Stad Doetinchem

8 augustus 2018

Stad Doetinchem 8 augustus 2018


Klik en Tik

DOETINCHEM - Mensen die moeite hebben om hun weg te vinden op internet worden geholpen door Bibliotheek West-Achterhoek met Klik & Tik. Deze cursus voor alle doelgroepen start op 3, 4 en 5 september in de bibliotheek in Doetinchem. Deelname is gratis, maar het aantal cursisten is beperkt.

De deelnemers leren typen op de computer, schrijven met Word, internetten en e-mailen. De cursus bestaat uit tien bijeenkomsten waarin op eigen tempo wordt gewerkt. Deelnemers krijgen een leerboek en een koptelefoontje. Tijdens de cursus werken zij begeleid zelfstandig en maken zij gebruik van de programma's van oefenen.nl. Aanmelden kan via Klantenservice, tel. 0314 333445 of via de website.

Stiltecentrum beperkt open

DOETINCHEM - Gedurende de aanwezigheid van de waterfontein op het Simonsplein is het 'Stiltecentrum' in de Catharinakerk beperkt geopend van 9.30 tot 12.00 uur, of alleen tijdens evenementen in de kerk. Aanleiding voor dit besluit is het oneigenlijk gebruik van het stiltecentrum door bezoekers van de waterfontein.

Fotoclub exposeert in open lucht

De promotiefoto van de expositie. Foto: Eric Brugman

DOETINCHEM - Fotoclub AFC De Oude IJssel, waarin ruim twintig fotografen zich bezighouden met een breed scala aan fotografische onderwerpen, bestaat dit jaar veertig jaar.

Ter ere van dit jubileum is er van 1 t/m 10 september een foto-expositie van werk van haar leden. Deze jubileumexpositie wordt gehouden in de openlucht en is voor iedereen gratis te bezoeken. Opmerkelijke foto's in groot formaat op een mooie locatie: het Arboretum van hotel Villa Ruimzicht, Ruimzichtlaan 150 in Doetinchem. De officiële opening is op zaterdag 1 september om 14.00 uur. Foto: Eric Brugman

Beperkte openstelling stiltecentrum Catharinakerk

DOETINCHEM - Gedurende de aanwezigheid van de waterfontein op het Simonsplein zal het ‘Stiltecentrum’ in de Catharinakerk, eveneens gelegen aan het Simonsplein in het centrum van Doetinchem, in plaats van dagelijks tot 17.00 uur, beperkt geopend zijn van 9.30 tot 12.00 uur.

Op dagen dat de Catharinakerk geopend is in verband met aldaar gehouden evenementen zal het stiltecentrum open zijn tijdens de uren die gelijk lopen aan de openingstijden van de evenementen.

Aanleiding voor dit besluit is het oneigenlijk gebruik van het stiltecentrum door bezoekers van de waterfontein.

Doetinchem zoekt winnaar voor 'doet mee-award'

DOETINCHEM - Doetinchem is van plan begin volgend jaar een Doetinchem doet mee-award uit te reiken. Een prijs bestemd voor een persoon of organisatie die zich met een lokaal initiatief in de gemeente inzet voor een samenleving waarin ook mensen met een beperking, chronische ziekte of een afstand tot de arbeidsmarkt optimaal mee kunnen doen. Doetinchemmers worden opgeroepen een initiatief te nomineren.

De Doetinchem doet mee-award is een samenwerking tussen de gemeente Doetinchem en MEE Oost. Het uitgangspunt van de gemeente is dat iedereen meedoet, mee kan doen en zijn/haar steentje bijdraagt, naar eigen kunnen. De gemeente wil de komende jaren daarom meer participatie, vitaliteit en zelfredzaamheid van de inwoners realiseren. Dit in samenwerking met andere organisaties én met burgers.
Initiatieven die deze participatie bevorderen kunnen daarbij een stimulerende factor zijn. Maar dan moeten ze wel zichtbaar worden gemaakt. En dat is wat de Doetinchem doet mee-award beoogt.
Wethouder Frans Langeveld: "Ik ben er trots op dat er zoveel initiatieven zijn in onze gemeente om iedereen mee te laten doen in de samenleving. Het uitbrengen van een nominatie voor de Doetinchem doet mee-award is een geweldige kans om die persoon of organisatie die zich altijd zo voor anderen inzet in de spotlights te zetten. Dus breng allemaal je stem uit, en laat heel de gemeente zien wat juist deze persoon of organisatie zo bijzonder maakt!"

Nomineren
Iedereen kan tot 1 november 2018 een initiatief van een persoon of organisatie in de gemeente Doetinchem nomineren via de website. Wie naar huis gaat met de award wordt niet door de gemeente of MEE Oost bepaald. Een vakjury, bestaande uit ervaringsdeskundigen, cliëntvertegenwoordigers en lokale partners, zal zich over de genomineerden buigen. Uit alle nominaties selecteren zij drie initiatieven, waar vervolgens door het publiek op gestemd kan worden. De winnaar wordt 7 januari 2019 tijdens een feestelijke bijeenkomst bekendgemaakt.
Meer informatie op de website of bij MEE Oost via telefoonnummer 0314-344 224.

Expositie Anna Carlier

DOETINCHEM - De Doetinchemse schilderes Anna Carlier toont maar liefst zestien aquarellen die zij de titel meegeeft 'Bijbelse passage in beeld'. Ze weerspiegelen thema's als nederigheid, Johannes de Doper en engelen die de blijde boodschap brengen.

Tijdens een moeilijke periode in haar leven hadden deze werken een helende werking op haar. De openingstijden van deze expositie zijn dinsdag 24 juli van 11.00 uur tot 17.00 uur en zaterdag 28 juli van 14.00 uur tot 17.00 uur. De Driekoningenkapel is te vinden aan de Gasthuissteeg in het centrum van Doetinchem, achter hotel De Graafschap.

Quilts in 't Brewinc

Yvonne Wingender geeft uitleg over haar werk 'Doorkijkje in het woud'. Foto: Josée Gruwel

Yvonne Wingender opende vrijdagmorgen in 't Brewinc met een korte uitleg de derde quiltexpositie van de Quiltgroep Vrije Kunst.

'Verven met lapjes'

Yvonne Wingender geeft uitleg over haar werk 'Doorkijkje in het woud'. Foto: Josée Gruwel

Expositie van Quiltgroep Vrije Kunst geopend

Door Josée Gruwel

DOETINCHEM – Yvonne Wingender opende vrijdagmorgen in 't Brewinc met een korte uitleg de derde quiltexpositie van de Quiltgroep Vrije Kunst. Tijdens muziek van muziekgroep Vivente konden de eerste bezoekers de werken bekijken. De expositie, samengesteld door en met werk van vrouwen van de werkgroep, laat diverse textiele werkvormen zien, waaronder traditioneel en modern patchwork en art quilt. "De werken zijn gemaakt door ervaren quilters, maar ook door beginnende", aldus Wingender.

Haar hele leven maakte Yvonne Wingender al kleding en vanaf haar dertigste hield ze zich bezig met textiele werkvormen. Toen ze met pensioen ging begon ze met quilten. "Het leuke van quilten is dat je vrij bent om te creëren. Je gaat aan het werk als een schilder die een idee krijgt aan de hand van kleur, stof of een patroon in een stof. Gaandeweg groeit de voorstelling van wat je wilt maken, dat proces kan wekenlang doorgaan. Voor mij is uiteindelijk de afwerking het moeilijkst."
Na de opening van de expositie vertelt Wingender aan bezoekers over de quilt 'Doorkijkje in het Woud', dat ze in 2014 maakte. "Toen ik het klaar had attendeerde iemand me erop dat ik art quilt had gemaakt. Maar ik wist nergens van. De stofjes kwamen van een oud rokje en een jurkje onder andere. Ik had voor nog geen vijf euro aan stofjes gekocht."
Wingender werd gegrepen door het quilten, ze richtte vier jaar geleden de quiltwerkgroep op – die inmiddels veertien leden telt – en verdiepte zich in binnen- en buitenland in verschillende werkwijzen van patchwork en quilten.

Met raad en daad bijstaan
Werkgroeplid Conny Smit vertelt: "Op vrijdagmorgen komen we bij elkaar in 't Brewinc bij het Senioren Ontmoetingspunt. We komen met een tas met lapjes, het werk waar we mee bezig zijn en naai- en borduurspullen. We ruilen lapjes en kijken in quiltboeken en – tijdschriften om inspiratie op te doen. We geven elkaar advies en staan elkaar echt met raad en daad bij. Het bijzondere is dat we een groep zijn met leden die heel verschillend werken. De artquilters maken niets na, die creëren alles, maar de patchworkers dat zijn de preciezen onder ons, die werken volgens patronen. Het mooie is dat we respect voor elkaars werkwijze hebben en van elkaar leren."
Smit is zo'n twee en een half jaar geleden begonnen met quilten. Ze heeft ontzag voor het oude ambacht, zoals haken en borduren, en begon met nostalgisch quilten. In haar kleurrijke quilts 'Vurig Verlangen' en 'Levenskracht' is dat ontzag duidelijk te zien. "Ik wil het oude ambacht niet verloren laten gaan en de oude kunstvormen laten schitteren."

