Gelderse Post Oude IJsselstreek

10 januari 2018

Gelderse Post Oude IJsselstreek 10 januari 2018


Experimenteren met robot en 3D

Geconcentreerd aan de slag met Project 3D in ICER. Foto: Henk van Raaij

ULFT - In het Innovatiecentrum ICER vond op 3 en 4 januari een tweedaagse plaats voor twintig kinderen in de leeftijd van 8 tot 14 jaar. Tijdens deze tweedaagse werd een op afstand bestuurbaar/programmeerbaar arduino autootje gebouwd door de kinderen en gingen zij daarnaast aan de slag met een cobot, virtual reality, augmented reality, 3D-tekenen en printen, en met diverse programmeerbare (lego) robots.

De tweedaagse was mogelijk dankzij een financiële bijdrage van MEVO uit Ruurlo, het Centrum voor Innovatief Vakmanschap Oost Nederland (CIVON) en Achterhoek 2020 en had naast het enthousiasmeren van kinderen voor techniek, ook als doel om te onderzoeken welke onderdelen uit deze tweedaagse gebruikt kunnen gaan worden voor het Voortgezet Onderwijs en het basisonderwijs.
De kinderen zijn tijdens deze twee dagen zeer gedreven en enthousiast aan de slag gegaan met alle onderdelen die aangeboden werden. Ze hebben laten zien wat ze allemaal al kunnen en hoe snel zij leren en hebben de begeleiders daarmee in positieve zin verrast. De kinderen werden begeleid door studenten van Hogeschool Iselinge, docenten van het Graafschap College en vrijwilligers van Innovatiecentrum ICER.
Aan het eind van de tweedaagse konden de kinderen aan hun familie en vrienden laten zien wat ze allemaal hadden geleerd en gedaan en konden de aanwezigen ook nog even een aantal zaken uitproberen of ervaren. De kinderen die meededen, waren kinderen van medewerkers van partnerbedrijven van het Innovatiecentrum. Het aantal aanmeldingen oversteeg ruim het aantal plekken dat beschikbaar was, dus er gaat zeker een vervolg komen.

Stormschade aan woning in Breedenbroek

Foto: Frank Vinkenvleugel

BREEDENBROEK - Een afdekzeil voor een dak van een in aanbouw zijnde woning aan Den Dam in Breedenbroek losgekomen door de storm. Het zeil werd door de harde wind opgepakt en belandde met houten balken en al in een boom.

Een ander deel van de dakbedekking waaide in de achtertuin van de buren. De brandweer kwam eraan te pas om de constructie uit de boom veilig naar beneden te halen. Brandweerteams van Oude IJsselstreek en Dinxperlo waren naar Breedenbroek gekomen. Om het zeil met de houten balken veilig uit de boom te kunnen halen moest een hoogwerker van de Doetinchemse brandweer aan te pas komen.

Foto: Frank Vinkenvleugel
Foto: Frank Vinkenvleugel
Foto: Frank Vinkenvleugel
Foto: Frank Vinkenvleugel

Stormschade aan woning

BREEDENBROEK - Een afdekzeil voor een dak van een in aanbouw zijnde woning aan Den Dam in Breedenbroek losgekomen door de storm. Het zeil werd door de harde wind opgepakt en belandde met houten balken en al in een boom.

Een ander deel van de dakbedekking waaide in de achtertuin van de buren. De brandweer kwam eraan te pas om de constructie uit de boom veilig naar beneden te halen. Brandweerteams van Oude IJsselstreek en Dinxperlo waren naar Breedenbroek gekomen. Om het zeil met de houten balken veilig uit de boom te kunnen halen moest een hoogwerker van de Doetinchemse brandweer aan te pas komen.

Opera

Classic WM tijdens Viva l'Opera in Groenlo, met solist Albert Dik (r). Foto: Marinus ter Horst

Het regionale koor Classic WM geeft op zaterdagavond 17 februari een groot operaconcert in de Grote of Laurentiuskerk. De ruim vijftig zangers en zangeressen, waaronder Varssevelder Albert Dik, brengen een programma met bijna dertig hoogtepunten uit opera's van onder meer Verdi en Mozart.

Zweedse kunstenares bij de Boeken

ULFT - Vanaf vandaag tot 19 februari exposeert de Zweedse kunstenares Anneli Johansson in Galerie bij de Boeken. Zij is komende zaterdag 13 januari van 14.00 tot 16.00 uur in de galerie. Bezoekers kunnen dan met haar van gedachten wisselen over haar werk.

Receptie Heelwegs Belang

HEELWEG – Op zondag 14 januari houdt Heelwegs Belang de jaarlijkse Nieuwjaarsreceptie in het Heelwegse Buurtschapshuus, Molenweg 17. Aanvang is om 14.00 uur.

Nieuwe reeks voor monument voor arbeider

De Fakkel in kerstsfeer; Op de cortenstalen wand is de fotogalerij. Foto: Henk van Raaij

Portrettengalerij bij de Fakkel eert de arbeiders ook in 2018

ULFT - Stichting Monument voor de Arbeider heeft op de cortenstalen wand rondom fabrieksschoorsteen de Fakkel op het DRU Industriepark een prachtige fotogalerij aangebracht bestaande uit vele geëmailleerde arbeidersportretten. Met deze fotogalerij wil de stichting de ijzer- en metaalarbeiders uit onze streek een gezicht geven en hen voor altijd in herinnering houden.

Het stichtingsbestuur ontving al vele tientallen nieuwe aanvragen. De serie voor plaatsing in mei 2018 is daardoor al ruim ingetekend maar er is nog plaats voor enkele tientallen portretten. Men kan zich daar voor nog opgeven. De geëmailleerde portretten worden in de komende maanden vervaardigd. Aanmelden voor deelname kan nog tot uiterlijk 25 januari 2018.
Wie zich wil aanmelden voor deze jaargang voor de plaatsing van een portret van zichzelf of een familielid die bij een van de ijzergieterijen of in de metaalindustrie in Ulft en omgeving heeft gewerkt, wordt verzocht het aanmeldformulier op de website www.monumentvoordearbeider.nl te downloaden en in te sturen. Voor inlichtingen of een papieren aanmeldingsformulier kan ook telefonisch contact worden opgenomen via tel. 0315-685319.
Foto's van goede kwaliteit kunnen na aanmelding en registratie worden aangeleverd op vrijdag 26 januari tussen 19.00 en 21.00 uur en op zaterdag 27 februari tussen 10.00 en 12.00 uur in de OVGG Sociëteijt (vierde verdieping) in de DRU Cultuurfabriek. Er is op beide dagen een fotograaf aanwezig om ter plekke een goede kopie-opname van de eigen foto te maken zodat de originele foto direct weer meegenomen kan worden.
De bijdrage voor de 2018 serie bedraagt 50 euro per geëmailleerd portret. De fotoportretten (bxh:11x15 cm) worden in email (sepia) uitgevoerd. Bij inlevering van de portretfoto dient de bijdrage te worden voldaan. De toewijzing van de beschikbare plaatsen voor 2018 geschiedt op basis van de datum van aanmelding.

Aanmelden bij Sichting Monument voor de Arbeider, Molenbeek 47 in Ulft, via info@monumentvoordearbeider.nl, tel. 0315-685319.

Ontmoetingsmaaltijd in ontmoetingscentrum Bringenborg gewaardeerd

GENDRINGEN - "Soms lopen dingen anders dan je vooraf had bedacht. Deze maaltijd is hier een goed voorbeeld van. Wat ooit begon met een kerstpakkettenactie is nu uitgegroeid tot een heel mooie avond voor mensen die het vaak niet makkelijk hebben." Annemarie Grievink, één van de initiatiefnemers, kijkt tevreden rond door de goed gevulde zaal van ontmoetingscentrum De Bringenborg in Gendringen. "Het is weer alle moeite waard geweest", concludeert ze.

Door Walter Hobelman

"Toen het welzijnswerk van Fidessa destijds werd gestopt, zijn een aantal mensen met het idee gekomen om de kerstpakkettenactie zoals die door Fidessa werd gehouden, voort te zetten. In goed overleg met Fidessa, de stichting Jongereninloop die toen nog een mooi onderkomen voor jongeren had bij de atletiekbaan en met de hulp vanuit diverse kerken en ondernemers uit de regio waren we in staat om de kerstpakkettenactie door te laten gaan. Op die manier bleef het mogelijk om mensen, die soms door omstandigheden in een situatie terecht zijn gekomen die niet makkelijk is, een hart onder de riem te steken tijdens de feestdagen. Maar ook statushouders die hier net zijn komen wonen of mensen die eenzaam zijn, zijn vanavond aanwezig. Vorig jaar is het idee ontstaan om naast het kerstpakket ook een maaltijd te organiseren waar men elkaar kan ontmoeten. Dat bleek een groot succes en dat is nu weer het geval. Er zijn meer dan honderd personen op onze uitnodiging afgekomen", vertelt Grievink.
De maaltijd wordt volledig verzorgt door vrijwilligers, voor een groot deel afkomstig uit christengemeente De Bringenborg, die elke zondag in het gebouw een kerkdienst houdt. "Eten koken, je een avond dienstbaar inzetten voor je medemens, een luisterend oor bieden en mensen iets meegeven om over na te denken, dat past goed bij onze doelstelling", aldus Grievink, die benadrukt dat ook enkele kerken uit de omgeving financieel meewerken. "We doen het samen en mogen ook altijd aankloppen bij ondernemers in de omgeving die het initiatief een warm hart toedragen. Op die manier blijven de kosten beperkt en kunnen we onze gasten iets goeds aanbieden." En dat is duidelijk zichtbaar. Het buffet is goed gevuld met gerechten uit binnen- en buitenland en biedt voor elk wat wils.
Dat valt ook burgemeester Otwin van Dijk op, die samen met zijn vrouw aanwezig is. "De diversiteit van gerechten die ik zojuist op mijn bord had, symboliseert onze samenleving", vertelt hij de aanwezigen. "En dat maakt deze avond bijzonder. Samen vormen we de samenleving. En daar hoort iedereen bij. Met elkaar kunnen we die samenleving mooi maken en elkaar aandacht geven", aldus de burgemeester die alle aanwezigen een "goed en mooi 2018" toewenst.
De bezoekers zijn zeer te spreken over de avond. "Ik woon alleen, ben niet zo mobiel en heb met bijna niemand contact. Dit is echt een uitje voor me en ik ben blij dat ik hier kan zijn", aldus één van hen. "Eerst was ik een beetje boos toen mijn dochter vertelde dat ze me hiervoor had aangemeld, maar ik ben nu blij dat ze dat gedaan heeft", vindt een ander. "Hier kom ik mensen tegen die ik ken en van mijn situatie afweten. Dat voelt vertrouwd", voegt ze daar aan toe.
Behalve de maaltijd is er ook tijd voor een stukje entertainment. Rosa van der Vijver is zandprinses en heeft van haar vader Gert van der Vijver, ook wel bekend als de Zandtovenaar, de fijne kneepjes van het zandschilderen geleerd. Zij beeldt twee verhalen uit met zand, op een grote lichttafel en doet dat op een indrukwekkende manier. In één van de verhalen zit een mooie boodschap. "Of je nu een klein waxinelichtje bent of en grote kaars, je mag je lichtje laten zien. Daar hoef je niet moeilijk voor te doen, je hoeft alleen maar te schijnen."

