vervoer.

BoekStart is een programma dat het lezen met zeer jonge kinderen bevordert én ouders met jonge kinderen laat genieten van boeken. Tijdens de bijeenkomsten wordt voorgelezen, gezongen en gespeeld. Deze is bedoeld voor ouders én hun kinderen, ook als deze nog geen lid zijn van de bibliotheek. De bijeenkomst is gratis. Iedereen is van harte welkom.

BoekStart is een landelijk project waarin consultatiebureau, gemeente en bibliotheek samenwerken.


www.biebnieuws.nl

Filmavond in bibliotheek Hengelo (gld): Loving Vincent

HENGELO - Woensdagavond 18 april is het weer filmavond in bibliotheek Hengelo. Dit keer de film 'Loving Vincent', een uniek project over het leven en de mysterieuze dood van Vincent van Gogh: de eerste compleet geschilderde speelfilm ter wereld.

Net wanneer Vincent succesvol begint te worden, pleegt hij zelfmoord. Was het vanwege zijn geestelijke gezondheid of problemen met zijn broer? Was het een wanhoopsdaad om meer erkenning te krijgen voor zijn werk? Of was het helemaal geen zelfmoord? Armand Roulin, de zoon van Van Goghs postbode, gaat naar Auvers om daar het mysterie rond Vincents dood te ontrafelen. De verschillende mensen (allemaal geschilderd door Van Gogh) die hij tijdens zijn reis ontmoet, hebben elk hun eigen verhaal. Het blijkt moeilijk de waarheid over de getroebleerde Vincent te achterhalen. Gaandeweg schildert de film een fascinerend portret van Van Gogh die tijdens zijn leven amper erkenning vond. In 65.000 frames, met de hand geschilderd door meer dan 125 kunstenaars die dezelfde techniek als Van Gogh hanteerden, brengt de film Van Goghs meest inspirerende schilderijen tot leven.

Aanvang van de film is 20.15 uur. Vrienden bibliotheek Hengelo betalen 4 euro, andere belangstellenden betalen 6 euro voor een kaartje. Kaartjes voor de film zijn vooraf te koop in bibliotheek Hengelo, Sterreweg 10 of op de avond zelf bij de kassa.

BoekStartbijeenkomst in bieb Hengelo

HENGELO - Op donderdagmorgen 19 april is er een Boekstartbijeenkomst in bibliotheek Hengelo, van 10.00-11.00 uur. Het thema van deze bijeenkomst is Vervoer.

BoekStart is een programma dat het lezen met zeer jonge kinderen bevordert én ouders met jonge kinderen laat genieten van boeken. Tijdens de bijeenkomsten wordt voorgelezen, gezongen en gespeeld. Deze is bedoeld voor ouders én hun kinderen, ook als deze nog geen lid zijn van de bibliotheek. De bijeenkomst is gratis. Iedereen is van harte welkom.

BoekStart is een landelijk project waarin consultatiebureau, gemeente en bibliotheek samenwerken.

Sponsor- en donateursactie van het hertenkamp

Het hertenkamp in Hengelo. Foto: PR

HENGELO - In april vindt de sponsor- en donateursactie van het hertenkamp van Hengelo plaats.

Op 6 januari was het twintig jaar geleden dat vrijwilligers het hertenkamp overnamen van de gemeente en Stichting Hertenkamp te Hengelo Gld. werd opgericht. Dankzij de jarenlange bijdragen van sponsoren en donateurs en natuurlijk niet te vergeten de vrijwilligers, vindt de stichting het nog steeds belangrijk om zo'n uniek plekje te behouden voor Hengelo. Ook het bestuur zet zijn beste beentje voor.

Voorjaar
Het voorjaar komt er weer aan, de eerste vogels zingen al weer. Rond Vaderdag worden de eerste hertjes geboren. In de tuin heeft een merelpaartje een nest gebouwd en zij zijn al aan het broeden. Er zijn drie rode beuken op het hertenkamp geplaatst, wanneer deze wat groter worden zal dat een prachtig gezicht zijn.

Plastic is dodelijk
Vrijwilligers en bestuursleden van de stichting willen aan iedereen laten weten dat plastic dodelijk kan zijn voor de herten. "Af en toe vallen er wel eens plastic zakken, die achter het prikkeldraad blijven hangen, in het hertenkamp. Als dat gebeurt wilt u, als het kan, een van de telefoonnummers bellen die in de mededelingenkast staan? Wij kunnen dan deze zakken opruimen, zodat de herten deze niet op kunnen eten. Verder hopen wij dat u ons hertenkamp veel zult bezoeken, daar doen wij het voor."

Column

8 juli tot 3 juni

Doesburg

Lalique Museum Tentoonstelling: "Jan Toorop & het animisme"

Hanzestad Doesburg

17 februari tot 19 mei

Halle

Kruidencursus Van Top Tot Teen

Betula Kruiden/De Kruudhof

2 april tot 28 oktober

Kranenburg

Thematentoonstelling "Heiligen en hun patronaten"

Heiligenbeeldenmuseum

2 april tot 31 oktober

Kranenburg

Thematentoonstelling 2018

Heiligenbeeldenmuseum

7 april tot 28 april

Halle

Kruiden Doe-Les met de Seizoenen: voorjaar

Betula Kruiden/De Kruudhof

13 april

Vorden

Expositie 'Rhythm in Nature'

Galerie De Burgerij

Open Tafel

Stichting Welzijn Zelhem

Vierakker

Aan tafel met de molenaar

Theetuin Vierakker

14 april

Vorden

REPAIR CAFE VORDEN

Stichting Welzijn Vorden

Vorden

Voorjaarsbloeiers op landgoed Kieftskamp

Landgoed De Kieftskamp

Vorden

Wijnhoeve Elanova: proeverij / rondleiding

Wijnhoeve Elanova

Vorden

Expositie 'Rhythm in Nature'

Galerie De Burgerij

Vorden

Ouder en Kind Vuurloop

Wijngoed Kranenburg

Vierakker

Aan tafel met de molenaar

Theetuin Vierakker

15 april

Steenderen

An American Concert at The Eek

De Eek

Vorden

Zondagmiddagconcerten

Dorpskerk Vorden

Vorden

Klassiek Gitaarduo in Dorpskerk Vorden

Dorpskerk Vorden

Zelhem

Vlooienmarkt Zelhem

Sporthal De Pol

Velswijk

Lente Fair Duurzaam en groen, moet je doen

Wijngaard Um d 'n Olden Smid

Zelhem

Lente Fair "Um d'n Olden Smit".

Theetuin "Um d'n Olden Smit".

Vorden

Expositie 'Rhythm in Nature'

Galerie De Burgerij

Hengelo

Hengels Dweilfestival 2018

Remigiuskerk

17 april

Doesburg

Mantelzorgcafé in de gemeente Doesburg

De Waag

20 april

Vorden

Expositie 'Rhythm in Nature'

Galerie De Burgerij

Toldijk

Publieksavond Achterhoeks Planetarium

Achterhoeks Planetarium

Vierakker

Aan tafel met de molenaar

Theetuin Vierakker

Bronkhorst

Concert Kapel Bronkhorst

Kapel Bronkhorst

Olburgen

Toneeluitvoering Olburgen-Rha:Klucht Een droombaan

Oranjestichting Olburgen-Rha

21 april

Vorden

Expositie 'Rhythm in Nature'

Galerie De Burgerij

Vierakker

Aan tafel met de molenaar

Theetuin Vierakker

Olburgen

toneeluitvoering Olburgen-Rha:Klucht Een droombaan

Oranjestichting Olburgen-Rha

22 april

Vorden

Lezing over Escher

Hotel Bakker

Doesburg

Vlooienmarkt Doesburg

Sporthal Beumerskamp

Doesburg

Grote vlooienmarkt

Sporthal Beumerskamp

Vorden

Judith Nijland Trio speelt ABBA

Theater Onder de Molen

Doesburg

Gitaristenpodium: Marcin Dylla

Gasthuiskerk

Doesburg

Ensemble Ongestreken

Grote- of Martinikerk

Zelhem

Culinaire muziekavond

'de Heeren van Wolfersveen'

Doesburg

Film: The Square

Het Arsenaal

24 april tot 5 mei

Rha

Bloesemwandeling, route (2,5 km) door fruitboomgaard in bloei.

Boerderijwinkel Fruitbedrijf Horstink

Bibliotheek zoekt KennisMakers

BRONCKHORST - De bibliotheek is bij uitstek een plaats om kennis te delen. Niet alleen kennis over boeken of literatuur, maar bijvoorbeeld ook hele praktische of technische kennis. Tegelijk biedt de bibliotheek een plaats voor verdieping van die kennis.

In de bibliotheek is echter niet alle kennis in huis: daarom worden KennisMakers gezocht. Wie weet bijvoorbeeld iets over tuinieren in de stad? Of over presenteren? Of over filmklassiekers uit de jaren '50, John F. Kennedy of iets heel anders? Die kan nu samen met de bibliotheek anderen kennis laten maken met zijn of haar kennis. Dit gebeurt op kleine schaal, met een groep belangstellenden aan, of bij een grote tafel in de publieke ruimte. De KennisMaker bepaalt zelf wat en hoe dit te gaan doen en samen met een medewerker van de bibliotheek wordt gekeken hoe dat kan worden georganiseerd. Bijvoorbeeld den eenmalige workshop geven, of een serie kleinschalige lezingen.

Zo wordt met ieders unieke kennis, een bijdrage geleverd aan de maatschappij, door samen met de bibliotheek deze kennis te verspreiden en te verdiepen en tegelijk wordt kennisgemaakt met mensen die in deze kennis geïnteresseerd zijn: echt een KennisMaker.

Wie KennisMaker wil worden en zijn of haar passie graag wil delen met anderen, stuurt een bericht via kennismakers@bibliotheekwestachterhoek.nl of vraagt het een van de medewerkers. Zij nemen contact op om verder te praten.


Massaal in alle vroegte naar Steenderens paasontbijt

Gasten voor het paasontbijt worden door het Sterrenkoor welkom geheten. Foto: PR

STEENDEREN - Met het vrolijke paaslied 'Klokken die luiden', gezongen door enkele kinderen uit het bekende Steenderense Sterrenkoor, begon op Eerste Paasdag het jaarlijkse paasontbijt te Steenderen. Ook ditmaal waren weer bijna honderd mensen in alle vroegte naar zaal Het Anker gekomen. Daar waren de tafels feestelijk gedekt. Door diverse mensen was gezorgd voor gekookte eieren, zelfgemaakte jam en vers gebakken paashaantjes, zodat er genoten kon worden van een uitgebreid ontbijt. De sfeer was gezellig en ontspannen. En na afloop werd er een mooi bedrag bij elkaar gebracht voor het project Hoop voor Oeganda, waarvoor ditmaal de opbrengst van het paasontbijt bestemd is. In de sloppenwijken van Kampala, de hoofdstad van Oeganda, leven veel kinderen zonder toegang tot degelijk onderwijs. Vaak komen de kinderen uit deze wijken uit een éénouder gezin of zijn wees. Ze moeten het vaak doen met maar één maaltijd per dag en hebben geen financiële middelen om naar school te kunnen gaan. Met het project Hoop worden deze kinderen geholpen, via een lokale basisschool. Volgend jaar is het tiende paasontbijt, een extra feestelijk lustrum.

Cursisten exposeren

Een cursist aan het werk in het atelier van Anne von Drehle. Foto: PR

TOLDIJK - De cursisten van Anne von Drehle sluiten het jaar af met een expositie in haar atelier. Er is hard gewerkt in het cursusjaar 2017/18. Er zijn veel mooie schilderijen gemaakt en dat willen Zij graag laten zien.

Op zondag 22 april zijn belangstellenden welkom tussen 13.00 en 16.30 uur om de veelal kleurrijke schilderijen te bewonderen. De thema's zijn heel divers: portretten van mens en dier, bloemen, abstract maar ook stillevens, geschilderd met olieverf. Een aantal cursisten van Anne schilderen al jaren bij haar, andere deelnemers zijn net begonnen met het schilderen. Veelal zijn de reacties van cursisten: "Oh, ik wist niet dat ik schilderen zo leuk zou vinden." en: "Sinds ik schilder, kijk ik anders om mij heen." Bekijk de kunst van de cursisten van Anne en kom naar het atelier in Toldijk aan de Zutphen Emmerikseweg 17 (bij de Bouwmarkt de Tolbrug).


www.annevondrehle.nl

Lions Club bedankt inwoners van Bronckhorst

Leden van de Lionsclub Bronckhorst verkochten drieduizend bossen tulpen. Foto: PR

BRONCKHORST - Lions Club Bronckhorst bedankt de inwoners van Bronckhorst voor het kopen van bossen tulpen. In totaal drieduizend bossen hebben de leden van LC Bronckhorst verkocht gedurende vijf zaterdagen in maart. Dat gebeurde op stralende lentedagen, maar ook in de gure kou; de omstandigheden waren dit jaar zeer wisselend.

Iedere zaterdag in maart gingen de LC-leden langs de deuren, in Steenderen, Baak, Toldijk, Hummelo, Keppel, Drempt, Vorden, Wichmond, Hengelo, Zelhem en Halle. De opbrengst wordt nu berekend en daarna helemaal verdeeld onder de goede doelen van Lions Club Bronkhorst. Dat zijn dit jaar de openluchtzwembaden in de gemeente Bronckhorst (In de Dennen in Vorden, Het Elderink in Hengelo, burgemeester Kruijffbad in Steenderen en het Hessenbad in Hoog-Keppel), Kinderen van de Voedselbank en stichting Kacema Musuma, voor weeskinderen in Zambia.

LC Bronckhorst is blij dat zoveel inwoners tulpen hebben gekocht en zo mede de goede doelen steunen. Volgend jaar houdt de club weer de tulpenactie.

De film 'Rams' in de Grote kerk in Halle

HALLE - In de Grote kerk in Halle wordt dinsdag 17 april een film vertoond door de commissie Ontmoeting en Inspiratie van de kerken in Halle-Zelhem-Keijenborg. De film begint om 19.30 uur.

