Achterhoek Nieuws Berkelland Borculo-Ruurlo

12 juni 2018

Achterhoek Nieuws Berkelland Borculo-Ruurlo 12 juni 2018


Tennis-bondscoach Coulier geeft tennisclinic

KNLTB-bondscoach Bas Coulier. Foto: PR

BORCULO - KNLTB-bondscoach Bas Coulier geeft tussen de Grand Slam-toernooien Roland Garros en Wimbledon een speciale tennisclinic aan de jeugd van ABTC de Wildbaan. Op zaterdag 16 juni staat Bas samen met de jeugdleden op de baan van tennispark de Wildbaan.

De Borculose tennisvereniging is blij dat Coulier een clinic komt geven speciaal voor de jeugdspelers. De jeugd binnen de vereniging groeit enorm en dit is een leuk initiatief voor de jonge tennissterren, maar ook voor oudere leden die in het verleden met Coulier hebben getennist. Ooit begon Bas Coulier zijn tenniscarrière als jeugdspeler bij ABTC de Wildbaan. Inmiddels maakt hij furore als bondscoach en traint hij jonge tennistalenten. Voor zijn oude vereniging maakt Coulier tussen Roland Garros en Wimbledon een stop in Borculo om de tennisjeugd te trainen. De clinic wordt zaterdag 16 juni van 15.00 uur tot 18.00 uur gegeven. Voor wie wil is er na de clinic nog de mogelijkheid voor een foto met Bas Coulier. Jeugdleden die mee willen doen, mogen zich voor 13 juni opgeven via jeugd@abtcdewildbaan.nl

Wat een feest: 'Reurpop 2018 bedankt'

RUURLO – "Wat elf jaar geleden begon als een klein festival van een vriendengroep is uitgegroeid tot wat het nu is. Wat een feest en wat een geweldige top organisatie: Reurpop 2018 bedankt. Voor alle leeftijden is er iets bij op muzikaal gebied. Ook een weerzien met vrienden en bekenden. Voldoende eetgelegenheden en tappunten. Heerlijke cocktails. Grote klasse. Complimenten aan de organisatie en zijn honderden vrijwilligers."

Door Jan Hendriksen

Bij het verlaten, zondagavond rond de klok van acht uur, van het Reurpop-terrein aan de Wiersseweg zijn dit de woorden van de Ruurlose Gerdi de Roo, tussen de duizenden fietsen. Amper twee uur later is de reactie van Gerdi op haar Facebook pagina te lezen. Ze geven treffend en perfect weer hoe de duizenden bezoekers Reurpop 2018 hebben beleefd. En daar is geen woord aan gelogen, zo is ook de persoonlijke ervaring op het drie dagen durende muziek-, theater- en spektakelfestival. "Zelfs op de toiletten was het gezellig", zo verwoorde een ras-Ruurloër de sfeer. De elfde editie van Reurpop stevende afgelopen weekeinde af op een bezoekersrecord. De 4500 zaterdag- en zondag kaarten raakten uitverkocht. En ook de vrijdagavond leverde met drieduizend bezoekers een record op. "De uitdaging was om onze jubileumeditie van vorig jaar te overtreffen. Qua bezoekersaantallen is dat het geval en ook de sfeer hebben we naar onze mening overtroffen. We kunnen dan ook spreken over een meer dan geslaagde editie zonder noemenswaardige incidenten. Zondag hebben we in verband met de zomerse temperaturen extra beveiliging- en EHBO-mensen ingezet. Ook hebben we extra water ter beschikking gesteld", zo blikte pr-man Luuk Rouwhorst zondagavond laat terug op Reurpop 2018. Wat hem persoonlijk het meeste aan Reurpop 2018 trof was de onderlinge saamhorigheid binnen het bestuur, de vijftien commissies en de honderden vrijwilligers. "Die is ongekend groot. We stimuleren elkaar tot op het bot. Ieder doet deze dagen dan ook een stapje extra. We geven nieuwe vrijwilligers de kans om zich hier verder te ontwikkelen en vervullen dan ook na elf jaar een sterke sociale functie binnen Ruurlo en omgeving waar we jaarlijks voor worden gecomplimenteerd. En dat vind ik het allermooiste aan Reurpop." Sfeer en beleving waren de twee belangrijke speerpunten van het festival dat gedragen wordt door maar liefst 500 vrijwilligers. Zij zorgden voor onder meer de opbouw van het Amsterdamse Plein en The Greyhound Saloon die vorig jaar voor het eerst werden opgebouwd. Maar natuurlijk waren er dit jaar weer enkele primeurs zoals de roze Fort Fiësta-kerk waarin zondagmorgen Marc Brand en Sylvia de Ruig uit Borculo door buitengewoon ambtenaar Willy Meulenveld in het echt werden verbonden, de Huiskamertent en de geheime Secret Area. In totaal stonden op de zeven podiums die het festival kende vrijdag- en zaterdagavond en zondag zestig optredens en acts geprogrammeerd!

Suzan vier keer de beste

Suzan Zieverink van klootschietvereniging 't Broek uit Ruurlo werd tijdens het NK klootschieten in Zwolle (bij Groenlo) op alle drie onderdelen nationaal jeugdkampioen en behaalde tevens de nationale allround-titel.

B 25

Sportdag voor alle Ruurlose basisscholen

In evenwicht blijven op de balk. Foto: PR

RUURLO – Voor de twaalfde keer zal vrijdag 15 juni de schoolsportdag van de Ruurlose basisscholen plaatsvinden op en in de sportaccommodaties in Ruurlo. Dit jaar zijn er nieuwe sporten. zoals shaolin kempo van Kwoon Dat Mor en kickboksen van Arends Sportcentrum. Er gaan nog meer kinderen dan andere jaren tennissen bij Tennisvereniging Ruurlo.

De schoolsportdag wordt jaarlijks georganiseerd door de schoolsportcommissie Ruurlo, in samenwerking met heel veel sportverenigingen en organisaties. De groepen vijf tot en met acht van de vier basisscholen uit Ruurlo (De Driesprong, Willibrord, Kerst Zwart en WonderWijs worden verdeeld over 24 groepen van maximaal achttien leerlingen die langs verschillende sporten gaan. De groepen vijf en zes gaan 's morgens langs twee van de vele deelnemende sportverenigingen en gaan 's middags korfballen, slagballen en trefballen op sportcomplex 't Rikkelder van voetbalvereniging Ruurlo. Bij de groepen zeven en acht draait de organisatie het programma precies om.

Deelnemende verenigingen zijn: zwem- en polovereniging Schuurman BZC, volleybalvereniging Tornax, Tennisvereniging Ruurlo, handbalvereniging Blauw Wit, handboogschietvereniging De Gouden Treffer, klootschietvereniging 't Broek, voetbalvereniging Ruurlo, Fitness- en Gezondheidscentrum Total Fit, Arends Sportcentrum, Kwoon Dat Mor en Aerobic Dance Centre Ruurlo. De bedoeling is de leerlingen zo gedurende hun basisschoolperiode kennis te laten maken met zoveel mogelijk verschillende verenigingen. De organisatie is erg blij is met de inzet van veel vrijwilligers van de verenigingen voor deze sportdag.

Barchemse avondwandelvierdaagse

BARCHEM – Ook in Barchem is er dit jaar weer een avondwandelvierdaagse. Voor de 57ste keer en daarmee is het waarschijnlijk de oudste avondwandelvierdaagse van de Achterhoek. Het evenement wordt georganiseerd door de Barchemse wandelsportvereniging Door Oefening Sterk (DOS).

Ook dit jaar wordt de avondvierdaagse georganiseerd in de week van de langste dag en wel van 18 tot en met 21 juni. Dat is na alle avondwandelvierdaagses in de regio, maar ruim een week voor de 'grote' Barchemse4Daagse van Barchem, zodat potentiële deelnemers aan dit evenement nog wat kilometers kunnen maken. De Barchemse wandelvierdaagse start maandag 18 juni om 18.30 uur, ook dinsdag 19 en woensdag 20 juni is dit de begintijd. Donderdag 21 juni start men om 18.00 uur. De intocht begint die avond om 20.00 uur. Het wandelevenement start en eindigt elke avond bij dorpshuis 't Onderschoer aan de Beukenlaan.

BARCHEM – Ook in Barchem is er dit jaar weer een avondwandelvierdaagse. Voor de 57ste keer en daarmee is het waarschijnlijk de oudste avondwandelvierdaagse van de Achterhoek. Het evenement wordt georganiseerd door de Barchemse wandelsportvereniging Door Oefening Sterk (DOS). Ook dit jaar wordt de avondvierdaagse georganiseerd in de week van de langste dag en wel van 18 tot en met 21 juni. Dat is na alle avondwandelvierdaagses in de regio, maar ruim een week voor de 'grote' Barchemse4Daagse van Barchem, zodat potentiële deelnemers aan dit evenement nog wat kilometers kunnen maken. De Barchemse wandelvierdaagse start maandag 18 juni om 18.30 uur, ook dinsdag 19 en woensdag 20 juni is dit de begintijd. Donderdag 21 juni start men om 18.00 uur. De intocht begint die avond om 20.00 uur. Het wandelevenement start en eindigt elke avond bij dorpshuis 't Onderschoer aan de Beukenlaan.

Workshop door fotograaf Bert Teunissen

RUURLO - Hoe kun je mensen prachtig vastleggen in hun eigen interieur? Hoe werk je met puur daglicht? Op zaterdag 30 juni deelt Bert Teunissen zijn 'fotografiegeheimen'. Deze inspirerende workshop in Museum MORE, is opgezet in het kader van de fotografietentoonstelling MORE Focus | Het trage lage land. In deze tentoonstelling zijn werken uit Teunissens fotoserie Domestic Landscapes te zien.

Bert Teunissen (Ruurlo, 1959). De tijd lijkt stil te staan in zijn serie Domestic Landscapes. Teunissen is hierbij sterk beinvloed door zijn ervaring als 8-jarig kind toen zijn geboortehuis volledig werd afgebroken tijdens de modernisering van zijn vaders zaak. Al twintig jaar reist hij door Nederland en Europa voor dit unieke project. Hij laat zich - met het licht van Vermeer - inspireren door het Rudy Kousbroek-citaat 'Niets is zo erg als de weg weten in een huis dat niet meer bestaat'. Naast dit autonome werk fotografeerde Teunissen onder meer voor New York Times T Magazine, Wall Street Journal Magazine, G Star Raw, Albert Heijn, BEN, ING en KLM.

Woord- en communieviering met koor Markant

RUURLO – In de Willibrorduskerk in Ruurlo is er zondag 17 juni een woord- en communieviering met medewerking van het Ruurlose koor Markant. Aanvang 9.30 uur.

Het koor Markant wordt begeleid door het combo, bestaande uit pianist Peter Bernauer, gitarist Jaap van Duren en percussionist Tonnie Aagten, en staat onder muzikale leiding van dirigent Yvon Taken. Onder haar leiding zal het koor onder andere de volgende liederen ten gehore brengen: 'Een wereld vol mensen', Wees niet bang'' , 'The prayer', 'Gaven delen wereldwijd' en 'Here I am, lord'. De dienst staat in het teken van onze kostbare wereld en hoe wij daarmee omgaan, het is volgens de voorbereidingsgroep goed om daar eens wat vaker bij stil te staan. "Tenslotte hebben we de aarde in bruikleen." Voorganger is Frans Helmink en lector Harry Kasteel.

Verkoopmiddag Welfare Rode Kruis Ruurlo

RUURLO – Welfare Rode Kruis Ruurlo heeft op maandagmiddag 18 juni tijdens de activiteiten een Verkoopmiddag. De verkoop is van 14.00 tot 16.00 uur in Woonzorgcentrum De Bundeling aan 't Rikkelder in Ruurlo. Er zijn weer veel mooie en nuttige artikelen te koop. Zoals kleden, schorten, handdoeken, sokken, Rummikub-zakken en kussens - ook met sporten, dieren en Nijntje erop - te koop. Mocht het niet de smaak of de goede maat zijn: de deelnemers maken het ook op bestelling.

Mensen die zin hebben om deel te nemen aan activiteiten van Welfare Rode Kruis Ruurlo: men is van harte welkom, ook personen die graag een kaartje leggen (kruisjassen), iedere maandagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur. Heeft men interesse of vragen: bel dan naar telefoon 0573-451739 of 0573 451645.

RUURLO – In de Willibrorduskerk in Ruurlo is er zondag 17 juni een woord- en communieviering met medewerking van het Ruurlose koor Markant. Aanvang 9.30 uur.

Het koor Markant wordt begeleid door het combo, bestaande uit pianist Peter Bernauer, gitarist Jaap van Duren en percussionist Tonnie Aagten, en staat onder muzikale leiding van dirigent Yvon Taken. Onder haar leiding zal het koor onder andere de volgende liederen ten gehore brengen: 'Een wereld vol mensen', Wees niet bang'' , 'The prayer', 'Gaven delen wereldwijd' en 'Here I am, lord'. De dienst staat in het teken van onze kostbare wereld en hoe wij daarmee omgaan, het is volgens de voorbereidingsgroep goed om daar eens wat vaker bij stil te staan. "Tenslotte hebben we de aarde in bruikleen." Voorganger is Frans Helmink en lector Harry Kasteel.

Grasbaanrace Motorclub Ruurlo

RUURLO – Motorclub Ruurlo organiseert zondag 24 juni voor de derde keer een Grasbaanrace. De opzet van de race is dezelfde als voorgaande jaren en de locatie is wederom op het bedrijventerrein De Vente in Ruurlo. Er word gereden in de volgende klassen: 45+, vrouwen, 125 cc, 250cc, 500cc en de oldtimer-klasse. Om 10.00 uur starten de trainingen en het eerste starthek zal om 12.00 uur vallen. Er wordt gereden in heats van vijf ronden en de finale zal tien ronden duren. Tegen 17.00 uur staat de huldiging gepland in de MC Ruurlo tent waar ook catering en livemuziek aanwezig zal zijn. De toegang voor bezoekers is gratis.

Fietstocht Veldhoek

VELDHOEK – Volksfeestcommissie Veldhoek houdt zondag 24 juni haar jaarlijkse fietstocht. Start en finish zijn bij het verenigingsgebouw achter voormalige basisschool Veldhoek aan de Kapersweg 4 in Ruurlo. Starten kan men tussen 13.00 en 13.30 uur. De tocht is ongeveer 30 kilometer. lang. Na afloop van de fietstocht is er in het verenigingsgebouw gelegenheid om onder het genot van een hapje en drankje even gezellig na te praten. Iedereen is van harte welkom.

Gelselaar krijgt nieuwe, duurzame inrichting

De verkeersdrempel aan de Van Bevervoordestraat in Gelselaar wordt verplaatst. Foto: Rob Weeber

GELSELAAR - Het bestaande rioolstelsel in Gelselaar dateert uit 1961 en is toe aan vervanging. Omdat de straten dan toch open liggen, wordt tegelijkertijd een herinrichtingsplan van de openbare ruimte uitgevoerd, allemaal onder de noemer duurzaam. Er komt openbare ledverlichting met zogenaamde kromme masten en de bestrating wordt vernieuwd, rekening houdend met het historische karakter van het dorp. De planning is dat het werk begin 2019 aanvang kan nemen.