Maandelijkse rondleiding over DRU Industriepark

ULFT - De maandelijkse rondleiding over het DRU Industriepark, waarbij het eeuwenoude verleden en het huidige gebruik van dit bijzondere terrein aan de orde komen, is er weer op zondag 14 januari.

Van 11.30 tot 12.45 uur wordt er onder leiding van een deskundige gids een rondgang over het gehele terrein gemaakt; waarbij de Cultuurfabriek en de SSP-hal. worden bezocht. Ook gaat de wandeling langs fabrieksschoorsteen de Fakkel, het Monument voor de Arbeider met de geëmailleerde fotoportretten van arbeiders. Aanmelden via de receptie van de DRU Cultuurfabriek op tel. 0315-714358 of via de website www.drucultuurfabriek.nl. Of zondagmorgen voor half 12 aan de balie van de Cultuurfabriek.
Kosten voor deelname bedragen 4 euro. Voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar 2 euro, onder 6 jaar gratis. Startpunt is de DRU Cultuurfabriek; maximaal 25 personen.
Om het bezoek compleet te maken kan vooraf (vanaf 11.00 uur) en na afloop gebruik worden gemaakt van het geheel vernieuwde Schaftlokaal en kan 's middags (vanaf 13.00 uur) in de Afbramerij ICER Innovatiecentrum met IJzermuseum en kunstexpo worden bezocht.

Afronding revitalisering Akkermansweide

TERBORG - De revitalisering van de bedrijventerreinen Akkermansweide in Gaanderen en Terborg is afgerond. Op woensdag 10 januari staan de gemeenten Doetinchem en Oude IJsselstreek hier bij stil. Aan weerszijden van de brug over de Akkermansbeek, die de twee bedrijventerreinen verbindt, zijn twee lantaarns geplaatst die naar elkaar toe buigen. Deze symboliseren de samenwerking en verbondenheid tussen de beide Akkermansweides.

Akkermansweide in Gaanderen is in 2014 gerevitaliseerd. Het regenwaterriool is vervangen en de openbare ruimte is opgeknapt. Het gedeelte in Terborg is in 2015 tot 2017 gerevitaliseerd. Hier zijn de rioleringen vervangen, is grootschalig gesaneerd, is de openbare ruimte opgeknapt en is er een verbindende parkzone tussen het woongebied en de Oude IJssel aangelegd. Ook kende Terborg een subsidieregeling. Ondernemers konden voor een deel van de kosten voor gevelverbetering of verbetering van het terrein (parkeren, groen et cetera) subsidie krijgen. Er is ruim een miljoen euro geïnvesteerd.

Parkmanagement
De ondernemersverenigingen hebben een parkmanagementorganisatie opgericht, Stichting Parkmanagement Bedrijventerrein Akkermansweide (SPBA). Dit is de eerste intergemeentelijke parkmanagementorganisatie. SPBA heeft een belangrijke rol vervuld bij de revitaliseringen als bemiddelende en verbindende partij.
In de voorbereiding is er tussen Doetinchem en Oude IJsselstreek intensief overleg geweest over de afstemming van de werkzaamheden. Dit is terug te zien in bijvoorbeeld het straatbeeld en het materiaalgebruik. De revitaliseringen van Akkermansweide hebben circa 7,5 miljoen euro gekost, waarvan bijna 3 miljoen is bijgedragen door de provincie Gelderland.

Oplevering
Oude IJsselstreek heeft er voor gekozen geen grote feestelijke oplevering te organiseren. Dit budget wordt ter beschikking gesteld aan SPBA als bijdrage in hun vaste kosten de komende jaren. Zo komt dit budget direct ten goede aan de ondernemers.

Nieuwjaarsconcerten door de Iesellander Muzikanten

De Iessellander Muzikanten. Foto: PR

DOETINCHEM - Voor de Iesellander Muzikanten was het aflopen jaar succesvol, met diverse concerten en veel optredens, waar de donateurs en fans van hebben genoten. Na de samenvoeging van Ieselkapel en Landerkapel was het even wennen aan elkaars ideeën en werken aan eenheid in de muziek.

Daarnaast is de kapel door financiële steun van Rabobank en het Prins Bernhard Cultuurfonds in staat gesteld de geluidsinstallatie te verbeteren, wat de klank van het orkest zeker ten goede is gekomen.
Op dit moment is de Iesellander Muzikanten zich aan het voorbereiden op de Nieuwjaarsconcerten die binnenkort worden gehouden. Nieuw repertoire instuderen en oppoetsen van bestaande nummers die wat naar de achtergrond waren verdwenen.
Naast het repeteren zijn de leden ook bezig om de donateurs te bezoeken, om contact te houden en ze weer uit te nodigen voor de concerten. Het is voor elke muziekvereniging van groot belang om een goede achterban te hebben, mensen die steunen en naar de uitvoeringen komen luisteren. Want er bestaat natuurlijk geen concert zonder toehoorders.
De Iesellander Muzikanten organiseren in het nieuwe jaar een Voorjaarsconcert op 28 april, een Najaarsconcert op 16 september en de Nieuwjaarsconcerten worden gehouden op zondag 14 januari in zaal de Kruisberg in Doetinchem, vanaf 11.00 uur. En op zondag 28 januari in zaal De Kievit in Megchelen, vanaf 11.00 uur.
De entree bedraagt 6 euro.
Donateurs van Iesellander Muzikanten, hebben vrije toegang. Wie geen donateur is, maar dat wil worden, kan dat kenbaar maken. Men wordt dan als nieuwe donateur begroet. De kosten hiervoor, bedragen 10 euro per jaar.

Classic WM met Viva l'Opera in Laurentiuskerk

VARSSEVELD - Het regionale koor Classic WM geeft op zaterdagavond 17 februari een groot operaconcert in de Grote of Laurentiuskerk. De ruim vijftig zangers en zangeressen brengen een programma met bijna dertig hoogtepunten uit opera's van onder anderen Verdi, Mozart, Mascagni, Donizetti, Bellini en Rossini.

Er worden werken gezongen uit bijvoorbeeld Il Trovatore, Nabucco, Forza del Destino, Cavalleria Rusticana, Così fan tutte en Anna Boleyn. De twee concerten van Viva l'Opera afgelopen november in de Oude Calixtuskerk van Groenlo waren geheel uitverkocht. Dirigent is Emile Engel uit Lichtenvoorde. Instrumentale medewerking is er van pianist Evert-Jan de Groot uit Utrecht, organist Wim Ruessink uit Winterswijk en violist Papillon Boddeke uit Zutphen.
Koor, solisten en ensembles zingen in Varsseveld onder meer het Zigeunerkoor en E l'Assiria una Regina van Verdi, het Paaskoor (met solo van Marjon Westerdiep) van Mascagni en het Reizigerskoor en Bella Vita Militar van Mozart. De eigen solisten brengen verder onder andere Ah! Si ben mio (Martin Hogenkamp), La vergine degli angeli (Rachel Westerveld), Wenn der Freude Tränen fliessen (Henk van Duinen), Il santo nome (Gerard Oxener) en Or co'dadi (Jan Nijman). Gastsopraan Marijke ten Kate zingt onder meer solo Caro mio ben.
Het enige Classic WM-lid uit Varsseveld is Albert Dik en hij zingt solo Son Pereda uit La Forza del Destino en een gebed. Hij is reuze in zijn nopjes dat 'zijn' koor in zijn woonplaats optreedt. 'Zich kan manifesteren' noemt hij het om precies te zijn. Want de aandacht voor culturele zaken mag van hem best wat meer naar boven de Slingebeek worden verlegd. Daar wordt ook veel moois gepresteerd, vindt de bas. Hij is sinds vier jaar lid van het koor, dat repeteert in Winterswijk en leden heeft in vooral Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk. Hij maakte in Groenlo zijn debuut als solist. Naast het mooie repertoire spreekt hem vooral aan, dat Classic WM veel aandacht besteedt aan de presentatie – met meer actie op podium en zelfs in de zaal.
De liefde voor zingen zat er bij Dik al jong in. Toen zong hij al zijn liedjes voor wie het maar horen wilde. Als tiener sleepte hij tijdens talentenjachten in het Noorden, zichzelf begeleidend op een twaalfsnarige gitaar, diverse prijzen in de wacht. Albert zong bij de groep The Tender Tunes. Vanwege zijn belangstelling voor klassieke muziek werd hij lid van het Asser Kamerkoor, nam zanglessen. Ook zong hij jaren bij de 120 leden tellende Asser koorvereniging Pro Cantica.
Toen Albert Dik zo'n dertig jaar terug door zijn werkgever (Heidemij/Arcadis) werd overgeplaatst van Assen naar Arnhem en in Varsseveld terechtkwam werd hij al vrij vlot lid van het Varssevelds Mannenkoor. Jarenlang heeft hij daar als bariton meegezongen maar miste toch het showelement; ontdekte Classic WM en voelt zich hier helemaal bij thuis.
Het concert in Varsseveld begint om 20.00 uur, de kerkzaal gaat open om 19.15 uur. De entreeprijs 15 euro, inclusief programma. De kaartverkoop loopt via kaarten@classicwm.nl en (vanaf 17 januari) bij Boekhandel Rutgers, Spoorstraat 10, tel. 0315-241377.

Nieuwjaarsconcerten door de Iesellander Muzikanten

MEGCHELEN - Voor de Iesellander Muzikanten was het aflopen jaar succesvol, met diverse concerten en veel optredens, waar de donateurs en fans van hebben genoten. Na de samenvoeging van Ieselkapel en Landerkapel was het even wennen aan elkaars ideeën en werken aan eenheid in de muziek.

Daarnaast is de kapel door financiële steun van Rabobank en het Prins Bernhard Cultuurfonds in staat gesteld de geluidsinstallatie te verbeteren, wat de klank van het orkest zeker ten goede is gekomen.
Op dit moment is de Iesellander Muzikanten zich aan het voorbereiden op de Nieuwjaarsconcerten die binnenkort worden gehouden. Nieuw repertoire instuderen en oppoetsen van bestaande nummers die wat naar de achtergrond waren verdwenen.
Naast het repeteren zijn de leden ook bezig om de donateurs te bezoeken, om contact te houden en ze weer uit te nodigen voor de concerten. Het is voor elke muziekvereniging van groot belang om een goede achterban te hebben, mensen die steunen en naar de uitvoeringen komen luisteren. Want er bestaat natuurlijk geen concert zonder toehoorders.
De Iesellander Muzikanten organiseren in het nieuwe jaar een Voorjaarsconcert op 28 april, een Najaarsconcert op 16 september en de Nieuwjaarsconcerten worden gehouden op zondag 14 januari in zaal de Kruisberg in Doetinchem, vanaf 11.00 uur. En op zondag 28 januari in zaal De Kievit in Megchelen, vanaf 11.00 uur.
De entree bedraagt 6 euro.
Donateurs van Iesellander Muzikanten, hebben vrije toegang. Wie geen donateur is, maar dat wil worden, kan dat kenbaar maken. Men wordt dan als nieuwe donateur begroet. De kosten hiervoor, bedragen 10 euro per jaar.

