Elna

7 februari 2018

Elna 7 februari 2018


Speciale rechtszaak Knunnekes vs Roverszonen

Jan Kruip leest in het gemeentehuis de dagvaarding die hem zojuist door postbezorger Hennie Schovers (r) is overhandigd. Links luistert Henri Walterbos van CV de Knunnekes aandachtig toe. Foto: Kyra Broshuis

GROENLO/LICHTENVOORDE- Het dumpen van een Lichtenvoordse kei in de Grolse gracht zal voor Lichtenvoordse daders nog een staartje krijgen. Vandaag kreeg één van de drie daders, Jan Kruip, in het gemeentehuis te Lichtenvoorde een dagvaarding overhandigd door de bekende Groenlose postbezorger Hennie Schovers.

Door Kyra Broshuis

"Wij hadden gehoopt deze kwestie helemaal stil te kunnen houden en het onderling met de heren D, P en K op te kunnen lossen, maar met deze drie Lichtenvoordse heren hebben wij niet tot een consensus kunnen komen", zo leest Henri Walterbos namens de Knunnekes voor. "Vandaar dat ons, in het belang van onze Stadt en zijn inwoners, niets anders restte dan de zaak aanhangig te maken bij de meervoudige kamer van de rechtbank en de media hier van in kennis te stellen. Nogmaals, tolerant als wij Grolsen zijn hebben wij de Lichtenvoordse heren Jan Kruip, Eddy Dusseldorp en Robert Paashuis nog de kans gegeven om spijt te betuigen van hun actie. Als een soort van taakstraf hebben zij een verplicht bezoek gebracht aan onze stadsboerderij waar op dat moment een tentoonstelling was over het weghalen van het kanon uit Grolle, ruim zestig jaar geleden, een actie van hun vaders. Een mooi staaltje Grolse/Lichtenvoordse rivaliteit, dat uiteraard alleen maar mogelijk was met hulp van een Grollenaar, de nachtwaker van de Monocon, Gait Garstenveld. Hij werd met een halve liter omgekocht; 'Gait mond dichte, hier he'j ne halve liter'. Een zogenaamde sigaar uit eigen doos dus ook nog. Helaas zijn de heren ook niet tot inzicht gekomen. Aangezien wij er als Prinsen en Eregarde der Knunnekes er verder geen oordeel over willen vellen en wij de Nederlands rechtstaat respecteren, vinden wij dat de rechtbank zich hierover maar moet uitspreken."

Lees verder op pagina 3

Schaken

LICHTENVOORDE - Het onlangs gehouden Jac Brouwer toernooi, in 't Zwaantje te Lichtenvoorde is weer een groot succes geworden.

Er was voor iedereen een prijs en in totaal mocht schaakvereniging Rokade 28 deelnemers ontvangen. De einduitslag is als volgt: 1. Arjan van Lith; 2. Henry Veneman; 3. Job Geerdes.

Amivedi

De gevonden kat. Foto: PR

LIEVELDE - Op de Koolmansdijk is een halflangharige kat gevonden, waarschijnlijk een kruising Boskat. Voor informatie kan contact worden opgenomen met Stichting Amivedi, meldpunt Aalten/Achterhoek, Sylvia Spaargaren, tel. 088 – 0063305 of mailen naar achterhoek@amivedi.com.

Amivedi

LIEVELDE - Op de Koolmansdijk is een halflangharige kat gevonden, waarschijnlijk een kruising Boskat.

Voor informatie kan contact worden opgenomen met Stichting Amivedi, meldpunt Aalten/Achterhoek, Sylvia Spaargaren, tel. 088 – 0063305 of mailen naar achterhoek@amivedi.com.

Flinke schadepost door storm

Bij Paardenopvang Achterhoek is flinke schade ontstaan door de storm. Paarden moeten tijdelijk in noodopvang.

B 3

Storm financiële strop voor Paardenopvang Achterhoek

Gerrit Simmelink bij de zwaar beschadigde stal. Foto: Annekée Cuppers

HARREVELD – Een geluk bij een ongeluk; geen enkel paard raakte gewond toen de storm van 18 januari het dak van de stal blies van Paardenopvang Achterhoek. Wel blijft de stichting zitten met een flinke schadepost. Initiatiefnemer Gerrit Simmelink: "Waar moeten we straks met de paarden naar toe als de daken worden vervangen? Dat gaat nog flink in de papieren lopen."

Door Annekée Cuppers

Voor de foto gaat hij even tussen de brokstukken van het afgewaaide dak staan maar eigenlijk mag hij er zelf ook niet komen. Het gele lint met de tekst VERBODEN ASBEST waarmee de plek is afgezet, hangt er immers niet voor niks. Door een flinke donatie van een anonieme weldoener kon de stichting tijdelijke noodstallen aanschaffen. Maar tijdens de opruim- en herstelwerkzaamheden zullen een aantal paarden tijdelijk elders gehuisvest moeten worden. De opstalverzekering vergoedt een deel van de materiële schade maar lang niet alles. Financieel een flinke strop voor de stichting die getraumatiseerde paarden rehabiliteert en herplaatst.

Gedragsstoornissen
In 2003 startte Simmelink met het opvangen van paarden met gedragsstoornissen. "Eigenlijk gaat het om communicatiestoornissen, want een paard is van nature werkwillig. Als een paard dan niet doet wat de ruiter van hem verwacht, dan begrijpt ie niet wat je van hem wil. In de sport draait het om de prestaties van de ruiter en is het mentale welzijn van het paard van ondergeschikt belang. Als de ruiter dan maar blijft corrigeren zonder bij zichzelf te rade te gaan waar het nu misgaat in de communicatie, dan raakt zo'n paard overbelast met alle problemen van dien." Stevige taal maar Simmelink weet waar hij het over heeft. Zijn paard Santos, die inmiddels zijn oude dag in de stallen van Paardenopvang Achterhoek mag slijten, is de ware grondlegger van de stichting. "Toen ik zelf na jaren weer ging rijden, lag ik meer in de bak dan dat ik op het paard zat. Iedereen raadde me aan Santos te verkopen en een ander paard te zoeken maar gaandeweg kwam ik erachter dat ik zelf het probleem was. Ik leerde op een andere manier met het dier om te gaan en de problemen verdwenen. Dat was een enorme eye-opener voor me."

Schade 35- tot 40 duizend euro

Al snel wisten mensen met 'lastige' paarden Simmelink te vinden. "In onze stallen heerst een enorme rust waardoor getraumatiseerde paarden weer tot zichzelf kunnen komen. Langzaamaan worden ze weer een normaal paard en pas dan kunnen we stapje voor stapje met het dier aan het werk. Het uiteindelijke doel is dat we het paard kunnen herplaatsen zodat de plek weer vrijkomt. Op die manier kunnen we zoveel mogelijk paarden helpen."

Vrijwilligers welkom
Paardenopvang Achterhoek is een erkend leerbedrijf en heeft naast de vaste vrijwilligers regelmatig stagiaires van AOC Oost. "Daar zijn we erg natuurlijk erg blij mee maar stagiaires zijn nog zoekende. Een enkele blijft na zijn stage maar de meesten gaan door naar een andere werkplek. Nieuwe vrijwilligers voor het werk met de paarden en in de stallen zijn dan ook zeer welkom! Ook zijn we naarstig op zoek naar een handige allround klusjesman. Vrijwilligers mogen gerust vutters zijn, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt of mensen met een beperking. Want dat is het mooiste van het werken met de paarden. Die plakken geen etiket, je mag gewoon zijn wie je bent."

Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Gerrit Simmelink: 06-53566691.

Donaties zijn welkom op NL41RABO 0136 91 8018 t.n.v. Stichting Paardenopvang Achterhoek.

paardenopvangachterhoek.nl

Inschrijvingen voor de Bazaar geopend

De Bazaar is in en om de Koppelkerk. Foto: PR

BREDEVOORT - Na het overweldigende succes van de retro- en handmade-markt de Bazaar 2017 in en rondom de Koppelkerk in Bredevoort, zal dit evenement ook in 2018 plaatsvinden. Zaterdag 11 en zondag 12 augustus om precies te zijn. De inschrijvingen zijn nu geopend.

Aanbieders van retro- en vintage-artikelen en creatievelingen met handgemaakte producten kunnen zich aanmelden via www.koppelkerk.nl/bazaar. Eind februari zal met de selectie worden begonnen.

Rechtszaak Knunnekes

Vervolg van de voorpagina

GROENLO/LICHTENVOORDE - Carnavalsvereniging De Knunnekes heeft de 'roverszonen' gedaagd voor een rechtszitting, op zondagmorgen 11 februari om 11.11 uur in Brouwhuys De Lange Gang.

Besloten zitting
De rechtszaak, een besloten zitting, zal zondagmorgen om 11.11 uur plaatsvinden in Brouwhuys De Lange Gang in Groenlo. De meervoudige kamer van de rechtbank zal deze morgen snelrecht toepassen op deze zaak en daaraan heeft iedereen zich te conformeren. "Wij als Prinsen en Eregarde hebben echter een groot vertrouwen in de beide rechters, die gespecialiseerd zijn in dergelijke kwesties, en die deze zaak zullen behandelen. Daarnaast zal ook mevrouw de burgemeester Mr. A. Bronsvoort die morgen toezien op het verloop van dit proces", zo besluit Walterbos. Roverszonen Jan, Eddy en Robert hebben toegezegd op de zitting te zullen verschijnen. "Wij gaan er vanuit dat wij met behulp van onze advocaat, vrijgesproken worden. Het recht zal zegevieren!", aldus Jan Kruip.

Inschrijvingen voor de Bazaar geopend

BREDEVOORT - Na het overweldigende succes van de retro- en handmade-markt de Bazaar 2017 in en rondom de Koppelkerk in Bredevoort, zal dit evenement ook in 2018 plaatsvinden. Zaterdag 11 en zondag 12 augustus om precies te zijn. De inschrijvingen zijn nu geopend.

Aanbieders van retro- en vintage-artikelen en creatievelingen met handgemaakte producten kunnen zich aanmelden via www.koppelkerk.nl/bazaar. Eind februari zal met de selectie worden begonnen.

Veel belangstelling voor

Even uitrusten bij SKIK & Zo tijdens de Ludgerwandeling. foto: PR

Ludgerwandeling

LICHTENVOORDE- De Ludgerwandeling, die afgelopen weekend werd gelopen in en rond Lichtenvoorde, heeft ruim 130 deelnemers getrokken. Tegen een prachtige achtergrond van zon, wind en een enkele sneeuwvlok liepen de wandelaars zes of twaalf kilometer.

Wethouder Jos Hoenderboon (rechts) en huisarts Jaap Brenninkmeijer over het succes van de pilot praktijkondersteuner jeugd. Foto: Theo Huijskes

Wethouder Marieke Frank van de gemeente Oost Gelre heette de aanwezigen van harte welkom in de sfeervol aangeklede Bonifatiuskerk in hartje Lichtenvoorde. Van pastor Ronald den Hartog ontvingen de wandelaars de zegen. Onder het geluid van de kerkklokken vertrokken de lopers richting de Mariakapel aan de Nieuwendijk. De route leidde verder onder ander langs de Fatimakapel en langs het bekende kruisbeeld aan de Boschlaan. Rond 17:00 uur waren alle wandelaars binnen en genoten bij restaurant De Leeuw van een warme kom soep.

Volgend jaar wordt er weer een bijzondere wandeling gehouden, zo laat de organisatie weten. "Dankzij de sponsoren, onze samenwerkende partners en alle vrijwilligers hebben we een prachtige Ludgerwandeling kunnen organiseren, helemaal in het teken van Maria Lichtmis", aldus de organisatie die bestaat uit medewerkers van Achterhoek Toerisme, VVV Oost Gelre, de Parochie Sint Ludger en de gemeente Oost Gelre.

Pilot praktijkondersteuner jeugd wordt verlengd

OOST GELRE - De pilot praktijkondersteuner jeugd, waarin de gemeenten Aalten, Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk participeren, wordt verlengd tot en met maart 2021. Dat betekent dat jongeren met psychosociale problemen de komende drie jaar een beroep kunnen doen op de praktijkondersteuner Jeugd. Dat is Anita van Ingen, werkzaam vanuit huisartsenpraktijk Richtershagen.

Door Theo Huijskes

Wethouder Hoenderboom gaf aan dat het voor de gemeente erg belangrijk is om doorlopend zicht te hebben op hetgeen er speelt op niet alleen medisch, maar ook psychosociaal terrein bij kinderen en jongeren in de leeftijd van 0 tot 18 jaar.

"De praktijkondersteuner is een welkome aanvulling", vindt ook Brenninkmeijer. Hij vult aan dat de drempel, nu men bij een huisartsenpraktijk terecht kan, erg laag is. "Dit heeft tot gevolg dat men snel geholpen wordt. Men is daarover zeer tevreden, getuige het waarderingscijfer van 8,9. Tot op heden neemt er per gemeente nog maar één praktijk deel aan de pilot, maar de bedoeling is om dit op te schroeven naar drie praktijken." Gedurende de eerste pilot hebben (ouders/verzorgers van) 142 kinderen een praktijkondersteuner Jeugd bij een huisartsenpost geconsulteerd. "Maar liefst 99 van hen konden direct geholpen worden en daarvoor was doorverwijzing niet meer nodig. Let wel, dit zijn aantallen die passen bij een pilot in een beginstadium. Wanneer meerdere huisartsenpraktijken besluiten om mee te liften, zullen die aantallen behoorlijk stijgen."

Oeigoerse academicus al vier jaar vast

AALTEN/OOST GELRE - Amnesty Oost Gelre/Aalten zet zich deze maand middels schrijfacties in voor een Oeigoerse academicus, die al vier jaar vast zit.De Oeigoerse academicus Ilham Tohti kreeg op 23 september 2014 levenslang wegens 'separatisme', terwijl hij juist Han-Chinezen en Oeigoeren met elkaar in gesprek wilde brengen. Ilham Tohti kwam op voor de rechten van de Oeigoeren, een voornamelijk islamitische etnische minderheid in China. Hij stelde tal van misstanden aan de kaak. Oeigoeren worden willekeurig en in eenzame opsluiting vastgezet, en ze worden ernstig gehinderd bij het belijden van hun islamitische geloof. Ilham Tohti werd opgepakt op beschuldiging van 'separatisme'. Sommige Oeigoeren willen onafhankelijk worden van China, maar Tohti is geen voorstander van afscheiding. Hij probeerde juist de dialoog aan te gaan. Hij maakte alleen maar gebruik van zijn recht op vrije meningsuiting. Toch werd hij tot levenslang veroordeeld. Door een handtekening te plaatsen onder de petitie, in de Wereldwinkel of in de bibliotheek in Aalten, kan men al bijdragen aan het protest.

Zandbieters maken zich op voor groots carnavalsfeest

Prins Maikel en Prinses Linda. Foto: PR Zandbieters.

