Achterhoek Nieuws Berkelland Borculo-Ruurlo

15 mei 2018

Achterhoek Nieuws Berkelland Borculo-Ruurlo 15 mei 2018


Nieuw coalitieakkoord in Berkelland

De vier nieuwe wethouders van Berkelland: (vlnr) Patricia Hoytink-Roubos, Gerjan Teselink, Anjo Bosman en Marijke van Haaren. Foto: Rob Weeber

BERKELLAND - Het CDA, Gemeentebelangen Berkelland en de VVD zullen de komende vier jaar deel uitmaken van het college van B&W van Berkelland.

Door Rob Weeber

Dinsdag 8 mei werd het nieuwe coalitieakkoord op hoofdlijnen gepresenteerd met als klinkend motto: 'Samen investeren in Berkelland'. Het motto zegt precies waar het de nieuwe coalitie om te doen is, het wil de samenleving vooropstellen. Tezamen met de raad wil de coalitie ruimte geven voor een samenleving waarin met alle betrokkenen wordt samengewerkt om Berkelland tot een fijne, gezonde en vooral ook duurzame leefomgeving te maken. De inwoner komt meer centraal te staan en krijgt ruimte voor eigen initiatieven, ondersteund door raad en college. Het woord investeren betekent letterlijk investeren. De nieuwe coalitie wil de komende vier jaar de lasten verlichten voor de inwoners en budgetten vrijmaken voor een breed pallet aan investeringen.

Onmogelijk om stil te staan bij Reurpop

Popgunnn, de afsluiter van Reurpop 2018. Foto: PR Reurpop

RUURLO - Traditiegetrouw staan op de Reurpop-zondag weer topbands in de Balzaal. Dit jaar sluit, na Abba Fever, Popgunnn de laatste festivaldag af, met ijzersterke mash-ups en medleys.

Voeg daar een flinke dosis CO2-kanonnen, confetti-shots en heel veel energie aan toe. De zeskoppige band Popgunnn heeft het allemaal. Een avond vol dance-, rock- en hiphophits zorgt voor een waar oorgasme. Van headbangers van Metallica tot meezingers van Avicii en van bouncers van Jay Z en The Prodigy tot de 90's Classics van 2Unlimited en Peter Andre. Het is onmogelijk om stil te blijven staan.

Beschadiging kunsttunnel Ruurlo hersteld

De ontwerper van het symbool van de Doolhof Erik-Jan Holleman aan het werk het egeltje te herstellen. Foto: PR

RUURLO – De projectgroep Kunsttunnel Ruurlo heeft het goede weer van de laatste weken gebruikt om de in het najaar van 2017 aangebrachte beschadigingen aan de kunsttunnel nabij de Borculoseweg-Rondweg oost te herstellen. Enkele afbeeldingen waren zo ernstig vernield dat daarvoor de hulp van Schildersbedrijf Dolphijn moest worden ingeroepen om enkele delen van de tunnelwand kaal te schuren en een nieuwe onderlaag aan te brengen. Daarna hebben leden van de projectgroep het verdere herstel gedaan. Al met al tientallen uren werk. Zo was onder meer de ontwerper van het symbool van de Doolhof Erik-Jan Holleman aan het werk het egeltje te herstellen. De projectgroep hoopt dan ook zeer dat er geen verdere vernielingen zullen plaatsvinden. Meer foto's op www.kunsttunnelruurlo.nl

Titel Reünie

De kampioensploeg van Reünie viert feest. Foto: PR

Gezien de stand op de ranglijst leek het niet mis te kunnen gaan tegen KSH. Maar toen het na een 1-0 voorsprong toch nog 1-1 werd, bekroop de Reünie-aanhang toch even de angst. Zondag tegen Eibergenging het nog mis, donderdag werd in Harreveld het karwei geklaard: 6-1. De titel in 4C is voor Reünie.

De nieuwe N18 in beeld

Het complete regieteam van de film N18: (vlnr) Ben Tragter, Ton Kraayenvanger, Willem Kootstra en Jan Wanders. Foto: Rob Weeber

EIBERGEN - De filmmakers zijn er 2,5 jaar mee bezig geweest. Tezamen met wat historische opnamen over beloftes en voorspellingen voor een nieuwe weg van eerdere bewindslieden, hebben ze een uniek tijdsbeeld weergegeven van een project dat in deze omvang niet meer terugkeert. Afgelopen dinsdag werd in het nieuwe B&B Hotel De Kastanjefabriek in Eibergen de première beleefd van de twintig minuten durende compilatie van de film die in totale omvang 2 uur en vijf minuten duurt. De makers van de film zijn de videoclubs uit Doetinchem, Varsseveld, Groenlo, Berkelland, Haaksbergen en Enschede.

Oud-journalist en buitenlandcorrespondent Willem Kootstra wees op de historische betekenis van de plek van samenkomst. De Kastanjefabriek was in de 19e eeuw de plaats waar het woord Twenteroute ontstond. De Belgische edelman Jean Baptiste Paul Bouquié, in Nederland gebleven na de splitsing tussen de Zuidelijke en Noordelijke Nederlanden in 1830, opende in 1834 de Kastanjefabriek en begon een weverij. Hij zorgde voor een houten brug over de Berkel en de grindweg naar Enschede, de Twenteroute. Vanaf die tijd is de verbindingsweg tussen Varsseveld en Enschede regelmatig en vooral onderwerp van discussie geweest, zoals de film ook laat zien. Het project is uniek, alleen al omdat de film zonder budget is gemaakt. Alle 25 betrokken filmmakers uit de zes genoemde plaatsen hebben om niet hun tijd gestoken in het maken van de beelden. Er is slechts een kleine schenking toegekend vanuit de Stichting De Roos-Geesink en de Stichting Fonds 2013 ter dekking van gemaakte reiskosten, aanschaf harde schijf en de kosten van de voice-over. Kootstra verzamelde alle beelden en converteerde het naar een bestand. Documentairemaker Ton Kraayenvanger uit Neede tenslotte monteerde het geheel. Voordat de officiële opening van de N18 verricht werd, was de film al bijna klaar. Alleen de laatste shot ontbrak nog. De film geeft een compleet beeld van alle werkzaamheden. Men heeft zelfs opnames gemaakt bij het hoofdkantoor van Noaber 18 in Nieuwegein en in de fabriek waar de verkeersborden vandaan komen. Inhoudelijk geeft de film een algemeen(sfeer)beeld weer van datgene wat er nodig was om de weg aan te leggen en wat de gevolgen voor mens en milieu waren. Desgevraagd bevestigde Kootstra dat de samenwerking met Noaber 18 en Rijkswaterstaat zeer goed verlopen is. Uit veiligheidsoverwegingen mocht men niet altijd met de neus vooraan staan, maar doorgaans werd voldoende ruimte geboden.
De bedoeling is niet dat de film online gezet wordt. Na deze compilatievertoning worden er twee openbare filmpremières gehouden op 18 mei. Een ervan is in De Mattelier in Groenlo en de andere in filmtheater Concordia in Enschede. Op beide locaties zal de dvd met de complete film te verkrijgen zijn tegen 10 euro per stuk. Daarna gaat de film op tournee en zal vertoond worden in Varsseveld, Ter Borg, Lichtenvoorde, Neede, Riemolen en Haaksbergen. Ook op deze locaties worden de dvd's verkocht. Wie een kaartje van de voorstelling kan overleggen, krijgt de tweede dvd voor de helft van de prijs.
De filmpremière is vrijdagavond 18 mei om 20.00 uur in De Mattelier in Groenlo en filmtheater Concordia in Enschede. Kaarten zijn aldaar te verkrijgen.

Meikermis en Meimarkt in Ruurlo

RUURLO – Op zaterdag 19, zondag 20 en maandag 21 mei zal Ruurlo weer in het teken staan van de jaarlijkse Meikermis met als extra attractie de traditionele Meimarkt op zondag 20 mei van 11.00 tot 17.00 uur.

De Stichting Kermis Ruurlo en de exploitanten pakken dit jaar uit met een extra attractie op zaterdag 19 mei om 14.00 uur. Op de zaterdagmiddag zal op het kermisterrein Clown Funny aanwezig zijn en diverse leuke acts verzorgen. Zij zal de jeugd vermaken door middel van onder andere wel 75 ballonnen figuren te maken in een uur tijd. De clown maakt gebruik van de openheid van de kinderen en past hier diverse figuren op aan. Daarnaast zal een hulpclown twee uur lang onbeperkt glitter tattoos zetten. De jeugd kan daarnaast vrijkaarten verdienen voor de diverse attracties op de kermis. Kom dus naar de Meikermis. Evenals voorgaande jaren is de Meikermis weer gesitueerd in het centrum van het Ruurlo op het Kerkplein en in het gedeelte van de Dorpsstraat tussen Modecentrum Teunissen en het voormalige Rabobank gebouw. Jong en oud zal zich drie dagen kunnen vermaken in de diverse attracties zoals de autoscooters een draaimolen, Lucky Cranes, schiettent, krachtmeter, lijntrek, bussengooien,, Volcano Power en de Royel Banker. Maar ook present zijn natuurlijk de oliebollen– en gebak kraam en de patat- en snackwagen, de suikerspin en de snoep- en speelgoedkraam mogen natuurlijk niet ontbreken en voor de dorstigen zijn er natuurlijk de plaatselijke horecabedrijven. De Meikermis is zowel zaterdag als maandag vanaf 14.00 uur open en zondag tijdens de Meimarkt vanaf 11.30 uur. De Meikermis is dus drie dagen open.

Meimarkt
De Meimarkt staat vanaf het Kerkplein tot aan het Julianaplein vol met bijzondere aanbiedingen in bloemen, planten, textiel en huishoudelijke artikelen. De animo van de marktkooplieden is ook dit jaar weer groot. Via de Stichting Kermis Ruurlo hebben alle kinderen van de basisscholen, kinderverblijven en peuterspeelzalen in Ruurlo een vrijkaartje ontvangen voor de kermisattracties. Als de weergoden meewerken kan het voor jong en oud een mooi kermisweekend worden.

Coalitie begroot dertig miljoen investeringsbedrag

De vier nieuwe wethouders van Berkelland: (vlnr) Patricia Hoytink-Roubos, Gerjan Teselink, Anjo Bosman en Marijke van Haaren. Foto: Rob Weeber

Door Rob Weeber

Vervolg van de voorpagina

Het akkoord, dat slechts op hoofdlijnen is uitgewerkt en daarmee ruimte biedt voor de raadsagenda, werd gepresenteerd door informateur/formateur Dick van Hemmen (CDA), oud-burgemeester van Nunspeet. Hij wees in zijn presentatie op het zeer prettige en constructieve traject dat aan het tot stand komen van de nieuwe coalitie voorafging. Duidelijk was dat de drie partijen de wil hadden om er samen uit te komen. Het investeringsprogramma van de nieuwe coalitie noemde hij 'stevig'. Onder meer wordt 5 miljoen voor transitie woningen uitgetrokken, 4,5 miljoen voor lastenverlichting, 5 miljoen voor duurzaamheid, 4 miljoen voor vitale winkelcentra en 3,5 miljoen voor transformaties binnen het sociale domein. Van Hemmen gaf heel duidelijk aan dat het doel vastligt, maar er wel degelijk ruimte voor de raad blijft om met de inhoud aan de slag te gaan. Inhoudelijk betreft het akkoord vijf centrale thema's die op hoofdlijnen zijn ingevuld: De Samenleving voorop, Plezierig wonen en leven: houden zo!, Vitaal platteland: ruimte voor ontwikkeling!, Zorg voor wie het nodig heeft en Economie en duurzaamheid. Het eerste thema gaat vooral over (investerings-)ruimte bieden voor veranderingen in de samenleving. De nieuwe wethouders krijgen allemaal hun eigen aandachtsgebied (kernen) waarvoor ze het aanspreekpunt in de breedte worden. Om Berkelland een aantrekkelijke woongemeente te laten blijven, moeten er voorwaarden geschapen worden die bijvoorbeeld leegstand tegengaan en die inspelen op de (komende) demografische veranderingen. Vitaal platteland gaat ervan uit dat ook ondernemers in het buitengebied een renderende onderneming kunnen hebben. Daarnaast moet het platteland van Berkelland een fijne plek blijven om te wonen en te recreëren. Zorg voor wie zorg nodig heeft, is het vervolgprogramma op de reeds eerder ingezette lijn. Niet alles is mogelijk, maar het zorgniveau in Berkelland wordt naar een hoger plan getild. Economie en duurzaamheid tenslotte gaat onder meer over innovatie en de ambitie om Berkelland in 2030 energie-neutraal te krijgen. Deze doelstelling uit de vorige coalitie blijft dus overeind staan.
Na de presentatie van Van Hemmen konden de vier beoogde wethouders zich voorstellen. Zij worden in de raadsvergadering van 15 mei benoemd. Voor het CDA blijven Marijke van Haaren en Patricia Hoytink-Roubos op hun plek. Van Haaren krijgt in haar portefeuille Zorg, Bestemmingsplan, Natuur- en plattelandsleven. Hoytink-Roubos krijgt Wonen, Omgevingswet, Ruimtelijke ordening en Vitaal platteland. Wethouder Joke Pot van Gemeentebelangen Berkelland wordt opgevolgd door fractievoorzitter Anjo Bosman. Bosman krijgt in haar portefeuille Leefbaarheid, Onderwijs, Sport, Kunst en cultuur, Toerisme en recreatie. Voor het CDA neemt Gerjan Teselink uit Eibergen de stoel in. Hij krijgt Economie en duurzaamheid, Participatiewet en Financiën in zijn portefeuille.