Gewoon durven
'Quilten is verven met lapjes", zegt Forty Elbers. Ze is nog niet zo lang bezig met haar nieuwe hobby. "Ik denk altijd dat een ander alles beter kan, maar je moet het gewoon doen. Het lastige is dat ik heel precies ben." Maar dat precieze komt haar ook wel weer goed van pas, hetgeen te zien is aan haar kleurrijke tasjes, eierdopje, naaldenhoesje, speldenkussen en rommelbakje die in een vitrinekast tentoongesteld worden. Elbers kijkt met veel plezier op het maken ervan terug. "Quilten geeft rust. En met de kleine producten die ik maak kan ik anderen blij maken." Nee, verkopen doet ze nog niet. Weggeven wel.

De expositie in de Brewincgalerie is tot en met donderdag 27 september.
Openingstijden: van maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Avondconcert ensemble Qamm in de Driekoningenkapel

DOETINCHEM - Klavecinist Quintijn, blokfluitiste Marèl en sopraan Anne Marie vormen samen het ensemble QAMM. Ze zingen en spelen muziek uit de barokperiode. Deze avond staat de Siciliana, een herdersdans, centraal in het programma. De sonates voor blokfluit en basso continuo, de (delen uit) geestelijke en wereldlijke cantates bevatten steeds een Siciliana. Verder wordt een uitstapje gemaakt naar de 12e eeuw. Anne Marie zingt enkele werken van Hildegard von Bingen, waarbij ze zichzelf begeleidt op haar Romaanse harp. Het avondconcert wordt gegeven in de Driekoningenkapel Gasthuisstraat Doetinchem (achter Hotel De Graafschap) op vrijdag 10 augustus van 20.00 tot 21.00 uur. Entree vijf euro.

Column

Vakantiehuiswerk

"Heb je gelezen dat kinderen van de basisschool steeds vaker in de vakantie huiswerk mee krijgen of naar een vakantieschool gaan,"vraagt Toosje, "omdat ze anders leerstof van rekenen, taal en lezen vergeten en hun jufs en meesters na de vakantie weken bezig zijn met herhalen."

Ja, ik had het gelezen en heb er de nodige vragen bij, maar Toosje ventileert haar mijn mening luid en duidelijk: "Gestoord. Hebben die bloedjes van kinderen eindelijk vakantie, moeten ze weer naar school of krijgen ze werkbladen mee naar huis! Werkbladen! Als er iets vreselijk is voor kinderen is het dat wel: elke dag er tegenaan hikken dat je nog voor school aan het werk moet en uiteindelijk in die bloedhitte, met zwetende handjes een pen vasthoudend, rekensommen of spellingslesjes maken op zo'n stapel van die gekopieerde A4'tjes. En hoe weet je of je het goed doet? Papa en mama zijn geen meester of juf. Soms hebben die ook helemaal geen zin om zich met de uitkomsten op de witte vellen te bemoeien, zit je daar in je eentje."

Ik denk aan vroeger waarin vakantiescholen en vakantiehuiswerk niet bestonden.

"Hebben ook nog twee juffen 'de Basisschoolbundel' uitgebracht, met oefeningen," roept Toosje. "Ze kunnen beter een bundel uitgeven voor het onderwijzend personeel over hoe leer ik efficiënt kinderen automatiseren. Het onderwijs moet tegenwoordig allemaal leuk zijn. Hoezo leuk, het wordt pas leuk als je echt wat leert."

Zo. Toosje pakt koffie en mompelt nog een lange zin over dat kinderen in de vakantie los moeten zijn van school, hun gedachten moeten kunnen richten op de indrukken die ze in de vakantie thuis en op reis ervaren en dat ze juist in deze periode volop zouden moeten kunnen genieten van sport en spel en eigen creativiteit.

Ik denk weer aan vroeger. Het liefste dat ik in vakanties deed was lezen. Heerlijk, vrij van school leven in een andere wereld. "Immer nur lesen", zei de slager in het Zwitserse Saas-Almagell boven wiens winkel mijn ouders een etage huurden.

Ik sla de krant open en lees over een juf die haar kinderen appte: Stuur de juf in de vakantie een foto als je aan het lezen bent.

Flox Bos

Avondconcert ensemble Qamm in de Driekoningenkapel

Het ensemble Qamm. Foto: Quintijn

DOETINCHEM - Klavecinist Quintijn, blokfluitiste Marèl en sopraan Anne Marie vormen samen het ensemble QAMM. Ze zingen en spelen muziek uit de barokperiode. Deze avond staat de Siciliana, een herdersdans, centraal in het programma. De sonates voor blokfluit en basso continuo, de (delen uit) geestelijke en wereldlijke cantates bevatten steeds een Siciliana. Verder wordt een uitstapje gemaakt naar de 12e eeuw. Anne Marie zingt enkele werken van Hildegard von Bingen, waarbij ze zichzelf begeleidt op haar Romaanse harp. Het avondconcert wordt gegeven in de Driekoningenkapel Gasthuisstraat Doetinchem (achter Hotel De Graafschap) op vrijdag 10 augustus van 20.00 tot 21.00 uur. Entree vijf euro.

Zorg op afstand bij Longpunt

DOETINCHEM - Longpunt Doetinchem organiseert voor longpatiënten, hun omgeving en zorgverleners een bijeenkomst met als thema: 'Zorg op afstand, zorg in beeld, thuismeet-app'. De bijeenkomst op donderdag 30 augustus is gewijd aan technische vernieuwingen in de zorg. Tevens wordt met de bezoekers een longaanval-actieplan opgesteld.

Het onderwerp zal worden besproken door de longverpleegkundigen Maritha Spekschoor (Slingeland Ziekenhuis) en Ingrid Zweers (Sensire). Omdat bij de bezoekers hier veel vragen over bestaan is daar ruim tijd voor vrijgemaakt. Eigenlijk stond voor deze dag een ander thema ingepland: 'Zo ga je om met angst, stress en spanning'. Vanwege ziekte van de spreker is dit tot nader order uitgesteld.
De bijeenkomst in het auditorium van het Slingeland Ziekenhuis (Kruisbergseweg 25) duurt van 15.30 tot 17.30 uur. Zaal open om 15 uur. Deelname en parkeren gratis.
Aanmelden is verplicht, en uitsluitend via het e-mailadres doetinchem@longpunt.longfonds.nl of tel. 06-43486657 Jannie ter Vrugt. Snel aanmelden is verstandig want er is een door de autoriteiten ingesteld maximum aantal bezoekers. Verzocht wordt om tijdens deze bijeenkomst geen luchtjes te gebruiken. Indien de temperatuur op de geplande dag boven de 30 graden stijgt, gaat de bijeenkomst niet door.
Meer informatie op de facebookpagina Longpunt Doetinchem en de website.

Opbrengst Swim to Fight Cancer Doetinchem naar onderzoeker Mark Rijpkema

Mark Rijpkema. Foto: PR

DOETINCHEM - De opbrengst van Swim to Fight Cancer in Doetinchem gaat dit jaar naar onderzoek van Mark Rijpkema van het Radboud Universitair Medisch Centrum (UMC) Nijmegen. Onderzocht wordt hoe tumoren bij patiënten met uitgezaaide dikkedarmkanker beter zichtbaar kunnen worden gemaakt. Fight cancer, initiatiefnemer van de Swim to Fight Cancer, steunt jonge, talentvolle onderzoekers met baanbrekende ideeën. In dit plaatje past Rijpkema, onderzoeker op de afdeling radiologie en nucleaire geneeskunde van het Radboud UMC Nijmegen. Samen met een team van specialisten onderzoekt hij hoe tumoren beter zichtbaar kunnen worden gemaakt bij patiënten met uitgezaaide dikkedarmkanker, een van de meest voorkomende soorten van kanker wereldwijd.

Veelbelovend
Tijdens operaties worden afbeeldingen gemaakt van de tumoren met stoffen die oplichten. De chirurg kan hierdoor direct de tumoren opsporen en waar nodig verwijderen. Een tumor is meestal lastig te verwijderen en het succes van deze behandeling valt of staat met hoe goed alles verwijderd kan worden. Als dit succesvol is, dan leidt dit direct tot een betere prognose voor de patiënt.
In het Radboud UMC zijn speciale operatiekamers ingericht met alle benodigde faciliteiten om deze operatietechniek uit te voeren. De eerste resultaten van de onderzoekers die deze studie uitvoeren en analyseren zijn veelbelovend. Risico's zijn niet aanwezig en de tumorcellen worden goed in beeld gebracht.

Fellowship
Van deze persoonlijke beurs, een fellowship genoemd door Fight cancer, wordt verwacht dat ze een belangrijke rol gaan spelen in het kankeronderzoek in Nederland. Door deze fellowship kan Rijpkema met zijn team op het hoogste niveau kennis en vaardigheden opdoen in de oncologie. Op deze manier kunnen ze niet alleen hun eigen kennis en vaardigheden verrijken, maar ook die van collega artsen en onderzoekers in Nederland. Met het geld dat Fight cancer inzamelt kunnen de fellows dus meer kennis van kanker verzamelen en verspreiden en in de praktijk toepassen.

