Contact Bronckhorst Midden

21 augustus 2018

Contact Bronckhorst Midden 21 augustus 2018


Jansen "de Smid" sluit na honderd jaar de deuren

Bennie Jansen draagt nog één zomer het bord van Jansen "de Smid" naar buiten. Foto: Liesbeth Spaansen

Jubileum op Tweede Paasdag 2019

Door Liesbeth Spaansen

HENGELO – "Nog een laatste jaar en het honderdjarig bestaan vieren," vertelt een altijd goedlachse Bennie Jansen aan de keukentafel. "Ik heb alles verkocht maar met de afspraak dat ik het laatste jaar open kan blijven. Zo kan ik het bijzondere jubileum nog vieren."

Bennie heeft het pand waarin hij al jaren woont en waar nu 99 jaar de winkel 'Jansen "de Smid" totaalwarenhuis' huist, onlangs verkocht aan Peter Harmsen en Herbert Enzerink. Deze beide ondernemers zijn al vrienden vanaf de lagere school en hebben een maatschap. "Op 22 april 2019, Tweede Paasdag, vier ik het honderdjarig bestaan van de winkel. Dat is ook de exacte datum," vertelt Bennie Jansen enthousiast. "De winkel is dan geopend tussen 12.00 en 18.00 uur en er is een hapje en een drankje. Tot en met 30 juni is de winkel dan nog los en op 1 juli lever ik de sleutel in."

Daarmee sluit Bennie zijn leven in de winkel af. "Ik heb dan 50 jaar in de winkel gewerkt, waarvan 25 jaar als zelfstandige," blikt hij terug. "De eerste jaren werkte ik samen met mijn moeder Dine, die helaas al jong overleed. Zij bestierde de winkel, was de zakenvrouw, werkte altijd hard in de zaak. Mijn vader was van de cijfertjes. Ging mijn zus de verpleging in, ik voelde het als mijn roeping om in de winkel te gaan werken."
Bennies's vader Derkjan, ze noemden hem Dikkie, was een echte Hengeloër. Hij trouwde met Dine uit Keijenborg. Bennie is nu 68 jaar. "Geboren en getogen hier in Hengelo op de boerderij, dat nu midden in Hengelo staat. Destijds besloeg het terrein 2500 m2 en er was een vergunning voor de smederij en twee piepkleine winkeltjes met houten planken vloeren."
De opa van Bennie, Berhard Jansen (1892) is de grondlegger van het bedrijf Jansen "de Smid". "Ik ben naar hem vernoemd. Mijn opa werd eerst aangenomen als knecht in de smidse, waar paarden beslagen werden en constructies gelast voor de boeren. Er waren toen 4 of 5 werknemers," weet Bennie. "Na een paar dagen inwerken kon hij meteen aan het werk. In 1915 nam hij het over van Ruesink. Later gingen de zaken minder, vooral nadat de boeren hun eigen materialen gingen maken en repareren met eigen gereedschappen. Maar tijdens de oliecrisis werden goede zaken gedaan met de verkoop van kolenkachels. Iedereen was bang dat de oliekraan dichtging."

In 1968-1969 bouwden Bennie's ouders de nieuwe winkel. "Met een ruime opslag. Dat weten de Hengeloërs wel. Als ze wat zoeken zeggen ze: 'bij Bennie in de kelder is nog genoeg!', en dat is zo." Lees verder op pagina 3

Bennie Jansen is graag onder de mensen

Vervolg van de voorpagina

HENGELO - Bennie werkt zes dagen in de week en is ook tussen de middag open. "Ik heb hart voor de zaak, maar ik ben heel graag onder de mensen en zij vinden het fijn om met me te praten. Ik wil ook heel graag in Hengelo blijven wonen." Hij krijgt nu al veel reacties op het feit dat de winkel, al 99 jaar een begrip, gaat sluiten. "Iedereen gaat de dorpswinkel wel missen, dat zeggen ze."

Vakantie heeft hij weinig gehad. "Ik heb wel eens een busreis gemaakt, dat zal zeker 25 jaar geleden zijn. Ga regelmatig naar Zeeland, naar mijn dochter, haar man en de kleinzoon." Toch heeft hij zich ook naast zijn vele werkuren al die jaren niet verveeld. "Ik fiets en wandel graag en ga er regelmatig met de auto op uit. Ook mijn veertig jaar oude motorfiets pak ik regelmatig om mee te toeren. Maar ik ben ook een sportieve kijker, want ik zit graag bij de televisie voor voetbal, wielrennen en motorsport. Ik ben geen type voor achter de geraniums." Op de vraag wat hij het eerst gaat doen als hij volgend jaar de sleutel heeft ingeleverd, is Bennie kort: "Eerst een weekje vakantie vieren in een stacaravan in Renesse. Een weekje heerlijk fietsen en wandelen door de duinen en over het strand."

Bolchrysanten en AMV bij Nieuw Leven Steenderen

STEENDEREN - Muziekvereniging Nieuw Leven in Steenderen gaat zaterdag 25 augustus in samenwerking met de Welkoop Toldijk bolchrysanten verkopen. Vanaf 10.00 uur worden de bolchrysanten huis aan huis in de voormalige gemeente Steenderen aangeboden.

Maar op=op. Dus wie echt verzekerd wil zijn van een mooie bolchrysant op het terras en onverhoopt de leden aan de deur gemist heeft, kan aanstaande zaterdag, vanaf 10.00 uur terecht bij de supermarkt in Steenderen. Daar staan de leden van Nieuw Leven ook, met een verkoopkraam op de parkeerplaats van Coop Aalderink. Ook daar kan men terecht om de vereniging te steunen door een bolchrysant aan te schaffen.

Verder start Nieuw Leven in september met een cursus Algemene Muzikale Vorming (AMV). Houd hiervoor de Nieuwsbrief van de basisschool in de gaten. Belangstelling? Neem dan contact op via: info@nieuwleven-steenderen.nl. Zie de advertentie in deze krant.

Enquête

Achterhoek Nieuws wil graag een krant maken die voldoet aan de verwachtingen van u als lezer. Daarom houden wij een enquête onder lezers van deze krant. Deze kan zowel digitaal als op papier worden ingevuld. Wie het onderzoek invult, maakt kans op één van de ruim honderd prijzen.

Column

Maarten

Eerst verklaarde ik hem voor gek. Tweehonderd kilometer zwemmen, dat was toch buiten alle proporties? Al snel na zijn start, zag ik echter het enthousiasme dat hij bij mensen losmaakte. Ik kreeg met het uur meer respect voor de actie van Maarten van der Weijden, die zaterdagochtend in alle vroegte in Leeuwarden begon aan zijn Elfstedentocht.

Een gouden medaille pakte hij op de Olympische Spelen van Peking in 2008. Ik maakte het destijds bij hoge uitzondering niet live voor de televisie mee. Het was midden in de nacht en ik had er niet op gerekend dat 'we' zo goed zouden zijn in openwaterzwemmen. Die gouden race was tien kilometer. Dat vond ik al een enorm eind.

De Elfstedentocht is tweehonderd kilometer. Dat zijn in het zwembad in Hengelo achtduizend (!) baantjes. Dat is totaal niet te bevatten. De gemiddelde recreatieve zwemmer trekt er per zwembadbezoek zo'n twintig tot veertig. Ooit heb ik er eens honderd gezwommen. In de zwemvariant van de Elfstedentocht krijg je daarvoor nog niet eens een halve stempel.

Maarten begon eraan. Vol goede moed. De start was voortvarend. Van de zaterdag is vooral blijven hangen dat het 'een eitje' was. Hij verzamelde de eerste stempels in rap tempo. De nacht was al een stuk moeilijker. Even leek het erop alsof hij er mentaal zover doorheen zat dat hij zou stoppen, maar op zondag zag alles er weer aanzienlijk beter uit.

Terwijl ik dit schrijf, doet Maarten zijn uiterste best om zijn laatste stempel te halen, die in Dokkum. Het lijkt gezien de berichten onwaarschijnlijk dat hij daarna ook het laatste stuk richting de finish in Leeuwarden nog zwemmend aflegt. Toch zal niemand het hem ook maar enigszins kwalijk durven nemen wanneer hij stopt. Zijn prestatie is nu al gigantisch.

Met zijn tocht haalde hij niet alleen bakken vol geld op om bij te dragen aan het bestrijden van die verschrikkelijke ziekte, hij haalde ook bij velen het Elfstedengevoel boven. Bruggen, kades en oevers vol mensen. Even voelde het weer als toen in '97, '86, '85 en '63.

Er waren ook zoveel verhalen die passen bij een Elfstedentocht. De installatie die Maarten over een sluis tilde. Een burgemeester die zoveel stempels zag staan dat hij die van hem maar 'ergens' bij zette. En de pizza die het team vanaf de kant rechtstreeks uit de pizzeria kreeg aangereikt. Een funghi, met kaas en champignons.

Op de telefoon komt een pushbericht binnen. Maarten heeft zijn zwemtocht maandagmiddag moeten staken. Na Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen en Franeker houdt het op. De stempel in Dokkum gaat hij niet halen.

Na 163 kilometer stopt het, op het Dokkumer Ee, vlakbij het dorpje Burdaard. Daar heb ik nog nooit van gehoord. De mensen die er wonen, staan langs de kant van het water en zien met hun eigen ogen het welhaast onvermijdelijke gebeuren. Sommigen staan met tranen in de ogen. Niet omdat Maarten stopt, maar omdat hij zover is gekomen. Deze gek is een held geworden.


De Keijkamer in beweging

De Keijkamer in beweging

KEIJENBORG - Elke donderdag van 10.00 tot 11.30 uur is er voor iedereen in Dorpshuis de Horst een inloopmorgen, De Keijkamer genoemd met koffie, een praatje en mogelijkheid tot het stellen van vragen op allerlei gebied.

Op 23 augustus zal de Keijkamer weer in beweging komen onder leiding van Willy. Die laat de mensen weer oefeningen doen om in beweging te blijven. Het zijn oefeningen die ook thuis heel goed te doen zijn.

Bennie Jansen is graag onder de mensen

Vervolg van de voorpagina

HENGELO - Bennie werkt zes dagen in de week en is ook tussen de middag open. "Ik heb hart voor de zaak, maar ik ben heel graag onder de mensen en zij vinden het fijn om met me te praten. Ik wil ook heel graag in Hengelo blijven wonen." Hij krijgt nu al veel reacties op het feit dat de winkel, al 99 jaar een begrip, gaat sluiten. "Iedereen gaat de dorpswinkel wel missen, dat zeggen ze."

Vakantie heeft hij weinig gehad. "Ik heb wel eens een busreis gemaakt, dat zal zeker 25 jaar geleden zijn. Ga regelmatig naar Zeeland, naar mijn dochter, haar man en de kleinzoon." Toch heeft hij zich ook naast zijn vele werkuren al die jaren niet verveeld. "Ik fiets en wandel graag en ga er regelmatig met de auto op uit. Ook mijn veertig jaar oude motorfiets pak ik regelmatig om mee te toeren. Maar ik ben ook een sportieve kijker, want ik zit graag bij de televisie voor voetbal, wielrennen en motorsport. Ik ben geen type voor achter de geraniums."
Op de vraag wat hij het eerst gaat doen als hij volgend jaar de sleutel heeft ingeleverd, is Bennie kort: "Eerst een weekje vakantie vieren in een stacaravan in Renesse. Een weekje heerlijk fietsen en wandelen door de duinen en over het strand."

De Keijkamer in beweging

KEIJENBORG - Elke donderdag van 10.00 tot 11.30 uur is er voor iedereen in Dorpshuis de Horst een inloopmorgen, De Keijkamer genoemd met koffie, een praatje en mogelijkheid tot het stellen van vragen op allerlei gebied. Op 23 augustus zal de Keijkamer weer in beweging komen onder leiding van Willy. Die laat de mensen weer oefeningen doen om in beweging te blijven. Het zijn oefeningen die ook thuis heel goed te doen zijn.

Nieuw in Hengelo: Zomercarnaval

Carnavalsvereniging 'De Peardeknuppels' in zomercarnavalssferen. Foto: Wesley Kok Fotografie

HENGELO - Carnavalsvereniging 'De Peardeknuppels' heeft besloten om op zondag 26 augustus vanaf 15.00 uur de eerste Zomereditie van Carnaval te organiseren.

