Stad Doetinchem

6 december 2017

Stad Doetinchem 6 december 2017


Europees geld voor Achterhoekse ideeën

DOETINCHEM - Om het platteland vitaal en leefbaar te houden investeert het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling in het plattelland en stelt geld beschikbaar voor goede ideeën die dat bevorderen. De provincie heeft per 1 januari 2016 daarvoor de zogenoemde LEADER subsidieregeling opengesteld.

Door Bert Vinkenborg

LEADER Achterhoek begeleidt kandidaten voor een Europese subsidie voor hun projecten. Op maandag 27 november hielden Jolanda Kemna, coördinator LEADER Achterhoek en prof. dr. Gert-Jan Hospers, economisch geograaf aan de Universiteit Twente en bijzonder hoogleraar Transitie in Stad en Regio aan de Radboud Universiteit in Nijmegen een inleiding en presentatie. Daarna konden de circa 25 belangstellenden aanschuiven bij gesprekstafels om met elkaar van gedachten te wisselen.

LEADER Achterhoek omvat zeven gemeenten. De gemeenten Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem (zonder stadscentrum), Oost-Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk vormen het LEADER-gebied.
Goede ideeën die in aanmerking komen voor subsidiëring moeten betrekking hebben op een of meerdere van de volgende doelen; sociale samenhang en een vitaal platteland, versterking van circulaire economie en duurzame energie, stimulering van recreatie en toerisme, het leveren van een bijdrage aan de Heerlijckheid Achterhoek of het stimuleren van samenwerking. Voordat subsidie voor een project verstrekt wordt dienen zeven stappen doorlopen te worden met als eindpunt een positief advies en een check door de provincie. Voor een project is maximaal 120.000 Euro beschikbaar met als voorwaarde dat een even groot bedrag door de aanvrager wordt geïnvesteerd. Tussen 2016 en 2022 gaat het om een totaalbedrag van 7 miljoen Euro.
Na de inleiding van Jolanda Kemna presenteerde Gert-Jan Hospers op zijn bekende, inspirerende wijze de mogelijkheden die er zijn. Er zijn in Nederland tal van succesvolle voorbeelden van geslaagde projecten die als inspiratie voor de Achterhoek kunnen dienen. De begrippen waar het volgens hem om gaat zijn bovenlokaal denken en gezond verstand. Als er over het platteland gesproken wordt gaat vaak over krimp. Jongeren vertrekken naar de grote stad voor opleiding, werk en vertier en keren soms niet meer terug. Hoewel het aantal bewoners van het platteland in de afgelopen zes jaar inderdaad gedaald is moeten er enkele kanttekeningen bij geplaatst worden. Niet alle jongeren vertrekken en niet alle plattelandsregio's krimpen. Het verdwijnen van voorzieningen zoals winkels, pinautomaten en brievenbussen wordt weer gecompenseerd door het oprukken van de digitale wereld. De stad en het land komen dichter bij elkaar, er ontstaat een soort 'global village'.

Meer duidelijkheid over stadsmuseum

Door Bert Vinkenborg

DOETINCHEM - Er is meer duidelijkheid over het stadsmuseum. Het eerdere bericht over de opvolging van Saskia Bruil als directeur wordt door haar ontkend en aangevuld. Henk van Weeghel, voorzitter van de stichting stadsmuseum, wordt per 1 januari 2018 opgevolgd door twee bestuursleden te weten Gerda Brethouwer, nu nog directeur van de Aaltense musea, en Mark Penninkhof die samen het voorzitterschap als duobaan op zich zullen nemen. De vrijwilligers zijn uitgenodigd voor een vergadering op 12 december. Zij krijgen dan naar verwachting te horen hoe het verder gaat met het museum. Over de opvolging van Saskia Bruil is op dit moment nog geen nieuws.

Man uit Venlo veroordeeld voor afpersing

DOETINCHEM/VENLO - De rechtbank veroordeelde een 25-jarige man uit Venlo voor afpersing. Hij kreeg een gevangenisstraf van 18 dagen en 150 uur werkstraf opgelegd. Op 18 mei 2016 perste de man in Doetinchem het slachtoffer af door hem een aantal keer in zijn gezicht te slaan. Daarmee dwong hij het slachtoffer tot het afgeven van een armband en een ketting. De officier van justitie eiste een celstraf van 9 maanden, waarvan 3 voorwaardelijk. De straf viel lager uit, omdat de rechtbank minder feiten bewezen vindt. Daarnaast was het geweld minder fors dan de officier van justitie aannam. Tot slot moet de man een schadevergoeding van 100 euro aan het slachtoffer betalen.

Midwinterhoorns

Midwinterhoorns klonken weer bij De Kelder. Foto: Burry van den Brink

Doetinchem – De midwinterhoornblazers van d'Olde Roop uit Zelhem waren zondag weer te vinden en te horen bij kasteel De Kelder om het blaasseizoen van advent in de Achterhoek te openen. In en bij het Kruisbergse bos was het anbloazen. Ook was er een demonstratie van midwinterhoorn bouwen, stoelen matten en houtsnijden in de Orangerie. Door de inzet van de vrijwilligers van het kasteel kon men bovendien genieten van een kopje koffie of thee, een kop erwtensoep of een glas glühwein.

Foto: Burry van den Brink

Man uit Venlo veroordeeld voor afpersing in Doetinchem

DOETINCHEM-VENLO - De rechtbank veroordeelde een 25-jarige man uit Venlo voor afpersing. Hij kreeg een gevangenisstraf van 18 dagen en 150 uur werkstraf opgelegd. Op 18 mei 2016 perste de man in Doetinchem het slachtoffer af door hem een aantal keer in zijn gezicht te slaan. Daarmee dwong hij het slachtoffer tot het afgeven van een armband en een ketting.

De officier van justitie eiste een celstraf van 9 maanden, waarvan 3 voorwaardelijk. De straf viel lager uit, omdat de rechtbank minder feiten bewezen vindt. Daarnaast was het geweld minder fors dan de officier van justitie aannam. Verder had de man een blanco strafblad. De opgelegde gevangenisstraf is gelijk aan de tijd die de man al in voorarrest heeft gezeten.
Tot slot moet de man een schadevergoeding van 100 euro aan het slachtoffer betalen.


Fietser belandt op voorruit auto

Een fietser raakt gewond bij een botsing met een auto. Foto: News United/112 Achterhoek-Nieuws

DOETINCHEM - Na een ongeval op de Nieuwstad in Doetinchem moest een fietser met letsel worden overgebracht naar het ziekenhuis. De hulpdiensten werden maandagmiddag gealarmeerd voor het .ongeluk dat plaatsvond op de kruising vlakbij het gemeentehuis.

De fietser heeft de auto op de voorrangsweg over het hoofd gezien. De automobiliste kon een aanrijding niet meer voorkomen en de fietser belandde bij haar op de voorruit. De fietser is met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht. De voorruit van de auto is zwaar beschadigd en de auto moest door een bergingsbedrijf moeten worden afgesleept. Het verkeer op de Nieuwstad ondervond enige tijd hinder.

Onderwijs

Levi (links) en Jahfed ontdekten de smaak van geitenmelk en vroegen zich af of ze dat lekker vinden. Foto: Josée Gruwel

In de Wilhelminaschool was vorige week woensdagmiddag het mini-onderwijsevent 'Samen leren innoveren'. Hiervoor werden ouders, leerkrachten, interne begeleiders en basisschooldirecteuren uit de regio uitgenodigd. Ook kinderen waren welkom.

'Kinderen waarde en plezier van groen bijbrengen'

Wethouder Ingrid Lambregts plantte met zes kids van Gaanderwijs een amberboom in de tuin voor de school. Foto: Josée Gruwel

GAANDEREN – Het nieuwe gebouw van basisschool Gaanderwijs en VVG'25 aan de Pelgrimstraat krijgt steeds meer uitstraling. Vrijdag werd in samenwerking met zo'n honderd kinderen van groep zes, zeven en acht om het gebouw groen aangeplant, waaronder zo'n 25 bomen. Delaiza, Wout, Jet, Sjoerd, Demi en Cato hielpen wethouder Ingrid Lambregts een handje om namens de gemeente een boom te planten.

Door Josée Gruwel

Zanglokaal Doetinchem organiseert ook dit jaar weer een zangweek. Foto: Tjeerd Visser

"Ik ben de wethouder van het groen", vertelde wethouder Lambregts aan de kinderen die vroeg in de morgen in hun eigen openluchttheater zaten. "Als je op school zit, wil je ook gewoon naar buiten. Wij vinden het belangrijk dat er daar dan zoveel mogelijk groen is. Daarom is het vandaag bomendag. Jullie gaan helpen, want wij, van de gemeente, vinden dat iedereen als kind een boom of struik moet planten."
Na de oproep om goed voor al het groen bij de school te zorgen, plantte de wethouder met de zes kids een boom. Lambregts: "Dit is een uitgelezen kans om kinderen de waarde en het plezier van groen bij te brengen."
"De gemeenteboom is een liquidambar, dat is een amberboom," volgens Heidi Gronert van het hoveniersbedrijf. "Een boom met prachtige herfstkleuren die mooi past bij het gebouw. Daarnaast worden er vandaag bomen geplant die walnoten, kastanjes en fruit geven. Met heesters, vaste planten en wilde bloemen wordt het een doetuin voor kinderen, een tuin waarin geleefd kan worden."
Benno Stokman, vanuit de gemeente betrokken bij de inrichting: "De tuin wordt in harmonie met het gebouw en de omgeving ruim aangelegd."
Na de openingsceremonie verspreidden de kinderen zich over het terrein. Na instructie werd er rondom het gebouw in groepjes driftig gespit en geplant. Even wat anders dan een reken- of taalles, volgens een tuinman in spé. "Hoewel? Rekenen komt er wel bij te pas, want er moeten natuurlijk wel afstanden geschat worden."
Schooldirecteur Jac Linders liep trots als een pauw rond. Enthousiast vertelde hij over de tuin die samen met de glooiing van de natuurlijke omgeving speelsheid geeft aan het vierkante gebouw en aan de elf omringende pleintjes. "Die pleintjes zijn uniek, want ze zijn gecompartimenteerd. Er is een pleintje om te voetballen, te kingen, te schommelen bijvoorbeeld. Er is ook een zandbak, een verkeersplein, een fruit- en kweekplein." Lyrisch is hij ook over het pad door het bos achter de school: "Dat wordt vast het Gaanderwijs wandelpad. Van de zomer gaan we daar met de kinderen wandelen als we hard gewerkt hebben."
Mogelijkheden te over om rondom de school de natuur te beleven en om het onderwijs te laten inspireren door de natuur.
Bedrijven, instellingen en particulieren uit Gaanderen zagen het belang voor de jeugd hiervan in en droegen bij aan de aanplant. De laatste maanden zijn zo'n 35.000 euro bijeen gebracht. Daarvan werd door de 280 kinderen van de school zo'n 6.000 euro verzameld door middel van een sponsoractie.

