Achterhoek Nieuws Berkelland Borculo-Ruurlo

9 januari 2018

Achterhoek Nieuws Berkelland Borculo-Ruurlo 9 januari 2018


Nachtoele-actie op unieke locatie

Nachtoele-actie in de Willibrorduskerk. Foto: Joris Telders Fotografie Foto: Joris Telders

Reurpop start kaartverkoop in Willibrorduskerk

RUURLO - Vorig jaar startte Reurpop, speciaal voor fans van het festival, een nachtelijke kaartverkoop met fikse kortingen. Deze 'Nachtoele'-actie wordt donderdag 11 januari tussen 22.00 en 00.00 eenmalig herhaald in het voorportaal van de Willibrorduskerk. Kaarten voor de vrijdag, zaterdag en zondag kunnen voor 10 euro gekocht worden. De actie gaat daarna online verder tot 6.00 uur. Reurpop is op 8, 9 en 10 juni.

Voorzitter Martijn Klein Brinke van stichting de Vrienden van Reurle is verheugd dat de kaartverkoop op zo'n unieke locatie van start gaat: "We voelen ons vereerd dat de stichting achter de Willibrorduskerk ons deze kans biedt. Het sluit aan op de saamhorigheid die wij met Reurpop na willen streven."
Kaartkopers worden bij de Willibroduskerk -gebouwd in 1869 naar het ontwerp van Pierre Cuypers, eveneens architect van het Rijksmuseum- verrast door De Heikamp. Martini en Bert van Zijtveld zorgen voor een sfeervolle ontvangst, zodat men zich alvast kan opwarmen voor een feestelijk Reurpop. De kerk zal extra sfeervol zijn dankzij speciale verlichting en ontspannende muziek. Een belangrijke bonus bij deze unieke beleving: een Nachtoele-ticket dat in het voorportaal van de kerk gekocht is, geeft je toegang tot een exclusieve secret area op het Reurpop-terrein. Dit privilege krijgen online kaartkopers niet. Ook is deze secret area niet toegankelijk voor Vroege Vogel- en reguliere kaarthouders.

Lees verder op pagina 3

Gitarist Izhar Elias speelt in Ruurlo

RUURLO – Gitarist en winnaar van de Nederlandse Muziekprijs, Izhar Elias komt zondagmiddag 21 januari naar Ruurlo, opnieuw op uitnodiging van de KunstKring Ruurlo. Hij speelt parels voor gitaar en weet zich daarbij deze keer in het uitstekende gezelschap van vermaard klarinettist Levan Tskhadadze. Het concert vindt plaats in de grote zaal van het Kulturhus en begint om 15.00 uur. Kaarten via: www.kunstkringruurlo.nl/kaartverkoop, bij Groot Jebbink, Bloemen, en bij Everwennink in Ruurlo.Meer info op www.kunstkringruurlo.nl.

Winst voor Hamelandse amazones

GEESTEREN - Lieke Walvoort werd afgelopen weekend tweemaal eerste in de klasse Z1 dressuur met het paard Conquista. Emily Nijhof won met Alme het B springen in Vragender. Beide combinaties komen uit voor de Hamelandse Ruiters.

Dorpskerk leeg

Op 2 januari begonnen vrijwilligers met het verwijderen van de kerkbanken uit de Dorpskerk. De kerk wordt opnieuw ingericht. Eind mei moet, volgens de planning de kerk weer klaar zijn voor gebruik.

Dorpskerk leeggehaald

Als eerste gingen de banken uit de Dorpskerk. Daarmee verdwijnen ongeveer tweehonderd zitplaatsen, die deels worden vervangen door stoelen. Foto: PR.

RUURLO – Een groep vrijwilligers van de Protestantse Gemeente Ruurlo-Barchem is dinsdag 2 januari begonnen met de voorbereidingen van de herinrichting van de Dorpskerk in Ruurlo. Als eerste gingen de banken eruit. Daarmee verdwijnen ongeveer tweehonderd zitplaatsen, die deels worden vervangen door stoelen. Na de herinrichting telt de Dorpskerk nog zo'n 250 zitplaatsen. De kerk wordt geheel gelijkvloers, wat veel mogelijkheden biedt om de indeling aan te passen aan de behoefte. Op de plaats van de banken komen onder meer een garderobe, toiletten, een keuken en een ontmoetingsruimte. De Protestantse Gemeente Ruurlo-Barchem hoopt eind mei de kerk weer in gebruik te kunnen nemen. Tot aan dat moment zijn de kerkdiensten in gemeentecentrum De Sprankel aan de Domineesteeg. Op www.pknruurlobarchem.nl staat meer informatie over de herinrichting.

Nadat de banken waren verwijderd moest de houten vloer verwijderd worden. Foto: Jan Hendriksen.

Vroege vogel actie Reurpop

Vervolg voorpagina

RUURLO - Op 11 januari start de kaartverkoop voor Reurpop.

Gelukkig is de Vroege Vogel-actie er voor de laatkomers. Die actie start 12 januari om 06.00 uur en duurt tot en met zondag 21 januari 23:59 uur. Dagkaarten kosten in deze periode 12,50 euro per stuk en zijn te koop bij Focus Fashion Ruurlo en Groenlo, Everwennink Ruurlo, Welkoop Vorden en via Reurpop.nl. Daarna start de reguliere verkoop. De kaartprijs bedraagt dan 17,50 euro per festivaldag.

Voortijdig uitverkocht
Vorig jaar kwamen er zo'n 2.000 mensen af op de Nachtoele-actie, die toen bij Focus Fashion en Everwennink in Ruurlo en online plaatsvond. Mede daardoor raakten zowel de zaterdag- als zondagkaarten voortijdig volledig uitverkocht. De organisatie verwacht dit jaar eenzelfde run op dagkaarten in de Willibrorduskerk.
Klein Brinke: "Dus, 'als je toch al gaat', vlieg dan donderdagavond 11 januari als een kerkuil naar de Groenloseweg 3 en scoor je Nachtoele-tickets! Let wel op: er zijn maximaal 4 kaarten per dag per persoon te koop."

Arjan Treuren spreekt in kapel De Wildenborch

WILDENBORCH - Zondagmorgen 14 januari spreekt Arjan Treuren uit Apeldoorn vanaf 10.00 uur in kapel De Wildenborch, Kapelweg 1 (buurtschap Wildenborch) in Vorden bij de Christengemeente De Schakel.

Arjan Treuren is vanaf september 1980 fulltime aan het werk voor zijn Heer. Dit heeft hij gedaan als directielid van de interkerkelijke organisatie Agape waar hij verantwoordelijk was voor het jongeren- studenten- en gemeentewerk, trainer en spreker. Vanaf 2001 is hij onder andere werkzaam geweest binnen de Unie van Baptistengemeente in Nederland waar hij interim voorganger, gemeenteopbouwwerker en coach was. Tot op vandaag is Arjan Treuren nog steeds werkzaam als interim-voorganger en Gemeenteopbouwwerker.
Wie vervoer nodig heeft kan dat doorgeven via mail: deschakel2017@hotmail.com of tel. 0575-552809 / 06-29226380 / 06-11464043.

Column

Luchtjes

"Trek nog even een schoon overhemd aan", adviseerde mijn liefste. Inderdaad, geen overbodige luxe, moest ik toegeven. Een uurtje geleden nog maar stond ik bij het fornuis om een oosterse maaltijd te bereiden. Met het vuur onder de wok flink hoog gedraaid. Zonder twijfel de mooiste manier van koken, met de wok. Maar er zit ook een nadeel aan. Zeker als prei en ui belangrijke componenten van het gerecht vormen hangt de lucht daarvan nog uren lang in heel het huis. En in je kleren. Ik had voor die avond nog een interviewafspraak, dus inderdaad maar even omkleden. En nu ik er over nadacht: voor een snelle douche was ook nog net tijd over.

Onderweg naar mijn afspraak moest ik toch even lachen in en om mezelf. Zoveel drukte, omdat je misschien een beetje naar prei ruikt! Stel nou, dat ik één of twee generaties eerder was geboren. Dat het nu 1968 zou zijn geweest, of 1938. Zou ik me dan ook hebben gedoucht en omgekleed? Natuurlijk niet. De generaties voor mij, die dus van mijn vader en opa, verschoonden zich soms maar één keer per week. En zelf werd ik in mijn jongste jaren ook alleen op zaterdag door mijn moeder in een zinken teil gezet. Het 'bad' waarvan ik het op het fornuis opgewarmde water deelde mijn mijn twee oudere zusjes. Een douche hadden we domweg niet in de vroege vijftiger jaren.

Het was in die tijd ook eigenlijk heel gewoon, dat er aan mensen een luchtje zat. Letterlijk! In mijn klas op de lagere school zaten twee boerenjongens. Hun vaders waren niet al te grote boeren: vijf, zes koeien in een grupstal, een paar varkens in een kot en een stel kippen die los op het erf liepen. Tja, op zo'n bedrijfje rook het altijd naar persvoer, naar de dieren en naar de mest die ze produceerden. En die lucht ging ook in de kleren zitten. In de klas, waar het 's winters knap benauwd kon zijn, rook het vaak naar een mengeling van zweet, krijt en natte, op de verwarming drogende kinderjassen. Maar die twee boerenjongens rook je daar boven uit. En oh ja, dan was er ook nog dat meisje dat uit Indonesië kwam en dat heel bijzonder, maar in mijn beleving zeker niet onaangenaam rook. Later heb ik begrepen dat dit kwam door de ingrediënten die haar moeder bij het koken gebruikte en die wij boerenkooleters (over luchtjes gesproken) toen nog niet kenden.

Was het nou erg, dat je mensen kon ruiken? Ach nee, wij vonden toen van niet. We kenden zelfs dat spreekwoord van onze opa's en overgrootvaders nog: Twaalf boeren en enen ulk (bunzing) dat bunt dattien stinkerts. Dat zou ik nou niet meer durven zeggen. En trouwens: één van die boerenjongens uit mijn klas kwam ik een paar jaar geleden nog tegen. Hij is nu eigenaar van een groot en supermodern melkveebedrijf. Om hem heen hing een zweem van – volgens mij - Dior Sauvage pour Hommes. Lekker luchie trouwens!

Column

Aftichelen

Door de eeuwen heen heeft de mens voor allerlei doeleinden behoefte gehad aan mooi zuiver wit (maar meestal meer geel) zand. Aan klaor zaand, zoals ze in de Achterhoek zeggen. Of tenminste in het grootste deel van de Achterhoek. Want in Doetinchem bijvoorbeeld spreekt men over beste stoefklei. In Gorssel over klaorloeter zaand en in Zevenaar kent men dat mooie zand als klinkklaor zand. Maar ook wel als giezel. Terwijl ze datzelfde spul in Beltrum weer baar zand noemen.
Maar hoe je het ook noemt, als dat zand in een grote hoeveelheid wordt gewonnen ontstaat er een zandgat. Een woord dat wordt gebruikt in zowel het algemeen Nederlands als in de streektaal van Achterhoek en Liemers. Maar zoals je zo vaak kunt constateren: het Achterhoeks is een veel rijkere taal dan het Nederlands. Bij ons kan zo'n gat ook zandkoele heten. Of zandputte. En gek genoeg (want we praten toch over een afgraving) heeft men het in Zwiep, Silvolde, Doetinchem en Zevenaar over een zandbult(e) en in Steenderen over een zandrugge.
Overigens ontstond vroeger niet altijd een diep gat. Soms werd slechts een dunne laag afgegraven. Dan werd eerst de bovenste laag zwarte grond weggehaald, daarna het witte zand gewonnen en vervolgens de zwarte grond weer op z'n plek gebracht. Aftichelen werd die methode genoemd. Een woord dat we nog terugvinden in de Zutphense straatnaam Tichelkuilen. En het is vast niet toevallig, dat die straat niet zo ver verwijderd is van het Gat van Roelofs. Een zandafgraving die tegenwoordig heel sjiek het Bronsbergenmeer wordt genoemd.

Arjan Treuren spreekt in kapel De Wildenborch

Arjan Treuren spreekt in kapel De Wildenborch

WILDENBORCH - Zondagmorgen 14 januari spreekt Arjan Treuren uit Apeldoorn vanaf 10.00 uur in kapel De Wildenborch, Kapelweg 1 (buurtschap Wildenborch) in Vorden bij de Christengemeente De Schakel.

