Montferland Nieuws

12 september 2018

Montferland Nieuws 12 september 2018


Swim to Fight Cancer in Braamt levert 130 mille op

Burgemeester Mark Boumans opende het evenement, samen met kartrekker Margot Verhagen. Foto: StadDoetinchem.nl

BRAAMT/DOETINCHEM - Het zwemfestijn ten behoeve van onderzoek naar kanker, Swim to Fight Cancer is zondagmiddag niet zoals aanvankelijk de bedoeling was in hartje Doetinchem in de Oude IJssel maar een paar kilometer verderop in recreatieplas Stroombroek in Braamt.

Door Henk Klein Holte

De jeugd beet het spits af; 500 mater zwemmen in Stroombroek voor onderzoek naar kanker. Foto: Stad Doetinchem.nl
Het blauw van de campagne was alom aanwezig. Foto: StadDoetinchem.nl
Het zwemfestijn is begonnen. Foto: StadDoetinchem.nl
De voetbalsters van Foreholte verzorgden spontaan de warming-uo voor de jonge deelnemers. Foto: StadDoetinchem.nl
Na 500 meter komen de eersten uit het water; Later op de middag doken de volwassen deelnemers erin voor een afstand van twee kilometer. Foto: StadDoetinchem.nl

Niet dat die locatie minder is, integendeel. Een sfeervolle plek ingericht met, een podium, diverse stands en terrassen. Het is een drukte van belang en de blauwe kleur van de Swim to Fight-campagne is alom aanwezig. Net als de positieve vibes om er als deelnemers en publiek een mooi spektakel van te maken met een prachtig geldbedrag voor kankeronderzoek als resultaat.
Een damesvoetbalploeg van Foreholte is in de Achterhoek op trainingskamp en biedt spontaan aan met de jeugdige deelnemers een warming-up te doen voor de zwemprestatie. 500 meter zwemmen zij even later in de plas waarvan de watertemperatuur rond de 20 graden ligt. Voordat de jeugd aan de pittige zwemtocht begon horen zij eerst het indrukwekkende verhaal van de twintigjarige Lisanne Spaander, die de deelnemers voorhoudt waarvoor die zo gaan zwemmen. De Harderwijkse onderging 287 behandelingen om de ziekte eronder te krijgen. In juni hoorde zij dat ze eindelijk 'schoon' is. In haar song Vechtersbaas bezingt zij op indrukwekkende wijze de keiharde strijd die zij daarvoor heeft moeten leveren. "Het is fantastisch dat jullie je zo inzetten en geld genereren voor onderzoek. Het geeft mij, en met mij vele andere patiënten, hoop." Aan het eind van de middag wordt duidelijk dat het evenement 130.000 euro oplevert voor het goede doel. Direct na de Swim wordt bekendgemaakt dat de teller op 128.739 euro staat. "Dat is waanzinnig!", zegt Verhagen. "Supertrots zijn we, dat we dat met z'n allen hebben bereikt. En het is nog niet alles, want er komt nog wel wat bij vanuit bijvoorbeeld de merchandise. Het rekeningnummer op staat nog tot eind september open, dus mensen kunnen nog doneren. Ik weet zeker dat we de 130.000 euro gaan aantikken." De organisatie met vele vrijwilligers besluit de dag op de IJsselkade in Doetinchem. Daar ziet het ook 'blauw' van de Swim to Fight Cancer-mensen. "Dit is een grote dag van saamhorigheid en verbondenheid", jubelt de zojuist arriverende Verhagen. "Wat ik nu zeg klinkt misschien wat zweverig, maar ik zeg het toch: Als je de energie van al die mensen die vandaag bij elkaar waren voor dat ene doel, in één potje zou kunnen stoppen, zou de wereld er heel anders uitzien."

Vijftig extra zitplaatsen concert Barghse Jonges

Het Grensconcert van de Barghse Jonges krijgt een vervolg op het terrein naast de Candy Castle. Foto: Atsuyuki Shimada

's-HEERENBERG - Vanwege de grote vraag naar zitplaatsen voor het concert van de Barghse Jonges en Bläck Fööss op 29 september
wordt een aanvullende tribune met 50 zitplaatsen gebouwd. De kaarten voor deze extra zitplaatsen zijn vanaf woensdag 12 september exclusief te koop bij Kachelhöltjes Partypret en Primera in 's-Heerenberg.

Staanplaatsen zijn nog beschikbaar bij alle verkooppunten en op www.eventim.nl. Telefonisch reserveren is niet mogelijk.
Meer info over het concert en tickets op www.concertegenkanker.nl.

Mike Keuben nadert top

's-HEERENBERG – Zijspancrosser Mike Keuben heeft de spanning in de strijd om de Europese titel van de internationale Motorbond voor amateurs helemaal teruggebracht. Samen met bakkenist Lars de Laat won hij in het Belgische Kersbeek alle drie manches en verkleinde hij de achterstand op de koplopers Frank Mulder en Henry van de Wiel van 48 naar 26 punten. "Alles is dus nog mogelijk met nog twee wedstrijden te gaan", glunderde Mike Keuben na afloop. Over anderhalve week rijden Keuben en De Laat in Zwitserland. Op 30 september is de laatste wedstrijd van het seizoen in Nederland.

50 extra zitplaatsen

's-HEERENBERG - Vanwege de grote vraag naar zitplaatsen voor het concert van de Barghse Jonges en Bläck Fööss op 29 september wordt een aanvullende tribune met 50 zitplaatsen gebouwd. De kaarten voor deze extra zitplaatsen zijn vanaf woensdag 12 september exclusief te koop bij Kachelhöltjes Partypret en Primera in 's-Heerenberg. Staanplaatsen zijn nog beschikbaar bij alle verkooppunten en op www.eventim.nl. www.concertegenkanker.nl

'Zonneboom'

Zonneboom Violen-Meijer 3.40 meter hoog. Foto: Pauline Redlich

Gerrit Meijer uit Kilder klom voor de foto nog één keer op de ladder, onder het toeziend oog van zijn vrouw Marietje, om trots als een pauw de hoogte van 3.40 meter van zijn 'zonneboom' aan te wijzen.

Expositie in Stadsmuseum Bergh

Annie Seegers-Engelbarts (r) met haar zoon en schoondochter. Foto: Stadsmuseum Bergh

's-HEERENBERG - In het kader van open monumentendag is op zondag 9 september in het Stadsmuseum Bergh een nieuwe expositie van start gegaan. Sinds vorig jaar juli is het museum gevestigd in het Joannes Van Esserenhuis, één van de prachtige monumenten die 's-Heerenberg rijk is.

