Elna

10 januari 2018

Elna 10 januari 2018


Leo Groeneveld kandidaat-voorzitter Longa '30

De jubilarissen werden in het zonnetje gezet. Foto: Jurgen Pillen

Vele jubilarissen gehuldigd tijdens receptie

LICHTENVOORDE - Tijdens de nieuwjaarsreceptie van Longa '30 op zondag 7 januari ging aftredend voorzitter Marcel Eekelder in op speculaties over wie zijn opvolger als voorzitter zal worden. In de persoon van Leo Groeneveld is een kandidaat-voorzitter bereid gevonden om deze uitdaging aan te gaan. Mits zich vroegtijdig geen tegenkandidaten aandienen, zal hij vanaf februari mee gaan draaien om uiteindelijk tijdens de ALV in november officieel benoemd te worden.

De Treffer zat vanaf het middaguur vol met leden, donateurs en supporters van Longa '30 voor de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie. Behalve deze mededeling herdacht de voorzitter een zevental prominenten dat de club het afgelopen jaar waren ontvallen. Dit betrof Harry Weijers, Henk Stevens, Riet Duyn, Richard Klein Goldewijk, Theo Elschot, Willy klein Hemmink en Jan Fukkink, waarvoor na een moment van stilte een bloemstuk werd gelegd bij het herdenkingsmonument.

Hij keek ook terug op de nodige veranderingen vanuit de KNVB in het afgelopen seizoen, met de intrede van een nieuw spelsysteem en de zogenaamde wedstrijdapp. Positieve ontwikkelingen, waarbij hij bij de app wel kanttekeningen zette. In zijn ogen gaat het persoonlijke contact met een club hierdoor juist verloren en dat is op amateurgebied juist enorm belangrijk.

Lees verder op pagina 5

Nieuwe locatie voor geldautomaat in Zieuwent

ZIEUWENT - In goed overleg met gemeente Oost Gelre, Zieuwents Belang, de Spar en inwoners heeft Rabobank een nieuwe locatie gevonden voor de geldautomaat in Zieuwent. De geldautomaat blijft in de Dorpsstraat, maar verhuist naar de Spar: goed bereikbaar en midden in het centrum. Wanneer De verwachting is dat de geldautomaat vanaf eind februari in gebruik kan worden genomen. De afgelopen tijd heeft Rabobank landelijk verschillende keren te maken gehad met plofkraken. Deze plofkraken brachten schade toe aan de geldautomaten en aan omliggende panden. Uit veiligheidsoogpunt is daarom besloten om de geldautomaat te verhuizen.

Banden aanhalen met Amsterdam

Burgemeester Annette Bronsvoort maakte maandagavond tijdens de nieuwjaarsreceptie bekend dat Oost Gelre wil gaan samenwerken met onze hoofdstad.

Eurostudio parel in het
Achterhoeks muzieklandschap

Walter Nienhuis vertellend over en staand in zijn nieuwe studioruimte. Foto: Henri Walterbos

Walter Nienhuis opent derde oefenruimte bij zijn studio

LICHTENVOORDE - De koffiegeur hangt in de ruimte, de backline staat opgesteld om gebruikt te worden, tal van Achterhoekse muzikanten en andere gasten lopen in en uit. Er worden handen geschud, nieuwjaarswensen uitgewisseld en regelmatig klinkt het 'hoe geet 't met oe dan?'. De opening van de derde repetitie-, annex opnameruimte van Eurostudio in Lichtenvoorde is tegelijkertijd een weerzien voor muzikanten en oude bekenden uit de bruisende Achterhoekse muziekscene.

Door Henri Walterbos

Tussen hen Alan Gascoigne wiens nieuwe band 'Woke up this morning' vandaag ter gelegenheid van de opening van de nieuwe Eurostudio haar vuurdoop zou beleven. "Helaas belde onze zanger vanmorgen op dat ie ziek is. Jammer, maar niets aan te doen", is Alan nuchter. Toch komt de 'éminence grise' een kijkje nemen.

Als Ludo Waenink van Doppens Textiel binnenkomt lopen begroet Alan hem direct hartelijk met een high-five en 'hee hoe gaat het met jou?'. 'Goed, en met u?,' antwoordt Ludo met respect voor de meester. Mooi. Dan pakt een trotse maar zeer bescheiden Eurostudio-eigenaar Walter Nienhuis zijn spiekpapier uit zijn broekzak en neemt, bij hoge uitzondering, een keer plaats achter de microfoon van normaliter de frontman/-vrouw van een band. "Je kunt hier repeteren, opnemen en ook nog eens nummers met beeld opnemen. Dit kun je dan door ons afgemixt en wel op een youtubekanaal plaatsen. Ik heb me hierbij laten inspireren door Daryl Hall (van Hall & Oates,HW) die met 'Daryl's House' zijn eigen youtubekanaal heeft. Hij heeft een grote blokhut, een ruimte zoals dit. Bijna net zo mooi als hier. Ook daar hangt een huiselijke sfeer. Dat heb ik hier ook geprobeerd te creëren en volgens mij is dat best wel gelukt," aldus Walter, hiermee in een notendop direct de grote kracht van zijn studio weergevend. De studio ademt rust, gemoedelijkheid en huiselijkheid uit. Inspirerend en motiverend.

Te vaak 'nee' verkopen
Over de realisering van een derde studioruimte in het pand ging Walter niet over een nacht ijs. "Het is nogal een investering, maar ik moest zo vaak 'nee' verkopen omdat de andere ruimtes al zo vol zaten. Toen Nils Wiegerinck me een keer belde en vroeg of hij repeteren kon en ik weer 'nee' moest verkopen, zei hij 'het wordt tijd voor een derde ruimte.' Ook omdat ik twee zoons heb die in muziek geïnteresseerd zijn gaf dat alles bij elkaar voor mij de doorslag. Deze ruimte kwam bovendien vrij. Het was tot voor kort opslagruimte voor het bloemencorso. Nu was de mogelijkheid er, en die kans heb ik gepakt."

'Ook het maken van beeldopnames is hier mogelijk'

Gratis repeteren jonge bands
De Eurostudio is een hobby van Walter, naast zijn werk bij BVH-Display. "Alles wat ik hier mee verdien, stop ik weer in de studio. Om jonge muzikanten te stimuleren kunnen zij hier altijd gratis repeteren. Ik merk echt dat dat helpt in hun muzikale ontwikkeling. Ik draag daar graag een steentje aan bij."

Namens Behind the Corner is het Eelco Walraven die de felicitaties over komt brengen. Ook hij is vol lof over de studio en de werkwijze van Walter Nienhuis. "Er wordt enorm veel gemusiceerd in de Achterhoek. Lichtenvoorde is één van de kloppende harten van de Achterhoek." Dan over Behind the Corner. "Er zat op Behind the Corner wel heel erg het stempel van Meindert Bussink. Ons doel voor 2018 is om daar een breder gedragen initiatief van te maken. Als mensen een idee hebben om een bijdrage te leveren om de Achterhoekse popmuziek beter op de kaart te zetten dan die nu al staat dan zou dat mooi zijn. Jullie zitten hier niet alleen maar om hier te repeteren en alleen maar rond Lichtenvoorde op te treden. Je wilt ook best wel in Varsseveld optreden denk ik. We proberen daar een organisatie en systeem voor te krijgen waarin je niet alleen repeteert, maar ook opneemt, wat dan weer leidt naar optredens op festivals. Zo kom je in een soort cirkeltje. Dat is eigenlijk de bedoeling van Behind the Corner. We willen Achterhoekse muzikanten verder helpen in het traject om beter te worden, meer te musiceren, om meer te spelen en zo het Achterhoekse muzieklandschap van, en meer kleur, en meer kwaliteit te voorzien. Ieder idee is hierbij van harte welkom. Ik denk dat deze studio een zeer waardevolle steen is aan het gebouw dat de Achterhoekse muziek kan zijn."

Vertrouwen
Talie Wijlens vormt samen met Nils Wiegerinck, Jelle Spexgoor en Martijn Koolmees het opnameteam van de Eurostudio. Hij sluit de rij sprekers. "We willen Walter enorm bedanken dat we hier op basis van goed vertrouwen acht jaar geleden terecht konden om te leren hoe het werkt om opnames te maken, al dachten we dat we dat al heel goed konden. Dat viel echter nogal tegen. We hebben hier kennis van onschatbare waarde opgedaan. Van de vele fouten zijn we enorm wijs geworden. We hebben hier al van alles gehad. Laatst hebben we hier The Cool Trick gehad, een punkband uit Aalten en Neede. Met hen hebben we de eerste spotlightsessions opgenomen, zoals we dat zijn gaan noemen. Met beeld, want je zet ze in de spotlights. We hopen dat dat zijn vruchten afwerpt voor bands en acts."

Dan is de microfoon voor Doppens Textiel. Een mix van oud en jong. Ome Jan en zijn jongens. Genieten geblazen, als het gouwe ouwe, maar voor zeer velen helaas onbekende seventiesnummer 'Don't fear the reaper' live te horen van jonge muzikanten.


eurostudio.nl

Prinsenbal De Jonge Nölepeters

LIEVELDE - Het jaar is pas enkele dagen jong, maar de prinsencommissie van carnavalsvereniging
De Jonge Nölepeters uit Lievelde is alweer druk in de weer voor het aankomende prinsenbal op vrijdag 12 januari in het Nölershol.

Na een afscheidsspeech van aftredend prins Cas (Arink) de tweede en zijn adjudant Edwin (Geessink), geeft president Robbert Konings het startsein om de heren te ontdoen van hun prinsenkleding. Dan worden ze op passende wijze opgenomen in de prinsengarde van DJN.
Na een korte pauze zal de klok aftellen naar de onthulling van het nieuwe prinsenpaar. Zal het aankomende prinsenpaar net zo krachtig de zaal kunnen toespreken als zijn voorganger? Kunnen ze de druk als prinsenpaar wel aan? Dat zijn enkele vragen die inwoners van het Nölersdorp bezighouden.
Daarom heeft de prinsencommissie enkele aanwijzingen gegeven om de puzzelaars uit te dagen,
zodat ze bij binnenkomst een gokje kunnen wagen bij het 'prinsenraden'.
Deze aanwijzingen zijn te vinden op de Facebookpagina Prins De Jonge Nölepeters.
Iedereen die benieuwd is naar het nieuwe prinsenpaar van De Jonge Nölepeters is welkom op vrijdag 12 januari vanaf 20.11 uur in het Nölershol. Kaarten zijn voor tien euro (tot 18 jaar gratis entree) bij café De Barbier en aan de kassa op de avond zelf.

Slavia Praag debutant op Seesing Tournament

ZIEUWENT - Tijdens de nieuwjaarsreceptie van RKZVC werden de deelnemende teams van het zestiende jeugdtoernooi van RKZVC gepresenteerd. Het toernooi vindt plaats tijdens het Pinksterweekend op zaterdag 19 mei en zondag 20 mei 2018.

Dit jaar één nieuwe naam in Zieuwent en dat is Slavia Praag, de kampioen van Tsjechië. Daarnaast komen Austria Wien uit Oostenrijk en Celtic uit Schotland voor de tweede keer naar de Achterhoek om deel te nemen aan het Seesing Tournament. Tot slot zijn RSC Anderlecht (9e deelname) en Bayer 04 Leverkusen (10e deelname) inmiddels bekende gezichten in Zieuwent.
De traditionele Nederlandse top drie zal ook weer te gast zijn op sportpark de Greune Weide in Zieuwent. Feyenoord en PSV (beiden 16e deelname) zijn al vanaf de start in 2003 de gast van RKZVC en ook Ajax (12e deelname) geeft wederom acte de presence. Dit achttal wordt aangevuld met FC Twente (14e deelname) en gastheer RKZVC (aangevuld met enkele regionale talenten). Al deze teams zullen actief zijn op het toernooi voor spelers onder 12 jaar.

Poule A: RKZVC, Austria Wien, RSC Anderlecht, Ajax en Feyenoord.

Poule B: Slavia Praag, Celtic, Bayer 04 Leverkusen, PSV en FC Twente.

Prinsenbal van De Jonge Nölepeters

LIEVELDE - Het jaar is pas enkele dagen jong, maar de prinsencommissie van carnavalsvereniging De Jonge Nölepeters uit Lievelde is alweer druk in de weer voor het aankomende prinsenbal op vrijdag 12 januari in het Nölershol.

Na een afscheidsspeech van aftredend prins Cas (Arink) de tweede en zijn adjudant Edwin (Geessink), geeft president Robbert Konings het startsein om de heren te ontdoen van hun prinsenkleding. Dan worden ze op passende wijze opgenomen in de prinsengarde van DJN.
Na een korte pauze zal de klok aftellen naar de onthulling van het nieuwe prinsenpaar. Zal het aankomende prinsenpaar net zo krachtig de zaal kunnen toespreken als zijn voorganger? Kunnen ze de druk als prinsenpaar wel aan? Dat zijn enkele vragen die inwoners van het Nölersdorp bezighouden.
Daarom heeft de prinsencommissie enkele aanwijzingen gegeven om de puzzelaars uit te dagen,
zodat ze bij binnenkomst een gokje kunnen wagen bij het 'prinsenraden'.
Deze aanwijzingen zijn te vinden op de Facebookpagina Prins De Jonge Nölepeters.
Iedereen die benieuwd is naar het nieuwe prinsenpaar van De Jonge Nölepeters is welkom op vrijdag 12 januari vanaf 20.11 uur in het Nölershol. Kaarten zijn voor tien euro (tot 18 jaar gratis entree) bij café De Barbier en aan de kassa op de avond zelf.