Reünie overtuigend kampioen vierde klasse C

De kampioensploeg van Reünie viert feest. Foto: PR

BORCULO - Wat zondag tegen Eibergen niet lukte, werd nu in Harreveld overtuigend afgedwongen. Met een 6-1-overwinning op KSH werd het kampioenschap in de vierde klasse C door voetbalvereniging Reünie binnengehaald.

Gezien de stand op de ranglijst kon het natuurlijk ook niet misgaan. Maar toen het na een 1-0 voorsprong toch nog 1-1 werd, zag je het publiek denken: 'het zal toch niet weer…' Maar de rust werd met een 2-1-voorsprong ingegaan en in de tweede helft werd het vakkundig uitgebouwd tot een 6-1-voorsprong. Over publiek gesproken: voor spelers en supporters waren twee grote bussen gehuurd, waar gretig gebruik van werd gemaakt. Het werd een echte kampioenswedstrijd. Veel publiek, vuurwerk, de officiële huldiging door de afgevaardigde van de KNVB met medailles en het officiële kampioenscertificaat, een kampioensfoto op het voetbalveld, spandoeken, het kon niet op. De sportieve manier waarop KSH meewerkte aan de feestvreugde mag zeker in onvermeld blijven! Wilco Kistemaker mocht na zijn hattrick in de tweede helft zelfs de wedstrijdbal mee naar huis nemen!

En dan 'de derde helft': een glorieuze ontvangst in Borculo met een erehaag van de supporters voor spelers en begeleiding, een toespraak van Thijs Bouwhuis als voorzitter, die onder andere zijn bewondering uitsprak voor de wijze waarop trainer Arno Knapen iedere keer weer de wedstrijden tot in de kleinste details had voorbereid. De voorzitter reikte vervolgens de kampioensbokaal uit aan Stephan Boers als aanvoerder. En er was een klinkende toespraak van Arno Knapen waarbij hij zowel de spelers, reservespelers, begeleiding als de supporters bedankte en een compliment gaf, het kon niet op. En inderdaad, daarna bleef het nog lang onrustig in de Reünie-kantine.

't Rikkelder buiten openingstijden verboden terrein voor iedereen

Vanuit de buurt rondom het sportpark waren er klachten gekomen dat er regelmatig in de avonduren, op momenten dat er niet gevoetbald wordt en het sportpark afgesloten is er toch groepen jongeren op het sportpark zijn. Foto: Jan Hendriksen

RUURLO – Het bestuur van voetbalvereniging Ruurlo en Stichting Sportpark 't Rikkelder heeft vorige week overleg gevoerd met vertegenwoordigers van gemeente Berkelland, jongerenwerk Berkelland, de BOA's (buitengewoon opsporing ambtenaren), Kinderopvang Avonturijn en een afvaardiging uit de buurt rondom sportpark 't Rikkelder. De aanleiding waren klachten van geluidsoverlast op momenten dat het sportpark niet geopend is.

Door Jan Hendriksen

Vanuit de buurt rondom het sportpark waren er klachten gekomen dat er regelmatig in de avonduren, op momenten dat er niet gevoetbald wordt en het sportpark afgesloten is er toch groepen jongeren op het sportpark zijn. Deze jongeren veroorzaken daarbij veel lawaai (muziek, praten, schreeuwen). En hoewel de buurt beseft dat ze naast of achter een voetbalveld wonen vinden ze niet dat dit ook nodig is op momenten dat er niet gevoetbald wordt. "Als bestuur van VV Ruurlo en Sportpark 't Rikkelder zijn we het daar helemaal mee eens. We willen daarom nogmaals benadrukken dat ons sportpark verboden terrein is op het moment dat de poort dicht zit. Ook voor leden van de VV Ruurlo", zo verklaart voorzitter Henry Meutstege van VV Ruurlo. Met de gemeente, jongerenwerkers en BOA's is afgesproken dat er frequenter gecontroleerd zal gaan worden en dat jongeren aangesproken worden op het aanwezig zijn op het sportpark als het complex afgesloten is. Henry Meutstege: "We zullen de politie inschakelen op het moment dat het nodig is. Nogmaals buiten openingstijden is sportpark 't Rikkelder verboden terrein voor iedereen."

Circus Bernardo trekt door Berkelland

Circus Bernardo is opgericht door Armando Renz. Een circusman opgegroeid in de wereld van zand en zaagsel. Foto: PR.

BERKELLAND – Circus Bernardo trekt momenteel door Berkelland. Afgelopen weekeinde had het circus haar tenten in Eibergen aan de Nieuwe Maat voor vier voorstellingen opgeslagen. In de komende weken is het circus in Ruurlo, Borculo en Neede te vinden waar telkens ook vier voorstellingen worden verzorgd.

Door Jan Hendriksen

In Ruurlo geeft Circus Bernardo van vrijdag 18 tot en met maandag 21 mei vier voorstellingen op bedrijventerrein De Vente. De voorstelling op vrijdag 18 mei begint om 17.00 uur, zaterdag 19 mei en zondag 20 mei om 15.00 uur en maandag 21 mei om 14.00 uur. In Borculo worden aan de Haarloseweg van woensdag 23 tot en met zondag 27 mei ook vier voorstellingen verzorgd. Woensdag 23 mei begint de voorstelling om 15.00 uur, vrijdag 25 mei om 17.00 uur, zaterdag 26 mei om 15.00 uur en zondag 27 mei om 14.00 uur. In Neede slaat Circus Bernardo van woensdag 30 mei tot en met zondag 3 juni haar tenten aan 't Roodland op. Woensdag 30 mei begint de voorstelling om 15.00 uur, vrijdag 1 juni om 17.00 uur, zaterdag 2 juni om 15.00 uur en zondag 3 juni om 14.00 uur.

Circus Bernardo is opgericht door Armando Renz. Een circusman opgegroeid in de wereld van zand en zaagsel. Zijn vader werkte met grote Indische olifanten. In de grote stal waar de drie dikhuiden verbleven was Armando al vanaf kleins af aan te vinden. Iedere dag hielp hij zijn vader mee met het voeren, trainen en verzorgen van zijn vrienden. Toen vader ouder werd en niet alles meer aankon besloot Armando het stokje over te nemen. Hij schitterde op diverse circusfestivals en grote circussen in heel Europa. In 2015 was het tijd voor de olifanten om met pensioen te gaan. Sinds die tijd verblijven zij in een dierentuin. Ze zijn daar erg gelukkig. Armando zelf is nog lang niet toe aan de VUT. Hij heeft in vele circussen gewerkt en heeft dingen gezien die hij zelf totaal anders zou doen, en dingen die hij precies zo zou doen. Met deze kennis is hij Circus Bernardo gestart en reist hij door Europa In 2018 is het de beurt om een tournee door Nederland te maken. Het circus verheugt zich op de komst naar Ruurlo, Borculo en Neede. Het programma van Circus Bernardo duurt ruim anderhalf uur, inclusief een pauze. Men ziet onder meer prachtige paardendressuur, vrolijke clowns, lenige acrobaten en nog veel meer langs komen.

Fonds 2013 kent ruim 32.000 euro toe

Tien projectbijdragen en 33 evenement-bijdragen

BORCULO - De Stichting Fonds 2013, ontstaan na de verkoop van de Stichting Centrale Antenne Inrichting Borculo (SCAI), heeft in de vergadering van 19 april 2018 weer nieuwe aanvragen voor projectbijdragen en evenementbijdragen behandeld.

Er zijn 34 aanvragen voor een evenementenbijdrage behandeld. Hiervan is er één afgewezen. Totaal werd een bedrag van € 9.900,00 toegekend aan: Stg Zonnebloem Geesteren/Gelselaar, Stichting Synagoge Borculo (2x), JA Haarlo (werkgroep Haarlo's Belang), CGZ de Lofstem, Eikenlaan II, Stichting Paasvuurbouwers Dijkhoek, De Berkelkapel, Stichting D'n Tuut'n, De Berkelzangers, Stichting Duursport Gelselaar, De Knollentrekkers, Gezamenlijke Borculose Basisscholen, Buurtvereniging het Hofplein, Vriendenclub Knollentrekkers, Gymvereniging Borchlo, Stichting D'n Sproakelbarg, EGVV, LR Hamelandse Ruiters (2x), Hamelandse Menners, St. Nationale Feest- en Herdenkingsdagen te Borculo (2x), Buurtvereniging Lange Wal Hofstraat, Sinterklaas Commissie Borculo, Haarlo's Belang (Ouderensoos Haarlo), T.T.V. Heure, KV Olympia '22 (2x), Buurtvereniging De Bleeke, Zorgboerderij 'de Scholte', Buurtvereniging Bisschop van Munsterstraat, Buurtvereniging Tedinkweide.

Projectaanvragen
De volgende projectaanvragen werden positief beoordeeld: Recreatie & Zorg 'De Leerkotte', aanschaf rolstoelfiets: maximaal 4.000 euro; Fotoclub Berkelland, Organisatie foto-expositie: 1.500 euro; Stichting OPONOA, Excursie naar kamp Westerbork voor groep 8 van de basisscholen in Borculo: 1.000 euro; Brandweer- en Stormrampenmuseum, taxatie / inventarisatie: 1.000 euro; Speeltuinvereniging De Koppel, aanschaf speeltoestel: 1.000 euro; Geesterens Belang, herhalingscursussen reanimatie en AED: 20 euro per cursist (53x = 1.060 euro); Videoclub Berkelland, aanschaf computer en beamer: maximaal 2.500 eur; Dweilorkest 'de Pleardopkes', aanschaf sousafoon: 500 euro; ABTC de Wildbaan, renovatie kleedkamers en douches: maximaal 10.000 euro.

In totaal is er een bedrag van (maximaal) 22.560 euro toegekend. Alle indieners ontvangen officieel bericht over de toekenning en de wijze van betaalbaar stellen van de bijdragen.

Witte vlek
In de vergadering is besloten om de witte vlek, omgeving Borculo Noord, te voorzien van AED-apparatuur. In overleg met gemeente Berkelland zal de apparatuur op kosten van Stichting Fonds 2013 bevestigd worden bij de ingang van de sportzaal aan de Nobelstraat.
Nieuwe aanvragen dienen voor 1 juli 2018 ingediend te zijn om in de volgende vergadering behandeld te kunnen worden.

De inmiddels aangepaste voorwaarden en beperkingen voor het indienen van een aanvraag staan op de website van de Stichting Fonds 2013: www.fonds2013.nl. Het e-mailadres is: info@fonds2013.nl.

Belangrijke voorwaarde voor het indienen van een aanvraag is dat de activiteit in de voorbereidende fase dient te zijn. Reeds plaatsgevonden activiteiten komen niet voor een bijdrage in aanmerking.
Voor de evenementbijdragen geldt de bepaling dat per organisatie maximaal twee aanvragen per kalenderjaar kan worden ingediend. Bij de projectbijdragen is het aantal bepaald op één aanvraag per kalenderjaar.
Onvolledige aanvragen worden niet eerder in behandeling genomen dan nadat de gevraagde gegevens alsnog zijn ingeleverd.
Een aanvraagformulier is af te halen op ons kantoor, Hessenstraat 20 in Borculo. Op de website www.fonds2013.nl kan het aanvraagformulier ook gedownload worden.

PigPop muziekfestival van formaat

PIGPOP 2017. Foto: Koolmees Photography Foto: Koolmees Photography

BELTRUM - 'Het knorrigste festival van Nederland' is niet alleen een feest voor hele gezinnen op zondag maar eveneens een muziekfestival van formaat. Is de zondag dit jaar vooral de dag van het gezin met tal van activiteiten en het Biggenparadijs, waarbij uiteraard de muziek niet ontbreekt. Bovendien niet de minsten; Bad Timing, Small Time Crooks en DJ Provo. Genieten voor de liefhebbers. De zaterdagavond komen muziekliefhebbers, festivalgangers, party-animals en feestbeesten hélemaal aan hun trekken. Ieder jaar slaagt de organisatie er weer in om een fraaie line-up te presenteren. Hier wordt door de organisatoren veel energie in gestoken. Zelf allen liefhebbers, als kinderen die voor hun verjaardag zelf de eigen cadeautjes uit mogen zoeken. Zaterdagavond is een niet te versmaden mix van allerhande smaken muziek, verdeeld over vier podia.

Door Henri Walterbos

Zaterdagavond
De Kliko's
; 'Met hun Nederbeat-muziek waan je je terug in de 60ties. Vette nedergarazie met rammelende gitaren, stoempende drums, plopbas en zo hier en daar een verdwaald tamboerijntje.'