Door Henri Walterbos

HARREVELD-De carnavalskriebels waar menig Harrevelder al vanaf november mee kampt zijn inmiddels overgegaan in een alsmaar toenemende carnavalskoorts. Wagenbouwers hebben al menige avond en zaterdag achter de rug, naaimachines draaien overuren voor het maken van eigen creaties en de Raad van Elf legt de laatste hand aan het opknappen van de prinsenwagen, waarop het prinsenpaar Maikel (Sasse) en Linda (Willemsteyn) zich toe kan laten juichen. Het paar heeft er zin in. Onder het motto 'Met touren deur Amerika bun't we'j now wal kloar, ons volgende avontuur wordt dit mooie Carnavalsjoar' voeren zij het grote Zandbieterscarnavalsfeest aan. Een feest waarbij aan eenieder wordt gedacht.

De Harreveldse carnavalsmarathon begint woensdag 7 februari met het bezoek aan de peuterspeelzaal door Prins Maikel en Prinses Linda, een dag later gevolgd door een bezoek aan leden van de Zandbieters die 85+, ziek of herstellend zijn. Vrijdag is de dag van het kindercarnaval op de Canisiusschool. Er wordt afgetrapt met een feestelijke lunch, waarna de kinderen van de basisschool en de afvaardiging van carnavalsvereniging de Zandbieters het feest met verschillende optredens en liedjes zullen voortzetten in de aula. Hierbij zal uiteraard de polonaise gelopen worden, waarbij 'Hallo allemaal….' hoogstwaarschijnlijk niet zal ontbreken. Om 19.00 uur vindt de traditionele carnavalsmis plaats in de kerk, onder begeleiding van pastoor Patrick Kuipers. Iedereen is van harte welkom, in carnavalskleding of dagelijkse kleding. Aansluitend de 50+ avond in zaal De Boer, een gezellige buutavond vol humor met diverse buutreedners en Harrevelds talent. De eigen Bietenbloazers zorgen hierbij voor de nodige muzikale ondersteuning.

Nieuwe prinsenwagen
Het carnavalsweekend wordt zaterdagochtend afgetrapt met een bezoek van prins en prinses aan de wijken waarop dat moment de laatste hand wordt gelegd aan de eigen carnavalswagen. 's Avonds gaan de voetjes van de vloer bij de Teenageparty, waarbij iedereen van groep 7 tot en met de leeftijd van 16 jaar van harte welkom is. Vanaf 20.00 uur zal DJ Doubble B zorgen voor een optimale carnavalssfeer bij zaal De Boer. Zondag is het tijd voor het grote werk; de jaarlijkse grote carnavalsoptocht, met deelname uit de verschillende wijken, individuele groepen, muziekgroepen en de geheel opgekalefaterde prinsenwagen. Een klus die de Raad van Elf voor zijn rekening nam. "De prinsenwagen is een jaar of vijf, zes geleden helemaal opnieuw gebouwd en was aan een opknapbeurt toe. Volledig opnieuw beplakt, beschilderd met logo's en al. Er zit een compleet nieuw doek omheen en rondom de wagen zijn nieuwe cd's aangebracht. Als in de toekomst cd's niet meer bestaan gaan wij uiteraard met de tijd mee en schroeven we er USB-sticks op", lacht Raad van Elf-lid en oud-prins Edwin Waenink terugkijkend op de klus. "De planning was een week maar het werden er drie. Een hele klus, moar hee is d'r kloar veur. Zelfs de nieuwe prins heeft nog een avond geholpen."

Kruukske van verdienste
Zondagavond om 18.00 uur volgt de prijsuitreiking in zaal De Boer. Speciaal voor de kinderen is er een kinderdisco in café De Boer, die direct start nadat de optocht erop zit. Vanzelfsprekend ontbreken de ranja en popcorn niet om de feestvreugde te verhogen. Satisfexy en DJ Maarten zorgen voor de muzikale begeleiding. Maandag het traditionele spätshoppen, waarbij vicevoorzitter Bas Stoltenborg ''t Kruuksken van verdienste' uit zal reiken aan een Harrevelder die zich het afgelopen jaar veel heeft ingezet voor de gemeenschap. Aansluitend wordt de publieksprijs uitgereikt. De muzikale honger wordt gestild door Slagerij Wolters. Om 21.00 uur wordt de vlag gestreken door het prinsenpaar en wordt het grote Zandbieterscarnavalsfeest afgesloten door DJ Kay.


Samen staan we sterker

Op 21 maart mogen we als inwoners van Oost Gelre weer onze stem uitbrengen voor een nieuwe gemeenteraad.

Daarom zien we nu regelmatig ingezonden stukjes in deze krant van verschillende partijen die ons proberen te overtuigen van hun geweldige prestaties. Sommige van die stukjes geven ons soms de indruk dat het herstel van de wereldeconomie hier begonnen is. Een grotere mate van bescheidenheid zou meer op zijn plaats zijn.

In de huidige context zoals bestuurlijk Achterhoek nu is opgedeeld mogen we ook niet veel meer verwachten. Allemaal kleine gemeentes met zo hun eigen belangen, kibbelen met elkaar over vanalles en nogwat en vechten met elkaar om de subsidie-potjes, kortom alles behalve een efficiënt bestuur.

Gelukkig zijn er recent in de regio een paar jonge, nog niet uitgebluste, bestuurders benoemd die een frisse kijk hebben en initiatief durven nemen om de situatie te verbeteren.
Een van de initiatieven die men op tafel heeft gelegd is een voorstel voor het verder ontwikkelen van regionale samenwerking.
Iedereen met gezond verstand zou dit initiatief zonder voorbehoud moeten toejuichen. We zouden zelfs nog verder durven gaan; namelijk dit als eerste stap zien naar een zelf geïnitieerde gemeentelijke herindeling met als doel in de toekomst een grote Achterhoekse gemeente te creëren. Het grote voordeel is dat we dan op een zodanige schaal kunnen besturen dat we dan echt landelijk een vuist kunnen maken.

Zouden wij onze lokale politiek bij deze mogen vragen zich daar eens op een positieve manier over te buigen en hen adviseren hiervan een belangrijk verkiezingsthema te maken?

Helaas zien we in de lokale politiek bij dit thema juist het opgekeerde. We zien een defensieve, negatieve grondhouding, waarbij wij ons als burgers toch afvragen welke rol het eigenbelang daarin speelt?
Waarom meteen allelei beren op de weg zien, waarom niet gewoon positief denken in mogelijkheden en kansen?

Natuurlijk is een gemeentelijke herindeling een lange weg met de nodige hobbels en problemen. Maar we kunnen toch beter zelf het initiatief nemen voordat politiek Den Haag in de (nabije?) toekomst ons onvermijdelijk een volgende gemeentelijke herindeling, in welke vorm dan ook gaat opleggen.
Die ervaring hebben we ruim tien jaar ook meegemaakt en we kunnen absoluut niet trots zijn op onze lokale politici hoe die daar destijds mee zijn omgegaan.

Wij vragen onze lokale politici over hun eigen schaduw te stappen, misschien voor de ouderen onder hen een te moeilijke opgave maar voor de meer creatieve en ambitieuze anderen moet dat toch lukken?

Waarom zou Oost Gelre in deze geen voortrekkersrol kunnen gaan spelen?

Laten wij onze stem op 21 maart geven aan die partij die kiest voor de toekomst van de Achterhoek en niet aan partijen die lijden aan xenofobie die al begint aan onze gemeente grens.

Kei- en Knalsoos belooft weer daverend feest te worden

Prins Gerben en prinses Evelien in de polonaise met carnaval in 2017. Foto: Hans Winters

LICHTENVOORDE –Inmiddels is het een jaarlijkse traditie; op de vrijdagavond voorafgaand aan het carnaval organiseert stichting KK-soos de Kei- en Knalsoos. Deze avond is bedoeld voor mensen van zestien jaar en ouder met een beperking. Dat Lichtenvoorde geen eigen carnavalsvereniging meer heeft, vinden de bezoekers geen enkel probleem. Ook dit jaar belooft het weer een geweldig feest te worden.

Al bijna dertig jaar organiseert stichting KK-soos met ondersteuning van vele vrijwilligers deze avond. Op vrijdag 9 februari is de grote zaal van 't Zwaantje in Lichtenvoorde weer het versierde decor voor het carnavalsfeest voor mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking en hun begeleiders uit de hele Oost Achterhoek . En net als vorige jaren belooft het ook nu weer een spetterend feest te worden met een aantal speciale onderdelen. Zo is er weer de verkiezing van de prins en adjudant. Er is een verkleedwedstrijd: wie heeft de allermooiste carnavalsoutfit aan? Ook is er een danswedstrijd. Dat kan heel goed met lekkere muziek van Dokters Swingende Infuustoeters en aantal leden van de Rainbowband. Zij verzorgen een optreden door een aantal liedjes te zingen van onder meer Jan Smit, Frans Bauer, Jannes, Frans Duijts en Ben Kramer.

Carnavalsverenigingen De Jonge Nölepeters uit Lievelde en De Vènesikke uit Vragender zullen met hun hoogheden vertegenwoordigd zijn op de carnavalssoosavond. Beide verenigingen verzorgen al jaren samen met de vrijwilligers van de KK-soos de ondersteuning van deze avond. De prinsen/prinsessen en adjudanten uit beide kerkdorpen zitten in de jury die de kleding en danspassen beoordeelt én de hoogheden van de soosavond aanwijst.

Het feest begint vrijdag om 19.41 uur en duurt tot 22.30 uur. De zaal is open vanaf 19.15 uur en reserveren is niet nodig. De entree bedraagt vijf euro, begeleiders gratis. Hapjes en drankjes zijn te koop met consumptiemuntjes. Na het carnaval gaat de KK-soos gewoon door. Elke twee weken organiseert stichting KK-soos de 'gewone' disco op vrijdagavond, vaak in de kelder van 't Zwaantje. Er is een lift aanwezig en de verlichting is zo ingesteld deze voor niemand hinderlijk is.

Eumkesbal steeds groter
carnavalsfeest in Zieuwent

ZIEUWENT - Ze zijn inmiddels niet meer weg te denken in het regionale carnavalslandschap: carnavalsvereniging de Eumkes uit Zieuwent. Na hun doorstart in 2012 kregen de Zieuwentse carnavalszotten al snel vaste voet aan de grond en is men overal een graag geziene gast. Waar de Eumkes present zijn, verschijnt een glimlach op de gezichten van de aanwezigen. Er valt altijd iets te lachen. Een leuke speech of ludieke act, waarin ook een dosis zelfspot het Zieuwentse carnavalsgezelschap niet vreemd is. Inmiddels staan de Eumkes al weer aan de vooravond van hun achtste carnavalscampagne. In hun missie om het eigen Zieuwentse carnaval jaarlijks verder uit te bouwen, zijn de Eumkes inmiddels met glans geslaagd. Verblijden de Eumkes zelf graag naburige carnavalsverenigingen met hun aanwezigheid, de verenigingen komen ook graag naar Zieuwent toe. De Eumkes horen er helemaal bij.

Door Henri Walterbos

Onlangs waren de Eumkes nog de organisatoren, en daarmee gastheren, van de hooghedendag. "Afgelopen jaar waren we er ook bij en toen werd gevraagd wie de volgende keer de hooghedendag wilde organiseren. Toen zei iemand van 'de Leeveldsen' dat onze vorige president,Stefan Beerten, altijd al de wens had om een keer de hooghedendag te mogen organiseren. Toen he'k de vinger moar op 'estokken", vertelt president Mark Onstenk. Voorzitter Dion Hummelink kijkt terug op een geslaagde dag. "We hebben tijdens de pubquiz alles door elkaar heen gemixt, om elkaar beter te leren kennen. De aanwezigen zijn grotendeels altijd nieuw, de helft kent elkaar niet. Wat wij verder nog gedaan hebben, is de gasten de kans geven om te blijven eten en hen 's avonds op te laten halen door anderen, die op hun beurt dan weer kunnen blijven. Wordt het alleen maar gezelliger van. Dat kwam ook precies zo uit", lacht Dion. De Eumkes, altijd weer vernieuwend.

Eumkesbal
Vrijdagavond komen bevriende zottenclubs naar Zieuwent voor het Eumkesbal, met als belangrijkste onderdeel de bekendmaking van de nieuwe Eumkeshoogheden. Ook steeds meer Zieuwentenaren komen op het Eumkesbal af. Er wordt ook in eigen dorp naar het Eumkesbal uitgekeken, niet in de laatste plaats om getuige te zijn van de onthulling van de nieuwe Eumkeshoogheden. Wie volgen prins Toby Bokkers en adjudant Jouke Knippenborg op? Er wordt volop gegokt, mede ingegeven door hints die op de facebookpagina van de Eumkes voorbij komen. De hints die van toepassing zijn op de nieuwe hoogheden zijn 'Vriendelijk drukkend' en 'Wi-j doet 't samen'. Onstenk is verheugd dat aftredende hoogheden graag betrokken blijven bij de Eumkes. "Zij nemen na hun aftreden zitting in de senaat. De club wordt zo steeds groter, we hebben inmiddels 44 leden. Hoofdzakelijk heren, maar ook enkele dames."

'Voor het carnaval in Zieuwent kom ik graag speciaal terug'

Of de Eumkes ooit dames zullen onthullen als nieuwe hoogheden, hierover is Onstenk helder. "Ie mot kearls d'r in hollen veur een goeie sturing", lacht deze. Dion Hummelink lacht ook maar heeft er een andere mening over: "Ik ben er wel voorstander van". Ook is Dion blij met de ontwikkeling die de Eumkes mede hebben ingezet in hun eigen dorp. "Het is leuk dat je jongeren uit Zieuwent die wij jaren geleden tegenkwamen op de basisscholen nu tegenkomt tijdens het carnaval vieren in Groenlo. Dat is een goede ontwikkeling. Zij moeten het straks van ons overnemen. "Ook dit jaar wordt weer een bezoek gebracht aan de basisschool en het Gilde. "Wij leggen hen van alles uit over carnaval, dat vinden wij belangrijk. Ik woon al negen jaar niet meer in Zieuwent maar hier kom ik speciaal voor terug. Het zou mooi zijn dat we dat gevoel ook bij de jeugd teweeg kunnen brengen", kijkt Dion vooruit. "Zelf zou ik graag zien dat er een keer iets komt voor de 55-plussers, op een zeer laagdrempelige manier."