Hier waren in vroegere tijden de kleuterschool, huishoudschool, KJC, KJV, gidsen en verkenners gehuisvest. Het museum heeft over deze tijd mooie voorwerpen verzameld en oude foto's uitvergroot en tentoongesteld. Naast de foto's liggen lijsten, waarop de namen staan van de oud-leerlingen. Het museum probeert deze lijsten compleet te maken en alle namen te achterhalen. De opening werd verricht door Annie Seegers Engelbarts, die zelf veel voorwerpen, verhalen en foto's heeft ingebracht, waaronder een prachtige jurk, die zij zelf nog gedragen heeft als leidster van de gidsen.

De opbrengsten van de concerten zijn voor Bergh in het Zadel. Foto: PR Foto: Picasa

Er staat een oude schoolbank waar bezoekers plaats kunnen nemen en mag proberen met kroontjespen en inkt te schrijven, zoals vroeger werd geleerd. In een schoolschrift zijn de verhalen van oud-leerlingen, gidsen en verkenners over deze oude tijden opgetekend; zo kan men zelf ook herinneringen ophalen.

Tijdens de opening was heel toevallig heer Van Uhm uit Bemmel met zijn familie aanwezig. Het Joannes van Esserenhuis was het geboortehuis van zijn moeder 'Bernadientje'. Haar ouders waren de laatste bewoners alvorens het huis in 1919 aan de r.K.-parochie werd verkocht. De expositie is nog tot eind oktober 2018 te bezoeken in het Stadsmuseum Bergh, Marktstraat 3 in 's-Heerenberg."

Agnes Verschuur organiseert twee concerten voor Bergh in het Zadel

's-HEERENBERG – In oktober en november organiseert Agnes Verschuur weer twee concerten ten bate van Bergh in het Zadel voor de kankerbestrijding. Donderdag 11 oktober komen The Quiggs weer naar Grandcafé De Snor en op woensdag 28 november komt de band Other Roads.

The Quiggs. een Schots/Deens echtpaar, toert momenteel door Nederland, Duitsland en Denemarken en deelt een grote passie voor de traditie van folksongs. Stephen is al heel lang werkzaam in de Schotse folk-wereld, en heeft onder andere deel uitgemaakt van de legendarische band The McCalmans, die in 2010 nog een concert gaf in kasteel Huis Bergh.
Pernille, van oorsprong een Deense, zingt al vanaf dat ze een klein meisje was, en deed zangervaring op in de folkscene in Dublin. Ze componeert ook zelf en er zullen tijdens het concert ongetwijfeld nummers van haar te beluisteren zijn. Hun fijne close-harmony, maar ook de solo gezongen nummers zijn vrij van enige show: puur is bij The Quiggs het sleutelwoord. De songs worden - vaak door Stephen - met zijn karakteristieke droge humor aan elkaar gepraat, alhoewel Pernille zich zeker niet onbetuigd zal laten.
Kortom: mooie Schotse en Ierse traditionals, afgewisseld met eigen werk, maken van een avond met The Quiggs altijd weer iets bijzonders.

Ook de Britse band Other Roads komt weer naar 's-Heerenberg. Zij zijn gewoon niet meer weg te denken uit een concertserie voor Bergh in het Zadel.
Dit stel rasmuzikanten speelt veel zelf gecomponeerd werk, maar ook nummers uit hun tijd met de helaas veel te vroeg overleden John Wright. Leadsinger/frontman Pete Abbott en Dave Walmisley zijn de componisten van het trio, terwijl de Schot Gregor Borland tekent voor de muzikale arrangementen.
De heren bespelen diverse gitaren, fiddle en bouzouki. Er bestaat een geweldige chemie tussen de heren, die zich uit in het met veel plezier spelen en de fijne interactie met het publiek. Voor de steeds groter wordende schare fans is dit niets nieuws, maar mocht men de mannen van Other Roads nog nooit hebben gehoord, kom dan voorál eens luisteren.

Voor beide concerten geldt dat ze worden gehouden bij Grandcafé De Snor, Molenstraat 2 in 's-Heerenberg, vanaf 20.00 uur. Kaarten kosten 15 euro en zijn te reserveren bij Agnes Verschuur, tel. 06-20773469 of via akkie.v@hotmail.com. Na aftrek van de kosten gaat de opbrengst van beide concerten naar Bergh in het Zadel voor de kankerbestrijding.

Column

Kerk te koop

Steeds meer kerkgebouwen gaan dicht of krijgen een andere bestemming. Het is een ontwikkeling, die een halve eeuw geleden niemand voor mogelijk hield. In 1968 gingen wekelijks 2.7 miljoen rooms-katholieken naar de kerk. In 2016 waren daar nog maar 173.000 van over. In 2030 zijn er volgens de jongste prognoses nog 63.000 kerkgangers, een vergrijzende groep die straks ook nog wegvalt. Niet alleen katholieke, ook steeds meer protestantse kerken sluiten de poort.
Eeuwenlang drukte het christelijke geloof een zware stempel op het leven van de westerse mens. De kerk speelde daarbij een centrale rol. Het godshuis staat in veel gevallen niet voor niets in het midden van het dorp of de stad. In de vorige eeuw kwam er een kentering, de gruwelijke wereldoorlogen en de wilde jaren zestig brachten bij menigeen het geloof aan het wankelen.
Als kind moest ik af en toe mee naar de (protestantse) kerk want dat hoorde zo.
Zo'n dienst in een koude, tochtige ruimte op houten banken duurde eindeloos. De preek van de dominee met allerlei metaforen ging totaal langs me heen, ik begreep er niets van. Halverwege het verhaal kreeg ik van mijn moeder - heel calvinistisch – een pepermuntje. Het zorgde even voor wat afleiding, net als de muziek die weliswaar traag als siroop was, maar me wel kon bekoren. Eenmaal tiener, onttrok ik me aan die verplichting waarna de toch al flinterdunne banden met het geloof en de kerk werden doorgesneden.
Dat betekent niet dat ik nooit meer een voet in een kerk heb gezet. Integendeel. Op menig vakantie in Frankrijk zocht ik dat soort gebouwen juist op, zoals de Sacré Coeur in Parijs en de kathedraal van Reims. Maar ook dichtbij huis zijn er pareltjes, zoals in Baak, Vierakker, Kranenburg en Zutphen. Het zijn fascinerende gebouwen, zowel uit architectonisch als cultuurhistorisch oogpunt. Ik mag er graag ronddwalen.
Daarom is het triest als je leest of hoort welke bestemming sommige kerken hebben gekregen. Dorpshuis, kroeg, speelparadijs, je kunt het zo gek niet verzinnen of je vindt het tegenwoordig in een kerkgebouw. "Je mag hopen dat de nieuwe eigenaar oog heeft voor het verleden en het karakter van het gebouw", zegt Herman Wesselink, die onlangs promoveerde op de toekomst van Nederlandse kerkgebouwen.
Wesselink verwacht dat tot ongeveer 2030 er zo'n duizend kerkgebouwen leeg komen te staan. De prijzen variëren sterk: van 1,5 tot 2 miljoen in de Randstad tot nog geen ton op het platteland. In grote steden zullen, denkt Wesselink, nog wel kerken overblijven maar in kleine dorpen is dat nog maar de vraag.
Moet er toch niet aan denken dat de kerk in mijn woonplaats een andere bestemming krijgt of nog erger, onder de slopershamer terecht komt. Alleen al het geluid van de klokken zou ik erg missen. Dat heeft op mij altijd een kalmerende werking, het is een rustpunt in deze hectische samenleving.