Zanglokaal Doetinchem presenteert programma 2018

DOETINCHEM – Na de succesvolle zangweek van deze zomer heeft Zanglokaal Doetinchem het initiatief genomen om vier a capella kooractiviteiten te organiseren onder leiding van Dineke de Roo: een vrouwenzangdag, een zangweekend, projectkoor Couleur Locale en een zangweek. Deze activiteiten vinden plaats in de Dorpskerk van Hummelo. Op 20 januari staat een vrouwenzangdag gepland. Het programma bestaat uit vrouwenkoormuziek uit verschillende periodes en stijlen.

Een zangweekend vindt plaats op 2, 3 en 4 februari. Het programma bestaat uit Engelstalige muziek: madrigalen, hymnes, spirituals, maar ook volksmuziek en lichte muziek. Projectkoor Couleur Locale zingt op 10, 17, 24 februari en 3, 10 en 11 maart. Hierbij wordt zowel oude koormuziek (bijv. Pierre de la Rue en Monteverdi) als modern koorwerk (bijv. Whitacre, Tavener en Sisask) gezongen.
Bij de a capella zangweek, van 16 t/m 20 juli, worden weer goed zingbare koorstukken voor gemengd koor ingestudeerd. Allerlei soorten koormuziek komen er aan de orde.
Voor alle activiteiten is enige zangervaring noodzakelijk, maar het projectkoor Couleur Locale is voor geoefende zangers.
Bij elk project geldt dat er wordt afgesloten met een uitvoering in de Dorpskerk van Hummelo.
Voor nadere informatie: zanglokaaldoetinchem@gmail.com
Organisatie: Dineke de Roo, Gerda Gotink en Tjeerd Visser, telefoon 06 44418603 (Gerda) en 06 17011427 (Tjeerd).

Column

Sintstress

Als de wieken van de Walmolen stilstaan, loop ik door het centrum van Doetinchem te stressen. De volgende dag vieren we met z'n zessen Sinterklaas en ik moet alle cadeautjes nog kopen, voor iedereen iets. Daarbij zullen ook alle gedichten nog uit de mouw moeten worden geschud. Nog erger: niemand heeft een verlanglijstje. We kopen allemaal onder het mom van 'bedenk maar iets' en 'het is maar een aardigheidje'.
Dus loop ik al een uur allerlei winkels af op zoek naar creatieve verrassingen. Want ja, je wilt natuurlijk wel iets geinigs geven, iets dat leuk is en ook nog praktisch en waarvan je weet dat de ander er blij mee is. Dus geen boek voor ma want die leest alleen met de e-reader, geen tierelantijnen voor zuslief want daar valt ze flauw van, geen cd'tje voor de neven want die luisteren alleen via Spotify, en geen bloembollen voor zwager want die is wars van tuinieren.
Maar wat, wat, wat?
Gelukkig ben ik niet de enige die op zoek is. Terwijl ik in een winkel een speurtocht hou, spreekt een jonge vrouw me aan. Ze heeft een doosje vast met daarin twee grappige boxershorts. "Mevrouw, weet u hoe Sinterklaas kan zien welke maat dit is?" Samen kijken we op en in het doosje, maar het antwoord laat zich raden.
Weer buiten denk ik aan vroeger, toen ik op een dag vlak voor Sinterklaasavond onverwacht uit school thuiskwam, de kamer inging, mijn pop op tafel zag liggen en ma bezig zag met het breien van poppenkleertjes.
Toen was het leven simpeler, verzucht ik.
Maar bij die gedachte weet ik meteen wat me te doen staat: eenvoudiger te werk gaan. Dat ik er niet eerder opkwam om alleen naar de echte bakker te gaan en naar de enige echte verrassingswinkel in de stad.
Even later loop ik dolblij naar huis. Met cadeautjes in strakke, wit met zwart papieren tassen die met liefde ingespoten zijn met de nieuwste geur, een combinatie van dennen en rozen.
En de gedichten? Die worden ook simpel: voor ieder twee dezelfde regels.
Dennen- en rozengeur mijn kind
en snoep dat je ook lekker vindt.

Sint


Flox Bos

Groenbeheer bedrijventerreinen

DOETINCHEM - Op 29 november werd de beheerovereenkomst groenonderhoud ondertekend door wethouder Drenth namens de gemeente Doetinchem en voorzitter Marcel Ernst van de parkmanagementorganisatie op Akkermansweide in Gaanderen. Daarmee is het onderhoud van het openbare groen op alle bedrijventerreinen in de gemeente Doetinchem overgedragen aan de respectievelijke parkmanagementorganisaties.

Groenbeheer draagt in grote mate bij aan de beeldkwaliteit van een bedrijventerrein en sluit daarom prima aan op de doelstellingen van de parkmanagementorganisaties. Het onderhoud wordt uitgevoerd vanuit het budget dat jaarlijks van de gemeente wordt ontvangen en aangevuld met extra budget vanuit de parkmanagementorganisatie.
De beheerovereenkomst eindigt per 31 december 2019. In het voorjaar van 2019 volgt een evaluatie tussen de gemeente en vertegenwoordigers van de parkmanagementorganisaties op Wijnbergen, Verheulsweide, Keppelseweg, De Huet, Akkermansweide en het A18 Bedrijvenpark.

Voorzitter Henk Grootjans van IG&D Bedrijvig Doetinchem is trots op het resultaat en de inzet vanuit de zes parkmanagementorganisaties. Verzorgde bedrijventerreinen dragen in grote mate bij aan het vestigingsklimaat in de gemeente Doetinchem.

'Het doel is het leren, niet het cijfer'

Levi (links) en Jahfed ontdekten de smaak van geitenmelk en vroegen zich af of ze dat lekker vinden. Foto: Josée Gruwel

DOETINCHEM – Medewerkers van onderwijsadviesbureau Marant organiseerden vorige week woensdagmiddag in de Wilhelminaschool het mini-onderwijsevent 'Samen leren innoveren'. Hiervoor werden ouders, leerkrachten, interne begeleiders en basisschooldirecteuren uit de regio uitgenodigd. Ook kinderen waren welkom.

Door Josée Gruwel

De elfjarige Levi en de negenjarige Jafeth waren de enige kinderen. Ze kregen alle aandacht bij het EduKidsLab, waarbij ze op zoek gingen naar het 'toetje van de toekomst'. Door middel van een opdracht waarbij ze boer Mees, die in 2050 leeft en een fantastische boerderijwinkel runt, moesten helpen. Want de boerderijwinkel levert de ingrediënten voor Heel Holland Bakt, maar er is weinig fruit omdat de bijen zo goed als uitgestorven zijn. De vraag is: wat kan de boer wel leveren om toch heerlijke toetjes te bakken.
In het klaslokaal waar de activiteit plaatsvond, waren op groepjes tafels allerlei materialen te vinden die kwamen uit een door Marant uitgegeven leskist.
Deze leskisten, over tal van onderwerpen, kunnen bij Marant door scholen worden besteld.

Op onderzoek
Aan de hand van kleine teksten kwamen de twee kids bij de eerste opdracht meteen in het verhaal. Al snel moest er geproefd worden: allerlei soorten melk. En blind gevoeld: verschillende soorten fruit. Zo'n drie kwartier lang volgden Levi en Jafeth gestructureerde stappen van 'ontdekkend leren', waarbij een beroep werd gedaan op alle zintuigen.
Aike Kaak, orthopedagoog en relatiemanager regio Achterhoek van Marant: "Door kinderen zelf op onderzoek uit te sturen doe je een beroep op hun creativiteit en oplossend vermogen. Je stimuleert de nieuwsgierigheid en het kritisch denken."
Orthopedagogen Michelle Oosterhoff en Lisa Elders begeleidden de twee broers. Uiteindelijk toonden de jonge onderzoekers ieder een prachtig 'alsof toetje': een schaaltje vol kleurrijke bouwsteentjes.
Bij de vraag of ze nog wel eens zo'n les wilden volgen, klonk het: "Ja, totaal niet saai, heel leuk. Je hebt niet het idee dat je les hebt."

Hoe helpen
Vanwege de niet al te grote opkomst werden de deelnemers in één groep gezet. Dat had als nadeel dat er niet specifiek ingezet kon worden op de doelgroep van de ouders en op die van de onderwijsspecialisten. Zo kregen onderwijsspecialisten en ouders samen een workshop 'Hoe help ik mijn kind met huiswerk' en een workshop 'Formatief evalueren'.
Orthopedagoog Sonja Bruggeman gaf over het begeleiden bij het huiswerk met verve tal van praktische tips en trucs. Ze vertelde over het geven van goede feedback, belonen, planning en organisatie en over out of the box-denken. Wijze lessen die voorbijkwamen waren bijvoorbeeld: "Focus niet op fouten, maar benoem wat goed gaat", "Als huiswerk maken een crime is, maak een planning. Dan maak je het visueel." "Het is niet belangrijk of een leerling zin heeft of niet. Je doet het gewoon." "Liever vijf keer vijf minuten overhoren dan een keer 25 minuten." "Je kunt stil blijven zitten, maar ook bewegingsspelletjes bedenken bij het helpen." "Praat niet alleen over wat er geleerd wordt, maar ook over hoe het leren gaat."
Na afloop waren ouders enthousiast. Een vader: "Ik probeer vanaf nu over huiswerk maken niet meer de strijd aan te gaan met mijn kind."

Eigen verantwoordelijkheid
Orthopedagoog Regina Reiniers gaf vervolgens de workshop 'Formatief Evalueren'. Hierbij werd ingegaan op de vraag hoe leerlingen eigen verantwoordelijkheid kan worden bijgebracht. Reiniers: "Vaak hoor je leerkrachten zeggen dat het zweet op de verkeerde rug staat. De leerkracht werkt keihard en de leerling zit in de consumentenmodus."
Volgens een theoretisch model van formatief evalueren legde Reiniers uit hoe eigen verantwoordelijkheid van leerlingen bewerkstelligd kan worden: verwachtingen verhelderen, prikkelen om leervoortgang zichtbaar te maken, input van leerlingen analyseren en interpreteren, communiceren over ontwikkelingsresultaten en bijstellen waar nodig. "Het doel hierbij is steeds het leren, niet het cijfer."

Duizendste traject bij Nieuw Werk Sectorplan Achterhoek

Van links naar rechts Jeroen Steenhuis, Jitske Stefas en Anne Wassink. Foto: PR

AALTEN - Tijdens een bijeenkomst van Nieuw Werk Sectorplan Achterhoek was er dinsdag speciale aandacht voor de realisatie van het duizendste traject met de subsidiemogelijkheden vanuit het Sectorplan Achterhoek. Dit traject werd aangevraagd door Intermeco BV, een toeleveringsbedrijf uit Doetinchem voor Jeroen Steenhuis.

Nieuw Werk Sectorplan Achterhoek is erop gericht om moeilijk vervulbare vacatures bij werkgevers in de Achterhoek in te vullen. Het plan helpt werkzoekenden en carrièreswitchers zich verder te ontwikkelen om in aanmerking te komen voor kansrijke beroepen.

Intermeco had moeilijk vervulbare vacatures voor operators aan de kantbanken en voor puntlassers. "Het Sectorplan maakt het voor ons beter mogelijk om medewerkers met géén tot weinig relevante werkervaring in dienst te nemen en op te leiden", zegt Jitske Stefas, HR Officer bij Intermeco.

