Achterhoek Nieuws Berkelland Borculo-Ruurlo

11 september 2018

Achterhoek Nieuws Berkelland Borculo-Ruurlo 11 september 2018


Nieuw initiatief: 'Leef! in Borculo'

De 'Leef! in Borculo'-wagen voor de optocht tijdens het Septemberfeest. Foto: PR

BORCULO - "Wij zijn ondernemers en hebben een groot ideaal voor de stad Borculo." Het is een quote uit het interview met de initiatiefnemers van de nieuwe partij 'Leef! in Borculo', Maureen Venhoven, Hans Ebbekink en Eelco Schuijl, alle drie ondernemers, woonachtig in Borculo en zeer begaan met het wel en wee van de stad. Op maandag 15 oktober hoort Leef! in Borculo graag de wensen van de inwoners op de informatieavond in de Joriskerk.

Door Rob Weeber

Echter, het is geen politieke partij die de drie hebben opgericht, maar een onpartijdige initiatiefgroep met als ideaal de stad Borculo naar de toekomst toe leefbaar te houden. 'Leef! in Borculo' is daarmee tevens een oproep naar alle belanghebbenden om samen de schouders eronder te zetten.

Vanuit het initiatief is inmiddels een kerngroep ontstaan met vertegenwoordigers vanuit de diverse 'stakeholders' die belang hebben bij een vitaal leefklimaat in Borculo.

Informatieavond op 15 oktober

Dat zijn de ondernemers, vertegenwoordigd door de voorzitter van de Borculose ondernemersvereniging John Schuurman, de horeca, vertegenwoordigd door Arjan Hoogstra en het toerisme, vertegenwoordigd door Lynn Kruit. Verder heeft de gemeente zitting in de groep. Vanuit haar politieke verantwoordelijkheid voor de bestaande gebiedsvisie is zij een belangrijke schakel in het ontwikkelen van nieuwe plannen voor de toekomst voor de stad Borculo. Tenslotte is het de bedoeling dat er ook een vertegenwoordiging vanuit de inwoners aansluit. Hiervoor bestaat echter nog een vacature. Lees verder op pagina 3

Koffiekuier-kletswandeling

RUURLO – Vanaf 't Dorpshuis Ruurlo (in de bibliotheek aan de Dorpsstraat 74) wordt er vrijdagochtend 14 september weer gewandeld. Om 10.30 uur begint mn met koffie/thee en stipt om 11.00 uur start de wandeling. Ook dit keer wordt er een route (van circa een uur) uitgekozen. Wandelaars met honden zijn van harte welkom. Het wandeltempo is goed bij te houden en indien wenselijk wordt er tussendoor een pauze ingelast. Aanmelding is niet verplicht, aanwezig zijn om 11.00 uur wel. Bij onweer en zware regenval wordt er niet gewandeld. Deelname is gratis, een kopje koffie/thee kost 0,50 euro. www.dorpshuisruurlo.nl

Achterhoek Waardepas

RUURLO - Door een technische storing is vorige week de verkeerde pagina met aanbiedingen van de Achterhoek Waardepas afgedrukt in deze krant. U vindt de aanbiedingen die in de maand september geldig zijn alsnog in deze krant op pagina 10.

Ruim 2500 euro voor ALS

Astrid en Kayra. Foto: PR

Astrid Sprukkelhorst en haar schoondochter Kayra hebben in Lemmer maar liefst ruim 2.500 euro bij elkaar gezwommen voor onderzoek naar de slopende ziekte ALS.

Ruurlose Septemberfeesten starten met 'Reurlse Avond'

Op de Blikmansweide werden maandagmorgen de eerste onderdelen voor de feestenten aangevoerd. Foto: Jan Hendriksen,

RUURLO – Een groot deel van de Ruurlose bevolking trekt vanaf donderdagavond 13 september tot en met zondagmiddag/avond 16 september weer naar het Kerkplein, de Dorpsstraat en natuurlijk naar de Blikmansweide voor de altijd sfeervolle Septemberfeesten.

Door Jan Hendriksen

Afgelopen zaterdag namen diverse Ruurloërs al een voorschot op de Septemberfeesten door hun straatversieringen langs de straten of in de tuinen te plaatsen. Bij Oranjevereniging Ruurlo hebben zich enkele straten gemeld die dit jaar een nieuwe straatversiering zullen presenteren. Zo hebben onder meer de Beatrixlaan, Irenelaan en de Willem Alexanderlaan nieuwe versieringen gemaakt. Ook hebben enkele straten hun versieringen, zoals onder meer de Joostenkamp, uitgebreid. Donderdagavond zal een speciale jury de straatversieringen beoordelen waarna rond de klok van 23.00 uur tijdens de Reurlse Avond de winnaar van de Achterhoek Nieuws Stratenprijs 2018 en de Kluswijsprijs bekend gemaakt zullen worden door de verlichtingscommissie van Oranjevereniging Ruurlo. Voor de Interdorpsspelen hebben zich achttien teams aangemeld. Dat zijn er twee meer dan vorig jaar. De strijd om de felbegeerde titel gaat vrijdagavond om 20.00 uur in de kleine tent op de Blikmansweide van start met het Kopspijkerspel gevolgd door vier spelonderdelen die zaterdagmiddag vanaf 15.00 uur op de 'weide' plaatsvinden. Voor de allegorische optocht die zowel zaterdag als zondag vanaf 13.30 uur door het centrum van Ruurlo trekt bestaat nagenoeg dezelfde belangstelling als vorig jaar. "Het aantal grote wagens is gelijk aan vorig jaar. En wat vermeldenswaardig is dat er zich meer kinderen voor de optocht hebben aangemeld. We hopen dat die trend zich de komende jaren voortzet. Want voor de optocht geldt ook 'Jong geleerd is oud gedaan'", aldus Peter ten Berge namens de optochtcommissie van Oranjevereniging Ruurlo.

Een belangrijk en niet meer weg te denken onderdeel van de Septemberfeesten is de kermis, georganiseerd door Stichting Kermis Ruurlo. Ook dit jaar komen er diverse kermisexploitanten naar het Kerkplein en de Dorpsstraat om te zorgen dat jong en oud geamuseerd worden. Voor de jonge generatie is er nog een extraatje: Stichting Kermis Ruurlo heeft voor alle kinderen van de basisscholen, de peuterspeelzalen en de kinderdagverblijven in Ruurlo een vrijkaartje voor een van de kermisattracties. De kermis is van vrijdag tot en met zondag dagelijks van 14.00 tot 24.00 uur geopend. Stichting De Weide, bestaande uit de Ruurlose horeca-exploitanten Geert van Tuil (De Keizerskroon), Hans Ribbers (De Tapperij), Rob Dolpfijn (De Naober) en Peter van de Wetering (Nijenhuis), zorgt voor een sfeervol ingericht feestterrein op de Blikmansweide en heeft voor zowel donderdag- als vrijdagavond als voor zaterdag en zondag een grote diversiteit aan muziekbands en DJ's geprogrammeerd. Ook dit jaar hoopt Stichting Kermis Ruurlo op een goede 'loop' tussen de kermislocatie en de feesten op de Blikmansweide wat voor jong en oud feestelijke, gezellige en actieve dagen mogen worden. Tot slot wil Stichting Kermis Ruurlo en Oranjevereniging Ruurlo haar dank uiten naar alle vrijwilligers die zich voor deze dagen belangeloos inzetten. "Laten we allen hopen op een lekker zonnetje en wij vertrouwen erop dat ook dit jaar weer alles in goede sfeer en zonder enige wanklank mag verlopen zodat het motto 'Reurle Neugt Oe' volledig tot zijn recht komt", aldus Wim Roekevisch namens Stichting Kermis Ruurlo en voorzitter Ineke Nijen Es namens Oranjevereniging Ruurlo.

Nieuw initiatief: Leef! in Borculo

Vervolg van de voorpagina

BORCULO - In Borculo is Leef! in Borculo opgericht. Een groepje betrokken ondernemers en inwoners van het Berkelstadje wil daarmee samen de leefbaarheid in Borculo bevorderen en bewaken.

Lelijke pukkeltjes
In de loop der jaren hebben de ontwikkelingen in Borculo ervoor gezorgd dat er 'lelijke pukkeltjes' zijn ontstaan in het stadsbeeld. Bedrijfspanden bijvoorbeeld staan leeg of worden misschien wel afgebroken, waardoor er gaten kunnen ontstaan in het straatbeeld. Uiteindelijk leidt dit tot een zekere verpaupering van het straatbeeld, aantasting van het woongenot en achteruitgang in sfeer en op den duur zelfs in het toerisme. De theorie om het proces om te keren lijkt simpel, maar de praktijk is weerbarstig. Het herbestemmen van panden, afbreken of zelfs verplaatsen ervan, zogenaamde locatieverschuiving, kost niet alleen veel tijd en geld, maar vraagt vooral om een heldere visie op wonen, recreëren en ondernemen. Bovendien zijn er verschillende partijen bij betrokken die andere belangen kunnen hebben. Als individu is het lastig om met al die partijen, waaronder pandeigenaren, gemeente en provincie, om tafel te gaan. Als groep echter kun je meer bereiken. Daarom is er een brede kerngroep opgericht die in staat is om uiteindelijk een helder advies te formuleren aan de gemeente met betrekking tot gewenste stedelijke vernieuwing. Een van de stappen op korte termijn is het ophalen van kennis. Wat wil de gemeenschap met zijn stad en wat heeft het ervoor over? Voor dit doel is een informatieavond gepland waarop belanghebbenden en geïnteresseerden thema-gewijs hun visie mogen geven op de toekomstige leefbaarheid van hun stad Borculo. De thema's zijn: Groen/toerisme, de Berkel, Horeca en Ondernemen. Tijdens de informatieavond kunnen de aanwezigen tevens met prof. dr. Gertjan Hospers in gesprek gaan over stedelijke ontwikkeling. Hij is bijzondere hoogleraar transitie in Stad en Regio en tevens directeur van de Stichting Stad en Regio, welke zich inzet voor stedelijke en regionale ontwikkeling op menselijke maat.

Stadsontwikkeling met de burgers
Het is niet verwonderlijk dat het initiatief tot oprichting van Leef! In Borculo van genoemd drietal komt. Eelco Schuijl is architect en creatief met herbestemming en transformatie van gebouwen en gebieden. Hans Ebbekink is een bouw-/vastgoedondernemer met een sterke focus op duurzaamheid en nieuwe technologieën. Maureen Venhoven is een verbindster pur sang en geïnteresseerd in het welzijn van de mens in zijn omgeving. Zij staan aan de basis van Leef! in Borculo en hebben vanuit hun expertise een belangrijke adviserende rol in het kerngroep. De kerngroep heeft inmiddels negentig panden in beeld gebracht binnen Borculo die in haar ogen onderwerp van gesprek moeten worden. Deze objecten zijn ingedeeld in de eerdergenoemde thema's. "Ons einddoel is helder", vat Venhoven samen. "Samen met alle betrokkenen moet de vraag beantwoord worden hoe de toekomstige leefbaarheid van Borculo eruit ziet. Hoe moet de stad zich naar de inwoners en naar buiten toe profileren? Dat gaan we samen uitvinden en uiteindelijk ook verwezenlijken. Het gaat hier om stadsontwikkeling met gemeente en burgers."
De informatieavond wordt gehouden op maandagavond 15 oktober in de Joriskerk te Borculo, Muraltplein 33A. Inloop is 19.00 uur, aanvang 19.30 uur.

Gebroeders Meulenveld winnen

RUURLO – Zaterdag vlogen de duiven van de leden van Postduivenvereniging Roderlo voor de natourvlucht vanuit het Belgische Bierges terug naar Ruurlo. De duiven werden 's morgens om 8.30 uur gelost met een zuidwesten wind. De afstand was 198 kilometer. De eerste duif werd om 10.22 uur geklokt door de Gebr. Meulenveld (Willy en Andre). De uitslag: Gebr. Meulenveld 1-9-13-14-16-22-24; J.H.J. Meulenveld 2-8-12-21; J. Ras 3-4-10-11-15-18; H. Heinneman 5-6-7-19; Team. Wopereis 17; G. Voskamp 20-23.

Bijzondere reünie van belijdenis catechisanten

De catechisanten uit 1967 die belijdenis hadden gedaan met links zittend dominee Barnard. Foto: PR.

RUURLO – De Dorpskerk in Ruurlo staat al zo'n 750 jaar midden in Ruurlo. In en om die kerk is al veel meegemaakt. En de Protestantse Gemeente Ruurlo – Barchem hoopt dat de kerk nog veel meer gaat meemaken. Met de herinrichting is daarvoor een belangrijke stap gezet De Dorpskerk is een kerkgebouw geworden dat aangepast is aan deze tijd met veel meer gebruiksmogelijkheden. De Protestantse Gemeente Ruurlo – Barchem is trots op de 'nieuwe' kerk.

