Stad Doetinchem

7 maart 2018

Stad Doetinchem 7 maart 2018


Doetinchem kiest voor Binnenstadsbedrijf

Centrum-management maakt plaats voor nieuwe organisatie

DOETINCHEM - Doetinchem kiest voor een toekomstbestendige centrumorganisatie. Diverse organisaties en partijen richten samen het nieuwe Binnenstadsbedrijf op, dat verantwoordelijk wordt voor marketing, het laten organiseren van publieksactiviteiten, aankleding van de binnenstad, creëren van faciliteiten, vullen van leegstaande panden verbinden van bestaande en aantrekken van nieuwe ondernemers en eigenaren.

Om de regie en uitvoering voor de bovengenoemde gezamenlijke taken succesvol te maken en houden, is gekozen voor een nieuwe opzet en aansturing van de binnenstad: het Binnenstadsbedrijf. 'Door krachten en middelen te bundelen kan meer bereikt worden en zijn we samen verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de binnenstad', verwacht gemeente Doetinchem.
Hoe ziet het Binnenstadsbedrijf eruit? Het Binnenstadsbedrijf is een samenwerking tussen gemeente, Ondernemersvereniging Doetinchem, Koninklijke Horeca Doetinchem, Vereniging van Vastgoedeigenaren Doetinchem, Cultuurkwartier en Sportservice Doetinchem. Het staat onder leiding van een bestuur, dat verantwoordelijk is voor de financiën, inhoudelijke koers en werving, selectie en aansturing personeel. Het bestuur, onder leiding van een onafhankelijke voorzitter, wordt vertegenwoordigd door een afvaardiging vanuit gemeente, retail, vastgoed en horeca. Deze partijen leveren ook een financiële bijdrage aan het Binnenstadsbedrijf.
De sectoren sport en cultuur zijn adviseur van het bestuur, maar leveren geen financiële bijdrage.
Het nieuwe Binnenstadsbedrijf is een doorontwikkeling en verbreding van het huidige centrummanagement. Betrokken partijen ondertekenen op korte termijn een intentieovereenkomst, waarna gewerkt wordt aan een meerjarige businessplan waarin de inrichting van de organisatie verder wordt uitgewerkt. Het businessplan wordt medio mei ter besluitvorming aan de participerende partijen voorgelegd. Na positieve besluitvorming vindt de definitieve oprichting plaats. Het centrummanagement houdt dan op te bestaan.

Gaanderhuus laat zich zien bij NL Doet

DOETINCHEM - Het Oranje Fonds houdt op 9 en 10 maart, samen met vele organisaties in het land, NL Doet. Dit is een dag waarop duizenden vrijwilligers zich inzetten, waaronder die van het Gaanderhuus. Ze gaan klussen of organiseren gezellige activiteiten.

De vrijwilligers van stichting Gaanderhuus doen hier aan mee. Zij zetten op zaterdag 10 maart van 11.00 tot 15.00 uur de deuren open. Iedereen is van harte welkom om kennis te komen maken met het Gaanderhuus,
maar zeker ook te genieten van de activiteiten deze middag. Deze middag zit vol verrassingen, zo belooft de stichting.
Het moet een super gezellige dag worden. Bijvoorbeeld met een leuke huifkartocht of een lekker 'Hollands poffertje'. Maar er zijn nog meer verrassingen. Het wordt een ontmoetingsmiddag en een mooie gelegenheid om elkaar als inwoners te spreken en te leren kennen.
Dit is immers het doel van deze stichting. 'Met elkaar en voor elkaar!' Meer info staat op www.gaanderen.nl of is verkrijgbaar via tel. 06-51013434.

Hollandse School

Leren schaatsen volgens de Hollandse School. Foto: Burry van den Brink

DOETINCHEM - Op de valreep van deze winter was er ijs. Schaatsliefhebbers van alle leeftijden smulden enkele dagen van deze buitenkans: schaatsen op natuurijs. Voor de beginnende schaatsenrijders waren de uurtjes oefening net te kort om de slag al écht te pakken te krijgen. Achter de keukenstoel, volgens de klassieke Hollandse School, werden de eerste stapjes gezet, onder meer op de Doetinchemse ijsbaan. Nu begint waarschijnlijk het lange wachten op de volgende winter met ijs, waarin de schaatstechniek kan worden vervolmaakt. Foto: Burry van den Brink

Clash

De clubtopscorers van Doetinchem Rico Cancian (l) en Niels Hondelink. Foto: John van der Kamp

Op sportpark De Bezelhorst staat zondag de clash tussen koploper MvR en nummer twee vv Doetinchem van de vierde klasse D op het programma. Doetinchem heeft thuisvoordeel en weet dat alleen een overwinning op MvR telt.

Toerisme pijler onder economie Achterhoek

Wethouder Bulten: 'We hebben een serie pareltjes die je aaneen kunt rijgen.' Foto: Bert Vinkenborg

DOETINCHEM - Wethouder Henk Bulten heeft onder andere recreatie en toerisme in zijn portefeuille. Over de betekenis hiervan voor de Achterhoek en in het bijzonder voor Doetinchem kan hij met enthousiasme vertellen. Acht Achterhoekse gemeenten die al samenwerkten binnen Regio Achterhoek hebben samen met Lochem en Zutphen een regionale vrijetijdsagenda opgesteld en in 2017 daarover overeenstemming bereikt. In deze agenda wordt de vrijetijdsmarkt geanalyseerd en de weg naar de toekomst uitgezet.

Door Bert Vinkenborg

De Achterhoek scoort hoog als het gaat om de voorkeur en waardering van de toerist. De regio bezet de vijfde plaats qua naamsbekendheid na bekende bestemmingen als Veluwe, Texel, Randstad en Schiermonnikoog. Van het totale Gelderse logiesaanbod is 28 procent in de Achterhoek te vinden met zevenhonderd accommodaties die ongeveer 54.000 toeristische slaapplaatsen aanbieden. De vaste standplaatsvakanties zijn goed voor ruim 1,15 miljoen overnachtingen met een stijgende trend. Wandelen, fietsen en uit eten gaan zijn de activiteiten die het meest worden ondernomen tijdens een dagje uit in de Achterhoek.

'13.000 banen in de vrijetijdssector'

Wat betekent dit voor de Achterhoek en Doetinchem? Henk Bulten: "De toeristische bestedingen in onze gemeente bedroegen in 2015 28 miljoen per jaar. In de Achterhoek als geheel hebben we het over 335 miljoen en circa 13.000 banen. De meeste bestedingen werden gedaan in de detailhandel en de horeca. Tussen 2012 en 2016 zijn er door de vrijetijdseconomie zo'n 400 banen gecreëerd."

Ondanks dat het duidelijk goed gaat met deze economische sector blijven er nog wensen en verbeterpunten over. Vernieuwing binnen deze sector is van belang en noodzakelijk voor de vrijetijdseconomie. Het decor voor de vrijetijdseconomie in de Achterhoek vormt het coulisselandschap, de natuur, kleine kernen, landgoederen en kastelen. Het maakt de Achterhoek tot een aantrekkelijk gebied voor wandelaars, fietsers, kampeerders en rustzoekers. De sector vrijetijdseconomie draagt substantieel, 3,9 of 6,1 procent als horeca volledig wordt toegerekend aan de vrijetijdseconomie, bij aan de werkgelegenheid in de Achterhoek waarbij de sector gestaag groeit.
Door het bieden van betere kwaliteit worden de recreatie en het toerisme in de regio verder versterkt. Vernieuwing wordt bereikt door samenwerken en het verbinden van aanbod, arrangementen en ideeën. Aan de bekendheid wordt voortdurend gewerkt door het in beeld brengen van de Achterhoekse identiteit en een landelijke promotiecampagne.

Over de plaats van Doetinchem in het geheel meent Bulten: "Het zal de toerist een zorg zijn door welke gemeente hij fietst. Er is een prima netwerk van fietsroutes waaruit men kan kiezen of waarmee men zijn eigen route kan samenstellen bijvoorbeeld via knooppunten. De kritieke punten die nu nog bestaan kunnen snel en makkelijk worden opgelost, ook voor e-bikes zijn oplossingen bedacht. De Fietsersbond geeft nu al het cijfer 8 voor alle routes." Over het verbinden: "Het moet niet zo zijn dat een fietser die bijvoorbeeld langs de Varsseveldseweg fietst niet in de gaten heeft dat dichtbij het werkelijk schitterende kasteel Slangenburg ligt met een koetshuis waar gepauzeerd kan worden. Door middel van een app willen wij hen daarop attent maken. Dat geldt ook voor de andere bezienswaardigheden langs de routes."
Als iemand op zoek gaat op het internet naar de toeristische mogelijkheden die de Achterhoek biedt dan moet het invoeren van het zoekwoord Achterhoek voldoende zijn om meteen al op interessante sites te komen en via die verder gelinkt te worden naar andere. Toeristen boeken 73 procent van de overnachtingen en activiteiten via internet.
Bulten: "We hebben hier geen Efteling waar je de hele dag bent, maar waar je ook in de rij moet staan. Wat we wel hebben is een hele serie pareltjes die je aaneen kunt rijgen zoals kasteel Bergh en de Slangenburg en nog veel meer."
In de vrijetijdsagenda Achterhoek 2016-2019 wordt niet gekeken naar gemeentegrenzen en zelfs niet naar nationale grenzen. Het bezoek vanuit het buitenland neemt zichtbaar toe. Alleen al vanuit Duitsland werden 4,5 miljoen dagtochten naar Gelderland ondernomen.
Het bedrag dat in de komende vier jaar geïnvesteerd wordt is 1,3 miljoen euro. Samen met bijdragen van ondernemers, de provincie en een mogelijke bijdrage vanuit LEADER, het Europees subsidieprogramma voor plattelandsontwikkeling, ontstaat een vermenigvuldiging naar een totaalbedrag van 11 miljoen.
Belangrijk en onmisbaar is de medewerking van de ondernemers in de vrijetijdssector verenigd in het VOA (Vrijetijd Ondernemers Achterhoek) die met de Vrijetijdsagenda Achterhoek 2016–2019 hebben ingestemd.
Henk Bulten: "Doetinchem is vindbaar, verrassend en verbindend. Vaak is Doetinchem de uitvalsbasis en de plaats om weer terug te komen na een bezoek. De Achterhoek kan niet zonder Doetinchem en Doetinchem kan niet zonder de Achterhoek."

Rotaryclubs organiseren Beroepenvoorlichting in Amphion

DOETINCHEM – De Rotaryclubs Doetinchem-Oude IJssel en Rotaryclub Doetinchem organiseren op maandag 12 maart in schouwburg Amphion voor de 29ste keer een beroepenvoorlichting voor leerlingen van de middelbare scholen in Doetinchem en Silvolde.

Tijdens deze bijeenkomst krijgen leerlingen en hun ouders de mogelijkheid om vanuit de praktijk informatie over de meest uiteenlopende beroepen te vergaren. Zij kunnen in één-op-één gesprekken vragen stellen aan mensen met het beroep van hun keus. Deze informatie kan leerlingen helpen bij het maken van een goede beroepskeuze. Er zullen deze avond ongeveer 110 beroepenvoorlichters aanwezig zijn. Tot op heden hebben circa 750 leerlingen zich ingeschreven.
De Rotaryclubs hebben inmiddels bijna dertig jaar ervaring met het organiseren van dit evenement. De bijeenkomsten in Amphion verlopen gestroomlijnd. Het succes van deze activiteit is te danken aan het grote netwerk van de leden van de Rotaryclubs. De leden zelf hebben allen een verschillend beroep en kunnen natuurlijk als beroepenvoorlichter worden gevraagd.
Daarnaast worden ieder jaar de keuzes van de leerlingen gepeild. Er is een standaard beroepenlijst waar ruim honderd beroepen op staan, de leerlingen kiezen daar twee beroepen uit. Daarnaast kan men ook een vrije keus invullen. Wordt een bepaald beroep vaker ingevuld dan wordt daar door de Rotaryclub een voorlichter bij gezocht. Beroepen die minder in trek zijn worden van de lijst gehaald. Zo blijft de beroepenlijst actueel.
De beroepenvoorlichting is op maandag 12 maart van 18.30 tot 20.30 uur in Schouwburg Amphion, Hofstraat 159 in Doetinchem.

Column

Chocolade

Op de radio hoorde ik over een nieuw boek, geschreven door Jeroen Siebelink (de zoon van), met als titel 'Het wereldschokkende en onweerstaanbaar lekkere verhaal van Tony's Chocolonely'.
Zo gauw ik iets hoor dat met chocolade te maken heeft, ben ik super alert, want ik hou enorm van het goedje waarvan het smeltpunt iets lager ligt dan de lichaamstemperatuur, waardoor het in de mond zacht wordt en daardoor een uitgesproken smaak krijgt. De smaak van pure chocolade is voor mij de meest onweerstaanbare. Er zitten stoffen in die zorgen voor een genotervaring en – aardige bijkomstigheid – voor verhoogde alertheid.
Dat de oxidanten in chocolade een gunstige werking op de bloeddruk en op bloedvaten hebben is daarnaast mooi meegenomen. Het schijnt dat 10 gram pure chocolade per dag minder kans geeft op hart- en vaatziekten.
Sinds Alva tijdens de Tachtigjarige Oorlog chocolade vanuit Spanje in Nederland bracht en de adel er zich aan tegoed deed, duurde het nog een tijdje voordat de man in de straat het kon kopen. In 1813 werd in Nederland als eerste chocoladefabriek Blooker opgericht. Daarna volgden Van Houten, Droste, Venz, Verkade en Baronie-De Heer bijvoorbeeld.
Bij het smullen van arretjescake, brownies, chocoladeletters, bonbons, chocolademousse, chocoladepasta, truffels, hagelslag en wat al niet meer dacht ik soms na over het leven van de slaven die zich uitsloofden om van de pitten van de cacaobomen mooie producten te maken. Dan sloeg mijn fantasie op hol en nam ik me voor nooit meer iets van chocolade aan te raken. Maar daar bleek ik toch weer te zwak voor.
Nu is er het boek dat gaat over drie journalisten die iets willen doen aan de hartverscheurende situatie van twee miljoen kindslaven op Afrikaanse cacaoplantages. "Een waargebeurd verhaal dat smelt op de tong en leest als een spannend jongensboek", aldus de uitgever.