Arjan Treuren is vanaf september 1980 fulltime aan het werk voor zijn Heer. Dit heeft hij gedaan als directielid van de interkerkelijke organisatie Agape waar hij verantwoordelijk was voor het jongeren- studenten- en gemeentewerk, trainer en spreker. Vanaf 2001 is hij onder andere werkzaam geweest binnen de Unie van Baptistengemeente in Nederland waar hij interim voorganger, gemeenteopbouwwerker en coach was. Tot op vandaag is Arjan Treuren nog steeds werkzaam als interim-voorganger en Gemeenteopbouwwerker.
Wie vervoer nodig heeft kan dat doorgeven via mail: deschakel2017@hotmail.com of tel. 0575-552809 / 06-29226380 / 06-11464043.

Ruurlo/Barchem

Viering 350 jaar Achterhoek krijgt steeds meer vorm

De initiatiefgroep met het logo van 350 jaar Achterhoek. Foto: Rob Weeber

ACHTERHOEK - 'Waer iemant duisent vreugden soek/Mijn vreugd is in dees' achter-hoek'. Deze zin stamt uit 1668 en is afkomstig uit een van de gedichten van de in Neede geboren Willem Sluiter. Het is tevens de eerste keer dat de naam Achterhoek als streeknaam genoemd wordt in de geschiedenis. Daarmee bestaat de naam dit jaar 350 jaar. Het was Eibergenaar Bennie te Vaarwerk die dit opmerkelijk feit vorig jaar vermeldde en voorstelde om er iets mee te doen. Inmiddels bestaat er een initiatiefgroep die in september (Open Monumentendagen) van dit jaar rondom de geboorte-, woon- en werkplaats van Sluiter culturele activiteiten organiseert. Maar het beperkt zich niet tot Berkelland, de gehele Achterhoek, van jong tot oud, wordt opgeroepen om bij te dragen aan het thema 350 jaar Achterhoek.

Door Rob Weeber

Uiteraard is ook het museum De Scheper deelnemer aan de initiatiefgroep. Het museum bezit zo'n 130 van de 160 bestaande bundels van Sluiter en heeft daarmee de grootste collectie ter wereld. Niet voor niets werd daar op 2 januari het officiële logo van 350 jaar Achterhoek gepresenteerd. De initiatiefgroep heeft met de gemeente en de comité Open Monumentendagen Berkelland afgesproken dat de opening van de Open Monumentendagen op 7 september in de Oude Mattheüskerk in Eibergen plaatsvindt, de kerk waar Sluiter dominee was. De Historische Kring Eibergen zal een themanummer van haar tijdschrift Old-Ni-js laten verschijnen met de naam 'Van achter-hoek tot Achterhoek'. Museum De Scheper opent een expositie over de gravures van Jan Luyken, een beroemde illustrator van onder meer het werk van Willem Sluiter. De voorouders van Jan Luyken stamden uit Zwolle bij Groenlo. Verder is er een prentenkabinet te zien van prenten en kopieën van geschilderde portretten van Sluiter.

Een door Arend Heideman eerder opgespoord origineel schilderij van Sluiter hangt in Wassenaar, maar is helaas niet beschikbaar. Daarnaast heeft de initiatiefgroep de Berkellandse kunstenaar Anton ter Braak gevraagd om twee kunstvoorwerpen te ontwerpen. Een zou er moeten komen in de Kluiversgang in Eibergen en de ander in Neede, de geboorteplaats van Sluiter. Te zijner tijd zal blijken of de benodigde financiën gevonden kunnen worden om de ontwerpen om te zetten naar heuse kunstwerken.

De aansluiting met verdere activiteiten in de gehele Achterhoek wordt evenwel niet door de initiatiefgroep zelf gecoördineerd, maar door een comité van aanbeveling dat bestaat uit oud-burgemeesters Thijs van Beem en Hein Bloemen, oud-minister Henk Kamp, Hans Keuper van Boh Foi Toch, Arie Ribbers (ex-Omroep Gelderland), Femia Siero (directeur Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers) en Jacobus Trijsburg (oud-directeur Stichting Gelders Erfgoed). Inmiddels zijn er al diverse culturele toezeggingen gedaan vanuit meerdere hoeken. Zo heeft Liesbeth Schepers, regio- en projectcoördinator Achterhoek Toerisme, vorig jaar al laten weten dat het thema van Cultuurzomer Achterhoek dit jaar '350 jaar Achterhoek' wordt. Rekken gaat het dahliaveld naast de Piepermolen vernoemen naar 350 jaar Achterhoek en in Gelselaar organiseert de culturele Stichting Bie Winkels onder leiding van dichter en journalist Sander Grootendorst een poëzieproject voor leerlingen van Achterhoekse basisscholen. Alle informatie is in aanloop naar september terug te vinden op de website.

www.willemsluiter.nl

Snertconcert muziekvereniging Excelsior Gelselaar

GELSELAAR - Het jaarlijkse snertconcert van muziekvereniging Excelsior in zaal Florijn in Gelselaar wordt gehouden op zondag 21 januari. Aanvang 11.30 uur. Het harmonieorkest brengt uiteraard de traditionele nieuwjaarsnummers zoals de Radetzky mars en The Second Waltz ten gehore. Ook kan men luisteren naar nieuwe concertstukken waaronder Pacific Dreams en The Baron of Dedem. Aanwezigen worden vervolgens meegenomen in de sfeer van de tango, paso doble, rumba en de samba tijdens de Latijns-Amerikaanse muziek. Dit alles onder leiding van dirigent Mark ten Breul.

De Malletband onder leiding van Otto Camfferman verzorgt een ritmisch optreden met herkenbare muziek zoals Reggea Night, Stand by Me en De rijwielvierdaagse. Het leerlingenorkest onder leiding van Rosanne Sprick heeft met veel enthousiasme nieuwe muziek ingestudeerd. Ze laten dat graag deze ochtend horen.
De entree bedraagt 5 euro en 3 euro voor kinderen tot en met 12 jaar. Dit is inclusief een kop soep of een broodje rookworst als voorproefje op de soepverkoopactie die de muziekvereniging zaterdag 27 januari houdt.
Men kan dan de leden van Excelsior aan de deur verwachten tussen 10.00 en 13.00 uur voor de verkoop van diepgevroren erwten- of tomatensoep, eventueel in combinatie met rookworst. De magnetonbestendige liter-bakjes worden verkocht voor 5 euro per stuk. De Keurslager kwaliteit rookworsten kosten 3 euro per stuk of 5 euro per 2 stuks.
Wie zeker wil zijn van zijn soep en /of rookworst kan een bestelling doormailen naar excelsiorgelselaar@online.nl.

Jelle Kleinhesselink gast bij Vrouwen van Nu

Jelle Kleinhesselink gast bij Vrouwen van Nu

GEESTEREN/GELSELAAR - Op de nieuwjaarsbijeenkomst van de Vrouwen van Nu Geesteren/Gelselaar, op maandag 15 januari, vertelt Jelle Kleinhesselink uit Ruurlo over zijn ervaring rond acceptatie van homoseksualiteit. Hij doet dit aan de hand van de door hem zelfgemaakte voorlichtingsfilm: Homo?! Boeit geen flikker! De bijeenkomst begint om 20.00 uur en is in zaal Baan in Geesteren.

Nieuwjaarsbijeenkomst voor senioren

GEESTEREN – In de Staove op het Kerkplein wordt woensdagmiddag 17 januari een nieuwjaarsbijeenkomst voor senioren gehouden. Aanvang 14.30 uur. Te gast op deze middag is Anita Wiechers. Zij is herderin bij het Overijssels Landschap en vertelt aan de hand van diabeelden over haar werkzaamheden. Haar hond vergezelt haar ook op deze bijeenkomst.

Jelle Kleinhesselink gast bij Vrouwen van Nu

GEESTEREN/GELSELAAR - Op de nieuwjaarsbijeenkomst van de Vrouwen van Nu Geesteren/Gelselaar, op maandag 15 januari, vertelt Jelle Kleinhesselink uit Ruurlo over zijn ervaring rond acceptatie van homoseksualiteit. Hij doet dit aan de hand van de door hem zelfgemaakte voorlichtingsfilm: Homo?! Boeit geen flikker! De bijeenkomst begint om 20.00 uur en is in zaal Baan in Geesteren.

Sandra wint vierde prijs

GEESTEREN - Sandra Vugts heeft met haar pony Mullamara Janine Misty meegedaan aan het springconcours in Vragender vorige week. Ze heeft deelgenomen in de klasse B. Ze reed een mooi foutloos rondje en kreeg van de jury 74,5 punten. Dit was goed voor een vierde prijs. Deze combinatie komt uit voor de Hamelandse ponyclub.

Bijna 300 sportievelingen duiken het koude water in

Sportievelingen gingen het koude water in. Foto: Marja Schulenberg

BORCULO - Op de eerste dag van het nieuwe jaar om 14.00 uur zijn er onder goede weersomstandigheden bijna 300 sportievelingen het water ingegaan van de Hambroekplas in Borculo, als deelnemers aan de traditionele nieuwjaarsduik in Borculo.

De Stichting voor Cultuur, Sport en Spel heeft deze nieuwjaarsduik nu al voor de 14e keer georganiseerd, en met succes! Vanaf het bestaan van de gemeente Berkelland 'duiken' belangstellenden jaarlijks op 1 januari verfrissend het nieuwe jaar in. Helaas kon dit in 2009 en 2011 niet doorgaan vanwege een bevroren Hambroekplas. Gelukkig was het de andere jaren wel mogelijk, soms met veel kou, wind en/of sneeuw. Soms ook bij temperaturen boven de 10° C, zoals dit jaar.

Het is, naast een traditie en verfrissende start van het nieuwe jaar, ook een sociaal gebeuren, want velen kunnen elkaar al een gelukkig nieuwjaar toewensen voordat ze dit naderhand in familie-/vriendenkring gaan doen.
De nieuwjaarsduik is ook een internationaal gebeuren. Dit jaar deed er zelf een Mexicaan in Borculo mee.
Wat dat sociale gebeuren betreft: dit jaar stond de nieuwjaarsduik een beetje in het teken van anderen en vooral in het teken van Naomi Heijink uit Geesteren, die chronisch lijdt aan de ziekte van Lyme.
Zij kan behandeld worden, maar de kosten daarvan worden helaas niet vergoed door haar zorgverzekering. Daarom is er een actie gestart 'lopen voor Lyme'. Zie ook www.lopenvoorlyme.nl/team/beezzz/ Vandaag werd dit even aangepast naar 'duiken of zwemmen voor Lyme' want de vrije gift die deelnemers aan de Stichting voor Cultuur, Sport en Spel gedoneerd hebben wordt doorgesluisd naar de stichting lopen voor Lyme, om Naomi Heijink te kunnen helpen. Het gaat om een prachtig bedrag van € 153,15.
De organisatie wenst Naomi het allerbeste toe en gaat voor een goed, gezond en succesvol 2018.

Sportievelingen gingen het koude water in. Foto: Marja Schulenberg

Doorstappen met de IVN

MSML wint het Kerstzaalvoetbaltoernooi van Reünie. Foto: PR Reünie

BORCULO - De IVN houdt op zondag 14 januari de jaarlijkse lange doorstapwandeling. Ook is het dit keer mogelijk een halve wandeling mee te lopen met een keuze tussen de tweede of de eerste helft. De totale lengte is ongeveer 15 kilometer. De route ligt in en om de Dijkhoek.

Voor de lunch wandelen de deelnemers ten noorden van de Ruurloseweg, deels door bossen, deels door open gebied. Na het oversteken van de Slinge gaat de route via de Maandagsdijk naar een oude zandweg. Aan de overzijde van de provinciale weg zijn bij de Meibeek vervolgens twee mooie vennetjes te zien, voordat de startplaats weer in zicht komt. Daar kunnen de wandelaars pauzeren en de lunch gebruiken (voor eigen rekening). Het tweede deel van de wandeling begint aan de andere kant van de Ruurloseweg richting de Waterster. Via de bossen van de Leostichting en langs de Slinge komen de lopers tot slot weer bij de startplek aan. Er lopen verschillende natuurgidsen mee. Zij geven onderweg nadere uitleg.
Aanmelden voor deze wandeling is niet nodig en meelopen is gratis. Een vrijwillige bijdrage is natuurlijk welkom.
Start : Parkeerplaats achter Buitencentrum Kerkemeijer, Ruurloseweg 51, in Borculo. Starttijd: 11 uur en na de lunch om ongeveer 13 uur. Inlichtingen bij de hoofdgids Peter van Rijsingen, Tel: 06-53253603 e-mail: pvr5451@gmail.com.

Kennismaken met judo of kickboksen in proefles

BORCULO - Iedereen die wil weten of kickboksen iets voor hem/haar is, kan op dinsdag 9 januari vanaf 19.00 uur of donderdag 11 januari vanaf 19.00 uur een gratis proefles volgen bij Arends Sportcentrum Steenstraat 2 in Borculo.

