Montferland Nieuws

8 augustus 2018

Montferland Nieuws 8 augustus 2018


Barghse Jonges zoekt vrijwilligers voor bouwen tent

De te plaatsen tent. Foto: PR

's-HEERENBERG – Voor het grote benefietconcert tegen kanker van de Barghse Jonges en Bläck Fööss op 29 september, wordt een enorme festivaltent geplaatst. Inmiddels hebben zich al veel vrijwilligers gemeld om te helpen de tent op- en af te bouwen en in te richten voor dit mega-spektakel in 's-Heerenberg. Maar Hans Dijkman is nog op zoek naar een flink aantal mensen dat één vrije dag wil investeren om mee te helpen om kanker de wereld uit te krijgen.

Een kleine honderd meter lang, een meter of 35 breed en 16 meter hoog. Gedragen door 14 enorme masten. Met een podium van 300 vierkante meter en twee tribunes. Met een capaciteit voor 2.500 bezoekers en 500 VIP gasten van sponsors. Dat zijn de cijfers die horen bij de grote festivaltent die de Barghse Jonges gaan plaatsen voor hun vierjaarlijkse benefietconcert tegen kanker.
De line up voor het concert is inmiddels bekend. Hoofdmoot zijn de Barghse Jonges en de Bläck Fööss uit Keulen. Zij worden bij veel nummers begeleid door het 65-koppige Oostgelders Symfonieorkest. Als gasten treden op Bad Habit, Ernst Danël Smid, de Köln Pipes en de schotse zangeres Kim Howbridge. Technisch projectmanager Hans Dijkman is met zijn team verantwoordelijk voor de inrichting van het terrein en de bouw en inrichting van de tent. "Normaal gesproken kun je dit soort dingen natuurlijk nooit voor een concert van één avond rendabel maken", zegt hij. "Maar door de medewerking van de leverancier en doordat we met vrijwilligers werken, lukt het wel. Voorop blijft namelijk staan dat het een benefietproject is. We willen een flink bedrag ophalen voor de kankerbestrijding."
Dijkman zoekt nog een aantal vrijwilligers die minimaal 18 jaar oud zijn en één dag willen helpen bij de op- en afbouw van de tent. Hans Dijkman: "We hebben al een flinke ploeg vrijwilligers van onder andere voetbalvereniging MvR en carnavalsvereniging de Olde Waskupen, maar met name voor maandag 1 oktober en dinsdag 2 oktober zoeken we nog een aantal mensen dat ons wil helpen bij de afbouw van de tent. Ook op vrijdagmiddag 21 september hebben we nog een aantal mensen nodig bij de opbouw." Lees verder op pagina 3

Rosmolen op paardenkracht draait weer

ZEDDAM - Vrijwel nergens in Nederland gebeurt het nog: graan malen met een paard. Wel in de rosmolen in Zeddam, waar het paard Dominique op zondag 12 augustus de maalstenen in beweging zal brengen.

Tijdens de middag, van 13.30 tot 16.30 uur, is ook in het klein te zien hoe de rosmolen functioneert. Een van de gildeleden heeft een schaalmodel gemaakt. Door het inwerpen van een muntje gaat de verlichting aan en gaat het paard lopen. Verder is er een fotocollectie te zien van Zeddam met oude ambachten alsmede de mooie stenenverzameling van dokter Hoogland.

Kinderen kunnen zelf graan malen met een handmaalsteen, Ze krijgen dan een zakje (zelfgemalen) pannenkoekmeel mee. De entree is 1 euro, kinderen 50 cent.

Dit is de voorlaatste maaldag van dit seizoen. De volgende en laatste is op 9 september.

Max Keuben over zijspancrossen

Max Keuben: "De rol van bakkenist is zwaarder dan het rijden zelf." Foto: Luc Driessen Foto: Foto:

Max Keuben is een zijspancrosser, die samen met zijn jonge bakkenist een gooi wil doen naar de titel. Hij vertelt over zijn sport.

