Achterhoek Nieuws Berkelland Borculo-Ruurlo

10 april 2018

Achterhoek Nieuws Berkelland Borculo-Ruurlo 10 april 2018


Benefietdiner voor synagoge Borculo

Het bestuur van de Stichting Synagoge Borculo: penningmeester Jan Willem de Wijs, bestuurslid Rite Baarssen en voorzitter Lex de Haan (rechts). Foto: Rob Weeber

BORCULO - De synagoge, inclusief het mikwe (ritueel badhuis), aan de Weverstraat in Borculo is sinds 2001 een monument en wordt beheerd door de Stichting Synagoge Borculo.

Door Rob Weeber

In 2008 onderging het gebouw een grondige restauratie waarbij uit tijdsdruk (niet uit exploitatietekort) een gedeelte via de bank gefinancierd moest worden. Het werd een aflossingsvrije, hypothecaire lening van 125.000 euro. De Rabobank echter constateerde in 2015 dat het pand 'onder water' stond (de waarde van het pand was lager dan de hypotheekschuld die erop rust; red.) en wijzigde de voorwaarde in aflossingsplichtig. Per jaar moet sindsdien 3000 euro worden afgelost. Externe partijen als gemeente en fondsen werden al benaderd om het gat te dichten, maar er bleef nog altijd een flink bedrag openstaan. Een toevallige ontmoeting in 2017 leidde tot een schenking van 50.000 dollar, waardoor het actuele tekort nog slechts 30.000 euro bedraagt. Dit gegeven motiveerde het bestuur tot een nieuwe actie om ook dit restbedrag van de balans te krijgen. De vorm dit keer is een benefietdiner op 4 juni.

William Lowenberg werd ooit als Willy Löwenberg geboren. Zijn ouders waren Joods, vluchtten in 1937 vanuit Duitsland naar Nederland en kwamen in Borculo terecht. William had daar een paar gelukkige jaren, totdat het gezin werd opgepakt en via Westerbork in Kamp Warschau en later in Dachau terechtkwam. William overleefde de hel, maar zag zijn ouders en zus letterlijk naar de gaskamer afgevoerd worden. Hij emigreerde na de bevrijding naar de Verenigde Staten waar hij carrière maakte in de vastgoedsector. Later schreef hij zijn memoires, maar zuiver voor privé. Het toeval wilde dat Helma Coolman en Pauline Broekema, beide werkzaam voor de NOS, op uitnodiging van de UvA (Universiteit van Amsterdam) onderzoek deden naar het Kamp Warschau, niet te verwarren met het getto van Warschau. Zij hebben een boek uitgegeven, waarin ook de stad Borculo wordt genoemd. In hun onderzoek stuitten de dames ook op de naam Lowenberg en ontmoetten de zoon van William, David, orthopedisch chirurg in de Verenigde Staten. Hij kwam geregeld voor een congres naar Europa, waaronder in 2017 in Amsterdam en werd uitgenodigd in Borculo. Wat hij zag, maakte veel bij hem los en hij bood het bestuur een schenking aan van 25.000 dollar uit de grote nalatenschap van zijn vader. Tevens zegde hij toe ook zijn zus te zullen polsen om hetzelfde te doen. Uiteindelijk werden het dus 50.000 euro die naar de stichting kwamen. Lees verder op pagina 3

Nostalgische voorverkoop abonnementen De Meene

RUURLO – Vanavond, dinsdag 10 april en donderdag 12 april vinden weer de voorverkoop-avonden plaats bij zwembad De Meene. Alleen op deze avonden kan tegen een extra voordelige prijs een zwemabonnement aangeschaft worden.

Omdat de 'Meene-plaza' een flinke facelift krijgt en de vloer nog moet uitharden is de voorverkoop deze keer verplaatst naar de oude kantine. De plek waar 45-jaar geleden de verkoop van onder andere knakworsten en schuimblokken plaatsvond. Tegenwoordig is dit de ruimte van huisvereniging Schuurman BZC.
De voorverkoopavonden beginnen om 19.00 uur en duren beide avonden tot 21.00 uur. Op zaterdagmiddag 21 april zal vanaf 13.00 uur de vernieuwde Plaza voor iedereen toegankelijk zijn. De entree is deze middag gratis zodat iedereen kan zien hoe ongelofelijk hard er de afgelopen maanden onder andere door vrijwilligers gewerkt is. Indien de weergoden het toelaten wordt er bovendien een feestelijk programma georganiseerd.

Klein Arfman wil graag een tovertafel

Pedagoog Myrthe klein Goldewijk bij de alpaca's. Foto: Rob Weeber

Voor de cliënten van zorgboerderij Klein Arfman zou een tovertafel een prachtige aanvulling op het aanbod zijn. Daarom is er actie gestart om de aanschaf mogelijk te maken.

Volharding huldigt jubilarissen

De jubilarissen van Volharding. Foto: PR

BORCULO - Tijdens het voorjaarsconcert van muziekvereniging Volharding op 7 april werden er vier jubilarissen gehuldigd. Marcel Klein Braskamp is 25 jaar lid op slagwerk, Edwin Horst veertig jaar lid op trombone, Hennie Siebers zestig jaar lid op eufonium en tot slot Tonny Ooms ook zestig jaar lid op de trompet.

"Ik heb eerst een jaar in het geheim bij de buurman geoefend, omdat mijn ouders toentertijd vonden dat muzikanten een slecht imago hadden. Ze gingen namelijk na de repetities vaak door naar het naastgelegen café", aldus Tonny.
Tijdens repetities en optredens heerst er altijd een gezellige sfeer. Marcel geeft aan dat de diversiteit in optredens het mooiste is: "We lopen niet alleen op straat met het korps, maar hebben met de slagwerkgroep ook opgetreden bij bijvoorbeeld synchroonzwemmen of in de schouwburg."

Edwin Horst is vaak te vinden bij verschillende muziekverenigingen als invaller. "Toen ik nog naar school ging was het op een gegeven moment niet meer te combineren, waardoor ik niks meer deed voor school." Het kan een tijdrovende hobby zijn. Allen kunnen ze beamen dat de partners de muzikanten moeten steunen. Anders is het niet vol te houden.

Na een middag bij elkaar te hebben gezeten om herinnering op te halen is de conclusie wel dat er veel veranderd is binnen de vereniging. Dit was te zien tijdens het voorjaarsconcert, waarbij de bezoekers voor het eerst kennismaakten met het nieuwe uniform en de gerenoveerde zaal van het muziekcentrum.

De muziekvereniging is druk bezig met het moderniseren van de vereniging, om de vereniging, om het aantrekkelijker te maken voor de jeugd. Onder het genot van een hapje en een drankje kan er genoten worden van de kunsten van zowel de muzikanten als de majorettes.

Art Battle in De Weemhof

BORCULO - In de Weemhof aan de Weemhof 5 in het centrum van Borculo wordt van vrijdag 13 tot en met zaterdag 21 april eindexamenwerk beeldende kunst tentoongesteld van leerlingen van vier scholen: Staring College Lochem, Marianum Groenlo, Het Assink Eibergen en Haaksbergen en het Gerrit Komrij College Winterswijk.

De Art Battle wordt op 13 april geopend door Astrid Vroemisse, drijvende kracht achter glaskunstenaar Annemiek Punt. De Art Battle is een wedstrijd tussen leerlingen van vier middelbare scholen die dit schooljaar eindexamen doen in het vak beeldende kunst voor de afdeling vmbo, havo of vwo. Dit jaar is de vierde editie. In de weken voor de ArtBattle worden op de scholen de eindexamen exposities georganiseerd. De leerlingen en de docenten bepalen samen per afdeling de drie genomineerden voor de Art Battle. Aan de wedstrijd is een publieksprijs gekoppeld. Tijdens de openingsuren kan het publiek aangeven op een stembiljet wie volgens hen de eerste prijs verdient.

Op donderdag 26 april rond 16.00 uur wordt, per categorie, de winnaar bekend gemaakt op de facebookpagina van de Weemhof: www.facebook.com/deweemhof en via de vier scholen.
Degene met de meeste stemmen per categorie wint een prijs maar bovenal: de eeuwige roem.

De tentoonstelling is van 13 tot en met 21 april open van donderdag tot en met zondag van 13.30 uur tot 16.30 uur.

Vrouwen van Borculo bijeen

BORCULO - Op de ledenavond van de Vrouwen van Borculo, die plaatsvindt op dinsdag 17 april, komt Regina Hermus vertellen over De Kruidenhof, gelegen naast de Mallemse Molen in Eibergen. De bijeenkomst begint om 19.45 uur bij zaal Peters aan de Steenstraat 7 in Borculo. Ook niet-leden zijn welkom; zij betalen vijf euro entree.

Alzheimer Café over intimiteit bij dementie

BORCULO - De afdeling Oost-Gelderland van Alzheimer Nederland organiseert maandelijks een Alzheimer Café in Borculo, voor iedereen die op welke manier dan ook te maken heeft met dementie. Men ontmoet lotgenoten en kan met elkaar in gesprek gaan over de dingen die men meemaakt.

Het thema van deze maand is: Intimiteit bij dementie. Als een liefdesrelatie een zorgrelatie wordt, verandert er veel. Voor beide. Wat doet dementie met je relatie? Is er naast de zorg nog voldoende warme aandacht voor elkaar? Kun je met je eigen gevoelens terecht bij degene voor wie je zorgt? Christiaan Meijboom is vanuit Alzheimer Nederland een deskundige op dat gebied. Hij gaat met ons in gesprek over dit soms moeilijk bespreekbare onderwerp.

Het Alzheimercafé is op dinsdag 10 april in het Grand Café van Careaz J.W. Andriessen in Borculo. Het duurt van 19.30 tot 21.00 uur en de zaal is open vanaf 19.00 uur.

Benefietdiner voor Borculose synagoge

Luchten van het beddengoed. Foto: Ben van Dijk

Vervolg van de voorpagina

BORCULO - Er wordt een benefietdiner gehouden om geld bijeen te brengen voor de afronding van de restauratie van de synagoge in Borculo.

Daarop besloot het bestuur om direct actie te ondernemen om ook het restantbedrag binnen te halen. Fondsen en overheden aanschrijven, was al geschied en dus werd het een benefietdiner, bestaande uit vijf gangen. Het diner wordt gehouden op maandagavond 4 juni. Aanwezig zullen zijn ex-minister Henk Kamp, journaliste Herma Coolman, kunsthistoricus Jaap Nijstad, Henk Teeuwen, adviseur van de stichting Synagoge Borculo, en 'hoofdrolspeler' David Lowenberg. Hij is dan wederom voor een congres in ons land. Verdere uitnodigingen zullen gericht worden aan Borculose ondernemers.

Gratis museumdag in De Lebbenbrugge

BORCULO - Op zondag 15 april is het gratis museumdag. De Lebbenbrugge is dan gratis toegankelijk. Bestuur en vrijwilligers hebben de afgelopen dagen alle zeilen bijgezet om het boerderijmuseum De Lebbenbrugge weer spic en span te krijgen. Vanaf 1 mei begint het seizoen en is het museum dagelijks van 11.00 tot 17.00 uur geopend. Op 1 november begint de winterpauze, die in december een dag wordt onderbroken in verband met de midwinterdag. Op de zolder van het bezoekerscentrum is nog de thematentoonstelling te zien over fotograaf Bernard Jacob Hoetink, die 100 jaar geleden door Oost-Nederland struinde. Deze is gratis te bezichtigen.

Paasvuren blijven geliefde traditie

Met fakkels werd het Bruilse paasvuur aangestoken. Foto: Jan Hendriksen.

RUURLO – Ze branden op Eerste Paasdag 's avonds weer massaal. En dat was Tweede Paasdag 's morgens ook goed te ruiken. De paasvuren in de Achterhoek. Zo ook in Ruurlo aan onder meer de Houtwal en de Höfteweg. Iets voor half negen ging de vlam er in aan de Houtwal in de 'Bruilse Poasboake' van Buurtvereniging De Bruil en Omstreken.

Door Jan Hendriksen

Het was er gezellig druk bij het Ruurlose paasvuur. Foto: Jan Hendriksen.

Aangestoken met fakkels door Paul Arink en Marian Nijen-Es (koningspaar 2017) en Mart Koenders en Barbara Thomassen (aftredende bestuursleden) vatte de houtstapel direct flink vlam. De coverband Hertog, bestaande uit vier vrienden uit Ruurlo en Barchem, zorgden aansluitend in de feesttent voor een spetterend 'vuurfeestje'.
De 'Bruilse Poasboake' was wel eens groter van omvang. De hoeveelheid snoeihout dat door particulieren gebracht wordt, wordt er jaarlijks namelijk niet groter op. Snoeihout wordt de laatste jaren steeds meer ingezet voor de productie van bio-energie voor de spaanplaat- en papierindustrie of voor de structuurverbetering van compost. "En daardoor worden de paasvuren er niet groter op. En we hadden vrijdag materiaal pech toen we het hout met een kraan wat op wilden stapelen", zo verklaarde voorzitter Aljoscha Broshuis van buurtvereniging De Bruil en Omstreken.

De verwachtte hoogte van achter meter werd dan ook niet gehaald. Ook bij de 'baoke' van de Ruurlose Buurtvereniging De Brouwershoek op de hoek van de Höfteweg en de Koskampweg was de houtstapel iets geringer van omvang dan voorgaande jaren. Maar het plezier van de buurtbewoners van dit 'besloten' paasvuur was er absoluut niet minder om. Onder het genot van een drankje troffen de buurtbewoners elkaar.

Uitslagen kaartcompetitie VOO Ruurlo

RUURLO – Winnaars van de veertiende en laatste competitieronde gespeeld in zaal De Keizerskroon waren op donderdagavond 29 maart bij het klaverjassen M. Eggert en L. Steenbreker (5317 punten) en bij het kruisjassen H. Schutte en W. Schutte (4060 punten). Winnaars van de competitie zijn bij het klaverjassen J. de Boer en L. Heppe en bij het kruisjassen H. Kuenen en E. Kuenen. Eindstanden seizoen 2017-2018: Klaverjassen: 1. J. de Boer en L. Heppe 66176 punten; 2. G. Rijkenbarg en A. Kerkwijk 65187 punten; 3. W. Straver en J.H. Alfing 65176 punten; 4. W. Eggert en N. de Wilde 65157; 5. D. Andringa en E. Klein Bluemink 63964; 6. H. Nijenhuis en G. Stokkink 62459; 7. M. Eggert en L. Steenbreker 61491; 8. B. te Veldhuis en H. te Veldhuis 61472. Kruisjassen: 1. H. Kuenen en E. Kuenen 52923 punten; 2. H.Aagten en F. Wopereis 49965; 3. H. Schutte en W. Schutte 49568; 4. H. Abbink en Th. Tackenkamp 49507; 5. J. Eggink en J. Klumper 49228; 6. J. Ligtenbarg en G.J. Bosman 48639. In het seizoen 2018-2019 begint de competitie op donderdag 20 september in zaal De Keizerskroon.

Jeugdplaybackshow Barchem Jankt

BARCHEM – Voor de zeventiende keer vindt de Barchem Jankt jeugdplaybackshow plaats bij HCR In de Groene Jager. Aanvangstijd van het muziekfestijn op vrijdag 13 april is 19.30 uur, de zaal is open vanaf 19.00 uur. De teller staat tot nu toe op veertien deelnemende acts, allen jeugd uit Barchem en omgeving in verschillende leeftijdscategorieën tot zestien jaar. De avond wordt evenals afgelopen jaar gepresenteerd door Bert Dinkelman, het licht wordt verzorgd door Eduard Besselink en Martijn Jansen tekent voor het geluid en de disco na afloop. De acts beoordeeld worden beoordeeld door een professionele jury. De entree bedraagt voor jeugd tot en met vijftien jaar 2,50 euro, volwassenen betalen vijf euro.

Seniorensoos Ruurlo met presentatie 3D-dia's

RUURLO – Jan Geerdink uit Hengelo (G) is donderdag 12 april in zaal de Tapperij te gast bij de Seniorensoos Ruurlo. Geerdink laat zijn verzameling 3D-dia's zien. Hij kan hier ook mooi over vertellen. Ook niet-leden zijn van harte welkom. Aanvang van de bijeenkomst is om 14.00 uur.

Gezelligheid in Doolhof

Ruim vierhonderd bezoekers - kinderen, ouders en oma's en opa's- genoten van het eieren zoeken. Foto: PR

RUURLO – Op eerste paasdag heerste er weer een gezellige sfeer in de Doolhof Ruurlo. Stichting Toeristische Activiteiten Ruurlo (STAR) die de doolhof exploiteert hield op deze dag een paaseierenzoekfestijn georganiseerd. Het was een 1 april en de organisatie was even bang dat iedereen dit als grap zou zien, maar gelukkig was dit niet het geval. Ruim vierhonderd bezoekers genoten van dit evenement, kinderen, ouders en oma's en opa's. Er werd gezocht in drie ronden en in twee groepen, een groep tot zes jaar en een groep van zes jaar en ouder. Naast lekkere chocolade-eitjes waren er verschillende prijzen. Speciaal voor deze gelegenheid was er een koffie/frisdrank-hoekje gemaakt. Op naar het volgende evenement: de Vossenjacht op vrijdag 11 mei.


Reumafonds haalt 4472 euro op in Ruurlo

RUURLO - Het Reumafonds bedankt alle collectanten, comitéleden en inwoners van Ruurlo voor hun grote inzet en bijdrage aan de landelijke collecteweek. Tijdens de collecte van 19 tot en met 24 maart 2018 hebben zij met elkaar in totaal 4472,86 euro opgehaald.

