Montferland Nieuws

11 april 2018

Montferland Nieuws 11 april 2018


Nieuw benefietconcert Barghse Jonges

Het Grensconcert van de Barghse Jonges. Foto: Atsuyuki Shimada

Artiesten steunen strijd tegen kanker

's-HEERENBERG – Na het enorme succes in 2014 kondigt de Barghse Jonges een nieuw benefietconcert tegen kanker aan. Samen met de Bläck Föoss en begeleid door het Oostgelders Symfonieorkest. Naast Ernst Daniël Smid en de schotse sopraan Kim Howbridge komen de Köln Pipes op zaterdag 29 september ook weer naar 's-Heerenberg. Deze keer niet 'open air' maar in de 'Fascini Festival Dome', een spectaculaire festivaltent van 90 meter lang en 16 meter hoog met een immens podium van meer dan 300 vierkante meter. Pop, Rock, Kölsch en Classic.

Meer dan 3.000 bezoekers uit de hele grensregio bewaren uitstekende herinneringen aan het legendarische concert aan de grens tussen Emmerik en 's-Heerenberg. Samen met de Bläck Fööss zongen en speelden de Barghse Jonges die avond 90.000 euro bij elkaar.
Voor het concert tegen kanker 2018 hebben de Barghse Jonges het succesconcept verder uitgebouwd. 'Veel in de stijl van het concert aan de grens, aangevuld met symfonische rock en klassieke meezingers' zegt Harry Gerritsen. Hij heeft samen met Hans Kloosterboer bij de Barghse Jonges de muzikale leiding. 'Mien Stad', 'de Grens' en 'Wir lassen der Dom in Kölle', naast 'Livin Thing' van ELO en 'Kind of Magic' van Queen. Maar ook 'Barcelona' van Freddy Mercury, 'the Phantom of the Opera' en enkele klassieke meezingers met een hoog lalalalala-gehalte zoals de '2nd Walz' die André Rieu groot maakte.' Meer dan twintig van de veertig nummers op de play list worden begeleid door het Oostgelders Symfonieorkest onder leiding van Alexander Geluk.
Barghse Jonges, de vijftienkoppige band die elke vier jaar een muziekproject voor de kankerbestrijding op de planken brengt en al meer dan 300.000 euro doneerde aan de kankerbestrijding, die naam staat garant voor een regionaal muziekevenement in de buitencategorie. Zowel qua programma als organisatie en locatie. Ook deze keer weer met de ondersteuning van tientallen sponsors en meer dan 150 vrijwilligers.
"Op zoek naar de juiste invulling voor het nieuwe concert hebben we goed geluisterd naar de bezoekers van het vorige concert en naar onze sponsors", zegt Marcel Giezenaar, voorzitter van de club en één van de projectmanagers. "We wilden geen een-op-een kopie van het succesconcept van het open air concert, maar wel de sfeer, de klik tussen de artiesten op het podium en met het publiek. Dus geen artiesten die even hun 'ding' komen doen maar muzikanten en zangers die ècht samen een fijne muzikale show voor een breed publiek op het podium zetten." Lees verder op pagina 3

PvdA en LGM lijken boot te missen

MONTFERLAND – De PvdA en Lijst Groot Montferland (LGM) lijken buiten de coalitie te gaan vallen in gemeente Montferland. Woensdagavond 11 april zitten de beoogde coalitiepartners CDA, VVD, Lokaal Belang Montferland (LBM) en D66 met elkaar om tafel.

Deze samenstelling heeft de eerste voorkeur van het CDA, de grootste partij.
Mocht het scenario CDA, VVD, Lokaal Belang Montferland en D66 werkelijkheid worden, dan keert wethouder Ingrid Wolsing niet terug op haar wethouderspluche en komt er een einde aan jarenlange samenwerking tussen het CDA, de VVD en de PvdA. Na de gemeenteraadsverkiezingen van 21 zijn verschillende gesprekken gevoerd met alle zes de partijen met CDA'er Oscar van Leeuwen als gespreksleider. Daarbij zijn alle verkiezingsprogramma's naast elkaar gelegd en vergeleken en konden alle partijen aangeven met wie zij het liefst een coalitie zouden vormen. Dat winst van één naar drie raadszetels niet meteen 'meeregeren' betekent voor LGM, komt door een verschil van visie op twee belangrijke onderwerpen: uitbreiding van bedrijventerrein DocksNLD en Masterplan Didam. Voor LGM is dat geen breekpunt maar een bespreekpunt. Maar alle andere partijen vinden dat er vooraf overeenstemming moet zijn over zulke belangrijke onderwerpen. Alle partijen gaven aan het CDA en de VVD als geschikte coalitiepartners te zien. Vier partijen kozen voor LBM, dat twee zetels won. Het CDA, VVD en LBM, dat betekent een meerderheid. Dat de drie partijen ook D66 erbij willen hebben zegt veel over de wijze waarop deze partij zich in de afgelopen vier jaar presenteerde. En compliment aan kartrekker Ruth Mijnen. Als het aan het CDA ligt komen er mogelijk ook vijf wethouders, ééntje meer dan voorheen.

Aanhaken

't Peeske-trainer Eric Arentsen op Sportpark De Klokstede. Foto: John van der Kamp

Na de verloren wedstrijd afgelopen zondag thuis tegen Loo is voor 't Peeske nu 'aanhaken of afhaken' voor promotie in de vijfde klasse C. De Beekse club krijgt binnen zeventien dagen maar liefst zes wedstrijden voor de kiezen. Geen gemakkelijke opdracht voor de ploeg van Arentsen.

Barghse Jonges concert: Pop, Rock, Kölsch & Classic

De foto op de cd-cover van de Barghse Jonges. Foto: Robin Sommers

Met Bläck Fööss en Oostgelders Symfonieorkest

Vervolg van de voorpagina

's-HEERENBERG – De Barghse Jonges komen met een nieuw benefietconcert tegen kanker. Opnieuw samen met de Bläck Föoss en begeleid door het Oostgelders Symfonieorkest. Ook Ernst Daniël Smid en de schotse sopraan Kim Howbridge, de Köln Pipes komen zaterdag 29 september naar 's-Heerenberg waar de 'Fascini Festival Dome', een spectaculaire festivaltent van 90 meter lang en 16 meter hoog voor een show vol pop, rock, Kölsch en classic.

Ernst Daniël Smid. Foto: PR
De Schotse sopraan Kim Howbridge. Foto: PR

Sinds het concert in 2014 en hun optreden in de Köln Arena heeft de band vriendschappelijke banden met de Bläck Fööss, 'die Mutter aller Kölsche Bands'. De mannen zien elkaar sindsdien regelmatig en bij een etentje begin vorig jaar werd het idee geopperd om samen weer eens wat te ondernemen. De Fööss hebben al vaker met een symfonieorkest gewerkt en voor veel nummers is de bladmuziek beschikbaar. Na een paar gesprekken waren Alexander Geluk en het Oostgelders Symfonieorkest ook enthousiast voor het plan. De bekende bariton Ernst Daniël Smid, die ook veel benefietwerk voor de kankerbestrijding doet en de in Keulen wonende Schotse sopraan Kim Howbridge zeiden direct hun medewerking toe.
Bömmel Lückerath, een van de Bläck Fööss zegt over de telefoon: "Wij zijn het hele jaar door op pad in Duitsland en komen natuurlijk nog wel eens wat tegen. Maar het concert met de Barghse Jonges in 's-Heerenberg was ook voor ons wat bijzonders. Niet alleen de sociale betrokkenheid van die vijftien mannen spreekt ons erg aan, ook de kwaliteit. Niet voor niets hebben we ze toen als muzikale gasten gevraagd om op ons Silvesterconcert in de Köln Arena mee te doen. Er is sindsdien een muzikale en persoonlijke vriendschap gegroeid waardoor we het volste vertrouwen hebben en enthousiast waren voor het plan."
De opzet met symfonieorkest, pop-rock klassiekers en klassieke meezingers heeft nogal wat voeten in aarde. "Met één gemeenschappelijke repetitie, zoals in 2014, komen we er niet meer. In verschillende samenstellingen moet het repertoire van de Bläck Fööss en de Barghse Jonges samenvloeien maar ook bij de symfonische rock en klassieke nummers werken alle muzikanten en zangers samen", weet Harry Gerritsen.

'Op puur commerciële basis krijg je dit natuurlijk nooit rond'

In het voorjaar repeteert iedereen afzonderlijk en begin juli komen beide bands, het orkest en de solisten een dag en avond samen in 's-Heerenberg voor een gemeenschappelijke repetitie van de twintig nummers waar het orkest bij betrokken is. "In september repeteren wij nog een dag apart met de Fööss in Keulen en op 28 september, de dag voor het concert, is de hele vrijdag gereserveerd voor de generale repetities in de 'Fascini Festival Dome' met de technici van het licht en geluid."
Ook de entourage mag er deze keer weer zijn. Was het terrein voor de open air in 2014 aan de grens al spectaculair, deze keer pakken de Barghse Jonges weer flink uit. Een enorme festivaltent met maar liefst veertien masten, 90 meter lang, 40 meter breed en 16 meter hoog wordt er gebouwd op het braakliggende terrein naast hoofdsponsor Fascini op het industrieterrein in 's-Heerenberg.
Met een podium van meer dan 300 vierkante meter en drie enorme videowanden met cameraregistratie en bij de muziek passende videoclips. Voor senioren en mensen die slecht ter been zijn komt er een tribune met 230 zitplaatsen en een rolstoeldeck. Daarnaast zijn er nog zo'n 2.250 staanplaatsen beschikbaar.
De business club en het VIP Deck met vijfhonderd plaatsen voor sponsors en hun gasten is al helemaal uitverkocht.
"Op puur commerciële basis krijg je dit natuurlijk nooit rond", zegt projectmanager Marcel Giezenaar die samen met een team projectmanagers veel leveranciers (tent, licht- en geluid, video, catering et cetera) bereid heeft gevonden om een flinke duit in het zakje te doen. "Daardoor kunnen we het grootste deel van de opbrengst volledig doneren aan de kankerbestrijding. Natuurlijk willen we er een mooi evenement van maken waar nog lang over nagepraat wordt, maar we verliezen het doel niet uit het oog. Dat hebben we altijd waargemaakt en daarom doen onze sponsors ook weer volop mee."
De kaartverkoop voor het benefietconcert 'Vier 't Lève met Pop, Rock, Kölsch & Classic' begint op donderdag 12 april. Kaarten kosten 25 euro en zijn verkrijgbaar bij de ticketshops Kachelhöltjes Partypret en Primera in 's-Heerenberg, Primera in Didam en InfoCenter Emmerich am Rhein.
Online tickets worden aangeboden op www.eventim.nl en www.eventim.de.
Voor info over het concert, het project en tickets op www.concerttegenkanker.nl of Facebook Barghse Jonges. www.concerttegenkanker.nl

Buurtpreventie met whats-app in Beek en Loerbeek

BEEK/LOERBEEK - Op woensdag 18 april om 19.30 uur houdt de wijkagent Marcel van Bindsbergen een 1000-ogen/buurtwhatsapp-avond voor Beek en Loerbeek in de Averhof aan de Pater Gerritsenstraat.

