Contact Bronckhorst Zuid

13 maart 2018

Contact Bronckhorst Zuid 13 maart 2018


ProWonen koopt Rabobank en postkantoor Zelhem

ZELHEM - In Zelhem is een tekort aan huurwoningen voor zowel jongeren als ouderen. Uitbreiding van locaties waar nieuwe woningen gebouwd kunnen worden, is nauwelijks mogelijk. Daarom zoekt wooncorporatie ProWonen al lange tijd naar bijvoorbeeld leegstaande gebouwen om deze te verbouwen tot woningen of om de hele locatie te herontwikkelen. ProWonen heeft de voormalige Rabobank en het oude postkantoor gekocht om hier voor jonge en oudere mensen nieuwe huisvesting te ontwikkelen.

"Op de locatie van de voormalige Rabobank aan de Hummeloseweg willen wij negen huurwoningen bouwen. Zo komen er zes gezins- en drie gelijkvloerse woningen bij.", aldus Jan Stoel, manager Vastgoed bij ProWonen. Stoel: "Maar we hebben nog een locatie en dat is wat lastiger uit te leggen. Het gaat over het oude postkantoor aan de Achter de Hoven, waar nu het kinderdagverblijf Markant in zit. De huidige eigenaar wil van het pand af en wij willen graag woningen bouwen. Maar daarvoor moet het kinderdagverblijf op zoek naar een andere locatie. En dat is natuurlijk schrikken voor de ouders en kinderen die er gebruik van maken. Toch vinden wij dat woningbouw op dit moment prioriteit heeft. Voor de directeur van Markant was het wel een verrassing, maar zij heeft er wel begrip voor."
ProWonen wil op deze locatie vier grondgebonden woningen voor senioren bouwen. Maar waar moet het kinderdagverblijf dan heen? Dat is een goede vraag. Markant heeft vanaf nu ruim een jaar de tijd (dus voorjaar 2019) om een ander pand te vinden. ProWonen denkt graag met hen mee." Hij vervolgt: "Met de aankopen kunnen we dertien nieuwe woningen in Zelhem realiseren. De nieuwe woningen worden CO2-neutraal, gasloos en zo goed als energieneutraal. De energierekening is verwaarloosbaar, het comfort is heel hoog en de huurprijs is zodanig, dat huurtoeslag mogelijk is." Binnenkort wordt op de locatie van het oude postkantoor archeologisch en milieukundig bodemonderzoek gedaan. Vanaf deze week wordt daarvoor een aantal proefboringen op het terrein uitgevoerd. Meer informatie over de bouw volgt later dit jaar. Een andere locatie waar ProWonen mogelijk huisvesting wilde ontwikkelen, de huidige locatie van de bibliotheek in Zelhem, is op dit moment uit beeld. De gemeente heeft onlangs besloten eerst de consequenties en haalbaarheid van het handhaven van de bibliotheek in het huidige pand te onderzoeken.

Reanimatie en AED diploma

Hanny Schennink kreeg van instructeur Alfred Hietkamp haar diploma uitgereikt. Foto: Rob Verkerke

BRONCKHORST – De reanimatieafdeling Bronckhorst van het Nederlandse Rode Kruis liet in december weten in 2018 de mijlpaal van de 1500ste diploma-uitreiking te kunnen bereiken. Op 5 maart was het Hanny Schennink die het 1500ste diploma reanimatie met gebruik van een AED kreeg uitgereikt.

Als lid van de wijkvereniging Oosterwijk in Zelhem had zij zich opgegeven om de basiscursus reanimatie te volgen en rondde deze op 5 maart af. Zij werd in het zonnetje gezet met een bloemetje en een cadeaubon. Instructeur Alfred Hietkamp overhandigde haar het diploma.

In de periode sinds de oprichting van voorheen Stichting Reanimatie Zelhem in 1986 en nu betekent het dat er in ruim dertig jaar 1500 personen zijn opgeleid. Vooral in de beginjaren werden meer dan vijftig personen per jaar opgeleid in het reanimeren. Later kwam daar het gebruik van een Automatische Externe Defibrillator (AED) bij. Vandaag de dag zijn er nog steeds personen die trouw de herhalingslessen volgen. Sommigen hebben door hun opleiding voor onder andere verpleegkundige al langer een reanimatie-diploma.

Snoeihout voor paasvuur Halle

HALLE - Ook dit jaar houdt Evenementen Commissie Halle (onderdeel van Halle's Belang) op eerste paasdag een gezellig paasvuur. De voorbereidingen hiervoor zijn inmiddels weer begonnen. Voor het paasvuur kan de organisatie nog snoeihout gebruiken, dit kan gebracht worden naar de Fortstraat op zaterdag 17 maart, zaterdag 24 maart en zaterdag 31 maart van 9.00 uur tot 15.00 uur.

Onder muzikale begeleiding van muziekvereniging Euterpe zal men op zondag 1 april gezamenlijk om 20.00 uur vertrekken vanaf het dorpsplein richting het paasvuur. De locatie van het paasvuur is zoals voorgaande jaren aan de Fortstraat. Tijdens het paasvuur wordt er koffie, frisdrank en licht alcoholische drank verkocht. SV Halle zal hier zorg voor dragen. Dit uiterlijk tot 23.00 uur.

Programma 'Open Zondag'

Zelhem - Zondag 18 maart tijdens de Open Zondag staan een aantal activiteiten gepland voor jong en oud.

12.15 - 12.45 Valkenier
12.50 – 13.15 Jeugdvoorstelling Jan Klaassen
13.00 – 13.30 Optreden Wi'j eren 't Olde
13.30 – 14.30 Modeshow + demonstratie Jazzgym
14.35 – 15.00 Jeugdvoorstelling Jan Klaassen
15.00 – 16.00 Modeshow + demonstratie Jazzgym
16.05 – 16.30 Jeugdvoorstelling Jan Klaassen
16.10 – 16.30 Optreden Wi'j eren 't Olde
16.30 – 17.00 Valkenier

Diamanten huwelijk

Burgemeester Marianne Besselink ging dinsdag 6 maart op bezoek bij Wim en Bertha Beunk aan de Klaverdijk om het paar namens de gemeente Bronckhorst te feliciteren met hun diamanten huwelijk.

Wim en Bertha Beunk 60 jaar getrouwd

Het diamanten paar Wim en Bertha Beunk. Foto: PR

Wolfersveen - Burgemeester Marianne Besselink ging dinsdag 6 maart op bezoek bij Wim en Bertha Beunk aan de Klaverdijk om het paar namens de gemeente Bronckhorst te feliciteren met hun diamanten huwelijk. Zestig jaar delen ze inmiddels lief en leed, een gegeven dat gevierd mag worden. Dat feestje wordt de zaterdag erop gevierd met een gezellig samenzijn in de zaal van café 'de Bocht'.

Door Jan Knoef

Wim en Bertha hadden in de jaren '50 van de vorige eeuw geen disco of danszaal nodig om elkaar te vinden. Ze woonden beide in hetzelfde buurtschap en wisten al vroeg dat ze voor elkaar bestemd waren. Aanvankelijk trokken ze bij de ouders van Bertha in en toen zich vier jaar later de gelegenheid voordeed om de woning te ruilen met een grotere woning/boerderij, trok de hele familie naar de Klaverdijk, waar Wim het boerenbedrijf verder kon uitbouwen. Het huis was een project op zich, want Wim wist steeds weer plannen te bedenken om het woongedeelte aan te passen. De kinderen (Wim en Bertha kregen drie dochters) moeten nu nog lachen om al die verbouwingen en kunnen zich maar met moeite herinneren hoe het huis er aanvankelijk uitzag.

Het boerenbedrijf was in de beginjaren een zogenaamd gemengd bedrijf met koeien, varkens en kippen, maar werd uiteindelijk een varkensbedrijf. De kinderen groeiden er op en zijn uitgevlogen. Eén dochter bleef in de buurt wonen, maar de andere dochters vonden hun geluk verder van huis (Utrecht en Eindhoven) en ook de kleinkinderen (zes: vijf jongens, één meisje) wonen op afstand, waarvan één zelfs in het buitenland. Wim en Bertha zijn blij dat ze een hecht gezin vormen en dat iedereen voor verjaardagen, Sinterklaas en Kerst graag naar Wolfersveen komt. Ook de band met de verdere (kleine) familie is goed met familiedagen en andere contacten.

Burgemeester Marianne Besselink kwam het paar feliciteren

Wim's grote passie is sport, met name wielrennen en schaatsen. Vorig jaar bemerkte hij dat het schaatsen toch echt niet meer ging. Versleten knieën waren, naast natuurlijk ouder worden, de belangrijkste oorzaak. Inmiddels wordt daar aan gewerkt, want één knie is inmiddels vervangen en de tweede staat op Wim's verlanglijst. Wim vindt het nog steeds jammer, dat hij de elfstedentocht nooit geschaatst heeft. Wel trok hij naar de Weissensee om deel te nemen aan de alternatieve tocht der tochten. Ook op de fiets ging hij graag uitdagingen aan en toertochten van 300 km waren daarbij geen uitzondering. Als de knieën het weer toelaten, wordt de fiets zeker weer tevoorschijn gehaald.

Bertha werkt graag in de (grote) tuin en was jarenlang lid van de zangafdeling van Wozaneto, de Wolfersveense Zang- en Toneelvereniging, waarvoor Wim nog wel eens een rolletje speelde bij de toneelgroep. Bertha heeft het altijd jammer gevonden, dat ze in haar jeugd niet in de gelegenheid gesteld werd om door te leren. Om zich toch te ontwikkelen volgde ze op latere leeftijd onder andere een cursus Frans.

Zaterdag 10 maart kwam de hele familie, buurt en vrienden naar 'de Bocht' om dit diamanten jubileum te vieren.

Column

Vreugdedans

Ze danst al maanden, pakt zomaar na het eten ineens het podium in de woonkamer. Wanneer wij vermoeid uitbuiken haakt zij zich vast in melodieën om vervolgens in te haken met denkbeeldige vriendinnen. "En hier doe ik even niks", zegt ze tijdens een instrumentaal deel in een van de hippe popsongs die we inmiddels dromen kunnen. "Dat moet mij ook nog lukken", denk ik, waarna ze abrupt een choreografie inzet die ik met geen mogelijkheid ooit zal beheersen.

Gut, wat ben ik trots. Wat zal ik morgen tijdens de uitvoering enkel haar zien in het gezelschap, van binnen hoge kreetjes slakend van enthousiasme en vervoering. Wat zal ik filmen en met mijn scherm het zicht belemmeren voor andere aanwezigen. Me verwonderen over dat lichtvoetige gehuppel terwijl ik wegzak in een campingstoel die vermomt is als theaterfauteuil. Aan de rand van de belijnde gymvloer, voor even de piste in onze plaatselijke sporthal.

Meestal is het danspaleis een zweethok voor de lokale bevolking, maar eens per jaar een glorieus droompodium voor mijn jongste. Een fladderig meisje met volwassen lipstick dat zich in dat ene jaarlijkse moment op Broadway waant. Tussen de optredens door in een verwassen jasje van de vereniging gestoken waardoor ze lijkt op Olivia Newton John in de slotscène van haar grootste succes, met vriendinnen in eenzelfde tenue als een kliekje om zich heen. Onoverwinnelijk ritmisch en eeuwig jong.

Oh ja, ik zat vroeger ook op dansen. Maar zelfs mijn haren dansten niet zoals de hare. Mijn moves sloten beter aan bij die van haar oudere zus; aards en nuchter en met een humoristische inslag waar we op het eerste gezicht vooral zelf van genieten kunnen. "Ze krijgt vast later een vriend met een sixpack", zei mijn oudste me laatst intens serieus, "ze is zo knap." Verbaasd wist ik in mijn verstomming niet of ik haar eerst moest uitleggen hoe beeldschoon ze zelfs wel niet is, of dat de gemiddelde vriend meestal niet beschikt over een sixpack. "Wat lief", stamelde ik volgens mij, niet in staat de juiste woorden te vinden voor dit uit zijn voegen barstende gevoel van trots.

Het overvalt me de laatste tijd wel vaker hoor, zo tussen boterham en stroopwafel door, dat ik om me heen kijk en ineens zie wie ze aan het worden zijn. Hoe ze immens oogverblindend langzaam plaatsnemen in hun eigen vel en zichzelf glorieus accepteren. Mijn kleine groot geworden wonderen, twee meisjes die zo van de wereld schrokken dat ze deze eerst wekenlang hebben uitgejouwd. Zo stil tevreden als ze nu zijn, knutselend en iPaddend. Zichzelf aan het wordend.