Open dag Inloophuis Oude IJssel

DOETINCHEM - Inloophuis Oude IJssel aan de Plantenstraat 2 heeft op zaterdag 15 september van 11.00 tot 14.00 uur een open dag.

Inloophuis Oude IJssel is een huis waar mensen die met kanker te maken hebben terecht kunnen. Voor een luisterend oor; een gesprek of een ontspannende en afleidende activiteit. Tijdens de open dag presenteert ook de jeugdafdeling 'Onder de Pannen' zich, evenals de Borstkankervereniging; Prostaatkankervereniging en Hematon. Op de parkeerplaats van het Inloophuis is een kleine boekenmarkt waarvan de opbrengst ten goede komt aan het huis. Iedereen is tijdens de open dag welkom om kennis te nemen van de mogelijkheden die het Inloophuis Oude IJssel biedt aan mensen die met kanker te maken hebben; zelf of in hun directe omgeving.

Mila wint met 'Knuffel' de persprijs

Mila uit Baak was dolblij met de persprijs. Foto: Josée Gruwel

DOETINCHEM – Voor de 26ste keer werd een finale van Amphion Open gehouden, zaterdagavond, gepresenteerd door Daniël Janssen. Zes finalisten, in drie voorrondes geselecteerd door publiek en vakjury, stonden er op het podium van de grote zaal. De eigenzinnige band Smoking Alaska uit Duiven kreeg de vakjuryprijs en de sfeer makende folkgroup Lads 'n Lassies uit Gaanderen de publieksprijs. Het jonge talent Mila uit Baak was dolblij met de persprijs, waarmee ze extra media-aandacht krijgt.

Door Josée Gruwel

Op het podium staan zit bij de 12-jarige Mila kennelijk in de genen. Met ballet-, musical- en theaterles én in de selectieklas van de theaterschool vormt ze zichzelf en kickt ze op optreden voor publiek. Met haar eigen voorstelling 'Knuffel', pakkend theater over de eenzaamheid van een ogenschijnlijk vrolijk meisje dat troost zoekt bij haar knuffel, spreekt ze tot de verbeelding. De persjury verwonderde zich over dit jonge talent en is nieuwsgierig naar haar achtergrondverhaal, dat binnenkort in deze krant te vinden is.

Vakjuryprijs
'Dromerige gitaren met soms een lading distortion, een diepe en uitgebreide bas, een strakke drum en een unieke stem die zich samen tot een geheel mengen. Smoking Alaska brengt een grote variatie van zachte, melancholische nummers tot harde alternatieve rock.' Met deze woorden presenteert Smoking Alaska zich. De band werd door de vakjury in de eerste voorronde – als enige – rechtstreeks in de finale geplaatst en ging in de finale met de vakjuryprijs aan de haal. Bandleden Thijs, Wiebe, Frank en Alex, samen goed voor een eigenzinnig optreden met dit keer vooral harde rock, imponeerden, maar kwamen in de voorronde toch beter tot hun recht door meer contrast in de de sfeer van de nummers tot uitdrukking te brengen.

Publieksprijs
Lads 'n Lassies pakte vanaf het eerste moment het publiek in. De drie jaar jonge zeskoppige band, die bestaat uit Achterhoekse vocalisten en instrumentalisten, brengt op een vrolijke, enthousiaste en humoristische manier Ierse en Schotse traditionals en modern folk. Als een geoliede machine, met iets teveel uitleg tussendoor, werd in Amphion een heel overtuigend whiskyfeestje gebouwd waar het publiek op een plezierige manier deelgenoot van werd gemaakt.
Niet voor niets stonden ze ook in de finale: singer-songwriter Yara Beeks uit Doetinchem, de Lichtenvoordense wedstrijddansgroep Diversity en de 25-koppige Drums & Voices uit Hengelo Gld. Ieder van hen valt op een eigen manier op. De jonge, gedreven Yara Beeks, ook met een pakkender optreden in de voorronde, zong heel verdienstelijk twee eigen nummers: Only Love en Lovely Day. De acht meiden van Diversity dansten met power op muziek die uit een mix van verschillende stijlen bestaat. En Drums & Voices maakte de show, waaraan veel werk was besteed, met een dosis informatieve tekst over wat muziek met een mens doet, met beeld en geluid.

Meedoen
Meedoen, vanaf 12 jaar, aan Amphion Open 2019? Dan kan men zich inschrijven door via https://www.amphion.nl/info/amphion-open/ het inschrijfformulier in te vullen en te sturen naar juul@amphion.nl. Voor meer informatie: bel naar 0314 - 376 000 of mail naar juul@amphion.nl.
De eerste voorronde is voor bands op dinsdag 15 februari. De tweede, met dans en singer-songwriters, op dinsdag 26 maart. De derde, met de categorie toneel en instrumentaal, op dinsdag 14 mei.
Ook de kaartverkoop hiervoor is al geopend.

Violen-Meijers 'Zonneboom' 3 meter 40 hoog

Zonneboom Violen-Meijer 3.40 meter hoog. Foto: Pauline Redlich

Zelfgemaakte compost van kippenmest draagt bij aan metershoge groei

Door Pauline Redlich

KILDER – Volks tuinieren is sinds mensenheugenis de grote passie van Gerrit Meijer, in 1933 geboren en getogen op een Kilderse boerderij aan de Beekseweg. Na een druk en bewogen leven kan de Kildernaar nog steeds niet stilzitten en scharrelt dagelijks rond het huis in zijn eigen moestuin. Speciaal voor de foto klom hij nog één keer op de ladder, onder het toeziend oog van zijn vrouw Marietje, om trots als een pauw de hoogte van 3.40 meter van zijn 'zonneboom' aan te wijzen.

