Contact Bronckhorst Zuid

7 augustus 2018

Contact Bronckhorst Zuid 7 augustus 2018


Genieten van talenten tijdens Open Podium Hummelo

Na de geprogrammeerde acts kan er nog naar hartenlust worden gejamd door wie nog zin heeft het podium op te springen. Foto: PR

HUMMELO - Op zondagmiddag 26 augustus vindt het Open Podium in Hummelo weer plaats. De open plek achter de kerk is een prachtige spot om samen te genieten van alle talenten die op gaan treden. Ingetogen kleine liedjes van singer-songer-writers, maar ook een complete band, een dansgroep en je kunt je nog inschrijven als je je talent wilt laten zien: wat het dan ook is. Opgeven voor het Open Podium via: maaike@dorpshuishummelo.nl of via Facebook. Het programma begint om 14.30 uur. Vanaf 14.00 is er inloop en na de geprogrammeerde acts kan er nog naar hartenlust worden gejamd door wie nog zin heeft het podium op te springen.

Met de wapperende vlaggetjes, het aanwezige zonnetje en de bonte verzameling aan optredens die elkaar opvolgen hing er op het Open Podium altijd al een festivalsfeertje op de afgelopen drie edities. Dit jaar worden daar een aantal rollende keukens aan toegevoegd met barbecue, broodjes, ijsjes en andere lekkernijen die zullen bijdragen aan de feestvreugde. Iedereen die niet optreedt, kan een hapje en een drankje komen doen en genieten van een gezellige middag. Bij goed weer buiten, bij slecht weer in de tent. Vrije entree.

Het Open Podium wordt georganiseerd door de Stichting Dorpshuis Hummelo.

Heidefeest 2018 weer inzicht!

HALLE HEIDE - In Halle-Heide zijn de voorbereidingen voor het Heidefeest alweer in volle gang. Het Heidefeest begint op donderdagavond 23 augustus om 20.00 met een toneelstuk van toneelvereniging 'De Heide'. Met familie Bale en de gestreste huisman.

Vrijdag 24 augustus start om 18.30 uur de auto sterrit. Daarna zal de playbackshow plaatsvinden die start om 21.00 uur. Zaterdag 25 augustus begint met de optocht, om 14.00 uur vertrekt de stoet vanaf het feestterrein aan de Heurneweg in Halle-Heide. Om 15.00 uur beginnen de spelletjes, waaronder het vogelschieten. Deze zaterdagmiddag word muzikaal afgesloten met 'The Dudes of Hengel'. Opgeven voor de playbackshow en de optocht kan via feest@halle-heide.nl. Zondagmiddag 27 augustus begint om 12.30 uur met het 'STOETE MOAL' dit om gezamenlijk een goede bodem te leggen voor de oergezellige middag die komen gaat. Dit is al jaren een begrip in Halle-Heide en wijde omtrek. Deze middag zal de muziek verzorgd worden door 'de Sleppers'. Meer informatie, zie de Facebookpagina.

facebook.com/heidefeest.halleheide

Bezoek St Joriskerk

DREMPT - Ook op zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur staan de deuren van de eeuwenoude St Joriskerk in Drempt weer open. De St Joriskerk wordt in 1067 voor het eerst in de archieven genoemd. Het verhaal gaat echter dat hij door Karel de Grote in de 8e eeuw gesticht is. De kerk met haar beroemde wandtapijten en beeldhouwwerkjes is dan weer te bezichtigen. Ook zijn er een aantal activiteiten. Zo zal Dick Scheffer het orgel bespelen. Garri Jansen verkoopt geborduurde kaarten waarvan de opbrengst voor het Rode Kruis is. Tot slot is er grols breiwerk o.a. wanten, mutsen, haarbanden, kindervestjes, sokjes, enz van Hennie Remmelink. Voor koffie / thee wordt gezorgd en is gratis. Een vrijwillige bijdrage is welkom.

Zomer in Gelderland

Angelique Krüger presenteert 'Zomer in Gelderland', waar gestreden wordt om de mooiste plaats van Gelderland. Het tv-programma komt donderdag 9 augustus naar Varssel. Op donderdag 16 augustus komt zij met haar team naar het centrum van Bekveld.

Column

Zomer in Gelderland

Bij Varssel denk ik al snel aan de wegraces op het enig overgebleven stratencircuit van Nederland. En aan het bos. Bij Bekveld aan de school. En aan de Broek Uut Fuif. Toch hebben beide buurtschappen vooral heel veel met elkaar gemeen. De mensen die er wonen, werken veelal in de agrarische sector. Het is er (meestal) groen. En er is ruimte in overvloed.

Varssel of Bekveld? Bekveld of Varssel? Ik kan niet kiezen. Toch kwam de afgelopen weken geregeld de vraag om op één van beide buurtschappen te stemmen. Allebei doen ze namelijk mee aan dit seizoen van Zomer in Gelderland, de serie waarmee Omroep Gelderland jaarlijks langs verschillende plaatsen in de provincie trekt.

De presentatie van het programma is in handen van de altijd goedlachse blonde Angelique Krüger. Eerder dit jaar ging zij al bij de vijftien deelnemende plaatsen op bezoek om kennis te maken. Zo trof ze coach Johan, die haar naar goed Varssels gebruik direct een doos verse eieren overhandigde. En coach Robert, die voor een rondje Bekveld een trekker met huifkar regelde.

