Elna

7 maart 2018

Elna 7 maart 2018


Gouden Grijper voor Henry van Harxen

Wethouder Hoijtink overhandigt de Gouden Grijper aan Henny van Harxen. Foto: PR

OOST GELRE - 22 enthousiaste vrijwilligers die regelmatig zwerfvuil ruimen in de gemeente Oost Gelre kwamen donderdagavond bij elkaar in het gemeentehuis in Lichtenvoorde. Tijdens een inspirerend en leerzaam gesprek werden ervaringen uitgewisseld en ideeën opgedaan. Wethouder René Hoijtink bedankte iedereen: "Wij zijn erg blij met jullie inzet. Niet alleen met het opruimen van zwerfvuil, maar ook met de voorbeeldfunctie die jullie hebben voor anderen. Want schoon is de norm. En waar het schoon is blijft het schoon."

Bij binnenkomst draaide een diapresentatie die de actieve vrijwilligers in diverse buurten liet zien. Er werd gesproken over het voorkómen van zwerfvuil op evenementen en over educatie voor het lager en voortgezet onderwijs. Het zwerfvuilprogramma Mooi Schoon van ROVA heeft daar op maat gemaakte programma's voor. De zwerfvuilkennis van de aanwezigen lag op hoog niveau. Maar het was schrikken dat 92% van stormvogels plastic in zijn maag heeft. Reden te meer om de eigen omgeving mooi schoon te houden. Ook het juist scheiden van afval in grondstoffen en afval, en het belang daarvan kwam aan de orde.

Wethouder Hoijtink reikte de Gouden Grijper uit aan Henry van Harxen uit Lichtenvoorde, die het park Flierbeek en omgeving regelmatig schoonmaakt. De andere vrijwilligers werden verrast met een uniek handgemaakt boodschappentasje dat gemaakt is van oude veiligheidshesjes. Iedereen die ook wil meedoen of wie ideeën heeft om zwerfvuil in de gemeente Oost Gelre te voorkomen of te bestrijden, of wie een afvalgrijper wil ontvangen om in zijn eigen buurt zwerfvuil te ruimen, kan dit melden via info@mooi-schoon.nl kenbaar maken. Men neemt dan zo snel mogelijk contact op.

Brood op de plank!

Kunstenaars bijeen over de vraag: Hoe verdien ik mijn brood met kunst? Foto: Annekée Cuppers.

Nieuw netwerk bij Lokalen wil kunstenaars uit de regio verbinden en versterken.

P 7

Nienke Krabbenborg gehuldigd en dankwoord voor Horeca Berendsen

Nienke Krabbenborg, Laurens en Yvonne Berendsen. Foto: PR.

ZIEUWENT – Afgelopen vrijdag vond de jaarlijkse ledenvergadering van schutterij st. Sebastiaan Zieuwent-Mariënvelde plaats bij Horeca Berendsen. Er werd terug gekeken op het afgelopen jaar en vooruit gekeken op het komende jaar. Tijdens de vergadering kon Nienke Krabbenborg gehuldigd worden en was er ook aandacht voor Laurens en Yvonne Berendsen die binnenkort stoppen met Horeca Berendsen, het onderkomen voor de schutterij.

Een jubileumspeldje was er voor Nienke Krabbenborg, secretaris van de vereniging. Nienke is inmiddels al 25 jaar trouw aan de vereniging. Ooit begonnen als majorette en nu tijdens de optredens te zien met haar xylofoon. Binnen de vereniging bekleedt zij de bestuursfunctie als secretaris, een omvangrijke taak die zij al een hele tijd en naar ieders tevredenheid vervult. Ondanks dat Nienke een gezin heeft en is verhuisd naar Vragender, is zij altijd trouw gebleven aan de vereniging waar zij veel tijd aan besteed. Naast de functie als secretaris beheert zij ook de uniformen binnen de vereniging zodat alle leden altijd goed voor de dag kunnen komen.

Naast de jubilaris stond de vereniging ook stil bij het aankomende vertrek van Laurens en Yvonne Berendsen van Horeca Berendsen. Na ruim 15 jaar hebben zij aangegeven dit jaar te gaan stoppen als beheerders van het zogenaamde Parochiehuis. Dit kon de vereniging niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Naast de vrijdagavonden en het gebruik van de opslagruimte kan de vereniging ook in de weekeinden bij het Parochiehuis terecht als zij van een optreden terugkeren naar Zieuwent.

Na de huldiging en het dankwoordje werd de vergadering gesloten en was het tijd voor een gezellige nazit. Inmiddels heeft de schutterij zijn eerste optreden al gehad, op 11 februari in het Duitse Voerde tijdens de jaarlijkse carnavalsoptocht. Het volgende optreden staat gepland op zondag 1 april tijdens het ontsteken van het paasvuur in Zieuwent.

Tim Knol en Kraantje Pappie ook naar Zwarte Cross

LICHTENVOORDE - De Zwarte Cross presenteert opnieuw dertig namen, waaronder Nathaniel Rateliff & The Night Sweats, Kraantje Pappie, Hans Kazàn en Uitvaartcentrum De Vreemde Praktijk. Ook Tim Knol komt naar de Zwarte Cross. Alleen voor de vrijdag zag nog enkele kaarten te koop, met Nathaniel Rateliff & The Night Sweats en Kraantje Pappie op het hoofdpodium.

Elke drie weken maakt de organisatie van de Zwarte Cross nieuwe namen bekend. Dit keer zijn dat er 30: Nathaniel Rateliff & The Night Sweats (VS), Kraantje Pappie, Hans Kazàn, Tim Knol, Arp Frique & Family, Eerste Hulp Bij Oversteken, Pieter Post presenteert: Polynesisch vuurwerk, Uitvaartcentrum De Vreemde Praktijk, Daredevils, Diss Nie Okay, Hackensaw Boys (VS), House Of Rock, Kennèh, De Rauwe Jappels, SUSTO (VS), Taliband, The Limiñanas (FR), The Wetnecks, Hoorspel Het Duister, Jeroen Bekke, Martijn Kardol, The Black Blues Brothers (IT), Boka de Banjul, MAMIHLAPINATAPAI, Frontliner, Mightyfools, LNY TNZ, Ensemble National de Reggae (FR), Collieman (BE) en Tommy Tornado.
De Zwarte Cross staat bekend om de bijzondere contrasten en gekke tegenstrijdigheden. Zo vond de organisatie het bijvoorbeeld de hoogste tijd voor een hiphoppodium. In samenwerking met muziekplatform Noisey zijn afgelopen woensdag de eerste namen bekend gemaakt waaronder Extince en Fresku. Op het terrein is er naast hiphop ook een Gospel Church. Hier kunnen zowel gelovigen als atheïsten zich vinden in een gezamenlijke overtuiging dat iedereen kan zingen, dansen en er een mooie tijd van kan maken. In de Universitent geven gepassioneerde wetenschappers de coolste colleges in begrijpelijke mensentaal. Op de Reggaeweide zijn topacts uit binnen- en buitenland van de partij om een exotisch strandfeest te verzorgen. Scheurende blues, dampende soul, rauwe rootsmuziek en stampende boogie, dat is de muziek van The Bayou met de sfeer van de Amerikaanse zuidelijke staten. Bij Exoticana worden balkan, couscous, mariachi, cumbia, chili, klezmer, koriander en afrobeat tot een weergaloze, onweerstaanbare mix. Wederom vindt de finale van de Dutch Masters of Motocross plaats op de Zwarte Cross. Zelf sportief doen kan in het water van festivalstrand Playa Gasolina. Lege magen worden gevuld op de Fijnproeversweide. De beste 'single dish restaurants' op wielen staan ingeparkeerd op het strand van Playa Gasolina. Het Kampvuur is misschien wel de gezelligste plek van het festival. Het kampvuurpodium is te vinden in het Walhalla: het festivalterrein exclusief voor campingbezoekers. Ook komen er zo'n 1000 theaterartiesten naar de Theaterweide in Lichtenvoorde. De meest uiteenlopende theateracts uit binnen- en buitenland vermaken je in de Theatertent, Theatertipi, op het Buitenpodium en op het podium voor alle Andere Apartigheid. In totaal zijn er 33 verschillende podia en komen er meer dan 250 bands en 1000 theaterartiesten. Een festivalprogramma met muziek, theater, motorcross en stunts verpakt in een dikke laag humor trekt veel bekijks. Dat is onder andere te merken aan de kaartverkoop. Zo zijn de zaterdag en zondag inmiddels uitverkocht. Voor de vrijdag is inmiddels al 93% van de kaarten verkocht. De kans bestaat dat vóór aanvang van het festival ook de vrijdag uitverkocht raakt. Dit betekent dat de Zwarte Cross voor het eerst in de geschiedenis op voorhand en voor het derde jaar op rij helemaal uitverkocht is.

'Leven vóór de dood!'
Medewerkers van de Feestfabriek Alles Komt Goed BV krijgen meermaals te horen van bezoekers dat ze zich tijdens het festival in Lichtenvoorde pas echt op hun gemak voelen. Dit compliment inspireerde de organisatie om 'Welkom Thuus' tot thema te kiezen. Festivaldirectrice Tante Rikie stelt: "Op ieder moment van de dag moet je er alles uit zien te halen en je voelen alsof je thuis bent! Vanuit de Hummelse Hei een welgemeend en dringend: Welkom thuus, Zwarte Crossers! Leven vóór de dood!"

Tim Knol en Kraantje Pappie ook naar Zwarte Cross

LICHTENVOORDE - De Zwarte Cross presenteert opnieuw dertig namen, waaronder Nathaniel Rateliff & The Night Sweats, Kraantje Pappie, Hans Kazàn en Uitvaartcentrum De Vreemde Praktijk. Ook Tim Knol komt naar de Zwarte Cross. Alleen voor de vrijdag zag nog enkele kaarten te koop, met Nathaniel Rateliff & The Night Sweats en Kraantje Pappie op het hoofdpodium.

Elke drie weken maakt de organisatie van de Zwarte Cross nieuwe namen bekend. Dit keer zijn dat er 30: Nathaniel Rateliff & The Night Sweats (VS), Kraantje Pappie, Hans Kazàn, Tim Knol, Arp Frique & Family, Eerste Hulp Bij Oversteken, Pieter Post presenteert: Polynesisch vuurwerk, Uitvaartcentrum De Vreemde Praktijk, Daredevils, Diss Nie Okay, Hackensaw Boys (VS), House Of Rock, Kennèh, De Rauwe Jappels, SUSTO (VS), Taliband, The Limiñanas (FR), The Wetnecks, Hoorspel Het Duister, Jeroen Bekke, Martijn Kardol, The Black Blues Brothers (IT), Boka de Banjul, MAMIHLAPINATAPAI, Frontliner, Mightyfools, LNY TNZ, Ensemble National de Reggae (FR), Collieman (BE) en Tommy Tornado. Inmiddels staat de teller op 99% verkochte kaarten.

Contrasten
De Zwarte Cross staat bekend om de bijzondere contrasten en gekke tegenstrijdigheden. Zo vond de organisatie het bijvoorbeeld de hoogste tijd voor een hiphoppodium. Bij deze 22e editie is het dan eindelijk zover. In samenwerking met muziekplatform Noisey zijn afgelopen woensdag de eerste namen bekend gemaakt waaronder Extince en Fresku. Op het terrein, 160 hectare groot, is er naast hiphop ook een Gospel Church. Hier kunnen zowel gelovigen als atheïsten zich vinden in een gezamenlijke overtuiging dat iedereen kan zingen, dansen en er een mooie tijd van kan maken met de mensen om zich heen. In de Universitent geven gepassioneerde wetenschappers de coolste colleges in begrijpelijke mensentaal. Op de Reggaeweide zijn topacts uit binnen- en buitenland van de partij om een exotisch strandfeest te verzorgen. Scheurende blues, dampende soul, rauwe rootsmuziek en stampende boogie, dat is de muziek van The Bayou met de sfeer van de Amerikaanse zuidelijke staten. Bij Exoticana worden balkan, couscous, mariachi, cumbia, chili, klezmer, koriander en afrobeat tot een weergaloze, onweerstaanbare mix. Wederom vindt de finale van de Dutch Masters of Motocross plaats op de Zwarte Cross. Zelf sportief doen kan in het water van festivalstrand Playa Gasolina. Lege magen worden gevuld op de Fijnproeversweide. De beste 'single dish restaurants' op wielen staan ingeparkeerd op het strand van Playa Gasolina. Het Kampvuur is misschien wel de gezelligste plek van het festival. Het kampvuurpodium is te vinden in het Walhalla: het festivalterrein exclusief voor campingbezoekers. Ook komen er zo'n 1000 theaterartiesten naar de Theaterweide in Lichtenvoorde. De meest uiteenlopende theateracts uit binnen- en buitenland vermaken je in de Theatertent, Theatertipi, op het Buitenpodium en op het podium voor alle Andere Apartigheid. In totaal zijn er 33 verschillende podia en komen er meer dan 250 bands en 1000 theaterartiesten.
Een festivalprogramma met muziek, theater, motorcross en stunts verpakt in een dikke laag humor trekt veel bekijks. Dat is onder andere te merken aan de kaartverkoop. Zo zijn de zaterdag en zondag inmiddels uitverkocht. Voor de vrijdag is inmiddels al 93% van de kaarten verkocht. De kans bestaat dat vóór aanvang van het festival ook de vrijdag uitverkocht raakt. Dit betekent dat de Zwarte Cross voor het eerst in de geschiedenis op voorhand en voor het derde jaar op rij helemaal uitverkocht is.

'Leven vóór de dood!'
Medewerkers van de Feestfabriek Alles Komt Goed BV, de organisatie van de Zwarte Cross, krijgen meermaals te horen van bezoekers dat ze zich tijdens het festival in Lichtenvoorde pas echt op hun gemak voelen. Dit compliment inspireerde de organisatie om 'Welkom Thuus' tot thema te kiezen. Festivaldirectrice Tante Rikie stelt: "Op ieder moment van de dag moet je er alles uit zien te halen en je voelen alsof je thuis bent! Vanuit de Hummelse Hei een welgemeend en dringend: Welkom thuus, Zwarte Crossers! Leven vóór de dood!"


Akkoord financiële bijdrage aan Scholder an Scholder

ACHTERHOEK - De acht Achterhoekse gemeenten hebben ingestemd met het leveren van een financiële bijdrage aan Scholder an Scholder 2.0. Na het succes van Scholder an Scholder 1.0 - waarmee bestuurders, leden en betrokkenen van sportverenigingen bewust gemaakt werden van de rol van sport en clubs in de Achterhoek - gaat Scholder an Scholder 2.0 verder met het maken van slimme verbindingen. Slimme verbindingen tussen sport, gezondheid én het sociaal domein. Met als doel een groeiend netwerk van sterke, toekomstbestendige verenigingen en vitale sportparken die bijdragen aan de leefbaarheid in dorpen en wijken.