Ruurlo / Barchem

Crowdfunding zorgboerderij Klein Arfman voor tovertafel

Pedagoog Myrthe klein Goldewijk bij de alpaca's. Foto: Rob Weeber

RUURLO - In gesprek met pedagoog Myrthe klein Goldewijk wordt al snel duidelijk dat zorgboerderij Klein Arfman in Ruurlo een bijzondere plek is binnen het domein van de geestelijke en lichamelijke gezondheidszorg. De locatie is bedoeld als woon- en dagbestedingsplek voor volwassenen en ouderen met een indicatie en biedt een keur aan activiteiten.

Door Rob Weeber

De Zorgboerderij heeft als slogan 'Kwaliteit laat je zien' en daarvan lijkt niets gelogen. Verder staan respect, waardigheid en autonomie voorop bij de zorg. De dagbesteding is erop gericht mensen optimaal te ondersteunen zodat ze langer in de eigen, vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen. Wie aan de Arfmanssteeg verblijft, moet het gevoel krijgen thuis te wonen.
Er is veel zorg en persoonlijke aandacht voor individuele en groepsbegeleiding, maar het kan volgens Myrthe altijd beter. "Wij proberen onze cliënten en bewoners uit te dagen met activiteiten. Op de dagbestedingszolder hebben we allerlei spelmateriaal tot onze beschikking, van snookertafel tot schietbaan. Daarnaast kan men met de handen werken, lezen of gewoon wat tv kijken. In een andere ruimte is een volledige fitnessruimte ingericht met verschillende type toestellen. Sport en beweging is onderdeel van ons aanbod en wordt door de deelnemers erg gewaardeerd. In de zomermaanden kunnen de cliënten bovendien lekker naar buiten, in de tuin wandelen of plantjes verzorgen. Ook hebben we enkele alpaca's, damhertjes en paarden die gevoerd en verzorgd mogen worden. Zo bieden we een breed aanbod aan activiteiten. Maar we zouden deze graag willen uitbreiden met een tovertafel, een projector die interactieve lichtbeelden op tafel projecteert. Het is voor de doelgroepen een ideaal spelaanbod dat de zintuigen maximaal stimuleert."

De kosten voor een tovertafel bedragen (inclusief een aantal optionele spellen) ongeveer 10.000 euro, een bedrag dat niet zomaar uit eigen middelen op tafel 'getoverd' kan worden. Dus bedacht Haidi Jansen-Oude Luttikhuis, dochter van een van de cliënten, de crowdfundingactie. Alle bewoners staan achter de actie en hopen dat het gewenste bedrag wordt binnengehaald. Ieder gewenst bedrag kan gedoneerd worden. Naast gelddonaties is Zorgboerderij Klein Arfman ook nieuwsgierig naar andere ideeën die het mogelijk kunnen maken om uiteindelijk een tovertafel te kunnen aanschaffen. De actie is pas enkele weken oud en loopt nog enkele maanden door. Mocht het doel onverhoopt niet gehaald worden, dan komt het opgehaalde bedrag toch ten goede aan de zorginstelling.

Voor meer informatie over de crowdfundingactie: http://activecues.com/crowdfunding/klein-arfman.

Reurlse Zommerdagen op 14 en 15 augustus

RUURLO – De Reurlse Zommerdagen vinden evenals vorig jaar weer in het centrum van Ruurlo plaats. De commissie 'Fiets de boer op', bestaande uit Vrouwen van Nu Ruurlo, Land- en Tuinbouw Organisatie (LTO) Berkelland en Jong Gelre Ruurlo, heeft op dinsdag 14 augustus een fietstocht gepland waarin diverse Ruurlose (agrarische) bedrijven worden betrokken. Dinsdagavond 14 augustus vindt er op het Kerkplein een Korenavond plaats, waaraan naast het organiserende Ruurlose gemengde gezelligheidskoor Schouder aan Schouder diverse andere koren uit de regio hun medewerking verlenen. Woensdag 15 augustus staat de grote braderie van de Ruurlose folkloristische dansgroep de Achterhookse Folkloredansers op het programma. Er zijn veel standhouders en plaatselijke ondernemers, demonstraties van oude ambachten, diverse hobbyisten, een grote oldtimershow en een internationaal folkloristisch podiumprogramma.

Column

Dassen

Mijn aandacht werd getrokken door mijn hondje, dat stokstijf aan de rand van het pad het bos in stond te staren. Kennelijk door iets of iemand volledig geobsedeerd. Ik deed een paar stappen in haar richting en zag het nu ook. "Kom heel langzaam en voorzichtig deze kant op", fluisterde ik tegen mijn destijds tienjarige kleindochter. "Dan zie je iets wat je misschien je hele leven nooit weer zult zien."

Het was een das, waarnaar mijn hondje volledig gebiologeerd stond te staren. Een jong exemplaar nog, misschien wel voor het eerst van z'n leven alleen op avontuur. Het dier koesterde zich in de zonnestralen die door de bomen heen schenen en trok zich helemaal niets van onze aanwezigheid aan. Ook door twee andere wandelaars, door ons op dit bijzondere fenomeen geattendeerd, liet hij zich rustig bekijken. Pas na een minuut of vijf draaide hij zich om en schuifelde het bos in. Ons in vervoering, maar ook ontroerd achterlatend.

Dat gebeurde een jaar of drie geleden in het Achterveld bij Neede. Mijn kleindochter heeft sindsdien nooit weer een das gezien. Ik ook niet, trouwens. En het zou inderdaad zo maar kunnen dat het ook nooit weer gebeurt. Dassen tonen zich niet zo gemakkelijk aan mensen, zeker niet zolang het licht is. Overdag blijven ze het liefst in hun burcht onder de grond. Behalve misschien een enkele, avontuurlijk ingestelde dassenpuber, die aan de oplettendheid van zijn moeder weet te ontsnappen.

Maar ook zijn dassen behoorlijk zeldzaam. Nog steeds. Eigenlijk mag het best een wonder heten, dat we in de Achterhoek überhaupt nog dassen hebben. Of beter gezegd: dat we ze we weer hebben. Want nog niet zo gek lang geleden kwam het dier hier helemaal niet meer voor. Letterlijk weggejaagd. Omdat z'n vacht zo goed te gebruiken was (vooral voor scheerkwasten!), of omdat boeren er grotendeels ten onrechte van uitgingen dat een das grote schade aan hun gewassen aanbracht.

Het heeft zelfs niet veel gescheeld of de das verdween helemaal uit ons land. Veertig jaar geleden waren er nog maar twaalfhonderd over. Vooral in het Rijk van Nijmegen zaten ze nog. Het is vooral te danken aan de vereniging Das en Boom, dat dit er inmiddels vijf keer zoveel zijn. Die bovendien op veel meer plekken in ons land leven.

Ook in de Achterhoek dus. Al zijn de meeste hier niet op een natuurlijke wijze terug gekomen, maar uitgezet. Hoeveel dassen in de Achterhoek leven en waar ze hun burchten hebben, ik zou het niet weten. Daar wordt nog altijd een beetje geheimzinnig over gedaan. Terecht, want veilig is de soort nog lang niet. Al worden ze tegenwoordig niet meer door boeren gedood, maar door auto's. Want uitkijken bij het oversteken, dat is iets wat jonge dassen niet van hun vader en moeder leren.

Onlangs las ik in de krant dat in één weekend in Achterhoek en Liemers maar liefst vijf dode dassen langs de weg waren gevonden. In Loerbeek, Zelhem, Vorden, Wichmond en Rha. "Een drama in de Achterhoek", kopte de krant. Nou vind ik dat een beetje overdreven, maar zonde is het natuurlijk wel, dat er zoveel dassen onder auto's komen. Anderzijds: Dat het gebeurt bewijst dat er nog veel meer dassen in onze bossen rondlopen. En dat is toch een behoorlijke winst ten opzichte van veertig jaar geleden!

Column

Raren kwasjorus

Het is een prachtig Nederlands woord, dat ik helaas nog maar zelden hoor: snoeshaan. Letterlijk betekent het kalkoenhaan (ontleend aan het Duits). Bij onze oosterburen is een Schnauzhahn een bluffer, een opschepper. Maar wij bedoelen met een vreemde snoeshaan een vreemde snuiter, een zonderling.
Ook in het Achterhoeks hebben we het wel over een vrömden snoeshaan (of een vrömden vogel), maar zoals zo vaak bestaan er nog veel meer Achterhoekse woorden om een wat bijzonder iemand aan te duiden.
't Is een amparten (of ampatten) is, denk ik, wel het meest gebruikt. Niet zoveel anders dan het Nederlandse woord apart, maar vraag me niet waar die letter m vandaan komt. Een biezunderen noemen ze zo iemand ook wel. Of een eigenaardigen. Gek genoeg stonden die eerste twee lettergrepen er vroeger niet bij. Een arigen is in het oud-Achterhoeks iemand die wij tegenwoordig juist eigenaardig zouden noemen.
Er zijn in het wat oudere Achterhoeks meer termen die we tegenwoordig nauwelijks nog horen. Een raren kwasjorus (Varsseveld) of een rare piezewiet (Montferland) horen wat mij betreft tot de mooiste. En ook raren potjakker zou ik graag zeggen. Als ik uit Winterswijk kwam tenminste, want daar gebruiken ze die term vanouds.
Nog zo maar een paar termen voor een vreemde snoeshaan en de plaatsen waar ze veel gebruikt werden: een potsegen (Winterswijk, Aalten), een koskoper (Eefde), een koekeloeries (Gelselaar) of een gekke kwazzel (Zeddam). Maar de aller-allermooiste die ik ken is toch siepelenkraemer. Iemand die uien verkoopt, dat is pas echt een rare!

Brouwershoek, Dijkhoek en Vrochterhoek winnen

De prijswinnaars van het boogschiettoernooi 2018. Foto: PR.

RUURLO – Buurtvereniging De Brouwershoek (mannen en gemengd), Dijkhoek (vrouwen) en De Vrochterhoek (jeugd) zijn de winnaars geworden van het jaarlijkse Straten- en Bedrijventoernooi van de Ruurlose Boogschietvereniging De Gouden Treffer. Vorige week vrijdagavond werden de prijswinnaars in het schietlokaal 't Schuttershome van De Gouden Treffer gehuldigd.

Door Jan Hendriksen.

Vorige maand namen op vier schietavonden vijftig teams (viertallen) uit Ruurlo, Borculo, Barchem en Hengelo (G) deel aan het toernooi. Bij de mannen won het team van de Ruurlose buurtvereniging De Brouwershoek 1 (Remco Meerbeek, Nico Mennink, Gerrit Boeijink en Jeroen Hagen) het toernooi met 854 punten. Met miniem verschil werd 't Broek 7 met 852 punten tweede en als derde eigende De Brouwershoek 2 met 846 punten.
Bij de vrouwen werd de eerste plaats opgeëist door het team van Dijkhoek 1 (Suzanne Klein Bluemink, Nienke te Slaa, Hanneke Mesland en Dinie te Slaa) uit Borculo met 834 punten. Tweede werd het team Vrochterhoek 1 uit Barchem met 785 punten en derde De Bloemenmeisjes 1 met 765 punten.
In de gemengde klasse ging de overwinning naar De Brouwershoek 3 (Joke te Winkel, Henk Mennink, Aart Kappert en Herman Florijn) met 845 punten, tweede werd De Wildenborchseweg 2 met 832 punten en derde De Poeltjes 1 met 824 punten.
Het team van Vrochterhoek 4 won de jeugdklasse in de gemengde klasse met 722 punten en bij de jongensklasse Buks Bunny's 2 met 680 punten.

Individueel
Individueel werd Gerwin Pardijs (Dijkhoek 2) eerste met 227 punten, tweede Nico Denneboom ('t Broek 7) met 226 punten en Adri Eggink ('t Broek 5) derde met 225 punten.
Bij de vrouwen scoorde Suzanne Klein Bleumink ((Dijkhoek 1) met 223 punten de hoogste score gevolgd door Joke te Winkel (Brouwershoek 3) met 221 punten en Veronique Bergervoet (Wildenborchseweg 2) met 212 punten.
Bij de meisjes werd
Jenske Blankenborg (Vrochterhoek 4) eerste met 193 punten. Jet Tiemens (Vrochterhoek 4) tweede met 175 punten en Richelle Haytink (Vrochterhoek 4) derde met 172 punten. In de jongensklasse won Thom Kroese (Buks Bunny 2) met 204 punten, Luuk Maalderink (Buks Bunny 2) werd tweede met 198 punten en Jorrit Tiemens (Vrochterhoek 4) derde met 182 punten. De fair-play beker ging dit jaar naar het jongensteam Buks Bunny's 2 die voor het eerst deelnamen.

Volgend jaar
Volgend jaar vindt het toernooi op dinsdag 12 en 19 en vrijdag 15 en 22 maart plaats. De trainingsavond os 5 maart. Het toernooi werd mede mogelijk gemaakt door medewerking van plaatselijke ondernemers.

Schaakdiploma's voor tien leerlingen

Maurits van Uhm van schaakvereniging 't Stokpaard, tussen de geslaagden. Foto: PR.

RUURLO – Aan tien leerlingen van de groepen zes, zeven en acht van de Kerst Zwartschool zijn vorige week een schaakdiploma uitgereikt. Dirk Banda, Fayènn Post, Max Willemsen, Tess Gotink, Tim Reinders, Youri Bluemers en Mathijs Bleumink behaalden met zeer goed gevolg diploma Stap1 en Floor Bosboom, Steijn van Veenhuizen en Tijmen Effting Stap2.

De Stappen-methode is de officiële schaakmethode van de Koninklijke Nederlandse Schaak Bond (KNSB). De leerlingen die wekelijks blijk geven van veel enthousiasme hebben hun eerste van de zeven Stappen gezet. Na Stap7 en een glansrijke schaak carrière zouden zij kunnen meedoen aan de kandidatenmatches voor het wereldkampioenschap. Maar zover is het nog lang niet.

Maurits van Uhm, voorzitter en actief lid van schaakvereniging 't Stokpaard, geeft iedere maandagmiddag aan twee groepen een uur schaakles op school. Hij vindt het erg leuk om te doen, maar ook belangrijk:

"Schaken scherpt de geest en activeert de creativiteit", volgens Van Uhm. "De jeugdige schakers krijgen wekelijks huiswerk mee zodat we aan het eind van de les voldoende tijd hebben om een partij te spelen. Want daar gaat het natuurlijk uiteindelijk om."

Recurveteam Gouden Treffer Nederlands kampioen

RUURLO - Het eerste recurveteam van boogschietvereniging De Gouden Treffer uit Ruurlo werd zaterdag 31 maart gehuldigd voor het behalen van de eerste plaats tijdens de bondskampioenschappen van de Nederlandse Hand Boogschietbond. Het betrof het kampioenschap achttien meter Indoor in de A-klasse.

Gedurende het winterseizoen worden er in de regio minimaal vier wedstrijden geschoten van twee heulen (een heul zijn dertig pijlen). Vooraf schiet elke deelnemer tweemaal drie proefpijlen om zijn/haar boog goed te kunnen afstellen.
Na de regiowedstrijden worden de teams uitgenodigd voor rayonwedstrijden.

Voor de bondskampioenschappen die hierop volgen worden de zeven teams uitgenodigd die binnen Nederland de meeste punten hebben gescoord. Ook deze wedstrijd begint met tweemaal drie proefpijlen en vervolgens tweemaal dertig wedstrijdpijlen. De vier teams met de hoogste punten moeten hierna met elkaar 'kampen'. Drie schutters van het team moeten dan binnen twee minuten elk twee pijlen schieten. Op deze manier wordt plaats een tot en met drie bepaald.

De huldiging van het team van De Gouden Treffer vond plaats in de boogschiethal 't Schuttershome in Ruurlo, tijdens de jeugdtraining die onder andere verzorgd wordt door de teamcoach van het winnende team.
Het team bestaat uit Co Middelink (coach/trainer), Kayra Wolsink, Coen Middelink en David Maatman (niet op de foto).

Namens het bestuur en de leden werd het team nogmaals, gefeliciteerd en in de bloemetjes gezet. Personen die kennis willen maken met de handboogschietsport kunnen vrijblijvend komen kijken of mee schieten op de zaterdagmorgen vanaf 9.00 uur (aspiranten), vanaf 10.30 uur (cadetten) en vanaf 13.00 uur (vrije training).

OGJO zoekt deelnemers voor Mindfuck

BELTRUM - Op zondag 30 september verzorgt het Oost-Gelders Jeugdorkest (OGJO) een concert in Sporthal De Sonders te Beltrum. Het thema van dit muzikale spektakel vol orkestmuziek en illusies luidt Mindfuck. De organisatie van het OGJO is op zoek naar jonge, gevorderde muzikanten in de leeftijd van 15 tot en met 25 jaar uit de regio Oost-Gelderland die mee willen spelen in het harmonieorkest.

Het Oost Gelders Jeugdorkest is een orkest op projectbasis en staat onder leiding van dirigent Henk-Jan Heijnen. De gelijknamige stichting geeft jonge musici in de leeftijd van 15 t/m 25 jaar de kans om binnen één weekend intensief repeteren een groots showconcert te verzorgen. Het orkest bestaat één keer per jaar, bij elke OGJO-editie wordt het orkest opnieuw samengesteld. Het repertoire bestaat uit lichte muziek met elke editie speciaal voor het OGJO gearrangeerde werken. Naast het kwalitatief goed samengestelde harmonieorkest wordt vaak samenwerking gezocht met andere kunsten, zoals zang of dans.
Nieuw deze editie is dat de organisatie een open repetitie verzorgt. Deze vindt plaats op zondag 1 juli. De open repetitie biedt nieuwe deelnemers de mogelijkheid om kennis te maken met het OGJO en te kijken of het iets voor ze is. Deelname aan deze repetitie kost een kleine bijdrage, waarna men nog kan beslissen over de deelname aan de rest van het project.
Na tien succesvolle edities brengt het OGJO op zondag 30 september Mindfuck. Enthousiaste, gevorderde orkestmuzikanten in de leeftijd van 15 tot en met 25 jaar die deel willen nemen aan de elfde editie of de open repetitie van het OGJO kunnen zich aanmelden via de website. Daar is tevens meer informatie te vinden over kosten, voorwaarden, repetitiedata en –tijden.