Eumkesbus
De Eumkes gaan drukke dagen tegemoet. Zondag trekt het Eumkesgezelschap richting Voor-Beltrum om een bezoek te brengen aan de Maïspotters en zich aansluitend onder te dompelen in de Grolse carnavalsfeestvreugde. Ook maandag zullen de Eumkes zich naar Groenlo begeven om zich in het dweilen in de Grolse binnenstad te storten, voorafgegaan door een bezoek aan de Jonge Nölepeters in Lievelde. Ieder jaar weer een bijzondere ontmoeting met stekelige, maar bovenal grappige, speeches over en weer. Voor beide dagen hebben de Eumkes het zogenaamde Eumkesarrangement in het leven geroepen om Zieuwentse carnavalisten mee te krijgen op hun tournee langs carnavalsfeesten buiten het eigen Eumkesnus. Zowel zondag als maandag kan men met de Eumkes mee carnaval vieren. Indien wenselijk zelfs voorafgegaan door een ontbijt bij Het Witte Paard. Zondag is het vertrek om 10.00 uur en wordt om 01.00 uur de terugreis vanuit Groenlo weer aanvaard. Maandag vertrekt het Eumkesgezelschap om 10.30 uur naar Lievelde en rijdt de bus om 21.00 uur terug naar Zieuwent, na een middag en avond dweilen in Groenlo. De busreis kost 10 euro per dag. Het ontbijt, om het ultieme carnavals-wij-gevoel te krijgen, kost 5 euro per dag. Opgave kan door middel van een mail aan: cvdeeumkes@gmail.com. Dan volgt verdere info.

Succesvol weekend voor Spirit'90

Mink Geerdink

Afgelopen weekend kwamen er turners en turnsters van Spirit'90 in actie op diverse wedstrijden.

Allereerst was er de tweede plaatsingswedstrijd heren turnen regio Gelderland, mede georganiseerd door Spirit'90 zelf, in de Hamalandhal. Met een gezellige drukte op de tribune werd het een geslaagde wedstrijd.
De jongens, Jop, Vycho, Lubbe, Nick, Kyan, Mink, Robbin en Douwe hebben hun uiterste best gedaan maar de concurrentie was groot en hierdoor zag alleen Mink Geerdink zijn inspanning beloond met een zilveren medaille! Jongens wat hebben jullie het allemaal goed gedaan! We zijn trots op jullie!

De Arco-meiden van de E-instap hadden hun tweede wedstrijd in Dinxperlo. De duo's Fenne en Rochelle en Zoë en Benthe kwamen al vroeg in actie en wat deden ze het goed! Fenne en Rochelle haalden na een mooie oefening een knappe vierde plaats. De oefening van Zoë en Benthe ging ook heel erg goed en het was dan ook erg spannend tot de prijsuitreiking. Zij vertrokken met een hele mooie medaille en een eerste plaats weer richting Lichtenvoorde!
Van harte gefeliciteerd meiden!

Zaterdag 3 februari jl. turnde ook Mirte Krabbenborg de tweede plaatsingswedstrijd in de 4e divisie. De wedstrijd vond plaats in Doetinchem.
Mirte begon deze wedstrijd op balk, helaas viel ze met de koprol maar de rest van de oefening ging goed. Op vloer heeft ze een mooie oefening op muziek laten zien. Vervolgens heeft ze op sprong twee goede sprongen laten zien en op brug een nette oefening. Uiteindelijk is Mirte 4e geworden met 52,750 punten. Gefeliciteerd Mirte!

Potgrondactie Longa'59

Heeft u ook al zin in het voorjaar en wilt u straks weer genieten van de bloemen en planten in uw tuin of op uw balkon? Net als voorgaande jaren kunt u bij volleybalvereniging Longa'59 weer voordelig en eenvoudig potgrond kopen. De jeugdleden brengen de potgrond als extra service bij u thuis. De kwalitatief goede grond heeft een scherpe prijs én u hoeft niet te sjouwen met zware zakken.

Longa'59 organiseert de potgrondactie om de jeugdactiviteiten financieel mogelijk te maken. Vóór 23 februari kunt u de leden aan de deur verwachten. De potgrond is te bestellen via de bestellijsten die zij bij zich hebben. Longa'59 hanteert de volgende prijzen: 1 zak à 20 liter € 2,50, 1 zak à 50 liter € 5,00 en 3 zakken à 50 liter € 13,-. De potgrond moet bij bestelling worden afgerekend. Vanaf 9 maart bezorgen de leden de potgrond bij u thuis.

Draagt u Longa'59 ook een warm hart toe en kunt u potgrond voor uw tuin of balkon gebruiken? Wij hopen op uw medewerking. Voor vragen kunt u contact opnemen met Mario Rötter, via M.rotter@upcmail.nl.

Vogelkastjes luisteren wandelpad op

Sanne (l) en Lonne, allebei 11 jaar, zijn trots op hun zelfgemaakte vogelhuisjes. Foto: Kyra Broshuis

LICHTENVOORDE - Het bekende wandel- en fietspad tussen de Varsseveldseweg en de Delstraat/Schatbergstraat lag er de laatste jaren wat verwaarloosd bij. Een doorn in het oog van de gemeente, omwonenden én de leerlingen van de naastgelegen Jozefschool.

Door Kyra Broshuis

Enthousiaste werkgroep
Leonie Heutinck en Chris Frencken van de gemeente Oost Gelre deden vorig jaar een oproep in de buurt om de natuurlijke uitstraling van het pad te versterken. "Dat leverde een enthousiaste werkgroep van verschillende buurtbewoners op. Samen hebben we gekeken naar de mogelijkheden", zo vertellen ze. De leerlingen van de Jozefschool werden betrokken bij het project en hebben in de afgelopen maanden tientallen vogelhuisjes getimmerd en beschilderd.

(F)luisterpad
Wethouder Vincent van Uem is deze woensdag naar het schoolplein gekomen om het eerste vogelhuisje te onthullen en geeft ook meteen even antwoord op de vraag van de leerlingen wat een wethouder eigenlijk is. "Op een andere school had een leerling daar een mooie omschrijving voor; een hulpburgemeester. En dat klopt wel. De burgemeester kan natuurlijk niet alles alleen en daarom zijn er wethouders met ieder een eigen taak. Ik ben bij de gemeente verantwoordelijk voor wonen, wegen en dus ook wandel- en fietspaden. Het is prachtig dat jullie allemaal hebben samengewerkt om van dit toch wel rommelige pad weer een prachtig stukje natuur te maken. De naam '(F)luisterpad', zoals het project heet, doet de naam eer aan. De vogels die hier straks terugkeren en hun geluid laten horen passen perfect in deze muziekbuurt. We gaan binnenkort ook nieuw groen planten hier. We brengen de natuur weer terug in de bebouwde kom door een mooi thuis te creëren voor vogels en andere dieren."

Trots
De komende weken worden alle vogelhuisjes van de leerlingen opgehangen in de bomen bij het pad. De Jozefschool heeft het maken van de huisjes geïntegreerd in hun 'maand van de natuur'. "Onze leerlingen van de groepen 4, 7 en 8 hebben hard gewerkt aan de vogelhuisjes. Omdat het pad vlak naast onze school ligt, en veel gebruikt wordt door onze leerlingen, waren de kinderen erg enthousiast. We zijn trots op het resultaat", zegt meester Onno Zijdel.

Kerkproeverij in Johanneskerk

LICHTENVOORDE - Zondag 11 februari om 10.00 uur staat de kerkdienst in de protestantse Johanneskerk in het teken van de 'Kerkproeverij'. Dit is een laagdrempelige kerkdienst om mensen (voor het eerst of opnieuw) te laten proeven van de kerk. Het is een bijzondere kerkdienst voor nieuwkomers en/of oudgedienden, bij wie de kerk wat op een zijspoor is geraakt. Om verschillende redenen is er soms de nodige drempelvrees ontstaan om die kerk binnen te gaan waar je wel eens langskomt of die je hebt zien staan.

In de media en in de wandelgangen leven vaak nog veel oude denkbeelden over hoe het er in de kerk aan toe gaat. De Johanneskerk organiseert daarom een dienst om te laten zien hoe zij kerk willen zijn. Iedereen kan sfeer komen proeven. Ook de 'vaste' gasten en belangstellenden uit omliggende plaatsen zijn van harte welkom. De dienst wordt naast de invulling door lectoren muzikaal omlijst met medewerking van het combo onder leiding van Johan Meerdink. Het belangrijkste is dat mensen iets proeven van waar het in de kerk om gaat en hoe men met elkaar omgaat. Een kerk waar iedereen zich welkom mag voelen.
Na de dienst is er gelegenheid te proeven van wat extra's bij de koffie. Hierbij is er volop ruimte voor ontmoeting. Voor de één misschien een kennismaking, voor een ander een gezellig weerzien. Een mooie gelegenheid om te komen 'buurten', of te proeven hoe het nu in de kerk gaat. De Kerkproeverij is een initiatief van de landelijke protestantse kerk, die dit overgenomen heeft uit Engeland. Hier kent men het als 'Back to Church Sun-day'. De ervaringen in andere plaatsen waar men dit al gedaan heeft zijn heel positief. Soms moet men elkaar even over een drempel helpen. Daar wil deze kerkdienst bij helpen. Met de woorden van Tante Rikie van Normaal: 'Vake bu-j te bange!'

Veertigduizend snoepzakjes

LICHTENVOORDE/GROENLO - Carnavalsvereniging De Knunnekes uit Groenlo bestaat dit jaar 55 jaar. De jubileumoptocht van zondag 11 februari krijgt daarom een feestelijk tintje.

De optochtcommissie heeft via haar netwerk contact gekregen met Activiteitencentrum Industrie in Lichtenvoorde. Dit is een onderdeel van zorgaanbieder De Lichtenvoorde waar mensen met een beperking worden begeleid in wonen, werken en dagbesteding. Het activiteitencentrum is steeds op zoek naar werkzaamheden voor de cliënten. En wat is dan mooier om veertigduizend snoepzakjes in te pakken. De bedoeling is om deze snoepzakjes tijdens de optocht van zondag 11 februari uit te delen aan de toeschouwers en met name de kinderen, die de optocht bezoeken. De snoepjes zijn gelatinevrij en daardoor minder plakkerig én vrij van dierlijke vetten. Het activiteitencentrum is erg blij met deze opdracht, met veel enthousiasme en lol hebben de cliënten de snoepjes bijna allemaal ingepakt. Zowel carnavalsvereniging De Knunnekes als het activiteitencentrum willen hun samenwerking de komende jaren verder uitbreiden.

Column

7 februari

Groenlo

Escaperoom Groenlo

8 februari

Groenlo

Escaperoom Groenlo

9 februari

Groenlo

Escaperoom Groenlo

10 februari

Groenlo

Gelredag - Ridders van Gelre

Stadsmuseum

Groenlo

Kinderactiviteiten bij Leemland

Leemland Activiteiten & Zorg

10 februari tot 18 februari

Groenlo

KINDERACTIVITEITEN IN DE VOORJAARSVAKANTIE

Leemland Activiteiten & Zorg

11 februari

Groenlo

Kinderactiviteiten bij Leemland

Leemland Activiteiten & Zorg

Groenlo

Escaperoom Groenlo

Groenlo

Drie Dolle Dagen in Grolle

Centrum Groenlo

12 februari

Groenlo

Kinderactiviteiten bij Leemland

Leemland Activiteiten & Zorg

Groenlo

Escaperoom Groenlo

Groenlo

Drie Dolle Dagen in Grolle

Grolle

13 februari

Groenlo

Kinderactiviteiten bij Leemland

Leemland Activiteiten & Zorg

Groenlo

Escaperoom Groenlo

Groenlo

Drie Dolle Dagen in Grolle

Grolle

14 februari

Groenlo

Kinderactiviteiten bij Leemland

Leemland Activiteiten & Zorg

Groenlo

Escaperoom Groenlo

15 februari

Groenlo

Kinderactiviteiten bij Leemland

Leemland Activiteiten & Zorg

Groenlo

Escaperoom Groenlo

16 februari

Groenlo

Kinderactiviteiten bij Leemland

Leemland Activiteiten & Zorg

Groenlo

Escaperoom Groenlo

17 februari

Groenlo

Kinderactiviteiten bij Leemland

Leemland Activiteiten & Zorg

18 februari

Groenlo

Kinderactiviteiten bij Leemland

Leemland Activiteiten & Zorg

Groenlo

Escaperoom Groenlo

19 februari

Groenlo

Escaperoom Groenlo

20 februari

Groenlo

Escaperoom Groenlo

Kato Boonders wint voorleeswedstrijd

Vlnr: Lot te Woerd, Myon van den Berg, winnares Kato Boonders, Jana Tolkamp, Anouk Stoltenborg, Esmée Suzebeek, Lynn van Aken. Onder Pien Kolkman, Suze Rietberg en Demy Griess. Foto: PR.

LICHTENVOORDE - Kato Boonders van basisschool St.Jozef uit Lichtenvoorde heeft afgelopen zaterdag in de bibliotheek een voorronde van De Nationale Voorleeswedstrijd gewonnen. Binnenkort vertegenwoordigt Kato Lichtenvoorde in de halve Gelderse finale en maakt hiermee kans De Nationale Voorleeskampioen 2018 te worden.

Presentator Annita Oonk stelde de kandidaten om de beurt aan het publiek voor. Vervolgens las iedere kandidaat een fragment voor uit een zelfgekozen boek. Nadat alle meisjes aan de beurt geweest waren, trok de jury zich terug.

De jury, bestaande uit logopediste Joyce Vrijdag, wethouder Marieke Frank en de winnaar van vorig jaar Jens Taken, lette op zaken als uitspraak, verstaanbaarheid en tempo. Ook het contact van de voorlezer met het publiek was belangrijk. Na een spannend kwartiertje mocht Jens het verlossende woord spreken.

Kato Boonders las een fragment voor uit het boek 'Liever chatten' van Ellen de Wachter. De jury vond dat Kato het fragment heel duidelijk en pakkend voorlas en dat de luisteraars nieuwsgierig werden gemaakt naar de afloop van het verhaal. Kato is één van de deelnemers aan de halve Gelderse finale die op 10 maart gehouden wordt in de bibliotheek in Zutphen.


Gezellig 'Ossenkämper toernooi'

Het Ossenkämper toernooi. Foto: PR

LIEVELDE - Opnieuw werd dit jaar het Ossenkämper boerengolftoernooi gehouden in Lievelde.

Om eens een ander parcours te spelen dan de Boerengolfbaan van kaasboerderij Weenink werd in de winter van 2006 voor het eerst een pop-up Boerengolfbaan uitgezet op de weilanden van Wilfried Maarse. Team Nijko consult wilde weten of het beter speelde dan het team van de Werktuigenvereniging. Na de eerste ronde werd een opwarmertje, de 'Ossenkämper' gedronken. Men speelde twee rondes en na afloop erwtensoep met worst en borrelen. Wie gewonnen heeft is inmiddels vergeten, maar het was zeker gezellig. Zo is een traditie geboren. Elk jaar begin februari zorgen Wilfried en Rita Maarse er voor dat de Boerengolfbaan klaar ligt en de erwtensoep klaar staat. Dit jaar onder winterse omstandigheden: koud en nat, maar weer of geen weer Boerengolfspelers spelen altijd.
Na twee rondes van tien holes hebben Jan Peters van De Melktap en Hemmie Spekschoor van Team Lievelde 136 slagen en zijn daarmee winnaars. De erwtensoep smaakte goed en het bleef nog lang gezellig in de keuken bij de familie Maarse.


www.boerengolf.nl

Aanmelden voor muziektheaterproject kan nog

REGIO - Op woensdagavond 10 januari is het eerste seizoen van het project 'Muziektheater maak je samen' van start gegaan. Dit kunstproject is een initiatief van Boogie Woogie cultuurcentrum in samenwerking met zorgaanbieders Estinea en De Lichtenvoorde, de Hamalandschool Lichtenvoorde, VSO-school het Bariet in Lichtenvoorde en het Graafschapcollege.