Kanker de wereld uit
Fight Cancer is een stichting die fondsen werft voor kankeronderzoek en preventie via KWF Kankerbestrijding. Het doel is om ervoor te zorgen dat ook jongen mensen geïnteresseerd raken in de strijd tegen kanker én ze ook motiveert om zelf actie te ondernemen. Door 9 september mee te doen maak je mede mogelijk dat op het hoogste niveau onderzoek wordt opgedaan in de oncologie. En dat kanker op een dag geen dodelijke ziekte meer is.
(kadertekst)

Schrijf je in voor Swim to Fight Cancer 0314
Op 9 september gaat de 2e editie van Swim to Fight Cancer in Doetinchem van start. Samen met vele enthousiaste en sportieve deelnemers is het plan zoveel mogelijk donaties bij elkaar te zwemmen om kanker te bestrijden. Meedoen aan Swim to Fight Cancer Doetinchem kan als individuele deelnemer of als businessteam. Volwassenen hebben de keuze tussen een traject van 1 of 2 km. Er is ook een KidsSwim van 500 meter. Wil je ook helpen en je steentje bijdragen aan onderzoek en preventie? Vanuit de liefde voor het leven een vuist maken tegen kanker?
Schrijf je dan nu in voor Swim 2018! https://doetinchem.swimtofightcancer.nl/doemee

Exposities in Slingeland Ziekenhuis

DOETINCHEM - Deze en volgende maand exposeren drie kunstenaars in het Doetinchemse Slingeland Ziekenhuis.

In de Poligang hangen schilderijen van Davitha van de Kuilen. Haar werk is duidelijk herkenbaar aan de wijze waarop ze schilder- en druktechnieken combineert met fijn lijnenspel en helder kleurgebruik. De Veluwe is waar ze beweegt, tot rust komt en het leven relativeert. In haar atelier probeert ze in beeld te vatten wat ze niet los kan laten. Ze zoekt grenzen op en weet daarbij altijd een perspectief te bieden van hoop en geloof.
De vitrines zijn gevuld met keramiek van Lia Aerts van Gestel. Als materiaal gebruikt zij het liefst klei. Inspiratie kan overal opgedaan worden, bijvoorbeeld in de natuur. Ziet ze een onderwerp dat gebruikt kan worden dan komt dat te zijner tijd wel weer naar boven. Haar werk is dan ook zeer divers, van vrije expressie en beelden tot wandobjecten. Zij zegt: het is iedere keer weer een ontdekking wat er met klei gecreëerd kan worden.
In de Personeelsgang zijn schilderijen van Ali Kleinhuis te zien. Voor Ali is het schilderproces het werken met materialen en kleuren zonder vooropgezet plan. De materialen en kleuren moeten een harmonie vormen en zonder uitleg een verhaal vertellen. Er worden diverse materialen en lagen acryl verwerkt zodat er veel textuur en diepte ontstaat. De kleuren in de kosmos en de kleuren die ontstaan door erosie, corrosie en oxidatie inspireren haar het meest.

'Wij vertellen zonder woorden'

Enrico Reus (links) en Jorrick Simmes kennen elkaar al jaren, ze zitten allebei op het conservatorium en spelen graag samen piano. Foto: Hao Chen

GAANDEREN – Jeanette Koster is de organisator van de inspiratieviering op zondagmorgen 19 augustus om 10.00 uur in de St. Martinuskerk in Gaanderen. Als lector leest ze de teksten voor die over 'betekenis van geven vanuit je hart' gaan. Daarnaast is er een gelegenheidskoor en spelen Jorrick Simmes en Enrico Reus 'Fantaisie-Tableaux, Suite nummer 1 voor twee piano's, opus 5' van Sergej Rachmaninov. Twee jonge musici, wie zijn ze, hoe kennen ze elkaar en waarom kozen ze voor dit muziekstuk dat ze samen, ieder op een vleugel, ten gehore brengen?

Door Josée Gruwel

Jorrick en Enrico, allebei 22 jaar, kennen elkaar van het Isala College in Silvolde. "We zaten in een klas met onder andere ook Stefan Bos en Marijn Meijer. Samen traden we op school geregeld op. Bijzonder is dat we alle vier naar het conservatorium zijn gegaan."

'Samenspelen voelt als heel gemakkelijk'

Jorrick, zoon van muzikale ouders, kreeg als kleuter al vioolles en vanaf zijn achtste kwam er pianoles bij. Enrico: "Ik kom niet uit een muzikale familie, maar wilde diep van binnen altijd al pianospelen." Vanaf zijn zevende jaar kreeg hij les. Na het voortgezet onderwijs studeerde hij twee jaar commerciële economie, maar de keuze ging knagen, hij wilde toch van zijn hobby zijn beroep maken en ging – evenals Jorrick twee jaar ervoor – naar het ArtEZ Conservatorium in Zwolle. "Mijn ouders stonden er niet raar van te kijken."

Nu spelen ze samen. Jorrick: "Samenspelen voelt als heel gemakkelijk." Enrico: "We kunnen goed op elkaar inspelen." Jorrick: "Dat komt door ervaring en muzikaliteit."

Stoere muziek met volle klanken
"Dit wordt 'm", concludeerde Jorrick toen Enrico hem had gewezen op de Suite nr. 1 van Rachmaninov. "We hebben dezelfde smaak wat muziek betreft. Ik had meteen een klik met het werk dat hij uit had gezocht. De muziek van Rachmaninov is ons sowieso op het lijf geschreven. Dat zware Russische: stoer, met volle klanken, soms ook lieflijk, melancholiek en meeslepend. Bij Rachmaninov zit de uitdaging vooral in technische gedeeltes."
Ze vertellen over de componist die heel grote handen had en componeerde wat zijn grote handen aankonden. Enrico heeft geluk, want hij heeft grote handen, maar Jorrick heeft dat niet en moet met zijn vingers 'springen'. "Poeh, knap lastig."
De Suite nr. 1 is voor twee piano's. "We spelen liever op twee piano's dan quatre mains, want met ieder een piano kun je vrijer spelen. Het mooie bij Suite nr. 1 is dat je allebei evenveel te zeggen hebt: je speelt afwisselend allebei de melodie, maar ook allebei de begeleiding. De kunst is om in de partituur de melodie er goed uit te laten komen en de balans te vinden tussen de melodie en de begeleidende noten. Dat is het moeilijke en het mooie."

Liefde, vogelgeluiden, tranen en klokgelui
Rachmaninov baseerde de vier delen van deze suite op gedichten, onder andere van Byron, en hij droeg het geheel op aan Tsjaikovsky. In Moskou voerde de componist het werk in 1893 voor het eerst uit. Het thema van het eerste deel 'Barcarolle' is lyrisch, in 'La nuit...L'amour' nemen vogelgeluiden in de schemering de luisteraar mee, in 'Les Larmes' vloeien tranen en het slot 'Pâques' is extravert en uitbundig en laat onder andere klokgelui horen.

Jorrick: 'Ik moet 'springen': poeh, knap lastig!'

Bij de vraag wat Enrico en Jorrick over hopen te brengen, is het antwoord helder: "We vertellen zonder woorden. We willen de sfeer van het werk, dat de fantasie de vrije loop laat, goed weergeven."

Stadsfeest
De twee musici studeerden het stuk eigenlijk in voor het Doetinchemse Stadsfeest. Op donderdagavond 30 augustus spelen ze het ergens tussen 20.00 en 22.00 uur op het hoofdpodium op het Simonsplein.
Op die avond heeft Doetinchem een primeur: voor het eerst tijdens het Stadsfeest is er een avond vol klassieke muziek, met optredens van musici uit de regio. Zo treden onder andere ook Hanke Scheffer en Ella Kamerich, leerlingen van Muziekschool Oost-Gelderland, op en de Doetinchemse sopraan Irene Hoogveld die in Londen een opleiding volgt voor operazangeres.

Hoe lang de uitvoering van Enrico en Jorrick duurt? "Wisselend, soms twintig, soms vijfentwintig minuten. Het moet iets levends blijven hè."

Walking Football van start bij vv Doetinchem

De walking-footballspelers tijdens een training. Foto: PR


DOETINCHEM - Vanaf woensdag 29 augustus gaat de vv Doetinchem weer van start met Walking Football. Dit is een wekelijks terugkerend sportmoment onder begeleiding van een ervaren trainer. De club biedt zes gratis proeftrainingen aan.

