Montferland Nieuws

6 december 2017

Montferland Nieuws 6 december 2017


Toezicht in het Bergherbos gecontinueerd

's-HEERENBERG - Stichting Huis Bergh beheert, naast het kasteel, het archief, de kunstcollectie en de monumenten, ook 500 hectare buitengebied. Het gebied bestaat voornamelijk uit bos. Voor het grootste deel ligt dit bos aan de 's-Heerenbergse kant van de Oude Eltenseweg die het Bergherbos doorsnijdt.

Sinds april 2015 heeft Huis Bergh in het bosgebied een BOA (Buitengewoon Opsporings Ambtenaar) aangesteld die in het gebied twee jaar actief is geweest. Na diens vertrek wordt hij per 1 december 2017 opgevolgd door een nieuwe BOA. Zijn naam is Pieter van Helden.
Deze nieuwe BOA zal optreden als gastheer en vragen van bezoekers beantwoorden. Indien nodig zal hij mensen aanspreken op hun gedrag en hen wijzen op de geldende regels zoals honden aangelijnd houden buiten de losloopgebieden. Waar nodig zal hij samenwerken met de toezichthouders van Natuurmonumenten.

Concert Sint Martinus

DIDAM - Drumfanfare Sint Martinus houdt op zaterdag 16 december vanaf 20.00 uur haar jaarlijkse eindejaarsconcert. De dirigenten en leden hebben weer bijzondere stukken ingestudeerd. Er worden onder andere nummers van Elton John, Mariah Carey en Queen ten gehore gebracht. De drumfanfare is de afgelopen jaren zeer uitgebreid en er zullen dan ook ruim dertig muzikanten het podium betreden. De entree is gratis in 'Ons eigen Ding' aan de Manhorstweg 3a in Greffelkamp (Didam). Zaal is open vanaf 19.00 uur.

Eindejaarsconcert Sint Martinus

DIDAM - Drumfanfare Sint Martinus houdt op zaterdag 16 december haar jaarlijkse eindejaarsconcert. De dirigenten en leden hebben weer bijzondere stukken ingestudeerd. Er worden onder andere nummers van Elton John, Mariah Carey en Queen ten gehore gebracht. De drumfanfare is de afgelopen jaren zeer uitgebreid en er zullen dan ook ruim dertig muzikanten het podium betreden. Het concert heeft dit jaar als thema 'Tribute to'. De entree is gratis en het concert begint om 20.00 uur in 'Ons eigen Ding' aan de Manhorstweg 3a in Greffelkamp (Didam). Zaal is open vanaf 19.00 uur.

Zege Chumo

De kopgroep na 9 kilometer, met de uiteindelijke winnaar Victor Chumo (nummer 3). Foto: Burry van den Brink

MONTFERLAND - Duizenden lopers verschenen zondag aan de start(s) van de 22ste editie van de Montferland Run. Helemaal 'voorop' liep de Keniaan Victor Chumo. Hij was in de kopgroep in gezelschap van drie landgenoten, waaronder de gedoodverfde winnaar, Daniel Wanjiru. Die laatste wilde het parcoursrecord aanvallen. Maar daarvoor bleken de koude omstandigheden spelbreker. Wanjuri werd slechts vierde. Chumo (met nummer 3) zegevierde.

Foto: Burry van den Brink

'Organiseer meer solidariteit' Clemens Cornielje op werkvisite in Montferland

Door Susan Wiendels

's-HEERENBERG – "Samenwerken volgens het cafetariamodel, alleen maar om er zelf winst uit te halen, ik vind dat het niet werkt. Daar maak ik me wel een beetje zorgen over."

Clemens Cornielje, commissaris van de Koning in Gelderland, gaf afgelopen donderdag tijdens de bijzondere raadsvergadering van Montferland een duidelijk signaal af aan de Montferlandse raadsleden en het college over de vernieuwde visie van de gemeente op samenwerking, waarbij samenwerken alleen opportuun wordt bevonden als het iets oplevert, het zogenaamde profijtbeginsel. Alle fracties deden hun zegje over het programma Sterk Bestuur, intergemeentelijke samenwerking, de staat van de lokale democratie, burgerinitiatieven en de veranderende samenleving.

'Uiteindelijk gaat het om de belangen van bewoners en ondernemers'

Clemens Cornielje reageerde. "De provincie vindt dat gemeenten zelf uit moeten maken bij welke regio ze horen. Destijds kozen jullie voor de regio Achterhoek én de Stadsregio Arnhem-Nijmegen, nu is het jullie keuze om niet meer deel uit te maken van de Achterhoek en wel van het gemeenschappelijk orgaan Arnhem Nijmegen. Ik zou u willen aansporen om meer solidariteit te organiseren, ook tussen gemeenten, zeker op sociaal terrein in de Achterhoek. Soms neem je zelf het voortouw. In het kader van de jeugdzorg doet u meer aan speciaal onderwijs en dat heeft natuurlijk een hogere prijs. Natuurlijk zou u het plezierig vinden om die kosten te verevenen, want u doet iets meer. Maar u zou ook kunnen zeggen tegen die gemeenten om op andere terreinen iets meer te doen. Zo maak je afspraken. Ik heb begrepen dat u nu ook de samenwerking zoekt in het ruimtelijke domein. Verstandig, want je kunt deze gemeente niet los zien van economisch ruimtelijke ontwikkelingen in de regio Achterhoek en Arnhem-Nijmegen. Uiteindelijk gaat het om de belangen van bewoners en ondernemers en niet om structuren. Dan is het goed als overheden over grenzen van structuren kunnen heenstappen en elkaar kunnen vinden."

Containerterminal
Over grenzen heenstappen deed Cornielje tijdens zijn werkvisite letterlijk. Naast een bezoek aan bedrijventerrein DocksNLD bekeek hij met het college de containerterminal in de haven van Emmerich.

Herenhuis

Tanja Loeff neemt het eerste exemplaar in ontvangst uit handen van Frans Schaars. Foto: Joke Burink

De Didamse schrijver Frans Schaars presenteerde op maandag 4 december zijn nieuwste boek Het Herenhuis. In het bijzijn van genodigden overhandigde de schrijver het eerste exemplaar aan wethouder Tanja Loeff in Gouden Handen in 's-Heerenberg.

Keniaans feestje bij Montferland Run

Alfred Barkach, Victor Chumo en Noah Kipkemboi. Foto: Marlous Velthausz

Honderden lopers trotseerden kou

Door Marlous Velthausz

's-HEERENBERG - Al weken, zo niet maanden, van tevoren was iedere zondagochtend het gekletter van voorbijsnellende voetstappen te horen in het centrum van 's-Heerenberg en omgeving. Honderden mensen trainden zo vaak ze konden en wilden op niveau komen of blijven voor een puike prestatie tijdens de tweeëntwintigste Montferland Run. Afgelopen zondag was het dan eindelijk zo ver, de inmiddels wereldwijd bekende hardloopwedstrijd ging van start.

Langs het parcours verzamelden zich talloze supporters of geïnteresseerden voor het festijn. In de bittere kou werden campingstoeltjes langs het parcours gedropt. Met een thermoskan met koffie en een warme versnapering werd vol ongeduld gewacht op de passage van de eerste groep renners. Als warming-up vertrok eerst de groep renners van de 7,5 kilometerloop bij een temperatuur net boven het vriespunt. Gelukkig voor hen werden zij opgewarmd door de klanken van diverse dweilorkesten en het opzwepend gejuich en geklap van de toegestroomde toeschouwers.

Toen het 'voorprogramma' afgelopen was, werd het tijd voor de langeafstandlopers. Vanaf dezelfde plek waar kort daarvoor de 7,5 kilometer was gestart, kleurde het nu van de soms fel uitgedoste professionele en amateurlopers. Om exact 12.00 uur klonk het startschot voor de 15 kilometerloop. Direct namen verscheidene Kenianen het voortouw, achtervolgd door honderden fanatieke en enthousiaste lopers. Stuk voor stuk erop gebrand om de run uit te lopen en hun persoonlijke doel te behalen. In een grote kudde vertrok het deelnemersveld richting Stokkum, om vervolgens even zo snel het dorp weer te verlaten en via 't Peeske naar Beek te hollen. Talloze supporters langs de route moedigden hun familie en vrienden aan en tilden hun prestaties ongetwijfeld naar een hoger niveau. Via Zeddam en bijna drie kwartier later kwamen de eerste Afrikaanse lopers 's-Heerenberg weer binnen gestormd. De Keniaan Victor Chumo finishte als eerste in een tijd van 43 minuten en 23 seconde. Beste 's-Heerenbergenaar was Tristan van den Bosch, die net onder het uur finishte. Bij de vrouwen won de Keniaanse Mary Munanu en de 's-Heerenbergse Elly Kok was de beste vrouw van de stad.

Even later werd de drukte op de Slotlaan nog groter toen de start van de jeugdloop aanstaande was. Ruim 400 kinderen en nog veel meer vaders, moeders, opa's en oma's verzamelden zich rond de start van de 1 kilometerloop. Zenuwachtige gezichten en het nerveus heen en weer lopen van de kinderen was wat de boventoon voerde. Gemotiveerde ouders en trainers lapten hun kroost op en maakten hen gereed voor de run. In de leeftijd van 6 tot 14 jaar vertrokken de jongens en meisjes voor hun rondje door het centrum. Zo ook de zesjarige Joep van Buuren uit 's-Heerenberg, die naast zijn persoonlijke doel ook meestreed om de winst in de scholencompetitie. En Joep wist een puike prestatie te leveren. Als een van de jongste deelnemers finishte hij als eerste van de scholen uit zijn leeftijdscategorie. Vol trots ontving hij de medaille voor zijn deelname en prestatie. Overall eerste bij de jeugdloop werd Tijmen Wisselink van atletiekvereniging Argo; Stijn van de Sande uit 's-Heerenberg werd vijfde.

Toen even later de prijsuitreiking bij het voormalige gemeentehuis geweest was en de meeste met een voldaan gevoel en vermoeide benen huiswaarts gingen, werden de dranghekken weer opgeborgen. Toeschouwers klapten hun campingstoeltjes weer in en trokken snel weer naar binnen om dicht bij de verwarming te kruipen. Het zal weer een paar een maanden duren voordat het eerste gekletter van voetstappen weer door de 's-Heerenbergse straten zal klinken. Dan start de voorbereiding weer voor de volgende, de drieëntwintigste Montferland Run.

Zandwinning terug naar af

Raad schiet
plannen Gat
van Roelofs af

Door Susan Wiendels

NIEUW-DIJK – De gemeenteraad van Montferland heeft het ontwerp bestemmingsplan zandwinning Werfhout Didam afgewezen tijdens de raadsvergadering van 30 november.

