Contact Bronckhorst Noord

5 september 2017

Contact Bronckhorst Noord 5 september 2017


Opening tentoonstelling landschaps- schilder Gorter

Foto: PR

VORDEN – Burgemeester Marianne Besselink van de gemeente Bronckhorst opende vorige week vrijdagmiddag de tentoonstelling over de landschapsschilder A.M. Gorter in de Dorpskerk van Vorden. Tussen de burgemeester en Ab Boers (voorzitter Vrienden van de Dorpskerk Vorden) is het schilderij van de Dorpskerk zichtbaar, geschilderd vanaf het terras van Hotel Ensink (huidige Hotel Bakker).

De tentoonstelling is nog te bezoeken tot en met zondag 10 september. Entree drie euro per persoon.

Foto: PR

Samen bekende liedjes zingen

VORDEN - De eerste Sing In van dit seizoen in Vorden komt er weer aan! Dick Wagenvoort en Rikie Walgemoet nodigen u van harte uit voor deze muzikale middag op dinsdag 12 september. Gezellig samen bekende liedjes zingen vanaf de jaren 50 tot nu, afgewisseld door gedichtjes en verhalen. De middag start om 14.00 uur en duurt tot ongeveer 16.00 uur. Het is in het Vordense Kulturhus en de deelname is helemaal gratis.

De Sing In-middagen worden georganiseerd in samenspraak met het Achterhoeks programma Lang Leve Kunst en Naoberschap en vinden plaats op de tweede dinsdagmiddag van de maand in het Kulturhus, Raadhuisstraat 2 te Vorden. De volgende Sing Ins zijn 12 september, 10 oktober, 14 november en 12 december.

'Ja, doe mij maar lekker water uit de kraan!'

Vorden/Wichmond/Kranenburg - De jeugd heeft de toekomst en een gezonde jeugd helemaal. Basis hiervoor is een gezonde voeding, voldoende beweging en een bewuste leefstijl. De acht Achterhoekse gemeenten, GGD Noord- en Oost-Gelderland en de Gelderse Sport Federaties hebben het project 'Achterhoek in beweging: gezonde jeugd' opgezet om gezond gedrag onder jongeren te stimuleren. Dit project loopt enige tijd. Scholen kunnen nog steeds mee doen.

Door Alice Rouwhorst

Uit onderzoek van de Jeugdgezondheidszorg blijkt dat van kinderen en jongeren in een bepaalde leeftijdscategorie het lichaamsgewicht toeneemt. Dit wordt mede veroorzaakt door te weinig bewegen en ongezonde voeding. Deze trend is ook zichtbaar in de Achterhoek.

Noortje Wolters van de GGD Noord- en Oost-Gelderland is als Gezonde Schooladviseur betrokken bij het project en begeleidt en adviseert de scholen. " Project 'Achterhoek in beweging: gezonde jeugd' richt zich op kinderen en jeugd van vier tot negentien jaar. Deze doelgroep bereiken we onder andere via basis- en middelbare scholen", vertelt ze.

"Een kind krijgt gedurende een dag veel suiker binnen via voeding en drinken. Ouders weten vaak niet eens dat pakjes drinken veel suiker bevatten. Ze lijken vaak gezond door de afbeeldingen en de tekst op de verpakking, maar zijn dat allerminst. Door op één dag de pakjes sap naar school te vervangen door water, scheelt dat op jaarbasis al zo'n zes kilo suiker inname per kind. Met de invoering van een wekelijks terugkerende kraanwaterdag op de basisschool draagt de school bij aan de bewustwording bij kinderen én ouders aan de noodzaak van gezonde voeding en een gezonde leefstijl. Bovendien wordt het patroon van alleen maar zoete drankjes drinken één dag doorbroken." Ze doelt op het project 'Aan de slag met de kraanwaterdag', één van de initiatieven van Achterhoek in beweging. Voorwaarde voor deelname van een school is dat het water gehaald kan worden bij een tappunt dat zich niet op het toilet bevindt.

Scholen Vorden en omgeving enige die initiatief gezamenlijk omarmen

"Bijna in elk lokaal is een kraan, dus dat is zelden een probleem. Sommige scholen hebben daarnaast ook nog een centraal tappunt. In de gehele Achterhoek doen nu zo'n tien basisscholen mee met de kraanwaterdag. De scholen in Vorden en omgeving zijn de enige die het initiatief gezamenlijk omarmd hebben. Daarin zijn ze uniek. Bij hen is de woensdag nu kraanwaterdag. Kinderen én leerkrachten drinken deze dag op school alleen maar water." Zoete drankjes zijn op deze dag dus taboe. Met verschillende activiteiten worden leerlingen bewust gemaakt van de voordelen van water drinken. Scholen die overstappen op een kraanwaterdag hebben minder te maken met energiepieken en dalen van leerlingen en schoolprestaties worden positief beïnvloed.

Collecte

VORDEN/KRANENBURG - Vrijwilligers in Vorden en Kranenburg gaan in de week van 10 tot en met 16 september op pad om geld op te halen voor 'onderzoek naar spierziekten'. Geef aan de collectant voor dit goed doel.

Stugge Veer

Na het overdonderende succes van het eerste jaar met meer dan 1100 bezoekers kon een tweede editie niet uitblijven. Aanstaande zondag 10 september zal voor de tweede keer de Stugge Veer Cross op het kermisterrein te Wichmond plaatsvinden.

Kleine bijdrage aan de opvoeding vanuit school

Het water uit de bidons wordt direct geproefd. Foto: Alice Rouwhorst

Vervolg van voorpagina

VORDEN/WICHMOND/KRANENBURG - Basisscholen in Vorden (De Vordering en De Dorpsschool), Wichmond (De Garve) en Kranenburg (De Kraanvogel), de peuterspeelzaal (Kraankuikentje) en kinderopvang (Avonturijn) doen vanaf het begin van dit schooljaar gezamenlijk mee aan het project 'Aan de slag met de kraanwaterdag'. De directie van de diverse scholen weten dat ze een belangrijk onderdeel uitmaken van het opgroeien van de kinderen en hechten er waarde aan om een goed voorbeeld voor de leerlingen te zijn.

Directeur Frida Meints van de Garve vindt de aandacht voor een gezonde leefstijl op school belangrijk. "Het moet geen betutteling worden. Het blijft moeilijk waar onze verantwoordelijkheid ophoudt en die van de ouders begint. Eén dag in de week alleen water drinken op school, vind ik heel acceptabel. Daarmee geven we een signaal af. Regel hier op school was al, dat als de kinderen dorst hebben, ze te allen tijde moeten kunnen drinken. En water is een prima dorstlesser. Waar we als school zeker aan bij willen dragen is de bewustwording dat het ook anders kan. Maar dat kunnen we niet alleen. Daar hebben we ook de steun van ouders bij nodig."

De Kraanvogel is een Gezonde School. Foto: Alice Rouwhorst

Aandacht voor gezonde voeding
"Tijdens de pauze om tien uur nemen kinderen fruit of rauwkost mee in hun broodtrommel", zegt Beryl Grob, directeur van De Vordering. "We deden al mee met het EU schoolfruit project waarbij je een bepaalde periode drie dagen in de week fruit geleverd krijgt. Kinderen proeven op deze manier verschillende soorten fruit. Het is leuk om te zien hoe het aanstekelijk werkt als ze het lekkere gezonds bij elkaar in de broodtrommels zien. Het mooie van het gezamenlijk meedoen aan dit waterproject is dat voor álle kinderen in Vorden en omgeving woensdag een kraanwaterdag is. Als ze elkaar bijvoorbeeld op de sport treffen weten ze allemaal waar het overgaat. Ik denk dat dat een versterkend effect heeft."

Veel bewegen is goed voor lijf en geest
Naast het stimuleren van het drinken van water kunnen scholen in het project 'Achterhoek in beweging' ook de nadruk leggen op sporten en bewegen, bijvoorbeeld door deel te nemen aan een wandelavondvierdaagse of veel sport en spel aan te bieden op de school zelf. Als ze aan diverse criteria voldoen kunnen ze daarbij het vignet ´Gezonde school´ verdienen. De GGD ondersteunt de scholen hierbij.

De Kraanvogel, die ook deelneemt aan de kraanwaterdag, heeft aan het begin van het schooljaar dit vignet gekregen. "We zijn een beweegschool", zegt directeur Jan Brouwer. "Onze filosofie is dat als kinderen veel bewegen, ze zich beter kunnen concentreren en daardoor beter de leerstof opnemen en verwerken. We hebben geen continurooster, maar bijna alle kinderen blijven tussen de middag over. In de middagpauze van een uur lunchen ze op school en hebben ze daarna nog tijd om buiten te spelen op ons schoolplein".

'Het blijft moeilijk waar onze verant- woordelijkheid ophoudt en die van de ouders begint'

Het plein rondom de school is uitdagend met veel verstopplekken, kruip-door- sluip- doorweggetjes tussen de struiken, een grote zandbak, een tafeltennistafel, duikelstangen, klimtoestel en vogelnestschommel. Een balletje kan getrapt worden op het trainingsveld van de plaatselijke voetbalvereniging Ratti die via een achteruitgang van het plein te bereiken is. Als het weer het toelaat fietsen de kinderen in het zomerseizoen naar het buitenzwembad De Dennen in Vorden. Lukt dat niet dan hebben ze gymles in de gymzaal die aan de school vastzit van vakleerkracht Ernst Jan Somsen. Een gymdocent is een voorwaarde wil een school in aanmerking komen voor het Gezonde Schoolvignet.