Hoofdtrainer Zandstra verlengd met twee seizoenen

Vincent Weeber ontving de Gouden Speld. Foto: Jurgen Pillen

Vervolg van de voorpagina

LICHTENVOORDE - Eekelder sprak tijdens de nieuwjaarsreceptie van Longa '30 vol trots over de prestaties van het eerste elftal dit seizoen. Het team van Erik Zandstra presteert boven verwachting met de koppositie in de eerste klasse. Verheugd kon hij melden dat het bestuur met de trainer uit Borne overeenstemming heeft bereikt over het verlengen van zijn contract met twee seizoenen. Iets waar beide partijen heel blij mee zijn.

Het laatste officiële onderdeel van de nieuwjaarsreceptie werd gevormd door de huldiging van leden, die al tientallen jaren deel uit maken van de vereniging. Voor hun maar liefst 70-jarige lidmaatschap werden Tonnie Vrijdag en Jan Huinink gehuldigd. Bennie Wichman voor 60 jaar, Albert Zondag en Willy Teben voor 50 jaar en Bas Knippenborg voor 40 jaar lidmaatschap.

Gouden speld voor erelid Vincent Weeber

Voor hun 25 jaar lidmaatschap werden Ivo klein Holkenborg, Koen Marneth en Kay Boschker gehuldigd. De jubilarissen werden verrast op een toepasselijk praatje van de voorzitter en daarna onderscheiden met de Longa-speld of oorkonde.
Postuum werd de afgelopen jaar overleden Hemmie Dekkers tot erelid benoemd. Een mooi eerbetoon aan iemand die zoveel voor de club betekend heeft. Tot slot werd Vincent Weeber in het zonnetje gezet. Hij is afgelopen jaar al benoemd tot erelid, maar kreeg via de KNVB nog een prachtige gouden speld. Meer dan verdiend voor al zijn inspanningen voor de club.
Voorzitter Eekelder wenste aan het slot van het officiële gedeelte allen een voorspoedig, gelukkig, sportief maar bovenal gezond en respectvol 2018 toe en gaf het woord aan de activiteitencommissie voor de verdere invulling van de middag. Met een optreden van de White en Orange band en het flitsspel werden daarna nog vele gezellige uurtjes doorgebracht.

Een delegatie van het bestuur neemt de cheque in ontvangst van de Sol Sisters. Foto: PR

LICHTENVOORDE - Onlangs werd het bestuur van de Zonnebloem afdeling Lichtenvoorde verrast met een donatie van de Sol Sisters. Ze mochten een cheque van duizend euro in ontvangst nemen. De motivatie van Sol Sisters om De Zonnebloem te kiezen als doel, ligt in het feit dat de Zonnebloem veel organiseert voor haar gasten. Dat zijn mensen die lichamelijk ziek zijn of een fysieke beperking hebben en daardoor soms in een sociaal isolement raken. De vrijwilligers van de Zonnebloem brengen bezoekjes aan de gasten voor een praatje of een spelletje. Daarnaast organiseren zij diverse middagen voor haar gasten zoals ontspanningsmiddagen, bingo , picknick en de jaarlijkse kerstviering.
Het bestuur van de Zonnebloem toonde zich blij met de donatie. Zij besteden het bedrag aan de nieuwjaarsbijeenkomst op 17 januari. Het bestuur van de Zonnebloem wil namens haar gasten de Sol Sisters hartelijk danken voor deze gift.

OOG maakt zich sterk voor een
bruisend en kleurrijk Lichtenvoorde

Herman ter Haar. Foto: Jurgen Pillen

OOST GELRE -Met de naderende gemeenteraadsverkiezingen in maart werkt Onafhankelijken Oost Gelre (OOG) de komende tijd nog meer aan haar herkenbaarheid. In de visie van de partij gaat het bij campagnevoeren om mensen die het verschil maken. De komende weken belichten we onze standpunten en stellen we kandidaten aan u voor.

Dichtbij huis wil OOG het verschil maken en de stem van de burger laten klinken. Iemand die stevig geworteld is in de Lichtenvoordse samenleving is Herman ter Haar. De voorzitter van de Stichting Bloemencorso is werkzaam bij de districtsrecherche en staat op nummer 12 van de OOG-kieslijst. Ter Haar heeft veel affiniteit met lokale ontwikkelingen die de leefbaarheid bevorderen. Hij noemt als voorbeeld het programma 'Geef Lichtenvoorde Kleur', waarin de koers voor de toekomst van Lichtenvoorde is vastgesteld. "Lichtenvoorde moet in 2025 een kleurrijke 'hotspot' zijn in de Achterhoek. Het programma is realistisch en bevat thema's als sociale leefbaarheid, werkgelegenheid, recreatie, evenementen, centrumontwikkeling, bereikbaarheid en cultuur. OOG geeft steun aan de plannen en staat voor samenwerking met burgers, eigen initiatieven en inzet. Dat komt volop tot uiting in de plannen van 'Geef Lichtenvoorde Kleur'."

Interactief
Inwoners, organisaties en ondernemers hebben ideeën voor 'Geef Lichtenvoorde Kleur' aangereikt. Met een interactieve aanpak is al veel bereikt. "Het centrum van Lichtenvoorde is opgeknapt en de minder aantrekkelijke plekken worden de komende tijd aangepakt", vertelt Ter Haar. "Zo wordt ingezet op een succesvolle afronding van het plan Nieuwmarkt, zijn er plannen voor het aanpakken van de verpauperde panden in de Dijkstraat en Koemstraat en voor de herinrichting van de Bonifatiushof. Ook is met kleurrijke muurschilderijen op verzoek van burgers meer kunst en kleur in de straten tot stand gekomen. Als voorzitter van de Stichting Bloemencorso ben ik bovendien erg blij met de lancering van de bloemenroutes en zou ik graag zien dat het corso een museum krijgt voor belangstellenden. OOG is een groot voorstander van het steunen van tradities en gebruiken, evenementen en het verenigingsleven. Niet alleen omdat het mensen verbindt, ook omdat het goed is voor de economische en toeristische ontwikkeling."

Onafhankelijk
Herman ter Haar brengt als OOG-kandidaat waardevolle kennis en ervaring en een groot netwerk mee vanuit Lichtenvoorde. Hij benadrukt echter dat hij niet de intentie heeft raadslid te worden. "Ik heb voor het OOG-lidmaatschap gekozen omdat deze onafhankelijke partij vrij is keuzes te maken in wat het beste is voor onze gemeente. OOG wil dus niet gehinderd worden door landelijke invloeden. Hoewel ik geen tijd vrij kan maken als raadslid, ondersteun ik de partij graag op alle gebieden. OOG heeft hele sterke, gevarieerde kandidaten die de gemeente kennen en voelen."

Meer informatie
Vindt u burgerinitiatief en leefbaarheid in Oost Gelre van belang? Stem dan op 21 maart op één van de kandidaten van OOG. Kijk voor meer informatie op: http://www.oog-oostgelre.nl/ en/of volg ons op Facebook.com/OnafhankelijkenOostGelre of twitter.com/OOG_OostGelre

Staring Educatie: 'Gelukkig nieuwjaar'

Egel Prik bij de mand met bolletjes. In april zullen de kinderen Egel Prik tegenkomen in het bos. Foto: PR Staring educatie

OOST GELRE - Staring Educatie wenst alle kinderen een gelukkig nieuwjaar en brengt aan het begin van het jaar een mand met bolletjes op school. In april komen de kinderen naar het egelpad, de egels zijn dan weer uit de winterslaap en de eerste bloemen bloeien weer. Het is dan voorjaar. Maar nu eerst nog winter. Toch is het al mooi om bloeiende bollen in de klas te hebben. Uit de bol groeien stengels, bladeren en prachtige geurende bloemen. Hyacint, Narcis en Witte druifjes staan in de mand en als ze uitgebloeid zijn mogen ze in de schooltuin geplant worden. Volgend jaar kan er dan weer genoten worden van deze voorjaarsbodes.

Jeroen Buunk wint Lichtenvoords Biljart-kampioenschap

Egel Prik bij de mand met bolletjes. Foto: PR Staring educatie

LICHTENVOORDE - Decembermaand is biljartmaand bij Biljart Vereniging De Driehoek in Lichtenvoorde. In deze maand wordt jaarlijks gestreden om het biljartkampioenschap van Lichtenvoorde. In een vol biljartcafé mocht Jeroen Buunk zich uiteindelijk laten kronen tot de trotse Lichtenvoords Biljartkampioen 2017.

Het toernooi startte dit keer met een goede 40 deelnemers die in de poulefase mochten strijden voor een plek bij de laatste 32. Daarna kwam men in de knock-outfase.
Dat biljarten een sport is waarbij iedereen een kans maakt, werd dit toernooi wederom bewezen: zo stond Maarten Nijenhuis met 170, Anke Pothoven met 31, Arnout Menting met 35 en Jeroen Buunk met 41 caramboles in de halve finale. Uiteindelijk trokken Jeroen en Maarten aan het langste eind en mochten zich opmaken voor de finale wedstrijd.
Statistisch gezien is een betere speler in het voordeel omdat deze een hoger moyenne neer kan zetten, maar niets bleek minder waar. Maarten was niet opgewassen tegen Jeroen, hij maakte dankbaar gebruik van de posities die Maarten liet liggen.

De organisatie kan wederom terugkijken op een gezellig en geslaagd biljart-toernooi.

Staring Educatie: 'Gelukkig nieuwjaar'

OOST GELRE - Staring Educatie wenst alle kinderen een gelukkig nieuwjaar en brengt aan het begin van het jaar een mand met bolletjes op school. In april komen de kinderen naar het egelpad, de egels zijn dan weer uit de winterslaap en de eerste bloemen bloeien weer. Het is dan voorjaar. Maar nu eerst nog winter. Toch is het al mooi om bloeiende bollen in de klas te hebben. Uit de bol groeien stengels, bladeren en prachtige geurende bloemen. Hyacint, Narcis en Witte druifjes staan in de mand en als ze uitgebloeid zijn mogen ze in de schooltuin geplant worden. Volgend jaar kan er dan weer genoten worden van deze voorjaarsbodes.

Het nieuwe jaar starten met een sportieve uitdaging!

De Hamalandhal organiseert in samenwerking met Run&Bfit voor het 3e jaar een hardloopclinic in de voorbereiding naar de 'Halve van Hengelo'. In 8 weken samen trainen naar de door jouw gekozen afstand: 5, 10,15 of 21,1 kilometer (halve Marathon) en afsluiten met de "wedstrijd", de Halve van Hengelo.
Een mooie, sportieve uitdaging voor het nieuwe jaar!

De Halve van Hengelo is een gezellige loop met start en finish in het Fanny Blankers-Koen Stadion te Hengelo. De loop vindt plaats op maandag 2 april 2018, 2e Paasdag.

De trainingen voorafgaand aan deze loop zijn op zaterdagmorgen van 08.30 uur tot 9.45 uur, start vanaf de Hamalandhal. Naast de trainingen ontvang je voor de andere dagen een persoonlijk trainingsprogramma en tips en trucs over ademhaling, looptechniek, voeding, etc.

Nieuw aan deze clinic is het trainen op hartslag, met eigen hartslagmeter of hartslag-app.

Door te trainen op je hartslag en omslagpunt (het moment wanneer je gaat 'verzuren') leer je je grenzen opzoeken, zonder er over heen te gaan. Op deze manier voorkom je blessures en overtraindheid.
Regelmatig trainen, maar minder grote afstanden en op een gedoseerd tempo, vergroot het effect.
Je kunt sneller lopen met dezelfde inspanning!
Om effectief te trainen op hartslag is een inspanningstest nodig om te bepalen wat jouw omslagpunt is en met welke hartslag je moet gaan lopen om zo effectief mogelijk te trainen. Daarom bieden we voorafgaand aan de clinic een inspanningstest aan.

Data, tijdstip, locatie en kosten:
Inspanningstest: zaterdag 13 januari 2018, 9.00 uur. Industrieterrein Groenlo, parkeerplaats kringloopwinkel Aktief, Groenlo. Kosten: €25,00 p.p.

Trainingen: zaterdag 27 januari, 3, 17 en 24 februari, 3, 10, 17 en 24 maart 2018, 08.30 uur vanaf de Hamalandhal. Kosten: €75,00 p.p. (8 hardlooptrainingen + persoonlijk trainingsschema + inschrijfgeld wedstrijd).