Jeroen Steenhuis zocht werk en kwam via Meesterwerk (bemiddeling van bijstand naar werk) terecht bij Intermeco. Met onder andere de subsidiemogelijkheden van het Sectorplan volgde Jeroen de opleiding CNC kanten bij het Graafschap College en rondde die met succes af. Nu heeft hij een contract voor onbepaalde tijd als Operator B aan de kantbank. Jeroen over zijn aanstelling: "Dit werk geeft me heel veel voldoening, ik geniet er elke dag van.".

Het team van Nieuw Werk zette Intermeco en Jeroen in het zonnetje. Uit handen van Anne Wassink, bestuurder bij de Stichting Studie Impuls Regio Achterhoek, de aanvragende instantie van het Sectorplan, ontvingen Jeroen en Jitske een kleine attentie.

Toen men met het Sectorplan van start ging was 1000 trajecten het doel. "De projectperiode is nog niet ten einde en we naderen nu al de 1200 trajecten", aldus Rigo van Raai procesmanager van het plan. "En er zijn nog steeds middelen beschikbaar, dus we hopen nog meer beweging richting de krapteberoepen te kunnen realiseren".
Kijk voor meer informatie op www.sectorplanachterhoek.nl

Succesvolle projecten Leader Achterhoek

Vervolg van voorpagina

De actieradius van mensen neemt onder andere toe door zoiets simpels als de e-bike. Door te sterk te denken in termen van tegenstellingen worden vruchtbare combinaties tussen stad en platteland in de weg gestaan. Voor het doorbreken van deze (schijnbare) tegenstellingen zijn kennis, voorlichting en wederzijds begrip nodig.

Voorbeelden van succesvolle projecten zijn al te benoemen. Ontmoeten in Mariënvelde, een dorp van 880 inwoners, het gaat hierbij om een centraal gelegen gebouw met een centrale ontmoetingsruimte en een sporthal. De inwoners regelen zelf hun zorg in een zorgcorporatie waardoor zorgbehoevenden in hun vertrouwde dorp kunnen blijven.
Vloermouterij Winterswijk, voor het vermouten van in de streek verbouwd graan waarmee bier gebrouwen kan worden dat van grondstof tot eindproduct uit de Achterhoek afkomstig is.
Zo zijn er meer succesvolle projecten op verschillende gebieden.
Op de website www.leaderachterhoek kan men lezen welke stappen doorlopen moeten worden en aan welke criteria moet worden voldaan om voor subsidie in aanmerking te komen.

Kerst op Boerenerf in de Slangenburg

DOETINCHEM - Wie in een gezellige kerstsfeer brocante en nieuwe decoraties voor binnen en buiten zoekt, kan 8, 9 en 10 december terecht bij "Kranszen & Spul" in de Doetinchemse Slangenburg.

Net als in voorgaande jaren zijn de gasten dan welkom bij De Morel (Halseweg 6) voor 'Kerst op het Boerenerf'. De openingstijden zijn 10.00-21.00 uur, alleen op 10 december tot 18.00 uur.

Portretten zonder poeha in Stadsmuseum Doetinchem

Een portret van Nadia Zerouali in de serie 'portretten zonder poeha'. Foto: Jessica de Lepper

Fotografe Jessica de Lepper exposeert

DOETINCHEM - Een half jaar trok fotografe Jessica de Lepper met journalist Erik Hagelstein door het land voor het project Parels van de Achterhoek. Het resultaat van het project is een boek waarin twintig levensverhalen zijn vastgelegd van Achterhoekers die nationaal en soms internationaal furore maakten. Ze zijn het bewijs dat je met talent en doorzettingsvermogen heel ver kunt komen. Ook en misschien wel vooral als je uit de Achterhoek komt.

Een selectie portretten uit het boek, gemaakt door Jessica de Lepper, is vanaf 12 december te zien in het Stadsmuseum Doetinchem. Het is haar eerste grote solo-tentoonstelling. "Parels van de Achterhoek' is een fantastisch project geworden. Het was heel mooi om te doen. De levensverhalen van de mensen die Erik interviewde zijn zo inspirerend", vertelt ze.
De Lepper (Doetinchem, 1975), is portretfotografe. Ze is autodidact, maar studeerde ook aan de Fotovakschool in Apeldoorn. 'Voor Parels van de Achterhoek kon ik helemaal mijn eigen gang gaan. Ik heb me enigszins verdiept in de achtergrond van de mensen, maar verder heb ik het ook laten gebeuren. Voor een goede foto is het van belang dat je een klik krijgt met degene die je portretteert. En dat was elke keer het geval. De meeste foto's zijn gemaakt bij de mensen thuis. Soms op het werk, soms in een etablissement. Belangrijk was dat het een ongedwongen plek was waar de Parels zich op hun gemak voelden. Als dat zo is kun je portretten maken die de kracht en de eenvoud van de geportretteerden laten zien: natuurlijk, oprecht en zonder enig poeha.'
De portretfoto's, voorzien van een bijpassend tekstje worden ge-exposeerd in het Stadsmuseum. Door middel van QR-codes zijn er filmpjes van de Parels te bekijken. Aan de balie van het museum zijn hiervoor tablets verkrijgbaar.
In de tentoonstelling is ook een korte film te zien met daarin de straatinterviews die journalist Wim van de Louw met zijn zoon Noud maakte over de bekende oud-Achterhoekers die voorkomen in het boek.
De fototentoonstelling is te zien van 12 december tot en met 28 januari in het Stadsmuseum, Van Nispenstraat 2 in Doetinchem. Open van dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur en zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Column

Burgemeester, er circuleren berichten dat er een tekort dreigt aan politiemensen. Waar komt dat door, wat betekent het voor de regio en wat gaan wij in Doetinchem daarvan merken?
Dat klopt, ik heb dat vorige week ook gehoord. Als burgemeester ben ik verantwoordelijk voor orde en veiligheid en ik krijg wisselende informatie. Het fijne moet ik er nog van horen. Maar er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen. De politie vergrijst doordat er een periode is geweest dat er geen jonge politiemensen konden worden aangenomen. De gevolgen daarvan merken wij nu. De Achterhoek is een groot gebied en loopt al niet over van politie. We zouden juist meer politie moeten hebben. Dit staat er haaks op. Als overheid investeren we in veiligheid en met een enorme inzet redt de politie het nog. Inbraken lopen terug, geweldsdelicten lopen terug. We monitoren dat zorgvuldig. Met hard werken redden ze het. Als dit tot vermindering van de veiligheid hier zou leiden, vind ik dat niet acceptabel.

Vroeger hadden we nog de reservepolitie en de veldpolitie. Kunnen die niet opnieuw taken overnemen?
We hebben nog wel vrijwilligers bij de politie die naast hun dagelijkse werk als politieman of -vrouw de politie helpen. De veldpolitie bestaat niet meer. Wel hebben we in het buitengebied de zogenoemde groene BOA's die beperkte taken uitoefenen. Meestal zijn die in dienst van landgoederen of terrein beherende organisaties. Zij moeten toezien op de veiligheid in het buitengebied. Dat dit nodig is hebben we dit weekend weer gezien door een grootschalige dump van drugsafval in het rivierengebied.

Is het niet zo dat in het regeerakkoord is afgesproken dat er meer geld naar de politie gaat?
De uitkomst van het regeerakkoord wijst niet in de richting van een bezuiniging. Er komt extra geld voor de politie. In het regeerakkoord een oplopend bedrag van 154 miljoen euro voor 2018 naar 267 miljoen structureel jaarlijks er bij in 2021. Maar er is ook bij gezegd dat het daar ingezet wordt waar het 't meest nodig is. Voor mij en andere burgemeesters in Oost-Nederland is het de vraag waar dat is, in de Randstad of in de regio? Duidelijk is dat de problematieken verschillen tussen de Randstad en onze regio. De situatie is nu zo dat we een inkrimping er nu niet bij kunnen hebben. Teamchef Viola Mistrate Haarhuis van de politie Achterhoek-West moet nu al veel doen om alle gaten dicht te houden. Collega Bruls van Nijmegen moet onze prioriteiten onder aandacht van de minister brengen.

Wat gaan u en uw collega's doen?
Nog voor de kerst bij het volgende burgemeestersoverleg West-Achterhoek wordt dit zeker een gespreksthema. In het algemeen kan ik echter zeggen dat ik blij ben met onze politie en dat het niveau steeds beter wordt. De huidige situatie is zo dat een compliment aan de politie op zijn plaats is.

Baron of the Town zes weken dicht

DOETINCHEM - Baron of the Town aan de Huber Noodtstraat in Doetinchem moet zes weken dicht, omdat er een vuurwapen is aangetroffen. De ondernemer heeft tot vrijdag 1 december 12.00 uur de tijd gekregen om de deuren te sluiten.

Het vuurwapen, een gasalarmpistool en ook een aantal patronen en een patroonhouder werden tijdens een controle op 19 november aangetroffen. Bovendien stuitte de politie tijdens nader onderzoek op een getuige die had gezien dat de ondernemer het wapen zichtbaar voor klanten droeg.

Op grond van deze waarnemingen heeft burgemeester Mark Boumans besloten Baron of the Town voor zes weken te sluiten.

Wat is de toekomst van de regionale en lokale media?

Foto: Frank Vinkenvleugel

BREDEVOORT – Regionale tv-zenders, lokale radio's, en kranten zoals het Achterhoek Nieuws. Bestaan deze over tien jaar nog? En in welke vorm? Het medialandschap verandert, niet alleen in de regio, niet alleen in Nederland, maar wereldwijd. Drie vertegenwoordigers gingen met elkaar én een zaal vol lokale mediamensen in debat.

Door Bram Beckmans

Maandelijks organiseert Stichting Koppelkerk een bijeenkomst in de gelijknamige kerk te Bredevoort. Deze worden Tegenlicht-meet-ups genoemd en staan altijd in het teken van uitzendingen van het VPRO-programma Tegenlicht. Afhankelijk van de inhoud wordt er door de aanwezigen in de Koppelkerk gediscussieerd. Dit was ook het geval op vrijdag 1 december. Na het bekijken van de Tegenlicht-uitzending 'Een kwestie van vertrouwen', die zich concentreerde op de wereldwijde transformatie van de media, gingen vertegenwoordigers van regionale en lokale media met elkaar in gesprek.

Foto: Frank Vinkenvleugel

Prikkelende stellingen
Die vertegenwoordigers waren Gerwin Nijkamp (hoofdredacteur Achterhoek Nieuws), Gerco Mons (journalist van de Gelderlander) en Peter Berendsen (algemeen directeur van Regio8). De zaal was verder gevuld met belanghebbenden van lokale omroepen zoals RTV Slingeland, Aladna FM, Nieuwslab Trikker en mensen uit de lokale politiek. Voormalig Omroep Gelderland-presentator Eric Schuurman had de leiding en stelde de nodige scherpe vragen, aansluitend op een aantal stellingen.