Flox Bos

'Achter Doetinchem kent ons niemand'

Mimosa geeft het ultieme voorjaars- en vakantiegevoel. Foto: Josée Gruwel

Veel bezoekers op Tuinbeurs

DOETINCHEM – Daar stonden ze: twee levensgrote boompjes van de Acacia Dealbata. In de volksmond mimosa geheten. Voorbijgangers op de Tuinbeurs stonden erbij stil en roken eraan. "Dat is nou precies waarom we hier als standhouder zijn," vertelde Robert Venhorst van Venhorstplant uit Megchelen. "Om mensen een voorjaars- en een vakantiegevoel te geven. Met het zien en de geur van mimosa waan je je in Zuid-Frankrijk."

Door Josée Gruwel

Wie vrijdag, zaterdag of zondag de Tuinbeurs bezocht, werd in een lommerrijke omgeving ontvangen. Via een mooie route werden de bezoekers langs de negentig stands geleid, waar standhouders uit de regio en daarbuiten showden wat ze in huis hadden en volop advies gaven. Werkelijk alles wat maar met een tuin te maken kan hebben was er te zien: van tuinaanleg tot dakgootbescherming, van terrasoverkapping tot ongediertebestrijding en van grasmaaier tot zwembad.
Dus was het er druk, evenals vorig jaar toen de beurs voor het eerst in Doetinchem werd gehouden en er zo'n negenduizend bezoekers kwamen. "Dat aantal halen we dit jaar ook wel", vertelde organisator Maurits Heebink uit Silvolde zondagmiddag.

Nieuw op de markt
Remy en Martin Maertzdorf uit Doetinchem waren op zoek naar ideeën. "En natuurlijk of er nog nieuws op de markt is." Dat nieuws hadden ze al snel gevonden. Ze lieten een foldertje zien met foto's van een zogenaamde 'stapeltuin', plantenbakken – van groot naar klein – op elkaar gestapeld. "Leuk toch. Hoef je om aardbeien te plukken niet te bukken."
Hun elfjarige kleindochter Nicolet was mee. "Ik kijk hier heel goed en vind heel veel heel leuk, want ik hou van tuinieren, van werken met groen." Ze wil hovenier worden en gaat volgend jaar naar het AOC.

Bedrijven in de buurt
Wendy Massop, van hoveniersbedrijf en ontwerpbureau Massop uit Voorst (Oude IJsselstreek), showde een speciale verticale wand met planten en aarde. Ook brandden in haar stand robuuste buitenhaarden. "Het is de eerste keer dat we meedoen op deze leuke beurs. De sfeer is goed, de bezoekers hebben alle tijd." Marvin van Peer Sierbestrating beaamde dat. "Leuke, geïnteresseerde mensen die we onze nieuwe, geprinte betonnen tegels kunnen laten zien."
Jan en Arnold Arends (Gebroeders Arends) uit Wichmond stonden in een door hen aangelegde tuin, met veel groen, een houten pergola en een bronzen beeld dat water liet vloeien. "Het is een knusse beurs die klanten oplevert om naartoe te gaan voor een tuinontwerp."
Urbain de Jonge van hoveniersbedrijf For U Green uit Duiven liet een stijlvol en gezellig ingerichte onderhoudsvrije kleine tuin zien. "Mensen zoeken hier gericht naar bedrijven in hun buurt. Ons motto is: alles kan!"
"Naamsbekendheid, daar is het ons natuurlijk ook om te doen," vertelde Robert Venhorst, "want achter Doetinchem kent niemand ons bedrijf."

Eenmansactie
Maurits Heebink organiseerde de Tuinbeurs. "Ja, ik voer van begin tot eind een eenmansactie uit. Daardoor zijn de lijnen kort. Natuurlijk kan ik terugvallen op betrouwbare hulp. Dit jaar verliep alles qua organisatie prima, maar zaterdag was een zwarte dag, want toen was er brand geweest in een schuur bij Ecogroen in Wehl, een bedrijf waarvan de jongens ook bij ons op de beurs staan."
Volgend jaar weer hier een Tuinbeurs? "Als deze locatie dan beschikbaar is."

Peanuttoernooi Becege

Jeugdspelers met trainers Annemarie Zoutman en Robbert de Ligt. Foto: PR

DOETINCHEM - Basketbalvereniging Becege houdt zaterdag 10 maart het Peanuttoernooi in sporthal de Bongerd op De Huet.

Dit toernooi wordt gespeeld door jeugdspelertjes tot tien jaar van basketbalverenigingen uit de regio, die nog geen officiële wedstrijden spelen. Teams die meedoen zijn onder andere Becege en Arnhem Eagles. Ook doen er teams mee uit Emmerich, waarmee het toernooi een internationaal tintje krijgt. Er wordt gespeeld op een kleiner veld, de wedstrijdjes duren tweemaal vijf minuten. Het toernooi begint om 10.00 en duurt tot 13.00 uur. Tussen de wedstrijden door nemen de teams deel aan het Side-Event. Dit zijn diverse sport- en spelvormen, met als thema: Olympische Winterspelen. Voor de kampioenen ligt er een 'echte gouden medaille' te wachten. Geïnteresseerden zijn van harte welkom. Wie meer informatie wil over Becege of het leuk lijkt om een keertje mee te trainen, kan kijken op www.becege.nl naar de mogelijkheden.

Oecumenische viering in De Wingerd

DOETINCHEM - Op zaterdag 10 maart is er een oecumenische viering in De Wingerd. Rondom een eenvoudige maaltijd wordt stilgestaan bij verhalen uit de bijbel. Iedereen is van harte uitgenodigd om deze viering mee te vieren. Aanvang is om 18.30 uur en na afloop is er koffie.

'In het voetspoor van Heuvel' verkozen tot beste boek Achterhoek en Liemers

Renée Nijhof ontvangt de prijs voor het boek 'In het voetspoor van Heuvel'. Foto: Margreet Nusselder

Boekenweek Achterhoek en Liemers officieel afgetrapt

Door Margreet Nusselder

REGIO - 'In het voetspoor van Heuvel' is verkozen tot Beste boek van de Achterhoek en Liemers 2017. Dat werd bekendgemaakt op zaterdag 3 maart in cultureel centrum de Brink in Zelhem. Tevens werd toen het boekenweekgeschenk Flonkergood gepresenteerd. Deze bundel met verhalen in de streektaal heeft dit jaar als thema 'Natuur en landschap'. Bij de aankoop van een streekboek wordt gratis een Flonkergood gegeven.

De jury heeft het boek 'In het voetspoor van Heuvel - Meester Heuvel, filosoof en volkskundige; inspirator en schrijver' verkozen tot het Beste Boek 2017. De prijs, een boek van keramiek gemaakt door Elver, werd overhandigd aan Renée Nijhof. Hij is voorzitter van de studiekring die het boek heeft samengesteld. De redactie is gedaan door Wim van Heugten en de onlangs overleden Henk Harmsen.

Renée Nijhof reageert blij: "Deze prijs is fantastisch! Het is erg belangrijk voor onze studiekring. We hebben deze vijf jaar geleden opgericht om het werk van Heuvel onder de aandacht te brengen. We hebben twee en een half jaar aan het boek gewerkt. Het was erg moeilijk om de financiering rond te krijgen. Heuvel schreef in 1927 het boek Oud-Achterhoeks boerenleven. Het wordt nog steeds gelezen in het hele land en beleeft inmiddels zijn 11e druk. Hij beschrijft zijn jeugd in Laren in 1874 en kijkt met heimwee naar zijn ouderlijk huis. Hij voelde het vertrek uit zijn ouderlijk huis als 'verbanning uit het aardse paradijs'. Het heeft nostalgische en ook een documentaire waarde. Het beschreef onder andere de landbouwcrisis in 1880. De studiekring gaat nu verder met het organiseren van een festival in de omgeving van Eibergen over dominee Sluiter'.

Genomineerden
De genomineerde boeken waren Huis & Habitat van auteur/fotograaf Peter van Tuijl, Jaarboek Achterhoek en Liemers, De reformatie in Achterhoek en Liemers onder redactie van P. Bresser, L. van Dijk, W. van Heugten, W. Meijerman en A. Stern, In het voetspoor van Heuvel, onder redactie van Henk Harmsen en Wim van Heugten, De wilde planten in en om Zutphen, auteur Kasper Reinink en fotografie Kasper Reinink en Andre Jansen en tot slot Nieuwkijken door auteurs Jack Weijkamp en Lucy Legeland.

Renée Nijhof: 'Deze prijs is fantastisch'

Wethouder Antoon Peppelman mocht als eregast het eerste boekje Flonkergood in ontvangst nemen. Hij vertelt dat hij zowel het Achterhoeks als het Nederlands beheerst, maar dat hij een zaal toch liever in het Nederlands toespreekt. Hij roemt de Achterhoek en de Liemers met zijn diverse landschap als de mooiste streek van Nederland.

Herman Riethorst geëerd
Herman Riethorst was door de organisatie uitgenodigd voor een interview over de liedjes die hij in de streektaal schrijft, maar tot zijn verrassing werd hij geëerd voor zijn werk als streektaalambassadeur. Hij ontving een beeldje van een vuist met een opgestoken duim en een oorkonde voor het feit dat hij veel betekent als streektaalambassadeur. Hij heeft ruim honderd liedjes geschreven met teksten die dicht bij de beleving van de mensen staan.

Boekenweek
Van 3 tot en met 10 maart vindt de Boekenweek Achterhoek en Liemers plaats. Deze wordt voor de 20ste keer georganiseerd door de Dialectkring Achterhoek en Liemers, de Vrienden van de Streektaal Lochem e.u. en het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers.

Tijdens de Boekenweek worden de streektaal en boeken uit en over de streek onder de aandacht gebracht.

Column

Burgemeester, over twee weken zijn er gemeenteraadsverkiezingen. De laatste keer in 2014 bleef bijna de helft van de kiezers in Doetinchem thuis. Toch hebben veel van de thuisblijvers een mening over de politiek en die is niet altijd positief. Wat kan er gedaan worden om hen naar de stembus te krijgen?
"Als je een mening hebt en je gaat niet stemmen dan is die mening niets waard. Als je een opvatting hebt ga dan stemmen. Politiek wordt niet op de hoek van de straat gemaakt maar in de gemeenteraad. De politiek in Doetinchem is echt wel levendig. De huidige meerderheid is geen meerderheid meer. De campagnes van de verschillende partijen komen inmiddels goed op gang. Daarnaast kun je nog gebruik van stemhulpen, zoals het Kieskompas. De uitingen van de verschillende partijen en zo'n stemhulp, kunnen je helpen een partij te vinden die dicht bij jouw opvattingen staat."

Bij deze verkiezingen doen in onze gemeente twaalf partijen mee. Maakt dat de keuze niet moeilijk?                  "Er valt in ieder geval wat te kiezen en er zitten ook verschillen tussen de partijen. Door het grote aantal partijen wordt de kans dat programma's aansluiten bij jouw ideeën ook groter. Het sluiten van coalities wordt echter ook ingewikkelder. Vroeger met minder partijen was dat anders; nu is het complexer geworden. Maar voor de kiezers is het fantastisch!"

Is een verkiezingsuitslag waarbij bijna de helft van de kiezers het laat afweten wel een afspiegeling van wat de inwoners werkelijk vinden?
"Ja voor honderd procent! Als je het af laat weten onttrek je je aan hetgeen er gaat gebeuren in de komende vier jaar. De opkomst wordt beïnvloed door allerlei factoren waaronder het weer. Als het de hele dag regent gaan minder mensen stemmen. Aan de andere kant is het ook zo, hoe meer gedoe hoe groter de opkomst. Die ruim vijftig procent in Doetinchem in 2014 kan ik niet verklaren."

Moeten we terug naar de stemplicht?
"Nee, dat is iets van vervlogen tijden. Wie niet stemt moet de consequenties accepteren."

Tegenwoordig hebben we www.doetinchem.kieskompas.nl op het internet. Wat kunnen de mensen daarmee en kunnen ze blindvaren op het resultaat wanneer ze de vragen hebben ingevuld? "De vragen die op kieskompas staan zijn allemaal door de lijsttrekkers ingevuld. Maar het is niet allesomvattend en het is goed wanneer de mensen er zich wat verder in verdiepen. Je moet kieskompas vooral als stemhulp zien."