Door Rob Weeber

Gelselaar heeft een beschermd dorpsgezicht en dat willen de inwoners graag zo houden. Wijzigingen in het straatbeeld worden daarom altijd met de bewoners besproken, verenigd in Gelselaars Belang. Het dorp is aan vernieuwing toe. De bestaande riolering is gedateerd en wordt vervangen door een gescheiden stelsel. Voordeel daarvan is dat het regenwater separaat kan worden afgevoerd waardoor de kosten voor de zuivering minder worden en de kans op overstroming van het riool bij extreem weer zo goed als nihil wordt. Het hemelwater aan de voorzijde van de woningen wordt straks afgekoppeld van het riool en in de bodem geïnfiltreerd. De achterzijde blijft op het bestaande rioolstelsel aangesloten omdat dergelijke werkzaamheden veelal te ingrijpend zijn. Via de grond lekt het regenwater naar een infiltratieriool, bestaande uit geperforeerde rioolbuizen. Als de grondwaterstand stijgt, dan voert deze buis het water af. Ook het straatwater wordt afgekoppeld van het rioolstelsel voor vervuild huishoudelijk water. De inwoners worden opgeroepen om straks, als het nieuwe stelsel inwerking is, geen vuil water meer over de straat te spoelen. Dit vervuilt het grondwater onnodig. In geval van extreme neerslag zal het regenwater zo snel mogelijk worden afgevoerd naar de bermsloten. De verkeersdrempel bij binnenkomst van het dorp over de Van Bevervoordestraat wordt daarvoor meer naar de grens van de bebouwde kom verplaatst, zodat deze drempel geen water tegenhoudt. Naast het rioolstelsel worden ook de straatverlichting en het plaveisel aangepast. De verlichting krijgt in navolging van Geesteren kromme lantaarnpalen met ledverlichting. Verder komen er nieuwe, gebakken klinkers voor het wegdek. Deze zijn gekozen omdat ze het beste aansluiten bij het authentieke karakter van het dorp.

Het voorlopige ontwerp is vanuit twee kanten tot stand gekomen. Enerzijds heeft het Gelselaars Belang mee kunnen denken en anderzijds heeft een professioneel bureau een zogenaamde klimaatadaptatiescan gemaakt. Met een dergelijke scan loopt de gemeente vooruit op het Delta Plan Ruimtelijke Adaptatie dat vanaf 2020 verplicht onderdeel is van beleid en uitvoering. Op 27 juni ligt het ontwerpplan ter inzage tijdens de inloopavond in het dorpshuis. Daar liggen ook reactieformulieren waarmee bezoekers hun visie op de plannen kunnen geven. Mogelijk ingediende zienswijzen worden in augustus in het college besproken. De planning is dat de werkzaamheden in 2019 kunnen beginnen. De totale investeringssom is begroot op 1.600.000 euro. Het dorpshuis is gelegen aan de Pastorieweg 10 te Gelselaar.

Veteranendag richt zich ook op jongere veteranen

BERKELLAND - Het Platform Veteranen Berkelland werd op 5 juni 2008 opgericht om veteranen in Berkelland een gelegenheid te bieden elkaar in een ongedwongen sfeer te ontmoeten waar tevens de mogelijkheid bestond ervaringen uit te wisselen en elkaars verhalen aan te horen. Jarenlang bestond zoiets niet binnen de gemeente en om Berkellandse veteranen met elkaar in contact te brengen is het platform opgericht.

HCR Prinsen te Haarlo biedt sinds jaar en dag gastvrijheid aan de veteranen die elkaar daar op de laatste vrijdag van de maand ontmoeten, met uitzondering van de maanden juli en augustus.
Een van de taken die het Platform op zich nam was de organisatie van de Veteranendag binnen de gemeente Berkelland, die met steun van de gemeente, sinds 2008 wordt gehouden in de week voorafgaand aan de Nationale Veteranendag in Den Haag. Het huidige bestuur vindt nu dat het tijd is voor verjonging en uitbreiding, bovendien is ook de organisatievorm onderwerp van gesprek. Buiten de Veteranendag wil het bestuur meer activiteiten ontplooien zoals een gezamenlijk bezoek aan de Nationale Taptoe in de Ahoy te Rotterdam waar een speciale uitvoering is gereserveerd voor veteranen.
Op 21 juni is het alweer voor de elfde keer dat de Kamp Holterhoek gastheer is voor de Berkellandse Veteranendag. Die dag begon altijd om 10.00 uur en het programma duurde tot 14.00 uur. Maar, het aantal Indië-, Korea- en Nederlands Nieuw Guinea-veteranen neemt sterk af en sinds de midden tachtiger jaren zijn er steeds meer Nederlandse militairen uitgezonden naar internationale missies. Reden temeer voor het platform zich meer te gaan richten op de veteranen die tot die laatste categorie horen. Een heel groot deel van die veteranen staat nog midden in het werkzame leven en voor hen was een programma midden op de dag niet echt gunstig gepland. Daarom begint de dag nu om 16.00 uur en eindigt om 20.00 uur. Het programma bestaat uit een ontvangst met koffie en cake, gevolgd door een officieel deel waarna men kan gaan genieten van een Indisch buffet. Hierna is er nog gelegenheid om na te praten al dan niet onder het genot van een drankje.
Het Platform Veteranen Berkelland hoopt op een grote opkomst. Tot 15 juni bestaat de mogelijkheid om zich aan te melden bij Mans Koster 0545-291338 of Bart Klootwijk 06-22064677.

Platform Veteranen Berkelland bestaat tien jaar

Veteranendag op 21 juni richt zich ook op jongere veteranen

BERKELLAND - Het Platform werd op 5 juni 2008 opgericht om Veteranen in de gemeente Berkelland een gelegenheid te bieden elkaar in een ongedwongen sfeer te ontmoeten waar tevens de mogelijkheid bestond ervaringen uit te wisselen en elkaars verhalen aan te horen. Jarenlang bestond zoiets niet binnen de gemeente en om Berkellandse veteranen met elkaar in contact te brengen is het platform opgericht.

HCR Prinsen te Haarlo biedt sinds jaar en dag gastvrijheid aan de veteranen die elkaar daar op de laatste vrijdag van de maand ontmoeten, met uitzondering van de maanden juli en augustus.
Een van de taken die het Platform op zich nam was de organisatie van de Veteranendag binnen de gemeente Berkelland, die met steun van de gemeente, sinds 2008 wordt gehouden in de week voorafgaand aan de Nationale Veteranendag in Den Haag. Het huidige bestuur vindt nu dat het tijd is voor verjonging en uitbreiding, bovendien is ook de organisatievorm onderwerp van gesprek. Buiten de Veteranendag wil het bestuur meer activiteiten ontplooien zoals een gezamenlijk bezoek aan de Nationale Taptoe in de Ahoy te Rotterdam waar een speciale uitvoering is gereserveerd voor veteranen.
Op 21 juni is het alweer voor de elfde keer dat de Kamp Holterhoek gastheer is voor de Berkellandse Veteranendag. Die dag begon altijd om 10.00 uur en het programma duurde tot 14.00 uur. Maar, het aantal Indië-, Korea- en Nederlands Nieuw Guinea-veteranen neemt sterk af en sinds de midden tachtiger jaren zijn er steeds meer Nederlandse militairen uitgezonden naar internationale missies. Reden temeer voor het platform zich meer te gaan richten op de veteranen die tot die laatste categorie horen. Een heel groot deel van die veteranen staat nog midden in het werkzame leven en voor hen was een programma midden op de dag niet echt gunstig gepland. Daarom begint de dag nu om 16.00 uur en eindigt om 20.00 uur. Het programma bestaat uit een ontvangst met koffie en cake, gevolgd door een officieel deel waarna men kan gaan genieten van een Indisch buffet. Hierna is er nog gelegenheid om na te praten al dan niet onder het genot van een drankje.
Het Platform Veteranen Berkelland hoopt op een grote opkomst. Tot 15 juni bestaat de mogelijkheid om zich aan te melden bij Mans Koster 0545-291338 of Bart Klootwijk 06-22064677.

Geslaagd benefietdiner: Borculose synagoge uit de schulden

BORCULO - De Stichting Synagoge Borculo hield op maandag 4 juni een benefiet diner om het laatste deel (33.000 euro) van de hypothecaire schuld af te kunnen lossen. Deze hypotheekschuld was ontstaan door de noodzakelijke renovatie van de synagoge welke een aantal jaren geleden plaatsvond.

Het diner werd gehouden in restaurant Peters in Borculo. Ondernemers uit Borculo waren uitgenodigd om deel te nemen aan het diner en een financiële bijdrage te leveren. Hieraan was in groten getale gehoor gegeven. De gangen van het diner werden afgewisseld met een sprekers zoals oud-minister Henk Kamp, Helma Coolman van de NOS en cultuurhistoricus Jaap Nijstadt uit Gelselaar. De leerlingen van leerjaar 3, vakrichting bloemwerk, van het AOC te Borculo, hadden de zaal prachtig aangekleed met diverse bloemstukken .
Als eregast was aanwezig de orthopedisch chirurg David Lowenberg uit de Verenigde Staten. Zijn vader Willy Lowenberg woonde in Borculo en overleefde zeven concentratiekampen. Vorig jaar doneerde David voor de synagoge. Aan het eind van de avond werd het resultaat bekend gemaakt door de penningmeester van de stichting, Jan Willem de Wijs. Met genoegen berichtte hij de stand van zaken: Door de netto opbrengst van het diner, vier grote donaties van lokale ondernemers en een bijdrage van David Lowenberg kan de hypothecaire schuld volledig worden afgelost.
Het bestuur van de Stichting heeft nu, door het wegvallen van een grote jaarlijkse financiële last, de mogelijkheid om meer culturele en educatieve activiteiten in en om de synagoge te organiseren. Maar vooral voor het behoud van het gebouw, om herinneringen tastbaar te houden voor de komende generaties, is het een fantastisch resultaat.

'Efkes stille staon bie...'

GELSELAAR - Werkgroep Begraafplaats Gelselaar (WBG) verzorgt, in overleg met de gemeente Berkelland, sinds een paar jaar het algehele onderhoud van de begraafplaats in Gelselaar. Het streven van WBG is om de begraafplaats meer te laten zijn dan alleen een plaats waar je komt om een graf te bezoeken. Een plek om samen met anderen eventueel herinneringen te delen. In dat kader organiseert deze werkgroep vrijdagavond 22 juni vanaf 19.30 uur op de begraafplaats Gelselaar een bijeenkomst, getiteld 'Efkes stille staon bie...'; een bijeenkomst met gedichten, muziek en zang. 'Efkes stille staon bie...' is een niet-religieuze bijeenkomst en bedoeld voor iedereen die overleden geliefden, familie of vrienden wil herdenken. Ook als deze niet op de begraafplaats Gelselaar liggen. Medewerking verlenen inwoners die gedichten voorlezen, het Tempelteam onder leiding van Mirjam Leuverink-Kossink en zangkoor Comt nu met Sangh onder leiding van Joke Franken. De werkgroep zorgt voor zitplaatsen en ontvangt iedereen met een kop koffie/thee.

Kringloopwinkel De Cirkel heeft last van illegaal storten

BORCULO - De circulaire economie is een gevestigd begrip aan het worden, maar dat wil niet zeggen dat er af en toe niet wat overblijft wat gestort moet worden. Maar storten kost geld en dat is blijkbaar voor een aantal mensen reden genoeg om het illegaal te dumpen. Een van de plekken waar dit gebeurt, is bij de Kringloopwinkel De Cirkel in Borculo. Het komt meer en meer voor dat er buiten de openingstijden rotzooi tegen de hekken wordt gedumpt dat rijp voor de stort is. De kringloopwinkel zit ermee in de maag. Niet alleen draaien zij voor de kosten op, maar het is ook niet zonder gevaar voor spelende kinderen voor wie rommel aantrekkelijk is.

Door Rob Weeber

Kringloopwinkel De Cirkel is sinds drie jaar gevestigd in Borculo en ziet de belangstelling voor de winkel alleen maar toenemen. Net als de andere vestiging in Deventer biedt het naast tweedehands spullen ook outletproducten aan. Stoffen banken bijvoorbeeld kunnen nieuw gekocht worden, zelfs in de gewenste kleur. Ook bedden en aanverwante producten zoals kussens zijn nieuw te koop. Daarnaast is het een typische kringloopwinkel, vol met van alles en netjes gesorteerd op productgroep. Vrijwilliger Mervyn ziet echter het dumpen met lede ogen aan.

"Met vijf vrijwilligers doen wij er alles aan om een aantrekkelijke winkel te hebben. Alle inkomende goederen worden netjes gesorteerd naar bruikbaar en onbruikbaar. Wat onbruikbaar is, wordt apart gelegd en afgestort. Dat kost veel geld. Als particulier bedrijf ontvangen we geen subsidies, dus iedere euro die we niet hoeven uit te geven, is welkom. In de afgelopen maand bijvoorbeeld hebben we in Deventer voor bijna 3000 euro gestort. Natuurlijk hoort dat bij het soort winkel dat we exploiteren, maar het illegaal dumpen van meestal onbruikbare spullen jaagt ons op kosten. We begrijpen best dat de stortingskosten voor bepaalde mensen een hele uitgave zijn en in sommige gevallen komen we wel eens tegemoet. Maar het begint bij het inleveren tijdens de openingstijden. De gemeente kan niets doen omdat alles op onze grond wordt gestort. Het gevolg is nu wel dat we camera's neerhangen en de beelden ervan met de politie gaan delen. Mensen die op deze manier betrapt worden, krijgen straks een factuur thuis."

Naast de verkoop van goederen biedt De Cirkel ook diensten aan. Op verzoek ontruimen ze woningen en verrichten meteen kleine reparaties. Een ontruiming kan in een adem worden gecombineerd met een verhuizing naar de nieuwe woning, door geheel Nederland. Maar het kan ook zijn dat de woning leeg moet worden gemaakt na het overlijden van de bewoner. Voordeel is dat ze bij een ontruiming de bruikbare spullen via de winkel kunnen aanbieden.

Niets wordt zomaar weggegooid. Verder worden spullen op verzoek thuis opgehaald.
De openingstijden zijn van maandag tot en met zaterdag 09.00 – 17.00 uur. Via Facebook kan ook daarbuiten contact worden gelegd.

Buitenspeeldag in Heer Rudolfstraat in Borculo

BORCULO - Op woensdag 13 juni houden Partou Kinderopvang, gymnastiekvereniging Borchlo en Speeltuin Noord samen weer de jaarlijkse Buitenspeeldag. Dit jaar krijgen zij daarbij ondersteuning van Beweegwijs.

De Heer Rudolfstraat in Borculo wordt ter hoogte van Partou en Speeltuin Noord afgezet voor verkeer zodat de kinderen fijn kunnen spelen. De buitenspeeldag is van 13.30 tot 16.30 uur. De buitenspeeldag kan alleen plaatsvinden bij droog weer. Er is natuurlijk wat te drinken en wat lekkers.

