Achterhoek Nieuws Berkelland Eibergen-Neede

10 april 2018

Achterhoek Nieuws Berkelland Eibergen-Neede 10 april 2018


Project Doen - toen en nu: 'Een gat boren, best lastig'

Koffiebonen malen met de hand. Foto: Rob Stevens

EIBERGEN/NEEDE - Dat is nog eens wat anders dan een rekenles in de klas. Een lesje koffiebonen malen met een ouderwetse koffiemolen, kegelen met oude kegels, de kanten van een plankje mooi glad schuren met schuurpapier en een gat boren met een handboor. Met zo'n boor met een rare hoek erin. Dat was wat leerlingen van obs De Hofmaat vorige week woensdag deden in Museum de Scheper en boerderij de Vuurever in Eibergen, in het kader van het project 'Doen - toen en nu'. "Een ervaring voor het leven", zegt leerkracht Minette Korterink van obs De Hofmaat. "Daar zullen ze later nog herinneringen aan hebben."

Door Rob Stevens

De leerlingen van obs De Hofmaat uit Neede bezochten het museum in Eibergen in het kader van het project 'Doen – toen en nu'. Een project gerealiseerd door Museum de Scheper in samenwerking met de Stichting Muziek en Kunstwijs Berkelland. Om kinderen het leven en wonen van vroeger te laten ondervinden en ervaren. En ze te laten kijken naar waar en hoe ze zelf wonen. En dat vergelijken met hoe mensen vroeger woonden. Wat zeggen de spullen van vroeger over het leven van die mensen? Leerlingen krijgen zo een besef hoe hedendaagse voorwerpen en gebruiken zijn ontstaan.

Kegelen op de ouderwetse manier. Foto: Rob Stevens

'Klein museumpje'
Minette Korterink vertelt dat leerlingen allemaal oudere voorwerpen van huis hebben meegenomen naar school. "Die stonden vaak gewoon ergens thuis zonder dat de kinderen wisten wat het was en waarvoor het ooit werd gebruikt. De klas veranderde zo in een klein museumpje met allemaal mooie oude spullen, zoals: een sokkenstopper, een oude radio, een oud meetlintje en een hele oude bril in een prachtig oud kokertje." Museum de Scheper en boerderij de Vuurever staan ook vol met oude gebruiksvoorwerpen.

Koffiebonen malen
In boerderij de Vuurever drinken leerlingen woensdagmorgen aan een ouderwetse keukentafel een kopje koffie. Getrokken van met een oude koffiemolen zelfgemalen koffiebonen. Sommigen herkennen de molen omdat het ook bij hun oma in een hoekje van de woonkamer staat te pronken. Ze bespreken de verschillen tussen toen en nu. Hoe zet je nu koffie? Koffiebonen zie je weer steeds meer. Het malen met de hand niet meer. Lees verder op pagina 3

Zonnebloem houdt show van voorjaarsmode

EIBERGEN - De nieuwe activiteitencommissie van de Zonnebloem, afdeling Eibergen organiseert een voorjaarsmodeshow in de Huve. Dat gebeurt op dinsdag 17 april vanaf 14.00 uur. Het is voorjaar en de winterkleding kan zo langzamerhand weer opgeborgen worden om plaats te maken voor een nieuwe vrolijke zomergaderobe. Speciaal voor de Zonnebloemgasten verzorgt modehuis Gankema uit Eibergen een modeshow verzorgen in de Huve op dinsdag 17 april. De organisatie van deze middag ligt in handen van de nieuwe activiteiten commissie 'de Zonnewijzers' en zij staan samen met Gankema Mode garant voor een gezellige middag. Zonnebloemvrijwilligsters showen als mannequins de kleding en ladyspeaker Mini Peddemos voorziet het geheel van deskundig commentaar. Na afloop wacht de bezoekers nog een leuke verrassing. Ook andere belangstellende zijn deze middag van harte welkom. Deze show begint om 14.00 uur en de zaal is open vanaf 13.30 uur. Entree voor niet-Zonnebloemgasten: 7,50 euro (inclusief koffie, een drankje en hapjes). Opgave voor 12 april bij Gerda Olthof, tel. 0545-47 14 78. Kaarten zijn op de dag zelf aan de zaal te koop voor 8,50 euro.

Genomineerd voor titel

Nick Schipper en Martijn Lievestro bij de fitnessfiets. Foto: Rob Weeber

Nick Schipper is genomineerd voor de titel 'lid van het jaar'. Die titel heeft hij volgens Anytime Fitness verdiend vanwege zijn inzet bij zijn strijd tegen overgewicht.

Project 'Doen - toen en nu' in De Scheper

Kegelen op de ouderwetse manier. Foto: Rob Stevens

Vervolg van de voorpagina

EIBERGEN - Leerlingen van obs De Hofmaat deden mee aan het project 'Doen - toen en nu' in museum De Scheper.

In een andere ruimte staat Siem een plankje te schuren. Siem: "Best lastig een gat boren met zo'n handboor. Met een elektrische boormachine gaat dat makkelijker." Op zijn plankje moet straks zijn een tegel komen. Zelf ontworpen, met als inspiratiebron de tegeltjes in het voorportaal en in de keuken van het museum. Samen met kunstenares Janet Timmerije zal elke leerling op school de week na het museumbezoek een eigen tegel maken. Janet neemt dan alle tegeltjes mee naar haar atelier en bakt deze in haar speciale keramiekoven. De tegeltjes komen uiteindelijk op de zelf gemaakte plankjes. Als aandenken aan het bezoek aan museum de Scheper.
De Stichting Muziek & KunstWijs stimuleert, coördineert en organiseert culturele en kunstzinnige activiteiten en evenementen op alle basisscholen in de gemeente Berkelland. Muziek en KunstWijs ondersteunt en werkt samen met stichtingen, verenigingen en personen die zich bezighouden met muziek, kunst en cultuur.

De Stichting werkt, zonder winstoogmerk, in opdracht van de gemeente en schoolbesturen in Berkelland.

Bijzondere voorstelling in Oude Mattheüs in Eibergen

EIBERGEN - Op uitnodiging van de werkgroep Inspiratie en Ontmoeting van de PKN-gemeenten Eibergen/Rekken en Neede en de commissie Ontmoeting & Inspiratie van de St. Paulusparochie is er op zondag 22 april een bijzondere voorstelling in de Oude Mattheüs in Eibergen. Een voorstelling die, zo kort voor 4 en 5 mei en met een toenemend antisemitisme in onze maatschappij, goed past. De kerk is vanaf 14.00 uur open, de voorstelling begint om 14.30 uur. Na afloop staat er een drankje klaar en is er gelegenheid tot een vrije gift.

De kleindochter van Philip Mechanicus (1889-1944), Elisabeth Oets brengt een hommage aan haar opa, die in Auschwitz werd vermoord. Zij vertelt zijn levensverhaal, met fragmenten uit zijn beroemde oorlogsdagboek 'In Depot' uit Kamp Westerbork. Zij zingt daarbij, op piano begeleid door Mi Ying Chen, liederen van Ilse Weber, gecomponeerd in Theresienstadt, die een hoopvol tegenwicht vormen bij dit aangrijpende verhaal.
Philip Mechanicus (1889 – 1944) was een selfmade man die zich uit bittere armoede opwerkte tot een veelgeprezen, kritisch journalist en chef buitenland van het Algemeen Handelsblad in het vooroorlogse Amsterdam. Als Jood die geen ster wilde dragen kwam hij in de oorlog terecht in kamp Westerbork, waar hij een dagboek bijhield, dat nog altijd als een van de belangrijkste oorlogsdocumenten wordt beschouwd.
Samen met fragmenten uit zijn dagboek vertelt Elisabeth Oets het boeiende en aangrijpende levensverhaal van Philip Mechanicus. Ze kijkt terug op haar eigen familiegeschiedenis met veel warmte en respect en ze zingt daarbij liederen van Ilse Weber, gecomponeerd in Theresienstadt.
Elisabeth heeft haar opa nooit gekend want hij werd in 1944 op transport gesteld en omgebracht in Auschwitz-Birkenau. Maar Philip Mechanicus leeft voort door zijn indrukwekkende en beroemde oorlogsdagboek en door deze ontroerende voorstelling van zijn kleindochter.

Elisabeth Oets (verhaal en zang) en Mi Ying Chen (piano) werkten lange tijd bij de Nederlandse Reisopera en vormen al een aantal jaren een veelgevraagd duo.

Netwerkwandeling in Eibergen

EIBERGEN - Op woensdag 25 april houdt WerkCafe Berkelland een netwerkwandeling in Eibergen. De start is om 9.00 uur bij het Mulderhuis, Mallumsemolenweg 114 in Eibergen.

De bedoeling van deze wandeling is, dat men in een ontspannen sfeer met andere werkzoekenden in contact komt en met elkaar ervaringen en tips uitwisselt over het zoeken naar vacatures, cv, sollicitatiegesprekken, enzovoorts. Na afloop is er gelegenheid om een kopje koffie/thee te drinken op eigen kosten.

Gemeenteraadslid Hans Pelle loopt mee om te bekijken, wat gemeente Berkelland voor deze netwerkgroep kan betekenen.

Opgave kan via wcb.sportenbewegen@gmail.com.

NGV Neede laat 'beestenboel' los

Foto: PR NGV Neede

NEEDE - Elke twee jaar organiseert de NGV een uitvoering. In dit jaar is de uitvoering op zondag 15 april in de Spilbroekhal in Neede. De titel van de uitvoering is De Beestenboel van de NGV. Bij de opening van de show worden de bezoekers meegenomen, de jungle in, onder luid getrommel van djembés. Tijgers, haaien en wolven zullen op het podium verschijnen. Ook Nemo de clownsvis komt voorbij. Pinguïns dansen en Afrikaanse muziek laat de hele zaal swingen. Er komen nog veel meer dieren voorbij die hun kunsten vertonen. De Beestenboel van NGV begint om 14.00 uur, de zaal is open vanaf 13.30 uur. De entree kost, inclusief een kop koffie, vijf euro voor volwassenen. Kinderen tot en met 12 jaar mogen gratis komen kijken. In de pauze van de show is er een verloting, loten kosten één euro.

Cultuur op de Diekmaat

De sterren werden van de hemel gedanst. Foto: Jojanneke Krakers

NEEDE - De kinderen van de sbo Diekmaat in Neede hebben op vrijdag 6 april de sterren van de hemel gedanst in het kader van culturele educatie op school. Onder begeleiding van Loes en Bart werden de danspassen ingestudeerd en tijdens een voorstelling waarbij alle ouders welkom waren, werden per klas de kunsten vertoond. Dat er danstalenten rondlopen op deze school mag duidelijk zijn, maar het mooiste om te zien was dat alle leerlingen met ongelofelijk veel plezier meededen en een bijdrage hebben geleverd aan dit project.

Aanmelden voor Kinderdagkamp

EIBERGEN - Kinderen die dit schooljaar in groep 3, 4 of 5 van een Eibergse basisschool zitten óf die wonen in Eibergen, kunnen zich aanmelden voor het Kinderdagkamp 2018, dat is van maandag 20 tot en met vrijdag 24 augustus. Inschrijven kan bij de stand op de Oranjemarkt in Eibergen, op vrijdag 27 april tussen 10.00 en 14.00 uur. Wie dan niet kan, mag zich door anderen laten inschrijven of kan op donderdag 17 mei tussen 19.00 en 21.00 uur naar de tweede inschrijfmogelijkheid bij café Tijink aan de Beltrumseweg 7 in Eibergen komen. Er is plaats voor maximaal 125 deelnemers, in de volgorde van opgave. Deelname aan het Kinderdagkamp 2018 kost veertig euro; voor het tweede kind uit een gezin dertig euro. De kosten dienen bij inschrijving contant en gepast te worden voldaan.

Alzheimer Café Berkelland

BORCULO - De afdeling Oost-Gelderland van Alzheimer Nederland organiseert maandelijks een Alzheimer Café in Borculo, voor iedereen die op welke manier dan ook te maken heeft met dementie. Men ontmoet lotgenoten en kan met elkaar in gesprek gaan over de dingen die men meemaakt.

Het thema van deze maand is: Intimiteit bij dementie. Als een liefdesrelatie een zorgrelatie wordt, verandert er veel. Christiaan Meijboom is vanuit Alzheimer Nederland een deskundige op dat gebied. Hij gaat met ons in gesprek over dit soms moeilijk bespreekbare onderwerp. Het Alzheimercafé is op dinsdag 10 april in het Grand Café van Careaz J.W. Andriessen in Borculo. Het duurt van 19.30 tot 21.00 uur en de zaal is open vanaf 19.00 uur.

Vrouwen van Nu bijeen

EIBERGEN - De Vrouwen van Nu, afdeling Eibergen houdt op donderdag 19 april haar afdelingsavond. Leden en overige belangstellenden zijn vanaf 19.45 uur welkom in De Huve in Eibergen. Na het huishoudelijk gedeelte wordt de avond verder ingevuld door Brothers Two uit Haaksbergen met muziek uit de jaren 60-70.

Philabeurs in Neede

NEEDE - Op zaterdag 21 april houdt de filatelistenvereniging Lochem, Borculo en omgeving de Philabeurs, een postzegelbeurs, in café-restaurant De Olde Mölle, Diepenheimseweg 21 in Neede. De toegang is gratis. De huurders van de tafels staan borg voor een groot aanbod van zegelmateriaal, brieven, partijtjes, enzovoorts. Liefhebbers kunnen in De Olde Mölle terecht van 10.00 tot 16.00 uur.

Netwerkwandeling in Eibergen

EIBERGEN - Op woensdag 25 april houdt WerkCafe Berkelland een netwerkwandeling in Eibergen. De start is om 9.00 uur bij het Mulderhuis, Mallumsemolenweg 114 in Eibergen. De bedoeling van deze wandeling is, dat men in een ontspannen sfeer met andere werkzoekenden in contact komt en met elkaar ervaringen en tips uitwisselt over het zoeken naar vacatures, cv, sollicitatiegesprekken, enzovoorts. Na afloop is er gelegenheid om een kopje koffie/thee te drinken op eigen kosten. Gemeenteraadslid Hans Pelle loopt mee om te bekijken, wat gemeente Berkelland voor deze netwerkgroep kan betekenen. Opgave kan via wcb.sportenbewegen@gmail.com.

Muziekvereniging met zes dirigenten en drie instructeurs

De jubilarissen van Concordia Noordijk. Foto: Mirjam Stegeman

NOORDIJK - Muziekvereniging Concordia Noordijk sluit haar 75ste jubileum af met een uniek concert. Alle oud-dirigenten en oud-instructeurs hebben gehoor gegeven aan het verzoek om tijdens het jubileumconcert als vanouds te dirigeren. Daarnaast zullen oud-leden die nog muzikaal actief zijn, plaats nemen in het orkest en de drumband.

Het is extra bijzonder voor wie tijdens dit speciale jubileumconcert zelf ook een jubileum viert. Dat geldt voor Hans Hulshof; hij viert dit jaar zijn 60-jarig jubileum als muzikant. Hij is begonnen op de hoorn, daarna op trombone en al vele jaren alweer op de bas. Hans is een muzikant in hart en nieren. Niet alleen bij Concordia, maar bij diverse verenigingen speelt hij graag een deuntje mee.

Jeanette Huurneman is al veertig jaar actief als klarinettist. Ze wilde eigenlijk drummen, maar aangezien er op dat moment genoeg drummers waren, is ze samen met haar zus op klarinet begonnen. Dat speelt ze nog steeds, ook actief bij andere verenigingen. Drummen bleef haar toch trekken, daarom is ze sinds september begonnen bij de drumband.

Ook Hermanda Stomps viert haar veertigjarig jubileum op de klarinet. Ze speelt bij het orkest verschillende klarinetpartijen. Een echte allrounder dus. Alhoewel ze met veel plezier haar partijen speelt op de maandagavond, zou ze, wanneer ze opnieuw mocht kiezen, toch voor de saxofoon gaan.