Geen plaats voor criminelen in Oude IJsselstreek

Otwin van Dijk tijdens de nieuwjaarsreceptie in Sinderen. Foto: Walter Hobelman

SINDEREN- De boodschap, die burgemeester Otwin van Dijk tussen de regels door meegaf tijdens zijn nieuwjaarstoespraak was duidelijk: "Wie aan de gemeente Oude IJsselstreek komt, komt aan mij." De zichtbaar trotse burgervader steekt niet onder stoelen of banken dat gemeente Oude Ijsselstreek hem bijzonder lief is en dat er geen plaats is voor negatieve invloeden. "Laat één ding boven alles duidelijk zijn; voor criminelen is hier geen plaats", benadrukt Van Dijk.

Door Walter Hobelman

Traditiegetrouw was het Buurtschapshuis op Sinderen de locatie voor de nieuwjaarsreceptie van gemeente Oude IJsselstreek. Zoals altijd werd de receptie goed bezocht en heerste er een goede sfeer. De nieuwjaarstoespraak van Van Dijk was uitgebreid en er zaten een aantal opvallende onderdelen in. Dat begon al vrijwel direct aan het begin. "Ik ben dol op tradities. Maar soms is het ook tijd voor veranderingen. Dat geldt ook voor de plek waar je als gemeente je nieuwjaarsreceptie houdt. Vanaf volgend jaar gaan we dat anders doen", aldus de burgemeester. "De gemeente Oude IJsselstreek staat als een huis en bestaat uit veertien dorpen en één stad. Allemaal even uniek. Vanaf volgend jaar gaan we dan ook rouleren. Elk jaar in een andere plaats", kondigde Van Dijk aan en gaf aan dat de stad Terborg volgend jaar als eerste aan de beurt is. "Terborg heeft in 2019 zeshonderd jaar stadsrechten en dat is best bijzonder. Daarom zijn we graag volgend jaar in Terborg te gast."
Veiligheid is voor Van Dijk een belangrijk thema. Net als respectvol met elkaar omgaan. Luisteren naar persoonlijke verhalen van inwoners vindt hij ook zeer waardevol. "Men spreekt mij soms op straat aan. Dat is niet altijd handig, zeker niet als je haast hebt en weet dat je daardoor te laat op je volgende afspraak komt. Dan weet u nu waardoor het komt dat ik er niet altijd precies op het afgesproken tijdstip ben. Maar ik vind het een voorrecht dat mensen hun persoonlijke verhaal willen delen met mij."
De burgemeester spreekt zijn waardering uit over het werk van de politie, de vrijwilligers van de brandweer en de gemeentelijke handhavers. "Veiligheid is cruciaal. Pas als je je veilig en geborgen voelt kan je je als mens én als samenleving verder ontwikkelen." Volgens Van Dijk is de Achterhoek een kwetsbaar grensgebied voor lieden met criminele plannen. Hij spreekt opnieuw zijn bezorgdheid uit over het feit dat met de komst van de nationale politie de positie van de wijkagenten onder druk komt te staan.
Van Dijk staat uitgebreid stil bij de manier waarop men als mensen met elkaar om hoort te gaan. Wat de lokale politiek betreft is hij zeer positief: "De bestuurlijke crisis is definitief voorbij. Besluiten over belangrijke onderwerpen zoals bijvoorbeeld de toekomst van de DRU, de woningbouw, de gemeentebegroting en het sociaal beleid zijn unaniem genomen. Ik ben trots op onze vitale lokale democratie." Voor de mensen die als niet-raadslid aan de zijlijn staan en commentaar geven heeft de burgemeester een duidelijke boodschap: "Doe dan zélf mee, denk ik dan. Ik geloof enorm in de representatieve democratie." Gemeenteraadsleden verdienen volgens de burgemeester meer waardering. "Het zijn betrokken inwoners die bereid zijn ongelofelijk veel tijd en energie te steken in de gemeente. Ik vind dat zij een groot compliment verdienen."
Van Dijk verwacht dat de campagne rond de komende gemeenteraadsverkiezingen "op een faire wijze verloopt. Scherp op de inhoud. Zacht op de persoonlijke relatie", aldus de burgemeester die vervolgens tegen de raadsleden zegt: "Wees u bewust van uw voorbeeldfunctie."
"Onze lokale samenleving is een afspiegeling van de Nederlandse maatschappij. Verschillen zijn er natuurlijk altijd. Daarom heb je ook verschillende politieke partijen. Maar de verschillen worden besproken op een nette manier. Je zult moeten samenwerken en compromissen sluiten. Nederland is een compromissenland en dat zit in ons DNA."
Ook de regionale samenwerking ontbreekt niet in de nieuwjaarstoespraak. "Gelukkig heeft de gemeenteraad van Oude IJsselstreek zich uitgesproken voor verdergaande regionale samenwerking. Inclusief een goede democratische legitimatie via de gemeenteraden zeg ik erbij. Onze gemeente wil één van de motorblokken zijn van regionale Achterhoekse samenwerking."
Van Dijk sluit zijn toespraak af en citeert een slogan van een bekend Zweeds meubelbedrijf. "Aandacht maakt alles mooier. Ik denk dat dat echt zo is. Oprechte aandacht maakt onze samenleving mooier. Je leert er persoonlijke verhalen van mensen door kennen. Je leert dat politiek en democratie er toe doen. Daar wil je dan toch ook graag aan bijdragen? Dat doe je door allemaal te gaan stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Dat doe je ook door je in te zetten voor je omgeving en een luisterend oor te bieden voor de persoonlijke verhalen van mensen om je heen." En met de wens "ik wens u een mooi 2018 toe", sluit Van Dijk zijn nieuwjaarstoespraak af.

Repair Café in De Schuylenburgh

SILVOLDE - Het Repair Café in De Schuylenburgh in Silvolde is op iedere tweede zaterdag van de maand.

Ook op zaterdag 13 januari is men tussen 10.00 en 13.00 uur weer van harte welkom met kapotte spullen. Of het nu gaat om een defect apparaat, een kapot stoeltje of krukje of een kledingstuk dat hersteld moet worden, de vakkundige vrijwilligers zitten klaar om kapotte spullen te repareren en hun kennis aan de bezoekers over te dragen. En dat alles tegen een vrijwillige bijdrage en een vergoeding voor gebruikte materialen.
Draag bij aan een duurzame samenleving en gun spullen een tweede leven, zo luidt het credo van het Repair Café.
Wie zelf handig is en als vrijwilliger wil deelnemen aan het Repair Café, kan een mail sturen naar m.kraaijenbrink@azora.nl.

NAAST zelfstandig voor zorg op afstand

VARSSEVELD - Sensire verzelfstandigt haar activiteiten voor e-health onder de naam NAAST. Per 1 januari biedt NAAST in heel Nederland zorg op afstand, met als doel voor haar klanten zowel de kwaliteit van zorg als de kwaliteit van leven te verbeteren.

Zorg op afstand is de term voor alle manieren waarop zorg niet wordt gegeven via persoonlijk contact, maar via de computer of de telefoon. Bij Sensire werd dat tot nu toe gedaan door het Medisch Service Centrum (MSC), de voorloper van Naast.

Daar zitten dag en nacht verpleegkundigen die reageren op personenalarmering en bijvoorbeeld meekijken bij verpleegtechnische handelingen en de inname van medicijnen. Zo hoeven mensen minder voor controles naar de dokter of het ziekenhuis, terwijl hun gezondheid en verzorging veel nauwkeuriger worden gevolgd.

Naast heeft in Nederland een gunstige uitgangspositie. Zo beoordeelt de organisatie al hartfilmpjes van klanten die via huisartsen vanuit heel Nederland komen en staat het tal van zorgaanbieders bij in het dubbelchecken van de toediening van medicatie. In totaal zijn al 45 zorginstellingen klant.

De verzelfstandiging stelt Naast in staat om niet alleen zelf als zorgorganisatie een koploper te worden in de digitale transitie van de zorg, maar ook om de ambities van andere zorgaanbieders in e-health waar te maken. Voor zorgaanbieders is zorg op afstand een onontkoombaar middel om de groeiende vraag naar zorg betaalbaar en efficiënt te houden.

Naast is een zelfstandige onderneming onder Sensire. Als directeur is René Baljon aangesteld. Die verdiende zijn sporen in Rotterdam, waar hij het Brandwondencentrum van het Medisch Centrum Rijnmond Zuid leidde en 16 jaar aan het hoofd stond van Het Oogzorgnetwerk. Hij is ook voorzitter van WCS Kenniscentrum Wondzorg.

Maarten van Rixtel, bestuurder van Sensire: "Sensire heeft altijd de visie gehad dat digitale zorgverlening de toekomst is. Daar hebben we dan ook al veel in geïnvesteerd. Met de verzelfstandiging kan Naast zich verder ontwikkelen en nog beter voldoen aan de wensen van onze klanten in het land."
Directeur René Baljon: "Met goede zorg op afstand stijgt zowel de kwaliteit van de zorg als de kwaliteit van leven. Met Naast kunnen wij mensen in elke fase van hun leven ondersteunen."

Prijzenslag voor Dansgarde Iseldonk

Blije gezichten bij Dansgarde Iseldonk. Foto: PR

ULFT - Dansgarde Iseldonk heeft met haar jeugd-dansgroepen afgelopen zondag 7 januari maar liefst zeven prijzen, waarvan vijf eerste prijzen, weten te bemachtigen tijdens het jaarlijks dansfestival van carnavalsvereniging de Nachtuulen in Oud-Zevenaar.

De hoofd-dansgroep (leeftijd 14-17 jaar) won met het optreden als D-stroy met 78,5 punten de eerste prijs in de categorie Showdans Modern, De jeugdgroep (11-13 jaar) won als X-tream met 82 punten eveneens de eerste prijs in dezelfde categorie.

De junioren van Iseldonk (8-10 jaar) wonnen de tweede prijs met hun moderne showdans als Dancing Sparkles. Zij kregen 71 punten. De mini's (4 tot en met 7 jaar) wonnen met hun optredens als The Bulldogs en New York-girls respectievelijk de eerste en de vierde prijs in de categorie Showdans Karakter.
De garde-dansgroepen van Iseldonk wonnen met zowel de juniorengarde (7-9 jaar) als jeugdgroep X-tream (12-14 jaar) de eerste prijs.
Ook de 'Hein-Wenting-wisselbeker' ging dit jaar naar Dansgarde Iseldonk wegens het behalen van het hoogst aantal punten door dansgroep X-tream (160,5 punten).
Dansgarde Iseldonk, met meer dan zestig leden, maakt deelt uit van carnavalsvereniging Stichting Iseldonk, het overkoepelend orgaan van het Ulftse carnaval, en verzorgt onder meer tijdens de jaarlijkse carnavals-pronkzittingen diverse dansoptredens. Voorafgaand aan het carnaval worden er diverse dansfestivals bezocht om de ingestudeerde dansen ook aan het publiek buiten Ulft te kunnen showen.