De kinderen op de Kraanvogel krijgen twee keer per week gymlessen van 45 minuten tot een uur en groep zeven en acht zelfs drie keer per week. En elke vrijdagmiddag mag een groep na schooltijd gymmen in de zaal. "Daarnaast moeten we, willen we het predicaat 'Gezonde school' behouden, één keer per maand meedoen aan een buitenschoolse activiteit. Denk bijvoorbeeld aan schoolvoetballen of het touwtrektoernooi in Medler. Maar dat is geen opgave, want dat deden we al heel veel."

Aandacht niet verslappen
De aftrap van de kraanwaterdag was voor alle scholen in de eerste schoolweek na de zomervakantie. Alle basisschoolleerlingen kregen een bidon met de tekst 'Achterhoek in beweging. Drinkt water', die door de GGD verstrekt wordt.

"De mensen van 'Beweegwijs' hebben verschillende waterspelletjes op het schoolplein uitgezet en de kinderen hebben heerlijk gespeeld. Water en bewegen samen gebracht in één activiteit: zo zijn wij dit avontuur gestart", zegt directeur Marit Ranzijn van De Dorpsschool.

"Na een maand gaan we evalueren en afhankelijk van onze ervaring gaan we misschien wel uitbreiden! Insteek is in ieder geval om samen met de andere scholen aan de slag te gaan met bewegen en een gezonde levenswijze. Als we hierdoor gezonder gedrag kunnen inslijten bij alle basisschoolkinderen in Vorden, Kranenburg en Wichmond én onszelf is dat geweldig! Dat betekent wel dat we bij de les moeten blijven en onze aandacht en motivatie niet mag verslappen gedurende het jaar. Maar we hebben ideeën genoeg voor nu en in de toekomst. Van smaaklessen tot sportinstuif en van schoolfruit tot een traktatiefolder of een les 'Ik eet het beter'. Ik heb er alle vertrouwen in dat we een leuk en gezond schooljaar tegemoet gaan, waarin we werken aan een gezonde jeugd met een mooie toekomst!"

Gasten van de Zonnebloem vermaken zich kostelijk

WICHMOND/VIERAKKER - Een groep van circa 38 personen gingen met de Zonnebloem Wichmond-Vierakker in auto's richting Zutphen om, daaraangekomen, in Fluisterboten te stappen. Verdeeld over twee boten met gids vaarden ze over het water van de Berkel en Grote vijver.

Terwijl de gids allerlei historische en grappige anekdotes vertelde, lieten de gasten van de afdeling Wichmond-Vierakker zich kostelijk vermaken. Genietend van de mooie zonnige middag en de onverwacht mooie natuur en plekje van de stad Zutphen.

Aansluiten toog men naar het IJsselpaviljoen om daar samen nog even bij te praten en lieten ze zich de koffie met krentenwegge goed smaken. Tevreden reed men aan het einde van de middag terug naar Wichmond.

Tweede editie Stugge Veer Cross dag vol amusement

WICHMOND - Aanstaande zondag 10 september zal voor de tweede keer de Stugge Veer Cross op het kermisterrein te Wichmond plaatsvinden. Na het overdonderende succes van het eerste jaar met meer dan 1100 bezoekers kon een tweede editie niet uitblijven. Geïnteresseerden kunnen rekenen op een dag vol amusement.

Het kermisterrein in Wichmond is een unieke locatie en geeft het evenement een hele bijzondere sfeer. Hoofdsponsor Loonbedrijf Zweverink zal een professionele crossbaan aanleggen inclusief springbulten en een enduro-gedeelte. Door de beperkte ruimte en de compacte baan is elke rijder nagenoeg continu te volgen. De deelnemers aan de cross zijn ingedeeld in verschillende klassen zoals brommer/damesklasse, motoren onder 125 cc, MX 2, MX 1 en Quads. Voor de tweede editie is er een Superklasse aan toegevoegd met de echt snelle rijders uit de regio. Dit belooft een spannende strijd te worden! Daarnaast zal er deze editie een Pre 85 klasse van start gaan. Het betreft oude motoren met een bouwjaar voor 1985.

Buiten de cross biedt de organisatie rond het circuit volop vertier. Geen enkele leeftijdscategorie is over het hoofd gezien. Zo staan er voor de kleintjes onder andere een zandbak, draaimolen, springkussen en zal er geschminkt worden. Nieuw dit jaar is dat kinderen van 12 tot en met 16 jaar mee kunnen rijden in een zijspan over de crossbaan.

Rond 16.15 uur komt de cross ten einde en zal het feest in de tent losbarsten. Er zullen maar liefst drie bands muziek gaan maken. De middag wordt afgetrapt door HIK uit Hummelo, gevolgd door de band Free Willy uit Harfsen. De avond wordt afgesloten onder begeleiding van de echte motorband Opschaakl'n!

De Stugge Veer Cross mag je niet missen wanneer je een liefhebber bent van motorsport, muziek en Achterhoekse gezelligheid. Bezoekers zijn welkom vanaf 9:30 uur en meer informatie is te vinden op de website. De entree bedraagt maar 2 euro.

Meer leden welkom bij Bridgeclub Vorden

VORDEN - Half september start het nieuwe bridgeseizoen in Vorden. Het bestuur en de wedstrijdleiders zijn al volop bezig met de voorbereidingen. Al vele jaren kan er gebridged worden op de maandagavond en de woensdagmiddag. De vaste locatie is het Kulturhus. De bridgeclub heeft ook een eigen website met veel informatie.

In 2010 zijn de beide bridgeclubs in Vorden gefuseerd onder de naam Bridgeclub Vorden. De bridgesport zit de laatste jaren in de lift. Het aantal ouderen neemt toe en deze categorie is toch de doelgroep voor de bridgesport.

De Bridgeclub Vorden heeft ook leden uit Lochem, Ruurlo, Hengelo, Wichmond, Zutphen, Brummen en Voorst die wekelijks naar Vorden komen om te bridgen. "Gezelligheid vinden wij erg belangrijk maar er wordt wel gebridged volgens de regels van de Bridgebond.", zo laat het bestuur weten. Op de maandagavond spelen ruim zeventig leden in de toneelzaal en op de woensdagmiddag spelen ruim vijftig leden in de Soos. Het bestuur zou graag zien dat het ledenaantal op de maandagavond naar 80 groeit. Dat is nodig om in drie lijnen te spelen. Op de woensdagmiddag kan men best nog vijf tot tien leden gebruiken om in twee lijnen te spelen.

Het bridgeseizoen begint half september en eindigt eind april. Nu zijn er misschien mensen die met de gedachte spelen om ook te gaan bridgen. Kom dan gerust een keer kijken of neem contact op met een wedstrijdleider.

En als er voldoende deelnemers zijn voor een beginnerscursus, heeft de vereniging Ciel Rondeel bereid gevonden een cursus te geven in het Kulturhus. De cursus kan in december starten. U hoeft dan nog geen lid te worden van de bridgeclub. De cursuskosten worden pas vastgesteld als het aantal deelnemers bekend is.

Voor meer informatie kunt u bellen met onderstaande contactpersonen.

Ellen Stehmann, secretaris: 0575-551495 of es7521@gmail.com

Herman Kip, wedstrijdleider maandag: 0575-552997

Peter Bogers, wedstrijdleider woensdag: 06-21924222

www.bridgeclubvorden.nl

Vordense touwtrekkers klaar voor Europese titelstrijd

De Vordense touwtrekmannen in actie tijdens het thuistoernooi op het Medler. Foto: Jan Hendriksen.

VORDEN – Voetballers in de nationale Eredivisie competitie zijn lyrisch over de grasmat die in de Rotterdamse Kuip ligt. Altijd perfect in conditie. Tweewekelijks speelt Feyenoord er haar thuisduels. En dit seizoen minstens drie duels in de Champions League. Binnen de Oostelijke touwtreksport wordt lyrisch gesproken over het complex dat Touwtrekvereniging Vorden ter beschikking heeft.

Door Jan Hendriksen

De accommodatie aan de Ruurloseweg in buurtschap Medler ligt er ook altijd keurig bij. De grasmat verkeert steevast in topconditie. Met dank aan 'terreinknecht' Jan Klein Geltink die de mat steevast maait. Jammer is echter dat het 'hoofdveld', naast de jaarlijkse kinderspelen tijdens het Oranjefeest Medlertol, maar slechts een maal per jaar voor een officiële sportwedstrijd wordt gebruikt.

Was TTV Vorden in de afgelopen twee jaar gastheer op de slotdag van de competitie van het Gewest Oost van de Nederlandse Touwtrekkers Bond. Afgelopen zondag fungeerde TTV Vorden als gastheer voor de zevende en één na laatste competitieronde van het gewest. Zondag vindt de slotwedstrijd namelijk in het Betuwse Erichem plaats. Fietsende vakantiegangers knijpen zondagmorgen om elf uur in hun remmen als ze het sportcomplex op het Medler passeren. Wat is hier dan te zien. Kreunende mannen die aan vuistdikke touwen trekken. Er gaat voor een Utrechts echtpaar een nieuwe wereld voor hun open. "Nog nooit gezien", zo verklaart de mannelijke helft. De omroeper roept op veld vier OKIA Holten en VIOS Bisons Beltrum op om aan het touw te verschijnen. De afkortingen betekenen zoveel als Onze Kracht Is Achteruit en Vooruit Is Ons Streven. Mooiere clubnamen zijn voor een krachtsport als deze niet denkbaar. Twee banen verderop staat TTV Vorden in de 680 kilogram klasse aan het touw tegen 'aartsrivaal' Heure uit Borculo. Intensief wordt er met TTV Heure wekelijks getraind en spelers worden regelmatig uitgewisseld. De touwtreksport is er een van geven en nemen en ons kent ons.