Vanaf dinsdag 18 december starten de lessen voor volwassenen (vanaf 15 jaar). Deze lessen worden gegeven door de ervaren kickbokser Marthijn van Keulen. Tijdens de lessen wordt gewerkt aan het verbeteren van conditie, het leren van kickboks technieken of het verder uitbreiden en verbeteren van de technieken. Wie mee wil doen aan de proefles moet sport kleding meenemen en voor wie het heeft kickhandschoenen en/of scheenbeschermers. Neem een handdoek mee en een flesje water.
Een gratis proeflessen voor judo kan gevolgd worden op zaterdag voor kinderen tussen de 5-7 jaar oud, van 9.30 tot 10.30 uur en voor judoka's van 8-12 jaar oud, van 10.30 tot 11.30 uur.

Alzheimer Café: vergeetachtigheid of dementie

BORCULO - De afdeling Oost-Gelderland van Alzheimer Nederland organiseert maandelijks een Alzheimer Café in het Grand café van het woonzorgcentrum Careaz J.W.Andriessen, Koppeldijk 40 in Borculo. Tijd: 19.30 uur tot 21.00 uur (zaal open vanaf 19.00 uur). Het café is bedoeld voor iedereen die op welke manier dan ook te maken heeft met dementie. Men ontmoet lotgenoten en kan met elkaar in gesprek gaan over de dingen die men meemaakt. Het thema op dinsdag 9 januari is: Vergeetachtigheid of dementie. Wat is het verschil tussen dementie en niet op een woord kunnen komen of twee keer hetzelfde vertellen? Meer informatie op: www.alzheimer-nederland.nl/regios/oost-gelderland of via tel: 06-13514411.

MSML toernooiwinnaar

BORCULO - MSML heeft het Kerstzaalvoetbaltoernooi 2017 van v.v. Reünie Borculo gewonnen. Vrijdag 29 december werd het jaarlijkse kerstzaal voetbaltoernooi gehouden voor senioren en A en B-jeugd. Er waren twee poules van elk vijf teams. Standen: Poule A: 1. MSML 7 punten, 2. Ateletico Aardbei 6 punten, 3. RDC 4 punten, 4.Titt'n 0 punten. Poule B: 1.Team Ammie 10 punten, 2.Index Tak Tak 8 punten, 3. RZ3 6 punten, 4. Makawilly 1 punt, 5.Fc Bal op het dak 0 punt. Na de kruisfinales voor de derde en vierde plaats gingen tussen Index Tak Tak tegen Atletico Aardbei . De wedstrijd werd met 1-0 gewonnen door Ateletico Aardbei. De finale werd gespeeld door MSML en Team Ammie en overtuigend gewonnen door MSML met 4-0.

Veel belangstelling voor 'Oudejaarsdag' Dorpskerk

Ds. Gaastra had zich bij deze kerkdienst verzekerd van de medewerking van Arjen van Gijssel, kenner van de rijke bijna 750-jarige geschiedenis van de Dorpskerk. Foto: PR.

RUURLO - Zondag 31 december was niet alleen de laatste dag van 2017, maar ook de 'oudejaarsdag' van de Dorpskerk in Ruurlo. In het nieuwe jaar zou immers meteen worden begonnen met het leeghalen van de kerk als voorbereiding op een ingrijpende herinrichting van het kerkgebouw.

De kerkdienst op oudejaarsochtend had als thema 'Meer dan hout en steen'. Ds. Tinus Gaastra haakte in op enkele versregels uit lied 971 van het Liedboek, dat werd geschreven bij de opening van een nieuwe kerk, die luiden: 'Maar niet met steen en hout alleen is 't grote werk gedaan. 't Zal om ons zelve gaan.' Daarmee maakte hij duidelijk dat hoe belangrijk de herinrichting van de kerk ook is, het er uiteindelijk op aankomt wat wij als mensen doen. Ds. Gaastra had zich bij deze kerkdienst verzekerd van de medewerking van Arjen van Gijssel, kenner van de rijke bijna 750-jarige geschiedenis van de Dorpskerk. De preek werd een zogenaamd 'liedpreek vanuit lied 280: 'De vreugde voert ons naar dit huis'. Het zingen van de coupletten van dit lied werd afgewisseld met korte overdenkingen door dominee Tinus Gaastra en verhalen door Arjen van Gijssel over bijzondere gebeurtenissen in de Dorpskerk sinds 1280, het eerste jaar dat er in de annalen iets wordt gezegd over een kerk in Ruurlo. Hij vertelde onder meer over hoe de Dorpskerk van een katholieke kerk veranderde in een protestantse kerk. In Ruurlo ging dat niet gepaard met een verwoestende beeldenstorm (1566). De katholieken werden 'gewoon' protestant. Er veranderde weinig in het kerkgebouw, de beelden bleven – in eerste instantie! – in de kerk.

Open huis
Oudejaarsmiddag stonden de deuren van de Dorpskerk weer open. Velen kwamen naar de kerk om de tekeningen van de 'nieuwe' Dorpskerk te bekijken, naar muziek, zang en oude kerstverhalen te luisteren, levensmiddelen in te leveren voor de Voedselbank en kennis te nemen van het werk van de Commissie Zending, Werelddiaconaat en Ontwikkelingssamenwerking.
Muzikale medewerking werd onder meer verleend door Anne de Jong op dwarsfluit en René Kaskens op piano en het Ruurlose vrouwenensemble Amazing. Verder waren er buiten en in de kerk midwinterhoornblazers van de Reurlse Midwinterhoarnblaozers te horen en werd er door Gerry Lusink-Kamperman een kort verhaal verteld over Kerst en oud/nieuw uit haar jeugd in Ruurlo. Inge Dane droeg een prachtig zelf geschreven gedicht voor met als titel 'Daar is ie weer het ouwe jaar'.

Velen kwamen naar de kerk om de tekeningen van de 'nieuwe' Dorpskerk te bekijken Foto: PR.
Inge Dane droeg een prachtig zelf geschreven gedicht voor met als titel 'Daar is ie weer het ouwe jaar'. Foto: Jan Hendriksen

Vesperdienst
De middag werd besloten met een korte Vesperdienst waar veel belangstelling voor was. Aan deze dienst werd meegewerkt door een speciaal voor deze gelegenheid geformeerd koor onder leiding van dirigent Gerrie van der Horst.

Michiel van der Goor biljartkampioen 2017 Barchem

De finalisten en biljartkampioenen van Barchem 2017. Foto: PR

BARCHEM – Michiel van der Goor is de nieuwe biljartkampioen van Barchem. Eind december won Van der Goor de finalepoule van de elfde editie van het BBK (Barchems Biljart Kampioenschap. Aan de editie 2017 dat in december op vier biljarts bij Hotel In de Groene Jager plaatsvond namen 92 biljarters deel: 84 mannen, vier vrouwen en vier junioren.

Door Jan Hendriksen

Er werd door de mannen in twaalf poules van zeven biljarters gespeeld. Daarnaast waren er twee poules van vier deelnemers bij de jeugd en de vrouwen. Op woensdag- 27 en donderdagavond 28 december vonden de halve finales plaats. De finale die uit de zes beste spelers bestond vond zaterdagavond 30 december onder grote publieke belangstelling plaats. Winnaar Michiel van der Goor mocht tevens de Johan Klanderman wisselbokaal in ontvangst nemen. Quido Hoffman eindigde als tweede en derde werd Arjan Driezes. Op de vierde plaats eindigde Bert Esselink. Esselink won ook de beker voor de clubkampioenschappen van biljartvereniging De Groene Jager. De vijfde plaats werd veroverd door Roeland Dinkelman en zesde werd Appie Warnshuis. Opvallend detail is dat bij alle finalisten zich maar één persoon van biljartvereniging De Groene Jager had weten te plaatsen, namelijk Bert Esselink. Bij de mixed poules van vrouwen en jongeren ging de finale-partij tussen Luc Welbergen en Max Luesink, de winnaar van vorig jaar. Lange tijd bleef de strijd spannend wie zich uiteindelijk een jaar lang de trotse bezitter van de wisselbeker 'mixed poules' mocht noemen. Luc Luesink moest hiervoor zestien caramboles maken en Max negentien. In beurt 32 besliste Luc de partij in zijn voordeel met een verschil van twee caramboles en werd daarmee de winnaar. De organisatie bestaande uit onder meer Ron Buurman, Dinand Luesink, Alex Welbergen en Herbert Warnshuis kunnen terugzien op wederom een zeer geslaagd toernooi dat al voor de elfde keer werd georganiseerd.

DOS in nieuw door Bouwkracht Vakpersoneel

Het bestuur van WSV DOS Barchem met de eigenaren van Bouwkracht Vakpersoneel BV Ron en Jolanda. Foto: PR

BARCHEM – Wandelvereniging WSV DOS Barchem heeft met Bouwkracht Vakpersoneel B.V. uit Hengelo (Gld) een nieuwe sponsor gevonden. Alle leden van WSV DOS Barchem hebben namens Bouwkracht een paraplu ontvangen voor tijdens het wandelen. Daarnaast zijn alle actieve vrijwilligers voorzien van nieuwe shirts bedrukt met het logo van WSV DOS Barchem. Het bestuur van WSV DOS Barchem zijn de eigenaren Ron en Jolanda van Bouwkracht Vakpersoneel B.V. dan ook enorm dankbaar voor hun medewerking.

Bingo bij seniorensoos

RUURLO – Donderdag 11 januari is de eerste bijeenkomst van de seniorensoos in het nieuwe jaar. Traditiegetrouw spelen de leden dan bingo in zaal de Tapperij. Aanvang 14.00 uur. Er zijn weer leuke prijsjes te winnen. Het bestuur van de seniorensoos Ruurlo hoopt op een goede opkomst.

Concert door Bargkapel

BARCHEM – Het traditionele nieuwjaarsconcert van de Bargkapel vindt dit jaar plaats op 21 januari bij HCR In de Groene Jager in Barchem. De organisatie is in handen van de Stichting Vrienden van de Bargkapel. Leden en niet-leden zijn van harte welkom bij dit concert.

De dirigent van de Bargkapel en zijn muzikanten hebben een afwisselend programma samengesteld met oude bekende melodieën, maar zeker ook met nieuwe nummers van hedendaagse componisten. Er worden uitstapjes gemaakt naar diverse muziekstijlen met verrassende solostukken. De toegangsprijs is dit jaar voor leden en niet leden gelijk, per persoon vijf euro, dit is inclusief kopje koffie/thee en nieuwjaarsrolletje. Het nieuwjaarsconcert begint om 11.30 uur - zaal open 10.30 uur. Entreebewijzen kan men reserveren per e-mail: vrienden@bargkapel.nl of telefonisch bij Gerrit Lievestro 0573-441478, Riet Welgraven 0575-526425 of bij HCR In de Groene Jager 0573-441201. Tevens op de dag van het concert aan de zaal.

Ruurlo/Barchem

'Driebanden een van de moeilijkste biljartsoorten'

Onder toeziend oog van Jan Ras legt Frits Berendsen de keu aan. Foto: Jan Hendriksen

RUURLO – Er heerst een serene rust in de zaal. Geconsenteerd bekijken de deelnemers voordat ze de keu 'aanleggen' hoe op het groene laken de drie ballen liggen. Vorige week faciliteerde de Ruurlose biljartvereniging De Naober in zaal De Tapperij de persoonlijke kampioenschappen (PK) driebanden van de Biljartbond Logo. Logo staat voor Lochem Goor en omstreken. Aan het kampioenschap namen 32 biljarters deel. Van de partij waren onder naderen Frits Berendsen van biljartvereniging De Naober uit Ruurlo, Harry Peters van biljartvereniging Gelster uit Gelselaar en Bertus Dinkelman en Henk Holmer van biljartvereniging De Groene Jager uit Barchem.

Door Jan Hendriksen

"Driebanden is een van de moeilijkste spelsoorten binnen de biljartsport", zo laten de wedstrijdleiders Roelof Wever uit Lochem en Johan Meijer uit Barchem van het kampioenschap weten. De Biljartbond Logo had biljartvereniging De Naober voor het eerst aangewezen als organisator van het PK driebanden. Aangezien De Naober geen geschikte locatie had werd er voor dit kampioenschap uitgeweken naar zaal De Tapperij. "Omdat we eind vorig jaar de finaledagen het PK van Ruurlo ook bij De Tapperij voor het eerst op vier biljarts hadden afgewerkt beschikten we dit jaar over de faciliteiten om dit kampioenschap eens in Ruurlo te organiseren", zo verklaarde de enige Ruurlose deelnemer Frits Berendsen. Berendsen die actief is voor biljartvereniging De Naober kwam tijdens dit PK uit in de tweede klasse van het toernooi die in in totaal in vier speelklassen was onderverdeeld naar gelang van het gemiddelde van de deelnemers. Frits Berendsen heeft bij het driebanden een gemiddelde van 0.315 caramboles. Iedere klasse telde acht deelnemers die elk tegen elkaar speelde waarbij in de eerste klasse twintig caramboles moesten worden gemaakt en in de vierde klasse tien met een maximaal aantal van veertig beurten. Biljartbond LOGO telt ruim 35 biljartverenigingen uit de regio Lochem en Goor variërend van Harfsen tot Neede en van Ruurlo tot Holten met in ongeveer duizend leden. "Daarmee zijn we de grootste bond in Nederland die niet aangesloten is bij de Koninklijke Nederlandse Biljart Bond (KNBB)", zo verklaart Roelof Wever. Driebanden is een spelsoort waarbij voor de carambole door de speelbal eerst drie banden moeten worden geraakt. Het is een spelsoort die in de Ruurlose onderlinge competitie niet wordt gespeeld. Frits Berendsen eindigde in de tweede klasse op een zevende plaats.