Sport en beweging kan de gezondheid van inwoners positief beïnvloeden. Ook als samenleving hebben we belang bij gezonde, vitale en actieve inwoners. Ze doen actief mee aan de maatschappij, zijn meer zelfredzaam, leveren een grotere bijdrage aan de samenleving en economie en leggen minder beslag op het zorgstelsel. Zo kunnen maatschappelijke problemen in een vroeg stadium worden aangepakt. Sporten bevordert de lichamelijke en geestelijke gezondheid van jeugd, volwassenen en ouderen. Het werkt daardoor preventief en voorkomt de gang naar (zwaardere) zorg. Daarom willen de gemeenten actief inzetten op sport en beweging.

Met Scholder an Scholder 2.0 richt men zich aan de ene kant op de concrete invulling van de 21 initiatieven die voortkomen uit Scholder an Scholder 1.0. Maar wordt ook ingezet op 'bruggen slaan', tussen sport en sociaal domein. Een integrale benadering én methodische werkwijze versterkt de inzet van sport als middel voor het sociaal domein. Hiermee wordt meedoen aan de samenleving gestimuleerd en wordt een bijdrage geleverd aan positieve gezondheid. Bij de domeinen jeugdzorg, Wmo of participatie kan sport doorgaans uitstekend als middel worden ingezet.

De acht Achterhoekse gemeenten (Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Montferland, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk) dragen financieel bij aan Scholder an Scholder 2.0. Daarnaast draagt de provincie Gelderland vanuit de gebiedsopgaaf financieel bij. Ook de KNVB levert, net zoals bij sas1.0, een financiële bijdrage.


BMV Wandeltocht Mariënvelde

MARIËNVELDE - Op zondag 11 maart is er weer een wandeltocht vanaf de BMV (Brede Maatschappelijke Voorziening) door de omgeving van Mariënvelde. U kunt kiezen tussen de volgende afstanden: 5,10, 15 en 20 km. De start voor de 5 en 10 km is tussen 9.00 en 11.00 uur en de start van de 15 en 20 km is tussen 9.00 en 10.00 uur.

U wandelt vooral over verharde wegen en kerkenpaden door de omgeving van Mariënvelde. Honden zijn toegestaan.
De start is in het BMV gebouw aan de Waalderweg 7 naast de kerk . De inschrijving is €3,- en de opbrengst is voor de inloopvoorziening ouderen Mariënvelde.

Gelderland Stemt-bus doet
gemeente Oost Gelre aan

Vlnr Jerry van der Meulen, Richard klein Tank en René Hoijtink achter de microfoons van Gelre FM in de Gelderland Stemt-bus in Lichtenvoorde. Foto: Kyra Broshuis.

Kandidaat-raadsleden vertellen over hun toekomstplannen

Door Kyra Broshuis

LICHTENVOORDE - Op de ijskoude Markt in Lichtenvoorde verzamelden zich woensdag 28 februari de verschillende politiek partijen van Oost Gelre om bij toerbeurt plaats te nemen in de bus van Omroep Gelderland. Daar vertelden ze live op Gelre FM over hun toekomstplannen.

Als eerste nemen Richard Klein Tank van de PvdA, Jerry van der Meulen van D66 en René Hoijtink van OOG plaats achter de microfoons. De stelling is: Kleine kernen en wijken moeten zelf budget krijgen om dat naar eigen idee in te zetten. Voor Hoijtink een uitgemaakte zaak, zo laat hij weten: "Dat staat bij ons bijna letterlijk in het verkiezingsprogramma. Wij willen dat elke kleine kern 5000 euro krijgt én 1 euro per inwoner; bedoeld om culturele activiteiten en evenementen te organiseren."

Klein Tank zegt het in principe een mooi cadeautje te vinden 'maar belangrijker is een goede band met de wijken en de kleine kernen. Dat bouw je niet op door het weggeven van een klein budget. Wij willen graag gesprekspartner zijn."

Van der Meulen vindt dat wijken of kernen niet per definitie zelf de controle over het budget moeten krijgen. "Als er vraag is, moet er budget zijn. Het is in eerste instantie belangrijk dat wijkbelangenorganisaties verder vorm gaan krijgen en zo gericht een aanvraag voor een bepaald initiatief kunnen indienen."

Verschillende onderwerpen
Vervolgens is het de beurt aan Jos Hoenderboom (CDA), Bart Porskamp (VVD) en Gerard klein Gunnewiek (NLOG) om voor de microfoon te praten over de uitbreiding van de agrarische bedrijven in de gemeente. Andere onderwerpen op de agenda voor de uitzending deze middag zijn de (bouw) van starterswoningen en de culturele verenigingen en evenementen.

De Gelderland Stemt bus doet een groot aantal plaatsen in Gelderland aan tijdens de aanloop naar de verkiezingen. Plaatselijke omroepen kunnen vervolgens vanuit de bus op hun kanalen uitzenden.

Eerste editie Ondernemerscafé Paaspop

John de Wolf. Foto: archief Achterhoek Nieuws bv

OOST GELRE - Het ondernemerschap leeft in Oost Gelre. Steeds meer ondernemers bundelen hun krachten en naoberschap is belangrijker dan ooit. Verbindingen maken op een informele manier is de afgelopen jaren zeer succesvol gebleken. Daarom organiseert MKB Zieuwent in samenwerking met Paaspop Zieuwent op zaterdag 31 maart een avond vóór en dóór ondernemers in Oost Gelre..

Ondernemerscafé Paaspop wil zoveel mogelijk ondernemers uit de regio samenbrengen. Alle ondernemers uit Oost Gelre zijn daarom van harte uitgenodigd om op de zaterdagavond van Paaspop Zieuwent onder het genot van een hapje en een drankje kennis te maken en van gedachten te wisselen met andere ondernemers uit de buurt. De organisatie hoopt dat met deze informele avond collega-ondernemers te kunnen inspireren en dat er een waardevolle basis wordt gelegd voor nieuwe samenwerkingen.

John de Wolf
Het programma start om 19.00 uur met een kop koffie en aansluitend een gezamenlijk eerste drankje. Om 20.00 uur houdt oud-topvoetballer en ondernemer John de Wolf een inspirerende presentatie over ondernemerschap, doorzettingsvermogen en het motiveren van mensen.
Daarna is er ruimte om kennis te maken met collega-ondernemers uit de regio. Het programma eindigt om 22.15 uur. Hierna is er gelegenheid om de avond gezellig voort te zetten tijdens Paaspop Zieuwent.

Ondernemerscafé Paaspop vindt plaats op zaterdag 31 maart vanaf 19.00 uur in de Spiegeltent van Paaspop Zieuwent. Kaarten kosten 35 euro per stuk en zijn verkrijgbaar op www.paaspop-zieuwent.nl/ondernemerscafe.

Brood op de plank! verbindt kunstenaars in de regio

Kunstenaars bijeen over de vraag: Hoe verdien ik mijn brood met kunst? Foto: Annekée Cuppers.

LICHTENVOORDE – Hoe word ik zichtbaar? Hoe kan ik autonoom werken en toch opdrachtgevers tevreden stellen? Kun je überhaupt leven van de kunst? Zomaar wat vragen waarover zo'n twintig kunstenaars uit de regio met elkaar in gesprek gingen bij Lokalen – centrum voor creatief ondernemen. Initiatiefnemers Natasja Scharenborg, Dorian en Dyon Temming kunnen terugkijken op een geslaagde avond.

Door Annekée Cuppers

Na een ontvangst met soep en uiteraard brood was het tijd voor serieuzere zaken. Michiel Wopereis leidde de avond naar aanleiding van een aantal stellingen. Kun je leven van de kunst? Gevestigd kunstenaar Louise te Poele vertelde hoe het haar gelukt was volledig van haar kunst te leven. "Alles aanpakken, alles doen en ga door, altijd! Is er geen expositie waar je je werk aan het publiek kunt laten zien? Organiseer er zelf een. Ook al hou je er geen cent aan over of kost het je zelfs geld, uiteindelijk word je zichtbaar en komen opdrachtgevers naar jou toe."

Fotograaf Lawrence Mooij werkt meer commercieel. "Wat ik doe, is niet altijd vernieuwend en vind ik zelf soms minder uitdagend, maar voor mijn klant is het wel nieuw. Dat geeft mij de mogelijkheid in mijn levensonderhoud te voorzien en dat vernieuwende werk maak ik dan wel voor mijzelf. Wel probeer ik altijd mijn vingerafdruk aan mijn werk mee te geven, ook aan het commerciële werk."

De maatschappelijke rol van de kunstenaar
Anders dan vroeger toen kunst nog een ondergeschoven kindje was, speelt de inbreng van de kunstenaar steeds meer een rol van betekenis bij maatschappelijke projecten. Kunstenaars kijken vanuit een ander perspectief, durven zaken op een andere manier aan te pakken. Creatieve ondernemers kunnen hier ook het initiatief voor nemen door zelf projecten op te richten en hiervoor draagvlak te zoeken bij de gemeente en bedrijven. Dit is niet voor iedereen weggelegd, sommige kunstenaars willen alleen autonoom werk maken.

De waarde van kunst
Hoe bepaal je nu wat je nu voor je werk kunt vragen? Dat blijkt een lastige want men is al snel geneigd om 'luxe' zaken als kunst te duur te vinden. Sigrid Verbruggen oppert: "Kunst is als 'je eigen kindje', je hebt er zoveel tijd en aandacht in gestoken en nu doe je er afstand van. Wat is het mij waard dat ik daar afstand van doe? Dat zou de prijs van een creatief werk moeten bepalen en niet de portemonnee van de klant."

Netwerken
Zichtbaar zijn, zowel online als offline bij exposities, doorzetten en niet opgeven maar ook verbinden, samenwerken en in contact blijven met elkaar. De eindconclusie waarin de meeste aanwezigen zich konden vinden, leidde tot een gezellige nazit met volop gelegenheid om te netwerken. De organisatie kan terugkijken op een geslaagde eerste bijeenkomst van dit nieuwe kunstenaarsnetwerk.

NL Doet bij speeltuin De Els

LICHTENVOORDE - Zaterdag 10 maart staat weer in het teken van NL Doet bij de oudste speeltuinvereniging van Lichtenvoorde, De Els. De voorbereidingen zijn in volle gang en de organisatie hoopt op een grote opkomst van ouders, kinderen, opa's en oma's en natuurlijk de buurt om de klussen geklaard te krijgen.

Het plan is de rondwoning van binnen op te knappen, de picknicktafels weer een goed aanzien te geven en een nieuw hekwerk te plaatsen. Kortom, De Els zoekt mensen om te schilderen, snoeien, graven, harken en schoon te maken. Van 9.30 tot 16.30 uur is iedereen welkom aan de Dr. Schaepmanstraat 4a in Lichtenvoorde. Aanmelden kan ook via www.nldoet.nl/klus/34210.

In 2019 bestaat de speeltuin zestig jaar en dat wil de vereniging gaan vieren met leden en buurtgenoten. Deze dag is daarom ook prima geschikt voor buurtgenoten om eens kennis te maken. Het bestuur is erg benieuwd naar ervaringen uit de buurt, maar zoekt ook ideeën om de speeltuin voor een bredere doelgroep toegankelijk te maken. Ook interessant is dat de rondwoning afgehuurd kan worden voor diverse activiteiten. Zowel overdag, als in de avond maar ook in het weekend. Kijk op de site voor meer informatie.


www.speeltuin-de-els.net

Verkiezingsdebat Wonen en Werken Oost Gelre

LICHTENVOORDE / GROENLO - Met het oog op de komende gemeenteraadsverkiezingen organiseert de Werkgroep Wonen en Werken Oost Gelre een verkiezingsdebat Wonen en Werken. Dit debat zal worden gehouden op dinsdagavond 13 maart om 20.00 uur in de grote zaal van Erve Kots – Eimersweg 4 te Lievelde. Alle zes lijsttrekkers hebben inmiddels hun aanwezigheid toegezegd.

Op deze debatavond zullen enkele gastsprekers, waaronder Johan Godschalk van de Stichting Pak An en Henkjan Kok, krimpbegeleider in het onderwijs, hun verhaal doen. Onder leiding van debatleider Max Wekking zullen een aantal stellingen binnen de kaders wonen en werken worden aangekaart, waarover de lijsttrekkers van de fracties in de gemeente Oost Gelre in debat gaan. Uiteraard komen ook de cijfers uit de recent gehouden enquête onder de (IKGL-) bedrijven, de lijst met een groot aantal woningzoekenden naar betaalbare huisvesting en de leegstandcijfers op tafel.

Na de pauze krijgt ook het publiek gelegenheid tot het aanreiken van stellingen en vragen. Kijk voor meer informatie op de website of facebookpagina van de werkgroep. Deze debatavond is vrij toegankelijk voor alle inwoners van Oost Gelre.
Werkgroep Wonen en Werken Oost Gelre

www.wwwog.nl

Facebook: werkgroep wonen en werken Oost Gelre

NL Doet aan de slag bij speeltuin De Els

LICHTENVOORDE - Zaterdag 10 maart staat weer in het teken van NL Doet bij de oudste speeltuinvereniging van Lichtenvoorde, De Els. De voorbereidingen zijn in volle gang en de organisatie hoopt op een grote opkomst van ouders, kinderen, opa's en oma's en natuurlijk de buurt om de klussen geklaard te krijgen.

Het plan is de rondwoning van binnen op te knappen, de picknicktafels weer een goed aanzien te geven en een nieuw hekwerk te plaatsen. Kortom, De Els zoekt mensen om te schilderen, snoeien, graven, harken en schoon te maken. Van 9.30 tot 16.30 uur is iedereen welkom aan de Dr. Schaepmanstraat 4a in Lichtenvoorde. Aanmelden kan ook via www.nldoet.nl/klus/34210.

In 2019 bestaat de speeltuin zestig jaar en dat wil de vereniging gaan vieren met leden en buurtgenoten. Deze dag is daarom ook prima geschikt voor buurtgenoten om eens kennis te maken. Het bestuur is erg benieuwd naar ervaringen uit de buurt, maar zoekt ook ideeën om de speeltuin voor een bredere doelgroep toegankelijk te maken. Ook interessant is dat de rondwoning afgehuurd kan worden voor diverse activiteiten. Zowel overdag, als in de avond maar ook in het weekend. Kijk op de site voor meer informatie.

9 / 44

Ondernemers enthousiast over Achterhoek Waardepas

Nancy te midden van enkele medewerksters. Foto: Annekée Cuppers.

LICHTENVOORDE - Een betere ambassadeur voor de Achterhoek Waardepas is er eigenlijk niet te vinden. Nancy Bruntink van Bakkerij Oude Wesselink is erg enthousiast over het nieuwe spaarsysteem. "De stempelkaart heeft zijn langste tijd wel gehad en we willen ook graag met de tijd mee gaan, deze nieuwe pas komt dan ook precies op het juiste moment.