Toen ik laatst vanuit het niets zo niet te bedwingen trots op ze was dat ik het zomaar hardop uitsprak, keek de oudste me verdwaasd aan en zei: "Oh, jij bent ook echt een moeder hè?!" Werkelijk, een groter compliment had ze me niet kunnen maken. Ja, dat ben ik. Die van jullie. En ik kan jullie hebben, met al jullie liefde, eerlijk- en beeldschoonheid, hangende armen, opwaartse glimlachen, visies over sixpacks en zelfs, ja zelfs met het schaamrood op jullie prachtige kaken als ik vreugdedans om jullie bestaan.


Ondernemers ontmoeten lijsttrekkers

De steekwoorden 'samen', 'werk' en 'woningen' kwamen bij alle partijen terug

Zelhem - In de voor de gelegenheid aangepaste huiskamer van Ellens Restaurant in Zelhem was op woensdagavond 7 maart een gezellige café-sfeer gecreëerd. Ondernemers van Bedrijvig en Ondernemend Zelhem (B&OZ) en de Industriële Kring Zelhem (IK-Zelhem) gingen in debat met de lijsttrekkers van de zeven politieke partijen in de gemeente Bronckhorst.

Gespreksleider Erik Hagelstein gaf de lijsttrekkers eerst de gelegenheid om in een pitch van anderhalve minuut aan de ondernemers uit te leggen waarom zij op 21 maart op hun partij zouden moeten stemmen. Daarbij kwamen drie steekwoorden bij alle partijen terug: samen, werk en woningen. Vervolgens kregen de partijen een aantal stellingen voorgelegd (zie kader), waarbij gevraagd werd naar het standpunt van de partij.

Na een korte pauze waren de ondernemers aan de beurt om vragen te stellen aan de lijsttrekkers. Veel vragen grepen terug naar de behoefte aan woningen in Zelhem. Woningen voor starters, woningen voor nieuwe arbeidskrachten, woningen voor senioren. "Kortom", zo concludeerde Erik Hagelstein, "Zelhem heeft behoefte aan een wooncarrière. Woningen die zorgen voor doorstroom van jongeren naar ouderen."

Niet alle lijstrekkers zijn voorstander van nieuwbouw en ze verwezen daarbij naar rapporten, waarin was uitgerekend dat de woonbehoefte over 10 jaar geheel anders zal zijn. Voor de ondernemers telt vooral het nu, want nu is er behoefte aan woningen. Erik Hagelstein probeerde het debat nog een keer open te breken met de vraag of de ondernemers vonden dat de gemeente te weinig lef heeft, lui is, te braaf is en te weinig initiatiefrijk? Er kwam geen overtuigd ja of nee, maar de ondernemers vonden wel dat de gemeente veel beter moet anticiperen op de behoeften die er zijn. De ondernemersverenigingen B&OZ en IK-Zelhem geven dat in de vele overleggen met de gemeente vaak genoeg aan.

APART KADER

Stellingen

- Voor een economische groei in Zelhem is het hard nodig dat er huizen worden gebouwd;

- De gemeente moet zorgen voor uitbreiding van het industrieterrein in Zelhem;

- Om Zelhem leefbaar te houden moeten winkels in het centrum blijven;

- De winkelstraten in Zelhem moeten autovrij worden;

- De gemeente moet meer ruimte bieden voor ondernemers om hun industrieterrein beter te beveiligen.

Natuurfilms bij 't Nut

ZELHEM - In de komende ledenbijeenkomst van 't Nut-Zelhem worden de aanwezigen getrakteerd op enkele natuurfilms, onder andere gemaakt in de Achterhoekse omgeving. Ze zijn gemaakt door Ben Tragter, een bevlogen amateur filmmaker uit Borculo. De voorstelling begint met de Lebbenbrugge met een rijk verleden en klaargemaakt voor de toekomst. Deze film is gemaakt i.v.m. de verbouwing en vergroting van de houten opslagschuur tot ontvangstcentrum. Vooraf wordt een resumé gegeven van de rijke geschiedenis van dit pand.

Daarna volgt een film over de Gelderse IJssel, een rivier met veel gezichten. Dit is een documentaire over de geschiedenis, over de Hanzesteden en de natuur en het landschap van de IJssel. De film volgt de IJssel met grote sprongen vanuit Zwitserland tot in Nederland en dan van Westervoort tot aan de monding in het Ketelmeer met enige uitleg wat er allemaal te zien is als je de IJssel volgt. Onderweg worden de Hanzesteden Doesburg, Zutphen, Deventer en Kampen aangedaan.
Tenslotte een film over de 'natuurbeleving van Hendrik ten Elsen', zakenman in köttelpeerkes. Hij is kweker van hoogstambomen van oude fruitrassen en heeft zo zijn eigen kijk op de omgeving. Ben Tragter is voorzitter van de videoclub Berkelland met zo'n 20 leden uit Borculo en omstreken. De doelstelling van de club is voor iedereen, die belangstelling heeft, het maken van films steun te bieden onder het motto 'hoe verbeter ik mijn films?'. Deze kleurrijke lezing is toegankelijk voor iedereen en vindt plaats op 19 maart om 20.00 uur in Ellens restaurant (zaal is open om 19.30 uur). Toegang is gratis voor leden van 't Nut en voor anderen voor 4 euro inclusief koffie.

Anneke Aalderink winkelt 1 Minuut gratis bij Jumbo Hollak

Bouke Hollak, Anneke Aalderink en Nancy Weevers na 1 minuut winkelen bij Hollak Zelhem. Foto: PR

BRONCKHORST/ZELHEM - De redactie van Weekblad Contact kreeg een enorme hoeveelheid goede inzendingen retour van de Kerstfotopuzzel, waarvan de puzzelstukjes 'geknipt' waren uit de kerstwensen van vele ondernemers. De hoofdprijs was gratis 1 minuut winkelen bij Jumbo Hollak in Zelhem.

Winnares Anneke Aalderink uit Steenderen was donderdag 8 maart uitgenodigd bij Jumbo Hollak in Zelhem. Nancy Weevers was namens Weekblad Contact aanwezig. Na het startsein door Bouke Hollak kon Anneke Aalderink van start. Vlees, wasmiddelen, koffie, een taart, het kreeg allemaal een plek in de kar. Het winkelend publiek keek belangstellend toe. Na een minuut winkelen kwam het stopsein en kon bij de kassa worden bepaald hoe hoog het bedrag was geworden. De teller kwam op 204,15 euro en daar kreeg de winnares een mooie bos bloemen van het weekblad bij.

Anneke Aalderink bedankt Weekblad Contact Bronckhorst en Jumbo Hollak in Zelhem heel hartelijk voor de prijs. "Het was een leuke ervaring!".

Personeelsvereniging steunt Carsten

Sylvia met de bestuursleden Hans Klein Hesselink, Arjan te Bokkel en Eddie Wesselink. Bestuurslid Appie Scheers ontbreekt op de foto. Foto: PR

ZELHEM – Jaarlijks stelt de personeelsvereniging van de Koninklijke VIV Buisman een bedrag van 200 euro uit de kas beschikbaar aan een goed doel.

Tijdens de ledenvergadering van 'Vivace', de naam van de vereniging, kunnen leden een voordracht doen, waarna er gestemd wordt.

De voordracht voor 'Knallen voor Carsten' kreeg dit jaar de meeste stemmen en het bestuur van de vereniging nodigde Sylvia Reindsen van de stichting uit om de cheque in ontvangst te nemen.

Dertig jaar project 'school-boer' en nog altijd nodig

BRONCKHORST – Het project 'school-boer', nu beter bekend als 'met de klas de boer op' wordt op 20 maart voor de dertigste keer georganiseerd. In de ochtend neemt de boer de rol van de leraar over in de klas en in de middag gaat de klas naar de boer toe. Drie grondleggers voor het project: Jozef Holtslag, Fré Heuvelink en Wim Regelink, die samen met Henny Helmink en Herman Harenberg begonnen, kwamen op uitnodiging van Renate Schut van de huidige projectgroep voor dit heuglijke feit nog eens bij elkaar. Een kleine maar gezellige reünie van drie veehouders met hart voor het boerenbedrijf en zeer gemotiveerd om hun verhaal aan kinderen te vertellen.

Door Liesbeth Spaansen

Even voorstellen
Jozef Holtslag (60) is een actieve boer met zestig koeien in Wichmond. Zijn zoon gaat het boerenbedrijf te zijner tijd overnemen.

Fré Heuvelink (70) boerde op het Grote Veld in Lochem en had koeien en varkens. De gronden werden opgekocht om terug te geven aan de natuur. Een perceel is behouden gebleven voor zijn dochter die er nu een paardenpension heeft.

Wim Regelink (71) uit Vierakker had een opvolger voor zijn boerenbedrijf: zijn dochter verplaatste het naar Duitsland.

Klas de Boer op
Fré Heuvelink was voorzitter van het project 'school-boer' dat gezamenlijk werd gestart met zes scholen in Warnsveld. "We hadden contact met Voorst, waar het project al bezig was. Er moest natuurlijk wel animo voor zijn, maar de leerkrachten waren allemaal laaiend enthousiast en het was niet alleen voor de kinderen, maar ook voor de ouders heel informatief. Wat altijd bij blijft is de geboorte van een kalf en dat de kinderen een hekel hebben aan de stank. Er was veel onwetendheid. De boer krijgt op deze manier de kans om het verhaal te doen."
Jozef Holtslag weet nog goed dat het project in 1988 begon. "We hadden toen een middag belegd met de scholen en bleven daarna intensief in contact. Vooral in de beginjaren kwamen kinderen van de boerderij. We bedachten dat we eigenlijk de stad in moesten. Scholen uit Zutphen en later Vorden kwamen er daarom bij."

Wim Regelink: "Onderwijzers moesten voor het bezoek aan de boerderij hun lessen erop richten. Die middag kwamen de klassen dan naar het bedrijf, op de fiets, dus de afstand vanaf school moest ook goed zijn. De bedoeling van het project was, zowel toen als nu: kinderen kennis te laten maken met de landbouw, al is de onwetendheid van de ouders wel over."

Ieder jaar vertelde Wim hetzelfde verhaal, maar steeds aan andere kinderen. "Je blijft herhalen ja. Boeren vroegen zich zeker in het begin af of ze het wel konden doen. De werkdruk is hoog, maar zij hebben er veel voor over om een dagje 'vrij' te maken om de kinderen te ontvangen. Vooraf zorgen ze dat er limonade, kaas en worst is, maken de stal en het terrein schoon, het is toch promotie van het bedrijf."
Projectgroep
Het project, dat werd en wordt gesponsord, onder andere door FrieslandCampina, Welkoop, ForFarmers Nederland en de Rabobank is toe aan het dertigste jaar.
Op dit moment bestaat de projectgroep uit Judith Waninge, Martine Maalderink, Nancy Schennink, Mariska Tiesink, Renate Schut en Vivienne Huetink, die binnenkort wordt opgevolgd door Joke Regelink. Vrouwen werken mee op de boerenbedrijven, ook al hebben ze vaak een baan ernaast. "We staan als vrouw achter het bedrijf," vertelt Renate Schut. "Wij zorgen heel goed voor onze dieren, daar doen we alles aan."
De noodzaak om kinderen meer over de boerderij te willen vertellen, blijft. "Boeren willen zeker de stadskinderen wel wat nieuws vertellen," weet Renate. "Over de koeien, elk dier heeft zijn eigen mooie verhaal, en de melk. Helaas is proeven uit de speen of tank om hygiëneredenen niet meer toegestaan." Het bezoeken van de boerderij spreekt de kinderen nog altijd aan. "Het is echt, ze kunnen aaien, ruiken en voelen. En soms ook op de trekker rijden. Het moet zeker nog dertig jaar doorgaan."

Toneelvereniging De Heide brengt klucht in vier bedrijven

De leden van toneelvereniging De Heide. Foto: PR

HALLE HEIDE - Op donderdag 22 en vrijdag 23 maart om 19.30 uur speelt toneelvereniging De Heide uit Halle Heide de voorjaarsuitvoering 'Deze vrouw ...is uw man' in het Heidehuus.

De klucht 'Deze vrouw ...is uw man', geschreven door J.Tol, wordt gespeeld in vier bedrijven: Annie Zuiderhorn die jarenlang alleen met haar dochter heeft gewoond, is halsoverkop verliefd op Pierre Reijnders. Zij heeft hem ontmoet tijdens haar vakantie in Drenthe. Al heel gauw is Pierre bij Annie ingetrokken en woont nu al weer drie maanden bij haar thuis. Haar dochter Amanda wil niets van Pierre weten. Zij vindt hem een kwal.

En... de sociale dienst mag niets van Pierre weten! Anders lopen de uitkeringen van zowel Annie als Amanda gevaar. Dus de buren kunnen het dan ook maar beter niet weten. Tegen hen is gezegd dat Pierre de broer van Annie is, die herstellende is van een of andere geheimzinnige ziekte, die hij heeft opgelopen in de tropen. Dat hij nooit verder is gekomen dan het Drentse landschap, hoeft uiteraard niemand te weten!