De bedoeling is om mensen voor te lichten en een sluitend dekkend gebied te creëren voor Beek/Loerbeek en dat de beheerders elkaar in verband met 'overlappende' meldingen in hun groep opnemen, zodat ze dan kunnen worden doorgestuurd.

Column

Gevaar op de weg

De N335, de weg tussen Didam en Etten, staat samen met negen andere provinciale wegen in de Achterhoek en Liemers te boek als gevaarlijke weg. Dat blijkt uit een onderzoek van de TU Delft in opdracht van RTL Nieuws. De kans op een ernstig verkeersongeluk op dit soort wegen is drie keer zo groot als op een 'normale' weg.

Ik rijd er vaak overheen. Op weg naar de dokter of de dierenkliniek in Zeddam, de apotheek in 's-Heerenberg of verder weg richting Terborg. Gevaarlijke weg? Ga weg man, mooie weg met goed zicht rondom en een prachtig stuk door het Montferland. Maar cijfers liegen niet, dus het zal wel waar zijn. Toch vind ik het vreemd dat de N335 het predicaat gevaarlijk krijgt. Alleen de kruising van de Zuider Markweg en Arnhemseweg, even buiten de bebouwde kom van Beek, komt hiervoor in aanmerking omdat er een soort polderblindheid optreedt, voor de rest vind ik de conclusie zwaar aangezet.

Zelf was ik vroeger in de ogen van veel medeweggebruikers een gevaar op de weg. In die zin, dat ik graag het gaspedaal naar beneden drukte en inhalen als een sport zag, Waarschijnlijk zou ik nu als bumperklever en verkeershufter worden gebrandmerkt. In die tijd had ik een 2CV6, een Eend, dus was inhalen nog niet zo makkelijk. Je moest echt een aanloopje nemen, de slipstream van je voorganger benutten anders duurde het een eeuwigheid ('We halen het wel, we halen het niet'), voordat je er voorbij was. Een vrachtwagenchauffeur zag daar wel de lol van in, draaide zijn raampje open en strooide brood op de weg voor de 'aanstormende' Eend. Die kreeg daardoor net dat beetje extra power waardoor hij juist op tijd zijn actie kon afronden.

Als een inhaalmanoeuvre bij een personenauto was gelukt kon je er gif op innemen dat er onmiddellijk een tegenactie volgde want niemand, zeker geen bestuurder van een BMW, Mercedes, Ford Capri of Opel Kadett, wilde door een Eend ingehaald worden. Dus dat gaf een hoop gedoe op de weg. Bij een stoplicht, als de kemphanen naast elkaar stonden, pakte ik ze terug. Als het groen werd 'spoot' ik weg. Dat ik daarna hard voorbij werd gereden, telde niet meer, het gaat om de eerste meters.
Ach ja, Spielerei, een te veel aan testosteron, de Sturm und Drang-periode. Echt gevaarlijk rijden doen veel Fransen en Italianen, zo heb ik op diverse vakanties ervaren. Die halen in voor een bocht en een heuvel en gokken er maar op dat er geen tegenligger komt. Gaat vaak goed.

Nog even terug naar die N335. Weet u waarom er relatief zo veel ongelukken gebeuren op die wegen? Omdat de bestuurders met hun mobieltje aan het spelen waren. Over een gevaar op de weg gesproken; met dat soort weggebruikers zijn zelfs zandpaden levensgevaarlijk.

Het Montferland heropent met gastvrijheid op grote hoogte

Maaike, Lennart, Dennis en Roy toosten op Het Montferland. Foto: PR

Oude glorie aangepast aan eisen van nu

ZEDDAM - Nog heel even en dan is iedereen weer van harte welkom in Het Montferland in Zeddam. Dit unieke restaurant-hotel, gelegen op een zogenaamde motte (een kunstmatig aangelegde heuvel) in de bossen van het Montferland, wordt dan gerund door drie enthousiaste en ervaren horeca-experts. Samen met een gedreven chefkok hebben zij grootste plannen om Het Montferland weer te laten floreren, waarbij gastvrijheid en aantrekkelijke prijzen kenmerkend zijn.

Door Walter Hobelman

Vrijdag 13 april wordt Het Montferland officieel geopend. "Een bijzondere datum misschien. Toch hebben we er allemaal het volste vertrouwen in dat het de start gaat worden van iets moois", lacht Lennart Zinger, zoon van de oud-eigenaar, die terugkeert op het oude nest. Samen met zijn collega's Maaike Wijnands en Dennis Segers wordt een nieuwe koers ingezet. De drie drijvende krachten achter het nieuwe concept hebben inmiddels allemaal hun sporen verdiend in de horecawereld.

Het hotel is ingrijpend verbouwd om helemaal te voldoen aan de huidige tijd. "Het oorspronkelijke gebouw was donker, had een besloten sfeer en daar hebben we nu verandering in aangebracht", vertelt Maaike Wijnands. Door het wegbreken van muren en het plaatsen van nieuwe ramen is nu een doorkijk door het pand mogelijk en is een natuurlijke verbinding tot stand gebracht tussen het binnengedeelte en het ruime terras. "We halen de natuur naar binnen", legt Segers uit. Door het toepassen van veel hout en andere botanische effecten ontstaat een sfeervol geheel."

"Het Montferland heeft een rijke historie en die houden we zoveel mogelijk in stand", vertelt Lennart Zinger. "De jachtkamer blijft zoals die was. Wel worden de entree en de zalen aangepast en worden de acht hotelkamers volledig vernieuwd. We willen graag van het sjieke imago af. Het Montferland is een plaats waar iedereen zich welkom kan voelen. Zakelijk of privé, voor een kop koffie met gebak of een vijf gangen menu, het kan hier allemaal." Wat ook weer in oude glorie hersteld wordt is 'het stoplicht in het bos'. "Dat vraagt bijna iedereen", lacht Segers. "Nooit geweten dat dat zo iets bijzonders blijkt te zijn. Dus dat blijft zeker behouden."

Het drietal heeft een duidelijke visie. "Gastvrijheid staat voorop. Wij doen iets extra's voor onze gasten en maken van elk bezoek een belevenis", vertelt Dennis Segers. Het terras wordt vergroot en daar komt ook ruimte voor speciale evenementen zoals live cooking en een buitenbar, die de gasten een stukje extra beleving meegeeft. Daar kan, met een pistonmachine, mooie koffie worden gezet. Maar ook een gin tonic wordt daar feestelijk bereid en schenken we vanaf dat punt heerlijke wijn. "Altijd afhankelijk van het seizoen en passend bij de wensen van onze gasten." Met de verplaatsbare Ofyr barbecue voegt Het Montferland een bijzondere manier van grillen en bakken toe.

Ook met 'de borrelplank' verwacht het drietal hoge ogen te gooien. "Dit is onze variant op de traditionele borrelhap", legt chefkok Roy Folkes uit. "Op deze massief houten plank presenteren we smaakvolle stukjes worst, olijven, kaas en brood met dipsausjes. Lekker voor bij de borrel en verkrijgbaar in verschillende formaten."

Vanaf het terras heeft men een prachtig uitzicht over de omgeving en om ook daar meer beleving aan toe te voegen wordt een kleine uitkijktoren geplaatst. Het uitzicht is zó uniek, alleen dat is al een bezoek waard", vindt Segers.

Chefkok Volkers kent de keuken van Het Montferland al 'van vroeger'. "Ik kan bijna niet wachten om samen met mijn collega's een nieuwe invulling te geven aan Het Montferland", vertelt hij. "We hebben mooie plannen en brengen allemaal onze horeca-ervaring mee en zijn er van overtuigd dat we van Het Montferland weer een toonaangevende locatie kunnen maken die voor iedereen toegankelijk is."

Uit alles blijkt dat het viertal bijzonder enthousiast is en al hun ideeën vorm willen geven. "Het is echt geweldig om op deze manier samen iets moois te creëren en allemaal vanuit onze eigen achtergrond invulling te geven aan dit frisse en verrassende nieuwe concept", concludeert men gezamenlijk.

Het Montferland is vanaf 13 april weer dagelijks geopend. "Of men nu komt voor een kop koffie na een wandeling of fietstocht, of uitgebreid wil dineren. Alles kan. De eerste bruiloften staan al in de agenda en ook zakelijke gasten tonen al weer interesse om hier te vergaderen of trainingen te geven", vertelt Wijnands.

Het Montferland is te vinden midden in het bos, Montferland 1 in Zeddam. Meer informatie is te vinden op www.hetmontferland.com.

Automobilist gewond bij botsing met boom Zeddam

ZEDDAM - Een automobilist is maandagmiddag gewond geraakt toen hij op de Beekseweg met zijn voertuig door nog onbekende oorzaak tegen een boom botste. Het 79-jarige slachtoffer uit Zeddam is met onbekend letsel naar het ziekenhuis vervoerd. Het slachtoffer reed vanmiddag over de Beekseweg in richting 's-Heerenberg toen hij door nog onbekende oorzaak tegen een boom botste. De boom brak af en het voertuig schoot over de weg naar de ander zijde om daar vervolgens achterwaarts tegen een boom te botsen en daar tot stilstand te komen. De weg is enige tijd afgesloten geweest in verband met de hulpverlening. De auto is met zware schade afgesleept door een berger.

Automobilist gewond bij botsing met boom Zeddam

Na het ongeval op de Beekseweg moest de bestuurder worden overgebracht naar het ziekenhuis. Foto: News United/112 Achterhoek Nieuws

ZEDDAM - Een automobilist is maandagmiddag gewond geraakt toen hij op de Beekseweg met zijn voertuig door nog onbekende oorzaak tegen een boom botste. Het 79-jarige slachtoffer uit Zeddam is met onbekend letsel naar het ziekenhuis vervoerd.