Muziek maken is leuk, maar de gezelligheid staat voorop, dat is het motto van Rudi Hietbrink die zijn 25-jarig jubileum viert. Naast de klarinet leeft hij zich tevens uit op de tenorsax bij de Vlearmoesband. Ook Rudi is regelmatig te vinden bij zusterverenigingen voor muzikale ondersteuning.

De laatste jubilaris is Niek Braam en hij is al 25 jaar gefascineerd door de snaredrum. Tevens is hij twaalf en een half jaar jaar geleden begonnen als instructeur van de drumband. Helaas is dit concert zijn laatste optreden bij Concordia. Hij heeft met passie de drumband geleid en samen met het orkest geweldige concerten gegeven.

Het unieke jubileumconcert van muziekvereniging Concordia vindt plaats op zaterdag 14 april vanaf 19.30 uur bij zaal Hassink in Noordijk. De toegang is gratis.
In samenwerking met de Historische vereniging Oud Noordijk wordt een jubileumboek uitgegeven en in de Oale Schole is vanaf 27 april een expositie te zien met als thema 'Daar zit muziek in'.

Voorjaarsconcert Beltrum's got talent

BELTRUM - Muziekvereniging Concordia uit Beltrum geeft op zaterdag 14 april om 20.00 uur in Sporthal de Sonders een bijzonder voorjaarsconcert. Onder de noemer 'Beltrum's got Talent' presenteren diverse performers van Beltrumse bodem hun verrassende talent aan u. Zij worden daarbij begeleid door ons orkest onder leiding van Henk-Jan Heijnen en de slagwerkgroep onder leiding van Kevin Tolkamp.

De opzwepende beats van DJ Jack Helms vormen een spannende opmaat vormen naar Pirates of the Carribean, uitgevoerd door het orkest. 'Sneltekenaar' Bart klein Gunnewiek vertaalt de klanken van 'Lord of the Rings' in een bijzondere tekening. Zangeres Hilke Beijer brengt soul met haar versie van 'Natural Woman'. Liefhebbers van historisch Beltrum komen aan hun trekken tijdens de vertoning van nostalgische beelden door Stichting Oud Beltrum.
Na de pauze kan men genieten van een funky performance van Springgroep VIOS Gym, opgevolgd door een verrassend optreden van Tan. Zij zal zoveel mogelijk loempia's gaan rollen, begeleid door een bijpassend arrangement van de A-slagwerkgroep, om deze na het concert aan te bieden aan het publiek. Ook zang ontbreekt niet, met een sfeervolle vertolking van 'Laat me' door Hilke Beijer en een divers optredens van zangvereniging Rhumtas. Met een kwinkslag naar de gabbercultuur zal de slagwerkgroep de avond vrolijk afsluiten.

Kaarten bestellen
Kaarten à 7,50 euro zijn in de voorverkoop via www.concordiabeltrum.nl online te bestellen.

Videokunst van Ewout van Roon bij Kunstcafé

BORCULO - Kunstkring B-Art organiseert zijn tweede Kunstcafé. De avond is bedoeld voor zowel kunstenaars als kunstliefhebbers. Centraal staat videokunst, video art, met als inleider videokunstenaar Ewout van Roon uit Eefde.

Ewout van Roon is een videokunstenaar; van kind af aan opgegroeid met muziek en beeldende kunst rolde hij in de wereld van concerten en theaterstukken waarin zowel muziek als videobeelden een grote rol speelden. Na zijn eerste exposities bij de Lochemse Kunstfactor breidde zijn bekendheid zich uit. Exposities en concerten in Duitsland, Tsjechië en Italië volgden. Op het cv van Van Roon staan inmiddels zo'n 60 composities en films. Aan de hand van enkele korte films en videofragmenten en aan de hand van vragen van de bezoekers, zal Ewout van Roon vertellen over zijn videokunst, waarbij hij ook de technische aspecten toe zal lichten.
Het Kunstcafé is op donderdag 19 april bij buitencentrum Kerkemeijer, Ruurloseweg 51 in Borculo. De aanvang is 20.00 uur, de inloop vanaf 19.30 uur. De toegang is - inclusief koffie en een drankje - gratis.

In Balans feestelijk afgesloten

Deze deelnemers zijn helemaal 'In Balans'. Foto: PR

BELTRUM - Op dinsdag 3 april zijn de laatste lessen 'in Balans' gegeven in de kapel in Beltrum. Trainer Charles Knobben liet samen met de deelnemers een afsluitende 'dans' zien waarbij evenwicht getest werd en krachtonderdelen te zien waren. De tien wekelijkse cursus heeft ervoor gezorgd dat deelnemers meer zijn gaan bewegen en steviger op hun benen zijn komen te staan.

Het enthousiasme onder de groepen is zo groot dat er vanuit hun gevraagd is om een soort van opfris cursus in het najaar. Organisatoren Vios Gym en het Kulturhus zullen zich hierover beraden. Mocht het zover komen dan zullen naast de deelnemers van deze twee laatste groepen, ook de deelnemers van de eerste twee groepen, benaderd gaan worden.

Met enthousiasme reikte de organisatie een certificaat uit aan de deelnemers. Daarnaast ontving iedereen een strippenkaart waarmee zij welkom zijn bij de gymlessen van Vios Gym en verschillende beweegactiviteiten zoals die in het Kulturhus gegeven worden. Hiermee wordt het belang van bewegen en elkaar ontmoeten onderstreept.
Ook sponsor Huub Scharenborg van Scharenborg Beltrum b.v. was aanwezig bij de feestelijke afsluiting.

Wat te doen met vakantiefilms

BERKELLAND - Op vakantie maken sommige mensen opnamen van hun belevenissen. Met een videocamera of, zoals tegenwoordig vaak, met een mobile telefoon. Het kan allemaal. Maar wat doe je met die opnamen als je ermee thuiskomt? De meeste mensen willen die filmpjes toch op een of andere manier laten zien, aan ouders, kinderen of vrienden.

Vaak is het zo dat er tussen de opnamen stukken zitten die niet interessant genoeg zijn. Dan is men al gauw aangekomen op het punt dat men dit er beter uit had kunnen of moeten knippen. Zo ontstaat er een vakantiefilm die je graag aan iemand laat zien. Op 18 april vanaf 19.30 uur houdt de videoclub Berkelland een clubavond die over het maken van vakantiefilms gaat. Mensen die meer willen weten hoe de vakantiefilmopnames op een goede manier te verwerken zijn, zijn dan van harte welkom in het clubgebouw van speeltuin De Koppel, op de hoek van de Julianastraat en de Prins Bernardstraat in Borculo. Na de vakantie, op 5 september geeft de club hen gelegenheid hun filmpje op de clubavond te vertonen en te bespreken. Ervaren filmers zullen dan de films bekijken en zo nodig tips geven hoe en wat men eventueel zou kunnen doen om er een nog mooiere film van te maken.
Iedereen mag drie avonden vrijblijvend kennis komen maken met de Videoclub Berkelland. Daarna beslist hij/zij om lid te worden om ook misschien van een ander onderwerp interessante films te kunnen maken. De toegang is gratis en de koffie staat klaar.

Column

Dassen

Mijn aandacht werd getrokken door mijn hondje, dat stokstijf aan de rand van het pad het bos in stond te staren. Kennelijk door iets of iemand volledig geobsedeerd. Ik deed een paar stappen in haar richting en zag het nu ook. "Kom heel langzaam en voorzichtig deze kant op", fluisterde ik tegen mijn destijds tienjarige kleindochter. "Dan zie je iets wat je misschien je hele leven nooit weer zult zien."

Het was een das, waarnaar mijn hondje volledig gebiologeerd stond te staren. Een jong exemplaar nog, misschien wel voor het eerst van z'n leven alleen op avontuur. Het dier koesterde zich in de zonnestralen die door de bomen heen schenen en trok zich helemaal niets van onze aanwezigheid aan. Ook door twee andere wandelaars, door ons op dit bijzondere fenomeen geattendeerd, liet hij zich rustig bekijken. Pas na een minuut of vijf draaide hij zich om en schuifelde het bos in. Ons in vervoering, maar ook ontroerd achterlatend.

Dat gebeurde een jaar of drie geleden in het Achterveld bij Neede. Mijn kleindochter heeft sindsdien nooit weer een das gezien. Ik ook niet, trouwens. En het zou inderdaad zo maar kunnen dat het ook nooit weer gebeurt. Dassen tonen zich niet zo gemakkelijk aan mensen, zeker niet zolang het licht is. Overdag blijven ze het liefst in hun burcht onder de grond. Behalve misschien een enkele, avontuurlijk ingestelde dassenpuber, die aan de oplettendheid van zijn moeder weet te ontsnappen.

Maar ook zijn dassen behoorlijk zeldzaam. Nog steeds. Eigenlijk mag het best een wonder heten, dat we in de Achterhoek überhaupt nog dassen hebben. Of beter gezegd: dat we ze we weer hebben. Want nog niet zo gek lang geleden kwam het dier hier helemaal niet meer voor. Letterlijk weggejaagd. Omdat z'n vacht zo goed te gebruiken was (vooral voor scheerkwasten!), of omdat boeren er grotendeels ten onrechte van uitgingen dat een das grote schade aan hun gewassen aanbracht.

Het heeft zelfs niet veel gescheeld of de das verdween helemaal uit ons land. Veertig jaar geleden waren er nog maar twaalfhonderd over. Vooral in het Rijk van Nijmegen zaten ze nog. Het is vooral te danken aan de vereniging Das en Boom, dat dit er inmiddels vijf keer zoveel zijn. Die bovendien op veel meer plekken in ons land leven.

Ook in de Achterhoek dus. Al zijn de meeste hier niet op een natuurlijke wijze terug gekomen, maar uitgezet. Hoeveel dassen in de Achterhoek leven en waar ze hun burchten hebben, ik zou het niet weten. Daar wordt nog altijd een beetje geheimzinnig over gedaan. Terecht, want veilig is de soort nog lang niet. Al worden ze tegenwoordig niet meer door boeren gedood, maar door auto's. Want uitkijken bij het oversteken, dat is iets wat jonge dassen niet van hun vader en moeder leren.

Onlangs las ik in de krant dat in één weekend in Achterhoek en Liemers maar liefst vijf dode dassen langs de weg waren gevonden. In Loerbeek, Zelhem, Vorden, Wichmond en Rha. "Een drama in de Achterhoek", kopte de krant. Nou vind ik dat een beetje overdreven, maar zonde is het natuurlijk wel, dat er zoveel dassen onder auto's komen. Anderzijds: Dat het gebeurt bewijst dat er nog veel meer dassen in onze bossen rondlopen. En dat is toch een behoorlijke winst ten opzichte van veertig jaar geleden!

Wat te doen met vakantiefilms

Een foto, gemaakt van een filmopname in Zwitserland. Foto: Ben Tragter

BERKELLAND - Op vakantie maken sommige mensen opnamen van hun belevenissen. Met een videocamera of, zoals tegenwoordig vaak, met een mobile telefoon. Het kan allemaal. Maar wat doe je met die opnamen als je ermee thuiskomt? De meeste mensen willen die filmpjes toch op een of andere manier laten zien, aan ouders, kinderen of vrienden.

Vaak is het zo dat er tussen de opnamen stukken zitten die niet interessant genoeg zijn. Dan is men al gauw aangekomen op het punt dat men dit er beter uit had kunnen of moeten knippen. Zo ontstaat er een vakantiefilm die je graag aan iemand laat zien. Op 18 april vanaf 19.30 uur houdt de videoclub Berkelland een clubavond die over het maken van vakantiefilms gaat. Mensen die meer willen weten hoe de vakantiefilmopnames op een goede manier te verwerken zijn, zijn dan van harte welkom in het clubgebouw van speeltuin De Koppel, op de hoek van de Julianastraat en de Prins Bernardstraat in Borculo. Na de vakantie, op 5 september geeft de club hen gelegenheid hun filmpje op de clubavond te vertonen en te bespreken. Ervaren filmers zullen dan de films bekijken en zo nodig tips geven hoe en wat men eventueel zou kunnen doen om er een nog mooiere film van te maken.
Iedereen mag drie avonden vrijblijvend kennis komen maken met de Videoclub Berkelland. Daarna beslist hij/zij om lid te worden om ook misschien van een ander onderwerp interessante films te kunnen maken. De toegang is gratis en de koffie staat klaar.

Column

Raren kwasjorus

Het is een prachtig Nederlands woord, dat ik helaas nog maar zelden hoor: snoeshaan. Letterlijk betekent het kalkoenhaan (ontleend aan het Duits). Bij onze oosterburen is een Schnauzhahn een bluffer, een opschepper. Maar wij bedoelen met een vreemde snoeshaan een vreemde snuiter, een zonderling.
Ook in het Achterhoeks hebben we het wel over een vrömden snoeshaan (of een vrömden vogel), maar zoals zo vaak bestaan er nog veel meer Achterhoekse woorden om een wat bijzonder iemand aan te duiden.
't Is een amparten (of ampatten) is, denk ik, wel het meest gebruikt. Niet zoveel anders dan het Nederlandse woord apart, maar vraag me niet waar die letter m vandaan komt. Een biezunderen noemen ze zo iemand ook wel. Of een eigenaardigen. Gek genoeg stonden die eerste twee lettergrepen er vroeger niet bij. Een arigen is in het oud-Achterhoeks iemand die wij tegenwoordig juist eigenaardig zouden noemen.
Er zijn in het wat oudere Achterhoeks meer termen die we tegenwoordig nauwelijks nog horen. Een raren kwasjorus (Varsseveld) of een rare piezewiet (Montferland) horen wat mij betreft tot de mooiste. En ook raren potjakker zou ik graag zeggen. Als ik uit Winterswijk kwam tenminste, want daar gebruiken ze die term vanouds.
Nog zo maar een paar termen voor een vreemde snoeshaan en de plaatsen waar ze veel gebruikt werden: een potsegen (Winterswijk, Aalten), een koskoper (Eefde), een koekeloeries (Gelselaar) of een gekke kwazzel (Zeddam). Maar de aller-allermooiste die ik ken is toch siepelenkraemer. Iemand die uien verkoopt, dat is pas echt een rare!

Langverwacht beleidskader voor AMV in mei op agenda raad

Het parkeerterrein bij het gemeentehuis in Borculo. Foto: Rob Stevens

BERKELLAND - Het nieuwe beleidskader voor Algemene Muzikale Vorming (AMV) ligt er. In de raadsvergadering van februari uitten partijen hun ongenoegen over het feit dat het beleidskader er nog steeds niet was. En dat ze door verantwoordelijke wethouder Joke Pot niet op de hoogte waren gesteld van de opgetreden vertragingen. De VVD diende in dit verband zelfs een afkeurende motie 'Uitblijven beleid' in. Alle partijen, op Gemeentebelangen na (de partij van de wethouder), steunden deze VVD-motie.

Door Rob Stevens

Het beleidskader is een document dat belangrijk is voor de subsidiëring van instanties op dit terrein als de Stichting Muziek- en KunstWijs en het Berkellands Muziek Overleg (BMO), waarin de Berkellandse muziekverenigingen zich verenigd hebben. Zeker met het naderende nieuwe schooljaar in het vooruitzicht. De raad kan er zich nu in de vergadering van mei over buigen. Tot nu toe moest men het nog steeds doen met een beleidsdocument uit 2011.

In het nieuwe kader is extra aandacht voor cultuur-educatie en het op peil houden van de Algemene Muzikale Vorming zoals die tot nu toe ontwikkeld is en waar alle scholen in Berkeland aan deelnemen. In het beleidskader wordt het belang van doorlopende leerlijnen benoemd, dat wil zeggen afstemming van de Algemene Muzikale Vorming op de basisschool op het muziekaanbod van de voor- en naschoolse educatie en het voorgezet onderwijs. Ook wordt toegewerkt naar meer eenheid in het programma van de scholen.

Voor kinderen uit financieel minder daadkrachtige gezinnen moet het mogelijk zijn om muzieklessen te volgen. Daarom neemt Berkelland naast het jeugdsportfonds ook deel aan het jeugdcultuurfonds. Het Jeugdfonds Sport & Cultuur is een landelijk netwerk van stedelijke en provinciale fondsen, ondersteund door een landelijk bureau.