Door Jan Hendriksen

Mede in dit kader heeft de vertrekkende dominee Tinus Gaastra van de Protestantse Gemeente Ruurlo – Barchem het idee opgevat om iedereen die in de jaren 1960 tot 1975 binnen de voormalige kerkgemeente van de Hervormde Gemeente Ruurlo belijdenis heeft gedaan uit te nodigen voor de kerkdienst op 30 september om 10.00 uur in de Dorpskerk. Per 'belijdenisjaar' heeft een contactpersoon geprobeerd de namen en adressen van de catechisanten te achterhalen en het resultaat is dat er zo'n 325 brieven de deur uit zijn gegaan. Het is de bedoeling dat de dienst een mix is van de jaren '60 en de huidige tijd. Na afloop van de dienst krijgt men natuurlijk gelegenheid de kerk te bewonderen en bij te praten met al diegenen die men wellicht al zolang niet heeft gezien. Vervolgens wordt een eenvoudige lunch aangeboden in gemeentecentrum De Sprankel. Wanneer men in de jaren van 1960 tot 1975 belijdenis heeft gedaan en belangstelling heeft voor deze 'reünie' dan kan zich tot uiterlijk 20 september aanmelden via het e-mailadres: dorpskerkruurlo30sept@gmail.com of tinusgaastra@gmail.com. Ook kan men dit telefonisch doen bij dominee Tinus Gaastra, tel. 06 53589620 onder vermelding van het aantal personen, het adres en telefoonnummer. Mocht er onverhoopt te weinig plaats zijn in de kerk dan krijgt men dit te horen. Aanmeldingen worden in volgorde van binnenkomst genoteerd.

Dominee Barnard
Een van de dominees die destijds actief was binnen de Hervormde Gemeente Ruurlo was dominee Thea Barnard. Zij gaf aan honderden Ruurlose jongeren catechisatie in de periode van 1961 tot 1970. Barnard komt zondag 30 september naar alle waarschijnlijkheid naar Ruurlo toe om catechisanten uit die periode weer te ontmoeten. Dominee Barnard was de eerste vrouwelijke hervormde dominee van Nederland (1968). Ze was al vanaf 1961 als vicaris werkzaam en vertrok in 1970. Ze geniet momenteel van haar oude dag in Vries. Toen het synodebesluit kwam dat vrouwen per 1 januari 1968 toegelaten werden tot het ambt van predikant werd ze in Ruurlo als eerste vrouwelijke dominee bevestigd. "Ik heb mijn ambtstijd met plezier doorlopen, al heb ik wel wat schrammen en bulten opgelopen onderweg. Toen ik in Ruurlo als vicaris begon had ik nog nooit gehoord van feministisch zelfbewustzijn. Ik probeerde me in de mannencultuur, die ik als vanzelfsprekend ervoer, staande te houden. Om het respect van het kerkvolk en van andere collega's te verdienen moest je altijd net iets beter zijn dan je mannelijke collega's", zo liet ze in 1998 in een interview weten.

Bevestiging
De zondag waarop ze bevestigd werd in Ruurlo, 21 januari 1968, was voor haar en haar ouders een lang verbeide bekroning van hard werken en geduldig hopen. De kerk zat vol, de receptie werd druk bezocht. Bij haar bevestiging namen wel vijftien of zestien collega's aan de handoplegging deel. Het was dringen rond het knielbankje. De pastoor van de Willibrorduskerk deed ook mee en op het laatste moment kwam ook Willem Barnard, haar neef, de dichter, naar voren om aan de handoplegging mee te doen. 's Avonds kreeg ze in Hotel Avenarius een diner aangeboden. Haar broer hield er een toespraak haar weg naar het ambt onder het motto 'Van herdershond tot …'

Ruurloërs zwemmen voor A Local Swim ALS in Lemsterdok 2500 euro bij elkaar

Astrid en Kayra. Foto: PR

RUURLO/LEMMER – Zaterdag 8 september 2018 zal nooit vergeten worden door de Ruurlose Astrid Sprukkelhorst (55). Samen met haar schoondochter en plaatsgenoot Kayra Hilferink (19) zwom Sprukkelhorst in het open water van het Lemsterdok in Lemmer voor de actie A Local Swim ALS.

Door Jan Hendriksen

Ruim anderhalf jaar geleden verloor Astrid Sprukkelhorst haar man Gerrit. Hij overleed op 53-jarige leeftijd aan ALS. De ernstige ziekte waarbij de spieren dunner en minder krachtig worden, greep heel snel om zich heen bij de Ruurloër. In het kader van dit verlies namen Astrid en Kayra deel aan de A Local Swim in Lemmer. Meer dan twee kilometer zwemmen: wat was het een opgave en zeker toen de emoties mee gingen spelen.

Kayra Hilverink ging als een speer door het water terwijl Astrid na een paar honderd meter niet meer vooruit kwam. "Ik vertelde Kayra dat zij moest doorgaan en niet op mij moest gaan wachten", zo liet Astrid na afloop weten.

Kayra was binnen 45 minuten over de finish. Astrid een behoorlijke tijd later. Astrid: "Na een paar honderd meter heb ik mijn wetsuit uit gedaan. Ik ging verder in mijn badpak en met dank en de steun van vele supporters familie, vrienden en bekenden heb ik de finish gehaald. Zonder die ondersteuning had ik het niet gehaald. Een paar honderd meter voor mijn finish kwam Kayra mij tegemoet zwemmen om samen de finish te bereiken. Wat een ervaring, wat een emoties. Na onderzoek van een arts moest ik even bijkomen en daarna heb ik mijn kinderen en anderen omarmd."

Van de kinderen kreeg Astrid een prachtige oorkonde en er waren ook medailles en mooie woorden van het ALS-team voor Astrid en Kayra. Zij bedanken iedereen voor de donaties en mooie woorden.

"We hebben meer dan 2500 euro bij elkaar gezwommen voor de Stichting ALS. En dat is een prachtig bedrag. We kunnen terugzien op een hele mooie actie."

Zevende weg leidt naar de Irenelaan

De Zevensprong is het magische onderwerp van de straatversiering in de Irenelaan. Foto: PR.

Nieuwe straatversiering in kader van September-feesten

Door Hugo Kamperman

RUURLO – Sommigen zullen het zich nog herinneren: in 1981 werd in Ruurlo De Zevensprong opgenomen. De jeugdserie werd in het najaar van 1982 uitgezonden door de NCRV. De spannende serie die zich in en rond het Trappenhuis – waarin Ruurloërs onmiddellijk Huize Ruurlo herkennen – afspeelt is in latere jaren nog vaak herhaald. Ruurlo en De Zevensprong zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Voor de bewoners van de Irenelaan aanleiding om de magische thematiek van het verhaal van de Zeven Wegen te koppelen aan de nieuw ontworpen straatversiering in het kader van de Septemberfeesten.

De Zevensprong is een verfilming van het gelijknamige, door Tonke Dragt, geschreven boek. Het plot ontstond tijdens een zomervakantie in de Achterhoek. Het knap geconstrueerde boek met zeven hoofdstukken opgebouwd in een rekenkundige reeks verscheen in 1967. De Zevensprong beschrijft het verhaal van dorpsonderwijzer Frans van der Steg. Aan het eind van elke schooldag vertelt hij zijn klas onder het opruimen een spannende sage. Op een dag, wanneer hij niet direct iets weet te verzinnen, bedenkt Van der Steg dat hij dezelfde avond een geheimzinnige brief zal ontvangen die een nieuw avontuur aankondigt met een raadselachtige en gevaarvolle opdracht. Een zeer gewichtige brief waarvan de afzender onbekend en onbemind is. Via de zevensprong, waarvoor het kruispunt in 't Rijkenbargse bos – in de nabijheid van de Irenelaan – model heeft gestaan, belandt Van der Steg in het complot van de Zeven Samenzweerders en in het Trappenhuis.

Het is een verhaal dat het verdient opnieuw verteld te worden. Daarbij kwam het stratenpatroon in en rond de Irenelaan goed van pas, het leent zich uitstekend voor de uitbeelding van het geheim van De Zevensprong. Eind vorig jaar besloten de bewoners van de Irenelaan de straat opnieuw te decoreren en verlichten tijdens het Septemberfeest. Met oog voor detail, onderlinge samenhang en creativiteit is gewerkt aan het project. Rob Boers tekende voor het ontwerp van de straatversiering. "Het onderwerp De Zevensprong is iconisch voor Ruurlo", legt Rob uit. "We mogen er trots op zijn dat de serie hier is opgenomen. We hebben ervoor gekozen de verhaallijn te volgen, we laten de ontwikkelingen zien via zo'n twintig verschillende afbeeldingen en verbindende verzen. We hebben er veel uren aan gewerkt, meer dan voorzien. Het resultaat mag er zijn; het mysterieuze van De Zevensprong hebben we weten te vangen. Van het geheim geven we niet te veel prijs, om zo jonge Ruurloërs nieuwsgierig maken naar de serie en het boek."

Met de onmisbare hulp van Emiel Maigoda, wiens uitstekend gedocumenteerde website de-zevensprong.net een welhaast onuitputtelijke bron van informatie vormt over De Zevensprong, kreeg het ontwerp vorm. Maigoda, een ingewijde in De Zevensprong-materie, leverde afbeeldingen en inspiratie voor de straatversiering. Zo is het karakteristieke lettertype uit de TV-serie gebruikt op de canvassen in de Irenelaan. Ook het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid heeft een grote bijdrage geleverd en droeg afbeeldingen aan van locaties, protagonisten en de grimmige antagonist. De Irenelaan heeft De Zevensprong op oorspronkelijke wijze opnieuw tot leven gebracht. Op de verlichtingsroute ontdekken passanten de onbegrijpelijke rijmen van Graaf Gregorius Grisenstijn. Ook maken ze, al dan niet opnieuw, kennis met personages als tante Willemijn, Roberto en Jan Toereloer. De Zevensprong intrigeert. Wie het mysterie wil doorgronden moet de Zeven Wegen gaan.

Programma Vrouwen van Nu Ruurlo

RUURLO – Het bestuur van Vrouwen van Nu afdeling Ruurlo heeft voor het activiteitenseizoen 2018-2019 weer een gevarieerd programma samengesteld voor haar leden.

Op donderdag 20 september begint het nieuwe seizoen met het zangduo The Neighbour Sisters. Ze gaan de vrouwen een gezellige avond bezorgen. De avond in zaal De Tapperij begint om 20.00 uur. Op dinsdag 9 oktober tijdens de Koffiemiddag komt Klaas Elling als ervaringsdeskundige alles vertellen over orgaandonatie. Donderdag 18 oktober komt Gerrit Spaan met zijn hond vertellen over de hulp bij vermissingen, calamiteiten en rampen en op donderdag 15 november komt de jonge ondernemer Jelle Kleinhesselink de vrouwen het een en ander vertellen over zijn eerste film 'Homo?! Boeit geen flikker'. Dinsdag 18 december is de gezamenlijke kerstviering die geheel verzorgd word door eigen leden. In 2019 wordt het programma op donderdag 17 januari voortgezet met natuurliefhebber Michiel Schaap uit Lochem die de vrouwen de serie 'De natuur in Oost Gelderland' laat zien. Donderdag 21 februari is de afdelingsvergadering en gaan de leden van wijk 3 en wijk 12 de avond verzorgen. Donderdag 21 maart komen Marianne Dekkinga en Leo Molenbroek hun ervaringen aan de vrouwen vertellen van de wandeltocht Santiago de Compostella. Op dinsdag 9 april tijdens de Koffiemiddag geeft Team Voormekaar Ruurlo de nodige informatie over hun werkzaamheden terwijl er op donderdag 18 april voor de leden er een paasbrunche wordt georganiseerd. De vrouwen sluiten donderdag 18 mei het seizoen 2018-2019 af met het gemengde popkoor Doetinpop uit Doetinchem.

Open dag bij mondharmonicales voor mensen met ademhalingsstoornissen

NEEDE - In het oosten van het land wordt op vier locaties gratis mondharmonicales door MHT gegeven aan mensen met ademhalingsstoornissen, zoals COPD, astma, longemfyseem, longkanker en de ziekte van Parkinson. Deze vier locaties zijn: Doetinchem, Hengelo, Meddo en Neede. In Neede worden deze gratis mondharmonicalessen gegeven bij café-restaurant-zalencentrum De Olde Mölle. Donderdags is de lesdag. Om geïnteresseerden de gelegenheid te bieden nader kennis te maken met de lessen, houdt MHT Neede op zondag,16 september, van 14.30 tot 18.00 uur een open dag bij De Olde Mölle in Neede. De toegang is gratis. Iedereen is hartelijk welkom.