Column

Hände hoch Sir

In de jaren zestig verhuisde ik van het westen naar het oosten van het land. Dat vond ik om verschillende redenen verschrikkelijk. Een van die redenen was dat ik hierdoor mijn favoriete station, Radio Veronica, moest missen. De ontvangst in Apeldoorn, achter het Veluws massief, was zo beroerd dat je alleen maar wat flarden muziek hoorde als je afstemde op golflengte192.
Het gemis van de zeezender werd gecompenseerd door de televisie, de Duitse wel te verstaan, want in tegenstelling tot het westen kon je in het oosten al die zenders, ARD, ZDF, WDR en NDR, prima ontvangen. Als hartstochtelijk westernliefhebber werd ik zo op mijn wenken bediend. Dus zat ik avond na avond te kijken naar series als Bonanza, Rawhide, The High Chaparral en filmklassiekers als High Noon, Rio Bravo, The Wild Bunch, The Good, the Bad and the Ugly en Once Upon a Time in the West.
In tegenstelling tot mijn vader, ook westernliefhebber, stoorde het me niet dat al die producties nagesynchroniseerd waren. Met andere woorden, dat stemmen van Duitse acteurs te horen waren in Amerikaanse films waarbij die zoveel mogelijk synchroon liepen met de mondbewegingen van John Wayne, Clint Eastwood of Charles Bronson. Op de middelbare school bestookten klasgenoten en ik elkaar met onliners als 'Steh auf, du dreckiges Schwein' of 'Steck mahl die Kanone weg, alte Gauner'.
Onze leraar Duits hoorde het allemaal welwillend aan. Hij zal wel gedacht hebben, daar blijft vast wel iets van hangen. En dat is natuurlijk ook zo. Door veel naar de Duitse tv te kijken vergroot je je kennis van die taal, al is spreken in het openbaar een ander verhaal.
Dat was toen. Nu denk ik daar heel anders over en moet ik mijn vader alsnog gelijk geven. Ik kom hierop omdat de NOS van plan is buitenlandse series te gaan nasynchroniseren. Vorige maand is hiermee een begin gemaakt; je hoort Nederlandse stemmen in de Duitse serie Bad Banks. Barry Atsma, een van de hoofdrolspelers, heeft zijn eigen rol ingesproken. Als dit experiment een succes wordt gaat de NPO vaker buitenlandse series nasynchroniseren.
Niet doen, zeg ik. Als ik Meryl Streep of Hugh Grant in een film zie, wil ik hun stem horen en niet een ingesproken Nederlandse versie. Dat is tenenkrommend. Een programma komt authentieker over als de oorspronkelijke stemmen en tekst gehandhaafd blijven. Bovendien voorkom je zo censuur en manipulatie, die op de loer liggen bij nasynchronisatie.
Maar eerlijk is eerlijk, er zitten ook voordelen aan nasynchronisatie. Het beeld wordt niet wordt verstoord door ondertiteling en het vergroot de woordenschat van de eigen taal van de kijker. Daar staat tegenover dat ondertiteling juist weer goed is voor de leesvaardigheid en kennis van vreemde talen.
Het is typisch zo'n onderwerp waarbij voor- en tegenstanders lijnrecht tegenover elkaar staan. Het moge duidelijk zijn waar mijn voorkeur ligt: bij het origineel. Dus niet 'Hände hoch Sir, sonst knallt's' maar 'Hands up, mister or I blow your head off'.

Zorg op afstand bij Longpunt

DOETINCHEM - Longpunt Doetinchem organiseert voor longpatiënten, hun omgeving en zorgverleners een bijeenkomst met als thema: 'Zorg op afstand, zorg in beeld, thuismeet-app'. De bijeenkomst op donderdag 30 augustus is gewijd aan technische vernieuwingen in de zorg. Tevens wordt met de bezoekers een longaanval-actieplan opgesteld.

Het onderwerp zal worden besproken door de longverpleegkundigen Maritha Spekschoor (Slingeland Ziekenhuis) en Ingrid Zweers (Sensire). Omdat bij de bezoekers hier veel vragen over bestaan is daar ruim tijd voor vrijgemaakt. Eigenlijk stond voor deze dag een ander thema ingepland: 'Zo ga je om met angst, stress en spanning'. Vanwege ziekte van de spreker is dit tot nader order uitgesteld.
De bijeenkomst in het auditorium van het Slingeland Ziekenhuis (Kruisbergseweg 25) duurt van 15.30 tot 17.30 uur. Zaal open om 15 uur. Deelname en parkeren gratis.
Aanmelden is verplicht, en uitsluitend via het e-mailadres doetinchem@longpunt.longfonds.nl of tel. 06-43486657 Jannie ter Vrugt. Snel aanmelden is verstandig want er is een door de autoriteiten ingesteld maximum aantal bezoekers. Verzocht wordt om tijdens deze bijeenkomst geen luchtjes te gebruiken. Indien de temperatuur op de geplande dag boven de 30 graden stijgt, gaat de bijeenkomst niet door.
Meer informatie op de facebookpagina Longpunt Doetinchem en de website.

www.gelderland.longfonds.nl/

Barghse Jonges zoekt hulp voor opbouwen tent

Vervolg van de voorpagina

MONTFERLAND - Barghse Jonges verzorgt een benefietconcert in een grote tent en zoekt vrijwilligers die willen helpen bij het opbouwen en afbreken van deze tent.

Vrijwilligers krijgen naast een goed gevoel voor hun bijdrage een entreekaart voor het concert met vijf consumptiemunten. Sport- en buurtverenigingen en carnavals- of vriendengroepen die zich met minimaal vijf vrijwilligers aanmelden krijgen daarnaast een stevige bijdrage in de clubkas gestort. En natuurlijk wordt er voor koffie en broodjes gezorgd en zijn alle vrijwilligers goed verzekerd.

Wie mee wil doen, kan mailen naar info@barghsejonges.nl, ter attentie van Marcel Giezenaar of Hans Dijkman.


'In een zandbak is elke ronde anders'

Zijspancrosser Mike Keuben wil Europese titel

Door Susan Wiendels

's-HEERENBERG – Zijn wieg stond in Zeddam, zijn kinderwagen op de crossbaan. In de voetsporen van vader Bennie maakt Mike Keuben furore als zijspancrosser. Voor de 21-jarige Keuben en zijn bakkenist Lars de Laat telt dit jaar maar één ding: de Europese titel van de internationale Motorbond voor Amateurs (IMBA).

