Gelderse Post Oude IJsselstreek

8 augustus 2018

Gelderse Post Oude IJsselstreek 8 augustus 2018


Aangepaste openingstijden bieb door hitte

ULFT/VARSSEVELD - Door de extreme hitte zijn deze week de openingstijden in de Bibliotheek Ulft en Varsseveld aangepast. Met name in de middaguren leidt de hitte tot een zeer onplezierig werk- en verblijfsklimaat.
In beide vestigingen vervalt de middagopenstellling. De Bibliotheek Ulft is daarom deze week nog geopend woensdag 8 en vrijdag 10 augustus van 17.00 - 20.00 uur en zaterdag 11 augustus van 10.00 - 14.00 uur. De Bibliotheek Varsseveld is nog open dinsdag 7 augustus van 10.00 - 14.00 uur, woensdag 8 en vrijdag 10 augustus van 17.00 tot 20.00 uur. www.achterhoeksepoort.nl

Volop spektakel bij Spektakel Toer

De groep Roikkuva tijdens de Spektakeltoer. Foto: Henk van Raay

ULFT - Duizenden bezoekers trotseerden de warmte om een bezoek te brengen aan het DRU park in Ulft, het toneel van de Achterhoek Spektakel Toer. Daar konden zij genieten van muzikanten, acrobaten, kunstenaars en kunstenmakers uit binnen- en buitenland, zoals het Fins-Zwitserse gezelschap Roikkuva dat acrobatiek mengt met koorddansen en theater met livemuziek. Dat was een van de ruim dertig acts, die zorgden voor meer dan zestig voorstellingen en concerten. De groep Roikkuva tijdens de Spektakeltoer. Foto: Henk van Raay

Foto: Dennis van Kesteren

Oude IJsselstreek Doet gelanceerd

GENDRINGEN - Vrijwilligers, organisaties, buren en bewoners van de gemeente Oude IJsselstreek zijn sinds 31 juli verbonden in een nieuwe organisatie: Oude IJsselstreek Doet. Hierin zijn BUUV Oude IJsselstreek en het servicepunt Vrijwilligerswerk opgegaan. Oude IJsselstreek Doet bemiddelt tussen vraag en aanbod. Met de nieuwe naam en nieuwe website is het doel om nog meer inwoners van de gemeente te ondersteunen bij het bieden en zoeken van hulp.

Bij burenhulp gaat het om diensten of kleine klusjes die mensen voor elkaar kunnen doen, zonder dat hier direct iets tegen over staat. Bijvoorbeeld boodschappen doen of de tuin winterklaar maken voor iemand die dat zelf niet meer kan. Mensen die hulp willen geven of nodig hebben kunnen daarnaar vragen via de website, bij een van de inloopspreekuren of telefonisch.
De nieuwe organisatie helpt bij het zoeken naar vrijwilligerswerk en ondersteunt bij de werving van vrijwilligers. Er is een online vacaturebank waar gratis vrijwilligersvacatures geplaatst kunnen worden. Wie zelf geen passend vrijwilligerswerk vindt kan een intakegesprek krijgen. De nieuwe organisatie gaat dan op zoek.
Oude IJsselstreek Doet is te bereiken via de website, tijdens inloopuren op dinsdag van 10 tot 12 uur in wijkcentrum de Lichtenberg in Silvolde en op donderdag van 10 tot 12 uur bij Stichting Mini Manna Markt in Ulft, telefonisch tijdens de inloopuren via 06-83708411 en per mail via info@oudeijsselstreekdoet.nl.

Repair Café Silvolde zaterdag weer open

SILVOLDE - Het is inmiddels een goede traditie geworden, het Repair Café in De Schuylenburgh in Silvolde op iedere tweede zaterdag van de maand. Ook in de zomermaanden staan de vrijwilligers tussen 10 en 13 uur klaar.

Op zaterdag 11 augustus is het weer zover. Of het nu gaat om kapotte elektrische apparaten, kleine meubelstukjes of kleding, alles kan en mag. Er wordt slechts een vrijwillige bijdrage en een vergoeding voor gebruikte materialen gevraagd. Het Repair Café heeft altijd behoefte aan handige vrijwilligers. Zij kunnen zich melden via een mail aan m.kraaijenbrink@azora.nl.

Bieb door hitte aangepast open

ULFT/VARSSEVELD - Door de extreme hitte zijn deze week de openingstijden in de Bibliotheek Ulft en Varsseveld aangepast. Met name in de middaguren leidt de hitte tot een zeer onplezierig werk- en verblijfsklimaat. In beide vestigingen vervalt de middagopenstellling. De Bibliotheek Ulft is daarom deze week nog geopend woensdag 8 en vrijdag 10 augustus van 17.00 - 20.00 uur en zaterdag 11 augustus van 10.00 - 14.00 uur. De Bibliotheek Varsseveld is nog open op woensdag 8 en vrijdag 10 augustus van 17.00 tot 20.00 uur.

Opbrengst boek voor SamenLoop

De Varsseveldse Sjoerdtje Wiersma schreef een boek over haar ervaringen met kanker dat ze tijdens de SamenLoop voor Hoop op 22 en 23 september in Gendringen gaat verkopen. De opbrengst gaat naar het KWF. Foto: PR

Sjoerdtje Wiersma uit Varsseveld. Zij schreef een persoonlijk boekje, getiteld 'Een jaar later' over haar ervaringen met kanker. De opbrengst van dit boekje dat vijf euro kost, gaat naar het KWF.

Wildwatervakantie voor Het Anker

De kanoërs van Het Anker hebben zich flink uitgeleefd. Foto: Foto: Monique Kuijer :

ULFT - Een groep van elf kanoëers van Roei en Kano Vereniging Het Anker uit Ulft heeft vorige week in Slovenië een leuke en actieve wildwaterkanovakantie gehad.

Zowel voor beginners als ervaren kanoërs was het een mooie uitdaging om op de rivieren Soca en Koritnica rond de plaats Bovec aan de techniek te werken. De groep vertrok voor het vijfde jaar op rij naar deze prachtige omgeving met veel helder water. RKV Het Anker was ook blij met alle hulp van de begeleiders en de mensen die hielpen met het omrijden van de auto's.

De kanoërs van Het Anker hebben zich flink uitgeleefd. Foto: Monique Kuijer

Alles staat klaar voor Huntenpop

Het terrein is klaar voor Huntenpop. Foto: Henk van Raaij

ULFT - Vrijdag barst editie 2018 van Huntenpop in Ulft los. In de aanloop hebben tal van vrijwilligers zich in het zomerse zweet gewerkt om het terrein van het festival klaar te stomen. Gezien de hitte was dat een zware klus, maar de bezoekers zijn welkom om te komen genieten van een veertigtal bands en artiesten als Di-rect, Racoon, K's Choice, Kings of Lyon, Lil Kleine, Wende en Wulf. Zij treden op op een zestal locaties op het festivalterrein. Zenmaster laat vrijdag om 19.30 uur de eerste tonen klinken en in de nacht van zaterdag op zondag om 1.00 uur is het slotakkoord voor Rilan & The Bombardiers.

De kanoërs van Het Anker hebben zich flink uitgeleefd. Foto: Foto: Monique Kuijer
De kanoërs van Het Anker hebben zich flink uitgeleefd. Foto: Foto: Monique Kuijer

Wildwatervakantie voor Het Anker

ULFT - Een groep van elf kanoëers van Roei en Kano Vereniging Het Anker uit Ulft heeft vorige week in Slovenië een leuke en actieve wildwaterkanovakantie gehad.

Zowel voor beginners als ervaren kanoërs was het een mooie uitdaging om op de rivieren Soca en Koritnica rond de plaats Bovec aan de techniek te werken. De groep vertrok voor het vijfde jaar op rij naar deze prachtige omgeving met veel helder water. RKV Het Anker was ook blij met alle hulp van de begeleiders en de mensen die hielpen met het omrijden van de auto's.

Luchtig nazomerconcert Vocaal Ensemble Encore

VARSSEVELD - Vocaal Ensemble Encore brengt op zaterdagavond 29 september een luchtig nazomerconcert in de zaal van de Gesinkschure bij Museumboerderij Het Hofshuus aan de Leemscherweg in Varsseveld.
De avond zal worden gevuld met herkenbaar en prettig in het gehoor liggend repertoire.