Het slachtoffer reed vanmiddag over de Beekseweg in richting 's-Heerenberg toen hij door nog onbekende oorzaak tegen een boom botste. De boom brak af en het voertuig schoot over de weg naar de ander zijde om daar vervolgens achterwaarts tegen een boom te botsen en daar tot stilstand te komen. De weg is enige tijd afgesloten geweest in verband met de hulpverlening. De auto is met zware schade afgesleept door een berger.

Hulpdiensten aan het werk na het ongeval op de Beekseweg. Foto: News United/112 Achterhoek Nieuws

Paasmarkt Stokkum legt geen windeieren

STOKKUM – De opbrengst van de tweede paasmarkt in het Gildehuis in Stokkum heeft het mooie bedrag van 2600 euro opgebracht. De organisatie hoopte dat het bedrag van vorig jaar gehaald werd, maar overtrof al hun verwachtingen.

Door de verkoop van paasbloemstukken, geschenkartikelen, oliebollen, drankjes, activiteiten voor de kinderen en een loterij werd dit bedrag bijeen gesprokkeld. De Stokkumse gemeenschap zet zich al meer dan veertig jaar in om geld te kunnen doneren aan het goede doel Terre des Hommes.

Het goede doel dat zich inzet tegen kinderuitbuiting. Namens de organisatoren wil ze graag alle vrijwilligers en donateurs heel hartelijk bedanken voor hun bijdrage. Zonder de medewerking van deze grote groep en de vele bezoekers was de paasmarkt niet mogelijk geweest.

CoopCompact Klaassen wordt verbouwd

BEEK - CoopCompact Klaassen gaat uitbreiden. De supermarkt aan de St. Jansgildestraat in Beek wordt ruim 50 procent groter.

Om de verbouwing mogelijk te maken heeft de winkel sinds maandag 9 april de deuren gesloten. Op dinsdag 17 april om 19.00 uur is er open huis voor geïnteresseerden.

Op woensdag 18 april om 09.00 uur gaat de winkel weer écht open, en kan iedereen er weer terecht voor de boodschappen.

Sam's Kledingactie in Montferland

MONTFERLAND - De inzamelingsactie van Sam's Kledingactie voor Mensen in Nood op diverse plaatsen in Montferland.

In Stokkum kan gebruikte en nog bruikbare kleding en schoenen ingeleverd worden bij de R.K. Pastorie H. Suibertus, Pastoor van Sonsbeeckstraat 24, van 10 tot en met 14 april. In 's-Heerenberg wordt ingezameld bij de R.K.H. Pancratiuskerk, Hofstraat 4, op 13 april van 09.00 tot 16.00 uur en op 14 april van 09.00 tot 11.00 uur. In Azewijn is de inzameling op 14 april, van 09.00 tot 12.00 uur in het portaal van de R.K. Mattheuskerk, Mattheusplein 2. In Zeddam is de inzameling bij de Pastorie van de Oswalduskerk, Bovendorpsstraat 3, op 14 april van 09.30 tot 11.30 uur. In Kilder kan gebruikte en nog bruikbare kleding en schoenen ingeleverd worden bij mevrouw Strikkeling aan de Hoofdstraat 12, op 13 april van 09.00 tot 19.00 uur en op 14 april van 09.00 tot 10.30 uur.

Bergh's Vocaal actief

MONTFERLAND - Kamerkoor Bergh's Vocaal werkt zaterdag 21 april vanaf 20.00 uur mee aan het Memorial Concert door het Symfonisch Blaasorkest uit Gaanderen onder leiding van Joop Boerstoel. Dat doet het koor samen met het Gaanderens Mannenkoor en het Gemengd Koor van de St. Martinusparochie uit Gaanderen. Alle meewerkende koren staan ponder leiding van dirigent Ben Simmes. Als solisten treden op de sopranen Ellen Pieterse, Marjo Harmsen en Ans Weide, alsmede de tenor Hans Vriezen. Het concert vindt plaats in de Nederlands Gereformeerde Kerk (voorheen H. Geest Kerk), Bilderdijkstraat 3 te Doetinchem. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.SBOGGaanderen.nl.

Bergh's Vocaal is een klein gemengd koor, bestaande uit zeven sopranen, zeven alten, vier tenoren en vier bassen. Plezier in zingen en streven naar een goed niveau is het uitgangspunt. Het accent ligt op vier- tot zesstemmige koorwerken. Soms a capella, vaak begeleid op piano door dirigent Ben Simmes. Het repertoire varieert van klassiek tot modern/pop. Het koor heeft plaats voor twee tenoren en drie bassen. Er wordt gerepeteerd op donderdagavond van 18.45 tot 20.15 uur in de Muziekschool Oost-Gelderland, Plantsoensingel Zuid 36 in 's-Heerenberg.

Koningsdag 27 april staat Bergh's Vocaal op het Stadsplein in 's-Heerenberg met een tweedehands spullenkraam, om de kas te spekken en natuurlijk voor een praatje met bezoekers.
Zondagmiddag 26 augustus neemt Bergh's Vocaal deel aan het korenfestival in de St. Pancratiuskerk te 's Heerenberg, tijdens het Mechteld ten Ham-weekeinde, een najaarsconcert staat gepland op 4 november.

Iedereen is welkom om een op een repetitie aan te schuiven om de sfeer te proeven. Eventueel kan men van te voren contact opnemen met het secretariaat, Ria Hendricksen: 0314-651576 of 06-18297763.

The Whispering Tree naar 's-Heerenberg

's-HEERENBERG - Op woensdag 25 april komt het jonge Frans-Amerikaanse duo The Whispering Tree naar 's-Heerenberg en zij geven een concert in de foyer van Grandcafé De Snor. Aanvang 20.00 uur, zaal open 19.30 uur, entree vijftien euro. De opbrengst van het concert gaat naar Bergh in het Zadel.

Dit duo, dat bestaat uit singer-songwriter Eleanor Kleiner en multi-instrumentalist Elie Brangbour, leerde elkaar kennen op de muziekschool in Londen. Tegenwoordig is hun thuisbasis New York.

Hun muziek valt - gelukkig - niet in een hokje te plaatsen en combineert melancholische klanken uit de folkmuziek met bluegrass, met gypsy jazz en zachtmoedige rockmuziek. Daar komt bij dat een concert, vanwege Eleanors eigen composities, een geheel eigen sfeer en stijl heeft. Door haar prachtige stem én de smaakvolle tweede stem en begeleiding door Elie laat een concert door The Whispering Tree ongetwijfeld een onuitwisbare herinnering achter. Binnenkort komt hun vierde cd uit.

Kaarten reserveren kan bij Agnes Verschuur, e-mail akkie.v@hotmail.com of via tel. 06-20773469.

Sam's Kledingactie op veel plekken in Montferland

MONTFERLAND - De inzamelingsactie van Sam's Kledingactie voor Mensen in Nood op diverse plaatsen in Montferland.

In Stokkum kan gebruikte en nog bruikbare kleding en schoenen ingeleverd worden bij de R.K. Pastorie H. Suibertus, Pastoor van Sonsbeeckstraat 24, van 10 tot en met 14 april. In 's-Heerenberg wordt ingezameld bij de R.K.H. Pancratiuskerk, Hofstraat 4, op 13 april van 09.00 tot 16.00 uur en op 14 april van 09.00 tot 11.00 uur. In Azewijn is de inzameling op 14 april, van 09.00 tot 12.00 uur in het portaal van de R.K. Mattheuskerk, Mattheusplein 2. In Zeddam is de inzameling bij de Pastorie van de Oswalduskerk, Bovendorpsstraat 3, op 14 april van 09.30 tot 11.30 uur. In Kilder kan gebruikte en nog bruikbare kleding en schoenen ingeleverd worden bij mevrouw Strikkeling aan de Hoofdstraat 12, op 13 april van 09.00 tot 19.00 uur en op 14 april van 09.00 tot 10.30 uur.

36ste 'Zo zijn onze manieren'

ZEDDAM - De eerstvolgende - 36ste - themabijeenkomst 'Zo zijn onze manieren' vindt plaats op woensdag 18 april in het Imminkhuis aan de Bovendorpsstraat 8 te Zeddam, de aanvang is om 20.00 uur.

Tijdens de thema-avond van 21 februari werd er uitvoerig gediscussieerd over het onderwerp Bidden. De oecumenische werkgroep 'Twee kerken -- Eén taak' nodigt van harte uit namens Pastor Ben Aarsen om mee te praten over en luisteren naar de kerkelijke rituelen en gebruiken. Ds. Frans Gijzel heeft op 21 februari wegens emeritaat afscheid genomen van de oecumenische gespreksgroep. De avond staat wederom in het teken van Bidden. Voor inlichtingen kan men contact opnemen met Maarten van der Wolf, tel. 06-22245871.

Swingend begin themaweek

Leerlingen de Laetare beginnen de week met een dansje. Foto: Jeroen van der Vos

KILDER - Op BS De Laetare in Kilder begonnen de leerlingen maandagochtend wat anders dan normaal aan de nieuwe week. Omdat deze week geheel in het teken staat van sport -in combinatie met gezonde voeding-, deden de leerlingen en leraren een dansende opwarming onder de bezielende leiding van een dansjuf van Live2Dance uit 's-Heerenberg.

Door Jeroen van der Vos

Appels van de lokale supermarkt, een voetbalclinic bij SV Kilder en gymlessen verzorgd door Sportvereniging Wilskracht. Zomaar een greep uit de activiteiten die deze week op het programma staan. Ook de normale lessen zijn zoveel mogelijk op het thema Sport afgestemd.

"Via Welcom hebben we ook kunnen regelen dat er een diëtiste komt vertellen over voeding, suikers en hoeveel je moet bewegen om dat te verbranden", vertelt een bevlogen juf Mandy Goorman, voor de gelegenheid in een sportieve outfit gestoken. "Tijdens de inloopavond op donderdag 12 april, mogen ook de ouders zich van hun sportieve kant laten zien. Zij kunnen meedoen aan een fit-circuit, waarbij ze door hun kinderen kunnen worden uitgedaagd. Verschillende sportverenigingen zullen zich ook presenteren en laten zien wat ze de verschillende leeftijden te bieden hebben."

