Achterhoek Nieuws Winterswijk

24 oktober 2017

Achterhoek Nieuws Winterswijk 24 oktober 2017


'In iedereen schuilt een hulpverlener'

De brandweer geeft demonstraties op de Markt. Foto: PR

WINTERSWIJK - 'In iedereen schuilt een hulpverlener'. De Brandweer Winterswijk nodigt daarom uit: "Ontdek het bij jezelf en kom een kijkje nemen op onze demo-avond!"

In een eerder gesprek met deze krant (6 juni 2017), sprak postcommandant Roland Lieverdink al de overtuiging uit, dat er in iedereen in bepaalde mate een hulpverlener schuilt. In welke mate dat is, is voor iedereen verschillend. "Maar hoe jammer is het, dat wanneer je het wel in je hebt, maar het door aannames, insinuaties of anderszins, niet de juiste aandacht krijgt/geeft. Zelf was ik ook nooit aan dit prachtige vak begonnen, als een kameraad van mij me destijds niet had meegenomen naar de kazerne. Het beeld dat ik had gevormd, kwam niet in de buurt van de werkelijkheid. En zie nu, twaalf en een half jaar verder, heb ik bijna alle specialismen gehaald en ben ik - nog steeds - enthousiast brandweervrijwilliger."

Om mensen een beter beeld te geven van de brandweer, en om de vraag van de post in te kunnen vullen, houdt de Brandweer Winterswijk een aantal kennismakingsmomenten. Allereerst wordt er op vrijdag 27 oktober een demoavond gehouden, op de Markt. Deze avond worden er demonstraties gegeven, wie durft, kan zelf het gereedschap hanteren en alle vragen zijn te stellen aan de brandweervrijwilligers ter plekke. De demonstratie is van 19.00 tot 21.30 uur, aan de zuidzijde van de Markt.

Ook de hoogwerker wordt gedemonstreerd. Foto: PR

Verder zijn er op de maandagen 6 en 13 november vrije inloopavonden op de kazerne. Op deze avonden kunnen belangstellenden meelopen met de oefeningen. Ook dan kan men alle vragen stellen die men heeft over het vak van brandweervrijwilliger en wat daarmee samenhangt. Binnen lopen kan tussen 19.15 en 20.00 uur.
Wie op deze momenten verhinderd is, of wie eerst een persoonlijk gesprek of meer informatie wiel, kan contact opnemen met Roland Lieverdink via postwinterswijk@vnog.nl.

Brandweer Winterswijk is een post met veel materieel en specialismen. Brandweervrijwilligers kunnen er werken aan de eigen ontwikkeling en leren over de eigen interesses. De brandweervrijwilliger ontvangt vergoedingen voor de inzet. "Maar bovenal is het een hele gezellige club mensen. Met door het jaar heen tal van activiteiten, uitdagingen en festiviteiten.
Mensen die zich aangesproken voelen, zien wij heel graag verschijnen op één van bovenstaande momenten", aldus Roland Lieverdink.

Opbrengst collecte

WINTERSWIJK - Met de collecte van Fonds Verstandelijk Gehandicapten is in Winterswijk € 1.407,36 opgehaald. De opbrengst is opgehaald door zo'n twintig vrijwilligers, waaronder vrijwilligers van 't Stekkie, vrijetijdsgroep voor mensen met een verstandelijke beperking in Winterswijk. Van de opbrengst mag 't Stekkie de helft behouden. Dat zal worden besteed aan de wekelijkse activiteiten en het aanschaffen van muziekinstrumenten voor de muziekgroep. Met het andere deel van opbrengst worden landelijke en lokale projecten gefinancierd die het leven van mensen met een verstandelijke beperking veraangenamen en hun wereld vergroten. Fonds Verstandelijk Gehandicapten wil dat deze mensen kunnen meedoen in de maatschappij. Er gaat geld naar initiatieven zoals de aanschaf van een duo-fiets voor een zorgboerderij, het organiseren van theater- en schildercursussen op maat en aangepast speelmaterialen voor kinderen met een beperking. Op de website www.fondsverstandelijkgehandicapten.nl kan online gedoneerd worden. Wie volgend jaar ook wil helpen bij de collecte, kan contact opnemen met Theo Tetelepta, , tel. 06 – 150 93 483 of e-mail stekkie.winterswijk@gmail.com.

Excelsior in China

Aan de hand van de berichten op Facebook en de vlogs kan iedereen een prachtig beeld krijgen van de reis van muziekvereniging Excelsior naar China. We maakten een impressie aan de hand van wat foto's.

Jongeren dansen voor Verenigingsgebouw Emma

De danslustige Ratumse jeugd, met rechts hun leermeesters. Foto: PR

RATUM – Dit najaar volgen jonge Ratummers een tiental danslessen, waarin zij de basis van de Quickstep, Engelse- en Weense wals en de Tango zullen leren. Een van de deelnemers legt uit: "Toen wij op de middelbare school zaten kwam net het keerpunt, waarop leeftijdsgenoten geen dansles meer namen. Daar heb ik nu toch wel spijt van, stel dat we ooit trouwen dan vind ik een openingsdans erbij horen." In totaal zijn er 22 deelnemers tussen de 19- en 25 jaar, of te wel elf dansparen. "Toen wij Ina en Willem Broekstra, een ervaren danspaar uit Winterswijk, vroegen of het hen wat leek om dansles te geven aan de Ratumse jeugd, begonnen zij direct te stralen", aldus Thijs Huls, sinds maart van dit jaar de secretaris van het Verenigingsgebouw Emma. Ina en Willem trainen iedere vrijdagavond in Ratum. Het lesgeven aan de jongeren is voor hen een compleet nieuwe ervaring en dat geeft ze energie. Zo veel energie dat Ina en Willem hebben besloten geen lesgeld te vragen, maar in plaats daarvan ieder danspaar een donatie aan Verenigingsgebouw Emma te laten doen, mede voor het behoud van de fantastische dansvloer. Het bestuur van het verenigingsgebouw is hen hier ontzettend dankbaar voor. De eerste drie lessen zitten er inmiddels op en Ina en Willem zijn blij verrast door het danstalent van alle Ratumse jongeren. Begin volgend jaar wil het bestuur van het gebouw als afsluiter een nieuwjaarsbal organiseren, waarop de jongeren hun danskunsten kunnen vertonen en de wat oudere Ratummers de techniek weer kunnen opfrissen.

Kringloop Aktief geeft eigen scheurkalender uit

WINTERSWIJK - Vanaf vrijdag 27 oktober gaat in de vier winkels van kringloopgroep Aktief iets bijzonders in de verkoop: een door de kringloopketen zelf samengestelde scheurkalender. Het thema van de kalender is hergebruik en upcycling.

Upcycling, dat is een vorm van hergebruik waarbij een meestal vrij alledaags product zodanig wordt aangepast dat het een compleet ander product wordt. Een keukenrasp ombouwen tot leuke lamp, een T-shirt wordt een hippe tas, een fietswiel verandert in een opvallende klok. Een enkele maal gaat het in de kalender om dingen die (bijna) niets kosten: schelpen, stenen, takken, lege blikken of glazen potjes.
De Aktiefkalender geeft op ruim 300 dagen een creatieve tip. Soms heel eenvoudig, soms juist heel uitdagend. Af en toe met een knipoog maar altijd inspirerend of verrassend. Tussendoor valt er iets te lezen over de instellingen waarmee de kringlooporganisatie samenwerkt, zoals de gemeentelijke Sociale Dienst. Mensen met een uitkering komen via deze instelling in aanmerking voor een werkervaringsplaats binnen Aktief. Een groot percentage stroomt door naar betaald werk of een opleiding. In de kalender vertellen twee van hen in het kort hun verhaal.
Voor kringloopliefhebbers en knutselaars, voor Sinterklaas en de Kerstman maar ook voor mensen die gewoon een leuke kalender zoeken is de Aktiefkalender is een aanrader. Vanaf vrijdag is de kalender in de vier winkels van Aktief voor 7,50 euro te koop.

Donkerste plek

Aanstaande zaterdag mag de klok een uur terug gezet worden. Van een langere nacht houd ik wel. Op tijd naar bed gaan lukt moeilijk, maar als ik er één keer in lig valt het niet mee om er de volgende morgen op tijd uit te komen. Misschien ga ik helemaal niet slapen. Een fietstocht in deze nacht lijkt mij wel wat. Het doel weet ik ook al. Op zoek naar de donkerste plek van de Oost-Achterhoek.

Laatst was ik in een schuur in het buitengebied, waar ik met enkele andere liefhebbers paddenstoelen op naam probeerde te brengen. Toen ik er tegen elven naar buiten kwam was het pikdonker. Ook op de weg naar huis. Het duurde even voordat mijn ogen gewend raakten aan de duisternis, want tijdens het fietsen raakte ik een paar keer van de weg. Was ik al op de donkerste plek? Ik denk het niet.

Wat een tegenstelling is het dan, als je de bebouwde kom nadert. Zeeën van licht! Op mijn slaapkamer hoef ik geen leeslampje aan te doen. Er staat een straatlantaarn dichtbij het raam die voldoende licht geeft om een boek bij te lezen. Als ik 's nachts opsta om naar de wc te gaan, zie ik vanuit de dakkapel de vele felle lampen die rondom de gebouwen achter mijn huis altijd branden. Waarom kunnen die na elf uur niet uitgezet worden? Misschien zaterdag? Dan is het immers ook nog de nacht van de nacht.

Heeft u wel eens een satellietfoto van de aarde bij nacht gezien? West-Europa is één grote lichtvlek. Wat een energieverspilling! Verder naar het oosten vallen alleen nog de grotere steden op. In die nacht wordt daarom altijd iedereen, waaronder gemeenten, verzocht het licht een paar uur uit te doen. Zodat het in de bebouwde kom ook even echt donker is. Van mij mag dat vaker. Overal worden in deze nacht wandelingen georganiseerd. Misschien kom ik tijdens die fietstocht enkele wandelaars tegen, al is de kans groot dat ik ze niet eens zie.

Toch zijn in die vlek nog voldoende donkere plekken te vinden. Lang geleden las ik al eens een artikel in een landelijk dagblad. De verslaggever was op zoek gegaan naar de donkerste plek van Nederland. Die vond hij in het Notarisbos in de buurtschap Meddo. Zaterdag ga ik controleren of dat nog steeds zo is. Maar daarna? Ik vermoed dat het pikdonker kan zijn tussen Corle en Bredevoort in het Grote Goor en het daarnaast liggende bosgebied 't Klooster. Plekken met geen bebouwing en in bossen, daar moet je wezen.

Ooit was er bij de grens altijd duisternis. Maar daar vallen nu die rode lichten van de windmolens van ver af al op. Het zoeken van de plekken waar je nauwelijks een hand voor de ogen kunt onderscheiden moet daarom verder landinwaarts geschieden. Zou dat fietspad tussen Spiekerdijk en Bosweg op de Haart het aller-donkerst zijn? Of misschien moet ik bij de Vennebulten zijn. Maar in één nacht kom ik niet overal. Als u mij nou eens helpt en zaterdag ook gaat fietsen en uw donkere plekje aan mij doorgeeft. Dan stel ik daarmee een mooie toptien samen, die we volgend jaar als toeristische trekker gebruiken. Ook voor echte duisternis moet de toerist in de Achterhoek zijn.

Fratsen bij Elbekurkie

MEDDO - Fratsen treedt op in jongerencentrum Elbekurkie op zondag 5 november. De zaal gaat om 17.00 uur open.

Fratsen is een band uit Diepenheim die in de jaren 90 veel optrad in Meddo. De band is sinds een tijdje weer gaan optreden. In het voorjaar is er nog een nieuwe cd uitgebracht met de titel 'Spook'. De band is vooral bekend om leadzanger André Manuel maar de andere bandleden staan ook garant voor een spetterend optreden.


Enning Makelaars in 2018 verder als Thoma Enning

van links naar rechts: Gerrit Vervelde, Tom Schreurs, Nolda Stemerdink, Marijke Legters en Barbara Nijenhuis. Foto: PR

WINTERSWIJK - Vanaf 1 januari 2018 gaat Enning Makelaars verder onder de naam van Thoma Enning Makelaars. Het makelaarskantoor in Winterswijk wordt onderdeel van Thoma Post Makelaars. Voor Thoma Post betekent dit een verdere versterking van hun positie in de Achterhoek. Enning Makelaars wil met deze overname de continuïteit van het kantoor waarborgen. Klanten van Enning Makelaars zijn inmiddels geïnformeerd.

Gerrit Vervelde, makelaar en partner bij Enning Makelaars: "Vanwege het plotselinge overlijden van onze collega Wibo Eugelink hebben we een moeilijke tijd achter de rug. Het stelde ons voor de vraag hoe verder te gaan met ons kantoor. De kennis, expertise en collegialiteit van Wibo is immers onvervangbaar. In de gesprekken met Thoma Post Makelaars hebben we het vertrouwen gekregen dat we onder deze nieuwe vlag onze toekomst veilig stellen. Op die manier kunnen we voortbouwen op datgene wat we als team hebben bereikt."
Tom Schreurs, makelaar en directeur nieuwbouw bij Thoma Post Makelaars: "De aanleiding voor onze gesprekken met Enning Makelaars was helaas een hele droevige. Ik heb respect voor de manier waarop zij de draad weer hebben opgepakt en nadenken over hun toekomst. Vanuit Thoma Post was het al enige tijd onze wens om onze dienstverlening in Winterswijk en omgeving uit te breiden. De plannen om hier in het voorjaar 2018 van start te gaan lagen al klaar. Thoma Post werkt inmiddels vanuit acht vestigingen in Oost-Nederland en we zitten graag dichtbij onze klanten. Met het aantrekken van de markt willen we als makelaar ook graag fysiek aanwezig zijn in Winterswijk en omstreken om zo onze positie in de Achterhoek verder te versterken."

Vertrouwde gezichten blijven
Enning Makelaars start het nieuwe jaar 2018 onder de naam Thoma Enning Makelaars. De makelaars Marijke Legters en Gerrit Vervelde, beide al jaren werkzaam in de makelaardij in Winterswijk, blijven ook vanuit Thoma Enning het vertrouwde aanspreekpunt. Tom Schreurs zal hen daarbij - als partner in Thoma Enning Makelaars - gaan versterken. Barbara Nijenhuis en Nolda Stemerdink zullen het team blijven ondersteunen. Thoma Enning blijft werkzaam vanuit de huidige, nieuwe locatie aan de Burgemeester Bosmastraat 2d in Winterswijk.

Open Kinderatelier bij Villa Mondriaan

Satijn Panyigay, La Pieta (2016), Galerie Caroline O'Breen

WINTERSWIJK - Iedere koopzondag opent het Open Kinderatelier op de zolder van museum Villa Mondriaan haar deuren. Alle kinderen worden uitgenodigd om op zondag 29 oktober mee te knippen, plakken en verven.

Op de allereerste koopzondag van de tentoonstelling 'Jong & Veelbelovend' kunnen de kinderen zich laten inspireren door een werk van de vroege Mondriaan, zoals ook de jonge fotografen uit de tentoonstelling hebben gedaan. Laat de fantasie de vrije loop, en wie weet wordt het volgende jong en veelbelovende talent in het ouderlijk huis van Mondriaan ontdekt!

Kinderen mogen zoals altijd gratis naar binnen en kunnen deelnemen aan de knutselactiviteit tussen 11.00 – 13.00 uur. Terwijl de kinderen zich vermaken in het Open Kinderatelier, kunnen de volwassenen de tentoonstelling 'Jong & Veelbelovend' bezoeken. Begeleiders (maximaal twee volwassenen per kind) mogen voor de gereduceerde toegangsprijs van zeven eurp het museum bezoeken. De audiotour en een kop koffie of thee zijn daarbij inbegrepen.