Winnaars
Winnaars van het toernooi werden in de eerste klasse Tinus Doornberg van biljartvereniging De Whee uit Goor, in de tweede klasse Herman Lonink van De Kruusweg uit Markelo, in de derde klasse Gerrit Bosscher van LBC uit Lochem en in de vierde klasse Gertie Kok van Touche uit Lochem.

Loting Karel Stegeman toernooi 'gestuurd'

Onder toeziend oog van OC lid Ron Wopereis verrichte voorzitter Henry Meutstege de loting van het KS toernooi. Foto: Jan Hendriksen.

RUURLO – Evenals bij grote toernooien zoals het wereldkampioenschap voetbal werd de loting voor de 34ste editie van het Internationale Karel Stegeman Jeugdvoetbaltoernooi O19 van voetbalvereniging Ruurlo ook enigszins 'gestuurd'. Weliswaar waren de 'balletjes' in de koker niet 'verwarmd'. In de twaalf kokertjes zaten immers kleine witte papiertjes met daarom de clubnaam van de deelnemende teams.

Door Jan Hendriksen

Wel werd er vooraf in aanloop naar de loting door het Organisatie Comité (OC) bepaald dat de deelnemende Scandinavische teams elkaar niet in zelfde poules zouden treffen en dat deelnemers uit Servië en Kroatië ook elkaar in de poule zouden vermijden. En dat zelfde gold voor de Nederlandse teams van NAC en Sparta die elkaar in de nationale competitie dit seizoen ook treffen. Kortom: er werd toch wel degelijk tijdens de loting die voorzitter Henry Meutstege van VV Ruurlo zondagmiddag tijdens de nieuwjaarsreceptie verrichte, enigszins 'gestuurd'. De 34ste editie van het Karel Stegeman Toernooi voor O19 teams telt tijdens het pinksterweekeinde (19, 20 en 21 mei) op sportpark 't Rikkelder maar liefst vier debutanten, te weten 1.FC Union Berlin uit Duitsland, Ceilândia ES uit Brazilië, SK Slovan Bratislava uit Slowakije en FK Brodarac uit Servië. Daarnaast zal FC Twente na een afwezigheid van twee decennia weer tot het deelnemersveld van twaalf teams behoren.

Poule indeling
De loting leverde het volgende resultaat op: Poule A: Sparta Rotterdam, FC Twente, NK Lokomotiva Zagreb (Kroatië), Kalmar FF (Zweden), SK Slovan Bratislava (Slowakije) en Ceilândia (Brazilië). Poule B wordt gevormd door VV Ruurlo U21, Halmstads BK (Zweden), NAC Breda, 1.FC Union Berlin (Duitsland), FK Brodarac (Servië) en KV Mechelen (België).

Everwennink geeft en maakt meer ruimte aan minder mobiele medemensen

RUURLO – Hoe ongelukkig moet je soms manoeuvreren met een kinderwagen, rollator of scootmobiel als je in een winkel komt. Everwennink heeft zich jaren sterk gemaakt om op een paar vierkante meter zoveel mogelijk goederen te stallen. Dat dit voor mensen met hulpmiddelen niet altijd prettig is realiseert men zich in het algemeen te weinig.

Daarom gaat het roer bij Everwennink aan de Leeuwerikstraat 4 om! Daar waar het tot dusver een waar doolhof was, gaat er nu gewerkt worden aan een ware metamorfose. Op 15, 16 en 17 januari gaat de winkel op zijn kop om op donderdag 18 januari open te gaan in de nieuwe opstelling. Eigenaar Cor Halmingh van Everwennink: "De focus gaat dan nog meer dan in het verleden liggen op rookwaren (in de breedste zin) en elektronisch roken, wenskaarten, kantoorartikelen, Achterhoekse wijnen, vers gebrande koffie, heerlijke theemelanges en feestartikelen (waar zelfs extra ruimte voor wordt gecreëerd)." Dit natuurlijk naast de servicediensten zoals bekend zijn van Everwennink: pasfoto's, kansspelen (Lotto/Toto/Lucky Day/Euro Jackpot/Krasloten en Staatsloten), OV-chip automaat, stomerij en schoen reparatieservice, Sandd postpunt en DHL servicepunt.

Suzanne Reusink gast bij Vrouwen van Nu Ruurlo

RUURLO – De eerste afdelingsavond van 2018 van de Vrouwen van Nu Ruurlo vindt donderdag 18 januari plaats. Deze avond heeft de Agrarische Commissie Suzanne Reusink uitgenodigd. Zij heeft samen met haar ouders een veebedrijf met jongvee en vleesvarkens. Ook organiseert ze samen met haar zus de Farm & Country Fair in Aalten.

Deze avond kunnen alle leden lang houdbare levensmiddelen meebrengen voor de Voedselbank. Er zijn 's avonds ook voorbeelden te zien van verschillende workshops die Vrouwen van Nu Ruurlo organiseert. Deze avond vind plaats bij zaal De Tapperij en begint om 20.00 uur.

Katten vermist

Ruurlo - Poes Crisis wordt vermist op de Sikkelerweg. Ze is een 6 jaar oude poes, schildpad met wit, heeft een donkere rug, wat wit op de kin, een witte bef, buik en voetjes.

Nibbit wordt vermist in de Kerkstraat, hij is een 4-jarige ongecastreerde kater, cypers/grijs gestreept met een witte neus, wit bij de bek, een witte bef en voetjes, hij is gechipt.
Voor informatie kan men contact opnemen met Stichting Amivedi, meldpunt Aalten/Achterhoek, Sylvia Spaargaren, tel. 088 – 0063305 of mailen naar achterhoek@amivedi.com.

Flessenactie SVBV goed voor ruim duizend euro

Voetballertjes van SVBV verzamelden zaterdag lege flessen. Foto: PR.

BARCHEM – Door de inzet van vele jeugdspelers, ouders, leiders, de 'centrale innemer' Jan Dinkelman en Supermarkt Attent Frank Bannink kan de Barchemse voetbalvereniging SVBV ook dit jaar weer terugkijken op een succesvolle flessenactie. Met dank uiteraard aan de inwoners van Barchem, Zwiep, Nettelhorst en de tussengelegen buitengebieden die op zaterdag 6 januari hun lege statiegeldflessen ter beschikking stelden.

Het lijkt een wetmatigheid te zijn dat er elk jaar zo'n duizend tot elfhonderd euro wordt opgehaald. "Dit jaar is daarop geen uitzondering en we komen naar verwachting voor de flessen, kratten en cash net iets boven de duizend euro uit. Een mooi resultaat zeker ook omdat we wat dagen later de actie hebben gehouden, na oud en nieuw. Veel inwoners hadden toch de flessen bewaard voor ons", aldus Gerben Hoentjen van SVBV.

Ook dit jaar komt de opbrengst ten goede aan activiteiten rondom het voetballen, om het voetballen voor de jeugdleden nog leuker te maken.

Ruurlo/Barchem

Kaas en Meer Ruurlo uitgebreid

Wilger en Ernst Marsman samen met de medewerksters Kim en Jozien en bakker Dick ten Broeke (vlnr). Foto: Jan Hendriksen

RUURLO – Reeds twee jaar na de start in december 2015 is Kaas en Meer uit haar jasje gegroeid. Voor Wilgar en Ernst Marsman aanleiding om de winkel aan de Zuivelweg te vergroten naar ruim veertig vierkante meter. Wilgar en Ernst zijn blij en verrast door het enthousiasme waarmee hun klanten uit Ruurlo en de gehele regio hun winkel elke week weer bezoeken om een keus te maken uit 'vers van het mes gesneden' diverse biologische kazen, delicatessen, wijnen, biertjes en het overheerlijke brood van Bakker Dick ten Broeke uit Lochem.

Door Jan Hendriksen

"We merken steeds meer dat klanten het op prijs stellen dat we veel aandacht besteden aan onze producten waar we echt trots op zijn en vinden het fijn om hier tijd en ruimte voor te maken", zo verklaren Ernst en Wilgar "Na de uitbreiding gaan we ons assortiment vergroten met een ruim assortiment aan streekproducten om zo tegemoet te komen aan de vraag van onze klanten en de vele toeristen en museumbezoekers van More in Ruurlo. We brengen een speciaal 'Kaas en Meer minikaasje' waarbij uiteraard de Ruurlose mosterd niet mag ontbreken Tevens zullen we een assortiment streekwijnen van de Achterhoekse Wijnbouwers brengen en een ruim assortiment aan bieren zoals het Bronckhorster en Hackfort bier, maar ook Reurlse Bio worsten, biomeel van de Vier Winden uit Lievelde en daarnaast vele streek delicatessen. En zo kunnen we ook prachtige streekproducten pakketten samen stellen", zo verklaart Wilgar. En van de huis- bakker Dick ten Broeke uit Lochem, waar Kaas en Meer reeds een jaar lang tot volle tevredenheid mee samenwerkt, gaan Wilgar en Ernst alle brood vers voor u snijden in hun winkel. Gemiddeld wordt er een brood per dag gegeten in Nederlandse gezinnen. Meestal uit een plastic broodzak. Dit zijn zo'n 365 plastic zakken per jaar die weggegooid worden maar nooit helemaal verdwijnen Wilgar: "Stoor jij je ook aan al dat plastic maar weet je niet wat je er aan kan doen? Dan hebben we hier alvast een leuke tip voor iedereen. Koop je onverpakte brood bij Kaas en Meer en neem je eigen broodzak mee. Duurzame linnen zakken waarin je je brood perfect kunt bewaren en langer vers blijft. Deze zakken zijn wasbaar, gemaakt van ongebleekt bio-katoen en onder goede arbeidsomstandigheden gemaakt in India. Deze linnen broodzakken zijn bij ons verkrijgbaar."

Ondersteunen
Inmiddels zijn er een drietal medewerkers die Ernst en Wilgar door de week heen met veel enthousiasme ondersteunen (dochter Kim de gehele vrijdag, Jozien op woensdagmiddag en Jasper welke wekelijks de kazen wast en keert). "Samen met hen willen we iedereen graag vanaf dinsdag 9 januari weer welkom heten in onze uitgebreide winkel. Voor de kinderen hebben we voor de kerstvakantie een Kaas en Meer kleurplaat uitgedeeld op alle basisscholen. Die kunnen de kinderen tot en met 13 januari bij ons inleveren en dingen zo mee naar een aantal mooie prijzen", zo verklaart Ernst tot slot.

Bennie Spekschoor wint hoofdprijs verloting BB Ruurlo

Willemien Altena van Service Partner Altena reikte de prijs uit aan Bennie Spekschoor. Foto: PR

RUURLO – Tijdens het Biljartkampioenschap van Ruurlo 2017 werd een verloting gehouden om de kosten te kunnen dekken van het toernooi. Vooral het huren van extra biljarts is erg duur. Daarom werden er tijdens het toernooi loten verkocht voor een euro per stuk de prijzen werden voor een groot deel gesponsord door de Ruurlose ondernemers. De hoofdprijs een waardebon van vijfhonderd euro werd gesponsord door Service Partner Altena uit Ruurlo. De trekking vond aansluitend aan het toernooi op zaterdag 23 december plaats. De trekking werd verricht door Lauren Bosman. De hoofdprijs werd gewonnen door Bennie Spekschoor, Deze werd hem op 4 januari uitgereikt door Willemien Altena van Service Partner Altena. Er zijn nog enkele prijzen niet afgehaald. De prijzen die nog niet zijn afgehaald hebben de volgende lotnummers 163. 417. 434. 441. Deze prijzen zijn nog af te halen tot 31 januari bij B. Spekschoor tel. 0573-451776 of 06-28212478.

