Dinxpers Nieuws

11 september 2018

Dinxpers Nieuws 11 september 2018


CDA: Voorwaarden woningsplitsing aanpassen

AALTEN – In het rondetafelgesprek ruimte stond het voorstel "tot afgifte van een algemene verklaring van geen bedenkingen ten behoeve van woningsplitsing in het landelijk gebied" op de agenda. Burgemeester en wethouders vragen daarmee aan de gemeenteraad toestemming om woningsplitsing van maximaal 20 burgerwoningen van minimaal 1200 kubieke meter af te handelen zonder raadpleging van de raad.

Door Bernhard Harfsterkamp

Alleen als er bezwaren tegen een splitsingsplan worden gemaakt wordt die besproken. Een woningsplitsing moet aan diverse voorwaarden voldoen. 'Woningen dienen levensloopbestendig, energieneutraal en gasvrij te worden gebouwd' is een van de acht voorwaarden, waarover in het rondetafelgesprek vragen werden gesteld.

Duurzaamheid
Inspreker Joachim Tuenter van agrarisch adviesbureau Locis constateerde dat aan de motie van CDA en PvdA van juni vorig jaar een extra voorwaarde was toegevoegd. Hij wilde weten of de energieneutraliteit en het gasvrij maken voor de oude en nieuwe woning geldt die na splitsing ontstaan. Ook wilde hij weten wat er precies met energieneutraliteit bedoeld wordt en of gasvrij hetzelfde is als aardgasvrij. "Wij vragen deze verduidelijking om het aan onze klanten te kunnen uitleggen." Gerrit Assink (CDA) zei dezelfde vragen als Tuenter te hebben. "Is het wel mogelijk en redelijk om bij splitsing het hele pand gasvrij te maken?" Wethouder Ted Kok legde uit dat de extra voorwaarde is toegevoegd om er in het raadsprogramma een duidelijke opdracht zit om meer aandacht aan duurzaamheid te besteden.

'Niet gehele te splitsen woning gasvrij maken'

Amendement
De wethouder kon zich wel iets voorstellen bij de vragen van de inspreker. "Ik vraag me nu ook wel af of we de bewoners van de bestaande woning kunnen vragen om die gasvrij te maken." Voor de nieuwe woning in een gesplitst pand is dat wel te realiseren, maar Kok zei bereid zijn om de voorwaarde aan te passen, zodat die niet geldt voor de al bestaande woning. Assink vroeg daarna of de wethouder voor de raadsvergadering met een aangepast voorstel komt. "Of moeten wij het voorgestelde raadsbesluit amenderen." Volgens Kok is het geëigende om een amendement in te dienen. Het CDA zal dat ongetwijfeld doen. Tuenter zei niet helemaal tevreden te zijn met de antwoorden. "Maar we komen er in onderling overleg wel uit", besloot hij.

Mantelzorgcafé

AALTEN/DINXPERLO - Op dinsdagochtend 18 september is er weer een bijeenkomst van het Mantelzorgcafé. Deze keer kunnen mantelzorgers elkaar ontmoeten in 't Noorden, Lichtenvoordsestraatweg 44 in Aalten, van 10.30 tot 12.00 uur.

Iedereen die intensief of langdurig zorgt voor iemand, een ouder, een kind, partner of iemand anders uit de omgeving, is mantelzorger. Soms komen mantelzorgers voor uitdagingen te staan en kan het emotioneel zwaar worden. Mantelzorgers zijn daarom van harte welkom in het Mantelzorgcafé, georganiseerd door VIT-hulp bij mantelzorg. De mantelzorgconsulent is de gastvrouw. Zij ontvangt iedereen met een kopje koffie of thee en kan vragen beantwoorden.
Iedere maand kunnen mantelzorgers terecht bij het Mantelzorgcafé. Op dinsdagochtend 18 september en 20 november bij 't Noorden, Lichtenvoordsestraatweg 44 in Aalten van 10.30 tot 12.00 uur en op donderdagmiddag 11 oktober en 13 december bij Restaurant 't Welink, Aaltenseweg 73 in Dinxperlo van 14.00 tot 15.30 uur. Opgave hiervoor is niet nodig. Er zijn geen kosten aan verbonden en de koffie/thee krijgt men aangeboden. www.vithulpbijmantelzorg.nl

Kaartverkoop bier- en wijnproeverij

DINXPERLO - De VVNF houdt op zondag 7 oktober van 14.30 tot 18.00 uur in Het Blauwe Meer een bier- en wijnproeverij. Leden van de VVNF kunnen daar - alleen in de voorverkoop - kaarten voor kopen.

De voorverkoop is op vertoon van de ledenkaart, en wel op donderdag 13 september in het Kulturhus tussen 19.30 en 21.00 uur, en op woensdag 19 september tussen 19.30 uur en 21.00 uur bij Het Blauwe Meer. De kaarten kosten vijf euro per persoon, en dat is inclusief vijf consumpties voor de proeverij. De luxe hapjes zijn daarbij inbegrepen. Voor de toepasselijke achtergrondmuziek zorgt Street Beat uit Bocholt. De proeverij is voor 18 jaar en ouder en er zijn maximaal 400 kaarten te koop.

Hans de Beukelaar wint Erfgoedprijs

Hans de Beukelaar. Foto: Frank Vinkenvleugel

DINXPERLO - Uitgever Hans de Beukelaar heeft de Erfgoedprijs gewonnen vanwege zijn grote verdienste voor de uitgave van streekboeken. Dat werd zaterdag bekend gemaakt bij de opening van de Open Monumentendag in Dinxperlo. Lees verder op pagina 7

Bijzondere expositie

Van links af Rutha Fishale uit Eritrea (zwanger), Kalkidan Denke uit Ethiopië (met kindje) en Ghaidaa Gherre uit Syrië (met hoofddoek). Foto: Frank Vinkenvleugel Foto: Foto:

In het Grenslandmuseum gaat dit keer de expositie over alle grenzen die nieuwe inwoners van Dinxperlo hebben moeten overschrijden, op de vlucht voor oorlog en geweld in hun moederland.

Careaz Dr. Jenny biedt theatervoorstelling over dementie

Theatergroep Ervarea speelt een voorstelling over dementie. Foto: Dirk Brand

DINXPERLO - Dinsdagavond 18 september treedt bij Careaz Dr. Jenny de theatergroep Ervarea op met de voorstelling 'De dementie van Jet en Harrie'. Deze voorstelling wordt georganiseerd voor mensen die zelf te maken krijgen met (beginnende) dementie, hun mantelzorgers en anderen uit de directe omgeving van mensen met dementie. De entree is gratis, aanmelding is verplicht. Het aantal beschikbare plekken voor deze ontroerende en interessante voorstelling is beperkt, dus wie wil komen kijken, moet zich snel aanmelden.

Op 21 september is het Wereld Alzheimer Dag. In de periode om deze dag heen besteedt Careaz extra aandacht aan het onderwerp dementie met als doel kennis en ervaring te delen met het uitgebreide netwerk rondom mensen met dementie. De zorg wordt immers gedeeld door mantelzorgers, kennissen, vrijwilligers en professionele zorgorganisaties zoals Careaz. Zij spannen zich gezamenlijk in om mensen met dementie te laten leven op een manier die bij hen past en die zij plezierig vinden. Elkaar ondersteunen in deze zorg draagt bij aan de gezondheid en het levensgeluk van mensen met dementie en hun naasten.

Theatervoorstelling
Ervarea over het stuk: "Jet en Harrie leven een mooi leven als beiden met pensioen zijn. Ze genieten volop en staan middenin het leven. Totdat Jet wat vreemd gedrag begint te vertonen. Al snel wordt duidelijk dat Jet lijdt aan de ziekte van Alzheimer, een diagnose die het leven van beiden op de kop zet."

Wanneer iemand zelf of zijn naaste te maken krijgt met dementie verandert er veel. Deze voorstelling laat zien hoe het is om te leven met dementie, wat er gebeurt in de hersenen en laat mensen ervaren hoe men beter contact kan maken en houden met mensen met dementie. Dit met mooie muziek omlijste theaterstuk zorgt voor een lach en een traan. Men krijgt tips voor praktische en soms eenvoudige aanpassingen die het leven voor beiden makkelijker maken.

Informatiemarkt Dementie
Voorafgaand aan de voorstelling kan iedereen zich laten informeren op welke manier en met welke hulpmiddelen Careaz ondersteuning kan bieden om het leven van mensen met dementie en hun naasten te veraangenamen.

Stichting Alzheimer Nederland versterkt het karakter van het programma op feestelijke wijze door Careaz Dr. Jenny op deze avond officieel te verklaren als 'Dementie Vriendelijk'.

Praktische informatie
De informatiemarkt is op dinsdagavond 18 september van 18.00 tot 19.00 uur. De uitreiking van DementieVriendelijk is tussen 19.00 en 19.05 uur waarna de voorstelling van theatergroep Ervarea begint. Dit alles vindt plaats bij Careaz Dr. Jenny, Veensgracht 1, Dinxperlo. De toegang is gratis, maar aanmelding is verplicht.

Aanmelden kan door te mailen naar Receptie.DrJenny@Careaz.nl onder vermelding van de naam, het aantal personen en het telefoonnummer, of men kan de ingevulde aanmeldingsstrook inleveren bij de receptie van Careaz Dr. Jenny.


Tweede Vrijwilligersmarkt Aalten in Kulturhus Dinxperlo

De organisatoren van de vrijwilligersmarkt. Foto: PR

AALTEN - Iedereen die graag vrijwilligerswerk wil doen, maar nog niet precies weet wat, is van harte welkom op de Vrijwilligersmarkt op donderdag 27 september. Een keur aan organisaties laat tussen 16.00 en 20.00 uur zien welke mogelijkheden er in de gemeente Aalten zijn om iets voor een ander te betekenen.