Op deze zonovergoten eerste septemberzondag levert de trekbeurt tegen Heure de volle winst op voor de Vordenaren. En dat doet het team onder leiding van coach Martin Stofbergen zichtbaar goed. De spelersgroep bestaande uit Peter Groot Nuelend, Stefan Groot Nuelend, Ard Reinders, Arnold Winkels, Gert Jan Vliem, Guus Hummelink, Bennie Harmsen en Gerrit Uilenreef haalt alles uit de kast tijdens dit thuistoernooi. Het eindigt na twaalf trekbeurten op een tweede plaats achter dagwinnaar OKIA. In de tussenstand staat Vorden vierde achter koploper OKIA en de nummers twee en drie: Heure en Eibergen. "Als we zondag top presteren dan zit er nog een podiumplaats voor ons in. We zitten Heure en Eibergen op de hielen", zo laat Gert Jan Vliem weten.

's Middags treedt TTV Vorden met een groot deel van dezelfde selectiespelers in de 720 kilogram klasse aan. Ook in deze klasse wordt men tweede achter het Borculose Heure. In de tussenstand is de achterstand op koploper Koapman uit het Twentse Tilligte te groot om voor het kampioenschap in aanmerking te komen. Maar de tweede plaats die men in bezit heeft moet in Erichem over de streep te trekken zijn.
Ook bij de jeugd gaat het zondag crescendo. Vorden wordt achter het Overijsselse Oele tweede en komt zo zondag nog voor een tweede plaats in de eindrangschikking in aanmerking. Een van de Vordense jeugdleden is de zeventienjarige Richard Vliem uit Zelhem. Inderdaad de zoon van Gert Jan Vliem. Hij is als enige jeugdspeler geselecteerd voor het jeugdteam van de nationale Oranje selectie dat van 21 tot en met 24 september aan de Europese kampioenschappen touwtrekken in het Engelse Southport deelneemt. En daar is TTV Vorden ook in clubverband vertegenwoordigd. Peter Groot Nuelend, Stefan Groot Nuelend, Ard Reinders, Arnold Winkels, Gert Jan Vliem, Guus Hummelink en Bennie Harmsen reizen daarvoor naar Engeland af. "We zullen als clubteam aangevuld worden met enkele andere spelers. Welke? Dat is nog niet bekend", zo verklaart Gert Jan Vliem terwijl hij zijn handen nog maar weer eens met iets hars insmeert.

De omroeper roept vanuit een caravan, waarin het wedstrijdsecretariaat is gehuisvest, TTV Vorden weer op voor een volgend duel. De Hagmöl Trekkers uit Bentelo is de tegenstander. En dat levert het team geen centje pijn op. Met twee vingers in de neus wordt de tegenstander over de streep getrokken. "Zo gemakkelijk zal het in Engeland niet gaan. Daar is de tegenstand ongetwijfeld van een ander kaliber met topteams uit Zwitserland, Zweden en Engeland", zo verklaart Vliem tot slot.

Rens te Stroet rijdt solo naar winst in Goor

Vierakker-Wichmond – Rens te Stroet (27) uit Zutphen heeft op zaterdag 2 september de ronde van Goor op zijn naam geschreven. Acht ronden voor het einde wist de 27-jarige renner van RTV Vierakker-Wichmond te ontsnappen uit een kopgroep van acht renners. Te Stroet: "Mijn ploeggenoot Peter Schulting zat ook mee in de kopgroep. Toen ik wegreed, stopte hij af." Schulting (30) uit Emmeloord spurtte naar een tweede plek in Goor. Robin Lowik (22) uit Vriezenveen maakte het podium compleet. Na twee tweede plaatsen en een derde plek in dit seizoen, mocht Te Stroet ditmaal op de hoogste trede plaatsnemen. De man uit Zutphen was erg blij met zijn overwinning: "Eindelijk weer eens op nummer één." Ook Koen Jansen (19) uit Baak stond ook aan het vertrek in Goor. Hij reed naar een zeventiende plek en was daar erg content mee: "Het liep prima, het was mijn tweede wedstrijd na een breuk in mijn elleboog. Ik kan tevreden zijn met mijn prestatie", aldus de man van RTV Vierakker-Wichmond. Zondag 3 september is het veldrijdseizoen voor Thijs van Amerongen begonnen. Aan de andere kant van de wereld, in Changxindian Fengtai (China), is de renner van RTV Vierakker-Wichmond als zesde over de finish gekomen. Hij laat weten niet geheel tevreden te zijn met deze prestatie: "In de eerste bocht na de start reed ik op een vallende renner en ging ik als 35ste het veld in." Woensdag 6 augustus staat de volgende veldrit op het programma, ditmaal in Yanqing (China). Van Amerongen: "Ik hoop dat ik dan wat meer geluk heb."

8 / 28

Uut in 't Kulturhus met S.H.U.R.T. en Boh Foi Toch

'Uut in 't Kulturhus' met Boh Foi Toch. Foto: PR

VORDEN - Boh Foi Toch staat op zaterdagavond 28 oktober voor de tweede keer in het Kulturhus te Vorden. Eigenlijk zelfs al voor de derde keer maar de eerste keer was op het jubileumfeest van Jonge Gelre Vorden Warnsveld.

Boh Foi Toch
Die eerste keer op het podium van het Kulturhus beviel zo goed dat het weinig moeite koste de band over te halen vaker een optreden te verzorgen.

Waar Boh Foi Toch verschijnt ontstaat een gezellig feestje aangezwengeld door de aanstekelijke muzieksoorten bestaand uit cajun, zydeco, Tex-Mex en een vleugje rock en roll. Zingend in het Achterhoeks dialect voelt het bij ieder optreden als thuiskomen. Dit werd ook bewezen tijdens de Zwarte Cross waarbij de band het publiek mocht opwarmen voor de laatste festivaldag. Wie het publiek daar wakker weet te krijgen, zal geen probleem hebben om het publiek wakker te houden en met de voetjes van de vloer te krijgen in Vorden. Dus onder het moto 'uut in 't Kulturhus' staat Boh Foi Toch zaterdagavond 28 oktober op het podium.

Achterhoeks dialect, pop en rock 'n roll

Kaarten kosten 10 euro en zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij Bruna Vorden of het Kulturhus Vorden, beiden aan de Raadhuisstraat. Kijk voor meer informatie op de website.

S.H.U.R.T.
Voor echte rock 'n roll staat zaterdagavond 21 oktober rock-pop coverband S.H.U.R.T. voor de tweede keer op het podium. Naast bekende klassiekers van hun rockhelden, werpt de band zich op als vertaler van pop-nummers, echter overgoten met een zeer vette S.H.U.R.T. saus. Denk dan onder andere aan Adèle, Cindy Lauper, Pink Floyd, Donna Summer, Chris Isaac, Dusty Springfield, Armin van Buren, enzovoort.
Alweer een avond 'uut in 't Kulturhus'. Op deze avond staan de deuren open voor publiek, maar let wel: vol=vol.


www.kulturhusvorden.nl

Column

Ommetje

Van de fysiotherapeut moet ik wandelen. Geen enorme afstanden, maar gewoon een paar keer per dag een korte stevige wandeling maken. Een klein ommetje. Het komt er dus op neer dat ik de hond uit moet laten. Er is alleen één probleem; we hebben geen hond. Daarom loop ik nu al een tijdje meerdere keren per dag als niet-hondenbezitter tussen de hondenbezitters.

Dat is best even wennen. Ik ben namelijk een vreemde eend in de bijt. Iedereen die een hond heeft, kent namelijk iedereen in de buurt die ook een hond heeft. Die mensen komen elkaar steeds op hetzelfde tijdstip op ongeveer dezelfde plek tegen en maken gezellig een praatje. Het is een vast onderdeel van hun dag.

Ook de honden kennen elkaar. Zij grijpen elke gelegenheid aan om samen te spelen. Er zijn ook honden die minder goed met elkaar kunnen, maar ook dat weten de baasjes maar al te goed. Die houden hun dieren vakkundig op afstand van elkaar. Al met al is het heel goed vertoeven in de wereld van de honden en hun baasjes.

Uiteraard heeft dat ook te maken met de tijd van het jaar. In regen, wind en kou zal het wat minder zijn. Dan zijn er ongetwijfeld ook avonden dat zo'n baasje niet staat te springen om nog de deur uit te gaan. Avonden die niet uitnodigen om onderweg een gezellig praatje te maken. Avonden waarop de hond de enige is die er onwijs veel zin in heeft. Hondenweer heet immers niet voor niets hondenweer.

Daar is nu geen sprake van. Als de zon schijnt, is het tijdens zo'n korte wandeling puur genieten. Zeker in een klein dorp waar je met twee stappen al in het buitengebied staat. Ik schrok mij net op mijn middagronde een ongeluk van het luchtalarm. Simpelweg omdat daar tussen de weilanden en de onverharde paden de rust regeert. Hooguit blaft er een hond.