De mondharmonica is het enige instrument waarop in- en uitademend wordt gespeeld. Terwijl muziek wordt gemaakt, worden spelenderwijs ademhalingsoefeningen gedaan. Het mondharmonicaspelen gebeurt op een diatonische mondharmonica. Deze mondharmonica's zijn redelijk betaalbaar: ze kosten 25 tot 50 euro, en zijn - niet onbelangrijk voor mensen die ziek zijn - gemakkelijk schoon te maken. Kennis van het notenschrift is niet noodzakelijk omdat de muziek wordt genoteerd in een combinatie van noten en cijfers. Deze cijfers verwijzen naar de corresponderende nummers boven de kanalen van de mondharmonica.
Er worden bij het lessen muziektafelstandaarden gebruikt vanwege een goede zithouding. Men speelt een repertoire bestaande uit Nederlandse- en Duitse liedjes, evergreens, country, pop en speciale composities. Met name ritmische oefeningen en ademhalingsoefeningen. De ervaring van longpatiënten is dat de controle en kracht van de ademhaling door mondharmonicaspelen toeneemt. Doorgaans wordt er wekelijks (donderdag) les gegeven waarbij naast de gezondheid de gezelligheid een grote rol speelt. Samen worden er gezellige liedjes gespeeld die men ook thuis kan oefenen. In het gratis lespakket zit ook begeleidingsmuziek die het oefenen extra gezellig maakt.
De mondharmonicalessen zijn gratis. Wel moeten deelnemers hun eigen lespakket betalen (totale kosten circa 40 euro). In dit lespakket zit een mondharmonica, tafelmuziekstandaard en een 4-rings lesmap met plastieken insteekhoezen. Men wordt bij alles naar beste weten en kunnen geadviseerd door twee ervaren mondharmonicaspelers die beiden ook de gratis mondharmonicalessen verzorgen.
Op dit moment zijn bij de Olde Mölle drie lesgroepen actief: de beginnersgroep, de gevorderden en het MHT Orkest.
De drie lesgroepen van MHT Neede zullen op de open dag korte optredens verzorgen. Daarnaast zijn er enkele gastoptredens, onder andere door Eddy Young en Die Stadlfreunde.
In oktober start MHT Neede weer met een beginnersgroep mondharmonicaspelen. Twijfelaars kunnen desgewenst eerst een proefles volgen. Men kan zich op de open dag voor deze beginnersgroep en/of een proefles aanmelden.

Oost Gelders Jeugdorkest verrast met 'Mindfuck'

Het OGJO in actie. Foto: Geert Leemkuil

REGIO - Op zondagmiddag 30 september verzorgt het Oost-Gelders Jeugdorkest (OGJO) onder leiding van Henk-Jan Heijnen een spectaculair concert genaamd 'Mindfuck'. Vergelijkbaar met het gelijknamige tv-programma zal dit concert bol staan van (muzikale) trucs en illusies.

Hierbij kan men denken aan: goochelen met muziek, een cyber dirigent, verdwijntrucs en mooie filmmuziek van James Horner en Inception.
Bovendien laat aanstormend gitaartalent Mart Hillen horen hoe een rockgitaar verrassend goed in klassieke muziek past. Daarnaast zal de jonge goochelaar Tom Krooshof zijn toverkunsten vertonen. Ten slotte maken twee dansgroepen 'Not Your Average' en 'The Glitch' van Penta Dance Department onder leiding van de professionele dansdocent Tim Aafjes dit spektakel compleet. Kortom, een spannende middag waarbij het publiek constant wordt verrast.

Oost Gelders Jeugdorkest
Het Oost Gelders Jeugdorkest is een harmonieorkest op projectbasis dat enthousiaste jonge muzikanten in de leeftijd van 15 tot en met 25 jaar de kans geeft mooie showconcerten te verzorgen. De muzikanten zijn afkomstig van 29 verschillende orkesten uit de regio. Na slechts twee repetitiedagen en een repetitieweekend verzorgen zij een concert.
Elke editie speelt het orkest nieuwe arrangementen die speciaal voor het OGJO geschreven zijn. Na tien succesvolle edities in Groenlo, Ulft, Dinxperlo, Winterswijk en Borculo strijkt het OGJO nu voor de tweede keer neer in Beltrum met de elfde OGJO-editie: 'Mindfuck'!

Kaarten bestellen
Het concert Mindfuck vindt plaats op zondag 30 september om 14:30 uur in Sporthal de Sonders (Avesterweg 1, Beltrum). Kaarten zijn voor 15 euro verkrijgbaar via de website van OGJO: www.ogjo.nl. Voor jeugd tot en met 14 jaar is er een gereduceerde entreeprijs van 7,50 euro per persoon.

Thema-avond van PPA over therapiemogelijkheden

Chantal de Vries van Zachte Paardenkracht. Foto: PR

REGIO - Het Platform Pleeggezinnen Achterhoek houdt op maandag 24 september een thema-avond, dit keer in de gemeente Berkelland. Op het programma staat informatie over therapiemogelijkheden.

Alle pleegkinderen komen met een, soms flink gevulde, rugzak in het pleeggezin. Voor een aantal kinderen zou het fijn zijn om gespecialiseerde therapie te kunnen volgen. Er zijn veel soorten therapieën. De bekendste zijn gesprekken en speltherapie, maar er is nog veel meer mogelijk. Tijdens deze thema-avond zullen een drietal verschillende therapieën worden besproken.

Regine Grimm en Alice Heintzbergen verzorgen therapie met hulphonden. Wanneer een hond vriendelijk en vrolijk is en respect toont door te doen wat je vraagt, krijg jij een goed gevoel. Je gaat de hond complimenten geven, belonen, aanhalen en samen spelen waardoor het positieve gedrag van de hond versterkt. Dat is goed voor je zelfvertrouwen en zelfbeeld. Hierdoor gaat het kind nieuwe mogelijkheden zien en deze toepassen in het dagelijkse leven.

Uschi Koster kan haar cliënten behandelen door middel van EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing). Dit is de eerst aangewezen methode bij de behandeling van PTSS (posttraumatische stressstoornis). De methode komt in het kort hier op neer: terwijl iemand zelf traumatische beelden voor zich haalt wordt werkgeheugenbelasting/afleiding aangeboden. Daarmee wordt de lading van deze beelden minder, kunnen nachtmerries afnemen en wordt men ook overdag minder overvallen door de herinneringen.

Chantal de Vries geeft therapie met paarden. Paarden zijn sociale dieren die in een kudde leven. Paarden hebben, net als mensen, hun eigen persoonlijkheid en rol in de kudde. Om in de natuur te kunnen overleven vangen ze de kleinste signalen uit hun omgeving op. Ze kunnen mensen innerlijk diep raken, maar ook intimideren door hun kracht en grootte. Bij het coachen met behulp van paarden maakt men gebruik van al deze eigenschappen. Coaching met paarden is praktijkgericht, 'geen woorden maar paarden'.

De bijeenkomst is op maandag 24 september van 20.00 tot 22.00 uur (inloop vanaf 19.45 uur), in de gemeente Berkelland. Het exacte adres volgt na opgave. Aanmelden kan tot 17 september via info@platformpleeggezinnenachterhoek.nl of 06-82629980.

Column

Stacaravan

Ooit zette bijna ieder dorp in de Achterhoek elk jaar tijdens kermis of dorpsfeest een revue op de planken. Meestal werd die twee keer uitgevoerd. Eén keer 's middags voor de bejaarden en dan nog een tweede keer voor de rest van het dorp. Die uitvoering was steevast op de eerste avond van het feestweekend, zodat de cast (dat was doorgaans zo'n beetje de helft van het dorp) daarna ook onbekommerd feest kon vieren.

Die dorpsrevues zijn een zeldzaamheid geworden. In Geesteren werd er afgelopen juli nog eentje op de planken gezet, maar dat was omdat het Oranjefeest daar voor de honderdste keer werd gevierd. Een dorpsfeest waaraan nog elk jaar een revue is verbonden bestaat niet meer. Voor zover ik weet tenminste.

Als verslaggever van diverse regionale kranten mocht ik in de loop der jaren heel wat van die revues bijwonen. En heel vaak heb ik me het schompes gelachen om de conferences. Maar ik heb ook vaak dezelfde grappen gehoord. Ik vermoed dat diverse plaatselijke revueschrijvers wel eens iets van elkaar 'leenden'. Om daar een voorbeeld van te geven: de sketch over de stacaravan. Die kan zich afspelen op elke plek in elk willekeurig dorp en ook de namen van de spelers zijn vrije keuze. Maar laten we het er maar op houden, dat Hendrik en Graads elkaar tegenkomen bij de plaatselijke bakker. Hendrik merkt op, dat Graads er nogal slecht uitziet. "Jao, da kan wa wean. Ik bin de leste tied ook zo meu", zegt Graads. Waarop Hendrik uiteraard vraagt waar die vermoeidheid vandaan komt. Graads: "Miene en ik hebt een tiedje geleden een staocaravan 'ekocht. Ik heb noe al wekke lang neet können zitten."
Flauw? Jazeker. Daar zou tegenwoordig een cabaretier niet meer mee scoren. Maar in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw (toen ook John Lanting zijn grote successen beleefde) hadden we blijkbaar een iets ander idee van humor. In mijn herinnering lag bij deze scène de zaal (of feesttent) altijd plat.

Bovendien zat er in die mop een kern van waarheid. Dat heb ik persoonlijk gemerkt, omdat mijn lief en ik een paar weken geleden ook zo'n zogenaamd mobiel huisje hebben gekocht. En nee, ik beweer niet dat ik sindsdien alleen maar heb gestaan. Sterker nog, ik tik momenteel deze column zittend aan de tafel in mijn stacaravan. Mogelijkheden om het gat dale te zetten zijn er ook echt wel genoeg in ons buitenverblijfje. Maar of je veel aan zitten toekomt? Dat is dus een andere kwestie. De eerste weken dat je zo'n ding hebt in ieder geval niet, heb ik gemerkt. Ik had niet verwacht dat ik me meteen vanaf de eerste dag op een ligbed zou kunnen nestelen, maar dat er zoveel te doen zou zijn heb ik me vooraf niet gerealiseerd. Niet alleen moest de stacaravan van binnen helemaal worden schoongemaakt (overbodig vond ik, maar daar dacht mijn lief anders over), ook moesten er heggen worden geknipt, gras gemaaid, gootjes schoongemaakt en nog een heleboel andere klusjes worden geklaard. Een stacaravan is net een werkkamp, sprak ooit een mij, maar verder totaal on-bekend filosoof. Dat is overdreven, maar inderdaad, zitten is er voorlopig niet bij. Maar ach, als we eenmaal de slag te pakken hebben zal het allemaal wel meevallen. Immers, om een andere wijsgeer te citeren: kamperen is een handigheid!

Column

Gatmäöltjen

Als je debuteert op het dievenpad is het zaak je niet te laten pakken. Dat gebeurde toch. Mijn vriendje Henk en ik werden door wachtmeester Rabelink op heterdaad betrapt in een appelboom in de tuin van dokter Lieneman. Over tienjarige jongetjes maakte de veldwachter zich zelf niet druk. Hij leverde de twee schavuiten bij hun ouders af en liet de bestraffing aan hen over. Voor mij betekende dat slechts een stevige reprimande. De vader van Henk was minder van het woord, meer van de daad. "Een gatmäöltjen", lachte Henk toen ik hem de volgende dag vroeg welke straf hij had gekregen. Ach, hij kreeg wel vaker een pak voor zijn blote billen, was het gewend.

Het Achterhoeks kent diverse uitdrukkingen voor een pak voor je (blote) billen krijgen. Veur de konte kriegen, bijvoorbeeld. Of veur 't blote gat. In 's Heerenberg kreeg je veur de blote daets en in Westervoort veur de reet. Dan klinkt het Hengelose veur 't achterwerk toch iets netter, vind u ook niet? En in Aalten, bleef daar de broek altijd aan? Je zou het haast denken, want ondeugende kinderen kregen hier veur de bokse.

Ook een wat oudere uitdrukking doet vermoeden dat de broek aanbleef. De bokse warm maken, zo noemden Eibergenaren een pak voor de broek. Maar ook daar hadden ze het wel over de bokse ofstrieken (of ofstreupen). En de nog veel oudere uitdrukking 'de bleik opbeuren' doet eveneens vermoeden dat er doorgaans geen textiel zat tussen de kinderbillen en vaders straffe(ende) hand.

Buurtvereniging Het laatste stukje 'licht' zaken toe

Burgemeester Joost van Oostrum en wethouder Anjo Bosman: de jongens tegen de meisjes. Foto: Rob Weeber

BORCULO - De titel is wat cryptisch, maar 'Het laatste stukje' verwijst naar de wooneenheden aan het einde van de Tedinkweide in Borculo. Het eerste gedeelte van de Tedinkweide, evenals de Kooweide, had al een buurvereniging en men wilde niet achterblijven. Dus werd er drie maanden terug een eigen buurtvereniging opgericht met bestuursleden Henk Sonderen en Jans Schrik. De septemberfeesten waren bovendien een mooie gelegenheid om de vereniging op een bijzonder ludieke manier in het zonnetje te zetten.

Door Rob Weeber

Burgemeester Joost van Oostrum en wethouder Anjo Bosman bij het object van 'Het laatste stukje'. Foto: Rob Weeber

Op het grasveld op de Tedinkweide staan een aantal borden met een politiek tintje. Henk Sonderen legt de betekenis uit. "We wilden onze nieuwe vereniging op een bijzondere manier presenteren tijdens de lichtroute van het septemberfeest. Na een brainstormsessie kwamen we op het idee om de politiek op de hak te nemen. Tenslotte woont wethouder Anjo Bosman hier in de wijk. Het viel ons op dat er meer vrouwen dan mannen in het gemeentehuis werkzaam zijn en wij vroeg ons af wie nu echt de regie voert in de politiek. Vandaar ons 'object' met daarbij de tekst: 'De jongens tegen de meisjes. Wie hebben de touwtjes in handen?' Met deze objecten doen we mee aan de lichtroute die vanavond plaatsvindt."
Burgemeester Joost van Oostrum en wethouder Anjo Bosman waren uitgenodigd om bij de onthulling van de borden te zijn. De eerste liet zich natuurlijk niet uit de tent lokken. Na eerst zijn ambtsketen plechtig te hebben omgedaan, sprak Van Oostrum de wijze woorden dat hij daar geen invloed op had. Het is de gemeentesecretaris die het personeelsbeleid in handen heeft. Een beleid overigens waarover hij zeer tevreden is. Berkelland loopt voorop als het om emancipatie gaat en dat is een goede zaak.

