Gelderse Post Oude IJsselstreek

6 december 2017

Gelderse Post Oude IJsselstreek 6 december 2017


Politiepost in gemeentehuis

GENDRINGEN - Sinds 15 november heeft de politie een politiepost in het gemeentehuis van Oude IJsselstreek in Gendringen. Inwoners kunnen bij de politiepost terecht met vragen of voor het doen van aangifte. Het politiebureau in Ulft sluit daarmee haar deuren. Men kan er op dinsdag en donderdag tussen 10.00 en 12.00 uur binnenlopen voor vragen.

Voor het doen van aangifte kan men terecht op een andere locatie in het werkgebied, na hiervoor een afspraak te hebben gemaakt via 0900-8844. De maandag (16.00 tot 20.00 uur), woensdag (12.30 tot 17.00 uur) en vrijdag (12.30 tot 17.00 uur) staan gereserveerd voor het opnemen van aangiftes. Ook is het mogelijk om voor verschillende zaken digitaal aangifte te doen via www.politie.nl.

Naast de collega's van het wijkteam gebruiken ook de wijkagenten de politiepost in het gemeentehuis als werkplek tijdens hun dienst. Via 0900 8844 of via www.politie.nl kan iedereen een afspraak maken met de wijkagent. Meer over het team is te lezen op de facebookpagina Politie Oude IJsselstreek.

Auto botst tegen boom

ULFT - Op de Oude IJsselweg in Ulft is dinsdagmiddag een auto tegen een boom gebotst.

De hulpdiensten werden opgeroepen vanwege een ongeval op de Oude IJsselweg in Ulft. Daarbij is één persoon ernstig gewond geraakt. Er kwam een traumaheli ter plaatse. De weg werd afgesloten. Over de aard en de ernst van het letsel is nog niets bekend; ook over de oorzaak valt nog niets te zeggen.

Gerritsens Mölle in reparatie

De Gerritsens Mölle in Silvolde in revisie. Foto: Henk van Raaij

SILVOLDE - Gerritsens Mölle wordt echt weer een plaatje. Al het stucwerk van de Silvoldse molen is gerepareerd, en moet nu verder uitharden. In het voorjaar krijgt de molen weer een frisse kleur en bovendien wordt al het houtwerk geschilderd. Ook de fundering is grondig gecontroleerd en waar nodig hersteld. Wat zeker past in de traditie van de molen is, dat er weer gemaald kan worden. Al met al wordt een mooi stukje Silvolde weer in ere hersteld.

Foto: Henk van Raaij

Van Beukering twee jaar langer bij Silvolde

SILVOLDE - Dennis van Beukering is ook de komende twee seizoenen hoofdtrainer van Spcl. Silvolde. Dit kwamen de club en de trainer onlangs overeen. Van Beukering, bezig aan zijn tweede jaar bij de hoofdklasser, verlengde vorig jaar al met één seizoen en nu dus met twee.

De klik is van beide kanten, na anderhalf seizoen, nog steeds erg goed. Van Beukering heeft oog voor vele facetten binnen de vereniging en is een prima uithangbord voor de club.
Ook de samenwerking en het overleg met de trainers van het tweede en derde elftal verloopt uitstekend. Het bestuur en de hoofdtrainer waren het ook nu snel eens over een langer verblijf in Silvolde.


Afvalapp

Henk Hengeveld demonstreert de nieuwe app. Foto: Walter Hobelman

De komst van meer afvalcontainers heeft een goede invloed op het scheiden van afval, maar de verwarring blijft zo hier en daar de kop opsteken. Daarom komt de gemeente met de handige afvalapp 'Afvalwijzer' waarmee bovenstaande vragen verleden tijd kunnen worden.

Gerenoveerde ijsbaan aan Waalstraat nu sneller open

Bestuursleden van de ijsbaanvereniging. Foto: Reinier Kroesen


ULFT – Momenteel krijgt de ijsbaan aan de Waalstraat een watervasthoudende lemen ondergrond zodat deze sneller gebruiksklaar is. Het aanbrengen van een circa vijftien centimeter dikke kleilaag moet in het vervolg voorkomen dat het opgespoten water weglekt. De baan wordt beheerd en onderhouden door leden van Brandweerpost Gendringen. Het bestuur hoopt dat er vanaf nu bij al enkele dagen matige vorst geschaatst kan worden.

Door Reinier Kroesen

Ulft kent een lange ijsbaanhistorie. Mark Wieskamp, voorzitter van het baanbestuur: "Dat begon in de tachtiger jaren. Het idee kwam van de inmiddels overleden heren Martin Molenaar en Willy Louwes. Beiden waren lid van zowel brandweer als voetbalvereniging SDOUC. Ze gingen de samenwerking aan met de familie Te Pas van Ulamo, destijds eigenaar van zwembad De Oase. Voorstel was om in een vorstperiode de parkeerplaats onder te laten lopen. Zo ontstond voor lokale jeugd een plek waar geschaatst kon worden. Een groot succes tot en met 1996. Toen werd het complex verkocht aan een projectontwikkelaar en werden er vakantiewoningen gebouwd."
"In 1997 heeft de brandweer het heft in handen genomen om met de gemeente te spreken over een alternatief voor De Oase. Die waren direct enthousiast, wat resulteerde in een nieuwe locatie op de grens van Ulft en Gendringen. De brandweervereniging heeft hier heel wat uurtjes ingestopt. Houten keten werden eigenhandig verbouwd tot clubhuis, inclusief uitgebreide sanitaire voorzieningen, een keuken en kantine met houtkachel. Daar kunnen schaatsers opwarmen en terecht voor koek en zopie. De ijsbaan is voorzien van omheining, waterbron, verlichting en parkeergelegenheid. Door het jaar heen wordt het terrein gebruikt als trainingsveld voor de hondenvereniging."
"Om het serieuzer aan te pakken is in 1997 ook 'Stichting IJsbaan Ulft' opgericht. Deze wordt bestuurd door een vijftal leden van de brandweervereniging. De laatste jaren hebben we helaas geen gebruik kunnen maken van de baan, onder andere door de kwakkelwinters. Het grootste probleem waar we echter al lange tijd mee kampten is dat het opgebrachte water weglekt door de zanderige ondergrond. Daardoor kon er nooit snel een goede ijslaag gevormd worden. De oplossing hebben we al lang geleden bedacht: een kleilaag over de hele baan, inclusief de opstaande zijkanten. Zo ontstaat een soort van bak waar het water in blijft staan. Veertien dagen geleden kwam plots het bericht dat we zonder kosten een grote partij klei konden krijgen. Een loonwerker is met een dragline bezig het grondvlak van 200 bij 75 meter vol te scheppen en vlak te rijden, half december is het klaar. Vanaf nu hebben we aan vijf nachten matige vorst en temperatuur overdag rond het vriespunt genoeg. Het draaiboek ligt klaar om direct te openen. We maken dat bekend via onze website, Facebook, scholen en Optimaal FM. Iedereen weet dan dat er weer veilig en onder toezicht geschaatst kan worden, winters gerecreëerd kan worden met een lekker warm bakje koffie of chocolademelk!"

Meer informatie is te vinden op de website.


www.ijsbaangendringen.mysites.nl

Column

Ouwelullenmuziek

Terwijl ik deze regels tik snerpt uit de luidspreker schuin achter mij de gitaar van Ritchie Blackmore. Een minuten durende solo, ondersteund door beukende drums, een dreunende bas en dat zo specifieke geluid van een Hammond-orgel. Even ben ik 47 jaar terug in de tijd. Child in Time van Deep Purple, in 1971 mijn eerste kennismaking met hardrock. De jaren zestig, de jaren van de beatmuziek, waren alweer voorbij.

Al een paar dagen kon je op Radio 5 luisteren naar de Evergreen Top 1000. Ik heb dat tot vandaag niet gedaan. Waarom niet? Ach, laat ik het maar eerlijk bekennen: ik wil niet geassocieerd worden met ouwelullenmuziek. Want ouwelullenmuziek, die wordt gedraaid voor ouwe lullen. En nee hoor, een ouwe lul, dat ben ik niet. Nog lang niet!

Tuurlijk, ik hou mezelf hartstikke voor de gek. Want ik ben het natuurlijk wel. Oud, tenminste. Ik mag dan af en toe beweren dat ik me nog twintig voel (ook een leugentje trouwens!), ik ben in werkelijkheid de 65 al gepasseerd. Wat heet, vanaf vandaag ben ik zelfs officieel gepensioneerd. Dan kun je toch werkelijk niet meer volhouden dat je nog jong bent. Maar 't is moeilijk toegeven, dat wel!

Ik kan me nog goed herinneren, dat mijn vader afscheid nam van zijn werk. In zijn tijd was er nog een VUT, dus hij was jonger dan ik nu. Desondanks keek ik naar hem en dacht: Pa, nu ben je toch echt oud! En dat meende ik ook nog. Hij was 34 jaar ouder dan ik, maar het gat tussen onze beide generaties voelde als een hele brede kloof.