Op het programma staan koorbewerkingen van bekende film- en musicalliedjes, rustige easy listening songs, traditionals uit het Bitse en Amerikaanse folk genre en ter afsluiting enkele popklassiekers uit sixties. De instrumentale begeleiding wordt verzorgd door pianist Jorrick Simmes en de muzikale leiding is in handen van dirigent Gerrit te Lindert.
Als intermezzo een optreden van Zanggroep Switch uit Etten, onder leiding van dirigente Belinda Kamps, met bewerkingen van nummers uit de meer hedendaagse popmuziek.
Het concert is zaterdag 29 september, aanvang 20.00 uur, Gesinkschure bij Het Hofshuus in Varsseveld. Entree tien euro.


encorevarsseveld.nl

Jorrick en Enrico: 'Wij vertellen zonder woorden'

GAANDEREN – Jeanette Koster is de organisator van de inspiratieviering op zondagmorgen 19 augustus om 10.00 uur in de St. Martinuskerk in Gaanderen. Als lector leest ze de teksten voor die over 'betekenis van geven vanuit je hart' gaan. Daarnaast is er een gelegenheidskoor en spelen Jorrick Simmes en Enrico Reus 'Fantaisie-Tableaux, Suite nummer 1 voor twee piano's, opus 5' van Sergej Rachmaninov. Twee jonge musici, wie zijn ze, hoe kennen ze elkaar en waarom kozen ze voor dit muziekstuk dat ze samen, ieder op een vleugel, ten gehore brengen?

Door Josée Gruwel

Jorrick en Enrico, allebei 22 jaar, kennen elkaar van het Isala College in Silvolde. "We zaten in een klas met onder andere ook Stefan Bos en Marijn Meijer. Samen traden we op school geregeld op. Bijzonder is dat we alle vier naar het conservatorium zijn gegaan."

Jorrick, zoon van muzikale ouders, kreeg als kleuter al vioolles en vanaf zijn achtste kwam er pianoles bij. Enrico: "Ik kom niet uit een muzikale familie, maar wilde diep van binnen altijd al pianospelen." Vanaf zijn zevende jaar kreeg hij les. Na het voortgezet onderwijs studeerde hij twee jaar commerciële economie, maar de keuze ging knagen, hij wilde toch van zijn hobby zijn beroep maken en ging – evenals Jorrick twee jaar ervoor – naar het ArtEZ Conservatorium in Zwolle. "Mijn ouders stonden er niet raar van te kijken."

Nu spelen ze samen. Jorrick: "Samenspelen voelt als heel gemakkelijk." Enrico: "We kunnen goed op elkaar inspelen." Jorrick: "Dat komt door ervaring en muzikaliteit."

Stoere muziek met volle klanken
"Dit wordt 'm", concludeerde Jorrick toen Enrico hem had gewezen op de Suite nr. 1 van Rachmaninov. "We hebben dezelfde smaak wat muziek betreft. Ik had meteen een klik met het werk dat hij uit had gezocht. De muziek van Rachmaninov is ons sowieso op het lijf geschreven. Dat zware Russische: stoer, met volle klanken, soms ook lieflijk, melancholiek en meeslepend. Bij Rachmaninov zit de uitdaging vooral in technische gedeeltes."
Ze vertellen over de componist die heel grote handen had en componeerde wat zijn grote handen aankonden. Enrico heeft geluk, want hij heeft grote handen, maar Jorrick heeft dat niet en moet met zijn vingers 'springen'. "Poeh, knap lastig."

De Suite nr. 1 is voor twee piano's. "We spelen liever op twee piano's dan quatre mains, want met ieder een piano kun je vrijer spelen. Het mooie bij Suite nr. 1 is dat je allebei evenveel te zeggen hebt: je speelt afwisselend allebei de melodie, maar ook allebei de begeleiding. De kunst is om in de partituur de melodie er goed uit te laten komen en de balans te vinden tussen de melodie en de begeleidende noten. Dat is het moeilijke en het mooie."

Liefde, vogelgeluiden, tranen en klokgelui
Rachmaninov baseerde de vier delen van deze suite op gedichten, onder andere van Byron, en hij droeg het geheel op aan Tsjaikovsky. In Moskou voerde de componist het werk in 1893 voor het eerst uit. Het thema van het eerste deel 'Barcarolle' is lyrisch, in 'La nuit...L'amour' nemen vogelgeluiden in de schemering de luisteraar mee, in 'Les Larmes' vloeien tranen en het slot 'Pâques' is extravert en uitbundig en laat onder andere klokgelui horen.
Bij de vraag wat Enrico en Jorrick over hopen te brengen, is het antwoord helder: "We vertellen zonder woorden. We willen de sfeer van het werk, dat de fantasie de vrije loop laat, goed weergeven."

Stadsfeest
De twee musici studeerden het stuk eigenlijk in voor het Doetinchemse Stadsfeest. Op donderdagavond 30 augustus spelen ze het ergens tussen 20.00 en 22.00 uur op het hoofdpodium op het Simonsplein. Op die avond heeft Doetinchem een primeur: voor het eerst tijdens het Stadsfeest is er een avond vol klassieke muziek, met optredens van musici uit de regio. Zo treden onder andere ook Hanke Scheffer en Ella Kamerich, leerlingen van Muziekschool Oost-Gelderland, op en de Doetinchemse sopraan Irene Hoogveld die in Londen een opleiding volgt voor operazangeres.
Hoe lang de uitvoering van Enrico en Jorrick duurt? "Wisselend, soms twintig, soms vijfentwintig minuten. Het moet iets levends blijven hè."

Nazomerconcert

VARSSEVELD - Vocaal Ensemble Encore brengt op zaterdagavond 29 september een luchtig nazomerconcert in de zaal van de Gesinkschure bij Museumboerderij Het Hofshuus aan de Leemscherweg in Varsseveld. De avond zal worden gevuld met herkenbaar en prettig in het gehoor liggend repertoire. De instrumentale begeleiding wordt verzorgd door pianist Jorrick Simmes en de muzikale leiding is in handen van dirigent Gerrit te Lindert. Als intermezzo een optreden van Zanggroep Switch uit Etten, onder leiding van dirigente Belinda Kamps, met bewerkingen van nummers uit de meer hedendaagse popmuziek. Het concert is zaterdag 29 september, aanvang 20.00 uur, Gesinkschure bij Het Hofshuus in Varsseveld. Entree tien euro.

Opbrengst Swim to Fight Cancer Doetinchem naar onderzoeker Mark Rijpkema

Mark Rijpkema. Foto: PR

DOETINCHEM - De opbrengst van Swim to Fight Cancer in Doetinchem gaat dit jaar naar onderzoek van Mark Rijpkema van het Radboud Universitair Medisch Centrum (UMC) Nijmegen. Onderzocht wordt hoe tumoren bij patiënten met uitgezaaide dikkedarmkanker beter zichtbaar kunnen worden gemaakt. Fight cancer, initiatiefnemer van de Swim to Fight Cancer, steunt jonge, talentvolle onderzoekers met baanbrekende ideeën. In dit plaatje past Rijpkema, onderzoeker op de afdeling radiologie en nucleaire geneeskunde van het Radboud UMC Nijmegen. Samen met een team van specialisten onderzoekt hij hoe tumoren beter zichtbaar kunnen worden gemaakt bij patiënten met uitgezaaide dikkedarmkanker, een van de meest voorkomende soorten van kanker wereldwijd.

Veelbelovend
Tijdens operaties worden afbeeldingen gemaakt van de tumoren met stoffen die oplichten. De chirurg kan hierdoor direct de tumoren opsporen en waar nodig verwijderen. Een tumor is meestal lastig te verwijderen en het succes van deze behandeling valt of staat met hoe goed alles verwijderd kan worden. Als dit succesvol is, dan leidt dit direct tot een betere prognose voor de patiënt.
In het Radboud UMC zijn speciale operatiekamers ingericht met alle benodigde faciliteiten om deze operatietechniek uit te voeren. De eerste resultaten van de onderzoekers die deze studie uitvoeren en analyseren zijn veelbelovend. Risico's zijn niet aanwezig en de tumorcellen worden goed in beeld gebracht.

Fellowship
Van deze persoonlijke beurs, een fellowship genoemd door Fight cancer, wordt verwacht dat ze een belangrijke rol gaan spelen in het kankeronderzoek in Nederland. Door deze fellowship kan Rijpkema met zijn team op het hoogste niveau kennis en vaardigheden opdoen in de oncologie. Op deze manier kunnen ze niet alleen hun eigen kennis en vaardigheden verrijken, maar ook die van collega artsen en onderzoekers in Nederland. Met het geld dat Fight cancer inzamelt kunnen de fellows dus meer kennis van kanker verzamelen en verspreiden en in de praktijk toepassen.

Kanker de wereld uit
Fight Cancer is een stichting die fondsen werft voor kankeronderzoek en preventie via KWF Kankerbestrijding. Het doel is om ervoor te zorgen dat ook jongen mensen geïnteresseerd raken in de strijd tegen kanker én ze ook motiveert om zelf actie te ondernemen. Door 9 september mee te doen maak je mede mogelijk dat op het hoogste niveau onderzoek wordt opgedaan in de oncologie. En dat kanker op een dag geen dodelijke ziekte meer is.
(kadertekst)

Schrijf je in voor Swim to Fight Cancer 0314
Op 9 september gaat de 2e editie van Swim to Fight Cancer in Doetinchem van start. Samen met vele enthousiaste en sportieve deelnemers is het plan zoveel mogelijk donaties bij elkaar te zwemmen om kanker te bestrijden. Meedoen aan Swim to Fight Cancer Doetinchem kan als individuele deelnemer of als businessteam. Volwassenen hebben de keuze tussen een traject van 1 of 2 km. Er is ook een KidsSwim van 500 meter. Wil je ook helpen en je steentje bijdragen aan onderzoek en preventie? Vanuit de liefde voor het leven een vuist maken tegen kanker?
Schrijf je dan nu in voor Swim 2018! https://doetinchem.swimtofightcancer.nl/doemee

Rommelmarkt op Slootermeer

ETTEN - Donderdag 16 Augustus is er een grote rommelmarkt op camping Slootermeer in Etten, van 10.00 tot 16.00 uur. De entree is gratis; er is een gezellig terras met live muziek. Er staan meer dan honderd kramen. Informatie: tel. 0651940288.