Bende van Ellende: 'Een hele bende chaos en gekkigheid, die je van begin tot eind versteld doet staan. Een angstaanjagend goede DJ en goedlachse MC serveren je de smerigste deuntjes en weten elk feest met hun uptempo sound direct naar hogere temperaturen te tillen.'

The Travelin'Band: Creedence Clearwater Revival tributeband uit Beltrum. 'Ouwe rotten en een beetje jong bloed op zoek naar de roots van de Swamp Rock & Roll.'

Myrthe: 'Met haar gitaar en eigen geluid, beïnvloed door haar voorliefde voor folk en country, serveert ze je een heerlijk portie luistervoer!'

Lindsay Beaver & The 24th St. Wailers: 'Zangeres, drumster, songwriter en bandleidster uit de USA. Veel meer dan een jonge vrouw met muzikaal talent. Mix van Rock 'n Roll, Soul, Punk & Blues.'

The Hoochies: 'Onvervalste no nonsens rauwe blues en boogie.'

DJ Doubble B: swingt de pan uit

Mengelmoes: Van eigen Beltrumse grond. Verzorgden al eens de muziek voor de Ouderen bingo. Hun muzikale helden worden geëerd met alternatieve versies van Balkenbri-j ( Boh Foi Toch ), 50 Joar ( Rowwen Heze ) of Zo Simpel ( Normaal).

Duketown Slim: Akoestische blues

Fabulous Fif-teen: Het voormalige koor Fif-teen uit Beltrum met een volledig nieuw repertoire, na een metamorfose. Steekwoorden zijn 'Rammende gitaren' ,'dansbare beats', 'spectaculaire show', 'verrassings-act.'

DJ-Team Bas Vol Gas & Domi Bling: Party time

De Materie: Winnaar van de KUDO avonden bij Rockcafé Taste

Zondag

Bad Timing: muziektrio met ondermeer gitaarvirtuoos Mart Hillen. Lekkere herkenbare pop- en rockmuziek uit Lichtenvoorde.

Small Time Crooks: Geen onbekende op PIGPOP. In 2015 kregen ze de tent aan het swingen met hun old-timey skiffle muziek. Hot, racious, swingy en een aardige portie in whisky verdronken bluegrass zijn tekenend voor hun muziek.

According to Mary: 'De band met frontvrouw Marion van Wijk op bas en vocals en echtgenoot Roland (Rockcafé Taste) op gitaar en eveneens vocals staat garant voor een avond meegalmen met het betere rockcoverwerk.'

DJ Provo: Draait alles, maar alleen van vinyl.


Pigpop.nl

'Hier wil ik ooit heengaan, hier, waar het allemaal voor mij begon'

Martijn Meerdink. Foto: Karin Stronks

De 41-jarige Martijn Meerdink uit Winterswijk heeft een veelbewogen voetbalcarrière achter de rug. Hij speelde bij De Graafschap, AZ en FC Groningen. Met AZ bereikte de rechtsbuiten de halve finale van de UEFA cup. Eén interland heeft de Achterhoeker op zijn naam staan, een vriendschappelijke wedstrijd tegen Ecuador. In 2010 stopte Meerdink met voetballen vanwege een ernstige knieblessure. Hij schreef zich in bij de Kamer van Koophandel als eenmanszaak, kocht een net met ballen en een aantal pionnen en startte met de Martijn Meerdink Voetbalschool.

Hij mijmert: "Waar ik enorm van kan genieten is van het geven van trainingen hier in de Achterhoek, 's morgens vroeg, bij zon of regen, lekker actief buiten met mijn spelertjes en voetballen bezig zijn, daar word ik blij van! Het is hier schoon en rustig, dan denk ik wel eens: hier wil ik ooit heengaan, hier, waar het allemaal voor mij begon."

Als vierjarig jongetje begon Martijn met voetballen bij de 'kabouters' van WVC. Hij weet nog goed: "Ik was helemaal gek van voetbal, ging met de bal naar bed. Later probeerde ik trucjes te leren zoals de bal hooghouden en trainde speciaal mijn linkerbeen, ik ben rechtsbenig inderdaad. Toen ik dertien was mocht ik bij Achterhoeks trots voetballen, De Graafschap. Zo mooi om in het blauw/wit te mogen spelen, echt bijzonder!" De allereerste wedstrijd voor de 'echte' superboeren speelde Martijn Meerdink onder leiding van de markante trainer Frits Korbach.
De Graafschap had destijds een samenwerking met Udinese, een Italiaanse Serie A club. "Udinese, onder voorzitter Pozzo, bood me een contract aan. Mijn vriendin Monique was toen pas achttien, we zijn wezen kijken in Italië en we wilden er voor gaan! Ik had het contract al ter ondertekening mee naar huis genomen toen bij Udinese ineens de hoofdtrainer werd ontslagen. En ik niets meer hoorde van de club. Bizar ja, alles was bijna rond, een bittere pil…" blikt Meerdink terug.

Een paar maanden later tekende Martijn Meerdink bij AZ uit Alkmaar. Hij grijnst: "Dat was in de tijd van Scheringa, ik kon er een hypotheek bij krijgen… Dat hebben we maar niet gedaan, we hebben ons nuchtere gezonde Achterhoekse verstand gebruikt!" Martijn vervolgt: "Ja, en dan kom je daar voor het eerst in de kleedkamer als schuchtere Achterhoeker en daar begint het al. 'Wie ben jij' en 'Waar kom jij vandaan' en dan antwoordde ik 'Ik ben Achterhoeker en speelde bij De Graafschap'. Nou en dan moet je het echt waarmaken… Gelukkig kon ik dat op het veld laten zien! We haalden met AZ Europees voetbal en ik werd in 2005 voor Oranje uitgenodigd. Dat zou een zwarte bladzijde uit mijn leven te worden…"

Vol goede moed begon Martijn Meerdink aan het vijfdaagse trainingskamp met het Nederlands elftal onder leiding van Marco van Basten. Hij herinnert zich: "Je zult het niet geloven maar in de allerlaatste minuut van de allerlaatste training scheurde ik m'n kniebanden af… Huilen en huilen was het, ik was een tijdlang helemaal de weg kwijt. Mijn collega voetballers kregen korte tijd later mooie contracten bij grote clubs zoals Feijenoord en in het buitenland terwijl ik lag te revalideren… Maar ik keerde terug en speelde op 2 september 2006 een interland waarin ik de assist gaf aan Kuijt die het enige doelpunt maakte in die vriendschappelijke wedstrijd tegen Ecuador."

Na AZ speelde Meerdink nog drie seizoenen bij FC Groningen en in maart 2010 stopte hij met zijn betaald voetbalcarrière, vanwege blessureleed. Hij speelde nog een paar seizoenen bij zijn 'oude club' WVC en gooide het roer om. Hij ging van start met Martijn Meerdink Voetbalschool en behaalde zijn TC-2 trainersdiploma. Martijn: "We wonen weer heerlijk in de Achterhoek, dicht bij familie en vrienden, en nu kan ik ook wel eens een biertje drinken. Ik vier zelfs één dag per jaar carnaval met mijn vrouw Monique, zij is een rasechte Groenlose! Onze zoons zijn 'kaaskoppen', allebei geboren in Alkmaar. Ze voetballen allebei bij De Graafschap. Toeval? Ach, misschien zit het wel in de genen. Ik ben in elk geval blij dat ik hier in de Achterhoek m'n voetbalclinics kan geven, hier, waar ik ooit wil 'heengaan'…"

Column

Vierstrooks

Eindelijk was het dan zo ver: voor het eerst reed ik over de weg die de Achterhoek moet opstoten in de vaart der volkeren. De nieuwe N18, die onze regio een veel snellere verbinding met het Twentse achterland moet bezorgen. Nou ja, voor een deel nieuw. Want slechts vanaf het punt waar ons Grolsch werd geboren tot de plek waar het tegenwoordig wordt gebrouwen is een compleet nieuwe weg aangelegd. Wie tussen Varsseveld en Groenlo woont en richting Enschede wil moet zich eerst nog steeds behelpen met dezelfde oude (80 kilometer) weg. Ook hier is de afgelopen jaren wel gewerkt, maar daarbij ging het slechts om een paar cosmetische ingrepen. Het resultaat is er naar. Het oude deel van de N18 ziet er uit als Marijke Helwegen: hier en daar erg strak, maar dat ze zeventig is blijf je zien. Dat zeventig geldt trouwens voor Marijke, de N18 (voorheen S59) is al bijna honderd jaar oud.

Vanaf het moment dat de wegenbouwers begonnen was ik nieuwsgierig hoe de weg (het nieuwe deel tussen Groenlo en Enschede dus) er uit zou gaan zien. Nu, een week na de officiële opening, kon ik het met eigen ogen bekijken. Ja natuurlijk, dat had ook wel eerder gekund, maar dat kwam er gewoon niet van. Net zo min kwam er iets terecht van mijn voornemen om nog een keer op de fiets de nieuwe weg te verkennen. Dat had gekund op de open dag op 1 mei, maar toen was het veel te slecht weer. 's Morgens tenminste. 's Middags klaarde het op, maar toen had ik de kleinkinderen al een middagje doolhof Ruurlo (met pannenkoek) beloofd.

Maar nu reed ik er dan toch. In Groenlo ging de oude N18 heel soepeltjes over in de nieuwe weg. Ik had bijna niet gemerkt dat je plotseling twintig kilometer harder mocht. Gelukkig stond daar dat blauwe bord autoweg.

Met name de laatste twee jaar was het in de spits altijd filerijden in Eibergen. Nu zoefde ik met honderd op de teller het dorp voorbij. Even verder al was de afslag Neede-Haaksbergen. Hier zou ik er af moeten. Maar het ging zo lekker…. Toch nog even verder rijden dan maar?

Dat had ik dus beter niet kunnen doen. Want nog maar net de afslag voorbij kwam ik achter een vrachtwagen te zitten en daalde de teller richting zeventig. Ja, dan zit je dus wel op een autoweg, maar door die gescheiden stroken kun je niet inhalen. Het werd dus een half uur 'kroepen' achter die vrachtwagen. Tenminste, zo voelde het. In werkelijkheid duurde het nog geen tien minuten voor ik er toch langs kon. De laatste tien kilometer is de nieuwe N18 namelijk vierstrooks. Tweebaans, zo u wilt. En daar kun je dus iedereen voorbij, die langzamer dan honderd rijdt. Maar ja, dan ben je al bijna in Enschede.

Het blijft natuurlijk zo, dat je door de nieuwe weg vanuit de Achterhoek veel sneller in Twente bent. En minstens zo belangrijk: ook veel sneller weer terug. En voor de inwoners van Eibergen, het dorp dat door de drukke, oude N18 doormidden werd gesneden, is de nieuwe weg een zegen. Evenals voor de Tukkers in Haaksbergen en Usselo. Maar dat er niet vanaf Varsseveld al een vierstrooks autoweg is aangelegd, dat blijft voor mij niet te begrijpen.

Graven

Zeg je Achterhoek en water, dan denk je aan de riviertjes die door onze regio stromen. Met name natuurlijk aan de Berkel en de Slinge en de Oude IJssel. Maar naast die natuurlijke waterwegen zijn er in de loop der eeuwen door de mensen ook waterlopen gegraven. Grachten bijvoorbeeld, om stadjes als Lochem en Groenlo te beschermen. Maar vooral toch waterlopen ten behoeve van de afwatering.

Die gegraven waterlopen hebben allerlei verschillende benamingen, die samenhangen met de breedte ervan. Dat is in het Nederlands zo, maar zeker ook in het Achterhoeks. Een sloot wordt hier meestal een graven genoemd. Behalve in Lochem en Neede, want daar sprak men van oudsher van een graben. Maar ook het woord götte wordt veel gebruikt, meestal als het om een iets bredere sloot gaat. En dan zijn er weer tal van varianten op die twee, al naar gelang de functie die ze hebben. Je hebt bijvoorbeeld een leigraven, een tochtgraven of een loopgötte. Allemaal bedoeld om overtollig regenwater af te voeren naar de eerste de beste laoke. En dat is dan weer een iets bredere sloot (of een klein beekje). Met stromend water, dat in uiteindelijk in een grotere beek (bijvoorbeeld de Berkel) terecht komt. Maar een scheidgraven, ook wel zwetsloot genoemd, is meer bedoeld als duidbare grens tussen twee grondstukken.

Heb je het over een heel brede sloot, die bovendien over langere afstand het water afvoert, dan spreek je over een wettering. Maar dat woord is alleen in de zuidwestelijke Achterhoek bekend.

Lezing Vlinderstichting over Achterhoek

Het oranjetipje en de pinksterbloem zijn een bekende combinatie. Foto: Jan Stonks.

RUURLO - Op uitnodiging van de Vereniging Agrarisch Landschap Achterhoek (VALA) geeft de Vlinderstichting op donderdagavond 24 mei een presentatie over wat agrarisch natuurbeheer voor vlinders en andere insecten kan betekenen en welke soorten specifiek in de Achterhoek van belang zijn. Deze lezing is openbaar en gratis toegankelijk en vindt plaats bij café-restaurant De Duif in Ruurlo..