Een generatiegat zit er natuurlijk ook tussen mij en mijn kinderen, en zeker tussen mij en m'n kleinkinderen. Maar gek genoeg voelt zelfs de laatste als veel minder breed dan die kloof die er tussen mij en mijn vader zat. En dat heeft alles te maken met muziek.

Afgelopen week was ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers met zijn twee dochters bij De Wereld Draait Door. Aanleiding om ze voor die talkshow uit te nodigen was de release van het nieuwe album van U2, waarvan vader en dochters alle drie grote fans zijn. Voor mij heel herkenbaar. De muzikale smaak van mijn zoon (nu 42) en mij liep weliswaar in de jaren negentig niet helemaal gelijk op, maar voor twee bands liepen we allebei warm: The Rolling Stones en U2. Waarbij ik wel moet aantekenen dat hij meeging naar een Stones-concert vooral om mij een plezier te doen en dat dit andersom gold voor U2. Toch misschien een generatiekloofje dus, maar een heel kleine dan. Over Normaal waren we het trouwens helemaal eens: betere muziek werd er aan onze kant van de IJssel niet gemaakt.

Toen Segers bij DWDD zat was de Evergreen Top 1000 al vier dagen aan de gang. Ondanks dat ik de hele week al volop naar de radio had geluisterd (min of meer geveld door een longontsteking, dus alle tijd daarvoor) was het nog niet in me opgekomen om Radio 5 op te zoeken. Ik verkeerde nog in de ontkenningsfase, zullen we maar zeggen. Maar vader en dochters Segers gaven als het ware een signaal af, dat mij bijzonder welkom was: je kunt die 'oude' muziek best waarderen, zonder zelf een ouwe lul te zijn. De knop ging letterlijk om en vrijdag heeft de radio de hele dag op 'Vijf' gestaan. Leonard Cohen, The Doors, Creedence Clearwater Revival, Led Zeppelin, zelfs de Amazing Stroopwafels, ze kwamen allemaal voorbij. En de meeste zong ik luidkeels mee. Tot mijn geliefde fijntjes opmerkte: "Goh, buiten zou dat ook heel mooi klinken!"……

Over een paar weken begint de Top 2000 aller tijden weer. Ik denk dat ik dan maar gewoon vanaf het begin ga luisteren

Fanfare St. Gregorius houdt Winterfair in Dorpshuus

Impressie van een eerder kerstconcert van fanfare St. Gregorius in t Dorpshuus. Foto: Nico Marcus

VARSSELDER-VELDHUNTEN – In plaats van een kerstconcert houdt fanfare St. Gregorius dit jaar een Winterfair. Zaterdag 9 december is het zover. In het in winterse sferen aangeklede Dorpshuus zijn vanaf 18.00 uur plaatselijke en buurtondernemers, verenigingen, hobbyisten, kunstenaars maar ook wafelbakkers vertegenwoordigd. Met natuurlijk glühwein, chocolademelk & midwinterhoorns, maar ook verhalen van jagers, stemmige muziek van popformatie The Voices en het Huntenkoor.

Door Reinier Kroesen

Mede-organisatoren Leo Jansen en Erna Helmink geven uitleg. Leo Jansen: "Afgelopen jaren organiseerde St. Gregorius zowel in oktober een Spätschopconcert als twee maanden later de kerstuitvoering. We kwamen telkens wat betreft het instuderen van passende muziekstukken in tijdnood, tijd ontbrak om weer eens een wat uitdagender kerststuk in te studeren. Daarop kwamen we op het idee om beiden om en om te doen. Langzamerhand ontstond het plan voor een winterconcert, een bredere opzet biedt de mogelijk meer te laten horen dan alleen kerstrepertoire. Als het maar passend is voor de tijd van het jaar. Met onze dirigent Gerjo Seesink ben ik gaan kijken in zijn woonplaats Haarlo naar een wintermarkt, fanfareoptredens in combinatie met standjes en activiteiten. Een kleinschalig gebeuren in een dorp vergelijkbaar met hier, de inspiratiebron voor onze Winterfair."

In de sporthal die grenst aan 't Dorphuus komen kraampjes en het podium. Daar speelt de fanfare twee blokken, waarbij sfeervolle winterbeelden geprojecteerd worden. Tracks uit de film Frozen bijvoorbeeld, maar ook een swingende medley van kerstnummers. Voor het publiek geen lange rijen stoelen maar statafels en gezellige zitjes. Ook popkoor The Voices uit Etten, onder leiding van Sandra Vriese staat geprogrammeerd. Speciaal voor deze dag hebben hobbyzangers zich verenigd in het Huntenkoor, die her en der optreden tussen het publiek. Bezoekers worden bij binnenkomst ontvangen door midwinterhoorngroep De Huttenpiepen.
"Het is mooi om te zien hoe iedereen enthousiast werd van ons plan. Gelijk meldden zich mensen voor de aankleding en verlichting, een flinke kerstboom, Apfelstrudel-levering of hamburgers en wafels te bakken", vindt Erna Helmink. "Wat zo bijzonder om te ervaren is de spontane medewerking van plaatselijke ondernemers. Ik liep even met de hond binnen bij kapster Kitty te Kaat (Uniek) en Marion Jansen van Nagelstudio Nailtje Jans: gelijk enthousiast. We hebben een stuk of zestien standhouders. Hobbyjager Arnold Schut brengt andere schutters mee om te vertellen over het belang van het wildbeheer, ze presenteren daarbij hun zelfgemaakte ganzenpaté. Het is heel laagdrempelig en niet commercieel bedoeld. Dames die hier hun zelfgemaakte kerstkaarten, bloemschikkunst of gehaakte cadeauartikelen of quiltwerk laten zien. Oude en nieuwe inwoners zijn vertegenwoordigd. Zo is ook operazangeres en kunstenaar Marilyn Veen aanwezig om schilderwerk, sieraden en sculpturen te exposeren."

De entree is gratis, de Winterfair duurt tot ongeveer 22.00 uur.

Stadsmuseum Bergh met vergeten historische groenten

's-HEERENBERG - Op zaterdag 9 december, tijdens de Rotary kerstmarkt, staan de vrijwilligers van het Stadsmuseum Bergh in historische kleding met een kraam in de stad. Ze staan er met een grote pan soep van 'vergeten groenten' en delen dit gratis uit aan de bezoekers.

Door Marlous Velthausz

Om 14.00 uur wordt de kerstexpositie met kerststallen en kerstgroepen van pastoor R. De Vreeze uit Braamt door hemzelf geopend. Het Stadsmuseum is mooi aangekleed met een sparrenboom die versierd is zoals dat in de late middeleeuwen gebeurde. Deze kerstexpositie duurt tot en met 7 januari 2018. In de filmzaal draait een historische film en er is een puzzelzoektocht in het museum voor de jeugd.
Tijdens de wintermaanden is het Stadsmuseum open op de zaterdag- en zondagmiddag van 13.30 tot 16.30 uur. Extra voor de expositie zijn ze in de kerstweek van 26 tot en met 30 december geopend van 13.30 tot 16.30 uur. Op 24 en 31 december zijn ze gesloten. Op zondagmiddag 17 december zullen er vanaf 13.30 uur midwinterhoornblazers voor het museum staan. Het museum is gevestigd in het Van Esserenhuis aan de Marktstraat in 's-Heerenberg.
Het museum heeft de eerste maanden al meer dan 1100 bezoekers getrokken. "De bezoekers waren allen zeer lovend en hebben mooie complimenten in het gastenboek geschreven. Binnenkort zal ook de buitenkant van het museum aantrekkelijk worden gemaakt voor het publiek, waardoor het museum beter opvalt in het straatbeeld", aldus Maria Gertsen, persvoorlichter van het Stadsmuseum.
Ook zijn ze nog steeds op zoek naar vrijwilligers. Vooral voor de werkgroepen educatie, evenementen en exposities. Mensen met organisatietalent en helpende handen voor bijvoorbeeld het Erfgoed festival 2018 'Grensland Gelderland' zijn welkom. Voor de werkgroep educatie doen ze een beroep op (oud-)leerkrachten, die willen meedenken over een educatief verantwoorde aanpak. Daarnaast zijn er voor het nieuwe seizoen ook weer gastvrouwen en -heren nodig, vooral voor de weekenden, om in het museum te staan. Het bestuur heeft een vacature voor de functie van secretaris, waarvoor ze heel dringend een oproep doen.
Er is een werkgroep historische kleding opgericht en die zullen zelf kostuums gaan maken. Ze doen een oproep aan de inwoners van Montferland die misschien nog een kostuum hebben hangen van zeshonderd jaar stad en hier niets meer mee doen, deze zouden willen schenken aan het museum.
Voor aanmelding voor vrijwilligers kan via de mail contact worden opgenomen met: vrijwilligers@stadsmuseumbergh.nl.
Daarnaast zijn er voor het nieuwe seizoen ook weer gastvrouwen en -heren nodig, vooral voor de weekenden, om in het museum te staan. In het bestuur is er een vacature voor de functie van secretaris, waarvoor we heel dringend een oproep doen. Een werkgroep historische kleding is opgericht en de leden gaan ook zelf kostuums maken.
Daarom wordt ook een beroep op inwoners van Montferland gedaan die nog een kostuum hebben hangen van bijvoorbeeld zeshonderd jaar stad en die hier niets meer mee doen. We zouden zeer dankbaar zijn als ze dit willen schenken aan het museum.
Voor aanmelding voor vrijwilligers kan via de mail contact worden opgenomen met:
vrijwilligers@stadsmuseumbergh.nl.

