Contact Bronckhorst Noord

13 maart 2018

Contact Bronckhorst Noord 13 maart 2018


Mart (19) voelt zich thuis in het marathonschaatsen

Mart Nijhoff. Foto: Luuk Stam

VORDEN – Hij was er al snel uit. Het schaatsen van 500-, 1000-, en 1500-meters op de langebaan, dat was niet helemaal zijn ding. Een snelle starter was hij niet en ook als sprinter kwam hij niet tot zijn recht. De nu 19-jarige Mart Nijhoff haalde als langebaanschaatser weliswaar de Gelderse selectie, maar koos zodra het kon toch voor het marathonschaatsen.

Door Luuk Stam

Hier geen korte individuele afstanden, maar lange wedstrijden in pelotonvorm. Op deze marathons hoopte Nijhoff zijn talent wel volledig toch ontplooiing te kunnen brengen. Dat blijkt geen ijdele hoop te zijn geweest, want de jonge Vordenaar sloot dit schaatsseizoen af als leider in de klassementen van zowel de Noord-Oostcompetitie als de Regiocompetitie.

Dat betekent dat Nijhoff afscheid neemt van de C-categorie en vanaf volgend seizoen te zien zal zijn tussen de nationale B-rijders. Dit is de laatste opstap naar de A-rijders, het hoogste niveau in Nederland met toppers als Jorrit Bergsma, Simon Schouten en Arjan Stroetinga. Lees verder op pagina 7

Paaseieren zoeken

VORDEN - Op Eerste Paasdag kunnen kinderen tot 12 jaar, onder leiding van twee paashazen, paaseieren komen zoeken bij de Muziekkoepel in Vorden. Om 11.00 uur kan iedereen zich verzamelen bij de ingang aan de Enkweg tegen over Tankstation de Weule. Om 11.15 gaan alle kinderen tegelijk de verstopte eieren zoeken op het veld bij de Muziekkoepel. De paashazen hebben drie gekleurde grote eieren verstopt met bloemen erop. Voor de kinderen die deze vinden is er een kleine verrassing. De gevonden eieren kunnen ingeleverd worden bij de paashaas. Na afloop is er voor ieder kind wat lekkers en een beker ranja. Voor ouders is er koffie en thee aanwezig. Ook kan je worden geschminkt en kun je knutselen.

Voedselketen

De gemeente Bronckhorst tekende met zes andere partijen een samenwerkingsovereenkomst voor een korte, duurzame voedselketen. Dit is een nieuwe, korte keten tussen lokale producenten en retail, horeca en recreatie om producten uit de Achterhoek aan de consument te kunnen bieden.

Opnieuw strijd om titel 'Sterkste man/vrouw van Vorden'

Vorig jaar was het bakkerszoon Kevin van Asselt (19) die zich de titel 'Sterkste man van Vorden' heeft weten toe te eigenen. Foto: Gratia Rouwen

VORDEN – Op het parkeerterrein van sporthal 't Jebbink in Vorden zal op Hemelvaartsdag donderdag 10 mei de tweede editie van de 'Sterkste man/vrouw van Vorden' plaatsvinden. Het evenement wordt eveneens als de editie van 2017 georganiseerd door Sporthal 't Jebbink en de Vordense Evenementen Stichting VOEST. Het sportieve evenement zal begeleid en gepresenteerd worden door Jarno Hams. Harms is zeven maal de 'Sterkste Man van Nederland' geweest.

Vorig jaar, mei 2017 was het bakkerszoon Kevin van Asselt (19) die zich de titel 'Sterkste man van Vorden' heeft weten toe te eigenen. Een titel die sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw (laatste editie van de 'Sterkste man van Vorden') niet meer was vergeven. Het was met name in het tweede gedeelde van de middag dat Van Asselt afstand nam van de overige acht deelnemers. Zo was hij onder meer ijzersterk op het onder deel gewichtheffen. Een oefening waarbij een zestig kilo wegende stang in een minuut zo vaak mogelijk boven het hoofd 'uitgestoten' diende te worden. Van Asselt kwam maar liefst tot zeven maal en onderscheidde zich hiermee van de overige deelnemers.

Voor de editie van 2018 dat op Hemelvaartsdag, donderdag 10 mei plaats zal vinden, heeft Kevin van Asselt te kennen gegeven zijn titel te gaan verdedigen. De dag zal gepresenteerd en gejureerd worden door Jarno Harms. Deze voormalig 'Sterkste man van Nederland' beëindigde zijn carrière in 2015. Hij heeft onder meer op zijn indrukwekkende prestigelijst zeven maal 'Sterkste man van Nederland', 'Sterkste man van West Europa' staan en hij vormde het 'Sterkste team van de wereld' met Edwin Hakvoort in 2006 en pakte in 2015 de titel 'Sterkste team van Nederland' met zijn jongere broer Eric Hams die op 10 mei eveneens mee naar Vorden komt om Jarno te voorzien van assistentie.

Opgave
De deelnemers zullen op Hemelvaartsdag om 14.00 uur de wedstrijdarena op het parkeerterrein van sporthal 't Jebbink betreden om de strijd aan te gaan met de titel 'Sterkste man/vrouw van Vorden 2018' als inzet. De specifieke onderdelen zullen nog even geheim gehouden worden. Houd hiervoor de Facebookpagina's van Sporthal 't Jebbink en VOEST in de gaten. Opgeven voor deelname kan door een e-mail te sturen. Ook vrouwelijke deelnemers kunnen zich opgeven die in een aparte competitie zullen gaan strijden om de titel 'Sterkste vrouw van Vorden'.

info@sporthal-vorden.nl

Film over neonazi Adam

WICHMOND - Maandagavond 26 maart om 20.00 uur wordt de film Adam's Apples, een Deense zwarte komediefilm uit 2005 over de neonazi Adam, gedraaid in Withmundi aan de Dorpsstraat in Wichmond.

Adam moet de laatste maanden van zijn straf uitdienen in een afgelegen parochie onder de hoede van de ingoede pastoor Ivan. Die wil dat Adam zich een doel stelt. Adam zegt spottend dat hij een appeltaart wil bakken. Ivan vertelt dat hij al verschillende ex-criminelen op het rechte pad heeft weten te krijgen. Adam probeert Ivans geloof te breken door hem keihard met de realiteit te confronteren. Het schemergebied tussen de goddelijke goedheid en het ultieme kwaad, daar draait het om in deze film.

Koffie en thee staan klaar vanaf 19.30 uur. Na afloop gaat men met elkaar in gesprek over de film en om uiterlijk 22.00 uur wordt de avond afgesloten.

Hardlopen of wandelen voor het goede doel in buurtschap Linde

VORDEN – In het kader van de actie 'Help ons helpen in Oeganda' organiseren Anita Pierik en Renée Krabben zondag 18 maart in de Vordense buurtschap Linde aan de Schuttestraat 22 (bij het bedrijf De Bovenste Plank) een wandel/hardloop event voor jong en oud. Vanaf 10.00 uur kan men zich zondag inschrijven voor het wandel/hardloop event. Vanaf 10.30 uur gaan de wandelaars en hardlopers van start. De hardlopers hebben de keuze uit twee afstanden: zes of elf kilometer. De wandelafstand bedraagt zes kilometer. Speciaal voor kinderen is er een hardlooproute van 1.5 kilometer uitgezet. Het inschrijfgeld bedraagt voor volwassenen vijf euro en 2,50 euro voor kinderen. Er is koffie, thee en wafels te koop. Dat allemaal voor het goede doel.

Anita Pierik en Renée Krabben, beiden werkzaam in Gelre Ziekenhuis Zutphen, vertrekken 3 april naar Oeganda. Zij gaan daar acht weken vrijwilligerswerk doen in het Sint Francis Hospital in Mutolere. Zij zullen daar de verpleegkundigen en de artsen ondersteunen middels klinische lessen, trainingen en voorbeeldgedrag. Beide hebben al eens eerder vrijwilligerswerk in het ziekenhuis in Oeganda gedaan. In samenspraak met Nederlandse artsen die daar ook op vrijwillige basis werken hebben ze een aantal thema's vastgesteld om zich op te richten. De thema's die zij onder de aandacht willen brengen zijn hygiëne, (brand)wonden en pijnbestrijding.
Uiteraard met de daar aanwezige middelen en mogelijkheden. "We kunnen niet onze standaarden aan hen opleggen. Naast het ontbreken van voorzieningen zoals we in Nederland gewend zijn, zijn de financiële middelen ook beperkt in het ziekenhuis. Het gaat daarom met name om het overbrengen van kennis", zo verklaart de Vordense Anita Pierik. Anita Pierik was ruim vijf jaar geleden in hetzelfde ziekenhuis en Renée Krabben in een ander ziekenhuis. Beiden weten dat er ook gebrek is aan basis voorzieningen. Het gaat dan om matrassen, dekens, lakens, nachtkastjes. Maar ook willen zij heel graag een bijdrage leveren aan de aanschaf van een Landcruiser. Hiermee wordt vanuit het ziekenhuis zorg verleend aan de plaatselijke bevolking die (te) ver weg woont van het ziekenhuis. De wegen zijn zeer slecht dus goed vervoer is daarvoor wezenlijk.

Doneren
Inmiddels lopen er nog meerdere acties in het kader van 'Help ons helpen in Oeganda'. Zo is er 21 maart een tulpenverkoop in de hal van Gelre Ziekenhuis in Zutphen, een statiegeldactie bij de Albert Heijn in Vorden en uiteraard heeft het tweetal familie, kennissen, bekenden en onbekenden via social media gevraagd hun ook financieel te steunen. Donaties zijn welkom via het rekeningnummer NL37 KNAB 0257009760 t.n.v. A.H.M. Pierik en/of R. Krabben.

Theater Sjapoo bij Vrouwen van Nu

VORDEN - Op de maandelijkse avond van Vrouwen van Nu afdeling Vorden, op woensdag 21 maart om 19.45 uur in De Herberg, komt Theater Sjapoo met de theatershow 'Wat een hoed met je doet'.

Een bruisende theatervoorstelling, die de toeschouwer heel even door een andere bril naar het leven met zijn alledaagse beslommeringen laat kijken. Met een knipoog stelt theater Sjapoo via sketches, voordrachten en liedjes onze manieren van denken aan de kaak en misschien ervaart u wel een uitnodiging om eens te gaan kijken welke hoed u niet zou misstaan. Oftewel: wat heeft u allemaal met de paplepel ingegoten gekregen?