Column

Humor

Ik ben, de vaste lezers weten dat al lang, een warm pleitbezorger van het behoud van onze streektaal. Ik zou het werkelijk jammer vinden als het Achterhoeks ooit zou verdwijnen. Maar zeker omdat ik bijna altijd in het Nederlands schrijf, vragen mensen me wel eens waar die liefde voor het Achterhoeks vandaan komt. En dat is nog niet eens zo gemakkelijk uit te leggen.
Natuurlijk, het Achterhoeks is een bindende factor. Onze taal overbrugt de verschillen tussen Winterswijkers, Zutphenaren en Doetinchemers. Geeft ons allemaal dat bijzondere gevoel Achterhoeker te zijn. Maar het Achterhoeks is me vooral lief omdat het zo'n rijke en vaak ook zo'n warme taal is. Als ik het hoor, komt er vaak onwillekeurig een glimlach op mijn gezicht. Ook omdat voor mij de streektaal toch vooral de taal van de humor is. Onlangs kwam ik op een of andere website een mooie spreuk tegen. Een soort van tegeltjeswijsheid: A'j de weg kwiet bunt, mo'j onder de auto kieken. Ja, als ik zoiets lees, dan verschijnt dus die glimlach. Maar staat diezelfde wijsheid in het Nederlands op een tegeltje, dan vind ik er niks aan.

Niet voor niets vertel ik, als op verjaardagsfeestjes het moppenkwartiertje begint, altijd twee grappen in het Achterhoeks. Nou ja, deels dan. Steeds dezelfde moppen, want andere kan ik niet onthouden. De kans dat ik alle 400.000 lezers van de Achterhoekse weekkranten op een verjaardag tegenkom is redelijk klein, dus ik kan die moppen nu best met u delen:
Hendrik komt 's avonds pas na elf uur thuis. Helemaal verfomfaaid, onder de blauwe plekken en met een afgebroken autospiegel in de handen. "De auto is total loss, ik heb d'r 'n haze veur 'ekregen", verklaart hij tegen zijn geschrokken vrouw. Dina is even stil, zegt dan: "Een haze? Ma daormet kriej de auto toch neet helemaol stuk?" Waarop Hendrik repliceert: "Jao, ma dat kump, dat rotbeest zat achter 'n boom!"

En de tweede: Ergens tussen IJzervoorde en Westendorp zit een automobilist al een hele tijd achter een ouderwets langzaam rijdende tractor, die hij op het smalle weggetje maar niet kan inhalen. Als het weggetje plotseling iets breder lijkt te worden ziet hij zijn kans schoon. Hij geeft een enorme dot gas en…. knalt tegen de tractor die net op datzelfde moment linksaf slaat. De bestuurder wankelt, gelukkig ongedeerd, uit de totaal vernielde auto. De boer beziet vanaf zijn tractor de schade, schudt het hoofd en merkt op: "Meneer is zeker vrömd hier?" De automobilist, nog volkomen beduusd, knikt bevestigend. "Joa", zegt de boer, 'dat ha'k wa dacht. Anders ha'j wal ewetten da'k hier altied naor links gao."

Twee prachtige voorbeelden van typische en eigenlijk onvertaalbare Achterhoekse humor. Maar het mooist verhaal dat ik ken komt uit Twente en is nog waar gebeurd ook!
De pastoor van Beckum (een plaatsje tussen Haaksbergen en Hengelo) maakt op een mooie zomerdag een wandeling buiten het dorp. Hij loopt tussen de akkers door, toen nog niet met maïs begroeid. Op zeker moment ziet hij in het koren een jong stelletje, dat van de bijbellessen duidelijk alleen het 'Gaat heen en vermenigvuldig u' heeft begrepen. De pastoor ziet de gymnastische oefeningen even aan en spreekt dan in de voor zijn parochianen begrijpelijke 'mooderspraoke': "Jongeleu, wa'j daor doot, dat wet ik neet. Ma ie hebt d'r wal mooi weer bie."

'Wat ik nu doe, leek als jongetje in de
Achterhoek ontzettend ver weg'

Bert Maalderink woont al sinds zijn studententijd in Utrecht, maar voelt zich nog altijd een Achterhoeker. Foto: Luuk Stam

Het Nederlands elftal ontbreekt als vanaf donderdag 14 juni het wereldkampioenschap voetbal in Rusland losbarst, maar verslaggever Bert Maalderink is er wel bij. Namens de NOS zal hij de verrichtingen van Marokko – met onder meer Hakim Ziyech (Ajax) en Karim El Ahmadi (Feyenoord) – en die van Australië – met de Nederlandse bondscoach Bert van Marwijk – op de voet volgen.

Door Luuk Stam

Topsport verslaan; het is waar Maalderink als klein jongetje al van droomt. Zijn geboortehuis staat in Steenderen, maar de kleine Bert verhuist al op 2-jarige leeftijd met zijn ouders naar Vorden. In zijn jeugd kijkt hij graag naar sport op televisie. Veel zenders zijn er niet, maar vooral op de Duitse kanalen is veel van zijn geliefde sport te zien.

De jongeling is daarnaast gek van Pietje Bell. Die werkt als journalist. Bert weet dan ook al snel dat hij sportjournalist wil worden. "Al leek het werk dat ik nu doe als jongetje in de Achterhoek wel ontzettend ver weg", vertelt Maalderink in een Utrechts café. "Ik vond televisie interessant, maar dat leek een andere wereld. Het werk als journalist stelde ik me eerder bij een krant voor."

Toch zet hij al direct na het afronden van zijn opleiding de eerste stappen als sportjournalist op tv. Al ontdekt hij ook dat er meer is dan sport. De dan al in Utrecht woonachtige Achterhoeker gaat namens de Tros achtereenvolgens werken voor de programma's Jongbloed & Joosten en Kassa. Als Studio Sport aanklopt, besluit Maalderink alsnog het pad van de sport te kiezen.

In de 35 jaar die volgen, ontwikkelt de geboren Steenderenaar zich tot een vaste waarde in de sportjournalistiek. Vele grote voetbal- en schaatstoernooien maakt hij van dichtbij mee. De Arjen Robbens, Wesley Sneijders en Sven Kramers van deze wereld doen na gloriemomenten en dieptepunten hun verhaal voor de microfoon van Maalderink.

De carrières van deze sporters maakt hij vanaf het begin mee. Het zorgt voor een bijzondere, maar puur professionele band. "Ik doe er ook alles aan om dat zo te houden", klinkt het. "Met de schaatsers zit je weleens samen in het hotel, maar ik ga in de ontbijtzaal niet snel bij Kramer of Wüst aan tafel zitten. Ik denk wel dat ik ze goed ken. Dat is ook wederzijds. We weten na al die jaren wat we aan elkaar hebben."

Maalderink heeft er dan ook geen moeite mee om kritische vragen te stellen. "Sporters zijn zelf kritischer dan dat ik ooit zou kunnen zijn", aldus de sportjournalist. "Als Sven Kramer een slechte rit heeft gereden, dan weet hij dat zelf als geen ander. Dan is het geen probleem om daarover te beginnen. Sporters hoor ik daar zelf ook nooit over. Het is altijd het publiek."

Dat hij veel kritiek krijgt op zijn werk, deert Maalderink niet. "Mensen snappen er soms geen bal van", zegt hij stellig. "Het verbaast mij elke keer weer hoe dat werkt. Ik ben een voetbalman en ik ben ook wel een schaatsman, maar ik ben geen supporter. Ik ben journalist. Zo'n groot toernooi, daar kijken supporters naar. Die kijken met andere ogen en vinden al snel dat je iets niet kunt maken of dat je niet genoeg meeloopt in de polonaise."

De man die zich meer Achterhoeker dan Nederlander voelt, kijkt ondanks het ontbreken van de oranje trots uit naar dit WK. "Als Van Marwijk het goed doet of als Marokko ver komt, kan het een leuk toernooi worden", verwacht hij. "Als die landen er snel uitvliegen, kom ik waarschijnlijk bij de Belgen uit. Het is hoe dan ook anders. Een EK of WK mét Nederland, waar de schijnwerpers vol op staan, dat blijft het allermooiste."

Column

Roeten wasken

Als ZGM (zeer geëmancipeerd man) draai ik voor de meeste huishoudelijke klusjes mijn hand niet om. Koken, afwassen, stofzuigen, de wasmachine bedienen, zelfs strijken. Al probeer ik dat laatste te ontlopen, want aan strijken heb ik echt een hekel.
Er is één huishoudelijke taak die ik nooit op me neem. Omdat ik het niet mag. Als ik de ramen heb gelapt zitten er zoveel strepen op, dat je er nog steeds niet doorheen kunt kijken. Daarom doet mijn lief dat liever zelf.
Ook in het Achterhoeks bestaat de term ramen lappen. Maar vaker zegt men ramen (of raams) zemen. Ramen wasken komt ook vaak voor. Maar in Gelselaar wasken de huisvrouwen niet de ramen, maar de roeten. En in bijvoorbeeld Gorssel, Vorden en Neede spreekt men van de glaze(n) die gelapt worden.
Richting Montferland en Liemers is de term de ramen (of roeten) doon meer gebruikelijk. Slechts hier en daar wordt dat oudere woord voor ramen nog gebruikt. "Ik moet de vensters nog poetsen", hoorde ik een vrouw in Gendringen eens zeggen.
Overigens komt tegenwoordig bij ons voor de buitenkant van het huis een glazenwasser langs. Eén keer in de twee maanden, als ik het goed heb. Vroeger zou men daarvan schande hebben gesproken. De roeten wasken was voor moeder de vrouw een klusje dat elke twee weken terug kwam. Alleen als in de winter de ijsbloemen op de ramen stonden hoefde het even niet. Maar met Pasen, Pinksteren en de kermis kregen alle ramen een extra beurt.

Column

13 juni

Eibergen

Berkelzomp vaart

Toeristisch Informatie Punt (TIP) InEibergen

14 juni

Ruurlo

Het MAG museum is geopend van 13:00 tot 17:00 uur.

het MAG museum

Eibergen

Berkelzomp vaart

Toeristisch Informatie Punt (TIP) InEibergen

15 juni

Eibergen

Berkelzomp vaart

Toeristisch Informatie Punt (TIP) InEibergen

16 juni

Borculo

Handwerkweekend bij "De Lebbenbrugge"

Toeristische Informatie Borculo

Borculo

Open Beeldentuindagen AJ & LW Bier Borculo

Beeldentuin AJ &LW Bier

Ruurlo

Het MAG museum is geopend van 13:00 tot 17:00 uur.

het MAG museum

Eibergen

Berkelzomp vaart

Toeristisch Informatie Punt (TIP) InEibergen

17 juni

Borculo

Handwerkweekend bij "De Lebbenbrugge"

Toeristische Informatie Borculo

Borculo

Varen met de berkelzomp "Jappe"

Toeristische Informatie Borculo

Neede

Markveldse Vrienden WandeltochtMooie route uitgezet door de natuur van Hof van Twente en BERKELLAND

't Lammershoes

Borculo

Varen met de berkelzomp "Jappe"

Toeristische Informatie Borculo

Neede

Needse Hap Trap Route

Tip VVV. NEEDE

Ruurlo

Het MAG museum is geopend van 13:00 tot 17:00 uur.

het MAG museum

Eibergen

Berkelzomp vaart

Toeristisch Informatie Punt (TIP) InEibergen

Neede

Zozo Mannen in Needse muziekkoepel

Muziekkoepel

19 juni

Eibergen

Berkelzomp vaart

Toeristisch Informatie Punt (TIP) InEibergen

Neede

Dinsdagmiddag Fietstocht o.l.v.de EHBO en WTC Neede

Tip VVV. NEEDE

20 juni

Eibergen

Berkelzomp vaart

Toeristisch Informatie Punt (TIP) InEibergen

21 juni

Ruurlo

Het MAG museum is geopend van 13:00 tot 17:00 uur.

het MAG museum

Eibergen

Berkelzomp vaart

Toeristisch Informatie Punt (TIP) InEibergen

22 juni

Borculo

Weerkom'n dagen Borculo

Toeristische Informatie Borculo

Eibergen

Berkelzomp vaart

Toeristisch Informatie Punt (TIP) InEibergen

23 juni

Ruurlo

Het MAG museum is geopend van 13:00 tot 17:00 uur.

het MAG museum

Borculo

Weerkom'n dagen Borculo

Toeristische Informatie Borculo

Eibergen

Berkelzomp vaart

Toeristisch Informatie Punt (TIP) InEibergen

24 juni

Borculo

Varen met de berkelzomp "Jappe"

Toeristische Informatie Borculo

Neede

Needse Hap Trap Route

Tip VVV. NEEDE

Borculo

Weerkom'n dagen Borculo

Toeristische Informatie Borculo

Ruurlo

Het MAG museum is geopend van 13:00 tot 17:00 uur.

het MAG museum

Eibergen

Berkelzomp vaart

Toeristisch Informatie Punt (TIP) InEibergen

26 juni

Eibergen

Berkelzomp vaart

Toeristisch Informatie Punt (TIP) InEibergen

Neede

Dinsdagmiddag Fietstocht o.l.v.de EHBO en WTC Neede

Tip VVV. NEEDE

Wandelen in Haarlo

HAARLO - Op zondag 24 juni wordt in Haarlo de jaarlijkse midzomerwandeltocht gehouden. De wandelafstanden zijn 10, 15 en 20 km. Starten kan tussen 9:00 en 13:00 uur (langste afstand tot 11:00 uur) bij Kulturhus 't Stieltjen aan de Wolinkweg 12 in Haarlo. De kosten zijn twee euro per deelnemer. De Midzomerwandeltocht wordt georganiseerd door Haarlo's Belang. De wandeling is bewegwijzerd en voert door het buitengebied van Haarlo. Onderweg is er een rustpunt. De verschillende afstanden maken de wandeling een uitdaging voor zowel de geoefende als de gelegenheidswandelaar. Alle wandelingen starten en eindigen bij het Kulturhus in Haarlo. Daar kan men de auto parkeren (gratis) en wat drinken.

Voorverkoop openluchtspel Borculo van start

't is 'Bingo' op de camping

BORCULO - Kaarten voor het openluchtspel - getiteld: 't Is 'Bingo' op de camping - in Borculo zijn vanaf nu weer te koop op de voorverkoop adressen of telefonisch te bestellen op 06-83185322. Er zullen vijf uitvoeringen worden gegeven op vrijdag 13, zaterdag 14, woensdag 18, vrijdag 20 juli en zaterdag 21 juli.

Jos gaat tegen wil en dank samen met zijn lieve vrouw Ina mee naar de camping. Dat hij er geen zin in heeft laat hij dan ook goed merken. Hij moppert op alles en iedereen en hij is verre van gezellig om mee op vakantie te gaan. Zijn mopperbuien worden nog versterkt omdat hij zojuist ontslagen is na een reorganisatie. Ook de buren vindt hij drie keer niks. Ze lijken wel niet goed wijs. Eén stel, de buren Hetty en Gemma hebben een cavia, genaamd Herman, mee genomen op vakantie. Wie doet er nu zo iets? Zij heeft haar sportieve vriendin weten over te halen om haar lievelingsdiertje mee te nemen. En dan ook nog al die visite op je vakantie. Zo zijn daar ineens Janneke en Wilfried die op de koffie komen bij Jos en Ina. Maar ook Hetty en Gemma krijgen dezelfde dag bezoek. Amsterdammer Cor met zijn onderdanig vrouwtje Dienke. Alle relaties komen onder flinke spanning te staan wanneer deuren niet, maar de fles wel open gaat. Herman ziet alles met lede ogen aan en denkt er het zijne van. Al met al genoeg hilarische verwikkelingen zodat het weer 'Bingo' is op de camping.
De voorverkoopadressen zijn Tabak en Wijn en Zo Gea Berendsen Borculo, TabaKtief Everwennink Ruurlo, Tabakorie Rona Neede en TIB Borculo.