Rams: een film van Grímur Hákonarson. De broers Gummi en Kiddi leven in een afgelegen vallei in IJsland. De rammen van de twee schapenboeren behoren tot de beste van het land en wonnen al diverse prijzen. Hoewel ze hun land en levensstijl delen, spreken de koppige mannen al veertig jaar niet meer met elkaar. Wanneer een ziekte uitbreekt en de autoriteiten alle dieren in de vallei willen ruimen, verzetten ze zich ieder op hun eigen manier: Kiddi met zijn geweer en Gummi met zijn verstand. Om het gevecht met de autoriteiten te kunnen winnen en hun dierbare schapen te redden, moeten de broers echter wel samenwerken. Kosten zijn 4 euro inclusief koffie/thee. Opgeven bij Frank van Meijl, frankvmeijl@hotmail.com of 0314-844289.

Bakkerij Oude Wesselink biedt ambachtelijk schepijs

Deze week worden proef-ijsjes uitgedeeld. Foto: PR

RUURLO - Smaakcreaties gemaakt van verse producten. Een hoorntje met bollen vers ijs of een romige coupe met verse vruchten. Bakkerij Oude Wesselink aan de Dorpsstraat 3 in Ruurlo maakt het mogelijk.

Bakkerij Oude Wesselink maakt vers roomijs in zestien verschillende smaken, waarvan er een aantal te maken hebben met de bakkerij: appeltaart-ijs, cookies-ijs en tiramisu-ijs zijn hier voorbeelden van. Uiteraard zijn ook vruchten, volle chocolade, hazelnoot en malaga niet weg te denken uit een goed ijs assortiment.

De ijsbereider
Hugo Jansen heeft ervaring met het draaien van roomijs. Zo heeft hij in Amsterdam het ijs gedraaid voor de bakkerij afdeling van Patisserie Kwekkeboom. De afgelopen weken is hij naar het ijscentrum in Wageningen geweest om alle laatste nieuwtjes op het gebied van ijs te weten te komen. Samen met Sandra ter Bogt , Renate Schepers en Irma Oolthuis en zijn partner Nancy is Hugo naar Weerselo geweest om de fijne kneepjes van het vak 'af te kijken' bij meester-ijsbereiders.

IJsmachine
Een Carpigiani-ijsmachine heeft bakkerij Oude Wesselink aangeschaft om te voorzien in de allerhoogste kwaliteitsnorm. "Exact de goede luchtigheid en structuur, daar gaat het om en dit kunnen we bereiken met deze machine samen met een flinke dosis vakmanschap en enthousiasme. Werken met pure en verse grondstoffen, dit is het mooiste dat er is, hiermee komen de smaken tot hun volste recht", aldus Hugo Jansen. Bakkerij Oude Wesselink nodigt iedereen uit om een proefje te komen nemen van het assortiment ijsjes. Deze week deelt bakkerij Oude Wesselink elke dag, vanaf 11 uur, proef-ijsjes uit, in de door de klant gewenste smaak.

Openingstijden
In principe wordt het ijs elke dag verkocht in Ruurlo tot en met 20.00 uur. Maar als het kouder is dan 15 °C en/of als het pijpenstelen regent is de zaak om 18.00 uur gesloten.

Met de jonge enthousiaste in Bulgarije geboren Christo Guenov als dirigent waait er een nieuwe frisse wind door het Vordens Mannenkoor. Foto: PR.

VORDEN – Zingen is goed voor de gezondheid zo wijzen vele wetenschappelijke onderzoeken uit. Activering van het hele lichaam, betere doorstroming, mentale ontspanning door muzikale inspanning zijn zomaar enkele belangrijke beïnvloedingen. Nog beter is zingen in groepsverband. Ook dit is wetenschappelijk bewezen. Voor mannen is het allerbeste: zingen met andere mannen. Daarom doet het Vordens Mannenkoor een oproep om bij het Vordens koor te komen zingen.

Door Jan Hendriksen

Het Vordens Mannenkoor is na 82 jaar nog steeds niet weg te denken in Vorden. En met de komst in 2015 van de jonge enthousiaste in Bulgarije geboren Christo Guenov als dirigent waait er een nieuwe frisse wind door het koor. Het Vordens Mannenkoor is met 48 zangers nog springlevend, maar wil graag nieuwe zangers verwelkomen. Men kan namelijk wel wat versterking gebruiken. Daarom organiseert het koor zaterdag 21 april van 14.00 tot 17.00 uur in het Kulturhus in Vorden een kennismakingsmiddag. Nieuwsgierig geworden? Stap dan over de drempel en maak die middag kennis met het koor. Dit is namelijk de kans om sfeer te proeven en te ervaren wat zingen in een mannenkoor zo mooi maakt. De koorleden zorgen voor een hapje en een drankje en willen graag aan ieder die belangstelling heeft om lid te worden alles over het koor vertellen.

Met de jonge enthousiaste in Bulgarije geboren Christo Guenov als dirigent waait er een nieuwe frisse wind door het Vordens Mannenkoor. Foto: PR.

Het repertoire van het Vordens Mannenkoor is zeer gevarieerd. Naast klassieke koorwerken staan ook lichtere populaire nummers uit alle delen van de wereld op het programma. "En we zingen ook nummers uit bekende musicals maar ook van The Beatles, Simon & Garfunkel, Bette Midler, Boudewijn de Groot en vele anderen. Veelal kiezen we voor vierstemmige koormuziek en binnen ons koor zingt onze eigen bariton Ludo Eijkelkamp regelmatig als solist", zo vertellen Arie Aalpol en Henk Sleumer van het koor vlak voor een repetitieavond die wekelijks steevast op de maandagavond van 20.00 tot 22.00 uur in het Kulturhus plaatsvindt. Het koor besteedt ook extra aandacht aan stemvorming. Vier keer per jaar wordt er 45 minuten stemvorming gegeven per stemgroep vooraf aan de repetitie door een zangdocente.

Evenals andere koren in de regio kent ook het Vordens Mannenkoor door verhuizing en vergrijzing een lichte terugloop in het ledental. "En om op sterkte en in de toekomst op niveau te kunnen blijven zingen hebben we instroom van nieuwe leden nodig", zo verklaart voorzitter Henk Sleumer. Iedere man kan lid worden van het Vordens Mannenkoor. "Wij stellen geen speciale eisen. Muziek van papier kunnen lezen heeft voordelen, maar is bij ons absoluut geen voorwaarde. Ons motto is en blijft: 'Plezier in zingen staat voorop'."

Optredens
Het Vordens Mannenkoor verzorgt jaarlijks meerdere optredens in Vorden en omgeving. Zo vindt het eerstvolgende concert (Lenteconcert) in de Hervormde Kerk in Steenderen op 2 juni plaats. Ook gaat het koor wel eens op een concertreis. Dit jaar staat er van 5 tot en met 7 oktober een reis naar Bad Laasphe (Sauerland) in Duitsland op het programma.

Voor meer informatie, neem contact op.

Bingo bij D'n Draejer in Velswijk

VELSWIJK – Carnavalsvereniging De Doldraejers te Velswijk en Wittebrink houdt wederom in het dorpshuis D'n Draejer, gezellige bingoavonden voor jong en oud. De bingoavond is vrijdag 13 april, aanvang om 20.00 uur.

Iedereen mag een keer een kijkje komen nemen om te zien of het geluk ook voor hem/haar is weggelegd. Voor 10 euro koopt men een set kaarten waarmee acht ronden gespeeld kan worden, of koopt een duo kaart voor 15 euro waarmee men dubbel kans heeft. Men krijgt acht verschillende kleuren bingokaarten, elke ronde heeft een andere kleur, daarmee kan men de hele avond spelen. De prijzen zijn 10 euro, 15 euro en 25 euro per ronde. Ook kan men mee spelen met duo kaarten, deze zijn 15 euro en dan heeft men iedere ronde twee kaarten om mee te spelen. Ook is er de mogelijkheid om in de pauzes voor 5 euro mee te spelen met twee keer een extra ronde, waarbij de winnaar maar liefst 50 euro wint.

Dorpshuis D'n Draejer aan de Velswijkweg 50 gaat om 19.30 uur open. De avond is vrij toegankelijk voor iedereen. De Doldraejers zien een ieder dan ook graag op vrijdag 13 april in Velswijk.

De film 'Rams' in de Grote kerk in Halle

De film Rams in de Grote kerk in Halle. Foto: PR

HALLE - In de Grote kerk in Halle wordt dinsdag 17 april een film vertoond door de commissie Ontmoeting en Inspiratie van de kerken in Halle-Zelhem-Keijenborg. De film begint om 19.30 uur.

Rams: een film van Grímur Hákonarson. De broers Gummi en Kiddi leven in een afgelegen vallei in IJsland. De rammen van de twee schapenboeren behoren tot de beste van het land en wonnen al diverse prijzen. Hoewel ze hun land en levensstijl delen, spreken de koppige mannen al veertig jaar niet meer met elkaar. Wanneer een ziekte uitbreekt en de autoriteiten alle dieren in de vallei willen ruimen, verzetten ze zich ieder op hun eigen manier: Kiddi met zijn geweer en Gummi met zijn verstand. Om het gevecht met de autoriteiten te kunnen winnen en hun dierbare schapen te redden, moeten de broers echter wel samenwerken.

Kosten zijn 4 euro inclusief koffie/thee. Opgeven bij Frank van Meijl, frankvmeijl@hotmail.com of 0314-844289.

Het Vordens Mannenkoor zoekt nieuwe leden

VORDEN – Zingen is goed voor de gezondheid zo wijzen vele wetenschappelijke onderzoeken uit. Activering van het hele lichaam, betere doorstroming, mentale ontspanning door muzikale inspanning zijn zomaar enkele belangrijke beïnvloedingen. Nog beter is zingen in groepsverband. Ook dit is wetenschappelijk bewezen. Voor mannen is het allerbeste: zingen met andere mannen. Daarom doet het Vordens Mannenkoor een oproep om bij het Vordens koor te komen zingen.

Door Jan Hendriksen

Het Vordens Mannenkoor is na 82 jaar nog steeds niet weg te denken in Vorden. En met de komst in 2015 van de jonge enthousiaste in Bulgarije geboren Christo Guenov als dirigent waait er een nieuwe frisse wind door het koor. Het Vordens Mannenkoor is met 48 zangers nog springlevend, maar wil graag nieuwe zangers verwelkomen. Men kan namelijk wel wat versterking gebruiken. Daarom organiseert het koor zaterdag 21 april van 14.00 tot 17.00 uur in het Kulturhus in Vorden een kennismakingsmiddag. Nieuwsgierig geworden? Stap dan over de drempel en maak die middag kennis met het koor. Dit is namelijk de kans om sfeer te proeven en te ervaren wat zingen in een mannenkoor zo mooi maakt. De koorleden zorgen voor een hapje en een drankje en willen graag aan ieder die belangstelling heeft om lid te worden alles over het koor vertellen.
Het repertoire van het Vordens Mannenkoor is zeer gevarieerd. Naast klassieke koorwerken staan ook lichtere populaire nummers uit alle delen van de wereld op het programma. "En we zingen ook nummers uit bekende musicals maar ook van The Beatles, Simon & Garfunkel, Bette Midler, Boudewijn de Groot en vele anderen. Veelal kiezen we voor vierstemmige koormuziek en binnen ons koor zingt onze eigen bariton Ludo Eijkelkamp regelmatig als solist", zo vertellen Arie Aalpol en Henk Sleumer van het koor vlak voor een repetitieavond die wekelijks steevast op de maandagavond van 20.00 tot 22.00 uur in het Kulturhus plaatsvindt. Het koor besteedt ook extra aandacht aan stemvorming. Vier keer per jaar wordt er 45 minuten stemvorming gegeven per stemgroep vooraf aan de repetitie door een zangdocente.
Evenals andere koren in de regio kent ook het Vordens Mannenkoor door verhuizing en vergrijzing een lichte terugloop in het ledental. "En om op sterkte en in de toekomst op niveau te kunnen blijven zingen hebben we instroom van nieuwe leden nodig", zo verklaart voorzitter Henk Sleumer. Iedere man kan lid worden van het Vordens Mannenkoor. "Wij stellen geen speciale eisen. Muziek van papier kunnen lezen heeft voordelen, maar is bij ons absoluut geen voorwaarde. Ons motto is en blijft: 'Plezier in zingen staat voorop'."

Optredens
Het Vordens Mannenkoor verzorgt jaarlijks meerdere optredens in Vorden en omgeving. Zo vindt het eerstvolgende concert (Lenteconcert) in de Hervormde Kerk in Steenderen op 2 juni plaats. Ook gaat het koor wel eens op een concertreis. Dit jaar staat er van 5 tot en met 7 oktober een reis naar Bad Laasphe (Sauerland) in Duitsland op het programma.

Voor meer informatie, neem contact op.

Verleden en erfgoed centraal bij Noaberviering

HENGELO - De eerstvolgende oecumenische Noaberviering vanuit de Raad van Kerken Hengelo is op zaterdag 14 april. Deze viering staat in het teken van de weg naar Pinksteren, het feest van de Geest.

Het feest waarop in veel kerken kunstenaars hun nieuw gemaakte kunst presenteren en exposeren, geïnspireerd op het Pinksterfeest en de architectuur van kerkgebouwen. Ze verbinden bezoekers met het verleden en met het nu. In de week van 9 tot en met 15 april zetten ook ruim 400 musea hun collecties, het culturele kapitaal, in de schijnwerpers en brengen het verleden tot leven. Reden om deze Noaberviering eens stil te staan bij het verleden en erfgoed in de breedste zin van het woord. Niet alleen kunstwerken en gebouwen die men wil bewaren en doorgeven, maar met name ook immaterieel erfgoed als religieuze tradities, noaberschap, verhalen, dialect, liederen et cetera.
Aanvang 19.00 uur. Locatie: kerkgebouw Vrijzinnige Geloofsgemeenschap Hengelo G aan de Banninkstraat. Van harte welkom.