Uitslagen bridge

RUURLO – De tweede zitting van de zesde competitieronde van de Ruurlose Bridge Club werd woensdag in zaal De Tapperij gespeeld. De uitslagen waren als volgt: A-lijn: gedeeld 1. H & M en Albert van der Moolen en Gerrit Weijman 62,50 procent; 3. Janny de Lange en Philip de Boer – 55,83. B-lijn: 1. Leny en Jan van Dijk 61,67; 2. Tineke Vente en John Wokke 60,00; 3. Albertha Aaten en Gerry Boekelman 57,92. C-lijn: 1. Anneke en Hans Boddendijk 61,67; 2. Hennie Holtslag en Gerrit Stigter 60,75; 3. Thea en Jaap Bouman 55,22.

Lotenverkoop door Olympia '22

BORCULO - In de week van 16 tot en met 21 april komen de leden van korfbalvereniging Olympia '22 langs de deur met loten. Die loten kosten 1 euro per stuk en geven kans op verschillende prijzen. De eerste prijs is een complete haarbehandeling door Ami Kappers Borculo. Daarnaast zijn er nog vele andere prijzen te winnen. De opbrengst van de loten gaat naar aanschaf materialen.

Langverwacht beleidskader voor AMV in mei op agenda raad

Het parkeerterrein bij het gemeentehuis in Borculo. Foto: Rob Stevens

BERKELLAND - Het nieuwe beleidskader voor Algemene Muzikale Vorming (AMV) ligt er. In de raadsvergadering van februari uitten partijen hun ongenoegen over het feit dat het beleidskader er nog steeds niet was. En dat ze door verantwoordelijke wethouder Joke Pot niet op de hoogte waren gesteld van de opgetreden vertragingen. De VVD diende in dit verband zelfs een afkeurende motie 'Uitblijven beleid' in. Alle partijen, op Gemeentebelangen na (de partij van de wethouder), steunden deze VVD-motie.

Door Rob Stevens

Het beleidskader is een document dat belangrijk is voor de subsidiëring van instanties op dit terrein als de Stichting Muziek- en KunstWijs en het Berkellands Muziek Overleg (BMO), waarin de Berkellandse muziekverenigingen zich verenigd hebben. Zeker met het naderende nieuwe schooljaar in het vooruitzicht. De raad kan er zich nu in de vergadering van mei over buigen. Tot nu toe moest men het nog steeds doen met een beleidsdocument uit 2011.

In het nieuwe kader is extra aandacht voor cultuur-educatie en het op peil houden van de Algemene Muzikale Vorming zoals die tot nu toe ontwikkeld is en waar alle scholen in Berkeland aan deelnemen. In het beleidskader wordt het belang van doorlopende leerlijnen benoemd, dat wil zeggen afstemming van de Algemene Muzikale Vorming op de basisschool op het muziekaanbod van de voor- en naschoolse educatie en het voorgezet onderwijs. Ook wordt toegewerkt naar meer eenheid in het programma van de scholen.

Voor kinderen uit financieel minder daadkrachtige gezinnen moet het mogelijk zijn om muzieklessen te volgen. Daarom neemt Berkelland naast het jeugdsportfonds ook deel aan het jeugdcultuurfonds. Het Jeugdfonds Sport & Cultuur is een landelijk netwerk van stedelijke en provinciale fondsen, ondersteund door een landelijk bureau.

De financiering van de gestelde doelen in het beleidskader zal de komende jaren onder andere plaatsvinden uit de door de BEMO en de Stichting Muziek en KunstWijs opgebouwde reserves voor huisvesting die zij ooit van de gemeente ontvingen. Hieruit zal ook de uitbreiding van subsidiëring van het (individueel) instrumentenonderwijs, anders dan via de muziekverenigingen, de komende vier jaar kunnen worden bekostigd. Dat hoeft volgens de gemeente niet ten koste te gaan van het beschikbare budget van de BEMO voor subsidiëring van het instrumentenonderwijs door de muziekverenigingen (HArmonie-, FAnfare- en BRAssbandmuziek). Na vier jaar zal worden bezien of dat zo is, of dat aanvullende middelen nodig zijn. De (nieuwe) raad mag er in mei zijn zegje over doen.

Diana Abbink: 'De lobby voor de streektaal moet sterker'

Diana Abbink-te Brummelstroete. Foto: Rob Weeber

Door Rob Weeber

Zoals zoveel streekgenoten heeft ook Diana Abbink de Achterhoek nooit verruild voor een ander deel van ons land. Dat was geen vooropgezet plan, maar het melkveebedrijf van haar man was reden genoeg om er te blijven. Natuurlijk was er ook altijd die onzichtbare band met de streek, dat warme thuiskomen dat je als kind van de streek nooit meer loslaat. Ze zag af van een studie na haar middelbare school, ging in plaats daarvan bij de bank werken en wijdde zich aan haar gezin. Maar na een aantal jaren thuis wilde ze weer aan het werk en begon als bestuursvrijwilliger bij de Gelderse Plattelandsvrouwen. Uiteindelijk belandde ze in de lokale politiek en klom op van raadslid naar wethouder. In 2006 zwaaide ze de politiek vaarwel en switchte naar een organisatieadviesbureau. Daar begeleidde ze acht jaar lang projecten, hoofdzakelijk op het snijvlak van burgerinitiatief en overheidsparticipatie, zoals het opzetten van een buurthuis. Haar kennis omtrent politieke besluitvorming was hierbij een voordeel. Na acht jaar, in 2014, begon ze voor zichzelf.

Diana heeft zeker haar vreugt in de Achterhoek gevonden. Ze zet zich sterk in voor het behoud van de streektaal en eigenlijk zou ze willen dat het Nedersaksisch weer een veel gebruikte taal in het gebied werd, ook in het publieke domein. Ze is voorzitter van de Dialektkring Achterhook en Liemers, secretaris van de Stichting Culturele Grenscontacten Achterhoek-Westmunsterland en secretaris van de Staring Stichting. Dit instituut ziet toe op de behartiging door het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers (ECAL) van de culturele taken van het voormalig Staring Instituut. Zoals zo vaak, speelt het geld een rol. Er was een streektaalconsulent en zelfs een dialectoloog, maar beide functies zijn wegbezuinigd. Weliswaar is de provincie voor vier jaar bijgesprongen, maar zij wil zich niet permanent vastleggen. Zij heeft ook andere regionale gebieden binnen haar provinciegrenzen. Om toch de streektaal levend te houden en de plek te geven die het verdient, is Diana gevraagd om binnen het ECAL relevante projecten te trekken om de regionale identiteit te bevorderen en te versterken. De belangrijkste vragen daarbij zijn wat de Achterhoekse identiteit is en hoe je deze identiteit vorm kunt geven. Het antwoord kwam onder andere in de vorm van het Achterhoek College dat startte in 2016, zes avonden verdieping in de culturele achtergronden van het gebied met goede regionale sprekers. Zo hielden de abt van de St. Willibrords Abdij Slangenburg en de directeur van Kaak in Terborg een lezing voor de genodigden. Beide hebben hun (culturele) wortels in de streek. In februari van dit jaar is eenzelfde opzet voor de Liemers gestart, de Liemers Academie. Hier staat bijvoorbeeld kasteel Huis Bergh en de vraag waarom juist de Liemers overwegend katholiek is centraal.

Om de streektaal, het Nedersaksisch, goed te kunnen promoten, zou er volgens Diana meer samengewerkt moeten worden tussen de verschillende streektaalorganisaties die tezamen het SONT (Streektaal Organisatie in het Nedersaksisch Taalgebied) vormen. De lobby voor het Nedersaksisch moet sterker. Positieve uitzondering evenwel vormt Drenthe, waar met subsidie van de provincie het Huus van de Taol is opgericht ter stimulering van de streektaal, het Drèents. Om kinderen al vroeg met de eigen streektaal in aanraking te laten komen, is bovendien het tijdschrift Wiesneus bedacht. Nu nog is er in de Achterhoek sprake van een vertaalde versie van een eerdere uitgave in Drenthe, maar het is de bedoeling dat in 2019 één gezamenlijke, nieuwe uitgave komt voor Drenthe, Overijssel en de Achterhoek met ieder een eigen taalvariant. Het dialect verbindt, stimuleert meertaligheid en zou de eerste moedertaal in de streek moeten worden. Het Nedersaksisch is de oudste taal en omvat een groot gebied, tot aan de Poolse grens toe.

De Achterhoek is voor Diana rust, ruimte, gemoedelijkheid en vooral ook authenticiteit. Dat de Achterhoek harder moet 'schreeuwen', vindt ze onzin. Wel moet er iets gebeuren om naar de toekomst toe de streek aantrekkelijk te houden voor nieuwe generaties. Jonge mensen zoeken vertier, goede woningen, relevante scholing en uitdagende banen. Kennis en techniek zijn belangrijke sleutelwoorden waar de Achterhoek meer op moet inzetten.

Langer parkeren bij gemeentehuis in Borculo

BORCULO - De regels voor parkeren bij het gemeentehuis in Borculo worden aangepast.

Het is soms best lastig een plekje te vinden op de parkeerplaats bij het gemeentehuis. Met name op de maandag tot en met woensdag. De beschikbare plekken zijn dan regelmatig bezet door langparkeerders die het gemeentehuis of het centrum van Borculo bezoeken. Bezoekers van het gemeentehuis komen er soms om een paspoort op te halen of voor iets anders. Maar ook wel voor een ambtelijk overleg. En dan is een uur aan de korte kant. Daarom wordt de parkeerduur verlengd van één naar twee uur. En ook wordt het aantal parkeerplaatsen in de blauwe zone vergroot. Hierop is handhaving mogelijk, dat wil zeggen: bekeuren, bij overtreding van de op de parkeerschijf aangegeven tijdslimiet mogelijk.

De aanpassing is bij wijze van proef voor de periode van een jaar. De effecten kunnen dan worden onderzocht en geëvalueerd. Tevens wordt een drietal extra laadpalen geplaatst.

Medewerkers van de gemeente bezetten overigens geen parkeerplekken dicht bij het gemeentehuis; zij hebben hun vaste parkeerplekken op de parkeerplaats bij Friesland Campina.

Achterhoekse 'topkoeien' bijeen voor regionale fokveeshow

Het niveau van de 24ste Folveeshow Lochem was weer hoog. Foto: Floor Schut

BARCHEM – Ruim honderd 'top-koeien' uit de Achterhoek en omstreken kwamen paaszaterdag in een bedrijfshal van Loonbedrijf Hoftijzer in Zwiep (Barchem) bijeen voor de 24ste Fokveeshow Lochem voor een individuele keuring alsmede de aanwijzing van de beste bedrijfsgroep en kampioenen en reserve-kampioenen. Door in totaal 24 rundveehouders uit onder meer Ruurlo, Borculo, Barchem, Varsselder, Winterswijk, Netterden, Mariënvelde en Hengelo (G) werden de ruim honderd koeien voor de show ingebracht. De organisatie van de Fokveeshow Lochem was in handen van gezamenlijke regionale fokclubs.

Door Jan Hendriksen

Evenals in ander regio's had ook de organiserende regio Achterhoek en omstreken van de fokclubs moeite om voldoende koeien bij elkaar te krijgen om een volledige fokshow te kunnen organiseren. "Het gebied waaruit we op dit moment inzenders kunnen begroeten is echter al heel groot. Uitbreiding van dit gebied zoals dit bij andere keuringen soms wel eens gebeurd zien wij als bestuur niet als de gewenste oplossing, We denken dat dit juist de doodsteek voor de fokveeshow kan zijn", zo verklaarde voorzitter Rony Prins van de gezamenlijke fokclubs uit Laren. Wat is dan wel een goede oplossing? Rony Prins: "Dat is een goede vraag. Wij denken dat het van belang is om de keuring zo laagdrempelig mogelijk te houden. Het is goed om te zien dat steeds meer inzenders IBR, BVD en Lepto vrij zijn. Het organiseren van een vrije show is voor iedereen, zowel voor inzenders als bestuur, de eerste jaren even wennen maar uiteindelijk wordt de keuring hiermee veiliger en toegankelijker voor iedereen." Plezier, gezelligheid en saamhorigheid was het credo voor de rundveehouder tijdens deze regionale show. "Zo vaak treffen we elkaar niet als praktiserende rundveehouders. Het is dan ook een 'feestje' om hier te mogen zijn. Natuurlijk wil je zo goed mogelijk scoren met je koeien. Er heerst onderling een gezonde rivaliteit. Maar dat gaat niet ten koste van alles", zo verklaarde één van de Achterhoekse inzenders.

Hoog niveau
De Fokveeshow Lochem stond zoals gebruikelijk weer op een hoog niveau. Arbiter Erik Nijenhuis uit Hellendoorn verklaarde de rangorde van de dieren. "Lange dieren met brede kruizen, veel melk, uitstraling en beste uiers, voorzien van beste benen. Uitlopend kop trio. Rubriek met goed geuierde dieren. Groep melktypische koeien met goede kruizen die qua front en balans iets tekort komen", waren de verschillende omschrijvingen van de rubrieken. Voor de rundveehouders gesneden koek maar voor buitenstaanders bijna onbegrijpelijke vaktaal. De jury werd gevormd door Arjan van Erp uit Midwolde en Rienk Jonkers uit Dwingeloo (roodbont) en door Addy Moree uit Oud-Beijerland en Joost Versluis uit Ameide (zwartbont).

Tot kampioenen en reserve kampioenen van de 24ste Fokveeshow Lochem werden uitgeroepen: Zwartbont; Vaarzen: kampioen: Möhoeve Sonni 561, L.M.A + M. Blikman-Weernink uit Ruurlo; reserve kampioen: Holbra Sancodi, Mts. G.J. + A.W. Holmer-Hesselink uit Laren (G): Midden: kampioen: Holbra Ferdi 3, Mts. G.J. + A.W. Holmer-Hesselink uit Laren (G); reserve kampioen: Huntje Holstein Detox Vera, Mts. J.H. Oudenampsen en E.H. Ruiterkamp uit Laren: Oud: kampioen: Lore 62, Melkveebedrijf Jageweg uit Winterswijk-Huppel; reserve kampioen: Möhoeve Laurona 25, L.H.A. + M. Blikman-Weernink uit Ruurlo. Roodbont: Vaarzen: kampioen: Huntje Holstein Anemoon 169, Mts. J.H. Oudenampsen en E.H. Ruiterkamp uit Laren; reserve kampioen: Palme 91, Fam. Te Selle uit Winterswijk-Ratum; Midden: kampioen: Holbra Sien 2, Mts. G.J. + A.W Holmer-Hesselink uit Laren (G); reserve kampioen: 't Laar Erie 65, VOF Ludden-Heijink uit Almen: Oud; kampioen: Chrisje 48, Fam. Te Selle uit Winterswijk-Ratum; reserve kampioen: Stoolos Doortje 148, A.J. + J.J. Heilsering-Roelofsen uit Markelo. Bedrijfsgroepen: Roodbont: 1. F.T. + M.H.J.N. Diersen-Roelofs uit Varsselder; Zwartbont: 1. L.N.A. + M. Blikman – Weernink uit Ruurlo. Algemeen kampioen: Roodbont: Chrisje 48, Fam. Te Selle uit Winterswijk-Ratum; Zwartbont: Lore 62, Melkveebedrijf Jageweg uit Winterswijk-Huppel.

Gids Borculo bruist verspreid

BORCULO - Toeristische Informatie Borculo heeft de nieuwe brochure voor het seizoen 2018 uitgegeven. De gids is huis-aan-huis verspreid. De jaarlijkse Borculo Bruist gids is de handige informatiegids voor inwoners en toeristen waarin alle wetenswaardigheden staan vermeld. Ook dit jaar zijn er weer bijzondere arrangementen met onder andere de Berkelzomp, de brandweerauto en een bezoek aan museumboerderij de Lebbenbrugge. De gids is verspreid in Borculo, Geesteren, Gelselaar en Haarlo op alle adressen zonder ja-nee/nee-nee reclamesticker. Wie de gids niet heeft ontvangen, kan een gratis afhalen bij Toeristische Informatie Borculo, Hofstraat 5, Borculo. Openingstijden: maandag 13.30-17.00 uur, dinsdag t/m vrijdag 9.30-17.00, zaterdag: 9.30-16.00 uur. Zondag gesloten.

Inzameling oud ijzer Gelselaar

GELSELAAR - Zaterdag 14 april haalt Instrumentenfonds Excelsior in en om Gelselaar oud ijzer op. Men begint om 9.00 uur. Ook voor het inleveren van oud ijzer en metalen gelden regels. Velgen mogen worden ingeleverd, maar de bijbehorende fiets- of autoband moet men zelf afvoeren.

