Contact Bronckhorst Zuid

10 juli 2018

Contact Bronckhorst Zuid 10 juli 2018


Toon en Petra Lesterade koninklijk onderscheiden

Toon en Petra kregen de versierselen opgespeld door burgemeester Besselink. Foto: PR

Inmiddels waren meer dan 50.000 dieren tijdelijk te gast bij 'Noach'

Zelhem - Verbaasd en zelfs enigszins verdwaasd stapten Toon en Petra Lesterade van Stichting Opvang Noach uit Halle, op uitnodiging van Bouke Hollak, donderdagavond 5 juli de Zelhemse Jumbo-Supermarkt binnen. "We hebben een verrassing", was de toevoeging bij de uitnodiging geweest, waarbij Toon en Petra het idee hadden dat het om een extra donatie vanuit de sponsorzegels van de Jumbo moest gaan. Maar champagneglazen en -flessen en de binnenkomst van buren, de boekhouder en een aantal donateurs van de Stichting deed toch vermoeden dat er iets anders aan de hand moest zijn. Toen ook nog burgemeester Marianne Besselink, compleet met ambtsketen, naar voren trad om het woord tot hen te richten, begon er iets te dagen. En met de woorden 'Het heeft Zijne Majesteit, Koning Willem Alexander behaagd...' werd hen duidelijk wat de reden van de uitnodiging was. Petra en Toon werden, op voordracht van Gerrie Robbertsen en ondersteund door vele 'Vrienden van de Stichting', gehuldigd met de Koninklijke onderscheiding 'Lid in de Orde van Oranje Nassau'.

Iedereen, die Toon en Petra kent, zal het eens zijn met de toegekende onderscheiding, gelet op de vele jaren die ze als vrijwilligers gewerkt hebben aan de opvang van inheemse dieren. Inmiddels waren meer dan 50.000 dieren tijdelijk te gast bij 'Noach' om, na een liefdevol herstel, weer teruggeplaatst te worden in de natuur. Zelf relativeren ze hun onderscheiding, hoewel ze er best trots op zijn, door te stellen dat het niet om hen gaat maar om de dieren die hun hulp nodig hebben (gehad). "Het gaat niet om ons", aldus Toon, "want wij doen gewoon wat we vinden dat we moeten doen." "We zijn het aan de dieren verplicht", vult Petra aan, "want door toedoen van de mens zijn ze in die situatie verzeild geraakt."

"Het gaat niet om ons, we zijn het aan de dieren verplicht"

Om de dieren voor te bereiden op terugkeer in de natuur hanteert Opvang Noach dan ook strikte regels. Het moet gaan om dieren, die door toedoen van de mens in de problemen gekomen zijn. Tijdens de opvangperiode bij Noach worden ze zo begeleid, dat ze zo weinig mogelijk contact hebben met 'de mens', dus geen rondleidingen met donateurs en anderen op het terrein. Zelfs Toon en Petra komen zo weinig mogelijk bij de dieren om ze niet te dominiceren (wennen aan mensen). Vervolgens wordt een plek gezocht waar het dier, als het is opgeknapt, het best kan worden teruggeplaatst. Met de terugplaatsing is de cirkel rond.

Voor Petra begon die levensopdracht al in haar jeugd en toen Toon haar twintig jaar geleden tegenkwam, wist hij binnen een week dat hij niet meer zonder haar kon en dat hij samen met haar aan die opdracht wilde werken. Aanvankelijk hadden ze een plekje in Silvolde, later leek een plekje in 'de Wrange' te kunnen worden omgebouwd tot opvang. Maar toen ze vrij plotseling zonder huisvesting kwamen te zitten, bood Meta Dame bij haar woning aan de Aaltenseweg in Halle woonruimte met voldoende ruimte om (aanvankelijk illegaal) de dierenopvang definitief gestalte te geven. Met steun van de Dierenbescherming, de gemeente (Zelhem en later Bronckhorst), bedrijfssponsors en de donateurs van de inmiddels opgerichte stichting 'Vrienden van Opvang Noach' is de opvang uitgegroeid tot een professionele organisatie, die gestrande dieren uit de verre omgeving opvangt en terug plaatst. De komst van pleegzoon Shakib was daarbij een waardevolle aanvulling op hun leven. "We vormen samen een prima team en we werken er hard aan om van ons plekje aan de Aaltenseweg een paradijsje te maken", aldus Toon.

De missie is inmiddels uitgebreid, want Toon en Petra helpen op hun beurt organisaties voor opvang in andere regio's om hun organisatie te professionaliseren. Daarnaast kon in de afgelopen periode een project worden afgerond, waarin herten in een afgeschermd stuk natuur kunnen worden geplaatst om aan te sterken voor ze definitief worden uitgeplaatst. Na het opspelden van de versierselen, behorend bij de Koninklijke Onderscheiding, en het maken van de foto, was het tijd om het glas te heffen op de twee nieuwe leden in de Orde van Oranje Nassau.

Overeenkomst over gronden voor fusie voetbalclubs Zelos en VV Zelhem

ZELHEM - Maandag 2 juli besloten b en w van Bronckhorst een overeenkomst uit te werken met de Zelhemse voetbalclubs Zelos en VV Zelhem met afspraken over het gebruik van de gronden na de fusie van de clubs. De clubs willen vanaf seizoen 2019-2020 samen verder als nieuwe vereniging. De velden zijn in eigendom van de clubs en na de privatisering van de verenigingen in 2013 was afgesproken dat in geval van een fusie de gemeente eerste recht van koop heeft op de velden. De clubs hebben aangegeven dat de huidige velden nog nodig zijn. Door het aangaan van een overeenkomst wordt het gebruik van de velden door de clubs gewaarborgd wat een belangrijke stap voor de nieuwe vereniging is.

Met de te maken afspraken houdt de gemeente echter haar recht op de gronden. Dat is belangrijk omdat de clubs nog nadenken over het gebruik van hun accommodaties (clubgebouwen) in de toekomst.

Daarnaast wordt in de kern Zelhem met verschillende betrokken partijen, waaronder de werkgroep Vitale kernen en het onderwijs, de komende tijd gewerkt aan diverse maatschappelijke onderwerpen en vraagstukken die spelen. Denk aan de toekomst van de huidige drie basisscholen. Dat kan een mogelijkheid bieden om slimme combinaties te maken tussen sport, onderwijs en cultuur rondom de locatie van de voetbalvelden.

Jan de Vries uit Zelhem koning Polse Kermis

Jan de Vries is, samen met z'n prinsgemaal Dick Schierboom, de nieuwe koning van de Polse Kermis van schuttersgilde St. Joris uit Ulft geworden.

ScooterRoy and the Hitmachine bij Live@Ideaal

Scooterroy and the Hitmachine. Foto: PR

ZELHEM - Woensdagavond 11 juli staan 'ScooterRoy and the Hitmachine' centraal in het programma live@ideaal, dat tussen 20.00 en 22.00 uur vanuit de iBeat Recording Studio in Zelhem wordt uitgezonden. Het duo verzorgt een live-presentatie en Roy en Giel worden door de presentator bevraagd over hun 'roots' en aspiraties in de muziek.

'ScooterRoy and the Hitmachine' begon in 2016 als sideprojectje met een humoristische act in trainingspak en partypants, maar inmiddels is het duo een serieuze formatie. Hun performance is een combinatie van beats, synthesizers, gitaar en zang en daarmee maken ze uitstapjes naar de uithoeken van verschillende genres die vervolgens weer samenkomen in een geheel nieuwe stijl. Zo kun je stampwerk verwachten, maar ook sfeermuziek om bij weg te dromen.

Vorig jaar werd de single 'Diamonds' uitgebracht, en op dit moment is ook hun EP 'For You' online overal te streamen. Gitarist en zanger Kenneth Roy van den Bos (24) is geïnspireerd door Hiphop en Blues, terwijl DJ en toetsenist Giel Borsboom (26) geïnspireerd is door Indie en House. Door het mengen van deze uiteen liggende genres is er een heel nieuw soort genre ontstaan, waar sfeervolle muziek afgewisseld wordt met snoeiharde gitaren en flinke beukplaten. Daarbinnen is er ruimte voor eigenzinnig gitaarspel, waarin bluesachtige solo's aangepast worden aan nieuwe ritmes. Kenneth en Giel zijn op een vreemde manier op elkaar ingespeeld waarbij de spanning van de verschillende genres intact blijft.

Live@Ideaal wordt iedere woensdagavond tussen 20.00 en 22.00 uur uitgezonden. Het programma is live te beluisteren via Radio Ideaal. Live meekijken kan op woensdagavond vanaf 19.30 uur via de website. Bands en artiesten die ook in het programma live willen komen spelen, kunnen op de website www.ideaal.org/live een inschrijfformulier invullen of schrijven naar Ideaal Radio, Televisie & Internet, t.a.v. Live@Ideaal.org, Postbus 50, 7020 AB, Zelhem.


www.ideaal.org

Eerste jonge duivenvlucht vanuit Sittard

BRONCKHORST - Uitslagen van de vluchten van de drie duivenverenigingen in de gemeente Bronckhorst: PV De Koerier uit Zelhem, PV Vorden en PV Steeds Sneller Hengelo. Zaterdag 7 juli werden twee vluchten vervlogen, de lange afstandsvlucht vanuit het Franse Bourges en de eerste korte vlucht met jonge duiven, vanuit Sittard.

PV De Koerier Zelhem
Op zondag 7 juli stond voor de leden van P.V. de Koerier een jonge duivenvlucht op het programma. De eerste in 2018! De winst op de vlucht zou uiteindelijk gaan naar Martie Burghout uit Zelhem. De duiven moesten komen vanuit het Sittard, door vijf liefhebbers werden 69 duiven ingezet. De afstand tot aan Zelhem was ongeveer 114 kilometer. Het startschot klonk om 8.30 uur en op dat moment begonnen de duiven aan hun terugreis. De snelste duif werd geklokt om 10.11.13. De uitslag van de top 10 ziet er als volgt uit: 1,2,8,9 M. Burghout 3,4,5,6,7 Harrie Niesink, 10. G. Dijcker.

PV Vorden
De eerste jonge duivenvlucht kwam vanuit Sittard en de winst werd geclaimd door Theo Berentsen 1-10-11-12-14-15, Ria Luesink 2-3-6-7-13, Martijn Schuerink 4-9-20, Marc Tiemessen 5-17, F T Hummelink 8, Paul Hendriks 16, R Hoff 18, R de Beus 19.

PV Steeds Sneller Hengelo
Steeds Sneller deed mee aan twee vluchten.
Aan de lange afstandvlucht vanuit het Franse Bourges (615 kilometer), namen van zeven deelnemers 28 duiven deel. Zij werden gelost om 6.50 uur. Uitslag: J. Teunissen 1-2-4-5, A.H.J. Peters 3-6, E. Koers 7.
Voor de korte vlucht, de eerste voor de jonge duiven, vanuit Sittard (113 kilometer) werden om 8.30 uur van vijf deelnemers 97 duiven gelost. Uitslag: R. Koers 1-2-4-16-17-18-22-23-24-25, G. Haverkamp 3-7-11-13-15, G. Duitshof 5-21, J. Teunissen 6-10-12-14-19-20, E. Koers 8-9.