Door Annekée Cuppers

Nieuwe klanten liepen niet echt warm meer voor de stempelkaart. "Ze hebben de portemonnee al vol genoeg met pasjes en jongeren geven er al helemaal niks om. Die hebben aan hun mobiel en bankpas genoeg. Daarom is de Achterhoek Waardepas ook zo handig. Punten sparen bij diverse winkels en dat allemaal op één pasje. Of heel modern, via de app."

Bedenkingen
De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat Nancy vooraf wel even haar bedenkingen had over de pas. "Om de pas te registeren, moet je een e-mailadres invoeren en vooral ouderen hebben die niet altijd. Die klanten wil je natuurlijk ook de mogelijkheid bieden om te sparen. Maar in de praktijk bleek dit geen enkel probleem. De meeste ouderen hebben wel een e-mailadres en redden zich prima met het inzien van hun saldo op de i-pad. Een enkele klant die niet over een e-mailadres beschikt, kunnen we invoeren met een telefoonnummer. De klant kan dan in de winkel zijn puntensaldo uit laten lezen en dat gaat uitstekend."

Als warme broodjes
Bakkerij Oude Wesselink doet al direct vanaf de startdatum mee aan de pas. Ze hebben er inmiddels meer dan 900 verkocht. "De app is gratis maar een fysieke pas kost 2 euro. Dat vond ik ook nog wel even lastig, geld vragen voor een klantenkaart. We hebben de Achterhoek Waardepas met een voordeeltje geïntroduceerd; klanten krijgen 50% korting op een brood naar keuze en betalen zo vaak minder dan een euro voor de pas. Je ziet dat veel ondernemers dat doen, gelijk een leuke korting geven of alvast de eerste punten gratis. Het liep dan ook direct storm, die eerste februari. Achteraf gezien niet de meest handige dag voor ons, op zaterdag. De mensen stonden tot buiten op de stoep te wachten maar de passen verkochten als de spreekwoordelijke warme broodjes."

Supereenvoudig
Nancy hoopt dat zoveel mogelijk ondernemers zich aansluiten bij de Achterhoek Waardepas. "Met zijn allen kunnen we zo het winkelen in Lichtenvoorde nog aantrekkelijker maken. Hoe meer winkels meedoen, hoe interessanter de pas wordt. En het systeem is echt supereenvoudig. Je scant de pas of de app van de klant, voert het aankoopbedrag in en klaar is kees. Het systeem rekent vanzelf het aantal punten uit dat de klant heeft gespaard. Op de app, de computer, in de winkel of maandelijks in de Elna kan de klant alle acties van de deelnemende winkels inzien. Bij ons kun je sparen voor gratis brood, krentenbrood of een gebakje maar de meeste mensen sparen door voor de vlaai. Daar worden we straks nog mooi druk mee, als al die vlaaien loskomen.", lacht Nancy.

www.waardepas.nl

ZSOM in Antoniushove

LICHTENVOORDE - Het tv-programma van de ZSOM wordt op vrijdagmiddag vanaf 15.00 uur uitgezonden in Antoniushove. De uitzending van vrijdag 9 maart ziet er als volgt uit.

ZSOM Regiojournaal
Ook in 2018 wordt u op de hoogte gehouden van het laatste nieuws en actualiteiten van de afgelopen 2 weken uit de regio in het regiojournaal.

Trio Sandra Vanreys
Op zaterdag 4 februari 2017 heeft de ZSOM opnames gemaakt van het concert van Trio Sandra Vanreys, bestaande uit Pauline en Marius Duurland en natuurlijk Sandra Vanreys. De afgelopen jaren heeft het trio een groot aantal optredens gedaan waarin ze verschillende muziekstijlen ten gehore brachten zoals folk en country maar ook Nederlandstalige muziek. Het trio speelt keer op keer met veel enthousiasme en passie. Vandaag het laatste deel van dit concert.

ZSOM Regiojournaal
Nogmaal het nieuws en actualiteiten uit de regio.

Toneelvereniging Tof Volk
Op 25 januari 2018 heeft de ZSOM opnames gemaakt van het toneelstuk Het begon in Monte Carlo, opgevoerd door toneelvereniging Tof Volk uit Vragender. Sjef Kruk, bankwerker van beroep, komt van een vakantiereisje terug uit Nice. Hoe het allemaal precies gebeurd is, weet hij zelf ook niet, maar het begon allemaal in het casino te Monte Carlo. En nu is hij miljonair. Alleen heeft zijn dochter Willy hier wat meer moeite mee. Zij moet nu halsoverkop met haar handjes over elkaar gaan zitten en het werk aan een dienstmeid over laten. Ook de butler die pa in dienst heeft genomen, jaagt haar de schrik op het lijf. Wat moet de buurt hier wel niet van denken! In het bijzonder hun bovenburen Greet en Kees, die geregeld bij hen over de vloer komen, hebben er zo hun gedachten over. En tante Stien, die hun altijd wat toestopte, omdat ze het niet breed hadden. Alles staat op zijn kop… Vandaag het laatste deel van dit toneelstuk.

www.zsom.nl

ZSOM in Antoniushove

LICHTENVOORDE - Het tv-programma van de ZSOM wordt op vrijdagmiddag vanaf 15.00 uur uitgezonden in Antoniushove. De uitzending van vrijdag 9 maart ziet er als volgt uit.

ZSOM Regiojournaal
Ook in 2018 wordt u op de hoogte gehouden van het laatste nieuws en actualiteiten van de afgelopen 2 weken uit de regio in het regiojournaal.

Trio Sandra Vanreys
Op zaterdag 4 februari 2017 heeft de ZSOM opnames gemaakt van het concert van Trio Sandra Vanreys, bestaande uit Pauline en Marius Duurland en natuurlijk Sandra Vanreys. De afgelopen jaren heeft het trio een groot aantal optredens gedaan waarin ze verschillende muziekstijlen ten gehore brachten zoals folk en country maar ook Nederlandstalige muziek. Het trio speelt keer op keer met veel enthousiasme en passie. Vandaag het laatste deel van dit concert.

ZSOM Regiojournaal
Nogmaal het nieuws en actualiteiten uit de regio.

Toneelvereniging Tof Volk
Op 25 januari 2018 heeft de ZSOM opnames gemaakt van het toneelstuk Het begon in Monte Carlo, opgevoerd door toneelvereniging Tof Volk uit Vragender. Sjef Kruk, bankwerker van beroep, komt van een vakantiereisje terug uit Nice. Hoe het allemaal precies gebeurd is, weet hij zelf ook niet, maar het begon allemaal in het casino te Monte Carlo. En nu is hij miljonair. Alleen heeft zijn dochter Willy hier wat meer moeite mee. Zij moet nu halsoverkop met haar handjes over elkaar gaan zitten en het werk aan een dienstmeid over laten. Ook de butler die pa in dienst heeft genomen, jaagt haar de schrik op het lijf. Wat moet de buurt hier wel niet van denken! In het bijzonder hun bovenburen Greet en Kees, die geregeld bij hen over de vloer komen, hebben er zo hun gedachten over. En tante Stien, die hun altijd wat toestopte, omdat ze het niet breed hadden. Alles staat op zijn kop… Vandaag het laatste deel van dit toneelstuk.


www.zsom.nl

Column

7 maart

Groenlo

Escaperoom Groenlo

8 maart

Groenlo

Escaperoom Groenlo

8 maart tot 10 maart

Lichtenvoorde

Toneelvereniging Advendo speelt: De mooiste dag

SG Marianum

9 maart

Groenlo

Escaperoom Groenlo

11 maart

Groenlo

The Freelance Band bij Grolse Jazz

Grolsch Brouwhuys De Lange Gang

Groenlo

Escaperoom Groenlo

12 maart

Groenlo

Escaperoom Groenlo

13 maart

Groenlo

Escaperoom Groenlo

14 maart

Groenlo

Escaperoom Groenlo

15 maart

Lichtenvoorde

HET PASSIEVERHAAL IN DE KUNST DOOR MEVROUW Dr. Sophie Oosterwijk!

PKN Kerk Lichtenvoorde

Groenlo

Escaperoom Groenlo

16 maart

Groenlo

Escaperoom Groenlo

17 maart

Lichtenvoorde

Open dag zorglocatie Mariënhof

Zorglocatie Mariënhof

Groenlo

Nationale week van Zorg en Welzijn

St. Zorgcombinatie Marga Klompé

18 maart

Groenlo

IVN Oost Achterhoek wandeling Groenlo

Café Haak & Hoek

Groenlo

Voorjaarszondag Mode & Kunst

Centrum Groenlo

Groenlo

Concert Disney Musicals Muziekvereniging Groenlo

De Mattelier

Groenlo

Escaperoom Groenlo

19 maart

Groenlo

Escaperoom Groenlo

Friends blij met deelname aan de Passion Lichtenvoorde

Popkoor Friends. Foto: PR

LICHTENVOORDE - Op dinsdag 27 maart vindt de Passion Lichtenvoorde plaats. Beginnend met de stille tocht met het kruis naar Marianum en daarna het vertellen van het eeuwenoude verhaal in een eigentijdse setting. Met bijzondere spelers, muzikanten en zangers en zangeressen. Belangrijk onderdeel van de muzikale ondersteuning is het koor Friends, dat onder leiding staat van dirigent Johan Klein Nibbelink. De mededeling dat de organiserende stichting Passie voor Cultuur en Maatschappij dat koor had uitgekozen om mee te doen, werd door de circa 65 leden van Friends met gejuich ontvangen.

Door Lydia ter Welle

Aan de voorgaande edities van de Passion Lichtenvoorde werkte het koor Noir uit Zieuwent mee. "Tot volle tevredenheid van ons en van iedereen. Het is ook absoluut niet omdat we niet tevreden waren met Noir, dat we nu voor een ander koor hebben gekozen. Maar we hebben ons ten doel gesteld om elk jaar weer met iets nieuws te komen. Vandaar dat we ook switchen van koor, ondanks het feit dat Noir een meer dan geweldige prestatie heeft neergezet, de afgelopen keren", stelt het stichtingsbestuur nadrukkelijk.

Popkoor Friends. Foto: PR Foto: PR

Friends heeft een afwisselend repertoire, dat te kenmerken is als poprepertoire. Dankzij de grootte van het koor en de prima verdeling qua stemmen, heeft het gemengde koor veel mogelijkheden, en gebruikt die ook.Muzikaal leider Johan Klein Nibbelink noemt 'zijn' koor Friends een enthousiaste groep. "Ik sta nu ongeveer drie jaar voor dit koor, en samen zijn we er echt voor gegaan om te groeien. En dat is gebeurd, op muzikaal gebied, qua repertoire, muzikaal en qua ledenaantal is het koor echt gegroeid. Het telt zo'n 65 leden, met ook mannen erbij. En dat is best bijzonder, want je ziet overal dat koren 'omvallen', vanwege gebrek aan leden of vanwege gebrek aan evenwicht in het koor. Dat is gelukkig niet zo bij Friends. Het ledental is constant, en het is nu een mooi uitgebalanceerd koor. Maar wat belangrijker is: het is een hechte groep, die ergens voor wil gaan."

Als voorbeeld noemt de dirigent de 'professionalisering' van Friends. De koorleden hebben zelf actie ondernomen om geld in te zamelen om een professionele P.A. aan te schaffen. Een P.A., dat is de afkorting voor de Engelse term public address, is een vakterm waarmee de geluidsinstallatie bedoeld wordt die de muziek bijvoorbeeld een concert versterkt voor het publiek. "Ze hebben bijvoorbeeld gecollecteerd voor het Prins Bernhard Cultuurfonds. Een deel van de opbrengst van die collecte mochten we houden, terwijl we later ook een bijdrage uit het fonds kregen. Maar nog belangrijker is, dat ze samen met ideeën komen om beter te worden, en om een mooiere show neer te kunnen zetten bij optredens. Een show, waarmee we mensen raken. We vinden het belangrijk dat er interactie is met ons publiek, als we voor hen zingen."

Voor de Passion hadden Friends en de dirigent ook inbreng ten aanzien van de nummers die vertolkt worden, en de wijze waarop dat gebeurt. "En daarbij gaan we ook voor verrassende keuzes. We hopen dat mensen geraakt worden, de 27ste maart, door de woorden, de melodieën, het verhaal, of door een combinatie ervan. Wij gaan ons uiterste best daarvoor doen!", aldus Friends en de dirigent.

Bloemschikken bij Groei & Bloei

De cursisten leren om fraaie eigentijdse creaties te maken. Foto: PR

LICHTENVOORDE/WINTERSWIJK - Er zijn inmiddels al veel mensen die er plezier in hebben om regelmatig creatief te zijn met bloemen om zo telkens iets nieuws in huis te hebben. Werden er vroeger vooral vaak wat ' oubollige' bloemstukjes gemaakt, tegenwoordig zijn de gemaakte werkstukken eigentijds en decoratief. Op de bloemschikcursussen die georganiseerd worden door Groei & Bloei afdeling Oost Gelre-Winterswijk zijn ervaren en heel enthousiaste docenten aanwezig om de cursisten te adviseren zodat iedereen tevreden met een mooi werkstuk naar huis gaat.

Groei & Bloei moedigt aan dat er ook bloemen, takken en bladmateriaal uit eigen tuin worden gebruikt zodat men niet per se bloemen en dergelijke hoeft te kopen en de kosten dus beperkt worden.

Een bloemschikcursus bestaat uit zes lessen; drie in het voorjaar en drie in het najaar; er wordt zoveel mogelijk met seizoenen en feestdagen (Pasen/Kerstmis) rekening gehouden. Cursisten horen na afloop van een les welke materialen zij voor de volgende keer mee kunnen nemen. Binnenkort starten er weer cursussen in Winterswijk en Lichtenvoorde (Winterswijk vanaf maandagavond 12 maart, Lichtenvoorde vanaf dinsdag 20 maart en vanaf woensdag 7 maart).

Belangstellenden kunnen voor informatie of aanmelding contact opnemen met Hettie Krajenbrink (mail: hkrajenbrink@hotmail.com / tel. 06.23423207).

Grol en Barcelona openen Marveldtoernooi

GROENLO - In het weekend van 1, 2 en 3 juni wordt het 29ste Internationaal Marveldtoernooi gehouden op Sportpark Den Elshof in Groenlo. Op 17 februari werd door het bestuur van Stichting Internationaal Marveldtoernooi het deelnemersveld bekend gemaakt en vond aansluitend de loting plaats.

Inmiddels is ook het wedstrijdschema klaar met een fantastische openingswedstrijd op vrijdagavond 1 juni. Dit jaar mag het team van sv Grol de openingswedstrijd spelen. Dit mede in het kader van 100 jaar sv Grol. En wat voor een wedstrijd: het team van sv Grol mag aantreden tegen het team van FC Barcelona. De wedstrijd op vrijdagavond 1 juni begint om 17.30 uur. Een mooi affiche voor dat wat weer een prachtig voetbalweekend gaat worden op 1, 2 en 3 juni. Het gehele wedstrijdschema is te vinden op de website.