Bingo bij D'n Draejer in Velswijk

VELSWIJK – Carnavalsvereniging De Doldraejers te Velswijk en Wittebrink houdt wederom in het dorpshuis D'n Draejer, gezellige bingoavonden voor jong en oud. De bingoavond is vrijdag 13 april, aanvang om 20.00 uur.

Iedereen mag een keer een kijkje komen nemen om te zien of het geluk ook voor hem/haar is weggelegd. Voor 10 euro koopt men een set kaarten waarmee acht ronden gespeeld kan worden, of koopt een duo kaart voor 15 euro waarmee men dubbel kans heeft. Men krijgt acht verschillende kleuren bingokaarten, elke ronde heeft een andere kleur, daarmee kan men de hele avond spelen. De prijzen zijn 10 euro, 15 euro en 25 euro per ronde. Ook kan men mee spelen met duo kaarten, deze zijn 15 euro en dan heeft men iedere ronde twee kaarten om mee te spelen. Ook is er de mogelijkheid om in de pauzes voor 5 euro mee te spelen met twee keer een extra ronde, waarbij de winnaar maar liefst 50 euro wint.

Dorpshuis D'n Draejer aan de Velswijkweg 50 gaat om 19.30 uur open. De avond is vrij toegankelijk voor iedereen. De Doldraejers zien een ieder dan ook graag op vrijdag 13 april in Velswijk.

Dawnbreakers wint Achterhoekse Band Competitie

Dawnbreakers won de juryprijs tijdens de Achterhoekse Band Competitie. Foto: Edwin Hunter

Zes talentvolle bands lieten zich horen tijdens de Achterhoekse Band Competitie

Door Lotte Post

ULFT - In de achttiende eeuw maakte de DRU in Ulft furore als ijzergieterij. Vroeger waren het machines die erop los stampten en dampten, anno 2018 zijn het bands uit de Achterhoek. Tijdens de Achterhoekse Band Competitie (ABC) op zaterdag 7 april mochten zes bands uit de regio laten zien dat ze het in zich hebben om op Huntenpop te spelen. Want de jury- en publieksprijs geven beiden toegang tot dit festivalpodium. Voor welke band gaat de gezegde 'het ijzer smeden als het heet is' op en mag zich winnaar noemen van de Achterhoekse Band Competitie? De juryprijs ging uiteindelijk naar Dawnbreakers, terwijl 7Tools er met de publieksprijs vandoor ging.

Snoop Dogg, Rihanna en Madonna hebben de neiging om fans uren te laten wachten. Op dat soort divagedrag kun je de deelnemende bands aan deze competitie niet betrappen. Stipt half negen raakt het eerste plectrum een snaar. In rap tempo volgen de bands elkaar op: Dewald, Felina, Dawnbreakers, 7Tools, Exit The Hive en This Is My Happy Face. De bands krijgen allemaal twintig minuten om zichzelf te bewijzen. Erik Ramaker, programmeur van het poppodium: "We hebben dit jaar geselecteerd op verschillende stijlen. Dat zorgt voor een variatie aan smaken. Dewald is een tweemansband met no-nonsense indie-energyrock, This Is My Happy Face valt onder het genre Hard Rock'n Roll. Felina daarentegen is een 5-koppige heavy rock band, Exit The Hive maakt teksten vanuit een kritisch oogpunt naar politiek en maatschappij. Een avond met veel smaakjes kun je wel stellen."

Halverwege de avond is de zaal goed gevuld. Vanaf het imposante podium kijkt elke band naar de eigen achterban. Vriendin Jasmijn, oom Pim, tante Jacqueline, neef Remy, buurman Roy: een rondje door de zaal toont wel aan dat het om een competitie gaat. Hier nog geen merchandisekraampjes met fanshirts of hordes gillende groupies. Dit zijn vaders, moeders, broers en zussen. Allemaal glimmend van trots, want door deze professionele spotlights worden talenten ineens volwaardig artiest.

Huntenpop
De Achterhoekse Band Competitie is een afstudeeropdracht van Daphne Engbers: "De bands zijn energieker dan vorig jaar. Het doel is om deze opkomende bandjes de kans te geven zich te laten zien. Er zijn ongeveer vijftig aanmeldingen binnengekomen. Van deze zes bands weten we nu al dat ze in ieder geval een half uur vol kunnen spelen op Huntenpop." Daarin zit volgens haar ook meteen de onderscheidende factor ten opzichte van andere bandcompetities: "De samenwerking met Huntenpop maakt het uniek." Op de vraag of de publieksprijs wel helemaal eerlijk is voor de eerste drie bands die nog voor een halflege zaal spelen omdat mensen op deze eerste lentedag speciaalbiertjes drinken op het terras: "We maken vooraf niet bekend hoe laat de bands moeten spelen. In principe zouden ze allemaal hun eigen fanclub vanaf 20.00 uur in de zaal moeten hebben." Of dat helemaal de juiste beredenering is voor het concept publieksprijs is de vraag. Stembriefjes worden echter gretig ingevuld en uiteindelijk wint 7Tools, de band die als vierde op het podium stond, de publieksprijs dankzij een overtuigende bak power. Aan pit geen gebrek bij deze Achterhoekse hardrockband, maar met al die vaders, moeders en tantes in de zaal kwam het uiteindelijk niet echt tot een moshpit.

Dawnbreakers
Welke band wist te vlammen in het heetst van de strijd? Dawnbreakers! Deze zeskoppige future bass band combineert elektronische producties met een knallende live band en wint daarmee de juryprijs. Frontvrouw Meike Ubbink: "We studeren allemaal aan het Rijn IJssel college in Arhnem en volgen de opleiding muziek. Door bandcoaches zijn we bij elkaar in een band geplaatst. Het is dan maar hopen dat het klikt. Ik ben door mijn vriendje in een bericht over de Achterhoekse Band Competitie getagd, toen dacht ik: da's lachen. Dus heb ik ons opgegeven. Ik kom uit Bredevoort en ben de enige Achterhoeker in de band. Dromen voor de toekomst hebben we nog niet echt. Eigenlijk spelen we nog maar zes maanden samen. We staan er heel nuchter in, super leuk dat we hier staan, we willen gewoon veel ervaring opdoen. Het grootste deel van de band moet afstuderen dit jaar en we hebben een examen in Luxor Live."
Nu maar hopen dat dit examen niet tegelijk valt met Huntenpop, want dan wordt het winnen van deze bandcompetitie ineens een heet hangijzer.

Achterhoekse auteurs bespreken hoe het is om over je vader te schrijven

VORDEN – Martine Letterie uit Vorden en Jolande Withuis uit Zutphen schreven beiden boek over de geschiedenis van hun vader. Martine schreef het kinderboek 'Oorlog zonder vader' en Jolande's nieuwste non-fictieboek heet 'Raadselvader'. De ervaringen die ze hierbij opdeden, de verschillen en overeenkomsten, is een van de onderwerpen waarover de auteurs in gesprek gaan tijdens de lezing die zij zondagmiddag 15 april om 14.00 uur geven in Kasteel Vorden. Hier alvast een tipje van de sluier.

Door Bernadet te Velthuis

In 'Oorlog zonder vader', beschrijft Martine hoe het voor haar toen tienjarige vader Frank was toen zijn vader tijdens de Tweede Wereldoorlog opgepakt werd op verdenking van het feit dat hij communist was. In haar nieuwste 'Raadselvader' reconstrueert Jolande de geschiedenis van haar vader Berry en tegelijkertijd geeft ze een beeld van het opgroeien in een communistisch gezin tijdens de Koude oorlog.

Een van de grootste verschillen is dat Letterie over haar vader schrijft terwijl hij nog leeft, terwijl dat bij Withuis niet het geval is. Desondanks blijkt, in gesprek met beide auteurs, dat ze tijdens het schrijfproces veelal tegen dezelfde gevoelens en gedachtes aanliepen, waaronder 'wie ben ik om dit in te vullen?' en 'hoe verwoord ik dit?'. In Martine's geval omdat haar vader vaak niet meer wist hoe hij zich op een bepaald moment voelde. Martine Letterie: "Ik moest dus zelf zijn gevoel invoelen. Dat was best eng. Later toen hij het las gaf hij aan zichzelf erin te herkennen. Dat was wel het grootste compliment dat ik kon krijgen". Bij Jolande en haar vader liep bij leven de communicatie al stroef, wat resulteerde in veel onbeantwoorde vragen en raadsels. Bovendien was schrijven over haar overleden vader in het begin nog te emotioneel, dat werd pas naarmate de tijd verstreek gemakkelijker. Jolande: "En pas toen ik de relatie met mijn vader erin verwerkte, kreeg het boek de juiste toon."

Ondanks dat beiden een andere achtergrond hebben, waren er ook overeenkomsten binnen het gezinsleven. Zo groeiden Jolande Withuis (1949) en Martine Letterie (1958) beiden op in een niet-religieus gezin, terwijl het geloof toen juist overal leefde. Ook werkten hun moeders, iets wat in de jaren 50 en 60 vrij ongebruikelijk was en tot 1956 zelfs helemaal niet mocht. Martine: "Mijn moeder kon alleen een baan als kleuterjuf krijgen, omdat mijn vaders inkomen onregelmatig was.". Jolande: "Bij ons thuis werd er zelfs neergekeken op mensen die 'maar thuis zitten', waarmee men doelde op de huisvrouwen.". Beide moeders hechtten er dan ook waarde aan dat hun dochters later financieel zelfstandig zouden zijn.

Deze en meer overeenkomsten en verschillen zullen de auteurs tijdens de lezing op 15 april bespreken. Daarnaast zal Martine Letterie Jolande Withuis interviewen over haar nieuwste boek Raadselvader.

Voorverkoop 10 euro en reserveringen bij Bruna Vorden. In de pauze is er mogelijkheid om boeken te kopen en te laten signeren.

Negende avondwandelvierdaagse in Hengelo

Negende avondwandelvierdaagse in Hengelo

HENGELO - De organisatie van de Hengelose Avondwandelvierdaagse is alweer een paar maanden bezig om de negende editie voor te bereiden. De verkeersregelaars zijn druk met hun examen en er wordt gewandeld om mooie routes in en rondom Hengelo uit te zetten. Van dinsdag 5 tot en met vrijdag 8 juni kunnen de deelnemers vier dagen lang vanaf sportpark Het Elderink starten voor routes van vijf of tien kilometer en natuurlijk is het mogelijk om één dag mee te lopen.

De organisatie, opnieuw in handen van Henriët Hiddink, Jolanda Bannink, Anja Oostendarp, Joke Groot Roessink en Evert Hollander gaat er alles aan doen om een verrassend vierdaags wandelevenement neer te zetten. De avondwandelvierdaagse zal in het teken staan van een aantal projecten: de landelijke actie van 'Nederland schoon' en KWBN, waar men aandacht vraagt voor afval onderweg en 'Achterhoek in Beweging', een initiatief van de samenwerkende gemeenten Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Montferland, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk.

Voordat de wandelaars hun medailles in ontvangst kunnen nemen, moeten ze eerst heel wat kilometers afleggen. De opening op dinsdag 5 juni zal door een lokale bekendheid verzorgd worden. Daarna starten de wandelaars aan de eerste van de vier avondwandelingen. Onderweg zorgen lokale ondernemers voor verschillende traktaties. Het aantal deelnemers steeg vanaf 2010 naar gemiddeld 750 deelnemers.

De organisatie hoopt een flink aantal groepen te mogen verwelkomen, die door een jury beoordeeld worden. Er zal onder andere gelet worden op netjes lopen als groep, of er gezongen wordt en of de wandelaars herkenbaar zijn als groep. Ze laten zich graag verrassen door de originele outfit van de deelnemende groepen en kennen met de prijsuitreiking een originaliteitsprijs toe.

De voorinschrijving is op dinsdag 29 en woensdag 30 mei tussen 19.00 en 20.00 uur in de kantine van voetbalvereniging PAX . Deelnemen kost bij voorinschrijving 5 euro en na 30 mei 6 euro per deelnemer. Eén dag meelopen kost 4 euro en dit is inclusief dagmedaille. Voorinschrijving is niet verplicht, maar wordt wel op prijs gesteld. Dit voorkomt lange wachtrijen tijdens de eerste wandelavond. De eerste drie avonden is de start tussen 18.00 uur en 19.00 uur en op de laatste wandelavond vrijdag 8 juni zal de tien kilometer om 18.00 uur starten en de vijf kilometer om 18.30 uur.

De binnenkomst van alle wandelaars wordt op sportpark Het Elderink verwacht rond 20.00 uur en na de prijsuitreiking start de intocht om 20.15 uur onder begeleiding van de muziekkorpsen uit Hengelo. Aansluitend kan de medaille in ontvangst genomen worden. De Avondwandelvierdaagse wordt afgesloten in de kantine van voetbalvereniging PAX met het Blarenbal en DJ Jeffrey en kunnen de beentjes weer van de vloer gaan.

Op zondag 15 april is de organisatie present met een kraam in de Spalstraat tijdens het Hengels Dweilfestival.
Via Hart voor de Achterhoek van Rabobank Noord- en Oost-Achterhoek wordt een bedrag ter beschikking gesteld aan lokale verenigingen en stichtingen. De Avondwandelvierdaagse Hengelo Gld. neemt ook deel aan deze actie. Steunen kan door een stem uit te brengen.

Bridgen in Toldijk

TOLDIJK - Op donderdag 5 april 2018 was in zaal Den Bremer de eerste speelavond van de zesde en laatste ronde van de competitie van Bridgeclub Bronkhorst.

De uitslag van deze speelavond was als volgt: Lijn A. 1. Dick Brinkman en Hans Dekker 60,83%, 2. Annie Hartman en Hans Jansen 58,75%, 3. Will Snelder en Bert Botschuyver 56,25%. Lijn B. 1. Dinie Volkers en Dick Kwakkel 66,72%, 2. Irene Lichtenberg en Theo Schoenaker 63,75%, 3. Margaret Heijting en Gerda Tankink 52,60%. Lijn C. 1. Ab Boers en Henk Boers 62,50%, 2. Riekie Nieuwenhuis en Riet Niesink 61,46%, 3. Hermien Veenhuis en Els Westerhof 57,29%.

