Elna

13 juni 2018

Elna 13 juni 2018


Vragender optocht rookt

Volop spektakel tijdens de Vragenderse optocht. Foto: Jos Betting

VRAGENDER - De Vragender optocht voldeed aan alle verwachtingen afgelopen zondag. Wie kwam, werd getrakteerd op een neus vol uitlaatgassen en trillende trommelvliezen. De doorgewinterde optochtkijkers waren goed voorbereid en hadden doppen in hun oren en hun kinderen liepen met vrolijk gekleurde gehoorsbeschermers rond.

Door Dinès Quist

Ronkende tractoren trokken grote deinende wagens voort met ludieke leuzen. Het gehalte 'tietenhumor' was hoog. Zo reed er een gendermachine, waar iedereen die wilde naar binnen kon lopen en er als ander geslacht weer uit kwam. Er werd gretig gebruik van gemaakt, de Vragender jongens wilden vandaag maar al te graag als meisjes in jurkjes en opzichtig aangetrokken bh's ronddartelen. Stoere meiden springen op hun beurt om het hardst hoog op een wagen, vol met leuzen als 'Brave meisjes komen in de hemel, stoute overal'. Een opblaaspop hangt hulpeloos achter aan een wagen geplakt en is duidelijk niet opgewassen tegen het Vragender kermisgeweld want ze vertoont al lekkageproblemen.

Ludieke teksten en associaties. Foto: Jos Betting
De Vragenderse optocht, daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Foto: Jos Betting
De optocht staat bekend om de 'prikkelende teksten' waarmee actuele onderwerpen aan de kaak gesteld worden. Foto: Jos Betting

Vragender trilt op zijn grondvesten
Maar het zijn niet alleen maar schokkende bloot-grappen waar het publiek rode oortjes van krijgt. De enorme knallen die klinken uit een zelf gefabriceerd luchtkanon laat het publiek massaal naar zijn oren grijpen. Tientallen strandballen schiet het kanon hoog de lucht in. Kinderen duiken erop af, trillend op hun beentjes want een trilapparaat dendert alweer door de straat. 'Groningen trilt, wij dinsdag ook', staat er op de wagen geschreven. Het publiek staat nog op zijn grondvesten te beven of wordt al verrast door een roodgekleurde gaswalm. Veroorzaker, een racewagen die zijn best doet zoveel rook te produceren dat niemand zijn buurman nog kan zien, met succes. Een verademing is de wagen die grote klodders schuim spuit en het straatbeeld er ineens uit laat zien als een winters tafereel. Dames in halsterjurkjes zijn bedekt met een dikke laag witte schuim en kinderen dansen tot hun knietjes door de witte bellen.

Max Verstappen junior
Het dorpsfeest is voor iedereen, dus aan de allerkleinsten is ook gedacht. Jongetjes racen op hun skelters als jonge Max Verstappens door de straat. Hun petjes beschermen hun hoofdjes tegen al het snoep dat door de lucht vliegt. De Vragender kinderen lusten er wel pap van en dat is maar goed ook, zij zijn immers de volgende generatie wagenbouwers. Want dat de legendarische Vragender optocht toekomst heeft is wel te zien aan het grote publiek dat erop af komt en vooral aan het enthousiasme van de wagenbouwers zelf. De uitdaging is te balanceren op de grens van het toelaatbare en dat is nou juist de kracht van deze 'onbenullige' parade.

VN-rondleiding het 'Grijze veld'

LIEVELDE - De afdeling IVN- Oost Achterhoek organiseert op zondag 17 juni om 14.00 uur een natuurexcursie nabij Lievelde. De start is bij Loreto aan de Kloosterstraat 5 in Lievelde. Het thema van deze excursie is: nieuwe natuur.

Als je over de N18 van Lichtenvoorde naar Groenlo rijdt, ligt aan de linkerkant een heitje. Dit stukje hei is het laatste overblijfsel van een enorm heideveld, dat zich omstreeks 1900 tussen Zelhem en Vragender uitstrekte. Dit restje was eigenlijk ook al voor een stuk verdwenen. Tot 2003 stond er aan de kant van de N18 maïs. Vanaf 2003 is het Grijze- of Lievelderveld door het nemen van allerlei maatregelen omgevormd tot (her)nieuw(d)e natuur tot het 'Staatsbosbeheerreservaat Lievelderveld'. In de volksmond het 'Grijze veld'.

Tijdens de excursie vertelt de gids over de totstandkoming van hei, welke maatregelen er zijn genomen en wat het resultaat hiervan was. Zo is er alom zonnedauw te bewonderen en allerlei andere interessante planten en dieren.

De excursie duurt ruim twee uur. Meewandelen is gratis, koffie of thee tegen een kleine bijdrage. Gezien de nattigheid in het gebied, is het advies om laarzen of hoge schoenen te dragen. Vanuit Lievelde is de locatie met IVN-borden aangegeven. Voor verdere informatie: André Hendriks, telefoon 0544-352043.
                        

Bart Porskamp wil vooral een goed bestuurder zijn

Wethouder Bart Porskamp in zijn werkkamer in het gemeentehuis van Oost Gelre in Lichtenvoorde. Foto: Kyra Broshuis

LICHTENVOORDE- Bart Porskamp is met zijn 29 jaar de jongste wethouder in de geschiedenis van de gemeente Oost Gelre. Wie is hij en wat drijft hem? Een kennismaking.

Door Kyra Broshuis

CDA en KVP
Bart komt uit een gezin van vier kinderen en thuis is politiek geen onderwerp van gesprek. "Mijn ouders stemden CDA en daarvoor KVP maar er werd thuis niet vaak over politiek gesproken. Mijn vader is, dankzij zijn werk bij de gemeente Winterswijk, echter wel goed op de hoogte van de gemeentepolitiek." Bart volgt de havo in zijn woonplaats Groenlo en maakt een zware periode door als hij veertien jaar is. "Ik ben een tijd ernstig ziek geweest en heb achttien dagen in het ziekenhuis gelegen. Ik weet er zelf niet veel meer van omdat ik veel in slaap werd gehouden maar het is een moeilijke tijd geweest voor mijn ouders. Toen ik beter was, realiseerde ik me wel dat ik alles uit het leven moet halen en graag iets wil doen voor de maatschappij."

Kansen pakken zonder al te veel regels van bovenaf

Debatten volgen op tv
"Pas tijdens mijn studie fiscaal recht en economie aan het Saxion in Enschede kwam de belangstelling voor de politiek. Ik volgde de debatten op televisie en verdiepte me in de gang van zaken. Ik kwam als werkstudent bij de gemeente Winterswijk terecht en heb toen van binnenuit gezien wat er allemaal komt kijken bij het besturen van een gemeente." Bart wordt door Tom van Leeuwen en Kees Porskamp gevraagd voor de VVD. "Dat gebeurde bij Kras. Mijn politieke voorkeur was toen al wel duidelijk. In de zomer van 2013 ben ik daadwerkelijk lid geworden van de VVD en als nummer 7 op de lijst geplaatst. Met voorkeurstemmen ben ik toen in de raad gekomen."

Zelf je verantwoordelijkheid nemen
Bart werkt inmiddels als belastingadviseur bij BonsenReuling en wordt in februari 2016 fractievoorzitter als opvolger van Paul Wentink. In 2016 maakt Bart de overstap naar PM Energie waar hij tot 31 mei werkzaam is geweest. "Ik ben op 8 mei benoemd tot wethouder maar had wel te maken met een opzegtermijn bij PM", zo legt hij uit in zijn werkkamer in het gemeentehuis in Lichtenvoorde. De VVD sluit aan bij zijn eigen ideeën. "Ik vind dat mensen zelf verantwoordelijk zijn. Kansen pakken en iets van je leven maken zonder al te veel regels van bovenaf. In de gemeentepolitiek werken we veel pragmatischer dan bij het landelijke beleid; daar gaat het puur om het uitzetten van het beleid. Ik heb hier in de gemeente een fantastische portefeuille met onder andere sport, woningbouw en energietransitie. Onderwerpen die goed bij mij passen. Ik ben zelf al jarenlang lid van de SV Grol en heb daar ook in het bestuur gezeten. Daar ben ik mee gestopt toen ik wethouder werd, ik wil alle schijn van belangenverstrengeling vermijden. Vanuit mijn werk bij PM Energie heb ik de nodige kennis opgebouwd over energie, dat komt nu goed van pas. We moeten zorgvuldig te werk gaan met het overheidsgeld; we kunnen het maar één keer uitgeven."

Jongeren betrekken bij de politiek
Tijdens de officiële installatie zitten, naast zijn ouders en vriendin, ook zijn vrienden op de publieke tribune. "Dat was heel mooi. We praten niet zoveel over politiek, maar verschillende onderwerpen zoals wonen en het verenigingsleven komen wel steeds meer aan de orde. Ik zou willen dat er meer jongeren betrokken waren bij de politiek. Het taalgebruik en de formaliteiten tijdens bijvoorbeeld de raadsvergaderingen maken het minder aantrekkelijk voor jongeren, dat is begrijpelijk. Het is een beleefdheidsvorm om de debatten gestructureerd te laten verlopen en niet te vervallen in persoonlijke aantijgingen." Bart schrijft maandelijks op zijn Facebookpagina over de zijn ervaringen als wethouder. "Ik hoop dat ik op deze manier de jongeren wat meer kan betrekken bij de politiek. Mensen durven zich vaak niet uit te spreken, maar er is geen goed of fout, er is alleen een mening." Op die mening wordt hij weleens aangesproken. "Dat is op social media natuurlijk heel makkelijk. Je moet wel kunnen incasseren en proberen het niet persoonlijk op te vatten. Het eerlijke verhaal wordt niet altijd gewaardeerd."

Nog een periode
Bart heeft vooralsnog geen politieke ambities buiten Oost Gelre, zo vertelt hij. "Ik kijk nog niet verder dan deze vier jaar. Daarna is de kiezer weer aan zet. Het zou mooi zijn als er nog een periode achteraan zou komen, maar dat is aan de inwoners van Oost Gelre. Ik hoop dat ze over vier jaar zeggen dat ik een goed bestuurder ben die alle mogelijkheden heeft afgewogen en echt een bijdrage heeft geleverd aan een gedegen beleid. Of mijn ouders trots zijn? Ach, misschien wel maar ze zijn heel nuchter. Als ze al trots op me zijn is dat omdat ik doe wat ik leuk vind, niet omdat dat toevallig op de voorgrond is."


Programma ZSOM

LICHTENVOORDE - Iedere week wordt een programma uitgezonden in de Antoniushove te Lichtenvoorde. Deze uitzending is op 15 juni en begint om 15.00 uur.

1. ZSOM Regiojournaal
Ook in 2018 wordt u op de hoogte gehouden van het laatste nieuws en actualiteiten van de afgelopen twee weken uit de regio in het regiojournaal.

2. Knollentrekkers Borculo
Op 1 mei bestond Egerländerkapel de Knollentrekkers uit Borculo precies 70 jaar. Dit werd gevierd met een jubileumweekend op 20, 21 en 22 april. Op 20 april werd de nieuwe naam van deze kapel bekend gemaakt: De Borchländer Musikanten. Op 22 april vond er een muziekfestival plaats met optreden van onder andere de jubilerende kapel. Vandaag het tweede deel van dit concert.

3. ZSOM Regiojournaal
We gaan nogmaals terug naar het nieuws en actualiteiten uit de regio.

4. Oldtimer brommers "Rondje Winterswijk"
Zaterdag 26 mei verzamelden zich ruim honderd bezitters van verschillende merken bromfietsen bij motorhotel Meddo voor de georganiseerde tocht. Deze ging vanaf Meddo via Ratum, hier werd de zorgboerderij Hesselink verrast met een rondje op het plein voor de boerderij. In Kotten bij gebouw Wilhelmina was de eerste pauze. Hierna ging men door het Woold naar Bredevoort. Bij de molen Prins van Oranje was de tweede stop. Nadat hier de dorst was gelest, ging het via het Klooster naar Zwolle bij Grolle, vandaar terug naar Meddo om daar deze mooie dag af te sluiten met een barbecue.

Op onze website kunt u kijken naar verschillende reportages en natuurlijk het weekjournaal.


www.zsom.nl

Koningsparen Vragender bekend nadat rook is opgetrokken

VRAGENDER - Rook, geweldige teksten, prachtige onderwerpen, veel publiek, schitterend weer, koud bier en lachende gezichten. Zo kon je zondag het best omschrijven. Een ouderwets optocht weer met als winnaar Zwaar Geschut met Vra-gender neutraal.

Met dit als goede voorbereiding trok Vragender maandagmorgen weer massaal naar het feestterrein voor het vogelschieten en vogelgooien. Nadat de eerste biertjes waren weggewerkt viel de vogel bij de meisjes er als eerst af, Dorien Tanck werd gelukkige jeugdkoningin. Daarna viel hij bij de heren naar beneden, 182 schoten duurde het tot dat Ferdinand Ribbers zich tot schutterskoning kon laten kronen. Bij de jongens gooide Jan-Willem Hahné de vogel naar beneden, dit goede voorbeeld deed snel volgen. De moeder van Jan-Willem, Monique schoot daarna bij de dames de vogel eraf. Al met al een geslaagde kermis dat nog tot in de late uurtjes door gaat.

Programma ZSOM

LICHTENVOORDE - Deze uitzending is op 15 juni en begint om 15.00 uur in de Antoniushove.

1. ZSOM Regiojournaal
Ook in 2018 wordt u op de hoogte gehouden van het laatste nieuws en actualiteiten van de afgelopen twee weken uit de regio in het regiojournaal.

2. Knollentrekkers Borculo
Op 1 mei bestond Egerländerkapel de Knollentrekkers uit Borculo precies 70 jaar. Dit werd gevierd met een jubileumweekend. Op 20 april werd de nieuwe naam van deze kapel bekend gemaakt: De Borchländer Musikanten. Op 22 april vond er een muziekfestival plaats. Vandaag het tweede deel van dit concert.

3. ZSOM Regiojournaal
We gaan nogmaals terug naar het nieuws en actualiteiten uit de regio.

4. Oldtimer brommers "Rondje Winterswijk"
Zaterdag 26 mei verzamelden zich ruim honderd bezitters van verschillende merken bromfietsen bij motorhotel Meddo voor de georganiseerde tocht. Deze ging vanaf Meddo via Ratum, Kotten, het Woold, Bredevoort, het Klooster, Zwolle bij Grolle en terug naar Meddo. Geniet mee van deze heerlijke middag.

Zieuwent opent nieuw wandelpad
'Van weidegrond naar gewijde grond'

Foto: Annekée Cuppers

ZIEUWENT – De nieuwbakken stichting Distelkring uit Zieuwent kon afgelopen vrijdag een eerste wapenfeit op haar conto schrijven. Met de opening van de Groene Kathedraal aan het begin van de Rouwhorsterdijk kruising Zegendijk, is het dorp een unieke toeristische attractie rijker. Dit markante kunstwerk is tevens de start van een nieuwe wandelroute, het zogenoemde 'Kienebanepad'.

Door Annekée Cuppers

Uniek bleek het niet, het idee waarmee Jos Kolkman al een aantal jaren rondliep. De omtrek van de Zieuwentse kerk, in de volksmond 'kathedraal van de Achterhoek' genoemd, uitgezet in bomen. Ook in Almere bleek al zo'n 'groene kathedraal' te staan, de kathedraal van Reims ontworpen door kunstenaar Marinus Boezem. Het kan in Almere, maar in Zieuwent kan het ook, vond de gemeente Oost Gelre. En zo kwam ie er toch, de omtrek van de H. Werenfridus op ware grootte in levende Italiaanse zuilpopulieren. Jan Nijenhuis, wonende aan de Zegendijk, stelde er een wei voor ter beschikking. "Van weidegrond naar gewijde grond, hoe mooi wil je het hebben?", vertelt een zichtbaar trotse Jos Kolkman, "De bomen zijn nu nog klein maar over een paar jaar kun je letterlijk in een kathedraal van imposante bomen rondlopen. Helemaal omgeven door levend groen, luisterend naar het mystieke ruisen van de bladeren geeft dat een hele bijzondere, bijna spirtiuele ervaring."