Bij uitzondering wordt de maandelijkse avond in april verplaatst naar woensdag 11 april in plaats van 18 april.

Galerie De Burgerij toont werk van vier toonaangevende grafici

Werk 'Zomer in het bos' van Elsbeth Cochuis. Foto: PR

VORDEN - In Galerie De Burgerij is de expositie 'Rhythm in Nature' te zien met werken van vier toonaangevende grafici: Elsbeth Cochius (Enschede), Caroline Koenders (Kleve, D), Jadranka Njegovan (Den Haag) en Joop Overkleeft (Aalten). De kunstwerken zijn geïnspireerd op beeldelementen in de natuur: ritme, structuur, lijn, toon en/of herhaling maar dan niet (uitbundig) gekleurd.

Elsbeth Cochius laat zich inspireren door structuren in de natuur. Van haar zijn linosnedes te zien van grassen, krachtig, wuivend in de wind. Haar lijntechniek is vloeiend en gedetailleerd. Caroline Koenders tracht in haar grafisch werk het onmeetbare vorm te geven. Haar drieluiken 'Thalassa' zijn een ode aan de zee rond Griekenland. De verschillende drukgangen resulteren in foto-etsen van universele ruimtelijke verstilling en geborgenheid. Jadranka Njegovan is voortdurend op zoek naar raakvlakken tussen het 'figuratieve' en 'abstracte'. Door herhaling van soortgelijke vormen ontstaat ritme en structuur. De Japanse houtsneden op Washi papier van Joop Overkleeft zijn geïnspireerd op patronen in wateroppervlakten. Door verandering en vereenvoudiging van vormen en kleuren ontstaat een nieuwe werkelijkheid.

De kunstenaars exposeren met succes, behalve in Nederland ook in Europa, USA, Rusland, China, Japan, en/of Taiwan. Werken maken onderdeel uit van museale collecties (o.a. Stedelijk Museum Amsterdam) en particuliere (o.a. ZM Koning Willem Alexander).

Galerie De Burgerij heeft naast drie expositieruimten voor wisselende tentoonstellingen een 'permanente' expositieruimte ingericht met werk van: Sonja Brussen (plein air impressionist), Rens Hoekstra (figuratieve olieverfschilderijen), Joanne Zegers (geabstraheerde olieverfschilderijen), Annita Smit (vouwkunst), Marja Hepo-aho en Kari Alakoski (glaskunst uit Finland), Sylvia Bauw, Gea Hosper en Lei Hannen (keramiek) en Francisca Henneman (draagbare objecten).

De galerie is geopend op vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur en op afspraak. De expositie duurt t/m 22 april.


www.deburgerij-vorden.nl

Snoeihout inzameling Kranenburg

KRANENBURG - Aanstaande zaterdag 17 maart is er een extra inzameling van snoeihout voor het paasvuur in Kranenburg. Het paasvuur kan nog wel wat meer hout gebruiken en daarom opent de stichting CCK nog een keer het terrein aan de Bergkappeweg. Tussen 10.00 uur en 16.00 uur kan er gratis snoeihout met een maximale dikte van 10 centimeter worden gestort.

Natuurmonumenten zoekt vrijwilligers

VORDEN - De afgelopen jaren zijn op landgoed Hackfort dankzij vele vrijwilligers zo'n half miljoen bolletjes van voorjaarsbloeiers, de zogenaamde stinzenplanten, geplant. Deze bloeien afwisselend van half februari tot eind mei. Om elk jaar deze mooie kleurentapijten te krijgen, zorgt een speciale 'stinzengroep' voor het onderhoud. Deze groep zoekt versterking. De stinzengroep werkt eenmaal per veertien dagen op de woensdag, tussen half maart en 20 november. De werkzaamheden omvatten taken als wieden, rooien van braamstruiken en het oprooien van bollen, splitsen en weer uitplanten. Hiervoor is geen speciale kennis vereist. Wie het heerlijk vindt om met de handen in de aarde te wroeten, is van harte welkom. Voor meer informatie en aanmelden kan men contact opnemen met Natuurmonumenten Achterhoek via mail o.v.v. hulp bij stinzenpaleis.

'Het is niet dat je er zoals Sven Kramer echt van kunt leven'

Hanny Schennink kreeg van instructeur Alfred Hietkamp haar diploma uitgereikt. Foto: Rob Verkerke

Vervolg van voorpagina

VORDEN - "Vroeger stond ik bij die wedstrijden samen met m'n vader en m'n broertje langs de kant te kijken", vertelt Nijhoff. "Het is altijd het doel geweest om daar zelf ook te komen."

Nijhoff gaat nu rijden voor het Overijsselse marathonteam Stouwdam.nl. Er waren meerdere teams die interesse toonden in de diensten van het jonge Vordense talent. Indruk maakte hij gedurende het seizoen vooral met zijn enorme uithoudingsvermogen. "Als een wedstrijd lang duurt en hard gemaakt wordt, dan ben ik in het voordeel", geeft Nijhoff aan.
Het schaatsen combineert de Vordenaar met een studie Werktuigbouwkunde aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Noodzakelijk, want hoe leuk het ook is en hoe goed het ook gaat, rijk zal hij in de toekomst van het marathonschaatsen niet gaan worden. "Het is niet dat je er zoals Sven Kramer echt van kunt leven", zegt Nijhoff. "Het is wel een heel mooie hobby om er naast je werk bij te houden."
Het summum van het marathonschaatsen is uiteraard de Elfstedentocht. In huize Nijhoff is het een droom om ooit deze tocht der tochten te kunnen rijden. Niet alleen Mart, maar ook zijn broertje Jurre (16) en vader Harry staan ingeschreven. Voor Mart Nijhoff wordt die droom volgend jaar al een klein beetje werkelijkheid. Dan gaat hij voor de alternatieve Elfstedentocht naar de Oostenrijkse Weissensee. "Heel gaaf!".

Tulpenverkoop voor goede doel in Vorden en Wichmond

VORDEN/WICHMOND - Lions Club Bronckhorst verkoopt zaterdag 17 maart in Vorden en Wichmond tulpen aan de deuren. Het is de derde verkoopzaterdag van de jaarlijkse tulpenverkoop. Afgelopen zaterdag hebben de leden van de serviceclub in een paar uur tijd 600 bossen tulpen verkocht in Hummelo, Keppel en Drempt.

De tulpenactie van LC Bronckhorst beslaat 5 zaterdagen in maart, dan worden huis aan huis bossen tulpen verkocht in de (grotere) kernen van de gemeente Bronckhorst. De hele opbrengst van de verkoop gaat naar de drie goede doelen die LC Bronckhorst dit jaar steunt. Het lokale doel is de openluchtzwembaden in de gemeente Bronckhorst (In de Dennen in Vorden, Het Elderink in Hengelo, burgemeester Kruijffbad in Steenderen en het Hessenbad in Hoog-Keppel). Ook steunt de club Kinderen van de Voedselbank. En een deel van de opbrengst van de tulpenactie gaat naar stichting Kacema Musuma. Deze Nederlandse stichting helpt al twaalf jaar bij zorg en aandacht voor het toenemend aantal weeskinderen – vaak ten gevolge van slechte begeleiding bij zwangerschap en/of AIDS – in Zambia, Afrika.

Na Vorden en Wichmond gaat LC met verse bossen tulpen langs de deuren in Hengelo (24 maart) en Zelhem en Halle (31 maart).

Hanny Schennink ontvangt 1500-ste diploma reanimatie en AED

BRONCKHORST – De reanimatieafdeling Bronckhorst van het Nederlandse Rode Kruis liet in december weten in 2018 de mijlpaal van de 1500-ste diploma-uitreiking te kunnen bereiken. Op 5 maart was het Hanny Schennink die dit 1500-ste diploma reanimatie met gebruik van een AED kreeg uitgereikt.

Hanny Schennink heeft zich als lid van de wijkvereniging Oosterwijk in Zelhem opgegeven om de basiscursus reanimatie te volgen en rondde deze op 5 maart af. Zij stond in het zonnetje met een bloemetje en een cadeaubon. Instructeur Alfred Hietkamp overhandigde haar het 1500-ste diploma. In de periode sinds de oprichting van voorheen Stichting Reanimatie Zelhem in 1986 en nu betekent het dat er in ruim dertig jaar 1500 personen zijn opgeleid. Vooral in de beginjaren werden meer dan vijftig personen per jaar opgeleid in het reanimeren. Later kwam daar het gebruik van een Automatische Externe Defibrillator (AED) bij. Vandaag de dag zijn er nog steeds personen die trouw de herhalingslessen volgen. Sommigen hebben door hun opleiding voor onder andere verpleegkundige al langer een reanimatie-diploma.

Dertig jaar project 'school-boer' en nog altijd nodig

BRONCKHORST – Het project 'school-boer', nu beter bekend als 'met de klas de boer op' wordt op 20 maart voor de dertigste keer georganiseerd. In de ochtend neemt de boer de rol van de leraar over in de klas en in de middag gaat de klas naar de boer toe. Drie grondleggers voor het project: Jozef Holtslag, Fré Heuvelink en Wim Regelink, die samen met Henny Helmink en Herman Harenberg begonnen, kwamen op uitnodiging van Renate Schut van de huidige projectgroep voor dit heuglijke feit nog eens bij elkaar. Een kleine maar gezellige reünie van drie veehouders met hart voor het boerenbedrijf en zeer gemotiveerd om hun verhaal aan kinderen te vertellen.

Door Liesbeth Spaansen

Even voorstellen
Jozef Holtslag (60) is een actieve boer met zestig koeien in Wichmond. Zijn zoon gaat het boerenbedrijf te zijner tijd overnemen.

Fré Heuvelink (70) boerde op het Grote Veld in Lochem en had koeien en varkens. De gronden werden opgekocht om terug te geven aan de natuur. Een perceel is behouden gebleven voor zijn dochter die er nu een paardenpension heeft.

Wim Regelink (71) uit Vierakker had een opvolger voor zijn boerenbedrijf: zijn dochter verplaatste het naar Duitsland.