Door middel van activiteiten als muziek, dans, toneelspelen en schilderen wordt toegewerkt naar de uitvoering van een prachtig muziektheaterstuk voor publiek. Aan het project doen bewoners van de zorginstellingen mee maar ook mensen die begeleid zelfstandig wonen of dagbestedingsactiviteiten bezoeken.

Ook leerlingen van het Bariet, Voortgezet Speciaal Onderwijs, hebben zich aangemeld. Iedereen krijgt de kans op plezierige wijze zijn of haar talenten te ontdekken en te ontwikkelen. Dit alles onder begeleiding van professionele kunstdocenten. Daarnaast spelen ook lokale amateurkunstenaars een rol.

Met dit project hopen de samenwerkende partijen te bereiken dat actieve deelname van de doelgroep aan culturele activiteiten gestimuleerd wordt en mensen met elkaar verbonden worden.

De wekelijkse lessen zijn steeds op de woensdagavond, vanaf 18.30 uur tot 20.00 uur (soms tot 20.30 uur). De eerste serie van zeven bijeenkomsten vindt plaats in de Hamalandschool, van Ostadestraat 17, in Lichtenvoorde.

Nog enkele plaatsen vrij
Aanmelden kan nog. Er zijn nog enkele plekken vrij. iedereen van 14 jaar of ouder met belangstelling voor dit project, kan zich aanmelden bij Perron 8 van De Lichtenvoorde, via perron8@delichtenvoorde.nl of via 0544 - 371 130.

Ook zijn projectleider Harry ten Brinke, harry@boogiewoogie.nl (06 – 4845 6552) en muziekdocent Jan Willem van de Velde (06 - 4835 5663) te bereiken voor opgave en het geven van meer informatie. De kosten zijn 4 euro per keer.

Muzikanten en theaterspelers gevraagd
Voor ondersteuning van de lessen en opvoeringen is men nog op zoek naar gevorderde muzikanten en theaterspelers. Wie het leuk lijkt om mee te doen, kan zich melden bij projectleider Harry ten Brinke, harry@boogiewoogie.nl (06 – 4845 6552).

Zondagmatinee Molenberg met Krabbenkoor uit Harreveld

Het Krabbenkoor. Foto: PR

GROENLO - In Marga's Grand café, locatie de Molenberg in Groenlo treedt op zondag 18 februari van 14.30 uur tot 16.00 uur het Krabbenkoor op. De entree is 5 euro, inclusief koffie en consumptie. Kaartjes zijn te koop bij de receptie en in Marga's Grand café.

Het Krabbenkoor is een familiekoor. In Harreveld is de familie bekend onder de naam 'familie Reinas'. Nu vormt de bekendste van de Krabbens, Fons, samen met familieleden een koor. Een gelegenheidskoor dat een repertoire heeft van bekende nummers in het Nederlands, Duits en Engels.

Carla Heming stelt zich voor

Type mens: Authentiek, sociaal, enthousiast, creatief, gedreven en daadkrachtig.
Ervaring; In de thuiszorg en Woonzorgcentrum, Leidinggeven, als bestuurslid, organisator.
Lijfspreuk: Wie goed doet, wie goed ontmoet
                
Beste inwoners van Oost Gelre,

Mijn naam is Carla Heming, getrouwd met Eddy en wij hebben twee dochters. Ik woon in de kleinste kern van Oost Gelre: in Zwolle.
Ik zit 35 jaar in de zorg en werk nu bij Careaz als Coördinator informele zorg, Ik verbind mantelzorgers, vrijwilligers en professionals met elkaar, waarbij de cliënt centraal staat. Als Raadslid sta ik met een gezonde nieuwsgierigheid midden in de samenleving en vind het van groot belang dat er een goed evenwicht is tussen stad, dorp, kern en ons mooie buitengebied.
Ik ga me de komende jaren inzetten voor:

Fietspad Zwolle
Eerste gedeelte is bijna klaar, alleen de straatverlichting nog, In 2018 wil het CDA tweede deel gerealiseerd zien van het fietspad 'Grolle noar Zwolle'.

Goede verbinding mobiele netwerk
In Oost Gelre is er op sommige plekken een slechte mobiele bereikbaarheid, niet kunnen bellen, appen of sms'en dat zelfs hulpdiensten (112) soms onbereikbaar zijn is onaanvaardbaar. Het CDA blijft zich inzetten om dit te verbeteren.

Wonen
Voldoende, betaalbare en duurzame woningen, ook voor starters en senioren ook in de kleine kernen.
Ook woningsplitsing op het platteland moet mogelijk blijven. Hierdoor is het mogelijk meerdere generaties onder één dak te huisvesten die zorgtaken van elkaar overnemen.

Niet zorgen voor, maar zorgen dat
Zorginstellingen zijn er om onze inwoners de juiste hulp en ondersteuning op het juiste moment te geven. Wij vertrouwen de zorgprofessional en vinden het onwenselijk dat de gemeente te veel op deze stoel gaat zitten. Vooral bij ouderen moet gelet worden op vereenzaming.
Veel jongeren dreigen 'tussen de wal en het schip te vallen' als ze 18 worden. Het CDA pleit ervoor om de leeftijd te verhogen naar 21 jaar.

Vrijwilligers en Mantelzorgers
Mantelzorg, vrijwilligers en professionals met elkaar verbinden waarbij inwoner centraal staat, wie doet wat? Goede ondersteuning voor mantelzorg en vrijwilligers.

Agrariërs
Wat zou Oost Gelre zijn zonder agrariërs? Er gaat veel veranderen. Wij willen samen met de dorpsbelangen organisaties werken om te zorgen dat het platteland leef -en werkbaar blijft voor agrariërs.
Samenvattend kan ik zeggen dat CDA staat voor het belang van alle inwoners van Oost Gelre en voor krachtige en vitale kernen. Een Samenleving waarin iedereen mee kan doen.
Ik wil graag voor u aan het werk! Samen bouwen we verder! Stem daarom 21 maart 2018 op: Carla Heming, Lijst 1 CDA, nr. 6.

Emile Engel met Viva l'Opera in Varsseveld

Ensemble met koor Classic WM met midden vooraan Björn Spekschoor en Henk Nijman. Foto: Ans ter Horst.

LICHTENVOORDE - Classic WM, onder leiding van Emile Engel, gaat zaterdag 17 februari in de Grote of Laurentiuskerk in Varsseveld op herhaling met het concert VIVA L'OPERA, dat in november met veel succes twee keer gebracht is in de Oude Calixtus van Groenlo.

Het regionale koor brengt bijna dertig hoogtepunten uit opera's als 'Cavalleria Rusticana' van Mascagni, 'Il Trovatore' en 'Nabucco' van Verdi en 'Die Entführung aus dem Serail', 'Cosi fan Tutte' en 'Idomeneo' van Mozart. Behalve het koor zingen ook zeven solisten bijdragen als 'Stride la Vampa' (Marjon Westerdiep) en 'Ah! Si ben mio' (Martin Hogenkamp uit Lichtenvoorde). Er is een duet door beiden, namelijk 'No, non Turridu' uit Cavalleria Rusticana. Gastsoliste is Marijke ten Kate. En er zijn diverse ensembles. Veel afwisseling dus. Emile Engel uit Lichtenvoorde heeft de leiding.

Björn Spekschoor jongste lid
In het koor en in een van die ensembles zingt Björn Spekschoor uit Marienvelde mee als eerste tenor. Hij is met zijn twintig jaar het jongste lid van Classic WM. De ruim vijftig leden komen vooral uit Oost Gelre, Berkelland en Winterswijk. Björn is twee jaar lid, deed in 2016 en 2017 mee aan de najaarsconcerten en onder andere aan het Vriendenconcert. Toch is hij al vier jaar bij Classic WM betrokken; hij assisteerde namelijk eerst pianist Evert-Jan de Groot uit Utrecht bij diverse concerten. Hij speelt zelf piano. "Na wat jaren keyboard- en pianoles met popmuziek kwam ik bij Emile Engel terecht. Daar ben ik klassieke muziek gaan spelen en later heeft Emile mij overgehaald om bij dit koor te gaan zingen."

Meer reuring
In het ensemble zingt Björn met Henk Nijman de tenorpartij in het prachtige 'Singt dem grossen Bassa Lieder' uit 'Die Entführung aus dem Serail' van Mozart. Solo zingen durft hij nog niet echt aan, maar samen met Henk vindt hij 't heel leuk dit te doen. Björn vindt het programma van Viva L'Opera heel afwisselend. In het bijzonder het Paaskoor van Mascagni spreekt hem erg aan. De zangers staan daar rondom het publiek. Er is meer in scène gezet. "Die actie is totaal anders dan ik gewend was, maar het zorgt voor veel dynamiek en voor het publiek is het natuurlijk leuk om naar te kijken", aldus de tenor. Regelmatig worden ook teksten uit het hoofd gezongen, ook Italiaanse, waardoor men zich vrijer kan bewegen.Tenor Hogenkamp is behalve in eerder genoemde nummers onder meer te horen in een ensemble met Marijke ten Kate, Gerard Oxener en Henk van Duinen (namelijk 'A te o cara uit I Puritani' van Bellini) en 'zijn' nummer uit 'De barbier van Sevilla' ontbreekt ook niet. Martin vindt het programma heel gevarieerd. "De actie zorgt voor meer reuring".

Speciale gast
Dirigent Emile Engel is bijzonder in zijn nopjes met het koor, de solisten en de begeleidende musici. Behalve de pianist zijn dat organist Wim Ruessink en violist Papillon Boddeke. "Grote componisten als Mozart, Mascagni, Rossini en Verdi weten door een prachtige muziek steeds de gevoelige of vrolijke snaar te raken", aldus de enthousiaste dirigent. "Classic WM probeert bij elk werk de passende sfeer op te roepen van ongeloof of verdriet tot grote vreugde om zo een avond van contrasten aan het publiek voor te schotelen." Johan Kersjes uit Lichtenvoorde doet de regie en is een speciale "gast'.

Column

30 dagen zonder

Burgemeester Annette Bronsvoort, onze edelachtbare vrouwe, gaat dus in bijna de hele maand maart niet drinken. Ze doet mee met de actie ikpas.nl.

Met carnaval, in februari, kan ze nog lekker meedrinken en in april, met onder andere de verjaardag van de koning, kan ze weer oranjebitter meedrinken.

En dat oranjebitter kan ze aan het einde van het voetbalseizoen ook drinken als Longa'30 promoveert van de 1e klasse naar de hoofdklasse. Het oranje voor Longa en het bitter voor Grol, dat volgend seizoen dan drie klassen lager speelt dan Longa.

Of Grol moet ook promoveren - wat niet extreem onwaarschijnlijk is - dan kunt u de voorgaande alinea vergeten.

Mevrouw Bronsvoort heeft geluk dat in haar alcoholloze maart de zomertijd wordt ingesteld, dat betekent een uur minder zonder drank.

Haar onthoudingsperiode valt natuurlijk wel mooi samen met de vastenperiode. Met die christelijke, bedoel ik.

Wel is het zo dat het laatste avondmaal op 29 maart is. Dus dat wordt voor haar op Witte Donderdag alcoholvrij bloed van Christus. Als ze aan dat soort dingen doet tenminste.

Jezus was zelf bepaald geen tegenstander van alcohol. Want behalve wijn schenken onder het mom van zijn bloed heeft hij een boel water in wijn veranderd.

Dat maakt hem natuurlijk wel gezelliger dan zijn reliconcullega Mo.

De burgemeester heeft trouwens gezegd dat ze niet voor het eerst meedoet aan deze actie. Ze tweet (wat ziet dat woord er raar uit op papier) dat het haar de vorige keren goed is bevallen.

Ze is dus al vaker gestopt met drinken, maar telkens weer teruggevallen. Zo zou je het kunnen lezen. Zou.

Serieus (serieus): ze wil natuurlijk aandacht voor de drankproblematiek en vastgeroeste drinkpatronen. En terecht, het drinken van alcohol is - zeker in onze zuipgemeente - veel te veel een gewoonte.

Maar naast het volk draagt ook de overheid daar zelf aan bij. Een brouwerij wordt met tromgeroffel en politieke rode lopers binnengehaald. Wat ik zelf ook wel leuk vind. Ik doe er dus bij tijd en wijle ook aan mee, aan die vastgeroeste drinken-hoort-er-bij-cultuur.

Alleen al door het woordgebruik. Met drank en drinken wordt bijna altijd bedoeld: alcoholhoudende drank. Ook in dit essaytje weer.

Bruidsatelier Petra landelijke winnaar Love Award

Trotse award-winnares Petra Hoog Antink Foto: Annekée Cuppers

LICHTENVOORDE - Als winnaar van de provincie Gelderland uit de bus komen, was voor Petra Hoog Antink al een grote verrassing. Dat ze afgelopen donderdag bij Citysense in Utrecht ook nog de landelijke prijs in de categorie 'trouwmode' zou winnen, had Petra nooit durven dromen. "Ik was helemaal verbaasd."

Door Annekée Cuppers

Petra mocht de prijs in ontvangst nemen uit handen van bn-er Kim Kötter. "Er deden ook hele grote zaken mee dus ik was helemaal verrast en eerlijk gezegd, ook wel geëmotioneerd. Maar de sfeer was heel prettig en andere bruidsmodezaken kwamen me direct feliciteren."

Petra is nog een beetje beduusd van alle aandacht. Sinds de bekendmaking heeft ze al enorm veel app-jes, belletjes en reacties op Facebook ontvangen. Mensen komen ook spontaan de winkel inlopen om Petra te feliciteren. "Ik ben echt supertrots en wil iedereen die op mij gestemd heeft heel erg bedanken." Voor de toekomst wil Petra gewoon zo doorgaan. "Groter groeien hoeft voor mij niet, kleinschaligheid en persoonlijke aandacht blijven voor mij het allerbelangrijkst."

En dat Petra's klanten dat met haar eens zijn, bewijst de Love Award die op een prominente plek in de etalage prijkt.

Video: Annekée Cuppers

Al op zaterdag volop feest bij Wissink

GROENLO - In 2017 werd een nieuwe traditie geboren die de organisatie dit jaar vol enthousiasme een vervolg geeft. Volop swingende activiteiten in de tent bij Wissink aan de vooravond van het carnaval in Groenlo. In het jubileumjaar van de Knunnekes verrijst in de prachtig aangeklede tent een heuse 'halveliter-bar' waarbij de speciale Grolsch editieflessen niet zullen ontbreken.