Onderweg kom je langs verrassende plekjes. Foto: Annekée Cuppers
Langs verstilde meertjes waar je anders nooit komt. Foto: Annekée Cuppers
Dwars door de groene kathedraal. Over een jaar of tien zullen hier imposante bomen staan. Foto: Annekée Cuppers
Een informatiebord markeert het begin van de wandelroute. Foto: Annekée Cuppers
Opa Jan laat Rens en Tess de luchtfoto zien. Foto: Annekée Cuppers
Jan Nijenhuis (links) opent samen met zijn kleinkinderen het Kienebanepad. Bestuur van stichting Distelkring (vlnr Maddy Hulshof, Mieke Stortelder en Jos Kolkman). Foto: Annekée Cuppers
Rens en Tess onthullen de plaquette die de start van de wandelroute markeert. Foto: Annekée Cuppers
Jan Nijenhuis kan boeiend vertellen over hoe het landschap is ontstaan. Foto: Annekée Cuppers
Jan ontvangt een mooie luchtfoto van de Groene Kathedraal. Foto: Annekée Cuppers
Foto: Annekée Cuppers
Foto: Annekée Cuppers
Foto: Annekée Cuppers
Dwars door de groene kathedraal. Over een jaar of tien zullen hier imposante bomen staan. Foto: Annekée Cuppers

Met de Groene Kathedraal is ook een begin gemaakt van een nieuw soort kunstroute in Zieuwent. Mede-initiatiefnemers van stichting Distelkring, Maddy Hulshof en Mieke Stortelder lichten toe: "Op de jaarvergadering van Zieuwents Belang kwam uit het Dorpsplan 2105-2025 naar voren dat de inwoners van Zieuwent graag weer een kunstroute wilden. Dat idee sprak ons direct aan maar anders dan met de vorige route wilden we nu duurzame kunst creëren die onderdeel uitmaakt van het landschap en daar als het ware in opgaat. Als je het ziet, is dat mooi. Maar ook als je bijvoorbeeld alleen maar rijen imposante bomen ziet, is dat ook goed." Aanpakker Jos liet er geen gras over groeien en zag zijn kans. Samen met Maddy en Mieke richtte hij de stichting op en ging men op zoek naar grond voor het project.

Het drietal kwam in contact met Jan Nijenhuis, die bezig was een wandelpad over zijn grond te maken. Jan reageerde enthousiast op het plan om de plannen en krachten te bundelen. Toen ook de gemeente zeer welwillend tegenover de plannen stond en er zelfs financieel aan bij wilde dragen, stonden alle seinen op groen en werden kunstwerk en wandelpad in no time gerealiseerd. Al kostte het precies op de centimeter nauwkeurig uitmeten van de populieren natuurlijk wel even tijd.

De Groene Kathedraal is het startpunt van een nieuwe wandelroute over de grond van Nijenhuis en een aantal andere grondeigenaren. Anders dan de strak aangeharkte Zieuwentse kerkepaden is het Kienebanepad meer een soort struinpad. Jan Nijenhuis gaat in het gezelschap voorop in de tweeëneenhalve kilometerlange tocht dwars door de weide, over in ongebruik geraakte doorsteekjes naar verstilde meertjes en verscholen plekjes in het bos. Zo'n dertig genodigden luisteren geboeid naar de verhalen over het ontstaan van dit landschap. Een enkeling weet zich nog te herinneren hoe ze vroeger leerde schaatsen op het bosvijvertje. Of bij welke boom er met de buurkinderen werd afgesproken, 'Dan hoefden we geen van allen ver te lopen'.

Anders dan gebruikelijk is het na de wandeltocht tijd voor de officiële openingshandeling door de kleinkinderen van Jan. Rens en Tess wonen in Vragender en hadden daar eerst nog een wagen voor de optocht af te bouwen. Samen met opa mogen zij de informatieplaquette onthullen. Jan wordt op zijn beurt verrast met een luchtfoto van de Groene Kathedraal, geschonken door stichting Distelkring. Iedere tien jaar krijgt Jan opnieuw zo'n foto, belooft Mieke Stortelder namens de stichting, zodat de ontwikkeling van het levende kunstwerk goed te volgen is.

Daar wilden een paar toevallige passanten niet op wachten; toen het gezelschap richting de borrel ging, waren zij al aan de nieuwe wandelroute begonnen.

Kijk voor meer foto's op www.elna.nl.


José Penterman neemt afscheid van Het Bariet

José Penterman-Kemkens in gesprek met een leerling. Foto: Leander Grooten

ACHTERHOEK - Relativeren, regie houden en meedenken typeert haar. Zelf zal ze dat niet zeggen, want bescheidenheid is ook een eigenschap. Na 43 jaar neemt José Penterman afscheid van het speciaal onderwijs en wil dat moment markeren met zoveel mogelijk oud-leerlingen om haar heen.

Door Leander Grooten

Als 20-jarig meisje uit Zieuwent begon Penterman (toen nog Kemkens, want niet getrouwd) als docente op de Hamalandschool. "Het was 1975 en er werden geen methodes aangeboden. We moesten alles zelf ontdekken." Het onderwijs is veranderd, maar de doelstelling nooit: de leerling zo zelfstandig mogelijk laten functioneren in de maatschappij.

José was de afgelopen jaren de dragende kracht van het stagebureau van Het Bariet. Teamleider Inge Wijnen: "José heeft de interne stages voor de leerlingen mede opgericht. Dat was echt haar kindje. Daarna heeft ze zich ingezet voor externe stages." En dat is niet makkelijk," aldus Wijnen, "onze leerlingen vragen soms een andere aanpak." José: "Bedrijven creëren soms een functie speciaal voor onze leerling. Dat is mooi maatwerk. Zulke bedrijven zouden er meer moeten zijn."
Daarnaast heeft zij bijgedragen aan de opzet van het arbeidstrainingscentrum. "Dat hebben we bewust buiten de schoolomgeving geplaatst, als onderdeel van de maatschappij."

Met een goed gevoel kijkt zij terug op haar loopbaan. "Het is leuk om te zien als leerlingen nog steeds goed in hun vel zitten. Laatst kwam ik op een dagbestedingsplek en werd ik toegeroepen 'Hey Kemkens, hoe is 't'. Die man heb ik jaren geleden ergens geplaatst."

In 2015 werd de Participatiewet ingevoerd, waarbij burgers zoveel mogelijk in het arbeidsproces mee moeten draaien. Hoewel dit past bij de visie van de school om leerlingen zo onafhankelijk mogelijk te maken, zijn er kanttekeningen. José: "Ze hadden de sociale werkvoorziening niet weg moeten doen, dat vind ik erg jammer." Inge vult aan: "De Participatiewet en de huidige politieke wind maken het moeilijker voor onze leerlingen een goede werkplek te vinden."

Met het vertrek van José Penterman-Kemkens verlaat veel kennis de organisatie. Inge Wijnen kent haar al vijftien jaar als collega. "José is een constructieve meedenker. Rustig en bescheiden, maar als puntje bij paaltje komt, laat ze van zich horen en zegt ze hoe ze erover denkt. José houdt graag de regie, dat is haar kracht. Op 29 juni zal ze die op momenten toch moeten laten varen en accepteren dat zij in de spotlight staat. "Ik wil vooral afscheid nemen van mensen." De speeches en loftuitingen neemt ze op de koop toe.

Afscheidsreceptie
In de ochtend van 29 juni neemt José afscheid van de leerlingen. Van 15:30 tot 17:30 uur is de afscheidsreceptie voor genodigden, oud-collega's en oud-leerlingen en ouders. Deze kunnen zich opgeven via i.wijnen@hetbariet.nl om José de hand te schudden.
Wat ze na haar pre-pensioen gaat doet, weet ze nog niet precies. "Eerst op vakantie. En ik hou van lezen, zingen en fietsen, dus ik vermaak me wel." Inge Wijnen vermoedt haar nog wel eens terug te zien op school. "Ze is jong van geest en een fijne collega om ook later nog eens beroep op te mogen doen."

Column

Vis, bier en komkommers

Als het goed is - of misschien wel niet zo goed - sta ik deze week op woensdag de 13e op pagina 13 in de krant. Althans in de Groenlose Gids. In de Elna weet ik het niet, wel van de datum maar niet van de pagina. De Lichtenvoordse redactie is nog onvoorspelbaarder dan de Groenlose.

En dan is het altijd nog afwachten wat de eindopmaak doet met de pagina-indeling. De beelddenkers enzo.
Op het laatste stuk van het krantentraject naar de deurmat of de buitenbus heb ik geen invloed meer.

En inhoudelijk is dat soms vervelend, voor mij dan. Want soms schiet me iets te binnen terwijl de krant al naar buiten geschoten is. Te laat voor een printcorrectie, maar op het web kan ik het altijd blijven veranderen.

De papieren versie is op een (on)bepaald moment definitief; maar die wordt langzaam wel onleesbaarder door de vette vlekken van de vis die erin verpakt wordt.
Dat laatste gebeurt trouwens bijna nooit meer, volgens mij, maar dat is gewoon zo'n uitdrukking van vroeger.
Net zoals 'de vis wordt duur betaald'. Maar dat heeft hier weer niet echt wat mee te maken.

Focus. Van vis naar bier. Het is allebei food. In Lievelde opent deze week de Bier Experience. Oftewel Beer Ervaring. Ik kan behoorlijk Nengels. Mooi, twee talen in één naam. En dan het eerste deel Nederlands en het tweede deel Engels, of andersom, net zoiets als Brain Klein Mengerinck (mocht iemand echt zo heten, puur toeval).

Dit is niet alleen maar komkommernieuws, dit past in de context en het frame van de verengelsing. In het onderwijs en in de media en overal.
Komkommers (ook al food, wat een rode draad toch weer) hebben trouwens een onprettige bijsmaak. In de media maar ook in de supermarkt.

Het grootste komkommernieuws is er helaas niet, want we doen niet mee aan de WK.
Wij zijn de ongelukkigen, de kijkers met een beperking, de programmatisch uitgedaagden. Die mensen met een zogenoemde beperking hadden trouwens het afgelopen weekend meer plezier in het voetbal dan de meeste miljonairs zonder beperking de komende weken zullen hebben.

Terug naar boven: op welke pagina ik ook sta, het zou zomaar eens de laatste keer kunnen zijn. De strijd om de leescijfers, clicks en likes is hard. In dat geval: het waren ruim vier mooie jaren.

Wie er in ieder geval niet voor het laatst in zal staan, is Bennie Jolink. Niet normaal hoe vaak hij in deze krant staat. Ik had een ex-collega beloofd dit nog even te melden.

Wat mij betreft, gewoon tot volgende week. Eerst nog even werken aan de definitieve versie van deze column, voor online.

9 / 38

Nerfgun Tournament in Hamalandhal

Jasper (links) en Arthur. Foto: PR Foto: PR Mazzel

LICHTENVOORDE- Een idee van stagiaires Jasper Warnar en Arthur Melitonyan van Mazzel; het eerste Nerfgun Tournament op zaterdag 16 juni, van 13.00 tot 17.00 uur. Plaats van handeling: de Hamalandhal in Lichtenvoorde.

Door Henri Walterbos

Jasper en Arthur zijn er klaar voor. Ze hebben er alles aan gedaan een leuke activiteit te organiseren voor kinderen en jongeren van 7 tot en met 14 jaar uit de gehele regio. Nerfguns? Jasper over de nieuwe hype. "Nerf speelgoed bestaat uit speelgoedpistolen, -geweren en -bogen. Deze hebben klinkende namen en worden gemaakt in felle flitsende kleuren. Hierbij worden darts geleverd die gemaakt zijn van zacht schuim. Kinderen kunnen zich dus niet zo gemakkelijk verwonden aan het speelgoed." Arthur vult hem aan. "Omdat de nerfguns onder kinderen uitermate populair zijn willen wij kijken of er ook animo is voor een heus toernooi. De eerste editie daarom zaterdag aanstaande in de Hamelandhal."

De activiteit gaat door bij minimaal 16 deelnemers. Kosten bedragen 5 euro. Kinderen en jongeren kunnen zich opgeven met een team van vier personen of individueel, dan stellen Arthur en Jasper de teams samen. Er is plaats voor maximaal 32 spelers. Voor de nerfguns wordt uiteraard gezorgd. Aanmelden kan via jasper-warnar@live.nl.

Voor meer info Facebook Mazzel.

Streekboekenverkoop bij Erfgoedcentrum Achterhoek

ACHTERHOEK - Op donderdag 14 juni van 10.00 tot 15.00 uur kunnen liefhebbers van boeken over onze streek terecht bij het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers waar een grote verkoop van tweedehands streekboeken en tijdschriften wordt gehouden. Hieronder bevinden zich streekhistorische en algemeen historische boeken, genealogische literatuur, tijdschriften en streekromans. De boekenmarkt vindt plaats in de studiezaal van het Erfgoedcentrum. In de daar aanwezige boekwinkel kan men tevens terecht voor de nieuwste streekboeken, kalenders en wenskaarten. Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers is te vinden op gebouw 't Brewinc, studiezaal 1e verdieping, IJsselkade 13 te Doetinchem.

Column

13 juni

Groenlo

Escaperoom Groenlo

Escaperoom Groenlo

Lichtenvoorde

Careaz Antoniushove: Careaz Welness

Careaz Antoniushove

14 juni

Groenlo

Taste Spelletjesavond (bordspelletjes)

Rockcafé Taste

Groenlo

Open tuindag

Anne van Beusekom-Orange

Groenlo

Escaperoom Groenlo

Escaperoom Groenlo

Groenlo

MargaKlompé: Zomermarkt

Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé

Lichtenvoorde

Careaz Antoniushove: Careaz Muzikaal

Careaz Antoniushove

15 juni

Groenlo

Escaperoom Groenlo

Escaperoom Groenlo

16 juni

Lichtenvoorde

Careaz Antoniushove: Careaz Gaat uit

Careaz Antoniushove

Lievelde

Loco Live

Loco Lievelde

17 juni

Harreveld

Survivalrun Harreveld

KSH terrein

Groenlo

Marga Klompé: Wandelgroep "Fitte Start" 3 kilometer

Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé

Groenlo

Escaperoom Groenlo

Escaperoom Groenlo

Lievelde

Loco Live

Loco Lievelde

18 juni

Groenlo

Escaperoom Groenlo

Escaperoom Groenlo

Groenlo

MargaKlompé: Lady W

Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé

19 juni

Groenlo

Escaperoom Groenlo

Escaperoom Groenlo

20 juni

Groenlo

Escaperoom Groenlo

Escaperoom Groenlo

Lichtenvoorde

Gratis gezondheidschecks (t.w.v. € 19,50)

Kei-Fit Lichtenvoorde

Lichtenvoorde

Careaz Antoniushove: Careaz Welness

Careaz Antoniushove

21 juni

Groenlo

Escaperoom Groenlo

Escaperoom Groenlo

Lichtenvoorde

Careaz Antoniushove: Careaz Creatief

Careaz Antoniushove

22 juni

Groenlo

Escaperoom Groenlo

Escaperoom Groenlo

23 juni

Groenlo

De Vrije Slag door Grolle

Grolse gracht: start & finish

Groenlo

Dancing in the street

Centrum Groenlo

Lichtenvoorde

Careaz Antoniushove: Careaz Gaat uit

Careaz Antoniushove

24 juni

Lichtenvoorde

Wandelmarathon Lichtenvoorde

Centrum

Groenlo

Escaperoom Groenlo

Escaperoom Groenlo

Vragender

Veenexcursie Vragenderveen

Verzamelen voor St. Antonius van Paduakerk

25 juni

Groenlo

Escaperoom Groenlo

Escaperoom Groenlo

26 juni

Groenlo

Escaperoom Groenlo

Escaperoom Groenlo

Lichtenvoorde

Mantelzorgcafé in Oost Gelre

HRZ 't Zwaantje

Streekboekenverkoop bij Erfgoedcentrum

ACHTERHOEK - Op donderdag 14 juni van 10.00 tot 15.00 uur kunnen liefhebbers van boeken over onze streek terecht bij het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers waar een grote verkoop van tweedehands streekboeken en tijdschriften wordt gehouden. Hieronder bevinden zich streekhistorische en algemeen historische boeken, genealogische literatuur, tijdschriften en streekromans. De boekenmarkt vindt plaats in de studiezaal van het Erfgoedcentrum. In de daar aanwezige boekwinkel kan men tevens terecht voor de nieuwste streekboeken, kalenders en wenskaarten. Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers is te vinden op gebouw 't Brewinc, studiezaal 1e verdieping, IJsselkade 13 te Doetinchem.