Maar wat ook niemand weet is dat Pierre schijnbaar al met een andere vrouw getrouwd is. Als er controle van de sociale dienst komt, is iedereen wel verplicht mee te werken om de controleur om de tuin te leiden. Zelfs Amanda! Tot ieders verbazing doet ze dit met veel plezier. Dat dit tot vermakelijke taferelen leidt mag wel duidelijk zijn.

De zaal is open om 18.30 uur, entree is 5 euro inclusief een gratis kopje koffie. Ook is er in de pauze een verloting.

Wat is er te doen in Drempt, Hummelo en Keppel

Drempt, Hummelo en Keppel - Agenda week 11/2018. Kopij is welkom via: watisertedoenindhk@gmail.com

• Actieweek Behoud het Hessenbad. Van ma 19 t/m do 22 mrt gaan vrijwilligers langs de deur om leden te werven. Bij het zwembad in Hoog-Keppel staat een 'glazen huis'. Ter afsluiting van de actieweek concert Koninklijke Militaire Kapel in de Hessenhal. Meer info: www.hessenbad.nl/groep
• za 17 mrt: paasbrodenactie Scouting Sweder van Voorst, huis aan huis in de dorpskernen van Hummelo, Drempt en Keppel, van 10.00-13.00 uur. Meer info: www.scoutingsweder.nl
• ma 19 mrt: informatieavond 'Glasvezel buitenaf' over de aanleg van een glasvezelnetwerk in ons buitengebied. Zaal De Gouden Kaper te Hummelo. Aanvang 19.45 uur. Inloop vanaf 19.30 uur. Info: www.bronckhorst.nl
• wo 21 mrt: gemeenteraadsverkiezing en raadgevend referendum over de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. De vier stemlocaties in DHK zijn geopend van 7.30-21.00 uur. Info: www.bronckhorst.nl

Voor-Drempt
• wo 14 mrt: maaltijd voor alleengaanden in het Dorpshuis, Kerkstraat 89 van 17.00-19.00 uur. Inloop vanaf 16.45 uur. Info: Joke van het Bolscher, tel. (0313) 473114.
• za 17 mrt: kinder- en tienerkledingbeurs mt 80 t/m 186 van 10.00-12.00 uur in het Dorpshuis, Kerkstraat 89. Ook voor kinderboeken, spelletjes en legpuzzels. Info: www.kinder-tiener.kledingbeurs-drempt.nl

Achter-Drempt
• wo 14 mrt: rummikuppen en kaartspelen voor 50-plussers georganiseerd door de KBO-PCOB, van 14.00-16.00 uur in de parochiezaal van de H. Willibrorduskerk. Info: Diny Stuart, tel (0313) 471931.
• do 15 mrt: jaarvergadering KBO-PCOB in 't Hessenhuus van 14.00-15.00 uur.
• za 17 mrt: Anders Vieren viering met het thema 'Elkaar helpen dragen' muzikaal ondersteund door het koor Feeling in de H. Willibrordkerk. Aanvang 19.00 uur. Meer info: www.12apostelen.nl/index.php/geloofsgemeenschap-drempt/

Hummelo
• Voor het paasvuur in Hummelo op 1e paasdag kan nog gedurende drie zaterdagen (17, 24 en 31 mrt) van 9.00-16.00 uur hout worden gebracht op de locatie aan de Laarstraat/Broekstraat. Alleen voor snoeihout en takken tot max. 10 cm doorsnede. Info: www.rijvereniginghummelo.nl
• Iedere woensdag om 19.00 uur rondrit per huifwagen door Hummelo en omgeving. Verzamelen en vertrek vanaf de Van Heeckerenweg 13. Info: Harm Veeneman, tel. 06-39208278 of zie www.deklevenhorst.nl
• Iedere woensdag én donderdag om 18.03 uur: Eten wat de pot schaft bij FF naar Steef. Aanmelden tot uiterlijk 12.00 uur via info@ffnaarsteef.nl of tel. 06-30407672.
• Wekelijks op wo van 14.00-17.00 uur en op do van 19.00-21.00 uur: boekenuitleen in Zaal FF naar Steef. Info: www.ffnaarsteef.nl
• do 15 mrt: ochtendbridgeclub Gezelligheid Troef bridget eens per 14 dagen bij FF naar Steef van 9.15 uur tot ca. 12.30 uur. Belangstelling? Neem dan contact op met Liet Hoitink, tel. (0314) 381876.
• do 15 mrt: videopresentatie 'Natuur en cultuur in de Achterhoek' door dhr. Bulten uit Doetinchem op uitnodiging van Dameskrans Hummelo. Van 14.00-16.00 uur in dorpshuis De Ruimte. Info: Henny van Zadelhoff, tel. (0314) 381224.
• vr 16 mrt: koffiemorgen in dorpshuis De Ruimte van 10.00-12.00 uur van harte welkom bent voor gezelligheid en een praatje. Voor info en vervoer: Chris Vrogten, tel. (0314) 381602.
• vr 16 mrt: filmhuis Hummelo met 'Perfetti sconosciuti', een film van Paolo Genovese. In dorpshuis De Ruimte, aanvang 20.30 uur. Kaarten in de voorverkoop bij de Spar of te reserveren via bestellen@dorpshuishummelo.nl
• wo 21 mrt: open avond Vrouwen van Nu met een lezing van Veilig Verkeer Nederland in De Gouden Karper. Aanvang 19.45 uur. Contactpersoon: Christiane Bolli, tel. (0314) 359939. Meer info: www.vrouwenvannu.nl/hummelokeppeldrempt

Hoog-Keppel
• Iedere dinsdag bent u van 14.00-16.00 uur welkom bij de Rummikub-club in het Kerkhuis. Info: Baukje Koele, tel. (0314) 380306.
• Iedere woensdag vanaf 14.00 uur speelt jeu-de-boulesvereniging Leuke Boule op de baan van de Van Panhuysbrink. Info: g.w.lobeek@hccnet.nl
• Plezier in lezen, boekenuitleen bij Stichting Welzijn, Burg. van Panhuysbrink 1E. Tijdens de openingstijden van het gezondheidscentrum. Ook legpuzzels zijn hier te leen. Info: www.swdrempthummelokeppel.nl
• Gymvereniging De Sperwer biedt wekelijkse lessen in de Hessenhal. Zin om te bewegen? Kom turnen (vanaf 2 jaar), dansen (v.a. 6 jr), freerunnen (v.a. 8 jr) of aerobiccen (v.a. 20 jr) in De Hessenhal. Info over aanbod en lestijden: www.de-sperwer.nl
• do 22 mrt: optreden Koninklijke Militaire Kapel 'Johan Willem Friso' in de Hessenhal. Aanvang 20.00 uur. Reserveren via: www.hessenbad.nl/groep

Laag-Keppel
• Galerie 1880, tevens kunstuitleen, biedt een uitgebreide kunstcollectie in diverse stijlen. De galerie aan de Hummeloseweg 4a is geopend do t/m za van 13.00-17.00 uur. Info: www.kunstofart.nl

Voorjaarsuitvoering Varsseveldse Akkordeon Vereniging

Voorjaarsconcert V.A.V. bij 'de Radstake'

Heelweg - Zondag 18 maart verzorgt de Varsseveldse Akkordeon Vereniging onder leiding van Feico van Soest haar jaarlijkse voorjaarsconcert van in zalencentrum 'de Radstake' in Heelweg. Het orkest heeft een afwisselend programma samengesteld, waarbij ze, bij enkele nummers, worden aangevuld met blazers, een bouzoukispeler, zangers en een contrabasspeler. Op het programma staan nummers als A Night Like This, The French Song, Tiroler Berge, Dichter und Bauer Medley, Y.M.C.A.

Ook de mondharmonicavereniging 'The Hohner Boys' werkt mee aan het concert. De groep zal samen met de Varsseveldse Akkordeon Vereniging enkele nummers ten gehore brengen en na afloop van het concert verzorgen ze een optreden in 'het Brouwhuus'.

De presentatie is in handen van Willem te Molder. Het concert begint om 14.00 uur (zaal is open vanaf 13.00 uur) en de entree bedraagt 7,50 euro per persoon.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met het secretariaat, tel. 0315-325755 of mailen naar vavmailing@gmail.com.

Hoogste punt De Zonnekamp

Foto: Jurjen Fellinger

ZELHEM - Op donderdag 8 maart werd het hoogste punt gevierd bij De nieuwe Zonnekamp in Zelhem. Onder het toeziend oog van de betrokken bedrijven, de bouwvakkers en genodigden werd de meiboom naar het hoogste punt getakeld.

Onder genot van een heerlijke snack werd dit gevierd op het bouwterrein in Zelhem. 's Middags werd op de tijdelijke huisvesting in Doetinchem ook dit met de bewoners uiteraard gevierd.

De beelden van het hoogste punt werden getoond en ook hier was er een heerlijke snack voor iedereen.

Zwerfvuil opruimen

HUMMELO - Op zaterdag 24 maart vanaf 8.45 uur staat de koffie of thee klaar bij de Gouden Karper in Hummelo voor deelnemers aan de acties om Hummelo en Keppel en het buitengebied zoveel mogelijk te ontdoen van zwerfafval. Van 9.00 uur tot 12.15 gaan de teams aan de slag, waarna men weer bij elkaar komt bij de Gouden Karper. Om 12.30 uur is de uitreiking van de wisselbeker: De Geluksvogel voor de meest bizarre vondst van de dag. De acties worden afgesloten met een stamppot buffet. De organisatie is ook dit jaar weer in handen van Henk Greven, Charles Lourens, Ineke Ruijsch en Henk ten Zijthoff. Meedoen? In verband met de benodigde materialen en catering graag even aanmelden via de mail: zwerfvuilactieshummelo@outlook.com

Kinder- en Tienerkledingbeurs in Drempt

DREMPT - Op zaterdag 17 maart van 10.00 tot 12.00 uur is er weer een voorjaars- en zomer kinder- en tienerkledingbeurs in Drempt, Dorpshuis te Drempt, kerkstraat 89).

Heb je zelf je kasten vol liggen met leuke, goede voorjaars- of zomerkleding wat niet meer wordt gebruikt? Op de kinderkledingbeurs wordt je kleding gemakkelijk verkocht, zonder dat je zelf op de beurs hoeft te staan. Voor de spelregels en aanmelding, ga naar de website. De niet-verkochte kleding kan men achterlaten, dit wordt opgehaald door stichting C.O.E.H., zij brengen deze spullen naar Roemenië.

Nieuw is dat er naast kleding, spelletjes en boeken ook ander tweedehands speelgoed ingebracht kan worden, mits het natuurlijk compleet en in goede conditie is. Dit alles wordt in een aparte ruimte te koop aangeboden. Met een kwart van de verkoopprijs wordt de stichting Barmuja gesteund, zij financieren diverse projecten in Ethiopië. Van deze stichting is Ineke Luimes ook aanwezig op de beurs. Zij kan meer vertellen over de projecten. Per betalende klant wordt slechts 1 euro in rekening gebracht voor dit goede doel.

Let op: er kan niet gepind worden dus neem contact geld mee. Voor vragen kan men mailen of de website raadplegen.

Inzameling Snoeihout jaarlijks Paasvuur Hummelo

HUMMELO- Ook dit jaar kan er weer snoeihout worden gebracht naar het terrein waar Rijvereniging Hummelo het jaarlijkse Paasvuur organiseert. Dit jaar vindt deze jaarlijkse traditie plaats op het terrein op de hoek van de Laarstraat / Broekstraat / Zelhemseweg te Hummelo.

Vanaf 10 maart kan snoeihout naar dit terrein worden gebracht op de zaterdagen voor Pasen van 9.00 tot 16.00 uur. Vanzelfsprekend zijn op die dagen vrijwilligers van Rijvereniging Hummelo aanwezig. Alleen snoeihout en takken met een maximale doorsnede van 10 cm. Geen bedrijfsafvalstoffen, wortels en stobben van bomen en struiken.

Speeddaten bij Gouden Leeuw Groep

ZELHEM - Mensen uitnodigen binnen de muren van een woon- zorgvoorziening/zorghotel en tegelijkertijd zichzelf middels een kort gesprek voorstellen aan de organisatie. Dat is het doel van de speeddates die op 17 maart tijdens de Open Dag van de Zorg bij De Gouden Leeuw Groep kunnen plaatsvinden.

De krapte op de arbeidsmarkt wordt gevoeld in de sector zorg en welzijn en dat geldt ook voor zorgorganisatie De Gouden Leeuw Groep. De Gouden Leeuw Groep bestaat uit twee woon- zorgvoorzieningen/zorghotels in Laag-Keppel en Zelhem en een thuiszorgorganisatie. De arbeidsmarkt is op dit moment ontzettend in beweging. Een Verzorgende of Verpleegkundige kan kiezen waar te gaan werken. Het aanbod is groot en dáárom maakt De Gouden Leeuw Groep het solliciteren laagdrempelig door middel van de zogenoemde 'speeddates' tijdens de Open Dag van De Zorg op zaterdag 17 maart aanstaande.