"Het leuke aan carnaval in Knollendarp is, is dat er altijd een hele fijne gemoedelijke sfeer hangt. Het is eigenlijk zonde om dit alleen in februari te ervaren!" aldus Rowan, hofdame van de vereniging.
De line-up is gevarieerd. "Wij denken dat we met deze invulling een breed publiek aanspreken," zegt Rudy, hoofd programmering van het Zomercarnaval. "Er is voor ieder wat wils!" Tijdens het Zomercarnaval zullen K-Liber, Starkoo 2.0 , DJ Kelly Ross, DJ Roy Wolsheumer en het Peardeknuppel DJ team het spectaculaire podium aan de Spalstraat 3 betreden. "'We kleden de boel mooi aan. Het zal een subtropisch paradijs worden met opblaasbadjes, Hawaii slingers en heerlijke cocktails. In de voorbereiding zijn we er allemaal erg druk mee en het is geweldig als dit op zondag 26 augustus beloond wordt met een druk bezocht evenement en veel lachende gezichten", geeft dansmarieke Sophie aan.
Het thema is 'tropisch Hawaii dus vergeet niet zonnebril, ananas blouse, Hawaii slingers en overige zomerse voorwerpen mee te nemen. Hoe meer hoe beter.


www.depeardeknuppels.nl

KOC is bij de pinken met tweede lustrum

Kalina van Mierlo deed voor het eerst mee met de kalverkeuring. Foto: Liesbeth Spaansen

BRONCKHORST/WICHMOND – De eindkeuring van de Kalveropfokclub (KOC) Bronckhorst op zaterdag 18 augustus bij camping de Warnstee in Wichmond beleefde vanwege het tienjarig jubileum wat extra's. Oudere kinderen deden mee met de nieuwe Pinkenrubriek en wegens succes stond de verkleedpartij weer op het programma.

Door Liesbeth Spaansen

De altijd zo goed bezochte eindkeuring van de KOC Bronckhorst had deze zaterdag 18 augustus te maken met pech. Een aantal kalfjes mochten niet naar de eindkeuring komen. Het bestuur van de KOC besliste toen om met deze kinderen ook de eindkeuring thuis te doen.
"Welkom allemaal op de tiende eindkeuring alweer. Helaas zijn de kalfjes van elf kinderen niet hier. Vanwege de veterinaire eisen mochten deze niet van het erf af. We hebben van de thuiskeuringen Videokeuringen gemaakt en deze beelden worden op het moment dat een deelnemer aan de beurt is, getoond in de videotent," legde dagvoorzitter Rudi Schennink uit. "Vandaag zijn dertien kalfjes aanwezig en zeven pinken." Hij stelde de juryleden voor en de nieuwe speaker: Robert ter Maat. "Ik wens jullie een geweldige keuring toe. Veel succes vandaag."
Speaker Robert ter Maat deed interviewtjes met de deelnemers over de kalfjes en hun verrichtingen en die van de juryleden. De deelnemers hadden allemaal hun best gedaan en het wisselen van ring naar videobeelden verliep soepel.
Rick en Sven Ruiterkamp hadden zich goed voorbereid. Hun lakenvelders stonden fris gewassen klaar om in de ring te gaan. "Het oefenen thuis is goed gegaan ja," lachten de broers. Sven (12) deed dit jaar voor de zesde keer mee. Zijn kalfje is in mei geboren. "Ik vond Nicki een mooie naam." Rick (14) deed met Samantha mee met de Pinkenkeuring. Voor Kalina van Mierlo was het de eerste keer dat zij meedeed. "Ik kwam bij Frederique Van Basten Batenburg en Silke Kornegoor in de klas en we zijn vriendinnen. Frederique ging met een kalfje meedoen. Daarom doen Silke en ik nu ook mee, met Cedrien. Het is heel goed gegaan."
Als alle kalfjes en pinken in de ring zijn geweest is het tijd voor pauze. Wat eten en drinken, kijken bij de konijnen en kippen van de pluimvee en konijnenvereniging (PKV) Vorden en even op het springkussen. Daarna konden alle deelnemers zich op de verkleedpartij richten en volgde de prijsuitreiking.

Uitslagen:
Kalveren: Rubriek 1: kampioen: Kim Besselink, reservekampioen: Colet Wenting, aanmoedigingsprijs: Henrieke Nusselder, mooiste boekje: Anouk Reinders. Rubriek 2: kampioen: Maud Schennink, reservekampioen: Elsa Rietman, aanmoedigingsprijs: Frederique van Basten Batenburg, mooiste boekje: Lynn van Onna. Rubriek 3: kampioen: Gijs Besselink, reservekampioen: Rik te Stroet, aanmoedigingsprijs: Anne Wolbrink, mooiste boekje: Lieve Bouwers. Rubriek 4: kampioen: Brit Vaartjes, reservekampioen: Lieke Schennink, aanmoedigingsprijs: Sylke Wiltink, mooiste boekje: Brit Vaartjes.
Pinken: Kampioen Showmanship: Arjen Stegeman, reservekampioen Showmanship: Jordy van Til, beste exterieur: Arjen Stegeman.
Mooiste toilet en voorbrengen (dagkampioen): Gijs Besselink, beste Exterieur kampioen: Elsa Rietman/Merel Keppels, beste Exterieur reservekampioen: Anouk Reinders.
Verkleedpartij 1. Anouk Reinders en Colet Wenting, 2. Jorik Rietman, 3. Sven Ruiterkamp.


kocbronckhorst.wordpress.com

Lezing over Nelson Mandela

HENGELO - In de bibliotheek van Hengelo wordt donderdag 13 september een lezing over Nelson Mandela gehouden, die wordt verzorgd door Trudi Rubingh, projectcoördinator van de Internationale Stichting World Peace Flame. Iedereen is van harte welkom vanaf 19.30 in de Bibliotheek van Hengelo.

In Hengelo brandt op 21 september de Vredesvlam één jaar. Deze datum is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot de Internationale Dag van de Vrede. Om dit te vieren vinden wereldwijd vredesactiviteiten plaats. De werkgroep van de stichting World Peace Flame (WPF) Bronckhorst wil hier graag aandacht aan besteden.
De World Peace Flame is ontstaan in juli 1999 toen zeven brandende vlammen zijn samengevoegd tot één eeuwige vlam. De vlammen zijn aangestoken door vredestichters op de vijf continenten; luchtmachten van verschillende landen en luchtvaartmaatschappijen hebben de vlammen overgevlogen naar het Verenigd Koninkrijk. Op 31 juli van dat jaar zijn in Bangor, Noord-Wales, de vijf vlammen van de verschillende continenten bij elkaar gebracht en verenigd tot één World Peace Flame, die nu in elk land van de wereld brandt.
De vlam wordt aan elkaar doorgegeven en dagelijks door duizenden mensen aangestoken en opgedragen aan de wereldvrede. De inmiddels beroemd geworden World Peace Flame is een symbool voor eenheid en wereldvrede en geeft inspiratie en hoop aan miljoenen mensen over de hele wereld. "De World Peace Flame verenigt traditionele en moderne c.ulturen door uitdrukking tegeven aan waar beiden naar streven: hoop op vrede".
De entree voor de lezing is gratis. Graag vooraf even aanmelden per mail wpfbronckhorst@gmail.com of telefonisch 0575-467468 of 06-10739471. Meer info www.wpfbronckhorst.nl.

'Spiegel Im Spiegel'

Zutphense harpiste Zoë Knoop. Foto: René Knoop

BAAK – Het vijfde inloopconcert in de Kathedraal van Baak is op zondagmiddag 26 augustus om 15.30 uur. Dan spelen de Tsjechische violiste Michaela Hollmannová en de Zutphense harpiste Zoë Knoop samen in een romantisch concert. Musici van twee generaties op éen toonhoogte, die samen al een aantal concerten hebben gegeven. Michaela, ervaren musicus met een lange carrière en Zoë, een jong talent, die in de Duitse muziekstad Detmold haar Master aan het afronden is.

Naast de bekende 'Meditation' van Massenet spelen Michaela en Zoë een verstilde suite 'Algues' van Bernard Andrès, muziek, die klinkt als de natuur zelf. Verder zijn het bijzondere 'Chanson exotique' van de Indiase componist Hidayat Khan en de diepe klanken van 'Abodah' te beluisteren, een gebed voor viool en harp van de Joodse componist Ernst Bloch.

Als een perfect contrast voor het impressionistisch 'Beau Soir' van Debussy zal 'Spiegel im Spiegel', de meditatieve compositie van Arvo Pärt het concert afsluiten. De titel (uit het Duits) verwijst naar het oneindige beeld, dat ontstaat wanneer men kijkt in twee tegenover elkaar opgestelde spiegels. Arvo Pärt zei in een interview over deze compositie: "Ik zou mijn muziek met helder licht kunnen vergelijken, waarin alle kleuren besloten zijn. Alleen een prisma kan deze kleuren van elkaar scheiden en ze zichtbaar maken; deze prisma zou de geest van de toehoorders kunnen zijn."

Tsjechische violiste Michaela Hollmannová. Foto: PR

Wie wil onthaasten en genieten van mooie natuur met wandelpaden, een prachtige beeldentuin en het samenspel van tonen, de verstilling wil ervaren, die alleen de ruimte van een kerk kan bieden, komt naar Baak. Deze zomer zijn acht zondagen aan muziek gewijd, door Anne van der Vliet 'Inloopconcerten' genoemd.

Het volgende 'Inloopconcert' is zondagmiddag 2 september door het duo 'Abrazo', zang en gitaar met voornamelijk Spaanse en Zuid-Amerikaanse muziek.

Kunst en Cultuur

Kon. Harm Concordia verzorgt muzikale basisvorming voor kinderen

Kon. Harm Concordia verzorgt muzikale basisvorming voor kinderen

HENGELO - Koninklijke Harmonie Concordia in Hengelo zoekt kinderen van 7 jaar of ouder die het leuk vinden om met muziek bezig te zijn. Voor hen is er de Muzikale BasisVorming (MBV).

Tijdens de opleiding, die in september start, maken de kinderen kennis met allerlei vormen van muziek, zoals musiceren met hun stem, improviseren, muziek en beweging, gebruik van slag- en melodie-instrumenten (waaronder de blokfluit), het notenschrift en de ontwikkeling van het muzikaal gehoor. Na het volgen van de MBV-opleiding hebben zij een uitstekende basis om een instrument te gaan bespelen.
Wie dit als muziek in de oren klinkt, een proefles wil bijwonen of nog vragen heeft, kan contact opnemen met Jaike Janssen-Bosman, via jaikebosman@hotmail.com.


www.concordia-hengelo.nl

Roadshow voor iedereen die óók wil leren omgaan met de computer

Tante Rikie wil dat iedereen meedoet aan de digitalisering

BRONCKHORST - In september rijdt Bibliotheek West-Achterhoek met een bus door de gemeente Bronckhorst om mensen vooruit te helpen met hun digitale vaardigheden. Tussen 2 en 30 september zal de bus elf plekken aandoen. De bus is te herkennen aan een grote foto van Tante Rikie (van de Zwarte Cross), die vindt dat iedereen mee moet kunnen blijven doen in Bronckhorst. Samen met alle welzijnsorganisaties, Senioren Convent en Kruiswerk Achterhoek is een programma gemaakt om inwoners op weg te helpen die nét iets meer moeite hebben met de digitale wereld. De roadshow start op zondag 2 september in Halle tijdens de Halse dag.

De bus is ingericht met digitale handigheden en in en om de bus is er van alles te doen. Iedereen is welkom, ook al kun je helemaal niets met een computer, of ben je er juist heel handig mee. Zo kun je onder andere deelnemen aan een verkorte cursus Klik en Tik (basis omgaan met de computer). Ook zijn er allerlei dingen om kennis maken met de virtuele wereld en is een 3D-printer aan het werk te zien. Er worden verschillende demonstraties en kleine workshops gegeven. Kijk hoe iemand bijvoorbeeld de weg kan vinden met de smartphone en hoe een whatsapp berichtje wordt verstuurd. Of bekijk het poppenhuis van de toekomst waarin de handige hulpmiddelen die er nu al zijn worden getoond.
Bibliotheek West-Achterhoek voerde een onderzoek uit in de gemeente Bronckhorst. 34% van de inwoners die meededen aan het onderzoek gaf zichzelf een onvoldoende voor hun digitale vaardigheden. Het gemiddelde cijfer van alle deelnemers is een 5,7. 19% van de deelnemers gaf aan geen gebruik te maken van een computer, laptop of tablet. Daarnaast zegt meer dan de helft van de mensen niet te weten waar ze terecht kunnen met hun digitale hulpvraag. Om deze inwoners te bereiken is deze Roadshow georganiseerd.