Bloemschiklessen bij Groei en Bloei

BERKELLAND - Groei en Bloei afdeling Berkelland-Haaksbergen start in de loop van september weer met bloemschiklessen in De Stoave in Geesteren. Begin nu en men heeft binnen de kortste keren al een bloemstuk van eigen maaksel op tafel staan. De cursussen worden gegeven door ervaren docenten. Denk niet 'dat kan ik toch niet'. Men zal zien dat men het wel kan. Er zijn lessen voor beginners, gevorderden en ver gevorderden. Ook voor kinderen vanaf zes jaar zijn er bloemschiklessen op vrijdagmiddag van 16.00 uur tot 18.00 uur. Bij alle groepen zijn nog plaatsen vrij. Men hoeft geen lid te zijn van Groei en Bloei. Voor opgave/ inlichtingen kan men contact opnemen met Dika Koeslag, tel. 0545 431575.

Schuttersfeest in Geesteren

GEESTEREN - Van vrijdag 14 tot en met zondag 16 september is het weer volop feest in Geesteren. De Schutterij Geesteren organiseert het jaarlijkse schuttersfeest. Dit vindt plaats op het feestterrein aan de Blauwe Torenweg.

Vrijdag overdag vinden er allerlei attractieve spelletjes plaats voor de kinderen van de basisschool, maar ook iets voor de allerkleinsten. De plaatselijke muziekvereniging Amicitia zorgt voor de muzikale omlijsting.
Aansluitend komt de band Take Some om de vrijdagmiddagborrel samen met heel Geesteren te vieren. 's Avonds is er muziek in de tent, met als thema Las Vegas. Feest DJ Harry zorgt voor een swingend feest. Zaterdag staat in het teken van allerlei oude en nieuwe tradities, waarbij het schuttersfeest met een grote opening wordt geopend. 's Middags is er voor de heren schieten, en voor de dames ringsteken met paard en wagen. Ook de jeugd kan natuurlijk met deze en andere spelletjes meedoen. 's Avonds zorgt de live-band Kroepin dat het dak eraf gaat. Zondag wordt er een familiedag georganiseerd, waar eerst de oudere jeugd centraal staat, daarna zijn er weer allerlei activiteiten voor jong en oud op het feestterrein. Ook dit jaar gaat het feest door tot circa 20.00 uur. Het hele weekend staat is er op het feestterrein een kermis, met botsauto's, draaimolen, zweefmolen, schiettent, springkussen en wat eetkraampjes.

Berkellandse politiek niet onverdeeld enthousiast voor Achterhoek Board

Patricia Hoytink-Roubos maakt deel uit van de Achterhoek Board. Foto: PR gemeente Berkelland

BERKELLAND - Afgelopen week zijn in Ulft de Achterhoek Board en Raad geïnstalleerd met beleidsmakers uit diverse geledingen van de samenleving. Het is de manier waarop de regio bestuurlijke daadkracht (Smart Governance) probeert te ontwikkelen richting rijk. Vanuit Den Haag is binnenkort namelijk 450 miljoen euro te verdelen door de regio's. Berkellandse raadsfracties zijn niet allemaal even positief over de Board.

Door Rob Stevens

De regio's kunnen zich hiervoor inschrijven. De Achterhoek hoopt zo veertig miljoen binnen te slepen. De aanvraag hiervoor is al bij het rijk ingediend, en is de eerste stap van de Achterhoek Board. In de Regiodeal Achterhoek presenteert de Achterhoek hoe ze, samen met Rijk en de provincie, tot een nieuw verdienmodel wil komen waarin innoveren en pionieren (Smart Economy en Living) centraal staan. De Achterhoek Board bestaat uit tien leden, waaronder de Berkellandse wethouder Patricia Hoytink die afgelopen maandag officieel werd geïnstalleerd.
De Achterhoek creëert op deze manier samenwerking tussen overheid, ondernemers en maatschappelijke organisaties. Doel is een krachtige regio die snel en besluitvaardig samenwerkt om de Achterhoek (economisch) sterk te houden. Dat gebeurt met de Agenda2030. De board bepaalt, samen met de raad, deze agenda. In de Board zitten in totaal tien bestuurders vanuit gemeenten, bedrijfsleven, provincie, woningcorporaties, onderwijs en de zorg. De raad, een delegatie van 49 raadsleden van de zeven gemeenten uit de regio, controleert de voortgang. Zogenaamde thematafels (Smart werken en innovatie / Onderwijs en arbeidsmarkt / Vastgoed en woningmarkt / Mobiliteit en bereikbaarheid / Circulaire economie en Energietransitie / Zorginnovatie) voeren de agenda uit.
Het enthousiasme van Berkelland voor deze nieuwe bestuurslaag, door sommigen als een gemeenteraad voor de Achterhoek betiteld, is tijdens de laatste raadsvergadering voor de vakantie wisselend. Men geeft plaatselijk niet graag macht uit handen. GroenLinks is bang voor een belerende vinger van Achterhoekse bestuurders en de druk om met zaken mee te doen waar men eigenlijk niet voor voelt. Han Boer van D66 omschrijft het als: "Feitelijk niet meer dan een adviesraad, alhoewel ze dat in de Achterhoek graag anders zien. We worden gevraagd om mee te hobbelen in de polonaise."
Om de gereserveerdheid van Berkeland duidelijk te maken is vanuit Berkelland een brief verstuurd waarin wordt benadrukt dat Berkelland zich het recht voorbehoud een afwijkend standpunt in te nemen. De coalitiepartijen voelden daar eigenlijk niet voor. Maar wethouder Van Haren ging uiteindelijk overstag en wilde die brief dan toch wel versturen. De raad gaf haar namelijk als aangenaam wisselgeld een unanieme steunverklaring voor de Achterhoek Raad.

Elly & Rikkert in Ruurlo

RUURLO – Elly & Rikkert Zuiderveld zijn bij veel mensen bekend door hun kinderliedjes. Generaties zijn er mee opgegroeid. Soms wordt wel eens uit het oog verloren dat zij daarnaast ook al hun leven lang liedjes maken en optreden voor 'grote mensen'. Dat komen zij ook doen op 29 september in de Dorpskerk in Ruurlo. Tijdens deze concerten (geschikt vanaf 12 jaar) spelen Elly & Rikkert een keuze uit hun liedjes van de afgelopen vijftig jaar, van hun eerste beginjaren tot nu toe. In Ruurlo zingen zij hun beste liedjes, zoals die van hun laatste cd's: Rikkert's 'Solo', Elly's 'Circusprinses', en 'In het voorbijgaan'. Van vrolijk en uitbundig tot verstild poëtisch, luisterliedjes met een boodschap en cabarateske intermezzo's: momenten om te overdenken en pittige maatschappijkritiek. Het duo zing tekstueel hoogstaande liedjes, maar ook muzikaal valt er een hoop te genieten, mede dankzij twee klasse-muzikanten: Jan Borger op keyboards en accordeon, en Dick Le Mair op percussie-instrumenten. Kaarten kosten 5 euro en zijn alleen online verkrijgbaar via www.zingenindekerk.nl/gospel/avondconcert-elly-rikkert-in-ruurlo. Meer informatie over het concert en andere activiteiten in de Dorpskerk Openingsweken van 19 september tot 11 oktober staat op www.pknruurlobarchem.nl.

Cursus abstract schilderen

RUURLO - Abstract Schilderen, kun je dat leren? "Jazeker", zegt Hugo Pos. "Ook zonder enige schilderservaring! Bij Abstract Schilderen ben je niet gebonden aan een onderwerp. Dat geeft vrijheid."

Het gaat vooral om het idee, de lijnvoering, vorm en het kleurgebruik. Van al deze elementen moet een compositie gemaakt worden. Bij de cursus wordt gewerkt met acrylverf. Materie toevoegen aan de verf, zoals zand of houtsnippers geeft een extra dimensie aan het schilderij. Schilderen kan met je handen, een spatel, een vork….kortom, er zijn geen grenzen. "Maak gebruik van je eigen fantasie, gevoel en spontaniteit. In principe hoeft een abstract schilderij niets voor te stellen, maar het mag wel. Iedereen mag er in zien wat men wil." Er wordt thematisch gewerkt. Door het beproefde lesprogramma zijn de resultaten direct zichtbaar. De basiscursus van acht lessen start dinsdag 25 september van 10.00 tot 11.45 uur. Aanmelden bij Hugo Pos, cursusleider. Meer informatie en contact: www.hugopos.nl.

Vrouwen van Nu Ruurlo

RUURLO – Donderdag 20 september is de eerste afdelingsavond van Vrouwen van Nu afdeling Ruurlo van het activiteitenseizoen 2018-2019. Deze avond wordt verzorgt door het zangduo The Neighbour Sisters. De avond in zaal De Tapperij begint om 20.00 uur. Er zijn die avond ook voorbeelden te zien van workshops die de Ruurlose afdeling organiseert en waarvoor men zich kan aanmelden.

Nog beperkt aantal kaarten voor voorstelling 'Etty'

RUURLO – Op zondagmiddag 23 september brengt Vocalgroep Choral in de Dorpskerk de inspirerende voorstelling over het leven van Etty Hillesum. Dat concert maakt deel uit van het programma van de officiële heropening van de Dorpskerk op die zondag.

Etty Hillesum was een Joodse vrouw die velen heeft geïnspireerd met de door haar nagelaten dagboeken en brieven. Haar leven wordt gekleurd door haar onstuimige en soms grillige karakter, haar Joodse afkomst en de Tweede Wereldoorlog. Etty beschrijft in haar werk een grote persoonlijke innerlijke ontwikkeling. Ze zoekt naar liefde, naar verbinding met zichzelf en anderen, de dingen achter de dingen, naar God. Helaas overleefde zij de oorlog niet. Via Westerbork werd zij afgevoerd naar Auschwitz, waar ze in 1943 op 29-jarige leeftijd om het leven werd gebracht.

De rol van Etty wordt vertolkt door Abke Bruins, die in vele musicals heeft opgetreden en daarvoor meerdere keren is onderscheiden, onder meer met de John Kraaijkamp Musical Award.
Zo lang de voorraad strekt zijn entreekaarten gratis af te halen in de Wereldwinkel in de Dorpsstraat in Ruurlo. Er wordt na afloop wel een vrijwillige bijdrage verwacht. Kaarten kunnen ook worden gereserveerd met een e-mail aan heropeningdorpskerk@gmail.com, maar alleen als er nog kaarten over zijn. Het ophalen van kaarten in de Wereldwinkel geeft dus meer zekerheid.
De voorstelling begint zondag 23 september om 14.45 uur, de deuren van de Dorpskerk gaan om 14.30 uur open.

Marte Mulder reservekampioen

Marte Mulder eindigde als tweede. Foto: PR.

RUURLO – Marte Mulder van Ponyclub Ruurlo behaalde met haar pony Verano tijdens de Regiokampioenschappen Eventing in Gorssel een tweede plaats. Daarmee is Marte reservekampioen van de provincies Gelderland en Flevoland.

Waterpolomeiden O17 Schuurman BZC spelen op hoogste landelijke niveau

Trainer/coach Arie Rijneveld met Maud van der Waarden en Meike Reinders. Foto: Jan Hendriksen.

BORCULO – Arie Rijneveld (43) is komend seizoen naast trainer/coach van de vrouwenselectieteams van de Berkellandse zwem- en waterpolovereniging Schuurman BZC ook trainer/coach van het meisjesteam onder 17 jaar dat op het hoogste landelijke niveau gaat spelen. Vorig seizoen boekte het eerste vrouwenteam van Schuurman in het eerste seizoen onder leiding van Arie Rijneveld veel progressie. Met het sportieve programma van Schuurman BZC ziet Arie Rijneveld binnen de Berkellandse waterpolovereniging de opkomst van een gedreven en talentvolle groep waterpolomeiden die ambities uitstraalt.

Door Jan Hendriksen

"En aan die ambities van die meiden wil ik graag meewerken. Ik wil ze graag op een hoger plan brengen", zo laat de ervaren en gedreven Veenendaalse waterpolotrainer weten. "Na een seizoen dat in het teken stond van 'verkennen van de ambities' heb ik heel veel zin in het komende seizoen. De selectiegroep inclusief de jeugd heeft veel potentie en met de extra inzet en trainingen kunnen we ver komen. Daarvan ben ik overtuigd", aldus de Veenendaler. Om de ambities voor de dames- den jeugdselecties verder te kunnen ontwikkelen zijn er binnen Schuurman BZC afspraken gemaakt om de trainingsintensiteit verder te verhogen, met daarbij ook nadrukkelijk aandacht voor de regionale talentontwikkeling. "En we hebben een afspraak gemaakt dat we met de meisjes onder 17 jaar op het hoogste niveau in de landelijke jeugdcompetitie gaan spelen", aldus Rijneveld. Doelstelling is dat de dames van Schuurman op termijn sterk genoeg moeten worden om voor de bovenste plaatsen in de eerste klasse mee te spelen. "En het voor het meisjesteam onder 17 jaar moet het komend seizoen een verkenningsseizoen worden met als doelstelling om niet te degraderen", zo verklaart Rijneveld die in het dagelijks leven als zelfstandige project- en procesadvies geeft op het gebied van civiele techniek. Daarnaast is hij ook actief als docent/ondernemer opleidingen namens de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB).