Achterhoekse Meesters: Toon Klaver

Toon Klaver - Naakt. Afbeelding: PR

ACHTERHOEK - Vijf schilders die hun hart verloren aan de Achterhoek. Deze winter exposeren zij in de Koppelkerk in Bredevoort. Achterhoek Nieuws, uitgever van deze krant, belicht het leven en werk van deze vijf bijzondere Achterhoekse meesters. Deze week: Toon Klaver.

De 85-jarige Toon Klaver (1933) is geboren in Hengevelde in een gezin van elf kinderen. Waar vader dacht dat Toon hem op zou volgen als huisschilder, werd al snel duidelijk dat Toon geen huisschilder, maar kunstschilder zou worden. Op de lagere school zag Toon een affiche van de ambachtsschool in Enschede met de tekst: 'timmerman- metselaar- schilder- decoratieschilder'. Decoratieschilder. Hij had geen idee wat het was, maar zijn gevoel zei dat dát was wat hij wilde zijn. Na verschillende ontmoetingen met kunstschilders, zoals de Twentse schilder Jan Broeze, wist Toon het zeker: hij werd kunstenaar.

Toon Klaver. Foto: PR
Toon Klaver - Naakt. Afbeelding: PR
Toon Klaver. Foto: PR

Op de ambachtsschool leerde Toon de basis: materiaalkennis, verf wrijven, tekenen. Vervolgens ging Toon aan het werk bij zijn vader, maar die merkte al vlot dat de ware interesse van zijn zoon elders lag. Voor dag en dauw trok Toon eropuit om de natuur te schilderen; 's avonds na het werk volgde hij de avondschool van de AKI. Toen Toon tijdens een toneelvoorstelling kennismaakte met een bekende decorschilder, vroeg vader dan ook al snel: "Kan Toon niet bij jou in de leer in Lochem?"

Zo kwam Toon in Lochem terecht, waar hij nog steeds woont met zijn vrouw Jo. Hier leerde Toon de antiquairs Nijstad kennen die hem koppelden aan hun restaurateur, die ook voor het Mauritshuis werkte. Van hem leerde Toon alle kneepjes van het restaurateursvak. De gebroeders Nijstad openden grote deuren: Toon kreeg opdrachten bij Prinses Beatrix op Kasteel Drakesteyn, bij Slot Zeist en de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Alle tijd die hem restte, besteedde Toon aan schilderen. Het Amsterdamse kunstenaarsklimaat trok hem mateloos aan. Uren bracht hij door bij de kunstenaarsvereniging De Onafhankelijken om zich te bekwamen in het modeltekenen. Ook het kleurrijke en artistieke Frankrijk was een geliefd toevluchtsoord. Samen met zijn goede vriend Joop Kruip, die hij kende van de AKI, trokken ze er soms weken op uit om te schilderen in Frankrijk.

Het warme Franse kleurenpalet, de naakten uit Amsterdam: tot op de dag van vandaag bepalen zij het werk van Toon. Waar hij vroeger veel naar voorbeeld schilderde, maakt een oogziekte dit hem in de loop der jaren steeds moeilijker. Maar Toon blijft schilderen. Hij kan niet anders, hij moet. Met brede kwasten en met grote kleurcontrasten. Niet naar model, maar uit het hoofd. "Ik geloof dat mijn werk er niet minder op is geworden – ik denk zelfs sterker. Door mijn beperking, heb ik geleerd om volledig vanuit mijn gevoel te schilderen."

De expositie Achterhoekse Meesters is nog tot 3 april te zien in de Koppelkerk in Bredevoort. De Koppelkerk is elke vrijdag tot en met zondag open van 11.00 tot 17.00 uur

Column

Jubileja/jubilenee?

De snijdende kou is uit de lucht. Weertechnisch dat is en daarnaast is de kou hopelijk ook uit de uit de lucht tussen mijn concullegacolumnist en een paar lezers/vanhorenzeggers. Iets met keien in de wind. Het was in de echte wereld intussen min acht graden plus een smerige Russiche oostenwind, een Poetin-gevoelstemperatuursverlaging van nog een graad of tien. Het voelde aan als min 18 (min plus een verlaging is min).

Vorige week donderdag, 1 maart, is de meteorologische lente begonnen, maar dat is natuurlijk niet de echte lente. Het gaat mij als nooit geworden wetenschapper om de astronomische lente op 21 maart, als de zon precies boven de evenaar staat. Hoewel dat soms op 20 of 22 maart is, het exacte tijdstip verschuift. Astronomen hebben daar wel een verklaring voor, maar die is voor pretpakketlezers nogal lastig te volgen. Ondanks dat die meteorologische lente dus al een paar dagen onderweg was, ging De Derby niet door vanwege nog net te winters. Het moet trouwens ongeacht het weer koud blijven aanvoelen voor SV Grol-fans, telkens als ze beseffen wat tegenwoordig met De Derby van Oost Gelre wordt bedoeld. Om de pijn te verzachten krijgt SV Grol een jubileumboek. Want de 'volksclub' bestaat 100 jaar. Dat is tenminste wel een echt jubileum, een rond getal. Een 70-jarig jubileum is geen echt jubileum, een een 35-jarig jubileum is nogal gezocht. 25, 50 of 100 jaar: dat gulden-systeem is het meest logisch en acceptabel (de eerste eeuw, daarna zien we wel verder). Er is natuurlijk niks mis met het vieren van elk toegevoegd lustrum van je club, met een feestje of met een artikel in de krant, maar noem het geen jubileum. Nee, dan 100 jaar. Ik heb begrepen van schrijvende insiders - die ken ik natuurlijk binnen mijn schrijfbubbel - dat het een fraai boek wordt van de blauwe tweedeklasser. Onder leiding van een redacteur die zowel verdedigt als aanvalt. Er zijn trouwens wel erg veel jubileumboeken. Het lijkt me moeilijk om die buiten de direct betrokkenen en moreel onder druk gezette omgeving te slijten. Iedereen vist toch een beetje in elkaar overlappende vijvers en portemonnees. Bedrijven komen misschien minder toe aan het vastleggen van hun eigen jubilea, maar als compensatie mogen ze de verenigingsjubilea sponsoren. Dit jubileumboek wordt mede mogelijk gemaakt door ... Zal ik de columns eens gaan bundelen? Mogelijk gemaakt door Achterhoek Nieuws. Een of twee nieuwe columns erbij die nog niet eerder in de krant zijn verschenen - dan blijft het interessant voor de lezers die alle krantencolumns hebben uitgeknipt en in plakboeken hebben gedaan, een soort zelfgemaakte jubileumboeken, maar dan zonder foto's. Dat is dan toch makkelijk verdiend. Gewoon de komende 40 weken 42 columns schrijven en ik ben er. Want volgend jaar februari besta ik 5/vijf jaar!

Getuigen gezocht van inbraak

Getuigen gezocht

ZIEUWENT - In verband met een inbraak in een tankstation aan de Ruurloseweg te Zieuwent in de nacht van dinsdag op woensdag 28 februari rond 3.35 uur. Iets verdachts gezien? Bel 0900-8844.

Amivedi

HARREVELD - Rood/witte kater van 2 jaar oud, vermist omgeving Schurinkweg Harreveld. Signalement: witte kin, hals en borst. Draagt een rood halsbandje. Bel 088 – 0063305 of achterhoek@amivedi.com.


Passieverhaal in de kunst

LICHTENVOORDE - Op donderdag 15 maart om 20.00 uur vindt in de Johanneshof van PKN Lichtenvoorde een lezing plaats door dr. Sophie Oosterwijk. Zij presenteerde vorig seizoen de boeiende lezing 'de vruchten van de zonde in de kunst van Jeroen Bosch'. Gezien de positieve reacties hierop, komt dr. Oosterwijk opnieuw naar de Johanneshof, nu met en lezing over de passie in de kunst.

Het Lam Gods (1432) en het Arnolfini-portret (1434) zijn beroemde schilderijen van de Vlaamse schilder Jan van Eyck. De manier waarop hij in olieverf de illusie van fluweel, goudbrokaat en diepte creëerde, verbijsterde tijdgenoten alsook mensen nu. Nog realistischer in dit opzicht is het werk van Rogier van der Weyden, die vaak de gekruisigde Christus afbeeldde met naast hem Maria en Johannes de Evangelist die hun verdriet openlijk tonen. De emoties zijn nog duidelijker afgebeeld in het grote paneel 'De Kruisafname' in het Prado in Madrid. Hierin vergelijkt Rogier in een heel compacte ruimte de pijnlijke dood van Christus met het hartverscheurende verdriet van Maria. Met het afbeelden van die emoties beoogde de schilder om de toeschouwer te laten meeleven met het lijdensverhaal en zo de ziel te beroeren.

Geïnteresseerden zijn van harte welkom. Toegang is gratis (vrijwillige bijdrage) en de koffie/thee kost een euro. Voor verdere informatie kan men contact opnemen met Sjors Tamminga op telefoonnummer 0544-37 27 52 of per mail: sjors.tamminga@kpnmail.nl.

Kleinkoor Vivente zingt Sacred Songs

ZWILLBROCK - Op zondag 11 maart verzorgt Kleinkoor Vivente onder leiding van Annette Weterings een sfeervol concert van Sacred Songs. Het concert vindt plaats in de Sankt Franziskus Barrockkirche te Zwillbrock en begint om 16.30 uur.

De meeste liederen die ten gehore gebracht worden, zijn afkomstig van Karl Jenkins. De prettig in het gehoor liggende Sacred Songs brengen de beroemdste en mooiste bewegingen van deze componist samen, waaronder Benedictus (The Armed Man), Pie Jesu en In Paradisum (Requiem) en Virgo Virginum (Stabat Mater). Kleinkoor Vivente wordt deze middag door pianist Jorrick Simmes begeleid. Daarnaast zal hij een prachtig intermezzo op piano spelen.
Het concert op zondag 11 maart in de Barockkirche te Zwillbrock begint om 16.30 uur. De toegang is gratis. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.


www.vivente.harreveld.nl

Getuigen gezocht

ZIEUWENT - In verband met een inbraak in een tankstation aan de Ruurloseweg te Zieuwent in de nacht van dinsdag op woensdag 28 februari rond 3.35 uur. Iets verdachts gezien? Bel 0900-8844.

Amivedi

HARREVELD - Rood/witte kater van 2 jaar oud, vermist omgeving Schurinkweg Harreveld. Signalement: witte kin, hals en borst. Draagt een rood halsbandje. Bel 088 – 0063305 of achterhoek@amivedi.com.

Open volksdansmiddag Dansgroep 50+

Dansgroep 50+ in actie. Foto: Ferry Broshuis

GROENLO - Vorig jaar bestond de Dansgroep 50+ Groenlo dertig jaar. Maar door allerlei omstandigheden en de verhuizing van het sociaal cultureel centrum De Bron naar De Mattelier, viert de groep op zaterdagmiddag 21 april dit dertigjarig bestaan alsnog met een volksdansmiddag. Diverse volksdansgroepen uit de omgeving van Groenlo verzorgen optredens en de mensen die interesse hebben in volksdansen zijn meer dan van harte welkom.

Door Ferry Broshuis

Ze kunnen natuurlijk dan zelf ook dansen en de sfeer proeven. "Het is altijd hartstikke gezellig en volksdansen is een heerlijke bezigheid", zo vertellen Riekie Lodeweegs, al sinds jaar en dag de leidster van de groep, en Jan Rietman, de man die graag danst, maar tevens allerlei klussen voor de club verricht.

Dansgroep 50+ in actie. Foto: Ferry Broshuis
Dansgroep 50+ in actie. Foto: Ferry Broshuis
Dansgroep 50+ in actie. Foto: Ferry Broshuis

'Iedereen kan het'
Ze vertellen beiden enthousiast over de dansgroep die dertig jaar geleden op initiatief van de Stichting Welzijn Ouderen Groenlo is opgericht. Er zijn bijna dertig leden en daar zijn drie mannen bij. Elke woensdagmorgen van 09.15 tot 10.45 uur wordt er gedanst en in het goed geoutilleerde De Mattelier is het voor hen een el dorado. Mooie ruimte om te oefenen, goede gelegenheid om een kopje koffie te drinken en wetenswaardigheden uit te wisselen. Volksdansen is een heel mooie bezigheid en het mooiste is dat iedereen het kan leren, zo stelt Riekie Lodeweegs met grote nadruk "Een klein beetje ritmegevoel en het gaat, een heerlijke sport voor de oudere mens."

Zaterdag 21 april
Op zaterdag 21 april duurt het programma van 14.00 tot 17.00 uur en is iedereen welkom. De entree bedraagt 7,50 euro per persoon, en dat is inclusief twee consumpties en de garderobe. En het wordt genieten want de bezoekers zien heel veel verschillende volksdansen - het aanbod daarin is zeer gevarieerd - en het is dus een prachtige mogelijkheid te ervaren hoe volksdansen in de praktijk werkt. Daar zullen zeker nieuwe aanmeldingen uit voortkomen, verwachten Riekie Lodeweegs en Jan Rietman. "Mensen die eenmaal lid zijn geworden ervaren het ook als uiterst plezierig en houden er mooie contacten aan over."

Bert Wagendorp terug in
geboorteplaats

Bert Wagendorp. Foto: PR

GROENLO - Op donderdag 22 maart komt schrijver Bert Wagendorp voor een lezing naar de Bibliotheek Groenlo. Een terugkeer naar zijn roots, want Wagendorp is geboren in Groenlo. De lezing wordt georganiseerd in samenwerking met Scholengemeenschap Marianum. De avond begint om 19.30 uur en kaarten zijn te koop via de website www.oostachterhoek.nl. De toegangsprijs is acht euro, leden van de Bibliotheek Oost-Achterhoek krijgen twee euro korting. Leerlingen van Marianum kunnen in de Bibliotheek Groenlo gratis een kaartje afhalen op vertoon van hun leerlingpas.

Bert Wagendorp studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Daarna was hij enige tijd werkzaam als copywriter in de reclame en werkte bij diverse kranten. Voor de Volkskrant versloeg hij tussen 1989 en 1994 zes keer de Tour de France. Van 1996 tot 2000 was hij correspondent in Londen. In 1995 verscheen zijn roman 'De Proloog', de beklemmende beschrijving van een doorwaakte nacht van een wielrenner die de proloog van de Tour de France moet winnen. Het boek kreeg uitstekende kritieken en werd in 2001 in het Duits vertaald ('Der Prolog').
In mei 2013 verscheen de roman 'Ventoux'. Het boek werd door het boekenpanel van het tv-programma 'De Wereld Draait Door' uitgeroepen tot Boek van de Maand mei en ontving juichende kritieken. Van 'Ventoux' gingen binnen een half jaar 100 duizend exemplaren over de toonbank. Vorig jaar verscheen zijn derde roman 'Masser Brock'. In dit spannende boek zet Wagendorp de lezer aan het denken over fake news, manipulatie van de feiten en de rol van de huidige journalistiek. In zijn nieuwste boek 'Vals spel', dat in januari verscheen, laat Wagendorp nieuw licht schijnen op sport, macht en geld.