Klas de Boer op
Fré Heuvelink was voorzitter van het project 'school-boer' dat gezamenlijk werd gestart met zes scholen in Warnsveld. "We hadden contact met Voorst, waar het project al bezig was. Er moest natuurlijk wel animo voor zijn, maar de leerkrachten waren allemaal laaiend enthousiast en het was niet alleen voor de kinderen, maar ook voor de ouders heel informatief. Wat altijd bij blijft is de geboorte van een kalf en dat de kinderen een hekel hebben aan de stank. Er was veel onwetendheid. De boer krijgt op deze manier de kans om het verhaal te doen."
Jozef Holtslag weet nog goed dat het project in 1988 begon. "We hadden toen een middag belegd met de scholen en bleven daarna intensief in contact. Vooral in de beginjaren kwamen kinderen van de boerderij. We bedachten dat we eigenlijk de stad in moesten. Scholen uit Zutphen en later Vorden kwamen er daarom bij."

Wim Regelink: "Onderwijzers moesten voor het bezoek aan de boerderij hun lessen erop richten. Die middag kwamen de klassen dan naar het bedrijf, op de fiets, dus de afstand vanaf school moest ook goed zijn. De bedoeling van het project was, zowel toen als nu: kinderen kennis te laten maken met de landbouw, al is de onwetendheid van de ouders wel over."

Ieder jaar vertelde Wim hetzelfde verhaal, maar steeds aan andere kinderen. "Je blijft herhalen ja. Boeren vroegen zich zeker in het begin af of ze het wel konden doen. De werkdruk is hoog, maar zij hebben er veel voor over om een dagje 'vrij' te maken om de kinderen te ontvangen. Vooraf zorgen ze dat er limonade, kaas en worst is, maken de stal en het terrein schoon, het is toch promotie van het bedrijf."
Projectgroep
Het project, dat werd en wordt gesponsord, onder andere door FrieslandCampina, Welkoop, ForFarmers Nederland en de Rabobank is toe aan het dertigste jaar.
Op dit moment bestaat de projectgroep uit Judith Waninge, Martine Maalderink, Nancy Schennink, Mariska Tiesink, Renate Schut en Vivienne Huetink, die binnenkort wordt opgevolgd door Joke Regelink. Vrouwen werken mee op de boerenbedrijven, ook al hebben ze vaak een baan ernaast. "We staan als vrouw achter het bedrijf," vertelt Renate Schut. "Wij zorgen heel goed voor onze dieren, daar doen we alles aan."
De noodzaak om kinderen meer over de boerderij te willen vertellen, blijft. "Boeren willen zeker de stadskinderen wel wat nieuws vertellen," weet Renate. "Over de koeien, elk dier heeft zijn eigen mooie verhaal, en de melk. Helaas is proeven uit de speen of tank om hygiëneredenen niet meer toegestaan." Het bezoeken van de boerderij spreekt de kinderen nog altijd aan. "Het is echt, ze kunnen aaien, ruiken en voelen. En soms ook op de trekker rijden. Het moet zeker nog dertig jaar doorgaan."

ONK enduro Holten met succes V.A.M.C. rijders

Bas Klein Haneveld derde in de E1. Foto: Henk Teerink

VORDEN - De jaarlijkse conditieslag van de tweede ONK enduro in Holten van motorclub M.A.C. de Holterberg zit er weer op. Drie mooie en lange proeven eisten wel hun tol. Van de 295 deelnemers die de eerste proef reden, waren dat er nog 235 in de voor hen geldende laatste proef. Dat kwam natuurlijk ook door een paar pechgevallen en diskwalificaties maar ook door het buitje van afgelopen vrijdagnacht. Hans Vogels en Thierry Pittens zaten nog binnen twee seconden van elkaar totdat Hans in proef 7 de versnellingspook om het voortandwiel vouwde. Zo werd Thierry Pittens de King van Holten.

Vele podiumplaatsen en een aantal overwinningen waren er weggelegd voor V.A.M.C de Graafschaprijders deelnemers. Helaas moesten Niels Beck en Sjoerd Eskes zich afmelden door blessures. De motorclub uit Vorden heeft een lange traditie in het enduro kampioenschap. Telkens komt de club weer met nieuwe leden aan de start.
In de E1 ging de winst naar Thierry Pittens. Bas Klein Haneveld, Jan Willem Arendsen en Thijs Bulten uitkomend voor de club uit Vorden werden respectievelijk derde, vierde en vijfde. Bas Klein Haneveld deed bijna het onmogelijke. Hij brak vier weken geleden z'n sleutelbeen en werd drie en halve week geleden geopereerd. Klein Haneveld had in het begin weinig vertrouwen, maar naarmate de wedstrijd vorderde ging het beter en voelde hij geen pijn. Dat resulteerde in een prachtige derde plaats. Bas was hiermee zeer tevreden en had dit totaal niet verwacht zo liet hij weten.

Wesley Pittens pakte de winst in de E2 categorie en Ceriel Klein Kromhof en Hans Vogels werden tweede en derde. Winst was er voor V.A.M.C lid Robin Nijkamp in de klasse E3. Alex van den Broek werd eerste in de EV40 klasse en Peter van der Sluis en Peter Bergsma uit Hummelo werden tweede en derde. Luuk Oud was de sterkste rijder in de categorie N1.

Pechgevallen, diskwalificaties en een regenbui zorgen voor veel uitval

De Vordenaren Bjorn Wisman en Bram Bulten werden zesde en veertiende. Ronald van Amersfoort was de snelste rijder in de N2 en de overwinning in de N3 ging naar Nick Buitenhuis. Winand Jansen eindigde als 22ste achter in het veld, maar reed hem wel uit en dat konden een aantal andere leden van de Vordense motorclub niet zeggen.

Bart Oosting, Heinze Mokkink en Peter Berenschot vielen allen uit in de N3. Maurice van der Berg werd keurig twaalfde in de klasse NV40 en de winst ging naar Rob Lauwers. Marten Zilvold deed het boven verwachting goed in de NV50 en werd dertiende. Arjan van der Veld won bij de NV50. V.A.M.C. rijders Arendsen, Vogels, Nijkamp en van den Broek gingen aan de haal met de winst voor clubteams. Zij staan nu ook bovenaan in het kampioenschap.

Column

Vreugdedans

Ze danst al maanden, pakt zomaar na het eten ineens het podium in de woonkamer. Wanneer wij vermoeid uitbuiken haakt zij zich vast in melodieën om vervolgens in te haken met denkbeeldige vriendinnen. "En hier doe ik even niks", zegt ze tijdens een instrumentaal deel in een van de hippe popsongs die we inmiddels dromen kunnen. "Dat moet mij ook nog lukken", denk ik, waarna ze abrupt een choreografie inzet die ik met geen mogelijkheid ooit zal beheersen.

Gut, wat ben ik trots. Wat zal ik morgen tijdens de uitvoering enkel haar zien in het gezelschap, van binnen hoge kreetjes slakend van enthousiasme en vervoering. Wat zal ik filmen en met mijn scherm het zicht belemmeren voor andere aanwezigen. Me verwonderen over dat lichtvoetige gehuppel terwijl ik wegzak in een campingstoel die vermomt is als theaterfauteuil. Aan de rand van de belijnde gymvloer, voor even de piste in onze plaatselijke sporthal.

Meestal is het danspaleis een zweethok voor de lokale bevolking, maar eens per jaar een glorieus droompodium voor mijn jongste. Een fladderig meisje met volwassen lipstick dat zich in dat ene jaarlijkse moment op Broadway waant. Tussen de optredens door in een verwassen jasje van de vereniging gestoken waardoor ze lijkt op Olivia Newton John in de slotscène van haar grootste succes, met vriendinnen in eenzelfde tenue als een kliekje om zich heen. Onoverwinnelijk ritmisch en eeuwig jong.

Oh ja, ik zat vroeger ook op dansen. Maar zelfs mijn haren dansten niet zoals de hare. Mijn moves sloten beter aan bij die van haar oudere zus; aards en nuchter en met een humoristische inslag waar we op het eerste gezicht vooral zelf van genieten kunnen. "Ze krijgt vast later een vriend met een sixpack", zei mijn oudste me laatst intens serieus, "ze is zo knap." Verbaasd wist ik in mijn verstomming niet of ik haar eerst moest uitleggen hoe beeldschoon ze zelfs wel niet is, of dat de gemiddelde vriend meestal niet beschikt over een sixpack. "Wat lief", stamelde ik volgens mij, niet in staat de juiste woorden te vinden voor dit uit zijn voegen barstende gevoel van trots.

Het overvalt me de laatste tijd wel vaker hoor, zo tussen boterham en stroopwafel door, dat ik om me heen kijk en ineens zie wie ze aan het worden zijn. Hoe ze immens oogverblindend langzaam plaatsnemen in hun eigen vel en zichzelf glorieus accepteren. Mijn kleine groot geworden wonderen, twee meisjes die zo van de wereld schrokken dat ze deze eerst wekenlang hebben uitgejouwd. Zo stil tevreden als ze nu zijn, knutselend en iPaddend. Zichzelf aan het wordend.

Toen ik laatst vanuit het niets zo niet te bedwingen trots op ze was dat ik het zomaar hardop uitsprak, keek de oudste me verdwaasd aan en zei: "Oh, jij bent ook echt een moeder hè?!" Werkelijk, een groter compliment had ze me niet kunnen maken. Ja, dat ben ik. Die van jullie. En ik kan jullie hebben, met al jullie liefde, eerlijk- en beeldschoonheid, hangende armen, opwaartse glimlachen, visies over sixpacks en zelfs, ja zelfs met het schaamrood op jullie prachtige kaken als ik vreugdedans om jullie bestaan.


Open huis IKC de Garve

WICHMOND - Woensdag 21 maart zet Integraal Kindcentrum (ICK) de Garve de deuren voor open vanaf 10.30 uur tot 13.00 uur. Nieuwe ouder(s), grootouder(s), buurvrouw, oppas of inwoners van Wichmond en Vierakker, iedereen is welkom! Naast de open dag doet de Garve ook mee aan de Nationale Pannenkoekendag, daarom kan iedereen genieten van een versgebakken pannenkoek gemaakt door de kinderen. Om 11.30 uur wordt er een peuterlunch voor alle peuters van Wichmond en Vierakker georganiseerd met aansluitend om 12.00 uur een voorleestheater. Het gehele programma vindt u de website.