Sjoerdtje Wiersma schreef boekje over haar ervaringen met kanker

De Varsseveldse Sjoerdtje Wiersma schreef een boek over haar ervaringen met kanker dat ze tijdens de SamenLoop voor Hoop op 22 en 23 september in Gendringen gaat verkopen. De opbrengst gaat naar het KWF. Foto: PR

VARSSEVELD - In het weekend van 22 en 23 september is er een 'SamenLoop voor Hoop' in Oude IJsselstreek. Deze 24-uurswandelestafette is bedoeld om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor KWF Kankerbestrijding. Rondom de estafette worden diverse activiteiten georganiseerd op de atletiekbaan van Atletico '73 in Gendringen. Eén van de aanwezigen die dag is Sjoerdtje Wiersma uit Varsseveld. Zij schreef een persoonlijk boekje, getiteld 'Een jaar later' over haar ervaringen met kanker, dat zij die dag zal verkopen. De opbrengst van dit boekje dat vijf euro kost, gaat naar het KWF.

Sjoerdtje legt uit waarom ze dit boekje heeft geschreven. "In 2010 kreeg ik eierstokkanker. Na een operatie en de chemokuren, volgde ik een driemaandelijkse cursus: 'Herstel en Balans'. Doel van deze cursus was dat lichaam en geest weer in balans kwamen door sport, spel en psychologische begeleiding. De psychologe adviseerde mij destijds om mijn ervaringen van het ziekteverloop en mijn herstel aan het papier toe te vertrouwen. Dat heeft geresulteerd in het schrijven van dit boekje."

Je staat niet alleen
Op de vraag wat ze met dit boekje wil bereiken, antwoordt ze: "Ik wilde vooral mijn verhaal vertellen en aan anderen die met kanker te maken krijgen laten weten dat ze niet alleen staan. We zijn lotgenoten. Ik heb gemerkt dat je heel veel steun krijgt van je omgeving als je deze ziekte krijgt. Dat maakt je sterker. Je moet ook altijd blijven hopen en vertrouwen. Hoop doet leven! Verder heeft dit boekje een praktische kant: Ik heb beschreven hoe het kan gaan na de diagnose kanker, als je geopereerd moet worden en wat chemo met je kan doen."
Het boekje heeft haar ook veel goeds gebracht. Sjoerdtje vertelt: "Op het moment van schrijven kwam de emotie in alle hevigheid naar boven. Ik zat soms huilend en met gebalde vuisten achter de computer. Tijdens de cursus was ik namelijk meer met een 'lotgenote' bezig dan met mezelf. Daardoor drukte ik mijn eigen gevoelens weg. Nu durf ik meer mezelf te zijn en vraag me niet steeds af wat een ander daarvan vindt."

'Ik pluk de dag'
De cover van het boekje is een foto van een kapstok met daaraan uitsluitend petten, mutsen en hoedjes die Sjoerdtje tijdens haar ziekte droeg. Sjoerdtje over de keuze voor dit beeld: "Mijn man en ik vonden dit een mooi en duidelijk beeld. Woorden zijn verder niet nodig. Ik ervaar het als een wonder dat ik ze niet meer nodig heb. In de afgelopen zeven jaar zijn er veel vrienden en kennissen van ons aan kanker overleden. Dat roept bij mij vaak de vraag op: hoe kan dat nou, zij wel en ik niet? Dat gaf me vooral in de eerste jaren wel een schuldgevoel. Nu weet ik dat dat gevoel natuurlijk nergens toe leidt. Ik pluk de dag en prijs me gelukkig dat ik er nog ben!"
Het boekje 'Een jaar later' is vanaf nu verkrijgbaar voor vijf euro bij Sjoerdtje Wiersma, de Egge 29 in Varsseveld, e-mail: watensj@gmail.com en in het weekend van 22 en 23 september tijdens de 'Samenloop voor Hoop' in de stand van het team 'Samenlopers'.


Zorg op afstand bij Longpunt

DOETINCHEM - Longpunt Doetinchem organiseert voor longpatiënten, hun omgeving en zorgverleners een bijeenkomst met als thema: 'Zorg op afstand, zorg in beeld, thuismeet-app'. De bijeenkomst op donderdag 30 augustus is gewijd aan technische vernieuwingen in de zorg. Tevens wordt met de bezoekers een longaanval-actieplan opgesteld.

Het onderwerp zal worden besproken door de longverpleegkundigen Maritha Spekschoor (Slingeland Ziekenhuis) en Ingrid Zweers (Sensire). Omdat bij de bezoekers hier veel vragen over bestaan is daar ruim tijd voor vrijgemaakt. Eigenlijk stond voor deze dag een ander thema ingepland: 'Zo ga je om met angst, stress en spanning'. Vanwege ziekte van de spreker is dit tot nader order uitgesteld.
De bijeenkomst in het auditorium van het Slingeland Ziekenhuis (Kruisbergseweg 25) duurt van 15.30 tot 17.30 uur. Zaal open om 15 uur. Deelname en parkeren gratis.
Aanmelden is verplicht, en uitsluitend via het e-mailadres doetinchem@longpunt.longfonds.nl of tel. 06-43486657 Jannie ter Vrugt. Snel aanmelden is verstandig want er is een door de autoriteiten ingesteld maximum aantal bezoekers. Verzocht wordt om tijdens deze bijeenkomst geen luchtjes te gebruiken. Indien de temperatuur op de geplande dag boven de 30 graden stijgt, gaat de bijeenkomst niet door.
Meer informatie op de facebookpagina Longpunt Doetinchem en de website.

Open tuin in een gortdroge zomer

BREEDENBROEK - De sproeiers, buizen en waterslangen zijn de laatste maand het dagelijkse beeld in onze tuin. Overal kun je niet komen, in het natuurtuin-deel is alleen bij de bomen wat water gebracht, de bloemenwei is vaak om deze tijd al over haar hoogtepunt. Men ziet dus ook duidelijk het verschil met de kleurrijke tuin rondom het huis. 't Meihuus is de tuin van Yvonne en Wim Duitshof-Knufing aan de Terborgseweg 19 in Breedenbroek. De tuin is nog te bezoeken op zondag 12 augustus en zondag 23 september van 11.00 tot 17.00 uur. De entreeprijs is drie euro; met groepen vanaf tien personen kan men ook een afspraak maken voor een bezoek op een ander moment.

Wim Duitshof: "Wat zijn we blij met onze waterbron, zodat we onze bomen, heesters en planten levend kunnen houden. Door het water geven, een intensieve klus, is de tuin een bezoek meer dan waard. Verschillende vaste planten en prairieborders staan erbij in prachtige kleurcombinatie. De vorig jaar opnieuw aangeplante siergrassenborders staan in volle bloei. De Lagestroemia-bomen staan in volle bloei, roze en wit. Door de tuin heen ziet u de juiste hoeveelheid kunst. Het is heerlijk rond te dwalen of plaats te nemen op een van de vele zitplekken in deze veelzijdige tuin."

Droogte vereist aanpassingen parcours Ronde van de Achterhoek

De organisatie van de Ronde van de Achterhoek moet het parcours aanpassen vanwege de droogte. Foto: Sportfoto.nl

ACHTERHOEK - De aanhoudende droogte eist nu ook zijn tol voor de wielerkoers Ronde van de Achterhoek. Hoewel het nog een kleine twee weken is tot de wedstrijd op zondag 19 augustus wordt verreden, heeft de organisatie nu al maatregelen getroffen. Voor een aantal van de zandwegen die in het parcours zijn opgenomen zijn alternatieven gezocht. De 190 kilometer lange wielerklassieker wordt gekenmerkt door in totaal veertig kilometer aan zandwegen en kasseistroken op de route.

"Met veertig kilometer aan zandwegen en kasseien, heeft de Ronde van de Achterhoek een unieke uitstraling", zo vertelt Gerard van Balveren, voorzitter van de organisatie. "Maar we hebben ook een verantwoordelijkheid richting de renners als het gaat om hun veiligheid. Daarom zijn de afgelopen dagen inspecties verricht op de zandwegen. Die zullen ook de komende weken doorgezet worden, tot daags voor de koers."
De wedstrijd is niet in gevaar, maar de organisatie heeft al wel besloten om een aantal wijzigingen aan te brengen in het parcours. Van Balveren: "Op een aantal plekken is de toplaag van de zandweg volledig verwaaid, zodat deze wel gebruikt kan worden. Op andere plekken zal de koers worden omgeleid, omdat de zandweg zelfs voor semi-professionele renners en top-amateurs door de aanhoudende droogte onbegaanbaar is geworden." Via de website www.rondevandeachterhoek.nl zullen de wijzigingen in de route bekend gemaakt worden.