Dansgarde Iseldonk heeft momenteel meer dan zestig jeugdleden in de leeftijd van 4 tot en met circa 17 jaar. Zij staan onder leiding van Daisy Peters, Boukje Prinsen en Renate Kolks.
Voor meer info over de dansgarde en het Iseldonkse carnaval: www.iseldonk.com.

Column

Luchtjes

"Trek nog even een schoon overhemd aan", adviseerde mijn liefste. Inderdaad, geen overbodige luxe, moest ik toegeven. Een uurtje geleden nog maar stond ik bij het fornuis om een oosterse maaltijd te bereiden. Met het vuur onder de wok flink hoog gedraaid. Zonder twijfel de mooiste manier van koken, met de wok. Maar er zit ook een nadeel aan. Zeker als prei en ui belangrijke componenten van het gerecht vormen hangt de lucht daarvan nog uren lang in heel het huis. En in je kleren. Ik had voor die avond nog een interviewafspraak, dus inderdaad maar even omkleden. En nu ik er over nadacht: voor een snelle douche was ook nog net tijd over.

Onderweg naar mijn afspraak moest ik toch even lachen in en om mezelf. Zoveel drukte, omdat je misschien een beetje naar prei ruikt! Stel nou, dat ik één of twee generaties eerder was geboren. Dat het nu 1968 zou zijn geweest, of 1938. Zou ik me dan ook hebben gedoucht en omgekleed? Natuurlijk niet. De generaties voor mij, die dus van mijn vader en opa, verschoonden zich soms maar één keer per week. En zelf werd ik in mijn jongste jaren ook alleen op zaterdag door mijn moeder in een zinken teil gezet. Het 'bad' waarvan ik het op het fornuis opgewarmde water deelde mijn mijn twee oudere zusjes. Een douche hadden we domweg niet in de vroege vijftiger jaren.

Het was in die tijd ook eigenlijk heel gewoon, dat er aan mensen een luchtje zat. Letterlijk! In mijn klas op de lagere school zaten twee boerenjongens. Hun vaders waren niet al te grote boeren: vijf, zes koeien in een grupstal, een paar varkens in een kot en een stel kippen die los op het erf liepen. Tja, op zo'n bedrijfje rook het altijd naar persvoer, naar de dieren en naar de mest die ze produceerden. En die lucht ging ook in de kleren zitten. In de klas, waar het 's winters knap benauwd kon zijn, rook het vaak naar een mengeling van zweet, krijt en natte, op de verwarming drogende kinderjassen. Maar die twee boerenjongens rook je daar boven uit. En oh ja, dan was er ook nog dat meisje dat uit Indonesië kwam en dat heel bijzonder, maar in mijn beleving zeker niet onaangenaam rook. Later heb ik begrepen dat dit kwam door de ingrediënten die haar moeder bij het koken gebruikte en die wij boerenkooleters (over luchtjes gesproken) toen nog niet kenden.

Was het nou erg, dat je mensen kon ruiken? Ach nee, wij vonden toen van niet. We kenden zelfs dat spreekwoord van onze opa's en overgrootvaders nog: Twaalf boeren en enen ulk (bunzing) dat bunt dattien stinkerts. Dat zou ik nou niet meer durven zeggen. En trouwens: één van die boerenjongens uit mijn klas kwam ik een paar jaar geleden nog tegen. Hij is nu eigenaar van een groot en supermodern melkveebedrijf. Om hem heen hing een zweem van – volgens mij - Dior Sauvage pour Hommes. Lekker luchie trouwens!

Column

Aftichelen

Door de eeuwen heen heeft de mens voor allerlei doeleinden behoefte gehad aan mooi zuiver wit (maar meestal meer geel) zand. Aan klaor zaand, zoals ze in de Achterhoek zeggen. Of tenminste in het grootste deel van de Achterhoek. Want in Doetinchem bijvoorbeeld spreekt men over beste stoefklei. In Gorssel over klaorloeter zaand en in Zevenaar kent men dat mooie zand als klinkklaor zand. Maar ook wel als giezel. Terwijl ze datzelfde spul in Beltrum weer baar zand noemen.
Maar hoe je het ook noemt, als dat zand in een grote hoeveelheid wordt gewonnen ontstaat er een zandgat. Een woord dat wordt gebruikt in zowel het algemeen Nederlands als in de streektaal van Achterhoek en Liemers. Maar zoals je zo vaak kunt constateren: het Achterhoeks is een veel rijkere taal dan het Nederlands. Bij ons kan zo'n gat ook zandkoele heten. Of zandputte. En gek genoeg (want we praten toch over een afgraving) heeft men het in Zwiep, Silvolde, Doetinchem en Zevenaar over een zandbult(e) en in Steenderen over een zandrugge.
Overigens ontstond vroeger niet altijd een diep gat. Soms werd slechts een dunne laag afgegraven. Dan werd eerst de bovenste laag zwarte grond weggehaald, daarna het witte zand gewonnen en vervolgens de zwarte grond weer op z'n plek gebracht. Aftichelen werd die methode genoemd. Een woord dat we nog terugvinden in de Zutphense straatnaam Tichelkuilen. En het is vast niet toevallig, dat die straat niet zo ver verwijderd is van het Gat van Roelofs. Een zandafgraving die tegenwoordig heel sjiek het Bronsbergenmeer wordt genoemd.

Rap en folk in Nieuwe Dijkhuis

Dizraeli. Foto: Fabrice Bourgelle

Britse artiest Dizraeli maakt Nederlands debuut in Doetinchem

DOETINCHEM – Een wonderlijke mix van rap, folk, hiphop en spokenword. Dat is Dizraeli uit Bristol, Groot Brittanië. Hij speelde al op grote festivals als Glastonbury en Greenbelt, maar zaterdag 20 januari maakt hij zijn debuut in Nederland, op de planken van Het Nieuwe Dijkhuis in Doetinchem.

Rowan Alexander Rawday oftewel Dizraeli is al een gevestigde naam in Groot Brittannië. Hij won de BBC Radio 4 Poetry Slam, trad op in de Royal Festival Hall en tal van grote festivals. Maar in Nederland is de rapper en singer-songwriter nog een grote onbekende. Nog wel, want als het aan de vrijwilligers van Het Nieuwe Dijkhuis ligt, wordt Dizraeli naast Groot Brittannië ook groot in Nederland. Hij reisde de hele wereld over om te zoeken naar de roots van muziek. En door al die culturen wordt hij geïnspireerd tijdens het schrijven van prachtige liedjes, raps, gedichten en verhalen. Soms klein, alleen met stem en gitaar, dan weer met vette beats.
Dizraeli krijgt zaterdag 20 januari een supportact van jewelste: de Doetinchemse stemkunstenaar B-Art Voogt, de beste beatboxer van Nederland en misschien wel van Europa. B-Art legt ritmes en maakt sounds zoals je die nog nooit uit iemand z'n strot hebt horen en zien komen. Kan dit? Ja het kan.
Programmeur Gerco Mons van Het Nieuwe Dijkhuis is laaiend enthousiast over de komst van Dizraeli naar Doetinchem. "Ik heb hem voor het eerst zien optreden tijdens Greenbelt. Die gozer kan fantastisch spelen op zijn akoestische gitaar en rapt en zingt daar rake teksten overheen. Ik vond het zo'n wonderlijke en gave combinatie. Ik heb direct wat cd's aangeschaft. Eigenlijk ben ik er best een beetje trots op dat hij bij ons komt spelen. Probleem alleen is: niemand kent hem nog", grinnikt Mons.
De Britse artiest staat in zijn eigen land bekend om zijn sociale hart. Dizraeli gaf onder andere muziek- en taalworkshops in de vluchtelingenkampen bij Calais en Duinkerken. "Dat sociale vind je terug in zijn teksten. Dat vind ik tof. Hij denkt niet in grenzen, maar in mogelijkheden. Dat hoor je ook terug in zijn muziek. Hij heeft verschillende reizen naar Afrika gemaakt en die muziek neemt hij mee."

Tickets kosten 12,50 euro via www.hetnieuwedijkhuis.nl en 15 euro aan de deur.
Het concert begint zaterdag 20 januari om 20.00 uur, de deuren zijn vanaf 19.30 uur geopend.
Het Nieuwe Dijkhuis is gevestigd aan de Burg. Van Nispenstraat 19-21 in Doetinchem.

350 jaar Achterhoek voor alle titels

De initiatiefgroep met het logo van 350 jaar Achterhoek. Foto: Rob Weeber

ACHTERHOEK - 'Waer iemant duisent vreugden soek/Mijn vreugd is in dees' achter-hoek'. Deze zin stamt uit 1668 en is afkomstig uit een van de gedichten van de in Neede geboren Willem Sluiter. Het is tevens de eerste keer dat de naam Achterhoek als streeknaam genoemd wordt in de geschiedenis. Daarmee bestaat de naam dit jaar 350 jaar. Het was Eibergenaar Bennie te Vaarwerk die dit opmerkelijk feit vorig jaar vermeldde en voorstelde om er iets mee te doen. Inmiddels bestaat er een initiatiefgroep die in september (Open Monumentendagen) van dit jaar rondom de geboorte-, woon- en werkplaats van Sluiter culturele activiteiten organiseert. Maar het beperkt zich niet tot Berkelland, de gehele Achterhoek, van jong tot oud, wordt opgeroepen om bij te dragen aan het thema 350 jaar Achterhoek.

Door Rob Weeber

Uiteraard is ook het museum De Scheper deelnemer aan de initiatiefgroep. Het museum bezit zo'n 130 van de 160 bestaande bundels van Sluiter en heeft daarmee de grootste collectie ter wereld. Niet voor niets werd daar op 2 januari het officiële logo van 350 jaar Achterhoek gepresenteerd. De initiatiefgroep heeft met de gemeente en de comité Open Monumentendagen Berkelland afgesproken dat de opening van de Open Monumentendagen op 7 september in de Oude Mattheüskerk in Eibergen plaatsvindt, de kerk waar Sluiter dominee was. De Historische Kring Eibergen zal een themanummer van haar tijdschrift Old-Ni-js laten verschijnen met de naam 'Van achter-hoek tot Achterhoek'. Museum De Scheper opent een expositie over de gravures van Jan Luyken, een beroemde illustrator van onder meer het werk van Willem Sluiter. De voorouders van Jan Luyken stamden uit Zwolle bij Groenlo. Verder is er een prentenkabinet te zien van prenten en kopieën van geschilderde portretten van Sluiter.
Een door Arend Heideman eerder opgespoord origineel schilderij van Sluiter hangt in Wassenaar, maar is helaas niet beschikbaar. Daarnaast heeft de initiatiefgroep de Berkellandse kunstenaar Anton ter Braak gevraagd om twee kunstvoorwerpen te ontwerpen. Een zou er moeten komen in de Kluiversgang in Eibergen en de ander in Neede, de geboorteplaats van Sluiter. Te zijner tijd zal blijken of de benodigde financiën gevonden kunnen worden om de ontwerpen om te zetten naar heuse kunstwerken.
De aansluiting met verdere activiteiten in de gehele Achterhoek wordt evenwel niet door de initiatiefgroep zelf gecoördineerd, maar door een comité van aanbeveling dat bestaat uit oud-burgemeesters Thijs van Beem en Hein Bloemen, oud-minister Henk Kamp, Hans Keuper van Boh Foi Toch, Arie Ribbers (ex-Omroep Gelderland), Femia Siero (directeur Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers) en Jacobus Trijsburg (oud-directeur Stichting Gelders Erfgoed). Inmiddels zijn er al diverse culturele toezeggingen gedaan vanuit meerdere hoeken. Zo heeft Liesbeth Schepers, regio- en projectcoördinator Achterhoek Toerisme, vorig jaar al laten weten dat het thema van Cultuurzomer Achterhoek dit jaar '350 jaar Achterhoek' wordt. Rekken gaat het dahliaveld naast de Piepermolen vernoemen naar 350 jaar Achterhoek en in Gelselaar organiseert de culturele Stichting Bie Winkels onder leiding van dichter en journalist Sander Grootendorst een poëzieproject voor leerlingen van Achterhoekse basisscholen. Alle informatie is in aanloop naar september terug te vinden op de website.