Decemberactie Gendringse Ondernemersvereniging

GENDRINGEN - Na de succesvolle decemberactie van vorig jaar heeft een groot aantal ondernemers uit Gendringen ook dit jaar weer een aantrekkelijke decemberactie op touw gezet. Met meer deelnemende ondernemers en een grotere prijzenmand, die wekelijks wordt weggegeven.

Door Walter Hobelman

De actie is simpel van opzet. Bij elke aankoop bij één van de deelnemende ondernemers ontvangt men een stempel op een stempelkaart. Met vier stempels is deze kaart vol en kan deze, voorzien van naam en adres, ingeleverd worden bij de deelnemende ondernemers. Elke week wordt uit de ingeleverde stempelkaarten een winnaar getrokken die dan een mand, gevuld met bruikbare levensmiddelen en andere attenties van de verschillende ondernemers, thuisbezorgd krijgt. Dit gebeurt elke zaterdag in de actieperiode. De waarde van de mand en inhoud is ongeveer 120 euro.
Niet alleen 26 ondernemers uit het dorp, maar ook de ambulante handelaren die wekelijks op de markt of in het dorp te vinden zijn, doen aan de actie mee. Opnieuw een bewijs dat ondernemend Gendringen dit jaar gegroeid is in het onderling samenwerken.
De actie loopt vijf weken en begint op 23 november en gaat door tot 30 december. Alle informatie is te vinden op de speciale Facebook-pagina; Decemberactie Gendringen.

ABBA Fever gaat niet door

DINXPERLO - De ABBA Night Abba Fever gaat zaterdag niet door. De tribute night moet om medische redenen worden uitgesteld. Een nieuwe datum in het voorjaar volgt nog. De entreekaarten behouden hun geldigheid, zo laat de organisatie weten.

Digitale afvalapp in plaats van papieren kalender

Henk Hengeveld demonstreert de nieuwe app. Foto: Walter Hobelman

OUDE IJSSELSTREEK- Oranje? Groen? Grijs? En wanneer moet de blauwe dan? In verschillende huishoudens in gemeente Oude Ijsselstreek wordt deze vraag ongetwijfeld elke week gesteld. De komst van meer afvalcontainers heeft dan weliswaar een goede invloed op het scheiden van afval, maar de verwarring blijft zo hier en daar de kop opsteken. Daarom komt de gemeente voor 2018 met de handige afvalapp 'Afvalwijzer' waarmee bovenstaande vragen verleden tijd kunnen worden.

Door Walter Hobelman

Vanaf 1 december is de afvalapp beschikbaar voor inwoners van de gemeente Oude IJsselstreek. De app is gratis en te gebruiken op smartphone of tablet en onder andere te gebruiken als digitale afvalkalender voor 2018. Wethouder Henk Hengeveld heeft de Afvalapp op 1 december als eerste in gebruik genomen.

De app werkt perfect. In korte tijd zijn de nodige instellingen in te voeren en binnen een paar minuten is de app klaar voor gebruik. Door het invoeren van postcode en huisnummer komt de juiste informatie op de app te staan. De app bevat ook een scheidingswijzer waarin eenvoudig op te zoeken is welk afval in welke container hoort. Wethouder Hengeveld is blij met de app; "De app past prima binnen het kader van een duurzame leefomgeving. Ik heb de app gedownload en dusdanig ingesteld dat ik een herinnering krijg wanneer er een container aan de straat gezet moet worden. Zo vergeet ik de container niet buiten te zetten".

Inwoners kunnen de 'Afvalwijzer' app downloaden op hun smartphone of tablet via de App Store, Google Play of Playstore. Nadat de app is geïnstalleerd kunnen inwoners inloggen met hun postcode en huisnummer. Vervolgens verschijnen de ophaaldagen.

Geen papieren afvalkalender meer thuis

Dit betekent dat er bij inwoners dit jaar geen papieren afvalkalender meer thuis in de brievenbus valt. Inwoners die geen smartphone of tablet hebben kunnen de afvalkalender downloaden via www.mijnafvalwijzer.nl. Inwoners die geen computer hebben kunnen bellen met de gemeente. Dan stuurt de gemeente een papieren exemplaar toe van de persoonlijke afvalkalender. Op deze manier wordt een duurzame bijdrage geleverd, omdat er minder papier en inkt nodig is.

Kerstmarkt Terborg moet een belevenis worden

TERBORG - In Terborg Centraal, de ondernemersvereniging van Terborg, wordt er weer een kerstmarkt gehouden. Voor deze grote markt is er een samenwerking gezocht met verpleeghuis Antonia-Azora, de RK (Rooms-Katholieke) Georgiuskerk en Hervormde Kerk.

Al jaren organiseerde Antonia een kerstmarkt die niet altijd op hetzelfde moment viel als de kerstmarkt. Door op dezelfde dag een kerstmarkt te houden en het geheel mobiel, door middel van vervoer per luxe golfkar, aan elkaar te verbinden kan de bezoeker een dagje doorbrengen in Terborg. De RK Georgiuskerk en de Hervormde Kerk hebben zich aangesloten en in een prachtige aangeklede RK Georgiuskerk hebben zij een waar kerstevenement opgezet. Een kerststal staat opgesteld in de kerk en daar is dit jaar ook een grote wensboom opgesteld. Daarnaast is op een groot scherm het kerstverhaal te zien met een zandtovenaar. Eveneens treden daar de Harmonie en het Hervormde kerkkoor op. Om het voor bezoekers makkelijk te maken is er een kerstroute uitgezet door middel van verwijzingsborden. Zo kunnen op makkelijke wijze alle locaties bezocht worden. De rode draad van deze kerstmarkt is zang. Op alle locaties treft men koren aan. Hierbij zal het koor Voices uit Etten haar stem laten horen.

In de Hoofdstraat en op het Jorisplein is volop muziek, kindervermaak, zang, sneeuwpop, draaimolen, DJ's, midwinterhoornblazers, pony rijden en natuurlijk de geur van Gluwein en de gratis kerstkransjes van Bakkerij Ebbers die uitgedeeld worden. Ook marktkramen zijn aanwezig met verrassende producten in de Hoofdstraat. Uiteraard zijn ook alle winkels open. In huize Antonia treft men naast zang ook kraampjes aan en kan er even een pauze ingelast worden met een lekker kopje koffie en kan men genieten van Voices. De Terborgse kerstmarkt groeit hiermee naar misschien wel de grootste regionale kerstmarkt. Alle ondernemers, Antonia, RK Georgius Kerk en de Hervormde Kerk slaan de handen ineen om van de kerstmarkt Terborg een geweldige beleving te maken. De Kerstmarkt was vorig jaar ook een enorm succes. Mede daardoor is besloten nog meer te gaan uitpakken. Kortom, een heerlijk kosteloos uitje voor het hele gezin. De kerstmarkt in Terborg is op zondag 10 december van 12.00 uur tot 17.00 uur.

SP kiest Suzan Tuit (29) als lijsttrekker

OUDE IJSSELSTREEK - Tijdens de Algemene Ledenvergadering van SP Oude IJsselstreek is de Ettense Suzan Tuit verkozen tot lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018. De 29-jarige Suzan Tuit wordt getypeerd als een sociaal bewogen en bevlogen vrouw die slecht tegen onrecht kan.

Politiek heeft altijd haar enorme interesse gehad. Met succes streed ze in het Comité Werken zonder Loon met de FNV tegen het zogeheten bloemenvouwen bij het voormalige ISWI in de gemeenten Oude IJsselstreek. Bij de onderhandelingen tussen FNV en colleges van B&W om tot een oplossing voor deze problematiek te komen, was zij nauw betrokken en één van de woordvoerders.
In het dagelijks leven is Suzan Tuit participatieconsulent bij een Gelderse gemeente. Zij rondde de bachelorstudie MER-VTM aan het hbo met succes af. In haar vrije tijd traint ze de turnselectie van Tempora in Gaanderen. "Ik wil als jongere een frisse wind door de raad van Oude IJsselstreek laten waaien, of zoals mijn moeder altijd over mij zegt, misschien zelfs een wervelwind", gaf ze aan in de speech na haar verkiezing als lijsttrekker. "Ik heb er zin in."

Suzan Tuit (29) lijsttrekker SP

OUDE IJSSELSTREEK - Tijdens de Algemene Ledenvergadering van SP Oude IJsselstreek is de Ettense Suzan Tuit verkozen tot lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018. De 29-jarige Suzan Tuit wordt getypeerd als een sociaal bewogen en bevlogen vrouw die slecht tegen onrecht kan.