Column

1 januari tot 31 december

Hap en Trap Ruurlo

Kerkplein

9 februari tot 30 april

Borculo

Expo Monique Verdaasdonk - Dolf Bierhuizen

Gemeentehuis Berkelland

Borculo

Expo Monique Verdaasdonk - Dolf Bierhuizen

Gemeentehuis Berkelland

27 februari tot 30 april

Borculo

Expositie van Monique Verdaasdonk en Dolf Bierhuizen in het gemeentehuis van Berkelland

Gemeentehuis Berkelland

30 maart tot 31 oktober

Ruurlo

Doolhof Ruurlo

Doolhof

1 april tot 31 oktober

Varen met de berkelzomp "Jappe"

Toeristische Informatie Borculo

12 april

Geesteren

Algemene Ledenvergadering Geesterens Belang

Geesterens Belang

13 april

Borculo

Gratis gezondheidschecks (t.w.v. € 19,50)

Betula, Zorg & welzijn

13 april tot 21 april

Borculo

Art Battle 2018

de Weemhof

14 april

Ruurlo

Het MAG museum geopend vanaf 13:00 uur

het MAG museum

15 april

Ruurlo

Het MAG museum geopend vanaf 13:00 uur.

het MAG museum

Neede

VOGELBEURS

cafe-rest; 'd Olde-Molle

Borculo

Gratis Museumdag

Toeristische Informatie Borculo

Ruurlo

Bonte muzikale avond met Cor Bakker en Fay

Kulturhus Ruurlo

21 april

Ruurlo

Het MAG museum geopend vanaf 13:00 uur.

het MAG museum

21 april

Neede

Kennismaking Enneagram

Stroekmanhoeve

22 april

Ruurlo

Het MAG museum geopend vanaf 13:00 uur.

het MAG museum

Overwinning eerste vlucht voor Ben Pieper

BORCULO - Voor de leden van de jubilerende postduiven vereniging PV Steeds Sneller in Borculo is het vliegseizoen weer begonnen. De vereniging viert dit jaar haar 85-jarig bestaan. Onlangs werden al activiteiten voor eigen leden gevierd. In november van dit jaar organiseert Steeds Sneller een regionale tentoonstelling in Borculo met activiteiten daaromheen.

Op zaterdag 7 april werden de duiven voor de eerste vlucht gelost in het Belgische Tongeren op een afstand van iets meer dan 160 km. Voor veel liefhebbers was de voorbereiding niet optimaal door de koude weersomstandigheden van de afgelopen tijd. Ook op de vluchtdag waren de omstandigheden niet helemaal top: Zuidoosten wind en veel bewolking. De duiven kwamen zeer onregelmatig terug en velen ook een dag later pas. Ben Pieper klokte de eerste duif in de vereniging om 13:32 uur na 1 uur en 45 minuten vliegen. Ook de nummers 2 en 6 t/m 8 waren duiven van Ben.
Uitslag: Tongeren (B): 1, 2, 6, 7, 8, 13. Ben Pieper; 3,15. Klein Haneveld & Zn.; 4, 5. Henk Eggink; 9, 10, 11. Comb. Daalwijk Geesteren; 12. Roel Stevens; 14. E. Weulen Kranenbarg.

Inzameling oud papier Wonderwijs

RUURLO – Zaterdag 14 april wordt vanaf 9.00 uur door basisschool CBS Wonderwijs het oud papier ingezameld in Ruurlo.

Op de tweede zaterdag van de maand is dit steevast het geval. Helaas staan de inzameldatums van april, juli en september niet goed op de afvalkalender 2018 van de gemeente Berkelland.

Noteer daarom alvast dat CBS Wonderwijs op 14 juli en 8 september het oud papier komt inzamelen.

Bakkerij Oude Wesselink biedt ambachtelijk schepijs

Deze week worden proef-ijsjes uitgedeeld. Foto: PR

RUURLO - Smaakcreaties gemaakt van verse producten. Een hoorntje met bollen vers ijs of een romige coupe met verse vruchten. Bakkerij Oude Wesselink aan de Dorpsstraat 3 in Ruurlo maakt het mogelijk.

Bakkerij Oude Wesselink maakt vers roomijs in zestien verschillende smaken, waarvan er een aantal te maken hebben met de bakkerij: appeltaart-ijs, cookies-ijs en tiramisu-ijs zijn hier voorbeelden van. Uiteraard zijn ook vruchten, volle chocolade, hazelnoot en malaga niet weg te denken uit een goed ijs assortiment.

De ijsbereider
Hugo Jansen heeft ervaring met het draaien van roomijs. Zo heeft hij in Amsterdam het ijs gedraaid voor de bakkerij afdeling van Patisserie Kwekkeboom. De afgelopen weken is hij naar het ijscentrum in Wageningen geweest om alle laatste nieuwtjes op het gebied van ijs te weten te komen. Samen met Sandra ter Bogt , Renate Schepers en Irma Oolthuis en zijn partner Nancy is Hugo naar Weerselo geweest om de fijne kneepjes van het vak 'af te kijken' bij meester-ijsbereiders.

IJsmachine
Een Carpigiani-ijsmachine heeft bakkerij Oude Wesselink aangeschaft om te voorzien in de allerhoogste kwaliteitsnorm. "Exact de goede luchtigheid en structuur, daar gaat het om en dit kunnen we bereiken met deze machine samen met een flinke dosis vakmanschap en enthousiasme. Werken met pure en verse grondstoffen, dit is het mooiste dat er is, hiermee komen de smaken tot hun volste recht", aldus Hugo Jansen. Bakkerij Oude Wesselink nodigt iedereen uit om een proefje te komen nemen van het assortiment ijsjes. Deze week deelt bakkerij Oude Wesselink elke dag, vanaf 11 uur, proef-ijsjes uit, in de door de klant gewenste smaak.

Openingstijden
In principe wordt het ijs elke dag verkocht in Ruurlo tot en met 20.00 uur. Maar als het kouder is dan 15 °C en/of als het pijpenstelen regent is de zaak om 18.00 uur gesloten.

Sterke verbondenheid tijdens Bevrijdingsconcert

Als 'uitsmijter' werd gezamenlijk de 'Neerlands Jubelmars' gezongen. Foto: Jan Hendriksen.

RUURLO – Het verlangen, de hunkering naar vrede in de wereld. En natuurlijk dat ons land 73 jaar geleden werd bevrijd. Dat is wat we vanavond willen uitdragen met dit Bevrijdingsconcert. En dan is het fijn dat er ook kinderen betrokken worden bij dit concert." Met deze woorden verwelkomde zaterdagavond bestuurslid Theo Wierdsma van Stichting 4-5 mei Commissie Ruurlo het publiek in de grote zaal van 't Kulturhus voor de 31ste editie van het Bevrijdingsconcert.

Door Jan Hendriksen

Het concert vond een week na de datum plaats waarop Ruurlo in 1945 werd bevrijd: 1 april. 73 jaar geleden was het net zoals dit jaar op 1 april ook Eerste Paasdag. Een memorabele dag, want op deze dag werden Ruurlo en andere plaatsen in de Achterhoek en Twente bevrijd. Ook dit jaar waren er weer diverse koren en Koninklijke muziekvereniging Sophia's Lust die belangeloos meewerkten aan het concert. Het koor Markant, dat sinds vorig jaar onder leiding staat van Yvon Taken, opende met het nummer 'Let it Be' van Paul McCartney. Het lied is een oude aan alle moeders die hun kinderen met vrijheid en liefde bijstaan. In het tweede nummer 'Halleluja' van Leonard Cohen waren er solo's voor Ellen Klomp en Jan Keurentjes. Markant besloot het optreden met de nummers 'Wat is mijn Hart', een prachtig liefdeslied, maar in een grotere context paste het goed in de sfeer van dit concert en met 'As long as I have music', vrij vertaald 'Zolang wij onze gedachten en gevoelens via de muziek kunnen laten horen hebben wij hoop voor de toekomst'. Ondanks dat een aantal kinderen in verband met een gymkamp verstek moesten laten gaan maakte kinderkoor Sing a Song onder leiding van Karin Hukker indruk op het publiek. Zeker toen het tijdens het nummer 'Light a candel for peace', waarin voor Tamar Fleischeuer een solo was weggelegd, men het refrein 'Song peace around the world' mee mocht zingen. Sing a Song sloot haar optreden af met het bekende nummer 'Mag ik bij jou zijn' van Claudia de Breij en het vrolijke Engelse lied 'What can one little person do' (Wat kun jij betekenen om de wereld een beetje mooier te maken?).

'Laten we denken'
Na de pauze opende 'ladyspeaker' Karin Klomp met een gedicht van één van de winnaars (Marijn Sterre Huijers) van de gedichtenwedstrijd die het Nationaal Comité 4-5 mei jaarlijks organiseert voor jongeren tussen de veertien en negentien jaar: 'Laten we denken'. Meidenkoor @Seven zong onder leiding van Karin Hukker, die Carina Numan verving, vervolgens een viertal Nederlandstalige nummers die allemaal perfect aansloten bij het thema van de avond: 'Mooi' van Marco Borsato, 'Vrijheid' geschreven door Carina Numan, 'Nooit meer een morgen' van Marco Borsato en 'Omgekeerde tijd' van Stef Bos. Het 'huisorkest' van het Bevrijdingsconcert, Koninklijke Muziekvereniging Sophia's Lust, besloot het concert met een viertal nummers. De muzikanten onder leiding van dirigent Mark ten Breul begonnen met het bekende 'Heal the world' van Micheal Jaskson gevolgd door 'Happy' van Pharrel Williams. In het derde nummer 'Yellow' van Coldplay was er een trompetsolo voor Thomas Roesink weggelegd. Sophia's Lust besloot met het swingende 'In the Stone' van Earth, Wind and Fire hun bijdrage.

Witte roos
Als 'uitsmijter' werd gezamenlijk uit volle borst met het te karig aanwezige publiek de 'Neerlands Jubelmars' gezongen. Alle deelnemers ontvingen na afloop een witte roos die de inspiratie en verbondenheid van het concert symboliseerde.

Donatie Lochemse Bergloop voor aanplant Kalenberg

Dit jaar was er gekozen voor twee nieuwe afstanden, namelijk vijf en tien kilometer. Foto: Jan Hendriksen,

BARCHEM – De ware hardloopliefhebber had de Lochemse Bergloop al weken in zijn agenda staan. Afgelopen zondag werd deze hardloopwedstrijd voor de achtste keer gehouden door Stichting Lochemse Bergloop. Door verplaatsing van de eerste naar de tweede zondag in april in verband met Pasen en de sterke concurrentie van andere hardloopwedstrijden, zoals van onder meer de IJsselloop in Deventer, viel de deelname aan de loop wat tegen. In totaal gingen 185 deelnemers van start.

Door Jan Hendriksen

Penningmeester Willem Tiggeler van Stichting Landgoed de Kalenberg (l) ontving een cheque ter waarde van duizend euro van de Stichting Lochemse Bergloop. .Foto: PR.

Dit jaar was er gekozen voor twee nieuwe afstanden, namelijk vijf en tien kilometer. Tot vorig jaar hadden de deelnemers de keus uit 7.5 en vijftien kilometer. Omdat de belangstelling voor de langste afstand steeds geringer werd besloot de organiserende stichting voor wat kortere afstanden te kiezen. Natuurlijk bleef de klim naar de Belvedère een uitdaging voor vele deelnemers. De vijf kilometer werd bij de mannen gewonnen door Ronald de Bruin (40) uit Zutphen in een tijd van 19.58 minuten, tweede werd de vijftienjarige Luc Kappert uit Markelo (20.29) en derde Jelmer Roozendaal uit Ruurlo (20.56). Winnaar De Bruin had bewust, als lid van de Zutphense atletiekvereniging Hanzesport, voor de loop in Barchem gekozen boven die in Deventer omdat deze veel toegankelijker en minder massaal is als die in Deventer. "Bovendien is deze omgeving veel mooier." Bij de vrouwen won Merel Kappert (17) uit Ruurlo de vijf kilometer in een tijd van 23.38 minuten. De tien kilometer werd bij de mannen op overtuigende wijze door Koen Vossers (28) uit Hengelo (G) gewonnen in een tijd van 35.45 minuten. Vossers was zondagmorgen al hardlopend uit zijn woonplaats Hengelo (G) naar Barchem gekomen. "Ik train momenteel voor mijn eerste marathon die ik op 2 juni in het Zweedse Stockholm ga lopen." Tweede op de tien kilometer bij de mannen werd Hendri Weenk uit Borculo (40.55) en derde Emiel Huizinga uit Almen (44.04). Bazatt Asefa uit Zutphen won bij de vrouwen de tien kilometer in een tijd van 41.29 minuten. De Kidsrun over 1500 meter werd door Lars Luchies uit Lochem (7.18 minuten) gewonnen en de 2250 meter door Dianthe Scherphof uit Goor (9.45).

Goed doel
Evenals voorgaande jaren werd de wedstrijd gekoppeld aan een goed doel. Omdat de hardlopers ieder jaar over een gedeelte van het landgoed de Kalenberg lopen had de organisatie besloten om iets terug te doen aan de Stichting Landgoed de Kalenberg. Dit idee werd zeer goed ontvangen bij de penningmeester Willem Tiggeler van Stichting Landgoed de Kalenberg. "De donatie van duizend euro zal gebruikt worden om nieuwe aanplant te kopen die door vrijwilligers geplant gaat worden. Daarnaast kan een gedeelte gebruikt worden om slechte paden te verbeteren."

SVBV viert 70-jarig jubileum

BARCHEM – Voetbalvereniging SVBV Barchem vierde afgelopen weekeinde op een zonovergoten sportpark aan de Maandagsdijk haar 70-jarig bestaan.

Het zaterdagavondfeest begon met de onthulling van drie bankjes aan het hoofdveld die door de Stichting Vrienden van SVBV aan het bestuur zijn geschonken. Na de officiële opening volgde een spetterend feest onder muzikale begeleiding van Lady en de Vageband. Ruim driehonderd unieke bezoekers vierden tot in de late uurtjes feest en namen dikwijls plaats op de vacaturebanken die SVBV heeft gemaakt om op een ludieke wijze aandacht te vragen voor het vrijwilligersprobleem. Op zondagochtend werkten de lagere senioren elftallen met wisselend succes haar wedstrijden af. De jeugdafdeling was vanaf 12.00 uur uitgenodigd voor een heus voetbalspektakel met een freestyleshow en panna clinic. Zij ontvingen allen ter herinnering een jubileumshirt. Groep Bello 56 pendelde 's ochtends en 's avonds de Barchemers van en naar het SVBV terrein. Het eerste elftal zorgde voor de kers op de taart door met 2-1 te winnen van KSH (Harreveld) waarna onder aanvoering van De Tijdbrekers het nog lang gezellig bleef aan de Maandagsdijk.

Nick Schipper viel zestig kilo af

Nick Schipper en Martijn Lievestro bij de fitnessfiets. Foto: Rob Weeber

NEEDE - Waar een wil is, is een weg. Het is een bekend spreekwoord en gaat voor iedereen op, maar het valt desalniettemin niet altijd mee om de daad bij het woord te voegen. Soms is intrinsieke motivatie voldoende en soms is een gebeurtenis van buitenaf nodig om als motivator op te treden. Voor Nick Schipper, 25 jaar, leidde het een naar het ander. Door persoonlijke omstandigheden was zijn gewicht op zijn twintigste toegenomen tot 165 kg. Het was sociaal en fysiek gezien een lastige tijd, waarin hij ook moeilijk werk kon vinden. Maar ineens was daar een werkgever die in hem geloofde. Nick zag het als een geboden kans waar je iets mee moet doen. Hij ging bewust eten, nam op aanraden van een buurtgenoot een abonnement bij Anytime Fitness Neede en slaagde erin zijn gewicht in drie jaar tijd met 60 kg terug te brengen.

"De keuze voor Anytime Fitness was een bewuste. Ik schaamde me voor mijn lichaam en het laatste wat ik wilde, was een gezamenlijke kleedkamer waarin ik mijzelf aan anderen bloot moest geven. Bij Anytime Fitness heb je een aparte kleed- en doucheruimte, dat gaf de doorslag. Mijn motivatie om af te vallen was sterk. Voordat ik hier begon had ik mijn eetpatroon al aangepast, geen frisdrank meer, geen taartjes en geen avondsnack. Uiteindelijk is het ons gelukt om met een combinatie van kracht- en fietstraining 60 kg af te vallen. Ik weeg nu nog 105 kg en daar moet natuurlijk nog meer vanaf. Ik voel me veel vrijer dan voorheen, zit beter in mijn vel en kan fysiek veel meer aan. Mijn grote passie is de fiets, niet alleen in de sportschool, maar ook daarbuiten. Ik heb een gravelbike, een hybride racefiets met brede banden waardoor ik ook op onverhard terrein terecht kan. Soms maak ik tochten van 45 kilometer."

Nominatie 'lid van het jaar'
Martijn Lievestro, clubmanager en personal trainer bij Anytime Fitness, bevestigt de enorme intrinsieke motivatie van Nick om af te vallen. "Feitelijk hebben wij alleen geholpen bij het trainingsschema en als klankbord gefungeerd. Fitness is bij ons meer dan sporten alleen. Het is ook een manier om gezond en gelukkig te leven en aldus een meerwaarde voor je sociale omgeving te zijn. Dat bewijzen mensen als Nick." Door zijn bijzondere prestatie heeft de sportschool hem genomineerd voor 'lid van het jaar'. De franchiseformule houdt jaarlijks een conferentie met alle aangesloten vestigingen. Zij kunnen van te voren drie door hen genomineerde fitnessers insturen. Uit alle inzendingen worden er weer drie genomineerd, waaruit vervolgens tijdens de conferentie een winnaar wordt gekozen. In 2016 ging Annie Deijk uit Lochuizen Nick voor.


www.anytimefitness.nl

Videoclub: wat te doen met vakantiefilms

Een foto, gemaakt van een filmopname in Zwitserland. Foto: Ben Tragter

BERKELLAND - Op vakantie maken sommige mensen opnamen van hun belevenissen. Met een videocamera of, zoals tegenwoordig vaak, met een mobile telefoon. Het kan allemaal. Maar wat doe je met die opnamen als je ermee thuiskomt? De meeste mensen willen die filmpjes toch op een of andere manier laten zien, aan ouders, kinderen of vrienden.