Sanne Menting, personeelsadviseur: "Traditionele vacatures en sollicitatiegesprekken zijn in deze tijd niet meer voldoende. We willen snel en adequaat inspelen op de vraag en het aanbod. Wat maakt een functie binnen De Gouden Leeuw Groep nu zo aantrekkelijk en wat zijn de mogelijkheden binnen de organisatie. Wie weet ontstaan er binnen no-time mooie matches."

De Gouden Leeuw Groep nodigt geïnteresseerden met een opleiding richting Verzorging, Verpleegkunde of Activiteitenbegeleiding van harte uit, maar ook studenten die nog in opleiding zijn en op zoek zijn naar een vakantiebaan of bijbaan. Schroom niet en deel wensen en ambities.

De speeddates vinden plaats op zaterdag 17 maart tussen 12.30 en 14.00 uur op de locatie Zelhem, Burgemeester Rijpstrastraat 3. Tevens is deze locatie geopend in het kader van de Week van de Zorg Welzijn van 11.00 – 16.00 uur.

Eieren voor Pasen

HUMMELO - Zaterdag 24 maart verkoopt het Hummelo's Gemengd Koor speciaal voor Pasen eieren, per tien stuks betaalt men 2,50 euro. Vanaf 11.00 uur komen de leden bij de inwoners van Hummelo langs om een doosje verse eieren te verkopen. De opbrengst komt geheel ten goede aan het Hummelo's Gemengd Koor. Niet thuis? Voor bestellen en bezorgen, kan men mailen.

Live muziek in de Bocht

Texmex en Southern Rock in 'de Bocht'

Wolfersveen - Zondag 18 maart komt het vrolijke muziekgezelschap uit de kop van Overijssel 'Bogey & the Longhorn' naar de zaal van café 'de Bocht' om een vrolijk optreden te verzorgen. De band speelt tussen 16.00 en 20.00 uur en de entree bedraagt 5 euro. Een deel van de entreegelden (1 euro per kaartje) gaat naar de Stichting 'Knallen voor Carsten'.De band speelt (voornamelijk) Amerikaanse muziek, maar niet alleen met Engelstalige teksten.

Themaviering: Elkaar helpen dragen

DREMPT - Zaterdag 17 maart om 19.00 uur wordt wederom een 'Anders Vieren'- viering gehouden in de H. Willibrordkerk in Achter-Drempt met het thema: 'Elkaar helpen dragen'. Als mens dragen we ook allemaal een kruis met ons mee. En als het goed is helpen we elkaar ook om dat kruis te dragen. Door samen te dragen wordt onze last lichter. In deze viering zullen we op een eigentijdse wijze stil staan bij dit thema. Muzikale ondersteuning wordt verleend door het koor Feeling. Na afloop is er gelegenheid om na te praten.

Bingo bij D'n Draejer

VELSWIJK - Carnavalsvereniging De Doldraejers te Velswijk en Wittebrink houdt op vrijdag 16 maart en vrijdag 13 april om 20.00 weer een bingoavond in het dorpshuis D'n Draejer. Voor 10 euro koopt u een set kaarten waarmee acht ronden gespeeld kan worden, of koop een duo kaart voor 15 euro waarmee u dubbel kans heeft. De prijzen zijn 10, 15 en 25 euro per ronde. Ook is er de mogelijkheid om in de pauzes voor 5 euro mee te spelen met twee keer een extra ronde, waarbij de winnaar 50 euro wint. Inloop vanaf 19.30 uur open. De avond is vrij toegankelijk voor iedereen.

Gewijzigde locatie Seniorenclub 60+

DREMPT - ln diverse folders in de gemeente is aangegeven dat de seniorenmiddag van 24 maart plaatsvindt bij Effe bij Steef in Hummelo. Dit moet echter zijn Dorpshuis in Drempt, aanvang 14.00 uur. Deze middag treedt het veertigkoppige orkest Regionaal Senioren Blaasorkest Graafschap op. Het orkest speelt deze middag een luchtig programma, waarin de concertmarsen en de walsen van Strauss niet zullen ontbreken. Bij elk muziekstuk wordt enig uitleg gegeven, waardoor het luisteren een stuk aantrekkelijker wordt.

Open Spindag in Zelhem

HALLE - De Spingroep Zelhem bestaat uit een groep van ruim dertig hobbyspinners die allerlei soorten vezels verwerken tot een draad en met die draad breien, weven, haken enzovoort. Ze organiseert op zaterdag 17 maart in Dorpshuis de Korenaar, Dorpsstraat 85 in Halle een open spindag van 10.00 tot 16.00 uur. Iedereen is van harte welkom, breng je spinnewieltje en wol mee en sluit aan op deze gezellige dag. Deelname kost 5 euro. Informatie en opgave tot 15 maart via telefoon. Wil je niet meedoen, kom dan kijken: de entree is gratis.

Ontmoeting en Inspiratie

HALLE - Brood ons dagelijks voedsel in dit deel van de wereld. Brood om te breken en te delen, zoals Jezus dat deed op witte donderdag. Het brood waarom wij bidden, dat ons samen verbindt als christenen maar ook weer ten diepste laat verschillen. Samen rond de tafel van de heer. Rond dit alles gaat men samen in gesprek op maandag 19 maart om 20.00 uur in de Kerk in Halle. Leiding: Mia Tankink, pastor van de Maria Laetitia Parochie. Graag een week van te voren opgeven bij de contactpersoon: Herma Garretsen. Er wordt een eigen bijdrage van 4 euro gevraagd voor koffie en onkosten.

Kledingverkoop bij De ClédingkanTine

HENGELO - Wat is leuker om een overvolle kledingkast op te ruimen en er toch nog iets voor terug te krijgen. Kom een verkoopnummer halen en breng de kleding in bij de ClédingkanTine, een pop up winkel voor een dag. De nummerverkoop is op donderdag 15 maart van 9.00 tot 10.00 en van 18.00 tot 19.00 uur bij Partycentrum Langeler aan de Spalstaat 5 in Hengelo Gld. 24 prijsstickers om de kleding zelf thuis te prijzen kosten 1,50 euro. Op woensdag 28 maart tussen 18.00 en 18.30 kan de kleding worden ingeleverd en op vrijdag 30 maart tussen 11.00 en 12.00 kan het restant kleding en de envelop met verdienste opgehaald worden. De overgebleven kleding gaat naar de Kledingbank in Doetinchem. De Tiener/Damesbeurs is op donderdag 29 maart van 11.00 tot 20.00 uur in De Drievetol aan de Spalstraat 29 in Hengelo Gld.

Open huis bij woonlocatie van Zozijn

ZELHEM - In de Week van Zorg en Welzijn, op zaterdag 17 maart, kunt u bij de woonlocatie in Zelhem aan de Magnoliaweg 60 een kijkje komen nemen. Van 11.00 tot 16.00 uur is er open huis. Bezoekers worden ontvangen met koffie en thee en kunnen enkele appartementen bezoeken. Het wooncomplex aan de Magnoliaweg bevat 10 appartementen. In het gebouw is een centrale ontmoetingsruimte.

Voorjaarsconcert bij Museum Smedekinck

Met Egerlander en Tsjechische blaasmuziek blaast Smedekinck de lente nieuw leven in

ZELHEM - Organisatoren, publiek en muzikanten genoten zondagmiddag 11 maart van het voorjaarsconcert, dat de Terborgher Muzikanten onder leiding van Zelhemmer Albert Ketz in de uitverkochte Schure van Museum Smedekinck gaven. De Egerländer muziek en de Tsjechische blaasmuziek klonken prima en het enthousiasme van het publiek was duidelijk. De meeste nummers waren instrumentaal, maar zo nu en dan legden broer en zus Robert Bosveld en Marleen Mullink-Bosveld hun instrumenten terzijde om voor het voetlicht te treden en een vocale bijdrage te leveren. Zowel voor als na de pauze was er een gastoptreden van een muzikant, die twee lepels gebruikte als klepperinstrument. Een prima initiatief dus en zeker voor herhaling vatbaar.

One Woman Band Natasja bij Café De Tol

ZELHEM - Op zondag 25 maart zal One Woman Band en zangeres Natasja bij Café De Tol optreden! Zij is de enige vrouw in Nederland die met haar keyboard, eigen licht- en geluidsinstallatie een avondvullend programma neerzet, geheel naar wens van haar publiek.

Natasja is behalve een voortreffelijk zangeres, een gezellige en hartelijke persoonlijkheid, die altijd nauw verbonden is met haar publiek. Met haar jarenlange ervaring in bands, heeft zij ook projecten gedaan voor diverse studio's, als backing vocal. Natasja heeft nu al geruime tijd de weg ingeslagen als soliste. Met haar One Woman Bandverzorgt ze nu avondvullende programma's.

Beste Anouk look-a-like
Sinds haar deelname aan de TV programma's 'In de huid van', en 'The Winner Takes iT All' , waarin Natasja Anouk vertolkte, mag zij zich (beide programma's gewonnen van 3000 Anouk- imitators) met recht de beste Anouk-sound-a-like van Nederland noemen. Alle reden dus om op zondag 25 maart richting de Wittebrink te trekken. Het programma begint rond 16.00 uur, de entree bedraagt 5 euro. A la carte kan er die dag niet worden gegeten, maar er is voldoende eten te verkrijgen om een goede combinatie te vinden tussen een lekker drankje en een heerlijk hapje!

Kaartverkoop Wein & Bier Fest
Deze middag start ook de kaartverkoop voor het zesde Weissenbrink Wein & Bier Fest, dat op zondag 27 mei plaats zal vinden. Die dag zal er een zeer afwisselend programma worden gepresenteerd in Duits/Oostenrijkse sfeer met een keur aan artiesten. Schlagerzanger Peter Borkes, Legata's Lederhosen Power, dweilorkest De Wiksbössels, de absolute topband op Duitstalig gebied "Wir Sind Spitze!" en entertainer Otto Lagerfett zijn voor die middag al vastgelegd.Exposities & Agenda

Galerie Bibliotheek Zelhem
Expositie Achterhoek 3. De derde expositie met het werk van tien Achterhoekse kunstenaars. Naast kleurrijke schilderijen vindt u er machtige beelden en fijne grafiek. Ditmaal met werken van Fieke Jolink, Astrid Vredegoor, Liesbeth Pieterse, Cees Roorda, Anne Pera, Bas Brinkhorst, Femmie den Ouden, Tineke Roorda, Anne van der Vliet en Anneke van der Meer. De expositie is tot 24 maart geopend tijdens de openingstijden van de Zelhemse bibliotheek.

Museum Smedekinck
'Oude serviezen vertellen een verhaal…' Tentoongesteld worden (delen van) serviezen uit de verzameling van de Aaltense Janny Vonhof. Het gaat voornamelijk om Maastrichts aardewerk. De tentoonstelling is de hele winter te bekijken.

De openingstijden van het museum zijn in de periode november t/m maart: iedere donderdag en elke 1e zondag van de maand van 13.30 tot 17.00 uur (groepen vanaf 15 personen op afspraak ook op andere dagen en tijden). De entree bedraagt 4 euro (t/m 12 jaar gratis).

Agenda
18 maart: Lentekriebels; Open Zondag in Zelhem, met vele activiteiten en een modeshow met de voorjaarsmode 2018. In en rond het centrum van 12.00 tot 17.00 uur.

19 maart: Avond van 't Nut met diverse natuurfilms. Aanvang: 20.00 uur bij Ellen's Restaurant, Burg. Rijpstrastraat in Zelhem.

20 maart: Winterbijeenkomst Fietsgroep Welzijn Zelhem in de Oranjehof. Aanvang: 14.00 uur. Inl. 06-49135536

24 maart: Musicalconcert Muziekvereniging Pr.Juliana in 'de Brink', Stationsplein in Zelhem. Aanvang 19.30 uur.

25 maart: Concert Muziekvereniging Union in het Muziek Centrum Union, Hummeloseweg in Zelhem. Zaal open: 14.30 uur. Aanvang concert: 15.00 uur.

3 april: Bingo-avond in de Oranjehof . Van 19.30 tot 22.00 uur.

Paasbrodenactie Sweder van Voorst Hummelo en Keppel

HUMMELO EN KEPPEL - Scouting Sweder van Voorst houdt zijn jaarlijkse Paasbrodenactie op zaterdag 17 maart van 10.00 tot 13.00 uur. De scouts zullen de paasbroden huis aan huis verkopen in de dorpskernen van Hummelo, Keppel, Drempt, Baak en Toldijk.