Open tuin bij beeldentuin AJ & LW Bier

HAARLO - Zaterdag 16 en zondag 17 juni is beeldentuin AJ & LW Bier aan de Haarloseweg 6 in Borculo geopend tijdens het open-tuinen-weekend van Groei & Bloei Berkelland/Haaksbergen van 10.00 tot 17.00 uur.

In de beeldentuin staan alleen eigengemaakte sculpturen gemaakt van hout, steen en keramiek. Op zondag 17 juni is fotograaf Bramsnor te gast met prachtige foto's. Ook is er rond 14.00 uur op zondag een demonstratie Raku stoken. Een afspraak maken voor een bezoek op een andere dag kan via tel. 0545-271380.

'Het is bijna te veel van het goede!'

De trouwerij in de roze tent. Foto: JorisFotografie

Door Jan Hendriksen

RUURLO – In sneltreinvaart begeven we ons vrijdagavond van de intocht van de 44ste avondwandelvierdaagse van Jong Gelre Ruurlo naar het Reurpop terrein. Het festivalterrein aan de Wiersseweg loopt al lekker vol tegen de klok van negen uur. We laten ons weer verrassen door de bont gekleurde tenten en alle andere sfeervolle elementen die het Reurpop terrein 2018 niet dezelfde maakt als de vorige editie. We kiezen om de Huiskamertent in te lopen. Daar draait immers weer een bingo.

De inmiddels legendarische anti-katerbingo heeft een nieuwe presentatrice gekregen. Ze is net zo Amsterdams als haar voorganger suikertante Jannie, alleen iets ouder. Rechtstreeks vanuit het bejaardenhuis is Oma Beb een waardige opvolger. De prijzen waren ook dit jaar niet mals. De mooiste prijs die er gewonnen werd was die misschien wel voor de vriendinnen van de twintigjarige Eline Kosters uit Ruurlo. Ze was onverwachts een week eerder uit Australië naar huis gekomen en zat in een grote doos verstopt. Na de bingo zetten we koers richting de Zandkoele. Daar is de bühne vrijgemaakt voor de Nederlandse indiepopband Handsome Poets. Het optreden begint direct met het meest bekende nummer van de band 'Sky on fire' dat door de NOS tijdens de Olympische Spelen van 2012 als anthem gebruikt werd. Het wordt een gelikt optreden. In de Greyhound Saloon wordt door Rocco Ostermann en zijn mannen van de Arnhemse band Donnerwetter een spetterend en indrukwekkend eerbetoon aan de man in Black Johnny Cash gebracht. Cash was meer dan een zanger, hij was een dichter, een rebel, die balancerend op de dunne lijn tussen goed en kwaad en daarmee vele outcasts inspireerde. Dit alles nam Ostermann mee in zijn vertolkingen van 'Cash, the American Recordings', die hij zong en speelde. In de Zandkoele en in de Balzaal gaat het publiek vervolgens uit hun dak bij de optredens van respectievelijk Nederlands beste Rammstein-tributeband 'Vannstein' en DJ Mental Theo. In de Greyhound Saloon laat het publiek zich mee terug nemen naar de tijd van de nostalgische, onvervalste Roots Rock van Creedence Clearwater Revival en hun karakteristieke swamp blues – een mix van country, blues en rock n' roll. De Achterhoekse formatie Callahan Clearwater Revival liet het publiek deze gouden tijd herbeleven.

Foto: JorisFotografie
Foto: Joris Fotografie
Foto: JorisFotografie
Foto: JorisFotografie
Foto: JorisFotografie
Foto: JorisFotografie
Foto: JorisFotografie
Foto: JorisFotografie

'Deur gaat op slot'
Zaterdagavond is het direct tijd voor een van de aanstormende talenten van dit moment. Het gaat lekker met de mannen van The Overslept. Hun single Save our Souls werd gebombardeerd tot Veronica Favorite, Dit jaar treden ze op bij onder meer Paradiso, Paaspop en Graspop. Het hoogtepunt van dit jaar is alvast binnen: Eurosonic. De band had zaterdagavond in de Balzaal dan ook meer publiek verdiend. Niet nadat we eerst weer een bezoek aan de Huiskamertent hadden gebracht waar de Nijmeegse singer-songwriter Collin Hoeve een optreden verzorgde. Zijn bekendheid kwam in een stroomversnelling toen hij bij 3FM Serious Request het wereldrecord Songs Schrijven vestigde: 105 (!) stuks in 24 uur. In zijn performance was hij ontwapenend openhartig en vertelde hij tussendoor de luchtige, aangrijpende en altijd treffende en vermakelijke verhalen achter zijn songs. Inmiddels gaat het dak evenals vrijdagavond op het Amsterdamse Plein er bijna letterlijk en figuurlijk af. Was het vrijdagavond de Nederlandse zanger Danny Froger die de tent op de kop zette. Zaterdagavond zorgde Henk Dissel voor een ongekende 'Hollandse' sfeer in de bomvolle tent die zelfs even op slot ging. Zo groot was de publieke toestroom. Datzelfde gold ook voor de Zandkoele waar De Beatcrooks bekende melodieën en opzwepende sounds combineerden met dikke beats.

'De keuze is reuze'
Zondagmorgen was het alweer vroeg dag voor Goedemorgen Reurpop. De sfeer zat er al direct goed in en het werd dan ook een 'geweldige' morgen met muzikale medewerking van het mannenkoor De Berkelzangers uit Borculo, De Sleppers uit Ruurlo en de Rotterdamse zanger Jacques Herb. In 1970 won Herb met het zelfgeschreven nummer 'De Toreador' een talentenjacht die op tv werd uitgezonden. Pierre Kartner, beter bekend als Vader Abraham, zag het talent. Hij bewerkte het nummer Manuela voor Herb, die er vervolgens een enorme hit mee scoorde. De laatste hit van Herb was: 'Ik heb de zomer meegebracht'. Een toepasselijk nummer tijdens deze zonnige Reurpopzondag. Inmiddels wordt het Reurpop terrein voller en voller. Jong en oud vermengt zich met elkaar. Ieder gaat naar zijn of haar voorkeur optredens of blijft buiten de tenten en de Zandkoele vertoeven. De keuze is reuze. Pooh Now, Abba Fever, Popgunn, Reggaxe-Prience, The Dubbeez, Leeway Xl, De Paloma's, Stefan Mondial, The Slampampers, Mart Hillen. Het is bijna te veel van het goede! En intussen vermaken de honderden kinderen zich onder het motto 'Welcome to America' zich ook volop. De ranja was bijna niet aan te slepen!

Bijzondere trouwpartij op Reurpop
Een noviteit op Reurpop was dat Marc Brand (42) en Sylvia de Ruig (39) uit Borculo zondagmorgen om 10.30 uur officieel in het huwelijk traden. Op het festival werd het stel in de roze opblaasbare Fort Fiësta-kerk door ceremoniemeester en buitengewoon ambtenaar Willy Meulenveld van de gemeente Berkelland in de echt verbonden. "We waren op dit idee gekomen door de 'Nachtoele' (start van de voorverkoop) die we in de katholieke Willibrorduskerk in Ruurlo hadden gehouden", zo verklaarde voorzitter Martijn Klein Brinke van Stichting Vrienden van Reurle. "Naar aanleiding van dat succes hebben we gezegd: laten we ook een kerk naar Reurpop brengen. En bij een kerk hoort trouwen, dus vandaar." De roze kerk staat meestal op festivals met dj's erin en wordt gebruikt voor 'foute feesten'. De ceremonie was toegankelijk voor tachtig familieleden en kennissen van Marc Brand en Sylvia de Ruig. Marc: "Doe eens gek dachten we. We wilden niet op een standaard wijze ons huwelijk vieren. En toen Reurpop begin dit jaar een oproep deed hebben we die direct met beide handen aangegrepen. We waren de gelukkigen." Er hadden zich dertien stellen aangemeld om te trouwen in de kerk.

Sylvia en Marc zijn dit jaar precies tien jaar bij elkaar en zeven jaar geleden ging Marc op zijn knieën voor zijn Sylvia. Het stel heeft door de jaren heen lief, maar helaas ook het nodige leed met elkaar gedeeld. Door omstandigheden was een huwelijk er dan ook nog niet van gekomen. Ze hadden al wel verschillende trouwlocaties bekeken maar niets voldeed aan hun wensen. Ze houden dan ook niet van doorsnee en aan een 'saaie' receptie moesten ze al helemaal niet denken. Toen ze de actie van Reurpop voorbij zagen komen hoefden ze er dan ook geen seconde over na te denken. Dit was hun kans om hun liefde in de vorm van een huwelijk te bezegelen, maar dan wel op een ludieke manier. In nauw overleg met het bruidspaar had de organisatie van Reurpop alles tot in de puntjes geregeld. De uitnodiging, kleding, auto, schoenen, visagie, bloemen, bruidskapsels en zelfs een zomers kleurtje door middel van een spray-tan. Ze werden allemaal door Ruurlose ondernemers beschikbaar gesteld. De ringen hadden Sylvia en Marc zelf geregeld. Niemand minder dan Willy Meulenveld trad in een toga in de Reurpop kleuren als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand op en voltrok het huwelijk. De dag werd nog specialer aangezien de kinderen van het stel, zoon Dean en dochter Saeyenne, bruidsjongen en -meisje waren. Het bruidspaar kende Reurpop al wel maar was nog nooit bezoeker van het festival geweest. Toevallig hadden ze dit jaar tijdens de Nachtoele-actie zaterdagkaarten gekocht. Echter had Marc zaterdag zijn vrijgezellenfeest en in overleg met de organisatie hebben zij hun kaarten omgeruild voor de vrijdag. En dat kwam stiekem ook nog beter uit aangezien Marc fan is van Mental Theo en Rammstein. Na de plechtigheid werden het kersverse echtpaar en de gasten ontvangen in de Secret Area waar door Marc en Sylvia de bruidstaart werd aangesneden en met een 'Oele' op het kersverse echtpaar werd geproost.

Complimenten van de gemeente
Het grootste festival in de gemeente Berkelland qua bezoekersaantallen is Reurpop. Voor alle grote en kleine evenementen geeft de gemeente Berkelland een vergunning af. Daar staan allerlei zaken in die de organisatie voor elkaar moet hebben voordat een evenement kan doorgaan. In goed overleg met de organisatie en anderen duurt dit proces vanaf de aanvraag tot aan het evenement drie maanden. Bij de laatste controle worden de puntjes op de i gezet en kan het feest beginnen. Voor Reurpop was het voor die laatste controle vrijdagmorgen zover. Een team bestaande uit de organisatie van Reurpop zelf, de gemeentelijke vergunningverlener en BOA's, de politie, beveiliging, EHBO en brandweer kwamen bij elkaar voor de laatste controle, de zogenoemde schouw. Er werd vooral gekeken hoe de veiligheid van de bezoekers op het feestterrein was geregeld. Het terrein en de tenten werden geïnspecteerd. "Complimenten aan de organisatie want alles was prima in orde", zo liet de gemeente Berkelland aan de organiserende Stichting Vrienden van Reurle weten.

Avondwandelvierdaagse Ruurlo kent internationaal tintje

De Ruurlose jeugd was weer sterk vertegenwoordig tijdens de vierdaagse. Foto: Jan Hendriksen

RUURLO – De 44ste editie van de Ruurlose avondwandelvierdaagse van jongerenvereniging Jong Gelre Ruurlo kende dit jaar een heus internationaal tintje. De achttienjarige Henrique Ferro uit Brazilië was vorige week namelijk een van de bijna zeshonderd deelnemers aan het evenement. Ferro, die momenteel aan het Staring College in Lochem studeert, is een aantal weken via Travel Active te gast bij de Ruurlose familie Eggink. De Braziliaanse student liep de tien kilometer samen met het Ruurlose drietal Diana Eggink, Jo Dolphijn en Annie Wesseler.

Door Jan Hendriksen

Met bijna zeshonderd deelnemers was de vierdaagse dit jaar uitstekend bezet. De wandelaars hadden weer de keus uit drie afstanden: vijf, tien en vijftien kilometer. Het gros koos voor de vijf kilometer. De routecommissie van Jong Gelre Ruurlo had maandagavond de route richting buurtschap 't Broek uitgezet. Dinsdagavond werd er koers gezet richting de buurtschappen De Bruil en Veldhoek en woensdagavond waren de routepijlen langs wegen in de Ruurlose buurtschap Brouwershoek en de Barchemse buurtschap Bosheurne geplaatst. Donderdagavond werden de wandelaars richting De Meene en de Vordense buurtschap Linde gestuurd en kregen de wandelaars nabij de Wiersseweg spontaan support van de mascotte van het Ruurlose muziek-, theater- en spektakelfestival Rupo. Op de slotavond op vrijdag koerste men richting De Wiersse en de Barchemse buurtschap Vrochterhoek om bij de Kerst Zwartschool een korte pitstop te maken voor de gezamenlijke intocht. Naast de vier Ruurlose basisscholen WonderWijs, De Driesprong, Kerst Zwart en Willibrordus namen onder leiding van bestuursleden van Stichting Jong en Actief (JA) Veldhoek 23 kinderen uit de Ruurlose/Hengelose buurtschap deel. Omdat Stichting JA dit jaar haar vijfjarig bestaan viert en voor het vijfde achtereenvolgende jaar aan de Ruurlose vierdaagse deelnam had men speciale nieuwe shirts voor de kinderen laten bedrukken.

De jongste en de oudste deelnemers Lotte Rouwenhorst en Annie Wesseler samen met wethouder Gerjan Tesselink en Jong Gelre-bestuurslid Bianca Pasman. Foto: Jan Hendriksen
Drie dagen namen bewoners van De Bundeling en De Garven deel aan de vierdaagse. Foto: Jan Hendriksen.
Niet voor iedereen waren de dankwoorden van wethouder Gerjan Tesselink op het plein van De Bundeling te horen. Foto: Jan Hendriksen.

Rolstoelen
Op maar liefst drie avonden namen ruim veertig bewoners van De Bundeling en De Garven in rolstoelen deel aan de vierdaagse. Voortgeduwd door vrijwilligers genoten de ouderen zichtbaar. Dagelijks maakte men een rondje van vijf kilometer 'rondom Reurle'. Op de slotavond werden de rolstoeldeelnemers en de vrijwilligers door de Zonnebloem Ruurlo op cake en koek getrakteerd. Alle vrijwilligers ontvingen van Jong Gelre via de Koninklijke Wandel Bond Nederland een speldje voor hun inzet. Op de slotavond begeleidde de Ruurlose muziekkapel De Schaddenstekkers vanaf de Kerst Zwartschool aan de Schoolstraat de intocht door het centrum van Ruurlo naar start- en finishlocatie bij Woonzorgcentrum De Bundeling.

Slotceremonie
Doordat het niveau van de geluidsinstallatie onvoldoende was verliep de slotceremonie niet volgens het draaiboek. De deelnemers kregen, behoudens de wandelaars die in de directe omgeving van de nieuwe Berkellandse VVD wethouder Gerjan Tesselink stonden, niet mee dat hij alle wandelaars complimenteerde voor de sportieve prestatie die men had geleverd. En ook bedankte Tesselink alle vrijwilligers van Jong Gelre voor de organisatie. Voor de jongste deelnemer, de vierjarige Lotte Rouwenhorst en de oudste deelneemster Annie Wesseler (87) had Jong Gelre een kleine attentie.
Het is Jong Gelre Ruurlo aan te bevelen om volgend jaar meer aandacht te schenken aan de slotceremonie die mede door het slechte geluid niet die aandacht kreeg die het verdiende en een
wat rommelig karakter had.