Intensief
In voorbereiding op de nieuwe competitie is Rijneveld momenteel bijna dagelijks in sportaccommodatie 't Timpke in Borculo te vinden waar de damesselectie en het meisjesteam onder 17 jaar van Schuurman BZC grotendeels hun trainingen afwerken. Zo traint de damesselectie drie maal per week en de meisjes onder de 17 jaar zelfs vier maal per week (ca. negen uur). Rijneveld. "Inderdaad vooral voor de jonge meiden is dat is heel intensief. Maar daarover zijn duidelijke afspraken over gemaakt. Ook met de ouders van de meiden."

Vriendinnenclub
De technische commissie binnen Schuurman BZC is blij met de inbreng van Arie Rijneveld. En dat zijn ook Maud van der Waarden (14) uit Borculo en Meike Reinders (13) uit Neede die komend seizoen deel uit maken van het meisjesteam onder 17 jaar. Beide meiden hebben de ambitie om in de toekomst op zo hoog mogelijk niveau waterpolo te spelen. "En als dat bij Schuurman BZC mogelijk zou zijn zou dat prachtig zijn. Arie is een fantastische trainer/coach die ons goed kan motiveren en stimuleren. Als selectie zijn we inmiddels een grote vriendinnenclub geworden. En dat is toch prachtig."

Businessclub VV Ruurlo een feit

RUURLO – Bij Hampshire Hotel Avenarius vond woensdag 5 september de oprichtingsvergadering plaats van de Businessclub van voetbalvereniging Ruurlo. Hiermee is de businessclub, die inmiddels al meer dan twintig leden telt, een feit.

Onder leiding van de dagvoorzitter en bestuurslid Bert Ruesink is aan de aanwezige businessclub-leden de goedkeuring gevraagd voor de installatie van het bestuur. Na het officiële 'ja' en de toost werd door de vier hoofdsponsors Hans Lenselink van Textieldruk Ruurlo, Rob Meijer van Rome Consultancy, Wiljo Peters van Progé en Bert Ruesink van Automobielbedrijf Ruesink het bord van de businessclub onthuld en voorzien van de eerste logo's. Deze zal binnenkort een plek krijgen op sportpark 't Rikkelder in de kantine van de voetbalvereniging. Het initiatief voor de businessclub is afgelopen voorjaar ontstaan tijdens de verkennende gesprekken met de vier hoofdsponsors. Doelstellingen zijn het ontwikkelen van zakelijke en persoonlijke relaties in ongedwongen sfeer, financiële ondersteuning aan de voetbalvereniging Ruurlo en ondersteuning van een (nog nader te bepalen) maatschappelijk goed doel. Elk seizoen organiseert de Business Club minimaal een drietal gezamenlijke netwerk-activiteiten, zowel rond het voetbal en de VV Ruurlo als daarbuiten. Voor dit seizoen staan onder ander een bezoek aan het NK schaatsen in Heerenveen met een kijkje achter de schermen en een interessant bedrijfsbezoek op de agenda. Nieuwe leden zijn van harte welkom en iedereen kan lid worden van de Businessclub VV Ruurlo. Informatie op de website van vv Ruurlo of via Michiel Schouten, tel. 06 22791866, email: businessclub@vvruurlo.nl.

Bridgeclub Ruurlo start beginnerscursus bridge

RUURLO – Op maandag 24 september is er een kennismakingsavond bridge in de bibliotheek in Ruurlo. Daar start Bridgeclub Ruurlo een beginnerscursus.

Er wordt altijd beweerd dat bridge moeilijk is. Niets is minder waar. De basisregels van bridge zijn niet zo moeilijk. Na een paar lessen ben je al in staat om met medecursisten het spel te spelen. Bridge is leuk en houdt de geest scherp. Tienduizenden Nederlanders in alle leeftijdscategorieën, beleven wekelijks veel plezier aan dit kaartspel, ieder op zijn eigen niveau. Bridge verbindt het sociale aspect, de gezelligheid van het samen kaarten, met het competitieve aspect, wekelijks op de clubavond. Elk spel is weer anders. Op maandag 24 september in de bibliotheek in Ruurlo, aanvang 19.30 uur wordt er eerst een kennismakingsles gegeven. Deze is geheel vrijblijvend en gratis. Daarna kan men beslissen of men de cursus wil volgen. De cursus bestaat uit twaalf lessen van twee en een half uur. De lessen worden gegeven door gediplomeerd bridge docent: Joke Gotink uit Ruurlo die, aangesloten is bij de Vereniging van Bridge Docenten. Aanmelden voor de kennismakingsles kan via tel. 0573 451387.

Tornax Recreanten vierde op het NK

Het mix recreantenteam van Tornax Ruurlo. Foto: PR.

RUURLO – Tijdens de regiokampioenschappen in juni plaatste het mix recreantenteam van volleybalvereniging Tornax zich voor de Nederlandse kampioenschappen. Zaterdag september mocht het team strijden voor het landelijk kampioenschap. Nadat de meeste poulewedstrijden glansrijk werden gewonnen eindigde het team als eerste in de poule en kregen daarmee een plekje in de halve finale. In de halve finale werd het 1-1 in sets, maar door drie minder gescoorde punten werd het een strijd om de derde en vierde plaats. Helaas was ook het laatste team te sterk waardoor Tornax, die voor het eerst deelnam aan het NK, met een mooie vierde plek huiswaarts keerde.

Dorpskerk Openingsweken van start

Diva Dichtbij werkt zingend mee aan de viering van Wereld Alzheimer Dag.Foto: Claudia Kamergorodski

RUURLO – Drie weken lang is er in de Dorpskerk in Ruurlo van alles te doen. De organisatoren spreken over drie feestweken. Er is heel veel muziek. In de eerste week wordt meteen al duidelijk dat er meer is dan dat. De nieuwe Dorpskerk is alweer een paar weken in gebruik. Op zondag 23 september is de officiële opening. Dat gebeurt in een extra feestelijke kerkdienst in de ochtend en met de voorstelling 'Etty' door Vocalgroep Choral in de middag.

De drie Dorpskerk Openingsweken beginnen op woensdagavond 19 september. Dan is iedereen welkom bij een openbare repetitie van het Ruurlo's Kamerkoor. Het koor hoopt dan een paar mensen zo enthousiast te maken, dat zij zich aanmelden als lid. Wie alleen wil komen luisteren, is natuurlijk ook welkom.
De volgende dag kan men deelnemen aan een interactieve workshop van muziektherapeute Yvon Taken. Zij belooft deelnemers een heel bijzondere avond. Zij zegt daarover: "Eén van mijn grote muzikale liefdes is het zingen en het begeleiden van koren en ensembles. Werken aan de ontwikkeling van de zangstem van kind tot volwassenheid, het beleven van samen zingen, van elkaar ontmoeten in een lied en daarmee dienstbaar zijn aan elkaar en anderen heeft een geweldige uitwerking op zowel de koorzanger als de luisteraar." Tijdens deze interactieve workshop neemt Yvon Taken bezoekers mee in wat zij bedoelt met De Helende Stem. De avond wordt afgesloten met een klankconcert. Zij adviseert een ligmatje mee te nemen.
Op vrijdag 22 september staat op Wereld Alzheimer Dag de muzikale ontmoeting centraal. Muziek is van alle leeftijden. Belangrijke momenten in ons leven zijn vaak gekoppeld aan muziekherinneringen. Bij dementie kan muziek vergeten herinneringen of het gevoel hiervan weer naar boven halen. Zoals Erik Scherder, hoogleraar in de neuropsychologie, het zegt: "Muziek geeft een beter leven voor jong en oud." Diva Dichtbij en kinderkoor Sing a Song verzorgen samen op Wereld Alzheimer Dag in de gemeente Berkelland een muzikaal avondje uit voor iedereen die met dementie te maken heeft of in de toekomst te maken kan krijgen, en dat zijn wij allemaal.

Westerbork
Zaterdag 22 september begint en eindigt met muziek. 's Morgens spelen Irene Venderbosch (vleugel) en Lisette Elders (cello) onder meer Jewish Life van Ernest Bloch. Dit korte zaterdagochtendconcert is min of meer de aanzet naar de expositie met film, boekenbeurs en kindermarkt van het Westerbork Scholenproject. De volgende dag is er 's middags de voorstelling 'Etty', over de Joodse jonge vrouw die velen heeft geïnspireerd met haar dagboeken. Zij overleefde de Tweede Wereldoorlog niet. Via Westerbork kwam zij terecht in kamp Auschwitz waar zij werd omgebracht op 29-jarige leeftijd. Mogelijk zijn er nog gratis entreekaarten verkrijgbaar in de Wereldwinkel in Ruurlo. De activiteiten op zaterdag 22 september worden besloten door Noortje van Middelkoop (panfluit) en Harm Hoeve (orgel/vleugel) met hun programma 'Festivo'. Er zijn nog kaarten voor 17,50 euro verkrijgbaar in de voorverkoop via www.kunstkringruurlo.nl/kaartverkoop. Op dinsdag 18 september wordt de Openingsweken-programmakrant verspreid met Achterhoek Nieuws. De krant biedt een compleet overzicht van de drie Dorpskerk Openingsweken. Op www.pknruurlobarchem.nl staat ook heel veel informatie over de vele activiteiten.

Ruurlo weer bij de tijd

Bert Stegeman van Installatiebedrijf Stegeman heeft de klok op tijd gezet door een nieuwe 'moederklok' te installeren. Foto: Wim Masman

RUURLO – Ruurlo is sinds vorige week weer bij de tijd, of anders gezegd: de tijd staat niet meer stil in Ruurlo. Dankzij de inzet van burgemeester Joost van Oostrum van de gemeente Berkelland en zeker niet in de laatste plaats Installatiebedrijf Stegeman doet de klok op het Julianaplein het weer. Bert Stegeman van Installatiebedrijf Stegeman heeft de klok op tijd gezet door een nieuwe 'moederklok' te installeren. In eerste instantie waren de accu's van de 'moederklok' vervangen. Maar dat leverde geen resultaat op. Daarom verving Stegeman de gehele moederklok.

Door Jan Hendriksen

Met dank aan één van de 'buurmannen' van de klok: Wim Masman. Hij maakte op het sociale platform 'Je bent een Ruurloër als…' de stilstaande klok enkele maanden geleden aanhangig. De wijzers van de klok op het Julianaplein bij de fontein stonden al vele jaren op dezelfde stand stil. Op het platform reageerden destijds burgemeester Joost van Oostrum en gebiedsmedewerker voor Ruurlo Marjolein van der Meer van de gemeente Berkelland. De klok aan het Julianaplein, die op de monumentenlijst van de gemeente staat, werd op 7 januari 1937 aangeboden door de Ruurlose bevolking aan het gemeentebestuur van Ruurlo ter gelegenheid van het huwelijk van Prinses Juliana en Prins Bernard. De fontein stond eerst midden op het Julianaplein. Bij de herinrichting van het Julianaplein dreigde de fontein te verdwijnen. Maar door een reddingsactie van de Historische Vereniging Old Reurle is de fontein verplaatst naar de voortuin van zorgcentrum La Fontaine en werd in 2003 weer in gebruik genomen. Het zorgcentrum La Fontaine aan het Julianaplein is dus vernoemd naar de fontein.

Bed en Breakfast de Kistemaker sluit deuren

Frank Schotel en John van Dijk nemen met veel pijn in het hart afscheid van B & B de Kistemaker. Foto: Sven Scholten.

BARCHEM – Na bijna tien prachtige jaren komt er sneller dan verwacht een eind aan de droom van Frank Schotel (61) en John van Dijk (62). Ze stoppen namelijk met de exploitatie van hun Bed & Breakfast de Kistemaker aan de Bosheurneweg in Barchem.

Door Jan Hendriksen

"Al enige tijd spelen fysieke klachten ons parten. Helaas. Klachten die ervoor zorgen dat het regelmatig een grote uitdaging is om ons niveau te handhaven. De onvoorspelbaarheid van die klachten heeft ons uiteindelijk doen besluiten ons bedrijf op te geven. Na een lange periode onszelf heen en weer te hebben geslingerd tussen stoppen en doorgaan hebben wij onlangs de knoop doorgehakt. Enkele maanden terug hebben wij onze boerderij te koop gezet. In de stille verkoop met het idee dat dat nog wel enkele jaren zou kunnen duren. Heel veel sneller dan verwacht is onze droomplek verkocht", zo verklaart het tweetal. Dit betekent dat Frank Schotel en John van Dijk met veel pijn in het hart het bedrijf B & B de Kistemaker gaan beëindigen. "De nieuwe bewoners van de Kistemaker hebben andere plannen en zullen ons bedrijf niet voortzetten. Afgelopen weekeinde ontvingen wij onze laatste gasten. Iedereen die nog bij ons zou willen overnachten of dineren moeten wij teleurstellen", aldus Frank Schotel. Over enkele weken zullen Frank Schotel en John van Dijk de Bosheurneweg 2 ontruimen en vertrekken. Korte tijd daarna belandt het tweetal in Leusden. Dichtbij de geboortegrond van John. John van Dijk: "In de jaren dat wij in Barchem bezig zijn, hebben wij ongelooflijk veel positieve reacties mogen ontvangen. Ons gastenboek stroomde ervan over. Zonder gasten immers geen bestaan. We gaan Barchem en de mensen missen. Met een traan in de ogen maar ook met een glimlach naar de toekomst nemen we afscheid van de Kistemaker."