Vaak is het zo dat er tussen de opnamen stukken zitten die niet interessant genoeg zijn. Dan is men al gauw aangekomen op het punt dat men dit er beter uit had kunnen of moeten knippen. Zo ontstaat er een vakantiefilm die je graag aan iemand laat zien. Op 18 april vanaf 19.30 uur houdt de Videoclub Berkelland een clubavond die over het maken van vakantiefilms gaat. Mensen die meer willen weten hoe de vakantiefilmopnames op een goede manier te verwerken zijn, zijn dan van harte welkom in het clubgebouw van speeltuin De Koppel, op de hoek van de Julianastraat en de Prins Bernardstraat in Borculo. Na de vakantie, op 5 september geeft de club hen gelegenheid hun filmpje op de clubavond te vertonen en te bespreken. Ervaren filmers zullen dan de films bekijken en zo nodig tips geven hoe en wat men eventueel zou kunnen doen om er een nog mooiere film van te maken.
Iedereen mag drie avonden vrijblijvend kennis komen maken met de Videoclub Berkelland. Daarna beslist hij/zij om lid te worden om ook misschien van een ander onderwerp interessante films te kunnen maken. De toegang is gratis en de koffie staat klaar.

Repair Café Berkelland

BORCULO - De maand april staat bij Repair Café Berkelland in het teken van Senseo reparaties. Veel mensen denken dat een Senseo apparaat niet te repareren is, maar dat is wat de fabrikant wil doen geloven. In het bestaan van Repair Café Berkelland zijn inmiddels vele tientallen Senseo's met succes gerepareerd. Een vaak voorkomend euvel is dat het apparaat plotseling nog maar halve kopjes koffie levert of dat het apparaat direct na inschakeling zichzelf weer uitschakelt.

Uiteraard kan men ook terecht voor reparaties van allerhande draagbare huis-, tuin, en keuken apparaten, het vervangen van horlogebatterijen en slijpwerk van (tuin) gereedschappen, keukenmessen, beitels en specifiek elektrische heggenscharen. Voor het slijpwerk wordt afhankelijk per type een klein vast bedrag berekend.

Goed te weten: Repair Café Berkelland repareert niet meer op één enkele vaste dag per maand. In plaats daarvan kan eenieder die reparaties wil laten uitvoeren eenvoudigweg bellen voor een afspraak en het te repareren product brengen en ophalen, wanneer het hem of haar uitkomt.

Repair Café Berkelland is een vrijwilligersorganisatie die belangeloos en zonder winstoogmerk spullen repareert voor alle inwoners van Berkelland en omstreken is met name bedoeld voor hen die het repareren niet (meer) kunnen. De reparaties zijn gratis. De eventuele onderdelen worden tegen kostprijs doorberekend. Een vrijwillige bijdrage is wel gebruikelijk. Hiervan wordt onder meer de noodzakelijke reparatiematerialen en gereedschappen aangeschaft.

Wie een reparatie of slijpwerk wil laten uitvoeren kan dit telefonisch melden, dagelijks van maandag t/m zaterdag via telefoonnummer 06-57 977 625. Overige informatie en routebeschrijving via repaircafeberkelland@kpnmail.nl.

Eetcafé in Het Hof

BORCULO - Donderdag 19 april kan er weer lekker worden gegeten in het Eetcafé in Het Hof aan de Hoflaan 5 in Borculo. Het Eetcafé is voor senioren, ouderen en alleenstaanden. Onder leiding van de koks gaan de vrijwilligers het diner op die dag voorbereiden en uitserveren.

Op deze dag worden de deelnemers om 12.00 uur verwacht in de ontmoetingsruimte van Het Hof, waar ze eerst samen een drankje kunnen drinken, waarna zij om 12.30 uur aan tafel kunnen voor het diner. Het viergangendiner kost elf euro per persoon inclusief een drankje. Reserveren kan tot en met maandag 16 april, inwoners van Berkelland hebben voorrang.
Het menu bestaat uit: wortelsoep, gevulde champignons, slavink met courgette koekjes en groene kruiden, groente- en aardappelgarnituur, roomvla met vruchten.
Met eenvoudige dieetwensen kan rekening worden gehouden, gelieve dit bij opgaaf te vermelden.
De volgende datum voor het Eetcafé is donderdag 17 mei.
Voor reservering of meer informatie over het Eetcafé kan men contact opnemen met Jos Holweg van Betula welzijnsdiensten, tel. 0545 – 469999.

Op stoom in de Cactusoase

De stoomtreintjes gaan weer rijden in de Cactusoase. Foto: PR

RUURLO - De jaarlijkse Voorjaarsrijdag van spoorwegmodelbouwvereniging De Seinpaal vindt plaats op zondag 15 april. Middelpunt is de 400 vierkante meter grote LGB-baan, dagelijks voor de bezoekers van Belevingspark Cactusoase te bezichtigen. Deze zondag zullen er voor de gelegenheid alleen stoomtreinen rijden, waaronder enkele locomotieven die voor hun aandrijving echt gebruikmaken van stoom. Ook de andere modelspoorbanen van de vereniging en die van enkele leden zijn in bedrijf. De kleinste baan is niet groter dan 25 bij 35 centimeter. Er is een Z-baan (schaal 1:220) en een N-baan waarbij goed te zien is hoe een modelspoorbaan opgebouwd wordt. Het oudste lid van de vereniging toont een aantal zelfgebouwde modellen van bestaande trams en enkele andere leden verzorgen demonstraties. In een van de grote vitrines is een modelspoorbaan gebouwd die bestuurd wordt door een computer en waarop treinen zelf hun weg zoeken. Zoals inmiddels gebruikelijk zijn gastrijders met hun LGB-treinen van harte welkom om hun modellen op de grote baan door het Mexicaanse rotslandschap te laten rijden. Postzegelseries van Hans Klaassen vertellen iets over de treingeschiedenis. Het Voorjaarsrijdag-deel is van 10.00 tot 17.00 uur gratis toegankelijk. Bezichtiging van het Cactuspark kost de normale entree. Het adres is Jongermanssteeg 6 in Ruurlo.

Sylvia Klaverstijn in de Joriskerk

Sylvia Klaverstijn. Foto: PR

BORCULO - Sylvia Klaverstijn toont op 22 april haar talent. Ze begeleidt het koor De Lofstem en soliste Carlijn Middelhof op het Zangfestival om 15.00 uur in de Joriskerk in Borculo. Sylvia Klaverstijn studeerde piano aan het Twents Concervatorium in Enschede en behaalde in 1990 haar diploma docerend musicus.

Na haar studie is Klaverstijn een paar jaar werkzaam geweest bij Pianohandel Westera en ondertussen gaf ze privélessen en deed ze invalwerk op een aantal muziekscholen. Ze is pianiste geweest bij onder meer het toenmalig Warnsvelds Operettegezelschap, Excelsior Groenlo en Timeless Haarlo en inmiddels alweer bijna dertig jaar vaste pianiste bij De Lofstem Borculo. Ook vormt ze een duo met haar collega fluitiste, waarmee ze op concerten en in kerkdiensten optreedt.
Sinds augustus 2011 werkt ze als pianodocente bij het Segnocollectief, waar ze met veel plezier lesgeeft aan kinderen en volwassenen. Samen met haar collega organiseert ze elk jaar een leerlingenuitvoering voor piano en dwarsfluit. Sylvia heeft Dirk Udo opgeleid, die als jong talent piano komt spelen bij dit Zang- en pianofestival. Naast deze uitvoerenden, zingen ook het kwartet Amuze, het octet Octo Viri en het dameskoor Primavera.
Het koor De Lofstem organiseert deze middag, zij zingen onder leiding van dirigente Marianne Weenink uit Barchem.

Little Steve & the Big Beat bij Grolse Jazz

Little Steve & The Big Beat, zondag in De Lange Gang in Groenlo. Foto: PR

GROENLO - Little Steve & the Big Beat. Ze speelden al vaker in Groenlo en komen er graag. Altijd verrassend goed en nooit een kopie van een vorig optreden. Zondag 15 april vanaf 16.00 uur bij Grolsch Brouwhuys De Lange Gang in Groenlo.

Vurig gitaarspel, sterke vocalen, swingende saxofoons (tenor en bariton) en een strakke ritme sectie. Dat is Little Steve & the Big Beat. Binnen de 5 jaar dat ze bestaan hebben ze een behoorlijke naam opgebouwd in binnen en buitenland met optredens op Blues Peer, Seven Nights To Blues, Breda Jazz Festival, Nuit Du Blues en North Sea Jazz Club, bovendien ze zijn genomineerd voor diverse awards. Little Steve & the Big Beat is gebaseerd rondom het gitaarspel en de zang van Steven van der Nat. Debuut album 'Another Man' stond in Engeland in de top 3 van meest gedraaide albums (Independent Blues Broadcasters Association, Jan 2017). De band bestaat naast Little Steve uit; Martijn 'Tinez' van Toor op sax (Tinez Roots Club) en Evert Hoedt (the Electrophonics) op tenor en bariton sax, Bird Stevens (the Big Four Quintet, Different Tacos) op bas gitaar en Jody van Ooijen (Qeaux Qeaux Joans, Rootbag) op drums.

Doek valt voor Wereldwinkel Borculo

BORCULO - Wereldwinkel Borculo sluit na ruim dertig jaar haar deuren. Het aantal klanten liep de afgelopen tijd sterk terug. Ook werd het steeds lastiger om voldoende vrijwilligers te vinden. De komende maanden kan men nog terecht in winkel, want van 17 april tot 30 juni is er opheffingsverkoop. Het is een ideale gelegenheid om op voordelige wijze een bijzonder cadeau aan te schaffen.

De Wereldwinkels zetten zich in voor eerlijke handel. Centraal staat de verkoop van fairtrade producten en artikelen. Steeds meer aanbieders zoals supermarkten, speciaalzaken en tuincentra richten zich inmiddels op fairtrade. Daarmee heeft Wereldwinkel zichzelf in feite overbodig gemaakt en is het doel bereikt. "Al vinden we het wel erg jammer dat het doek nu definitief valt, zeker ook voor onze vaste klanten", stellen de vrijwilligers. De sluiting past in het landelijke beeld. Voor steeds meer vestigingen van de Wereldwinkel valt het doek door een dalende omzet. Wereldwinkel Borculo ging in 1985 van start. Eerst werd er vanuit huis gewerkt, later was er een verkooppunt in ontmoetingscentrum Het Hof. In 1990 verkaste de winkel naar de fietsenkelder van de NH kerk aan het Muraltplein en werd het groter van opzet. Als de vlag bij de toegangsdeur van de kerk uithing, betekende het dat de Wereldwinkel geopend was. Sinds 1998 is de Wereldwinkel gehuisvest op de huidige locatie aan het Muraltplein 33, tegenover de NH kerk waar de stichting het pand van de kerk huurt. Het was twintig jaar een volwaardige plek met veel mogelijkheden en ruime openingstijden en groeide in die periode uit tot dé cadeauwinkel van Borculo. Maar nu komt er dus een einde aan het voortbestaan. Tot 30 juni is iedereen nog van harte welkom in de knusse en kleurrijke verkoopruimte. De openingstijden zijn van dinsdag tot en met vrijdag van 9.30 tot 17.00 uur en op zaterdag van 9.30 tot 16.00 uur. De opheffingsverkoop geldt voor het hele assortiment dat voornamelijk bestaat uit food en non-food producten.


wereldwinkelborculo.nl

Instappen en opstappen bij De Berkelrijders

Leden van TC De Berkelrijders onderweg. Foto: PR

BORCULO - TC De Berkelrijders organiseert speciale instap- en opstapritten. Zo kunnen mensen kennismaken met fietsen in een groep. Er wordt voor gezorgd dat de groep bij elkaar blijft, ook als iemand niet mee kan komen. Het motto is 'samen uit, samen thuis'. Er zijn drie groepen, ingedeeld naar snelheid: tot 30 kilometer per uur, tot 35 kilometer per uur en vanaf 35 kilometer per uur. De opstapdagen zijn op de zondagen 15, 22 en 29 april en 13 mei, telkens om 9.00 uur. Er wordt vertrokken vanaf de parkeerplaats bij OVM Borculo. Het is ook mogelijk mee te fietsen op dinsdagen en donderdagen, zowel 's middags als 's avonds. Starttijden en afstanden zijn te vinden op de website. Meefietsen is vrijblijvend, een helm is verplicht. Opgave vooraf is gewenst, dat kan via info@tcdeberkelrijders.nl. Meer info is te verkrijgen via Marco, telefoon 06-40419517.

Borculose muziekproductie voor vijfde keer in vol Ahoy

BORCULO/ROTTERDAM – Voor de familie Beerten uit Borculo wordt zaterdag 21 april een bijzondere dag. Samen met de 200-koppige cast van hun muziekproductie 'Music Show Scotland' staan zij dan voor de 5de keer in een uitverkocht Ahoy in Rotterdam. De productie is ooit ontstaan in een sporthal in Borculo.

"Toen wij ruim tien jaar geleden zijn begonnen met een 'Celtic Night' in de plaatselijke sporthal, hadden we niet durven dromen dat we ooit eens in een uitverkocht Ahoy zouden staan", aldus Hans Beerten, oprichter en muzikaal leider van Music Show Scotland. Wat begonnen is als een concert van doedelzakvereniging 'Highland Valley Pipes & Drums' is uitgegroeid tot een professionele muziekproductie, in eigen beheer georganiseerd door Beerten en zijn familie.
De 200-koppige cast bestaat uit pipers, drummers, muzikanten, dansers en zangers uit verschillende Europese landen. Ze toeren het hele jaar door, onder andere door Nederland, België, Duitsland, Denemarken en Zwitserland. Ze brengen een combinatie van Schotse en Ierse muziek en zowel traditionele als moderne zang en dans, in een spectaculair kasteeldecor.

Muziek uit theater en bioscoop bij De Eendracht Haarlo

HAARLO - Muziekvereniging De Eendracht uit Haarlo verzorgt een concert op zaterdagavond 14 april. Thema van het concert is 'Muziek uit Theater en Bioscoop'. Alle geledingen van de vereniging (Jeugd, Majorettes, Malletband en Harmonieorkest) hebben zo hun eigen invulling gegeven aan het thema. De drumband gaat voor de eerste keer een optreden verzorgen onder leiding van de nieuwe instructeur Kevin Tolkamp. Het concert wordt gehouden in H.C.R. Prinsen in Haarlo en begint om 20.00 uur, de toegang is gratis.

Ledenvergadering Geesterens Belang

GEESTEREN - Geesterens Belang houdt op donderdag 12 april haar jaarlijkse Algemene Ledenvergadering op locatie bij Scouting Borculo, Oude Diepenheimseweg 18a in Geesteren. Aanvang is 20.00 uur.

Geesterens Belang heeft in de dorpsvisie leefbaarheid als één van de dominante thema's staan. Daarom combineert Geesterens Belang de ledenvergadering ditmaal met een kijkje in de keuken van een lokale vereniging. Onder het genot van een kopje koffie of thee wordt het afgelopen jaar besproken van de vereniging en de werkgroepen, waarna Scouting Borculo zich zal presenteren.

Philabeurs in Neede

NEEDE - Op zaterdag 21 april houdt de filatelistenvereniging Lochem, Borculo en omgeving de Philabeurs, een postzegelbeurs, in café-restaurant De Olde Mölle, Diepenheimseweg 21 in Neede. De toegang is gratis. De huurders van de tafels staan borg voor een groot aanbod van zegelmateriaal, brieven, partijtjes, enzovoorts. Liefhebbers kunnen in De Olde Mölle terecht van 10.00 tot 16.00 uur.

Vrouwen van Nu Geesteren/Gelselaar

GEESTEREN/GELSELAAR - Dinsdag 10 april vertelt Janneke Kalk over het personen- en familierecht, de gewijzigde wetgeving wat betreft gemeenschap van goederen, alimentatie, omgangsregelingen en mediation enzovoorts. Zij werkt voor een van de grootste hierin gespecialiseerde kantoren van Nederland: Van Arkel en van den Boom advocaten in Nijmegen met bezoeklocaties in Groenlo en Zutphen.

Instappen en opstappen bij De Berkelrijders

BORCULO - TC De Berkelrijders organiseert speciale instap- en opstapritten. Zo kunnen mensen kennismaken met fietsen in een groep.

Er wordt voor gezorgd dat de groep bij elkaar blijft, ook als iemand niet mee kan komen. Het motto is 'samen uit, samen thuis'. Er zijn drie groepen, ingedeeld naar snelheid: tot 30 kilometer per uur, tot 35 kilometer per uur en vanaf 35 kilometer per uur. De opstapdagen zijn op de zondagen 15, 22 en 29 april en 13 mei, telkens om 9.00 uur. Er wordt vertrokken vanaf de parkeerplaats bij OVM Borculo.

Het is ook mogelijk mee te fietsen op dinsdagen en donderdagen, zowel 's middags als 's avonds. Starttijden en afstanden zijn te vinden op de website. Meefietsen is vrijblijvend, een helm is verplicht. Opgave vooraf is gewenst, dat kan via info@tcdeberkelrijders.nl. Meer info is te verkrijgen via Marco, telefoon 06-40419517.