Ook voor jongeren
De eerste stelling was: 'Regionale nieuwsmedia is nieuws voor 55-plussers.' Nijkamp van Achterhoek Nieuws was het hier niet mee eens. Volgens hem wijst onderzoek wel uit dat dat ouderen vaker de krant lezen dan jongeren, maar dat jongeren niet geïnteresseerd zouden zijn in lokaal nieuws is niet het geval. "We moeten goed blijven innoveren en aan de wensen van de lezer en adverteerder blijven voldoen", vertelde Nijkamp. Dat innoveren is ook iets waar Berendsen van Regio8 zich over ontfermt: "Wij maken online voornamelijk korte fragmenten, die niet veel langer dan een minuut zijn. Jongeren willen vaak niet de achterliggende details van een nieuwsfeit, maar vooral de hoofdlijnen." Journalist Mons voegde hieraan toe dat hij niet verwacht dat het regionale nieuws zoals dat nu in de Gelderlander te lezen is, hetzelfde is over tien jaar. Hij verwacht dat dagelijks regionaal nieuws op termijn wekelijks gaat verschijnen, als bijlage bij een landelijk dagblad. Nijkamp begreep dat en reflecteerde het op zijn eigen wekelijkse titels: "Ik weet zeker dat de papieren kranten van Achterhoek Nieuws nog steeds bestaan over vijf jaar, maar niet in dezelfde vorm als vandaag de dag."

Onafhankelijkheid
De volgende stellingen hadden vooral betrekking op objectiviteit en onafhankelijkheid van nieuwsmedia. Verschillende regionale en lokale mediabedrijven ontvangen subsidie van de gemeente. Schuurman vroeg hoe kranten om gaan met kritische berichtgeving over de gemeente die voor de subsidie zorgt. "Wij ontvangen geen subsidie, maar hebben in veel van onze kranten pagina's met gemeentenieuws. Daarnaast heeft Achterhoek Nieuws in haast alle gemeentes ook een vaste verslaggever die de gemeentelijke besluitvorming volgt en erover bericht. En ja, dat gebeurt ook kritisch", aldus Nijkamp. Een wethouder van de gemeente Aalten had nog een aanvulling: "Het kan een keer voorkomen dat nieuws voor jou ongewenst is, maar dat hoort erbij in de politiek. Ook al geven we subsidie, het zijn veelal de vragen van de burgers die aan bod komen bij onze lokale media en die zijn belangrijk om te beantwoorden." Jan Rietman van het Winterswijkse RTV Slingeland legt uit dat hij de subsidie liever bekostiging noemt: "Het bedrag dat wij krijgen is niet veel, zeker niet als je kijkt naar wat wij opleveren. Per week maken wij uren radio en tv. Reken je dat om naar wat dat eigenlijk zou kosten bij een productiebedrijf, dan is dat veel meer dan de subsidie die RTV Slingeland krijgt. Wij redden het door onze vrijwilligers die deze dure media produceren."

Ego's
Als laatste werd het punt van regionale samenwerking aangehaald. Het kabinet streeft naar streekomroepen, waardoor fuseren nodig gaat zijn in de toekomst. Een jaar geleden sprak het Winterswijkse RTV Slingeland de voorkeur uit voor twee Achterhoekse radiozenders, waarvan een voor de Oost-Achterhoek (de gemeenten Aalten, Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk). De gesprekken hierover tussen Slingeland, AFM Aladna en Gelre FM verliepen moeizaam. En ook in de Koppelkerk ontstond er weer een discussie. Lammert Blikman van Radio Ideaal uit Zelhem richtte zich tot Berendsen van Regio8, die het middelpunt van deze discussie was. "Als je met Peter samenwerkt, moet je naar zijn pijpen dansen", waren de afsluitende woorden van Blikman. Presentator Schuurman wist uiteindelijk naar boven te krijgen dat alle omroepen wel willen samenwerken vanwege de financiële noodzaak, maar dat er ego's in de weg staan en iedere partij het liefst zijn eigen werkwijze intact laat.

Steven Kroon als lijsttrekker gemeenteraads-verkiezingen

DOETINCHEM - PvdA-fractieleider Steven Kroon is tijdens de algemene ledenvergadering van dinsdag 28 november unaniem tot lijsttrekker van de PvdA Doetinchem gekozen. Steven was in 2014 ook de lijsttrekker van deze partij. Tevens werd op deze ledenvergadering het verkiezingsprogramma vastgesteld.

Ook werd de rest van de lijst van zestien kandidaten vastgesteld; 2) Marianne Kock, 3) Ercan Kocyigit, 4) Govert-Jan Pontier, 5) Maarten op de Weegh, 6) Ruud Schuurman, 7), Rene Isselman, 8) Henri Peters, 9) Banu Yildiz, en 10) Jens Larsen. Alle huidige fractieleden staan op de kandidatenlijst. 'We willen in de komende periode het 'sociale gezicht' van Doetinchem weer herstellen. Dit is de afgelopen periode ons inziens te weinig het geval geweest. De PvdA wil in de periode 2018-2022 met dit programma en deze kandidaten college-verantwoordelijkheid aangaan', zo laat de partij weten.


doetinchem.pvda.nl

Raadhuisstraat krijgt facelift

De Raadhuisstraat zoals die nu is. Foto: Bert Vinkenborg

DOETINCHEM - De Raadhuisstraat, een van de grotere invalswegen van Doetinchem, krijgt een facelift. Het college van B&W heeft besloten in principe mee te werken aan een omgevingsvergunning voor het bouwen van 41 appartementen op de hoek Raadhuisstraat/Houtkampstraat door Ten Brinke Vastgoedontwikkeling. Hiervoor moet afgeweken worden van het bestemmingsplan.

Door Bert Vinkenborg

Raadhuisstraat in de toekomst? Foto: artist's impression

De hoek was al jaren een lege en treurige plek met grote billboards waarop geworven werd voor een plan om daar appartementen te bouwen. De economische crisis stak echter een spaak in het wiel en de appartementen kwamen er niet. Nu de economie weer in de lift zit is er blijkbaar weer animo van de kant van potentiële kopers en kan het project starten.
Aan de Raadhuisstraat staat nog een pand dat dringend wacht op een nieuwe koper of huurder, namelijk het voormalige ING-gebouw. Na de verhuizing van de bank bleef het pand leeg en dreigde te verloederen. De gemeente heeft nu besloten dit pand aan te kopen en te bestemmen als huisvesting voor de Stadskamer die nu nog aan de Dr.Huber Noodtstraat is gevestigd. De Stadskamer geeft kwetsbare mensen de gelegenheid mee te doen in de samenleving door een zinvolle bezigheid en het verwerven en onderhouden van sociale contacten. Binnen de Stadskamer is ook het Repair Café gehuisvest.
Tegenover de toekomstige appartementen wordt op dit moment hard gewerkt aan de huisvesting van een Cleantech Center in de voormalige bibliotheek. Na jaren van leegstand krijgt dit bijzondere gebouw een nieuwe bestemming. Het iconische gebouw werd in 1976 ontworpen door de bekende architect Wim Davidse en is aanzichtbepalend voor de stad. Cleantech houdt zich bezig met innovatieve technologie in een circulaire wereld. Het gebouw gaat onderdak bieden aan startup bedrijven die daar kunnen werken en kennis met elkaar delen. Volgens Cleantech heeft dit gebouw de uitstraling die bij hun bedrijf past.
Deze drie projecten zorgen samen voor een facelift van de Raadhuisstraat en dus voor het aanzicht van de stad.

Zonnepark in Wehl voorlopig in de wacht gezet

Door Bert Vinkenborg

DOETINCHEM - Het verzoek van het Duitse bedrijf Kronos Solar Projects GmbH om een zonnepark aan de Bokkenstraat/Bahrseweg in Wehl te ontwikkelen op 16 hectare landbouwgrond is door het college van B&W vooralsnog in de wacht gezet. De argumentatie luidt dat voor duurzame energieopwekkingsprojecten eerst een beleidskader voor grootschalige energieopwekking in de gemeente afgewacht dient te worden.

Het is niet ondenkbaar dat het belang dat de gemeente samen met de partnergemeenten Montferland, Oude IJsselstreek en Bronckhorst in het A18 Bedrijvenpark heeft een rol speelt bij deze beslissing. Op het bedrijventerrein liggen immers nog zo'n 30 hectare braak. Het zou voor Doetinchem en de partners een enorme meevaller zijn als daarop een zonnepark gevestigd zou kunnen worden.
Desgevraagd laat wethouder Frans Langeveld weten dat dit geen rol heeft gespeeld in het besluit. Langeveld: „Wij hebben afgesproken het gestructureerd te doen en de buurt de gelegenheid te geven daarin mee te spreken. Wij vinden het een prima initiatief waar we positief tegenover staan, maar hebben nog wat tijd gevraagd. Met Kronos hebben wij hierover gesproken. Eerst moet het draagvlak op orde zijn. Overigens is het zo dat het A18 Bedrijvenpark en Kronos elkaar niet in de weg hoeven te zitten."

Gevarieerd kerstconcert Oost-Nederlands Kamerkoor

Het ONK. Foto: Linda Overbeek-Bussing

DOETINCHEM - Op zaterdag 16 december zingt het Oost-Nederlands Kamerkoor vanaf 20.00 uur een uitgebreid kerstrepertoire in de Catharinakerk in Doetinchem. Dit concert is een muzikale reis langs verschillende landen en tijden. Zo klinken naast traditionele Zweedse en Engelse carols, werken van John Rutter en Benjamin Britten, maar ook composities van Eric Whitacre en Morten Lauridsen. Van laatstgenoemde wordt o.m. zijn geheimzinnige O magnum mysterium gezongen. Betoverend klinken vervolgens twee delen van de Quatre motets pour le temps de noël van Francis Poulenc. Kaarten à 12,50 euro zijn te bestellen via www.oostnederlandskamerkoor.nl (bij de kassa kosten ze vijftien euro).

ULFT - Beeldend kunstenaar Rido Jansen uit Doetinchem exposeert tot en met eind december schilderijen, werk op papier en mixed media bij Galerie bij de Boeken, Hutteweg 24 in Ulft.

De titel van de expositie is Ontmoetingen. Jansen laat zich inspireren door mensen; hun gezicht, hun houding en hun verhaal. Ze zoekt het mysterie, de emotie, het onderscheidende in een mens. Haar atelier in Doetinchem-Noord is een oude bakkerij met woonhuis en winkelruimte dat in een meerjarenplan wordt verbouwd.
De Galerie is geopend op maandag tot en met vrijdag van 14.00 tot 20.00, zaterdag van 10.00 tot 14.00 en op zondag van 13.00 tot 16.00 uur.

Meer informatie is te vinden op de website van de kunstenares en de galerie.

13 / 26

Themabijeenkomst voor verzorgende-IG Graafschap College

Anders kijken was het thema tijdens de Dag van de langdurige zorg in Amphion. Foto: PR

DOETINCHEM - In het kader van de Dag van de langdurige zorg organiseerde het Graafschap College ook dit jaar weer een themabijeenkomst voor Verzorgende-IG in schouwburg Amphion in Doetinchem.