Een deel van de schaapskudde. Foto: Tessa Engelhard

Kinder-doe-middag bij de schaapskudde

OOST GELRE - Na een lange winter en een goede lammertijd met wel 300 lammetjes is de schaapskudde van Roelof Kuipers alweer begonnen met het begrazen van de stadsparken in de gemeente Oost Gelre. De kudde heeft haar werk in Groenlo al afgerond en moest even terug naar Winterswijk om daar geschoren te worden. Er is weer veel mooie wol vanaf gekomen en met die wol kunnen mooie producten gemaakt worden.

De landschapskudde Achterhoek organiseert op vrijdag 15 juni een leuke activiteit voor de kinderen bij de schapen. In het Beekdalpark in LIchtenvoorde is er vanaf 15:00 uur knutselen met wol en kun je de kudde van dichtbij bekijken en vragen stellen aan de schaapsherder. De activiteit is gratis toegankelijk.

Esri Eekelder maakt mooiste ontwerp

Esri Eekelder bij de poster van haar winnende ontwerp. Rein Domhof (staand) en Jan Stortelder kregen een eervolle vermelding. Foto: Luuk Kouijzer

OOST GELRE - Dinsdagmiddag half 3 op de Markt in Lichtenvoorde: drie supertrotse kinderen uit Zieuwent laten hun posterontwerpen zien voor het raam van de VVV. Zij hebben meegedaan aan de ontwerpwedstrijd, nadat ze met hun klas een rondleiding met speurtocht gehad hebben door de H.Werenfriduskerk.

Uit maar liefst 28 inzendingen uit groep 5 en 6 van de st. Jozefschool uit Zieuwent heeft de jury allermooiste gekozen: het kleurige en opvallende ecolineschilderij van Esri Eekelder, een èchte blikvanger. Het hangt gedrukt en in groot formaat op het billboard bij de VVV, maar je kunt het overal in de Achterhoek tegenkomen. Het origineel hangt nog de hele maand juni in de H. Werenfriduskerk, samen met alle andere creatieve inzendingen. Alleen daarom is het al de moeite waard om in de kerk te komen.

Rein Domhof en Jan Stortelder hebben van de jury een eervolle vermelding gekregen. Ook hun werk is van hoog niveau en erg origineel. Daarnaast krijgen ze alle drie nog een mooie oorkonde, gekalligrafeerd door juryvoorzitter Bennie Venderbosch. Esri en haar hele gezin mogen op zondagmorgen mee de kerktoren in, tijdens het wekelijkse moment wanneer het uurwerk wordt opgewonden. En natuurlijk gaan dan ook even de luiken open voor een prachtig uitzicht over Zieuwent.

Cheque Pastoor van Ars voor Oegandees kinderkoor

Oegandees koor blij met gulle cheque. Foto: PR

LICHTENVOORDE - Het Oegandese kinderkoor dat langs scholen trekt om hun traditionele dans en muziek ten tonele te brengen om geld in te zamelen voor een scholenproject in hun thuisland, was vorige week donderdag op basisschool Pastoor van Ars school.

Door Dinès Quist

Met hun vrolijk gekleurde Oegandese rokjes dansten een zestal meisjes alsof hun leven ervan afhing, begeleid door de jongens die opzwepende ritmes drumden op hun djembees. Na afloop verkochten ze allerhande Afrikaanse spulletjes. Jacques Jansen, directeur van de Pastoor van Ars, had nog een extra verrassing voor het Oegandese koor. Hij verraste hen met een cheque van bijna drieduizend euro. Het geld is bijeen gebracht door alle leerlingen van de school. Zij hebben op 20 april tijdens de, door de school georganiseerde, sponsorloop dit fantastische bedrag bij elkaar gerend.


In 't zonnetje

Sportiviteit én medailleregen bij Special Olympics tafeltennis

Staand vlnr: Ferry, Mark, Luuk en Jeroen. Zittend: Yvonne. Foto: Marijke Lansink

LICHTENVOORDE - Alle ingrediënten waren aanwezig om deze Special Olympics tot een succes te maken. De prachtige sporthal, het mooie weer, de inzet en toewijding van de vele vrijwilligers en vooral niet te vergeten het hartverwarmende enthousiasme van de sporters.

Het is toch wel een zeldzaam gebeuren. De ontmoeting van zoveel sporters met een beperking uit het hele land zo bij elkaar te zien en de sportiviteit waarmee ze elkaar benaderen. Er kan best eens iets mis gaan, maar daar liggen ze zeker niet wakker van. Nee, voor hen geldt met recht de Olympische gedachte, dat meedoen belangrijker is dan winnen. Een van de deelnemers beantwoordde de vraag of hij al wat gewonnen had dan met "Eerste of vierde worden is minder belangrijk, mee mogen doen is al fijn genoeg".

De organisatie van tafeltennis –een van de twintig sporten- lag in handen van Litac. Onder leiding van coach Laurens Wildenborg waren er in de voorbereiding talloze besprekingen om alles in goede banen te kunnen leiden. En zo was de BMW-hal al snel het toneel van tientallen sportmensen uit alle windstreken, begeleid door eveneens tientallen coaches en begeleiders. Hier en daar was dit decor zo onwennig voor sommige deelnemers dat ondersteuning bijna per punt nodig was om te voorkomen dat de spanning te groot werd.

Ook tientallen vrijwilligers, bijna allemaal leden van Litac, hielpen. Ook dynamictennisspelers, die in sommige gevallen nooit getafeltennist hadden. Een spoedcursus betreffende de belangrijkste spelregels was dan ook geen overbodige luxe. Maar ze deden het allemaal met liefde en verve. Het enige kleine minpuntje was misschien dat de publieke tribune schaars bezet was. Maar over het geheel genomen, waren deze spelen top. Er heerste een geweldige sfeer, niet in het minst in de lunchpauze. Daarvoor zorgde het dweilorkest 'Dokters' Infuus Toeters'. Een heel mooie bijdrage.

De organisatoren van Litac kunnen er trots op zijn dat al het voorbereidende en uitvoerende werk zeker niet voor niets is geweest. Ze zullen er nog lang aan herinnerd worden, want het speciale shirt van dit evenement mochten ze allemaal houden. En dan mag het deelnemen heel belangrijk zijn, er waren ook nog prijzen te verdelen. Zelfs twee eerste prijzen. Die vielen ten deel aan Marc Hoitink en Ferry van Embden. Twee derde prijzen waren er voor Jeroen Rutjes en Yvonne Bakker. Een vierde plaats was er voor de vijfde deelnemer van Litac, Luuk Lukassen.

Een heel fraai resultaat. Een felicitatie is hier zeker op z'n plaats. En één ding is zeker: die gewonnen trofee krijgt een prominente plaats en die zullen ze nog heel lang koesteren.

Special Olympics Achterhoek voetbalfeest voor deelnemers en toeschouwers

Tijdens het toernooi is het aangenaam vertoeven in de schaduw onder de bomen op het sportcomplex. Foto: Henri Walterbos

Goud voor Grol/Longa G1

Door Henri Walterbos

GROENLO - "Ik kreeg de tranen in mijn ogen. Zo mooi om te zien hoe die spelers allemaal genieten. Daar kunnen wij allemaal nog heel veel van leren. Ontroerend mooi om te zien." William Krabbenborg, zaterdagmiddag met zoon Cas aandachtig toeschouwer op het voetbaltoernooi, het grootste onderdeel van de Special Olympics Achterhoek dit weekend, op zijn eigen sportpark Den Elshof. De reacties van toeschouwers zijn eensluidend. Het is volop genieten geblazen met de ruim 400 voetballers. Het gaat hierbij weliswaar niet om genieten van de allermooiste voetbalhoogstandjes, zoals een week eerder op hetzelfde complex tijdens het Internationaal Marveld Toernooi, met topclubs van over de hele wereld, maar wel van een enorme spelvreugde, onuitputtelijke blijdschap en sportiviteit die de voetballers laten zien. Eigenlijk noog veel mooier. "Iedereen is winnaar," zei Daniël van den Berg, trots burgemeester van het Olympisch dorp op Marveld Recreatie, al tijdens het afleggen van de olympische eed, vlak voor de openingshandeling van het grootste sportevenement ooit in de Achterhoek. Hier is niets te veel mee gezegd. "Het is prachtig om te zien en erbij te zijn. Ik heb een speler gezien die de hele wedstrijd alleen maar stond te klappen, maar er zitten ook best wel leuke voetballers bij," vertelt vrijwilliger Pelle Walterbos nog steeds genietend. "Als divisioner houden wij op zaterdag de scores en doelpuntenmakers bij en beoordelen hoe sterk de teams zijn. Zo komen op zondag de sterkere teams tegen elkaar uit en de mindere teams tegen elkaar."

De spelers van Grol/Longa zijn blij na een zwaarbevochten overwinning. Foto: Henri Walterbos
Het G-team van Grol/Longa 2 en burgemeester Bronsvoort zijn blij met de 6de plek. Foto: Henri Walterbos

'We hebben er ongelooflijk veel energie in gestoken maar dit wel in tienvoud terug gehad door al die blije gezichten'

Warm
Het gehele weekend is het warm. Er wordt tussen de wedstrijden door verkoeling gezocht onder de bomen op en rondom het sportpark. De blijdschap is enorm. "Soms moet je op een veld weleens wachten om te kunnen beginnen omdat spelers elders nog van de muziek aan het genieten zijn en dat even voorgaat. Mooi toch. Het is hun feestje," vertelt Rob Westervoorde in het wedstrijdsecretariaat. Het is mooi om te zien dat na een wedstrijd de spelers elkaar allemaal een hand of high-five geven, ongeacht winst of verlies. Tijdens wedstrijden wordt er zelfs gejuicht als een speler van de tegenpartij scoort. De spelers gunnen elkaar iets. Zo is iedereen blij.

Lovende mails
Namens sv Grol zijn het Ben en Rolf Meuleman die de organisatie van het tweedaagse toernooi op zich namen. Vader en zoon zijn beide betrokken bij het G-voetbal van sv Grol dat een jaar geleden een samenwerking aanging met Longa '30 uit Lichtenvoorde, onder de naam sv Grol/sv Longa '30. Beiden kijken terug op een geslaagd toernooi. "We hebben er ongelooflijk veel energie in gestoken maar dit wel in tienvoud terug gehad door al die blije gezichten die we zagen," vat Ben het toernooi in één zin samen. "Het was leuk om te zien dat een vader met een dochtertje hier rondliep en Grolspeler Basten Overkemping zag lopen, een van de boegbeelden van de Special Olympics; 'Hebben we Basten eindelijk een keer in het echt gezien,' zei de dochter." Meuleman lacht erom. Rolf is al even tevreden over het verloop van het toernooi. Hij is blij met de vele lovende mails die hij op zondag al ontvangen heeft van deelnemende teams. "Wij hebben een superleuke dag gehad. Dat komt mede door jullie inzet," leest Rolf voor. "Daar doe je het voor."

Knappe prestatie
Sluit het G-team Grol/Longa G2 het toernooi af met een zeer verdienstelijke zesde plaats, het eerste team gaat zelfs met de gouden medailles naar huis. "Wat een enorme knappe prestatie," vindt ook burgemeester Annet Bronsvoort, die samen met Olympisch sportster en gouden medaillewinnares Marit Bouwmeester de medailles uit mag reiken. "De thuisploeg heeft de hoge verwachtingen helemaal waargemaakt," steekt presentator Erik Hagelstein tijdens de prijsuitreiking de winnende ploeg een extra veer op de hoed. Het gehele team juicht nogmaals. Ze kunnen er niet genoeg van krijgen.

'Het is heel erg leuk hier'

Het team uit Heesch op Marveld. Foto: Ferry Broshuis

Team uit Heesch geniet met volle teugen

Door Ferry Broshuis

De burgemeester van het Olympisch dorp: Daniël van den Berg. Foto: Ferry Broshuis
Foto: Ferry Broshuis
Foto: Ferry Broshuis
Foto: Ferry Broshuis

GROENLO/REGIO - Terwijl de muziekformatie 'UT Natte Mondstuk' uit Zeddam vrolijke noten blaast, zijn honderden en nog eens honderden deelnemers aan de Special Olympics Achterhoek zich zaterdagavond druk aan het vermaken op Marveld Recreatie. De ruim 2000 deelnemers aan dit fantastische en sportieve festijn voor mensen met een verstandelijke beperking hebben net gegeten en maken zich op voor een vrolijk avondfeest. Zo ook een team uit Heesch bij Oss uit Noord-Brabant.

Plezier
Met zijn zessen zijn ze, vier sporters en twee begeleiders. Die doen mee aan de gymwedstrijden die zaterdag al in Doetinchem werden gehouden en zondag verder gaan. De diverse sportonderdelen zijn verspreid over heel wat locaties in de Achterhoek, maar de centrale verblijfplaats is bij Marveld Recreatie, waar ze dergelijke aantallen mensen gemakkelijk en professioneel kunnen opvangen. Het dit jaar 50 jaar bestaande recreatiepark is ook voor dergelijke festijnen een ideale locatie. Zondag gaat het ook om de medailles die te winnen zijn. Maar de groep uit Heesch lijdt daar niet onder. "Ik heb geen zenuwen; meedoen is het belangrijkste", zegt Mark, samen met Nienke, Esther en Josefien de gymnasten, begeleid door de coaches Demi en Vicky. Ze genieten met volle teugen. Ze hebben ook net heerlijk gegeten, een lekkere gehaktbal met aardappelschijfjes en groente en ook nog een ijsje. Dat willen ze wel even zeggen. De coaches vertellen dat er bij het onderdeel gymnastiek in totaal 54 deelnemers zijn. Zondag gaat het voor de medailles, maar nu moeten ze van de avond genieten. Ze hebben er hard voor getraind, maar nu is er ontspanning en ze lachen vrolijk.

Burgemeester
Dan komt een man voorbij met een ambtsketen om. Het is de burgemeester van deze avond. Het is Daniël van den Berg, 34 jaar oud, en hij moet straks in de grote tennishal de vlag officieel overhandigen aan de mensen uit Den Haag, want daar wordt over twee jaar de volgende Special Olympics gehouden.
Of hij zenuwachtig is? Nee hoor, ook hij heeft er plezier in. Het valt op hoe alle deelnemers genieten en ze hebben eigenlijk nauwelijks tijd om wat te vertellen. Ze zijn op weg naar de grote tennishal om de officiële dingen die gedaan moeten worden mee te maken, of naar de grote zalen waar het feest en de polonaises inmiddels in volle gang zijn. En dat allemaal met heerlijke en aansprekende muziek erbij, je wordt er gewoon in meegezogen.
Het team van Heesch uit Oss heeft al heel lang flink geoefend. Ze gaan zich ook zondag weer krachtig presenteren, maar nu is er eerst dus feest. Dat duurt overigens niet te lang want morgen moeten ze wel fit zijn. Maar zenuwachtig? Nee!