De Vrijwilligersmarkt is een initiatief van een breed netwerk uit Dinxperlo en Suderwick, Figulus Welzijn, de Talentverbinder en de Aaltense Uitdaging. Onder het motto 'Samen voor meer vrijwilligers' biedt de markt aanbod voor zowel mensen die vrijwilliger zijn als inwoners die overwegen vrijwilligerswerk te doen en hier meer over willen weten. Voor hen en de deelnemende organisaties worden bovendien interactieve workshops georganiseerd om nieuwe ideeën op te doen en van elkaar te leren. Immers, er zijn altijd en overal meer vrijwilligers nodig. De Vrijwilligersmarkt wordt voor het tweede jaar op rij georganiseerd. Dit jaar vindt de markt plaats in het Kulturhus aan de Terborgseweg 3 in Dinxperlo, van 16.00 tot 20.00 uur.

Aanmelden kan nog
Organisaties of verenigingen die vrijwilligers zoeken, kunnen een kraam op de Vrijwilligersmarkt inrichten. Aanmelden kan tot 15 september bij Steffan Rexwinkel via s.rexwinkel@figulus-welzijn.nl of bij het Vrijwilligers Service Punt, Dini Veerbeek via d.veerbeek@figulus-welzijn.nl. Telefonisch aanmelden kan via Figulus Welzijn Aalten (0543) 47 39 93 of Figulus Welzijn Dinxperlo (0315) 65 52 82. Aan zowel deelname door organisaties en verenigingen als bezoek aan de Vrijwilligersmarkt zijn geen kosten verbonden. Iedereen is welkom.
Het huidige aanbod vrijwilligersvacatures van het Vrijwilligers Service Punt is te vinden op de website Samen.aalten.nl (zonder www).

Column

Inburgering

Enkele maanden geleden werd het nieuwe college van B en W in onze gemeente gepresenteerd. Over de manier waarop die werd samengesteld wil ik het nu niet hebben. Wie sprak ook al weer de beroemde woorden: "Het is zoals het is!"

De meeste wethouders hebben al heel wat ervaring in de politieke arena. Ze weten wat er speelt en leeft bij de burgers en ze proberen er zo goed mogelijk mee om te gaan. Toch? Dat er zo nu en dan een uitglijder bij is hoort er gewoon bij. Het zijn ook maar mensen. Toch?

Vorige week werd bekend dat er een niet zo progressieve partij een vuurwerkverbod wil in het buitengebied van onze gemeente. Dit met het oog op alle dieren en het wild. Zit wat in! Maaarrre…. in de dorpen zelf zijn toch ook dieren! Hoe moet dat dan met hun? Die hebben toch ook, zachtjes uitgedrukt, last van het vuurwerk! Wordt het daar dan wel toegestaan?

En, inderdaad, hoe zit dat met het carbid schieten? Wordt dat dan ook verboden? Als dat er wordt doorgedrukt is dat vragen om problemen. Het carbid schieten is mateloos populair en niet weg te denken als traditie, zeker in onze gemeente. Dit regionale fenomeen wordt al steeds meer aan regels gebonden. Als deze partij zo ver wil gaan om het helemaal te verbieden zal de politie nog meer capaciteit moeten aanspreken die ze toch al niet hebben. Of gaan de progressievelingen zelf als BOA optreden? Zal wel niet.

Deze partij is nieuw in de coalitie. Willen ze hiermee laten weten dat ze er zijn? Even mede- en tegenstanders laten zien: met ons valt niet te spotten! Dan moet er wel wat anders komen als deze halfslachtige maatregel. Hun voorman is nu zelf, tot zijn eigen verbazing, wethouder geworden. In zijn portefeuille heeft hij ook 'inburgering'. Zou hij deze cursus ook gevolgd hebben? Als dat al zo is, is hij er niet voor geslaagd…..

Hol ow goed!

H. Eurneman

Con Spirito luidt jubileumjaar alvast in

Con Spirito oefent voor het matineeconcert van 30 september. Foto: Martin Zwienink

DINXPERLO - Mannenkoor Con Spirito, opgericht in 1954, hoopt volgend jaar het 65-jarig jubileum te vieren. Naast de voorbereidingen voor de lopende zaken anno 2018, zoals het kerstconcert met medewerking van het zangtalent Lizzy Ossevoort en pianist Stefan Bos, kijkt men ook al verder vooruit.

Het bestuur en muziekcommissie zijn al volop bezig met het opzetten van een raamwerk van alle jubileumactiviteiten. De leden, onder leiding van dirigent Ben Simmes, zijn ook al enige tijd geleden gestart met het instuderen van de eerste delen uit het prachtige Gloria van Antonio Vivaldi, dat tijdens het jubileumconcert op 9 november 2019 voor het voetlicht zal worden gebracht. Dit werk is oorspronkelijk geschreven voor gemengd koor maar door dirigent Ben Simmes bewerkt naar een mannenkoorzetting. Voor dit jubileumconcert is ook een orkest gecontracteerd.

Zoals al vele jaren gebruikelijk maakt een concertreis eens in de vijf jaar onderdeel uit van de jubileumactiviteiten.

Ook is het einddoel voor de komende reis al vastgelegd, en wel Middelburg. Het koor heeft nu al, vanwege haar jubileum, een wildcard ontvangen om op 1 en 2 juni (weekend na Hemelvaart) mee te mogen draaien in het jaarlijkse Middelburg VÓLkoren Festival. Hierbij presenteren zich circa 200 koren op ongeveer 25 podia. Jaarlijks melden zich hiervoor gemiddeld 300 verenigingen aan waarvan de organisatie uiteindelijk één derde moet teleurstellen.

Omdat ‘regeren’ vooruit zien betekent wordt er intussen door de concertcommissie al gebrainstormd over thema’s die een muzikale leidraad worden voor de komende vijf jaar na dit jubileum.

Daarvoor vraagt Con Spirito nu al vast de hulp in van een grote groep enthousiaste (aspirant)zangers die het koor daarvoor willen komen versterken. Voor diegenen die niet zo lang willen wachten is er vanaf augustus al plaats in het projectkoor dat wordt opgezet als versterking. Het koor nodigt uit:"Kom daarom eens sfeer proeven en draai in het komende najaar gewoon vrijblijvend mee! Praktisch allen die de afgelopen jaren zijn ingestroomd gaven unaniem aan dat ze deze stap veel eerder hadden moeten zetten, en vooraf geen idee hadden hoe leuk en ontspannen alleen al de oefenavonden verlopen. Er moeten toch in onze regio een tien- tot vijftien tal geïnteresseerde mannen tussen de 40 en 60 jaar zijn die deze drempelloze stap zetten. Uitstellen geeft vaak afstel en dan lijkt de weg steeds moeilijker te worden! Stap over je eigen schaduw heen en verras jezelf. We helpen je met de opstart door je vijf stem/zangsessies aan te bieden. Onder leiding van een zeer ervaren zangcoach leer je snel wat het inhoudt, te zingen binnen een koor. Je leert als het ware spelenderwijs en ongedwongen de eerste beginselen van bijvoorbeeld muzieknotaties lezen, lichte stemoefeningen, etc. Dit zijn erg leerzame oefensessies waar ook de geoefende zanger nog graag aan meedoet en veel van opsteekt."

Notenkennis is absoluut geen vereiste, tegenwoordig wordt veel ingestudeerd met hulp van een computerprogramma. Zingen geeft zo veel energie; het is goed voor het brein en zeer zeker voor de geest. Meedoen kan elke dinsdagavond van 19:45 tot 22:00 uur in sportcentrum Het Blauwe Meer, de Kolk 6 in Dinxperlo. Binnenkort volgt er meer informatie wanneer de sing-ins worden opgestart.

PCOB Dinxperlo op stap

DINXPERLO - Op dinsdag 18 september gaat de PCOB afdeling Dinxperlo op stap naar het oudheidkundig museum De Lebbenbrugge in Borculo. Over dit museum is al veel geschreven, omdat het een heel mooi beeld geeft van hoe er een paar eeuwen geleden werd gewoond en geleefd in de Achterhoek. Daar verblijft men een uurtje en om dan door te rijden naar het centrum van Borculo om daar een bezoek te brengen aan het Brandweer- en Stormrampmuseum. Velen zullen zich de verhalen nog herinneren over de cycloon die in 1927 over de Achterhoek trok en in Borculo ongekend veel schade aanrichtte. Er wordt gereisd met auto's. Het vertrek is om 13.00 uur vanaf het Marktplein in Dinxperlo. Daar hoopt men omstreeks 18.00 uur terug te zijn. Ook niet-leden zijn welkom. Opgave is mogelijk bij Annie Derksen, tel. 65 34 84. De kosten bedragen zeventien euro per persoon.

Hans de Beukelaar wint Erfgoedprijs

Foto: Frank Vinkenvleugel

DINXPERLO – De opening van de Open Monumentendagen in de gemeente Aalten vond dit jaar plaats in het Kerkelijk Centrum in Dinxperlo. Volgens traditie werd tijdens de opening de winnaar van de Erfgoedprijs van de gemeente Aalten bekend gemaakt. Dit jaar viel deze eer ter beurt aan Hans de Beukelaar voor het schrijven- en uitgeven van streekboeken.

Door Danielle Jolink

Ondanks het vroege uur op de zaterdagochtend was het opmerkelijk druk in het Kerkelijk Centrum in Dinxperlo. De ruimte was gevuld met een verscheidenheid aan mensen die ieder op hun eigen manier een binding hebben met het erfgoed van de Gemeente Aalten. De opening werd verzorgd door burgemeester Stapelkamp. Dat de zijn hart ligt bij het erfgoed was duidelijk te horen in zijn uitgebreide speech. Stapelkamp gaf aan dat erfgoed een ruim begrip is. "Erfgoed gaat verder dan alleen gebouwen, het omvat meerdere zaken. De betekenis van erfgoed is ruim, het heeft te maken met identiteit. Erfgoed laat zien wie je bent, het geeft de herkomst aan van bepaalde zaken en geeft een kijkje in het verleden. Dit maakt erfgoed bepalen zo ingewikkeld", aldus Stapelkamp.