Waar bent u en waar zijn de politieke partijen op woensdagavond 21 maart als de uitslagen binnenkomen? "Wij zijn hier in het gemeentehuis in het werkcafé tijdens het binnenkomen van de uitslagen. Wat is er mooier dan samen die avond in het gemeentehuis door te brengen. We kunnen de ontwikkelingen dan zowel op nationaal als op lokaal niveau volgen. Ik zal daar met tussenpozen de tussenstanden en uiteindelijk de einduitslag bekend maken. Het zou wel eens een huur of half twee 's nachts kunnen worden."

Is iedereen op 21 maart 's avonds in het gemeentehuis welkom?
"Iedereen is welkom! Iedereen die politiek geïnteresseerd is moet vooral komen kijken."

Vacatures Vrijwilligerscentrale Doetinchem

DOETINCHEM - De Vrijwilligerscentrale Doetinchem (VWC) bemiddelt tussen vrijwilligersorganisaties en vrijwilligers. Uit de vele vacatures voor vrijwilligerswerk, die bij de VWC bekend zijn volgt hier een kleine selectie.

Vluchtelingenwerk Oost Nederland zoekt trajectregisseurs. De vrijwilliger ondersteunt vluchtelingen met een verblijfstatus die zelfstandig in de gemeente wonen. Men werkt samen met de maatschappelijke begeleiders toe naar zelfredzaamheid van de cliënt. Tijdsinschatting 8 uren, minimaal twee dagdelen per week. De begeleiding en ondersteuning wordt geboden door een beroepskracht. Ook kan de vrijwilliger deelnemen aan trainingen en cursussen.

ARGO Atletiek kan extra inzet voor pr- en communicatie goed gebruiken. De gezochte vrijwilliger vindt het leuk om berichten te schrijven; hieronder vallen ook de aankondigingen voor wedstrijden en evenementen. In overleg worden de werkmomenten besproken. Er is veel vrijheid om plannen en ideeën samen met de commissies uit te voeren. Er worden mogelijkheden geboden om (bij) te leren en voor persoonlijke groei.

Openbaar Vervoer & Speelgoed Museum zoekt uitbreiding van zijn bestuur. De vrijwilliger hoeft niet per se ervaring te hebben met een museum, maar wel op bestuurlijk vlak. De zittende bestuursleden bieding begeleiding en ondersteuning. Er wordt ongeveer zesmaal per jaar vergaderd. Er worden diverse keren per jaar gezellige vrijwilligersdagen georganiseerd.

Belangstelling voor één van de vacatures? Neem dan rechtstreeks contact op met de organisatie of kijk voor meer informatie op de website. Belangstellenden zijn ook van harte welkom tijdens het inloopspreekuur, op dinsdag en vrijdag van 09.00 tot 12.00 uur in het Zorgplein aan de Terborgseweg 21.

Succesvolle Kanjers krijgen nieuw gezicht

Rens te Stroet, één van de nieuwe gezichten bij het team, aan het woord. Foto: Kevin ten Dolle

WINTERSWIJK - Het is inmiddels een traditie. Op een woensdagavond aan het einde van februari of het begin van maart houdt Sensa-Kanjers voor Kanjers Cyclingteam haar jaarlijkse ploegpresentatie bij Vakantiepark de Twee Bruggen. Dit jaar toonde het haar nieuwe gezicht met liefst zeven nieuwe renners, stelde doelen voor het komende seizoen en blikte kort terug op de succes van vorig seizoen.

Door Kevin ten Dolle

De 'Kanjers' namen na vorig seizoen afscheid van veel bekende gezichten, waaronder sterkhouders als Nick Kweldam en Bor Houwers. Daardoor is er ruimte voor maar liefst zeven nieuwe renners. "We hebben vijf nieuwe beloftenrenners, jonge jongens dus. Daarnaast komt Tim Scholten over van 'De Volharding' en komt Rens te Stroet ons versterken", zei Ribbers. "Jongens van het eerste uur als Bor en Nick hebben afscheid genomen, maar zij blijven in een andere functie voor de ploeg behouden."
Te Stroet komt over van het continentale Cycling Team Destil Jo Piels. De 28-jarige Keijenborgenaar doet in theorie dus een stapje terug, maar ziet dat zelf niet zo. "Nee, zeker niet. Qua niveau heb je misschien iets minder goede renners om je heen, maar qua begeleiding en materiaal zit er weinig verschil tussen." Ploegleider Arjan Ribbers ziet een grote rol voor Te Stroet. "Je gaat hem al snel als wegkapitein zien, vanwege zijn ervaring. Maar ik wil dat Rens ook voor eigen kansen gaat rijden."

'Meest succesvolle seizoen tot nu toe'
Ook wordt er kort teruggeblikt op het vorige seizoen. Het seizoen dat zo goed verlopen is voor de 'Kanjers' en wat volgens Ribbers te omschrijven valt als 'het beste seizoen tot nu toe'. "We reden een fantastische Hel van Voerendal met top tien plaatsen voor Arjan Hofman en Wim. Daardoor eindigden we als derde in de clubcompetitiestand, de op één na hoogste wielercompetitie van Nederland met enkel clubteams zoals wij. Absoluut hoogtepunt was natuurlijk de winst in de Ronde van de Achterhoek van Wim Kleiman. Daar was ik zelf parcoursbouwer, startten we in ons 'eigen' Aalten en reden door onze streek. Een geweldig resultaat. Mede daardoor tekende Wim een contract bij MonkeyTown Cycling team. Het is niet jammer dat hij ons verlaat, het is een van onze doelstellingen. Renners naar het continentale niveau begeleiden."

Doelstellingen
Gevraagd naar de doelstelling is Ribbers duidelijk. "Het doel is om dit seizoen met de ploeg een klassieker te winnen, Rens is onder andere een van de mannen die dat zou kunnen." Te Stroet is het met de woorden van zijn ploegleider eens en heeft zelf nog een doel. "Ik wil goed zijn op het NK. Dat reed ik altijd tussen de profs en dat is heel leuk, om naast een Robert Gesink te rijden. Maar de kans om te winnen is nihil. Dit jaar rijd je tussen clubrenners en liggen er kansen voor mij." Ribbers stipt tenslotte nog een belangrijk doel aan voor zijn ploeg. "We moeten dit jaar ook criteriums in de buurt winnen. We komen uit de Achterhoek en het is ook belangrijk voor onze sponsoren dat we ons laten zien in zulke wedstrijden."

Tim Knol en Kraantje Pappie ook naar Zwarte Cross

LICHTENVOORDE - De Zwarte Cross presenteert opnieuw dertig namen, waaronder Nathaniel Rateliff & The Night Sweats, Kraantje Pappie, Hans Kazàn en Uitvaartcentrum De Vreemde Praktijk. Ook Tim Knol komt naar de Zwarte Cross. Alleen voor de vrijdag zag nog enkele kaarten te koop, met Nathaniel Rateliff & The Night Sweats en Kraantje Pappie op het hoofdpodium.

Elke drie weken maakt de organisatie van de Zwarte Cross nieuwe namen bekend. Dit keer zijn dat er 30: Nathaniel Rateliff & The Night Sweats (VS), Kraantje Pappie, Hans Kazàn, Tim Knol, Arp Frique & Family, Eerste Hulp Bij Oversteken, Pieter Post presenteert: Polynesisch vuurwerk, Uitvaartcentrum De Vreemde Praktijk, Daredevils, Diss Nie Okay, Hackensaw Boys (VS), House Of Rock, Kennèh, De Rauwe Jappels, SUSTO (VS), Taliband, The Limiñanas (FR), The Wetnecks, Hoorspel Het Duister, Jeroen Bekke, Martijn Kardol, The Black Blues Brothers (IT), Boka de Banjul, MAMIHLAPINATAPAI, Frontliner, Mightyfools, LNY TNZ, Ensemble National de Reggae (FR), Collieman (BE) en Tommy Tornado. Inmiddels staat de teller op 99% verkochte kaarten.

Contrasten
De Zwarte Cross staat bekend om de bijzondere contrasten en gekke tegenstrijdigheden. Zo vond de organisatie het bijvoorbeeld de hoogste tijd voor een hiphoppodium. Bij deze 22e editie is het dan eindelijk zover. In samenwerking met muziekplatform Noisey zijn afgelopen woensdag de eerste namen bekend gemaakt waaronder Extince en Fresku. Op het terrein, 160 hectare groot, is er naast hiphop ook een Gospel Church. Hier kunnen zowel gelovigen als atheïsten zich vinden in een gezamenlijke overtuiging dat iedereen kan zingen, dansen en er een mooie tijd van kan maken met de mensen om zich heen. In de Universitent geven gepassioneerde wetenschappers de coolste colleges in begrijpelijke mensentaal. Op de Reggaeweide zijn topacts uit binnen- en buitenland van de partij om een exotisch strandfeest te verzorgen. Scheurende blues, dampende soul, rauwe rootsmuziek en stampende boogie, dat is de muziek van The Bayou met de sfeer van de Amerikaanse zuidelijke staten. Bij Exoticana worden balkan, couscous, mariachi, cumbia, chili, klezmer, koriander en afrobeat tot een weergaloze, onweerstaanbare mix. Wederom vindt de finale van de Dutch Masters of Motocross plaats op de Zwarte Cross. Zelf sportief doen kan in het water van festivalstrand Playa Gasolina. Lege magen worden gevuld op de Fijnproeversweide. De beste 'single dish restaurants' op wielen staan ingeparkeerd op het strand van Playa Gasolina. Het Kampvuur is misschien wel de gezelligste plek van het festival. Het kampvuurpodium is te vinden in het Walhalla: het festivalterrein exclusief voor campingbezoekers. Ook komen er zo'n 1000 theaterartiesten naar de Theaterweide in Lichtenvoorde. De meest uiteenlopende theateracts uit binnen- en buitenland vermaken je in de Theatertent, Theatertipi, op het Buitenpodium en op het podium voor alle Andere Apartigheid. In totaal zijn er 33 verschillende podia en komen er meer dan 250 bands en 1000 theaterartiesten.
Een festivalprogramma met muziek, theater, motorcross en stunts verpakt in een dikke laag humor trekt veel bekijks. Dat is onder andere te merken aan de kaartverkoop. Zo zijn de zaterdag en zondag inmiddels uitverkocht. Voor de vrijdag is inmiddels al 93% van de kaarten verkocht. De kans bestaat dat vóór aanvang van het festival ook de vrijdag uitverkocht raakt. Dit betekent dat de Zwarte Cross voor het eerst in de geschiedenis op voorhand en voor het derde jaar op rij helemaal uitverkocht is.

'Leven vóór de dood!'
Medewerkers van de Feestfabriek Alles Komt Goed BV, de organisatie van de Zwarte Cross, krijgen meermaals te horen van bezoekers dat ze zich tijdens het festival in Lichtenvoorde pas echt op hun gemak voelen. Dit compliment inspireerde de organisatie om 'Welkom Thuus' tot thema te kiezen. Festivaldirectrice Tante Rikie stelt: "Op ieder moment van de dag moet je er alles uit zien te halen en je voelen alsof je thuis bent! Vanuit de Hummelse Hei een welgemeend en dringend: Welkom thuus, Zwarte Crossers! Leven vóór de dood!"


Boek Achterhoekse Kearls krijgt vervolg

Het boek Achterhoekse Kearls krijgt een tweede deel. Het eerste deel dat in juni 2017 verscheen bevatte 22 verhalen en foto's van markante en bijzondere Achterhoekse mannen. De oplage van 1500 stuks is inmiddels bijna uitverkocht. Opnieuw zijn foto's van Theo Kock het uitgangspunt, zowel nieuw als uit zijn omvangrijke archief. De verhalen worden weer opgetekend door Frans Miggelbrink en Willy Hermans. Deze redactie krijgt wel versterking van de Doetinchemse tekstschrijfster Kelly Heerink. De lijst bevat 22 namen die later bekend zal worden gemaakt. Het boek zal in november verschijnen bij Uitgeverij Hermans.

Inloopspreekuur straks ook in Gaanderen, Wehl, Overstegen en Oosseld

DOETINCHEM - De meeste mensen die vrijwilligerswerk zoeken, weten de weg inmiddels te vinden naar het open inloopspreekuur, iedere dinsdag en vrijdag van 09.00 tot 12.00 uur aan de Terborgseweg 21.

Nog redelijk onbekend is dat het spreekuur naast (potentiële) vrijwilligers, ook bedoeld is voor organisaties die praktische vragen hebben. Wie bijvoorbeeld met een vraag over werving of waardering van vrijwilligers rondloopt, is ook welkom tijdens dit inloopspreekuur.
Nu gaat men deze diensten uitbreiden, vanuit het idee 'dichter' bij de mensen en toegankelijker zijn. De opzet is om in de dorpen Gaanderen en Wehl en bij de buurthuizen in de wijken Overstegen en Oosseld een spreekuur op locatie houden.
De Lommen, Raadhuisplein 1 in Wehl: eerste woensdag van de maand van 10.30 tot 12.30 uur; De Daele, Stevinlaan 9 in Doetinchem op de tweede maandag van de maand van 09.00 tot 11.00 uur; De Zonneboom, Zonneplein 4 in Doetinchem op de derde woensdag van de maand van 13.00 tot 15.00 uur en in De Trefkuul, Pelgrimstraat 59a in Gaanderen elke vierde maandag van de maand tussen 17.00 tot 18.30 uur.
Wie interesse heeft in vrijwilligerswerk, of als organisatie een praktische vraag hierover, dan kan men naar één van deze inloopspreekuren.