'Blij voor zichzelf of voor de ander, het maakt ze helemaal niks uit'

LICHTENVOORDE – Uit alle windstreken komen ze, de G-handballers die afgelopen zaterdag bij de Hamalandhal aan de bak moesten. En bloedfantiek zijn ze, ondanks de warmte. Dan valt er uit een onbedoelde tackle wel eens een slachtoffer te betreuren. Maar als die dan na een paar minuten weer opstaat, valt hem door beide teams een waar applaus ten deel.

Door Annekée Cuppers

De wedstrijden duren inclusief wisselen een kwartier en dan gaan de teams weer door naar de volgende. Een belangrijke rol is weggelegd voor de coaches. Zij lopen constant langs de lijn en geven de sporters aanwijzingen, zoals 'binnen de lijnen blijven', 'iedereen wil de bal' en 'omdraaien, je moet die kant op'. Maar ook de scheidsrechters spelen een rol van betekenis. "We draaien inmiddels al heel wat jaartjes mee en als je eens een toernooitje afwezig bent, wordt je echt wel gemist hoor." Scheidsrechter Barry Bleije is al ruim dertig jaar betrokken bij de G-sport. Zijn eigen club, Havas, was een van de eerste verenigingen die met het G-handbal begonnen. "Al gauw hadden we een G-team bij elkaar en zijn we gaan spelen tegen andere G-teams uit de regio. Je ziet spelers ook steeds beter worden, combinaties maken en tactieken ontwikkelen. Bij een van die toernooien werd ik gevraagd om te fluiten en toen was ik direct verkocht." Op de vraag wat het fluiten bij het G-handbal nu dan precies zo aantrekkelijk maakt, komt Barry in eerste instantie niet verder dan 'het is gewoon ontzettend leuk'. Net op dat moment komt een van de handbalsters voorbij rennen, armen hoog in de lucht en een grijns van oor tot oor omdat inmiddels het derde doelpunt op rij is gevallen. "Kijk", zegt Barry, "Dat bedoel ik nou. Of ze met 5-0 voorstaan of met 2-1 achter, ze zijn altijd blij. Voor zichzelf of voor de ander, het maakt ze helemaal niks uit."

Special Olympics

Rainbowband viert 25-jarig jubileum

Rainbowband tijdens hun wekelijkse repetitieavond. Foto: Jos Betting


LICHTENVOORDE - Het kleurrijke, muzikale gezelschap van de Rainbowband viert komende zaterdag zijn 25-jarig bestaan. De muzikanten houden wel van een feestje en dat komt goed uit want het jubileum wordt groots gevierd. Muziek zal zeker niet ontbreken, maar zelf hoeft de band niet aan de bak, zij mogen genieten van hun welverdiende jubileumfeest.

Door Dinès Quist

Wat begon als een bescheiden twaalfkoppig clubje is in een kwart eeuw uitgegroeid tot een heus orkest van veertig enthousiaste leden, allemaal met een fysieke en/of mentale beperking, ieder met zijn eigen talent

Opperste concentratie. Foto: Jos Betting
Veel plezier bij het repeteren. Foto: Jos Betting

Tonnie Weikamp oprichter van de band, was destijds werkzaam bij de sociale werkvoorziening Hamaland en zag wel muziek in het team dat hij begeleidde. Als beroepsmuzikant wist hij de muzikanten in spé, enthousiast te krijgen en al snel zaten ze in de oefenruimte. Dirigent Tonnie maakte de muzikanten wegwijs in het lezen van muzieknoten door deze een eigen kleur te geven, zo ontstond de naam Rainbowband.

Elke week wordt er geoefend in de oude Lidl-winkel in Lichtenvoorde. Zo kleurrijk als de muzikanten zelf zijn is ook de versiering van de ruimte die vol hangt met schilderijen gemaakt door de leerlingen van het Bariet. Het vergt wel wat organisatie iedereen op tijd op de juiste plek met het juiste instrument te krijgen. Een extra paar handen heeft Tonnie 15 jaar geleden gekregen met de komst van Willy Engelbarts. Sindsdien is het duo de motor achter de succesvolle Rainbowband. Met als hoogtepunt het hoofdpodium op de Zwarte Cross. "Maar het grootste succes is dat ze het leuk hebben," vindt Tonnie. "We krijgen veel verzoeken voor optredens. We streven naar één in de maand, dat betekent dat we regelmatig 'nee' moeten verkopen."

Aan hulp heeft de band geen gebrek. Tonnie's kleinzoon Jelle (13) helpt graag en Jet Sanders deed onlangs haar stage bij de band. Zij vond het zo leuk dat ze een maatschappelijke studie is gaan volgen. Met Dorien Harbers en Leo Nieuwenhuis zijn zij een geolied team.

Weisse rozen met saté
Met humor weet Tonnie steeds weer de juiste snaar te raken bij de goedlachse muzikanten. "Het belangrijkste is dat ze schik hebben. Voor sommigen is dit het enige uitje in de week en dan is het belangrijk dat we lol hebben met elkaar." Zo heeft de band zijn eigen spontaan ontstane titels als 'Weisse rozen met saté' omdat iemand 'aus Athéne' ooit verkeerd verstond en als Tonnie 'Rookworstje tikt tegen 't raam' inzet heeft hij de lachers weer op zijn hand. Iedereen heeft zijn eigen specialiteit. Een sambabal die ritmisch tegen een brase tikt, een tamboerijn die tegen een rolstoelstang slaat, melodieën die goed ingestudeerd uit de keyboards klinken, allemaal even geconcentreerd.

Een hele prestatie is het dat dit o zo waardevolle orkest al 25 jaar bestaat. Op 16 juni van 14.00 uur tot 19.00 uur op de Koemstraat (naast Scapino) in Lichtenvoorde is iedereen welkom dit samen met de muzikanten te vieren. www.rainbowband .

Get on Stage gaat door

SJAM presenteerde zich tijdens de eerste Get on Stage. Foto: Sjaak Jansen

LICHTENVOORDE- Slechts een handjevol mensen kwam afgelopen zondag naar de eerste editie van Get on Stage bij poppodium Den Diek. Helaas gooide het tropische weer roet in het eten maar desondanks kijkt de organisatie tevreden terug op een geslaagde middag.

In aanloop naar het evenement zat het al niet mee; wegens familieomstandigheden moest de geprogrammeerde band Alice D. uit Winterswijk een week van te voren afzeggen. In allerijl werd er een oproep op Facebook geplaatst voor een tweede band die naast SJAM uit Zieuwent acte de présence zou geven. Annekée Cuppers laat namens de organisatie weten: "Naast Get on Stage organiseren we bij Den Diek ook maandelijks de open coffee voor ondernemers. Vanuit dat netwerk reageerde Judith Woordes van Juuls Artwork (bekend van de schilderingen in de Vragender Poort) op de oproep en na wat heen en weer ge-app, hadden we een tweede band geregeld. Dan blijkt maar weer hoe ontzettend krachtig een goed netwerk is."

Helaas voor de bands en organisatie viel de opkomst dus wat tegen op deze tropische middag maar uiteindelijk ontstond er wel een heel leuk sfeertje waarin er over en weer ook nog gejamd werd en zelfs een jongedame uit het publiek de microfoon greep om haar zangkunsten ten gehore te brengen. Medeorganisator en bestuurslid van Den Diek Jolien Weevers: "Dit was gelijk een mooie middag om eens te kijken hoe alles liep. Voor onze geluidsman Gijs Niënhuis was het tevens zijn vuurdoop, de eerste klus waarbij hij zelfstandig de knoppen bediende. Zo kwamen we er ook achter dat er nog een storing in de mengpaneel zit die we na moeten laten kijken. Maar al met al hing er een lekker relaxed sfeertje waarin er ook gewoon dingen fout mochten gaan. Eigenlijk precies zoals we het voor ogen hadden."

Op zondagmiddag 30 september is de tweede bandjesmiddag van Get on Stage bij Den Diek. Jolien: "We gaan zeker door want een evenement moet ook bekendheid krijgen en groeien. Door onze noodoproep op Facebook hebben zich ook weer een aantal bands gemeld voor wie het te kort dag was om de band nog bij elkaar te krijgen maar die wel graag een keer bij Den Diek willen komen spelen. Zo hebben we inmiddels een mooie lijst met regionale bands voor de komende evenementen paraat. En Alice D., die staan daar natuurlijk ook gewoon weer bij op."

Colour-guard bij St. Switbertus

LICHTENVOORDE - Al jaren kent het korps van schuttersgilde St Switbertus een peloton majorettes, dat voor de muzikanten loopt in diverse optochten. Sinds een aantal maanden zijn de dames een nieuwe weg ingeslagen: de Colorguard-groep.

De Colorguard-groep is een groep die in plaats van met de baton, met een lichte stok met vlag voor het korps loopt. Tijdens het lopen en stilstaand worden daarbij strakke al dan niet synchrone bewegingen gemaakt met de vlag. De vlag en stok zien er heel anders uit dan die van de vendeliers die altijd achter het korps lopen. Het zijn dan ook totaal verschillende disciplines.
De dames zijn al druk aan het oefenen om verschillende technieken onder de knie te krijgen. Tijdens de optocht met de Lichtenvoordse kermis willen ze u dat graag laten zien. Wie denkt: 'Dat lijkt me wel wat' is welkom om op maandagavond van 18.30 tot 19.45 te komen kijken in clubgebouw 'De Swite'.

World Press Photo komt opnieuw naar Zutphen

Jaarlijks trekt de tentoonstelling in de Walburgiskerk Zutphen duizenden bezoekers. Foto: Patrick van Gemert/Zutphens Persbureau

ZUTPHEN – World Press Photo komt opnieuw naar Zutphen met de beste visuele journalistiek van het afgelopen jaar. De allernieuwste tentoonstelling is van 6 tot en met 29 juli te zien in de Walburgiskerk.

De afgelopen jaren bezochten steeds rond de tienduizend mensen de tentoonstelling. Het is de vierde keer dat de tentoonstelling Zutphen aan doet. Een grote groep vrijwilligers spant zich hier elk jaar weer voor in.

In april koos de internationale jury uit 73.044 inzendingen van 4.548 fotografen uit 125 landen de winnende foto van Reinaldo Schemidt uit Venezuela. Hij fotografeerde José Víctor Salazar Balza toen die vlam vatte tijdens gevechten met de oproerpolitie bij een protest tegen president Maduro in Caracas. World Press Photo toont al sinds 1955 de meest indrukwekkende nieuwsfoto's van het jaar voorafgaand aan de wedstrijd. In verschillende categorieën worden winnaars aangewezen alsmede een 'overall' winnaar. Dankzij het werk van deze fotografen blijven heftige gebeurtenissen en misstanden in de wereld niet ongezien. De tentoonstelling bevat niet alleen foto's van hard nieuws, ook van hedendaagse kwesties, mensen, dagelijks leven, natuur, sport, reportage en langetermijnprojecten.

Openingstijden: maandag: 13.00 tot 17.00 uur, dinsdag tot en met zaterdag: 10.30 tot 17.00 uur, zondag: 13.00 tot 18.00 uur. Toegangsprijs: 5 euro. Kinderen tot 12 jaar gratis.


worldpressphotozutphen.nl

Verkoop je spullen op de zomermarkt

Gezellig snuffelen en leuke spulletjes kopen op de tweedehandsmarkt. Foto: Evelien Zuurbier

LICHTENVOORDE - Op zaterdag 30 juni en zondag 1 juli staat Lichtenvoorde weer geheel in het teken van de jaarlijkse zomermarkt. Een spektakel dat met circa 120 marktkramen, vele artiesten, dj's, theateracts en attracties jaarlijks zo'n 25.000 mensen uit de omgeving weet te trekken. Wegens het succes van vorig jaar wordt de tweedehandsmarkt ook dit jaar georganiseerd op zaterdag 30 juni. Hier mogen particulieren hun tweedehands spullen te koop aanbieden.

Tweedehands markten nemen sterk toe in populariteit. Je vind er vaak prachtige vintage spullen die al jaren op zolder verborgen liggen. Waardevolle spullen die liggen te wachten op een nieuwe eigenaar. De organisatie van de zomermarkt speelt hier op in door alle particulieren uit de regio dit jaar de mogelijkheid te geven om al hun verborgen parels af te stoffen en te koop aan te bieden in Lichtenvoorde.

De tweedehandsmarkt, onderdeel van de Zomermarkt, krijgt een speciaal ingericht plein waar uitsluitend particulieren hun tweedehands spullen mogen aanprijzen. Tezamen met de braderie, de vele aanwezige artiesten en diverse attracties beloofd het een drukbezocht zomers spektakel te worden.

De tweedehands markt vind plaats op zaterdag 30 juni in het centrum van Lichtenvoorde. Particulieren die willen deelnemen kunnen een kraam reserveren voor slechts 15 euro door een mail te sturen naar tweedehands@zomermarktlichtenvoorde.nl. Aanmelden kan tot en met 28 juni. Vol = vol.

Zelf je biertje tappen op Mañana Mañana

VORDEN - Festival Mañana Mañana heeft dit jaar een bar waar bezoekers hun eigen biertje mogen tappen. Er wordt betaald door een munt in de melkbus te stoppen.Met de komst van een zelftap geeft de organisatie bezoekers de vrijheid om hun eigen bier te tappen. Dit is uniek in het Nederlandse festivallandschap.

Lianne Overgoor, hoofd horeca: "Vanuit De Feestfabriek willen we elk jaar verrassen en vernieuwen, origineel zijn. We vinden het tof om mensen iets nieuws te laten ervaren en zien graag perfect getapte biertjes voorbij komen. Daarbij vertrouwen we de bezoekers en we gaan ervan uit dat iedereen een muntje in de melkbus gooit. Er is een servicemedewerker die toezicht houdt en de bar schoonmaakt. Voor de mensen die er misbruik van maken, hebben we passende sancties. In het kasteel staan nog enkele martelwerktuigen uit de 19de eeuw."

Naast de programmering op de podia, zijn er tal van activiteiten. Er is een Sociale Werkplaats waar mensen zich uitleven op het gebied van houtbewerken, mandenvlechten en beeldhouwen. Museum Villa Mondriaan verzorgt schilderworkshops en bij Zeef Teef worden ontwerpen op T-shirts gedrukt. Ook is er een open podium. Dit jaar wordt de zelftap aan het programma toegevoegd. Opvallend is ook de geringe hoeveelheid hekken. Er staan er wel wat, maar voor de rest geven touwen en paaltjes aan waar het festivalterrein stopt. Mañana Mañana, georganiseerd door De Feestfabriek Alles Komt Goed BV, vindt plaats van 14 tot en met 17 juni bij Kasteel Vorden. De laatste kaarten zijn te verkrijgen via de website.

Verkoop je spullen op de zomermarkt

LICHTENVOORDE - Op zaterdag 30 juni en zondag 1 juli staat Lichtenvoorde weer geheel in het teken van de jaarlijkse zomermarkt. Een spektakel dat met circa 120 marktkramen, vele artiesten, dj's, theateracts en attracties jaarlijks zo'n 25.000 mensen uit de omgeving weet te trekken. Wegens het succes van vorig jaar wordt de tweedehandsmarkt ook dit jaar georganiseerd op zaterdag 30 juni. Hier mogen particulieren hun tweedehands spullen te koop aanbieden.

Tweedehands markten nemen sterk toe in populariteit. Je vind er vaak prachtige vintage spullen die al jaren op zolder verborgen liggen. Waardevolle spullen die liggen te wachten op een nieuwe eigenaar. De organisatie van de zomermarkt speelt hier op in door alle particulieren uit de regio dit jaar de mogelijkheid te geven om al hun verborgen parels af te stoffen en te koop aan te bieden in Lichtenvoorde.

De tweedehandsmarkt, onderdeel van de Zomermarkt, krijgt een speciaal ingericht plein waar uitsluitend particulieren hun tweedehands spullen mogen aanprijzen. Tezamen met de braderie, de vele aanwezige artiesten en diverse attracties beloofd het een drukbezocht zomers spektakel te worden.