Wie mensen in de omgeving kent die ook wel een beetje hulp kunnen gebruiken en net als Tante Rikie óók bij willen blijven? Neem ze dan mee naar de bus. De route van de bus en alle activiteiten staan op de site.

Kon. Harm Concordia verzorgt muzikale basisvorming voor kinderen

HENGELO - Koninklijke Harmonie Concordia in Hengelo zoekt kinderen van 7 jaar of ouder die het leuk vinden om met muziek bezig te zijn. Voor hen is er de Muzikale BasisVorming (MBV).

Tijdens de opleiding, die in september start, maken de kinderen kennis met allerlei vormen van muziek, zoals musiceren met hun stem, improviseren, muziek en beweging, gebruik van slag- en melodie-instrumenten (waaronder de blokfluit), het notenschrift en de ontwikkeling van het muzikaal gehoor.
Na het volgen van de MBV-opleiding hebben zij een uitstekende basis om een instrument te gaan bespelen.
Wie dit als muziek in de oren klinkt, een proefles wil bijwonen of nog vragen heeft, kan contact opnemen met Jaike Janssen-Bosman, via jaikebosman@hotmail.com.

Pech achtervolgt Performance Racing Achterhoek

PRA rijder Pierre Yves Bian. Foto: Damon Teerink

HENGELO - Het Performance Racing Achterhoek (PRA) uit Hengelo Gld. blijft de pech achtervolgen. Nadat eerder dit seizoen Johan Fredriks en de Duitse coureur Christian Schmid door blessures moesten afhaken in het Internationale Road Racing Championship (IRRC) was het nu vaste rijder Ilja Caljouw.

Tijdens de trainingen op het Tsjechische circuit van Horice kwam Caljouw ten val, hij had in ieder geval een scheurtje in zijn kuitbeen. De knie voelde ook niet goed aan maar op de foto's in het ziekenhuis van Horice konden ze niks vinden omdat er nog teveel vocht in de knie zit. Caljouw zal zich in Nederland nogmaals melden bij de artsen. Hij hoopt over ruim een maand weer te kunnen rijden tijdens de laatste race van het seizoen in het Duitse Frohburg.

Tijdens de trainingen op zaterdag domineerden de Duitse rijders in de IRRC klassen Superport en Superbike. Thomas Walter was de snelste man in de Supersport en de Franse coureur Pierre Yves Bian uitkomend voor het PRA team kwalificeerde zich als achtste. Publiekslieveling Didier Grams was de snelste rijder in de Superbike categorie. De snelle Nederlandse dame Nadieh Schoots kwalificeerde zich keurig als elfde.

Zondag tijdens de eerste race van de dag in de IRRC Supersport kwam al in de eerste ronde de rode vlag. De wedstrijd werd gestopt door een val van de Tsjechische rijder Zdenek Sedlak. Hij verwonde niet alleen zichzelf maar ook een baanpost medewerker. Na de herstart was Fransman Matthieu Lagrive de snelste man gevolgd door de Duitse rijder Thomas Walther en Laurent Hoffmann uit België. In de tweede race waren de rollen omgedraaid en won Walther voor Lagrive en Hoffmann. Lagrive kan in punten niet meer ingehaald worden tijdens de laatste races van het seizoen en werd daardoor vroegtijdig kampioen in het IRRC Supersport kampioenschap. Pierre Yves Bian werd achtste tijdens de eerste race maar had een paar flinke momenten meegemaakt tijdens de race en besloot daardoor niet te zullen starten in race 2. Danny Webb voormalig Grandprix rijder uitkomend voor het Wepol Racing By Penz 13 was heer en meester bij de IRRC Superbikes. De Engelsman won beide races overtuigend en werd net zoals Lagrive voortijdig kampioen. Webb won bijna alle races voor het kampioenschap en is daarmee meer dan verdiend kampioen geworden. Didier Grams werd twee keer tweede en de Tsjechische thuisrijder Marek Cerveny pakte tweemaal het podium met derde plaatsen. Nadieh Schoots werd tiende en negende tijdens haar twee races. De laatste wedstrijden van het seizoen om het kampioenschap worden op 22 en 23 september verreden in het Duitse Frohburg. Het Performance Racing Achterhoek uit Hengelo Gld hoopt dan met volle bezetting te kunnen deelnemen aan de races. Ondanks de tegenslagen voor het team van Wassink konden de meegereisde supporters terug kijken op een geweldig mooi weekend.

Thijs Peeters reed in het weekend 11 en 12 augustus in de MotoE klasse op Donington Park in Engeland. De MotoE is een raceklasse met elektrische motorfietsen. Peeters rijdt normaal gesproken in de SuperCup 600 klasse van de OW Cup, maar komt dit seizoen ook voor Electric Superbike Twente uit in deze elektrische klasse en zeker niet zonder succes. Hamove-lid Jesse Knol maakt als monteur deel uit van het bijzondere project. De races op Donington Park was het eerste officiële evenement voor Peeters en het team en ze wisten zowaar de eerste wedstrijd gelijk te winnen. Het team dat ondersteund wordt door Ten Kate Racing Products werd in de tweede manche keurig tweede, waardoor Peeters met de meeste punten van alle rijders huiswaarts keerde.

Eerste natourvlucht vervlogen

Wilma Meijerman wint eerste natourvlucht voor PV De Koerier Zelhem. Foto: PR

BRONCKHORST - Uitslagen van de vluchten van de drie duivenverenigingen in de gemeente Bronckhorst: PV De Koerier uit Zelhem, PV Vorden en PV Steeds Sneller Hengelo. Op zaterdag 18 augustus stond de laatste jonge duivenvlucht op het programma vanuit Laon en de eerste natourvlucht vanuit Maaseik.

PV De Koerier uit Zelhem
De leden van P.V. de Koerier namen deel aan de natourvlucht vanuit Maaseik, ongeveer 107 kilometer. De winst ging naar Wilma Meijerman uit Zelhem. De duiven werden 7.45 uur gelost, door 15 liefhebbers werden 295 duiven ingezet. De snelste duif werd geklokt om 08.48.16. Uitslag: Wilma Meijerman 1, 4, 8; H. Wassink 2, 3, 9; M. Burghout 5; E. Weenk 6, 10; Frits Meijerman 7.

PV Steeds Sneller Hengelo
Duiven van PV Steeds Sneller vlogen dit weekend twee vluchten: de laatste jonge duivenvlucht voor 2018 vanuit Laon (323 kilometer) en de eerste natourvlucht vanuit Maaseik (107 kilometer). Uitslag Jonge Duiven Laon Afd. 9: R. Koers 1, 2, 3, 6, 7, 8, 9, 10, 12; E. Koers 4, 5, 13; G. Haverkamp 11, 14. Uitslag Natourvlucht Maaseik: R. Koers 1, 2, 3, 8, 9, 10, 12, 16, 22, 23, 24; E. Koers 4, 13, 20, 25, 34; L Te Stroet 5, 14, 26, 27, 28; J. Teunissen 6, 18, 19, 35; G. Haverkamp 7, 15, 17, 21; A.H.J. Peters 11, 30, 31, 32, 33; G. Duitshof 29; S.E.J. Bergervoet 37.

PV Vorden
Dit weekend een jonge duiven wedstrijd en de eerste natourvlucht jonge en oude duiven samen. De jonge duiven vanuit Laon werd een overwinning voor T.J. Berentsen 1, 2, 5, 6, 7, 9,10; P. Hendriks 3, 4, 8. De natourvlucht vanuit Maaseik werd gewonnen door Ashley Eykelkamp 1,5; H. B. M. Hoksbergen 2; Ria Luesink 3, 4, 9, 17; Marc Tiemessen 6, 7, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16; D. J. Gotink 8; R. Hoff 18, 19, 20.

Van der Mark en Sainz stelen de show tijdens Gamma Racing Day

Formule 1 coureur Carlos Sainz, Robert Doornbos en WK SBK rijder Michael v.d. Mark. Foto: Henk Teerink

HENGELO/ASSEN - Met vele tienduizenden toeschouwers op de tribunes van het TT Circuit Assen waren World Superbike coureur Michael van der Mark en de Spaanse Formule 1 rijder Carlos Sainz de helden van de dag tijdens de Gamma Racing Day. In hetzelfde weekend kwam de OW Cup in actie op Oschersleben, waarbij Thijs Peeters en Cliff Kloots podiumplaatsen wist te scoren.

De Gamma Racing Day in Assen zorgt ieder jaar voor veel spektakel en volgepakte tribunes en dat was dit jaar niet anders. De Gamma Racing Day is het grootste gecombineerde auto-, motor- en kartraces evenement van Europa. WK Superbike Michael van der Mark joeg met zijn Yamaha R1 een aantal demoronden over het TT Circuit Assen. Ditzelfde deed Carlos Sainz met zijn Renault Formule 1 auto.
Daarnaast was er nog veel meer spektakel tijdens de verschillende demo's met onder andere Tim en Tom Coronel. Daarnaast werd er ook geracet voor de WK Zijspannen en Yamaha R3 Cup. In de WK Zijspannen ging de winst naar Tim Reeves en Mark Wilkes, terwijl de Nederlandse kanshebber Bennie Streuer net naast het podium finishte met zijn Franse bakkenist Kevin Rousseau. In de Yamaha R3 Cup kwam Jeffrey Buis na een spannend gevecht met een kopgroep van vijf als eerste over de finish.
De OW Cup kwam in actie op het Duitse circuit van Oschersleben. Regionale rijder Thijs Peeters scoorde een derde en tweede plaats in de ONK SuperCup 600, maar kon daardoor niet voorkomen dat hij de leidende positie in het kampioenschap kwijtraakte aan Guus Boes. Jaimie van Sikkerus won beide races, maar reed buiten mededinging omdat hij normaal gesproken uitkomt in het WK Supersport. Hamove-lid Cliff Kloots scoorde dezelfde uitslagen als Peeters, maar dan in de ONK SuperCup 1000. Kloots blijft daarmee op de tweede positie staan in de tussenstand. Kampioenschapsleider Nigel Walraven won afgetekend de zevende en achtste van het seizoen. De Hamove leden Toine Gierkink en Yme-Jan Hofstee kwamen ook uit in de SuperCup 1000. Gierkink finishte twee keer als vijfde, maar hij kreeg een penalty in de eerste race vanwege een te vroege start. Gierkink werd daardoor als achtste in de uitslag van de eerste race opgenomen. Hofstee scoorde een tiende en elfde plaats in Duitsland.

53e Int. Hengelo Rally Historische Motorfietsen Bj. 1900 t/m 1940

Int. Hengelo Rally voor Historische Motorfietsen bij HAMOVE. Foto: PR

HENGELO - De 53ste Int. Hengelo Rally voor Historische Motorfietsen met bouwjaar t/m 1940 vindt van vrijdag 24 tot en met zondag 26 augustus plaats bij en rondom de HAMOVE molen aan de Varsselseweg 34 in Hengelo.

Deze rally ging in 1965 van start toen geestelijk vader van dit evenement, Roel Kreunen de Warme Bakker uit Hengelo Gld het idee kreeg een rally voor historische motorfietsen te gaan organiseren. Vele deelnemers uit geheel Europa zijn in de afgelopen 53 jaar in Hengelo aan de start verschenen en tot op de dag van vandaag weten nog vele buitenlandse deelnemers, zoals uit Engeland, Duitsland, Zwitserland, Luxemburg en natuurlijk Nederlandse, de weg naar dit evenement te vinden. De oudste motorfiets die dit jaar aan de start verschijnt is een FN van bouwjaar 1903, dus 115 jaar oud.