Column

De Avonden

De boekwinkel in Hengelo gaat sluiten. Alweer, want deze zit er pas een jaar of drie. Ik kwam er af en toe. Soms kocht ik er een boek. Ook kocht ik er eens kladblokjes, toen die bij de winkelketen met de grote blauwe letters – waar je er voor hetzelfde geld drie keer zoveel kunt kopen – uitverkocht waren.

Ik lees op Facebook van de sluiting. Er staat iets bij over flinke kortingen. Ik besluit een kijkje te nemen. De meest populaire boeken van het moment zijn al uitverkocht. Toch vind ik nog twee romans die door de keuring komen. Ook stuit ik op een exemplaar van De Avonden van Gerard Reve.

Dat boek ken ik. Het stond op mijn boekenlijst op de middelbare school. Voor het gros op die lijst kwam ik niet verder dan scholieren.com, maar De Avonden was een uitzondering. Ik had er van klasgenoten zoveel slechte verhalen over gehoord dat mijn interesse was gewekt. Dat boek moest ik lezen.

De kritiek was dat er in De Avonden helemaal niets gebeurt. Dat klopt. In De Avonden gebeurt ook helemaal niets. Dat is juist het krachtige van dat boek. Gerard Reve beschrijft de naoorlogse jaren waarin er nou eenmaal niet veel te beleven was. Schrijven over vrijwel niets, dat is kunst.

Wie die kunst ook beheerst, is Marcel van Roosmalen. U kunt hem kennen van Voetbal Inside – dat programma dat soms over voetbal gaat – waar hij geregeld op eigenzinnige wijze vertelt over bijvoorbeeld een wedstrijd waar hij heeft zitten koukleumen op de tribune, dat het verschrikkelijk was en dat hij hoopt zoiets nooit meer mee te maken.

Via bol.com kocht ik onlangs een boek van Van Roosmalen. Het is een bundeling van reportages. De eerste is een tiendelige serie die zich afspeelt in Betondorp, de Amsterdamse wijk waar Johan Cruijff opgroeide. Van Roosmalen woonde daar een tijdje en kwam er geregeld in een café dat De Avonden heette.

Naast Cruijff groeide namelijk ook Gerard Reve op in Betondorp. De huidige bewoners van de wijk blijken niet te behoren tot de grootste fans van zijn werk. Zeker niet de vaste bezoekers in het café dat naar zijn meesterwerk is vernoemd. Wanneer het over De Avonden gaat, spreken zij over 'dat kutboek'.

Ik moet erom lachen. Tegelijkertijd vind ik het bijzonder dat boek A zo'n prominente rol speelt in boek B en dat ik even later met boek A in de handen sta in de winkel waar ik ook boek B had kunnen kopen. Nu gaat die winkel sluiten, mede omdat ik en vele anderen met mij voor het gemak van de bezorgbusjes kozen.

Ik heb De Avonden – er was nog maar één exemplaar – in de winkel laten staan. Misschien ga ik één dezer dagen terug in de hoop dat het er nog is. Dan koop ik het. Om iets van schuldgevoel af te kopen, maar ook omdat het passend is. Als er hier straks enkel een leeg pand rest, heb ik als aandenken een boek waarin helemaal niets gebeurt.


'Hummelo, het was weer magnifique'

HUMMELO - Het enige stukje Frankrijk dat ik ken is de hoofdstad Parijs. Tijdens een stedentrip van zeven dagen had ik ruimschoots de tijd om de stad een beetje te leren kennen. Andere delen van Frankrijk zijn mij onbekend. Desondanks voelde het afgelopen zaterdag in Hummelo alsof ik werkelijk de grens van Frankrijk was gepasseerd. Vive La France Hummelo, een Frans evenement in Nederland of een Nederlands festival in Frankrijk? Gezien de warme zomerse weersomstandigheden en het complete Franse sfeertje zou je bijna in de war raken..

Door Janette van Egten

Bij het binnenrijden van Hummelo wapperen de Franse vlaggen sierlijk in de wind. Verkeersregelaars en parkeerwachters leiden alles vlot in goede banen. Voor mijn gevoel is de belangstelling dit jaar wederom toegenomen, het is om 11.30 uur al een gezellige drukte. Franse chansons bereiken mijn oren, heerlijke etensgeuren mijn neus. de Dorpsstraat is feestelijk versierd en hier en daar zie ik al mensen sjouwen met hun zojuist bemachtigde brocante spulletjes. Er zijn maar liefst negentig professionele brocanteurs met uiteenlopende specialisaties aanwezig. Ik hou ervan, de oude Louvre deuren, verweerde spiegels en grote zinken teilen. Behalve gebruiksvoorwerpen zijn er ook kramen vol prachtige en romantische dameskleding en allerlei streekproducten.

Bij Hotel Café Restaurant de Gouden Karper scoren we een plaatsje op het terras onder de eeuwenoude kastanjebomen. Dat is nog makkelijker gezegd dan gedaan. Logisch, want wie wil hier nou niet van een drankje genieten, heerlijk in de schaduw omringd door Franse vlaggetjes en vazen vol zonnebloemen. Genietend van de verse appeltaart met slagroom hoor ik om me heen veel verschillende talen. Vlaams, Duits, Frans en natuurlijk dialect. Het maakt dat je bijna zou vergeten dat je in Achterhoekse streek bent. Heel veel bezoekers daarentegen weten maar al te goed dat ze in het dorp zijn waar dat beroemde standbeeld nog niet zo lang geleden is onthuld, er worden dan ook massaal foto's gemaakt met de mannen van Normaal.

In en rondom de dorpskerk van Hummelo (neogotische zaalkerk uit 1838) is de kunstfair, de Montmartre van Hummelo. Ook hier worden vrolijke Franse chansons gezongen door het duo Pierre et Gerdy. Achter de kerk, onder de Lindebomen, is het heerlijk vertoeven. Voor de kerk dit jaar een (opgeblazen) eerbetoon aan Normaal: Bertus op zien Norton en Tinus op de BSA. Behalve deze twee motoren staan er ook her en der mooie oude Citroën 2CV's geparkeerd. Mijn vader had vroeger ook zo'n 'lelijke eend', een rode. Het roept nog altijd herinneringen op naar vervlogen tijden, net als bij zovelen. Er is echt enorm veel te zien en te bewonderen. Al wandelend kom ik verschillende straatartiesten tegen, De rondlopende goochelaar John Negenkerken en ganzenhoeder Jurgen Baan zorgen voor veel bekijks.

Orgue de barbarie heeft inmiddels een schare vaste fans, sommigen zitten dan ook al reikhalzend op haar meezinguurtje te wachten. Met haar kleine draaiorgel speelt en zingt Xandra Storm bekende Franse chansons. Ik behoor ook tot die schare fans, en geniet dan ook van het optreden. Op dat moment zingt ze toevallig even samen met Yolanda Tangelder. Dit jaar wordt ze ook nog eens vergezeld door Parijse vrienden, zangeres Malene Lamarque en accordeonist Fanchon. Het is ruim na 16.00 uur als ik het terrein verlaat, vele momenten vastgelegd op camera. Ik heb weer enorm genoten van dit unieke evenement. Hummelo, het was weer magnifique!

Jan de Vries uit Zelhem koning Polse Kermis

Koning van de Polse Kermis Jan de Vries juicht na het rake schot. Foto: Jurgen Weijl

ULFT - Jan de Vries, tambourmaître van Sint Joris, is, samen met z'n prinsgemaal Dick Schierboom, de nieuwe koning van de Polse Kermis van schuttersgilde St. Joris uit Ulft geworden.

Aan het vogelschieten op de kermismaandag deden 130 personen mee, waarvan er zeven voor het koningsschot gingen. De hals was een prooi voor Dennis Eimers, de rechtervleugel was voor Christan Robben, de linkervleugel viel aan Frank Postma toe. Jos Schepers schoot de staat eraf.

Jan de Vries wordt gefeliciteerd als kersverse koning van De Pol. Foto: PR

De in Zelhem woonachtige De Vries loste het koningsschot.

Kinderspektakeldag bij Smedekinck

Zelhem - Traditiegetrouw verzorgt Museum Smedekinck in de eerste week waarin alle basisschoolleerlingen in Nederland zomervakantie hebben een Kinderspeel- en Doedag boordevol activiteiten voor de basisschooljeugd. Dit jaar is dat op woensdag 25 juli, van 12.00 tot 17.00 uur. Ook oudere broers en zussen, vaders en moeders, opa's en oma's zijn welkom en hoeven zich niet te vervelen.

Er zijn zowel creatieve als sportieve activiteiten voor groot en klein en jong en oud. Van de magische verfmachine tot Smedekinckgolf en van een klimbaan van de Zelhemse survivaltrainingsgroep Jan in 't Touw tot eendjes hengelen. Kinderen tot en met 5 jaar kunnen zich laten schminken. Bezoekers kunnen zich gezeten op een schoolbankje uit de eerste helft van de vorige eeuw laten fotograferen, waarbij de kinderen zich speciaal hiervoor kunnen verkleden in kleding uit die tijd.

Ook in de kruidentuin zijn activiteiten. Daar kunnen de kinderen bijvoorbeeld een lavendelzakje of een flesje kruidenazijn maken.

Kinderen t/m 12 jaar betalen 2,50 euro entree (inclusief eenmaal een glas ranja) en mogen gratis aan alle activiteiten, uitgezonderd het kruidenazijn maken, deelnemen. Alle zelfgemaakte spulletjes mogen mee naar huis.

Voor de warme wafels, een ijsje uit een ouderwetse ijscokar, koffie, thee, enzovoort, wordt wel een vergoeding gevraagd. De entreeprijs voor bezoekers ouder dan 12 jaar is 4 euro.

De VakantieBieb

REGIO - Van 1 juli tot en met 31 augustus is de VakantieBieb weer open, hét zomercadeautje van de Bibliotheek. Deze biedt meer dan 30 e-books voor het hele gezin op smartphone of tablet, ook voor wie geen lid is van de bibliotheek.

Met de VakantieBieb heeft iedereen toegang tot een omvangrijke selectie Nederlandse e-books gedurende de hele zomer. Dit initiatief van de Bibliotheek is om mensen kennis te laten maken met e-books en kinderen te stimuleren in de vakantie te blijven lezen. Sinds de start in 2013 hebben ruim 762.000 mensen de VakantieBieb-app gedownload.

Er zijn ruim 30 e-books voor kinderen en jongeren van 6 t/m 18 jaar en een mooie lijst avontuurlijke, griezel-, detective, fantasie- en humoristische e-books in diverse leeftijdsklassen. Voor volwassenen is ruime keuze uit romans of spannende en informatieve e-books. Jeugd en volwassenen met dyslexie kunnen een deel van de e-books in een aangepast lettertype lezen (ePub-versie).

De app is gratis te downloaden op een tablet of smartphone via de App Store of Google Play Store. De geselecteerde e-books komen op de boekenplank in de app te staan. Na het downloaden is voor het lezen van de e-books geen internetverbinding meer nodig. Ideaal dus voor vakantie.

Bruggen worden nat gehouden

Foto: Burry van den Brink

Materiaal zet uit door warmte waardoor bruggen niet open kunnen

KEPPEL - Vanwege de warmte worden de bruggen over de Oude IJssel bij Laag Keppel en Hoog Keppel gekoeld. Er staat iemand van 11.00 tot 18.00 uur water - dat met een pomp uit de Oude IJssel wordt gepompt - te spuiten. Bij hoge temperaturen gaat het materiaal van de brug uitzetten en dan zou de brug niet meer geopend kunnen worden.