Dawnbreakers wint Achterhoekse Band Competitie

Dawnbreakers won de juryprijs tijdens de Achterhoekse Band Competitie. Foto: Edwin Hunter

Zes talentvolle bands lieten zich horen tijdens de Achterhoekse Band Competitie

Door Lotte Post

ULFT - In de achttiende eeuw maakte de DRU in Ulft furore als ijzergieterij. Vroeger waren het machines die erop los stampten en dampten, anno 2018 zijn het bands uit de Achterhoek. Tijdens de Achterhoekse Band Competitie (ABC) op zaterdag 7 april mochten zes bands uit de regio laten zien dat ze het in zich hebben om op Huntenpop te spelen. Want de jury- en publieksprijs geven beiden toegang tot dit festivalpodium. Voor welke band gaat de gezegde 'het ijzer smeden als het heet is' op en mag zich winnaar noemen van de Achterhoekse Band Competitie? De juryprijs ging uiteindelijk naar Dawnbreakers, terwijl 7Tools er met de publieksprijs vandoor ging.

Snoop Dogg, Rihanna en Madonna hebben de neiging om fans uren te laten wachten. Op dat soort divagedrag kun je de deelnemende bands aan deze competitie niet betrappen. Stipt half negen raakt het eerste plectrum een snaar. In rap tempo volgen de bands elkaar op: Dewald, Felina, Dawnbreakers, 7Tools, Exit The Hive en This Is My Happy Face. De bands krijgen allemaal twintig minuten om zichzelf te bewijzen. Erik Ramaker, programmeur van het poppodium: "We hebben dit jaar geselecteerd op verschillende stijlen. Dat zorgt voor een variatie aan smaken. Dewald is een tweemansband met no-nonsense indie-energyrock, This Is My Happy Face valt onder het genre Hard Rock'n Roll. Felina daarentegen is een 5-koppige heavy rock band, Exit The Hive maakt teksten vanuit een kritisch oogpunt naar politiek en maatschappij. Een avond met veel smaakjes kun je wel stellen."

Halverwege de avond is de zaal goed gevuld. Vanaf het imposante podium kijkt elke band naar de eigen achterban. Vriendin Jasmijn, oom Pim, tante Jacqueline, neef Remy, buurman Roy: een rondje door de zaal toont wel aan dat het om een competitie gaat. Hier nog geen merchandisekraampjes met fanshirts of hordes gillende groupies. Dit zijn vaders, moeders, broers en zussen. Allemaal glimmend van trots, want door deze professionele spotlights worden talenten ineens volwaardig artiest.

Huntenpop
De Achterhoekse Band Competitie is een afstudeeropdracht van Daphne Engbers: "De bands zijn energieker dan vorig jaar. Het doel is om deze opkomende bandjes de kans te geven zich te laten zien. Er zijn ongeveer vijftig aanmeldingen binnengekomen. Van deze zes bands weten we nu al dat ze in ieder geval een half uur vol kunnen spelen op Huntenpop." Daarin zit volgens haar ook meteen de onderscheidende factor ten opzichte van andere bandcompetities: "De samenwerking met Huntenpop maakt het uniek." Op de vraag of de publieksprijs wel helemaal eerlijk is voor de eerste drie bands die nog voor een halflege zaal spelen omdat mensen op deze eerste lentedag speciaalbiertjes drinken op het terras: "We maken vooraf niet bekend hoe laat de bands moeten spelen. In principe zouden ze allemaal hun eigen fanclub vanaf 20.00 uur in de zaal moeten hebben." Of dat helemaal de juiste beredenering is voor het concept publieksprijs is de vraag. Stembriefjes worden echter gretig ingevuld en uiteindelijk wint 7Tools, de band die als vierde op het podium stond, de publieksprijs dankzij een overtuigende bak power. Aan pit geen gebrek bij deze Achterhoekse hardrockband, maar met al die vaders, moeders en tantes in de zaal kwam het uiteindelijk niet echt tot een moshpit.

Dawnbreakers
Welke band wist te vlammen in het heetst van de strijd? Dawnbreakers! Deze zeskoppige future bass band combineert elektronische producties met een knallende live band en wint daarmee de juryprijs. Frontvrouw Meike Ubbink: "We studeren allemaal aan het Rijn IJssel college in Arhnem en volgen de opleiding muziek. Door bandcoaches zijn we bij elkaar in een band geplaatst. Het is dan maar hopen dat het klikt. Ik ben door mijn vriendje in een bericht over de Achterhoekse Band Competitie getagd, toen dacht ik: da's lachen. Dus heb ik ons opgegeven. Ik kom uit Bredevoort en ben de enige Achterhoeker in de band. Dromen voor de toekomst hebben we nog niet echt. Eigenlijk spelen we nog maar zes maanden samen. We staan er heel nuchter in, super leuk dat we hier staan, we willen gewoon veel ervaring opdoen. Het grootste deel van de band moet afstuderen dit jaar en we hebben een examen in Luxor Live."
Nu maar hopen dat dit examen niet tegelijk valt met Huntenpop, want dan wordt het winnen van deze bandcompetitie ineens een heet hangijzer.

Gebr. Meulenveld winnaars eerste seizoenvlucht PV Roderlo

RUURLO – Voor de leden van Postduivenvereniging Roderlo uit Ruurlo is het vluchtseizoen voor dit jaar afgelopen zaterdag weer begonnen. Tijdens de eerste vlucht werd er gevlogen vanuit Tongeren in België. De duiven werden zaterdagmorgen om 11.45 uur gelost met een oost–zuidoostenwind. De afstand voor deze vlucht bedroeg 158 kilometer. De eerste duif werd om 13.30 uur geklokt door de gebr. Meulenveld (Willy en André). De uitslag: Gebr. Meulenveld 1-2-3-4-5-8-11-12-13-20-22-25; J. Ras 6-17; H.J. Heinneman 7-9-10-14-15-16-21; H. Berentsen 18; G. Halfman 19; J.H.J. Meulenveld 23-24.

Gebr. Meulenveld winnaars eerste seizoenvlucht PV Roderlo

RUURLO – Voor de leden van Postduivenvereniging Roderlo uit Ruurlo is het vluchtseizoen voor dit jaar afgelopen zaterdag weer begonnen. Tijdens de eerste vlucht werd er gevlogen vanuit Tongeren in België. De duiven werden zaterdagmorgen om 11.45 uur gelost met een oost–zuidoostenwind. De afstand voor deze vlucht bedroeg 158 kilometer. De eerste duif werd om 13.30 uur geklokt door de gebr. Meulenveld (Willy en André). De uitslag: Gebr. Meulenveld 1-2-3-4-5-8-11-12-13-20-22-25; J. Ras 6-17; H.J. Heinneman 7-9-10-14-15-16-21; H. Berentsen 18; G. Halfman 19; J.H.J. Meulenveld 23-24.

Flessenactie bij Plus Kogelman voor Westerborkscholenproject

Thom Kogelman, Liesbeth Schot en Gerrit Weijman van Stichting Westerborkscholenproject Ruurlo. Foto: PR

RUURLO – Ook dit jaar zijn Yvonne en Thom Kogelman weer bereid om in hun Plus-supermarkt en statiegeldflessenactie voor het Westerborkscholenproject Ruurlo te houden. Het eerste deel van het project, een bezoek van de leerlingen van de hoogste groepen van de Ruurlose en Mariënveldse basisscholen aan een synagoge en een moskee, heeft afgelopen weken reeds plaatsgevonden. Binnenkort wordt op de basisscholen een les gegeven door iemand die gaat vertellen hoe hij de oorlog heeft beleefd en overleefd. Eind mei rijden weer bussen met zo'n 140 leerlingen voor een excursie naar Kamp Westerbork, dit jaar voor de zeventiende keer. Alle acties die de Stichting Westerborkscholenproject Ruurlo jaarlijks organiseert komen geheel ten goede aan de instandhouding van het project. De kosten bedragen jaarlijks zo'n 3000 euro. Dit geld wordt bijeengebracht door onder andere een deel van de opbrengst van de Amnesty-collecte, fondsenwerving, de opbrengst van de flessenactie bij Plus Kogelman en een bridgedrive georganiseerd door een lid van de stichting, en van de grote boekenbeurs en markt die jaarlijks gehouden wordt op woonboerderij De Wilghenhoeve in Ruurlo. Dit jaar doet Stichting Westerborkscholenproject Ruurlo ook mee aan de Rabobank-actie 'Hart voor de Achterhoek', die in mei van start gaat. Men kan dan op het project stemmen waardoor de stichting kans maakt op een geldbedrag.

Ouderensoos in Geesteren

GEESTEREN – Woensdagmiddag 18 april wordt in de Staove op het Kerkplein een bijeenkomst voor ouderen gehouden. De gasten zijn deze keer de Möll'deerns. Zij brengen een vrolijk programma met liedjes en voordrachten. Het seizoen wordt afgesloten met een middagreisje op 16 mei.

Succesvol weekend voor RGV Ruurlo

Turnsters van RGV Ruurlo: Linn te Veldhuis, Juliët Engelberts, Mirte Kreunen, Demi Meerbeek en Myrthe Kloosters. Foto: PR

RUURLO - Tijdens het jaarlijkse gymkampweekend, georganiseerd door de Jeugdraad van RGV Ruurlo, moesten enkele meiden de zaterdag (en soms ook de vrijdagavond) aan zich voorbij laten gaan omdat zij op zaterdag nog deel moesten nemen aan een gym-, turn- of acrowedstrijd.

In Winterswijk stonden de pre-instappers op de wedstrijdvloer en hier werden een gouden, een zilveren en een bronzen medaille verdiend. In Doetinchem vond de derde plaatsingswedstrijd 6de Divisie plaats, waar drie keer het zilver mee naar huis genomen werd. In Nieuwegein stond de halve finale 3de Divisie op het programma, waar tickets voor het NK werden uitgedeeld.
De laatste wedstrijd vond plaats in Hellendoorn, daar stonden twee acroteams op de wedstrijdvloer om een plaatsje te verdienen op de halve finale. Een druk weekend dus voor de Ruurlose turnsters. En een succesvol weekend.

Olympia in de Ziggodome. Foto: PR

Bij de pre-instappers was er goud voor Tesse Klein Selle. In de 6de divisie was er goud voor Demi Meerbeek en voor Anna Begieneman. Zij staan op 2 juni - samen met Inte Smeerdijk, Juliët Engelberts, Linn te Veldhuis en Myrthe Klooster - in de Districtsfinale 6de Divisie.
De Acrogymafdeling heeft zich met drie teams weten te plaatsen voor de landeljke halve finale.

KV Olympia'22 was erbij

BORCULO - Zaterdag 7 april is KV Olympia'22 met 87 Olympianen afgereisd met een grote bus naar de Ziggo Dome in Amsterdam om te kijken naar de Korfbal League zaalfinale tussen korfbal vereniging TOP uit Sassenheim en korfbalvereniging Fortuna uit Delft om het kampioenschap van Nederland, waarbij TOP aan het langste eind trok en Nederlands kampioen geworden is.

Voorafgaand aan de finale om het kampioenschap van Nederland wordt traditioneel de kampioenenparade gehouden. Vele jeugdige kampioenschap teams zijn naar de Ziggo Dome gekomen om op het bordes met spelers van Team NL op de foto te gaan. Voor KV Olympia'22 stonden de C1, E1, F1 en F2 op dit bordes en ze werden toegejuicht door honderden mensen.
Deze geweldige happening werd door financiële ondersteuning van Caravan Service Oost Nederland, de Reservebank en KV Olympia'22 mede mogelijk gemaakt. Bedankt hiervoor!
Al met al was het een super mooie dag met geweldige ervaringen.

Tornax delft onderspit tegen Gemini

RUURLO/BORCULO – Het eerste mannenteam van de Ruurlose volleybalvereniging Tornax trad afgelopen zaterdag in Borculo tegen Kerkemeijer Gemini uit Borculo aan. Bij Tornax was er ondanks de veel hogere klassering van de tegenstander goede hoop op punten. Tornax ging voortvarend van start. Met goed spel werd de tegenstander overrompeld en de eerste set binnengehaald. De tweede set was een ander verhaal. De stand ging gelijk op waarbij het leek dat Gemini de set naar zich toe zou trekken. Dankzij servicedruk en een sterke blokkering werd de tweede set alsnog binnengehaald door Tornax. Hierna werd het spel van van de Ruurloërs minder goed. Vooral de servicedruk werd minder waardoor Gemini beter ging spelen en nipt de derde en daarna ook de vierde set binnenhaalde. De vijfde set hierna was slechts een formaliteit. De mannen van Tornax waren moegestreden en moesten hun meerdere erkennen in Gemini. Toch werden twee punten behaald en met nog één wedstrijd te gaan is klassenbehoud voor Tornax bijna binnen.

Tornax speelt 21 april in Neede de laatste wedstrijd van het seizoen.

Beltrumse Veld en Noordijker Veld worden weidevogelgebied

REGIO - Door belangrijke financiële injecties van overheid en provincie wordt dit voorjaar een start gemaakt met de uitvoering van een aantal belangrijke stappen voor behoud van akker- en weidevogels. De uitvoering ervan is in handen gegeven van diverse particuliere- en agrarische natuurverenigingen. Het Beltrumse Veld, en het Noordijker Veld worden een weidevogelgebied.

Dit houdt in, dat er aan grondeigenaren meerdere (financiële) mogelijkheden worden geboden om de kwetsbare bodembroeders meer kans te geven om te kunnen overleven. Soorten als grutto, kievit, tureluur, wulp, scholekster, gele kwikstaart en veldleeuwerik zijn er nog maar hebben het moeilijk.

Inzet van drones
Ook de techniek doet zijn intrede in de weidevogelbescherming. Tijdens het broedseizoen worden op dit moment dronepiloten opgeleid zodat met een drone met warmtebeeldcamera broedende vogels en zelfs kuikens opgespoord en zo beschermd kunnen worden. Er hoeft bij deze methode bij het opsporen van de nesten of kuikens door vrijwilligers geen geurspoor te worden achtergelaten, zodat roofdieren als vos en marterachtigen minder kans krijgen de nesten te vinden.

De Weidevogelvereniging probeert (hobby-)boeren en andere grondeigenaren in het buitengebied te bereiken, die bereid zijn maatregelen te nemen die voor de akker- en weidevogels in het voorjaar ideaal zijn, zodat de kuikens de kans krijgen vliegvlug te worden. Er zijn in ons land inmiddels circa 90 weidevogelboerderijen, waarvan de meeste in het noorden van het land. Een aantal Achterhoekse grondeigenaren hebben zich inmiddels gemeld om deel te nemen aan bijvoorbeeld plas-dras gebieden en kruidenrijke stroken met als doel voedselrijke akkers en/of weilanden te creëren om zo kieviten te lokken. In hun kielzog liften andere soorten mee, waardoor een zo rijk mogelijk soortenaantal wordt bereikt.
De Weidevogelvereniging komt graag in contact met grondeigenaren die op deze wijze iets extra's willen betekenen voor deze vogels zodat deze behouden blijven voor het Achterhoekse landschap. weidevogelvereniging.achterhoek@outlook.com

Goede resultaten voor van zwemmers Schuurman BZC

BORCULO - De zwemmers van Schuurman BZC uit Berkelland lieten zich van hun beste kant zien tijdens een C-competitie wedstrijd in Borculo.

Eerste plaatsen werden in de wacht gesleept door Leon Blok (100m vrije slag), Romee Bomers (50m rugslag), Marion van der Ent (50m schoolslag), Sander van Kessel (100m rugslag) en Aukje Markerink (50m rugslag).
Tweede werden Jesse Baak (200m vrije slag en 100m rugslag), Aukje Markerink (100m wisselslag)
Wouter Soek (100m schoolslag), Imke Temmink (100m vrije slag) en het heren estafette team bestaande uit Thijs Aalbers, Jesse Baak, Sander van Kessel en Wouter Soek ( 4x100m vrije slag).
Een derde plaats was er voor Leon Blok (50m rugslag), Eva Bouwmeester (100m rugslag), Iwan Eelink (100m wisselslag), Kees Huitink (200m vrije slag en 100m rugslag) en het dames estafette team bestaande uit Romee Bomers, Eva Bouwmeester, Marion van der Ent en Pien Ooijman (4x100m vrije slag).

Paardensport

GEESTEREN - Afgelopen weekend kwam Chantal Thuinte met haar paard Zanidin aan start in Winterswijk. De combinatie werd tweemaal tweede in de klasse M2 dressuur. Ook twee tweede prijzen waren er voor Sanne Bolster en Exclusief. Zij reden in de klasse ZZ licht dressuur. In Diepenheim deed Henk Veldhuis mee aan een 40+ wedstrijd. Hij behaalde met Orion een tweede plaats. Zij komen uit voor de Hamalandse Ruiters.

Acht turnsters RGV-Ruurlo naar Districtsfinale

Frederique Scholten eerste op Regiofinale. Foto: RGV.

RUURLO – In het paasweekend was er voor de verandering maar één wedstrijd gepland waaraan gymnastiekvereniging RGV Ruurlo deelnam, te weten de Regiofinale van de vierde Divisie. Voor deze wedstrijd hadden zestien RGV-turnsters zich geplaats tijdens de plaatsingswedstrijden. Het niveau was deze wedstrijd erg hoog, de beste turnsters van de regio stonden namelijk in de finale. Aan het eind van de dag bleek dat acht van de zestien meiden zich hebben geplaatst voor de districtsfinale en van deze acht turnsters gingen er ook nog eens drie meiden met een medaille naar huis. Een mooi resultaat.

In de eerste wedstrijd, turnden de jeugdturnsters Xiënna Post, Maureen Ketelaar en Julia Stegeman. Xiënna draaide een 'strakke wedstrijd' en werd tweede. Maureen Ketelaar was iets minder stabiel maar heeft zich alsnog geplaatst voor de volgende wedstrijd. Julia Stegeman had helaas niet genoeg punten om door te mogen naar de volgende ronde.