Burgemeester Anton Stapelkamp bij de opening van de Open Monumentendag Aalten. Foto: Frank Vinkenvleugel
Hans de Beukelaar. Foto: Frank Vinkenvleugel
Hans de Beukelaar tijdens zijn dankwoord. Foto: Frank Vinkenvleugel
Een deel van het carillon. Foto: Frank Vinkenvleugel
Jan Willem Achterkamp, een bevlogen beiaardier, geeft uitleg. Foto: Frank Vinkenvleugel

Na de speech van de burgemeester was het de beurt aan voorzitter Doodeheefver van de Commissie Cultureel Erfgoed. Hij maakte de winnaar van de Erfgoedprijs op een symbolische wijze bekend door te verwijzen naar de beukenfamilie. Hij vertelde over een zeldzaam soort beuk. De enige ter wereld welke 27 jaar geleden geplant werd in de Gemeente Aalten en uitgegroeid is tot een mooie grote beuk. De verwijzing betrof Hans de Beukelaar, geboren en getogen in de gemeente Aalten. Hij werd door de commissie unaniem verkozen tot winnaar vanwege het schrijven en uitgeven van streekboeken."Zijn grote interesse voor geschiedenis zorgt voor een hoge kwaliteit streekboeken die gekenmerkt worden door een goede informatievoorziening en een mooie vormgeving. Zo'n 25 procent van de boeken die Hans de Beukelaar uitgegeven heeft, zijn door hemzelf geschreven'.

Na het in ontvangst nemen van de prijs, een cheque ter waarde van 600 euro en een bos bloemen, hield Hans de Beukelaar een speech waarin zijn liefde voor de streek duidelijk werd. "Sociaal-economisch, sociaal-cultureel of qua natuur zijn er waarschijnlijk mooiere plekken op deze aarde. Toch heeft de Achterhoek voor mij iets wat die streken niet hebben en dat is dat hier mijn moeder aarde ligt; uniek en onvervangbaar."

Bijzonder aan deze Monumentendag was de viering van het 25-jarig jubileum van het carillon in de Dorpskerk in Dinxperlo. Beiaardier Jan Willem Achterkamp bracht bij inloop en bij de opening een aantal nummers ten gehore. Ook was het carillon toegankelijk voor het publiek. Een kijkje in deze bijzondere ruimte en het begeleidende verhaal van de beiaardier die zich met hart en ziel ingezet heeft voor het behoud van dit carillon, maakten duidelijk dat deze relatief kleine ruimte een stuk geschiedenis van Dinxperlo herbergt. Dit maakt een bezoek aan het carillon bij een volgende openstelling echt de moeite waard.

Harppiness belevingsconcert op IKC de Bosmark

Er is van alles te horen, zien, voelen en ruiken tijdens het belevingsconcert. Foto: PR

DINXPERLO - Een donkere ruimte met prachtig sfeerlicht, kussens in een kring, een kist vol belevenissen, een gong en betoverende harpmuziek. Schoenen uit en kom in een andere wereld. De wereld van de Harppiness Belevingsconcerten. De wonderlijke en rustgevende klanken van de harp en de kist vol verrassingen creëren tijdens het concert een droomwereld waarin van alles te beleven valt. Het concert is op maandag 1 oktober bij IKC De Bosmark (ingang Europastraat). Bezoekers moeten om 09.15 uur aanwezig zijn. Aanmelden is noodzakelijk en kan via m.monninkhoff@zonnekinderen.nl.

Judith Baakman en Janneke Thissen hebben samen de Harppiness Belevingsconcerten ontwikkeld. Horen, voelen, kijken en ruiken worden geprikkeld. Het licht verandert bij elk stuk van kleur waardoor er steeds een nieuwe sfeer ontstaat. Tijdens het concert bespeelt Judith van Harpstudio Harppiness uit Terborg de harp. Deze keer zal Mirjam Monninkhoff, Bolle Buiken & Babycoach bij Kinderopvang Zonnekinderen voor de belevingen zorgen. Hiervoor tovert zijn allerlei verrassingen uit een rieten kist die ervoor zorgen dat je niet stil kunt blijven zitten. De Harppiness Belevingsconcerten zijn speciaal ontwikkeld voor baby's en peuters tussen de 0 en 4 jaar. Met papa, mama, opa of oma een klein uurtje helemaal wegdromen. Samen plezier hebben en gerichte persoonlijke aandacht staan bij de Harppiness Belevingsconcerten voorop, daarom is er een maximaal aantal van vijftien kindjes per concert.
Voor aanmeldingen voor of vragen over dit belevingsconcert kan men een mail sturen naar Mirjam Monninkhoff (m.monninkhoff@zonnekinderen.nl). Graag even de hoeveelheid personen en de leeftijd van het kindje vermelden.

Show met magie en theater

Peter Eggink. Foto: PR

LINTELO - Goochelaar Peter Eggink geeft op zaterdag 13 oktober een voorproefje van zijn nieuwste show 'Ontmaskerd'. Van kinds af aan wist Peter, afkomstig uit Doetinchem, al dat hij goochelaar wilde worden. Onlangs won hij de ‘Oscar’ onder de internationale goochelprijzen: de prestigieuze ‘Merlin Award’, uitgegeven door de International Magicians Society. Daarmee werd zijn naam toegevoegd aan een lijst met beroemde en illustere eerdere winnaars, zoals David Copperfield, Siegfried & Roy en Criss Angel.

De show is een combinatie van theater, stand-up comedy en magie waarbij Peter zijn publiek meeneemt in zijn verhaal, waarbij de toeschouwer een illusie rijker én geïnspireerd de zaal zult verlaten. De show is van 20.00 uur tot 22.00 uur. Zaal is open vanaf 19.30 uur. In de voorverkoop zijn de kaarten te bestellen via info@kulturhuslintelo.nl en bij het Grand Café Kulturhus Lintelo. Kosten 15 euro per persoon. Aan de zaal kosten de kaarten 17,50 euro.


www.kulturhuslintelo.nl

Dinxpers Huuksken

Foto: Collectie Ben Maandag

DINXPERLO - Regelmatig wordt in de rubriek Dinxpers Huuksken een (historische) foto of prentbriefkaart uit de collectie van Ben Maandag geplaatst. Wie meer informatie heeft, of wie historisch fotomateriaal ter beschikking wil stellen, kan bij Ben terecht. De adresgegevens van Ben Maandag zijn: Burgemeester Schepersstraat 1, Dinxperlo, telefoon 0315-653449, e-mail benaliemaandag@kpnmail.nl.

Ben Maandag schrijft: "Op 13 februari 2018 heb ik een foto geplaatst over de roggeoogst op Sinderen, en in mijn archief ligt nog een prentbriefkaart over de roggeoogst op Sinderen, die u hierbij afgedrukt ziet. Deze prentbriefkaart is verzonden op 3 augustus 1945. De vragen zijn: wat is de locatie, wie zijn de maaiers, de bindsters en de jongeman? En wie woonden in de boerderij op de achtergrond? Wie kan nog meer vertellen over deze foto?"

Open dag Inloophuis Oude IJssel

DOETINCHEM - Inloophuis Oude IJssel aan de Plantenstraat 2 heeft op zaterdag 15 september van 11.00 tot 14.00 uur een open dag.

Inloophuis Oude IJssel is een huis waar mensen die met kanker te maken hebben terecht kunnen. Voor een luisterend oor; een gesprek of een ontspannende en afleidende activiteit. Tijdens de open dag presenteert ook de jeugdafdeling 'Onder de Pannen' zich, evenals de Borstkankervereniging; Prostaatkankervereniging en Hematon. Op de parkeerplaats van het Inloophuis is een kleine boekenmarkt waarvan de opbrengst ten goede komt aan het huis. Iedereen is tijdens de open dag welkom om kennis te nemen van de mogelijkheden die het Inloophuis Oude IJssel biedt aan mensen die met kanker te maken hebben; zelf of in hun directe omgeving.

Aan tafel bij Etend Ontmoeten

AALTEN - Op dinsdag 18 september gaat het nieuwe seizoen van Etend Ontmoeten van start.

Op dinsdag 19 juni was de afsluiting van het seizoen van Etend Ontmoeten, met een bbq met salades, mede mogelijk gemaakt door De Hofnar, bakker Knippenborg van der Zande en vrijwilligers. Etend ontmoeten vindt elke keer plaats op de derde dinsdag van de maand. Belangstellenden zijn van harte welkom om te komen eten, in De Hofnar. Vanaf 17.30 uur inloop, eten van 18.00 tot 19.00 uur. Deze avond is gratis, maar een vrije gift voor de onkosten wordt zéér gewaardeerd. Opgeven kan door te mailen naar etendontmoetenaalten@outlook.com of via facebook.

Nieuwe shirts voor Dart Daddies

Dart Daddies in de nieuwe shirts. Foto: PR

DINXPERLO - Het nieuwe dartseizoen gaat beginnen en dat gaan de Dart Daddies uit Dinxperlo in nieuwe shirts doen.

Er zal weer wekelijks gestreden worden in de eredivisie van de IJsseldarts. De thuisbasis is sportcentrum het blauwe meer, hier wordt op dinsdagavond de thuiswedstrijd gedart. De Dart Daddies bedanken Ramon van Het Blauwe Meer en Thorsten van Sport Eleven voor hun bijdrage. Of het team mee kan strijden om het kampioenschap laten ze in het midden, aan de fraaie shirts zal het niet liggen.

Kledingbeurs

DINXPERLO - Figulus Welzijn organiseert weer een najaars- en winterkledingbeurs. Dames- en kinderkleding vanaf maat 80 kan ingebracht worden op maandag 1 oktober 19.00 tot 21.00 uur en dinsdag 2 oktober 9.00 tot 11.00 uur. Iedereen kan maximaal twintig kledingstukken inleveren. De verkoop is op dinsdag 2 oktober 18.00 tot 21.00 uur en woensdag 3 oktober 9.00 tot 11.00 uur. De Kledingbeurs is in het Kulturhus Dinxperlo, Terborgseweg 3. Voor info of vragen: s.rexwinkel@figulus-welzijn.nl of 0315-655282.