DJ Sjaiky en Koop on the gang staan op zaterdag garant voor een grandioze avond vol swingende disco-, soul- en funkmuziek uit de jaren zeventig en tachtig. Een feestavond die vooral 'oudere jongeren' vorig jaar erg gewaardeerd hebben. Ook voor niet-carnavalsvierders is de avond heel geschikt aangezien het carnaval pas op zondag officieel van start gaat. Dan feesten de carnavalsvierders nog drie dagen verder in de tent. Alle dagen is de toegang gratis.

Zwemploeg Livo verstevigt koppositie

LICHTENVOORDE - De zwemploeg van ZPC LIVO uit Lichtenvoorde heeft tijdens deel 3 van de Nationale Zwemcompetitie Regio 2de Klasse Oost, die op zondag 4 februari in zwembad De IJsselslag in Zutphen werd gezwommen, de voorsprong op de concurrenten TZC Vahalis uit Tiel en SG Bommelerwaard uit de gemeente Maasdriel, verder uitgebouwd. Er werden vele ereplaatsen en persoonlijke records behaald, mogelijk mede geïnspireerd door het nieuwe (blauwe) tenue waarin de ploeg zich mocht presenteren.

Eerste plaatsen (vijftien keer) waren er voor de estafetteploegen: dames 4x 100 meter vrije slag, bestaande uit Senna te Molder, haar zus Indy, Aline Meuleman en Lieze Heuvels, de meisjes 4x 50 meter wisselslag, vertegenwoordigd door dezelfde personen en de heren 4x 100 meter wisselslag, bestaande uit Mart Bluiminck, Jesse Beerten, Ivar Visser en Bram Tombergen. Individueel tikten als eerste aan Quinty Lukassen op de 50 meter schoolslag, Tom Oonk 50 meter schoolslag en 50 meter vlinderslag, Aline Meuleman op de 50 meter rugslag en 100 meter wisselslag, Niels Bouwmeester op de 50 meter rugslag, Ivar Visser op de 50 meter vrije slag en 100 meter rugslag, Indy te Molder op de 100 meter schoolslag, Maud Schutten op de 100 meter rugslag, haar broer Ruud op de 100 meter wisselslag en Mart Bluiminck op de 100 meter vrije slag.
Tweede plekken (twaalf keer) werden behaald door Maud Schutten op de 50 meter schoolslag, Lieze Heuvels op de 50 meter vrije slag en 100 meter rugslag, Tara Visser op de 100 meter schoolslag, Ruud Schutten op de 50 meter rugslag, Mart Bluiminck op de 100 meter schoolslag, Quinty Lukassen op de 100 meter rugslag, Senna te Molder op de 100 meter wisselslag, Niels Bouwmeester, eveneens op de 100 meter wisselslag, Jesse Beerten op de 100 meter rugslag, Indy te Molder op de 100 meter vrije slag en Bram Tombergen, ook op dezelfde afstand.
In hun leeftijdscategorie tikten als derde (negen keer) aan Mijntje Wopereis op de 50 meter vrije slag, Mick Wiegerinck op de 50 meter vlinderslag en 50 meter vrije slag, Senna te Molder op de 50 meter rugslag, Tijmen Lensink , eveneens op de 50 meter rugslag en op de 100 meter wisselslag, Jesse Beerten op de 50 meter vrije slag, Eline Vonhof op de 100 meter schoolslag en Bram Tombergen op dezelfde afstand.
De volgende personen behaalden weliswaar geen ereplaatsen, maar hebben ieder voor zich ook een belangrijke bijdrage geleverd aan het succes: Lynn Rötter, Emma Schutten, Caya Verbruggen, Karyn Wopereis, Tristan Knufing, Tjalle Berentsen, Naomi Oolthuis, Chris Bluemink.
Deel 4 van deze competitie zal op zondag 18 maart worden gezwommen, wederom in zwembad De IJsselslag in Zutphen. Aanvangstijd: 15.45 uur.

ZSOM in De Molenberg

LICHTENVOORDE - Het tv-programma van de ZSOM wordt op vrijdagmiddag vanaf 15.00 uur uitgezonden in Antoniushove. De uitzending van vrijdag 9 februari ziet er als volgt uit.

ZSOM Regiojournaal
Nieuws en actualiteiten..
Concert Mart Hillen
In 2016 won fingerstyle-gitarist Mart Hillen uit Lichtenvoorde de regionale theaterwedstrijd Rabo On Stage! Tijdens de finale riep juryvoorzitter Juul Diteweg hem uit tot Ambassadeur van de Gitaar. Zijn prijs? Een masterclass van een professional. Samen met niemand minder dan regisseur en theatervakvrouw Leoni Jansen heeft hij een prachtig soloconcert gemaakt en uitgevoerd in mei 2017. Naar aanleiding van deze geslaagde voorstelling begon hij in januari 2018 met zijn theatertour. Zijn grandioze gitaarspel werd gecombineerd met mooie, persoonlijke verhalen.
De ZSOM heeft op 12 januari opnames gemaakt van zijn theaterconcert in De Storm te Winterswijk. Vandaag het tweede deel van dit concert.
ZSOM Regiojournaal
Nogmaals nieuws en actualiteiten.
Carnavalsoptocht Groenlo 2017
Al meer dan 25 jaar maakt de ZSOM tv-opnames van de carnavalsoptocht Groenlo. Op 11 februari 2018 trekt wederom het bonte spektakel door het centrum van Groenlo. Om alvast in de stemming te komen kunt u kijken naar een deel van de carnavalsoptocht 2017.


www.zsom.nl

Patrijzentellers gezocht

ACHTERHOEK - Boerenlandvogels hebben het moeilijk. De patrijs is daar een voorbeeld van. Deze prachtige akkervogel zien we steeds minder op de akkers. Gelukkig zijn er allerlei initiatieven om patrijzen te helpen, bijvoorbeeld door het aanleggen van kruidenrijke akkerranden. Zo bieden grondeigenaren deze vogels broedgelegenheid, dekking en voedsel. Nu is de vraag, hoe patrijzen daarvan profiteren. Daarom wil men dit voorjaar de patrijs in het veld monitoren ofwel tellen. Hulp is nodig. Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) organiseert samen met de agrarische collectieven op dinsdag 20 februari een cursus voor vrijwilligers in de Achterhoek om te leren patrijzen te tellen. Aanmelden kan via www.landschapsbeheergelderland.nl.

Cursus patrijzen tellen
De cursus bestaat uit een theorieavond en een praktijkochtend in het veld. Men leert gestructureerd tellen en de patrijzenstand vastleggen. Met de resultaten kan de patrijs nog beter worden beschermd. Cursusleider is Frank Majoor van Sovon. De theorieavond is op dinsdag 20 februari, van 20.00 tot 22.00 uur, in het Buurtschapshuis Sinderen, Sinderenseweg 112, Sinderen. De praktijkochtend is op zaterdag 3 maart van 9.00 tot 12.00 uur.

Iedereen kan meedoen. Het enige dat wordt gevraagd is deelname aan de theorie-avond en de praktijkochtend. Daarna doet de vrijwilligiller drie telrondes in het voorjaar. In het najaar is men aanwezig bij de evaluatie-avond, waarbij de resultaten worden gepresenteerd.
Dit voorjaar worden op diverse plekken in Gelderland randen ingezaaid voor de patrijs, ook in de regio Land van Maas en Waal en Overbetuwe. Om het effect voor de patrijzen te meten worden telcursussen georganiseerd voor vrijwilligers in vijf regio's: in Sinderen (regio Achterhoek), in Vorden (regio Graafschap), in Batenburg (regio Land van Maas en Waal en Overbetuwe), in Groesbeek (regio Groesbeek en de Ooijpolder) en in Eibergen (gemeente Berkelland).

Longa '30 wint lastige wedstrijd

LICHTENVOORDE - Hoewel de kortstondige sneeuwval zorgde voor een aantal afgelastingen, was het kunstgras in Nijmegen sneeuwvrij en konden NEC en Longa '30 de strijd met elkaar aangaan. Koploper Longa '30 had het erg lastig met NEC en was dan ook erg blij met de 1-2 zege.

NEC koos ervoor om met vijf verdedigers te spelen en Longa '30 het spel te laten maken. Longa '30 had dan ook veelvuldig de bal, maar wist dit niet tot kansen om te zetten. De gevaarlijkste momenten waren in het begin van de wedstrijd dan ook voor NEC, dat er met de technisch vaardige spelers snel probeerde uit te komen. Na een half uur spelen kwam NEC door een gelukkige goal op voorsprong. Een mislukt schot kwam via het been van Jurgen Weijman voor de voeten van de NEC-spits en die wist wel raad met dit buitenkansje. In het slotkwartier van de eerste helft ging Longa '30 op zoek naar de gelijkmaker. Thomas Kerperien kreeg hier een uitgelezen mogelijkheid voor, maar de spits schoot van dichtbij hoog over. In de laatste minuut voor rust kwam de 1-1 er toch. Jelme Stevens, de O19-speler die de vervanger was van de aan zijn amandelen geopereerde Janik Wolters, kopte op fraaie wijze de gelijkmaker tegen de touwen.
In de tweede helft werd het voetbal er niet beter op, maar de spanning vergoedde veel. Beide ploegen kregen weinig kansen en een 1-1 gelijkspel zou dan ook geen rare uitslag zijn geweest. Thom Berendsen en Thomas Kerperien dachten daar echter anders over. Een kwartier voor tijd wist Berendsen op de achterlijn de bal verrassend te ontfutselen van een NEC-verdediger, waarna hij Kerperien een niet te missen kans bood: 1-2! In een slotkwartier ging NEC alles of niets spelen, maar vooral dankzij doelman Pim te Loeke bleef Longa '30 op de been. Te Loeke keepte heel solide en hield een NEC-aanvaller van scoren af door katachtig met één hand te redden. Eenmaal werd hij geholpen door de lat, maar die goal zou ook erg onverdiend geweest zijn aangezien NEC de bal na een blessurebehandeling 'sportief' weer terugschoot.
Al met al een zwaarbevochten overwinning, maar wederom drie punten in de pocket. Dinsdagavond speelt Longa '30 in Winterswijk voor de Achterhoek Cup tegen FC Trias, donderdagavond neemt het in Lichtenvoorde op tegen derdedivisionist HSC '21 (oefen). In het weekend is Longa '30 vrij, een week later staat de topper tegen Rohda Raalte op het programma.

Zwemploeg Livo verstevigt koppositie

LICHTENVOORDE - De zwemploeg van ZPC LIVO uit Lichtenvoorde heeft tijdens deel 3 van de Nationale Zwemcompetitie Regio 2de Klasse Oost, die op zondag 4 februari in zwembad De IJsselslag in Zutphen werd gezwommen, de voorsprong op de concurrenten TZC Vahalis uit Tiel en SG Bommelerwaard uit de gemeente Maasdriel, verder uitgebouwd. Er werden vele ereplaatsen en persoonlijke records behaald, mogelijk mede geïnspireerd door het nieuwe (blauwe) tenue waarin de ploeg zich mocht presenteren.

Eerste plaatsen (vijftien keer) waren er voor de estafetteploegen: dames 4x 100 meter vrije slag, bestaande uit Senna te Molder, haar zus Indy, Aline Meuleman en Lieze Heuvels, de meisjes 4x 50 meter wisselslag, vertegenwoordigd door dezelfde personen en de heren 4x 100 meter wisselslag, bestaande uit Mart Bluiminck, Jesse Beerten, Ivar Visser en Bram Tombergen. Individueel tikten als eerste aan Quinty Lukassen op de 50 meter schoolslag, Tom Oonk 50 meter schoolslag en 50 meter vlinderslag, Aline Meuleman op de 50 meter rugslag en 100 meter wisselslag, Niels Bouwmeester op de 50 meter rugslag, Ivar Visser op de 50 meter vrije slag en 100 meter rugslag, Indy te Molder op de 100 meter schoolslag, Maud Schutten op de 100 meter rugslag, haar broer Ruud op de 100 meter wisselslag en Mart Bluiminck op de 100 meter vrije slag.
Tweede plekken (twaalf keer) werden behaald door Maud Schutten op de 50 meter schoolslag, Lieze Heuvels op de 50 meter vrije slag en 100 meter rugslag, Tara Visser op de 100 meter schoolslag, Ruud Schutten op de 50 meter rugslag, Mart Bluiminck op de 100 meter schoolslag, Quinty Lukassen op de 100 meter rugslag, Senna te Molder op de 100 meter wisselslag, Niels Bouwmeester, eveneens op de 100 meter wisselslag, Jesse Beerten op de 100 meter rugslag, Indy te Molder op de 100 meter vrije slag en Bram Tombergen, ook op dezelfde afstand.
In hun leeftijdscategorie tikten als derde (negen keer) aan Mijntje Wopereis op de 50 meter vrije slag, Mick Wiegerinck op de 50 meter vlinderslag en 50 meter vrije slag, Senna te Molder op de 50 meter rugslag, Tijmen Lensink , eveneens op de 50 meter rugslag en op de 100 meter wisselslag, Jesse Beerten op de 50 meter vrije slag, Eline Vonhof op de 100 meter schoolslag en Bram Tombergen op dezelfde afstand.
De volgende personen behaalden weliswaar geen ereplaatsen, maar hebben ieder voor zich ook een belangrijke bijdrage geleverd aan het succes: Lynn Rötter, Emma Schutten, Caya Verbruggen, Karyn Wopereis, Tristan Knufing, Tjalle Berentsen, Naomi Oolthuis, Chris Bluemink.
Deel 4 van deze competitie zal op zondag 18 maart worden gezwommen, wederom in zwembad De IJsselslag in Zutphen. Aanvangstijd: 15.45 uur.

Netto Tank maakt van tanken een feest

'Wij zijn straks de scherpste hier in de regio'

Door Henri Walterbos

LIEVELDE - Met een glimlach tanken. Het kan. A-merk brandstoffen tanken tegen altijd de voordeligste prijs bij Netto Tank, de eigen tankstationformule van Hulshof Mobiliteit Service, een onafhankelijke brandstoffen- en smeermiddelenleverancier, met inmiddels twaalf tankstations in Twente en de Achterhoek. Afgelopen week opende het Twentse familiebedrijf naast haar vestiging bij Auto Ueffing in Groenlo en in Doetinchem aan de Varsseveldseweg bij Autobedrijf Bleumink in Lievelde haar derde Achterhoekse vestiging. De onbemande Netto Tankstations onderscheiden zich van andere tankstations met allerhande aansprekende periodieke acties. Aan tafel in de showroom van Autobedrijf Bleumink Jos Bleumink, blij met de overname van zijn tankstation en Rutger Hulshof van Hulshof Mobiliteit Service uit Haaksbergen.

Service blijft
Het was Bleumink die op zoek ging naar een partner om het tankstation over te dragen. "We hebben een autobedrijf, een tankstation, autoverkoop, een wasstraat en werkplaats. Van origine zijn wij autoboeren. De benzine was er voor ons alleen maar bij. Daar deden we te weinig mee. Om die reden gingen wij op zoek naar een partner met de oosterse mentaliteit om dat deel van ons over te nemen. De service van Bleumink blijft als voorheen het geval. "Indien hulp wenselijk bij het tanken, dan kan tot 's avonds 21.00 uur van de service en diensten van ons autobedrijf gebruik gemaakt worden."