De PvdA en Lijst Groot Montferland schaarden zich al achter de belangen van de buurtbewoners van het Gat van Roelofs, maar ook vanuit andere partijn kregen de omwonenden nu steun. "Zandwinning is niet het probleem, maar wél het plan dat nu voorligt", sprak CDA'er Oscar van Leeuwen. "Ik heb zelden een plan gezien met alleen maar tegenstanders. Waarom zouden we dit nu eigenlijk willen? Wij hebben twijfels over de lange termijn. Er is best uit te komen, maar niet op deze manier. Er moet een duidelijk plan komen met een lange termijnvisie: een lonkend perspectief van een mooi recreatief gebied, waarbij in de transitieperiode zo min mogelijk overlast is van zandwinning."
Het ontwerpbestemmingsplan 'Zandwinning Werfhout Didam', waarover de raad zich boog, ging uit van Bievankweg/Pakopseweg als beste locatie voor de klasseerinstallatie. De zandwinner, de firma Roelofs, onderzocht in eerste instantie drie locatievarianten. In dat onderzoek kwam deze locatie, de zogenaamde optie 1, als beste uit de bus. Op aandringen van de omwonenden die hun vraagtekens plaatsten bij de procedure en inhoud van het onderzoek liet de gemeente Montferland een onafhankelijk bureau onderzoek doen naar de status van het locatieonderzoek. Royal Haskoning concludeerde dat het onderzoek niet goed gemotiveerd was, waarop Roelofs het huiswerk over moest doen. Vervolg op pagina 5

Column

Mens, durf te leven

Après nous le déluge ofwel na ons de zondvloed, zei Madame de Pompadour, maîtresse van Lodewijk XVe, ooit in de 18e eeuw, en de twee namen het er goed van. Die uitspraak heeft een negatieve lading want dat betekent dat het je weinig kan schelen wat er na je dood gebeurt. Pluk de dag en Leven als god in Frankrijk klinken al een stuk sympathieker en in het verlengde daarvan kun je Leven vóór de dood, het motto van de Zwarte Cross 2018, plaatsen. Dat klinkt logisch want ná de dood valt er niet zo veel meer te beleven.
Met die slogan wil de organiserende Feestfabriek stelling nemen tegen de klaagcultuur in ons land. Geruzie op social media, gezeur op het werk, chagrijnige gezichten in de trein en genöhl tijdens de buurtvisite. De festivaldirectie meent dat een positieve mindset de wereld mooier kan maken en hoopt dat 'Leven vóór de dood!' uitgroeit tot een mantra dat de bezoekers na het festival inspireert tot een optimistischer leven in het 'hiernumaals'.
Mooie boodschap. Want er wordt inderdaad wat afgeklaagd achter de dijken. Voor veel mensen is het glas halfleeg in plaats van halfvol. Zoals voor mijn inmiddels overleden tante, die zelfs op stralende, strakblauwe zomerdagen wolken aan de horizon meende te zien. En daarom nam ze altijd een plu en een regenjas mee want je weet maar nooit. Dat soort mensen ziet altijd beren op de weg terwijl die er helemaal niet zijn.
Dat we hier zo veel morren is eigenlijk vreemd, want uit diverse onderzoeken komt naar voren dat Nederland nummer 6 staat in de Top 10 van de gelukkigste landen in de wereld. Dan heb je weinig redenen tot klagen.
Maar optimisme hoort niet bij onze volksaard. Zou het door het klimaat komen? De vele regen, mist, wind. zware klei en drassig laagveen zijn zeker van invloed. Maar ook het calvinisme, dat van ons zuinige, hardwerkende mensen heeft gemaakt, is een factor van betekenis. Dat staat haaks op plezier maken, lang leve de lol, morgen zien we wel weer verder, etcetera. Mijn oma zei vroeger altijd: eerst werken, dan het meisje.
De klaagcultuur wordt treffend gesymboliseerd door ons volkslied. Herman Pleij, hoogleraar historische Nederlandse letterkunde: "De meeste volksliederen staan bol van nationalistische trots maar het Wilhelmus gaat vooral over alle tegenslagen die Willem van Oranje rond 1570 tegenkomt in zijn conflict met Filips II. Alles zit tegen, ook al heeft Willem het goed gedaan." Het is volgens Pleij tekenend dat juist het verongelijkte Wilhelmus ons volkslied is geworden. "Nederlanders klagen graag dat anderen alles verkeerd doen en dat alles mis gaat."
Tegen klagers, zeurpieten en somberaars stelt zich nu de Zwarte Cross teweer met het motto Leven vóór de dood. Een goede zaak. Precies een eeuw geleden kwam tekstschrijver Dirk Witte met een soortgelijke, positieve boodschap in het lied: Mens(ch), durf te leven. En zo is het maar net.

Man uit Azewijn komt om bij ongeval grindafgraving

ISSELBURG (D)/AZEWIJN - Het eerste dodelijke slachtoffer van het bedrijfsongeval bij een grindafgraving in Isselburg bleek een 42-jarige man uit Azewijn. Het tweede slachtoffer was volgens de Duitse politie een 52-jarige man uit Isselburg.

Vier medewerkers van de afgraving nabij Dinxperlo raakten vorige week dinsdagmiddag bedolven onder een grote hoeveelheid grind. Twee medewerkers van 30 en 55 jaar uit respectievelijk Bocholt (D) en Etten zijn met lichte verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis. Het lichaam van het de man uit Azewijn kon dinsdagavond worden geborgen, het andere slachtoffer lag toen nog onder een grote hoeveelheid grind.
De bergingslieden hebben dinsdagavond tot in de nacht doorgewerkt, maar moesten het werk staken omdat de situatie in het donker onoverzichtelijk werd. Woensdagochtend werd de zoektocht naar de 52-jarige inwoner van Isselburg hervat.

Schrijven met Amnesty in bieb

DIDAM - Zaterdag 9 december is er in de Didamse vestiging van Bibliotheek Montferland, Schoolstraat 22, een Amnesty International Schrijfmarathon zijn. Zondag 10 december is het namelijk de internationale dag van de Rechten van de Mens. Iedereen kan tussen 11.00 en 14.00 uur autoriteiten aan de hand van een voorbeeldbrief vragen de mensenrechten te respecteren. Hiermee worden slachtoffers van schendingen een hart onder de riem gestoken. Alle materialen liggen klaar.

DIDAM - Zaterdag 9 december is er in de Didamse vestiging van Bibliotheek Montferland, Schoolstraat 22, een Amnesty International Schrijfmarathon zijn. Zondag 10 december is het namelijk de internationale dag van de Rechten van de Mens. Iedereen kan tussen 11 en 14 uur autoriteiten aan de hand van een voorbeeldbrief vragen de mensenrechten te respecteren. Hiermee worden slachtoffers van schendingen een hart onder de riem gestoken. Volgens Amnesty werkt dit, er komen geregeld gevangenen vrij waarvoor actie is gevoerd. Alle materialen liggen klaar.

Chocola, koekjes, snoepjes, lievelingstompoezen en chips

Fenna met het volle winkelwagentje samen met zus Tesse en de zwarte pieten. Foto: Marlous Velthausz

Fenna mocht een minuut gratis winkelen bij Jumbo

's-Heerenberg – Zaterdagmiddag mocht Fenna van Veen haar gewonnen hoofdprijs '1 minuut gratis winkelen' bij supermarkt Jumbo waarmaken.

Fenna is 6 jaar en zit in groep 3 van OBS Montferland. Ze had deze prijs gewonnen in het kader van de Sinterklaas in Bergh-actie waarbij een kleurplaat uit het Montferland Nieuws geknipt kon worden.
Fenna vertelde dat ze het heel spannend vond om samen met Zwarte Piet zoveel mogelijk lekkere dingen te bemachtigen. Het startschot klonk en Zwarte Piet reed het winkelwagentje en Fenna gooide er plakken chocola, koekjes, snoepjes, haar lievelingstompoezen, drinken en natuurlijk zakken vol chips in. Samen met haar zusje Tesse en haar ouders vonden ze het een zeer bijzondere gebeurtenis. Ze bedankten de Jumbo voor de gewonnen prijs.

De drie andere prijswinnaars van de kleurplatenwedstrijd hebben inmiddels al hun prijs van de 's-Heerenbergse ondernemers in ontvangst mogen nemen. Tristan Cremer 9 jaar heeft een prijs gewonnen van Giant Store. Miya de Haas 2 jaar won een bon van Kachelhöltjes Partypret en Siem Helmink 5 jaar van Restaurant Smouzen.

Cornielje: 'Een schoolvoorbeeld van grens-ontkennende samenwerking'

Clemens Cornielje op bezoek in Montferland: 'Stap over de grenzen van structuren heen. Foto: Susan Wiendels

Clémens Cornielje bezocht DocksNLD. De CvdK zei daar: "Je kunt zien dat het één economisch gebied is. De grens is er wel, maar ook weer niet. Wij hebben de terminal nodig, zij het achterland. Grensoverschrijdende samenwerking is belangrijk voor de welvaart en het welzijn van burgers aan beide kanten.
Het bestuur en regelgeving zijn anders, het is belangrijk dat je elkaar vindt en knelpunten wegneemt. Dat betekent dat je bijvoorbeeld het ROC Graafschap College de ruimte geeft om stages in Duitsland te laten plaatsvinden. Om de Duitse taal beter te leren kennen en de kwalificatiestructuur beter te kunnen afstemmen op beroepen over de grens." De commissaris is daarom blij met de ontwikkelingen in het Haagse. "In het huidige regeerakkoord wordt grensoverschrijdende samenwerking prominent genoemd. We hebben zelfs een staatssecretaris op dat gebied, Raymond Knops, uit Limburg. We moeten hem snel gaan uitnodigen in de Achterhoek."

Worsteling
Het laatste werkbezoek van Cornielje dateerde al weer van vier jaar geleden. Toen kaartte hij het fenomeen burgerinitiatief aan. "Maar daar was op dat moment geen belangstelling voor. Nu wel. Het is mooi om te zien hoe de raad hier omgaat met de veranderingen in de samenleving. Je ziet de worsteling, maar de bewustwording is er wél." Als ander voorbeeld geeft hij het Regionale informatie- en expertisecentrum, die het openbaar steunt bij de bestrijding van georganiseerde criminaliteit. "Dan kun je zeggen 'dat bestaat hier niet', maar dat is niet zo. Daar begint het mee, met bewustwording. Dat zit hier goed."
Het hoogtepunt van de dag vormde voor Cornielje de spontane ontmoeting met een Duitse werknemer bij DSV Solutions op DocksNLD. "Een schoolvoorbeeld van grensontkennende samenwerking, ik had een prachtig gesprek met hem. Hij sprak perfect Nederlands en had zijn draai helemaal gevonden. Alsof er geen grenzen bestaan."

'Veel overlast en de verkeersveiligheid in het geding'

Vervolg van pagina 3

Royal Haskoning oordeelde dat Roelofs het huiswerk over moest doen. Inclusief een vierde variant voor de klasseerinstallatie bij Werfhout tegen de A18 aan. De vier varianten werden beoordeeld op onder meer ontsluiting, verkeersveiligheid, inbreuk op het landschap en het bestaande gebruik, duurzaamheid en geluidshinder. Daarbij kwam opnieuw optie 1 naar voren.

