Contact Zutphen-Warnsveld

7 december 2017

Contact Zutphen-Warnsveld 7 december 2017


Zutphense studenten schieten arme cacaoboeren te hulp

Eli Keijser en Adriaan van Dijk bouwen aan cacaocentrum. Foto: Meike Wesselink

Zutphen - De Zutphense Eli Keijser en Adriaan van Dijk bereiden zich voor op hun grootse avontuur en proberen nog zoveel mogelijk geld in te zamelen om deze zomer een cacaocentrum te kunnen realiseren in het Ecuadoriaanse Suya. Een cacaocentrum dat de tweedejaarsstudenten bouwkunde zelf helpen opbouwen.

Door Meike Wesselink

De kwaliteit van cacao zit hem in het proces; drogen en branden luistert heel nauw en daarom hebben de driehonderd cacaoboeren in Suya een cacaocentrum nodig. Als de kleinschalige boeren een plek hebben waar ze hun cacao fatsoenlijk kunnen drogen, branden en opslaan gaat de levensstandaard van hen ook meteen omhoog.

Op 6 augustus vertrekken de boys naar hun liefdadigheidsproject. De planning en voorbereiding van de bouw laten de jongens over aan World Servants Zutphen, de organisatie die de werkvakantie mogelijk maakt. Eli: "Het was best leuk geweest als wij als bouwkundestudenten mochten meedenken over de bouw, maar World Servants heeft die expertise in huis en de prioriteit ligt nu bij het inzamelen van geld, want bovenal hebben we dat nodig voor de realisatie." Zo deelden de jongens mee in de winst tijdens de speelgoedbeurs van 24 november jongstleden in Het Lichtpunt, maar hebben ze nog veel meer gedaan. Ze verkochten pepernoten, regelden een churroskraam op het terrein van Windesheim in Zwolle waar de jongens studeren en zochten ze naar sponsoren. "De magische grens van duizend euro hebben we nu bereikt", vertelt Adriaan niet zonder trots. "Maar we gaan voor 7000 euro. "Daarom zoeken we nog door naar sponsoren, doen we mee aan de kerstmarkt in Lochem en gaan we nog verschillende challenges aan."

Lees verder op pagina 3

Vergroot je wereld

De 11-jarige Mila Kok uit Zutphen is de trotse winnares geworden van het Shorts by Kids onderdeel van het Cinekid filmfestival. Kinderen konden voor deze wedstrijd hun video's van maximaal 3 minuten insturen gericht op het thema 'vergroot je wereld'.

Zutphenvlag weer vertegenwoordigd in Korte Beukerstraat

Zelf zetten de bandieten de vlag weer terug waar deze hoort. Foto: Pieter Keuzekamp

Zutphen - Toen ondernemer Pieter Keuzekamp pakweg een maand geleden bij zijn fotozaak in de Korte Beukerstraat aankwam, zag hij zijn mooie Zutphen-vlag opeens halfstok hangen. Hij zag meteen dat eraan gerommeld was en die gedachte werd bevestigd toen er in de dagen erna drie jongens met hangende pootjes hun excuses kwamen aanbieden voor het vernielen ervan.

Door Meike Wesselink

"Ze hadden een feestje gehad en nét iets teveel gedronken. Een van de jongens had altijd al een vlag van Zutphen willen hebben, dus toen zijn ze aan het klimmen gegaan en werden even later op heterdaad betrapt door de politie. De jongens hadden oprecht spijt, dat was me meteen duidelijk, dus ik wilde er iets mee. Ze hadden een boete gekregen van 230 euro per persoon en zouden dus in totaal 720 euro moeten betalen voor een vlag en een stok die hooguit dertig euro hadden gekost. Ik heb een goed woordje voor ze gedaan. Zelf ben ik ook jong geweest en ik kan me nog wel een moment herinneren dat ik met een grote pinguïn achterop mijn fiets ervandoor ging. Vraag me er verder niet naar. Het lukte me om de boete kwijt te laten schelden en heb aan alle drie de jongens gevraagd of ze een vlag en een stok wilden kopen. De vlag heb ik nu in drievoud terug. De jongens hebben nu het gevoel dat de straat een beetje van hen is en ik weet zeker dat dit een doeltreffender effect heeft dan die dikke boete."

Kerstpakketten voor zzp'ers

ZUTPHEN - Wel jammer dat je als zelfstandig ondernemer geen kerstpakket krijgt. Daarom heeft ZZP Zutphen bedacht om al haar leden (allemaal zzp'ers tenslotte) op de avond van 20 december een kerstpakket met wat leuks en lekkers uit Zutphen e.o. te geven op een leuke locatie. Met een glaasje glühwein of chocomel wordt er bijgepraat. Tevens een heerlijk moment om stil te staan bij en samen te genieten van het zelfstandig ondernemerschap.

Ben jij zzp'er uit Zutphen of omstreken maar nog geen lid bij ZZP Zutphen? Meld je dan aan, dan heb je mogelijk nog kans op een pakket (op = op). Kijk voor aanvragen lidmaatschap op de website.

www.zzpzutphen.nl/lidmaatschap

Materialen worden lokaal ingekocht
Vervolg van voorpagina

ZUTPHEN - Eli en Adriaan hadden wel behoefte aan een uitdaging en gingen op zoek naar een geschikte werkvakantie. Adriaan: "Zo kwamen we bij World Servants uit, een organisatie die goed bij ons past omdat het een christelijke organisatie is en wij ook gelovig zijn. Hoe het precies vorm krijgt weet ik niet, maar tijdens onze werkvakantie besteden we ook aandacht aan het geloof. Iedere ochtend komen we in ieder geval samen en op zondag gaan we daar naar de kerk, maar dat is iets dat ik van huis uit gewend ben." Eli is ook gelovig opgevoed, maar is minder praktiserend dan Adriaan.

De materialenlijst hebben Eli en Adriaan net toegestuurd gekregen. "Er wordt gebruik gemaakt van materialen die lokaal worden ingekocht. Het mes snijdt dus aan twee kanten", legt Eli uit. Op Windesheim vinden ze het natuurlijk maar wat interessant dat de jongens op zo'n avontuurlijke bouwvakantie gaan.

De school sponsort de jongens niet, maar deelt wel wat studiepunten uit voor de praktische ervaring die de twee zullen opdoen. Ook de ouders van Eli en Adriaan zijn maar wat trots. Nu Adriaan zo in het tweede jaar van zijn studie zit, komt hij tot de conclusie dat zijn interesse veel meer in de uitvoering van projecten zit. De werkvakantie past dan ook uitstekend bij Adriaan. Eli neigt wat meer naar de ontwerpkant en vindt het ook leuk om met tekenprogramma's te werken.

Worlds Servants Zutphen is een organisatie die zich speciaal richt op werkvakanties voor kinderen. Jaarlijks vertrekken er zo'n achthonderd jongeren om ergens in de wereld een werkproject aan te pakken om de lokale bevolking te helpen, maar ook om de jongeren een verrijkende ervaring te kunnen bieden. De organisatie bereidt projecten voor en begeleidt ze; tijdens, maar ook nog vijf jaar na het project om eventuele nazorg te kunnen bieden.

Mila (11) uit Zutphen wint Cinekid filmfestival shorts

De 11-jarige Mila Kok uit Zutphen is de trotse winnaar geworden van het Cinekid filmfestival shorts. Foto: PR

ZUTPHEN - Wat een feest, de 11-jarige Mila Kok uit Zutphen is de trotse winnares geworden van het 'Shorts by Kids' onderdeel van het Cinekid filmfestival. Mila wil dolgraag later actrice worden, dus twijfelde geen seconde toen ze de oproep op de website van de VPRO zag.

Cinekid Festival laat de nieuwste films en series zien, maar die zijn bijna allemaal bedacht en gemaakt door volwassenen. Maar er zijn ook een heleboel films gemaakt door kinderen, die ook een spotlight verdienen. Daarvoor is de wedstrijd Shorts by Kids in het leven geroepen. Kinderen konden voor deze wedstrijd hun video's van maximaal 3 minuten insturen.

De jury was dit jaar op zoek naar filmpjes in het thema 'vergroot je wereld'. Dit mocht van alles inhouden: waar ligt de grens in hoe ver je kan gaan, letterlijk op reis gaan, en de grenzen opzoeken tussen gedrag of fantasie. De jury bestond uit: Marieke Rikken, Kidsweek, Margriet Kalverboer, Kinderombudsvrouw en Astrid Bussink, eindredacteur VPRO Jeugd non-fictie. Mila's film 'Stap in de grote wereld....of toch niet!', was samen met nog vijf andere films genomineerd en werd gedraaid op het Cinekid festival. Het filmpje is nu te zien op de website en op YouTube.


youtu.be/xb6cpR_JELM

Ondernemers nemen een kijkje in gevangenis van Zutphen

ZUTPHEN - "Ik heb een fout begaan waarvoor ik gestraft ben, maar maakt me dat een minder mens? Nu ben ik weer goed bezig en wil ik graag aan het werk. Ik vind dat ik een tweede kans verdien." Aan het woord is Mark, gedetineerde in de Penitentiaire Inrichting (PI) Achterhoek in Zutphen. Hij moet nog een tijdje zitten, maar is nu al binnen de gevangenismuren aan het werk. Mark vertelt zijn verhaal aan een groep van bijna tweehonderd ondernemers die op maandag- en donderdagavond een kijkje 'achter de tralies' nemen. Een unieke mogelijkheid, georganiseerd door Ondernemers in Bedrijf in samenwerking met de PI Achterhoek. Vooral om te ontdekken wat ondernemers en gedetineerden elkaar te bieden hebben.

De gevangenis is er niet alleen om veroordeelden te straffen en op te sluiten. "Een belangrijke taak is ook ervoor te zorgen dat de gedetineerden na het uitzitten van hun straf weer integreren in de samenleving. En dat we ze hier niet meer terugzien", licht plaatsvervangend vestigingsdirecteur Elise Beltman toe. Om die reden werken veel gedetineerden al tijdens hun straf, bij het productiebedrijf In-Made van de gevangenis. Gedetineerden maken er pallets en schuttingen, ze doen inpakwerk, en doen aan metaalbewerking. Ze kunnen er een schoonmaakcertificaat halen, een las-opleiding volgen of een heftruckdiploma halen. Gevangenen doen werkervaring op en wennen aan een vaste dagindeling. Dit vergroot hun kansen op de arbeidsmarkt. Voor ondernemers een kans om productiewerk aan In-Made uit te besteden tegen relatief lage kosten. Danique Lotgering van De Zuivelhoeve in Zutphen voelt er wel voor. "Wij hebben altijd ontzettend veel inpakwerk. Extra veel in december, als de kerstpakketten ingepakt worden. Ik denk dat onze klanten het geweldig vinden als ze weten dat onze kerstpakketten door gedetineerden worden ingepakt, omdat we deze gevangenen daarmee een tweede kans geven."

Ook Kenneth doet een beroep op de ondernemers om hem een nieuwe kans te geven. "Ik ben supergemotiveerd, ben niet bang om hard te werken en ik ben een echte entertainer, zoals je ziet", pitcht hij zelfverzekerd. "Wat ik van jullie nodig heb: tips en adviezen over hoe je een eigen onderneming runt, en hoe je je personeel motiveert. En een werkplek, als ik over zeven maanden vrij kom!".

Chanti Janssen van Ondernemers in Bedrijf gelooft in de kracht van ondernemers. Ondernemers hebben veel te bieden: sommigen kunnen gedetineerden coachen door kennis en ervaring te delen. Anderen hebben mogelijk werk(ervaring)plekken of kunnen werk uitbesteden aan In-Made.

Zutphense onderwaterfoto's in het Leeuwenhuisje

Koikarpers in Bronsbergen. Foto: Patrick van Gemert/ Zutphens Persbureau

ZUTPHEN – Fotograaf Patrick van Gemert toont vanaf 6 december in het Leeuwenhuisje aan de Rijkenhage 1 in Zutphen een selectie van onderwaterfoto's die hij in de omgeving van Zutphen heeft gemaakt.