Politiek heeft altijd haar enorme interesse gehad. Met succes streed ze in het Comité Werken zonder Loon met de FNV tegen het zogeheten bloemenvouwen bij het voormalige ISWI in de gemeenten Oude IJsselstreek. Bij de onderhandelingen tussen FNV en colleges van B&W om tot een oplossing voor deze problematiek te komen, was zij nauw betrokken en één van de woordvoerders.
In het dagelijks leven is Suzan Tuit participatieconsulent bij een Gelderse gemeente. Zij rondde de bachelorstudie MER-VTM aan het hbo met succes af. In haar vrije tijd traint ze de turnselectie van Tempora in Gaanderen. "Ik wil als jongere een frisse wind door de raad van Oude IJsselstreek laten waaien, of zoals mijn moeder altijd over mij zegt, misschien zelfs een wervelwind", gaf ze aan in de speech na haar verkiezing als lijsttrekker. "Ik heb er zin in."

Meer aandacht mooie maakbedrijven via innovatiehubs

Stageplek bij Achterhoekse bedrijven als Van Raam. Foto: PR

ACHTERHOEK - Dat de Achterhoek een krimpregio is, is bij vrijwel iedereen bekend. Echter, hoeveel mooie maakbedrijven de Achterhoek heeft, is nog relatief onbekend. Deze bedrijven verdienen veel meer aandacht dan dat zij nu krijgen en mede hierom zijn er afgelopen zeven jaar Innovatiehubs opgericht.

Met momenteel tien Innovatiehubs, verspreid over de hele Achterhoek, wordt namens en samen met 32 bedrijven gezorgd dat de (technisch) hoogopgeleide jeugd behouden blijft voor de Achterhoek. Een van deze Innovatiehubs is Innovar: een samenwerking van drie Varsseveldse bedrijven: Contour Advanced Systems, Van Raam en Waterkracht.
Pim Donderwinkel, projectmanager van Innovar, zegt hierover het volgende: "Het is logisch en zelfs goed dat de jeugd in eerste instantie de Achterhoek verlaat.

'In de Achterhoek krijg je kansen, die je elders in het land zeker niet krijgt'

Opleidingsmogelijkheden zijn buiten de Achterhoek vele malen groter, bijvoorbeeld in Enschede, Arnhem of Nijmegen." Echter, na hun studie wordt er wel gehoopt dat de jeugd weer terugkomt naar de Achterhoek. "In de Achterhoek krijg je kansen, die je elders in het land zeker niet krijgt." Zo ook Donderwinkel (23) zelf, die na studies in Enschede en Tilburg, momenteel traineeships volgt in de Achterhoek. "Er is wel eens tegen mij gezegd dat ik een levend voorbeeld ben van het doel van de Innovatiehub", zegt hij lachend.

De Innovatiehubs zorgen ervoor dat de drempel zo laag mogelijk wordt gehouden om stage te lopen of af te studeren in de Achterhoek. De Innovatiehub zorgt daarnaast ook voor extra procesmatige begeleiding, begeleiding bij het doen van onderzoek en begeleiding bij het schrijven van een scriptie. "Zo zorgen wij dat de bedrijven in de Achterhoek, naast de prachtige bedrijven zelf, wat extra's kunnen bieden ten opzichte van bedrijven buiten de Achterhoek", aldus Donderwinkel.
Stagelopen of afstuderen bij de Innovatiehub heeft daarnaast nog meer voordelen. Studenten krijgen, naast hun eigen bedrijf, ook een kijkje in de keuken bij de andere bedrijven van de Innovatiehub en studenten krijgen daarnaast de mogelijkheid om actiever samen te werken met andere studenten van andere scholen, andere richtingen en verschillende niveaus. Dit laten de studenten op de foto ook zien. De drie studenten op de foto werken allemaal aan een eigen stageopdracht. Hun opdrachten worden daarbij wel gecombineerd om elkaars project te versterken. Zo werkt Marijn Reimer, Logistics Management student op het Windesheim in Zwolle, aan de implementatie en optimalisatie van een nieuwe montagelijn bij Van Raam in Varsseveld. De tweede student van rechts is Marc Helmink. Mechatronicastudent op het Graafschap College in Doetinchem en hij ondersteunt de elektroafdeling van Van Raam bij het testen van de accu's op deze montagelijn. De student rechts is Robert Schel, Business IT and Management student op het Saxion in Enschede en onderzoekt bij Van Raam de automatiseringsmogelijkheden van de montagelijnen.
Donderwinkel licht dit als volgt toe: "Naast de focus op hun eigen project, is het mooi dat studenten leren te werken in disciplinaire teams. Uiteraard heeft elke student zijn of haar eigen verantwoordelijkheid, maar de afstemming met andere vakgebieden hierbij is wel essentieel voor de slagingskans van een stage- of afstudeerproject."
Wie nog op zoek is naar een stageplaats of afstudeeropdracht kan eens een kijkje nemen op de site van Innovar, met alle opdrachten bij de drie Varsseveldse bedrijven: www.innovar.nl. Daarnaast heeft ook de Innovatiehub een site, waarop ook alle andere stage- en afstudeerplaatsen staan.


www.innovatiehub.com

Soepactie GOV

GENDRINGEN - De Gendringse Orkest Vereniging houdt op zaterdag 9 december de inmiddels traditionele soepverkoop.

Vanaf ongeveer 10.00 uur gaan de leden van de vereniging huis aan huis en bieden erwtensoep, bruine bonensoep, Chinese tomatensoep en rookworst te koop aan.
Het zijn kwaliteitsproducten afkomstig van de producent die ook aan Helmink Diepvries Varsseveld leverde. De soep wordt diepgevroren aangeboden in pakken van een liter. De soep kan in de diepvries worden bewaard of natuurlijk direct worden opgewarmd.
Bij de Coop in Gendringen is vanaf 10.00 tot ongeveer 13.30 uur een mobiel verkooppunt. De soep kost 4,50 euro per pak, drie pakken voor 12,50 euro, 2 liter plus rookworst 11 euro. De losse rookworst kost 2,50 euro.


Rondsnuffelen op 'Grootste Platen/Cd Beurs Achterhoek'ULFT - Cultuurfabriek de DRU verandert weer voor een dag in de grootste platen- en cd-markt van de Achterhoek, die dit jaar plaatsvindt op zondag 10 december.

Voor de liefhebbers de tijd om een middagje te snuffelen tussen duizenden lp's, cd's, singles en dvd's op de platen- en cd-beurs. Tijdens De Grootste Platen/Cd Beurs van de Achterhoek gaan beginnende verzamelaars, gewone liefhebbers en doorgewinterde collectors op zoek naar hun parel.

Kaarten zijn voor 4 euro in de voorverkoop en verkrijgbaar aan de receptie van de cultuurfabriek, Hutteweg 24 in Ulft of via het tel. 0315-714358. Tevens zijn ze te bestellen via de website van DRU Cultuurfabriek.


www.drucultuurfabriek.nl

Achterhoeks Menweekend

ACHTERHOEK - Mensportliefhebbers kunnen in het weekend van zaterdag 16 en zondag 17 december volop terecht in het Paardensportcentrum Lichtenvoorde in Vragender. Op zaterdag staat er namelijk een dressuur- en vaardigheidswedstrijd op het programma en op zondag wordt er een indoormarathon verreden.

De jeugdmenners tot en met 14 jaar, hobbymenners en startpashouders gaan sportief de strijd met elkaar aan in de bruisende accommodatie van familie Morssinkhof, waar het ook voor publiek goed toeven is. Er worden op zaterdag twee mendressuurbanen uitgelegd en daarnaast kan er nog binnen losgereden worden. De deelnemers kunnen twee dressuurproeven en ook twee kegelparcoursen (vaardigheid) rijden.
De proeven van de startpashouders tellen tevens mee voor de selectie van het Indoorkampioenschap van Mendistrict Oost.

Geen finale
De indoormarathon op zondag wordt verreden over twee manches op tijd en nauwkeurigheid (er liggen ballen op de kegels en in de hindernissen die strafpunten opleveren als ze er afgereden worden). In eerste instantie zouden de rubriekswinnaars aan het einde van de dag nog een finale rijden, maar onlangs is door het organisatiebestuur besloten dit niet door te laten gaan. Na afloop van iedere rubriek is er een prijsuitreiking. Degene die over de twee manches het best was in zijn groep, wint.

Deelnemers
Inschrijven voor de zondag is nog beperkt mogelijk. Hobbyrijders die aan de indoormarathon deel willen nemen kunnen zich aanmelden door een mail met hun gegevens te sturen naar menverenigingwinterswijk@gmail.com. Startpashouders kunnen zich aanmelden via MijnKNHS.

Rondsnuffelen op 'Grootste Platen/Cd Beurs Achterhoek'

ULFT - Cultuurfabriek de DRU verandert weer voor een dag in de grootste platen- en cd-markt van de Achterhoek, die dit jaar plaatsvindt op zondag 10 december.

Voor de liefhebbers de tijd om een middagje te snuffelen tussen duizenden lp's, cd's, singles en dvd's op de platen- en cd-beurs. Tijdens De Grootste Platen/Cd Beurs van de Achterhoek gaan beginnende verzamelaars, gewone liefhebbers en doorgewinterde collectors op zoek naar hun parel.