Geen enkel draagvlak
Buurtbewoner Emy Sloot sprak kort, maar krachtig in. "Ik vraag jullie niet in te stemmen", sprak ze tot de raadsleden. "De verkeersveiligheid is in het geding, de onderzoeken zijn ondeugdelijk, het leidt tot onzekerheid voor de buurt en veel overlast. Dit plan heeft geen enkele ruimtelijke meerwaarde voor de omgeving. Er is geen enkel draagvlak voor. Wij hadden en hebben de intentie om samen te zoeken naar een oplossing die het voor iedereen mooier moet gaat maken. Daarbij hoort natuurlijk een aanvaardbare en veilige inpassing van de klasseerinstallatie en het verkeer. En ja, dat gaat gepaard met overlast. Maar door te kijken naar een langere termijnvisie voor het hele gebied denken wij dat er veel mogelijk is."

Blanco vel
Die handschoen pakt het CDA graag op. "Laten we met een blanco vel opnieuw met elkaar om tafel gaan om te werken aan een plan waar we allemaal achter staan", aldus Oscar van Leeuwen, die daarin gesteund werd door de andere partijen. Walter Gerritsen, de verantwoordelijke wethouder, denkt dat dat beslist geen abc'tje zal worden. "We hebben het jarenlang geprobeerd, we zijn met nieuwe en aanvullende onderzoeken gekomen, maar we zijn niet tot elkaar gekomen, blijkt nu. De raad heeft gesproken, het is nu aan hen om hiermee aan de slag te gaan."

Wielerfestival Montferland terug van en weg geweest

Een tocht door prachtige natuur, geaccidenteerd terrein, maar ook klinkerwegen. Foto: Léon van Bon

MONTFERLAND - Na een jaar afwezigheid, keert het Wielerfestival Montferland in 2018 terug op de agenda, op zondag 10 juni. De Montferland Mountainbike Marathon vormt die dag opnieuw het hoogtepunt van het Wielerfestival vormen.

Met afstanden tot ruim 90 kilometer door de heuvelachtige Montferlandse bossen is dit een van de mooiste en meest uitdagende mountainbike wedstrijden in Nederland. De afgelopen edities konden dan ook op zo'n 1500 deelnemers rekenen, die na het bedwingen van honderden hoogtemeters uitgeput maar dolenthousiast over schitterende parkoers de finish haalden.
Rondom start en finish, bij Specialized in 's-Heerenberg, zal een Finish Festival georganiseerd worden, met dj, catering en expo van bijzondere Specialized fietsen.
De inschrijving van de Montferland Mountainbike Marathon gaat op 2 maart open voor bezoekers van de stand van Specialized op de Bike Motion fietsbeurs. Op 5 maart gaat de inschrijving open voor iedereen.
Ook op de weg vindt een wielerevenement plaats vinden tijdens Wielerfestival Montferland. Over dit evenement met vernieuwende formule wordt later meer bekendgemaakt.
Het Wielerfestival zoekt nog bedrijven die willen deelnemen. Partners van het Wielerfestival krijgen naast de gebruikelijke afspraken over zichtbaarheid, pakketten met vip-deelnamekaarten die zij aan fietsende relaties of werknemers kunnen geven.
Bedrijven die hun sportieve relaties een leuk geschenk willen geven, mogen graag contact opnemen met info@wielerfestivalmontferland.nl.

Nieuwbouw op plek Antoniusschool

NIEUW-DIJK - Er komen toch nieuwe woningen in Nieuw-Dijk. Niet op de hoek Bosstraat-Smallestraat of aan de Meikamerlaan op een gedeelte van de sportvelden van Sprinkhanen, maar op de plek waar nu de St. Antoniusschool leegstaat.

In overleg met de Vereniging Leefbaar Nieuw-Dijk is een nieuw plan tot stand gekomen met een flexibel bestemmingsplan voor circa negen woningen: rijwoningen en één of twee twee-onder-een-kapwoningen. De raad buigt zich in december over het plan. Wethouder Walter Gerritsen verwacht weinig weerstand. "Juist omdat het plan samen met de bewoners is gemaakt. Ik heb begrepen van Leefbaar Nieuw-Dijk dat de mensen in de rij staan om daar een woning te kopen." Boerstal Bouw bv gaat de woningen bouwen.

Kerstmarkt rotaryclub in teken goede doelen

Winnaars van de Sinterklaasactie van LOKO Didam. Foto: PR

's-HEERENBERG - Hoe bijzonder is de traditionele Kerstmarkt van Rotaryclub Bergh in 's-Heerenberg? In het geval van 's-Heerenberg heel erg bijzonder. Niet alleen qua omgeving, de kasteeltuin, maar ook qua aankleding, sfeer, warmte en gezelligheid. Het voornaamste is het feit dat alles in het teken staat van lokale en regionale goede doelen.

Rotaryclub Bergh heeft zich ook dit jaar weer enorm ingespannen om er op 9 december van 14.00 tot 18.00 uur een waar kerstsprookje van te maken. Er staan twintig kramen met allerhande leuke cadeau-artikelen, voederkransen, jam, oliebollen, appelflappen, glühwein, warme chocolademelk en nog veel meer. En natuurlijk is er ook aan de kinderen gedacht. Voor hen is er een lampionnenoptocht en zijn er de hele dag optredens van lokale en regionale zangkoren en andere muzikanten.
Als klap op de vuurpijl zullen er ruim vijftig kerstmannen 2,5 kilometer door 's-Heerenberg wandelen in een 'Santa Funwalk'. Wie mee wil doen met de buurtvereniging, sportclub of gewoon met vrienden of vriendinnen, kan zich voor 15.00 uur aanmelden op de kerstmarkt. Belangstellenden kunnen ter plekke een kerstmannenpak kopen en mee lopen.
Alle inkomsten van de kerstmarkt komen ten goede aan vier goede doelen: Stichting Together, Het Braamhuis Zevenaar, De Zonnebloem afdeling Gendringen en Stichting Schuldhulpmaatjes Oude IJsselstreek
Heel bijzonder is dat bezoekers die middag tussen 12.30 en 16.30 uur ook als eerste kunnen genieten van de kerstsfeer in het kasteel. Om 13.30 uur verwelkomt de directeur van Huis Bergh iedereen met een glas glühwein in het kasteel. Entree is 7,50 euro voor het kasteelbezoek, inclusief een glas glühwein. Een bezoek aan de kerstmarkt is gratis.

Frans Schaars presenteert Het Herenhuis

Tanja Loeff neemt het eerste exemplaar in ontvangst uit handen van Frans Schaars. Foto: Joke Burink

Boek als afsluiting ellendig stuk uit zijn leven

Door Joke Burink

's-HEERENBERG – De Didamse schrijver Frans Schaars presenteerde op maandag 4 december zijn nieuwste boek Het Herenhuis. In het bijzijn van genodigden overhandigde de schrijver het eerste exemplaar aan wethouder Tanja Loeff in Gouden Handen in 's-Heerenberg. Deze plek was niet zonder reden. Schaars wilde afrekenen met zijn trauma, ontstaan door het kindermisbruik dat hier in de jaren zestig plaatsvond.

Frans Schaars zat midden jaren zestig op het katholieke jongensinternaat Don Rua (nu Gouden Handen), geleid door de Salesianen van Don Bosco. Wat een fijne tienertijd had moeten worden, werd een lijdensweg van vier jaar. De traumatische ervaringen van die periode bleven Schaars achtervolgen en bezorgden hem jarenlang nachtmerries. Tijdens zijn studententijd besloot Schaars om zijn verhaal van zich af te schrijven. In 1980 was zijn manuscript feitelijk klaar, maar de tijd was nog niet rijp om het boek daadwerkelijk uit te geven. In 2010 barstte de bom toen het kindermisbruik in de katholieke kerk breed werd uitgemeten. Schaars klaagde met succes drie paters aan. De herinneringen aan die jeugdjaren heeft hij in Het Herenhuis beschreven. Hij koos voor het genre: fantasy. Schaars: "Het fijne van fantasy is dat je ermee kunt doen, wat je wilt. Ik heb mijn traumatische ervaring kunnen omzetten in een sprookjesachtig verhaal met fantasyfiguren zoals elfen en een weerwolf. Hierdoor verdween het bittere, het zure, en kwam er een wat speelser en luchtiger verhaal voor terug. Natuurlijk blijven veel herinneringen uit die kostschoolperiode herkenbaar, zoals het boosaardige, de onbetrouwbaarheid en het achterbakse, maar ik heb er mijn eigen positieve draai aan gegeven. Het schrijven had voor mij een therapeutische werking."
In zijn boek Het Herenhuis introduceert Schaars de hoofdfiguur Farras die in het Herenhuis leeft in zijn eigen droomwereld. Hij heeft niet door dat hij gevaar loopt en in de klauwen dreigt te vallen van de weerwolf, tiran Filouratacz, die ook al de magisteroudste in de Tempelstad Creapon heeft vermoord. Meerdere personages uit het boek slaan op de vlucht voor de tiran en wanneer Farras later wordt gevraagd of hij ooit nog eens zal terugkeren naar het Herenhuis, antwoordt hij: 'Ik keer terug wanneer ik te horen krijg dat het afgebroken wordt, met eigen handen zal ik er een steen van afslaan, hoe oud of zwak mijn lichaam ook is.'
Bij het voorlezen tijdens de boekpresentatie brengt de vorige zin bij Schaars de emoties omhoog. Heel begrijpelijk, vindt wethouder Tanja Loeff, die het eerste exemplaar van Schaars in ontvangst mag nemen. Voor haar is het een soort afscheidscadeau als wethouder. Voor Schaars is het boek een afscheid van een ellendig stuk uit zijn leven. "Voor mij gaat dit boek nu definitief dicht," illustreert Schaars, "voor de lezer gaat het nu open."
Het Herenhuis is het eerste deel in een reeks van vijf. Het boek telt 168 pagina's en is via de website van Uitgeverij Boekscout te koop: www.boekscout.nl. De prijs bedraagt 19,50 euro (inclusief verzendkosten).
Eerder verscheen bij dezelfde uitgever een ander boek van Frans Schaars, Diems Water.

Hampstead en Habemus Papam in Filmhuis Didam

Liefde krijgt een tweede kans in Hampstead. Foto: PR

DIDAM - In Filmhuis Didam draait vrijdag 8 december om 20.00 uur de film Hampstead. Deze film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal en laat op charmante en grappige wijze zien dat liefde kan ontstaan op de meest onverwachte plekken. En bewijst voor eens en altijd dat leeftijd geen barrière hoeft te zijn voor een tweede kans.

De Amerikaanse weduwe Emily Walters woont aan de rand van Hampstead Heath, een groot park in Londen. Na de dood van haar man lukt het maar niet om haar leven op te pakken, ondanks de hulp van haar zoon Philip. Haar leven krijgt een verrassende wending wanneer ze Donald ontmoet, een man die in het park Hampstead Heath woont. Terwijl ze hem helpt in zijn strijd tegen de projectontwikkelaars die hem het park uit willen werken, maakt haar verdriet langzaam weer plaats voor liefde.