Omstreeks 9.30 uur verzamelen de scouts zich op verschillende adressen waar ze de laatste informatie krijgen. Vandaar uit trekken ze door de dorpskernen met grote tassen en fietsen waarin de Paasbroden vervoerd zullen worden. De paasbroden kosten dit jaar 4 euro per stuk. Zo is het makkelijker voor de allerjongsten onder de scouts het juiste wisselgeld terug te geven. Gelukkig is er leiding en zijn er vrijwillige ouders om deze jonge verkopers te begeleiden. De Paasbrodenactie wordt traditiegetrouw afgesloten met broodjes knakworst en een gezellig samenzijn, zodat dan de laatste nieuwtjes uitgewisseld kunnen worden. Paasbroden vooruit bestellen is mogelijk via Cecile Willems, mail naar Willems436@zonnet.nl.

Première Musical De Vrouw in Keijenborg

BRONCKHORST/KEIJENBORG - Bij de viering van Internationale Vrouwendag op 8 maart, ging musical De Vrouw in Dorpshuis de Horst te Keijenborg in première. Irene van der Aart begeleidde de speelsters bij het vervullen van hun rol. De organisatie was in handen van de Werkgroep Vrouwendag Bronckhorst.

De avond werd geopend door burgemeester Marianne Besselink. Zij vertelde over de geschiedenis van Vrouwendag. "Ik dacht dat mijn oma en moeder het al wel geregeld hadden, maar dat is dus niet zo." De burgemeester zorgt ervoor dat ze altijd met het eten 's avonds thuis is. Daarna stond Irene van der Aart voor de taak als gespreksleider bij de vrouwelijke politici van de gemeente Bronckhorst. Zij moesten een aantal vragen bespreken, waarin vrouwen de hoofdrol spelen, waaronder: 'Is Bronckhorst vrouwvriendelijk?' Na de pauze werd onder de inspirerende leiding van Irene van der Aart een musical geïmproviseerd waarbij alle ingrediënten zoals liefde, dood, drama, dromen, zang en (disco)dans aan bod kwamen. Drie willekeurige vrouwen uit de zaal deden met haar mee en brachten in een half uur een musical ten tonele tot grote hilariteit van de honderd vrouwen in de zaal. Uiteraard keerde alles ten goede.

Bingo-avond in 'de Brink'

Zelhem - Zaterdagavond 17 maart verzorgt Stichting de Brink een grote bingo-avond in de theaterzaal ter ondersteuning van de Stichtingskas. Er worden drie rondes bingo gespeeld met drie verschillende kleuren bingokaarten. De drie kaarten kosten 10 euro (incl. balpoint). Extra kaarten kunnen worden bijgekocht. Tussen de rondes door wordt een pauze gehouden, waarin een kopje koffie/thee of een drankje genuttigd kan worden. Na één van de pauzes is er als intermezzo een komische conference door Harmen Stoffels van de Kniepert. De prijzen voor deze avond zijn allemaal beschikbaar gesteld door Zelhemse ondernemers. Hun namen zullen bij de prijsuitreiking genoemd worden. De bingo begint om 20.00 uur (zaal open 19.30 uur). De entree is gratis.

Wedstrijdprogramma's

Z.S.V. Zelos
Zaterdag 17 maart. Senioren. VRC 1-Zelos 1. Aanvang: 14.00 uur; Beuningse Boys 2-Zelos 2. Aanvang: 15.00 uur; MvR 2-Zelos 3. Aanvang: 13.00 uur; SVDW '75 2-Zelos 4. Aanvang: 14.30 uur; Westervoort 4-Zelos 5. Aanvang: 14.30 uur; Zelos 6-Westervoort 3. Aanvang: 15.00 uur; Zelos 7-Sc. Rheden 3. Aanvang: 13.00 uur; Zelos Vr 1-VVZ Vr 1. Aanvang: 15.00 uur; Zelos Vr 2-Viod Vr 1. Aanvang: 13.00 uur.

Junioren. Winterswijk JO19 1-Zelos JO19 1. Aanvang: 15.00 uur; Zeddam/St. Joris JO19 1-Zelos JO19 2. Aanvang: 14.30 uur; Zelos JO17 1-Oeken/Brummen JO17 2. Aanvang: 14.30 uur; Zelos JO17 2-DVC '26 JO17 5. Aanvang: 11.00 uur; Zelos JO15 1-Gendringen/Etten JO15 1. Aanvang: 13.00 uur; DZC '68 JO15 8-Zelos JO15 2. Aanvang: 13.20 uur; Zelos JO15 3-Dieren JO15 5. Aanvang: 11.00 uur; DCS MO15 2-Zelos MO15 1. Aanvang: 9.45 uur.

Pupillen. Zelos JO13 2G-Fc. Eibergen JO13 2. Aanvang: 9.45 uur; Dinxperlo JO13 1-Zelos JO13 3. Aanvang: 10.15 uur; Zelos JO13 4-Wolfersveen JO13 1G. Aanvang: 8.30 uur; Zelos MO13 1-AZSV MO13 1. Aanvang: 11.00 uur; DVV MO13 2-Zelos MO13 2. Aanvang: 9.45 uur; Zelos JO11 1-Fc. Zutphen JO11 1. Aanvang: 9.45 uur; Zutphen JO11 5-Zelos JO11 2. Aanvang: 10.30 uur; Zelos JO11 3-Terborg JO11 2. Aanvang: 9.45 uur; Zutphen MO11 1-Zelos MO11 1. Aanvang: 8.30 uur; Zelos JO9 1-Concordia W JO9 3G. Aanvang: 8.30 uur; Halle JO9 1-Zelos JO9 2G. Aanvang: 9.00 uur; Haarlo/Noordijk JO9 1G-Zelos JO9 3. Aanvang: 10.00 uur; Warnsveldse Boys JO8 3-Zelos JO8 1. Aanvang: 8.30 uur; Zelos JO7 1-Angerlo Vooruit JO7 1. Aanvang: 8.30 uur; Zelos JO7 2-RKPSC JO7 2. Aanvang: 9.30 uur; Silvolde JO7 3-Zelos JO7 3. Aanvang: 9.00 uur.

V.V. Wolfersveen
Zaterdag 17 maart. Junioren. Longa '30 JO17 4-Wolfersveen JO17 1. Aanvang: 14.30 uur; VVL/Stokkum JO15 1G-Wolfersveen JO15 1G. Aanvang: 13.00 uur.

Pupillen. Zelos JO13 4-Wolfersveen JO13 1G. Aanvang: 8.30 uur; Wolfersveen JO11 1-HC '03 JO11 2G. Aanvang: 9.30 uur; Keijenburgse Boys JO9 1-Wolfersveen JO9 1. Aanvang: 9.00 uur.

Zondag 18 maart. Senioren. Wolfersveen 1-Zelhem 1. Aanvang: 14.30 uur; DVC '26 7-Wolfersveen 2. Aanvang: 12.00 uur; Raalte Vr 1-Wolfersveen Vr 1. Aanvang: 11.30 uur; Wolfersveen Vr 2-Zeddam/St. Joris Vr 1. Aanvang: 10.30 uur.

S.E.V. Korfbal
Zaterdag 17 maart. Senioren. DVO/Accountor 7-SEV 2. Aanvang: 16.50 uur; DLKV 3-SEV 4. Aanvang: 11.20 uur.

Junioren. SEV A1-KVZ A3. Aanvang: 20.00 uur; SEV C1-WIKO/Aladna C2. Aanvang: 19.00 uur.

Geslaagde sponsortrip VV Zelhem naar SC Heereveen

ZELHEM - Zestig sponsoren bezochten zaterdag 3 maart op uitnodiging van Voetbalvereniging Zelhem de eredivisiewedstrijd tussen SC Heerenveen en Willem 2. Het werd een geslaagde dag. De sponsortrip werd georganiseerd door de Sponsorcommissie van VV Zelhem.

De sponsoren kwamen in de middag bijeen in de kantine van VV Zelhem om daar eerst een bakje koffie met een plaatje cake te nuttigen. Om half vijf startte de bus voor de reis naar Heerenveen. In de bus waren voldoende versnaperingen en drankjes aanwezig die gesponsord weren door Jumbo Hollak, waarvoor dank! Alle sponsoren kregen een uitgebreide rondleiding door het Abe Lenstra Stadion en daarna stond er een buffet te wachten. Na dit buffet vonden we ons plekje op de business tribune in het Abe Lenstra stadion, het mooie stadion van Heerenveen.

De wedstrijd was niet heel enerverend, en werd overtuigend door SC Heerenveen met 2 – 0 gewonnen, en met die uitslag was iedereen uiteindelijk tevreden. Voor een tweetal sponsoren was er een door SC Heerenveen gesigneerde bal beschikbaar voor het goed voorspellen van de wedstrijdpoule.
Na de wedstrijd was er nog tijd voor de bekende nazit met de nodige versnaperingen. Het was een gezellige avond. De bus met de sponsorgasten arriveerde na middernacht weer in Zelhem. Dank aan alle sponsoren voor hun deelname en aanwezigheid. Namens VV Zelhem; tot de volgende keer.

Nieuwe sponsor Zelos JO9 3

Zelos JO9 3. Foto: PR

ZELHEM - Zaterdag 3 maart kwam Jurgen Helmink van 'Labyrinth outdoor & travel' naar de Pluimerskamp om 'zijn' team Zelos JO9 3 het nieuwe tenue voorzien van zijn sponsornaam te overhandigen. Labyrinth outdoor & travel is specialist in actieve vakanties en groepsuitjes. Het team en de vereniging zijn erg blij met de sponsoring en als dank kreeg de sponsor een prachtige bos bloemen.

Foto: PR

Geen winstpunten voor Quintus

HENGELO - De teams van Handbalvereniging SV Quintus die speelden op zondag 11 maart, konden de wedstrijden niet winnen.

Quintus Heren Senioren 1 moest vandaag tegen Duiven. De teams gingen eerst gelijk op, maar Quintus gaf de voorsprong uiteindelijk weg met een tussenstand van 16-14 in het voordeel van Duiven. Na de rust liep het verschil steeds verder uit door het sterke spel van Duiven. Ook werden er spelers van Quintus vastgezet waardoor er geen doelpunten meer vielen. Daardoor was de eindstand 34-26 voor Duiven. Twee jongens van het heren B team hebben hun debuut gemaakt bij de Heren 1 en ondanks de pittige wedstrijd hebben ze het goed gedaan.

De jongens C1 speelden als enige thuis; tegen Olympia uit Haaksbergen. De wedstrijd begon meteen vol tempo vanuit beide ploegen. Het ging lang gelijk op, met een stand van 10-12 in het voordeel voor Olympia. Nadat een paar spelers uitvielen met kleine blessures, werd het een zware pot voor de jongens. Vanwege de weinige wissels die overbleven en het hoge tempo dat gespeeld bleef worden, resulteerde dit in een eindstand van 18-40 in het voordeel van Olympia.

Nieuw wedstrijdtenue Zelhem MO-19

Dames van Zelhem MO-19 met sponsor. Foto: PR

ZELHEM - Zaterdag 3 maart mocht Zelhem MO-19 het nieuwe wedstrijdtenue in ontvangst nemen, die beschikbaar is gesteld door VE-montage uit Zelhem.

Zelhem MO-19 is uiteraard zeer content met deze sponsor. Na een dankwoord van trainer Eef Freriks richting de sponsor, mocht Maarten Velthorst van VE Montage een mooi boeket bloemen in ontvangst nemen. Namens de voetbalvereniging Zelhem nogmaals dank voor deze sponsoring en de dames van Zelhem MO-19 gaan er alles aan doen om er een succesvol en sportief seizoen van te maken.

Survivalrun Jan in 't Touw nu ook voor groepen

Survivalrun Jan in 't Touw. Foto: Fred Geluk

IJZEVOORDE - Op zondag 8 april houdt survivalvereniging Jan in 't Touw haar jaarlijkse survivalrun. Deze leuke recreatieve run begint en eindigt bij de Pokkershutte in IJzevoorde en voert je door de prachtige omgeving van de Doetinchemse Slangenburg.

Een survivalrun is een combinatie van hardlopen, afgewisseld met een heleboel hindernissen. Je moet niet bang zijn om vies te worden en een beetje conditie is handig, maar deze run is vooral bedoeld voor beginnende survivallaars en is ook zeer geschikt voor de jeugd.

Deelnemers kunnen kiezen tussen een route van 5,5 en 8,5 km, waarbij in de 8,5 km ook wat moeilijker hindernissen zijn opgenomen. Nieuw dit jaar is de mogelijkheid om je als groep van 4 personen in te schrijven. Extra leuk, omdat deelnemers elkaar onderweg mogen helpen.

Inschrijven kan via de website van Jan in 't Touw.


www.janinttouw.nl

Achterhoekse partners maken werk van korte, duurzame voedselketen

V. l.n.r.: wethouder Jan Engels (Bronckhorst), wethouder Coby Pennings (Zutpen), Gerard Zoetbrood (Vereniging Streekproducten Achterhoek en Liemers) en wethouder Trix van der Linden (Lochem). Foto: PR.