Zangklas krijgt coaching podiumkunst

WINTERSWIJK - Op dinsdag 31 oktober krijgt de zangklas van zangdocente Annette Weterings een groepscoaching op het gebied van interpretatie en presentatie. Deze vindt plaats in de balletzaal van muziekschool BoogieWoogie en is vrij toegankelijk voor toehoorders en belangstellenden. Bij podiumkunst komt veel meer kijken dan de beheersing van de adem en stem. Weten waarover je zingt en jezelf presenteren zijn aspecten die bij een 'gewone zangles' wel ter sprake komen, maar onder invloed van aanwezigheid van publiek een eigen weg gaan leiden. Wat komt er zoal bij kijken als je het podium betreedt? Hoe ga je om met podiumvrees? Hoe kun je voorkomen dat een optreden een teleurstelling of een nare ervaring wordt? De coaching maakt zangers bewust van deze processen en reikt handvatten aan om van een presentatie een leerzaam moment te maken. Deze workshop in de balletzaal van muziekschool BoogieWoogie, Roelvinkstraat 2 in Winterswijk is op dinsdag 31 oktober en begint om 20.30 uur en duurt tot 22.00 uur. De les is gratis toegankelijk voor toehoorders.

Ouderwets smullen met de 'kokvrouwleu'

WINTERSWIJK - Stichting Boerengoed Achterhoek houdt op zondag 5 november van 11.00 tot 17.00 uur een evenement in en om het Verenigingsgebouw Wilhelmina in Kotten. Het thema is 'Smullen met Boerengoed'. Net als vorige jaren bereiden de kokvrouwleu de lekkerste traditionele (streek)gerechten zoals bakbloedworst, hoofdkaas en balkenbrij.

Naast genieten van 'etten van vrogger' kunnen bezoekers ervaren hoe in het verleden werd geslacht. Ambachtelijk slager André Wieggers uit Harreveld, die ook het vlees levert, hangt geheel volgens traditie een varken op de ladder. Verder vertelt een keurmeester hoe het keuren in zijn werk gaat, waarop hij let en welke delen van het varken zoal gegeten worden.

Vlees, soep en pannenkoeken
Niet alleen de kokvrouwleu roeren in de pannen; Harm Wassink van HarmKookt maakt onder andere diverse stamppotten. Behalve traditionele gerechten als bakbloedworst, hoofdkaas en balkenbrij zijn vleesproducten zoals rookworst, beenham en spareribs te proeven. "Mensen kunnen het vlees ook kopen", vertelt Henk Beskers van Stichting Boerengoed Achterhoek. "Daarvoor liggen er intekenlijsten." Andere lekkernijen die worden bereid zijn pannenkoeken, erwtensoep met varkensvlees en bruine bonensoep met rundvlees.

Stand huren
Zowel binnen als buiten staan diverse stands, inmiddels meer dan 20. "Er zijn nog zo'n 10 stands beschikbaar voor verhuur", vertelt Henk. "Dat kost €20 en wie interesse heeft, kan zich bij mij opgeven."
Het evenement is een uitje voor het hele gezin, vertelt Henk, ook voor kinderen zijn er diverse activiteiten. De muziek van Joop Derksen, die in de hele Achterhoek op feestjes en partijen speelt, maakt het festijn extra gezellig. Andere jaren trok het evenement 1.000 tot 1.500 bezoekers en Henk Beskers verwacht dat ook dit jaar veel mensen komen kijken naar wat Stichting Boerengoed Achterhoek te bieden heeft.

Gratis toegang voor kinderen
Henk: "De entree bedraagt vijf euro per persoon, en daarvoor krijg je een bon om een keuzegerecht te proeven. Kinderen tot en met 12 jaar betalen niets, voor hen zijn er kleine porties voor kleine prijsjes." Uiteraard is het parkeren gratis.

Wie vragen heeft of een stand wil huren, kan contact opnemen met Henk Beskers, telefonisch via nummer 0543-56 38 42 of door een mail te sturen naar info@stichting-boerengoed.

Vanaf een bankje

Het bankje aan de Bessinkgoorweg. Foto: Bernhard Harfsterkamp

In het Bessinkgoor

Door Bernhard Harfsterkamp

Een lange, fraaie zandweg. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Kauwtjes en een enkele kraai boven in de mast. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Links staat een rij populieren. Foto: Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK - Zandwegen zijn er nog ruimschoots te vinden in het buitengebied. Al kun je soms beter over semiverharde wegen spreken. Dan is er behoorlijk wat van die oranje steenslag door het zand verwerkt. Gelukkig is het gele zand nog vaak aanwezig. Een van de mooiste van die echte zandwegen is de Bessinkgoorweg in Corle. Die begint bij de Julianaschool en komt kilometers verderop uit op de Meenkmolenweg. Niet ver daarvandaan staat het bankje.

Het uitzicht is hier niet al te bijzonder. Voor Winterswijkse begrippen is het er behoorlijk open en grootschalig. Het grasland is zowaar nog een keer gemaaid. Dankzij het warme oktoberweer was er een extra snede mogelijk. De hoeveelste? Ook de elektriciteitsmasten ontsieren deze plek enigszins, maar gelukkig kun je er onderdoor kijken. Het zijn niet van die enorme masten die je elders in de Achterhoek wel ziet. Energielandschap zou dit landschapstype daarom genoemd kunnen worden.

Het Bessinkgoor behoort tot een ander landschapstype. Dat broek- en goorontginningslandschap komt vooral voor in Corle en Miste, en op een enkel plekje in Meddo. Broek en goor zijn aanduidingen voor natte gronden, die honderd jaar geleden nog niet tot de meest geschikte landbouwgrond behoorden. De verbeterde ontwatering daarna heeft veel mogelijk gemaakt. Die natte graslanden werden lang gebruikt als hooiland en soms voor beweiding met nog niet al te veel dieren. Die waren nog veel kleinschaliger met tussen de graslanden elzenhakhoutwallen en broekbosjes. Dat kleinschalige goor en broek komt in Winterswijk niet meer voor. Wie daarvan een indruk wil krijgen hoeft echter niet ver te gaan en kan het Aaltense Goor bezoeken.

Een ander kenmerk van de broek- en goorontginningen is dat er nauwelijks boerderijen in te vinden zijn. Die liggen aan de randen op de overgang naar het kleinschalige oude hoevenlandschap. Bomen die passen in dit landschapstype zijn naast elzen en wilgen de populieren. Het bankje staat in een deel van de Bessinkgoorweg met aan beide kanten hoge populieren. Als ik naar links kijk zie ik eveneens rijen populieren, waarvan het blad inmiddels geel is gekleurd. Vanuit de bomen zie en hoor ik een grote groep kauwtjes en kraaien. Ze vliegen heen weer tussen de populieren en de elektriciteitsmasten.

Recht voor me in de verte zie ik de beplanting die langs of in de buurt van de Boven-Slinge groeit. De beek hier is een rechte watergang met hier en daar een geleidelijke bocht. Daar ligt nog een uitdaging. Tussen Vreehorstweg en Misterweg is in de jaren negentig nieuwe natuur langs de beek aangelegd, hoewel de loop nauwelijks is veranderd. Hopelijk ontwikkelt het waterschap nog eens plannen voor het resterende Winterswijkse deel van de Boven-Slinge, al zal dat bij de Twee Bruggen niet gemakkelijk zijn. De plannenmakers van tegenwoordig zijn echter creatief genoeg.

Ook achter me is richting Winterswijk het Bessinkgoor heel open. Dat vette grasland is aantrekkelijk voor ganzen. De eerste trekkende grauwe ganzen en kolganzen zijn in de afgelopen week al weer gesignaleerd. In dit goorgebied overwinteren tegenwoordig elke winter honderden ganzen. Niet elke boer is daar even blij mee. Toen ik een keer bij een boer hier in de buurt op bezoek was voor een interview, wees ik hem met enig enthousiasme op de groep kolganzen tegenover zijn boerderij. "Gelukkig zitten ze in het weiland van de buurman', reageerde hij.

Negende editie Excelsiors Tweedehands Boekenbal

WINTERSWIJK - De boekenopslag van Excelsior zit weer bomvol. Ruim 200 dozen met boeken staan te wachten op Excesiors Tweedehands Boekenbal. Deze tweedehands boekenmarkt wordt op 4 november voor alweer de negende keer gehouden, in MFA Pelkpark.

De laatste jaren is het boekenbal van muziekvereniging Excelsior alom bekend geraakt bij vele boekenliefhebbers, die de hele dag kunnen snuffelen tussen de vele soorten boeken; van romans en thrillers tot kookboeken en themaboeken over flora en fauna, techniek, religie, poëzie en diverse hobbyboeken. Een speciaal gedeelte van de zaal zal ingericht worden met kinderboeken. Er zijn boeken voor de allerkleinsten, de beginnende lezers, gevorderde lezers en ook tieners. En in diverse categorieën: zelfstandig lezen, educatief, creatief, prenten-, sprookjes- en pop-upboeken. De boeken zijn zorgvuldig uitgezocht en gesorteerd.
Succesformule
De boekenmarkt van Excelsior heeft met de voorgaande edities al vele bezoekers blij gemaakt met mooie tweedehands boeken voor spotprijsjes van 50 eurocent tot maximaal 3,50 euro. Ook zijn er speciale acties deze dag. Een tas vol kinderboeken kost slechts vijf euro, waarbij geldt: hoe voller de tas, hoe beter! Volwassen (streek)romans kosten een euro per stuk en zes voor vijf euro. Alle kookboeken mogen weg voor een euro per stuk. Het Tweedehands Boekenbal start om 10.00 uur. Boeken kopen op het Tweedehands Boekenbal levert dubbel voordeel op! Bezoekers kunnen hun persoonlijke bibliotheek aanvullen en Excelsior kan haar muziekbibliotheek uitbreiden. Van de opbrengst worden namelijk, onder andere, nieuwe muziekstukken gekocht. Zo kan Excelsior weer mooie concerten verzorgen.

Boekeninzameling
De zolder opgeruimd, volle kasten leeggeruimd? Grote hoeveelheden boeken kunnen opgehaald worden. Hiervoor kan contact worden opgenomen met Wim ten Pas, tel. 06 22 74 54 69. Overgebleven boeken kunnen ook langs worden gebracht. De inzamelings- en opslaglocatie is gevestigd in een loods op het terrein van carservice Mennink-Veldboom aan de Narcisstraat 2 in Winterswijk. Hier zijn regelmatig op maandag de vrijwilligers van Excelsior aanwezig. Bel voor exacte data en tijden met eerder genoemd telefoonnummer.
De deuren van mfa Pelkpark aan de Hakkelerkampstraat in Winterswijk worden op 4 november om 10.00 uur geopend. Het Tweedehands Boekenbal duurt tot 16.00 uur.

Koor 45 Plus zoekt klarinettist

WINTERSWIJK - Bij het optreden van Koor 45 Plus in Ruurlo moest Edy Kwak, de klarinettist die het koor even had voortgeholpen, helaas afscheid nemen. Daarom is het koor op zoek naar een andere klarinettist, die zich wil inzetten bij het koor.Het volgende optreden is op donderdag 30 november in de Wamelinkhof. Het koor zingt dan highlights uit de romantiek, opera en operette. Aan dit optreden werken ook de solisten Theo Overgoor uit Ulft en Ben Stevens mee. Bij het koor is naast een klarinettist(e) nog plaats voor drie of vier zangeressen. Het koor repeteert elke woensdagmiddag van 14.00 tot 15.30 uur in de Wamelinkhof. Daar worden ook graag alle gewenste inlichtingen verstrekt. Info: dirigente Herna Westera of de pianist Peter Westera, tel. 0543 51 58 29.

Vrijwilligerspunt

Bijzondere avond voor alle sportclubs

WINTERSWIJK - Op maandag 13 november vindt een bijzondere avond voor alle sportclubs plaats, georganiseerd door het Vrijwilligerspunt Winterswijk samen met de sportwerkgroep van de gemeente. Deze avond voor vertegenwoordigers van sportclubs in Winterswijk gaat over hoe de prestaties van je club kunnen worden verbeterd en hoe een club sterker is te maken. Het wordt een bijzondere bijeenkomst, want op deze avond is de humoristische voorstelling 'Dat schiet lekker op zo!' te zien. Wie er bij wil zijn, moet zich wel even aanmelden.

In de voorstelling 'dat schiet lerkker op zo!', met een lach maar ook een traan, vertelt een vader over wat hij allemaal meemaakt, thuis en bij de club van zijn zoon waar hij ook de coach van is. Zijn zoon overweegt te stoppen met sporten. En ook de relatie met zijn tweede vrouw vertoont scheurtjes…De voorstelling is gebaseerd op onder andere 'Wel winnen, hè!', de theatervoorstelling waar al 100.000 mensen van genoten hebben. Die voorstelling wordt omarmd door NOC*NSF en 42 sportbonden en was in 2012 in Winterswijk te zien. De reacties waren zeer enthousiast.

De voorstelling op 13 november is voor vertegenwoordigers van sportclubs in de gemeente Winterswijk. De avond vindt plaats in de kantine van Fc Winterswijk De inloop is vanaf 18.30 uur, de avond begint om 18.45 uur.

Naast deze voorstelling biedt het Vrijwilligerspunt ook nog twee workshops aan. De eerste heet: 'Meer vrijwilligers in korte tijd!' en wordt verzorgd door Roel Hazenberg van de Gelderse Sport Federatie. Hij vertelt hoe deze succesmethode het tekort aan vrijwilligers bij een club tot verleden tijd kan laten behoren.

De tweede workshop heet: 'Hoe blijf jij met jouw vereniging toekomstbestendig?'. Deze workshop wordt verzorgd door Marco Groen van Back2Basics. Elke club merkt dat de vraag van leden en potentiële leden verandert. Dat er andere organisaties in de buurt zijn met wie een club mooie samenwerkingsverbanden kan creëren. En zo het bestaansrecht voor nu en voor de toekomst kan verzekeren.

De toegang tot deze bijzondere avond is gratis, mits men zich van te voren aanmeldt via wijwinterswijk.nl/vrijwilligerspunt/inschrijven-sportcafe-xl.

Decorploeg WMT zoekt mensen met twee rechterhanden

De decorploeg kan wel wat extra hulp gebruiken bij het bouwen van de decors voor WMT, Classic WM en Harlekijn. Foto: Jan Nekkers

WINTERSWIJK - De decorploeg van het Winterswijks Muziek Theater (WMT) bouwt al decennia de meest uiteenlopende, grootse en wonderschone decors voor alle divisies van het Winterswijks Muziek Theater. Elke zaterdag van 9.00 tot 12.00 uur wordt er fanatiek gebouwd. Momenteel wordt gewerkt aan het decor van de musical 'Catch me if you can' van het WMT.

De decorploeg bestaat niet alleen uit leden van de verschillende divisies, maar ook uit een aantal fanatieke bouwers met hart voor theater. Vincent Witteveen: "Onze decorploeg bouwt niet alleen het decor voor het WMT, maar ook de decors voor de voorstellingen van Classic WM en Harlekijn. Dat willen we ook de komende jaren graag blijven doen en daar kunnen we zeker wel wat hulp bij gebruiken. We zoeken mensen die ervaring hebben met het bouwen van grote en complexe constructies en verstand hebben van gereedschap, maar ook mensen die willen helpen met schilderen."

Flexibel decor
Op dit moment wordt hard gewerkt aan het decor van de Broadway Musical 'Catch me if you can'. "Deze musical is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Frank William Abagnale Junior die jarenlang zijn papieren vervalst en zich uitgeeft als piloot, arts en advocaat totdat hij wordt opgepakt door de FBI. Het decor moet flexibel zijn en tijdens de voorstelling snel om te bouwen zijn in een luchthaven, ziekenhuis, rechtbank en het hoofdkantoor van de FBI. Lijkt het je leuk om ons daarbij te helpen, dan ben je van harte welkom om op zaterdagmorgen tussen 9.00 en 12.00 uur langs te komen bij onze decorhal aan de Koningsweg 12b of meld je aan door een mail te sturen naar info@winmt.nl", aldus Vincent.

Kaartverkoop
'Catch me if you can' is te zien van donderdag 23 tot en met zondag 26 november. Kaarten kosten 33,50 euro (inclusief garderobe en pauzedrankje) en zijn te koop via 0543-519285 of www.theaterdestorm.nl.

Miles Davis in de Koppelkerk

Miles Davis, in de Koppelkerk vertolkt door Mosquito Jazz. Foto: PR

BREDEVOORT - Op zaterdagavond 11 november zullen de klanken van Miles Davis herleven in de Koppelkerk. Jazz-kwintet Mosquito Jazz brengt deze avond een ode aan dit jazz-icoon en zal verschillende van zijn nummers ten gehore brengen.