Op maandag 11 december om 20.00 uur wordt op speciaal verzoek de film Habemus Papam herhaald. Habemus Papam ofwel 'We hebben een Paus', de woorden waarmee bekend wordt gemaakt dat het conclaaf een nieuwe Paus heeft gekozen, begint met de dood van de Paus en het conclaaf dat zijn opvolger kiest. Eenmaal gekozen raakt de nieuwe Paus in een diepe persoonlijke crisis, vanwege de vele verantwoordelijkheden die hem boven het hoofd hangen. Overal ter wereld wacht men in spanning op de officiële bekendmaking van de Paus, maar deze durft zich niet te laten zien. Op het Vaticaan zit men met de handen in het haar. Ze schakelen de hulp in van een psychoanalyticus. Deze komt niet veel verder. Wanneer de Paus vervolgens de benen neemt, blijven de Kardinalen, de verbijsterde psychoanalyticus en een wanhopige pr-functionaris 'gevangen' achter in het Vaticaan.

Op dinsdag 12 december om 14.00 uur draait tijdens de matineevoorstelling Hamstead nogmaals.
Filmhuis Didam is te vinden aan de Kerkstraat in gebouw Waverlo. Reserveren en meer informatie over films of het filmhuis: www.filmhuisdidam.nl. De entreeprijs is 7 euro, 'Vriend Van' betaalt 5 euro, kinderfilm 5 euro. De zaal en de kassa gaan een half uur voor aanvang open. De filmzaal is toegankelijk voor rolstoel en scootmobiel.

Victoria & Abdul in Barghse Huus

's-HEERENBERG - Dinsdag 12 december draait om 13.30 en 20.00 uur in Filmhuis Barghse Huus de film Victoria & Abdul, het waargebeurde verhaal van de buitengewone vriendschap tussen Koningin Victoria en Abdul Karim, een jonge klerk uit India.

Wanneer Abdul Karim vanuit India afreist om mee te werken aan de vieringen rond het Gouden Jubileum van de koningin, blijkt er een klik te zijn tussen hen beiden. Terwijl Koningin Victoria steeds meer moeite heeft met de strenge regels die haar positie als vorstin met zich meebrengt, wordt de band tussen de twee hechter. De mensen om hen heen proberen allen deze band te verbreken. Hun vriendschap wordt echter steeds sterker en de koningin gaat de wereld met andere ogen bekijken. Gebaseerd op het boek Victoria & Abdul: The True Story of the Queen's Closest Confidant van Shrabani Basu.
Kaarten voor de film zijn te bestellen op werkdagen van 09.00 tot 12.00 uur via tel. 0316- 22 35 20, www.iedereenwelcom.nl. Entree is 6,50 euro. Aanvang is om 13.30 uur (zonder pauze) en 20.00 uur.

Hampstead en Habemus Papam in Filmhuis Didam

DIDAM - In Filmhuis Didam draait vrijdag 8 december om 20.00 uur de film Hampstead. Deze film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal en laat op charmante en grappige wijze zien dat liefde kan ontstaan op de meest onverwachte plekken. En bewijst voor eens en altijd dat leeftijd geen barrière hoeft te zijn voor een tweede kans.

De Amerikaanse weduwe Emily Walters woont aan de rand van Hampstead Heath, een groot park in Londen. Na de dood van haar man lukt het maar niet om haar leven op te pakken, ondanks de hulp van haar zoon Philip. Haar leven krijgt een verrassende wending wanneer ze Donald ontmoet, een man die in het park Hampstead Heath woont. Terwijl ze hem helpt in zijn strijd tegen de projectontwikkelaars die hem het park uit willen werken, maakt haar verdriet langzaam weer plaats voor liefde.
Op maandag 11 december om 20.00 uur wordt op speciaal verzoek de film Habemus Papam herhaald. Habemus Papam ofwel 'We hebben een Paus', de woorden waarmee bekend wordt gemaakt dat het conclaaf een nieuwe Paus heeft gekozen, begint met de dood van de Paus en het conclaaf dat zijn opvolger kiest. Eenmaal gekozen raakt de nieuwe Paus in een diepe persoonlijke crisis, vanwege de vele verantwoordelijkheden die hem boven het hoofd hangen.
Op dinsdag 12 december om 14.00 uur draait tijdens de matineevoorstelling Hamstead nogmaals. Reserveren en meer informatie: www.filmhuisdidam.nl.

Victoria & Abdul op 12 december te zien in Filmhuis Barghse Huus

Een scène uit Victoria and Abdul. Foto: PR

's-HEERENBERG - Dinsdag 12 december draait om 13.30 en 20.00 uur in Filmhuis Barghse Huus de film Victoria & Abdul, het waargebeurde verhaal van de buitengewone vriendschap tussen Koningin Victoria en Abdul Karim, een jonge klerk uit India.

Wanneer Abdul Karim vanuit India afreist om mee te werken aan de vieringen rond het Gouden Jubileum van de koningin, blijkt er een klik te zijn tussen hen beiden. Terwijl Koningin Victoria steeds meer moeite heeft met de strenge regels die haar positie als vorstin met zich meebrengt, wordt de band tussen de twee hechter. De mensen om hen heen proberen allen deze band te verbreken. Hun vriendschap wordt echter steeds sterker en de koningin gaat de wereld met andere ogen bekijken. Gebaseerd op het boek Victoria & Abdul: The True Story of the Queen's Closest Confidant van Shrabani Basu.

Kaarten voor de film zijn te bestellen op werkdagen van 09.00 tot 12.00 uur via tel. 0316- 22 35 20, www.iedereenwelcom.nl. Entree 6,50 euro. Aanvang 13.30 uur (zonder pauze) en 20.00 uur.

Optreden No Limit in 't Peeske

BEEK - Op zondag 10 december verzorgt Zanggroep No-Limit in Beek een optreden in Uitspanning t Peeske in Beek.'Aanvang is 11.30 uur en de toegang is gratis. Naast het gewone repertoire worden er ook enkele kerstliedjes gezongen.

11 / 32

Gele kaart voor Tanja Loeff en Rob Visser na NK wielrennen

'Een prachtig evenement, alleen niet voor de financiën.' Foto: Susan Wiendels

Begroting met
meer dan vier
ton overschreden

Door Susan Wiendels

MONTFERLAND – De wethouders Rob Visser een Tanja Loeff gingen tijdens de raadsvergadering van 30 november door het stof. Van de raad kregen zij de gele kaart voor de overschrijding van ruim vier ton op de begroting van het NK Wielrennen in juni binnen de gemeentegrenzen. Een overschrijding van het budget van maar liefst vierhonderd procent.

Hoe was dat mogelijk?' was de hamvraag tijdens de vergadering. "Ja, ik heb hier wel wat nachten van wakker gelegen", sprak Rob Visser. "Ik heb van iedere vereniging wel gehoord 'dat geld hadden wij goed kunnen gebruiken.' Het is een prachtig evenement geweest voor iedereen - Montferland is echt op de kaart gezet - alleen niet op het gebied van de financiën. Willen we zoiets nog een keer doen, dan moet het echt anders."

Dat zal voorlopig nog wel even duren. Montferland maakt even een pas op de plaats. De vier ton overschrijding komt ten laste van de huidige jaarrekening. De voor 2018 en 2019 begrote ton voor de organisatie van een grootschalig sportevenement wordt niet gebruikt. Uit een grondige evaluatie bleek dat de raming van de inkomsten vooraf te positief is ingeschat. In plaats van 510.000 euro kwam er 375.000 binnen. Met name de sponsorinkomsten vielen tegen ondanks de inzet van een ingehuurd extern bureau. Daarbij speelde mee dat er tegelijkertijd andere evenementen in de gemeente plaatsvonden, waaronder het Landjuweel.
Aan de kostenkant viel vooral de forse overschrijding op voor verkeers- en veiligheidsmaatregelen: 238.000 euro in plaats van 132.000 euro en daar bovenop nog eens 161.000 euro voor aanvullende maatregelen. Zo werd een extra veiligheidscoördinator ingezet en werd op het allerlaatste moment extra beveiliging ingevlogen bij de publiekspleinen in 's-Heerenberg en Zeddam. Ook probeerde de gemeente om zoveel mogelijk vrijwillige gecertificeerde verkeersregelaars te regelen via de besturen van verschillende verenigingen uit de regio. Dit had onvoldoende effect. Daardoor moesten uiteindelijk toch meer professionele verkeersregelaars ingehuurd worden.
"Willen we in de toekomst weer een dergelijk evenement organiseren, dan is het nodig om nu kritisch naar leer- en verbeterpunten te kijken", sprak Rob Visser. Visser en Loeff zullen dat als wethouder niet meer meemaken. Beiden zoeken na de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018 een uitdaging buiten de Montferlandse politiek. Rob Visser: "Maar dat heeft hier niets mee te maken."


Weersomstandigheden voorkomen parcoursrecord

Daan Reintjes van atletiekvereniging de Liemersdook onder de 48 minuten, een pr. Foto: Rob Vister

Chumo klopt favoriet Wanjiru op 22ste editie Montferland Run

Door Rob Vister

MONTFERLAND - Het koude weer tijdens de Montferland Run, die afgelopen zondag voor de 22ste keer werd gelopen, bleek uiteindelijk de grootste tegenstander van de vier Keniaanse wereldtoppers, waarvan de vooraf gedoodverfde winnaar, Daniel Wanjiru, winnaar van de Londen Marathon 2017, de grootste kanshebber was om het parcoursrecord te gaan verbreken.

Montferland Run, De kopgroep na 9 kilometer. Foto: Burry van den Brink
Montferland Run, de eerste vrouw in de wedstrijd. Foto: Burry van den Brink
Montferland Run, de nationale topper Michel Butter. Foto: Burry van den Brink
Montferland Run. Foto: Burry van den Brink
MontferlandRun. Foto: Burry van den Brink

Het was niet alleen het koude weer waar hij zich op had verkeken, hij had ook geen rekening gehouden met zijn landgenoot Victor Chumo, die er met de winst vandoor ging.
Zelf moest hij genoegen nemen met een voor hem teleurstellende vierde plaats.

Tijdens de persconferentie van afgelopen vrijdag in de Heeren Dubbel in 's-Heerenberg, was Wanjiru nog vol vertrouwen. Hij was niet bang voor zijn tegenstanders en voelde zich in goede doen. Toen Michel Butter, onlangs nog zeer succesvol tijdens de marathon van New York, hem attendeerde op kuitenbijter Peeskesbult, liet hij weten dat hij in de omgeving van Mount Kenia, zijn geboortestreek, wel andere heuvels gewend was. Zijn zelfvertrouwen of wellicht overschatting werd tijdens de wedstrijd afgestraft door drie landgenoten.
Butter zelf was realistisch en wist dat hij na zijn inspanning tijdens de marathon van
New York in 's-Heerenberg geen toptijd zou kunnen neerzetten. Hij wilde wel per se in
's-Heerenberg lopen. Niet alleen omdat hij de Montferland Run een erg mooie loop vindt met een pittig parcours, maar deze wedstrijd past ook goed in zijn voorbereiding op het Europees kampioenschap marathon komend jaar in Berlijn.