"We staan nu tweede, we hebben eerste gestaan, maar door machinepech zijn we een plaats gezakt", vertelt Keuben in zijn ouderlijke woning aan de Rodingveen in 's-Heerenberg. Daar geniet hij een paar weken van een zomerreces. Geen wedstrijden, even bijtanken om in september weer volle bak te gaan. "Er zijn nog vier wedstrijden te gaan, het kan nog." Vorig jaar eindigde hij als tweede in de eindrangschikking, toen met de Engelsman Zac Snell in de bak. Dit jaar gaat hij met de 18-jarige Lars de Laat voor niets minder dan goud. "Een fanatieke jongen uit Noord-Brabant", aldus Keuben over zijn maatje in de bak. Een lot uit de loterij, want het vinden van een bakkenist was geen abc'tje. Negentig procent van de zijspanners heeft het bakje rechts, Keuben heeft 'm links net als veel crossers uit Engeland en Zweden. Het aantal bakkenisten is daarom beperkt, zeker in Nederland. Waarom dan niet gewoon een rechtse bak? "De eerste zijspanmotor die mijn vader kocht had een linkerbak. Ik ben het gewend, ook al ben ik volledig rechts. Als ik nu zou wisselen zou ik echt heel veel tijd nodig hebben om hetzelfde niveau te halen." Toen zijn neef Justin Keuben na zeven jaar aangaf te willen stoppen als bijrijder, kwam Mike dan ook in Engeland uit. "Maar dat was niet ideaal. Het trainen wordt dan zeer lastig. Als je op woensdag iets verandert aan de motor en je wilt het uitproberen, dan is die mogelijkheid er niet."

Echte teamsport
Met Justin werd Mike als dertienjarig jongetje in zijn eerste jaar op de zijspan meteen Nederlands kampioen. "Ik heb eerst een jaar solo op een crossmotor gereden, maar dat was niets voor mij. Zijspancross is een echte teamsport. Als de bakkenist zijn werk niet goed doet, gaat het met mij niet goed en andersom. De bakkenist moet mijn gedachten kunnen lezen. Als je op een bocht afgaat, moet hij weten welk spoor ik ga nemen, die klik moet er zijn."
Hij noemt de rol van de bakkenist met zijn vaak bloedstollende evenwichtscapriolen zelfs cruciaal. "Het is vele malen zwaarder dan het rijden zelf." Niet alleen in de bochten, maar ook op rechte stukken. "Hij corrigeert de motor met het springen, zodat we weer recht terechtkomen. Hij hangt in de bochten soms met zijn schouder in het zand en op het recht eind trekken ze 'm vaak ook achterover, zodat je vloeiender over de gaten gaat." Lenigheid, evenwichtszin, spierkracht en reactievermogen, Lars de Laat heeft het allemaal in zich. "Het klikt tussen ons", aldus Mike Keuben.

Fulltime werken
Dit jaar reden ze naast de wedstrijden voor het Europees kampioenschap, het open Nederlands kampioenschap en twee van de dertien wedstrijden voor het wereldkampioenschap. En dat terwijl Keuben fulltime werkt. "Op zondagnacht of maandagmorgen komen we terug van de race, dan ga ik werken. Daarna halen we de motor uit de camper, maken we de camper schoon, demonteren we en wassen we de motor en zetten we er eventueel nieuwe banden op. Op donderdag zetten we alles weer in elkaar, op vrijdag laden we alles weer in en gaan we naar de wedstrijd." Met we doelt Mike naast Lars de Laat op zijn vader Bennie, die de camper bestuurt en de mannen begeleidt. Zijn moeder, broertje en de huisdieren blijven thuis. Als de wedstrijden dichtbij huis zijn, staan zijn vrienden langs de baan om Mike aan te moedigen. Een bijzondere manier van leven, maar de familie Keuben is niet anders gewend. Dankzij zo'n 26 sponsoren is deze levenswijze vol te houden. De een doet het met geld, de ander in natura: kleding, motoronderdelen of onderhoudsproducten. Mike Keuben: "Bijna allemaal bedrijven die vroeger al mijn vader, oom en neef sponsorden. Maar de grootste sponsoren zijn toch mijn ouders."
Vervelen doet het hem nog geen seconde, de liefde voor de zijpspancross zit diep. "Bij motorracen op asfalt is elke ronde hetzelfde, in een zandbak is elke ronde anders. Dat maakt het zo fantastisch om te doen. Wat de toekomst brengt weet ik niet, maar eerst Europees kampioen worden, dat is nu mijn hoofddoel."

Zorg op afstand bij Longpunt

DOETINCHEM - Longpunt Doetinchem organiseert voor longpatiënten, hun omgeving en zorgverleners een bijeenkomst met als thema: 'Zorg op afstand, zorg in beeld, thuismeet-app'. De bijeenkomst op donderdag 30 augustus is gewijd aan technische vernieuwingen in de zorg. Tevens wordt met de bezoekers een longaanval-actieplan opgesteld.

