Dinxpers Nieuws

13 maart 2018

Dinxpers Nieuws 13 maart 2018


Dinxper uit zijn dak op top-avond met Abba en Little Joe

Abba Fever. Foto: Frank Vinkenvleugel

DINXPERLO - Het dak van sportcentrum het Blauwe Meer in Dinxperlo ging er af. Een uitverkochte zaal met uitzinnig publiek dat speciaal voor Abba Fever in de rij stond.

Door Waltraud Wensink

Het concert, dat in december afgelast moest worden, vond zaterdag alsnog plaats. Het was even spannend of de bezoekers wel zouden komen. Maar dat deden ze: het event was uitverkocht, en iedereen genoot.

De sfeer zat er vanaf het allereerste tonen van de Abba-tributeband goed in en er werd meteen gedanst en gezongen. Een van de zangeressen van de band zei hier zelf over: "Het was voor ons ook een geweldige avond. Soms komt het wel eens voor dat we echt ons best moeten doen om het publiek mee te krijgen maar hier was het publiek echt fantastisch en de sfeer zat er gelijk goed in."

Abba leeft nog steeds voort in de harten van alle fans en dan niet eens alleen het oudere publiek. Ook een aantal jongere bezoekers zong alles vlekkeloos mee. Het was een en al gezelligheid en dat ging door tot in de late uurtjes.

Little Joe vroeg zich nog af of ene Marga, die hij nog van vroeger kende en aan de Meibrink woonde, er zou zijn. "Ik herinner me nog dat hun deurbel heel erg hoog zat", lachte hij met enige zelfspot. De dj deed het fantastisch.

Het was een mooie avond met een opvallende mix van zowel Nederlandse als Duitse gasten en na Abba ging iedereen nog lekker even los op nummers van de jaren 80. Zelfs 'Ich bin wie du' deed het weer erg goed.

Enkele reacties van het publiek: "Het was een geweldige avond", "Dat zouden ze vaker moeten doen", "Het was prachtig", "Heerlijk genoten", "Onmundig mooi". Eén van de mannen - ja, die waren er ook - reageerde: "Ik vind Abba niks, maar heb er stiekem erg van genoten..."

Kortom: iedereen was vol lof. Abba Fever, een tributeband met klasse in combinatie met Little Joe, daar zal Dinxperlo nog lang over napraten.

Cheque voor Ghana-project van Plucker Muzikanten

Een mooie cheque voor het Ghana-project. Foto: Frank Vinkenvleugel

DINXPERLO - Wim en Wilma Klompenhouwer ontvangen uit handen van de voorzitter van de Plucker muzikanten een bedrag van € 404,25 voor een schooluniformenproject in Ghana. De schoonzoon van Wim en Wilma, Anass, is afkomstig uit Ghana, een land dat veel armoede kent. De kinderen in het geboortedorp van Anass willen graag naar school maar hebben daarvoor een schooluniform nodig, wat helaas door veel ouders niet betaald kan worden. Het overhandigde geld zal gebruikt worden om schooluniformen bij de plaatselijke kleermakers te laten maken, zodat meer kinderen naar school kunnen. (Foto: Frank Vinkenvleugel)

Granaat gevonden

DINXPERLO - Bij graafwerkzaamheden op de Bijvank in Dinxperlo is vanmorgen een granaat gevonden. Het gaat om een kleine granaat die is afgeschoten tijdens de Tweede Wereldoorlog en niet is afgegaan. Medewerkers van de EOD brengen het explosief tussen 10.00 en 11.00 uur tot ontploffing. Dit gebeurt op de speciaal daarvoor ingerichte ploflocatie aan de Sondernweg in Aalten.

Voorjaarsconcert AMV Prinses Beatrix

DINXPERLO - Algemene muziekvereniging Prinses Beatrix uit Dinxperlo geeft zaterdag 24 maart haar jaarlijkse voorjaarsconcert in het Kulturhus in Dinxperlo. Zowel het leerlingenorkest, het A-orkest, de jeugd van de slagwerkgroep als ook de A-slagwerkers komen deze avond in de spotlights te staan. Dit jaar is ervoor gekozen om geen thema te kiezen. Zo krijgt de bezoeker van het concert een algehele indruk van de diversiteit en muzikaliteit binnen de vereniging. Het avondvullende programma begint om 19.30 uur. In de pauze is er traditioneel de jaarlijkse verloting. De prijzen voor deze verloting zijn beschikbaar gesteld door de lokale ondernemers. Entree is gratis, maar uiteraard is er een mogelijkheid tot een vrije gift na afloop van het concert.

Krentenbollen-actie Psalm 150

DINXPERLO - Op vrijdag 16 maart en zaterdag 17 maart houdt Fanfare Psalm 150 haar jaarlijkse krentenbollenactie.

Vrijdagmiddag (tussen 16.30 en 19.00 uur) én zaterdag overdag gaan de leden rond in Dinxperlo en omgeving. Door voor 2,50 euro een zak krentenbollen of een plaatcake te kopen, steunt men de fanfare.

Iedereen kan ook terecht bij Sportcentrum Het Blauwe Meer voor het kopen van krentenbollen.

BVN vertelt over activiteiten

Heidi Schreurs en Desirée Heerdink (rechts). Foto: Lydia ter Welle

Vrijwilligers Desirée en Heidi van regionale afdeling van de Borstkankervereniging Nederland staan op de open dag van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix om te vertellen over de activiteiten van de vereniging.

Grensoverschrijdend evenement in tweedehands spullen geeft duurzame impuls

ULFT - AST Expo BV gaat haar (mega)vlooienmarktconcept ook uitrollen in de SSP-Hal in Ulft. In Enschede houdt dit bedrijf de Twentse Vlooienmarkt, jaarlijks goed voor zes edities, ruim 50.000 bezoekers en 6.000 kramen. In de SSP-Hal vindt de eerste editie van de Gelderse Vlooienmarkt plaats op 24 en 25 maart. Een tweede editie is reeds gepland voor het najaar. Het doel van de organisatie is om de Gelderse Vlooienmarkt in de toekomst vier tot zes keer per jaar te laten plaatsvinden.

De SSP-Hal is de ideale locatie voor dit concept: de hal is groot genoeg, goed bereikbaar en last but not least; gelegen in de grensregio. In Enschede is ruim vijftig procent van de bezoekers afkomstig uit Duitsland. Het streven van de organisatie is om dat in Ulft ook te bewerkstelligen. Hiervoor wordt het evenement dan ook breed in de beide grensregio's gepromoot.
Duurzaam leven is de toekomst en de Gelderse Vlooienmarkt is dan ook een duurzaam evenement. Immers alle aangeboden spullen krijgen en tweede leven. Dat bespaart de energie voor een nieuw product en verlengt de levensduur van het tweedehands product. Om een idee te geven: met zeshonderd kramen en 150 kilo gemiddeld per kraam, wordt er zo'n 90.000 kilo afval bespaart. Per editie!
Uit eigen onderzoek van de organisatie blijkt dat een kraamhouder een gemiddelde omzet van 100 tot wel 500 euro per kraam kan halen. Dus: deelnemen is duurzaam, geeft plezier en levert uiteindelijk een leuk zakcentje op. En niet te vergeten: een opgeruimde zolder, kelder of garage.
Deelnemen aan de Gelderse Vlooienmarkt kan al voor 25 euro per kraam per dag. Er is nu een actie waarbij de tweede kraam gratis is; twee halen is één betalen. Bezoekers betalen 3 euro entree en kinderen tot en met 12 jaar hebben gratis toegang, mits onder begeleiding van een volwassene.
Voor meer informatie en inschrijven kijk op www.geldersevlooienmarkt.nl.

Column

Logo

Het was een interessante bijeenkomst. Op die zaterdagmiddag in het Kulturhus waar elke politieke partij in onze gemeente de gelegenheid kreeg haar standpunt kenbaar te maken over actualiteiten in ons dorp.
Drie dingen vielen me op. Het aantal dames in de plaatselijke politiek is schrikbarend weinig. Van de 152 kandidaten zijn 41 vrouw, slechts 27%! Minder interesse? Schroom om tegen de mening van de mansluu in te goan? Geen tijd? Zoals een dame uit Bredevoort een mooie Franse uitdrukking gebruikte in een open brief in een dagblad vorige week toen ze de raadsleden beoordeelde: wees mooi en hou je mond. Zij spuugde op het mannenbolwerk in 0543 dat zij een rariteitenkabinet noemde met alleen maar vechtpartijen vanwege list, bedrog, gesjoemel en grensoverschrijdend gedrag. Dat gaat zelfs mij wat te ver! Maar ja, op welke partij moet je dan stemmen om er voor te zorgen dat vrouwen zich weer kandidaat stellen? Is die er dan wel in onze gemeente?
Op het eind kwam, jaahaa, toch weer die belerende en figuurlijk opgestoken wijsvinger. Iedere afgevaardigde deed zijn best om te onderstrepen dat zij er zijn voor elke burger van deze gemeente. Da's mooi. Maar er was ook iemand die onderstreepte dat de Bredevoorters en de Dinxpèrsen zich behoren aan te passen. Onder het motto: jullie hebben eigen vertegenwoordigers die inbreng hebben. Dus luister maar naar ons, wij weten wat goed is voor jullie. Jammer dat hier de democratie met voeten werd getreden. Nog wel door een coalitiepartner. Nog wel….
Het derde punt is dat we ons juist wel willen laten horen. Vanuit de zaal werd gevraagd wanneer nou eindelijk eens het bestaande logo wordt vervangen. Het blijkt dat het vernieuwde gemeentewapen hier niet voor mag dienen. Maar die ene boom in het huidige logo verwijst maar naar één dorp. En om die achteraf te betitelen als logo voor de hele gemeente is te gemakkelijk. Bredevoorters (al veel langer dan wij) en Dinxpèrsen hebben hier niets mee. Wanneer staat er nou eens een gemeenteraadslid op en slaat met de vuist op tafel? Hij / zij vertegenwoordigt toch een bepaalde achterban??!!
De eerste schrede is gezet. Er was weliswaar niemand van de leden die enthousiast zei: okee, doen we. Maar ook geen enkele partij zei, nee, dat doen we niet. Moeten we dit nu opvatten als een verkiezingsbelofte? Eerst zien en dan geloven.
Ik zie Vrouwe Justitia al (met zwaarden!) gezeten op een kanon rechtsprekend onder een boom. Prachtig!
Creatieve geesten: ga uw gang!