Veel mensen hebben geen idee van wat zich onder het wateroppervlak van bijvoorbeeld het Bronsbergenmeer afspeelt. Prachtige onderwaterlandschappen, verrassende vissen, ijskoude duikers, de magische waterspiegel.
Het Leeuwenhuisje is woensdag tot en met zaterdag geopend van 11.00 tot 16.30 uur en op zondag van 12.30 tot 16.30 uur. De toegang is gratis.

Kerstmarkt bij Waterkracht

ZUTPHEN - Activiteitenteam Waterkracht organiseert zondag 10 december een kerstmarkt in Wijkcentrum Waterkracht aan de Ruys de Beerenbrouckstraat in Zutphen. U bent welkom van 11.00 uur tot 17.00 uur om gezellig te shoppen langs de vele leuke kramen. Er is een kerstman en ook kerstmuziek zal niet ontbreken. Verder is er van alles verkrijgbaar voor de inwendige mens.

Modelspoorbeurs Zutphen

ZUTPHEN - Op 16 en 17 december 2017 organiseert modelspoorclub de Blokkendoos een modelspoorbeurs in de Hanzehal in Zutphen onder de noemer Modelspoorbeurs Zutphen. Men wil graag de passie tonen aan een groter publiek en anderen, vooral jongeren, interesseren voor deze hobby. Tijdens deze beurs viert modelspoorclub De Blokkendoos ook het vijfjarig bestaan van de beurs en willen daarom op zondag 17 december een wereldrecord gaan vestigen met de langste 'My World' baan gemaakt door kinderen.

Het publiek kan dit weekend op een vrijblijvende manier kennismaken met deze hobby. Diverse mensen en verenigingen laten hier hun modelspoorbaan en bouwsels zien van trein tot trams met een aantal nagebouwde projecten in schaal naar Nederlands voorbeeld. Zo is er onder andere een vereniging uitgenodigd die bestaande huizen en gebouwen helemaal namaakt van karton, tot in de kleinste details op de schaal 1:87.

Om de hobby meer onder de aandacht van de jeugd te brengen, heeft een van de leden een modulesysteem C-TRAK ontwikkeld. Dit zijn 'bakken' van 54 bij 54 cm en gebaseerd op de geometrie van de C-rails van Märklin. Maar ook de rails van My World kunnen gebruikt worden. De module bakken worden door de rails aan elkaar gekoppeld. Op zondag 17 december zal dan ook een recordpoging gedaan worden, om zoveel mogelijk modulebakken met het railsysteem van My World aan elkaar te koppelen.

De beurs in de Hanzehal is opgezet door leden van Modelspoorclub De Blokkendoos. Bezoekers kunnen inkopen doen bij de vele verkopers (dit is een grote verkoopbeurs) en de gekochte treinen kunnen weer gratis getest worden bij de treinendokter. Zo zullen er nieuwe en gebruikte modeltreinen, onderdelen voor landschapsbouw, boeken en video's, elektronica en meer te koop zijn. Ook kan men direct een startset aanschaffen. Binnen de vereniging zijn leden bezig met het nabouwen van het oude station van Zutphen omstreeks 1935, tijdens dit weekend presenteren zij de ruwbouw van dit project.

Entree bedraagt 7 euro (kinderen t/m 11 jaar gratis maar onder begeleiding). Openingstijden op beide dagen van 10.00 tot 16.00 uur. Hanzehal Fanny Blankers Koenweg 2, Zutphen.

Annegreet van Bergen en Matthijs van Nieuwkerk ambassadeurs Noaberhulp

ZUTPHEN - De stichting Noaberhulp is verheugd te kunnen melden dat schrijfster/journaliste Annegreet van Bergen en televisiepresentator/journalist Matthijs van Nieuwkerk ambassadeur van de stichting Noaberhulp willen zijn.

Annegreet van Bergen over haar beweegredenen om ambassadeur van Noaberhulp te worden : "Voor mijn moeder was op het laatst één ding duidelijk. Zij wilde thuis, in haar eigen huis sterven. Dat betekende alle hens aan dek. Ze had vier dochters, maar die woonden niet alle vier direct naast de deur. Ook waren er lieve buren en was er goede professionele thuiszorg. Toch is het in zo'n situatie heel prettig wanneer er vrijwilligers van de terminale thuiszorg zijn om hand- en spandiensten te verrichten, en vooral om er gewoon te zijn. Dat maakt het verdrietige en zenuwslopende van een overlijden iets beter te behappen. Vanwege de ervaringen met mijn moeders sterfbed heb ik een aantal jaren in het bestuur van Noaberhulp gezeten en ben ik nu graag ambassadeur van Noaberhulp. Want ik vind het belangrijk dat het werk van Noaberhulp bekend is bij mensen die in een vergelijkbare situatie zitten als indertijd mijn zusjes en ik. En ik hoop dat zij bijtijds een beroep doen op de vrijwilligers van Noaberhulp om hun zorgen rond een sterfbed te delen".

Matthijs van Nieuwkerk over Noaberhulp: "Als je in de Achterhoek woont, zoals ik, heb je geen buren maar noabers. Dat wist ik natuurlijk ook niet toen ik vanuit Amsterdam op het platteland van Almen terecht kwam. Maar noabers is een serieuze zaak. Het zijn je naaste buren waarop je altijd een beroep kan doen en zij omgekeerd ook op jou. En die opdracht die nemen we serieus. Voor mij was deze oprechte oplettendheid en zorg totaal nieuw. En ik vond het eigenlijk direct geweldig. In Zutphen en omstreken is er ook een stichting met de naam Noaberhulp en daar ben ik een ambassadeur van. Het is een team van goed getrainde vrijwilligers die de naaste familie van terminale zieken bijstaat. Als het even teveel wordt voor de man of de vrouw of de dochter of de zoon om deze soms zo verdrietige en moeilijke zorg te verlenen, staan de vrijwilligers voor hen klaar. Noaberhulp doet dit in de gemeenten Zutphen, Brummen, Lochem, Gorssel, Steenderen, Vorden en Warnsveld. Je begrijpt deze organisatie kan niet van de wind leven. Voldoende financiële middelen en getrainde vrijwilligers zijn noodzakelijk. Ondersteuning in de vorm van een gift of je opgeven als vrijwilliger is daarom meer dan welkom. Als ambassadeur van Noaberhulp én als noaber zou ik willen zeggen: DOEN!".

Stichting Noaberhulp is een zogenaamde VPTZ organisatie, Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg. Hierbij gaat het om zorg in de laatste levensfase. Naasten willen hun dierbaren in die laatste levensfase graag de nodige steun en verzorging bieden, maar regelmatig wordt de last voor deze mantelzorgers erg groot. Vrijwilligers van Noaberhulp nemen één of meer dagdelen of nachten de ondersteuning van de mantelzorgers over, zodat deze even op adem komen.

Brons voor de lekkerste Wildpeperwijn van Wijnwinkel Neleman in Zutphen

ZUTPHEN - Donderdag 30 november werd er voor de eerste keer in de Achterhoek tussen ambachtelijke slagers, poeliers en wijnhandelaren in vier wedstrijdcategorieën gestreden. In de categorie 'Wildpeperwijn' behaalde Wijnwinkel Neleman in Zutphen het brons.

Deze verkiezing is georganiseerd door JR Wijn en Spijs uit Delden (Twente) in samenwerking met Oranjerie Ruurlo. Afgelopen maand hebben zij voor de vijfde keer in Twente een dergelijke verkiezing georganiseerd en vonden het tijd worden dit ook in de Achterhoek te lanceren.
Een deskundig proefpanel, waaronder Arie en Ria Haan, voormalig patron cuisinier en maître sommelier van Restaurant 't Wolfersveen in Zelhem, en Jeroen Ziel, maître sommelier van Hotel Restaurant Bon Aparte in Barchem, van gelouterde chef-koks, maître-sommeliers en fijnproevers sloten zich deze dag tussen twaalf en zes uur op in Oranjerie Ruurlo in Ruurlo.
In de vier wedstrijd categorieën – die volgend jaar verrijkt zal worden met de categorie Achterhoek Wild Burger (een wedstrijd voor professionele chefkoks op bistro niveau in de Achterhoek) - proefden en becommentarieerden zij de inzendingen in een voor- en finaleronde. Om negen uur werden de gouden, zilveren en bronzen bekers en cadeaus uitgereikt aan de winnaars.

Organisator Johan Langelaar van JR Wijn en Spijs in Delden ziet samen met Alco van Berkel van Oranjerie Ruurlo met plezier en tevredenheid terug op deze enerverende verkiezingsdag en kijkt uit naar het asperge- en wildseizoen 2018.

Driekant viert jubileum

ZUTPHEN - Zaterdag 9 december van 11.00 tot 15.00 uur is het vanwege het 21-jarige bestaan Open Bakkerij bij Driekant in de Lange Hofstraat. Er is een proeverij van het feestdagenassortiment met onder andere kerststollen met spelt en tarwemeel, oliebollen en gebak met minder suiker en alles met biologische ingrediënten gebakken.

Iedereen mag deze dag doorlopen de bakkerij in om een kijkje nemen hoe het broodbakken in zijn werk gaat en desgewenst zelf een eigen broodje bakken. In de middeleeuwse kelder is er kunst uit eigen atelier, dat is gemaakt tijdens de kunstlessen die een onderdeel zijn van de leerwerk-trajecten bij Driekant. Wil je daar meer van weten? Er zijn op gezette tijden korte workshops over de arbeidstrainingen die bij Driekant worden geboden. In de mooie gewelven kelder kan je ook terecht om gewoon te genieten van een kopje koffie met een broodje.

Naast het Open Huis op 9 december vindt er op dinsdag 12 december een landelijk symposium plaats in Driebergen. De vraag 'wat de maatschappij de komende 21 jaar van ons vraagt en wij zelf kunnen realiseren' staat centraal op deze dag. Driekant is al 21 jaar een koploper op het gebied van MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) en gebruikt haar jubileum om daar met elkaar weer een volgende slag in te kunnen maken. Voor het symposium Fontein21 zijn er nog beperkt kaarten te verkrijgen.

Koffieconcert door De Regenboog

De Regenboogcantorij. Foto: PR

EEFDE - Het koffieconcert in de kerk in Eefde op zondag 10 december wordt gegeven door cantorij De Regenboog uit Nijverdal onder leiding van Gerdinand Piksen.

Al eerder liet dit kerkkoor blijken over een veel meer dan gemiddelde kwaliteit te beschikken, hetgeen een goede reden is om ze nog een keer in Eefde te horen zingen. Het gezelschap is met regelmaat te horen in de regio.

Op het programma staan dertien veelal bekende liederen waaronder 'The lamp' van John Tavener, 'O komm, o kom Emanuel' van Kodaly, 'Stille nacht' in een bewerking van Rathbone en 'Ich steh an deinen Krippen' van Bach. Instrumentale medewerking komt van Irma Molenaar op trompet en dwarsfluit en - niet onbekend in Eefde – de vroegere vaste organist Rien Hoekjen.

De koffie staat klaar om kwart over 11, waarna het concert in de Eefdese kerk aan de Schurinklaan op zondagmorgen 10 december om half 12 begint. Opnieuw is de collecte bij de uitgang van het grootste belang voor de instandhouding van de succesvolle serie concerten.

Muzehof benefietconcert in Gorssel voor Nationaal Fonds Kinderhulp

ZUTPHEN - Muzehof Centrum voor de Kunsten organiseert op 20 december om 19.00 uur een benefietconcert met dans voor het goede doel Nationaal Fonds Kinderhulp. Talentenklas, leerlingen en docenten van de Muzehof en het Muzecollectief treden samen op in de Hervormde kerk in Gorssel. Er zijn diverse ensembles, een projectkoor en er wordt gedanst op live muziek. Aanvang om 18.30 uur. Kaarten kosten 5 euro, waarvan de helft bestemd is voor het Nationaal Fonds Kinderhulp. Kaartverkoop via receptie Muzehof Zutphen en op 20 december bij ingang kerk.