Zo'n training start met een warming up met diverse lenigheids- en behendigheidsoefeningen, gevolgd door het Walking Football. Belangstellenden hoeven geen voetballer te zijn om mee te doen. En ook dames zijn van harte welkom. Tijdens de trainingen is niets verplicht, alles naar eigen kunnen en het plezier staat voorop.
Walking Football is een uitkomst voor voetballiefhebbers, die de sport fysiek niet meer aankunnen. Het is voetballen in aangepaste vorm. Bij Walking Football mag niet worden gerend en er worden geen slidings gemaakt. De afmetingen van het veld zijn aangepast. Een mooie uitdaging voor iedereen die graag in beweging wil komen of blijven.
Op woensdag 29 augustus begint het om 13.00 met een inloop met kopje koffie. Belangstellenden krijgen dan alle informatie. Om 13.30 uur start de training, verzorgd door Walking Footballtrainer Peter Aal. Hij is een ervaren trainer en doet dit ook in onder meer Didam en Westendorp. Hij weet zijn sportievelingen op een verantwoorde manier in beweging te brengen. Naast wekelijkse trainen is het sociale aspect belangrijk. Het vooraf samen komen onder het genot van een kop koffie en sociale activiteiten zijn belangrijke aspecten van het Walking Football.
De trainingen, vanaf 29 augustus elke woensdag van 13.30 tot 14.30 uur, zijn op sportpark De Bezelhorst, Bezelhorstweg 85. Ze zijn speciaal bedoeld voor inwoners van Doetinchem Noord en het buitengebied richting Zelhem. Vragen over deze trainingen zijn te stellen aan vv Doetinchem via info@vvdoetinchem.nl. of Jan Klomp 06-25400243.

Dansmiddag in 't Brewinc

Willy Hesseling. Foto: PR

DOETINCHEM - Er mag weer gedanst worden. Op zondag 12 augustus in 't Brewinc in Doetinchem, waar Willy Hesseling een optreden verzorgt. Een heerlijke dansmiddag in het Senioren Ontmoetingspunt met bekende nummers voor alle 50-plussers. 't Brewinc, aan de IJsselkade 13, is open vanaf 13 uur. De toegang is gratis.

Column

10 augustus

Doetinchem

Wandelen naar de abdij

Slangenburgse kerk

12 augustus

Doetinchem

Open huis bij labyrint

Slangenburgse kerk

15 augustus

Doetinchem

Zomerfestival

Doetinchem winkelstad

19 augustus

Doetinchem

Open huis bij labyrint

Slangenburgse kerk

Lunchconcert van Duo Amoroso

Duo Amorso. Foto: PR

DOETINCHEM - Sopraan Marja Harmsen en pianiste Mey Lingga vormen samen het duo Duo Amoroso. In dit concert vertolken ze klassieke liederen. Een kleine greep: Les Berceaux van Gabriel Fauré, Les chemins de l'amour van Francis Poulenc, het lied Morgen van Richard Strauss. Daarnaast maken ze nog een uitstapje naar het heden met liederen uit musicals en films. Een gevarieerd programma dus. Marjo Harmsen treedt op als zangeres, geeft zangcoaching en stemvorming en is koordirigente. Mey Lingga is afgestudeerd aan het pre-conservatorium YMJ muziekschool in Jakarta als muziek- en pianolerares. Aangeboren talenten, brede muzikale belangstelling, jarenlange professionele scholing als ook het zich blijven ontwikkelen brengen deze musici op het hoge niveau waarop zij zich nu presenteren. De uitoefening van hun vakmanschap is te beluisteren tijden het lunchconcert op dinsdag 14 augustus van 12.15 tot 13.00 uur in de Catharinakerk te Doetinchem. Entree: vrij gift.

Vroege vogel actie bij kringloopwinkel Aktief

DOETINCHEM - De Kringloopwinkel van de Aktief-vestiging Doetinchem gaat zaterdag 11 augustus twee uur eerder open dan normaal. Niet zomaar: de collectie zomerkleding gaat tijdelijk in de uitverkoop. Vroege vogels krijgen vijftig procent korting op elk kledingstuk.

Deze actie gaat twee uur uit voor de reguliere openingstijd van 10 uur. Van 8 tot 10 kunnen de koopjesjagers terecht, en buiten de korting staan er ook nog een kop koffie en een plakje ontbijtkoek voor hen klaar. Vanaf 10 uur gelden weer de gebruikelijke prijzen, het is dus zaak om er vroeg bij te zijn. De Kringloopwinkel is gevestigd aan de Gildenstraat 43.

Buitenfilmfestival van De Gruitpoort in Doetinchem

DOETINCHEM - De zomerse buitenfilms van het filmhuis De Gruitpoort zijn al jaren een traditie: nu al voor de zestiende keer. Met films die een breed publiek zullen aanspreken. De toegang is gratis; dit wordt mogelijk gemaakt door een aantal sponsoren.

De aftrap dit jaar wordt op 22 augustus gedaan door het jongerencentrum van De Gruitpoort in het Amphionpark. Daar wordt de film "Wind River" vertoond. Een wildjager helpt de onervaren FBI-agente (Elizabeth Olsen) bij het oplossen van een mysterieuze moord op een indiaans meisje dichtbij een reservaat. Een ijzingwekkende thriller in het ijskoude Wyoming.
Op 23 augustus staat het grote scherm bij de IJsselkade/Friul, waar de sprookjesachtige tragikomedie "Tulipani" te zien is. Een Zeeuw, die na de watersnood van 1953 nooit meer natte voeten wil, besluit naar Italië te fietsen en wil daar niet meer weg. Op 24 augustus wordt op het grasveld van Villa Ruimzicht "C'est La Vie" gedraaid: een hilarische en romantische comedy van de makers van Intouchables. Een cateringbedrijf moet een bruiloft verzorgen in een groot kasteel, maar de organisatie loopt op zijn zachtst gezegd niet op rolletjes. Zullen Pierre en Helena nog de dag van hun dromen krijgen?
Op 25 augustus wordt het Buitenfilmfestival afgesloten met de film "Hell or High Water" in het Canadapark. Een spannend misdaaddrama waarin twee broers, die hun ranch dreigen te verliezen, beginnen aan een reeks wanhopige overvallen op kleine lokale banken. Een politieagent, gespeeld door een overtuigende Jeff Bridges, bijt zich vast in zijn missie om de broers achter slot en grendel te krijgen. De film toont prachtige sfeerbeelden van Texas.
De voorstellingen beginnen om 21.30 uur en zijn gratis toegankelijk, maar iedereen wordt verzocht zijn eigen stoel mee te nemen. Op 23 en 24 augustus is er halverwege de film een pauze en is er een bar aanwezig voor hapjes en drankjes.
Mocht het slecht weer zijn, dan wordt de film in De Gruitpoort vertoond. Meer informatie en exacte locaties op de website.

Vroege-vogel-actie bij kringloopwinkel Aktief

DOETINCHEM - De Kringloopwinkel van de Aktief-vestiging Doetinchem gaat zaterdag 11 augustus twee uur eerder open dan normaal. Niet zomaar: de collectie zomerkleding gaat tijdelijk in de uitverkoop. Vroege vogels krijgen vijftig procent korting op elk kledingstuk. Deze actie gaat twee uur uit voor de reguliere openingstijd van 10 uur. Van 8 tot 10 kunnen de koopjesjagers terecht, en buiten de korting staan er ook nog een kop koffie en een plakje ontbijtkoek voor hen klaar. Vanaf 10 uur gelden weer de gebruikelijke prijzen. De Kringloopwinkel is gevestigd aan de Gildenstraat 43.

Vacatures Vrijwilligerscentrale Doetinchem

DOETINCHEM - Ook deze week weer een greep uit de vacatures van de Vrijwilligerscentrale Doetinchem.

Elver zoekt regelmatig mensen die het leuk vinden om iets voor hun cliënten te betekenen. Er zijn diverse vacatures, denk hierbij aan de inzet als chauffeur en ter verdere ondersteuning. Of als maatje gezellig er samen op uit gaan, om heerlijk buiten fietsen op een tandem of op een dubbele driewieler (fun to go fiets), zwemmen of gaan wandelen. De inzet is voor sommige vacatures op een vast moment en/of wordt in overleg gepland. Meer info op de website.
Wie met kanker te maken heeft (gehad), binnen gezin of in directe omgeving, kan het fijn vinden om met anderen in dezelfde situatie te praten over wat hem of haar bezighoudt of dwarszit, of gewoon activiteiten te ondernemen. Stichting Inloophuis Oude IJssel biedt dit aan voor de jeugdafdeling 'Onder de pannen'. Voor de jongeren in de leeftijd van 12 t/m 16 jaar worden er een of twee begeleiders gezocht. De inzet is iedere eerste woensdag van de maand van 18 tot 21 uur, tijdsinschatting vijf uren per maand.
Digitaal vrijwilligerswerk doen via Kom Erbij! De Vereniging Coalitie Erbij Doetinchem maakt activiteiten op welzijnsgebied in de gemeente Doetinchem voor iedereen zichtbaar en toegankelijk via hun website. Wanneer iemand mee wil doen in de maatschappij, dan kan het helpen wanneer bekend is wat er te doen is. De vereniging is op zoek naar iemand die het aanbod van de website www.komerbijindoetinchem.nl wil bijhouden. Het gaat zowel om het verwerken van activiteiten die organisaties zelf aanbieden via de mail, als om het actief speuren naar activiteiten en deze toevoegen aan de website. Een vrijwilligersfunctie voor iemand die mogelijk wat meer aan huis gebonden is. Tijdsinschatting twee uren per week.
Wie belangstelling heeft voor één van deze vacatures kan rechtstreeks contact opnemen met de organisatie of voor meer informatie op de website kijken. Of een bezoek brengen aan het inloopspreekuur, op dinsdag en vrijdag van 09:00 tot 12:00 uur aan de Terborgseweg 21 in Doetinchem. Tel. 0314-366734; e-mail info@vrijwilligerscentraledoetinchem.nl.