Hol ow goed!
H. Eurneman

Voorjaarsconcert Psalm 150 met gasten

DINXPERLO - Op zaterdag 31 maart geven het A-orkest van Fanfareorkest Psalm 150 en het Nationaal Jeugd Fanfare Orkest (NJFO) een voorjaarsconcert in Sportcentrum Het Blauwe Meer in Dinxperlo. Het NJFO bestaat uit de meest getalenteerde en enthousiaste jonge muzikanten van Nederland. Dat geeft een concert van het NJFO net dat beetje méér: de energie, het plezier en inspiratie spat van het podium. Het concert begint om 20.00 uur in Sportcentrum Het Blauwe Meer. De entree kost tien euro; donateurs van Psalm 150 krijgen 2,50 euro korting op vertoon van hun donateurskaart.

NJFO
Het Nationaal Jeugd Fanfare Orkest is opgericht in 1959 en is vanaf het begin af aan een orkest geweest met een zeer hoog niveau. De muzikanten van het NJFO zijn zeer getalenteerde amateurs tussen de 15 en 25 jaar en bevat ook enkele conservatoriumstudenten in deze leeftijdscategorie. Als vurig pleitbezorger van repertoirevernieuwing voor het fanfareorkest wist chef-dirgent Danny Oosterman componisten te stimuleren tot het componeren van nieuwe werken voor fanfareorkest. Het NJFO heeft inmiddels een tiental cd's uitgebracht, met zowel dit uitdagende eigentijdse repertoire als met eenvoudiger composities die voor amateurorkesten als voorbeeld kunnen dienen.
Het NJFO wil het fanfareorkest, Nederlands cultureel erfgoed bij uitstek, ook internationaal onder de aandacht brengen. Tussen 1989 en 2016 bezocht het NJFO achtereenvolgens de Verenigde Staten, Canada, Italië, Duitsland, Oostenrijk, Slovenië, Litouwen, België, Estland, Hongarije en Tsjechië. In de zomer van 2018 zal het orkest op tournee gaan naar Innsbruck.

Repertoire
Bij het A-orkest van Psalm 150 spelen verschillende (oud)leden van het Nationaal Jeugd Fanfareorkest, wat dit concert een extra bijzondere samenwerking maakt. Ook dit orkest kent een lange geschiedenis van muziek maken op een hoog niveau. Zo heeft Fanfareorkest Psalm 150 meegewerkt aan verschillende CD-opnames, gaf het grote concerten in binnen- en buitenland en werd er vijf keer deelgenomen aan het WMC waarbij het orkest uitkwam in de concertdivisie.
Tijdens dit voorjaarsconcert zullen zij een uitdagend programma ten gehore brengen, waaronder …in other words… van Marco Pütz. Dit stuk is geschreven in opdracht van fanfare Oranje Grootegast als keuzewerk voor het WMC 2017. De titel van dit werk verwijst naar het gegeven dat de componist altijd op zoek is naar iets nieuws. In deze compositie is dat een combinatie van de klank van de fanfare met de klanken van gestemde glazen.

Sopraan Irma ten Brinke
Daarnaast heeft Psalm 150 nog een bijzondere gast uitgenodigd: sopraan Irma ten Brinke. Samen met het A-orkest zal zij optreden met het prachtige stuk 'I Shall Love But Thee' van Jan van der Roost, ook uitgevoerd op het WMC 2017. De teksten in dit stuk zijn van William Shakespeare waardoor de componist geïnspireerd raakte tot het creëren van indringende en aansprekende muziek. De vrij zeldzame combinatie van sopraan en fanfare maakt dit werk tot een unieke compositie.

Grensoverschrijdend evenement in tweedehands spullen geeft duurzame impuls

ULFT - AST Expo BV gaat haar (mega)vlooienmarktconcept ook uitrollen in de SSP-Hal in Ulft. In Enschede houdt dit bedrijf de Twentse Vlooienmarkt, jaarlijks goed voor zes edities, ruim 50.000 bezoekers en 6.000 kramen. In de SSP-Hal vindt de eerste editie van de Gelderse Vlooienmarkt plaats op 24 en 25 maart. Een tweede editie is reeds gepland voor het najaar. Het doel van de organisatie is om de Gelderse Vlooienmarkt in de toekomst vier tot zes keer per jaar te laten plaatsvinden. De SSP-Hal is de ideale locatie voor dit concept: de hal is groot genoeg, goed bereikbaar en last but not least; gelegen in de grensregio. In Enschede is ruim vijftig procent van de bezoekers afkomstig uit Duitsland. Het streven van de organisatie is om dat in Ulft ook te bewerkstelligen. Hiervoor wordt het evenement dan ook breed in de beide grensregio's gepromoot. Duurzaam leven is de toekomst en de Gelderse Vlooienmarkt is dan ook een duurzaam evenement. Immers alle aangeboden spullen krijgen en tweede leven. Dat bespaart de energie voor een nieuw product en verlengt de levensduur van het tweedehands product. Om een idee te geven: met zeshonderd kramen en 150 kilo gemiddeld per kraam, wordt er zo'n 90.000 kilo afval bespaard. Per editie! Uit eigen onderzoek van de organisatie blijkt dat een kraamhouder een gemiddelde omzet van 100 tot wel 500 euro per kraam kan halen. Deelnemen aan de Gelderse Vlooienmarkt kan al voor 25 euro per kraam per dag. Er is nu een actie waarbij de tweede kraam gratis is; twee halen is één betalen. Bezoekers betalen 3 euro entree en kinderen tot en met 12 jaar hebben gratis toegang, mits onder begeleiding van een volwassene.

Toneelavond bij de Korenmolen Voorst door Gendrings Toneel

Het Gendrings Toneel speelt voor de Korenmolen Voorst. Foto: PR

VOORST - Op vrijdag 23 maart speelt het Gendrings Toneel voor de Korenmolen Voorst, in Zaal van Hal, het blijspel 't Is maar tijdelijk'. Een heerlijke plattelandskomedie vol aanstekelijke humor met kostelijke rollen van in Voorst, Gendringen en omstreken bekende spelers.

Twee boertjes, op leeftijd, worden dakloos door een brand. De pastoor en de dominee proberen onderdak voor hen te vinden. Uiteindelijk wordt er een plaats voor hen gevonden op de boerderij van nicht Anna, waar ze het goed naar hun zin hebben. Zij willen hier wel blijven, maar de zoon van Anna wil dit niet. Hij heeft andere plannen… In de pauze is er, zoals altijd, een grote verloting met vele prijzen. De opbrengst komt geheel ten goede aan de Korenmolen Voorst. Een toegangskaart is 8 euro, inclusief een kopje koffie of thee bij binnenkomst. Kaarten kunnen gereserveerd worden bij Restaurant Van Hal, Grensweg 13 in Voorst, tel. 0315-681262. De zaal is open van af 19.30 uur.

Grand Café & Bistro De Vorst past openingstijden tijdelijk aan

DINXPERLO - Grand Café & Bistro De Vorst aan de Markt in Dinxperlo heeft sinds 21 januari bijzonder plezierig en gastvrij kennis kunnen maken met haar gasten uit Dinxperlo en omgeving.

Uitbater Theo Schennink: "En dat merken we ook aan u, want we zijn trots op de positieve reacties en de vele blije gasten die we inmiddels hebben mogen begroeten. Velen van u hebben we al vaker terug gezien. We staan ook graag voor u klaar met een vriendelijk woord, met liefde bereide gerechten, een kop koffie of een lekker drankje. Echter, we zitten nog midden in het traject van de vergunningverlening. Ik ben volop met de gemeente in overleg om de aanvraag conform de formele regels afgerond te krijgen. Ik heb dit totale traject onderschat en door alle drukte in De Vorst heb ik niet tijdig alle benodigde documenten aangeleverd. De gemeente denkt positief mee, maar voordat de definitief verleende vergunning een feit is, ben ik genoodzaakt de openingstijden tijdelijk aan te passen. Dit houdt in dat we u op vrijdag, zaterdag en zondag graag ontvangen tussen 12.00 en 22.00 uur. We zullen u dan nét zo gastvrij en hartelijk ontvangen als u inmiddels van ons gewend bent. Hopelijk duurt deze aanpassing kort, zodat we u heel snel weer tijdens de reguliere openingstijden kunnen begroeten. Ik vraag uw begrip hiervoor."

Etend ontmoeten

AALTEN - Etend ontmoeten vindt elke keer plaats op de derde dinsdag van de maand, in maart dus op 20 maart. Vanaf 17.30 uur is de inloop bij De Hofnar, van 18.00 tot 19.00 uur geniet men van de door de vrijwilligers klaargemaakt maaltijd, mogelijk gemaakt dankzij de hulp van De Hofnar en Bakkerij Knippenborg/Van der Zande. Belangstellenden zijn van harte welkom om te komen eten. Deelname is gratis, maar een vrije gift voor onkosten wordt gewaardeerd. Opgeven kan door te mailen naar etendontmoeten@outlook.com of via facebook.

Week van zorg&welzijn: kijken bij Estinea

DINXPERLO/AALTEN - Iedereen met hart voor de zorg, die als professional of als vrijwilliger mensen met een beperking wil ondersteunen en bijdragen aan hun levensgeluk, is welkom op zaterdag 17 maart van 13.00 tot 16.00 uur. Dan is de open dag van Estinea's woon-, logeer- en werk- en activiteitenlocaties in de gemeente Aalten. Dat is een mooie manier om sfeer te proeven en kennis te maken met cliënten en medewerkers. Estinea opent haar deuren op zaterdag 17 maart in Aalten en Dinxperlo. Open zijn: Polstraat 2 (Aalten), werk & activiteitenlocatie; Slaadreef 13-15 (Aalten), woonlocatie; Slaadreef 17-19 (Aalten), woonlocatie; Slaadreef 33 (Aalten), woonlocatie; Slaadreef 37-39 (Aalten), woonlocatie; Slaadreef 41 (Aalten), werk & activiteitenlocatie & logeren; Weversstraat 2-5 (Dinxperlo), woonlocatie. Estinea laat graag zien hoe zij mensen met een beperking ondersteunt zodat ze volop meedoen in gemeente Aalten.

Krabbeldienst

DINXPERLO - In de Dorpskerk in Dinxperlo vindt op zondag 18 maart een vrolijke krabbeldienst plaats. De dienst begint om 16.00 uur. Het thema van deze viering is Praten met God. De bezoekers van de dienst gaan luisteren naar een verhaal, zingen en knutselen. De organisatoren hopen dat er veel kinderen naar de krabbeldienst komen en dat zij allemaal hun vader, moeder, broertjes en zusjes meenemen.