Jazz-zangeres Iris in De Kruisberg

DOETINCHEM - Zangeres Iris zingt blues, dixieland en standards. Op zondag 11 maart van 14.30 tot 17.00 uur speelt de band 'Iris & Friends' in Hotel-Bistro 'De Kruisberg' in Doetinchem bij de Doetinchemse jazzvereniging Doe Jazz '81.

Jazz-zangeres Iris is met haar warme stem al jaren een graag geziene en gehoorde gast in jazzclubs en op festivals in binnen – en buitenland. Zij heeft een uitgebreide repertoire opgebouwd dat reikt van dixieland en blues tot de mooiste standards uit American Songbook. Het repertoire van Iris & Friends staat borg voor een eigentijdse benadering van het mainstream idioom. Iris wordt niet alleen zeer regelmatig gevraagd als gast-solist bij diverse jazzbands, zij heeft sinds 2006 ook haar eigen jazzband Iris & Friends. De vrienden van Iris vinden het een uitdaging om haar op een dynamische manier te begeleiden. Maar ook komt ieder bandlid solistisch aan zijn trekken. Het wordt een zeer afwisselend programma waarbij het show element zeker niet wordt vergeten.
Bezetting van de band: Iris Geitel, zang, Bas Toscani cornet, Pim Toscani drums, Nick van den Bos piano en Rob Veenhuizen bas. Meer info: Doe Jazz '81, tel. 06-40254099, info@doejazz81.nl, www.doejazz81.nl.

Tim Knol en Kraantje Pappie naar Zwarte Cross

LICHTENVOORDE - De Zwarte Cross presenteert opnieuw dertig namen, waaronder Nathaniel Rateliff & The Night Sweats, Kraantje Pappie, Hans Kazàn en Uitvaartcentrum De Vreemde Praktijk. Ook Tim Knol komt naar de Zwarte Cross. Alleen voor de vrijdag zag nog enkele kaarten te koop, met Nathaniel Rateliff & The Night Sweats en Kraantje Pappie op het hoofdpodium.

Elke drie weken maakt de organisatie van de Zwarte Cross nieuwe namen bekend. Dit keer zijn dat er 30: Nathaniel Rateliff & The Night Sweats (VS), Kraantje Pappie, Hans Kazàn, Tim Knol, Arp Frique & Family, Eerste Hulp Bij Oversteken, Pieter Post presenteert: Polynesisch vuurwerk, Uitvaartcentrum De Vreemde Praktijk, Daredevils, Diss Nie Okay, Hackensaw Boys (VS), House Of Rock, Kennèh, De Rauwe Jappels, SUSTO (VS), Taliband, The Limiñanas (FR), The Wetnecks, Hoorspel Het Duister, Jeroen Bekke, Martijn Kardol, The Black Blues Brothers (IT), Boka de Banjul, MAMIHLAPINATAPAI, Frontliner, Mightyfools, LNY TNZ, Ensemble National de Reggae (FR), Collieman (BE) en Tommy Tornado. Inmiddels staat de teller op 99% verkochte kaarten.
De Zwarte Cross staat bekend om de bijzondere contrasten en gekke tegenstrijdigheden. Zo vond de organisatie het bijvoorbeeld de hoogste tijd voor een hiphoppodium. Bij deze 22e editie is het dan eindelijk zover. In samenwerking met muziekplatform Noisey zijn afgelopen woensdag de eerste namen bekend gemaakt waaronder Extince en Fresku. Op het terrein, 160 hectare groot, is er naast hiphop bijvoorbeeld ook een Gospel Church.
Medewerkers van de Feestfabriek Alles Komt Goed BV, de organisatie van de Zwarte Cross, krijgen meermaals te horen van bezoekers dat ze zich tijdens het festival in Lichtenvoorde pas echt op hun gemak voelen. Dit compliment inspireerde de organisatie om 'Welkom Thuus' tot thema te kiezen. Festivaldirectrice Tante Rikie stelt: "Op ieder moment van de dag moet je er alles uit zien te halen en je voelen alsof je thuis bent! Vanuit de Hummelse Hei een welgemeend en dringend: Welkom thuus, Zwarte Crossers! Leven vóór de dood!"

10 / 36

Symphonic Rock Night komt naar Doetinchem

Symphonic Rock Night. Foto: Willem Klopper

DOETINCHEM - De veelgeprezen theatershow Symphonic Rock Night is op zaterdag 24 maart in Schouwburg Amphion in Doetinchem te zien. Kenners voorspellen dat de 2,5 uur durende voorstelling één van de toonaangevende shows wordt in het lopende schouwburg-seizoen.

Het gloednieuwe theaterconcert, dat op 2 maart van start ging, is het resultaat van een vruchtbare samenwerking tussen een groot aantal topmuzikanten uit het symfonische rock- en prog-genre. Met als ondertitel 'A complete evening'. Een 12-koppige band zorgt voor waarheidsgetrouwe vertolkingen van meesterwerken uit de symfonische rock als 'Shine on you crazy diamond', 'The Cinema Show' en 'Fools Ouverture'. ,,Dit spektakel is in 2016 ontstaan als eenmalige gebeurtenis, maar inmiddels in kwaliteit doorgegroeid tot een 2,5 uur durende theatershow'', zegt de in Doetinchem opgegroeide toetsenman Erik Laan. "We hebben meer dan een jaar toegewerkt naar dit live-concert, met een schitterende licht- en videoshow." Symphonic Rock Night staat dit seizoen voor het eerst geprogrammeerd in de Nederlandse schouwburgen. Laan: "Bijna 20 legendarische rocksongs van bands als Yes, Pink Floyd, Genesis, Camel, Alquin, Solution, Supertramp, Rush en Gino Vannelli. Met een ontzettend leuk gezelschap van door de wol geverfde instrumentalisten, zangers en zangeressen."

De Symphonic Rock Night is van 2 maart tot en met 5 mei te zien in de Nederlandse theaters. Kaarten voor de voorstelling zijn te koop via de Nationale Theaterkassa of via de websites van de theaters. Meer informatie op: www.symphonicrocknight.nl.

Ellen Baptist Kunstenaar in de Spotlight

'Toen moest het leren vliegen' uit 'Vlerkje' van Ellen Baptist. foto: PR

DOETINCHEM – Werk van Ellen Baptist is tot eind april te vinden bij Kunstuitleen Stadsmuseum

Ellen Baptist wordt geïnspireerd door mythen en oude verhalen maar ook door een vogeltje, de kerktoren of een slak. Als Kunstenaar in de Spotlight exposeert zij vanaf 2 maart tot en met 28 april in Kunstuitleen Stadsmuseum.

Graficus en schilder Ellen Baptist (1945) laat in de Kunstuitleen voornamelijk houtsneden zien. Daarnaast zijn er kunstenaarsboeken, schrijfsels en door haar geschept papier. De sfeer van haar werken is krachtig en expressief maar ook verhalend, vriendelijk en 'gek'. Titels van geëxposeerde werken zijn 'Dromen van zee', 'Met het hondje in het café' of 'Hoera een ei!'.

Taal speelt een grote rol. Eigen teksten vormen letterlijk verbindende grafische elementen in haar houtsneden. Teksten zetten en boekjes maken, het ontstaat spontaan. Ellen Baptist exposeert in binnen- en buitenland. Zij heeft de Akademie voor Beeldende Kunst gevolgd in Arnhem en is vanaf 1968 actief als beeldend kunstenaar. Haar atelier is in Huissen waar zij cursussen en workshops geeft in schilderen, grafiek en papier scheppen.

Kunstuitleen Stadsmuseum is gevestigd aan Burgemeester van Nispenstraat 2 in Doetinchem. De openingstijden zijn op vrijdag en zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur.Column

3 februari tot 28 maart

Doetinchem

Exposities Slingeland Ziekenhuis

Slingeland Ziekenhuis

7 maart

Doetinchem

Open dag Montessorischool De Pas (Doetinchem)

Montessorischool De Pas

8 maart

Doetinchem

Repair Café Doetinchem

Stadskamer

Doetinchem

RAS-Café Activiteit Gezelschapsspellen

Gruitpoort

9 maart

Doetinchem

Meditatief wandelen naar de abdij

Slangenburgse kerk

10 maart

Doetinchem

Rivierduinen en vennen op landgoed Hagen en Breukinkheide

parkeerplaats aan de 2e Loolaan

11 maart tot 25 januari

Doetinchem

Dixieland en blues tot mooie standards

Zalencentrum de Kruisberg

11 maart

Wehl

Expositie Herma Heezen en Mieke Kaaijk

Orso d'Oro

14 maart tot 28 maart

Doetinchem

'Jij en je hoogsensitieve kind' (workshop)

't Brewinc

17 maart

Doetinchem

Lezing "Gezonde darmen, gezond gewicht"

Equili®

Doetinchem

Stilstaan bij het kruis

Slangenburgse kerk

18 maart

Wehl

Expositie Herma Heezen en Mieke Kaaijk

Orso d'Oro

Ellen Baptist Kunstenaar in de Spotlight

DOETINCHEM – Werk van Ellen Baptist is tot eind april te vinden bij Kunstuitleen Stadsmuseum

Ellen Baptist wordt geïnspireerd door mythen en oude verhalen maar ook door een vogeltje, de kerktoren of een slak. Als Kunstenaar in de Spotlight exposeert zij vanaf 2 maart tot en met 28 april in Kunstuitleen Stadsmuseum.
Graficus en schilder Ellen Baptist (1945) laat in de Kunstuitleen voornamelijk houtsneden zien. Daarnaast zijn er kunstenaarsboeken, schrijfsels en door haar geschept papier. De sfeer van haar werken is krachtig en expressief maar ook verhalend, vriendelijk en 'gek'. Titels van geëxposeerde werken zijn 'Dromen van zee', 'Met het hondje in het café' of 'Hoera een ei!'.
Taal speelt een grote rol. Eigen teksten vormen letterlijk verbindende grafische elementen in haar houtsneden. Teksten zetten en boekjes maken, het ontstaat spontaan. Ellen Baptist exposeert in binnen- en buitenland. Zij heeft de Akademie voor Beeldende Kunst gevolgd in Arnhem en is vanaf 1968 actief als beeldend kunstenaar. Haar atelier is in Huissen waar zij cursussen en workshops geeft in schilderen, grafiek en papier scheppen.
Kunstuitleen Stadsmuseum is gevestigd aan Burgemeester van Nispenstraat 2 in Doetinchem. De openingstijden zijn op vrijdag en zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur.


Inschrijven Elverloop

NIEUW-WEHL - 11 maart wordt voor de tweede keer de Elverloop gehouden. Tot en met 2015 bekend als de Fatimaloop.

De Elverloop is een recreatieloop, maar tevens een sponsorloop. De opbrengst van de loop komt, met aftrek van de kosten, geheel ten goede aan de cliënten van Elver. Dit jaar is als goed doel Spel op Maat (hier wordt spelmateriaal bedacht en gemaakt speciaal afgestemd op individuele bewoners) aangewezen. Er kan worden ingeschreven op de afstanden 2,5 km (12-plus) en 5 km en 15 km. Daarnaast is er voor de jeugd (6-11j) een loop van 1 km, ingedeeld in leeftijdscategorieën. Tijdens het loopevenement worden er wafels gebakken en verkocht.

Inschrijven kan via www.inschrijven.nl of via de site www.elverloop.nl.

Alleen een overwinning telt voor Doetinchem

De clubtopscorers van Doetinchem Rico Cancian (l) en Niels Hondelink. Foto: John van der Kamp

Clubtopscorers Cancian en Hondelink tekenen voor helft productie

Door John van der Kamp

DOETINCHEM – Op sportpark De Bezelhorst staat zondag de clash tussen koploper MvR en nummer twee vv Doetinchem van de vierde klasse D op het programma. De topper in het regionale amateurvoetbal van dit weekend. Doetinchem heeft thuisvoordeel en weet dat alleen een overwinning op MvR telt.

De vorige twee seizoenen eindigde Doetinchem op plaats twee van de ranglijst en beide keren slaagde men er niet in om te promoveren via de nacompetitie. Eerder dit seizoen lieten trainer John Leeuwerik en routinier Willem Stollé weten, dat promotie naar de derde Klasse voor dit seizoen absoluut gerealiseerd moet worden en bij voorkeur rechtstreeks; dus via het kampioenschap. MvR uit 's-Heerenberg heeft een voorsprong van vijf punten. Doetinchem heeft nog een wedstrijd te goed en heeft bij winst de titelkansen in eigen hand. Dat weten ook de beide clubtopscorers Niels Hondelink en Rico Cancian, die hun handtekening zetten onder de helft van de tot nu toe gescoorde Doetinchemse treffers.
Het scoren gaat Hondelink dit jaar beter af dan het vorig seizoen. "In het seizoen daarvoor had ik al 23 keer gescoord maar kreeg in februari van dat seizoen last van m'n hamstring. Anderhalf seizoen heb ik dan 'weer wel' en dan 'weer niet' gevoetbald. Afgelopen zomer heb ik gezegd, ik ga alles op alles zetten om weer fit te worden. Ben acht kilo afgevallen, was wel zwaar, ik zat te twijfelen om wat lager te gaan voetballen. En sinds de wedstrijd tegen DVV sta ik in de spits en ik heb er nu elf gescoord", vertelt de Doetinchem-spits. Hij kan het binnen de lijnen goed vinden met Rico Cancian. "We zijn twee totaal andere personen, maar we matchen toch met elkaar. Rico is een vrolijke mafkees en een keiharde werker. Dat laat ie echt niet liggen tijdens de wedstrijden", meent de 30-jarige aanvaller, die op zijn vijfde bij Doetinchem begon met voetballen bij trainer Jan Bussing.
Rico Cancian speelt nu alweer voor het vijfde seizoen bij Doetinchem en heeft zestig competitie-doelpunten achter zijn naam staan. De 25-jarige Doetinchemmer speelde voorheen bij VIOD, maar kon destijds het niet vinden met de huidige trainer en maakte in 2013 de overstap naar Sportpark De Bezelhorst. "Ik ben toen bij Doetinchem goed opgevangen, een leuk team en met veel plezier voetbal ik hier. Een paar seizoenen in de derde klasse gevoetbald, goed niveau, hopelijk komen we dit jaar weer in terug. De oefenwedstrijden die we nu tegen derdeklassers hebben gespeeld, doen we er niet voor onder", vindt Cancian, die samen met Hondelink en Caz van Wezel de Doetinchem-aanval vormt.