Flessenactie Westerborkproject brengt ruim 1500 euro op

Thom Kogelman (l) overhandigde aan Liesbeth Schot en Gerrit Weijman de waardecheque. Foto: PR

RUURLO – Stichting Westerbork Scholenproject Ruurlo is erg blij met de verrassende hoge opbrengst van de flessenactie die afgelopen maanden plaatsvond bij supermarkt Plus Kogelman in het kader van het project. De actie was goed voor ruim 1500 euro.

Allereerst wil de stichting Yvonne en Thom Kogelman hartelijk danken voor het mogelijk maken van deze actie en hun financiële bijdrage aan het project. "En natuurlijk grote dank aan alle mensen die hun statiegeldbon in onze bus hebben gedeponeerd", zo laat Liesbeth Schot namens de stichting weten. Samen met de opbrengst van de grote boekenbeurs op de Wilghenhoeve, de Bridgedrive en een deel van de opbrengst van de Amnestycollecte, is het bedrag ruim voldoende om de bussen in 2019 voor de leerlingen van de Ruurlose en Mariënveldse basisscholen weer naar Kamp Westerbork te laten rijden.

In het kader van de Vredesweek organiseert Stichting Westerbork Scholenproject Ruurlo zaterdag 22 september in de vernieuwde Ruurlose Dorpskerk een grote boekenbeurs. Liesbeth Schot: "De opbrengst daarvan kan alweer gereserveerd worden voor 2020. Want we hopen het Westerbork scholenproject nog lang te kunnen uitvoeren." In het kader van dit project bezoeken elk jaar leerlingen van de basisscholen in Ruurlo en Mariënvelde de Synagoge en de Moskee. Daarna komt er een gastspreker op de scholen die vertelt over hetgeen hij in Tweede Wereldoorlog heeft meegemaakt en wat voor invloed dit had op zijn verdere leven. Dit zijn vaak aangrijpende verhalen. Als afsluiting van het project bezoeken de leerlingen Kamp Westerbork. Zij besluiten deze excursie met het gezamenlijk leggen van een bloemstuk bij het monument op het kampterrein. Afgelopen jaar reden de bussen voor de zeventiende keer naar Kamp Westerbork. "De gedachte achter dit project is dat wij de kinderen graag de volgende gedachte mee willen geven: 'Vrijheid is niet vanzelfsprekend'", aldus Schot.

Touwtrekkers Heure kampioen

Het kampioensteam van TTV Heure. Foto: PR

BORCULO - In Teuge, bij touwtrekvereniging Peco, werden de laatste wedstrijden gehouden voor de competitie Gewest Oost in de Heren 640 en 720 kg klasse. Het Borculose Heure wist, door ongeslagen dagkampioen te worden, het kampioenschap in de zwaarste klasse veilig te stellen. Een goed resultaat op weg naar het Wereldkampioenschap dat over drie weken in het Zuid-Afrikaanse Kaapstad wordt gehouden. Een groot deel van de Nationale selectieteams bestaat uit leden van TTV Heure.

Voor de Dames en de Jeugd werd het toernooi bij Peco ook een succes, beide teams werden dagkampioen. In het totaalklassement staan de Heure-dames tweede achter TTV Eibergen met op ruime achterstand Monnickendam op een derde plek. Het jeugdteam, een combinatie van TTV Heure en Vorden, voert met een ruime voorsprong op de nummer twee, Bekveld, de ranglijst aan. Zondag 9 september is het slottoernooi van de competitie voor de Dames, Jeugd en de Heren 680 kg klasse. Hierin doet TTV Heure mee met twee teams.
Gastheer is dan TTV Bekveld uit Hengelo G.

Buurtvereniging Joostenkamp bestaat 25 jaar

De buurtbewoners van de Joostenkamp. Foto: PR.

RUURLO – Aan de Joostenkamp was het zaterdag 8 september feest. De buurtvereniging Joostenkamp vierde namelijk haar 25-jarig bestaan. Deze dag begon met het versieren van de straat in het kader van de Septemberfeesten met inzet van alle buurtbewoners. De oude meesters werden weer pontificaal op hun schildersezels gezet en langs de weg geplaatst. Als extra feestelijk element werden tientallen lampionnen toegevoegd, allemaal op zonne-energie. 's Middags werd het jubileum gevierd met een feestelijke borrel en aansluitend een buffet. Maar eerst werden de Joostenkampers op de foto gezet. Alle Ruurloërs worden uitgenodigd om in de komende dagen de meesterwerken langs de Joostenkamp te bewonderen: van Rietveld tot Rembrandt en van Frans Hals tot Karel Appel. De lampions zorgen voor nog meer sfeer in Museum Joostenkamp.

Peuters De Harlekijn klaar voor Septemberfeest

De peuters in polonaise. Foto PR.

RUURLO – De peuters van De Harlekijn hebben vorige week al flink geoefend voor het Septemberfeest. In vrolijke verkleedkleren werd de polonaise ingezet. Vele verhaaltjes werden verteld over de allegorische optocht in de kring. Dit is een van de activiteiten van de peuteropvang. Wie ook een voorschoolse peuteropvang belangrijk vindt voor het kind zodat hij/zij spelenderwijs kan leren, ontdekken en ontwikkelen en beleven, kan een kijkje komen nemen bij de peuteropvang. De Harlekijn aan de Schoolstraat 11 in Ruurlo is op de ochtenden van maandag tot en met donderdag geopend.

Reünie heeft vier nieuwe hoofdsponsors en nieuw shirt

De vier sponsoren hebben van clubsecretaris Linders een ingelijst nieuw shirt ontvangen. Foto: PR

BORCULO - Met Schuurman Schoenen uit Borculo, De Hoeksteen uit Borculo, Ter Woerds Afbouw b.v. uit Neede en Buitencentrum Kerkemeijer uit Borculo heeft vv Reünie maar liefst vier hoofdsponsors. De officiële contracten werden onlangs getekend op het terras bij Buitencentrum Kerkemeijer. Tijdens deze bijeenkomst werd ook het nieuwe voetbalshirt voor het komende seizoen gepresenteerd. Met vier hoofdsponsors én ook nog eens een nieuw shirt ziet de club het komend seizoen in de derde klasse met veel vertrouwen tegemoet.

Statiegeldactie levert 554 euro op

Namens VV Ruurlo nam Ben Lodeweges (r) de waardecheque in ontvangst. Foto: PR.

RUURLO – Gedurende de maanden april, mei en juni kon men lege flessen/kratjes inleveren bij de Coop in Ruurlo en vervolgens doneren voor een goed doel. Dat goede doel was het Karel Stegeman Toernooi 2018 van voetbalvereniging Ruurlo. Dankzij de verdubbeling door de Coop heeft deze statiegeldactie 554,30 euro opgebracht. Een prachtig bedrag waar de organisatoren van het Internationaal Karel Stegeman Toernooi heel blij mee zijn. VV Ruurlo wil de Coop Ruurlo en alle donateurs heel hartelijk danken voor hun bijdragen.

The Florida Project in Filmhuis Borculo

Een scène uit The Florida Project. Foto: PR

BORCULO - Op 14 september om 20.00 uur vertoont Cine-BRENG in Borculo op de bovenverdieping van de bibliotheek in Borculo, als openingsfilm van dit seizoen The Florida Project van de Amerikaanse filmmaker Sean Baker. De film is bekroond met heel veel prijzen. Deze film draait ook in de filmhuizen Groenlo, Eibergen en Ruurlo. De entreeprijs is 5,00 euro, maar in de maand september mag ter kennismaking met het filmhuis, een introducé gratis mee. De zaal is open om 19.30 uur.

Koninklijke familie siert Willem Alexanderlaan

Afgelopen zaterdag werden de verschillende borden al door de buurtbewoners langs de Willem Alexanderlaan geplaatst. Foto Jan Hendriksen

RUURLO – Hoe toepasselijk kan het zijn. De Willem Alexanderlaan heeft dit jaar een nieuwe straatversiering waarin het gezin van Koning Willem Alexander centraal staat. Er zijn in de 'laan' de komende dagen namelijk maar liefst 69 portretten van de Koninklijke familie te bewonderen tijdens de verlichtingsroute in het kader van de Septemberfeesten. De Rijksvoorlichtingsdienst kwam er zelfs aan te pas. "De Koning heeft ons hoogstpersoonlijk goedkeuring gegeven om het portretrecht van hem, zijn vrouw Maxima en drie dochters te mogen gebruiken", zo verklaart bestuurslid Dick Kreeftenberg van de buurtvereniging met een grote glimlach.

Er leefde al een tijdje het idee en de wens om de 'vogels' die al een jaar of acht de Willem Alexanderlaan sierden tijdens de Septemberfeesten te vervangen voor een nieuwe versiering. En toen de vogels via Marktplaats uitvlogen naar het Utrechtse Tienhoven en de actieve buurtvereniging vorig jaar duizend euro ontving uit het fonds 'Appeltjes van Oranje' werden de koppen bij elkaar gestoken. "De gift van het Oranjefonds was een unieke kans om de nieuwe straatversiering deels te kunnen bekostigen", zo laat secretaresse Miranda Klein Leugemors van de buurtvereniging weten. Onder voorzitterschap en grote inspiratie van Bart de Rouw ging men aan de slag en werden zeventien verschillende poses van Koning Willem Alexander, Koningin Maxima en de drie prinsesjes Amalia, Alexia en Ariane op borden afgedrukt. Zo zijn een ieder apart terug te vinden op een van de borden maar ook in diverse andere samenstellingen. Ook behoren Paleis Noordeinde en de Gouden Koets tot een van de afbeeldingen die vanaf de Van Heeckerenlaan tot aan de Peppelenhof te bewonderen zijn. Woensdagavond wordt bij de Koningslinde, die door de gemeente Berkelland in 2013 aan Ruurlo werd geschonken en aan de Willem Alexanderlaan is gepland in het kader van de troonswisseling van Koningin Beatrix en Prins Willem Alexander een speciale boog en portret van de Koninklijke familie geplaatst die natuurlijk feestelijk 'nat' wordt gemaakt door de 59 leden tellende buurtvereniging. "We hebben Willem Alexander, Maxima en hun drie dochters daarvoor ook uitgenodigd. Maar de RVD heeft de komst nog niet bevestigd. Maar wie weet", zo verklaart Dick Kreeftenberg tot slot met een flinke grijns op zijn gezicht.


DOS Barchem opent wandelseizoen

Gerrie Oltvoort (l) en Diny Haitink uit Barchem namen aan de twintig kilometer lange wandeling deel. Foto: Jan Hendriksen.

BARCHEM - De Barchemse wandelsportvereniging Door Oefening Sterk (DOS) opende haar wandelseizoen 2018-2019 zondag met een Kastelen en Landgoederentocht in Vorden. Vanaf de startlocatie bij Eet-, drink en feestgelegenheid De Herberg gingen een kleine vijfhonderd wandelaars van start. De deelnemers konden kiezen uit vier wandelafstanden: vijf, tien, twintig of dertig kilometer. De langste tochten waren via Landgoed Wientjesvoort richting de Vordense landgoederen en buurtschappen Linde, Delden en Hackfort uitgezet.

Door Jan Hendriksen

Winnaar Gerrit Mensink wordt gefeliciteerd. Foto: J. Mijer

Naast vele plaatselijke en regionale deelnemers namen ook diverse wandelaars uit de rest van ons land aan de wandeling deel. Mede omdat op het laatste moment een wandeling in Kilder van de landelijke wandelkalender was gehaald. "En dat leverde ons enkele tientallen extra deelnemers op", zo liet voorzitter Betty Tijink-Hagens van DOS Barchem weten. Ook had DOS er voor gekozen om de Kastelen en Landgoederen wandeling dit jaar niet op de eerste maar de tweede zondag van september te organiseren omdat steevast op de eerste zaterdag van september de Airborne Wandeltocht in Oosterbeek plaatsvindt. DOS zet het wandelseizoen 2018-2019 op zondag 18 november voort met de eerste wandeling uit de Winterserie die uit totaal vijf wandelingen bestaat. Dorpshuis 't Onderschoer vormt dan de startlocatie. Men heeft dan keuze uit vier afstanden; vijf, tien, vijftien of vijfentwintig kilometer. De andere vier wandelingen uit de Winterserie 2018-2019 vinden op zondag 16 december (startlocatie Landgoed Woodbroke in Barchem), zondag 13 januari (Recreatiecentrum De Heksenlaak in Zwiep), zondag 10 februari (Zwem- en sportcentrum De Beemd in Lochem) en op zondag 17 maart (Camping Reusterman in Bardchem) plaats.