Dinsdag 21 november was cabaretier Paul Smit uitgenodigd om met de ruim tweehonderd aanwezigen aan de slag te gaan met anders kijken in de zorg. Anders kijken is een onderdeel van het advies 'Anders kijken, anders leren, anders doen' van de commissie Innovatie zorgberoepen en -opleidingen. De toenemende vergrijzing leidt onder meer tot een flinke toename van het aantal mensen met meerdere chronische aandoeningen en functioneringsproblemen. Het aantal volwassenen met psychosociale problemen en met psychische aandoeningen groeit en ook de jeugd heeft chronische klachten en aandoeningen en psychosociale problemen. Hoe gaat een Verzorgende-IG hier mee om?
Paul Smit liet vanuit zijn achtergrond als cabaretier zien hoe je anders kunt kijken, leren en doen. Het was een luchtige en interactieve avond waarop hij een inspirerend en humoristisch verhaal neerzette over de steeds snellere veranderingen in de maatschappij. Hij benoemde de competenties die belangrijk zijn en liet zien hoe buiten de hokjes te kunnen kleuren. Er kwamen diverse voorbeelden voorbij hoe slim om te gaan met het beïnvloeden van het onbewuste brein van anderen én van jezelf. En hoe je binnen en buiten de organisatie hier goed gebruik van kan maken, ook bijvoorbeeld als het om innovatie gaat.

Discussiëren
Na de voorstelling ging men in groepjes uit elkaar om over een aantal stellingen te discussiëren en het geleerde van die avond direct toe te passen. Over een stelling als 'Wat is belangrijker, welzijn of zorg voor de zorgvrager?' werd langere tijd gediscussieerd en meerdere praktijkvoorbeelden gegeven. De algemene conclusie was uiteindelijk dat welzijn in eerste instantie toch het belangrijkste is. Dan wel met de kanttekening dat de rest vanzelf volgt en de één niet zonder de ander kan, beide zijn belangrijk.

Man uit Doetinchem veroordeeld voor faillissementsfraude

DOETINCHEM - De rechtbank veroordeelde een 37-jarige man uit Doetinchem tot een werkstraf van 150 uur. De man maakte zich schuldig aan faillissementsfraude. Zo bleef hij, als bestuurder van zijn failliete bedrijf, zonder geldige reden weg van gesprekken om inlichtingen te verstrekken. Daarnaast verstrekte de man niet alle gevraagde inlichtingen en informeerde hij de curator hierover opzettelijk verkeerd.

De man had een eigen bedrijf voor de exploitatie van een door hem ontworpen machine. Op 18 februari 2014 is dat bedrijf in staat van faillissement gesteld en zijn een curator en rechter-commissaris benoemd. De man had een dag later op het kantoor van de curator een gesprek met de curator en een medewerker van dat kantoor. De man werd meegedeeld dat hij zijn medewerking moest verlenen aan de afhandeling van het faillissement. Ook is gevraagd alle administratie van het bedrijf aan de curator te geven. De man zei over de administratie van het bedrijf te beschikken.

Ondanks meerdere verzoeken van de curator en de rechter-commissaris heeft de man diverse administratieve stukken niet aan de curator gegeven. Hij zei steeds dat hij nog aan het zoeken was en zegde toe de stukken af te zullen geven. In werkelijkheid bleek de man niet over de administratie te beschikken omdat hij die (voor een deel) kwijt was. Ook verscheen de man meerdere keren zonder geldige reden niet op afspraken.

Privé en zakelijke financiën niet gescheiden
Tijdens het onderzoek van de curator bleek verder dat de man zijn privéfinanciën niet gescheiden had gehouden van de zakelijke financiën. Er was meer geld van de zakelijke rekening contant opgenomen en overgeschreven naar privérekeningen dan er was gestort en overgeboekt op rekening van het bedrijf. Daarnaast had de man geld van de zakelijke rekening gebruikt om te beleggen. Administratieve stukken waarvoor geld van de bankrekening van het bedrijf was afgeschreven en waarvoor geld werd bijgeschreven, kon de man niet geven.

Schuldeisers benadeeld
De man had bovendien 2 auto's die op naam van het bedrijf stonden verkocht terwijl op dat moment de financiële situatie van het bedrijf al slecht was en een faillissement naderde. Het geld van de verkochte auto's heeft de man gebruikt voor het betalen van schulden.

Volgens de rechtbank heeft de man door het niet voeren van een goede administratie en door het onttrekken van geld en auto's aan de boedel, schuldeisers benadeeld.
De curator had voor de door hem gemaakte kosten een vordering ingediend. De rechtbank heeft de curator echter niet-ontvankelijk verklaard in zijn vordering, omdat de vordering onvoldoende was onderbouwd. Daarnaast vond de rechtbank dat er geen causaal verband was tussen het (strafbare) niet meewerken aan de verplichtingen die uit het faillissement voortvloeiden en de door de curator gemaakte kosten. Ook als de man wel had meegewerkt zou de curator immers kosten hebben gemaakt voor het onderzoek van het faillissement.


Weersomstandigheden voorkomen parcoursrecord

Daan Reintjes van atletiekvereniging de Liemersdook onder de 48 minuten, een pr. Foto: Rob Vister

Chumo klopt favoriet Wanjiru op 22ste editie Montferland Run

Door Rob Vister

MONTFERLAND - Het koude weer tijdens de Montferland Run, die afgelopen zondag voor de 22ste keer werd gelopen, bleek uiteindelijk de grootste tegenstander van de vier Keniaanse wereldtoppers, waarvan de vooraf gedoodverfde winnaar, Daniel Wanjiru, winnaar van de Londen Marathon 2017, de grootste kanshebber was om het parcoursrecord te gaan verbreken.

Montferland Run, De kopgroep na 9 kilometer. Foto: Burry van den Brink
Montferland Run, de eerste vrouw in de wedstrijd. Foto: Burry van den Brink
Montferland Run, de nationale topper Michel Butter. Foto: Burry van den Brink
Montferland Run. Foto: Burry van den Brink
MontferlandRun. Foto: Burry van den Brink

Het was niet alleen het koude weer waar hij zich op had verkeken, hij had ook geen rekening gehouden met zijn landgenoot Victor Chumo, die er met de winst vandoor ging.
Zelf moest hij genoegen nemen met een voor hem teleurstellende vierde plaats.

Tijdens de persconferentie van afgelopen vrijdag in de Heeren Dubbel in 's-Heerenberg, was Wanjiru nog vol vertrouwen. Hij was niet bang voor zijn tegenstanders en voelde zich in goede doen. Toen Michel Butter, onlangs nog zeer succesvol tijdens de marathon van New York, hem attendeerde op kuitenbijter Peeskesbult, liet hij weten dat hij in de omgeving van Mount Kenia, zijn geboortestreek, wel andere heuvels gewend was. Zijn zelfvertrouwen of wellicht overschatting werd tijdens de wedstrijd afgestraft door drie landgenoten.
Butter zelf was realistisch en wist dat hij na zijn inspanning tijdens de marathon van
New York in 's-Heerenberg geen toptijd zou kunnen neerzetten. Hij wilde wel per se in
's-Heerenberg lopen. Niet alleen omdat hij de Montferland Run een erg mooie loop vindt met een pittig parcours, maar deze wedstrijd past ook goed in zijn voorbereiding op het Europees kampioenschap marathon komend jaar in Berlijn.

Ziek
Het was niet alleen het koude weer dat de organisatie van de Montferlandrun parten speelde.
Ook de late afzegging van Almaz Ayana, wereld- en Olympisch kampioen bij de dames, was een teleurstelling. Donderdag kreeg Carlo Jansen van Jos Hermes te horen dat zij ziek was geworden en niet op tijd hersteld zou zijn om zondag te gaan lopen. Dit was voor de wedstrijd bij de dames natuurlijk jammer, maar het recordaantal deelnemers maakte het een beetje goed.
Tijdens de wedstrijd werd het al snel duidelijk dat een parcoursrecord er niet in zat, maar de Kenianen maakten er wel een prachtige wedstrijd van waar de finale door de vier wereldtoppers pas in de straten van 's-Heerenberg werd uitgevochten. Victor Chumo, dit jaar ook al onder koude omstandigheden winnaar van de vier mijl van Groningen, bleek uiteindelijk met een tijd van 43 minuten er 23 seconden, de sterkste.
Ondanks het gemis van Almaz Ayana, kreeg de Montferlandrun met de Keniaanse Mary Munanu, toch een sterke winnares. Zij werd hierbij geholpen door Frank Futselaar, atleet van atletiekvereniging de Liemers, die door ziekte de strijd met onder andere Michel Butter niet kon aangaan. Futselaar wist haar toch naar een mooie tijd onder de vijftig minuten te hazen.

Regionale toppers
Titus Fierkens, trainer van atletiekvereniging de Liemers, had uit zijn stal van Running Team Liemers, behalve Frank Futselaar met Daan Reintjes en Edwin Wissema nog enkele troeven die hoge ogen konden gooien. Reintjes werd met een persoonlijk record twaalfde in dit sterke veld en wist voor het eerst onder de 48 minuten te lopen. Wissema kwam drie seconden te kort om onder de vijftig minuten te lopen. Bij de dames speelde het koude weer ook Eline de Jong uit Didam parten. Zij wist helaas haar tijd van 2016 niet te verbeteren.

Simon-Jan Bruins probeert zijn tegenstander af te schudden. Foto: PR

In deze rubriek maak je kennis met het lokale amateurvoetbal. Via elf thema's ontdek je wie de spelbepalers in onze streek nou echt zijn.

Door Roel Tomassen

Naam: Simon-Jan Bruins
Woonplaats: Arnhem
Geboortedatum: 25 februari 1991

1. Club en functie Sinds dit seizoen speel ik voor DVC'26 in Didam. Hiervoor heb ik voor OBW, Babberich en MvR gespeeld. Mijn favoriete positie is aanvallende middenvelder, maar ik kan op het middenveld en in de voorhoede overal spelen. De laatste wedstrijden heb ik een vrije rol als linksbuiten, daarvoor speelde ik op 'tien'.

2. Gezin Ik woon zo'n drie jaar op mijzelf in Arnhem, waar ik ook studeer. In de stad woon ik dicht bij het centrum. Voor mij is dat ideaal, want ik ga graag met vrienden stappen. Vanuit Arnhem is het maar een klein stukje rijden naar DVC.

3. Beroep Ik zit in de eindfase van mijn studie HBO-Rechten en moet alleen nog mijn scriptie afronden. Ook ben ik werkzaam bij DHL als pakketbezorger, onder meer in mijn woonwijk Spijkerkwartier.

4. Muziek Mijn favoriete genre is dance. Ik ben fan van de Nederlandse dj's, zoals Armin van Buuren, Sam Feldt, Tiësto en Martin Garrix. Verder luister ik graag naar dj's als The Chainsmokers, Calvin Harris, Kygo, Avicii, David Guetta en Mike Perry. Ook Chris Brown, Jason Derulo, Rihanna, Jonna Fraser, Trey Songz en The Weeknd zijn goede artiesten. Bij OBW zette ik weleens mijn playlist erop, want anders hoorde je alleen maar hardstyle of hardcore en stond je bijna met koppijn op het veld. Na een zege was het altijd genieten van de Hollandse hits van Kevin Plasmans.