De financiering van de gestelde doelen in het beleidskader zal de komende jaren onder andere plaatsvinden uit de door de BEMO en de Stichting Muziek en KunstWijs opgebouwde reserves voor huisvesting die zij ooit van de gemeente ontvingen. Hieruit zal ook de uitbreiding van subsidiëring van het (individueel) instrumentenonderwijs, anders dan via de muziekverenigingen, de komende vier jaar kunnen worden bekostigd. Dat hoeft volgens de gemeente niet ten koste te gaan van het beschikbare budget van de BEMO voor subsidiëring van het instrumentenonderwijs door de muziekverenigingen (HArmonie-, FAnfare- en BRAssbandmuziek). Na vier jaar zal worden bezien of dat zo is, of dat aanvullende middelen nodig zijn. De (nieuwe) raad mag er in mei zijn zegje over doen.

Diana Abbink: 'De lobby voor de streektaal moet sterker'

Diana Abbink-te Brummelstroete. Foto: Rob Weeber

Door Rob Weeber

Zoals zoveel streekgenoten heeft ook Diana Abbink de Achterhoek nooit verruild voor een ander deel van ons land. Dat was geen vooropgezet plan, maar het melkveebedrijf van haar man was reden genoeg om er te blijven. Natuurlijk was er ook altijd die onzichtbare band met de streek, dat warme thuiskomen dat je als kind van de streek nooit meer loslaat. Ze zag af van een studie na haar middelbare school, ging in plaats daarvan bij de bank werken en wijdde zich aan haar gezin. Maar na een aantal jaren thuis wilde ze weer aan het werk en begon als bestuursvrijwilliger bij de Gelderse Plattelandsvrouwen. Uiteindelijk belandde ze in de lokale politiek en klom op van raadslid naar wethouder. In 2006 zwaaide ze de politiek vaarwel en switchte naar een organisatieadviesbureau. Daar begeleidde ze acht jaar lang projecten, hoofdzakelijk op het snijvlak van burgerinitiatief en overheidsparticipatie, zoals het opzetten van een buurthuis. Haar kennis omtrent politieke besluitvorming was hierbij een voordeel. Na acht jaar, in 2014, begon ze voor zichzelf.

Diana heeft zeker haar vreugt in de Achterhoek gevonden. Ze zet zich sterk in voor het behoud van de streektaal en eigenlijk zou ze willen dat het Nedersaksisch weer een veel gebruikte taal in het gebied werd, ook in het publieke domein. Ze is voorzitter van de Dialektkring Achterhook en Liemers, secretaris van de Stichting Culturele Grenscontacten Achterhoek-Westmunsterland en secretaris van de Staring Stichting. Dit instituut ziet toe op de behartiging door het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers (ECAL) van de culturele taken van het voormalig Staring Instituut. Zoals zo vaak, speelt het geld een rol. Er was een streektaalconsulent en zelfs een dialectoloog, maar beide functies zijn wegbezuinigd. Weliswaar is de provincie voor vier jaar bijgesprongen, maar zij wil zich niet permanent vastleggen. Zij heeft ook andere regionale gebieden binnen haar provinciegrenzen. Om toch de streektaal levend te houden en de plek te geven die het verdient, is Diana gevraagd om binnen het ECAL relevante projecten te trekken om de regionale identiteit te bevorderen en te versterken. De belangrijkste vragen daarbij zijn wat de Achterhoekse identiteit is en hoe je deze identiteit vorm kunt geven. Het antwoord kwam onder andere in de vorm van het Achterhoek College dat startte in 2016, zes avonden verdieping in de culturele achtergronden van het gebied met goede regionale sprekers. Zo hielden de abt van de St. Willibrords Abdij Slangenburg en de directeur van Kaak in Terborg een lezing voor de genodigden. Beide hebben hun (culturele) wortels in de streek. In februari van dit jaar is eenzelfde opzet voor de Liemers gestart, de Liemers Academie. Hier staat bijvoorbeeld kasteel Huis Bergh en de vraag waarom juist de Liemers overwegend katholiek is centraal.

Om de streektaal, het Nedersaksisch, goed te kunnen promoten, zou er volgens Diana meer samengewerkt moeten worden tussen de verschillende streektaalorganisaties die tezamen het SONT (Streektaal Organisatie in het Nedersaksisch Taalgebied) vormen. De lobby voor het Nedersaksisch moet sterker. Positieve uitzondering evenwel vormt Drenthe, waar met subsidie van de provincie het Huus van de Taol is opgericht ter stimulering van de streektaal, het Drèents. Om kinderen al vroeg met de eigen streektaal in aanraking te laten komen, is bovendien het tijdschrift Wiesneus bedacht. Nu nog is er in de Achterhoek sprake van een vertaalde versie van een eerdere uitgave in Drenthe, maar het is de bedoeling dat in 2019 één gezamenlijke, nieuwe uitgave komt voor Drenthe, Overijssel en de Achterhoek met ieder een eigen taalvariant. Het dialect verbindt, stimuleert meertaligheid en zou de eerste moedertaal in de streek moeten worden. Het Nedersaksisch is de oudste taal en omvat een groot gebied, tot aan de Poolse grens toe.

De Achterhoek is voor Diana rust, ruimte, gemoedelijkheid en vooral ook authenticiteit. Dat de Achterhoek harder moet 'schreeuwen', vindt ze onzin. Wel moet er iets gebeuren om naar de toekomst toe de streek aantrekkelijk te houden voor nieuwe generaties. Jonge mensen zoeken vertier, goede woningen, relevante scholing en uitdagende banen. Kennis en techniek zijn belangrijke sleutelwoorden waar de Achterhoek meer op moet inzetten.

Langer parkeren bij gemeentehuis in Borculo

BORCULO - De regels voor parkeren bij het gemeentehuis in Borculo worden aangepast.

Het is soms best lastig een plekje te vinden op de parkeerplaats bij het gemeentehuis. Met name op de maandag tot en met woensdag. De beschikbare plekken zijn dan regelmatig bezet door langparkeerders die het gemeentehuis of het centrum van Borculo bezoeken. Bezoekers van het gemeentehuis komen er soms om een paspoort op te halen of voor iets anders. Maar ook wel voor een ambtelijk overleg. En dan is een uur aan de korte kant. Daarom wordt de parkeerduur verlengd van één naar twee uur. En ook wordt het aantal parkeerplaatsen in de blauwe zone vergroot. Hierop is handhaving mogelijk, dat wil zeggen: bekeuren, bij overtreding van de op de parkeerschijf aangegeven tijdslimiet mogelijk.

De aanpassing is bij wijze van proef voor de periode van een jaar. De effecten kunnen dan worden onderzocht en geëvalueerd. Tevens wordt een drietal extra laadpalen geplaatst.

Medewerkers van de gemeente bezetten overigens geen parkeerplekken dicht bij het gemeentehuis; zij hebben hun vaste parkeerplekken op de parkeerplaats bij Friesland Campina.

Jeugd van Plankeniers gaat griezelen in de kelder

Een grutto. Foto: Jos Korenromp

REKKEN - Naast een volwassenenafdeling beschikt toneelvereniging De Plankeniers ook over een jeugdafdeling. De jongeren laten hun talenten zien op zaterdagavond 21 april bij café Kerkemeijer te Rekken.

Dit jaar zijn er drie nieuwe spelers: Michelle ten Thije , Lotte Diepenmaat en Nynthe van der Luyt. Verder spelen mee: Lisa Geesink, Renske Geesink, Silke Veldhuis, Anne Stomps, Imke Leusink, Anouk Kuenen en Daphne Geesink. Voorgaande jaren heeft de verenigingsjeugd zelf het script bedacht en uitgevoerd, maar dit jaar is gekozen voor een bestaand stuk: 'Kelder', geschreven door Marc van Hoof. Het is een griezelstuk in drie bedrijven, dat zich afspeelt in een theaterkelder. Daar ontmoet een groep meiden een andere groep meiden en ook nog andere kelderbewoners. Ze zitten voor een aantal dagen opgesloten...

Een badderende kievit. Foto: Jos Korenromp
De jeugdleden van De Plankeniers. Foto: PR

Voor wie wil weten hoe het afloopt: kaarten kosten 5 euro, kinderen tot 12 jaar betalen 2,50 euro. Het adres is Rekkenseweg 44. De aanvang is 19.30 uur, de zaal is open om 19.00 uur.

Het Beltrumse Veld en Noordijker Veld worden weidevogelgebied

REGIO - Door belangrijke financiële injecties van overheid en provincie wordt dit voorjaar een start gemaakt met de uitvoering van een aantal belangrijke stappen voor behoud van akker- en weidevogels. De uitvoering ervan is in handen gegeven van diverse particuliere- en agrarische natuurverenigingen. Het Beltrumse Veld, en het Noordijker Veld worden een weidevogelgebied.

Dit houdt in, dat er aan grondeigenaren meerdere (financiële) mogelijkheden worden geboden om de kwetsbare bodembroeders meer kans te geven om te kunnen overleven. Soorten als grutto, kievit, tureluur, wulp, scholekster, gele kwikstaart en veldleeuwerik zijn er nog maar hebben het moeilijk.
Ook de techniek doet zijn intrede in de weidevogelbescherming. Tijdens het broedseizoen worden op dit moment dronepiloten opgeleid zodat met een drone met warmtebeeldcamera broedende vogels en zelfs kuikens opgespoord en zo beschermd kunnen worden. Er hoeft bij deze methode bij het opsporen van de nesten of kuikens door vrijwilligers geen geurspoor te worden achtergelaten, zodat roofdieren als vos en marterachtigen minder kans krijgen de nesten te vinden. De resultaten van de drone kunnen worden omgezet naar de coördinaten in een GPS-systeem en worden zodanig verwerkt, dat tijdens het bewerken van het land via een app de bestuurder van het landbouwwerktuig kan worden gewaarschuwd dat er nesten in de buurt zijn.
De Weidevogelvereniging probeert (hobby-)boeren en andere grondeigenaren in het buitengebied te bereiken, die bereid zijn maatregelen te nemen die voor de akker- en weidevogels in het voorjaar ideaal zijn, zodat de kuikens de kans krijgen vliegvlug te worden. Er zijn in ons land inmiddels circa 90 weidevogelboerderijen, waarvan de meeste in het noorden van het land. Een aantal Achterhoekse grondeigenaren hebben zich inmiddels gemeld om deel te nemen aan bijvoorbeeld plas-dras gebieden en kruidenrijke stroken met als doel voedselrijke akkers en/of weilanden te creëren om zo kieviten te lokken. In hun kielzog liften andere soorten mee, waardoor een zo rijk mogelijk soortenaantal wordt bereikt. De Weidevogelvereniging komt graag in contact met grondeigenaren die op deze wijze iets extra's willen betekenen voor deze vogels zodat deze behouden blijven voor het Achterhoekse landschap. Informatie: weidevogelvereniging.achterhoek@outlook.com.

Art Battle in De Weemhof

De winnaars van de Art Battle 2017. Foto:PR

ACHTERHOEK - In de Weemhof aan de Weemhof 5 in het centrum van Borculo wordt van vrijdag 13 tot en met zaterdag 21 april eindexamenwerk beeldende kunst tentoongesteld van leerlingen van vier scholen: Staring College Lochem, Marianum Groenlo, Het Assink Eibergen en Haaksbergen en het Gerrit Komrij College Winterswijk.

De Art Battle wordt op 13 april geopend door Astrid Vroemisse, drijvende kracht achter glaskunstenaar Annemiek Punt. De Art Battle is een wedstrijd tussen leerlingen van vier middelbare scholen die dit schooljaar eindexamen doen in het vak beeldende kunst voor de afdeling vmbo, havo of vwo. Dit jaar is de vierde editie. In de weken voor de ArtBattle worden op de scholen de eindexamen exposities georganiseerd. De leerlingen en de docenten bepalen samen per afdeling de drie genomineerden voor de Art Battle. Aan de wedstrijd is een publieksprijs gekoppeld. Tijdens de openingsuren kan het publiek aangeven op een stembiljet wie volgens hen de eerste prijs verdient.

Op donderdag 26 april rond 16.00 uur wordt, per categorie, de winnaar bekend gemaakt op de facebookpagina van de Weemhof: www.facebook.com/deweemhof en via de vier scholen.
Degene met de meeste stemmen per categorie wint een prijs maar bovenal: de eeuwige roem.

De tentoonstelling is van 13 tot en met 21 april open van donderdag tot en met zondag van 13.30 uur tot 16.30 uur.


Bakkerij Nollen nieuw op Needse weekmarkt

Bakkerij Nollen is de nieuwe standhouder op de markt in Neede. Foto: PR

NEEDE - De Needse weekmarkt wordt uitgebreid met een nieuwe standhouder, Bakkerij Nollen uit Hengevelde. Neede wordt naast Deurningen en Rietmolen de derde markt waar Nollen brood en banket verkoopt.

Bakkerij Nollen is een familiebedrijf en werd in 1921 opgericht. Mede onder leiding van de huidige eigenaren Vincent en Antoinet Nollen is het bedrijf gegroeid naar zo'n 200 medewerkers die dagelijks het brood en banket verzorgen voor de tien eigen winkels in Twente en de Achterhoek en voor enkele regionale supermarkten en horeca. Dinsdag 10 april is de eerste dag waarop het bedrijf op de weekmarkt present is.
Bakkerij Nollen is een zuiver ambachtelijk bedrijf. Al het brood en banket wordt gemaakt van de beste grondstoffen en wordt nog altijd op dezelfde traditionele en ambachtelijke wijze bereid. Bij het bakken, zijn tijd, temperatuur, toewijding en de beste grondstoffen onmisbare elementen voor Bakkerij Nollen. Daarnaast hebben wij ambitie wat ervoor zorgt dat we ons door blijven ontwikkelen, ook in de producten. Dit betekent dat wij letten op kwaliteit en gezondheid en op dit vlak vernieuwend bezig blijven.
Naast het brood vervaardigt Bakkerij Nollen ook een breed assortiment van banket, variërend van koek en gebak tot chocoladeproducten, welke ook geheel in eigen bakkerij worden vervaardigd. Eind dit jaar wordt in Hengevelde de nieuwe banketbakkerij in gebruik genomen waar alle banketproducten centraal kunnen worden gemaakt.

Het assortiment voor de weekmarkt is breed en vooral ook vers. Bakkerij Nollen verkoopt op deze markt vers brood, cake en koeken. Vers gebak kan op bestelling geleverd worden. Verspilling is een woord dat niet past binnen ons bedrijf. Er wordt niets weggegooid. Mochten er producten overblijven, dan vinden deze hun weg naar andere bestemmingen zoals o.a. de voedselbank. Mooi ook is de samenwerking met MaxX Onderwijs op de weekmarkt, de praktijkschool in Neede. Twee leerlingen van MaxX zullen iedere week hun zelf gebakken producten aanbieden binnen de stand van Bakkerij Nollen. Klanten kunnen wekelijks de aanbiedingen volgen op de Facebookpagina van de Needse weekmarkt, 'Markt Neede'.


www.bakkerijnollen.nl

Column

10 februari tot 31 december

Eibergen

A(ugmented) R(eallity) kunstroute Eibergen

VVV Eibergen

9 februari tot 30 april

Borculo

Expo Monique Verdaasdonk - Dolf Bierhuizen

Gemeentehuis Berkelland

28 februari tot 27 april

Eibergen

EXPOSITIE HARRY LANKVELD

De Huve

1 april tot 31 oktober

Varen met de berkelzomp "Jappe"

Toeristische Informatie Borculo

12 april

Geesteren

Algemene Ledenvergadering Geesterens Belang

Geesterens Belang

13 april

Borculo

Gratis gezondheidschecks (t.w.v. € 19,50)

Betula, Zorg & welzijn

13 april tot 21 april

Borculo

Art Battle 2018

de Weemhof

15 april

Neede

VOGELBEURS

cafe-rest; 'd Olde-Molle

Borculo

Gratis Museumdag

Toeristische Informatie Borculo

21 april

Neede

Kennismaking Enneagram

Stroekmanhoeve

22 april tot 22 april

Rekken

Kinderkerk

Antonius Kerk

Drie schapen zijn waarschijnlijk gedood door wolf

Foto: PR. Foto: Jan Hendriksen

RUURLO – Na de meldingen uit Limburg, Drenthe en Markelo zijn vorige week in de nacht van woensdag op donderdag in Ruurlo drie schapen gedood door hoogstwaarschijnlijk een wolf. Enkele schapen van de familie Lusink in Veldhoek zijn ook gewond geraakt.