Ga jij samen met ons deze sportieve uitdaging aan? Schrijf je dan in en stuur een e-mail naar hardlooptrainer Christian Reinders, info@run-bfit.nl of bel naar 06-51113531. Voor informatie kun je ook terecht bij Loes Lageschaar, info@hamalandhal.nl / 0544-769011.

VVD Oost Gelre stelt lijst met
kandidaten vast

De nummers 1 tot en met 7 van de kieslijst van de VVD in Oost Gelre. Foto: PR

Porskamp blij met mix van jonge en ervaren krachten

OOST GELRE - Tijdens de algemene ledenvergadering van de VVD afdeling Oost Gelre op 3 januari is de VVD-kandidatenlijst vastgesteld. De lijst toont de nodige nieuwe gezichten, en is volgens de partij 'breed gedragen door de goede mix van jongere en ervaren raadsleden'.

Lijsttrekker is Bart Porskamp, op de lijst gevolgd door Frank Boschker, Kees Porskamp, Ellen Ribbers, Alfred Wopereis, Karel Bonsen, Fiona Algera-Dorenbos, René Spekschoor, Klaas Rendering, Eric Huinink, Bart Wopereis, Joost Luttikhold, Fons Nijhof, Hans Hissink, Paul Wentink.

Lijsttrekker Bart Porskamp: "Vol enthousiasme en met plezier zie ik de komende gemeenteraadsverkiezingen tegemoet. Onze lijst kent de nodige nieuwe gezichten. Het is een goede mix aan jongere en ervaren kandidaten. Een mooie groep enthousiaste en betrokken kandidaten die zich met enthousiasme en plezier zullen inzetten voor onze inwoners en ondernemers. In aanloop naar de verkiezingen op 21 maart zult u regelmatig worden geïnformeerd over de belangrijkste standpunten uit ons verkiezingsprogramma. Hierbij zal zeker de nadruk liggen op het versterken van onze zelfstandige gemeente op het gebied van wonen, werken en leefbaarheid voor jong en oud in elke kern."

Wie nu al vragen heeft voor de VVD-fractie, kan deze mailen naar lijsttrekker Bart Porskamp (b.porskamp@oostgelre.nl).

Column

10 januari

Groenlo

Escaperoom Groenlo

11 januari

Groenlo

Escaperoom Groenlo

12 januari

Groenlo

Escaperoom Groenlo

14 januari

Lichtenvoorde

vlooienmarkt Lichtenvoorde

Hamalandhal Lichtenvoorde

Groenlo

Escaperoom Groenlo

15 januari

Groenlo

Escaperoom Groenlo

16 januari

Groenlo

Escaperoom Groenlo

17 januari

Groenlo

Escaperoom Groenlo

18 januari

Groenlo

Escaperoom Groenlo

19 januari

Groenlo

Jaarvergadering VFV Holterhoek

Café Haak & Hoek

Groenlo

Escaperoom Groenlo

Cursus Leren omgaan met je geld

ACHTERHOEK - Veel mensen vinden het lastig om al hun geldzaken op een rijtje te zetten en te houden. Ze willen graag aan het eind van de maand geld overhouden in plaats van rood te staan. Humanitas Oostelijke Achterhoek helpt mensen graag met het leren omgaan met geld.

Wie graag inzicht wil krijgen in de eigen inkomsten, uitgaven en besparingen, kan zich inschrijven voor deze cursus. Deelnemers bestuderen hun eigen inkomsten- en uitgavenpatroon en leren door middel van oefeningen en wat opdrachten die ze thuis doen, hoe zij hun financiële situatie kunnen verbeteren.
De cursus 'Omgaan met je geld' duurt drie, of als het nodig is, vier avonden van 19.30 u. tot 21.30 uuur. De eerste avond is op 6 februari, de andere avonden zijn 13 en 20 februari en eventueel 27 februari.
De cursus wordt gegeven in één van de volgende gemeenten: Oost Gelre, Winterswijk, Aalten of Berkelland en wel in die gemeente waar de meeste aanmeldingen vandaan komen.
Aanmelden kan bij Annelies van Teeseling via tel.06-47695641 of mailen naar anneliesvanteeseling@kpnmail.nl.


Meteoroloog Reinier van den Berg naar de Johanneshof

Reinier van den Berg. Foto: PR

LICHTENVOORDE - Reinier van den Berg, meteoroloog bekend van de TV, komt op donderdag 25 januari in de Johanneshof. Hij geeft de lezing 'Klimaat op hol, goede rentmeesters gevraagd'. De toegang voor de activiteit van de Protestantse kerk die om 20.00 uur in de is gratis.

Oost Gelre gaat stedenband aan met Amsterdam

Burgemeester Annette Bronsvoort tijdens haar Nieuwjaarstoespraak. Foto: Theo Huijskes

'De kracht van deze gemeente is haar fundament'

Door Theo Huijskes

OOST GELRE - "Als gemeente zijn wij volop bezig om een stedenband op te bouwen met de gemeente Amsterdam. Er zijn reeds enkele gemeenten ons voorgegaan en wij willen daar graag bij aansluiten. Onlangs is hier een delegatie uit Amsterdam op bezoek geweest, waarmee wij een gehele dag hebben opgetrokken. Het resultaat van dat eendaagse bezoek is dat wij de afspraak hebben gemaakt, beter gezegd de beslissing hebben genomen om definitief met elkaar te gaan samenwerken." Dit opmerkelijke nieuwsfeit werd door burgemeester Annette Bronsvoort afgelopen maandagavond gemeld in de nieuwjaarstoespraak tijdens de nieuwjaarsreceptie in de Oude Calixtus.

Veel belangstelling voor de Nieuwjaarsreceptie in de Oude Calixtus in Groenlo. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Burgemeester Bronsvoort liet ten overstaan van een groot aantal bezoekers van de traditionele nieuwjaarsreceptie weten dat de nalatenschap van de vorig jaar overleden burgemeester Eberhard van der Laan het een en ander in werking heeft gezet. "Hij heeft altijd gezegd dat Amsterdam dé beeldbepalende stad geworden is met dank aan de rest van Nederland. Hij wilde graag namens 'zijn' Amsterdam als een verantwoordelijke hoofdstad iets terug doen en daarbij kennis en expertise aanbieden aan met name krimpgemeenten." Bij de reeds gevoerde besprekingen is daarbij ook de regio Achterhoek betrokken. "Tijdens Het bezoek van de Amsterdamse delegatie eindigde het dagprogramma in Zieuwent. Kleine kern Zieuwent heeft immers het initiatief genomen voor een wandelpad van A tot Z, inderdaad van Amsterdam naar Zieuwent. Een officiële wandelroute langs diverse steden. Los van dat aspect is er met elkaar afgesproken dat belangrijke zaken zoals toerisme en cultuur, bedrijvigheid, smart industry en innovatieve woonconcepten onderwerp van gesprek zullen zijn in het kader van de samenwerking."

Tendens in onze samenleving
Ook deze keer maakte burgemeester Annette Bronsvoort een uitstapje naar de kersttoespraak van Koning Willem-Alexander, die zijn bezorgdheid uitte over de tendens in onze samenleving, waarbij de mensen elkaar minder ontmoeten en niet meer openstaan voor andermans ideeën. "Met name zijn woorden 'We moeten niet zoeken naar een breder ik, maar naar een groter wij', hebben mij uitgenodigd om die te projecteren op onze gemeente Oost Gelre. Daarbij komt vervolgens heel duidelijk naar voren wie we zijn en hoe we zijn. Oost Gelre is gebouwd op een stevig fundament van onderlinge betrokkenheid en solidariteit, vrijwilligerswerk, een mentaliteit van aanpakken, zorg en aandacht voor elkaar. Het grotere wij waar de Koning naar op zoek is, vind je al in Oost Gelre." In het verlengde van deze constatering stipte Bronsvoort nog eens aan welk een rol Oost Gelre vervult als niet alleen een evenementengemeente, maar ook als een bedrijvige, innovatieve en ondernemende gemeente. "Mede daarom zijn wij trots op onze innovatieve bedrijvigheid. Niet voor niets hebben diverse bedrijven in onze gemeente al mooie prijzen in de wacht gesleept voor hun product. We doen mee aan de innovatiehub, waar afgestudeerde jongeren kennis maken met het Achterhoekse bedrijfsleven. Dat ondernemende typeert onze gemeenschap, onze inwoners. Niet voor niets zijn we groot in de maakindustrie. We houden van aanpakken en zoeken daarbij tegelijkertijd naar pragmatische en slimme oplossingen."

Bedrijvigheid in beide grote kernen
In de nieuwjaarstoespraak bleef ook de bedrijvigheid in Groenlo en Lichtenvoorde niet onvermeld. "We plukken in Groenlo steeds meer de vruchten van het Programma Stad Groenlo. De bourgondische gastvrijheid toont zich daar in allerlei vormen. We zijn trots op De Mattelier als aanjager van sociale en culturele ontmoetingen. Tot stand gekomen dankzij de inzet van vele vrijwilligers. Ondernemers in Groenlo hebben de handschoen opgepakt om panden op te knappen en activiteiten te organiseren. Van klein tot groot, van de kabouterroute tot het Brouwernös. Dit alles was een leerzame opmaat voor het Programma Geef Lichtenvoorde Kleur. Ook hier voelen veel inwoners zich betrokken bij het project en ontstaan initiatieven. Zoals de oprichting van Lokalen, een creatief kunstenaars broednest, waar onder andere autonoom kunstenaars, een interieur en conceptueel ontwerper, een video- en fotospecialist, een sociaal ondernemer en een kunst-restaurator actief zijn. Dat initiatief zie je ook terug in ons streven naar een duurzame gemeente. Zoals de postcoderoos projecten Zonnig Zieuwent, Groenkracht Groenlo, Keizonnig Lichtenvoorde en Vragender Duurzaam. Natuurlijk lukt niet alles. De Sportboulevard Lichtenvoorde heeft het niet gehaald. Maar het siert de initiatiefnemers dat ze onverminderd enthousiast blijven over wat het hen wél heeft opgeleverd. In de onderlinge samenwerking, in de uitwisseling van ideeën. Ik vind dat een prachtig voorbeeld van loyaliteit en betrokkenheid naar elkaar en naar je leden. Vrijwilligers zoals iedere andere gemeente zich zou wensen."

Extra aandacht voor ondermijning
Burgemeester Annette Bronsvoort greep haar toespraak van dit jaar ook aan om, in het kader van haar regionale trekkersrol op het gebied van ondermijning, hiervoor extra aandacht te vragen. "Weliswaar worden onze kernkwaliteiten gevormd door wie we zijn en vooral hoe we zijn en daarbij lijkt het woord 'ondermijning' totaal niet op z'n plaats. Wat mij betreft is dat ook zo, maar ik vind dat we onze ogen er ook niet voor moeten sluiten. Ondermijning betekent dat door criminele activiteiten en invloeden de samenleving aan het wankelen wordt gebracht. Ondermijning moet niet de kans krijgen hier een voet tussen de deur te krijgen. Het is een maatschappelijk probleem. De buurman die wiet verbouwt op zijn zolder waardoor brand kan ontstaan. Een drugslab in een boerenschuur. Mensenhandelaren die hun slachtoffers dwingen tot prostitutie. Illegale verhuur van woningen, witwassen van crimineel geld via de handel in vastgoed. Politici en bestuurders die geïntimideerd of zelfs bedreigd worden. Voorbeelden te over. Ondermijning heeft nog geen voet aan de grond gekregen in Oost Gelre en in de Achterhoek. Onze aard is ook niet dat we ons daar voor lenen. Maar we moeten ons wel bewust zijn van de risico's, alert zijn. Ik zal binnen de regio Achterhoek een voortrekkersrol gaan vervullen op dit onderwerp. Het gaat om bewustzijn van de risico's en daar maatregelen op te nemen. U zult daar dit jaar meer over horen en lezen. Een weerbare overheid functioneert immers alleen vanuit een weerbare samenleving."

Aantal inwoners groeit
Daar waar de burgemeester in het recente verdelen aan het begin van een nieuw jaar melding kon maken van het feit dat het inwoneraantal van Oost Gelre slechts met één was gegroeid, kon ze nu met gepaste trots aangeven dat in tegenstelling dat andere, omliggende gemeenten, het aantal inwoners in deze gemeente met 137 is gestegen. Een gang van zaken die volgens haar niet alleen bevorderlijk is voor de beide grote kernen, maar ook voor de kleine kernen. "In dat verband ben ik blij dat de vraagbundeling bij de aanleg van glasvezel in het buitengebied gelukt is. Van alle gemeenten waar CIF actief is, heeft Oost Gelre veruit het grootste aantal aanmeldingen voor glasvezel. Ook dat is weer te danken aan vrijwilligers, aan de belangenorganisaties van de kleine kernen en aan de tientallen ambassadeurs die er keihard aan getrokken hebben. Glasvezel gaat een belangrijke bijdrage leveren aan de leefbaarheid. En wat in deze ook niet onvermeld mag blijven, is het gegeven dat de kleine kernen ook op een enthousiaste, voortvarende manier de handen ineen hebben geslagen voor een gezamenlijke bovendorpse leefbaarheidsvisie", aldus burgemeester Bronsvoort, die ook nog een korte voorbeschouwing wijdde aan het jaar 2018. "Ieder jaar heeft z'n eigen dynamiek, maar 2018 net iets meer schat ik in. Niet alleen vanwege de gemeenteraadsverkiezingen, maar ook om andere zaken, zoals het opknappen van tal van gemeentelijke klussen, de Special Olympics die in de Achterhoek en in het bijzonder in Oost Gelre plaatsvinden, alsmede tal van andere evenementen en activiteiten op welk terrein dan ook".