Het onderwerp zal worden besproken door de longverpleegkundigen Maritha Spekschoor (Slingeland Ziekenhuis) en Ingrid Zweers (Sensire). Omdat bij de bezoekers hier veel vragen over bestaan is daar ruim tijd voor vrijgemaakt. Eigenlijk stond voor deze dag een ander thema ingepland: 'Zo ga je om met angst, stress en spanning'. Vanwege ziekte van de spreker is dit tot nader order uitgesteld. De bijeenkomst in het auditorium van het Slingeland Ziekenhuis (Kruisbergseweg 25) duurt van 15.30 tot 17.30 uur. Zaal open om 15 uur. Deelname en parkeren gratis.
Aanmelden is verplicht, en uitsluitend via het e-mailadres doetinchem@longpunt.longfonds.nl of tel. 06-43486657, Jannie ter Vrugt. Verzocht wordt om tijdens deze bijeenkomst geen luchtjes te gebru

Opbrengst Swim to Fight Cancer Doetinchem naar onderzoeker Mark Rijpkema

Mark Rijpkema. Foto: PR

DOETINCHEM - De opbrengst van Swim to Fight Cancer in Doetinchem gaat dit jaar naar onderzoek van Mark Rijpkema van het Radboud Universitair Medisch Centrum (UMC) Nijmegen. Onderzocht wordt hoe tumoren bij patiënten met uitgezaaide dikkedarmkanker beter zichtbaar kunnen worden gemaakt. Fight cancer, initiatiefnemer van de Swim to Fight Cancer, steunt jonge, talentvolle onderzoekers met baanbrekende ideeën. In dit plaatje past Rijpkema, onderzoeker op de afdeling radiologie en nucleaire geneeskunde van het Radboud UMC Nijmegen. Samen met een team van specialisten onderzoekt hij hoe tumoren beter zichtbaar kunnen worden gemaakt bij patiënten met uitgezaaide dikkedarmkanker, een van de meest voorkomende soorten van kanker wereldwijd.

Veelbelovend
Tijdens operaties worden afbeeldingen gemaakt van de tumoren met stoffen die oplichten. De chirurg kan hierdoor direct de tumoren opsporen en waar nodig verwijderen. Een tumor is meestal lastig te verwijderen en het succes van deze behandeling valt of staat met hoe goed alles verwijderd kan worden. Als dit succesvol is, dan leidt dit direct tot een betere prognose voor de patiënt.
In het Radboud UMC zijn speciale operatiekamers ingericht met alle benodigde faciliteiten om deze operatietechniek uit te voeren. De eerste resultaten van de onderzoekers die deze studie uitvoeren en analyseren zijn veelbelovend. Risico's zijn niet aanwezig en de tumorcellen worden goed in beeld gebracht.

Fellowship
Van deze persoonlijke beurs, een fellowship genoemd door Fight cancer, wordt verwacht dat ze een belangrijke rol gaan spelen in het kankeronderzoek in Nederland. Door deze fellowship kan Rijpkema met zijn team op het hoogste niveau kennis en vaardigheden opdoen in de oncologie. Op deze manier kunnen ze niet alleen hun eigen kennis en vaardigheden verrijken, maar ook die van collega artsen en onderzoekers in Nederland. Met het geld dat Fight cancer inzamelt kunnen de fellows dus meer kennis van kanker verzamelen en verspreiden en in de praktijk toepassen.

Kanker de wereld uit
Fight Cancer is een stichting die fondsen werft voor kankeronderzoek en preventie via KWF Kankerbestrijding. Het doel is om ervoor te zorgen dat ook jongen mensen geïnteresseerd raken in de strijd tegen kanker én ze ook motiveert om zelf actie te ondernemen. Door 9 september mee te doen maak je mede mogelijk dat op het hoogste niveau onderzoek wordt opgedaan in de oncologie. En dat kanker op een dag geen dodelijke ziekte meer is.
(kadertekst)

Schrijf je in voor Swim to Fight Cancer 0314
Op 9 september gaat de 2e editie van Swim to Fight Cancer in Doetinchem van start. Samen met vele enthousiaste en sportieve deelnemers is het plan zoveel mogelijk donaties bij elkaar te zwemmen om kanker te bestrijden. Meedoen aan Swim to Fight Cancer Doetinchem kan als individuele deelnemer of als businessteam. Volwassenen hebben de keuze tussen een traject van 1 of 2 km. Er is ook een KidsSwim van 500 meter. Wil je ook helpen en je steentje bijdragen aan onderzoek en preventie? Vanuit de liefde voor het leven een vuist maken tegen kanker?
Schrijf je dan nu in voor Swim 2018! https://doetinchem.swimtofightcancer.nl/doemee

Incredibles 2 in Barghse Huus

's-HEERENBERG - Na bijna vijftien jaar zijn de leukste superhelden van Disney weer te zien op het witte doek. Ook in 's-Heerenberg, want Incredibles 2 draait op woensdag 22 augustus om 15.00 uur als extra zomerfilm in filmhuis Barghse Huus.

Dit keer redt moeder Helen de wereld, terwijl vader Bob dagelijks heldendaden verricht in het huishouden met Violet, Dash en baby Jack-Jack. De superkrachten van baby Jack-Jack zijn nog niet ontdekt, wat hilarische taferelen veroorzaakt. Plots probeert een briljante schurk zijn meesterplan uit te voeren, dat de hele stad in gevaar zal brengen. Dit laten de superhelden natuurlijk niet gebeuren en samen met Frozone gaan ze de strijd aan. Dat is wat deze familie zo Incredible maakt!
Kaarten zijn te bestellen via de website of een half uur voor aanvang van de voorstelling aan de kassa. Entree is 5 euro, inclusief een pakje drinken en een zakje chips voor de kinderen.

Oud drumstel krijgt vaste plek in de Averhof

Herman en Karel maken muziek. Foto: PR

BEEK/LOERBEEK - Zaterdag 18 augustus zal Jose Kock uit Kilder het drumstel van wijlen Herman Limbeek aanbieden aan de KBO uit Beek en Loerbeek.