Op donderdag 12 april is de volgende speelavond. Afmelden minstens vóór 12.00 uur op de wedstrijddag via het mobiele nummer van de club: 06-25198329.

Eerste duivenvlucht van het seizoen

BRONCKHORST – De eerste wedvlucht van het seizoen is vervlogen. Hierbij de uitslagen van de vlucht van zaterdag 7 april van de duivenverenigingen in de gemeente Bronckhorst: PV Steeds Sneller Hengelo en PV Vorden.

PV Steeds Sneller Hengelo
Zaterdag 7 april werd de eerste wedvlucht van 2018 gevlogen vanuit Tongeren. Van acht deelnemers werden om 11.45 uur 74 duiven gelost bij zuidoostenwind kracht 3. Uitslag wedvlucht: R. Koers (3/10) 1-17-18, J. Teunissen (4/11) 2-5-6-19, E. Koers (2/10) 3- 14, L. Te Stroet (5/18) 4-8-10-12-13, G. Haverkamp (1/10) 7, G. Duitshof (4/8) 9-11-15-16.

PV-Vorden
De eerste vitessevlucht had een taai verloop, want de duiven moeten weer in het ritme komen. De losplaats was Tongeren, een afstand van 150 kilometer. Uitslag: H.B.M. Hoksbergen 1, Ashley Eykelkamp 2-3-8, R. Hoff 4, H.J. Stokkink 5, T.J. Berentsen 6-9, G.H.H. Kelderman 7, Roy Schipper 10.

Zware dag voor Savannah van der Laan

HALLE/VALKENSWAARD - Eerste Paasdag was de tweede wedstrijd voor het ONK Quad Masters in een nat en modderige Valkenswaard. Een dag met weinig ups en veel downs. De training gaf al aan dat het niet Savannah haar dag zou worden. Ze behaalde in de tijdtraining een 27ste tijd. Maar dat was in ieder geval een plek op de tweede startrij.

Nadat het de hele nacht geregend had, was het circuit er niet beter op geworden. In de ochtend werd er door vier wedstrijdklassen getraind en bleek dat er één goed spoor was om te rijden, daarnaast lag er veel modder en inhalen zou moeilijk worden.
Terwijl de quadrijders in het parc fermé stonden te wachten voor de eerste manche, werd bij de NK zijspannen de rode vlag gegeven. Een teken dat de wedstrijd werd stilgelegd. Een rijder voelde zich onwel worden, stopte en had dringend hulp nodig. Medische hulpdiensten werden ingeroepen en de getroffen persoon werd per ambulance naar het ziekenhuis afgevoerd.
Door deze interruptie werd besloten dat de Quad Masters en Zijspan Masters nog één manche konden rijden en dat de rest van de manches afgelast werd. De quadrijders, die al die tijd hadden staan wachten in de fuik, waren nat en koud, maar konden dat toch om 15.15 uur aantreden voor de eerste manche.
Savannah liet zich, door haar krappe plek op de tweede startrij, verrassen en werd ingesloten. Hierdoor ging ze als laatste over het startveld, maar in de eerste chicane wist ze slim meerdere rijders af te troeven en schoof een stuk naar voren. Dit was echter van korte duur. In de drukte van de groep werd ze afgesneden en liet daardoor haar motor afslaan en het duurde even voordat deze weer aansloeg. In de achterhoede vervolgde ze haar weg, om niet in de vorm van de dag te komen, door de diepe, modderige sporen. Ze liet zich niet klein krijgen en mede door pech van anderen schoof Savannah steeds een stukje op in het klassement om uiteindelijk als negentiende te finishen. Niet een dag om bij te schrijven in de top tien, maar wel weer punten om bij te schrijven in het ONK.
De klasse ONK Zijspan Masters werd daarna door een valpartij stilgelegd en vervolgens afgeblazen. Het liet zich aanvankelijk ernstiger aanzien dat het was. Het duo Willemsen-Bax kwam er zonder ernstig letsel of botbreuken vanaf, maar voor de ONK zijspannen werd er dus geen enkele punt verdeeld in Valkenswaard.

Hengelose avondwandelvierdaagse

HENGELO - De organisatie van de Hengelose Avondwandelvierdaagse is alweer een paar maanden bezig om de negende editie voor te bereiden. De verkeersregelaars zijn druk met hun examen en er wordt gewandeld om mooie routes in en rondom Hengelo uit te zetten. Van dinsdag 5 tot en met vrijdag 8 juni kunnen de deelnemers vier dagen lang vanaf sportpark Het Elderink starten voor routes van vijf of tien kilometer en natuurlijk is het mogelijk om één dag mee te lopen.

De organisatie, opnieuw in handen van Henriët Hiddink, Jolanda Bannink, Anja Oostendarp, Joke Groot Roessink en Evert Hollander gaat er alles aan doen om een verrassend vierdaags wandelevenement neer te zetten. De avondwandelvierdaagse zal in het teken staan van een aantal projecten: de landelijke actie van 'Nederland schoon' en KWBN, waar men aandacht vraagt voor afval onderweg en 'Achterhoek in Beweging', een initiatief van de samenwerkende gemeenten Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Montferland, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk.

Voordat de wandelaars hun medailles in ontvangst kunnen nemen, moeten ze eerst heel wat kilometers afleggen. De opening op dinsdag 5 juni zal door een lokale bekendheid verzorgd worden. Daarna starten de wandelaars aan de eerste van de vier avondwandelingen. Onderweg zorgen lokale ondernemers voor verschillende traktaties. Het aantal deelnemers steeg vanaf 2010 naar gemiddeld 750 deelnemers.

De organisatie hoopt een flink aantal groepen te mogen verwelkomen, die door een jury beoordeeld worden. Er zal onder andere gelet worden op netjes lopen als groep, of er gezongen wordt en of de wandelaars herkenbaar zijn als groep. Ze laten zich graag verrassen door de originele outfit van de deelnemende groepen en kennen met de prijsuitreiking een originaliteitsprijs toe.

De voorinschrijving is op dinsdag 29 en woensdag 30 mei tussen 19.00 en 20.00 uur in de kantine van voetbalvereniging PAX . Deelnemen kost bij voorinschrijving 5 euro en na 30 mei 6 euro per deelnemer. Eén dag meelopen kost 4 euro en dit is inclusief dagmedaille. Voorinschrijving is niet verplicht, maar wordt wel op prijs gesteld. Dit voorkomt lange wachtrijen tijdens de eerste wandelavond. De eerste drie avonden is de start tussen 18.00 uur en 19.00 uur en op de laatste wandelavond vrijdag 8 juni zal de tien kilometer om 18.00 uur starten en de vijf kilometer om 18.30 uur.

De binnenkomst van alle wandelaars wordt op sportpark Het Elderink verwacht rond 20.00 uur en na de prijsuitreiking start de intocht om 20.15 uur onder begeleiding van de muziekkorpsen uit Hengelo. Aansluitend kan de medaille in ontvangst genomen worden. De Avondwandelvierdaagse wordt afgesloten in de kantine van voetbalvereniging PAX met het Blarenbal en DJ Jeffrey en kunnen de beentjes weer van de vloer gaan.

Op zondag 15 april is de organisatie present met een kraam in de Spalstraat tijdens het Hengels Dweilfestival.
Via Hart voor de Achterhoek van Rabobank Noord- en Oost-Achterhoek wordt een bedrag ter beschikking gesteld aan lokale verenigingen en stichtingen. De Avondwandelvierdaagse Hengelo Gld. neemt ook deel aan deze actie. Steunen kan door een stem uit te brengen.

Bridgen in Toldijk

TOLDIJK - Op donderdag 5 april 2018 was in zaal Den Bremer de eerste speelavond van de zesde en laatste ronde van de competitie van Bridgeclub Bronkhorst.

De uitslag van deze speelavond was als volgt: Lijn A. 1. Dick Brinkman en Hans Dekker 60,83%, 2. Annie Hartman en Hans Jansen 58,75%, 3. Will Snelder en Bert Botschuyver 56,25%. Lijn B. 1. Dinie Volkers en Dick Kwakkel 66,72%, 2. Irene Lichtenberg en Theo Schoenaker 63,75%, 3. Margaret Heijting en Gerda Tankink 52,60%. Lijn C. 1. Ab Boers en Henk Boers 62,50%, 2. Riekie Nieuwenhuis en Riet Niesink 61,46%, 3. Hermien Veenhuis en Els Westerhof 57,29%.

Op donderdag 12 april is de volgende speelavond. Afmelden minstens vóór 12.00 uur op de wedstrijddag via het mobiele nummer van de club: 06-25198329.

Voorbereidingen wegrace leden Hamove in volle gang

Victor Steeman Supersport 300. Foto: Henk Teerink

HENGELO - De afgelopen weken vonden er op verschillende circuits in Europa trainingen plaats waar diverse Hamove leden hun nieuwe motor aan de tand voelden ter voorbereiding op het wegrace seizoen 2018. Veelal trainden zij in Frankrijk en Spanje. Een aantal leden reden ook een dag op het TT Circuit Assen.

Het performance Racing Achterhoek heeft twee weken geleden getraind op het circuit van Val du Vienne in Frankrijk. Joey den Besten reed op een Kawasaki Superbike ZX10R 1000 machine en Ilja Caljouw probeerde de Yamaha R6 Supersport 600 uit. Helaas speelden de weergoden niet mee en regende het voortdurend. Hierdoor kon niet alles getest worden wat het team graag wilde. Teameigenaar Tonny Wassink had zijn 250cc Honda ook meegenomen naar Frankrijk,maar door het koude en natte weer liet hij zijn Honda wijselijk aan de kant staan. Afgelopen maandag werd er onder ideale weersomstandigheden één dag getest op het TT Circuit Assen.

Naast het Performance Racing Achterhoek reden nog een aantal Hamove leden in Frankrijk waaronder Toine Gierkink, Victor Steeman en Tasia Rodink. Toine Gierkink zal de overstap maken van de Supersport 300 naar de Supercup 1000. Hij komt uit op een Suzuki in het OW-Cup kampioenschap dat aanstaande zaterdag zal beginnen op het TT circuit Assen. Hij zette in Val du Vienne de snelste tijd van de week neer. Dat deed hij op de laatste dag toen er twee sessies op een droge baan gereden konden worden.

Victor Steeman reed afgelopen twee seizoenen in de Red Bull MotoGP Rookies Cup, de talentencompetitie voor de Grand Prix. Aan het einde van seizoen 2017 kreeg Steeman te horen dat hij dit jaar niet meer verder mocht in deze competitie. De talentvolle coureur uit Lathum ging op zoek naar een nieuwe uitdaging en vond deze in de onlangs opgezette Supersport 300 klasse. De eerste echte krachtmeting voor Steeman zal zijn in het weekend van 27 tot en met 29 april. Dan rijdt hij zijn eerste race met de KTM op het circuit van Oschersleben in Duitsland.

Snelle dame Tasia Rodink liet weten dit jaar in Hengelo Gld. te rijden en aan de 500 kilometer van Assen te zullen deelnemen. In Hengelo zal ze rijden op haar vertrouwde 125 cc Honda. In Assen zal ze samen met haar vriend Kevin van Leuven uitkomen op een supersport 600. De afgelopen weken reden onder andere de leden Rob Hartog, Scott Deroue en Cliff Kloots vele kilometers op diverse Spaanse circuits ter voorbereiding van het aankomende seizoen. Aankomende zaterdag zal er in Assen de eerste OW-Cup race van dit jaar verreden worden. Een week later van 20 t/m 24 april staat het WK SBK in Assen op het programma. Daarin komt onder meer wereldkampioen Jonathan Rea en onze Nederlandse topper Michael v.d. Mark in actie. De Hamove leden Hartog en Deroue zullen te zien zijn in het WK Supersport 600 en WK Supersport 300 kampioenschap dat weekend.

Het Internationale Road Racing Championship zal hun eerste wedstrijden rijden op 5 en 6 mei in Hengelo Gld. op het prachtige circuit de Varsselring.

Basteom en RVW in evenwicht

Dikverdiende 1-1 op paaszaterdag

STEENDEREN - Basteom heeft voor de vijfde achtereenvolgende keer punten gepakt in deze competitie. Deze keer werd het, bij nummer 2 op de ranglijst RVW, een gelijkspel. De wedstrijd die al op paaszaterdag werd gespeeld eindigde in 1-1 en daarmee handhaaft Basteom zich in de subtop van de vijfde klasse D.

De eerste helft was Basteom de betere ploeg en kreeg ook meerder kleine kansjes, die met iets meer overleg wellicht meer hadden opgeleverd dan de 1-0 ruststand die er nu op het scorebord stond. Basteom scoorde in de 30ste minuut via Luuk Witteveen, die een soepel lopende aanval in tweede instantie achter de RVW-keeper wist te werken.

De tweede helft begon met een furieus RVW, dat zich gezien de stand op de ranglijst geen nederlaag kon permitteren. Basteom leek de druk te kunnen weerstaan, maar in de 55ste minuut werd het toch 1-1 toen er niet goed werd uitverdedigd. Keeper Timon Nijkamp wist de inzet in eerste instantie nog te pareren, maar was kansloos in de rebound, 1-1. Vlak daarvoor had Basteom bij een vlijmscherpe counter nog een grote kans om de voorsprong uit te bouwen laten liggen, zo snel kan het gaan.

Na de gelijkmaker van RVW bleef de wedstrijd gelijk opgaan. RVW probeerde met veel inzet een beslissing te forceren maar de Basteom-achterhoede stond als een huis en deed haar werk prima. Basteom voetbalde daarnaast heel goed mee en kwam regelmatig dreigend in het strafschopgebied van RVW, maar beide ploegen wisten niet meer te scoren, eindstand derhalve 1-1.

Volgende wedstrijd: zondag 8 april, aanvang 14.00 uur, Voorst - Basteom, komt allen.