Mosquito Jazz is inmiddels een gevestigde naam in het jazzcircuit. Dit kwintet, bestaande uit Arjan Stam (trompet), Arjen van El (tenorsax), Pieter van Santen (piano), Uli Wentzlaff-Eggebert (contrabas) en Erik Poorterman (drums), is ontstaan tijdens het maandelijkse Taste of Jazz in Deventer. Aan het Muggeplein waar dit evenement plaatsvindt, dankt de formatie zijn naam.
Het kwintet heeft elkaar gevonden in de ambitie projecten te doen waarbij één jazzmuzikant centraal staat. Zo hebben ze ook een Art Blakey Tribute en een Horace Silver Tribute op hun naam staan. Tijdens hun Miles Davis Tribute op 11 november zal vooral de periode tussen 1955 en 1960 centraal staan. In deze beroemde kwintetperiode groeiden musici als John Coltrane, Bill Evans, Paul Chambers, Wyton Kelly en Jimmy Cobb uit tot wereldsterren. Bekende stukken als So What, Round Midnight, All of You, Milestones en Four komen zullen ten gehore gebracht worden.
Het concert in de Koppelkerk op zaterdag 11 november begint om 20.30 uur, zaal open 20.00 uur. De entree kost tien euro; reserveren is gewenst en kan via koppelkerk.nl / 0543-216 005.

Basisscholieren maken kennis met binnensporten

De dag begint met een warming up. Foto: Bart Kraan

WINTERSWIJK – De kinderen moeten na het inleidende praatje van Skopein/Wivoc-voorzitter Geert Beijers in een grote groep op de mat van de turnzaal van de Sport-en turnhal gaan staan. Dan zet Lidy Hungerink, docente dans van gymnastiekvereniging Penta, haar geluidsapparatuur aan en klinkt aanstekelijke muziek. Dan betreedt Hungerink ze zelf de mat en laat ze, terwijl ze zelf het goede voorbeeld geeft, de kinderen een aantal oefeningen doen.

Door Bart Kraan

Ze laat de kinderen eerst met hun hoofden draaien, waardoor de nekspieren worden losgemaakt. Vervolgens komen de benen, armen en het bovenlichaam aan de beurt. De deelnemers doen enthousiast mee, hoewel de trampoline die vlak bij de achterste kinderen staat, grote aantrekkingskracht uitoefent op een aantal van hen. Twee kunnen de verleiding niet weerstaan om alvast de trampoline uit te proberen.

De oefeningen met Hungerink vormen de warming up van de indoorsportdag voor basisschoolleerlingen die dinsdag voor de derde keer in de Sport-en turnhal heeft plaatsgevonden. Met als doel de deelnemende basisschoolleerlingen de gelegenheid te geven kennis te maken met de binnensporten die Winterswijk te bieden heeft, zoals dans, acrogymnastiek, springen (bij Penta), handbal (HCW), korfbal (Wiko), schaken (Winterswijks Schaakgenootschap), badminton ('t Pluuumke) en volleybal (Skopein/Wivoc). Tijdens deze indoorsportdag, waarbij kinderen drie sporten mogen beoefenen, maken ze kennis met de basisbeginselen van hun gekozen sporten.

De start van iedere sessie is uiteraard simpel. Zo ligt tijdens de door Wivoc-voorzitter Beijers, met assistentie van drie jeugdleden van zijn vereniging, gegeven volleybaltraining het accent eerst op het kennismaken met een volleybal en staan er eenvoudige vaardigheden als gooien, vangen, de bal wegrollen en deze zelf proberen te achterhalen. Dit onder luide aanmoedigingen van Beijers. ''Hebben, hebben, hebben, kom, kom'', klinkt het uit zijn mond. Vervolgens wordt het wat technischer en moeten de kinderen vangen met de duim achter de bal, in feite de uitgangspositie bij het volleyballen. Dan dienen ze de bal bij het ontvangen meteen terug te spelen, waarbij ze dan echt volleyballen. ''Als jullie dit kunnen, mogen jullie morgen meedoen bij Wivoc'', aldus Beijers.

Is de indoorsportdag in eerste instantie bedoeld om kennis te maken met de basisvaardigheden van de diverse sporten, het competitie-element wordt niet vergeten. Zoals bij korfbal, waarbij de kinderen na het aanleren van de meest elementaire vaardigheden al gauw in teams worden verdeeld om onder begeleiding van de Wiko-trainers partijtjes tegen elkaar te spelen. Dat gebeurt met veel enthousiasme, waarbij sommige kinderen zich fanatiek aanbieden en niet bang zijn om ook de trainers om de bal te vragen. ''Ja, Marije, hier'', klinkt het herhaaldelijk in de richting van Marije van Weperen, een van de twee Wiko-trainers.

Aan de indoorsportdag doen 120 kinderen mee, twintig meer dan eigenlijk de bedoeling was. ''We wilden geen kinderen en hun ouders teleurstellen'', aldus Suzan de Jong van het gemeentelijk team Mens en Omgeving dat de dag in samenwerking met de clubs op poten heeft gezet. ''Dat moesten we uiteindelijk toch wel, omdat zich uiteindelijk meer dan 120 kinderen hebben aangemeld. Maar 120 was echt het maximum, met meer zou het qua organisatie niet te doen zijn geweest.''

Dat zich zoveel kinderen hebben aangemeld, komt volgens De Jong omdat de indoorsportdag tijdens de herfstvakantie voor kinderen een leuke tijdspassering is. ''Voor de ouders is het ook gemakkelijk, die hoeven die dag niet voor de kinderen in te vullen. Bovendien is sprake van een gevarieerd aanbod. Kinderen kunnen in een dag even snuffelen aan drie sporten, normaal doe je daar veel langer over. En kinderen die al lid zijn van een sportvereniging vinden het fijn om eens andere sporten te beoefenen.''

Naaldbos Bekendelle moet geleidelijk loofbos worden

Pieter Westerhof van de Bosgroep in Bekendelle. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Natuurwaarden en aantrekkelijkheid vergroten

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – De Bekendelle is misschien wel het bekendste bos van Winterswijk. De kronkelende Boven-Slinge is er op z'n mooist. In bos en beek komen hier veel bijzondere planten en dieren voor, die veel natuurliefhebbers uit het hele land aantrekken. De hoge natuurkwaliteit is reden geweest dat dit gebied de Natura 2000-status heeft gekregen. Natura 2000 is een netwerk van de waardevolste Europese natuurgebieden. Na aanwijzing is in overleg met alle eigenaren en andere betrokkenen een plan gemaakt om de natuurwaarden te verbeteren. Met de uitvoering is dit jaar begonnen. Pieter Westerhof van de Bosgroep Gelderland begeleidt de werkzaamheden.

Pieter Westhof van de Bosgroep in Bekendelle. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Geen sporen laten ontstaan
Het Natura 2000 is groter dan de Bekendelle zelf. Ook het ten zuiden van de Brinkeweg gelegen bos hoort erbij. Het is 99 hectare groot en is in het bezit van diverse eigenaars, waaronder Natuurmonumenten en particuliere eigenaren. Westerhof werkt voor drie van die eigenaren, die ruim 40 hectare bezitten. Hij is dan ook niet verantwoordelijk voor alles wat in de Bekendelle gebeurt. Met de houtkap in het noordwestelijk deel langs de spoorlijn naar Arnhem heeft de Bosgroep niets te maken. Daar is nogal wat kritiek op gekomen, omdat die kap rigoureus is uitgevoerd. In het bos zijn overal diepe sporen van de machines achter gelaten. Dat zal niet in "zijn" gedeelten van Westerhof gebeuren. "Laatst stuurde de uitvoerder mij een fotootje met het begin van een spoor. Hij vroeg wat hij moest doen. Wat denk je zelf, vroeg ik." Het werk werd daarna stilgelegd. "Het was al te nat." Omdat het nog steeds te nat is wordt er momenteel niet gekapt.

Geen haast bij de uitvoering
Het uitgangspunt van Westerhof is dat er zo min mogelijk schade aan de bodem wordt aangericht. De machines zijn van rupsbanden voorzien, zodat de druk op de bosbodem vermindert. En er wordt alleen gewerkt als de bodem droog genoeg is. In de praktijk betekent dat er alleen vanaf half augustus tot in november wat gedaan kan worden. Westerhof hoopt binnenkort wel te kunnen beginnen met de dunning in de hogere gedeelten van het bos op de hoge oever. "En anders wordt het volgend jaar." De maatregelen om het Natura 2000-gebied aantrekkelijker te maken moeten eind 2000 uitgevoerd zijn. Over het dunnen mag langer gedaan worden. Dat wordt betaald met het geld dat het hout oplevert, momenteel vier tot vijf euro per kubieke meter.

Eiken-haagbeukenbos uitbreiden
Voor maatregelen die in het kader van Natura 2000 worden uitgevoerd is subsidie ter beschikking. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om kleine kaalkappen, die in totaal twee hectare groot zijn. In het bosgedeelte dat onderdeel van het NSW-landgoed De Mark is, is in de zomer 0,4 hectare grove den gekapt. "Op deze plek gaan we haagbeuk, linde, zoete kers en struikvormers in planten", zegt Westerhof. De doelstelling is om hier weer eiken-haagbeukenbos terug te krijgen. Fragmenten van dit soortenrijke bostype met soorten als bosanemoon en slanke sleutelbloem zijn nog in de nabijheid te vinden. Hoewel het bos hier door keileem in de ondergrond al vochtig is, is het de bedoeling het toch nog natter te maken. Daarvoor worden de greppels eerst van bladafval ontdaan en daarna met zand opgehoogd. In andere delen van de Mark wordt eveneens gedund. Westerhof wijst naar twee grote kaarsrechte Amerikaanse eiken, een niet-inheemse boom die ook verwijderd wordt. "Die worden gekapt en gaan naar de veiling. Die kunnen zo'n 150 tot 180 euro per kuub opleveren."

Naaldbos op voormalige heide
Voor het bos op de hoge oever in het eigenlijke Bekendelle geldt een ander verhaal. Hier zijn vooral grove dennen, verschillende soorten sparren en lariksen aangeplant op grond waarop tot in de eerste decennia van de 20ste eeuw een van de grootste heidevelden van Winterswijk lag, het Grote veld. De bodem is betrekkelijk voedselarm en is daarom vooral geschikt voor eiken-berkenbos. Een van de kensoorten van dit bostype, de blauwe bosbes, is er in de naaldbosgedeelten al veel te zien. Dat naaldbos zal niet in één keer verwijderd worden. Er komen hier geen kaalkappen. Door lang door te gaan met dunning zal er pas op de lange termijn loofbos ontstaan.

Omdat het momenteel te nat is, wordt er niet gekapt

Geen grootschalige kap
De bomen zijn al in de afgelopen winter geblest, dat wil zeggen van tekens voorzien. Een x op een boom betekent dat het dood hout is dat geveld wordt, maar daarna wel in het bos blijft liggen. Op plekken waar de dode bomen niet dicht bij een pad staan worden ze helemaal niet omgezaagd. De bomen met een oranje stip worden omgezaagd en afgevoerd. Bomen met blauwe stipjes in de kaalkapstukjes zijn overstaanders. Die blijven staan. Twee streepjes op een boom betekent dat die aan de rand van een dunningsgebied staat. Dat gebied is zo'n 40 hectare groot. Het blessen heeft het nodige commentaar opgeleverd, ook bij de gemeente en natuuronderzoekers in Winterswijk. Er werd zelfs gesproken over grootschalige kap. Daarvan is volgens Westerhof nergens sprake. Hij weet dat er mensen zijn die tegen elke kap zijn, maar hij legt graag uit waarom het hier wel wordt gedaan. De plannen zijn uitvoerig besproken in de projectgroep Bekendelle, waarin vele deskundigen zitten. Hij is er van overtuigd dat hierdoor de natuurwaarden in het het Natura 2000-gebied alleen maar groter zullen worden. Maar ook aantrekkelijker, want op verschillende plekken worden weer zichtlijnen gecreëerd, zodat er doorkijkjes naar de omgeving van het bos ontstaan.

WSF-verloting

WINTERSWIJK - De uitslag van de verloting van de Winterswijkse Speeltuin Federatie (WSF) is als volgt.

De hoofdprijs van 200 euro is gevallen op lot 4087; de eerste prijs van 100 euro op lot 2576 en de tweede prijs van 50 euro op lot 1630.
De overige winnende lotnummers zijn 0033, 0057, 0070, 0258, 0277, 0336, 0421, 0570, 0691, 0730, 0760, 0921, 0924, 0955, 1189, 1382, 1423, 1450, 1532, 1684, 1718, 1747, 1758, 2069, 2098, 2477, 2621, 2698, 2901, 2933, 2946, 3083, 3156, 3274, 3356, 3383, 3454, 3529, 3658, 3666, 3833, 3864, 4101, 4161.
De prijzen kunnen worden afgehaald bij speeltuin Rozenstraat aan de Rozenstraat 45-a te Winterswijk op woensdag 1 november tussen 14.00 en 16.00 uur of op vrijdag 3 november tussen 19.00 en 21.00 uur tegen inlevering van het winnende lot.


Sparen bij Plus voor boodschappenpakket

WINTERSWIJK - Vanaf 22 oktober kan iedereen bij Plus Bruggers weer sparen voor een gratis boodschappenpakket van maar liefst 50 euro. PLUS verwacht dat de spaaractie net zo'n succes zal worden als de voorgaande boodschappenpakket-acties. Uit evaluatie van het MijnPLUSpanel blijkt namelijk dat ruim negen op de tien klanten meespaarden voor een boodschappenpakket en dat zij zó enthousiast waren, dat ze ook nu weer mee zullen deelnemen.

Wie de zegels niet wil sparen of wie zijn spaarboekje op een gegeven moment vol heeft, kan de zegels in de verzamelton bij de kassa deponeren. Deze zegels gaan dan volledig naar de Voedselbank Oost-Achterhoek.

Van zondag 22 oktober tot en met zaterdag 27 januari ontvangen klanten van Plus Bruggers bij elke 10 euro aan boodschappen en bij speciale actieproducten een gratis spaarzegel. Met 75 zegels is de spaarkaart vol en kan deze vervolgens direct aan de kassa verzilverd worden voor een gratis boodschappenpakket. In het pakket zitten 21 producten van verschillende A-merken en het Plus Huismerk met een totale waarde van 50 euro.

WSF-verloting

\WINTERSWIJK - De uitslag van de verloting van de Winterswijkse Speeltuin Federatie (WSF) is als volgt.

De hoofdprijs van 200 euro is gevallen op lot 4087; de eerste prijs van 100 euro op lot 2576 en de tweede prijs van 50 euro op lot 1630.
De overige winnende lotnummers zijn 0033, 0057, 0070, 0258, 0277, 0336, 0421, 0570, 0691, 0730, 0760, 0921, 0924, 0955, 1189, 1382, 1423, 1450, 1532, 1684, 1718, 1747, 1758, 2069, 2098, 2477, 2621, 2698, 2901, 2933, 2946, 3083, 3156, 3274, 3356, 3383, 3454, 3529, 3658, 3666, 3833, 3864, 4101, 4161.
De prijzen kunnen worden afgehaald bij speeltuin Rozenstraat aan de Rozenstraat 45-a te Winterswijk op woensdag 1 november tussen 14.00 en 16.00 uur of op vrijdag 3 november tussen 19.00 en 21.00 uur tegen inlevering van het winnende lot.

Filmhuis Winterswijk: 'Just like our parents'

Een scène uit 'Just like our parents'. Foto: PR

WINTERSWIJK - Stichting Filmhuis Winterswijk vertoont op dinsdag 7 november de film 'Just like our parents'. De voorstellingen beginnen om 18.30 en 21.00 uur en zijn in servicetheater Skopein, meddosestraat in Winterswijk. Reserveren is gewenst en kan - bij voorkeur - via www.skopein.nl of eventueel via tel. 0543-521515.