Autocross Aalten met finale Mini Buggies

Veel spektakel wordt verwacht bij de autocross in Aalten. Foto: Bart Demkes

AALTEN - De finale Mini Buggies Series autocross wordt dit jaar verreden op 23 september in Aalten, op ht autocrossterrein, ingang Roelendijk. Na een succesvolle start enkele jaren geleden is deze autocrossklasse voor kinderen van zes tot twaalf jaar enorm gegroeid en is nu een volwaardige klasse onder de KNAF. Voor het kampioenschap in deze klasse hebben zich maar liefst veertig deelnemers ingeschreven met daaronder Danny Messink uit Dinxperlo en Jort Schaart uit Bredevoort. Ook de zoon van coureur Tom Coronel, Rocco, neemt deel aan een aantal wedstrijden. De Mini Buggy is speciaal hiervoor zijn gebouwd, waarbij de veiligheid een belangrijke rol speelt. De snelheid is beperkt, maar van alle deelnemers wel gelijkwaardig en dit heeft tot nu toe leuke wedstrijden opgeleverd.

Naast de Mini Buggies zijn er verschillende klassen interessant voor deelnemers en publiek.
Deze tellen mee voor het RAMO kampioenschap. Hiervoor is Aalten de op één na laatste wedstrijd en dus wordt een groot aantal deelnemers verwacht. Dit begint met de 1300cc standaard auto`s voor de junioren waar de deelnemers vanaf 12 jaar kunnen deelnemen. Daarnaast is er de regioklasse, divisie V beide met grotendeels standaard auto`s met voorwielaandrijving en een motorinhoud tot 2000cc.
Bij de tourwagens moet de carrosserie nagenoeg standaard zijn, echter de techniek is vrij, dit houdt dat hier turbomotoren met vermogens tot meer dan 500PK zijn toegestaan.
De keverklasse bestaat al jaren in ongewijzigde vorm met de beroemde verlaagde VW kevers met max. 2400cc motor. In de sprintklassen zijn er twee groepen, de 1600cc met motoren tot 1600cc en de combiklasse met onbeperkte cilinderinhoud, turbo`s en vierwielaandrijving. Dit zijn auto`s welke speciaal zijn gebouwd voor de autocross en dus geen enkele gelijkenis met een straatauto vertonen. Bij voldoende inschrijvingen zullen ook de Junior Buggies (max.600CC) voor deelnemers van 12 tot 21 jaar aan het programma worden toegevoegd.
Als extra klasse is er een groep plaatselijke rijders voor mensen uit de directe omgeving en die alleen in Aalten deelnemen.

De wedstrijden beginnen op 23 september om circa 11.00 uur, de ingang is gelegen aan de Roelendijk en de route wordt duidelijk aangegeven. Parkeren is gratis.
Naast het aanschouwen van de wedstrijden is er ook de mogelijkheid om de zeer uiteenlopende technieken van de voertuigen te bekijken in het rennerskwartier.
Meer informatie is te vinden op de website of verkrijgbaar door te of bellen met 06-53565805.


www.autocrossaalten.nl

Sportprogramma

Ajax B
Vrijdag 14 september
19:30 Ajax B 45+1-AD '69 45+1
19:30 DZSV VR1-Ajax B VR1
Zaterdag 15 september
15:00 Ajax B JO19-1-HC '03
13:00 Ajax B JO17-1-KSV
10:00 Lochuizen-Ajax B JO15-1G
12:30 SVGG-1G-Ajax B JO13-1
08:30 DZSV-Ajax B JO9-1
Zondag 16 september
14:00 Ajax B 1-SVGG 1
10:00 KSH 2-Ajax B 2
10:00 VVG'25 5-Ajax B 3
Dinsdag 18 september
18:30 Ajax B JO11-1-AD '69 JO11-1

Sv SVD (SVD)
Donderdag 13 september
18:15 SVD JO13-1SJO MEC/Bredevoort
Zaterdag 15 september
15:00 SVD JO19-1-Groessen
13:00 SVD JO17-1-AJC '96
11:15 AZSV-SVD JO15-1
11:30 SVD JO15-2-FC Winterswijk
10:15 SVD JO12-1-FC Winterswijk
08:30 DZSV-SVD JO11-1
09:00 SVD JO11-2-DZSV
09:00 SVD JO9-1-Terborg
16:30 FC Trias-SVD MO19-1
11:00 SC Rheden-SVD MO17-1
09:45 Zelos-SVD MO15-1
Zondag 16 september
14:00 Doetinchem 1-SVD 1
10:00 Varsseveld 2-SVD 2
09:30 SDOUC 3-SVD 3
11:00 Varsseveld 9-SVD 4
12:30 SVD VR1-Gendringen VR1

DZSV
Vrijdag 14 september
Bij Longa '30

19:30 Meddo SC 35+1-DZSV 35+1-
20:00 DZSV 35+1-Longa '30 35+1
20:30 FC Trias 35+1-DZSV 35+1
Bij DZSV         
19:30 Ajax B VR1-DZSV VR1
20:00 DZSV VR1-AZSV VR4
21:00 Halle VR1-DZSV VR1
21:30 DZSV VR1-VVG '25 VR1
Bij FC Winterswijk                
19:30 Longa '30 VR1-DZSV VR2
20:00 DZSV VR2-Haarlo SP VR1
20:30 FC Eibergen VR1-DZSV VR2
21:00 DZSV VR2-FC Winterswijk VR2
Za. 15 september (thuis)        
08:30 DZSV JO11-1-SVD
08:30 DZSV JO9-2G-Ajax B
10:15 DZSV JO13-1-MVV '29
10:15 DZSV JO12-1- FC Trias
10:15 DZSV JO11-4-Varsseveld
10:15 DZSV MO11-1-Zelos
12:00 DZSV 5-AZSV 12
12:00 DZSV JO15-2-Vosseveld
14:30 DZSV 3-FC Eibergen 2
15:00 DZSV JO19-1-Haaksbergen
Za. 15 september (uit)        
08:45 Terborg -DZSV JO9-3G
09:00 SVD-DZSV JO11-2
09:00 Den Dam/NVC-DZSV JO11-3
09:00 Gendringen-DZSV JO9-1
09:00 Gendringen-DZSV JO8-1
10:00 Sparta E.-1-DZSV MO13-1
10:00 Terborg/Silv.-DZSV MO11-2
10:45 Concordia-W-DZSV JO13-2
12:35 UlftseB/GWVV-DZSV JO17-2
12:45 HC '03-DZSV JO15-1G
14:15 MEC/Bredevoort-DZSV JO17-1
14:30 Paasberg 2-DZSV 2
14:30 Kilder-DZSV MO17-1
17:00 SDOUC 1-DZSV 1
Maandag 17 september        
19:00 DZSV JO17-3-AD '69

Fusie voetbalclubs Dinxperlo goed voor de toekomst

AALTEN – In het ronde tafelgesprek Samenleving werd de privatisering van het voetbalcomplex van Sportvereniging Dinxperlo besproken. Deze is nodig zodat deze voetbalclub vanuit een gelijkwaardige positie kan fuseren met de Dinxperlose Zaterdag Sportvereniging.

Door Bernhard Harfsterkamp

Op 30 november zullen de leden van de beide verenigingen stemmen over de fusie. Voorafgaand aan deze stemming zullen eerst de leden van de Sportvereniging Dinxperlo stemmen of ze het eens zijn met de privatisering van het sportcomplex. Op 2 november is er om alles nog eens toe te lichten een informatieavond voor alle leden. Tijdens het ronde tafelgesprek zeiden bestuursleden van beide verenigingen dat wat hun betreft na drie jaren van voorbereiding de fusie in ieder geval door mag gaan. "Maar de leden hebben het laatste woord."

Mike Broekhuizen, die als bestuurslid van de Sportvereniging Dinxperlo de fusie in zijn portefeuille heeft, benadrukte bij het inspreken dat de fusie de beste oplossing is voor de toekomst. Op dit moment hebben beide verenigingen nog leden genoeg, maar dat zal veranderen met de bevolkingskrimp die wordt verwacht. Een fusie leidt tot één grote gezonde vereniging. Daardoor kan ook het niveauverschil tussen de voetballers die nu noodgedwongen in eenzelfde elftal spelen verkleind worden. Er zijn immers meer voetballers van een zelfde niveau beschikbaar om samen in één elftal te spelen. Dat vergroot de motivatie. Voor beide verenigingen is het belangrijk de fusie tot een goed einde te brengen. "Het moet en is goed voor de toekomst van onze jeugd", vertelde Broekhuizen. "We zijn drie jaar bezig en zijn blij dat er aan het eind van het jaar een goede beslissing is gevallen."

Vijf velden is voldoende
Na de privatisering en de fusie zal er één voetbalveld minder zijn. Omdat er in de toekomst een daling van het aantal voetballers wordt verwacht zijn er minder vierkante meters veld nodig. "De KNVB heeft een berekening gemaakt", antwoordde Broekhuizen op een vraag van een van de fractievertegenwoordigers. "Daaruit blijkt dat het met vijf velden kan." Voorwaarde is dan wel dat er een kunstgrasveld bij komt. "Dat kan meer aan." Daarom kan het veld achter de sporthal aan het fitnesscentrum verkocht worden voor uitbreiding van dat centrum. De privatisering van het sportcomplex van de Sportvereniging Dinxperlo wordt een bespreekstuk in de gemeenteraadsvergadering van dinsdag 18 september.

Nieuwe naam mogelijke fusieclub bekend: FC Dinxperlo

DINXPERLO - In de afgelopen maand konden de leden van SVD en DZSV stemmen op de nieuwe naam van de mogelijke fusieclub. Daarin is een grote voorkeur uitgesproken voor de naam FC Dinxperlo (Fusie Club Dinxperlo). Zo'n 600 stemmers verkozen deze naam boven opties als VV Dinxperlo of DFC (Dinxperlose Fusie Club).