Adventsconcert Ensemble La Lauzeta

ZUTPHEN - Op zondag 17 december geeft het Ensemble La Lauzeta (zang, vedel, blokfluiten, luit, draailier, cornamuse, psalterium, organetto) een adventsconcert in het Middenhuis, Fie Carelsenstraat 32 in Zutphen. Het concert begint om 15.30 uur en duurt ruim een uur. Toegang: vrije gift.

Uitgevoerd worden advents- en kerstliederen uit de late middeleeuwen en de renaissance. Er klinken liederen rond de boodschap aan Maria door de engel Gabriel, liederen over de rol van Jozef, en natuurlijk allerlei vrolijke en vrome kerstliederen. De muziek is afkomstig uit eeuwenoude handschriften en gedrukte bundels uit Nederland, Vlaanderen, Zuid-Duitsland, Noord-Italië, Catalonië en Finland. Omdat de informatie over de uitvoeringspraktijk in deze bronnen vaak uiterst summier is maken de leden van het ensemble zelf de arrangementen. Zij hebben daartoe diverse cursussen en workshops gevolgd bij gerenommeerde oud-muziekdocenten.

Muzikale vertelling met de Beatles

ZUTPHEN - Op 17 december zal er in de St. Elizabethkapel te Zutphen een muzikale vertelling zijn met uitsluitend muziek van de Beatles. Bij de hertaalde teksten komt de inhoud van de Beatlessongs nog steeds tot hun recht, maar richt zich tevens op deze eigentijdse versie van het verhaal de Christmas Carol van Charles Dickens. Tussen de prachtige liedjes door, waarbij gezongen wordt en mooie dwarsfluit-arrangementen zitten, zal het verhaal in rijm worden verteld, waarbij de leerlingen van Combi Combo in de leeftijd van 8 tot en met 16 jaar hun vaardigheden en creativiteit tonen. Er zijn twee voorstellingen om 14.30 en 17.00 uur, entree gratis, vrije bijdrage welkom.

Volkskerstzangdienst Walburgiskerk

ZUTPHEN - Op zaterdag 16 december organiseren een aantal kerken in Zutphen weer de jaarlijkse volkskerstzangdienst. De aanvang is 19.30 uur, en de Walburgis kerk is open vanaf 19.00 uur. De leiding van deze avond is in handen van de heer A. Scheer uit Huizen. Het thema van de preek luidt: 'Kunt u zich legitimeren?'.

Verder wordt er in deze dienst veel gezongen, met name bekende kerstliederen. Medewerking aan deze avond wordt gegeven door het Christelijk Gemengde Koor Halleluja uit Doetinchem. Het orgel wordt bespeeld door de heer Erik Bakker, en het koororgel door mevrouw Joline Stockhorst. Trompettist is de heer Lukas Ebbers. Een ieder is van harte welkom. De organisatiecommissie bestaat uit afgevaardigden van de Christelijk Gereformeerde Kerk, de Hervormde Gemeente Irene, de Protestantse Gemeente en de Gereformeerd Vrijgemaakte kerk uit Zutphen.

Open podium in de Hanzehof

Zutphen – Op zondag 10 december is er een open podium in de Hanzehof, Coehoornsingel 1 te Zutphen. Bespeel je een instrument of kun je goed zingen, dansen of een mooi verhaal vertellen geef je dan op. Er is geen wedstrijdelement in opgenomen want het gaat om de artistieke uiting. Opgave per e- mail. De aanvang is 14.30 uur tot 16.00 uur. De toegang is vrij en een vrijwillige donatie is welkom.

Kunst en Cultuur

Koninklijke Onderscheiding voor Sam Terpstra

Warnsvelder Sam Terpstra krijgt de versierselen opgespeld. Foto: PR

WARNSVELD - Sam Terpstra, woonachtig in Warnsveld en tot voor kort bestuurder van de christelijke scholengemeenschap Reggesteyn in Nijverdal en Rijssen, is 15 november jl. koninklijk onderscheiden. Burgemeester Anneke Raven van Hellendoorn spelde hem de versierselen op, behorend bij zijn benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

De winnaars van de GEObattle. Foto: PR

Terpstra was vanaf 1983 tot september van dit jaar werkzaam in het hoger en voortgezet onderwijs. Hij was onder meer lid van het hoofdbestuur van de VO-raad en in Almelo (zijn vorige woonplaats) was hij kerkelijk actief en voorzitter van de lokale afdeling van de PvdA. Verder is hij onder andere als docent verbonden aan de postacademische leergang Excelleren in Onderwijsbestuur aan AOG in Groningen en voorzitter van de Raad van Toezicht van Dimence, een grote GGZ-instelling in Overijssel. Daarnaast was hij actief in verschillende functies op het terrein van kerk, politiek en samenleving.

De Scheperstee wint GEObattle Baudartius College

WARNSVELD - Team B van basisschool De Scheperstee uit Warnsveld is als winnaar uit de bus gekomen bij de tweede GEObattle van het Baudartius College. Op 29 november versloegen de achtste groepers zeventien andere teams uit Zutphen en omgeving.

Na vijf rondes bleken de leerlingen van De Scheperstee de beste in het beantwoorden van vragen en maken van opdrachten in de Aardrijkskundewedstrijd. Baudartius College-docent Tjeerd Roosjen: "Bij de GEObattle komt het niet alleen aan op kennis en kunde, maar ook op hoe je goed en creatief je samenwerkt. Het niveau van de teams was bij deze tweede editie bijzonder hoog. De Scheperstee B is de terechte winnaar van het totaalklassement." De leerlingen van de Bongerd (team A) won de eerste prijs bij de battles en Arcade (team C) ging ervandoor met de eerste prijs voor de ontwerpwedstrijd. Het winnende team van het totaalklassement, De Scheperstee team B, wordt beloond met een excursie voor de hele klas naar het Watermuseum in Arnhem. Als klap op de vuurpijl mogen zij Zutphen vertegenwoordigen op het eerste NK GEObattle te Hengelo in mei 2018.

Column

De slimme meter (2)

De telefoon gaat. 'Goedenavond mijnheer Bombeld, U spreekt met Anneke Goïnga. Ik bel u even over uw column over de slimme meter van een paar weken geleden. Want wat ik de afgelopen weken allemaal heb meegemaakt grenst aan het onwaarschijnlijke. Dat wil ik u toch even vertellen'. En dan steekt mevrouw van wal.

'Om heel eerlijk te zijn heb ik mij laten overrulen. Ik heb uw column gelezen, maar het was mij niet duidelijk waar ik mij af kon melden. En toen stond daar opeens een monteur met twee meters onder zijn arm. Een voor de elektriciteit en een voor het gas. En die zijn toen geplaatst. Maar weldra nadat de monteur is vertrokken hoorde ik een harde pieptoon die ik als 81-jarige slecht kon plaatsen. En met mijn veronderstelling dat de pieptoon -die ongeveer een minuut duurt- wel eens uit de meterkast kan komen bel ik Liander. En daar vertelde een alleraardigste mevrouw dat ze daar niet verantwoordelijk voor zijn. Ik moet maar bellen met Alliander. Maar daar zeggen ze dat er geen piep van de meter komt, belt u maar met het bedrijf dat uw cv-ketel onderhoud. Een paar dagen later meldt zich -op mijn kosten- de installateur van de verwarmingsketel bij mij aan de deur die na uren sleutelen tot de conclusie komt dat het piepgeluid niet van de ketel kan komen. Even later heb ik Liander weer aan de telefoon en sta ik 37 minuten in de wachtrij voordat de verbinding abrupt wordt verbroken. Hoezo klantvriendelijk? Dan maar opnieuw bellen en gelukkig staat er binnen enkele dagen een nieuwe monteur met een nieuwe meter'.

En zo ratelt mevrouw Goïnga verder. Ze hoort dat er veel meer (piep)storingen zijn met de nieuwe meter, dat de monteur zelf thuis niet zo'n onbetrouwbare meter wil, dat de slimme meters makkelijk te hacken zijn en dat er nog steeds meters worden geplaatst die niet deugen. De verantwoordelijkheid voor een correcte nota ligt overigens bij de klant, die moet de nota's goed controleren. Dat lijkt mij de omgekeerde wereld. Maar er is ook goed nieuws. In februari 2018 komt er een nieuw type slimme meter die deze problemen hopelijk niet meer zal hebben. Maar eerst maken ze de oude voorraad op.
'O ja', zegt mevrouw Goïnga tenslotte, 'jij staat ook niet meer in het telefoonboek. Alleen je vrouw'. Zucht, dat was een paar jaar geleden ook al zo. Ik laat het er maar bij zitten. De Telefoongids en KPN zijn tegenwoordig ook al twee verschillende bedrijven. En als je ze belt over een foute vermelding gebeurt hetzelfde als bij de slimme meter, geen van tweeën is verantwoordelijk. Dat argument heb ik al vaker gehoord.

Kerstviering Vrouwenvereniging

WARNSVELD - Donderdag 14 december kerstviering bij de dames van Chr.vrouwenvereniging Triangel Warnsveld. Medewerking aan deze avond verlenen Dhr. Chris Bergink (piano) en het dubbel sextet Warnsvelds mannenkoor. Aanvang 19.45 uur in de Triangel Leesten.


Repair Café Warnsveld

WARNSVELD - Op 12 december staan en zitten de vrijwilligers van het Repair Café weer klaar voor allerlei klussen en advies. Een onderdeel van de kerststal stuk? Of een feesttrui met een gaatje? Het kan zo gek niet zijn of ze verzinnen een oplossing! Repareren is gratis, en een vrijwillige bijdrage is welkom. Iedereen is welkom tussen 19.00 en 21.00 uur in 't Warnshuus, ingang parkeerplaats. Meer info via marionvanarragon@gmail.com

Daar zit muziek in

WARNSVELD - Bij aankoop van een Van Zuijlens Bakkersbon, maak je ook Harmonie-orkest Excelsior blij. Voor iedere bestelde bon, gaat een deel van het bedrag naar Excelsior voor de aanschaf van nieuwe instrumenten. De geldigheid van de bonnen is onbeperkt, maar wellicht is het een leuk idee om te geven met de feestdagen. De bonnen kunnen besteld worden via de website.

Focus op Warnsveld

Koor waarin culturen en muzieksmaken samen komen

Merel Hubatka en Merel Harkink. Foto: Patrick van Gemert

ZUTPHEN - Hou je van zingen? Kom dan naar de informatieavond over het Zutphen Zingt Projectkoor op 15 december 19.30 in het DWK-gebouw, Leeuweriklaan 19. Daar geven Merel Hubatka en Merel Harkink informatie over een fantastisch project dat in januari van start gaat.

"Wij gaan een Zutphens koor vormen waarin zo veel mogelijk culturen en verschillende muzieksmaken samen komen. Daarvoor willen we van deelnemers horen wat zij mooi vindent, dan kunnen wij een keuze maken en nummers voorbereiden. Er is vooral nog plek voor nieuwkomers in Zutphen, omdat we benieuwd zijn of we
bijvoorbeeld ook Syrische muziek of een Eritrese hit kunnen instuderen of een andere muziekstijl waar we zelf niet op zouden komen. Verder bieden we dit project graag aan, aan mensen die nooit zang- of muziekles hebben gevolgd omdat dat te duur was, maar die graag zingen.", aldus de dames.

Het Zutphen Zingt Projectkoor start vanaf 11 januari met wekelijkse repetities op donderdagavond. Van 28 april tot 3 mei bruist Zutphen van het Bach Bridges Festival. In vier maanden tijd wordt binnen het projectkoor gewerkt naar een week vol optredens tijdens dit festival. Aanmelden, en je muzieksmaak aangeven, kan via mail.


merelhubatka@hotmail.com

Café voor liefhebbers Franse taal

ZUTPHEN - Voor liefhebbers van de Franse taal organiseert Alliance Française Zutphen, wegens groot succes, op vrijdag 15 december tussen 17.00 uur en 19.00 uur voor de vijfde keer een Café française in het souterrain van Grand Café de Courant, Houtmarkt 66 te Zutphen. Dé kans voor alle liefhebbers van de Franse taal om gezellig en informeel, onder het genot van een drankje, met elkaar Frans te spreken over allerlei onderwerpen.