Zeven jubilarissen van Schanskloppers gehuldigd

De jubilarissen van de Schanskloppers. Foto: PR

LIEVELDE - Tijdens de jaarlijkse feestavond op 'derde kerstdag' werden de jubilarissen van De Schanskloppers gehuldigd. Dit jaar waren dat maar liefst zeven leden.

Erwin Nijrolder, Clemens Weenink, Esken te Vaarwerk, Raimond Baks en Sjoerd klein Avink zijn allen 25 jaar lid van de vereniging. Zij werden door de voorzitter toegesproken en kregen een cadeau en een bos bloemen overhandigd. Wilma Schilders-Onstenk en Bennie Weenink zijn 40 jaar lid van de verenging. Ook zij werden door de voorzitter bedankt voor hun inzet tijdens hun lidmaatschap en gefeliciteerd met een cadeau en bloemen.

Enkele jubilarissen waren verhinderd en konden deze avond niet aanwezig zijn. De volgende dag werden deze leden bezocht en gefeliciteerd door het bestuur. Deze avond werd ook het 'Schanskloppertje' uitgereikt, een prijs voor een lid dat het in de ogen van de andere leden verdient om in het zonnetje te worden gezet. Dit jaar was het Vincent Krabbenborg die deze prijs en de felicitaties in ontvangst mocht nemen. Het was een gezellige avond met leuke muziek en het feest ging na de huldigingen nog een poosje door bij clubhuis de Barbier.

Erix verliest van degradatiekandidaat

Handballers Erix verliezen van degradatiekandidaat. Foto: PR Erix

LICHTENVOORDE - Voor de handballers van Erix stond dit weekend de eerste wedstrijd van de tweede seizoenshelft op het programma. Tegenstander in Wehl was Artemis 2 die op de voorlaatste plaats op de ranglijst staan. Erix kende een prima eerste seizoenshelft en staat slechts drie punten achter op de koplopers, de intentie was er dan ook zeker om dit een goed gevolg te geven.

Toch waren de voortekenen niet gunstig, Erix moest het niet alleen doen zonder Stijn van Zutphen maar ook Youri Kuypers was niet wedstrijdfit door een spierblessure die hij opliep op de training een dag voor de wedstrijd. Ondanks de goede intenties begonnen de handballers uit Lichtenvoorde niet goed aan de wedstrijd en keek men al snel tegen een achterstand van 5-1 aan. Hoewel Erix daarna, door drie doelpunten van Bram Reukers, wat beter in de wedstrijd kwam, bleef het verschil constant zo'n vier tot vijf punten.
Marco Rötter liep al snel onterecht tegen zijn tweede 2-minuten straf aan en omdat bij een eventuele derde tijdstraf een rode kaart zou volgen werd hij uit voorzorg gewisseld voor Bob Luttikhold die hem overigens prima verving. Tien minuten voor rust had Erix een goede fase, er werd vier keer op rij gescoord zonder dat er een tegendoelpunt werd geïncasseerd, waarbij vooral de drie snelle break-outs vakkundig werden afgemaakt en kwam men terug tot op 1 punt. Toch kon Erix niet genoeg doordrukken om de stand gelijk te trekken of op voorsprong te komen waardoor de teams richting kleedkamer gingen met een ruststand van 15-13 in het voordeel van Artemis.
In de rust was er zeker nog het geloof bij Erix dat men de wedstrijd nog kon laten kantelen in eigen voordeel. Toch lukte dat in die tweede helft niet, Erix begon slordig te spelen, leed balverlies en maakte de kansen die men kreeg niet af. Ook in de dekking werden te veel fouten gemaakt waardoor Artemis vooral vanaf de midden opbouw kon scoren en de achterstand daardoor alweer snel opliep naar zelfs zes punten. Erix was niet meer bij machte het tij te keren. Zelfs vijf doelpunten op rij van Dirk Berentsen waren niet meer voldoende om de achterstand te verkleinen. Artemis speelde de wedstrijd geroutineerd uit en won uiteindelijk terecht met een stand van 35-29 op het scorebord.
Topscoorder aan Erix zijde werd Dirk Berentsen met maar liefst 13 doelpunten. Volgende week zaterdag kunnen de mannen van Erix revanche nemen tegen koploper UGHV uit Ulft. Thuis in de Hamalandhal wordt er dan om 20.15 uur gespeeld tegen deze kampioenskandidaat. De uitwedstrijd werd destijds verrassend gewonnen door Erix! Alle ingrediënten zijn dus aanwezig voor een mooie en spannende wedstrijd.

Het komende jaar staat bij Switbertus in het teken van 'Muziek, Doen!'

Switbertus in actie. Foto: PR

LICHTENVOORDE - Op zondag 14 januari aanstaande trappen de muzikanten van Switbertus het jaar af met knallende optredens van de blazerssectie en slagwerkgroep. Ook de majorettes zullen zich van een muzikale kant laten zien en deze dames hebben bovendien een bijzonder optreden in petto met special effects. De muziekcommissie is al een tijdje bezig om de puntjes op de i te zetten en heeft ook dit jaar weer een gevarieerd programma samengesteld. Iedereen is welkom in de Swite vanaf 11.30 uur. De toegang is gratis en het concert begint om 12.00 uur.

Het jaar 2018 staat voor Switbertus in het teken van 'Muziek, Doen!', een thema waaraan diverse activiteiten worden gehangen die tot doel hebben zoveel mogelijk mensen te interesseren voor het zelf maken van muziek. Dit concert is dan ook het ideale startpunt voor een jaar vol muzikale verrassingen waarbij steeds een verschillend publiek wordt betrokken. Voorzitter Bennie Heutinck, zelf afkomstig uit een muzikale familie, weet als geen ander wat muziek met jezelf en een publiek kan doen. Vorig jaar tijdens het nieuwjaarsconcert had hij dan ook een bijzonder muzikale inleiding gemaakt door middel van een medley van oudere en nieuwere muziek die bijzondere herinneringen op riepen. Ook het publiek waardeerde dit geslaagde optreden. Dit jaar heeft de voorzitter opnieuw iets bijzonders en muzikaals in petto dat volledig in het thema past. Laat u verrassen.

De blazerssectie en slagwerkers spelen goed in het gehoor liggende nummers, voor een deel ondersteund door Sigi Hagenaars. Sigi is bassist die op dit moment al in verschillende bands speelt en in het derde jaar van het conservatorium zijn vaardigheden bij spijkert.

Vanaf het middaguur zullen de muzikanten nummers spelen van onder anderen Shakira, Bruno Mars, Gloria Estefan, Chef Special, Michael Jackson en zal er een filmcompilatie gespeeld worden!

Kortom een muzikale middag voor jong en oud, waarbij iedereen welkom is! Doordat onze muzikanten "muziek" al enkele jaren "doen" kunnen zij hun enthousiasme al overbrengen op het publiek! Deze middag kan de start zijn van een mooie muzikale carrière maar alleen komen genieten mag natuurlijk ook. Verder kan er gezellig worden nagepraat uiteraard onder het genot van een drankje.

Chelsey Taken, Bas Konings en Jos Taken zijn de inspirerende leiders van respectievelijk de majorettes, de blazerssectie en de slagwerkgroep!

Jack Brouwer Rapidtoernooi 2018

LICHTENVOORDE - Schaakvereniging Rokade houdt zaterdag 27 januari het Jack Brouwer Rapidtoernooi in HCZ 't Zwaantje in Lichtenvoorde. Het toernooi wordt in zeven ronden volgens Zwitsers systeem 20 min. p.p.p.p. gespeeld.

Aanwezig om 9:30 uur; eerste ronde om 10:00 uur. Eerste prijs: 50 euro, tweede prijs 30 euro en de derde prijs 10 euro. Tevens voor iedere deelnemer een leuke prijs. Deelnamekosten: 10 euro, inclusief een consumptiebon. Maximaal 60 deelnemers, dus snel aanmelden voor 25 januari 2018: rapidtoernooirokade@gmail.com

Rookworsten- en snertactie bij Litac

Litac komt zaterdag 13 januari langs de deuren om snert en rookworsten te verkopen. Foto: PR

LICHTENVOORDE - Het is inmiddels al 26 jaar traditie dat leden van Litac, met name jeugdleden, aan het begin van het nieuwe jaar aanbellen met de vraag of men rookworsten en / of snert wil kopen. Met de opbrengst kunnen weer veel activiteiten worden georganiseerd.

Litac is een vereniging waarbij zowel tafeltennis als dynamictennis op prestatief, maar vooral recreatief niveau gespeeld worden. Daarnaast is er een zeer actieve afdeling voor de G-sporters. Voor alle geledingen wordt er telkens weer door de vele actieve vrijwilligers van alles georganiseerd. Hoewel de opbrengst allereerst bestemd is voor activiteiten voor de jeugd hebben allen er baat bij dat er veel verkocht wordt. Daarom komen (jeugd)leden van deze vereniging zaterdag 13 januari tussen 10.00 en 16.00 uur aan de deur.

Dorus Domhof in de eindhindernis, op weg naar de derde plaats. Foto: PR SSH

Allereerst heerlijke ambachtelijk gerookte rookworsten: twee voor vijf euro of vijf voor tien euro. Of men kan kiezen voor een pak snert - rollen van 1 liter - voor vijf euro. Beide mag natuurlijk ook.
Wie het misschien handiger vindt, bijvoorbeeld omdat men misschien niet thuis is, om een pakket digitaal te bestellen: dat kan op de website (www.litac.nl). Ook kan men bestellen via een van de leden. Dan komt Litac de bestelling bezorgen of men kan de bestelling zelf ophalen in de Zandschoppe (Varsseveldseweg 62A). Maar ook zonder bestelling kan iedereen deze zaterdag in de Zandschoppe terecht. Er zijn de hele dag Litac-leden aanwezig.
Het bestuur van Litac roept op: "Geef onze jeugd dat extra steuntje door iets van hen te kopen. Samen met chauffeurs en begeleiders willen ze er weer een succes van maken. U geniet van de worst en/of snert en u steunt de club. Een win-win situatie dus. Hartelijk dank en smullen maar!"

SSH succesvol in survival Beltrum

BELTRUM/HARREVELD - Afgelopen zondag tijdens de 29ste editie van de survivalrun in Beltrum werd er weer gestreden om te finishen met het fel begeerde rode bandje. Stichting Survival Harreveld heeft wederom laten zien dat een beetje kou en het vele water survivalatleten niet tegenhoudt mooie prestaties neer te zetten.

Het werd een klassieke strijd tegen de elementen. De gure oostenwind, de drassige weilanden en het vele water maakten dat menigeen moeite had warm te blijven.
Ondanks deze zware omstandigheden waren er zes podiumplekken te verdelen onder de SSH'ers waarvan vier eerste plaatsen.
In de koppelwedstrijd over de hele afstand (20 kilometer met 60 hindernissen) wisten Richard klein Goldewijk uit Lichtenvoorde en Emiel Ribbers uit Vragender de bovenste tree van het podium te bereiken. Een fantastische en misschien wel onverwachte eerste plaats waar ze vorig jaar nog knap derde eindigden. Ook bij de Dames over de hele afstand recreatief wist Lotte van Ruitenbeek een eerste plaats te veroveren.
Naast de wedstrijd over de hele afstand werd er ook erg sterk gepresteerd op de 14 kilometer. Suzan Hulzink uit Lichtenvoorde wist bij de Dames met een ruime voorsprong van 6 minuten de winst naar zich toe te trekken. In de Jeugd klasse (15-17 jaar) kon de keus gemaakt worden uit een kort parcours over 8 kilometer en het middellange parcours over 14 kilometer.
Zowel de broertjes Herman en Dorus Domhof uit Harreveld als Eva Groot Kormelink uit Zieuwent hebben de dappere poging gedaan het 14 kilometef parcours te beslechten. Deze keus heeft voor beiden erg goed uitgepakt gezien het feit dat ook hier alle drie atleten het podium wisten te behalen. Bij de heren wist Herman de overwinning te pakken met Dorus op een mooie derde plaats terwijl Eva erg knap tweede werd bij de dames.
Stijn Elferink heeft in de klassementswedstrijd (LSR over 20km) de strijd moeten staken door onderkoelingsverschijnselen. Door een fout bij het instappen van de kayak belandde hij in het water waar hij niet meer van kon herstellen. Kou werd hem meester waardoor hij een half uur later uit het parcours gehaald is.
Tevens hulde aan alle survivaltoppers van SSH die met het rode bandje zijn gefinisht en felicitaties aan de organisatie in Beltrum die weer een prachtig spektakel hebben neergezet. Volgend jaar de dertigste editie met als hoogtepunt het NK LSR.