Tankbonacties
Hulshof is blij met de samenwerking met het Lievelder autobedrijf."De markt is veranderd en de brandstoffen zelf ook. Wij zijn van oorsprong oliehandel en hebben daar inmiddels twaalf tankstations bij en een stuk of zes die we beleveren. Wij bieden de consument een ander concept aan. Wij zijn straks de scherpste hier in de regio. Omdat wij oliehandel zijn halen wij het product zelf op bij de laaddepots waar gewoon alle A-merken bij staan. Daar staan wij gewoon tussen. Je hebt gewoon een A-merk met een veel betere prijs. Wij hebben onbemande tankstations waaraan we toch het persoonlijke koppelen, in tegenstelling tot de andere onbemande tankstations. Wij doen bijvoorbeeld tankbonacties. We zoeken dan een plaatselijk restaurant waarmee we een actie aangaan. De klant kan zijn tankbon dan op onze website actief maken. Elke week verloten wij hieronder een etentje. Dat gaan we hier ook doen." Hier blijft het niet bij echter. "Straks met Pasen regel ik bijvoorbeeld een vracht tulpen en gaan we een dag bosjes tulpen weg geven, of we geven straks een dagje karten weg op de Kartbaan in Eefde, de kartbaan van Jos Bleumink. Ook de carwash gaan we straks iets mee doen. We gaan van begin af aan volop met acties aan de gang," kijkt Hulshof al vooruit. Plannen en ideeën te over.

Tankcard
Voor de zakelijke klant is het aantrekkelijk de Netto tank tankcard aan te schaffen. "Voor de zakelijke klanten hebben wij onze eigen tankcard waarbij zij bij onze eigen tankstations kunnen tanken en bieden we een landelijk dekkend netwerk aan. Vanwege enkele samenwerkingen met andere partijen kan er door heel Nederland getankt worden. Op onze site is precies te zien welke tankstations dat zijn." Op het onbemande tankstation kan getankt worden met de nieuwste technieken op het gebied van betalingsverkeer en –veiligheid. Voor de eerste tankacties, zie de advertentie in deze krant.

Oud-leerlingen zingen met Dekoor in Marianum Lichtenvoorde

Dekoor. Foto: Claude Sibenaldar

LICHTENVOORDE - Na het behalen van hun VWO- diploma aan het Marianum, gingen Joost Teunissen (24) en Lonneke van der Weerd (23) studeren in Utrecht. Daar auditeerden ze bij jazz-pop koor Dekoor Close Harmony, met succes! Inmiddels zingen Joost en Lonneke al respectievelijk zes en vijf jaar bij de groep. Hun liefde voor muziek begon ooit op hun school Marianum waar altijd veel aandacht was voor podiumkunsten.

Dekoor Close Harmony is een koor bestaande uit dertig studenten uit Utrecht. Ze staan onder leiding van Christoph Mac-Carty. Allerlei muziekstromingen passeren de revue: lichte muziek zoals jazz, rustige ballads, stevige pop, swingende latin, big-band, musicalsongs, maar ook experimentele en klassieke stukken. Het koor zingt a capella of wordt begeleid door een geweldig combo bestaande uit piano, bas en drums.

Jaarlijks speelt Dekoor een eigen show in theaters door het hele land en regelmatig wordt Dekoor benaderd door artiesten voor een samenwerking, met als grote hoogtepunt twee optredens met de Rolling Stones in 2014. Onlangs trad de groep een aantal keer op met de Nederlandse band Di-rect. In 2010 zette Dekoor zich voor het eerst wereldwijd op de kaart tijdens de World Choir Games in China; ze werden wereldkampioen Jazz. In 2012 behaalde Dekoor naast de wereldtitel Jazz ook de eerste prijs in de categorie Pop in Amerika. Beide titels werden met succes verdedigd in 2014 in Letland. Aankomede zomer vinden de World Choir Games plaats in het kloppend hart van de korenmuziek: Zuid-Afrika. Dekoor wil niets liever dan de wereldtitels prolongeren. Om dit plan te realiseren is Dekoor een grootschalige crowdfunding gestart. In dit kader geeft Dekoor een concert (met combo) op de oude school van Joost en Lonneke, Marianum, locatie Lichtenvoorde.
Voor meer informatie over dit concert zie keitjes.


Column

Grolsch voelt als thuiskomen

In 1998 stappen vele Grollenaren, allemaal werkzaam bij de plaatselijke Grolsch bierbrouwerij, in een bus om gezamenlijk koers te zetten richting het Muziekcentrum in Enschede. Het is angstvallig stil in de touringcar. Deze keer geen grappen, grollen of vrolijke wijsjes, zelfs geen zin om onder het genot van een flesje of blikje met dat goddelijke gerstenat van eigen bodem met elkaar een gezellige conversatie aan te snijden. Nee veel erger, er heerst een downstemming, aangespoord door een grote mate van onzekerheid. Daar waar er enerzijds nog sprake is van een sprankje hoop, overheerst anderzijds de scepsis. Het is duidelijk, iedereen is in het ongewisse, kortom de spanning is te snijden. En dit alles vanwege de vraag: 'Blijft Grolsch in het vestingstadje Grolle, daar waar het bijna 400 jaar geleden allemaal begonnen is, of wordt er toch gekozen voor een nieuwe locatie, ergens in de regio Enschede?'

De reis richting de grootste stad van Overijssel heeft een dergelijke impact, dat die achteraf door werknemers wordt omschreven als een martelgang en zelfs als een begrafenis. Dit omdat men in het Muziekcentrum, waar ten tijde van hun aanwezigheid geen greintje muziek in zit, krijgt te horen dat Grolsch definitief uit Groenlo vertrekt. De mededeling slaat in als een bom. Groenlo en in het bijzonder alle direct betrokkenen zijn radeloos en reddeloos tegelijkertijd. Dit kan toch niet waar zijn. Grolsch is toch van de Grollenaar en daar moet een ander van afblijven. Iedereen is verslagen, de emoties lopen hoog op. Het is alsof de toen nog zelfstandige gemeente Groenlo is getroffen door een ramp, die een forse uitholling van het vestingstadje heeft veroorzaakt. Niemand, maar dan ook niemand kan het geloven. Immers Groenlo en Grolsch vormen een oersterke twee-eenheid, waar niemand aan, laat staan tussen mag komen.

Het is dinsdag 30 januari 2018 en dat dus 20 jaar later. Ook nu staat er een bus klaar om te vertrekken richting Enschede. Andermaal wordt de touringcar gevuld met een gezelschap, deze keer allemaal vertegenwoordigers van carnavalsvereniging De Knunnekes. Een letterlijk en figuurlijk goed gemutste afvaardiging, waar ik deel van uit mag maken. Onder aanvoering van stads- en jubileumprins Henk-Jan I en zijn adjudant Maurice, beiden werkzaam bij de Grolsch, gaat het richting de Brouwerslaan in Boekelo. Nee beste lezers, niet zoals u denkt voor een Grolsch Brouwerij Tour, maar voor een traditioneel 'Plopmoment', deze keer in het kader van het 55-jarig bestaan van de Grolse carnavalsclub. Het wordt een sfeervol, gezellig, carnavalesk en helemaal bij de Grolsch passend samenzijn.

Waarom ik dit alles opschrijf? Omdat de in 1998 massaal geuite en breed gedragen vrees, dat de Grolsch na vertrek uit Groenlo zou transformeren in een kil, zakelijk en bovenal afstandelijk bedrijf dat de burgers, verenigingen en organisaties in haar geboorteplaats Groenlo links laat liggen, totaal maar dan ook totaal onterecht is. Ik weet het, of dit nog in lengte der jaren zo blijft, kan ook ik niet voorspellen, maar de Grolsch, onze Grolsch is er nog steeds voor Groenlo, voor Grol en voor Grolle. Of het nu carnaval of kermis is, een organisatie als De Slag om Grolle of een sportvereniging als de voetbalvereniging Grol, de Grolsch is nog steeds enorm betrokken. En die hechte verbondenheid wordt niet alleen waar gemaakt door middel van zowel materiële als immateriële sponsoring, maar ook in de vorm van warme, persoonlijke belangstelling door overal waar dat enigszins mogelijk is bij aanwezig te zijn. Grolsch voelt voor iedere Grollenaar nog steeds als thuiskomen!

Achterhoekse Meesters: Hennie de Korte

Hennie de Korte in zijn atelier. Foto: PR

ACHTERHOEK - Vijf schilders die hun hart verloren aan de Achterhoek. Deze winter exposeren zij in de Koppelkerk in Bredevoort. Achterhoek Nieuws, uitgever van deze krant, belicht het leven en werk van deze vijf bijzondere Achterhoekse meesters. Deze week: Hennie de Korte.

In het leven van Hennie de Korte (Utrecht, 1941) lijkt reizen een rode draad. Samen met zijn ouders vertrok hij op jonge leeftijd naar Australië. Maar verhuizen blijft Hennie ook in zijn verdere leven doen: naar Engeland, terug naar Australië, naar een verbouwd binnenschip rondvarend in Zeeland. Tót het moment dat hij dertig jaar geleden bij een bevriende schilder in de Achterhoek belandt.

De nuchtere gemoedelijkheid van de Achterhoeker is wat de schilder zo aanspreekt. Dat doet hem denken aan Australië: vriendelijke mensen met een 'doe maar gewoon'-houding. Het Achterhoekse landschap - kleinschalig met houtsingels en bospercelen - doet hem weer denken aan Zuid-Engeland. Het heeft iets gezelligs en afwisselends, die kleinschaligheid. Toen Hennie de gelegenheid kreeg een huis in het buitengebied van Aalten te kopen, voelde hij geen behoefte meer om te verhuizen.

Een werk van Hennie de Korte. Foto: PR

Hennies loopbaan als kunstenaar begon op de kunstacademie in Sydney. Toen hij 17 was, verhuisde het gezin terug naar Nederland. Hij voltooide zijn kunstopleiding in Rotterdam. Op de Rotterdamse Academie draaide het echt om het ambacht. Hoofddocent Aart Glansdorp zei altijd: "Op de academie leer je het gereedschap van de kunstenaar gebruiken. In feite ben je een boek aan het schrijven. Ná de academie sla je het boek open en ga je leren of je een kunstenaar bent. Je moet niet denken dat je na je examen al direct een kunstenaar bent."

Deze gedegen, ambachtelijke opleiding is duidelijk terug te zien in het werk van Hennie de Korte. De dromerige en verstilde sfeer in zijn landschappen, zeegezichten en portretten, en het spelen met het daglicht maken hem tot een impressionistisch schilder, vergelijkbaar met de Haagse School. Niet toevallig is Breitner zijn grote voorbeeld.
Veel inspiratie haalde Hennie ook uit de jaarlijkse trektochten met Nederlandse en Engelse collega-schilders. Vaak huurden zij een schip en voeren naar het IJsselmeer en de Wadden om en plein-air te schilderen. Door zijn vele contacten in de kunstwereld kon Hennie naast Nederland ook in Engeland, Duitsland en Amerika exposeren. Zijn werk heeft altijd gretig aftrek gevonden, zodat Hennie van begin af aan van het schilderen heeft kunnen leven.

De expositie Achterhoekse Meesters is nog tot en met 2 april te zien in de Koppelkerk in Bredevoort. De Koppelkerk is elke vrijdag, zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur geopend. Om 14.00 en 15.00 uur wordt een rondleiding aangeboden door de expositie. De entree bedraagt € 5,- incl. een kop koffie of thee.

Slotconcerten muziekproject enthousiast ontvangen

De slotconcerten in de Swite. Foto: PR

LICHTENVOORDE - Afgelopen week woensdag werd het basisschoolproject Muziek maak je samen afgesloten met twee concerten in De Swite.

Ruim 125 leerlingen van groep 6 (5) van 5 Lichtenvoordse basisscholen kregen in januari 4 lessen van ervaren muziekdocenten. Op 31 januari kregen de 45 aanwezige kinderen de kans om zich samen met de ervaren blazers en drummers te presenteren aan hun ouders. Die kregen in de twee concerten in vogelvlucht te zien en vooral te horen wat hun kinderen in deze lessen geleerd hebben. De doelstelling van het project was kinderen in contact brengen met blaasmuziek en blaasinstrumenten en daarin zijn de docenten zeker geslaagd. Zowel de kinderen als de aanwezige ouders waren enthousiast.

De belangstelling voor samen muziek maken in het algemeen en voor blaasmuziek in het bijzonder was duidelijk merkbaar.
Dit vraagt om een vervolg en dat komt er ook, in de vorm van een 'Blazersklas'. Een van de onderdelen van de lessen was namelijk dat kinderen mochten proberen geluid uit de instrumenten te krijgen. Dat lukte bij een flink aantal zowel in de klas als ook in 'De Swite' heel goed. Om geïnteresseerde kinderen nog meer op weg te helpen naar zelf een instrument bespelen worden er in de maanden maart en april zeven lessen aangeboden in de Blazersklas.
In die lessen krijgen kinderen die daarvoor door de ouders aangemeld zijn een echt blaas- of slagwerk instrument te leen. Ze gaan dan onder leiding van een beroepsmusicus proberen in deze zeven lessen van drie kwartier het spelen op het instrument zo veel mogelijk onder de knie te krijgen. De lessen zijn bedoeld voor kinderen van 8, 9 en 10 jaar uit Lichtenvoorde. Ze worden waarschijnlijk gegeven op maandagen tussen 15.30 en 17.00 uur in De Swite, Hendrik Leemreizestraat 2. De kosten zijn vijftig euro, inclusief instrumenthuur.

Opgave is nog mogelijk tot 11 februari a.s eddy.rondeel@kpnmail.nl of toon.heuvel@planet.nl. Te vermelden: 1ste en 2de keuze van het instrument.

Kidzrun voor goed doel

Spannende tokkelbaan onderdeel van Kidzrun. Foto: PR

REGIO - Op zondag 25 maart organiseert de Ronde Tafel 88 een spectaculaire Kidzrun. Alle kinderen tussen de 8 en 14 jaar kunnen zich inschrijven voor dit evenement. De opbrengst van de Kidzrun gaat voor de helft naar KiKa, de andere helft is voor de eigen vereniging van de deelnemer die zelf ook kans maakt op mooie prijzen.

Onderdelen
De survivalrun bestaat uit acht uitdagende onderdelen en vindt plaats op het terrein van survivalsportcentrum Try Out in Dinxperlo. Deelnemers kunnen zich inschrijven op www.kidzrun.nl en ontvangen na betaling van het inschrijfgeld een eigen account met een sportlink, die kan worden doorgestuurd naar familie en bekenden. Die kunnen de deelnemer zo eenvoudig opsporen. Ook voor de ouders, verzorgers, vrienden, en familie is er gelegenheid om te komen kijken. De gehele dag is er catering aanwezig op het terrein.