VALA is een agrarisch collectief. Samen met de leden, agrariërs, particulieren en landgoederen, voeren zij het agrarisch natuur- en landschapsbeheer in de hele Achterhoek uit. Op 24 mei houden zij hun jaarlijkse ledenvergadering. Na de besloten ledenvergadering verzorgt Gerdien Bos van de Vlinderstichting een presentatie. Het voorkomen van insecten zoals vlinders en libellen is een belangrijke graadmeter van de biodiversiteit in het landelijk gebied. Veel kruidenrijke graslanden zijn verdwenen, en daarmee ook het nectar voor insecten. VALA zet zich met het agrarisch natuurbeheer onder meer in voor het beheer van meer kruidenrijke graslanden. Dit draagt niet alleen bij aan een grotere rijkdom aan insecten, maar zorgt ook voor een ruimer voedselaanbod voor broedvogels. Tijdens de lezing zal Gerdien Bos in gaan op de soorten die kenmerkend zijn voor de Achterhoek, welk beheer deze soorten nodig hebben en wat men zelf kan doen om het vlinders en libellen naar de zin te maken. VALA hoopt dat haar verhaal mensen inspireert om een bijdrage te leveren aan een grotere biodiversiteit in het Achterhoekse landschap. Boer, burger of buitenlui? Op 24 mei is iedereen vanaf 21.00 uur van harte welkom bij café-restaurant De Duif in Ruurlo. De presentatie start om 21.15 uur en duurt tot uiterlijk 22.00 uur. Aanmelden is niet nodig en de toegang is gratis.

Uitslag valt wat tegen voor Red Devil

RUURLO – Voor het Red Devil Tractorpullingteam was het zaterdag tijd om aan te treden voor de tweede competitie wedstrijd. Deze werd gehouden in het Betuwse Erichem. Het team werd achtste. Enigszins teleurstellend.

Het team reisde vol goede moed richting de Betuwe. De 4,5 ton Supersport topniveau waarin de Red Devil uitkomt stond gepland zo rond de klok van 18.45 uur. Men was mooi op tijd. Maar dat ook nodig omdat daar de jaarlijkse keuring van de tractor weer zou plaatsvinden. Dit komt aan elk begin van het nieuwe seizoen terug. Dit gebeurt door de officials van de NTTO. Dit heeft alles met de veiligheid van de rijder en de mensen die zich tijdens een wedstrijd in de buurt van de tractor bevinden. En ook zeker voor het publiek dat langs de baan staat. "Bij ons was er nog een klein dingetje dat nog moet worden aan gepast en dan krijgen wij ook weer de goedkeuringssticker voor 2018", zo verklaart pr-man Robert Hendriksen van het Red Devil Tractorpullingteam. Het was zaterdag de beurt aan Wim Hendriksen om weer achter het stuur plaats te nemen. De Red Devil was als eerste aan de beurt. Dus betrof het een proeftrek. Wim toerde op en kwam op gang en kwam tot stilstand bij honderd meter en 45 centimeter. Robert Hendriksen: "Dit vonden we niet genoeg. Dus we zouden het over gaan doen. De sleepwagen bleef zo staan wat afstelling betreft. We merkten dat de tractor niet zo liep zoals we graag wilden. Maar om daar tussendoor veel aan te doen, daarvoor was er geen tijd want de tweede trek zit er dan al spoedig aan te komen en alle koelvloeistof moet ook nog verwisseld worden. Dus gewoon voor de tweede keer aanhaken met als enige verandering dat we een versnelling lager zouden rijden. Ook nu kwam Wim goed weg en kwam nu bij 96,57 meter tot stilstand. Dit was goed voor een achtste plaats. Een wat tegenvallende uitslag. Na dat alle technische gegevens de dag erna uitgelezen en bekeken waren bleek het aan de brandstof toevoer te liggen. De tractor kreeg te veel brandstof en er kwam niet uit wat er uit moest komen. We zijn hier nog mee aan het experimenteren. Dus weer afwachten de volgende keer." De Red Devil staat na twee wedstrijden op een zevende plaats in het tussenklassement. De volgende wedstrijd is op zaterdag 26 mei in Loerbeek (Didam).

RUURLO - De gebroeders Meulenveld en Jan Ras wonnen in de afgelopen twee weken de wedvluchten van Postduivenvereniging Roderlo.

Zaterdag 5 mei met een strak heldere blauwe lucht werden de duiven voor de Midfond vlucht vanuit Laon in Frankrijk gelost. De duiven werden onder goede weersomstandigheden om 8.30 uur gelost met een oostenwind. Dat hield in dat de duiven met de wind op de kop geen hoge snelheden zouden gaan maken. De afstand op deze vlucht bedroeg 336 kilometer. De eerste duif werd om 13.26 uur geklokt door de Gebr. Meulenveld (Willy en Andre). De uitslag: Gebr. Meulenveld 1-2-4-8-16-19-21-25; H. Berentsen 3-6-22; J. Ras 5-7-13-18-24; J.H.J. Meulenveld 9-10-17; H.J. Heinneman 12-20-23; Team Wopereis 14-15.

Zaterdag 12 mei werden onder goede weersomstandigheden de duiven in Charlevilles Mezieres in Frankrijk gelost. Met een zuidoosten wind werden de duiven al vroeg om 8.15 uur gelost. De afstand op deze vlucht was 287 kilometer. De duiven hadden de wind een beetje schuin tegen. De eerste duif werd om 11.37 uur geklokt door Jan Ras. De uitslag: J. Ras 1-5-7-10-12-16-23; Gebr. Meulenveld 2-6-8-11-13-20-21; H. Berentsen-3; Team Wopereis 4-15-19-22-24; H.J. Heinneman-9-14-17-18; J.H.J. Meulenveld-25.

Opnieuw een overwinning voor Ben Pieper

BORCULO - Op zaterdag 12 mei werden de duiven gelost om 8.15 uur in het Noord-Franse Charleville Miezere op ruim 290 km van Borculo. Het was prima weer voor de duiven, die vertrokken in Frankrijk met een lichte Oostenwind. De winnende duif haalde een snelheid van dik 86 km per uur. Voor de zesde keer op rij klokte Ben Pieper de eerste duif binnen vereniging Steeds Sneller in Borculo. Deze duif kwam aan om 11:38 uur. Willy Rosendahl klokte om 11:39 de tweede duif en bij Combinatie Klein Haneveld en Zn. kwam enkele minuten later de derde duif op het hok aan.

Uitslag: Charlesville Meziere (F.): 1.4.5.12 t/m 14 Ben Pieper, 2.7. Willy Rosendahl, 3.8.9. Klein Haneveld & Zn., 6.10. Comb. Daalwijk, Geesteren 11. Henk Eggink, 15. Rienke ter Horst.

Duiven gebroeders Meulenveld en Jan Ras winnen

RUURLO - De gebroeders Meulenveld en Jan Ras wonnen in de afgelopen twee weken de wedvluchten van Postduivenvereniging Roderlo.

Zaterdag 5 mei met een strak heldere blauwe lucht werden de duiven voor de Midfond vlucht vanuit Laon in Frankrijk gelost. De duiven werden onder goede weersomstandigheden om 8.30 uur gelost met een oostenwind. Dat hield in dat de duiven met de wind op de kop geen hoge snelheden zouden gaan maken. De afstand op deze vlucht bedroeg 336 kilometer. De eerste duif werd om 13.26 uur geklokt door de Gebr. Meulenveld (Willy en Andre). De uitslag: Gebr. Meulenveld 1-2-4-8-16-19-21-25; H. Berentsen 3-6-22; J. Ras 5-7-13-18-24; J.H.J. Meulenveld 9-10-17; H.J. Heinneman 12-20-23; Team Wopereis 14-15.
Zaterdag 12 mei werden onder goede weersomstandigheden de duiven in Charlevilles Mezieres in Frankrijk gelost. Met een zuidoosten wind werden de duiven al vroeg om 8.15 uur gelost. De afstand op deze vlucht was 287 kilometer. De duiven hadden de wind een beetje schuin tegen. De eerste duif werd om 11.37 uur geklokt door Jan Ras. De uitslag: J. Ras 1-5-7-10-12-16-23; Gebr. Meulenveld 2-6-8-11-13-20-21; H. Berentsen-3; Team Wopereis 4-15-19-22-24; H.J. Heinneman-9-14-17-18; J.H.J. Meulenveld-25.

Handwerkcafé op 25 mei in 't Dorpshuis Ruurlo

RUURLO - Handwerkliefhebbers zijn op vrijdag 25 mei van 10.00 tot 12.00 uur weer van harte welkom in 't Dorpshuis Ruurlo (in de bibliotheek, Dorpsstraat 74).

Wie thuis al iets aan het breien, haken of borduren is, kan dat uiteraard meenemen. In prettig gezelschap en onder het genot van een kop koffie/thee kan er gestaag gehandwerkt worden. Ook degene die gewoon even een kijkje wil nemen is natuurlijk eveneens van harte welkom.

In de maand juni vindt het Handwerkcafé op vrijdag 15 juni plaats. Voor meer informatie, bel 06-13917062 of raadpleeg www.dorpshuisruurlo.nl.

Kinder workshop bij Bloem&Dingetjes groot succes

Kinderen aan de slag tijdens de workshop van Bloem&Dingetjes op Moederdag. Foto: PR

BERKELLAND - Afgelopen woensdagmiddag 9 mei was het zover, een workshop voor kinderen, om voor hun moeder of oma, zelf een bloemstukje te maken. Onder begeleiding van Nienke Hogevonder, eigenaresse van Bloem&Dingetjes, werden onder het genot van een glaasje ranja, en wat lekkers, de mooiste creaties gemaakt. Om ieder kind de nodige hulp en aandacht te bieden bij hun creatie, werd er deze middag maar liefs drie keer over in een kleine kring een kinderworkshop gehouden. Gezien de grote belangstelling, en de vele reacties is dit in de toekomst zeker voor herhaling vatbaar.

Openluchtdienst Hemelvaart onder 'gezegend gesternte'

De openluchtdienst werd goed bezocht. Foto: H.J. Oltvoort

RUURLO – Voor de vierde keer organiseerde de Raad van Kerken Ruurlo-Barchem op Hemelvaartsdag een oecumenische dienst op het erf van boerderij De Klooster aan de Batsdijk in Ruurlo. Voorafgaand aan de dienst was de hamvraag: houden we het droog? De organisatoren vertrouwden op Buienradar. Op hun beslissing rustte duidelijk een zegen. Het bleef droog.

Zo'n 150 mensen bezochten de openluchtdienst met als thema 'Voeten op de grond. Hoofd in de wolken'. De dienst werd geleid door ds. Tinus Gaastra en de heer Jan Vreman. Christelijke Muziekvereniging Crescendo uit Hengelo zorgde voor de muzikale begeleiding. Voor het eerst werd er een spirituele wandeling georganiseerd voorafgaand aan de dienst. De animo daarvoor moet nog een beetje groeien. Misschien omdat het net geregend had toen 's morgens de wekker ging?
Harry Kasteel bedankte namens de Raad van Kerken en alle aanwezigen Herman Geerligs, eigenaar van De Klooster, voor zijn gastvrijheid en nam meteen een voorschot op Hemelvaartsdag 2019: "Ons eerste lustrum, weer op De Klooster en natuurlijk houden we het dan ook droog."

Hemelvaart
De heer Jan Vreman ging in zijn overdenking in op het thema. "Hemelvaart is misschien niet zo'n aansprekende christelijke feestdag", sprak Vreman. "Het is moeilijk te begrijpen en moeilijk om te geloven. Misschien komt dat door die kinderkleurplaten met Jezus op een wolk, hoog boven zijn leerlingen. Hemelvaart richt onze blik niet alleen naar boven, maar juist ook naar ons leven hier." Ook bij Vreman komen er bij de hemelvaart veel vragen op. "Waar is de hemel? Waar is Jezus heengegaan? Kan ik met de kennis van nu hetzelfde geloven als de leerlingen van Jezus toen?" Vreman bracht in zijn overdenking de hemel dichterbij de aarde. "Jezus gaf zijn leerlingen een opdracht. Hij vroeg ze te getuigen van het bevrijdende geloof. Die opdracht om ons geloof door te geven geldt nog steeds. Of zoals Jezus tegen zijn leerlingen zei: 'Júllie moeten het doen. Jullie allemaal moeten getuigen, vanaf de plaats waar je nu leeft'. Zo kom je weer met je voeten op de grond: doe wat je te doen staat!" Vreman wees erop, dat het weinig zin heeft om naar de hemel te staren om te zien wat daar gebeurt, want dat kan je niet zien. Wat we wel kunnen is God ontmoeten in deze wereld. Zijn aanwezigheid kunnen we ervaren in mensen die liefdevol met elkaar omgaan. Met de woorden "Laten we ons vrij voelen om zulke mensen te zijn. Met je voeten op de grond en je hoofd in de wolken' besloot Jan Vreman zijn overdenking.
Het lijkt erop, dat de oecumenische dienst op een boerenerf op Hemelvaartsdag een mooie traditie gaat worden in Ruurlo. Het aantal bezoekers is aanmerkelijk groter dan voorheen in de kerken. Of, zoals een openluchtkerkganger het verwoordde: "Misschien is nog wel belangrijker dat deze kerkdienst onder de open hemel het gevoel van de hemelvaart dichterbij brengt".