Kerkfair en Burendag bij Barchkerk

BARCHEM - Op Burendag zaterdag 22 september houdt de Barchkerk, als dank aan de Barchemse bevolking die zich samen sterk gemaakt heeft voor de Barchkerk, een kerkfair. Iedereen wordt uitgenodigd om een gratis kopje koffie te komen drinken, met iets lekkers er bij.

In de kerk wordt van 10.30 tot 17.00 uur een kerkfair gehouden met goed gevulde kraampjes. Het aanbod op de fair is heel divers: brocante, antiek, boeken, planten, bloemstukjes, vogelhuisjes, jam of warme sokken en nog veel meer. Naast de vele koopjes worden ook de voormalige kerkbanken en kerkstoelen verkocht. Voor tieners en verder voor iedereen die het wel eens mee wil maken, is er van 12.00 tot 14.00 uur een 'escape room', gemaakt door de tienernevendienstgroep. Ook aan de kinderen wordt natuurlijk gedacht, voor hen is er een creatieve hoek.
Met de opbrengst zal een keuken in de verbouwde kerk worden gerealiseerd. Dit alles met de bedoeling om het kerkgebouw functioneel te houden voor de Barchemse bevolking.
De fair opent om 10.30 uur. Om 11.00 uur worden de nieuwe banken in de kerktuin onthuld, om 14.30 uur volgt de prijsuitreiking van de tuinkeuring door Contact Barchem en om 16.30 uur biedt de Barchschole een cheque aan ten behoeve van de beamer in de kerk.

Strijd om Koelkasttrofee

BARCHEM - In de zomermaanden strijden de biljarters van het Station in Barchem om de Koelkasttrofee. Hieraan doen 32 biljarters mee. De koelkast is destijds geschonken door een biljarter aan de biljartvereniging. De wedstrijd heet daarom ook nog altijd de Koelkasttrofee.

De biljarters strijden om deze Koelkasttrofee. In een afvalrace wordt uiteindelijk bepaald wie de beker wint. Op maandagmiddag 3 september om half twee vond de finale plaats. De finalisten Gerrit Mensink en Wim Groteboer stonden tegenover elkaar. Onder het oog van de andere biljarters werd de finale gespeeld. Uiteindelijk trok Gerrit Mensink aan het langste end. Hij mocht als winnaar de beker in ontvangst nemen. Ab Luesink overhandigde namens het bestuur van de biljartvereniging Het Station een bloemetje en de beker aan de gelukkige winnaar.

Ruurlo/Barchem

Wie hard blaast, zal nooit verwaaien (2)

1993: decor en bezetting van het Amicitia openluchtspel 'Geestern blös van zich af'. Foto: PR

GEESTEREN - Wie hard blaast, zal nooit verwaaien. Deze titel verwijst met een flinke knipoog naar de jubilea die elkaar blijven opvolgen bij Muziekvereniging Amicitia uit Geesteren. De muzikale 'harmoniedame' uit 1893 bestaat dit jaar 125 jaar. En dus worden er allerlei bijzondere activiteiten georganiseerd waarmee de vereniging laat zien de tijdspanne naar het heden moeiteloos te hebben overbrugd. Het vieren van een jubileum kan echter niet zonder de terugblik naar wat is geweest. Daarom is er op zaterdagavond 29 september een speciale filmavond die een van de opmerkelijkste activiteiten uit de voorbije jaren terughaalt, het openluchtspel tijdens het 100-jarig bestaan in 1993. In een serie van vijf afleveringen biedt het Achterhoek Nieuws samen met de hoofdrolspelers van toen een unieke en exclusieve inkijk in het wordingsproces van dit toneelspektakel, bedoeld als een soort voorpremière van de film. Vandaag deel 2 met een terugblik op de onderdelen zang en spel. Aan tafel zitten Gerrit Klein Kranenbarg, Henk Katgert (zang-accordeon), Willemien Zieverink (zang(leiding)), Henk Mensink (spel-drumband), Reinier Timmerije (spel-klarinet), Harriët Klein Willink (spel-toneel), Henrike Siggeler (spel-toneel-klarinet) en Gea Reurslag (spel-toneel-klarinet).

Door Rob Weeber

De geit verkocht voor muziekinstrumenten
Het openluchtspel 'Geestern blös van zich af' werd in drie delen opgevoerd met daarin de onderdelen toneel, zang, muziek, dans en spel. De voorstelling gaf in drie tijdsblokken een terugblik op de geschiedenis van de muziekvereniging, 1900 tot 1950, 1950 tot 1970 en 1970 tot 1993. Het eerste deel gaat over de stoute schoenen die een aantal jongeren aantrokken om een muziekvereniging op te richten. Alle denkbare scenario's speelden zich destijds af, stiekem samenscholende en vrijende jongeren in het bos en roddelende, mopperende ouderen over de vrijgevochten plannen. Het verhaal gaat dat de muziekinstrumenten met een platte kar in Lochem werden opgehaald en contant moesten worden afgerekend. Om alles te kunnen betalen, verkocht iemand zonder medeweten van zijn vrouw de geit. In het stuk werd de oprichting door verschillende scenes uitgebeeld met toepasselijke namen als 'Wal of gin muziek', 'De oprichting', 'Gevriej' en 'Versier'n'. Gea mocht vriej'n, maar wilde nog niet. De jongen moest van haar eerst thuis toonladders oefenen. Het lied ''t Was mie een spul' verwees ongetwijfeld naar de rebellerende jongeren van destijds. Aan het einde van het eerste deel werd een heuse boeren 'brulfte' gespeeld, een scène waarin alles en iedereen meedeed. Harriët speelde de bruid. Zij had al toneelervaring via de revue van Jong Gelre. Het geheel verwees naar het allereerste optreden van de vereniging, op een boerenbruiloft.

Een onmeunig armzalig ding
Het tweede deel ging over het gelijk van de jongeren. Amicitia bewees haar bestaansrecht, trok erop uit, breidde uit met drumband en majorettes en werd gewaardeerd. De jaren werden uitgebeeld met scenes als 'De busse', verwijzend naar de OAD-lijndienst Goor-Borculo die voor het eerst het dorp aandeed. Henrike mocht de feestelijke slinger om de gril hangen. De toenmalige taxichauffeur vond het maar niets dat er een bus kwam en noemde de bus een 'onmeunig armzalig ding'. 'Passen' ging over de poging van de echtgenoten om de uniformen aan te meten. Het resultaat was dat de een een te lange mouw had en de ander een te korte broekspijp. 'Concours' en 'De Majorettes' verbeeldden de optredens van de muziekvereniging. Er werd eens een eerste prijs op een concours gehaald waarbij het zo warm was dat de pauken niet meer gestemd konden worden. Het mocht allemaal de pret niet drukken, getuige de toestand waarin iedereen bij thuiskomst aankwam. De fles was al rondgegaan. Tevens werd het nummer 'Uren, dagen' gespeeld. Aan dit stuk zit een bijzonder verhaal vast. Al negentig jaar wordt vanaf de klokkenzolder van de Hervormde kerk het lied 'Uren, dagen, maanden, jaren' gespeeld ter inluiding van het nieuwe jaar. Aansluitend klinkt vanaf de hoogste verdieping een reveille en pas daarna mag het vuurwerk losbarsten.

Eieren met citroenjenever
Het laatste deel staat voor de niet meer weg te denken plek die de muziekvereniging in het dorp ingenomen heeft. De scene 'Kunstenmakerswark' ging over het gemaakte beeld waarvan de verschillende lichaamsdelen naar de afzonderlijke ereleden verwezen. Het was volgens de aanwezigen geen mooi beeld, maar wel bijzonder. 'De Lieste' verwees naar de schutterij die via een lijst geld inzamelde voor de feesten. 'Nostalgie' doelde eveneens op een bijzondere traditie. Wie nieuw bij de schutterij kwam, werd ontgroend met een hard gekookt ei waarvan de dooier door citroenbrandewijn was vervangen.

De jongste deelnemer aan het openluchtspel was ongetwijfeld Bas. Hij mocht met troubadour Henk Katgert meezingen in de Zuiderzeeballade 'Opa ik vond op zolder'. Om het geheel in authentieke sfeer te houden, had Henk zijn accordeon 'ontmanteld'. De scene verwees naar het afvoeren van de mensen die er niet meer waren en de Joden in de Tweede Wereldoorlog.

Terugkijkend zijn allen het erover eens dat het een bijzondere ervaring was, maar een ook die in de huidige tijd niet meer mogelijk zou zijn. Alleen al zo'n 130 man weer bij elkaar krijgen, zou een haast onmogelijke opgave zijn. Daar komt bij dat er twee tot drie keer in de week gerepeteerd werd. Daartegenover staat wel dat als er een nieuw openluchtspel zou komen, ze zich direct weer zouden aanmelden. De meesten hadden geen toneelervaring en er werd in afzonderlijke groepen geoefend. Uiteindelijk heeft regisseur Gerrit Kers het toch tot een geheel weten te smeden. Na afloop klonk in het dorp 'Heel Geestern treurt', het festijn was afgelopen. Binnen een week was alles afgebroken en bleven slechts de mooie herinneringen.

Ongeveer 2500 mensen hebben destijds de vier voorstellingen bezocht, een ongekend succes. De ziekenomroep heeft er destijds een film van gemaakt die later als video aan de inwoners is verkocht. De meeste hebben de voorstelling dus gezien. Toch heeft het bestuur gemeend een compilatie van de film te moeten maken als een soort terugblik aan dat bijzondere jubileumevenement. De film behelst zowel de voorbereidingen van toen als de voorstelling zelf en duur in totaal twee uur en vijf minuten. Het is ook een beetje een hommage aan alle betrokkenen van toen.
Iedereen die in de film geïnteresseerd is, is van harte welkom op zaterdagavond 29 september om 19.30 uur bij Café Baan, Dorpsstraat 6, Geesteren. De toegang is gratis.

Benefietdiner KWF Berkelland voor kinderen met leukemie

Van links af Henny Boevink, Bert Ribbers (Kerkemeijer) Alfons ten Hoopen en Arthur Heister van KWF Berkelland. Foto: PR

BERKELLAND – KWF Berkelland houdt woensdagavond 17 oktober bij Buitencentrum Kerkemeijer in Borculo een diner voor het goede doel. We kennen immers allemaal wel iemand met deze vreselijke ziekte. In dit geval gaat het in het bijzonder om kinderen met leukemie.

"Wat zou het fijn zijn als men deze avond met de partner, collega's en bekenden aanwezig kan zijn. We willen van kanker een chronische ziekte maken waaraan niemand meer hoeft te sterven. Wellicht vraag je jezelf af. Hoe kan ik zelf een verschil maken? We zijn niet allemaal een Maarten van der Weijden die 163 kilometer aflegt. De Elfsteden afzwemt, voor het KWF en daarvoor geld ophaalt. Ieder op zijn eigen manier doet wat hij kan om het goede doel te ondersteunen. Maar we geven u graag de gelegenheid in te haken op dit initiatief", zo verklaart Arthur Heister van KWF Berkelland. Voor zestig euro per persoon kan men een couvert kopen om op deze avond te genieten van een diner, muziek en vermaak. Men kan het bedrag voor de couverts overmaken op rekeningnummer NL70RABO0305564412 ten name van KWF afdeling Berkelland onder vermelding van KWF diner met de naam en het adres van de deelnemer. Arthur Heister: "We gaan er op 17 oktober een mooie avond van maken bij Kerkemeijer." De inloop is rond 19.00 uur zijn. Koor Markant uit Ruurlo - dat dit jaar ook jubileumconcerten geeft op 9, 10 en 11 november -verleent medewerking aan deze avond. Voor meer informatie kan men mailen naar kwfberkelland@gmail.com.

Taste presenteert Rocco Ostermann

Rocco Ostermann. Foto: PR

GROENLO - Een eerbetoon aan een muzieklegende. Zondagmiddag 16 september staat Rocco Ostermann (van de band Donnerwetter) met een ode aan Johnny Cash in Rockcafé Taste in Groenlo. De middag start om 16.00 uur. De entree is gratis.

Ostermann brengt de Cash-songs op zijn eigen wijze, maar heeft volgens zijn fans wel het koffiebruine profiel van Cash op zijn stembanden. "Hij vervoert je naar de atmosfeer waarin de countrybluessongs zijn geschreven: de tegen zijn demonen vechtende schaduwboksende mens", aldus Rocco over zijn idool. "Cash was meer dan een zanger: hij was een dichter, een rebel, die balancerend op de dunne lijn tussen goed en kwaad vele outcasts inspireerde." Dit alles neemt Ostermann mee in zijn vertolkingen van 'Cash, the American Recordings', die hij zong en speelde tijdens vele concerten en festivals in onder andere Nederland, Duitsland en Ierland. Ostermann wordt op gitaar begeleid door Wout Kemkes.