Joop Wikkerink wil dat de gemeenteraad beter wordt geïnformeerd

Joop Wikkerink voor zijn huis in Bredevoort. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Nog steeds gedreven om zich in te zetten voor kwetsbare mensen

Door Bernhard Harfsterkamp

BREDEVOORT – Joop Wikkerink zit binnenkort 36 jaar in de gemeenteraad, maar hij is nog niet van plan om te stoppen. Opnieuw is hij lijsttrekker van de Progressieve Partij (PP). Waarom hij doorgaat? "Omdat ik niet anders kan." Hij kent de geluiden wel over de oude man die zo nodig verder wil en over het gebrek aan vernieuwing. "Naar leeftijd kijken is onzin en ik ben de grootste vernieuwer in de raad." Hij vindt dat er ook mensen met kennis van het politieke verleden nodig zijn. "Bovendien heb ik een grote persoonlijke gedrevenheid om iets te doen voor mensen aan de onderkant. Ik wil voor ze opkomen."

Gemeenteraad met 10-0 achter
Dat Wikkerink wil opkomen voor de mensen die het moeilijker hebben in de samenleving, komt ook door het werk dat hij de laatste 40 jaar heeft gedaan. Vanaf 2007 is hij ambtenaar in de gemeente Hengelo. Daarvoor werkte hij bij de Regionale Organisatie Zelfstandigen (ROZ), die hij mee heeft helpen oprichten. Ook was hij bedrijfsadviseur bij diverse gemeenten en stichtingen, waar hij starters hielp. Bij alle werkzaamheden kwam hij in aanraking met mensen die steun kunnen gebruiken. In Hengelo heeft hij zich veel bezig gehouden met de participatiewet. Daarvoor bleef hij niet alleen in het gemeentehuis. "De helft van het werk doe ik niet achter het bureau. Ik ga naar buiten, de samenleving in. Ik heb contacten met Den Haag, met bedrijven en andere gemeenten. Ik weet hoe de ambtelijke wereld werkt." Door die achtergrond en doordat hij in sommige onderwerpen zo goed is ingevoerd, frustreert het hem hoe in de gemeente Aalten vragen van raadsleden worden beantwoord. "De gemeenteraad staat daardoor op een achterstand van 10-0. De raad moet goede informatie krijgen, geen antwoorden die afhoudend zijn. In Aalten zijn ze meesters in het niet beantwoorden van de vragen. Als ambtenaar in Hengelo geef ik wel uitvoerige antwoorden."

Met goede informatie beter sturen
Een steeds groter deel van de begroting gaat naar de sociale sector. "Dat is een soort zwarte box voor de raad en ook voor de wethouder." En toch blijft Wikkerink er voor pleiten om een beter inzicht in al die uitgaven te krijgen. "Het betreft relatief gezien niet heel veel mensen. Maar het gaat wel om een kwetsbare groep, voor wie ingewikkelde regels gelden. Daar zouden we veel meer vrijheid in moeten hebben." Hij vindt het jammer dat de discussie over het sociaal domein teveel wordt beïnvloed door het geld. De mensen die het nodig hebben moeten centraal staan." Met de juiste informatie over de uitgaven kun je veel beter sturen als raadslid. Die ontbreekt net als voor andere beleidsterreinen. Wikkerink noemt afval en duurzaamheid. "Van afvalpreventie heeft de wethouder geen kaas gegeten." Om meer aan duurzaamheid te doen wil hij graag een energiemix samenstellen zoals in Winterswijk gedaan is met daarin opgesomd wat er in de gemeente moet gebeuren om energie te besparen en duurzame energie op te wekken.

Maatwerk, geen matswerk
Joop Wikkerink wil dat de gemeenteraad meer te vertellen heeft. Daarom wil hij graag dat er een raadsprogramma komt. Daarin moeten alle gemeenteraadsfracties zich in kunnen herkennen. Dat is anders dan een coalitieakkoord, waarover de partijen die niet mee hebben gedaan aan de onderhandelingen aan het eind ook nog kort iets mogen zeggen. "Met een raadsprogramma ben je transparanter en opener. Het gaat ook om de bestuurlijke cultuur en mentaliteit. Er moet geen vriendjespolitiek zijn. Maatwerk is goed, matswerk is fout. Daarom zou het ook goed zijn om bij elk besluit te laten zien met wie er allemaal over een onderwerp is gesproken." Wikkerink vindt dat name het CDA de schijn tegen heeft als het om het maatwerk gaat. Ook de wethoudersaffaire in de afgelopen raadsperiode heeft het aanzien van de politiek geschaad. "Hoor jij ook bij dat zooitje" werd soms tegen hem gezegd. "Daarom heeft het CDA de dure plicht om het vertrouwen terug te winnen. Als het om matswerk gaat, hebben de mensen dat haarscherp in de gaten."

Een gemeenteraadsman
Als er goede afspraken zijn te maken wil Wikkerink overigens wel met het CDA een coalitie vormen. De Progressieve Partij wil echter alleen een wethouder leveren als er ook iets te regeren valt. "Wij zullen niet zomaar aanschuiven en naar de poppen van het CDA dansen. Voorwaarde is in ieder geval dat er zeker een raadsprogramma komt." Eventueel wil Wikkerink dan wethouder worden. "Maar ik voel me bijzonder senang in de raad en blijf daar graag trekken en sleuren aan allerlei onderwerpen. Ik ben wel heel erg een gemeenteraadsman." Dat belangrijke werk hoopt hij wederom uit te voeren met een fractie van drie personen. Vier jaar geleden had de PP zelfs bijna vier zetels, zodat die hoop er ook blijft. De Progressieve Partij is immers een echte lokale partij. Wie denkt dat Joop Wikkerink alle tijd bezig is met werk en politiek vergist zich. Hij is vrijwilliger bij de Koppelkerk, is een echte nieuwsjunk die veel kranten en bladen leest en houdt van kunst, waarvoor hij veel naar musea gaat. En elke zondagmiddag maakt hij een fietstochtje met zijn schoonmoeder.

Nieuwe opzet Blue Lake Rockcafé

Ramon Radstaak en Ronnie Kraaijenbrink. Foto: Frank Vinkenvleugel

DINXPERLO - Op zaterdag 24 maart hoeven muziekliefhebbers zich niet te vervelen en kan iedereen zich verheugen op een mooie rockavond bij sportcentrum Het Blauwe Meer. Ronnie Kraaijenbrink en Ramon Radstaak hebben opnieuw de handen ineen geslagen en gaan voor een andere opzet dan de voorgaande jaren, ze gaan namelijk het (sport) café in. Speciaal voor deze avond hebben ze Ripley en Phoenix uitgenodigd. Er zijn echter een beperkt aantal kaarten dus wie zeker wil zijn van een toegangskaart, moet er op tijd bij zijn.

Door Waltraud Wensink

Kraaijenbrink: "De voorgaande keren hebben we het eerst buiten georganiseerd maar je bent dan wel ontzettend afhankelijk van het weer. Vorig jaar moesten we op het laatst nog uitwijken naar binnen en dat brengt toch allemaal wel erg gedoe met zich mee. Veel mensen zijn zich er ook niet van bewust dat we kunnen uitwijken naar binnen en blijven misschien weg bij minder weer. Mede daarom hebben we nu bedacht om het iets anders aan te pakken en om de gezellige kroegsfeer op te zoeken in het café van sportcentrum Het Blauwe Meer. Dat brengt met zich mee dat er wat minder mensen toegang hebben tot het rockgebeuren maar aan de andere kant hopen we ook meer sfeer te creëren en de bands kunnen dan toch voor een enthousiast publiek spelen."

Het café is uitermate geschikt voor dit soort evenementen en er wordt ook steeds vaker een beroep op Ramon Radstaak en zijn team gedaan voor feestjes bij hem in het café. Daarnaast is het mooie van Blue Lake Rock dat het niet te duur is. Voor vijf euro kan iedereen al een mooie avond hebben en dan krijgt men er ook nog eens een consumptie bij.

Radstaak en Kraaijenbrink weten het maar al te goed: "Er is overal genoeg te doen dus het is goed kijken in welk weekend je gaat zitten met je evenement." Kraaijenbrink: "Vorig jaar was het aanbod bijna te groot omdat er veel muziekevenementen in één maand vielen. Daarom zitten we nu in maart. Als je van rock houdt, hoef je alleen nog maar de stap richting Het Blauwe Meer te maken voor een gezellige avond , want we hebben een paar mooie bands op het podium staan. We hadden volop keuze uit bands die wel willen optreden en we hebben gekozen voor Ripley en voor Phoenix. Deze laatste band was al eerder te gast bij Blue Lake Rock en liet bij het publiek een positieve indruk achter. Ze speelden toen als eerste en er waren toen nog niet zo heel veel mensen aanwezig. Deze band verdient gewoon opnieuw een plek op het podium in het Blue Lake Rockcafé.

Ripley (for Rock with a bite) is een rockformatie uit de Achterhoek. Muziek van Ripley kun je omschrijven als divers. Aan de ene kant leunen ze tegen de blues en aan de andere kant (hard) rock. De setlist bestaat hoofdzakelijk uit covers en ze spelen nummers van onder andere Thin Lizzy, Rory Gallagher en The Cult. Het zijn ervaren muzikanten die zich in de Rock hebben gevonden. Ripley bestaat uit Wouter Mullink, Alfons Duis, Eddo de Groot, Harold en Jan Geert Hek. Ze stonden al op menig podium in de Achterhoek en gaan daar nu het Blue Lake Rockcafé aan toevoegen.

Phoenix, de band die vorig jaar al een goeie indruk achter liet, gaat het nu opnieuw waarmaken in het Rock café. De naam zegt het eigenlijk al: na een aantal mutaties in de bezetting is de band als het ware 'herrezen uit zijn as', en stomen de mannen zichzelf nu klaar voor het grotere werk. In 2017 is er een frontzanger bijgekomen en dat bleek een goeie zet te zijn. De band ligt wat muzikaliteit betreft weer helemaal op één lijn. Elk lid van de band draagt ook nog eens zijn muzikale steentje bij qua (achtergrond) zang en stuk voor stuk staan ze te popelen om het podium op te gaan en zich live te presenteren aan het Dinxperlose Publiek. Een rockcoverband waar de liefde voor muziek van af spat. Met hun line-up beloven ze een glimlach op het gezicht van het publiek. Eens zien of Dinxperlo wederom klaar is voor de coverband 'Phoenix' met Dave Bongaarts (leadzang), André Kok ( gitaar/zang), Ferdinand ter Haar (drums/zang) en Wim Heerink (bas/zang).

Blue Lake Rockcafé is op 24 maart van 21.00 uur tot 01.30 uur in het café van sportcentrum Het Blauwe Meer. De entree is 5 euro per persoon en dat is inclusief één consumptie. Er zijn slechts 125 kaarten beschikbaar en vol is vol.

Uitdagende activiteit voor jonge mantelzorgers

REGIO - VIT-hulp bij mantelzorg organiseert al jaren activiteiten voor jonge mantelzorgers in de leeftijd van 8 tot en met 18. Vanaf dit jaar zijn er ook activiteiten voor jonge mantelzorgers van 19 tot en met 24 jaar. De eerste is op zaterdagavond 31 maart van 19.00 tot 21.00 uur bij Entertainment center, Tinbergenstraat 3 in Winterswijk.