De tweedehands markt vind plaats op zaterdag 30 juni in het centrum van Lichtenvoorde. Particulieren die willen deelnemen kunnen een kraam reserveren voor slechts 15 euro door een mail te sturen naar tweedehands@zomermarktlichtenvoorde.nl. Aanmelden kan tot en met 28 juni. Vol = vol.

Kom kiek'n, het water stroomt

Wateroverlast op de Bleekwal in Lichtenvoorde, vanaf nu verleden tijd. Foto: Liesbeth Spaansen

LICHTENVOORDE- Lichtenvoorde heeft de laatste jaren flink te kampen gehad met wateroverlast. Het dorp kreeg al het water te verwerken dat vanaf Vragender (de Bult) naar het dorp stroomde. Straten stonden veelvuldig onder water en ook de fietstunnel vanaf Vragender was regelmatig afgesloten. Aan dat alles is nu een einde gekomen dankzij het Waterschap Rijn en IJssel en de gemeente Oost Gelre.

Door Kyra Broshuis

"Door klimaatverandering hebben we ook in onze gemeente nog altijd te doen met water op straat. Dat kan hinder geven. Daarom ook aan iedereen de oproep om ook mee te helpen door bijvoorbeeld te kiezen voor een groene tuin (zonder veel tegels) en het afkoppelen van regenwater. Het water kan dan de bodem inzakken en hoeft niet meer via het (vaak overbelaste) riool te worden afgevoerd!", zegt Chris Frencken van de gemeente Oost Gelre.

55.000 badkuipen vol water
"We hebben samen mooie stappen gezet richting een klimaatvriendelijk gebied dat tegen een stootje kan", vertelt projectleider Dorine Spanjers. "Er zijn drie wateropvanggebieden aangelegd in en om Lichtenvoorde. Eén aan de Weijenborgerdijk, één vlakbij de Visserijdijk/Eikendijk en één bij de Nieuwendijk. In die drie gebieden, met een totale oppervlakte van 13 hectare, kunnen we 60.000 kuub water opvangen. Dat zijn ongeveer 55.000 badkuipen vol."

Water, klimaat en Lichtenvoorde
Spanjers legt uit: "Om het water in die opvanggebieden te krijgen, zijn er ook twee omleggen aangelegd, de zogenaamde bypasses. Elk met nieuwe watergangen, duikers en stuwen. Die bypasses zijn bedoeld om het water uit de Weijenborgerbeek, de Vragenderbeek en de Visserijbeek om te leiden." Veel minder en hopelijk helemaal geen wateroverlast meer dus in Lichtenvoorde. Dat moet gevierd worden, zo vinden het Waterschap en de gemeente. Daarom wordt er op zaterdag 16 juni aanstaande een hele bijzondere publieksdag gehouden rondom water, klimaat en Lichtenvoorde. Chris Frencken van de gemeente Oost Gelre nodigt iedereen van harte uit. "We starten deze dag met een officieel moment om 10:00 uur. Daarna is er een interessante informatiemarkt over het gebied en dit bijzondere watersysteem rond Lichtenvoorde. Natuurlijk is er ook voor de kinderen van alles te zien en te doen. Er zijn steltlopers, er is een springkussen en schminken. Bij de Vragenderpoort openen we de beschilderde fietstunnel. De fietstunnel wordt een echte onderwaterwereld waar deze dag van alles te beleven valt met licht en geluid! Bij het wateropvanggebied aan de Weijenborgerdijk worden een vlotbrug, indianenbrug en tokkelbrug gebouwd. Een leuke uitdaging voor de jeugd!"

Praktische informatie
Bezoekers kunnen op de fiets de locaties bezoeken van de nieuwe wateropvanggebieden. "Er is een speciale fietsroute van 16 kilometer uitgezet. Mensen kunnen ook gratis met de huifkar tussen Uitspanning de Besselinkschans, de fietstunnel bij de Vragenderpoort en het wateropvanggebied aan de Weijenborgerdijk rijden. Op alle plekken staan wij van de gemeente Oost Gelre en onze collega's van het Waterschap om uitleg te geven over dit mooie project."

De publieksdag 'Kom kiek'n, het water stroomt' is op zaterdag 16 juni aanstaande van 10:00 tot 14:00 uur bij Uitspatting de Besselinkschans aan de Heringsaweg 18 in Lichtenvoorde.


Buitenspeeldag 2018 succesvol

Ook de Grolse gracht werd betrokken bij de Buitenspeeldag 2018. Foto: Arjan Paf

GROENLO - Woensdagmiddag 6 juni, tijdens de vijfde editie van Buitenspeeldag Groenlo stroomde de Maliebaan wederom vol met honderden kinderen. Het was ook fantastisch weer om buiten te spelen.

Na een beker koele ranja en een stuk fruit konden de kinderen kiezen uit heel veel te gekke sporten en activiteiten. Vol enthousiasme stonden de vrijwilligers van HV Grol, Groenlose Tennisclub, VV Grol, Hit It Dance Centre, Karate Mu-Chin en Rap & Snel hun sport uit te leggen aan de jongens en de meisjes. Scouting Groenlo had er ook dit jaar weer werk van gemaakt om een uitdagend spel te creëren, zo konden de kinderen onder andere vlotten bouwen en met touwen over de gracht lopen. Om heerlijk af te koelen stond er dit jaar een twintig meter lange buikschuifbaan, die dankzij de hulp van de Brandweer Groenlo vol water was. Kanovaren op de gracht, pony rijden, voetballen in een bubblebal en tot slot de allergrootste uitdaging; de top van de klimtoren bereiken.
De kleine kinderen konden zich weer prima vermaken op het Pindakaasplein, dat dit jaar geheel georganiseerd en geleid werd door leerlingen van het Graafschap College. Hier konden de allerkleinsten springen op een springkussen, ze konden zich laten schminken en verkleden, vingerverven of ze namen een duik in de ballenbak.
Myra van Het Lepelatelier stond met een tiental schildersezels aan de rand van de gracht en hier werden de fraaiste kunstwerken geschilderd.
Voor de ouders was er in de schaduw van de bomen een rustplekje gecreëerd met koffie en thee en daar konden de kinderen ook een ijsje kopen.

Tijdens deze middag zijn er foto's gemaakt, deze foto's kun je bekijken op de Facebookpagina van de Buitenspeeldag Groenlo.


Vrijwilligerscafé van start in Oost Gelre

Er bestond een redelijke belangstelling voor het door de gemeente Oost Gelre georganiseerde vrijwilligerscafé. Foto: Theo Huijskes

OOST GELRE - "In het nieuwe coalitieakkoord 2018-2022 hebben wij laten vastleggen dat wij in de komende jaren het vrijwilligerswerk binnen deze gemeente extra breed gaan ondersteunen. Daarbij wordt ernaar gestreefd om alles wat direct en indirect met dit voor de gehele samenleving van onschatbare waarde zijnde werk te maken heeft, toegankelijker en met name eenvoudiger te maken. Zo willen wij gaan inventariseren waar vrijwilligers tegenaan lopen, waardoor de daadwerkelijke uitvoering van dit werk blokkeert. In het verlengde daarvan zal er een gemeentelijk servicepunt komen met één aanspreekpunt."

Door Theo Huijskes

Dit zei CDA-wethouder Jos Hoenderboom, maandagavond samen met collega VVD-wethouder Bart Porskamp aanwezig bij het in de Hamalandhal in Lichtenvoorde door de gemeente Oost Gelre georganiseerde vrijwilligerscafé. Er was geen sprake van een massale opkomst, maar het voor de bijeenkomst gereserveerde zaaltje was redelijk goed bezet met vooral vertegenwoordigers van kleine verenigingen en organisaties. "Dat wij met twee collegeleden aanwezig zijn, geeft al aan hoe belangrijk wij het vrijwilligerswerk in deze gemeente vinden", aldus Hoenderboom, die kort na zijn openingswoord met collega Porskamp al weer vertrok in verband met andere vergaderverplichtingen.

Een vrijwilligersbolwerk
"Wat willen wij beginnen zonder vrijwilligers? De gemeente Oost Gelre staat weliswaar bekend vanwege haar grote vrijwilligersbolwerk, hetgeen met name tot uiting komt bij kleine en grote evenementen, maar het is oppassen geblazen dat er niet teveel afhaken zonder dat daar aanvulling van anderen tegenover staat." Volgens Hoenderboom komt de maatschappij stil te staan zonder vrijwilligers. "Maar tegelijkertijd wordt er op hen, en dat zeker in de huidige tijd, een groot, intensief beroep gedaan. Kijk alleen nog maar eens naar de bijkomende administratieve rompslomp. Samen hebben wij er daarom voor te zorgen dat het aantrekkelijk en bovenal uitnodigend blijft om dat voor de gemeenschap belangrijke werk te doen. Signalen die ons daarbij kunnen helpen, zijn van harte welkom."

Vrijwilligersverzekering
Was het Karin ten Heggeler, die namens de gemeente Oost Gelre de verschillende sprekers inleidde en bedankte, Arjan Mengerink, senior accountmanager bij Achmea, deed een boekje open over de door de gemeente Oost Gelre afgesloten vrijwilligersverzekering. Uit de reacties van de aanwezigen bleek dat deze verzekering voor verenigingen en organisaties, die praktisch alleen maar met vrijwilligers hebben te maken, veel meer mogelijkheden biedt dan dat men zich dat ooit heeft kunnen realiseren. Uit de uitgebreide toelichting van Mengerink, waarbij hij gebruik maakte van tal van voorbeelden uit de vrijwilligerspraktijk, kwam duidelijk naar voren welke verzekeringen er zoal van toepassing zijn en wat daarvan de (vele) mogelijkheden zijn.

Inspiratiesessie
Tijdens een boeiende door Roel Hazenberg, projectcoördinator Gelderse Sportfederatie, verzorgde inspiratiesessie kwam naar voren dat de drie belangrijkste knelpunten bij verenigingen c.q. organisaties zijn: 1) vrijwilligers, 2) leden en 3) financiën. Hazenberg liet daarbij weten dat leden op het punt staan om de eerste plaats van de vrijwilligers over te nemen. "Steeds meer verenigingen klagen over een tekort aan leden, waardoor het voortbestaan in het gedrang komt, om het vervolgens nog maar niet te hebben over de financiële problemen." Uit het betoog van de projectcoördinator kwam verder duidelijk naar voren dat het werven van vrijwilligers alleen succesvol kan zijn wanneer dat gebeurt via een rechtstreekse, persoonlijke benadering. Daarbij en passant gebruik makende van een uitspraak van voetbaltrainer Guus Hiddink: 'Als je iets gedaan wilt krijgen, moet je de drukste mensen binnen de club benaderen. Die hebben het druk, maar maken altijd tijd vrij!'

Samenwerking IKGL en Marianum

OOST GELRE - KGL (Industriële Kring Groenlo-Lichtenvoorde) en Marianum maken steeds meer concrete plannen om de samenwerking op te zoeken en te verstevigen. Een eerste stap is het STERA-project dat steeds verder wordt uitgerold en het loopbaanevent van 13 december dat mede dankzij de komst van bedrijven van IKGL een succes werd. Het loopbaanevent had als doel leerlingen met bedrijven en vervolgstudies in contact te laten komen.

De STERA-Leerroute is een netwerk van praktijkopleidingsplaatsen in de techniek voor vmbo-leerlingen. Het bijzondere hieraan is dat leerlingen een belangrijk deel van het programma bij de bedrijven uitvoeren, onder begeleiding van ervaren beroepsmensen. De leerlingen hoeven niet alle lessen te volgen in de theorie- en praktijklokalen van Marianum.

IKGL en Marianum zijn voornemens om de samenwerking nog meer op te zoeken door docentenstages te organiseren in de vorm van een studiedag en door oud-leerlingen en huidige leerlingen te verbinden met de IKGL-bedrijven van Oost-Gelre. Dit gebeurt door middel van snuffelstages, (afstudeer)stages en startersfuncties aan te bieden aan (oud-) leerlingen.

Samenwerking IKGL en Marianum

OOST GELRE - KGL (Industriële Kring Groenlo-Lichtenvoorde) en Marianum maken steeds meer concrete plannen om de samenwerking op te zoeken en te verstevigen. Een eerste stap is het STERA-project dat steeds verder wordt uitgerold en het loopbaanevent van 13 december dat mede dankzij de komst van bedrijven van IKGL een succes werd. Het loopbaanevent had als doel leerlingen met bedrijven en vervolgstudies in contact te laten komen.

De STERA-Leerroute is een netwerk van praktijkopleidingsplaatsen in de techniek voor vmbo-leerlingen. Het bijzondere hieraan is dat leerlingen een belangrijk deel van het programma bij de bedrijven uitvoeren, onder begeleiding van ervaren beroepsmensen. De leerlingen hoeven niet alle lessen te volgen in de theorie- en praktijklokalen van Marianum.

IKGL en Marianum zijn voornemens om de samenwerking nog meer op te zoeken door docentenstages te organiseren in de vorm van een studiedag en door oud-leerlingen en huidige leerlingen te verbinden met de IKGL-bedrijven van Oost-Gelre. Dit gebeurt door middel van snuffelstages, (afstudeer)stages en startersfuncties aan te bieden aan (oud-) leerlingen.

Brouwhoes BierExperience opent haar deuren

LIEVELDE - Het Brouwhoes, gelegen op het terrein van Erve Kots in Lievelde, is een waar bierparadijs en, zoals alles van de familie Weenink, tot in de puntjes verzorgd. Terwijl de werklieden druk bezig zijn met de laatste klussen, vertellen Ben en Irma Weenink van Erve Kots over de Brouwhoes Bier Experience die vrijdag 15 juni aanstaande geopend wordt.

Door Kyra Broshuis

Niet meer naar de Randstad
"We zijn in 1998 gestart met het brouwen van ons eigen bier en met het vertrek van Grolsch uit Groenlo waren we toen de enige brouwerij in de Achterhoek en de 35ste brouwerij in Nederland. We hadden al langer de wens om meer te doen met ons bier, geen bierfabriek maar wel een echte Bier Experience. Uiteraard zit in Amsterdam de Heineken Bier Experience maar vanaf vrijdag hoeft men niet meer naar de Randstad; hier zie en leer je alles over het brouwproces op een interactieve en verrassende manier. Het woord 'experience' dekt de lading; het gaat om vier keer de e: Escape, Entertaining, Education en Esthetic."

Unieke interactieve beleving
Voor de interactieve beleving heeft Weenink de samenwerking gezocht met Christof Elsinghorst van IetsAnders.nl en Jan Willem Kolkman van Fiascode uit Zieuwent. Tijdens de korte sneak preview wordt duidelijk dat er echt iets bijzonders en unieks is neergezet in Lievelde. Je valt van de ene verbazing in de andere. Het interieur is, net zoals bij de Stadschpomp in Groenlo, ontworpen door Martijn Keizers en zijn creatieve ideeën stroken uitstekend met de beleving van de Experience. "Het wordt ook nog eens een internationaal gebeuren hier. De Experience is in vier talen (Nederlands, Duits, Engels én Spaans) te beleven."

Groepen
Voor het brouwen zelf heeft Weenink de enthousiaste brouwer Boudewijn Albering in de arm genomen die jarenlang bij Grolsch gewerkt heeft. Voor het horecagedeelte is Tim Wieggers aangesteld die bij Frederik Hendrik in Groenlo heeft gewerkt. "Hij weet dus hoe het moet", lacht Weenink. Het brouwhoes werkt met een kleine kaart en is bij uitstek geschikt voor groepen zoals vrijgezellenfeesten, jubilea en trouwerijen.

Nieuwe dingen ontwikkelen
Aanstaande vrijdag vanaf 18.00 uur is iedereen welkom om te genieten van de allernieuwste toeristische trekpleister van Oost Gelre. "Het is mooi dat we er nu ook een slechtweervoorziening bij hebben. We willen nog veel gaan initiëren vanuit het Brouwhoes, we denken bijvoorbeeld aan een bijzondere bierroute samen met het Achterhoeks Bureau voor Toerisme." Weenink zit nog vol met plannen. "Dat is het mooie van dit vak. Ik blijf altijd bezig met het ontwikkelen van nieuwe dingen. We zijn met dit project gestart toen de Stadschpomp in Groenlo werd opgeleverd. Het sluit allemaal mooi op elkaar aan."