Hoe heerlijk het ook is; zonder hond voelen al die ommetjes soms best wat leeg. Niemand zal het met zoveel woorden zeggen, maar aan alles merk je dat je er net niet helemaal bij hoort. Het is alsof je een wedstrijd van het Nederlands Elftal bezoekt zonder oranje uitdossing. Niemand houdt je tegen, maar je valt wel een beetje op tussen alle mensen mét oranje uitdossing.

De oplossing zou natuurlijk zijn om een hond aan te schaffen, maar iedereen die mij een beetje kent, weet dat dit in mijn geval geen optie is. Ik houd niet van honden en dat zal ook nooit veranderen. De oorzaak ligt in een combinatie van het feit dat we thuis nooit een hond hebben gehad en het gegeven dat ik al fietsend al heel wat honden af heb moeten schudden.

Geen hond voor mij dus, maar ondanks alles blijf ik mijn ommetjes stug maken. Met de herfst- en wintermaanden op komst, begint de tijd te dringen. Want ik mag dan niet dol zijn op honden; ik houd al helemaal niet van hondenweer. Dat zal de fysiotherapeut toch ook wel begrijpen?


Zonnebloemauto beschikbaar voor hele Achterhoek

BRONCKHORST – Hoe kan iemand met een rolstoel op familiebezoek, naar een feestje of winkelen? Het is erg fijn om met een 'eigen' auto te gaan. Met een zonnebloemauto is dit mogelijk. Sinds juni van dit jaar is zo'n auto te huur in Doetinchem. Deze is beschikbaar voor de hele Achterhoek. Huren is mogelijk tegen een gereduceerde prijs omdat De Zonnebloem een deel van de kosten voor haar rekening neemt.

De comfortabele rolstoelauto is exclusief te huur voor mensen die gebruik moeten maken van een rolstoel of scootmobiel en deze willen meenemen in de auto. De bediening van de zonnebloemauto zelf is niet aangepast. Naast de rolstoelgebruiker en de bestuurder is nog plaats voor één of twee andere personen, om gezellig met elkaar op pad te kunnen gaan.

Lidmaatschap van De Zonnebloem activiteiten is niet nodig. De Zonnebloemauto in Doetinchem staat gestald bij de Rabobank aan de Ambachtsstraat (vlak bij het treinstation). Voor de voorwaarden, kosten van het huren en reserveren van de zonnebloemauto wordt verwezen naar de Zonnebloem, of met een plaatselijke Zonnebloem-afdeling.

De Zonnebloem (076) 5646464
dienstencentrum@zonnebloem.nl

Zondagse wandeling bij landgoed Suideras

WICHMOND/VIERAKKER- Het Suideras ligt in een prachtig park met hoog opgaande bomen, rechts van de weg van Vierakker naar Wichmond. Het landgoed ligt nog juist op het gebied van de oude buurschap Vierakker tegen de grens van Wichmond aan. Het Huis Suideras zelf ligt net voor de Sint Willibrorduskerk van Vierakker, die aan de andere kant van de weg staat. Suideras wordt particulier bewoond en is daarom niet te bezichtigen. Het Huis is van de weg af, over de vijver heen, goed te zien.

Natuurorganisatie IVN organiseert hier op zondag 10 september een mooie wandeling van ongeveer twee uur. Deze begint in het toegankelijk gedeelte van het park. Vervolgens gaan de natuurgidsen de deelnemers voor door een rivierenlandschap met bos en weilandjes omzoomd met meidoornhagen rondom het landgoed. Houtsingels vormen een prachtig coulissen landschap. Bij het landhuis zijn ook meerdere vijvers te zien. Op het Suideras hebben veel families gewoond, van wie de bekendste oud minister-president en Tweede Kamervoorzitter Jhr. Ruijs de Beerenbrouck is. Toen hij in 1936 plotseling overleed, werd hij in Vierakker onder grote belangstelling van vele prominenten begraven. Onderweg tijdens de wandeling is er een stop met koffie/thee à 50 eurocent per persson.

Deelname is gratis, maar een vrijwillige bijdrage is altijd welkom. Aanmelden is niet nodig. Onderweg moet men een hek over. Honden kunnen dit keer niet mee. De wandeling start om 14.00 uur bij het Ludgerusgebouw, Vierakkersestraatweg 37 in Vierakker. Inlichtingen via mail of telefoon bij hoofdgids Wim van den Brink.

'(Be)spiegelingen' in Galerie De Burgerij

Miriam L'Herminez, uit serie Diversiteit. Foto: PR

VORDEN - Vanaf zondag 10 september is in Galerie De Burgerij, Zutphenseweg 11, de expositie '(Be)spiegelingen' te zien. Daarin geeft beeldend kunstenaar Miriam L'Herminez uit Den Haag het concept 'identiteit' op subtiele wijze vorm in stof, tastbaar, ruimtelijk in licht en schaduw. En de Oosterbeekse kunstenaar Bard Sloven synchroniseert in zijn olieverfschilderijen watergolven met geluidsgolven in prachtig vervloeiende kleurmodulaties.

De figuraties van Miriam L'Herminez, vrouwen met hoofddracht, maken hun culturele traditie zichtbaar. De schaduw in de driedimensionale uitwerking en de fragiele materialen (tule, garen, papier) geven het concept 'identiteit' extra betekenis, aanwezig maar niet altijd zichtbaar. Ze zijn ontsproten uit haar ontmoetingen in het leven met andere culturen onder andere in Malawi, Zimbabwe en Tanzania.

Aangeklede borrel met muzikale omlijsting

De olieverfschilderijen van Bard Sloven zijn afkomstig uit zijn nieuwste serie 'Bad' ontleent aan spiegelingen in het naast zijn atelier gelegen zwembad. Sloven: "Het water is doorschijnend. De muren, ramen en het plafond reflecteren erin, het water vervormt de bodem en een lage zon weerkaatst via het water tegen de muur waardoor er over de gehele lengte 'muurgolven' dansen." De watergolven combineert hij vervolgens met geluidsgolven van muziek, zichtbaar gemaakt met een oscilloscoop.

Zondag 10 september om 16.30 uur is er een aangeklede borrel met muzikale omlijsting door Tyco Ferwerda (cello) en Henny Kromhout (fluit). Iedereen is van harte welkom. De expositie is te zien tot 22 oktober (7 oktober gesloten).

Burgerij
Open: vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot en met 17.00 uur, op 10 september vanwege KunstZondagVorden vanaf 11.00 uur.


deburgerij-vorden.nl

Ouderen genieten van uitje naar Joods Historisch Museum

De groep voor de Museum Plus Bus. Foto: PR

VORDEN - Welzijn Vorden was door de Museum Plus Bus uitgenodigd om met inwoners van Vorden en omgeving naar het Joods Historisch Museum te gaan. Iedereen van 65 jaar en ouder kon zich aanmelden. Maandag 28 augustus j.l. was het zover en ging men met de groep naar het Historisch Joods Museum in Amsterdam.

Na een kop koffie met wat lekkers, volgde een inspirerende rondleiding met een gids. Er konden ook vragen gesteld worden en dit werd dan ook veelvuldig gedaan. Daarna was om 12.00 uur de gezamenlijke lunch in het museumcafé.

's Middags was er nog tijd om zelf het museum te bekijken, waarna men eind van de middag weer terugkeerde naar Vorden.

Iedereen heeft genoten van de mooie reis naar Amsterdam en het museum. Welzijn Vorden kijkt dan ook terug kijken op een mooie, gezellige en interessante dag.

Nieuwe uitdaging voor het Steenders Palet met sieraden van Ina Kets

VORDEN - De sfeervolle omgeving van de Dorpskerk Vorden met haar prachtige Lohmanorgel, biedt aan het Steenders Palet een gepaste entourage voor haar schilderijen. Vrolijk, kleurrijk en in speelse kleuren biedt het collectief van drie schilders uit Steenderen een keur aan werken. Landschappen, dieren en bloemen vormen de hoofdthema's. Ali Klompenhouwer, Diny Boogman, Tineke Roorda schilderen nu ruim zeven jaar samen. Hun kleurrijke werk verrast steeds door nieuwe technieken en onderwerpen. Zij werken zowel figuratief als abstraherend.

Sieraden van Ina Kets
Zij ontwerpt en smeedt al vele jaren bijzondere sieraden uit edelmetaal, zoals zilver en goud en verwerkt daarbij allerlei materialen, als lavastenen en andere stenen. Daarbij vervaardigt zij kleurrijke shawls naar eigen ontwerp in kleurrijke motieven. De sieraden vormen een harmonieus geheel met de schilderijen.

Schilderijen Steenders Palet
Diny Boogman schildert al meer dan 35 jaar en vernieuwt zich steeds in techniek en stijl. Van ingetogen tot meer kleurrijk penseelgebruik laat zij eenieder meegenieten van de onderwerpen die haar aanspreken. Vooral veldbloemen en het Achterhoekse landschap legt zij graag vast op papier en doek. Haar schilderij 'Berenklauw' geeft dit goed weer; een schilderij in aquarelverf, gedurfd en met elan neergezet.
Ali Klompenhouwer schildert sinds enkele jaren. Olieverf is haar favoriete techniek. Dat Ali als bloemiste heel graag bloemen op het schilderdoek zet, is terug te vinden in haar schilderijen zoals 'Brightness'. Maar ook schuwt zij het niet om andere onderwerpen weer te geven. De laatste tijd kenmerkt haar werk zich meer naar abstrahisme.