Exposities in Slingeland Ziekenhuis

DOETINCHEM - Deze en volgende maand exposeren drie kunstenaars in het Doetinchemse Slingeland Ziekenhuis.

In de Poligang hangen schilderijen van Davitha van de Kuilen. Haar werk is duidelijk herkenbaar aan de wijze waarop ze schilder- en druktechnieken combineert met fijn lijnenspel en helder kleurgebruik. De Veluwe is waar ze beweegt, tot rust komt en het leven relativeert.
De vitrines zijn gevuld met keramiek van Lia Aerts van Gestel. Als materiaal gebruikt zij het liefst klei. Haar werk is zeer divers, van vrije expressie en beelden tot wandobjecten. Zij zegt: "Het is iedere keer weer een ontdekking wat er met klei gecreëerd kan worden."

In de Personeelsgang zijn schilderijen van Ali Kleinhuis te zien. Voor Ali is het schilderproces het werken met materialen en kleuren zonder vooropgezet plan. De materialen en kleuren moeten een harmonie vormen en zonder uitleg een verhaal vertellen.

Er worden diverse materialen en lagen acryl verwerkt zodat er veel textuur en diepte ontstaat. De kleuren in de kosmos en de kleuren die ontstaan door erosie, corrosie en oxidatie inspireren haar het meest.

Column

9 augustus

Terborg

Hatha Yoga

Yoga Centrum Terborg

10 augustus

Sinderen

Kunstwerken in natuurtuin

NatuurlijkBUITEN

11 augustus

Sinderen

Kunstwerken in natuurtuin

NatuurlijkBUITEN

Varsseveld

Openstelling Museumboerderij Het Hofshuus

12 augustus

Terborg

VVV Zomerfietstocht

De Roode Leeuw

Breedenbroek

Open Tuin

Landschapstuin 't Meihuus

Ulft

Rondleiding

DRU Industriepark

Sinderen

Kunstwerken in natuurtuin

NatuurlijkBUITEN

14 augustus

Terborg

Hatha Yoga

Yoga Centrum Terborg

15 augustus

Varsseveld

Openstelling Museumboerderij Het Hofshuus

16 augustus

Terborg

Hatha Yoga

Yoga Centrum Terborg

17 augustus

Sinderen

Kunstwerken in natuurtuin NatuurlijkBUITEN

NatuurlijkBUITEN

18 augustus

Sinderen

Kunstwerken in natuurtuin

NatuurlijkBUITEN

Varsseveld

Openstelling Museumboerderij Het Hofshuus

19 augustus

Ulft

Rondleiding

DRU Industriepark

Sinderen

Kunstwerken in natuurtuin

NatuurlijkBUITEN

20 augustus

Terborg

Mantelzorgcafé

De Roode Leeuw

21 augustus

Terborg

Hatha Yoga

Yoga Centrum Terborg

Annika Meijer geeft therapie aan kinderen met beperking in Zambia

Annika Meijer (rechts), geboren en getogen in Dinxperlo, in Zambia. Foto: PR

TERBORG - De in Terborg woonachtige Annika Meijer stuurde ons een e/mail met het verzoek om haar actie onder de aandacht te brengen.

Ze schrijft: "Afgelopen mei ben ik naar Zambia geweest om geheel op eigen kosten en op vrijwillige basis de techniek Body Stress release te geven aan beperkte kinderen. Gewoon, omdat het mij goed gaat en ik het tijd vond 'to pay it forward'. De techniek had verbluffende wonderlijke resulaten bij de kids.
Kinderen die niet (goed) konden lopen gingen lopen, kinderen die armen niet gebruikten gingen dit wel doen, een baby die niet kon slikken ging slikken, kinderen werden zindelijk, kinderen met spasmen die ontspanden en ineens op hun omgeving reageerden. Je begrijpt....wij moeten zo snel mogelijk terug om deze kids een vervolg te geven voor verder herstel en nieuwe kids uit nabij gelegen districten ook te gaan helpen!
Nu heeft de organisatie Time and Tide in Zambia die deze kids in beeld brengt en tevens ons begeleid heeft tijdens de afgelopen reis een sponsor ter plekke gevonden die ons wil steunen. De organisatie was ontzettend onder de indruk van de wonderlijke resulaten en wil ons zo spoedig mogelijk terug laten komen. De reis staat nu gepland in september. Maar helaas is het geld niet genoeg om in de kosten te voorzien. Daarom heel graag jullie hulp om deze reis te ondersteunen. Ik hoop met spoed nog minimaal 1500 euro bij elkaar te krijgen om hulpmiddelen te kopen, geld voor taxi's om op een verzamelplek te komen en in ons reis en verblijf kosten te voorzien. Help je me mee? Meer info via: www.bsr4all.nl en www.bsrregiodoetinchem.nl."


Barghse Jonges zoekt vrijwilligers voor bouwen tent

De te plaatsen tent. Foto: PR

's-HEERENBERG – Voor het grote benefietconcert tegen kanker van de Barghse Jonges en Bläck Fööss op 29 september, wordt een enorme festivaltent geplaatst. Inmiddels hebben zich al veel vrijwilligers gemeld om te helpen de tent op- en af te bouwen en in te richten voor dit mega-spektakel in 's-Heerenberg. Maar Hans Dijkman is nog op zoek naar een flink aantal mensen dat één vrije dag wil investeren om mee te helpen om kanker de wereld uit te krijgen.

Een kleine honderd meter lang, een meter of 35 breed en 16 meter hoog. Gedragen door 14 enorme masten. Met een podium van 300 vierkante meter en twee tribunes. Met een capaciteit voor 2.500 bezoekers en 500 VIP gasten van sponsors. Dat zijn de cijfers die horen bij de grote festivaltent die de Barghse Jonges gaan plaatsen voor hun vierjaarlijkse benefietconcert tegen kanker.
De line up voor het concert is inmiddels bekend. Hoofdmoot zijn de Barghse Jonges en de Bläck Fööss uit Keulen. Zij worden bij veel nummers begeleid door het 65-koppige Oostgelders Symfonieorkest. Als gasten treden op Bad Habit, Ernst Danël Smid, de Köln Pipes en de schotse zangeres Kim Howbridge.

Technisch projectmanager Hans Dijkman is met zijn team verantwoordelijk voor de inrichting van het terrein en de bouw en inrichting van de tent. "Normaal gesproken kun je dit soort dingen natuurlijk nooit voor een concert van één avond rendabel maken", zegt hij. "Maar door de medewerking van de leverancier en doordat we met vrijwilligers werken, lukt het wel. Voorop blijft namelijk staan dat het een benefietproject is. We willen een flink bedrag ophalen voor de kankerbestrijding."

Dijkman zoekt nog een aantal vrijwilligers die minimaal 18 jaar oud zijn en één dag willen helpen bij de op- en afbouw van de tent. Hans Dijkman: "We hebben al een flinke ploeg vrijwilligers van onder andere voetbalvereniging MvR en carnavalsvereniging de Olde Waskupen, maar met name voor maandag 1 oktober en dinsdag 2 oktober zoeken we nog een aantal mensen dat ons wil helpen bij de afbouw van de tent. Ook op vrijdagmiddag 21 september hebben we nog een aantal mensen nodig bij de opbouw."

Vrijwilligers krijgen naast een goed gevoel voor hun bijdrage een entreekaart voor het concert met vijf consumptiemunten. Sport- en buurtverenigingen en carnavals- of vriendengroepen die zich met minimaal vijf vrijwilligers aanmelden krijgen daarnaast een stevige bijdrage in de clubkas gestort. En natuurlijk wordt er voor koffie en broodjes gezorgd en zijn alle vrijwilligers goed verzekerd.

Wie mee wil doen, kan mailen naar info@barghsejonges.nl, ter attentie van Marcel Giezenaar of Hans Dijkman.

Zomerfietstocht vanuit Terborg

De Zomerfietstocht voert de deelnemers richting Emmerich. Foto: PR

TERBORG - Fietsliefhebbers kunnen zondag 12 augustus de pedalen op voor de VVV Zomerfietstocht vanuit Terborg.