Kaarten zijn voor 4 euro in de voorverkoop en verkrijgbaar aan de receptie van de cultuurfabriek, Hutteweg 24 in Ulft of via het tel. 0315-714358. Tevens zijn ze te bestellen via de website van DRU Cultuurfabriek.

Soepactie GOV

GENDRINGEN - De Gendringse Orkest Vereniging houdt op zaterdag 9 december de inmiddels traditionele soepverkoop.

Vanaf ongeveer 10.00 uur gaan de leden van de vereniging huis aan huis en bieden erwtensoep, bruine bonensoep, Chinese tomatensoep en rookworst te koop aan.
Het zijn kwaliteitsproducten afkomstig van de producent die ook aan Helmink Diepvries Varsseveld leverde. De soep wordt diepgevroren aangeboden in pakken van een liter. De soep kan in de diepvries worden bewaard of natuurlijk direct worden opgewarmd.
Bij de Coop in Gendringen is vanaf 10.00 tot ongeveer 13.30 uur een mobiel verkooppunt. De soep kost 4,50 euro per pak, drie pakken voor 12,50 euro, 2 liter plus rookworst 11 euro. De losse rookworst kost 2,50 euro.

Try-out solo-album Janne Schra in DRU

ULFT - Een oude bekende van de Nederlandse popcultuur is terug. Janne Schra, bekend van de band 'Room Eleven', komt in 2018 met een nieuw solo-album. Op 9 december geeft ze in de DRU Cultuurfabriek alvast een klein voorproefje tijdens haar try-out in het poppodium.

Haar band stopte in januari 2010 waarna de leadsinger haar muzikale carrière solo voortzette. Begin 2013 kwam haar eerste, titelloze, album al onder haar eigen naam uit. Ze maakte in 2014 een album met Robin Nolan. Haar liedjes worden begeleid door zigeunermuzikanten in de stijl van Django Reinhardt. In februari 2015 kwam haar album PONZO uit en nu wordt er in februari 2018 haar nieuwe album verwacht.
De voorstelling vindt plaats om 20.00 uur in het poppodium van de DRU Cultuurfabriek. Kaarten zijn voor 15 euro in de voorverkoop verkrijgbaar aan de receptie van de DRU Cultuurfabriek aan de Hutteweg 24, in Ulft of via tel. 0315-714358. De kaarten aan de deur kosten 18 euro. Tevens zijn ze te bestellen via de website.

Vrouwenkoor Musica in concert met Ulfts Mannenkoor

DINXPERLO - Op zaterdagavond 9 december kunnen de bezoekers in de Goede Herderkerk aan de Allee in Dinxperlo genieten van een bijzonder kerstconcert van Vrouwenkoor Musica in samenwerking met het Ulfts Mannenkoor. Het concert is zo samengesteld dat de eigen identiteit van beide koren duidelijk hoorbaar is. Zowel dirigent Elske te Lindert van Vrouwenkoor Musica als dirigent Piet van der Sanden van het Ulfts Mannenkoor luiden met hun programmakeuze een mooie tweede adventszondag in.

Door Iris Jansen

Naast het eigen repertoire van beide koren worden er ook twee gezamenlijke nummers uitgevoerd. Elske: "We beginnen het concert met het toepasselijke 'Ring the Bells' van Libby Larsen, waarna beide koren gezamenlijk het prachtige en ontroerende 'Cantique de Jean Racine' van Gabriel Fauré zullen zingen. Het is een bijzonder stuk wat Fauré op 19-jarige leeftijd heeft gecomponeerd voor orgel en gemengd koor. Aansluitend zal het Ulfts Mannenkoor het programma voortzetten. Van der Sanden: "We hebben hierbij gekozen voor enkele sfeervolle klassiekers zoals het 'Hallelujah' van H?ndel en het Byzantijnse 'Boh predwitschnie'. Fantastische stukken om in de aanlooptijd naar Kerstmis te zingen. Vervolgens zullen onze eigen solisten Theo Reijntjes en Herman Hunting twee bekende Duitse kerstliederen zingen."

Vrouwenkoor Musica slaat hierna met enkele Engelstalige koorwerken van Karl Jenkins een andere weg in naar kerst. Elske:" Jenkins is vooral bekend van de 'Armed Man', dat hem maakte tot de meest uitgevoerde componist van deze tijd. Hij heeft vanaf deze eeuw veel gewijde muziek gecomponeerd voor koor en orkest en werkelijk prachtige eigentijdse werken geschreven waarin altijd een klassieke touch te horen valt. Van deze componist zal het vrouwenkoor de sfeervolle nummers 'In dulce Jubilo', 'Sleep Child of Winter' en 'Son of Maria' zingen".
Met het kerstlied 'Weihnachtsglocken' vervolgt het Ulfts Mannenkoor het programma, waarbij Marc Overbeek en Theo Overgoor solistisch zullen optreden.
Voor het laatste gezamenlijke optreden met 'Transeamus', sluit Musica het concert af met 'Dancing Day' van John Rutter; een bijzondere liedercyclus van Christmas Carols.

"Aangezien we gekozen hebben om het programma niet te onderbreken door een pauze, hebben we twee nummers voor samenzang met het publiek uitgezocht. Zoveel prachtige koormuziek nodigt natuurlijk uit om zelf ook te zingen", vertelt Elske enthousiast. "Ik zal hierbij begeleiden op orgel terwijl Piet alle aanwezige stemmen moet beteugelen. Een van de laatste keren waarbij men zich door deze dirigent van het Ulfts Mannenkoor kan laten leiden", voegt Elske er met een knipoog aan toe.
Dirigent Piet van der Sanden gaat verder: "Dat klopt. Met een reeks van kerstconcerten de komende weken, sluit ik een prachtige en intensieve samenwerking van 33 jaar met het Ulfts Mannenkoor af en geef het stokje letterlijk en figuurlijk door aan mijn opvolger Harmen Cnossen. Voorzitter van het Ulfts Mannenkoor, Ton Menke, vult aan: "Dit jaar is een bijzonder jaar voor het ons. Naast het afscheid van onze dirigent, beleven wij dit jaar ons zestigjarig jubileum en konden we tevens leden huldigen die zestig en veertig jaar lid van ons koor zijn. Heel wat feestelijke en memorabele momenten, die we dit jaar met een reeks mooie kerstconcerten afronden."

Ook Vrouwenkoor Musica staat aan de vooravond van een feestelijk jaar. Voorzitter Mari?tte Custers: "Volgend jaar is het aan ons om een jubileum te vieren: twintig jaar Vrouwenkoor Musica. We zijn bezig met het voorbereiden van een prachtig jubileumconcert. Elske, die sinds twaalf jaar dirigent van Musica is, stelt met het koor een mooi programma samen. "Dat zal bestaan uit highlights van de afgelopen jaren. In ieder geval staat de samenwerking met het ensemble 'Il canto di Rame' op het programma en verder zal het best moeilijk worden om te kiezen, aangezien we zoveel mooie en bijzondere concerten in de afgelopen jaren hebben gegeven", vult Elske aan. "Maar eerst kijken we met veel plezier uit naar dit mooie kerstconcert. Graag wil ik ook de fantastische samenwerking met de pianist van het Ulfts Mannenkoor, Henk Bennink, benadrukken. Ik heb in het verleden al eens het genoegen gehad om met hem samen te werken. Een geweldige vakman waarop je kan vertrouwen. Ik kan alleen maar benadrukken dat dit een heel bijzonder concert gaat worden, waarbij we hopen dat we veel bezoekers kunnen begroeten."

Zaterdagavond 9 december; Goede Herderkerk, Allee in Dinxperlo. Entree 10,00 euro. Aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur.
Gegarandeerde zitplaatsen via de voorverkoop bij VVV Dinxperlo en VVV Ulft; tevens kaartverkoop aan de zaal.

Kwarteeuw midwinterhoornblazen bij Huttepiepen

ULFT - Dit jaar viert de Midwinterhoorngroep De Huttepiepen, een werkgroep van de OVGG, het 25-jarig jubileum met een geheel nieuwe wandeling en een jubileumexpositie.