Bert Wagendorp. Foto: PR
Bert Wagendorp. Foto: PR

Prijsvraag voor ontwikkeling Hof aan de Dijkstraat

Een beeld van ‘Hof aan de Dijkstraat’, gezien vanaf de Koemstraat. Foto: Theo Huijskes

LICHTENVOORDE - Het verdere procesverloop van de ontwikkeling Hof aan de Dijkstraat in Lichtenvoorde zal in ieder geval nog het gehele jaar 2018 in beslag nemen. Daarbij zullen niet alleen alle grondeigenaren en andere betrokkenen bij het totale ontwikkelingsproces worden betrokken, maar zal daaraan bovendien een prijsvraag worden verbonden. Mocht de uit te zetten prijsvraag geen marktpartij opleveren, die het plan wil gaan ontwikkelen, dan gaat alle aandacht uit naar het in samenwerking met ProWonen uit te werken plan B.

Door Theo Huijskes

Dit alles maakte verantwoordelijk wethouder Vincent van Uem in de afgelopen week bekend. "Alles is er nu op afgestemd om alle partijen zo spoedig mogelijk volledige duidelijkheid te geven over het proces. Het is de bedoeling om in maart de grondeigenaren te informeren, vervolgens een bewoners- en omgevingsdialoog voor te bereiden, waarna bij het bekend zijn van alle doelgroepen een programma van eisen kan worden uitgewerkt. Zowel in zijn algemeenheid als op onderdeel gaan wij voor een zorgvuldige aanpak."

Beoogde effect
Naast het gegeven dat de planning als doel heeft om alle betrokken partijen duidelijkheid te geven over het door te lopen proces, wil de gemeente bewerkstelligen dat de visie 'Hof aan de Dijkstraat' nauwgezet wordt uitgewerkt. "Daarbij moeten alle partijen hun inbreng kunnen leveren zonder dat het gepaard gaat met veel tijdsverlies. Uiteindelijk moeten alle grondeigenaren weten wat zij van de gemeente kunnen verwachten. In de visie is opgenomen dat grondeigenaren na vaststelling van de visie worden geïnformeerd over de verdere gang van zaken. Zij weten dat de visie is vastgesteld en hebben deze ontvangen. Echter zij weten nog niet wat zij kunnen verwachten van het proces en van de gemeente. Die duidelijkheid over het proces dient er zo spoedig mogelijk te komen", aldus het college van b&w.

Prijsvraag
Uitgangspunt voor de uit te schrijven prijsvraag zijn de vastgestelde visie en het programma van eisen dat voortvloeit uit de bewoners- en omgevingsdialoog. Wethouder Van Uem daarover: "Terwijl de basis bekend is, zal het verzoek zijn om te komen met een idee of ontwerp, met daarbij een kostenplaatje. Dit betekent dat de criteria vooraf bekend moeten zijn. Dat wil niet zeggen dat alles helemaal vast ligt. Iedere ontwerper kan gebruik blijven maken van zijn eigen ideeën en vrijheden. Plan B komt alleen om de hoek kijken wanneer de prijsvraag niet het beoogde resultaat oplevert." Er is een planning gemaakt die loopt tot eind december, met daarin onder andere ook de besluitvorming van de gemeenteraad over het krediet, bestemmingsplan en omgevingsvergunning. "Indien zich geen marktpartij meldt of het blijkt om andere redenen onhaalbaar, dan schakelen wij over op de planvorming met ProWonen. Maar daarbij proberen wij eveneens te sturen op besluitvorming door de gemeenteraad in de periode oktober tot en met december", aldus wethouder Van Uem.

WINTERSWIJK/VRAGENDER/BREDEVOORT - In het kader van de Ruilverkaveling Winterswijk-West werd het natuurgebied Grote Goor aangekocht en ingericht. Het is een uniek natuurgebied gelegen aan de Schaarsbeek, tussen het Korenburgerveen en Bredevoort. Natuurmonumenten (eigenaar) en de Stichting Marke Vragender Veen (beheerder) stelden vervolgens een gezamenlijke beheervisie op en wel voor de periode 2002 – 2017. Deze beschreef de gewenste ontwikkeling en het te voeren beheer van het gebied. Als streefbeeld werd gekozen voor een zogenaamd beekdallandschap, open gehouden door extensieve begrazing en met een geleidelijke overgang naar het aangrenzende Kloosterbos. De Schaarsbeek mocht er vrijelijk stromen.
Na een lange periode van unieke samenwerking tussen NM en de SMVV vinden zij het tijd om ook de mening van omwonenden en anderen te betrekken bij het vervolg beheer van dit mooie gebied. Daarom worden belangstellenden uitgenodigd voor een bijeenkomst op donderdag 22 maart in de Schoppe van café-restaurant Beneman, Winterswijkseweg 9 in Vragender. De bijeenkomst begint om 20.00 uur, vooraf aanmelden is niet nodig. Wie (ook) het gebied in wil, kan op zaterdag 14 april deelnemen aan een excursie naar het Grote Goor en krijgt de kans om samen met een aantal gidsen het gebied in te gaan. Nadere informatie over deze excursie wordt bekend gemaakt op 22 maart, en op natuurmonumenten.nl.

Groep Hooiland plaatst zich als eerste voor finale CorsoQuiz

LICHTENVOORDE - Tijdens de eerste voorronde van de CorsoQuiz 2018 heeft het viertal van Groep Hooiland zich weten te plaatsen voor de finale. Het team bestaande uit Tom de Boer, Ivo Klein Holkenborg, Ron Huiskamp en Rogier Olijslager liet de teams van de Stichting Bloemencorso Lichtenvoorde, Lummels en Witte Brug achter zich.

Direct vanaf de eerste ronde pakten de jongens van Hooiland een voorsprong. Heel hard liep het team daarna niet meer uit, maar spannend werd het ook niet doordat het team wel constant punten bleef scoren. Sinds de start van de CorsoQuiz heeft het Hooiland zich jaarlijks weten te plaatsen voor de finale. Tot dusver heeft wisten zij slechts eenmaal de CorsoQuiz ook te winnen.

Komende vrijdag is het de beurt aan Kwintet, Veur Mekare?!, Boschlaan en Geschud(t). De teams van Kwintet en Boschlaan stonden vorig jaar nog in de finale, Veur Mekare?! het jaar ervoor. Of zal Geschud(t) voor een verrassing zorgen? Komende vrijdag vanaf 20.00 uur is de quiz te volgen bij bar 't Doktertje.

Groep Hooiland plaatst zich als eerste voor finale CorsoQuiz

LICHTENVOORDE - Tijdens de eerste voorronde van de CorsoQuiz 2018 heeft het viertal van Groep Hooiland zich weten te plaatsen voor de finale. Het team bestaande uit Tom de Boer, Ivo Klein Holkenborg, Ron Huiskamp en Rogier Olijslager liet de teams van de Stichting Bloemencorso Lichtenvoorde, Lummels en Witte Brug achter zich.

Direct vanaf de eerste ronde pakten de jongens van Hooiland een voorsprong. Heel hard liep het team daarna niet meer uit, maar spannend werd het ook niet doordat het team wel constant punten bleef scoren. Sinds de start van de CorsoQuiz heeft het Hooiland zich jaarlijks weten te plaatsen voor de finale. Tot dusver heeft wisten zij slechts eenmaal de CorsoQuiz ook te winnen.

Komende vrijdag is het de beurt aan Kwintet, Veur Mekare?!, Boschlaan en Geschud(t). De teams van Kwintet en Boschlaan stonden vorig jaar nog in de finale, Veur Mekare?! het jaar ervoor. Of zal Geschud(t) voor een verrassing zorgen? Komende vrijdag vanaf 20.00 uur is de quiz te volgen bij bar 't Doktertje.

Doodgewoon over euthanasie

LIEVELDE - Café Doodgewoon is een ontmoetingsplek waar thema's over palliatieve zorg besproken worden. Het is een trefpunt voor mensen uit de Oost-Achterhoek met een levensbedreigende ziekte, hun familie, vrienden en andere belangstellenden. Er zijn altijd meerdere ervaren vrijwilligers en hulpverleners aanwezig: geestelijk verzorgers, medewerkers van hospice de Lelie en VIT- hulp bij mantelzorg. Op woensdag 21 maart is er weer een bijeenkomst, met als thema: Wat is euthanasie en hoe werkt de levenseindekliniek?. De bijeenkomst is bij kaasboerderij Weenink, Eimersweg 3 in Lievelde, met inloop vanaf 19.30 uur; het programma begint om 19.45 uur en eindigt rond 21.00 uur.

Bijna iedereen heeft wel eens gehoord van de Levenseindekliniek, want er wordt veel over geschreven en gesproken. Hoe werkt deze eigenlijk en hoe komt iemand ermee in contact? De gastspreker is Evert Hendriksen, arts bij Levenseindekliniek. Hij vertelt eerst over euthanasie. Wat het is, wat de spelregels zijn en hij geeft feiten: getallen en statistiek. Daarna legt hij uit wat de Levenseindekliniek doet: wederom feiten en getallen. Tot slot geeft hij voorbeelden uit zijn ervaring en is er vooral ruimte voor discussie met de aanwezigen en voor het beantwoorden van vragen. Er is een informatietafel met flyers, boeken en het magazine 'Pal voor u'.

Sponsor van deze avond is het Henk van Ommenfonds en Stichting Thuiszorg en Maatschappelijk werk Lichtenvoorde. De volgende bijeenkomst op maandag 7 mei, met als thema: pijn en ziek zijn.

Café Doodgewoon over euthanasie

LIEVELDE - Café Doodgewoon is een ontmoetingsplek waar thema's over palliatieve zorg besproken worden. Het is een trefpunt voor mensen uit de Oost-Achterhoek met een levensbedreigende ziekte, hun familie, vrienden en andere belangstellenden. Er zijn altijd meerdere ervaren vrijwilligers en hulpverleners aanwezig: geestelijk verzorgers, medewerkers van hospice de Lelie en VIT- hulp bij mantelzorg. Op woensdag 21 maart is er weer een bijeenkomst, met als thema: Wat is euthanasie en hoe werkt de levenseindekliniek?. De bijeenkomst is bij kaasboerderij Weenink, Eimersweg 3 in Lievelde, met inloop vanaf 19.30 uur; het programma begint om 19.45 uur en eindigt rond 21.00 uur.

Bijna iedereen heeft wel eens gehoord van de Levenseindekliniek, want er wordt veel over geschreven en gesproken. Hoe werkt deze eigenlijk en hoe komt iemand ermee in contact? De gastspreker is Evert Hendriksen, arts bij Levenseindekliniek. Hij vertelt eerst over euthanasie. Wat het is, wat de spelregels zijn en hij geeft feiten: getallen en statistiek. Daarna legt hij uit wat de Levenseindekliniek doet: wederom feiten en getallen. Tot slot geeft hij voorbeelden uit zijn ervaring en is er vooral ruimte voor discussie met de aanwezigen en voor het beantwoorden van vragen. Er is een informatietafel met flyers, boeken en het magazine 'Pal voor u'.

Sponsor van deze avond is het Henk van Ommenfonds en Stichting Thuiszorg en Maatschappelijk werk Lichtenvoorde. De volgende bijeenkomst op maandag 7 mei, met als thema: pijn en ziek zijn.

netwerkpalliatievezorg.nl

tel. 06 13 15 91 44

Fotoclub Helios exposeert in bibliotheek Aalten

AALTEN - In de bibliotheek in Aalten zal gedurende de maand maart een expositie te bezichtigen zijn van Fotoclub HELIOS uit Aalten, met als thema 'Boek'. Extra toepasselijk deze maand, waarin ook de nationale Boekenweek plaatsvindt. De club doet met deze expositie een boekje open over de verschillende kwaliteiten en creatieve ideeën van de leden. Elk lid heeft op eigen wijze invulling gegeven aan het onderwerp, de een volgens het boekje terwijl een ander een beetje búiten zijn boekje leek te gaan. Het heeft tot een gevarieerde expositie geleid waarin vele facetten van het thema verbeeld zijn. Foto: Erik van de Groep.

Meekijken in het Grote Goor

WINTERSWIJK/VRAGENDER/BREDEVOORT - In het kader van de Ruilverkaveling Winterswijk-West werd het natuurgebied Grote Goor aangekocht en ingericht. Het is een uniek natuurgebied gelegen aan de Schaarsbeek, tussen het Korenburgerveen en Bredevoort. Natuurmonumenten (eigenaar) en de Stichting Marke Vragender Veen (beheerder) stelden vervolgens een gezamenlijke beheervisie op en wel voor de periode 2002 – 2017. Deze beschreef de gewenste ontwikkeling en het te voeren beheer van het gebied. Als streefbeeld werd gekozen voor een zogenaamd beekdallandschap, open gehouden door extensieve begrazing en met een geleidelijke overgang naar het aangrenzende Kloosterbos. De Schaarsbeek mocht er vrijelijk stromen.

Na een lange periode van unieke samenwerking tussen NM en de SMVV vinden zij het tijd om ook de mening van omwonenden en anderen te betrekken bij het vervolg beheer van dit mooie gebied. Belangstellenden zijn uitgenodigd voor de bijeenkomst op donderdag 22 maart in de Schoppe van café-restaurant Beneman, Winterswijkseweg 9 in Vragender. Aanvang om 20.00 uur, vooraf aanmelden niet nodig. Op zaterdag 14 april kan men deelnemen aan een excursie naar het Grote Goor en krijgt de kans om samen met een aantal gidsen het gebied in te gaan. Nadere informatie over deze excursie wordt bekend gemaakt op 22 maart, en op natuurmonumenten.nl.

Groep Hooiland als eerste geplaatst voor finale CorsoQuiz

LICHTENVOORDE - Tijdens de eerste voorronde van de CorsoQuiz 2018 heeft het viertal van Groep Hooiland zich weten te plaatsen voor de finale. Het team bestaande uit Tom de Boer, Ivo Klein Holkenborg, Ron Huiskamp en Rogier Olijslager liet de teams van de Stichting Bloemencorso Lichtenvoorde, Lummels en Witte Brug achter zich.

Direct vanaf de eerste ronde pakten de jongens van Hooiland een voorsprong. Heel hard liep het team daarna niet meer uit, maar spannend werd het ook niet doordat het team wel constant punten bleef scoren. Sinds de start van de CorsoQuiz heeft het Hooiland zich jaarlijks weten te plaatsen voor de finale. Tot dusver heeft wisten zij slechts eenmaal de CorsoQuiz ook te winnen.