De vrijwilligers hebben weer een afwisselende en mooie route uitgezet die via Silvolde, Ulft en Netterden richting Emmerich gaat. In die stad kan een stop worden gemaakt aan de Rheinpromenade met uitzicht op de Rijn. De vele boten en schepen die langsvaren zijn samen met de "roze" brug een lust voor het oog. Na Emmerich gaat het via Klein-Netterden langs 's-Heerenberg richting Azewijn. In Azewijn kan men nog even bij het Rustpunt 'effen uutblaosen' om daarna weer verder te fietsen naar Terborg.
Er kan tussen 11 en 13 uur gestart worden bij hotel-restaurant De Roode Leeuw in Terborg. Het inschrijfgeld bedraagt 2,50 euro en de deelnemers krijgen een routebeschrijving mee.

www.vvvoudeijsselstreek.nl

Reflex zoekt tafeltennissers

VARSSEVELD - Reflex zoekt versterking. De Varsseveldse tafeltennisvereniging organiseert daarom een actie, waarbij belangstellenden voor deze sport vier weken gratis kunnen meetrainen.

Wie 16 jaar of ouder is kan daarvoor vanaf 22 augustus terecht in het achterste gedeelte van sporthal Van Pallandt, Van Pallandtstraat 4 in Varsseveld. Alleen sportspullen meebrengen, een batje wordt voor deze periode door de vereniging beschikbaar gesteld.,
Reflex is een kleine maar gezellige vereniging waar naast de gewone tafeltennistraining ook nog andere dingen georganiseerd worden, zoals bijvoorbeeld een dubbeltoernooi en het clubkampioenschap. Ook zijn er twee teams die meedoen aan de seniorencompetitie in het najaar en in het voorjaar, en worden er uitwisselingen met andere clubs op touw gezet. Ieder jaar is er bovendien de Dag van Reflex, een feestelijke middag en avond voor alle leden.
De reguliere trainingsavond is woensdagavond van 19.30 uur tot 21.30 uur. Senioren/recreanten kunnen dan vrij trainen en onderlinge wedstrijden spelen. Wie belangstelling heeft kan op 22 augustus zo binnenlopen.Voorzitter Jan Jolink en secretaris Jurgen Rensink staan klaar om alle informatie te verstrekken. Dat kan ook telefonisch: 0315-242917 (Jan Jolink) of 0315-230675 (Jurgen Rensink). Verdere info ook op de facebookpagina en de website.

Zomerfietstocht vanuit Terborg

TERBORG - Fietsliefhebbers kunnen zondag 12 augustus de pedalen op voor de VVV Zomerfietstocht vanuit Terborg.

De vrijwilligers hebben weer een afwisselende en mooie route uitgezet die via Silvolde, Ulft en Netterden richting Emmerich gaat. In die stad kan een stop worden gemaakt aan de Rheinpromenade met uitzicht op de Rijn. De vele boten en schepen die langsvaren zijn samen met de "roze" brug een lust voor het oog. Na Emmerich gaat het via Klein-Netterden langs 's-Heerenberg richting Azewijn. In Azewijn kan men nog even bij het Rustpunt 'effen uutblaosen' om daarna weer verder te fietsen naar Terborg.
Er kan tussen 11 en 13 uur gestart worden bij hotel-restaurant De Roode Leeuw in Terborg. Het inschrijfgeld bedraagt 2,50 euro en de deelnemers krijgen een routebeschrijving mee.

Beelden van Ria Wiendels te zien in Wehl

Een bronzen beeld van Ria Wiendels. Foto: PR

BREEDENBROEK/WEHL - Ria Wiendels, galeriehoudster in Breedenbroek, gaat nu zelf weer eens exposeren, en wel in galerie Orso d'Oro aan de Grotestraat in Wehl. Daar zijn van zondag 12 augustus - de opening van de expositie is om 16.00 uur - tot en met zondag 16 september beelden van de hand van Ria Wiendels te zien. Tegelijkertijd worden en ook foto's van Janneke Roelofs tentoongesteld. De galerie is elke zondag open van 13.00 tot 17.00 uur.

Ria Wiendels vertelt over de kunstwerken die ze er exposeert: "Bij een expositie in Galerie 21 kwam ik in contact met Egbert Hermsen, een bronsgieter uit Silvolde. Ik was onder de indruk van zijn prachtige bronzen beelden. Door hem raakte ik gefascineerd door het werken met brons. Het leek mij een geweldig avontuur. Hij bracht mij in contact met Loek Hambeuker en onder zijn begeleiding ben ik begonnen met het maken van bronzen beelden. Bij het werken met brons volgens de 'verloren-was-methode' kun je eindeloos schaven aan het model. Wanneer het eindelijk gegoten wordt is het resultaat altijd verrassend. Temperatuur van het vloeibare brons en het plaatsing van gietkanalen beïnvloeden het resultaat. Wanneer het beeld uiteindelijk uit de mal wordt gehaald begint het afwerken en niet te vergeten het patineren wat een kunst op zich is. Dit maakt dat ieder beeld weer uniek is."

Binnen de fotografie beoefent Janneke Roelofs verschillende disciplines, zoals portret- en architectuurfotografie. Echter bij deze expositie is haar vrij werk te zien, een combinatie van stillevens, verstilling en landschap. "Van huis uit ben ik violist en speel bij het Gelders Orkest. Maar nog eerder dan de viool heb ik de camera opgepakt. Mijn broer fotografeerde al met een oude eenvoudige camera. Die camera heb ik van hem overgenomen en door de simpelheid van het ding leerde ik de essentie van de fotografie spelenderwijs en kreeg ik de wisselwerking tussen diafragma's en sluitertijden onder de knie. Samen met mijn vader leerde ik ook het zelf afdrukken in onze eigen gebouwde donkere kamer op zolder."

Buitenfilmfestival van De Gruitpoort in Doetinchem

DOETINCHEM - De zomerse buitenfilms van het filmhuis De Gruitpoort zijn al jaren een traditie: nu al voor de zestiende keer. Met films die een breed publiek zullen aanspreken. De toegang is gratis; dit wordt mogelijk gemaakt door een aantal sponsoren.

De aftrap dit jaar wordt op 22 augustus gedaan door het jongerencentrum van De Gruitpoort in het Amphionpark. Daar wordt de film "Wind River" vertoond. Een wildjager helpt de onervaren FBI-agente (Elizabeth Olsen) bij het oplossen van een mysterieuze moord op een indiaans meisje dichtbij een reservaat. Een ijzingwekkende thriller in het ijskoude Wyoming.
Op 23 augustus staat het grote scherm bij de IJsselkade/Friul, waar de sprookjesachtige tragikomedie "Tulipani" te zien is. Een Zeeuw, die na de watersnood van 1953 nooit meer natte voeten wil, besluit naar Italië te fietsen en wil daar niet meer weg. Op 24 augustus wordt op het grasveld van Villa Ruimzicht "C'est La Vie" gedraaid: een hilarische en romantische comedy van de makers van Intouchables. Een cateringbedrijf moet een bruiloft verzorgen in een groot kasteel, maar de organisatie loopt op zijn zachtst gezegd niet op rolletjes. Zullen Pierre en Helena nog de dag van hun dromen krijgen?
Op 25 augustus wordt het Buitenfilmfestival afgesloten met de film "Hell or High Water" in het Canadapark. Een spannend misdaaddrama waarin twee broers, die hun ranch dreigen te verliezen, beginnen aan een reeks wanhopige overvallen op kleine lokale banken. Een politieagent, gespeeld door een overtuigende Jeff Bridges, bijt zich vast in zijn missie om de broers achter slot en grendel te krijgen. De film toont prachtige sfeerbeelden van Texas.
De voorstellingen beginnen om 21.30 uur en zijn gratis toegankelijk, maar iedereen wordt verzocht zijn eigen stoel mee te nemen. Op 23 en 24 augustus is er halverwege de film een pauze en is er een bar aanwezig voor hapjes en drankjes.
Mocht het slecht weer zijn, dan wordt de film in De Gruitpoort vertoond. Meer informatie en exacte locaties op de website.

Vroege-vogel-actie bij kringloopwinkel Aktief

DOETINCHEM - De Kringloopwinkel van de Aktief-vestiging Doetinchem gaat zaterdag 11 augustus twee uur eerder open dan normaal. Niet zomaar: de collectie zomerkleding gaat tijdelijk in de uitverkoop. Vroege vogels krijgen vijftig procent korting op elk kledingstuk. Deze actie gaat twee uur uit voor de reguliere openingstijd van 10 uur. Van 8 tot 10 kunnen de koopjesjagers terecht, en buiten de korting staan er ook nog een kop koffie en een plakje ontbijtkoek voor hen klaar. Vanaf 10 uur gelden weer de gebruikelijke prijzen. De Kringloopwinkel is gevestigd aan de Gildenstraat 43.

Column

Kormelinksbult

Natuurlijk zijn we er blij mee, met die nieuwe N18. Maar zo'n autoweg haalt toch ook wel een boel overhoop. Verandert een landschap helemaal. De eerste paar keer dat ik er overheen reed was ik volledig gedesoriënteerd. Hoewel ik nog naar dezelfde herkenningspunten keek (die boerderij, die camping, die kerktoren in de verte) wist ik soms absoluut niet waar ik was. Omdat je ze opeens vanuit een heel andere hoek ziet.