Opening met Curls on Fire
Op vrijdagavond 15 juni wordt de opening gevierd met een optreden van Curls on Fire, zaterdag 16 juni kunnen de gasten terecht van 12.00 tot 18.00 uur op het terras en in het Brouwlokaal. Vanaf dan is de Experience dagelijks geopend vanaf 12.00 uur. Als de testfase volledig is afgerond, is de Experience dagelijks geopend vanaf 10.00 uur. Eimersweg 4 in Lievelde, bij Erve Kots.

Op volle kracht vooruit!

Samen in Oost Gelre. Foto: Theo Huijskes

Nadat in de raadsvergadering van 8 mei de wethouders van CDA en VVD waren geïnstalleerd en het ambitieuze coalitieprogramma van CDA en VVD was vastgesteld, vond op 5 juni de eerste reguliere raadvergadering van deze nieuwe raadsperiode plaats. Een raadsvergadering waaruit duidelijk bleek dat de coalitie een frisse, nieuwe windrichting door het gemeentehuis en raadzaal laat waaien!

'Op volle kracht vooruit!' is de titel van het coalitieprogramma van CDA en VVD. Oost Gelre is een prachtige gemeente waar we trots op mogen zijn. Oost Gelre heeft in potentie economisch en sociaal een hele sterke positie in de regio. Dit komt in hoofdzaak door de enorme ondernemingszin en het grote zelf-organiserend vermogen van de burgers van Oost Gelre. Dit blijven CDA en VVD op alle fronten faciliteren en stimuleren. Dat betekent openstaan voor samenwerking, vertrouwen durven geven en 'loslaten'. Deze 'mind-set' is voor de coalitie leidend, maar voor sommige oppositiepartijen wel erg wennen. Dat bleek in de raad van 5 juni.

Kurk of rubber
Door het intensieve gebruik is de toplaag van het kunstgrasveld van SV Grol aan vervanging toe. Dit kost veel geld, dat de club niet alleen kan betalen. Daarom heeft SV Grol de gemeente om een financiële bijdrage gevraagd. De gehele oppositie wilde SV Grol deze bijdrage geven, onder voorwaarde dat ze verplicht worden kunstgras met kurk-korrels aan te leggen. Kunstgras met rubber-korrels werd door de oppositie in de ban gedaan. Kunstgrasvelden is zeer specialistische materie. Daar hebben individuele raadleden, ook die van de oppositie, geen verstand van. Schoenmaker blijf bij je leest! Laat de keuze over aan specialisten i.c. die SV Grol hierin adviseren. Op initiatief van de coalitie is besloten het krediet (€2,3 a €2,65 ton) beschikbaar te stellen en de keuze voor het soort kunstgrasveld inderdaad bij de SV Grol te laten. Zo spoedig mogelijk zal het college voor alle (kunst)grasvelden en sportaccommodaties een toekomstbestendig investeringsplan opstellen, zodat raad en de sportverenigingen weten waar ze aan toe zijn.

Eiland
Zoals in de inleiding al aangegeven heeft Oost Gelre in potentie economische en sociaal een hele sterke positie in de regio. Dit bied kansen, die alleen optimaal benut kunnen worden door in de regio goed en daadkrachtig samen te werken met de andere Achterhoekse gemeenten, ondernemers en onderwijsinstellingen. Dat is een must! De coalitie zal hier de komende jaren stevig op inzetten en haar rol regionaal opeisen. Doe je dit niet, dan kom je als Oost Gelre figuurlijk op een 'eiland' te staan, en dat willen we niet. Het is dan ook logisch dat we als Oost Gelre instemmen met een nieuwe versterkte samenwerkingsstructuur binnen de regio Achterhoek. Maar zo logische was dit voor OOG en D66 niet. Zij geven aan samenwerking belangrijk te vinden, maar wanneer het concreet wordt en ze uit hun 'comfortzone' moeten komen, gaan de hakken bij hen in het zand en is het consequent 'NEE'.

Gelukkig dat de coalitie en de andere oppositiepartijen wel regionaal durven samen te werken; voor het belang van Oost Gelre, op volle kracht vooruit!

Fractie CDA Oost Gelre

Niek Bragt, n.bragt@oostgelre.nl
Carla Heming 0544-465506
Ruud Krabbenborg 06-20521539
Theo Krabben 06-10731186
Walter Leemreize 06-22540413
Dennis van Loon 06-49710504
Rene Plaggenburg 06-53395335


OOG en D66 blijven tegen voorstel doorontwikkeling Regio Achterhoek

Voorstel wel aangenomen

OOST GELRE- Het lukt burgemeester Bronsvoort niet om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen waar het gaat om de doorontwikkeling van de Regio Achterhoek. De fracties van OOG en D66 blijven tegen de plannen.

Door Kyra Broshuis

Gezamenlijke regionale aanpak
De Regio Achterhoek is een samenwerkingsverband van zeven gemeenten, waaronder Oost Gelre, die samenwerken op verschillende gebieden. Met het nieuwe plan 'De Achterhoek werkt door' moeten de banden worden aangehaald. Burgemeester Bronsvoort vertelt dat de samenwerking tussen de gemeenten en via Regio Achterhoek goed verloopt, maar dat er behoefte is om de samenwerking te versterken om zo samen sterk te staan. "Het gaat daarbij om belangrijke opgaven, zoals demografische ontwikkelingen, economische ontwikkelingen, de woningmarkt, de bereikbaarheid van de regio en de duurzaamheidsopgave. Deze opgaven vragen om een gezamenlijke regionale aanpak. Niet alleen van de overheid maar ook van ondernemers en (maatschappelijke) organisaties en instellingen." Ze voegt eraan toe dat het wel belangrijk is dat de minister instemt met de voorgestelde afwijking op de Wet gemeenschappelijke regelingen. De raad wordt als een van de deelnemende raden aan de gemeenschappelijke regeling Regio Achterhoek voorgesteld om in te stemmen met de nieuwe opzet voor de regionale samenwerking. Deze opzet is tot stand gekomen na uitgebreide regionale consultatie, input van deskundigen en input van alle betrokken partijen, waaronder alle Achterhoekse raden.

Gebrek aan democratie
René Hoijtink van OOG reageert op het voorstel. "We hebben oog voor ontwikkeling waar de Achterhoek mee te kampen heeft en krijgt en we zien het nut van de samenwerking in de Achterhoek. Wij kiezen voor samenwerking vanuit de Oost Gelrese context en het belang van onze burgers. Het voorstel van 153 kantjes is vooral herhaling. Er wordt een samenwerking voorgesteld tussen de drie o's (overheid, ondernemers en organisaties). De o van overheid heeft een democratische grondslag, de andere twee o's niet. Die worden niet voldoende vertegenwoordigd. Wij kunnen niet instemmen met dit gebrek aan democratie. Daarnaast zal 5% van de ozb-belasting in Oost Gelre naar de regio gaan, dat is eenzijdig financieel belasten van onze burgers. De juridische basis voor dit voorstel ontbreekt volledig. We voelen niets voor een gedoogbeleid, een ministeriële goedkeuring kan immers nog jaren op zich laten wachten. Wij stemmen niet in met het voorstel."

Een lachertje
Van der Meulen van D66 zegt dat in dit voorstel de raadsleden nog verder op afstand worden geplaatst. "De raden gaan telkens akkoord met minder eigen slagkracht. We hebben al eerder aangegeven dat we een grotere invloed bij het uitwerken van de plannen wensen. Die nieuwe structuur waarbij alleen burgemeester, directeuren, wethouders, ambtenaren en vertegenwoordigers van verschillende organisaties aan de knoppen zitten, is democratisch verwerpelijk. De raden kunnen alleen maar instemmen en het op deze manier legitiem maken van besluitvorming is een lachertje. De raden staan feitelijk buitenspel. Op 11 juli wordt een definitief besluit genomen, hoe is dit te rijmen met de besluiten van de verschillende raden? De huidige ontwikkeling in de regio Achterhoek is een verkeerde en wij zullen niet instemmen met dit besluit."

Nu doorpakken
De VVD, de NLOG, de PvdA en het CDA steunen het voorstel wel. Kees Porskamp van de VVD: "wij geloven in de kracht van samenwerken. De nieuwe structuur biedt de mogelijk om onze positie als Achterhoek te verstevigen. We kunnen zo onze slagkracht vergroten richting Den Haag en onze grootste handelspartner Duitsland. Wij roepen het college op een prominente rol te spelen in het samenwerkingsverband. We moeten nu doorpakken en ik refereer aan de bekende Achterhoekse uitspraak: vake buj te bang!
NLOG'er Klein Gunnewiek: "Het is een treinrit waarvan we niet weten wat we onderweg allemaal te zien krijgen en wie er in die trein zitten. We moeten besluiten over iets ongrijpbaars. Maar als we geen treinkaartje kopen blijven we op het perron staan en stilstand is achteruitgang."

De Achterhoek kan niet zonder Oost Gelre
Burgemeester Bronsvoort vindt het jammer dat het voorstel niet door alle partijen gesteund wordt. "We praten al heel lang over de doorontwikkeling van de Achterhoek. We zijn goed in samenwerking, niet alleen in overheidsverband. Als we niet samenwerken, komen we op een eiland te zitten. De Achterhoek heeft Oost Gelre nodig. We moeten samenwerken met ondernemers en organisaties, we hebben elkaar nodig. Ik ben niet bang dat we overruled worden door die twee andere o's. De fractie van OOG denkt er principieel anders over. De fractie van D66 heeft het er over dat de raad verder op afstand komen te staan. Ik denk dat juist de positie van de raad wordt verbeterd." Het voorstel wordt aangenomen met 15 stemmen voor en 6 tegen.

OOgenblik na de raad

Afgelopen week stond vervanging van kunstgrasvelden bij de SV Grol op de agenda van de Raad. Kunstgras is in het afgelopen jaar onderwerp geweest van heftige discussies waarbij in ieder geval 1 ding duidelijk is geworden: we moeten de gezondheidsrisico's goed in kaart brengen. Jammer en onverstandig is het dan ook van het College om met stoom en kokend water een besluit door de Raad te laten goedkeuren; dit terwijl er in augustus belangrijke onderzoeksresultaten te verwachten zijn wat betreft de gezondheidsrisico's van kunstgras. Je zult maar in de schoenen staan van de verantwoordelijk wethouder. Wat te doen wanneer uit de resultaten blijkt dat de mat niet meer gebruikt kan worden? Daarnaast is het gebruik van kunstgras binnen de KNVB vanwege voetbaltechnische redenen niet onomstreden. Juist afgelopen week bleek uit verschillende publicaties dat het gebruik van kunstgras binnen de bond nog eens goed wordt bekeken.

Het College heeft er geen blijk van gegeven dat echt geprobeerd is dit dilemma met de KNVB te delen maar schermde enkel met het argument dat bij niets doen het veld zou worden afgekeurd. Uiteindelijk is door de stevige argumentatie vanuit de oppositie bewerkstelligd dat er voor de SV Grol een financiële prikkel is om in plaats van kunstgras over te gaan tot aanleg van een toplaag van kurk. Bij gebruik van kurk wordt in plaats van 230.000 euro een bedrag van 265.000 beschikbaar gesteld. Hiermee is het wel bijzonder dat het College het al dan niet duurzaam gebruiken van een voetbalmat laat afhangen van de afwegingen van de SV Grol en dat terwijl duurzaamheid toch juist een speerpunt van het College is. Bovendien wordt Grol dan verantwoordelijk in geval het veld wordt afgekeurd i.v.m. het gebruik van rubber.

Het was verder erg opzichtig en gênant dat de voorzitter van de SV Grol openlijk contact zocht met leden van het College tijdens de schorsing van de vergadering. Raad en College moeten ongehinderd hun werk kunnen doen. Het wisselen van argumenten in een openbare raadsvergadering in achterkamertjes past hier in het geheel niet bij en is aan te merken als (niet) integer gedrag.

OOG heeft tijdens het vragenuur een vraag gesteld over het woonwensenonderzoek dat in Harreveld van start is gegaan. Het gaat om een pilot die door onze voormalige OOG-Wethouder is geïnitieerd. OOG is erg benieuwd naar deze resultaten en is blij met de toezegging dat deze pilot een vervolg kan krijgen in andere kernen mits men daar binnen de betreffende kern hiertoe het initiatief voor neemt.

Fractie OOG

Jose Konings
Freek Jansen
Paul Wallerbos
Rene Hoijtink
Ronald Willering (fractievoorzitter)

OOgenblik na de raad

OOgenblik

na de raad

Afgelopen week stond vervanging van kunstgrasvelden bij de SV Grol op de agenda van de Raad. Kunstgras is in het afgelopen jaar onderwerp geweest van heftige discussies waarbij in ieder geval 1 ding duidelijk is geworden: we moeten de gezondheidsrisico's goed in kaart brengen.
Jammer en onverstandig is het dan ook van het College om met stoom en kokend water een besluit door de Raad te laten goedkeuren; dit terwijl er in augustus belangrijke onderzoeksresultaten te verwachten zijn wat betreft de gezondheidsrisico's van kunstgras. Je zult maar in de schoenen staan van de verantwoordelijk wethouder. Wat te doen wanneer uit de resultaten blijkt dat de mat niet meer gebruikt kan worden?
Daarnaast is het gebruik van kunstgras binnen de KNVB vanwege voetbaltechnische redenen niet onomstreden. Juist afgelopen week bleek uit verschillende publicaties dat het gebruik van kunstgras binnen de bond nog eens goed wordt bekeken.
Het College heeft er geen blijk van gegeven dat echt geprobeerd is dit dilemma met de KNVB te delen maar schermde enkel met het argument dat bij niets doen het veld zou worden afgekeurd. Uiteindelijk is door de stevige argumentatie vanuit de oppositie bewerkstelligd dat er voor de SV Grol een financiële prikkel is om in plaats van kunstgras over te gaan tot aanleg van een toplaag van kurk. Bij gebruik van kurk wordt in plaats van 230.000 euro een bedrag van 265.000 beschikbaar gesteld. Hiermee is het wel bijzonder dat het College het al dan niet duurzaam gebruiken van een voetbalmat laat afhangen van de afwegingen van de SV Grol en dat terwijl duurzaamheid toch juist een speerpunt van het College is. Bovendien wordt Grol dan verantwoordelijk in geval het veld wordt afgekeurd i.v.m. het gebruik van rubber.
Het was verder erg opzichtig en gênant dat de voorzitter van de SV Grol openlijk contact zocht met leden van het College tijdens de schorsing van de vergadering. Raad en College moeten ongehinderd hun werk kunnen doen. Het wisselen van argumenten in een openbare raadsvergadering in achterkamertjes past hier in het geheel niet bij en is aan te merken als (niet) integer gedrag.

OOG heeft tijdens het vragenuur een vraag gesteld over het woonwensenonderzoek dat in Harreveld van start is gegaan. Het gaat om een pilot die door onze voormalige OOG-Wethouder is geïnitieerd. OOG is erg benieuwd naar deze resultaten en is blij met de toezegging dat deze pilot een vervolg kan krijgen in andere kernen mits men daar binnen de betreffende kern hiertoe het initiatief voor neemt.

