Achterhoek Nieuws Winterswijk

13 maart 2018

Achterhoek Nieuws Winterswijk 13 maart 2018


Merendeel aanwezigen bij verkiezingsdebatten hoefde niet meer overtuigd te worden

De lijsstrekkers zijn klaar voor het ouderendebat. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Nauwelijks zwevende kiezers aanwezig bij debatten

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Voor wie zijn verkiezingsdebatten bestemd? Voor de zwevende kiezer, die nog niet weet welke partij bij de gemeenteraadsverkiezingen zijn of haar voorkeur gaat krijgen? Misschien dat er bij zo'n debat uitspraken worden gedaan, die deze kiezer een beslissend duwtje in de goede richting kunnen geven. De zwevende kiezer was echter nauwelijks aanwezig bij de twee debatten van de afgelopen week. Woensdag had de FNV een debat in Astoria georganiseerd en zaterdag waren de ouderenorganisaties aan de beurt met een bijeenkomst in de theaterzaal van het Gerrit Komrijcollege. Beide zalen waren redelijk tot goed gevuld, maar toen vooraf gevraagd werd of er nog mensen aanwezig waren die niet nog niet wisten waarop ze gingen stemmen, ging er aarzelend een enkele vinger omhoog.

Het FNV-verkiezingsdebat in Astoria. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Veel citaten uit verkiezingsprogramma's
Bij beide debatten bestond een groot deel van het publiek uit de kandidaten en de vrijwilligers van de verschillende politieke partijen die deelnemen aan de verkiezingen. Ze waren bijna allemaal goed herkenbaar aan de gekleurde sjaaltjes en andere attributen, die moeten benadrukken dat iemand bij een bepaalde partij hoort. Woensdag bestond het andere publiek vooral uit leden van de vakbond. Zaterdag waren er een redelijk aantal oudere Winterswijkers naar het debat gekomen. De vraag die dan kan opkomen is of zulke verkiezingsbijeenkomsten erg veel nut hebben. De zwevende kiezer zal er hoogstens enkele fragmenten van tegen komen in een uitzending van de lokale televisie of in de lokale krant. Maar hoe selecteert de verslaggever? Moet die de vele citaten weergeven uit de verkiezingsprogramma's, die iedereen op de websites van de politieke partijen kan nalezen, of recenseert hij het optreden van de deelnemers? Lees verder op pagina 19

Dineke Wessels wint

WINTERSWIJK - Kaartclub De Boer Is Troef hield donderdag de tweewekelijkse klaverjasavond. De eerste prijs was dit keer voor Dineke Wessels met 5.422 punten. Op plek twee eindigde Frans Wolterink met 5.331 punten en derde werde Toon Bouwhuis met 5.218 punten. De poedelprijs was voor Annie Richter, die met 3.815 punten het laagste aantal punten had. De volgende kaartavond is op donderdag 22 maart vanaf 19.30 uur in de Molenaar. Nieuwe kaarters zijn altijd welkom.

Passage: lezing over symboliek van het kruis

WINTERSWIJK - Maandag 19 maart houdt Passage de maandelijkse bijeenkomst, in de Zonnebrinkkerk vanaf 19.45 uur.

De tijd voor Pasen is aangebroken, de 40-dagentijd. Het bestuur heeft dan ook deze avond het onderwerp afgestemd op deze Lijdenstijd. Daarom komt ds. Monica Schwarz uit Almelo vertellen over de Symboliek van het Kruis. Het bestuur hoopt vele leden te begroeten. En gasten zijn als altijd van harte welkom.

On Body and Soul bij Filmhuis

WINTERSWIJK - Stichting Filmhuis Winterswijk vertoont op dinsdag 27 maart in servicetheater Skopein om 18.30 en 21.00 uur de film On Body and Soul. Reserveren bij voorkeur via www.skopein.nl of eventueel tel. 0543-521515.

BVN op open dag SKB

Heidi Schreurs en Desirée Heerdink (rechts). Foto: Lydia ter Welle

Heidi Schreurs en Desirée Heerdink, vrijwilligers, staan met een stand op de open dag van het SKB om namens de Borstkankervereniging Nederland te vertellen over de activiteiten van die organisatie.

Pannenkoekendag

Tegenwoordig is er elke week wel een thema waar extra aandacht aan wordt besteed. In de komende week staat bijvoorbeeld zorg en welzijn centraal en is het boekenweek. Sterker nog, er is voor bijna alles zelfs een speciale dag. Vrijdag was het de dag van de paniek en zaterdag was het Mariodag. U kent Mario niet? Dat is een held uit een populair computerspelletje.

Als ik me tot het eten beperk, vreemd genoeg heb ik altijd die neiging, dan zijn er vele aantrekkelijke dagen in het jaar: spaghettidag, slagroomdag, abrikozendag, aardbeienijsdag, wereldpopcorndag, pindakaasdag, chocoladecakedag, croissantdag, crêpedag, wortelcakedag, zelfgemaakte soepdag, wereldNutelladag, ijs als ontbijtdag, internationale pizzadag, kersentaartdag, bananenbrooddag, tortilla chipsdag, dag van de aardbei, aardappelchipsdag, Melbatoastdag, dag van de wafel, nogadag, spinaziedag en de kaasfonduedag. Dit zijn alleen nog maar de dagen die ik voor de eerste drie maanden van het jaar noteerde.

Veel van die dagen, net als dat Valentijnsdag, dat in mijn jeugd geen enkele betekenis had, hebben een commerciële achtergrond. Ze zijn bedoeld om etenswaren aan te prijzen. Ik sluit echter niet uit dat er ook dagen zijn ontstaan vanuit oprechte passie. Bijvoorbeeld voor de wortelcake. Die is heel populair in Scandinavische landen en heeft van daaruit met immigranten Amerika veroverd.

Wereldpannenkoekdag heeft eveneens geen commerciële achtergrond. De dag wordt altijd op de dag voor aswoensdag gehouden, de dag waarop traditioneel de vastentijd inging. Vastenavond noemen wij het. Het is de laatste dag van carnaval en dan kun je het er nog even van nemen. Daarom wordt het ook wel vette dinsdag genoemd. In Engelstalige landen werd het pancakeday genoemd. De traditie om dan pannenkoeken te eten bestaat al eeuwenlang. Dat hoefden niet per se pannenkoeken met spek te zijn, ook pannenkoeken met veel zoetigheid erop waren en zijn geliefd.

Pannenkoeken werden van oudsher veel gegeten. Ze waren goedkoop en voedzaam. In de Achterhoek was de pannenkoek lang een belangrijk ontbijtgerecht. En op kerstavond werden traditioneel pannenkoeken gegeten met worst en rolpens. De periode waarin in de Achterhoek de meeste pannenkoeken werden gegeten was niet de meest welvarende. Het verbaast mij daarom dat ze daarna toch populair zijn gebleven, vooral bij kinderen. Misschien komt dat omdat ze niet meer zo vaak hoefden te worden gegeten.

Ik was er in mijn jeugd en nog steeds geen groot liefhebber van. Mij deed je geen plezier met een bezoekje aan Erve Kots. Dan liever kip met patat en appelmoes bij Van Hall in Voorst, waar ik ook al geen liefhebber van was. De meeste kinderen van nu kun je wel pannenkoeken voorzetten. Aanstaande vrijdag is het nationale pannenkoekendag en daar doen veel scholen aan mee. Wie op de website kijkt van deze dag ziet meteen de commerciële achtergrond: de logo's van bekende producenten van meel en koekenpannen kunnen je niet ontgaan. Zullen we die nationale pannenkoekendag daarom maar negeren? Geef de kinderen eens garnalen, om maar iets te noemen.

Week van zorg en welzijn: kijken bij Estinea

WINTERSWIJK - Iedereen met hart voor de zorg, die als professional of als vrijwilliger mensen met een beperking wil ondersteunen en bijdragen aan hun levensgeluk, is welkom op zaterdag 17 maart van 13.00 tot 16.00 uur. Dan is de open dag van Estinea's woon-, logeer- en werk- en activiteitenlocaties in de gemeente Winterswijk. Dat is een mooie manier om sfeer te proeven en kennis te maken met cliënten en medewerkers.

Estinea opent haar deuren op 17 maart op deze locaties in Winterswijk: Boeijinkweg 9, woonlocatie; Hesselinkweg 2, woonlocatie; Hesselinkweg 2-18, werk & activiteitenlocatie; Oostervoort 13a, woonlocatie; Peperbus 9, woonlocatie, samen met het team dat ondersteuning thuis biedt bij zelfstandig wonen; Top Art, Meddosestraat 11, cadeauwinkel en kunstuitleen.

Estinea laat graag zien hoe zij mensen met een beperking ondersteunt zodat ze volop meedoen in gemeente Winterswijk. Estinea geeft medewerkers en vrijwilligers daarbij de kans om zichzelf continu te blijven ontwikkelen om zo altijd de beste ondersteuning en zorg te kunnen blijven bieden.

Pronsweide zoekt vrijwilligers

WINTERSWIJK - Verpleeghuis Pronsweide in Winterswijk heeft veel vrijwilligers. Deze geven de bewoners net dat extraatje om het dagelijks leven zo aangenaam mogelijk te maken. Extra aandacht, gezelligheid en ondersteuning bij activiteiten zijn een waardevolle aanvulling. Zo is Pronsweide op zoek naar vrijwilligers die er met de bewoners op de duofiets op uit willen. Maar ook vrijwilligers voor de volières zijn welkom. Bewoners genieten van de vogels, maar deze dienen wel verzorgd te worden. Ook voor tal van andere activiteiten zoekt Pronsweide vrijwilligers. Geïnteresseerden kunnen bellen met Pronsweide, tel. 0543 - 54 66 11.


BVN afdeling Winterswijk op open dag in SKB

Sinds mei 2017 inloop-bijeenkomsten voor borstkanker-patiënten

Door Lydia ter Welle

REGIO – Heidi Schreurs en Desirée Heerdink zijn vrijwilliger bij de Borstkanker Vereniging Nederland (BVN), afdeling Winterswijk. Dit is een landelijke vereniging voor én door borstkankerpatiënten, mensen met erfelijke of familiaire aanleg of naasten. Om aandacht te vragen voor de activiteiten van de BVN staan zij in de Week van Zorg en Welzijn op de open dag in het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB), die plaatsvindt op zaterdag 17 maart van 11 tot 15 uur. Eén van de activiteiten van BVN afdeling Winterswijk is een maandelijkse inloopbijeenkomst, waar vrouwen én mannen die met borstkanker in aanraking zijn geweest, terecht kunnen voor lotgenotencontact.

Heidi werd zelf getroffen door borstkanker. Ze vertelt: "In de periode van herstellen van de borstkanker ervaarde ik hoe positief het werkt om met lotgenoten te praten. Dan merk je ook dat lotgenoten dezelfde gevoelens van verdriet, gemis of angst hebben. Hierdoor ontstond bij mij de vraag of ik ook iets voor anderen kan gaan betekenen. Daarom heb ik me bij BVN gemeld. En juist toen was men op zoek naar vrijwilligers om in Winterswijk het lotgenotencontact op te zetten. Met hulp van de coördinator van BVN, en de mammapoli van het SKB en met Desirée, die zich ook als vrijwilliger had gemeld, zijn we toen begonnen met de inloopbijeenkomsten."

Desirée is drager van het borstkanker-gen BRCA-1. Zij werd preventief behandeld om de kanker geen kans te geven. Ze vertelt: "In maart vorig jaar kwam de vacature van BVN voorbij voor vrijwilligers voor de mammapoli in Winterswijk , voor het opzetten van onder andere lotgenotencontact. Hier heb ik heel enthousiast op gereageerd. Ik wist al ruime tijd dat ik wat met mijn ervaring wilde doen richting borstkanker patiënten. En zo hebben we de inloopochtend voor lotgenoten opgezet."

De inloopbijeenkomsten zijn altijd op maandag, van 09.30 tot 11.30 uur, in een vergaderzaal in het SKB. Bezoekers kunnen zich melden bij de gastenservice (naast de receptie) en worden dan begeleid naar de ruimte waar de bijeenkomst plaatsvindt. Dit jaar zijn de bijeenkomsten nog op 26 maart, 23 april, 28 mei, 25 juni, 27 augustus, 24 september, 15 oktober, 19 november en 10 december. "Op de bijeenkomsten wordt gepraat, geluisterd, gehuild maar ook gelachen, informatie wordt uitgewisseld en waar mogelijk worden vragen beantwoord. Er is koffie, thee, iets lekkers, en we proberen de drempel zo laag mogelijk te maken."

Aanmelden is niet noodzakelijk, maar voor vragen kan men altijd via mail contact zoeken met Heidi en Desirée. "Wij doen ons uiterste best om vragen te beantwoorden, óf om zo nodig de vraag door te geleiden naar iemand die de vraag kan beantwoorden. En soms verwijzen we ook naar de site van BVN: borstkanker.nl, want daar staat ook een schat aan informatie", zeggen de vrouwen.

Op de open dag in het SKB staan beide BVN-vrijwilligers met een informatiekraam. "We hebben veel informatiebrochures, beantwoorden vragen en maken graag kennis met mensen die overwegen om naar het lotgenotencontact te komen. Graag tot ziens, op zaterdag 17 maart of op één van de inloopbijeenkomsten; de eerstvolgende is op maandag 26 maart", aldus Heidi en Desirée.

Week van zorg en welzijn: kijken bij Estinea-locaties

WINTERSWIJK - Iedereen met hart voor de zorg, die als professional of als vrijwilliger mensen met een beperking wil ondersteunen en bijdragen aan hun levensgeluk, is welkom op zaterdag 17 maart van 13.00 tot 16.00 uur. Dan is de open dag van Estinea's woon-, logeer- en werk- en activiteitenlocaties in de gemeente Winterswijk. Dat is een mooie manier om sfeer te proeven en kennis te maken met cliënten en medewerkers. Estinea opent haar deuren op 17 maart op deze locaties in Winterswijk: Boeijinkweg 9, woonlocatie; Hesselinkweg 2, woonlocatie; Hesselinkweg 2-18, werk & activiteitenlocatie; Oostervoort 13a, woonlocatie; Peperbus 9, woonlocatie, samen met het team dat ondersteuning thuis biedt bij zelfstandig wonen; Top Art, Meddosestraat 11, cadeauwinkel en kunstuitleen. Estinea laat graag zien hoe zij mensen met een beperking ondersteunt zodat ze volop meedoen.

'Winterswijk is te mooi om al te laten schieten'

Lijsttrekker Ilse Saris wil graag meer groen in het dorp. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Ilse Saris heeft nog genoeg te doen

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK - Voor de vierde keer is Ilse Saris lijsttrekker van het CDA in Winterswijk. Na de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart hoopt ze verder te kunnen gaan als wethouder, want haar werk is nog lang niet af. Ze was het al twee perioden van vier jaar, maar ze is niet bang voor de zogenaamde 'derde periodedip'. Wethouders hebben daar met enige regelmaat last van, als ze te lang door gaan en veel van het werk herhaling wordt. "Vaak ben je te bang", zegt Saris hierover. "Ik ben nog enorm gedreven en voel me overal nog erg bij betrokken. Winterswijk is te mooi om al te laten schieten."

Ruime bestuurlijke ervaring
Bij haar herverkiezing wordt Ilse Saris een van de langst zittende politici in Winterswijk. In 2002 kwam zij voor het eerst in de gemeenteraad, waarna ze in 2006 voor de eerste keer lijsttrekker werd. In de jaren daarna voerde ze fel oppositie tegen het college van Burgemeester en Wethouders bestaande uit Winterswijks Belang (WB), PvdA en Progressief Winterswijk. Na de verkiezingen van 2010 kwam ze voor het eerst als wethouder terecht in een coalitie met datzelfde WB en met de VVD. In 2014 werd deze coalitie voortgezet. Toen ze gemeenteraadslid was, werkte ze als ambtenaar voor diverse gemeenten, waaronder de buurgemeente Aalten. Ze was ook al stagiair van de Tweede Kamerfractie van het CDA, zodat wel gezegd kan worden dat ze inmiddels een ruime ervaring heeft in bestuurlijk Nederland.

'99,9% goede jaren'
Haar werk als wethouder voor de gemeente Winterswijk wordt alom gewaardeerd. Zo werd ze in 2016 gekozen tot beste bestuurder van een kleine gemeente. "Collega's hebben mij daarvoor genomineerd. Ik vond het een mooie opsteker." Eind vorig jaar kreeg ze nog de Mispelbloempenning van de Provinciale Statenfractie van het CDA , omdat ze zich "bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt op het gebied van verbinden". Saris vindt mede daarom dat haar acht wethouderjaren voor '99,9% goede jaren zijn geweest'. De éénhonderdste procent die niet beviel bestempelt ze zelfs als 'een zwarte bladzijde'. "Het gedoe over de huishoudelijke hulp zorgde voor een nare periode", zegt Saris.

Nog steeds boos over onwaarheden die werden verteld rond 'gedoe' over huishoudelijke hulp

Ze kijkt er niet graag op terug en wordt nog steeds boos over de onwaarheden die toen werden verteld. "Wij betaalden keurige tarieven aan de aanbieders van de huishoudelijke hulp en we hebben hierop niet bezuinigd. En de cliënten hebben altijd keuzevrijheid gehad. Ik heb altijd open gestaan voor overleg met de FNV en dat heeft ook plaatsgevonden."

Mensen een duwtje geven
"Het sociaal domein is echt goed op orde", vertelt Saris. "De klanttevredenheid is goed." Zelf was ze verantwoordelijk voor de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) en de Jeugdwet. Vooraf had ze wel zorg over de overdracht van deze taken (met minder budget!) van de rijksoverheid naar de gemeenten. "Ik was er wel van overtuigd dat er bezuinigd kon worden, maar niet van de termijn waarin dit gerealiseerd moest zijn." Toch werd in Winterswijk geld overgehouden. "Dat komt omdat we op tijd op de ontwikkelingen hebben ingespeeld. Er was snel een ondersteuningsteam voor de jeugd en een sociaal team vanuit de Post, dat met de cliënten aan tafel heeft gezeten. We hebben de problemen niet te groot laten worden." Ze vindt niet dat er te veel te gemakkelijk bij de bewoners neer is gelegd. Ze heeft oog voor de mantelzorgers die het niet altijd gemakkelijk hebben. Die wil ze ondersteunen. Als ze ouder dan 60 jaar zijn en baanloos zijn wil ze die ook vrijstellen van de sollicitatieplicht, net als overigens alle baanlozen van deze leeftijd. Voor die groep kan het vrijwilligerspunt heel belangrijk zijn zodat ze een zinvolle bijdrage aan de Winterswijkse samenleving kunnen leveren. Meer aandacht zal er zijn om eenzaamheid en laaggeletterdheid tegen te gaan. "Wij willen mensen een duwtje geven." Daarvoor heeft ze een leus geleend van de IKEA: "Aandacht maakt alles mooier."

Mooie afspiegeling van de samenleving
"Een supermooie lijst", zegt Saris over de kandidatenlijst van het CDA. "Bij de eerste tien staan zes nieuwe namen. Vijf daarvan zijn beneden de 45. Het is een mooie afspiegeling van de samenleving, ook qua beroepen." Ze verwacht dan ook dat haar partij met deze mensen meer zetels zal krijgen na de verkiezingen.

'Meer groen in het centrum'

Met welke partijen ze een coalitie wil vormen kan ze nog niet zeggen. Daarvoor moet eerst de verkiezingsuitslag afgewacht worden. Voor die nieuwe coalitie ziet ze nog heel veel uitdagingen. Saris noemt onderwerpen als het Streekziekenhuis, het gezondheidspark, een energiefonds voor de bewoners en een winkelcentrum dat versterkt en gastvrijer, maar ook groener moet worden. Ook wil het CDA een openbaar toilet in het centrum. Saris is een ervaren politicus. Als je haar de kans geeft noemt ze alle speerpunten op uit het verkiezingsprogramma, maar daarvoor is niet voldoende ruimte in deze krant.