Mantelzorg overkomt je, daar kies je niet voor. Iedereen die zorgt voor of zorgen heeft om een familielid met een handicap, verslaving, chronische ziekte of psychische aandoening, is (jonge) mantelzorger. Soms is het fijn om even een aantal uren zonder zorg te zijn. Op zaterdag 31 maart kunnen jonge mantelzorgers in het Entertainment center in Winterswijk deelnemen aan de nieuwe sensatie Prison Island. Prison Island is een combinatie van Fort Boyard en Escape Room. Er zijn twintig verschillende cellen en elke cel heeft zijn eigen opdrachten. Elke jonge mantelzorger in de leeftijdsgroep van 19 tot en met 24 jaar is welkom en kan meedoen, na opgave, voor maandag 26 maart. Deelname is gratis. Meer informatie en aanmelding: VIT-hulp bij mantelzorg, tel. 0544-82 00 00 of e-mail info@vithulpbijmantelzorg.nl .


www.ripleyrocks.nl

facebook.com/coverband phoenix

10 / 36

Kunstlezing over het realisme in de schilderkunst

Henk Helmantel - Stilleven met kaas en eieren. Foto: PR

BREDEVOORT - Op vrijdag 23 maart houdt kunsthistorica Maria Driessen een kunstlezing over het realisme in de schilderkunst. De huidige expositie in Museum MORE – van realisten Jan Mankes, Dick Ket, Floris Verster en Henk Helmantel – vormt de aanleiding voor de kunstlezing.

Van oudsher werd schilderen naar de werkelijkheid gewaardeerd. In de Middeleeuwen was het van belang de heilsgeschiedenis zo echt mogelijk te verbeelden. Zo konden ongeletterden het verhaal lezen en tegelijkertijd intens beleven. Dát is het effect van realistische verbeelding: als iets zo echt is, dan moet het wel waar zijn.

Daarnaast bood het realisme de kunstenaar de mogelijkheid om zijn talent tonen door de stofuitdrukking van de kleding, de materie van een interieur en de huid en haren van hun personages. Jan van Eyck was daar een onovertroffen meester in en zijn werk vond veel navolgers.

Het realisme weet zich te handhaven, en in de twintigste eeuw kent Nederland een aantal schilders die zich daar, ieder op hun eigen wijze, overtuigd mee bezig houden. Jan Mankes, Dick Ket, Floris Verster en Henk Helmantel zijn gerespecteerde kunstenaars in deze stijl. De kunstlezing van Maria Driessen op 23 maart in de Koppelkerk biedt context en houvast bij een bezoek aan de expositie van bovenstaande realisten die tot en met 13 mei te zien is in Museum MORE in Gorssel.

De lezing is in de Koppelkerk op vrijdag 23 maart, aanvang 20.00 uur, zaal open: 19.30 uur. De entree kost 10 euro inclusief een kop koffie of thee. Reserveren kan via koppelkerk.nl of tel. 0543-216 005.

Wandeltocht Rode Kruis

De Rode Kruis-wandeltocht voert door het mooie buitengebied van Winterswijk. Foto: Mark Heister

WINTERSWIJK - Atletiekvereniging Archeus neemt op zaterdag 24 en zondag 25 maart de organisatie van de 61e Rode Kruis-wandeltocht in Winterswijk op zich. De start en finish zijn daarom op Sportcomplex De Hunenbulten aan de Vredenseweg. De vijf verschillende afstanden voeren door het prachtige buitengebied van Winterswijk.

De Rode Kruis-wandeltochten werden tot dusverre georganiseerd door wandelsportvereniging De Hazewind. Voor deze vereniging was de organisatie van de tocht - met gemiddeld zo'n 1300 deelnemers - gezien het geringe ledenaantal niet goed meer op te brengen, reden waarom Archeus werd benaderd. Zo'n 90% van de deelnemers komt van buiten Winterswijk, zelfs uit het hele land. De 32 km-afstand is vooral populair bij wandelaars die van plan zijn de Nijmeegse Vierdaagse te lopen. Deze tocht is voor velen vaak het eerste lange wandelevenement in het jaar. Maar er zijn ook genoeg deelnemers die zaterdag een wat kortere afstand lopen en zondags terugkomen voor het langere werk.

Routes
De kortste route van 9 km voert naar 't Döttinkrade. Dit is een loofbos waar de Ratumse beek doorheen loopt, ten noordoosten van Winterswijk. Na het oversteken van de Vredenseweg gaat de route vervolgens verder langs wijngaard Hesselink om via een kronkelpaadje vlak langs de Ratumse beek bij het rustpunt halverwege de route aan te komen. Daar kan de wandelaar genieten van de prachtige locatie. Daar is ook catering met koffie, thee, fris, soep en belegde broodjes. Na het rustpunt gaat de route terug langs de golfbaan richting Henxel. Via het Gossinkbos komt men terug bij sportcomplex Hunenbulten.

De andere routes gaan via landgoed Gossinkbos en een wandelpad langs de Ratumse beek richting Döttinkrade naar het rustpunt. Na het rustpunt worden verschillende routes afgelegd richting buurtschap Kotten. De langste route van 32 km gaat in Ratum de grens over en volgt de grens richting Kotten. In Kotten wordt de grens weer gepasseerd. In de routes van 24 en 32 km komt men langs een tweede rustpunt.
Alle routes gaan over verharde wegen, zandwegen, bospaden en vlak langs kronkelende beekjes door de buurtschappen Henxel, Ratum en Kotten.

Deelname
Deelname kost vier euro. Leden van een erkende wandelorganisatie krijgen een euro korting op vertoon van hun lidmaatschapskaart. Honden zijn welkom, mits aangelijnd. Starttijden zijn voor 9 en 12 km van 08.00 tot 14.00 uur; voor de 16 en 24 km : 08.00 tot 13.00 uur en voor de 32 km van 8.00 tot 10.00 uur. Start en finish zijn op sportcomplex De Hunenbulten, Vredenseweg 134b, Winterswijk. Het terrein heeft een parkeerplaats en fietsenstalling. Gezien het beperkte aantal parkeerplaatsen, worden deelnemers verzocht zoveel mogelijk met de fiets te komen. Het gebouw is geopend van 7.30 tot 17.00 uur. Meer informatie: wandeltocht@av-archeus.nl of ww.av-archeus.nl.

Hobbycafé

DINXPERLO - Het hobbycafé in Dinxperlo bestaat al vele jaren. Naast dat men lekker bezig is met zijn hobby, wordt de gezelligheid en het met elkaar praten over allerlei dingen heel erg fijn gevonden. Het hobbycafé bestaat uit een gezellige groep mensen die knutselen, handwerken, kleuren en kaarten maken. Iedereen neemt hiervoor zelf materiaal mee.

Nieuwe mensen zijn van harte welkom. Iedereen is welkom om eens binnen te lopen om sfeer te proeven en een kopje thee of koffie te drinken, en te ervaren of het hobbycafé ook iets voor haar (of hem) is. Het hobbycafé is iedere dinsdagmorgen van 09.30 tot 11.30 uur in het Kulturhus in Dinxperlo. Kosten zijn 2,50 euro per keer inclusief koffie/thee.

Er zijn meer ontmoetingscafés en andere leuke activiteiten in Dinxperlo. Deze zijn te vinden op de activiteitenkalender. De activiteitenkalender komt eens per maand uit en is af te halen bij Figulus Welzijn in het Kulturhus en bij Careaz Dr. Jenny.

Informatie: Figulus Welzijn, tel. 0315 – 655282 of s.rexwinkel@figulus-welzijn.nl.

PP voert volop campagne in de PP-pop-store

DINXPERLO - In de speciale verkiezingswinkel, de PP-pop-up-store, aan de Terborgseweg 10 te Dinxperlo is een uitgebreid programma te zien. In elk geval is deze week de tentoonstelling van historisch fotomateriaal van Dinxperlo nog te zien.

Op woensdag 14 maart om 19.30 uur komt Agnes te Molder (ZOB, Zorg om Boer en tuinder) het Netwerk Boerenkans toelichten. Dit programma kan uitkomst bieden aan boeren die getroffen zijn door overheidsmaatregelen, marktsituatie of pech. Hieraan voorafgaand biedt Jilt Sietsma van de werkgroep BIETA (Burgerinitiatief Energie Transitie Aalten) een overzicht van de duurzaamheidsinspanningen van de politieke partijen aanbieden.

Op donderdag 15 maart om 19.00 uur komen enkele statushouders en hun taalmaatjes met het publiek praten over het leren van de Nederlandse taal en inburgeren.
Op zaterdag 17 maart om 16.00 uur is de prijsuitreiking van de etalagewedstrijd met als hoofdprijs een

Op maandag 19 maart om 17.30 uur gaat de PP in gesprek met Hans Martijn Ostendorp over de fusie tussen groen en blauw en over zijn ervaringen bij de Graafschap. Toegang en koffie gratis.

PP voert volop campagne in de PP-pop-store

DINXPERLO - In de speciale verkiezingswinkel, de PP-pop-up-store, aan de Terborgseweg 10 te Dinxperlo is een uitgebreid programma te zien. In elk geval is deze week de tentoonstelling van historisch fotomateriaal van Dinxperlo nog te zien.

Op woensdag 14 maart om 19.30 uur komt Agnes te Molder (ZOB, Zorg om Boer en tuinder) het Netwerk Boerenkans toelichten. Dit programma kan uitkomst bieden aan boeren die getroffen zijn door overheidsmaatregelen, marktsituatie of pech. Hieraan voorafgaand biedt Jilt Sietsma van de werkgroep BIETA (Burgerinitiatief Energie Transitie Aalten) een overzicht van de duurzaamheidsinspanningen van de politieke partijen aanbieden.

Op donderdag 15 maart om 19.00 uur komen enkele statushouders en hun taalmaatjes met het publiek praten over het leren van de Nederlandse taal en inburgeren.

Op zaterdag 17 maart om 16.00 uur is de prijsuitreiking van de etalagewedstrijd met als hoofdprijs een ritje op de trike door het dorp. Verder is er nog de hele week 'Teken je toekomst' voor basisschoolkinderen.

Op maandag 19 maart om 17.30 uur gaat de PP in gesprek met Hans Martijn Ostendorp over de fusie tussen groen en blauw en over zijn ervaringen bij de Graafschap.

Toegang en koffie gratis.

Geslaagde Open dag bij Harm Takke Tweewielers

Natuurlijk werd de familie Takke door velen gefeliciteeerd. Foto: Frank Vinkenvleugel

DINXPERLO - Veel, heel veel fietsliefhebbers uit Dinxperlo en verre omgeving waren zaterdag bij het 25-jarig bestaan van Harm Takke Tweewielers.