www.willemsluiter.nl

Column

10 januari

Ulft

Vakantiepret - Winter editie

SSP-HAL ULFT

15 januari

Varsseveld

Hatha Yoga

Borchuus Kulturhus Varsseveld

16 januari

Terborg

Yin Yoga in Terborg

Yogacentrum Terborg

17 januari

Ulft

Vakantiepret - Winter editie

SSP-HAL ULFT


Longpunt de Achterhoek in Slingeland Ziekenhuis

DOETINCHEM - Longpunt de Achterhoek Doetinchem houdt voor longpatiënten, hun omgeving en zorgverleners op donderdag 25 januari van 15.30 tot 17.30 uur een bijeenkomst met het thema Zorg op afstand. Zorg in beeld. Thuismeet app. Over technische vernieuwingen in de zorg. Tevens wordt met de bezoekers een longaanval actieplan opgesteld.

Het thema wordt besproken door de longverpleegkundigen Maritha Spekschoor (Slingeland Ziekenhuis) en Ingrid Zweers (Sensire). Omdat bij de bezoekers veel vragen met betrekking tot dit onderwerp bestaan, wordt voor het stellen van vragen ruim tijd ingepland.
De bijeenkomst vindt plaats in het Slingeland Ziekenhuis (auditorium) aan de Kruisbergseweg 25 in Doetinchem. De aanvang is om 15.00 uur. De deelname is gratis evenals het parkeren. Deelnemers wordt verzocht om tijdens deze bijeenkomst geen luchtjes te gebruiken.
In verband met de grote, nog steeds groeiende, belangstelling voor deze Longpuntbijeenkomsten dient de organisatie zich te houden aan een door de autoriteiten ingesteld maximum aantal bezoekers. Aanmelding verplicht.
Meer informatie en aanmelden is uitsluitend mogelijk via doetinchem@longpunt.longfonds.nl of tel. 06–43486657 (Jannie ter Vrugt).
Zie ook de Facebookpagina Longpunt de Achterhoek Doetinchem en de website: http://gelderland.longfonds.nl/.

Nieuwjaarsconcert met Ulftse en Liemerse koren

Luscinia en de Ulftse Nachtegalen treden op met Vocaal ensemble Liemers Cantorij. Foto: PR

ZEDDAM - Vocaal ensemble Liemers Cantorij brengt zondag 14 januari een Nieuwjaarsconcert, samen met de Ulftse Nachtegalen en Luscinia. Koren met een geheel eigen karakter en voor deze gelegenheid samen te beluisteren.

Bijzonder is de uitvoering van 'The beginning emptiness', een compositie voor kinderkoor en gemengd koor door de hedendaagse Letse componist Eriks Ešenvalds. Hier hoort het publiek de koren samen in een bijzonder mooi en verrassend samenspel.
Vocaal ensemble Liemers Cantorij staat sinds 2003 onder de inspirerende leiding van Christel Gelderman. Een aardige bijkomstigheid is dat de dirigent van de Ulftse koren, Ben Simmes, haar voorganger was. Een muzikaal weerzien waar de koorleden met veel plezier naar uitkijken. De programmakeuze is dit keer extra gevarieerd vanwege de deelname door meerdere koren. De nadruk ligt op Engels repertoire. Composities uit de laat-Renaissance en Barok tot hedendaags werk passeren de revue.
Jeugdkoor 'de Ulftse Nachtegalen' is een club meiden van 12 tot ongeveer 21 jaar met hart voor (klassieke) muziek en zang. Het koor staat al sinds 1988 onder leiding van Ben Simmes. Vocaal ensemble Luscinia is het koor dat uit de Ulftse Nachtegalen is voortgekomen, dankzij een stel fanatieke dames die ook na hun 21ste nog graag met elkaar wilden blijven zingen. Samen hebben zij al veel successen behaald. Van de eerste prijs Cum Laude op het internationale korenfestival in Neerpelt, tot spraakmakende optredens door het hele land. De koren staan vooral bekend om hun zuivere, pure en heldere klanken waarmee zij diepe indruk maken. Van ontroering en blijdschap, tot troost en juist krachtige energie; ze weten iedere keer weer menig zakdoek tevoorschijn te toveren.
Op zondag 14 januari kan men naar deze koren komen luisteren in de Oswalduskerk aan de Bovendorpsstraat 3 in Zeddam.
De entree bedraagt 15 euro inclusief consumptie. Het concert begint om 14.30 uur en de kerk gaat open om 14.00 uur.
Vooraf kaarten reserveren kan door een e-mail te sturen naar liemerscantorij@gmail.com.
Voor meer informatie het Liemerse koor kan men de website raadplegen: www.liemerscantorij.nl.

Film Varsseveld 1962 bij Omroep Gelderland

Kerkplein in Varsseveld begin jaren '60 met op de achtergrond de bekende winkel 't Hooge Huus. Foto: collectie Gerard Bruil

VARSSEVELD - Op dinsdag 16 januari toont Omroep Gelderland in haar programma 'Ons dorp' beelden van Varsseveld uit 1962.

De aflevering begint om 17.20 uur en wordt elk uur herhaald. Op de beelden is Varsseveld te zien als een welvarend dorp met een uitgebreide middenstand en een bloeiende industrie, die aan veel mensen werk biedt.
Veel bekende Varssevelders zullen de revue passeren en ook het verenigingsleven zal worden belicht. Kortom, een film die bij vele Varssevelders goede herinneringen aan de jaren '60 zal oproepen.

NJOY met nieuwe songs bij nul

WESTENDORP - Het vrouwen barbershopkoor NJOY houdt op
maandag 22 januari een open repetitie in Westendorp.

Het koor start dit jaar met een aantal nieuwe songs, dus iedereen begint bij nul…
Njoy repeteert elke maandagavond van 20.00 tot 22.00 uur in de
Leemvoortschool, aan de Steuterweg 2 in Westendorp.
Voor meer informatie, bel 06-20699592.

Doe Jazz Festival

DOETINCHEM - Het Doe Jazz Festival 2018 in Hotel Bistro Zalencentrum De Kruisberg in Doetinchem wordt gehouden zaterdag 27 januari.

Vanaf 20.00 uur tot middernacht doorlopend jazzmuziek. Met de bijzondere accommodatie met drie, aaneengesloten, zalen en vijf orkesten staat niets een mooie happening in de weg.
Bekende en minder bekende, maar stuk voor stuk enthousiaste en kwalitatief goede musici uit diverse windstreken maken hun opwachting.
Gratis parkeren. De entree bedraagt 19,50 euro en leden andere jazzclubs betalen 15 euro. Ook 's avonds aan de zaal. Meer info en reserveren via 0314-324060 of info@doejazz81.nl, www.doejazz81.nl, Facebook.com/Doejazz.

Boterstraat, begin jaren '70. Foto: collectie Gerard Bruil

Boterstraat

De Boterstraat in Varsseveld begin jaren '70. Links is nog juist een deel van de zaal van Café Schuurman te zien. Op de achtergrond zuivelfabriek 'De Volharding', ook wel de 'Botterfabriek' genoemd. Rechts het kantoor van de Coöp Landbouwvereniging, ook wel 'de Looze' genoemd. Het kantoor werd in 1993 afgebroken om plaats te maken voor de uitbreiding van het gemeentehuis. In het voormalig gemeentehuis is tegenwoordig het kantoor van Sensire gevestigd.

De Boterstraat, met het voormalige gemeentehuis - nu kantoor Sensire - in Varsseveld. Foto: Gerard Bruil

'We kunnen nu allebei de Dolberg-move'

Stojan Visser coacht kids tijdens Pelota MasterClass. Foto: Roel Tomassen

DOETINCHEM - Zwart-wit beelden waarop de legendarische Johan Cruijff één-op-één moeiteloos zijn tegenstanders passeert. Ajacied Abdelhak Nouri die op een pleintje in de Amsterdamse straten zijn verhaal vertelt. En een flitsende video van de Braziliaanse voetbalkunstenaar Ronaldinho. Vijftig talentvolle voetballertjes houden hun oren en ogen wagenwijd open bij de theorielessen tijdens de allereerste indoor Pelota MasterClass.

Door Roel Tomassen

In de pannakooi is het even later juist zaak om de benen dicht bij elkaar te houden. Een bal tussen je benen door betekent een gevoelig verlies, want je bent voor schut gezet door je tegenstander. Gelukkig bieden de drie-tegen-drie partijspellen volop kansen op revanche en eerherstel. Wie weer genoeg vertrouwen getankt heeft, mag het zelfs opnemen tegen 'mystery guest' freestyler Sheriff. Hij heeft in een demo zijn skills al getoond en op de videoschermen trucs geshowd met Soufiane Touzani, Nederlands bekendste freestyler.

Zie hier de ingrediënten voor de succesvolle openingsdag van de tweedaagse Pelota MasterClass in de Topsporthal in Doetinchem. Pelota is het voetbalbedrijf van de broers Stojan en Milenko Visser. Samen met techniektrainers van hun Academy en Sheriff verzorgen ze voor vijftig kinderen trainingen onder het thema 'Van de straat naar het veld'. De kids zijn acht tot dertien jaar en voetballen bijna allemaal in de jeugd van De Graafschap, Vitesse, NEC of Ajax.

"Doel van onze tweedaagse is om het voetbaltalent van kinderen te ontwikkelen. Deze eerste dag draait om het toepassen van technieken van de straat in partijvormen. Martijn Meerdink gaat op dag twee in op het belang van hard werken", vertelt Milenko, die verwijst naar freestyler Sheriff. "Hij trainde in het begin niet voor niets zes uur per dag. Talent alleen is niet genoeg om de top te bereiken."

"De kinderen krijgen les van de beste trainers, maar ze leren door kijkgedrag ook veel van elkaar. Ze zijn in groepjes verdeeld op basis van leeftijd en niveau. Zo spelen ze allemaal onder goede weerstand", vervolgt Milenko. Hij meldt dat het ook confronterend kan zijn. "Je ontdekt hoe je skills ervoor staan ten opzichte van leeftijdsgenootjes. Hoe goed kan ik techniek toepassen en situaties inschatten? Kijk naar de pannakooi. Wie blijft over als 'last men standing'? Die confrontatie is helemaal niet erg, want het maakt je harder."