In de tachtiger jaren waren er in de Achterhoek enkele blazers actief en bliezen letterlijk een traditie nieuw leven in. De oudheidkundige vereniging heeft een lezing geweid aan het fenomeen midwinterhoornblazen in het najaar van 1992. Enkele leden waren dusdanig enthousiast dat er een bouwcursus werd gestart. Deze cursus bestaat nog steeds en inmiddels zijn er honderden hoorns gebouwd met behulp van leden van de Huttepiepen. Geblazen wordt er ook; op dit moment door ruim vijftig blazers, die alle hun eigen hoorn hebben gebouwd.
Deze komen in actie op zondag 10 december tijdens de midwinterhoornwandeling. Die is op de schop gegaan en het startpunt is nu vanuit de foyer van de DRU Cultuurfabriek in Ulft, waar de routebeschrijving met consumptiebonnen te koop is. De wandelaars kunnen starten tussen 10.00 en 12.00 uur. Er is een korte van 8 kilometer en een lange route van 15 kilometer. Over goed begaanbare paden en wegen langs oevers, vistrappen, bossen en bijzondere gebouwen wordt het prettig wandelen. Onderweg is een rustplaats waar soep en andere consumpties kunnen worden gebruikt. Hier wordt een demonstratie 'midwinterhoorn bouwen' worden gegeven.
De expositie '25 jaar De Huttepiepen' is de hele maand december te zien in de foyer van de DRU Cultuurfabriek in Ulft. Aan de hand van veel fotomateriaal, voorwerpen en uiteraard diverse midwinterhoorns wordt een kwarteeuw Huttepiepen-geschiedenis verteld. De bouw van een hoorn wordt op een bijzondere presentatie geshowd. Voor wie dat allemaal nog niet genoeg is, is er gelegenheid er zelf een te bouwen tijdens de volgende bouwcursus in september 2018. Maar eerst laten de blazers tijdens het seizoen dat duurt tot 6 januari op veel plaatsen in de buurt maar ook ver daarbuiten hun sonore klanken horen. Te beginnen tijdens het 'anblaozen' op 2 december omstreeks 19.30 uur op het DRU-Park tussen de oude fabrieksgebouwen en op de oevers van de Oude IJssel. De expositie is elke dag te bezoeken als het Portiersgebouw (DRU) aan de Hutteweg geopend is.
De nieuwe midwinterhoornwandeling in de Oude IJsselstreek op 10 december is niet langer de mooie route rondom Megchelen. Nu is er een nieuwe en opnieuw prachtige route uitgezet door Midwinterhoorngroep 'De Huttepiepen'. Vanaf de start bij de DRU Cultuurfabriek aan de Hutteweg in Ulft gaat de korte route (van bijna 8 kilometer, uitermate geschikt voor gezinnen met kinderen) richting Voorst.
De lange route, 15 kilometer, is voor de echte wandelaar en gaat voor een deel over Duits grondgebied. Ook deze gaat richting Voorst. Er wordt gelopen over
goed begaanbare wegen en paden. Op vele plaatsen zal het sonore geluid van midwinterhoorns te horen zijn. Uiteraard mag men zelf ook een poging wagen om
te blazen op de hoorn.
In het sfeervolle Openluchttheater is een verwarmde ruimte waar genoten kan worden van een consumptie die bij de prijs is inbegrepen. Geserveerd worden onder meer soep, chocolademelk en glühwein. Hier wordt ook de bouw van een midwinterhoorn worden gedemonstreerd.
De route kan individueel worden gelopen. Routebeschrijving met aangehechte consumptiebon kost 5 euro voor de korte route en een euro meer voor de
lange route en zijn verkrijgbaar in de foyer van de DRU Cultuurfabriek (Portiersgebouw). Starten kan tussen 10.00 en 11.30 uur (lange route) en 10.00 en 12.00 uur korte route.
Meer informatie over de wandeling: Jos Greven, tel. 06-20295535.

13 / 32

15 / 32

De Radstake lanceert eigen bestelsite

Chef-kok Stef Rouwhorst (links) en Robert Venderbosch in de keuken van De Radstake. Foto Kyra Broshuis

VARSSEVELD - Het restaurant van De Radstake in Varsseveld staat bekend om haar goede keuken. Uitstekende producten voor een vriendelijke prijs. Ook met de kerstdagen is het gezellig en sfeervol dineren bij De Radstake.

Door Kyra Broshuis

"De eerste kerstdag is al helemaal volgeboekt", vertelt Robert Venderbosch. "En ook voor tweede kerstdag loopt het storm." Het restaurant kiest er bewust voor om maar één shift te draaien op beide dagen. "We willen dat onze gasten uitgebreid te tijd kunnen nemen om te genieten van het eten en de sfeer. Ook zorgen we ervoor dat er genoeg ruimte is tussen de tafels. Ook bij buitenshuis eten geldt: privacy en een intieme sfeer blijven ontzettend belangrijk."

Thuis genieten van een luxe kerstdiner
De laatste jaren krijgt De Radstake tijdens de feestdagen steeds meer afhalers. "Dat begon vroeger al met de huisgemaakte salades en heeft zich uitgebreid tot complete menu's. We hebben daarbij heel goed gekeken naar de wensen van onze afhaalgasten. Gerechten die mensen heel eenvoudig zelf kunnen verwarmen thuis, dat is belangrijk. Daarom kiezen we ook voor verpakkingen die zo de oven ingeschoven kunnen worden. Alles wordt hier in onze keuken voorbereid zodat de mensen thuis echt een vers en luxe diner op tafel kunnen zetten."

Speciale site
Om het voor de afhalers zo makkelijk mogelijk te maken, heeft De Radstake onlangs een speciale site gelanceerd. "Daarmee zijn we uniek in de regio. Op de site kunnen de mensen heel eenvoudig de gerechten bekijken, overal staan foto's bij, en aanklikken wat ze willen hebben en in welke hoeveelheid." Chef-kok Stef Rouwhorst en zijn brigade hebben een prachtige lijst met gerechten samengesteld zodat de gasten hun kerstdiner zelf samen kunnen stellen. Sinds de lancering hebben al tientallen mensen hun bestelling doorgegeven. De keus is groot; acht verschillende voorgerechten, vier soepen, zeven hoofdgerechten (vlees, vis én vegetarisch) en zeven desserts. "Ook mensen die bepaalde allergieën hebben, kunnen bij ons bestellen. Wij houden er zorgvuldig rekening mee."

Praktische informatie
Wie ook thuis heerlijk wil genieten van een luxe kerstdiner zonder zelf boodschappen te hoeven doen en in de keuken te staan, kan bestellingen plaatsen bij De Radstake tot 21 december. Op 24 december kunnen de bestellingen afgehaald worden vanaf 15.00. Het is mogelijk om al direct bij het bestellen te betalen via iDeal. "Dat scheelt weer wachttijd. We zien dat bijna iedereen direct betaalt", zegt Venderbosch.
Op bestellen.radstake.nl/ is, naast de verschillende gerechten, ook een eenvoudige handleiding te vinden om te betreffende gerechten op de juiste manier te verwarmen. En uiteraard de mogelijkheid om direct en veilig af te rekenen.

Kledinginzameling voor paardrijvereniging SPG Oost Achterhoek

De kledinginzameling voor de SPG zorgt ervoor dat de doelgroep kan paardrijden. Foto: PR

OUDE IJSSELSTREEK - De VPGO (vereniging Paardrijden gehandicapten Oost) gaat voor SPG Oost Achterhoek (Stichting Paardrijden Gehandicapten) kleding inzamelen in de gemeente Oude IJsselstreek. Men kan een inzamelzak verwachten van 7 tot en met 12 december.

SPG Oost Achterhoek zet zich elke week in voor menners en ruiters met een beperking. Om dit te kunnen realiseren is er geld nodig. Er moeten bijvoorbeeld materialen, menwagens en een lift onderhouden worden. Een deel van de opbrengst van de kledinginzameling van de VPGO gaat naar de stichting zodat deze zich voort kan zetten.
Zo vraagt de stichting om daarom in de kasten te kijken naar kleding die niet meer wordt gebruikt voor in de zak van VPGO. Op deze zak is vermeld op welke dag de vereniging de kleding aan huis komen ophalen. Als men aan één zak niet genoeg heeft, dan kunnen eigen plastic zakken daarnaast ook gebruikt worden. Deze zullen in week 50 van 12 tot en met 15 december verzameld worden. Wanneer de zak niet ontvangen of opgehaald is kan men bellen naar 053-4339690.
Voor meer informatie over wat er allemaal wordt gedaan binnen SPG Oost Achterhoek, kunnen geïnteresseerden kijken op de website.


www.spg-oostachterhoek.nl

Kerstevent in de Laurentiuskerk

VARSSEVELD - Zondag 10 december wordt er tijdens de Varsseveldse Kerstmarkt een cultureel kerstevent gehouden in de Laurentiuskerk. Het event is een gelegenheid om even op verhaal te komen tijdens de drukke kerstmarkt. Er zijn stands van organisaties van goede doelen en van mensen die zich op een creatieve manier presenteren. Daarnaast treden er zangers en muzikanten op, waaronder Concordia, Encore en de Varsseveldse Accordeon Vereniging. Het event vindt plaats van 12.30 tot 17.30 uur.

Rido Jansen exposeert bij Galerie bij de Boeken

ULFT - Beeldend kunstenaar Rido Jansen uit Doetinchem exposeert tot en met eind december schilderijen, werk op papier en mixed media bij Galerie bij de Boeken, Hutteweg 24 in Ulft.

De titel van de expositie is Ontmoetingen. Jansen laat zich inspireren door mensen; hun gezicht, hun houding en hun verhaal. Ze zoekt het mysterie, de emotie, het onderscheidende in een mens. Haar atelier in Doetinchem-Noord is een oude bakkerij met woonhuis en winkelruimte dat in een meerjarenplan wordt verbouwd.
De Galerie is geopend op maandag tot en met vrijdag van 14.00 tot 20.00, zaterdag van 10.00 tot 14.00 en op zondag van 13.00 tot 16.00 uur.