VORDEN – Streekvoedsel is lekker, hip en duurzaam. Dat vinden in elk geval de gemeenten Bronckhorst, Lochem en Zutphen, de Vereniging Streekproducten Achterhoek en Liemers, Versboerderij Daalwiek uit Geesteren, Binnenstadsmanagement Zutphen en Stichting Zutphen Promotie. Samen maken zij werk van een korte voedselketen in de Achterhoek. Dit is een nieuwe, korte keten tussen lokale producenten en retail, horeca en recreatie om producten uit de Achterhoek aan de consument te kunnen bieden.

Alle partijen tekenden op 7 maart een samenwerkingsovereenkomst in het mooi gelegen restaurant de Keuken van Hackfort in Vorden. Daar bleek al direct dat er behoefte is aan dit initiatief. Eigenaar Boudewijn de Bakker van de Keuken van Hacfort vertelt: "We hebben bewust gekozen voor zoveel mogelijk streekproducten, maar ik ben veel tijd kwijt aan het ophalen van de streekproducten bij de verschillende boeren. Het zou fijn zijn als ik de producten centraal kan bestellen en laten bezorgen".

Ook vanuit duurzaamheid en leefbaarheid is er de wens om de afzet van streekproducten te vergroten. Wethouder Trix van der Linden van de gemeente Lochem: "We hebben al twee voedseltuinen in onze gemeente waar mensen hun groenten kunnen halen. Dit zijn mooie initiatieven. Door een grootschaliger en bedrijfsmatiger aanpak in een keten maken we de lokale economie nog groener en duurzamer." Wethouder Coby Pennings (Zutphen) vult aan: "Als dochter van een kweker vond ik het altijd al 'not done' om in de winter aardbeien te eten. We moeten weer vaker seizoensproducten uit de eigen streek eten, daar wordt iedereen beter van." Wethouder Jan Engels (Bronckhorst) is het hier roerend mee eens. Streekproducten zijn volgens hem bovendien betaalbaar als alle tussenstappen uit de keten verdwijnen en de boer dus rechtstreeks aan de horeca of consument levert. "De boer krijgt dan ook een eerlijke prijs voor zijn product".

Verhaal
De Twentse Streekproducten Organisatie (TSO) was ook aanwezig bij de bijeenkomst. Zij leveren al enkele jaren rechtstreeks van boer aan horeca. Andra Westerhoff: "De TSO bestaat uit achtentwintig producenten en werken samen met ongeveer veertig horeca gelegenheden. Dit doen we inmiddels met twee koelwagens. Streekproducten vertellen een verhaal dat hoort bij dit coulisselandschap. Dat maakt onze streek aantrekkelijk voor toeristen. Van de samenwerking binnen TSO wordt iedereen beter."
Coöperatie
Voorzitter Gerard Zoetbrood van de Vereniging Streekproducten Achterhoek en Liemers liet weten dat men binnen de vereniging voornemens heeft om voor deze nieuwe korte keten tussen lokale producenten en retail, horeca en recreatie verzamelpunten wil gaan creëren en voor een eventuele coöperatie vorm te kiezen om de producten uit de Achterhoek aan de horeca-, toeristische- en delicatesse bedrijven aan te kunnen bieden. Vereniging Streekproducten Achterhoek en Liemers telt momenteel 45 leden die grotendeels afkomstig zijn uit de Achterhoek en producten zoals onder meer groenten en fruit, zuivel en vlees, sappen en dranken of smaakmakers zoals mosterd en jam produceren.

De betrokken partijen krijgen in de zoektocht ondersteuning van de Europese Unie en de provincie Gelderland en van Marijn Struik van Happyland.

In memoriam zijspancrosser Hans Garritsen
Rust in vrede, Hans

HENGELO - In de crosswereld was het zaterdag even stil. Heel erg stil. Dan weet je dat het mis is. In een wereld van rondrazende motoren hoort het niet stil te zijn. Hier hoort bulderend motorgeluid te klinken. Langs de kant hoort het te gaan over posities en over spanning. Als een motor onverhoopt even stilvalt, is er altijd wel een technische man in de buurt. Maar een stilte zoals deze, die wil niemand.

Afgelopen week nog schreef ik over het crossvirus. Een heel belangrijk aspect van dat virus is het feit dat het verbindt. Dat het al die mensen met datzelfde gevoel bij elkaar brengt. Die crossers vormen samen één grote familie. Ze staan samen op en rond de baan. Ze volgen dezelfde berichten op de sociale media. Ze vieren elkaars verjaardagen.

Dat crossvirus is iets dat rondwaart rondom de crossbanen, maar dat niet alleen. Het zit in mensen. Het kruipt onder de huid. Het zit diep van binnen. Hans was één van die pure liefhebbers die dit in hart en nieren met zich meedroeg. Die als 53-jarige nog altijd niets liever deed dan alsmaar weer die helm opzetten, de laarzen aantrekken en de gashendel opendraaien.

Op alle crossbanen in de regio was hij een bekend gezicht. Vorig weekend in Lochem was hij nog van de partij. Hij was er ook bij op 't Hengelse Zand in 2012. Zijn ogen straalden van geluk. Zijn geliefde motorcross in zijn geliefde thuisdorp, mooier ging het niet worden. Toch ging er ook in de jaren daarna geen zijspancross voorbij zonder dat de naam Garritsen door de speakers klonk.

Tot nu. Tot deze zaterdagmiddag. Want op tragische wijze kwam aan dit alles abrupt een einde. Het vreselijke nieuws kwam vanaf de crossbaan in Varsseveld. Het ging als een schokgolf door de hechte motor- en zijspancrossfamilie. Een schok was het niet in de laatste plaats voor het jonge crosstalent. Talent dat Hans al sinds jaar en dag met veel liefde en passie ondersteunde.

Nu rest er niets anders dan hopen. Hopen dat er in de hemel – of waar hij dan ook mag zijn – af en toe motorgeluid mag klinken. Dat het er mag ruiken naar benzine. Dat hij nog af en toe de helm op mag zetten, de laarzen aan mag trekken en na afloop de modder van zijn gezicht mag vegen. Dat hij het crossvirus voor eeuwig mag behouden. Rust in vrede, Hans.

Tulpenverkoop voor goede doel in Vorden en Wichmond

BRONCKHORST - Lions Club Bronckhorst verkoopt zaterdag 17 maart in Vorden en Wichmond tulpen aan de deuren. Het is de derde verkoopzaterdag van de jaarlijkse tulpenverkoop. Afgelopen zaterdag hebben de leden van de serviceclub in een paar uur tijd 600 bossen tulpen verkocht in Hummelo, Keppel en Drempt.

De tulpenactie van LC Bronckhorst beslaat 5 zaterdagen in maart, dan worden huis aan huis bossen tulpen verkocht in de (grotere) kernen van de gemeente Bronckhorst. De hele opbrengst van de verkoop gaat naar de drie goede doelen die LC Bronckhorst dit jaar steunt. Het lokale doel is de openluchtzwembaden in de gemeente Bronckhorst (In de Dennen in Vorden, Het Elderink in Hengelo, burgemeester Kruijffbad in Steenderen en het Hessenbad in Hoog-Keppel). Ook steunt de club Kinderen van de Voedselbank. En een deel van de opbrengst van de tulpenactie gaat naar stichting Kacema Musuma. Deze Nederlandse stichting helpt al twaalf jaar bij zorg en aandacht voor het toenemend aantal weeskinderen – vaak ten gevolge van slechte begeleiding bij zwangerschap en/of AIDS – in Zambia, Afrika.

Na Vorden en Wichmond gaat LC met verse bossen tulpen langs de deuren in Hengelo (24 maart) en Zelhem en Halle (31 maart).

Roll-Over Bronckhorst: neem een buur mee

BRONCKHORST - Eind mei - begin juni staat de veertiende wandel-driedaagse Roll-Over Bronckhorst op de Zonnebloemagenda. Ook dit jaar zijn weer mooie routes uitgestippeld. Start- en eindpunten zijn bekend: 31 mei J.J.C. Flophouse Toldijk, 1 juni Voetbalvereniging Be Quick Zutphen en 2 juni Sporthal de Lankhorst Wichmond. "De organisatie van de Roll-Over staat te popelen om weer aan de slag te gaan. We willen de deelnemers aan de Roll-Over zoveel mogelijk ontzorgen. Daarom zorgen we op elke startplaats voor voldoende rolstoelen, omdat het voor deelnemers vaak lastig is om een rolstoel te vervoeren." vertelt voorzitter van het Roll-Over comité Jan Visser. "Dus wie iemand in hun buurt kent, die wel wat kan lopen, maar niet zover; neem ze eens een avond mee. Ook duwers kunnen zich aanmelden; het is gewoon gezellig."

Door Liesbeth Spaansen

Voor de Roll-Over Bronckhorst is een ervaren team aan het werk om de driedaagse voor te bereiden. "Het is inderdaad een ervaren team, maar dat zal nooit op de automatische piloot gaan", benadrukt Jan Visser. Elk jaar worden andere routes uitgezet.

Ben van Raaij, sinds februari 2017 voorzitter van de Zonnebloem regio IJsselstreek: "We zijn trots op dit ervaren team. De mensen weten hoe ze mooie en begaanbare routes uit kunnen zetten, ze letten op de veiligheid in het verkeer en de (on)mogelijkheden van start- en pauzeplekken. Zo kunnen de deelnemers mooie wandelingen maken. Deze vrijwilligers helpen hier heel graag aan mee. Een groot aantal van de vrijwilligers zijn er al 10 tot 14 jaar bij. Het is een mooie activiteit en de wandeldeelnemers hebben geweldige dagen. Het is zo bijzonder, ze beleven er veel plezier aan. Ze krijgen de kans eropuit te gaan, de natuur in, het boerenleven ervaren langs weilanden en akkers. Als de deelnemers genieten dan genieten wij als vrijwilliger ook!"

'We kunnen extra duwers nog goed gebruiken'

Het aantal deelnemers aan de Roll-Over wisselt van jaar tot jaar; dit is onder andere afhankelijk van de startplaatsen, maar ze komen wel van heinde en verre. "Omdat ouderen langer thuis blijven wonen kunnen ze mooi meedoen via de plaatselijke Zonnebloemafdeling. Ook doen er veel mensen mee die in een verzorgingshuis wonen; ze komen dan vaak met meerderen in een busje," weet Jan Visser. "Helaas voelen veel potentiële deelnemers zich beperkt vanwege het vervoer naar en van de startplaatsen, maar de rolstoel hoeft niet mee. Er zijn er genoeg! Voor een rollator-gebruikers zijn de routes niet geschikt, deelnemers vergissen zich in de afstand. Deelnemers in een scootmobiel of zelfs een rolbed kunnen meedoen." Tijdens de wandel-driedaagse zijn voldoende verpleegkundigen en EHBO'ers aanwezig, want voorkomen is beter dan genezen.

Donderdagavond zal burgemeester Marianne Besselink het evenement openen en vrijdag burgemeester Annemieke Vermeulen in Zutphen. Zaterdag zal de directeur van de Zonnebloem Nederland, Marc Damen, de opening verrichten en vervolgens de Wichmond-route meelopen als duwer. "We kunnen extra duwers nog goed gebruiken."

Elke avond is er muziek, maar het blijft nog even een verrassing wie er optreden. Wel bekend is dat Muziekvereniging Excelsior uit Warnsveld de intocht zaterdags muzikaal zal omlijsten.

De Roll-Over organisatie krijgt financiële ondersteuning van de Vrienden van de Zonnebloem en de vele sponsoren, zoals de gemeenten Bronckhorst en Zutphen. "Dat is heel belangrijk", vertelt Jan Visser. "Zonder, is het helaas niet meer mogelijk om dit evenement te organiseren. De mensen worden goed verzorgd, krijgen hun natje en droogje, bijvoorbeeld fruit onderweg en kunnen op tijd naar het toilet. Verder geniet iedereen van een gemoedelijke en aangename wandeltocht."

Kijk op de website of Facebook voor meer informatie.

Plantlocaties tijdens Boomfeestdag

BRONCKHORST - Dit jaar werken acht scholen in de gemeente Bronckhorst op 14 maart mee aan de Boomfeestdag: drie scholen uit Hengelo (Bekveld met 25 leerlingen, De Leer met 16 leerlingen en Roozengaardsweide met 21 leerlingen), twee scholen uit Vorden (Het Hoge en De Vordering met in totaal 46 leerlingen), één uit Zelhem (Jan Ligthartschool met 33 leerlingen), één uit Drempt (De Klimtoren met 29 leerlingen) en één uit Steenderen (De Pannevogel met 37 leerlingen).

De organisatie ligt in handen van het Boomfeestdagcomité Bronckhorst met vertegenwoordigers van Vereniging Bomenbelang Bronckhorst, de agrarische natuurorganisatie 't Onderholt en de lokale hoveniers Inhetgroen, Piek Zweverink en Velhorst Groot Groen.