Door Jan Hendriksen

Dinie Lusink laat op haar Facebookpagina weten dat een deskundige van het Faunafonds van BIJ12, gezien de specifieke bijtwonden, voor 99 procent bevestigt dat de dood van de drie schapen en de verwondingen naar alle hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt zijn door een wolf. Om definitief uitsluitsel te geven zijn er DNA-monsters afgenomen van de drie dode schapen. Dinie Lusink: "We houden nu dertig jaar schapen en dit hebben we nog nooit meegemaakt. Het is erg aangrijpend om je dieren zo aan te treffen in de wei." De schapen liepen in een weiland aan de Branddijk in de Ruurlose/Hengelose buurtschap Veldhoek. Het is voor de familie Lusink ondoenlijk om hun honderd schapen elke dag van en naar de stal te brengen. "Het weiland waar de gedode en verwonde schapen liepen ligt ver van ons huis en de stal is ook niet groot genoeg om alle schapen 's nachts binnen te houden. En schapen horen gewoon buiten te lopen", zo verklaart Lusink.
Schapenhouders in de provincies die liggen aan de Duitse grens zijn bezorgd over het toenemende aantal meldingen dat er een wolf gesignaleerd is. "Voor zover we weten zijn onze leden nog niet geconfronteerd met dode schapen", zo laat Dinie Lusink weten die secretaris is van het Nederlands Texels Schapenstamboek (NTS). Het hoofdbestuur zal tijdens de vergadering van 23 april de wolf op de agenda zetten. Schapenhouders die wolven signaleren of die wolvenschade willen melden, kunnen daarvoor 06 23846524 bellen. Dit nummer is speciaal daarvoor bereikbaar. Het nummer is op verzoek van de provincies ingesteld door Wolven in Nederland, een samenwerking van allerlei organisaties.


Nick Schipper viel zestig kilo af

NEEDE - Waar een wil is, is een weg. Het is een bekend spreekwoord en gaat voor iedereen op, maar het valt desalniettemin niet altijd mee om de daad bij het woord te voegen. Soms is intrinsieke motivatie voldoende en soms is een gebeurtenis van buitenaf nodig om als motivator op te treden. Voor Nick Schipper, 25 jaar, leidde het een naar het ander. Door persoonlijke omstandigheden was zijn gewicht op zijn twintigste toegenomen tot 165 kg. Het was sociaal en fysiek gezien een lastige tijd, waarin hij ook moeilijk werk kon vinden. Maar ineens was daar een werkgever die in hem geloofde. Nick zag het als een geboden kans waar je iets mee moet doen. Hij ging bewust eten, nam op aanraden van een buurtgenoot een abonnement bij Anytime Fitness Neede en slaagde erin zijn gewicht in drie jaar tijd met 60 kg terug te brengen.

"De keuze voor Anytime Fitness was een bewuste. Ik schaamde me voor mijn lichaam en het laatste wat ik wilde, was een gezamenlijke kleedkamer waarin ik mijzelf aan anderen bloot moest geven. Bij Anytime Fitness heb je een aparte kleed- en doucheruimte, dat gaf de doorslag. Mijn motivatie om af te vallen was sterk. Voordat ik hier begon had ik mijn eetpatroon al aangepast, geen frisdrank meer, geen taartjes en geen avondsnack. Uiteindelijk is het ons gelukt om met een combinatie van kracht- en fietstraining 60 kg af te vallen. Ik weeg nu nog 105 kg en daar moet natuurlijk nog meer vanaf. Ik voel me veel vrijer dan voorheen, zit beter in mijn vel en kan fysiek veel meer aan. Mijn grote passie is de fiets, niet alleen in de sportschool, maar ook daarbuiten. Ik heb een gravelbike, een hybride racefiets met brede banden waardoor ik ook op onverhard terrein terecht kan. Soms maak ik tochten van 45 kilometer."

Nominatie 'lid van het jaar'
Martijn Lievestro, clubmanager en personal trainer bij Anytime Fitness, bevestigt de enorme intrinsieke motivatie van Nick om af te vallen. "Feitelijk hebben wij alleen geholpen bij het trainingsschema en als klankbord gefungeerd. Fitness is bij ons meer dan sporten alleen. Het is ook een manier om gezond en gelukkig te leven en aldus een meerwaarde voor je sociale omgeving te zijn. Dat bewijzen mensen als Nick." Door zijn bijzondere prestatie heeft de sportschool hem genomineerd voor 'lid van het jaar'. De franchiseformule houdt jaarlijks een conferentie met alle aangesloten vestigingen. Zij kunnen van te voren drie door hen genomineerde fitnessers insturen. Uit alle inzendingen worden er weer drie genomineerd, waaruit vervolgens tijdens de conferentie een winnaar wordt gekozen. In 2016 ging Annie Deijk uit Lochuizen Nick voor.

Mevo blaast buitentoernooi nieuw leven in

Gerard Collin en Lynet Tiggeloven van Mevo uit Meddo. Foto: Stefan Buning

MEDDO - Volleybalvereniging Mevo uit Meddo organiseert dit jaar voor het eerst sinds 2008 weer een buitentoernooi. Op zondag 10 juni kunnen vrienden, familie, bedrijven, buren of andere teams weer deelnemen aan het volleybaltoernooi in de buitenlucht op de velden van sportclub Meddo.

Jarenlang was het buitentoernooi van Mevo in Meddo een begrip. Vanuit de hele regio en ook Duitsland kwamen vanaf de begin jaren 90 van de vorige eeuw uiteenlopende teams naar sportvelden van de plaatselijke voetbalvereniging om in de buitenlucht tegen elkaar te volleyballen. Na tien jaar onderbreking organiseert de volleybalvereniging dit jaar weer het buitentoernooi. "We willen Mevo weer op de kaart zetten”, vertelt Lynet Tiggeloven van de Meddose volleybalvereniging. "Naast de twee binnentoernooien in de Meddose sportzaal organiseerden we de laatste jaren geen extra activiteiten meer", vult Gerard Collin haar aan. Beiden maken samen met drie andere Mevo-leden deel uit van de organiserende activiteiten- en toernooicommissie, de ATC. "We willen gewoon weer een gezellig toernooi spelen in de buitenlucht, want gezelligheid is belangrijker dan winnen", legt Lynet uit. „Het is ook vaak een plek waar veel bekenden elkaar weer tegenkomen”, weet Gerard uit ervaring. "Daarom zorgen we ook voor sfeerverhogende hapjes en drankjes op de velden.”

In 2008 werd het buitentoernooi voor het laatst georganiseerd. Maar vanwege slechte weersomstandigheden kon die niet doorgaan en moesten de wedstrijden op het laatste moment tot grote spijt van de organisatie worden afgelast. "Dat is een beetje een nadeel van dit toernooi”, weet Gerard die ook bij de organisatie van eerdere edities nauw betrokken was. "Je bent afhankelijk van het weer. Maar uit ervaring weten we dat het weer in begin juni meestal goed is.”

De ATC besloot dit jaar om het buitentoernooi weer nieuw leven in te blazen omdat ze merken dat daar veel animo voor was. "Onze binnentoernooien, die we elk voor- en najaar organiseren, raakten steeds sneller volgeschreven. Toen we de teams vroegen wat ze ervan zouden vinden wanneer we weer een toernooi in de buitenlucht zouden organiseren, waren de meesten heel enthousiast”, vertelt Lynet. "We hebben al meerdere toezeggingen van teams die willen komen. Een team heeft zich ook al daadwerkelijk aangemeld.” Ook sportclub Meddo reageerde enthousiast op het voorstel van Mevo en stelde direct weer een voetbalveld beschikbaar. "Noem dat de gunfactor. Zij vinden het mooi dat we dit organiseren”, vertelt Lynet. Op het echte voetbalgras worden op 10 juni afhankelijk van het aantal aanmeldIingen een stuk of acht velden opgebouwd, zodat er een goede balans is tussen rusten en sporten.

De organisatie moet het dit jaar voor het eerste stellen zonder de hulp van Mevo-lid André Menting die eind vorig jaar onverwacht overleed. "André verzorgde altijd het kalken van de lijnen. Dat vond hij maar wat mooi om te doen. De velden waren nog maar amper uitgetekend of hij was al met de kalkwagen in de weer”, haalt Gerard met een brede lach herinneringen op.

Allerlei teams kunnen aan het toernooi deelnemen, legt Gerard uit. "Familie, buren, collega’s, vrienden, andere sporters, ervaren volleyballers, minder-ervaren volleyballers, iedereen kan zich inschrijven. We hopen ook dat er net als veel voorgaande edities weer teams uit Duitsland meedoen. De teams worden naargelang hun niveau en ervaring in de A-, B- of C-klasse ingedeeld. In de C-klasse spelen de teams met de minste ervaring, in A-klasse de ervaren volleyballers. Op deze manier krijgen je teams tegenover elkaar die aan elkaar gewaagd zijn.” "Elk team moet uit minimaal drie dames bestaan”, vult Lynet Gerard aan. "Er mag wel een team meedoen dat volledig uit vrouwen bestaat, maar geen mannenteam. De winnaar van elke klasse krijgt een taart.”

Teams kunnen zich opgeven door een e-mail te sturen naar atc@mevomeddo.nl. Voor meer informatie kunnen geïnteresseerden bellen of appen naar 06-83335159. Het inschrijfgeld bedraagt 25 euro per team. Het buitentoernooi wordt dit jaar gehouden op zondag 10 juni. De wedstrijden beginnen om 11.00 uur. Opgeven kan tot en met maandag 28 mei.

Film 'Opgepast!' beleeft galapremière

De cast en crew van de film Opgepast! na afloop op het podium. Foto: Rene Katier

Tweede film van jonge Ruurloër Jelle Kleinhesselink

RUURLO/DOETINCHEM - Dinsdagavond was de galapremière van de film Opgepast! van de Ruurlose regisseur/producent Jelle Kleinhesselink (Vanjelle Producties). In een goed gevulde schouwburg Amphion in Doetinchem waren filmmakers, hoofdrolspelers, figuranten, vrijwilligers en sponsoren uitgenodigd. De meeste bezoekers hadden gehoor gegeven aan de overigens vrijwillige gala dresscode. In zijn openingstoespraak, samen met regieassistent Annique Bakker, wees Kleinhesselink op de betekenis van het 'noaberschap' dat er volgens hem mede voor gezorgd heeft dat zich voldoende sponsoren aan de film hebben verbonden. "Zonder deze Achterhoekse kernwaarde had de film waarschijnlijk niet gemaakt kunnen worden." Verder prezen beiden de inzet van onder meer de onontbeerlijke vrijwilligers.

De film gaat over gevaren voor jongeren en scholieren in het uitgaansleven en is ook bedoeld als voorlichtingsfilm voor hen. De voorbereidingen voor de film startten in september 2016. Een jaar later vond de eerste draaidag plaats. Een knappe prestatie volgens montagebedrijf NOBS Film & Video uit Arnhem, gezien het nog jonge verleden van de filmmakers.

Na afloop van de film bekende Kleinhesselink desgevraagd op een roze wolk te lopen, hij voelde zich naar eigen zeggen "magisch" en roemde nogmaals de inzet van alle betrokkenen, waaronder met name zijn regiemaatje Annique Bakker. Na de zomer komt de informatie over zijn volgende project naar buiten.

De film Opgepast! zal als voorlichtingsfilm gebruikt worden op vooral scholen en andere plaatsen waar veel jongeren samenkomen. Het is de tweede in zijn soort van Vanjelle Producties, na 'Homo?! Boeit geen flikker!' uit 2016.

Achterhoekse 'topkoeien' bijeen voor fokveeshow

Het niveau van de 24ste Folveeshow Lochem was weer hoog. Foto: Floor Schut

BARCHEM – Ruim honderd 'top-koeien' uit de Achterhoek en omstreken kwamen paaszaterdag in een bedrijfshal van Loonbedrijf Hoftijzer in Zwiep (Barchem) bijeen voor de 24ste Fokveeshow Lochem voor een individuele keuring alsmede de aanwijzing van de beste bedrijfsgroep en kampioenen en reserve-kampioenen. Door in totaal 24 rundveehouders uit onder meer Ruurlo, Borculo, Barchem, Varsselder, Winterswijk, Netterden, Mariënvelde en Hengelo (G) werden de ruim honderd koeien voor de show ingebracht. De organisatie van de Fokveeshow Lochem was in handen van gezamenlijke regionale fokclubs.

Door Jan Hendriksen

Evenals in ander regio's had ook de organiserende regio Achterhoek en omstreken van de fokclubs moeite om voldoende koeien bij elkaar te krijgen om een volledige fokshow te kunnen organiseren. "Het gebied waaruit we op dit moment inzenders kunnen begroeten is echter al heel groot. Uitbreiding van dit gebied zoals dit bij andere keuringen soms wel eens gebeurd zien wij als bestuur niet als de gewenste oplossing, We denken dat dit juist de doodsteek voor de fokveeshow kan zijn", zo verklaarde voorzitter Rony Prins van de gezamenlijke fokclubs uit Laren. Wat is dan wel een goede oplossing? Rony Prins: "Dat is een goede vraag. Wij denken dat het van belang is om de keuring zo laagdrempelig mogelijk te houden. Het is goed om te zien dat steeds meer inzenders IBR, BVD en Lepto vrij zijn. Het organiseren van een vrije show is voor iedereen, zowel voor inzenders als bestuur, de eerste jaren even wennen maar uiteindelijk wordt de keuring hiermee veiliger en toegankelijker voor iedereen." Plezier, gezelligheid en saamhorigheid was het credo voor de rundveehouder tijdens deze regionale show. "Zo vaak treffen we elkaar niet als praktiserende rundveehouders. Het is dan ook een 'feestje' om hier te mogen zijn. Natuurlijk wil je zo goed mogelijk scoren met je koeien. Er heerst onderling een gezonde rivaliteit. Maar dat gaat niet ten koste van alles", zo verklaarde één van de Achterhoekse inzenders.

Hoog niveau
De Fokveeshow Lochem stond zoals gebruikelijk weer op een hoog niveau. Arbiter Erik Nijenhuis uit Hellendoorn verklaarde de rangorde van de dieren. "Lange dieren met brede kruizen, veel melk, uitstraling en beste uiers, voorzien van beste benen. Uitlopend kop trio. Rubriek met goed geuierde dieren. Groep melktypische koeien met goede kruizen die qua front en balans iets tekort komen", waren de verschillende omschrijvingen van de rubrieken. Voor de rundveehouders gesneden koek maar voor buitenstaanders bijna onbegrijpelijke vaktaal. De jury werd gevormd door Arjan van Erp uit Midwolde en Rienk Jonkers uit Dwingeloo (roodbont) en door Addy Moree uit Oud-Beijerland en Joost Versluis uit Ameide (zwartbont).