Docufilm over voorbereiding en aanleg N18

De aanleg van de brug bij de Stokkersweg. Foto: Beeld uit de docu film

NEEDE/EIBERGEN/GROENLO - Het gaat snel met de bouw van de nieuwe N18, de verwachting is dat de weg dit voorjaar al wordt opgeleverd. Daarna zal het niet lang meer duren voordat de gewenning intreedt, alsof de weg er altijd heeft gelegen. De herinnering aan de oude situatie vervaagt en is rijp voor de geschiedenisboekjes. Gelukkig zijn er mensen die op tijd hebben ingezien dat een dergelijk project, op dit moment zelfs het grootste infrastructurele project binnen Nederland, tot in detail moet worden vastgelegd voor het nageslacht. Gelijktijdig met de officiële openstelling van de N18 verschijnt er derhalve een docufilm, 'N18, de film', die het gehele voorbereidings- en bouwtraject laat zien.

Door Rob Weeber

Er is zelfs aandacht besteed aan de eerste pogingen van een Twenteroute, een grindweg, in de eerste helft van de 19e eeuw door de Belg Jean Baptiste Paul Bouquié, textielfabrikant in de voormalige kastanjefabriek aan de Berkel.
Initiatiefnemer voor de film is Needenaar Willem Kootstra, voormalig freelance correspondent voor radio en televisie in het buitenland en co-maker van de docufilm 'Die Berkel' met de Duitse Anna Schlottbohm. "Het idee voor de docufilm ontstond al in 2013. Ik vroeg mij toen af wat de gevolgen zouden zijn voor het landschap en het sociale en culturele leven als de nieuwe weg er zou komen. Toen de beslissing omtrent de aanleg in 2015 werd genomen, heb ik alle video- en noaberclubs tussen Groenlo en Enschede benaderd met de vraag of ze wilden meewerken aan het in beeld brengen van het gehele project. Binnen 14 dagen had ik alle toezeggingen. Ik had wel een voorwaarde gesteld, het moest voor eigen rekening, risico en plezier zijn, er was immers geen budget voor. Er hebben 25 man aan meegewerkt. Zij hebben al hun geschoten materiaal centraal naar de Videoclub Berkelland gestuurd, waar het is gemonteerd. We hebben geluk gehad dat Needenaar Ton Kraaijenvanger de montage wilde doen. Hij is een van de beste op dit gebied en heeft al vele (internationale) prijzen gewonnen met zijn eigen docufilms. Het resultaat is vele honderden uren film, waarvan uiteindelijk zo'n twee uur overblijft. Het enige wat nog moet worden opgenomen zijn de productie van de verkeersborden, de belijning, het plaatsen van de verlichting en de officiële oplevering. De verwachting is dat we een dag na de opening van de weg helemaal klaar zijn. Dan hebben we een uniek tijdsbeeld dat de impact van de nieuwe weg in al zijn facetten laat zien. Met opzet hebben we zoveel mogelijk cijfers weggelaten. Als je geen referentiekader voor bijvoorbeeld een miljoen kub beton hebt, dan heeft die informatie ook geen meerwaarde. Ik wil tenslotte nog zeggen, dat we volledige en enthousiaste medewerking hebben gehad van alle betrokken, zowel de bouwers als de politiek."

De nieuwe N18 autoweg doorsnijdt het eeuwenoude landschap als een kronkelige asfaltslang en de tijd zal uitwijzen hoe erover geoordeeld wordt. Feit is wel dat het de bereikbaarheid van de Achterhoek ten goede komt. Ook Kootstra is een voorstander van de bereikbaarheid, zij het hij van mening is dat deze bereikbaarheid vooral het bedrijfsleven en de forensen voordeel biedt en minder de gewone verkeersdeelnemer. Er kleven ook negatieve effecten aan de aanleg. Veel vastgoed, waaronder ook boerderijen die al eeuwenlang familiebezit waren, is onteigend. Verder zijn er talloze toeristische fiets- en wandelpaden doorsneden die daardoor opnieuw uitgezet en in kaart moeten worden gebracht, inclusief bijbehorende bewegwijzering. Ook zijn straten tot twee keer toe doorsneden, zoals de Stokkersweg tussen Neede en Eibergen. Saillant detail in deze is dat het eerste gedeelte van de Stokkersweg vanaf Neede nu Biezebeekweg – voorheen Stokkersweg- heet. Misschien had de naam Stokkersweg beter gehandhaafd kunnen worden nu blijkt dat er sinds een jaar een familie Stokkers woont. Overigens is de verbinding tussen Eibergen en Neede langs deze route ook in de toekomst gegarandeerd, zij het dat de weg iets verderop aansluit op de Eibergseweg (N823). Verkeer richting Neede moet dan over de N823 heen. Ook het buurtschap Hupsel is doorsneden, wat het gemeenschapsgevoel heeft aangetast. Natuurlijk zijn er ook positieve en opvallende zaken. Een ervan is de komst van een nieuwe, snelle busverbinding door Arriva tussen Groenlo en Enschede. Er komt een nieuw busstation in Groenlo en een overstapplek bij het oude Danspaleis aan de Haaksbergseweg. Verder heeft Boekelo nu de grootste faunatunnel met een onderdoorgangbreedte van 12 meter. De tijdelijk bouwverkeerswegen hebben het dagelijkse, lokale verkeer zeer ontlast. Voor de firma Janson bridging, die de tijdelijke bruggen/overspanningen verhuurt, is het zelfs de grootste binnenlandse order ooit geweest, met zo'n 24 bruggen. In Groenlo is de loop van de Slinge verlegd omdat deze haaks onder de nieuwe brug door moest. Tenslotte, het meeste beton is naar de 'kunstwerken' gegaan, zoals bruggen en viaducten. Een ervan geldt het viaduct voor de Museum Buurtspoorweg uit Haaksbergen die nu dus straks ook over de N18 rijdt!

Pak An biedt Matthijs van Nieuwkerk boek Parels van de Achterhoek aan

Willy Hermans, Antoinet van Helvoirt, Matthijs van Nieuwkerk en Toin de Ruiter. Foto: PR

ACHTERHOEK - Matthijs van Nieuwkerk is als lid van Comité van Aanbeveling ambassadeur voor Stichting Pak An. Naar aanleiding van het verschijnen van het boek 'Parels van de Achterhoek' ontmoetten afgevaardigden van de stichting hem bij Hotel Bakker in Vorden. 'Parels van de Achterhoek' is een van de gehonoreerde projecten van Pak An, een initiatief van Grolsch BV en De Feestfabriek. Namens Pak An waren aanwezig Willy Hermans en de bestuursleden Antoinet van Helvoirt en Toin de Ruiter. Verder zaten aan tafel huisdichter Cees van Zuilen, auteur Erik Hagelstein en fotografe Jessica de Lepper.

Eerste Achterhoek College Tour op 21 januari

Van Nieuwkerk was zeer geïnteresseerd en nam er uitgebreid de tijd voor. Hij vond het een schitterend boek. Diverse Parels waren al eens te gast bij hem geweest in De Wereld Draait Door, dus kende hij persoonlijk. Maar ook voor hem zaten er verrassingen tussen, zoals Claartje Bulten en Aart Jacobi. En dat Nout Wellink uit Bredevoort afkomstig is, was ook nieuw voor Matthijs.

Net als de Parels in het boek is hij trots op de Achterhoek, waar hij ook sinds enige jaren woont en vindt dat er goede ontwikkelingen gaande zijn. Hij had veel belangstelling voor de talloze projecten van Pak An, die de Achterhoek mooier en beter moeten maken en was enthousiast dat er anderhalf jaar na de oprichting al 180 projecten zijn ingediend.

Op zondag 21 januari vindt de eerste editie van de Achterhoek College Tour plaats, een uitvloeisel van de uitgave Parels van de Achterhoek. Erik Hagelstein gaat dan met een viertal hoofdpersonen dieper in op onderwerpen als Achterhoek en de krimp. Bij deze eerste College Tour zijn aanwezig Bert Wagendorp, Gerhard Rijken, Manfred te Grotenhuis en Bennie Jolink. Interessante discussies verzekerd! Tickets hiervoor à 7,50 euro zijn via de site van Schouwburg Amphion verkrijgbaar.


www.amphion.nl

Column

Bestuurlijke spaghetti

Foto: Nick Oostendorp

De doorontwikkeling van de regionale samenwerking tussen een zevental gemeenten in de Gelderse Achterhoek, heeft onlangs de nodige publicitaire aandacht gekregen. De doelstelling daarbij is een nieuwe vorm van bestuurlijke samenwerking in de Achterhoek, die vorm moet krijgen via een zogenoemd Radenforum met daarin alle 171 in de zeven gemeenten zitting hebbende raadsleden, alsmede een Achterhoeks Board. In het board, in goed Nederlands een bestuurslichaam, zullen naast gemeentelijke vertegenwoordigers ook ondernemers en maatschappelijke organisaties een plaats krijgen. Ondanks dat van de zeven gemeenten alleen Berkelland in meerderheid van stemmen de nieuwe samenwerking heeft afgewezen, is er her en der met het nodige verbale geweld gereageerd op de voorzet, die op bestuurlijk terrein een veel krachtiger Achterhoek als resultaat moet hebben. Met name de angst dat deze gang van zaken een opmaat is voor een nieuwe gemeentelijke herindeling, voerde bij de tegenstribbelende partijen de boventoon. Ook het feit dat de beide nieuwbakken burgemeesters Joris Bengevoord en Mark Boumans van respectievelijk Doetinchem en Winterswijk al in zo'n vroeg stadium na hun aantreden op dit terrein de dienst willen uitmaken, valt niet overal in goede aarde. Het mag dan ook niet verwonderlijk klinken dat in de Achterhoekse wandelgangen van de gemeentepolitiek gevreesd wordt voor een nieuwe gemeentelijke herindeling, waarbij de Achterhoek wordt opsplitst in twee regio's met Doetinchem en Winterswijk als centrumgemeenten.

Verder is het vanzelfsprekend niet verbazingwekkend te noemen dat met name de plaatselijke politieke partijen het nodige tegengas geven, daar waar het alleen nog maar gaat om een verdere regionale samenwerking. Bevreesd dat men is om daarbij ondergesneeuwd te worden door de landelijk gelieerde partijen VVD, CDA, D66 en PvdA. Een sprekend voorbeeld hiervan is in deze gemeente de partij OOG (Onafhankelijken Oost Gelre), met vijf vertegenwoordigers in de raad en twee wethouders in het college. Fractievoorzitter en woordvoerder Frits Schmidt is zelfs van mening dat de zeven betrokken gemeenten, die zich op dit moment op organisatorisch, economisch en financieel terrein allemaal goed staande kunnen houden, met het gedrocht van een Radenforum en een Achterhoek Board bezig zijn met het bereiden van bestuurlijke spaghetti. Natuurlijk is er het nodige te zeggen voor de visie van OOG. Immers iedere ingezette verandering in een bestuurlijk proces heeft voor- maar ook nadelen en is daarom niet altijd een verbetering. En ik kan mij goed voorstellen dat een plaatselijke politieke partij, waarbij de belangen van de eigen burgers en dus de eigen gemeenschap te allen tijde voorop staat, bij de nu aan de orde zijnde ontwikkelingen bang is dat verdere regionale samenwerking een voorbode betekent van een nieuwe gemeentelijke herindeling. Beslissingsbevoegdheden over zaken de eigen omgeving, de eigen gemeenschap betreffende, komen op grote afstand te liggen, men raakt de grip kwijt om het nog maar niet te hebben over de uit te oefenen invloed, men telt niet meer mee. Er ontstaat een onvermijdelijk spanningsveld, dat grote vormen kan aannemen tussen de lokale democratie en de macht die noodgedwongen wordt afgestaan in het kader van de regionale samenwerking. Raadsleden, en dat zeker van plaatselijke partijen, voelen zich daarbij buitenspel gezet. Regionale samenwerkingsverbanden bedreigen de lokale democratie!

Anderzijds is het zo dat samenwerking in de huidige tijd een absolute must is. Daar waar gemeenten propageren dat verenigingen en organisaties op welk terrein dan ook zoveel mogelijk moeten samenwerken, dient men zelf het goede voorbeeld te geven. Nieuwe grensoverschrijdende taken en bovengemeentelijke vraagstukken op het gebied van veiligheid, arbeidsmarkt, infrastructuur en woningmarkt vragen om een intergemeentelijke aanpak. En dit laatste kan alleen wanneer er sprake is van een goede samenwerking. Wil de Achterhoek in Arnhem, in Den Haag en zelfs in Brussel een vuist van betekenis kunnen maken, dan moet die insteek gevormd, geregisseerd en ten uitvoer worden gebracht door een tot de verbeelding sprekend platform c.q. bolwerk. In mijn beleving haalbaar zonder aantasting van de zelfstandigheid van iedere individuele gemeente!