5. Hoogte- en dieptepunt Hoogtepunten waren mijn eerste twee seizoenen bij OBW. We promoveerden naar de tweede klasse en eindigden daarin direct als tweede. Helaas verloren we de finale van de nacompetitie, maar dat vriendenteam was geweldig. Een dieptepunt was met name de degradatie van vorig seizoen met OBW uit de tweede klasse. Ik heb daar vier seizoenen met veel plezier gespeeld. OBW is 'mijn' club geworden, maar ik zag de derde klasse niet zitten en ben daarom naar DVC gegaan.

6. Voorbeeld Binnen de lijnen is Johan Cruijff mijn idool. Hoewel zijn carrière ver voor mijn tijd was, heb ik veel boeken over hem gelezen en beelden van hem gezien. Vooral zijn elegantie, beweeglijkheid en techniek vind ik mooi om naar te kijken. Naast het veld was hij een geniale persoonlijkheid.

7. Eén dag in de schoenen van Lionel Messi of Cristiano Ronaldo. Ik wil weten hoe het voelt om als beste voetballer ter wereld de beste verdedigers te dollen. En anders Donald Trump of Vladimir Poetin, twee van de machtigste personen. Ik treed dan af om mij aan te melden bij het circus, zodat Amerika en Rusland op zoek kunnen naar een bekwame leider. En als ik voor een dag de leider van IS zou zijn, dan doek ik die beweging op om te voorkomen dat onschuldige mensen worden omgebracht door idiote aanslagen.

8. Gekleurde of zwarte voetbalschoenen Bij OBW speelde ik op zwarte schoenen of op blauwe schoenen die mooi bij het tenue stonden. Nu heb ik rood-zwarte schoenen die passen bij het DVC-tenue. Zwart of kleur maakt mij niet uit, zolang de schoenen maar matchen met het clubtenue.

9. Ergernis Mijn grootste ergernis is wachten. Ik heb vrij weinig geduld, dus dan heb je daar snel last van. Op het veld erger ik mij aan clubgrensrechters die alles afvlaggen. Ik begrijp dat het vrijwilligers zijn, maar ik vind dat het zo eerlijk mogelijk moet.

10. Ambitie Met DVC een stabiele tweedeklasser worden. Dat betekent onszelf snel veilig spelen en uiteindelijk eindigen in het linkerrijtje. Wij hebben genoeg kwaliteiten hebben om dit te bereiken. Persoonlijk wil ik mijn opleiding Rechten zo snel mogelijk afronden en gaan werken in de juridische dienstverlening. Bevalt dat, dan wil ik nog drie jaar in deeltijd doorstuderen om de advocatuur in te gaan.

11. Openbaring Voor elke training en wedstrijd tape ik mijn beide enkels. De looptrainer bij Babberich heeft mij dat ooit aangeraden, omdat ik door mijn lichtvoetigheid veel kans heb op enkelblessures.

'Meer met het mes tussen de tanden spelen'

Frank van Kouwen, trainer van SDOUC. Foto: PR

Trainer Frank van Kouwen: SDOUC moet meer karakter tonen

Door John van der Kamp

ULFT – De competitie in de tweede klasse I van het zondagvoetbal lijkt dit seizoen zwaarder en pittiger te zijn voor SDOUC. De club uit Ulft staat momenteel in de degradatiezone en liep afgelopen zondag in Groesbeek tegen Germania tegen een 3-2 nederlaag aan. Slechts negen wedstrijdpunten heeft SDOUC tot nu toe over de streep getrokken. Zondag wacht de thuiswedstrijd tegen Vorden. Trainer Frank van Kouwen kan een tegenslag zoals in de laatste thuiswedstrijd tegen AZC Zutphen, 'n tegentreffer in blessuretijd, niet meer veroorloven en zal erop gebrand zijn dat de punten in Ulft blijven.

"We hebben te maken gehad met de flinke wisseling van clubs in onze klasse. Ten opzichte van het vorig seizoen zijn er vijf nieuwe clubs bij, waaronder de huidige koploper Voorwaarts Twello. De start van de competitie was moeizaam, omdat we te wisselvallig spelen. Thuis verslaan we Orion en Union en uitkwamen we alleen bij SML tot winst", vertelt Van Kouwen, die toegevoegd dat zijn team voetballend in wedstrijden wel beter is, maar dat je daar geen wedstrijden mee wint.
Tegen AZC werd in de extra tijd een zeker punt weggegeven. "Dat was een zure nederlaag. Op basis van de wedstrijd waren drie punten zeker verdiend geweest. Na de gelijkmaker kwamen we op voorsprong. Bij de 2-2 stand creëren we te weinig kansen, in blessuretijd geven we onnodig een corner weg en die valt na 'n scrimmage erin", aldus Frank van Kouwen, die de jongens op dat moment niks kon verwijten. "Zij hebben tegen AZC keihard gewerkt, maar het is frustrerend. Je kan een keer tegen een ongelukkige nederlaag aanlopen, maar hoe pak je dit weer op in de volgende wedstrijd. De gewonnen wedstrijden tegen Union en Orion is een bevestiging naar de jongens toe, dat we ook goede resultaten kunnen halen, ook tegen de ploegen die bovenin meedraaien."

'We hebben bijna allemaal jongens van Ulft, dat is ook wat waard'

Frank van Kouwen werkt dit seizoen met dezelfde groep als vorig jaar. "We hebben bijna alleen jongens uit eigen club, dat is ook wel wat waard. Iedereen is gebleven, we hebben een basis gelegd en nu probeer je wat andere accenten te leggen om de tegenstander te verrassen. Die wil ik uitbouwen, want ook onze tegenstanders kennen SDOUC", vervolgt Frank van Kouwen. "De clubs in deze klasse staan heel dicht bij elkaar. Iedereen is aan elkaar gewaagd. Of je tegen de nummer 1 of nummer laatst speelt, het is allemaal zo minimaal. Vaak worden de wedstrijden op kleine details beslist, dat bleek wel bij die corner tegen AZC", aldus Frank van Kouwen die een duidelijke visie heeft hoe zijn team de komende wedstrijden in zal moeten gaan.
"Scherpte voor beide doelen. Aanvallend, maar ook in het verdedigen. Daar moeten we soms meer met het mes tussen de tanden spelen, meer karakter tonen, wat er ook gebeurd. Duidelijk maken dat er hier niks te halen valt: 'Bij 'n corner en 'n vrije trap rond de zestien zijn wij de baas'. En aanvallend, meer scherpte, die kansjes die we krijgen moet met honderd procent overtuiging, daar moeten we stappen in maken. We moeten meer de ruimtes benutten en waar de ruimtes komen, moeten we zorgen dat we daar de mensen hebben om te voetballen. Daar is vaak veel te halen. Het is aan ons om te kijken waar die ruimtes liggen bij de tegenstander. Zo probeer je te variëren in je aanvalsspel, want als het allemaal statisch is, dan is het gemakkelijk te verdedigen", is de visie van Frank van Kouwen.
Vorig jaar wist SDOUC tegen de tegenstander van aankomende zondag een goed resultaat te behalen. "Vorden heeft een fysieke ploeg, met enkele grote jongens achterin, die al lange tijd bij elkaar is. Zij hebben ervaring in de tweede klasse. Aanvallend zijn ze gevaarlijk en ze hebben weinig kansen nodig om doelpunten te maken. Uit speelden we vorig seizoen 0-0 gelijk. Thuis wonnen we met 3-2", herinnert Frank van Kouwen. "Ook zondag proberen wij het voetballend te doen, daar worden af en toe wel zeker wat fouten gemaakt, maar ik denk dat SDOUC er ook wel voor staat om verzorgd voetbal te spelen en vanuit achteren op te bouwen."
De aftrap bij de wedstrijd tussen SDOUC en vv Vorden op sportpark De IJsselweide in Ulft is om 14.30 uur en staat onder leiding van scheidsrechter J.R. Mulder uit Deventer.

VIOD wil off-day snel wegpoetsen

Huub Oosterink, clubtopscorer van VIOD. Foto: PR VIOD

VVG`25 ontvangt titelkandidaat Sprinkhanen

Door John van der Kamp

Nino Monasso, de clubtopscorer van VVG`25. Foto: Gerrit van Dijken

REGIO – Er zijn nog twee speelrondes te gaan voor de winterstop. DZC`68 gaat zaterdag eerst naar Dronten en krijgt een week later FC Zutphen op bezoek. Twee reële mogelijkheden voor de ploeg van trainer Steven Verheijen om tot een positief resultaat te komen. Hoofdklasser Spcl. Silvolde ontmoet in de laatste twee wedstrijden van dit jaar de nummer 2 (Achilles 1894) en nummer 4 (Hollandia) van de ranglijst. Komende zondag speelt het team van Dennis van Beukering eerst uit bij Hollandia. Op 17 december, in eigen huis, wacht de confrontatie tegen Achilles 1894.

3C: VIOD wil de off-day van afgelopen zondag snel wegpoetsen. In Arnhem werd van VDZ met 4-2 verloren. Club-topscorer Huub Oosterink kon niet echt een oorzaak aanwijzen. "We waren goed voorbereid op deze wedstrijd. Onze trainer (Jan Lorsé, red.) had VDZ goed geanalyseerd, maar we begonnen te slap, misschien ook wel te aanvallend. Daardoor kregen zij de gewilde ruimte achter onze verdediging", zag Huub Oosterink. "We hebben zelf niet genoeg gecreëerd en dan maak je het jezelf lastig."

'We hebben zelf niet genoeg gecreëerd en dan maak je het jezelf lastig'

VIOD ontvangt zondag sv Grol, dat vooral in uitwedstrijden in goeden doen is. "We hebben als doel de top-5 en dan zullen we zondag moeten winnen", concludeert Oosterink, die voorspelt dat het een pittige en spannende wedstrijd zal worden. "We moeten scherp beginnen en niet meegaan in het spel van de tegenstander, dan moet het gaan lopen. We zullen Grol het lastig gaan maken en voor de drie punten moeten gaan", vertelt Huub Oosterink die afgelopen zondag niet tot scoren kwam. Bij VIOD viel tien minuten voor tijd middenvelder Julian Bril geblesseerd uit, maar hij zal hoogstwaarschijnlijk wel inzetbaar zijn. De wedstrijd op Sportpark Dichteren tegen sv Grol begint om 14.00 uur en staat onder leiding van scheidsrechter Raymond van Ewijk uit Beuningen.
4D: VVG`25 kan terugzien op een goede serie uitslagen. Uit de laatste vijf wedstrijden werden 10 punten behaald en hierdoor heeft het team uit Gaanderen een gat geslagen van zeven punten op de laatste vier plaatsen van de ranglijst. Nino Monasso is met 6 doelpunten de clubtopscorer en scoorde afgelopen zondag tweemaal in de wedstrijd tegen sv Kilder, die met 4-2 werd gewonnen. "Uit 'n vrije trap scoorde ik m'n eerste treffer, de 2-2, die door de keeper van Kilder 'n beetje knullig werd verwerkt. Bij de 4-2 kon ik de bal eenvoudig binnen tikken, na een afgeslagen bal, een schot op doel van Ramon Pastoor", vertelt de VVG-aanvaller.