Het verkiezingsprogramma van het CDA staat op www.cda.nl/gelderland/winterswijk/

Perron 8 houdt high tea bij VanStreek

WINTERSWIJK - Zondag 18 maart organiseert Perron 8 een high tea bij VanStreek. Deelnemers en vrijwilligers gaan samen aan de slag om een heerlijke high tea voor hun gasten neer te zetten. Kom je ook?

Perron 8 vindt het belangrijk dat deelnemers kunnen participeren in hun eigen woonomgeving net als alle andere inwoners. Perron 8 heeft veel deelnemers uit Winterswijk en wil hen daarom ook de kans bieden om mee te doen aan activiteiten en projecten die in Winterswijk plaatsvinden.

VanStreek biedt sinds het najaar 2017 iedereen de kans om een keer te koken in hun restaurant in Winterswijk. Deelnemers en vrijwilligers van Perron 8 komen hier allemaal uit de streek en kijken er naar uit om hier ook een bijdrage in te leveren. Daarom organiseren zij zondag 18 maart een high tea bij VanStreek.

Verschillende teams van De Lichtenvoorde helpen in de voorbereidingen. Zo worden er menukaartjes gemaakt, de hapjes voorbereid en stelt woonlocatie de Spoorstraat hun keuken beschikbaar.
Reserveren kan via de Facebookpagina van Vanstreek, stuur een mailtje naar vanstreekmetlotte@gmail.com of bel 06-12020228.

Wandeltocht Rode Kruis voert over zandwegen en kronkelpaadjes

De Rode Kruis-wandeltocht voert door het mooie buitengebied van Winterswijk. Foto: Mark Heister

WINTERSWIJK - Atletiekvereniging Archeus neemt op zaterdag 24 en zondag 25 maart de organisatie van de 61e Rode Kruis-wandeltocht in Winterswijk op zich. De start en finish zijn daarom op Sportcomplex De Hunenbulten aan de Vredenseweg. De vijf verschillende afstanden voeren door het prachtige buitengebied van Winterswijk.

De Rode Kruis-wandeltochten werden tot dusverre georganiseerd door wandelsportvereniging De Hazewind. Voor deze vereniging was de organisatie van de tocht - met gemiddeld zo'n 1300 deelnemers - gezien het geringe ledenaantal niet goed meer op te brengen, reden waarom Archeus werd benaderd. Zo'n 90% van de deelnemers komt van buiten Winterswijk, zelfs uit het hele land. De 32 km-afstand is vooral populair bij wandelaars die van plan zijn de Nijmeegse Vierdaagse te lopen. Deze tocht is voor velen vaak het eerste lange wandelevenement in het jaar. Maar er zijn ook genoeg deelnemers die zaterdag een wat kortere afstand lopen en zondags terugkomen voor het langere werk.

Routes
De kortste route van 9 km voert naar 't Döttinkrade. Dit is een loofbos waar de Ratumse beek doorheen loopt, ten noordoosten van Winterswijk. Na het oversteken van de Vredenseweg gaat de route vervolgens verder langs wijngaard Hesselink om via een kronkelpaadje vlak langs de Ratumse beek bij het rustpunt halverwege de route aan te komen. Daar kan de wandelaar genieten van de prachtige locatie. Daar is ook catering met koffie, thee, fris, soep en belegde broodjes. Na het rustpunt gaat de route terug langs de golfbaan richting Henxel. Via het Gossinkbos komt men terug bij sportcomplex Hunenbulten.

De andere routes gaan via landgoed Gossinkbos en een wandelpad langs de Ratumse beek richting Döttinkrade naar het rustpunt. Na het rustpunt worden verschillende routes afgelegd richting buurtschap Kotten. De langste route van 32 km gaat in Ratum de grens over en volgt de grens richting Kotten. In Kotten wordt de grens weer gepasseerd. In de routes van 24 en 32 km komt men langs een tweede rustpunt.
Alle routes gaan over verharde wegen, zandwegen, bospaden en vlak langs kronkelende beekjes door de buurtschappen Henxel, Ratum en Kotten.

Deelname
Deelname kost vier euro. Leden van een erkende wandelorganisatie krijgen een euro korting op vertoon van hun lidmaatschapskaart. Honden zijn welkom, mits aangelijnd. Starttijden zijn voor 9 en 12 km van 08.00 tot 14.00 uur; voor de 16 en 24 km : 08.00 tot 13.00 uur en voor de 32 km van 8.00 tot 10.00 uur. Start en finish zijn op sportcomplex De Hunenbulten, Vredenseweg 134b, Winterswijk. Het terrein heeft een parkeerplaats en fietsenstalling. Gezien het beperkte aantal parkeerplaatsen, worden deelnemers verzocht zoveel mogelijk met de fiets te komen. Het gebouw is geopend van 7.30 tot 17.00 uur. Meer informatie: wandeltocht@av-archeus.nl of ww.av-archeus.nl.


Vanaf een bankje

Het bankje langs het Vriezenhuispad. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Langs het Vriezenhuispad

Door Bernhard Harfsterkamp

Door het doorkijkje uitzicht op het Vriezenhuis. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Veel hulst langs het pad door de bosstrook van het Vriezenhuis. Foto: Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Vanaf eind 2006 kijk ik in 't Woold langs een vaste route van ongeveer vijf kilometer een keer per week naar de planten die in bloei zijn. Door dit over een langere periode vol te houden kun je iets vertellen over de verschuivingen in de bloeitijd. Daarom noem ik het ook wel mijn natuurkalenderroute. Elders in het land wordt het klimaatwandeling genoemd, maar een periode van ruim tien jaar is veel te kort om iets zinnigs over klimaatverandering te kunnen vertellen.

Het houten bankje waarop ik ben gaan zitten bevindt zich niet ver van de plek, hoog op de oever van een beekje, waar de bosanemoon elk jaar als eerste bloeit in Winterswijk. Dat beekje stroomt langs een bospad, al kun je het ook een pad noemen dat door een brede houtwal loopt. Dat pad begint bij de Guldenweg en eindigt bij de Harkelsweg. Dit keer loop ik er met de fiets in de hand, want voor fietsen is het pad op vele plekken niet geschikt. Dat komt omdat de vele passerende mountainbikers het onbegaanbaar hebben gemaakt. Over dit soort paden moet je niet willen fietsen. De bosanemoon bloeit er dit jaar nog niet. De afgelopen weken waren te koud. Sinds 2006 zijn er slechts twee jaren geweest dat deze algemene voorjaarsbloeier hier al eind februari bloeide.

Die natuurkalenderwandeling loop ik al een tijdje niet heel regelmatig meer. Het past even minder goed in mijn weekplanning, maar misschien ben ik er een beetje op uitgekeken. Ik ga liever op zoek naar een nieuw bankje, dan wekelijks langs dezelfde bankjes te komen. De twee langs dit bospad zijn wel erg opvallend. De bomen waarvan ze gemaakt zijn, zijn nog herkenbaar. Het enige nadeel ervan is dat ik erg laag bij de grond zit. Ze zijn een paar jaar geleden geplaatst toen er op het landgoed Vriezenhuis, waar ik me bevind, een wandelpad werd geopend.

Ik zeg landgoed Vriezenhuis, maar moet officieel zeggen NSW-landgoed Vriezenhuis. Grote landgoederen met een kasteel kennen we niet in Winterswijk, wel veel NSW-landgoederen. NSW staat voor Natuurschoonwet. Als je voldoende landerijen hebt omzoomd door houtwallen en bosjes en er minstens één groot bos in ligt kun je van je bezittingen een NSW-landgoed maken (ik leg het nu even heel kort door de bocht uit). In ruil daarvoor krijg je belastingvoordelen, maar je moet er ook wat voor terug doen: openstellen en zorgen dat de paden goed begaanbaar blijven.

Het Vriezenhuis is een van de grotere landgoederen van Winterswijk. Vele hectares akkers en weilanden, veel houtwallen, diverse boerderijen en de statige scholtenboerderij, die je ook het landhuis of het kasteeltje zou kunnen noemen. De bossen van het Vriezenhuis liggen langs de Boven-Slinge (onder andere op de hoge oever van Bekendelle), de breedste beek van Winterswijk, en de Siepersbeek, een van de vele smalle beekjes. Soms hebben die niet eens een naam, zoals het beekje dat door de bosstrook met de bankjes loopt. Of is het gewoon een sloot? Het onderscheid tussen sloot en beek is soms maar marginaal, maar het slootje hier is diep ingesneden en heeft oevers met allerlei levermossen wat mij dan weer de neiging geeft het een beekje te noemen.

De plek waar de twee bankjes langs het Vriezenhuispad zijn geplaatst, is goed gekozen. Ze bevinden zich bij een doorkijkje, zodat je niet alleen tegen bomen en struiken aankijkt, maar ook het landschap daarachter ziet. In de verte zie ik de imposante boerderij met bijgebouwen liggen, waar in de 19de eeuw een dwarshuis is voor gezet. We noemen ze scholtenboerderijen, hoewel ze vaak niets met de oorspronkelijke scholtenboeren te maken hebben. Maar dat is een verhaal dat ik op een volgend bankje zal vertellen.

Kunstlezing: Realisme in schilderkunst

Henk Helmantel - Stilleven met kaas en eieren. Foto: PR

BREDEVOORT - Op vrijdag 23 maart houdt kunsthistorica Maria Driessen een kunstlezing over het realisme in de schilderkunst. De huidige expositie in Museum MORE – van realisten Jan Mankes, Dick Ket, Floris Verster en Henk Helmantel – vormt de aanleiding voor de kunstlezing.

Van oudsher werd schilderen naar de werkelijkheid gewaardeerd. In de Middeleeuwen was het van belang de heilsgeschiedenis zo echt mogelijk te verbeelden. Zo konden ongeletterden het verhaal lezen en tegelijkertijd intens beleven. Dát is het effect van realistische verbeelding: als iets zo echt is, dan moet het wel waar zijn.

Daarnaast bood het realisme de kunstenaar de mogelijkheid om zijn talent tonen door de stofuitdrukking van de kleding, de materie van een interieur en de huid en haren van hun personages. Jan van Eyck was daar een onovertroffen meester in en zijn werk vond veel navolgers.

In de zeventiende eeuw zijn het de Nederlandse schilders die het stilleven tot een geliefd genre weten te ontwikkelen. In de negentiende eeuw was het de Franse schilder Gustave Courbet die het realisme weer introduceerde als een momentopname van de eigen tijd. Gewone mensen en hun bezigheden maakte hij tot onderwerp van zijn schilderijen.

Het realisme weet zich te handhaven, en in de twintigste eeuw kent Nederland een aantal schilders die zich daar, ieder op hun eigen wijze, overtuigd mee bezig houden. Jan Mankes, Dick Ket, Floris Verster en Henk Helmantel zijn gerespecteerde kunstenaars in deze stijl. De kunstlezing van Maria Driessen op 23 maart in de Koppelkerk biedt context en houvast bij een bezoek aan de expositie van bovenstaande realisten die tot en met 13 mei te zien is in Museum MORE in Gorssel.

De lezing is in de Koppelkerk op vrijdag 23 maart, aanvang 20.00 uur, zaal open: 19.30 uur. De entree kost 10 euro inclusief een kop koffie of thee. Reserveren kan via koppelkerk.nl of tel. 0543-216 005.

JW Copple Club terug in de Koppelkerk

Joanne Grooten. Foto: PR

BREDEVOORT - Op zondagmiddag 25 maart is er tussen 15.00 en 17.00 uur weer een jazz-jamsessie in het Boekencafé van de Koppelkerk in Bredevoort. De band JW Copple Club is terug als basiscombo. DItmaal met maar liefst acht muzikanten in de gelederen. Een vrije gift voor de muzikanten wordt op prijs gesteld.

De wortels van de JW Copple Club liggen bij de voormalige sessies van de jazzvereniging Jazzewind. Vijf van de acht huidige leden speelden toen voor het eerst samen en dat klikte zo goed dat zij besloten vaker samen te musiceren. Na een aantal repetities openden de vijf twee jaar geleden de serie jamsessies in de Koppelkerk, vandaar de naam.

Inmiddels hebben zich twee blazers én een zangeres bij de groep gevoegd. De huidige bezetting is: Rob Eppink (trompet en bugel), Frans van Straaten (saxen), Bert Weevers (saxen), Marton Mengerink (gitaar), Joop Hillen (keyboard), Carlo Fles (bas) en Dick Snaphaan (drums) en Joanne Grooten.

Joanne Grooten (Winterswijk) is een zangeres die in de Achterhoek veel heeft opgetreden met gospel, soul, pop en easy listening muziek. Brede ervaring heeft ze opgedaan in de party & soul band R...U...Ready!? Net als veel andere popmuzikanten, wil ze haar spectrum verbreden en de uitdagingen van de jazz aangaan. Haar voorbeelden zijn onder meer Dee Dee Bridgewater, Esperanza Spalding, Carmen Mc Rae, Randy Crawford en Erikah Badu.

Zoals op elke sessie in de Koppelkerk start de basisband met een kleine set. Daarna worden de aanwezige andere muzikanten van harte uitgenodigd om mee te doen. Via de website van de Koppelkerk kan desgewenst een setlist worden opgevraagd.
De jazz-jamsessie is in de Koppelkerk, op zondag 25 maart van 15.00 tot 17.00 uur. Entree: vrije gift.


www.koppekerk.nl

OBK met 'High' tea in bakkerij van Schie

De cast van 'High'tea in bakkerij van Schie. Foto: PR

MISTE - Op zaterdag 24 maart speelt OBK Miste de klucht 'High' tea in bakkerij van Schie. Het is geschreven door Cocky van Dijk en Michiel Geurtse. De uitvoeringen zullen beginnen om 14.30 en om 20.00 uur bij Den Tappen in Miste.

Bakkerij van Schie is niet meer wat het is geweest. Daarom willen meneer en mevrouw van Schie nieuw leven blazen in de bakkerij. Mevrouw van Schie overtuigt haar man met een briljant idee om High Tea party's te organiseren en een lunchroom op te starten. Kon zij weten dat één van haar medewerkers het wel heel letterlijk neemt...

Een klunzig knecht Jacob zorgt er ondertussen voor dat meneer van Schie gefrustreerd raakt. De verkoopster Wendy van de bakkerswinkel en een vrijgezelle boerin, mevrouw Zultekop brengen het hoofd van meneer van Schie op hol.

Onder leiding van regisseur Willy Woordes en souffleuse Gonnie Wopereis zijn Rianne Geurkink, Gé Oonk, Ria de Roos, Jordi Voskuil, Harrie de Roos, Anja Bomers en Saskia Nijhof druk aan het repeteren.

Kunst & Cultuur

Frisse wind door Ekoplaza Winterswijk

Mika (links) en Daphne in hun winkel. Foto: Lydia ter Welle

WINTERSWIJK – Mika Romero-Hoebé en Daphne Hoebé zijn sinds begin dit jaar de nieuwe eigenaren van Ekoplaza aan de Roelvinkstraat (de zijstraat van de Misterstraat, bij de Hema) in Winterswijk. Daarmee waait een frisse wind door Winterswijks enige '100 procent biologische' supermarkt. Op dit moment krijgt de winkel stukje bij beetje een 'make over'. Dat is bijna klaar en dat wordt gevierd met een feestelijke open dag op donderdag 22 maart. Tijd om de nieuwe eigenaren even voor te stellen.

Door Lydia ter Welle

De zussen Mika en Daphne groeiden op in Winterswijk, maar hebben na hun studie elders gewoond en veelal in Duitsland gewerkt. Eigenlijk in een heel ander vakgebied (ergotherapie, vaste planten en verkoop), maar de liefde voor biologisch en eerlijk voedsel en respectvol omgaan met de natuur is hen van huis uit eigen gemaakt. Dus toen ze via via hoorden dat Ekoplaza werd aangeboden ter overname, zijn ze zich gaan oriënteren. "En nu zijn we samen eigenaars van Ekoplaza Winterswijk", aldus Daphne. "En het bevalt ons uitstekend", vult Mika aan. "We houden ervan om met mensen om te gaan, en dat we dat hier kunnen doen in onze eigen winkel, die we helpen aan producten waar zij én wij achter staan, is elke dag genieten."

100% biologisch
Ekoplaza is een winkel waar de klant terecht kan voor alle dagelijkse boodschappen, die allemaal biologisch worden geproduceerd. "De voedingsmiddelen zijn allemaal biologisch; dat betekent dat ze het Eko-keurmerk hebben en dus geproduceerd zijn met respect voor mens, dier en milieu, waarbij de producent een eerlijke prijs krijgt. Ook alle andere producten vallen in die categorie."

Vita-tas en EkoMenu
Ook bij Ekoplaza wordt het de klant eenvoudig gemaakt om goed en gezond te eten. Al jaren wordt de Vita-tas geleverd via Ekoplaza Winterswijk waarbij er keuze is uit zeven verschillende tassen "Dat is een tas voor vier dagen met groenten en/of fruit, uiteraard biologisch, én met heerlijke recepten erbij. De klant kan kiezen of hij een grote of een kleine tas wil, én op welke dag hij de tas wil ophalen. Dat is nieuw, want voorheen kon dat alleen op één vast dag in de week", vertelt Daphne. Behalve de groentetas is er ook een fruittas.

Wie het nog gemakkelijker wil, kiest voor het EkoMenu. Dat is een doos die alles bevat wat nodig is voor een goede biologische maaltijd. Van groenten, pasta, rijst of aardappelen tot zuivel en kruiden en dergelijke. Er zijn zowel menu's zonder als met vlees. Alle producten van Ekoplaza worden dagelijks vers aangeleverd.

Grote variëteit aan brood
Mika en Daphne zijn trots op de grote variëteit aan brood die zij hun klanten kunnen bieden. "Er wordt dagelijks een grote variëteit aan brood geleverd. Klanten kunnen ook brood bestellen en bijvoorbeeld in één keer voor een week afhalen. Op vrijdag en zaterdag wordt het grote assortiment nog uitgebreid met brood van onze biologische bakker uit Ahaus", vertelt Daphne.

Klant centraal
Beide vrouwen stralen enthousiasme uit: "We vinden het fijn om hiermee bezig te zijn, met aandacht voor de producten die we verkopen, maar vooral ook met aandacht voor onze klanten, voor wat zij graag willen. Is er dus een product dat je niet vindt in onze winkel, meldt het dan. Dan kunnen we het wellicht toevoegen aan het assortiment. Het kan ook zijn dat het wel via de webshop van Ekoplaza verkrijgbaar is. Daarvoor fungeren wij ook als afhaalpunt."
Feestje
Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de winkel. "We zijn wel gewoon open, hoor. Maar alles is nu bijna klaar. De pui nog, en dan nog wat andere kleine dingen, en dan heeft onze winkel de echte Ekoplaza-uitstraling. En dat gaan we vieren. Op donderdag 22 maart; dan is er een feestelijke 'opening', met proeverijtjes, en natuurlijk met aantrekkelijke aanbiedingen. Houd daarvoor deze krant in de gaten!"
Ekoplaza aan de Roelvinkstraat is open van dinsdag tot en met zaterdag vanaf 8.30. Normaal sluit de winkeldeur om 18.00 uur, op vrijdag om 19.00 uur en op zaterdag om 17.00 uur.

Grensoverschrijdend evenement voor tweedehands spullen
geeft duurzame impuls

ULFT - AST Expo BV gaat haar (mega)vlooienmarktconcept ook uitrollen in de SSP-Hal in Ulft. In Enschede houdt dit bedrijf de Twentse Vlooienmarkt, jaarlijks goed voor zes edities, ruim 50.000 bezoekers en 6.000 kramen. In de SSP-Hal vindt de eerste editie van de Gelderse Vlooienmarkt plaats op 24 en 25 maart. Een tweede editie is reeds gepland voor het najaar. Het doel van de organisatie is om de Gelderse Vlooienmarkt in de toekomst vier tot zes keer per jaar te laten plaatsvinden.