De Braziliaanse film 'Just like our parents' valt met de deur in huis: Rosa's vader is niet haar biologische vader. Het geheim zat 38 jaar lang als een brok in de keel van haar moeder, tot ze het tijdens een familiebijeenkomst opbiecht. Gelukkig vormt deze onthulling hier niet de inzet van een soap-achtige zoektocht in het spoor van het DNA. Wie wel haar vader is wordt al snel bekend. Maar het zet Rosa wel aan het denken over haar eigen gezinsleven en de rol die ze op zich neemt als moeder, echtgenote én dochter.
De zorg voor haar prille tienerdochters eist de 38-jarige Rosa haast helemaal op. Haar eigen ambities schieten erbij in. Terwijl ze altijd een toekomst als theaterauteur voorzag, schrijft ze vandaag folders over badkamertegels. Er moet immers brood op de plank. Haar wederhelft Dado maalt er niet om. Hij zal zich wel opwerpen als de klimaatactivist die primitieve stammen in het Amazonewoud te hulp schiet.
'Just like our parents' is vaak ernstig maar zeker niet zwaarmoedig of belerend. Bij vlagen is het ook een hele luchtige en hartverwarmende film. Actrice Maria Ribeiro verovert de harten van de kijkers als de nu eens weifelende, dan weer vastberaden Rosa. Een kleine film met sterke vrouwenrollen.

Reisverslag Excelsior in China

WINTERSWIJK – Muziekvereniging Excelsior vertrok op 15 oktober naar de stad met het grootste inwonertal ter wereld, Shanghai. In dit fotoreisverslag komen enkele hoogtepunten van de reis voorbij. De foto's zijn allemaal aangeleverd door Excelsior. Door Leander Grooten

Rond half 9 in de ochtend stonden op zondag 15 oktober de koffers van 74 leden van Excelsior in Winterswijk klaar om in de bus te pakken.

Vanaf Schiphol vertrok Excelsior in het vliegtuig van de maatschappij China Eastern. In het midden slagwerker Joppe Stronks die er zichtbaar zin in heeft.

De vlog die Merel Bentsink maakt bij aankomst in Shanghai toont een vermoeide Joppe, na een vlucht van bijna twaalf uur. Op de enthousiaste uitroep "We zijn in China!", weerklinkt een wat minder enthousiast 'jeuj'.

In dezelfde vlog, te bekijken via Facebook, zien we dat de slagwerkgroep meteen aan de slag mag. De zeven muzikanten maken muziek door op hun borst te kloppen en met Hollandse klompen op de vloer te stampen, ingewikkelde ritmes en rondedansjes uitvoerend. De Chinezen zijn hoorbaar enthousiast, helemaal als het 'Hanky Panky Shanghai' uit de monden van onder andere Kevin Tolkamp klinkt. Frank ten Dolle, ook lid van de slagwerkgroep van Excelsior, vierde afgelopen week in China zijn verjaardag. Hij wordt 's ochtends verrast door gezang aan zijn hotelkamer en ballonnen op de deur. Frank zal ongetwijfeld een heerlijk bakje rijst hebben mogen verorberen op zijn verjaardag. In China wordt er driemaal daags warm gegeten. Op de Excelsior-vlog zien we beelden van sushi en rijst. Wel lekker, maar zeker ook wennen.

De groep Nederlanders vormt een bezienswaardigheid in China, al was het maar vanwege de gemiddelde lengte van de Winterswijkers. Een restauranteigenaar vindt het allemaal dusdanig bijzonder, dat hij op de foto wil met de groep muzikanten. Zeker zes andere Chinezen volgen zijn idee, zichtbaar aan de rij 'fotografen'.

Op 17 oktober gaat de groep een deel van de dag toeristische attracties bekijken, waarbij de Achterhoekse volwassenen een rondje op de draaimolen maken. Sommige attracties blijken universeel tot plezier te leiden! In de avond volgt een eerste concert, waarbij het publiek ook getrakteerd wordt op Chinese woorden, uitgesproken door de leden van Excelsior. In hoeverre dat onder de noemer 'steenkolen-Chinees' valt, kan waarschijnlijk alleen de Chinees beoordelen. In elk geval wordt het beloond met een luid applaus van Aziatische zijde.

Naast sightseeing en muziek maken, organiseert Excelsior ook de uitwisseling. Zo gingen ze op bezoek bij kinderen van Chinese basisscholen. Op de vlog is zichtbaar dat honderden kinderen op een groot plein de maat meeklappen van We will rock you van Queen. Er wordt samen gemusiceerd en ook in het theater zijn er vele kinderen aanwezig, zowel op het podium als in de zaal. Beethovens 'Alle Menschen werden Bruder' mocht daarbij niet ontbreken.

Dankzij social media kan en mag iedereen in Nederland meegenieten van de escapades van de lokale muzikanten. De vlogs van Excelsior tonen een enthousiaste groep Winterswijkers die plezier met elkaar hebben en dat ook kan overbrengen op de Chinese bevolking waar zij mee in contact komen.

En wanneer de Achterhoekers midden in het restaurant met het roeien beginnen, dat doorgaans op de rotonde plaatsvindt na Volksfeest, vraag je je af of het nog Winterswijkser kan!

Natuurwerkdag KNNV/IVN

Vrijwilligers aan het werk in de natuur. Foto: PR

MISTE - Zaterdag 28 oktober houdt KNNV/IVN een natuurwerkdag op landgoed Kotmans. Deze dag gaan de vrijwilligers aan het werk in een prachtig stukje nieuwe natuur, waar de heide zich al goed heeft weten te ontwikkelen. Maar het is van groot belang dat de opslag van berken direct bij de basis aangepakt wordt. Er moeten kleine berkjes weg geknipt worden en misschien een enkele boom omgezaagd.

Door met een grote groep vrijwilligers aan de slag te gaan is dit een prachtige klus die in een zaterdag te doen is.
Iedereen is welkom om te komen helpen. De natuurwerkdag duurt van half tien tot vier uur. Een kortere tijd mag natuurlijk ook. Wie met de auto komt, kan landgoed Kotmans bereiken via de Brinkeweg en Heenkamppieperweg. Met de fiets is het goed te doen vanaf Winterswijk. Voor inlichtingen hermien-toebes@kpnmail.nl.

Random Act of Kindness bij Ankomm'n

WINTERSWIJK - Kaartjes... Wat is het leuk om ze te versturen én te ontvangen. Een handgeschreven persoonlijk berichtje, een teken van aandacht. Omdat de samenleving volgens Anita Duenk en Hans Hendriks van gastgalerij Ankomm'n meer gezelligheid en aandacht voor elkaar kan gebruiken, willen zij op zaterdag 28 oktober vanaf 10.30 uur met een groepje enthousiastelingen heel veel kaartjes schrijven om ze vervolgens op verschillende plaatsen, geheel willekeurig, bij mensen in de brievenbus te stoppen. Wie het leuk vindt om te helpen, is welkom. Wel wordt men verzocht om ongeveer tien onbeschreven kaartjes, en zo mogelijk positieve teksten of citaten mee te brengen. Gastgalerij Ankomm'n is te vinden aan de Mentinkweg 5 in Corle.

Minisymposium over armoede

WINTERSWIJK - In het kader van haar 10-jarig bestaan organiseert de Stichting Sociaal Steunpunt Winterswijk een minisymposium over armoede op donderdag 2 november in het Gerrit Komrij College te Winterswijk. Tijdens een afwisselend programma (omlijst door een quiz en een muzikaal intermezzo) zal gastspreker Christine Kuiper een presentatie geven over 'Armoede in Nederland' met het accent op het voorkómen van armoede. Daarnaast zal wethouder Wim Aalderink ingaan op de Winterswijkse situatie. Het minisymposium is openbaar en gratis. Het symposium in het Gerrit Komrij College te Winterswijk begint om 14.00 uur in de theaterzaal, de inloop is vanaf 13.30 uur.

Random Act of Kindness bij Ankomm'n

WINTERSWIJK - Kaartjes... Wat is het leuk om ze te versturen én te ontvangen. Een handgeschreven persoonlijk berichtje, een teken van aandacht. Omdat de samenleving volgens Anita Duenk en Hans Hendriks van gastgalerij Ankomm'n meer gezelligheid en aandacht voor elkaar kan gebruiken, willen zij op zaterdag 28 oktober vanaf 10.30 uur met een groepje enthousiastelingen heel veel kaartjes schrijven om ze vervolgens op verschillende plaatsen, geheel willekeurig, bij mensen in de brievenbus te stoppen. Wie het leuk vindt om te helpen, is welkom. Wel wordt men verzocht om ongeveer tien onbeschreven kaartjes, en zo mogelijk positieve teksten of citaten mee te brengen. Gastgalerij Ankomm'n is te vinden aan de Mentinkweg 5 in Corle.

Minisymposium over armoede

Minisymposium over armoedeWINTERSWIJK - In het kader van haar 10-jarig bestaan organiseert de Stichting Sociaal Steunpunt Winterswijk een minisymposium over armoede op donderdag 2 november in het Gerrit Komrij College te Winterswijk.

Tijdens een afwisselend programma (omlijst door een quiz en een muzikaal intermezzo) zal gastspreker Christine Kuiper een presentatie geven over ‘Armoede in Nederland’ met het accent op het voorkómen van armoede. Daarnaast zal wethouder Wim Aalderink ingaan op de Winterswijkse situatie.
Het minisymposium is openbaar en gratis.
Het symposium in het Gerrit Komrij College te Winterswijk begint om 14.00 uur in de theaterzaal, de inloop is vanaf 13.30 uur. Iedereen is van harte welkom.

Open stokerijdag Het Laatste Woord

CORLE - Zondag 29 oktober is er weer een open stokerijdag op de binnenplaats van boerderijrestaurant de Woord, ingang Meenkmolenweg 18, Winterswijk-Corle. Bezoekers zijn welkom tussen 14.00 en 16.00 uur. De entree is gratis.

De ketel brandt, Volckmar Kroes geeft tekst en uitleg, en natuurlijk mag er geproefd worden van de likeure: limoncello, Wilddrupje, Winterswijks Goud, absint, en diverse eaux-de-vie van Achterhoeks fruit en uit eigen boomgaard. Op de proeftafel staan wijnen van de wijnhandel van De Woord. Als gastondernemers zijn aanwezig Geitenkaasboerderij de Brömmels en bierbrouwerij Wentersch. Bezoekers kunnen ook genieten van een herfstige stamppot, uit eigen keuken, met reestoof van Achterhoeks wild, voor 7,50 euro per persoon.

Themamiddag Mij een zorg: compliment aan De Post

Vocaal Ensemble Magnificat. Foto: PR

WINTERSWIJK - KBO-PCOB vindt het belangrijk om haar leden te betrekken bij de veranderingen in de zorg. Dit doet zij door met hen actief in gesprek te gaan over de vragen en de zorgen die er leven. Miranda Wesselink en Corrie Janssen van de PCOB doen verslag.

Op 18 oktober vond er een bijeenkomst plaats in woonzorgcentrum De Pelkwijk in Winterswijk. Ongeveer 60 personen waren met elkaar in gesprek over het leven nu en straks. Na de opening door de voorzitter en een speelse inleiding door een medewerker van de bonden, gingen de aanwezigen in groepen uiteen, elk met twee begeleiders, om verschillende vraagstukken te bespreken.

De zorg is veranderd, wat merken de leden van de PCOB in Winterswijk daarvan? De meeste deelnemers hebben op dit moment een goed leven. Ook is er vaak een goed contact met de buren (naoberschap). Als er zorg nodig is dan kan men in Winterswijk terecht bij De Post, een centraal informatiepunt voor zorg en ondersteuning. Winterswijkers hoeven niet te zoeken naar een loket voor hun vragen. De onduidelijkheid die men in veel andere gemeenten ziet, is in Winterswijk niet aan de orde, zo bleek uit de gesprekken. Het aanbod aan professionele en vrijwillige hulp is groot. Dat is een compliment aan de gemeente, maar ook aan de inwoners van Winterswijk.
Zorgen zijn er over de belasting voor de kinderen. De meeste deelnemers willen hun kinderen niet vragen om zorg te verlenen. Ze zijn al zo druk. Bovendien is het fijner om de kinderen gewoon op bezoek te krijgen of samen met hen leuke dingen te doen.
Een andere zorg is de beschikbaarheid van voldoende seniorenwoningen. Vooral als men afhankelijk is van sociale woningbouw kan dat een probleem zijn.

Als je nadenkt over je leven nu en straks, wat zou je dan graag willen in de toekomst? Op deze vraag geeft bijna iedereen als antwoord dat het fijn zou zijn als het huidige leven op dezelfde wijze door zou gaan. Maar wat als de mankementen groot worden en ook de thuiszorg niet meer afdoende is? Zijn er dan verzorgingshuizen waar je naar toe kunt? "Vroeger moest je gezond zijn om in een bejaardenhuis te komen, nu moet je bijna dood zijn", was een opmerking. Het meest besproken werd de wens dat mensen blijven 'omzien naar elkaar'. Dat het naoberschap blijft bestaan, dat het contact goed blijft in de familie en dat men bezoek krijgt van verenigingen waarbij men aangesloten is.

Wat kun je zelf doen om in te spelen op je toekomst? De meeste mensen zijn verhuisd naar een gelijkvloerse woning of appartement en houden oude tradities in ere zoals 'buurt maken' (kennismaken met de buren als ze verhuizen naar een nieuwe plek). En ze blijven actief met sport en hobby's, maar ook met vrijwilligerswerk bij de PCOB, de kerk en in de buurt.
De deelnemers zien dat jonge gezinnen niet veel tijd vrij kunnen maken voor hun 'oudere buren'. Daarom is het soms beter om zelf actie te ondernemen en met een groepje bij elkaar te gaan wonen.

Waardering
De deelnemers waardeerden deze manier van spreken over de zorg en vonden het verrassend hoe open iedereen tijdens de gesprekken was. Zo waren er die vonden dat ze op deze middag aan het denken waren gezet om keuzes te gaan maken met betrekking tot hun toekomst.

In een groep werd een prachtige uitspraak gedaan die de organisatoren graag door willen geven: "Töt an de bochte köj 't zeen, daornao moj't vertrouwen."

De dames Janssen en Wesselink melden nog: "Als er in uw zorgsituatie plotseling iets verandert, maar ook bij een geleidelijke verschuiving, kunt u voor hulp contact opnemen met de vrijwillige ouderenadviseur (VOA), Claudia Bosscher, tel. 0612721385. Ze helpt u graag verder!"

GroenLinks Winterswijk gaat voor drie zetels

Veel ideeën ingebracht op avond GroenLinks. Foto: Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – GroenLinks doet in Winterswijk in 2018 mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. Dat is voor de eerste keer, want tot en met 2014 waren actieve partijleden betrokken bij Progressief Winterwijk. Deze plaatselijke partij is inmiddels opgeheven. GroenLinks heeft al wel overwogen om in 2014 aan de verkiezingen mee te doen, maar had toen nog niet voldoende kandidaten. Dat is nu wel het geval. Petra Borsboom zei dat ze zin heeft om ervoor te gaan. "Ons doel is drie zetels." Het is nog niet bekend wie de lijsttrekker wordt en wie op de kandidatenlijst komen. Volgens Borsboom zijn er voldoende geschikte kandidaten. Het is de bedoeling dat de kandidatenlijst en het verkiezingsprogramma eind november in een ledenvergadering worden vastgesteld.

Door Bernhard Harfsterkamp

Fabiënne Naafs ontvangt uit handen van CPNB-marketeer Matthijs van der Meer een symbolische reischeque voor 2250 euro. Rechts Veronie Snijder van boekhandel Kramer. Foto: Bart Kraan

Op dinsdag 17 oktober werd met zo'n twintig belangstellenden gesproken over welke onderwerpen en thema's belangrijk zijn voor het verkiezingsprogramma. Borsboom maakte duidelijk dat GroenLinks op een andere manier politiek wil bedrijven. "Veel gaat goed in Winterswijk, maar er is sprake van gezapigheid in de huidige raad. Die helt ook te veel over naar de liberale kant. Wij willen voor een ruk naar links zorgen. Er moet een goede sociale agenda komen en meer aandacht voor duurzaamheid. Wij denken echt dat we iets kunnen realiseren in Winterswijk." Daarbij hoort ook een goede linkse samenwerking.