De naam is na een zorgvuldige procedure tot stand gekomen. Iedereen werd uitgenodigd om mee te denken voor een nieuwe naam voor de nieuwe club. Vervolgens heeft een jury bestaande uit vijftien DZSV'ers en vijftien SVD'ers de lijst teruggebracht naar de vijf namen waarop iedereen via de website kon stemmen.

Nu de naam bekend is, gaan DZSV en SVD de laatste fase van de voorbereiding in. Te beginnen bij de raadsvergadering van 18 september, dan staat de mogelijke fusie op de agenda. Begin oktober kan er worden gestemd over de clubkleuren en op 2 november vindt de laatste informatiebijeenkomst plaats. Op 30 november is het woord aan de leden van beide verenigingen, zij bepalen dan of FC Dinxperlo er wel of niet gaat komen.

Nieuwe naam mogelijke fusieclub bekend: FC Dinxperlo

DINXPERLO - In de afgelopen maand konden de leden van SVD en DZSV stemmen op de nieuwe naam van de mogelijke fusieclub. Daarin is een grote voorkeur uitgesproken voor de naam FC Dinxperlo (Fusie Club Dinxperlo). Zo'n 600 stemmers verkozen deze naam boven opties als VV Dinxperlo of DFC (Dinxperlose Fusie Club).

De naam is na een zorgvuldige procedure tot stand gekomen. Iedereen werd uitgenodigd om mee te denken voor een nieuwe naam voor de nieuwe club. Vervolgens heeft een jury bestaande uit vijftien DZSV'ers en vijftien SVD'ers de lijst teruggebracht naar de vijf namen waarop iedereen via de website kon stemmen.

Nu de naam bekend is, gaan DZSV en SVD de laatste fase van de voorbereiding in. Te beginnen bij de raadsvergadering van 18 september, dan staat de mogelijke fusie op de agenda. Begin oktober kan er worden gestemd over de clubkleuren en op 2 november vindt de laatste informatiebijeenkomst plaats. Op 30 november is het woord aan de leden van beide verenigingen, zij bepalen dan of FC Dinxperlo er wel of niet gaat komen.

Expositie 'Grenzen! Ja, en ...?' in Grenslandmuseum

Van links af Rutha Fishale uit Eritrea (zwanger), Kalkidan Denke uit Ethiopië (met kindje) en Ghaidaa Gherre uit Syrië (met hoofddoek). Foto: Frank Vinkenvleugel

DINXPERLO - Op 15 september presenteert het Grenslandmuseum alweer de laatste expositie van dit seizoen. Dit keer gaat het niet over de grens tussen Suderwick en Dinxperlo of tussen Duitsland en Nederland. Dit keer is er voor de grenzen buiten Europa gekozen. Enkele nieuwe Inwoners van Dinxperlo zullen aan de hand van diverse persoonlijke bezittingen en herinneringen de bezoekers meenemen over vele grenzen en zo een stukje van hun cultuur en geboorteland laten zien.

Door Iris Jansen

Hoe deze bijzondere expositie tot stand is gekomen vertelt Gerrit Apenhorst van het Grenslandmuseum: "Zowel onze voorzitter Berend Enserink als ik zijn taalmaatjes voor nieuwe inwoners van Dinxperlo. Je raakt betrokken bij hun verhalen en wordt deelgenoot van hun vaak ongelooflijke ervaringen die zij tijdens hun reis hebben opgedaan. De beelden op het nieuws maken ons getuige van verschrikkelijke oorlogen die over de hoofden van zoveel onschuldige mensen worden gestreden, maar de verhalen van de mensen zelf zijn nog indringender, bijna tastbaar te noemen. Op dit moment wonen en werken er nu zo'n honderd statushouders uit Syrië, Eritrea, Armenië, Irak en China in Dinxperlo en Theo Heesen, een uiterst betrokken vrijwilliger van het eerste uur, is een sterke verbindende factor binnen deze groep mensen. Mede door zijn inspanningen zijn de meeste nieuwkomers al aardig ingeburgerd in Dinxperlo; zij waren ook meteen bereid om aan deze expositie mee te werken. We vinden het dan ook een eer dat Theo Heesen op zaterdag 15 september om 14.00 uur de expositie wil openen."

Naast Gerrit Apenhorst nemen ook drie dames die meewerken aan de expositie, deel aan het gesprek: Rutha Fishale uit Eritrea, Kalkidan Denke uit Ethiopië en Ghaidaa Gherre uit Damascus, Syrië. Ghaidaa spreekt al een aardig woordje Nederlands, maar ook de andere beide dames zijn al prima ingeburgerd en kunnen alles goed volgen. In het gesprek blijkt voor hen, naast het leren van de taal, het vrouwencafé in Dinxperlo ook belangrijk te zijn. Niet alleen om elkaar te treffen maar ook om in contact te komen met de Dinxperlose vrouwen, wat allemaal prima verloopt. De behoefte om deel uit te maken van de gemeenschap is groot, vandaar ook de interesse om mee te werken aan deze expositie.

Rutha Fishale uit Eritrea, Kalkidan Denke uit Ethiopië en Ghaidaa Gherre uit Syrië werken mee

Ghaidaa Ghere: "Op onze reis vanuit Damascus zijn we veel grenzen gepasseerd. We hebben veel mensen ontmoet en veel talen gehoord. Nu zijn we hier neergestreken en kunnen we ons leven weer opbouwen. In Damascus hadden we een eigen huis, een auto en mijn man was ict'er. Opeens werd onze wijk gebombardeerd en hadden we geen thuis en inboedel meer. Na enkele maanden bij familie te hebben gewoond, zijn we met onze kinderen verder getrokken om te proberen elders een nieuw bestaan op te bouwen. Uiteindelijk is dat na vele omzwervingen Dinxperlo geworden. We hebben het erg naar onze zin, maar je moet niet alleen nemen maar ook geven. Open zijn naar andere mensen en niet alleen je hand ophouden. Meedoen en je verdiepen in andere culturen is erg belangrijk; zo kom je verder. Mijn man heeft nu een baan bij Westerveld en Nederlof in Breedenbroek. Daar zijn we erg trots op. Zelf help ik één dag in de week mee in de Wereldwinkel. Voor mij is het belangrijk om een steentje te kunnen bijdragen aan deze expositie in het museum van Dinxperlo. We hebben niet veel spullen kunnen meenemen, maar voor mij zijn bijvoorbeeld de oorbellen van mijn moeder een belangrijke schakel met mijn moederland. Wanneer de oorlog voorbij is hopen we toch weer terug te keren naar Damascus, maar we keren dan wel terug met vele mooie herinneringen en ervaringen."

Ook Kalkidan Denke en Rutha Fishale vinden het leuk om wat van hun cultuur te laten zien. Rutha heeft een voorwerp meegenomen waarmee dagelijks koffie wordt gezet. Zoals de Japanners hun theeceremonie hebben is koffiezetten in Eritrea en in Ethiopië ook een speciale gebeurtenis die, net zoals de theeceremonie, behoorlijk wat tijd in beslag neemt. Nog steeds worden de groene koffiebonen geroosterd op kleine kooltjes, gemalen en als koffie bereid. De koffie wordt geschonken in kleine kopjes en geserveerd met veel suiker. Tenminste drie kopjes moeten er worden gedronken om de gastvrouw niet te beledigen. Beide dames, die het in Dinxperlo erg naar hun zin hebben, vinden het leuk om deze niet zo bekende ceremonie onder de aandacht te brengen.

Apenhorst: "Natuurlijk mag de waterpijp niet ontbreken, die zoals Ghaidaa beaamt, in een ander continent een dagelijks gebruiksvoorwerp is en zowel door mannen als door vrouwen ter ontspanning wordt gerookt, zelfs in hotels en restaurants en vaak terwijl een van de oudste bordspelen ter wereld, Backgammon, wordt gespeeld. Ook hebben we onder andere een Chinese viool, een cd met Eritrese muziek en foto's van Syrië. Maar er zijn ook hele persoonlijke zaken te zien die op de vlucht verkregen zijn, maar ook zaken die de vlucht hebben doorstaan."

Op de steen buiten voor het Grenslandmuseum staat het opschrift 'Voor wie vluchten moet, wordt vrijheid herwonnen in gastvrijheid'. "Daarmee doen we een oproep aan alle bewoners van Dinxperlo en van onze grensdorpen. Met deze expositie willen we niet alleen mensen nader tot elkaar brengen, maar ook laten zien dat - door de integratie van mensen uit andere werelddelen in Dinxperlo - zij deel gaan uitmaken van onze eigen geschiedenis", besluit Apenhorst.
De expositie is te zien van 15 september tot en met 31 oktober, van dinsdag tot en met zaterdag van 13.30 tot 16.30 uur.


www.grenslandmuseum.nl

Kinderen tekenen voor vrede

Zes basisscholen gaan teken voor vrede en verdraagzaamheid. Foto: PR

REGIO - Lions Clubs International organiseert dit jaar voor de 31ste keer de Peace Poster Contest (PPC) voor kinderen in de gehele wereld. Deelname staat open voor kinderen tussen 11 en 13 jaar oud. Honderdduizenden kinderen wereldwijd geven in de vorm van een poster uiting aan hun gevoelens over 'vrede'. Lionsclub Wisch de Hamalandse marken sluit dit jaar voor het eerst aan bij dit internationale project en doet dat samen met zes basisscholen in Oude IJsselstreek en Dinxperlo.

Door Walter Hobelman

"Het internationale project hebben wij altijd al een mooi initiatief gevonden. Alleen kwam het er nooit van om hier zelf mee aan de slag te gaan. Maar daar gaan we nu verandering in brengen", aldus Lionclublid Theo Bussink, die samen met Guido Jansen en Willem Jansen van Velsen (Ulft) namens de Lionsclub Wisch de organisatie van dit project op zich heeft genomen. "Wij vinden vrede en verdraagzaamheid een aansprekend thema. We zijn ook verrast over het enthousiasme op de scholen. Blijkbaar raakt het ook daar de juiste snaar."