Kom langs bij AGEM voor informatie over 'Langenberg' project

ZELHEM/ACHTERHOEK - Zoals al eerder in deze krant werd vermeld, wordt op de voormalige vuilstort De Langenberg in Zelhem het eerste Achterhoekse collectieve project met elektriciteit uit stortgas gerealiseerd. AGEM neemt het initiatief een coöperatie op te richten, bestaande uit inwoners van Zelhem, Halle, Hengelo, Hummelo en een deel van Doetinchem, die hiermee de kans krijgen mede-eigenaar te worden van de coöperatie en hiermee hun eigen Achterhoekse Energie op gaan wekken. Wie meer wil weten hierover is op vrijdagmiddag 20 juli welkom bij AGEM in innovatiecentrum De Steck (Raadhuisstraat 25), in Doetinchem voor meer informatie over dit project. Ook kinderen zijn van harte welkom.

In de afvalberg is een afbraakproces gaande waarbij gasvorming ontstaat. Met het verbranden van het methaangas, dat wettelijk verplicht is vanwege de invloed van het gas op het milieu, kan door het draaien van de gasmotor echte Achterhoekse energie worden opgewekt.
De huidige motor in de stortgasinstallatie voldoet echter niet meer en de kans bestaat dat deze daarom stil komt te staan en er hiermee een fantastische kans voor de Achterhoek verloren gaat. AGEM heeft een plan bedacht om deze kans toch te kunnen benutten en neemt het initiatief om een coöperatie op te richten, bestaande uit inwoners en bedrijven uit de 'postcoderoos' om De Langenberg heen.

De nieuw op te richten energiecoöperatie neemt het eigendom van de stortgasinstallatie over en laat een nieuwe motor plaatsen. Zo zorgt de coöperatie voor haar eigen duurzame energie en ontvangen de deelnemers daarvoor vrijstelling van energiebelasting. Daarnaast vormt de coöperatie een duurzaamheidsfonds. Met dit fonds kunnen in de toekomst vaker projecten worden gerealiseerd die bijdragen aan een energie-neutrale Achterhoek, zoals een lokaal zonnedak of grondgebonden zonnepark.

Inwoners of bedrijven uit postcodegebieden 7021, 7002, 7004, 7009, 7025, 7255, 7256 en 6999 komen in aanmerking voor dit project. Er zijn 1.700 certificaten beschikbaar. Meedoen kan al vanaf één certificaat.

BioZon Achterhoek
BioZon Achterhoek is een initiatief van AGEM: een coöperatie waar acht gemeenten en acht burger-energiecoöperaties lid van zijn. Dit project draagt bij aan een energie-neutrale Achterhoek en zorgt voor bewustwording en sociale innovatie en heeft ook op langere termijn grote invloed, door het vullen van het duurzaamheidsfonds. AGEM is een voorloper in de energietransitie en wil hiermee een informerende en bewustmakende rol spelen. AGEM heeft geen winstoogmerk. Meer informatie over BioZon is te vinden op www.biozon.nu. Actuele info over de energie-doe-dag via de Facebook pagina van AGEM: www.facebook.com/AGEM2030.

Doe mee met de Hessentour

DREMPT - Al 25 jaar word er in Drempt de Hessentour georganiseerd waarbij er weer volop kans is op vele prijzen door klassementen en truidragers in de Tour goed te voorspellen. Op zaterdag 7 juli start de Tour de France in de Vendee in de Frankrijk. De Hessentour start echter op maandag 9 juli zodat iedereen nog even de tijd heeft om te kijken wie er in goede vorm is voor jouw tourtoto. De puntentelling hiervan begint dus op maandag. Een deelnameformulier kost 5 euro. Voor deelname en verkrijgen van een inschrijfformulier, zie de website hessentour.000webhostapp.com. Het doorgeven van jouw renners moet voor zondag 8 juli om 18.00 uur zijn doorgegeven bij de tourcommissieleden die op deze site vermeld staan. De stand van deze toto word dagelijks bijgehouden. Ook dit jaar mag je weer gebruikmaken van vijf reserverenners die je kunt inzetten als jouw ploeg uitvallers heeft en dat pakt, zo is gebleken, ieder jaar weer verrassend uit. Voor vragen kan men telefonisch contact opnemen met HC Veeneman (0313-477062).

Zomeravondfietstocht Halle

HALLE - Dinsdag 17 juli houdt Halle's Belang een zomeravondfietstocht, van ongeveer 30 kilometer. Er kan worden gestart tussen 18.00 en 19.00 uur vanaf Partycentrum Nijhof te Halle, tevens het eindpunt. Kosten: 5 euro. Kinderen tot en met 12 jaar gratis. Halverwege is er een pauze met een gratis consumptie (en een tweede aan het eind van de tocht). In de directe omgeving van het start- en eindpunt is parkeergelegenheid voor auto's aanwezig.

Vijf muzikanten gefeliciteerd met B-diploma

V.l.n.r.: Koen Gesink, Sietske Vrieze, Roos Weersink en Lianne Kreeftenberg (Julia Hollander ontbreekt op de foto). Foto: PR

ZELHEM - Harmonie Prinses Juliana uit Zelhem sloot op 6 juli haar muziekseizoen af met het Plataanconcert. De zonnige zomeravond was zeer geslaagd, met volle terrassen en publiek bij de Plataan. Tijdens dit concert werden ook vijf muzikanten gehuldigd voor het behalen van hun B-diploma. Koen Gesink op trompet, Sietske Vrieze en Roos Weersink beiden op klarinet. Lianne Kreeftenberg en Julia Hollander op dwarsfluit. Een grote toevoeging voor de vereniging. Ook een instrument gaan bespelen? Kom gerust eens kijken op één van de repetities. Voor meer informatie: Milie Wolsink, tel. 0314-623646, zie ook: www.prinsesjuliana.nl

Zomerexpostie 'Ontmoeten' in Lambertikerk

ZELHEM - In de maanden juli en augustus is er in de Lambertikerk in Zelhem een zomerexpositie met de titel 'Ontmoeten'. Er is werk te zien van exposanten uit de regio, en de werken zijn zeer divers. Zo zijn er schilderijen van Anne von Drehle, tekeningen van Marianne Appels, beelden en glaswerk van Leonne van Lent, keramiek en houtsculpturen van Dolf en Louise Bierhuizen, schilderijen van Kathleen Osborne en vanuit het Beeldhouwerscollectief houtsculpturen van Theo Wichering, Gerrit Hengeveld, Gerrit Grievink, Jan Kuppens en Harry Lankveld. De expositie is vrij toegankelijk en geopend van 2 juli t/m 31 augustus, op maandag t/m vrijdag van 9.00 – 17.30 uur en rondom de zondagse kerkdiensten (niet tijdens rouw- en trouwdiensten en de zondagse eredienst).

Leden Hessenbad geslaagd voor diploma 'lifeguard'

HOOG KEPPEL - Op 7 juli slaagden vier leden van de Vereniging Hessenbad voor het certificaat 'Lifeguard plus reddend zwemmen' van de Nationale Beroepsopleiding Zwemonderwijs.

Simone Snelder uit Drempt en Nellie van der Pasch, Bertie Ledeboer en Kees de Lind van Wijngaarden uit Hoog-Keppel haalden op meerdere manieren drenkelingen uit het water van het Hessenbad. Zij waren hiervoor opgeleid door Marcel van Vendeloo van voor-uit-zicht.nl.

Vereniging Hessenbad heeft veel vrijwilligers nodig, ook toezichthouders. De vier nieuwe Lifeguards namen de uitdaging aan en gingen, soms na 60 jaar, weer op zwemles. Zij kunnen nu als toezichthouder in het Hessenbad worden ingezet. De vereniging is hier ontzettend blij mee. Wie ook interesse heeft, kan zich opgeven via info@hessenbad.nl. De kosten van de opleiding worden vergoed.

Open dagen De Wiersse

VORDEN – De tuinen van landgoed de Wiersse zijn tijdens open op de zondagen 15 en 22 juli geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Locatie: Wiersserallee 9, Vorden. Tijdens de open dagen in juli kunnen bezoekers deze zestien hectare tuinen in volle zomerse glorie bewonderen. De rozen in de formele buxusparterre staan volop in bloei. In het hooiland ontdekt men de mooiste vlinders en bijen terwijl in de moestuin een rijkdom van bloeiende kweekplanten het oogsten van groenten afwisselt. Op de open dagen worden lichte maaltijden geserveerd. Entree: 6,50 euro per persoon, kinderen tot zestien jaar gratis. Er kan alleen contant worden betaald. Honden worden niet toegelaten. Parkeren gratis.

Bibliotheek Zelhem blijft een spannend boek

Het huidige onderkomen van de bibliotheek in de karakteristieke dorpsboerderij. Foto: PR

ZELHEM - In het najaar van 2017 werd bekend dat de gemeente Bronckhorst uit kostenoverwegingen af wilde van de huidige bibliotheek aan de Burg. Rijpstrastraat in Zelhem. Ter plekke zouden seniorenwoningen moeten verschijnen, de bibliotheek zou in afgeslankte vorm elders onderdak moeten vinden. Inmiddels lijken de plannen weer enigszins bijgesteld en gloort er een sprankje hoop, mede door de grote weerstand onder de Zelhemse bevolking. Een actuele aanleiding voor de auteur om zich nog eens te verdiepen in de historie van de bibliotheek en in de ideeën die door de Vrienden van de Bibliotheek worden ontwikkeld.

Door Jan Oonk

De bibliotheek, in de betekenis van uitleenfaciliteit van boeken voor het 'gewone volk', heeft al een behoorlijk lange historie. Vooral de 'Maatschappij tot Nut van 't Algemeen', opgericht in 1784 in Edam, vormde een sterke stimulator waar het ging om 'de verheffing van het volk'. Het Nut stichtte onder meer eigen drukkerijen waar school- en leerboeken tegen een betaalbare prijs konden worden gedrukt en richtte ook bibliotheken op. Vanuit Edam spreidde het Nut zich door middel van lokale departementen gaandeweg uit over het hele land. In 1822 wordt het departement Doetinchem opgericht (in 1970 ter ziele gegaan), Zelhem volgt in 1857. Het departement Zelhem wordt in 1871 weer opgedoekt en er zijn geen aanwijzingen dat het in die periode is gekomen tot de stichting van een bibliotheek.

Johannes Cornelis Bouwmeester, van 1873 tot 1912 hoofd is van de lagere school, heeft veel gedaan voor de ontwikkeling van het culturele leven in Zelhem; Hier samen op de foto met zijn vrouw Zwaantje Mantel. Foto: PR

Basis
Mogelijk ligt de basis voor wat betreft de uitleen van boeken in Zelhem bij meester Johannes Cornelis Bouwmeester, die sinds 1873 hoofd is van de lagere school. Bouwmeester is een bewogen 'opvoeder' die de dorpskinderen behalve rekenen, lezen en schrijven ook creativiteit en gevoel voor cultuur bij wil brengen. Zelf is hij de auteur van meer dan twintig jeugdboeken, waarin de jongens en meisjes en passant de morele waarden in het leven krijgen ingegoten. Bouwmeester is in ieder geval een van de oprichters van de vereniging 'Tot Onderling Nut en Genoegen' (TONEG) in Zelhem in 1896.
In 1912 vormt een lezing van de heer J. Bruinwold Riedel uit Amsterdam voor TONEG over doel en streven van de Maatschappij tot Nut van 't Algemeen de aanleiding om het Nut-departement in Zelhem nieuw leven in te blazen. 't Nut neemt het geven van leesavonden sindsdien over van TONEG en neemt in 1913 ook het initiatief tot de oprichting van wat wordt genoemd 'een volksbibliotheek'.