Gezien het aantal ouders, die de aftrap meemaakten, is de betrokkenheid bij de activiteiten groot. Enkele deden ook actief mee met het dansen en het plezier spatte er vanaf.

Goorman: "Zeker in deze tijd, waarbij beeldschermen steeds meer bepalend zijn, is het van groot belang om kinderen te leren dat bewegen en goede voeding alleen maar voordelen bieden." Een week als deze is in ieder geval een goed begin.

Vijf kandidaten bij Openbaar Examen

DOETINCHEM - Op 20 april vindt in de Bizetzaal van vestiging Muziekschool Doetinchem, Bizetlaan 1, Doetinchem om 19.30 uur het openbaar examen plaats. Maar liefst vijf examenkandidaten nemen hier aan deel.

Het openbaar examen is een onderdeel van het praktijkexamen en vindt plaats voor publiek. Voor C-kandidaten is het een facultatief onderdeel, voor D-kandidaten verplicht. De examenkandidaten zijn: Jet Heinen, Dwarsfluit; C-examen, Sonja Kraan, Dwarsfluit; C-examen, Vera Sprenkeler, Bugel D-examen, lid van fanfare St. Gregorius uit Varsselder, Paulien Doeleman, Trompet; D-examen, lid van harmonie Crescendo uit 's-Heerenberg en Vere Megens, Dwarsfluit; D-examen, lid van harmonie Crescendo uit s'-Heerenberg. Vera wordt begeleid door fanfare St. Gregorius uit Varsselder en Paulien en Vere worden begeleid door harmonie Crescendo uit 's-Heerenberg. De toegang is gratis.

Inpassingsplan en vergunningen Windpark Bijvanck onherroepelijk

ANGERLO/LOIL - De bouw van Windpark Bijvanck is een stuk dichterbij gekomen. De Raad van State heeft op 4 april het provinciale inpassingsplan, de omgevingsvergunning, watervergunning en ontheffing Wet natuurbescherming onherroepelijk verklaard. Er kan geen bezwaar meer worden gemaakt of beroep ingesteld tegen de windmolens tussen Angerlo en Loil.

Voorbereidingen voor de bouw Voordat de bouw daadwerkelijk begint, moeten er nog wel veel praktische bouwvoorbereidingen worden gedaan. Deze worden de komende tijd verder opgepakt. De inschatting is dat de bouw van de windmolens medio 2019 begint. Een exacte planning kan nog niet worden gegeven op dit moment. Wie op de hoogte wil worden gehouden van de vorderingen, kan zich aanmelden voor de nieuwsbrief via de website www.windparkbijvanck.nl.

Uitspraak Raad van State
Op 28 februari 2018 was de zitting bij de Raad van State naar aanleiding van de ingediende beroepen tegen het inpassingsplan, de omgevingsvergunning, de watervergunning en de ontheffing Wet natuurbescherming. Op 4 april 2018 deed de Raad van State uitspraak en verklaarde bijna alle ingediende beroepen ongegrond. De RvS heeft één aanpassing gedaan aan het inpassingsplan als gevolg van een beroep, met betrekking tot veiligheidseisen in relatie tot gasleidingen in de omgeving. Hierover was al een regel opgenomen in het inpassingsplan, maar de RvS heeft deze nu aangescherpt. Dit heeft geen gevolgen voor de uitvoerbaarheid van Windpark Bijvanck. De overige beroepen tegen het inpassingsplan en de vergunningen zijn ongegrond verklaard. De beroepen tegen de ontheffing Wet natuurbescherming zijn door de RvS niet-ontvankelijk verklaard.

SDE+-subsidie is verleend
Recent is ook een andere belangrijke stap gezet: de SDE+-subsidie die Raedthuys Pure Energie heeft aangevraagd, is verleend door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Daarmee is een stevig financieel fundament gelegd onder de windmolens. De SDE+ is een subsidie ter stimulering van opwek van duurzame energie (wind, zon, biomassa, water, geothermie). De subsidie vergoedt het verschil tussen de kostprijs van duurzame energie en de marktwaarde van de geleverde energie, omdat de kostprijs van de duurzame energie hoger is dan die van energie uit fossiele brandstoffen. De subsidie wordt verleend voor een periode van vijftien jaar en vormt daarmee een goede basis voor een gezonde exploitatie van de windmolens. De vier windmolens krijgen een ashoogte van minimaal 99 meter en maximaal 124 meter. De rotordiameter wordt minimaal 100 meter en maximaal 122 meter. Dat betekent dat de wieken 50 tot 61 meter lang worden. De tiphoogte wordt daarmee minimaal 149 meter en maximaal 185 meter.
De vier windmolens wekken samen naar verwachting 37 miljoen kilowattuur (kWh) per jaar op. Dat is evenveel als ruim 12.000 huishoudens per jaar verbruiken (bij 3000 kWh per huishouden).


www.windparkbijvanck.nl

Weeshuis Egyam Ghana vierde zijn tienjarig bestaan

Groepsfoto bij het weeshuis in Ghana. Foto: PR

's-HEERENBERG – Maart 2005 werd de Stichting Weeshuis Egyam Ghana opgericht door Thea van den Bosch. Al die tijd zijn Thea en haar man Herman van den Bosch, penningmeester Gerard Booms, secretaris Henriëtte van Velden en de vele vrijwilligers de drijvende krachten achter deze stichting. Samen zorgen ze voor de financiële steun aan het Kindertehuis in het dorp Egyam waar momenteel 68 kinderen onderdak krijgen.

Door Marlous Velthausz

Thea maakte in 2004 kennis met Ghana toen ze een uitnodiging kreeg van een Ghanese priester. Als vrijwilligster ging ze voor het eerst naar het Afrikaanse land en zag daar in welke situatie de mensen daar verkeerden. Diep geraakt door de vreselijke armoede waarin mensen en vooral de kinderen daar verkeerden, kwam ze weer terug in 's-Heerenberg en wist ze gelijk wat haar te doen stond. Ze startte een stichting, bezocht daarop samen met Herman jaarlijks het weeshuis voor onderhoudswerk en bood ook hulp in de arme dorpen waar dat kon. Op 27 december 2007 is toen het weeshuis geopend. "Al die herinneringen van de afgelopen jaren staan diep in mijn geheugen gegrift," vertelt Thea. "Het was elke keer weer een geslaagde trip met intense momenten, dankbaarheid en voldoening."
Om het tienjarig bestaan van het weeshuis te vieren waren Thea, Herman, Gerard en nog drie vrijwilligers, waarvan ook een uit Duitsland, afgereisd naar Afrika. Na een reis van 18 uur kwamen ze er erg vermoeid aan bij het Weeshuis Children's House of Hope. Het jubileum werd uitgebreid gevierd met bisschop John Kwofie, Daniel Payne, kinderen, personeel van het weeshuis en dorpelingen. De dag begon met een Eucharistieviering die drie en een half uur duurde. Het was een vrolijke mis waarin veel gezongen en gedanst werd. Deze viering was erg emotioneel, mede door de toespraken van de jongeren, die vertelden over hun trieste verleden en hun ontwikkeling nu.
De stichting heeft er inmiddels voor gezorgd dat er watervoorzieningen zijn aangelegd voor schoon drinkwater en er is een oven om zelf brood te kunnen bakken. In de tuin staan fruitbomen, ze verbouwen hun eigen groenten en de kippen zorgen voor voldoende eieren.
Hoe zwak, kansloos en verwaarloosd de kinderen het weeshuis destijds binnen kwamen, zo sterk, gezond en standvastig lopen ze nu rond. Sommigen volgen nog een studie of beroepsopleiding en enkelen hebben al een baan gevonden en hebben het weeshuis al verlaten.
Alleen kinderen die dringend onderdak en verzorging nodig hebben worden in het weeshuis opgenomen in samenwerking met Ghana's Social Welfare. In die weken dat het bestuur en vrijwilligers daar waren, werden verschillende kinderen liefdevol in het weeshuis opgenomen. Een daarvan was een baby van een dag oud. Thea mocht het meisje een naam geven en ze noemde haar 'Angel'. Ook was er door Social Welfare een jongetje van zes jaar totaal verwaarloosd van de straat geplukt. Nu wordt hij in het weeshuis opgevangen en krijgt hij de nodige zorg, liefde en educatie. Zo ook een meisje die een afschuwelijk verleden had. De situatie van dit meisje was zo ontzettend heftig, dat ze dringend een veilig onderkomen nodig had. "Dit raakt je diep maar geeft ook weer kracht om door te gaan, aldus Thea. Het maakt je dankbaar dat we in deze situaties hulp kunnen bieden. De meegestuurde hulpgoederen werden verdeeld onder de arme bevolking, kliniek, ziekenhuis en natuurlijk het weeshuis.
"Dat dit weeshuis alweer tien jaar bestaat hebben wij als 's-Heerenbergse stichting te danken aan onze vele donateurs. Zonder hen hadden we dit niet kunnen redden. Wij zorgen voor de financiële steun aan het weeshuis en we hopen dat het in de toekomst met steun van de Ghanese bevolking meer zelfredzaam wordt. Door een goede opvoeding en educatie hopen wij deze kinderen een betere toekomst te geven", aldus Gerard Booms.
"Door de hoge kosten die we noodgedwongen gemaakt hebben voor het invoeren van een personenbusje, zou het prettig zijn voor de stichting om nieuwe donateurs te mogen begroeten. Deze personenbus was noodzakelijk omdat de oude bus niet meer veilig was voor vervoer van de kinderen naar scholen, artsenbezoek of excursies. De reserves zijn hierdoor opgeraakt."

Om het werk te kunnen voortzetten is de stichting naarstig opzoek naar donateurs om de toekomst voor het weeshuis veilig te stellen. "Dit kan bijvoorbeeld door een vaste bijdrage per maand vanaf 10 euro. Maar natuurlijk is iedere gift van harte welkom. Het bankrekeningnummer van de stichting is: NL 15 RABO 032.66.92.584.


www.weeshuisghana.nlf

Column

1 april tot 26 mei

Doetinchem

Exposities Slingeland Ziekenhuis Doetinchem

Slingeland Ziekenhuis

6 april tot 22 april

Braamt

Het Land van Jan Klaassen - Het gezelligste kinderpretpark!