De SSP-Hal is de ideale locatie voor dit concept: de hal is groot genoeg, goed bereikbaar en last but not least; gelegen in de grensregio. In Enschede is ruim vijftig procent van de bezoekers afkomstig uit Duitsland. Het streven van de organisatie is om dat in Ulft ook te bewerkstelligen. Hiervoor wordt het evenement dan ook breed in de beide grensregio's gepromoot.
Duurzaam leven is de toekomst en de Gelderse Vlooienmarkt is dan ook een duurzaam evenement. Immers alle aangeboden spullen krijgen en tweede leven. Dat bespaart de energie voor een nieuw product en verlengt de levensduur van het tweedehands product. Om een idee te geven: met zeshonderd kramen en 150 kilo gemiddeld per kraam, wordt er zo'n 90.000 kilo afval bespaart. Per editie!
Uit eigen onderzoek van de organisatie blijkt dat een kraamhouder een gemiddelde omzet van 100 tot wel 500 euro per kraam kan halen. Dus: deelnemen is duurzaam, geeft plezier en levert uiteindelijk een leuk zakcentje op. En niet te vergeten: een opgeruimde zolder, kelder of garage.
Deelnemen aan de Gelderse Vlooienmarkt kan al voor 25 euro per kraam per dag. Er is nu een actie waarbij de tweede kraam gratis is; twee halen is één betalen. Bezoekers betalen 3 euro entree en kinderen tot en met 12 jaar hebben gratis toegang, mits onder begeleiding van een volwassene.

Energietransitie grote uitdaging voor de maatschappij

Jelle Wils, woordvoerder van Alliander. Foto: Clemens Bielen

Netbeheerders niet gebaat bij dralende politiek

Door onze verslaggever

WINTERSWIJK - De term energietransitie is inmiddels een begrip geworden. De opwarming van de aarde door verbranding van fossiele grondstoffen wordt door 95 procent van de wetenschappers als waarheid aangenomen. De akkoorden van Parijs moeten ook in ons land worden uitgevoerd. Kolen- en gascentrales om elektrische energie op te wekken zullen over niet al te lange tijd tot het verleden behoren en plaats maken voor zonne- en windenergie en andere innovatieve vormen van energieopwekking. Minder energie verbruiken is ook een belangrijk onderdeel van de energietransitie. Het vormt een enorme uitdaging voor de maatschappij, want de tijd dringt. Wegkijken kan de politiek al lang niet meer. Het is kwart óver twaalf en niet één minuut vóór twaalf.

Windmolens: op verschillende plaatsen horen ze al bij het landschap. Foto: Clemens Bielen

Netwerkbeheerder Liander heeft de opgave om al die 'nieuwe energie' in banen te leiden. Jelle Wils, woordvoerder van Alliander NV: "Iedereen is het er wel over eens, dat de omslag moet plaatsvinden naar meer duurzame energiebronnen. Het éénrichtingsverkeer van de energiecentrale naar de consument is snel aan het veranderen. De elektrische energie komt nu uit alle hoeken en gaten. Particulieren wekken zelf de benodigde elektriciteit op, leveren eventueel het overschot terug op het net of werken toe naar een nul-op-de-meter-woning. Steeds meer partijen hebben interesse om op wat grotere schaal energie te leveren. De energie zal steeds meer lokaal en regionaal worden opgewekt. Op dit moment is Liander druk bezig om de 'slimme meter' te installeren, die ons goed inzicht geeft waar de stroom vandaan komt en waar stroom nodig is. Dat is noodzakelijk om de schommelingen in het voltage te beteugelen.

Hausse
Wils vervolgt: "Er liggen driehonderd aanvragen van zonneweides en er is ook steeds meer interesse voor windmolens. Door landelijke en regionale overheden zijn er afspraken gemaakt dat er ook windenergie op land komt. Het verlenen van vergunningen levert op zee wat minder problemen op. Maar je kunt niet de zee helemaal vol leggen met windmolens, dat zou de scheepvaart teveel belemmeren. Liander heeft echter niet de positie om zich in de windmolendiscussie te mengen. Dat is een zaak voor de lokale overheden."
Voorstanders van windenergie en zonne-energie proberen elkaar de loef af te steken met argumenten, over en weer goochelend met cijfers en rapporten met vele variabelen. Rapporten, die door de voortschrijdende techniek alweer achterhaald zijn op het moment dat ze uitkomen. Een windmolen met een capaciteit van 3 MW (er zijn al molens, die 10MW leveren) levert evenveel als twaalf hectare zonnepanelen. Een moeilijke keuze. Voor- en tegenstanders van windmolens buitelen over elkaar heen met verwijten over profijtgedrag aan de ene kant en aan de andere kant het verwijt, dat het bezwaar zich in werkelijkheid richt tot de eigen achtertuin.

Ideaal: verstandshuwelijk
De ironie wil, dat de combinatie van beide op één locatie de meest ideale situatie is. Wils: "Uit een onderzoek in samenwerking met het KNMI is naar voren gekomen, dat zon en wind voor bijna 99 procent complementair zijn. Als de zon schijnt, waait het maar zelden en als het hard waait schijnt meestal niet de zon. Dat heeft het technische gevolg, dat je kunt volstaan met één kabel met een hoog rendement. Bij alléén zonne- of windenergie kunnen de wisselingen in aanbod niet opgevangen worden. Om te voorkomen, dat er moet worden afgekoppeld, moet er dus meer kabel de grond in, en dat brengt extra kosten met zich mee. Het netwerk wordt door iedereen betaald en hoe meer je daar op kan besparen hoe beter."
Om de kosten van het netwerk te drukken pleit Wils er ook voor om productie en verbruik zo dicht mogelijk bij elkaar te houden. "Je hebt dan minder kabel nodig. Er wordt naar een nauwe samenwerking met de gemeentes gestreefd. We hebben goede contacten opgebouwd met de Gemeente Winterswijk en we zijn vertegenwoordigd aan de 'Lokale Energietafel', waar gesproken wordt over de energietoekomst."

Consumentenbond
Volgens Wils komt een voorlopige berekening van de gemiddelde landelijke kosten voor de energietransitie uit op 18.000 euro per huishouden. De vraag wie dat allemaal moet gaan betalen is door de politiek nog niet beantwoord. De Consumentenbond maakt bezwaar tegen het voornemen van de overheid om de 'salderingsregeling' te versoberen. De salderingsregeling houdt in dat door de energieleverancier de terug geleverde energie wordt afgetrokken van het verbruik van de afnemer. Hierdoor ontvangt de afnemer dezelfde prijs (inclusief belastingen en transportkosten) voor de terug geleverde energie als hij betaalt voor de energie die hij afneemt. Bij afschaffing van deze verkapte subsidieregeling zullen particulieren dan alleen nog maar zonnepanelen op het dak nemen voor eigen gebruik en niet meer.

Koffiedik kijken
Welke toepassingen belangrijk gaan worden is nog onzeker. Worden het de warmtepompen of is de ontwikkeling van de batterijtechnologie interessanter? Er loopt nu een proef met een buurtbatterij. Deze staat in een buurt in een hofje en bedient de huishoudens in de wijk. Wils: "Er is van alles mogelijk, maar we willen het wel bijtijds weten, want de kabels gaan voor 30 tot 40 jaar de grond in. Het lijkt nog ver weg, maar er moet nog zoveel gedaan worden. Ook de gasleidingen moeten eruit. Er zijn wel gedachten over om daarmee waterstof te vervoeren, maar ook daarover staat nog niets vast."

Hoogspanningskabels
Het ligt niet in de verwachting dat hoogspanningskabels veel veranderingen zullen ondergaan in de omgeving van Winterswijk. Volgens Eefje van Gorp, woordvoerster van Tennet, dat verantwoordelijk is voor het hoogspanningsnet, is het huidige net al berekend op eventuele veranderingen. Om afkoppelen te voorkomen is er bij Doetinchem een nieuwe aansluiting gekomen op het Duitse net. Duitsland kan teveel aan energie doorgeven aan Nederland, en omgekeerd kunnen straks de windmolens op zee weer voorzien in de Duitse energiebehoefte als het daar even niet waait.
Sensoren in auto's worden op dit moment gebruikt om data te leveren over het weer en de batterijen van de Tesla-auto worden gebruikt om energie af te staan of af te geven. In kleine opstellingen wordt opslag/conversie in waterstof uitgevoerd. Het is niet bekend of de omslag naar de waterstof-auto gaat lukken, maar er wordt met alle scenario's rekening gehouden.

Verkiezingen
Hebben de netbeheerders de taak om de flexibiliteit van vraag en aanbod te orkestreren, aan de lokale gemeentes de opdracht om tot wijze beslissingen te komen, die ook nog onder de bevolking draagvlak moeten krijgen. De gevoeligheid voor media-aandacht is tegenwoordig groot en met de verkiezingen in aantocht wordt de politiek nerveus. Wijsheid, politieke moed en daadkracht zijn geboden, maar ook hier is het koffiedik kijken hoe het electoraat/de kiezer dat op gaat pakken.

Wandelen met Wolfs op onverharde paden in 't Woold

Rob Wolfs wandelt over het Kozakkenpad in 't Woold. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Wandelingen van Rob Wolfs met zandpad-garantie

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Rob Wolfs staat me op te wachten bij het Julianagebouw in 't Woold. Samen met hem ga ik een wandeling maken over onverharde wegen. Daarbij zullen we ook enkele keren terecht komen op de routes van een van zijn 'Trage tochten'. Daarvan zijn er veertien in de gemeenten Aalten en Winterswijk te vinden. Wolfs wandelt regelmatig in Winterswijk. Voor hem is het 'de "fine fleur' van wandelen in de Achterhoek. Hij kent het gebied goed, maar toch weet ik hem te verrassen met enkele paden waarover hij nog nooit gelopen heeft.

Dagelijks op pad voor 'Trage tochten'
Wolfs is de bedenker van de 'Trage tochten', die zoveel mogelijk over zandwegen of andere onverharde wegen lopen. Het nodigt uit om trager door het landschap te gaan en intenser te genieten van de omgeving. "In heel Nederland heb ik er intussen zo'n 370 uitgezet", vertelt Wolfs als we de parkeerplaats bij het feestgebouw aan de achterkant verlaten. "Het merendeel ligt echter in het oosten van het land." Hij is er vrijwel dagelijks voor op pad. Niet alleen om nieuwe routes uit te zetten, maar ook om de oude regelmatig te controleren. Het gebeurt immers nog steeds dat paden verdwijnen. Het liefst loopt hij alleen over zandwegen, maar dat is niet altijd mogelijk. Voor zijn tochten in de Achterhoek kan hij echter wel een zandpad-garantie van 75% afgeven.

Geen gemarkeerde routes
Als we een smal paadje door een houtwal oplopen, zien we de markering van het Klompenpad. Overal waar Wolfs komt zijn nog veel meer wandelingen uitgezet. Hij probeert de routes van anderen zoveel mogelijk te mijden, maar dat lukt niet altijd. Soms ook bewust, want zijn tocht door 't Woold is niet voor niks naar de Bekendelle genoemd. Dat beekbos wordt niet gemeden. Met Winterswijk maakte hij kennis toen hij vrijwilliger was bij de Stichting Lange Afstandwandelpaden. Hij onderhield het deel van het Scholtenpad tussen Winterswijk en Aalten. "Samen met mijn dochter ging ik op de fiets langs de route om de verfstrepen bij te verven." Zij had een potje met gele verf, hij met rood. "Zo raakte ik verslingerd aan het landschap rond Winterswijk." Zijn eigen routes worden niet gemarkeerd. Voor markeren heb je altijd toestemming nodig van de eigenaren. Die krijg je niet altijd, hoewel de wandeling uitgezet is over paden die openbaar of opengesteld zijn. De routeaanwijzingen van Wolfs' tochten zijn daarom alleen op internet of in boekjes te vinden. Bij elke route is een kaart afgedrukt.

'Ik kan nu de mooiste paden uitzoeken!'

Jarenlang actief als professioneel routemaker
De 'Trage tochten' maakt hij sinds een jaar of zes, vertelt hij als we op de Droppersweg lopen en even over de route van zijn Bekendelle-tocht lopen. Daarvoor maakte hij jarenlang als professional routes voor recreatieschappen, provincies en landelijke organisaties. Veel van die gemarkeerde routes kwamen moeizaam tot stand omdat er veel overlegd moest worden met de opdrachtgevers en de terreineigenaren. Bovendien kwam hij te weinig buiten, het werk was vooral bureauwerk. Van routes maken kwam te weinig. "Toen ik 60 werd besloot ik minder te gaan werken. Ik ben een tijdje vooral bezig geweest in de moestuin, maar al snel wilde ik toch weer wandelen en routes maken." Al snel vond hij een eigen plek tussen al die makers. "Ik voel me nu vrijer. De opdrachten waren beperkend. Ik kan nu wel de mooiste paden uitzoeken."

Wandelen door een gevarieerd landschap
Vanaf de Bocholtse Baan nemen we een bospad van het landgoed Lintum-het Winkel en komen we uit bij de restanten van de oude steenoven. "Ik wil alleen routes van kwaliteit leveren", vertelt Wolfs. "Ze moeten niet alleen zoveel mogelijk onverhard zijn, maar ze moeten ook door een zo gevarieerd mogelijk landschap lopen." In de Achterhoek en zeker in Winterswijk is dat geen probleem. In het kleinschalige cultuurlandschap stuit hij regelmatig op fraaie doorkijkjes, maar ook de combinatie van boerenland en natuur spreekt hem aan met daarin bosjes, heideveldjes, houtwallen, bomenlanen, beekjes, weilanden, akkers en boerderijen. Die variatie wordt even wat minder als we door het Lintum en de Bekendelle lopen, een tezamen voor Winterwijkse begrippen groot bos, hoewel een enkel doorkijkje en de Boven-Slinge de wandeling aantrekkelijk houden.

Terug over het Kozakkenpad
Alle 'Trage tochten' zijn te vinden op www.wandelzoekpagina.nl. Een selectie van de tochten wordt door uitgeverij GO (Gegarandeerd Onregelmatig) uitgegeven in wandelboekjes. Achttien Achterhoekse tochten, waaronder Aalten Noord, Bredevoort, Winterswijk-Ratum en Winterswijk-Bekendelle zijn opgenomen in 'Wandelen over ongebaande paden in de Achterhoek'. "Er zijn inmiddels drie drukken van verschenen", vertelt Wolfs. Daarmee is het een van zijn populairste boekjes. We wandelen intussen terug naar het Julianagebouw en nemen de Weg naar Pasop, door sommige aanwonenden het Kozakkenpad genoemd. Wolfs kent het nog niet en is het met me eens dat het een fraaie zandweg is door het gevarieerde boerenland van 't Woold. Het zal mij dan ook niet verbazen, wanneer deze weg nog eens zal opduiken in een van zijn 'Trage tochten'. Tijdens de wandeling van ruim twee uur hebben we slechts 100 meter over een verharde weg gelopen. Daarmee is de zandweg-garantie dit keer zelfs bijna 100%.

Workshop 'Hoe blijf ik de Zorg de Baas?'

AALTEN - Onder de titel 'Hoe blijf ik de Zorg de Baas', start VIT-hulp bij mantelzorg op dinsdag 3 april een training voor iedereen die zorgt voor een naaste. Dat kan zijn een partner, kind, ouder of ander familielid die langdurig zorg nodig heeft. De training van vier dagdelen start op dinsdagochtend 3 april bij de Hofnar in Aalten. Niet alleen inwoners van de gemeente Aalten zijn welkom; ook mantelzorgers uit Winterswijk worden van harte uitgenodigd mee te doen. Mantelzorg overkomt je, daar kies je niet voor. Dat betekent niet dat je alles maar over je heen moet laten komen. In 'Hoe blijft u de zorg de baas' leert de mantelzorger om bewust te kijken naar de omstandigheden en mogelijkheden om de zorg vol te houden. Ook aan de orde komen zaken als tegenstrijdige gevoelens die kunnen optreden, veranderende relaties en ondersteuningsmogelijkheden. Daarnaast is er ruimte voor uitwisseling met andere mantelzorgers. Deelnemers over de cursus: "Ik heb hier heel veel aan gehad. Kan het iedereen aanraden die voor een naaste zorgt. Voldeed de cursus aan mijn verwachtingen? Ja, het heeft mij inzicht gegeven in hoe ik zorg kan geven, maar ook voor mezelf kan zorgen." De vier bijeenkomsten zijn op dinsdag 3, 17, 24 april en 8 mei van 09.30 tot 12.00 uur bij de Hofnar, Polstraat 7 in Aalten. Meer informatie en aanmelding kan bij VIT-hulp bij mantelzorg, tel. (0544) 82 00 00 of e-mail info@vithulpbijmantelzorg.nl.

Oost-Gelders Streektaaldictee en culturele avond

ACHTERHOEK - Op donderdag 22 maart vindt een culturele avond plaats waarvan het Oost-Gelders Streektaaldictee deel uitmaakt. Het publiek kan deelnemen aan het streektaaldictee of als toeschouwer de avond bijwonen en genieten van optredens in dialect van leden van het Kleine Holte Koor uit Doetinchem en van liedjesschrijver Ben Lukassen uit Ulft, de zanger die ook bekend is van De Keerls. Het Achterhoekse gedeelte van het streektaaldictee wordt voorgelezen door Diana Abbink en het Liemerse gedeelte door Henk van Aalten. Streektaalliefhebbers worden van harte uitgenodigd om aan deze ludieke strijd met de pen mee te doen onder het motto 'Metdoon is belangrieker as winnen!' De bijeenkomst is op donderdag 22 maart, inloop vanaf 19.15 uur, aanvang 19.45 uur, in HCR De Gouden Karper in HUmmelo. Deelname kost vijf euro inclusief koffie en thee. Aanmelden kan tot uiterlijk 20 maart bij het Erfgoedcentrum via info@ecal.nu of via tel. 0314-787078. Op www.streektaaldictee.nl. staat meer informatie en een uitleg over de WALD-spelling aan de hand waarvan het dictee wordt gecorrigeerd. Ook op Facebook (Oost-Gelders Streektaaldictee) is het een en ander te vinden.

Basiscursus genealogie

ACHTERHOEK - Op vrijdag 16 maart start bij het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers de basiscursus genealogie. Deze cursus geeft uitleg over de eerste bronnen die men bij stamboomonderzoek tegenkomt, zoals de bevolkingsregisters, de burgerlijke stand en de kerkelijke doop- trouw- en begraafboeken. Daarnaast behandelt de cursus de geschiedenis van de bevolkingsregistratie en leert men zoeken naar gegevens op internet en in archieven. De cursus is op de vrijdagen 16, 23 maart en 6, 13 april, telkens van 13.30 tot 16.00 uur in het Erfgoedcentrum, in 't Brewinc, IJsselkade 13, Doetinchem. Aanmelden kan tot 14 maart via info@ecal.nu of 0314-787078. De cursus gaat door bij voldoende deelnemers. Deelname is pas definitief nadat men een bevestiging heeft ontvangen. De kosten bedragen per cursus 25 euro (inclusief cursusmateriaal en koffie/thee) en 22,50 euro voor leden van de Nederlandse Genealogische Vereniging, afdeling Achterhoek en Liemers. De cursussen worden gegeven in samenwerking met de Nederlandse Genealogische Vereniging, afdeling Achterhoek en Liemers.