Bij de oprichting van de volksbibliotheek heeft Willemina Gerharda Oldenhave (tante Mies) een belangrijke rol gespeeld, waarbij ze wordt bijgestaan door onderwijzeres Grada Bilderbeek uit Halle, meester Derk Denkers en stationschef Gerrit Jan Wijmenga. Mej. Oldenhave heeft op dat moment al het beheer over een voorlopige bibliotheek die, met financiële ondersteuning van het Nutsdepartement Doetinchem, is opgezet in de openbare lagere school in Zelhem. Daar blijft de nieuwe bibliotheek ook gevestigd. In het schooljaar 1915-1916 bedraagt het aantal lezers 54, die samen 773 boeken lenen. Het aantal boeken bedraagt op dat moment 259 en de conclusie is dan ook dat uitbreiding van dit aantal nodig gewenst is. In het schooljaar 1916-1917 worden al 1092 boeken uitgeleend. Vanuit de kas van het Nut wordt een subsidiebedrag verleend voor de aanschaf van nieuwe boeken, oplopend van 5 gulden in 1915 tot 25 gulden in 1938.
In de loop van 1922 raakt de bibliotheek om een of andere reden in verval en wel zodanig dat in het schooljaar 1922-1923 de uitleen van boeken helemaal wordt stopgezet. In de notulen van de Nut-vergadering van 27 april 1923 valt te lezen: 'Er wordt besloten om dezen zomer met eenige leden de bibliotheek weder in orde te brengen zoodat met Oktober weder met het uitlenen der boeken kan worden aangevangen.' Dat is gelukt, al is het enthousiasme aanvankelijk sterk teruggevallen. In 1924 bedraagt het aantal uitgeleende boeken nog maar 367. Pas in het seizoen 1927-1928 wordt met 1184 uitgeleende boeken het niveau uit 1917 weer bereikt.
Mies Oldenhave heeft de verantwoordelijkheid voor de Nut-bibliotheek in 1925 overgedragen aan schoolhoofd Denkers. Mogelijk omdat ze ook betrokken raakt bij de Openbare Leeszaal en Bibliotheek die in 1919 in Doetinchem was opgericht en die regionaal actief was. Vanaf 1924 wordt mej. Oldenhave verantwoordelijk voor de dependance in Zelhem. Van haar aanstelling wordt nog melding gemaakt in de krant, waarbij nadrukkelijk wordt opgemerkt: 'Elke richting vindt in de bibliotheek de voor haar geschikte lectuur.' Het was nog de tijd van de grote verzuiling.
In Halle wordt in 1927 gestart met een eigen zelfstandige bibliotheek. Gaandeweg ontstaan ook in de buurtschappen rondom Zelhem kleinschalige uitleenfaciliteiten voor boeken, veelal op initiatief van de Christelijke Jongerenverenigingen aldaar en in samenwerking met de scholen. Zo bestaan er in de aanloop naar de oorlog heel wat afzonderlijke initiatieven binnen de gemeente Zelhem die zich bezighouden met de uitleen van boeken.
Na mej. Oldenhave ontfermt het hoofd van de openbare lagere school D. Denkers zich over de Nut-bibliotheek, die op de school is ondergebracht (eerst aan de Doetinchemseweg, later de Jan Ligthartschool aan de Talmastraat). Na zijn pensionering in 1936 neemt zijn opvolger G.J. Drost die taken weer. Met name de woensdagmiddag is gereserveerd voor de uitleen van boeken. Als Drost in 1967 met pensioen gaat verhuist de Nut-bibliotheek naar zijn woonhuis aan de Kerkweg (Huize Johanna).

Boeken, kunst en muziek
In 1969 passeert de gemeente Zelhem het inwonersaantal van 10.000 en is dan wettelijk verplicht tot het faciliteren van een bibliotheek. Dat is aanleiding om alle bestaande bibliotheken binnen de gemeente, dat zijn er dan al een stuk of tien, onder te brengen in een gezamenlijke gemeentelijk 'Stichting openbare bibliotheek en leeszaal Zelhem'. Voorzitter van de nieuwe stichting, waarin ook de wethouder en vertegenwoordigers van de oorspronkelijke uitleenposten zitting hebben, wordt huisarts Johan de Boer. Hij heeft dan al het een en ander gelezen over het fenomeen 'kulturhus' en die opzet wordt ook de leidraad voor de bibliotheek. Naast de uitleen van boeken moet de bibliotheek het middelpunt vormen voor meerdere culturele activiteiten en zo worden er van meet af aan ook exposities en muziekconcerten georganiseerd.
Als locatie wordt gekozen voor de dorpsboerderij aan de Burgemeester Rijpstrastraat, waar de bibliotheek en expositieruimte anno 2018 nog steeds zijn gehuisvest. Het pand is bij het bombardement aan het eind van de oorlog zwaar beschadigd geraakt, maar is na de bevrijding in een wat gewijzigde vorm herbouwd. Na de nodige aanpassingen wordt de officiële opening op 19 november 1970 verricht door burgemeester H.G. van Holthe tot Echten.
De benedenverdieping wordt ingericht als bibliotheek en wordt ook het domein van de stichting Kunst in de Kamer, later omgedoopt tot de stichting Kamermuziek Zelhem. De tweede etage is gereserveerd voor de stichting Galerie Bibliotheek. In 1971 is het de Haarlemse schilder Louis Vorkink die er als eerste een expositie organiseert. De expositieruimte biedt ook plaats voor een bescheiden bioscoopje, het filmluik voor de projectoren is nog steeds herkenbaar. In deze ruimte wordt anno 2018 de cursus kunstgeschiedenis gegeven.
Het muzikale echtpaar Henk Vos (dwarsfluit) en Sara Strumphler (harp) geeft als eerste een concert in november 1971. "Voor concerten moest in voorkomende gevallen de piano van dokter Van Noort per bakfiets naar de bibliotheek worden gebracht", weet De Boer zich te herinneren. "Daar moesten dan eerst met een krik van garage Sevink de boekenstellingen verplaatst worden om ruimte te maken voor muzikanten en publiek." Vanwege de belabberde akoestiek in de bibliotheek worden de muzikale activiteiten al vrij snel verplaatst, eerst naar de raadzaal van het gemeentehuis en later naar cultureel centrum De Brink.

Hoge leescultuur
Naast de bibliotheek aan de Burg. Rijpstrastraat doet het fenomeen bibliobus zijn intrede om de buitengebieden te bedienen. Zowel bibliotheek als bibliobus gaan voortvarend van start. In 1972 heeft de bibliotheek 1670 leden, in 1976 is dat aantal al gegroeid tot 2817. De bibliobus voor het buitengebied heeft dan 712 leden. In 1975 volgt al de eerste uitbreiding van de bibliotheek, in 1990 wordt er nog weer een speciale jeugdafdeling bijgebouwd. Tot op de dag van vandaag heeft Zelhem trouwens het hoogste uitleenpercentage van alle bibliotheken in gemeente Bronckhorst, blijkt uit de cijfers. Er kan dus gesproken worden van 'een hoge leescultuur'.
Als hoofd van de bibliotheek wordt in 1970 benoemd Adelheid Harink. Ze zal deze functie vervullen tot maar liefst 2006, wanneer de bibliotheek in Zelhem opgaat in de private 'Stichting Bibliotheek West Achterhoek'. Daarin zijn sindsdien alle bibliotheken in de gemeentes Zelhem, Doetinchem en Doesburg ondergebracht. De Boer heeft het stokje dan inmiddels al overgedragen aan achtereenvolgens Gerrit Dales, Hans van de Water en Ben Stoltenborg.
Ook de bibliotheek Zelhem krijgt te maken met de opkomst van nieuwe media en informatiedragers en speelt daar door de jaren heen ook op in. Al in 1975 is er sprake van een speciale platenclub met 200 leden. In de jaren tachtig worden ook video's uitgeleend, later gevolgd door cd's en dvd's. Inmiddels ook al weer deels ingehaald door de tijd.
Met de opkomst van pc, tablet en smartphone is het lezen van boeken bij met name de jeugd steeds meer op de achtergrond geraakt. Een recente studie heeft aangetoond dat nog maar veertig procent van de tieners in zijn vrije tijd een boek pakt, terwijl dat in 2006 nog 65 procent was. Het zijn vooral de 65-plussers die nog gretige boeklezers zijn. De uitleenfunctie staat dus al een aantal jaren onder druk, Zelhem maakt daarop geen uitzondering, al lijken de cijfers nog mee te vallen. Het aantal leners is in de periode van 2007 tot 2017 afgenomen van afgerond 3500 naar 2900. Het aantal bezoekers evenwel is (sinds 2010) maar licht teruggelopen van 52.000 naar 48.500.
De bibliotheek is meer ontmoetingsplaats geworden, constateert De Boer. Voor de uitleenfunctie zijn nieuwe uitdagingen in de plaats gekomen. Zo wordt er speciaal nadruk gelegd op boeken voor laaggeletterden, maar liefst 13 procent van de inwoners van de gemeente Bronckhorst blijkt in die categorie te vallen. In het verlengde daarvan ontstond het 'taalmaatje', een organisatie van vrijwilligers die mensen helpt bij het lezen van bijvoorbeeld krantenknipsels en voorlichtingsbrochures. Daarnaast worden er cursussen georganiseerd die inspelen op de trend van digitalisering, zoals het downloaden van allerhande formulieren van (overheids)instellingen en het aanvragen van DigiD. Het draait kortom al lang niet meer alleen om de uitleen van boeken, maar om educatie en cultuur in brede zin. "De functie van de bibliotheek zal veranderen", zegt De Boer daarover. "Maar door in te spelen op de nieuwe ontwikkelingen zal er ook in het digitale tijdperk ruimte zijn voor bibliotheken, net zoals ook de bioscopen niet verdwenen zijn."