Het Land van Jan Klaassen

10 april tot 15 april

Doetinchem

Het Beeldhouwerscollectief Doetinchem Exposeerd

Catharinakerk

11 april

Doetinchem

Gratis Soepel & Fit Beleefevenement van Zlimthuis

't Brewinc

Kilder

Jaarvergadering Dorpsraad Kilder

't Kelrehuus

12 april

Doetinchem

Repair Café Doetinchem

Stadskamer

Doetinchem

RAS-Café. Activiteit: Poolen

Gruitpoort

13 april

Doetinchem

Meditatief wandelen naar de Slangenburgse abdij

Slangenburgse kerk

Doetinchem

Ellen Baptist Kunstenaar in de Spotlight

Kunstuitleen Stadsmuseum

14 april

Braamt

Opa & Oma dag in Het Land van Jan Klaassen

Het Land van Jan Klaassen

Doetinchem

Ellen Baptist Kunstenaar in de Spotlight

Kunstuitleen Stadsmuseum

15 april

Kilder

Toneel op locatie. 40-jaar 'Vrolijk'.

't Kelrehuus

Doetinchem

Antieke folk door knotsgek trio uit Canada

Het Nieuwe Dijkhuis

Doetinchem

Mozarts betoverende klarinetconcert

Schouwburg Amphion

17 april

s-Heerenberg

Film: Stronger

Film & Theater Het Barghse Huus

Kilder

Seniorensoos Kilder

Zaal Teunissen

Doetinchem

Gratis workshop Valpreventie bij Zlimthuis

't Brewinc

's-Heerenberg

Film: Stronger

Film & Theater Het Barghse Huus

19 april

Doetinchem

Gratis workshop Valpreventie bij Zlimthuis

't Brewinc

's-Heerenberg

"De Jacht in Gelre" & "Jacht en Stroperij in het Graafschap Bergh 1650-1750"

Film & Theater Het Barghse Huus

20 april

Doetinchem

Meditatief wandelen in de Slangenburg

Slangenburgse kerk

Doetinchem

Ellen Baptist Kunstenaar in de Spotlight

Kunstuitleen Stadsmuseum

's-Heerenberg

Ladies Night: Fifty Shades Freed

Film & Theater Het Barghse Huus

21 april

Doetinchem

Emmaüswandeling

Slangenburgse kerk

Doetinchem

Lezing "Burn-out & Voeding"

Equili®

Doetinchem

Ellen Baptist Kunstenaar in de Spotlight

Kunstuitleen Stadsmuseum

22 april

Didam

Voorjaarswandeling in de Nevelhorst - IVN

Westernboerderij De Baerle

Didam

Kringdag Montferland 2018

Markthal

24 april

's-Heerenberg

Film: Loving Vincent

Film & Theater Het Barghse Huus

's-Heerenberg

Film: Loving Vincent

Film & Theater Het Barghse Huus

't Stille Wald voegt oefen-eventingderby toe aan programma CH

LOERBEEK - In het pinksterweekend van zaterdag 19 en zondag 20 mei houdt Ruitervereniging 't Stille Wald weer het jaarlijkse concours hippique aan de Groot Lobberikweg in Loerbeek. Naast springen en dressuur, tevens selectiewedstrijd voor de Gelderse Kampioenschappen, vindt er dit jaar voor het eerst een Oefen-eventingderby plaats.

De nationale bond, de KNHS, is momenteel deze discipline actief aan het promoten. Het organiseren van zo'n oefenderby past daarom binnen de ontwikkelingen van de KNHS om de Eventing Derby in de toekomst als een aparte klasse, met winstpuntenregeling te gaan beschouwen. Tijdens de oefenderby van rv 'tt Stille Wald kan op laagdrempelig niveau kennis worden gemaakt met het rijden van crosshindernissen. Voor zowel paarden als pony's is er de mogelijkheid mee te doen. Hierbij wordt onder andere gebruikt gemaakt van, speciaal door de KNHS ontwikkelde hindernissen. Er zal een parcours van 50/60 cm en een parcours van 70/80 cm uitgezet worden. De oefenderby zal, samen met het springen voor de paarden, plaats vinden op zondag 20 mei. De dressuurwedstrijden voor zowel paarden als pony's evenals de springwedstrijd voor pony's vinden plaats op zaterdag 19 mei.

Inschrijven voor de oefenderby kan door het sturen van een e-mail naar rvstillewald@outlook.com, inschrijven voor de spring en dressuurwedstrijden kan via Mijn KNHS. Het evenement is aan de Groot Lobberikweg 4 in Loerbeek.

Vijf lokale initiatieven beloond met euro's

Het beste idee van Braamt

BRAAMT – Maar liefst vijf ideeën behoren tot de beste van Braamt, zo maakte de Dorpsraad onlangs bekend. Het beste idee van Braamt werd door de Dorpsraad georganiseerd, omdat de gemeente Montferland 25.000 euro subsidie heeft toegekend voor initiatieven op het gebied van de leefbaarheid.

Door Joke Burink

De gemeentelijke maatregel Ondersteuning LeefbaarheidsInitiatieven in Euro's, ook wel OLIE genoemd, werd alleen toegekend aan de kleine dorpskernen in de gemeente. Daar dreigen steeds meer voorzieningen te verdwijnen, zo heeft Braamt al geen buurtsuper meer.

Om in aanmerking te kunnen komen voor een financiële bijdrage moesten de beste ideeën van Braamt wel voldoen aan de door gemeente Montferland opgelegde criteria. Dat betekent dat de initiatieven een bijdrage leveren op het gebied van zorg en dienstverlening, verbeteringen aan de infrastructuur, voorkoming van een isolement , belangenbehartiging en de leefbaarheid in Braamt. "Er kwamen vijf ideeën binnen, die op 1 maart door de initiatiefnemers aan de Dorpsraad zijn gepresenteerd", licht Sonja Schepers namens de Dorpsraad toe. "Aan de hand van deze presentaties, zijn we tot een verdeling van de subsidie gekomen."

Verdeelsleutel
11.000 euro is bestemd voor een servicepunt in het Dorpshuis, eveneens 11.000 euro gaat naar de vernieuwing van het schoolplein van basisschool De Boomgaard. 1500 euro is voor stichting De Boomband om nieuwe instrumenten aan te schaffen, 1000 euro voor de organisatie van het kerstdiner -kerst vier je niet alleen- en 500 euro voor museum Home of Football.

Het meeste geld gaat dus naar het servicepunt en het schoolplein. Het servicepunt in het dorpshuis moet een plek worden waar mensen elkaar ontmoeten, een kopje koffie drinken en de krant kunnen lezen. Zeker niet onbelangrijk is om daarnaast ook de mogelijkheid te bieden om er wat boodschappen te kunnen halen, nu de Spar uit het dorp weg is.

Buurtplein
Het schoolplein van basisschool de Boomgaard wordt vernieuwd. Schoolleider Remco Brinkhuis vertelt: "Het schoolplein moet meer een buurtplein worden. Nu staat er nog een hekwerk omheen, maar dat gaat weg. Het plan is om het gemeentelijke speeltuintje bij het plein te betrekken en alles opnieuw in te richten. Alles wordt opnieuw bestraat, er komen een aantal nieuwe speeltoestellen en er is meer ruimte voor uitdaging." In het nieuwe plan wordt ook rekening gehouden met een voetbalveldje, een waterbaan en een soort theatertje, het laatstgenoemde was een suggestie van de leerlingen. Komend weekend wordt al een begin gemaakt met het verwijderen van de haag bij het hoge hekwerk, uiteindelijk moet het plein toegankelijker worden voor iedereen.

Alle initiatiefnemers zijn inmiddels van de voorgenomen subsidietoekenning op de hoogte gesteld. Op dit moment wordt nog gewacht op de goedkeuring van de gemeente Montferland om de beste ideeën van Braamt tot uitvoering te kunnen brengen.

Op zoek naar reptielen in Bergherbos

's-HEERENBERG - Wie benieuwd is naar de plekken waar hagedissen en slangen leven in het Bergherbos, kan met de boswachter mee op tocht op zondag 29 april vanaf 14.00 uur door de reptielencorridor. Het moet al gek gaan, als er geen hagedissen te zien zijn. Deelname kost vijf euro voor leden van Natuurmonumenten en acht euro voor niet-leden, kinderen van leden vier euro; kinderen niet-lid zeven euro. Tickets zijn alleen van tevoren te koop via DE WEBSITE. Deze wandeling is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar.

Er is van alles te ontdekken over het leven van hagedissen en slangen tijdens deze wandeling in het Bergherbos. De boswachter neemt de deelnemers mee naar de reptielencorridor, een speciale zone in het Bergherbos die ruim tien jaar terug speciaal voor hagedissen en slangen is aangelegd. De aanleg heeft effect gehad, want het aantal reptielen is in deze jaren aanzienlijk vergroot. Hagedissen en slangen zijn koudbloedig en moeten zich 's ochtends daarom eerst opwarmen voordat ze naar voedsel kunnen zoeken. Tijdens deze wandeling ontdekken de deelnemers de plekken waar hagedissen en slangen zich kunnen opwarmen, wat ze eten, waar ze hun voedsel zoeken en waar ze verkoeling vinden op zomerse dagen.

Oefen-eventingderby toegevoegd aan programma CH

LOERBEEK - In het pinksterweekend van zaterdag 19 en zondag 20 mei houdt Ruitervereniging 't Stille Wald weer het jaarlijkse concours hippique aan de Groot Lobberikweg in Loerbeek. Naast springen en dressuur, tevens selectiewedstrijd voor de Gelderse Kampioenschappen, vindt er dit jaar voor het eerst een Oefen-eventingderby plaats.

De nationale bond, de KNHS, is momenteel deze discipline actief aan het promoten. Het organiseren van zo'n oefenderby past daarom binnen de ontwikkelingen van de KNHS om de Eventing Derby in de toekomst als een aparte klasse, met winstpuntenregeling te gaan beschouwen. Tijdens de oefenderby van rv 'tt Stille Wald kan op laagdrempelig niveau kennis worden gemaakt met het rijden van crosshindernissen. Voor zowel paarden als pony's is er de mogelijkheid mee te doen. Hierbij wordt onder andere gebruikt gemaakt van, speciaal door de KNHS ontwikkelde hindernissen. Er zal een parcours van 50/60 cm en een parcours van 70/80 cm uitgezet worden. De oefenderby zal, samen met het springen voor de paarden, plaats vinden op zondag 20 mei. De dressuurwedstrijden voor zowel paarden als pony's evenals de springwedstrijd voor pony's vinden plaats op zaterdag 19 mei.