De laatste weken heb ik het gebied rond de nieuwe weg (dat wil zeggen pakweg tussen Groenlo en Haaksbergen) op de fiets helemaal opnieuw verkend. Leuk, maar soms ook verwarrend. Weggetjes die je vroeger reed zijn er opeens niet meer, er liggen fietspaden die er vroeger niet waren. Hier en daar zijn stukken landschap gewoon verdwenen. Daar liggen nu twee stroken asfalt.
Vorige week schoot me opeens iets te binnen. De Kormelinksbult, zou die er nog wel zijn? Of zou daar nu de N18 lopen? Nee, dat zal toch niet?…...

Als ik dit schrijf hoor ik het u bijna denken: De Kormelinksbult? Wat is dat nou weer. Tja, ik kan niemand kwalijk nemen dat hij of zij dat niet weet. Al helemaal niet, omdat de Kormelinksbult al lang geen bult meer is. Ooit was ie dat wel. Zo'n honderd jaar geleden schreef de Eibergse schrijver en historicus Hendrik Odink nog over deze later afgegraven hoogte in de buurtschap Olden Eibergen (tussen Eibergen en Haarlo), die zo ongeveer tussen de Kormelinkweg en de Leerinkbeek lag. Een half uur gaans vanuit Eibergen, aldus Odink, die overal nog naar toe wandelde.
En waarom maak ik me nu zo druk over een bult in het landschap, die al lang geen bult meer is? Nou, omdat de Kormelinksbult (of althans de plek waar die bult ooit lag) cultuurhistorisch gezien uiterst belangrijk is. Dit is de plek waar ooit de eeuwige vrede zal worden bereikt. Althans volgens een eeuwenoude sage die Hendrik Odink in een ballade heeft verwoord. Een prachtig, lang gedicht in het Eibergs dialect van een eeuw geleden. En opgeschreven op de manier waarop Odink dacht dat het goed was. De WALD-spelling bestond immers nog niet.

Maar goed, waar draait die sage om? Wel, dat er onder de Kormelinksbult een bijzonder zwaard ligt begraven, dat toebehoort aan een machtig heerser uit een magische wereld. (Ne Keizer oet ne andere waald, volgens Odink). Ooit zal die heerser met zijn leger naar de Kormelinksbult komen, het zwaard opgraven en vervolgens op deze plek slag leveren. De ultieme slag, de laatste die ooit wordt uitgevochten. Want hierna zal het eeuwig vrede zijn.

Op de plek gekomen waar de Kormelinksbult ooit gelegen moet hebben zag ik tot mijn opluchting dat de N18 zeker tweehonderd meter verder naar het oosten liep. De heilige grond (waar tegenwoordig vrije uitloopkippen rondscharrelen) is onaangetast gebleven. Het zwaard moet er dus nog ergens liggen. Gelukkig maar, want stel je voor dat het bij de werkzaamheden was opgegraven. Of zelfs verloren was gegaan. Dan was er helemaal geen kans meer op die eeuwige vrede waar we zo naar uitkijken.

Nog even ter informatie: de door Odink geschreven ballade (getiteld: De smid bie De Wolter) is ooit op muziek gezet door Hans Keuper. Wie geïnteresseerd is in de tekst, kan deze vinden in het boek Hendrik Odink, kijkjes in het oude Berkelland, dat twee jaar geleden is uitgegeven door de historische verenigingen van Eibergen, Borculo en Neede.

Column

Zoepekolk

Als kind speelde ik wel op straat, maar veel liever nog buiten ons stadje. In de Waterhoek vlakbij het Twentekanaal bijvoorbeeld. Daar kon je allerlei andere spannende dingen beleven. Zolang je maar uit de buurt van de kolk bleef. Als je daar in viel, dan zou het water je mee trekken naar een immense diepte. Dat wisten al mijn vriendjes zeker.

Een mooi voorbeeld van hoe twee betekenissen van één woord door elkaar kunnen worden gehaald. Want een kolk is natuurlijk iets anders dan een draaikolk.

Een kolk, en dan bedoel ik zo'n klein door een dijkdoorbraak gevormd meertje, heet in het Achterhoeks gewoon kolk of kolke. Maar ook wel hanne of hank. In de Liemers hebben ze het over een waoj en in Doesburg spreekt men van een wiel.
Maar een kolk hoeft niet per se door een dijkdoorbraak te zijn ontstaan. Ook een laag stuk in een weiland, waar altijd water in staat (in de Liemers kuul genoemd) heet in de Achterhoek kolk. Ook wel zoepekolk, want toen vroeger de koeien nog maanden achtereen in de wei stonden, konden ze uit zo'n watergat drinken. Lekker makkelijk voor de boer, zult u denken? Nou, dat viel tegen. Zo'n kolk moest regelmatig worden 'uutgemodderd' en dat was weer een heel karwei!

Variaties op zoepekolk zijn er ook volop. In Eibergen bijvoorbeeld heeft men het over een beestekolk (beeste zijn koeien), in het Montferland over een drinkkolk en in bijna de hele Achterhoek is ook het woord wetterkolk (of waeterkolk) bekend.

Armoedebeleid uit verschillende invalshoeken bekeken

'Bijstand is geen status quo'

Door Leander Grooten

ACHTERHOEK - In een vierluik bekijkt Achterhoek Nieuws het fenomeen armoede vanuit verschillende invalshoeken. Zo stelt de gemeente Winterswijk stelt ten doel in 2040 geen armoede meer te kennen. Evengoed ligt het percentage inwoners met een laag inkomen hoger dan het landelijk gemiddelde en stijgt de deelname aan de voedselbank alleen maar. Dat maakt de uitdaging des te belangrijker. In dit tweede deel beschouwen wij de inzet van de sociale dienst en het fenomeen bijstandsgerechtigden. In de gemeenten Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk worden de werkzaamheden verricht door de SDOA, de gemeente Aalten heeft het werk uitbesteed aan Laborijn, waarin de gemeenten Aalten, Doetinchem, Oude IJsselstreek en Montferland samenwerken.

Als uitvoeringsorganisatie van de gemeente is er de sociale dienst. Voor de gemeenten Winterswijk, Oost Gelre en Berkelland is dit Sociale Diensten Oost Achterhoek (SDOA). Burgers die geen enkel ander vangnet hebben, kunnen aanspraak maken op de bijstand in Nederland. Hans Ebbers en Hans Bussink werken bij SDOA specifiek op het terrein van het minimabeleid en re-integratie in de samenleving. Het getal van meer dan een miljoen 'armsten' in Nederland is schrikbarend hoog, vinden ook de beide heren. "Bijna 1600 inwoners van onze gemeenten krijgt een bijstandsuitkering, Winterswijk telt er bijna 600."

Bijstand
Een burger heeft recht op een bijstandsuitkering als hij geen inkomen heeft, geen spaargeld, alimentatie of vanuit andere eigen voorzieningen rond kan komen. "Eerst gaan we in gesprek over de mogelijkheden van werk: kan dat, hoe snel en hoeveel. Daarna spreken we over andere mogelijkheden van inkomen creëren. Bijstand is echt het laatste vangnet", zo leggen de heren uit. In de huidige participatiemaatschappij wordt geïnvesteerd in deelname aan de samenleving. "En daarmee is het hebben van bijstand geen status quo, maar een tijdelijke oplossing die zo kort mogelijk moet duren."

Granieten bestand
In de volksmond worden ze bijstandtrekkers genoemd: burgers die langdurig in de bijstand zitten. Ze zijn niet bemiddelbaar naar werk, ook niet op de langere termijn. De SDOA ziet van vader op zoon hele families langdurig genieten van een uitkering. "We noemen dat het granieten bestand."
Wim Aalderink, wethouder gemeente Winterswijk van arbeidsparticipatie en inkomensvoorziening, stelde driekwart jaar geleden dat deze intergenerationele armoede opgelost gaat worden: "We moeten niet, zoals in de Bijbel staat of in de geschiedenis lang is geloofd, armoede als een onvermijdelijk gegeven van het leven beschouwen. Dat als je geboren bent voor een dubbeltje je nooit een kwartje kunt worden. Wij willen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen." Van ambitie naar realiteit is echter nog een lange weg te gaan.

Nieuwe denktrant
Volgens Hans Ebbers van SDOA is de investering begonnen. "Onze klantmanagers zijn experts op het gebied van matchen van burgers met participatie en werk. Zij kijken naar de mogelijkheden, niet naar de beperkingen." Nieuwe tijden vragen om nieuwe wegen om te bewandelen. "We geven meer maatwerk dan voorheen en fixeren ons minder op de protocollen en procedures." De Sociale Dienst zegt hiermee een grotere flexibiliteit na te streven. "In de komende jaren zijn er 150.000 banen in de zorg nodig. Dat biedt voor ons kansen om burgers om te scholen of in te zetten in de zorg."