Fractie OOG

Jose Konings
Freek Jansen
Paul Wallerbos
Rene Hoijtink
Ronald Willering (fractievoorzitter)

Zwarte Cross Talententuin in Achterhoek Nieuws

Carmen Bijsterveld, Ibrahim Abdi Ali, Herman IJzerman en Farhaan Abdi Ali. Foto: Meike Wesselink

ACHTERHOEK - Farhaan (14) en Ibrahim (17) Abdi Ali uit Groenlo werken iedere dag keihard om persoonlijke records te breken op de atletiekbaan. Herman IJzerman traint de Somalische broers die een ongelooflijke ambitie hebben om zo snel mogelijk de top te bereiken. De jongens zijn opgenomen in de Zwarte Cross Talententuin waar in totaal zeven veelbelovende jonge sporters uit het Oosten van het land een podium krijgen. Alle sporters houden persoonlijke blogs bij die onder meer op de site van de Zwarte Cross te vinden zijn. Eens per maand verschijnt één van die blogs ook in de verschillende uitgaven van Achterhoek Nieuws. Hoe is het voor Farhaan en Ibrahim om onderdeel uit te maken van de Talententuin?

Door Meike Wesselink

Hoewel ze meestal in Zutphen trainen, kennen de jongens het terrein van de Zwarte Cross op hun duimpje. Het is er namelijk niet alleen heel geschikt om te crossen, je kunt er ook uitermate goed hardlopen en met de benenwagen door het zand ploegen. "Vorig jaar mocht ik opeens het terrein niet meer op toen ik wilde trainen. Waren ze bezig het festival op te bouwen", zegt Farhaan lachend. Zelf hebben de jongens wel zin in de Zwarte Cross. Ronnie Flex zien, dat lijkt ze wel wat.

Gastgezin
Herman IJzerman traint de jongens, maar is ook hun steun en toeverlaat. Gauw brengt Herman ze na de training naar het station voor aansluiting op de trein naar Groenlo. "Het is niet te doen. Die jongens trainen zich in het snot en moeten dan 's avonds laat nog terug naar Groenlo. Eten, slapen en de volgende ochtend weer vroeg in de bus naar school. We zijn op zoek naar een gastgezin voor de jongens van maandagavond tot en met vrijdagochtend, dat is namelijk veel praktischer, gezien de trainingen in Zutphen. Niet alleen de training, de rust en structuur daarnaast zijn minstens zo belangrijk. Een gastgezin voor de jongens samen zou natuurlijk ideaal zijn, maar twee verschillende gastgezinnen is net zo fijn", laat de topsportcoach weten. "Dus als iemand een idee heeft, dan horen we dat heel graag."

Top Team Hanzesport
Herman IJzerman nam het initiatief voor het Top Team Hanzesport, een individueel coachings- en begeleidingstraject voor topsporters die - net als de Abdi Ali-broers - beschikken over de perfecte balans tussen motivatie, discipline en talent. Herman coacht en krijgt daarbij steun van Doetse Huizinga en ex-atleet Bob Winter. Het is een 'way of life', zoals Herman het noemt; álles maar dan ook álles wordt in het werk gesteld om aan de top te komen. De jongens hebben dit voorjaar de Nederlandse nationaliteit gekregen en hebben de eerste wedstrijden al gelopen onder de Nederlandse vlag. Voorzichtig kijken ze al uit naar hun eerste EK.

Talententuin
Om de week schrijven de broers in hun blog over avonturen die ze meemaken tijdens hun sportcarrière. Zo kun je deze week lezen hoe Ibrahim de inschrijving voor het NK miste en over de 4.08 minuten waar Farhaan onder móet blijven tijdens zijn eerste wedstrijd op de 1500 meter.
Carmen Bijsterveld, coördinator online media van de Feestfabriek: "De Talententuin is in augustus 2017 in het leven geroepen en bedoeld om jonge topsporters promotioneel een stukje verder te helpen. De talenten krijgen workshops over mediagebruik, leren het toe te passen en krijgen tips van mensen uit de topsport zoals Stefan Groothuis en Erik Hagelstein. Motorcrosser Davy Pootjes zat vorig jaar al in de Talententuin, maar die heeft zich zo succesvol neer weten te zetten, dat hij dit jaar plaats heeft gemaakt voor Ibrahim en Farhaan."

Gastgezin gezocht

Farhaan en Ibrahim voelen zich vereerd, maar moeten met hun bescheiden karakter nog een beetje wennen aan zoveel aandacht. Met tante Rikie hebben de jongens nog geen kennis gemaakt, maar dat gaat binnenkort ongetwijfeld gebeuren.


www.zwartecross.nl/talententuin

Cultuurfonds Gelderland deelt uit

REGIO - Het bestuur van het Prins Bernhard Cultuurfonds Gelderland heeft aan 146 projecten op het gebied van cultuur en natuur een totaalbedrag van € 409.597 toegekend. Met de 146 toekenningen is de helft van het ter beschikking staande budget van € 808.715 voor dit jaar besteed. Alle toegekende bijdragen zijn garanties. De afrekening gebeurt achteraf; het fonds draagt namelijk alleen bij in tekorten.

Het geld is onder meer afkomstig van de BankGiro Loterij, Nederlandse Loterij, CultuurFondsen op Naam, donaties en een collecte die onder de naam Anjeractie wordt gehouden. Het Prins Bernhard Cultuurfonds is een stichting met een landelijk bureau en twaalf provinciale afdelingen. Door het verlenen van bijdragen, het opzetten van projecten en het uitreiken van prijzen zet het zich in voor cultuur en natuur.

In de gemeente Oost Gelre werd 500 euro toegewezen aan Ensemble Voval Pierre Villette voor een herfstconcert. De Sociëteit Grolse Wanten kreeg 2.000 euro voor het inrichten van een permanente tentoonstelling over Grolse wanten, De Sociëteit kreeg daarnaast nog eens 2.500 uit een speciaal fonds: het Coulissenfonds.

De deadline voor aanvragen voor de aankomende ronde is 2 juli. Aanvragen kunnen worden ingediend voor bijzondere projecten en voor investeringen op het gebied van cultuur en natuur. Op de website is te vinden hoe een aanvraag doen in zijn werk gaat.

Nienke Pothoven winnaar 35ste Z-M biljarttoernooi

Vlnr: Nienke Pothoven, Gerrit Hakken, Bennie Waalderbos en Edwin Rijkman. Foto: Willy Rouwhorst

ZIEUWENT/MARIËNVELDE - De voorrondes van dit toernooi werden gespeeld vanaf 16 april tot 19 mei in drie locaties te weten;
Café Heutinck en café Wieggers te Marienvelde en het buurt- en clubhuis 't Kevelder te Zieuwent waren anderhalve maand lang het toneel van het 35ste Z-M biljarttoernooi. Met in totaal 90 biljarters het toernooi met de meeste deelnemers tot nu toe.

Om door te dringen tot een finale plaats moest men in twee voorrondes de strijd aangaan met vier tegenstanders binnen de poule van indeling. De 32 best geplaatsten van de beide voorrondes gingen door naar de finale wedstrijden. Op basis van het 10-punten systeem werd de eindstand bepaald. De finales werden gespeeld met het knock-out systeem, bij verlies was het over en uit.
Uiteindelijk drongen de volgende spelers door tot de kwartfinales: Frans te Brake, Arnold Kemkens, Bennie Beerten, Henk Eiting, Gerrit Hakken, Edwin Dijkman, Nienke Pothoven en Bennie Waalderbos. Deze laatste vier mochten vrijdagavond 8 juni onder overweldigende belangstelling aantreden bij de slotfinales.

Op biljart 1 werd een prachtige strijd geleverd tussen Edwin Dijkman en Nienke Pothoven. Nienke was zeer gedreven om deze partij te winnen. Mede om reden dat van de 90 deelnemers er maar vier dames meededen. In 23 beurten besliste Nienke de partij met een hoogste serie van 18 terwijl Edwin Dijkman niet verder kwam dan 50 van de te maken 75 caramboles. Op biljart 2 ontspon zich de strijd tussen 'Bennie Waalderbos en Gerrit Hakken. In deze partij bleek Gerrit Hakken vanaf het begin de sterkste te zijn. De opgebouwde voorsprong liet hij niet meer ontglippen en hij won deze partij overtuigend.

Hierna werd op biljart 2 gestreden om 3de en 4de plaats tussen Bennie Waalderbos en Edwin Dijkman. Hier had Bennie zich snel hersteld van het verlies tegen Gerrit Hakken. Edwin had echter grote moeite om zich te herpakken, waardoor hij uiteindelijk op de vierde plek eindigde. In aanvang van de finalepartij op biljart 1 was het Nienke die meteen de toon zette (letterlijk en figuurlijk) en al snel was duidelijk dat hier voor Gerrit Hakken de 2de plaats het hoogst haalbare was in dit toernooi.

Zowel publiek dan organisatie vond in de persoon een Nienke Pothoven de echte en terechte winnaar van dit 35ste Z-M toernooi. Hierna volgde een staande ovatie voor Nienke en met een glimlach gadegeslagen door vader DirkJan Pothoven.

Vooraf aan de prijsuitreiking van de winnaars werd er door de heer Rouwhorst namens de Z-M organisatie drie prijzen uitgereikt voor de pechvogels die door ziekte aan deze 35ste toernooi niet deel konden nemen. Dit zijn Andre Schuirink, Theo Engelbarts en Theo van Loon.

Hierna volgde de uitreiking aan de vier prijswinnaars waarbij de prijzen werden overhandigd en een bos bloemen namens de organisatie Z-M door Leo v Schie. De wisselbeker werd hierna overhandigd aan Nienke Pothoven.

Voorjaarscompetitie L.T.C. de Kei twee kampioenen

Vlnr: Michel Pillen, José Oude Heuvel, Manon Huinink, Willie Slot, Ellen Otten en Michel Otten.Foto: Marleen Elshout

LICHTENVOORDE - Zondag 3 juni was de laatste speeldag van de voorjaarscompetitie. Dit jaar opvallende hoge temperaturen op alle speeldagen. Voor de Kei traden dit voorjaar aan: op donderdag één damesteam, vier teams op vrijdag, maar liefst negen teams op zaterdag en twee jeugdteams op de zondag.

Er is gestreden in het heetst van de strijd met uiteindelijk één kampioen bij de senioren en één bij de junioren. Het jeugdteam onder de 17 jaar was veruit de sterkste dit jaar in de 2de klasse. . Gefeliciteerd Dominique Elferink, Beau te Brake, Noor Jongeneel, Twan Terpstra, Friso Venderbosch en Dante Verbruggen.

Bij de senioren was er dit jaar ook een kampioen, het 1ste gemengde 35+ team. Tot op de laatste wedstrijddag was het spannend, maar het is ze weer gelukt. Proficiat Michel Pillen, Willie Slot, Michel Otten, Ellen Otten, Manon Huinink en José oude Heuvel. Kampioen in de 1ste klasse zaterdagmiddag!

Het damesdubbel team op de donderdag kwam dit jaar net iets tekort in deze klasse, de 3de helft was gelukkig altijd gezellig.

Vrijdag traden dit vier teams aan. Twee heren dubbel teams en twee damesdubbel teams. Bij alle thuiswedstrijden was het volle bak en werden er vier dubbels door alle teams gespeeld.

Op zaterdag speelden naast het kampioensteam nog maar liefst 8 teams. Drie gemengde teams 17+, twee gemende teams 35+, een damesdubbel 17+ team , een herendubbel 50+ team en een herendubbel 35+ team. Veel teams hebben lang meegedaan voor het kampioenschap, waarbij het één team dus is gelukt. Het herendubbel 35+ team, onder leiding van Eddy Ruesink greep echt nipt naast de titel. Het aantal punten was namelijk precies gelijk, de onderlinge wedstrijd was gelijk, echter op het aantal games over de hele competitie kwamen ze net tekort.

Op zondag trad er naast het kampioensteam nog een jeugdteam gemengd onder de 14 jaar aan. Zij eindigden in de middenmoot.

Koningin van de schoolslag Indy te Molder

Deelnemers en medaillewinnaars van ZPC Livo. In het midden drievoudig Gelders kampioene, Indy te Molder. Foto: Theo Ratering

LICHTENVOORDE - Tijdens de Gelders Kampioenschappen lange baan, die op 26, 27 mei en 2,3 juni in het Sportfondsenbad te Nijmegen zijn gezwommen hebben negen zwemmers van ZPC LIVO uitstekend gepresteerd.

Deelname aan deze kampioenschappen is al een prestatie op zichzelf en daarin slaagden de volgende zwemmers: Isha Brouwer, Lieze Heuvels, Aline Meuleman, Senna te Molder, Indy te Molder, Lynn Rötter, Mijntje Wopereis, Niels Bouwmeester en Ruud Schutten. In totaal waren er voor deze zwemmers 61 starts en 4 estafettes en werden er nog een aantal als reserve opgeroepen. Er waren diverse top 10 en top 5 klasseringen te bewonderen, maar uiteindelijk gaat het om de ereplaatsen en om dat te bereiken moet je van goede huize komen. Senna te Molder slaagde daarin door een prachtige derde plaats en dus een bronzen medaille te behalen op de 100 meter rugslag.

Aline Meuleman knokte zich op het loodzware nummer, de 200 meter vlinderslag, naar een schitterende tweede plek en dus zilver. Maar er kan er maar één de beste zijn en dat was Indy te Molder, die op zowel de 50, 100 en 200 meter schoolslag het goud pakte en zich maar liefst drie keer tot Gelders Kampioene mocht laten uitroepen, een geweldige prestatie en een evenaring van vorige jaar toen ze dat ook al bereikte. Op de 50 meter schoolslag behaalde ze bovendien de limiet voor deelname aan de Nederlandse Junioren Kampioenschappen die in juni in Eindhoven worden gehouden.

Voor een zeer grote verrassing zorgden de meisjes estafetteploeg, bestaande uit Senna te Molder, Lynn Rötter, Mijntje Wopereis en Aline Meuleman, die in deze volgorde de 4x 100 meter vrije slag afwerkten. Zij stonden als 5de geplaatst, maar behaalden een niet verwachte, geweldige derde plaats, die de coach van ZPC LIVO bijna een gat in het plafond van het zwembad deed springen.

De Blauwe Doffer

LICHTENVOORDE/GROENLO - Op zaterdag werd aan twee fronten gestreden door de leden van De Blauwe Doffer. Enerzijds was er de eendaagse fondvlucht vanuit Gien in Frankrijk en anderzijds de vitessevlucht vanuit Quievrain in België. Breuer en Goossens zijn de namen van de winnaars.

Gien is een losplaats in Frankrijk die 100 kilometer beneden Parijs ligt op een afstand van zo'n 572 kilometer. Aan de vlucht werd deelgenomen door dertien liefhebbers met 138 duiven. Er waren 46 prijzen te verdelen toen om 10.30 uur de manden konden worden geopend. Vervolgens was het S. Breuer die de eerste prijsduif constateerde; M. van Melis klokte de laatste prijsduif. Breuer pakte niet alleen de eerste prijs, maar classificeerde ook drie van de acht duiven bij de eerste tien. Hij werd gevolgd door de tweede plaats van M. Kl. Falckenborg, die voorts een hoog prijspercentage scoorde met 24 uit 30. Derde op de uitslagenlijst was V.J.C. van Melis met 1 uit 3.

Quievrain was het lossingsstation van een vitessevlucht over 269 km. Aan deze vlucht werd deelgenomen door achttien liefhebbers met 310 duiven. Er konden 104 prijzen worden gewonnen toen om 14.00 uur het sein tot lossing werd gegeven. De eerste prijsduif was voor H. Goossens en de laatste prijsduif op de lijst kwam op naam van W. te Lintelo. Ongekend hoge prijspercentages werden gescoord door H. Goossens (15 uit 17) en F. Nijhof (19 uit 19). Laatstgenoemde bereikte dus een score van 100%. Derde op de uitslagenlijst werd S. Breuer met 2 uit 8.

Warm jeugdtoernooi Grolse Boys

Longa '30 wint in beide leeftijdscategorieën

GROENLO - Afgelopen zaterdag vond onder zeer warme omstandigheden een D en C-toernooi plaats op het Wilgenpark. Het toernooi werd georganiseerd in het kader van het 70-jarig bestaan van de vereniging Grolse Boys. Officieel spreken we tegenwoordig over JO13 en JO15, maar in de volksmond is het nog altijd de D en C-jeugd. Diverse grote buurverenigingen waarderen dit toernooi, omdat het klein en gezellig is en er veel aandacht is voor met name lagere elftallen, die dat soms toch wat minder krijgen. Deelnemers waren teams van Erix, Longa'30, HSC'21, FC Winterswijk, FC Trias, SV Grol en natuurlijk Grolse Boys.