Een Café Française is vaak de enige gelegenheid om samen ongedwongen Frans te spreken of te oefenen. Tussen 17.00 uur en 19.00 uur is er vrije inloop voor iedereen die graag wat Frans wil spreken, ook beginners en scholieren zijn deze middag van harte welkom. Je hoeft geen lid te zijn. Deze middag is er alle ruimte om elkaar in informele sfeer te ontmoeten en er zijn genoeg onderwerpen te bedenken om onder het genot van een drankje over te praten.Daarnaast zal er mogelijk een kleine verrassing zijn. Toegang is voor iedereen geheel gratis, consumpties zijn voor eigen rekening. LET OP: nieuwe locatie Grand Café de Courant, Houtmarkt 66 te Zutphen.

Themabijeenkomst over Erfrecht

EEFDE - Op 14 december van 13.30 uur tot 16.00 uur houdt FNV Senioren Berkel IJssel Veluwe, in samenwerking met Tap & van Hoff Notarissen uit Lochem, een themabijeenkomst over Erfrecht en alle zaken die daarbij komen kijken. Dit vindt plaats in Het Hart Eefde, Jolinkweg 2.

U kunt bij Erfrecht en Testament denken aan onderwerpen zoals samenwonen, vruchtgebruik, onterving, voogdij, bewindsregeling, wel of geen testament. En wat houdt het levenstestament in? In de loop van de jaren zijn een aantal belangrijke wijzigingen doorgevoerd. Alles komt aan bod, voor zover de tijd het toelaat.
Iedereen die in dit belangrijke thema geïnteresseerd is, is bij deze van harte uitgenodigd om deze bijeenkomst bij te wonen.

Aanmelden (tot 7 december) en onder vermelding van aantal personen, bij voorkeur per e-mail bij secretaresse FNV Senioren in Deventer. Het kan ook per telefoon.

Nieuwe ontwikkelingen longzorg

ZUTPHEN - Longpunt Zutphen organiseert op woensdag 13 december van 14.00 tot 16.00 uur een informatiebijeenkomst over 'Nieuwe ontwikkelingen in de longzorg - de longarts praat u bij.' voor longpatiënten, partners, verzorgers, zorgverleners en andere belangstellenden in Het Bornhof, Hobbemakade 246 in Zutphen.

Er zijn veel ontwikkelingen in onderzoek, behandeling en medicatie van longziekten. Hoe ziet de toekomst eruit, wat kunnen we verwachten? Deze middag vertelt Dr. E. Lammers, longarts Gelre ziekenhuis Zutphen, u er alles over. Een voorbeeld van een nieuwe ontwikkeling die nu onderzocht wordt is de zogenaamde 'ventiel' behandeling, die mensen met zeer ernstig COPD helpt meer lucht te krijgen in de longen. Maar zijn er ook nieuwe behandelmethodes voor bijvoorbeeld astma? En hoe zit het met nieuwe medicijnen die op de markt gekomen zijn? Zijn er bepaalde bijwerkingen van longmedicijnen waar we op moeten letten? We zitten in de herfst en de winter komt eraan. Dat betekent koude lucht inademen, houtkachels en vuurwerk. Veel zaken waar longpatiënten last van ondervinden. Hoe ga je hiermee om en kun je er beter tegen als je conditie verbetert?

Bijeenkomsten van het Longpunt zijn interactief. Lidmaatschap van het Longfonds is niet verplicht. Er is allerlei informatiemateriaal aanwezig. Bezoekers worden verzocht geen vluchtige stoffen en geurtjes te gebruiken. Zaal open 13.30 uur, toegang en parkeren gratis. Aanmelden hoeft niet, maar is wel gewenst via het (nieuwe!) e-mailadres of telefonisch.

Uniek boek steunt koffieschenkers

REGIO - Stichting 'Goed doen voor een ander.' brengt sinds 2016 met hun 'Koffieschenk Buurtprojecten' talloze vreugdemomenten bij - vaak eenzame - ouderen in verzorgingshuizen. Ruim honderd vrijwilligers vanuit heel Nederland, waaronder de Zutphense Klaartje Gras, ondersteunen deze Koffieschenk Buurtprojecten en besloten om hun medewerking te verlenen aan het boek: 'Wat kan ik van u leren?'. Met dit boek wil de stichting bewustwording creëren, dat onze senioren niet vergeten mogen worden.

Klaartje Gras uit Zutphen is een van de schrijvers die meewerkte aan het boek. ""Het was een bijzondere ervaring om het verhaal van mijn schoonmoeder te mogen schrijven, hoe zij als zesjarige de oorlog in Twente beleeft, met vier generaties in een boerderij, die tevens onderdak biedt aan zowel vluchtelingen als aan Duitse soldaten." Het boek 'Wat kan ik van u leren?' is een unieke verhalenbundel geworden, met vijftig levenswijsheden, verteld door vijftig ouderen, geschreven door vijftig schrijvers. Ook fotografen, schrijfcoaches en vormgevers hebben eraan gewerkt. In totaal hebben meer dan honderd vrijwilligers zich belangeloos ingezet voor de realisatie van dit boek, dat in eigen beheer wordt uitgegeven. Met de verkoopopbrengsten worden Koffieschenk Buurtprojecten door heel Nederland opgezet.

Verbouwing Lunchroom Hollandia

Foto: PR

ZUTPHEN - Begin november is Lunchroom Hollandia aan de Korte Beukerstraat 23 geheel verbouwd en heeft het een nieuwe inrichting gekregen. Zo zijn de muren opgesierd met prachtige foto's van Zutphen, waaronder de IJsselkade en een plattegrond uit 1649. "Mijn vader is hier in 1969 begonnen met een snackbar. Samen met mijn vrouw Jeanette heb ik het bedrijf 23 jaar geleden overgenomen. In de loop der tijd is er veel veranderd. Vroeger waren we alleen snackbar en nu verkopen we koffie met huisgemaakt gebak, lunch van tosti tot kogelbiefstuk en diner. Daarom werd het nu ook tijd voor een nieuwe inrichting.", zo vertelt Bart den Elzen.

Jazz Moods meester in het neerzetten van een intieme jazzsound

Jazz Moods, dat in Luxor speelt. Foto: PR

ZUTPHEN - Dinsdag 12 december komt het trio Jazz Moods de kelder van Luxor vullen met sfeervolle toegankelijke jazzmuziek van onder andere de legendarische trompettisten Chet Baker en Miles Davis. De muzikanten van Jazz Moods zijn meesters in het neerzetten van een intieme jazzsound. Op trompet neemt Arjan Stam de leadpartijen voor zijn rekening. Aan de piano zal Pieter van Santen de begeleiding op zich nemen en op de bas zorgt Uli Wentzlaff-Eggebert voor het nodige fundament. De wekelijkse jazzavond start om 22.00 uur. De zaal is open vanaf 21.30 uur en de toegang is vrij.

Jazz gecombineerd met Hongaarse zigeunermuziek

ZUTPHEN - Het tweede concert van Jazz at the Peacock wordt uitgevoerd door C'est si Bon, band met unieke sound, op zondag 17 december om 14.30 uur in Fort Bronsbergen.

Cést si Bon is een akoestisch jazzkwartet dat swingende gipsy jazz combineert met Hongaarse zigeunermuziek. De band is opgericht door het gitaarduo Tessa Spaay en Lex Reerink en werd later aangevuld met Hans de Vos (contrabas) en Nathan de Vos (viool).

Als groep hebben ze de authentieke Hotclub de France-sound; daarnaast wordt het genre verrijkt met invloeden uit Bossa Nova, bebop en Spaanse muziek. Maar het is vooral de combinatie met de Hongaarse muziek die de band de laatste jaren zo pijlsnel heeft doen stijgen op de populariteitsladder.

In het voorprogramma zal Slow Train, gevormd door Jan Lebesque en Ton Kolkman, van zich laten horen. Hun grote troef: fraaie tweestemmige zang. Slow Train legt bij dit concert het accent op de blues, maar ook folk en andere genres komen voorbij. Naast de gitaren van Slow Train hoor je fluiten, bluesharp en mandoline.

Campagne VWS geeft antwoord op zorgvragen in Gelre ziekenhuizen

ZUTPHEN - Valt een bezoek aan de dokter wel of niet onder het eigen risico? Wie kan mij helpen om sneller behandeld te worden? En hoe zit het precies met de zorgtoeslag? Veel Nederlanders weten het antwoord op deze vragen niet. Om hier verandering in te brengen is het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) de campagne Ik-regel-mijn-zorg-goed gestart. Een informatieteam van VWS bezoekt vele plaatsen in het land in om allerlei vragen te beantwoorden over de zorg. Op maandag 18 december zijn zij met de informatiestand aanwezig in de centrale hal van Gelre Zutphen tussen 9.30 en 16.30 uur.

Het ministerie van VWS informeert Nederlanders elk jaar over veranderingen rondom de zorgverzekering met een campagne. Mensen worden aangespoord bewust te kijken naar hun eigen zorgsituatie en te controleren of hun zorgverzekering hier wel goed bij past. Het informatieteam geeft ook uitleg over waar men op moet letten bij overstappen van zorgverzekeraar en wat het verschil is tussen een restitutie- of naturapolis. De campagne richt zich op iedereen van 18 jaar en ouder en daarnaast ook specifiek op mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden.

De campagne omvat naast het voorlichtingsteam ook radiospots, animaties, een quiz en een informatieve website.

17 / 30

Een hartverwarmend en sfeervol muzikaal gebeuren

Even allemaal op de foto in de pauze van de gezamenlijke repetitie. Foto: PR. 

In unieke samenstelling 'Op weg naar Kerst'

VORDEN – Een unieke samenstelling: het Koperensemble van Harmonie Vorden, de Vordense zangeressen Rita en Wendy en het veertig leden tellende Zutphense popkoor Zutfun repeteren namelijk al enkele maanden voor een unieke muzikale avond om langzaam in Kerstsfeer te komen. De muzikale avond onder het motto 'Op weg naar Kerst' vindt zaterdag 9 december in het kloppende hart van Vorden plaats: Het Kulturhus.

De verschillende muzikale disciplines 'Op Weg naar Kerst' repeteerden afgelopen maandagavond voor de tweede keer. En dan ook gelijk voor de laatste keer. Harmonie, zangeressen en een koor samen op het podium. Wel komt er nog een spannende generale repetitie. Het enthousiasme van alle leden is echt zeer groot. Er is door de drie partijen een muzikaal programma met kerst en popnummers samengesteld, die best uniek mag worden genoemd. De drie muzikale disciplines liggen ver uit elkaar, maar tijdens de repetitie bleek het merendeel van de nummers al lekker te lopen.

Voorverkoop
Toegangskaarten voor 'Op weg naar Kerst' zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij het Kulturhus en de Bruna in Vorden. Kaarten kosten tien euro voor volwassenen en kinderen tot en met twaalf jaar hebben gratis toegang. Aan de zaal kosten de kaarten op 9 december 12,50 euro. Aanvang 20.00 uur. Zaal open 19.00 uur.

Presentatie Jet Rotmans in Stedelijk Museum

ZUTPHEN - Jet Rotmans geeft op dinsdag 12 december vanaf 19.30 uur een presentatie over haar kunstproject 'A Tale of Two Cities' in het Stedelijk Museum Zutphen. De toehoorder wordt meegenomen in de belevingswereld van de kunstenares en het bijzondere verhaal van de stedenband tussen Zutphen en haar Engelse zusterstad Shrewsbury. Momenten, monumenten en details uit het landschap: gevangen in film, foto en schilderij. Na de inleiding bezoekt men samen met de kunstenares haar tentoonstelling. Aanmelden verplicht via museazutphen@zutphen.nl of 0575 516878. Entree 7,50 euro.

Ledlampenactie ZutphenEnergie

ZUTPHEN - Ledlampen verbruiken tot tien keer minder stroom dan gloeilampen. Daarom houdt ZutphenEnergie de actie Led's go! Om mensen te stimuleren over te stappen van gloeilamp naar led, krijgen ze in ruil voor een bon en een oude gloeilamp twee Philips 7 W (in gloeilamp 60W) ledlampen voor 7,95 euro. De actie loopt van 7 december tot en met 20 januari. ZutphenEnergie werkt daarvoor samen met de gemeente Zutphen, Ton Westerik Lichtmeester en Gebo Light.