Opstelling Basteom: Timon Nijkamp, Luuk Witteveen, Ruud Hartjes, Bas Wiskamp, Daan van der Kolk, Stijn Heitkönig, Emiel Worm, Quinten Bartman, Danny van Wilsem (Gijs Buiting), Cas Berns (Pel Nieuwenhuis), Ries Heitkönig.

Basteom en RVW in evenwicht

STEENDEREN - Basteom heeft voor de vijfde achtereenvolgende keer punten gepakt in deze competitie. Deze keer werd het, bij nummer 2 op de ranglijst RVW, een gelijkspel. De wedstrijd die al op paaszaterdag werd gespeeld eindigde in 1-1 en daarmee handhaaft Basteom zich in de subtop van de vijfde klasse D.

De eerste helft was Basteom de betere ploeg en kreeg ook meerder kleine kansjes, die met iets meer overleg wellicht meer hadden opgeleverd dan de 1-0 ruststand die er nu op het scorebord stond. Basteom scoorde in de 30ste minuut via Luuk Witteveen, die een soepel lopende aanval in tweede instantie achter de RVW-keeper wist te werken.
De tweede helft begon met een furieus RVW, dat zich gezien de stand op de ranglijst geen nederlaag kon permitteren. Basteom leek de druk te kunnen weerstaan, maar in de 55ste minuut werd het toch 1-1 toen er niet goed werd uitverdedigd. Keeper Timon Nijkamp wist de inzet in eerste instantie nog te pareren, maar was kansloos in de rebound, 1-1. Vlak daarvoor had Basteom bij een vlijmscherpe counter nog een grote kans om de voorsprong uit te bouwen laten liggen, zo snel kan het gaan.
Na de gelijkmaker van RVW bleef de wedstrijd gelijk opgaan. RVW probeerde met veel inzet een beslissing te forceren maar de Basteom-achterhoede stond als een huis en deed haar werk prima. Basteom voetbalde daarnaast heel goed mee en kwam regelmatig dreigend in het strafschopgebied van RVW, maar beide ploegen wisten niet meer te scoren, eindstand derhalve 1-1.

Volgende wedstrijd: zondag 8 april, aanvang 14.00 uur, Voorst - Basteom, komt allen.

DVO DS1 nog niet veilig

HENGELO - Na een 3-1 nederlaag tegen Avior DS1 moeten de dames van DVO DS1 nog twee wedstrijden hard vechten om de nacompetitie te ontlopen. Nadat de eerste set in Schalkhaar werd gewonnen was het toch een domper om de andere sets te verliezen, omdat de concurrenten in deze fase volop punten halen.

In de eerste set trok DVO de lijn van de week ervoor goed door. Met een goede servicedruk nam de ploeg direct het initiatief en wist een flink gat te slaan. De ruime voorsprong kwam op het laatst nog bijna in gevaar, maar met 23-25 was de eerste setwinst binnen. Daarna voerde Avior de druk op en daar had DVO weinig antwoord op. De sterke opslag bracht de Hengelose meiden danig in verwarring en omdat de servepass niet goed was, was het lastig om aan goede aanvallen toe te komen. DVO speelde niet eens heel slecht, maar was niet bij machte het goed spelende Avior moeilijk te maken. Met 25-19, 25-14 en 25-21 gingen de overige sets verloren, zodat de 3-1 nederlaag een feit was.

De nederlaag betekent dat DVO DS1 naar plaats 9 zakte, en nog één punt boven de nummer 10 staat, die net als de nummer 11 promotie/degradatiewedstrijden speelt. In de wetenschap dat DVO de competitie afsluit met de kampioenswedstrijd van Lutheria zal zaterdag tegen Dynamo Tubbergen 2 de volle winst behaald moeten worden. Volle bak in sporthal De Kamp om 17.45 uur.
Stand: 1. Lutheria 20 79, 2. Halley 20 77, 3. Tornado G. 20 60, 4. Avior 20 52, 5. Esch Stars 20 50, 6. WIK 21 50, 7. Twente 20 48, 8. Orion 2 20 47, 9. DVO 20 47, 10. Gemini 20 46, 11. Dynamo T. 2 20 41, 12. Vollverijs 21 8.

Wisserbeker voor team 'de Jagers'

Het winnende herenteam 'de Jagers'. Foto: PR

HENGELO - Het 39ste Bronckhorster Straten Schiettoernooi, een jaarlijks terugkerend evenement in Hengelo Gld. bij schietvereniging Willem Tell in de laatste week van maart, is succesvol verlopen. Bij dit toernooi schieten de dames en heren met een luchtgeweer, in de volksmond luchtbuks genoemd, in hun eigen klasse om de titel in zowel de individuele klasse dames A / B, heren A / B, als met het team. Er deden 348 schutters verdeeld over 72 teams mee. Er is een Rabobank-wisselbokaal voor zowel het beste heren- als damesteam.

Het was een spannende strijd tot het einde. De strijd bij de teams ging dit jaar wederom tussen het team van de 'de Jagers' en team 'Wichmondseweg'. Uiteindelijk gingen de 'de Jagers' er dit jaar (evenals vorig jaar) met de Rabobank wisselbeker vandoor. Bij de dames won team de 'Rozenstraat' weer met grote overmacht. Henk Lubbers, teamleider van de 'de Jagers', kwam tijdens de prijsuitreiking met een grote zak en een ludiek verhaal over stropers en jagers en wat die vroeger zoal deden. Hij toverde uit deze zak een aantal hazen en deelde deze uit aan concurrent 'Wichmondeseweg'. Deze hazen bleken chocolade paashazen te zijn.
Bij de individuele uitslagen was het een strijd tussen Appie Rouwenhorst en Marinus Eskes en Henk Lubbers en Willem Goossens. Op het laatst ging Willem Goossens van de eerst plaats naar de vierde plaats. De uitslag werd uiteindelijk: eerste Appie Rouwenhorst met 536 punten, tweede Marinus Eskes met 533 punten en derde Henk Lubbers met 532 punten. Bij de dames werd de strijd uiteindelijk als volgt beslecht: eerste Susan Salebrink 520 punten, tweede Ankie Maandag 502 punten, derde Jorien Versteege met 488 punten.

Het winnende damesteam 'Rozenstraat'. Foto: PR
Susan Salebrink eindigde als beste dame in de individuele uitslag. Foto: PR
Appie Rouwenhorst eindigde als beste bij de heren in de individuele uitslag. Foto: PR

De uitslagen op een rij:
Dames teams: 1. Rozenstraat dames 1934, 2. Dunsborg dames 1 1846, 3. Banninkstraat ds 1836. Heren A teams: 1. De Jagers 1 2105, 2. Wichmondseweg 2084, 3. Kervelse Enk 1 2044. Heren B teams: 1. Rozenstraat 2 heren 1807, 2. Sarinkkamp 3 1774, 3. Berenschotstraat 1764. Dames A individueel: 1. Susan Salebrink van Rozenstraat dames 520, 2. Ankie Maandag van Rozenstraat dames 502, 3. Jorien Versteege van Kervelse Enk dames 488. Dames B individueel: 1. Bianca Elsenaar van het Karspel 459, 2. Henny te Slaa van Boakse Bekke ds 451, 3. Dianne Grotenhuis van Kervelse Enk dames 440. Heren A individueel: 1. Appie Rouwenhorst van Wichmondseweg 536, 2. Marinus Eskes van Vordenseweg 1 533, 3. Henk Lubbers van De Jagers 1 532. Heren B individueel: 1. Jurgen Wiegmann van het Karspel 479, 2. Freddy Besselink van De Jagers 3 477, 3. Michiel Smeitink van Holtria 4 472.

DVO DS1 nog niet veilig

HENGELO - Na een 3-1 nederlaag tegen Avior DS1 moeten de dames van DVO DS1 nog twee wedstrijden hard vechten om de nacompetitie te ontlopen. Nadat de eerste set in Schalkhaar werd gewonnen was het toch een domper om de andere sets te verliezen, omdat de concurrenten in deze fase volop punten halen.

In de eerste set trok DVO de lijn van de week ervoor goed door. Met een goede servicedruk nam de ploeg direct het initiatief en wist een flink gat te slaan. De ruime voorsprong kwam op het laatst nog bijna in gevaar, maar met 23-25 was de eerste setwinst binnen.
Daarna voerde Avior de druk op en daar had DVO weinig antwoord op. De sterke opslag bracht de Hengelose meiden danig in verwarring en omdat de servepass niet goed was, was het lastig om aan goede aanvallen toe te komen. DVO speelde niet eens heel slecht, maar was niet bij machte het goed spelende Avior moeilijk te maken. Met 25-19, 25-14 en 25-21 gingen de overige sets verloren, zodat de 3-1 nederlaag een feit was.

De nederlaag betekent dat DVO DS1 naar plaats 9 zakte, en nog één punt boven de nummer 10 staat, die net als de nummer 11 promotie/degradatiewedstrijden speelt. In deze zware competitie kan iedereen van iedereen winnen en zijn er veel verrassende uitslagen. Zowel Esch Stars als Gemini en zelfs Dynamo 2 wonnen met 4-0, waardoor het in de laatste twee wedstrijden nog uitermate spannend zal worden. Zeker vijf ploegen maken nog kans op de nacompetitie. In de wetenschap dat DVO de competitie afsluit met de kampioenswedstrijd van Lutheria zal zaterdag tegen Dynamo Tubbergen 2 de volle winst behaald moeten worden. Volle bak in sporthal De Kamp om 17.45 uur.

Stand:
1. Lutheria 20 79, 2. Halley 20 77, 3. Tornado G. 20 60, 4. Avior 20 52, 5. Esch Stars 20 50, 6. WIK 21 50, 7. Twente 20 48, 8. Orion 2 20 47, 9. DVO 20 47, 10. Gemini 20 46, 11. Dynamo T. 2 20 41, 12. Vollverijs 21 8.

Sinaasappelactie voor activiteiten

Sinaasappelverkopers van SV Basteom. Foto: PR

STEENDEREN - Toldijk, Baak, Steenderen, Olburgen en omstreken zagen woensdag 28 maart oranje van de vele sinaasappels die te koop werden aangeboden door de jeugd van SV Basteom. Met deze sinaasappelactie wordt geld opgehaald voor leuke activiteiten.

De regen kwam met bakken uit de lucht, maar dat maakte niets uit. De jongens en meisjes gingen met een grote glimlach op pad, geholpen door trainers, leiders en ouders. In twee uur tijd werden er heel wat sinaasappels verkocht. Koud en nat kwam iedereen naderhand terug in de kantine waar een heerlijk warm broodje knakworst en een drankje op ze wachtten.
Ondanks het hele slechte weer is een hele mooie opbrengst gehaald.

De verkopers hopen dat de sinaasappels een ieder mogen smaken. Hartelijk dank voor de medewerking van de familie Garritsen van Fruitboerderij Garritsen in Toldijk.

Fransen dwarsbomen Daniël Willemsen

Daniël Willemsen. Archieffoto: Albert Schreuder

HENGELO - Bij een Grand Prix in Frankrijk moet zijspancrosser Daniël Willemsen niet alleen rekening houden met de andere combinaties in het veld, maar nog meer met de juryleden van de FIM. Deze bestraffen de Lochemmer voor elk akkefietje dat zij kunnen vinden. Vorig jaar was het octaangehalte in de benzine te hoog, dit jaar bestrafte de jury het duo zelfs twee maal. Zaterdag werden Willemsen/Bax tijdens de kwalificaties tien plaatsen teruggezet omdat ze een gele vlagsituatie genegeerd hadden. Daardoor moesten ze zich kwalificeren door de 'Last Chance' te rijden. Tijdens de Grand Prix zelf kregen Willemsen/Bax straf omdat hun motor teveel geluid zou produceren. Opnieuw moesten ze vijf plaatsen inleveren, waardoor toch vraagtekens gezet kunnen worden waarom steeds Willemsen de dupe is.

Door Willy Hermans

Het deed verder niets af aan de fraaie overwinning van het Frans-Letse duo Giraud/Mucenieks die op de harde baan met veel hoogteverschillen in Castelnau de Levis goed uit de voeten kunnen en met overmacht beide manches wonnen. In de eerste manche bewezen Vanluchene/Van den Bogaart dat zij dit seizoen meestrijden in de voorste linie. Ze pakten de kopstart, moesten na drie ronden Giraud/Mucenieks voor laten gaan, maar reden gecontroleerd naar de tweede plaats. Van Werven/Mans reden lange tijd op een verrassende derde plek, maar zakten later af naar de tiende plaats. Varik/Daiders pakten de derde positie met daarachter een felle strijd om plaats vier tussen Hermans/Musset en Bax/Stupelis. Beide zijspannen hadden al een inhaalrace achter de rug, nadat ze in de eerste ronde na een matige start op posities 12 en 15 lagen. Koen Hermans wist Etiënne Bax (twee weken na zijn sleutelbeenbreuk) voor te blijven met in hun kielzog Daniël Willemsen die vanaf de tweede rij moest starten.
Giraud/Mucenieks pakten in de tweede manche vanaf de start de leiding. Deze keer bleef hun motor wel heel en reden ze onbedreigd naar de overwinning. Daarachter volgden opnieuw Vanluchene/v.d. Bogaart die heel blij waren met hun tweede plaats, omdat dit voor de Belg en Nederlander de eerste rode plaat opleverde!
Als derde op het podium eindigde Bax/Stupelis die ook zeer tevreden waren met deze prestatie, amper twee weken na de sleutelbeenbreuk van Etiënne Bax. Een beetje crosser laat zich niet uit het veld slaan door een breukje, dat zagen we dit seizoen ook al bij Willemsen en Mucenieks.
Voor Hermans/Musset begon deze manche dramatisch door bij de start tegen het hek aan te rijden. Daarna leverden ze echter een topprestatie door alsnog naar een zevende plek te rijden en daarmee kostbare punten te veroveren om mee te blijven doen om de bovenste plaatsen.
Willemsen/Bax eindigden als vierde, maar werden door hun straf teruggezet naar 9. Van Werven/Mans kwamen als elfde over de finish.
Zondag 15 april trekt de Grand Prixkaravaan nog wat zuidelijker naar voor de Grand Prix van Spanje in Talavera de la Reina.