Ziek
Het was niet alleen het koude weer dat de organisatie van de Montferlandrun parten speelde.
Ook de late afzegging van Almaz Ayana, wereld- en Olympisch kampioen bij de dames, was een teleurstelling. Donderdag kreeg Carlo Jansen van Jos Hermes te horen dat zij ziek was geworden en niet op tijd hersteld zou zijn om zondag te gaan lopen. Dit was voor de wedstrijd bij de dames natuurlijk jammer, maar het recordaantal deelnemers maakte het een beetje goed.
Tijdens de wedstrijd werd het al snel duidelijk dat een parcoursrecord er niet in zat, maar de Kenianen maakten er wel een prachtige wedstrijd van waar de finale door de vier wereldtoppers pas in de straten van 's-Heerenberg werd uitgevochten. Victor Chumo, dit jaar ook al onder koude omstandigheden winnaar van de vier mijl van Groningen, bleek uiteindelijk met een tijd van 43 minuten er 23 seconden, de sterkste.
Ondanks het gemis van Almaz Ayana, kreeg de Montferlandrun met de Keniaanse Mary Munanu, toch een sterke winnares. Zij werd hierbij geholpen door Frank Futselaar, atleet van atletiekvereniging de Liemers, die door ziekte de strijd met onder andere Michel Butter niet kon aangaan. Futselaar wist haar toch naar een mooie tijd onder de vijftig minuten te hazen.

Regionale toppers
Titus Fierkens, trainer van atletiekvereniging de Liemers, had uit zijn stal van Running Team Liemers, behalve Frank Futselaar met Daan Reintjes en Edwin Wissema nog enkele troeven die hoge ogen konden gooien. Reintjes werd met een persoonlijk record twaalfde in dit sterke veld en wist voor het eerst onder de 48 minuten te lopen. Wissema kwam drie seconden te kort om onder de vijftig minuten te lopen. Bij de dames speelde het koude weer ook Eline de Jong uit Didam parten. Zij wist helaas haar tijd van 2016 niet te verbeteren.

Simon-Jan Bruins probeert zijn tegenstander af te schudden. Foto: PR

In deze rubriek maak je kennis met het lokale amateurvoetbal. Via elf thema's ontdek je wie de spelbepalers in onze streek nou echt zijn.

Door Roel Tomassen

Naam: Simon-Jan Bruins
Woonplaats: Arnhem
Geboortedatum: 25 februari 1991

1. Club en functie Sinds dit seizoen speel ik voor DVC'26 in Didam. Hiervoor heb ik voor OBW, Babberich en MvR gespeeld. Mijn favoriete positie is aanvallende middenvelder, maar ik kan op het middenveld en in de voorhoede overal spelen. De laatste wedstrijden heb ik een vrije rol als linksbuiten, daarvoor speelde ik op 'tien'.

2. Gezin Ik woon zo'n drie jaar op mijzelf in Arnhem, waar ik ook studeer. In de stad woon ik dicht bij het centrum. Voor mij is dat ideaal, want ik ga graag met vrienden stappen. Vanuit Arnhem is het maar een klein stukje rijden naar DVC.

3. Beroep Ik zit in de eindfase van mijn studie HBO-Rechten en moet alleen nog mijn scriptie afronden. Ook ben ik werkzaam bij DHL als pakketbezorger, onder meer in mijn woonwijk Spijkerkwartier.

4. Muziek Mijn favoriete genre is dance. Ik ben fan van de Nederlandse dj's, zoals Armin van Buuren, Sam Feldt, Tiësto en Martin Garrix. Verder luister ik graag naar dj's als The Chainsmokers, Calvin Harris, Kygo, Avicii, David Guetta en Mike Perry. Ook Chris Brown, Jason Derulo, Rihanna, Jonna Fraser, Trey Songz en The Weeknd zijn goede artiesten. Bij OBW zette ik weleens mijn playlist erop, want anders hoorde je alleen maar hardstyle of hardcore en stond je bijna met koppijn op het veld. Na een zege was het altijd genieten van de Hollandse hits van Kevin Plasmans.

5. Hoogte- en dieptepunt Hoogtepunten waren mijn eerste twee seizoenen bij OBW. We promoveerden naar de tweede klasse en eindigden daarin direct als tweede. Helaas verloren we de finale van de nacompetitie, maar dat vriendenteam was geweldig. Een dieptepunt was met name de degradatie van vorig seizoen met OBW uit de tweede klasse. Ik heb daar vier seizoenen met veel plezier gespeeld. OBW is 'mijn' club geworden, maar ik zag de derde klasse niet zitten en ben daarom naar DVC gegaan.

6. Voorbeeld Binnen de lijnen is Johan Cruijff mijn idool. Hoewel zijn carrière ver voor mijn tijd was, heb ik veel boeken over hem gelezen en beelden van hem gezien. Vooral zijn elegantie, beweeglijkheid en techniek vind ik mooi om naar te kijken. Naast het veld was hij een geniale persoonlijkheid.

7. Eén dag in de schoenen van Lionel Messi of Cristiano Ronaldo. Ik wil weten hoe het voelt om als beste voetballer ter wereld de beste verdedigers te dollen. En anders Donald Trump of Vladimir Poetin, twee van de machtigste personen. Ik treed dan af om mij aan te melden bij het circus, zodat Amerika en Rusland op zoek kunnen naar een bekwame leider. En als ik voor een dag de leider van IS zou zijn, dan doek ik die beweging op om te voorkomen dat onschuldige mensen worden omgebracht door idiote aanslagen.

8. Gekleurde of zwarte voetbalschoenen Bij OBW speelde ik op zwarte schoenen of op blauwe schoenen die mooi bij het tenue stonden. Nu heb ik rood-zwarte schoenen die passen bij het DVC-tenue. Zwart of kleur maakt mij niet uit, zolang de schoenen maar matchen met het clubtenue.

9. Ergernis Mijn grootste ergernis is wachten. Ik heb vrij weinig geduld, dus dan heb je daar snel last van. Op het veld erger ik mij aan clubgrensrechters die alles afvlaggen. Ik begrijp dat het vrijwilligers zijn, maar ik vind dat het zo eerlijk mogelijk moet.

10. Ambitie Met DVC een stabiele tweedeklasser worden. Dat betekent onszelf snel veilig spelen en uiteindelijk eindigen in het linkerrijtje. Wij hebben genoeg kwaliteiten hebben om dit te bereiken. Persoonlijk wil ik mijn opleiding Rechten zo snel mogelijk afronden en gaan werken in de juridische dienstverlening. Bevalt dat, dan wil ik nog drie jaar in deeltijd doorstuderen om de advocatuur in te gaan.

11. Openbaring Voor elke training en wedstrijd tape ik mijn beide enkels. De looptrainer bij Babberich heeft mij dat ooit aangeraden, omdat ik door mijn lichtvoetigheid veel kans heb op enkelblessures.

Samen gezellig eten verbindt in Loil

Mieneke Wanders (midden) geniet in het bijzijn van Lida Nijgh. Foto: Susan Wiendels

SPOL houdt maandelijks een Open Tafel

Door Susan Wiendels

LOIL – Samen eten verbindt. Elke laatste woensdag van de maand houdt Seniorenplatform Loil (SPOL) daarom een Open Tafel voor 55-plussers in de Papagaai aan de Wehlseweg. Dit keer met twee vreemde eenden in de bijt, althans qua leeftijd: burgemeester Peter de Baat (54) en zijn vrouw Lida Nijgh (49). Toch genieten ze van het dagverse driegangenmenu. "Dit is weer zo'n activiteit die laat zien hoe groot de verbondenheid in Loil is."

Ruim twee jaar geleden zaten de Loilse ouderen en alleenstaanden voor het eerst samen aan tafel. Toen nog bij café-zaal Hendriks. Na het vertrek van Leo en Wilma verkaste het SPOL naar de Papegaai. Daar serveert Peggy Wolters elke maand met alle liefde het menu, dat wordt bereid in de keuken van Elver, voorheen Fatima. Bestuurslid Betsy Gerritsen-Buurman is blij met deze oplossing. "Het eten is uitstekend en Peggy is ontzettend gastvrij."

Zelf stond ze zeven jaar geleden samen met oud-wethouder en Loilenaar Jan Rasing aan de wieg van het SPOL. "Uit een enquête van de Kontaktraad Loil bleek dat meer dan zestig procent van de mensen behoefte had aan activiteiten voor ouderen, " vertelt ze over de aanleiding tot de oprichting. Sindsdien houdt het SPOL elke week een soos in de pastorie aan de Wehlseweg. In huiskamersfeer een kopje koffie drinken, een krantje lezen, een spelletje doen of gewoonweg met elkaar babbelen. Gemiddeld wordt de activiteit door zo'n vijftien mensen bezocht. "Iedereen van 55 jaar en ouder die in Loil woont of affiniteit heeft met Loil is welkom", vertelt ze. Dat geldt ook voor de Open Tafel. "Al moeten mensen zich daar vooraf wel voor aanmelden in verband met de planning."

Iedereen die mee-eet betaalt een tientje

De 88-jarige Doortje van Alst geniet van het driegangenmenu met onder meer groentesoep en gebakken piepers. Ook al woont ze tegenwoordig in Didam, haar hart blijft altijd in Loil liggen. Zolang de kerk blijft bestaan springt Doortje wekelijks in de auto voor de repetities van het Loilse dameskoor en bezoekt ze elke laatste woensdag van de maand de Open Tafel van het SPOL. "Zo hoor je nog eens wat en blijf je betrokken bij het dorp. Lekker bijkletsen en eten wat de pot schaft, heerlijk."

Een tafel verderop zit geniet Mieneke Wanders van haar soep. 93 lentes telt de Loilse, maar dat is haar niet aan te zien. Ze is voor de derde keer bij de inloop aanwezig. Niet omdat ze zelf niet kan koken. Elke dag bereidt ze thuis haar eigen warme maaltijd, behalve die ene keer in de maand. "Ik heb het geluk dat ik alles nog zelf kan. Ja, ook het verstelwerk voor de hele familie. Ik ben hier puur voor de gezelligheid", lacht ze. "Als ik niet kan bel ik, anders kom ik."

De eerstvolgende Open Tafel is op woensdag 20 december om 12.30 uur. Aanmelden kan bij Betsy.buurman@upcmail.nl.

Razendsnel internetten in buitengebied

Piet Grootenboer tekent onder toeziend oog van wethouder Walter Gerritsen. Foto: Susan Wiendels

MONTFERLAND – Inwoners van het buitengebied in Montferland kunnen vanaf deze week tot 19 februari 2018 een glasvezelabonnement afsluiten. De daadwerkelijke aanleg staat of valt met het enthousiasme van de inwoners: minstens vijftig procent van de 5.000 huishoudens en bedrijven in het gebied Achterhoek-Zuid (gemeenten Montferland, Doesburg, Doetinchem en Oude IJsselstreek) moet deelnemen, anders gaat de schop niet in de grond.