Reacties/tips: delibero@achterhoeknieuws.nl

Achterhoek presenteert zich op Vakantiebeurs

ACHTERHOEK - De Achterhoek is dit jaar groots aanwezig op de Vakantiebeurs van 9 tot en met 14 januari in Utrecht. In het Holland-gedeelte in Hal 10 kun je niet om de regio heen. De beursstand van ruim 27 meter breed trekt hier de aandacht.

Stichting Achterhoek Toerisme heeft deze deelname geïnitieerd in samenwerking met een aantal partners uit de Achterhoek. Zo zijn in de stand ook Marveld Recreatie, Camping Vreehorst, Camping De Twee Bruggen, Nationaal Landschap Winterswijk, Havezathe Carpe Diem, Bronckhorst, Doesburg en een aantal campings uit Bronckhorst te vinden.

De Achterhoek presenteert op de Vakantiebeurs haar activiteiten voor 2018. Zo is er informatie te vinden over hotels en campings, maar eveneens over culinair genieten. Niet alleen culinaire liefhebbers kunnen in de Achterhoek hun hart ophalen, maar ook liefhebbers van het kleinschalige aanbod van de regio kunnen zich volop laten informeren op de Vakantiebeurs. Zo kan men informatie vinden over B&B's, wijngaarden, theetuinen en streekproducten. Voor de cultuurliefhebber is er in de Achterhoek eveneens veel te zien. Sinds 2015 is er namelijk een samenwerking met diverse musea. Dit aanbod is gebundeld in een brochure waarin de ruim 30 Achterhoekse musea zich presenteren.

Taalcafé 's Oost Gelre op stap naar Open Lucht Museum Arnhem

GROENLO - Hoe laat je Nieuwe Nederlanders zo effectief mogelijk kennismaken met de Nederlandse cultuur en geschiedenis? Op die vraag was het antwoord snel gevonden. Neem ze mee naar het Open Lucht Museum in Arnhem. En dankzij de steun van het Oranjefonds, de gemeente Oost Gelre én het Open Lucht Museum zelf dat een inburgerarrangement bleek aan te bieden, kon deze excursie op 5 januari plaatsvinden.

Op de laatste dag van de kerstvakantie stonden 's morgens zowel in Groenlo als Lichtenvoorde de gezinnen van de bezoekers en een aantal vrijwilligers aan de Taalcafé 's klaar voor vertrek. Geen Achterhoeks kwartiertje. Iedereen was stipt op tijd voor de bus die voorreed, voor wat een heel bijzondere dag bleek te worden.
In Arnhem werd de groep ontvangen door vrijwilligers en in vier kleinere groepen werden ze rondgeleid zodat iedereen een goed beeld had van wat er in dit bijzondere museumpark te vinden is.
Zo was te zien hoe vroeger op de boerderijen 's winters zowel varkens, koeien als kippen in de stal leefden. Varkens voor de slacht want aan varkens zat veel vlees en dat leverde dan voedsel voor de lange winter als er verder niet veel te eten was. Aanwezigen leerden waar de uitdrukking 'steenrijk' vandaan kwam. Dat was je als je een huis met bakstenen kon bouwen in plaats van gevlochten wilgentenen met mest en stro. En 'stinkend rijk' was de boer als de potstal waar de koeien stonden in de winter, heel veel mest voor de arme zandgrond had opgebracht. En dan heb je nog de 'rijke stinkerds'. Tja, die lagen in hun graf in de kerk……ook die werd bezocht op het terrein.
Het Groene kruisgebouw uit de naoorlogse periode riep heel wat herinneringen op bij de aanwezige vrouwelijke vrijwilligers die met hun kinderen vroeger naar het consultatiebureau gingen. De geur was onmiskenbaar. Ook de tram met houten interieur waarmee een rondje over het uitgestrekte park gereden werd, bleek te worden herkend.
Na de boeiende rondleiding was het tijd om op te warmen en wat te drinken. Daarna kon iedereen zelf zijn gang gaan. De jeugd had veel belangstelling van de ijsbaan. Anderen gingen mee naar de ruimte waar de Canon van Nederland beleefd kan worden. Dit betreft een interactieve tentoonstelling waar men stapt in de geschiedenis van Nederland en de Nederlanders van hunebed tot heden.
Er word teruggekeken op een geweldige dag in een prachtig museumpark. Komende week weer gewoon taalcafé: ontspanning, ontmoeting en leren van en met elkaar. Wie mee wil doen of zich aan wil melden als vrijwilliger kan een kijkje nemen op Facebook. ! Beide Taalcafé 's zijn actief op Facebook: Taalcafé Oost Gelre e.o en Taalcafé Groenlo.

Sjoksfestival 2018 met Partysquad

AALTEN – De 27ste editie van het Aaltense Sjoksfestival wordt op zaterdag 26 mei gehouden. De organisatie is erin geslaagd om enkele topartiesten te contracteren waaronder Tino Martin en The Partysquad. Ook enkele lokale dj's maken hun opwachting. Net als de vorige twee edities zal ook dit keer het Aaltense centrum worden omgetoverd tot een gesloten festivalterrein met drie podia. Het programma is dit jaar zeer divers, met voor elk wat wils.

Tino Martin is een rijzende ster. Hij gaf vorig jaar uitverkochte shows, onder andere in de Heineken Music Hall en ZiggoDome. Zijn eerste podiumervaring deed hij op toen hij veertien was in de strandtent van zijn oom en tante. Tino zong een nummer mee met de band die de avond muzikaal verzorgde. Vanaf dat moment was er bij hem geen twijfel mogelijk, dit wilde hij de rest van zijn leven doen. Hij heeft inmiddels twee albums op zijn naam staan en treedt op in binnen- en buitenland en krijgt lovende recensies.
Het Nederlandse dj-team The Partysquad bestaat uit Jerry Leembruggen (DJ Jerry) en Ruben Fernhout (MC Ruben). Het tweetal ontmoette elkaar in 1998 tijdens de tournee 'Wanted' voor nieuw talent. DJ Jerry was de vaste dj tijdens deze tournee en Ruben presenteerde de shows. In datzelfde jaar begonnen ze met een vaste clubavond in het Amsterdamse Margaritas. Ze draaiden daarna niet alleen op veel feesten en clubs in Nederland maar ook als gast-dj's in onder andere Spanje, Zweden en op Curaçao. Ook op grote evenementen als Innercity waren ze aanwezig.
Onder het motto 'Voor de Lol' komt de Bende Van Ellende naar Aalten. Ook Feestnation is van de partij op het Sjoksfestival van zaterdag 26 mei. Aalten maakt kennis met twee party-generals die elke tent en elk festival op z'n kop weten te zetten met hun energie en interactie met het publiek.
De superband Q5 New Style is een combinatie van dynamische live muziek versterkt door de beats van een dj. Vijf getalenteerde entertainers nemen het publiek mee in een unieke live dance experience vol show en interactie, ondersteund op een mega video wall.
De Mannen van Oranje staan garant voor onvervalst Nederlands sentiment; meezingen, deinen, gezelligheid. Alle bekende Nederlandstalige stampers komen voorbij zoals nummers van Jan Smit, Rene Schuurmans, Frans Duijts, Gerard Joling, Django Wagner, De Dikdakkers, Marco Borsato, André Hazes, Rinus, Gebroeders Ko, Nick & Simon, Guus Meeuwis, Wolter Kroes, Vinzzent, Jeroen van der Boom en natuurlijk Frans Bauer. De lokale dj's Wimpie en Ardex completeren het programma.
"We hebben bewust gekozen voor een heel ander en verrassend programma, samengesteld met onze adviseur Gilbert van Zolingen. Hij kent de muziekscene als geen ander en weet wat 'hot' is op dit moment. Middels een promofilm van Bas van der Bent hebben we tijdens de AFM Kinderhulpweek de line-up bekend gemaakt. De reacties zijn erg positief. We gaan weer ons stinkende best doen voor een fantastisch Sjoksfestival in het Aaltense centrum", aldus een enthousiaste Christiaan ter Haar van de Stichting Sjoksevenementen Aalten. De voorverkoop voor dit unieke evenement gaat van start in februari.

AALTEN – De 27ste editie van het Aaltense Sjoksfestival wordt op zaterdag 26 mei gehouden. De organisatie is erin geslaagd om enkele topartiesten te contracteren waaronder Tino Martin en The Partysquad. Ook enkele lokale dj's maken hun opwachting. Net als de vorige twee edities zal ook dit keer het Aaltense centrum worden omgetoverd tot een gesloten festivalterrein met drie podia. Het programma is dit jaar zeer divers, met voor elk wat wils.

Tino Martin is een rijzende ster. Hij gaf vorig jaar uitverkochte shows, onder andere in de Heineken Music Hall en ZiggoDome. Zijn eerste podiumervaring deed hij op toen hij veertien was in de strandtent van zijn oom en tante. Tino zong een nummer mee met de band die de avond muzikaal verzorgde. Vanaf dat moment was er bij hem geen twijfel mogelijk, dit wilde hij de rest van zijn leven doen. Hij heeft inmiddels twee albums op zijn naam staan en treedt op in binnen- en buitenland en krijgt lovende recensies.

Het Nederlandse dj-team The Partysquad bestaat uit Jerry Leembruggen (DJ Jerry) en Ruben Fernhout (MC Ruben). Het tweetal ontmoette elkaar in 1998 tijdens de tournee 'Wanted' voor nieuw talent. DJ Jerry was de vaste dj tijdens deze tournee en Ruben presenteerde de shows. In datzelfde jaar begonnen ze met een vaste clubavond in het Amsterdamse Margaritas. Ze draaiden daarna niet alleen op veel feesten en clubs in Nederland maar ook als gast-dj's in onder andere Spanje, Zweden en op Curaçao. Ook op grote evenementen als Innercity waren ze aanwezig.

Onder het motto 'Voor de Lol' komt de Bende Van Ellende naar Aalten. Ook Feestnation is van de partij op het Sjoksfestival van zaterdag 26 mei. Aalten maakt kennis met twee party-generals die elke tent en elk festival op z'n kop weten te zetten met hun energie en interactie met het publiek.

De superband Q5 New Style is een combinatie van dynamische live muziek versterkt door de beats van een dj. Vijf getalenteerde entertainers nemen het publiek mee in een unieke live dance experience vol show en interactie, ondersteund op een mega video wall.
De Mannen van Oranje staan garant voor onvervalst Nederlands sentiment; meezingen, deinen, gezelligheid. Alle bekende Nederlandstalige stampers komen voorbij zoals nummers van Jan Smit, Rene Schuurmans, Frans Duijts, Gerard Joling, Django Wagner, De Dikdakkers, Marco Borsato, André Hazes, Rinus, Gebroeders Ko, Nick & Simon, Guus Meeuwis, Wolter Kroes, Vinzzent, Jeroen van der Boom en natuurlijk Frans Bauer. De lokale dj's Wimpie en Ardex completeren het programma.

"We hebben bewust gekozen voor een heel ander en verrassend programma, samengesteld met onze adviseur Gilbert van Zolingen. Hij kent de muziekscene als geen ander en weet wat 'hot' is op dit moment. Middels een promofilm van Bas van der Bent hebben we tijdens de AFM Kinderhulpweek de line-up bekend gemaakt. De reacties zijn erg positief. We gaan weer ons stinkende best doen voor een fantastisch Sjoksfestival in het Aaltense centrum", aldus een enthousiaste Christiaan ter Haar van de Stichting Sjoksevenementen Aalten. De voorverkoop voor dit unieke evenement gaat van start in februari.

Weevers Print & Packaging wordt Print2Pack

Rob van Dijk (links) en Gerhard Weevers bij het nieuwe logo van Print2Pack. Foto: Dominique Weevers

Gerhard Weevers draagt aandelen over aan Rob van Dijk

VORDEN - Per 1 januari 2018 zijn de aandelen van Weevers Print & Packaging overgenomen door directeur Rob van Dijk en gaat het bedrijf verder onder de naam Print2Pack. Daarmee trekt Gerhard Weevers zich geheel terug uit de onderneming.

In 2014 is Rob van Dijk in dienst gekomen van Weevers als commercieel directeur en een jaar later nam hij als directeur de algehele leiding over van Gerhard Weevers. Nu heeft Van Dijk ook de activiteiten van het bedrijf overgenomen en huurt hij het pand en de machines van Gerhard Weevers.

Weevers zelf is sinds 2015 werkzaam als directeur uitgever bij Achterhoek Nieuws, uitgever van 14 nieuwsbladen in de Achterhoek en diverse online uitgaven, allen gericht op de inwoners van de Achterhoek.

Familiebedrijf
De geschiedenis van het familiebedrijf gaat terug naar 1936. Toen is de drukkerij opgericht door de familie Wolters. In 1965 is het bedrijf door de familie Weevers overgenomen van de familie Wolters en in 1992 is Gerhard Weevers eigenaar geworden om de taken over te nemen van zijn vader.