Dagklassement GP Frankrijk:
1. Giraud 50 punten, 2. Vanluchene 44, 3. Bax 36, 4. Varik 33, 5. Hermans 32, 6. Wilkinson 30, 7. Cermak 28, 8. Willemsen 27, 9. Van Werven 21.

Tussenstand WK-klassement:
1. Vanluchene 84 punten, 2. Giraud 75, 3. Hermans 75, 4. Willemsen 71, 5. Varik 57, 6. Wilkinson 53, 7. Dierckens 45, 8. Kunnas 42, 9. Bax 36, 10. Santermans 36, 11. Veldman 34.

Quintus meiden D1 kampioen

Quintus D1 behaalde het kampioenschap. Foto: PR

HENGELO – Met het eind van het handbalseizoen in zicht speelden de meiden D1 hun laatste wedstrijd. Met een eindstand van 21-5 bleken ze te sterk voor hun tegenstander en het kampioenschap werd gevierd.

Zondag 8 april was de laatste wedstrijd van de D1 thuis tegen Artemis. Er waren veel toeschouwers, vaders moeders broers en zussen en opa's en oma's en ooms en tantes en vrienden. De meiden waren een beetje zenuwachtig voor deze kampioenswedstrijd. De eerste helft liet Quintus tegenstander Artemis alle hoeken van het veld zien. Ruststand 11-0. Tweede helft deden ze iets rustiger aan. Vijf minuten voor het einde begon de tribune te zingen 'kampioenen' en terecht, wat een presentatie, eindstand 21-5. Na het eindsignaal begon het feest, dat werd gevierd met een mooie fototaart, een kampioensshirt en een rondgang door het dorp met als afsluiting een patatje en snack. Van de sponsor Jet de uit en thuis kapster kregen ze een gevuld tasje, wat door de meiden werd gewaardeerd.

Ook de laatste wedstrijd van Quintus E1 was thuis tegen Artemis. Een mooie en spannende wedstrijd, waarbij beide teams aanvallend en verdedigend goed speelden. Eindstand 8-7 voor Quintus.
Dames 1 speelde eveneens thuis tegen een Artemis team. Quintus was goed gefocust in de eerste helft en stond steeds twee a drie punten voor. Ruststand 9-6. De tweede helft zakte het tempo van Quintus en met vijf wissels op de bank kwam Artemis langzaam dichterbij. Twee minuten voor het eind was het gelijk. Quintus wist het goed uit te spelen. Eindstand 15-15.
Quintus HC1 moest uit naar Varsseveld. Al gauw was duidelijk dat Reflex HC1 een maatje te groot was. Hoewel Quintus in de aanval een paar mooie combinatie via de cirkel liet zien, konden ze geen aansluiting vinden. Verdedigend mocht het wel wat fanatieker. De tweede helft bleven ze er voor gaan. Eindstand 30 -11.


www.svquintus.nl

Sponsoren gaan tennissend de strijd aan voor de wisselbokaal

Deelnemers Sponsortoernooi H.L.T.C. Het Elderink. Foto: PR

HENGELO – De elfde editie van het Sponsortoernooi van H.L.T.C. Het Elderink werd zaterdagmiddag 24 maart gehouden op het tennispark aan de Elderinkweg in Hengelo. De opkomst was gigantisch; 22 teams bonden met elkaar de sportieve strijd aan met als inzet de wisselbokaal van H.L.T.C. Het Elderink.

Het park lag er, mede door toedoen van de onderhoudsploeg en Bloembinderij Groot Roessink, prima bij. Team Roozegaarde Sport & Mode bleek in de finale te sterk voor team Schildersbedrijf Derksen 2. Daarmee ontvingen zij de titel en bijbehorende bokaal. In de strijd om de derde plek bleek Jolij Transport (net) te sterk voor Eugelink Zonwering. Na het sportieve deel en prijsuitreiking werd de middag voortgezet met een drankje en buffet, het laatste prima verzorgd door Partycentrum Langeler. Het was een geslaagd evenement onder prima weersomstandigheden.


www.hetelderink.nl

Geweldige sfeer bij eerste Hamove clubcross 2018

HENGELO - Zondag 8 april organiseerde de Hamove de eerste clubcross van dit seizoen. De leden van de vereniging hadden een mooie brede crossbaan aangelegd. Het weer speelde enorm mee met zomerse temperaturen. De deelnemers waren talrijk aanwezig en hebben kunnen genieten van mooie wedstrijden.

De crossers reden verschillende heats en kwamen vaak andere tegenstanders tegen in de betreffende wedstrijden. De beste deelnemers kwamen elkaar op het laatst tegen in de finale. Er werd gestreden om de punten in de volgende klassen: brommerklasse, jeugd tot en met 15 jaar, zijspannen, quads, hobby en wedstrijdklasse.

Stijn Sloot werd de grote winnaar bij de brommer klasse gevolgd door Arno Smeitink en Daphne Vruggink. Bij de jeugd ging de eerste plaats naar Huub Rutjes, Thies Evers en Niek Wesselink werden tweede en derde. Sven Wisselink en Bart Sloot pakten de winst in de zijspan klasse. Nika Sesink en Damian Pasteor werden tweede en de derde plaats was er voor het duo Tim en Sem Leferink. Luc van Lenning, Twan Veenink en Lex Willemsen bezetten de eerste drie plaatsen bij de quads. Bij de hobby klasse ging het er stevig aan toe bij alle heats en was er een grote deelname van rijders. Uiteindelijk was Nick Gerritsen de snelste van allen. Het jeugdige talent uit Hengelo wist de ervaren rijders Gerben Vruggink en Peter Berenschot achter zich te laten. Arjan Horstman kwam bij een van de heats in de hobby categorie ten val en blesseerde zich. Erwin Plekkenpol was ongenaakbaar in de wedstrijdklasse en won alle heats. Hans Berendsen wed tweede voor Jarno Aalders.

Het aanwezige publiek genoot zichtbaar en de locatie was prachtig nabij het industrie terrein van Hengelo Gld. De tweed clubcross laat nog even op zich wachten. De locatie is nog onbekend maar de datum is 7 oktober.

Sponsoren gaan tennissend de strijd aan voor de wisselbokaal

HENGELO – De elfde editie van het Sponsortoernooi van H.L.T.C. Het Elderink werd zaterdagmiddag 24 maart gehouden op het tennispark aan de Elderinkweg in Hengelo. De opkomst was gigantisch; 22 teams bonden met elkaar de sportieve strijd aan met als inzet de wisselbokaal van H.L.T.C. Het Elderink.

Het park lag er, mede door toedoen van de onderhoudsploeg en Bloembinderij Groot Roessink, prima bij. Team Roozegaarde Sport & Mode bleek in de finale te sterk voor team Schildersbedrijf Derksen 2. Daarmee ontvingen zij de titel en bijbehorende bokaal. In de strijd om de derde plek bleek Jolij Transport (net) te sterk voor Eugelink Zonwering. Na het sportieve deel en prijsuitreiking werd de middag voortgezet met een drankje en buffet, het laatste prima verzorgd door Partycentrum Langeler. Het was een geslaagd evenement onder prima weersomstandigheden.

Fluitconcert voor 25-jarig jubileum juf Mirjam

Feestelijk fluitconcert van jubilerende juf Mirjam. Foto: PR

ZELHEM - Vrijdag 6 april gaven alle blok- en dwarsfluitleerlingen onder leiding van Mirjam v.d. Burg hun jaarlijkse concert. Dit jaar stond het concert in het teken van het jubileum van de juf. Zij is dit jaar 25 jaar muziekjuf, en er kwam dan ook een terugblik van alle 25 jaar concerten langs tijdens het concert uitgevoerd door de leerlingen.

Ze opende het concert met z'n allen met het nummer: Hallo allemaal, op een tekst wat op het jubileum neer kwam. Vervolgens werden er verschillende solo's gespeeld zoals: Someday, Tango, Zigeuners, Joys, God help the outcasts, Under the sea.
De blokfluitgroepen van de Dorpsschool en de Successchool speelde zowel per groep als gezamenlijk. Als groep speelde ze zowel met blokfluit als met boomwackers en ritme-instrumenten heel afwisselend. Gezamenlijk speelde zij: Captain Pughwash, Blaas de blokfluitblues met een solo van een saxofonist.
Het Zomerfeest was hilarisch; de ouders werden hier even op de proef gesteld, lachwekkend, speelde zij alle op een fluitje mee, met hun kinderen. De leerlingen floten en zongen ook nog gezamenlijk de nummers: Koningsmedley en De grote banaan, er liep ook echt een swingende banaan. Heel mooi was het nummer Flashmopti, stap voor stap kwam er een partij bij.
Indrukwekkend waren de fluit trio's en kwartetten: Oh What a beautiful morning, Baby mine en het ontroerende nummer Innoncence.
Danisha op fluit begeleid op piano had een Surprise nummer voor Mirjam.
Het publiek werd ook nog getrakteerd door oud-leerlingen uit de vorige woonplaats van juf Mirjam en uit deze regio. Ze wilden voor Mirjam's jubileum hier graag nog een keer aan meewerken.
Een van de hoogtepunten van de avond was de 6 jarige Bo, jong en al zo muzikaal.
De juf wilde gaan beginnen aan de finale toen het concert werd onderbroken door verschillende leerlingen. Ze hadden met de ouders een lied geschreven, waarmee ze Mirjam feestelijk toezongen. Hierna werd Mirjam bedolven onder de vele cadeaus. "Echt zo lief," aldus Mirjam.
Na dit alles begon toch echt de finale: de kids kwamen één voor één op onder daverend applaus en gingen hierna over in het nummer: Het is feest. Het was echt een feest: zang, dans, begeleid door de dwarsfluiten en het eindigde met een spetterend confetti vuurwerk.
Na afloop werden de leerlingen nog door Mirjam in het zonnetje gezet. Bij een feest hoort natuurlijk taart, en zo had Mirjam dus taartjes gebakken voor de leerlingen.
Het was een fantastisch concert, met veel inzet en enthousiasme, in een volle zaal en applaus. Volgend jaar 5 april is er een volgend concert, Mirjam heeft alweer ideeën genoeg. "Zo leuk om het in elkaar te zetten," aldus Mirjam.

Achterhoek College Tour met Nout Wellink en Annemarie Jorritsma

Annemarie Jorritsma en Nout Wellink zijn te gast in de laatste editie van Achterhoek College Tour. Foto: PR

DOETINCHEM – Ze hebben het gebracht tot de absolute top. Nout Wellink (27 augustus 1943, Bredevoort) en Annemarie Jorritsma (1 juni 1950, Hengelo) zijn de twee prominente gasten in de laatste editie van het drieluik van de Achterhoek College Tour. Op zondag 15 april in de Rabobankzaal van Amphion.

Onder leiding van Erik Hagelstein praten de twee prominenten uit de Achterhoek over de toekomst van onze regio. Wat is ons imago in de rest van Nederland, hoe houden we ons staande in het hedendaagse economische geweld, wat moet de Achterhoek doen om vitaal en leefbaar te blijven?
Wellink en Jorritsma zijn twee van de twintig geboren en/of getogen Achterhoekers in het boek Parels van de Achterhoek. Dat werd in december vorig jaar gepresenteerd in dezelfde zaal in Amphion. Ze hebben respectievelijk naam gemaakt als President van de Nederlandsche Bank en bestuurder van de Bank of China (Wellink) en minister in twee kabinetten, burgemeester en fractieleider van de VVD in de Senaat (Jorritsma).
Beiden hebben ze een warme band met hun geboortestreek, als zoon van het hoofd van een katholieke school in Bredevoort en dochter van een molenaar uit Hengelo. Bovendien zijn ze jaren geleden vertrokken uit de Achterhoek en hebben ze genoeg afstand genomen om objectief te oordelen over de kansen, krachten en zwaktes van de regio.
De Achterhoek College op 15 april, begint om 14 uur en duurt anderhalf uur. De muzikale omlijsting is in handen van twee jonge, regionale musici. Gitarist Wies Knipping en zangeres Emma Lukassen maken de verbinding tussen de succesvolle, gearriveerde Achterhoekers en aanstormend talent.

Feestelijk fluitconcert van jubilerende juf Mirjam. Foto: PR

De derde en laatste editie van de Achterhoek College Tour is zondag 15 april vanaf 14 uur. Kaarten à 7,50 euro inclusief consumptie zijn te bestellen via www.amphion.nl.

Fluitconcert voor jubileum juf Mirjam

ZELHEM - Vrijdag 6 april gaven alle blok- en dwarsfluitleerlingen onder leiding van Mirjam v.d. Burg hun jaarlijkse concert. Dit jaar stond het concert in het teken van het jubileum van de juf. Zij is dit jaar 25 jaar muziekjuf, en er kwam dan ook een terugblik van alle 25 jaar concerten langs tijdens het concert uitgevoerd door de leerlingen.

Ze opende het concert met z'n allen, waarna er verschillende solo's werden gespeeld. De blokfluitgroepen van de Dorpsschool en de Successchool speelde zowel per groep als gezamenlijk. De groep speelde zowel met blokfluit als met boomwackers, ritme-instrumenten en een saxofonist. De ouders speelden op een fluitje mee, met hun kinderen. De leerlingen floten en zongen ook nog gezamenlijk en de Flashmopti, waar stap voor stap een partij erbij kwam. Indrukwekkend waren de fluit trio's en kwartetten en een duo fluit met piano.
Het publiek werd getrakteerd door oud-leerlingen uit de vorige woonplaats van juf Mirjam en uit deze regio. Ze wilden voor Mirjam's jubileum hier graag nog een keer aan meewerken. Een van de hoogtepunten van de avond was de 6 jarige Bo, jong en al zo muzikaal.
De juf wilde gaan beginnen aan de finale toen het concert werd onderbroken door verschillende leerlingen. Ze hadden met de ouders een lied geschreven, waarmee ze Mirjam feestelijk toezongen. Hierna werd Mirjam bedolven onder de vele cadeaus. "Echt zo lief," aldus Mirjam. Na dit alles begon toch echt de finale met het nummer: Het is feest. Het was echt een feest: zang, dans, dwarsfluiten en confetti. Na afloop werden de leerlingen nog door Mirjam in het zonnetje gezet, want bij een feest hoort taart. Het was een fantastisch concert, met veel inzet en enthousiasme, in een volle zaal en applaus.