Vrijdag 24 augustus opent het weekend met een deelnemersparade in het centrum van Hengelo. De deelnemers worden dan met hun motoren voorgesteld aan het publiek waarbij een speaker het publiek van informatie zal voorzien van rijder en motorfiets. Aanvang 19.00 uur.
Zaterdag 25 augustus zullen om 11.01 uur de eerste deelnemers bij de molen van start gaan voor een rit van ongeveer 100 kilometer door de Achterhoek. De finish bij de molen is dan vanaf 13.45 uur, waar de motoren dan door een ieder bewonderd kunnen worden.
Zondag 26 augustus vertrekken de eerste deelnemers vanaf 10.01 uur bij de molen voor een rit van rond de 95 kilometer door de Achterhoek. Vanaf 13.30 uur zullen de eerste motoren bij de molen finishen. Aansluitend vindt het concours d'Elegance plaats waarbij een jury de mooiste, meest interessante of meest authentieke motorfiets uit de aanwezige motoren zal kiezen. De motoren staan opgesteld op de Veldermansweg voor de HAMOVE molen. Om ongeveer 16.30 uur is de prijsuitreiking en afsluiting van de 53ste Int. Hengelo Rally. Toegang tot dit alles is gratis.


www.hamove.nl/veteraan

53e Int. Hengelo Rally Historische Motorfietsen Bj. 1900 t/m 1940

HENGELO - De 53ste Int. Hengelo Rally voor Historische Motorfietsen met bouwjaar t/m 1940 vindt van vrijdag 24 tot en met zondag 26 augustus plaats bij en rondom de HAMOVE molen aan de Varsselseweg 34 in Hengelo.

Deze rally ging in 1965 van start toen geestelijk vader van dit evenement, Roel Kreunen de Warme Bakker uit Hengelo Gld het idee kreeg een rally voor historische motorfietsen te gaan organiseren. Vele deelnemers uit geheel Europa zijn in de afgelopen 53 jaar in Hengelo aan de start verschenen en tot op de dag van vandaag weten nog vele buitenlandse deelnemers, zoals uit Engeland, Duitsland, Zwitserland, Luxemburg en natuurlijk Nederlandse, de weg naar dit evenement te vinden. De oudste motorfiets die dit jaar aan de start verschijnt is een FN van bouwjaar 1903, dus 115 jaar oud.

Vrijdag 24 augustus opent het weekend met een deelnemersparade in het centrum van Hengelo. De deelnemers worden dan met hun motoren voorgesteld aan het publiek waarbij een speaker het publiek van informatie zal voorzien van rijder en motorfiets. Aanvang 19.00 uur.
Zaterdag 25 augustus zullen om 11.01 uur de eerste deelnemers bij de molen van start gaan voor een rit van ongeveer 100 kilometer door de Achterhoek. De finish bij de molen is dan vanaf 13.45 uur, waar de motoren dan door een ieder bewonderd kunnen worden.
Zondag 26 augustus vertrekken de eerste deelnemers vanaf 10.01 uur bij de molen voor een rit van rond de 95 kilometer door de Achterhoek. Vanaf 13.30 uur zullen de eerste motoren bij de molen finishen. Aansluitend vindt het concours d'Elegance plaats waarbij een jury de mooiste, meest interessante of meest authentieke motorfiets uit de aanwezige motoren zal kiezen. De motoren staan opgesteld op de Veldermansweg voor de HAMOVE molen. Om ongeveer 16.30 uur is de prijsuitreiking en afsluiting van de 53ste Int. Hengelo Rally. Toegang tot dit alles is gratis.

Eerste natourvlucht vervlogen

BRONCKHORST - Uitslagen van de vluchten van de drie duivenverenigingen in de gemeente Bronckhorst: PV De Koerier uit Zelhem, PV Vorden en PV Steeds Sneller Hengelo. Op zaterdag 18 augustus stond de laatste jonge duivenvlucht op het programma vanuit Laon en de eerste natourvlucht vanuit Maaseik.

PV De Koerier uit Zelhem
De leden van P.V. de Koerier namen deel aan de natourvlucht vanuit Maaseik, ongeveer 107 kilometer. De winst ging naar Wilma Meijerman uit Zelhem. De duiven werden 7.45 uur gelost, door 15 liefhebbers werden 295 duiven ingezet. De snelste duif werd geklokt om 08.48.16. Uitslag: Wilma Meijerman 1, 4, 8; H. Wassink 2, 3, 9; M. Burghout 5; E. Weenk 6, 10; Frits Meijerman 7.

PV Steeds Sneller Hengelo
Duiven van PV Steeds Sneller vlogen dit weekend twee vluchten: de laatste jonge duivenvlucht voor 2018 vanuit Laon (323 kilometer) en de eerste natourvlucht vanuit Maaseik (107 kilometer). Uitslag Jonge Duiven Laon Afd. 9: R. Koers 1, 2, 3, 6, 7, 8, 9, 10, 12; E. Koers 4, 5, 13; G. Haverkamp 11, 14. Uitslag Natourvlucht Maaseik: R. Koers 1, 2, 3, 8, 9, 10, 12, 16, 22, 23, 24; E. Koers 4, 13, 20, 25, 34; L Te Stroet 5, 14, 26, 27, 28; J. Teunissen 6, 18, 19, 35; G. Haverkamp 7, 15, 17, 21; A.H.J. Peters 11, 30, 31, 32, 33; G. Duitshof 29; S.E.J. Bergervoet 37.

PV Vorden
Dit weekend een jonge duiven wedstrijd en de eerste natourvlucht jonge en oude duiven samen. De jonge duiven vanuit Laon werd een overwinning voor T.J. Berentsen 1, 2, 5, 6, 7, 9,10; P. Hendriks 3, 4, 8. De natourvlucht vanuit Maaseik werd gewonnen door Ashley Eykelkamp 1,5; H. B. M. Hoksbergen 2; Ria Luesink 3, 4, 9, 17; Marc Tiemessen 6, 7, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16; D. J. Gotink 8; R. Hoff 18, 19, 20.

Spektakel bij zwembad Steenderen

STEENDEREN - De activiteitencommissie van het Burg. Kruijffbad in Steenderen heeft een zwemspektakel op poten gezet: een heel weekend vol zwemactiviteiten op 25 en 26 augustus.

Bommetjeswedstrijd
Zaterdag 25 augustus wordt gestart met de grote bommetjeswedstrijd op zwembad Steenderen. De wedstrijd wordt gehouden vanaf 18.00 uur, aanmelden kan vanaf 17.30 uur. Er zijn weer mooie prijzen te winnen in diverse categorieën. Wie wordt de beste bommetjesmaker van Bronckhorst? Aan deelname zijn geen kosten verbonden, wel betalen deelnemers zonder abonnement entree. Supporters zijn van harte welkom.

Dokkie Disco
Als alle spetters weer zijn verdwenen mag iedereen een duik nemen tijdens de Dokkie Disco van 19.30 tot 21.30 uur. Een prachtig moment om samen met vrienden de zomervakantie af te sluiten. Dokkie Disco op zwembad Steenderen is voor alle jeugd van de basisscholen en de eerste paar jaar van het voortgezet onderwijs. Een dj zorgt voor swingende muziek, er is sfeervolle onder- en bovenwaterverlichting en ook de inmiddels beroemde danswedstrijden. Het zwembad is gevuld met kleurrijke ballen en de spin is ook weer aanwezig, net als de glijbaan. De entree is 3 euro en A-diploma is verplicht. Volwassenen zijn welkom om onder het genot van een drankje de feestende jeugd te volgen vanaf het terras.

Zwemmarathon
De nachtelijke zwemmarathon start gelijk na Dokkie Disco om 22.00 uur. Kom de zeven deelnemende teams aanmoedigen, ze kunnen ieders hulp gebruiken: het zwembad is de hele nacht open. Zondagochtend om 10.00 uur is de knallende afsluiting met een flink muzikaal festijn. Weer erbij en kom naar de prijsuitreiking.

Parochiebrede startviering: 'Deel je kerk'

REGIO/KEIJENBORG - Voor de derde keer op rij houdt de parochie HH. Twaalf Apostelen op de eerste zondag in september een startviering. Dit keer in de Johannes de Doperkerk te Keijenborg in het cluster Quattor. Het thema 'Deel je kerk' is een actueel thema.

De parochie HH. Twaalf Apostelen bestaat uit veertien geloofsgemeenschappen. "Wij moeten de kerk wel delen. Door een tekort aan voorgangers zullen we wel eens bij een buurkerk op bezoek moeten. Samen vieren, samen zingen, elkaar ontmoeten kan verrijkend werken. De startviering brengt ons bij elkaar," legt de coördinator startviering Ineke Peterse uit.
Het Breed Parochieel Team zal voorgaan in de viering en de zang wordt verzorgd door het projectkoor met liederen die ook samen kunnen worden gezongen. Extra feestelijk zal het worden door het optreden van de schutterij en de vendeliers van St. Jan Keijenborg. Er zijn allerlei activiteiten waaronder ook mogelijkheden voor kinderen en hun ouders om creatief bezig te zijn. "Wij hopen dat er veel ouders met hun kinderen naar de viering komen."
Er worden ook nu weer levensmiddelen ingezameld. Via een kanselmededeling worden parochianen gevraagd produkten mee te brengen. Ze kunnen ingeleverd worden in hun eigen kerk of meegebracht worden naar de viering in Keijenborg. De producten zullen in ontvangst worden genomen door leden van de Parochiële Caritas Instellingen (PCI). Ook zal er een collecte worden gehouden voor de PCI. Deze instelling ondersteunt met de levensmiddelen en indien nodig ook financieel, medemensen die het moeilijk hebben.
"Wij vertrouwen erop dat vele parochianen de weg weten te vinden naar de Johannes de Doperkerk te Keijenborg. Want zondag 2 september: 'Deel je kerk'."


www.12apostelen.nl

Feestelijke openluchtviering in de pastorietuin

De oecumenische openluchtdienst werd geleid door Jan Marijnissen en Tim Wiersum. Foto: Paul Harmelink

VIERAKKER/WICHMOND – De Protestantse Kerk Wichmond en de Sint Willibrordus Geloofsgemeenschap Vierakker gaven zondag met een feestelijke openluchtviering in de pastorietuin van de Protestantse Kerk het startschot voor het Oranjefeest Vierakker-Wichmond. De oecumenische dienst werd geleid door Jan Marijnissen en Tim Wiersum en werd tevens opgesierd met prachtige solozang van Cathalijne Noest, fraaie trompetspel begeleiding van Jan Schieven en mooie muzikale bijdragen van het oecumenisch koor onder leiding van Ron Holtslag. De schriftlezing werd mooi voorgelezen door voorzitter Freddy Hogendoorn van het Oranjecomité Vierakker-Wichmond en ook de kaarsen werden aangestoken met hulp van het Oranjecomité. Voor de kinderen was er een activiteit onder de kastanjeboom. Na de dienst werd er koffie en thee geserveerd met heerlijke Oranjecake. Het was een mooie ochtend met prachtig weer.

Geslaagde eerste editie beachvolleybalboernooi DOK en Socii

WICHMOND – In samenwerking met de Wichmondse volleybalvereniging Socii organiseerde zaterdag café-restaurant De Olde Kriet (DOK) voor het eerst een beachvolleybaltoernooi in Wichmond-Vierakker. Het toernooi werd gewonnen door De Zandhappers.

Door Jan Hendriksen

Het beachvolleybaltoernooi vond plaats naast café-restaurant DOK op de Hackforterweg en de parkeerplaats ernaast. Aan het toernooi namen acht teams deel die verdeeld waren over twee poules. De teams bestonden uit vier personen waarvan er telkens drie in het veld stonden. Na de poulewedstrijden werden de teams ingedeeld in een verliezers - en een winnaarspoule. Hierna werd er gestreden om plekken een tot en met vier in de beide poules. De nummers twee in de poule streden in de troostfinales en de nummer een speelden de finales.
Nadat beide spannende finales werden beslist met een extra set van vijftien punten was de uitslag als volgt. Winnaarspoule: 1. De zandhappers; 2. Team Engels & Co; 3. Zandkruipers; 4. Dames Socii recreanten. Verliezerspoule: 1. Team CJV kamp C; 2. Buurvrouw en Buurvrouw; 3. EHBO naar veld 1; 4. DOK 1. Beide nummers een en twee in de poule werden door DOK beloond met een prachtige prijs. Na afloop van de wedstrijden werd er in de tent nog gezellig nageborreld en gegeten van de barbecue. De organisatoren kunnen terug zien op een geslaagde eerste editie en willen volgend jaar graag een vervolg aan het toernooi geven.

Geslaagde eerste editie beachvolleybalboernooi DOK en Socii

Aan het beachvolleybalboernooi namen acht teams deel die verdeeld waren over twee poules.Foto: PR.