Verhalenverteller
Naast de Cash Tribute zal Rocco Ostermann verhalen vertellen uit zijn eerste boek, 'de Buitenstaander'. "Eigenlijk schrijf ik mijn hele leven al. Dat begon met opstellen en reisverhalen. Vroeger, als puber, schreef ik de avonturen op van onze vriendengroep. Bijvoorbeeld wanneer we naar de discotheek in Lintelo gingen. Daar maakte ik verslagen van." Veel van zijn verhalen werden op Facebook gezet, maar een echt boekwerk werd er tot voor kort niet van gemaakt. "Veel mensen vonden dat ik de verhalen moest gaan bundelen. Ik heb er wel driehonderd geschreven en in 'De Buitenstaander' staan er nu 65. Eigenlijk vond de uitgever alle verhalen die ik had opgestuurd wel goed. Dus dat ging vrij makkelijk." Het boek staat vol met korte verhalen, observaties van wat hij in het dagelijks meemaakt. "De verhalen zijn meestal wel grappig. Ik hoop dat lezers er goede zin van krijgen. Mensen hebben niet altijd in de gaten dat er van alles gebeurt om je heen. Dat zijn de mooie dingen van het leven, maar soms ook minder mooie dingen."

'Tuingelukkig' worden op open dagen Wenninkhof

Groencentrum Wenninkhof, Ten Dolle Tuinmachines en BPG Overkamp begroeten iedereen graag tijdens de open tuindagen. Foto: PR

WINTERSWIJK - 'Tuingelukkig worden'. Dat maakt Wenninkhof hoveniers en Tuincentrum mogelijk, onder andere tijdens de open tuindagen op zaterdag 22 en zondag 23 september.

Het warme weer heeft veel schade aangebracht in tuinen. Beplanting en gazons zijn bruin of vertonen al herfstverschijnselen. Dus komt het goed van pas dat Wenninkhof de open tuindagen heeft verschoven naar het najaar, en wel naar 22 en 23 september. Het verschuiven was - met een gevoelstemperatuur van -12 graden - een goed besluit. Nu gaat Wenninhof voor een mooi najaar. Rond de twintig hobbyisten komen hun gemaakte producten laten zien en verkopen. Ten Dolle Tuinmachines laat de nieuwste snufjes op tuinmachine gebied zien en legt ze graag uit. Voor het slijpen van de messen van de grasmaaier, om volgend voorjaar weer goed van start te gaan, kan ook bij Ten Dolle. BPG Overkamp heeft naast vele soorten bestratingsmaterialen ook diverse overkappingen in het assortiment. De nieuwste onderhoudsarme tegels zijn te bekijken, en men kan er informatie over krijgen. Ook voor het gratis testen van de tuingrond of het vijverwater kan men terecht. Jan Bent: "Neem een jampotje tuingrond of vijverwater mee en het word getest terwijl u wacht! Ook staat het team hoveniers van Wenninkhof klaar om advies te geven over wat te doen met de tuin na de droogte. En natuurlijk voor alle andere tuinvragen."
Groencentrum Wenninkhof wil iedereen graag 'tuingelukkig' zien en heet alle tuinliefhebbers graag op zaterdag 22 september (van 10.00 tot 16.00 uur) of zondag 23 september (van 11.00 tot 16.00 uur) aan de Hoeninkstegge 5 in Winterswijk Meddo (locatie Groencentrum Wenninkhof). De toegang is gratis!

Muzikale ontmoeting tijdens Wereld Alzheimer Dag

BERKELLAND - Voor iedereen die te maken heeft met dementie of daarin geïnteresseerd is, organiseert Alzheimer Nederland, afdeling Oost-Gelderland op vrijdag 21 september een muzikale ontmoeting in de Dorpskerk in Ruurlo. Diva Dichtbij en kinderkoor Sing a Song verzorgen samen een optreden. De toegang is gratis. Met deze muzikale ontmoeting geeft de afdeling haar invulling aan Wereld Alzheimer Dag.

Dit optreden is voor jong en oud. Voor mensen met dementie en hun partners, voor iedereen die geïnteresseerd is in wat muziek teweeg kan brengen en voor iedereen die een avondje uit wil. Muziek is van alle leeftijden. Belangrijke momenten in ons leven zijn vaak gekoppeld aan muziekherinneringen. Bij dementie kan muziek vergeten herinneringen of het gevoel hiervan weer naar boven halen. Zoals Erik Scherder, hoogleraar in de neuropsychologie, het zegt: 'Muziek geeft een beter leven voor jong en oud'. Diva Dichtbij en kinderkoor Sing a Song verzorgen samen voor Wereld Alzheimer Dag een muzikaal avondje uit voor iedereen die met dementie te maken heeft. De bijeenkomst is op vrijdag 21 september in de Dorpskerk aan de Kerkstraat 1 in Ruurlo. De avond duurt van 19.30 uur tot 21.00 uur (zaal open vanaf 19.00 uur).

Column

Tot ziens uiltje

Van Leiden verhuisde ik naar Gouda. Toen naar Utrecht, Wageningen en tenslotte naar Vorden. Nog een paar verhuizingen in dezelfde lijn verder en ik zat diep in Polen. Maar werk en relatie zorgden er deze zomer voor dat ik ineens terug was in de stad waar ik als vierjarig ventje knikkerde met mijn buurvriendjes. Ik verhuisde tegen de stroom in. In Vorden schijnt meer dan een derde afkomstig te zijn uit de Randstad, wist mijn favoriete kapster te vertellen. Ze zijn weggevlucht van de krioelende drukte. In Vorden is nog ruimte en natuur. Het gekrioel wordt hier niet door de mensen, maar door de insecten in het bos en de vogels veroorzaakt.

Officieel heb ik Vorden nooit 'buurt gemaakt', omdat ik verwachtte dat ik er niet lang zou blijven wonen. Maar vanuit mijn huisje in de Goudse binnenstad word ik getroffen door enige melancholie. Is het omdat dit de laatste blog is die ik schrijf voor Achterhoek Nieuws, waar ik met veel plezier voor heb geschreven? Of misschien heb ik stiekem toch meer geworteld in Vorden dan ik dacht?

Ik denk dat ik meer buurt heb gemaakt dat ik denk. Omdat het allemaal wat minder gehaast is, lijkt er meer tijd te zijn voor een praatje, even een bakje koffie, of gelanterfant voor de supermarkt. Voor contact hoef je echt niet mee te doen met schuurfeesten en er een 'poar neem'n'. Je ontkomt er echt niet aan dat je in korte tijd bijna alle mensen uit het dorp kent.

Over de lintvormige weides om Gouda kun je tientallen kilometers ver kijken. Maar helaas lukt het mij niet meer om mijn vertrouwde oude dikke eiken te zien waartussen een kar met ondeugende pony's over de zandweg raast. Ik zie niet meer de sterren omdat het hier te licht is. En als het dan 's avonds stil is geworden in de binnenstad heb ik moeite om in slaap te vallen zonder het vertrouwde geluid van de steenuiltjes.

Ik sprak in Lochem een Rotterdammert aan die zei dat ze Rotjeknor was ontvlucht, en daar 'nooit meer wonen zou kennen'. Ik zit gelukkig niet in Rotjeknor maar in Gouda, midden in het Groene Hart. De Reeuwijkse Plassen, de vaarten en het veen, en niet te vergeten, de snel bereikbare kust, het barst van nieuw te ontdekken natuur. Maar toch heb ik soms ineens een aanval van heimwee.

Gelukkig is Nederland in een dag van boven naar beneden en van links naar rechts te doorkruisen. En is niks echt ver weg. Ik ga dit weekend naar Deventer, om weer eens wat 'Oooo's' en 'Aaaa's' te horen. En wie weet verhuis ik wel weer eens terug over de IJssel, net als al die andere Randstedelingen. Dan hoop ik nogmaals in die twee achterdochtige amberkleurige ogen van het steenuiltje te mogen kijken, terwijl ze hoog in de notenboom de wacht houdt voor haar uilenkast.

Hielke Alsemgeest

De kunst van het goed ouder worden

ACHTERHOEK - Goed ouder worden, wat is dat eigenlijk en hoe doe je dat? Welke vragen kom je daarbij tegen? Hoe vind je jouw antwoorden op die vragen? Lang Leve Kunst Oost-Achterhoek start op 15 oktober de filosofiegroep met de naam 'Oud = In'. Wie zin heeft om hieraan deel te nemen, kan zich aanmelden bij Boogie Woogie cultuurcentrum in Winterswijk.

Bij 'Oud = In' draait het vooral om het gesprek en de gemeenschappelijke zoektocht naar 'de kunst van het goed ouder worden'. Uitgangspunt is de eigen ervaring vanuit het dagelijks leven. Ouder worden, wat betekent dat eigenlijk? Je stelt jezelf vragen en je kunt ook aan elkaar vragen stellen. Als leidraad wordt bij de bijeenkomsten het toegankelijk geschreven boekje 'Een kleine filosofie van het ouder worden' van hoogleraar filosofie Wilhelm Schmid gehanteerd. Schmid is levenskunstfilosoof en bespreekt in zijn werk alle aspecten van het ouder worden.

De filosofiegroep komt zes keer bij elkaar en zal worden geleid door twee ervaren gespreksleiders, Mieke Mink en Marian Lamboo. De bijeenkomsten vinden plaats op de maandagochtend van 10.00 tot 11.45 uur bij Boogie Woogie aan de Roelvinkstraat 2 te Winterswijk. De data zijn 15 en 29 oktober, 5, 12, en 26 november en 3 december 2018. Deelname aan 'Oud = In' is gratis. Aanmelden kan tot 6 oktober door een e-mail te sturen naar marianne@boogiewoogie.nl onder vermelding van Oud = In.

Proef Lichtenvoorde kiest voor andere aanpak

LICHTENVOORDE - Op zondag 7 oktober is het weer tijd voor Proef Lichtenvoorde. Hier kan men een hele dag 'proeven' van alles wat de ondernemer uit Lichtenvoorde en omstreken te bieden heeft. Om de bezoeker opnieuw te verrassen heeft de organisatie dit jaar voor een verfrissende aanpak gekozen.

Elke straat kiest namelijk haar eigen thema en de winkeliers zoeken hier zelf ook passende vermakelijkheden bij. Hierdoor bieden de ondernemers samen een divers en vermakelijk programma, geschikt voor alle leeftijden. Net als elk jaar staat er een modeshow op de Markt. Alle modewinkels presenteren de nieuwste najaarstrends en laten zien hoe de kleding kan worden gecombineerd. Dit jaar is er niet alleen 'fashion' op de catwalk, maar ook 'food' komt aan bod. Een verrassende show van de meest kleurrijke en smaakvolle ondernemers uit Lichtenvoorde.
Wie aan 'proeven' denkt, denkt natuurlijk aan eten en drinken. Dat is ook wat de winkeliers van Varkensmarkt en de 'Rapenburgse Bier Strasse' hebben gedacht. In deze straten kan men genieten van allerlei gerechten en drankjes. Op de Varkensmarkt worden diverse ambachtelijke producten bereid, die men, zittend aan lange tafels, kan proeven, onder de klanken van live muziek. De Rapenburgse Bier Strasse gaat, zoals de naam al doet vermoeden, met alle winkeliers op Tirolertoer. De gasten kunnen er proeven, maar ook boomstamzagen of spijker slaan.

Andere straten, zoals de Nieuwmarkt en Korte Rapenburgsestraat, spelen juist meer in op theater en kindervermaak. Hierdoor is Proef Lichtenvoorde een evenement voor het hele gezin.

Na het succes van afgelopen jaar is er ook dit jaar weer gekozen voor het 'Meer voor Mannenplein'. Wederom met een dampende grillmaster-wedstrijd, een speciaalbierbar, een barbershop en een gezellig terras met muziek. Nieuw dit jaar is het 'Baardtreffen'. Dat is een wedstrijd waarbij de man met de mooiste baard of snor de hoofdprijs van 150 euro wint. Aanmelden is noodzakelijk: info@beautybyclaudy.nl

Proef Lichtenvoorde vind plaats op zondag 7 oktober in het winkelcentrum. De entree is gratis.

Facebook: Proef Lichtenvoorde
proef@lichtenvoorde.nl

Bij ideële kringloopwinkel "De Werf", Enkweg 11 in Vorden kunt u elke ochtend (behalve zondags en 's-maandags) van 09.00 tot 12.00 uur en dinsdag, donderdag- en vrijdagmiddag van 13.30 tot 17.00 terecht voor een groot assortiment meubels, kleding, witgoed, elektronica, huishoudelijke artikelen, boeken enz. Inbrengen van goed verkoopbare artikelen kan tijdens openingstijden of d.m.v. een telefonische afspraak (06-44629049) of email: vcdewerf@gmail.com. Tevens kunt u via ons telefoonnummer een afspraak maken voor het ophalen van spullen. Meer info: www.veilingcommissie.nl.

Te koop: KIPPEN AAN DE LEG. Cortumme 06-23972429 of 0575 - 461558.

Bert van Genderen koopt en haalt uw boeken en betaalt à contant. Tel. (0543) 45 13 11.

Gevraagd: Sloopauto s. Vanaf € 50,- en gratis ophalen. RDW-vrijwaring. Contante betaling. Geen APK of schade dit is geen probleem. Autodemontage Verhaegh, Snelliusstraat 34 Winterswijk. 0543-519274.

Heeft U last van wespen? Bel Don Veenhuis.Tel. 06-10499025.

Familie zoekt gebruikte nette tourcaravan te koop tel: 06-31664693.

Wespenbestrijding Martin Spiegelenberg Tel. 06 - 5432 3046.

RUURLO: Abstract Schilderen, iedereen kan het leren ook zonder schilderservaring. Beproefd lesprogramma, direct resultaat. Start dinsdag 25 september, 10.00 uur. Alle info: www.hugopos.nl.