Plantlocaties
De leerlingen van De Vordering en Het Hoge uit Vorden mogen een heleboel bomen planten aan het Hoetinckhof. Deze historische houtwal wordt de komende jaren flink opgeknapt. De afgelopen jaren is hieraan weinig onderhoud verricht door de gemeente. Ook had de houtwal veel last van dumpingen vanuit de buurt.

De drie scholen uit Hengelo gaan bomen en bosplantsoen planten bij twee particulieren: aan de Oude Kruisbergseweg 1 ten zuiden van Keijenborg en bij Slotsteeg 16 ten noorden van Hengelo. De leerlingen gaan respectievelijk aan de slag met 21 laanbomen, 4 fruitbomen en 675 stuks bosplantsoen en nog eens 2 fruitbomen en 345 stuks bosplantsoen. De Jan Ligthartschool wordt verwacht aan de Kroezekampweg ten noorden van Zelhem. Daar gaan ze 4 al wat forsere berken, 4 elzen en 4 zomereiken langs de openbare weg planten. De leerlingen krijgen hier hulp van wethouder Antoon Peppelman. De Pannevogel blijft in Steenderen en gaat op het adres dr. Ariënsstraat 44a een meidoornhaag planten bij een particulier en aan de Lindeweg tien lindebomen. Leerlingen van de Klimtoren uit Drempt gaan samen met burgemeester Marianne Besselink beginnen aan de opknapbeurt van het parkje De Braamberg bij de Rijksweg.

Alle plantwerkzaamheden beginnen rond 10.00 uur. Meer informatie via e-mail.

Houdt het buitengebied leefbaar

Henk Wentink uit Hengelo is een verontruste buitengebied-bewoner van de gemeente Bronckhorst. Hij stuurde deze ingezonden brief op persoonlijke titel en vraagt zich af: Buitengebied Bronckhorst achtergesteld?

Natuurlijk, glasvezel moet er komen in het grijze buitengebied van de gemeente Bronckhorst. Het is goed voor burgers, boeren, buitenlui, scholen en bedrijven. Begin 2015 werd er al gesproken over de aanleg van glasvezel in het buitengebied van de Achterhoek. Tezamen met andere deelnemende gemeenten in de Achterhoek had men in Bronckhorst het plan opgevat om met behulp van de provincie Gelderland snel en goedkoop internet te realiseren. Na maanden van overleg, vergaderingen en bijeenkomsten bleek dit niet haalbaar, omdat EU-regels financiële inbreng van de overheid niet toestond.
De gemeente Berkelland stapte uit het gemeentelijk overleg en ging op eigen initiatief met de CIF in zee. Resultaat van dit alles is nu, dat zij de glasvezelkabel nagenoeg in de grond hebben. Het financiële plaatje is dat hun inwoners een maandelijkse vastrechtvergoeding van 9,95 euro betalen. De afkoopsom is 1300 euro.

In de gemeente Bronckhorst sukkelde men verder. Ambtelijke molens draaien langzaam: Ondertekening van papieren tussen de gemeente Bronckhorst en de CIF over toestemming om in onze gemeentelijke grond te mogen graven. Het uitstellen van de aanleg door de CIF, teveel hooi op de vork genomen. Het afblazen van de samenwerking met de CIF door de gemeente Bronckhorst. Het idee van de gemeente om zelf een buizenstelsel aan te leggen in het buitengebied en dan een provider zoeken die de glasvezel er doorheen blaast. De raad ging akkoord met het voorstel om hier 6 à 7 miljoen in te steken. De maandelijkse vastrechtvergoeding zou dan rond de 5 euro uitkomen. De gemeente Bronckhorst heeft het plan opgevat om met de KPN in zee te gaan. De gemeente Bronckhorst blaast de samenwerking met de KPN weer af en gaat weer in zee met de CIF, hoe kun je het bedenken!

Hoe is de situatie nu in Bronckhorst? Glasvezel buitenaf, onderdeel van de CIF, is nu bezig te trachten een deelnemerspercentage van 50% te halen. Hiervoor worden ambassadeurs gezocht die dit moeten promoten in hun buurtschap. De maandelijkse vastrechtvergoeding komt op 12,50 euro, de afkoopsom 1600 euro. De gemeente houdt de 6 à 7 miljoen in de zak. De start van de aanleg is het derde kwartaal 2018, wat vliegt de tijd!

Wat zou er moeten gebeuren? Het vastrecht moet teruggebracht worden naar 5 euro met behulp van de door de raad goedgekeurde bijdrage van 6 à 7 miljoen. Ook het buitengebied moet meebetalen aan de vergoeding door de gemeente aan de exploitatie maatschappijen van 12 à 13 miljoen voor het niet doorgaan van de bouwplannen in de grote kernen. Ook het buitengebied moet akkoord gaan met het gratis beschikbaar stellen van de bouwgrond 'Kwekerij' voor de aanleg van een glasvezelterrein voor de inwoners van de kern Hengelo. Ook het buitengebied ziet vrijgekomen bouwmogelijkheden in hun gebied verdwijnen naar de grote kernen.

Politieke partijen in Bronckhorst, maak waar wat jullie allemaal in jullie programma hebben staan: Houdt het buitengebied leefbaar.

Henk Wentink
Veldhoekseweg 1
Hengelo

ONK enduro Holten met succes V.A.M.C. rijders

Bas Klein Haneveld derde in de E1. Foto: Henk Teerink

VORDEN - De jaarlijkse conditieslag van de tweede ONK enduro in Holten van motorclub M.A.C. de Holterberg zit er weer op. Drie mooie en lange proeven eisten wel hun tol. Van de 295 deelnemers die de eerste proef reden, waren dat er nog 235 in de voor hen geldende laatste proef. Dat kwam natuurlijk ook door een paar pechgevallen en diskwalificaties maar ook door het buitje van afgelopen vrijdagnacht. Hans Vogels en Thierry Pittens zaten nog binnen twee seconden van elkaar totdat Hans in proef 7 de versnellingspook om het voortandwiel vouwde. Zo werd Thierry Pittens de King van Holten.

Vele podiumplaatsen en een aantal overwinningen waren er weggelegd voor V.A.M.C de Graafschaprijders deelnemers. Helaas moesten Niels Beck en Sjoerd Eskes zich afmelden door blessures. De motorclub uit Vorden heeft een lange traditie in het enduro kampioenschap. Telkens komt de club weer met nieuwe leden aan de start.
In de E1 ging de winst naar Thierry Pittens. Bas Klein Haneveld, Jan Willem Arendsen en Thijs Bulten uitkomend voor de club uit Vorden werden respectievelijk derde, vierde en vijfde. Bas Klein Haneveld deed bijna het onmogelijke. Hij brak vier weken geleden z'n sleutelbeen en werd drie en halve week geleden geopereerd. Klein Haneveld had in het begin weinig vertrouwen, maar naarmate de wedstrijd vorderde ging het beter en voelde hij geen pijn. Dat resulteerde in een prachtige derde plaats. Bas was hiermee zeer tevreden en had dit totaal niet verwacht zo liet hij weten. Wesley Pittens pakte de winst in de E2 categorie en Ceriel Klein Kromhof en Hans Vogels werden tweede en derde.

Pechgevallen, diskwalificaties en een regenbui zorgen voor veel uitval

Winst was er voor V.A.M.C lid Robin Nijkamp in de klasse E3. Alex van den Broek werd eerste in de EV40 klasse en Peter van der Sluis en Peter Bergsma uit Hummelo werden tweede en derde. Luuk Oud was de sterkste rijder in de categorie N1. De Vordenaren Bjorn Wisman en Bram Bulten werden zesde en veertiende. Ronald van Amersfoort was de snelste rijder in de N2 en de overwinning in de N3 ging naar Nick Buitenhuis. Winand Jansen eindigde als 22ste achter in het veld, maar reed hem wel uit en dat konden een aantal andere leden van de Vordense motorclub niet zeggen.

Bart Oosting, Heinze Mokkink en Peter Berenschot vielen allen uit in de N3. Maurice van der Berg werd keurig twaalfde in de klasse NV40 en de winst ging naar Rob Lauwers. Marten Zilvold deed het boven verwachting goed in de NV50 en werd dertiende. Arjan van der Veld won bij de NV50. V.A.M.C. rijders Arendsen, Vogels, Nijkamp en van den Broek gingen aan de haal met de winst voor clubteams. Zij staan nu ook bovenaan in het kampioenschap.

Passion Lichtenvoorde wil mensen raken

Passion Lichtenvoorde start met een stille tocht met het kruis, vanaf de Markt. Foto: Eveline Zuurbier

LICHTENVOORDE - 'Ontroerend', 'indrukwekkend', 'aansprekend', dat zijn een aantal woorden waarmee bezoekers in voorgaande jaren hun bezoek aan Passion Lichtenvoorde omschreven. Het begon drie jaar geleden als een initiatief vanuit de kerken. Ondertussen is Passion Lichtenvoorde uitgegroeid tot een evenement waar heel veel partijen bij betrokken zijn. Dit jaar is de Passion Lichtenvoorde op dinsdag 27 maart. Het begint om 20.00 uur op het marktplein van Lichtenvoorde, met een opening door burgemeester Annette Bronsvoort. Na de openingsscène door een verteller en een verrassend eerste poplied is er een stille tocht met een kruis en fakkels naar scholengemeenschap Marianum.

Hier krijgt het stuk een vervolg in de aula van de school. De kaartverkoop is inmiddels gestart. Wie geen kaartje heeft kan Passion Lichtenvoorde daar uitstekend volgen op het grote beeldscherm op het schoolplein. Dit bleek de afgelopen jaren voor de honderden kijkers een heel unieke ervaring. Dit jaar is er bewust ruimte gezocht om actuele thema's in het spel een plaats te geven. Bekende namen uit regionaal bekende toneelgezelschappen geven een gezicht aan een eigentijdse vertelling over het leven van Jezus. Een videoregistratie met meerdere camera's, door omroep ZSOM, zal zowel in de zaal te zien zijn als op het schoolplein. Hierdoor komt het spel nog meer tot zijn recht. Nieke Hoitink (Omroep Gelderland) zal als verteller en verslaggever stem geven aan de verbindende verhaallijnen. Kinderen van basisschool Frans ten Bosch spelen een actieve rol.

Natuurlijk heeft muziek een heel belangrijke plaats in het geheel. Liederen uit de popmuziek worden vertolkt door leerlingen en docent van scholengemeenschap Marianum. Zij doen dit samen met het popkoor Friends, onder leiding van dirigent Johan Klein Nibbelink. De liederen zijn uitgezocht door muziekdocent Peter Krabbenborg, Johan Klein Nibbelink en tekstschrijver Hans Hinkamp. Regisseurs Ben Donderwinkel en Sjaak Welboorn zorgen voor een pakkend geheel.

Na de stille tocht vanaf de Markt wordt de voorstelling voortgezet in de aula van Marianum. Foto: Eveline Zuurbier.

Helpende handen voor Passion Lichtenvoorde zijn er door leerlingen van het Barriet, school voor voortgezet speciaal onderwijs aan leerlingen met een beperking. De doelstelling van de organiserende stichting, Passie voor Cultuur en Maatschappij, om mensen met elkaar te verbinden heeft met deze opzet in ieder geval al een passende inkleuring gekregen. Meer dan 100 personen zijn betrokken bij de uitvoering van dit bijzondere evenement.

Passion Lichtenvoorde geeft iedereen de gelegenheid om te komen kijken, om dit evenement mee te beleven en mee te gaan in een bijzonder én eigentijds verhaal, over liefde en leugen, vriendschap en verraad, over leven en dood. Dinsdag 27 maart, vanaf 20.00 uur, in Lichtenvoorde. Kaarten à vijf euro zijn te koop bij Ringfoto Primeur en scholengemeenschap Marianum.


passionlichtenvoorde.nl

Sportinstuiven voor mensen met een beperking

ACHTERHOEK - In aanloop naar de Special Olympics Nationale Spelen op 8, 9 en 10 juni worden in acht Achterhoekse gemeenten sportinstuiven georganiseerd. Iedereen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking kan hieraan deelnemen. Sportaanbieders laten hen tijdens een sportinstuif gratis kennismaken met hun sport.

Sporten en bewegen is leuk en gezond. Iedereen die dat wil, zou moeten kunnen sporten. Dichtbij huis. Ongeacht leeftijd, achtergrond, kwaliteiten of beperkingen. Om mensen met een beperking kennis te laten maken met allerlei sporten in de Achterhoek, worden de komende tijd in verschillende gemeenten sportinstuiven georganiseerd.

Verschillende locaties, verschillende sporten
De sportinstuiven vinden plaats op acht verschillende locaties in de Achterhoek. Elke locatie heeft een ander sportaanbod, zodat kennis gemaakt kan worden met allerlei sporten. Iedereen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking is welkom. Deelname is gratis. Aanmelden kan via www.specialolympics2018.nl/side-events/sportinstuiven.