De zes deelnemende scholen (De Bosmark in Dinxperlo, De Bontebrugschool in Silvolde, De Woelwaters en De Oersprong in Ulft en De Meander in Varsseveld en Heelweg) komen op 12 september in de Laurentiuskerk in Varsseveld bij elkaar voor de officiële aftrap van de vredesposterwedstrijd. "Dat wordt een bijzonder moment", weet Jansen van Velsen nu al. "Joop Levy, een Joodse overlevende van de Tweede Wereldoorlog uit Varsseveld en twee Syrische kinderen vertellen over hun ervaringen met oorlog en vrede. Dergelijke persoonlijke verhalen maken vaak meer indruk dan lessen uit een boekje of door te kijken naar een film."

Na de aftrap gaan de kinderen op school aan de slag om hun eigen 'peace poster' te tekenen. "Het thema voor dit jaar is 'kindness matters' (aardig zijn helpt) en dat moet in de tekeningen terug komen", aldus Bussink. In de week van 24 tot en met 27 september worden de tekeningen op de scholen tentoongesteld en kiezen ouders, kinderen en leerkrachten in totaal twee posters die doorgaan naar de volgende ronde. Die volgende fase vindt plaats in de DRU in Ulft. In de openbare ruimte op de begane grond worden de twaalf posters tentoongesteld. Van 29 september tot en met 4 oktober zijn de posters te bewonderen en mag iedere bezoeker meestemmen (via internet of op locatie in de DRU) over de mooiste poster. Deze wint de publieksprijs.
Op 2 oktober bekijkt een officiële jury, bestaande uit burgemeester Otwin van Dijk (Oude IJsselstreek), wethouder Hans te Lindert (Aalten) en twee beeldend kunstenaars die verbonden zijn aan 'Breekijzer' (Rietje Brouwer en Emeke Buitelaar), de posters en kiezen per school één poster die doorgaat naar de landelijke verkiezing. De bekendmaking daarvan vindt plaats op 5 oktober in de DRU om 18.00 uur. Uiteindelijk wordt in maart 2019 in New York tijdens een VN-dag de echte wereldwijde winnaar bekend gemaakt.

De zes winnaars van de scholenverkiezing gaan met hun ouders, leerkrachten en een aantal Lionsclubleden op excursie naar het Vredespaleis in Den Haag. En natuurlijk ontvangen alle deelnemende tekenaars een mooie herinnering aan hun deelname aan de Peace Poster Contest. "Als je samen met je kind eens een goed gesprek wil houden over vrede en 'aardig zijn voor elkaar' is een bezoekje aan de 'tentoonstelling' in de DRU een hele mooie aanleiding. En natuurlijk kan men dan gelijk even stemmen op de meest inspirerende poster", aldus Jansen van Velsen.


Jong pianotalent Alexandra Kaptein naar de Koppelkerk

Alexandra Kaptein. Foto: PR

AALTEN - Zaterdagavond 22 september betreden een meester en zijn gezel het podium in de Koppelkerk in Bredevoort. Concertpianist en conservatoriumdocent Michail Markov (Moskou) en zijn veelbelovende student Alexandra Kaptein (Enschede) spelen stukken van onder andere Bach, Mozart en Tschaikovsky.

Alexandra Kaptein (Enschede, 1999) begon op vijfjarige leeftijd met pianolessen. Al op zesjarige leeftijd won zij haar eerste prijs in de pianocompetitie 'Jugend musiziert' in Duitsland. Dit was het begin van een lange reeks nationale en internationale pianocompetities in heel Europa.

Zo won zij de eerste prijs op het Nationaal Concours van de Stichting Jong Muziektalent Nederland in 2008 in Rotterdam, werd zij derde bij de Internationale Bachcompetitie in Polen en won zij in 2017 de eerste prijs in de finale van Koffie bij de Piano in Den Bosch. In 2016 begon zij haar studie aan het ArtEz Conservatorium in Zwolle bij Professor Michail Markov. De Russische pianist Michail Markov begon zijn pianostudie op zevenjarige leeftijd. Al na drie jaar speelde hij als solist met een orkest in de Concertzaal van het Tchajkovsky Conservatorium in Moskou. Markov treedt als concertpianist op in binnen- en buitenland en is jurylid van verschillende nationale en internationale pianoconcoursen. Zaterdag 22 september zullen meester en gezel om en om stukken spelen van Bach, Mozart, Schubert, Tchaikovsky, Pijper, Poulenc en Ravel. Het concert begint om 20.00 uur, de Koppelkerk is open vanaf 19.30 uur. De entree kost tien euro. Reserveren voor de avond kan via www.koppelkerk.nl of 0543-216 005.

'Tuingelukkig' worden op open tuindagen Wenninkhof

Groencentrum Wenninkhof, Ten Dolle Tuinmachines en BPG Overkamp begroeten iedereen graag tijdens de open tuindagen. Foto: PR

WINTERSWIJK - 'Tuingelukkig worden'. Dat maakt Wenninkhof hoveniers en Tuincentrum mogelijk, onder andere tijdens de open tuindagen op zaterdag 22 en zondag 23 september.

Het warme weer heeft veel schade aangebracht in tuinen. Beplanting en gazons zijn bruin of vertonen al herfstverschijnselen. Dus komt het goed van pas dat Wenninkhof de open tuindagen heeft verschoven naar het najaar, en wel naar 22 en 23 september. Het verschuiven was - met een gevoelstemperatuur van -12 graden - een goed besluit. Nu gaat Wenninhof voor een mooi najaar. Rond de twintig hobbyisten komen hun gemaakte producten laten zien en verkopen. Ten Dolle Tuinmachines laat de nieuwste snufjes op tuinmachine gebied zien en legt ze graag uit. Voor het slijpen van de messen van de grasmaaier, om volgend voorjaar weer goed van start te gaan, kan ook bij Ten Dolle. BPG Overkamp heeft naast vele soorten bestratingsmaterialen ook diverse overkappingen in het assortiment. De nieuwste onderhoudsarme tegels zijn te bekijken, en men kan er informatie over krijgen. Ook voor het gratis testen van de tuingrond of het vijverwater kan men terecht.
Jan Bent: "Neem een jampotje tuingrond of vijverwater mee en het word getest terwijl u wacht! Ook staat het team hoveniers van Wenninkhof klaar om advies te geven over wat te doen met de tuin na de droogte. En natuurlijk voor alle andere tuinvragen."
Groencentrum Wenninkhof wil iedereen graag 'tuingelukkig' zien en heet alle tuinliefhebbers graag op zaterdag 22 september (van 10.00 tot 16.00 uur) of zondag 23 september (van 11.00 tot 16.00 uur) aan de Hoeninkstegge 5 in Winterswijk Meddo (locatie Groencentrum Wenninkhof).
De toegang is gratis.

Vrijwilligers gezocht

AALTEN - VIT-hulp bij mantelzorg zoekt vrijwilligers (m/v), die iemand op gezette tijden gezelschap willen houden of samen met hen activiteiten willen ondernemen. Op deze manier hebben hun naasten of mantelzorgers even tijd voor zichzelf of heeft de alleenstaande oudere gezelschap.

Op dit moment is VIT op zoek naar een vrijwilliger voor de volgende personen.

Mevrouw is bedlegerig. Wie wil haar af en toe 's middags gezelschap houden. Ze houdt van lezen, maar alleen aanwezigheid is al fijn. Haar partner heeft dan wat tijd voor zichzelf.

Meneer op leeftijd is erg alleen; zoekt gezelschap om samen activiteiten te ondernemen.

Mevrouw is dementerend en zoekt iemand voor wat gezelligheid; wandelen, koffiedrinken et cetera. Heeft haar partner even wat vrije tijd.

Het gaat om een paar uurtjes per week of per twee weken in de gemeente Aalten. VIT begeleidt de vrijwilligers, zorgt voor een goede voorbereiding en onkostenvergoeding. Geïnteresseerden kunnen bellen met VIT (0544) 82 00 00 op werkdagen tussen 9.00 en 15.00 uur.

Ook wie wel interesse heeft voor vrijwilligerswerk maar dan voor andere activiteiten dan hier boven vermeld, kan dat melden.

Men kan ook even binnenlopen op het spreekuur van de mantelzorgconsulent Marjan Roerdinkveldboom, elke vrijdagmorgen van 11.00 tot 12.30 uur op het Gemeentekantoor, Hofstraat 8 in Aalten.

ONK Boerengolf staat open voor nieuwe teams

Boerengolfers in actie. Foto: PR

LIEVELDE - Het enthousiasme dat mensen vaak voor sport krijgen bij een groot sporttoernooi, zal volgens de organisatoren ook worden losgemaakt bij het Open Nederlands Kampioenschap Boerengolf. Het kampioenschap op de greens van Kaasboerderij Weenink biedt ook voor geheel nieuwe teams een deelnamemogelijkheid aan het toernooi. Zij kunnen zich vanaf nu opgeven en tot aan het toernooi op 6 en 7 oktober gratis trainen met ervaren teams. Elke zondagmorgen wordt er op de kaasboerderij van de familie Weenink in Lievelde fanatiek getraind.

Vijftien jaar geleden is Boerengolf ontstaan uit frustratie. "Zonder golfvaardigheidsbewijs, een dikke portemonnee kom je de baan niet op. Een nieuwe sport werd geboren met onder meer een grotere bal om die in de weilanden te kunnen terugvinden", verhaalt bedenker Peter Weenink. In de tijd is de sport verder geperfectioneerd met het onderscheid van het gewone golf dat aan Boerengolf iedereen kan deelnemen. "De sport geeft veel plezier. We willen er op 6 en 7 oktober een leuk evenement van maken en daarbij de trots laten zien, dat Boerengolf hier in de Achterhoek bedacht is. We nodigen mensen uit mee te strijden om 'De gouden Klomp'."
Er zijn tientallen golfbanen in Nederland waarop Boerengolf wordt gespeeld. Zij brengen ook teams voort die in de competitie spelen. Een baan heeft tien holes die uitgezet zijn in de weilanden rond de boerderij. De bedoeling van golf is om in zo weinig mogelijk slagen de bal in de holes te putten. Dit zijn emmers in de grond. Ze zijn met vlaggen gemarkeerd. Natuurlijke elementen als een houtsingel, koeien in de wei en ook landbouwwerktuigen zijn hindernissen in het landschap. Hier komt het aan op behendigheid en slimheid om de wedstrijd Boerengolf te winnen.
Het materiaal bestaat uit een club, het bekende klompje aan een houten steel en een fel gekleurde leren Boerengolfbal die een grootte heeft van ongeveer een handbal.