Verschraling
De afnemende leesbehoefte afgezet tegen de kosten is voor de gemeente Bronckhorst, eigenaar van het pand en de bijbehorende grond, aanleiding geweest om de positie van de bibliotheek tegen het licht te houden. Dat heeft geresulteerd in een plan om het huidige pand met tuin te verkopen voor de bouw van seniorenwoningen. De bibliotheek zou dan in afgeslankte vorm ondergebracht moeten worden op een nieuwe locatie, samen met andere culturele instellingen. "Maar een dergelijke unieke locatie is er in de kern van Zelhem niet voorhanden", stelt de stichting Vrienden van de Bibliotheek onder voorzitterschap van Johan de Boer. De stichting zet zich daarom in voor het behoud van het huidige pand, waarbij de bibliotheek ingebed zou kunnen worden in een nieuw concept met een bredere invulling.
Secretaris van de stichting Vrienden van de Bibliotheek is Bert Elschot. Hij maakt ook deel uit van de stichting Vitale Kernen van de gemeente Bronckhorst. Daar worden plannen ontwikkeld om in deze tijden van krimp de vitaliteit en leefbaarheid van de diverse kernen te verbeteren. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar zaken als beschikbaarheid van woningen en werkgelegenheid, maar ook naar de culturele activiteiten en de aanwezigheid van sociale voorzieningen. "Als je de gevolgen van de krimp wilt beperken, moet je zorgen dat een kern aantrekkelijk blijft. Als alles verschraalt, dan vertrekken de mensen naar elders", aldus Elschot. "Je moet daarom kijken naar de lange termijn."
Daarmee krijgt de discussie over de bibliotheek een veel bredere context. Wat de stichting Vrienden van de Bibliotheek voor ogen heeft is een nieuw concept kulturhus met een brede sociaal-maatschappelijk invalshoek, dat eraan moet bijdragen om Zelhem in alle opzichten leefbaar en aantrekkelijk te houden. Het kulturhus nieuwe stijl zou daarbij naast de bibliotheek, galerie en andere culturele instellingen ook de thuisbasis kunnen worden van bijvoorbeeld de wijkagent en wijkzuster, terwijl ook de sociale teams van de gemeente er onderdak zouden kunnen vinden. Volgens de Vrienden van de Bibliotheek is de huidige locatie in het centrum van Zelhem daarvoor het meest geschikt, voor de seniorenwoningen is elders voldoende ruimte te vinden. Om het pleidooi kracht bij te zetten, zijn door de Vrienden van de Bibliotheek op 16 januari jl. meer dan 2500 handtekeningen aangeboden aan het gemeentebestuur.

Mooie plannen allemaal, maar op een voorlichtingsavond op 20 februari van dit jaar bleek dat het college van B&W al in een vergevorderd stadium van onderhandeling was met ProWonen over de bouw van zeven seniorenwoningen op de huidige locatie van de bibliotheek. Daar was volgens de wethouders Spekschoor en Engels niet meer aan te tornen. Volgens burgemeester Marianne Besselink was als onderdeel van een grote bezuinigingsronde in 2013 al besloten dat het huidige pand niet meer geschikt was. Een en ander was destijds ook gecommuniceerd met de inwoners volgens de burgemeester, onder meer via de website van de gemeente, maar waren er toen geen bruikbare alternatieven gekomen vanuit de samenleving.
Kort na de voorlichtingsavond heeft de gemeenteraad via een motie gevraagd om een nader onderzoek over de haalbaarheid van de bibliotheek op de huidige locatie. De grote weerstand onder de bevolking tegen de plannen van B&W zal daar zeker een rol bij hebben gespeeld. De uitkomsten van dit onderzoek moeten voor juni 2018 bekend zijn. Medio maart maakte ProWonen bovendien bekend dat door hen de panden van de voormalige Rabobank en postkantoor waren aangekocht, om daar dertien woningen te realiseren voor zowel jongeren als ouderen. Daarbij werd vermeld dat de plek van de huidige bibliotheek voor ProWonen momenteel uit beeld was. Dat lijkt goed nieuws voor de voorstanders van behoud van de bibliotheek in het bestaande pand, de deur lijkt in ieder geval niet definitief gesloten. "Maar we blijven als werkgroep alert", laat men bij de Vrienden van de Bibliotheek weten. Daar wordt ondertussen, samen met partners, verder gewerkt aan de invulling van de plannen voor het nieuwe centrum. Wordt vervolgd zullen we maar zeggen, om in de sfeer van een spannend stripboek te blijven.


Met dank aan: Johan de Boer; Bert Elschot; Fred Wolsink; Bibliotheek Zelhem; www.oudzelhem.nl.

Franse sferen in Hummelo tijdens Viva la France

HUMMELO - Frankrijk in Hummelo. De combinatie van brocante, kunst en cultuur trok ook dit jaar weer duizenden bezoekers naar Hummelo, waar je door de karakteristieke gevels in de stijlvol aangeklede straten rond de Dorpskerk al snel in Franse sferen kwam. Het dorpscentrum was helemaal het domein van de voetganger en dankzij de mooie stands, fantastische artiesten en de vele vrijwilligers was deze editie weer een groot succes.

Foto's: Achterhoekfoto.nl/Harry Jansen

Harry Jansen Fotografie

Column

11 juli

Doesburg

Doesburg Binnenste Buiten

Centrum Binnenstad

12 juli

Doetinchem

Repair Café Doetinchem

Stadskamer

Doesburg

13 juli

Doetinchem

Wandelen naar de abdij

Slangenburgse kerk

Doesburg

Stadsrondrit paardentram

VVV Doesburg

Doesburg

5th Wheel op buitenpodium De Waag

De Waag

14 juli

Zelhem

Corine Hartman signeert

The Read Shop Express Zelhem

Doesburg

The Jibs op buitenpodium De Waag

De Waag

15 juli

Doesburg

Grote Vlooienmarkt

Parallelweg Den Helder/De Drempter Dijk

Wehl

Expositie Wim Tomesen en Kees Weimer

Orso d'Oro

Velswijk

Muziekmiddag in de theetuin Um d 'n Olden Smid

Wijngaard Um d 'n Olden Smid

Doetinchem

Open huis bij labyrint

Slangenburgse kerk

17 juli

Halle-Nijman

Zomerweek bij Betula: Creatief met Kruiden

Pluktuin De Kruudhof

Halle

Zomeravondfietstocht te Halle

Partycentrum Nijhof

19 juli

Doesburg

Orgelconcert Wilbert Berendsen

Grote- of Martinikerk

20 juli

Doetinchem

Meditatief wandelen in Slangenburg

Slangenburgse kerk

Doesburg

Stadsrondrit paardentram

VVV Doesburg

Open Tafel

Stichting Welzijn Zelhem

21 juli

Zelhem

Zelhemse Zomerfeesten

Markt

Zelhem

Spijkerbroekhangen

The Read Shop Express Zelhem

22 juli

Wehl

Expositie Wim Tomesen en Kees Weimer

Orso d'Oro

Doetinchem

Open huis bij labyrint

Slangenburgse kerk

24 juli

Halle-Nijman

Zomerweek bij Betula: Creatief met Kruiden

Pluktuin De Kruudhof

Open zaterdag St Joriskerk

DREMPT - Ook op 14 juli van 11.00 tot 17.00 uur zet de St tJoriskerk, Kerkstraat 1, de deuren open. De entree is gratis en de koffie staat klaar. Een vrijwillige bijdrage wordt natuurlijk op prijs gesteld. De St Joriskerk vindt u aan de Kerkstraat 1 te (Voor)Drempt. Verder is Marietje Holkamp Klein Falckenborg er met Noorse wanten in alle kleuren en motieven. Lies Wolterink-Klein Falckenborg komt met boetseerbeelden en baby born kleding (gebreide poppenkleding). Laura Pasman-Klein Falckenborg komt met Grolsche wanten. Hermien Agelink-Klein Falckenborg en Monique Lendering komen met schilderijen. Lies Wolterink-Klein Falckenborg met handwerk en boetseren

Yannick Siebelink tweede op NK luchtpistool schieten

ZELHEM - Yannick Siebelink uit Zelhem is tweede geworden op NK luchtpistool schieten, dat 30 juni en 1 juli plaatsvond bij de KNSA in Arnhem.

Yannick met zijn 16 jaar is woonachtig in Zelhem. Hij kwam uit voor S.IJ.S. Doetinchem in de juniorklasse B. Yannick is al enkele jaren lid van de vereniging. Vorig jaar had hij ook een uitnodiging ontvangen van de KNSA om aan het NK deel te nemen. Toen werd hij vijfde. Dit jaar haalde hij het podium. Na een voortreffelijke serie, daar eindigde hij bovenaan, mocht hij naar de finale.

De acht finalisten gingen eerst nek aan nek. Al na tien schoten was het snel duidelijk dat er vier boven de anderen uitstaken, waaronder Yannick. Na de eerste tien schoten begon de afvalrace. Steeds na twee geloste schoten viel degene met de laagte totaalscore af. Uiteindelijk bleven er drie jongens over. Van hen zag Yannick er één aan zich voorbijgaan. Hoewel Yannick de laatste schoten hoog scoorde was dat niet genoeg. Maar Yannick is ook blij met een tweede plaats. Maar, "Volgend jaar word ik eerste", zo heeft hij zich tot doel gesteld.

Orgelconcert Wilbert Berendsen

ZELHEM - De zomerconcerten in de eeuwenoude Lambertikerk in Zelhem zijn al jaren bekend bij de liefhebbers van orgelmuziek. Op negen achtereenvolgende vrijdagmiddagen kunt u luisteren naar bekende nederlandse organisten. Zij stellen zelf hun programma samen. Ieder concert krijgt zo een heel eigen sfeer. Vrijdag 13 juli van 15.30 tot 16.00 uur is Wilbert Berendsen aan de beurt. De concerten zijn laagdrempelig opgezet : het programma is zeer afwisselend, de uitvoeringen duren niet zo lang en de toegang is gratis. Ga naar de website voor meer informatie.

Achterhoekse wijngaarden blij met droogte

Silvia Sonderen tussen haar druivenstronken in Wijngaard Schepershof. Foto: Henri Walterbos

'Zo extreem droog hebben we nog nooit meegemaakt'

Door Henri Walterbos

GROENLO/ACHTERHOEK - Achterhoekse wijngaarden zijn erg blij met de droogte. Met ruim dertig hectare aan wijngaarden is de Achterhoek één van de grootste wijnstreken van Nederland. De vruchtbare bodem is uitermate geschikt voor de teelt van wijndruiven. Jaarlijks worden er vele tienduizenden liters rode, witte en rosé wijnen geproduceerd, die goed hun weg naar de consument en de horeca weten te vinden. En met succes, want de wijnen uit de Achterhoek worden gewaardeerd met tal van onderscheidingen!

Sylvia Sonderen van Wijngaard Schepershof in Groenlo bevestigt dat de droogte gunstig is voor haar wijngaard, en hiermee voor het eindproduct. "Eigenlijk is het ieder jaar een apart jaar in Nederland. Elk jaar is anders. Ieder jaar moet je daar als wijnboer op inspelen, maar dit is wel heel extreem. Het begint altijd al in het voorjaar als de druiven uitlopen. We hebben een aantal jaren gehad dat we in mei nog nachtvorst hebben en de hele boel bevriest, dat je nieuwe uitlopers krijgt die dan een tijdje achterlopen. Dan is het de vraag 'worden die druiven wel mooi rijp?'. Dit jaar hebben we een heel mooi voorjaar, geen nachtvorst gehad, druiven lopen voor en het is extreem droog. Zo extreem droog hebben we echter nog nooit meegemaakt."