Gedreven ideeën inbrengen
Iedereen die zich betrokken voelt bij GroenLinks kon meepraten. Elk lid was gevraagd vijf mensen mee te nemen. Dat is niet gebeurd. "Maar", zei Borsboom, "er zijn wel reacties per e-mail binnen gekomen, die we kunnen gebruiken." Van de aanwezigen wilde zij graag horen wat zij de belangrijkste thema's vinden. Ze vroeg om bij elk thema speerpunten en oplossingsrichtingen te formuleren. De aanwezigen gingen daarna enthousiast aan de slag. Op vellen met hoofdtitels als mobiliteit, economie, jongeren, duurzaamheid en zorg werden vele gekleurde velletjes geplakt met ideeën. De gedrevenheid toonde aan dat er duidelijk belangstelling is om GroenLinks met een goed programma in de nieuwe raad te laten verschijnen.

Jongeren speerpunt
De vellen met alle plakkers werden daarna centraal globaal doorgenomen. "Jongeren zullen in ieder geval een centraal thema zijn", constateerde Borsboom, "Ondanks dat wij bijna allemaal op leeftijd zijn". De wegtrekkende jongeren moeten teruggehaald worden. Daarvoor is werk en goede huisvesting nodig (tiny houses, cascobouw, woningdeling). "Wij zullen daarvoor de woningcoöperatie uitdagen." Voor jongeren zijn culturele voorzieningen van goede kwaliteit belangrijk. Broedplaatsen voor jonge kunstenaars en ondernemers, dat wil zeggen goede en goedkope locaties om te starten, werd eveneens als wens ingebracht. De economie moet duurzamer worden en bij alles staat kleinschaligheid voorop, ook in de toeristische sector. Er moeten meer laadpunten komen voor elektrische auto's. "We willen automobiliteit niet helemaal ontmoedigen." Een uitgebreid en logisch systeem van voet- en fietspaden heeft hoge prioriteit. Bekende GroenLinks-thema's als goede zorg, duurzame energie en energiebesparing, het landschap en onderwijs werden uiteraard eveneens genoemd. De bijeenkomst leverde in ieder geval meer dan genoeg ideeën op, waarmee een aansprekend verkiezingsprogramma kan worden samengesteld.

Fabiënne Naafs mag met vriendinnen op vakantie dankzij CPNB

WINTERSWIJK – Fabiënne Naafs mag met een of twee vriendinnen op vakantie voor een bedrag van 2250 euro. De zeventienjarige Winterswijkse won namelijk de prijsvraag die was verbonden aan de derde editie van Literatour, oftewel de boekenweek voor jongeren die van zaterdag 16 tot en met zondag 24 september heeft plaatsgevonden.

Door Bart Kraan

Fabiënne ontving afgelopen vrijdag bij boekhandel Kramer een symbolische cheque voor 2250 euro en de echte reischeques uit handen van marketeer Matthijs van der Meer van de stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB, de organisator van Literatour) en eigenaresse Veronie Snijder van de Winterswijkse boekhandel. De door haar ouders Els en Guus vergezelde Fabiënne was uiteraard verguld met haar prijs, die als een volkomen verrassing kwam. ''Ik dacht dat we een boek voor mijn moeder kwamen ophalen. Mijn moeder had me wel gezegd dat ze me had laten meedoen aan Literatour, maar dat was ik al weer vergeten'', vertelde de zeventienjarige scholiere, die nog niet weet waar zij en haar reisgezelschap naar toe gaan. Een reis door Europa, zoals Jaap Snijder, de echtgenoot van Veronie Snijder, suggereerde, wordt het in ieder geval niet. ''Ik wil in ieder geval naar een bestemming buiten Europa. Misschien wordt het Amerika.''

Met hoeveel mensen Fabiënne op reis gaat, wist ze ook nog niet. Officieel moet haar reisgezelschap uit drie mensen bestaan. ''Maar of je met twee of drie mensen op reis gaat, moet je zelf weten'', aldus Van der Meer tot de winnares. ''Deze reis is officieel gebaseerd op een bedrag van 750 euro per reiziger, maar als je slechts met een vriendin op reis wilt, is dat ook prima. Dan hebben jij en die vriendin ieder wat meer geld tot je beschikking.''

Het was de de eerste keer dat de CNPB een prijsvraag heeft verbonden aan de Literatour, waarbij 25 schrijvers middelbare scholen bezoeken om in gesprek te gaan met leerlingen teneinde hen ertoe an te zetten te gaan lezen. Jongeren kregen tijdens 'hun' boekenweek bij bibliotheken en boekhandels gratis een exemplaar van 3Pak, een boekje met korte verhalen van Özcan Aykol, Mano Bouzamour en Elfie Tromp. In ruil daarvoor moesten ze op een formulier hun naam invullen, waarbij ze te horen kregen dat ze in aanmerking kwamen voor een reischeque voor 2250 euro. ''Het is belangrijk om het leesplezier bij deze categorie te bevorderen'', aldus Van der Meer. ''Op deze manier hebben we geprobeerd meer jongeren bij onze actie te betrekken.''
Fabiënne won uiteindelijk dankzij een enorme portie geluk. Want tijdens de loting die besliste welke van de vierhonderd bibliotheken en boekhandels de prijsuitreiking mocht verzorgen, kwam uitgerekend de naam van boekhandel Kramer uit de bus. En bij de trekking bij Kramer haalde werkneemster Willeke Aldenkamp, onder toeziend oog van een onafhankelijke partij: een klant, het formulier van Fabiënne te voorschijn. ''Ze heeft inderdaad geluk gehad, want het is echt toeval dat ze gewonnen heeft'', aldus Veronie Snijder.

Fabiënne Naafs mag met vriendinnen op vakantie dankzij CPNB

Fabiënne Naafs ontvangt uit handen van CPNB-marketeer Matthijs van der Meer een symbolische reischeque voor 2250 euro. Rechts Veronie Snijder van boekhandel Kramer. Foto: Bart Kraan

WINTERSWIJK – Fabiënne Naafs mag met een of twee vriendinnen op vakantie voor een bedrag van 2250 euro. De zeventienjarige Winterswijkse won namelijk de prijsvraag die was verbonden aan de derde editie van Literatour, oftewel de boekenweek voor jongeren die van zaterdag 16 tot en met zondag 24 september heeft plaatsgevonden.

Door Bart Kraan

Fabiënne ontving afgelopen vrijdag bij boekhandel Kramer een symbolische cheque voor 2250 euro en de echte reischeques uit handen van marketeer Matthijs van der Meer van de stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB, de organisator van Literatour) en eigenaresse Veronie Snijder van de Winterswijkse boekhandel. De door haar ouders Els en Guus vergezelde Fabiënne was uiteraard verguld met haar prijs, die als een volkomen verrassing kwam. ''Ik dacht dat we een boek voor mijn moeder kwamen ophalen. Mijn moeder had me wel gezegd dat ze me had laten meedoen aan Literatour, maar dat was ik al weer vergeten'', vertelde de zeventienjarige scholiere, die nog niet weet waar zij en haar reisgezelschap naar toe gaan. Een reis door Europa, zoals Jaap Snijder, de echtgenoot van Veronie Snijder, suggereerde, wordt het in ieder geval niet. ''Ik wil in ieder geval naar een bestemming buiten Europa. Misschien wordt het Amerika.''

Met hoeveel mensen Fabiënne op reis gaat, wist ze ook nog niet. Officieel moet haar reisgezelschap uit drie mensen bestaan. ''Maar of je met twee of drie mensen op reis gaat, moet je zelf weten'', aldus Van der Meer tot de winnares. ''Deze reis is officieel gebaseerd op een bedrag van 750 euro per reiziger, maar als je slechts met een vriendin op reis wilt, is dat ook prima. Dan hebben jij en die vriendin ieder wat meer geld tot je beschikking.''

Het was de de eerste keer dat de CNPB een prijsvraag heeft verbonden aan de Literatour, waarbij 25 schrijvers middelbare scholen bezoeken om in gesprek te gaan met leerlingen teneinde hen ertoe an te zetten te gaan lezen. Jongeren kregen tijdens 'hun' boekenweek bij bibliotheken en boekhandels gratis een exemplaar van 3Pak, een boekje met korte verhalen van Özcan Aykol, Mano Bouzamour en Elfie Tromp. In ruil daarvoor moesten ze op een formulier hun naam invullen, waarbij ze te horen kregen dat ze in aanmerking kwamen voor een reischeque voor 2250 euro. ''Het is belangrijk om het leesplezier bij deze categorie te bevorderen'', aldus Van der Meer. ''Op deze manier hebben we geprobeerd meer jongeren bij onze actie te betrekken.''

Fabiënne won uiteindelijk dankzij een enorme portie geluk. Want tijdens de loting die besliste welke van de vierhonderd bibliotheken en boekhandels de prijsuitreiking mocht verzorgen, kwam uitgerekend de naam van boekhandel Kramer uit de bus. En bij de trekking bij Kramer haalde werkneemster Willeke Aldenkamp, onder toeziend oog van een onafhankelijke partij in de vorm van een klant, het formulier van Fabiënne te voorschijn. ''Ze heeft inderdaad geluk gehad, want het is echt toeval dat ze gewonnen heeft'', aldus Veronie Snijder.

Fotobijschrift:

Anglican Choral Evensong in Diepenveen

REGIO - Er is een Anglican Choral Evensong in Abdij Nieuw Sion te Diepenveen met medewerking van het Vocaal Ensemble Magnificat onder leiding van Daniel Rouwkema, en wel op zondag 29 oktober om 19.30 uur. De Abdijkerk is vanaf 18.30 uur geopend.

Een Choral Evensong is een kerkdienst in de Anglicaanse Kerk die plaatsvindt in de late middag of avond. De Choral Evensong wortelt in de monastieke traditie en kan tot op zekere hoogte worden gezien als het equivalent van de vespers in de Rooms-Katholieke kerk en in – steeds meer – protestantse kerken.

In een Choral Evensong speelt het koor de hoofdrol dat zowel a capella als met orgelbegeleiding zingt. De congregation zingt daarnaast enkele hymns.

De combinatie van stijlvolle, hoogwaardig uitgevoerde muziek en koorzang, ingebed in een eeuwenoud ritueel maakt dat zowel mensen zonder kerkelijke achtergrond als mensen uit de Rooms-Katholieke of protestantse tradities de Choral Evensong zeer waarderen.

De Abdijkerk van Nieuw Sion te Diepenveen (Vulikerweg 6) biedt met haar historie als klooster, de ligging in het buitengebied van Deventer en haar Engelse atmosfeer en uitstekende akoestiek de perfecte locatie voor een Choral Evensong.

St. Mary´s Anglican Church organiseert in ook in de maand november een Choral Evensong in de Abdijkerk van Nieuw Sion op de laatste zondag van de maand om 19.30 uur. Elke Choral Evensong wordt begeleid door een ander koor.

Anglican Choral Evensong in Diepenveen

Vocaal Ensemble Magnificat. Foto: PR

REGIO - Er is een Anglican Choral Evensong in Abdij Nieuw Sion te Diepenveen met medewerking van het Vocaal Ensemble Magnificat onder leiding van Daniel Rouwkema, en wel op zondag 29 oktober om 19.30 uur. De Abdijkerk is vanaf 18.30 uur geopend.

Een Choral Evensong is een kerkdienst in de Anglicaanse Kerk die plaatsvindt in de late middag of avond. De Choral Evensong wortelt in de monastieke traditie en kan tot op zekere hoogte worden gezien als het equivalent van de vespers in de Rooms-Katholieke kerk en in – steeds meer – protestantse kerken.
In een Choral Evensong speelt het koor de hoofdrol dat zowel a capella als met orgelbegeleiding zingt. De congregation zingt daarnaast enkele hymns.
De combinatie van stijlvolle, hoogwaardig uitgevoerde muziek en koorzang, ingebed in een eeuwenoud ritueel maakt dat zowel mensen zonder kerkelijke achtergrond als mensen uit de Rooms-Katholieke of protestantse tradities de Choral Evensong zeer waarderen.
De Abdijkerk van Nieuw Sion te Diepenveen (Vulikerweg 6) biedt met haar historie als klooster, de ligging in het buitengebied van Deventer en haar Engelse atmosfeer en uitstekende akoestiek de perfecte locatie voor een Choral Evensong.
St. Mary´s Anglican Church organiseert in ook in de maand november een Choral Evensong in de Abdijkerk van Nieuw Sion op de laatste zondag van de maand om 19.30 uur. Elke Choral Evensong wordt begeleid door een ander koor.

MTB Grenslandtocht van FTC Wenters

Mtb'ers kunnen hun hart ophalen tijdens de Restaurant De Zwaan Grenslandtocht. Foto: PR

WINTERSWIJK - Op zondag 5 november vindt de Restaurant de Zwaan MTB Grenslandtocht plaats, georganiseerd door FTC Wenters.

De Restaurant de Zwaan MTB Grenslandtocht is voor velen echt het moment om de racefiets op te bergen en op de mountainbike of cyclocrosser te stappen. Het mooie coulisselandschap in haar mooiste herfstkleuren zal ook dit jaar weer het toneel zijn van een fraaie veldtoertocht rondom Winterswijk. In overleg met vele particuliere grondeigenaren heeft FTC Wenters er weer een mooie route van weten te maken.
Op zondag 5 november van 08.30 tot 10.00 kan er vanaf de Huininkmaat 1 te Winterswijk gestart worden voor de verschillende routes van 35, 45 en 55 kilometer. De basisroute van 55 kilometer loopt rondom Winterswijk en kan op verschillende plekken worden afgekort. De route zal via bospaden, zandwegen en technische trails de buurtschappen Henxel, Ratum en Huppel, Vosseveld en zelfs het Woold nog aandoen. Halverwege de tocht is een pauzeplek ingericht bij Camping Wieskamp in Henxel. Hier kan men genieten van soep, limonade en een versnapering. Clubsponsor Profile Winterswijk is er aanwezig zijn om vakkundig technische service te verlenen bij pech. De EHBO-vereniging Winterswijk verzorgt ter plekke de lichamelijke malaise.

Nadat men weer op krachten is gekomen leidt de route richting het westen van Winterswijk om via het Rommelgebergte die 'andere' berg te bedwingen: de Winterswijkse Berg. Via mooie paden zullen enkele particuliere delen van de Bekkendelle worden aangedaan waarna de koers nog even hard gemaakt kan worden langs de oevers van de Boven Slinge. Na afloop en kan men in het clubgebouw van FTC Wenters napraten onder het genot van een drankje en ambachtelijke erwtensoep tegen inlevering van het inschrijvingsbewijs. De tocht zal grotendeels over particulier eigendom gaan waar de organisatie eenmalig voor deze datum toestemming heeft verkregen. De organisatie rekent op ieders medewerking om deze fantastische tocht ook in de toekomst te kunnen blijven organiseren en deze toestemming te respecteren.
Deelname aan deze tocht kost zes euro (NTFU-leden vijf euro) en dit is inclusief een kop soep en verzorging bij de pauzeplaats. Bij het eindpunt is er een fiets-afspuitmogelijkheid en kan men zich wassen of douchen.

Winst voor viertal WSG

WINTERSWIJK - Schaakclub WSG maakt een zodanige groei door dat het voor het eerst ook een team heeft afgevaardigd in de regionale viertallencompetitie. Die competitie speelt zich af op doordeweekse avonden. Het team is een mix van spelers uit het eerste, tweede en derde zaterdagteam en spelers die niet op zaterdag kunnen spelen.