Andere koers
Met de komst van Rob van Dijk is in 2015 een andere koers gekozen. Het bedrijf specialiseert zich – zoals de nieuwe naam Print2Pack al zegt – in packaging en print. Van een brochure met een gepersonaliseerde boodschap tot een doos met een bijzondere vorm; er is van alles mogelijk. De grote kracht van het bedrijf zit hem in de kleine tot middelgrote oplages, waarmee klanten volop ruimte hebben om slim op acties in te spelen. Bovendien schakelt Print2Pack snel, aangezien een groot deel van de afwerking in eigen huis wordt uitgevoerd. Zo voegt het bedrijf optimaal waarde toe aan de marketing en communicatie van klanten.

De familie Weevers wenst Rob van Dijk en de medewerkers zeer veel succes met de voortzetting van het bedrijf.

Wessels – Klein Gebbinck de beste kruisjassers van Vragender

Walter Wessels (links) en Peter Klein Gebbinck. Foto: PR

VRAGENDER - Op 30 december werd er in Vragender gestreden om het Vragenders kampioenschap kruisjassen. Om half zeven gingen de deuren van Restaurant Beneman open en kond een recordaantal van maar liefst 68 deelnemers genieten van een kopje koffie met een oliebol.

Met name zijn we blij met de groei van het aantal jonge deelnemers. Na de koffie kon echt begonnen worden aan de 4 beumkes kruisjassen. Voor de pauze ging de strijd gelijk op, na twee boompjes waren er nog zeker tien paren die in aanmerking konden komen voor de eerste prijs.

Na drie rondes werd de tussenstand opgemaakt voor de finale. Walter Wessels en Peter Klein Gebbinck stonden eerste in de tussenstand en streden tegen Peter en Sven Weeber (vader en zoon) in de finale, het verschil in punten was maar 129. Maar de nummers 3 en 4 maakten zeer zeker ook nog kans op de hoofdprijs. Na een spannende strijd wonnen Wessels/Klein Gebbinck de onderlinge strijd (1360 pnt vs 1106 pnt). Echter de nummer vijf, Jos Lageschaar en Paul Tanck nestelden zich op plaats twee met een boom van 1420 pnt. Een zeer spannende eindstrijd met uiteindelijk een terechte winnaar 177 pnt meer dan de nummers 2.

In 2018 zal de beker weer verdedigd worden op 30 december bij Beneman. De volgende ronde van het kruisjastoernooi van Beneman is maandag 29 januari. Nieuwe paren zijn uiteraard van harte welkom.

Lustrumprogramma WFevenementen

WINTERSWIJK - De stichting WFevenementen uit Winterswijk, organisator van wandel- en fietstochten, bestaat dit jaar vijf jaar.Tijdens de evenementen in 2018 zullen er daarom extra nevenactiviteiten op het programma komen. Inmiddels zijn de nieuwe folders klaar en is de website geactualiseerd.

Naobertochten
Op zondag 27 mei wordt het seizoen geopend met de Naobertochten voor zowel wandelaars als fietsers. De tochten gaan door de buurtschappen Brinkheurne, Woold en Kotten. De fietsers passeren daarnaast ook regelmatig de groene grensovergangen naar onze 'naobers' in het Duitse grensgebied. Start en finish zijn bij recreatiepark Het Winkel aan De Slingeweg in de Brinkheurne. Wandelaars kunnen hier tussen 9.00 en 12.00 uur starten voor een gepijlde tocht van circa 15 kilometer. Deze wandeltocht gaat hoofdzakelijk over onverharde wegen, bospaden en weilandpaden. Fietsliefhebbers vertrekken tussen 10.00 en 12.00 uur en kunnen kiezen uit ritten van 40- of 60 kilometer ; ook in deze tochten worden de grote wegen zoveel mogelijk gemeden. Deelnemers aan zowel de wandel- als de fietstochten hebben halverwege een rustpunt bij verenigingsgebouw Juliana in Het Woold. Hier kunnen een hapje en een drankje genuttigd worden, daarnaast wordt gezorgd voor muziek en folkloristische activiteiten.
Deelnamekosten voor alle tochten zijn drie euro per persoon, inclusief een versnapering en een routebeschrijving.

Internationale Fiets4daagse
Het grootste evenement is ook dit jaar de Internationale Fiets4daagse, die van dinsdag 26 juni tot en met vrijdag 29 juni op de rol staat. Uitvalsbasis is net als voorheen sportcomplex 't Huitinkveld aan de Bataafseweg, de thuishaven van voetbalclub FC Trias. De fietsers kunnen iedere dag kiezen uit routes van 25-, 40- of 60 kilometer. Alle routes zijn wederom geheel vernieuwd en gaan iedere dag in een andere richting. De organisatoren verwachten ook dit jaar weer zo'n tweeduizend deelnemers, waarvan een groot deel fietstoeristen uit geheel Nederland en zelfs de buurlanden. Vele toeristische bedrijven hebben in deze periode speciale overnachtingsarrangementen. De voorinschrijving is momenteel al in volle gang en menig slaapplek is al vastgelegd. Met het oog op het lustrum van organisator WFevenementen zijn er dit jaar extra veel nevenactiviteiten met muziek, dans, folklore en educatieve onderwerpen. Een startkaart voor vier dagen kost twaalf euro; bij voorinschrijving geldt een korting van twee euro. Start is iedere dag tussen 9.00 en 12.00 uur.

Hamalandtochten
Op zondag 2 september wordt het seizoen afgesloten met de Hamalandtochten, wederom voor wandelaars en fietsers. De tochten gaan door het gebied ten noorden van Winterswijk, waarbij de fietsers ook weer een stukje Duitsland aandoen. Start en finish van de Hamalandtochten zijn ook in 2018 bij recreatiepark Sevinkmolen aan de Meddoseweg. Wandelaars kunnen hier tussen 9.00 en 12.00 vertrekken voor een tocht van circa 15 kilometer, voornamelijk over zandwegen en bospaden. Starttijd voor de fietsers is tussen 10.00 en 12.00 uur, zij kunnen kiezen uit routes van 40- of 60 kilometer. Ook de Hamalandtochten zijn duidelijk gepijld, daarnaast ontvangen de deelnemers een uitgebreide routebeschrijving. Deelnamekosten zijn ook nu weer
drie euro, inclusief een versnapering.

www.wfevenementen.nl
www.fiets4daagsewinterswijk.nl

Viering 350 jaar Achterhoek krijgt steeds meer vorm

De initiatiefgroep met het logo van 350 jaar Achterhoek. Foto: Rob Weeber

ACHTERHOEK - 'Waer iemant duisent vreugden soek/Mijn vreugd is in dees' achter-hoek'. Deze zin stamt uit 1668 en is afkomstig uit een van de gedichten van de in Neede geboren Willem Sluiter. Het is tevens de eerste keer dat de naam Achterhoek als streeknaam genoemd wordt in de geschiedenis. Daarmee bestaat de naam dit jaar 350 jaar. Het was Eibergenaar Bennie te Vaarwerk die dit opmerkelijk feit vorig jaar vermeldde en voorstelde om er iets mee te doen. Inmiddels bestaat er een initiatiefgroep die in september (Open Monumentendagen) van dit jaar rondom de geboorte-, woon- en werkplaats van Sluiter culturele activiteiten organiseert. Maar het beperkt zich niet tot Berkelland, de gehele Achterhoek, van jong tot oud, wordt opgeroepen om bij te dragen aan het thema 350 jaar Achterhoek.

Door Rob Weeber

Uiteraard is ook het museum De Scheper deelnemer aan de initiatiefgroep. Het museum bezit zo'n 130 van de 160 bestaande bundels van Sluiter en heeft daarmee de grootste collectie ter wereld. Niet voor niets werd daar op 2 januari het officiële logo van 350 jaar Achterhoek gepresenteerd. De initiatiefgroep heeft met de gemeente en de comité Open Monumentendagen Berkelland afgesproken dat de opening van de Open Monumentendagen op 7 september in de Oude Mattheüskerk in Eibergen plaatsvindt, de kerk waar Sluiter dominee was. De Historische Kring Eibergen zal een themanummer van haar tijdschrift Old-Ni-js laten verschijnen met de naam 'Van achter-hoek tot Achterhoek'. Museum De Scheper opent een expositie over de gravures van Jan Luyken, een beroemde illustrator van onder meer het werk van Willem Sluiter. De voorouders van Jan Luyken stamden uit Zwolle bij Groenlo. Verder is er een prentenkabinet te zien van prenten en kopieën van geschilderde portretten van Sluiter.

Een door Arend Heideman eerder opgespoord origineel schilderij van Sluiter hangt in Wassenaar, maar is helaas niet beschikbaar. Daarnaast heeft de initiatiefgroep de Berkellandse kunstenaar Anton ter Braak gevraagd om twee kunstvoorwerpen te ontwerpen. Een zou er moeten komen in de Kluiversgang in Eibergen en de ander in Neede, de geboorteplaats van Sluiter. Te zijner tijd zal blijken of de benodigde financiën gevonden kunnen worden om de ontwerpen om te zetten naar heuse kunstwerken.

Achterhoek-breed
De aansluiting met verdere activiteiten in de gehele Achterhoek wordt evenwel niet door de initiatiefgroep zelf gecoördineerd, maar door een comité van aanbeveling dat bestaat uit oud-burgemeesters Thijs van Beem en Hein Bloemen, oud-minister Henk Kamp, Hans Keuper van Boh Foi Toch, Arie Ribbers (ex-Omroep Gelderland), Femia Siero (directeur Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers) en Jacobus Trijsburg (oud-directeur Stichting Gelders Erfgoed).

Inmiddels zijn er al diverse culturele toezeggingen gedaan vanuit meerdere hoeken. Zo heeft Liesbeth Schepers, regio- en projectcoördinator Achterhoek Toerisme, vorig jaar al laten weten dat het thema van Cultuurzomer Achterhoek dit jaar '350 jaar Achterhoek' wordt. Rekken gaat het dahliaveld naast de Piepermolen vernoemen naar 350 jaar Achterhoek en in Gelselaar organiseert de culturele Stichting Bie Winkels onder leiding van dichter en journalist Sander Grootendorst een poëzieproject voor leerlingen van Achterhoekse basisscholen. Alle informatie is in aanloop naar september terug te vinden op de website.


www.willemsluiter.nl

Column

Luchtjes

"Trek nog even een schoon overhemd aan", adviseerde mijn liefste. Inderdaad, geen overbodige luxe, moest ik toegeven. Een uurtje geleden nog maar stond ik bij het fornuis om een oosterse maaltijd te bereiden. Met het vuur onder de wok flink hoog gedraaid. Zonder twijfel de mooiste manier van koken, met de wok. Maar er zit ook een nadeel aan. Zeker als prei en ui belangrijke componenten van het gerecht vormen hangt de lucht daarvan nog uren lang in heel het huis. En in je kleren. Ik had voor die avond nog een interviewafspraak, dus inderdaad maar even omkleden. En nu ik er over nadacht: voor een snelle douche was ook nog net tijd over.

Onderweg naar mijn afspraak moest ik toch even lachen in en om mezelf. Zoveel drukte, omdat je misschien een beetje naar prei ruikt! Stel nou, dat ik één of twee generaties eerder was geboren. Dat het nu 1968 zou zijn geweest, of 1938. Zou ik me dan ook hebben gedoucht en omgekleed? Natuurlijk niet. De generaties voor mij, die dus van mijn vader en opa, verschoonden zich soms maar één keer per week. En zelf werd ik in mijn jongste jaren ook alleen op zaterdag door mijn moeder in een zinken teil gezet. Het 'bad' waarvan ik het op het fornuis opgewarmde water deelde mijn mijn twee oudere zusjes. Een douche hadden we domweg niet in de vroege vijftiger jaren.

Het was in die tijd ook eigenlijk heel gewoon, dat er aan mensen een luchtje zat. Letterlijk! In mijn klas op de lagere school zaten twee boerenjongens. Hun vaders waren niet al te grote boeren: vijf, zes koeien in een grupstal, een paar varkens in een kot en een stel kippen die los op het erf liepen. Tja, op zo'n bedrijfje rook het altijd naar persvoer, naar de dieren en naar de mest die ze produceerden. En die lucht ging ook in de kleren zitten. In de klas, waar het 's winters knap benauwd kon zijn, rook het vaak naar een mengeling van zweet, krijt en natte, op de verwarming drogende kinderjassen. Maar die twee boerenjongens rook je daar boven uit. En oh ja, dan was er ook nog dat meisje dat uit Indonesië kwam en dat heel bijzonder, maar in mijn beleving zeker niet onaangenaam rook. Later heb ik begrepen dat dit kwam door de ingrediënten die haar moeder bij het koken gebruikte en die wij boerenkooleters (over luchtjes gesproken) toen nog niet kenden.

Was het nou erg, dat je mensen kon ruiken? Ach nee, wij vonden toen van niet. We kenden zelfs dat spreekwoord van onze opa's en overgrootvaders nog: Twaalf boeren en enen ulk (bunzing) dat bunt dattien stinkerts. Dat zou ik nou niet meer durven zeggen. En trouwens: één van die boerenjongens uit mijn klas kwam ik een paar jaar geleden nog tegen. Hij is nu eigenaar van een groot en supermodern melkveebedrijf. Om hem heen hing een zweem van – volgens mij - Dior Sauvage pour Hommes. Lekker luchie trouwens!