Tineke Roorda, ook een ervaren kunstenaar, weet met haar expressieve werk steeds weer te verrassen in kleur en stijl. Stilistisch weergeven in sprekende kleuren typeert haar werk. Het schilderij 'Toverbos' geeft dit weer.
Het Steenders Palet wil eenieder, vooral nu in Vorden, laten meegenieten tijdens de expositiedagen van maandag 11 tot en met zaterdag 16 september. De Dorpskerk is geopend van 11.00 tot 17.00 uur. Eén van de leden van het Steenders Palet is altijd aanwezig. Informatie bij Tineke Roorda, 0575-451726.

Kees Koolen aan de leiding in het WK rally voor quads

Team Barren Racing uit Vorden met Koolen, Wentink, Vruggink en Ten Harkel. Foto: Henk Teerink

Zware etappes door onherbergzaam gebied en woestijn

VORDEN - Het wereldkampioenschap Cross Country rally 2017 voor motoren en quads gaat over vijf wedstrijden en is qua omstandigheden vergelijkbaar met de Dakar rally. Iedere wedstrijd bestaat uit een proloog van drie tot vijf minuten, gevolgd door vijf zware etappes door onherbergzaam gebied en woestijnen. Elke etappe is gemiddeld 300 kilometer waar de rijders vier tot zes uren over doen.

Vordenaar Kees Koolen gaat na vier wedstrijden die verreden zijn in Abu Dhabi, Qatar, Chili en Argentinië aan de leiding. Zesvoudig wereldkampioen en voormalig Dakar Winnaar Rafael Sonik uit Polen en Alexis Hernandez afkomstig uit Peru staan tweede en derde in het algemeen klassement.

De laatste wedstrijd in Argentinië kende een sterk deelnemersveld van 33 quads en werd door Koolen op de tweede plaats afgesloten. De eerste zes rijders in de uitslag van Argentinië hebben met uitzondering van Koolen allen op het podium gestaan in einduitslagen van vorige Dakar edities.

De voornaamste reden voor Koolen om dit jaar mee te doen aan het wereldkampioenschap is het testen van de door Gerben Vruggink en hem gezamenlijk nieuw ontwikkelde rally quad met daarin een 690cc KTM motorblok. Het nadrukkelijke doel van Koolen is een podiumplek in de volgende Dakar editie in januari 2018 en "Alleen door jezelf in echte wedstrijden op het hoogste niveau te meten met de wereldtop kom je er achter of je zelf en je materiaal klaar zijn om op dat niveau mee te kunnen strijden," aldus Koolen. Gerben Vruggink uit Vorden en Ronald Wentink uit Ruurlo gaan om beurten een week mee als monteur tijdens de wedstrijden. Lars ten Harkel uit Zutphen verzorgt de organisatie en logistiek voor, tijdens en na de rally's.

De laatste wedstrijd om het wereldkampioenschap wordt in oktober verreden in Marokko en het Barren Racing hoopt daar de WK-titel binnen te kunnen halen. "Dat zou een mooi opsteker zijn voor de aanstaande Dakar rally," aldus Koolen.

Natuurvlucht vanuit Heusden-Zolder

BRONCKHORST - Uitslagen van de vluchten van de duivenverenigingen in de gemeente Bronckhorst: PV De Koerier uit Zelhem, PV Steeds Sneller Hengelo en PV Vorden. Op zaterdag 2 september werd een natourvlucht vervlogen vanuit Heusden-Zolder.

PV De Koerier Zelhem
Deze zaterdag stond voor de leden van De Koerier weer een mooie vlucht op het programma, uiteindelijk gewonnen door Henk Wassink uit Zelhem. De duiven moesten komen vanuit het Belgische Heusden- Zolder, door vijftien liefhebbers werden 334 duiven ingezet. De afstand tot aan Zelhem was ongeveer 128 kilometer. Het startschot klonk om 9.30 uur, waarna de snelste duif werd geklokt om 11.12.54 uur. Uitslag: H. Wassink 1-2-5-7-8-9-10. A. Kamperman 3, Sabine Niesink 4-6.

PV Steeds Sneller Hengelo
Zaterdag vlogen de duiven wederom vanuit Heusden-Zolder (België). Gemiddelde afstand tot de hokken was 130 Kilometer. Negen deelnemers namen deel, goed voor 139 duiven in concours. Uitslag: E. Koers (12/16) 1-2-4-8-9-14-17-20-24-25-31-35, G. Duitshof (10/16) 3-5-10-12-13-16-21-28-32-33, S.E.J. Bergervoet (3/16) 6-19-30, G. Haverkamp (1/9) 7, P. van Londen (3/3) 11-15-22, J. Teunissen (2/5) 18-27, R. Waenink (1/5) 23, Comb. Borneman (3/11) 26-29-34.

PV-Vorden
Natuurvlucht vanuit Heusden zolder, een afstand van 140 kilometer. Uitslag: Winnaar Marc Tiemessen 1-2, Ria Luesink 3-9, G.H.H. Kelderman 4, H. B. M. Hoksbergen 5, P. Hendriks 6, Ashley Eijkelkamp 7, D. J. Gotink 8, R. A. A. Hoff 10.

Workshop 'Opstellingen van het Verlangen'

Methode om grip te krijgen op dieper liggende vragen

MISTE - Josien Krosenbrink geeft op 30 september en 14 oktober de 2-daagse workshop met Opstellingen van het Verlangen. Zij wordt begeleid door Wilma te Paske. Wilma en Josien werken al 10 jaar samen.

Tijdens de tweedaagse workshop komt elke deelnemer zelf aan de beurt met een eigen vraag. De workshop is geschikt voor iedereen die bereid is om eerlijk naar zichzelf te kijken en te onderzoeken waar men zichzelf saboteert. Wilma werkt met Opstellingen van het Verlangen. Het is een doeltreffende methode die inzicht geeft over dieper liggende vragen en processen in mensen zelf, waarop zij geen grip krijgen.

"Door de opstellingen wordt helder wat eronder ligt. Je kunt je bevrijden van de verstrikkingen waar je ongewild in gevangen zit; er komt nieuw perspectief in beeld", aldus Wilma. "Het doel van de workshop is om weer in contact te komen met jouw eigenheid, waardoor je je vrij gaat voelen om de regie van je leven in eigen handen te nemen."

De workshop vindt plaats in Miste bij Centrum Indianenverhalen. Deelnemers krijgen koffie, thee en biologische lunches op beide dagen.
Aanmelden kan bij Josien Krosenbrink tel 0543 565540 of info@centrumindianenverhalen.nl

'Ik denk dat ik een tijgermug heb gezien'

REGIO - In Nederland houdt de Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in de gaten of er tijgermuggen worden geïmporteerd. De kans dat iemand een tijgermug ziet is erg klein, maar als er een gevonden wordt moeten mensen direct contact opnemen. Niet met de gemeente maar met de NVWA. Er komen in Nederland ruim twintig muggensoorten voor en het is zeer specialistisch werk om een tijgermug te kunnen onderscheiden van de hier normaal voorkomende muggensoorten. Wie denkt een tijgermug gezien te hebben, gaat naar de website van de NVWA. Via het formulier 'Melden vondst tijgermug' kunnen vondsten gemeld worden, en een foto meegestuurd. Maak bij voorkeur een foto van een levende mug op een lichte ondergrond.

Heftig seizoen voor Tonny Wassink en Performance Racing Achterhoek

Arno en Tonny Wassink en rijder Joey den Besten. Foto: Henk Teerink

Crash Van Den Hoek enorme impact voor betrokkenen Performance Racing Achterhoek

HENGELO - Het is een seizoen met zeer dubbele gevoelens voor Performance Racing Achterhoek en teameigenaar Tonny Wassink. Met coureur Joey den Besten doen zij volop mee in de strijd voor de titel in de IRRC Supersport. De andere rijder Jochem van den Hoek kwam eerder dit jaar om het leven na een crash tijdens de Isle Man TT. In het artikel meer over de carrière van Wassink in de racerij en het zeer heftige seizoen voor het raceteam.

Door Asse Klein

Tonny Wassink was een 'jonkie' toen hij 1998 op zijn 35-jarige leeftijd plaatsnam in het Hamove-bestuur in de rol van tweede penningmeester. Deze benoeming had nogal de nodige voeten in de aarde, want Wassink zelf was nog niet erg actief in de motorsport en zeker in die tijd kreeg je niet zomaar een positie in het Hamove-bestuur. De toenmalige penningmeester zag in Wassink de persoon met de juiste drive om het bestuur en de Hamove vooruit te helpen. Dit bleek achteraf geen slechte beslissing.

Na een jaar in het bestuur te hebben gezeten wilde Wassink zelf gaan racen. Wassink zelf hierover: "Ik had erg hard gewerkt om mijn zaak (Autobedrijf Wassink) op te bouwen, maar er is meer dan alleen maar werken. Ik wilde zelf gaan racen. Eigenlijk kon de timing niet slechter, want het was ontzettend druk op de zaak en mijn zoon was op komst. Iedereen in mijn omgeving vroeg zich af of ik niet goed wijs was geworden. Maar het gaat wel gebeuren, zei ik tegen hen." Op deze manier kwam Wassink zelf in de racerij terecht en reed vervolgens tien jaar in het Nederlands kampioenschap 250cc. Wassink vormde jaren een team met Hans Smees, die ONK kampioen wist te worden. Nadat Smees stopte, hing Wassink zelf ook de helm aan de wilgen.

Wel wilden Wassink en zijn monteurs verder en zo werd Performance Racing Achterhoek opgericht. Wassink benaderde de snelle 250cc coureur Frank Bakker en hij werd de eerste coureur van het nieuwe raceteam. In het eerste seizoen in 2008 was Bakker zelfs heel dichtbij de ONK-titel.