Komende vrijdag is het de beurt aan Kwintet, Veur Mekare?!, Boschlaan en Geschud(t). De teams van Kwintet en Boschlaan stonden vorig jaar nog in de finale, Veur Mekare?! het jaar ervoor. Of zal Geschud(t) voor een verrassing zorgen? Komende vrijdag vanaf 20.00 uur is de quiz te volgen bij bar 't Doktertje.

nwww.netwerkpalliatievezorg.nl

Tel. 06 13 15 91 44

Natuur en landschap in samenhang

ACHTERHOEK - Op 21 maart start een nieuwe cursus: Natuur en landschap in samenhang. IVN Oost-Achterhoek en de IVN Noord-Midden Achterhoek organiseren deze cursus samen. Het is interessant voor iedereen die geboeid is door de natuur en er meer van wil weten. Enthousiaste deskundigen behandelen in twaalf bijeenkomsten zes thema's. Dat zijn landschap, water, vogels, bomen, bloeiende planten en vlinders en bijen. Ingegaan wordt op de samenhang van de verschillende onderdelen.

Wat is de ontstaansgeschiedenis van het Achterhoekse landschap, welke invloed heeft water op het landschap, wat is de relatie tussen landschap en vogelpopulaties, wat betekenen bomen en struiken voor het landschap en wat is de relatie tussen bloeiende planten en vlinders en bijen?
Bij elk thema hoort een theorieavond en een natuurexcursie. De theorieavond is telkens (om de week) op woensdagavond en de excursie aansluitend op de zaterdagochtend.
De theorieavonden vinden plaats in Borculo, de excursies zullen verspreid door de Achterhoek worden georganiseerd. Voor de twaalf bijeenkomsten samen bedragen de kosten nog geen 100 euro. Verdere informatie over deze cursus is te vinden op:
www.ivn.nl/afdeling/noord-midden-achterhoek of www.ivn.nl/afdeling/oost-achterhoek . Opgave voor 12 maart via email naar cursus.ivnnma@gmail.com. Nadere info bij Anke Hollink tel. 0545-291109

Bloemschikken bij Groei & Bloei

LICHTENVOORDE/WINTERSWIJK - Er zijn inmiddels al veel mensen die er plezier in hebben om regelmatig creatief te zijn met bloemen om zo telkens iets nieuws in huis te hebben. Werden er vroeger vooral vaak wat ' oubollige' bloemstukjes gemaakt, tegenwoordig zijn de gemaakte werkstukken eigentijds en decoratief. Op de bloemschikcursussen die georganiseerd worden door Groei & Bloei afdeling Oost Gelre-Winterswijk zijn ervaren en heel enthousiaste docenten aanwezig om de cursisten te adviseren zodat iedereen tevreden met een mooi werkstuk naar huis gaat.

Groei & Bloei moedigt aan dat er ook bloemen, takken en bladmateriaal uit eigen tuin worden gebruikt zodat men niet per se bloemen en dergelijke hoeft te kopen en de kosten dus beperkt worden. Een bloemschikcursus bestaat uit zes lessen; drie in het voorjaar en drie in het najaar; er wordt zoveel mogelijk met seizoenen en feestdagen (Pasen/Kerstmis) rekening gehouden. Cursisten horen na afloop van een les welke materialen zij voor de volgende keer mee kunnen nemen. Binnenkort starten er weer cursussen in Winterswijk en Lichtenvoorde (Winterswijk vanaf maandagavond 12 maart, Lichtenvoorde vanaf dinsdag 20 maart en vanaf woensdag 7 maart). Voor informatie of aanmelding graag contact opnemen met Hettie Krajenbrink (mail: hkrajenbrink@hotmail.com / tel. 06.23423207).

Hobbybeurs bij Erve Kots

LIEVELDE - Op zondag 11 maart wordt voor de 28ste keer een grote hobby- en kaartenbeurs gehouden in de zaal van herberg Erve Kots aan de Eimersweg 4 in Lievelde. In de mooie sfeervolle zaal zullen veertig hobbyisten uit de Achterhoek de producten van hun hobby tentoonstellen en de werkwijze demonstreren. Er zijn onder andere versierde paaseieren, diamond painting, sieraden, warmtezakken, Grols breiwerk, kaarten, groendecoratie, tekstborden, kussens, tassen gehaakt van plastic tassen, poppenkleertjes, paasdecoratie, decoratie voor binnen en buiten, hobbymateriaal en nog veel meer. En natuurlijk kaarten voor elke gelegenheid, in alle kleuren en maten en technieken. De beurs is geopend van 10.00 tot 16.30 uur. De entree bedraagt 2,50 euro; kinderen tot 12 jaar gratis.

Fotoclub Helios exposeert in bibliotheek Aalten

AALTEN - In de bibliotheek in Aalten zal gedurende de maand maart een expositie te bezichtigen zijn van Fotoclub HELIOS uit Aalten, met als thema 'Boek'. De club doet met deze expositie een boekje open over de verschillende kwaliteiten en creatieve ideeën van de leden. Ieder heeft op eigen wijze invulling gegeven aan het onderwerp. Het heeft tot een gevarieerde expositie geleid waarin vele facetten van het thema verbeeld zijn. www.fc-helios.nl

Handballers Erix pakken volle winst op Unitas

LICHTENVOORDE - Na twee nederlagen op rij werd het voor de handbalmannen van Erix 1 weer eens tijd om de punten te pakken en de zesde plek op de ranglijst te consolideren. Dat moest dan gaan gebeuren tegen Unitas 2 uit Rolde die zaterdagavond op bezoek kwamen in de eigen Hamalandhal.

Het team staat momenteel op de negende plek met zes punten minder dan Erix en vecht tegen degradatie met Artemis en Cometas. De uitwedstrijd in Rolde werd destijds nipt door Erix verloren vooral door het meespelen van meerdere spelers van het eerste team die uitkomen in de tweede divisie. Omdat dit nu zeker niet het geval kon zijn, zag Erix mogelijkheden om de punten in eigen huis te houden en begon men vol vertrouwen aan de wedstrijd. Toch verliep de eerste helft allesbehalve gemakkelijk voor Erix. Men verzuimde afstand te nemen van Unitas door het missen van veel kansen waarbij gezegd moet worden dat de keeper van Unitas een prima wedstrijd keepte en het de heren Erix erg moeilijk maakte door keer op keer met goede reddingen zijn doel schoon te houden. Erix kwam zelfs met 3-4 op achterstand en het duurde even voordat men weer op voorsprong kwam door twee mooie break-outs van Leon Hulzink.

Toch kwam Unitas ook weer net zo gemakkelijk langszij, Erix ontbrak het aan scherpte om door te drukken. Er werd aan beide zijden ook maar zeer weinig gescoord vooral door goed keeperswerk van beide keepers. Keeper Leroy Winkels van Erix had zijn oude niveau uit de eerste helft van het seizoen weer teruggevonden en was maar moeilijk te passeren door de schutters van Unitas. De ruststand was echter met 8-8 teleurstellend voor Erix.

Daar waar het in de eerste helft aan scherpte ontbrak bij Erix, kwam men een stuk beter gemotiveerd uit de kleedkamer. Zeker in het eerste deel van de tweede helft stond men beter gegroepeerd te verdedigen en gaf de spelers van Unitas geen kans om het net te vinden. Ook aanvallend was Erix weer beter bij de les en wist nu wel de keeper van Unitas te verschalken. Vooral enkele mooie acties en doelpunten van Martin Kruip en opnieuw Leon Hulzink, die topscoorder werd met 9 doelpunten, begon Erix langzaam een ruime voorsprong op te bouwen. Toen Unitas ook nog met enkele tijdstraffen werd geconfronteerd, was het verzet gebroken en kon Erix de overwinning binnenhalen. Met een mooie break-out van Bram Reukers als laatste wapenfeit werd de eindstand uiteindelijk 25-14 in het voordeel van Erix. Hoewel het vele publiek op de tribune geen topwedstrijd heeft gezien, is dit wel een belangrijke overwinning voor Erix omdat de voorsprong op de achtervolgende teams weer wat groter is geworden en men op een prima zesde plek blijft staan.

Zaterdag 10 maart staat om 20.30 uur de lastige uitwedstrijd in en tegen Huissen op het programma. De huidige nummer 4, die slechts 3 punten meer heeft, werd in Lichtenvoorde nog knap door Erix verslagen en zal er natuurlijk alles aan doen om nu wel te winnen. Voor Erix een mooie uitdaging om opnieuw de volle winst te pakken en richting de 4de plek op de ranglijst te gaan.

Ruud Schutten 4de regionale
Lange Afstanden Kampioenschappen

LICHTENVOORDE - Afgelopen weekend vonden in Nijmegen de regionale Lange Afstands Kampioenschappen plaats. Ruud Schutten mocht namens Livo op zaterdag de 1500 meter vrije slag zwemmen. Eenmaal eerder heeft Ruud dit seizoen deze afstand gezwommen op een 25 meter bad, nu voor het eerst op een 50 meter bad. Ruud was goed in vorm en zwom erg constant in een zeer goede tijd, ruim anderhalve minuut van zijn persoonlijk record. Lang leek het erop dat Ruud met deze mooie tijd een podiumplaats wist te behalen, helaas net niet. De 4de plaats viel hem ten deel. Een prima prestatie op deze lange afstand.

SV Nieuw Heeten DS1 – Pacelli DS1 20-26 (10-13)

ZIEUWENT - Na een weekend rust stond er weer een uitwedstrijd op het programma, ditmaal tegen SV Nieuw Heeten. Nieuw Heeten had uit zeventien wedstrijden tien punten behaald. Pacelli daarentegen had 29 punten uit zeventien wedstrijden en stond sinds de laatste speelronde op de eerste plaats.

Voor beide teams was het erg belangrijk om twee punten te behalen. Voor Nieuw Heeten om een afstand te nemen van de onderste plekken en voor Pacelli om de koppositie te behouden. De wedstrijd begon met een doelpunt voor Nieuw Heeten. Kort daarna kon Pacelli de 1-1 maken en de dames liepen gelijk uit naar een stand van 1-4. Over en weer werd er gescoord, maar Pacelli bleef de gehele eerste helft drie tot vier doelpunten voor staan. De ruststand was 10-13 in het voordeel van Pacelli.

In de rust werd besproken dat er met iets meer snelheid gespeeld moest worden en vooral in de dekking geconcentreerd blijven spelen. Ook de tweede helft bleef Pacelli constant scoren. Bij beide teams vielen er meerdere malen twee-minuten straffen, maar ook dit veranderde niet veel aan het verloop van de wedstrijd. Pacelli heeft de gehele wedstrijd met rust en vertrouwen gespeeld, een eindstand van 20-26 was dan ook meer dan terecht. Door het behalen van deze twee punten blijft Pacelli bovenaan de ranglijst staan.
Met nog maar vier wedstrijden te gaan komt het einde van de competitie toch echt in zicht.

Zaterdag 10 maart spelen de dames om 19:30 uur een thuiswedstrijd tegen Auto van Ewijk/LHC DS1.

Ruud Schutten 4de op Regionale Lange Afstandskampioenschappen

LICHTENVOORDE - Afgelopen weekend vonden in Nijmegen de Regionale Lange Afstands Kampioenschappen plaats. Ruud Schutten mocht namens Livo op zaterdag de 1500 meter vrije slag zwemmen. Eenmaal eerder heeft Ruud dit seizoen deze afstand gezwommen op een 25 meter bad, nu voor het eerst op een 50 meter bad. Ruud was goed in vorm en zwom erg constant in een zeer goede tijd, ruim anderhalve minuut van zijn persoonlijk record. Lang leek het erop dat Ruud met deze mooie tijd een podiumplaats wist te behalen, helaas net niet. De 4de plaats viel hem ten deel. Een prima prestatie op deze lange afstand.

Brons voor Famke Adema

VRAGENDER - Afgelopen zaterdag was de tweede plaatsingswedstrijd van de vijfde divisie. Het werd een succesvolle dag met zelfs een bronzen medaille voor Famke Adema.

Sanne Weijers en Sanne de Waal lieten op de brug strakke oefeningen zien. Op de balk turnde Sanne de Waal netjes maar viel meerdere keren. Sanne Weijers had een top-oefening en werd op dit onderdeel dan ook tweede. Op de vloer lieten beide meisjes een mooie oefening met een overslag zien. Sanne de Waal werd veertiende en Sanne Weijers behaalde een vierde plaats.

Inez en Renee waren als tweede aan de beurt. Ze begonnen de wedstrijd op brug. Renee heeft heel netjes geturnd maar viel met ophurken. Inez heeft ook een nette oefening laten zien, zij werd op dit onderdeel vijfde. Inez heeft voor het eerst de radslag op balk geturnd en heeft een nette oefening laten zien maar viel met de radslag. Renee heeft ook een mooie oefening laten zien, helaas viel zij ook van balk. Op vloer hebben ze beide een strakke oefening geturnd, Inez werd hier vierde en Renee tweede. Inez is in totaal vijfde geworden en Renee zevende. Een knappe prestatie.

Brons voor Famke
Famke mocht de wedstrijddag afsluiten, ze begon haar wedstrijd op balk. Op dit onderdeel werd ze derde. Famke zat goed in haar wedstrijd, ze heeft op vloer een strakke oefening laten zien. Ze werd hier tweede. Hierna liet Famke twee mooie sprongen zien. Famke heeft tijdens het inturnen haar laatste kracht gespaard voor de wedstrijd. Dit heeft goed uitgepakt want haalde ze veel punten met de brug. Famke mocht een bronzen medaille mee naar huis mocht nemen. Een prima prestatie waar ze heel trots op mag zijn.

SV Nieuw Heeten DS1 – Pacelli DS1 20-26 (10-13)

ZIEUWENT - Na een weekend rust stond er weer een uitwedstrijd op het programma, ditmaal tegen SV Nieuw Heeten. Nieuw Heeten had uit zeventien wedstrijden tien punten behaald. Pacelli daarentegen had 29 punten uit zeventien wedstrijden en stond sinds de laatste speelronde op de eerste plaats.

Voor beide teams was het erg belangrijk om twee punten te behalen. Voor Nieuw Heeten om een afstand te nemen van de onderste plekken en voor Pacelli om de koppositie te behouden. De wedstrijd begon met een doelpunt voor Nieuw Heeten. Kort daarna kon Pacelli de 1-1 maken en de dames liepen gelijk uit naar een stand van 1-4. Over en weer werd er gescoord, maar Pacelli bleef de gehele eerste helft drie tot vier doelpunten voor staan. De ruststand was 10-13 in het voordeel van Pacelli.

In de rust werd besproken dat er met iets meer snelheid gespeeld moest worden en vooral in de dekking geconcentreerd blijven spelen. Ook de tweede helft bleef Pacelli constant scoren. Bij beide teams vielen er meerdere malen twee-minuten straffen, maar ook dit veranderde niet veel aan het verloop van de wedstrijd. Pacelli heeft de gehele wedstrijd met rust en vertrouwen gespeeld, een eindstand van 20-26 was dan ook meer dan terecht. Door het behalen van deze twee punten blijft Pacelli bovenaan de ranglijst staan.
Met nog maar vier wedstrijden te gaan komt het einde van de competitie toch echt in zicht.

Zaterdag 10 maart spelen de dames om 19:30 uur een thuiswedstrijd tegen Auto van Ewijk/LHC DS1.