Hentje Lindenschot (r) reikt onder toeziend oog van mede-vrijwilligster Hennie Holtslag (l) aan Paulien Pierik de winnende cadeaukaart uit. Foto: Jan Hendriksen

Paulien Pierik en Karel van Aken winnaars actie VVV Ruurlo

RUURLO – Paulien Pierik en Karel van Aken zijn de winnaars van de VVV Ruurlo-actie ter introductie van de nieuwe VVV cadeaukaart. In november en december had VVV Ruurlo een actie in het kader van de introductie van de nieuwe VVV cadeaukaart. En daar maakten talloze Ruurloërs gebruik van. Met een besteding van minimaal 25 euro in de VVV winkel maakte men kans op het winnen van een cadeaukaart van vijftig euro. De kassabon met naam, adres en telefoonnummer moest men in de daarvoor bestemde bus bij de VVV winkel deponeren. In de maand november was Paulien Pierik de gelukkige winnaar. Karel van Aken was de december winnaar. De vrijwilligsters Hennie Holtslag en Hentje Lindenschot van VVV Ruurlo reikten de gewonnen cadeaukaarten vorige week in de VVV winkel aan de winnaars uit. Karel van Aken was door omstandigheden daarbij niet aanwezig.

Bewoners De Bundeling genieten van mooi 'vuurwerkshowtje'

Absolute 'klapper' van de vuurwerkshow van Stephan Pillen: de 'Compound' die uit vier grote cakes met in totaal 144 slagen bestond en die in een keer werden afgestoken. Foto: Jan Hendriksen

RUURLO – Ze genoten oudejaarsdag weer met volle teugen van het vuurwerk. De bewoners van woonzorgcentrum De Bundeling. Met dank aan Ruurloër Stephan Pillen die 's avonds voor de ouderen een prachtig 'vuurwerkshowtje' verzorgde op het voorplein van De Bundeling.

Door Jan Hendriksen

Het is inmiddels een mooie 'Bundeling traditie'. Vuurwerk afsteken na het avondeten op oudejaarsavond voor de ouderen. De senioren zaten in de ontmoetingsruimte voor het raam om de 'show' te kunnen aanschouwen. Woonbegeleider Rianne Prinsen van De Bundeling kwam twee jaar geleden op het idee om Stephan Pillen, die bij de grootste vuurwerk importeur van ons land Lesli BV in Lichtenvoorde werkt, te benaderen of hij iets voor de ouderen op dit gebied kon betekenen. "We moeten het voor dergelijke activiteiten met een klein financieel budget doen. Met de medewerking van Stephan kunnen we de ouderen nu op een prachtige show trakteren. En dat wordt zeer gewaardeerd", aldus Prinsen. Spontaan had Stephan Pillen ook dit jaar weer zijn medewerking toegezegd. En zo konden de ouderen genieten van een mooi 'showtje' zoals Stephan zijn geste zelf omschrijft. Met name de 'Compound' die uit vier grote cakes met in totaal 144 slagen bestond en die in een keer werden afgestoken, zorgde voor een wauw-effect bij de bewoners van De Bundeling.

'Oudjes' geven flink tegengas aan 'jonkies' tijdens nieuwjaarswedstrijd

Het eerste elftal van VV Ruurlo uit het seizoen 1997-1998. Foto: Jan Hendriksen

RUURLO - "Lekker hoor." In onvervalst West-Fries dialect complimenteerde hij zijn achterhoedespelers. Hij staat nog wekelijks op doel bij de dorpsclub WSW in het 35+ elftal. Oud-Ruurloër Gunter ten Dolle (45). Sinds 2002 woont Ten Dolle in het West-Friese Wijdenes (uitgesproken in dialect als 'Woidenes'). Een schilderachtig plaatsje met iets meer dan duizend inwoners. Midden tussen de groene weilanden en nabij het Markermeer tussen Hoorn en Enkhuizen. Maar afgelopen zondag was hij terug in Ruurlo voor de traditionele nieuwjaarswedstrijd van voetbalvereniging Ruurlo.

Door Jan Hendriksen

Gunter ten Dolle stond twintig jaar geleden op doel in de hoofdmacht van VV Ruurlo. En daarom had hij evenals onder meer Robert Aalderink, Arjan Berentsen, Sander Berentsen, Herald Dimmendaal, Christiaan Effting, Sander, Jurgen en Ronald Engelberts, Arjan Heezen, Marcel Hendriks, Ronnie Wopereis, Herbert ter Maat, Daan Schurink, Ron Wopereis en Henk-Jan Wezinkhof een uitnodiging ontvangen om met het oud eerste elftal uit het seizoen 1997-1998 op sportpark 't Rikkelder aan te treden tegen het huidige eerste elftal van VV Ruurlo. En die uitnodiging had Ten Dolle met beide handen aangegrepen. Ten Dolle hield zondag de nul. Want voor rust scoorde het huidige eerste elftal onder leiding van trainer Wouter Schouten niet tegen de 'oudjes' onder leiding van trainer Ary Klein Gunnewiek. Na rust toen Arjan Berentsen op doel stond werd de ban door de 'jonkies' gebroken. Technisch en tactisch boden de 'oudjes' flink partij. Uiteindelijk werd het door conditiegebrek 0-4 door doelpunten van Larson Arendsen Readt (2), Haiko Scheffer en Niels Ooyman. Gunter ten Dolle bewaard goede herinneringen aan de periode dat hij in het eerste van VV Ruurlo speelde. Het absolute hoogtepunt vormde de promotie naar de vierde klasse van de KNVB in het seizoen 1999-2000. "We promoveerden middels de nacompetitie tegen Rietmolen tijdens het Karel Stegemantoernooi", zo weet Ten Dolle zich nog goed te herinneren.

Herinneringen
Speciaal voor deze nieuwjaarswedstrijd had oud-trainer Ary Klein Gunnewiek uit Eibergen het plakboek uit het seizoen 1997-1998 gekopieerd. En dat leverde leuke verrassende herinneringen bij de spelers en het publiek op. VV Ruurlo kwam in het seizoen 1997-1998 uit in de zesde klasse D van het district Oost en eindigde in dat seizoen op een vierde plaats achter kampioen SVBV uit Barchem en de nummers twee en drie: Socci en Baakse Boys, Tegenstanders in dat seizoen waren naast SVBV, Socci (Wichmond) en Baakse Boys, WHCZ (Zutphen), Mariënveld, Wolfersveen, SHE (Hall), Klein Dochteren (Lochem), DEO (Dijkhoek), Steenderen en Ratti (Kranenburg). Ary Klein Gunnewiek: " We speelden in de laatste wedstrijd van dat seizoen tegen Mariënveld. We wonnen met 4-0 maar kwamen niet in aanmerking voor de nacompetitie omdat Socci stuntte tegen SVBV zodat Socci boven ons eindigde

Droefenis
Het regionale dagblad de Geldersch-Overijsselse Courant kopte na dit duel destijds met de kop 'Ruurlo in diepe droefenis gedompeld'. Maar dat waren de mannen zondagmiddag niet. Nadat men voorafgaande aan het duel eerst van een gezamenlijke broodmaaltijd had genoten werd na het duel volop de 'derde helft' gevierd. Gunter ten Dolle had daarom voor alle zekerheid maar een overnachting georganiseerd in Ruurlo. Hij kijkt alweer uit naar de volgende nieuwjaarswedstrijd die volgend jaar op zondag 6 januari op de agenda prijkt. "Lekker hoor."

Christiaan Scholten uit Ruurlo
Nederlands kampioen watervoetbal

Christiaan Scholten (tweede van links) op het ereschavot van het NK. Foto: PR

RUURLO – Ruurlo heeft er een wel heel bijzondere Nederlands kampioen bij in een nog zeer jonge teamsport die nog volop in ontwikkeling is. De elfjarige Christiaan Scholten uit Ruurlo won namelijk met zijn team De Knuppeltjes uit Enschede eind december in Arnhem het NK Watervoetbal. Christiaan Scholten is sinds 2015 actief als voetballer bij de jeugdafdeling van FC Twente. Dit seizoen komt de talentvolle voetballer uit in FC Twente O12. Samen met een aantal teamgenoten uit dit elftal werd Christiaan NK Watervoetbal.

Door Jan Hendriksen

Watervoetbal is een teamsport waarbij in een zwembad met beweegbare bodem een klein laagje water van vijftien centimeter staat. Het speelveld is ongeveer vijftien bij elf meter en daarin staan twee waterpolodoeltjes. Wedstrijden duren slechts acht minuten met teams van vier personen (leeftijd 9-12 jaar) zonder keeper. De doeltjes zijn negentig centimeter hoog en 2,05 meter breed en de bal is zo'n 45 centimeter in doorsnede. De techniek is heel anders dan bij gewoon voetbal en levert vaak verrassende acties en winnaars op. "Je moet dan ook met veel meer kracht tegen de bal schoppen vanwege het water. Dribbelen en soleren gaat moeilijk. Je moet de bal goed opwippen om hem verder te kunnen spelen en goed geconcentreerd zijn. En ik wil graag eind dit jaar de titel verdedigen", zo verklaart de kersverse Ruurlose watervoetbalkampioen. Aan de derde editie van het NK Watervoetbal in zwembad De Grote Koppel in Arnhem namen vrijdag 29 december veertien teams deel die zich middels voorronden hadden geplaatst voor het NK. Het team De Knuppeltjes van Christiaan Scholten had middels een voorronde in Enschede zich geplaatst voor de finaledag. De andere finalisten kwamen onder andere uit Bodegraven, Houten, Valburg, Steenwijk, Hendrik Ido Ambacht, Norg, Noordwijkerhout, Glanerburg en Arnhem. De teams streden fanatiek tegen elkaar om het kampioen. Het enthousiasme spatte er letterlijk en figuurlijk vanaf. In een spannende finale tegen FC Lidle uit Noorwijkerhout won De Knuppeltjes met 2 – 0. Het kampioenteam bestond naast Christiaan Scholten uit Tijn Peeters uit Oldenzaal, Robin van Duiven uit Almelo en Jeppe Wijnreder uit Enschede. Evenals Christiaan spelen zijn teamgenoten uit dit kampioenteam dit seizoen bij FC Twente O12 waar Christiaan viermaal per week traint.

Column

10 november tot 14 januari

Eibergen

Bijna Vergeten Museum De Scheper

Museum de Scheper

14 december tot 23 februari

Eibergen

Hilde Grooters Exposeerd

De Huve

10 januari

Geesteren

Presentatie ontwerpen voor de Slimste Weg

De Melktap

13 januari

Ruurlo

Het MAG museum geopend vanaf 13:00 uur

het MAG museum

14 januari

Borculo

IVN Winterwandeling Borculo

Buitencentrum Kerkemeijer

18 januari

Eibergen

Goede voornemens 2.0

De Huve

Neede

Workshop 'Weer grip op je agenda'

CoachUnique

20 januari

Ruurlo

Het MAG museum geopend vanaf 13:00 uur.

het MAG museum

Ruurlo

Lubron Berkelland Open koppeltoernooi

Sporthal Rikkenhage

21 januari

Rekken

Kinderkerk Rekken

Antonius Kerk

Uitslagen Bridge Club

RUURLO – De laatste zitting van de derde competitieronde van de Ruurlose Bridge Club is woensdag 3 januari in zaal De Tapperij gespeeld. De uitslagen waren als volgt: A-lijn: 1. Joke Gotink en Joost Walter 61,98 procent; 2. Truus van Helvoort en Marietje Hissink 60,73; 3. Inke en Anton Dolphijn 58,33. B-lijn: gedeeld 1. Corrie en Fop van Kooten, Renée Feitsma en Marcel Thuis 61,67; 3. Ap Ruesink en Wim Eggink 59,58. C-lijn: 1. Peter Hendriks en Johan Eek 65,00; 2. Ine Homburg en Loek Terwee 55,69; 3. Joke van Vleuten en Henk Top 53,75.

Eindstand derde competitieronde: A-lijn: 1. Inke en Anton Dolphijn 60,35; 2. Joke Gotink en Joost Walter 55,47; 3. Truus van Helvoort en Marietje Hissink 53,61.
B-lijn en gepromoveerd naar de A: 1. Lien en Karel Hetzel 58,31; 2. Corrie en Fop van Kooten 55,03; 3. Ria en Joep Roumen 53,62. C-lijn en gepromoveerd naar de B: 1. Peter Hendriks en Johan Eek 64,62; 2. Truus en Ino Meijer 54,67; 3. Hennie Holtslag en Gerrit Stigter 53,83.

Gedegradeerd van A naar B: Ineke Telle en Adriaan Vink 46,03; Inge Meulenbeld en Trijnie Herweijer 45,24, Trudi van Welsem en Guido Baggen 43,23.