Column

Aftichelen

Door de eeuwen heen heeft de mens voor allerlei doeleinden behoefte gehad aan mooi zuiver wit (maar meestal meer geel) zand. Aan klaor zaand, zoals ze in de Achterhoek zeggen. Of tenminste in het grootste deel van de Achterhoek. Want in Doetinchem bijvoorbeeld spreekt men over beste stoefklei. In Gorssel over klaorloeter zaand en in Zevenaar kent men dat mooie zand als klinkklaor zand. Maar ook wel als giezel. Terwijl ze datzelfde spul in Beltrum weer baar zand noemen.
Maar hoe je het ook noemt, als dat zand in een grote hoeveelheid wordt gewonnen ontstaat er een zandgat. Een woord dat wordt gebruikt in zowel het algemeen Nederlands als in de streektaal van Achterhoek en Liemers. Maar zoals je zo vaak kunt constateren: het Achterhoeks is een veel rijkere taal dan het Nederlands. Bij ons kan zo'n gat ook zandkoele heten. Of zandputte. En gek genoeg (want we praten toch over een afgraving) heeft men het in Zwiep, Silvolde, Doetinchem en Zevenaar over een zandbult(e) en in Steenderen over een zandrugge.
Overigens ontstond vroeger niet altijd een diep gat. Soms werd slechts een dunne laag afgegraven. Dan werd eerst de bovenste laag zwarte grond weggehaald, daarna het witte zand gewonnen en vervolgens de zwarte grond weer op z'n plek gebracht. Aftichelen werd die methode genoemd. Een woord dat we nog terugvinden in de Zutphense straatnaam Tichelkuilen. En het is vast niet toevallig, dat die straat niet zo ver verwijderd is van het Gat van Roelofs. Een zandafgraving die tegenwoordig heel sjiek het Bronsbergenmeer wordt genoemd.

'Het begon in Monte Carlo' bij Tof Volk

VRAGENDER - Toneelvereniging Tof Volk brengt op donderdag 25, vrijdag 26 en zaterdag 27 januari, de voorstelling 'Het begon in Monte Carlo...'. De voorstellingen bij Overkamp in Vragender beginnen om 20.00 uur; zaal open 19.00 uur. De voorverkoop van de kaarten start op woensdag 10 januari. Kaarten kosten negen euro en zijn tegen contante betaling van woensdag tot en met vrijdag van 08.30 tot 17.00 uur te koop bij korenmolen De Vier Winden in Vragender en 's avonds en in het weekend bij café Overkamp, dat op maandag en dinsdag gesloten is. 'Het begon in Monte Carlo ...' is geschreven door Hans van Wijngaarden. Sjef Kruk, bankwerker van beroep, komt van een vakantiereisje uit Frankrijk terug. Hoe het allemaal begon weet hij niet, maar het begon in het casino in Monte Carlo… En nu is hij miljonair. De dochter heeft daar echter wat moeite mee heeft, nu ze haar werk moet overlaten aan de dienstmeid. Ook de butler die in dienst is genomen jaagt haar de stuipen op het lijf. Wat moeten de buren er wel niet van denken? En tante Stien, die hen altijd wat toestopte, omdat ze het maar arm hadden.

Thema-avond: Pleegzorg en het Nederlands Recht

Mr. M.C. (Mariska) Dorresteijn, advocaat en mediator. Foto: PR

ACHTERHOEK - Ook in 2018 zal het Platform Pleeggezinnen Achterhoek met verschillende activiteiten in de regio te vinden zijn. Zo organiseert zij op 30 januari een thema-avond in de gemeente Aalten. Deze thema-avond is, na opgave, toegankelijk voor alle geïnteresseerde pleegouders, ongeacht bij welke pleegzorgorganisatie zij zijn aangesloten.

Wie een pleegzorgplaatsing heeft, heeft op een of andere wijze altijd te maken met het Nederlands rechtssysteem. In eerste instantie wordt zo goed als alles geregeld zonder de pleegouders, denk aan de ondertoezichtstelling (OTS) die soms al jaren voor de machtiging uithuisplaatsing (MUHP) is uitgesproken. Als het kind, of de kinderen, eenmaal in het pleeggezin zijn opgenomen, komen er toch vaak nog een aantal rechtszittingen voorbij. Voor verlenging van de OTS of de MUHP, maar na verloop van tijd ook wellicht voor een verderstrekkende maatregel (het gezag wordt de ouders ontnomen) of de pleegoudervoogdij.

Maar ook bij een vrijwillige plaatsing kan men te maken krijgen met het Nederlandse rechtssysteem, want wie langer dan een jaar voor z'n pleegkind zorgt, kan zich beroepen op het blokkaderecht. Bovendien kan men een verzoek doen tot een OTS of gezagsbeëindiging.
Wat houden al deze termen in, wanneer worden ze uitgesproken, wie heeft er invloed op, wat kan en mag een pleegouder wel, of juist niet, doen? En wanneer? Wordt men er door de Gecertificeerde Instelling (JBG/WSG/etc.) bij betrokken of van op de hoogte gesteld, of heeft de pleegouder eigenlijk geen idee terwijl hij het wel zou willen weten?
Pleegouders hebben vanaf een jaar na plaatsing het zogenaamde blokkaderecht en/of worden ze uitgenodigd bij de rechtszitting rondom de pleegkinderen. Zij kunnen dan wellicht meer invloed hebben dan door sommige partijen gewenst is. Mariska Dorresteijn, advocaat en mediator uit Zwolle zal al deze zaken nader uitleggen en pleegouders wat meer wegwijs maken in het Nederlands rechtssysteem. Ook zal zij haar licht laten schijnen op de do's en don'ts bij de rechtszittingen, mocht men als pleegouder besluiten te gaan. Het is natuurlijk ontzettend belangrijk dat de verhouding en communicatie tussen ouders en pleegouders zo optimaal mogelijk is en blijft en een rechtszitting gaat altijd gepaard met vele emoties...
Opgave voor deze thema-avond graag voor 20 januari via info@platformpleeggezinnenachterhoek.nl of 06-82629980.
De lezing is op dinsdag 30 januari van 20.00 tot 22.00 uur; het adres van de locatie krijgen belangstellenden na opgave.
De overige thema-avonden in 2018 zijn, onder voorbehoud, gepland op 8 mei, 4 september en 26 november.


Column

Mouwen opstropen

Na schooltijd een kop thee, één koekje of één dropje. En daarna naar buiten. Hutten bouwen in het bos, kopje duikelen op het klimrek, knikkeren. Met vriendjes en vriendinnetjes had ik de grootse lol. En de grootste ruzies. Regelmatig zei ik: 'Ik ga nooooooit meer met haar spelen!' Al was ik dat meestal binnen een halve dag vergeten. Thuis verzon ik samen met mijn broer Pim een eigen land, met plattegrond, regels, geld. Samen tekenen, fantaseren, onze eigen wereld. We noemden het Novemokt, naar onze geboortemaanden.

Ik maak nog steeds graag mijn eigen wereld. Een plek waar ik me prettig voel. Vroeger deden we dat op zolder, met zijn tweetjes. Nu houdt het niet op buiten de veilige muren van onze slaapkamers. De wereld is mijn wereld. Die ik graag stukje bij beetje wat mooier maak. En volgens mij doen we dat allemaal. Binnen onze eigen mogelijkheden. En dat kan al heel simpel: door een glimlach, een vriendelijk goedendag. Kost geen geld en weinig moeite. In de Achterhoek vinden we dat heel gewoon. Waardoor het bijna niet meer opvalt. Totdat je ergens anders bent waar mensen gewoon langs je heen kijken, zonder ook maar enig contact.
In de Achterhoek doen we nog veel meer. We bouwen echt onze eigen wereld. We zorgen ervoor dat dat is geregeld wat we belangrijk vinden. Zo is er wekelijks wel ergens een leuk feest te vinden, van buurtbarbeque tot festival, van voetbalkantine tot survivalbos. En iedereen helpt mee, van jong tot oud. Maar we vinden niet alleen feestjes belangrijk. We zorgen vooral dat er veel redenen tot blijdschap zijn.
De Achterhoeker is natuurlijk ook maar een mens, dus ook hier wordt geklaagd. We zeggen graag wat er anders moet. Dat 'ze' het moeten regelen. Dat 'ze' niet meer doen wat 'ze' moeten doen. Maar dat duurt nooit zo heel lang. Er is altijd wel iemand die zegt: 'Dan gaan we het zelf wel doen.' En het is misschien niet altijd goed, of slim, om het dan maar zelf op te lossen, maar het maakt me wel een trotse Achterhoeker. Wij maken onze eigen wereld steeds een stukje mooier.
Er zijn initiatiefnemers: degenen die ideeën hebben, gewoon beginnen. En er zijn meebouwers: mensen die graag meedoen, een opdracht willen hebben, erbij willen horen. Samen hebben we alles in huis: denkkracht, handigheid en daadkracht. En iedereen mag meedoen: omdat je er woont, omdat je eenzelfde wens hebt, omdat… Het maakt eigenlijk niet uit. En ook dat maakt de Achterhoek voor mij bijzonder.
Zo zorgen we er zelf voor dat lege panden een nieuwe bestemming krijgen, er gezorgd wordt voor de ouderen om ons heen, we onze eigen elektriciteit opwekken, supermarkten en zwembaden kunnen blijven bestaan, het vervoer van en naar kleine kernen geregeld is, tradities en erfgoed bewaard blijven, innovaties tot stand komen, etc.
Aan het begin van het jaar heb ik één goed voornemen: als trotse Achterhoeker blijven werken aan een mooie wereld. Iets wat totaal niet moeilijk is, omdat ik weet dat er altijd initiatiefnemers en meebouwers zijn, die van een feestje houden.

Linda Commandeur

Café Doodgewoon

REGIO - Bij kaasboerderij Weenink aan de Eimersweg in Lievelde vindt op maandag 22 januari Café Doodgewoon plaats, ditmaal in de middag: van 14.45 tot 16.00 uur (inloop vanaf 14.30 uur). Café Doodgewoon is een ontmoetingsplek in Oost Achterhoek waar thema's over palliatieve zorg besproken worden. Het is een trefpunt voor mensen met een levensbedreigende ziekte, hun familie, vrienden en andere belangstellenden.

Het onderwerp van de inleiding is dit keer de Twentse wensambulance. De wensambulance is een organisatie met goed opgeleide vrijwilligers, waarvan de meesten ook beroepsmatig in de zorg werken. Doel is om wensen te vervullen van mensen die langdurig chronisch ziek zijn en/of in de laatste fase van hun leven zijn. Hebben zij een wens waarbij ze liggend vervoerd moeten worden, dan kan deze ambulance ingeschakeld worden.

Het Henk van Ommenfonds en Stichting Ondersteuning Thuiszorg en Maatschappelijk werk sponsoren het café in 2018 en 2019.

Volgende bijeenkomsten zijn op 21 maart: Wat is euthanasie, hoe werkt de levenseinde kliniek?; 7 mei: Over pijn en ziek zijn; 19 september: Rouw en verlies bij dementie.

www.netwerkpalliatievezorg.nl

tel. 06-13 15 91 44

ROMMELMARKT 27 en 28 Jan. 2018. in het MFA ''de Bult '' te Vragender. Voor info, of beschikbare spullen. Bel of app. naar 06-20499794. Fanfare en Slagwerkgroep Antonius.

Hiva Zelhem de meest veelzijdige kringloop in de regio! Industriepark 5A, Zelhem.06-53154507 wo t/m vr 12-17 uur, za 10-15 uur.

SOL SISTERS, winkel in 2e-handskleding; trendy, Merk, vintage en vrijetijdskleding. Open: Wo: 13:30-16:30 en Za: 9:00-12:30. Kleding inleveren kan op di: 19:00-21:00 en tijdens openingstijden.

Zet weer in uw agenda, Tof Volk uit Vragender speelt haar jaarlijkse voorstelling. 25, 26 en 27 januari a.s. Voor info zie www.tofvolk.nl.

T.k. nw. tapijttegels meer dan 100 verschillende kleuren/motieven vanaf 0.90 p/tegel=3.60 per m2. 0545-472574 of 06-12300129.

A.s. zaterdag 13 jan. rookworsten- en snertactie Litac. Alvast bestellen? Zie www.litac.nl (zie art.)

Uitloting obligaties Stichting De Zandschoppe/Litac. Bezitters van obligaties met het eindcijfer 8 kunnen contact opnemen met de penningmeester van de Stichting de heer J. Drijver, tel. 06-51487298 b.g.g.0544-372360. Hij zal dan voor uitbetaling zorgen.

Gezocht: Huishoudelijke hulp in buitengebied Lievelde. Uren in overleg. Brieven onder nummer 02-01 te richten aan uitgever, Bleekwal 10, 7131 DB Lichtenvoorde.