Er was ter gelegenheid van het jubileum een open dag waarbij de E-bike centraal stond. Een groot aantal leveranciers was aanwezig om voorlichting te geven. In de werkplaats waren diverse presentatierondes waar bij de aanschaf van een E-bike op moet worden gelet. Buiten , op het testparkoers was de mogelijkheid om te ervaren hoe het is om daarop te fietsen.


Seven Women: prachtige nieuwe winkelinrichting

Foto: Frank Vinkenvleugel

DINXPERLO - Na drie dagen hard zwoegen bij Seven Women, met alle collega's en de klusvrienden van Reinout Dorgelo (By Reinout) en de mannen van Graven Schilderwerken, was het resultaat bijzonder fraai. De bezoekers die donderdag langskwamen reageerden enthousiast op de nieuwe winkelinrichting van Seven Women.

Lezing: Hollandse Meesters uit de Hermitage

Willem Heda: ontbijt met krab 1648. Foto: PR

AALTEN - Op dinsdag 20 maart verzorgt kunsthistoricus Maria Driessen een lezing over de schilderijen van Hollandse meesters die op dit moment te zien zijn in de Hermitage Amsterdam: oogappels van de tsaren.

In de Hermitage van Amsterdam zijn tot en met 27 mei 2018 tientallen schilderijen te zien van zeventiende-eeuwse Hollandse meesters die afkomstig zijn uit de Hermitage in Sint-Petersburg. Tsaren en adellijke families verzamelden verwoed de schilderijen van onder andere Rembrandt, Gerard Dou, Willem Heda en Bartholomeus van der Helst. De Nederlandse kunstmarkt van de zeventiende eeuw was uniek in die tijd. Landschappen, stillevens, genrestukken, portretten en historiestukken vormden de belangrijkste categorieën waarin een schilder doorgaans gespecialiseerd was. Het gevolg daarvan was weer dat de kwaliteit van de schilderijen hoog was. Dat maakte het werk zo aantrekkelijk voor verzamelaars. De vrije kunstmarkt in Nederland bood mogelijkheden aan veel talentvolle schilders. Men werkte aanvankelijk voor de binnenlandse markt, omdat er voldoende afname was. Eind zeventiende eeuw kwam tsaar Peter de Grote voor het eerst in Nederland. De schilderkunst van die tijd overtuigde hem zo zeer dat hij besloot die te gaan verzamelen. De grootste verzamelaar van Rusland was echter Catharina de Grote. Met een bijna ongelimiteerd budget kocht zij alles wat zij wilde. Op dinsdag 20 maart houdt kunsthistorica Maria Driessen in de Bibliotheek Aalten een lezing over dit onderwerp. Kosten voor de lezing bedragen 7,50 euro voor leden en 10 euro voor niet-leden. Inschrijven is verplicht en mogelijk via www.achterhoeksepoort.nl of in de Bibliotheek.

Ouders & Co over prentenboeken

DINXPERLO - Op donderdag 15 maart komt Ria te Kolste, medewerker educatie bij de Bibliotheek Achterhoekse Poort tijdens Ouders & Co in de Bibliotheek Dinxperlo vertellen over prentenboekenapps en digitale prentenboeken.

Voorlezen aan jonge kinderen is erg belangrijk, het stimuleert de taalontwikkeling en vergroot de woordenschat. En daarnaast is het ook nog eens erg gezellig. Voorlezen kan uiteraard met behulp van boeken, maar daarnaast zijn er ook diverse digitale prentenboeken die je kunt beluisteren en bekijken of apps die je kunt downloaden.

Ria zal verder ingaan op vragen als: Waar vindt je digitale prentenboeken/apps, wat zijn de voordelen van digitale prentenboeken, waaraan moet een goed digitaal prentenboek voldoen en welke leuke apps zijn er nog meer voor baby’s en peuters? Natuurlijk zullen er verschillende websites en apps bekeken worden en zal er ook aandacht zijn voor andere apps dan die van prentenboeken.
Al zijn baby’s zelf nog niet bezig met een laptop, smartphone of tablet, zij zien jou dat wel doen. Zo komen ze er ongemerkt toch mee in aanraking. Tot de leeftijd van twee jaar is beperkt gebruik van digitale media in principe niet verkeerd. Blijf wel altijd in de buurt om je kind te begeleiden en zorg daarnaast ook voor fysieke boeken zodat je baby zijn/haar zintuigen kan ontwikkelen: voelen, sabbelen, proeven. Vanaf twee jaar kunnen tablets en tv een aanvulling zijn op hun spel. Maar alleen samen met een volwassene, die onder woorden kan brengen wat kinderen ervaren. En zorg ervoor dat digitale media niet in plaats komen van “echte” boeken. Het voorlezen met een digitaal prentenboek of app geeft een andere beleving dan voorlezen uit een 'papieren' boek. Daarom vullen boeken en digitale prentenboeken of apps elkaar goed aan.
Iedereen is van harte welkom op donderdagmorgen 15 maart in de Bibliotheek Dinxperlo, Nieuwstraat 47 vanaf 10.00uur.

Basiscursus genealogie

ACHTERHOEK - Op vrijdag 16 maart start bij het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers de basiscursus genealogie. Deze cursus geeft uitleg over de eerste bronnen die men bij stamboomonderzoek tegenkomt, zoals de bevolkingsregisters, de burgerlijke stand en de kerkelijke doop- trouw- en begraafboeken. Daarnaast behandelt de cursus de geschiedenis van de bevolkingsregistratie en leert men zoeken naar gegevens op internet en in archieven.

De cursus is op de vrijdagen 16, 23 maart en 6, 13 april, telkens van 13.30 tot 16.00 uur in het Erfgoedcentrum, in 't Brewinc, IJsselkade 13, Doetinchem. Aanmelden kan tot 14 maart via info@ecal.nu of 0314-787078. De cursus gaat door bij voldoende deelnemers. Deelname is pas definitief nadat men een bevestiging heeft ontvangen.

De kosten bedragen per cursus 25 euro (inclusief cursusmateriaal en koffie/thee) en 22,50 euro voor leden van de Nederlandse Genealogische Vereniging, afdeling Achterhoek en Liemers. De cursussen worden gegeven in samenwerking met de Nederlandse Genealogische Vereniging, afdeling Achterhoek en Liemers.

Workshop 'Hoe blijf ik de Zorg de Baas?'

DINXPERLO/AALTEN - Onder de titel 'Hoe blijf ik de Zorg de Baas', start VIT-hulp bij mantelzorg op dinsdag 3 april een training voor iedereen uit de gemeente Aalten die zorgt voor een naaste. Dat kan zijn een partner, kind, ouder of ander familielid die langdurig zorg nodig heeft. De training van vier dagdelen start op dinsdagochtend 3 april bij de Hofnar in Aalten.

Mantelzorg overkomt je, daar kies je niet voor. Dat betekent niet dat je alles maar over je heen moet laten komen. In 'Hoe blijft u de zorg de baas' leert de mantelzorger om bewust te kijken naar de omstandigheden en mogelijkheden om de zorg vol te houden. Ook aan de orde komen zaken als tegenstrijdige gevoelens die kunnen optreden, veranderende relaties en ondersteuningsmogelijkheden. Daarnaast is er ruimte voor uitwisseling met andere mantelzorgers. Deelnemers over de cursus: "Ik heb hier heel veel aan gehad. Kan het iedereen aanraden die voor een naaste zorgt. Voldeed de cursus aan mijn verwachtingen? Ja, het heeft mij inzicht gegeven in hoe ik zorg kan geven, maar ook voor mezelf kan zorgen."
De vier bijeenkomsten zijn op dinsdag 3, 17, 24 april en 8 mei van 09.30 tot 12.00 uur bij de Hofnar, Polstraat 7 in Aalten. Meer informatie en aanmelding kan bij VIT-hulp bij mantelzorg, tel. (0544) 82 00 00 of e-mail info@vithulpbijmantelzorg.nl.

Marjolein Klein Sessink klasse apart

DINXPERLO/AALTEN - Marjolein Klein Sessink uit Dinxperlo liep gisteren de KSR run bij de dames en werd met een voorsprong van meer dan 12 minuten eerste. Haar volgende wedstrijd is het Open Nederlands Kampioenschap KSR. Deze vindt aanstaande zondag 18 maart plaats in Zeist. In de klasse MSR werd na een spannende wedstrijd, die te volgen was via een livestream, Ronnie ter Horst uiteindelijk derde. Evi Nijman uit Aalten haalde op het allerlaatste onderdeel haar directe concurrent Sanne van der Lee in en werd daarmee derde.

Dinxpers Huuksken: wie herkent deze dames?

Foto: Collectie Ben Maandag

DINXPERLO - Regelmatig wordt in de rubriek Dinxpers Huuksken een (historische) foto of prentbriefkaart uit de collectie van Ben Maandag geplaatst. Wie meer informatie heeft, of wie historisch fotomateriaal ter beschikking wil stellen, kan bij Ben terecht. Zijn adres is Burg. Schepersstraat 1, Dinxperlo, tel. 0315-653449, e-mail benaliemaandag@kpnmail.nl.

Ben schrijft: "Deze week gaan we met vermoedelijk moeder en dochter richting Breedenbroek. Wie weet de locatie, de fotograaf, het jaartal en wie zijn deze fietsende dames?"

D66: Gaat Aalten ook voor een raadsbreed programma?

AALTEN - Op dinsdag 6 maart vond een belangrijk overleg plaats met de lijsttrekkers van alle partijen dat wel eens een keerpunt kan zijn in de Aaltense politiek. Er werden afspraken gemaakt over de werkwijze en samenwerking na de verkiezingen, met als opvallend punt het idee om in plaats van een standaard-coalitieakkoord met alle partijen in de nieuwe raad gezamenlijk een programma op te stellen. Vijf van de zeven partijen zijn voor, de twee grootste nemen het voorstel nog in beraad. Op 19 maart staat een vervolgoverleg gepland, waarin duidelijk wordt of het raadsprogramma ook op hun steun kan rekenen.

In januari hebben alle partijen al deelgenomen aan een bijeenkomst met als thema 'weg met het coalitieakkoord', die werd geïnitieerd door PP, PvdA en HMV. Twee D66-raadsleden uit Zwijndrecht en Cranendonck hebben hun ervaringen gedeeld over hoe een raad uit oude verhoudingen kan stappen.

Jeroen Hollema was als kandidaatsraadslid vanuit D66 aanwezig en is enthousiast: "Je zag dat de partijen open stonden voor deze nieuwe manier van werken, waar ruimte is voor ideeën en initiatieven van alle partijen. Bovendien wordt de raad als collectief nu opdrachtgever van het college, wat de betrokkenheid bij de uitvoering zal vergroten."