Herman Limbeek en Karel Salenbrink waren in vroegere tijden een duo dat speelde op feestjes en partijen . Ze waren veel gevraagde muzikanten om hun laagdrempeligheid en de gulle lach van Herman. Jose Kock heeft het drumstel in bezit en geërfd van haar vader, een broer van Herman Limbeek. Samen met een foto collage zal het drumstel een definitieve plek krijgen in de Averhof in Beek. Dit alles zal gebeuren tijdens de Dankdag en het Oogstfeest op zaterdag 18 augustus op het buitenterrein bij de Averhof.
Het programma start om 13.00 uur met een woord -en communieviering. Daarna zal Bert Stienissen de aanwezige leden van de KBO vermaken met zijn orkest Meezing Café. Tevens zullen zij samen met de dames Gudde optreden. Mogelijk zullen enkele muzikanten van nu het oude drumstel uit de jaren zestig van de vorige eeuw nog even bespelen. De gebroeders Sweers zorgen voor het aankleden van het buitenterrein met oogstattributen. Tegen het eind van de middag wordt de barbecue aangestoken . De middag is alleen toegankelijk voor leden van de KBO. Opgave voor deelname mogelijk tot 11 augustus bij het bestuur van de KBO.


Traditionele locatie Fluisterwoud in gevaar

's-HEERENBERG - De Stichting Mechteld ten Ham is al bijna een jaar bezig met de voorbereidingen voor het Mechteld ten Ham-weekend op 25 en 26 augustus. Heel druk zijn ze met het organiseren en de invulling van alle dagen met onder andere de Gouden Handen Markt, het korenfestival, de braderie, de cultuur historische markt en het Fluisterwoud op zaterdagmiddag in de Plantage.

Door Marlous Velthausz

De Stichting Mechteld ten Ham heeft bericht ontvangen van Huis Bergh dat het - als de droogte zo aan blijft houden - niet verantwoord is om het Fluisterwoud in de Plantage door te laten gaan. De mogelijkheid tot brandgevaar is op dit moment namelijk exponentieel hoog. De stichting en Huis Bergh willen daarom geen enkel risico nemen, wel denkt men mee aan een oplossing. Er worden nu met spoed alternatieven bedacht. Margret Houdijk, van de Stichting Mechteld ten Ham, staat voor een grote uitdaging en begrijpt het volkomen.

"Wij denken niet in problemen, maar in oplossingen", aldus Margret. "Wij zijn op zoek naar een sprookjesachtige route, zodat de Fluisterwoudfiguren wel uit hun schuilplaatsen kunnen komen en de kinderen zich samen met hen kunnen vermaken. In de binnenstad zijn nog heel wat mooie plekjes te vinden om figuren uit het sprookjesbos een plaats te geven."

De Stichting Mechteld ten Ham en de vele vrijwilligers zijn druk in de weer met het alternatieve plan dat al vorm krijgt, dankzij de medewerking van vele eigenaren en bewoners van diverse beoogde plekjes. Voor iedereen, maar vooral voor de natuur, hopen ze dat de Fluisterwoudroute in de binnenstad niet nodig is, maar de Mechteld ten Ham Stichting bereidt zich dus wel voor om dit super magisch kinderfestijn, voor kinderen tot twaalf jaar, door te kunnen laten gaan en het liefst in de Plantage, daar waar het al vijftien jaar thuis hoort.

Droogte vereist aanpassingen parcours Ronde van de Achterhoek

De organisatie van de Ronde van de Achterhoek moet het parcours aanpassen vanwege de droogte. Foto: Sportfoto.nl

ACHTERHOEK - De aanhoudende droogte eist nu ook zijn tol voor de wielerkoers Ronde van de Achterhoek. Hoewel het nog een kleine twee weken is tot de wedstrijd op zondag 19 augustus wordt verreden, heeft de organisatie nu al maatregelen getroffen. Voor een aantal van de zandwegen die in het parcours zijn opgenomen zijn alternatieven gezocht. De 190 kilometer lange wielerklassieker wordt gekenmerkt door in totaal veertig kilometer aan zandwegen en kasseistroken op de route.

"Met veertig kilometer aan zandwegen en kasseien, heeft de Ronde van de Achterhoek een unieke uitstraling", zo vertelt Gerard van Balveren, voorzitter van de organisatie. "Maar we hebben ook een verantwoordelijkheid richting de renners als het gaat om hun veiligheid. Daarom zijn de afgelopen dagen inspecties verricht op de zandwegen. Die zullen ook de komende weken doorgezet worden, tot daags voor de koers."

De wedstrijd is niet in gevaar, maar de organisatie heeft al wel besloten om een aantal wijzigingen aan te brengen in het parcours. Van Balveren: "Op een aantal plekken is de toplaag van de zandweg volledig verwaaid, zodat deze wel gebruikt kan worden. Op andere plekken zal de koers worden omgeleid, omdat de zandweg zelfs voor semi-professionele renners en top-amateurs door de aanhoudende droogte onbegaanbaar is geworden." Via de website www.rondevandeachterhoek.nl zullen de wijzigingen in de route bekend gemaakt worden.