De 85-jarige Gerrit Meijer mailt zelf naar de redactie van deze krant dat zijn zonnebloemen al ver boven de schutting uitsteken. Enkele dagen later is het zover: hij wordt geïnterviewd en gefotografeerd. Op de vraag wat het geheim is van de bovennatuurlijke groei, zegt hij: "Ik weet het niet, ik denk mijn zelfgemaakte compost."
Vervolgens vertelt Gerrit in geuren en kleuren over zijn zes kippen die dagelijks een eitje leggen en die hij de pitten van de zonnebloemen van vorig jaar voerde. Hun poep, gemengd met zijn eigen etensresten, gebruikte hij als mest voor de nieuwe zonnebloemen. Deze plantjes kweekte hij met behulp van zonnebloempitten van vorig jaar. "En natuurlijk tegen ze praten," legt Gerrit lachend uit."

Zijn liefde voor tuinieren gaat ver terug, naar zijn jeugd. Als 12-jarige werkte hij na de oorlog in het bos. Eikels zoeken en planten om de sporen van de tanks van de Duitsers te laten verdwijnen. En bosbessen plukken, die zijn moeder vervolgens inmaakte, om ze daarna te verkopen voor kermisgeld.
Thuis op de boerderij werkte Gerrit in de moestuin en later had hij op verschillende plekken in Kilder een eigen moestuin. Onder andere op een lapje grond wat nu voetbalveld is, bij de Boskant en de Van Marlestraat. Deze laatste tuin bezorgde hem de naam 'Violen-Meijer' omdat hij het halve dorp voorzag van violenplanten.
Hier stopte hij ruim tien jaar geleden mee om verschillende redenen: "Ik had een hernia en heel langzaamaan overleden veel ouderen, waarmee ik dagelijks een praatje maakte als ik in mijn tuintje bezig was. De jongeren zijn te druk en ik vond het niet gezellig meer."

Sinds die tijd scharrelt Gerrit dagelijks -voor de middag- rond in zijn eigen tuin aan de Sportlaan. Alles staat er pico bello bij: druiven, tomaten, boerenkool, sla, andijvie, courgette, selderij en peterselie. "Alleen de aardbeien zijn verbrand deze zomer," bekent Gerrit met spijt in zijn stem. "Maar de zonnebloemen daarentegen, groeiden tot in de hemel. Heerlijk toch. Zo blijf ik lekker bezig."

Crescendo begint seizoen met luchtig concert op plein bij Pancratiuskerk

's-HEERENBERG – Harmonie Crescendo uit 's-Heerenberg opent het nieuwe muziekseizoen met een luchtig buitenconcert op zondag 16 september op het plein voor de Pancratiuskerk. Het concert, dat anderhalf uur duurt, begint om 13.30 uur. Er staan voornamelijk makkelijk in het oor liggende werken op het programma.

Binnen de vereniging gaat er momenteel veel aandacht naar het TUTTI-opleidingsorkest. De nieuwe groep Muzikidz (starters van vorig jaar), het jeugdorkest (doorstoom vanuit Muzikidz) en de Muziplus-deelnemers
(volwassenen die vorig jaar begonnen zijn) vormen een imposant orkest van 42 muzikanten. De spectaculaire aanwas is het resultaat van het programma dat dirigente Henrite Rusch en Jilt Jansma een aantal jaren geleden samen met Crescendo is begonnen.
In het komend jaar gaat een aantal Tutti-muzikanten naast het opleidingsorkest ook samenspelen met het 'grote' orkest van Crescendo. Daarmee is ook de eerste stap gezet voor aanwas van de harmonie die bestendigheid voor de toekomst belooft.
Tutti speelt komende zondag nog niet mee met openluchtconcert maar zal z'n muzikale kunnen op een later moment zeker laten horen.

Zondag speelt het hoofdorkest onder andere Bruno Mars greatest hits, Soul Bossa Nova, van Cuincy Jones, de William Bluehart mars van Rudy Böhmer, de Doe Maar medley, Dogon naar een arrangement van Kevin Houben, de Floral Dance van Katie Moss, Michael Jackson through the years en de Efteling-highlights.

Presentatie van de middag is in handen van Harrie Peters. Mocht het weer spelbreker zijn, dan wordt het concert naar een later te bepalen datum uitgesteld.


School en wijkplatform De Ziep houden avond voor ouderen uit wijk

De catering is in goede handen. Foto: LIS Foto: LIS

DIDAM - Een sfeervolle en gezellige avond voor ouderen uit De Wijk De Ziep uit Didam op 27 september.

De Ziep, school voor voortgezet speciaal onderwijs, houdt samen met het wijkplatform De Ziep op woensdag 27 september een gezellige avond op school voor ouderen uit de wijk De Ziep in Didam. De vorige avond in april was een geweldig succes. Ruim 130 mensen uit de buurt hadden gehoor gegeven aan de uitnodiging. "Dit betekent dat de buurt behoefte heeft aan dit soort bijeenkomsten", concludeert Arnold van Kevelaar van Wijkplatform De Ziep. "Samen met de medewerkers van het wijkplatform gaan we in de wijk flyeren. Op deze manier maken we de buurtbewoners enthousiast. Samen met school gaan we weer een sfeervolle avond voor de buurt verzorgen. Nu in samenwerking met een fantastisch koor. Op 27 september treedt namelijk het mannenkoor Mooi Koor Man uit Doetinchem op. Tijdens het optreden van het Mooi Koor Man worden allerlei meezing- en luisternummers van toen en nu ten gehore gebracht. Het koor zingt zowel in het Nederlands-, Duits- als Engelstalig. Dus meezingen mag."

"De Ziep is een middelbare school voor speciale leerlingen. We geven onderwijs is een prachtig modern gebouw met o.a. een restaurant en praktijklokalen. De samenwerking met de buurt past helemaal binnen onze visie", vertelt Margot Kleinpenning, directeur van de school. "De school staat midden in de wijk en heeft veel aandacht voor activiteiten met de buurt. Doel van de avond is dat de leerlingen van De Ziep aan de gasten laten zien wat ze allemaal geleerd hebben. We vinden het ook belangrijk dat de bewoners uit de buurt elkaar ontmoeten en met elkaar een leuke avond hebben."