In de tweede wedstrijd kwamen Emma Timmerman, Pien te Vaanholt en Carlijn Leferink in actie. Emma Timmerman heeft goed geturnd, bleef netjes op de balk staan en ondanks dat haar vloermuziekje uitviel toch netjes haar oefening afgemaakt. Pien te Vaanholt en Carlijn Leferink hadden helaas beiden een val van de balk. Voor een plaats in de districtsfinale kwamen zij echter te kort. Tegelijkertijd waren op de andere baan de Junioren aan het turnen. Frederique Scholten wist hier het goud te behalen. Anouk van Poelwijk werd keurig vijfde, Anne Mulling turnde een wat minder stabiele wedstrijd en heeft zich helaas niet geplaatst. Frederique Scholten en Anouk van Poelwijk zijn beiden wel door.

In de laatste wedstrijd zaten de Pupillen 2, Maeve Timmerman en Jessica Kolkman. In dit niveau gingen er ook weinig door en alleen Maeve Timmerman wist zich te plaatsen. Ook Mare Leuverink, Lieke Esselink en Femke Meulenveld moesten in wedstrijd drie. In een sterk deelnemersveld wist alleen Mare Leuverink zich te plaatsen. In de andere baan pakte Joyce Bosman geheel onverwacht een zilveren medaille. Marjolein behaalde ondanks een val van balk een zesde plaats. Joyce Bosman en Marjolein hebben zich beiden gekwalificeerd.

RGV Ruurlo staat op 21 april met acht meiden op de districtsfinale vierde divisie. Deze wedstrijd is de hoogst haalbare finale van dit niveau.

Film 'Opgepast!' beleeft galapremière

De cast en crew van de film Opgepast! na afloop op het podium. Foto: Rene Katier

Tweede film van jonge Ruurloër Jelle Kleinhesselink

RUURLO/DOETINCHEM - Dinsdagavond was de galapremière van de film Opgepast! van de Ruurlose regisseur/producent Jelle Kleinhesselink (Vanjelle Producties). In een goed gevulde schouwburg Amphion in Doetinchem waren filmmakers, hoofdrolspelers, figuranten, vrijwilligers en sponsoren uitgenodigd. De meeste bezoekers hadden gehoor gegeven aan de overigens vrijwillige gala dresscode. In zijn openingstoespraak, samen met regieassistent Annique Bakker, wees Kleinhesselink op de betekenis van het 'noaberschap' dat er volgens hem mede voor gezorgd heeft dat zich voldoende sponsoren aan de film hebben verbonden. "Zonder deze Achterhoekse kernwaarde had de film waarschijnlijk niet gemaakt kunnen worden." Verder prezen beiden de inzet van onder meer de onontbeerlijke vrijwilligers.

De film gaat over gevaren voor jongeren en scholieren in het uitgaansleven en is ook bedoeld als voorlichtingsfilm voor hen. De voorbereidingen voor de film startten in september 2016. Een jaar later vond de eerste draaidag plaats. Een knappe prestatie volgens montagebedrijf NOBS Film & Video uit Arnhem, gezien het nog jonge verleden van de filmmakers.

Na afloop van de film bekende Kleinhesselink desgevraagd op een roze wolk te lopen, hij voelde zich naar eigen zeggen "magisch" en roemde nogmaals de inzet van alle betrokkenen, waaronder met name zijn regiemaatje Annique Bakker. Na de zomer komt de informatie over zijn volgende project naar buiten.

De film Opgepast! zal als voorlichtingsfilm gebruikt worden op vooral scholen en andere plaatsen waar veel jongeren samenkomen. Het is de tweede in zijn soort van Vanjelle Producties, na 'Homo?! Boeit geen flikker!' uit 2016.

Barchem houdt obligatieactie voor Barchkerk

BARCHEM - Het interieur van de Barchkerk – al meer dan anderhalve eeuw het trotse middelpunt van het dorp Barchem – is aan een herinrichting toe. Belangrijkste aandachtspunten zijn de ongelijke vloer en de vaste opstelling van de stoelen in de kerkzaal.

Een flink deel van de kosten voor dit project betaalt de kerk zelf. Bovendien zijn bij diverse instanties en fondsen aanvragen voor subsidies ingediend. Een deel is zelfs al toegezegd. Niettemin is er een tekort. Om de financiering van het project rond te krijgen zet de werkgroep die zich met de herinrichting bezig houdt een obligatieactie op. Hopelijk ligt de Barchkerk de Barchemers zo na aan het hart dat zij één of meer obligaties à 50 euro zullen willen afnemen. Een obligatie is geen gift, maar een lening. Na verloop van tijd krijgt de eigenaar van het waardepapier zijn geld (inclusief de opgebouwde rente), desgewenst terug.

Tal van vrijwilligers zullen binnenkort langs de huizen in dorp en buitengebied gaan om de obligaties aan de man of vrouw te brengen.

De doelstelling van de werkgroep is duidelijk: de Barchkerk zodanig inrichten dat deze – naast voor de zondagse eredienst – voor meerdere doeleinden geschikt wordt. De door stichting BiM georganiseerde optredens in de afgelopen jaren hebben bewezen dat dat, met wat aanpassingen, prima kan.

Het is zeker niet de bedoeling dat dorpshuis 't Onderschoer concurrentie ondervindt van de Barchkerk. Integendeel zelfs. Door de handen ineen te slaan wordt in de toekomst meer mogelijk. Donderdag 12 april om 20.00 uur is er in de Barchkerk een presentatie van en uitleg over de laatste ontwikkelingen met betrekking tot deze herinrichting. Belangstellenden zijn van harte welkom. Informatie: B. Hengeveld, b.hengeveld@kpnplanet.nl.

Drie schapen waarschijnlijk gedood door wolf

De dood van drie schapen baart Dinie Lusink grote zorgen. Foto: PR.

RUURLO – Na de meldingen uit Limburg, Drenthe en Markelo zijn vorige week in de nacht van woensdag op donderdag in Ruurlo drie schapen gedood door hoogstwaarschijnlijk een wolf. Enkele schapen van de familie Lusink in Veldhoek zijn ook gewond geraakt.

Door Jan Hendriksen

Dinie Lusink laat op haar Facebookpagina weten dat een deskundige van het Faunafonds van BIJ12, gezien de specifieke bijtwonden, voor 99 procent bevestigt dat de dood van de drie schapen en de verwondingen naar alle hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt zijn door een wolf. Om definitief uitsluitsel te geven zijn er DNA-monsters afgenomen van de drie dode schapen. Dinie Lusink: "We houden nu dertig jaar schapen en dit hebben we nog nooit meegemaakt. Het is erg aangrijpend om je dieren zo aan te treffen in de wei." De schapen liepen in een weiland aan de Branddijk in de Ruurlose/Hengelose buurtschap Veldhoek. Het is voor de familie Lusink ondoenlijk om hun honderd schapen elke dag van en naar de stal te brengen. "Het weiland waar de gedode en verwonde schapen liepen ligt ver van ons huis en de stal is ook niet groot genoeg om alle schapen 's nachts binnen te houden. En schapen horen gewoon buiten te lopen", zo verklaart Lusink.
Schapenhouders in de provincies die liggen aan de Duitse grens zijn bezorgd over het toenemende aantal meldingen dat er een wolf gesignaleerd is. "Voor zover we weten zijn onze leden nog niet geconfronteerd met dode schapen", zo laat Dinie Lusink weten die secretaris is van het Nederlands Texels Schapenstamboek (NTS). Het hoofdbestuur zal tijdens de vergadering van 23 april de wolf op de agenda zetten. Schapenhouders die wolven signaleren of die wolvenschade willen melden, kunnen daarvoor 06 23846524 bellen. Dit nummer is speciaal daarvoor bereikbaar. Het nummer is op verzoek van de provincies ingesteld door Wolven in Nederland, een samenwerking van allerlei organisaties.

Uitslagen 't Stokpaard

RUURLO – Jan Schutte hield Kees Gieteling vorige week in de onderlinge competitie van de Ruurlose schaakvereniging 't Stokpaard af van een wel al te rigoureus doorstomen naar het kampioenschap. Hij hield de koploper op een remise. Zes schakers zouden in principe nog kampioen kunnen worden maar dan moeten er nog wel wonderen gebeuren. Feike Beunk speelde weer een heel verdienstelijke remise. En dat deed Bertus Beltman ook. Lucia Bluemers won haar laatste twee partijen en heeft zich daarmee stevig genesteld in de middenmoot. Uitslagen van 3 april: Vasse-Plokker 1-0, Gieteling-Westerveld 1-0, Baggen-Eisink 0-1, Beltman-Seleski 0,5-0,5, Buiten-Van Uhm 0-1, Peters-Avé 1-0 en Holthekker-Bluemers 0-1. Uitslagen van 27 maart: Avé-Vasse 0-1, Gieteling-J.Schutte 0,5-0,5, Westerveld-Holthekker 1-0, Geertsma-Buiten 0-1, Seleski-Plokker 1-0 en Beunk-Bluemers 0-1. Schaakvereniging 't Stokpaard speelt iedere dinsdagavond in het Schietkroontje van De Keizerskroon in Ruurlo. Iedereen is welkom om een partijtje te spelen of om kennis te maken met de schaaksport.

Ruurlo/Barchem

Viering bevrijding Geesteren opnieuw op Eerste Paasdag (deel 3)

Huisartsenpraktijk aan de Geesterse Esweg. Dr. Van Reekum was er huisarts tijdens de oorlog. Foto: Archief Hisvebo, Borculo

GEESTEREN - Net zoals in 1945, werd afgelopen zondag 1 april, Eerste Paasdag, de bevrijding van Geesteren herdacht, zij het dat er nu geen Canadezen door het dorp trokken. Willem Reurslag uit Geesteren was net geen vijf toen de oorlog begon, maar kan zich veel feiten nog goed herinneren. Hij groeide op de boerderij op, een plek waar tijdens de oorlogsjaren vreemd genoeg vriend en vijand samenleefden en zelfs werkten. Slechte herinneringen heeft hij niet, maar de jaren hebben zeker indruk gemaakt. In de afgelopen weken publiceerden we het eerste en het tweede deel van zijn verhalen over toen; dit keer deel drie. In de komende twee weken zijn er nog twee artikelen te verwachten, gemaakt naar aanleiding van de verhalen van Willem Reurslag.

Door Rob Weeber

De twee Duitse zoeklichten, aan de Hekweg en in Haarlo, die de overvliegende, geallieerde bommenwerpers in hun lichtkruisschijnsel vingen ter geleiding van de Messerschmitt-jagers, zorgden voor menig uur in de schuilkelder. Alleen Willems vader en onderduiker Jan de Boer bleven meestal buiten staan kijken naar het kat-en-muisspel. Slechts zelden werden er geallieerde bommenwerpers neergehaald, maar Willem herinnert zich nog een keer waarbij het wel raak was. "Af en toe bleef ik ook buiten de schuilkelder naar het luchtspektakel kijken. Ook die keer dat er een vliegtuig werd neergeschoten. Het bleek achteraf te zijn neergekomen bij Wilp. Alle inzittenden, behalve de boordschutter, waren op slag gedood. De boordschutter namelijk had kans gezien om met een parachute het neerstortende toestel te verlaten en was terecht gekomen in het natuurgebied Twijggraven. Bij het neerkomen had hij zijn been verwond. Op zoek naar een schuilplaats werd hij opgemerkt door boer Klein-Braskamp, afkomstig uit Oosterveld, die daar een weiland gepacht had. De boer liep de gewonde man tegemoet en via handgebaren, Klein-Braskamp sprak namelijk geen woord Engels, kwam hij erachter dat de man uit een vliegtuig was gesprongen. Willy Arendsen die op de naastgelegen boerderij woonde, werd gevraagd om naar huisarts Van Reekum te gaan en hem te vragen naar het Twijggraven te komen. Van Reekum had een motor en reed erheen. In het Engels legde hij uit dat de man mee moest naar de praktijk om de wond te kunnen hechten. En zo geschiedde. De praktijk lag aan de Geesterse Esweg, maar ze konden niet door het dorp vanwege de Duitsers die in Geesteren gelegerd waren en dus werd er via de Oude Diepenheimseweg omgereden. Toen de wond gehecht werd, bespraken ze het onderduiken van de man. Maar tot de verbazing van de huisarts wilde hij niet onderduiken, maar zich aangeven. Hij was de oorlog zat en had geen zin meer om nog langer in spanning te leven. Van Reekum is nog naar dominee Broekroelofs gelopen. Deze wilde wel meehelpen en een onderduikadres zoeken, maar de Engelsman hield voet bij stuk. Uiteindelijk heeft Van Reekum hem op het gemeentehuis in Borculo afgezet. Hij heeft de oorlog wel overleefd. In 2006 werd er vanuit de gemeente Wilp naar Geesteren gebeld met een vraag over de plek waar het toestel was neergestort. Het bleek om de kleinkinderen van de boordschutter te gaan die een boek wilden schrijven, maar de locatie van het neergestorte vliegtuig niet konden achterhalen. De enige die het verhaal van destijds kende, was Jan Abbink. Hij had het van Willy Arendsen gehoord. Toen het telefoontje uit Wilp kwam, heeft hij Jan Heijink ingelicht, de latere bewoner van het huis van Willy Arendsen, die het verder afhandelde. Jan Abbink op zijn beurt heeft het weer aan mij verteld. Tijdens Nieuwjaar 2007 kwamen de kleinkinderen uit Engeland over naar Geesteren en kregen hun verhaal."

Willem Reurslag bij het gat in de gevel van de boerderij door Messerschmitt-kogels. Foto: Rob Weeber

De Engelsen vlogen niet alleen bommen over het kanaal, vliegtuigen werden ook ingezet om goederen af te werpen. Ook hier gold dat niet iedere missie succesvol was. Soms was het te wijten aan pech, soms aan een slechte voorbereiding. Een keer werd er samen met Borculo een dropping gepland en met hulp van het verzet in Zutphen voorbereid. Dat stond immers in direct contact met het verzet Nederland dat wederom de contacten met Engeland onderhield. De aangewezen droppingplek was het weiland van de boerderij van de Leo-Stichting, gelegen op een door bomen omgeven plek. Op de avond dat de dropping van wapens zou volgen, zouden verzetsmensen uit Borculo het veld verlichten met een schijnwerper, als lichtbaken voor het vliegtuig. "Toen het vliegtuig kwam, stonden de mannen uit Geesteren, waaronder Jan Kelderman, gereed, maar er was nog niemand vanuit Borculo gearriveerd. Het toestel maakte een bocht en vloog even later weer over de plek. Ook dit keer echter volgde geen lichtsignaal. Achteraf bleek dat de mannen met de schijnwerper op de fiets wel onderweg waren, maar op de kruising met de Platvoetsdijk de Landwacht zagen staan. Een vooruitgestuurde verzetsman hield hen daar aan de praat. De fietsploeg draaide snel om, maakte toen een omweg door Dijkhoek langs de Waterster en kwam dus uiteindelijk te laat. Het vliegtuig was al vertrokken. Jan Kelderman en Jan de Boer besloten toen om de nieuwe dropping overdag te laten gebeuren, op een maandagochtend om 04.30 uur in het Noordijkerveld. De zaterdagmiddag ervoor besloten ze alvast de paaltjes in het weiland te slaan die het droppingsgebied moesten markeren. Maar de eigenaar van de grond ontdekte de bezigheid in het weiland en liep erop af. Op zijn vraag wat er gebeurde, antwoordde Jan de Boer dat ze de grootte van een voetbalveld onderzochten. Daarop ontstond een hele discussie. De boer wilde absoluut geen voetbalveld in zijn weiland. Uiteindelijk kon Dinie weer op de fiets naar Zutphen om de dropping tegen te houden."

"Jan Kelderman was boos, hij had nog steeds geen wapens en besloot ze toen zelf te gaan halen. Hij vroeg het verzet in Zutphen om wapens af te geven bij een hem bekende boer in Warnsveld. Zutphen had wapens genoeg, want de droppings daar geschiedden in de uiterwaarden van de IJssel en lukten altijd. Jan de Boer verzamelde takkenbossen waaronder de wapens zouden worden verborgen en toog 's-nachts met paard en wagen naar Warnsveld. Overdag was te gevaarlijk in verband met beschietingen vanuit de lucht door de Spitfires. Hem was gevraagd tevens wat wapens voor het verzet in Lochem op te halen en af te leveren aan de Gageldijk in Lochem. Natuurlijk werd mijn nieuwsgierigheid gewekt over het doel van al die takkenbossen. Volgens mijn vader waren ze bestemd voor een bakkerij in Zutphen. Terug in Geesteren werden de wapens ergens verstopt. Natuurlijk werd er ook geoefend met de wapens. De verzetsleden stonden aan de Geesterse Binnenweg bij boer Hesselink op de deel en schoten naar buiten in een zandhoop. Oma stond op de wacht en keek of er geen Duitsers of leden van de Landwacht aankwamen. Na die actie werden er geen droppings meer gedaan. Gelukkig heeft Jan Kelderman ook niemand doodgeschoten met die wapens. Kort voor de bevrijding ging hij naar Zutphen om het verzet te gaan helpen, maar negen leden ervan waren door verraad gefusilleerd en in de IJssel gegooid. Ze hebben later een monument ter nagedachtenis gekregen aan de IJsselkade. Ook de beheerder van de begraafplaats in Zutphen, waar de wapens verstopt lagen onder een grafplaat, heeft de oorlog niet overleefd en is doodgeschoten. Ik wist van Dinie dat de wapens daar verborgen lagen, maar mocht dat natuurlijk helemaal niet weten. Jan Kelderman heeft de oorlog overleefd, ze zijn hem nooit op het spoor gekomen. Na de oorlog is hij een boekhoudbureau in Borculo begonnen."