Ondertussen was Wassink ook bezig met het opzetten van het huidige Internationale Road Race Championship (IRRC). Dit deed hij samen met een aantal mensen uit het Hamove-bestuur, wat in eerste instantie tot stand kwam onder de naam Drie Landen Cup. Wassink zelf over de opzet van deze competitie: "Ik zag dat het ONK geen toekomst meer had en dat er steeds meer een splitsing zou komen tussen de permanente- en stratencircuits. Zo heb ik onder andere met Henk te Brake van het Hamove-bestuur de Drie Landen Cup opgezet, wat later het IRRC is geworden."

Huidige IRRC heette in eerste instantie Drie Landen Cup

Ook het Performance Racing Achterhoek verhuisde met Bakker naar het IRRC-kampioenschap in 2010. Het team verruilde de 250cc tweetakt voor een viertakt 1000cc Superbike. In de eerste jaren eindigde Bakker als derde in het kampioenschap. Het IRRC-kampioenschap bleef maar groeien en in 2014 werd Joey den Besten de tweede coureur van Performance Racing Achterhoek in de IRRC Supersport. Niet zonder succes, want Den Besten pakte in het zijn debuutjaar meteen de titel! Vervolgens bleef Den Besten goede scores neerzetten want in zowel 2015 als 2016 werd hij vice-kampioen in deze Supersport-categorie.

Het IRRC kampioenschap bleef 'het kindje' van Wassink, maar hij bemoeide zich na een aantal jaren niet meer met de organisatie omdat dit belangenverstrengelingen kon veroorzaken. Wassink over de groei van het IRRC: "Het is niet mijn verdienste dat het zo groot is geworden, maar het blijft wel mijn 'kindje'. Het IRRC kampioenschap is heel gastvrij en dat willen wij als team ook uitstralen. Natuurlijk willen we graag vooraan rijden, maar dit moet wel gepaard gaan met gezelligheid. We willen plezier uitstralen en dat lukt volgens mij aardig."

De thuiswedstrijden in Hengelo Gld. blijven dé wedstrijden van het seizoen voor Performance Racing Achterhoek. Zo wist afgelopen jaar zowel Den Besten als Jochem van den Hoek een race te winnen op de Varsselring. Wassink over het bijzondere raceweekend in Hengelo Gld.: "De races in Hengelo blijven het allerbelangrijkste. Wanneer we daar winnen, sta ik met tranen in de ogen. Hengelo is gewoon ons evenement met alle sponsoren en vrienden. Ik word dat weekend altijd geleefd. Ik geniet daar intens van."

Bij de start van het seizoen 2015 stopte Bakker en werd de Brabander Jochem van den Hoek aangesteld als coureur in de IRRC Superbike. De klik was er meteen en de relaxte Van den Hoek viel in de smaak bij het team uit de Achterhoek. Ook de prestaties werden steeds beter. Van den Hoek maakte in 2016 serieus indruk bij zijn debuut in de beroemdste road race ter wereld: de Ilse Man TT. Van den Hoek die samen met Performance Racing Achterhoek afreisde naar het Eiland Man werd de snelste nieuwkomer in de Superstock-klasse. Ook in 2017 reed Van den Hoek voor het team van Wassink in het IRRC en kwam hij in actie tijdens de Ilse Man TT, deze keer met een Honda-team TC Racing. Tijdens de Superstock race maakte Van den Hoek een tragisch ongeval mee. De Brabander crashte en overleed aan de gevolgen. Dit tragische nieuws had een enorme impact voor alle betrokkenen rond Performance Racing Achterhoek.

Wassink over dit verschrikkelijke ongeluk: "Als ik erover praat, krijg ik iedere keer kippenvel. Ik kan eigenlijk nog niet naar de IRRC Superbike kijken, want daar horen wij met Jochem te rijden. Een stukje plezier is dit jaar wel weggenomen. Voor het hele team is het een enorme klap geweest. Op de dag dat het nieuws kwam, zijn we 's avonds met het team bij elkaar gekomen. We hebben samen gehuild en over Jochem gepraat. Tijdens de IRRC in Imatra (Finland), de eerste na het ongeluk, was er een eerbetoon voor Jochem op de startgrid met alle rijders en ons team. Een mooi, maar ook heel confronterend moment. Ik heb het geluk dat ik iets ouder ben, maar ik kan mij voorstellen dat het voor mijn zoon en de andere jongens heel moeilijk is om te verwerken. Je hoopt altijd dat zoiets je nooit zal overkomen."

'Wanneer we thuiswedstrijden in Hengelo winnen, sta ik met tranen in de ogen'

Wassink twijfelde niet om te stoppen, want dat was met de mensen van het team al eens besproken dat wanneer er iets ergs zou gebeuren dat het raceteam door zou gaan. De toekomst van team ligt in de handen van zoon Arno Wassink. Vader Tonny Wassink over de toekomst van Performance Racing Achterhoek: "We gaan sowieso nog een aantal jaar door in het IRRC. Met Joey den Besten willen we graag de stap maken naar de IRRC Superbike. We hebben niet direct hogere ambities, dat zou mijn zoon Arno dan moeten gaan oppakken. Ik ben 54 jaar en ik geniet van dit kampioenschap, maar ik kan het niet alleen. Arno Wassink regelt de meeste zaken op het circuit. Hij is de toekomst van het team, maar ik zal hem altijd waar ik kan blijven steunen."

Duizenden Anhangers genieten van fantastisch weekend

ZELHEM - Een volle feesttent op het terrein van café De Tol in Zelhem, waar enkele duizenden Anhangers bij elkaar zijn gekomen.

Café De Tol was in het weekend van 3 tot en met 5 september namelijk weer het decor voor het jaarlijkse Høkersweekend voor de anhangers van Normaal. Jong en oud genoot van de muziek en gezelligheid.

Foto's: Achterhoekfoto.nl/Albert Schreuder

Column

Wondere woonwereld

Hoe wonen we in de toekomst? De eerder dit jaar overleden Chriet Titulaer probeerde zich dat levendig voor te stellen – en dat kon hij als geen ander. Met zijn Huis van de Toekomst in Rosmalen wilde de wetenschapper en tv-persoonlijkheid mensen aan het denken zetten. Titulaers proefwoning uit 1989 bevatte 250 demonstraties van nieuwe technologie, zoals volautomatische gordijnen, beeldtelefoons en zonnepanelen. Ook deed hij al aan afvalscheiding. Tegenwoordig zijn veel van die innovaties gemeengoed. Maar het idee, het wonen van morgen, blijft fascineren.

Ook Achterhoekers houden zich volop bezig met de toekomst van het wonen. Breng maar eens een bezoek aan het Bekiekcentrum in Borculo: de demoruimte is een eigentijds Huis van de Toekomst en geeft inzicht in de laatste ontwikkelingen op het gebied van energiezuinig en duurzaam bouwen. Maar ook elders in de regio wordt hard gewerkt aan de wondere wereld van het wonen. Dat gaat verder dan het herbestemmen van lege panden en het levensloopbestendig maken van rijtjeshuizen. Zo bouwt Vivax Housing uit Doetinchem 'losgoed' in plaats van 'vastgoed'. Met regionale bouwpartners levert het bedrijf tijdelijke, betaalbare en duurzame woningen. De verplaatsbare wooneenheden van hout zijn klein, maar van alle gemakken voorzien. In Varsseveld zijn er al zes geplaatst. Varsseveld is ook de plek waar S-Cargoo is bedacht, een flexibel woonconcept dat werkt als een bouwpakket. Net zoals een slak zijn onderkomen op zijn rug draagt, kunnen S-Cargoo-bezitters hun woning meenemen. Bovendien kunnen ze hun 'slakkenhuis' naar eigen inzicht en financiële draagkracht samenstellen, inrichten of uitbreiden. In Geesteren vinden we het project 'Generatiewonen'. Vanuit drie plekken in de Randstad streken Anne Leeflang, haar zus en zwager, twee nichtjes en hun ouders neer op een oude boerderij, waar de drie generaties nu samen een erf delen. Is het wonen bij je familie terug van weggeweest? In de Achterhoek zien we ook andere vormen van groepswonen, zoals op Erve Veldink in Haarlo. De boerderij wordt bewoond door een kleine woongemeenschap die bewustzijn, werkelijk contact en leven vanuit het hart belangrijk vindt. Er zijn nog veel meer nieuwe woonconcepten, van 'thuishuizen' (kleinschalige woonvoorzieningen voor alleenstaande ouderen met hulp van vrijwilligers) tot mantelzorgwoningen in de achtertuin.
Natuurlijk vindt niet iedereen deze gespecialiseerde woonvormen interessant. De meesten van ons houden het liever op een eigen huis met een tuin. Waarschijnlijk zijn er de komende jaren dan ook geen grote verschuivingen te verwachten in de Achterhoekse woningmarkt. Maar ongetwijfeld komen we de innovatieve woonconcepten of onderdelen ervan wél steeds vaker tegen. Hoe het ook zij, ik benieuwd wat Chriet Titulaer ervan had gevonden. We kunnen het hem helaas niet meer vragen. Laten we in zijn voetsporen doorgaan met het nadenken over het wonen van morgen. Toekomstvoorspellingen hebben geen zin, toekomstvoorstellingen des te meer.