Om het debuut nog wat zwaarder te maken was WSG meteen ingedeeld in de hoogste klasse. De eerste wedstrijd speelde WSG thuis tegen titelverdediger Lonneker, dat op papier een min of meer gelijkwaardige ploeg had afgevaardigd. Jochem Mullink speelde aan het eerste bord een spannende partij tegen Monsma. Zij hadden vaker tegen elkaar gespeeld. De dames werden vroeg geruild, desondanks duurde deze partij het langst maar het evenwicht werd niet verbroken en remise was het resultaat. Gerard Harbers speelde aan het tweede bord met wit tegen Anjewierden, een bekende tegenstander die al jaren op dit niveau speelt. Er kwam een Pirc op het bord waarbij wit als eerste afweek van de gebaande paden. Omdat zwart dacht dat hij hopeloos stond, ongeacht zijn zetten, deed hij een ongelooflijke damezet. Deze sloeg een vergiftigde pion op e4, waarna wit de zwarte dame mat zette, midden op het bord. Zwart gaf toen op. Arent Luimes speelde tegen Gerritsen. Hij speelde zijn pionnen op beide vleugels op en leek met een sterk centrum goed te staan, hij had meer ruimte voor zijn stukken. Dit bleek onvoldoende voor de winst waardoor ook deze partij in remise eindige. Bert te Sligte speelde met wit tegen Babic. Hier kwam een ongebruikelijke opening op het bord waarbij zwart ruimte maakte met h5 voor zijn stukken en leek op de koningsvleugel een aanval in te zetten. Deze zette echter niet door. Vervolgens bood zwart remise aan maar dat sloeg Te Sligte af. En hij kreeg gelijk, want hij won. Een prima start met een 3-1 zege. In het cafédeel van Willinks werd tegelijkertijd Schaakvrij gespeeld door ruim twintig schakers van jong tot oud, waaronder een deelnemer aan de schaakcursus. Hennie Meijer deed dat het beste en won viermaal. Daarmee is hij tevens lijstaanvoerder in groep B. Eigenlijk samen met Han van de Laar, maar die won maar tweemaal. Erik Maris kwam in de C-groep tot dezelfde score. In groep A leidt Klaudio Kolakovic met 75%. De volgende speelavond is dinsdag 5 december. Dan ongetwijfeld met leuke surprises.

Unieke prestatie van dammer Wim Bennink

WINTERSWIJK - Voor de derde keer op rij is WDV'er Wim Bennink tijdens het jaarlijkse veteranentoernooi in Lent ongeslagen gebleven.

Hij is de enige van de circa tachtig deelnemers die drie jaar achter elkaar geen enkele wedstrijd heeft verloren. Wim komt uit in de B-groep. Dit zijn spelers met een rating tot circa 1000. De rating van Wim is momenteel 893. Hij is dan ook een middenmoter. Ook dit jaar hadden zes van de zeven tegenstanders een hogere rating. Geen enkele van hen wist van hem te winnen. Eén moest zelfs beide punten aan Wim afstaan.

WDV 1 trekt goede lijn door

WINTERSWIJK - Na twee overwinningen in drie wedstrijden, moest WDV 1 het in de Gelderse Hoofdklasse opnemen tegen Hengelo. WDV speelde weliswaar met twee invallers, maar Hengelo had drie invallers nodig waardoor WDV als favoriet aan de wedstrijd begon.

En die wedstrijd begon WDV voortvarend. Allereerst won Erik Oonk zijn partij. Erik dreigde een schijf te winnen. Zijn tegenstander probeerde dit te voorkomen, maar gaf zelfs twee schijven weg en kon opgeven. Vervolgens verdubbelde Theo Stoverinck de voorsprong. In het middenspel trok Theo de partij naar zich toe. De tegenstander liep achter een schijf, waarna Theo twee schijven won middels een meerslag combinatie (6-om-4).

WDV leek hiermee op rozen te zitten, maar de wedstrijd verliep hierna moeizaam. Jan Elgershuizen leek wel op weg naar een zege, maar de schijfwinst middels een 4-om-3 combinatie bleek niet genoeg voor winst. Achteraf bleek een mogelijke 3-om-3 combinatie in dezelfde stand wel gewonnen te zijn. Ook Kees Spruijt speelde, ondanks een mooie aanvallende partij van beide spelers, remise. Ondertussen stond Erik ten Hagen onder druk tegen de kopman van Hengelo. Erik bleef echter rustig en wist remise te behalen.

Ondanks de twee partijen voorsprong, was de winst allerminst zeker. Frank ten Hagen en Gerard Korten stonden beiden erg moeilijk. Gelukkig voor Frank liet zijn tegenstander in het eindspel de winst liggen en kon WDV opgelucht ademhalen. Gerard Korten stond wel lang erg goed, maar zijn tegenstander dwong een combinatie af met schijfwinst, waarna Gerard in het eindspel verloor. Gelukkig kwam Mark Sanders niet in de problemen. Mark had zelfs nog winstkansen met een dam meer in een 5-om-5 stand. Zijn tegenstander dwong echter op een verrassende manier remise af.

Daarmee werd de eindstand op 9-7 voor WDV bepaald. Met 6 punten uit 4 wedstrijden doet WDV het uitstekend en staat veilig in de subtop. Volgende wedstrijd wacht echter een zware kluif. Huissen, de kampioen van de laatste 5 seizoenen is dan namelijk de tegenstander.

WDV 2 laat na punten te pakken

WINTERSWIJK - Maandag 16 oktober ging WDV 2 op bezoek bij titelkandidaat Sinderen 1. Vanwege het verwachte ratingverschil had teamleider Wim Bennink gekozen voor een tactische opstelling in de hoop dat op de onderste borden de punten zouden kunnen worden gepakt. Toen bleek dat Sinderen ook nog eens met drie invallers aantrad, leek een puntje zeker haalbaar.

Thomas Esselink werd tactisch op bord 1 gezet met het doel een puntje af te snoepen tegen de sterke Chris Grevers. Thomas sloot de tegenstander op aan zijn rechtervleugel, maar kon hiervan niet profiteren, omdat hij een combinatie naar dam over het hoofd had gezien, met verlies tot gevolg (2-0).
Wim Sonderen moest op bord 5 zien te winnen tegen Henk Tuenter. De partij kwam wat langzaam op gang, omdat de tegenstander veel ruilde in de opening, maar langzaam aan kwam Wim steeds sterker te staan. Uiteindelijk kwam Wim positioneel gewonnen te staan door een sterke voorpost die meerdere schijven vast hield (2-2).

Frank ten Hagen moest op bord 4 zien te winnen tegen de ervaren Johan Bruggink. Deze partij ging lang gelijk op, maar in het middenspel nam de tegenstander een risicovolle voorpost. Toen die na een dreiging een afruil maakte, kon hij zijn voorpost niet meer verdedigen, waarna Frank één schijf won en vervolgens zorgvuldig naar winst uitspeelde (2-4).

Wim Bennink ging op bord 3 voor een punt tegen Gert Wisselink, maar was ondertussen door een rekenfoutje onnodig één schijf achter gekomen. Wim probeerde nog iets te forceren, maar de tegenstander maakte geen fout meer en trok de stand daarmee gelijk (4-4).
Op bord 6 kwam Augustin Saouadogo prima uit de opening tegen invaller Jan Colenbrander. Augustin kwam gewonnen te staan, maar miste toen de winnende combinatie. Ondertussen was hij echter één schijf achter gekomen en moest nu op zoek naar een gelijkspel. Mogelijkheden waren er nog, middels een doorbraak naar dam, maar dit werd niet als kans hebbend ingeschat, waarna Augustin na meer dan 3 uur spelen iets te snel opgaf (6-4).
Op bord 2 moest Jan Elgershuizen daardoor winnen tegen de sterke en ervaren Jan Seinhorst om nog een punt mee naar Winterswijk te nemen. In een gelijk opgaande partij kreeg Jan echter geen winstkansen, waardoor hij moest berusten in een remise (5-7).

Gelijkspel heeft er zeker ingezeten en zelfs de winst, maar het dubbeltje viel helaas de verkeerde kant op. WDV blijft hierdoor op 1 punt staan. Over twee weken krijgt WDV 2 het op papier sterkere Doetinchem op bezoek.

Unieke prestatie van dammer Wim Bennink

WINTERSWIJK - Voor de derde keer op rij is WDV'er Wim Bennink tijdens het jaarlijkse veteranentoernooi in Lent ongeslagen gebleven. Hij is de enige van de circa tachtig deelnemers die drie jaar achter elkaar geen enkele wedstrijd heeft verloren.

Wim komt uit in de B-groep. Dit zijn spelers met een rating tot circa 1000. De rating van Wim is momenteel 893. Hij is dan ook een middenmoter. Ook dit jaar hadden zes van de zeven tegenstanders een hogere rating. Geen enkele van hen wist van hem te winnen. Eén moest zelfs beide punten aan Wim afstaan.

Van de 21 gespeelde wedstrijden in de afgelopen drie toernooien won Wim er vijf en speelde hij zestien keer remise. Vorig jaar eindigde hij als derde met 10 uit 7. Dit jaar moest hij genoegen nemen met de zesde plaats met 8 uit 7.

Achterhoekse ondernemers bundelen krachten

Van links naar rechts: Jan Kaak, Sandra Junier en Toin de Ruiter. Foto: PR

Jong talent behouden of terughalen

ACHTERHOEK - Onder de naam SmartHub Achterhoek hebben ruim zestig ondernemers, overheden en maatschappelijke organisaties in de Achterhoek hun krachten gebundeld. In heel Nederland promoten ze de stages, afstudeeropdrachten en startersfuncties voor jong hoger opgeleid talent.

Jan Kaak (Kaak Group) en Toin de Ruiter (Bonsen Reuling) zijn nauw betrokken bij het ontstaan en de groei van SmartHub Achterhoek. Samen met andere vertegenwoordigers van de drie Achterhoekse O's (ondernemers, overheden en maatschappelijke organisaties) nemen ze deel aan de Regiegroep Smart Industry. Jan Kaak: "In de Achterhoek hebben we veel toonaangevende bedrijven die volop aan het innoveren zijn en geweldige carrièrekansen bieden voor jong talent. Ondernemers constateerden echter dat het moeilijk is om jong talent te vinden en aan zich te binden. Omdat deze jongeren voor de toekomst van een vitale Achterhoek hard nodig zijn, slaan we als ondernemers, overheden en maatschappelijke organisaties de handen ineen. Met economische regiomarketing onder de naam SmartHub Achterhoek zetten we gezamenlijk de regio op de kaart als dé stage- en afstudeerregio van Nederland."

Onbekende kracht van de Achterhoek
Toin de Ruiter: "We hebben ons oor te luisteren gelegd bij de doelgroep en brainstormsessies gehouden met jonge talenten, waarin duidelijk werd dat ze moeite hebben met het vinden van interessante stages en afstudeeropdrachten. Aan de ene kant verbaasden we ons dat jongeren afkomstig uit de Achterhoek niet eens wisten welke interessante bedrijven en carrièrekansen in 'hun achtertuin' liggen. Aan de andere kant kregen we te horen van stagiaires en afstudeerders bij Achterhoekse bedrijven dat ze interessante opdrachten uitvoeren en volop kansen krijgen zich verder te ontwikkelen. Dit was voor ons een signaal dat we iets goeds in huis hebben wat we veel meer moeten uitdragen. Be good and tell it! Te beginnen bij de jongeren die opgegroeid zijn in de Achterhoek, het zogeheten 'laaghangend fruit'."

Woonboulevard met ruim 60 bedrijven
Jan Kaak: "Zie SmartHub Achterhoek als een soort woonboulevard, waar we namens alle verbonden organisaties onszelf presenteren aan de jonge talenten in heel Nederland, en straks ook daarbuiten. Bedrijven beseffen dat ze in hun eentje maar beperkt exposure, bereik en aanbod, hebben, waardoor het moeilijk is om de aandacht van jong talent te trekken. Samen lukt dat veel beter en hebben we ook veel meer te bieden, denk alleen al aan alle vacatures die we op één plek presenteren. Met een continue social mediacampagne komen we nadrukkelijk in beeld bij de doelgroep en bouwen we een grote groep volgers op. Daarnaast promoten studerende 'Achterhoek ambassadeurs' SmartHub Achterhoek in hun studentenstad en presenteren we onszelf regelmatig op bedrijvendagen. Jonge talenten die in de Achterhoek werken, kunnen deelnemen aan een speciaal Talent Program. Daarin komen ze regelmatig bijeen voor kennisuitwisseling, persoonlijke groei, een kijkje in de keuken bij andere bedrijven en sociale activiteiten." De exposure en impact van SmartHub Achterhoek worden steeds groter. Meer dan 60 organisaties hebben zich al verbonden. Achterhoekse ondernemers, overheden en maatschappelijke organisaties hebben samen gezorgd voor financiering in de komende drie jaren, met cofinanciering van de Provincie Gelderland. Toin de Ruiter: "Niet alleen bedrijven uit de maakindustrie, maar ook organisaties uit andere bedrijfstakken onderstrepen dat we jong talent enerzijds nodig hebben en anderzijds veel te bieden hebben. Iedere Achterhoekse organisatie profiteert uiteindelijk van economisch succes in de regio. Hoe meer organisaties zich verbinden met SmartHub Achterhoek, hoe meer jonge talenten de Achterhoek weten te vinden."

Projectmanager
De sterke groei van SmartHub Achterhoek maakt dat de organisatie rondom SmartHub ook verder uitgebouwd wordt. Vanaf half oktober is Sandra Junier (30) projectmanager van SmartHub Achterhoek. Zij heeft veel ervaring met het aantrekken en begeleiden van jong talent, onder andere in haar rol als hubmanager voor verschillende Achterhoekse bedrijven. Sandra Junier: "Ik zie mezelf als een spin in het web die alle bestaande en nieuwe initiatieven in de Achterhoek rond het aantrekken van jong talent aan elkaar verbindt. We hebben al veel prachtige voorbeelden die we kunnen inzetten bij de profilering van de Achterhoek als dé stage- en afstudeerregio van Nederland. En jong talent in Nederland gaat nog veel meer van ons horen!"

SmartHub Achterhoek is een project van Achterhoek2020.

Rijbewijskeuring voor senioren

WINTERSWIJK - Senioren, chauffeurs met rijbewijs C/D/E en overige automobilisten die voor verlenging van hun rijbewijs moeten worden gekeurd, kunnen terecht bij de RijbewijskeuringsArts op 6 november, 4 december en vervolgens minimaal eens per maand in het Wijkcentrum Mondriaan, Noteboomstraat 20. Voor informatie en een afspraak kan men bellen naar het landelijke afsprakenbureau: 036-7200911. Zelf een datum reserveren kan via de website: www.rijbewijskeuringsarts.nl.

Tarieven zijn (inclusief btw) voor 75+ B/E 42,50 euro, medisch 59,50 euro, C/D/E (ook voor code 95) en Taxipas 59,50 euro. Leden van CNV ouderenbonden en/of thuiszorgorganisaties krijgen 7,50 euro korting op de 75+ B/E en medisch, C/D/E en Taxipas krijgen 4,50 euro korting. Het is niet mogelijk rechtstreeks bij de locatie een afspraak te maken. Voordat men naar de keuring gaat dient er eerst een Eigen Verklaring met Geneeskundig Verslag gekocht te worden. Het keuringsformulier (Eigen Verklaring) is verkrijgbaar bij de gemeente en via internet op mijn.cbr.nl (inloggen met DigiD). De verwerking en beoordeling van de Eigen Verklaring door het CBR kan tot 3 maanden in beslag nemen. Geadviseerd wordt om ten minste vier maanden voor het verlopen van de geldigheid van het rijbewijs een afspraak te maken voor een keuring.

Rini te Kulve opnieuw drie jaar pachter 't Grachthuys

Rini en Paula te Kulve. Foto: PR

Tevreden over afgelopen drie jaar

BREDEVOORT - Op 1 november 2014 startte Rini te Kulve zijn activiteiten als gastheer, beheerder en horecaexploitant van 't Grachthuys. Destijds was een pachtcontract voor drie jaar overeengekomen. Tijdens de jaarlijkse evaluaties werd elke keer al duidelijk dat beide partijen, bestuur en pachter, tevreden waren over de samenwerking en de gang van zaken.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat het bestuur graag het gesprek aanging met Rini over een nieuwe contractperiode. De gesprekken hebben rond de zomervakantie plaats gevonden
Na slechts enkele gesprekken werd er overeenstemming bereikt over een nieuw pachtcontract voor opnieuw drie jaar.

Op een prachtige dinsdagavond in september werd, op het terras onder het genot van een drankje, het nieuwe contract ondertekend.

Net als in de afgelopen jaren is het gastheerschap en het gehele beheer van het kulturhus in handen van de pachter. Ook in het nieuwe pachtcontract is bepaald dat het bestuur graag ziet dat het kulturhus optimaal geëxploiteerd wordt, primair in het kader van activiteiten die bijdragen aan de leefbaarheid in Bredevoort. De pachter werkt daarin nauw samen met de programmaraad. Daarnaast kan Rini als horecaondernemer de accommodatie optimaal gebruiken voor horecadoeleinden.