Teams
Boerengolf speel je in teamverband. Een team bestaat uit minimaal drie personen. Om beurten wordt geslagen. Welk team het minst aantal slagen nodig heeft, is winnaar.

Teams die mee willen doen met het kampioenschap kunnen zich opgeven via de website www.boerengolf.nl. Eventueel kan er vanuit de teams zelf ook individueel worden gespeeld om het kampioenschap. Er zijn op de website boerengolf.nl wildcards te verkrijgen.

'Er een potje van maken' kan weer, komende winter

Gezellig samen genieten, dat is het doel van Er een potje van maken. Foto: PR

AALTEN - 'Wie gunt een oudere een gratis culinair uitje?' Dat is de vraag die centraal staat in het project 'Er een potje van maken'. Op vier avonden in vier verschillende restaurants kunnen senioren genieten van een gratis driegangendiner. Naast het culinaire genieten staat ontmoeting tussen leeftijdsgenoten centraal. De senior wordt tevens netjes opgehaald en teruggebracht door één van de twaalf vrijwillige chauffeurs, verbonden aan dit project. Vier restaurants: Stegers, Enjoy, Herbergh d`Olde Marckt uit Aalten en voor het eerst 't Dorpshuus in IJzerlo doen mee. De organisatie ligt in handen van Figulus Welzijn, Zorgcombinatie Marga Klompé en Talentverbinder Richard Jongetjes.

De kosten voor de diners worden opgehoest door het publiek. De bezoekers van de genoemde restaurants doneren in het bekende paarse potje dat bij de pinautomaat staat. Op dit moment is er nog niet voldoende geld in de potjes maar gelukkig is er een mooie schenking binnengekomen van Atletiekvereniging AVA '70, uit de opbrengst van de GUV business run. Deze financiële bijdrage zorgt ervoor dat de aangekondigde reeks culinaire avonden zeker doorgaat. De organisatie blijft het publiek wel oproepen om de donatiepotjes te blijven vullen om toekomstige diner programma's zeker te stellen.
Ouderen worden door de restaurants ontvangen in de vroege avond tussen half zeven en half negen met kans op een kleine uitloop. De chauffeurs halen de senioren op vanaf kwart voor zes.

De aanmeldingen komen vanuit diverse instanties maar ook het publiek kan ouderen opgeven. Iedereen die z'n moeder, vader, opa, oma, buurman of buurvrouw of oom, tante of oud-collega wil opgeven, kan zich melden. Ook kunnen senioren zichzelf aanmelden. Alle oudere inwoners van Dinxperlo, Aalten, Bredevoort en buurtschappen zijn welkom. Bij de aanmelding graag wel een korte motivatie waarom deze senior een mooie culinaire avond gegund wordt. Aanmelden kan via de mail van talentverbinder Richard Jongetjes: Richard@talentverbinder.nl tevens via Facebook: Talentverbinder-Aalten. De avonden vinden plaats op maandag 5 november (restaurant Herbergh d"Olde Marckt), woensdag 12 december (Eetcafé Enjoy), woensdag 16 januari (Restaurant Stegers) en woensdag 13 februari (Dorpshuus IJzerlo). Er is gemiddeld plek voor achttien senioren per avond.

Bon en verwenactiviteit voor mantelzorgers

AALTEN - Mantelzorgers in de gemeente Aalten komen ook in 2018 in aanmerking voor de 'mantelzorgwaardering'. De mantelzorgwaardering bestaat uit een waardebon van 50 euro en een uitnodiging voor een verwenactiviteit. Nieuwe mantelzorgers kunnen tot 15 oktober worden aangemeld bij VIT-hulp bij mantelzorg.

Mantelzorg is onbetaalde zorg voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende partner, ouder, kind of ander familielid, vriend of kennis. In Nederland zorgen ruim 4 miljoen mensen langdurig of intensief voor een ouder, partner, kind of kennis die hulp nodig heeft. Ruim 600.000 mantelzorgers doen dit meer dan acht uur per week en langer dan drie maanden. Voor die laatste groep, die langdurig en intensief mantelzorg geeft, heeft de gemeente Aalten de 'mantelzorgwaardering' in het leven geroepen.
Inwoners van de gemeente Aalten die zorg nodig hebben kunnen hun mantelzorger voor de 'mantelzorgwaardering' aanmelden. De betreffende mantelzorger ontvangt dan een waardebon van 50 euro en kan deelnemen aan een verwenactiviteit. Per zorgvrager kan één mantelzorger worden aangemeld.

Jonge mantelzorgers
Ook jonge mantelzorgers (van 8 tot en met 24 jaar) ontvangen de mantelzorgwaardering. Per zorgvrager kunnen meerdere jonge mantelzorgers uit een gezin worden aangemeld. Zij ontvangen een waardebon van 25 euro en voor hen wordt een leuke activiteit georganiseerd.

Aanmelden bij VIT-hulp bij mantelzorg
VIT-hulp bij mantelzorg ondersteunt de gemeente Aalten bij de uitvoering van de mantelzorgwaardering. Zij hebben de kennis en ervaring in huis om te kunnen toetsen of mensen in aanmerking komen voor de mantelzorgwaardering. Mantelzorgers kunnen tot 15 oktober bij VIT-hulp bij mantelzorg worden aangemeld via telefoon (0544) 82 00 00. Op www.vithulpbijmantelzorg.nl is ook een aanmeldingsformulier beschikbaar. Mensen die door VIT al zijn geregistreerd als mantelzorger, hoeven zich niet opnieuw aan te melden voor de mantelzorgwaardering. Zij ontvangen automatisch bericht.

Veelzijdige expositie in Galerie 21

Sieraden van Trudie ten Dolle. Foto: PR

BREEDENBROEK - Bij Galerie 21 in Breedenbroek is van 22 september tot en met 14 oktober een veelzijdige expositie te zien van drie kunsternaars.

Suzan Hijink, illustrator, exposeert diverse werken. Suzan is opgegroeid in Bredevoort en volgt de opleiding Illustratie aan de
Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. In haar werk laat ze verschillende technieken en materialen in elkaar overvloeien. Ze maakt illustraties en animaties voor Dagblad Trouw.
Jet Heusinkveld exposeert beelden. In de beelden van Jet zijn lichaamstaal en emotie een belangrijk aspect. Een belangrijke inspiratiebron is de mens en zijn relaties, en dieren in de natuur met name vogels in hun natuurlijke houding. Een moment vastleggen dat haar raakt, waardoor er een beeld ontstaat dat een glimlach en warm gevoel oproept. Een beeld dat herinneringen of een bijzondere gebeurtenis voor altijd vereeuwigd. Jet maakt vrij werk en werkt in opdracht. Daarnaast geeft ze workshops.
Trudie ten Dolle exposeert sieraden. Het edelsmeden is voor Trudie begonnen als hobby maar is inmiddels een fulltime baan geworden. In januari 2013 is zij afgestudeerd aan de Academie voor Edelsmeden Ben van Helden in Zeist. In hetzelfde jaar is ze ook gestart met een eigen atelier. Ze heeft ervaring opgedaan met allerlei soorten materialen en technieken. Het is voor Trudie belangrijk om de klant bij het proces te betrekken en het verhaal in het sieraad te verwerken. Zo krijgt het sieraad betekenis en kan het een bepaalde herinnering oproepen.
Galerie 21 aan de Terborgseweg 21 in Breedenbroek is op zaterdag en zondag van 13.30 uur tot 17.00 uur.


www.galerie-21.nl

Zwemtocht Swim to Fight Cancer in Stroombroek levert 130 mille op

Burgemeester Mark Boumans opende het evenement, samen met kartrekker Margot Verhagen. Foto: StadDoetinchem.nl

BRAAMT/DOETINCHEM - Het zwemfestijn ten behoeve van onderzoek naar kanker, Swim to Fight Cancer is zondagmiddag niet zoals aanvankelijk de bedoeling was in hartje Doetinchem in de Oude IJssel maar een paar kilometer verderop in recreatieplas Stroombroek in Braamt.

De jeugd beet het spits af; 500 mater zwemmen in Stroombroek voor onderzoek naar kanker. Foto: Stad Doetinchem.nl
Het blauw van de campagne was alom aanwezig. Foto: StadDoetinchem.nl
Het zwemfestijn is begonnen. Foto: StadDoetinchem.nl
De voetbalsters van Foreholte verzorgden spontaan de warming-uo voor de jonge deelnemers. Foto: StadDoetinchem.nl
Na 500 meter komen de eersten uit het water; Later op de middag doken de volwassen deelnemers erin voor een afstand van twee kilometer. Foto: StadDoetinchem.nl

Niet dat die locatie minder is, integendeel. Een sfeervolle plek ingericht met, een podium, diverse stands en terrassen. Het is een drukte van belang en de blauwe kleur van de Swim to Fight-campagne is alom aanwezig. Net als de positieve vibes om er als deelnemers en publiek een mooi spektakel van te maken met een prachtig geldbedrag voor kankeronderzoek als resultaat. Een damesvoetbalploeg van Foreholte is in de Achterhoek op trainingskamp en biedt spontaan aan met de jeugdige deelnemers een warming-up te doen voor de zwemprestatie. 500 meter zwemmen zij even later in de plas waarvan de watertemperatuur rond de 20 graden ligt. Voordat de jeugd aan de pittige zwemtocht begon horen zij eerst het indrukwekkende verhaal van de twintigjarige Lisanne Spaander, die de deelnemers voorhoudt waarvoor die zo gaan zwemmen. De Harderwijkse onderging 287 behandelingen om de ziekte eronder te krijgen. In juni hoorde zij dat ze eindelijk 'schoon' is. In haar song Vechtersbaas bezingt zij op indrukwekkende wijze de keiharde strijd die zij daarvoor heeft moeten leveren. "Het is fantastisch dat jullie je zo inzetten en geld genereren voor onderzoek. Het geeft mij, en met mij vele andere patiënten, hoop."
Aan het eind van de middag wordt duidelijk dat het evenement 130.000 euro oplevert voor het goede doel. Direct na de Swim wordt bekendgemaakt dat de teller op 128.739 euro staat. "Dat is waanzinnig!", zegt Verhagen. "Supertrots zijn we, dat we dat met z'n allen hebben bereikt. En het is nog niet alles, want er komt nog wel wat bij vanuit bijvoorbeeld de merchandise. Het rekeningnummer op staat nog tot eind september open, dus mensen kunnen nog doneren. Ik weet zeker dat we de 130.000 euro gaan aantikken." De organisatie met vele vrijwilligers besluit de dag op de IJsselkade in Doetinchem. Daar ziet het ook 'blauw' van de Swim to Fight Cancer-mensen. "Dit is een grote dag van saamhorigheid en verbondenheid", jubelt de zojuist arriverende Verhagen. "Wat ik nu zeg klinkt misschien wat zweverig, maar ik zeg het toch: Als je de energie van al die mensen die vandaag bij elkaar waren voor dat ene doel, in één potje zou kunnen stoppen, zou de wereld er heel anders uitzien."