'Rico is een vrolijke mafkees en een keiharde werker'

Rico Cancian moet even goed nadenken, wanneer hij de laatste competitiewedstrijd heeft gespeeld. Door de Siberische kou werden de nodige wedstrijden op gras afgelast en was ook trainen lastig, zodat de ploeg zich de afgelopen weken moest vermaken in de zaal en op het kunstgrasveld die het sportpark rijk is. "Die wedstrijd bij RKPSC had eigenlijk helemaal niet gespeeld mogen worden, het veld was superslecht. We wonnen met 1-0, een paar minuten voor tijd. Niels gaf een steekbal vanaf het middenveld, ik kwam alleen voor de keeper en schoot hem met links binnen. We hadden niet meer verwacht dat we gingen winnen", vertelt de spits, die naast het scoren van doelpunten het ook moet hebben van inzet. "Werken kun je altijd, al speel je niet goed, je best doen is het minste wat je kunt doen. Ik vind het ook leuk, dat ik samen met m'n broertje (Jessie) kan voetballen. We hebben een vaste traditie, we ontbijten voor de wedstrijd eerst bij onze oma Liebrand, een vast ritueel", vult hij aan. Hondelink heeft hij hoog zitten. "Niels is een goede spits, hij heeft weinig kansen nodig om te scoren."

'Niels is een goede spits, hij heeft weinig kansen nodig om te scoren'

Beide topscorers zien uit naar de wedstrijd van aankomende zondag. "Als we kampioen willen worden, moeten we winnen, anders wordt het gat wel heel groot", stelt Cancian. Hondelink weet dat zijn team in het verleden op belangrijke momenten heeft laten liggen en is hierdoor dubbel gewaarschuwd. "In de finale van de nacompetitie vorig seizoen gaven we een 2-0 voorsprong weg. Nu moeten we er staan."
De aftrap van de wedstrijd tussen vv Doetinchem en MvR is om 14.00 uur en staat onder leiding van scheidsrechter Theo Oosterman uit Apeldoorn.

DZC'69 wil nederlaag bij Hierden goedmaken

Thomas Kleinlugtebeld (l) in duel. Foto: PR

Thomas Kleinlugtebeld: Honderd competitie-doelpunten

Door John van der Kamp

DOETINCHEM – DZC'68 kan zaterdagmiddag de eerste stap zetten om een plaats in de veilige middenmoot van de eerste Klasse D te gaan innemen. Thuis op Sportpark Zuid wacht de wedstrijd tegen Hierden, een directe concurrent met één punt meer op de ranglijst. Mocht de volle winst worden behaald en de uitslagen van de overige concurrenten Go Ahead Kampen, DOS '37 en Barneveld vallen gunstig uit, stijgt de club van trainer Steven Verheijen met stip naar plaats acht. Maar eerst moet gewonnen worden van promovendus Hierden. Geen gemakkelijke opgave, dat weet ook de huidige clubtopscorer van DZC'68, Thomas Kleinlugtebeld.

"Hierden heeft een zelfde soort ploeg als wij. Ze beschikken over een snelle voorhoede, hebben creativiteit en zijn stevig achterin. Verschil alleen is, wij zijn meer een team. In Hierden hadden we het initiatief, we kwamen al snel op voorsprong en hadden de wedstrijd op slot moeten gooien", weet de DZC-aanvaller zich nog goed te herinneren. DZC kwam in Hierden door Nick Abbink na acht minuten op voorsprong maar gaf de wedstrijd uit handen, doordat men de voorsprong niet wist uit te bouwen. In de tweede helft kantelde de wedstrijd en won Hierden met 3-1.

'In Hierden hadden we de wedstrijd op slot moeten gooien'

De laatste competitiewedstrijd, uit in Dronten, kende een soortgelijk spelverloop. Na het laatste fluitsignaal stonden de Doetinchemmers opnieuw met lege handen. "Ook tegen Dronten kwamen we op voorsprong, het was een gelijkwaardige wedstrijd. Dronten scoorde uit een standaardsituatie de 1-1. We kwamen daarna minder goed de kleedkamer uit en moesten even later verder zonder Jody Keuben. Hij viel uit met een polsbreuk. Binnen tien minuten scoorde Dronten drie keer en werd het 4-1. Vanaf de stip scoorde ik nog wel de 4-2", aldus de teleurgestelde Kleinlugtebeld, die in de tweede helft een kans had om zijn team op voorsprong te brengen. De treffer vanaf de stip in Dronten betekende zijn honderdste doelpunt voor DZC'68 in competitieverband.
Acht doelpunten heeft Thomas Kleinlugtebeld dit seizoen gescoord. Een aantal waar hij niet helemaal tevreden over blijkt te zijn. "Ik scoor de laatste wedstrijden redelijk, in iedere wedstrijd wel één. Ook in de bekerwedstrijden. In het begin van het seizoen ging het echter moeizaam. We moeten scherp voorin zijn, ook zaterdag tegen Hierden. Leren met de druk omgaan, geloven in onszelf en dan gaan we de verloren wedstrijd in Hierden goedmaken. We zijn de winterperiode goed doorgekomen, hebben veel wedstrijden gespeeld, ook in de beker. Ik wil wel iedere week een extra wedstrijd, maar sommigen willen dat juist niet", vertelt de 30-jarige, die werkzaam is bij Basic Fit en bij DZC wekelijks de jongste groep jeugd van 4/5 jaar laat kennismaken met het voetbal.

'Weinig trainers meegemaakt, die zó met de trainingen en wedstrijden bezig zijn'

DZC`68-trainer Steven Verheijen kan voor zaterdag geen beroep doen op zijn vaste basisspelers Robin Faber en Jody Keuben. Toch ziet Kleinlugtebeld de wedstrijd tegen Hierden met vertrouwen tegemoet. "We hebben een brede selectie, verdedigend missen we nu wel wat spelers, maar ik heb het volste vertrouwen, dat onze trainer zaterdag hierop ook een antwoord weet te vinden. Ik heb weinig trainers meegemaakt, die zo met de trainingen en wedstrijden bezig zijn als Steven Verheijen. Ook in het maken van wedstrijdanalyses. Daar worden wij sterker van, vindt de topscorer. "En winnen we zaterdag, dan pak je plaats acht."
De wedstrijd tegen Hierden begint zaterdag om 14.30 uur en staat onder leiding van scheidsrechter Jelle Besselsen uit Barneveld.

Houdbaarheidsdatum voor raadsleden?

Gaanderenaar Bennie Ernst duikelde naar een onverkiesbare plek op de CDA-kieslijst. Foto: Bert Vinkenborg

DOETINCHEM - Met de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur wordt er naar de kandidatenlijsten van de verschillende partijen gekeken om te zien of er bekende namen op staan en wie er nieuw is bijgekomen. Bij een inspectie van de CDA-lijst in gemeente Doetinchem vallen al gauw een paar zaken op. Enkele bekende raadsleden zijn gestopt of verhuizen naar de kelder van de lijst. Bennie Ernst is een van de betrokkenen die dit overkwam.

Door Bert Vinkenborg

Bennie Ernst uit Gaanderen is al dertien jaar raadslid voor de CDA-fractie en kan er meer over vertellen. Waarom dertien jaar, een raadsperiode is toch vier jaar? "Mijn eerste termijn begon in 2005 en duurde tot 2010. Een jaar langer dan gewoonlijk omdat in die periode Wehl bij Doetinchem werd gevoegd in het kader van de gemeentelijke herindeling."
Over de reden van zijn duikeling van de vierde plek in 2014 naar de veertiende op de nieuwe kandidatenlijst komt Ernst met een opmerkelijk verhaal. "In het CDA geldt een landelijke regel dat een raadslid niet langer dan drie termijnen ofwel 12 jaar blijft zitten en dan plaats moet maken voor een ander. In augustus 2017 werd ik, vanuit ons bestuur, gevraagd of ik er mee akkoord ging dat zij voor mij een ontheffing gingen aanvragen om van deze drie termijnenregel af te mogen wijken en zodoende de komende raadsperiode beschikbaar te kunnen blijven. De reden die werd aangevoerd was onder andere mijn ervaring als raadslid en mijn financiële expertise die beide in de komende periode goed van pas zouden komen. Uiteraard heb ik ja gezegd en voelde mij zelfs vereerd. Het provinciaal bestuur van CDA Gelderland ging daar toen ook mee akkoord. Eind 2017 stond ik, op advies van de kandidatencommissie van onze afdeling, tot mijn grote verrassing echter op een onverkiesbare veertiende plek op de kandidatenlijst."
Ernst bleek in de afgelopen perioden een echte stemmentrekker te zijn. Bij de laatste verkiezingen verzamelde hij het aanzienlijke aantal van 666 voorkeurstemmen, op één na de hoogste. Om bij voorkeur gekozen te kunnen worden dient men tenminste een kwart van de kiesdeler te krijgen. Bij de gemeenteraadsverkiezingen is de kiesdeler het aantal geldige stemmen gedeeld door het aantal te verdelen zetels en kan dus variëren al naar gelang de opkomst. Als iemand op die manier gekozen wordt krijgt hij of zij een voorkeurszetel wat ten koste gaat van een andere kandidaat die hoger op de lijst staat. Zoiets kan tot teleurstelling en ongenoegen leiden. Zit dat er nu weer in? Ernst: "Het lijkt erop dat het bestuur erop rekent dat dit nu weer gebeurt. Vanuit de huidige fractie en ook andere mensen om mij heen zegt men dat het al gek moet gaan als ik het nu niet weer red, al kan het nu dan echt alleen met genoeg voorkeurstemmen. Tegenover de andere kandidaten op onze lijst vind ik dat echter jammer dat het zo moet gaan."
Ernst vindt met stelligheid dat hij zijn houdbaarheidsdatum nog niet heeft bereikt. Hij is werkzaam bij en mede-eigenaar van een administratie- en belastingadviesbureau, voorzitter van twee stichtingen in Gaanderen, budgethouder van de gefuseerde RK-kerken in Gaanderen en voorzitter van het platformoverleg. "Ik sta midden in het sociale leven en heb er nog zin in, ook in het raadswerk." Wat hij vindt is kort en duidelijk: "Indien je gebruikt maakt van de ontheffing van de drie termijnenregel, had mij dan ook een 'eerlijke' plaats op de kandidatenlijst gegeven die niet, zoals nu, afhankelijk is van het aantal te verwachten voorkeurstemmen."
Joke Emaus, voorzitter van CDA Doetinchem reageert desgevraagd: "Binnen het CDA Doetinchem is standaard de drie termijnenregeling van kracht. Voor Bennie Ernst is inderdaad enige tijd geleden een ontheffing aangevraagd. Ten tijde van die aanvraag was het voor het bestuur nog niet duidelijk of we voldoende kandidaten met de juiste expertise zouden kunnen aantrekken. De financiële expertise van Bennie is uiteraard zeer groot. Bij het samenstellen van de lijst door de selectiecommissie bleken we echter meerdere kandidaten te hebben en is op advies van de selectiecommissie door het bestuur de keuze gemaakt om, gezien de drie termijnenregeling, in de voordracht aan de leden meer nieuwe kandidaten op een hogere plek te zetten. Hier is tijdens de ledenvergadering over gesproken en gestemd. En uiteindelijk is door onze leden tijdens de ledenvergadering de definitieve lijst vastgesteld."
Op de vraag of de drie termijnenregeling regeling uniek is voor het CDA. "Het CDA heeft in principe de drie termijnenregeling afgesproken. Er zijn politieke partijen die een twee termijnenregeling hebben of geen termijnenregeling." Of Joke Emaus het verstandig vindt om een algemene landelijke regeling van toepassing te verklaren op specifiek lokale omstandigheden, laat ze in het midden. "De CDA-regeling is van toepassing voor alle CDA-geledingen: landelijk, provinciaal en gemeentelijk."
Als Ernst opnieuw voldoende voorkeurstemmen op zijn naam krijgt voor een plaats in de fractie gaat het bestuur dan achter hem staan? "Mocht Bennie Ernst -en/of andere kandidaten- met voorkeursstemmen in de raad komen, dan vormen zij de nieuwe fractie. Het bestuur staat nu al achter alle twintig namen op de lijst."