Ook het brein van de voetballertjes wordt getraind tijdens de masterclass. "We werken samen met Timo Kleinhesselink, een jongen uit deze streek. Met Sportbrein is hij heel erg bezig met het verbeteren van sporters door het brein centraal te stellen", aldus Milenko. De training van Timo bevalt Nick en Emil wel. "De smartgoals veranderen telkens van kleur. Je scoort punten als je door poortjes met de juiste kleur dribbelt. De stand wordt op een smartphone bijgehouden."

Nick is tien jaar, door Ajax dit seizoen weggehaald bij Sparta Rotterdam en zit dus in de roemruchte jeugdopleiding van de Amsterdamse topclub. Hij heeft het naar zijn zin in Doetinchem. "Ik vind dit heel leuk. We doen verschillende oefeningen, je krijgt echt een betere techniek. Zo heb ik een move geleerd van Stojan waarbij je een schaar maakt met een akka er achteraan."

De elfjarige Emil uit Zutphen is bezig aan zijn derde seizoen in de jeugd bij De Graafschap. Ook hij heeft een nieuwe passeerbeweging in de smiezen gekregen. "Nick en ik kenden allebei de Dolberg-move nog niet, maar nu kunnen we de bal over onszelf heen wippen. Cool, hè!"

Milenko mikt met Pelota op meer masterclasses in de toekomst. "Het is mooi dat we in de SaZa Topsporthal deze allereerste editie hebben, maar we hopen dit ook te gaan doen in andere steden buiten Gelderland."

Wouter Bergervoet in stadion Camp Nou in Barcelona. Foto: PR

In deze rubriek maak je kennis met het lokale amateurvoetbal. Via elf thema's ontdek je wie de spelbepalers in onze streek nou echt zijn.

Door Roel Tomassen

Naam: Wouter Bergervoet
Woonplaats: Doetinchem
Geboortedatum: 12 september 1992

1. Club en functie Na een seizoen bij Zelhem ben ik weer terug bij Den Dam. Nee, ik had niet verwacht zo snel terug te keren. Na drie seizoenen in Azewijn ben ik met Carlo (Valk, RT) meegegaan naar Zelhem, maar eenmaal daar had ik al snel door dat de schik bij mij verdween. Ik heb halverwege vorig seizoen aangegeven te stoppen. Even wilde ik zelfs helemaal niet meer voetballen. Maar net als Carlo ben ik toch teruggekeerd bij Den Dam. Dit seizoen speel ik meestal als voorstopper.

2. Gezin Ik woon sinds twee jaar samen met Esmée in Doetinchem. Grappig genoeg is Esmée de dochter van Carlo, mijn trainer. Oorspronkelijk kom ik uit Hengelo. In de jeugd heb ik altijd bij Pax gespeeld, maar vanaf de B-junioren ben ik vijf jaar lang gaan volleyballen bij DVO. Ik heb vier jaar in het eerste gespeeld, op een aardig niveau. Dat ging niet meer, omdat ik moest werken op zaterdag, de wedstrijddag. Ik kwam in die tijd natuurlijk regelmatig bij Carlo thuis en hij vroeg mij om mee te gaan naar Den Dam. Daarvoor wist ik niet eens dat Azewijn bestond.

3. Beroep Ik ben commercieel binnendienst medewerker bij Doréma. In de recreatiebranche zijn wij een specialist in voortenten en luifels. Op de helpdesk help ik onze klanten en ook onderhoud ik contacten met dealers.

4. Muziek Populaire nummers en Nederlandstalige feestmuziek. Mijn favoriete artiest? Uhm, dan roep ik al snel Guus Meeuwis.

5. Hoogte- en dieptepunt Hoogtepunt voor mij is dat ik weer ben gaan voetballen. Met Den Dam hebben we in de vijfde klasse leuke resultaatjes geboekt. De slechte resultaten van dit seizoen zijn dan ook een dieptepunt. Den Dam staat altijd in de onderste regionen, maar nooit stijf onderaan, zoals nu, met slechts een puntje. Alleen Westendorp ligt voor ons binnen handbereik. Blessures zijn een belangrijke oorzaak. We zijn met 21 spelers gestart en hebben er amper dertien over. Uit het tweede kan Den Dam moeilijk putten.

6. Voorbeeld Gerard Piqué van FC Barcelona. Hij is een verdediger die erin kleunt, een goede kopper en hij heeft een mooie lange pass. Naar zo'n verdediger kijk ik graag.

7. Eén dag in de schoenen van René van der Gijp. Overdag wat wedstrijdjes bekijken en 's avonds mijn mening erover geven in een voetbalpraatprogramma. Niks mis mee.

8. Gekleurde of zwarte voetbalschoenen Zwarte schoenen. Als ik tegenover iemand met gekleurde schoenen sta, loopt het zweet door mijn handen. Zo'n gozer wil ik aanpakken. De mentaliteit in Azewijn is er ook eentje van negentig minuten doorgaan. Wij gaan niet zo snel theatraal liggen, dat doen die mooiweervoetballers met hun gekleurde schoenen eerder.

9. Ergernis Ik erger mij aan schwalbes en om kaarten vragen. Bij Ajax-PSV zag ik laatst Joël Veltman bij een tikje in de nek naar de grond gaan alsof hij een enorme hoofdwond had. Bij mij haal je dan het bloed onder de nagels vandaan. In de vijfde klasse trappen scheidsrechters helaas vaak in zulke duikelpartijen.

10. Ambitie Van de laatste plek afkomen, is absoluut ons doel. Als de blessures verdwijnen en we allemaal de schouders eronder zetten, kunnen we na de winterstop beste wat mooie uitslagen neerzetten.

11. Openbaring Bijgelovig of zo ben ik totaal niet. In kruisjes slaan en zo geloof ik niet. Volgens mij zit het dan tussen je oren. Ik wil gewoon alles geven en uit mijzelf halen.

Grenssteenwandelingen krijgen een vervolg

De organisatoren van de tochten zijn er klaar voor. Foto: Frank Vinkenvleugel

REGIO - In navolging van de succesvolle grenssteenwandelingen in de grensregio hebben ditmaal de Heimatverein Anholt, Comité Leefbaarheid Megchelen, Vereniging Leefbaarheid Netterden en Heemkundekring Bergh een nieuwe serie grenssteenwandelingen georganiseerd vanaf grenssteen 730 naar grenssteen 698, van Dinxperlo naar Beek.

Door Iris Jansen

"Tijdens het project 'Nachbarn stellen sich vor' dat afgelopen jaar in Dinxperlo met een tentoonstelling werd geopend, was al snel het idee geboren voor een vervolg van de grenssteenwandelingen. Zo moest het toch ook mogelijk zijn de wandelingen richting de Rijn te organiseren", vertelt Theo Gasseling van het Heimatverein Anholt. "De wandelingen zijn uniek want de routes zullen maar éénmaal te bewandelen zijn, aangezien er veel stukken over privéterreinen lopen. Dankzij de medewerking van de grondeigenaren is het mogelijk geweest dit traject uit te zetten, dat zowel over Duits als Nederlands grondgebied loopt. Om het wild niet teveel te verstoren, is op verzoek van de eigenaren en meewerkende organisaties de wandeling niet opengesteld voor honden. Zeker gezien het jaargetijde, heeft het wild te weinig beschutting van struiken en gras."

Een van de grensstenen. Foto: Frank Vinkenvleugel

Drie wandelingen
"De eerste wandeling is op zondag 21 januari en begint bij grenssteen 730. Het startpunt is bij de slagboom bij de Brüggenhütte aan de Aa-Strang en eindigt bij grenssteen 715, gelegen bij Camping De Bosrand aan de Heisestraat in Megchelen. De route is ongeveer 14 kilometer lang en heeft een aantal verzorgingspunten; bij de Regniet, bij Golfclub 't Lohr, bij het voormalige douanestation Anholt en natuurlijk bij het eindpunt op de camping, waar koffie, thee of een warme snack te verkrijgen zijn en gebruik kan worden gemaakt van een toilet. Veel vrijwilligers zijn tijdens de wandelingen bij de organisatie betrokken", legt Gasseling uit.

De tweede wandeling is op zondag 4 februari en start bij grenssteen 715, bij camping De Bosrand en loopt tot aan grenssteen 708 bij de grens met Netterden aan de Emmerikseweg. En op zondag 18 februari is de laatste in deze serie, van grenssteen 708 naar grenssteen 698 Beek, bij het tankstation aan de BAB3. Voor alle wandelingen geldt dat er tussen 9.00 uur en 12.00 uur gestart kan worden, aanmelden is niet nodig. De kosten bedragen 5 euro per persoon waarbij kinderen tot 12 jaar gratis mogen meelopen. Het bedrag is inclusief pendelbus die de wandelaars weer terug naar het startpunt brengt. Gasseling: "Ik moet er wel op wijzen dat de wandeling, gezien de terreinomstandigheden, niet toegankelijk is voor rolstoelgebruikers of mensen met een rollator. De route loopt soms dwars door de weilanden en greppels. Er wordt zelfs een vlonder gebouwd waar de wandelaars overheen moeten lopen. Een redelijk goede conditie, een paar stevige schoenen en regenkleding zijn dus zeker aan te bevelen."

Ook Freek Diersen, die bij de organisatie van de eerste grenssteenwandeling nauw betrokken is geweest en nu ook weer als vrijwilliger meewerkt, is blij dat er een vervolg komt. "Het is een geweldige manier om het landschap op deze manier te beleven. Je komt op plekken langs de grens waar je niet zo gauw meer komt. Je zult verbaasd zijn over de andere invalshoek van het landschap die je normaal alleen maar vanaf de weg kunt zien. Niet als vrijwilliger, maar ook als lid van de Euregioraad, vind ik dit een geweldige manier om mensen aan weerskanten van de grens bijeen te brengen, te verbinden. Met elkaar een stukje gezamenlijke historie beleven, dat is een hele waardevolle ervaring. In 2019 zal de laatste etappe van de grenssteenwandelingen worden uitgezet en wel van Babberich naar Spijk."
Tot slot vult Gasseling nog aan: "Alle informatie omtrent deze wandelingen is - ook in het Nederlands - na te lezen op de website van onze Heimatverein."


www.anholt-heimatverein.de

D66-lijsttrekker Canter Cremers is nog lang niet klaar

D66-lijsttrekker Hayo Canter Cremers. Foto: Guido Pelgrim

ULFT - Als het aan D66 in Oude IJsselstreek ligt gaat de gemeente mooie jaren tegemoet. "Wij staan pal voor een groene en duurzame gemeente Oude IJsselstreek waar het goed leven, wonen en werken is. Zowel in het buitengebied als in alle kernen, groot en klein", aldus lijsttrekker Hayo Canter Cremers.