Mark Klomp is kok op De Ziep. Hij geeft praktijklessen en leidt enkele jongeren op voor een landelijk certificaat Horeca. Klomp: "Op 27 september maken de leerlingen de hapjes, ze leren uitserveren en ontvangen de gasten. Het is dus heel belangrijk dat er veel ouderen uit de Wijk De Ziep naar school komen. Op deze manier ontwikkelen de leerlingen basisvaardigheden horeca en ook werknemersvaardigheden. Dat is voor hun toekomst erg belangrijk. De entree is gratis, we vragen aan de gasten een eigen kleine bijdrage voor de drankjes in de pauze. De belangstellenden mogen natuurlijk een introducé meenemen."
Van Kevelaar: "We hopen wederom op een grote opkomst. Ouderen uit De Wijk en leerlingen van school doen iets voor elkaar. Een mooi voorbeeld van maatschappelijke betrokkenheid. We zien de buurt graag komen."
Muzikale avond op 27 september, inloop om 18.45 uur met koffie/thee. Het koor begint het programma om 19.30 uur en de avond duurt tot 21.30 uur. Locatie is school De Ziep aan de Marsweg 49 in Didam. Voor meer informatie kan men bellen met 0316-296950 of mailen naar info@deziep.nl.

MvR verdient een groot compliment

Heel Nederland heeft meegeleefd met het grote drama dat zich heeft afgespeeld in 's-Heerenberg.

Een 13-jarige jongen komt tijdens zijn sport te overlijden door een ongelukkige botsing. De gehele bevolking van Montferland is van slag, hoe kan zoiets gebeuren
Honderden wedstrijden worden er elk weekend gespeeld, zonder dat er iets gebeurt.
In een wedstrijd in 's-Heerenberg komen twee spelertjes met elkaar in botsing en de doelman, in dit geval Tijmen, de doelman, blijft roerloos liggen. Door leiders, begeleiders wordt er alles aan gedaan, om Tijmen weer bij kennis te krijgen, maar helaas Tijmen overlijdt op het voetbalveld.
De wijze waarop voetbalvereniging MvR dit drama heeft verwerkt.
Mijn kleinzoon voetbalt ook in de C-tjes bij MvR, mijn kleindochter heeft bij Tijmen in de klas gezeten.
Het heeft een enorme impact gehad op die kinderen, zoals op alle kinderen die Tijmen kenden, met hem naar school gingen, met hem voetbalden.
MvR de club van Tijmen, verdient een groot compliment, de wijze waarop zij, het samenzijn in de kantine, de herdenking… de uitvaart…. geregeld hebben, voortreffelijk gedaan.
Bestuursleden, begeleiders en iedereen die hierbij betrokken is geweest en alles hebben gedaan voor Tijmen, jullie verdienen een groot compliment.


Henk Rougoor,
's-HeerenbergRegionaal Senioren Blaasorkest Graafschap verhuist van Zelhem naar Kilder

RSBG repeteert voortaan in het Kelrehuus in Kilder. Foto: PR

KILDER - Het Regionaal Senioren Blaasorkest Graafschap werd in februari 1987 opgericht. Gerrit Klein Hulze toen een jonge dirigent en nu nog een trouw trombone speler van het orkest was toen één van de initiatiefnemers. Het orkest was vanaf het begin bedoeld voor senioren uit de harmonie- en fanfarewereld die over wat meer vrije tijd beschikten en overdag konden repeteren. Voortaan repeteren de leden in Kilder, in het Kelrehuus.

Het orkest heeft sindsdien op een groot aantal plaatsen in Gelderland en daarbuiten van zich laten horen. Vele concerten zijn gegeven, festivals zijn bezocht en optredens in diverse verzorgingstehuizen zijn verzorgd. Zo heeft in het najaar van 2017 het orkest in het Kelrehuus in Kilder op een donderdag een festival voor senioren orkesten georganiseerd. Aan het festival namen vijf orkesten uit Gelderland en Brabant deel. Gezien het grote succes krijgt dit in het voorjaar van 2019 een vervolg. In februari 2018 is er een concertreis gemaakt naar Joure er is daar een concert gegeven met het provinciaals Friese harmonie seniorenorkest.
Het muzikaal programma van het orkest is afgestemd op een groot publiek marsen, bewerkingen van musicals en concert stukken uit de harmonie en fanfare wereld wisselen elkaar af. Het huidige orkest bestaat uit 35 leden. Van de leden die vanaf de oprichting bij het orkest betrokken zijn, is er nog één actief lid. Het orkest staat sinds 2002 onder leiding van de dirigent Marc Golub.
Bij de oprichting werd met de repetities gestart in het Proathuus in Dichteren na een aantal jaren verkaste men naar het gebouw van de Stedelijke Muziekvereniging Doetinchem. Toen deze vereniging werd opgeheven maakte men gebruik van het gebouw van de fanfare Union in Zelhem. Nu ook deze vereniging is gestopt en het gebouw is verkocht aan de gemeente Bronkhorst moest gezocht worden naar een andere repetitielocatie. In het voorjaar van 2018 zijn diverse locaties bezocht en uiteindelijk hebben de leden na stemming als repetitie locatie het Kelrehuus in Kilder gekozen.
Sinds de oprichting is de repetitie op donderdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur. Ook in het Kelrehuus is dit de repetitietijd. Het Kelrehuus beschikt over een mooie concertzaal en het seniorenorkest zal dan ook vanaf heden daar haar concerten geven.
De leden van het orkest komen uit een de gemeenten Doesburg, Bronkhorst, Doetinchem, Oude IJsselstreek en Montferland. Het orkest heeft een harmoniebezetting en de leeftijd van de meeste leden is van 60 jaar tot 90 jaar. Gezien deze leeftijd zijn er nog wel eens leden die noodgedwongen moeten stoppen. Het orkest is dan ook telkens op zoek naar nieuwe leden. Seniorleden uit de harmonie- en fanfarewereld maar ook andere musici zijn van harte welkom. Vanaf donderdag is iedereen van harte welkom om op donderdagochtend een kijkje te nemen op de repetitie in het Kelrehuus in Kilder.

11 Dorpentoer, culturele verrassingstocht door Montferland

MONTFERLAND - Zondag 23 september vindt in de gemeente Montferland de vierde 11 Dorpentoer plaats. Tijdens deze culturele verrassingstocht door Montferland, trakteren alle kernen van de gemeente de bezoekers op muziek, theater, dans, erfgoed en andere culturele activiteiten, uitgevoerd door de plaatselijke verenigingen. Bijzonder aan het evenement is, dat er op een dag in alle kernen van de gemeente culturele activiteiten plaatsvinden en dat bezoekers zelf een route en een programma kunnen samenstellen om er zoveel mogelijk van te genieten. Het programma vindt plaats tussen 11.00 en 16.00 uur en is gratis te bezoeken.