Handballers Erix missen scherpte en verliezen kansloos in Apeldoorn

LICHTENVOORDE - Na de terechte en verdiende overwinning van vorige week tegen DOS reisden de Lichtenvoorde handballers van Erix zaterdagavond vol vertrouwen af naar Apeldoorn. Hier stond de wedstrijd tegen Achilles 1 op het programma. Vooraf stond Achilles één plek lager op de ranglijst dan Erix maar had minder verliespunten omdat ze één wedstrijd minder gespeeld hadden. Erix had bovendien nog wat goed te maken omdat de thuiswedstrijd nog verloren ging. Hoewel Erix in de eerste helft zeker niet goed speelde, men had regelmatig balverlies, bleef men wel in het spoor van Achilles.

De teams hielden elkaar goed in evenwicht maar gedurende de eerste helft liet Erix zich steeds vaker afbluffen door het fysieke spel van Achilles. Langzaam maar zeker bouwde Achilles een voorsprong op. Ook ging Erix slecht om met de overtal-situaties. De moeizaam gecreëerde kansen die dit opleverde, werden niet benut; men moest zelfs tegendoelpunten incasseren. Toch vocht Erix zich terug in de wedstrijd en kwam enkele minuten voor rust terug tot 1 punt achterstand. Het leek er zelfs op dat Erix met een voorsprong richting kleedkamer zou gaan maar door gebrek aan scherpte en dom balverlies gaf men Achilles de kans om de voorsprong weer uit te breidden. Ruststand: 14-11 in het voordeel van Achilles.

In de rust werd er op gehamerd om vooral scherp te blijven omdat een overwinning anders erg lastig zou worden. Het team straalde nog wel het vertrouwen uit om voor die overwinning te gaan en de punten mee terug naar Lichtenvoorde te nemen. Toch pakte dit in die tweede helft totaal anders uit. Erix kwam onherkenbaar uit de kleedkamer; de scherpte was totaal weg. Aanvallend werden er nog nauwelijks kansen gecreëerd en verdedigend liet men ook te veel steken vallen. Verder werd vooral het vele balverlies Erix fataal. Achilles maakte daar dankbaar gebruik van door met snelle break-outs de voorsprong steeds verder uit te bouwen. Slechts sporadisch wist Erix het net nog maar te vinden en een flinke afstraffing lag op de loer. Erix was de grip op de wedstrijd totaal kwijt en het vertoonde spel deed bijna pijn aan de ogen. Dit was veruit de slechtste helft die Erix in tijden heeft gespeeld. Achilles ging dan ook volkomen terecht met de overwinning aan de haal. De eindstand liep nog flink op tot 35-19. De grootste nederlaag voor Erix sinds het debuut in de hoofdklasse.

Toch draait Erix een verdienstelijk seizoen in die hoofdklasse en staat men op een keurige zesde plek op de ranglijst. Erix is nu een weekje vrij en heeft dus tijd om deze flinke nederlaag te verwerken. Op zaterdagavond 17 februari om 20.30 uur komt de nummer 2 van de ranglijst UDI uit Arnhem op bezoek. Een belangrijke wedstrijd voor UDI in de race om het kampioenschap met UGHV. UDI kan zich geen puntenverlies meer permitteren anders wordt het gat met UGHV te groot. Erix zal ongetwijfeld proberen om de spanning uit de competitie te halen en de punten in Lichtenvoorde te houden.

RKZVC wint met 3/0 van BWO

ZIEUWENT - Beide ploegen probeerden met verzorgd voetbal het spel te bepalen waarbij er voor rust wel enige stevige charges van BWO-kant waren die gele kaarten opleverden. Dat het een Zieuwentse overwinning zou worden, was voorafgaand aan de wedstrijd niet vanzelfsprekend omdat BWO vier van de laatste vijf wedstrijden gewonnen had, waaronder de wedstrijden tegen Longa '30, NEC en afgelopen week tegen Rohda Raalte.

Het balbezit was wel enigszins in evenwicht maar RKZVC had duidelijk meer en betere kansen waarbij het aan de Hengelose keeper te danken was dat RKZVC voor rust niet op voorsprong kwam. De eerste kans was al in de tweede minuut maar Sjors Storkhorst raakte de bal 'ineens uit de lucht' niet goed. Nadat Joey Belterman tien minuten later een 'bijna kans' kreeg, kwam BWO beter in het spel. Dit resulteerde in de vijftiende minuut in een kopbal na een vrije trap die netjes door keeper Huib Jonkman werd gepakt. Twee minuten later kon Wouter Pillen op het laatste moment nog de inzet blokken van een doorgebroken Hengelose speler. Weer een minuut later werd een mooie vrije trap van Wouter Pillen door de Hengelose keeper ternauwernood tot corner verwerkt. In de dertigste minuut had Joey Belterman na een prachtig uitgespeelde aanval de score kunnen (moeten) openen maar redde de BWO-keeper knap op zijn inzet. Een vrije trap in de 35ste minuut werd door Bart te Focht koppend weer voor goal gebracht waarna het hakje van Toby Bokkers maar ternauwernood over ging. Ook de mooie vrije trappen van Sven Jurjus in de 40ste en 42ste minuut werden door de Hengelose keeper knap tot corner verwerkt.

De eerste twintig minuten na rust bepaalde RKZVC het spelbeeld. In de 46ste minuut passte Michiel Krabbenborg achter de BWO-verdediging waarna de inzet van Sjors nog ruim voorlangs ging. In de 55ste minuut was het wel raak. Deze keer legde Mart Schutten de bal achter de verdediging waarna Sjors Storkhorst vanaf links de 1-0 in de rechter benedenhoek schoot. Daarna begon BWO langzaam maar zeker meer druk te zetten. Dit leidde soms wel tot gevechten om de bal binnen het zestienmetergebied van RKZVC maar het leverde geen echt vrije schiet- of kopkansen op. RKZVC loerde in die periode op de counter. Het dichtstbij was in eerste instantie Toby Bokkers met een schot/voorzet dat op de lat zeilde. In de 81ste minuut kwam de 'Vorentscheidung' met een prachtig doelpunt. Sjors Storkhorst bereikte vanaf links Mart Schutten binnen de zestienmeter. In één beweging haalde Mart de bal onder de voet terug en weer naar voren voorbij de verdediger en schoot de bal snoeihard vanuit een schuine hoek langs de oren van de BWO-keeper voor de 2-0. Twee minuten later volgde de laatste Hengelose doelpoging maar het harde schot werd nog iets geraakt door een Zieuwentse verdediger en ging een meter langs de kruising. Nadat - na een mooi passje van Mart Schutten - een aanname van Sjors Storkhorst vrij voor goal in de 84ste minuut net niet goed was, bepaalde Sjors in de slotminuut na een mooie aanval wel de eindstand. Mart Schutten bereikte Harm Bokkers, die precies op tijd afspeelde waarna Sjors vrij voor goal in de rechter benedenhoek de 3-0 eindstand binnenschoof.

Met de tweede overwinning op rij is RKZVC na de winterstop goed begonnen. Dinsdag 6 februari speelt RKZVC om 20.30 uur thuis voor de Achterhoek-cup met voornamelijk spelers onder 23 jaar. Donderdag 8 februari speelt RKZVC om 20.00 uur een oefenwedstrijd tegen hoofdklasser Silvolde. Komend weekend is er in verband met Carnaval geen competitie. Op 18 februari volgt de volgende competitiewedstrijd om 14.00 uur thuis tegen Schalkhaar.

KSV laat punten liggen bij GWVV

VRAGENDER - KSV 1 verloor zondag met 3-1 in Varsselder van GWVV 1. Na een steekpass van Tim Minkhorst scoorde Max Elshof het doelpunt van KSV.

GWVV begint de wedstrijd in een hoog tempo en speelt de bal gemakkelijk en zeer vlot rond. KSV heeft moeite om in de wedstrijd te komen en lijkt nog te moeten wennen aan het snelle kunstgras. Al in de zesde minuut krijgt GWVV een vrije trap mee, net buiten het zestienmetergebied. Deze wordt door een speler van GWVV goed genomen en strak in de verre hoek geschoten: 1-0. GWVV domineert hierna het spel en blijft druk zetten, maar langzaamaan komt ook KSV steeds beter in de wedstrijd. Dit resulteert in wat kansen over en weer. Na twintig minuten krijgt KSV twee keer over een goede kans op de 1-1, maar weet deze nog niet te verzilveren. In de 35ste minuut weet GWVV het scorebord wel op 2-0 te zetten. Na een ongelukkige situatie waarbij Jorrit Spexgoor omver wordt gelopen en Tim Lageschaar in de kluts raakt met een speler van GWVV, staat Pascal Wolterink iets te ver voor het doel en schiet een speler van GWVV de bal slim achter de keeper. Het staat 2-0. Dit lijkt tegelijkertijd de ruststand te worden, echter op slag van rust komt KSV twee keer over zeer gevaarlijk voor het doel van GWVV. Bij de laatste aanval weet Tim Minkhorst een perfecte steekpass op Max Elshof te geven waarbij Max de bal achter de keeper weet te schuiven: 2-1.
Het grootste deel van de tweede helft geeft hetzelfde spelbeeld als voor rust. Zowel GWVV als KSV kent enkele goede aanvallen en er zijn wat kansen over en weer. KSV kruipt nog een keer door het oog van de naald na een goede inzet van GWVV, waarbij Jorrit in eerste instantie de bal van de lijn weet te werken en de strak ingeschoten rebound nog net door Pascal over het doel wordt getikt. Hierna zakt GWVV wat in, begint wat slordiger te spelen en lijkt de 2-2 eerder te vallen dan de 3-1, totdat de scheidsrechter in de 72ste minuut wel heel gemakkelijk een penalty weggeeft aan GWVV. Deze penalty wordt benut en de 3-1 doet de wedstrijd op slot.
KSV had een punt mee kunnen nemen naar Vragender, maar de drie punten blijven in Varsselder vandaag. Deze 3 punten zorgen ervoor dat GWVV hun tweede plaats kan verstevigen. KSV zakt vandaag een plaats in de vierde klasse C, omdat hun directe concurrent SVGG vandaag weet te winnen van FC Eibergen. Over twee weken treedt KSV in Megchelen aan tegen SVGG, een uitermate belangrijk duel in de strijd om lijfsbehoud in de vierde klasse.

KSV laat punten liggen bij GWVV

VRAGENDER - KSV 1 verloor zondag met 3-1 in Varsselder van GWVV 1. Na een steekpass van Tim Minkhorst scoorde Max Elshof het doelpunt van KSV.

Afgelopen zondag stond voor KSV de wedstrijd tegen GWVV op het programma, om 14.00 uur was de aftrap op het koude en winderige sportcomplex 'de Buitenham' in Varsselder. GWVV staat op een stevige tweede plek met 23 punten uit 11 gespeelde wedstrijden. Het belooft dan ook een beste kluif te worden voor de spelers van KSV.

GWVV begint de wedstrijd in een hoog tempo en speelt de bal gemakkelijk en zeer vlot rond. KSV heeft moeite om in de wedstrijd te komen en lijkt nog te moeten wennen aan het snelle kunstgras. Al in de zesde minuut krijgt GWVV een vrije trap mee, net buiten het zestienmetergebied. Deze wordt door een speler van GWVV goed genomen en strak in de verre hoek geschoten: 1-0. GWVV domineert hierna het spel en blijft druk zetten, maar langzaamaan komt ook KSV steeds beter in de wedstrijd. Dit resulteert in wat kansen over en weer. Na twintig minuten krijgt KSV twee keer over een goede kans op de 1-1, maar weet deze nog niet te verzilveren. In de 35ste minuut weet GWVV het scorebord wel op 2-0 te zetten. Na een ongelukkige situatie waarbij Jorrit Spexgoor omver wordt gelopen en Tim Lageschaar in de kluts raakt met een speler van GWVV, staat Pascal Wolterink iets te ver voor het doel en schiet een speler van GWVV de bal slim achter de keeper. Het staat 2-0. Dit lijkt tegelijkertijd de ruststand te worden, echter op slag van rust komt KSV twee keer over zeer gevaarlijk voor het doel van GWVV. Bij de laatste aanval weet Tim Minkhorst een perfecte steekpass op Max Elshof te geven waarbij Max de bal achter de keeper weet te schuiven: 2-1.

Het grootste deel van de tweede helft geeft hetzelfde spelbeeld als voor rust. Zowel GWVV als KSV kent enkele goede aanvallen en er zijn wat kansen over en weer. KSV kruipt nog een keer door het oog van de naald na een goede inzet van GWVV, waarbij Jorrit in eerste instantie de bal van de lijn weet te werken en de strak ingeschoten rebound nog net door Pascal over het doel wordt getikt. Hierna zakt GWVV wat in, begint wat slordiger te spelen en lijkt de 2-2 eerder te vallen dan de 3-1, totdat de scheidsrechter in de 72ste minuut wel heel gemakkelijk een penalty weggeeft aan GWVV. Deze penalty wordt benut en de 3-1 doet de wedstrijd op slot.
KSV had een punt mee kunnen nemen naar Vragender, maar de drie punten blijven in Varsselder vandaag. Deze 3 punten zorgen ervoor dat GWVV hun tweede plaats kan verstevigen. KSV zakt vandaag een plaats in de vierde klasse C, omdat hun directe concurrent SVGG vandaag weet te winnen van FC Eibergen. Over twee weken treedt KSV in Megchelen aan tegen SVGG, een uitermate belangrijk duel in de strijd om lijfsbehoud in de vierde klasse.

Handballers Erix missen scherpte en verliezen kansloos in Apeldoorn

LICHTENVOORDE - Na de terechte en verdiende overwinning van vorige week tegen DOS reisden de Lichtenvoorde handballers van Erix zaterdagavond vol vertrouwen af naar Apeldoorn. Hier stond de wedstrijd tegen Achilles 1 op het programma. Vooraf stond Achilles één plek lager op de ranglijst dan Erix maar had minder verliespunten omdat ze één wedstrijd minder gespeeld hadden. Erix had bovendien nog wat goed te maken omdat de thuiswedstrijd nog verloren ging. Hoewel Erix in de eerste helft zeker niet goed speelde, men had regelmatig balverlies, bleef men wel in het spoor van Achilles.

De teams hielden elkaar goed in evenwicht maar gedurende de eerste helft liet Erix zich steeds vaker afbluffen door het fysieke spel van Achilles. Langzaam maar zeker bouwde Achilles een voorsprong op. Ook ging Erix slecht om met de overtal-situaties. De moeizaam gecreëerde kansen die dit opleverde, werden niet benut; men moest zelfs tegendoelpunten incasseren. Toch vocht Erix zich terug in de wedstrijd en kwam enkele minuten voor rust terug tot 1 punt achterstand. Het leek er zelfs op dat Erix met een voorsprong richting kleedkamer zou gaan maar door gebrek aan scherpte en dom balverlies gaf men Achilles de kans om de voorsprong weer uit te breidden. Ruststand: 14-11 in het voordeel van Achilles.