Glossy Special Olympics

DOETINCHEM – Een volwaardige glossy met de titel Goud, vol met verhalen en foto's over een uniek evenement. Het tijdschrift, 68 pagina's dik, is donderdag 28 februari gepresenteerd tijdens het derde Zakelijk Platform van de Stichting Special Olympics Nationale Spelen Achterhoek 2018.

De eerste exemplaren van de glossy waren voor de boegbeelden Basten Overkemping, Marije Rupert en Daniël van den Berg. Drie Achterhoekse sporters die in het weekeinde van 8, 9 en 10 juni uitkomen op het grootste sportevenement uit de geschiedenis van de regio. Meer dan twintig sporten voor tweeduizend mensen met een verstandelijke beperking, met hart en ziel georganiseerd in acht Achterhoekse gemeenten.

Vanaf eind april verkrijgbaar

Sporters, bestuurders, ambassadeurs (Guus Hiddink, Clémence Ross-van Dorp, Lonneke Sloetjes) en tal van anderen komen aan het woord in de glossy Goud. Ook sponsors en deelnemende verenigingen laten hun licht schijnen over het evenement. Het blad is vanaf eind april voor 7,95 euro verkrijgbaar in de Achterhoekse boekhandel, de site van Special Olympics Achterhoek en van drukkerij Westerlaan in Lichtenvoorde.

DOETINCHEM – Een volwaardige glossy met de titel Goud, vol met verhalen en foto's over een uniek evenement. Het tijdschrift, 68 pagina's dik, is donderdag 28 februari gepresenteerd tijdens het derde Zakelijk Platform van de Stichting Special Olympics Nationale Spelen Achterhoek 2018.

De eerste exemplaren van de glossy waren voor de boegbeelden Basten Overkemping, Marije Rupert en Daniël van den Berg. Drie Achterhoekse sporters die in het weekeinde van 8, 9 en 10 juni uitkomen op het grootste sportevenement uit de geschiedenis van de regio. Meer dan twintig sporten voor tweeduizend mensen met een verstandelijke beperking, met hart en ziel georganiseerd in acht Achterhoekse gemeenten.

Sporters, bestuurders, ambassadeurs (Guus Hiddink, Clémence Ross-van Dorp, Lonneke Sloetjes) en tal van anderen komen aan het woord in de glossy Goud. Ook sponsors en deelnemende verenigingen laten hun licht schijnen over het evenement. Het blad is vanaf eind april voor 7,95 euro verkrijgbaar in de Achterhoekse boekhandel, de site van Special Olympics Achterhoek en van drukkerij Westerlaan in Lichtenvoorde.

'In het voetspoor van Heuvel' beste boek Achterhoek en Liemers

Renée Nijhof ontvangt de prijs voor het boek 'In het voetspoor van Heuvel'. Foto: Margreet Nusselder

REGIO - 'In het voetspoor van Heuvel' is verkozen tot Beste boek van de Achterhoek en Liemers 2017. Dat werd bekendgemaakt op zaterdag 3 maart in cultureel centrum de Brink in Zelhem. Tevens werd toen het boekenweekgeschenk Flonkergood gepresenteerd. Deze bundel met verhalen in de streektaal heeft dit jaar als thema 'Natuur en landschap'. Bij de aankoop van een streekboek wordt gratis een Flonkergood gegeven.

Door Margreet Nusselder

De jury heeft het boek 'In het voetspoor van Heuvel - Meester Heuvel, filosoof en volkskundige; inspirator en schrijver' verkozen tot het Beste Boek 2017. De prijs, een boek van keramiek gemaakt door Elver, werd overhandigd aan Renée Nijhof. Hij is voorzitter van de studiekring die het boek heeft samengesteld. De redactie is gedaan door Wim van Heugten en de onlangs overleden Henk Harmsen.

Renée Nijhof ontvangt de prijs voor het boek 'In het voetspoor van Heuvel'. Foto: Margreet Nusselder
Renée Nijhof ontvangt de prijs voor het boek 'In het voetspoor van Heuvel'. Foto: Margreet Nusselder

Renée Nijhof reageert blij: "Deze prijs is fantastisch! Het is erg belangrijk voor onze studiekring. We hebben deze vijf jaar geleden opgericht om het werk van Heuvel onder de aandacht te brengen. We hebben twee en een half jaar aan het boek gewerkt. Het was erg moeilijk om de financiering rond te krijgen. Heuvel schreef in 1927 het boek Oud-Achterhoeks boerenleven. Het wordt nog steeds gelezen in het hele land en beleeft inmiddels zijn 11e druk. Hij beschrijft zijn jeugd in Laren in 1874 en kijkt met heimwee naar zijn ouderlijk huis. Hij voelde het vertrek uit zijn ouderlijk huis als 'verbanning uit het aardse paradijs'. Het heeft nostalgische en ook een documentaire waarde. Het beschreef onder andere de landbouwcrisis in 1880. De studiekring gaat nu verder met het organiseren van een festival in de omgeving van Eibergen over dominee Sluiter'.

Genomineerden
De genomineerde boeken waren Huis & Habitat van auteur/fotograaf Peter van Tuijl, Jaarboek Achterhoek en Liemers, De reformatie in Achterhoek en Liemers onder redactie van P. Bresser, L. van Dijk, W. van Heugten, W. Meijerman en A. Stern, In het voetspoor van Heuvel, onder redactie van Henk Harmsen en Wim van Heugten, De wilde planten in en om Zutphen, auteur Kasper Reinink en fotografie Kasper Reinink en Andre Jansen en tot slot Nieuwkijken door auteurs Jack Weijkamp en Lucy Legeland.

Wethouder Antoon Peppelman mocht als eregast het eerste boekje Flonkergood in ontvangst nemen. Hij vertelt dat hij zowel het Achterhoeks als het Nederlands beheerst, maar dat hij een zaal toch liever in het Nederlands toespreekt. Hij roemt de Achterhoek en de Liemers met zijn diverse landschap als de mooiste streek van Nederland.

Herman Riethorst geëerd
Herman Riethorst was door de organisatie uitgenodigd voor een interview over de liedjes die hij in de streektaal schrijft, maar tot zijn verrassing werd hij geëerd voor zijn werk als streektaalambassadeur. Hij ontving een beeldje van een vuist met een opgestoken duim en een oorkonde voor het feit dat hij veel betekent als streektaalambassadeur. Hij heeft ruim honderd liedjes geschreven met teksten die dicht bij de beleving van de mensen staan.

Boekenweek
Van 3 tot en met 10 maart vindt de Boekenweek Achterhoek en Liemers plaats. Deze wordt voor de 20ste keer georganiseerd door de Dialectkring Achterhoek en Liemers, de Vrienden van de Streektaal Lochem e.u. en het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers.

Tijdens de Boekenweek worden de streektaal en boeken uit en over de streek onder de aandacht gebracht.


Swingen op 't Lichtenvoordse ijs

IJspret bij discolicht. Foto: Jos Betting

LICHTENVOORDE - De ijsbaan in Lichtenvoorde opende afgelopen vrijdag zijn poorten. Honderden schoolkinderen kwamen hun eerste strepen trekken in het ijs. 's Avonds werden ze getrakteerd op een ijsdisco, compleet met dj en lichtshow.

Door Dinès Quist

Discobeats galmden over de ijsbaan vrijdagavond. Een stroom jeugdige bezoekers kwam af op het ijzige evenement. Met hun schaatsen onder de armen geklemd en de mutsen diep over hun oren getrokken kwamen kinderen en tieners genieten van een avondje ijskoude disco. De lichtshow maakte er op het ritme van de beats een sprookjesachtig gekleurd feest van. Pirouettes werden gedraaid en pootje over geoefend.
"Het was een enorm succes", vertelt de voorzitter van de ijsvereniging. "Ruim vierhonderd kinderen stonden er op het ijs tijdens het drukste moment van de avond. Rond half negen gingen veel jonge kinderen naar huis en bleven er nog zo'n 250 tieners over."
De ijzige wind die op donderdag voor gevoelstemperaturen van -14 graden zorgde, was op vrijdag een stuk minder agressief. Daardoor was het tot de laatste uurtjes goed vol te houden met een temperatuur van -3 graden. "Zolang ze maar blijven schaatsen, houden ze het wel warm", zegt de voorzitter. "Zodra ze stil gaan staan krijgen ze het koud." Met dank aan de opzwepende muziek was van stilstaan geen sprake en is het evenement om 22.00 uur tot een goed einde gekomen.

Tour van Tweede Kamerleden door de Achterhoek

Tour van Tweede Kamerleden van het CDA door de Achterhoek

REGIO - CDA-Tweede Kamerleden Pieter Omtzigt, Jaco Geurts en Evert Jan Slootweg toeren op vrijdag 16 maart door de Oost-Achterhoek. De afdelingen van het CDA van Aalten-Dinxperlo, Winterswijk, Oost Gelre en Berkelland ontvangen de Tweede Kamerleden. Iedereen is welkom om mee te gaan. Jaco Geurts is woordvoerder op de volgende terreinen: Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Water; Evert Jan Slootweg is woordvoerder care, algemeen beleid en AOW; Pieter Omtzigt is woordvoerder Fiscale Zaken, EMU, Euro, Bankenunie, Ecofin, EuZa (alles), Pensioenen.

Het programma ziet er als volgt uit: 10.00 uur - 11.00 uur: start in Dinxperlo, Careaz Dr Jenny - Veensgracht 1, met een ontvangst door Thea Meijnen. Onderwerpen die aan de orde komen: grensoverschrijdende electrokar, veiligheid en samenwerking politie/polizei – brandweer/Feuerwehr, pilot acute zorg. Daarna vertrekt het gezelschap naar Miste bij Winterswijk.

11.30 uur - 12.30 uur: Miste, camping De Twee Bruggen, Meenkmolenweg 13. Ontvangst door Hendrik Jan Mensink, eigenaar. Hij geeft een toelichting op zijn bedrijf de toeristische ontwikkeling in de Achterhoek. Daarnaast zal Alfred Scholten, van melkveebedrijf Scholten, de aanwezigen kort bijpraten over zijn deelname in meerdere onderzoeksprojecten naar de nitraatbelasting in landbouwgrond. Dit doet hij samen met Vitens, Vruchtbare Kringloop en EuroDairy. Om 12.30 uur vertrekt het gezelschap naar Ruurlo.

13.00 uur - 14.00 uur: Ruurlo, bezoek aan Bronkhorst Hightech, Nijverheidsstraat 1a. Ontvangst door Henk Tappel, algemeen directeur. Om 14.00 uur vertrekt men naar Groenlo.
14.30 uur - 15.30 uur: Groenlo, ontvangst op de Markt en aansluitend bezoek nieuwbouw locatie Mueller Europa op de Laarberg. Daar wordt het gezelschap ontvangen door algemeen directeur Van Gorkum. Heembouw-vertegenwoordiger Van Balen geeft een toelichting op de lean-methode bij het bouwen van de nieuwe fabriek.

De CDA afdelingen Aalten-Dinxperlo, Winterswijk, Oost Gelre en Berkelland nodigen belangstellenden graag uit hierbij aanwezig te zijn. Zij worden verzocht zich aan te melden bij de betreffende afdeling. Uiteraard is het ook mogelijk om de hele tour mee te gaan. Voor het bezoek in Dinxperlo is het aanmeldadres f.diersen@aalten.nl; voor Winterswijk-Miste: info@cdawinterswijk.nl; voor Groenlo: CDAoostgelre@gmail.com; voor Ruurlo: info@berkelland.cda.nl.

De Passie leeft in de Achterhoek

ACHTERHOEK - Uit de gehele Achterhoek hebben mensen zich aangemeld om mee te doen in één van de twee projectkoren voor 'De Passie 2018'. Bijna 200 mensen doen mee bij de invulling en uitvoering van de Passie dit jaar.

De uitvoering van de Passie is dit jaar voor de vijfde keer in de Achterhoek. Er zijn vier uitvoeringen. In Vorden word de Passie twee maal opgevoerd, en wel op Goede Vrijdag 30 maart vanaf 15.00 uur en diezelfde dag nogmaals vanaf 19.00 uur. Beide uitvoeringen zijn in de in de Christus Koning Kerk in Vorden. Verder is op Goede Vrijdag vanaf 14.30 uur een Stille tocht.
In Rietmolen is een uitvoering op Witte Donderdag 29 maart vanaf 20.00 uur in Sint Caecilia kerk in Rietmolen. De uitvoering in Beltrum is op maandag 26 maart vanaf 20.00 uur in Onze Lieve Vrouw Tenhemelopneming kerk in Beltrum. Iedereen is welkom om een van de uitvoeringen bij te wonen.

28 / 44

D66-kandidaten Jan Janssen en Linda van der Berg stellen zich voor

Jan en Linda. Foto: PR

Jan Janssen (66) is al jarenlang actief voor D66 in de Oost Gelrese politiek. Linda van der Berg (40) is een relatieve nieuwkomer, hoewel zij ondertussen al ruim een half jaar meeloopt met de D66-fractie. Zij stellen zich in dit artikel voor en vertellen wat zij willen bereiken in de politiek voor de inwoners van Oost Gelre.

Jan Janssen – lijst 6, nummer 2
Jan is geboren in Almelo en woont al decennialang in Groenlo met zijn vrouw Jacqueline. Van hun drie zonen, woont er nog één thuis. Jan is vrijwilliger bij Bewoners Belangen Vereniging Bastion '95 als voorzitter. Hij is sinds de gemeentelijke herindeling politiek actief. Jan vertelt waarom: "D66 is een partij die meer wil luisteren naar de inwoners. Samen plannen ontwikkelen met de burgers, in plaats van voor de burgers te beslissen. Daarnaast een betrouwbaar bestuur, zonder valse beloftes."
Onderwerpen die voor Jan van belang zijn: "In Oost Gelre willen wij woningbouw naar behoefte in iedere kern van Oost Gelre. De kleine kernen willen we niet uitkleden, maar stimuleren in hun leefbaarheid. Voor minima vind ik het belangrijk dat er een tegemoetkoming komt voor het eigen risico in de zorg. Ook vind ik dat geld geen beperking mag zijn om lid te worden van een vereniging. Ik wil me ervoor hard maken dat iedereen lid kan worden van een vereniging. Wij zullen u niet teleurstellen."

Linda van der Berg – lijst 6, nummer 4
Linda is geboren in Enschede en woont sinds 2001 in Groenlo. Ze is moeder van een zoon van 11 en heeft een relatie. Ze werkt voor gemeente Winterswijk. In haar vrije tijd is ze bestuurslid bij Alzheimer Nederland, afdeling Oost-Gelderland en voorzitter van de stichting waarmee ze het Taalcafé in Groenlo opzette. Daarnaast speelt ze met veel passie toneel bij toneelvereniging DITO in Groenlo.