Meer informatie is te vinden op de website van de kunstenares en de galerie.

Kledinginzameling voor paardrijvereniging SPG Oost Achterhoek

OUDE IJSSELSTREEK - De VPGO (vereniging Paardrijden gehandicapten Oost) gaat voor SPG Oost Achterhoek (Stichting Paardrijden Gehandicapten) kleding inzamelen in de gemeente Oude IJsselstreek. Men kan een inzamelzak verwachten van 7 tot en met 12 december.

SPG Oost Achterhoek zet zich elke week in voor menners en ruiters met een beperking. Om dit te kunnen realiseren is er geld nodig. Er moeten bijvoorbeeld materialen, menwagens en een lift onderhouden worden. Een deel van de opbrengst van de kledinginzameling van de VPGO gaat naar de stichting zodat deze zich voort kan zetten.
Zo vraagt de stichting om daarom in de kasten te kijken naar kleding die niet meer wordt gebruikt voor in de zak van VPGO. Op deze zak is vermeld op welke dag de vereniging de kleding aan huis komen ophalen. Als men aan één zak niet genoeg heeft, dan kunnen eigen plastic zakken daarnaast ook gebruikt worden. Deze zullen in week 50 van 12 tot en met 15 december verzameld worden. Wanneer de zak niet ontvangen of opgehaald is kan men bellen naar 053-4339690.
Voor meer informatie over wat er allemaal wordt gedaan binnen SPG Oost Achterhoek, kunnen geïnteresseerden kijken op de website.

Kerstevent in de Laurentiuskerk

VARSSEVELD - Zondag 10 december wordt er tijdens de Varsseveldse Kerstmarkt een cultureel kerstevent gehouden in de Laurentiuskerk. Het event is een gelegenheid om even op verhaal te komen tijdens de drukke kerstmarkt. Er zijn stands van organisaties van goede doelen en van mensen die zich op een creatieve manier presenteren. Daarnaast treden er zangers en muzikanten op, waaronder Concordia, Encore en de Varsseveldse Accordeon Vereniging. Het event vindt plaats van 12.30 tot 17.30 uur.

Vrienden van Radboud live in Silvolde

SILVOLDE - Als je 95 jaar oud bent heb je in de loop van die jaren vaak een hoop vrienden om je heen verzameld. En als je dan een groot feest gaat geven dan doe je dat natuurlijk het liefst samen met al die vrienden. Bij harmonie St. Radboud uit Silvolde is dat in elk geval wel de bedoeling Op zaterdag 9 december pakt de harmonie groots uit met 'De vrienden van Radboud live!', een muzikaal feest in café-stijl.

Door Walter Hobelman

"Het gaat een ontzettend gezellige, leuke avond worden waarin saamhorigheid, gezelligheid en vriendschap de boventoon voeren", weet Miranda Beernink te vertellen, die samen met Camiel Steverink, Rob Donderwinkel en Ruben Berendsen dit feest organiseert. "Het wordt iets heel unieks voor ons als harmonie. We gaan ons wagen aan een leuke uitdaging. Het wordt in elk geval geen concert zoals men dat van ons normaal gesproken mag verwachten. Deze keer doen we het helemaal anders", belooft het viertal.
"Tijdens dit concert mag er gedanst worden en vooral gefeest. Hiervoor gaan we de aula van het Isala College te Silvolde omtoveren tot een echt feestpaleis. Echt een aanrader voor iedereen. Als Silvoldenaar mag je dit eigenlijk niet missen, want er gaat nog lang over gepraat worden", meent Steverink. "Niet alleen de harmonie laat van zich horen, maar ook onze drumband werkt aan het programma mee. Daarnaast verrassen we het publiek met bijzondere combinaties met enerzijds de harmonie en anderzijds bijvoorbeeld de oude band van Ruben Berendsen, die speciaal voor dit concert nog een keer bij elkaar komt."
Verder werkt DJ Jari aan het programma mee aan deze grote, wervelende show. "We gaan er een soort kroegfeestje van maken en mikken daarmee ook op een jonger publiek. Want we hebben echt wel een doelstelling met deze show. Natuurlijk willen we ons als harmonie graag laten horen met een verrassende programmering, maar we willen ook laten horen en zien dat het leuk is om bij een harmonie te spelen. Het beeld dat vaak leeft bij jongeren is dat harmoniemuziek vooral saai is en niet boeiend om naar te luisteren. Maar dat beeld is allang niet meer terecht."

Vriendenactie
Om die jongeren naar het optreden te krijgen wordt met een leuke actie gewerkt. "We hebben een speciale vriendenactie op touw gezet. Elke (vrienden)groep van tien man krijgt het elfde kaartje gratis. Daarmee is 'De Vrienden van Radboud live' een prachtige gelegenheid voor elk voetbalelftal om de winterstop op een feestelijke manier in te luiden. En ook alle raden van elf, vriendengroepen, klasgenoten en wat je ook maar verzinnen kan kunnen op die manier een leuke avond uit hebben. Misschien wel als 'voorgloei' uitje voor de rest van die zaterdagavond en nacht."
De aula van het Isala College leent zich uitstekend voor deze feestavond. "We gaan alles in stijl aankleden, zorgen voor een goede licht- en geluidsshow en er is vooral ruimte om te bewegen. Het aantal stoelen is beperkt, het aantal sta- (of hang) tafels is evenredig groot. En het leukste van al voor het jonge publiek…je hoeft niet stil te zijn." De kans dat dat gebeurt is ook niet groot met nummers van Coldplay, Normaal en Marco Borsato op het programma.
De kaartverkoop is gestart en kaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij de Welkoop en Plus Peperkamp in Silvolde. Kaarten kosten € 7,50 per stuk. 'Vrienden van Radboud live' begint op 9 december om 20.00 uur. Het Isala college is te vinden aan de Laan van Schuylenburch 8 in Silvolde. Parkeren bij voorkeur op het parkeerterrein van zwembad de Paasberg.

Potje klaverjassen in clubverband

SILVOLDE - In 2018 wil een groep Silvoldenaren een klaverjasclub oprichten in het schuttersgebouw van Willem Tell.

Iedereen uit de regio die een kaartje wil leggen is welkom om een gezellig potje te komen klaverjassen. Op donderdagavond 11 januari wordt de eerste wedstrijd gespeeld. Die begint om 19.30 uur. Bij interesse kan men zich opgeven bij G. Huntink.

'25 auto's met gebrekkige verlichting wel erg veel'

VARSSEVELD - Onlangs heeft VVN (Veilig Verkeer Nederland) Oude IJsselstreek in samenwerking met Auto Westerveld Varsseveld en de politie een verlichtingscontrole gehouden, tussen 18.30 en 20.30 uur.

Ongeveer 25 automobilisten werden door een motoragent van de weg gehaald en naar het autobedrijf gedirigeerd, waar men werd opgevangen door vrijwilligers van VVN en waar een paar monteurs tegen materiaalkosten de verlichting in orde maakten.
Deze VVN-actie bespaarde de automobilisten een bekeuring van circa 100 euro echter de boetedoening was dat men gevraagd werd op een laptop deel te kanemen aan de digitale "Opfriscursus" van VVN. Men was enthousiast over deze actie.

Veel automobilisten waren zich niet bewust dat de verlichting niet in orde was: zowel bij problemen met groot-/ dimlicht als nummerplaatverlichting.
De conclusie mag wel getrokken worden dat een aantal van 25 automobilisten met verlichtingsgebreken wel erg veel is op een lokale N weg, in ongeveer 1,5 uur tijd. Met zes VVN-ers, twee monteurs, drie politiemensen, en medewerking van de directie en monteurs van Auto Westerveld was deze actie een succes en werd het voor veel weggebruikers weer veiliger op straat.
"Enorm bedankt aan allen die hebben meegewerkt en dus deze actie tot een succes hebben gemaakt", aldus secretaris VVN Oude IJsselstreek,Theo Rutgers.

21 / 32

Wat is de toekomst van de regionale en lokale media?

Foto: Frank Vinkenvleugel

BREDEVOORT – Regionale tv-zenders, lokale radio's, en kranten zoals het Achterhoek Nieuws. Bestaan deze over tien jaar nog? En in welke vorm? Het medialandschap verandert, niet alleen in de regio, niet alleen in Nederland, maar wereldwijd. Drie vertegenwoordigers gingen met elkaar én een zaal vol lokale mediamensen in debat.

Door Bram Beckmans

Maandelijks organiseert Stichting Koppelkerk een bijeenkomst in de gelijknamige kerk te Bredevoort. Deze worden Tegenlicht-meet-ups genoemd en staan altijd in het teken van uitzendingen van het VPRO-programma Tegenlicht. Afhankelijk van de inhoud wordt er door de aanwezigen in de Koppelkerk gediscussieerd. Dit was ook het geval op vrijdag 1 december. Na het bekijken van de Tegenlicht-uitzending 'Een kwestie van vertrouwen', die zich concentreerde op de wereldwijde transformatie van de media, gingen vertegenwoordigers van regionale en lokale media met elkaar in gesprek.