Achterhoekse Meesters: Toon Klaver

Toon Klaver - Naakt. Afbeelding: PR

ACHTERHOEK - Vijf schilders die hun hart verloren aan de Achterhoek. Deze winter exposeren zij in de Koppelkerk in Bredevoort. Achterhoek Nieuws, uitgever van deze krant, belicht het leven en werk van deze vijf bijzondere Achterhoekse meesters. Deze week: Toon Klaver.

De 85-jarige Toon Klaver (1933) is geboren in Hengevelde in een gezin van elf kinderen. Waar vader dacht dat Toon hem op zou volgen als huisschilder, werd al snel duidelijk dat Toon geen huisschilder, maar kunstschilder zou worden.

Op de lagere school zag Toon een affiche van de ambachtsschool in Enschede met de tekst: 'timmerman- metselaar- schilder- decoratieschilder'. Decoratieschilder. Hij had geen idee wat het was, maar zijn gevoel zei dat dát was wat hij wilde zijn. Na verschillende ontmoetingen met kunstschilders, zoals de Twentse schilder Jan Broeze, wist Toon het zeker: hij werd kunstenaar.

Toon Klaver. Foto: PR

Op de ambachtsschool leerde Toon de basis: materiaalkennis, verf wrijven, tekenen. Vervolgens ging Toon aan het werk bij zijn vader, maar die merkte al vlot dat de ware interesse van zijn zoon elders lag. Voor dag en dauw trok Toon eropuit om de natuur te schilderen; 's avonds na het werk volgde hij de avondschool van de AKI. Toen Toon tijdens een toneelvoorstelling kennismaakte met een bekende decorschilder, vroeg vader dan ook al snel: "Kan Toon niet bij jou in de leer in Lochem?"

Zo kwam Toon in Lochem terecht, waar hij nog steeds woont met zijn vrouw Jo. Hier leerde Toon de antiquairs Nijstad kennen die hem koppelden aan hun restaurateur, die ook voor het Mauritshuis werkte. Van hem leerde Toon alle kneepjes van het restaurateursvak. De gebroeders Nijstad openden grote deuren: Toon kreeg opdrachten bij Prinses Beatrix op Kasteel Drakesteyn, bij Slot Zeist en de Nieuwe Kerk in Amsterdam.

Alle tijd die hem restte, besteedde Toon aan schilderen. Het Amsterdamse kunstenaarsklimaat trok hem mateloos aan. Uren bracht hij door bij de kunstenaarsvereniging De Onafhankelijken om zich te bekwamen in het modeltekenen. Ook het kleurrijke en artistieke Frankrijk was een geliefd toevluchtsoord. Samen met zijn goede vriend Joop Kruip, die hij kende van de AKI, trokken ze er soms weken op uit om te schilderen in Frankrijk.
Het warme Franse kleurenpalet, de naakten uit Amsterdam: tot op de dag van vandaag bepalen zij het werk van Toon. Waar hij vroeger veel naar voorbeeld schilderde, maakt een oogziekte dit hem in de loop der jaren steeds moeilijker. Maar Toon blijft schilderen. Hij kan niet anders, hij moet. Met brede kwasten en met grote kleurcontrasten. Niet naar model, maar uit het hoofd. "Ik geloof dat mijn werk er niet minder op is geworden – ik denk zelfs sterker. Door mijn beperking, heb ik geleerd om volledig vanuit mijn gevoel te schilderen."

De expositie Achterhoekse Meesters is nog tot en met 2 april te zien in de Koppelkerk in Bredevoort. De Koppelkerk is elke vrijdag, zaterdag en zondag open van 11.00 tot 17.00 uur


Tim Knol en Kraantje Pappie ook naar Zwarte Cross

LICHTENVOORDE - De Zwarte Cross presenteert opnieuw dertig namen, waaronder Nathaniel Rateliff & The Night Sweats, Kraantje Pappie, Hans Kazàn en Uitvaartcentrum De Vreemde Praktijk. Ook Tim Knol komt naar de Zwarte Cross. Alleen voor de vrijdag zag nog enkele kaarten te koop, met Nathaniel Rateliff & The Night Sweats en Kraantje Pappie op het hoofdpodium.

Elke drie weken maakt de organisatie van de Zwarte Cross nieuwe namen bekend. Dit keer zijn dat er 30: Nathaniel Rateliff & The Night Sweats (VS), Kraantje Pappie, Hans Kazàn, Tim Knol, Arp Frique & Family, Eerste Hulp Bij Oversteken, Pieter Post presenteert: Polynesisch vuurwerk, Uitvaartcentrum De Vreemde Praktijk, Daredevils, Diss Nie Okay, Hackensaw Boys (VS), House Of Rock, Kennèh, De Rauwe Jappels, SUSTO (VS), Taliband, The Limiñanas (FR), The Wetnecks, Hoorspel Het Duister, Jeroen Bekke, Martijn Kardol, The Black Blues Brothers (IT), Boka de Banjul, MAMIHLAPINATAPAI, Frontliner, Mightyfools, LNY TNZ, Ensemble National de Reggae (FR), Collieman (BE) en Tommy Tornado. Inmiddels staat de teller op 99% verkochte kaarten.

De Zwarte Cross staat bekend om de bijzondere contrasten en gekke tegenstrijdigheden. Zo vond de organisatie het bijvoorbeeld de hoogste tijd voor een hiphoppodium tijdens deze 22e editie. In samenwerking met muziekplatform Noisey zijn afgelopen woensdag de eerste namen bekend gemaakt: Extince en Fresku. Op het terrein, 160 hectare groot, is er naast hiphop ook een Gospel Church. Hier kunnen zowel gelovigen als atheïsten zich vinden in een gezamenlijke overtuiging dat iedereen kan zingen, dansen. In de Universitent geven gepassioneerde wetenschappers colleges in begrijpelijke mensentaal. Op de Reggaeweide zijn topacts uit binnen- en buitenland van de partij om een exotisch strandfeest te verzorgen. Scheurende blues, dampende soul, rauwe rootsmuziek en stampende boogie, dat is de muziek van The Bayou met de sfeer van de Amerikaanse zuidelijke staten. Wederom vindt de finale van de Dutch Masters of Motocross plaats op de Zwarte Cross. Zelf sportief doen kan in het water van festivalstrand Playa Gasolina. Lege magen worden gevuld op de Fijnproeversweide. Het kampvuurpodium is te vinden in het Walhalla: het festivalterrein exclusief voor campingbezoekers. Ook komen er zo'n 1000 theaterartiesten naar de Theaterweide in Lichtenvoorde. In totaal zijn er 33 verschillende podia en komen er meer dan 250 bands en 1000 theaterartiesten.
Een festivalprogramma met muziek, theater, motorcross en stunts verpakt in een dikke laag humor trekt veel bekijks. Dat is onder andere te merken aan de kaartverkoop. Zo zijn de zaterdag en zondag inmiddels uitverkocht. Voor de vrijdag is inmiddels al 93% van de kaarten verkocht. De kans bestaat dat vóór aanvang van het festival ook de vrijdag uitverkocht raakt. Dit betekent dat de Zwarte Cross voor het eerst in de geschiedenis op voorhand en voor het derde jaar op rij helemaal uitverkocht is.

Medewerkers van de Feestfabriek Alles Komt Goed BV, de organisatie van de Zwarte Cross, krijgen meermaals te horen van bezoekers dat ze zich tijdens het festival in Lichtenvoorde pas echt op hun gemak voelen. Dit compliment inspireerde de organisatie om 'Welkom Thuus' tot thema te kiezen.

Verkiezingen voor de gemeenteraad in zicht: CDA

Ingrid Lambregts, lijsttrekker van het CDA. Foto: PR

DOETINCHEM – Met de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018 in zicht presenteren de lijsttrekkers van de partijen die op de stembiljetten komen te staan zich. Als tiende is het CDA van Ingrid Lambregts aan de beurt.

Door Bert Vinkenborg

Kun je wat over je achtergronden vertellen?
"Vier jaar geleden ben ik met mijn gezin vanuit de Randstad naar Doetinchem gekomen voor het CDA-wethouderschap. Ik woon en werk hier met heel veel plezier en wij willen hier niet meer weg. Wij genieten van de gastvrije centrumgemeente Doetinchem met dorpse gemoedelijkheid. Onze dochters wonen vanwege hun studie op kamers, maar ze komen graag terug, onder andere om paard te rijden door de Kruisbergse bossen of om gezellig met hun moeder in Doetinchem te winkelen. Ik heb bedrijfskunde gestudeerd op Nyenrode en werk sinds 1984, eerst in commerciële functies bij automatiseringsleverancier NCR, daarna als zelfstandig ondernemer op gebied van interim-management, training en coaching. Daarnaast ben ik lid van het bestuur van de lokale Rabobank. Sinds 2002 ben ik politiek actief voor het CDA. In de gemeente De Ronde Venen in de provincie Utrecht achtereenvolgens als raadslid, fractievoorzitter, lijsttrekker en wethouder. En als lid van het provinciaal CDA-bestuur in de provincie Utrecht."

Hoeveel kandidaten staan er op jullie lijst?
"Op de lijst van CDA Doetinchem staan twintig kandidaten waarvan vijf vrouwen in de top-11. De kandidaten wonen in Langerak, Gaanderen, Wehl, Nieuw-Wehl, de binnenstad en de diverse wijken in Doetinchem en in het buitengebied. Wij vormen bovenal een goed team en hebben het beste voor met de Doetinchemse samenleving. Wij zijn daarin geworteld en willen ons daar ook politiek voor inzetten. Onze kandidaten hebben hun eigen professionaliteit en betrokkenheid bij de lokale gemeenschap. Iedere vier jaar proberen wij de kandidatenlijst, in ieder geval deels, te vernieuwen."

Waarin onderscheidt het CDA zich en wat zijn de belangrijkste thema's?
"Het CDA gelooft dat de samenleving, inwoners en ondernemers centraal moeten staan en niet de overheid. In een betrokken samenleving nemen mensen met elkaar initiatieven om kansen te benutten, zoals dat bijvoorbeeld gebeurt bij de dorpsplannen in Gaanderen en Wehl, bij de Uitvoeringsagenda Binnenstad en de vraagbundeling voor glasvezel in het buitengebied. Daarbij kiezen we voor een heel pragmatische insteek die begint bij goed luisteren. Zo wil het CDA bijvoorbeeld dat de bezuinigingen op groenonderhoud en wegen tegen het licht worden gehouden. In onze gesprekken merken we dat dit echt een onderwerp is dat leeft. Dus daar moeten we mee aan de slag. De gemeente is verantwoordelijk voor een prettige leef- en woonomgeving. Daarin investeren betaalt zich dubbel en dwars terug. Dat versterkt ook nog eens de wijkstructuur en daarmee de sociale samenhang. En bij het CDA is de aandacht voor duurzaamheid een vanzelfsprekendheid. Duurzaamheid mag hand in hand gaan met economische groei, zuinigheid en werkgelegenheid. De gemeente moet zelf het goede voorbeeld geven en de direct omwonenden moeten als het kan meedelen in de opbrengst. Dat creëert draagvlak."

Hoe onderhouden jullie de contacten met de kiezers?
"Al onze kandidaten staan met beide benen in de samenleving. Ze spreken inwoners in de straat, de wijk, het dorp, op school, op het werk, als vrijwilliger, als mantelzorger, bij de sport- of muziekvereniging of het carnaval. Kortom behalve dat we zelf 'kiezer' zijn spreken we de kiezers elke dag."

Wat zijn jullie doelstellingen in een paar woorden?
"De gemeente is niet degene die alles vanuit een ivoren toren bepaalt, maar slechts een van de spelers op het veld. De uitdagingen en kansen van Doetinchem als centrumgemeente vragen om goede samenwerking van de gemeente met inwoners en ondernemers op basis van gelijkheid. Het CDA heeft het lef dit te onderkennen en daarnaar te handelen. Vandaar ons motto: 'Ruimte aan de Samenleving'. Ons verkiezingsprogramma en meer vind je op www.cda-doetinchem.nl."

Doetinchemmer Han Hensing 'Landschapsknokker 2018'

Arjan Vriend (directeur-bestuurder Stichting Landschapsbeheer Gelderland en juryvoorzitter), José Blom (jurylid), Henny Tax (Aanmoedigingsprijs), Han Hensing (Landschapsknokker 2018) en Wim van Middelaar (jurylid). Foto: PR

Inspirerende Gelderse Werkdag met 150 vrijwilligers

DOETINCHEM/NIJKERK - Koud maar inspirerend. Vrijwilligers uit alle hoeken van Gelderland trotseerden afgelopen zaterdag de kou en reisden af naar Nijkerk om daar het buitengebied een fikse opknapbeurt te geven. Han Hensing uit Doetinchem is uitgeroepen Landschapsknokker 2018.