Tot kampioenen en reserve kampioenen van de 24ste Fokveeshow Lochem werden uitgeroepen: Zwartbont; Vaarzen: kampioen: Möhoeve Sonni 561, L.M.A + M. Blikman-Weernink uit Ruurlo; reserve kampioen: Holbra Sancodi, Mts. G.J. + A.W. Holmer-Hesselink uit Laren (G): Midden: kampioen: Holbra Ferdi 3, Mts. G.J. + A.W. Holmer-Hesselink uit Laren (G); reserve kampioen: Huntje Holstein Detox Vera, Mts. J.H. Oudenampsen en E.H. Ruiterkamp uit Laren: Oud: kampioen: Lore 62, Melkveebedrijf Jageweg uit Winterswijk-Huppel; reserve kampioen: Möhoeve Laurona 25, L.H.A. + M. Blikman-Weernink uit Ruurlo. Roodbont: Vaarzen: kampioen: Huntje Holstein Anemoon 169, Mts. J.H. Oudenampsen en E.H. Ruiterkamp uit Laren; reserve kampioen: Palme 91, Fam. Te Selle uit Winterswijk-Ratum; Midden: kampioen: Holbra Sien 2, Mts. G.J. + A.W Holmer-Hesselink uit Laren (G); reserve kampioen: 't Laar Erie 65, VOF Ludden-Heijink uit Almen: Oud; kampioen: Chrisje 48, Fam. Te Selle uit Winterswijk-Ratum; reserve kampioen: Stoolos Doortje 148, A.J. + J.J. Heilsering-Roelofsen uit Markelo. Bedrijfsgroepen: Roodbont: 1. F.T. + M.H.J.N. Diersen-Roelofs uit Varsselder; Zwartbont: 1. L.N.A. + M. Blikman – Weernink uit Ruurlo. Algemeen kampioen: Roodbont: Chrisje 48, Fam. Te Selle uit Winterswijk-Ratum; Zwartbont: Lore 62, Melkveebedrijf Jageweg uit Winterswijk-Huppel.

OGJO zoekt deelnemers voor Mindfuck

BELTRUM - Op zondag 30 september verzorgt het Oost-Gelders Jeugdorkest (OGJO) een concert in Sporthal De Sonders te Beltrum. Het thema van dit muzikale spektakel vol orkestmuziek en illusies luidt Mindfuck. De organisatie van het OGJO is op zoek naar jonge, gevorderde muzikanten in de leeftijd van 15 tot en met 25 jaar uit de regio Oost-Gelderland die mee willen spelen in het harmonieorkest.

Stichting OGJO
Het Oost Gelders Jeugdorkest is een orkest op projectbasis en staat onder leiding van dirigent Henk-Jan Heijnen. De gelijknamige stichting geeft jonge musici in de leeftijd van 15 t/m 25 jaar de kans om binnen één weekend intensief repeteren een groots showconcert te verzorgen. Het orkest bestaat één keer per jaar, bij elke OGJO-editie wordt het orkest opnieuw samengesteld. Het repertoire bestaat uit lichte muziek met elke editie speciaal voor het OGJO gearrangeerde werken. Naast het kwalitatief goed samengestelde harmonieorkest wordt vaak samenwerking gezocht met andere kunsten, zoals zang of dans.

Open repetitie
Nieuw deze editie is dat de organisatie een open repetitie verzorgt. Deze vindt plaats op zondag 1 juli. De open repetitie biedt nieuwe deelnemers de mogelijkheid om kennis te maken met het OGJO en te kijken of het iets voor ze is. Deelname aan deze repetitie kost een kleine bijdrage, waarna men nog kan beslissen over de deelname aan de rest van het project.

Aanmelden
Na tien succesvolle edities brengt het OGJO op zondag 30 september Mindfuck. Enthousiaste, gevorderde orkestmuzikanten in de leeftijd van 15 tot en met 25 jaar die deel willen nemen aan de elfde editie of de open repetitie van het OGJO kunnen zich aanmelden via de website. Daar is tevens meer informatie te vinden over kosten, voorwaarden, repetitiedata en –tijden.

Belegde broodjes en eieren bij 25ste toertocht voor tractoren

Een deel van het bestuur van SCA, voor Reini Stemerdink, achter van links af Ed Weijenborg, Jan Lensink en Bert Bollen. Foto: Bart Kraan Foto: Lydia ter Welle

Bestuur SCA viert jubileum op bescheiden wijze

Door Bart Kraan

WINTERSWIJK – Een bescheiden begin, want de eerste editie van de jaarlijkse toertocht voor oude tractoren stond 25 jaar geleden niet eens officieel op de kalender. "Er was geen opgave, iedereen kwam op de bonnefooi, we zouden wel zien en afwachten wie er kwam", aldus bestuurslid Bert Bollen van de Stichting Contactgroep Achterhoek (SCA).

Maar er kwamen toch nog zo'n 45 eigenaren van oude tractoren opdagen voor de tocht waarvoor Erik Grievink destijds het initiatief nam. "Er waren toen twee grote verenigingen die toertochten hielden", vertelt SCA-voorzitter Jan Lensink. "Verder was er veel wildgroei, iedereen organiseerde zelf maar een tocht. Erik wilde iets officieels. Het jaar daarop hebben we de SCA (dat ook jaarlijkse het Oldtimerfestival in Meddo houdt, BK) opgericht."
Intussen, een kwart eeuw later, wordt de jaarlijkse toertocht van de SCA heel wat strakker georganiseerd. "De deelnemers moeten zich nu wel opgeven", vertelt Bollen. "We willen graag weten hoeveel tractoren meerijden, zodat we weten welke route we moeten rijden. We hebben wel eens tochten met honderd deelnemers. Meer kunnen we er niet hebben in verband met de startlocatie. Normaal gesproken komen er tussen de zestig en tachtig mensen op onze tocht af. Op dat aantal passen we de route aan."

De 25ste editie van de jaarlijkse SCA-toertocht staat voor zondag 22 april op het programma en begint die dag om 10.30 uur bij de familie Te Kronnie aan de Dollemansweg 2 in het Rommelgebergte. "De start van de eerste rit was in het Rommelgebergte", vertelt Bollen. "Omdat we nu een jubileum vieren, leek het ons wel leuk om deze rit ook in het Rommelgebergte te beginnen."
De ochtendrit van twintig kilometer voert de deelnemers vanaf de Dollemansweg door het buitengebied van Corle en Bredevoort en de Haart naar feestgebouw Juliana in het Woold. In een grote expotent achter het gebouw vindt de tweede dag van de Beurs voor Iedereen plaats waarvan de bezoekers vanaf 12.30 uur de tractoren kunnen bekijken. "De mensen kunnen komen kijken en met ons in gesprek gaan. We zijn graag bereid om al hun vragen te beantwoorden", vertelt Lensink. De deelnemers aan de toertocht blijven tussen de anderhalf en twee uur bij gebouw Juliana staan. "Normaal duren onze pauzes een uur", zo geeft Bollen aan. "Maar omdat nu sprake is van een speciale gelegenheid blijven we wat langer staan."
Na de pauze keren de deelnemers terug naar het startpunt aan de Dollemansweg, waarbij ze via het industrieterrein, de Rondweg Zuid, Europalaan en de Mentinkweg naar het Rommelgebergte rijden. "Daarna gaan de meesten vrijwel meteen naar huis", aldus Bollen. "Want veel deelnemers komen met kleine tractoren en moeten dan nog een behoorlijke reis maken voordat ze thuis zijn."

Aan de toertocht op zondag 22 april doen hoofdzakelijk tractoren uit de periode 1960-1990 mee, waarbij de wat oudere deelnemers veelal met wat oudere tractoren komen en de jongeren met tractoren uit de jaren tachtig. "Deelnemers van dertig jaar geven de voorkeur aan tractoren uit de jaren tachtig omdat ze daarmee opgegroeid zijn", vertelt Bollen. "Terwijl mensen van 55 of zestig jaar liever tractoren uit de jaren zestig rijden. Mijn zoons rijden tractoren uit de jaren tachtig. Ze vinden sleutelen aan tractoren uit de zestiger jaren wel gemakkelijk, maar ze hebben er verder niets mee. Een kwestie van generatieverschil."

Dat de SCA op zondag 22 april de 25ste toertocht houdt, is voor het bestuur van de stichting geen aanleiding voor grootschalige festiviteiten. Bollen: "Normaal krijgen de deelnemers bij aankomst koffie en krentenwegge, nu hebben we voor hen ook belegde broodjes en een gekookt ei."
Eigenaren van oude tractoren kunnen zich nog voor de toertocht aanmelden. Voor opgave: Bert Bollen (tel.: 06-22470067, na 18.00 uur).

Ketterink en Stokkers beste schutters De Kroon

EIBERGEN - De vijfde schietwedstrijd in de Buurt- en Straatschietcompetitie 2018 (editie 36), georganiseerd door Schietvereniging De Kroon Eibergen, vond op 3 en 5 april plaats. Bij de dames wist Wendy Ketterink uit team Hofvenners 1 een score van 97 punten te schieten. Wim Stokkers uit team D.K.D.S.2 schoot bij de heren 99 punten.

Kampioenen per poule
Poule 1: D.K.D.S.2 met 1946 geschoten punten en 9 wedstrijdpunten. Poule 2: Togo 1 met 1894 geschoten punten en 9 wedstrijdpunten. Poule 3: S-Bocht 1 met 1855 geschoten punten en 9 wedstrijdpunten. Poule 4: Motormuizen 4 met 1823 geschoten punten en 10 wedstrijdpunten. Poule 5: Togo 3 met 1778 geschoten punten en 8 wedstrijdpunten. Poule 6: Motormuizen 3 met 1757 geschoten punten en 8 wedstrijdpunten. Poule 7: 't Caatje 1 met 1702 geschoten punten en 10 wedstrijdpunten.
De Kroon-Prijs wedstrijd wordt op dinsdag 10 april en donderdag 12 april verschoten. De finales worden donderdag 19 april verschoten. De prijsuitreiking is donderdag 26 april.

Pinkstercantate 'Een taal van liefde'

EIBERGEN/NEEDE - Op zondag 15 april zingt een gelegenheidskoor uit Eibergen en Neede om 10.00 uur in De Oude Mattheüs in Eibergen de pinkstercantate ´Een taal van liefde´. Het is een cantate voor koor, solisten en gemeente. De inhoud is een bezinning op taal, in een reactie op het gevoel dat onze taal aan het verruwen is, dat onze manier van spreken met elkaar harder is geworden. In 'een taal van liefde' wordt gevraagd om een andere taal, om zegenende taal, een taal waarin mensen elkaar waarderen. Twee bijbelverhalen spelen een rol in deze cantate, die van de Babylonische spraakverwarring én het verhaal van de leerlingen van Jezus die tijdens het Pinksterfeest in Jeruzalem woorden spraken die verstaanbaar waren voor iedereen. De algehele muzikale leiding is in handen van Ad Krijger. Het orgel wordt bespeeld door Ab Heuvelink, de piano door Marty Herlaar. Voorganger is Henny Tuut.

Op 22 april wordt de cantate nogmaals gezongen: om 10.00 in de Grote Kerk in Neede. Voorganger daar is Jet Lieftink.

Kinderkerkdienst: 'Wil je me helpen?'

REKKEN - Een kerkdienst speciaal voor kinderen van 2 tot 8 jaar, maar ook oudere kinderen zijn van harte welkom, op zondag 22 april om 11.00 uur in de Antoniuskerk, Lindevoort 20 in Rekken. Deze kinderkerkdienst duurt ongeveer een half uur. De Kinderkerk-commissie heeft deze keer als thema gekozen voor 'Wil je me helpen?'. Dit thema heeft te maken met het verhaal over de verlamde man.

In plaats van geld voor een collecte worden de kinderen uitgenodigd om artikelen voor de voedselbank mee te nemen, lang houdbare artikelen of drogisterijartikelen. Na afloop van de dienst is er ranja, koffie en thee, met wat lekkers. Ondertussen kunnen de kinderen een plaat kleuren en is er voor hen ook nog een klein cadeautje.

Rene Heubach winnaar elfde competitiewedstrijd kruisjassen Eibergen

EIBERGEN - In café de Beuk te Eibergen is de elfde van twaalf kruisjaswedstrijden gehouden. Deze werd met 4368 punten gewonnen door Rene Heubach. Tweede werd Martin Firing met 4400 punten en derde Jan Stortelder met 3946. Na acht beste wedstrijden is ook de leiding in handen van Rene Heubach: 31622 punten. Tweede in het klassement staat Johan Stortelder met 31440 punten en derde Joop van Meegen met 30900.

FC Eibergen wint eerste Shirayuri Cup in Groenlo

Winnaar FC Eibergen. Foto: Rene van den Mosselaar

GROENLO - Op een zonovergoten sportpark Den Elshof vond op zaterdag 31 maart de eerste editie van de Shirayuri Cup op Nederlandse bodem plaats voor spelers onder 13 jaar. Anders dan bij de meeste jeugdtoernooien, wordt de Shirayuri Cup volledig georganiseerd voor en door de spelers. Dit komt erop neer dat spelers naast voetballen ook verantwoordelijk zijn voor het wisselbeleid, het fluiten van wedstrijden, het organiseren van de lunch en het bijwerken van de uitslagen. Een bijzondere ervaring voor spelers en trainers dus, ook vanwege de deelname van een Japanse ploeg: Shirayuri Seagulls.

Het was ook de ploeg uit Japan die samen met de SV Grol-spelers de openingsceremonie verzorgde. Hierin werd de missie van deze toernooivorm nog eens duidelijk uitgelegd in het Engels en Nederlands: de omgang met elkaar verbeteren door middel van voetbal en goed gedrag, kinderen ontwikkelen die uit zichzelf denken en kunnen handelen, genieten en voetballen met vrienden.

Om 09.15 uur werd er afgetrapt voor de eerste poulewedstrijden. Poule A bestond uit Shirayuri Seagulls, FC Trias en Bon Boys, terwijl poule B gevuld werd door SV Grol, Longa '30 en FC Eibergen. Na drie poulewedstrijden was tegen twaalf uur duidelijk dat na de lunchpauze de finale gespeeld zou worden tussen FC Eibergen en Bon Boys. SV Grol en FC Trias zouden gaan vechten om plek 3 en de laatste plekken moesten worden verdeeld tussen Longa '30 en de Shirayuri Seagulls. Om 13.00 uur klonk het startsignaal voor de eerste finales, voor de plekken 3 tot en met 6. Zeges van SV Grol en Longa '30 betekenden dat SV Grol derde zou worden, gevolgd door FC Trias (4e), Longa '30 (5e) en Shirayuri Seagulls (6e).
Het echte hoogtepunt van het toernooi begon om 14:00 uur, poulewinnaars Eibergen en Bon Boys trapten af voor de finale die uit moest maken welk team zich mocht bekronen tot eerste winnaar van de Shirayuri Cup in Nederland. Dat de teams aan elkaar gewaagd waren, bleek uit de stand na twee helften: 1-1. In een bloedstollende penaltyreeks, waarbij beide keepers zich van hun beste kant lieten zien, trok FC Eibergen uiteindelijk aan het langste eind. Er werd gefeest met meegereisde ouders, waarna de prijsuitreiking, waarin elk team een bokaal overhandigd kreeg, een mooie afsluiting was van een geslaagde eerste Shirayuri Cup.

VIOS gym reikt Nijntje beweegdiploma uit

De gediplomeerde kleuters uit Beltrum. Foto: PR

BELTRUM - Het halen van een zwemdiploma voor het jonge kind is voor veel ouders de normaalste zaak van de wereld en hoort bij de opvoeding. Het behalen van een beweegdiploma voor het jonge kind is nog niet zo vanzelfsprekend, maar ó zo belangrijk voor de motorische en sociale ontwikkeling.

Zowel VIOS gym als basisschool de Sterrenboog onderschrijven dit en om bovenstaande te kunnen realiseren is VIOS gym begin van het schooljaar een samenwerking met basisschool de Sterrenboog aangegaan zodat alle kinderen uit Beltrum een beweegdiploma kunnen halen. Anny Helmers heeft namens VIOS gym de lessen gegeven in samenwerking met de leerkrachten van de groepen 1 en 2.

Woensdag 28 maart was het zover in sporthal de Sonders. Na een periode van ruim twintig lessen konden alle 38 leerlingen uit groep 1 en 2 van basisschool de Sterrenboog aan vaders, moeders, opa's en oma's hun talenten en al het geleerde laten zien. Vol enthousiasme klommen de kinderen in het wandrek, toonden hun balvaardigheid, lieten hun mooiste koprol zien en balanceerden vol trots over een smal vlak.