'Laat ze maar komen, zij zijn de te kloppen ploeg'

VVG'25 ontvangt zondag titelkandidaat Sprinkhanen, die koploper MvR op één punt is genaderd. "Vorig seizoen hebben we thuis van Sprinkhanen met 3-0 gewonnen. Het is een lastig te bespelen en sterke ploeg met een ervaren Rob Gieling", weet Monasso te vertellen over zijn tegenstander. "Na onze goede reeks kunnen we vrijuit spelen. Afgelopen zondag waren we voor het eerst compleet en de scherpte is er weer. Laat ze maar komen, zij zijn de te kloppen ploeg, wij kunnen het iedere ploeg lastig maken", sluit Monasso af. Op sportpark de Pol in Gaanderen wordt om 14.00 uur bij deze wedstrijd afgetrapt. Lars de Vries uit Groenlo is de scheidsrechter.

Habru scoort hoog voor goede doelen

Trots poseren Wim Hendriksen, Hans Bruns en Sjef Smeets (vlnr) met de cheque van 8500 euro, die verdeeld wordt tussen BIHZ en Matchis. Foto: Jan Kraaijenbrink

DOETINCHEM – Habru-directeur Hans Bruns kon vrijdag 1 december een cheque van maar liefst 8500 euro overhandigen aan een afvaardiging van Bergh in het Zadel en de Stichting Matchis.

Het was de recordopbrengst van de negende Habru Duivendag, georganiseerd door Habru Duivensport in Doetinchem, een onderdeel van Habru aluminium lastechniek B.V. en inmiddels een begrip binnen de duivensport. De dag werd gehouden op 14 oktober in de eigen bedrijfshal aan de Transportweg in Doetinchem.

Na in 2014 2400 euro en in 2015 2650 euro binnen gehaald te hebben voor het goede doel, de kankerbestrijding, steeg het bedrag voor Bergh in het Zadel vorig jaar al dankzij een online-veiling van topduiven geschonken door topfokkers, die bereid bleken om voor een veiling een kampioensduif beschikbaar te stellen. Die veiling bracht vorig jaar samen met een verloting 7.000 euro op.
Dit jaar werd die opbrengst nog overtroffen. De veiling bracht alleen al 6300 euro op. Daar kwam de opbrengst van de verloting, 2200 euro, nog bij. Bergh in het Zadel voor de kankerbestrijding en de stichting Matchis, die stamceldonoren werft, ontvingen elk 4250 euro.
Naast Wim Hendriksen van Bergh in het Zadel was vrijdag Sjef Smeets vrijwilliger van Matchis naar Doetinchem gekomen.

Column

Winter wonderland

Brrr… Met trillende handen van de kou zet ik mijn naam. De letters zien er een beetje bibberig uit. Ik doe drie stappen naar achteren. Voor me op de oude muur zie ik mijn eerste mural. Een groot rood vlak met twee losse tekeningen in zwart-wit. Ruim 20 uur werk. En nog veel meer uren om te bedenken hoe het worden moet. Meer dan 3 maanden voorbereiding voor ik het werk afmaak met mijn signatuur.

Al dit werk voor slechts één muur. Mijn werk wordt omringd door kleurrijke werken van zeven andere kunstenaars voor het project #streetartoostgelre in Lichtenvoorde. Ik heb een deel van mijn werk gewoon lekker binnen gedaan, bij twintig graden. Zij staan uren in de kou. Ik vraag me af of de voorbijgangers op De Leest in Lichtenvoorde zien wat er aan zo'n kleurrijk wandje vooraf gaat. Niet dat het uitmaakt, maar het zorgt ervoor dat ikzelf met nog meer respect kijk naar andere creatieve projecten.

Ik denk aan mijn moeder en alle vrijwilligers die al weken lang ochtenden in de kou staan in het Openluchttheater in Lochem. Met man en macht wordt er gewerkt aan de opbouw van Winterwonderland. Een kleine versie van het sprookjesbos in de Efteling. Een bijzondere beleving!

Elk jaar weer verrijzen er begin december nieuwe kunstwerken in het bos. Dit jaar is er uren getimmerd en geschilderd om bezoekers op zaterdag 9 december onder te dompelen in een sprookje. In de voorbereiding staan de decorbouwers in een grote tent. Beschermd tegen regen en wind, maar niet tegen water en kou. Wanneer de heaters worden aangedaan verdampt het vocht en komt het in druppels van het dak naar beneden. Dus worden de warmtekanonnen vaak uit gelaten om de kunstwerken droog te houden. Met stijve vingers van de kou worden schroeven ingedraaid en kleuren aangebracht.

Gestaag ontstaat de sprookjeswereld. Dit jaar is bijna alles nieuw. Zaterdag kun je een kijkje nemen in het paleis van Elsa de ijsprinses en je wordt welkom geheten door Marshmallow, de enorme ijzige sneeuwman die het resultaat is van Elsa's krachten. De ijsbeer is er dit jaar ook weer bij. De ijsschotsen liggen al klaar. En wat denk je van een elfenwoud en een heel dorp! Denk daar vele paden vol sprookjesachtige verlichting, vuurkorven en gezellige terrasjes bij. Een belevenis voor jong en oud.

Het streetartproject blijft hopelijk een jaar staan voor de sloophamer erin gaat om een nieuw gebouw neer te zetten. Winterwonderland is maanden werk voor slechts één middag en avond. Ik vind het ongelooflijk. Elk jaar weer denk ik: 'Waarom niet een paar dagen?' De grootste reden zijn al die mensen die er veelal vrijwillig aan meewerken: van acteurs tot zangers, van kaartverkopers tot barmedewerkers die glühwein, chocomelk en biertjes schenken. Het is vrijwel onmogelijk om hen meerdere dagen in te zetten. Juist daarom gun ik Winterwonderland in het prachtige Openluchttheater in Lochem duizenden bezoekers. Voor al die vrijwilligers die zich belangeloos, maar met enorm veel enthousiasme inzetten en zorgen voor een bijzonder evenement.

Linda Commandeur

Eind aan de Tweede Wereldoorlog

REGIO - In 2020 zal het 75 jaar geleden zijn dat Nederland van vijf jaar naziregime werd bevrijd en er een eind kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Een gebeurtenis waar dan op allerlei manieren bij stil zal worden gestaan. Door middel van herdenken, maar ook door de bevrijding en de vrijheid te vieren.

In de opmaat naar 2020 zullen er in Doetinchem al volgend jaar en in 2019 diverse activiteiten zijn. Om dat te organiseren en te coördineren is de Stichting Doetinchem Herdenkt opgericht. In de stichting zijn diverse organisaties vertegenwoordigd, waaronder het Stadsmuseum, het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers en de Historische Vereniging Deutekom. Daarnaast zijn er meerdere instellingen betrokken die bijdragen aan de geplande activiteiten. Gezamenlijk zijn zij momenteel bezig om een programma samen te stellen tussen 19 maart en 2 april; de data van het eerste bombardement in 1945 op de stad tot en met de bevrijding. Die vijftien dagen zijn te onderscheiden in twee delen. De eerste week zal in het teken staan van herdenken. Dit vooral vanwege de bombardementen op 19, 21 en 23 maart 1945. In de tweede week staat de viering van de bevrijding (1 en 2 april) centraal.
De komende tijd wordt men op de hoogte gehouden van verdere ontwikkelingen en het programma.

Shaolin Kempo Instituut Hartman valt in de prijzen op NK Kempo

Edward Hartman(r) samen met de maker van de plaquette Patrick Beverloo. Foto: PR

DOETINCHEM - Bij het NK Kempo Fighting in Sportcentrum Valkenhuizen in Arnhem heeft het Shaolin Kempo Instituut Hartman tijdens de verschillende onderdelen vele prijzen in de wacht weten te slepen.

Door John van der Kamp

Zeventien leerlingen van Dojo Doetinchem en Zevenaar waren tijdens dit NK actief en in totaal werden er vijftien prijzen gewonnen. Edward Hartman ontving op deze dag een bijzondere onderscheiding. De 56-jarige Hartman ontving de hoogste leraren onderscheiding die de Kempo sport rijk is. Tevens ontving hij een unieke plaquette voor zijn 40-jarige staat van dienst binnen de Kempo sport en de 7e-Dan, de eregraad.
Kempo is een veelomvattende vechtkunst. Dynamiek en rust wisselen zich enorm af binnen deze sport. Naast de snelle wisseling tussen actie en rust, gaat de aandacht tevens uit naar de beheersing van talloze technieken, die deze vechtsport te bieden heeft. Kempo kent geen letterlijke vertaling, het is een samentrekking van de karakters 'Ken' en 'Ho' en het laat zich vrij vertalen als 'Methode van de Vuist'.
De onderdelen semi-contact en full-contact vanaf de leeftijdscategorie 16 jaar stonden tijdens het NK in Arnhem op het programma. Sam de Koning, leerling van Dojo Doetinchem, won de titel bij het onderdeel semi-contact voor junioren tot 50 kilogram. Silas Beverloo en Max Cornielje pakten bij dit onderdeel in de leeftijdscategorie jeugd tot 65 kg het zilver en brons. Milan Boss wist een zilveren medaille in de categorie tot 75 kg in de wacht te slepen. Ook Jill de Koning (brons) en Fabienne Diets (zilver) waren succesvol bij het onderdeel semi-contact. Bij het onderdeel full-contact bij de dames tot 70 kg stond Fabienne Dietz wederom op het podium en nu op de hoogste trede. Acht prijzen, waaronder vier titels, behaalden de leerlingen van Dojo Zevenaar van het Instituut Hartman. Sjors Kattenbelt, Arjan Peters en Mike Kattenbelt waren succesvol bij het onderdeel full-contact. Mats Peek sleepte de titel semi-contact binnen bij de cadetten, waar Sven Mom op de tweede plaats eindigde. Salma Asrih Alami won de titel bij de junioren 1 en zag haar zusje Leila Asrih Alami de tweede plaats opeisen bij de junioren 2.
Het Kempo Instituut Hartman valt onder de SKB, de Shaolin Kempo Bond. Hierboven staat de Kempo Associatie Nederland (KAN) en de Federatie Oosterse Gevechtskunsten, oftewel FOG genoemd, die weer onder het NOC/NSF valt. Tijdens het NK in Arnhem werden de wedstrijden onderbroken door een aangename verrassing voor Hartman. Plots liep zijn doedelzakleraar en beste vriend Perry van Mulukom met doedelzak de zaal in. "Tussen het programma semi-contact en full-contact zag ik iemand al spelend op 'n doedelzak de zaal in lopen, ik herkende hem meteen, maar ik dacht wat is er nu aan de hand. Maar ik zag al snel dat mijn leerlingen en scheidsrechters van onze school in 'n line-up gingen staan", vertelt de verraste Hartman. "Toen Frank Bonke, mijn assistent leraar, ik ken hem al 30 jaar, het woord nam en vertelde iets over mij en dat ik al 40 jaar bezig was met Kempo, kreeg ik een mooie plaquette van Silas Beverloo, de zoon van de maker van de plaquette Patrick Beverloo, overhandigd", vult Edward Hartman aan. "Dit had ik absoluut niet verwacht, ik stond echt met m'n mond vol tanden en dat gebeurt mij niet vaak." Hierna nam de voorzitter van het FOG Henk Verschuur het woord en overhandigde Edward Hartman de LMA 4, de hoogste leraren diploma van het NOC/NSF. Ook dit was een complete verrassing voor Hartman, daar hij als voorzitter van de toetsingscommissie zelf vooraf hiervoor moet tekenen. "Henk Verschuur vertelde mij dat 'n ander bestuurslid mijn taak had waargenomen en zo dit tot stand is gekomen", vervolgt Hartman. Hierna was de koek nog niet op. Lucas Kastelijn, de voorzitter van de Shaolin Kempo Bond, nam het woord en overhandigde Edward Hartman de 7e-Dan, de eregraad. "Alles heb ik te danken voor het werk wat ik voor het Kempo op nationaal en internationaal gebied heb verricht om het Kempo te ontwikkelen tot het niveau waar het zich nu bevindt", aldus Hartman.
Op de vraag wat nu zo leuk is aan Kempo, heeft Hartman een duidelijk antwoord. "Kempo heeft effect op je hele lichaam, zowel fysiek als geestelijk, het verrijkt je innerlijke kracht, lichamelijke conditie, ademhaling en denkwijze. Vechtsport wordt vaak negatief geassocieerd, wij vertalen het naar het positieve en je krijgt op een gezonde manier je agressie kwijt en je krijgt er enorm veel energie voor terug. De laatste 35 jaar doceert ik deze oosterse vechtsport, die volgens mij eigenlijk moet worden omschreven als vechtkunst" aldus Edward Hartman, die zijn visie wil benadrukken met de term Kempo is een manier van leven."