Tijdens de open dag kan men zich laten informeren over de lesmethodes van het basisonderwijs, de dagindeling van de kinderopvang/ bso of peuterspeelzaal van Wichmond of informatie ontvangen over de talentenlijst van IKC de Garve. De talentenlijst is een initiatief van de pilot 'verbinding Wichmond-Vierakker'. De Garve (basisschool De Garve en Kinderopvang Avonturijn) wil in Wichmond een verbindende factor zijn, waar kinderen en dorpsgenoten samen een rijke leefomgeving vormen. Met behulp van de talentenlijst kunnen inwoners aangeven wat ze kunnen betekenen voor het dorp en de kinderen, daarbij kunt u denken aan koken, timmeren of het maken van muziek.


www.bsdegarve.nl

Roll-Over Bronckhorst: neem een buur mee

BRONCKHORST - Eind mei - begin juni staat de veertiende wandeldriedaagse Roll-Over Bronckhorst op de Zonnebloemagenda. Ook dit jaar zijn weer mooie routes uitgestippeld. Start- en eindpunten zijn bekend: 31 mei J.J.C. Flophouse Toldijk, 1 juni Voetbalvereniging Be Quick Zutphen en 2 juni Sporthal de Lankhorst Wichmond. "De organisatie van de Roll-Over staat te popelen om weer aan de slag te gaan. We willen de deelnemers aan de Roll-Over zoveel mogelijk ontzorgen. Daarom zorgen we op elke startplaats voor voldoende rolstoelen, omdat het voor deelnemers vaak lastig is om een rolstoel te vervoeren." vertelt voorzitter van het Roll-Over comité Jan Visser. "Dus wie iemand in hun buurt kent, die wel wat kan lopen, maar niet zover; neem ze eens een avond mee." Donderdagavond zal burgemeester Marianne Besselink het evenement openen en vrijdag burgemeester Annemieke Vermeulen in Zutphen. Zaterdag zal de directeur van de Zonnebloem Nederland, Marc Damen, de opening verrichten en vervolgens de Wichmond-route meelopen als duwer. "We kunnen extra duwers nog goed gebruiken."

Door Liesbeth Spaansen

Voor de Roll-Over Bronckhorst is een ervaren team aan het werk om de driedaagse voor te bereiden. "Het is inderdaad een ervaren team, maar dat zal nooit op de automatische piloot gaan", benadrukt Jan Visser. Elk jaar worden andere routes uitgezet.

Ben van Raaij, sinds februari 2017 voorzitter van de Zonnebloem regio IJsselstreek: "We zijn trots op dit ervaren team. De mensen weten hoe ze mooie en begaanbare routes uit kunnen zetten, ze letten op de veiligheid in het verkeer en de (on)mogelijkheden van start- en pauzeplekken. Zo kunnen de deelnemers mooie wandelingen maken. Deze vrijwilligers helpen hier heel graag aan mee. Een groot aantal van de vrijwilligers zijn er al 10 tot 14 jaar bij. Het is een mooie activiteit en de wandeldeelnemers hebben geweldige dagen. Het is zo bijzonder, ze beleven er veel plezier aan. Ze krijgen de kans eropuit te gaan, de natuur in, het boerenleven ervaren langs weilanden en akkers. Als de deelnemers genieten dan genieten wij als vrijwilliger ook!"

Het aantal deelnemers aan de Roll-Over wisselt van jaar tot jaar; dit is onder andere afhankelijk van de startplaatsen, maar ze komen wel van heinde en verre. "Omdat ouderen langer thuis blijven wonen kunnen ze mooi meedoen via de plaatselijke Zonnebloemafdeling. Ook doen er veel mensen mee die in een verzorgingshuis wonen; ze komen dan vaak met meerderen in een busje," weet Jan Visser. "Helaas voelen veel potentiële deelnemers zich beperkt vanwege het vervoer naar en van de startplaatsen, maar de rolstoel hoeft niet mee. Er zijn er genoeg! Voor een rollator-gebruikers zijn de routes niet geschikt, deelnemers vergissen zich in de afstand. Deelnemers in een scootmobiel of zelfs een rolbed kunnen meedoen." Tijdens de wandel-driedaagse zijn voldoende verpleegkundigen en EHBO'ers aanwezig. Elke avond is er muziek, maar het blijft nog even een verrassing wie er optreden. Wel bekend is dat Muziekvereniging Excelsior uit Warnsveld de intocht zaterdags muzikaal zal omlijsten.

De Roll-Over organisatie krijgt financiële ondersteuning van de Vrienden van de Zonnebloem en de vele sponsoren, zoals de gemeenten Bronckhorst en Zutphen. "Dat is heel belangrijk", vertelt Jan Visser. "Zonder, is het helaas niet meer mogelijk om dit evenement te organiseren. De mensen worden goed verzorgd, krijgen hun natje en droogje, bijvoorbeeld fruit onderweg en kunnen op tijd naar het toilet. Verder geniet iedereen van een gemoedelijke en aangename wandeltocht."

Plantlocaties tijdens Boomfeestdag

BRONCKHORST - Dit jaar werken acht scholen in de gemeente Bronckhorst op 14 maart mee aan de Boomfeestdag: drie scholen uit Hengelo (Bekveld met 25 leerlingen, De Leer met 16 leerlingen en Roozengaardsweide met 21 leerlingen), twee scholen uit Vorden (Het Hoge en De Vordering met in totaal 46 leerlingen), één uit Zelhem (Jan Ligthartschool met 33 leerlingen), één uit Drempt (De Klimtoren met 29 leerlingen) en één uit Steenderen (De Pannevogel met 37 leerlingen).

De organisatie ligt in handen van het Boomfeestdagcomité Bronckhorst met vertegenwoordigers van Vereniging Bomenbelang Bronckhorst, de agrarische natuurorganisatie 't Onderholt en de lokale hoveniers Inhetgroen, Piek Zweverink en Velhorst Groot Groen.

Plantlocaties
De leerlingen van De Vordering en Het Hoge uit Vorden mogen een heleboel bomen planten aan het Hoetinckhof. Deze historische houtwal wordt de komende jaren flink opgeknapt. De afgelopen jaren is hieraan weinig onderhoud verricht door de gemeente. Ook had de houtwal veel last van dumpingen vanuit de buurt.

De drie scholen uit Hengelo gaan bomen en bosplantsoen planten bij twee particulieren: aan de Oude Kruisbergseweg 1 ten zuiden van Keijenborg en bij Slotsteeg 16 ten noorden van Hengelo. De leerlingen gaan respectievelijk aan de slag met 21 laanbomen, 4 fruitbomen en 675 stuks bosplantsoen en nog eens 2 fruitbomen en 345 stuks bosplantsoen. De Jan Ligthartschool wordt verwacht aan de Kroezekampweg ten noorden van Zelhem. Daar gaan ze 4 al wat forsere berken, 4 elzen en 4 zomereiken langs de openbare weg planten. De leerlingen krijgen hier hulp van wethouder Antoon Peppelman. De Pannevogel blijft in Steenderen en gaat op het adres dr. Ariënsstraat 44a een meidoornhaag planten bij een particulier en aan de Lindeweg tien lindebomen. Leerlingen van de Klimtoren uit Drempt gaan samen met burgemeester Marianne Besselink beginnen aan de opknapbeurt van het parkje De Braamberg bij de Rijksweg.

Alle plantwerkzaamheden beginnen rond 10.00 uur. Meer informatie via e-mail.

Houdt het buitengebied leefbaar

Henk Wentink uit Hengelo is een verontruste buitengebied-bewoner van de gemeente Bronckhorst. Hij stuurde deze ingezonden brief op persoonlijke titel en vraagt zich af: Buitengebied Bronckhorst achtergesteld?

Natuurlijk, glasvezel moet er komen in het grijze buitengebied van de gemeente Bronckhorst. Het is goed voor burgers, boeren, buitenlui, scholen en bedrijven. Begin 2015 werd er al gesproken over de aanleg van glasvezel in het buitengebied van de Achterhoek. Tezamen met andere deelnemende gemeenten in de Achterhoek had men in Bronckhorst het plan opgevat om met behulp van de provincie Gelderland snel en goedkoop internet te realiseren. Na maanden van overleg, vergaderingen en bijeenkomsten bleek dit niet haalbaar, omdat EU-regels financiële inbreng van de overheid niet toestond.
De gemeente Berkelland stapte uit het gemeentelijk overleg en ging op eigen initiatief met de CIF in zee. Resultaat van dit alles is nu, dat zij de glasvezelkabel nagenoeg in de grond hebben. Het financiële plaatje is dat hun inwoners een maandelijkse vastrechtvergoeding van 9,95 euro betalen. De afkoopsom is 1300 euro.

In de gemeente Bronckhorst sukkelde men verder. Ambtelijke molens draaien langzaam: Ondertekening van papieren tussen de gemeente Bronckhorst en de CIF over toestemming om in onze gemeentelijke grond te mogen graven. Het uitstellen van de aanleg door de CIF, teveel hooi op de vork genomen. Het afblazen van de samenwerking met de CIF door de gemeente Bronckhorst. Het idee van de gemeente om zelf een buizenstelsel aan te leggen in het buitengebied en dan een provider zoeken die de glasvezel er doorheen blaast. De raad ging akkoord met het voorstel om hier 6 à 7 miljoen in te steken. De maandelijkse vastrechtvergoeding zou dan rond de 5 euro uitkomen. De gemeente Bronckhorst heeft het plan opgevat om met de KPN in zee te gaan. De gemeente Bronckhorst blaast de samenwerking met de KPN weer af en gaat weer in zee met de CIF, hoe kun je het bedenken!

Hoe is de situatie nu in Bronckhorst? Glasvezel buitenaf, onderdeel van de CIF, is nu bezig te trachten een deelnemerspercentage van 50% te halen. Hiervoor worden ambassadeurs gezocht die dit moeten promoten in hun buurtschap. De maandelijkse vastrechtvergoeding komt op 12,50 euro, de afkoopsom 1600 euro. De gemeente houdt de 6 à 7 miljoen in de zak. De start van de aanleg is het derde kwartaal 2018, wat vliegt de tijd!

Wat zou er moeten gebeuren? Het vastrecht moet teruggebracht worden naar 5 euro met behulp van de door de raad goedgekeurde bijdrage van 6 à 7 miljoen. Ook het buitengebied moet meebetalen aan de vergoeding door de gemeente aan de exploitatie maatschappijen van 12 à 13 miljoen voor het niet doorgaan van de bouwplannen in de grote kernen. Ook het buitengebied moet akkoord gaan met het gratis beschikbaar stellen van de bouwgrond 'Kwekerij' voor de aanleg van een glasvezelterrein voor de inwoners van de kern Hengelo. Ook het buitengebied ziet vrijgekomen bouwmogelijkheden in hun gebied verdwijnen naar de grote kernen.