Lunchconcert van Duo Amoroso

DOETINCHEM - Sopraan Marja Harmsen en pianiste Mey Lingga vormen samen het duo Duo Amoroso. In dit concert vertolken ze klassieke liederen.

Een kleine greep: Les Berceaux van Gabriel Fauré, Leschemins de l'amour van Francis Poulenc, het lied Morgen van Richard Strauss. Daarnaast maken ze nog een uitstapje naar het heden met liederen uit musicals en films. Een gevarieerd programma dus. Marjo Harmsen treedt op als zangeres, geeft zangcoaching en stemvorming en is koordirigente. Mey Lingga is afgestudeerd aan hetpre-conservatorium YMJ muziekschool in Jakarta als muziek- en pianolerares. Aangeboren talenten, brede muzikale belangstelling, jarenlange professionele scholing als ook het zich blijven ontwikkelen brengen deze musici op het hoge niveau waarop zij zich nu presenteren.
De uitoefening van hun vakmanschap is te beluisteren tijden het lunchconcert op dinsdag 14 augustus van 12.15 tot 13.00 uur in de Catharinakerk te Doetinchem. Entree: vrij gift.

Superjonge VIOD-talenten maken overstap naar De Graafschap

V.l.n.r. Stef Kuijpers, Robin Theissen en Zoë Banning. Foto: Monique Banning Fotografie

Zoë Banning, Stef Kuijpers en keeper Robin Theissen gescout en goed bevonden

Door John van der Kamp

DOETINCHEM – Profclubs uit de regio, zoals De Graafschap, Vitesse en FC Twente zoeken steeds vaker superjonge voetbaltalenten. De amateurverenigingen uit de Achterhoek zien tijdens de zaterdagochtenden vele scouts van deze profclubs langs de lijn, die opzoek zijn naar het talent. Om deze jonge talenten aan het werk te zien, moeten de heren vroeg op pad. De wedstrijden van de F-pupillen starten soms al om half negen.

Onopvallend staan ze langs de lijn en zijn op zoek naar spelers die geschikt zijn voor hun jeugdopleiding. De spelers, in de leeftijd tot en met tien jaar, die bij de scouts opvallen, worden in de gaten gehouden en maken kans op een uitnodiging voor extra aantal trainingen. Zo ook bij De Graafschap. Drie talenten van VIOD waren tijdens het afgelopen seizoen uitgenodigd om de steunpunt-trainingen op sportpark De Bezelhorst te volgen en hoopten op een goede afloop: 'worden uitverkozen voor een selectieteam'. Een droom van menig jong voetbaltalent.

De scouts van De Graafschap hadden anderhalf jaar geleden de 10-jarige Zoë Banning al op het oog en de vorderingen van de aanvaller van VIOD JO11-3 waren dit seizoen niet onopgemerkt gebleven. "De vorige keer ging ik niet door, toen was ik net niet goed genoeg. Nu gelukkig wel. Ze hielden mij goed in de gaten en hadden beloofd om, als ik geselecteerd zou worden, dit bij mij thuis komen vertellen. Toen ik uit school kwam, waren Iwan Geurts en Dennis te Braak er, en zij vertelden mij dat De Graafschap mij graag wil hebben", vertelt de dolgelukkige Zoë Banning, die inmiddels al in training is bij de Superboeren en aankomend seizoen gaat uitkomen voor het team O11. Zoë is een trouwe supporter van de Graafschap en gaat al drie seizoenen lang samen met zijn vader en broer Beau naar iedere thuiswedstrijd. Jammer vindt hij, dat keeper Bednarek niet meer uitkomt voor De Graafschap. "Ik vind hem de beste speler van het afgelopen seizoen", voegt Zoë toe en kiest Real Madrid als beste club van de wereld. "De beste speler is Ronaldo, die speelt met mijn favoriete rugnummer zeven. Ik hoop dat ik bij De Graafschap ook dat rugnummer krijg."

De nog achtjarige Stef Kuijpers is ook geselecteerd door De Graafschap. Vanaf zijn zesde jaar is hij bij VIOD komen voetballen. Na de HMQ-cup speelde hij eerst in het team VIOD JO9-4. Afgelopen seizoen maakte hij de successen mee bij het team O9-1 en scoorde de beslissende strafschop in de bekerfinale om de District Beker. Stef is een aanvaller, een echte spits die aan de lopende band scoort. Hij is gek van De Graafschap en ontving de uitnodiging voor de proeftrainingen per brief. "Ik heb dit seizoen heel veel gescoord en wel tien keer met m'n hoofd. Met mijn vader en opa, en ook met mijn broer Jort, gaan we naar iedere wedstrijd van De Graafschap toe. Na school kwam ik met mijn moeder thuis en toen zag ik een brief van De Graafschap bij de post liggen en daar stond in dat ik gescout werd en een paar trainingen mee mocht doen. Mijn vader was nog niet thuis en die heb ik verrast met de brief, die was ook heel blij voor mij. Na drie trainingen kreeg ik te horen dat ik voor De Graafschap O10 geselecteerd ben", aldus Stef Kuijpers, die dit goede nieuws ook op zijn school De Zonneboom heeft verteld.

VIOD O9-2 keeper Robin Theissen komt aankomend seizoen uit voor De Graafschap O10. Het volgen van trainingen bij de Gelderse Keepersschool van Edwin Susebeek en de trainingen bij VIOD onder leiding van Arie Kersten hebben de basis gelegd voor dit succes. Tijdens de steunpunttrainingen met keeperstrainer Jordy Rondeel werd de achtjarige Robin toegevoegd bij de keepers O9 en O10. Na de laatste keeperstraining kreeg Robin te horen, dat hij is uitverkozen om aankomend seizoen bij De Graafschap O10 onder de lat te staan. "Ik kreeg die dag na de training in een kort gesprek met Iwan Geurts te horen dat ik bij De Graafschap mag komen keepen. Mijn papa en mama waren daar ook bij", vertelt Robin Theissen met een glimlach. Over keepers weet Robin alles te vertellen. Hij spreekt de lichte voorkeur uit voor de clubs Barcelona en Bayern München. "Bij Barcelona is Marc-André ter Stegen de keeper. Bij Bayern was Manuel Neuer geblesseerd, maar nu weer fit. Maar mijn voorbeeld is David de Gea van Manchester United", vult Robin aan, die een echte fan is van De Graafschap. De trainingen bij de Gelderse Keepersschool blijft Robin aankomend seizoen volgen. Als de uitwedstrijd op zaterdag is, dan wordt op zondag daar getraind.

De jeugdopleiding van VIOD is trots, dat deze drie jongens deze overstap gaan maken en wensen hen het allerbeste toe.

Worstelen door de Wehlse drek

Alle hindernissen hebben met het boerenleven te maken; ploeterend door de modder. Foto: PR

Boer'n Drek-run zorgt voor mudvolle feesttent

Door Susan Wiendels

WEHL – De één noemt het modder, de ander slijk, prut of bagger, in Wehl heet het drek. Zeshonderdenvijftig durfals wagen zich op vrijdagavond 24 augustus aan de vierde Boer'n Drek-run, de kick-off van het Wehls Cross event.

Mark Pessink is de geestelijke vader van het evenement. "Vroeger had je hier altijd de Daverijcross", verhaalt de eigenaar van sportschool Body Action over de oorsprong van de Boer'n Drek-run. "Toen die ophield te bestaan besloten enkele vrijwilligers de handen ineen te slaan en een nieuw motocrossevenement te organiseren. Dat werd het Wehls Cross Event. Met kwalificatiewedstrijden op zaterdag, de finales op zondag en 's avonds een feestavond. Na één jaar kwamen ze bij me en vroegen ze of ik iets leuks wilde organiseren om ook op vrijdagavond de tent vol te krijgen. Ik keek rond en zag dat de survivalruns en mudruns behoorlijk in opkomst waren. Ik dacht 'laat ik dat eens proberen.' Nou dat heb ik geweten. De eerste keer waren er driehonderd deelnemers. Maar waar we geen rekening mee hadden gehouden waren de toeschouwers. Het was prachtig weer en duizenden mensen kwamen op de fiets om te kijken. De tent zat mudvol."