Door Walter Hobelman

Dat Canter Cremers als lijsttrekker de komende verkiezingsperiode ingaat was voor de partij een unaniem besluit. "Ik heb ook niet het idee dat wij al klaar zijn met ons werk, we blijven ons de komende jaren inzetten om het voor alle inwoners in de gemeente nog een stukje beter te maken." D66 maakt zich naast duurzaamheid vooral hard om de economie verder te ontwikkelen waardoor krimpeffecten zoveel mogelijk beperkt blijven. "Een goed vestigingsklimaat voor bedrijven, voldoende en de juiste woningen op de goede plaats en een aantrekkelijke gemeente zijn voor iedereen, daar gaan we voor", vertelt Canter Cremers. "Het rodeloper-beleid zoals dat nu gehanteerd wordt bewijst effectief te zijn en biedt voor de komende jaren nog volop kansen en mogelijkheden."
Voorwaarde is wel dat er meer en beter gecommuniceerd gaat worden met het lokale bedrijfsleven. "Nog steeds is er te weinig structureel contact tussen het college en de ondernemers, dat gaat nog steeds niet goed." D66 pleit daarom voor het opzetten van een economische adviesraad. "We moeten veel meer gebruik maken van de kracht en creativiteit van ondernemers. Dat helpt de gemeente Oude IJsselstreek een economisch gezonde gemeente te blijven", meent de lijsttrekker.
Een ander belangrijk punt in het partijprogramma van D66 is de zorg. "Ook daarvoor geldt dat een betere communicatie tussen zorgaanbieders en zorgorganisaties en de gemeente beter kan. Het doel moet zijn om ook daarmee goed georganiseerde, efficiënte zorg voor iedereen die dat nodig heeft te kunnen aanbieden. Ook dat is voor onze gemeente van belang. En dan gaat het inderdaad niet alleen om het grote geheel, maar ook om de praktische uitvoering in de diverse kernen. Scheve stoepen, beperkte toegankelijkheid en gevaarlijke situaties op straat voor rolstoelgebruikers of voor mensen die slecht ter been zijn moeten structureel aangepakt en opgelost worden."
D66 is voor intensieve regionale samenwerking "Het liefst zien we de vorming van een gemeente Achterhoek. Dat is nu niet realistisch. Voor D66 is het wel heel belangrijk dat er wordt gekozen voor een structuur die goede democratisch controle mogelijk maakt. Het huidige plan voldoet daar nog niet aan. Regionale samenwerking moet geen ´over mijn hoofd´ dingetje worden. Ik ben blij dat we wat dat betreft als partijen unaniem zijn om de huidige ontwikkelingen eerst nog verder te bespreken voordat we keuzes gaan maken."
Canter Cremers kijkt met een goed gevoel terug op de afgelopen vier jaren. "Hectisch, leerzaam, niet altijd positief, maar de onderlinge verstandhoudingen zijn nu wel verbeterd. We hebben als kleine partij wel degelijk een goede bijdrage kunnen leveren", vindt Canter Cremers.
Voor de toekomst pleit D66 voor een heldere stip op de horizon. "Een heldere visie helpt het college en de raad om de toekomst van Oude IJsselstreek in te vullen op de juiste manier. Daarin neemt de op te stellen omgevingsvisie een hele belangrijke rol in. We zitten nu midden in het proces om deze visie gezamenlijk op te stellen en dat biedt kansen voor de toekomst. Zoeken naar het groots mogelijke democratische draagvlak, dat is belangrijk. De tijd dat één partij de dienst kon uitmaken is voorbij. Het is nu belangrijk om inwoners actief te betrekken bij hun eigen leefomgeving. Iedereen moet mee kunnen doen", meent Canter Cremers.
"Het wordt tijd dat alle inwoners beseffen dat men juist op lokaal niveau veel invloed kan uitoefenen. Er zijn de afgelopen jaren veel taken vanuit Den Haag overgeheveld naar de lokale overheid. Door weloverwogen te stemmen en mee te praten over de eigen directe leef- en woonomgeving bestaat de mogelijkheid om bij te dragen aan een gemeente waar het goed leven, wonen en werken is. We kunnen met elkaar steeds meer zelf inrichten hoe we het hebben willen, dus pak die kans met beide handen aan", aldus de enthousiaste lijsttrekker.

Weevers Print & Packaging wordt Print2Pack

Rob van Dijk (links) en Gerhard Weevers bij het nieuwe logo van Print2Pack. Foto: Dominique Weevers

Gerhard Weevers draagt aandelen over aan Rob van Dijk

VORDEN - Per 1 januari 2018 zijn de aandelen van Weevers Print & Packaging overgenomen door directeur Rob van Dijk en gaat het bedrijf verder onder de naam Print2Pack. Daarmee trekt Gerhard Weevers zich geheel terug uit de onderneming.

In 2014 is Rob van Dijk in dienst gekomen van Weevers als commercieel directeur en een jaar later nam hij als directeur de algehele leiding over van Gerhard Weevers. Nu heeft Van Dijk ook de activiteiten van het bedrijf overgenomen en huurt hij het pand en de machines van Gerhard Weevers.

Weevers zelf is sinds 2015 werkzaam als directeur uitgever bij Achterhoek Nieuws, uitgever van 14 nieuwsbladen in de Achterhoek en diverse online uitgaven, allen gericht op de inwoners van de Achterhoek.

Familiebedrijf
De geschiedenis van het familiebedrijf gaat terug naar 1936. Toen is de drukkerij opgericht door de familie Wolters. In 1965 is het bedrijf door de familie Weevers overgenomen van de familie Wolters en in 1992 is Gerhard Weevers eigenaar geworden om de taken over te nemen van zijn vader.

Andere koers
Met de komst van Rob van Dijk is in 2015 een andere koers gekozen. Het bedrijf specialiseert zich – zoals de nieuwe naam Print2Pack al zegt – in packaging en print. Van een brochure met een gepersonaliseerde boodschap tot een doos met een bijzondere vorm; er is van alles mogelijk. De grote kracht van het bedrijf zit hem in de kleine tot middelgrote oplages, waarmee klanten volop ruimte hebben om slim op acties in te spelen. Bovendien schakelt Print2Pack snel, aangezien een groot deel van de afwerking in eigen huis wordt uitgevoerd. Zo voegt het bedrijf optimaal waarde toe aan de marketing en communicatie van klanten.

De familie Weevers wenst Rob van Dijk en de medewerkers zeer veel succes met de voortzetting van het bedrijf.

Open dag GUV Dennenlust Zelhem

GUV Dennenlust in Zelhem. Foto: PR

ZELHEM - Zaterdag 13 januari houdt GUV een open dag van 14.00 tot 18.00 uur bij GUV Dennenlust aan de Kerkhoflaan 5 te Zelhem.

Alle vragen op het gebied van uitvaartzorg worden beantwoord door de ervaren uitvaartverzorgers van GUV Ton de Jong, Ans Masseling en Ank Horstink, hoofd voorlichting die ook gratis lessen geeft voor verzorgenden, Xandra Wolterink, de gediplomeerde thanatopracteur (lichte balseming) van GUV, Etiënne Icking en de directie van GUV, Bert van Asselt.
GUV beschikt over uitvaartbegeleiders met veel ervaring, en ook biedt men de mogelijkheid voor een kosteloze voorbespreking aan huis.
Carla Lammers (ritueel begeleidster) zorgt voor een uitvaart met inhoud. Met aandacht voor de mens, de relatie tot nabestaanden en zijn omgeving in een passende afscheidsceremonie. Ook kinderen maken een rouwproces door, hoe jong ze ook zijn. Door het kind op een open en actieve manier te betrekken bij het afscheid nemen legt men de basis voor een goed rouwproces.
Directeur Bert van Asselt vertelt tijdens de open dag over de GUV. Over waarom GUV zonder winstoogmerk werkt en wat dat voor voordelen heeft voor nabestaanden. Waarom men GUV ook mag bellen als men elders verzekerd is.
Thanopracteur Xandra Wolterinck legt met behulp van de materialen precies uit hoe de behandeling in zijn werk gaat en waarom er dan geen koeling van de overledene nodig is. Een verzekeringsdeskundige vertelt alles wat men wil weten over verzekeringen.
Wie meer informatie wil, kan een mail sturen naar opendag@guv.nl of bellen naar 0900-7007000 (lokaal tarief) en vragen naar Ank Horstink of Xandra Wolterink.

Etten telt af naar carnaval bij Deurzetters

Volgende week zwaait Prins Robin af als Prins van de Deurzetters. Foto: Nicole Bolder Nicole Bolder Fotografie

ETTEN - Over een paar weken is bekend wie Prins Robin op gaat volgens als Prins(es) van de Deurzetters. De nieuwe Hoogheden zijn bekomen van alle schrik worden door de prinsencommissie en programmacommissie klaargestoomd voor de pronkzittingen en op hun belangrijke rol voor het komend carnavalsjaar.

CV de Deurzetters heeft weer geprobeerd een leuk en avondvullend programma samen te stellen. Dit jaar wordt er, wederom een debutant begroet in de buutton en op zaterdag tweevoudig Achterhoeks Buutkampioen, Vincent Nijhof. Verder zijn er verschillende Ettense verenigingen die een steentje bijdragen aan het slagen van deze avond. Ofwel, een feestje van het dorp voor het dorp en ver daar buiten.
De Pronkzittingen worden, inmiddels traditiegetrouw, afgesloten met een after party met Freeline en in de pauze is een verloting. Een mooie avond uit als team, familie, (buurt)vereniging of vriendenclub. De vrijdag is reeds uitverkocht.

Volgende week zwaait Prins Robin af als Prins van de Deurzetters. Foto: Nicole Bolder
Icarusblauwtje. Foto: Anne Kiwitz

Kaarten zijn te koop bij Residentie Köster. De kaarten kosten 10 euro. Dit is inclusief een kop koffie/thee bij binnenkomst. Gezellig bij elkaar zitten? Bespreek dan plaatsen bij Residentie Köster.

Achterhoek presenteert zich op Vakantiebeurs 2018

ACHTERHOEK - De Achterhoek is dit jaar groots aanwezig op de Vakantiebeurs van 9 tot en met 14 januari in Utrecht. In het Holland-gedeelte in Hal 10 kun je niet om de regio heen. De beursstand van ruim 27 meter breed trekt hier de aandacht.

Stichting Achterhoek Toerisme heeft deze deelname geïnitieerd in samenwerking met een aantal partners uit de Achterhoek. Zo zijn in de stand ook Marveld Recreatie, Camping Vreehorst, Camping De Twee Bruggen, Nationaal Landschap Winterswijk, Havezathe Carpe Diem, Bronckhorst, Doesburg en een aantal campings uit Bronckhorst te vinden. Zij presenteren zich op deze manier onder de vlag van de Achterhoek. Daarnaast is in de stand een balie van 'Kamperen in de Achterhoek' aanwezig.