Politieke partijen in Bronckhorst, maak waar wat jullie allemaal in jullie programma hebben staan: Houdt het buitengebied leefbaar.

Henk Wentink
Veldhoekseweg 1
Hengelo

Anneke Aalderink winkelt 1 Minuut gratis bij Jumbo Hollak

Bouke Hollak, Anneke Aalderink en Nancy Weevers na 1 minuut winkelen bij Hollak Zelhem. Foto: PR

BRONCKHORST/ZELHEM - De redactie van Weekblad Contact kreeg een enorme hoeveelheid goede inzendingen retour van de Kerstfotopuzzel, waarvan de puzzelstukjes 'geknipt' waren uit de kerstwensen van vele ondernemers. De hoofdprijs was gratis 1 minuut winkelen bij Jumbo Hollak in Zelhem.

Winnares Anneke Aalderink uit Steenderen was donderdag 8 maart uitgenodigd bij Jumbo Hollak in Zelhem. Nancy Weevers was namens Weekblad Contact aanwezig. Na het startsein door Bouke Hollak kon Anneke Aalderink van start. Vlees, wasmiddelen, koffie, een taart, het kreeg allemaal een plek in de kar. Het winkelend publiek keek belangstellend toe. Na een minuut winkelen kwam het stopsein en kon bij de kassa worden bepaald hoe hoog het bedrag was geworden. De teller kwam op 204,15 euro en daar kreeg de winnares een mooie bos bloemen van het weekblad bij. Anneke Aalderink bedankt Weekblad Contact Bronckhorst en Jumbo Hollak in Zelhem heel hartelijk voor de prijs. "Het was een leuke ervaring!"


Kledingverkoop bij De ClédingkanTine

HENGELO - Wat is leuker om een overvolle kledingkast op te ruimen en er toch nog iets voor terug te krijgen. Kom een verkoopnummer halen en breng de kleding in bij de ClédingkanTine, een pop up winkel voor een dag.

De nummerverkoop is op donderdag 15 maart van 9.00 tot 10.00 en van 18.00 tot 19.00 uur bij Partycentrum Langeler aan de Spalstaat 5 in Hengelo Gld. 24 prijsstickers om de kleding zelf thuis te prijzen kosten 1,50 euro.
Op woensdag 28 maart tussen 18.00 en 18.30 kan de kleding worden ingeleverd en op vrijdag 30 maart tussen 11.00 en 12.00 kan het restant kleding en de envelop met verdienste opgehaald worden. De overgebleven kleding gaat naar de Kledingbank in Doetinchem.
De Tiener/Damesbeurs is op donderdag 29 maart van 11.00 tot 20.00 uur in De Drievetol aan de Spalstraat 29 in Hengelo Gld.

'Anders is het Niet' bij LIVE@IDEAAL

Zelhem - Woensdagavond 14 maart staat de band 'Anders is het Niet' centraal in het programma live@ideaal, dat tussen 20.00 en 22.00 uur vanuit de iBeat Recording Studio in Zelhem wordt uitgezonden.

'Anders is het Niet' is een feest-, pop-, en rockband die inmiddels ruim 6 jaar aan het optreden is. De band bestaat uit zes ervaren muzikanten en staat garant voor een setlist met recente muziek, golden oldies, meezingers, medleys, gezelligheid en interactie met het publiek. Het dak moet er af!

Daarnaast wil de band een avondje feesten, betaalbaar houden. De muzikanten zijn namelijk geen van allen broodmuzikanten, maar liefhebbers die zelf ook graag een feestje vieren. Daarnaast houdt de band haar management in eigen hand en is er een samenwerkingsverband met een vast licht- en geluidsbedrijf.

Live@Ideaal wordt iedere woensdagavond tussen 20.00 en 22.00 uur uitgezonden. Het programma is live te beluisteren via Radio Ideaal. Live meekijken kan op woensdagavond vanaf 19.30 uur via de website. Bands en artiesten die ook in het programma live willen komen spelen, kunnen op de website www.ideaal.org/live een inschrijfformulier invullen of schrijven naar Ideaal Radio, Televisie & Internet, t.a.v. Live@Ideaal.org, Postbus 50, 7020 AB, Zelhem.

Ratti geeft na de gelijkmaker niets meer weg

KRANENBURG - Afgelopen zondag was het dan eindelijk zover, er mocht weer gevoetbald worden na bijna vier maanden winterstop. Tubantia VR1 uit Hengelo (O) was de tegenstander, de nummer 4 van de ranglijst tegen de nummer 7. De thuiswedstrijd had Ratti eerder dit seizoen wel gewonnen met 5-3, maar zij staan natuurlijk niet voor niets vierde. Dus de opdracht van de coach was om ze vanaf het begin goed onder druk te zetten.

Waarschijnlijk hadden zij ook die opdracht gekregen, en Ratti was in de beginfase de onderliggende partij. Het was te merken dat iedereen elkaar na vier maanden weer even moest vinden. Tubantia voetbalde wel wat makkelijker, maar echt gevaarlijk werden ze ook niet vaak. Uiteindelijk wisten ze wel een keer te scoren voor rust. Gedurende de eerste helft begon het bij de Ratti vrouwen ook weer wat beter te lopen en het was zaak om dat de tweede helft door te trekken. Dat lukte aardig goed en de bal werd weer fijn rondgespeeld. Halverwege de tweede helft was het een verre uittrap van Ratti keepster Ellen die terecht kwam bij onze rechterspits Anna. Anna nam de bal ineens aan en kon direct de actie naar voren maken, waarna ze de bal diep gaf op Marieke. Die kon de bal voorzetten op haar zus Esther, die hem vervolgens weer achter de keepster van Tubantia wist te tikken, 1-1.

De gelijkmaker was verdiend, en nu was het belangrijk om stand te houden en niks meer weg te geven. Dat werd nog een paar keer erg spannend achterin omdat Tubantia weer meer druk zette op Ratti, maar door goed verdedigend werk van het gehele team bleven de Ratti vrouwen overeind en gingen de dames met een zeer verdiend punt weer terug richting Kranenburg.

Volgende week staat hen daar de volgende tegenstander te wachten: MEC/Bredevoort VR1.

Vorden JO17-2 in het nieuw door sponsor Meeks Meubelen

Hans Wullink van Meeks Meubelen bedankt door coach Ferdy van Ditshuizen. Foto: PR

VORDEN - Afgelopen zaterdag is het juniorenteam van v.v. Vorden JO17-2 (B2) in het nieuw gestoken door sponsor Meeks Meubelen. Hans Wullink van Meeks Meubelen werd bedankt door leider-coach Ferdy van Ditshuizen voor de prachtige geel-zwarte trainingspakken aan de juniorenspelers van JO17-2. v.v. Vorden is zeer content met deze geste van Meeks Meubelen, die ook al jaren reeds als bordsponsor aan de club verbonden is.

Geen winstpunten voor Quintus

HENGELO - De teams van Handbalvereniging SV Quintus die speelden op zondag 11 maart, konden de wedstrijden niet winnen.

Quintus Heren Senioren 1 moest vandaag tegen Duiven. De teams gingen eerst gelijk op, maar Quintus gaf de voorsprong uiteindelijk weg met een tussenstand van 16-14 in het voordeel van Duiven. Na de rust liep het verschil steeds verder uit door het sterke spel van Duiven. Ook werden er spelers van Quintus vastgezet waardoor er geen doelpunten meer vielen. Daardoor was de eindstand 34-26 voor Duiven. Twee jongens van het heren B team hebben hun debuut gemaakt bij de Heren 1 en ondanks de pittige wedstrijd hebben ze het goed gedaan.

De jongens C1 speelden als enige thuis; tegen Olympia uit Haaksbergen. De wedstrijd begon meteen vol tempo vanuit beide ploegen. Het ging lang gelijk op, met een stand van 10-12 in het voordeel voor Olympia. Nadat een paar spelers uitvielen met kleine blessures, werd het een zware pot voor de jongens. Vanwege de weinige wissels die overbleven en het hoge tempo dat gespeeld bleef worden, resulteerde dit in een eindstand van 18-40 in het voordeel van Olympia.

In memoriam zijspancrosser Hans Garritsen Rust in vrede, Hans

HENGELO - In de crosswereld was het zaterdag even stil. Heel erg stil. Dan weet je dat het mis is. In een wereld van rondrazende motoren hoort het niet stil te zijn. Hier hoort bulderend motorgeluid te klinken. Langs de kant hoort het te gaan over posities en over spanning. Als een motor onverhoopt even stilvalt, is er altijd wel een technische man in de buurt. Maar een stilte zoals deze, die wil niemand.

Afgelopen week nog schreef ik over het crossvirus. Een heel belangrijk aspect van dat virus is het feit dat het verbindt. Dat het al die mensen met datzelfde gevoel bij elkaar brengt. Die crossers vormen samen één grote familie. Ze staan samen op en rond de baan. Ze volgen dezelfde berichten op de sociale media. Ze vieren elkaars verjaardagen. Dat crossvirus is iets dat rondwaart rondom de crossbanen, maar dat niet alleen. Het zit in mensen. Het kruipt onder de huid. Het zit diep van binnen. Hans was één van die pure liefhebbers die dit in hart en nieren met zich meedroeg. Die als 53-jarige nog altijd niets liever deed dan alsmaar weer die helm opzetten, de laarzen aantrekken en de gashendel opendraaien. Op alle crossbanen in de regio was hij een bekend gezicht. Vorig weekend in Lochem was hij nog van de partij. Hij was er ook bij op 't Hengelse Zand in 2012. Zijn ogen straalden van geluk. Zijn geliefde motorcross in zijn geliefde thuisdorp, mooier ging het niet worden. Toch ging er ook in de jaren daarna geen zijspancross voorbij zonder dat de naam Garritsen door de speakers klonk.

Tot nu. Tot deze zaterdagmiddag. Want op tragische wijze kwam aan dit alles abrupt een einde. Het vreselijke nieuws kwam vanaf de crossbaan in Varsseveld. Het ging als een schokgolf door de hechte motor- en zijspancrossfamilie. Een schok was het niet in de laatste plaats voor het jonge crosstalent. Talent dat Hans al sinds jaar en dag met veel liefde en passie ondersteunde.