Minder sap
De extreme droogte maakt het volgens Sonderen dat de trosvorming zeer goed is gegaan en de bessen kleiner blijven. "De hoeveelheid sap is dan ook minder, maar met dit zonnige weer is de suikerproductie wel goed en hoog. Als dit zo doorzet dan krijgen we straks heel geconcentreerd sap en voller van suiker. De smaak zal dan gewoon beter worden, maar," houdt ze een slag om de arm, "het is pas juli en we gaan de druiven pas in september plukken. We zijn dus nog heel afhankelijk van het weer dat nog komen gaat. Als het in augustus nog een week of drie gaat regenen, dan kan het zomaar zijn dat er toch weer heel veel vocht in de druiven zit, en dan ben je terug bij af. Als deze droogte aanhoudt in combinatie met veel zon dan zal de oogst op een vroeger tijdstip zijn, want dan zijn de druiven veel eerder rijp. We lopen nu een paar weken voor, maar we hebben ook een goed najaar nodig. Dit klimaat stelt ons voor een enorme uitdaging. Krijgen wij dezelfde soorten wijnen als andere jaren, want dit hebben we nog nooit meegemaakt. Hartstikke spannend."

Coöperatief Wijngaard Schepershof werkt in de Achterhoek samen in een coöperatief met zeven wijnboeren. "De andere collega's hebben allemaal dezelfde ervaring. We hebben allemaal mooie zandgrond, wat goed vocht doorlatend is. De druif heeft de eigenschap dat ie zelf wel op zoek gaat naar grondwater dat in de Achterhoek niet zo diep zit. Nu wel iets, maar de wortels gaan wel op zoek naar grondwater." De droogte betekent voor de wijnboeren niet 'minder werk'. "Wat het werk betreft is het misschien nog wel meer, al hoeft er minder gemaaid te worden. Door het goede voorjaar heb je veel uitlopers, waar veel trossen zijn uitgekomen. Om wijn te maken moet je de opbrengst van zo'n plant reduceren. We moeten er verhoudingsgewijs veel trossen afhalen, maar dat heeft als voordeel dat je de mindere trossen er af haalt en de hele mooie laat hangen. De mindere trossen worden als compost gebruikt voor onder de planten. Je wilt nu eenmaal kwalitatief goede wijn. Aan een plant kun je maar een beperkt aantal trossen laten zitten, want zo'n plant heeft maar een beperkte hoeveelheid energie. Hoe meer trossen aan de plant hoe meer dat de plant het moet verdelen over de trossen. Van een witte druif maximaal anderhalf tot twee kilo aan de plant laten hangen. Bij de blauwe druif minder, één tot anderhalve kilo." We weten door metingen precies op welke momenten we moeten oogsten."

De wijnboeren zijn ware ambassadeurs van de Achterhoek. "Ik heb hier regelmatig mensen zitten die zeggen dat het lijkt alsof ze in Frankrijk zitten. Dan zeg ik 'nee, zo mooi is de Achterhoek."

Met ruim dertig hectare aan wijngaarden is de Achterhoek één van de grootste wijnstreken van Nederland

Neerslagtekort
De toeristische sector spint er garen bij. Recreatieparken en campings in de Achterhoek hangen de vlag uit omdat de behoefte aan een vakantie in een warm buitenland of 'last minute' met de huidige temperaturen en vooruitzichten minder groot is en geen enkele reden is om de zon in een ver, duur oord op te zoeken. Boeren daarentegen hebben het moeilijk. Hun weilanden worden langzamerhand bruin. Een neerslagtekort heeft negatieve gevolgen op de landbouw en de kwaliteit van de grond. Met name aardappelen en maïs zijn gevoelig voor droogte, wat leidt tot productieverlies. Verder wordt vanuit de overheid een waarschuwende vinger opgestoken toch vooral verantwoord met watergebruik en vuur om te gaan. Voor de Achterhoek en Liemers is als enige code rood afgegeven voor gevaar op Natuurbranden.

Nederland heeft te kampen met een stevig neerslagtekort, zo laat het KNMI op haar site zien. En het einde van droogte lijkt op korte termijn nog niet in zicht. Het neerslagtekort in Nederland loopt hiermee, volgens cijfers van het KNMI, in razend tempo op. In de Achterhoek en Twente is het neerslagtekort nog stukken hoger dan het landelijke cijfer. Vrijdag 6 juli geeft de meter van het KNMI reeds een neerslagtekort van 181 millimeter (mm) aan. De verwachting van de komende 15 dagen meegerekend zal de grens van 200 mm snel overschreden worden en over twee weken op 215,6 mm staan, met in sommige delen van de Achterhoek en Twente dan zelfs uitschieters richting 240. Het jaar 1976 staat in statistieken te boek als recordjaar voor wat betreft neerslagtekort. Eind juni van dat jaar was het neerslagtekort in juni al 200 mm en medio augustus zelfs 360 mm. Gemiddeld over 13 stations in Nederland wordt van 1 april tot en met 30 september het neerslagtekort berekend.

Foodwall: Het foodtruckfestival van Zutphen

ZUTPHEN - De eerste edities van Foodwall waren al geslaagd, voor de derde editie gaat de organisatie nog een aantal verbeteringen doorvoeren. Het laatste weekend van juli wordt de Zutphense Houtwal wederom omgetoverd tot een groot buiten restaurant. Dit sfeervolle festival staat geheel in het teken van eten, drinken, muziek en kinderactiviteiten. Foodwall is gratis te bezoeken op vrijdag 27 juli van 16.00 tot 23.00 uur, zaterdag 28 juli van 13.00 tot 23.00 uur en zondag 29 juli van 13.00 tot 21.00 uur.

Maar liefst 25 foodtrucks staan er op Foodwall. De ideale gelegenheid om te proeven van diverse lekkernijen. Een greep uit het aanbod: carpaccio, pizza, gehaktbal, Mexicaans, Duitse braadworst, tapas, vlees en nog veel meer. De kleintjes (maar ook de groteren) kunnen lekker smullen van fruitdrank, ijs, poffertjes en crêpes. Ook kan men bij de foodtrucks terecht voor luxe wijn, koffie, smoothies en milkshakes. Frisdrank, bier, speciaalbier en wijn worden geschonken vanuit de bars. Even relaxen? Neem de hapjes en drankjes mee en vlei neer op een kleedje in het gras, waar je van een afstandje de sfeer kunt proeven. Of ga lekker aan een tafel zitten op het overdekte terras. Net als vorig jaar wordt er ook weer speciaalbier van La Trappe geschonken.

Feest in het teken van eten, drinken, muziek en kinder- activiteiten

Naast eten en drinken wordt er ook gezorgd voor muziek. De livemuziek zal ten gehore worden gebracht vanuit een nostalgische muziekkoepel die midden op het terrein komt te staan. Deze muziekkoepel wordt zo ingericht dat er twee bands in kunnen staan. Deze bands zullen om en om spelen zodat er non-stop livemuziek te horen is. De acts variëren van duo's, trio's tot grotere bands met onder andere country, rock 'n roll, easy listening, soul, reggae en nog veel meer.

Voor kinderen is er onder andere een draaimolen en springkussen. Tevens is de Banjercaravan aanwezig en kunnen kinderen zich laten schminken. De allerkleinsten kunnen terecht bij kinderopvang Dikkertje Dap.

Vanaf de Martinetsingel kan men zich met een bootje naar het festivalterrein laten varen. Deze oversteek wordt mede mogelijk gemaakt door Nautilus Zutphen.

Het volledige programma van Foodwall staat op de website.


Zorgen voor toename biodiversiteit

BRONCKHORST - Voor het CDA Bronckhorst zijn de verkiezingen blijkbaar nog niet voorbij of moet ik zeggen dat de nieuwe verkiezingen, weliswaar een beetje vroeg, al weer begonnen zijn. Wat is het geval? Op de politieke pagina vorige week geeft het CDA aan dat de wethouders Blaauw (GBB) en Hofman (GroenLinks) in een interview aangegeven zouden hebben dat er wat gedaan moet worden aan al de zombiegronden in de gemeente.

Een heel negatieve term voor het bestaan van gronden waar alles dood is. Een term bedacht door professor Sippel naar aanleiding van een onderzoek in Duitsland. Wethouder Hofman daarnaar gevraagd, heeft duidelijk aangegeven dat die term noch door Blaauw noch door Hofman in het (telefonisch) interview aan de Gelderlander genoemd zijn.
De journaliste heeft zelf de vrijheid genomen om dit in de kop van het artikel te zetten. Persvrijheid niet waar? Naar aanleiding van vragen van het CDA heeft wethouder Hofman duidelijk gemaakt de term niet genoemd te hebben en uitgesproken dat hij zich, wat ook in het coalitieakkoord staat, zich sterk wil maken voor maatregelen die leiden tot een toename van de biodiversiteit. Daartoe gaat hij en ook de andere leden van het college in gesprek met boeren en hun organisaties.
Het wordt nu tijd dat het CDA ophoudt te framen dat een meerderheid van het college de boeren ervan beschuldigt dat zij gezorgd heeft voor zombiegronden.
Nee, de boodschap is een positieve: gezamenlijk gaan we er voor zorgen dat de biodiversiteit toeneemt: goed voor de natuur, voor de inwoners en niet op de laatste plaats voor de boeren zelf.

Herman van Rooijen
Fractievoorzitter GroenLinks Bronckhorst

Zorgen voor toename biodiversiteit

BRONCKHORST - Voor het CDA Bronckhorst zijn de verkiezingen blijkbaar nog niet voorbij of moet ik zeggen dat de nieuwe verkiezingen, weliswaar een beetje vroeg, al weer begonnen zijn. Wat is het geval? Op de politieke pagina vorige week geeft het CDA aan dat de wethouders Blaauw (GBB) en Hofman (GroenLinks) in een interview aangegeven zouden hebben dat er wat gedaan moet worden aan al de zombiegronden in de gemeente.

Een heel negatieve term voor het bestaan van gronden waar alles dood is. Een term bedacht door professor Sippel naar aanleiding van een onderzoek in Duitsland. Wethouder Hofman daarnaar gevraagd, heeft duidelijk aangegeven dat die term noch door Blaauw noch door Hofman in het (telefonisch) interview aan de Gelderlander genoemd zijn.
De journaliste heeft zelf de vrijheid genomen om dit in de kop van het artikel te zetten. Persvrijheid niet waar? Naar aanleiding van vragen van het CDA heeft wethouder Hofman duidelijk gemaakt de term niet genoemd te hebben en uitgesproken dat hij zich, wat ook in het coalitieakkoord staat, zich sterk wil maken voor maatregelen die leiden tot een toename van de biodiversiteit. Daartoe gaat hij en ook de andere leden van het college in gesprek met boeren en hun organisaties.
Het wordt nu tijd dat het CDA ophoudt te framen dat een meerderheid van het college de boeren ervan beschuldigt dat zij gezorgd heeft voor zombiegronden.
Nee, de boodschap is een positieve: gezamenlijk gaan we er voor zorgen dat de biodiversiteit toeneemt: goed voor de natuur, voor de inwoners en niet op de laatste plaats voor de boeren zelf.

De Muzikale Ontmoeting

ZELHEM - In het interkerkelijke programma De Muzikale Ontmoeting bij Radio Ideaal zijn weer studiogasten uitgenodigd.

Op maandag 16 juli zal Piet Piersma uit Vorden een overdenking houden. Ds. Menno Leistra, predikant van de Protestantse Gemeente Zelhem zal op maandag 23 juli meewerken aan het programma. De heer J. Vreman uit Ruurlo is op maandag 30 juli de studiogast.

Dit programma wordt iedere maandagavond tussen 19.00 en 20.00 uur uitgezonden via Radio Ideaal. Muzikale verzoekjes kunnen t/m vrijdags voor de uitzending aangevraagd worden via 0314-622878.