Kinderen uit groep 1 namen beweegdiploma 1 feestelijk in ontvangst en aan de kinderen van groep 2 werd beweegdiploma 2 uitgereikt. Kwaliteit van het diploma is gegarandeerd vanwege het door de KNGU afgegeven keurmerk.

Vios gym: "We zijn er trots op dat alle jonge kinderen in Beltrum op deze manier een goede motorische basis kunnen leggen. Het enthousiasme is zo groot dat we voornemend zijn het volgende schooljaar de lessen weer aan te bieden voor groep 1 en 2."

Boemerang DS1 wint opnieuw

EIBERGEN - Vorige week stuntten de dames uit Eibergen al tegen de nummer 2 op de ranglijst. Toen stuurden ze Rosstars DS1 met 3-1 naar huis. Ook deze zaterdag werd er een mooie pot tegen Wevo DS1 gespeeld, met als resultaat dat de nummer 3 met 3-1 werd verslagen.

Wevo serveerde en een lange, spannende rally volgde. Ja, het wordt zo'n wedstrijd. Beide teams waren aan elkaar gewaagd. Fysio Eibergen Boemerang DS1 speelde een steady spelletje: goede serve, nette pass, strakke spelverdeling en veel harde klappen. Dit resulteerde in een mooie eindstand in het voordeel van de dames uit Eibergen: 25 – 17.

Het solide spel uit de eerste set werd door Fysio Eibergen Boemerang DS1 voortgezet in de tweede set. Wevo kreeg geen grip op het spelletje en maakte af en toe onnodige fouten. Deze werden af en toe recht getrokken met een harde klap. Helaas voor de dames uit Weerselo mocht dit niet baten en werden zij wederom met 25 – 17 van het veld gestuurd.

In de derde set was de motor van de dames uit Weerselo blijkbaar goed opgewarmd. Zo goed als Fysio Eibergen Boemerang DS1 de eerste twee sets speelde, zo wisselvallig en onrustig speelden zij de derde set. Er werden veel onnodige fouten gemaakt en Weerselo denderde maar door. Helaas, de derde set ging, verdiend, naar Wevo: 21 – 25 was de eindstand.

In de vierde set was Fysio Eibergen Boemerang DS1 weer vanaf het begin bij de les: de servedruk was er weer, bijna alles werd verdedigd, er werd hard aangevallen en er werd een goede blokdekking gegeven. Toch liet Wevo niet gemakkelijk het kaas van het brood eten. Na wat discutabele keuzes van de scheidsrechters, in het voordeel van Fysio Eibergen Boemerang DS1, werd de set uiteindelijk toch gewonnen door de Eibergse dames: 25 – 22.

VIOS Voetbal te gast in gymles

BELTRUM - VIOS Voetbal is in samenwerking met Sport Federatie Berkelland gestart met de voorbereiding van de kinderen van basisschool de Sterrenboog voor het schoolvoetbaltoernooi op 11 april in Eibergen. De groepen 5 tot en met 8 krijgen verspreid over twee dinsdagen een training aangeboden op het kunstgrasveld van VIOS Beltrum. Na de warming up werden de meiden en de jongens apart genomen en werd er een partijspel gespeeld waarin er gescoord kon worden in goals dan wel door het omschieten van een aantal pionnen. Veel kinderen uit Beltrum doen mee met het komende schoolvoetbaltoernooi en spelen ook bij VIOS Voetbal. Ondanks een aantal tranen na een pijnlijke valpartij waren er veel blije koppies met rode wangen te zien. Ook eens kijken of meedoen bij een voetbaltraining van VIOS.

Schutte en Hasselo winnen kruisjassen

EIBERGEN - In café De Beuk in Eibergen werd de laatste wedstrijd gehouden van het kruisjassen voor paren. Die werd overduidelijk gewonnen door Benny Olthoff en Appie Firing met een zeer hoge score van 4.822 punten.

Tweede werden Jan Heutinck en Jan Woertman met 4210 punten en derde werden Johan Ziemerink en Joop van Meegen met 4.180 punten. Vierde werden Theo te Vogt en Harrie Pasman met 3.928 punten en vijfde werden Jan Schutte en Willem Hasselo met 3.736 punten.
In het totaalklassement van de beste wedstrijden drie wedstrijden bleek dat Jan Schutte en Willem Hasselo winnaars werden met 13.328 punten en in bezit kwamen van de hoofdprijs aangeboden door Wim Tijink. Tweede werden Jan Heutinck en Jan Woertman met 12.327 punten en derde werden Theo te Vogt en Harrie Pasman met 12.268 punten.

English Fair Weldam

Kasteel Weldam. Foto: archief

MARKELO - De jaarlijkse English Fair bij het kasteel Weldam, gelegen tussen Goor en Diepenheim, is op zaterdag 15 september van 11.00 tot 17.00 uur. Het evenement is ten bate van de Anglican Church Twente. Het is een kleinschalige nazomerse fair met een verscheidenheid aan kramen en demonstraties in de feeërieke omgeving van het landgoed Weldam.

Naast enkele bekende deelnemers van voorgaande jaren, zijn er dit keer nieuwe attracties en demonstraties. Het aanbod loopt uiteen van brocante, breiwerk, quilts en vilt naar boekbinden, 'English produce', hoeden en keramiek. Na het succes van vorig jaar kan men ook dit jaar Engelse boeken per kilo aanschaffen. In de Tearoom worden scones, carrotcake, chocolatecakes en nog veel meer eigengemaakte lekkernijen geserveerd. Buiten de Tearoom zijn onder andere jams en chutneys, English pies, een wijnproeverij en ice creams te vinden. Scherm- en boogschietdemonstraties staan wederom op het programma en kinderen kunnen weer terecht in de children's corner. Bij genoeg belangstelling is er een hoedenparade, waaraan bezoekers kunnen deelnemen, een Ascot-hoed is dus aan te raden. Op het grasveld voor het kasteel zullen enkele oude Engelse auto's worden opgesteld.
Muziek is een belangrijk onderdeel van deze fair: de opening wordt opgeluisterd door doedelzakspelers in origineel kostuum en later treden onder andere Morris-dansers en -muzikanten met klarinet en accordeon op. De pittoreske, in cottage-stijl gebouwde kapel is de hele dag open voor bezichtiging en ook daar klinkt toepasselijke muziek. Voor de natuurliefhebbers is er een rondleiding door de tuinen van kasteel Weldam. Een boomchirurg geeft advies, er is een pomoloog en er staat een kraam met een verscheidenheid aan planten.

De opbrengst van deze Fair wordt behalve aan St. Mary's Church zelf, ook besteed aan verschillende goede doelen, geselecteerde projecten in binnen- en buitenland die door de Anglican Church Twente worden ondersteund.
St. Mary's Church is een kapel waar iedere zondag om 10.30 uur een Engelstalige dienst wordt gehouden. Meer informatie is te verkrijgen in de 'church stall' op het Fair-terrein of te lezen op de website www.anglicanchurchtwente.com.
Kasteel Weldam ligt aan de N824 tussen Goor en Diepenheim. Er is ruime gratis parkeergelegenheid. De entreekosten bedragen 7,00 euro per persoon, kinderen tot 18 jaar kunnen gratis naar binnen. Met een entreekaartje dingen bezoekers mee naar prijzen uit de Raffle.
Ook dit jaar worden er weer English teas geserveerd, met diverse cakes en scones, op een terras naast St. Mary's Church. Elke zondag van 15 juli tot en met 19 augustus van 13.00 tot 16.00 uur.
Het is ook mogelijk St. Mary's Church bij het kasteel Weldam onder deskundige begeleiding te bezichtigen en uitleg te krijgen over de Anglican Church Twente.


Vastencollectante Stapelbroek-Hendriks gehuldigd

Mevrouw Stapelbroek-Hendriks wordt in de bloemetjes gezet. Foto: PR

BELTRUM - De Werkgroep MOV van de geloofsgemeenschap Maria ten Hemelopneming Beltrum heeft Vastenactiecollectant mevrouw Stapelbroek-Hendriks gehuldigd. Vanaf het begin van de Missie-, Ontwikkeling- en Vredeswerkgroep collecteert zij. Dit is al vanaf de jaren 80 in de vorige eeuw. Ze heeft in het verleden al een pauselijke Pro Ecclesia-onderscheiding gekregen. Ze leest ook maandelijks voor in het verzorgingshuis De Hassinkhof en verricht mantelzorg. Gezien haar leeftijd van 86 jaar is dit opmerkelijk. De werkgroep heeft haar verrast met bloemen en attentie, en eert hiermee eigenlijk álle vrijwilligers die zich inzetten voor het goede doel.

Op stoom in de Cactusoase

De stoomtreintjes gaan weer rijden in de Cactusoase. Foto: PR

RUURLO - De jaarlijkse Voorjaarsrijdag van spoorwegmodelbouwvereniging De Seinpaal vindt plaats op zondag 15 april. Middelpunt is de 400 vierkante meter grote LGB-baan, dagelijks voor de bezoekers van Belevingspark Cactusoase te bezichtigen.

Deze zondag zullen er voor de gelegenheid alleen stoomtreinen rijden, waaronder enkele locomotieven die voor hun aandrijving echt gebruikmaken van stoom. Ook de andere modelspoorbanen van de vereniging en die van enkele leden zijn in bedrijf. Het oudste lid van de vereniging toont een aantal zelfgebouwde modellen van bestaande trams en enkele andere leden verzorgen demonstraties. In een van de grote vitrines is een modelspoorbaan gebouwd die bestuurd wordt door een computer en waarop treinen zelf hun weg zoeken. Zoals inmiddels gebruikelijk zijn gastrijders met hun LGB-treinen van harte welkom om hun modellen op de grote baan door het Mexicaanse rotslandschap te laten rijden. Het Voorjaarsrijdag-deel is van 10.00 tot 17.00 uur gratis toegankelijk. Bezichtiging van het Cactuspark kost de normale entree. Het adres is Jongermanssteeg 6 in Ruurlo.

Programma van festival Over De Top compleet

LICHTENVOORDE - Festivalgangers en muziekliefhebbers uit de Achterhoek kunnen zich alvast verheugen op het pinksterweekend. Met de toevoeging van onder andere Amartey & The Band Recraft, Komodo en Nieuwegrond is het programma van het Over De Top Festival compleet. De line-up van het festival op het Swite Terrein in Lichtenvoorde is dit jaar met veertig muziekacts groter en diverser dan ooit. In 2017 trok het festival een kleine vierduizend bezoekers in twee dagen. De organisatie hoopt in 2018 opnieuw een recordaantal bezoekers te verwelkomen.

Andere acts die de laatste weken aan het programma zijn toegevoegd zijn Wakki, Chaos Club, Los Paja Brava, Cloud Cukkoo en De Skaggerz. Met veertig acts verspreid over vijf podia is de organisatie erin geslaagd om het publiek een zeer afwisselend muziekprogramma voor te schotelen. "We hebben een mix van nationaal bekende artiesten en lokale helden in huis gehaald. Traudes is onlangs 3FM Serious Talent geworden en Amartey heeft meer dan een miljoen streams op Spotify. Maar ook Nieuwegrond uit Winterswijk en de Achterhoekse dj's van Magistraal timmeren hard aan de weg", aldus organisator Nienke Penterman. Over De Top is meer dan alleen muziek. Het festival zit namelijk bomvol absurde theateracts, knettergek kindervermaak en andere wonderlijke zaken voor jong en oud. Uiteraard is er ook lekker eten te verkrijgen bij de foodtrucks en kan men bij de cocktailbar een zomerse cocktail proeven. Het Over De Top Festival vindt op zaterdag 19 en zondag 20 mei (pinksterweekend) plaats op het Swite Terrein in Lichtenvoorde. Kinderen onder de 14 jaar gratis toegang.

Viering bevrijding Geesteren opnieuw op Eerste Paasdag (deel 3)

Huisartsenpraktijk aan de Geesterse Esweg. Dr. Van Reekum was er huisarts tijdens de oorlog. Foto: Archief Hisvebo, Borculo

GEESTEREN - Net zoals in 1945, werd afgelopen zondag 1 april, Eerste Paasdag, de bevrijding van Geesteren herdacht, zij het dat er nu geen Canadezen door het dorp trokken. Willem Reurslag uit Geesteren was net geen vijf toen de oorlog begon, maar kan zich veel feiten nog goed herinneren. Hij groeide op de boerderij op, een plek waar tijdens de oorlogsjaren vreemd genoeg vriend en vijand samenleefden en zelfs werkten. Slechte herinneringen heeft hij niet, maar de jaren hebben zeker indruk gemaakt. In de afgelopen weken publiceerden we het eerste en het tweede deel van zijn verhalen over toen; dit keer deel drie. In de komende twee weken zijn er nog twee artikelen te verwachten, gemaakt naar aanleiding van de verhalen van Willem Reurslag.

Door Rob Weeber

De twee Duitse zoeklichten, aan de Hekweg en in Haarlo, die de overvliegende, geallieerde bommenwerpers in hun lichtkruisschijnsel vingen ter geleiding van de Messerschmitt-jagers, zorgden voor menig uur in de schuilkelder. Alleen Willems vader en onderduiker Jan de Boer bleven meestal buiten staan kijken naar het kat-en-muisspel. Slechts zelden werden er geallieerde bommenwerpers neergehaald, maar Willem herinnert zich nog een keer waarbij het wel raak was. "Af en toe bleef ik ook buiten de schuilkelder naar het luchtspektakel kijken. Ook die keer dat er een vliegtuig werd neergeschoten. Het bleek achteraf te zijn neergekomen bij Wilp. Alle inzittenden, behalve de boordschutter, waren op slag gedood. De boordschutter namelijk had kans gezien om met een parachute het neerstortende toestel te verlaten en was terecht gekomen in het natuurgebied Twijggraven. Bij het neerkomen had hij zijn been verwond. Op zoek naar een schuilplaats werd hij opgemerkt door boer Klein-Braskamp, afkomstig uit Oosterveld, die daar een weiland gepacht had. De boer liep de gewonde man tegemoet en via handgebaren, Klein-Braskamp sprak namelijk geen woord Engels, kwam hij erachter dat de man uit een vliegtuig was gesprongen. Willy Arendsen die op de naastgelegen boerderij woonde, werd gevraagd om naar huisarts Van Reekum te gaan en hem te vragen naar het Twijggraven te komen. Van Reekum had een motor en reed erheen. In het Engels legde hij uit dat de man mee moest naar de praktijk om de wond te kunnen hechten. En zo geschiedde. De praktijk lag aan de Geesterse Esweg, maar ze konden niet door het dorp vanwege de Duitsers die in Geesteren gelegerd waren en dus werd er via de Oude Diepenheimseweg omgereden. Toen de wond gehecht werd, bespraken ze het onderduiken van de man. Maar tot de verbazing van de huisarts wilde hij niet onderduiken, maar zich aangeven. Hij was de oorlog zat en had geen zin meer om nog langer in spanning te leven. Van Reekum is nog naar dominee Broekroelofs gelopen. Deze wilde wel meehelpen en een onderduikadres zoeken, maar de Engelsman hield voet bij stuk. Uiteindelijk heeft Van Reekum hem op het gemeentehuis in Borculo afgezet. Hij heeft de oorlog wel overleefd. In 2006 werd er vanuit de gemeente Wilp naar Geesteren gebeld met een vraag over de plek waar het toestel was neergestort. Het bleek om de kleinkinderen van de boordschutter te gaan die een boek wilden schrijven, maar de locatie van het neergestorte vliegtuig niet konden achterhalen. De enige die het verhaal van destijds kende, was Jan Abbink. Hij had het van Willy Arendsen gehoord. Toen het telefoontje uit Wilp kwam, heeft hij Jan Heijink ingelicht, de latere bewoner van het huis van Willy Arendsen, die het verder afhandelde. Jan Abbink op zijn beurt heeft het weer aan mij verteld. Tijdens Nieuwjaar 2007 kwamen de kleinkinderen uit Engeland over naar Geesteren en kregen hun verhaal."