Uitdagende activiteit voor jonge mantelzorgers

REGIO - VIT-hulp bij mantelzorg organiseert al jaren activiteiten voor jonge mantelzorgers in de leeftijd van 8 tot en met 18. Vanaf dit jaar zijn er ook activiteiten voor jonge mantelzorgers van 19 tot en met 24 jaar. De eerste is op zaterdagavond 31 maart van 19.00 tot 21.00 uur bij Entertainment center, Tinbergenstraat 3 in Winterswijk. Mantelzorg overkomt je, daar kies je niet voor. Iedereen die zorgt voor of zorgen heeft om een familielid met een handicap, verslaving, chronische ziekte of psychische aandoening, is (jonge) mantelzorger. Soms is het fijn om even een aantal uren zonder zorg te zijn. Op zaterdag 31 maart kunnen jonge mantelzorgers in het Entertainment center in Winterswijk deelnemen aan de nieuwe sensatie Prison Island. Prison Island is een combinatie van Fort Boyard en Escape Room. Er zijn twintig verschillende cellen en elke cel heeft zijn eigen opdrachten. Elke jonge mantelzorger in de leeftijdsgroep van 19 tot en met 24 jaar is welkom en kan meedoen, na opgave, voor maandag 26 maart. Deelname is gratis. Meer informatie en aanmelding: VIT-hulp bij mantelzorg, tel. 0544-82 00 00 of e-mail info@vithulpbijmantelzorg.nl .

14 / 44

Oogmeetweken bij Horen en Zien

WINTERSWIJK - De Winterswijkse oogmeetweken staan weer voor de deur. Joris Fluijt, manager bij Horen en Zien, legt uit wat een oogmeting inhoudt en wat deze weken zo bijzonder maken.

Hij vertelt: "Bij Horen en Zien kunt u uiteraard terecht voor een vakkundige oogmeting. We testen hierbij niet alleen welke vertesterkte u nodig heeft om zo scherp mogelijk te kunnen zien, maar kijken daarnaast ook naar de gezondheid van beide ogen.
Hierbij wordt naast de oogdruk ook de binnen- en buitenkant van het oog bekeken en als het nodig is worden er ook foto's van gemaakt. Het netvlies wordt dan beoordeeld op beschadigingen. Ook worden deze foto's gebruikt om te kijken hoe het zich in de loop van de jaren ontwikkeld heeft. Wanneer er een verschil is, dan laten deze foto's dat duidelijk zien en kunnen we hierop actie ondernemen, zoals het doorsturen naar een oogarts."

Naarmate mensen ouder worden, wordt het moeilijker om dichtbij goed te kunnen zien. "Wellicht ziet u prima in de verte, maar de kleine letters in een boek worden steeds onduidelijker. Bij het lezen houdt u ongemerkt de krant op grotere afstand en wordt het steeds lastiger om scherp te stellen op verschillende afstanden. Ook hier kan Horen en Zien u helpen aan de perfecte oplossing, zowel met multifocale glazen als met een aparte leesbril", vertelt Joris verder.
Naast verte-, multifocale- en leesbrillen biedt Horen en Zien ook zonnebrillen. Deze brillen zijn ook belangrijk voor de bescherming van de ogen. "Wist u bijvoorbeeld dat het risico op oogziektes toeneemt door UV-straling? Denk hierbij vooral aan staar en maculadegeneratie. Een goede zonnebril heeft dan ook speciale UV-filters om de ogen optimaal te beschermen. Tegenwoordig kunnen ook gepolariseerde glazen op sterkte geslepen worden, deze glazen zorgen dat vervelende schitteringen van de weg of op het water worden weggehaald. Daarnaast zijn kleuren duidelijker en helderder."
Tijdens de oogmeetweken krijgt men bij aanschaf van een nieuwe bril standaard zonneglazen op de juiste sterkte cadeau van Horen en Zien. "Zo heeft u voor deze zomer een mooie zonnebril op sterkte. En kan de zon, zonder problemen voor uw ogen, gaan schijnen", aldus Joris.

Voor een vrijblijvend advies of een afspraak voor een uitgebreide oogmeting kan iedereen terecht bij Horen & Zien aan de Misterstraat 14 te Winterswijk, tel. 0543-519777. De oogmeetweken beginnen op maandag 12 maart en eindigen op zaterdag 31 maart.

Collectanten gezocht voor Reumafonds

WINTERSWIJK - In februari zijn door het reumafonds vier jubilarissen in verband met hun jarenlange inzet gehuldigd. Maria Konings en Jolanda ten Dolle collecteerden tien jaar en Willy te Winkel en Annie Veldboom dertig jaar. Het Reumafonds is deze dames zeer dankbaar voor het werk als wijkhoofd en collectant en heeft ze daarom in het zonnetje gezet. Het fonds krijgt geen subsidie van de overheid en is afhankelijk van giften. Dit jaar is de collecteweek van 19 tot en met 24 maart. Nieuwe collecten zijn zeer welkom. Aanmelden kan bij Marianne Nijenhuis, organisator van de collecte in Winterswijk, tel. 0543-563681 of j.nijenhuis3@upcmail.nl.

Collectanten gezocht voor Reumafonds

WINTERSWIJK - In februari zijn door het reumafonds vier jubilarissen in verband met hun jarenlange inzet gehuldigd. Maria Konings en Jolanda ten Dolle collecteerden tien jaar en Willy te Winkel en Annie Veldboom dertig jaar. Het Reumafonds is deze dames zeer dankbaar voor het werk als wijkhoofd en collectant en heeft ze daarom in het zonnetje gezet. Het fonds krijgt geen subsidie van de overheid en is afhankelijk van giften. Dit jaar is de collecteweek van 19 tot en met 24 maart. Nieuwe collecten zijn zeer welkom. Aanmelden kan bij Marianne Nijenhuis, organisator van de collecte in Winterswijk, tel. 0543-563681 of j.nijenhuis3@upcmail.nl.

Leuke middag voor bewoners Pelkwijk dankzij Present en D66

WINTERSWIJK - Vijf kandidaten van D66 Winterswijk hebben zondag 25 februari een bezoek gebracht aan circa twintig bewoners van zorgcentrum Pelkwijk. De fractie had zich bij Present Winterswijk gemeld voor een sociaal project. De oudere bewoners krijgen niet zoveel bezoek en daarom werd de fractie aan hen gekoppeld voor de organisatie van een leuke middag.

Na een gezamenlijke kennismaking trotseerden twee kandidaat-raadsleden en een aantal bewoners de kou om samen een frisse neus te halen tijdens een wandeling. De overige bewoners gingen samen met de andere fractieleden sjoelen. Dit gebeurde met een aangepaste sjoelbak, waarbij de stenen rechtop gerold worden omdat sommige ouderen geen kracht meer in hun armen hebben. Tussendoor werden de bewoners door de fractieleden getrakteerd op iets lekkers bij de koffie.

“Kleine moeite …, groot plezier”, zo vatte een van de mensen van D66 het samen en hij voegde hier nog aan toe: “Zoals met zoveel dingen, gewoon een keer doen!”

Iedereen die, alleen of met een groep, ook een keer iets voor een ander wil doen, kan informeren naar de mogelijkheden bij Present Winterswijk.

Mantelzorgcafé

WINTERSWIJK - Op donderdagmiddag 22 maart is er weer een bijeenkomst van het Mantelzorgcafé. Mantelzorgers kunnen elkaar elkaar ontmoeten bij Hertog Karel van Gelre, Markt 25 in Winterswijk van 14.00 tot 15.30 uur.

Iedereen die intensief of langdurig zorgt voor iemand, een ouder, een kind, partner of iemand anders uit de omgeving, is mantelzorger. Soms komen mantelzorgers voor uitdagingen te staan en kan het emotioneel zwaar worden. Praten daarover kan helpen om de zorg vol te houden. Mantelzorgers begrijpen elkaar maar al te goed.

Mantelzorgers zijn daarom van harte welkom in het Mantelzorgcafé, georganiseerd door VIT-hulp bij mantelzorg. De mantelzorgconsulent is de gastvrouw. Zij ontvangt iedereen met een kopje koffie of thee en kan vragen beantwoorden. Iedere maand kan men terecht bij het Mantelzorgcafé. Op donderdagmiddag 22 maart, 19 april, 17 mei, 21 juni, 16 augustus, 20 september, 18 oktober, 22 november en 20 december bij Hertog Karel van Gelre, Markt 25 in Winterswijk van 14.00 tot 15.30 uur.

Opgave hiervoor is niet nodig. Er zijn geen kosten aan verbonden en de koffie/thee krijgt men aangeboden.

Roy's Gym, Scouting en STOA benoemd tot helden

Roy Geurink wordt door Joram Taihuttu in het zonnetje gezet. Foto: Sander Damen

WINTERSWIJK - De landelijke PvdA startte een 'heldenactie waarmee ze mensen in het zonnetje zetten die op lokaal niveau zich inzetten voor anderen. Het gaat om mensen die 'elke dag het verschil maken' en 'dagelijks hun steentje bijdragen om Nederland mooier te maken'. Met de heldenactie willen ze deze mensen in het zonnetje zetten en een gezicht geven. Het bestuur van de PvdA Winterswijk heeft in Winterswijk drie helden geselecteerd: Roy's Gym, Scouting Starckenrode en Stichting Ouderen Actief (STOA).

"Met deze actie willen wij namens de leden als bestuur van de PvdA Winterswijk mensen die naar onze mening een belangrijke bijdrage leveren aan Winterswijk in het zonnetje te zetten", licht Joram Taihuttu toe. "Er zijn veel Winterswijkers en organisaties die goede dingen voor Winterswijk doen zonder dat dat opvalt. Die mensen en organisaties willen we een gezicht geven."
Taihuttu vormt samen met Gera de Koning, Marijke Hietkamp en zijn vrouw Sheila het bestuur van de lokale PvdA. "We hebben in het bestuur een aantal mogelijke helden besproken en uiteindelijk drie keuzes gemaakt: Roy Geurink van kickboksvereniging Roy's Gym, Scouting Starckenrode en Stichting Ouderen Actief (STOA)."
Motivatie
"We hebben voor Roy's Gym gekozen omdat Roy niet alleen kickbokstraining geeft", licht Taihuttu toe. "Hij maakt jongeren weerbaar, leert ze zelfbeheersing en zorgt ervoor dat ze mentaal en fysiek gezond zijn. Daarnaast zet Roy zich ook in voor mensen mensen met beperkte financiële middelen en zorgt hij er samen met de gemeente voor dat asielzoekers die willen trainen bij hem terecht kunnen. Hij betekent heel veel voor anderen en dat verdient aandacht. Vandaar de heldenstatus."
"Voor ons is ook de STOA een mooi voorbeeld", zegt bestuurslid Gera de Koning. "Het doel van de STOA is het sociale en culturele welzijn van de vijfenvijfftigplussers in Winterswijk te bevorderen. De STOA heeft geen band met politieke of levensbeschouwelijke groeperingen. Ze bieden Winterswijkse vijfenvijftigplussers voor een klein bedrag een grote verscheidenheid aan activiteiten. Dat gebeurt allemaal een beetje onzichtbaar op de achtergrond.

"'Jullie kunnen op mij rekenen' is een deel van de belofte die scouting aan leden doet", licht bestuurslid Marijke Hietkamp de keuze voor Scouting Starckenrode toe. "De leiding probeert dan ook alle leden deze houding bij te brengen. Samenwerken staat centraal. Overleg in plaats van competitie en iedereen moet mee kunnen doen. De gedrevenheid van leiding om zo steeds naar je leden te kijken, ze te stimuleren, ze zich te laten ontwikkelen is in onze PvdA-ogen een heldenstatus waard."

Uitreiking
Op woensdagavond 7 maart bezocht het PvdA bestuur Roy Geurink en het bestuur van de Scouting. Zowel Geurink als het bestuur van de scouting reageerde opgetogen op het initiatief van de lokale PvdA. "Ik was helemaal flabbergasted", vertelde Roy Geurink terwijl hij omringd wordt door leerlingen van zijn sportschool. "Het is erg leuk zo'n waardering te ontvangen."
"Wij ervaren zelf ook dat we misschien wat minder zichtbaar zijn dan andere verenigingen, het is leuk eens in het zonnetje gezet te worden", was de reactie van de Scouting. "Iedereen telt bij ons mee. Ook kinderen met een beperking." Donderdag 8 maart werd Stichting Ouderen Actief door het bestuur van de PvdA in het zonnetje gezet. Ook daar werd positief gereageerd op de actie: "We weten dat veel Winterswijkers blij zijn met wat wij organiseren, maar om nu zelf in het zonnetje gezet te worden, is een bijzondere ervaring."

Businessavond Excelsior met burgemeester Bengevoord

WINTERSWIJK - Muziekvereniging Excelsior is bekend van haar muzikale optredens, zoals recentelijk de twee uitverkochte voorstellingen van Musical Highlights. En natuurlijk de concertreis naar China vorig jaar oktober. Een activiteit die wat minder in de spotlight staat, maar zeker zo belangrijk; de jaarlijkse avond van Businessclub Excelsior. Een gezellige, inspirerende ondernemersavond.

Businessclub Excelsior is opgericht om het financieel mogelijk te maken om goed jeugdbeleid te kunnen voeren. De businessclub bestaat uit een diverse groep van ruim 120 ondernemers. Leden krijgen gratis toegang tot de optredens, krijgen publiciteit en als aanvullende service wordt door onze vrijwilligers geassisteerd bij het afvoeren van oud papier.

Thema businessavond: jeugd
Om succesvol te zijn en te blijven hecht Excelsior veel waarde aan het werven, binden en boeien van jeugdleden. De jeugd vormt niet alleen de basis voor een gezond verenigingsleven, maar zij vormen ook de basis voor ondernemend Winterswijk. Alle reden om met de businessclubleden in gesprek te gaan, en te zoeken naar antwoorden op de vraag: Hoe maken we Winterswijk nog aantrekkelijker om te ondernemen en te wonen? Burgemeester Joris Bengevoord is een voorbeeld van de jongere die uit Winterswijk is vertrokken voor studie en werk, en die is teruggekeerd. Hij was voor zijn burgemeesterschap ondernemer en lid van businessclub Excelsior. Daarom ziet Excelsior hem als ideale spreker voor deze avond. Na afloop van het officiële programma, is er ruim gelegenheid om in een ontspannen sfeer te netwerken en om met elkaar in gesprek te gaan.

Aanmelden
Leden van businessclub Excelsior hebben een uitnodiging ontvangen. Maar ook ondernemers die nog geen lid zijn, zijn van harte welkom. Daarvoor kan men per mail de aanmelding voor 16 maart sturen naar businessclub@excelsior-winterswijk.nl.

De Businessavond Excelsior Winterswijk is op donderdag 22 maart, met vanaf 19.00 uur de ontvangst. Het programma in MFA Pelkpark aan de Hakkelerkampstraat begint om 19.30 uur.

Weinig zwevende kiezers bij debatten

Het FNV-verkiezingsdebat in Astoria. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Vervolg van de voorpagina

WINTERSWIJK - In de afgelopen week troffen de vertegenwoordigers van de politieke partijen elkaar elkaar bij diverse gelegenheden voor een debat. Bernhard Harfsterkamp was er bij en doet verslag.

Strak georganiseerd ouderendebat
De opzet van een debat kan de kandidaten helpen om goed uit de verf te komen. Het ouderendebat was bijvoorbeeld strakker georganiseerd dan het FNV-debat. De zeven lijsttrekkers wisten over welke onderwerpen ze kort konden spreken. Ze wisten ook over welk thema ze een vraag aan andere partijen mochten stellen. Hierop hadden ze zich dus goed kunnen voorbereiden. De enige onzekere factor waren de vragen uit de zaal. Misschien leidde deze opzet er toe dat er van onderlinge discussie, die zoveel duidelijk kan maken over een partij, te weinig sprake was. Het valt dan wel op als iemand zich matig heeft voorbereid. Paul Hijink, lijsttrekker van Kansrijk Winterswijk, kwam slecht uit zijn woorden. Toen hij in 70 seconden mocht vertellen wat de missie van zijn partij was, sloeg hij zelfs helemaal dicht. Dit kunnen zenuwen zijn geweest, niet onbegrijpelijk voor iemand die nieuw is in de politieke arena, maar hij had ook net als enkele andere lijsttrekkers zijn korte bijdrage op papier kunnen zetten en voorlezen.

Landelijke partijen
Het FNV-debat was minder strak ingekaderd, waardoor er spontaner gereageerd moest worden. Het valt dan op dat iemand als Loes ten Dolle van D66 daar meer moeite mee had. Bij het ouderendebat kwam ze ongedwongen over met haar bijdragen, ook al waren daarin wel zinnen herkenbaar, die ze al bij andere gelegenheden uitte. In het FNV-debat lukte het haar minder om de standpunten van D66 voor het voetlicht te brengen. Bij beide debatten probeerde Wim Aalderink (Winterswijks Belang) iets te opzichtig te benadrukken dat zijn partij veel beter weet wat er in Winterswijk speelt en leeft dan de 'landelijke partijen'. Die bestreden dat en wezen er op dat de provinciale en landelijke contacten juist voordelen hebben. Aalderink, die in beide debatten pleitte voor een proef met een basisinkomen, besefte dat ook wel, want om een proef te kunnen uitvoeren is er toestemming uit Den Haag nodig. "Dat is bijzonder", reageerde Wim Elferdink, die tijdens het FNV-debat een zieke Ilse Saris verving. "Aan het begin van de avond waren we zo'n landelijke partij waar je niets aan hebt en nu het over het basisinkomen gaat vraagt Wim Aalderink om onze landelijke invloed aan te wenden."

Weinig onderscheidende onderwerpen
Zou de zwevende kiezer veel aan de debatten hebben gehad, als die wel aanwezig was geweest. Waarschijnlijk niet. Hij of zij zou hebben geconstateerd dat Paul Hijink bij het enige debat waarbij hij aanwezig was nog niet heeft laten zien dat hij een aanwinst voor de gemeenteraad zal zijn. Hij of zij zou niet veel wijzer zijn geworden van het opsommen van passages uit alle verkiezingsprogramma's. Praten in termen als "sterk en sociaal", "duurzaamheid en een natuurinclusieve landbouw", een "sterke samenleving" en "communicatie met onze inwoners" geven niet meteen een beeld van het verhaal, dat achter deze woorden zit. De zwevende kiezer zou ook hebben gemerkt dat het verschil tussen de partijen helemaal niet zo groot is. Het enige sterk onderscheidende en onverwachte onderwerp dat tot nu toe in de verkiezingscampagne naar voren is gekomen is het voorstel van de VVD om Winterswijk te laten groeien naar 35.000 inwoners om de voorzieningen betaalbaar te houden. Daarvoor moeten 2200 woningen extra gebouwd worden. Het merendeel van de andere partijen vindt dit een onrealistisch en onhaalbaar voorstel.


Lidy ten Dolle erelid van EHBO-vereniging

Lidi ten Dolle met de versierselen die horen bij haar benoeming tot Lid van verdienste van de EHBO-vereniging. Foto: PR

WINTERSWIJK - Na 35 jaar stopt Lidy ten Dolle met het geven van lessen bij EHBO Vereniging Winterswijk.

Via de EHBO-vereniging heeft Lidy haar kaderopleiding in 1990 gedaan. Ze heeft sinds die tijd les gegeven bij de vereniging. Voorheen werkte zij bij De Timp met kinderen met een verstandelijke beperking, hiervan werden veel praktijkvoorbeelden door haar in de les gebruikt. Zij was de drijvende kracht achter diverse oefenavonden met lotussen op diverse locaties zoals bij de Tuunte, de Zonnebrink, en het Hilgelo.
Samen met Ria Nijmeijer begon ze met opleidingsinstituut Nijdol, EHBO voor kinderen en volwassenen, herhalingslessen en BHV. Bij brandweerkorpsen in de Achterhoek verzorgde ze tevens de EHBO-lessen. EHBO Vereniging Winterswijk heeft besloten Lidy te benoemen tot Lid van verdienste.