De Boer'n Drek-run doet haar naam alle eer aan. De start en de finish is op het terrein van het Wehls Cross Event, aan de Monseigneur Hendriksenstraat. Het parcours loopt dwars door de velden in Nieuw-Wehl langs weilanden, door sloten, over hooibalen, hekken en boerenkarren. Dit jaar gaat de run voor het eerst ook door een stal. Mark Pessink: "Alle hindernissen hebben met het boerenleven te maken. We kunnen wel iets supersonisch bouwen met netten en touwen, maar dat doen we bewust niet. Het is een pittig parcours, maar het moet wel laagdrempelig blijven. Iedereen moet mee kunnen doen." Daarom zijn de prijzen laag: 7,50 euro voor kinderen en 12,50 voor volwassenen.

De faciliteiten zijn uitstekend. "We kunnen gebruik maken van de toiletten van het Wehls Cross Event. Daarnaast hebben we warme douches." Lachend: "Dat is hard nodig." Plezier, uitdaging en fun staan bij de Boer'n Drek-run voorop. Er wordt geen tijd gemeten. Wie over de finish komt ontvangt een originele Boer'en Drek medaille 2018 en applaus van vrienden, familie of collega's. Ook dit jaar doen weer hele families, straten, bedrijven en vriendengroepen mee. Pessink: "Vol is vol. We verwachten dat de run ruim van tevoren uitverkocht is. Het is niet meer mogelijk om op de dag zelf in te schrijven." De jongste jeugd van zes tot acht jaar start als eerste om 18.45 uur en loopt twee kilometer. De negen- tot twaalfjarigen beginnen net als de tieners van twaalf tot veertien jaar om 19.00 uur aan hun worsteling door de modder. De vijftien tot honderdenvijftienjarigen kunnen kiezen uit twee afstanden: één ronde van vijf kilometer of twee rondes van vijf kilometer. De vijf kilometerlopers kunnen starten om 19.35, 19.45, 19.55 en 20.05 uur. De tien kilometers om 19.30 uur. Vanaf 20.00 uur gaat de bierpomp open en is het groot feest in de tent met de band Fragment. Om 01.00 uur gaan de lichten en de bierpomp uit.

Pessink kan niet wachten tot het zover is. "Als ik de dag ervoor met de kruiwagen rondga om de route uit te zetten en de natuurlijke hindernissen neer te zetten, dan loop ik al te genieten."

De toegang voor de toeschouwers en de afterparty is gratis. De entree voor de Q-Music the Party - 4 uur Fout! op zaterdagavond bedraagt tien euro. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.wehlscrossevent.nl.

Lucas Breukelaar kijkt toe hoe Varsseveld-doelman Joost Riewald de bal uit de lucht plukt. Foto: Henk Kok/Voorwaarts Twello

In deze rubriek maak je kennis met het lokale amateurvoetbal. Via elf thema's ontdek je wie de spelbepalers in onze streek nou echt zijn.

Door Roel Tomassen

Naam: Lucas Breukelaar
Woonplaats: Varsseveld
Geboortedatum: 19 februari 1996

Lucas Breukelaar kijkt toe hoe Varsseveld-doelman Joost Riewald de bal uit de lucht plukt. Foto: Henk Kok/Voorwaarts Twello

1. Club en functie Bij Varsseveld speel ik als verdedigende middenvelder of als centrale verdediger. Waar mijn voorkeur ligt? Ik was altijd een middenvelder, maar toch neig ik naar een plek in de achterhoede. Het spel voor mij zien, vind ik fijn. Wij staan niet bekend als de meest voetballende ploeg. We willen het wel graag, maar het komt er nog niet altijd uit. Daardoor is het op middenveld soms lastiger om te spelen.

2. Gezin Ik woon nog bij mijn ouders, Ger en Ynske. Ik ben enig kind. Of ik een broertje of zusje mis? Ik ben niet anders gewend, joh, en kom niks tekort. Sinds 2,5 jaar heb ik een relatie met Rosalie.

3. Beroep Ik deed de opleiding International Business and Languages aan de HAN en ben pas afgestudeerd. Nu doe ik vakantiewerk in Aalten bij Ottevanger. Ik werk op de inkoopafdeling en doe ook onderzoek. Komend studiejaar ga ik de master Strategy and Organization in Amsterdam volgen. Uiteindelijk wil ik het business leven in, maar in welke sector weet ik nog niet.

4. Muziek Ik luister naar hiphop, r&b en in deze maanden naar zomerse muziek. Drake en Kanye West zijn mijn favoriete artiesten. Mysteryland en het recente concert van Eminem in het Goffertpark zijn de mooiste muziekevents die ik bijwoonde.

5. Hoogte- en dieptepunt Zonder twijfel is onze promotie in 2016 naar de tweede klasse mijn hoogtepunt. In de finale van de nacompetitie rekenden we thuis na verlenging af met Grol, dat kon niet mooier. Minder mooi was het seizoen 2012/2013. Ik maakte als A-junior weliswaar voor het eerst minuten in het eerste, maar we degradeerden naar de derde klasse. Hoewel ik met de A1 een mooi jaar beleefde en we de playoffs speelden om promotie naar de vierde divisie, was dat toch een smetje. Een ander dieptepunt beleefde ik in de zomer van 2014. Ik brak mijn enkel en was er een half jaar uit.

6. Voorbeeld Met hun souplesse en techniek zijn dat Messi en Isco. Als verdedigende middenvelder spiegel ik mij meer aan Sergio Busquets. Hoe hij het middenveld voetballend naar zijn hand zet, is genieten. Van verdedigers die uitstralen dat er niks te halen valt, geniet ik ook. Bijvoorbeeld van Virgil van Dijk bij Liverpool en Oranje, of van Samuel Umtiti namens Frankrijk op het afgelopen WK.

7. Gekleurde of zwarte voetbalschoenen Gekleurde. Sinds de D'tjes speel ik op gekleurde schoenen. Daarvoor had ik één keer zwarte schoenen, maar die waren na twee trainingen al kapot. Wel moeten gekleurde schoenen passen bij het clubtenue. Ik heb blauwe schoenen, want bij Varsseveld dragen we blauwe sokken.

8. Favoriete maaltijd De pasta's van mijn vader. Die moet ik noemen, omdat ze echt fantastisch zijn. Net als Mexicaans eten vind ik Italiaans heerlijk. En voor vlees uit de slagerij van mijn 'schoonouders' mag je mij 's nachts gerust wekken.

9. Slechtste eigenschap Ongeduldig. Ik heb een hekel aan wachten. Als ik op iets of iemand moet wachten, erger ik mij direct.

10. Favoriete club Feyenoord. Het kampioenschap van twee seizoenen terug werd tijd. Het is de eerste titel die ik bewust heb meegemaakt. Met mijn vrienden was ik bij de huldiging. We proberen elk jaar een wedstrijdje of twee mee te pakken.

11. Ambitie Vorig seizoen hadden we het zwaar in de tweede klasse. Daarom vind ik dat onze eerste ambitie moet zijn om een stabiel seizoen te draaien en door te groeien tot een vaste waarde op dit niveau. Dat wordt lastig genoeg, want afgaande op de competitie-indeling zijn de tegenstanders er niet minder op geworden.

Barghse Jonges zoekt vrijwilligers voor bouwen tent

De te plaatsen tent. Foto: PR

's-HEERENBERG – Voor het grote benefietconcert tegen kanker van de Barghse Jonges en Bläck Fööss op 29 september, wordt een enorme festivaltent geplaatst. Inmiddels hebben zich al veel vrijwilligers gemeld om te helpen de tent op- en af te bouwen en in te richten voor dit mega-spektakel in 's-Heerenberg. Maar Hans Dijkman is nog op zoek naar een flink aantal mensen dat één vrije dag wil investeren om mee te helpen om kanker de wereld uit te krijgen.

Een kleine honderd meter lang, een meter of 35 breed en 16 meter hoog. Gedragen door 14 enorme masten. Met een podium van 300 vierkante meter en twee tribunes. Met een capaciteit voor 2.500 bezoekers en 500 VIP gasten van sponsors. Dat zijn de cijfers die horen bij de grote festivaltent die de Barghse Jonges gaan plaatsen voor hun vierjaarlijkse benefietconcert tegen kanker.
De line up voor het concert is inmiddels bekend. Hoofdmoot zijn de Barghse Jonges en de Bläck Fööss uit Keulen. Zij worden bij veel nummers begeleid door het 65-koppige Oostgelders Symfonieorkest. Als gasten treden op Bad Habit, Ernst Danël Smid, de Köln Pipes en de schotse zangeres Kim Howbridge.

Technisch projectmanager Hans Dijkman is met zijn team verantwoordelijk voor de inrichting van het terrein en de bouw en inrichting van de tent. "Normaal gesproken kun je dit soort dingen natuurlijk nooit voor een concert van één avond rendabel maken", zegt hij. "Maar door de medewerking van de leverancier en doordat we met vrijwilligers werken, lukt het wel. Voorop blijft namelijk staan dat het een benefietproject is. We willen een flink bedrag ophalen voor de kankerbestrijding."