Nu rest er niets anders dan hopen. Hopen dat er in de hemel – of waar hij dan ook mag zijn – af en toe motorgeluid mag klinken. Dat het er mag ruiken naar benzine. Dat hij nog af en toe de helm op mag zetten, de laarzen aan mag trekken en na afloop de modder van zijn gezicht mag vegen. Dat hij het crossvirus voor eeuwig mag behouden. Rust in vrede, Hans.

Première Musical De Vrouw in Keijenborg

Irene van der Aart als gespreksleider tijdens Internationale Vrouwendag Bronckhorst. Foto: PR

BRONCKHORST/KEIJENBORG - Bij de viering van Internationale Vrouwendag op 8 maart, ging musical De Vrouw in Dorpshuis de Horst te Keijenborg in première. Irene van der Aart begeleidde de speelsters bij het vervullen van hun rol. De organisatie was in handen van de Werkgroep Vrouwendag Bronckhorst.

De avond werd geopend door burgemeester Marianne Besselink. Zij vertelde over de geschiedenis van Vrouwendag. "Ik dacht dat mijn oma en moeder het al wel geregeld hadden, maar dat is dus niet zo." De burgemeester zorgt ervoor dat ze altijd met het eten 's avonds thuis is.
Daarna stond Irene van der Aart voor de taak als gespreksleider bij de vrouwelijke politici van de gemeente Bronckhorst. Zij moesten een aantal vragen bespreken, waarin vrouwen de hoofdrol spelen, waaronder: 'Is Bronckhorst vrouwvriendelijk?'
Na de pauze werd onder de inspirerende leiding van Irene van der Aart een musical geïmproviseerd waarbij alle ingrediënten zoals liefde, dood, drama, dromen, zang en (disco)dans aan bod kwamen. Drie willekeurige vrouwen uit de zaal deden met haar mee en brachten in een half uur een musical ten tonele tot grote hilariteit van de honderd vrouwen in de zaal. Uiteraard keerde alles ten goede en het meteen de dernière opvoering was.

Informatieavond over basiscursus NLP

ZUTPHEN - Op woensdag 21 maart is er een gratis informatieavond over de basiscursus NLP bij Fort Bronsbergen in Zutphen. De basiscursus start bij voldoende deelnemers op woensdag 28 maart.

NLP is een methode voor persoonlijke ontwikkeling en communicatie. NLP wordt gebruikt in onder andere het onderwijs en het bedrijfsleven, voor zowel werknemers als leidinggevenden. NLP gaat niet over de inhoud, maar over de vorm en daarmee de structuur van je communicatie. Het gaat er over hoe je lekkerder in je vel kunt zitten, meer energie kunt hebben en op een prettigere manier met anderen en met jezelf om kunt leren gaan.
NLP reikt je heel veel handvatten waarmee je bij jezelf een aantal dingen kunt veranderen en verbeteren. Hoe je je dat eigen maakt? Door te doen, te ervaren, te communiceren en onder de mensen te zijn. Daarom voegt een cursus zoveel toe. Kom voor meer informatie naar de gratis informatieavond. Data basiscursus: woensdag 28 maart, 4, 11, 18 en 25 april 2018.

Mail om je aan te melden voor deze avond naar info@havital.nl of bel Truus Ordelman voor aanmelding of informatie: 06 57 46 63 00.

Streekboekenverkoop bij Erfgoedcentrum Achterhoek/Liemers

DOETINCHEM - Bij het Erfgoedcentrum Achterhoek & Liemers in Doetinchem vindt op donderdag 15 maart van 10.00 tot 15.00 uur een streekboekenverkoop plaats.

Het assortiment bestaat uit streekhistorische en algemeen historische boeken, genealogische literatuur, tijdschriften en streekromans. De boekenmarkt vindt plaats in de studiezaal van het Erfgoedcentrum. In de daar aanwezige boekwinkel kan men tevens terecht voor de nieuwste streekboeken, kalenders en wenskaarten.

Het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers is te vinden in gebouw 't Brewinc, de studiezaal is op de eerste verdieping van het gebouw aan de Jsselkade 13 te Doetinchem.


'Sponsorkoning zorgt voor win-win-winsituatie'

HENGELO – Als het nieuwe project in en rondom Hengelo goed gaat lopen, kunnen volgens de initiatiefnemers consumenten, ondernemers én verenigingen volop profiteren.

Door Luuk Stam

Voetbalvereniging Pax wil graag nieuwe doeltjes voor de jeugd. De volleyballers van DVO zouden graag een nieuwe geluidsinstallatie aanschaffen. En de jonge talenten van gymnastiekvereniging Achilles kunnen wel nieuwe tenues gebruiken. Het zijn allemaal wensen die dankzij de Sponsorkoning in vervulling kunnen gaan.

Sinds vorige maand is dit project met de bijbehorende sponsorboekjes in Hengelo en omgeving actief. Het werkt als volgt: plaatselijke ondernemers hebben gezamenlijk een boekje vol aanbiedingen samengesteld. Voor 10 euro kunnen mensen dit boekje kopen. Van dat geld gaat 5 euro naar de deelnemende verenigingen, stichtingen en scholen.

De consument vindt in het boekje kortingsbonnen voor onder andere de supermarkt, de kledingzaak, de kapper en het eetcafé om de hoek. De ondernemer trekt hierdoor mensen naar zijn of haar zaak en de vereniging heeft een extraatje om de gewenste doelen te realiseren. "Een win-win-winsituatie", stelt Rogier van Essen van de Sponsorkoning.

Van Essen zet in heel het land dergelijke projecten op. In Hengelo werkt hij al enkele jaren samen met Heico Wansink van de Albert Heijn. "Ondernemers zoals Heico krijgen heel veel verzoeken voor sponsoring", geeft Van Essen aan. "Dan krijgen ze bij een vereniging een bord of een vlag, maar ze vragen zich af wat ze er meetbaar voor terugkrijgen. Deze actie is voor ondernemers interessanter, want nu krijgen ze daadwerkelijk mensen over de vloer."

De sponsorboekjes zijn te koop via de verschillende verenigingen en in de Albert Heijn. "De opbrengst van de boekjes die in de AH worden verkocht, verdelen we naar ratio over de verenigingen", legt Van Essen uit. "Maar mensen kunnen ook aangeven dat ze hun donatie specifiek aan één vereniging willen doen. Bijvoorbeeld aan Pax of aan DVO."

Om de motor echt aan het draaien te krijgen, is de inzet van de verenigingsleden zelf van groot belang. "Hoe meer boekjes zij verkopen, hoe meer het hun vereniging oplevert", geeft Van Essen aan.

Een vervolg komt er waarschijnlijk volgend jaar. "Wij willen de verenigingen blijven ondersteunen om ze bloeiend te houden", zegt Van Essen. "Dit jaar is het de eerste keer en is het allemaal nieuw. Volgend jaar zal het waarschijnlijk sneller omarmd worden."

Vrijwilligers gezocht legotheek

EEFDE - In toenemende mate weten de inwoners van Lochem, Zutphen, Voorst, Brummen en Bronckhorst de weg te vinden naar de legotheek in Eefde. En sinds de verhuizing naar het poortgebouw aan het Kazerneplein is het steeds drukker geworden. Daarom is men met spoed op zoek naar versterking in de vrijwilligersgroep. De werkzaamheden omvatten o.a. bezetting tijdens de openingstijden/uitleenadministratie, nieuw aangekochte/ingebrachte sets gereed maken voor uitleen, reparatie en onderhoud, (mede)organisatie van evenementen, contentbeheer/redactie website en meer. Je bepaalt zelf jouw beschikbare aantal uren. Ben je klantvriendelijk en kun je ook goed met kinderen omgaan? Neem dan contact op of kom langs.

Passion Lichtenvoorde wil mensen raken

Passion Lichtenvoorde start met een stille tocht met het kruis, vanaf de Markt. Foto: Eveline Zuurbier.

LICHTENVOORDE - 'Ontroerend', 'indrukwekkend', 'aansprekend', dat zijn een aantal woorden waarmee bezoekers in voorgaande jaren hun bezoek aan Passion Lichtenvoorde omschreven. Het begon drie jaar geleden als een initiatief vanuit de kerken. Ondertussen is Passion Lichtenvoorde uitgegroeid tot een evenement waar heel veel partijen bij betrokken zijn. Dit jaar is de Passion Lichtenvoorde op dinsdag 27 maart. Het begint om 20.00 uur op het marktplein van Lichtenvoorde, met een opening door burgemeester Annette Bronsvoort. Na de openingsscène door een verteller en een verrassend eerste poplied is er een stille tocht met een kruis en fakkels naar scholengemeenschap Marianum.

Hier krijgt het stuk een vervolg in de aula van de school. De kaartverkoop is inmiddels gestart. Wie geen kaartje heeft kan Passion Lichtenvoorde daar uitstekend volgen op het grote beeldscherm op het schoolplein. Dit bleek de afgelopen jaren voor de honderden kijkers een heel unieke ervaring. Dit jaar is er bewust ruimte gezocht om actuele thema's in het spel een plaats te geven. Bekende namen uit regionaal bekende toneelgezelschappen geven een gezicht aan een eigentijdse vertelling over het leven van Jezus. Een videoregistratie met meerdere camera's, door omroep ZSOM, zal zowel in de zaal te zien zijn als op het schoolplein. Hierdoor komt het spel nog meer tot zijn recht. Nieke Hoitink (Omroep Gelderland) zal als verteller en verslaggever stem geven aan de verbindende verhaallijnen. Kinderen van basisschool Frans ten Bosch spelen een actieve rol.

Natuurlijk heeft muziek een heel belangrijke plaats in het geheel. Liederen uit de popmuziek worden vertolkt door leerlingen en docent van scholengemeenschap Marianum. Zij doen dit samen met het popkoor Friends, onder leiding van dirigent Johan Klein Nibbelink. De liederen zijn uitgezocht door muziekdocent Peter Krabbenborg, Johan Klein Nibbelink en tekstschrijver Hans Hinkamp. Regisseurs Ben Donderwinkel en Sjaak Welboorn zorgen voor een pakkend geheel.

Na de stille tocht vanaf de Markt wordt de voorstelling voortgezet in de aula van Marianum. Foto: Eveline Zuurbier.