Open dag bij Daltonschool De Vlier

WINTERSWIJK - Op woensdag 21 maart is het Nationale Daltondag. Daltonschool de Vlier in Winterswijk biedt deze dag iedereen gelegenheid om een kijkje te nemen op Daltonschool De Vlier. Voor velen is het Daltononderwijs nog onbekend, en daarom vindt de Vlier het fijn om mensen de mogelijkheid te geven van het Daltononderwijs te proeven. Binnenlopen kan van 9.00 uur tot 12.00 uur.

Viertal maakt kans op schaakbeker

WINTERSWIJK - Nog vier spelers maken kans op de WSG-schaakbeker. In de kwartfinale kon André Houwers zijn stunt uit de vorige ronde niet herhalen. Tegen Arjan van Lith miste hij een kans en daarna offerde hij teveel. Henri Abbink zat op rozen tegen Stefan Telöken, maar maakte een fout en kon opgeven. Jochem Mullink schakelde Arent Luimes uit, een tegenstander waar hij het normaalgesproken vaak lastig tegen heeft. Han van de Laar en Dick Boogaard waren het langste bezig, mar toen de speelzaal al bijna leeg was, stond de koning van Van de Laar teveel op de tocht. In de halve finale ontlopen de papieren favorieten Mullink en Van Lith elkaar. Kijken of het hun lukt de finale te halen? In de onderlinge competitie doen maar liefst 48 spelers mee. Bijna elke week komt er wel een nieuw lid bij. Uitslagen ronde 21: Pooth-Kolakovic 0-1, Krosenbrink-Abbink 1-0, W.Schmeing-Schuurmans rem., Musholt-Harbers 0-1, Te Sligte-Wamelink 1-0, Er.Maris-Klein Langenhorst 0-1, Dekker-Burgers 1-0, Bierkämper-Poole 0-1, Schoenmakers-Ruesink 1-0, Barachtsjansky-Wiggers rem., Rijntjes-Wolters 1-0, Ev.Maris-M.Schmeing 0-1, Nabizadeh-Te Brinke 0-1, Telöken-Eckhardt 1-0, Van Beek-Klein Poelhuis 1-0, L.Maris-Voogd 1-0.

Ledenmiddag PCOB Winterswijk

WINTERSWIJK - De PCOB houdt woensdagmiddag 21 maart haar ledenmiddag. Als gastspreker is Wim Ruessink, organist en kerkmusicus, uitgenodigd. Op speelse wijze worden de aanwezigen geïnformeerd over het nieuwe liedboek en krijgen zij achtergrondinformatie over het ontstaan er van. Om actief te kunnen deelnemen zorgen de organisatoren dat er liedboeken aanwezig zijn en is er muzikale begeleiding. Tevens probeert men een klein winkeltje te organiseren waar cd's en boeken rond het liedboek zijn te verkrijgen. De middag is in het atrium van woonzorgcentrum De Pelkwijk, Laan van Hilbelink 95 en het begint om 14.30 uur. De zaal is open vanaf 14.00 uur. De entree kost drie euro per persoon, inclusief koffie of thee. Voor eventuele hulp bij vervoer kan men bellen met Gerrit Sloetjes: 0543 565314.

Lensink Tweewielers in top 10

WINTERSWIJK - Afgelopen najaar werd door het vakblad Tweewieler de verkiezing 'Beste Tweewielerwinkel van 2018' georganiseerd. Er kon gestemd worden door een cijfer te geven voor klantvriendelijkheid, prijs-kwaliteitverhouding, assortiment en kennis van de medewerkers. Lensink Tweewielers aan de Vredenseweg in Winterswijk is op 4 maart in Utrecht als winnaar van de gemeente Winterswijk gekroond. Op provinciaal niveau werden zij tiende van Gelderland. Tamara Lensink: "Dat onze klanten tevreden zijn over onze service en de kwaliteit die wij leveren, staat voor ons centraal. En dat bevestigd krijgen met een 9,2 als cijfer, is natuurlijk super leuk om te horen."

Vrijwilligerspunt: trots op Winterswijk

Het Vrijwilligerspunt is gevestigd in het WUh. Foto: PR

WINTERSWIJK - Een aantal weken geleden kreeg het Vrijwilligerspunt de vraag of men een vrijwilliger in de kaartenbak had om twee jonge kinderen 's ochtends naar hun school in Lichtenvoorde te brengen. Dat is toen door een vrijwilliger, die dagelijks voor zijn werk naar Bocholt moet, opgelost. Ook de komende tijd zijn de ouders een aantal dagen niet in staat om de kinderen naar school brengen. Hoe mooi is het dan dat deze vrijwilliger een oproep doet en vier Winterswijkers weet te vinden die gezamenlijk een carpoolsysteem starten. De kinderen kunnen, door deze actie nu gewoon naar school.. Martin, Mattijs, Anne en John bedankt. Hieruit blijkt maar weer eens dat naast werk, hobby en gezin men ook wat voor de medemens kan doen.

Zo mooi en dankbaar kan vrijwilligerswerk dus zijn. Gewoon iets over hebben voor de ander levert voor de vrijwilliger ook het nodige op. Wilt u ook iets voor een ander betekenen? De afgelopen weken hebben zich weer een aantal organisaties gemeld die naar vrijwilligers op zoek zijn. Dat zijn onder andere.

GGNet: Zoekt vrijwilligers om bewoners met psychische klachten te ondersteunen
Transit Oost: Voor het nieuw te openen museum vraagt vrijwilligers om bezoekers te ontvangen, horeca activiteiten, toezicht houden, info te geven
Stichting Present: Zoekt flex-vrijwilligers (m/v) voor het uitvoeren van praktische en sociale projecten. De vrijwilliger weet van aanpakken en heeft een hart voor kwetsbare mensen. De vrijwilligere moet breed inzetbaar zijn en het leuk vinden om in groepsverband te werken.
Penta Winterswijk: Gymsportvereniging Penta Winterswijk organiseert regelmatig gymsportwedstrijden. Zo ook in het weekend van 24 en 25 maart. Dit betreft een grote nationale turnwedstrijd voor heren. Voor de op- en afbouw van toestellen in de sporthal is men op zoek naar sterke mannen in leeftijd van 18-60 jaar die behulpzaam willen zijn bij de op- en afbouw van de verschillende toestellen.
De Zonnebloem, afd.Winterswijk: Zoekt vrijwilligers om een gezellig uurtje te aan mensen die eenzaam zijn of een beperking hebben
Scouting Winterswijk:Is op zoek naar vrolijke vrijwilligers die aan willen pakken en die het leuk vinden om met kinderen te werken en te klussen.
Vluchtelingenwerk Oost Nederland: zoekt een vrijwilliger voor het project Time4You.
Zorgboerderij De Olden Gaorden: Zoekt creatieve sociale vrijwilliger die op de woensdag een activiteit wil organiseren.
Archeus: Zoekt voor de Rode Kruis wandeltochten op 24 en 25 maart vrijwilligers voor de catering en de pauzestop.

Dit is slechts een greep uit de vacatures. Op de site van het vrijwilligerspunt staan nog meer vacatures. Potentiële vrijwilligers kunnen zich aanmelden via de site (www.vpwinterswijk.nl). Ook kan men van maandag tot en met donderdag van 09.00 tot 12.00 aanmelden bij het vrijwilligerspunt. Het vrijwilligerspunt is gevestigd in het WUh, Torenstraat 9, tel. 0543 200026, e-mail: info@vpwinterswijk.nl.

Pleegoudercafé

ACHTERHOEK - Het Platform Pleeggezinnen Achterhoek is sinds 2014 bezig met het verbinden van pleegouders. Eén van de activiteiten is het organiseren van thema-avonden, deze zijn tot op heden afwisselend deskundigheidsbevorderend en interactief. Het bestuur merkt dat de gesprekken aan het eind van de avond vaak nog lang niet zijn afgerond en is daarom op zoek gegaan naar een aanvullende activiteit. Dat is geworden: het pleegoudercafé!

Het pleegoudercafé wordt eens per maand in steeds een andere gemeente georganiseerd. Ook wordt er afgewisseld tussen de avond en de ochtend, om zo iedereen de gelegenheid te geven aan te schuiven. 's Ochtends zal er speelgoed aanwezig zijn voor eventuele kinderen die meekomen. Tevens ligt, ter ondersteuning, het Grote Pleegzorggesprek Spel klaar.

Het pleegoudercafé is niet alleen toegankelijk voor alle pleegouders uit de Achterhoek, maar ook voor mensen die er over denken pleegouder te worden. Zo kunnen zij op ongedwongen wijze en van ervaringsdeskundigen horen wat het pleegouderschap écht inhoudt.

De toegang tot het pleegoudercafé is gratis, het eerste kopje koffie of thee is op kosten van het Platform Pleeggezinnen Achterhoek. Aanmelden is niet nodig.

Het pleegoudercafé is op maandag 19 maart van 20.00 tot 22.00 uur in CR De Zwaan, Wooldstraat 6, Winterswijk. Informatie: tel. 06-82629980 of info@platformpleeggezinnenachterhoek.nl.

Weer meer dan honderd leerlingen voor Basisschool De Esch

WINTERSWIJK - Vrije basisschool De Esch aan de Rusthuisstraat verwelkomde deze week haar honderdste leerling. Dat meldt de school op haar Facebookpagina. De nog steeds kleine school is vooral de afgelopen twee jaar in populariteit gegroeid. Ook is er meer belangstelling voor het voorportaal van de vrije school: Het Peuterhuis.

Joke Rebel, directeur van vrije basisschool De Esch noemt het een mijlpaal dat de school weer honderd leerlingen telt. "Dat is de afgelopen jaren niet voorgekomen," zegt ze. "Zeker in het licht van de krimp is het toch wel heel bijzonder dat onze school groeit."

Mijlpaal
Veel kan de school niet groeien, al zou dat qua belangstelling mogelijk wel kunnen, constateert Rebel. "Dit is voor onze kleine school een mijlpaal, veel verder kunnen we ook bijna niet groeien. Voor een aantal klassen moeten we al werken met een wachtlijst. Dit jaar en komend schooljaar werken we al met een wachtlijst voor de instroom bij de kleuters. Maar de jaren daarna is er weer ruimte voor nieuwe geïnteresseerden."

Weer meer dan honderd leerlingen voor Basisschool De Esch

WINTERSWIJK - Vrije basisschool De Esch aan de Rusthuisstraat verwelkomde deze week haar honderdste leerling. Dat meldt de school op haar Facebookpagina. De nog steeds kleine school is vooral de afgelopen twee jaar in populariteit gegroeid. Ook is er meer belangstelling voor het voorportaal van de vrije school: Het Peuterhuis. Joke Rebel, directeur van vrije basisschool De Esch noemt het een mijlpaal dat de school weer honderd leerlingen telt. "Dat is de afgelopen jaren niet voorgekomen," zegt ze. "Zeker in het licht van de krimp is het toch wel heel bijzonder dat onze school groeit."

Mijlpaal
Veel kan de school niet groeien, al zou dat qua belangstelling mogelijk wel kunnen, constateert Rebel. "Dit is voor onze kleine school een mijlpaal, veel verder kunnen we ook bijna niet groeien. Voor een aantal klassen moeten we al werken met een wachtlijst. Dit jaar en komend schooljaar werken we al met een wachtlijst voor de instroom bij de kleuters. Maar de jaren daarna is er weer ruimte voor nieuwe geïnteresseerden."

Passion Lichtenvoorde wil mensen raken

LICHTENVOORDE - 'Ontroerend', 'indrukwekkend', 'aansprekend', dat zijn een aantal woorden waarmee bezoekers in voorgaande jaren hun bezoek aan Passion Lichtenvoorde omschreven. Het begon drie jaar geleden als een initiatief vanuit de kerken. Ondertussen is Passion Lichtenvoorde uitgegroeid tot een evenement waar heel veel partijen bij betrokken zijn. Dit jaar is de Passion Lichtenvoorde op dinsdag 27 maart. Het begint om 20.00 uur op het marktplein van Lichtenvoorde, met een opening door burgemeester Annette Bronsvoort. Na de openingsscène door een verteller en een verrassend eerste poplied is er een stille tocht met een kruis en fakkels naar scholengemeenschap Marianum.

Hier krijgt het stuk een vervolg in de aula van de school. De kaartverkoop is inmiddels gestart. Wie geen kaartje heeft kan Passion Lichtenvoorde daar uitstekend volgen op het grote beeldscherm op het schoolplein. Dit bleek de afgelopen jaren voor de honderden kijkers een heel unieke ervaring. Dit jaar is er bewust ruimte gezocht om actuele thema's in het spel een plaats te geven. Want Passion Lichtenvoorde wil meer zijn dan alleen een verhaal van toen en niet alleen voor trouwe kerkgangers maar voor iedereen en voor alle gezindten.

Bekende namen uit regionaal bekende toneelgezelschappen geven een gezicht aan een eigentijdse vertelling over het leven van Jezus. Een videoregistratie met meerdere camera's, door omroep ZSOM, zal zowel in de zaal te zien zijn als op het schoolplein. Hierdoor komt het spel nog meer tot zijn recht. Emoties komen tot leven en betrekken de bezoekers bij het verhaal. Nieke Hoitink (Omroep Gelderland) zal als verteller en verslaggever stem geven aan de verbindende verhaallijnen. Kinderen van basisschool Frans ten Bosch spelen een actieve rol.

Natuurlijk heeft muziek, net als bij de landelijk bekende Passion, een heel belangrijke plaats in het geheel. Liederen uit de popmuziek worden vertolkt door leerlingen en docent van scholengemeenschap Marianum. Zij doen dit samen met het popkoor Friends, onder leiding van dirigent Johan Klein Nibbelink. De liederen zijn uitgezocht door muziekdocent Peter Krabbenborg, Johan Klein Nibbelink en tekstschrijver Hans Hinkamp. Regisseurs Ben Donderwinkel en Sjaak Welboorn zorgen voor een pakkend geheel. Bij de repetities viel veelvuldig het woord 'kippenvel'. Het belooft opnieuw een pakkend gebeuren te worden.

Helpende handen voor Passion Lichtenvoorde zijn er door leerlingen van het Barriet, school voor voortgezet speciaal onderwijs aan leerlingen met een beperking. De doelstelling van de organiserende stichting, Passie voor Cultuur en Maatschappij, om mensen met elkaar te verbinden heeft met deze opzet in ieder geval al een passende inkleuring gekregen. Meer dan 100 personen zijn betrokken bij de uitvoering van dit bijzondere evenement.

Passion Lichtenvoorde geeft iedereen de gelegenheid om te komen kijken, om dit evenement mee te beleven en mee te gaan in een bijzonder én eigentijds verhaal, over liefde en leugen, vriendschap en verraad, over leven en dood. Het gaat, in één woord samengevat, over: passie! Dinsdag 27 maart, vanaf 20.00 uur, in Lichtenvoorde. Kaarten à vijf euro zijn te koop bij Ringfoto Primeur en scholengemeenschap Marianum.

FC Winterswijk ontpopt zich in 1E als reuzendoder

Justin de Zwart probeert tevergeefs een voorzet van Longa'30-aanvaller Thomas Kerperien te blokken. Zijn teamgenoten Drejton Pepa en Cornelis Hofman (achtergrond) en de Lichtenvoordse verdediger Dirk Harmelink kijken toe. Foto: Marco ter Haar.

Wens De Zwart om centraal achterin te mogen spelen, komt sneller uit dan verwacht

LICHTENVOORDE/WINTERSWIJK – FC Winterswijk ontpopt zich in de eerste zondagklasse E meer en meer als een reuzendoder. Versloeg de equipe van trainer John Gielink ruim twee weken geleden op eigen veld nummer twee RKZVC met 2-1, afgelopen zaterdagavond was FC Winterswijk op sportpark De Treffer in Lichtenvoorde met 1-3 te sterk voor koploper Longa'30.

Door Bart Kraan

De gasten pakten zodoende uit hun laatste vier wedstrijden tien punten en nestelden zich daarmee stevig in de middenmoot, daar waar ze voor deze reeks nog op een plek stonden die na afloop van de reguliere competitie het spelen van extra duels om handhaving in 1E inhoudt. "We zijn met een goede reeks bezig, die moeten we proberen zo lang mogelijk door te trekken", aldus verdediger Justin de Zwart. "Onze trainer heeft gezegd dat we veilig zijn als we nog vier keer winnen."

FC Winterswijk speelde in Lichtenvoorde een zeer verdienstelijke wedstrijd. Het schiep meer en betere kansen, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met twee goals van centrumspits Lenn Redeker (0-1 in de 25ste en 1-2 in de 82ste minuut) en een doelpunt van vleugelaanvaller Daniël te Winkel (1-3 in de 87ste minuut). Longa'30 zette daar maar bitter weinig tegenover. De ploeg zorgde met name voor rust wel voor dreiging, kreeg ook wel een aantal corners, maar werd zelden echt gevaarlijk. Ook een 'Sturm- und Drang'-periode in het eerste kwartier van de tweede helft had voor de Lichtenvoordenaren niet het gewenste effect. Het was tekenend voor het spel van Longa'30 dat het een dubieuze penalty nodig had om tot scoren te komen. Linksachter Drejton Pepa kreeg, zonder dat hij er wat aan kon doen, in de 37ste minuut van dichtbij de bal op zijn arm, waarna de niet altijd even overtuigend leidende arbiter Meilink de bal op de stip legde. Aanvoerder Simon Klein Goldewijk bleef van elf meter koel: 1-1. Het was het enige wapenfeit van betekenis voor de Lichtenvoordenaren die het duel met tien man beëindigden omdat Nick te Veldhuis vanwege een overtreding op Redeker zijn tweede gele kaart en dus rood kreeg.

Naderhand sprak De Zwart terecht van een verdiende zege. ''We hebben op basis van het aantal kansen verdiend gewonnen, we hebben meer mogelijkheden geschapen. En we hebben achterin weinig weggegeven. Na rust zetten zij wel druk maar die ging na een minuut of vijftien liggen. Toen het 1-3 werd, was het gespeeld.''
Dat de defensie van FC Winterswijk vrijwel geen krimp gaf, is wellicht opmerkelijk omdat deze linie ten opzichte van de eerste competitiehelft behoorlijk is gewijzigd. Rechtsachter Kay Redeker kan vanwege zijn studie niet zo veel meer trainen en speelt nu hoofdzakelijk in het tweede. Terwijl routinier Maarten Sesink voorlopig (?) zijn basisplaats is kwijtgeraakt aan De Zwart die van de linksbackpositie naar het centrum is verhuisd. Tom Stemerdink en Drejton Pepa fungeren nu als vleugelverdedigers en doen dat in de optiek van De Zwart prima. ''Tom en Drejton hebben dit seizoen veel in het tweede gespeeld, dan is het knap wat ze nu laten zien. Ze hebben nu vier of vijf duels op rij in het eerste gespeeld, ze doen het uitstekend.''

Met zijn verhuizing naar het centrum van de verdediging komt een wens voor De Zwart in vervulling, maar dat is wel wat sneller gegaan dan hijzelf had verwacht. ''Ik wilde op termijn naar het centrum vanwege de verantwoordelijkheid in de coaching die je in de as hebt'', aldus de verdediger die er dus nu al staat nadat hij in het met 1-3 gewonnen bekerduel tegen Hulzense Boys Sesink had vervangen omdat die toen ziek was en die tijdens de met 2-1 gewonnen competitiewedstrijd tegen Quick 1888 centraal achterin speelde omdat de Borculose routinier vanwege een veldverwijzing tegen Stevo geschorst was. "Tijdens de bespreking voor het duel tegen Hulzense Boys zei de trainer dat ik centraal achterin zou spelen. Zo is het gegaan. Nee, op de training is dat niet ter sprake gekomen, je kon ook niet zien dat ik in het centrum zou gaan spelen. Maar het verbaasde me ook niet, want ik kan zelf de poppetjes ook wel invullen. Tegen Hulzense Boys was het wel even zoeken en wennen. Ik heb in de jeugd wel eens centraal achterin gespeeld, maar dat is al weer even geleden."