Willem Reurslag bij het gat in de gevel van de boerderij door Messerschmitt-kogels. Foto: Rob Weeber

De Engelsen vlogen niet alleen bommen over het kanaal, vliegtuigen werden ook ingezet om goederen af te werpen. Ook hier gold dat niet iedere missie succesvol was. Soms was het te wijten aan pech, soms aan een slechte voorbereiding. Een keer werd er samen met Borculo een dropping gepland en met hulp van het verzet in Zutphen voorbereid. Dat stond immers in direct contact met het verzet Nederland dat wederom de contacten met Engeland onderhield. De aangewezen droppingplek was het weiland van de boerderij van de Leo-Stichting, gelegen op een door bomen omgeven plek. Op de avond dat de dropping van wapens zou volgen, zouden verzetsmensen uit Borculo het veld verlichten met een schijnwerper, als lichtbaken voor het vliegtuig. "Toen het vliegtuig kwam, stonden de mannen uit Geesteren, waaronder Jan Kelderman, gereed, maar er was nog niemand vanuit Borculo gearriveerd. Het toestel maakte een bocht en vloog even later weer over de plek. Ook dit keer echter volgde geen lichtsignaal. Achteraf bleek dat de mannen met de schijnwerper op de fiets wel onderweg waren, maar op de kruising met de Platvoetsdijk de Landwacht zagen staan. Een vooruitgestuurde verzetsman hield hen daar aan de praat. De fietsploeg draaide snel om, maakte toen een omweg door Dijkhoek langs de Waterster en kwam dus uiteindelijk te laat. Het vliegtuig was al vertrokken. Jan Kelderman en Jan de Boer besloten toen om de nieuwe dropping overdag te laten gebeuren, op een maandagochtend om 04.30 uur in het Noordijkerveld. De zaterdagmiddag ervoor besloten ze alvast de paaltjes in het weiland te slaan die het droppingsgebied moesten markeren. Maar de eigenaar van de grond ontdekte de bezigheid in het weiland en liep erop af. Op zijn vraag wat er gebeurde, antwoordde Jan de Boer dat ze de grootte van een voetbalveld onderzochten. Daarop ontstond een hele discussie. De boer wilde absoluut geen voetbalveld in zijn weiland. Uiteindelijk kon Dinie weer op de fiets naar Zutphen om de dropping tegen te houden."

"Jan Kelderman was boos, hij had nog steeds geen wapens en besloot ze toen zelf te gaan halen. Hij vroeg het verzet in Zutphen om wapens af te geven bij een hem bekende boer in Warnsveld. Zutphen had wapens genoeg, want de droppings daar geschiedden in de uiterwaarden van de IJssel en lukten altijd. Jan de Boer verzamelde takkenbossen waaronder de wapens zouden worden verborgen en toog 's-nachts met paard en wagen naar Warnsveld. Overdag was te gevaarlijk in verband met beschietingen vanuit de lucht door de Spitfires. Hem was gevraagd tevens wat wapens voor het verzet in Lochem op te halen en af te leveren aan de Gageldijk in Lochem. Natuurlijk werd mijn nieuwsgierigheid gewekt over het doel van al die takkenbossen. Volgens mijn vader waren ze bestemd voor een bakkerij in Zutphen. Terug in Geesteren werden de wapens ergens verstopt. Natuurlijk werd er ook geoefend met de wapens. De verzetsleden stonden aan de Geesterse Binnenweg bij boer Hesselink op de deel en schoten naar buiten in een zandhoop. Oma stond op de wacht en keek of er geen Duitsers of leden van de Landwacht aankwamen. Na die actie werden er geen droppings meer gedaan. Gelukkig heeft Jan Kelderman ook niemand doodgeschoten met die wapens. Kort voor de bevrijding ging hij naar Zutphen om het verzet te gaan helpen, maar negen leden ervan waren door verraad gefusilleerd en in de IJssel gegooid. Ze hebben later een monument ter nagedachtenis gekregen aan de IJsselkade. Ook de beheerder van de begraafplaats in Zutphen, waar de wapens verstopt lagen onder een grafplaat, heeft de oorlog niet overleefd en is doodgeschoten. Ik wist van Dinie dat de wapens daar verborgen lagen, maar mocht dat natuurlijk helemaal niet weten. Jan Kelderman heeft de oorlog overleefd, ze zijn hem nooit op het spoor gekomen. Na de oorlog is hij een boekhoudbureau in Borculo begonnen."

Krasse Knarren dynamictennis in Dinxperlo

Marijke Wessels en Wilma v.d. Schaaf van Yapton, winnaars poule D. Foto: Frank Vinkenvleugel

DINXPERLO - Zaterdag 24 maart is het Krasse Knarren Toernooi Dynamictennis gehouden in de Eurohal te Dinxperlo. 26 teams, bestaande uit twee 60+-spelers, hadden zich ingeschreven voor deze dag welke georganiseerd werd door Represta Dinxperlo en SSS Irene Lintelo. Wilma van der Schaaf en Marijke Wessels van Yapton Eibergen wonnen de D-klasse.

Deelnemers werden om 09:30 uur in het sportcafé verwelkomd met koffie en taart. Sommige deelnemers waren al drie kwartier hiervoor aanwezig en hielpen hier en daar de organisatie met het inrichten van de sportzaal. Om 10:00 uur werd begonnen met een gezamenlijke warming-up. Hierna startten de wedstrijden in vijf ochtendpoules. Na een gezamenlijke pauze van ongeveer een uur, waarin elke deelnemer een kop soep kreeg aangeboden, werden de teams 's middags opnieuw ingedeeld in vijf poules en nu op sterkte. Om 16:00 uur werden de laatste wedstrijden gespeeld en konden alle deelnemers naar het sportcafé voor de prijsuitreiking. Voor elke middagpoulewinnaar was een prijs beschikbaar in de vorm van een streekproductenpakket. Voor alle deelnemers was er tot slot nog een klein presentje: een notitieblokje met twee pennen met opschrift. Organisatie kijkt terug op een zeer geslaagde dag. De volgende editie Krasse Knarren vindt wellicht in Deventer plaats.

Uiteindelijk gingen 24 teams met elkaar strijden om de kampioensbeker Krasse Knarren. Titelverdediger Tiemen van Westerveld (WSV Apeldoorn) kwam met nieuwe partner Henk Brouwer in het strijdperk. Na een gemakkelijke kwalificatie voor de A-klasse bleek al gauw dat het kampioenschap er deze keer niet in zat. In de middag werd de tweede wedstrijd verloren van streekrivalen Leen Serano en Ben Damstra van DTTC Deventer. Als snel bleek dat Leen en Ben samen met Ashot Mkhitarjan en Ben Lemmers van Asterix Venlo gingen uitmaken wie zich kampioenen mochten noemen. Leen en Ben presteerden in het onderlinge duel het 'onmogelijke' door na een 20-15 achterstand toch nog de wedstrijd met 24-22 te winnen. Leen en Ben werden hierdoor eerste in de A en kampioen Krasse Knarren 2018.
In de B-klasse was de strijd iets minder spannend. Marianne Hendricksen en Francis Heuveling van Relax Didam waren in de ochtendpoule op gamesaldo uit de A-klasse gehouden. In de B-klasse wonnen zij al hun wedstrijden en werden hierdoor eerste in B.
De C-klasse was de spannendste poule van allemaal. Met de laatste twee wedstrijden nog te gaan konden alle vier teams nog kampioen worden. Tony Vernooij en Erik Korunka van RSVV Arnhem moesten van Tonnie Hartman en Theo Tankink van Litac Lichtenvoorde winnen en hopen op een misstap van Jan Gussinklo en Wim Lubbers van SSS Irene Lintelo in de andere wedstrijd. Het eerste gebeurde; Tony en Erik wonnen met 21-18. Het tweede echter niet. Jan en Wim hielden het hoofd koel en zegevierden in een zeer duidelijke 21-11. Hiermee werden Jan en Wim eerste in C.
In de D-klasse gingen twee teams gelijk op. Wilma van der Schaaf en Marijke Wessels van Yapton Eibergen en Frits Dijkgraaf en Wim Nijhof van DTVW Winterswijk wonnen al hun wedstrijden. De laatste onderlinge wedstrijd, een echte finale dus, ging bepalen wie de prijzen mee naar huis mocht nemen. In een gelijkopgaande wedstrijd waren het uiteindelijk de dames die wonnen met 21-16. Wilma en Marijke dus eerste in D.
De E-klasse was een prooi voor de dames Lidy Wallerbos en Agnes Marneth van Litac Lichtenvoorde. In de ochtend nog stroef gestart, wonnen zij 's middags al hun wedstrijden en werden zo terecht eerste in E.

Paardensport

NEEDE - Op het voorjaarsconcours in Diepenheim heeft Lynn Bouwmeester uit Neede met haar pony Coposta van Tojopehoeve Z de tweede prijs in ontvangst mogen nemen bij de dressuur, klasse L1, categorie E met een mooie score van 195 punten. Lynn en Coposta komen uit voor Ponyclub Diepenheim.

EIBERGEN - Heleen Geessink heeft zaterdag goed gesprongen op het springconcours in Diepenheim. Met haar pony Chico's Mistique reed ze eerst een foutloze ronde en zette vervolgens de snelste tijd neer in de barrage en wist hiermee een eerste prijs te winnen in de klasse L cat. DE. Heleen komt uit voor PC De Berkelruiters uit Eibergen.

NEEDE - De Needse Dewi Olthof heeft zondag 8 april concours gehad in Haaksbergen bij de Sterruiters, Springen klasse L cat. C. Hier heeft ze een eerste plaats gehaald met haar pony Esprit door een hele snelle en foutloze 2-fasen parcours te rijden. Ze komt uit voor Manege Snorrewind.

Medailles voor Sil en Rinkje

EIBERGEN - Zaterdag 7 april waren de wedstrijden voor de allerjongste turnsters van Odival en voor de 6e divisie meisjes. De twee zusjes Jet (pupil 2 D3) en Sil (pre instap D3) Scharenborg mochten het spits afbijten. Sil turnde een bijna foutloze wedstrijd dit werd beloond met een gouden medaille, met meer dan een hele punt voorsprong op de nummer 2. Jet turnde een mooie vloer oefening waar ze zesde werd. In de tweede wedstrijd waren de pre instappers D2 aan de beurt. Lotte Ormel (tiende), Liz te Nahuis (dertiende), Bente Kamperman (21ste) en Lieke Groot Kormelink (27ste) deden hun best. Op de andere baan werd Jasmijn Vergeer vijftiende in de categorie instap D3. Als laatste was het de beurt aan de Junioren. Rinkje Den Boer werd daar derde. Ze turnde een mooie brugoefening. Puck Simmelink werd vierde en Marisa Hasselo vijfde. Rinkje en Marisa hebben zich beide geplaatst voor de finale op 2 juni.

Fysio Eibergen- Boemerang wint in Barneveld

EIBERGEN - Afgelopen zaterdag speelde Fysio Eibergen haar laatste uitwedstrijd van deze competitie tegen KapMakelaardij/SSS in Barneveld. Het werd een spannende volleybalwedstrijd waarbij de ploegen elkaar voortdurend in evenwicht hielden. De meeste punten gingen mee naar Eibergen.

Fysio begon goed aan het karwei en hield de tegenstander voortdurend in de greep. De set werd met 25-22 gewonnen. In de tweede set keek de ploeg uit Eibergen lange tijd tegen een behoorlijke achterstand aan. Op een bepaald moment was het verschil maar liefst 8 punten. Maar in tegenstelling tot wedstrijden in het verleden, raakt de ploeg niet meer van slag: punt voor punt werd op de achterstand verkleind en zo werd de set met 28-26 gewonnen. SSS was in de derde set niet van plan om weer een voorsprong uit handen te geven en ondanks sterk verzet van Fysio Eibergen, lukte het de bezoekers niet een zelfde kunststuk als in de tweede set uit te halen. SSS sleepte de winst binnen met 26-24. De laatste set was een herhaling van de voorgaande afleveringen, beide ploegen gingen gelijk op maar nu was Fysio Eibergen weer het sterkst en werd de winst met 25-22 binnengehaald. Opnieuw winst dus en met 4 punten werd de terugreis naar Eibergen aanvaard.

Volgende week wordt de laatste wedstrijd in de Pickerhal in Eibergen gespeeld, tegen Ecare-Apollo uit Borne, de huidige nummer 5 van de ranglijst. De wedstrijd zal ook in het teken staan van het afscheid van trainer Tim ten Pas en van enkele speelsters.

Daphne Kolthof plaatst zich voor NK

NEEDE - Daphne Kolthof uit Neede, turnend voor Ypsilon Doetinchem, heeft afgelopen weekend haar halve finale geturnd voor kwalificatie voor het Nederlands kampioenschap. Daphne, uitkomend in de tweede divisie senior, maakte het tot de laatste ronde spannend. Ze begon matig op brug en kreeg daarvoor 8.967 punten. Daarna volgde de balk, die leverde haar 10.333 punten op. Na haar vloeroefening met een score van 11.300 punten stond ze nog op een twintigste plaats, terwijl alleen de beste twaalf zich zouden kwalificeren. Spannend was het laatste onderdeel sprong. Door hier een hoge score van 12.533 punten te halen, eindigde Daphne op een toch nog verrassende zevende plaats en plaatste ze zich voor het NK in Tilburg.

Goud en brons in Denemarken voor Eibergse judoka Naomi

EIBERGEN - De 16-jarige Eibergse judoka Naomi Overkamp is donderdag 29 maart vertrokken naar Kopenhagen en heeft de Paasdagen doorgebracht in sportcomplex Prismen aldaar.

Op 30 maart heeft ze deelgenomen in de klasse -18/-70 kg. Ze wist al haar partijen overtuigend te winnen en heeft daarmee de gouden medaille behaald. De volgende dag stond ze op de tatami om ervaring op te doen in een hogere leeftijdsklasse: +18/-70. Ze wist hier af te sluiten met een bronzen plak. Na de voor haar succesvolle wedstrijden heeft ze in de Deense hoofdstad nog een aantal trainingen meegedraaid.

Dawnbreakers wint Achterhoekse Band Competitie

Dawnbreakers won de juryprijs tijdens de Achterhoekse Band Competitie. Foto: Edwin Hunter

Zes talentvolle bands lieten zich horen tijdens de Achterhoekse Band Competitie

Door Lotte Post

ULFT - In de achttiende eeuw maakte de DRU in Ulft furore als ijzergieterij. Vroeger waren het machines die erop los stampten en dampten, anno 2018 zijn het bands uit de Achterhoek. Tijdens de Achterhoekse Band Competitie (ABC) op zaterdag 7 april mochten zes bands uit de regio laten zien dat ze het in zich hebben om op Huntenpop te spelen. Want de jury- en publieksprijs geven beiden toegang tot dit festivalpodium. Voor welke band gaat de gezegde 'het ijzer smeden als het heet is' op en mag zich winnaar noemen van de Achterhoekse Band Competitie? De juryprijs ging uiteindelijk naar Dawnbreakers, terwijl 7Tools er met de publieksprijs vandoor ging.

Snoop Dogg, Rihanna en Madonna hebben de neiging om fans uren te laten wachten. Op dat soort divagedrag kun je de deelnemende bands aan deze competitie niet betrappen. Stipt half negen raakt het eerste plectrum een snaar. In rap tempo volgen de bands elkaar op: Dewald, Felina, Dawnbreakers, 7Tools, Exit The Hive en This Is My Happy Face. De bands krijgen allemaal twintig minuten om zichzelf te bewijzen. Erik Ramaker, programmeur van het poppodium: "We hebben dit jaar geselecteerd op verschillende stijlen. Dat zorgt voor een variatie aan smaken. Dewald is een tweemansband met no-nonsense indie-energyrock, This Is My Happy Face valt onder het genre Hard Rock'n Roll. Felina daarentegen is een 5-koppige heavy rock band, Exit The Hive maakt teksten vanuit een kritisch oogpunt naar politiek en maatschappij. Een avond met veel smaakjes kun je wel stellen."