Column

Ouwelullenmuziek

Terwijl ik deze regels tik snerpt uit de luidspreker schuin achter mij de gitaar van Ritchie Blackmore. Een minuten durende solo, ondersteund door beukende drums, een dreunende bas en dat zo specifieke geluid van een Hammond-orgel. Even ben ik 47 jaar terug in de tijd. Child in Time van Deep Purple, in 1971 mijn eerste kennismaking met hardrock. De jaren zestig, de jaren van de beatmuziek, waren alweer voorbij.

Al een paar dagen kon je op Radio 5 luisteren naar de Evergreen Top 1000. Ik heb dat tot vandaag niet gedaan. Waarom niet? Ach, laat ik het maar eerlijk bekennen: ik wil niet geassocieerd worden met ouwelullenmuziek. Want ouwelullenmuziek, die wordt gedraaid voor ouwe lullen. En nee hoor, een ouwe lul, dat ben ik niet. Nog lang niet!

Tuurlijk, ik hou mezelf hartstikke voor de gek. Want ik ben het natuurlijk wel. Oud, tenminste. Ik mag dan af en toe beweren dat ik me nog twintig voel (ook een leugentje trouwens!), ik ben in werkelijkheid de 65 al gepasseerd. Wat heet, vanaf vandaag ben ik zelfs officieel gepensioneerd. Dan kun je toch werkelijk niet meer volhouden dat je nog jong bent. Maar 't is moeilijk toegeven, dat wel!

Ik kan me nog goed herinneren, dat mijn vader afscheid nam van zijn werk. In zijn tijd was er nog een VUT, dus hij was jonger dan ik nu. Desondanks keek ik naar hem en dacht: Pa, nu ben je toch echt oud! En dat meende ik ook nog. Hij was 34 jaar ouder dan ik, maar het gat tussen onze beide generaties voelde als een hele brede kloof.

Een generatiegat zit er natuurlijk ook tussen mij en mijn kinderen, en zeker tussen mij en m'n kleinkinderen. Maar gek genoeg voelt zelfs de laatste als veel minder breed dan die kloof die er tussen mij en mijn vader zat. En dat heeft alles te maken met muziek.

Afgelopen week was ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers met zijn twee dochters bij De Wereld Draait Door. Aanleiding om ze voor die talkshow uit te nodigen was de release van het nieuwe album van U2, waarvan vader en dochters alle drie grote fans zijn. Voor mij heel herkenbaar. De muzikale smaak van mijn zoon (nu 42) en mij liep weliswaar in de jaren negentig niet helemaal gelijk op, maar voor twee bands liepen we allebei warm: The Rolling Stones en U2. Waarbij ik wel moet aantekenen dat hij meeging naar een Stones-concert vooral om mij een plezier te doen en dat dit andersom gold voor U2. Toch misschien een generatiekloofje dus, maar een heel kleine dan. Over Normaal waren we het trouwens helemaal eens: betere muziek werd er aan onze kant van de IJssel niet gemaakt.

Toen Segers bij DWDD zat was de Evergreen Top 1000 al vier dagen aan de gang. Ondanks dat ik de hele week al volop naar de radio had geluisterd (min of meer geveld door een longontsteking, dus alle tijd daarvoor) was het nog niet in me opgekomen om Radio 5 op te zoeken. Ik verkeerde nog in de ontkenningsfase, zullen we maar zeggen. Maar vader en dochters Segers gaven als het ware een signaal af, dat mij bijzonder welkom was: je kunt die 'oude' muziek best waarderen, zonder zelf een ouwe lul te zijn. De knop ging letterlijk om en vrijdag heeft de radio de hele dag op 'Vijf' gestaan. Leonard Cohen, The Doors, Creedence Clearwater Revival, Led Zeppelin, zelfs de Amazing Stroopwafels, ze kwamen allemaal voorbij. En de meeste zong ik luidkeels mee. Tot mijn geliefde fijntjes opmerkte: "Goh, buiten zou dat ook heel mooi klinken!"……

Over een paar weken begint de Top 2000 aller tijden weer. Ik denk dat ik dan maar gewoon vanaf het begin ga luisteren

PSC Lichtenvoorde op 16 en 17 december in teken van mensport

Liza Aarnink in actie tijdens Achterhoeks Menweekend van vorig jaar. Foto: Daniëlle Carrière

ACHTERHOEK - Mensportliefhebbers kunnen in het weekend van zaterdag 16 en zondag 17 december volop terecht in het Paardensportcentrum Lichtenvoorde in Vragender. Op zaterdag staat er namelijk een dressuur- en vaardigheidswedstrijd op het programma en op zondag wordt er een indoormarathon verreden.

De jeugdmenners tot en met 14 jaar, hobbymenners en startpashouders gaan sportief de strijd met elkaar aan in de bruisende accommodatie van familie Morssinkhof, waar het ook voor publiek goed toeven is. Er worden op zaterdag twee mendressuurbanen uitgelegd en daarnaast kan er nog binnen losgereden worden. De deelnemers kunnen twee dressuurproeven en ook twee kegelparcoursen (vaardigheid) rijden. De proeven van de startpashouders tellen tevens mee voor de selectie van het Indoorkampioenschap van Mendistrict Oost.

Geen finale
De indoormarathon op zondag wordt verreden over twee manches op tijd en nauwkeurigheid (er liggen ballen op de kegels en in de hindernissen die strafpunten opleveren als ze er afgereden worden). In eerste instantie zouden de rubriekswinnaars aan het einde van de dag nog een finale rijden, maar onlangs is door het organisatiebestuur besloten dit niet door te laten gaan. Na afloop van iedere rubriek is er een prijsuitreiking. Degene die over de twee manches het best was in zijn groep, wint.

Jorn Elburg in actie tijdens het Achterhoeks Menweekend van vorig jaar. Foto: Daniëlle Carrière

Deelnemers
Inschrijven voor de zondag is nog beperkt mogelijk. Hobbyrijders die aan de indoormarathon deel willen nemen kunnen zich aanmelden door een mail met hun gegevens te sturen naar menverenigingwinterswijk@gmail.com. Startpashouders kunnen zich aanmelden via MijnKNHS.

Steuntje in de rug met Home-Start

De Home-Start-vrijwilliger is een maatje voor het gezin. Foto: PR

ACHTERHOEK - Vrijwilligers van Home-Start bieden gezinnen met kinderen in de leeftijd van 0-14 jaar een steuntje in de rug waar zij het nodig hebben. Door er gewoon te zijn, een luisterend oor te bieden, samen iets leuks te doen, de buurt te verkennen, uitleggen hoe dingen in Nederland gaan en te sparren als er opvoedingsvragen zijn, kunnen vrijwilligers al een positief verschil maken. Al deze dingen kunnen veel betekenen als het even niet lekker loopt of als men zich eenzaam voelt.

Het doel is om vroegtijdig een steuntje aan te kunnen bieden om te voorkomen dat dagelijkse problemen uitgroeien tot erger. Iedereen heeft wel eens een periode waarin het niet zo goed gaat. En als er dan geen netwerk is, of men niet op familie of omgeving terug kan vallen, dan kan een vrijwilliger van Home-Start uitkomst bieden.

Home-Start is op zoek
Op donderdag 25 januari start de cursus voor nieuwe vrijwilligers. Deze cursus wordt gegeven op de donderdagochtend, in zes op één volgende weken. Tijdens de cursus, een combinatie van e-learning en live training, leert men hoe de gezinnen het best te ondersteunen. Na de cursus worden vrijwilligers begeleid door een professionele coördinator en ook is er regelmatig contact met collega-vrijwilligers. Na de cursus bepalen vrijwilligers zelf of men ingezet wil worden bij gezinnen met kinderen van 0-7 jaar of bij gezinnen met kinderen tot 14 jaar. Het gezin wordt maximaal een dagdeel per week bezocht.

Voor informatie of aanmelding als vrijwilliger, maar ook als gezinnen ondersteuning willen, kan men contact opnemen met de coördinatoren van Home-Start Achterhoek: Will Schippers, 06-12998606 of w.schippers@yunio.nl of met Charlotte Boelens, 06-10801276 of c.boelens@yunio.nl.
Home-Start is een onderdeel van Yunio jeugdgezondheidszorg.


www.yunio.nl

Kerstbomen vers van het land!! Boerderij 't Geutjen Hulleweg 6 D'chem. Ma/Za 9.00 - 17.00 u Zo 11.00 - 16.00 u www.geutjen.nl

GELD voor uw GOUD en oude MUNTEN T.k.gevr.tegen prima prijs:oude gouden sieraden, gouden tientjes, Krugerranden e.a. gouden en zilv. munten, muntverzamelingen etc. Bel voor info: Kevelam Garderen 0577-461955 lid NVMH

VLOOIENMARKT DOESBURG Zon.10 dec.10 -17 uur Sporthal Beumerskamp Breedestraat 39 Info kraamhuur 06 - 39108152 animo-vlooienmarkten.nl

VLOOIENMARKT Zelhem Zon.17 dec. 10 - 17 uur Sporthal De Pol. Vincent van Goghstr. 72. Info kraamhuur Tel.06- 3910 8152. animo-vlooienmarkten.nl

Te huur KERSTMAN en KERSTVROUW KOSTUUMS. DS Design Molenkolkweg 33 Steenderen 0575-452001

KERST VLOOIENMARKT Westervoort 2de kerstdag di. 26 dec. 9 - 16 uur. Sporthal Sports Planets / De Pals Emmerik 5. Info kraamhuur 06-3910 8152. www.animo- vlooienmarkten.nl