Achterhoek College Tour met Wellink en Jorritsma

Annemarie Jorritsma en Nout Wellink zijn te gast in de laatste editie van Achterhoek College Tour. Foto: PR

DOETINCHEM – Ze hebben het gebracht tot de absolute top. Nout Wellink (27 augustus 1943, Bredevoort) en Annemarie Jorritsma (1 juni 1950, Hengelo) zijn de twee prominente gasten in de laatste editie van het drieluik van de Achterhoek College Tour. Op zondag 15 april in de Rabobankzaal van Amphion.

Onder leiding van Erik Hagelstein praten de twee prominenten uit de Achterhoek over de toekomst van onze regio. Wat is ons imago in de rest van Nederland, hoe houden we ons staande in het hedendaagse economische geweld, wat moet de Achterhoek doen om vitaal en leefbaar te blijven?
Wellink en Jorritsma zijn twee van de twintig geboren en/of getogen Achterhoekers in het boek Parels van de Achterhoek. Dat werd in december vorig jaar gepresenteerd in dezelfde zaal in Amphion. Ze hebben respectievelijk naam gemaakt als President van de Nederlandsche Bank en bestuurder van de Bank of China (Wellink) en minister in twee kabinetten, burgemeester en fractieleider van de VVD in de Senaat (Jorritsma).
Beiden hebben ze een warme band met hun geboortestreek, als zoon van het hoofd van een katholieke school in Bredevoort en dochter van een molenaar uit Hengelo. Bovendien zijn ze jaren geleden vertrokken uit de Achterhoek en hebben ze genoeg afstand genomen om objectief te oordelen over de kansen, krachten en zwaktes van de regio.
De Achterhoek College op 15 april, begint om 14 uur en duurt anderhalf uur. De muzikale omlijsting is in handen van twee jonge, regionale musici. Gitarist Wies Knipping en zangeres Emma Lukassen maken de verbinding tussen de succesvolle, gearriveerde Achterhoekers en aanstormend talent.

De derde en laatste editie van de Achterhoek College Tour is zondag 15 april vanaf 14 uur. Kaarten à 7,50 euro inclusief consumptie zijn te bestellen via www.amphion.nl.

English Fair op kasteel Weldam in Markelo

Kasteel Weldam. Foto: archief

MARKELO - De jaarlijkse English Fair bij het kasteel Weldam, gelegen tussen Goor en Diepenheim, is op zaterdag 15 september van 11.00 tot 17.00 uur. Het evenement is ten bate van de Anglican Church Twente. Het is een kleinschalige nazomerse fair met een verscheidenheid aan kramen en demonstraties in de feeërieke omgeving van het landgoed Weldam.

Naast enkele bekende deelnemers van voorgaande jaren, zijn er dit keer nieuwe attracties en demonstraties. Het aanbod loopt uiteen van brocante, breiwerk, quilts en vilt naar boekbinden, 'English produce', hoeden en keramiek. Na het succes van vorig jaar kan men ook dit jaar Engelse boeken per kilo aanschaffen. In de Tearoom worden scones, carrotcake, chocolatecakes en nog veel meer eigengemaakte lekkernijen geserveerd. Buiten de Tearoom zijn onder andere jams en chutneys, English pies, een wijnproeverij en ice creams te vinden. Scherm- en boogschietdemonstraties staan wederom op het programma en kinderen kunnen weer terecht in de children's corner. Bij genoeg belangstelling is er een hoedenparade, waaraan bezoekers kunnen deelnemen, een Ascot-hoed is dus aan te raden. Op het grasveld voor het kasteel zullen enkele oude Engelse auto's worden opgesteld.
Muziek is een belangrijk onderdeel van deze fair: de opening wordt opgeluisterd door doedelzakspelers in origineel kostuum en later treden onder andere Morris-dansers en -muzikanten met klarinet en accordeon op. De pittoreske, in cottage-stijl gebouwde kapel is de hele dag open voor bezichtiging en ook daar klinkt toepasselijke muziek. Voor de natuurliefhebbers is er een rondleiding door de tuinen van kasteel Weldam. Een boomchirurg geeft advies, er is een pomoloog en er staat een kraam met een verscheidenheid aan planten.
De opbrengst van deze Fair wordt behalve aan St. Mary's Church zelf, ook besteed aan verschillende goede doelen, geselecteerde projecten in binnen- en buitenland die door de Anglican Church Twente worden ondersteund.
St. Mary's Church is een kapel waar iedere zondag om 10.30 uur een Engelstalige dienst wordt gehouden. Meer informatie is te verkrijgen in de 'church stall' op het Fair-terrein of te lezen op de website www.anglicanchurchtwente.com.
Kasteel Weldam ligt aan de N824 tussen Goor en Diepenheim. Er is ruime gratis parkeergelegenheid. De entreekosten bedragen 7,00 euro per persoon, kinderen tot 18 jaar kunnen gratis naar binnen. Met een entreekaartje dingen bezoekers mee naar prijzen uit de Raffle. Ook dit jaar worden er weer English teas geserveerd, met diverse cakes en scones, op een terras naast St. Mary's Church. Elke zondag van 15 juli tot en met 19 augustus van 13.00 tot 16.00 uur. Het is ook mogelijk St. Mary's Church bij het kasteel Weldam onder deskundige begeleiding te bezichtigen en uitleg te krijgen over de Anglican Church Twente.


Lezing over Short Stirling crash in 1941

De Short Stirling in de Kerkstraat in Hengelo. Foto: archief Jean Kreunen

HENGELO - De lezing over de Short Stirling bommenwerper crash op 8 september 1941 te Hengelo Gelderland wordt maandag 16 april georganiseerd door stichting Achterhoeks Museum 1940-1945 in het kader van '2018, jaar van het verzet'. De presentatie wordt verzorgd door Jean Kreunen, oud-directeur Achterhoeks Museum 1940-1945 en actief bestuurslid van Oorlogsmuseum Overloon.

Als jonge man kreeg Jean Kreunen van zijn opa een foto van een Engelse bommenwerper die bij zijn ouderhuis midden in het Gelderse dorp Hengelo door de straat kwam. Bij navraag waar die bommenwerper vandaan kwam, werd bekend dat die op 8 september 1941 een paar kilometer buiten het dorp was gecrasht. De bemanning ontsnapte en ze werden binnen een paar dagen allemaal opgepakt en krijgsgevangen gemaakt. De navigator Richard Pape schreef een boek over deze crash en zijn meerdere ontsnappingspogingen, genaamd 'Met hand en tand'. Een hoofdrol in dit boeiende verhaal is weggelegd voor de heren Besselink en Agterkamp uit Toldijk die vanwege hulp aan twee van de vliegers werden opgepakt en ter dood veroordeeld. Hun verzetsverhaal staat symbool in dit 'Jaar van het verzet'.
De lezing begint om 20.00 uur in Partycentrum Langeler, Spalstraat 5 in Hengelo Gld. De zaal is open vanaf 19.30 uur. Entree 5 euro per persoon, inclusief koffie/thee.

Programma festival Over De Top compleet

LICHTENVOORDE - Festivalgangers en muziekliefhebbers uit de Achterhoek kunnen zich alvast verheugen op het pinksterweekend. Met de toevoeging van onder andere Amartey & The Band Recraft, Komodo en Nieuwegrond is het programma van het Over De Top Festival compleet. De line-up van het festival op het Swite Terrein in Lichtenvoorde is dit jaar met veertig muziekacts groter en diverser dan ooit. In 2017 trok het festival een kleine vierduizend bezoekers in twee dagen. De organisatie hoopt in 2018 opnieuw een recordaantal bezoekers te verwelkomen.

Andere acts die de laatste weken aan het programma zijn toegevoegd zijn Wakki, Chaos Club, Los Paja Brava, Cloud Cukkoo en De Skaggerz. Met veertig acts verspreid over vijf podia is de organisatie erin geslaagd om het publiek een zeer afwisselend muziekprogramma voor te schotelen. "We hebben een mix van nationaal bekende artiesten en lokale helden in huis gehaald. Traudes is onlangs 3FM Serious Talent geworden en Amartey heeft meer dan een miljoen streams op Spotify. Maar ook Nieuwegrond uit Winterswijk en de Achterhoekse dj's van Magistraal timmeren hard aan de weg", aldus organisator Nienke Penterman. Over De Top is meer dan alleen muziek. Het festival zit namelijk bomvol absurde theateracts, knettergek kindervermaak en andere wonderlijke zaken voor jong en oud. Uiteraard is er ook lekker eten te verkrijgen bij de foodtrucks en kan men bij de cocktailbar een zomerse cocktail proeven. Het Over De Top Festival vindt op zaterdag 19 en zondag 20 mei (pinksterweekend) plaats op het Swite Terrein in Lichtenvoorde. Kinderen onder de 14 jaar gratis toegang.

Obelink houdt mannendag op zondag 15 april

Natuurlijk zijn er ook bbq-demonstraties op de mannendag bij Obelink. Foto: PR

WINTERSWIJK - Het is nog lang geen Vaderdag, maar Obelink gaat de mannen alvast in het zonnetje zetten. En dat geldt niet alleen voor vaders, maar voor alle mannen, groot en klein. Het is namelijk mannendag bij Obelink op de derde zondag in april, dit jaar dus op zondag 15 april.

Voetbal voor grote en kleine mannen
Waar denk je aan als het om één van de grootste hobby's van mannen gaat? Aan voetbal? Obelink ook. Daarom kunnen mannen op de mannendag hun voetbaltalent onder bewijs stellen bij het goalschieten in de winkel. Natuurlijk niet zonder de kans op leuke prijzen. Wie het liever iets rustiger aan doet, kan op de tuinmeubelenafdeling de barbecue-demonstraties van Cadac bijwonen. Daar toont een BBQ-chef zijn medemannen de nieuwste geheimen uit de BBQ-wereld. Een uitgelezen kans voor elke man, zich alvast op de volgende BBQ-party voor te bereiden, om daar dan zijn kunsten te tonen.

Hamburger XL
Een open zondag bij Obelink is niet compleet zonder lekker eten. En zeker deze mannendag niet. Daarom serveert het restaurant een XL-mannenburger. Natuurlijk zijn er ook andere gerechtjes verkrijgbaar, net als koffie of thee met gebak. Kinderen kunnen in het spelparadijs bij het restaurant naar hartenlust spelen en klauteren. Natuurlijk kunnen de kleintjes (meisjes mogen ook) zich ook deze dag weer laten schminken.

Humax-demonstratie
Voor mannen die (nog) geen IP-box van Humax hebben, is er zondag 15 april de perfecte gelegenheid meer over dit kleine kastje te weten te komen. Met de Humax TV+ H3 IP-box maak je van je tv thuis of op de camping heel makkelijk een Smart-tv, en dat volledig draadloos. Een medewerker van Humax demonstreert dit apparaat, vertelt over de voordelen daarvan en beantwoordt alle vragen.

Kortingen
Op de mannendag bij Obelink krijgen mannen tien procent extra korting op alle zakmessen op de outdoor afdeling en op alle stoere lederen hoeden van Barmah. Als dat nog niet reden genoeg is, om op 15 april naar Obelink in Winterswijk te komen, dan misschien het feit, dat Obelink op maar liefst 65.000 vierkante meter winkeloppervlakte alles heeft, wat het (mannelijke) outdoor-hart begeert. En natuurlijk zijn op deze mannendag ook alle vrouwen welkom, want Obelink is er voor iedereen, ook op zondag 15 april tussen 10.00 en 17.00 uur.


Column

Van buiten word je beter

Steeds meer onderzoekers beschouwen de natuur als een 'therapeutisch landschap'. Een groene omgeving zou bijdragen aan een gezonde geest in een gezond lichaam. Even wandelen in het bos of op een bankje zitten in het park heeft al therapeutische werking. In een Amerikaanse studie bleek zelfs dat patiënten die vanuit hun ziekenhuisbed uitkeken op groen sneller herstelden dan patiënten die uitzicht hadden op een blinde muur. Ook het kijken naar een natuurposter in onze woonkamer schijnt al rustgevend te werken. Kortom: van buiten word je beter.

Dat de natuur helende werking heeft, ligt allereerst aan de stofjes die er voor komen. Om zich te beschermen tegen insecten scheiden planten en bomen bijvoorbeeld natuurlijke oliën uit die 'fytonciden' bevatten. Op de mens hebben ze zowel een kalmerend als een opwekkend effect. Wie zich in de natuur bevindt, ademt die fytonciden vanzelf in. Ook komen we buiten in contact met bodembacteriën die in de evolutie van de mens een belangrijke rol hebben gespeeld. De bacteriën zetten in ons lichaam een proces in werking waarbij serotonine vrijkomt. Het stofje wordt wel het 'gelukshormoon' genoemd, omdat mensen er zo ontspannen, voldaan en blij van worden – vergelijkbaar met het gevoel dat hardlopers ervaren als ze zich flink hebben ingespannen. Daarnaast heeft de natuur een gunstig effect op ons reukvermogen. De frisse geur van groen na een regenbui of het aroma van vers gemaaid gras kent iedereen. Verder spelen geluiden een rol. Fluitende vogels of zingende krekels zorgen bij menigeen voor een goed gevoel.

Maar onze liefde voor de natuur heeft ook te maken met wat we zien. Het oog wil uiteraard ook wat. Ons gezichtsvermogen wordt in de natuur voortdurend in positieve zin geprikkeld. Dat komt niet eens zozeer door de rustgevende kleuren, zoals groen, bruin en beige. Belangrijker zijn de fractale patronen waaruit de natuur is opgebouwd. Neem een blad van een boom: als je het goed bestudeert, zie je in het blad een patroon dat zich telkens herhaalt, net zoals je in een broccoli weer een kleinere broccoli ontdekt als je er een stukje van afbreekt. De natuur zit vol met die fractale patronen waarin we elke keer 'het grote in het kleine' kunnen zien. Die consequente vormen trekken onze aandacht zonder dat we ons ervoor hoeven in te spannen. Telkens als we aan die natuurlijke vormentaal worden blootgesteld, komen we een beetje tot rust en kunnen we ons op andere zaken concentreren. En omdat 'fractals' overal in de natuur voorkomen, maakt het type omgeving niet eens zoveel uit. In een bos of in een stadsplantsoen – overal gebeurt er in ons brein hetzelfde. Wat dat betreft is de natuur om ons heen letterlijk een lust voor het oog.

Gert-Jan Hospers

Afspraken consultatiebureau zelf inplannen

ACHTERHOEK - Het plannen van een bezoek aan de jeugdverpleegkundige of jeugdarts van het consultatiebureau kan bij Yunio vanaf nu op het tijdstip dat het ouders/verzorgers het beste past. Wie inlogt op 'Mijn Kinddossier' kan zelf online afspraken plannen en wijzigen.

Het grote voordeel voor ouders/verzorgers is dat zij nu op ieder moment van de dag, als het hen uitkomt, zelf een afspraak kunnen plannen en wijzigen vanaf computer, tablet of smartphone. Met deze nieuwe online afsprakenmodule hebben zij zelf de regie over het plannen van de afspraken bij het consultatiebureau. Voorheen stuurde het consultatiebureau een uitnodiging met datum en tijdstip, en moest men bellen om de afspraak te wijzigen als het niet uitkwam. Nu krijgen ouders/verzorgers per email een uitnodiging om zelf een afspraak te plannen. Dit kan door in te loggen op 'Mijn Kinddossier' en vervolgens te kiezen uit de aangeboden dagen en tijdstippen. In 'Mijn Kinddossier' zijn al langer de groeigegevens van het kind en persoonlijke adviezen en folders terug te vinden. Het inloggen gaat via DigiD, zodat de privacy is gewaarborgd. Lukt het niet om online een afspraak te maken, of vindt men het prettiger om het persoonlijk of telefonisch te doen? Dat kan nog steeds.

Bij ideële kringloopwinkel "De Werf", Enkweg 11 in Vorden kunt u elke ochtend (behalve zondags en 's-maandags) van 09.00 tot 12.00 uur en dinsdag, donderdag- en vrijdagmiddag van 13.30 tot 17.00 terecht voor een groot assortiment meubels, kleding, witgoed, elektronica, huishoudelijke artikelen, boeken enz. Inbrengen van goed verkoopbare artikelen kan tijdens openingstijden of d.m.v. een telefonische afspraak (06-44629049) of email: vcdewerf@gmail.com. Tevens kunt u via ons telefoonnummer een afspraak maken voor het ophalen van spullen. Meer info: www.veilingcommissie.nl.

Te koop: KIPPEN AAN DE LEG. Cortumme 06-23972429 of 0575 - 461558.

Bert van Genderen koopt en haalt uw boeken en betaalt à contant. Tel. (0543) 45 13 11.

Gevraagd: Sloopauto s. Vanaf € 50,- en gratis ophalen. RDW-vrijwaring. Contante betaling. Geen APK of schade dit is geen probleem. Autodemontage Verhaegh, Snelliusstraat 34 Winterswijk. 0543-519274.

Ik zoek een eerlijke, betrouwbare tourcaravan te koop bel. 06-52278529.

VLOOIENMARKT ZELHEM ZON. 15 APR. 10-17 uur. SPORTHAL DE POL Vincent van Goghstraat 72. Info Kraamhuur 06-39108152 animo-vlooienmarkten.nl.

Hiva Zelhem de meest veelzijdige kringloop in de regio! Industriepark 5A, Zelhem. Open woensdag t/m vrijdag 12.00 - 17.00 uur, zaterdag 10.00 - 15.00 uur. Tel.: 06-5315 4507.

VERZILVER nu uw oude GOUD. T.k.gevr.tegen prima prijs: (oude) gouden sieraden, gouden tientjes, Krugerranden e.a. gouden en zilv. munten, baartjes goud en zilver, muntverzamelingen etc. Kevelam Garderen 0577-461955 lid NVMH.

te koop opvoorraad zijde bruine/witte leghennen ten hagen waliensestraat 178 7103ea winterswijk 0543523663 of 0543513186.