• Maandag 19 maart, 19.00 - 21.00 uur: bowlen bij Bowling, Stadsplein 5 in 's-Heerenberg.
• Zaterdag 31 maart, 11.00 - 12.00 uur: handbal en volleybal bij Hamalandhal, Van der Meer de Walcherenstraat 3 in Lichtenvoorde.
• Zaterdag 7 april, 13.00 - 16.00 uur: fitness, badminton, golf en boksen bij Aerofitt, Winkelskamp 5 in Hengelo (Gld).
• Zondag 8 april, 13.00 - 15.00 uur: judo, basketbal, hockey, gymnastiek en volleybal bij De Bongerd, De Bongerd 81 in Doetinchem.
• Vrijdag 20 april, 13.30 - 15.00 uur: beachvolleybal, gymnastiek, atletiek en paardrijden bij Sportpark Jaspers, Jaspersweg 1-5 in Winterswijk.
• Donderdag 26 april, 18.00 - 20.00 uur: fitness en spinning (fietsen) bij The Chariot, Nijverheidsstraat 4 in Eibergen.
• Zaterdag 19 mei, 13.00 - 15.30 uur: bocce en korfbal bij Sportpark Zuid, Bocholtsestraatweg 67 in Aalten.
• Zaterdag 26 mei, 13.00 - 15.00 uur: tennis, voetbal en atletiek bij Sporthal IJsselweide, Industrieweg 2 in Ulft.
De sportinstuiven worden mede mogelijk gemaakt door Achterhoek in Beweging, BrichbouW sportondersteuning, Gelderse Sport Federatie, Graafschap College, MEE Oost en de Provincie Gelderland.

Grensoverschrijdend evenement in tweedehands spullen

ULFT - AST Expo BV gaat haar (mega)vlooienmarktconcept ook uitrollen in de SSP-Hal in Ulft. In Enschede houdt dit bedrijf de Twentse Vlooienmarkt, jaarlijks goed voor zes edities, ruim 50.000 bezoekers en 6.000 kramen. In de SSP-Hal vindt de eerste editie van de Gelderse Vlooienmarkt plaats op 24 en 25 maart. Een tweede editie is reeds gepland voor het najaar. Het doel van de organisatie is om de Gelderse Vlooienmarkt in de toekomst vier tot zes keer per jaar te laten plaatsvinden.

De SSP-Hal is de ideale locatie voor dit concept: de hal is groot genoeg, goed bereikbaar en last but not least; gelegen in de grensregio. In Enschede is ruim vijftig procent van de bezoekers afkomstig uit Duitsland. Het streven van de organisatie is om dat in Ulft ook te bewerkstelligen. Hiervoor wordt het evenement dan ook breed in de beide grensregio's gepromoot.

Duurzaam leven is de toekomst en de Gelderse Vlooienmarkt is dan ook een duurzaam evenement. Immers alle aangeboden spullen krijgen en tweede leven. Dat bespaart de energie voor een nieuw product en verlengt de levensduur van het tweedehands product. Om een idee te geven: met zeshonderd kramen en 150 kilo gemiddeld per kraam, wordt er zo'n 90.000 kilo afval bespaart. Per editie.

Uit eigen onderzoek van de organisatie blijkt dat een kraamhouder een gemiddelde omzet van 100 tot wel 500 euro per kraam kan halen. Dus: deelnemen is duurzaam, geeft plezier en levert uiteindelijk een leuk zakcentje op. En niet te vergeten: een opgeruimde zolder, kelder of garage. Deelnemen aan de Gelderse Vlooienmarkt kan al voor 25 euro per kraam per dag. Er is nu een actie waarbij de tweede kraam gratis is; twee halen is één betalen. Bezoekers betalen 3 euro entree en kinderen tot en met 12 jaar hebben gratis toegang, mits onder begeleiding van een volwassene.

Voor meer informatie en inschrijven kijk op de website.

31 / 36

Tuinspecial bij Obelink Vrijetijdsmarkt

Alles voor de tuin staat centraal bij Obelink. Foto: PR

WINTERSWIJK - Obelink Vrijetijdsmarkt viert de komst van de lente met een tuinspecial op zondag 18 maart.

Obelink presenteert de nieuwe collecties tuinmeubelen en accessoires: van mooie sierkussens tot prachtige haarden en natuurlijk de barbecues. Op de afdeling tuinmeubelen is de 'Chair of the Year'-actie van Hartman. Dat houdt in dat men een eigen design mag ontwerpen voor de bekend stoel Sophie, om daarmee kans te maken op het winnen van het eigen ontwerp. De winnaar ontvangt zes Sophie-stoelen met een bijpassende Hartman-tafel.

Daarnaast zijn er nog andere acties, die alleen in de winkel gelden. Zo ontvangt men bij aankoop van Hartman Sophie-stoelen een gratis kussen. Bij aankoop van een tuinset boven de 500 euro ontvangt men een gratis dienblad en men kan meespelen om kans te maken op een Madison sierkussen.

Een open zondag bij Obelink is natuurlijk niet compleet zonder lekker eten en drinken. Op de tuinmeubelenafdeling wordt men getrakteerd op een lekkere kop koffie vanuit een piaggio, die niet op de snelweg te zien is, maar wel bij Obelink Vrijetijdsmarkt. Met dit apparaat wordt de lekkerste koffie, cappuccino, latte macchiato en espresso gezet. Verder is het mogelijk om lekkere hapjes te proeven tijdens live cooking door Campingaz. Ook kan voor een schnitzelschotel of een kopje koffie met een donut terecht in het restaurant. Voor de kinderen is er een ballonnenclown en ze kunnen uiteraard ook spelen in het speelparadijs.

Obelink Vrijetijdsmarkt is op zondag 18 maart geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

Column

Doe maar normaal

'Wees gewoon jezelf.' Een goed bedoeld advies. Ik zeg het zelf ook weleens tegen mensen. Maar wat is dat dan? Hoe ziet 'jezelf zijn' eruit? En als Achterhoekse schiet er dan ook direct een andere zin door mijn hoofd: 'Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg.' Vooral niet opvallen. Maar er zijn zoveel momenten in je leven dat het juist heel handig is dat je laat zien dat je anders bent en dat ze je daarom juist willen hebben. Bijvoorbeeld tijdens een sollicitatiegesprek. Om mee samen te werken. Of als vriend.

Afgelopen zaterdag mocht ik mijn succesfactoren voor het waarmaken van je dromen delen, tijdens de eerste ZZP en kleine ondernemersdag in Aalten. Ik vertelde over het geloof in je eigen droom, moedig zijn, een goed verhaal vertellen en kijken wat er wél kan. Maar het allerbelangrijkste vergat ik te zeggen. Omdat het zo gewoon voor me is. Het allerbelangrijkste is: authenticiteit en jezelf laten zien. Je niet verstoppen of anders voordoen dan je bent, omdat een ander daar wat van zou kunnen vinden.
De zaal bij 't Romienendal in Barlo zit vol. Op zaterdagmiddag hebben vele ondernemers hun beste pak aangetrokken en zijn naar het Aaltense buurtschap gekomen. Een paar mensen vallen me direct op. Marina Strumphler met haar stralende ogen. Ze stapt op me af en deelt haar uitdagingen. Vanuit kracht. Al jaren is ze een succesvol designer van gordijnen, wanden, vloeren en reist ze de hele wereld over. Sinds een paar jaar woont ze in Lintelo. Ze wil zichzelf meer in de regio laten zien. Op zoek naar nieuwe opdrachtgevers, dichter bij huis. Ze draait er niet omheen. Een succesvolle vrouw, met twijfels: over netwerk, leeftijd, zoeken. Een eerlijk verhaal. En door haar stralende ogen wil ik haar helpen. En zal ik haar niet snel vergeten.
Ook ontmoet ik Anke Versluis. Zij valt direct op door haar gekleurde legging en de rode laarsjes. Maar ook door haar bijna lichtgevende gezicht. Deze vrouw straalt vrolijkheid en levenslust uit! Ik raak met haar in gesprek over 'dansen zonder spiegels'. Een workshop die ze geeft op 24 maart. Dansen zonder spiegels gaat over contact maken met jezelf. Met swingende heupen en twinkelingen in je ogen.
In de zaal zit ook een man die me opvalt. Hij draagt een eenvoudige bruine trui. Maar het geheel is allesbehalve saai! Er piept een gekleurde stropdas bovenuit en zijn bril heeft een jaren vijftig montuur. Ook zijn kapsel brengt me terug in de tijd. Hij maakt me nieuwsgierig. En dus stap ik in de pauze op hem af. Het is René Kolstee. Hij restaureert oldtimers. Een paar jaar geleden nam hij samen met collega Hans Lensink het bedrijf van zijn werkgever over. Dit klopt gewoon! René straalt wanneer hij begint te vertellen. Dit is meer dan zijn werk. Dit is zijn leven.
Deze mensen vallen op door zichzelf te zijn. Zij steken met hun hoofd boven het maaiveld uit. En juist dat maakt dat ik meer over ze wil weten, dat ik ze onthoud, dat ik over ze schrijf in deze column. Dus Achterhoekers, een tip voor jullie allemaal, waardoor onze wereld nóg leuker wordt: doe maar normaal! Wees jezelf!

Linda Commandeur

Oost-Gelders Streektaaldictee en culturele avond

ACHTERHOEK - Op donderdag 22 maart vindt een culturele avond plaats waarvan het Oost-Gelders Streektaaldictee deel uitmaakt.

Het publiek kan deelnemen aan het streektaaldictee of als toeschouwer de avond bijwonen en genieten van optredens in dialect van leden van het Kleine Holte Koor uit Doetinchem en van liedjesschrijver Ben Lukassen uit Ulft, de zanger die ook bekend is van De Keerls. Het Achterhoekse gedeelte van het streektaaldictee wordt voorgelezen door Diana Abbink en het Liemerse gedeelte door Henk van Aalten. Streektaalliefhebbers worden van harte uitgenodigd om aan deze ludieke strijd met de pen mee te doen onder het motto 'Metdoon is belangrieker as winnen!' De bijeenkomst is op donderdag 22 maart, inloop vanaf 19.15 uur, aanvang 19.45 uur, in HCR De Gouden Karper in HUmmelo. Deelname kost vijf euro inclusief koffie en thee. Aanmelden kan tot uiterlijk 20 maart bij het Erfgoedcentrum via info@ecal.nu of via tel. 0314-787078. Op www.streektaaldictee.nl. staat meer informatie en een uitleg over de WALD-spelling aan de hand waarvan het dictee wordt gecorrigeerd. Ook op Facebook (Oost-Gelders Streektaaldictee) is het een en ander te vinden.

Oud ijzeractie C.V. de Doldraejers Velswijk. Wilt u uw oud ijzer en andere metalen aan ons doneren? Neem dan contact op met dhr. Jan Nijman, tel. 06- 13743169.

Super opruimingsweekend! Za 17/3 van 10-15 & zo 18/3 van 12-17 uur Hiva Zelhem de meest veelzijdige kringloop in de regio! Industriepark 5A, Zelhem. 06-53154507

Gevraagd, BEHEERDER met ref. voor vakantiehuis in Halle. Ontvangst gasten, schoonmaak & controle na vertrek €60 per keer. 0591381389

Kranszen en Spul. Paassfeer op het Boerenerf, brocante en nieuwe decoraties voor binnen en buiten. 16-17-18 Maart van 10.00-17.00 uur. De Morel Halseweg 6, 7004 JA Doetinchem Slangenburg.

kringloop de Boedelhof,Enkweg 17b in Vorden OOK LOCATIE VOOR DAGBESTEDING !!! di t/m vrij 9.00 - 16.00, za 9.00-16.00 laatste za. vd maand magazijnverkoop www.deboedelhof.nl

Nummerverkoop ClédingkanTine: 15 maart, Partycentrum Langeler 09.00 – 10.00 uur. Kledingbeurs ClédingkanTine: 29 maart, Drievetol, Spalstraat 29, Hengelo Gld. v.a. 11.00 uur.

Voor reparatie en configuratie van uw PC, aanleg van LAN netwerken en in- en verkoop van PC's. Hebbink-PC, Boeninksteeg 3a, Zelhem. Tel.: 0314-625425. www.hebbink-pc.nl

Te koop: KIPPEN AAN DE LEG. Cortumme 06-23972429 of 0575 - 461558.

Bert van Genderen koopt en haalt uw boeken en betaalt
à contant. Tel. (0543) 45 13 11.

Familie zoekt gebruikte nette tourcaravan te koop tel: 06-1664693

Gevraagd: Oud ijzer/metalen/elektrische apparaten, stroomkabels. Bel na 18.00 uur of mail: 0650917007/ r.seubring2@kpnplanet.nl.