Hoe werkt het?
Knip de bon uit deze krant en vul hem in, neem hem mee en ga met gloeilamp(en) naar een van de genoemde winkels. Dat zijn Gebo Light aan de Beukerstraat 62 of Ton Westerik Lichtmeester aan de Houtmarkt 63. Bij de Energiewinkel van ZutphenEnergie aan de Overwelving 10 kan men daarnaast advies krijgen over ledverlichting of een gratis consult aanvragen voor thuis. De Energiecoach komt dan langs met de Ledkoffer om de mogelijkheden te bespreken.

Stadswerkplaats

ZUTPHEN - Al ruim vier jaar organiseert de Stadswerkplaats Zutphen activiteiten en kunnen mensen kennis maken met verschillende ambachten. Onder begeleiding van deskundige vrijwilligers worden cursussen en workshops aangeboden op het gebied van houtbewerking en meubelmaken, fijne elektronica met arduino, textiel zoals kleding maken, patronen aanpassen en vilten. En natuurlijk is er op de laatste zaterdag van de maand het Repair Café. Ook bij de Openhoutwerkplaats op woensdag, donderdag en 2 keer in de maand op zaterdag, is iedereen die onder begeleiding voor zijn of haar project gebruik wil maken van de ruimte, professionele machines en/of adviezen van de begeleiders, van harte welkom. Locatie: De Waarden 309.

Officiële aftrap project ECO 200 bij familie Borgman

Met een druk op de rode knop werd het project ECO200 afgetrapt. Foto: Jan Hendriksen

Innovatie op 't Spieker: 'Romige huiswarmte uit koeienmelk'

Door Jan Hendriksen

VIERAKKER – Hij omschreef de 'warmte' waarvan hij samen met zijn vrouw Erna en zijn gezinsleden in de woonkamer van de historische boerderij 't Spieker sinds enkele weken van geniet als 'romig'. En daarmee kreeg Jan Borgman de lachers tijdens de officiële aftrap van het project ECO 200 op zijn hand. ECO 200 is een installatie om de warmte uit koemelk te benutten. Die warmte wordt gebruikt voor de warmwatervoorziening en verwarming van het woonhuis.

Erna en Jan Borgman. Foto: PR

De typerende en authentieke boerderij 't Spieker van Jan Borgman en Erna Roeterdink aan de Heelerweg in Vierakker is al sinds 1750 in handen van de familie Borgman. De historie van de boerderij mag dan vijf eeuwen oud zijn, voor innovatieve vernieuwingen staan Jan en Erna altijd open. Een voerrobot, een melkrobot, 380 vierkante meter zonnepanelen en ledlampen. Ze deden de laatste jaren allemaal hun intrede op hun 110 melkkoeien tellende bedrijf. En sinds een kleine twee maand staat er een enorme installatie als energiebuffer om warmte uit koeienmelk te benutten. En die vrijgekomen warmte gebruiken Jan en Erna onder meer voor de warmwatervoorziening en de verwarming in hun woonhuis. ECO200 gebruikt warmte die vrijkomt uit koelenergie zo volledig mogelijk.

Het melkveebedrijf kan in de toekomst met ECO200 zodoende gasneutraal worden. "Maar zover is het nog niet", aldus Borgman. In het melktraject van het project ECO 200 wordt een warmtewisselaar opgenomen die de verse melk direct terug koelt. Een warmtepomp brengt hierbij de vrijgekomen warmte naar een hoger temperatuurniveau voor verwarming van spoelwater in de melkstal en voor verwarming van de woning en bijbehorende warmwatervoorziening. Tot nu toe zijn de ervaringen goed. "De installatie doet wat hij belooft. Onze installatie heeft twee noviteiten. De installatie koelt met behulp van CO2. Dat is, zeker in vergelijking met de traditionele koudemiddelen, heel milieuvriendelijk. En de installatie maakt gebruik van PCM -materiaal. Daardoor kan de installatie nog meer koude en warmte bufferen. En daarmee extra energie leveren", zo verklaart Jan Borgman.

Ideaal
De ECO200-installatie is in staat om water van hoge temperatuur te leveren. Jan Borgman: "Traditionele installaties leveren water tot 55 graden. Dan moet je soms bij verwarmen wat weer energie kost. Dat is met deze installatie niet meer aan de orde." Ook zorgt ECO200 voor een gelijkmatiger stroomafname door de dag heen. "De pieken in afname zijn veel minder hoog. Ideaal voor bedrijven met een krappe elektriciteitsaansluiting. Sommige bedrijven kunnen met ECO200 zelfs met een lagere aansluiting toe. Dat scheelt in de kosten voor vast recht", aldus Matthieu Dumont van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) die het project ondersteund.

Doel
Jan Borgman zag na de ingebruikname van ECO200 de zuurgraad van de melk iets dalen. "ECO200 zorgt voor een zeer lage melktemperatuur, nog voordat de melk in de koeltank terecht komt. Dat heeft een gunstig effect op de melkkwaliteit." Doel van Jan Borgman en Erna Roeterdink met de nieuwe installatie is om binnen afzienbare tijd volledig zelfvoorzienend zijn wat betreft elektriciteit en warmte. Inclusief woonhuis. "Nu kook ik nog op gas. Maar in de nieuwe keuken komt een inductiekookplaat", zo verklaart Erna Roeterdink.

Rendabel
Tot voor kort gebruikte het monumentale woonhuis nog 4.500 kuub gas. Op langere termijn willen Borgman en Roeterdink ook de energie voor zijn machinepark zelf opwekken. "Nu gebruiken veel machines nog diesel. Inmiddels zijn de eerste elektrische tractoren te koop. Maar die zijn me nog te duur", aldus de Borgman. Jan Borgman denkt dat ECO200 vooral bij nieuwbouw en renovatie interessant is. "Voor bestaande bedrijven, met koelinstallaties die nog goed functioneren, is investeren in ECO200 nog niet rendabel. Maar bij nieuwbouw kan ECO200 zeker wedijveren met traditionele koelsystemen."

SZG turnsters nog wat zenuwachtig bij eerste wedstrijd derde divisie

Lote, Zoë, Juno en Gineke, turnsters van SGZ. Foto: PR

ZUTPHEN - Zaterdag 25 november was de eerste voorwedstrijd voor de turnsters van SZG die uitkomen in de derde divisie. Ten opzichte van afgelopen jaar komen er heel veel meiden uit in deze divisie, vorig jaar waren het twee turnsters van SZG en dit jaar maar liefst negen.

In de tweede wedstrijd kwamen de pupillen 1 N3 en pupillen 2 N3 uit. Zoë Zeevalkink had de laatste weken minder getraind in verband met een vingerblessure, maar verbeet de pijn en eindigde op de tiende plaats bij de pupillen 2, Lotte Kramer werd in dit niveau achttiende, maar heeft al veel vooruitgang laten zien ten opzichte van vorig seizoen. Gieneke Woestenenk en Juno Stein turnden bij de pupillen 1. Het was goed zichtbaar dat ze gespannen waren, maar het ging al best goed voor een eerste wedstrijd in de derde divisie en ze eindigden als zestiende en zeventiende.

In de derde wedstrijd kwamen Nikki Nijveld en Iris Sievers in actie bij de Jeugd 1 N4. Nikki liet een hele goede brugoefening zien en Iris straalde op de vloer. Er zijn ook bij Iris en Nikki al veel dingen die erg goed gaan, maar zij kunnen zich zeker nog verbeteren om de volgende keer nog hoger te eindigen. Nikki werd 23ste en Iris werd vijftiende.

In de vierde wedstrijd van deze dag kwamen heel veel turnsters in actie waardoor het een lange wedstrijd werd die meer dan 4 uur duurde. Meike Lammes turnde bij de Junioren supplement D en Eline Huisman en Michelle Goedhart bij de Senioren supplement C. Meike turnde zich met vooral een erg goede vloeroefening na de ngentiende plaats van de 36 deelnemers! Eline kon niet alle toestellen turnen in verband met een enkelblessure, maar liet op brug en balk al wel zien dat zij veel vooruitgang heeft geboekt. Michelle turnde zich door veel nieuwe en moeilijke elementen naar een nette achttiende plaats van de 41 deelnemers!

Trainer Raoul Jansen is erg trots op de turnsters: "Ze hebben voor een eerste wedstrijd op dit niveau al goed gepresteerd. En we gaan samen hard werken voor de tweede voorwedstrijd op 16 december. Ik heb er alle vertrouwen is dat de zenuwen dan beter in bedwang zijn en dat ze nog meer kunnen laten zien!".

Goud en zilver voor SVOD turnsters

Medaillewinnaressen Renna (goud), Jade (goud) en Feline (zilver). Foto: PR

ZUTPHEN - Afgelopen zaterdag werd in Doetinchem de eerste plaatsingswedstrijden gehouden voor de turnsters in de tweede divisie. Voor de instap turnsters van SVOD, woonachtig in Deventer, Bathmen, Eefde, Gorssel, Olst, Holten en Zutphen, de allereerste officiële wedstrijd wat de nodige spanning met zich mee bracht.

Renna Alebate maakte een kleine misrekening op brug, maar met de hoogste score op sprong en vloer was de gouden medaille voor haar. Clubgenootje Feline Gillijns moest een val van balk incasseren, maar eindigde op een tweede plaats op vloer vlak achter Renna. Demi de Wilde liet zich ook van haar beste kant zien op vloer en behaalde hier een vierde plek. Helaas raakte ze bij sprong uit balans, maar wist uiteindelijk keurig op de negende plaats te eindigen. Fenna Huibers was iets minder geconcentreerd wat resulteerde in de zeventiende plaats. Senna Gebhardt ondervond veel hinder van een snee in haar grote teen, maar toonde karakter door alle vier de toestellen mee te doen en zo de nodige wedstrijdervaring op te doen. De kop is eraf en er is duidelijk waar nog hard aan gewerkt zal moeten worden.

De pupillen 2 in de categorie N2 turnden eveneens hun eerste voorwedstrijd. De vijf turnsters van SVOD turnden een zeer verdienstelijke wedstrijd. Jade Brummelman deed dat het beste van allemaal met een totaal van 53.675 en daarmee een eerste plaats. Aurelia Selk turnde een stabiele wedstrijd en werd zesde. Malou Arts turnde eveneens een stabiele wedstrijd zonder grote fouten en werd tiende. Maura Schrijver viel helaas twee keer van balk met als resultaat een elfde plaats. Felyne Frederiks tenslotte maakte een fout op vloer en balk waardoor ze met de veertiende plaats tevreden moest zijn. Al met al een behoorlijk resultaat waardoor Jade en Aurelia een grote stap hebben gezet naar plaatsing voor de landelijke wedstrijden.

Bij de senioren turnde Hannah Logchies een goede wedstrijd, maar mist nog de nodige onderdelen op brug. Stephanie Kakkenberg turnde weer haar eerste wedstrijd na een heftige blessure en was blij met een stabiele wedstrijd, Kyra Kouthoofd maakte een paar foutjes maar was wel tevreden over haar wedstrijd. Nu weer hard trainen voor de volgende wedstrijd op 20 januari.

FC Zutphen ontvangt KHC uit Kampen

ZUTPHEN - FC Zutphen bindt zaterdag 9 december op sportpark 't Meijerink de strijd aan tegen KHC uit Kampen, een oude bekende van de afgelopen jaren. De stand in de competitie is zodanig dat KHC de wedstrijd begint op de 7e positie met 9 punten voorsprong op FC Zutphen. De mannen uit Kampen verloren afgelopen zaterdag tegen ASVD met 1-2. KHC zal er dus alles aan doen om met 3 punten richting Kampen te gaan.

FC Zutphen pakte zaterdag in Nunspeet binnen 7 minuten eveneens een 0-2 voorsprong, maar dat was helaas van korte duur. Via een cornerbal en een vrije trap kwam Nunspeet langs zij. En dat mag de ploeg zeker aangerekend worden. Daarna was er de pech van de rode lantaarndrager dat men met een 3-2 achterstand moest gaan rusten, en een zwaar geblesseerde speler.