Foto: Frank Vinkenvleugel

Prikkelende stellingen
Die vertegenwoordigers waren Gerwin Nijkamp (hoofdredacteur Achterhoek Nieuws), Gerco Mons (journalist van de Gelderlander) en Peter Berendsen (algemeen directeur van Regio8). De zaal was verder gevuld met belanghebbenden van lokale omroepen zoals RTV Slingeland, Aladna FM, Nieuwslab Trikker en mensen uit de lokale politiek. Voormalig Omroep Gelderland-presentator Eric Schuurman had de leiding en stelde de nodige scherpe vragen, aansluitend op een aantal stellingen.

Ook voor jongeren
De eerste stelling was: 'Regionale nieuwsmedia is nieuws voor 55-plussers.' Nijkamp van Achterhoek Nieuws was het hier niet mee eens. Volgens hem wijst onderzoek wel uit dat dat ouderen vaker de krant lezen dan jongeren, maar dat jongeren niet geïnteresseerd zouden zijn in lokaal nieuws is niet het geval. "We moeten goed blijven innoveren en aan de wensen van de lezer en adverteerder blijven voldoen", vertelde Nijkamp. Dat innoveren is ook iets waar Berendsen van Regio8 zich over ontfermt: "Wij maken online voornamelijk korte fragmenten, die niet veel langer dan een minuut zijn. Jongeren willen vaak niet de achterliggende details van een nieuwsfeit, maar vooral de hoofdlijnen." Journalist Mons voegde hieraan toe dat hij niet verwacht dat het regionale nieuws zoals dat nu in de Gelderlander te lezen is, hetzelfde is over tien jaar. Hij verwacht dat dagelijks regionaal nieuws op termijn wekelijks gaat verschijnen, als bijlage bij een landelijk dagblad. Nijkamp begreep dat en reflecteerde het op zijn eigen wekelijkse titels: "Ik weet zeker dat de papieren kranten van Achterhoek Nieuws nog steeds bestaan over vijf jaar, maar niet in dezelfde vorm als vandaag de dag."

Onafhankelijkheid
De volgende stellingen hadden vooral betrekking op objectiviteit en onafhankelijkheid van nieuwsmedia. Verschillende regionale en lokale mediabedrijven ontvangen subsidie van de gemeente. Schuurman vroeg hoe kranten om gaan met kritische berichtgeving over de gemeente die voor de subsidie zorgt. "Wij ontvangen geen subsidie, maar hebben in veel van onze kranten pagina's met gemeentenieuws. Daarnaast heeft Achterhoek Nieuws in haast alle gemeentes ook een vaste verslaggever die de gemeentelijke besluitvorming volgt en erover bericht. En ja, dat gebeurt ook kritisch", aldus Nijkamp. Een wethouder van de gemeente Aalten had nog een aanvulling: "Het kan een keer voorkomen dat nieuws voor jou ongewenst is, maar dat hoort erbij in de politiek. Ook al geven we subsidie, het zijn veelal de vragen van de burgers die aan bod komen bij onze lokale media en die zijn belangrijk om te beantwoorden." Jan Rietman van het Winterswijkse RTV Slingeland legt uit dat hij de subsidie liever bekostiging noemt: "Het bedrag dat wij krijgen is niet veel, zeker niet als je kijkt naar wat wij opleveren. Per week maken wij uren radio en tv. Reken je dat om naar wat dat eigenlijk zou kosten bij een productiebedrijf, dan is dat veel meer dan de subsidie die RTV Slingeland krijgt. Wij redden het door onze vrijwilligers die deze dure media produceren."

Ego's
Als laatste werd het punt van regionale samenwerking aangehaald. Het kabinet streeft naar streekomroepen, waardoor fuseren nodig gaat zijn in de toekomst. Een jaar geleden sprak het Winterswijkse RTV Slingeland de voorkeur uit voor twee Achterhoekse radiozenders, waarvan een voor de Oost-Achterhoek (de gemeenten Aalten, Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk). De gesprekken hierover tussen Slingeland, AFM Aladna en Gelre FM verliepen moeizaam. En ook in de Koppelkerk ontstond er weer een discussie. Lammert Blikman van Radio Ideaal uit Zelhem richtte zich tot Berendsen van Regio8, die het middelpunt van deze discussie was. "Als je met Peter samenwerkt, moet je naar zijn pijpen dansen", waren de afsluitende woorden van Blikman. Presentator Schuurman wist uiteindelijk naar boven te krijgen dat alle omroepen wel willen samenwerken vanwege de financiële noodzaak, maar dat er ego's in de weg staan en iedere partij het liefst zijn eigen werkwijze intact laat.

Cheque voor muziek

De cheque werd muzikaal in ontvangst genomen. Foto: PR

TERBORG - Een kleine delegatie van de Harmonie Terborgh/ Terborger Muzikanten heeft onlangs een cheque in ontvangst genomen van Herbert Kroets, bedrijfsleider van de supermarkt Coop in Terborg. Het betreft statiegelddonaties door de klanten van de Coop, een bedrag dat door de Coop is verdubbeld tot bijna 530 euro. De verenigingen zijn erg blij met dit bedrag.

Fusie afdelingen Rode Kruis in de regio

OOST ACHTERHOEK - De Rode Kruis-afdelingen Aalten-Dinxperlo, Oude IJsselstreek en Winterswijk/Oost Gelre, gaan per 1 januari samen verder als Achterhoek Oost. De nieuwe Rode Kruis afdeling Achterhoek Oost is zeer aanwezig in de Achterhoek, met, burgerhulp, EHBO opleidingen, evenementenhulp, noodhulp, tracing, telefooncirkel, en andere activiteiten waarmee het Rode Kruis mensen wil helpen met het voorkomen van een noodsituatie.

Uit de drie afdelingen is een nieuw enthousiast bestuur gevormd, dat direct gestart is met haar taken.
De fusie biedt voordelen op bestuurlijk en financieel gebied en ook het bundelen van krachten en gebruik maken van elkaars expertise spelen een rol. Op het gebied van evenementenhulp en noodhulp werken de afdelingen al lange tijd nauw samen. De nieuwe afdeling maakt deel uit van de veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland en werkt daarin samen met de ketenpartners GGD (GHOR), brandweer en politie. Er is een nieuw bestuur aangetreden dat het samenwerkingsverband zal leiden en samen met de vrijwilligers vorm zal geven aan plannen. Het Rode Kruis is de belangrijkste noodhulporganisatie in Nederland. Deze noodhulp wordt verleend bij kleine en grote evenementen en bij ernstige incidenten of rampomstandigheden.

Afdeling Achterhoek Oost is op zoek naar enthousiaste evenementenhulpverleners die zich willen inzetten tijdens de vele activiteiten en evenementen. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met het Rode Kruis, afdeling Achterhoek Oost. De afdeling biedt een uitdagende vrijwilligersfunctie waarin de vrijwilliger veel vrijheid krijgt om de taak binnen de afdeling vorm te geven. Men werkt in een enthousiast team van collega-vrijwilligers. Het Rode Kruis vergoedt gemaakte onkosten en zorgt dat men tijdens uitvoering van de werkzaamheden verzekerd is. Ook verzorgt het Rode Kruis cursussen en/of trainingen.
Meer informatie bij jzoutman@rodekruis.nl, tel. 0543-523939 of 06-16710120.

Varsseveldse kerstmarkt met het cultureel kerstevent

VARSSEVELD - Tijdens de Varsseveldse kerstmarkt, die op 10 december plaatsvindt, wordt er een cultureel kerstevent georganiseerd in de Laurentiuskerk.

Het event is een gelegenheid om even op verhaal te komen tijdens de drukke kerstmarkt.
Er zijn stands van organisaties, goede doelen en van mensen die zich op een creatieve manier presenteren.
Daarnaast treden er zangers en muzikanten op.
Het event vindt plaats om 12.30 tot 17.30 uur.

27 / 32

31 / 32

GELD voor uw GOUD en oude MUNTEN T.k.gevr.tegen prima prijs:oude gouden sieraden, gouden tientjes, Krugerranden e.a. gouden en zilv. munten, muntverzamelingen etc. Bel voor info: Kevelam Garderen 0577-461955 lid NVMH.

VLOOIENMARKT DOESBURG Zon.10 dec.10 -17 uur Sporthal Beumerskamp Breedestraat 39 Info kraamhuur 06 - 39108152 animo-vlooienmarkten.nl.

VLOOIENMARKT Zelhem Zon.17 dec. 10 - 17 uur Sporthal De Pol. Vincent van Goghstr. 72. Info kraamhuur Tel.06- 3910 8152. animo-vlooienmarkten.nl.

KERST VLOOIENMARKT Westervoort 2de kerstdag di. 26 dec. 9 - 16 uur. Sporthal Sports Planets / De Pals Emmerik 5. Info kraamhuur 06-3910 8152. www.animo- vlooienmarkten.nl.

Mooie volle kerstbomen vers van het land! Boerderij 't Geutjen Hulleweg 6 Dçhem. www.geutjen.nl