Jan en Linda. Foto: PR

Zorg, dat gaat écht om mensen!
Het sociaal domein is het terrein waarin Linda haar kennis en ervaring meebrengt. "Als je zorg nodig hebt, moet je nu vaak aankloppen bij de gemeente. Dit betekent dat er veel geld van de gemeente naar zorg gaat. En zorg, dat gaat écht om mensen. Uit ervaring weet ik hoe belangrijk het is om de juiste zorg te krijgen en dat je daarbij zelf kunt aangeven wat je nodig hebt. Zorg op maat en zelf de touwtjes in handen houden, dat verdient ieder mens."

Mantelzorgers zijn voor Linda heel belangrijk: "Mantelzorgers staan dichtbij. Ze kennen je en helpen om langer zelfstandig te blijven. Maar zij mogen niet zelf ten onder gaan aan de hulp die zij geven. Ik wil dat daar in de zorg die door de gemeente geboden wordt, extra op gelet wordt. Iedereen moet de zorg krijgen die nodig is. Niet meer en niet minder en niet langer dan nodig is." De afgelopen weken waren Linda en Jan op campagne in de kleine kernen, de komende weken kunt u met hen en de andere kandidaten in gesprek in Lichtenvoorde en Groenlo.


https://oostgelre.d66.nl

Hoge verwachtingen verkiezingsuitslag

De lijsttrekkers van de zes politieke partijen bij Erve Kots bijeen voor het verkiezingsdebat. Foto: Theo Huijskes

OOST GELRE - Afgaande op de voorspellingen van de deelnemende politieke partijen tijdens het verkiezingsdebat bij Erve Kots zou de gemeenteraad van Oost Gelre uitgebreid moeten worden. Bij het optellen van de door de lijsttrekkers verwachte aantallen zetels kwam het totaal namelijk uit op 29, in plaats van de beschikbare 21. Het CDA rekent op acht zetels, OOG op zes zetels, de VVD op zes zetels en Nieuwe Liberalen OG, D66 en PvdA elk op drie zetels.

Door Theo Huijskes

Het politieke debat werd gevoerd aan de hand van een aantal actuele stellingen. Er werd gediscussieerd over woningcontingentering, megastallen, het basisonderwijs, de komst van een megavergister, de programma's Stad Groenlo en Geef Lichtenvoorde Kleur en de regionale samenwerking. Over de verdergaande regionale samenwerking zorgde de fractie van OOG voor een behoorlijk portie tegengas. "De regionale afspraken gaan hierbij straks zover dat wij als gemeente niets meer hebben te vertellen. Wij moeten ons niet voor de gek laten houden. Het gaat op deze manier van de gemeente Oost Gelre naar de gemeente Achterhoek-Oost en vervolgens naar één gemeente Achterhoek", aldus René Hoijtink. Gepareerd door Bart Porskamp met de opmerking: "Oost Gelre blijft tot in de eeuwigheid zelfstandig." Over de aanwezigheid van basisscholen in zowel de grote als kleine kernen, merkte Jos Hoenderboom op dat je als gemeente terdege inspraak kunt hebben, ondanks het feit dat de beslissing hierover bij de schoolbesturen ligt. "Een daadkrachtige aanpak is hierbij eerste vereiste. En daarbij dient tevens de kwaliteit van het onderwijs te allen tijde voorop te staan." Aangevuld door Richard Klein Tank met de kreet 'Wie betaalt, die bepaalt!' "Als gemeente moeten wij hierin proactief zijn door invloed uit te blijven oefenen op de discussie over dit belangrijke onderwerp."

Model woningcontingentering
Bij de discussie over het aantal te bouwen woningen in Oost Gelre, was Gerard klein Gunnewiek stellig in zijn visie. "Laten we nog liever vandaag dan morgen die woningcontingenten negeren. Met handhaving daarvan doen wij iedereen binnen deze gemeente te kort. Het is een verzinsel, destijds zo bepaald aan de hand van statistieken. Zo spoedig mogelijk bijstellen anders gaat Oost Gelre naar de knoppen." Jerry van der Meulen dacht er iets genuanceerder over. "Ik ben van mening dat het tijdig aanpassen van woningcontingenten voorop moet staan. Daarbij vind ik dat alle overige energie veel beter kan uitgaan naar andere, belangrijker voorzieningen." Veel kritiek van de oppositiepartijen was er op de lang spelende kwestie Dijkstraat in Lichtenvoorde. Zo liet Bart Porskamp namens zijn fractie weten dat men reeds vanaf 2014 vraagt om concrete voorstellen. "Dit college heeft in deze kwestie in alle opzichten verzaakt. Terwijl zich eerder voldoende marktpartijen aandienden, wordt er nu vier jaar later een prijsvraag uitgeschreven." Een kritische benadering, die bij collegelid Jos Hoenderboom een opvallende reactie tot gevolg had: "Ondanks dat wij te maken hebben met cultuuromslagen, had het huidige college veel eerder een scherper plan kunnen en moeten presenteren."

Megastallen
Bij de stelling 'Boeren moeten vrezen voor de toekomst in Oost Gelre' moest de fractie van het CDA door het stof, met name door toedoen van Jerry van der Meulen, die de ommezwaai van de Christen Democraten als onbetrouwbaar kwalificeerde. "Een coalitiepartij, die zich in eerste instantie als een groot voorstander van de stallen presenteert en vervolgens een maand vóór de verkiezingen die beslissing terugdraait." Jos Hoenderboom reageerde daarop dat zijn fractie zelf het landbouwontwikkelingsgebied (LOG) als bespreekpunt heeft geagendeerd toen men op bezoek was in kleine kern Zieuwent. "Het initiatief kwam dus van ons en deze moeilijke beslissing is pas genomen op het moment dat wij alle benodigde informatie voorhanden hadden." Hetzelfde geldt voor de mogelijke komst van een megavergister op De Laarberg in Groenlo. Richard Klein Tank gaf aan ermee te kunnen leven dat in het belang van de boeren, die kampen met mestproblemen, er een dergelijke installatie komt. "Maar de beoogde omvang van de installatie is ongekend, enorm groot op een relatief korte afstand van het centrum van Groenlo." René Hoijtink benadrukte nog eens dat niemand vooraf had kunnen voorzien dat de installatie zo groot zou worden. "Anderzijds zijn wij daarmee wel uniek in Nederland en hebben wij bovendien te maken met de belangen van zo'n 300 boeren binnen een straal van 15 kilometer, die vóór de komst van een megavergister getekend hebben."

30 / 44

Explorers doen mee aan de iScout 2018

Foto: Jorni Kok.

LICHTENVOORDE - Afgelopen zaterdag hebben de Explorers van de sint Bernardusgroep in Lichtenvoorde voor de tweede keer meegedaan aan de iScout. De iScout is een virtuele wereldreis die voert langs creatieve doe-opdrachten en uitdagende reisvragen over culturen, landen en plaatsen op de aarde. Het spel is eigenlijk opgezet voor de oudere Roverscouts. Zo'n 10.000 scouts uit zeventien landen speelden het spel online tegen elkaar op de eerste zaterdagavond in maart. Via een speciale website staan de teams in contact met elkaar en met de jury. Internet, samenwerken en creativiteit zijn de belangrijkste ingrediënten van de iScout Wereldreis. De Explorers zijn met 27 punten geëindigd op de 278ste plek van de 424 teams. Ondanks dat de scouts geen groot team hadden, is een prima prestatie neergezet. Ze zijn een groot aantal plaatsen gestegen ten opzichte van vorig jaar en volgend jaar gaan ze deze prestatie uiteraard weer proberen te verbeteren.


Succesvolle Kanjers krijgen nieuw gezicht

Rens te Stroet, één van de nieuwe gezichten bij het team, aan het woord. Foto: Kevin ten Dolle

WINTERSWIJK - Het is inmiddels een traditie. Op een woensdagavond aan het einde van februari of het begin van maart houdt Sensa-Kanjers voor Kanjers Cyclingteam haar jaarlijkse ploegpresentatie bij Vakantiepark de Twee Bruggen. Dit jaar toonde het haar nieuwe gezicht met liefst zeven nieuwe renners, stelde doelen voor het komende seizoen en blikte kort terug op de succes van vorig seizoen.

Door Kevin ten Dolle

De 'Kanjers' namen na vorig seizoen afscheid van veel bekende gezichten, waaronder sterkhouders als Nick Kweldam en Bor Houwers. Daardoor is er ruimte voor maar liefst zeven nieuwe renners. "We hebben vijf nieuwe beloftenrenners, jonge jongens dus. Daarnaast komt Tim Scholten over van 'De Volharding' en komt Rens te Stroet ons versterken", zei Ribbers. "Jongens van het eerste uur als Bor en Nick hebben afscheid genomen, maar zij blijven in een andere functie voor de ploeg behouden."
Te Stroet komt over van het continentale Cycling Team Destil Jo Piels. De 28-jarige Keijenborgenaar doet in theorie dus een stapje terug, maar ziet dat zelf niet zo. "Nee, zeker niet. Qua niveau heb je misschien iets minder goede renners om je heen, maar qua begeleiding en materiaal zit er weinig verschil tussen." Ploegleider Arjan Ribbers ziet een grote rol voor Te Stroet. "Je gaat hem al snel als wegkapitein zien, vanwege zijn ervaring. Maar ik wil dat Rens ook voor eigen kansen gaat rijden."

'Meest succesvolle seizoen tot nu toe'
Ook wordt er kort teruggeblikt op het vorige seizoen. Het seizoen dat zo goed verlopen is voor de 'Kanjers' en wat volgens Ribbers te omschrijven valt als 'het beste seizoen tot nu toe'. "We reden een fantastische Hel van Voerendal met top tien plaatsen voor Arjan Hofman en Wim. Daardoor eindigden we als derde in de clubcompetitiestand, de op één na hoogste wielercompetitie van Nederland met enkel clubteams zoals wij. Absoluut hoogtepunt was natuurlijk de winst in de Ronde van de Achterhoek van Wim Kleiman. Daar was ik zelf parcoursbouwer, startten we in ons 'eigen' Aalten en reden door onze streek. Een geweldig resultaat. Mede daardoor tekende Wim een contract bij MonkeyTown Cycling team. Het is niet jammer dat hij ons verlaat, het is een van onze doelstellingen. Renners naar het continentale niveau begeleiden."

Doelstellingen
Gevraagd naar de doelstelling is Ribbers duidelijk. "Het doel is om dit seizoen met de ploeg een klassieker te winnen, Rens is onder andere een van de mannen die dat zou kunnen." Te Stroet is het met de woorden van zijn ploegleider eens en heeft zelf nog een doel. "Ik wil goed zijn op het NK. Dat reed ik altijd tussen de profs en dat is heel leuk, om naast een Robert Gesink te rijden. Maar de kans om te winnen is nihil. Dit jaar rijd je tussen clubrenners en liggen er kansen voor mij." Ribbers stipt tenslotte nog een belangrijk doel aan voor zijn ploeg. "We moeten dit jaar ook criteriums in de buurt winnen. We komen uit de Achterhoek en het is ook belangrijk voor onze sponsoren dat we ons laten zien in zulke wedstrijden."


Marieke Frank stelt zich voor

Beste inwoners van Oost Gelre,

Over twee weken is het zover, dan zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. Ik heb wederom besloten mij verkiesbaar te stellen voor de gemeenteraad. Al enige tijd ben ik politiek actief, eerst nog voor de gemeente Groenlo en vanaf 2005 voor de gemeente Oost Gelre. Ik ben al eerder raadslid geweest. Afgelopen vier jaar mocht ik namens het CDA uw wethouder zijn met Economie en Financiën in mijn portefeuille. Voor wie mij nog niet kennen: Ik woon in Groenlo, 46 jaar, getrouwd en moeder van drie zonen. Opgegroeid in een ondernemersgezin en met een echtgenoot die ook zelfstandig ondernemer is, is de gemeentelijke overheid echt anders. Iedereen mag meepraten en alle belangen moeten worden afgewogen. Dat is niet altijd gemakkelijk, maar uiteindelijk telt het resultaat voor de samenleving. Ik wil mij graag weer 4 jaar voor Oost Gelre inzetten om mooie resultaten voor de samenleving te bereiken. Midden in de samenleving staand, wetend wat mensen beweegt, kan ik mijn bijdrage leveren in het leveren van de juiste besluiten voor Oost Gelre.

Vanuit mijn achtergrond is het niet zo gek dat economische onderwerpen mij aan het hart liggen. Een goed draaiende economie is basis van een gezonde samenleving. Daarom zijn mijn speerpunten voor de komende vier jaar gericht op het versterken van onze economie:

Sterke bedrijventerreinen
Oost Gelre heeft een sterke economie: mooie bedrijven; goed ontsloten bedrijventerreinen, maar de ontwikkelingen gaan snel en daar moet de overheid op in spelen. Met de nieuwe N18 wordt de bereikbaarheid verbeterd. Onze bedrijventerreinen zijn gunstig gelegen aan de N18 en van deze gunstige ligging moeten we profiteren. Er dient voldoende bedrijfsgrond voorradig te zijn en we moeten bedrijven zodanig faciliteren dat zij zich in Oost Gelre verder kunnen ontwikkelen.

Versterken toerisme
Met ons mooie buitengebied, met een mooie vestingstad en met onze ondernemers zijn alle ingrediënten aanwezig om deze sector te versterken. De toeristische sector is de banenmotor van het MBO en dus niet onbelangrijk om deze te versterken. Onze grensligging moeten we meer zien uit te buiten en de Duitse toerist naar Oost Gelre zien te trekken. Gemeente en ondernemers moeten samen optrekken om te blijven innoveren zodat de toerist telkens verrast wordt door het hippe aanbod in Oost Gelre.

Daarnaast moet er stevig worden ingezet op een goede marketing & promotie.

Behoud de jongeren voor Oost Gelre
Na de middelbare school trekken veel jongeren weg om te studeren. Helaas keren ze niet allemaal terug na hun studie. Deze jongeren hebben we echter hard nodig. Daarom moeten we de jongeren voordat ze vertrekken kennis laten maken met het bedrijfsleven van Oost Gelre. Hier zijn namelijk ook mooie banen voor hoogopgeleiden. Tijdens de studie moeten we deze jongeren blijven volgen en binden aan Oost Gelre. Dit vergroot de kans dat men terugkeert naar Oost Gelre.

Vitale centra
Winkelcentra staan onder druk. Maar er zijn ook kansen. Consumenten zijn nog steeds op zoek naar sfeer en beleving. In Lichtenvoorde is nu gestart met een ondernemersfonds. Dit moet er ook voor Groenlo komen. Hiermee kunnen de ondernemers zelf vorm geven aan hun evenementen en sfeer creëren in het centrum. Daarnaast moet het mogelijk zijn in aanloopstraten winkels om te vormen naar andere functies, die ook "traffic" genereren in het centrum. Wonen kan ook één van die functies zijn.

Voor Groenlo moeten we op zoek naar mogelijkheden om meer parkeerplaatsen te realiseren.

Ik wil graag voor u aan het werk! Samen bouwen we verder! Stem daarom, maar zeker als inwoner van Groenlo, 21 maart 2018 op Marieke Frank, lijst 1, nr.2

Met vriendelijke groet,

Marieke Frank

35 / 44