Het geheel is onderdeel van de terugtrekkende overheid, die meer verantwoordelijkheid neerlegt bij de burger. Bussink: "Meer investeren in de mens dan in het papier, waardoor het uiteindelijk goedkoper is." Op een bijeenkomst over armoede en eenzaamheid waar Achterhoek Nieuws was uitgenodigd, werd hier anders tegenaan gekeken: "Het ontbreekt aan besturen met lef en de durf om te investeren. De sociale dienst is teveel gericht op controleren, niet op meedenken." Er wordt gepleit voor een regionale proef waarin burgers actief gecoacht worden op budget, levensstijl en het nemen van eigen regie.

Armoedeval
Alles ten spijt, ziet de SDOA geen afname van armoede, ondanks een aantrekkende economie. "De grootste zorgen zitten bij de 45-plussers," zo meent Hans Ebbers. "Hun kans op de arbeidsmarkt daalt." Inkomsten uit werk moeten voldoende zijn om weggevallen toeslagen als iemand in de bijstand zit, te compenseren. "En dat is moeilijker als je ouder bent. Dat heet de armoedeval: er op achteruit gaan als je van een uitkering naar betaald werk gaat. Bijvoorbeeld omdat door je arbeidsloon je geen recht meer hebt op huurtoeslag."

Participatieladder
Het bespreken van dit onderwerp leidt tot een besef dat de oplossingen niet gemakkelijk zijn. Een meetinstrument van de SDOA is de participatieladder: hoe hoger op de ladder, hoe meer zelfstandig. Meer dan de helft van de huidige cliënten met een bijstand komt niet verder dan sport 3. "Dat betekent dat mensen nog geen betaald werk hebben, mondjesmaat deelnemen aan het sociale leven en waarschijnlijk amper een daginvulling hebben. En dat is schrikken", aldus Hans Bussink. Ook het niet kunnen meedoen aan sport, studie of muziekschool is onderdeel van armoede.

Hengel en vis
De toekomstvisie om in 2040 geen armoede meer te kennen in Winterswijk is op zijn minst ambitieus, zo vindt het SDOA. "De cijfers geven alle reden om anders te werken, maar makkelijk is dat niet." De praktijk is zoals altijd weerbarstiger. Ebbers: "Ik bezocht laatst de Voedselbank en begreep niet dat iedereen zomaar eten kreeg. Geef ze een hengel en leer ze vissen, in plaats van wekelijks een vis te geven", zegt hij spreekwoordelijk. "Er werd mij gezegd dat veel cliënten eerst moeten leren waar vissen zwemmen en hoe een hengel werkt, voordat dat kan. En dat ondertussen wel de buik gewoon knort. Dat was een eye-opener voor mij."

Geef ze geld
Er heerst armoede in Winterswijk onder minder dan 5% van de bevolking. Veel hoogopgeleide burgers werken bij hulpverlening, overheid en SDOA om hen te integreren in de maatschappij en te controleren op bijstandsfraude. Is een basisinkomen niet de investering die onder de streep goedkoper is en de burger de regie geeft over inkomsten?
Ebbers en Bussink volgen deze gedachte. "Maar het is te duur, denken we. Uitkeringen worden door de landelijke overheid betaald, een experiment op het basisinkomen niet."

Gemeente Winterswijk heeft in 2016 laten blijken niet mee te willen doen met een experiment. Evengoed nam op 1 juni van dit jaar GroenLinks Winterswijk het initiatief om een amendement in te dienen om de mogelijkheden ervan te onderzoeken. Samen met PvdA en D66 is dit amendement ingediend en aangenomen. De discussie op dit vlak is vooralsnog niet gesloten.

Volgende week belichten we de visie van een cliënt van de Voedselbank.

Bronnen: Symposium 'Winterswijk armoedevrij in 2040', januari 2018 en de daarvoor geschreven stukken

Factsheet Armoede met vergelijking tussen Winterswijk, Oost-Gelre, Aalten, Berkelland t.o.v. Nederland

Cijfermateriaal is aangeleverd door SDOA op basis van hun administratieve gegevens.

Worstelen door de Wehlse drek

Alle hindernissen hebben met het boerenleven te maken; ploeterend door de modder. Foto: PR

Boer'n Drek-run zorgt voor mudvolle feesttent

Door Susan Wiendels

WEHL – De één noemt het modder, de ander slijk, prut of bagger, in Wehl heet het drek. Zeshonderdenvijftig durfals wagen zich op vrijdagavond 24 augustus aan de vierde Boer'n Drek-run, de kick-off van het Wehls Cross event.

Mark Pessink is de geestelijke vader van het evenement. "Vroeger had je hier altijd de Daverijcross", verhaalt de eigenaar van sportschool Body Action over de oorsprong van de Boer'n Drek-run. "Toen die ophield te bestaan besloten enkele vrijwilligers de handen ineen te slaan en een nieuw motocrossevenement te organiseren. Dat werd het Wehls Cross Event. Met kwalificatiewedstrijden op zaterdag, de finales op zondag en 's avonds een feestavond. Na één jaar kwamen ze bij me en vroegen ze of ik iets leuks wilde organiseren om ook op vrijdagavond de tent vol te krijgen. Ik keek rond en zag dat de survivalruns en mudruns behoorlijk in opkomst waren. Ik dacht 'laat ik dat eens proberen.' Nou dat heb ik geweten. De eerste keer waren er driehonderd deelnemers. Maar waar we geen rekening mee hadden gehouden waren de toeschouwers. Het was prachtig weer en duizenden mensen kwamen op de fiets om te kijken. De tent zat mudvol."

De Boer'n Drek-run doet haar naam alle eer aan. De start en de finish is op het terrein van het Wehls Cross Event, aan de Monseigneur Hendriksenstraat. Het parcours loopt dwars door de velden in Nieuw-Wehl langs weilanden, door sloten, over hooibalen, hekken en boerenkarren. Dit jaar gaat de run voor het eerst ook door een stal. Mark Pessink: "Alle hindernissen hebben met het boerenleven te maken. We kunnen wel iets supersonisch bouwen met netten en touwen, maar dat doen we bewust niet. Het is een pittig parcours, maar het moet wel laagdrempelig blijven. Iedereen moet mee kunnen doen." Daarom zijn de prijzen laag: 7,50 euro voor kinderen en 12,50 voor volwassenen.

De faciliteiten zijn uitstekend. "We kunnen gebruik maken van de toiletten van het Wehls Cross Event. Daarnaast hebben we warme douches." Lachend: "Dat is hard nodig." Plezier, uitdaging en fun staan bij de Boer'n Drek-run voorop. Er wordt geen tijd gemeten. Wie over de finish komt ontvangt een originele Boer'en Drek medaille 2018 en applaus van vrienden, familie of collega's. Ook dit jaar doen weer hele families, straten, bedrijven en vriendengroepen mee. Pessink: "Vol is vol. We verwachten dat de run ruim van tevoren uitverkocht is. Het is niet meer mogelijk om op de dag zelf in te schrijven." De jongste jeugd van zes tot acht jaar start als eerste om 18.45 uur en loopt twee kilometer. De negen- tot twaalfjarigen beginnen net als de tieners van twaalf tot veertien jaar om 19.00 uur aan hun worsteling door de modder. De vijftien tot honderdenvijftienjarigen kunnen kiezen uit twee afstanden: één ronde van vijf kilometer of twee rondes van vijf kilometer. De vijf kilometerlopers kunnen starten om 19.35, 19.45, 19.55 en 20.05 uur. De tien kilometers om 19.30 uur. Vanaf 20.00 uur gaat de bierpomp open en is het groot feest in de tent met de band Fragment. Om 01.00 uur gaan de lichten en de bierpomp uit.

Pessink kan niet wachten tot het zover is. "Als ik de dag ervoor met de kruiwagen rondga om de route uit te zetten en de natuurlijke hindernissen neer te zetten, dan loop ik al te genieten."

De toegang voor de toeschouwers en de afterparty is gratis. De entree voor de Q-Music the Party - 4 uur Fout! op zaterdagavond bedraagt tien euro. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.wehlscrossevent.nl.

Lucas Breukelaar kijkt toe hoe Varsseveld-doelman Joost Riewald de bal uit de lucht plukt. Foto: Henk Kok/Voorwaarts Twello

In deze rubriek maak je kennis met het lokale amateurvoetbal. Via elf thema's ontdek je wie de spelbepalers in onze streek nou echt zijn.

Door Roel Tomassen

Naam: Lucas Breukelaar
Woonplaats: Varsseveld
Geboortedatum: 19 februari 1996

Lucas Breukelaar kijkt toe hoe Varsseveld-doelman Joost Riewald de bal uit de lucht plukt. Foto: Henk Kok/Voorwaarts Twello

1. Club en functie Bij Varsseveld speel ik als verdedigende middenvelder of als centrale verdediger. Waar mijn voorkeur ligt? Ik was altijd een middenvelder, maar toch neig ik naar een plek in de achterhoede. Het spel voor mij zien, vind ik fijn. Wij staan niet bekend als de meest voetballende ploeg. We willen het wel graag, maar het komt er nog niet altijd uit. Daardoor is het op middenveld soms lastiger om te spelen.