Publieksavond Achterhoeks Planetarium

TOLDIJK - Aan de Hoogstraat 29 in Toldijk bouwde Henk Olthof op ingenieuze wijze meerdere planetaria. Vrijdag 13 juli van 20.00 tot 21.30 uur en woensdagmiddag 18 juli van 15.00 tot 16.30 uur heeft iedereen de mogelijkheid deze te bekijken tijdens de publieksavond en -middag die gehouden worden.

Heel bijzonder is de ruimtereis in Ruimteschip Aarde. Een ingenieuze aardbol die draait terwijl men erin zit en zo de aarde en de sterrenhemel laat zien.

Vanwege de beperkte ruimte is aanmelden noodzakelijk, dit kan via de website.

Walk&Talk: dé koffiepauze voor werkzoekenden

REGIO/DOETINCHEM - Op 25 juli is de deelnemer aan het woord en is er geen gastspreker bij de Walk&Talk. Positieve ervaringen of tips, op het gebied van werk zoeken, mogen worden gedeeld met de anderen?

Bij deze koffiepauze voor werkzoekenden is iedereen welkom. Het maakt niet uit hoe lang of hoe kort iemand op zoek is naar werk, welk werk iemand zoekt of hoe jong of oud iemand is. Een Walk&Talk geeft de ene keer inspiratie van een gastspreker en de andere keer een handige tip van een andere deelnemer. Tijdens deze koffiepauze kunnen werkzoekenden ook kennis brengen en juist andere deelnemers helpen. Na deze koffiepauze is er nieuwe energie voor de zoektocht naar werk, over zelfkennis en reflectie.

De bijeenkomst vindt plaats op 25 april van 10.00 tot 12.00 uur in de bibliotheek van Doetinchem. Om 9.30 uur staat er koffie en thee klaar. Kijk op de site om gratis aan te melden.

Advertenties nu ook online bij weekblad Contact Bronckhorst-Zuid

Advertenties worden nu ook op de nieuwssite van de betreffende editie geplaatst. Foto: Gerhard Weevers Foto: Gerhard Weevers

REGIO - Met ingang van 1 juli kunnen advertenties, die in een van de veertien weekbladen van Achterhoek Nieuws worden geplaatst, ook online worden geplaatst op de nieuwssite van de betreffende editie. Voor Contact Bronckhorst-Zuid is dit bijvoorbeeld www.contactzuid.nl. Hiermee wordt het advertentiebereik aanzienlijk vergroot, want ook de online lezers krijgen via de Achterhoek Nieuws app en Facebookpagina van de editie de advertentie te zien.

Op de nieuwssites van Achterhoek Nieuws is het nieuws al te lezen voordat het weekblad op de mat valt. Bij het online plaatsen van de advertentie, zal deze onder alle artikelen verschijnen. Advertenties stonden al online in de digitale nieuwsbrief of op de pdf-versie van het weekblad op www.achterhoekkiosk.nl, maar nu wordt de advertentie dus ook online zichtbaar zijn onder elk artikel op de nieuwssite. "Met het online plaatsen van de advertentie bieden wij onze adverteerders de mogelijkheid om lokaal een nog groter bereik te creëren", aldus Jan Oonk, verkoopleider bij Achterhoek Nieuws.

Dit geldt voor alle veertien titels van Achterhoek Nieuws: Elna, Groenlose Gids, Achterhoek Nieuws Berkelland Ruurlo-Borculo, Achterhoek Nieuws Berkelland Eibergen-Neede, Contact Bronckhorst-Noord, Contact Bronckhorst-Midden, Contact Bronckhorst-Zuid, Contact Zutphen-Warnsveld, Achterhoek Nieuws Winterswijk, Aaltens Nieuws, Dinxpers Nieuws, Gelderse Post Oude IJsselstreek, Stad Doetinchem en Montferland Nieuws.

Adverteerders worden door de media-adviseurs van Achterhoek Nieuws op de hoogte gebracht van deze nieuwe mogelijkheid voor adverteren op de online nieuwssites.

Column

Zwerfafval

Mocht u – hetgeen ik niet hoop – nog van plan zijn om ooit een sigarettenpeuk weg te gooien, doe dat dan niet in België. En al helemaal niet in het zicht van een Rijkswachter. Bij onze zuiderburen wordt zulks namelijk bestraft met een boete die tussen de vijftig en honderd euro ligt.
Die wetenschap heb ik niet uit eigen ervaring. Ik las het in Stad Doetinchem, de krant die alle Durkumers elke week gratis in de bus krijgen. Daarin stond vorige week een artikel over de Zwerfafvalbrigade uit Gaanderen, een groep mensen die voortaan maandelijks op stap gaat om het centrum van het dorp te ontdoen van zwerfafval.
Dat ligt daar volop, zo bleek de eerste keer dat de brigade op weg was. Blikjes, flesjes, verpakkingen, restanten van ballonnen en vooral…. heel veel sigarettenpeuken!

'Ach, een paar peukjes', zult u misschien denken. Maar een paar peuken kunnen al grote problemen opleveren, zo las ik in het artikel. Voor vogels kunnen ze een uiterst giftige en dus fatale maaltijd vormen. En volgens Fred Pleyte van de Zwerfafvalbrigade kunnen bij een regenbuitje de nicotine en al die andere rotzooi die in sigaretten zit gemakkelijk in de bodem en dus in het grondwater terecht komen.

Goh, had ik dat maar eerder geweten. Want in al die de jaren dat ik heb gerookt (bij elkaar waren dat er meer dan veertig, sukkel dat ik was!) heb ik heel wat keren de peuk van mijn shaggie weggegooid. Gewoon op straat, soms zelfs uit mijn autoraampje. Gedachteloos? Nou eerder stommiteit, zeg ik nu. Maar feit is dat ik het deed. Alleen met peukjes, trouwens. Want ik ben keurig opgevoed. Als kind al stopte ik de papiertjes van zuurtjes en toffees keurig in mijn zak, om ze thuis pikkend en wel in de vuilnisbak te gooien. Een plastic flesje of een boterhamzakje van me afgooien? Ik heb me er nog nooit aan bezondigd. Waarom dan wel die peuken? Tja, ik weet het eerlijk gezegd zelf ook niet.

Overigens ben ik met het weggooien van sigarettenpeuken op een gegeven moment wél gestopt. Nog voordat ik stopte met roken. Dat was nadat mijn liefste me er op wees dat een peuk zo lang blijft liggen. Ook als er geen filter aan zit, kan het weken, zelfs wel maanden duren voordat zo'n laatste eindje sigaret is verdwenen. Terwijl een hondendrol (om zomaar iets anders te noemen) soms al na een paar dagen in het niets lijkt te zijn opgelost. Blijkbaar zijn er geen miertjes, torretjes of andere kleine beestjes die tabak en papier lusten. Of misschien weten ze wel dat sigaretten slecht voor je zijn en laten ze daarom die peuken liggen. Zijn ze dus verstandiger dan ik vroeger was.

Overigens doe ik tegenwoordig boete voor al die peuken die ik in mijn rokersjaren in het milieu heb achtergelaten. Ik vorm in mijn eentje ook een soort zwerfafvalbrigade. Op mijn dagelijkse ochtendwandeling met mijn hondjes neem ik van tijd tot tijd mijn werkhandschoenen en een vuilniszak mee. Vooral bij dat ene bankje waar je zo fijn kunt 'chillen', liggen vaak blikjes, flesjes en peuken van (pret)sigaretten. Die ruim ik dan op. Voor de peukjes heb ik trouwens ook nog zo'n grijper bij me. Want probeer die dingen maar eens op te rapen met werkhandschoenen aan. Dat lukt je dus niet!

Column

Roeken

Nee, ik ga het ditmaal niet hebben over die kraai-achtige zwarte vogels. Ook niet over duiven, ook al klink 'k Roek-oe wel als verliefde duif die zijn partner mist.
Maar 'k Roek-oe is geen ornithologische term. U en ik kunnen het gewoon tegen elk ander persoon zeggen. Alleen zou ik het niet doen, want voor je het weet krijg je een klap voor je kop. 'k Roek-oe betekent namelijk: ik ruik je. En dan wel in de betekenis: je stinkt!

Toch betekent roeken (of ruken) letterlijk vertaald gewoon ruiken. In het Achterhoeks kun je ook best zeggen: wat roekt die bloom'n lekker. Maar ook: Wat hebt die bloom'n 'n lekkere rökke. Of: Wat zit d'r 'n lekkere rökke (of loch) an die bloom'n. Maar als je van een persoon zegt dat ie een scharpe rökke heeft, dan wil dat weer zeggen, dat hij een goede neus heeft, goed kan ruiken dus. Zo iemand kan dus ook goed beoordelen of een ander persoon stinkt.

Stinken heet ook in het Achterhoeks stinken. Al kan de i in dat woord in vervoegingen een u worden. Rond Eibergen bijvoorbeeld kun je horen: Het stunk hier. Maar in Lochem blijft het stinken. Bijvoorbeeld in dat bekende kinder-aftelrijmpje: Usken, busken, bonenstro/wee stinkt hier zo?/Dat is den olden griezen man/den zo akelig stinken kan.

Stinken is trouwens wel 'modern' Achterhoeks. In vroeger tijden had men het over äöteren. En ook wel over ulken. Welk woord verwees naar de ulk. Ofwel de bunzing. Ons eigen stinkdier!

Wat is er te doen in Drempt, Hummelo en Keppel

DREMPT/HUMMELO/KEPPEL - Agenda week 28/2018. Kopij is welkom via: watisertedoenindhk@gmail.com

Voor-Drempt
• do11 juli: laatste repetitie voor de zomerstop van zangvereniging Zanglust, van 19.45-22.00 uur in het Dorpshuis. Vanaf 23 augustus worden de repetitieavonden weer hervat. Info: Jos Buiting, tel. (0314) 653853 of zie www.zanglustdrempt.nl
• vr 13 juli: koffiemorgen georganiseerd door de diaconie Drempt en Oldenkeppel i.s.m. het Dorpshuis. Voor gezelligheid en een praatje bent u van 10.00-12.00 uur van harte welkom in het Dorpshuis, Kerkstraat 89. Voor info en vervoer: Wanda Steintjes, tel: 06-23027640 of Jan Bruil, tel. (0313) 474251.
• za 14 juli: Openstelling St Joriskerk met muziek en/of kunstactiviteit van 11.00-17.00 uur.. De toegang is gratis, een bijdrage wordt gewaardeerd. Info: www.stjoriskerkdrempt.nl

Achter-Drempt
• wo 11 en 18 juli: rondleiding met wijnproeverij vanaf 15.00 uur op 't Heekenbroek. Nadere info en aanmelding: tel. (0314) 381988 of zie www.heekenbroek.nl
• wo 18 juli: rummikuppen en kaartspelen voor 50-plussers georganiseerd door de KBO-PCOB, van 14.00-16.00 uur in de parochiezaal van de H. Willibrorduskerk. Info: Diny Stuart, tel (0313) 471931.