Presentatie Activiteiten
De Achterhoek presenteert op de Vakantiebeurs haar activiteiten voor 2018. Zo is er informatie te vinden over hotels en campings, maar eveneens over culinair genieten. Niet alleen culinaire liefhebbers kunnen in de Achterhoek hun hart ophalen, maar ook liefhebbers van het kleinschalige aanbod van de regio kunnen zich volop laten informeren op de Vakantiebeurs. Zo kan men informatie vinden over B&B's, wijngaarden, theetuinen en streekproducten. Voor de cultuurliefhebber is er in de Achterhoek eveneens veel te zien. Sinds 2015 is er namelijk een samenwerking met diverse musea. Dit aanbod is gebundeld in een brochure waarin de ruim 30 Achterhoekse musea zich presenteren.

Na de Vakantiebeurs is de Achterhoek aanwezig op de Caravana in Leeuwarden, Reise + Camping in Essen (Duitsland) en in een gezamenlijke Gelderse Streken stand op de Vakantiesalon in Antwerpen, Fiets- en Wandelbeurs Utrecht en de Fiets- en Wandelbeurs Gent (Vlaanderen).

Achterhoek presenteert zich op Vakantiebeurs 2018

ACHTERHOEK - De Achterhoek is dit jaar groots aanwezig op de Vakantiebeurs van 9 tot en met 14 januari in Utrecht. In het Holland-gedeelte in Hal 10 kun je niet om de regio heen. De beursstand van ruim 27 meter breed trekt hier de aandacht.

Stichting Achterhoek Toerisme heeft deze deelname geïnitieerd in samenwerking met een aantal partners uit de Achterhoek. Zo zijn in de stand ook Marveld Recreatie, Camping Vreehorst, Camping De Twee Bruggen, Nationaal Landschap Winterswijk, Havezathe Carpe Diem, Bronckhorst, Doesburg en een aantal campings uit Bronckhorst te vinden. Zij presenteren zich op deze manier onder de vlag van de Achterhoek. Daarnaast is in de stand een balie van 'Kamperen in de Achterhoek' aanwezig.

Presentatie Activiteiten
De Achterhoek presenteert op de Vakantiebeurs haar activiteiten voor 2018. Zo is er informatie te vinden over hotels en campings, maar eveneens over culinair genieten. Niet alleen culinaire liefhebbers kunnen in de Achterhoek hun hart ophalen, maar ook liefhebbers van het kleinschalige aanbod van de regio kunnen zich volop laten informeren op de Vakantiebeurs. Zo kan men informatie vinden over B&B's, wijngaarden, theetuinen en streekproducten. Voor de cultuurliefhebber is er in de Achterhoek eveneens veel te zien. Sinds 2015 is er namelijk een samenwerking met diverse musea. Dit aanbod is gebundeld in een brochure waarin de ruim 30 Achterhoekse musea zich presenteren.

Na de Vakantiebeurs is de Achterhoek aanwezig op de Caravana in Leeuwarden, Reise + Camping in Essen (Duitsland) en in een gezamenlijke Gelderse Streken stand op de Vakantiesalon in Antwerpen, Fiets- en Wandelbeurs Utrecht en de Fiets- en Wandelbeurs Gent (Vlaanderen).

Expositie Fotogroep Gendringen in Debbeshoek

ULFT - Ook in 2018 mag Fotogroep Gendringen weer exposeren bij Zorgcentrum Debbeshoek in Ulft. Het thema dit jaar is: Natuur.

De leden van de fotogroep zijn eropuit getrokken en hebben zowel in onze eigen regio als ver daarbuiten mooie taferelen vastgelegd. Er zijn dan ook zeker herkenbare plekjes bij.
Deze fraaie expositie is vanaf nu tot begin april te bezichtigen in zorgcentrum Debbeshoek in Ulft. Belangstellenden zijn van harte welkom om een kijkje te komen nemen.

Pak An biedt Matthijs van Nieuwkerk boek Parels van de Achterhoek aan

Willy Hermans, Antoinet van Helvoirt, Matthijs van Nieuwkerk en Toin de Ruiter. Foto: PR

DWDD-presentator verrast door Parels van de Achterhoek

HENGELO/VORDEN - Matthijs van Nieuwkerk is als lid van Comité van Aanbeveling ambassadeur voor Stichting Pak An. Naar aanleiding van het verschijnen van het boek 'Parels van de Achterhoek' ontmoetten afgevaardigden van de stichting hem bij Hotel Bakker in Vorden. 'Parels van de Achterhoek' is een van de gehonoreerde projecten van Pak An, een initiatief van Grolsch BV en De Feestfabriek.

Namens Pak An waren aanwezig Willy Hermans en de bestuursleden Antoinet van Helvoirt en Toin de Ruiter.
Verder zaten aan tafel huisdichter Cees van Zuilen, auteur Erik Hagelstein en fotografe Jessica de Lepper.

De presentator van onder meer De Wereld Draait Door (DWDD) was zeer geïnteresseerd en nam er uitgebreid de tijd voor. Hij vond het een schitterend boek. Diverse Parels waren al eens te gast bij hem geweest in De Wereld Draait Door, dus kende hij persoonlijk. Maar ook voor hem zaten er verrassingen tussen, zoals Claartje Bulten en Aart Jacobi.

Eerste Achterhoek College Tour op 21 januari

En dat Nout Wellink uit Bredevoort afkomstig is, was ook nieuw voor Matthijs. Net als de Parels in het boek is hij trots op de Achterhoek, waar hij ook sinds enige jaren woont en vindt dat er goede ontwikkelingen gaande zijn. Hij had veel belangstelling voor de talloze projecten van Pak An, die de Achterhoek mooier en beter moeten maken en was enthousiast dat er anderhalf jaar na de oprichting al 180 projecten zijn ingediend.

Op zondag 21 januari vindt de eerste editie van de Achterhoek College Tour plaats, een uitvloeisel van de uitgave Parels van de Achterhoek. Erik Hagelstein gaat dan met een viertal hoofdpersonen dieper in op onderwerpen als Achterhoek en de krimp. Bij deze eerste College Tour zijn aanwezig Bert Wagendorp, Gerhard Rijken, Manfred te Grotenhuis en Bennie Jolink. Interessante discussies verzekerd. Tickets hiervoor à 7,50 euro zijn via de site van Schouwburg Amphion verkrijgbaar.

Column

Mouwen opstropen

Na schooltijd een kop thee, één koekje of één dropje. En daarna naar buiten. Hutten bouwen in het bos, kopje duikelen op het klimrek, knikkeren. Met vriendjes en vriendinnetjes had ik de grootse lol. En de grootste ruzies. Regelmatig zei ik: 'Ik ga nooooooit meer met haar spelen!' Al was ik dat meestal binnen een halve dag vergeten. Thuis verzon ik samen met mijn broer Pim een eigen land, met plattegrond, regels, geld. Samen tekenen, fantaseren, onze eigen wereld. We noemden het Novemokt, naar onze geboortemaanden.

Ik maak nog steeds graag mijn eigen wereld. Een plek waar ik me prettig voel. Vroeger deden we dat op zolder, met zijn tweetjes. Nu houdt het niet op buiten de veilige muren van onze slaapkamers. De wereld is mijn wereld. Die ik graag stukje bij beetje wat mooier maak. En volgens mij doen we dat allemaal. Binnen onze eigen mogelijkheden. En dat kan al heel simpel: door een glimlach, een vriendelijk goedendag. Kost geen geld en weinig moeite. In de Achterhoek vinden we dat heel gewoon. Waardoor het bijna niet meer opvalt. Totdat je ergens anders bent waar mensen gewoon langs je heen kijken, zonder ook maar enig contact.
In de Achterhoek doen we nog veel meer. We bouwen echt onze eigen wereld. We zorgen ervoor dat dat is geregeld wat we belangrijk vinden. Zo is er wekelijks wel ergens een leuk feest te vinden, van buurtbarbeque tot festival, van voetbalkantine tot survivalbos. En iedereen helpt mee, van jong tot oud. Maar we vinden niet alleen feestjes belangrijk. We zorgen vooral dat er veel redenen tot blijdschap zijn.
De Achterhoeker is natuurlijk ook maar een mens, dus ook hier wordt geklaagd. We zeggen graag wat er anders moet. Dat 'ze' het moeten regelen. Dat 'ze' niet meer doen wat 'ze' moeten doen. Maar dat duurt nooit zo heel lang. Er is altijd wel iemand die zegt: 'Dan gaan we het zelf wel doen.' En het is misschien niet altijd goed, of slim, om het dan maar zelf op te lossen, maar het maakt me wel een trotse Achterhoeker. Wij maken onze eigen wereld steeds een stukje mooier.
Er zijn initiatiefnemers: degenen die ideeën hebben, gewoon beginnen. En er zijn meebouwers: mensen die graag meedoen, een opdracht willen hebben, erbij willen horen. Samen hebben we alles in huis: denkkracht, handigheid en daadkracht. En iedereen mag meedoen: omdat je er woont, omdat je eenzelfde wens hebt, omdat… Het maakt eigenlijk niet uit. En ook dat maakt de Achterhoek voor mij bijzonder.
Zo zorgen we er zelf voor dat lege panden een nieuwe bestemming krijgen, er gezorgd wordt voor de ouderen om ons heen, we onze eigen elektriciteit opwekken, supermarkten en zwembaden kunnen blijven bestaan, het vervoer van en naar kleine kernen geregeld is, tradities en erfgoed bewaard blijven, innovaties tot stand komen, etc.
Aan het begin van het jaar heb ik één goed voornemen: als trotse Achterhoeker blijven werken aan een mooie wereld. Iets wat totaal niet moeilijk is, omdat ik weet dat er altijd initiatiefnemers en meebouwers zijn, die van een feestje houden.

Linda Commandeur

De Achterhoek in het huisarchief Anholt

REGIO - Archivaris Duco van Krugten neemt ons op woensdag 17 januari mee in het huisarchief van Anholt. Hij doet dit op uitnodiging van Oudheidkundige Werkgemeenschap ADW (Aalten - Dinxperlo - Wisch). Aanvang is 19.45 uur bij Het Noorden in Aalten. De toegang is gratis.

Van Krugten is archivaris van het huisarchief van Anholt. Het gaat hierbij om de bronnen voor geschiedenis en genealogie in de archieven van de vorsten van Salm-Salm, net over de grens bij Voorst.
De vroegere heren van Anholt, de heren van Bronckhorst-Batenburg, bezaten omvangrijke (grond)bezittingen in de Achterhoek en ook verder weg in Gelderland. De archieven van het beheer van dit bezit zijn steeds bewaard gebleven in Anholt. Volgens Van Krugten is dit uniek.
Het Anholtse archief beslaat de periode van 1400 tot 1650. Daarna hebben de vorsten van Salm Salm dit als hun opvolgers voortgezet.

23 / 24

Hiva Zelhem de meest veelzijdige kringloop in de regio! Industriepark 5A, Zelhem.06-53154507 wo t/m vr 12-17 uur, za 10-15 uur.

VLOOIENMARKT LICHTENVOORDE. ZON. 14 JAN , 10-17 uur HAMALANDHAL. v. d. meer van walcherenstr.3 inf.kr.hr tel 0639108152. animo-vlooienmarkten.nl.

VLOOIENMARKT VORDEN zon.21 jan. 10 - 17 uur Sporthal 't Jebbink, info kr.hr Tel. 06-3910 8152 animo-vlooienmarkten.nl.