Door Susan Wiendels

Wethouder Walter Gerritsen en directeur Piet Grootenboer van het Communicatie Infrastructuur Fonds (CIF) gaven deze week het startsein voor de campagne 'Glasvezel buitenaf' met de ondertekening van een convenant. De lach was niet van het gezicht van de wethouder te krijgen. "We zijn blij dat we een partij gevonden hebben, die in het buitengebied van Montferland glasvezel wil aanleggen." Hij is er heilig van overtuigd dat de vijftig procent gehaald wordt. "Wij krijgen zoveel vragen en opmerkingen van inwoners en bedrijven uit het buitengebied dat ze graag glasvezel willen. Daar zitten ook veel mensen bij die graag bij anderen willen lobbyen. Ook hebben we de verschillende dorps- en wijkraden geïnformeerd."
Geen glasvezel is niet meer van deze tijd is de mening Grootenboer en Gerritsen. "Ik ken verhalen van bewoners en ondernemers die hun werk niet kunnen doen, omdat ze een slechte verbinding hebben", vertelt Grootenboer. "Die als ze iets voor het werk moeten doen, eerst alle kinderen van internet moeten jagen. Glasvezel is een basis voor razendsnel internet in de toekomst en onontbeerlijk voor een leefbare en economisch vitale regio." Walter Gerritsen schetst het nog concreter: "Ik ken een bedrijf in Beek in het buitengebied met een downloadsnelheid van drie tot vier Mb per seconde. Op het moment dat hij een foto wil uploaden, gaat hij eerst koffie halen. Als hij terugkomt staat er op zijn scherm 'Dit heeft te lang geduurd. Probeer het nog een keer'."
Ook kent Gerritsen verschillende mensen in het buitengebied die toch enthousiast zijn over de aanleg van glasvezel, hoewel ze zelf niet of amper achter de computer zitten. "Ze zijn bereid om te investeren, omdat ze vinden dat hun huis er veel meer waard door wordt. Een huis met glasvezel verkoopt gemakkelijker dan zonder."
Om de bewoners te informeren over de aanleg, kosten, voorwaarden en planning houdt het CIF vier informatieavonden: op 11 december in Doetinchem, op 12 december in Heelweg, op 13 december in Netterden en op 14 december in zaal Teunissen in Kilder. Een tipje van de sluier: alle bewoners krijgen hetzelfde aanbod. Of ze nu dichtbij de openbare weg gehuisvest zijn of een eind er vanaf. Ze kunnen kiezen uit vier providers: Caiway, CBizz, Solcon en WeServe. Ze betalen eenmalig een vastrechtvergoeding van 1.600 euro als afkoop of 12,50 euro per maand. Inwoners die na de inschrijfperiode alsnog kiezen voor glasvezel betalen de werkelijke aansluitkosten van minimaal 995 euro plus vastrechtvergoeding.
Als op 19 februari meer dan de helft van de huishoudens 'ja' heeft gezegd en is overgestapt naar een glasvezelabonnement, begint de aanleg in de zomer van 2018. Waar is nog niet bekend. De planning is dat midden 2019 het hele buitengebied is voorzien van glasvezel.

'Meer met het mes tussen de tanden spelen'

Frank van Kouwen, trainer van SDOUC. Foto: PR

Trainer Frank van Kouwen: SDOUC moet meer karakter tonen

Door John van der Kamp

ULFT – De competitie in de tweede klasse I van het zondagvoetbal lijkt dit seizoen zwaarder en pittiger te zijn voor SDOUC. De club uit Ulft staat momenteel in de degradatiezone en liep afgelopen zondag in Groesbeek tegen Germania tegen een 3-2 nederlaag aan. Slechts negen wedstrijdpunten heeft SDOUC tot nu toe over de streep getrokken. Zondag wacht de thuiswedstrijd tegen Vorden. Trainer Frank van Kouwen kan een tegenslag zoals in de laatste thuiswedstrijd tegen AZC Zutphen, 'n tegentreffer in blessuretijd, niet meer veroorloven en zal erop gebrand zijn dat de punten in Ulft blijven.

"We hebben te maken gehad met de flinke wisseling van clubs in onze klasse. Ten opzichte van het vorig seizoen zijn er vijf nieuwe clubs bij, waaronder de huidige koploper Voorwaarts Twello. De start van de competitie was moeizaam, omdat we te wisselvallig spelen. Thuis verslaan we Orion en Union en uitkwamen we alleen bij SML tot winst", vertelt Van Kouwen, die toegevoegd dat zijn team voetballend in wedstrijden wel beter is, maar dat je daar geen wedstrijden mee wint.
Tegen AZC werd in de extra tijd een zeker punt weggegeven. "Dat was een zure nederlaag. Op basis van de wedstrijd waren drie punten zeker verdiend geweest. Na de gelijkmaker kwamen we op voorsprong. Bij de 2-2 stand creëren we te weinig kansen, in blessuretijd geven we onnodig een corner weg en die valt na 'n scrimmage erin", aldus Frank van Kouwen, die de jongens op dat moment niks kon verwijten. "Zij hebben tegen AZC keihard gewerkt, maar het is frustrerend. Je kan een keer tegen een ongelukkige nederlaag aanlopen, maar hoe pak je dit weer op in de volgende wedstrijd. De gewonnen wedstrijden tegen Union en Orion is een bevestiging naar de jongens toe, dat we ook goede resultaten kunnen halen, ook tegen de ploegen die bovenin meedraaien."

'We hebben bijna allemaal jongens van Ulft, dat is ook wat waard'

Frank van Kouwen werkt dit seizoen met dezelfde groep als vorig jaar. "We hebben bijna alleen jongens uit eigen club, dat is ook wel wat waard. Iedereen is gebleven, we hebben een basis gelegd en nu probeer je wat andere accenten te leggen om de tegenstander te verrassen. Die wil ik uitbouwen, want ook onze tegenstanders kennen SDOUC", vervolgt Frank van Kouwen. "De clubs in deze klasse staan heel dicht bij elkaar. Iedereen is aan elkaar gewaagd. Of je tegen de nummer 1 of nummer laatst speelt, het is allemaal zo minimaal. Vaak worden de wedstrijden op kleine details beslist, dat bleek wel bij die corner tegen AZC", aldus Frank van Kouwen die een duidelijke visie heeft hoe zijn team de komende wedstrijden in zal moeten gaan.
"Scherpte voor beide doelen. Aanvallend, maar ook in het verdedigen. Daar moeten we soms meer met het mes tussen de tanden spelen, meer karakter tonen, wat er ook gebeurd. Duidelijk maken dat er hier niks te halen valt: 'Bij 'n corner en 'n vrije trap rond de zestien zijn wij de baas'. En aanvallend, meer scherpte, die kansjes die we krijgen moet met honderd procent overtuiging, daar moeten we stappen in maken. We moeten meer de ruimtes benutten en waar de ruimtes komen, moeten we zorgen dat we daar de mensen hebben om te voetballen. Daar is vaak veel te halen. Het is aan ons om te kijken waar die ruimtes liggen bij de tegenstander. Zo probeer je te variëren in je aanvalsspel, want als het allemaal statisch is, dan is het gemakkelijk te verdedigen", is de visie van Frank van Kouwen.
Vorig jaar wist SDOUC tegen de tegenstander van aankomende zondag een goed resultaat te behalen. "Vorden heeft een fysieke ploeg, met enkele grote jongens achterin, die al lange tijd bij elkaar is. Zij hebben ervaring in de tweede klasse. Aanvallend zijn ze gevaarlijk en ze hebben weinig kansen nodig om doelpunten te maken. Uit speelden we vorig seizoen 0-0 gelijk. Thuis wonnen we met 3-2", herinnert Frank van Kouwen. "Ook zondag proberen wij het voetballend te doen, daar worden af en toe wel zeker wat fouten gemaakt, maar ik denk dat SDOUC er ook wel voor staat om verzorgd voetbal te spelen en vanuit achteren op te bouwen."
De aftrap bij de wedstrijd tussen SDOUC en vv Vorden op sportpark De IJsselweide in Ulft is om 14.30 uur en staat onder leiding van scheidsrechter J.R. Mulder uit Deventer.

VIOD wil off-day snel wegpoetsen

Huub Oosterink, clubtopscorer van VIOD. Foto: PR VIOD

VVG`25 ontvangt titelkandidaat Sprinkhanen

Door John van der Kamp

Nino Monasso, de clubtopscorer van VVG`25. Foto: Gerrit van Dijken

REGIO – Er zijn nog twee speelrondes te gaan voor de winterstop. DZC`68 gaat zaterdag eerst naar Dronten en krijgt een week later FC Zutphen op bezoek. Twee reële mogelijkheden voor de ploeg van trainer Steven Verheijen om tot een positief resultaat te komen. Hoofdklasser Spcl. Silvolde ontmoet in de laatste twee wedstrijden van dit jaar de nummer 2 (Achilles 1894) en nummer 4 (Hollandia) van de ranglijst. Komende zondag speelt het team van Dennis van Beukering eerst uit bij Hollandia. Op 17 december, in eigen huis, wacht de confrontatie tegen Achilles 1894.

3C: VIOD wil de off-day van afgelopen zondag snel wegpoetsen. In Arnhem werd van VDZ met 4-2 verloren. Club-topscorer Huub Oosterink kon niet echt een oorzaak aanwijzen. "We waren goed voorbereid op deze wedstrijd. Onze trainer (Jan Lorsé, red.) had VDZ goed geanalyseerd, maar we begonnen te slap, misschien ook wel te aanvallend. Daardoor kregen zij de gewilde ruimte achter onze verdediging", zag Huub Oosterink. "We hebben zelf niet genoeg gecreëerd en dan maak je het jezelf lastig."

'We hebben zelf niet genoeg gecreëerd en dan maak je het jezelf lastig'

VIOD ontvangt zondag sv Grol, dat vooral in uitwedstrijden in goeden doen is. "We hebben als doel de top-5 en dan zullen we zondag moeten winnen", concludeert Oosterink, die voorspelt dat het een pittige en spannende wedstrijd zal worden. "We moeten scherp beginnen en niet meegaan in het spel van de tegenstander, dan moet het gaan lopen. We zullen Grol het lastig gaan maken en voor de drie punten moeten gaan", vertelt Huub Oosterink die afgelopen zondag niet tot scoren kwam. Bij VIOD viel tien minuten voor tijd middenvelder Julian Bril geblesseerd uit, maar hij zal hoogstwaarschijnlijk wel inzetbaar zijn. De wedstrijd op Sportpark Dichteren tegen sv Grol begint om 14.00 uur en staat onder leiding van scheidsrechter Raymond van Ewijk uit Beuningen.
4D: VVG`25 kan terugzien op een goede serie uitslagen. Uit de laatste vijf wedstrijden werden 10 punten behaald en hierdoor heeft het team uit Gaanderen een gat geslagen van zeven punten op de laatste vier plaatsen van de ranglijst. Nino Monasso is met 6 doelpunten de clubtopscorer en scoorde afgelopen zondag tweemaal in de wedstrijd tegen sv Kilder, die met 4-2 werd gewonnen. "Uit 'n vrije trap scoorde ik m'n eerste treffer, de 2-2, die door de keeper van Kilder 'n beetje knullig werd verwerkt. Bij de 4-2 kon ik de bal eenvoudig binnen tikken, na een afgeslagen bal, een schot op doel van Ramon Pastoor", vertelt de VVG-aanvaller.