De officiële aftrap van de 11 Dorpentoer door burgemeester Peter de Baat vindt om 11.00 uur plaats in de Julianastraat in Didam. Aansluitend leest mevrouw Hermsen-Rosmulder voorl uit eigen werk, kan men genieten van historisch beeldmateriaal van de OVD, proeven de bezoekers de speciaal voor deze gelegenheid gebakken 'Juliaantjes' en krijgt men een unieke kijk bij enkele bewoners van de Julianastraat en hun hobby's.

De gemeente Montferland kent een bloeiend en rijk verenigingsleven in alle kernen. Verenigingen en organisaties hebben de handen ineen geslagen om een kleurrijk programma neer te zetten met optredens van harmonieën, fanfares, drumbands, toneelverenigingen, koren, kunstenaars en vele andere; omlijst door terrassen, bezichtigen van erfgoed, streekproducten en ander vrolijk randgebeuren. Het Montferland is tevens een prachtig gebied met heuvels, natuur en fietsroutes. De fietsknooppunten bieden veel mogelijkheden om het bezoek aan de verschillende uitvoeringen en concerten te combineren met een mooie fietsroute door de natuur.

De 11Dorpentoer is een initiatief van Welcom die het evenement organiseert in samenwerking met de gemeente Montferland, het verenigingsleven en diverse dorpsraden. Het volledige programma per kern en de routes zijn te vinden op www.iedereenwelcom.nl en de 11 Dorpentoer Facebookpagina.

Officiële aftrap aanleg nieuw ommetje in Meikamerbos

NIEUW-DIJK - De vrijwilligers van de boswerkgroep van Vereniging Leefbaar Nieuw-Dijk heeft een plan gemaakt om een extra wandelpad/ommetje in het Nieuw-Dijkse Meikamerbos aan te leggen.

Om dit te kunnen financieren is bij de Gemeente Montferland subsidie aangevraagd en toegezegd om de kosten hiervan te kunnen dekken. Dit nieuwe ommetje ligt grotendeels in het stuk bos bij de paddenpoel die in 2001 op het terrein van Theo van Haeren is aangelegd.
Op zaterdag 15 september om 14.00 zullen wethouder Martin Som en Renate Meiland, beleidsmedewerkster natuur en landschap, aanwezig zijn in het Meikamerbos om daar de officiële aftrap te verrichten. Dit gebeurt door de twee met een mini-shovel een hoeveelheid natuurvriendelijke halfverharding te laten aanbrengen/storten.

Dit gaat gebeuren bij het aanloop pad naar de paddenpoel achter in het Meikamerbos. De paddenpoel is te bereiken via het lange rechte pad vanaf de ingang aan de Meikamerlaan.

Lean on Pete is te zien in Filmhuis Barghse Huus. Foto: PR Foto: scott patrick green

Officiële aftrap aanleg nieuw ommetje in het Nieuw-Dijkse Meikamerbos.

De vrijwilligers van de boswerkgroep van Vereniging Leefbaar Nieuw-Dijk heeft een plan gemaakt om een extra wandelpad / ommetje in het Nieuw-Dijkse Meikamerbos aan te leggen. Om dit te kunnen financieren is bij de Gemeente Montferland subsidie aangevraagd en toegezegd om de kosten hiervan te kunnen dekken. Dit nieuwe ommetje ligt grotendeels in het stuk bos bij de paddenpoel die in 2001 op het terrein van Theo van Haeren is aangelegd.
Op zaterdag 15 september om 14:00 zullen wethouder Martin Som en Renate Meiland, beleidsmedewerkster natuur en landschap, aanwezig zijn in het Meikamerbos om daar de officiële aftrap te verrichten. Dit willen we doen door beiden met een mini shovel een hoeveelheid natuurvriendelijke halfverharding te laten aanbrengen/storten.

Dit gaat gebeuren bij het aanloop pad naar de paddenpoel achter in het Meikamerbos. De paddenpoel is te bereiken via het lange rechte pad vanaf de ingang aan de Meikamerlaan.

Van handspuit tot hoogwerker, voertuigen van toen en nu bij brandweer

Een deel van de Didamse brandweergeschiedenis trok voorbij. Foto: 112 Nieuws Gelderland

DIDAM - De brandweer van Didam bestaat 200 jaar, en dat werd groots gevierd op zondag 9 september. Een defilé van oude en nieuwe voertuigen, een open dag en een mooie fototentoonstelling.

De opening werd aan het begin van de middag officieel verricht door burgemeester Peter de Baat. De Didamse brandweer werd op 9 september 1818 opgericht. Toentertijd werd een aantal mannen aangewezen, dat verantwoordelijk was voor de brandbestrijding. Dat ging vroeger alleen met emmers en kuipen om mee te blussen. In 1827 kreeg de brandweer van Didam pas de beschikking over een kleine brandspuit.
Het hoogtepunt vandaag was een defilé van dertig oude en nieuwe brandweervoertuigen. Niet alleen van de Didamse brandweer maar ook van Doesburg en Borculo. Ook was er een hoogwerker en Groot Water Transport te zien.
Het publiek kon tijdens en na het defilé de brandweerkazerne bezoeken. Kinderen konden gehuld in brandweerpakken terecht bij het brandhuisje, dat zei ter plekke konden blussen. Dit was niet zomaar een blusopdracht, nee, dit gebeurde met een echte, Roemeense handspuit uit 1911.

StadsTV Bergh viert eerste lustrum

Foto: eigen foto van StadstTV Bergh


's-HEERENBERG – Op vrijdag 15 september viert Stichting StadsTV Bergh haar vijfjarig bestaan. Dit heuglijke feit wordt gevierd met een jubileumreceptie in de zaal van hotel Heitkamp.

Door Marlous Velthausz

StadsTV Bergh is officieel opgericht op 26 juli 2013. Deze stichting maakt regelmatig filmregistraties van mensen en gebeurtenissen in 's-Heerenberg, Stokkum en Lengel op het gebied van cultuur, welzijn, sport, evenementen, kunst, lokaal nieuws, werk en inkomen. In het vijfjarige bestaan heeft ze al een kleine 150 producties gemaakt. De items, die goed worden bekeken, zijn te zien via www.stadstvbergh.nl, Facebook.com/stadstvbergh of youtube.com/c/stadstvbergh.