Barchemse4Daagse in de startblokken

Voorzitter Henk Luesink aan het woord

BARCHEM – Het is weer bijna zover. Donderdag 28 juni start de dertiende editie van de Barchemse vierdaagse. Vier dagen wandelen door 'het mooiste stukje van de Achterhoek'. De wandelaar kan vanaf startlocatie dorpshuis 't Onderschoer weer kiezen uit vier afstanden: 20, 30, 40 of 50 kilometer.

Woensdagavond 27 juni begint het wandelfestijn met een 'ouderwets gezellige' openingsavond in dorpshuis 't Onderschoer te Barchem. De toegang is gratis en iedereen is welkom. Gastspreker die avond is Angelique Kruger, de welbekende presentatrice van Omroep Gelderland. Ze is bekend van programma's als 'Krüger komt kijken' en 'Dorpshuis van het jaar'. Met de voorzitter van de Stichting Barchemse4daagse Henk Luesink blikt ze terug en kijkt ze vooruit. Sinds 2011 is Luesink voorzitter van de Barchemse4daagse. Hij is dus al flink wat jaren betrokken bij de organisatie. We spreken hem over de vele vrijwilligers die betrokken zijn bij de organisatie. "Zonder hen geen vierdaagse", geeft hij grif toe. "Onze vrijwilligers bepalen ook de sfeer bij de vierdaagse. Dat horen we ook elk jaar weer van de wandelaars. Wij zijn misschien wel de Mañana Mañana onder de wandelvierdaagse", lacht hij, om daar wel aan toe te voegen dat hij uitsluitend doelt op de sfeer van het muziekfestival in Vorden. Het is zeker geen verwijzing naar de mediterrane gewoonte om alles uit te stellen tot morgen. De Barchemse vierdaagse is juist tot in de puntjes geregeld. En daar hoort ook bij dat er tóch elk jaar weer vergaderd wordt over verbeterpunten. Luesink vertelt bijvoorbeeld dat dit jaar weer is nagedacht over het parkeren door de bezoekers in en rondom Barchem. Hij vertelt: "We hebben al jaren een uitstekende parkeervoorziening net buiten Barchem en vlakbij de start. Toch kozen mensen vaak voor het parkeren in Barchem. Dat leverde ergernis op en kon ook voor opstoppingen en zelfs onveilige situaties leiden. Dit jaar zit daarom de parkeerkaart bij de deelnameprijs inbegrepen. "We hebben gewoon liever dat iedereen, dus ook de bevolking van Barchem, tevreden is dan dat we een paar centen verdienen met parkeerkaarten." En dat blijkt. Want de Barchemse vierdaagse is – ondanks een kleine verhoging van het inschrijfgeld - nog steeds geen duur evenement voor de wandelaars. "Tja", stelt Luesink nuchter vast: "Dat kan natuurlijk óók uitsluitend door het werken met vrijwilligers."

Wandelkrant
Ook nieuw is de verhoogde oplage van de welbekende wandelkrant. Voorgaande jaren verscheen de krant vooral in en rondom Lochem, maar dit jaar kunnen ook de inwoners van de gemeente Bronckhorst de krant in de brievenbus verwachten. Henk Luesink legt uit: "De wandelkrant wordt in Lochem erg gewaardeerd en is bovendien een prachtige reclame voor onze vierdaagse, dus dachten we dit jaar: waarom zouden we niet meer mensen laten meelezen?" Zo gezegd, zo gedaan, want de 28 pagina's dikke krant verschijnt dit jaar in een oplage van maar liefst 44.700 exemplaren. Bijna 20.000 exemplaren meer dan vorig jaar.

Toerisme
Dit jaar is het thema van de wandelkrant 'Toerisme in Barchem en omgeving'. Henk Leusink: "Extra veel aandacht voor de trekpleisters uit de buurt en natuurlijk de horecaondernemers die met toerisme hun boterham verdienen. De vierdaagse wil namelijk ook graag wat betekenen voor Barchem. We hopen echt dat we daar ook voor wat extra omzet zorgen. Dat is voor een kleine gemeenschap als Barchem gewoon wel zo prettig."

Trouwe dienst
Tot slot meldt Luesink nog dat Ab Hamer na jarenlange trouwe dienst dit jaar stopt als bestuurslid van de stichting. Na de aankomende dertiende editie van de vierdaagse neemt Henk ten Velde het stokje van Hamer over. Ten Velde is een ervaren wandelaar en actief bij de Barchemse wandelvereniging Door Oefening Sterk (DOS). "Dat moet dus wel goed gaan", zo stelt de andere Henk.

Inschrijven
Wie nog wat meer wil weten over de Barchemse vierdaagse of zich wil inschrijven kan terecht op de website. Inschrijven voor deelname is nog tot en met 24 juni mogelijk.

Ruurlo/Barchem

'Pothok' officieel in gebruik

De nieuwste aanwinst van de Historische Vereniging Old Reurle in Belevingspark Cactusoase: een 'pothok'. Foto: Jan Hendriksen

'Wie hecht er nu nog belang aan dit kleine huisje?'

Door Jan Hendriksen

RUURLO – Wie let er in het voorbijgaan nog op? Wie hecht er nu nog belang aan dit kleine huisje? Toch hoorde het honderden jaren bij het boerenleven, want in dat kleine gebouwtje werd brood gebakken, melk gekarnd, de was opgekookt, varkensvoer gekookt, het vlees van het geslachte varken verwerkt, geweckt en in de zomer huisde het boerengezin erin. Een kleine, maar onmisbare ruimte voor het leven op de boerderij in vroeger tijden. Niet alleen nuttig, maar ook aangenaam. In de avonduren trof de jeugd elkaar er, er werd in gevrijd, jenever gestookt, geboomd of tabak gedroogd. Bij sommige Ruurlose boerderijen zijn ze nog te vinden. Soms in gebruik als 'rommelhok' of 'fietsenhok'.

We hebben het hier echter over een 'pothok'. De nieuwste aanwinst die vorige week dinsdagmiddag door de Historische Vereniging Old Reurle in Belevingspark Cactusoase aan de Jongermanssteeg officieel in gebruik werd genomen, behorende bij de boerderijdoorsnee en de landbouwwerktuigententoonstelling van Old Reurle. Een aantal dinsdagmiddagen is eraan gewerkt door Ab Ooyman, Jan Lijftogt, Arnold Hissink, Arend Megelink, Dik Nijenhuis, Hendrik Jan Halfman, Jan Dijkman en Herman Bruyel. Het is (voorlopig) de laatste aanvulling op de boerderijdoorsnee van Old Reurle die in 2011 in gebruik werd genomen. Niet omdat de mannen van de 'kasploeg' van Old Reurle niet verder willen bouwen, maar er is simpelweg geen ruimte meer in de kas van het Belevingspark bij Bert en Anny van der Meer. Mede daarom besloot het bestuur om de opening een wat officiëler karakter te geven. In zijn allereerste toespraak memoreerde de kersverse voorzitter Geert klein Bleumink hoe de allereerste opstart destijds was gedaan door oud-voorzitter Martin Kok en Jan Oonk, die allerlei werktuigen hadden verzameld. De verzameling lag her en der opgeslagen waarop het bestuur in 1999 besloot in gesprek te gaan met Anny en Bert van der Meer van de Cactusoase en in 2000 kon de tentoonstelling officieel worden geopend. Sindsdien is de verzameling gestadig uitgegroeid tot een volwaardige tentoonstelling met als hoogtepunt de dwarsdoorsnede van een boerderij. Ook de inrichting van een oude schoolklas behoort tot een van de initiatieven van de 'kasploeg'.

Officieel
Anny en Bert van der Meer werden vorige week nogmaals bedankt voor hun gastvrijheid en behulpzaamheid. Er werd ook stilgestaan bij de vorig jaar overleden Henk Klein Brinke, die jarenlang coördinator was van de tentoonstelling en nu een waardig opvolger heeft gekregen met Dik Nijenhuis. Hierna werd het lint doorgeknipt door Reini Klein Brinke-Stokkink en was het pothok officieel geopend voor het publiek. Wie eens een kijkje wil komen nemen, is van harte welkom. Het pothok is mede tot stand gekomen door medewerking van Bert en Annie van der Meer van de Cactus Oase (materiaal), G.P.A. Barchem (dakpannen), Peters bestratingen (klinkers), H. Wezinkhof (klinkers) en Smeelen Schilderwerk (verf).

Ruurlose terrassen in de race voor Top 100

In de voorlopige tussenstand is Oranjerie Ruurlo is op een zesde plaats terug te vinden. Foto: PR

RUURLO – Maar liefst drie Ruurlose 'terrassen' zijn momenteel terug te vinden in de strijd om de Publieksprijs van de Terras Top 100 2018. De Heikamp staat in de voorlopige tussenstand op een derde plaats, Oranjerie Ruurlo is op een zesde plaats en Hampshire Hotel Avenarius op een 23ste plaats terug te vinden.

Door Jan Hendriksen

Met een ongelooflijke massaliteit stromen de stemmen voor de Publieksprijs van de Terras Top 100 2018 momenteel binnen. In de eerste week zijn er liefst 10.000 stemmen binnengekomen. Op dit moment gaan Bistro de Oale Sté in Nijverdal en Landgoed Het Rheins in Enter aan de leiding. Deelnemende bedrijven hebben nog tot 20 juni de tijd om zoveel mogelijk stemmen op te halen. De Terras Top 100 Publieksprijs is een competitie binnen de Terras Top 100 2018. De Publieksprijs is in het leven geroepen om gasten bij de zaak en de Terras Top 100 te betrekken. Alle terrassen die door zijn naar de tweede ronde van de Terras Top 100 kunnen hun gasten vragen te stemmen op hun zaak (één stem per mailadres). Wie de meeste stemmen binnenhaalt wordt bekendgemaakt op het Terras Top 100 Event op 2 juli bij Brasserie Staverden, de winnaar van het afgelopen jaar. Tijdens dit event, wordt tevens de complete Terras Top 100 2018 onthuld in het bijzijn van alle bedrijven die dit jaar de lijst gehaald hebben. Bijna 120 bedrijven hebben al stemmen weten binnen te halen. Stemmen kan men via www.missethoreca.nl/home/onderwerp/terras-top-100.

Streekboekenverkoop bij Erfgoedcentrum

ACHTERHOEK - Op donderdag 14 juni van 10.00 tot 15.00 uur kunnen liefhebbers van boeken over onze streek terecht bij het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers waar een grote verkoop van tweedehands streekboeken en tijdschriften wordt gehouden. Hieronder bevinden zich streekhistorische en algemeen historische boeken, genealogische literatuur, tijdschriften en streekromans. De boekenmarkt vindt plaats in de studiezaal van het Erfgoedcentrum. In de daar aanwezige boekwinkel kan men tevens terecht voor de nieuwste streekboeken, kalenders en wenskaarten. Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers is te vinden op gebouw 't Brewinc, studiezaal 1e verdieping, IJsselkade 13 te Doetinchem.

Reurlse Zommerdagen komen eraan

Een grote publiekstrekker zal tijdens de braderie ongetwijfeld de dansgroep 'Madeira' zijn van het gelijknamige Portugese eiland. Foto: PR

Fietstocht, korenavond, braderie en folkloredag

RUURLO – De voorbereidingen voor de Reurlse Zommerdagen zijn in volle gang. De Ruurlose folkloristische dansgroep de Achterhookse Folkloredansers zet samen met het Ruurlose gezelligheidskoor Schouder aan Schouder en de organisatie van 'Fietstocht de boer op' de schouders er weer flink onder. Dit belooft op dinsdag 14 en woensdag 15 augustus weer een hoop gezelligheid te geven in het centrum van Ruurlo.

Op dinsdagmorgen zal de aftrap worden gegeven met de start van een boerderijfietstocht door de regio en langs diverse agrarische bedrijven, met als thema 'Fiets de boer op'. Bij verschillende bedrijven zijn de deelnemers ook welkom om een kijkje in de keuken te nemen. 's Avonds zal er in de tent op het Kerkplein weer een korenavond worden georganiseerd door Schouder aan Schouder. Op het podium zullen diverse gezelligheidskoren uit Ruurlo en omgeving het publiek vergasten met hun zangkunsten. Op woensdag 15 augustus zal er door de Achterhookse Folkloredansers voor de 39ste keer een Braderie en Folkloredag worden gehouden in het centrum van Ruurlo. Er zullen dit jaar optredens worden verzorgd door verschillende binnenlandse en buitenlandse dansgroepen. Een grote publiekstrekker zal de dansgroep 'Madeira' zijn van het gelijknamige Portugese eiland. Tijdens de Braderie valt te genieten van een oldtimer- en trekkershow, diverse oude ambachten en oud-Hollandse kinderspelen.


www.reurlsezommerdagen.nl

Ruurlo/Barchem

Zwarte Cross Talententuin in Achterhoek Nieuws

ACHTERHOEK - Farhaan (14) en Ibrahim (17) Abdi Ali uit Groenlo werken iedere dag keihard om persoonlijke records te breken op de atletiekbaan. Herman IJzerman traint de Somalische broers die een ongelooflijke ambitie hebben om zo snel mogelijk de top te bereiken. De jongens zijn opgenomen in de Zwarte Cross Talententuin waar in totaal zeven veelbelovende jonge sporters uit het Oosten van het land een podium krijgen. Alle sporters houden persoonlijke blogs bij die onder meer op de site van de Zwarte Cross te vinden zijn. Eens per maand verschijnt één van die blogs ook in de verschillende uitgaven van Achterhoek Nieuws. Hoe is het voor Farhaan en Ibrahim om onderdeel uit te maken van de Talententuin?

Door Meike Wesselink

Hoewel ze meestal in Zutphen trainen, kennen de jongens het terrein van de Zwarte Cross op hun duimpje. Het is er namelijk niet alleen heel geschikt om te crossen, je kunt er ook uitermate goed hardlopen en met de benenwagen door het zand ploegen. "Vorig jaar mocht ik opeens het terrein niet meer op toen ik wilde trainen. Waren ze bezig het festival op te bouwen", zegt Farhaan lachend. Zelf hebben de jongens wel zin in de Zwarte Cross. Ronnie Flex zien, dat lijkt ze wel wat.

Gastgezin
Herman IJzerman traint de jongens, maar is ook hun steun en toeverlaat. Gauw brengt Herman ze na de training naar het station voor aansluiting op de trein naar Groenlo. "Het is niet te doen. Die jongens trainen zich in het snot en moeten dan 's avonds laat nog terug naar Groenlo. Eten, slapen en de volgende ochtend weer vroeg in de bus naar school. We zijn op zoek naar een gastgezin voor de jongens van maandagavond tot en met vrijdagochtend, dat is namelijk veel praktischer, gezien de trainingen in Zutphen. Niet alleen de training, de rust en structuur daarnaast zijn minstens zo belangrijk. Een gastgezin voor de jongens samen zou natuurlijk ideaal zijn, maar twee verschillende gastgezinnen is net zo fijn", laat de topsportcoach weten. "Dus als iemand een idee heeft, dan horen we dat heel graag."