Tegen KHC is de kans gering dat Jelle Macare zal meedoen. Voorin werd er door Niek Bakkerweerd en Thomas Nijkamp een goede prestatie op de mat gelegd. Beide spelers laten zien dat ze in vorm zijn. Op het middenveld zullen er meer duels gewonnen moeten worden, om de tegenstander er onder te krijgen. Dat betekent de spitsen in stelling brengen en de verdediging ontlasten. Op sportpark 't Meijerink zal er zaterdag keihard gewerkt moeten worden voor de punten. Voorafgaand aan deze wedstrijd vindt om 11.45 uur de topper plaats tussen het tweede elftal van FC Zutphen, dat bovenaan staat, en het op de tweede plaats staande Den Ham. De mannen uit Den Ham hebben 3 punten minder, dus het is voor beide ploegen een wedstrijd met grote belangen. Het zit met de prestaties in de breedte bij FC Zutphen wel goed, want naast dit team, speelt ook de jeugdselectie in de top van de Hoofdklasse.

Alle supporters worden opgeroepen om zaterdag vanaf de aftrap om 14.30 uur het team volop te steunen.

WSV dames nog niet op volle toeren

WARNSVELD - Na de 3-1 tegen de Bevers waren de dames van WSV uit Warnsveld benieuwd hoe zij er voor stonden tegen een goede tegenstander als Sudosa-Assen. Een uitstekend spelende ploeg die door haar jeugdige elan nog niet echt een constant niveau kan neerzetten op het veld, blijkt uit de resultaten van de laatste weken. Dat geldt ook voor WSV, dus een vijfsetter zou een logisch gevolg kunnen zijn. En dat werd het ook.

Tegen de aanvalskracht van Sudosa had WSV een sterk blokkerend en verdedigend plan uitgestippeld en dat werkte in de eerste en derde set uitstekend. Veel ballen werden geremd en daardoor kon WSV haar geliefde rally spel spelen. De eerste set werd zo een prooi voor WSV met een uitstekende 21-25. De tweede set was WSV even niet meer bij de les. Met name door het slordige spel kreeg WSV een 25-15 om de oren. Dat WSV veel veerkracht heeft werd in de derde set duidelijk. Het spel van de eerste set werd weer opgepakt en resulteerde in een 23-25, mede door sterk serverend werk aan het einde van de set en het blokkerend weer op te pakken. Dat Sudosa geen misselijke ploeg is werd weer duidelijk in de vierde set. De aanvalskracht van Sudosa en het mindere serveren en WSV deed WSV de das om, 25-14 voor Sudosa.

Beide ploegen gingen er vol voor en het werd een prima vijfde set in de prachtige entourage in Assen. Met name het aanvallende spel van Sudosa aan de buitenkant deed WSV de das om, 25-11. Beide coaches waren het over alles eens na de wedstrijd: de 3-2 uitslag was terecht. Beide ploegen kunnen een hogere plaats op de ranglijst bemachtigen. Voor beiden de uitdaging voor de komende weken.

Zaterdag 9 december krijgt WSV koploper Dynamo Tubbergen op bezoek en Sudosa gaat op bezoek bij het op een keurige derde plaats staande Dash uit Vorden.

Be Quick in slotfase onderuit

ZUTPHEN - Het eerste zondagelftal vertrok afgelopen zondag samen met een pupillenteam in een bus naar Vaassen. De jonkies speelden daar een voorwedstrijd, die met 9-0 werd gewonnen. Hun oudere clubgenoten hadden het tegen de nummer twee een stuk lastiger.

Al in de eerste minuut moest doelman Lars Metselaar tot twee maal toe reddend optreden. Vaassen kreeg door die verdedigende tactiek vanaf het begin ruimschoots balbezit en speelde merendeels op de helft van Be Quick. Uitvallen van de gasten waren sporadisch en tot uitgespeelde kansen kwam het al helemaal niet. Het eenzijdige duel bleef echter tot aan de rust 0-0 en veel te genieten voor de toeschouwers was er niet geweest. In de rust werd Jillert van Berkel gewisseld voor Thijs Hurenkamp. Meteen na de hervatting ging Sinan Albayrak na een pass van Saif Baig alleen op keeper Dylan Jonker af. Deze stuitte het schot en in de rebound werd de bal hoog over geschoten. Dit was het moment waarop Be Quick toch iets meer ten aanval trok, maar Vaassen bleef toch het offensieve team. In de 69ste minuut moest Tommie Wijnmaalen geblesseerd het veld ruimen voor Dani Kersten.
In de 75ste minuut leek daar ineens verandering in te komen. Baig ging alleen op de keeper af, maar de meegelopen Kersten nam de bal over en speelde deze vervolgens te ver voor zich uit. Kort hierna kwam Michael Parauti voor Mark Becks in het veld. In de 79ste minuut ging het toch nog mis. In een onoverzichtelijke scrimmage rolde de bal tergend traag achter doelman Metselaar, 1-0. Leon Dekic gaf het laatste tikje. Twee minuten later viel het doek definitief voor Be Quick, toen dezelfde speler een slordigheidje in de defensie afstrafte, 2-0.
Een blik op de ranglijst laat zien dat er op korte termijn flink wat punten bij moeten komen.

Scheidsrechter: De heer J.A.E. Smits (Arnhem). Be Quick: Metselaar, Wijnmaalen (69. Kersten), Koycu, Veldscholten, Albayrak, Becks (78. Parauti), tempelman, Noppen, Baig, Turksema, van Berkel (46. Hurenkamp).

Wat is de toekomst van de regionale en lokale media?

BREDEVOORT – Regionale tv-zenders, lokale radio's, en kranten zoals het Achterhoek Nieuws. Bestaan deze over tien jaar nog? En in welke vorm? Het medialandschap verandert, niet alleen in de regio, niet alleen in Nederland, maar wereldwijd. Drie vertegenwoordigers gingen met elkaar én een zaal vol lokale mediamensen in debat.

Door Bram Beckmans

Maandelijks organiseert Stichting Koppelkerk een bijeenkomst in de gelijknamige kerk te Bredevoort. Deze worden Tegenlicht-meet-ups genoemd en staan altijd in het teken van uitzendingen van het VPRO-programma Tegenlicht. Afhankelijk van de inhoud wordt er door de aanwezigen in de Koppelkerk gediscussieerd. Dit was ook het geval op vrijdag 1 december. Na het bekijken van de Tegenlicht-uitzending 'Een kwestie van vertrouwen', die zich concentreerde op de wereldwijde transformatie van de media, gingen vertegenwoordigers van regionale en lokale media met elkaar in gesprek.

Prikkelende stellingen
Die vertegenwoordigers waren Gerwin Nijkamp (hoofdredacteur Achterhoek Nieuws), Gerco Mons (journalist van de Gelderlander) en Peter Berendsen (algemeen directeur van Regio8). De zaal was verder gevuld met belanghebbenden van lokale omroepen zoals RTV Slingeland, Aladna FM, Nieuwslab Trikker en mensen uit de lokale politiek. Voormalig Omroep Gelderland-presentator Eric Schuurman had de leiding en stelde de nodige scherpe vragen, aansluitend op een aantal stellingen.

Ook voor jongeren
De eerste stelling was: 'Regionale nieuwsmedia is nieuws voor 55-plussers.' Nijkamp van Achterhoek Nieuws was het hier niet mee eens. Volgens hem wijst onderzoek wel uit dat dat ouderen vaker de krant lezen dan jongeren, maar dat jongeren niet geïnteresseerd zouden zijn in lokaal nieuws is niet het geval. "We moeten goed blijven innoveren en aan de wensen van de lezer en adverteerder blijven voldoen", vertelde Nijkamp. Dat innoveren is ook iets waar Berendsen van Regio8 zich over ontfermt: "Wij maken online voornamelijk korte fragmenten, die niet veel langer dan een minuut zijn. Jongeren willen vaak niet de achterliggende details van een nieuwsfeit, maar vooral de hoofdlijnen." Journalist Mons voegde hieraan toe dat hij niet verwacht dat het regionale nieuws zoals dat nu in de Gelderlander te lezen is, hetzelfde is over tien jaar. Hij verwacht dat dagelijks regionaal nieuws op termijn wekelijks gaat verschijnen, als bijlage bij een landelijk dagblad. Nijkamp begreep dat en reflecteerde het op zijn eigen wekelijkse titels: "Ik weet zeker dat de papieren kranten van Achterhoek Nieuws nog steeds bestaan over vijf jaar, maar niet in dezelfde vorm als vandaag de dag."

Onafhankelijkheid
De volgende stellingen hadden vooral betrekking op objectiviteit en onafhankelijkheid van nieuwsmedia. Verschillende regionale en lokale mediabedrijven ontvangen subsidie van de gemeente. Schuurman vroeg hoe kranten om gaan met kritische berichtgeving over de gemeente die voor de subsidie zorgt. "Wij ontvangen geen subsidie, maar hebben in veel van onze kranten pagina's met gemeentenieuws. Daarnaast heeft Achterhoek Nieuws in haast alle gemeentes ook een vaste verslaggever die de gemeentelijke besluitvorming volgt en erover bericht. En ja, dat gebeurt ook kritisch", aldus Nijkamp. Een wethouder van de gemeente Aalten had nog een aanvulling: "Het kan een keer voorkomen dat nieuws voor jou ongewenst is, maar dat hoort erbij in de politiek. Ook al geven we subsidie, het zijn veelal de vragen van de burgers die aan bod komen bij onze lokale media en die zijn belangrijk om te beantwoorden." Jan Rietman van het Winterswijkse RTV Slingeland legt uit dat hij de subsidie liever bekostiging noemt: "Het bedrag dat wij krijgen is niet veel, zeker niet als je kijkt naar wat wij opleveren. Per week maken wij uren radio en tv. Reken je dat om naar wat dat eigenlijk zou kosten bij een productiebedrijf, dan is dat veel meer dan de subsidie die RTV Slingeland krijgt. Wij redden het door onze vrijwilligers die deze dure media produceren."

Ego's
Als laatste werd het punt van regionale samenwerking aangehaald. Het kabinet streeft naar streekomroepen, waardoor fuseren nodig gaat zijn in de toekomst. Een jaar geleden sprak het Winterswijkse RTV Slingeland de voorkeur uit voor twee Achterhoekse radiozenders, waarvan een voor de Oost-Achterhoek (de gemeenten Aalten, Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk). De gesprekken hierover tussen Slingeland, AFM Aladna en Gelre FM verliepen moeizaam. En ook in de Koppelkerk ontstond er weer een discussie. Lammert Blikman van Radio Ideaal uit Zelhem richtte zich tot Berendsen van Regio8, die het middelpunt van deze discussie was. "Als je met Peter samenwerkt, moet je naar zijn pijpen dansen", waren de afsluitende woorden van Blikman. Presentator Schuurman wist uiteindelijk naar boven te krijgen dat alle omroepen wel willen samenwerken vanwege de financiële noodzaak, maar dat er ego's in de weg staan en iedere partij het liefst zijn eigen werkwijze intact laat.

Dilemma's in de zorg van mensen met dementie

ZUTPHEN - Woensdag 20 december houdt de afdeling Oost-Gelderland van Alzheimer Nederland weer een Alzheimer Café in Zutphen.Voor iedereen die op welke manier dan ook te maken heeft met dementie is het café gratis toegankelijk. Men ontmoet lotgenoten en men kan met elkaar in gesprek over zaken die men meemaakt of bezighoudt. Thema van de maand december 'Dilemma's in de zorg'. Ditmaal op de nieuwe locatie in Buurthuis de Uitwijk, De Brink 116 in Zutphen. Inloop en koffie/thee vanaf 19.00 uur, het programma start om 19.30 uur en eindigt om 21.00 uur. Voor meer informatie: Alzheimer Oost-Gelderland: 06 – 13 51 44 11 of de website.