De jaarlijkse Gelderse Werkdag van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) is dé inspiratiedag voor vrijwilligers die het landschap onderhouden. Dit jaar werd deze werkdag georganiseerd door IVN Nijkerk werkgroep landschapsbeheer samen met grondeigenaren en lokale vrijwilligersgroepen. Door het ijs ontstonden unieke werkomstandigheden. Vrijwilligers schoonden de heide op, knotten een rij wilgen, maaiden het riet en verwijderden wilgenopslag op het Vogeleiland. Ook ontdekten ze het afwisselende landschap en de stad Nijkerk tijdens excursies. Han Hensing van de beheergroep De Groene Knoop van Natuurpark Overstegen in Doetinchem werd zaterdag uitgeroepen tot Landschapsknokker 2018. Henny Tax uit Doorwerth ontving de Aanmoedigingsprijs.
Wethouder Wim van Veelen heette de landschapsvrijwilligers welkom op het Corlaer College in Nijkerk. Het Corlaer College was het verzamel- en vertrekpunt van de activiteiten en excursies. Gewapend met tientallen zagen, snoeischaren, ladders, handschoenen en extra warm gekleed gingen de vrijwilligers aan de slag. De werkomstandigheden waren uniek want dankzij het ijs konden vrijwilligers op moeilijk bereikbare plekken werken, zoals langs de natte heidevelden op landgoed Appel. Hier zaagden vrijwilligers de opslag van wilgen weg, terwijl schaatsers rondjes draaiden op de bevroren heidevelden. Op de Kruishaarse Berg werd opslag van bramen verwijderd rondom de bevroren poel. Een grote rij wilgen is geknot in Nijkerkerveen. Veel belangstelling was er ook voor de excursies, waaronder een stadswandeling door Nijkerk, een wandeling over het Klompenpad Appelpad en naar wijngaard Aan de Breede Beek.

Landschapsknokker
De Landschapsknokker is een vrijwilliger die zich al langere tijd bijzonder inzet voor het landschap en die het daarom verdient om in het zonnetje gezet te worden. Han Hensing van de beheergroep De Groene Knoop uit Doetinchem is uitgeroepen tot Landschapsknokker 2018. Hij ontving het 'landschapsknokkertje' (bronzen beeldje) en vijfhonderd euro om te besteden aan het versterken van het landschap. In het juryrapport staat: "Han Hensing werkt al tientallen jaren aan het behoud en de ontwikkeling van een park midden in de woonwijk Overstegen in Doetinchem. Eerst als wijkbeheerder, na zijn pensionering als oprichter en coördinator van de beheergroep De Groene Knoop. Zijn inbreng bij het omvormen van een stadspark naar een natuurpark met Schotse Hooglanders, waar reeën en boomkikkers zich thuis voelen, is essentieel geweest. Vele vrijwilligers roemen Hensing om zijn sociale vaardigheden en bindend vermogen. Hij weet hen te boeien met zijn aanstekelijke manier van kennisoverdracht over planten, dieren en bodemsoorten.
Wethouder Lambregts van gemeente Doetinchem noemt Han in haar ondersteuning van de nominatie zelfs 'de geestelijk vader van het mooie natuurpark Overstegen'. De jury durft te stellen dat zonder de inzet van Hensing het park niet was geworden wat het nu is: een groene long in de wijk Overstegen met een diversiteit aan flora en fauna."
Henny Tax uit Doorwerth ontving de Aanmoedigingsprijs voor zijn inzet voor Klompenpaden en het bestrijden van de invasieve exoot Japanse Duizendknoop.

Vijfde editie 'Kies je Sport' gaat van start

DOETINCHEM - Sportservice Doetinchem organiseert dit jaar voor de vijfde keer het sportstimuleringsproject 'Kies je Sport'. Kies je Sport is een sportkennismakingsprogramma waarbij basisschoolkinderen mee kunnen trainen bij de sportverenigingen in de gemeente Doetinchem. Dit programma vindt plaats van 26 maart tot en met 29 april. De inschrijvingen zijn inmiddels gestart.

Kinderen uit groep 3 tot en met 6 van de basisscholen in gemeente Doetinchem kunnen komende periode verschillende sporten 'uitproberen'. Maar liefst 37 verenigingen verzorgen ruim honderd sportcursussen, waardoor er voor iedereen een passend aanbod is. Bij een sportcursus mogen kinderen drie tot vier keer de sport uitproberen. Alle basisschoolkinderen hebben het inmiddels bekende 'Kies je Sport-boekje' ontvangen. Het aanbod is zeer gevarieerd: van schermen tot waterpolo en van freerunning tot voetbal. Voor deelname aan Kies je Sport betaalt de deelnemer 5 euro per sportcursus. Dit bedrag komt ten goede aan de vereniging.
Kies je Sport in de gemeente Doetinchem is een enorm succes. De afgelopen vier jaar heeft het programma tot meer sportdeelname geleid. Vorig jaar deden rond de 330 kinderen mee aan Kies je Sport, waarvan ongeveer 34 procent zich aanmeldde bij een sportvereniging.
Kinderen uit groep 3 tot en met 6 kunnen zich inschrijven via www.sportpas.nl/doetinchem. De inschrijving eindigt op vrijdag 16 maart om 15.00 uur. Bij iedere cursus wordt gewerkt met een maximum aantal deelnemers.
Neem voor meer informatie contact op met buurtsportcoach Luuk Vermorken via L.vermorken@sportservicedoetinchem.nl.

21 / 36

23 / 36

'De Achterhoek is een voorbeeld van hoe het leven zou moeten zijn'

Peter Beets. Foto: René Dissel

Door Henri Walterbos

Peter Beets werd geboren in Den Haag maar zijn eerste verjaardag vierde hij echter al in Groenlo. Ondanks zijn Haagse komaf, hij met vrouw en dochter woonachtig is in Rijswijk, onder de rook van de hofstad, gaat hij frequent 'kogelsgang' naar de Achterhoek. "Als ik dit gebied weer in rij denk ik 'hèhè,' even weer adem halen. Niet alleen is de wereld gejaagd, het is ook al een tijdje minder plezierig aan het worden. De mensen zijn hufterig in het verkeer. Er is veel onvrede onder de Nederlanders, meer ontevredenheid. Misschien omdat de wereld drukker wordt, net als een kippenhok. Als het daar druk wordt gaan kippen elkaar ook pikken. In het westen is het veel meer 'alleen op de wereld'. Hier is alles nog gewoon zoals het was. Mensen die ik hier een jaar niet gesproken heb, zijn niets veranderd. Daar kun je zo het gesprek weer mee oppakken. Dat is een heel mooie soort rust. Hier is de flexibiliteit van de geest veel groter. Dat is niet alleen omdat er hier minder mensen wonen. Ook al komen er hier tien AZC's bij, dan gaat het leven hier gewoon door, met dat stukje naoberschap."

Peter voelt zich op en top Grollenaar en Achterhoeker. "Ik vond het altijd fantastisch dat Grolsch hier vandaan kwam. Wereldwijd bekend en dan gewoon uit Grolle. Toen wij met The Beets Brothers in 1996 voor het eerst naar Amerika gingen hadden ze Grolsch achter de bar. Dat doet wat met je. Ik dacht 'dee kante mot 't uut.'"

Peter Beets. Foto: René Dissel

De gehele wereld trekt hij over, toch blijft deze wereldburger zich nauw verbonden voelen met de Achterhoek. "De Achterhoek is een voorbeeld van hoe het leven zou moeten zijn. In het juiste tempo, de juiste sociale samenstelling. De mensen hier zijn mooi, de sfeer is mooi. In de grote stad is veel meer eenzaamheid. Als je op een boot gaat zitten gaat de wereld ook in een ander tempo. Als je gaat wandelen of met de fiets, in plaats van de auto, dan pas je het tempo aan waarin het leven gaat. Groenlo heeft dat perfect. En ach 'doe wa'j wilt, lullen doot ze toch.' Je kunt het nooit iedereen naar de zin maken. Ook al zit ik in Philadelphia, ik blijf gewoon die Grollenaar. Stond ik op de plek te spelen waar vlak daarvoor Obama nog had staan speechen. Heb ik mijn mooie pak aan, laat ik een foto maken. Dan ben ik gewoon dat jochie uit Groenlo dat hier toevallig op bezoek is."

Hij treedt op met de groten der aarde. Hij mag dan graag over de Achterhoek vertellen. "Dat vinden ze allemaal mooi. Daar zijn ze dan allemaal jaloers op, en terecht. Het is jammer genoeg dat ik voor mijn vak in het westen moet wonen. Besprekingen zijn altijd in Amsterdam. Ik zou veel liever hier wonen ja."

Peter speelt graag in de Achterhoek. "De culturele betrokkenheid in de Achterhoek vind ik heel prijzenswaardig. Hier kijken ze niet alleen maar elke avond naar Humberto Tan of De Wereld Draait Door." Ook de Zwarte Cross lijkt hem leuk. "Ik ben er nog nooit geweest. Iets met bandjes en caravans met kratten bier er voor. Dat voor zo'n tentje zitten, gezellig," lacht hij. Er spelen lijkt hem ook wel leuk. "Ik wist niet dat er ook aan cultuur gedaan werd, maar ik zou er kunnen staan met een grote big band, met bijvoorbeeld een Ray Charles-programma, maar ik doe ook leuke projecten met zigeunerjazz, met jongens van het Rosenberg Trio, of iets met dansbare Latin, of iets met harde drums. Allemaal zeer toegankelijk. Ik dacht dat het allemaal meer Normaal en zo was." Een band waar hij zelfs platen van in zijn bezit heeft laat hij weten. "Vooral in de tijd met Frederik Puntdroad, nog net voor de Gaspiepe kwam geloof ik. Nummers als 'Oh deerne,' ik ken ze allemaal. Geweldig."

Column

Streektaal

Omdat mijn naam nu eenmaal is verbonden aan de rubriek Uut 't Wald (zie hieronder) denken veel mensen dat ik een echte dialectgoeroe en streektaalpurist ben. Nou, dat ben ik dus niet. Ik vind het weliswaar heel leuk om die stukjes te schrijven over het Achterhoeks en Liemers dialect en bij tijd en wijle bedien ik me ook wel van de streektaal, maar voor mij is dat geen heilig moeten. Mijn motto is (en dan zeg ik het toch maar in ons dialect): Plat as 't kan, Hollaands as 't mut. Want hoeveel belang ik ook hecht aan de streektaal, het blijft in mijn ogen toch altijd nog veel belangrijker dat je het algemeen Nederlands goed beheerst. Als je tenminste een stukje verder wilt komen in de wereld. Of in ieder geval iets verder wilt kijken dan je eigen regio. Hoe aantrekkelijk die ook is….

Ik durf trouwens nog wel een stukje verder te gaan, al besef ik dat ik daarmee tegen een paar zere benen schop. Als het er op aankomt kan het zeker voor jongere mensen belangrijker zijn dat ze Engels (en misschien zelfs Russisch of Chinees) leren dan Achterhoeks!

Vind ik het dan niet belangrijk dat ons Achterhoeks behouden blijft en wordt doorgegeven aan volgende generaties? Natuurlijk wel. Ik zou niets liever zien. Maar we moeten in dat streven wel een beetje realistisch blijven. Als we echt willen dat onze kinderen of kleinkinderen Achterhoeks spreken, dan moeten we tevreden zijn met een moderne versie van die taal. Al die oude woorden en uitdrukkingen die je in het Achterhoeks en Liemers woordenboek vindt (en dus ook in Uut 't Wald) hoeven we niet per se in stand te willen houden. En zeker niet tegen de verdrukking in. Taal is een levend iets en daarom onderhevig aan verandering. We vinden het heel normaal dat allerlei Engelse woorden in het Nederlands binnensluipen. Waarom zou dan ook het Achterhoeks niet verrijkt kunnen worden met woorden uit andere talen. Zeker als het gaat om modernere zaken of begrippen. Waarom voor smartphone een Achterhoeks woord bedenken, terwijl we die Engelse benaming in het Nederlands ook gewoon gebruiken. Een tijdje geleden hoorde ik iemand een pleidooi houden voor het woord gaddergood als Nedersaksisch alternatief voor hebbedingetje. Het was hem blijkbaar ontgaan dat – zeker onder de jeugd - dat hebbedingetje al lang is vervangen door gadget.

Ik blijf het zeggen: laten we realistisch blijven. Ook als het gaat om de spelling. Als we echt willen dat het Achterhoeks gesproken blijft worden, dan moeten we daar niet over zeuren. Er is niet één jonge Achterhoeker, die zit te wachten op spellingsregeltjes.

Pleit ik er nu voor, om de uniforme WALD-spelling (ontwikkeld door Lex Schaars van het Staring Instituut) op de brandstapel te gooien? Nee hoor, wie dat wil mag die spellingsregels best blijven koesteren. En als mensen een streektaaldictee (waarbij die regeltjes gelden) leuk vinden, dan moeten ze daar vooral aan meedoen. Maar laten we niet doen alsof het er echt iets toe doet, hoe je een woord opschrijft. Als de lezer het maar begrijpt. En trouwens: Waor bin ie klinkt precies hetzelfde als Woar bin ie. Of om mijn part Woor bin ie. En of ik nou een biertje drink met mijn naober, dan wel met mijn noaber, het schuimt er niks anders om!