Hanzesport Running Top Team
Herman IJzerman nam het initiatief voor het Hanzesport Running Top Team, een individueel coachings- en begeleidingstraject voor topsporters die - net als de Abdi Ali-broers - beschikken over de perfecte balans tussen motivatie, discipline en talent. Herman coacht en krijgt daarbij steun van Doetse Huizinga en ex-atleet Bob Winter. Het is een 'way of life', zoals Herman het noemt; álles maar dan ook álles wordt in het werk gesteld om aan de top te komen. De jongens hebben dit voorjaar de Nederlandse nationaliteit gekregen en hebben de eerste wedstrijden al gelopen onder de Nederlandse vlag. Voorzichtig kijken ze al uit naar hun eerste EK.

Talententuin
Om de week schrijven de broers in hun blog over avonturen die ze meemaken tijdens hun sportcarrière. Zo kun je deze week lezen hoe Ibrahim de inschrijving voor het NK miste en over de 4.08 minuten waar Farhaan onder móet blijven tijdens zijn eerste wedstrijd op de 1500 meter.
Carmen Bijsterveld, coördinator online media van de Feestfabriek: "De Talententuin is in augustus 2017 in het leven geroepen en bedoeld om jonge topsporters promotioneel een stukje verder te helpen. De talenten krijgen workshops over mediagebruik, leren het toe te passen en krijgen tips van mensen uit de topsport zoals Stefan Groothuis en Erik Hagelstein. Motorcrosser Davy Pootjes zat vorig jaar al in de Talententuin, maar die heeft zich zo succesvol neer weten te zetten, dat hij dit jaar plaats heeft gemaakt voor Ibrahim en Farhaan."

Farhaan en Ibrahim voelen zich vereerd, maar moeten met hun bescheiden karakter nog een beetje wennen aan zoveel aandacht. Met tante Rikie hebben de jongens nog geen kennis gemaakt, maar dat gaat binnenkort ongetwijfeld gebeuren.

Ganzenmarkt in Gelselaar

De hele dag door zijn de ganzenhoeders in de weer met de ganzen. Foto: Ria Hondorp

GELSELAAR - Stichting Erfgoed Gelselaar houdt op 1 juli de jaarlijkse Ganzenmarkt, onder de noemer kunst, cultuur en historie.

Op deze zondag is er om tien uur in de kerk een dialectdienst met dominee Hengeveld. De markt wordt om elf uur geopend met het binnenlopen van de ganzen. Ganzenhoedster Ellis Oldeboom zal dit begeleiden, samen met de ganzenhoedsters van 2017. Dit jaar zijn er de hele dag door optredens van de ganzen, waarbij de verkiezing van beste ganzenhoedster- of hoeder van 2018 het hoogtepunt vormt.

Onder de noemer 'Kunst op de Deel' zijn er verschillende exposities op een aantal delen in de historische oude dorpskern. Bij Winkels heeft een expositie door Johanna Menkhorst en cursisten, op de andere deel Corrie ter Huurne. Bij de Benneker (te Winkel) exposeert Jo Woestenenk, Fien Meerbeek bij d'n Olden Bakker (hoek van Bevervoordestraat) en verschillende weeftechnieken zijn te bewonderen aan de Driessenweg in het voormalige postkantoor bij de familie Figee.

De dorpskern maakt deel uit van het beschermd dorpsgezicht. De hele dag door kan men er genieten van muziek en dans, te beginnen met het koor 'Efkes Anders' in de buurt van café Florijn, afgewisseld met de Stedeker Krummels. Vanaf half twee speelt de gitaarband 'Maple Suite', en die band speelt door zolang het gezellig is.
In of bij de kerk treedt om half een het shantykoor De IJsselboei uit Brummen op. Excelsior zorgt voor een uitgebreide boeken- en speelgoedmarkt.
Er zijn demonstraties van oude ambachten en verschillende andere leuke kramen.
Nieuw dit jaar is een groot aantal oude voertuigen, verdeeld over de hele markt, onder de noemer 'oale trekkers'.
Bij café Florijn is een markt van miniaturen. Kinderen kunnen ook hier hun 'trekkertjes' tentoonstellen.
Voor kinderen is er een kleedjesmarkt, op het weitje bij het Dorpshoes.

Voor inlichtingen en aanmelden: St. Erfgoed Gelselaar via tel. 06-53186547.


Rosendahl en Pieper winnaars

BORCULO - Afgelopen weekeinde stonden er twee vluchten op het programma een fondvlucht van rond 625 km vanaf het Franse Gien en een korte vitessevlucht vanaf het Belgische Quievrain op ongeveer 275 km afstand.

Door het instabiele weer was een vroege lossing niet mogelijk. De duiven werden in Frankrijk om 11:30 uur gelost en in Belgie pas om 14:00 uur. Beide vluchten waren zwaar voor deduiven aangezien er een Noorden wind stond en het was erg warm. De eerste duiven melden zich van de korte vlucht en de eerste duif viel om 17:39 uur bij Ben Pieper op het hok. Een ongelofelijke prestatie want Pieper tekende hiermee zijn 10e seizoensoverwinning aan. Deze duif bleek later ook de snelste duif van 1.111 duiven in samenspel CC De Graafschap. De eerste duif uit Gien kwam om 18:52 uur bij Willy Rosendahl op het hok.


Uitslag: Gien (F.): 1, 3, 4, 6, 14. Willy Rosendahl, 2, 10. Henk Eggink, 5. Frank ter Avest, 7. Erwin Weulen Kranenbarg, 8, 9, 12. Klein Haneveld & Zn., 11. Jan Klein Haneveld, 13, 15. G. Tjoonk & Zn.; Quievrain: 1 t/m 8, 10, 14, 15. Ben Pieper, 9. Klein Haneveld & Zn. 11. Willy Rosendahl, 13. Joop Barink

Voetbalfeest voor deelnemers en toeschouwers

Tijdens het toernooi is het aangenaam vertoeven in de schaduw onder de bomen op het sportcomplex. Foto: Henri Walterbos

'Olympisch goud' voetballers Grol/Longa G1

Door Henri Walterbos

GROENLO - "Ik kreeg de tranen in mijn ogen. Zo mooi om te zien hoe die spelers allemaal genieten. Daar kunnen wij allemaal nog heel veel van leren. Ontroerend mooi om te zien."

De spelers van Grol/Longa zijn blij na een zwaarbevochten overwinning. Foto: Henri Walterbos
Het G-team van Grol/Longa 2 en burgemeester Bronsvoort zijn blij met de 6de plek. Foto: Henri Walterbos

William Krabbenborg, zaterdagmiddag met zoon Cas aandachtig toeschouwer op het voetbaltoernooi, het grootste onderdeel van de Special Olympics Achterhoek dit weekend, op zijn eigen sportpark Den Elshof. De reacties van toeschouwers zijn eensluidend. Het is volop genieten geblazen met de ruim 400 voetballers. Het gaat hierbij weliswaar niet om genieten van de allermooiste voetbalhoogstandjes, zoals een week eerder op hetzelfde complex tijdens het Internationaal Marveld Toernooi, met topclubs van over de hele wereld, maar wel van een enorme spelvreugde, onuitputtelijke blijdschap en sportiviteit die de voetballers laten zien. Eigenlijk nog veel mooier. "Iedereen is winnaar," zei Daniël van den Berg, trots burgemeester van het Olympisch dorp op Marveld Recreatie, al tijdens het afleggen van de olympische eed, vlak voor de openingshandeling van het grootste sportevenement ooit in de Achterhoek. Hier is niets te veel mee gezegd. "Het is prachtig om te zien en erbij te zijn. Ik heb een speler gezien die de hele wedstrijd alleen maar stond te klappen. En er zitten best leuke voetballers bij," vertelt vrijwilliger Pelle Walterbos nog steeds genietend. "Als divisioner houden wij op zaterdag de scores en doelpuntenmakers bij en beoordelen hoe sterk de teams zijn. Zo komen op zondag de sterkere teams tegen elkaar uit en de mindere teams tegen elkaar."

Warm
Het gehele weekend is het warm. Er wordt tussen de wedstrijden door verkoeling gezocht onder de bomen op en rondom het sportpark. De blijdschap is enorm. "Soms moet je op een veld weleens wachten om te kunnen beginnen omdat spelers elders nog van de muziek aan het genieten zijn en dat even voorgaat. Mooi toch. Het is hun feestje", vertelt Rob Westervoorde in het wedstrijdsecretariaat. Het is mooi om te zien dat na een wedstrijd de spelers elkaar allemaal een hand of high-five geven, ongeacht winst of verlies. Tijdens wedstrijden wordt er zelfs gejuicht als een speler van de tegenpartij scoort. De spelers gunnen elkaar iets. Zo is iedereen blij.

Lovende mails
Namens sv Grol zijn het Ben en Rolf Meuleman die de organisatie van het tweedaagse toernooi op zich namen. Vader en zoon zijn beide betrokken bij het G-voetbal van sv Grol dat een jaar geleden een samenwerking aanging met Longa '30 uit Lichtenvoorde, onder de naam sv Grol/sv Longa '30. Beiden kijken terug op een geslaagd toernooi. "We hebben er ongelooflijk veel energie in gestoken maar dit wel in tienvoud terug gehad door al die blije gezichten die we zagen", vat Ben het toernooi in één zin samen. "Het was leuk om te zien dat een vader met een dochtertje hier rondliep en Grol-speler Basten Overkemping zag lopen, een van de boegbeelden van de Special Olympics; 'Hebben we Basten eindelijk een keer in het echt gezien', zei de dochter." Meuleman lacht erom. Rolf is al even tevreden over het verloop van het toernooi. Hij is blij met de vele lovende mails die hij op zondag al ontvangen heeft van deelnemende teams. "Wij hebben een superleuke dag gehad. Dat komt mede door jullie inzet", leest Rolf voor. "Daar doe je het voor."

Knappe prestatie
Sluit het G-team Grol/Longa G2 het toernooi af met een zeer verdienstelijke zesde plaats, het eerste team gaat zelfs met de gouden medailles naar huis. "Wat een enorme knappe prestatie," vindt ook burgemeester Annet Bronsvoort, die samen met Olympisch sportster en gouden medaillewinnares Marit Bouwmeester de medailles uit mag reiken. "De thuisploeg heeft de hoge verwachtingen helemaal waargemaakt," steekt presentator Erik Hagelstein tijdens de prijsuitreiking de winnende ploeg een extra veer op de hoed. Het gehele team juicht nogmaals. Ze kunnen er niet genoeg van krijgen.

Korfbalclinics AOC Oost Borculo

Korfbalclinics bij AOC Oost. Foto: PR

BORCULO - Op maandag 4 juni verzorgde Dolf Nijbroek van het Koninklijk Nederlands Korfbal Verbond in opdracht van de Sport Federatie Berkelland korfbalclinics tijdens de gymles van het AOC Oost in Borculo. Op het terrein van KV Olympia '22 uit Borculo de vaste buitengymlocatie van het AOC kregen de leerlingen eerst les in het scoren op de korf middels diverse spelletjesvormen. Daarna was het tijd om het echte korfbalspel te spelen, de leerlingen kregen geen tijd om stil te staan. Het valt nog niet mee om te scoren op zo'n hoge korf. De SFB ondersteunt het AOC Oost Borculo met het regelen van bijzondere clinics tijdens de gymlessen.

Jan Ras en Han ter Maat winnaars vluchten PV Roderlo

Jan Ras en Han ter Maat winnaars vluchten PV RoderloRUURLO – Afgelopen zaterdag vonden er twee wedvluchten voor de leden van postduivenvereniging Roderlo plaats. De vitessevlucht werd gewonnen door Jan Ras en de eendaagse fondvlucht door Han ter Maat.

De duiven voor de vitessevlucht werden gelost in Quievrain in België. De afstand op deze vlucht was 268 kilometer. De eerste duif werd om 17.38 geklokt door Jan Ras. De uitslag: J. Ras 1-5-6-7-8-10-18-21-24-25; gebr. Meulenveld 2-4-9-14-15-16-17-20; team Wopereis 3-13; H.J. Heinneman 11-19-23; J.H.J. Meulenveld 12-22.

De eendaagse fondvlucht vond vanuit Gien in Frankrijk plaats. De duiven voor deze vlucht werden 's morgens op 10.30 uur gelost. De afstand op deze vlucht was 559 kilometer. De eerste duif werd om 19.01 uur geklokt door Han ter Maat. De uitslag: J.H. ter. Maat 1-4-9-14; J.H.J. Meulenveld 2-6-8; team Wopereis 3-11-13; G. Voskamp 5; gebr. Meulenveld 7-12; H. Halfman 10.
Zaterdag 2 juni vond er een fondvlucht vanuit Limoges in Frankrijk plaats. De duiven werden vrijdagmiddag om 14.00 uur gelost. De afstand voor deze vlucht bedroeg 784 kilometer. De eerste duif werd zaterdag om 11.06 uur geklokt door Gertie Voskamp. De uitslag: G.Voskamp 1; H.A.M. Brundel 2-3; J.H. Ter. Maat 4.
De kampioenen op de vitesse-afstand konden worden bekendgemaakt. Onaangewezen: 1. gebr. Meulenveld; 2. J. Ras; 3. H.J. Heinneman; 4. J.H.J. Meulenveld; 5. team Wopereis; 6. H. Berentsen; 7. G. Halfman; 8. J.H. ter Maat; 9. G. Voskamp; 10. H.A.M. Brundel. Aangewezen: 1. gebr. Meulenveld; 2. J. Ras; 3. H.J Heinneman; 4. team Wopereis; 5. J.H.J. Meulenveld; 6. H. Berentsen; 7. G. Halfman; 8. G. Voskamp; 9. J.H. ter Maat; 10. H.A.M. Brundel. Duifkampioen werden de gebr. Meulenveld met hun duif 2015–1462101.

Red Devil vijfde in Stroe

RUURLO – Het Ruurlose tractorpullingteam Red Devil reed zaterdag in Stroe een competitiewedstrijd. De Red Devil werd vijfde. Stroe is een wedstrijd die te vergelijken is met die in Lochem, dus een groot opgezet spektakel met veel publiek. De chauffeur was zaterdag weer Wim Hendriksen zelf. Pr-man Robert Hendriksen van het Red Devil-team: "Nadat we hadden gewogen en gekeurd waren, was Wim en ook wij er klaar voor. We moesten als derde rijden, dus veel tijd om te kijken was er niet. Na de eerste proeftrek bleef de afstelling van de sleepwagen zo staan. De baan lag er perfect bij en Wim zette de tractor voor de sleepwagen en kreeg de groene vlag. Hij toerde goed op en kwam goed op gang en ging mooi recht naar de andere kant van de baan. Hij kwam tot stilstand bij 103,38 meter. De afstelling van de sleepwagen was best wel pittig naar onze mening. Het resulteerde in een mooie vijfde plaats. Alles was heel gebleven en wij waren dik tevreden." Volgens Robert Hendriksen is het Red Devil-team twee plaatsen gestegen in het klassement. "We gaan de goede kant weer op. Komend weekend rijden we in Made."