Uitslag valt wat tegen voor Red Devil

RUURLO – Voor het Red Devil Tractorpullingteam was het zaterdag tijd om aan te treden voor de tweede competitie wedstrijd. Deze werd gehouden in het Betuwse Erichem. Het team werd achtste. Enigszins teleurstellend.

Het team reisde vol goede moed richting de Betuwe. De 4,5 ton Supersport topniveau waarin de Red Devil uitkomt stond gepland zo rond de klok van 18.45 uur. Men was mooi op tijd. Maar dat ook nodig omdat daar de jaarlijkse keuring van de tractor weer zou plaatsvinden. Dit komt aan elk begin van het nieuwe seizoen terug. Dit gebeurt door de officials van de NTTO. Dit heeft alles met de veiligheid van de rijder en de mensen die zich tijdens een wedstrijd in de buurt van de tractor bevinden. En ook zeker voor het publiek dat langs de baan staat. "Bij ons was er nog een klein dingetje dat nog moet worden aan gepast en dan krijgen wij ook weer de goedkeuringssticker voor 2018", zo verklaart pr-man Robert Hendriksen van het Red Devil Tractorpullingteam. Het was zaterdag de beurt aan Wim Hendriksen om weer achter het stuur plaats te nemen. De Red Devil was als eerste aan de beurt. Dus betrof het een proeftrek. Wim toerde op en kwam op gang en kwam tot stilstand bij honderd meter en 45 centimeter. Robert Hendriksen: "Dit vonden we niet genoeg. Dus we zouden het over gaan doen. De sleepwagen bleef zo staan wat afstelling betreft. We merkten dat de tractor niet zo liep zoals we graag wilden. Maar om daar tussendoor veel aan te doen, daarvoor was er geen tijd want de tweede trek zit er dan al spoedig aan te komen en alle koelvloeistof moet ook nog verwisseld worden. Dus gewoon voor de tweede keer aanhaken met als enige verandering dat we een versnelling lager zouden rijden. Ook nu kwam Wim goed weg en kwam nu bij 96,57 meter tot stilstand. Dit was goed voor een achtste plaats. Een wat tegenvallende uitslag. Na dat alle technische gegevens de dag erna uitgelezen en bekeken waren bleek het aan de brandstof toevoer te liggen. De tractor kreeg te veel brandstof en er kwam niet uit wat er uit moest komen. We zijn hier nog mee aan het experimenteren. Dus weer afwachten de volgende keer." De Red Devil staat na twee wedstrijden op een zevende plaats in het tussenklassement. De volgende wedstrijd is op zaterdag 26 mei in Loerbeek (Didam).


29ste Internationaal Marveldtoernooi steunt KiKa () en Stichting Voor-1-Dag

GROENLO - In het weekend van 1, 2 en 3 juni vindt het 29ste Internationaal Marveldtoernooi plaats. Een jeugdvoetbaltoernooi met teams uit heel Europa en van ver daarbuiten. Voetballers in de leeftijd tot 15 jaar laten hun beste voetbal zien op de velden van s.v. Grol in Groenlo. Zij kunnen lekker onbezorgd voetballen, maar er zijn helaas ook kinderen die dit niet kunnen. Zij zijn te ziek, door de kanker die in hun lichaam zit of ze maken zich zorgen om een familielid dat getroffen is door een ernstige ziekte.

KiKa (Kinderen Kankervrij) is al vele jaren het goede doel tijdens het Internationaal Marveldtoernooi. KiKa heeft als doel om de genezingskans van kanker bij kinderen van 75% naar 95% te vergroten. Tijdens het toernooiweekend probeert het bestuur van de Stichting Internationaal Marveldtoernooi in samenwerking met veldsponsor Pfeifer Rentals BV een steentje bij te dragen door geld in te zamelen voor KiKa. Dit jaar wederom schenken het bestuur van het Marveldtoernooi en Pfeifer voor elk gescoord doelpunt 10 euro aan KiKa. En voor elk doelpunt van het Grolteam komt daar nog 29 euro bij. Het aantal doelpunten is tijdens het weekend te volgen via de doelpuntenteller op het sportpark en de website van het Marveldtoernooi. Ook het publiek zelf kan bijdragen door een KiKa-beer te kopen in de KiKa-stand.

Naast KiKa zal ook Stichting Voor-1-Dag aanwezig zijn tijdens het drie dagen durende voetbalfestijn. Stichting Voor-1-Dag is opgericht door de familie Jekel. Van de een op de andere dag stond het leven van die familie op kop. Borstkanker, dat was de diagnose voor Dunja (31 jaar), getrouwd met Jordi en moeder van dochter Jamie (5 jaar). De impact hiervan binnen het gezin was onvoorstelbaar. Echt alles werd anders, alle aandacht en energie ging uit naar de ziekte en het traject. De impact die het had op het dagelijkse leven was vreselijk, zeker voor de dochter. En dat gaf de ouders een machteloos gevoel, want ze beseften dat ze er niet voor hun kind konden zijn zoals zij dat graag wilden. En zo werd het idee voor Stichting Voor-1-Dag geboren. De familie Jekel wil iets betekenen voor gezinnen in een soortgelijke situatie. En dat doen ze door zich te richten op de kinderen die aan de zijlijn staan. Voor de jeugd van 5 tot 12 jaar organiseren ze themadagen. De jongens doen mee aan Voor-1-Dag BINK! en de meiden aan Voor-1-Dag PRINSES! Voor één dag loskomen uit de situatie thuis, voor één dag alle aandacht op het kind gericht, voor één dag is er geen wolkje aan de lucht.

Beide goede doelen, KiKa en Stichting Voor-1-dag, zijn gedurende de drie dagen met een stand aanwezig. De organisatie van het Internationaal Marveldtoernooi roept iedereen op: "Ga bij hen langs, hoor wat zij te vertellen hebben en steun hen, op welke manier dan ook."

Uitslag valt wat tegen voor Red Devil

RUURLO – Voor het Red Devil Tractorpullingteam was het zaterdag tijd om aan te treden voor de tweede competitie wedstrijd. Deze werd gehouden in het Betuwse Erichem. Het team werd achtste. Enigszins teleurstellend.

Het team reisde vol goede moed richting de Betuwe. De 4,5 ton Supersport topniveau waarin de Red Devil uitkomt stond gepland zo rond de klok van 18.45 uur. Men was mooi op tijd. Maar dat ook nodig omdat daar de jaarlijkse keuring van de tractor weer zou plaatsvinden. Dit komt aan elk begin van het nieuwe seizoen terug. Dit gebeurt door de officials van de NTTO. Dit heeft alles met de veiligheid van de rijder en de mensen die zich tijdens een wedstrijd in de buurt van de tractor bevinden. En ook zeker voor het publiek dat langs de baan staat. "Bij ons was er nog een klein dingetje dat nog moet worden aan gepast en dan krijgen wij ook weer de goedkeuringssticker voor 2018", zo verklaart pr-man Robert Hendriksen van het Red Devil Tractorpullingteam. Het was zaterdag de beurt aan Wim Hendriksen om weer achter het stuur plaats te nemen. De Red Devil was als eerste aan de beurt. Dus betrof het een proeftrek. Wim toerde op en kwam op gang en kwam tot stilstand bij honderd meter en 45 centimeter. Robert Hendriksen: "Dit vonden we niet genoeg. Dus we zouden het over gaan doen. De sleepwagen bleef zo staan wat afstelling betreft. We merkten dat de tractor niet zo liep zoals we graag wilden. Maar om daar tussendoor veel aan te doen, daarvoor was er geen tijd want de tweede trek zit er dan al spoedig aan te komen en alle koelvloeistof moet ook nog verwisseld worden. Dus gewoon voor de tweede keer aanhaken met als enige verandering dat we een versnelling lager zouden rijden. Ook nu kwam Wim goed weg en kwam nu bij 96,57 meter tot stilstand. Dit was goed voor een achtste plaats. Een wat tegenvallende uitslag. Na dat alle technische gegevens de dag erna uitgelezen en bekeken waren bleek het aan de brandstof toevoer te liggen. De tractor kreeg te veel brandstof en er kwam niet uit wat er uit moest komen. We zijn hier nog mee aan het experimenteren. Dus weer afwachten de volgende keer." De Red Devil staat na twee wedstrijden op een zevende plaats in het tussenklassement. De volgende wedstrijd is op zaterdag 26 mei in Loerbeek (Didam).

Landelijk Corso Congres Stichting Bloemencorso Lichtenvoorde

De projectgroep van het Corso-congres met Hans Pillen van 't Zwaantje, waar het congres gehouden wordt. Ester Reusink en John Eppingbroek ontbreken op de foto. Foto: André Doppen

LICHTENVOORDE - Op zaterdag 26 mei organiseert de Stichting Bloemencorso Lichtenvoorde het Corso Congres 2018. Dit is een jaarlijks terugkerend evenement dat georganiseerd wordt door en voor organisatoren van corso's in heel Nederland en dit jaar zelfs ook daarbuiten. Het doel van het congres is het delen van kennis en ervaring tussen de corso's om deze traditie in stand te houden.

Het Bloemencorso Lichtenvoorde behoort tot de Nationale Inventaris Cultureel Immaterieel Erfgoed. Voorzitter Herman ter Haar: "Bloemencorso Lichtenvoorde staat samen met nog een aantal grote corso's - zoals Zundert en Vollenhove - op de Nationale Inventaris Cultureel Immaterieel Erfgoed. In samenwerking met het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland hebben deze corso's, verenigd in de Corsokoepel, het initiatief genomen om jaarlijks een congres te organiseren. Het corso zit diep geworteld in het DNA van de Lichtenvoordenaren en dat willen wij graag zo houden. Daarom is het belangrijk dat wij als corso's onderling onze kennis en ervaringen delen zodat wij deze traditie in ere kunnen houden. Partijen als het KIEN en de Corsokoepel zijn dan ook aanwezig bij het congres."

Interessante gastsprekers
Voor het congres zijn niet alleen Nederlandse corso's uitgenodigd, maar ook corso's uit België en Duitsland. Hierover zegt Herman ter Haar: "Wij onderhouden nauwe contacten met onder meer Legden in Duitsland maar daarnaast hebben we ook corso's uit België uitgenodigd. Voor de invulling van het programma hebben wij een aantal interessante gastsprekers weten te strikken die tijdens interactieve workshops met de gasten in gesprek gaan over onderwerpen zoals social media, de samenwerking met de gemeente, het betrekken van jeugd en het boeien en binden van publiek bij het organiseren van een groot evenement. Ook wordt er een samenwerkingsconvenant ondertekend en gaat onze lokale trots Mart Hillen de bezoekers imponeren met zijn prachtige gitaarspel. Achter de schermen zijn wij al een flink aantal maanden bezig met de voorbereidingen en wij zijn erg blij dat wij daarbij ondersteuning krijgen van de gemeente Oost Gelre en de Lichtenvoordse ondernemers, zoals onder meer 't Zwaantje, Jumbo en Albert Heijn."

Maquettepresentatie
Voor Stichting Bloemencorso Lichtenvoorde is het congres ook een mooi moment om het Lichtenvoordse corso onder de aandacht te brengen. "Natuurlijk benutten wij deze dag ook om onze gasten kennis te laten maken met ons corso. Daarom hebben wij de corsogroepen gevraagd om hun maquette voor dit jaar alvast te presenteren tijdens de bijeenkomst. Wij verwachten op de 26e een groot aantal corsoliefhebbers uit heel Nederland, Duitsland en België te mogen verwelkomen.", aldus Herman ter Haar. Het Corso Congres wordt gehouden bij 't Zwaantje en is alleen toegankelijk voor genodigden.

Open tuinen

Open tuin. Foto: PR

BREEDENBROEK - Het is al een traditie van tien jaar inmiddels: het openstellen van Landschapstuin 't Meihuus. De eerste openstelling van dit jaar is op Tweede Pinksterdag. De nabijgelegen tuin van Henk en Annie van Langen is op deze dag ook te bezichtigen.