Column

Heidewachter

Het verschil is maar één letter, maar verwar hem vooral niet met die hond die ook wel Kleine Münsterlander wordt genoemd. De Heidewachter is geen viervoeter, maar een struik. Een jeneverbes, om precies te zijn. Die wortelt graag op de heide. Dus ook op de Gorsselse heide, het gebied tussen Zutphen en Deventer waar de in die steden gelegerde militairen vaak hun manoeuvres hielden. Misschien ligt in die militaire activiteit de oorsprong van de naam, want alleen in de Graafschap weet een enkeling nog dat een jeneverbes ooit heidewachter werd genoemd.
Overal elders in de regio kennen ze de struik als wakel. Nog steeds. Wel met de nodige variaties. In het noord-oostelijk deel van de Achterhoek heeft men het ook wel over een wakelbos. Ook als alleen die ene struik wordt bedoeld. En in bijvoorbeeld Dinxperlo spreekt men van een wakelenstroek. Rond Vorden wordt de jeneverbes genoemd naar waar ie op lijkt, zeker als het een beetje mistig is: een oldemennekesboom. De waarschijnlijk oudste benamingen voor jeneverbes zijn damme(r) en wacholder (of wakholder). De laatste wordt nog best vaak gebruikt, maar dan vooral door streektaalpuristen in hun publicaties. In het dagelijks gebruik is het woord voor zover ik weet wel verdwenen.
De jeneverbes draagt bessen, die jenever lekker doen smaken. Die worden in het Achterhoeks jeneverbaezen of wacholderbaezen genoemd. Maar ook wel pepperkoorne. Want diezelfde bessen kon je ook bij de witte kool in de Keulse pot stoppen. Dan kreeg je zuurkool een lekker pittige, zeg maar peperachtige smaak.

28 / 36

Cas Kemperman (l) verwikkeld in een verbeten duel. Foto: PR

In deze rubriek maak je kennis met het lokale amateurvoetbal. Via elf thema's ontdek je wie de spelbepalers in onze streek nou echt zijn.

Door Roel Tomassen

Naam: Cas Kemperman
Woonplaats: Gaanderen
Geboortedatum: 16 september 1990

1. Club en functie Aanvaller bij Varsseveld. Marcel Lucassen heeft mij zo'n zeven jaar terug opgepikt bij VVG, waar ik twee jaar in het eerste heb gespeeld. Na een jaartje Varsseveld ging ik naar Longa'30, dat toen een hoofdklasser was. Daar liep het helaas niet zo. Intussen is dit alweer mijn vijfde seizoen op rij in Varsseveld. Ik voel mij thuis bij deze club en de mensen.

2. Gezin Ik woon nog heel even thuis bij mijn ouders in Gaanderen. Met mijn vriendin Jasmin ga ik op 1 april samenwonen in Varsseveld. Nee, dat is geen grap. We hebben er veel zin in. Ik heb nog twee zussen en een broer, die door heel Nederland wonen. Ik ben dus de jongste. Of ik dat merk? Ik ben wel het meest verwend, ja.

3. Beroep Sinds vier maanden ben ik verzekeringsadviseur bij Heilbron Assurantiën in Doetinchem. Ik werk daar met veel plezier en het is lekker dichtbij. Behalve particulieren adviseren ga ik straks ook nog de zakelijke markt op. Een mooie uitdaging.

4. Muziek House en dat soort elektronische dansmuziek is gaaf. Ja, ik bezoek regelmatig festivals. Mysteryland vind ik de mooiste, dat is zo immens groot. Dire Straits en andere ouwe rockers met elektrische gitaren vind ik trouwens ook mooi.

5. Hoogte- en dieptepunt De promotie van twee seizoenen terug met Varsseveld naar de tweede klasse is mijn hoogtepunt. Dat is niet zo gek, want verder heb ik met een eerste elftal nooit een prijs gepakt. Mijn dieptepunt hangt samen met de promotie, want in de nacompetitie raakte ik zwaar geblesseerd. Door een peesontsteking in mijn enkel heb ik het vorige seizoen gemist. Dat was moeilijk, ik zat mij langs de kant te verbijten. Gelukkig ben ik weer fit.

6. Voorbeeld Mijn moeder. Zij is de meest zorgzame en lieve vrouw die ik ken. Binnen de lijnen is er maar eentje zoals Lionel Messi. Dit seizoen is hij weer echt op dreef.

7. Eén dag in de schoenen van Zlatan Ibrahimovic. Hij is ontzettend extravert en kan alles maken. Het lijkt mij tof om eens zo'n geniale gek te zijn.

8. Gekleurde of zwarte voetbalschoenen Gekleurde voetbalschoenen. Als aanvaller hoor je te flitsen. Ik draag nu witte Adidas Ace 17.1 schoenen van 250 euro. Zodra ik nieuwe koop, moet ik per se de duurste hebben. In totaal heb ik vier paar, die gemiddeld een half seizoen meegaan. Voetbal is voor mij dus een dure hobby.

9. Ergernis Ik kan niet tegen mopperkonten die voortdurend klagen. Zelf ben ik een optimist. Het leven moet je zo mooi mogelijk maken, want het duurt niet voor altijd. Daarom heb ik veel respect voor mijn pa, die chronisch ziek is. Hij heeft PSP, een progressieve verlamming. Zijn lichaam kan steeds minder, maar ik zie hem wel elke dag strijden om alles eruit te halen. Van mijn moeder vind ik het heel knap hoe zij met de ziekte van mijn vader om gaat.

10. Ambitie Met Varsseveld is handhaving de doelstelling. Als je reëel kijkt naar onze selectie en de stand op de ranglijst, is dat ook logisch. We zijn nou eenmaal geen Zieuwent dat altijd om de prijzen meedoet. Sterker nog, we zitten in zwaar weer. Maar van paniek is nog geen sprake, want de verschillen zijn klein. Clubs die onderin een keer winnen, kunnen zo maar vier plekken stijgen.

11. Openbaring Ik heb een boel vaste rituelen. Zo eet ik op vrijdag altijd pannenkoeken met havermout en banaan. En op zaterdag volkoren pasta met groente. Ik ben sowieso van de gezonde voeding. Oja, en in de kleedkamer zit ik steevast op dezelfde plek, kleed ik mij altijd in dezelfde volgorde aan en tijdens wedstrijden draag ik al tijden hetzelfde ondershirt.

Luifelspecial bij Obelink Vrijetijdsmarkt op 11 maart

Luifelspecial bij Obelink. Foto: PR Obelink

WINTERSWIJK - Op de tweede open zondag van het jaar, 11 maart, heeft Obelink Vrijetijdsmarkt in Winterswijk een luifelspecial. Voor de kampeerder die graag met de caravan of camper rondtrekt, is een luifel ideaal. Een luifel blijft onderweg opgeborgen in een zak of in de cassette en kan bij aankomst op de camping eenvoudig uitgedraaid worden. Op deze manier heb je meer bescherming tegen de zon, maar zit je ook beschut bij slecht weer.

Er zijn twee soorten caravanluifels: cassette- en zakluifels. Een cassetteluifel is een luifel die aan de caravan of camper wordt vastgeschroefd. Een zakluifel schuif je door de caravanrail, en kan dus ook op ieder gewenst moment weer verwijderd worden van de caravan of camper. Bezoekers van Obelink kunnen zich laten adviseren welke luifel voor hen het beste is. Ervaren medewerkers van Obelink en de specialisten van Fiamma kunnen er alles over vertellen.
Op de afdeling luifels zijn ook de opblaasbare lichtgewicht voortenten te vinden. Deze populaire opblaasbare voortenten zijn net als de luifels ideaal voor de snelle reiziger. Op zondag 11 maart worden verschillende demonstraties gegeven. Daarnaast is het op deze zondag extra aantrekkelijk om een opblaasbare voortent aan te schaffen: Kampa voortenten uit 2017 worden aangeboden met korting. Bij aankoop van een Kampa voortent krijgen klanten een Kampa Storm Tie Down kit gratis.
In het restaurant heeft Obelink Vrijetijdsmarkt een speciale aanbieding voor deze zondag: een broodje omelet met bacon of een shoarmaschotel. Kinderen kunnen zich laten schminken, en kunnen natuurlijk ook lekker spelen in het speelparadijs. Kortom, een dag voor de hele familie.
Op de tuinmeubelenafdeling houdt Cadac een demonstratie van verschillende barbecues. Uiteraard kan men ook op alle andere afdelingen terecht om de nieuwste collecties van 2018 te bekijken.
Obelink Vrijetijdsmarkt is op zondag 11 maart geopend van 10.00 tot 17.00 uur.


Column

Zingend ijs

Met verkleumde handen grijp ik de zeldzaam koude winterdagen vast. Zo hard, dat mijn knokkels wit worden als de sneeuw op mijn schouders. Het sneeuwt, het waait en het is koud. De gevoelstemperatuur was op een gegeven moment zelfs min negentien! Ik vind het prachtig. Mijn hond, Mira, trouwens ook. Haar neus zit diep in de sneeuw en haar staart kwispelt heftig. Honden nemen een wereld waar die volledig voorbij gaat aan onze zeer basic uitgevoerde zintuigen. Hoewel ik inmiddels snap waarom Mira bij elk bosje en stronkje stilstaat (gele vlekken in de sneeuw), blijf ik jaloers op de wereld die ik niet zie. Ik zie mezelf als een buitenmens, maar Mira overtroeft mij als buitenbeest.

Waar ik de hond wel in af kan troeven is nadenken over wat ik zie. Een van de meest bijzondere ervaringen deze winter had ik afgelopen zaterdag bij een bosmeertje dicht bij huis. Het meer is een soort zinkgat voor koude lucht. Vorige winter lag deze plas snel dicht, terwijl veel slootjes het nog moesten hebben van een aarzelende laagje ijspapier. Ook nu ligt er een zwaar pakket gitzwart schaatsijs. En mede doordat de Achterhoek soms oorverdovend stil is hoorde ik een heel zacht getik. Als het wegschieten van luchtbellen terwijl je pootje-over gaat door de bochten, maar dan hoger en subtieler. Bijna alsof het ijs zacht aan het fluisteren was. In de luwte van de grove dennen leek het of ik iets intiems aan het beluisteren was. Het bosmeertje leek stiekem muziek te maken.

Wat zou het zijn? Muzikale vissen die met steentjes tegen het ijs aan tikken? Ik las wel ergens dat het ijs op grote meren kan 'zingen'. Spanningen in het ijs, veroorzaakt door warmte en kou, zorgen voor barsten die vliegensvlug door het ijs heen schieten. Maar dit geldt alleen voor grote meren, waarschijnlijk niet voor een bosmeertje zo klein als dit. Methaangas, dat naar boven komt? Een onderdruk in de plas, waardoor dit gas uit de bodem wordt getrokken?

Al denkend kwam ik tot een bijzondere conclusie: ik wil niet weten waarom het ijs tikt en zingt! Als ik ooit kinderen krijg en het meer zachtjes muziek speelt, dan laat ik ze eerst maar eens lekker fantaseren. De winternatuur zit namelijk vol mysterie. Muzikale vissen, de baard van Koning Winter aan een takje (ijshaar), ijsbloemen in de deelruitjes van de schuur. Ik heb geleerd dat zuivere verwondering veel meer doet dan kasten vol informatie. Misschien moeten we niet altijd alles zo menselijk rationeel willen verklaren, maar de verwondering koesteren.

Neem wat dat betreft een voorbeeld aan mijn hond. Ze neemt waar, verwondert zich over een gele vlek, piest erover en snuffelt verder. Een hond lijkt zich constant te verbazen. Ik kan iedereen daarom adviseren om naar buiten te gaan, te ontdekken en je te laten verwonderen. Kwispelend als het even kan.

Hielke Alsemgeest

Boekenweek: Natuur, 'Uilen in Oost Gelderland'

Kerkuil G. Smit

DOETINCHEM - Het thema van de 83ste Boekenweek, die van zaterdag 10 tot en met zondag 18 maart plaatsvindt, is Natuur. In dit kader houdt Bibliotheek West Achterhoek op donderdag 15 maart, in ’t Brewinc in Doetinchem, een lezing over ‘Uilen in Oost Gelderland’. Dick Langwerden uit De Heurne, sedert ruim dertig jaar lid van de Kerkuilenwerkgroep Achterhoek en Liemers, verzorgt de lezing over inheemse uilen.

De lezing bestaat uit een algemeen gedeelte waarin de meest voorkomende uilen in Oost Nederland de aandacht krijgen: de steenuil, bosuil, ransuil en de kerkuil. In de lezing staat laatstgenoemde soort centraal.
Middels een diavoorstelling wordt informatie gegeven over de leefwijze van de kerkuil, het territorium, het broeden en verzorgen van de jongen. Ook de prooikeuze, de doodsoorzaken en onderzoek naar het trekgedrag komen aan bod.
Tenslotte wordt nog een en ander verteld over de ontwikkeling van de kerkuilenstand, zowel in de Achterhoek en Liemers als landelijk.
Aanvang van de lezing is 19.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur. Deelname is gratis, aanmelden kan via www.biebnieuws.nl of via klantenservice 0314-333445.
Ook in de andere vestigingen van Bibliotheek West Achterhoek worden diverse activiteiten georganiseerd. Kijk voor het complete overzicht van activiteiten op de website.

35 / 36

Hiva Zelhem de meest veelzijdige kringloop in de regio! Industriepark 5A, Zelhem. 06-53154507 wo t/m vr 12-17, za 10-15 uur, www.hivazelhem.nl

VLOOIENMARKT Zelhem Zon. 11 mrt van 10 - 17 uur Sporthal De Pol Vincent van Goghstraat 72 Info kraam huur Tel. 06 - 39108152 animo-vlooienmarkten.nl

Camping zoekt Tourcaravan te koop. Bel: 06-21819821

*NIEUW* VLOOIENMARKT ZEVENAAR zon.18 maart. Sporthal De Lentemorgen 10-17 uur Lentemorgen 8. Info kraamhuur 06-39108152. animo-vlooienmarkten.nl