Het Klavier viert tienjarig bestaan met gratis concerten

VORDEN – "Het is voorbij gevlogen en voelt maar als de helft", zo beschrijven Rita Boshart en Jack van Dodewaard hun gevoel over het tienjarige bestaan van Het Klavier, dat om precies te zijn donderdag 12 april een feit is. Om dit jubileum van hun zaak te vieren, worden op 14, 15, 21, en 22 april gratis concerten gegeven. Rita: "We willen de drempel laag houden en iedereen de kans geven om deze concerten bij te wonen". Ook worden alle leerlingen van Het Klavier getrakteerd op een educatief uitje naar het Geelvinck Muziek Museum in Zutphen en zijn de hele maand april de piano's en vleugels flink afgeprijsd.

Door Bernadet te Velthuis

Tien jaar geleden streken de muziekliefhebbers neer in de Achterhoek en startten hun pianozaak met winkel, werkplaats en concertruimte aan de Ambachtsweg 2 in Vorden. Rita: "We woonden in Bommelerwaard, maar ik werkte al vijftien jaar in Bathmen. Het dagelijks op en neer rijden was niet bepaald ideaal dus we besloten te verhuizen." Na een aantal jaren als docente op een muziekschool in Deventer te hebben gewerkt, besloot ze haar passie voor zang, pianospelen en theater als zelfstandige zelf in te vullen. Waar Jack zich bezighoudt met de verkoop, het stemmen, de revisie, onderhoud en taxatie van piano's en vleugels, neemt Rita de pianolessen, uitvoeringen en exposities voor haar rekening. Ook alle randzaken zoals de website, pr en administratie hebben de twee altijd zelf gedaan. Daarnaast worden bij Het Klavier regelmatig concerten gegeven. Jack: "We willen geen stoffige pianozaak zijn en bovendien bieden we jonge musici graag een podium".

Leven tussen de piano's
De twee leerden elkaar in 1997 kennen en leven sindsdien naar eigen zeggen al twintig jaar tussen de piano's. Rita, toen nog woonachtig in Lelystad, was op zoek naar een vleugel én een stemmer. Ze liep Jack uit Capelle aan den IJssel tegen het lijf en vond niet alleen haar piano, hij bleek ook nog stemmer te zijn. "Ik vond beide én een partner. Sindsdien struikel ik over de piano's", zo grapt ze.

Voor Jack en Rita is het dan ook niet zomaar een vak of een hobby, maar hun leven. Zo is Jack een echte allround pianoman. Van verkopen en stemmen tot onderhoud en reparatie, hij doet het allemaal tot aan het transport aan toe. Jack: "Wat ik doe, wordt al jaren niet meer gedaan. Het ambacht is door de jaren heen opgedeeld in de techniek, het stemmen, het meubel maken en de constructie. Dankzij jarenlange ervaring kan ik het allemaal zelf." Ook blijkt de verkoop soms een jarenlang proces te zijn, zo vertelt hij. "Het is niet zomaar een piano verkopen, het gaat om een connectie maken tussen mens en instrument. Dat kan soms jaren duren. Net als reparaties en revisie, waarbij de klant erop moet kunnen vertrouwen dat zijn of haar 'kindje' in goede handen is. Dat kost soms tijd". Ook speelt Jack al vanaf zijn zevende piano en geeft hij regelmatig recitals met eigen composities.

Pianiste, pianodocente, zangeres, theaterdier, dichteres en songwriter zijn de kernwoorden die Rita het beste omschrijven. Als pianiste voelt ze zich het meest op het gemak als begeleidster, ze geeft al 35 jaar pianoles en begeleidde door de jaren heen koren, zangers, violisten en andere instrumentalisten. Daarnaast dicht ze en schrijft ze liedjes en theaterprogramma's. Ook de binnenkant van de piano heeft voor haar geen geheimen, waardoor ze tijdens de pianolessen ook dieper in kan gaan op de werking en techniek van de piano.

Jubileumconcerten
Het eerste concert vindt zaterdag 14 april vanaf 20.00 uur plaats. Rita zal tijdens dit concert haar zangkwaliteiten laten horen. In het eerste deel brengt ze samen met pianist Rudi Kaldenberg diverse liedjes voor zang en piano ten gehore, waarvan enkele door Rita zelf geschreven zijn. Het tweede gedeelte van de avond zal Rita samen met muzikaal maatje Wendy, als duo Rita & Wendy de mooiste liedjes van hen samen brengen. Zondag 15 april vanaf 15.30 uur vindt het tweede concert plaats. 'Pianofluisteraar' Jack zal verhalen over het vak, de piano en zijn leven als pianostemmer afwisselen met eigen pianocomposities en improvisaties. De bekende jazzpianist Mike del Ferro geeft invulling aan het derde concert dat op zaterdag 21 april vanaf 15.30 uur plaatsvindt. Del Ferro behoort tot de top van de Nederlandse jazzpianisten en zal deze middag een hele andere kant van het pianospel laten horen. Het vierde en laatste concert is in handen van de Belgische pianist Matthieu Idmtal die al op vele internationale podia heeft gestaan. Hij zal deze zondagmiddag 22 april vanaf 15.30 uur werken van Scriabin, Grieg en Chopin laten horen.

Voor alle concerten geldt dat de toegang gratis is (vrijwillige gift is welkom) en reserveren noodzakelijk in verband met de beperkte capaciteit. Reserveren kan uitsluitend via de website.

v.v. Vorden gaat voor G-voetbal

VORDEN - Voetbalvereniging Vorden is dit seizoen begonnen met het G-voetbal en er traint wekelijks een groep van ongeveer 8 tot 10 spelers en speelsters in de leeftijd van 18 tot 45 jaar.

Samen met G-voetballer Sidney Gout is v.v. Vorden enthousiast geworden en is de vereniging in oktober gestart met de trainingen voor een groep spelers/speelsters uit Vorden, Hengelo, Steenderen en Olburgen. Er wordt iedere week getraind op maandagavond van 19.45 tot 20.45 uur en in het voorjaar zijn er plannen om ook één of meerdere oefenwedstrijden te gaan spelen en bij voldoende animo willen wij gaan starten met competitievoetbal in het seizoen 2018/2019. Heb jij ook zin om mee te doen, of ken je een persoon die het G-voetbal ook erg leuk vindt, kom dan gezellig langs op maandagavond op Sportpark 't Grote Veld om te kijken of om mee te trainen. Voor vragen neem contact op met Jet Wolbrink of het secretariaat.

VORDEN - Voetbalvereniging Vorden is dit seizoen begonnen met het G-voetbal en er traint wekelijks een groep van ongeveer 8 tot 10 spelers en speelsters in de leeftijd van 18 tot 45 jaar.

Samen met G-voetballer Sidney Gout is v.v. Vorden enthousiast geworden en is de vereniging in oktober gestart met de trainingen voor een groep spelers/speelsters uit Vorden, Hengelo, Steenderen en Olburgen. Er wordt iedere week getraind op maandagavond van 19.45 tot 20.45 uur en in het voorjaar zijn er plannen om ook één of meerdere oefenwedstrijden te gaan spelen en bij voldoende animo willen wij gaan starten met competitievoetbal in het seizoen 2018/2019.

G-voetbal is een wedstrijdvorm op een half veld waar teams van 7 spelers met een lichamelijke of verstandelijke beperking tegen elkaar voetballen. In de regio is er bijvoorbeeld bij AZC in Zutphen (senioren en jeugd) en Witkampers (jeugd) de gelegenheid om als G-speler te gaan voetballen bij een club. In de gemeente Bronckhorst is deze gelegenheid echter niet aanwezig.

Heb jij ook zin om mee te doen, of ken je een persoon die het G-voetbal ook erg leuk vindt, kom dan gezellig langs op maandagavond op Sportpark 't Grote Veld om te kijken of om mee te trainen. Voor vragen neem contact op met Jet Wolbrink of het secretariaat

Column

Dassen

Mijn aandacht werd getrokken door mijn hondje, dat stokstijf aan de rand van het pad het bos in stond te staren. Kennelijk door iets of iemand volledig geobsedeerd. Ik deed een paar stappen in haar richting en zag het nu ook. "Kom heel langzaam en voorzichtig deze kant op", fluisterde ik tegen mijn destijds tienjarige kleindochter. "Dan zie je iets wat je misschien je hele leven nooit weer zult zien."

Het was een das, waarnaar mijn hondje volledig gebiologeerd stond te staren. Een jong exemplaar nog, misschien wel voor het eerst van z'n leven alleen op avontuur. Het dier koesterde zich in de zonnestralen die door de bomen heen schenen en trok zich helemaal niets van onze aanwezigheid aan. Ook door twee andere wandelaars, door ons op dit bijzondere fenomeen geattendeerd, liet hij zich rustig bekijken. Pas na een minuut of vijf draaide hij zich om en schuifelde het bos in. Ons in vervoering, maar ook ontroerd achterlatend.

Dat gebeurde een jaar of drie geleden in het Achterveld bij Neede. Mijn kleindochter heeft sindsdien nooit weer een das gezien. Ik ook niet, trouwens. En het zou inderdaad zo maar kunnen dat het ook nooit weer gebeurt. Dassen tonen zich niet zo gemakkelijk aan mensen, zeker niet zolang het licht is. Overdag blijven ze het liefst in hun burcht onder de grond. Behalve misschien een enkele, avontuurlijk ingestelde dassenpuber, die aan de oplettendheid van zijn moeder weet te ontsnappen.

Maar ook zijn dassen behoorlijk zeldzaam. Nog steeds. Eigenlijk mag het best een wonder heten, dat we in de Achterhoek überhaupt nog dassen hebben. Of beter gezegd: dat we ze we weer hebben. Want nog niet zo gek lang geleden kwam het dier hier helemaal niet meer voor. Letterlijk weggejaagd. Omdat z'n vacht zo goed te gebruiken was (vooral voor scheerkwasten!), of omdat boeren er grotendeels ten onrechte van uitgingen dat een das grote schade aan hun gewassen aanbracht.

Het heeft zelfs niet veel gescheeld of de das verdween helemaal uit ons land. Veertig jaar geleden waren er nog maar twaalfhonderd over. Vooral in het Rijk van Nijmegen zaten ze nog. Het is vooral te danken aan de vereniging Das en Boom, dat dit er inmiddels vijf keer zoveel zijn. Die bovendien op veel meer plekken in ons land leven.

Ook in de Achterhoek dus. Al zijn de meeste hier niet op een natuurlijke wijze terug gekomen, maar uitgezet. Hoeveel dassen in de Achterhoek leven en waar ze hun burchten hebben, ik zou het niet weten. Daar wordt nog altijd een beetje geheimzinnig over gedaan. Terecht, want veilig is de soort nog lang niet. Al worden ze tegenwoordig niet meer door boeren gedood, maar door auto's. Want uitkijken bij het oversteken, dat is iets wat jonge dassen niet van hun vader en moeder leren.

Onlangs las ik in de krant dat in één weekend in Achterhoek en Liemers maar liefst vijf dode dassen langs de weg waren gevonden. In Loerbeek, Zelhem, Vorden, Wichmond en Rha. "Een drama in de Achterhoek", kopte de krant. Nou vind ik dat een beetje overdreven, maar zonde is het natuurlijk wel, dat er zoveel dassen onder auto's komen. Anderzijds: Dat het gebeurt bewijst dat er nog veel meer dassen in onze bossen rondlopen. En dat is toch een behoorlijke winst ten opzichte van veertig jaar geleden!

Diana Abbink: 'De lobby voor de streektaal moet sterker'

Diana Abbink-te Brummelstroete. Foto: Rob Weeber

Door Rob Weeber

Zoals zoveel streekgenoten heeft ook Diana Abbink de Achterhoek nooit verruild voor een ander deel van ons land. Dat was geen vooropgezet plan, maar het melkveebedrijf van haar man was reden genoeg om er te blijven. Natuurlijk was er ook altijd die onzichtbare band met de streek, dat warme thuiskomen dat je als kind van de streek nooit meer loslaat. Ze zag af van een studie na haar middelbare school, ging in plaats daarvan bij de bank werken en wijdde zich aan haar gezin. Maar na een aantal jaren thuis wilde ze weer aan het werk en begon als bestuursvrijwilliger bij de Gelderse Plattelandsvrouwen. Uiteindelijk belandde ze in de lokale politiek en klom op van raadslid naar wethouder. In 2006 zwaaide ze de politiek vaarwel en switchte naar een organisatieadviesbureau. Daar begeleidde ze acht jaar lang projecten, hoofdzakelijk op het snijvlak van burgerinitiatief en overheidsparticipatie, zoals het opzetten van een buurthuis. Haar kennis omtrent politieke besluitvorming was hierbij een voordeel. Na acht jaar, in 2014, begon ze voor zichzelf.