Column

9 augustus

's-Heerenberg

Weekmarkt

Stadsplein

's-Heerenberg

Zelf Munten Slaan in het Muntgebouw

Huis Bergh

10 augustus

Doetinchem

Wandelen naar de abdij

Slangenburgse kerk

Didam

Weekmarkt

VVV Montferland

12 augustus

Zeddam

Malen op Paardenkracht

Rosmolen Zeddam

Doetinchem

Open huis bij labyrint

Slangenburgse kerk

15 augustus

's-Heerenberg

Aanvallen en Verdedigen in Kasteel Huis Bergh

Huis Bergh

Doetinchem

Zomerfestival

Doetinchem winkelstad

16 augustus

's-Heerenberg

Weekmarkt

Stadsplein

's-Heerenberg

Zelf Munten Slaan in het Muntgebouw

Huis Bergh

17 augustus

Didam

Weekmarkt

VVV Montferland

19 augustus

Doetinchem

Open huis bij labyrint

Slangenburgse kerk

22 augustus

's-Heerenberg

Speel Aanvallen en Verdedigen in Kasteel Huis Bergh

Huis Bergh

's-Heerenberg

Familiefilm: Incredibles 2

Barghse Huus theater & film

Expositie in Rosmolen

Een werk van Rini Willemsen. Foto: PR

ZEDDAM - In de Rosmolen in Zeddam is op 18 en 19 augustus werk te zien van de kunstenaressen Rini Willemsen en Olga Eggenkamp.

Rini Willemsen maakt olieverfschilderijen. Zij begon in de jaren tachtig de opleiding tekenen en schilderen, waar ze kennis maakte met verschillende technieken. Al snel ging haar voorkeur naar het olieverfschilderen op doek en paneel. Na de opleiding Rini in de leer bij onder anderen bij Tonny Ros, gevolgd door de realistische schilderschool in Veldhoven. Daar specialiseerde zij zich in fijnschilderen voornamelijk van stillevens op doek en paneel. Regelmatig is haar werk te zien in galeries en musea, zoals het fruitmuseum in Kapelle (Zeeland). Ook neemt ze regelmatig deel aan de kunst tiendaagse in Bergen (Noord-Holland). Jaarlijks zijn haar werken te zien in de kapel van Bronkhorst.
Olga Ellenkamp houdt zich sinds 1990 bezig met zijdeschilderen, zoals sjaals. Met kleuren experimenteren vindt ze interessant. Boeiend ook omdat geen twee sjaals hetzelfde zijn. Olga gebruikt verf die door waterdamp wordt gefixeerd. Daardoor krijgt de zijde haar glans weer terug. Ze heeft verschillende cursussen gevolgd en ook aan verschillende exposities meegedaan.


De veilige 'villamenten' van Veste Zutphen

'Deze locatie vraagt om luxe'

ZUTPHEN - Aan het woningaanbod in Zutphen wordt dit jaar een nieuw segment toegevoegd: 'villamenten'. Op het terrein van de voormalige Leeuwerikweide verrijzen drie woontorens met deze gestapelde villa's en penthouses. Eindelijk komt er verandering op het al jaren braakliggende terrein.

Wonen in Veste, uiteraard een afgeleide van vestingstad Zutphen, betekent de luxe van een villa gecombineerd met het gemak en de veiligheid van een appartement. De villamenten van de eerste twee gebouwen zijn in verkoop en het derde gebouw is herontwikkeld naar luxueuze zorgappartementen in de particuliere sector. Naar verwachting zal de schop eind 2018 de grond ingaan en zal de oplevering van alle drie de gebouwen voor de zomer 2020 plaatsvinden.

"De villamenten zijn niet alleen voor Zutphen, maar voor de hele regio uniek. Dat komt door de luxe afwerking", vertelt Daniëlle IJsseldijk van Thoma Post, samen met ten Hag de verkopend makelaar. "De appartementen worden praktisch geheel afgewerkt verkocht", vult makelaar Wim Rijsemus van ten Hag aan. "Met standaard hoge plafonds, luxe binnendeuren in hardhouten kozijnen, een luxe keuken, twee badkamers, vloerverwarming, vloerkoeling, automatische zonwering en andere domotica", somt hij op. "Normaal zijn dit opties, maar mensen willen het toch hebben", merkt projectontwikkelaar Edwin van Haarst, van TBI-onderneming Koopmans Bouwgroep. "Doordat de appartementen zo compleet zijn, heb je minder onzekerheid over de totale kosten."

Sydneypark
De villamenten verrijzen naast het Sydneypark, op het terrein waar vroeger de Leeuwerikweide stond. "Deze locatie vraagt om iets luxueus te realiseren", vindt Van Haarst. "Het is vlakbij het centrum en je kunt hier blijven wonen als je zorg nodig hebt; de woningen zijn groot, gelijkvloers en drempelvrij." Om aan te geven hóe groot, vertelt hij over de 25 meter lange gevels per woning. "De kleinste woning is al 129 vierkante meter met een balkon van veertien vierkante meter." Deze balkons liggen op de hoeken van het gebouw, waardoor de bewoners volledige privacy houden.
Opvallend aan het gebouw is het dak met de overstek, die aan de onderkant luxe met houtlook is afgewerkt. Deze 'pet' is de herkenbare signatuur van architect Sylvan van der Linde. Alle materialen zijn onderhoudsarm, zoals de hoogwaardige aluminium kozijnen, en daarnaast wordt het gehele complex gasloos gebouwd. Om te voorzien in warmte en koeling worden warmtepompen geïnstalleerd.