Ook tegen RKZVC stond de 23-jarige De Zwart centraal achterin en hield trainer Gielink Sesink op de bank. Dit tot lichte verbazing van de linksbenige verdediger, die dus ook tegen Longa'30 de voorkeur kreeg boven de ervaren Sesink. ''Want Maarten heeft heel veel krediet opgebouwd. Maar goed, je kunt alle verdedigers van onze trainingsgroep zonder problemen opstellen. Wie je ook laat spelen, de verdediging wordt er niet minder van. De trainer heeft gezegd dat hij per wedstrijd kijkt wie hij nodig heeft en hoe hij het beste de verdediging kan neerzetten'', aldus De Zwart die dus niet zeker van is dat hij zondag tegen Tubantia weer centraal achterin voetbalt. ''Het is mogelijk dat Maarten weer speelt.''

De Zwart speelt nu naast aanvoerder Joost Mulder met wie hij goed kan samenwerken. "Hij schuift graag in", aldus De Zwart. "Als Joost mee naar voren gaat, blijf ik staan om de rugdekking te verzorgen. Dat werkt prima, we voelen elkaar goed aan. Nee, we hebben daar niet over gepraat, zoiets ontstaat gewoon. Drejton gaat ook graag mee. Als hij opkomt, houd ik de linkerzone in de gaten. We kennen elkaars kwaliteiten en weten wat we aan elkaar hebben."
FC Winterswijk treft zondag met Tubantia de huidige club van voormalig FC Winterswijk-trainer Eric van Zutphen. De formatie van trainer Gielink verloor de eerste ontmoeting, in Hengelo, met 2-0. De aanvang is om 14.00 uur.

Opnieuw winst voor HCW E-jeugd

WINTERSWIJK - De teams van HCW kwamen afgelopen in actie en maakten zelf de verslagen.

HCW E-jeugd: De HCW E-Jeugd speelde op zaterdagmiddag een uitwedstrijd tegen UGHV in. Het ging gelijk op in het begin. De doelpunten vielen aan beide kanten al snel. UGHV wist van aanpakken, en dat kwam in het voordeel van HCW en kregen een mooie penalty. Hiermee kwam HCW op voorsprong. Met rust stond het 6-9. De tweede helft wist UGHV de bal goed te onderscheppen. HCW bleef haar eigen spel spelen en speelden goed over naar elkaar. Tot het einde was het spannend en leuk om naar te kijken. Het is HCW weer gelukt! Eindstand 14-15. Nog even mooie shoot outs gooien als afsluiting en met de overwinning weer op naar huis.
HCW D-jeugd: Vandaag speelden de HCW D-Jeugd uit tegen Pacelli in Zieuwent. Ze hadden veel praatjes in de kleedkamer en voor de wedstrijd! Erg gezellig. De eerste helft speelden ze goed en snel, alleen misten ze wel veel kansen die ze heel mooi creëerden. Met de rust stond het dan ook 7-7. Na de rust verloor HCW een paar keer de bal waardoor Pacelli mooie break-outs konden maken en al snel stond het Pacelli op voorsprong. HCW ging weer beter spelen, maar toch misten ze helaas ook weer veel kansen. Maar helaas wilde het niet meer lukken voor HCW om de achterstand terug te winnen. De eindstand was 13-9 voor Pacelli.
HCW C-jongens: Zondag 11 maart werd de wedstrijd tussen Erica Brummen en HCW C-Jongens gespeeld. De wedstrijd begon meteen heel krachtig en het ging heel gelijk op, de ruststand was 9-10. In de rust was er een keeper wissel bij HCW. Brummen stond toen een tijdje voor maar HCW herpakte zich, het ging ook weer heel gelijk op, en werd het uiteindelijk 18-18
HCW C-meisjes: De HCW C-Meiden begonnen de wedstrijd om 14:15 in Varsseveld tegen Reflex. Direct begonnen ze met een achterstand, maar langzamerhand begon HCW de achterstand in te halen met een goeie verdediging. Met een ruststand van 6-6 gingen ze in de 2de helft nog sterker in de aanval en dat zorgde voor mooie doelpunten. Uiteindelijk werd er in de laatste seconde nog gescoord en was de eindstand 9-14 voor HCW.
HCW B-jongens: De HCW B-Jongens speelden een uitwedstrijd tegen Borhave. Eindstand 34-14 waardoor Borhave kampioen is geworden. Helaas geen verslag ingeleverd.
HCW Dames 2: HCW Dames 2 ging zondag op pad met 2 C-meiden en begonnen aan de returnwedstrijd tegen Reflex. Tot de stand van 5-3 ging het gelijk op! Daarna kreeg HCW het moeilijker zowel in de aanval als de verdediging. Ruststand 14-6. Tweede helft ging voor HCW wel wat beter, maar de achterstand was te groot. Eindstand 24-11.
HCW Heren 1: De HCW Heren hebben een uitwedstijd gespeeld tegen de Stormvogels in Haaksbergen. De wedstrijd is verloren met 23-11 waarnaar de Stormvogels kampioen zijn geworden. Geen wedstrijdverslag.

Skopein Wivoc Heren 1 laat het liggen in Apeldoorn

WINTERSWIJK - Op zaterdag 3 maart mochten de heren van Skopein Wivoc Heren 1 naar Apeldoorn voor een wedstrijd tegen Alterno Heren 3. Alterno dat derde staat op de ranglijst en Skopein Wivoc op positie twee. Wivoc verloor met 3-1.

Skopein Wivoc begon goed aan de wedstrijd en het ging nagenoeg gelijk op tot een stand van 20-20, waarna de Winterswijkers op een 21-24 setpoint kwamen. Alterno wist dit gaatje echter te dichten, wat resulteerde in een spannende ontknoping van de set. Alterno wist vier maal op setpoint te komen, maar Skopein Wivoc kon deze keer de gaatjes telkens dichten. Skopein Wivoc wist de set uiteindelijk toch te winnen met 29-31.

De tweede set ging het weer erg gelijk op, tot de stand van 22-22. Hierna wist Alterno, dat steeds beter in hun spel kwam, de setwinst te pakken met 25-22.

In de derde set is Skopein Wivoc begonnen met een andere opstelling, om het sterker wordende Alterno meer weerstand te kunnen bieden. Dit pakte helaas anders uit en de Alterno Heren wisten de druk steeds meer bij Skopein Wivoc te leggen, door een sterke service en bekeken aanvallen. De set eindigde dan ook in 25-17 voor de mannen uit Apeldoorn.

In de vierde set begon Skopein Wivoc weer met de opstelling van de gewonnen eerste set. Toch bleef het spel aan Skopein Wivoc zijde steeds wat wegzakken en bleef Alterno sterke service- en aanvalsdruk geven. De set eindigde in 25-16 en daarmee de wedstrijd in een 3-1 verlies voor Skopein Wivoc Heren 1.


Sportinstuiven voor mensen met een beperking

Paardrijden is één van de sporten die worden geboden. Foto: PR

ACHTERHOEK - In aanloop naar de Special Olympics Nationale Spelen op 8, 9 en 10 juni worden in acht Achterhoekse gemeenten sportinstuiven georganiseerd. Iedereen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking kan hieraan deelnemen. Sportaanbieders laten hen tijdens een sportinstuif gratis kennismaken met hun sport.

Sporten en bewegen is leuk en gezond. Iedereen die dat wil, zou moeten kunnen sporten. Dichtbij huis. Ongeacht leeftijd, achtergrond, kwaliteiten of beperkingen. Om mensen met een beperking kennis te laten maken met allerlei sporten in de Achterhoek, worden de komende tijd in verschillende gemeenten sportinstuiven georganiseerd.

De sportinstuiven vinden plaats op acht verschillende locaties in de Achterhoek. Elke locatie heeft een ander sportaanbod, zodat kennis gemaakt kan worden met allerlei sporten. Iedereen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking is welkom. Deelname is gratis. Aanmelden kan via www.specialolympics2018.nl/side-events/sportinstuiven.

• Maandag 19 maart, 19.00 - 21.00 uur: bowlen bij Bowling, Stadsplein 5 in 's-Heerenberg.
• Zaterdag 31 maart, 11.00 - 12.00 uur: handbal en volleybal bij Hamalandhal, Van der Meer de Walcherenstraat 3 in Lichtenvoorde.
• Zaterdag 7 april, 13.00 - 16.00 uur: fitness, badminton, golf en boksen bij Aerofitt, Winkelskamp 5 in Hengelo (Gld).
• Zondag 8 april, 13.00 - 15.00 uur: judo, basketbal, hockey, gymnastiek en volleybal bij De Bongerd, De Bongerd 81 in Doetinchem.
• Vrijdag 20 april, 13.30 - 15.00 uur: beachvolleybal, gymnastiek, atletiek en paardrijden bij Sportpark Jaspers, Jaspersweg 1-5 in Winterswijk.
• Donderdag 26 april, 18.00 - 20.00 uur: fitness en spinning (fietsen) bij The Chariot, Nijverheidsstraat 4 in Eibergen.
• Zaterdag 19 mei, 13.00 - 15.30 uur: bocce en korfbal bij Sportpark Zuid, Bocholtsestraatweg 67 in Aalten.
• Zaterdag 26 mei, 13.00 - 15.00 uur: tennis, voetbal en atletiek bij Sporthal IJsselweide, Industrieweg 2 in Ulft.
De sportinstuiven worden mede mogelijk gemaakt door Achterhoek in Beweging, BrichbouW sportondersteuning, Gelderse Sport Federatie, Graafschap College, MEE Oost en de Provincie Gelderland.

WDV sluit competitie af met nederlaag

WINTERSWIJK - De afsluitende competitiewedstrijd moest WDV op bezoek bij Zutphen-Warnsveld.

Voor beide teams stond er niet veel meer op het spel, al zou WDV bij winst op de vijfde plaats opeisen. Al vroeg werd Henk Sonderen de winst in de schoot geworpen. Na een kleine combinatie naar dam gaf de tegenstander direct op.

De voorsprong gaf WDV echter geen vleugels. Achtereenvolgens verloren Erik Oonk, Wim Sonderen en Kees Spruijt hun partij. Erik ten Hagen verkleinde de achterstand tot één partij door een aanvalspartij te winnen. In de resterende drie partijen leken er mogelijkheden te zijn om een nederlaag te voorkomen. Frits Zegelink, Gerard Korten en Theo Stoverinck bereikten allen een voordelige stand in het slot van de partij. Frits liet in een goede stand een dure combinatie toe die wel voordeel opleverde, maar snel naar remise afgespeeld kon worden door de tegenstander. Gerard had het centrum in handen, maar de tegenstander verdedigde zich stug. Gerard kon een doorbraak niet meer voorkomen en moest ook genoegen nemen met remise.

Tenslotte probeerde Theo een overmachtseindspel te bereiken. Doordat Theo de schijven midden op het bord had staan, kon de tegenstander met zijn dam de schijven aanvallen. Theo kon niet voorkomen dat één schijf verloren zou gaan en berustte in remise. Ondanks de 9-7 nederlaag heeft WDV zich gehandhaafd op een gedeelde 5e plek. Hoewel WDV in het slot een paar keer onnodig punten heeft verloren, kan WDV als promovendus terugkijken op een goed seizoen.

Gonemo 4 boekt spectaculaire overwinning op AD '69 1

WINTERSWIJK - Gonemo 4 heeft eindelijk de negatieve spiraal weten te doorbreken. Na negen verliespartijen achtereen won de brigade van leider/coach Michel Johannis in Aalten met 6-4 op bezoek bij de hoofdmacht van AD '69.

Alhoewel het scoreverloop wellicht niet doet vermoeden, was Gonemo de bovenliggende partij. De Winterswijkse formatie was sterker en had de regie in handen. Na een sterk begin noteerden de withemden via Antoine Pariente en Adem Sahin een 0-2 stand op het scorebord.

Daarna kende Gonemo een zwakke periode in verdedigend opzicht. Er werd constant op de aanval gespeeld en de defensie werd min of meer verwaarloosd. AD profiteerde volop en liep zelfs uit naar een 4-2 voorsprong.
Gonemo leek helemaal van slag, maar herstelde zich tijdig. Een geweldige eindspurt bezorgde de bezoekers uit Winterswijk een verdiende 6-4 overwinning met doelpunten van Antoine Pariente (2) en Flakrim Shala.

Dammers strijden om de BijHillen-cup

WINTERSWIJK - Op de clubavond van de Winterswijks Damvereniging stonden deze week enkele beslissende poulewedstrijden op het programma voor plaatsing voor de kwartfinale van de BijHillen-cup.

Wim Sonderen moest tegen de al geplaatste Thomas Esselink nog één punt zien te behalen, echter wist hij door een eenvoudige combinatie zelfs te winnen, waarmee hij zich als poulewinnaar plaats. Hiermee ontwijkt hij titelverdediger Erik ten Hagen die het nu op zal nemen tegen de nummer 2 van de poule, Thomas Esselink.

Zeeg Jongkoen moest zien te winnen van Frank ten Hagen, maar kwam in het middenspel al één schijf achter. Even leek Zeeg zijn tegenstander nog te verrassen met een mogelijke winnende combinatie, maar Frank kon zich nog net redden en de partij naar remise laten lopen. Zeeg nam hierna alle risico's en verloor zelfs nog.

Vanwege een hogere rating moest Wim Bennink zien te winnen tegen de gelijkstaande John van Laarhoven. Wim kreeg echter geen kansen in deze partij, waarna John simpel leek af te stevenen op remise in een 3 om 2 eindspel. Tegen beter weten in probeerde Wim nog wat en waarschijnlijk mede door nonchalance beging John een fout, waardoor Wim zich alsnog plaats voor de kwartfinale.

Ratingcompetitie en 30 minutencompetitie
Voor de Ratingcompetitie leek Gerwin Doornink tegen Augustin Saouadogo in een gelijkspel te gaan eindigen, echter beging Augustin tegen het einde nog een fout, waardoor koploper Gerwin nu al 7,5 punten meer gehaald dan vooraf verwacht en lijkt daarmee de Ratingcompetitie dit jaar op zijn naam te gaan schrijven.

Voor de 30 minutencompetitie werden er weer spannende partijen gespeeld met daarbij de gebruikelijke tijdnood. Hier vielen de volgende uitslagen: Wim Sonderen – Theo Stoverinck 1-1, Jan Elgershuizen – Augustin Saouadogo 1-1, erik Oonk - Erik ten Hagen 2-0, Jan Elgershuizen – Erik Oonk 1-1, Erik ten Hagen – Theo Stoverinck 2-0. Hier neemt Erik ten Hagen voorlopig de leiding.

WSG blijft winnen

WINTERSWIJK - Ook na de zevende ronde blijft WSG koploper in de derde klasse. In Deventer werd voor het eerst gewonnen van Pallas met 3-5.

Han Schuurmans kwam remise overeen en daarna wist Klaudio Kolakovic op bord 3 te winnen van de sterkste speler van de thuisclub. In een eindspel met zware stukken ging de Deventernaar in de fout. Invaller Khaled Darwisch hielde de koning van zijn tegenstander midden op het bord en profiteerde daarvan. Gerard Harbers stond heel goed, totdat hij een kwaliteit verloor. Uiteindelijk kwam hij terecht in een verloren pionneneindspel. Arjan van Lith begon moeizaam aan de partij, maar nadat hij een pion had gewonnen, speelde Van Lith het toreneindspel prima uit. Topscorer Jochem Mullink bracht op het eerste bord de matchpunten binnen. Na een lange partij wist hij in een paardeindspel te profiteren van het feit dat zijn tegenstander wat meer zwaktes had. Reinhard Funke moest een kwaliteit geven in de opening. Hij hield het nog heel lang vol, maar uiteindelijk moest hij toch zijn meerdere erkennen in zijn opponent. Tom Officier was het langste bezig. Met zijn remise bracht hij de eindstand op 3-5.

WSG 3 speelde een klasse lager tegen Lonneker. Remko Algera won op het eerste bord van een sterke opponent. Invaller Oscar Wamelink won tegen de topscorer van Lonneker een pion en speelde dat knap uit. Ook opmerkelijk was het resultaat van Luc van Harxen. Aan bord 7 speelde hij tegen de op papier sterkste speler van de gasten, maar hij wist dit ondanks enkele problemen in de opening knap remise te houden. André Houwers droeg aan bord 8 ook een halfje aan de score bij. Job Geerdes had wel een pluspion, maar zijn stelling stond op instorten. Han van de Laar was al snel een pion kwijt en ook Gerard Klein Langenhorst kon het uiteindelijk na een goed begin niet droog houden. De tegenstander van Henk te Brinke gaf een stuk weg, maar langzamerhand wist hij Te Brinke toch in de problemen te brengen, zodat er alsnog een nul aan de Winterswijkse zijde van het scoreformulier viel te noteren (3-5).

Kwartfinale NK turnen voor heren in Winterswijk

WINTERSWIJK - In het weekend van 24 en 25 maart bruist het in Winterswijk van de activiteiten georganiseerd door Penta Winterswijk in samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU). De Sport- en turnhal zal worden omgebouwd naar een prachtige turnarena waar ongeveer 500 turners uit heel Nederland zullen strijden in de kwartfinale NK heren 1, 2e en 3e divisie. Met als doel een plek op de halve finale voor het NK te veroveren. Op zowel zaterdag als zondag zijn de oefeningen van de heren in verschillende categorieën te bewonderen. Voor deze wedstrijd hebben ook turners van Penta Winterswijk zich geplaatst. Op zondag zijn turners uit de eredivisie te zien. Op zondag 25 maart zijn er n theater de Storm dansvoorstellingen om 14 en om 18.30 uur, van het Penta Dance Department. Aan beide voorstellingen doen zo'n 300 dansers in de leeftijd van 4 tot 50 jaar mee. Invloeden uit veel verschillende landen en culturen worden verwerkt in de choreografieën. De kaarten zijn te koop bij theater de Storm in Winterswijk. Om dit soort activiteiten te kunnen realiseren kan de vereniging niet zonder sponsoren. Penta Winterswijk al sponsoren mogen verwelkomen, maar wie dit alles een warm hart toedraagt, kan contact opnemen met: info@pentawinterswijk.nl.

Kwartfinale NK turnen voor heren in Winterswijk

Jesper Leemkuil is één van de turners van Penta. Foto: PR Penta Winterswijk

Kwartfinale NK turnen voor heren in WinterswijkWINTERSWIJK - In het weekend van 24 en 25 maart bruist het in Winterswijk van de activiteiten georganiseerd door Penta Winterswijk in samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU). De Sport- en turnhal zal worden omgebouwd naar een prachtige turnarena waar ongeveer 500 turners uit heel Nederland zullen strijden in de kwartfinale NK heren 1, 2e en 3e divisie. Met als doel een plek op de halve finale voor het NK te veroveren. Op zowel zaterdag als zondag zijn de oefeningen van de heren in verschillende categorieën te bewonderen. Voor deze wedstrijd hebben ook turners van Penta Winterswijk zich geplaatst. Op zondag zijn turners uit de eredivisie te zien.

Op zondag 25 maart zijn er n theater de Storm dansvoorstellingen om 14 en om 18.30 uur, van het Penta Dance Department. Aan beide voorstellingen doen zo’n 300 dansers in de leeftijd van 4 tot 50 jaar mee. Invloeden uit veel verschillende landen en culturen worden verwerkt in de choreografieën. De kaarten zijn te koop bij theater de Storm in Winterswijk.

Om dit soort activiteiten te kunnen realiseren kan de vereniging niet zonder sponsoren. Penta Winterswijk heeft er al een aantal kunnen verwelkomen, maar als wie dit leest en al deze activiteiten een warm hart toedraagt, kan contact opnemen met: info@pentawinterswijk.nl.