23 / 28

Nationale Bokbierdag weer met nostalgische optocht

De Nationale Bokbierdag is een gezellig publieksfestijn. Cor ten Barge wil graag dat dit zo blijft… Foto: Eric Klop

Cor ten Barge: 'Veel meer dan een zuipfestijn'

Door Eric Klop

ZUTPHEN – In Zutphen heeft zondag 7 oktober de 22ste editie van de Nationale Bokbierdag plaats. Ook de nostalgische optocht is dan terug van weggeweest. Die werd vorig jaar geschrapt vanwege de opengebroken IJsselkade. Daarnaast vraagt de organisatie dit jaar een vrijwillige bijdrage van minimaal 1 euro om het evenement ook de komende jaren mogelijk te maken. Organisator Cor ten Barge en zijn team van vele tientallen medewerkers hebben er zin in.

"En het publiek ook", verzekert Ten Barge. "Het evenement wordt door bezoekers soms gezien als een soort reünie. Oud-Zutphenezen keren van heinde en verre even naar de stad terug om elkaar onder het genot van een biertje weer eens te ontmoeten. Ook veel Duitsers weten voor de Bokbierdag de weg naar Zutphen te vinden. Zelfs een groep Noren is traditiegetrouw van de partij."

Chef de mission slaat eerste vat aan
Het evenement wordt eveneens volgens traditie op de eerste maandag van oktober ingeluid door het aanslaan van het eerste vat bokbier. Nadat bij voorgaande edities onder andere Ronnie Degen, Tante Rikie en de Zutphense topproducer Gordon Groothedde dat al deden, is dit keer Jeroen Bijl te gast. Hij was in februari jongstleden de chef de mission van de Olympische ploeg tijdens de Winterspelen in Korea. Bijl verricht de officiële handeling bij Stadsbrouwerij Cambrinus en krijgt daarbij assistentie van Murat Nergiz. Deze Zutphense ondernemer is met zijn Buro MK, een detacheringsbureau op het gebied van de zorg, hoofdsponsor van de Bokbierdag.

Optocht
Na de nodige opbouwwerkzaamheden die vanaf vrijdag 5 oktober plaatsvinden, gaat het twee dagen later echt los. Terwijl op het 's Gravenhof burgemeester Annemieke Vermeulen om 13 uur het jaarlijkse festijn voor geopend verklaart, start op het parkeerterrein achter de Hanzehal de optocht. Daarin laten naast oldtimers en oude landbouwvoertuigen ook door paarden voortgetrokken nostalgische bierkarren van brouwerijen en antieke koetsen zich zien aan het langs de route opgestelde publiek. "De parade wordt opgeluisterd door maar liefst negen muziekkorpsen", meldt Ten Barge. Hij voegt daaraan toe dat ook het aanspannen der paarden bij het beginpunt erg leuk is om mee te maken.
De karavaan trekt vanaf de Hanzehal over de Nieuwstad, Stationsplein en IJsselkade naar de Vispoortgracht, waarna via Martinetsingel, Hovenstraatje en Laarstraat koers wordt gezet richting Moskee en het Baudartius. Van daaruit voert de stoet over de Nieuwstad terug naar het terrein bij de Hanzehal, waar de finishstreep is getrokken. "De aankomst is gepland tussen 14.30 en 15 uur", schat Ten Barge, in 1997 initiatiefnemer van de jaarlijkse publiekstrekker, in. Hij draagt de "nostalgische karavaan een buitengewoon warm hart toe. "Zonder optocht in principe geen Bokbierdag", stelt hij met klem. "Het evenement moet meer zijn dan alleen een zuipfestijn."

Brouwerijen
Hetgeen niet wegneemt dat het publiek zich ook dit keer weer tegoed kan doen aan bokbiertjes die een groot aantal brouwerijen presenteert. Dat is mogelijk op de drie Markten, in de Vaaltstraat en op de Schupstoel, waar een deejay voor muziek zorgt. Ook het 's Gravenhof deelt mee in de feestvreugde. Daar zendt Radio NL rechtstreeks uit en staat een kinderkermis opgesteld. Vertier dus voor jong en oud. Ook aan de veiligheid is gedacht. Zo wordt aan het begin van de aanvoerstraten naar de pleinen een 'sluis' gecreëerd. Hier zullen spandoeken zijn bevestigd waarop de 'huisregels' staan vermeld. Het is bijvoorbeeld verboden om drank van huis mee te nemen en zijn ook fietsen en mensen met een horecaverbod taboe.

Vrijwillige bijdrage
"Daarnaast vragen we een vrijwillige bijdrage van minimaal 1 euro om de ieder jaar stijgende organisatiekosten, onder meer door steeds grotere veiligheidseisen inmiddels zo'n 120.000 euro, het hoofd te kunnen bieden", zegt Cor ten Barge. "Want hoewel wij mogen rekenen op de nodige sponsorgelden en inleg van de plaatselijke horeca willen we hoe dan ook een financiële basis kunnen leggen voor de 23ste editie van de Nationale Bokbierdag in 2019."

Kanjers voor Kanjers middelpunt van Achterhoeks Hippisch Festijn

Een beeld van het Kanjersfestijn 2017. Foto: PR

Bijzondere activiteiten voor kinderen met een beperking

Door Theo Huijskes

REGIO - Tijdens de editie 2017 van het Achterhoeks Hippisch Festijn in Varsseveld zorgde de Stichting Kanjers voor Kanjers voor de eerste maal voor een verrassend een succesvol activiteitenprogramma in het Kinderdorp. De nieuwe activiteit van deze inmiddels in geheel Oost-Nederland mateloos populaire organisatie werd een dergelijk groot succes, dat men ervoor gekozen heeft om ook dit jaar weer van de partij te zijn. De editie 2018 van het Achterhoeks Hippisch Festijn, dat al tientallen jaren achtereen paardensportliefhebbers trekt van heinde en verre, vindt plaats in het laatste weekend van deze maand: vrijdag 28 tot en met zondag 30 september.

Foto: PR

Tijdens de driedaagse willen de vrijwilligers van Kanjers voor Kanjers op zondag 30 september andermaal alles in de strijd gooien om een bijzonder activiteitenprogramma te organiseren, speciaal bedoeld voor kinderen met een beperking en dat in de leeftijd van 4 tot en met 21 jaar. Vorig jaar is op alle manieren tot uiting gekomen dat niet alleen de Varsseveldse Vennebulten zich enorm goed leent voor een dergelijke activiteit, maar dat het daar op dat moment te organiseren paardensportevenement erg goed aansluit bij de doelstellingen van Kanjers voor Kanjers.

Een extra dimensie
"Met onze aanwezigheid, alsmede onze activiteiten geven wij tijdens het driedaagse evenement het aanwezige Kinderdorp een extra dimensie", zeggen woordvoerders van Kanjers voor Kanjers. "Misschien komt het omdat al onze inspanningen zijn gericht op al die kinderen uit de regio met een beperking, maar vaststaat dat wij hen de dag van hun leven bezorgen. Stichting Kanjers voor Kanjers heeft als doel het steunen van projecten ten behoeve van het welzijn van het kind, in het bijzonder op het gebied van sport en spel. Binnen dat raamwerk past een activiteit als op het Achterhoeks Hippisch Festijn perfect."

Dankzij het initiatief van KvK worden op zondag 30 september de activiteiten in het Kinderdorp uitgebreid en geschikt gemaakt voor kinderen met een beperking. Ouders en verzorgers kunnen hun kind inschrijven voor één van de twee dagdelen die Kanjers voor Kanjers in het te organiseren dagprogramma heeft opgenomen.

Inschrijving via de website
Er wordt in ieder geval gezorgd voor diverse, voldoende activiteiten, waar kinderen met een beperking aan mee kunnen doen. Daarbij valt te denken aan activiteiten als hoefijzer schilderen, pony knuffelen en ponyrijden. Ook is er een aangepaste menwagen op het terrein aanwezig, waarop zelfs de kinderen die rolstoelgebonden zijn kunnen meerijden.

Naast deelname aan de te organiseren Kanjersactiviteiten kunnen door de kinderen met een beperking en hun begeleiders die dag op het terrein ook de Military en andere activiteiten van het Achterhoeks Hippisch Festijn worden bezocht. Toegang voor de deelnemer en één begeleider is gratis.

Belangstellenden kunnen zich inschrijven via het inschrijfformulier op de website van Kanjers voor Kanjers, waar het Kanjersfestijn staat vermeld onder het menu Activiteiten. Deelname gaat op volgorde van inschrijving.


stichtingkanjersvoorkanjers.nl