Inschrijven voor de oefenderby kan door het sturen van een e-mail naar rvstillewald@outlook.com, inschrijven voor de spring en dressuurwedstrijden kan via Mijn KNHS. Het evenement is aan de Groot Lobberikweg 4 in Loerbeek.

'Aanhaken of afhaken voor 't Peeske'

't Peeske-trainer Eric Arentsen op Sportpark De Klokstede. Foto: John van der Kamp

Team trainer Eric Arentsen speelt 6 wedstrijden in 17 dagen

Door John van der Kamp

BEEK – Na de verloren wedstrijd afgelopen zondag thuis tegen Loo is voor 't Peeske nu 'aanhaken of afhaken' voor promotie in de vijfde klasse C van het zondagvoetbal. Het team van trainer Eric Arentsen krijgt binnen zeventien dagen maar liefst zes wedstrijden voor de kiezen. Virtueel staat 't Peeske op plaats drie, maar dan moeten de inhaalwedstrijden wel gewonnen worden. Geen gemakkelijke opdracht zoals trainer Eric Arentsen dit omschrijft.

"Wij zijn niet in het voordeel in de situatie die er nu is, met al die inhaalwedstrijden in een korte tijd. Wij hebben niet als enige hier last van, ook onze tegenstander van donderdagavond VVL. De clubs die de wedstrijden al hebben gespeeld, zijn naar mij idee in het voordeel", aldus Peeske-trainer Arentsen.

't Peeske speelt nu op drie donderdagavonden een inhaalwedstrijd. Eerst donderdag thuis tegen VVL, dan uit tegen het Gelders Eiland en wederom uit tegen Den Dam. "Heb je jongens die van ver komen en je moet om half zeven spelen, moet je toch om kwart voor zes in de kleedkamer zitten. Ze zijn dan amper thuis, dat wordt zo aanpassen. Niet ideaal, maar daar heeft iedereen last van, zeg ik maar."
Qua verliespunten staat het team uit Beek op plaats drie en is kansrijk voor promotie. "Zit je in een flow, kun je ze allemaal winnen, en als je naar de stand kijkt, dan klopt dit ook. Maar je moet ze eerst maar zien te winnen. In de vijfde klasse gaat het veel op strijd, met een aantal ploegen die hier extra aandacht aan schenken, noem ik het maar. De krachtverschillen zijn klein. In deze klasse moet je geluk hebben dat jouw betere voetballers niet geblesseerd of geschorst raken, want anders ga je toch in niveau naar beneden. Als je daarin geluk kunt hebben, draai je bovenin mee. De stand aan kop is vertekend omdat je verschillen hebt in gespeelde wedstrijden. De eerst vijf zes ploegen zitten dicht tegen elkaar aan. En daaruit gaat het gebeuren", is de conclusie van de 52-jarige trainer, die eerder clubs als VVO, VDZ en DVOV heeft getraind.

Afgelopen zondag verloor 't Peeske op eigen veld met 3-1 van Loo, die ook in de kop van de ranglijst staat. "Loo vecht ook om aansluiting te houden. Geldt ook voor ons. Na deze week weten we ook of we echt meedoen voor de bovenste plaatsen of moeten afhaken. Loo heeft meer dan verdiend van ons gewonnen. Niek Hermsen mis ik donderdag door de rode kaart die hij op het eind kreeg", weet Arentsen. Clubs die nu ook doordeweeks een wedstrijdje moeten spelen, komen nauwelijks meer aan trainen toe. Met die handicap moet ook 't Peeske mee omgaan, dat weet ook Arentsen: "Afgelopen week heb ik tegen de jongens gezegd na de donderdagtraining, dit is voorlopig de laatste training, want nu is het tweemaal per week een wedstrijd en een hersteltraining op de dinsdagen. Het is niet anders."

'Je moet 't geluk hebben dat je betere voetballers niet geblesseerd of geschorst raken'

Halverwege het vorige seizoen zag het na een goede start niet naar uit dat 't Peeske zou gaan degraderen naar de vijfde klasse. Arentsen omschrijft de beslissingswedstrijd tegen Rekken het vervolg van de pech die zijn team heeft gehad tijdens de nacompetitie. "Die dramatische wedstrijd in Varsseveld, daar blijf ik bij, dat het echt ongelofelijk is, dat de KNVB zo'n wedstrijd op dat veld heeft door laten gaan. Natuurlijk heb je met z'n tweeën besloten om op donderdagavond te spelen. Je zit in een neerwaartse spiraal en dan heb je overal pech", aldus Arentsen. Het veld in Varsseveld beschikte niet over een veldverlichting en in de duisternis werd met 5-4 verloren. "Nadat we gedegradeerd zijn, zijn de nodige jongens gestopt, enkelen zijn lager gaan spelen, anderen zijn weggegaan. Dan moet je opnieuw beginnen. We doen het tot nu toe redelijk en spelen bij vlagen goed voetbal. We hebben zeven nieuwe jongens erbij, vanuit de A en uit het tweede team en dat is ook mooi om te zien."
Arentsen is onlangs verhuisd naar Malden en mede door zijn werk volgend seizoen geen trainer meer zal zijn.

De inhaalwedstrijd donderdagavond 12 april op Sportpark de Kolkstede tegen VVL begint om 18.30 uur.

Strijd om veilige plaats elf losgebarsten

KILDER – Kilder liep afgelopen zondag tegen een forse nederlaag aan. Verliezen van HC'03 is geen schande, maar de uitslag van 7-2 is geen uitslag die men zou verwachten. In de komende weken zal Kilder punten moeten pakken om dit seizoen niet weer met billenknijpen in de nacompetitie af te moeten sluiten. Vijf clubs uit de Achterhoek willen de dans ontlopen. Kilder, Zeddam/Sint Joris, Terborg, VVG'25 en Loil gaan de strijd aan om minimaal plaats elf op de ranglijst te verwezenlijken.

Zondag staat de wedstrijd tussen sv Kilder en Zeddam/Sint Joris op het programma. In de heenwedstrijd won Kilder de wedstrijd overtuigend, zoals Robin Baakman, de huidige laatste man van Kilder, deze wedstrijd omschrijft. "We kwamen voor rust al op een 3-0 voorsprong. In de tweede helft viel de vierde treffer, maar die werd -onbegrijpelijk- afgekeurd. Toen kwamen zij nog terug met twee treffers en werd het maar 3-2. Later hoorde ik dat zij een offday hadden gehad, want nu ik SDZZ en Rijnland heb zien spelen, vind ik deze twee clubs wel beter", aldus de 29-jarige Robin Baakman van Kilder, die al vanaf zijn zestiende bij het eerste zit en onder trainer Bob Hartemink zijn debuut maakte. "Ik heb in al die jaren op allerlei posities gespeeld, meestal middenvelder of voorstopper. Alleen niet als keeper. De laatste drie wedstrijden sta ik laatste man." Over de wedstrijd tegen HC'03 van afgelopen zondag was hij in eerste instantie wel verbaasd, dat de score nog zo hoog uitviel. "De eerste helft ging nog wel. HC was wel beter en op slag van rust scoorden zij de 1-0. Toen we de kleedkamer uitkwamen, had ik het idee: we leven nog. Maar binnen drie minuten kwamen we op 3-0 achter en met een man minder. Een rode kaart voor Bart Bles, die net was ingevallen. Hij heeft amper een minuut meegedaan. In de 63e minuut keek ik op de klok van het scorebord en stond het al 6-1. Het is geen schande om te verliezen, maar met 7-2 kan niet", laat de Kilder-verdediger weten.

Kilder ontvangt Zeddam/Sint Joris

Kilder moet in de aankomende wedstrijden tegen de clubs die dichtbij staan. De directe concurrenten die ook nacompetitie willen ontlopen. "Eerst donderdagavond uit naar Terborg en dan zondag Zeddam/Sint Joris thuis. Dan moeten we naar VVG en krijgen we op een donderdagavond RKPSC thuis. Tegen deze clubs moeten we punten pakken. We moeten ook nog tegen Doetinchem en MvR en tweemaal DVV. Dat zijn de moeilijke wedstrijden", concludeert Baakman.
De wedstrijd tegen HC'03 heeft wel een lichtpuntje opgeleverd en schept vertrouwen voor de toekomst voor het team uit Kilder. "Ik ben positief gestemd over hoe het straks verder gaat met ons team. Ook Kilder heeft jeugd die doorstroomt. Ids (Elshof, JvdK) is nu geblesseerd, maar heeft bijna het hele seizoen in de basis gespeeld. A-junior Jesse Nibbeling is zondag ingevallen en heeft zelfs gescoord. En we hebben Stijn van Uum!"

Programma sv Kilder deze week: donderdagavond 12 april: vv Terborg – sv Kilder, aanvang 18.30 uur. De thuiswedstrijd komende zondag op Sportpark De Tol tegen Zeddam/Sint Joris begint om 14.30 uur.

'Het roer gaat nu om bij Terborg!'

Mark Kuiperij, Trainer van Terborg. Foto: John van der Kamp

TERBORG – Trainer Mark Kuiperij van vv Terborg ziet ondanks het verlies, afgelopen zondag tegen Loil, genoeg mogelijkheden om nacompetitie te ontlopen. "We hebben zondag totaal onnodig verloren. Na de 1-0 achterstand misten we voor rust een strafschop. Na de 1-1 kregen we zelfs de overhand, maar door twee persoonlijke fouten kwamen we met 3-1 achter", vertelt Terborg-trainer Mark Kuiperij, die twee vaste krachten moest missen. Naast keeper Twan Jansen was laatste man Yasin Celik ook absent.

Door John van der Kamp

Robin Baakman van sv Kilder in actie tijdens de nacompetitiewedstrijd tegen WVW uit Weurt. Foto: sv Kilder/PR

"Het roer moet nu om bij ons! Van de clubs uit de onderste regionen, onze directe concurrenten, moet gewonnen worden om nacompetitie te voorkomen en daar is nog gelegenheid genoeg voor. Thuis spelen wij beter dan uit en wij moeten nog acht keer thuis", vervolgt trainer Kuiperij, die nog tweemaal tegen nummer laatst Rijnland moet spelen. "Het vertrouwen is er, nu alleen de uitvoering nog. Tactisch gaan wij qua opstelling hier ook een plan voor maken, zodat de nadruk wordt gelegd op de voor ons belangrijkere wedstrijden", sluit Mark Kuiperij af.
Terborg speelt donderdag 12 april thuis tegen sv Kilder. De aftrap is om 18.30 uur.