Gert-Jan Hospers

Praat mee met de VVD

BRONCKHORST - De VVD wil meer in contact komen met de burgers van Bronckhorst. In hun maandelijkse inloopavonden is iedereen van harte welkom. Deze avonden zijn steeds voorafgaand aan de fractievergadering en vinden plaats in het gemeentehuis. De eerstvolgende inloopavond is op dinsdag 12 september tussen 19.00 en 20.30 uur. Wie hierbij wil zijn, geeft zich op via onderstaand e-mailadres:t.lusink@bronckhorst.nl

Volop activiteiten op de kade

Lekkernijen, optredens, historische schepen en modeshows

DOESBURG - Op de IJsselkade in Doesburg zal het zaterdag 23 en zondag 24 september weer vol staan met kramen en zal het publiek vanuit Doesburg en verre omgeving hun weg weten te vinden naar dit prachtige evenement. De IJsselkade zal op zaterdag van 11.00 tot 18.00 uur en op zondag van 11.00 tot 17.00 uur veranderen in een geweldige markt vol kramen met streekproducten in de breedste zin van het woord.

De plaatselijke ondernemers zullen volop aanwezig zijn en iedereen laten genieten van echte Doesburgse producten en speciale acties. Ook zal er een groot gedeelte van de kade worden ingeruimd voor een creatieve markt van goed niveau en tenslotte is een deel van de markt bestemd voor kunstzinnige producten en echte Kunst.

Diverse foodtrucks zullen deze fantastische markt aanvullen en laten gasten genieten van verschillende lekkernijen. Bijvoorbeeld de FrietFiets die heerlijke zelfgemaakte friet maakt, zo van het platteland. Op de diverse horecaterrassen, dit jaar natuurlijk het Stads Hotel Doesburg, De Bonte Hond, Grand Café Duo en de Bronkhorster Brewing Company uit Rha, kan men elkaar spreken onder het genot van een heerlijk drankje, hapje of een lekker ijsje van Hendrick.

Om er een echt feest van te maken zullen er op beide dagen ook diverse muziekoptredens zijn van (jeugd)bands en andere artiesten. Voor de jongste zullen er diverse wateractiviteiten zijn zoals een bad van 10 x 10 meter met een aantal waterballen en een waterrad waarin kinderen over het water kunnen lopen en vanaf de bovenkade zullen er stroomversnellingen en watervallen zijn die eindigen op de benedenkade.

Een aantal historische schepen zijn te bekijken en Viking zal rondvaarten verzorgen. Diverse modezaken uit de binnenstad van Doesburg, waaronder Only for Men, zullen een wervelende modeshow neerzetten met hun nieuwste wintercollectie. Deze is vervolgens meteen in de stad te koop. Door Dans je fit en Astrid's fitnesstudio zullen shows en demonstraties geven worden, net als de leden van jongerencentrum 0313. "Ze geven zaterdag een optreden. Maar wat ze doen houden ze strikt geheim. Kom dus maar gewoon kijken! Laat u verrassen."

Cadeau van Anhangers voor hun band

Bennie Jolink, Ferdi Joly, Willem Terhorst en kunstenares Lia Krol.

ACHTERHOEK – Een volle feesttent op het terrein van café De Tol in Zelhem, waar enkele duizenden Anhangers bij elkaar zijn gekomen voor het traditionele Høkersweekend, de jaarlijkse høkersreünie, is in afwachting van drie van hun grote helden: Bennie Jolink, Ferdi Joly en Willem Terhorst, en Irma Manschot, weduwe van overleden Normaal-drummer Jan Manschot. Er staat iets bijzonders te gebeuren, zo is een week eerder al aangekondigd. Vooraf gonst het al van de geruchten. Wat zouden ze te melden hebben? Een Normaal museum? Een standbeeld? Beiden misschien? Als het viertal het podium betreedt en in de gereedstaande stoelen gaat zitten, is het gejuich en 'Høken, høken' niet van de lucht. De vier laten het zich welgevallen en genieten zichtbaar. Dan komt het hoge woord eruit: de Achterhoekse formatie krijgt een eigen standbeeld. Dichtbij de ouderlijke woning van Bennie Jolink in Hummelo zal een bronzen eerbetoon aan de uitvinders van de dialectrock verrijzen. Aan het viertal de eer het nu nog wassen beeld op schaal te onthullen door ieder een touwtje door te knippen.

Door Henri Walterbos

Het is opvallend hoe Bennie Jolink gedurende de - een half uur durende - 'ceremonie' straalt tussen zijn voormalige bandmakkers Ferdy Joly en Willem Terhorst, en Irma Manschot. En dat ondanks zijn broze gezondheid. Zitten Willem en Ferdy aan het vertrouwde pijpje Grolsch, Bennie nipt aan een witte wijn. Het gezelschap laat zich de diverse toejuichingen welgevallen. Als na afloop het viertal op het podium staat na te praten, en in de zaal 'Deurdonderen' klinkt, stapt Jolink als vanouds naar voren om zich te laten toejuichen, zij het op een beduidend rustiger wijze dan gedurende zijn periode als frontman. De Anhangers gaan volledig uit hun dak. Jolink is blij met het eerbetoon, dat een initiatief is van het Anhangerschap. "Het is natuurlijk een enorme open deur intrappen, maar als je een eigen standbeeld krijgt, is dat een enorme eer. Er zijn wel individuele artiesten met een levensgroot standbeeld, maar bij mijn weten zijn wij de enige band. En wat ik vooral zo mooi vind: ik heb niks met dat abstracte gedoe, een drolachtig iets, maar dit is nog olderwets ambachtelijk gemaakt," laat hij het ruimschoots aanwezige journaille optekenen. Willem Terhorst is eveneens verheugd. "We wisten het al enkele maanden maar hebben keurig onze mond dicht gehouden. Ik vond het direct al een prachtig idee maar je wilt wel eerst weten of de anderen er ook zo in staan. Allemaal vinden we het leuk."

Bennie Jolink zoekt zijn anhangers op.
Ook Irma Manschot is blij met het eerbetoon.
10, 9, 8, 7.......
In afwachting van het grote nieuws.
De foto die gebruikt wordt voor het standbeeld. Foto: Hugo Jaartsveld
Effen kieken of ik d'r ok echt op lieke...
Foto: Jan Colijn.
Foto: PR Anhangerschap
Bennie Jolink, Ferdi Joly, Willem Terhorst en kunstenares Lia Krol. Foto: Henri Walterbos

Veemarkt pose
Het is kunstenares Lia Krol die de opdracht kreeg de vier Achterhoekse helden voor altijd en eeuwig op ware grootte te vereeuwigen. De heren zullen neergezet worden zoals in hun pose, zoals zij in de binnenhoes van de LP Oerend Hard staan afgebeeld, op de Veemarkt in Doetinchem, naar de foto van Hugo Jaartsveld. Het standbeeld zal onthuld worden op 10 mei 2018, Hemelvaartsdag, de dag die inmiddels ook wel als Normaal-feestdag door het leven kan gaan, gezien de geschiedenis van de band op deze dag. Het was immers op deze dag in 1975, dat Normaal voor het eerst van zich laat spreken in het openluchttheater van Lochem. Sindsdien veranderde de Nederpop, en kreeg agrarisch Nederland een kont in de broek, en zelfvertrouwen.

Zwaar verankerd
De kunstenares, die ook het standbeeld van Dennis Bergkamp maakte in opdracht van de KNVB, voelt zich vereerd dat ze de opdracht mag uitvoeren. "Wat ik vooral zo mooi vind is dat ze alle vier een heel eigen karakter hebben. Stoer, ondeugend, verlegen. Dat maakt het extra mooi om dit te maken." Het beeld zal zwaar verankerd en beveiligd geplaatst worden. Het standbeeld is een dankjewel van de Anhangers aan hun helden. Het Anhangerschap maakte van de gelegenheid gebruik een oproep te doen aan haar leden en andere Normaal-sympathisanten om te doneren om het standbeeld mogelijk te maken; dat kan op NL57 INGB 0004 7419 06.

Column

Patat

Ik was zeven jaar en het was de laatste week van de zomervakantie. Of eigenlijk moet ik zeggen: de grote vakantie. Want zo werd ie in de jaren vijftig en zestig door iedereen genoemd. Hij duurde namelijk zes weken en dat was beduidend langer dan die drie andere vrije periodes, de herfst- , kerst- en paasvakantie. Dan ging de school slechts voor één of twee weken dicht. (Oeps, daar vergeet ik toch de Pinkstervakantie! Nou ja, die duurde meestal maar twee dagen!)

De laatste week van de grote vakantie dus. Dan moet het eind augustus zijn geweest, want de zomervakantie voor de basisschool (toen nog lagere school) begon altijd half juli. Voor alle kinderen in het land. Aan vakantiespreiding deden ze niet in mijn jeugd.

In die grote vakantie gingen mijn opa en oma altijd met elk van de (toen nog maar drie) kleinkinderen een dagje op stap. Voor mij als jongste was het vandaag de eerste keer geweest. Reisdoel vanuit Neede, waar opa en oma woonden, waren de Bedriegertjes. U kent ze vast wel, die fonteinen in het park van kasteel Rosendael bij Arnhem. Ik had volop genoten van die waterstralen, die zo onverwacht om je heen naar boven kwamen en natuurlijk was ik kletsnat geworden. Maar op de terugweg in de bus van de Gelderse Tramwegen (in mijn kinderjaren hadden alleen heel rijke mensen een auto!) was ik allang weer opgedroogd. Geen wonder, want het was de hele dag loeiheet geweest. De hele week trouwens al. Onderweg had opa me gewezen op het opwaaiende stof op de akkers, waar de rogge al was geoogst. (Ik heb het op internet nog even nagekeken, en het klopte: de zomer van 1959 was droog en heet. Die droogteperiode duurde toen zelfs tot half oktober!)