Gedegradeerd van B naar C: Albertha Aaten en Gerry Boekelman 48,03; Jeanne Mulder en Jo Teunissen 47,14; Ria en Albert Groen 44,85.

Klein Dochteren wint zevende speelronde klootschietcompetitie

BARCHEM – Ook na de zevende klootschietcompetitiewedstrijd blijft KV Zwolle uit Groenlo koploper in de Achterhoekse klootschietcompetitie. Klein Dochteren 1 uit Lochem won dan wel met enkele meters de competitieronde in Barchem. De achterstand op Zwolle werd niet verkleind en blijft tien schoten. Deze wegens sneeuw verplaatste wedstrijd was de eerste in het nieuwe jaar.

Respelhoek uit Geesteren werd met 64 schoten derde en bleef dus ook derde in de tussenstand. 't Broek uit Ruurlo had namelijk ook een score van 64 schoten en eindigde als vierde. De verschillen waren sowieso niet groot afgelopen weekeinde. Onderlingen uit Haarlo werd met 65 schoten zesde en passeerde Zwolle 2 in het tussenklassement.
Eibergen werd met 66 schoten zevende. Dijkhoek uit Borculo beleefde wederom een mindere dag door met 81 schoten en een negende plaats in de tweede klasse te eindigen. In het tussenklassement over zeven wedstrijddagen bekleed dit team de achtste plaats. Heksenkring uit Barchem maakte gebruikt van het thuisvoordeel door met 73 schoten een derde plaats te bemachtigen.
Hopelijk is dit team uit Barchem de volgende competitie weer goed op dreef wanneer men te gast is bij de Onderlingen in Haarlo. Komend weekend zijn er voor de toppers zaterdag de laatste Championstour wedstrijden straat en zondag Landelijke straat wedstrijden.

Ruurlo/Barchem sport

Inschrijving voor Moment voor Kunst geopend

In 2016 was Kunst bij de Kluntjespot een succes. Foto: Bramsnor.nl Foto: bramsnor.nl

HAARLO - De Kunstmarkt die in 2016 voor de eerste keer plaats vond in en rond het historische PKN kerkje ; De Kluntjespot' in Haarlo krijgt in 2018 een vervolg. Kunstenaars kunnen zich aanmelden nu al aanmelden. De inschrijving sluit op 28 februari.

Willy Hermans, Antoinet van Helvoirt, Matthijs van Nieuwkerk en Toin de Ruiter. Foto: Willy Hermans

Op eerste en tweede Pinksterdag (20 en 21 mei) zullen De Kluntjespot en Kulturhus 't Stieltjen en omgeving opnieuw het toneel vormen voor een Kunstplein met een binnen- en een buitenexpositie en verschillende demonstraties door kunstenaars uit verschillende delen van Nederland en Duitsland. 'Moment voor Kunst' is de titel waaronder de Berkellandse kunstkring B-Art duidelijk wil laten uitkomen dat bezoekers van dit kunstplein tijd moeten nemen en krijgen om rustig de tentoongestelde creaties te kunnen bekijken, daarover met de kunstenaars te kunnen praten of met eigen ogen te zien hoe ze tot stand komen. Kunstkring B-Art streeft dan ook niet naar een overvolle bezetting, maar naar kwaliteit, uniciteit en diversiteit.
Dat zijn de drie uitgangspunten voor de organisatoren om de keuze te bepalen van kunstenaars die ze als deelnemer willen toelaten. Daarom zullen massaproducten of kunstwerken die de schijn daarvan hebben worden geweerd, wordt ernaar gestreefd om niet meer dan twee kunstenaars met dezelfde werkstijl toe te laten en is het aantal deelnemers aan een maximum gebonden. Alleen het aantal disciplines waarin deelgenomen kan worden is niet gelimiteerd.
Het betekent ook dat deelname aan 'Moment voor Kunst' open staat voor, maar niet voorbehouden is aan gekwalificeerde beroepskunstenaars. Deelname staat evenzeer open voor amateurs, al of niet met een artistieke scholing. De expositiecommissie zal toelating beoordelen op basis van het werk waarin kunstenaars zich onderscheiden van anderen.
Natuurtalenten zijn dan ook van harte welkom. Het inschrijfgeld is bewust laag gehouden, zodat dat voor niemand een belemmering hoeft te vormen.
Wie meer wil weten over 'Moment voor Kunst', de kosten en de voorwaarden of wie zich als deelnemer aan wil melden kan de benodigde informatie krijgen via de website van Kunstkring B-Art: http://www.kunstkringbart.com/moment-voor-kunst-2018/. De informatie is nu al beschikbaar (in het Nederlands en in het Duits).

Stichting Pak An biedt Matthijs van Nieuwkerk boek aan

VORDEN - Matthijs van Nieuwkerk is als lid van Comité van Aanbeveling ambassadeur voor Stichting Pak An. Naar aanleiding van het verschijnen van het boek 'Parels van de Achterhoek' ontmoetten afgevaardigden van de stichting hem bij Hotel Bakker in Vorden. 'Parels van de Achterhoek' is een van de gehonoreerde projecten van Pak An, een initiatief van Grolsch BV en De Feestfabriek. Namens Pak An waren aanwezig Willy Hermans en de bestuursleden Antoinet van Helvoirt en Toin de Ruiter. Verder zaten aan tafel huisdichter Cees van Zuilen, auteur Erik Hagelstein en fotografe Jessica de Lepper.

Van Nieuwkerk was zeer geïnteresseerd en nam er uitgebreid de tijd voor. Hij vond het een schitterend boek. Diverse Parels waren al eens te gast bij hem geweest in De Wereld Draait Door, dus kende hij persoonlijk. Maar ook voor hem zaten er verrassingen tussen, zoals Claartje Bulten en Aart Jacobi. En dat Nout Wellink uit Bredevoort afkomstig is, was ook nieuw voor Matthijs.
Net als de Parels in het boek is hij trots op de Achterhoek, waar hij ook sinds enige jaren woont. Hij vindt dat er goede ontwikkelingen gaande zijn. Hij had veel belangstelling voor de talloze projecten van Pak An, die de Achterhoek mooier en beter moeten maken en was enthousiast dat er anderhalf jaar na de oprichting al 180 projecten zijn ingediend.
Op zondag 21 januari vindt de eerste editie van de Achterhoek College Tour plaats, een uitvloeisel van de uitgave Parels van de Achterhoek. Erik Hagelstein gaat dan met een viertal hoofdpersonen dieper in op onderwerpen als Achterhoek en de krimp. Bij deze eerste College Tour zijn aanwezig Bert Wagendorp, Gerhard Rijken, Manfred te Grotenhuis en Bennie Jolink. Interessante discussies verzekerd. Tickets hiervoor à 7,50 euro zijn via de site van Schouwburg Amphion verkrijgbaar.

In de editie van Achterhoek Nieuws van 19 december 2017 reageert de Stichting Natuurlijk Achterhoek Ruurlo met een ingezonden reactie op de petitie die door dierenarts Schuttert en mevrouw Boverhof is gestart. Zij bepleiten facilitering van de intensieve veehouderij in Berkelland. Als boerin, levend en werkend in de intensieve veehouderij wil ik graag reageren op dit negatieve en tendentieuze stuk van bovengenoemde stichting.
Het is het bekende verhaal: Wij als boeren krijgen een stortvloed van negatieve en beschuldigende informatie over ons heen, waardoor onze agrarische sector schade en leed wordt aangedaan. Ook deze Ruurlose Stichting doet vrolijk mee aan het prijsschieten. Daarmee gaat men volledig voorbij aan de huidige stand van zaken in onze sector met alle inspanningen, innovaties en investeringen die in de afgelopen jaren van ons boeren zijn gevraagd en die inmiddels zijn of worden gerealiseerd. Want boeren staan niet met de rug naar de toekomst, zo is er in het laatste decennium gewerkt aan (en met groot succes) het Keurmerk Beter Leven in samenwerking met de Dierenbescherming, ter verbetering van het dierenwelzijn. Het gebruik van antibiotica in de sector is sinds 2009 met maar liefst 64% teruggedrongen. Het gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen is sterk verminderd en handhaving daarop vindt plaats via administratieve systemen. Er wordt hard gewerkt aan modernisering van verouderde stalsystemen via plaatsing van onder andere luchtwassers. Vele boeren hebben zich ingespannen om deze race te kunnen bijhouden, wat niet heeft voorkomen dat een behoorlijk aantal boeren zich genoodzaakt ziet hun bedrijf te sluiten. Deze koude sanering heeft ook een verdrietige kant.
Bij dit alles komt dan ook nog het verwijt dat wij boeren geen oog zouden hebben voor de natuur. Elke boer met hart voor zijn bedrijf weet dat je als boer met landerijen niet kunt bestaan zonder natuurbeheer. Maar volgens de 'natuurvrienden' worden bloemrijke bermen ingepikt, houtwallen gesloopt, vogels verjaagd en ga zo maar door. In het enkele geval dat dit zich heeft voorgedaan ligt er een handhavingstaak voor de gemeente en, gezien de recente berichten in de pers, zal daarop worden toegezien.
Wij willen ons als intensieve veehouders eenvoudigweg niet als aangeschoten wild laten wegzetten door de milieuorganisaties, er moet worden samengewerkt en naar de toekomst gekeken. Uit een gebied als ons Berkelland is de intensieve veehouderij niet weg te denken.
We zouden willen vragen Stichting Natuurlijk Achterhoek Ruurlo scheep ons niet op met stigmatiserende verhalen, maar ga eens kijken hoe het er in de praktijk aan toe gaat.
Tot slot: de Wageningse Universiteit, waar hard wordt gewerkt aan allerlei innovatieve maatregelen waar ook onze sector van profiteert , is van menig dat de Nederlandse intensieve veehouderij tot de wereldtop behoort.

Was getekend: een Berkellandse boerin,
J. Walvoort

Stichting Pak An biedt boek aan Matthijs van Nieuwkerk

Willy Hermans, Antoinet van Helvoirt, Matthijs van Nieuwkerk en Toin de Ruiter. Foto: Willy Hermans

Stichting Pak An biedt boek aan Matthijs van Nieuwkerk

VORDEN - Matthijs van Nieuwkerk is als lid van Comité van Aanbeveling ambassadeur voor Stichting Pak An. Naar aanleiding van het verschijnen van het boek 'Parels van de Achterhoek' ontmoetten afgevaardigden van de stichting hem bij Hotel Bakker in Vorden. 'Parels van de Achterhoek' is een van de gehonoreerde projecten van Pak An, een initiatief van Grolsch BV en De Feestfabriek. Namens Pak An waren aanwezig Willy Hermans en de bestuursleden Antoinet van Helvoirt en Toin de Ruiter. Verder zaten aan tafel huisdichter Cees van Zuilen, auteur Erik Hagelstein en fotografe Jessica de Lepper.

Van Nieuwkerk was zeer geïnteresseerd en nam er uitgebreid de tijd voor. Hij vond het een schitterend boek. Diverse Parels waren al eens te gast bij hem geweest in De Wereld Draait Door, dus kende hij persoonlijk. Maar ook voor hem zaten er verrassingen tussen, zoals Claartje Bulten en Aart Jacobi. En dat Nout Wellink uit Bredevoort afkomstig is, was ook nieuw voor Matthijs.
Net als de Parels in het boek is hij trots op de Achterhoek, waar hij ook sinds enige jaren woont en vindt dat er goede ontwikkelingen gaande zijn. Hij had veel belangstelling voor de talloze projecten van Pak An, die de Achterhoek mooier en beter moeten maken en was enthousiast dat er anderhalf jaar na de oprichting al 180 projecten zijn ingediend.
Op zondag 21 januari vindt de eerste editie van de Achterhoek College Tour plaats, een uitvloeisel van de uitgave Parels van de Achterhoek. Erik Hagelstein gaat dan met een viertal hoofdpersonen dieper in op onderwerpen als Achterhoek en de krimp. Bij deze eerste College Tour zijn aanwezig Bert Wagendorp, Gerhard Rijken, Manfred te Grotenhuis en Bennie Jolink. Interessante discussies verzekerd! Tickets hiervoor à 7,50 euro zijn via de site van Schouwburg Amphion verkrijgbaar.

Workshop Kadasteronderzoek

REGIO - De workshops Kadasteronderzoek wordt gegeven op de maandagen 15 en 29 januari van 9.30 tot 12.00 uur en 5 februari van 19.30 tot 21.30 uur (bij voldoende deelnemers). De cursus wordt gegeven in Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers, gebouw 't Brewinc, IJsselkade 13 in Doetinchem.