Stinzenwandeling Byvanck

BEEK - Het IVN de Oude IJsselstreek, afdeling Montferland organiseert op zondag 15 april, een wandeling in de Bijvanck. Deze voorjaarswandeling voert Door statige beukenlanen en langs Huize de Bijvanck. De natuur is al helemaal ontwaakt en er bloeien allerlei voorjaarsbloemen en met name de stinzenplanten. Stevige schoenen of laarzen zijn aanbevelenswaardig bij wat natter weer. Een spiegeltje is ook handig want er zijn zeker ook paddenstoelen te zien. Het vertrek is om 13.30 uur bij het restaurant de Barrière, Arnhemseweg 20 in Beek (Montferland).
De wandeling zal ongeveer twee uur duren en deelname is geheel gratis, hoewel een vrijwillige bijdrage op prijs wordt gesteld. Info: Rob van den Dikkenberg: 06-34091373.

Lezing over de Short Stirling crash in 1941

HENGELO - De lezing over de Short Stirling bommenwerper crash op 8 september 1941 te Hengelo Gelderland wordt maandag 16 april georganiseerd door stichting Achterhoeks Museum 1940-1945 in het kader van '2018, jaar van het verzet'. De presentatie wordt verzorgd door Jean Kreunen, oud-directeur Achterhoeks Museum 1940-1945 en actief bestuurslid van Oorlogsmuseum Overloon.

Als jonge man kreeg Jean Kreunen van zijn opa een foto van een Engelse bommenwerper die bij zijn ouderhuis midden in het Gelderse dorp Hengelo door de straat kwam. Bij navraag waar die bommenwerper vandaan kwam, werd bekend dat die op 8 september 1941 een paar kilometer buiten het dorp was gecrasht. De bemanning ontsnapte en ze werden binnen een paar dagen allemaal opgepakt en krijgsgevangen gemaakt. De navigator Richard Pape schreef een boek over deze crash en zijn meerdere ontsnappingspogingen, genaamd 'Met hand en tand', wat uiteindelijk in 1954 een million seller werd. Een hoofdrol in dit boeiende verhaal is weggelegd voor de heren Besselink en Agterkamp uit Toldijk die vanwege hulp aan twee van de vliegers werden opgepakt en ter dood veroordeeld. Hun verzetsverhaal staat symbool in dit 'Jaar van het verzet'.
Uniek nooit eerder vertoonde documenten en fotomateriaal, met de achtergrond verhalen, gedurende veertig jaar verzameld door Jean Kreunen worden op een boeiende wijze gepresenteerd vanaf 20.00 uur in Partycentrum Langeler, Spalstraat 5 in Hengelo Gld. De zaal is open vanaf 19.30 uur, aanvang 20.00 uur. Entree 5 euro per persoon, inclusief koffie/thee.

31ste Oude IJsseltocht van rtc De Wildt

ULFT - Voor de 31ste keer houdt wielervereniging rtc De Wildt uit Ulft op zondag 6 mei de Oude IJsseltocht, sinds 2003 meetellend voor het Brevet des Cyclistes. De start is vanuit het clubhuis aan de Dr. Arienstraat 5 Ulft.

Er zijn fietsroutes uitgezet van 25, 40, 95 en 130 en 165 kilometer. De 25 en 40 km zijn geschikt voor het hele gezin, de 95,130 en 165 km voor de sportieve fietser. De gezinsroutes van 25 en 40 km voeren rond Ulft. De lange afstanden kennen een vlakke aanloop tot de Reeser brug. Dit houdt daarna nog even aan over de dijk langs de Rijn tot het plaatsje Vynen. Hier is de splitsing waarbij de 90 km richting Marienbaum gaat en via het Hochwald om bij de controlepost Haus Nachtigall te arriveren. Hier kan men op het terras zoals altijd genieten van 'Kaffee mit Kuchen'.
Daarna gaat de tocht verder via de Tötenhugel en de Postweg in Alt-Kalkar. Onderweg staan ook de huisfotografen om de deelnemers vast te leggen.
De meer geoefende fietsers gaan op de 130 km eerst richting Xanten en Sonsbeck waar men getrakteerd wordt op meerdere pittige klimmetjes (op de Fürstenberg, Höltgessteg, Bogelscheweg) om daarna in Marienbaum op de 90 km route uit te komen. Na Kalkar gaat de route verder door het glooiende landschap bij Louisendorf via Schloß Moyland richting Warbeyen. Over de brug bij Emmerich keert men weer terug in Ulft. Dit gedeelte is sinds 2012 opgenomen in de route.
De 165 km heeft nog een extra lus over de Elterberg en gaat verder via Stokkum, Beek en Zeddam weer richting Ulft. Het totaal van het aantal hoogtemeters ligt dan rond de 1000 meter.
Bij aankomst kan men in het nieuwe clubgebouw onder het genot van een kop koffie of oud bruintje nog even nagenieten en praten over de geleverde prestatie.

De start en finish vinden plaats vanuit het clubgebouw aan de Dr. Arienstraat 5 te Ulft. Starttijden: 25 en 40 km tussen 9.00 en 11.00 uur; 90 km tussen 8.00 en 10 00 uur; 125 en 165 km tussen 7.30 uur en 09.00 uur.

Voor meer info kan men bellen naar het clubgebouw op zondagmiddag van 12.00 tot 14.00 uur en woensdagavond van 21.00 tot 22.30 uur, tel. 06-15143004 of via de website.

Jong en Belegen: circus voor jong en oud in Beek

BEEK - In maart en april heeft Welcom in samen Circustheater Stoffel de lessenserie 'Jong en Belegen' verzorgd in Beek met leerlingen uit groep 4 tot en met 7 van basisschool Het Rondeel en senioren en vrijwilligers uit Beek. In deze lessenserie van in totaal zes workshops hebben kinderen en ouderen samen circustheater gemaakt. Dinsdag 17 april is de laatste bijeenkomst en zullen de deelnemers hun circusacts presenteren aan het aanwezige publiek. Deze presentatie is van 16.00 tot 16.30 uur in De Averhof te Beek. Iedereen is hiervoor van harte welkom. De toegang is gratis.

Stinzenwandeling Byvanck

BEEK - Het IVN de Oude IJsselstreek, afdeling Montferland organiseert op zondag 15 april, een wandeling in de Bijvanck.

Deze voorjaarswandeling voert Door statige beukenlanen en langs Huize de Bijvanck. De natuur is al helemaal ontwaakt en er bloeien allerlei voorjaarsbloemen en met name de stinzenplanten.

Stevige schoenen of laarzen zijn aanbevelenswaardig bij wat natter weer. Een spiegeltje is ook handig want er zijn zeker ook paddenstoelen te zien. Het vertrek is om 13.30 uur bij het restaurant de Barrière, Arnhemseweg 20 in Beek (Montferland).

De wandeling zal ongeveer twee uur duren en deelname is geheel gratis, hoewel een vrijwillige bijdrage op prijs wordt gesteld. Info: Rob van den Dikkenberg: 06-34091373.

Dawnbreakers wint Achterhoekse Band Competitie

Dawnbreakers won de juryprijs tijdens de Achterhoekse Band Competitie. Foto: Edwin Hunter

Zes talentvolle bands lieten zich horen tijdens de Achterhoekse Band Competitie

Door Lotte Post

ULFT - In de achttiende eeuw maakte de DRU in Ulft furore als ijzergieterij. Vroeger waren het machines die erop los stampten en dampten, anno 2018 zijn het bands uit de Achterhoek. Tijdens de Achterhoekse Band Competitie (ABC) op zaterdag 7 april mochten zes bands uit de regio laten zien dat ze het in zich hebben om op Huntenpop te spelen. Want de jury- en publieksprijs geven beiden toegang tot dit festivalpodium. Voor welke band gaat de gezegde 'het ijzer smeden als het heet is' op en mag zich winnaar noemen van de Achterhoekse Band Competitie? De juryprijs ging uiteindelijk naar Dawnbreakers, terwijl 7Tools er met de publieksprijs vandoor ging.

Snoop Dogg, Rihanna en Madonna hebben de neiging om fans uren te laten wachten. Op dat soort divagedrag kun je de deelnemende bands aan deze competitie niet betrappen. Stipt half negen raakt het eerste plectrum een snaar. In rap tempo volgen de bands elkaar op: Dewald, Felina, Dawnbreakers, 7Tools, Exit The Hive en This Is My Happy Face. De bands krijgen allemaal twintig minuten om zichzelf te bewijzen. Erik Ramaker, programmeur van het poppodium: "We hebben dit jaar geselecteerd op verschillende stijlen. Dat zorgt voor een variatie aan smaken. Dewald is een tweemansband met no-nonsense indie-energyrock, This Is My Happy Face valt onder het genre Hard Rock'n Roll. Felina daarentegen is een 5-koppige heavy rock band, Exit The Hive maakt teksten vanuit een kritisch oogpunt naar politiek en maatschappij. Een avond met veel smaakjes kun je wel stellen."

Halverwege de avond is de zaal goed gevuld. Vanaf het imposante podium kijkt elke band naar de eigen achterban. Vriendin Jasmijn, oom Pim, tante Jacqueline, neef Remy, buurman Roy: een rondje door de zaal toont wel aan dat het om een competitie gaat. Hier nog geen merchandisekraampjes met fanshirts of hordes gillende groupies. Dit zijn vaders, moeders, broers en zussen. Allemaal glimmend van trots, want door deze professionele spotlights worden talenten ineens volwaardig artiest.

Huntenpop
De Achterhoekse Band Competitie is een afstudeeropdracht van Daphne Engbers: "De bands zijn energieker dan vorig jaar. Het doel is om deze opkomende bandjes de kans te geven zich te laten zien. Er zijn ongeveer vijftig aanmeldingen binnengekomen. Van deze zes bands weten we nu al dat ze in ieder geval een half uur vol kunnen spelen op Huntenpop." Daarin zit volgens haar ook meteen de onderscheidende factor ten opzichte van andere bandcompetities: "De samenwerking met Huntenpop maakt het uniek." Op de vraag of de publieksprijs wel helemaal eerlijk is voor de eerste drie bands die nog voor een halflege zaal spelen omdat mensen op deze eerste lentedag speciaalbiertjes drinken op het terras: "We maken vooraf niet bekend hoe laat de bands moeten spelen. In principe zouden ze allemaal hun eigen fanclub vanaf 20.00 uur in de zaal moeten hebben." Of dat helemaal de juiste beredenering is voor het concept publieksprijs is de vraag. Stembriefjes worden echter gretig ingevuld en uiteindelijk wint 7Tools, de band die als vierde op het podium stond, de publieksprijs dankzij een overtuigende bak power. Aan pit geen gebrek bij deze Achterhoekse hardrockband, maar met al die vaders, moeders en tantes in de zaal kwam het uiteindelijk niet echt tot een moshpit.