Gouden jaren

ZUTPHEN - Op dinsdag 12 december van 14.00 tot 16.00 uur geeft Annegreet van Bergen een lezing bij het N.V.V.H. Vrouwennetwerk over haar boek 'Gouden jaren'. Ook laat ze dia's zien. Het is een verhaal over de ongekende naoorlogse groei op elk gebied. Belangstellenden zijn van harte welkom. Locatie: wijkcentrum Waterkracht, Ruys de Beerenbrouckstraat 106 te Zutphen.

KBO Zutphen in kerstsferen

ZUTPHEN - Dinsdag 12 december vanaf 14.00 uur komen de leden van de KBO Zutphen e.o. is er weer gelegenheid om elkaar te ontmoeten in Huize Elisabeth, Geweldigershoek 39, Zutphen. Er wordt gekaart, men kan er spellen spelen en ook gewoon gezellig bij elkaar zijn. Speciaal op deze middag worden er kerststukjes in elkaar gezet.

Kerstmarkt Bocholt
Donderdag 14 december gaat de K.B.O. Zutphen e.o. naar een kerstmarkt in Bocholt. Vertrek: 13.00 van Hubertusplein achter de St. Jan. Bij aankomst is er natuurlijk Kaffee mit Kuchen. Voordat de terugreis wordt aanvaard, is er een warm buffet.

Kerstviering voor Ouderen

ZUTPHEN - Op zondagmiddag 17 december zal de Kerstviering voor Ouderen van de Protestantse Gemeente Warnsveld / Leesten worden gehouden. Zoals gebruikelijk vindt deze viering plaats in de Eekschuur en begint om 14.30 uur. Alle gemeenteleden van 75 jaar en ouder krijgen een persoonlijke uitnodiging, maar ook andere belangstellenden zijn van harte welkom. Mocht u ook willen komen, of weet u iemand die geen uitnodiging heeft ontvangen, maar het feest wel graag mee wil vieren, neem dan telefonisch contact op met mevrouw T. Feith. Op deze manier heeft men een idee op hoeveel mensen zij kunnen rekenen. Ook als er vervoer nodig mocht zijn, kan men contact opnemen met mevrouw Feit.

Effata-vieringen

ZUTPHEN - De eerstvolgende Effata-viering is op zaterdag 9 december. Vanuit de hectiek van alle dag in de stilte van je hart komen. Om daar te zoeken naar de ervaring van God in je eigen leven. Dat is het doel van deze meditatieve viering, die elke tweede zaterdag van de maand om 17.00 uur wordt gehouden. De viering wordt opgebouwd rondom een Bijbeltekst die geactualiseerd wordt naar de wereld van vandaag en onze eigen ervaringen. Dit gebeurt via gebed, overweging, stilte, zang en symbolen. Deze vieringen, georganiseerd door de parochie HH 12 Apostelen, zijn laagdrempelig en oecumenisch van karakter.

PSC Lichtenvoorde op 16 en 17 december in teken van mensport

Liza Aarnink in actie tijdens Achterhoeks Menweekend van vorig jaar. Foto: Daniëlle Carrière

ACHTERHOEK - Mensportliefhebbers kunnen in het weekend van zaterdag 16 en zondag 17 december volop terecht in het Paardensportcentrum Lichtenvoorde in Vragender. Op zaterdag staat er namelijk een dressuur- en vaardigheidswedstrijd op het programma en op zondag wordt er een indoormarathon verreden.

De jeugdmenners tot en met 14 jaar, hobbymenners en startpashouders gaan sportief de strijd met elkaar aan in de bruisende accommodatie van familie Morssinkhof, waar het ook voor publiek goed toeven is. Er worden op zaterdag twee mendressuurbanen uitgelegd en daarnaast kan er nog binnen losgereden worden. De deelnemers kunnen twee dressuurproeven en ook twee kegelparcoursen (vaardigheid) rijden. De proeven van de startpashouders tellen tevens mee voor de selectie van het Indoorkampioenschap van Mendistrict Oost.
De indoormarathon op zondag wordt verreden over twee manches op tijd en nauwkeurigheid (er liggen ballen op de kegels en in de hindernissen die strafpunten opleveren als ze er afgereden worden). In eerste instantie zouden de rubriekswinnaars aan het einde van de dag nog een finale rijden, maar onlangs is door het organisatiebestuur besloten dit niet door te laten gaan. Na afloop van iedere rubriek is er een prijsuitreiking. Degene die over de twee manches het best was in zijn groep, wint.

Inschrijven voor de zondag is nog beperkt mogelijk. Hobbyrijders die aan de indoormarathon deel willen nemen kunnen zich aanmelden door een mail met hun gegevens te sturen naar menverenigingwinterswijk@gmail.com. Startpashouders kunnen zich aanmelden via MijnKNHS.

Jorn Elburg in actie tijdens het Achterhoeks Menweekend van vorig jaar. Foto: Daniëlle Carrière

Column

Winter wonderland

Brrr… Met trillende handen van de kou zet ik mijn naam. De letters zien er een beetje bibberig uit. Ik doe drie stappen naar achteren. Voor me op de oude muur zie ik mijn eerste mural. Een groot rood vlak met twee losse tekeningen in zwart-wit. Ruim 20 uur werk. En nog veel meer uren om te bedenken hoe het worden moet. Meer dan 3 maanden voorbereiding voor ik het werk afmaak met mijn signatuur.

Al dit werk voor slechts één muur. Mijn werk wordt omringd door kleurrijke werken van zeven andere kunstenaars voor het project #streetartoostgelre in Lichtenvoorde. Ik heb een deel van mijn werk gewoon lekker binnen gedaan, bij twintig graden. Zij staan uren in de kou. Ik vraag me af of de voorbijgangers op De Leest in Lichtenvoorde zien wat er aan zo'n kleurrijk wandje vooraf gaat. Niet dat het uitmaakt, maar het zorgt ervoor dat ikzelf met nog meer respect kijk naar andere creatieve projecten.

Ik denk aan mijn moeder en alle vrijwilligers die al weken lang ochtenden in de kou staan in het Openluchttheater in Lochem. Met man en macht wordt er gewerkt aan de opbouw van Winterwonderland. Een kleine versie van het sprookjesbos in de Efteling. Een bijzondere beleving!

Elk jaar weer verrijzen er begin december nieuwe kunstwerken in het bos. Dit jaar is er uren getimmerd en geschilderd om bezoekers op zaterdag 9 december onder te dompelen in een sprookje. In de voorbereiding staan de decorbouwers in een grote tent. Beschermd tegen regen en wind, maar niet tegen water en kou. Wanneer de heaters worden aangedaan verdampt het vocht en komt het in druppels van het dak naar beneden. Dus worden de warmtekanonnen vaak uit gelaten om de kunstwerken droog te houden. Met stijve vingers van de kou worden schroeven ingedraaid en kleuren aangebracht.

Gestaag ontstaat de sprookjeswereld. Dit jaar is bijna alles nieuw. Zaterdag kun je een kijkje nemen in het paleis van Elsa de ijsprinses en je wordt welkom geheten door Marshmallow, de enorme ijzige sneeuwman die het resultaat is van Elsa's krachten. De ijsbeer is er dit jaar ook weer bij. De ijsschotsen liggen al klaar. En wat denk je van een elfenwoud en een heel dorp! Denk daar vele paden vol sprookjesachtige verlichting, vuurkorven en gezellige terrasjes bij. Een belevenis voor jong en oud.

Het streetartproject blijft hopelijk een jaar staan voor de sloophamer erin gaat om een nieuw gebouw neer te zetten. Winterwonderland is maanden werk voor slechts één middag en avond. Ik vind het ongelooflijk. Elk jaar weer denk ik: 'Waarom niet een paar dagen?' De grootste reden zijn al die mensen die er veelal vrijwillig aan meewerken: van acteurs tot zangers, van kaartverkopers tot barmedewerkers die glühwein, chocomelk en biertjes schenken. Het is vrijwel onmogelijk om hen meerdere dagen in te zetten. Juist daarom gun ik Winterwonderland in het prachtige Openluchttheater in Lochem duizenden bezoekers. Voor al die vrijwilligers die zich belangeloos, maar met enorm veel enthousiasme inzetten en zorgen voor een bijzonder evenement.

Linda Commandeur

Beatles Revival en Moonyard in De Herberg

VORDEN - Het weekend van 15,16 en 17 december staat De Herberg te Vorden bol van de muzikale activiteiten. Dit kerstweekend begint vrijdagavond 15 december in het café met een Hollandse avond en karaoke.

Op zaterdag 16 december vindt dan de traditionele kerstmarkt plaats in het centrum van Vorden, waar ook de Herberg aanwezig zal zijn met onder andere glühwein en chocomelk. Vanaf 18.00 uur is er live muziek in het café en restaurant verzorgd door de band Strike.
Zondag 17 december wordt dit weekend afgesloten in de grote zaal van de Herberg. Vanaf 16.00 uur staat in het voorprogramma de band Moonyard met covers van onder andere Eric Clapton en Stone. Het hoofdprogramma wordt verzorgd door één van 's werelds beste covergroepen The Beatles Revival-band.

Kaarten voor deze middag zijn inmiddels in de voorverkoop verkrijgbaar bij de Herberg te Vorden via 0575-552243 of de website. Maximaal 450 kaarten gaan er in de voorverkoop.

Column

Ouwelullenmuziek

Terwijl ik deze regels tik snerpt uit de luidspreker schuin achter mij de gitaar van Ritchie Blackmore. Een minuten durende solo, ondersteund door beukende drums, een dreunende bas en dat zo specifieke geluid van een Hammond-orgel. Even ben ik 47 jaar terug in de tijd. Child in Time van Deep Purple, in 1971 mijn eerste kennismaking met hardrock. De jaren zestig, de jaren van de beatmuziek, waren alweer voorbij.|
Al een paar dagen kon je op Radio 5 luisteren naar de Evergreen Top 1000. Ik heb dat tot vandaag niet gedaan. Waarom niet? Ach, laat ik het maar eerlijk bekennen: ik wil niet geassocieerd worden met ouwelullenmuziek. Want ouwelullenmuziek, die wordt gedraaid voor ouwe lullen. En nee hoor, een ouwe lul, dat ben ik niet. Nog lang niet!
Tuurlijk, ik hou mezelf hartstikke voor de gek. Want ik ben het natuurlijk wel. Oud, tenminste. Ik mag dan af en toe beweren dat ik me nog twintig voel (ook een leugentje trouwens!), ik ben in werkelijkheid de 65 al gepasseerd. Wat heet, vanaf vandaag ben ik zelfs officieel gepensioneerd. Dan kun je toch werkelijk niet meer volhouden dat je nog jong bent. Maar 't is moeilijk toegeven, dat wel!
Ik kan me nog goed herinneren, dat mijn vader afscheid nam van zijn werk. In zijn tijd was er nog een VUT, dus hij was jonger dan ik nu. Desondanks keek ik naar hem en dacht: Pa, nu ben je toch echt oud! En dat meende ik ook nog. Hij was 34 jaar ouder dan ik, maar het gat tussen onze beide generaties voelde als een hele brede kloof.
Een generatiegat zit er natuurlijk ook tussen mij en mijn kinderen, en zeker tussen mij en m'n kleinkinderen. Maar gek genoeg voelt zelfs de laatste als veel minder breed dan die kloof die er tussen mij en mijn vader
zat. En dat heeft alles te maken met muziek.
Afgelopen week was ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers met zijn twee dochters bij De Wereld Draait Door. Aanleiding om ze voor die talkshow uit te nodigen was de release van het nieuwe album van U2, waarvan vader en dochters alle drie grote fans zijn. Voor mij heel herkenbaar. De muzikale smaak van mijn zoon (nu 42) en mij liep weliswaar in de jaren negentig niet helemaal gelijk op, maar voor twee bands liepen we allebei warm: The Rolling Stones en U2. Waarbij ik wel moet aantekenen dat hij meeging naar een Stones-concert vooral om mij een plezier te doen en dat dit andersom gold voor U2. Toch misschien een generatiekloofje dus, maar een heel kleine dan. Over Normaal waren we het trouwens helemaal eens: betere muziek werd er aan onze kant van de IJssel niet gemaakt.
Toen Segers bij DWDD zat was de Evergreen Top 1000 al vier dagen aan de gang. Ondanks dat ik de hele week al volop naar de radio had geluisterd (min of meer geveld door een longontsteking, dus alle tijd daarvoor) was het nog niet in me opgekomen om Radio 5 op te zoeken. Ik verkeerde nog in de ontkenningsfase, zullen we maar zeggen. Maar vader en dochters Segers gaven als het ware een signaal af, dat mij bijzonder welkom was: je kunt die 'oude' muziek best waarderen, zonder zelf een ouwe lul te zijn. De knop ging letterlijk om en vrijdag heeft de radio de hele dag op 'Vijf' gestaan. Leonard Cohen, The Doors, Creedence Clearwater Revival, Led Zeppelin, zelfs de Amazing Stroopwafels, ze kwamen allemaal voorbij. En de meeste zong ik luidkeels mee. Tot mijn geliefde fijntjes opmerkte: "Goh, buiten zou dat ook heel mooi klinken!"……

Over een paar weken begint de Top 2000 aller tijden weer. Ik denk dat ik dan maar gewoon vanaf het begin ga luisteren...