WICHMOND – In samenwerking met de Wichmondse volleybalvereniging Socii organiseerde zaterdag café-restaurant De Olde Kriet (DOK) voor het eerst een beachvolleybaltoernooi in Wichmond-Vierakker. Het toernooi werd gewonnen door De Zandhappers.

Door Jan Hendriksen

Het beachvolleybaltoernooi vond plaats naast café-restaurant DOK op de Hackforterweg en de parkeerplaats ernaast. Aan het toernooi namen acht teams deel die verdeeld waren over twee poules. De teams bestonden uit vier personen waarvan er telkens drie in het veld stonden. Na de poulewedstrijden werden de teams ingedeeld in een verliezers - en een winnaarspoule. Hierna werd er gestreden om plekken een tot en met vier in de beide poules. De nummers twee in de poule streden in de troostfinales en de nummer een speelden de finales.

Nadat beide spannende finales werden beslist met een extra set van vijftien punten was de uitslag als volgt. Winnaarspoule: 1. De zandhappers; 2. Team Engels & Co; 3. Zandkruipers; 4. Dames Socii recreanten. Verliezerspoule: 1. Team CJV kamp C; 2. Buurvrouw en Buurvrouw; 3. EHBO naar veld 1; 4. DOK 1. Beide nummers een en twee in de poule werden door DOK beloond met een prachtige prijs. Na afloop van de wedstrijden werd er in de tent nog gezellig nageborreld en gegeten van de barbecue. De organisatoren kunnen terug zien op een geslaagde eerste editie en willen volgend jaar graag een vervolg aan het toernooi geven.

50 jaar Willibrordus Parochiekoor

HENGELO – Het Willibrordus Parochiekoor in Hengelo viert op 9 september het 50-jarig jubileum in de St. Willibrorduskerk met een mooie viering onder leiding van dirigent/organist Rob Mullink. Na afloop is gelegenheid om de koorleden te feliciteren met een kopje koffie of thee met iets lekkers erbij. Een commissie, bestaande uit vier koorleden, is druk in de weer om er een mooie dag van te maken en iedereen mee te laten genieten van het jubileum.

50 jaar terug in de tijd
Twee paters stelden 50 jaar geleden voor om een dameskoor op te richten. In de maand januari werd altijd een 'misweek' gehouden en na aanleiding daarvan begonnen zij rond te vragen of er belangstelling voor was. Zo meldden zich wat dames aan die konden repeteren op Het Kervel met twee zusters van Clarissen, waarvan alleen zuster Helena naar buiten mocht. De organiste, ook van Het Kervel zat op een afgesloten afdeling en was alleen te horen vanachter een wand. Bea Joly-Van Aken, een van de aangemelde dames, had een dochtertje, Sonja van twee jaar. Zij ging mee met moeder als ze moest oefenen.
De dames konden alleen zingen op doordeweekse dagen bij rouw en trouw en misschien nog andere gebeurtenissen. Op de zaterdag en de zondag namen de heren het voor hun rekening. Het was toen nog geen gemengd koor, dat was duidelijk. Na ongeveer twee jaar daalde het aantal leden bij de heren en werden de dames toch zo langzamerhand gevraagd hen bij te staan en zelfs samen te repeteren. Dat ging heel goed samen.
In de vergadering van 6 juni 1968 kwam onder leiding van Pastoor Reckers het fusievoorstel aan de orde en dit werd met algemene stemmen aangenomen. In het begin mochten de dames een keer in de veertien dagen een zondagviering verzorgen. Ook was het ooit een beslissing dat wanneer een koorlid 65 jaar werd, hij of zij het koor moest verlaten, waarschijnlijk omdat de stem dan niet meer zo zuiver kon zijn om nog goed te kunnen zingen. Inmiddels bestaat het gemengde koor 50 jaar en heeft 28 leden.
De organisten van voorgaande jaren worden herinnerd: de heer Ten Hoeve, Jozef Arends, Ron Holtslag, Marijke Doekes en Jan Tijdink. Ook Ernest Koers heeft het koor jaren bijgestaan tijdens rouwdiensten in de kerk en nu kan het koor nog altijd een beroep doen op mevrouw Florence Kievits. Daarnaast worden vele dirigenten herinnerd: Anton Winters, Leo Ruesen, Jan Tijdink, Teun Wissink, Jan Idink en Frans Konincks. Organist Rob Mullink nam het stokje over van Jan Tijdink en heeft jaren met Jan Idink en later Frans Konincks, als dirigent, het koor bijgestaan. Inmiddels is Rob Mullink al weer jaren organist en dirigent tegelijk en dat bevalt heel goed. Hij is trots op het koor en de koorleden zijn trots op hem en doen steeds weer hun uiterste best.

Het koor zingt vierstemmig en oefent wekelijks op de maandagavond van 18.45 tot 20.15 uur geoefend op nieuwe missen en vaste gezangen. Soms nog eens wat extra's voor iets bijzonders in de omgeving. Zo rond de Kerstdagen worden ze gevraagd om te zingen tijdens een kerstviering in het dorp. Tijdens de starterszondag en de oecumenische vieringen, zingen ze samen met de Cantorij van de Remigiuskerk.
Ongeveer twee keer per jaar treedt het koor op tijdens een viering in het Slingeland-Ziekenhuis in Doetinchem. In november wordt het feest van patroonheilige St. Caecilia gevierd. De jubilarissen, waar we er al vele van hebben, worden op die dag in het zonnetje gezet en gehuldigd met een St. Gregoriusspeldje en een oorkonde. De leden zijn daar trots op en het wordt dan ook bijzonder gewaardeerd.
Het koor hoopt nog vele jaren door te kunnen gaan, juist omdat de zangers het met zoveel plezier doen. Nieuwe leden zijn van harte welkom en zullen zich zeker thuis voelen in de groep van zangers en zangeressen. De feestcommissie hoopt op veel belangstelling op 9 september in de St. Willibrorduskerk in Hengelo.

Parochiebrede startviering 'Deel je kerk'

REGIO/KEIJENBORG - Voor de derde keer op rij houdt de parochie HH. Twaalf Apostelen op de eerste zondag in september een startviering. Dit keer in de Johannes de Doperkerk te Keijenborg in het cluster Quattor. Het thema 'Deel je kerk' is een actueel thema.

De parochie HH. Twaalf Apostelen bestaat uit veertien geloofsgemeenschappen. "Wij moeten de kerk wel delen. Door een tekort aan voorgangers zullen we wel eens bij een buurkerk op bezoek moeten. Samen vieren, samen zingen, elkaar ontmoeten kan verrijkend werken. De startviering brengt ons bij elkaar," legt de coördinator startviering Ineke Peterse uit.
Het Breed Parochieel Team zal voorgaan in de viering en de zang wordt verzorgd door het projectkoor met liederen die ook samen kunnen worden gezongen.

Extra feestelijk zal het worden door het optreden van de schutterij en de vendeliers van St. Jan Keijenborg. Er zijn allerlei activiteiten waaronder ook mogelijkheden voor kinderen en hun ouders om creatief bezig te zijn. "Wij hopen dat er veel ouders met hun kinderen naar de viering komen."

Er worden ook nu weer levensmiddelen ingezameld. Via een kanselmededeling worden parochianen gevraagd produkten mee te brengen. Ze kunnen ingeleverd worden in hun eigen kerk of meegebracht worden naar de viering in Keijenborg. De producten zullen in ontvangst worden genomen door leden van de Parochiële Caritas Instellingen (PCI). Ook zal er een collecte worden gehouden voor de PCI. Deze instelling ondersteunt met de levensmiddelen en indien nodig ook financieel, medemensen die het moeilijk hebben.

"Wij vertrouwen erop dat vele parochianen de weg weten te vinden naar de Johannes de Doperkerk te Keijenborg. Want zondag 2 september: 'Deel je kerk'."

Ronde van de Achterhoek krijgt gedroomde winnaar

Cees Bol komt als eerste over de finish. Foto: Henk van Raaij

GENDRINGEN – De huldiging van de hardlopers is in volle gang. Het mag geen toeval heten dat de nummers een en twee van het voorprogramma Afrikaanse roots hebben. Waar het in Gendringen op deze zonovergoten zondagmiddag 19 augustus 2018 écht om gaat is de wielersport. Het ganzendorp van weleer is de finishplaats van de tweede Ronde van de Achterhoek 'nieuwe stijl'. Vorig jaar uit de as herrezen, nadat het rondje door de regio tot zo'n dertig jaar geleden vaste prik was op de wielerkalender der amateurs die anno 2018 als eliterenners te boek staan.

Door Eric Klop

Het zal zeker wel een uurtje duren, voordat de coureurs voor de eerste keer de op de Ulftseweg getrokken eindstreep passeren. Vervolgens wachten hen nog drie rondjes van acht kilometer die onder meer de zuidoostkant van Ulft schampen. Het peloton rijdt naar verluidt redelijk op schema. Een massale valpartij kort na de start in Groenlo, waarbij de renners volgens de speaker vier, vijf man dik op elkaar lagen, gaf nauwelijks vertraging. Opstaan en voort maar weer; zo zit het leven van een wielrenner in elkaar.
Ondertussen stroomt de finishlocatie langzaam maar zeker vol. Boeren, burgers en buitenlui kunnen voor een verfrissende consumptie terecht bij een tent met Duits pilsenerbier. Ook de geuren vanuit een hamburgerkraam wekken de lust voor de inwendige mens op. Vrijwilligers van het Spierfonds verkopen tweedehands boeken en een fietsenverkoper presenteert zich met zijn handel eveneens. En pontificaal ter hoogte van de eindstreep is het VIP-terrein ingericht. Met ook hier Duits gerstenat en een warm buffet voor straks. Gendringen zet zich neer als finishplaats zoals het betaamt.
Wat dat betreft heeft het dorp dan ook een naam hoog te houden. Meermaals eindigden etappes in de Profronde van Nederland en Olympia's Tour er. Ook kende Gendringen jarenlang zijn eigen Ronde. In een lang verleden zelfs met profs. Een toeschouwer die liever niet met zijn naam in de krant wil, kan zich dat nog goed herinneren. "Jan Janssen, Henk Nijdam, Fedor den Hertog, Tiemen Groen…, ze reden hier allemaal. Dan was er een premiesprint voor een meter worst van Rozendaal. Bij ons thuis namen sommige renners een douche. Mooie tijden waren dat!". Een drietal dames vindt het hoe dan ook nog steeds leuk. Ze zijn vooral van de partij voor de gezelligheid. "En een klein beetje voor het wielrennen", zegt Carmen uit Breedenbroek. "Maar als er een bokswedstrijd was, zouden we hier niet zijn", vult haar moeder Anja aan.
Nieuws uit de koers! Er is een kopgroep met zo'n twee minuten voorsprong op het peloton. De vluchters heten Jordy van Loon, Justin Timmermans en Rick van Breda. Even later, nabij Laag-Keppel, is daar nog 45 seconden van over, zo heeft de omroeper uit de karavaan vernomen. Ook de grote groep lijkt nu begonnen de sokken erin te zetten. Op het VIP-terrein lijkt het intussen op een tuinfeest. De bomen bieden voldoende schaduw voor genoeglijke kout, wel dan niet gezeten rond tafeltjes en onder het genot van een drankje. Op de achtergrond zingt Astrid Nijgh dat ze doet wat ze doet, met d'r zussie kleren is gaan kopen en dat kerels niks dan rottigheid zijn.
De speaker meldt dat de kopgroep nog uit twee man bestaat. Van Loon heeft zich terug laten zakken in het peloton. Voor Michael Willemsen is de pijp nog veel leger. Die heeft hij aan Maarten gegeven. Vlak voor Gendringen houden de twee vluchters nog altijd stand. Uit het peloton heeft zich echter een zevental achtervolgers losgemaakt. Ze zijn genaderd tot op een halve minuut. Even later schalt de omroeper dat de kopgroep nu uit negen renners bestaat. En dat de eerste passgage van de finishlijn aanstaande is. Publiek zoekt een gunstig plekje langs de hekken. De ontknoping zal nu niet meer lang op zich laten wachten! Drie rondjes, oftewel zo'n 25 minuten later brengt een sprint à deux de apotheose. Rick van Breda, vluchter van het eerste uur en na afloop in het zonnetje gezet met de prijs voor de meest strijdlustige renner, neemt het daarin op tegen Cees Bol. De laatste wint de spurt met zestien vingers in de neus.
De organisatoren van de Ronde van de Achterhoek mogen zich met de winnaar gelukkig prijzen. De net 23-jarige Bol is een toptalent en heeft dit seizoen in de rangen der eliterenners definitief zijn naam gevestigd. Gerard van Balveren, voorzitter van het organisatiecomité, beaamt dit desgevraagd. De voormalige wethouder van de gemeente Oude IJsselstreek is sowieso een tevreden mens. Al is het maar omdat hij, zo zegt ie, "één is van de tweehonderd vrijwilligers die ervoor hebben gezorgd dat dit wielersportspektakel succesvol is verlopen." En Van Balveren wil nóg iets kwijt: "We hebben er een evenement van gemaakt dat regionaal wordt gedragen. Gisteren de toertocht met 450 recreanten en vandaag de wedstrijd waarmee de hele Achterhoek zich op de kaart zet. Een weekend waar de regio op recreatief, sportief én toeristisch gebied wel bij vaart. Samen hebben we er iets moois van gemaakt".