Dawnbreakers
Welke band wist te vlammen in het heetst van de strijd? Dawnbreakers! Deze zeskoppige future bass band combineert elektronische producties met een knallende live band en wint daarmee de juryprijs. Frontvrouw Meike Ubbink: "We studeren allemaal aan het Rijn IJssel college in Arhnem en volgen de opleiding muziek. Door bandcoaches zijn we bij elkaar in een band geplaatst. Het is dan maar hopen dat het klikt. Ik ben door mijn vriendje in een bericht over de Achterhoekse Band Competitie getagd, toen dacht ik: da's lachen. Dus heb ik ons opgegeven. Ik kom uit Bredevoort en ben de enige Achterhoeker in de band. Dromen voor de toekomst hebben we nog niet echt. Eigenlijk spelen we nog maar zes maanden samen. We staan er heel nuchter in, super leuk dat we hier staan, we willen gewoon veel ervaring opdoen. Het grootste deel van de band moet afstuderen dit jaar en we hebben een examen in Luxor Live."
Nu maar hopen dat dit examen niet tegelijk valt met Huntenpop, want dan wordt het winnen van deze bandcompetitie ineens een heet hangijzer.

Achterhoek College Tour met Wellink en Jorritsma

Annemarie Jorritsma en Nout Wellink zijn te gast in de laatste editie van Achterhoek College Tour. Foto: PR

DOETINCHEM – Ze hebben het gebracht tot de absolute top. Nout Wellink (27 augustus 1943, Bredevoort) en Annemarie Jorritsma (1 juni 1950, Hengelo) zijn de twee prominente gasten in de laatste editie van het drieluik van de Achterhoek College Tour. Op zondag 15 april in de Rabobankzaal van Amphion.

Onder leiding van Erik Hagelstein praten de twee prominenten uit de Achterhoek over de toekomst van onze regio. Wat is ons imago in de rest van Nederland, hoe houden we ons staande in het hedendaagse economische geweld, wat moet de Achterhoek doen om vitaal en leefbaar te blijven?
Wellink en Jorritsma zijn twee van de twintig geboren en/of getogen Achterhoekers in het boek Parels van de Achterhoek. Dat werd in december vorig jaar gepresenteerd in dezelfde zaal in Amphion. Ze hebben respectievelijk naam gemaakt als President van de Nederlandsche Bank en bestuurder van de Bank of China (Wellink) en minister in twee kabinetten, burgemeester en fractieleider van de VVD in de Senaat (Jorritsma).
Beiden hebben ze een warme band met hun geboortestreek, als zoon van het hoofd van een katholieke school in Bredevoort en dochter van een molenaar uit Hengelo. Bovendien zijn ze jaren geleden vertrokken uit de Achterhoek en hebben ze genoeg afstand genomen om objectief te oordelen over de kansen, krachten en zwaktes van de regio.
De Achterhoek College op 15 april, begint om 14 uur en duurt anderhalf uur. De muzikale omlijsting is in handen van twee jonge, regionale musici. Gitarist Wies Knipping en zangeres Emma Lukassen maken de verbinding tussen de succesvolle, gearriveerde Achterhoekers en aanstormend talent.

De derde en laatste editie van de Achterhoek College Tour is zondag 15 april vanaf 14 uur. Kaarten à 7,50 euro inclusief consumptie zijn te bestellen via www.amphion.nl.

Little Steve & The Big Beat, zondag in De Lange Gang in Groenlo. Foto: PR
Little Steve & The Big Beat, zondag in De Lange Gang in Groenlo. Foto: PR

Darkest Hour in Filmhuis Didam

Darkest Hour, met Gary Oldman als Winston Churchill, draait in Filmhuis Didam. Foto: Focus Features

DIDAM - In Filmhuis Didam draait op vrijdag 13 en maandag 16 april vanaf 20.00 uur de filf 'Darkes Hour' met Oscar-winnaar Gary Oldman als Winston Churchill.

Slechts een paar dagen nadat hij premier van het Verenigd Koninkrijk is geworden, moet Winston Churchill (Gary Oldman) meteen één van zijn zwaarste beproevingen doorstaan: hij moet kiezen of hij met Nazi Duitsland over een vredesverdrag wil onderhandelen, of dat hij voor de idealen en de vrijheid van zijn natie wil vechten.
Filmhuis Didam is te vinden in Meulenvelden, Waverlo 2 te Didam. De entree kost zeven euro, voor Vriend Van vijf euro. Reserveren: via de website www.filmhuisdidam.nl. De zaal en de kassa gaan een half uur voor aanvang open.
De filmzaal is toegankelijk voor rolstoel en scootmobiel.

Nieuwe gezichten bij Canto Classico

DOETINCHEM - Muziekschool Oost-Gelderland presenteert vrijdag 20 april vanaf 20.15 uur in de Driekoningenkapel aan de Gasthuisstraat 2 in Doetinchem voor de tweede keer dit jaar Canto Classico nieuwe stijl. Met dit keer, naast enkele bekende zangers, ook nieuwe, nog niet eerder gehoorde, zangers.

Het repertoire is zeer uiteenlopend; van 'oude' muziek tot musical. De toegang is gratis, na afloop vrije gift. Canto Classico nieuwe stijl, is een open podium voor klassiek geschoolde zangers en zangeressen die graag willen zingen voor publiek. Het is een avondvullend programma. Tijdens de pauze – waarbij koffie en thee wordt geschonken – en na afloop is er voor het publiek gelegenheid om de uitvoerenden te ontmoeten.

Zangdocent en coördinator van Canto Classico Anna Marie Krijgsman vertelt: "De ervaring van het afgelopen jaar leert dat zangers en zangeressen niet alleen solo, maar steeds vaker ook duetten, kwartetten en terzetten ten gehore brengen." Hans Erik Dijkstra, onder meer pianodocent aan Muziekschool Oost-Gelderland, zorgt voor professionele pianobegeleiding.

Tot en met een dag van tevoren is het voor zangers en zangeressen nog mogelijk zich aan te melden via annakrijgsman@planet.nl.

Nederlands kampioen verbreekt parcoursrecord Paasloop

KILDER - De Nederlands kampioen op de 10 kilometer, Frank Futselaar uit Arnhem, bleek op tijdens de Paasloop in Kilder opnieuw te sterk voor de Doesburgse Yahala Awal Aman. Waar de strijd in 2017 op de tien kilometer werd beslecht – ook met een nieuw parcoursrecord -, werd nu gestreden op de 5,2 kilometer.

Door Jeroen van der Vos

Zelfs vanuit Amsterdam, Groningen en Xanten (Duitsland) waren atleten afgereisd naar Kilder voor de traditionele Paasloop, ondanks de temperatuur van krap 10 graden en zo nu en dan wat miezerige druppels. Om half tien begonnen de eerste atleten, de jeugd van 10 tot en met 14 jaar, aan de eerste afstand. Even voor elf uur startten de jongste deelnemers met hun rondes over het terrein van SV Kilder. Waar bij sommige lopertjes het plezier voorop stond, beten anderen zich echt vast in de wedstrijd.
Het toegestroomde publiek moedigde elke loper aan. De meeste aandacht ging uiteindelijk toch naar de finish van de senioren heren met de herhaling van de strijd van 2017. Met een verschil van 15 seconden op de meet sleepte Futselaar in een tijd van 16.42 de overwinning binnen.
De organisatie is zeer trots op het meedoen van een nationale topper. "Door de aanwezigheid van grotere namen trekt onze loop de aandacht. Zowel voor Kilder als onze gemeente elk jaar weer een opsteker", aldus Theo Bleumer. Hij benadrukt daarbij dat ook dit jaar de sponsors en zeker de vrijwilligers weer alle lof toekomt: "Zonder hun tomeloze inzet kan dit prachtige evenement niet plaatsvinden."
De voorbereidingen voor de volgende editie zijn begonnen en de voorinschrijving is ook al geopend. Groot voordeel is, dat Pasen volgend jaar drie weken later valt en de kans op goed (warmer) weer een stuk groter is.

Filmhuis Barghse Huus: Stronger

's-HEERENBERG - In Filmhuis Het Barghse Huus wordt op dinsdag 17 april om 13.30 en 20.00 uur de film Stronger vertoond. Dat is het inspirerende en waargebeurde verhaal van Jeff Bauman (Jake Gyllenhaal), een doodgewone man die het symbool van hoop werd na de aanslag op de Boston Marathon op 15 april 2013, nu vijf jaar geleden. Kaarten zijn voor 6,50 euro te bestellen op werkdagen van 9 tot 12 uur via tel. 0316- 22 35 20 of via de website.

18 / 28

23 / 28

25 / 28

VERZILVER nu uw oude GOUD. T.k.gevr.tegen prima prijs: (oude) gouden sieraden, gouden tientjes, Krugerranden e.a. gouden en zilv. munten, baartjes goud en zilver, muntverzamelingen etc. Kevelam Garderen 0577-461955 lid NVMH

te koop opvoorraad zijde bruine/witte leghennen ten hagen waliensestraat 178 7103ea winterswijk 0543523663 of 0543513186

Ik zoek een eerlijke, betrouwbare tourcaravan te koop bel. 06-52278529

VLOOIENMARKT ZELHEM ZON. 15 APR. 10-17 uur
SPORTHAL DE POL Vincent van Goghstraat 72
Info Kraamhuur 06-39108152 animo-vlooienmarkten.nl

VLOOIENMARKT DOESBURG zon. 22 april.10-17 uur
Sporthal Beumerskamp Breedestraat 39 Info Kraamhuur Tel: 06-39108152 animo-vlooienmarkten.nl

Dinsdagmiddag 24 april Workshop met OPSTELLINGEN van het Verlangen. www.wilmatepaske.nl