Vluchten PV Roderlo

RUURLO – Afgelopen zaterdag vonden er twee wedvluchten van postduivenvereniging Roderlo plaats. De vitessevlucht werd gewonnen door Jan Ras en de eendaagse fondvlucht door Han ter Maat. De duiven voor de vitessevlucht werden gelost in Quievrain in België. De afstand op deze vlucht was 268 kilometer. De eerste duif werd om 17.38 geklokt door Jan Ras. De uitslag: J. Ras 1-5-6-7-8-10-18-21-24-25; gebr. Meulenveld 2-4-9-14-15-16-17-20; team Wopereis 3-13; H.J. Heinneman 11-19-23; J.H.J. Meulenveld 12-22. De eendaagse fondvlucht vond vanuit Gien in Frankrijk plaats. De duiven voor deze vlucht werden 's morgens op 10.30 uur gelost. De afstand op deze vlucht was 559 kilometer. De eerste duif werd om 19.01 uur geklokt door Han ter Maat. De uitslag: J.H. ter. Maat 1-4-9-14; J.H.J. Meulenveld 2-6-8; team Wopereis 3-11-13; G. Voskamp 5; gebr. Meulenveld 7-12; H. Halfman 10. Zaterdag 2 juni vond er een fondvlucht vanuit Limoges in Frankrijk plaats. De duiven werden vrijdagmiddag om 14.00 uur gelost. De afstand voor deze vlucht bedroeg 784 kilometer. De eerste duif werd zaterdag om 11.06 uur geklokt door Gertie Voskamp. De uitslag: G.Voskamp 1; H.A.M. Brundel 2-3; J.H. Ter. Maat 4. De kampioenen op de vitesse-afstand konden worden bekendgemaakt. Onaangewezen: 1. gebr. Meulenveld; 2. J. Ras; 3. H.J. Heinneman; 4. J.H.J. Meulenveld; 5. team Wopereis; 6. H. Berentsen; 7. G. Halfman; 8. J.H. ter Maat; 9. G. Voskamp; 10. H.A.M. Brundel. Aangewezen: 1. gebr. Meulenveld; 2. J. Ras; 3. H.J Heinneman; 4. team Wopereis; 5. J.H.J. Meulenveld; 6. H. Berentsen; 7. G. Halfman; 8. G. Voskamp; 9. J.H. ter Maat; 10. H.A.M. Brundel. Duifkampioen werden de gebr. Meulenveld met hun duif 2015–1462101.

Medailles voor sporters VasBreng

De sporters van VasBreng. Foto: PR

BERKELLAND - VasBreng, vereniging voor aangepaste sporten, die voor de eerste keer deelnam aan de Special Olympics, haalde onverwacht veel medailles binnen tijdens de Nationale Special Olympics bij het onderdeel zwemmen in het prachtige zwembad Roozengaarde te Doetinchem.

Net voor de spectaculaire openingsceremonie op vrijdag kwam de zon tevoorschijn en konden Erben Wennemars en Erik Hulzebosch de ruim 2700 sporters met coaches naar binnen loodsen onder luid gejuich en applaus van zo'n 10.000 toeschouwers in stadion De Vijverberg. Daarna zette Gerard Jolink met nummers als 'Maak me gek' en 'Echte Vrienden' het hele publiek in een dansende massa.

Alle zwemmers van VasBreng haalden op zaterdag een finale plaats. Op zondag werd er gevochten voor wat ze waard waren en niet zonder succes. Koen Borgijink wist een gouden plak te veroveren op de 25 meter vrije slag en Diana Halfman een bronzen op dezelfde afstand. Op de 25 meter rugslag wisten Gerard Wullink en Willie Walterbos beiden zilver binnen te slepen en verder verdienden Koen Borgijink en Raymond Molenveld de bronzen plak.

VasBreng heeft zich duidelijk laten gelden op dit nationale niveau en over twee jaar zullen de andere verenigingen terdege rekening moeten houden met de nieuwkomer.

Suzan Zieverink superieur nationaal klootschietkampioen

Suzan Zieverink eindigde op alle onderdelen op het hoogste ereschavot. Foto: PR

Bij alle drie onderdelen de beste

RUURLO/ZWOLLE – Suzan Zieverink van klootschietvereniging 't Broek uit Ruurlo heeft uitermate goede prestaties geleverd tijdens het NK klootschieten in Zwolle (bij Groenlo). Ze werd op alle drie onderdelen (straat, zetten en veld) nationaal jeugdkampioen en behaalde tevens de nationale allround-titel.

De omstandigheden waren zondag goed en de wedstrijden waren van een hoog niveau tijdens de NK jeugd. De organiserende vereniging Zwolle had samen met de BWC niets aan het toeval overgelaten. De locaties waren prima en tot in de puntjes was alles verzorgd. De zeventienjarige Suzan Zieverink kwam uit in de meisjes leeftijdsklasse tot 19 jaar. De onderdelen waren straat (800 meter), veld (vijf maal gooien) en zetten (verste van drie schoten). Suzan werd tijdens de NK wedstrijden begeleid door Marijke Smeenk. Dit koppel werkt al een paar jaar met elkaar samen en het blijkt goed op elkaar ingespeeld getuige de prestaties die geleverd zijn.

Suzan startte op het onderdeel straat en ging gelijk goed van start. Het tweede schot was erg ver. De opvolgende schoten waren iets minder, maar ze herstelde dit weer in het zesde, zevende en achtste schot. Het achthonderd meter lange parkoers werd overbrugd in acht schoten en 31,85 meter over de finish. Een goede score. Dit bleek uiteindelijk goed voor de eerste plaats en de nationale titel.
Het onderdeel veld was het volgende onderdeel. De veldbaan was super geprepareerd en door het droge weer afgewisseld met enkele regenbuitjes van de laatste weken in perfecte conditie. Het eerste schot ging redelijk en Suzan wist dat alle overige vier schoten super moesten zijn om een hoge klassering te bemachtigen. Hierin slaagde zij met 473,75 meter. Na binnenkomst van de overige deelneemsters bleek deze score ook ruim voldoende voor de nationale titel te zijn.
Als laatste stond het onderdeel zetten op het programma. Na vorig jaar, toen ze dit onderdeel won met een Nederlands record voor meisjes, waren de verwachtingen hoog gespannen. Met een prima afstand van 45,38 meter, iets minder dan vorige jaar, bleef ze de nummer twee bijna zes meter voor. De nationale titel was ook op dit onderdeel voor haar.

Het kon natuurlijk niet anders dat zij in het allround-toernooi ook de titel had bemachtigd. Bij het optellen van alle resultaten bleek Suzan bijna vier punten voorsprong op de tweede plaats te hebben. Met overmacht een nationale titel voor haar. Een mooie afsluiting van een goed seizoen klootschieten.
Eind september mag Suzan Zieverink naar Ierland waar zij samen met Mirco Breuker namens de Nederlandse Klootschieters Bond zal proberen de prestigieuze titel 'King & Queen of the Road' te bemachtigen.

Ruurloër Pepijn Reinderink wint in Limburg Omloop van de Maasvallei

RUURLO – Ruurloër Pepijn Reinderink kwam in het Limburgse Elsloo als eerste over de meet bij Omloop van de Maasvallei. De Omloop van de Maasvallei staat in Nederland bekend als de zwaarste wielerklassieker voor nieuwelingen.

Dit bleek wel uit de editie van 2 juni. Van de 150 renners zijn er uiteindelijk 47 gefinisht in Elsloo. De broers Pepijn (16 jaar) en Joris (14 jaar) Reinderink uit Ruurlo stonden aan de start en waren gedurende de hele wedstrijd actief. Op de Snijdersberg en de Maasberg waren beiden continue voor in het peloton te vinden. Twintig kilometer voor de finish had Pepijn met twee andere renners de oversteek gemaakt van het peloton naar een kopgroep van twee renners. Deze vijf renners hebben de finale gemaakt en hadden een voorsprong van een minuut op een uitgedund peloton. Op acht kilometer voor de finish demarreerde Pepijn op de Snijdersberg met een stijgingspercentage tot dertien procent. Hij had zijn leidende positie uitgebouwd tot 35 seconden op zijn medevluchters en kwam alleen over de finish bovenop de Maasberg. Joris kreeg pech op tien kilometer voor de finish en had van wiel moeten wisselen. Na kilometers alleen in zijn jacht, kon hij weer aansluiten bij het sterk uitgedunde peloton. Hij finisht als 32ste, een mooie prestatie gezien de pech die hij had.

Regionale zwemmers succesvol op Gelderse kampioenschappen

Een deel van de regionale zwemmers die aan de Gelderse kampioenschappen deelnamen. Foto: PR

RUURLO/BORCULO/VORDEN – Maar liefst 21 leden van de regionale Lochemse sportvereniging De Berkelduikers hebben onder leiding van trainster Henriët Dedema in de afgelopen weken met succes deelgenomen aan de Gelderse zwemkampioenschappen lange baan (50 meter) in het Sportfondsenbad in Nijmegen.

Van de in totaal 85 te zwemmen afstanden verdeeld over de slagen schoolslag, vlinder, rugcrawl, vrije slag en wisselslag in de afstanden 50, 100, 200 en 400 meter behaalden De Berkelduikers 54 plaatsen in de top 10 van Gelderland, wat op zich een hele mooie prestatie is. Daarbij wist Remco Haijtink uit Laren twee maal een bronzen medaille te behalen op de 50 en 100 meter vrije slag. Britt ter Horst uit Ruurlo behaalde drie bronzen medailles: op de 50 en 100 meter vrije slag en op de 200 meter schoolslag. Ilse Dadema uit Vorden behaalde een zilveren medaille op de 100 meter schoolslag. "Alles bij elkaar een mooi Gelders kampioenschap om op terug te kijken", aldus trainster Henriët Dedema.

De deelnemers die aan het kampioenschap deelnamen waren Jorim Hebbink en Emma Klein Heerenbrink uit Borculo, Bjarne Herben en Britt ter Horst uit Ruurlo, Lisa Rinders, Sterre Karmiggelt, Ilse Dadema, Isa van Ditshuizen en Anouk Menkveld uit Vorden, Melle Arfman, Albert Bolink, Edwin Jager, Femke Bolink, Dante Hendriks, Fleur Brinkman en Maud Rietman uit Lochem, Luuk Hoentjen, Ivan Brummelman, Remco Haijtink en Lynn Brummelman uit Laren en Wilco Nijenhuis uit Bathmen.

RGV-leden doen het goed in regiofinale turnen

Juliët Engelberts (zesde) en Linn te Veldhuis (derde). Foto: PR

RUURLO – Op zaterdag 2 juni vond in Doetinchem de Regiofinale Turnen Dames voor de 6e Divisie plaats. Namens RGV namen zes meisjes deel aan deze wedstrijd. Anna Begieneman en Linn te Veldhuis wisten zelfs eremetaal mee naar huis te nemen. Anna werd tweede en Linn kreeg de bronzen medaille omgehangen.

Inte Smeerdijk kwam uit in de categorie pupil 1 – D3. In een sterk deelnemersveld hield Inte zich goed staande. Ze turnde wederom een fantastische brugoefening, met een score van 14.00. Op dit onderdeel werd ze dan ook eerste. Anna Begieneman, junior supplement H, werd verdiend tweede van de regio Gelderland. In de laatste wedstrijd van de pupillen 2 – D3 was het de beurt aan Juliët Engelberts en Linn te Veldhuis. Juliët en Linn waren duidelijk onder de indruk van de goede concurrentie, maar turnden vandaag een foutloze wedstrijd. De meisjes turnen het hele seizoen al samen, maar ook tegen elkaar. De één scoort net iets beter op brug, de ander haalt iets meer punten op de vloer. Vandaag was Linn de beste en werd ze derde met een score van 52,925. Juliët kwam daar vlak achteraan, ze scoorde 52,550 punten en werd hiermee zesde.

Pepijn Reinderink kwam alleen over de finish boven op de Maasberg. Foto: PR

Ruurloër Pepijn Reinderink wint in Limburg 'Omloop van de Maasvallei'

Pepijn Reinderink kwam alleen over de finish boven op de Maasberg .Foto: PR

RUURLO – De 'Omloop van de Maasvallei' staat in Nederland bekend als de zwaarste wielerklassieker voor nieuwelingen. Dit bleek wel uit de editie van 2 juni. Van de 150 renners zijn er uiteindelijk 47 gefinisht in Elsloo. De broers Pepijn (16 jaar) en Joris (14 jaar) Reinderink uit Ruurlo stonden aan de start en waren gedurende de hele wedstrijd actief. Op de Snijdersberg en de Maasberg waren beiden continue voor in het peloton te vinden. Twintig kilometer voor de finish had Pepijn met twee andere renners de oversteek gemaakt van het peloton naar een kopgroep van twee renners. Deze vijf renners hebben de finale gemaakt en hadden een voorsprong van een minuut op een uitgedund peloton. Op acht kilometer voor de finish demarreerde Pepijn op de Snijdersberg met een stijgingspercentage tot dertien procent. Hij had zijn leidende positie uitgebouwd tot 35 seconden op zijn medevluchters en kwam alleen over de finish bovenop de Maasberg. Joris kreeg pech op tien kilometer voor de finish en had van wiel moeten wisselen. Na kilometers alleen in zijn jacht, kon hij weer aansluiten bij het sterk uitgedunde peloton. Hij finisht als 32ste, een mooie prestatie gezien de pech die hij had.

Eva Schuurman presenteert haar bundel op Mañana Mañana

VORDEN - Eva Schuurman, de Wichmondse woordkunstenares, presenteert op donderdagavond haar bundel Kleine Trampolines op het festival Mañana Mañana in Vorden. Behalve voor de presentatie van het boekje met verzamelde columns en sporadische gedichten, komt Eva naar het festival om poëtische monumentjes voor bezoekers te bouwen.

Dichter des Achterhoeks, columnist voor Achterhoek Nieuws, trouwambtenaar, jurywinnaar bij het Concours om de Wim Sonneveldprijs (cabaret) en tekstschrijver voor Herman van Veen. De geboren Amersfoortse heeft een CV om trots op te zijn, maar presteren is allang niet meer het hoofddoel in haar leven, sinds ze 'thuiskwam' in de Achterhoek. "Ik ben hier rustiger en meer bescheiden geworden." De gemoedelijke nonchalance - vergelijkbaar met het Mañana-gevoel - die haar zo aanspreekt in de Achterhoeker, heeft ze zich meer eigen gemaakt.

Presentatie bundel
Kleine Trampolines

Een mooi beeld van die weg naar 'volwassenheid' geven de columns die ze sinds 2014 schrijft voor Contact, de lokale krant in Vorden en omstreken. Een selectie daarvan - afgewisseld met wat 'sporadische gedichten' - zijn te lezen in de bundel Kleine Trampolines. 'Toegankelijk klein en bezielend groots haalt Eva Schuurman immense onderwerpen terug naar de overzichtelijkheid van het dagelijks leven. Ze vindt troost in de papiercontainers langs de weg en durft soms op de rand van de achterdeur maar net de wereld aan. Tot ze op de trampoline haar kleine veerkrachtige wonderen ziet staan', zo wordt de binnenkant van het boekje aan de buitenkant beschreven. Tijdens de presentatie ervan op donderdagavond, zal ze op geheel eigen wijze haar werk voordragen. Het boekje zal onder andere te koop zijn bij de Bruna in Vorden.

Gedicht klaar terwijl je wacht
Later tijdens het festivalweekend zoekt Eva regelmatig haar eigen afgetimmerde hokje op, dat ergens in het Mañana-landschap verscholen ligt. Festivalgangers kunnen daar een vragenlijstje invullen en aan de Dichter des Achterhoeks geven. Het luik van haar hokje gaat dan voor enkele momenten dicht. Eva stoeit met de woorden en maakt op een ouderwetse typemachine een persoonlijk gedichtje klaar terwijl je wacht. Ze hoopt dat bezoekers met een lach op hun gezicht en een blijvende herinnering aan Mañana Mañana het festival verlaten.