'Laat ze maar komen, zij zijn de te kloppen ploeg'

VVG'25 ontvangt zondag titelkandidaat Sprinkhanen, die koploper MvR op één punt is genaderd. "Vorig seizoen hebben we thuis van Sprinkhanen met 3-0 gewonnen. Het is een lastig te bespelen en sterke ploeg met een ervaren Rob Gieling", weet Monasso te vertellen over zijn tegenstander. "Na onze goede reeks kunnen we vrijuit spelen. Afgelopen zondag waren we voor het eerst compleet en de scherpte is er weer. Laat ze maar komen, zij zijn de te kloppen ploeg, wij kunnen het iedere ploeg lastig maken", sluit Monasso af. Op sportpark de Pol in Gaanderen wordt om 14.00 uur bij deze wedstrijd afgetrapt. Lars de Vries uit Groenlo is de scheidsrechter.

23 / 32

Shaolin Kempo Instituut Hartman valt in de prijzen op NK Kempo

Edward Hartman(r) samen met de maker van de plaquette Patrick Beverloo. Foto: PR

DOETINCHEM - Bij het NK Kempo Fighting in Sportcentrum Valkenhuizen in Arnhem heeft het Shaolin Kempo Instituut Hartman tijdens de verschillende onderdelen vele prijzen in de wacht weten te slepen.

Door John van der Kamp

Zeventien leerlingen van Dojo Doetinchem en Zevenaar waren tijdens dit NK actief en in totaal werden er vijftien prijzen gewonnen. Edward Hartman ontving op deze dag een bijzondere onderscheiding. De 56-jarige Hartman ontving de hoogste leraren onderscheiding die de Kempo sport rijk is. Tevens ontving hij een unieke plaquette voor zijn 40-jarige staat van dienst binnen de Kempo sport en de 7e-Dan, de eregraad.
Kempo is een veelomvattende vechtkunst. Dynamiek en rust wisselen zich enorm af binnen deze sport. Naast de snelle wisseling tussen actie en rust, gaat de aandacht tevens uit naar de beheersing van talloze technieken, die deze vechtsport te bieden heeft. Kempo kent geen letterlijke vertaling, het is een samentrekking van de karakters 'Ken' en 'Ho' en het laat zich vrij vertalen als 'Methode van de Vuist'.
De onderdelen semi-contact en full-contact vanaf de leeftijdscategorie 16 jaar stonden tijdens het NK in Arnhem op het programma. Sam de Koning, leerling van Dojo Doetinchem, won de titel bij het onderdeel semi-contact voor junioren tot 50 kilogram. Silas Beverloo en Max Cornielje pakten bij dit onderdeel in de leeftijdscategorie jeugd tot 65 kg het zilver en brons. Milan Boss wist een zilveren medaille in de categorie tot 75 kg in de wacht te slepen. Ook Jill de Koning (brons) en Fabienne Diets (zilver) waren succesvol bij het onderdeel semi-contact. Bij het onderdeel full-contact bij de dames tot 70 kg stond Fabienne Dietz wederom op het podium en nu op de hoogste trede. Acht prijzen, waaronder vier titels, behaalden de leerlingen van Dojo Zevenaar van het Instituut Hartman. Sjors Kattenbelt, Arjan Peters en Mike Kattenbelt waren succesvol bij het onderdeel full-contact. Mats Peek sleepte de titel semi-contact binnen bij de cadetten, waar Sven Mom op de tweede plaats eindigde. Salma Asrih Alami won de titel bij de junioren 1 en zag haar zusje Leila Asrih Alami de tweede plaats opeisen bij de junioren 2.
Het Kempo Instituut Hartman valt onder de SKB, de Shaolin Kempo Bond. Hierboven staat de Kempo Associatie Nederland (KAN) en de Federatie Oosterse Gevechtskunsten, oftewel FOG genoemd, die weer onder het NOC/NSF valt. Tijdens het NK in Arnhem werden de wedstrijden onderbroken door een aangename verrassing voor Hartman. Plots liep zijn doedelzakleraar en beste vriend Perry van Mulukom met doedelzak de zaal in. "Tussen het programma semi-contact en full-contact zag ik iemand al spelend op 'n doedelzak de zaal in lopen, ik herkende hem meteen, maar ik dacht wat is er nu aan de hand. Maar ik zag al snel dat mijn leerlingen en scheidsrechters van onze school in 'n line-up gingen staan", vertelt de verraste Hartman. "Toen Frank Bonke, mijn assistent leraar, ik ken hem al 30 jaar, het woord nam en vertelde iets over mij en dat ik al 40 jaar bezig was met Kempo, kreeg ik een mooie plaquette van Silas Beverloo, de zoon van de maker van de plaquette Patrick Beverloo, overhandigd", vult Edward Hartman aan. "Dit had ik absoluut niet verwacht, ik stond echt met m'n mond vol tanden en dat gebeurt mij niet vaak." Hierna nam de voorzitter van het FOG Henk Verschuur het woord en overhandigde Edward Hartman de LMA 4, de hoogste leraren diploma van het NOC/NSF. Ook dit was een complete verrassing voor Hartman, daar hij als voorzitter van de toetsingscommissie zelf vooraf hiervoor moet tekenen. "Henk Verschuur vertelde mij dat 'n ander bestuurslid mijn taak had waargenomen en zo dit tot stand is gekomen", vervolgt Hartman. Hierna was de koek nog niet op. Lucas Kastelijn, de voorzitter van de Shaolin Kempo Bond, nam het woord en overhandigde Edward Hartman de 7e-Dan, de eregraad. "Alles heb ik te danken voor het werk wat ik voor het Kempo op nationaal en internationaal gebied heb verricht om het Kempo te ontwikkelen tot het niveau waar het zich nu bevindt", aldus Hartman.
Op de vraag wat nu zo leuk is aan Kempo, heeft Hartman een duidelijk antwoord. "Kempo heeft effect op je hele lichaam, zowel fysiek als geestelijk, het verrijkt je innerlijke kracht, lichamelijke conditie, ademhaling en denkwijze. Vechtsport wordt vaak negatief geassocieerd, wij vertalen het naar het positieve en je krijgt op een gezonde manier je agressie kwijt en je krijgt er enorm veel energie voor terug. De laatste 35 jaar doceert ik deze oosterse vechtsport, die volgens mij eigenlijk moet worden omschreven als vechtkunst" aldus Edward Hartman, die zijn visie wil benadrukken met de term Kempo is een manier van leven."


Column

Ouwelullenmuziek

Terwijl ik deze regels tik snerpt uit de luidspreker schuin achter mij de gitaar van Ritchie Blackmore. Een minuten durende solo, ondersteund door beukende drums, een dreunende bas en dat zo specifieke geluid van een Hammond-orgel. Even ben ik 47 jaar terug in de tijd. Child in Time van Deep Purple, in 1971 mijn eerste kennismaking met hardrock. De jaren zestig, de jaren van de beatmuziek, waren alweer voorbij.

Al een paar dagen kon je op Radio 5 luisteren naar de Evergreen Top 1000. Ik heb dat tot vandaag niet gedaan. Waarom niet? Ach, laat ik het maar eerlijk bekennen: ik wil niet geassocieerd worden met ouwelullenmuziek. Want ouwelullenmuziek, die wordt gedraaid voor ouwe lullen. En nee hoor, een ouwe lul, dat ben ik niet. Nog lang niet!

Tuurlijk, ik hou mezelf hartstikke voor de gek. Want ik ben het natuurlijk wel. Oud, tenminste. Ik mag dan af en toe beweren dat ik me nog twintig voel (ook een leugentje trouwens!), ik ben in werkelijkheid de 65 al gepasseerd. Wat heet, vanaf vandaag ben ik zelfs officieel gepensioneerd. Dan kun je toch werkelijk niet meer volhouden dat je nog jong bent. Maar 't is moeilijk toegeven, dat wel!

Ik kan me nog goed herinneren, dat mijn vader afscheid nam van zijn werk. In zijn tijd was er nog een VUT, dus hij was jonger dan ik nu. Desondanks keek ik naar hem en dacht: Pa, nu ben je toch echt oud! En dat meende ik ook nog. Hij was 34 jaar ouder dan ik, maar het gat tussen onze beide generaties voelde als een hele brede kloof.

Een generatiegat zit er natuurlijk ook tussen mij en mijn kinderen, en zeker tussen mij en m'n kleinkinderen. Maar gek genoeg voelt zelfs de laatste als veel minder breed dan die kloof die er tussen mij en mijn vader zat. En dat heeft alles te maken met muziek.

Afgelopen week was ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers met zijn twee dochters bij De Wereld Draait Door. Aanleiding om ze voor die talkshow uit te nodigen was de release van het nieuwe album van U2, waarvan vader en dochters alle drie grote fans zijn. Voor mij heel herkenbaar. De muzikale smaak van mijn zoon (nu 42) en mij liep weliswaar in de jaren negentig niet helemaal gelijk op, maar voor twee bands liepen we allebei warm: The Rolling Stones en U2. Waarbij ik wel moet aantekenen dat hij meeging naar een Stones-concert vooral om mij een plezier te doen en dat dit andersom gold voor U2. Toch misschien een generatiekloofje dus, maar een heel kleine dan. Over Normaal waren we het trouwens helemaal eens: betere muziek werd er aan onze kant van de IJssel niet gemaakt.

Toen Segers bij DWDD zat was de Evergreen Top 1000 al vier dagen aan de gang. Ondanks dat ik de hele week al volop naar de radio had geluisterd (min of meer geveld door een longontsteking, dus alle tijd daarvoor) was het nog niet in me opgekomen om Radio 5 op te zoeken. Ik verkeerde nog in de ontkenningsfase, zullen we maar zeggen. Maar vader en dochters Segers gaven als het ware een signaal af, dat mij bijzonder welkom was: je kunt die 'oude' muziek best waarderen, zonder zelf een ouwe lul te zijn. De knop ging letterlijk om en vrijdag heeft de radio de hele dag op 'Vijf' gestaan. Leonard Cohen, The Doors, Creedence Clearwater Revival, Led Zeppelin, zelfs de Amazing Stroopwafels, ze kwamen allemaal voorbij. En de meeste zong ik luidkeels mee. Tot mijn geliefde fijntjes opmerkte: "Goh, buiten zou dat ook heel mooi klinken!"……

Over een paar weken begint de Top 2000 aller tijden weer. Ik denk dat ik dan maar gewoon vanaf het begin ga luisteren

PSC Lichtenvoorde op 16 en 17 december in teken van mensport

Liza Aarnink in actie tijdens Achterhoeks Menweekend van vorig jaar. Foto: Daniëlle Carrière

ACHTERHOEK - Mensportliefhebbers kunnen in het weekend van zaterdag 16 en zondag 17 december volop terecht in het Paardensportcentrum Lichtenvoorde in Vragender. Op zaterdag staat er namelijk een dressuur- en vaardigheidswedstrijd op het programma en op zondag wordt er een indoormarathon verreden.