Helpende handen voor Passion Lichtenvoorde zijn er door leerlingen van het Barriet, school voor voortgezet speciaal onderwijs aan leerlingen met een beperking. De doelstelling van de organiserende stichting, Passie voor Cultuur en Maatschappij, om mensen met elkaar te verbinden heeft met deze opzet in ieder geval al een passende inkleuring gekregen. Meer dan 100 personen zijn betrokken bij de uitvoering van dit bijzondere evenement.

Passion Lichtenvoorde geeft iedereen de gelegenheid om te komen kijken, om dit evenement mee te beleven en mee te gaan in een bijzonder én eigentijds verhaal, over liefde en leugen, vriendschap en verraad, over leven en dood. Dinsdag 27 maart, vanaf 20.00 uur, in Lichtenvoorde. Kaarten à vijf euro zijn te koop bij Ringfoto Primeur en scholengemeenschap Marianum.


passionlichtenvoorde.nl

Sportinstuiven voor mensen met een beperking

ACHTERHOEK - In aanloop naar de Special Olympics Nationale Spelen op 8, 9 en 10 juni worden in acht Achterhoekse gemeenten sportinstuiven georganiseerd. Iedereen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking kan hieraan deelnemen. Sportaanbieders laten hen tijdens een sportinstuif gratis kennismaken met hun sport.

Sporten en bewegen is leuk en gezond. Iedereen die dat wil, zou moeten kunnen sporten. Dichtbij huis. Ongeacht leeftijd, achtergrond, kwaliteiten of beperkingen. Om mensen met een beperking kennis te laten maken met allerlei sporten in de Achterhoek, worden de komende tijd in verschillende gemeenten sportinstuiven georganiseerd.

Verschillende locaties, verschillende sporten
De sportinstuiven vinden plaats op acht verschillende locaties in de Achterhoek. Elke locatie heeft een ander sportaanbod, zodat kennis gemaakt kan worden met allerlei sporten. Iedereen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking is welkom. Deelname is gratis. Aanmelden kan via www.specialolympics2018.nl/side-events/sportinstuiven.

• Maandag 19 maart, 19.00 - 21.00 uur: bowlen bij Bowling, Stadsplein 5 in 's-Heerenberg.
• Zaterdag 31 maart, 11.00 - 12.00 uur: handbal en volleybal bij Hamalandhal, Van der Meer de Walcherenstraat 3 in Lichtenvoorde.
• Zaterdag 7 april, 13.00 - 16.00 uur: fitness, badminton, golf en boksen bij Aerofitt, Winkelskamp 5 in Hengelo (Gld).
• Zondag 8 april, 13.00 - 15.00 uur: judo, basketbal, hockey, gymnastiek en volleybal bij De Bongerd, De Bongerd 81 in Doetinchem.
• Vrijdag 20 april, 13.30 - 15.00 uur: beachvolleybal, gymnastiek, atletiek en paardrijden bij Sportpark Jaspers, Jaspersweg 1-5 in Winterswijk.
• Donderdag 26 april, 18.00 - 20.00 uur: fitness en spinning (fietsen) bij The Chariot, Nijverheidsstraat 4 in Eibergen.
• Zaterdag 19 mei, 13.00 - 15.30 uur: bocce en korfbal bij Sportpark Zuid, Bocholtsestraatweg 67 in Aalten.
• Zaterdag 26 mei, 13.00 - 15.00 uur: tennis, voetbal en atletiek bij Sporthal IJsselweide, Industrieweg 2 in Ulft.
De sportinstuiven worden mede mogelijk gemaakt door Achterhoek in Beweging, BrichbouW sportondersteuning, Gelderse Sport Federatie, Graafschap College, MEE Oost en de Provincie Gelderland.

Grensoverschrijdend evenement in tweedehands spullen

ULFT - AST Expo BV gaat haar (mega)vlooienmarktconcept ook uitrollen in de SSP-Hal in Ulft. In Enschede houdt dit bedrijf de Twentse Vlooienmarkt, jaarlijks goed voor zes edities, ruim 50.000 bezoekers en 6.000 kramen. In de SSP-Hal vindt de eerste editie van de Gelderse Vlooienmarkt plaats op 24 en 25 maart. Een tweede editie is reeds gepland voor het najaar. Het doel van de organisatie is om de Gelderse Vlooienmarkt in de toekomst vier tot zes keer per jaar te laten plaatsvinden.

De SSP-Hal is de ideale locatie voor dit concept: de hal is groot genoeg, goed bereikbaar en last but not least; gelegen in de grensregio. In Enschede is ruim vijftig procent van de bezoekers afkomstig uit Duitsland. Het streven van de organisatie is om dat in Ulft ook te bewerkstelligen. Hiervoor wordt het evenement dan ook breed in de beide grensregio's gepromoot.

Duurzaam leven is de toekomst en de Gelderse Vlooienmarkt is dan ook een duurzaam evenement. Immers alle aangeboden spullen krijgen en tweede leven. Dat bespaart de energie voor een nieuw product en verlengt de levensduur van het tweedehands product. Om een idee te geven: met zeshonderd kramen en 150 kilo gemiddeld per kraam, wordt er zo'n 90.000 kilo afval bespaart. Per editie.

Uit eigen onderzoek van de organisatie blijkt dat een kraamhouder een gemiddelde omzet van 100 tot wel 500 euro per kraam kan halen. Dus: deelnemen is duurzaam, geeft plezier en levert uiteindelijk een leuk zakcentje op. En niet te vergeten: een opgeruimde zolder, kelder of garage. Deelnemen aan de Gelderse Vlooienmarkt kan al voor 25 euro per kraam per dag. Er is nu een actie waarbij de tweede kraam gratis is; twee halen is één betalen. Bezoekers betalen 3 euro entree en kinderen tot en met 12 jaar hebben gratis toegang, mits onder begeleiding van een volwassene.

Voor meer informatie en inschrijven kijk op de website.

'De Achterhoek is eigenlijk een Engelse landschapstuin in het groot'

Streektaalpromotor Arie Ribbers. Foto: Ingrid Zweers

Door Rob Weeber

Arie Ribbers is geboren en getogen in de Achterhoek, in Reurle, en heeft de streek nooit verlaten. Hij begon zijn carrière in het basisonderwijs (later MBO) en combineerde die baan gedurende 18 jaar met freelancewerk voor de RONO (Regionale Omroep Noord en Oost), het latere Omroep Gelderland en Radio Oost. Even heeft hij ook nog regionale TV gemaakt, maar zijn hart lag duidelijk bij de radio.

Toen hij veertig werd, zegde hij het onderwijs vaarwel en wijdde zich full time aan de radio als presentator en programmamaker. In die beginjaren was er nog een regionale omroep voor Groningen, Drenthe en Overijssel, de RONO. In 1965 kwam daar Gelderland bij. Het was voormalig minister van Binnenlandse Zaken Hans Wiegel die ervoor zorgde dat iedere provincie zijn eigen regionale omroep kreeg. Vanaf dat moment koos hij voor de standplaats Arnhem waar Radio Gelderland gevestigd werd.

Ribbers heeft zijn vreugt duidelijk gevonden in de Achterhoek. "De Achterhoek is eigenlijk een Engelse landschapstuin in het groot. Het bekende coulisselandschap, de rust en het groen kenmerken de streek. De mensen zijn makkelijk en prettig in de omgang en zeker ook hulpvaardig. In mijn radiotijd presenteerde ik regelmatig een uitzending vanuit De Luifel in Ruurlo. Daar kreeg ik altijd alle medewerking van Marinus Bleumink, de eigenaar. Ik heb altijd al interesse in de streek, de taal en de mensen gehad. Mijn eerste radioprogramma heette Um de Meddagpot, een uitzending van 12.00 tot 12.30 uur op de zondagmiddag. Daarvoor ging ik in Twente, in de Achterhoek en in de Liemers op pad om bijzondere verhalen vast te leggen. Je zou het kunnen vergelijken met een modern programma als 'Man bijt hond', maar dan veel eenvoudiger en bovendien alleen in het dialect. De voorman van Boh Foi Toch, Hans Keuper, heeft destijds de openingstune gecomponeerd. Er was toen nog geen sprake van het digitale tijdperk. Ik nam m'n eigen LP's mee naar de studio, in die begintijd. Alles werd op grote Telefunkenbanden vastgelegd, maar van een deugdelijk archief was nog geen sprake. Die banden werden hergebruikt, dus is er van Um de Meddagpot weinig bewaard gebleven. Als je nu een dergelijk programma moest maken, zou het actueler en technisch geavanceerder zijn. Toen draaide het puur om de mens en zijn verhaal."

Toen hij met de radio stopte, was dat een komma en geen punt. Hij was met prepensioen, maar wilde niet stil zitten en als freelancer beschikbaar blijven. Al vrij snel meldde zich het Staring Instituut, dat zich bij uitstek bezig hield met het streekeigene van de Achterhoek en de Liemers. Zijn opdracht was om alles wat met dialect te maken had aandacht te geven en onder de mensen te brengen. Hij bemande ook de streektaaltelefoon, waar mensen vragen konden stellen. Vanaf 2007 was hij betrokken bij de opzet van het magazine Naober waarvoor hij nog steeds de eindredactie en correcties doet. In ieder nummer heeft de streektaal twee pagina's. De streektaal loopt als een rode draad door zijn leven. Ook thuis spreekt hij het met zijn vrouw. Zijn kinderen wonen buiten de streek en hebben doorgaans het ABN als voertaal. Maar in contacten met de streek schakelen ze moeiteloos over. Ribbers pleit voor een min of meer fonetische schrijfwijze van het dialect: schrijf zoals je het zegt. De plaats Laren zou volgens hem als 'Loorne' moeten worden geschreven, maar dat is daar vloeken in de kerk. Het is 'Loarne' en moet zo blijven. Ook zal hij nooit 'noaber' schrijven als het over de Achterhoek gaat. Dan is het 'naober'. Noaber is Twents. Verder maakt hij ieder jaar de Spreukenkalender voor de Achterhoek en de Liemers, met leuke spreuken en gezegden en allerlei weetjes op de achterkant van het kalenderblad.
De toekomst voor de Achterhoek ziet hij als een echte streekbewoner. In de trant van 'Het zal allemaal wel loslopen', ziet hij geen beren op de weg. Natuurlijk ontkomt de streek niet aan de moderne tijd. Er is al veel veranderd, zoals de aanleg van glasvezel en de lichte groei in bevolking. Het verschil tussen het platteland en de stad zal kleiner worden. Jongelui gaan elders studeren en blijven weg. Maar de kracht van de Achterhoek is dat ze is zoals ze is. Eigenlijk is er geen sprake van één homogene Achterhoek. Binnen het gebied zijn verschillende regio's en die zijn niet op een hoop te vegen.