Winnaar Cees Bol binnenkort prof
Cees Bol, die afgelopen zondag de Ronde van de Achterhoek op zijn naam schreef, liet al eerder dit wielerseizoen zijn benen spreken. De 23-jarige Zaankanter won een etappe in de Ronde van Bretagne en was de snelste in de Ardense Pijl. Daarnaast reed hij tal van ereplaatsen bij elkaar. Zijn successen bleven niet onopgemerkt in het professionele circuit. Bol tekende onlangs een contract dat hem per 1 januari aanstaande voor twee jaar bindt aan Sunweb, de ploeg van Tom Dumoulin.

Geen kusjes van de rondemiss
Voor winnaar Cees Bol, nummer twee Rick van Breda en Jason van Dalen die als snelste van het peloton de derde plaats voor zich opeiste, bleven zoentjes van een rondemiss achterwege. "Voor de huldiging hebben we wethouder Bert Kuster", wijst organisator Gerard van Balveren. "Die kan dat prima. Zonder kus, maar met een ferme handdruk. En natuurlijk een fraaie bos bloemen."

'Verbinding' is het credo tijdens Oranjefeest Vierakker-Wichmond

Vogelschieten, vogelgooien en andere volksspelen. Foto: Achterhoekfoto.nl/Paul Harmelink

VIERAKKER/WICHMOND – De aankomende 99ste editie van het Oranjefeest in Vierakker-Wichmond moet de opmaat worden naar de honderdste, die volgend jaar groots moet worden gevierd. Zo staat er onder meer op 31 mei en 1 en 2 juni een groots evenement op het programma namelijk een 'Theater in de open lucht'. Een speciale commissie is al tijden bezig om dit stuk voor te bereiden. In diverse akten passeren Wichmondse en Vierakkerse anekdoten en andere hilarische zaken uit het verre en recente verleden de revue. "Maar daarnaast worden er meerdere activiteiten georganiseerd in het jubileumjaar. Welke? Daarover eind dit jaar meer. We gaan ons komend weekeinde eerst op het Oranjefeest storten," zo verklaart voorzitter Freddy Hogendoorn van het Oranjecomité.

Door Jan Hendriksen

Een Oranjefeest dat de Vierakkersen en Wichmonders met elkaar verbindt. Want dat heeft Hogendoorn met het bestuur van de organiserende stichting voor ogen. "Dat is de kracht van het feest en die moeten we ook naar de toekomst blijven koesteren. Met telkens weer nieuwe elementen zodat we een aantrekkelijk feest blijven organiseren. We koesteren de tradities en saamhorigheid rondom het feest. Maar je moet ook durven te vernieuwen. Zo hebben we dit jaar het kermisterrein voor de kinderen ingericht met allerlei uitdagende speelobjecten waarop de kinderen zich volop kunnen uitleven en vermaken. Het is namelijk steeds moeilijker om kermisattracties te contracteren voor een feest als de onze. Daarom hebben we voor deze vorm gekozen", zo verklaart Hogendoorn. Ook wordt door het bestuur nadrukkelijk ingestoken op sfeer. Zo vindt er vrijdagavond een ouderwets gezellige feestavond plaats met medewerking van de lokale bands Kix met zangeres Marise den Bakker uit Baak die bekend is van onder meer de deelname aan 'The Voice Kids'.
Een van de hoogtepunten uit het feestprogramma is de optocht zondag op de slotdag van het Oranjefeest. Maar liefst elf (wagenbouw) groepen hebben zich aangemeld. Freddy Hogendoorn: "Een prachtig aantal waarvoor Wichmonders en Vierakkersen zich intensief inzetten en met de meest creatieve en ludieke creaties op de proppen komen. En daar zijn we als Oranjecomité ontzettend trots op."
Met een oecumenische zomerdienst en een fietsoriëntatierit nam Vierakker-Wichmond afgelopen zondag al een voorschot op het Oranjefeest, dat donderdag 24 augustus om 19.30 uur wordt voortgezet met een seniorenavond in het Ludgerusgebouw. Deze avond zal de Vordense cabaretgroep Hoe?Zo!, bestaand uit de broers Erik en André Knoef, optreden met conferences, sketches, gedichtjes en liedjes. Vrijdag 25 augustus starten om 14.00 uur in de feesttent aan de Lindeselaak in Wichmond de kinderspelen, om 15.30 uur gevolgd door de volksspelen met onder meer dogkar rijden, bierpulschuiven, schieten vrijebaan en hoeksjoelen. Vrijdagavond 25 augustus staat het Oranjefeest in het teken van een 'ouderwetse' gezellig feest met medewerking van de band Kix en Jack Fire, aanvang 20.30 uur. Zaterdag 26 augustus begint om 13.30 uur het vogelschieten voor mannen en vrouwen, het vogelgooien voor vrouwen, het vogelschieten voor jongens en meisjes en de diverse andere volksspelen zoals weer onder meer dogkar rijden, bierpulschuiven en schieten vrijebaan. Om 21.00 uur in de feesttent tijd voor een 'knalfeest' met medewerking van de band Steam. Zondag 27 augustus start om 14.00 uur de optocht met de praalwagens en is de band Millennium vanaf 15.00 uur klaar voor de afsluiting van het Oranjefeest.

Column

22 augustus

Doesburg

Expositie: De IJssel als strijdtoneel.

Te zien tot en met 28-04-2019. Streekmuseum De Roode Tooren in Doesburg.

Doesburg

Tentoonstelling: Marc Chagall

`Edelstenen uit de hemel` bij Lalique museum. Te zien t/m 7 november 2020. VVV Doesburg

Doesburg

Expositie 'Leven'

t/m 2 september 2018 te zien in de Raadskelder, Doesburg.

Vorden

Acht kastelentocht o.l.v. gids.

VVV Winkel Vorden

Vorden

In de sporen van de Baron.

VVV Winkel Vorden

Doesburg

Torenbeklimmingen - Zomervakantie

VVV Doesburg

23 augustus

Doesburg

Stadswandelingen - Zomervakantie

VVV Doesburg

Vierakker

Seniorensoos

Ludgerusgebouw

Doesburg

Orgelconcert Gonny van der Maten

Grote- of Martinikerk

24 augustus

Doesburg

Torenbeklimmingen - Zomervakantie

VVV Doesburg

Wichmond

Kinderspelen 2018

Oranjecomite Vierakker-Wichmond

Doesburg

Stadsrondrit paardentram

VVV Doesburg

Vorden

Zomeravondwandeling op landgoed Kieftskamp

Landgoed De Kieftskamp

25 augustus

Doesburg

Torenbeklimmingen - Zomervakantie

VVV Doesburg

Vorden

Open tuin dagen

Vlogman

Wichmond

Vogelschieten -gooien

Oranjecomite Vierakker-Wichmond

Doesburg

Stadswandelingen - Zomervakantie

VVV Doesburg

Wichmond

Groot Tentfeest met STEAM

Oranjecomite Vierakker-Wichmond

26 augustus

Doesburg

Montmartre Markt Doesburg

Roggestraat

Wichmond

Grote optocht Wichmond

Oranjecomite Vierakker-Wichmond

28 augustus

Doesburg

Stadswandelingen - Zomervakantie

VVV Doesburg

29 augustus

Vorden

Acht kastelentocht o.l.v. gids.

VVV Winkel Vorden

Vorden

In de sporen van de Baron.

VVV Winkel Vorden

Doesburg

Torenbeklimmingen - Zomervakantie

VVV Doesburg

Vorden

Dick van Altena (in herhaling)

Theater Onder de Molen

30 augustus

Doesburg

Stadswandelingen - Zomervakantie

VVV Doesburg

Doesburg

Orgelconcert Kees van Eersel

Grote- of Martinikerk

31 augustus

Doesburg

Torenbeklimmingen - Zomervakantie

VVV Doesburg

Doesburg

Stadsrondrit paardentram

VVV Doesburg

1 september

Doesburg

Torenbeklimmingen - Zomervakantie

VVV Doesburg

Doesburg

Stadswandelingen - Zomervakantie

VVV Doesburg

2 september

Halle

Halse Dag 2018

Halle centrum

Doesburg

Culturele Zondag in Doesburg

Centrum Binnenstad

Doesburg

Torenbeklimming tijdens Culturele Zondag

VVV Doesburg

Doesburg

Film: Médecin de campagne

Het Arsenaal

Spreekuur rijbewijskeuring in Steenderen

STEENDEREN - Senioren, chauffeurs met rijbewijs C/D/E en overige automobilisten die voor verlenging van hun rijbewijs moeten worden gekeurd, kunnen hiervoor op 29 augustus en 3 oktober terecht op het spreekuur in Woon- en Dienstencentrum De Bongerd, De Bongerd 1.

Voor informatie over de kosten en een afspraak kan tijdens kantooruren worden gebeld naar het landelijke afsprakenbureau van Regelzorg Rijbewijskeuringen: 088 23 23 300. Geadviseerd wordt om ten minste vier maanden voor het verlopen van de geldigheid van het rijbewijs een afspraak te maken voor een keuring.
Veel gemeenten verstrekken geen keuringsformulieren (Gezondheidsverklaring) meer en verwijzen naar het CBR. De Gezondheidsverklaring is echter ook verkrijgbaar bij Regelzorg.

Schikken bovengenoemde data niet dan zijn er andere mogelijkheden in de regio. Zelf een datum plannen kan via de site. Geadviseerd wordt om ten minste vier maanden voor het verlopen van de geldigheid van het rijbewijs een afspraak te maken voor een keuring.


www.regelzorg.nl

Lieke (10) haalt met armbandjes geld op voor kankeronderzoek

Lieke Jonkman duikt ook het water in op 9 september. Foto: PR

DOETINCHEM - Lieke Jonkman heeft een duidelijk doel voor ogen; geld inzamelen voor mensen met kanker. Dat haar vader vorig jaar ook ziek werd, is nog een extra stimulans. Op 9 september springt ze de Oude IJssel in om tijdens Swim to Fight Cancer zoveel mogelijk donaties bij elkaar te zwemmen.

Haar motivatie is helder: "Ik wil geld inzamelen voor mensen met kanker want kanker is een hele erge ziekte. Nu bijna een jaar geleden heeft mijn vader ook kanker gehad. Dat raakte me heel erg. Ik wilde papa niet kwijt. En ik wil ook voorkomen dat andere kinderen hun vader of moeder kwijtraken of zelf met de ziekte te maken krijgen."

Vader Rick is zichtbaar ontroerd door de uitspraken van zijn dochter. "Dat je op deze leeftijd daar al zo mee om kan gaan vind ik superknap en mooi om te zien", vertelt hij trots. Om hier direct aan toe te voegen: "De focus ligt nu wel op mijn dochter, maar kanker beleef je met het hele gezin. In de basis wil je natuurlijk dat het je helemaal niet overkomt. Maar áls het je overkomt, en het gezin is hecht en kan dit dragen, dan is het toch wel mooi om dat te ervaren."
Rick is inmiddels door de behandelingen heen. Het moment dat hij eindelijk naar huis mocht, weet Lieke nog al te goed. "Toen dat goede nieuws kwam, ben ik met mijn hoverboard door de gangen van het ziekenhuis gecrosst. Dat was wel op een zondag, toen was het wat rustiger", glimlacht ze.