500 euro van Kingspan voor Winterswijkse Uitdaging

Chantal Heuvelman van Kingspan Insulation overhandigt cheque aan bestuur Winterswijkse Uitdaging. Foto: Daniël Hoitink fotografie & video

WINTERSWIJK - Het bestuur de Winterswijkse Uitdaging kreeg donderdag 22 februari, tijdens de opening van het WUh gebouw (voormalig SNS gebouw), uit handen van Chantal Heuvelman van Kingspan Insulation een cheque ter waarde van €500,-. De producent van hoogwaardige isolatiematerialen en oplossingen voor de schil van gebouwen, heeft zich als Vriend aangesloten bij de Winterswijkse Uitdaging en wil zich op deze manier inzetten voor de lokale samenleving.

“Kingspan stelt zich als doel meer actief betrokken te zijn bij de omgeving waarin wij werken. Veel medewerkers van onze vestiging in Winterswijk wonen in het dorp. Wij hebben er als werkgever dan ook zelf belang bij dat de samenleving waarin onze medewerkers wonen, een plezierige en fijne is”, geeft Chantal Heuvelman, senior marketeer, aan bij de overhandiging van de cheque. “De Winterswijkse Uitdaging staat middenin de samenleving en maakt veel maatschappelijke initiatieven mede mogelijk. Omdat het een organisatie is die zich, zonder voorbehoud, voor iedereen inzet, hebben wij als Kingspan besloten deze organisatie te steunen door Vriend te worden.”
De Winterswijkse Uitdaging waardeert de steun van bedrijven, zoals Kingspan Insulation. “Kingspan was direct enthousiast over de activiteiten van de Winterswijkse Uitdaging en zal naast de donatie ook medewerking verlenen aan diverse projecten”, vertelt Harrie Garritsen van de Winterswijkse Uitdaging. “Samen met alle maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven maken we zo Winterswijk nog mooier.”
Kingspan Insulation is wereldwijd marktleider op het gebied van Resol en PIR hardschuim isolatieplaten voor de bouw en industriële toepassingen.

Dweilorkestendag krijgt een beachparty

Drukte in het centrum van Groenlo. Foto: Henri Walterbos

GROENLO - Maken sneeuwvlokken doorgaans binnen een kort tijdsbestek plaats voor sneeuwklokjes zodra de carnavalskledij weer voor een jaar in de kast hangt, dit jaar roerde het eerste deel van maart nogal hevig zijn staart. De ergste kou lijkt nu echter letterlijk van de lucht en zijn de eerste lentekriebels al weer voelbaar. Iedereen is er weer aan toe. De lente! Het lange Paasweekend is aanstaande, niet zo veel later al weer gevolgd door een nog langer Hemelvaartweekend. In één adem kan hiermee dan het Open Achterhoeks Dweilorkesten Kampioenschap, oftewel de Dweilorkestendag, genoemd worden. De 23e editie vindt dit jaar plaats, op Hemelvaartsdag, donderdag 10 mei.

Door Henri Walterbos

Veel show op de Dweilorkestendag. Foto: Henri Walterbos

Geslaagd concept
Het concept van de Dweilorkestendag staat al 22 jaar als een huis en weet ieder jaar weer vele duizenden toeschouwers naar Groenlo te trekken. "De invulling van de orkesten is zo goed als rond," laat voorzitter Frank Beurskens weten. "Het aanbod is ieder jaar weer groot, maar wij kijken vooral naar kwaliteit. Ondanks het hoge gezelligheidsgehalte van dit soort evenementen is dat wel zeer belangrijk voor ons als organisatie. Daar staat ons evenement om bekend." Ook dit jaar nemen weer dertig orkesten deel, verdeeld over de wedstrijdklasse en de Leutklasse. "De invulling van beide klassen is bijna rond. Wederom komen enkele nieuwe orkesten naar Groenlo. Een stuk of zes. Wat ook erg leuk is om alvast te vermelden is dat dit jaar een combinatie van Valse Loch uit Beltrum en Dokter's Swingende Infuustoeters uit Lichtenvoorde deelneemt in Groenlo onder de naam 'De onwiezen uut 't Oosten.' Dat wordt geheid een knaller. Dat zijn gewoon goede orkesten. Daar verwachten we veel van. Muzikaal maar ook hoe ze zich presenteren. "Valse Loch was afgelopen jaar niet van de partij vanwege hun jaarlijkse uitje. Dokter's Swingende Infuustoeters nam wel weer deel na een tijdje afwezig te zijn geweest." Mooi dat Grolle de verbindende factor tussen Beltrum en Lichtenvoorde is. In Grolle gebeurt het," lacht Beurskens.

Beachparty
Is sinds afgelopen jaar de meikermis van de baan tijdens de dweilorkestendag, de organisatie pakte zelf de handschoen op om de vele duizenden bezoekers, waaronder veel jongeren, die op het leutfestijn afkomen, toch meer te bieden dan vrolijke klanken alleen. De organisatie is dan ook verheugd aan te kunnen kondigen dat vanaf 17.00 uur op het terrein naar de Wheme toe, de Kerkhofsteeg, een 'beachparty-achtig' festijn plaatsvindt, dat tot laat in de avond duurt, in een nauwe samenwerking tussen de organisatie van de dweilorkestendag en Erwin de Roo van City Lido. "Tot 17.00 uur spelen er gewoon dweilorkesten en daarna zal een dj de plek innemen om er een mooi feestje te bouwen. Het wordt heel mooi aangekleed met alles er op en er aan wat licht en geluid betreft. Hier zijn we erg blij mee. Ook voor de jongeren en oudere jongeren erg leuk. De jongeren die misschien niets met dweilorkesten hebben, 's morgens eerst uitslapen, hoeven nu niet weg te trekken naar iets anders die dag. Daarnaast kwamen er geluiden dat men het jammer vindt dat er na de dweilorkestendag niets meer te doen is. Met elkaar waren we er snel uit. Het past helemaal in ons plaatje en is een mooie toevoeging. Wie weet of dit in de komende jaren nog uit kan groeien, maar eerst maar eens zo proberen. Daarnaast zijn we bezig om extra elementen toe te voegen aan het geheel om vernieuwend te blijven. We zijn nog bezig om te kijken welke invulling we daar aan geven."

Skopein Wivoc Heren 1 verliest in Doetinchem

WINTERSWIJK - Skopein Wivoc heren 1 speelde tegen koploper Seesing Personeel Orion heren 3. Ondanks een goede generale en veel inzet ging de wedstrijd met 3-1 verloten. Wivoc behoudt wel de tweede plek, met zes punten achterstand op Orion.

Elke start is even wennen en aftasten wat de tegenstander kan en gaat doen. Tot aan de 6-6 ging het gelijk op. Orian hield veel ballen van de grond en zo keek Wivoc ineens tegen een 12-6 achterstand aan. Wivoc kon terugvechten naar 16-15, maar via 20-19 verliest het team de eerste set met 25-20.

Met dezelfde opstelling staat Wivoc steeds een paar puntjes voor. Door een paar goede servicebeurten en iets minder foutjes gaat het naar 10-15 voorsprong. Na een wissel in het achterveld komt Orion terug tot 17-17. Het vervolg van de set gaat weer redelijk gelijk tegen elkaar op maar met een eindstand van 25-22 gaat helaas ook deze set verloren.

Met een iets andere opstelling loopt Skopein Wivoc elke keer een paar puntjes los. Nu lukte het wel om de voorsprong vast te houden. Met een tegenstander die iets meer gefrustreerd raakte (kwam die gele kaart), werd het 18-25 in Wivoc-voordeel.
De vierde set was dus erop of eronder. De start van de set loopt weer gelijk op. De service was aan beide kanten goed. Helaas valt in deze set de Wivoc-libero uit met een blessure. Helaas lijkt het bij Wivoc niet meer te lukken. Verlies met 25-18.
Al met al heeft Wivoc goed gespeeld maar bleken de jongens van Orion toch de betere te zijn.

De volgende wedstrijd is zaterdag 17 maart. Dan speelt Skopein Wivoc Heren 1 om 17.00 uur thuis in de Sport- en Turnhal tegen Vios Eefde.

Skopein Wivoc Heren 1 verliest in Doetinchem

Skopein Wivoc Heren 1. Foto: Noëlle Fotografie

WINTERSWIJK - Skopein Wivoc heren 1 speelde tegen koploper Seesing Personeel Orion heren 3. Ondanks een goede generale en veel inzet ging de wedstrijd met 3-1 verloten. Wivoc behoudt wel de tweede plek, met zes punten achterstand op Orion.

Elke start is even wennen en aftasten wat de tegenstander kan en gaat doen. Tot aan de 6-6 ging het gelijk op. Orian hield veel ballen van de grond en zo keek Wivoc ineens tegen een 12-6 achterstand aan. Wivoc kon terugvechten naar 16-15, maar via 20-19 verliest het team de eerste set met 25-20.

Met dezelfde opstelling staat Wivoc steeds een paar puntjes voor. Door een paar goede servicebeurten en iets minder foutjes gaat het naar 10-15 voorsprong. Na een wissel in het achterveld komt Orion terug tot 17-17. Het vervolg van de set gaat weer redelijk gelijk tegen elkaar op maar met een eindstand van 25-22 gaat helaas ook deze set verloren.

Met een iets andere opstelling loopt Skopein Wivoc elke keer een paar puntjes los. Nu lukte het wel om de voorsprong vast te houden. Met een tegenstander die iets meer gefrustreerd raakte (kwam die gele kaart), werd het 18-25 in Wivoc-voordeel.
De vierde set was dus erop of eronder. De start van de set loopt weer gelijk op. De service was aan beide kanten goed. Helaas valt in deze set de Wivoc-libero uit met een blessure. Helaas lijkt het bij Wivoc niet meer te lukken. Verlies met 25-18.
Al met al heeft Wivoc goed gespeeld maar bleken de jongens van Orion toch de betere te zijn.

De volgende wedstrijd is zaterdag 17 maart. Dan speelt Skopein Wivoc Heren 1 om 17.00 uur thuis in de Sport- en Turnhal tegen Vios Eefde.

Thoma Enning Makelaars viert naamswijziging met Winterswijkers

WINTERSWIJK - Twee weten meer dan één. Het Winterswijkse kantoor Enning Makelaars is recentelijk samengegaan met de bekende regionale makelaar Thoma Post. Het kantoor gaat vanaf nu verder onder de nieuwe naam Thoma Enning Makelaars.

Om de naamswijziging te vieren zette de makelaar een winactie op voor alle inwoners van Winterswijk. Gisteren werd de prijs aan de winnaar uitgereikt. De prijs, een weekend weg naar Maastricht, werd gewonnen door de heer en mevrouw Lammers. De cheque werd gisteravond persoonlijk uitgereikt door eigenaar Tom Schreurs.

In Winterswijk is een kaart verspreid met een unieke code. Door deze code online in te voeren maakten zij kans om te winnen.

Thoma Enning Makelaars is een makelaarskantoor met de disciplines wonen, bedrijfsmakelaardij, recreatie en nieuwbouw. Door de naamwijziging is de positie als makelaar op al deze disciplines sterker geworden. Tom Schreurs geeft aan, dat door verder te gaan als Thoma Enning Makelaars, nóg meer kennis en expertise geboden kan worden.

Jeugd Wiko/Aladna kampioen

Het kampioensteam van Wiko en Aladna. Foto: PR

AALTEN/WINTERSWIJK - Wiko/Aladna C1 is kampioen geworden in de zaalcompetitie. Het team met spelers van korfbalvereniging Aladna uit Aalten en Wiko uit Winterswijk won in Vaassen de laatste wedstrijd overtuigend met 2-11 van Regio'72 C1 en daarmee was het kampioenschap een feit.

Vive Piaf in het Doopsgezind Kerkje in Winterswijk

Nadja Filtzer zingt Piaf in het Doopsgezinde Kerkje. Foto: PR

WINTERSWIJK - Nadja Filtzer en haar virtuoze pianist Leo Bouwmeester nemen toehoorders mee in de achtbaan van Edith Piafs leven en chansons: een compilatie van het grootse en meeslepende levensverhaal van de straatmus die uitgroeide tot de grande dame van het Franse chanson. Na uitverkochte voorstellingen met laaiend enthousiast publiek door het land van Sneek tot aan Maastricht en op het Brighton Fringe Festival, speelt en zingt Nadja nu in Winterswijk.

Bijna vijftig jaar na haar dood op 47-jarige leeftijd lijkt het alsof Edith Piaf opnieuw tot leven wordt gewekt. De onweerstaanbare levensvreugde van 'het meisje mus' echoot door de muzikale theatervoorstelling heen met nummers als La Foule, Padam Padam en La Vie en Rose, maar ook met Nederlandse vertalingen van bekende en iets minder bekende chansons. Nadja Filtzer voelt zich verwant met Edith Piaf en kruipt met haar muziek als het ware in Piafs huid, zodat ze zich verbindt met haar melancholie, haar levenslust en vurig temperament. Nadia Filtzer verzorgt met haar vaste pianist en technicus een muzikale reis van de Parijse bordelen tot uitverkochte concertzalen met hooggeëerd publiek en van Piafs grote en onmogelijke liefde voor de getrouwde bokser Marcel Cerdan tot haar huwelijk met de twintig jaar jongere zanger Theo Sarapo. In oktober 1963 werd Piaf onder grote belangstelling begraven op de begraafplaats Père-Lachaise in Parijs. In 2015 werd muzikaal haar honderdste geboortedag gevierd, en in 2018 is het tijd om haar sterfdag te herdenken. In 2009 noemde Liesbeth List de vertolking door Nadja Filtzer van Piafs La Foule 'impeccable'.
Wim Ruessink, de bekende Winterswijkse beiaardier, bespeelt voorafgaande aan dit optreden het carillon van de Jacobskerk met passende muziek.
De muzikale optredens in het kerkje staan bekend om de ontspannen sfeer. Er is gelegenheid om de musici te ontmoeten na het concert onder het genot van een drankje. Kaarten voor dit optreden op zondagmiddag 18 maart om 16.30 uur zijn voor 13,50 euro welllicht nog te verkrijgen aan de deur van het Doopsgezind Kerkje in Winterswijk. Jongeren tot en met 17 jaar betalen 7,50 euro.

Grensoverschrijdend feest voor Nederlandse en Duitse jongeren

WINTERSWIJK/OEDING – Op zaterdag 24 vindt een speciale avond, genaamd Party Cross The Border, plaats voor tieners van 12 tot en met 15 jaar bij Jugendhaus Tipi in Oeding. Het initiatief is afkomstig van de jongerenwerkorganisaties in Nederland en Duitsland.

Käse & Kartoffel is sinds 2015 een Euregionaal samenwerkingsverband tussen Jugendwerk Stadtlohn e.V., Jugendwerk Südlohn-Oeding e.V. en SPOT! Jongerenwerk Winterswijk. Het doel van het Käse & Kartoffel-project is ontmoetingen plaats laten vinden tussen jongeren uit Duitsland en Nederland. Zo hebben zij een gezellige tijd en wordt er bekendheid en bewustzijn gecreëerd over de buurlanden. In de eerste jaren heeft Käse & Kartoffel zich gericht op kinderen met de leeftijd van 8 tot 12 jaar en in 2016 werd er een succesvolle themadag georganiseerd voor deze jonge doelgroep. Dit jaar wordt de nadruk gelegd op een oudere doelgroep, die van 12 tot en met 15 jaar. Zij kunnen zich uitleven tijdens een groot feest genaamd Party Across The Border/Neon Night.
De avond staat garant voor gezelligheid, lekkere muziek en dansjes en duurt van 19.00 tot 22.00 uur. Kaartjes kosten drie euro per stuk en kunnen gekocht worden bij SPOT Jongerenwerk aan de Balinkesstraat 4 in Winterswijk, of via een bericht aan een van de jongerenwerkers van SPOT. Dit zijn Ersen Buz (0612065118 of ebuz@winterswijk.nl) en Nicole Rouwmaat (0623792574 of nrouwmaat@winterswijk.nl). Indien Party Across The Border/Neon Night nog niet van te voren uitverkocht is, kunnen er tickets aan de deur gekocht worden bij Jugendhaus Tipi aan de Lindenstraße 21 in Oeding.

Paascreativiteit en ontmoeten bij Ankomm'n

WINTERSWIJK - Paascreativiteit en ontmoeten staan op zaterdag 24 maart centraal bij Ankomm'n.

Het betreft een activiteit met Monique Bijl, zij is recent begonnen met haar creatief bedrijf 'SamenZorgenVoorU', met als doel het bij elkaar brengen van mensen. Saamhorigheid en creativiteit laten samen smelten tot een gezellige ontmoetingsochtend.

Een week voor Pasen is het thema 'creativiteit & ontmoeten', en daar kun je vele kanten mee uit. Van bloemenkrans tot een mooie etagère van oude kopjes en schotels voor de paasbrunch. Alle materialen zullen aanwezig zijn. Wie zelf iets thuis heeft staan dat men wil opfrissen, neem het gerust mee.

Onder het genot van koffie/thee en wat lekkers is het drie uur lang ontmoeten, creëren, genieten en het vooral ook gezellig hebben met elkaar. Enkele ideeën zullen klaar staan ter inspiratie.

De bijeenkomst is op zaterdag 24 maart van 10:00 tot 13:00 uur. Beginners, gevorderden, jong tot oud, iedereen is van harte welkom en kan meedoen! Meer info en aanmelden via Anita Duenk van Gastgalerij Ankomm'n, tel. 06 -1562 4314, of via Monique Bijl tel. 06 - 4801 2001. Gastgalerij Ankomm'n is te vinden aan de Mentinkweg 5 in Winterswijk-Corle.

Cultuur en Ontmoeting

Tweetal haalt 6.275 euro op voor Estinea Oostervoort

Theo en Ruben Verhoeven, Han Helmers, Alyssa Kubbe, William en Jeroen Slotboom en Lisa Heutinck-Lubbers. Foto: Bram Beckmans

WINTERSWIJK – Op zaterdag 10 maart nam Lisa Heutinck-Lubbers namens Estinea Oostervoort een cheque van 6.275 euro in ontvangst van William Slotboom en Han Helmers. Het tweetal deed vorige maand mee aan Expeditie Noordkaap. Een autotocht van bijna 7.000 kilometer vanuit Lichtenvoorde naar Scandinavië en weer terug. Dankzij sponsoren werd geld opgehaald waar de woonlocatie mooie dingen mee kan realiseren.

Door Bram Beckmans

De vestiging van Estinea aan de Oostervoort 13a wordt bewoond door twaalf ernstig meervoudig gehandicapten en is in 2006 ontstaan uit een initiatief van de ouders van cliënten Feline, Ruben en Jeroen. Jeroen is de zoon van William Slotboom. William is nog altijd erg betrokken bij de woonlocatie en besloot daarom ook om voor de Expeditie Noordkaap, die hij samen met zijn schoonzoon Han Helmers reed, sponsoren te regelen en zo een mooi bedrag voor Estinea bij elkaar te rijden. William blikt terug op de expeditie: "Een paar jaar geleden hadden Han en ik al het idee om een keer mee te doen. Dit jaar werd dat werkelijkheid en achteraf was het echt uniek om dit mee te maken. Zo reden we vanaf het startpunt in Lichtenvoorde direct door naar ons eerste hotel in Finland. 2.600 kilometer verder. Iedere dag ontvingen we coördinaten, waarmee we de snelste route naar onze nieuwe bestemming moesten berekenen. Je maakt dan onderweg van alles mee. We reden veel over ijswegen, stonden oog in oog met grote elanden en het uitzicht op de landschappen was ook fantastisch." De tocht van William en Han begon in Lichtenvoorde. Vanuit daar vertrokken ze achtereenvolgend naar Duitsland, Denemarken, Zweden, Finland en Noorwegen en vervolgens weer terug. Het bleek een werkelijke belevenis, ook omdat het tweetal geld inzamelde voor het goede doel. "Het is belangrijk om deze speciale zorg meer aandacht te geven. Er wordt in het algemeen gekort in de zorg, alhoewel de vooruitzichten daarover nu weer iets beter zijn. Maar extra 'dingetjes' gaan niet meer. Met dit mooie bedrag kunnen de begeleiders vaker iets ondernemen met deze bijzondere groep cliënten en kunnen ze wat leuks voor deze locatie aanschaffen. Het is mooi om daaraan bij te dragen", aldus William Slotboom.