Veldtoertocht door bosrijke omgeving Vorden en Lochem

VORDEN – De Vordense fietsclub VRTC De 8 kastelenrijders organiseert zondag 10 december voor de 35ste keer haar Grote Veld veldtoertocht in de mooie omgeving van het bosrijke Vorden en Lochem. Leden van de VRTC zijn al weer druk in de weer met de voorbereidingen om de deelnemers op 10 december een prachtige tocht te kunnen voorschotelen.

Deze veldtoertocht staat op de kalender van de Nederlandse Toer Fiets Unie (NTFU) en staat bij de meeste veldrijders hoog aangeschreven op hun te fietsen tochten. Ook fietsers die geen lid zijn van de NTFU zijn van harte welkom en kunnen ook deelnemen aan de klassieker onder de veldritten. De start is tussen 8,30 uur en 10.00 uur bij de kantine van de voetbalvereniging Vorden aan de Oude Zutphenseweg 11 in Vorden. De deelnemers gaan via het Grote Veld met het nodige klimwerk naar de Lochemse berg. Daarna gaat de route via de Wildenborch weer terug naar het startpunt. Er zijn twee afstanden waaruit men kan kiezen: vijfendertig of vijfenveertig kilometer. De routes lopen grotendeels via mooie bospaden en zandwegen met tussendoor een enkele harde weg om indien nodig weer even op adem te komen.

Deze veldtoertocht is mogelijk gemaakt mede dankzij de zeer goede samenwerking met diverse bos- en landgoed eigenaren. Voor sommige stukken is een eenmalige toestemming verleend en de organisatie wil dan ook de deelnemers, die de route op de gps opslaan verzoeken om niet op andere momenten deze mooie route voor zich zelf nog een keer te rijden waardoor de organisatie in de problemen kan komen. Bij de controle/verzorgingspost onderweg worden een drankje, warme bouillon en ook de traditionele gehaktballetjes en broodjes verstrekt. Altijd een goed en gezellig moment om de ervaringen met andere deelnemers te delen. Daar is ook een materiaal en EHBO post aanwezig om eventuele pechgevallen verder te kunnen helpen.
De gehele tocht is duidelijk met pijlen uitgezet en verder in secties verdeeld zodat de organisatie in geval van nood snel de plaats van ongeval/ pech kan bereiken. Ook via een 06 nummer, welke de deelnemers mee krijgen, is tijdens de rit de organisatie bereikbaar. Leden van de VRTC controleren 's morgens regelmatig de rit en brengen indien nodig 'extra' pijlen aan. Na afloop kunnen de deelnemers zich douchen, de fiets afspuiten en een hapje en een drankje nuttigen in de kantine van de voetbalclub Vorden. Leden van de NTFU betalen het gebruikelijke tarief van
vier euro en niet leden betalen vijf euro. Jeugdige deelnemers betalen half geld. Voor verdere informatie, zie de website.

Kerstboomverkoop Kwekerij de Veldsprong

EEFDE - De kerstboomverkoop bij Kwekerij de Veldsprong, Scheuterdijk /hoek Lindeboomweg in Eefde, is weer begonnen. Er is keuze uit vele soorten en maten. De bomen staan in pot, maar kunnen ook gezaagd worden. Verder is er volop snijgroen op voorraad voor het maken van kerststukjes. Natuurlijk kan men ook door de kwekerij wandelen om andere planten, struiken en bomen te bekijken om inspiratie op te doen voor de beplanting van de tuin. De houtkachel brandt en de koffie en chocolademelk staan klaar. Openingstijden: maandag tot en met zaterdag van 09.00 uur tot 17.00 uur.

Home-Start: maatje voor een gezin

ACHTERHOEK - Vrijwilligers van Home-Start bieden gezinnen met kinderen in de leeftijd van 0-14 jaar een steuntje in de rug waar zij het nodig hebben, om te voorkomen dat dagelijkse problemen uitgroeien tot erger. Op donderdag 25 januari start de cursus voor nieuwe vrijwilligers. Deze cursus wordt gegeven op de donderdagochtend, in zes opeenvolgende weken. Tijdens de cursus, een combinatie van e-learning en live training, leert men hoe de gezinnen het best te ondersteunen. Na de cursus worden vrijwilligers begeleid door een professionele coördinator en ook is er regelmatig contact met collega-vrijwilligers. Het gezin wordt maximaal een dagdeel per week bezocht.

Voor informatie of aanmelding als vrijwilliger, gezinnen die ondersteuning willen, kan men contact opnemen met Will Schippers, 06-12998606 of w.schippers@yunio.nl of met Charlotte Boelens, 06-10801276 of c.boelens@yunio.nl.

Bij ideële kringloopwinkel "De Werf", Enkweg 11 in Vorden kunt u elke ochtend (behalve zondags en 's-maandags) van 09.00 tot 12.00 uur en dinsdag, donderdag- en vrijdagmiddag van 13.30 tot 17.00 terecht voor een groot assortiment meubels, kleding, witgoed, elektronica, huishoudelijke artikelen, boeken enz. Inbrengen van goed verkoopbare artikelen kan tijdens openingstijden of d.m.v. een telefonische afspraak (06-44629049) of email: vcdewerf@gmail.com. Tevens kunt u via ons telefoonnummer een afspraak maken voor het ophalen van spullen. Meer info: www.veilingcommissie.nl

GELD voor uw GOUD en oude MUNTEN T.k.gevr.tegen prima prijs:oude gouden sieraden, gouden tientjes, Krugerranden e.a. gouden en zilv. munten, muntverzamelingen etc. Bel voor info: Kevelam Garderen 0577-461955 lid NVMH

Te koop op camping De Huurne Luxe Chalet 4x12 m, compleet ingericht, c.v., inpandige berging, schuurtje. Vr. pr. € 35.000 Tel. 0578-692131.

TE KOOP: KERSTBOMEN, diverse soorten en maten Tevens HEIDEHONING en ZUIVERE BIJENWAS Bertus Waarle, Hamsveldseweg 2, 7251LR KRANENBURG 0575556865 / 0651148066

Dorpskerk Vorden: 10 december 2017 aanv. 15.30 uur.
Zondagmiddagconcert 'Hanacpachap Cussicuin'.
Toegang € 12,00 t/m 16 jaar vrij. Kaarten aan de kerk voor het concert. Reserveren is mogelijk via de website
www.vriendenvandedorpskerkvorden.nl (ook voor nadere informatie) Per mail: concerten@vriendenvandedorpskerkvorden.nl
Bellen kan ook 0575-556381.

Gezocht; In de omgevving van Warnsveld een ruimte om een camper op te knappen in maart - april 2018 Voorzienvan stroom en de inrijhoogte moet min. 3.10 mtr. zijn. Reacties op mob. nr. 06-42109557 (A.Peters)

Bij ideële kringloopwinkel "De Werf", Enkweg 11 in Vorden kunt u elke ochtend (behalve zondags en 's-maandags) van 09.00 tot 12.00 uur en dinsdag, donderdag- en vrijdagmiddag van 13.30 tot 17.00 terecht voor een groot assortiment meubels, kleding, witgoed, elektronica, huishoudelijke artikelen, boeken enz. Inbrengen van goed verkoopbare artikelen kan tijdens openingstijden of d.m.v. een telefonische afspraak (06-44629049) of email: vcdewerf@gmail.com. Tevens kunt u via ons telefoonnummer een afspraak maken voor het ophalen van spullen. Meer info: www.veilingcommissie.nl

GELD voor uw GOUD en oude MUNTEN T.k.gevr.tegen prima prijs:oude gouden sieraden, gouden tientjes, Krugerranden e.a. gouden en zilv. munten, muntverzamelingen etc. Bel voor info: Kevelam Garderen 0577-461955 lid NVMH

Te koop op camping De Huurne Luxe Chalet 4x12 m, compleet ingericht, c.v., inpandige berging, schuurtje. Vr. pr. € 35.000 Tel. 0578-692131.

TE KOOP: KERSTBOMEN, diverse soorten en maten Tevens HEIDEHONING en ZUIVERE BIJENWAS Bertus Waarle, Hamsveldseweg 2, 7251LR KRANENBURG 0575556865 / 0651148066

Dorpskerk Vorden: 10 december 2017 aanv. 15.30 uur. Zondagmiddagconcert 'Hanacpachap Cussicuin'. Toegang € 12,00 t/m 16 jaar vrij. Kaarten aan de kerk voor het concert. Reserveren is mogelijk via de website www.vriendenvandedorpskerkvorden.nl (ook voor nadere informatie) Per mail: concerten@vriendenvandedorpskerkvorden.nl. Bellen kan ook 0575-556381.

Gezocht; In de omgevving van Warnsveld een ruimte om een camper op te knappen in maart - april 2018 Voorzienvan stroom en de inrijhoogte moet min. 3.10 mtr. zijn. Reacties op mob. nr. 06-42109557 (A.Peters)

Te koop gevraagd: antiek, curiosa en alles wat verzameld wordt. Ook complete inboedels. Verzamelhuis Warnsveld, Rijksstraatweg 35, (0575) 52 29 19.

Bert van Genderen koopt en haalt uw boeken en betaalt
à contant. Tel. (0543) 45 13 11.

VLOOIENMARKT DOESBURG Zon.10 dec.10 -17 uur Sporthal Beumerskamp Breedestraat 39 Info kraamhuur 06 - 39108152 animo-vlooienmarkten.nl

VLOOIENMARKT Zelhem. Zon.17 dec. 10 - 17 uur Sporthal De Pol. Vincent van Goghstr.72. Info kraamhuur Tel.06- 3910 8152. animo-vlooienmarkten.nl

Te koop: KERSTBOMEN. Vers uit de grond. Hoogte van 1 tot 1.60. Fam. Kappert. Ruurloseweg 87. Kranenburg. Voor vragen: 06 - 1554 0958.

Te koop gevraagd: antiek, curiosa en alles wat verzameld wordt. Ook complete inboedels. Verzamelhuis Warnsveld, Rijksstraatweg 35, (0575) 52 29 19.

Bert van Genderen koopt en haalt uw boeken en betaalt à contant. Tel. (0543) 45 13 11.

VLOOIENMARKT DOESBURG Zon.10 dec.10 -17 uur Sporthal Beumerskamp Breedestraat 39 Info kraamhuur 06 - 39108152 animo-vlooienmarkten.nl

VLOOIENMARKT Zelhem. Zon.17 dec. 10 - 17 uur Sporthal De Pol. Vincent van Goghstr.72. Info kraamhuur Tel.06- 3910 8152. animo-vlooienmarkten.nl

Te koop: KERSTBOMEN. Vers uit de grond. Hoogte van 1 tot 1.60. Fam. Kappert. Ruurloseweg 87. Kranenburg. Voor vragen: 06 - 1554 0958.

Te huur KERSTMAN en KERSTVROUW KOSTUUMS. DS Design Molenkolkweg 33 Steenderen 0575-452001