Maarten van der Weijden
Al tijden maakt ze ontzettend leuke 'survival'-armbandjes van paracord, die ze verkoopt voor het goede doel. Trots vertelt ze dat ook Maarten van der Weijden, ambassadeur van Fight Cancer, een armbandje van haar kocht toen hij in Doetinchem een lezing gaf voor de sponsoren van voetbalvereniging DZC'68.
Alleen al bij DZC verkocht ze voor maar liefst 544 euro. Na een spreekbeurt kreeg ze ook haar klas zover geld in te zamelen. "Dat deden we via heitje voor een karweitje bij bewoners van het Waterrijk." Er werden nagels gelakt, rollators en scootmobielen gepoetst en uiteraard armbandjes verkocht. Ook dat leverde een leuk bedrag op.
Met de sponsoring zit het dus wel goed. Of ze nog wel tijd heeft om te zwemmen? "Ja! Ik heb op vakantie veel geoefend en ik ga zaterdag in Braamt zwemmen. Ik heb ook al in de Oude IJssel gezwommen. Ik denk dat het wel goed gaat op 9 september. Ik hoop wel dat het water niet te koud is. Maar ik heb een wetsuit."

"Mijn doel? Dat heel veel mensen in de toekomst genezen van kanker met het geld dat we ophalen. Dus we moeten gewoon heel veel geld inzamelen!"

Schrijf je in voor Swim to Fight Cancer 0314
Op 9 september gaat de 2e editie van Swim to Fight Cancer in Doetinchem van start. Samen met vele enthousiaste en sportieve deelnemers is het plan zoveel mogelijk donaties bij elkaar te zwemmen om kanker te bestrijden. Meedoen kan als individuele deelnemer of als businessteam. Volwassenen hebben de keuze tussen een traject van 1 of 2 km. Er is ook een KidsSwim van 500 meter.
Wil je ook helpen en je steentje bijdragen aan onderzoek en preventie? Vanuit de liefde voor het leven een vuist maken tegen kanker? Schrijf je dan nu in voor Swim 2018!


https://doetinchem.swimtofightcancer.nl/doemee

Presentatie van de nieuwe cd van Jan Wilm Tolkamp

Jan Wilm Tolkamp. Foto: PR

Presentatie van de nieuwe cd van Jan Wilm Tolkamp

ZELHEM - Zondag 26 augustus staat bij Radio Ideaal de presentatie van de nieuwe cd van Jan Wilm Tolkamp centraal, bekend als gitarist van de band Normaal.

Jan Wilm heeft met deze cd zijn gevoelens neergelegd in tekst en muziek. Deze kreeg hij kreeg tijdens de theatertoer die hij samen met Arjan Erkel deed. Het bestrijkt de periode van 2002 tot 2004, toen Arjan gegijzeld was in Dagestan. Jan Wilm ondersteunde de verhalen op gitaar en mondharmonica en heeft van die verhalen nu de cd 'Memento Mori' (latijn voor 'bedenk dat je sterfelijk bent') opgenomen. In het programma worden drie nummers van de cd gedraaid.
Op deze laatste zondag van de maand wordt ook weer de prijsvraag gehouden met deze keer als prijs vier vrijkaarten voor het 'Platgespöld Festival' in Ulft op zondag 9 september.
Wekelijks wordt in het programma ruim aandacht besteed aan muziek uit de regio's en verhalen uit onze omgeving. Het programma wordt elke zondagmorgen tussen 11.00 en 12.00 uur uitgezonden via de frequenties van Radio Ideaal.

Stichting Noaberhulp Zutphen en omstreken zoekt vrijwilligers

ZUTPHEN/REGIO - "Gemakkelijk is het niet, maar het geeft veel voldoening." Dat is de mening van de ruim twintig vrouwen en mannen die als vrijwilliger werkzaam zijn bij Stichting Noaberhulp Zutphen en omstreken. Deze vrijwilligers verlenen in de gemeenten Zutphen, Lochem, Bronckhorst (Vorden en Steenderen) en Brummen (centrum) kosteloos aanvullende hulp aan mensen die ongeneeslijk ziek zijn en ervoor gekozen hebben om thuis, in hun eigen omgeving te sterven. Noaberhulp is op zoek naar vrijwilligers.

Als het in die laatste levensfase voor de mantelzorgers (te) zwaar wordt, kunnen de goed opgeleide vrijwilligers van Noaberhulp een helpende hand bieden. Dat doen ze vooral door overdag of 's nachts bij de zieke te waken, zodat de mantelzorgers even op adem kunnen komen.
Half september start de basisopleiding voor nieuwe vrijwilligers. De opleiding bestaat uit acht avonden en wordt gehouden in Doetinchem. Wie wil weten of dit vrijwilligerswerk iets voor hem of haar is kan voor informatie terecht op de website van Noaberhulp Zutphen e.o. en telefonisch of per mail bij coördinator Joke Sieverink.
Bovendien zijn er binnenkort inloopochtenden waar mondeling inlichtingen worden gegeven. In Zutphen is dat op donderdag 30 augustus van 10.00 tot 12.00 uur op het adres Oude Bornhof 47a en in Lochem op woensdag 29 augustus van 10.00 tot 12.00 uur bij de vrijwilligerscentrale op Markt 2.

Nieuwe cd van Jan Wilm Tolkamp

ZELHEM - Zondag 26 augustus staat bij Radio Ideaal de presentatie van de nieuwe cd van Jan Wilm Tolkamp centraal, bekend als gitarist van de band Normaal. Jan Wilm heeft met deze cd zijn gevoelens neergelegd in tekst en muziek. Deze kreeg hij kreeg tijdens de theatertoer die hij samen met Arjan Erkel deed. Het bestrijkt de periode van 2002 tot 2004, toen Arjan gegijzeld was in Dagestan. Jan Wilm ondersteunde de verhalen op gitaar en mondharmonica en heeft van die verhalen nu de cd 'Memento Mori' (latijn voor 'bedenk dat je sterfelijk bent') opgenomen. In het programma worden drie nummers van de cd gedraaid. Ook is er de prijsvraag met deze keer als prijs vier vrijkaarten voor het 'Platgespöld Festival' in Ulft op zondag 9 september. Het programma wordt elke zondagmorgen tussen 11.00 en 12.00 uur uitgezonden via de frequenties van Radio Ideaal.

Column

Zonnepanelen

Natuurlijk, ik ben solidair met mijn landgenoten in het noorden des lands. Al vind ik een term als 'de ramp van Groningen' wel wat overdreven, als ik denk aan een echte aardbevingsramp zoals bijvoorbeeld het Indonesische eiland Lombok die onlangs beleefde. Honderden doden, da's toch even iets anders dan scheuren in muren en kerken die verzakken. Maar goed, ik snap dat we daar langzamerhand eens moeten stoppen met het winnen van aardgas. Niet alleen daar trouwens. Uiteindelijk moet er een alternatief komen voor alle fossiele brandstoffen, in de hele wereld. We moeten nou toch echt eens iets anders bedenken dan dat gas en die olie waarmee we onze eigen wereld naar de kl…. helpen.

Alleen….. Moet het nou echt met zo'n sneltreinvaart? Dat vraag ik me wel eens af. Vooral als het gaat om die zogenaamde transitie in ons eigen land. In Den Haag is de ene politicus nog ambitieuzer dan de ander. Het kan natuurlijk nooit, maar als je hen hoort, dan wordt de gaskraan zelfs met terugwerkende kracht dichtgedraaid. Intussen heb ik nog geen enkel idee hoe ik straks mijn huis warm krijg en vooral niet: wie er financieel opdraait voor wat die energietransitie ons gaat kosten. Niet de aandeelhouders van Shell, neem ik aan.

Sommige van onze plaatselijke politici zijn langzamerhand al even ambitieus als de dames en heren in Den Haag. En ook bij hun ambities plaats ik wel eens vraagtekens. Zo las ik, dat de gemeente Montferland soepeler wil omspringen met het plaatsen van zonnepanelen in het buitengebied. De gemeente wil in 2030 energieneutraal zijn en dat schijnt niet te lukken als zonnepanelen alleen maar op daken mogen worden geplaatst. Ook buiten het bouwblok moet dat kunnen, zegt wethouder Gerritsen. Maar wil dat nu zeggen, dat je straks her en der op je erf (of nog erger: in het weiland naast je huis) zonnepanelen mag neerzetten? Ik mag er niet aan denken. Ik kom met enige regelmaat in onze buurregio Salland en als ik in de buurt van het dorpje Heeten kom erger ik me altijd bont en blauw aan een enorme stellage met zonnepanelen, die daar het landschap staat te ontsieren.

Ik ben over het algemeen niet zo van de regeltjes en eigenlijk vind ik dat er in ons land al veel te veel door de overheid is geregeld. Maar laten we toch in hemelsnaam een beetje voorzichtig zijn als het gaat om die energietransitie. Misschien kunnen we beter nog iets langer doorgaan met gas winnen in Groningen (wel op een voor de mensen daar veilige manier natuurlijk, dus wel iets minder), dan dat we ons hele land dichtmetselen met zonnepanelen.

In de nacht nadat ik in Montferland Nieuws het stukje had gelezen over die versoepeling van de regels droomde ik over zonnepanelen. Nou ja, het was niet zomaar een droom, het was een regelrechte nachtmerrie. Ik stond bij Huis Bergh aan de gracht. Aan de overkant van het water rees dat enorme kasteel op. Met zijn imposante muren en die tientallen, misschien wel honderden vierkante meters dak. En ik was aan het tellen. Hoeveel zonnepanelen zouden er passen op de daken en muren van dit kasteel?

Het resultaat van die telling kan ik u niet melden. Voor ik er uit was schrok ik wakker. Gelukkig maar!

Column

Nöthaezen

Na deze extreem warme zomer zouden we wel eens een strenge winter kunnen krijgen. Het is me namelijk opgevallen, dat er nu al ontzettend veel eikels aan de bomen zitten. (En er al afvallen ook).

In de Achterhoek weten we: As der völle nötte, kastanjes en eikels bint, dan kriej een strenge winter. Nou, eikels zijn er dus volop. Wat die kastanjes en noten betreft moeten we nog maar even afwachten.

Met het woord nötte kunnen trouwens zowel walnoten als hazelnoten worden bedoeld. Ofwel walnötte en hazelnötte. Maar een walnoot wordt ook vaak gewoon nöt (meervoud: nötte) genoemd. En ook wel wannöt(te). Een hazelnoot heet in Gelselaar een lammersnötte (of lammasnötte) en rond Varsseveld een nöthaeze. Een hazelaar, de boom dus waaraan ze groeien, is dan uiteraard een nöthaezenstroek.

Van die laatste kun je trouwens (en vroeger wist iedere boer dat) heel goed stelen voor je gereedschap maken. Of een wandelstok. Het topje (töpke) van een hazelaar kon goed dienst doen als hengel. Omdat het zo buigzaam was. Zeker als je het een nacht in het water had laten liggen. Ofwel: aj de haze had leern töpken.

Een walnotenboom had weer een heel ander nut. Die beschermde je. Als zo'n boom voor je huis stond sloeg de bliksem niet in. Maar om te voorkomen dat een walnotenboom te snel groeit (en minder noten geeft) moet je er af en toe flink met een stok doorheen slaan. 'n Nöttenboom en een ondeugend wief mo'j ranselen', wist men vroeger in de Achterhoek.

Bijna-doodervaring leerde Eric Heutinck wat echt belangrijk is

'Wees trots op jezelf, met al je beperkingen en mogelijkheden'

Door Annekée Cuppers

ZIEUWENT - Een ernstig ongeluk in zijn jeugd kostte de Zieuwentse Eric Heutinck bijna zijn leven, maar leerde hem ook te leven volgens zijn eigen script. "Als in dit theater voor de laatste keer het doek valt, wil ik kunnen zeggen: Ik heb mien best edaon." Een kennismaking met deze eigenzinnige singer-songwriter.

Samen met Marcel Schepers vormt hij het succesvolle duo TweeFM, dat in het najaar van 2017 het album 'Lief zijn' uitbracht en talloze malen optrad bij festivals en in theaters in de regio. Eric repeteert wekelijks met zijn band Waroww en schrijft daarnaast aan de lopende band nieuwe teksten. Sandra Vanreys, zijn zanglerares die hem begeleidt bij het schrijven van een aantal nummers, nam met Eric zelfs een heuse videoclip op van het nummer 'Het donker van de nacht'. Geen optreden is deze Achterhoekse 'troubadour' teveel. Wat drijft hem om steeds weer het podium te zoeken? "Het is niet zozeer dat ik graag op de voorgrond wil staan. Ik wil graag zingen en iets losmaken bij het publiek. Dat ik op het podium sta, is daar een gevolg van."