's Morgens bij het D-toernooi was het aanvankelijk nog wat koel, maar in de loop van de dag werden de temperaturen steeds hoger. Er is dan ook heel wat water en ranja doorheen gegaan. Grolse Boys trakteerde, vanwege het jubileum, alle deelnemers op ijs. Het toernooi werd gewonnen door Longa JO13-3, terwijl Grol JO13-3 en JO13-4 respectievelijk 2de en 3de werden. Bij Koning Voetbal, waarbij de bal in de openingen van verschillende wasmachines en droogtrommels geschoten moesten worden, werd Grol JO13-3 winnaar. De prijs voor beste keeper ging naar Gent Shala van Grolse Boys en de prijs voor beste speler ging naar Jip Esselink van Longa'30.

In de middag stonden acht elftallen (JO15) aan de aftrap van het C-toernooi. Hier werd in een spannende finale Longa JO15-4 de winnaar. Tegenstander Grolse Boys kwam wel met 2-0 voor te staan, maar ondertussen werd de verdediging een beetje verwaarloosd, waardoor Longa toch nog als winnaar uit de bus kwam. Derde werd Trias JO15-5. Hier ging de prijs voor beste keeper naar Altan Yaman van Grolse Boys. De beste speler was een meisje van Erix uit Lievelde. De trofee van Koning Voetbal werd gewonnen door HSC'21 JO15-3.

Sponsoren Poelhuis Sportartikelen en EP Groot Zevert stelden de prijzen beschikbaar.

Jeugdtoernooi Grolse Boys

GROENLO - Afgelopen zaterdag vond onder zeer warme omstandigheden een D en C-toernooi plaats op het Wilgenpark. Het toernooi werd georganiseerd in het kader van het 70-jarig bestaan van de vereniging Grolse Boys. Deelnemers waren teams van Erix, Longa'30, HSC'21, FC Winterswijk, FC Trias, SV Grol en natuurlijk Grolse Boys.

's Morgens bij het D-toernooi was het aanvankelijk nog wat koel, maar in de loop van de dag werden de temperaturen steeds hoger. Grolse Boys trakteerde, vanwege het jubileum, alle deelnemers op ijs. Het toernooi werd gewonnen door Longa JO13-3, terwijl Grol JO13-3 en JO13-4 respectievelijk 2de en 3de werden. Bij Koning Voetbal, waarbij de bal in de openingen van verschillende wasmachines en droogtrommels geschoten moesten worden, werd Grol JO13-3 winnaar. De prijs voor beste keeper ging naar Gent Shala van Grolse Boys en de prijs voor beste speler ging naar Jip Esselink van Longa'30.

In de middag stonden acht elftallen (JO15) aan de aftrap van het C-toernooi. Hier werd in een spannende finale Longa JO15-4 de winnaar. Tegenstander Grolse Boys kwam wel met 2-0 voor te staan, maar ondertussen werd de verdediging een beetje verwaarloosd, waardoor Longa toch nog als winnaar uit de bus kwam. Derde werd Trias JO15-5. Prijs voor beste keeper: Altan Yaman van Grolse Boys. De beste speler was een meisje van Erix uit Lievelde. De trofee van Koning Voetbal werd gewonnen door HSC'21 JO15-3.

Grolle - Stelvio 2018: in zeven dagen door acht landen fietsen

De wielerfanaten aan de start voor Grolle - Stelvia 2018. Foto: Theo Huijskes

Uitdaging voor wielerfanaten van Groenlose en Lichtenvoordse wielerclubs

Door Theo Huijskes

GROENLO - Zaterdagmorgen 9 juni 2018. Al vroeg in de ochtend is het een drukte van belang op de Markt in hartje Groenlo. Omringd door familieleden, vrienden en andere belangstellenden staat een groep van elf wielerfanaten aan de start van een niet-alledaagse fietsuitdaging. Weken van voorbereiding met intensieve trainingen zijn eraan voorafgegaan. Het fietsen van het traject Grolle - Stelvio in Italië, waarbij 1.250 kilometer moet worden weggetrapt en maar liefst acht landen met in totaal 15.000 hoogtemeters worden doorkruist. Het is de bedoeling om in een tijdsbestek van slechts zeven dagen op vrijdag 15 juni de top van de 2.750 meter Passo dello Stelvio in Italië te bereiken. Een heuse uitdaging voor negen recreatieve wielrenners, bijgestaan door twee begeleiders.

Het idee voor deze rit ontstond vorig jaar toen de Tristan Hoffman Challenge zich afspeelde op de Passo dello Stelvio. Daarbij waren het Ronald Brockötter, Dennis Rondeel en Harrie Hoitink, die met elkaar afspraken om vanuit Groenlo naar de Stelvio te fietsen en aansluitend de Tristan Hoffman Challenge te rijden. In verband met drukke werkzaamheden en diverse persoonlijke verplichtingen werd de voorbereiding geen succes. Daarop werd besloten het plan om naar de Stelvio te fietsen door te schuiven naar het voorjaar van 2018.

Grondige voorbereiding
Afgelopen winter werd de groep geformeerd die de monsterrit moet gaan voltooien. Naast de drie initiatiefnemers zijn dat Arnold Harbers, Eddy Lamers, Hans Hoitink, Marcel Pasman, Robert te Maarssen (allen lid van de Ren- en Toerclub Groenlo) en René Wellink (lid van de Wielertoerclub Keitrappers uit Lichtenvoorde). De groep wordt begeleid door het duo Ivo Versteegen en John Ligtenberg. Eerstgenoemde verzorgt de medisch-therapeutische ondersteuning en laatstgenoemde gaat mee voor de mentale ondersteuning.

"De voorbereiding was meer dan grondig", vertelt Harrie Hoitink. "Afgelopen maanden hebben we, naast de trainingen bij de club op de dinsdag- en donderdagavond, vele lange ritten gemaakt in de weekenden. Sommige renners reden zelfs afstanden van ruim 200 kilometer op een dag. Iedereen is goed getraind. Voor elke dag is een route uitgestippeld, die voert over mooie landelijke weggetjes en door schilderachtige dorpjes. Ook zijn in de voorbereiding alle hotels vastgelegd en pauzeplaatsen besproken."

Zware bergritten
De eerste etappe gaat naar Valkenburg en is 200 km lang. "Deze rit is de vlakste van alle ritten", geeft Harrie Hoitink aan. "Vervolgens rijden we de tweede etappe door België en die eindigt na 187 km in de steile Luxemburgse heuvels in het schilderachtige plaatsje Esch-sur-Sûre. Etappe drie (171 km) gaat door het zuiden van Luxemburg en het glooiende Noord-Franse platteland. Eindpunt is Rémilly in de buurt van Metz. Vanaf de vierde etappe krijgen we de zware bergritten. Deze 189 kilometer lange rit - op dinsdag 12 juni - telt maar liefst 2.000 hoogtemeters. De hoogste berg is hier de Col le Bonhomme met zijn ruim 1.000 meters. In de vijfde etappe verlaten we Frankrijk en komen we in het zuiden van Duitsland, waar we dwars door het Schwarzwald rijden. Etappe zes en zeven zijn loodzwaar. Langs de Bodensee rijden we door Zwitserland, waarna de bergen in Oostenrijk opdoemen. Eindpunt is het skidorp Sankt Anton am Arlberg, op 1.300 meter hoogte. De laatste etappe is vergeleken met de vorige etappes de kortste met 144 kilometer. Maar hier zit wel de slotklim in: de mythische Passo dello Stelvio in Italië. In deze laatste etappe zitten bijna 4.000 hoogtemeters en gaat het regelmatig met 12% omhoog."

Italiaans startschot
Na een kort toespraakje van woordvoerder Dennis Rondeel, was het zaterdagmorgen de met Italiaans bloed gezegende Fons Monasso, die de wielergroep zowel in het Nederlands als in het Italiaans uitgeleide deed met een humoristische peptalk. Na het afknallen van confetti door de kinderen van de deelnemende wielrenners was het dan uiteindelijk zover. Het laatste aanmoedigingszetje werd om exact 9.00 uur gegeven door het carillon van de Oude Calixtuskerk in Groenlo.

Voor de elf sportmannen een geweldige, maar ook loodzware tocht. Belangstellenden kunnen hen volgen via de Facebookpagina www.facebook.com/grollestelvio2018. Hierop doet men dagelijks verslag van de tocht en is ook dagelijks een livetrack te zien.

RKZVC 2 naar reserve hoofdklasse?

ZIEUWENT - Nadat RKZVC 2 in de 1ste ronde van de nacompetitie in Elst met 3-2 won van Spero 2, speelde het de 2de ronde in Apeldoorn tegen Robur et Velocitas 2. Het werd een open wedstrijd met veel kansen aan beide zijden waarbij een verlenging nodig was om de strijd te beslissen.

In de 8ste minuut kwam RKZVC 2 al op een voorsprong nadat Harm Bokkers een bal blokte die de keeper weg wilde trappen en de bal direct in het doel belandde. RKZVC 2 verzuimde daarna om ruimer afstand te nemen. Een mooi schot van Brian Voorhuis onder de lat werd door de Apeldoornse keeper over getikt en even later redde de keeper ook op de volgende kans van Brian. In de 21ste minuut redde keeper Wesley Keegstra knap op een schot vanuit een schuine hoek maar in de 25ste minuut kwam Robur et Velocitas 2 via een penalty (hands) op gelijke hoogte. Twee minuten daarna werd de volgende Zieuwentse kans gemist. Robur et Velocitas 2 had zelfs op voorsprong kunnen komen maar de 2de penalty die ze kregen in de 40ste minuut werd via de lat over geschoten. Op slag van rust had Harm Bokkers het geluk niet aan zijn zijde toen zijn schot via de lat over ging.

Binnen een minuut na rust werden twee Zieuwentse kansen op wonderbaarlijke wijze door de Apeldoorners uit het doel gehouden. Binnen een minuut daarna redde Wesley Keegstra knap op een vrije kans. Tien minuten daarna ging een kopbal van Robur et Velocitas 2 nog voorlangs maar een counter via de rechterkant in de 59ste minuut kon midden voor goal vrij worden binnen getikt voor de 2-1 voorsprong voor Robur et Velocitas 2. In het laatste half uur van de reguliere speeltijd bleek RKZVC 2 conditioneel steeds meer de overhand te krijgen en kreeg het steeds meer kansen. Een mooi schot van Pascal Klein Holkenborg kon door de keeper nog net tot corner worden getikt. Een doorbraak van Brian Voorhuis werd door een verdediger ternauwernood gered en een schot van Harm Bokkers werd door de keeper gepakt. In de 79ste minuut viel eindelijk de 2-2. Een vrije trap door Ties Heutinck werd door Harm Bokkers in de rechter benedenhoek binnen gekopt. In de 83ste minuut kreeg Harm nog een goede kans. Hij passeerde de keeper maar schoot vanuit een schuine hoek in het zijnet.

In de verlenging van tweemaal een kwartier besliste RKZVC 2 binnen twee minuten de wedstrijd door mooie goals. Bij de eerste dropte Remco van Leeuwen de bal achter de Apeldoornse verdediging waarna Harm Bokkers de bal over de keeper binnen schoot voor de 2-3. Bij de tweede gaf Brian Voorhuis aan de rechterkant de bal op maat binnendoor aan Bram te Molder die beheerst de 2-4 onder de keeper door schoof. Mede door de warmte was Robur et Velocitas 2 niet meer in staat om nog veel druk uit te oefenen en RKZVC 2 hoefde niet meer zo nodig. Door enkele versnellingen van Zieuwentse zijde werd het uiteindelijk nog een dikke overwinning. Na een versnelling van Bram te Molder in de 107ste minuut gaf hij laag voor waar Ties Heutinck in het centrum de 2-5 binnen gleed. In de 115ste minuut kwam de eindstand op het scorebord. Jelle Knippenborg kwam vrij door na een 1-2-tje met Ties Heutinck waarna Jelle met een stiftje in stijl afrondde.

Komende zondag 17 juni is de finale van de nacompetitie in Zieuwent tegen VDZ 2 uit Arnhem.

Longa '30-weekend belooft weer groot succes te worden

LICHTENVOORDE - In het weekend van 15, 16 en 17 juni zal het jaarlijkse terugkerende Longa'30-weekend plaatsvinden. Dit weekend is voor iedereen die betrokken is bij de club. De verwachting is dat vele Longa-leden en sympathisanten een bezoek aan sportpark De Treffer zullen brengen. Om deel te nemen aan de diverse activiteiten of de deelnemers aan te moedigen. Het belooft, net als andere jaren, weer een groot succes te worden.

Op vrijdag 15 juni begint het weekend om 17:30 uur met een kamp voor de O11- en O13-jeugd. Hiervoor wordt een heus laadbakkenkampement opgezet met medewerking van Jos Dusseldorp Transport. Voor deze jongens en meisjes vinden er een voetbaltoernooi en andere leuke activiteiten plaats.

Op zaterdag 16 juni begint het programma in de ochtend met diverse activiteiten voor de O11- en O13-jeugd, waaronder een onderling voetbaltoernooi. Ook voor de G-teams is er een mini-toernooi georganiseerd. De O9-jeugd, Westerlaan- en Obbink-cup jeugd beginnen vanaf 16:00 uur met hun kamp met diverse activiteiten en een onderling voetbaltoernooi.

In de ochtend van zondag 17 juni worden de activiteiten voor de O9-jeugd, Westerlaan- en Obbink-cup jeugd voortgezet. Voor de senioren, de dames en de O19-teams werken vanaf 10:00 uur in de ochtend het jaarlijkse Jan Wichmantoernooi af. In de middag begint om 13:30 uur het grote Longa'30-feest. Dit feest is voor iedereen die Longa een warm hart toedraagt. Naast het genieten van muziek en de nodige versnaperingen verzorgen het bestuur en de supportersclub ook de jaarlijkse huldigingen (zoals de minst gepasseerde keepers en de supporter van het jaar).

Het Longa'30-weekend is rond 18:00 uur, afgelopen waarmee er weer een gezellig eind is gekomen aan een prachtig seizoen voor de oranje-witten.

33 / 38

We zijn op zoek naar vrijwilligers voor de electrocar. De Electrocar brengt mensen met een mobiele beperking naar hun alledaagse bezoekjes binnen een straal van 5 kilometer rondom Lichtenvoorde van deur naar deur. U wordtminimaal één dagdeel per twee a drieweken ingepland. Wilt u meehelpen om iedereen in en om Lichtenvoorde mobiel te maken? Meldt u zich dan bij de balie van Careaz Antoniushove 0544 – 37 20 64 of bel met Mireille Wopereis via 06 10 45 07 54.

SOL SISTERS, winkel in 2e-handskleding; trendy, Merk, vintage en vrijetijdskleding. Open: Wo: 13:30-16:30 en Za: 9:00-12:30. Kleding inleveren kan op di: 19:00-21:00 en tijdens openingstijden.

T.k. nw. tapijttegels meer dan 100 verschillende kleuren/motieven vanaf 0.90 p/tegel=3.60 per m2. 0545-472574 of 06-12300129.

Gevraagd: Sloopauto s. Vanaf € 50,- en gratis ophalen. RDW-vrijwaring. Contante betaling. Geen APK of schade dit is geen probleem. Autodemontage Verhaegh, Snelliusstraat 34 Winterswijk. 0543-519274.

Camping zoekt Tourcaravan te koop Bel: 06-21819821.

Zelfstandige, goede schoonmaakster gezocht. 2 x 2 uur per week op ma. en vrij. Buitengebied Lievelde/Groenlo. Brieven onder nummer 24-01 te richten aan uitgever, Bleekwal 10, 7131 DB Lichtenvoorde.