Diana heeft zeker haar vreugt in de Achterhoek gevonden. Ze zet zich sterk in voor het behoud van de streektaal en eigenlijk zou ze willen dat het Nedersaksisch weer een veel gebruikte taal in het gebied werd, ook in het publieke domein. Ze is voorzitter van de Dialektkring Achterhook en Liemers, secretaris van de Stichting Culturele Grenscontacten Achterhoek-Westmunsterland en secretaris van de Staring Stichting. Dit instituut ziet toe op de behartiging door het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers (ECAL) van de culturele taken van het voormalig Staring Instituut. Zoals zo vaak, speelt het geld een rol. Er was een streektaalconsulent en zelfs een dialectoloog, maar beide functies zijn wegbezuinigd. Weliswaar is de provincie voor vier jaar bijgesprongen, maar zij wil zich niet permanent vastleggen. Zij heeft ook andere regionale gebieden binnen haar provinciegrenzen. Om toch de streektaal levend te houden en de plek te geven die het verdient, is Diana gevraagd om binnen het ECAL relevante projecten te trekken om de regionale identiteit te bevorderen en te versterken. De belangrijkste vragen daarbij zijn wat de Achterhoekse identiteit is en hoe je deze identiteit vorm kunt geven. Het antwoord kwam onder andere in de vorm van het Achterhoek College dat startte in 2016, zes avonden verdieping in de culturele achtergronden van het gebied met goede regionale sprekers. Zo hielden de abt van de St. Willibrords Abdij Slangenburg en de directeur van Kaak in Terborg een lezing voor de genodigden. Beide hebben hun (culturele) wortels in de streek. In februari van dit jaar is eenzelfde opzet voor de Liemers gestart, de Liemers Academie. Hier staat bijvoorbeeld kasteel Huis Bergh en de vraag waarom juist de Liemers overwegend katholiek is centraal.

Om de streektaal, het Nedersaksisch, goed te kunnen promoten, zou er volgens Diana meer samengewerkt moeten worden tussen de verschillende streektaalorganisaties die tezamen het SONT (Streektaal Organisatie in het Nedersaksisch Taalgebied) vormen. De lobby voor het Nedersaksisch moet sterker. Positieve uitzondering evenwel vormt Drenthe, waar met subsidie van de provincie het Huus van de Taol is opgericht ter stimulering van de streektaal, het Drèents. Om kinderen al vroeg met de eigen streektaal in aanraking te laten komen, is bovendien het tijdschrift Wiesneus bedacht. Nu nog is er in de Achterhoek sprake van een vertaalde versie van een eerdere uitgave in Drenthe, maar het is de bedoeling dat in 2019 één gezamenlijke, nieuwe uitgave komt voor Drenthe, Overijssel en de Achterhoek met ieder een eigen taalvariant. Het dialect verbindt, stimuleert meertaligheid en zou de eerste moedertaal in de streek moeten worden. Het Nedersaksisch is de oudste taal en omvat een groot gebied, tot aan de Poolse grens toe.

De Achterhoek is voor Diana rust, ruimte, gemoedelijkheid en vooral ook authenticiteit. Dat de Achterhoek harder moet 'schreeuwen', vindt ze onzin. Wel moet er iets gebeuren om naar de toekomst toe de streek aantrekkelijk te houden voor nieuwe generaties. Jonge mensen zoeken vertier, goede woningen, relevante scholing en uitdagende banen. Kennis en techniek zijn belangrijke sleutelwoorden waar de Achterhoek meer op moet inzetten.

Column

Raren kwasjorus

Het is een prachtig Nederlands woord, dat ik helaas nog maar zelden hoor: snoeshaan. Letterlijk betekent het kalkoenhaan (ontleend aan het Duits). Bij onze oosterburen is een Schnauzhahn een bluffer, een opschepper. Maar wij bedoelen met een vreemde snoeshaan een vreemde snuiter, een zonderling.
Ook in het Achterhoeks hebben we het wel over een vrömden snoeshaan (of een vrömden vogel), maar zoals zo vaak bestaan er nog veel meer Achterhoekse woorden om een wat bijzonder iemand aan te duiden.
't Is een amparten (of ampatten) is, denk ik, wel het meest gebruikt. Niet zoveel anders dan het Nederlandse woord apart, maar vraag me niet waar die letter m vandaan komt. Een biezunderen noemen ze zo iemand ook wel. Of een eigenaardigen. Gek genoeg stonden die eerste twee lettergrepen er vroeger niet bij. Een arigen is in het oud-Achterhoeks iemand die wij tegenwoordig juist eigenaardig zouden noemen.
Er zijn in het wat oudere Achterhoeks meer termen die we tegenwoordig nauwelijks nog horen. Een raren kwasjorus (Varsseveld) of een rare piezewiet (Montferland) horen wat mij betreft tot de mooiste. En ook raren potjakker zou ik graag zeggen. Als ik uit Winterswijk kwam tenminste, want daar gebruiken ze die term vanouds.
Nog zo maar een paar termen voor een vreemde snoeshaan en de plaatsen waar ze veel gebruikt werden: een potsegen (Winterswijk, Aalten), een koskoper (Eefde), een koekeloeries (Gelselaar) of een gekke kwazzel (Zeddam). Maar de aller-allermooiste die ik ken is toch siepelenkraemer. Iemand die uien verkoopt, dat is pas echt een rare!

Obelink houdt mannendag op zondag 15 april

Natuurlijk zijn er ook bbq-demonstraties op de mannendag bij Obelink. Foto: PR

WINTERSWIJK - Het is nog lang geen Vaderdag, maar Obelink gaat de mannen alvast in het zonnetje zetten. En dat geldt niet alleen voor vaders, maar voor alle mannen, groot en klein. Het is namelijk mannendag bij Obelink op de derde zondag in april, dit jaar dus op zondag 15 april.

Voetbal voor grote en kleine mannen
Waar denk je aan als het om één van de grootste hobby's van mannen gaat? Aan voetbal? Obelink ook. Daarom kunnen mannen op de mannendag hun voetbaltalent onder bewijs stellen bij het goalschieten in de winkel. Natuurlijk niet zonder de kans op leuke prijzen. Wie het liever iets rustiger aan doet, kan op de tuinmeubelenafdeling de barbecue-demonstraties van Cadac bijwonen. Daar toont een BBQ-chef zijn medemannen de nieuwste geheimen uit de BBQ-wereld. Een uitgelezen kans voor elke man, zich alvast op de volgende BBQ-party voor te bereiden, om daar dan zijn kunsten te tonen.

Hamburger XL
Een open zondag bij Obelink is niet compleet zonder lekker eten. En zeker deze mannendag niet. Daarom serveert het restaurant een XL-mannenburger. Natuurlijk zijn er ook andere gerechtjes verkrijgbaar, net als koffie of thee met gebak. Kinderen kunnen in het spelparadijs bij het restaurant naar hartenlust spelen en klauteren. Natuurlijk kunnen de kleintjes (meisjes mogen ook) zich ook deze dag weer laten schminken.

Humax-demonstratie
Voor mannen die (nog) geen IP-box van Humax hebben, is er zondag 15 april de perfecte gelegenheid meer over dit kleine kastje te weten te komen. Met de Humax TV+ H3 IP-box maak je van je tv thuis of op de camping heel makkelijk een Smart-tv, en dat volledig draadloos. Een medewerker van Humax demonstreert dit apparaat, vertelt over de voordelen daarvan en beantwoordt alle vragen.

Kortingen
Op de mannendag bij Obelink krijgen mannen tien procent extra korting op alle zakmessen op de outdoor afdeling en op alle stoere lederen hoeden van Barmah. Als dat nog niet reden genoeg is, om op 15 april naar Obelink in Winterswijk te komen, dan misschien het feit, dat Obelink op maar liefst 65.000 vierkante meter winkeloppervlakte alles heeft, wat het (mannelijke) outdoor-hart begeert. En natuurlijk zijn op deze mannendag ook alle vrouwen welkom, want Obelink is er voor iedereen, ook op zondag 15 april tussen 10.00 en 17.00 uur.


Column

Van buiten word je beter

Steeds meer onderzoekers beschouwen de natuur als een 'therapeutisch landschap'. Een groene omgeving zou bijdragen aan een gezonde geest in een gezond lichaam. Even wandelen in het bos of op een bankje zitten in het park heeft al therapeutische werking. In een Amerikaanse studie bleek zelfs dat patiënten die vanuit hun ziekenhuisbed uitkeken op groen sneller herstelden dan patiënten die uitzicht hadden op een blinde muur. Ook het kijken naar een natuurposter in onze woonkamer schijnt al rustgevend te werken. Kortom: van buiten word je beter.

Dat de natuur helende werking heeft, ligt allereerst aan de stofjes die er voor komen. Om zich te beschermen tegen insecten scheiden planten en bomen bijvoorbeeld natuurlijke oliën uit die 'fytonciden' bevatten. Op de mens hebben ze zowel een kalmerend als een opwekkend effect. Wie zich in de natuur bevindt, ademt die fytonciden vanzelf in. Ook komen we buiten in contact met bodembacteriën die in de evolutie van de mens een belangrijke rol hebben gespeeld. De bacteriën zetten in ons lichaam een proces in werking waarbij serotonine vrijkomt. Het stofje wordt wel het 'gelukshormoon' genoemd, omdat mensen er zo ontspannen, voldaan en blij van worden – vergelijkbaar met het gevoel dat hardlopers ervaren als ze zich flink hebben ingespannen. Daarnaast heeft de natuur een gunstig effect op ons reukvermogen. De frisse geur van groen na een regenbui of het aroma van vers gemaaid gras kent iedereen. Verder spelen geluiden een rol. Fluitende vogels of zingende krekels zorgen bij menigeen voor een goed gevoel.

Maar onze liefde voor de natuur heeft ook te maken met wat we zien. Het oog wil uiteraard ook wat. Ons gezichtsvermogen wordt in de natuur voortdurend in positieve zin geprikkeld. Dat komt niet eens zozeer door de rustgevende kleuren, zoals groen, bruin en beige. Belangrijker zijn de fractale patronen waaruit de natuur is opgebouwd. Neem een blad van een boom: als je het goed bestudeert, zie je in het blad een patroon dat zich telkens herhaalt, net zoals je in een broccoli weer een kleinere broccoli ontdekt als je er een stukje van afbreekt. De natuur zit vol met die fractale patronen waarin we elke keer 'het grote in het kleine' kunnen zien. Die consequente vormen trekken onze aandacht zonder dat we ons ervoor hoeven in te spannen. Telkens als we aan die natuurlijke vormentaal worden blootgesteld, komen we een beetje tot rust en kunnen we ons op andere zaken concentreren. En omdat 'fractals' overal in de natuur voorkomen, maakt het type omgeving niet eens zoveel uit. In een bos of in een stadsplantsoen – overal gebeurt er in ons brein hetzelfde. Wat dat betreft is de natuur om ons heen letterlijk een lust voor het oog.

Gert-Jan Hospers

Afspraken consultatiebureau zelf inplannen

ACHTERHOEK - Het plannen van een bezoek aan de jeugdverpleegkundige of jeugdarts van het consultatiebureau kan bij Yunio vanaf nu op het tijdstip dat het ouders/verzorgers het beste past. Wie inlogt op 'Mijn Kinddossier' kan zelf online afspraken plannen en wijzigen.

Het grote voordeel voor ouders/verzorgers is dat zij nu op ieder moment van de dag, als het hen uitkomt, zelf een afspraak kunnen plannen en wijzigen vanaf computer, tablet of smartphone. Met deze nieuwe online afsprakenmodule hebben zij zelf de regie over het plannen van de afspraken bij het consultatiebureau. Voorheen stuurde het consultatiebureau een uitnodiging met datum en tijdstip, en moest men bellen om de afspraak te wijzigen als het niet uitkwam. Nu krijgen ouders/verzorgers per email een uitnodiging om zelf een afspraak te plannen. Dit kan door in te loggen op 'Mijn Kinddossier' en vervolgens te kiezen uit de aangeboden dagen en tijdstippen. In 'Mijn Kinddossier' zijn al langer de groeigegevens van het kind en persoonlijke adviezen en folders terug te vinden. Het inloggen gaat via DigiD, zodat de privacy is gewaarborgd. Lukt het niet om online een afspraak te maken, of vindt men het prettiger om het persoonlijk of telefonisch te doen? Dat kan nog steeds.

Oud ijzeractie C.V. de Doldraejers Velswijk. Wilt u uw oud ijzer en andere metalen aan ons doneren? Neem dan contact op met dhr. Jan Nijman, tel. 06- 13743169.

Hiva Zelhem de meest veelzijdige kringloop in de regio! Industriepark 5A, Zelhem. Open woensdag t/m vrijdag 12.00 - 17.00 uur, zaterdag 10.00 - 15.00 uur. Tel.: 06-5315 4507.

Gevraagd: Hulp in huis en bij paarden.Locatie buitengebied Hengelo (Gld) Gedurende 3-5 dagen van de week voor 2-3 uur per dag in huis. In de wintermaanden zijn er ook werkzaamheden bij onze 2 paarden te doen. Mogelijkheid tot verdere uitbreiding van uren.Voor verdere vragen kunt u bellen: 0314-363198

VERZILVER nu uw oude GOUD. T.k.gevr.tegen prima prijs: (oude) gouden sieraden, gouden tientjes, Krugerranden e.a. gouden en zilv. munten, baartjes goud en zilver, muntverzamelingen etc. Kevelam Garderen 0577-461955 lid NVMH

Voor reparatie en configuratie van uw PC, aanleg van LAN netwerken en in- en verkoop van PC's. Hebbink-PC, Boeninksteeg 3a, Zelhem. Tel.: 0314-625425. www.hebbink-pc.nl

Te koop: KIPPEN AAN DE LEG. Cortumme 06-23972429 of 0575 - 461558.

Bert van Genderen koopt en haalt uw boeken en betaalt à contant. Tel. (0543) 45 13 11.

Ik zoek een eerlijke, betrouwbare tourcaravan te koop bel. 06-52278529

Gevraagd: Oud ijzer/metalen/elektrische apparaten, stroomkabels. Bel na 18.00 uur of mail: 0650917007/ r.seubring2@kpnplanet.nl

VERGEET NIET!!! 13 april 2018. Aanvang: 20.00 uur. Culturhus Vorden, toneel Veldwijk. Dat wordt lachen.

VLOOIENMARKT DOESBURG zon. 22 april.10-17 uur. Sporthal Beumerskamp Breedestraat 39 Info Kraamhuur Tel: 06-39108152 animo-vlooienmarkten.nl

Dinsdagmiddag 24 april Workshop met OPSTELLINGEN van het Verlangen. www.wilmatepaske.nl