Onvergelijkbaar
De makelaars merken dat er veel belangstelling is voor dit soort appartementen, zowel uit de regio als uit het westen. In Zutphen en omgeving is er geen vergelijkbaar aanbod, terwijl steeds meer mensen willen kiezen voor de veiligheid van een appartement; op een verdieping hebben ze veel minder te vrezen van bijvoorbeeld inbraak en insluiping. Op de website staat meer informatie over dit unieke project.

Beelden van Ria Wiendels te zien in Wehl

Een bronzen beeld van Ria Wiendels. Foto: PR

BREEDENBROEK/WEHL - Ria Wiendels, galeriehoudster in Breedenbroek, gaat nu zelf weer eens exposeren, en wel in galerie Orso d'Oro aan de Grotestraat in Wehl. Daar zijn van zondag 12 augustus - de opening van de expositie is om 16.00 uur - tot en met zondag 16 september beelden van de hand van Ria Wiendels te zien. Tegelijkertijd worden en ook foto's van Janneke Roelofs tentoongesteld. De galerie is elke zondag open van 13.00 tot 17.00 uur.

Ria Wiendels vertelt over de kunstwerken die ze er exposeert: "Bij een expositie in Galerie 21 kwam ik in contact met Egbert Hermsen, een bronsgieter uit Silvolde. Ik was onder de indruk van zijn prachtige bronzen beelden. Door hem raakte ik gefascineerd door het werken met brons. Het leek mij een geweldig avontuur. Hij bracht mij in contact met Loek Hambeuker en onder zijn begeleiding ben ik begonnen met het maken van bronzen beelden. Bij het werken met brons volgens de 'verloren-was-methode' kun je eindeloos schaven aan het model. Wanneer het eindelijk gegoten wordt is het resultaat altijd verrassend. Temperatuur van het vloeibare brons en het plaatsing van gietkanalen beïnvloeden het resultaat. Wanneer het beeld uiteindelijk uit de mal wordt gehaald begint het afwerken en niet te vergeten het patineren wat een kunst op zich is. Dit maakt dat ieder beeld weer uniek is."

Binnen de fotografie beoefent Janneke Roelofs verschillende disciplines, zoals portret- en architectuurfotografie. Echter bij deze expositie is haar vrij werk te zien, een combinatie van stillevens, verstilling en landschap. "Van huis uit ben ik violist en speel bij het Gelders Orkest. Maar nog eerder dan de viool heb ik de camera opgepakt. Mijn broer fotografeerde al met een oude eenvoudige camera. Die camera heb ik van hem overgenomen en door de simpelheid van het ding leerde ik de essentie van de fotografie spelenderwijs en kreeg ik de wisselwerking tussen diafragma's en sluitertijden onder de knie. Samen met mijn vader leerde ik ook het zelf afdrukken in onze eigen gebouwde donkere kamer op zolder."

Column

Kormelinksbult

Natuurlijk zijn we er blij mee, met die nieuwe N18. Maar zo'n autoweg haalt toch ook wel een boel overhoop. Verandert een landschap helemaal. De eerste paar keer dat ik er overheen reed was ik volledig gedesoriënteerd. Hoewel ik nog naar dezelfde herkenningspunten keek (die boerderij, die camping, die kerktoren in de verte) wist ik soms absoluut niet waar ik was. Omdat je ze opeens vanuit een heel andere hoek ziet.

De laatste weken heb ik het gebied rond de nieuwe weg (dat wil zeggen pakweg tussen Groenlo en Haaksbergen) op de fiets helemaal opnieuw verkend. Leuk, maar soms ook verwarrend. Weggetjes die je vroeger reed zijn er opeens niet meer, er liggen fietspaden die er vroeger niet waren. Hier en daar zijn stukken landschap gewoon verdwenen. Daar liggen nu twee stroken asfalt.
Vorige week schoot me opeens iets te binnen. De Kormelinksbult, zou die er nog wel zijn? Of zou daar nu de N18 lopen? Nee, dat zal toch niet?…...

Als ik dit schrijf hoor ik het u bijna denken: De Kormelinksbult? Wat is dat nou weer. Tja, ik kan niemand kwalijk nemen dat hij of zij dat niet weet. Al helemaal niet, omdat de Kormelinksbult al lang geen bult meer is. Ooit was ie dat wel. Zo'n honderd jaar geleden schreef de Eibergse schrijver en historicus Hendrik Odink nog over deze later afgegraven hoogte in de buurtschap Olden Eibergen (tussen Eibergen en Haarlo), die zo ongeveer tussen de Kormelinkweg en de Leerinkbeek lag. Een half uur gaans vanuit Eibergen, aldus Odink, die overal nog naar toe wandelde.
En waarom maak ik me nu zo druk over een bult in het landschap, die al lang geen bult meer is? Nou, omdat de Kormelinksbult (of althans de plek waar die bult ooit lag) cultuurhistorisch gezien uiterst belangrijk is. Dit is de plek waar ooit de eeuwige vrede zal worden bereikt. Althans volgens een eeuwenoude sage die Hendrik Odink in een ballade heeft verwoord. Een prachtig, lang gedicht in het Eibergs dialect van een eeuw geleden. En opgeschreven op de manier waarop Odink dacht dat het goed was. De WALD-spelling bestond immers nog niet.

Maar goed, waar draait die sage om? Wel, dat er onder de Kormelinksbult een bijzonder zwaard ligt begraven, dat toebehoort aan een machtig heerser uit een magische wereld. (Ne Keizer oet ne andere waald, volgens Odink). Ooit zal die heerser met zijn leger naar de Kormelinksbult komen, het zwaard opgraven en vervolgens op deze plek slag leveren. De ultieme slag, de laatste die ooit wordt uitgevochten. Want hierna zal het eeuwig vrede zijn.