Het bestuur is verheugd dat Rini te Kulve ook de komende drie jaren de scepter zal zwaaien in 't Grachthuys. Sinds de opening in 2014 heeft 't Grachthuys zich weer een plaats verworven in het midden van de gemeenschap van Bredevoort en naaste omgeving en dat is in sterke mate de verdienste geweest van Rini, zijn vrouw Paula en hun team.

Het bestuur van de Stichting Beheer Kulturhus Bredevoort wenst Rini en Paula veel succes toe in de komende periode. En voor de Bredevoorters is de wens dat het kulturhus ook in de komende drie jaar bij diverse aangelegenheden een gezellige ontmoetingsplek is voor jong en oud.

Lange dampartijen op clubavond

WINTERSWIJK - Tussen twee bondscompetitiewedstrijden door werd er op woensdag ook nog gespeeld voor de Winterswijkse damcompetitie. Ondanks dit gegeven werd er niet rustig aan gedaan.

De partij tussen Augustin Saouadogo en John van Laarhoven was nog wel snel bekeken, omdat John al vroeg een damcombinatie uithaalde. Hierna speelde John het foutloos uit, waarmee hij zijn 4e overwinning op rij boekt (0-2). De andere drie partijen duurde meer dan drie uur en waren tussen kwart over elf en tien voor twaalf afgelopen!

Frank ten Hagen moest het in een broederstrijd opnemen tegen Erik ten Hagen. Beiden namen al vroeg het kerkhofveld in, wat voor Erik slecht uitpakte met schijfverlies. Hierna stond Frank echter vast aan de zijkanten wat complex en boeiend spel opleverde. Na 20 zetten zaten beiden hierdoor continu in tijdnood. Frank stond lang iets beter, maar kwam gedurende de eindfase gelijkwaardig te staan, ondanks het schijfvoordeel. In het eindspel overzag hij ook nog een doorbraakcombinatie, waardoor Erik de partij zelfs nog won (0-2).
Zeeg Jongkoen en Erik Oonk speelden een klassieke partij. Erik was qua rating de favoriet, maar kon in deze de partij het verschil niet maken. Beiden kwamen op dam (Zeeg zelfs twee dammen) met nog enkele schijven op het bord, waarna er nog geloerd werd op een combinatie. Fouten werden er aan beiden kanten niet meer gemaakt, met remise tot gevolg (1-1).
In de partij Wim Sonderen – Thomas Esselink, kon Thomas in het middenspel niet voorkomen dat Wim één schijf voorsprong veroverde. Wim stond hierdoor positioneel beter en ging tot op het gaatje om de partij te winnen. Thomas wist echter nog een doorbraak naar dam te vinden met remise tot gevolg (1-1).

Voor de 30 minuten competitie werden er ook nog een aantal partijen gespeeld. Wim Klaassen wist hier door combinaties te winnen van Paul Hageman. Gerwin Doornink speelde een sterke partij tegen Wim Sonderen die lastig stond en in de tijdnoodfase niet op de klok door ging dammen, maar sportief remise aanbood. Daarna wist Gerwin nog te winnen van Paul.

't Pluumpke '67 3 verliest

WINTERSWIJK - 't Pluumpke '67 3 speelde vorige week tegen LBC '72 uit Lichtenvoorde, en verloor.

Mark ten Pas speelt de eerste herenenkel tegen de ervaren René maar weet deze partij toch overtuigend te winnen 21-16 21-13. Yannick te Kulve neemt het op in de tweede herenenkel tegen Hugo en heeft het moeilijker om het spel van de tegenstander te doorbreken wat hem helaas ook niet lukt 13-21 17-21. Dan de eerste damesenkel die wordt gespeeld door Geertje Tonnaer tegen Harmke. Geertje begint goed geconcentreerd aan deze wedstrijd wat haar dan ook een winst oplevert voor de eerste set. In de tweede set ondervind ze wat meer weerstand maar ze houdt stand en pakt de winst 21-10 21-18. De tweede damesenkel speelt Erenda Kruisselbrink tegen Patricia. Het gaat heel erg gelijk op in de eerste set maar de winst gaat uiteindelijk toch naar de tegenpartij de tweede set gaat moeizamer voor Erenda en moet ze het onderspit delven 17-21 14-21. Tussenstand na de enkel partijen 2-2

Ronnie Steijlen en Yannick beginnen enthousiast met de herendubbel, helaas bij een stand van 5-9 wordt Ronnie geveld door een zweepslag en kan de partij niet voortzetten; deze punten gaan naar de tegenstander.

Geertje en Erenda weten een heel spannende damesdubbel te spelen tegen Patricia en Gonnie. De eerste set weten ze te overbluffen en winnen met 21-17.In de tweede set heeft de tegenstander zich volledig herpakt en winnen sterk met 12-21. Dan moet de derde en beslissende set worden gespeeld en dat gaat heel gelijk op. Het was bloedstollend spannend tot het eind 23-25 Helaas voor Pluumke gaat deze punt dus naar LBC. Tussenstand 2-4. Vol goede moed beginnen Geertje en Mark met de eerste mixpartij die tot het eind spannend blijft maar net verloren gaat 19-21. De tweede set was de tegenstander overtuigend beter 13-21. De tweede mixpartij van Erenda met de ingevallen mixpartner Yannick waren duidelijk niet op elkaar ingespeeld en dat was het team van LBC zeker wel 13-21 7-21. Eindstand 2-6.

Skopein Wivoc MB2 weet helaas niet te winnen van Longa'59 MB2

WINTERSWIJK - Het meisjes B2-team van Wivoc schreef zelf het wedstrijdverslag na de helaas verloren wedstrijd tegen Longa '59 MB2.

"Op zaterdag 21 oktober hadden we een thuiswedstrijd. We moesten tegen Longa'59 MB2. De tegenstander speelde op hoger niveau, maar daardoor speelden wij ook een stuk beter. De eerste set hebben we met 11-25 verloren. De opslag van de tegenstander was erg sterk. De tweede set waren onze passes erg sterk, maar de aanval van de andere kant was sterker. De uiteindelijke stand werd 8-25. De derde set hebben we verloren met 13-25. De laatste set was voor ons de beste set. We gingen steeds gelijk op tot op ongeveer de helft van de set. Op de stand 12-24 hebben we een hele lange en mooie rally gehad en de punt was voor ons. Toch heeft de tegenstander de laatste punt gepakt. Uiteindelijk hebben we 4-0 verloren maar toch een sterke wedstrijd gespeeld."

Skopein Wivoc MB2 weet helaas niet te winnen van Longa’59 MB2

WINTERSWIJK - Het meisjes B2-team van Wivoc schreef zelf het wedstrijdverslag na de helaas verloren wedstrijd tegen Longa '59 MB2.

"Op zaterdag 21 oktober hadden we een thuiswedstrijd. We moesten tegen Longa’59 MB2. De tegenstander speelde op hoger niveau, maar daardoor speelden wij ook een stuk beter. De eerste set hebben we met 11-25 verloren. De opslag van de tegenstander was erg sterk. De tweede set waren onze passes erg sterk, maar de aanval van de andere kant was sterker. De uiteindelijke stand werd 8-25. De derde set hebben we verloren met 13-25. De laatste set was voor ons de beste set. We gingen steeds gelijk op tot op ongeveer de helft van de set. Op de stand 12-24 hebben we een hele lange en mooie rally gehad en de punt was voor ons. Toch heeft de tegenstander de laatste punt gepakt. Uiteindelijk hebben we 4-0 verloren maar toch een sterke wedstrijd gespeeld."

Uitslagen:
Skopein Wivoc Meisjes C1 - Longa'59 MC3 4-0
Skopein Wivoc Jongens C1 - SSS JC1 0-4
Skopein Wivoc Meisjes B2 - Longa'59 MB2 0-4
Skopein Wivoc Heren 3 - Rivo Heren 2 3-1
Skopein Wivoc Heren 2 - Brevolk Heren 1 4-0
Skopein Wivoc Dames 3 - Labyellov Dames 2 3-1
Skopein Wivoc Dames 4 - Tornax Dames 4 0-4
Skopein Wivoc Heren 1 - Tornax Heren 1 4-0

Punt voor Gonemo 4 na klopjacht

Michel Johannis. Foto: PR

WINTERSWIJK - De zaalvoetballers van Gonemo 4 hebben, ditmaal in Terborg, er weer een spannend potje van gemaakt tegen Brasil 4. Met in het achterhoofd nog de gevoelige 6-8 thuisnederlaag tegen de gastheren van twee weken geleden begonnen de withemden aan de voorgenomen revanche.

Het werd een waar spektakel in een meeslepend gevecht, want na een 3-0 ruststand in het voordeel van Brasil leek Gonemo opnieuw af te stevenen op een verliespartij tegen dezelfde opponent. Toch waren de opbeurende woorden in de rust van invaller-doelman en speler/coach Michel Johannis (foto) niet voor niets geweest.

In de tweede doorgang werd namelijk de klopjacht ingezet en Dimitri Dekker liet direct na de hervatting zijn voeten spreken. Met zijn gouden linkerbeen legde hij de bal tot tweemaal toe strak in het netje. Even leek het met de strijd gedaan nadat Brasil de marge van twee in Terborgs voordeel herstelde, 4-2.

Gonemo toonde veerkracht en via respectievelijk Menno Stemerdink en Adem Sahin kwamen de Winterswijkers op gelijke hoogte. Een domper op de feestvreugde was de vijfde tegentreffer die Gonemo moest incasseren na een ongelukkige verdedigingsfout. Sluitpost Michel Johannis had daarbij slechts het nakijken.

Gonemo liet het er echter niet bij zitten en verzamelde alle moed bij elkaar. Brasil werd met succes teruggedrongen en Dimitri Dekker scoorde zijn derde doelpunt, 5-5. Diens hattrick was genoeg voor Gonemo om het welverdiende punt mee naar Winterswijk te nemen.

AVA '70 gaat weer crossen

AALTEN - Zaterdag 4, 11, 18 en 25 november organiseert AVA '70 de jaarlijkse Boekeldercrosscompetitie. Gedurende vier zaterdagen zullen honderden atleten en atletes uit Aalten en verre omgeving in actie komen tijdens deze traditionele reeks hardloopwedstrijden in het Aaltense buitengebied.

Net als in 2016 is ook dit jaar de start en finish bij het Romienendal in Dale. De organisatie heeft hier een prachtige ronde uitgezet en de ongedwongen sfeer en grote publieke belangstelling vormen de succesvolle ingrediënten van dit evenement, waar menigeen al reikhalzend naar uitkijkt.

Om 13.00 uur gaan de jongste talenten tot en met 9 jaar van start voor hun wedstrijd over 1 kilometer. Het is een afwisselend parcours in de achtertuin van het Romienendal. Na een vlak begin, volgt er een zandpad, daarna een strook langs de sloot, terwijl er voor de finish nog wat kleine hindernissen zullen moeten worden genomen. Het talrijke publiek kan de lopers en loopsters goed volgen en zullen de dappere strijders ongetwijfeld met applaus begroeten. Hierna is het de beurt voor de kids tot en met 15 jaar, die dezelfde ronde afleggen, maar dan twee maal en dit is een flinke kluif.

Daarna maken de Senioren hun opwachting en zij moeten een parcours met een lengte van vijf kilometer afleggen. Vanaf de start gaan de atleten en atletes in een lint in de richting van de Aladnaweg en dan begint de wedstrijd pas echt. Langs sloten, over heuvels, via zandpaden en een klein stukje asfalt gaat het in de richting van de mogelijke scherprechter: de Robert Gesinkbult. Ook daarna blijft het parcours erg selectief tot aan de finish in de Romienendal-arena. De deelnemers kunnen kiezen om het rondje 1, 2 of 3 keer af te leggen. De wedstrijd over 15 kilometer start om 13.45 uur, terwijl de deelnemers op de 5 en 10 kilometer om 14.10 uur van start gaan.

De organisatie heeft na de eerste Boekeldercrosscompetitie op nieuwe bodem, uitvoerig geëvalueerd en met name op het gebied van de verkeersveiligheid wat aanpassingen gedaan. Naast heel veel AVA-janen worden er ook verschillende regionale toppers aan de start verwacht. Daarnaast is het de organisatie gelukt om een nationale- en zelfs een internationale bekendheid te strikken.

AVA '70 beschikt sinds enige over een eigen tijdsregistratie en dat betekent dat er ook bij deze editie van de Boekeldercross met een chip zal worden gelopen.

Voorinschrijving voor de Boekeldercrosscompetitie is vanaf heden mogelijk via de site : www.ava70.nl. Maar ook op de wedstrijddag zelf kan er vanaf 12.00 uur worden ingeschreven, in het Romienendal, Aladnaweg 3, 7122 DP Aalten. De inschrijfkosten bij voorinschrijving bedragen voor de 1 en 2 kilometer € 2,50. De Senioren betalen € 4,00 per keer. Inschrijving op de wedstrijddag zelf kost 1 euro extra.

Bij de jeugd zijn er prijzen voor de nummers 1, 2 en 3 per afstand en daarnaast zijn er ook prijzen per leeftijdscategorie. Bij de Senioren zijn er geldprijzen per afstand. De prijzen worden bepaald aan de hand van het eindklassement. Om voor het eindklassement en een mooie herinnering in aanmerking te komen, moet er aan minimaal drie wedstrijden worden deelgenomen.

Punt voor Gonemo 4 na klopjacht

WINTERSWIJK - De zaalvoetballers van Gonemo 4 hebben, ditmaal in Terborg, er weer een spannend potje van gemaakt tegen Brasil 4. Met in het achterhoofd nog de gevoelige 6-8 thuisnederlaag tegen de gastheren van twee weken geleden begonnen de withemden aan de voorgenomen revanche.

Het werd een waar spektakel in een meeslepend gevecht, want na een 3-0 ruststand in het voordeel van Brasil leek Gonemo opnieuw af te stevenen op een verliespartij tegen dezelfde opponent. Toch waren de opbeurende woorden in de rust van invaller-doelman en speler/coach Michel Johannis (foto) niet voor niets geweest.

In de tweede doorgang werd namelijk de klopjacht ingezet en Dimitri Dekker liet direct na de hervatting zijn voeten spreken. Met zijn gouden linkerbeen legde hij de bal tot tweemaal toe strak in het netje. Even leek het met de strijd gedaan nadat Brasil de marge van twee in Terborgs voordeel herstelde, 4-2.

Gonemo toonde veerkracht en via respectievelijk Menno Stemerdink en Adem Sahin kwamen de Winterswijkers op gelijke hoogte. Een domper op de feestvreugde was de vijfde tegentreffer die Gonemo moest incasseren na een ongelukkige verdedigingsfout. Sluitpost Michel Johannis had daarbij slechts het nakijken.

Gonemo liet het er echter niet bij zitten en verzamelde alle moed bij elkaar. Brasil werd met succes teruggedrongen en Dimitri Dekker scoorde zijn derde doelpunt, 5-5. Diens hattrick was genoeg voor Gonemo om het welverdiende punt mee naar Winterswijk te nemen.

Column

Asterix

Het was een van de eerste dingen die ik deed, afgelopen donderdag: naar de boekwinkel in ons dorp, om de nieuwe Asterix te kopen. Het had niet veel gescheeld of ik was al met lezen begonnen op de fiets terug naar huis.
Ja, u mag het best weten: ik ben een groot liefhebber van strips. En dan vooral van de avonturen van die strijdlustige Galliërs die bijna zestig jaar geleden door Albert Uderzo en René Goscinny werden bedacht. Het begon allemaal toen ik een jaar of tien was en dankzij noest sparen en verjaardagsbijdragen van ooms en tantes een abonnement kon nemen op het stripweekblad Pep. De getekende helden Archie (de Man van staal), Billy Turf, Michel Vaillant en Hoempa Pa, ze waren mijn beste jeugdvrienden. Elke week keek ik uit naar het moment waarop de Pep werd bezorgd door de postbode. Die toen iedere dag nog keurig op een vaste tijd kwam. Behalve als hij onderweg een praatje had gemaakt, dan kon het zomaar een half uur later worden.
Een paar jaar later maakte ik kennis met Asterix de Galliër (ook de titel van het eerste album). En ik was meteen verkocht. De Pep werd opgezegd, zodat ik ook het volgende Asterix-album zou kunnen kopen. Het gouden snoeimes, Asterix en de Goten, Asterix als gladiator, ze werden allemaal met op mijn zakgeld bespaarde dubbeltjes en kwartjes bekostigd. En ik bleef de albums kopen, ook toen ik er al niet meer voor hoefde te sparen. Zoals ik vroeger bij de brievenbus op de postbode wachtte, keek ik nu bijna elk jaar uit naar een nieuwe Asterix.