Elkaar blindelings aanvoelen
Muziek maken ging Eric niet altijd zo succesvol af. "In het verleden liep het niet steeds allemaal even lekker met andere muzikanten en kreeg ik weleens het advies er maar mee te stoppen. Ik ben ook niet altijd de makkelijkste om mee te werken. Door een ongeluk heb ik hersenletsel opgelopen en dat maakt bijvoorbeeld teksten onthouden weleens moeilijk. Maar ik ben iedere keer eigenwijs doorgegaan, ik wilde muziek maken en het publiek vermaken en ook raken met mijn liedjes. Nu heb ik mensen om mij heen die mij wat beter begrijpen. Ik zeg altijd, de muziek draagt de zang en niet andersom en als dat klopt, dan klopt alles. In een band moet je elkaar blindelings aanvoelen. Dat geldt ook voor de samenwerking met Marcel. Voor TweeFM schrijven we vaak samen de songteksten en door alle optredens zijn we geregeld met zijn tweeën op pad. Hierdoor hebben we elkaar steeds beter leren kennen en is onze muzikale samenwerking uitgegroeid tot een hechte vriendschap."

Zweven tussen leven en dood
Op zijn negentiende kreeg Eric een ongeluk met de brommer. Hij raakte in een bocht van de weg, vouwde zijn brommer om een boom en kwam, doordrenkt met benzine, voorover met zijn gezicht in de sloot terecht. "Het is een wonder dat ik dat overleefd heb. Acht dagen lang heb ik in coma gelegen en zweefde ik tussen leven en dood. Ik ben er doorheen gekomen maar heb er wel wat aan over gehouden. Ik heb een soort van 'knik' in mijn kortetermijngeheugen, alles komt via een omweg in mijn directe bewustzijn. Jarenlang ben ik bezig geweest om mijn handicap te overwinnen, maar op een gegeven moment was ik er klaar mee en heb ik geaccepteerd dat het nu eenmaal zo is. Dan heb ik maar een multomap nodig om mijn liedjes te zingen omdat ik, zelfs na honderd keer, de tekst niet kan onthouden. Dat is dan maar zo. Maar niet iedereen begrijpt dat. Met Waroww bijvoorbeeld, zijn we weleens een optreden misgelopen, omdat ik per se mijn map mee het podium op wilde. Dat zag de organisatie niet zitten. Jammer, want er zijn zoveel muzikanten die een iPadje of iets bij zich hebben om hun tekst vanaf te lezen. Ik zie dat probleem niet zo."

Geraakt door andermans emoties
Eric schrijft en zingt in het dialect. Een aantal van zijn teksten gaan over de dood die onlosmakelijk met het leven verbonden is. "In mijn liedjes over anderen kan ik ook mijn eigen emoties kwijt. Het nummer 'Het leaven wordt 'enommen' gaat bijvoorbeeld over een kennis. Zij verongelukte vlak na het behalen van haar rijbewijs. Dat raakte mij enorm en daardoor kwamen ook de emoties van het ongeluk in mijn eigen jeugd en van leeftijdsgenoten uit mijn jeugd die verongelukt zijn weer naar boven. Zo verwerk je in een liedje over een ander soms ook je eigen emoties. Met 'Het leaven wordt 'enommen' schreef ik in feite een tekst die ik vijfendertig jaar geleden ook al had kunnen schrijven, zo dichtbij komt het dan."
Bang voor de dood is Eric niet, zijn bijna-doodervaring heeft hem gevoeliger gemaakt voor de verbinding met anderen. "Soms ontmoet je iemand met wie je een soort van mystieke verbinding ervaart. Je kent zo iemand eigenlijk niet en toch ben je in staat diens emoties naar een tekst en akkoorden te vertalen. Dat je mensen dan echt kunt raken, dat is een hele bijzondere ervaring."

Vier het leven
Met zijn liedjes wil Eric de mensen een spiegel voorhouden, laten zien wat echt belangrijk is in het leven. "Mensen staan soms zo snel met hun oordeel klaar, terwijl ze de achtergrond niet weten. Daar moet je ontzettend mee oppassen want iedereen heeft zo zijn eigen verhaal. Laat je daarom niet leiden door het script van een ander maar wees trots op jezelf, met al je mogelijkheden en beperkingen. Je weet nooit wanneer het doek valt. Ondanks narigheid en onzekerheden is het leven een feestje dat het vieren dubbel en dwars waard is."

Facebook: Eric Heutinck, TweeMF

Youtube: Het donker van de nacht

Streektaalfestival Plat Gespöld in DRU Cultuurfabriek

Ferdi Jolij. Foto: PR

ACHTERHOEK - De vijfde editie van het streektaalfestival Plat Gespöld vindt plaats op zondag 9 september in de DRU Cultuurfabriek in Ulft. Het festival geeft streektaalmuzikanten een podium om in gemoedelijke sfeer muziek te maken.

Hoofdacts zijn de onlangs nog in brons vereeuwigde Ferdi Jolij en de befaamde Ulftse Nachtegalen onder leiding van Ben Simmes. De Nachtegalen zingen nummers van bekende streektaalmuzikanten. Ook jong talent komt aan bod samen met gitarist/zanger en schrijver Stef Woestenenk. Olaf Putker uit Zutphen komt met band om twee nummers te spelen die door Stef Woestenenk voor hem vertaald zijn.

Uitreiking De Gelderse Kleinroze
De genomineerden voor De Gelderse Kleiroze (DGK), de prijs voor het meest heavige streektaallied van afgelopen jaar, krijgen een kwartier de kans om op het podium het beste van henzelf te laten zien en horen. Genomineerd voor De Gelderse Kleiroze zijn Bonne Route met Vri-jheid, Hein Migchelbrink met Ik gao toch maor deur en Henry Welling met Lang van huus. Bezoekers krijgen dit jaar de kans om te stemmen op hun favoriet. Na het optreden van de drie genomineerden worden de publieksstemmen opgeteld bij de stemmen van de vakjury. Dat levert één winnaar op die een sculptuur overhandigd krijgt die is vervaardigd door cliënten van Elver Zorg uit Doetinchem. Het streektaalfestival Plat Gespöld wordt georganiseerd door de DRU Cultuurfabriek en Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers en wordt mede mogelijk gemaakt door het Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek.

Kaarten zijn voor tien euro verkrijgbaar aan de receptie van de DRU Cultuurfabriek (Hutteweg 24, Ulft) of via telefoonnummer 0315 – 714358. Tevens zijn ze te bestellen via de website


www.drucultuurfabriek.nl

Achterhoek: verdere afname WW-uitkeringen

ACHTERHOEK - Het aantal WW-uitkeringen in de Achterhoek is in de voorbije maand verder afgenomen. Eind juli stond de teller op 4.232 WW-uitkeringen. Ten opzichte van juni waren dat 155 uitkeringen minder en dat was een daling van 3,5%. Landelijk was de daling 3%. Vergeleken met een jaar geleden zijn er nu 28% minder WW-uitkeringen in deze regio, dat scheelt meer dan 1.600 uitkeringen.

Door die afname van het aantal uitkeringen zakte het WW-percentage, dat is het aantal WW-uitkeringen als percentage van de beroepsbevolking, voor de Achterhoek naar 2,7% procent. Landelijk is het WW-percentage 3,1%.
Ten opzichte van juni daalde het aantal WW-uitkeringen in juli in vrijwel alle sectoren in de Achterhoek. In veel gevallen ging het daarbij om relatief kleine aantallen. Een groot deel van de totale daling zat in de industrie en bij uitzendbedrijven, samen met bouw en zorg & welzijn.

25 jaar Bredevoort Boekenstad in beeld

BREDEVOORT - Eind augustus bestaat Bredevoort Boekenstad 25 jaar. Dat wordt uitgebreid gevierd in het stadje met tal van activiteiten. Eén van die activiteiten is een foto-expositie van 25 jaar Boekenstad in de bovenzaal van de Koppelkerk van 25 augustus tot en met 7 oktober. Een terugblik op 25 jaar boeken in Bredevoort. In 1993 werd Bredevoort – naar het voorbeeld van het Engelse Haye-on-Wye – omgedoopt tot nationale Boekenstad. Het groeide uit tot een groot succes, met op het hoogtepunt bijna dertig antiquariaten in het stadje. Door de jaren heen hebben velen de Boekenstad vastgelegd in beeld. De foto-expositie 25 jaar Boekenstad wordt in het kader van het INTERREG V A-programma Deutschland-Nederland medegefinancierd door het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en door Stadt Bocholt. De expositie is 25 augustus tot en met 7 oktober te bekijken in de Koppelkerk, Koppelstraat 35, Bredevoort. De Koppelkerk is open van vrijdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur, de entree is gratis.

25 jaar Boekenstad in beeld

Boekhandelaar Loeki Pruim, te midden van haar boeken. Foto: Sebastian Hopp

BREDEVOORT - Eind augustus bestaat Bredevoort Boekenstad 25 jaar. Dat wordt uitgebreid gevierd in het stadje met tal van activiteiten. Eén van die activiteiten is een foto-expositie van 25 jaar Boekenstad in de bovenzaal van de Koppelkerk van 25 augustus tot en met 7 oktober. Een terugblik op 25 jaar boeken in Bredevoort.

In 1993 werd Bredevoort – naar het voorbeeld van het Engelse Haye-on-Wye – omgedoopt tot nationale Boekenstad. Het groeide uit tot een groot succes, met op het hoogtepunt bijna dertig antiquariaten in het stadje. Door de jaren heen hebben velen de Boekenstad vastgelegd in beeld. In deze expositie worden portretten van de Boekenstad getoond van fotografen Sebastian Hopp (D), Ulrike Romeis (D) en Theo Kock (NL) en verschillende foto's uit particuliere verzamelingen. Lisa Kannenbrock (D) portretteerde de boekhandelaren die momenteel nog actief zijn in de Boekenstad.

De foto-expositie 25 jaar Boekenstad wordt in het kader van het INTERREG V A-programma Deutschland-Nederland medegefinancierd door het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en door Stadt Bocholt. Het hele jubileumprogramma is te vinden op de website.

De expositie is 25 augustus tot en met 7 oktober te bekijken in de Koppelkerk, Koppelstraat 35, Bredevoort. De Koppelkerk is open van vrijdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur, de entree is gratis.


www.25jaarboekenstad.nl.

Bij ideële kringloopwinkel "De Werf", Enkweg 11 in Vorden kunt u elke ochtend (behalve zondags en 's-maandags) van 09.00 tot 12.00 uur en dinsdag, donderdag- en vrijdagmiddag van 13.30 tot 17.00 terecht voor een groot assortiment meubels, kleding, witgoed, elektronica, huishoudelijke artikelen, boeken enz. Inbrengen van goed verkoopbare artikelen kan tijdens openingstijden of d.m.v. een telefonische afspraak (06-44629049) of email: vcdewerf@gmail.com. Tevens kunt u via ons telefoonnummer een afspraak maken voor het ophalen van spullen. Meer info: www.veilingcommissie.nl

T.k. nw. tapijttegels meer dan 100 verschillende kleuren/motieven vanaf 0.90 p/tegel=3.60 per m2. 0545-472574 of 06-12300129.

Oud ijzer en metalen. Koninklijke Harmonie Concordia komt ze graag bij u ophalen. Tel. 0575 – 463050 of 0575 – 462461, ten bate van nieuwe instrumenten.

Heeft U last van wespen? Bel Don Veenhuis.Tel. 06-10499025

Wespenbestrijding Martin Spiegelenberg Tel. 06 - 5432 3046

Hiva Zelhem de meest veelzijdige kringloop in de regio! industriepark 5A, Zelhem.06-53154507 wo t/m vr 12-17 uur, za 10-15 uur.

Wil jij leren drummen? Meld je snel aan voor het nieuwe seizoen of neem gratis en vrijblijvend een proefles. Kijk op www.marcelbroekman.com /drumlessen voor meer informatie of bel 06-23488359.

Te Koop: Eetbare pompoenen en kalebassen. Varsselseweg 20 Hengelo (Gld)