Vermoeid van de lange warme dag was ik bijna in slaap gesukkeld, maar ik merkte nog wel dat mijn opa op de Zutphenseweg in Lochem opstond en op het belletje drukte. Vreemd, we waren toch nog niet in Neede?

Bij de (oude) begraafplaats stapten we uit en oma wees naar een gebouwtje iets verderop. "Daar gaan we een een croquette eten", sprak ze. Mijn oma's familie was een beetje deftig en bovendien van Franse komaf, dat liet ze zelfs in haar uitspraak graag horen.

Even later zette ik mijn tanden in een (doodnormaal Nederlands) kroketje, maar tot mijn grote verrassing kwam opa ook nog aanzetten met een papieren puntzak met iets onbekends er in. Dat waren pommes frites, vertelde hij. "Die eten we samen op. Proef maar eens hoe lekker ze zijn."

Ik nam voorzichtig (want heet!!!) een hapje en was meteen verkocht. Lekker? Nee hoor, ze smaakten goddelijk!

Daar in Lochem (ik neem aan dat het bij Jan Patat was), maakte ik dus kennis met de patates frites, zoals die hete aardappelstukjes meestal genoemd werden, toen ze in de noordelijke Nederlanden (en zeker bij ons in de Achterhoek) nog als een nieuwigheid golden. Niet veel later begon een bakkerszaak in mijn geboorteplaats Goor ook aan de verkoop van patat. Niet in een cafetaria, maar gewoon vanuit een luikje in de muur. Voor vijftien cent kocht je een klein zakje, voor een kwartje had je een grote zak. (Even ter vergelijking: dat is zeven, respectievelijk elf eurocent!).

Ik heb in de jaren daarna, net als iedereen van mijn generatie, heel veel patat gegeten. Misschien wel teveel, want tegenwoordig loop ik er niet meer warm voor. Nee, geef mij dan maar liever knorhanen. Wat zegt u? Weet u niet wat dat zijn? Zo noemden ze in de Achterhoek die onooglijk kleine aardappeltjes, die na het rooien op het land achterbleven, omdat ze de moeite van het oprapen niet waard waren. Maar die zo vreselijk lekker smaakten als je ze – in de schil - in reuzel bakte. En dan geen mayonaise er op, maar bieslook of een fijngesneden uitje.

SoundCrave bij LIVE@IDEAAL

SoundCrave, hardrock uit de Achterhoek. Foto: PR

Zelhem - Woensdagavond 6 september staat de band 'SoundCrave' centraal in het programma live@ideaal, dat tussen 20.00 en 22.00 uur vanuit de iBeat Recording Studio in Zelhem wordt uitgezonden. De band speelt live en de bandleden worden bevraagd over hun aspiraties in de muziek.

SoundCrave is een Achterhoekse band met typische Achterhoekse gewoontes en hobby's als crossen, luisteren naar opzwepende muziek op festivals, drank en andere geneugten. Daarnaast proberen ze zelf een instrument te bespelen. Ze kenden elkaar al van het hangen aan de bar in tenten zoals Ivarca, vroeger 'de Woage' en 'de Radstake' en omstreeks 2007 werd de eerste stap gezet naar de band, die de naam SoundCrave kreeg.

Manfred Klein Tank (drums) en Ronnie Klein Hesselink (bas) hadden al samengespeeld in de band Quater Nion toen Marco Wohlan (gitaar) zich aandiende als gitarist. Het vinden van de juiste zanger werd nog een zoektocht, maar uiteindelijk bleek Michael (Mimi) Ankersmit, destijds zanger van 'Fire Fly', de perfecte match. Vanaf het begin wil de band eigen songs maken en die uitdaging blijven ze trouw. De invloeden halen ze uit de muziek eind jaren '80 begin jaren '90 (van Ozzy, Thin Lizzy tot Iron Maiden Metallica, Megadeth, Slayer, waarbij Lemmy hun gezamenlijke held is). Op bepaalde punten wijkt de 'sound' dan weer af om een eigen geluid te creëren. In 2011 werd in de studio van Bennie Jolink (Normaal) de demo 'Through my eyes' opgenomen met Jan Wilm Tolkamp als producer.

Live@Ideaal wordt iedere woensdagavond tussen 20.00 en 22.00 uur uitgezonden. Het programma is live te beluisteren via Radio Ideaal. Live meekijken kan op woensdagavond vanaf 19.30 uur via www.ideaal.org.

Seizoen Danckaerts Modevakschool van start

RUURLO - Danckaerts Modevakschool Tineke Jansen start op donderdag 14 september het nieuwe cursusseizoen.

Creëren doe je door te kijken en uit te proberen met gebruik van hulpmiddelen. Bijvoorbeeld bij het maken van een broek. Uit bladen als Burda, Knip, Fashion, La Maison Victor en Knippie, kan een model gezocht worden. Onder professionele begeleiding gaan cursisten knippen en naaien. Het resultaat is een goed passende broek in de gewenste kleur.

Bestaande blouses kunnen omgetoverd worden tot een summertime-blouse. En jeansbroeken kunnen een tweede leven krijgen als modieus kort jasje in patchwork of als tas. Wie wil patroontekenen of tassen maken kan op de cursus terecht. Daarnaast biedt Danckaerts Modevakschool Tineke Jansen ook een workshop omgaan met lockmachine aan.

Nieuw
Binnen de knip- en naaicursus kan een thema uitgewerkt worden. De gevorderde cursisten hebben een winterthema voorgesteld. Er wordt gewerkt in kleine groepjes van gemiddeld vier personen, waarbij de aanwezige naai- en lockmachines gebruikt mogen worden. Daarnaast kunnen de cursisten ook gebruik maken van de covermachine, die zeer geschikt is voor het zomen van tricotstoffen.

Stoffenbeurs
Op woensdag 27 september wordt een bezoek aan het 'Stoffen Spektakel' in Zwolle gebracht. Hier kunnen cursisten en belangstellenden inspiratie opdoen en kennis maken met de nieuwste materialen.
Belangstellenden zijn welkom om kennis te komen maken of advies in te komen winnen. In overleg maakt Tineke graag een planning met tijden en data.

www.tinekejansen.com
t.jansen@concepts.nl

0573-452482

Bij ideële kringloopwinkel "De Werf", Enkweg 11 in Vorden kunt u elke ochtend (behalve zondags en 's-maandags) van 09.00 tot 12.00 uur en dinsdag, donderdag- en vrijdagmiddag van 13.30 tot 17.00 terecht voor een groot assortiment meubels, kleding, witgoed, elektronica, huishoudelijke artikelen, boeken enz. Inbrengen van goed verkoopbare artikelen kan tijdens openingstijden of d.m.v. een telefonische afspraak (06-44629049) of email: vcdewerf@gmail.com. Tevens kunt u via ons telefoonnummer een afspraak maken voor het ophalen van spullen. Meer info: www.veilingcommissie.nl

Te koop gevraagd: antiek, curiosa en alles wat verzameld wordt. Ook complete inboedels. Verzamelhuis Warnsveld, Rijksstraatweg 35, (0575) 52 29 19.

T.k. nw. tapijttegels meer dan 100 verschillende kleuren/motieven vanaf 0.90 p/tegel=3.60 per m2. 0545-472574 of 06-12300129.

KIPPENMESTKORRELS het beste voor uw gazon, groente/fruit/siertuin. Zak 25 kg €7,-; 4 zakken €25,-. Zents Morsdijk2 Ruurlo 06-12971503

Heeft u last van wespen? Bel Don Veenhuis. Tel.: 06-10499025.

Wilt u uw oud ijzer kwijt? Bel gewoon Frits Peppelinkhausen, tel (0575) 55 29 16, (06) 51 60 15 16.

Wespennestenbestrijding, tel.: 06-5432 3046. Martin Spiegelenberg.

CARAVANSTALLING EN OPSLAGRUIMTE TE HUUR Enkweg 15A - Vorden . Voor info bel J. de Weerd 0575-551030

OPENLUCHT VLOOIENMARKT DOETINCHEM, ZON. 17 SEPT

Parkeerpl. SaZa Top sporthal. Bij slecht weer in de Hal. Sportweg 1 van 10-17 uur. Boek nu Tel : 06-39108152.animo-vlooienmarkten.nl

OPENLUCHT VLOOIENMARKT DUIVEN. ZON 17 SEPT ,10-17 uur. Horstenpark. Horstenparklaan 4. Inf.Kr. Hr.Tel 06-39108152

animo-vlooienmarkten.nl

++++ NIEUW++++ OPENLUCHT VLOOIENMARKT DOESBURG. ZON. 24 SEPT. 10-17 u. TERREINEN PARTYCENTRUM DE IJSSELHOEVE ,Eekstr.15. Info Kr.huur 06-39108152. animo-vlooienmarkten.nl

TE HUUR AUTOBOX IN VORDEN VOOR UW AUTO, MOTOR OF OLDTIMER. BEL VOOR INFO 0575-551417

Wiskunde, Scheikunde, Natuurkunde of Rekenen. Ik help je graag op MAVO; HAVO, VWO niveau. Bijlesdocent M. te Riele tel.06-54764761 0f 0575-551140