In de rust werd er op gehamerd om vooral scherp te blijven omdat een overwinning anders erg lastig zou worden. Het team straalde nog wel het vertrouwen uit om voor die overwinning te gaan en de punten mee terug naar Lichtenvoorde te nemen. Toch pakte dit in die tweede helft totaal anders uit. Erix kwam onherkenbaar uit de kleedkamer; de scherpte was totaal weg. Aanvallend werden er nog nauwelijks kansen gecreëerd en verdedigend liet men ook te veel steken vallen. Verder werd vooral het vele balverlies Erix fataal. Achilles maakte daar dankbaar gebruik van door met snelle break-outs de voorsprong steeds verder uit te bouwen. Slechts sporadisch wist Erix het net nog maar te vinden en een flinke afstraffing lag op de loer. Erix was de grip op de wedstrijd totaal kwijt en het vertoonde spel deed bijna pijn aan de ogen. Dit was veruit de slechtste helft die Erix in tijden heeft gespeeld. Achilles ging dan ook volkomen terecht met de overwinning aan de haal. De eindstand liep nog flink op tot 35-19. De grootste nederlaag voor Erix sinds het debuut in de hoofdklasse.

Toch draait Erix een verdienstelijk seizoen in die hoofdklasse en staat men op een keurige zesde plek op de ranglijst. Erix is nu een weekje vrij en heeft dus tijd om deze flinke nederlaag te verwerken. Op zaterdagavond 17 februari om 20.30 uur komt de nummer 2 van de ranglijst UDI uit Arnhem op bezoek. Een belangrijke wedstrijd voor UDI in de race om het kampioenschap met UGHV. UDI kan zich geen puntenverlies meer permitteren anders wordt het gat met UGHV te groot. Erix zal ongetwijfeld proberen om de spanning uit de competitie te halen en de punten in Lichtenvoorde te houden.

Team 1818/FiberNED winnaar Expeditie Noordkaap 2018

LICHTENVOORDE - Afgelopen zondag is team 1818/FiberNED uitgeroepen tot winnaar van de derde editie van Expeditie Noordkaap. Bennie Schoenman en Henri Kluin uit Epe zijn geen onbekenden bij Expeditie Noordkaap en gingen er bij de eerste editie in 2016 al met de tweede prijs vandoor.

Na de start op zondag 28 januari vertrokken de teams vanuit de overdekte hal van Transportbedrijf Roemaat in Lichtenvoorde. De finish was afgelopen zondag rond vijf uur bij HRZ 't Zwaantje in Lichtenvoorde. De finish en de start trokken enkele duizenden bezoekers.
Expeditie Noordkaap is een achtdaagse autotoertocht naar het noordelijkste puntje van het Europese continent, die de deelnemers naar de mooiste plekken in Scandinavië brengt, met als hoogtepunt een bezoek aan de Noordkaap zelf. Dit jaar deden er twintig teams aan het evenement mee. De gehele uitslag is te vinden op de site.

Forse nederlaag voor heren Litac in Zoetemeer

LICHTENVOORDE - De uitslagen van vorige week boden enige hoop op een goed resultaat voor de heren in de derde divisie. Immers, Taverzo Zoetermeer 2 leed een 4 - 6 nederlaag in eigen huis tegen het Rhedense Slagvaardig.

Die hoop werd al snel de bodem ingeslagen toen het team uit Zoetermeer zich in de Zandschoppe presenteerde. Hier stond een heel ander team met twee oud-eredivisiespelers. De eerste formatie van deze zwaar gesponsorde club – officieel Enjoy en Deploy geheten - speelt eredivisie, waarbij spelers uit diverse richtingen worden aangetrokken. Ook sterke spelers uit het buitenland. Dat heeft ook consequenties voor de lagere teams. In dit geval ook voor Litac, dat een veel te sterk team tegenover zich zag verschijnen. In bijna alle partijen was er dan ook sprake van een ongelijke strijd. Kansen waren er alleen tegen de jeugdige, zeer getalenteerde Jesse Pelle. Het leek er even op dat Aaron Albeck kansen had, maar uiteindelijk verloor hij nipt in de vijfde set. Toen het er op ging lijken dat het de grootst mogelijke nederlaag ging worden zorgde Sander Spijkers voor een fraai slotakkoord. Hij wist te winnen van voornoemde Jesse en redde daarmee de eer. Toch nog een beetje 'enjoy' voor Litac. Voor de competitie zou het goed zijn wanneer ook de andere clubs op dit team stuiten om competitievervalsing te voorkomen. Eindstand: 1 - 9.

In verband met carnaval gaat de strijd voort over twee weken. Dan wordt een bezoek gebracht aan Vriendschaar in Gouda.

Jeugd landelijk C
Treffers (Arnhem) – Litac 4-6
Een goed resultaat na de nederlaag van vorige week. Joor Bluemink en Indi van der Ley scoorden beiden twee keer. Julius Bulten kwam tot één overwinning en het dubbel leverde het zesde punt op.

Rotary houdt vierde Bouwen met Legodag in De Storm

Nicole Haarman en Gerard ten Dolle van de Rotary Winterswijk. Foto: Bart Kraan

Opbrengst naar buitenspeelgoed voor AZC-school

Door Bart Kraan

WINTERSWIJK – De Rotary Winterswijk houdt woensdag 14 februari van 10.00 tot 16.00 uur voor de vierde keer in theater De Storm de jaarlijkse Bouwen met Legodag voor kinderen van vijf tot en met twaalf jaar. De opbrengst gaat, evenals bij de vorige drie edities, naar een goed doel.

Was dat de voorgaande jaren Pax Kinderhulp uit Goor (twee keer) dat van de opbrengst van de Legodag het transport van het voor kinderen in Irak ingezamelde speelgoed en bijeengebrachte kleding betaalde de Stichting Leergeld Oost-Achterhoek die kinderen bijvoorbeeld in staat stelt om lid te worden van een sportclub, muziekles te volgen of schoolbenodigdheden aan te schaffen, deze keer wordt van het geld buitenspeelgoed voor de AZC-school gekocht. Dat hebben de leden van de Rotary Winterswijk tijdens de begin november gehouden goede doelenmarkt besloten. ''De leden stellen goede doelen voor, daar wordt dan over gestemd'', vertelt Nicole Haarman van de jeugdcommissie van Rotary Winterswijk. ''Deze keer kreeg de AZC-school de meeste stemmen.''

Aanvankelijk was het de bedoeling om van de opbrengst van de Bouw met Legodag van woensdag 14 februari speeltoestellen voor de AZC-school te kopen. ''Maar die school verhuist nogal eens'', zo geeft Gerard ten Dolle van de pr-commissie van Rotary aan. ''Daarom hebben we besloten geen toestellen die vast in de grond zitten te kopen, maar speelgoed voor buiten zoals ballen, springtouwen, driewielers en skelters. De spullen die we voor de AZC-school gaan kopen, moeten te verplaatsen zijn.''

De opbrengst van de vierde Bouwen met Legodag gaat, evenals bij de eerste drie edities, geheel naar het goede doel. ''We hebben zo'n twintig sponsoren die bijvoorbeeld de huur van De Storm, de huur van een beamer en de prijzen betalen'', aldus Ten Dolle. De opbrengst komt voort uit de entree en deelname aan de bouwwedstrijd. De entree bedraagt twee euro. ''Onze leden betalen voor vijftig kinderen van het AZC en veertig kinderen van wie de ouders eten krijgen via de voedselbank de entreekaartjes, de overige kinderen betalen twee euro'', aldus Ten Dolle. De deelnemers aan de bouwwedstrijd betalen nog eens drie euro extra. De bouwwedstrijd bestaat uit zes ronden, ieder uur één, waaraan honderd kinderen kunnen deelnemen. ''En als er heel veel belangstelling is, houden we een zevende ronde'', aldus Ten Dolle.

Tijdens iedere ronde krijgen de deelnemende kinderen drie kwartier de tijd om van door Lego Benelux beschikbaar gesteld Lego iets moois te bouwen. ''Wat ze bouwen, mogen ze zelf weten, ze mogen er hun fantasie op loslaten'', aldus Haarman. Na afloop van iedere ronde beoordeelt een jury, die deels bestaat uit architecten, de creaties en krijgen de beste drie deelnemers een prijs. Bijvoorbeeld een doos Lego of een entreekaartjes voor een voorstelling in De Storm.

De kinderen kunnen woensdag 14 februari ook meedoen aan een snelbouwwedstrijd. Bij dit evenement is het de bedoeling om in een minuut een zo hoog mogelijke toren te bouwen die wel blijft staan. Ze kunnen ook naar een ongeveer 35 minuten durende Lego-film kijken en in een speciaal ingerichte hoek met Lego en Duplo spelen. ''Ook als de kinderen niet aan de bouwwedstrijd willen meedoen, mogen ze komen spelen'', aldus Haarman. ''Misschien dat ze dan toch besluiten om deel te nemen.''
De kinderen mogen tevens proberen te raden hoeveel Lego-steentjes een grote pop bevat. Tenslotte komen kinderen in aanmerking voor een prijs die met Lego te maken heeft door een bericht op de Bouwen met Legodag-facebookpagina te delen. Tijdens de Bouwen met Legodag wordt Lego en Playmobil voor kinderen van de AZC-school ingezameld.
Kaartjes voor deelname aan de bouwwedstrijd zijn in de voorverkoop verkrijgbaar via www.theaterdestorm.nl.

Eline Krajenbrink beste verkoopster van Nederland

Eline Krajenbrink (met taart) te midden van haar collega's van DA+Mooi 't Centrum Winterswijk. Achter Eline, met groene sjaal, Chantal Oortgiese en geheel links Natascha Leijendekkers van het hoofdbureau van Mooi. Foto: Leander Grooten

WINTERSWIJK – Het vakblad voor de parfumerie l'Essence verkoos Eline Krajenbrink als de 'cosmetica adviseuse van het jaar'. Ze is daarmee de beste van de gehele parfumeriebranche in Nederland. De prijs wordt jaarlijks toegekend door het blad in samenwerking met de Nederlandse Cosmetica Vereniging. Op een bijeenkomst in het midden van het land werd zij verrast, in het bijzijn van familie en haar werkgever Chantal Oortgiese van 't Centrum Winterswijk. Met gebak werd het feestje nog eens overgedaan samen met collega's in de lokale vestiging.

Door Leander Grooten

Mystery Guest
Krajenbrink kwam voor een diploma-uitreiking op een bijeenkomst in het midden van het land, maar werd het middelpunt van aandacht toen zij de prijs uit handen van musicalster Tommy Christiaan ontving. Hij zong haar ook nog toe. "En ik hou er al zo van om in de belangstelling te staan," zegt de goedlachse, het tegenovergestelde bedoelende. Enkele weken daarvoor was een mystery guest in Winterswijk geweest, wat later de voormalig hoofdredactrice van Nouveau bleek te zijn. Ze had zich uitgebreid laten adviseren door Eline, maar was zonder een product te kopen, vertrokken. "Dat vond ik al wel gek, maar misschien vond ze het wel te duur."

Onderscheidend advies
Het juryrapport blinkt uit in lovende woorden over de wijze hoe Krajenbrink de klant heeft geholpen. Woorden als 'de grootst mogelijke service', 'gedegen kennis' en een 'doortastende en enthousiaste houding' maakten haar superieur.

Apetrots
Eline werkt bijna vier jaar bij DA+Mooi 't Centrum en heeft in die periode haar diploma's behaald. "Om in aanmerking te komen voor de prijs, moet je aantoonbare kennis hebben door alle vakcertificaten te hebben behaald." Aan het woord is Natascha Leijendekkers van het hoofdkantoor van Mooi Parfumeries. "We zijn apetrots dat twee van de vijf finalisten van ons kwamen, terwijl we een kleine speler zijn met zo'n veertig vestigingen in Nederland." Als commercieel winkelcoach kent de Haagse de Achterhoekse vestiging. "Ik zie dat hier een mooi team staat te werken. De Achterhoekse mentaliteit zorgt voor teamwork en voor dit soort prestaties."
't Centrum
Voor Chantal Oortgiese, ondernemer van 't Centrum, was al langer bekend dat Eline in de top 3 van Nederland stond. Ook zij is trots op haar medewerker. "Van de 400 parfumeriewinkels in Nederland, is Eline de beste, en ze werkt bij ons. De ervaring bij vorige winnaressen leert, dat klanten naar haar gaan vragen om geholpen te worden."
't Centrum mag rekenen op klandizie die cosmetisch- en geuradvies wil van de beste van Nederland.

Columns schrijven
Eline Krajenbrink mag een jaar de eretitel dragen. "Ik ben daarnaast gevraagd om voor het vakblad l'Essence columns te schrijven over mijn werk en de producten. Dat ga ik doen."

Wie de komende tijd door de Ratumsestraat fietst, ziet haar naam en foto op de banner staan die over de weg is gespannen. En wie binnenkomt, kan rekenen op goed advies en een stralende lach.

33 / 40

35 / 40

SOL SISTERS, winkel in 2e-handskleding; trendy, Merk, vintage en vrijetijdskleding. Open: Wo: 13:30-16:30 en Za: 9:00-12:30. Kleding inleveren kan op di: 19:00-21:00 en tijdens openingstijden.

Gevraagd: Sloopauto s. Vanaf € 50,- en gratis ophalen. RDW-vrijwaring. Contante betaling. Geen APK of schade dit is geen probleem. Autodemontage Verhaegh, Snelliusstraat 34 Winterswijk. 0543-519274

Hiva Zelhem de meest veelzijdige kringloop in de regio! Gebruikt witgoed met 3 maand garantie. Industriepark 5A, Zelhem. 06-53154507 wo t/m vr 12-17, za 10-15.

Open Team Competitie St. Switbertus

Voor verenigingen, bedrijven of clubs

op dinsdagavond in feb. en maart.

€ 20,-- per team van 4 pers. Download

het inschrijfformulier: www.st-switbertus.nl

Chalet te huur op Residence Lichtenvoorde. Huurprijs € 600,00 per maand exclusief energiekosten. Reageren: 0653226645

GEZOCHT

Zelfstandige huishoudelijke hulp in Lichtenvoorde voor 2 dagdelen van 3 à 4 uur in de week. Brief onder nummer 6-01. Brieven richten aan uitgever, Bleekwal 10, 7131 DB Lichtenvoorde.

Te huur: mooi,comfortabel, gunstig op de zon gelegen 2 kamer appartement in residentie Frerikshof Winterswijk met fraai uitzicht,ruim balkon,berging en overdekte privé-parkeerplaats.Gestoffeerd met kastruimte en keukenapparatuur.Huurprijs kaal € 660 + €115 servicekosten.Info: 06-21630670

Kaarten voor het concert van Dekoor in Marianum Lichtenvoorde op zaterdag 2 juni verkrijgbaar via www.dekoor.nl/reserveren

T.k. nw. tapijttegels meer dan 100 verschillende kleuren/motieven vanaf 0.90 p/tegel=3.60 per m2. 0545-472574 of 06-12300129.

Camping zoekt

Tourcaravan te koop

Bel: 06-21819821