Halverwege de avond is de zaal goed gevuld. Vanaf het imposante podium kijkt elke band naar de eigen achterban. Vriendin Jasmijn, oom Pim, tante Jacqueline, neef Remy, buurman Roy: een rondje door de zaal toont wel aan dat het om een competitie gaat. Hier nog geen merchandisekraampjes met fanshirts of hordes gillende groupies. Dit zijn vaders, moeders, broers en zussen. Allemaal glimmend van trots, want door deze professionele spotlights worden talenten ineens volwaardig artiest.

Huntenpop
De Achterhoekse Band Competitie is een afstudeeropdracht van Daphne Engbers: "De bands zijn energieker dan vorig jaar. Het doel is om deze opkomende bandjes de kans te geven zich te laten zien. Er zijn ongeveer vijftig aanmeldingen binnengekomen. Van deze zes bands weten we nu al dat ze in ieder geval een half uur vol kunnen spelen op Huntenpop." Daarin zit volgens haar ook meteen de onderscheidende factor ten opzichte van andere bandcompetities: "De samenwerking met Huntenpop maakt het uniek." Op de vraag of de publieksprijs wel helemaal eerlijk is voor de eerste drie bands die nog voor een halflege zaal spelen omdat mensen op deze eerste lentedag speciaalbiertjes drinken op het terras: "We maken vooraf niet bekend hoe laat de bands moeten spelen. In principe zouden ze allemaal hun eigen fanclub vanaf 20.00 uur in de zaal moeten hebben." Of dat helemaal de juiste beredenering is voor het concept publieksprijs is de vraag. Stembriefjes worden echter gretig ingevuld en uiteindelijk wint 7Tools, de band die als vierde op het podium stond, de publieksprijs dankzij een overtuigende bak power. Aan pit geen gebrek bij deze Achterhoekse hardrockband, maar met al die vaders, moeders en tantes in de zaal kwam het uiteindelijk niet echt tot een moshpit.

Dawnbreakers
Welke band wist te vlammen in het heetst van de strijd? Dawnbreakers! Deze zeskoppige future bass band combineert elektronische producties met een knallende live band en wint daarmee de juryprijs. Frontvrouw Meike Ubbink: "We studeren allemaal aan het Rijn IJssel college in Arhnem en volgen de opleiding muziek. Door bandcoaches zijn we bij elkaar in een band geplaatst. Het is dan maar hopen dat het klikt. Ik ben door mijn vriendje in een bericht over de Achterhoekse Band Competitie getagd, toen dacht ik: da's lachen. Dus heb ik ons opgegeven. Ik kom uit Bredevoort en ben de enige Achterhoeker in de band. Dromen voor de toekomst hebben we nog niet echt. Eigenlijk spelen we nog maar zes maanden samen. We staan er heel nuchter in, super leuk dat we hier staan, we willen gewoon veel ervaring opdoen. Het grootste deel van de band moet afstuderen dit jaar en we hebben een examen in Luxor Live."
Nu maar hopen dat dit examen niet tegelijk valt met Huntenpop, want dan wordt het winnen van deze bandcompetitie ineens een heet hangijzer.

Lezing over Short Stirling crash in 1941

HENGELO - De lezing over de Short Stirling bommenwerper crash op 8 september 1941 te Hengelo Gelderland wordt maandag 16 april verzorgd door stichting Achterhoeks Museum 1940-1945. Als jonge man kreeg Jean Kreunen een foto van een Engelse bommenwerper. Bij navraag waar die bommenwerper vandaan kwam, werd bekend dat die op 8 september 1941 een paar kilometer buiten het dorp was gecrasht. De bemanning ontsnapte en ze werden binnen een paar dagen allemaal opgepakt en krijgsgevangen gemaakt. De navigator Richard Pape schreef een boek over deze crash en zijn meerdere ontsnappingspogingen, genaamd 'Met hand en tand'. Een hoofdrol in dit boeiende verhaal is weggelegd voor de heren Besselink en Agterkamp uit Toldijk die vanwege hulp aan twee van de vliegers werden opgepakt en ter dood veroordeeld. Hun verzetsverhaal staat symbool in dit 'Jaar van het verzet'. De lezing begint om 20.00 uur in Partycentrum Langeler, Spalstraat 5 in Hengelo Gld. De zaal is open vanaf 19.30 uur. Entree 5 euro per persoon, inclusief koffie/thee.

Achterhoek College Tour met Nout Wellink en Annemarie Jorritsma

Annemarie Jorritsma en Nout Wellink zijn te gast in de laatste editie van Achterhoek College Tour. Foto: PR

DOETINCHEM – Ze hebben het gebracht tot de absolute top. Nout Wellink (27 augustus 1943, Bredevoort) en Annemarie Jorritsma (1 juni 1950, Hengelo) zijn de twee prominente gasten in de laatste editie van het drieluik van de Achterhoek College Tour. Op zondag 15 april in de Rabobankzaal van Amphion.

Onder leiding van Erik Hagelstein praten de twee prominenten uit de Achterhoek over de toekomst van onze regio. Wat is ons imago in de rest van Nederland, hoe houden we ons staande in het hedendaagse economische geweld, wat moet de Achterhoek doen om vitaal en leefbaar te blijven?
Wellink en Jorritsma zijn twee van de twintig geboren en/of getogen Achterhoekers in het boek Parels van de Achterhoek. Dat werd in december vorig jaar gepresenteerd in dezelfde zaal in Amphion. Ze hebben respectievelijk naam gemaakt als President van de Nederlandsche Bank en bestuurder van de Bank of China (Wellink) en minister in twee kabinetten, burgemeester en fractieleider van de VVD in de Senaat (Jorritsma).
Beiden hebben ze een warme band met hun geboortestreek, als zoon van het hoofd van een katholieke school in Bredevoort en dochter van een molenaar uit Hengelo. Bovendien zijn ze jaren geleden vertrokken uit de Achterhoek en hebben ze genoeg afstand genomen om objectief te oordelen over de kansen, krachten en zwaktes van de regio.
De Achterhoek College op 15 april, begint om 14 uur en duurt anderhalf uur. De muzikale omlijsting is in handen van twee jonge, regionale musici. Gitarist Wies Knipping en zangeres Emma Lukassen maken de verbinding tussen de succesvolle, gearriveerde Achterhoekers en aanstormend talent.

Little Steve & The Big Beat, zondag in De Lange Gang in Groenlo. Foto: PR
Little Steve & The Big Beat, zondag in De Lange Gang in Groenlo. Foto: PR

De derde en laatste editie van de Achterhoek College Tour is zondag 15 april vanaf 14 uur. Kaarten à 7,50 euro inclusief consumptie zijn te bestellen via www.amphion.nl.

Little Steve & the Big Beat bij Grolse Jazz

GROENLO - Little Steve & the Big Beat. Ze speelden al vaker in Groenlo en komen er graag. Altijd verrassend goed en nooit een kopie van een vorig optreden. Zondag 15 april vanaf 16.00 uur bij Grolsch Brouwhuys De Lange Gang in Groenlo.

Vurig gitaarspel, sterke vocalen, swingende saxofoons (tenor en bariton) en een strakke ritme sectie. Dat is Little Steve & the Big Beat. Binnen de 5 jaar dat ze bestaan hebben ze een behoorlijke naam opgebouwd in binnen en buitenland met optredens op b.v. Blues Peer (BE), Seven Nights To Blues (FR), Breda Jazz Festival (NL), Nuit Du Blues (FR) en North Sea Jazz Club (NL), bovendien ze zijn genomineerd voor diverse awards. Little Steve & the Big Beat is gebaseerd rondom het gitaarspel en de zang van Steven van der Nat. Debuut album 'Another Man' stond in Engeland in de top 3 van meest gedraaide albums (Independent Blues Broadcasters Association, Jan 2017).
De band bestaat naast Little Steve uit; Martijn 'Tinez' van Toor op sax (Tinez Roots Club) en Evert Hoedt (the Electrophonics) op tenor en bariton sax, Bird Stevens (the Big Four Quintet, Different Tacos) op bas gitaar en Jody van Ooijen (Qeaux Qeaux Joans, Rootbag) op drums.

Obelink houdt mannendag op zondag 15 april

Natuurlijk zijn er ook bbq-demonstraties op de mannendag bij Obelink. Foto: PR

WINTERSWIJK - Het is nog lang geen Vaderdag, maar Obelink gaat de mannen alvast in het zonnetje zetten. En dat geldt niet alleen voor vaders, maar voor alle mannen, groot en klein. Het is namelijk mannendag bij Obelink op de derde zondag in april, dit jaar dus op zondag 15 april.

Voetbal voor grote en kleine mannen
Waar denk je aan als het om één van de grootste hobby's van mannen gaat? Aan voetbal? Obelink ook. Daarom kunnen mannen op de mannendag hun voetbaltalent onder bewijs stellen bij het goalschieten in de winkel. Natuurlijk niet zonder de kans op leuke prijzen. Wie het liever iets rustiger aan doet, kan op de tuinmeubelenafdeling de barbecue-demonstraties van Cadac bijwonen. Daar toont een BBQ-chef zijn medemannen de nieuwste geheimen uit de BBQ-wereld. Een uitgelezen kans voor elke man, zich alvast op de volgende BBQ-party voor te bereiden, om daar dan zijn kunsten te tonen.

Hamburger XL
Een open zondag bij Obelink is niet compleet zonder lekker eten. En zeker deze mannendag niet. Daarom serveert het restaurant een XL-mannenburger. Natuurlijk zijn er ook andere gerechtjes verkrijgbaar, net als koffie of thee met gebak. Kinderen kunnen in het spelparadijs bij het restaurant naar hartenlust spelen en klauteren. Natuurlijk kunnen de kleintjes (meisjes mogen ook) zich ook deze dag weer laten schminken.

Humax-demonstratie
Voor mannen die (nog) geen IP-box van Humax hebben, is er zondag 15 april de perfecte gelegenheid meer over dit kleine kastje te weten te komen. Met de Humax TV+ H3 IP-box maak je van je tv thuis of op de camping heel makkelijk een Smart-tv, en dat volledig draadloos. Een medewerker van Humax demonstreert dit apparaat, vertelt over de voordelen daarvan en beantwoordt alle vragen.

Kortingen
Op de mannendag bij Obelink krijgen mannen tien procent extra korting op alle zakmessen op de outdoor afdeling en op alle stoere lederen hoeden van Barmah. Als dat nog niet reden genoeg is, om op 15 april naar Obelink in Winterswijk te komen, dan misschien het feit, dat Obelink op maar liefst 65.000 vierkante meter winkeloppervlakte alles heeft, wat het (mannelijke) outdoor-hart begeert. En natuurlijk zijn op deze mannendag ook alle vrouwen welkom, want Obelink is er voor iedereen, ook op zondag 15 april tussen 10.00 en 17.00 uur.


Column

Van buiten word je beter

Steeds meer onderzoekers beschouwen de natuur als een 'therapeutisch landschap'. Een groene omgeving zou bijdragen aan een gezonde geest in een gezond lichaam. Even wandelen in het bos of op een bankje zitten in het park heeft al therapeutische werking. In een Amerikaanse studie bleek zelfs dat patiënten die vanuit hun ziekenhuisbed uitkeken op groen sneller herstelden dan patiënten die uitzicht hadden op een blinde muur. Ook het kijken naar een natuurposter in onze woonkamer schijnt al rustgevend te werken. Kortom: van buiten word je beter.

Dat de natuur helende werking heeft, ligt allereerst aan de stofjes die er voor komen. Om zich te beschermen tegen insecten scheiden planten en bomen bijvoorbeeld natuurlijke oliën uit die 'fytonciden' bevatten. Op de mens hebben ze zowel een kalmerend als een opwekkend effect. Wie zich in de natuur bevindt, ademt die fytonciden vanzelf in. Ook komen we buiten in contact met bodembacteriën die in de evolutie van de mens een belangrijke rol hebben gespeeld. De bacteriën zetten in ons lichaam een proces in werking waarbij serotonine vrijkomt. Het stofje wordt wel het 'gelukshormoon' genoemd, omdat mensen er zo ontspannen, voldaan en blij van worden – vergelijkbaar met het gevoel dat hardlopers ervaren als ze zich flink hebben ingespannen. Daarnaast heeft de natuur een gunstig effect op ons reukvermogen. De frisse geur van groen na een regenbui of het aroma van vers gemaaid gras kent iedereen. Verder spelen geluiden een rol. Fluitende vogels of zingende krekels zorgen bij menigeen voor een goed gevoel.

Maar onze liefde voor de natuur heeft ook te maken met wat we zien. Het oog wil uiteraard ook wat. Ons gezichtsvermogen wordt in de natuur voortdurend in positieve zin geprikkeld. Dat komt niet eens zozeer door de rustgevende kleuren, zoals groen, bruin en beige. Belangrijker zijn de fractale patronen waaruit de natuur is opgebouwd. Neem een blad van een boom: als je het goed bestudeert, zie je in het blad een patroon dat zich telkens herhaalt, net zoals je in een broccoli weer een kleinere broccoli ontdekt als je er een stukje van afbreekt. De natuur zit vol met die fractale patronen waarin we elke keer 'het grote in het kleine' kunnen zien. Die consequente vormen trekken onze aandacht zonder dat we ons ervoor hoeven in te spannen. Telkens als we aan die natuurlijke vormentaal worden blootgesteld, komen we een beetje tot rust en kunnen we ons op andere zaken concentreren. En omdat 'fractals' overal in de natuur voorkomen, maakt het type omgeving niet eens zoveel uit. In een bos of in een stadsplantsoen – overal gebeurt er in ons brein hetzelfde. Wat dat betreft is de natuur om ons heen letterlijk een lust voor het oog.

Gert-Jan Hospers

Afspraken consultatiebureau zelf inplannen

ACHTERHOEK - Het plannen van een bezoek aan de jeugdverpleegkundige of jeugdarts van het consultatiebureau kan bij Yunio vanaf nu op het tijdstip dat het ouders/verzorgers het beste past. Wie inlogt op 'Mijn Kinddossier' kan zelf online afspraken plannen en wijzigen.

Het grote voordeel voor ouders/verzorgers is dat zij nu op ieder moment van de dag, als het hen uitkomt, zelf een afspraak kunnen plannen en wijzigen vanaf computer, tablet of smartphone. Met deze nieuwe online afsprakenmodule hebben zij zelf de regie over het plannen van de afspraken bij het consultatiebureau. Voorheen stuurde het consultatiebureau een uitnodiging met datum en tijdstip, en moest men bellen om de afspraak te wijzigen als het niet uitkwam. Nu krijgen ouders/verzorgers per email een uitnodiging om zelf een afspraak te plannen. Dit kan door in te loggen op 'Mijn Kinddossier' en vervolgens te kiezen uit de aangeboden dagen en tijdstippen. In 'Mijn Kinddossier' zijn al langer de groeigegevens van het kind en persoonlijke adviezen en folders terug te vinden. Het inloggen gaat via DigiD, zodat de privacy is gewaarborgd. Lukt het niet om online een afspraak te maken, of vindt men het prettiger om het persoonlijk of telefonisch te doen? Dat kan nog steeds.

39 / 40

Gevraagd: Sloopauto s. Vanaf € 50,- en gratis ophalen. RDW-vrijwaring. Contante betaling. Geen APK of schade dit is geen probleem. Autodemontage Verhaegh, Snelliusstraat 34 Winterswijk. 0543-519274

VERZILVER nu uw oude GOUD. T.k.gevr.tegen prima prijs: (oude) gouden sieraden, gouden tientjes, Krugerranden e.a. gouden en zilv. munten, baartjes goud en zilver, muntverzamelingen etc. Kevelam Garderen 0577-461955 lid NVMH

te koop opvoorraad zijde bruine/witte leghennen ten hagen waliensestraat 178 7103ea winterswijk 0543523663 of 0543513186

Ik zoek een eerlijke, betrouwbare tourcaravan te koop bel. 06-52278529

VLOOIENMARKT ZELHEM ZON. 15 APR. 10-17 uur
SPORTHAL DE POL Vincent van Goghstraat 72
Info Kraamhuur 06-39108152 animo-vlooienmarkten.nl