De ervaringsdeskundigen hielden de Aaltense partijen voor hoe in de praktijk gewerkt kan worden zonder een dichtgetimmerd coalitieakkoord. Volgens Jeroen zou de raad na de verkiezingen gezamenlijk moeten opschrijven wat er in de komende jaren aangepakt moet worden, zonder dat al vastligt hoe dit exact gaat gebeuren. Pas op een later moment wordt dan in de raad over concrete voorstellen gedebatteerd.
De les uit Zwijndrecht en Cranendonck is dat partijpolitiek een kleinere rol zou moeten spelen en dat het belang van de burger voorop moet staan. Daarbij moet elkaar ook succes gegund worden. "Een compliment dus aan de initiatiefnemers van deze bijeenkomst, goed om bestuurlijke vernieuwing in de gemeente Aalten op de agenda te zetten", aldus Jeroen.
Alexander van der Graaff, lijsttrekker voor D66, was aanwezig bij het overleg op 6 maart en moedigt de twee aarzelende partijen aan: "Ik begrijp dat het een stap is, maar laten we samen op 19 maart de knoop durven doorhakken en voor een raadsbreed gedragen programma gaan. Dat is constructief, geeft ruimte voor een open debat en zorgt voor meer onderling vertrouwen in de raad. Zo maken we als nieuwe raad samen écht een frisse start in het belang van onze mooie gemeente!"


BVN afdeling Winterswijk op open dag in SKB

Heidi Schreurs en Desirée Heerdink (rechts). Foto: Lydia ter Welle

Sinds mei 2017 inloop-bijeenkomsten voor borstkanker-patiënten

Door Lydia ter Welle

REGIO – Heidi Schreurs en Desirée Heerdink zijn vrijwilliger bij de Borstkanker Vereniging Nederland (BVN), afdeling Winterswijk. Dit is een landelijke vereniging voor én door borstkankerpatiënten, mensen met erfelijke of familiaire aanleg of naasten. Om aandacht te vragen voor de activiteiten van de BVN staan zij in de Week van Zorg en Welzijn op de open dag in het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB), die plaatsvindt op zaterdag 17 maart van 11 tot 15 uur. Eén van de activiteiten van BVN afdeling Winterswijk is een maandelijkse inloopbijeenkomst, waar vrouwen én mannen die met borstkanker in aanraking zijn geweest, terecht kunnen voor lotgenotencontact.

Heidi werd zelf getroffen door borstkanker. Ze vertelt: "In de periode van herstellen van de borstkanker ervaarde ik hoe positief het werkt om met lotgenoten te praten. Dan merk je ook dat lotgenoten dezelfde gevoelens van verdriet, gemis of angst hebben. Hierdoor ontstond bij mij de vraag of ik ook iets voor anderen kan gaan betekenen. Daarom heb ik me bij BVN gemeld. En juist toen was men op zoek naar vrijwilligers om in Winterswijk het lotgenotencontact op te zetten. Met hulp van de coördinator van BVN, en de mammapoli van het SKB en met Desirée, die zich ook als vrijwilliger had gemeld, zijn we toen begonnen met de inloopbijeenkomsten."

Desirée is drager van het borstkanker-gen BRCA-1. Zij werd preventief behandeld om de kanker geen kans te geven. Ze vertelt: "In maart vorig jaar kwam de vacature van BVN voorbij voor vrijwilligers voor de mammapoli in Winterswijk , voor het opzetten van onder andere lotgenotencontact. Hier heb ik heel enthousiast op gereageerd. Ik wist al ruime tijd dat ik wat met mijn ervaring wilde doen richting borstkanker patiënten. En zo hebben we de inloopochtend voor lotgenoten opgezet."

De inloopbijeenkomsten zijn altijd op maandag, van 09.30 tot 11.30 uur, in een vergaderzaal in het SKB. Bezoekers kunnen zich melden bij de gastenservice (naast de receptie) en worden dan begeleid naar de ruimte waar de bijeenkomst plaatsvindt. Dit jaar zijn de bijeenkomsten nog op 26 maart, 23 april, 28 mei, 25 juni, 27 augustus, 24 september, 15 oktober, 19 november en 10 december. "Op de bijeenkomsten wordt gepraat, geluisterd, gehuild maar ook gelachen, informatie wordt uitgewisseld en waar mogelijk worden vragen beantwoord. Er is koffie, thee, iets lekkers, en we proberen de drempel zo laag mogelijk te maken."

Aanmelden is niet noodzakelijk, maar voor vragen kan men altijd via mail contact zoeken met Heidi en Desirée. "Wij doen ons uiterste best om vragen te beantwoorden, óf om zo nodig de vraag door te geleiden naar iemand die de vraag kan beantwoorden. En soms verwijzen we ook naar de site van BVN: borstkanker.nl, want daar staat ook een schat aan informatie", zeggen de vrouwen.

Op de open dag in het SKB staan beide BVN-vrijwilligers met een informatiekraam. "We hebben veel informatiebrochures, beantwoorden vragen en maken graag kennis met mensen die overwegen om naar het lotgenotencontact te komen. Graag tot ziens, op zaterdag 17 maart of op één van de inloopbijeenkomsten; de eerstvolgende is op maandag 26 maart", aldus Heidi en Desirée.


winterswijk@borstkanker.nl

Nieuw in de Bieb Aalten: het handwerkcafé

AALTEN - In de Bibliotheek Aalten start met ingang van donderdagmiddag 22 maart het handwerkcafé. Bij deze eerste keer zijn Maureen Huls van Studio Sier en Marian ter Horst van Mijn Knoopjes aanwezig met tips, materialen, ideeën en enthousiasme.

Handwerken is weer helemaal terug van weggeweest, het is leuk en superhip. Wil jij ook gezellig breien, haken, borduren, of iets anders handwerken, samen met anderen? Kom dan naar het handwerkcafé dat met ingang van donderdag 22 maart wekelijks wordt gehouden in de Bibliotheek Aalten van 14.30 tot 16.30 uur.

Speciaal voor de start van het handwerkcafé zijn Maureen Huls van Studio Sier uit Dinxperlo en Marian ter Horst van ‘Mijn Knoopjes’ uitgenodigd.
Maureen heeft van haar hobby haar beroep gemaakt en heeft sinds twee jaar een eigen handwerkstudio met mooie garens en vooral veel inspiratie: Studio Sier in Dinxperlo. Zij vind het zelf heerlijk om te haken of te breien, maar haar voorliefde gaat uit naar haken: dekens, omslagdoeken en vesten zijn haar favoriete artikelen. Marion heeft jaren de Handwerkkorf in Dinxperlo gerund. Inmiddels heeft zij van haar werk weer haar hobby genaakt, daarnaast geeft zij ook diverse workshops en werkt zij in opdracht en heeft de website ‘Mijn Knoopjes”. Marion haakt, breit, naait met veel plezier en draag dit ook graag aan anderen over.
Maureen en Marion werken met veel plezier samen en hopen iedereen die het leuk vindt aan de haak of brei te krijgen. Het bezorgt hen veel ontspanning en plezier en dat wensen zij iedereen toe! Beide dames zijn 22 maart aanwezig van 14.30 tot 16.30 uur aanwezig.

Iedereen is welkom bij het handwerkcafé: van beginner tot gevorderde handwerker. Je kunt gewoon je eigen materialen meenemen. Aanmelden hoeft niet, loop gewoon eens binnen.

Sportinstuiven voor mensen met een beperking

Paardrijden is één van de sporten die worden geboden. Foto: PR

ACHTERHOEK - In aanloop naar de Special Olympics Nationale Spelen op 8, 9 en 10 juni worden in acht Achterhoekse gemeenten sportinstuiven georganiseerd. Iedereen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking kan hieraan deelnemen. Sportaanbieders laten hen tijdens een sportinstuif gratis kennismaken met hun sport.Om mensen met een beperking kennis te laten maken met allerlei sporten in de Achterhoek, worden de komende tijd in verschillende gemeenten sportinstuiven georganiseerd. Elke locatie heeft een ander sportaanbod, zodat kennis gemaakt kan worden met allerlei sporten. Iedereen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking is welkom. Deelname is gratis. Aanmelden kan via www.specialolympics2018.nl/side-events/sportinstuiven.

• Maandag 19 maart, 19.00 - 21.00 uur: bowlen bij Bowling, Stadsplein 5 in 's-Heerenberg.
• Zaterdag 31 maart, 11.00 - 12.00 uur: handbal en volleybal bij Hamalandhal, Van der Meer de Walcherenstraat 3 in Lichtenvoorde.
• Zaterdag 7 april, 13.00 - 16.00 uur: fitness, badminton, golf en boksen bij Aerofitt, Winkelskamp 5 in Hengelo (Gld).
• Zondag 8 april, 13.00 - 15.00 uur: judo, basketbal, hockey, gymnastiek en volleybal bij De Bongerd, De Bongerd 81 in Doetinchem.
• Vrijdag 20 april, 13.30 - 15.00 uur: beachvolleybal, gymnastiek, atletiek en paardrijden bij Sportpark Jaspers, Jaspersweg 1-5 in Winterswijk.
• Donderdag 26 april, 18.00 - 20.00 uur: fitness en spinning (fietsen) bij The Chariot, Nijverheidsstraat 4 in Eibergen.
• Zaterdag 19 mei, 13.00 - 15.30 uur: bocce en korfbal bij Sportpark Zuid, Bocholtsestraatweg 67 in Aalten.
• Zaterdag 26 mei, 13.00 - 15.00 uur: tennis, voetbal en atletiek bij Sporthal IJsselweide, Industrieweg 2 in Ulft.