De Van Langen-tuin is ontstaan vanuit het hoveniersbedrijf. De tuin heeft onder andere een 45 meter lange berceau, een grote plantencollectie, een koivijver en een aantal Aziatische beeldelementen. De Meihuus-tuin is gelegen rondom een verbouwde voormalige boerderij. Kenmerkend zijn de vele borders met planten en siergrassen, de heestertuin, de prairieborders, de rozentuin en de natuurlijke paddenpoel. Er zijn verschillende kunst- en zitplekken. Imkerij 't Beggelder zal op 't Meihuus aanwezig zijn met een demokast en honing.
De entreeprijs bedraagt 3 euro per persoon per tuin. De tuinen zijn open van 11.00 tot 17.00 uur.
Ook op 15 juli zijn beide tuinen geopend. De Meihuus-tuin is verder geopend op 24 juni, 12 augustus en 23 september. De tuinen kunnen door groepen vanaf tien personen, op afspraak vooraf, ook op andere tijdstippen worden bezocht.
De adressen zijn: Van Langen, Demkespad 3, Dinxperlo, telefoon 06-30053388; Meihuus, Terborgseweg 19, Breedenbroek, telefoon 0315-653173.


www.meihuus.nl

Ruurloër Pepijn Reinderink wint in België

Pepijn Reinderink kwam als winnaar over der finish tijdens de tweedaagse van La Basse Meuse. Foto: PR

Tweedaagse wielerklassieker La Basse Meuse

RUURLO – Maanden revalideren na een vreselijke valpartij bij het veldrijden in Dordrecht was de talentvolle wielrenner Pepijn Reinderink uit Ruurlo bij zijn rentree in april wederom betrokken bij een valpartij. Alles afgeschaafd en veel materiële schade, maar de kruisbandreconstructie die na de valpartij in november volgde bleef gelukkig onbeschadigd.

De weken daarna behaalde de Ruurloër een tweede plaats in de Ronde van Doetinchem en Aalten. Eind april stond de tweedaagse van La Basse Meuse op het programma. Een zware klimkoers nabij het Belgische Luik met een tijdrit en twee klassiekers door de heuvels in Blegny en Oupeye. Ook zijn broer Joris Reinderink stond hier aan de start als eerste jaars nieuweling. De tijdrit verliep perfect voor Pepijn, derde plaats en Joris een zestiende. De klassieker later op de dag was het weer raak met een podiumplaats voor Pepijn, weer derde en eerste in het algemeen klassement. Joris behaalde een negende plaats en nestelde zich ook in de top-tien. De de tweede dag stond de zwaarste omloop op het programma, bijna zeventig kilometer met enkele zware klimmetjes. Voor Joris zat de koers er helaas op na 45 kilometer na betrokken te zijn geweest bij een valpartij. Op dat moment zat Pepijn in de kopgroep met vier andere renners en zij bereikten met een ruime voorsprong de finishlijn waar Pepijn oppermachtig was in de sprint en zich hiermee verzekerde van de eindoverwinning in het algemeen klassement.

Nippon Judo Achterhoek toont topvorm

Achterhoekse judoka's waren op dreef in Wehl. Foto: PR

Sterk op Lentetoernooi in Wehl

WEHL - Op zaterdag 12 mei werd in Wehl het Lentetoernooi gehouden. Net als voorgaande jaren waren er veel judoscholen uit Nederland en Duitsland aanwezig. Nippon Judo Achterhoek was hier met een grote groep judoka's die hard hebben geknokt om de prijzen en niet zonder succes.

Zo werden er maar liefst vijf gouden medailles behaald. Ricardo Chirco (Borculo), Naomi Loffeld (Ruurlo) en Luuk van Nieuwland (Hengelo) stonden op het hoogste podium. Hieke Bielderman (Vorden) won maar liefst twee gouden medailles. Nadat ze in haar eigen gewichtsklasse kampioen was geworden deed ze mee met een klasse zwaarder en mocht ook hier het goud in ontvangst nemen.

Het zilver ging naar Tycho Massop (Groenlo). Brons was er voor de judoka's Jaidy van der Horst (Lochem), Thom Tiedink (Borculo), Kemi Meulman (Barchem), Dave Massop (Groenlo), Kira Essink (Barchem), Jerre Smeets (Groenlo) en Gerben ten Have (Ruurlo).
Het wedstrijdseizoen voor de judoka's zit er voorlopig nog niet op. De komende weken zijn ze onder andere te vinden in Echt, Luxemburg, Ede, Venray en op het teamtoernooi in Markelo.
Met dertien medailles was dit voor Nippon Judo Achterhoek een succesvolle dag.

Erehaag VV Ruurlo 45-plus voor bruidspaar

Volgens oude traditie vormden de 45+ voetballers in volledig 'gevechtstenue' een erehaag voor de ingang van de trouwlocatie voor Theo en Dianne. Foto: PR.

RUURLO – De voetballers van VV Ruurlo Ruurlo 45-plus wilden de bruiloft van hun teamgenoot Theo Engel en zijn bruid Dianne Wossink woensdag 9 mei niet ongemerkt voorbij laten gaan. Bij 45-plusteams is een trouwerij van een teamgenoot geen veel voorkomend gebeuren. Volgens oude traditie vormden ze in volledig 'gevechtstenue' een erehaag voor de ingang van de trouwlocatie van Logis Hotel Restaurant de Tuinkamer in Ruurlo. Ruim van tevoren repeteerden de 'heren' het speciale lied voor hun rots in de branding Theo. Door medewerking van de Tuinkamer (en De Heikamp en De Noaber) wist het bruidspaar van niets en werd het een complete verrassing voor Theo en Dianne.

Karel Stegeman Toernooi met vier debutanten

1.FC Union Berlin is een van de vier debutanten op de 34ste editie van het Karel Stegeman Toernooi. Foto: PR

Mogelijk vijftig jeugd- internationals naar Ruurlo

RUURLO – Het Braziliaanse Ceilândia EC, SK Slovan Bratislava uit Slowakije, de Duitsers van 1.FC Union Berlin en de regerend kampioen van Servië FK Brodarac zijn de vier debutanten op de 34ste editie van het Karel Stegeman Toernooi van voetbalvereniging Ruurlo dat van zaterdag 19 tot en met maandag 21 mei op sportpark 't Rikkelder in Ruurlo plaatsvind. Dit internationale kwartet wordt aangevuld met FC Twente, dat na een afwezigheid van twee decennia weer van de partij is en een zevental teams dat ook vorig jaar deelnam, te weten Halmstads BK en Kalmar FF uit Zweden, KV Mechelen (België), de huidig kampioen van Kroatië NK Lokomotiva Zagreb,en uit eigen land de winnaar van het KST 2017, Sparta Rotterdam, NAC Breda en het team van de organiserende club, VV Ruurlo.

Wellicht spreekt qua naam van de debutanten FK Brodarac het minst aan, maar de Serviërs komen met een zeer sterk team naar Ruurlo. De ploeg nam als landskampioen dit jaar deel aan de UEFA Youth League, Champions League voor O19 teams. Brodarac wist door te dringen tot de play-offs, waarin het team na een heroïsche strijd werd uitgeschakeld door Manchester United. Ook dit seizoen doet FK Brodarac weer een gooi naar de Servische titel. Slovan Bratislava is de grootmacht van het Slowaakse voetbal met een jeugdopleiding die de vergelijking met die van grote Europese clubs kan doorstaan. Momenteel staat Slovan Bratislava op de tweede plaats in de competitie en het heeft, met nog zeven wedstrijden te gaan, nog alle kansen op de landstitel. 1.FC Union Berlin promoveerde vorig seizoen naar de Junioren Bundesliga en stelde zich voor aanvang van dit seizoen handhaving ten doel. Na een uiterst moeizame seizoenstart is het team inmiddels aan dit trapje hoger gewend en kan het zich inmiddels gaan opmaken voor nog een seizoen Bundesliga. Ceilândia EC zit middenin de voorbereiding op de competitie, de Campeonato Candango, die met Pinksteren van start gaat en op het KST. De Brazilianen hebben dertig spelers tot hun beschikken waarvan er achttien voor het KST geselecteerd worden. Evenals Red Bull en Desportivo Brasil zit Ceilândia onder de vleugels van BNT, Brasilia New Talents, een bureau voor sportmanagement specifiek gericht op de jeugdopleiding.

Karrenvracht aan talent
Hoewel de definitieve spelerslijsten uiterlijk 16 mei bij de organisatie van het KST binnen moeten zijn kan op basis van de door de clubs gedane voorlopige opgaves worden geconcludeerd dat tijdens de komende editie veel talentvolle spelers binnen de lijnen komen. Zo staat de voorlopige teller van het aantal jeugdinternationals op dit moment op 52. Ongetwijfeld zullen hier een aantal spelers vanwege blessures of een oproep voor het eerste elftal van de club, moeten afhaken, maar op voorhand is het aantal jeugdinternationals hoger dan ooit te voren. Het zijn spelers die uitkomen voor de nationale O19, O18 of O17 ploeg van hun land waarbij het gaat om de volgende elf landen, Servië, Duitsland, Hongarije, Zweden, België, Kroatië, Bosnië, Macedonië, Kosovo, Slowakije en Nederland. Het internationale karakter van het KST wordt hiermee eens te meer aangetoond. Zweden is overigens het best vertegenwoordigd in dit rijtje. Dit heeft uiteraard mede te maken met het feit dat er twee Zweedse teams tot het deelnemersveld behoren, maar het feit dat deze, Halmstads BK en Kalmar FF, op dit moment gezamenlijk de U19 Allsvenskan aanvoeren zegt in dit kader wellicht toch ook het een en ander. De Kroatische deelnemer NK Lokomotiva heeft spelers in de gelederen die uitkomen voor nationale jeugdselecties uit maar liefst vier verschillende landen.

KST dagje uit voor gehele gezin
Naast voetbal is er tijdens het toernooi van alles te doen. De allerkleinsten kunnen zich vermaken in de speelhoek en voor de wat oudere jeugd is er een pannakooi en wordt op zondagmiddag het Pepsi Max FIFA 18 toernooi georganiseerd. Voordat zaterdag 19 mei om 13.00 uur Sparta Rotterdam en FC Twente de eerste bal aan het rollen brengen,worden die morgen delegaties van de deelnemende clubs door burgemeester Joost van Oostrum van de gemeente Berkelland ontvangen in 'De Boerangerie' van pannenkoekenboerderij De Heikamp en vindt daarna de officiële opening van het toernooi plaats op sportcomplex 't Rikkelder door opnieuw de burgemeester. Tijdens deze openingsceremonie worden onder andere de deelnemende teams aan het publiek gepresenteerd.

Bierviltjes moeten museumbezoeker naar Ruurlo trekken

Bedrijfsleider Jasper Nijkamp van de Oranjerie (links) en Rob Teunissen van Teunissen mode zijn blij met de nieuwe viltjes. Foto: Luuk Stam

Rob Teunissen samenwerking aan met museum More en de Oranjerie

Door Luuk Stam

RUURLO - Op het terras van de Oranjerie bij kasteel Ruurlo liggen sinds kort nieuwe bierviltjes. 50.000 stuks heeft Rob Teunissen van Teunissen Mode er laten maken. Met de viltjes hoopt de ondernemer bezoekers van museum More naar de anderhalve kilometer verderop gelegen dorpskern van Ruurlo te trekken.

Omdat reclame-uitingen in het museum niet zijn toegestaan, zocht Teunissen contact met de Oranjerie, de horecagelegenheid waar veel gasten na hun museumbezoek neerstrijken voor een kop koffie, een hapje of een drankje. Wie een biertje of een wijntje drinkt, gebruikt een viltje en daarin zag Teunissen een kans.

Op de voorkant van het nieuw ontworpen viltje is een jurk van de Chinees-Nederlandse modeontwerpster Fong Leng te zien. De jurk hangt ook in het museum en is gedragen door Mathilde, de derde vrouw van Carel Willink. Ook komen op de voorzijde van het viltje de logo's van zowel museum More als de modezaak van Teunissen terug.

Op de achterkant van het viltje staat een uitnodiging om het centrum van Ruurlo te bezoeken. 'Genoten van het museum?', staat er te lezen. 'Maak uw dagje uit compleet!' Twee netjes geklede modellen sieren deze kant van het viltje en uiteraard zijn hier ook de adresgegevens van de Ruurlose modezaak te vinden.

Bedrijfsleider Jasper Nijkamp van de Oranjerie reageerde enthousiast op het initiatief van de modeondernemer. "Super leuk", vindt hij. "Ik ken de winkel van Rob. Het is een winkel met een kwaliteit die goed bij ons aansluit. Daarnaast zijn de viltjes een soort van souvenir. Gasten reageren heel leuk op toevoegingen die ze niet dagelijks zien. Dit soort details waarderen ze."

Waar Teunissen voor ogen heeft om meer mensen naar het dorpscentrum van Ruurlo te halen, heeft hij in dit geval niet gekozen voor een samenwerking met andere ondernemers. "Ik zie voor mijzelf heel erg het belang om de verbinding te maken", verklaart hij. "Ik kom vaak in het museum en dan zie ik veel potentiële klanten. Die wil ik graag in mijn winkel hebben. Dan moet je ook laten zien dat je er bent."

In het eerste half jaar na de opening trok museum More 120.000 bezoekers. Zo'n 10 tot 15 procent daarvan bracht ook een bezoek aan de dorpskern van Ruurlo, die zo'n anderhalve kilometer verderop ligt. Dat percentage ziet Teunissen graag groeien. "Natuurlijk het liefst tot 100 procent, maar dat zal niet gaan gebeuren. 20 tot 25 procent is een mooi streven."