Dijkman zoekt nog een aantal vrijwilligers die minimaal 18 jaar oud zijn en één dag willen helpen bij de op- en afbouw van de tent. Hans Dijkman: "We hebben al een flinke ploeg vrijwilligers van onder andere voetbalvereniging MvR en carnavalsvereniging de Olde Waskupen, maar met name voor maandag 1 oktober en dinsdag 2 oktober zoeken we nog een aantal mensen dat ons wil helpen bij de afbouw van de tent. Ook op vrijdagmiddag 21 september hebben we nog een aantal mensen nodig bij de opbouw."

Vrijwilligers krijgen naast een goed gevoel voor hun bijdrage een entreekaart voor het concert met vijf consumptiemunten. Sport- en buurtverenigingen en carnavals- of vriendengroepen die zich met minimaal vijf vrijwilligers aanmelden krijgen daarnaast een stevige bijdrage in de clubkas gestort. En natuurlijk wordt er voor koffie en broodjes gezorgd en zijn alle vrijwilligers goed verzekerd.

Wie mee wil doen, kan mailen naar info@barghsejonges.nl, ter attentie van Marcel Giezenaar of Hans Dijkman.

Nederlands Symfonie Project repeteert in Ludgercollege

Het Nederlands Symfonie Project staat onder leiding van Pim Cuijpers. Foto: Sander van der Linde

DOETINCHEM - Het Nederlands Symfonie Project (NeSP) beleeft deze maand zijn zesde editie met het uitvoeren van een 20ste eeuws programma binnen het thema 'Isolement'. Dat gebeurt op 24 augustus in Arnhem en op 25 augustus in Amsterdam. Maar op 23 augustus is er een openbare en vrij toegankelijke repetitie, in het Ludgercollege in Doetinchem.

Onder leiding van Pim Cuijpers speelt het orkest, bestaande uit voornamelijk conservatoriumstudenten uit heel het land, Hendrik Andriessens' Ricercare. Dansstudenten van het ArtEZ Conservatorium in Arnhem verbeelden hier in hun eigen choreografie het isolement. Daarna soleert Ramon van Engelenhoven – winnaar van de Young Pianist Foundation (2015) – in het zelden uitgevoerde Vierde Pianoconcert van Sergej Rachmaninov. Ramon soleerde onder andere bij Valery Gergiev. Na de pauze klinkt de Vijfde Symfonie van Dmitri Sjostakovitsj. Het verbindende element binnen het thema is een speciaal door prominent dichteres Florence Tonk geschreven gedicht. Voor elk stuk zal een deel hieruit worden voorgedragen.
De componisten van de werken leefden in hun eigen isolement. Zo werd de muziek van Andriessen in de oorlog verbannen, omdat hij niet wilde plaatsnemen in de Cultuurkamer, Rachmaninov verhuisde naar Amerika om nooit meer terug te keren en ook Sjostakovitsj had een moeilijke relatie met de machthebbenden in Rusland.

De stichting
De Stichting streeft ernaar om een summerschool te realiseren voor conservatoriumstudenten, op zeer hoog niveau muziek te maken en zoveel mogelijk mensen hiervan te laten genieten. Zodoende nodigt NeSP jaarlijks mensen uit die anders niet naar concerten kunnen gaan. Dit jaar bijvoorbeeld mensen met een smalle beurs. De stichting is een initiatief van studenten en er spelen ruim tachtig musici in het orkest. Eerder soleerden Gregor Horsch (eerste solocellist Koninklijk Concertgebouw Orkest), Lidy Blijdorp, Elvira van Groningen, Jeannette van Schaik en Anastasia Feruleva bij het Nederlands Symfonie Project.
De openbare repetitie op 23 augustus in het Ludgercollege is vrij toegankelijk, al wordt een vrije gift ter (noodzakelijke) ondersteuning zeer gewaardeerd. De deuren openen om 18:30 uur, aanvang concert om 19:30 uur. Het aantal toeschouwers is beperkt, dus op tijd komen voorkomt teleurstelling.
Op 24 augustus speelt NeSP in de Eusebiuskerk in Arnhem (deuren open 19.30 uur, aanvang concert 20.15 uur). Op 25 augustus sluit NeSP traditiegetrouw af in Amsterdam, ditmaal in de Duif (deuren open 19.30 uur aanvang concert 20.15 uur). Musicoloog Hidde Bekkers geeft dagelijks een inleiding tot het programma. Florence Tonk draagt haar gedicht zelf voor in Arnhem en Amsterdam. Kaartverkoop voor de concerten via de website.


www.nederlandssymfonieproject.nl

Column

Kormelinksbult

Natuurlijk zijn we er blij mee, met die nieuwe N18. Maar zo'n autoweg haalt toch ook wel een boel overhoop. Verandert een landschap helemaal. De eerste paar keer dat ik er overheen reed was ik volledig gedesoriënteerd. Hoewel ik nog naar dezelfde herkenningspunten keek (die boerderij, die camping, die kerktoren in de verte) wist ik soms absoluut niet waar ik was. Omdat je ze opeens vanuit een heel andere hoek ziet.

De laatste weken heb ik het gebied rond de nieuwe weg (dat wil zeggen pakweg tussen Groenlo en Haaksbergen) op de fiets helemaal opnieuw verkend. Leuk, maar soms ook verwarrend. Weggetjes die je vroeger reed zijn er opeens niet meer, er liggen fietspaden die er vroeger niet waren. Hier en daar zijn stukken landschap gewoon verdwenen. Daar liggen nu twee stroken asfalt.
Vorige week schoot me opeens iets te binnen. De Kormelinksbult, zou die er nog wel zijn? Of zou daar nu de N18 lopen? Nee, dat zal toch niet?…...

Als ik dit schrijf hoor ik het u bijna denken: De Kormelinksbult? Wat is dat nou weer. Tja, ik kan niemand kwalijk nemen dat hij of zij dat niet weet. Al helemaal niet, omdat de Kormelinksbult al lang geen bult meer is. Ooit was ie dat wel. Zo'n honderd jaar geleden schreef de Eibergse schrijver en historicus Hendrik Odink nog over deze later afgegraven hoogte in de buurtschap Olden Eibergen (tussen Eibergen en Haarlo), die zo ongeveer tussen de Kormelinkweg en de Leerinkbeek lag. Een half uur gaans vanuit Eibergen, aldus Odink, die overal nog naar toe wandelde.
En waarom maak ik me nu zo druk over een bult in het landschap, die al lang geen bult meer is? Nou, omdat de Kormelinksbult (of althans de plek waar die bult ooit lag) cultuurhistorisch gezien uiterst belangrijk is. Dit is de plek waar ooit de eeuwige vrede zal worden bereikt. Althans volgens een eeuwenoude sage die Hendrik Odink in een ballade heeft verwoord. Een prachtig, lang gedicht in het Eibergs dialect van een eeuw geleden. En opgeschreven op de manier waarop Odink dacht dat het goed was. De WALD-spelling bestond immers nog niet.

Maar goed, waar draait die sage om? Wel, dat er onder de Kormelinksbult een bijzonder zwaard ligt begraven, dat toebehoort aan een machtig heerser uit een magische wereld. (Ne Keizer oet ne andere waald, volgens Odink). Ooit zal die heerser met zijn leger naar de Kormelinksbult komen, het zwaard opgraven en vervolgens op deze plek slag leveren. De ultieme slag, de laatste die ooit wordt uitgevochten. Want hierna zal het eeuwig vrede zijn.

Op de plek gekomen waar de Kormelinksbult ooit gelegen moet hebben zag ik tot mijn opluchting dat de N18 zeker tweehonderd meter verder naar het oosten liep. De heilige grond (waar tegenwoordig vrije uitloopkippen rondscharrelen) is onaangetast gebleven. Het zwaard moet er dus nog ergens liggen. Gelukkig maar, want stel je voor dat het bij de werkzaamheden was opgegraven. Of zelfs verloren was gegaan. Dan was er helemaal geen kans meer op die eeuwige vrede waar we zo naar uitkijken.

Nog even ter informatie: de door Odink geschreven ballade (getiteld: De smid bie De Wolter) is ooit op muziek gezet door Hans Keuper. Wie geïnteresseerd is in de tekst, kan deze vinden in het boek Hendrik Odink, kijkjes in het oude Berkelland, dat twee jaar geleden is uitgegeven door de historische verenigingen van Eibergen, Borculo en Neede.

Column

Zoepekolk

Als kind speelde ik wel op straat, maar veel liever nog buiten ons stadje. In de Waterhoek vlakbij het Twentekanaal bijvoorbeeld. Daar kon je allerlei andere spannende dingen beleven. Zolang je maar uit de buurt van de kolk bleef. Als je daar in viel, dan zou het water je mee trekken naar een immense diepte. Dat wisten al mijn vriendjes zeker.

Een mooi voorbeeld van hoe twee betekenissen van één woord door elkaar kunnen worden gehaald. Want een kolk is natuurlijk iets anders dan een draaikolk.