Sportprogramma

Ajax B
Zaterdag 17 maart        
14:30 Zelhem JO19-1-Ajax B JO19-1
13:00 Ajax B JO17-1-AD '69 JO17-1
13:00 Kilder JO15-1-Ajax B JO15-1
10:15 ST: Ajax B/Dinxperlo JO13-1-AZSV JO13-6
08:30 AZSV JO11-7-Ajax B JO11-1
11:15 Ajax B JO11-2-GWVV JO11-1
09:30 Ajax B JO9-1-DCS JO9-3
08:30 Etten JO8-1-Ajax B JO8-1
09:30 Ajax B JO8-2-Gendringen JO8-2        
Zondag 18 maart         
14:00 Ajax B 1-Westendorp 1
10:30 Ajax B 2-Zeddam-Sint Joris 2
10:00 Ajax B 3-Erix 4

Sv Dinxperlo
Woensdag 14 maart
19:00SVBV JO15-1Dinxperlo JO15-1
20:00Dinxperlo JO19-2Varsseveld JO19-2
Zaterdag 17 maart
08:30 Ulftse Boys JO9-2GDinxperlo JO9-2G
08:30 SDOUC JO8-2GDinxperlo JO8-1
09:00 Dinxperlo JO11-1Etten JO11-1
09:00 Dinxperlo JO9-1SJO HMC '17 JO9-1
09:00 Dinxperlo JO9-3Silvolde JO9-1
10:15 Dinxperlo JO13-1Zelos JO13-3
10:30 FC Zutphen MO17-1Dinxperlo MO17-1
11:15 SDOUC JO11-3Dinxperlo JO11-2
11:30 Dinxperlo MO15-1DZSV MO15-1
11:30 Ulftse Boys MO13-1Dinxperlo MO13-1
11:35 Dinxperlo JO15-1VIOD JO15-2
12:30 SDOUC JO15-2Dinxperlo JO15-2
14:30 Eerbeekse Boys JO19-1Dinxperlo JO19-1
Zondag 15 maart
10:00 MEC 2Dinxperlo 2
10:00 Dinxperlo 4Rekken 5
12:00 Dinxperlo VR2Doetinchem VR1
14:00 Rekken VR1Dinxperlo VR1
14:30 Dinxperlo 1VIOS B. 1

Programma DZSV
Woensdag 14 maart

19:00 VVL/Stokkum JO17-1G-DZSV JO17-2
Zaterdag 17 maart (thuis)
08:30 DZSV JO13-1-Concordia-W JO13-1
08:30 DZSV JO11-5-FC Winterswijk JO11-9
08:30 DZSV JO8-1-Ulftse Boys JO8-1
08:30 DZSV JO8-3G-Den Dam/NVC JO8-1G
08:30 DZSV JO7-1G-SDOUC JO7-1
08:30 DZSV MO11-2-Halle MO11-1
10:15 DZSV JO15-1-DZC '68 JO15-6
10:15 DZSV JO15-3-FC Winterswijk JO15-6
10:15 DZSV MO15-2-Kilder MO15-1
12:00 DZSV 5-FC Winterswijk 5
12:00 DZSV JO19-1-Peeske 't JO19-1
12:00 DZSV JO17-2-Den Dam/NVC JO17-1G
14:30 DZSV 1-Enter Vooruit 1
14:30 DZSV 2-Enter Vooruit 3
14:30 DZSV 4-DZC '68 8
Zaterdag 17 maart (uit)
08:30 AZSV JO11-4-DZSV JO11-2
08:30 Rijnland - Gelders Eiland JO11-3-DZSV JO11-3
08:30 FC Winterswijk JO11-8-DZSV JO11-6M
08:30 FC Winterswijk JO9-6-DZSV JO9-3G
08:30 SDOUC JO7-2-DZSV JO7-3
09:30 KSV JO9-1G-DZSV JO9-2G
09:30 Zeddam-Sint Joris JO7-1G-DZSV JO7-2G
10:00 Zelhem JO11-1-DZSV JO11-1
10:15 Grol JO11-7-DZSV JO11-4
10:45 Concordia-W JO13-2G-DZSV JO13-2
10:45 FC Winterswijk JO9-3-DZSV JO9-1
10:45 Blauw Wit'66 VR1-DZSV VR1
11:30 Dinxperlo MO15-1-DZSV MO15-1
12:40 Warnsveldse Boys MO13-1-DZSV MO13-1
14:30 SC Rheden JO17-1G-DZSV JO17-1
14:30 Doesburg SC JO15-1G-DZSV JO15-2
Dinsdag 20 maart
18:30 DZSV JO9-1-Dinxperlo JO9-1

Pleegoudercafé

ACHTERHOEK - Het Platform Pleeggezinnen Achterhoek is sinds 2014 bezig met het verbinden van pleegouders. Eén van de activiteiten is het organiseren van thema-avonden, deze zijn tot op heden afwisselend deskundigheidsbevorderend en interactief. Het bestuur merkt dat de gesprekken aan het eind van de avond vaak nog lang niet zijn afgerond en is daarom op zoek gegaan naar een aanvullende activiteit. Dat is geworden: het pleegoudercafé!

Het pleegoudercafé wordt eens per maand in steeds een andere gemeente georganiseerd. Ook wordt er afgewisseld tussen de avond en de ochtend, om zo iedereen de gelegenheid te geven aan te schuiven. 's Ochtends zal er speelgoed aanwezig zijn voor eventuele kinderen die meekomen. Tevens ligt, ter ondersteuning, het Grote Pleegzorggesprek Spel klaar.

Het pleegoudercafé is niet alleen toegankelijk voor alle pleegouders uit de Achterhoek, maar ook voor mensen die er over denken pleegouder te worden. Zo kunnen zij op ongedwongen wijze en van ervaringsdeskundigen horen wat het pleegouderschap écht inhoudt.

De toegang tot het pleegoudercafé is gratis, het eerste kopje koffie of thee is op kosten van het Platform Pleeggezinnen Achterhoek. Aanmelden is niet nodig.

Het pleegoudercafé is op maandag 19 maart van 20.00 tot 22.00 uur in CR De Zwaan, Wooldstraat 6, Winterswijk. Informatie: tel. 06-82629980 of info@platformpleeggezinnenachterhoek.nl.

Pleegoudercafé

ACHTERHOEK - Het Platform Pleeggezinnen Achterhoek is sinds 2014 bezig met het verbinden van pleegouders. Eén van de activiteiten is het organiseren van thema-avonden, deze zijn tot op heden afwisselend deskundigheidsbevorderend en interactief. Het bestuur merkt dat de gesprekken aan het eind van de avond vaak nog lang niet zijn afgerond en is daarom op zoek gegaan naar een aanvullende activiteit. Dat is geworden: het pleegoudercafé!

Het pleegoudercafé wordt eens per maand in steeds een andere gemeente georganiseerd. Ook wordt er afgewisseld tussen de avond en de ochtend, om zo iedereen de gelegenheid te geven aan te schuiven. 's Ochtends zal er speelgoed aanwezig zijn voor eventuele kinderen die meekomen. Tevens ligt, ter ondersteuning, het Grote Pleegzorggesprek Spel klaar.

Het pleegoudercafé is niet alleen toegankelijk voor alle pleegouders uit de Achterhoek, maar ook voor mensen die er over denken pleegouder te worden. Zo kunnen zij op ongedwongen wijze en van ervaringsdeskundigen horen wat het pleegouderschap écht inhoudt.

De toegang tot het pleegoudercafé is gratis, het eerste kopje koffie of thee is op kosten van het Platform Pleeggezinnen Achterhoek. Aanmelden is niet nodig.

Het pleegoudercafé is op maandag 19 maart van 20.00 tot 22.00 uur in CR De Zwaan, Wooldstraat 6, Winterswijk. Informatie: tel. 06-82629980 of info@platformpleeggezinnenachterhoek.nl.

29 / 36

Passion Lichtenvoorde wil mensen raken

Passion Lichtenvoorde start met een stille tocht met het kruis, vanaf de Markt. Foto: Eveline Zuurbier.

LICHTENVOORDE - 'Ontroerend', 'indrukwekkend', 'aansprekend', dat zijn een aantal woorden waarmee bezoekers in voorgaande jaren hun bezoek aan Passion Lichtenvoorde omschreven. Het begon drie jaar geleden als een initiatief vanuit de kerken. Ondertussen is Passion Lichtenvoorde uitgegroeid tot een evenement waar heel veel partijen bij betrokken zijn. Dit jaar is de Passion Lichtenvoorde op dinsdag 27 maart. Het begint om 20.00 uur op het marktplein van Lichtenvoorde, met een opening door burgemeester Annette Bronsvoort. Na de openingsscène door een verteller en een verrassend eerste poplied is er een stille tocht met een kruis en fakkels naar scholengemeenschap Marianum.

Hier krijgt het stuk een vervolg in de aula van de school. De kaartverkoop is inmiddels gestart. Wie geen kaartje heeft kan Passion Lichtenvoorde daar uitstekend volgen op het grote beeldscherm op het schoolplein. Dit bleek de afgelopen jaren voor de honderden kijkers een heel unieke ervaring. Dit jaar is er bewust ruimte gezocht om actuele thema's in het spel een plaats te geven. Want Passion Lichtenvoorde wil meer zijn dan alleen een verhaal van toen en niet alleen voor trouwe kerkgangers maar voor iedereen en voor alle gezindten.
Bekende namen uit regionaal bekende toneelgezelschappen geven een gezicht aan een eigentijdse vertelling over het leven van Jezus. Een videoregistratie met meerdere camera's, door omroep ZSOM, zal zowel in de zaal te zien zijn als op het schoolplein. Hierdoor komt het spel nog meer tot zijn recht. Emoties komen tot leven en betrekken de bezoekers bij het verhaal. Nieke Hoitink (Omroep Gelderland) zal als verteller en verslaggever stem geven aan de verbindende verhaallijnen. Kinderen van basisschool Frans ten Bosch spelen een actieve rol.

Natuurlijk heeft muziek, net als bij de landelijk bekende Passion, een heel belangrijke plaats in het geheel. Liederen uit de popmuziek worden vertolkt door leerlingen en docent van scholengemeenschap Marianum. Zij doen dit samen met het popkoor Friends, onder leiding van dirigent Johan Klein Nibbelink. De liederen zijn uitgezocht door muziekdocent Peter Krabbenborg, Johan Klein Nibbelink en tekstschrijver Hans Hinkamp. Regisseurs Ben Donderwinkel en Sjaak Welboorn zorgen voor een pakkend geheel. Bij de repetities viel veelvuldig het woord 'kippenvel'. Het belooft opnieuw een pakkend gebeuren te worden.
Helpende handen voor Passion Lichtenvoorde zijn er door leerlingen van het Barriet, school voor voortgezet speciaal onderwijs aan leerlingen met een beperking. De doelstelling van de organiserende stichting, Passie voor Cultuur en Maatschappij, om mensen met elkaar te verbinden heeft met deze opzet in ieder geval al een passende inkleuring gekregen. Meer dan 100 personen zijn betrokken bij de uitvoering van dit bijzondere evenement.

Na de stille tocht vanaf de Markt wordt de voorstelling voortgezet in de aula van Marianum. Foto: Eveline Zuurbier.

Passion Lichtenvoorde geeft iedereen de gelegenheid om te komen kijken, om dit evenement mee te beleven en mee te gaan in een bijzonder én eigentijds verhaal, over liefde en leugen, vriendschap en verraad, over leven en dood. Het gaat, in één woord samengevat, over: passie! Dinsdag 27 maart, vanaf 20.00 uur, in Lichtenvoorde. Kaarten à vijf euro zijn te koop bij Ringfoto Primeur en scholengemeenschap Marianum.


passionlichtenvoorde.nl

Lezing vaste planten en hun natuurlijke leefomgeving

REGIO - Groei en Bloei, afdeling Aalten en omgeving presenteert op donderdag 22 maart een lezing door Arjan Schepers. Hij is eigenaar van een vaste plantenkwekerij met een bijzonder assortiment. Hij kweekt alledaagse soorten en variëteiten maar ook heel bijzondere. In deze lezing stelt hij zichzelf en zijn kwekerij voor en legt hij uit welke planten hij kweekt en welke niet, en waarom.