Doel
De stichting heeft als doel alle inwoners van 's-Heerenberg, via een 'video on demand'-service en via de eigen website optimaal kennis te laten nemen van datgene wat er in hun eigen stad gebeurt, speelt en leeft. Op deze wijze wil de stichting de verbondenheid en betrokkenheid tussen alle inwoners van 's-Heerenberg bevorderen. In het bijzonder wordt gedacht aan inwoners die aan huis gebonden zijn, door ziekte, handicap en of ouderdom.

Het medium is ontstaan uit het glasvezelproject in 's-Heerenberg waarbij het bedrijf de mogelijkheid bood om VOD (video on demand) diensten aan te bieden. Tijdens deze gesprekken werd duidelijk dat een glasvezelaansluiting de mogelijkheid kon bieden tot inrichting van een kanaal voor een plaatselijke televisiezender. Zo werd een initiatiefgroep samengesteld om de aanzet te geven tot oprichting van StadsTV Bergh. Er werden vrijwilligers gevonden met enige kennis en ervaring op het gebied van redactie, journalistiek, filmen, monteren, webdesign en organiseren.

Vrijwilligers gevraagd
StadsTV Bergh is een stichting zonder winstoogmerk, die uitsluitend uit vrijwilligers bestaat. Momenteel zijn dat tien personen. Ze zijn groeiende en willen het aandachtsgebied uitbreiden naar de gehele gemeente Montferland. Voor het voortbestaan is het van belang dat er nieuwe vrijwilligers bij komen. Daarom zijn ze op zoek naar vrijwilligers, zowel mannen als vrouwen, zoals een redacteur/ regisseur. Je gaat dan samen op pad met een cameraman of -vrouw voor het maken van een reportage. Ook willen ze het team graag uitbreiden met cameramensen en een video editor, die het bewerken en monteren van opnames tot een mooi eindproduct maakt. Semiprofessionele apparatuur is hiervoor beschikbaar. Lijkt het je leuk om een van deze taken te vervullen of wil je nader informatie hierover, neem dan contact op via secretariaat@stadstvbergh.nl of bel met 06-33803851.

Iedereen die StadsTV Bergh een warm hart toedraagt is van harte welkom op de receptie in zaal Heitkamp tussen 18.00 en 22.00 uur. Tijdens de receptie is er live muziek van de Classic Rockband JJETT.

16 / 24

Racetalent Thomas ten Brinke verrast met titel in DKM Junior

Thomas ten Brinke niet te stoppen titel in DKM OK junior. Foto: Loredana Ivancov Foto: LOREDANA IVANCOV

ZEDDAM/GENK - Thomas ten Brinke heeft tijdens de laatste wedstrijd meetellend in het Deutsche Junior Kart Meisterschaft (DKM) de prestigieuze titel voor zich opgeëist. Ook voor de 13-jarige karter uit Zeddam, zoon van Dakar Rally-rijder Bernhard ten Brinke, kwam het kampioenschap als een verrassing. Op de kartbaan in Genk liet hij de concurrentie achter zich, net genoeg om de titel binnen te halen.

De voorbereiding op de afsluitende race in Genk verliep goed voor de coureur van Ricky Flynn Motorsport. "We hebben heel veel getest en de snelheid zat er vanaf het begin goed in. Ik wilde het niet verprutsen en deed mijn uiterste best om een goed resultaat te halen. Voor de race hoorde ik dat ik vierde stond op zeven punten van de koploper. Na afloop van de beslissende finale liep ik naar mijn coach en hij vertelde me dat ik kampioen was. Ik geloofde het eerst niet, maar was natuurlijk heel blij."
In de kwalificatie noteerde Thomas de tweede tijd, gevolgd door een tweede plaats in Heat 1 en een eerste plaats in Heat 2. "De eerste heat was op een natte baan. Ik stond lang op P1, maar werd op het laatst nog ingehaald. Tijdens de tweede heat was het droog. Ik startte aan de buitenkant en kon gelijk de eerste plaats overnemen en wegrijden van het veld. Ik had veel zelfvertrouwen en de snelheid zat er goed in. Dan hoef je niet bezig te zijn met wat er achter je gebeurt."
Ook de twee finaleraces werden een prooi voor de jonge Ten Brinke, die de Britten Zak O'Sullivan en Kai Askey en de Duitser Ben Dörr achter zich liet. "In de tweede race werd ik in het begin ingehaald, maar kon ik de leidende positie gelijk weer terug pakken. Daarna heb ik constante rondetijden kunnen rijden. Het is echt heel mooi om te winnen."
Thomas is zeer te spreken over het team van Ricky Flynn Motorsport en de begeleiding van Koen de Meester. "Het team is goed, het chassis ook, motorisch zit het altijd goed in elkaar en je maakt elkaar ook beter. Koen was toen ik net startte met karten monteur, maar hij is meegegroeid en is nu mijn begeleider. Ik kan het goed met hem vinden. Kijk waar we begonnen zijn en waar we nu staan."
Ook De Meester zelf geniet van het werken met het racetalent, maar zegt ook dat de DKM geen doel op zich was voor dit jaar. "We waren er tijdens de eerste race in Italiaanse Lonato bij en het ging zo goed dat we doorgegaan zijn. Je wilt op dat niveau rijden, omdat sterke concurrentie je beter maakt. In de DKM rijden ook jongens die WK's en EK's rijden. Tijdens het WK over 2,5 week in het Zweedse Kristianstad is de top-5 het doel."
Thomas heeft volgens zijn coach dit jaar flinke stappen gezet. "Snelle rondjes rijden zat er altijd wel in. Het racen was iets minder, maar daar heeft hij dit jaar enorme progressie in geboekt. Het is niet niks om het pak te leiden en zeker niet om van de rest weg te rijden. Dit hele jaar heeft Thomas in de DKM in de top-5 gereden. Dit was zijn eerste overwinning. We schaven continu om beter te worden. Dan gaat het niet meer om tienden, maar om een verbetering van enkele honderdsten van een seconde."
Thomas is blij met zijn titel in het prestigieuze DKM. "In het eerste jaar ben ik direct kampioen geworden. Dat kunnen ze niet meer van me afpakken", zegt de karter die vanwege zijn sport op een speciale school voor toptalent zit. Dat is het Rietveld Lyceum in Doetinchem. "Ik moet veel studeren. Dat is soms wel lastig, maar ik doe gewoon mijn best. En zo kan ik school combineren met topsport, want dat is dit racen op dit hoge niveau."