Een kolk, en dan bedoel ik zo'n klein door een dijkdoorbraak gevormd meertje, heet in het Achterhoeks gewoon kolk of kolke. Maar ook wel hanne of hank. In de Liemers hebben ze het over een waoj en in Doesburg spreekt men van een wiel.
Maar een kolk hoeft niet per se door een dijkdoorbraak te zijn ontstaan. Ook een laag stuk in een weiland, waar altijd water in staat (in de Liemers kuul genoemd) heet in de Achterhoek kolk. Ook wel zoepekolk, want toen vroeger de koeien nog maanden achtereen in de wei stonden, konden ze uit zo'n watergat drinken. Lekker makkelijk voor de boer, zult u denken? Nou, dat viel tegen. Zo'n kolk moest regelmatig worden 'uutgemodderd' en dat was weer een heel karwei!

Variaties op zoepekolk zijn er ook volop. In Eibergen bijvoorbeeld heeft men het over een beestekolk (beeste zijn koeien), in het Montferland over een drinkkolk en in bijna de hele Achterhoek is ook het woord wetterkolk (of waeterkolk) bekend.

Droogte vereist aanpassingen parcours Ronde van de Achterhoek

De organisatie van de Ronde van de Achterhoek moet het parcours aanpassen vanwege de droogte. Foto: Sportfoto.nl

ACHTERHOEK - De aanhoudende droogte eist nu ook zijn tol voor de wielerkoers Ronde van de Achterhoek. Hoewel het nog een kleine twee weken is tot de wedstrijd op zondag 19 augustus wordt verreden, heeft de organisatie nu al maatregelen getroffen. Voor een aantal van de zandwegen die in het parcours zijn opgenomen zijn alternatieven gezocht. De 190 kilometer lange wielerklassieker wordt gekenmerkt door in totaal veertig kilometer aan zandwegen en kasseistroken op de route.

"Met veertig kilometer aan zandwegen en kasseien, heeft de Ronde van de Achterhoek een unieke uitstraling", zo vertelt Gerard van Balveren, voorzitter van de organisatie. "Maar we hebben ook een verantwoordelijkheid richting de renners als het gaat om hun veiligheid. Daarom zijn de afgelopen dagen inspecties verricht op de zandwegen. Die zullen ook de komende weken doorgezet worden, tot daags voor de koers."

De wedstrijd is niet in gevaar, maar de organisatie heeft al wel besloten om een aantal wijzigingen aan te brengen in het parcours. Van Balveren: "Op een aantal plekken is de toplaag van de zandweg volledig verwaaid, zodat deze wel gebruikt kan worden. Op andere plekken zal de koers worden omgeleid, omdat de zandweg zelfs voor semi-professionele renners en top-amateurs door de aanhoudende droogte onbegaanbaar is geworden." Via de website www.rondevandeachterhoek.nl zullen de wijzigingen in de route bekend gemaakt worden.

De veilige 'villamenten' van Veste Zutphen

'Deze locatie vraagt om luxe'

ZUTPHEN - Aan het woningaanbod in Zutphen wordt dit jaar een nieuw segment toegevoegd: 'villamenten'. Op het terrein van de voormalige Leeuwerikweide verrijzen drie woontorens met deze gestapelde villa's en penthouses. Eindelijk komt er verandering op het al jaren braakliggende terrein.

Wonen in Veste, uiteraard een afgeleide van vestingstad Zutphen, betekent de luxe van een villa gecombineerd met het gemak en de veiligheid van een appartement. De villamenten van de eerste twee gebouwen zijn in verkoop en het derde gebouw is herontwikkeld naar luxueuze zorgappartementen in de particuliere sector. Naar verwachting zal de schop eind 2018 de grond ingaan en zal de oplevering van alle drie de gebouwen voor de zomer 2020 plaatsvinden.

"De villamenten zijn niet alleen voor Zutphen, maar voor de hele regio uniek. Dat komt door de luxe afwerking", vertelt Daniëlle IJsseldijk van Thoma Post, samen met ten Hag de verkopend makelaar. "De appartementen worden praktisch geheel afgewerkt verkocht", vult makelaar Wim Rijsemus van ten Hag aan. "Met standaard hoge plafonds, luxe binnendeuren in hardhouten kozijnen, een luxe keuken, twee badkamers, vloerverwarming, vloerkoeling, automatische zonwering en andere domotica", somt hij op. "Normaal zijn dit opties, maar mensen willen het toch hebben", merkt projectontwikkelaar Edwin van Haarst, van TBI-onderneming Koopmans Bouwgroep. "Doordat de appartementen zo compleet zijn, heb je minder onzekerheid over de totale kosten."

Sydneypark
De villamenten verrijzen naast het Sydneypark, op het terrein waar vroeger de Leeuwerikweide stond. "Deze locatie vraagt om iets luxueus te realiseren", vindt Van Haarst. "Het is vlakbij het centrum en je kunt hier blijven wonen als je zorg nodig hebt; de woningen zijn groot, gelijkvloers en drempelvrij." Om aan te geven hóe groot, vertelt hij over de 25 meter lange gevels per woning. "De kleinste woning is al 129 vierkante meter met een balkon van veertien vierkante meter." Deze balkons liggen op de hoeken van het gebouw, waardoor de bewoners volledige privacy houden.
Opvallend aan het gebouw is het dak met de overstek, die aan de onderkant luxe met houtlook is afgewerkt. Deze 'pet' is de herkenbare signatuur van architect Sylvan van der Linde. Alle materialen zijn onderhoudsarm, zoals de hoogwaardige aluminium kozijnen, en daarnaast wordt het gehele complex gasloos gebouwd. Om te voorzien in warmte en koeling worden warmtepompen geïnstalleerd.

Onvergelijkbaar
De makelaars merken dat er veel belangstelling is voor dit soort appartementen, zowel uit de regio als uit het westen. In Zutphen en omgeving is er geen vergelijkbaar aanbod, terwijl steeds meer mensen willen kiezen voor de veiligheid van een appartement; op een verdieping hebben ze veel minder te vrezen van bijvoorbeeld inbraak en insluiping. Op de website staat meer informatie over dit unieke project.

Beelden van Ria Wiendels te zien in Wehl

Een bronzen beeld van Ria Wiendels. Foto: PR

BREEDENBROEK/WEHL - Ria Wiendels, galeriehoudster in Breedenbroek, gaat nu zelf weer eens exposeren, en wel in galerie Orso d'Oro aan de Grotestraat in Wehl. Daar zijn van zondag 12 augustus - de opening van de expositie is om 16.00 uur - tot en met zondag 16 september beelden van de hand van Ria Wiendels te zien. Tegelijkertijd worden en ook foto's van Janneke Roelofs tentoongesteld. De galerie is elke zondag open van 13.00 tot 17.00 uur.

Ria Wiendels vertelt over de kunstwerken die ze er exposeert: "Bij een expositie in Galerie 21 kwam ik in contact met Egbert Hermsen, een bronsgieter uit Silvolde. Ik was onder de indruk van zijn prachtige bronzen beelden. Door hem raakte ik gefascineerd door het werken met brons. Het leek mij een geweldig avontuur. Hij bracht mij in contact met Loek Hambeuker en onder zijn begeleiding ben ik begonnen met het maken van bronzen beelden. Bij het werken met brons volgens de 'verloren-was-methode' kun je eindeloos schaven aan het model. Wanneer het eindelijk gegoten wordt is het resultaat altijd verrassend. Temperatuur van het vloeibare brons en het plaatsing van gietkanalen beïnvloeden het resultaat. Wanneer het beeld uiteindelijk uit de mal wordt gehaald begint het afwerken en niet te vergeten het patineren wat een kunst op zich is. Dit maakt dat ieder beeld weer uniek is."

Binnen de fotografie beoefent Janneke Roelofs verschillende disciplines, zoals portret- en architectuurfotografie. Echter bij deze expositie is haar vrij werk te zien, een combinatie van stillevens, verstilling en landschap. "Van huis uit ben ik violist en speel bij het Gelders Orkest. Maar nog eerder dan de viool heb ik de camera opgepakt. Mijn broer fotografeerde al met een oude eenvoudige camera. Die camera heb ik van hem overgenomen en door de simpelheid van het ding leerde ik de essentie van de fotografie spelenderwijs en kreeg ik de wisselwerking tussen diafragma's en sluitertijden onder de knie. Samen met mijn vader leerde ik ook het zelf afdrukken in onze eigen gebouwde donkere kamer op zolder."

Zomerse verrassing voor klanten Sensire wijkzorg Gaanderen

Mevrouw Wenting toont haar 'zomerse verrassing'. Foto: PR

GAANDEREN - De temperaturen zijn al wekenlang ongekend hoog, daarom heeft Sensire wijkzorg Gaanderen haar klanten deze week verrast. Alle honderd klanten in de wijk werden verblijd met een aardigheidje in de vorm van een flesje water om het hoofd koel te houden, en een appeltje voor de dorst. Deze spontane actie werd mede mogelijk gemaakt door de COOP in Gaanderen en uitgedeeld door medewerkers van wijkzorg Gaanderen. Medewerkster Karin Kemperman werkte graag mee aan deze actie "Zo zorgen wij niet alleen met elkaar maar ook voor elkaar in Gaanderen."