Wat maakt die Asterix-strips nou zo bijzonder? Nou, afgezien van de hilarische knokpartijen met Romeinse soldaten en zeerovers in drakenschepen (die altijd door hen worden verloren, het zijn niet voor niks onoverwinnelijke Galliërs), zijn het vooral de knipoogjes naar enerzijds de geschiedenis en anderzijds de actualiteit. Zo weet ik dankzij de Asterix-albums, dat er ooit een relatie heeft bestaan tussen Julius Caesar en Cleopatra (dat is waar) en dat die laatste een hoogst charmant neusje had (twijfelachtig). En heb ik veel plezier beleefd aan bepaalde figuren die, hoewel de strips zich in 50 voor Christus afspelen, verdomd veel lijken op personen uit onze tijd. Zo loopt in één van de albums een Romeinse spion rond, die Nulnulnix heet en sprekend lijkt op Sean Connery, de acteur die als eerste James Bond (agent 007) speelde. En de persmuskiet Polemix in het voorlaatste album heeft duidelijk iets weg van Julian Assange, de man van WikiLeaks.
De makers van Asterix nemen bewust soms een loopje met de geschiedenis. Als je hen wilt geloven, zijn Asterix en zijn maat Obelix (die tijdens hun avonturen half Europa doorreizen) de 'uitvinders' van het Spaanse stierenvechten, het Engelse kopje thee om vier uur en niet te vergeten de Belgische frieten.
Ik hoop dat Asterix en Obelix ooit nog eens terecht komen in de Achterhoek. Dat kan best, want rond 50 voor Christus was onze streek al bewoond door de Chamaven. De naam Achterhoek bestond weliswaar nog niet (die werd immers pas 350 jaar geleden door Willem Sluyter bedacht), maar er was al wel een groot oerbos, Berlewalde genaamd. Daar kunnen de Galliërs best kennis maken met de vier barden van de groep Normalix uit Hummellauha. Of met hun zoontjes, de Jovincus Beta Vulgaris die vooral bij de jongere Chamaven heel populair zijn. Obelix kan zich in Wenterwic tegoed doen aan de plaatselijke culinaire specialiteit: everzwijn van kop tot kont. En tenslotte daagt de Berlewaldse druïde Grollius zijn Gallische collega Panoramix uit in een bijzondere wedstrijd: wie kan de lekkerste toverdrank brouwen? Ik twijfel geen moment: Grollius wint!

Bomen planten aan het Schrieverspad

Het Schrieverspad. Foto: PR

WINTERSWIJK - Op zaterdag 4 november worden op het landgoed Kotmans in Winterswijk-Miste weer twee bomen geplant aan het Schrieverspad. Dat gebeurt om 14.00 uur.

Elk jaar worden door een speciale commissie, namens de Dialectkring Achterhook en Liemers (zie www.dialectkring.nl), enkele personen en/of instanties eervol genomineerd om daar een boom te planten. Ze moeten zich in het verleden of in de huidige tijd hebben ingezet voor het behoud en het cultiveren van de streektaal. Dit jaar wordt een boom geplant voor de dichters A.C.W. Staring (1767-1840) en G. Odink (de Hölter) (1916-1978).
Na afloop presenteren de boomplanters zich op een bijeenkomst voor genodigden bij café-restaurant den Tappen in Winterswijk-Miste.

Trouwbeurs Ja ik wil! bij partycentrum 't Noorden

Volop inspiratie , ook qua aankleding, is te vinden op de bruidsbeurs. Foto: PR

AALTEN - Op maandag 6 november van 19.00 tot 22.30 uur wordt bij Partycentrum 't Noorden in Aalten de trouwbeurs 'Ja, ik wil!' gehouden. 't Noorden zal haar zalen ter beschikking stellen aan veel verschillende lokale ondernemers, ieder met een eigen inspirerend thema voor een bruiloft of feest (op locatie). De cateringfaciliteiten komen ook ruim naar voren.

Bruidsshow
Om 21.00 start een bruidsshow waar verschillende modellen de bruidsjurken van bruidsatelier Petra showen en de trouwpakken van Heezen Mannenmode. Ook zal er kleding voor de ouders van de bruiden en bruidegoms tentoongesteld worden. De korte pauzes zullen opgevuld worden met dansshows van dansschool Vieberink en met muziek van een dj.

Trouwbeurs
Naast het aanbod van de nieuwste trends op het gebied van bruidsmode, kunnen de bezoekers inspiratie op doen bij de vele standhouders. Muziek, bloemen, een weddingplanner, een trouwambtenaar, een bruidsfotograaf en nog veel meer is te zien op de beurs.

De avond zal geheel in het teken staan van 'de mooiste dag', maar ook voor koperen, zilveren, gouden en zelfs voor diamanten huwelijksfeesten is er veel inspiratie te vinden. Bijvoorbeeld voor een goede band, een dj, decoratie of voor bedankjes en cadeautjes. Achter 't Noorden staat er een grote inspiratietent van 700 m2. In deze tent zijn vier verschillende feestsferen te vinden voor zowel bruiloften bij 't Noorden, bruiloften op locatie als voor jubileumfeesten.

Goodiebag
Voor de eerste 75 bruidsparen staat een mooie goodiebag klaar met leuke cadeautjes en nog meer inspiratie. De entree is geheel gratis. De avond begint om 19.00 uur en zal ongeveer duren tot 22.30 uur. De avond vindt plaats aan de Lichtenvoordsestraatweg 44 in Aalten bij Partycentrum 't Noorden.

Bijzonder concert bij jubileum Seniorenorkest

REGIO - Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van het Seniorenorkest Achterhoek geeft het orkest van defensie, de Regimentsfanfare Garde Grenadiers en Jagers (RFGGJ) een concert in Groenlo. Het concert is in De Mattelier in Groenlo op zaterdag 18 november; het begint om 20.00 uur. De zaal is open vanaf 19.30 uur en de entree is vijf euro, inclusief garderobe en een drankje. Kaarten zijn in de voorverkoop te bestellen bij penningmeester Huug Haytink via huughaytink@gmail.com.

Het Seniorenorkest De Achterhoek is een enthousiaste club van plus minus 50 blazers en slagwerkers die elke donderdagmiddag van half twee tot half vier repeteert in Cultuurhuis 't Spieker in Eibergen. De leeftijd van de leden varieert van 45 tot 90 jaar. Een groot deel van de muzikanten is tevens lid van de lokale muziekvereniging in zijn of haar woonplaats. De leden komen uit de hele Achterhoek en een deel van Twente. Sommigen spelen al hun hele leven, anderen zijn herintreders of laatbloeiers. De seniorenorkesten vullen een gat in de markt voor wat betreft overdag repetities of optredens omdat leden van reguliere orkesten doorgaans overdag werken. Het seniorenorkest de Achterhoek staat onder leiding van Willem Loff en treedt ongeveer acht keer per jaar op. Op 21 december geeft het Seniorenorkest 's middags een kerstconcert in Het Spieker te Eibergen.

Ter gelegenheid van haar jubileum heeft het Seniorenorkest de Regimentsfanfare Garde Grenadiers en Jagers (RFGGJ) uitgenodigd voor een concert. Dat is een van de professionele muziekkorpsen van de Nederlandse krijgsmacht. Het is verbonden aan het Garderegiment Grenadiers en Jagers. In feite is het korps geen fanfare, maar een koperensemble, aangevuld met slagwerk. Het bestaat uit 21 muzikanten en een vaste dirigent. De dirigent is momenteel kapitein Harry van Bruggen. Het orkest bestaat sinds 5 september 2005. De RFGGJ is onderdeel van de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso. Er wordt regelmatig gezamenlijk met deze kapel opgetreden. Bijvoorbeeld tijdens Prinsjesdag en bij internationale militaire taptoes. Daarnaast verzorgt de RFGGJ ook veel zelfstandige optredens. Hierbij moet vooral worden gedacht aan militaire ceremonies. Ook worden buiten het verband van de landmacht optredens verzorgd.

Deze avond staat de RFGGJ onder leiding van gastdirigent Frenk Rouschop. De RFGGJ zal tijdens het concert op zaterdag 18 november een prachtig afwisselend programma ten gehore brengen.

Tegenlicht Meet Up in Koppelkerk over Buurtzorg

Jos de blok, oprichter van Buurtzorg. Foto: PR

BREDEVOORT - Vrijdagavond 3 november staat in de Tegenlicht Meet Up Bredevoort de Tegenlicht-documentaire 'Zorgeloos leven volgens Jos de Blok' centraal.

Oprichter van Buurtzorg Jos de Blok heeft een speciale gave. Hij doorziet systemen, ziet waar het mis gaat en hoe dat op te lossen. Hij ontdekte zijn talent toen hij zelf in de zorg werkte en ervoer dat de sector zowel organisatorisch als financieel vastgelopen was. Uit frustratie en met de overtuiging dat hij wist hoe het beter kon, richtte hij 'Buurtzorg' op, een thuiszorgorganisatie zonder managers. Het werd een groot succes met navolging in meer dan veertig landen; van Canada tot Zuid-Korea. Nu wordt hij gevraagd de organisatie-systemen van bijvoorbeeld onderwijsinstellingen, de politie en de rechterlijke macht door te lichten. En is hij begonnen om volgens de Buurtzorg-principes een ziektekostenverzekering, genaamd 'Zorgeloos', op te richten.
Naar aanleiding van fragmenten uit de documentaire gaan de aanwezigen met elkaar in gesprek over het voorbeeld van Jos de Blok en Buurtzorg. De successen, maar ook de dilemma's en keerzijdes komen ter sprake. Te gast en aanjagers van de discussie zijn Joke van der Schoor en Marcel Duvigneau. Van der Schoor is oprichter van de werknemerscoöperatie Helpgewoon. Hierin zijn de zorgverleners zelfsturend - à la Buurtzorg - én eigenaar zonder managementlagen. Duvigneau maakt deel uit van de Raad van bestuur bij Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé. SZMK is één van de grootste aanbieders van zorg, welzijn en behandeling van veelal oudere mensen in de Achterhoek. Moderator deze avond is Joop Wikkerink. De bijeenkomst in de Koppelkerk begint om 19.00 uur met de vertoning van de Tegenlicht-documentaire; om 20.00 uur begint de meet up. De entree is vrij.


Column

Multiculturele Achterhoek?

Kriebels in mijn buik. Ik ga vanmorgen een groep kinderen ontmoeten. Nou krijg ik daar niet dagelijks een onrustig of gespannen gevoel bij. Vandaag zijn het 'nieuwkomers'. Kinderen uit andere landen die sinds kort wonen in onze gemeente. Ik verbaas me over mezelf. Hoezo word ik hier onrustig van? De belangrijkste vraag die door mijn hoofd schiet: Kunnen ze me verstaan? Zijn hun ouders erbij en kunnen zij me verstaan? En pas daarna: Zouden ze het leuk vinden? Ik verwonder me over mezelf. Ik maak me nooit zo druk wanneer ik nieuwe mensen ontmoet. Niet in vreemde landen en zeker niet hier om de hoek. En toch…

Ik ben betrokken bij de Zomerschool Oost Gelre. Samen met de gemeente Oost Gelre organiseert de Oost Gelrese Uitdaging zes weken lang leuke activiteiten en taallessen voor kinderen. Een zomer vol plezier met de mogelijkheid om Nederlands te blijven spreken terwijl je niet naar school hoeft. Vanaf het moment dat ik binnenstap bij BS22 valt alle spanning van me af. Een glimlach is universeel! De jongste kinderen spelen en tekenen net als ieder ander kind. De pubers zijn gewoon pubers: giechelende meisjes die selfies maken en jongens die stoer doen tegen elkaar. En er is altijd wel iemand die wil vertalen.

In de Achterhoek kennen we niet de multiculturele samenleving waar we in Nederland zo trots op zijn óf ons zo druk over maken. Het aantal 'mensen van buiten' is in verhouding maar klein. En wanneer ik eerder dit jaar met een groep mensen om tafel zit om een multi-cultureel evenement te organiseren, gaat het al gauw over élke nieuwkomer die het in de Achterhoek lastig heeft om er tussen te komen. Ook al kom je uit een ander dorp of stad binnen onze landsgrenzen of zelfs uit de Achterhoek, ook dan duurt het best lang voor je écht nieuwe vrienden hebt. Iedereen is vriendelijk, maar je hoort er niet direct bij. En wanneer je eenmaal omarmt wordt, zit het goed.

Achterhoekers houden van feestjes en evenementen. Ook voor nieuwkomers wordt er regelmatig iets georganiseerd. Om me heen zie ik nieuwe vriendschappen ontstaan tijdens Taalcafé's en avonden 'Zing Nederlands met me'. Ook bij de Stads- en Dorpskamers ontmoeten mensen elkaar in een ongedwongen sfeer. Samen koffiedrinken, knutselen, wandelen. En het werkt net als bij elke nieuwe groep: eerst ben je met z'n tweeën, het is gezellig, je wordt gehoord, je neemt ieder iemand anders mee en de groep breidt zich gestaag uit.

Tussen maatjes ontstaan bijzondere vriendschappen. Het begint met praktische hulp om wegwijs te worden in Nederland. Door persoonlijke gesprekken en wederzijds vertrouwen ontstaat er meer. Ook al is de vorm verschillend: De één houdt het bij een wekelijks koffiemoment, de ander neemt de nieuwe vriend op in families en vriendengroepen.

Ik denk aan het naoberschap waar we hier mee opgevoed zijn: omdat je er woont, hoor je erbij. Is dat ook zo wanneer je wieg gestaan heeft in een ander land en je hiernaartoe bent gevlucht? Ik hoop het van harte. En nu weet ik, de spanning die ik voelde bij de eerste ontmoeting is nergens voor nodig. Een glimlach is universeel.

Hobbybeurs bij Erve Kots in Lievelde

LIEVELDE - Op zondag 29 oktober wordt er voor de zevenentwintigste keer een grote hobby- en kaartenbeurs gehouden in de zaal van Herberg Erve Kots, Eimersweg 4 in Lievelde. In de sfeervolle zaal zullen 40 hobbyisten uit de Achterhoek, hun hobby demonstreren en hun gemaakte artikelen tentoonstellen. De beurs is geopend van 10.00 tot 16.30 uur. De entree bedraagt € 2,50. Kinderen tot 12 jaar mogen gratis naar binnen.

Hobbyisten demonstreren onder andere: sieraden maken, warmtezakken maken, grols breiwerk, kaarten maken, werken aan groendecoratie, tekstborden, kussens, tassen poppenkleertjes kerstdecoratie, decoratie voor binnen en buiten, zeepjes, speksteenbeelden en er is materiaal te verkrijgen. Nog zo'n twee maand en dan is het kerst. Dus nu is het moment om kerstmaterialen en kerstkaarten te kopen. En kaarten zijn er in overvloed. Kaarten voor elke gelegenheid, in alle kleuren en maten en technieken. Het walhalla voor de kaartenliefhebber is die dag bij Erve Kots. Belangstellenden zijn welkom op de hobby- en kaartenbeurs voor ideeën, leuke cadeautjes, kerstkaarten, materiaal of gewoon voor de gezelligheid.

35 / 36

Gevraagd: Sloopauto s. Vanaf € 50,- en gratis ophalen. RDW-vrijwaring. Contante betaling. Geen APK of schade dit is geen probleem. Autodemontage Verhaegh, Snelliusstraat 34 Winterswijk. 0543-519274

GELD voor uw GOUD en oude MUNTEN T.k.gevr.tegen prima prijs:oude gouden sieraden, gouden tientjes, Krugerranden e.a. gouden en zilv. munten, muntverzamelingen etc. Bel voor info: Kevelam Garderen 0577-461955 lid NVMH