Geweldig bedrag
Tijdens de overhandiging van de cheque klonk een welverdiend applaus voor William en Han, heerste er blijheid, maar ook deels verbazing onder de aanwezigen. Dit hoge bedrag had niemand aan zien komen. Lisa Heutinck-Lubbers van Estinea vertelt: "Dit bedrag, 6.275 euro, is echt ongelooflijk. Daar zijn wij, medewerkers en cliënten, William en Han ontzettend dankbaar voor. Hier kunnen we echt leuke dingen mee doen. Zo hebben we plannen om nieuwe smart-tv's aan te schaffen voor de gezamenlijke ruimtes. Dan wordt het makkelijker om een specifiek programma of filmpje op te zetten voor de cliënten. Voor de rest moeten nog beslissen wat we gaan doen, wellicht kunnen we nog wat meer beleving creëren in de tuin. Er is in ieder geval heel veel mogelijk met dit mooie bedrag."

Campagneteam Huntington
Het totale bedrag dat William en Han inzamelden met de expeditie was 12.550 euro. Waarvan 6.275 euro dus naar Estinea ging. De andere helft werd toebedeeld aan het Campagneteam Huntington. De moeder van Han kampt met de genetische, erfelijke en uiteindelijk dodelijke ziekte Huntington, waarbij symptomen vergelijkbaar met die van Alzheimer, Parkinson en ALS optreden. Het ingezamelde bedrag gaat in zijn geheel naar onderzoek, want tot op heden is er nog geen effectief geneesmiddel voor de ziekte gevonden.

Shrek De Musical: stormachtig avontuur vol zang, dans en humor

De cast van Shrek de musical. Foto: Jan Nekkers

WINTERSWIJK - Op 17 en 18 maart speelt Winterswijks Jeugd Muziek Theater Harlekijn 'Shrek De Musical'. Een dol dwaas avontuur met een wervelwind aan sprookjesfiguren en komische situaties. Joyce Willink en Nick de Vries zijn twee van de hoofdrolspelers.

In 'Shrek de Musical' speelt Joyce Willink de rol van Prinses Fiona: "De musical gaat over de lelijke Oger Shrek die als een kluizenaar zorgeloos in zijn moeras woont. Als zijn rust plotseling wordt verstoord doordat er allerlei sprookjesfiguren in zijn moeras opduiken, wordt hij boos en gaat hij verhaal halen bij 'Lord Farquaad': een kleine, gemene, opschepperige prins die de sprookjesfiguren heeft verbannen uit zijn thuishaven 'Duloc'." Nick de Vries speelt Ezel, de vriend van Shrek. Hij vervolgt: "Aangekomen in Duloc lukt het Shrek om een deal te sluiten met Farquaad. Hij krijgt zijn moeras terug, mits hij de prins helpt aan een prinses om mee te trouwen, en wel prinses Fiona. Zij zit echter opgesloten in een toren, bewaakt door een enorme draak. Samen gaan we op pad om haar te bevrijden. Het is een stormachtig avontuur met gevechten voor ware liefdes en waar schijn bedriegt als het gaat om innerlijk en uiterlijk."

Toffe uitdagingen
Joyce is al zeven jaar lid van Harlekijn en speelde al meerdere rollen. "De stemmingswisselingen zijn heel leuk om te spelen en in de liedjes zitten hele toffe uitdagingen. Ook vind ik het mooi dat Fiona een heel goed hart heeft en door het uiterlijk van Shrek heen kan kijken. Ik hou ook enorm van hoe lekker nonchalant Fiona is, daar kan ik me wel in vinden", aldus Joyce. Voor Nick is het zijn eerste musical bij Harlekijn. "Ezel is de beste vriend van Shrek, al is Shrek het daar niet altijd mee eens. Ezel kan namelijk heel gezellig zijn, maar is soms een beetje te enthousiast. Net als ik zelf. Het is voor mij de eerste keer op het podium, dus stiekem wel een beetje eng. Maar ik vind mijn rol super leuk en kan me er ook goed in inleven: lekker gek doen op het podium", aldus Nick.

Kaartverkoop
Alleen voor het matinee van zaterdag middag 17 maart zijn nog kaarten verkrijgbaar. Kaarten zijn te koop á €16 via www.theaterdestorm.nl.

Korte kunstgeschiedeniscursus: Focus op figuratie

Neo Rauch, Die Kontrolle, 2010. Foto: PR

WINTERSWIJK - Ook in de ban van het spannende werk van Neo Rauch in de Fundatie in Zwolle? Of prikkelt het figuratieve werk van Jan Sluijters u meer? Ontdek de wonderen van de figuratieve schilderkunst in de kunstgeschiedeniscursus 'Focus op figuratie' in Villa Mondriaan. In drie avonden laat Maria Driessen de diversiteit van de figuratieve kunst van de laatste decennia zien. Ondanks dat de figuratieve schilderkunst een van de oudste vormen van schilderkunst is, heeft het nog steeds een grote aantrekkingskracht. Veel kunstenaars hebben ermee geëxperimenteerd en de figuratieve schilderkunst heeft vele transformaties doorstaan. Kunstenaars schilderden heel vaak niet wat zij zagen, maar lieten er hun eigen interpretatie op los. Dit kon resulteren in bijvoorbeeld paarse bomen of gele luchten. Inmiddels kijkt niemand daar meer vreemd van op, maar in hun tijd kregen Piet Mondriaan en Jan Sluijters nog veel commentaar. In de jaren zeventig van de vorige eeuw ontstond een hernieuwde opmars van figuratieve schilderkunst die tot op heden een groot succes is. In een cursus van drie avonden bespreekt Maria Driessen het proces van de nieuwste vormen van figuratieve kunst, van onder andere Neo Rauch, George Baselitz en Marlene Dumas wordt in de cursus op 3, 10 en 17 april dieper ingegaan op figuratieve schilderkunst. De cursus kost 55 euro en 45 euro voor Vrienden van Villa Mondriaan. Aanmelden via info@villamondriaan.nl.

'De Achterhoek is eigenlijk een Engelse landschapstuin in het groot'

Streektaalpromotor Arie Ribbers. Foto: Ingrid Zweers

Door Rob Weeber

Arie Ribbers is geboren en getogen in de Achterhoek, in Reurle, en heeft de streek nooit verlaten. Hij begon zijn carrière in het basisonderwijs (later MBO) en combineerde die baan gedurende 18 jaar met freelancewerk voor de RONO (Regionale Omroep Noord en Oost), het latere Omroep Gelderland en Radio Oost. Even heeft hij ook nog regionale TV gemaakt, maar zijn hart lag duidelijk bij de radio.

Toen hij veertig werd, zegde hij het onderwijs vaarwel en wijdde zich full time aan de radio als presentator en programmamaker. In die beginjaren was er nog een regionale omroep voor Groningen, Drenthe en Overijssel, de RONO. In 1965 kwam daar Gelderland bij. Het was voormalig minister van Binnenlandse Zaken Hans Wiegel die ervoor zorgde dat iedere provincie zijn eigen regionale omroep kreeg. Vanaf dat moment koos hij voor de standplaats Arnhem waar Radio Gelderland gevestigd werd.

Ribbers heeft zijn vreugt duidelijk gevonden in de Achterhoek. "De Achterhoek is eigenlijk een Engelse landschapstuin in het groot. Het bekende coulisselandschap, de rust en het groen kenmerken de streek. De mensen zijn makkelijk en prettig in de omgang en zeker ook hulpvaardig. In mijn radiotijd presenteerde ik regelmatig een uitzending vanuit De Luifel in Ruurlo. Daar kreeg ik altijd alle medewerking van Marinus Bleumink, de eigenaar. Ik heb altijd al interesse in de streek, de taal en de mensen gehad. Mijn eerste radioprogramma heette Um de Meddagpot, een uitzending van 12.00 tot 12.30 uur op de zondagmiddag. Daarvoor ging ik in Twente, in de Achterhoek en in de Liemers op pad om bijzondere verhalen vast te leggen. Je zou het kunnen vergelijken met een modern programma als 'Man bijt hond', maar dan veel eenvoudiger en bovendien alleen in het dialect. De voorman van Boh Foi Toch, Hans Keuper, heeft destijds de openingstune gecomponeerd. Er was toen nog geen sprake van het digitale tijdperk. Ik nam m'n eigen LP's mee naar de studio, in die begintijd. Alles werd op grote Telefunkenbanden vastgelegd, maar van een deugdelijk archief was nog geen sprake. Die banden werden hergebruikt, dus is er van Um de Meddagpot weinig bewaard gebleven. Als je nu een dergelijk programma moest maken, zou het actueler en technisch geavanceerder zijn. Toen draaide het puur om de mens en zijn verhaal."

Toen hij met de radio stopte, was dat een komma en geen punt. Hij was met prepensioen, maar wilde niet stil zitten en als freelancer beschikbaar blijven. Al vrij snel meldde zich het Staring Instituut, dat zich bij uitstek bezig hield met het streekeigene van de Achterhoek en de Liemers. Zijn opdracht was om alles wat met dialect te maken had aandacht te geven en onder de mensen te brengen. Hij bemande ook de streektaaltelefoon, waar mensen vragen konden stellen. Vanaf 2007 was hij betrokken bij de opzet van het magazine Naober waarvoor hij nog steeds de eindredactie en correcties doet. In ieder nummer heeft de streektaal twee pagina's. De streektaal loopt als een rode draad door zijn leven. Ook thuis spreekt hij het met zijn vrouw. Zijn kinderen wonen buiten de streek en hebben doorgaans het ABN als voertaal. Maar in contacten met de streek schakelen ze moeiteloos over. Ribbers pleit voor een min of meer fonetische schrijfwijze van het dialect: schrijf zoals je het zegt. De plaats Laren zou volgens hem als 'Loorne' moeten worden geschreven, maar dat is daar vloeken in de kerk. Het is 'Loarne' en moet zo blijven. Ook zal hij nooit 'noaber' schrijven als het over de Achterhoek gaat. Dan is het 'naober'. Noaber is Twents. Verder maakt hij ieder jaar de Spreukenkalender voor de Achterhoek en de Liemers, met leuke spreuken en gezegden en allerlei weetjes op de achterkant van het kalenderblad.
De toekomst voor de Achterhoek ziet hij als een echte streekbewoner. In de trant van 'Het zal allemaal wel loslopen', ziet hij geen beren op de weg. Natuurlijk ontkomt de streek niet aan de moderne tijd. Er is al veel veranderd, zoals de aanleg van glasvezel en de lichte groei in bevolking. Het verschil tussen het platteland en de stad zal kleiner worden. Jongelui gaan elders studeren en blijven weg. Maar de kracht van de Achterhoek is dat ze is zoals ze is. Eigenlijk is er geen sprake van één homogene Achterhoek. Binnen het gebied zijn verschillende regio's en die zijn niet op een hoop te vegen.

Column

Pröttel

Ik heb lang in de veronderstelling verkeerd, dat pruttel een Nederlands woord is en pröttel daarvan de Achterhoekse vertaling. Tot mijn dochter verkering kreeg met een jongeman van de andere kant van de IJssel. Toen ik hem en mijn dochter eens vriendelijk vroeg om voor ze weg zouden gaan nog even hun pruttel op te ruimen, keek hij me niet begrijpend aan. Mijn dochter snapte wel, dat ik rommel bedoelde. Maar ja, die is aan deze kant van de IJssel opgegroeid….
Naar het woord pruttel zult u vergeefs zoeken in de Van Dale. Dat wil zeggen: het staat wel in het woordenboek, maar dan als werkwoordsvorm van pruttelen. En dat laatste kan volgens Van Dale twee dingen betekenen: zacht borrelend koken of mopperen.
Pröttel is dus een echt Achterhoeks woord. Of misschien moet ik zeggen: een Nedersaksisch woord. Want ook in andere dialecten in het Nedersaksisch taalgebied weet men, dat je er rommel mee bedoelt.
Het woord rommel is in het Achterhoeks trouwens ook wel bekend. In de oostelijke Achterhoek met één letter uitgebreid. In Lichtenvoorde en Winterswijk spreekt men van rommele.
Aan de andere kant van onze regio, in Eefde, Vorden en Gelselaar bijvoorbeeld, spreekt men van kraom en in Lichtenvoorde van mossele. In Winterswijk wordt nog het oude Achterhoekse woord krempel (kraempel) gebruikt voor rommel of rotzooi. Nog ouder zijn de woorden plonder, plongeri-je en ummeraozie. Volgens het WALD (Woordenboek van de Achterhoekse en Liemerse Dialecten) allemaal synoniemen voor rommel. Maar bijna niemand die ze nog kent.

Tuinspecial bij Obelink Vrijetijdsmarkt

Alles voor de tuin staat centraal bij Obelink. Foto: PR

WINTERSWIJK - Obelink Vrijetijdsmarkt viert de komst van de lente met een tuinspecial op zondag 18 maart.

Obelink presenteert de nieuwe collecties tuinmeubelen en accessoires: van mooie sierkussens tot prachtige haarden en natuurlijk de barbecues. Op de afdeling tuinmeubelen is de 'Chair of the Year'-actie van Hartman. Dat houdt in dat men een eigen design mag ontwerpen voor de bekend stoel Sophie, om daarmee kans te maken op het winnen van het eigen ontwerp. De winnaar ontvangt zes Sophie-stoelen met een bijpassende Hartman-tafel.

Daarnaast zijn er nog andere acties, die alleen in de winkel gelden. Zo ontvangt men bij aankoop van Hartman Sophie-stoelen een gratis kussen. Bij aankoop van een tuinset boven de 500 euro ontvangt men een gratis dienblad en men kan meespelen om kans te maken op een Madison sierkussen.

Een open zondag bij Obelink is natuurlijk niet compleet zonder lekker eten en drinken. Op de tuinmeubelenafdeling wordt men getrakteerd op een lekkere kop koffie vanuit een piaggio, die niet op de snelweg te zien is, maar wel bij Obelink Vrijetijdsmarkt. Met dit apparaat wordt de lekkerste koffie, cappuccino, latte macchiato en espresso gezet. Verder is het mogelijk om lekkere hapjes te proeven tijdens live cooking door Campingaz. Ook kan voor een schnitzelschotel of een kopje koffie met een donut terecht in het restaurant. Voor de kinderen is er een ballonnenclown en ze kunnen uiteraard ook spelen in het speelparadijs.

Obelink Vrijetijdsmarkt is op zondag 18 maart geopend van 10.00 tot 17.00 uur.


Column

Doe maar normaal

'Wees gewoon jezelf.' Een goed bedoeld advies. Ik zeg het zelf ook weleens tegen mensen. Maar wat is dat dan? Hoe ziet 'jezelf zijn' eruit? En als Achterhoekse schiet er dan ook direct een andere zin door mijn hoofd: 'Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg.' Vooral niet opvallen. Maar er zijn zoveel momenten in je leven dat het juist heel handig is dat je laat zien dat je anders bent en dat ze je daarom juist willen hebben. Bijvoorbeeld tijdens een sollicitatiegesprek. Om mee samen te werken. Of als vriend.

Afgelopen zaterdag mocht ik mijn succesfactoren voor het waarmaken van je dromen delen, tijdens de eerste ZZP en kleine ondernemersdag in Aalten. Ik vertelde over het geloof in je eigen droom, moedig zijn, een goed verhaal vertellen en kijken wat er wél kan. Maar het allerbelangrijkste vergat ik te zeggen. Omdat het zo gewoon voor me is. Het allerbelangrijkste is: authenticiteit en jezelf laten zien. Je niet verstoppen of anders voordoen dan je bent, omdat een ander daar wat van zou kunnen vinden.
De zaal bij 't Romienendal in Barlo zit vol. Op zaterdagmiddag hebben vele ondernemers hun beste pak aangetrokken en zijn naar het Aaltense buurtschap gekomen. Een paar mensen vallen me direct op. Marina Strumphler met haar stralende ogen. Ze stapt op me af en deelt haar uitdagingen. Vanuit kracht. Al jaren is ze een succesvol designer van gordijnen, wanden, vloeren en reist ze de hele wereld over. Sinds een paar jaar woont ze in Lintelo. Ze wil zichzelf meer in de regio laten zien. Op zoek naar nieuwe opdrachtgevers, dichter bij huis. Ze draait er niet omheen. Een succesvolle vrouw, met twijfels: over netwerk, leeftijd, zoeken. Een eerlijk verhaal. En door haar stralende ogen wil ik haar helpen. En zal ik haar niet snel vergeten.
Ook ontmoet ik Anke Versluis. Zij valt direct op door haar gekleurde legging en de rode laarsjes. Maar ook door haar bijna lichtgevende gezicht. Deze vrouw straalt vrolijkheid en levenslust uit! Ik raak met haar in gesprek over 'dansen zonder spiegels'. Een workshop die ze geeft op 24 maart. Dansen zonder spiegels gaat over contact maken met jezelf. Met swingende heupen en twinkelingen in je ogen.
In de zaal zit ook een man die me opvalt. Hij draagt een eenvoudige bruine trui. Maar het geheel is allesbehalve saai! Er piept een gekleurde stropdas bovenuit en zijn bril heeft een jaren vijftig montuur. Ook zijn kapsel brengt me terug in de tijd. Hij maakt me nieuwsgierig. En dus stap ik in de pauze op hem af. Het is René Kolstee. Hij restaureert oldtimers. Een paar jaar geleden nam hij samen met collega Hans Lensink het bedrijf van zijn werkgever over. Dit klopt gewoon! René straalt wanneer hij begint te vertellen. Dit is meer dan zijn werk. Dit is zijn leven.
Deze mensen vallen op door zichzelf te zijn. Zij steken met hun hoofd boven het maaiveld uit. En juist dat maakt dat ik meer over ze wil weten, dat ik ze onthoud, dat ik over ze schrijf in deze column. Dus Achterhoekers, een tip voor jullie allemaal, waardoor onze wereld nóg leuker wordt: doe maar normaal! Wees jezelf!

Linda Commandeur

Streekboekenverkoop bij ECAL

DOETINCHEM - Bij het Erfgoedcentrum Achterhoek & Liemers in Doetinchem vindt op donderdag 15 maart van 10.00 tot 15.00 uur een streekboekenverkoop plaats.

Het assortiment bestaat uit streekhistorische en algemeen historische boeken, genealogische literatuur, tijdschriften en streekromans. De boekenmarkt vindt plaats in de studiezaal van het Erfgoedcentrum. In de daar aanwezige boekwinkel kan men tevens terecht voor de nieuwste streekboeken, kalenders en wenskaarten.

Het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers is te vinden in gebouw 't Brewinc, de studiezaal is op de eerste verdieping van het gebouw aan de Jsselkade 13 te Doetinchem.


43 / 44

GELD voor uw GOUD en oude MUNTEN T.k.gevr.tegen prima prijs: oude gouden sieraden, gouden tientjes, Krugerranden e.a. gouden en zilv munten, baartjes goud en zilver, muntenverzamelingen etc. Kevelam Garderen 0577-461955 lid NVMH

Gevraagd: Sloopauto s. Vanaf € 50,- en gratis ophalen. RDW-vrijwaring. Contante betaling. Geen APK of schade dit is geen probleem. Autodemontage Verhaegh, Snelliusstraat 34 Winterswijk. 0543-519274

Te Koop: Jonge legkippen 18 wk oud Euro 9,00. Op zaterdag 7 april, vooraf bestellen.Boschker Pluimvee 0623090379

Familie zoekt gebruikte nette tourcaravan te koop tel: 06-1664693