De jeugdmenners tot en met 14 jaar, hobbymenners en startpashouders gaan sportief de strijd met elkaar aan in de bruisende accommodatie van familie Morssinkhof, waar het ook voor publiek goed toeven is. Er worden op zaterdag twee mendressuurbanen uitgelegd en daarnaast kan er nog binnen losgereden worden. De deelnemers kunnen twee dressuurproeven en ook twee kegelparcoursen (vaardigheid) rijden. De proeven van de startpashouders tellen tevens mee voor de selectie van het Indoorkampioenschap van Mendistrict Oost.

Geen finale
De indoormarathon op zondag wordt verreden over twee manches op tijd en nauwkeurigheid (er liggen ballen op de kegels en in de hindernissen die strafpunten opleveren als ze er afgereden worden). In eerste instantie zouden de rubriekswinnaars aan het einde van de dag nog een finale rijden, maar onlangs is door het organisatiebestuur besloten dit niet door te laten gaan. Na afloop van iedere rubriek is er een prijsuitreiking. Degene die over de twee manches het best was in zijn groep, wint.

Jorn Elburg in actie tijdens het Achterhoeks Menweekend van vorig jaar. Foto: Daniëlle Carrière

Deelnemers
Inschrijven voor de zondag is nog beperkt mogelijk. Hobbyrijders die aan de indoormarathon deel willen nemen kunnen zich aanmelden door een mail met hun gegevens te sturen naar menverenigingwinterswijk@gmail.com. Startpashouders kunnen zich aanmelden via MijnKNHS.

Steuntje in de rug met Home-Start

De Home-Start-vrijwilliger is een maatje voor het gezin. Foto: PR

ACHTERHOEK - Vrijwilligers van Home-Start bieden gezinnen met kinderen in de leeftijd van 0-14 jaar een steuntje in de rug waar zij het nodig hebben. Door er gewoon te zijn, een luisterend oor te bieden, samen iets leuks te doen, de buurt te verkennen, uitleggen hoe dingen in Nederland gaan en te sparren als er opvoedingsvragen zijn, kunnen vrijwilligers al een positief verschil maken. Al deze dingen kunnen veel betekenen als het even niet lekker loopt of als men zich eenzaam voelt.

Het doel is om vroegtijdig een steuntje aan te kunnen bieden om te voorkomen dat dagelijkse problemen uitgroeien tot erger. Iedereen heeft wel eens een periode waarin het niet zo goed gaat. En als er dan geen netwerk is, of men niet op familie of omgeving terug kan vallen, dan kan een vrijwilliger van Home-Start uitkomst bieden.

Home-Start is op zoek
Op donderdag 25 januari start de cursus voor nieuwe vrijwilligers. Deze cursus wordt gegeven op de donderdagochtend, in zes op één volgende weken. Tijdens de cursus, een combinatie van e-learning en live training, leert men hoe de gezinnen het best te ondersteunen. Na de cursus worden vrijwilligers begeleid door een professionele coördinator en ook is er regelmatig contact met collega-vrijwilligers. Na de cursus bepalen vrijwilligers zelf of men ingezet wil worden bij gezinnen met kinderen van 0-7 jaar of bij gezinnen met kinderen tot 14 jaar. Het gezin wordt maximaal een dagdeel per week bezocht.

Voor informatie of aanmelding als vrijwilliger, maar ook als gezinnen ondersteuning willen, kan men contact opnemen met de coördinatoren van Home-Start Achterhoek: Will Schippers, 06-12998606 of w.schippers@yunio.nl of met Charlotte Boelens, 06-10801276 of c.boelens@yunio.nl.
Home-Start is een onderdeel van Yunio jeugdgezondheidszorg.


www.yunio.nl

Habru scoort hoog voor goede doelen

Trots poseren Wim Hendriksen, Hans Bruns en Sjef Smeets (vlnr) met de cheque van 8500 euro, die verdeeld wordt tussen BIHZ en Matchis. Foto: Jan Kraaijenbrink

DOETINCHEM – Habru-directeur Hans Bruns kon vrijdag 1 december een cheque van maar liefst 8500 euro overhandigen aan een afvaardiging van Bergh in het Zadel en de Stichting Matchis.

Het was de recordopbrengst van de negende Habru Duivendag, georganiseerd door Habru Duivensport in Doetinchem, een onderdeel van Habru aluminium lastechniek B.V. en inmiddels een begrip binnen de duivensport. De dag werd gehouden op 14 oktober in de eigen bedrijfshal aan de Transportweg in Doetinchem.

Na in 2014 2400 euro en in 2015 2650 euro binnen gehaald te hebben voor het goede doel, de kankerbestrijding, steeg het bedrag voor Bergh in het Zadel vorig jaar al dankzij een online-veiling van topduiven geschonken door topfokkers, die bereid bleken om voor een veiling een kampioensduif beschikbaar te stellen. Die veiling bracht vorig jaar samen met een verloting 7.000 euro op.
Dit jaar werd die opbrengst nog overtroffen. De veiling bracht alleen al 6300 euro op. Daar kwam de opbrengst van de verloting, 2200 euro, nog bij. Bergh in het Zadel voor de kankerbestrijding en de stichting Matchis, die stamceldonoren werft, ontvingen elk 4250 euro.
Naast Wim Hendriksen van Bergh in het Zadel was vrijdag Sjef Smeets vrijwilliger van Matchis naar Doetinchem gekomen.

Column

Winter wonderland

Brrr… Met trillende handen van de kou zet ik mijn naam. De letters zien er een beetje bibberig uit. Ik doe drie stappen naar achteren. Voor me op de oude muur zie ik mijn eerste mural. Een groot rood vlak met twee losse tekeningen in zwart-wit. Ruim 20 uur werk. En nog veel meer uren om te bedenken hoe het worden moet. Meer dan 3 maanden voorbereiding voor ik het werk afmaak met mijn signatuur.

Al dit werk voor slechts één muur. Mijn werk wordt omringd door kleurrijke werken van zeven andere kunstenaars voor het project #streetartoostgelre in Lichtenvoorde. Ik heb een deel van mijn werk gewoon lekker binnen gedaan, bij twintig graden. Zij staan uren in de kou. Ik vraag me af of de voorbijgangers op De Leest in Lichtenvoorde zien wat er aan zo'n kleurrijk wandje vooraf gaat. Niet dat het uitmaakt, maar het zorgt ervoor dat ikzelf met nog meer respect kijk naar andere creatieve projecten.

Ik denk aan mijn moeder en alle vrijwilligers die al weken lang ochtenden in de kou staan in het Openluchttheater in Lochem. Met man en macht wordt er gewerkt aan de opbouw van Winterwonderland. Een kleine versie van het sprookjesbos in de Efteling. Een bijzondere beleving!

Elk jaar weer verrijzen er begin december nieuwe kunstwerken in het bos. Dit jaar is er uren getimmerd en geschilderd om bezoekers op zaterdag 9 december onder te dompelen in een sprookje. In de voorbereiding staan de decorbouwers in een grote tent. Beschermd tegen regen en wind, maar niet tegen water en kou. Wanneer de heaters worden aangedaan verdampt het vocht en komt het in druppels van het dak naar beneden. Dus worden de warmtekanonnen vaak uit gelaten om de kunstwerken droog te houden. Met stijve vingers van de kou worden schroeven ingedraaid en kleuren aangebracht.

Gestaag ontstaat de sprookjeswereld. Dit jaar is bijna alles nieuw. Zaterdag kun je een kijkje nemen in het paleis van Elsa de ijsprinses en je wordt welkom geheten door Marshmallow, de enorme ijzige sneeuwman die het resultaat is van Elsa's krachten. De ijsbeer is er dit jaar ook weer bij. De ijsschotsen liggen al klaar. En wat denk je van een elfenwoud en een heel dorp! Denk daar vele paden vol sprookjesachtige verlichting, vuurkorven en gezellige terrasjes bij. Een belevenis voor jong en oud.

Het streetartproject blijft hopelijk een jaar staan voor de sloophamer erin gaat om een nieuw gebouw neer te zetten. Winterwonderland is maanden werk voor slechts één middag en avond. Ik vind het ongelooflijk. Elk jaar weer denk ik: 'Waarom niet een paar dagen?' De grootste reden zijn al die mensen die er veelal vrijwillig aan meewerken: van acteurs tot zangers, van kaartverkopers tot barmedewerkers die glühwein, chocomelk en biertjes schenken. Het is vrijwel onmogelijk om hen meerdere dagen in te zetten. Juist daarom gun ik Winterwonderland in het prachtige Openluchttheater in Lochem duizenden bezoekers. Voor al die vrijwilligers die zich belangeloos, maar met enorm veel enthousiasme inzetten en zorgen voor een bijzonder evenement.

Linda Commandeur

Eind aan de Tweede Wereldoorlog

REGIO - In 2020 zal het 75 jaar geleden zijn dat Nederland van vijf jaar naziregime werd bevrijd en er een eind kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Een gebeurtenis waar dan op allerlei manieren bij stil zal worden gestaan. Door middel van herdenken, maar ook door de bevrijding en de vrijheid te vieren.

In de opmaat naar 2020 zullen er in Doetinchem al volgend jaar en in 2019 diverse activiteiten zijn. Om dat te organiseren en te coördineren is de Stichting Doetinchem Herdenkt opgericht. In de stichting zijn diverse organisaties vertegenwoordigd, waaronder het Stadsmuseum, het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers en de Historische Vereniging Deutekom. Daarnaast zijn er meerdere instellingen betrokken die bijdragen aan de geplande activiteiten. Gezamenlijk zijn zij momenteel bezig om een programma samen te stellen tussen 19 maart en 2 april; de data van het eerste bombardement in 1945 op de stad tot en met de bevrijding. Die vijftien dagen zijn te onderscheiden in twee delen. De eerste week zal in het teken staan van herdenken. Dit vooral vanwege de bombardementen op 19, 21 en 23 maart 1945. In de tweede week staat de viering van de bevrijding (1 en 2 april) centraal.
De komende tijd wordt men op de hoogte gehouden van verdere ontwikkelingen en het programma.

31 / 32

GELD voor uw GOUD en oude MUNTEN T.k.gevr.tegen prima prijs:oude gouden sieraden, gouden tientjes, Krugerranden e.a. gouden en zilv. munten, muntverzamelingen etc. Bel voor info: Kevelam Garderen 0577-461955 lid NVMH

VLOOIENMARKT Zelhem Zon.17 dec. 10 - 17 uur Sporthal De Pol. Vincent van Goghstr. 72. Info kraamhuur Tel.06- 3910 8152. animo-vlooienmarkten.nl

KERST VLOOIENMARKT Westervoort 2de kerstdag di. 26 dec. 9 - 16 uur. Sporthal Sports Planets / De Pals Emmerik 5. Info kraamhuur 06-3910 8152. www.animo- vlooienmarkten.nl

VLOOIENMARKT DOESBURG Zon.10 dec.10 -17 uur Sporthal Beumerskamp Breedestraat 39 Info kraamhuur 06 - 39108152 animo-vlooienmarkten.nl