Column

Pröttel

Ik heb lang in de veronderstelling verkeerd, dat pruttel een Nederlands woord is en pröttel daarvan de Achterhoekse vertaling. Tot mijn dochter verkering kreeg met een jongeman van de andere kant van de IJssel. Toen ik hem en mijn dochter eens vriendelijk vroeg om voor ze weg zouden gaan nog even hun pruttel op te ruimen, keek hij me niet begrijpend aan. Mijn dochter snapte wel, dat ik rommel bedoelde. Maar ja, die is aan deze kant van de IJssel opgegroeid….
Naar het woord pruttel zult u vergeefs zoeken in de Van Dale. Dat wil zeggen: het staat wel in het woordenboek, maar dan als werkwoordsvorm van pruttelen. En dat laatste kan volgens Van Dale twee dingen betekenen: zacht borrelend koken of mopperen.
Pröttel is dus een echt Achterhoeks woord. Of misschien moet ik zeggen: een Nedersaksisch woord. Want ook in andere dialecten in het Nedersaksisch taalgebied weet men, dat je er rommel mee bedoelt.
Het woord rommel is in het Achterhoeks trouwens ook wel bekend. In de oostelijke Achterhoek met één letter uitgebreid. In Lichtenvoorde en Winterswijk spreekt men van rommele.
Aan de andere kant van onze regio, in Eefde, Vorden en Gelselaar bijvoorbeeld, spreekt men van kraom en in Lichtenvoorde van mossele. In Winterswijk wordt nog het oude Achterhoekse woord krempel (kraempel) gebruikt voor rommel of rotzooi. Nog ouder zijn de woorden plonder, plongeri-je en ummeraozie. Volgens het WALD (Woordenboek van de Achterhoekse en Liemerse Dialecten) allemaal synoniemen voor rommel. Maar bijna niemand die ze nog kent.

Tuinspecial bij Obelink Vrijetijdsmarkt

Alles voor de tuin staat centraal bij Obelink. Foto: PR

WINTERSWIJK - Obelink Vrijetijdsmarkt viert de komst van de lente met een tuinspecial op zondag 18 maart.

Obelink presenteert de nieuwe collecties tuinmeubelen en accessoires: van mooie sierkussens tot prachtige haarden en natuurlijk de barbecues. Op de afdeling tuinmeubelen is de 'Chair of the Year'-actie van Hartman. Dat houdt in dat men een eigen design mag ontwerpen voor de bekend stoel Sophie, om daarmee kans te maken op het winnen van het eigen ontwerp. De winnaar ontvangt zes Sophie-stoelen met een bijpassende Hartman-tafel.

Daarnaast zijn er nog andere acties, die alleen in de winkel gelden. Zo ontvangt men bij aankoop van Hartman Sophie-stoelen een gratis kussen. Bij aankoop van een tuinset boven de 500 euro ontvangt men een gratis dienblad en men kan meespelen om kans te maken op een Madison sierkussen.

Een open zondag bij Obelink is natuurlijk niet compleet zonder lekker eten en drinken. Op de tuinmeubelenafdeling wordt men getrakteerd op een lekkere kop koffie vanuit een piaggio, die niet op de snelweg te zien is, maar wel bij Obelink Vrijetijdsmarkt. Met dit apparaat wordt de lekkerste koffie, cappuccino, latte macchiato en espresso gezet. Verder is het mogelijk om lekkere hapjes te proeven tijdens live cooking door Campingaz. Ook kan voor een schnitzelschotel of een kopje koffie met een donut terecht in het restaurant. Voor de kinderen is er een ballonnenclown en ze kunnen uiteraard ook spelen in het speelparadijs.

Obelink Vrijetijdsmarkt is op zondag 18 maart geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

Column

Doe maar normaal

'Wees gewoon jezelf.' Een goed bedoeld advies. Ik zeg het zelf ook weleens tegen mensen. Maar wat is dat dan? Hoe ziet 'jezelf zijn' eruit? En als Achterhoekse schiet er dan ook direct een andere zin door mijn hoofd: 'Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg.' Vooral niet opvallen. Maar er zijn zoveel momenten in je leven dat het juist heel handig is dat je laat zien dat je anders bent en dat ze je daarom juist willen hebben. Bijvoorbeeld tijdens een sollicitatiegesprek. Om mee samen te werken. Of als vriend.

Afgelopen zaterdag mocht ik mijn succesfactoren voor het waarmaken van je dromen delen, tijdens de eerste ZZP en kleine ondernemersdag in Aalten. Ik vertelde over het geloof in je eigen droom, moedig zijn, een goed verhaal vertellen en kijken wat er wél kan. Maar het allerbelangrijkste vergat ik te zeggen. Omdat het zo gewoon voor me is. Het allerbelangrijkste is: authenticiteit en jezelf laten zien. Je niet verstoppen of anders voordoen dan je bent, omdat een ander daar wat van zou kunnen vinden.
De zaal bij 't Romienendal in Barlo zit vol. Op zaterdagmiddag hebben vele ondernemers hun beste pak aangetrokken en zijn naar het Aaltense buurtschap gekomen. Een paar mensen vallen me direct op. Marina Strumphler met haar stralende ogen. Ze stapt op me af en deelt haar uitdagingen. Vanuit kracht. Al jaren is ze een succesvol designer van gordijnen, wanden, vloeren en reist ze de hele wereld over. Sinds een paar jaar woont ze in Lintelo. Ze wil zichzelf meer in de regio laten zien. Op zoek naar nieuwe opdrachtgevers, dichter bij huis. Ze draait er niet omheen. Een succesvolle vrouw, met twijfels: over netwerk, leeftijd, zoeken. Een eerlijk verhaal. En door haar stralende ogen wil ik haar helpen. En zal ik haar niet snel vergeten.
Ook ontmoet ik Anke Versluis. Zij valt direct op door haar gekleurde legging en de rode laarsjes. Maar ook door haar bijna lichtgevende gezicht. Deze vrouw straalt vrolijkheid en levenslust uit! Ik raak met haar in gesprek over 'dansen zonder spiegels'. Een workshop die ze geeft op 24 maart. Dansen zonder spiegels gaat over contact maken met jezelf. Met swingende heupen en twinkelingen in je ogen.
In de zaal zit ook een man die me opvalt. Hij draagt een eenvoudige bruine trui. Maar het geheel is allesbehalve saai! Er piept een gekleurde stropdas bovenuit en zijn bril heeft een jaren vijftig montuur. Ook zijn kapsel brengt me terug in de tijd. Hij maakt me nieuwsgierig. En dus stap ik in de pauze op hem af. Het is René Kolstee. Hij restaureert oldtimers. Een paar jaar geleden nam hij samen met collega Hans Lensink het bedrijf van zijn werkgever over. Dit klopt gewoon! René straalt wanneer hij begint te vertellen. Dit is meer dan zijn werk. Dit is zijn leven.
Deze mensen vallen op door zichzelf te zijn. Zij steken met hun hoofd boven het maaiveld uit. En juist dat maakt dat ik meer over ze wil weten, dat ik ze onthoud, dat ik over ze schrijf in deze column. Dus Achterhoekers, een tip voor jullie allemaal, waardoor onze wereld nóg leuker wordt: doe maar normaal! Wees jezelf!

Linda Commandeur

Oost-Gelders Streektaaldictee en culturele avond

ACHTERHOEK - Op donderdag 22 maart vindt een culturele avond plaats waarvan het Oost-Gelders Streektaaldictee deel uitmaakt.

Het publiek kan deelnemen aan het streektaaldictee of als toeschouwer de avond bijwonen en genieten van optredens in dialect van leden van het Kleine Holte Koor uit Doetinchem en van liedjesschrijver Ben Lukassen uit Ulft, de zanger die ook bekend is van De Keerls. Het Achterhoekse gedeelte van het streektaaldictee wordt voorgelezen door Diana Abbink en het Liemerse gedeelte door Henk van Aalten. Streektaalliefhebbers worden van harte uitgenodigd om aan deze ludieke strijd met de pen mee te doen onder het motto 'Metdoon is belangrieker as winnen!' De bijeenkomst is op donderdag 22 maart, inloop vanaf 19.15 uur, aanvang 19.45 uur, in HCR De Gouden Karper in HUmmelo. Deelname kost vijf euro inclusief koffie en thee. Aanmelden kan tot uiterlijk 20 maart bij het Erfgoedcentrum via info@ecal.nu of via tel. 0314-787078. Op www.streektaaldictee.nl. staat meer informatie en een uitleg over de WALD-spelling aan de hand waarvan het dictee wordt gecorrigeerd. Ook op Facebook (Oost-Gelders Streektaaldictee) is het een en ander te vinden.

Te koop: KIPPEN AAN DE LEG. Cortumme 06-23972429 of 0575 - 461558.

Te koop gevraagd: antiek,curiosa en alles wat verzameld wordt.Ook complete inboedels.Verzamelhuis Warnsveld, Rijksstraatweg 35,(0575) 52 29 19.

Bert van Genderen koopt en haalt uw boeken en betaalt à contant. Tel. (0543) 45 13 11.

Kranszen en Spul. Paassfeer op het Boerenerf, brocante en nieuwe decoraties voor binnen en buiten. 16-17-18 Maart van 10.00-17.00 uur. De Morel Halseweg 6, 7004 JA Doetinchem Slangenburg.

kringloop de Boedelhof,Enkweg 17b in Vorden OOK LOCATIE VOOR DAGBESTEDING !!! di t/m vrij 9.00 - 16.00, za 9.00-16.00 laatste za. vd maand magazijnverkoop www.deboedelhof.nl.

Nummerverkoop ClédingkanTine: 15 maart, Partycentrum Langeler 09.00 – 10.00 uur. Kledingbeurs ClédingkanTine: 29 maart,
Drievetol, Spalstraat 29, Hengelo Gld. v.a. 11.00 uur.

Wilt u uw oud ijzer kwijt? Bel gewoon Frits Peppelinkhausen, tel.(0575)55 29 16, 06-51601516.

Familie zoekt gebruikte nette tourcaravan te koop tel: 06-1664693.