Thomas ten Brinke wint en pakt kampioenschap. Foto: PR

Ruth Mijnen verkozen tot politieke held van 2018

Wethouder Ruth Mijnen van de gemeente Montferland is gekozen tot politieke held van 2018. Foto: PR

MONTFERLAND - Tijdens de jaarlijkse politieke tweedaagse waar D66-bestuurders uit het hele land elkaar treffen, is wethouder Ruth Mijnen verkozen tot politieke held van 2018. De andere twee politieke helden die in het zonnetje gezet werden zijn Europarlementariër Gerben Jan Gerbrandy en Tweede Kamerlid Pia Dijkstra. Er werd ook toegelicht waarom Ruth deze titel verdiende.

Voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 is D66 Montferland volledig opnieuw opgericht na een turbulente voorgeschiedenis. Samen met enkele enthousiastelingen wisten zij één raadszetel te bemachtigen waarna lijsttrekker Ruth Mijnen voor het eerst zitting nam in de gemeenteraad. Gedurende deze raadsperiode wist Ruth zich sterk te maken voor onderwerpen zoals duurzaamheid, jongerenbeleid en de toegankelijkheid van de openbare ruimte wat tot zichtbare resultaten heeft geleid. Naarmate de raadsperiode vorderde kregen steeds meer partijen respect voor de inzet van Ruth waardoor de inbreng van D66 op veel positieve bijval kon rekenen. Dagblad De Gelderlander verkoos haar zelfs tot beste raadslid van Montferland.
Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen 2018 wist D66 Montferland met Ruth als lijsttrekker een extra zetel te bemachtigen. Met twee van de 25 zetels is D66 Montferland de kleinste partij in deze gemeenteraad. Desondanks lieten andere partijen weten graag met D66 verder te willen als coalitiepartner. Tijdens de coalitieonderhandelingen wist zij samen met mede-onderhandelaar Freddy van Dijken het voor elkaar te krijgen dat het overgrote deel van het coalitieprogramma letterlijke teksten zijn uit het verkiezingsprogramma van D66. Zelfs de titel van het coalitieprogramma: 'Samen krijgen we het voor elkaar' is een duidelijke afgeleide van 'D66 krijgt het voor elkaar'. Ruth werd ook nadrukkelijk naar voren geschoven om wethouder te worden namens D66 in het nieuwe college. De kapstok van het coalitieprogramma is bestuurlijke vernieuwing wat Ruth in haar portefeuille heeft. Ook typische D66-onderwerpen als kunst en cultuur, sport en onderwijs heeft ze in haar pakket. Inmiddels is Ruth als enige vrouwelijke wethouder in het college aan de slag en weet zich goed te profileren en een sterke D66-invloed uit te oefenen.
Op basis van deze fantastische verdiensten is Mijnen verkozen tot politieke held. Bescheiden benadrukte zij, tijdens de uitreiking, de kracht van het hele D66 Montferland-team.

Workshop Muziek met baby en peuter

Wethouder Ruth Mijnen van de gemeente Montferland is gekozen tot politieke held van 2018. Foto: PR Foto: Foto:

's-HEERENBERG - Muziekschool Oost-Gelderland verzorgt op woensdag 12 september van 10.30 tot 11.15 uur bij vestiging Muziekschool Bergh aan de Plantsoensingel Zuid 36 in 's-Heerenberg een workshop Muziek met Baby's/Peuters. Docent Simone Ruesink: "We zingen bekende en nieuwe kinderliedjes, we maken samen muziek op instrumentjes en natuurlijk gaan we ook dansen." De workshop is voor ouders, grootouders of verzorgers met kinderen van 6 maanden tot 4 jaar. Deelname is gratis.

Ruth Mijnen verkozen tot politieke held van 2018

MONTFERLAND - Tijdens de jaarlijkse politieke tweedaagse waar D66-bestuurders uit het hele land elkaar treffen, is wethouder Ruth Mijnen verkozen tot politieke held van 2018. De andere twee politieke helden die in het zonnetje gezet werden zijn Europarlementariër Gerben Jan Gerbrandy en Tweede Kamerlid Pia Dijkstra. Er werd ook toegelicht waarom Ruth deze titel verdiende.

Voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 is D66 Montferland volledig opnieuw opgericht na een turbulente voorgeschiedenis. Samen met enkele enthousiastelingen wisten zij één raadszetel te bemachtigen waarna lijsttrekker Ruth Mijnen voor het eerst zitting nam in de gemeenteraad. Gedurende deze raadsperiode wist Ruth zich sterk te maken voor onderwerpen zoals duurzaamheid, jongerenbeleid en de toegankelijkheid van de openbare ruimte wat tot zichtbare resultaten heeft geleid. Naarmate de raadsperiode vorderde kregen steeds meer partijen respect voor de inzet van Ruth waardoor de inbreng van D66 op veel positieve bijval kon rekenen. Dagblad De Gelderlander verkoos haar zelfs tot beste raadslid van Montferland.
Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen 2018 wist D66 Montferland met Ruth als lijsttrekker een extra zetel te bemachtigen. Met twee van de 25 zetels is D66 Montferland de kleinste partij in deze gemeenteraad. Desondanks lieten andere partijen weten graag met D66 verder te willen als coalitiepartner. Tijdens de coalitieonderhandelingen wist zij samen met mede-onderhandelaar Freddy van Dijken het voor elkaar te krijgen dat het overgrote deel van het coalitieprogramma letterlijke teksten zijn uit het verkiezingsprogramma van D66. Ruth werd ook nadrukkelijk naar voren geschoven om wethouder te worden namens D66 in het nieuwe college.

Op zoek naar vastigheid in film Lean on Pete

Lean on Pete is te zien in Filmhuis Barghse Huus. Foto: PR Foto: scott patrick green

's-HEERENBERG - Lean on Pete draait op dinsdag 18 september om 13.30 en 20.00 uur in filmhuis Barghse Huus. Kaarten zijn voor 6,50 euro te bestellen via www.iedereenwelcom.nl of een half uur voor aanvang van iedere voorstelling te koop aan de kassa. Bewonderenswaardig kijk je naar de 15-jarige Charley en zijn zoektocht naar een leven vol geborgenheid, liefde en vriendschappen, iets dat zijn eigen gezin hem niet kan bieden. Bikkelhard, maar er is hoop. De film Lean on Pete voert de kijker mee in het leven van Charley en de wereld van paardenrennen, tegen de prachtige achtergrond van de Amerikaanse 'great plains'.