Het kadaster is voor genealogen een belangrijke bron omdat hierin het bezit en ebruik van onroerende eigendommen is vastgelegd. Het trad in 1832 in werking en had als doel een rechtvaardige heffing van grondbelasting mogelijk te maken. De workshop heeft een theoretisch en een praktisch gedeelte. Aan de hand van opdrachten leert men informatie zoeken over percelen, de eigendomssituatie en de veranderingen hierin. Cursisten leren werken met de verschillende vormen van kadastrale registraties die het Erfgoedcentrum in huis heeft. De inventarissen van het gemeentelijke kadaster van Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Montferland, Oost-Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk zijn in te zien op www.ecal.nu.
Opgave: Studiezaalbalie, via info@ecal.nu of 0314-787078. De workshops gaan door bij voldoende deelnemers. Deelname is alleen mogelijk na opgave en de opgave is pas definitief nadat men een bevestiging heeft ontvangen. Kosten zijn 15 euro. Voor leden NGV en donateurs Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers: 12,50 euro, te betalen op de cursusdag.

Leren omgaan met geld

ACHTERHOEK - Veel mensen vinden het lastig om al hun geldzaken op een rijtje te zetten en te houden. Ze willen graag aan het eind van de maand geld overhouden in plaats van rood te staan. Humanitas Oostelijke Achterhoek helpt mensen graag met het leren omgaan met geld.

Wie graag inzicht wil krijgen in de eigen inkomsten, uitgaven en besparingen, kan zich inschrijven voor deze cursus. Deelnemers bestuderen hun eigen inkomsten- en uitgavenpatroon en leren door middel van oefeningen en wat opdrachten die ze thuis doen, hoe zij hun financiële situatie kunnen verbeteren. De cursus 'Omgaan met je geld' duurt drie, of als het nodig is, vier avonden van 19.30 u. tot 21.30 uuur. De eerste avond is op 6 februari, de andere avonden zijn 13 en 20 februari en eventueel 27 februari. De cursus wordt gegeven in één van de volgende gemeenten: Oost Gelre, Winterswijk, Aalten of Berkelland en wel in die gemeente waar de meeste aanmeldingen vandaan komen. Aanmelden kan bij Annelies van Teeseling via tel.06-47695641 of mailen naar anneliesvanteeseling@kpnmail.nl.

Joke Jense exposeert borduurwerk in De Sprankel

Joke Jensen bij een van haar borduurwerken die te zien zijn in gemeentecentrum De Sprankel. Foto: PR.

RUURLO – Joke Jensen-Smit (62) exposeert van 17 januari tot en met 17 april een deel van haar borduurwerken in gemeentecentrum De Sprankel.

Door Jan Hendriksen

Joke Jense-Smit (geboren in Haamstede) woont sinds 2014 samen met haar echtgenoot met veel plezier in Ruurlo. Door een chronische ziekte (multiple sclerose) kon zij niet meer werken en zocht ze een manier en hobby om haar tijd op een nuttige wijze te besteden. Enige jaren geleden ontdekte ze het borduren dat ook nog therapeutisch werkt: het bleek 'rust in haar hoofd' te geven. Joke begon met kleine werkjes maar merkte dat ze wel meer wilde. "Via internet vond ik bijzondere patronen in Engeland en daar maak ik nog steeds gebruik van", zo verklaart de Ruurlose. Ze maakt nu zelf patronen met behulp van een computerprogramma en werkt ook van foto's. Ze is nu aan het experimenteren met afbeeldingen die ze op internet vindt. Joke Jense wordt vooral geïnspireerd door bijzondere abstracte vormen en heeft inmiddels M.C. Escher ontdekt waarvan ze drie borduurwerken heeft afgerond. "Ik experimenteer met andere kleuren dan het standaard zwart, wit en grijs. En dat geeft heel bijzondere effecten", aldus de Ruurlose. Inmiddels is er een aantal exposities van haar werk geweest. Ook heeft Joke Jense enkele keren deelgenomen aan de KijkKastKunstroute van de KunstKring Ruurlo in Ruurlo. De meeste borduurwerken van haar zijn te koop evenals de borduur patronen van de Eschers.
Om een feestelijk tintje te geven aan de opening van de expositie is De Sprankel op woensdag 17 januari van 10.00 uur tot 12.00 uur geopend. Men kan dan onder het genot van een kopje koffie of thee als eersten de borduurwerken bekijken en met Joke Jense kennismaken. De expositie is tijdens activiteiten in De Sprankel te bezichtigen. Informatie is te verkrijgen via e-mail: jokejense@gmail.com of telefonisch: 06-46484318.

Nieuw in Ruurlo: kunst- en cadeauwinkel Goed ARTig

Naast haar eigen kunst (schilderijen) verkoopt Anita Woestenenk ook kunst- en cadeauartikelen van anderen in Goed ARTig. Foto: PR

RUURLO – Goed ARTig is de nieuwe winkel van Anita Woestenenk (52) aan de Dorpsstraat 10 in Ruurlo. De Ruurlose verkoopt in haar winkel 'kunst- en cadeauartikelen met een verhaal' zoals ze zelf omschrijft. Naast haar eigen kunst (schilderijen) verkoopt Anita Woestenenk ook kunst- en cadeauartikelen van anderen. Goed ARTig is op woensdag, donderdag en vrijdag van 13.30 tot 17.00 uur geopend en op zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur.

Vrijwilligers Brandweer Ruurlo gehuldigd

Burgemeester Joost van Oostrum, Jos Hasselo, Leo Peters, Albert Kasteel, Geert van Tuil en postcommandant Bert Stegeman (vlnr). Foto: PR

RUURLO – Tijdens de jaarlijkse nieuwjaarsbijeenkomst van de vrijwillige brandweer Ruurlo werden een viertal vrijwilligers gehuldigd voor hun inzet voor het Ruurlose korps.

Door Jan Hendriksen

Uit handen van burgemeester Joost van Oostrum van de gemeente Berkelland ontvingen bij café-restaurant-zalen De Keizerskroon Leo Peters, Geert van Tuil, Albert Kasteel en Jos Hasselo een onderscheiding met bijbehorende oorkonde met medaille. Leo Peters (dertig jaar in dienst) bekleed de functie van manschap, chauffeur en voertuigbediener, dezelfde functies worden door Geert van Tuil (vijfentwintig jaar in dienst) en door Jos Hasselo (12,5 jaar in dienst) uitgevoerd. Albert Kasteel (12,5 jaar in dienst) is naast zijn de functie van manschap ook oefencoördinator.

Weevers Print & Packaging wordt Print2Pack

Gerhard Weevers draagt aandelen over aan Rob van Dijk

VORDEN - Per 1 januari 2018 zijn de aandelen van Weevers Print & Packaging overgenomen door directeur Rob van Dijk en gaat het bedrijf verder onder de naam Print2Pack. Daarmee trekt Gerhard Weevers zich geheel terug uit de onderneming.

In 2014 is Rob van Dijk in dienst gekomen van Weevers als commercieel directeur en een jaar later nam hij als directeur de algehele leiding over van Gerhard Weevers. Nu heeft Van Dijk ook de activiteiten van het bedrijf overgenomen en huurt hij het pand en de machines van Gerhard Weevers.

Weevers zelf is sinds 2015 werkzaam als directeur uitgever bij Achterhoek Nieuws, uitgever van 14 nieuwsbladen in de Achterhoek en diverse online uitgaven, allen gericht op de inwoners van de Achterhoek.

Familiebedrijf
De geschiedenis van het familiebedrijf gaat terug naar 1936. Toen is de drukkerij opgericht door de familie Wolters. In 1965 is het bedrijf door de familie Weevers overgenomen van de familie Wolters en in 1992 is Gerhard Weevers eigenaar geworden om de taken over te nemen van zijn vader.

Andere koers
Met de komst van Rob van Dijk is in 2015 een andere koers gekozen. Het bedrijf specialiseert zich – zoals de nieuwe naam Print2Pack al zegt – in packaging en print. Van een brochure met een gepersonaliseerde boodschap tot een doos met een bijzondere vorm; er is van alles mogelijk. De grote kracht van het bedrijf zit hem in de kleine tot middelgrote oplages, waarmee klanten volop ruimte hebben om slim op acties in te spelen. Bovendien schakelt Print2Pack snel, aangezien een groot deel van de afwerking in eigen huis wordt uitgevoerd. Zo voegt het bedrijf optimaal waarde toe aan de marketing en communicatie van klanten.

De familie Weevers wenst Rob van Dijk en de medewerkers zeer veel succes met de voortzetting van het bedrijf.

Winterdrums onderdeel van Nationaal Theaterweekend 2018

WINTERSWIJK - Drumshop Interdrum en muziekvereniging Excelsior organiseren voor alweer de negende keer het slagwerkfestival Winterdrums, dit jaar met medewerking van Amicitia Rietmolen, Volharding Borculo, AOV Aalten, Concordia Beltrum, Kon. WOV, Volharding Beek, Advendo Lochem en Full Power uit Eibergen. Doel van het festival is om te laten zien hoe leuk en veelzijdig slagwerk is. Doel van het Nationaal Theaterweekend is om heel Nederland op een laagdrempelige manier te laten zien hoe leuk theater is. Voor vijf euro kan het publiek de hele middag vertoeven in de aangename ambiance van Theater de Storm én genieten van slagwerkmuziek. De deuren van Theater de Storm zijn zondag 28 januari vanaf 11.30 uur geopend. Gasten worden muzikaal verwelkomd, waarna om 12.00 uur het officiële programma zal starten. De middag eindigt rond 17.00 uur. De bar is de gehele middag doorlopend geopend. Vrij in- en uitlopen is door de festivalopzet van Winterdrums mogelijk.

Geslaagd Dies van den Berg toernooi voor JO8 en JO9

Reünie JO9. Foto: PR Reünie

BORCULO - Woensdag 27 december hield v.v. Reünie voor de 26ste keer het Dies van den Berg toernooi voor de JO8 en de JO9.

In de ochtend was het de beurt aan de JO8, waar Witkampers, Rietmolen, Varsseveld, Ruurlo en Reünie allemaal een keer tegen elkaar voetbalden en de winnaar mocht aan het eind de grootste beker mee naar huis nemen. Maar ook voor de vijfde plaats was er een beker. Het waren allemaal leuke wedstrijdjes, waarbij Ruurlo de sterkste was. Zij wonnen alle wedstrijden. Varsseveld (2), Witkampers(3) en Reünie (4) hadden allen zes punten en toen bepaalde het doelsaldo de volgorde. Rietmolen werd uiteindelijk vijfde.
In het tweede gedeelte mocht de JO9 laten zien hoe goed zij al voetbalden. Ook hier speelden alle teams een keer tegen elkaar, waarna de stand werd opgemaakt. Drie ploegen behaalden hier 7 punten, waarna het doelsaldo de eindstand bepaalde: Reünie werd 1, Ruurlo 2, Witkampers 3 en met 6 punten behaalde Varsseveld de vierde plaats en Grol werd met een punt vijfde.

Het was Remco van de Berg, zoon van de grondlegger van het toernooi Dies, die de prijzen uitreikte, maar niet nadat hij eerst de scheidsrechters had bedankt voor hun inzet. Verder was het mooi en fijn, dat Riet van den Berg, de vrouw van Dies, aanwezig was. Het was een mooie voetbaldag.

Korfbalclinic Olympia'22 goed bezocht

Veel belangstelling voor de clinic. Foto: PR Olympia

BORCULO - Korfbalvereniging KV Olympia'22 hield op donderdag 4 januari en Korfbalclinic, tijdens de kampdag voor haar jeugdleden. Na een goede voorbereiding door de organisatie konden vijftig enthousiaste jeugdleden begroet worden voor de clinic. Top korfballers Aram Brouwers en Anne de Kok (hoofdklassespelers bij DSC) hebben de clinic verzorgd.

De Sterrenboog werd kampioen bij groep 8. Foto: PR

De jeugdleden moesten eerst goed warmlopen en hebben in groepjes een aantal oefeningen en een klein wedstrijdje gedaan. Tenslotte mochten alle jeugdleden tegen Aram en Anne spelen. Het was te zien dat er goed getraind was, want er werden veel doelpunten gescoord tegen deze toppers. Iedereen deed enthousiast mee. Ook de ouders die naar hun kinderen kwamen kijken, waren trots.
Na afloop mochten de jeugdleden met Aram en Anne op de foto en werden er handtekeningen uitgedeeld. De rest van de dag hebben de jeugdleden zich vermaakt in het zwembad van het Timpke en werd er in de kantine van KV Olympia het 'Ik hou van Holland' spel gespeeld. De kampdag werd afgesloten met patat en moe maar voldaan gingen de jeugdleden naar huis.
Foto's en fimpjes zijn terug te vinden op de Facebookpagina van kv Olympia'22.
Begin februari houdt KV Olympia'22 weer een vriendjes en vriendinnetjes training.