Kunstkring B-Art houdt Kunstevenement Moment voor Kunst

De pyralisk, de Belgische en Nederlandse zijde. Foto: PR

HAARLO - Voor de tweede keer vormen De Kluntjespot en Kulturhus 't Stieltjen in Haarlo het middelpunt van het door Kunstkring B-Art georganiseerd Kunstevenement Moment voor Kunst.

Op beide Pinksterdagen, zondag 20 en maandag 21 mei, zijn de beide gebouwen en het ertussen liggende terrein van 11.00 tot 17.00 uur geheel in gebruik met werk van een veertigtal kunstenaars uit Nederland en Duitsland. Sommige kunstenaars hebben ervoor gekozen alleen werk te tonen in de expositie. In de Kluntjespot betreft dat met name werk dat werd gemaakt naar aanleiding van het thema 'illusie'. De kunstwerken die in 't Stieltjen geëxposeerd worden ontlenen hun bestaan aan andere bronnen van inspiratie.
Maar een groot aantal kunstenaars wilde ook zelf actief aanwezig zijn op het Kunstplein om met de bezoekers over hun werk te praten en hen te tonen hoe ze werken. Sommigen zullen zelfs aan belangstellenden de gelegenheid bieden om zelf ook eens te proberen en te voelen hoe het is om met bepaalde materialen bezig te zijn. Het is juist deze communicatie over en weer tussen de kunstenaars en kunstliefhebbers die kunstkring B-Art zo belangrijk vindt.
Op de website van Kunstkring B-Art (http://www.kunstkringbart.com/deelnemers-aan-moment-voor-kunst/) kan men zien wie het zijn en wat ze zoal te bieden hebben. Het zijn bekende namen van plaats- en streekgenoten, maar ook namen van kunstenaars die, gelokt door de goede reacties van de eerste keer, zich dit jaar voor het eerst in Haarlo willen presenteren.

Nieuw (vergeleken met de vorige keer) is de aanwezigheid en medewerking van enkele dichters die op ter plekke aangegeven tijden in De Kluntjespot zullen voordragen uit eigen werk.
Op de middag van 20 mei bespeelt ook de vaste organist van De Kluntjespot, Herman Koier, zowel het monumentale kabinetorgel als het jongere grotere orgel. De volledig gerestaureerde kerk kan op die dagen ook bezichtigd worden.

Nieuw is ook de medewerking van Jacqueline de la Rie (van Luster Workshops uit Zutphen en Lochem) die aan kinderen de gelegenheid zal bieden om met iets creatiefs bezig te zijn terwijl hun ouders elders op het Moment-voor-Kunst-terrein rustig hun ogen en oren de kost kunnen geven. De ouders mogen er overigens zelf ook het goede voorbeeld geven.

Muziek; In navolging van de trend om een piano in een ruimte te zetten die, desgewenst, bespeeld kan worden door iedereen die zich daartoe geroepen voelt, zal op het kunstplein een keyboard (zonder toetsenist) een uitnodiging vormen voor (gelegenheids)musici om even of wat langer de kunstenaars en bezoekers van het kunstplein deelgenoot te maken van hun muzikaal talent.

Een bijzonder kunstwerk dat tijdens Moment voor Kunst in Haarlo te zien zal zijn is de pyralisk. Een stalen piramide-/obeliskvormige stellage waaraan veertig kunstuitingen bevestigd zijn (20 aan de binnen- en 20 aan de buitenzijde). Ze werden gemaakt door twintig kunstenaars uit Belgie (Bocholt), Duitsland (Bocholt en Monschau) en Nederland (Berkelland) in het kader van de Europa Woche: een week waarin in Duitsland, met steun van de overheid, allerlei activiteiten met een Europees tintje worden georganiseerd. In Bocholt werd het initiatief genomen om tijdens het jaarlijkse kunstevenement 'Kunstcarrée' het project 'KulturGut Europa 2018 – Interpretationen' te organiseren. Afgelopen zondag, 6 mei, werd het object in Bocholt (D) officieel onthuld. Op 20 en 21 mei staat het in Haarlo.

Kortom, alleszins de moeite waard om op eerste of tweede pinksterdag eens een kijkje te nemen in Haarlo en te genieten van kunst in zijn vele vormen. Er is volop (gratis) parkeergelegenheid; de entree is gratis en de omgeving is schitterend. Hopelijk werkt ook het weer een beetje mee, zodat men bovendien op het terras bij 't Stieltjen van het zonnetje en een gezellige drukte nog wat kan nagenieten.

Geslaagde voorlichtingsbijeenkomst voor gastgezinnen KST

RUURLO - In het clublokaal van de VV Ruurlo vond maandagavond 7 mei voor de gastgezinnen van het Karel Stegeman Toernooi (KST) van voetbalvereniging Ruurlo de traditionele jaarlijkse voorlichtingsbijeenkomst plaats.

De organisatiecommissie van het KST praatte de gastgezinnen bij en neemt de draaiboeken voor het pinksterweekeinde en de laatste ontwikkelingen met hen door. Voor de families is het vaak de gelegenheid om de groepsapps te updaten en om alvast in de 'KST-stemming' te komen. Ook worden families die reeds langer gastgezin zijn die avond in het zonnetje gezet waarbij de organisatoren van het KST hen hartelijk bedankt en een presentje overhandigt. Het gaat hierbij om families die de komende 34ste editie van het toernooi voor de tiende of vijfentwintigste keer gastgezin zijn. Dit jaar zijn de families Leussink en Van Lookeren Campagne tien jaar gastgezin en de familie Ter Maat zelfs vijfentwintig jaar.

Geslaagde voorlichtingsbijeenkomst voor gastgezinnen KST

Negentig gastgezinnen kwamen naar de voorlichtingsbijeenkomst voor het toernooi. Op de foto Gerdie ter Maat met Marcel Bos en Ron Wopereis van de organisatiecommissie. Foto: PR

RUURLO - In het clublokaal van de VV Ruurlo vond maandagavond 7 mei voor de gastgezinnen van het Karel Stegeman Toernooi (KST) van voetbalvereniging Ruurlo de traditionele jaarlijkse voorlichtingsbijeenkomst plaats.

De organisatiecommissie van het KST praatte de gastgezinnen bij en neemt de draaiboeken voor het pinksterweekeinde en de laatste ontwikkelingen met hen door. Voor de families is het vaak de gelegenheid om de groepsapps te updaten en om alvast in de 'KST-stemming' te komen. Ook worden families die reeds langer gastgezin zijn die avond in het zonnetje gezet waarbij de organisatoren van het KST hen hartelijk bedankt en een presentje overhandigt. Het gaat hierbij om families die de komende 34ste editie van het toernooi voor de tiende of vijfentwintigste keer gastgezin zijn. Dit jaar zijn de families Leussink en Van Lookeren Campagne tien jaar gastgezin en de familie Ter Maat zelfs vijfentwintig jaar.

15de Editie Oosterwijkse Pinksterfeesten in Zelhem

ZELHEM - De jaarlijkse Oosterwijkse Pinksterfeesten zijn zaterdag 19 en zondag 20 mei in Zelhem op het feestterrein aan de Hogeveldweg nabij nummer 6 in Zelhem. Een heel weekend Achterhoekse gezelligheid voor het hele gezin.

ZAMC Pinkstercross op zaterdag 19 mei, aanvang 13.00 uur: De Zelhemse Auto en Motorclub (ZAMC) organiseert als onderdeel van de Oosterwijkse Pinksterfeesten een Pinkstercross. Op het terrein heeft de ZAMC een plek toegewezen gekregen met een stukje bos. Het crossevenement maakt dus onderdeel uit van de Oosterwijkse Pinksterfeesten en is dit jaar nieuw in het programma.

Oldtimer toertocht voor tractoren en auto's, start vanaf 14.00 tot ongeveer 17.00 uur: Op zaterdagmiddag wordt een oldtimer toertocht voor tractoren, auto's en motoren uit de bouwjaren tot ca. 1970 verreden. Opgave hiervoor kan nog. Bij terugkomst kunnen de tractoren zich presenteren op het terrein aan de Hogeveldweg in Zelhem. Ook op zondag 20 mei kunnen de Oldtimers zich presenteren op het Trekkertrekterrein.

DuoSlep en Try-Out Trekkertrek in de sport en Hobbyklasse, aanvang 18.00 uur: Duoslep: Twee trekkers die samen de sleepwagen voort moeten zien te trekken. Ook zullen dan alvast diverse sport- en hobbysport tractoren een poging wagen voor de sleepwagen. Deze tractoren zullen ook op zondag voor de sleepwagen staan.

Luchtballonnen: De bedoeling is dat er om ongeveer 20.00 uur drie luchtballonnen de lucht in gaan.

Feestavond met Duo Double XL vanaf 20.30 uur: Deze band werkt niet volgens een vaste setlijst, maar past de muziekkeuze aan het publiek aan. Duo Double XL maakt van elk feest een gebeurtenis en van elke gebeurtenis een feest, met een zeer breed repertoire van de nieuwste hits tot de allerbeste classics.

Zondag 20 mei van 10.00 tot 17.00 uur de grote Trekkertrekwedstrijden: Op eerste pinksterdag zijn de grote trekkertrekwedstrijden. Op drie banen zullen niet alleen de Boerentrekkers, maar ook de Sport- en Hobbytrekkers hun kunsten vertonen. De organisatie zorgt voor de voorzieningen, maar de deelnemers met hun trekkers zullen zich van hun beste kant moeten laten zien om aan te tonen dat ze de Zelhemse baan machtig zijn. Ook de oldtimers kunnen zich presenteren op eerste pinksterdag en tevens in de pauze een defilé rijden over het terrein. Daarnaast zijn nog meer activiteiten.

Zitmaaier trek: Naast de grote trekkers is dit jaar ook plaats voor de kleine trekkers: de zitmaaiers. Deze dienen wel WA verzekerd te zijn. Meedoen met een eigen zitmaaier kan. Graag opgeven via de website van de Potige Sleepwagen. Let op: kies wel 'Zelhem'.

Traptrekker/skeltersprint: Deze categorie is tijdens de pauze op de hoofdbaan. De kinderen mogen met hun eigen materiaal meedoen aan een wedstrijdje op onze baan. Traptrekker t/m 7 jaar. Skelter van 8 t/m 11 jaar. Ook zal er de gehele dag weer kindervermaak zijn.

Vanaf 20.30 uur Perfect Showband: Zondagavond 20 mei zullen de Oosterwijkse Pinksterfeesten worden afgesloten met een spetterend tentfeest met medewerking van de Perfect Showband. Aanvang 20.30 uur. De Perfect Showband wordt ook wel de meest succesvolle band uit het Oosten van Nederland genoemd, en dat is niet zonder reden. Het is een zeer dynamische band met jarenlange ervaring, dat zich uit in muzikaliteit, veelzijdigheid en 100% live beleving. Tijdens de speciale shows komen de allergrootste hits aan bod en gaat overal het dak eraf. Alles staat in het teken van interactie met het publiek om er samen een onvergetelijke avond van te maken.

Voor opgave en meer info voor de verschillende onderdelen zie de website.

RGV Ruurlo draait met drie verschillende sporten mee in de top

Ruurlo – Er zijn dit weekend door de 22 sporters van RGV Ruurlo mooie oefeningen neergezet op de plaatsingswedstrijden Trampolinespringen A/B-Niveau in Soest, de Toestelkampioenschappen in Varsseveld voor Turnen Dames in Varsseveld en het Acroteam mocht afreizen naar 's-Hertogenbosch voor de halve finale E-Niveau. Zelfs enkele mooie oefeningen eindigde op het podium. Voor trampolinespringen was er goud voor Tara Buitenhuis & haar partner van KDO Apeldoorn en er was brons voor Harris Pondes. Bij de turnsters was er een medaille regen want per toestel waren er medailles te verdienen. In totaal zijn er elf medailles behaald.

15de Editie Oosterwijkse Pinksterfeesten in Zelhem

ZELHEM - De jaarlijkse Oosterwijkse Pinksterfeesten zijn zaterdag 19 en zondag 20 mei in Zelhem op het feestterrein aan de Hogeveldweg nabij nummer 6 in Zelhem. Een heel weekend Achterhoekse gezelligheid voor het hele gezin.

ZAMC Pinkstercross op zaterdag 19 mei, aanvang 13.00 uur: De Zelhemse Auto en Motorclub (ZAMC) organiseert als onderdeel van de Oosterwijkse Pinksterfeesten een Pinkstercross. Op het terrein heeft de ZAMC een plek toegewezen gekregen met een stukje bos. Het crossevenement maakt dus onderdeel uit van de Oosterwijkse Pinksterfeesten en is dit jaar nieuw in het programma.

Oldtimer toertocht voor tractoren en auto's, start vanaf 14.00 tot ongeveer 17.00 uur: Op zaterdagmiddag wordt een oldtimer toertocht voor tractoren, auto's en motoren uit de bouwjaren tot ca. 1970 verreden. Opgave hiervoor kan nog

Luchtballonnen: De bedoeling is dat er om ongeveer 20.00 uur drie luchtballonnen de lucht in gaan.

Feestavond met Duo Double XL vanaf 20.30 uur, de muziekkeuze ligt bij het publiek aan.
Zondag 20 mei van 10.00 tot 17.00 uur de grote Trekkertrekwedstrijden: Op eerste pinksterdag zijn de grote trekkertrekwedstrijden.