Hummelo
• Op aanvraag: rondrit per huifwagen of rijtuig door Hummelo en omgeving. Verzamelen en vertrek vanaf de Van Heeckerenweg 13. Info en reservering: Harm Veeneman, tel. 06-39208278 of zie www.deklevenhorst.nl
• Iedere woensdag én donderdag om 18.03 uur: Eten wat de pot schaft bij FF naar Steef. Aanmelden tot uiterlijk 12.00 uur via info@ffnaarsteef.nl of tel. 06-30407672.
• Wekelijks op wo van 14.00-17.00 uur en op do van 19.00-21.00 uur: boekenuitleen in Zaal FF naar Steef. Info: www.ffnaarsteef.nl
• wo 11 juli: de imker vertelt over de wondere wereld van de bijen. Camping Jena, Rozegaarderweg 7. Aanvang 15.00 uur. Info: www.camping-jena.nl
• vr 13 juli: vierde avond FF naar Steef Zomer Darts Ranking, van 20.00-23.30 uur. Info: www.ffnaarsteef.nl
• t/m za 21 juli: in galerie De Bisschop een expositie met schilderijen van Rens Hoekstra, sieraden van Marja Zeilstra en bronzen diersculpturen van Mariëtte Schouten. De galerie aan de Broekstraat 13 is geopend vr t/m zo van 13.00-17.00 uur. Info: www.galeriedebisschop.nl

Hoog-Keppel
• Iedere dinsdag bent u van 14.00-16.00 uur welkom bij de Rummikub-club in het Kerkhuis. Info: Baukje Koele, tel. (0314) 380306.
• Iedere woensdag vanaf 14.00 uur speelt jeu-de-boulesvereniging Leuke Boule op de baan van de Van Panhuysbrink. Info: g.w.lobeek@hccnet.nl
• Plezier in lezen, boekenuitleen bij Stichting Welzijn, Burg. van Panhuysbrink 1E. Tijdens de openingstijden van het gezondheidscentrum. Ook legpuzzels zijn hier te leen. Info: www.swdrempthummelokeppel.nl

Laag-Keppel
• Hangt bij de Keppelse Molen in de Dorpsstraat de vlag uit, dan bent u welkom in de molen voor bezichtiging en deskundige uitleg. De tuin met de spinnekopmolen is het gehele jaar geopend. Voor nadere info: www.keppelsemolens.nl

Exposities & Agenda

Galerie Bibliotheek Zelhem
Expositie 'Getekende verhalen'. U ziet het werk van een aantal toonaangevende striptekenaars. De expositie is tot en met 23 juni geopend tijdens de openingstijden van de Zelhemse Bibliotheek.

Museum Smedekinck
Foto-expositie ingericht met werk van 'Fotogroep Gendringen'. Het thema van de expositie is 'nostalgie'. De expositie is aangevuld met voorwerpen uit het eigen depot van het museum. De expositie is te bezichtigen t/m 23 augustus aanstaande tijdens de openingsuren van het museum.

Lambertikerk
Zomer-expositie in de Lambertikerk. Geopend tot en met 31 augustus: te bezichtigen van 9.00 tot 17.30 uur. Dagelijks geopend behalve bij rouw- en trouwdiensten en bijzondere bijeenkomsten in de kerk. Thema dit jaar is 'Ontmoeten' met het werk van elf kunstenaars met werk, uitgedrukt in vele materialen, werkvormen en stijlen.

Agenda
12 juli: Fietsgroep Welzijn Zelhem. 15 km. Start: 9.30 uur bij de Oranjehof, Prinses Beatrixstraat Zelhem. Inl. tel. 06-49135536.
13 juli: Orgelconcert in de Lambertikerk. Van 15:30 uur tot 16:00 uur. Toegang vrije gift.
17 juli: Dagtocht Fietsgroep Welzijn Zelhem. 50 km. Start: 9.30 uur bij de Oranjehof, Prinses Beatrixstraat Zelhem. Inl. tel. 06-49135536.
21 juli: Zelhemse Zomerfeesten met braderie, live muziek en vele andere activiteiten.
25 juli: Kinder-speel en doe-dag bij Museum Smedekinck. Van 12.00 tot 17.00 uur.
26 juli:" Zomeravondfietstocht. Starten bij café de Tol tussen 18:00 en 19:00 uur.
26 juli:Fietsgroep Welzijn Zelhem. 25 km. Start: 9.00 uur bij de Oranjehof, Prinses Beatrixstraat Zelhem. Inl. tel. 06-49135536.
27 juli:Orgelconcert in de Lambertikerk. Van 15:30 uur tot 16:00 uur. Toegang vrije gift.
29 juli:Oogst- en Folkloredag bij Museum Smedekinck. Van 13.00 tot 17.00 uur.
31 juli: Fietsgroep Welzijn Zelhem. 15 km. Start: 9.30 uur bij de Oranjehof, Prinses Beatrixstraat Zelhem. Inl. tel. 06-49135536.
9 augustus: Fietsgroep Welzijn Zelhem. 25 km. Start: 9.00 uur bij de Oranjehof, Prinses Beatrixstraat Zelhem. Inl. tel. 06-49135536.
14 augustus: Fietsgroep Welzijn Zelhem. 15 km. Start: 9.30 uur bij de Oranjehof, Prinses Beatrixstraat Zelhem. Inl. tel. 06-49135536.

Vanaf mijn 6e levensjaar is BMX niet meer weg te denken uit mijn leven. Mijn ouders zochten destijds een sport voor mijn broertje en omdat hij altijd op een fietsje zat te stunten, kwamen ze al snel uit bij BMX. Zelf voetbalde ik in die tijd, maar toen ik eenmaal ging kijken bij mijn broertje op de BMX, was ik direct verkocht. Ik werd lid van de BMX-club in Haaksbergen.

Na een jaar trainen startte ik met wedstrijden rijden. Aanvankelijk reed ik overal achteraan, maar na een paar jaar ging dat al beter. Ik won regionale wedstrijden en toen mijn ouders hoorden dat het WK naar Nederland zou komen, gingen we er vol voor. Ik reed nationale en internationale wedstrijden en wist me te plaatsen voor het wereldkampioenschap in 2014, in Ahoy Rotterdam. Het was mijn allereerste WK en dit ging uitzonderlijk goed: ik haalde de finale! Daarna had ik de smaak goed te pakken. In 2015 pakte ik zilver op het Europees kampioenschap en stond ik weer in de finale van het WK. Ook in de daaropvolgende jaren reed ik nog een WK en stond ik in de finale van twee Europees kampioenschappen.

Trainen in de regio
Topsport beoefenen in deze regio is echter wel lastig, er zijn namelijk niet veel BMX-banen in de Achterhoek. Gelukkig werd ik eind 2016 gevraagd voor het RTC, een trainingsgroep vanuit de KNWU. Met deze groep, waarin ik samen train met zeven jongens, zitten we vaak in Klazienaveen voor baan- en krachttrainingen. Ik volg bij het RTC structureel weekschema's met trainingen, zoals core-sessies, sprinten, kracht-, mobiliteit- en natuurlijk baantraining. Het schema wordt afgestemd op de wedstrijden waar wij moeten presteren, zoals bijvoorbeeld het WK in Azerbeidzjan…

WK in Azerbeidzjan
Een aantal weken geleden kwam ik terug uit Azerbeidzjan. Het WK verliep bizar voor mij. Nadat mijn schouder uit de kom schoot in de halve finale, plaatste ik me namelijk alsnog voor de finale. Die heb ik, ondanks mijn blessure, nog uit weten te fietsen. Zo eindigde ik op een zevende plek, niet verkeerd! Nu herstel ik van mijn schouderblessure. Het Nederlands kampioenschap probeer ik te rijden maar het Europees kampioenschap in Frankrijk moet ik helaas laten gaan. Een voordeel is wel dat ik naar de Zwarte Cross kan!

Deelname aan de Zwarte Cross Talententuin
Sinds de start, in 2017, maak ik onderdeel uit van de Zwarte Cross Talententuin. De Zwarte Cross is natuurlijk een heel groot begrip en het voelt als een eer om bij de Talententuin te mogen horen. Ik schrijf tweewekelijks een blog en ik krijg altijd leuke feedback van mensen. Ik hoop daarmee mensen te bereiken en sponsoren te vinden, wat erg lastig is aangezien BMX lang niet zo bekend is als voetbal. Echter heb ik sponsoren nodig om zoveel mogelijk – vooral internationale – wedstrijden te rijden en hoog te eindigen op de ranglijst. Dat hoop ik in de toekomst te kunnen blijven doen!

T.k. nw. tapijttegels meer dan 100 verschillende kleuren/motieven vanaf 0.90 p/tegel=3.60 per m2. 0545-472574 of 06-12300129.

Oud ijzeractie C.V. de Doldraejers Velswijk. Wilt u uw oud ijzer en andere metalen aan ons doneren? Neem dan contact op met dhr. Jan Nijman, tel. 06- 13743169.

Bosbessen, aardbeien, kersen, frambozen, rode- zwarte- en kruisbessen, nieuwe aardappels. Peppelman, Twenteroute 5, Heelweg. 0315-241616

OPENLUCHT VLOOIENMARKT DUIVEN zon. 22 juli 10 - 17 uur Horstenpark, Horstenparklaan 4 Info kraamhuur Tel. 06-3910 8152 animo-vlooienmarkten.nl

Hiva Zelhem de meest veelzijdige kringloop in de regio! Industriepark 5A, Zelhem. 0653154507 wo t/m vr 12-17, za 10-15 uur

Opslagruimte te huur in Drempt Ca 40m2 bedoeld voor opslag of hobby Tel 0313-472076

VERZILVER nu uw oude GOUD ! T.k.gevr.tegen prima prijs: (oude) gouden sieraden, gouden tientjes, Krugerranden e.a. gouden en zilv. munten, muntenverzamelingen etc. Kevelam Garderen 0577-461955 lid NVMH

gezocht huishoudelijke hulp. 4-5 uur p.week in Zelhem. 0625410905 (bij voorkeur tussen 16.00 - 18.00)

gezocht 'klusjes/tuinman' voor woning in buitengebied Zelhem. Wekelijks 4-5 uur voor april tot oktober. 0646182606

Te koop aardbeien en NU ZELF plukken bosbes braam rode zwarte kruisbes bes kers enz. fruitschuur Peppelmansdijk 24 Gaanderen 7011JC www.fruitschuur.com

Te koop gevraagd: oud ijzer en metalen (ook kleine beetjes). Tevens schuren en garages ontruimen. Tel. 06 - 30 61 23 56        

TE KOOP: Gerstestro van het land in de Velswijk. Balen maken naar keus. B.Beuzel. Tel: 0314-641 358

** VIVA LA VLO ** Hengelo (Gld) Zon. 29 juli 10 - 17 uur Vlooienmarkt Kofferbakmarkt Terrein De Hietmaat Zelhemseweg 15 Info kraamhuur Tel: 06-3910 8152 animo-vlooienmarkten.nl

Zomerbloei tijdens de open tuinen dagen van de Wiersse: ZONDAG 15 EN ZONDAG 22 JULI (10.00-17.00 uur) Entree: € 6,50 p.p. meer info www.dewiersse.com

Te koop: KIPPEN AAN DE LEG. Cortumme 06-23972429 of 0575 - 461558.

Camping zoekt Tourcaravan te koop. Bel: 06-21819821

Heeft U last van wespen? Bel Don Veenhuis.Tel. 06-10499025