Veel nadruk ligt op de herkomst van de planten in de natuur; de natuurlijke standplaats. Een plant groeit en bloeit immers het best op een plek die zoveel mogelijk lijkt op haar natuurlijke standplaats en toch maken we allemaal dezelfde fout: we kopen een plant omdat ze zo mooi bloeit en thuis gaan we er een plekje voor zoeken. Eigenlijk zou het andersom moeten: zoek de plant uit bij de plek die je hebt, de kans op succes is dan veel groter. Tijdens deze lezing zal hij uitleggen hoe ze op de kwekerij planten indelen op basis van hun natuurlijke standplaats en hoe dat helpt bij het succesvol samenstellen van een mooie en gezonde beplanting.
Natuurlijk laat hij ook veel foto's zien van interessante en nieuwe vaste planten en zal hij wat planten meenemen voor verkoop.
Duur van de lezing is twee maal 45 minuten met een pauze. Plaats van handeling is De Radstake, Twenteroute 8 op De Heelweg, aan vang 19,30 uur.. Leden hebben vrije toegang, niet-leden betalen drie euro.

Oost-Gelders Streektaaldictee en culturele avond

ACHTERHOEK - Op donderdag 22 maart vindt een culturele avond plaats waarvan het Oost-Gelders Streektaaldictee deel uitmaakt.

Het publiek kan deelnemen aan het streektaaldictee of als toeschouwer de avond bijwonen en genieten van optredens in dialect van leden van het Kleine Holte Koor uit Doetinchem en van liedjesschrijver Ben Lukassen uit Ulft, de zanger die ook bekend is van De Keerls. Het Achterhoekse gedeelte van het streektaaldictee wordt voorgelezen door Diana Abbink en het Liemerse gedeelte door Henk van Aalten. Streektaalliefhebbers worden van harte uitgenodigd om aan deze ludieke strijd met de pen mee te doen onder het motto 'Metdoon is belangrieker as winnen!' De bijeenkomst is op donderdag 22 maart, inloop vanaf 19.15 uur, aanvang 19.45 uur, in HCR De Gouden Karper in HUmmelo. Deelname kost vijf euro inclusief koffie en thee. Aanmelden kan tot uiterlijk 20 maart bij het Erfgoedcentrum via info@ecal.nu of via tel. 0314-787078. Op www.streektaaldictee.nl. staat meer informatie en een uitleg over de WALD-spelling aan de hand waarvan het dictee wordt gecorrigeerd. Ook op Facebook (Oost-Gelders Streektaaldictee) is het een en ander te vinden.

Streektaaldictee en culturele avond

ACHTERHOEK - Op donderdag 22 maart vindt een culturele avond plaats waarvan het Oost-Gelders Streektaaldictee deel uitmaakt.

Het publiek kan deelnemen aan het streektaaldictee of als toeschouwer de avond bijwonen en genieten van optredens in dialect van leden van het Kleine Holte Koor uit Doetinchem en van liedjesschrijver Ben Lukassen uit Ulft, de zanger die ook bekend is van De Keerls. Het Achterhoekse gedeelte van het streektaaldictee wordt voorgelezen door Diana Abbink en het Liemerse gedeelte door Henk van Aalten. Streektaalliefhebbers worden van harte uitgenodigd om aan deze ludieke strijd met de pen mee te doen onder het motto 'Metdoon is belangrieker as winnen!' De bijeenkomst is op donderdag 22 maart, inloop vanaf 19.15 uur, aanvang 19.45 uur, in HCR De Gouden Karper in HUmmelo. Deelname kost vijf euro inclusief koffie en thee. Aanmelden kan tot uiterlijk 20 maart bij het Erfgoedcentrum via info@ecal.nu of via tel. 0314-787078. Op www.streektaaldictee.nl. staat meer informatie en een uitleg over de WALD-spelling aan de hand waarvan het dictee wordt gecorrigeerd. Ook op Facebook (Oost-Gelders Streektaaldictee) is het een en ander te vinden.

Tuinspecial bij Obelink Vrijetijdsmarkt

Alles voor de tuin staat centraal bij Obelink. Foto: PR

WINTERSWIJK - Obelink Vrijetijdsmarkt viert de komst van de lente met een tuinspecial op zondag 18 maart.

Obelink presenteert de nieuwe collecties tuinmeubelen en accessoires: van mooie sierkussens tot prachtige haarden en natuurlijk de barbecues. Op de afdeling tuinmeubelen is de 'Chair of the Year'-actie van Hartman. Dat houdt in dat men een eigen design mag ontwerpen voor de bekend stoel Sophie, om daarmee kans te maken op het winnen van het eigen ontwerp. De winnaar ontvangt zes Sophie-stoelen met een bijpassende Hartman-tafel.

Daarnaast zijn er nog andere acties, die alleen in de winkel gelden. Zo ontvangt men bij aankoop van Hartman Sophie-stoelen een gratis kussen. Bij aankoop van een tuinset boven de 500 euro ontvangt men een gratis dienblad en men kan meespelen om kans te maken op een Madison sierkussen.

Een open zondag bij Obelink is natuurlijk niet compleet zonder lekker eten en drinken. Op de tuinmeubelenafdeling wordt men getrakteerd op een lekkere kop koffie vanuit een piaggio, die niet op de snelweg te zien is, maar wel bij Obelink Vrijetijdsmarkt. Met dit apparaat wordt de lekkerste koffie, cappuccino, latte macchiato en espresso gezet. Verder is het mogelijk om lekkere hapjes te proeven tijdens live cooking door Campingaz. Ook kan voor een schnitzelschotel of een kopje koffie met een donut terecht in het restaurant. Voor de kinderen is er een ballonnenclown en ze kunnen uiteraard ook spelen in het speelparadijs.

Obelink Vrijetijdsmarkt is op zondag 18 maart geopend van 10.00 tot 17.00 uur.


Column

Doe maar normaal

'Wees gewoon jezelf.' Een goed bedoeld advies. Ik zeg het zelf ook weleens tegen mensen. Maar wat is dat dan? Hoe ziet 'jezelf zijn' eruit? En als Achterhoekse schiet er dan ook direct een andere zin door mijn hoofd: 'Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg.' Vooral niet opvallen. Maar er zijn zoveel momenten in je leven dat het juist heel handig is dat je laat zien dat je anders bent en dat ze je daarom juist willen hebben. Bijvoorbeeld tijdens een sollicitatiegesprek. Om mee samen te werken. Of als vriend.

Afgelopen zaterdag mocht ik mijn succesfactoren voor het waarmaken van je dromen delen, tijdens de eerste ZZP en kleine ondernemersdag in Aalten. Ik vertelde over het geloof in je eigen droom, moedig zijn, een goed verhaal vertellen en kijken wat er wél kan. Maar het allerbelangrijkste vergat ik te zeggen. Omdat het zo gewoon voor me is. Het allerbelangrijkste is: authenticiteit en jezelf laten zien. Je niet verstoppen of anders voordoen dan je bent, omdat een ander daar wat van zou kunnen vinden.
De zaal bij 't Romienendal in Barlo zit vol. Op zaterdagmiddag hebben vele ondernemers hun beste pak aangetrokken en zijn naar het Aaltense buurtschap gekomen. Een paar mensen vallen me direct op. Marina Strumphler met haar stralende ogen. Ze stapt op me af en deelt haar uitdagingen. Vanuit kracht. Al jaren is ze een succesvol designer van gordijnen, wanden, vloeren en reist ze de hele wereld over. Sinds een paar jaar woont ze in Lintelo. Ze wil zichzelf meer in de regio laten zien. Op zoek naar nieuwe opdrachtgevers, dichter bij huis. Ze draait er niet omheen. Een succesvolle vrouw, met twijfels: over netwerk, leeftijd, zoeken. Een eerlijk verhaal. En door haar stralende ogen wil ik haar helpen. En zal ik haar niet snel vergeten.
Ook ontmoet ik Anke Versluis. Zij valt direct op door haar gekleurde legging en de rode laarsjes. Maar ook door haar bijna lichtgevende gezicht. Deze vrouw straalt vrolijkheid en levenslust uit! Ik raak met haar in gesprek over 'dansen zonder spiegels'. Een workshop die ze geeft op 24 maart. Dansen zonder spiegels gaat over contact maken met jezelf. Met swingende heupen en twinkelingen in je ogen.
In de zaal zit ook een man die me opvalt. Hij draagt een eenvoudige bruine trui. Maar het geheel is allesbehalve saai! Er piept een gekleurde stropdas bovenuit en zijn bril heeft een jaren vijftig montuur. Ook zijn kapsel brengt me terug in de tijd. Hij maakt me nieuwsgierig. En dus stap ik in de pauze op hem af. Het is René Kolstee. Hij restaureert oldtimers. Een paar jaar geleden nam hij samen met collega Hans Lensink het bedrijf van zijn werkgever over. Dit klopt gewoon! René straalt wanneer hij begint te vertellen. Dit is meer dan zijn werk. Dit is zijn leven.
Deze mensen vallen op door zichzelf te zijn. Zij steken met hun hoofd boven het maaiveld uit. En juist dat maakt dat ik meer over ze wil weten, dat ik ze onthoud, dat ik over ze schrijf in deze column. Dus Achterhoekers, een tip voor jullie allemaal, waardoor onze wereld nóg leuker wordt: doe maar normaal! Wees jezelf!

Linda Commandeur

Streekboekenverkoop bij ECAL

DOETINCHEM - Bij het Erfgoedcentrum Achterhoek & Liemers in Doetinchem vindt op donderdag 15 maart van 10.00 tot 15.00 uur een streekboekenverkoop plaats.

Het assortiment bestaat uit streekhistorische en algemeen historische boeken, genealogische literatuur, tijdschriften en streekromans. De boekenmarkt vindt plaats in de studiezaal van het Erfgoedcentrum. In de daar aanwezige boekwinkel kan men tevens terecht voor de nieuwste streekboeken, kalenders en wenskaarten.

Het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers is te vinden in gebouw 't Brewinc, de studiezaal is op de eerste verdieping van het gebouw aan de Jsselkade 13 te Doetinchem.


35 / 36

Gevraagd: Sloopauto s. Vanaf € 50,- en gratis ophalen. RDW-vrijwaring. Contante betaling. Geen APK of schade dit is geen probleem. Autodemontage Verhaegh, Snelliusstraat 34 Winterswijk. 0543-519274

Familie zoekt gebruikte nette tourcaravan te koop tel: 06-1664693