Op de plek gekomen waar de Kormelinksbult ooit gelegen moet hebben zag ik tot mijn opluchting dat de N18 zeker tweehonderd meter verder naar het oosten liep. De heilige grond (waar tegenwoordig vrije uitloopkippen rondscharrelen) is onaangetast gebleven. Het zwaard moet er dus nog ergens liggen. Gelukkig maar, want stel je voor dat het bij de werkzaamheden was opgegraven. Of zelfs verloren was gegaan. Dan was er helemaal geen kans meer op die eeuwige vrede waar we zo naar uitkijken.

Nog even ter informatie: de door Odink geschreven ballade (getiteld: De smid bie De Wolter) is ooit op muziek gezet door Hans Keuper. Wie geïnteresseerd is in de tekst, kan deze vinden in het boek Hendrik Odink, kijkjes in het oude Berkelland, dat twee jaar geleden is uitgegeven door de historische verenigingen van Eibergen, Borculo en Neede.

Column

Zoepekolk

Als kind speelde ik wel op straat, maar veel liever nog buiten ons stadje. In de Waterhoek vlakbij het Twentekanaal bijvoorbeeld. Daar kon je allerlei andere spannende dingen beleven. Zolang je maar uit de buurt van de kolk bleef. Als je daar in viel, dan zou het water je mee trekken naar een immense diepte. Dat wisten al mijn vriendjes zeker.

Een mooi voorbeeld van hoe twee betekenissen van één woord door elkaar kunnen worden gehaald. Want een kolk is natuurlijk iets anders dan een draaikolk.

Een kolk, en dan bedoel ik zo'n klein door een dijkdoorbraak gevormd meertje, heet in het Achterhoeks gewoon kolk of kolke. Maar ook wel hanne of hank. In de Liemers hebben ze het over een waoj en in Doesburg spreekt men van een wiel.
Maar een kolk hoeft niet per se door een dijkdoorbraak te zijn ontstaan. Ook een laag stuk in een weiland, waar altijd water in staat (in de Liemers kuul genoemd) heet in de Achterhoek kolk. Ook wel zoepekolk, want toen vroeger de koeien nog maanden achtereen in de wei stonden, konden ze uit zo'n watergat drinken. Lekker makkelijk voor de boer, zult u denken? Nou, dat viel tegen. Zo'n kolk moest regelmatig worden 'uutgemodderd' en dat was weer een heel karwei!

Variaties op zoepekolk zijn er ook volop. In Eibergen bijvoorbeeld heeft men het over een beestekolk (beeste zijn koeien), in het Montferland over een drinkkolk en in bijna de hele Achterhoek is ook het woord wetterkolk (of waeterkolk) bekend.

Nederlands Symfonie Project repeteert in Ludgercollege

DOETINCHEM - Het Nederlands Symfonie Project (NeSP) beleeft deze maand zijn zesde editie met het uitvoeren van een 20ste eeuws programma binnen het thema 'Isolement'. Dat gebeurt op 24 augustus in Arnhem en op 25 augustus in Amsterdam. Maar op 23 augustus is er een openbare en vrij toegankelijke repetitie, in het Ludgercollege in Doetinchem.

Onder leiding van Pim Cuijpers speelt het orkest, bestaande uit voornamelijk conservatoriumstudenten uit heel het land, Hendrik Andriessens' Ricercare. Dansstudenten van het ArtEZ Conservatorium in Arnhem verbeelden hier in hun eigen choreografie het isolement. Daarna soleert Ramon van Engelenhoven – winnaar van de Young Pianist Foundation (2015) – in het zelden uitgevoerde Vierde Pianoconcert van Sergej Rachmaninov. Ramon soleerde onder andere bij Valery Gergiev. Na de pauze klinkt de Vijfde Symfonie van Dmitri Sjostakovitsj. Het verbindende element binnen het thema is een speciaal door prominent dichteres Florence Tonk geschreven gedicht. Voor elk stuk zal een deel hieruit worden voorgedragen. De componisten van de werken leefden in hun eigen isolement. Zo werd de muziek van Andriessen in de oorlog verbannen, omdat hij niet wilde plaatsnemen in de Cultuurkamer, Rachmaninov verhuisde naar Amerika om nooit meer terug te keren en ook Sjostakovitsj had een moeilijke relatie met de machthebbenden in Rusland.

De openbare repetitie op 23 augustus in het Ludgercollege is vrij toegankelijk, al wordt een vrije gift ter (noodzakelijke) ondersteuning zeer gewaardeerd. De deuren openen om 18:30 uur, aanvang concert om 19:30 uur. Het aantal toeschouwers is beperkt, dus op tijd komen voorkomt teleurstelling.
Op 24 augustus speelt NeSP in de Eusebiuskerk in Arnhem (deuren open 19.30 uur, aanvang concert 20.15 uur). Op 25 augustus sluit NeSP traditiegetrouw af in Amsterdam, ditmaal in de Duif (deuren open 19.30 uur aanvang concert 20.15 uur). Musicoloog Hidde Bekkers geeft dagelijks een inleiding tot het programma. Kaartverkoop voor de concerten via de website.

16 / 20

19 / 20