2. Gezin Ik woon nog bij mijn ouders, Ger en Ynske. Ik ben enig kind. Of ik een broertje of zusje mis? Ik ben niet anders gewend, joh, en kom niks tekort. Sinds 2,5 jaar heb ik een relatie met Rosalie.

3. Beroep Ik deed de opleiding International Business and Languages aan de HAN en ben pas afgestudeerd. Nu doe ik vakantiewerk in Aalten bij Ottevanger. Ik werk op de inkoopafdeling en doe ook onderzoek. Komend studiejaar ga ik de master Strategy and Organization in Amsterdam volgen. Uiteindelijk wil ik het business leven in, maar in welke sector weet ik nog niet.

4. Muziek Ik luister naar hiphop, r&b en in deze maanden naar zomerse muziek. Drake en Kanye West zijn mijn favoriete artiesten. Mysteryland en het recente concert van Eminem in het Goffertpark zijn de mooiste muziekevents die ik bijwoonde.

5. Hoogte- en dieptepunt Zonder twijfel is onze promotie in 2016 naar de tweede klasse mijn hoogtepunt. In de finale van de nacompetitie rekenden we thuis na verlenging af met Grol, dat kon niet mooier. Minder mooi was het seizoen 2012/2013. Ik maakte als A-junior weliswaar voor het eerst minuten in het eerste, maar we degradeerden naar de derde klasse. Hoewel ik met de A1 een mooi jaar beleefde en we de playoffs speelden om promotie naar de vierde divisie, was dat toch een smetje. Een ander dieptepunt beleefde ik in de zomer van 2014. Ik brak mijn enkel en was er een half jaar uit.

6. Voorbeeld Met hun souplesse en techniek zijn dat Messi en Isco. Als verdedigende middenvelder spiegel ik mij meer aan Sergio Busquets. Hoe hij het middenveld voetballend naar zijn hand zet, is genieten. Van verdedigers die uitstralen dat er niks te halen valt, geniet ik ook. Bijvoorbeeld van Virgil van Dijk bij Liverpool en Oranje, of van Samuel Umtiti namens Frankrijk op het afgelopen WK.

7. Gekleurde of zwarte voetbalschoenen Gekleurde. Sinds de D'tjes speel ik op gekleurde schoenen. Daarvoor had ik één keer zwarte schoenen, maar die waren na twee trainingen al kapot. Wel moeten gekleurde schoenen passen bij het clubtenue. Ik heb blauwe schoenen, want bij Varsseveld dragen we blauwe sokken.

8. Favoriete maaltijd De pasta's van mijn vader. Die moet ik noemen, omdat ze echt fantastisch zijn. Net als Mexicaans eten vind ik Italiaans heerlijk. En voor vlees uit de slagerij van mijn 'schoonouders' mag je mij 's nachts gerust wekken.

9. Slechtste eigenschap Ongeduldig. Ik heb een hekel aan wachten. Als ik op iets of iemand moet wachten, erger ik mij direct.

10. Favoriete club Feyenoord. Het kampioenschap van twee seizoenen terug werd tijd. Het is de eerste titel die ik bewust heb meegemaakt. Met mijn vrienden was ik bij de huldiging. We proberen elk jaar een wedstrijdje of twee mee te pakken.

11. Ambitie Vorig seizoen hadden we het zwaar in de tweede klasse. Daarom vind ik dat onze eerste ambitie moet zijn om een stabiel seizoen te draaien en door te groeien tot een vaste waarde op dit niveau. Dat wordt lastig genoeg, want afgaande op de competitie-indeling zijn de tegenstanders er niet minder op geworden.

De veilige 'villamenten' van Veste Zutphen

ZUTPHEN - Aan het woningaanbod in Zutphen wordt dit jaar een nieuw segment toegevoegd: 'villamenten'. Op het terrein van de voormalige Leeuwerikweide verrijzen drie woontorens met deze gestapelde villa's en penthouses. Eindelijk komt er verandering op het al jaren braakliggende terrein.

Wonen in Veste, uiteraard een afgeleide van vestingstad Zutphen, betekent de luxe van een villa gecombineerd met het gemak en de veiligheid van een appartement. De villamenten van de eerste twee gebouwen zijn in verkoop en het derde gebouw is herontwikkeld naar luxueuze zorgappartementen in de particuliere sector. Naar verwachting zal de schop eind 2018 de grond ingaan en zal de oplevering van alle drie de gebouwen voor de zomer 2020 plaatsvinden.

"De villamenten zijn niet alleen voor Zutphen, maar voor de hele regio uniek. Dat komt door de luxe afwerking", vertelt Daniëlle IJsseldijk van Thoma Post, samen met ten Hag de verkopend makelaar. "De appartementen worden praktisch geheel afgewerkt verkocht", vult makelaar Wim Rijsemus van ten Hag aan. "Met standaard hoge plafonds, luxe binnendeuren in hardhouten kozijnen, een luxe keuken, twee badkamers, vloerverwarming, vloerkoeling, automatische zonwering en andere domotica", somt hij op. "Normaal zijn dit opties, maar mensen willen het toch hebben", merkt projectontwikkelaar Edwin van Haarst, van TBI-onderneming Koopmans Bouwgroep. "Doordat de appartementen zo compleet zijn, heb je minder onzekerheid over de totale kosten."

Sydneypark
De villamenten verrijzen naast het Sydneypark, op het terrein waar vroeger de Leeuwerikweide stond. "Deze locatie vraagt om iets luxueus te realiseren", vindt Van Haarst. "Het is vlakbij het centrum en je kunt hier blijven wonen als je zorg nodig hebt; de woningen zijn groot, gelijkvloers en drempelvrij." Om aan te geven hóe groot, vertelt hij over de 25 meter lange gevels per woning. "De kleinste woning is al 129 vierkante meter met een balkon van veertien vierkante meter." Deze balkons liggen op de hoeken van het gebouw, waardoor de bewoners volledige privacy houden.
Opvallend aan het gebouw is het dak met de overstek, die aan de onderkant luxe met houtlook is afgewerkt. Deze 'pet' is de herkenbare signatuur van architect Sylvan van der Linde. Alle materialen zijn onderhoudsarm, zoals de hoogwaardige aluminium kozijnen, en daarnaast wordt het gehele complex gasloos gebouwd. Om te voorzien in warmte en koeling worden warmtepompen geïnstalleerd.

Onvergelijkbaar
De makelaars merken dat er veel belangstelling is voor dit soort appartementen, zowel uit de regio als uit het westen. In Zutphen en omgeving is er geen vergelijkbaar aanbod, terwijl steeds meer mensen willen kiezen voor de veiligheid van een appartement; op een verdieping hebben ze veel minder te vrezen van bijvoorbeeld inbraak en insluiping. Op de website staat meer informatie over dit unieke project.

Geld beschikbaar voor landschapsprojecten

ACHTERHOEK - SBNL Natuurfonds trekt opnieuw 75.000 euro uit voor ondersteuning aan landschapsprojecten in Overijssel en het gebied ten oosten van de IJssel in Gelderland (Achterhoek en Liemers). Particuliere eigenaren van landgoederen en natuurterreinen, Agrarische Natuurverenigingen of andere organisaties op het gebied van natuur- en landschapsbeheer kunnen voor deze ondersteuning in aanmerking komen. Nieuwe aanvragers maken daarbij extra kans.

Al vijfmaal eerder keerde SBNL Natuurfonds geld uit vanuit dit fonds aan veertig projecten van diverse grootte in Oost-Nederland. Zoals landgoed en boerderij De Pothaar in Loo-Bathmen een bijdrage heeft gekregen voor herstel van een sterrenbos, een uniek landschapselement uit de 18e eeuw. De keuze voor Oost-Nederland was een voorwaarde van de erflaatster.
Geïnteresseerden kunnen tot eind september bij SBNL Natuurfonds een aanvraag indienen via de website.
De belangrijkste eisen voor de aanvraag zijn dat het een blijvend effect op het landschap moet hebben en aantoonbaar moet aansluiten bij een bestaande behoefte. Daarnaast moet het plan voldoen aan de projectcriteria die te vinden zijn op de website van SBNL Natuurfonds.

21 / 22

OPENLUCHT VLOOIENMARKT DOESBURG zon. 12 aug. 10 - 17 uur. Grasveld naast 't Olde Ras. De Drempter Dijk. Info kraamhuur 06-3910 8152 animo-vlooienmarkten.nl.

Hiva Zelhem de meest veelzijdige kringloop in de regio! industriepark 5A, Zelhem.06-53154507 wo t/m vr 12-17 uur, za 10-15 uur.

OPENLUCHT VLOOIENMARKT DUIVEN zon. 19 aug. 10 - 17 uur Horsterpark, Horsterparklaan 4. Info kr.hr. Tel. 06-3910 8152 animo-vlooienmarkten.nl.

Op zondag 12 augustus is er van 11.00 - 17.00 uur een braderie op camping Goorzicht, Boterdijk 3 te Aalten. Deze gezellige familiemarkt moet u zeker een keer bezocht hebben!