Het spannendste geschiedenisboek van Nederland: Historisch Festijn

VORDEN - Op het terrein De Horsterkamp in Vorden wordt zaterdag 7 en zondag 8 juli het grote Historische Festijn gehouden. Voor het eerst bieden meer dan 800 deelnemers van 65 levende-geschiedenis-groepen uit zeven Europese landen een reis door de Nederlandse geschiedenis. Nieuw is een podium waarop onder andere op de zaterdag van 15.00 tot 21.00 uur muziek uit alle eeuwen te horen is.

Het merendeel van de deelnemers op dit derde Historische Festijn komt uit alle delen van Nederland en daarnaast uit België, Duitsland, Groot-Brittannië, Polen, Tsjechië en Oekraïne.

Reis door de tijd
Ze geven een beeld van Nederland door de eeuwen heen. De reis begint in Vorden met een groep die de Midden-Steentijd (circa 10.500 jaar voor Christus) uitbeeldt. Ook de Romeinen zijn er weer, terwijl de periode van de Vikingen, de Late Middeleeuwen, de Gouden Eeuw, Napoleontische tijd en de 20ste eeuw zwaartepunten vormen. Met recht kan de bezoeker in Vorden een goed beeld krijgen van de geschiedenis van Nederland door de eeuwen heen.

Kampementen en markt
In de grote en kleine arena worden veldslagen en demonstraties gehouden. Tevens kunnen de kampementen van de diverse (inter)nationale groepen worden bezocht. Er is een grote -historische markt, waar talrijke voorwerpen, kunstnijverheidsproducten en versnaperingen uit honderden jaren Nederlandse geschiedenis zijn te bewonderen, proeven en kopen.

Bezoekersinformatie
Het Historisch Festijn aan De Horsterkamp 8 in Vorden is zaterdag 7 juli open van 10.00 tot 21.00 uur en zondag 8 juli van 10.00 tot 17.00 uur.

Tickets zijn online in de voorverkoop verkrijgbaar via de website. Aan de kassa van het evenement zijn de prijzen iets hoger. De parkeerkaart voor de auto kan alleen aan de kassa worden gekocht en kost 2 euro.

Raymond Prinsen en Ria Lusink winnen Borculose Golfkampioenschappen

De winnaars van de Borculose Golfkampioenschappen. Foto: PR

BORCULO - Onder schitterende omstandigheden zijn woensdag 6 juni de jaarlijkse Borculose Golfkampioenschappen gehouden op de Lochemse Golfclub. Dit goed georganiseerde evenement kan sinds weer een aantal jaren rekenen op een groeiende belangstelling; dit jaar hadden zich zelfs al 49 deelnemers ( w.o. 12 dames ) ingeschreven.

Het toernooi dat open staat voor inwoners en oud-inwoners van Borculo, Haarlo, Geesteren en Gelselaar werd bezocht door een uitstekende mix van jong en oud maar ook door ervaren en onervaren spelers. Door in elke flight hier rekening mee te houden was er een fantastische sfeer die werd verstevigd door het mooie weer en de prachtige omstandigheden op de Lochemse Golfclub. De prijsuitreiking werd verricht door de sponsoren van het toernooi: Bert Ribbers (Kerkemeijer) en Tonny Winkelhorst (Baks Borculo) en vond plaats bij Buitencentrum Kerkemeijer. Hier konden alle deelnemers nog genieten van een dinerbuffet.
Een mooie maar ook verrassende winnaar bij de heren was Raymond Prinsen. Een groot aantal jaren zelf organisator van dit evenement en een uitstekend golfer. Sinds een paar maand weer aan het golfen nadat hij de golfclubs een lange periode aan de wilgen had gehangen. Bij de dames kwam een nieuwe ster naar boven in de persoon van Ria Lusink, die daarmee de kampioen van vorig jaar Roelie Schroer onttroonde.
De uitslag: Neary dames: Inge Rexwinkel; heren: Wim Luimes. Longest dames: Mieke Kornegoor; heren: Peter Vermaase. Dames: 1. Ria Lusink, 36 pnt, hcp 33.5; 2. Roelie Schroer, 35 pnt, hcp 29.9; 3. Hermien ten Barge, 32 pnt, hcp 26.4. Heren: 1. Raymond Prinsen, 39 pnt, hcp 12.4; 2. Peter Vermaase, 36 pnt, hcp 19.1; 3. Jan Kornegoor, 35 pnt, hcp 8.5.


Gerda Hüsken exposeert in Joriskerk

BORCULO - Van 1 juni tot en met 14 juli exposeert Gerda Hüsken uit Vorden (geboren in Borculo) met schilderijen in de Joriskerk. Gerda Hüsken exposeert regelmatig in ziekenhuizen, zorgcentra, bibliotheken en musea.

Tekenen zat haar in het bloed. Vanaf haar negende jaar kwamen haar talenten al aan het licht. Om haar talenten verder te ontplooien, wilde ze graag naar de kunstacademie. Helaas door familieomstandigheden was dat niet mogelijk. Ze heeft zich autodidact ontwikkeld en op zestienjarige leeftijd kreeg ze haar eerste opdrachten: portret tekenen en het schilderen van landschappen in olieverf.
Intuïtief en mystiek tekenen was een volgende fase, een innerlijke uitingsvorm. Maar vooral het tekenen en schilderen van realistische, natuurlijke onderwerpen , zoals mens, dier, landschap en stilleven, geeft haar grote voldoening. Volgens Gerda Hüsken is met potlood, inkt, pastel en verf veel moois te creëren en elk schilderij is een uitdaging om te maken. Op dit moment werkt Gerda veel met aquarelverf en heeft daarin een eigen stijl ontwikkeld, letterlijk: 'tekenen met verf'.

Tijdens de expositie kan men Gerda Hüsken op vele zaterdagmiddagen aan het werk zien.

In de consistoriekamer is een tentoonstelling ingericht over de geschiedenis van de Joriskerk met foto's en teksten.

De Joriskerk is open op woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag van 14.00 tot 16.30 uur. Vragen over bijvoorbeeld de tentoonstelling worden door de kerkrondleiders graag beantwoord. De toegang is vrij.

Rectificatie: Lachy Doley komt niet bij Taste

Ook spinnen wordt gedemonstreerd. Foto: Ben Tragter

GROENLO – In de krant stond eerder per abuis vermeld dat Rockcafé Taste het nieuwe seizoen aftrapt met de Lachy Doley Group tijdens het Grols Jazz Vesteval. Helaas voor de fans van deze band: het betrof hier het optreden van Lachy Doley bij Taste in 2017.

Het programma van het Grols Jazz Vesteval voor dit najaar is nog niet bekend en volgt zo spoedig mogelijk. Excuses namens de betreffende redacteur voor de verwarring.

Handwerkdagen op De Lebbenbrugge

BORCULO - Op 16 en 17 juni wordt er het hele weekend van 11.00 tot 17.00 uur gehandwerkt op De Lebbenbrugge, Lebbenbruggedijk 25 in Borculo.

Er zijn diverse activiteiten als weven op de oude weefstoel uit 1668, weven met variaties, spinnen, vilten, kralenbeurzen breien, mutsen haken en mutsen opmaken, kantklossen, quilten, op ambachtelijke wijze sieraden maken en Grolse wanten breien te bezichtigen. Het kantklossen gebeurt van traditioneel tot modern. Traditioneel in de vorm van kleedjes tot kraagjes, modern in de vorm van sieraden, kunst in schilderijen en kant in combinatie met schilderen in bijenwas.
De Lebbenbrugge is dagelijks van 11 tot 17.00 uur geopend.
Er is een videohoek waar men allerlei streek gerelateerde films kan bekijken.

Column

Italiaanse inspiratie?

Kent u die koffiereclame van Van Nelle Supra nog? Zo'n dertig jaar geleden was hij op tv. Een Nederlands echtpaar staat met de caravan voor een Italiaans dorp en zet koffie. Zodra het aroma zich verspreidt, komt het dorp in beweging. Gelokt door de koffiegeur snelt een deel van de bevolking naar de Nederlandse toeristen om een bakkie te doen. De dorpspastoor, die op zijn fiets komt aanstuiven, slaat zijn ogen ten hemel en prijst het aroma van Van Nelle Supra. Behalve reclame voor Van Nelle Supra was het goeie Italiëpromotie, want de commercial liet een mediterraan dorp zien zoals we het op vakantie hopen aan te treffen: authentiek, levendig en met volop mogelijkheden voor jong en oud.

Helaas beantwoordt dit idyllische beeld niet meer aan de realiteit. Veel Italiaanse dorpen, zeker in afgelegen gebieden, kampen met krimp, leegstand en verval. Voor studie en werk verhuizen vooral jonge dorpelingen naar de stad. De achterblijvers verzinnen van alles om nieuwkomers en toeristen te trekken. Neem het bergdorp Bormida in Ligurië, waar de burgemeester iedereen die er komt wonen een bonus van tweeduizend euro in het vooruitzicht stelt. In Bormida mag je een kleine woning al huren voor vijftig euro per maand. Sellia, gelegen in Calabrië, streeft naar onsterfelijkheid. Alle dorpsbewoners moeten er een jaarlijkse gezondheidscheck laten doen, op straffe van een boete van dertig euro. Zo hoopt de burgemeester de vergrijsde bevolking vitaal te houden. En steeds meer Italiaanse krimpdorpen richten zich op toeristen die eens wat anders willen. Zo is Santo Stefano di Sessanio in de Abruzzen een 'hoteldorp' geworden: leegstaande woningen zijn omgebouwd tot kamers van een hotel dat over het hele dorp is verspreid. Dit 'albergo diffuso'-concept (letterlijk: verspreid hotel) vinden we intussen overal in Italië.

Hoe creatief de Italiaanse dorpen ook zijn, het is de vraag of ze de krimp kunnen stoppen. Opvallend is dat ze meestal doen alsof de wereld buiten het dorp ophoudt. Dit 'dorpisme' (het blijven denken in dorpsdimensies) is niet een typisch Italiaans verschijnsel, we vinden het ook volop in de Achterhoek. Samenwerking of afstemming met een dorp of stad in de buurt, bijvoorbeeld op het gebied van onderwijs, sportvoorzieningen of toerisme – daarvoor lopen maar weinig dorpen warm. Er is nog vaak sprake van concurrentie en kinnesinne, zoals zo mooi verbeeld in een tv-reclame van Dreft uit de jaren negentig: Villarriba en Villabajo, twee fictieve Spaanse dorpen, vieren feest en strijden daarna met elkaar wie de afwas als eerste aan kant heeft. Rivaliteit houdt dorpen scherp, maar de regio als geheel is er slechter mee af, omdat ze allemaal vechten om die ene extra inwoner of bezoeker. Echt: zonder oog voor de omgeving komt zelfs het meest gewiekste dorp een keer op de koffie.

Gert-Jan Hospers

Fietstocht of wandeling Grensbelevenissen

DINXPERLO/SUDERWICK - In het kader van Gelderse Erfgoedfestival wordt iedereen uitgenodigd om op zaterdag 16 juni een fietstoer of wandeling te maken om de grensdorpen Dinxperlo en Suderwick (Dinxperwick) beter te leren kennen. De tocht heeft een routebeschrijving waardoor de deelnemers veel van de geschiedenis, de cultuur en het leven op de soms curieus verlopende grens leren.

De route is 15 km lang en gaat over de Duits-Nederlandse staatsgrens door beide dorpskernen, maar ook door het landschap. Er is veel te ontdekken. Zo zijn de St-Michaëlskirche en het Grenslandmuseum geopend. Historische grensstenen van 250 jaar oud zijn er te zien. In de route zijn ook een aantal borden opgenomen van de Berlijnse kunstenares Kristina Leko, die de herinneringen aan de grens heeft vastgelegd. Het Bolandshuus aan het Hahnenpatt 2 is open zodat men de tentoonstelling FACadE kan bekijken.

Starten kan op zaterdag 16 juni tussen 11.00 en 14.00 uur bij de grens-slagboom aan de verbindingsweg tussen Anholtseweg (Dinxperlo) en Dinxperloerstraße (Suderwick).
Parkeren kan op het industrieterrein Dinxperlo, aan de Anholtseweg. Deelname is gratis.

Certificaten uitgereikt aan Energiecoaches

ACHTERHOEK - Het Verduursaam Energieloket is door de Achterhoekse gemeenten opgezet om inwoners en bedrijven bij te staan in het proces naar een energie-neutrale Achterhoek. Eén van de aangeboden diensten is de energiecoach. Op dinsdag 5 juni werden certificaten uitgereikt aan een nieuwe lichting energiecoaches.

Met de ambitie om in 2030 energieneutraal te zijn, legt de Achterhoek de lat zeer hoog. Dat wil zeggen dat er net zoveel stroom en gas duurzaam wordt opgewekt als in totaal in de Achterhoek wordt verbruikt. Daarbij is vervoer niet meegerekend. Nieuwe vormen van energieopwekking, nieuwe technieken om het huis te verwarmen en diverse methoden om het huis goed te isoleren, vormen een wirwar van mogelijkheden voor de bedrijven en de bewoners van de Achterhoek. Het Energieloket is onafhankelijk en helpt de kluwen te ontwarren zonder winstoogmerk. Naast onder andere het Energiecafé, maatwerkadvies en een woningverbeterplan tijdens een bezoek aan huis, kan de burger ook een energiecoach aanvragen.
Bij het besparen van energie in huis denkt men al snel aan het aanschaffen van zonnepanelen of het aanbrengen van isolatie. Voor huiseigenaren inderdaad van belang, maar vooral inzicht in het energieverbruik levert vaak verrassende resultaten op, waar ook de huurder profijt van trekt. Niet alleen het milieu maar ook de portemonnee heeft er baat bij als er minder energie wordt verbruikt. 'Als je weet wat je verbruikt, weet je ook wat je kunt besparen' luidt de tekst op de 'EnergieBespaarMeter', die de energiecoach bij zich heeft. Simpele handbewegingen, die direct zonder investering de energierekening omlaag brengen zonder comfortverlies.
De lijst op de 'EnergieBespaarMeter' loopt van gratis besparen, via lagere stookkosten en kleine investeringen uiteindelijk naar de grote investeringen. In elk deel van het traject kan de energiecoach bijstaan. De energiecoach kan mensen ook wegwijs maken in de diverse subsidieregelingen of goedkope leningen. Wie echt besloten heeft tot een grote investering, kan via het energieloket een vakspecialist inschakelen. De eerste 'besparing' is dan al binnen: de energiecoach is gratis!

T.k. nw. tapijttegels meer dan 100 verschillende kleuren/motieven vanaf 0.90 p/tegel=3.60 per m2. 0545-472574 of 06-12300129.

Gevraagd: Sloopauto s. Vanaf € 50,- en gratis ophalen. RDW-vrijwaring. Contante betaling. Geen APK of schade dit is geen probleem. Autodemontage Verhaegh, Snelliusstraat 34 Winterswijk. 0543-519274.

Hiva Zelhem de meest veelzijdige kringloop in de regio! Industriepark 5A, Zelhem. 06-53154507 wo t/m vr 12-17, za 10-15 uur.

Te koop: KIPPEN AAN DE LEG. Cortumme 06-23972429 of 0575 - 461558.

Camping zoekt Tourcaravan te koop Bel: 06-21819821.

Heeft U last van wespen? Bel Don Veenhuis.Tel. 06-10499025.