Zitmaaier trek: Naast de grote trekkers is dit jaar ook plaats voor de kleine trekkers: de zitmaaiers. Traptrekker/skeltersprint: Deze categorie is tijdens de pauze op de hoofdbaan. De kinderen mogen met hun eigen materiaal meedoen aan een wedstrijdje op onze baan. Traptrekker t/m 7 jaar. Skelter van 8 t/m 11 jaar. Ook zal er de gehele dag weer kindervermaak zijn.

Vanaf 20.30 uur Perfect Showband: Zondagavond 20 mei zullen de Oosterwijkse Pinksterfeesten worden afgesloten met een spetterend tentfeest met medewerking van de Perfect Showband. Aanvang 20.30 uur.

Voor opgave en meer info voor de verschillende onderdelen zie de website.

Open tuin Hof te Ruurlo

RUURLO - In Hof te Ruurlo staat een grote verscheidenheid aan planten in de 'Cottage-achtige' tuin, maar het is lastig tellen hoeveel er in staat. Wat welbekend is dat er meer dan 525 verschillende soorten Hosta staan. Meest in de pot zodat ze er eindeloos mee kunnen schuiven en bepaalde hoeken steeds een ander aanzicht kan geven. De tuin van 1100 m² met twee vijvers en is verder ingedeeld door muurtjes en Taxushagen en heeft diverse aparte doorkijkjes en hoekjes, daardoor is het telkens weer verrassend.

Meer informatie en andere open dagen kan men ook nalezen op de website www.hofteruurlo.nl.

De tuin is opengesteld op: Zaterdag, 19 mei van 10.00 uur tot 17.00 uur. Maandag, 21 mei, tweede pinksterdag van 10.00 uur tot 17.00 uur. Hof te Ruurlo, Borculoseweg 40, 7261 BK Ruurlo, naast de molen 'Agneta'. Ingang is aan de Molenlaan. Toegang met een vrije gift.

Vrouwen van Nu afdeling Ruurlo

RUURLO - Op de laatste ledenavond van het seizoen 2017-2018 van de Vrouwen van Nu afdeling Ruurlo zal het duo Weerkommen uit Lichtenvoorde op donderdag 17 mei een gevarieerd programma verzorgen voor de vrouwen. De avond vind plaats in zaal De Tapperij en begint om 20.00 uur. Tevens worden door de leden op deze avond de gemaakte werkstukken tijdens workshops of andere wijze tentoongesteld.

Column

Kniepertjes en potdeurmekare

'Doe mij dat maar,' zeg ik tegen de ober, terwijl ik naar het bord op de tafel naast me wijs. Samen met Francesco zit ik op een terrasje in het midden van Italië. Veel meer dan Italiaans spreken ze hier niet. En laat ik die taal nou niet machtig zijn. De ober kijkt me vragend aan. Of ik het zeker weet? Aan de tafel naast me beginnen ze te lachen. In gebrekkig engels leggen ze me uit dat dit trippa is. Pens, dus. Ik knik begrijpend. Ja, ik weet het zeker. Ik hou ervan om streekgerechten uit te proberen.

Ik denk er weer aan als ik op een Spaans terras vientre de cerdo (varkensbuik) bestel en de ober waarschuwt dat het niet uitgebakken, maar heel zacht gegaard is. We nemen het. Ik vind het best lekker, maar ik moet er wel aan wennen. Bij de trippa was het ook zo. Een smaak die ik niet ken. Uiteindelijk staat de structuur me in beide gevallen het meest tegen. En dus eet ik mijn bord niet leeg. Maar ik heb er toch van genoten, omdat het voor mij bij de beleving van de streek hoort. Iets van hun eetcultuur. En de ober, een vriendelijke Spanjaard, die heel trots vertelt dat de wijn uit de buurt komt, maakt de ervaring compleet. Op reis is het voor mij heel logisch om streekgerechten te proeven. Thuis vraag ik me af wat nou typisch Achterhoeks is.

In de Achterhoek zie ik ook steeds vaker streekgerechten verschijnen op de menukaart. Vorig jaar kreeg ik bij het verrassingsmenu van Welgelegen in Groenlo bakbloedworst en balkenbrij. Wát lekker! In de supermarkt zie ik tegenwoordig naegelholt in de koelvitrine liggen. Achterhoekse wijn vinden we al gewoon en er komen steeds meer lokale bieren, zoals Wentersch, Bronckhorster en Nathals.

Slow Food Achterhoek heeft aandacht voor de Achterhoekse eetcultuur. Meer dan tien jaar geleden opgericht door Nel Schellekens en Ria Olijslager. Nel, bekend van restaurant de Gulle Waard in Winterswijk, zet zich in tegen verspilling van eten. Zij kookt van kop tot kont. Ria leerde ik een tijd geleden kennen in het Biotel van Ekoboerderij Arink. Met haar heb ik mooie gesprekjes over het eten van vroeger. Zo houdt ze zich als lid van de Noordelijke Polomologische Vereniging bezig met het behoudt van oude fruitrassen en hoogstamfruitbomen. Van de vele honderden appel-, peren- en pruimenrassen die er ooit waren, worden er nog maar enkelen geteeld. En nu verdiept Ria zich in recepten uit het begin van de 17e eeuw, ingegeven door de Slag om Grolle die in 1627 plaatsvond. Een boeiend onderwerp!

Via Slow Food Achterhoek is het slechts een heel klein stapje naar de Smaakacademie van Maurits Steverdink. De Smaakacademie maakt eeuwenoude kennis toegankelijk en combineert deze met nieuwe kennis en innovatieve technieken. Vakmensen uit de praktijk werken hier samen met AOC-Oost en het Graafschap College om nieuwe smakelijke producten te ontwikkelen en promoten.

Maar wat is nou typisch Achterhoeks? Op nederlands-dis.nl vind ik in ieder geval ook de jan-in-de-zak die mijn moeder vroeger maakte. Zelf kom ik niet veel verder dan kniepertjes en potdeurmekare.

Linda Commandeur

De Achterhoek krijgt een eigen vlag

Stefan Groothuis (links) en Gijs Jolink met de nu nog witte Achterhoekse vlag. Foto: Luuk Stam

De Feestfabriek en Grolsch initiëren ontwerpwedstrijd die moet leiden tot dé vlag van de Achterhoek

Door Luuk Stam

HENGELO – Nu is hij nog wit, maar als het aan Olympisch schaatskampioen Stefan Groothuis ligt, heeft de Achterhoek over enkele maanden een volwaardige en officiële eigen vlag. Onder zijn leiding gaan De Feestfabriek – organisator van onder meer de Zwarte Cross – en bierbrouwer Grolsch op zoek naar de inkleuring van een echte streekvlag.

De initiatiefnemers dagen Achterhoekers en andere mensen die een binding hebben met deze streek uit om met het mooiste ontwerp voor de vlag te komen. Een stemronde zal voor een schifting in de ingestuurde ontwerpen zorgen, waarna een vakjury op dinsdag 3 juli de definitieve inkleuring van de vlag bepaald.

Iedereen mag een ontwerp insturen. "Basisschoolkinderen kunnen meedoen, maar als iemand van 98 mee wil doen, ook prima!", zegt Groothuis. Er zijn twee eisen; het ontwerp moet tijdloos en herkenbaar zijn. "Het moet vol overgave wapperen in de hele Achterhoek dus hoe meer mensen zich met het ontwerp kunnen associëren, hoe beter", aldus de schaatskampioen.

Groothuis werkt sinds kort één dag in de week voor de Feestfabriek. Hij woont zelf net buiten de Achterhoek – in Voorst – maar kent de streek goed. "Ik ben hier altijd veel geweest tijdens mijn fietstrainingen", vertelt hij. "Ik vind het een prachtige streek die volop in beweging is. Dat willen we nu graag gaan uitdragen door middel van een vlag."

Waar het initiatief voor dit alles bij De Feestfabriek en Grolsch ligt, is het de bedoeling dat de stichting Pak An het geheel uiteindelijk gaat faciliteren. Deze stichting is in 2016 opgericht om ideeën te ondersteunen die bijdragen aan de toekomst van de Achterhoek. "Het wordt niet een vlag van De Feestfabriek of van Grolsch", benadrukt Groothuis. "We willen het op neutraal terrein onderbrengen en wij denken dat Pak An daar heel geschikt voor is."

Bekende Achterhoekers als Guus Hiddink, Robert Gesink, Lonneke Sloetjes, Bennie Jolink en tante Rikie hebben zich als ambassadeurs achter de vlag geschaard. Stefan Groothuis is er dan ook van overtuigd dat dit project een succes wordt. "We hebben duizenden jaren geen vlag gehad", zegt hij. "Nu moet er voor duizenden jaren een vlag komen. We gaan knallen."
Of de nieuwe vlag er op 12, 13, 14 en 15 juli in Lichtenvoorde al bij is? "Het wordt te kort dag om de hele Zwarte Cross er al mee vol te hangen", zegt Groothuis. "Maar we gaan de vlag daar zeker op de kaart zetten."

Streekproductenmarkt Lievelde in het teken van theater

LIEVELDE - Vanuit het hele land komen mensen jaarlijks op Tweede Pinksterdag naar Lievelde om de bekende Streekproductenmarkt te bezoeken. De markt startte zo'n 18 jaar geleden met vijf kraampjes en is nu uitgegroeid tot een landelijk aansprekend evenement met duizenden bezoekers.

Door Kyra Broshuis

"Dit jaar hebben we 120 standhouders", vertelt organisator Peter Weenink van Kaasboerderij Weenink. "Vooral sinds de aansluiting van 'Groei & Bloei' is het aantal standhouders enorm gegroeid. Er komen in de Achterhoek steeds meer aanbieders van streekproducten en ze willen allemaal graag hun producten presenteren op onze markt. Creativiteit is ook altijd een aanvullend onderdeel van ons evenement en dit jaar komt daar theater bij."

In het speciaal ingerichte theater, tussen de koeien en kalfjes, is onder andere Peter Eggink te zien. Deze bekende goochelaar geniet internationale faam en won onlangs de 'Merlin Award', de Oscar onder de internationale goochelprijzen. Daarmee werd zijn naam toegevoegd aan de lijst met winnaars als David Copperfield, Siegfried & Roy en Criss Angel. "Eggink zal drie optredens verzorgen, het eerste staat gepland om 12.00 uur", aldus Weenink. Daarnaast kan het publiek genieten van optredens van het bekende PEERtoftheater en van de Grolse dichter Joop Koopmanschap.

Het programma van de Streekproductenmarkt staat bol van de activiteiten. Zo is er muziek van De Twee Freemde mannen, een vogelshow, een oldtimer-sterrit, zijn er historische én nieuwe brommers en fietsen, schilderactiviteiten en is er een speciale kinderplek met onder andere een survivalbaan. De Streekproductenmarkt in Lievelde is een van de grootste markten in zijn soort. "We bieden een hele dag uit voor het hele gezin met creativiteit uit onze regio. Maar de streekproducten zijn en blijven het belangrijkst; daar draait het allemaal om." Met 120 standhouders is de markt groot maar nog niet te vol, zo vindt Weenink. "We hebben zeker nog mogelijkheden om verder uit te breiden. We zitten hier ook nog eens in een evenementengemeente, dus onze markt past perfect in het plan."

De 18de editie van de Streekproductenmarkt wordt gehouden op maandag 21 mei aanstaande, Tweede Pinksterdag, van 10.00 tot 17.00 uur, bij Kaasboerderij Weenink aan de Eimersweg 3 in Lievelde. Dit is op loopafstand van het station Lichtenvoorde-Groenlo. Toegang voor volwassen is 4 euro en voor kinderen in de basisschoolleeftijd gratis. Parkeren is ook gratis.

Gevraagd: Sloopauto s. Vanaf € 50,- en gratis ophalen. RDW-vrijwaring. Contante betaling. Geen APK of schade dit is geen probleem. Autodemontage Verhaegh, Snelliusstraat 34 Winterswijk. 0543-519274

Hiva Zelhem de meest veelzijdige kringloop in de regio! Industriepark 5A, Zelhem. 06-53154507 wo t/m vr 12-17, za 10-15 uur.

Open tuinen Breedenbroek. Op tweede Pinksterdag geopend voor bezoek Landschapstuin 't Meihuus van Wim en Yvonne Duitshof-Knufing. Ook geopend op korte afstand Van Langen tuin. Geniet van de veelzijdigheid van beide tuinen. Entree € 3,00 /pp/tuin. Meer info: www.mwihuus.nl

Te koop: KIPPEN AAN DE LEG. Cortumme 06-23972429 of 0575 - 461558.

T.k. nw. tapijttegels meer dan 100 verschillende kleuren/motieven vanaf 0.90 p/tegel=3.60 per m2. 0545-472574 of 06-12300129.

Camping zoekt Tourcaravan te koop Bel: 06-21819821

Open Tuindagen de Wildenborgh, 20 en 21 mei 2018. Kijk op www.wildenborgh.nl