Schoolvolleybalteams strijden fanatiek om titel

BORCULO - Vrijdag 5 januari was het druk in sporthal 't Timpke in Borculo. Zo'n 160 leerlingen van 14 basisscholen met hun begeleiders en veel publiek zorgden voor een luidruchtige maar ook sportieve sfeer bij het Berkelland Schoolvolleybaltoernooi. De organisatie was in handen van Tornax uit Ruurlo en Kerkemeijer Gemini uit Borculo, die ook de scheidsrechters en tellers bij de wedstrijden leverden.

Om 9.00 uur begonnen 12 teams met leerlingen uit groep 7 en 21 teams met leerlingen van groep 8 aan hun toernooi. Er werd fanatiek en met veel enthousiasme en inzet gevolleybald om de eer van hun school hoog te houden. In de finale van groep 7 won Sint Joris 3 uit Borculo van de Sterrenboog 5 uit Beltrum.
De Driesprong 1 uit Ruurlo behaalde hier de derde plaats. Bij groep 8 werd er in een finalepoule gespeeld. Hier werd uiteindelijk de Sterrenboog 2 uit Beltrum kampioen voor de Alfrinkschool 1 uit Neede en hun klasgenoten van Sterrenboog 1. Bij de prijsuitreiking kregen ze allen een beker die ze vol trots op hun school mogen laten zien.

De organisatie kan terugkijken op een zeer geslaagd toernooi met een record aantal deelnemers. Zij hopen volgend jaar op een nog grotere deelname van nog meer Berkellandse basisscholen.

Nieuwjaarvolleybaltoernooi spannend tot laatste fluitsignaal

De winnaars van brons, zilver en goud. Foto: PR

BORCULO - Zaterdag 6 januari speelden in sporthal 't Timpke 20 mixed-teams de 30e editie van het recreatieve Kerkemeijer Nieuwjaars Volleybaltoernooi. In de voorronde werd er gespeeld in poules van 5 teams, in de finale ronde waren de teams opnieuw ingedeeld in 5 poules van 4 om te spelen om de plaatsen 1 tot en met 20. Alle teams speelden zo 7 wedstrijden. Van 9.30 tot 16.00 uur werden er op 4 velden 70 wedstrijden gespeeld, heel fanatiek en met veel inzet en enthousiasme. Er waren heel mooie en soms wel heel lange rally's te zien met prachtige verdedigende acties, die door het vele publiek met applaus werden beloond.

De vier poulewinnaars uit de voorronde speelden in de kampioenspoule prachtige, gelijk opgaande wedstrijden. In de laatste speelronde konden 3 van de 4 teams het kampioenschap nog binnenhalen. Uiteindelijk werd het vriendenteam Visclub de slappe Wurm kampioen voor Dream Mix van de familie Walgemoet en vrienden en Macho's 2 van de familie Hemel en vrienden.
Bij het bekendmaken van de einduitslag door de organisatie van Kerkemeijer Gemini, kregen alle teams voor hun inzet een zak met oliebollen. De organisatie was zeer tevreden met het verloop van het toernooi, ook al door de vele positieve reacties van de deelnemers.

Meisjes Gemini niet naar halve finales NOJK

Het NOJK team niet naar de finale. Foto: PR

BORCULO - De Meisjes B-jeugd van Kerkemeijer Gemini is er niet in geslaagd om de halve finales van het Nederlands Open Jeugd Kampioenschap te bereiken. In Ootmarsum werd verloren van DAC Dedemsvaart met 15-25 en 17-25, gewonnen van VCZ Zuidwolde met 25-18 en 25-18, gelijk gespeeld tegen Kangeroe Hardenberg met 25-23 en 22-25 en verloren van Longa '59 Lichtenvoorde met 9-25 en 19-25. Dat leverde een derde plaats op in de poule en daarmee was het team helaas uitgeschakeld. Zij hebben echter heel goed gespeeld en daarbij was het ook een heel goede leerschool voor de meiden.

Borculo Sport

Thema-avond: Pleegzorg en het Nederlands Recht

Mr. M.C. (Mariska) Dorresteijn, advocaat en mediator. Foto: PR

ACHTERHOEK - Ook in 2018 zal het Platform Pleeggezinnen Achterhoek met verschillende activiteiten in de regio te vinden zijn. Zo organiseert zij op 30 januari een thema-avond in de gemeente Aalten. Deze thema-avond is, na opgave, toegankelijk voor alle geïnteresseerde pleegouders, ongeacht bij welke pleegzorgorganisatie zij zijn aangesloten.

Wie een pleegzorgplaatsing heeft, heeft op een of andere wijze altijd te maken met het Nederlands rechtssysteem. In eerste instantie wordt zo goed als alles geregeld zonder de pleegouders, denk aan de ondertoezichtstelling (OTS) die soms al jaren voor de machtiging uithuisplaatsing (MUHP) is uitgesproken. Als het kind, of de kinderen, eenmaal in het pleeggezin zijn opgenomen, komen er toch vaak nog een aantal rechtszittingen voorbij. Voor verlenging van de OTS of de MUHP, maar na verloop van tijd ook wellicht voor een verderstrekkende maatregel (het gezag wordt de ouders ontnomen) of de pleegoudervoogdij.

Maar ook bij een vrijwillige plaatsing kan men te maken krijgen met het Nederlandse rechtssysteem, want wie langer dan een jaar voor z'n pleegkind zorgt, kan zich beroepen op het blokkaderecht. Bovendien kan men een verzoek doen tot een OTS of gezagsbeëindiging.
Wat houden al deze termen in, wanneer worden ze uitgesproken, wie heeft er invloed op, wat kan en mag een pleegouder wel, of juist niet, doen? En wanneer? Wordt men er door de Gecertificeerde Instelling (JBG/WSG/etc.) bij betrokken of van op de hoogte gesteld, of heeft de pleegouder eigenlijk geen idee terwijl hij het wel zou willen weten?
Pleegouders hebben vanaf een jaar na plaatsing het zogenaamde blokkaderecht en/of worden ze uitgenodigd bij de rechtszitting rondom de pleegkinderen. Zij kunnen dan wellicht meer invloed hebben dan door sommige partijen gewenst is. Mariska Dorresteijn, advocaat en mediator uit Zwolle zal al deze zaken nader uitleggen en pleegouders wat meer wegwijs maken in het Nederlands rechtssysteem. Ook zal zij haar licht laten schijnen op de do's en don'ts bij de rechtszittingen, mocht men als pleegouder besluiten te gaan. Het is natuurlijk ontzettend belangrijk dat de verhouding en communicatie tussen ouders en pleegouders zo optimaal mogelijk is en blijft en een rechtszitting gaat altijd gepaard met vele emoties...
Opgave voor deze thema-avond graag voor 20 januari via info@platformpleeggezinnenachterhoek.nl of 06-82629980.
De lezing is op dinsdag 30 januari van 20.00 tot 22.00 uur; het adres van de locatie krijgen belangstellenden na opgave.
De overige thema-avonden in 2018 zijn, onder voorbehoud, gepland op 8 mei, 4 september en 26 november.


Column

Mouwen opstropen

Na schooltijd een kop thee, één koekje of één dropje. En daarna naar buiten. Hutten bouwen in het bos, kopje duikelen op het klimrek, knikkeren. Met vriendjes en vriendinnetjes had ik de grootse lol. En de grootste ruzies. Regelmatig zei ik: 'Ik ga nooooooit meer met haar spelen!' Al was ik dat meestal binnen een halve dag vergeten. Thuis verzon ik samen met mijn broer Pim een eigen land, met plattegrond, regels, geld. Samen tekenen, fantaseren, onze eigen wereld. We noemden het Novemokt, naar onze geboortemaanden.

Ik maak nog steeds graag mijn eigen wereld. Een plek waar ik me prettig voel. Vroeger deden we dat op zolder, met zijn tweetjes. Nu houdt het niet op buiten de veilige muren van onze slaapkamers. De wereld is mijn wereld. Die ik graag stukje bij beetje wat mooier maak. En volgens mij doen we dat allemaal. Binnen onze eigen mogelijkheden. En dat kan al heel simpel: door een glimlach, een vriendelijk goedendag. Kost geen geld en weinig moeite. In de Achterhoek vinden we dat heel gewoon. Waardoor het bijna niet meer opvalt. Totdat je ergens anders bent waar mensen gewoon langs je heen kijken, zonder ook maar enig contact.
In de Achterhoek doen we nog veel meer. We bouwen echt onze eigen wereld. We zorgen ervoor dat dat is geregeld wat we belangrijk vinden. Zo is er wekelijks wel ergens een leuk feest te vinden, van buurtbarbeque tot festival, van voetbalkantine tot survivalbos. En iedereen helpt mee, van jong tot oud. Maar we vinden niet alleen feestjes belangrijk. We zorgen vooral dat er veel redenen tot blijdschap zijn.
De Achterhoeker is natuurlijk ook maar een mens, dus ook hier wordt geklaagd. We zeggen graag wat er anders moet. Dat 'ze' het moeten regelen. Dat 'ze' niet meer doen wat 'ze' moeten doen. Maar dat duurt nooit zo heel lang. Er is altijd wel iemand die zegt: 'Dan gaan we het zelf wel doen.' En het is misschien niet altijd goed, of slim, om het dan maar zelf op te lossen, maar het maakt me wel een trotse Achterhoeker. Wij maken onze eigen wereld steeds een stukje mooier.
Er zijn initiatiefnemers: degenen die ideeën hebben, gewoon beginnen. En er zijn meebouwers: mensen die graag meedoen, een opdracht willen hebben, erbij willen horen. Samen hebben we alles in huis: denkkracht, handigheid en daadkracht. En iedereen mag meedoen: omdat je er woont, omdat je eenzelfde wens hebt, omdat… Het maakt eigenlijk niet uit. En ook dat maakt de Achterhoek voor mij bijzonder.
Zo zorgen we er zelf voor dat lege panden een nieuwe bestemming krijgen, er gezorgd wordt voor de ouderen om ons heen, we onze eigen elektriciteit opwekken, supermarkten en zwembaden kunnen blijven bestaan, het vervoer van en naar kleine kernen geregeld is, tradities en erfgoed bewaard blijven, innovaties tot stand komen, etc.
Aan het begin van het jaar heb ik één goed voornemen: als trotse Achterhoeker blijven werken aan een mooie wereld. Iets wat totaal niet moeilijk is, omdat ik weet dat er altijd initiatiefnemers en meebouwers zijn, die van een feestje houden.

Linda Commandeur

Café Doodgewoon

REGIO - Bij kaasboerderij Weenink aan de Eimersweg in Lievelde vindt op maandag 22 januari Café Doodgewoon plaats, ditmaal in de middag: van 14.45 tot 16.00 uur (inloop vanaf 14.30 uur). Café Doodgewoon is een ontmoetingsplek in Oost Achterhoek waar thema's over palliatieve zorg besproken worden. Het is een trefpunt voor mensen met een levensbedreigende ziekte, hun familie, vrienden en andere belangstellenden.

Het onderwerp van de inleiding is dit keer de Twentse wensambulance. De wensambulance is een organisatie met goed opgeleide vrijwilligers, waarvan de meesten ook beroepsmatig in de zorg werken. Doel is om wensen te vervullen van mensen die langdurig chronisch ziek zijn en/of in de laatste fase van hun leven zijn. Hebben zij een wens waarbij ze liggend vervoerd moeten worden, dan kan deze ambulance ingeschakeld worden.

Het Henk van Ommenfonds en Stichting Ondersteuning Thuiszorg en Maatschappelijk werk sponsoren het café in 2018 en 2019.

Volgende bijeenkomsten zijn op 21 maart: Wat is euthanasie, hoe werkt de levenseinde kliniek?; 7 mei: Over pijn en ziek zijn; 19 september: Rouw en verlies bij dementie.

www.netwerkpalliatievezorg.nl

tel. 06-13 15 91 44

25 / 26

Hiva Zelhem de meest veelzijdige kringloop in de regio! Industriepark 5A, Zelhem.06-53154507 wo t/m vr 12-17 uur, za 10-15 uur.

VLOOIENMARKT LICHTENVOORDE zon. 14 jan. van 10 - 17u. HAMALANDHAL v.d. Meer van Walcherenstr. 3 info kr.hr. Tel 06 - 3910 8152 of animo-vlooienmarkten.nl

Oud fruitteler uit de Betuwe kan U behulpzaam zijn tegen ?kleine vergoeding bij het snoeien van Uw vruchtbomen hoog en laagstam. W van den Berg Dalkruid 7 Ruurlo 0613587836 0573453408

T.k. nw. tapijttegels meer dan 100 verschillende kleuren/motieven vanaf 0.90 p/tegel=3.60 per m2. 0545-472574 of 06-12300129.