Bekveld vertelde over de lagere school, die nog altijd bijna zestig leerlingen telt. Over de kinderboerderij. Over de kleurrijke bloemenranden langs de kant van de weg. Over het ontstaan van de naam Bekveld, een gebied tussen twee beken. Over Bekveld FM. En over Ludgerus, die hier al in 1792 op bezoek was.

Varssel vertelde over het nieuwe asfalt op stratencircuit De Varsselring. Over het buurthuis, dat gevestigd is in de vroegere lagere school. Over Varssel Airport, het domein van de modelvliegtuigen. Over landgoed 't Zelle en de gelijknamige golfbaan. En over het Uutbloashuuske, waar fietsers en wandelaars terechtkunnen voor koffie of een toiletbezoek.

Mooi was ook het gesprek met een Bekvelder, die vertelde dat hij import was. Dat hij hier zijn 'meisje' had gevonden, dat hij het hier zeldzaam mooi vond en dat hij het liefste hier dood zou willen gaan. Coach Johan noemde ondertussen Varssel de mooiste plek van Gelderland. "Alleen de rest moet dat nog even weten."

Angelique leerde in korte tijd heel veel over de buurtschappen in de gemeente waarin ze toch al geen onbekende was. Behalve dat ze alweer heel wat jaren in Bronckhorst woont, kwam ze ook met het zomerprogramma al geregeld op bezoek. Vorden, Steenderen, Zelhem, Hummelo en Keijenborg passeerden stuk voor stuk de revue.

Hengelo stond in 2013 in de schijnwerpers. Ik weet het nog als de dag van gisteren. Alles en iedereen verzamelde zich rond de Remigiuskerk. De voetballers, de volleyballers, de motorcrossers, de toneelvereniging, de mensen van de zorgboerderij. Het was prachtig om alles wat een dorp in zich heeft eens bij elkaar te zien.

Haar rondleiding door Varssel sloot Angelique af met een ritje achterop de racemotor. In Bekveld slaagde ze voor de plaatselijke inburgeringscursus. En ik wist het nog steeds niet. Er is vast een mogelijkheid om op Varssel én Bekveld te stemmen. Laat de rest van Gelderland dan maar uitmaken welke van de twee zich de mooiste mag noemen.

Wat is er te doen in Drempt, Hummelo en Keppel

DREMPT/HUMMELO/KEPPEL - Agenda week 32/2018. Kopij is welkom via: watisertedoenindhk@gmail.com

• t/m do 9 aug: kunt u zich nog aanmelden voor de feestelijke barbecue met muzikale omlijsting die Stichting Welzijn op 18 augustus vanaf 16.00 uur organiseert in de tuin van het gezondheidscentrum in Hoog-Keppel. Info: www.swdrempthummelokeppel.nl. Aanmelden: tel. (0314) 380232 (evt. voicemail inspreken).• do 16 aug: leden van KBO-PCOB afdeling Drempt, Hummelo en Keppel gaan weer genieten van de jaarlijkse autotocht.

Voor-Drempt
• za 11 aug: Openstelling St Joriskerk met muziek en/of kunstactiviteit van 11.00-17.00 uur. De toegang is gratis, een bijdrage wordt gewaardeerd. Info: www.stjoriskerkdrempt.nl

Achter-Drempt
• wo 15 aug: rummikuppen en kaartspelen voor 50-plussers georganiseerd door KBO-PCOB. Van 14.00-16.00 uur in de parochiezaal van de H. Willibrorduskerk. Info: Diny Stuart, tel (0313) 471931.
• wo 15 aug: rondleiding met wijnproeverij vanaf 15.00 uur op wijnboerderij 't Heekenbroek, Tellingstraat 7. Aanmelding tel. (0314) 381988. Voor info zie: www.heekenbroek.nl
• t/m 26 augustus: in De Dobbe, de bezoekersruimte van wijnboerderij 't Heekenbroek, zijn textielschilderijen te zien van Liesbeth Boeijnk. De Dobbe en het terras van de boerderij aan de Tellingstraat 7 zijn geopend wo t/m zo van 12.00-17.00 uur. Info: www.heekenbroek.nl

Hummelo
• Iedere woensdag én donderdag om 18.03 uur: Eten wat de pot schaft bij FF naar Steef. Aanmelden tot uiterlijk 12.00 uur via info@ffnaarsteef.nl of tel. 06-30407672.
• Wekelijks op wo van 14.00-17.00 uur en op do van 19.00-21.00 uur: boekenuitleen in Zaal FF naar Steef. Info: www.ffnaarsteef.nl• Op aanvraag: rondrit per huifwagen of rijtuig door Hummelo en omgeving. Verzamelen en vertrek vanaf de Van Heeckerenweg 13. Info en reservering: Harm Veeneman, tel. 06-39208278 of zie www.deklevenhorst.nl
• do 9, vr 10 en za 11 aug: openstelling van de privétuin van Piet en Anja Oudolf aan de Broekstraat 17 van 11.00-16.00 uur. Voor nadere info en een beeldimpressie: www.oudolf.com
• do 9 aug: djembé workshop op Camping Jena, Rozegaarderweg 7. Jong en oud is deze avond vanaf 19.00 uur welkom voor deze gezellige, muzikale buitenactiviteit. Meer info: www.camping-jena.nl
• vr 10 aug: achtste avond FF naar Steef Zomer Darts Ranking, van 20.00-23.30 uur. Info: www.ffnaarsteef.nl
• t/m zo 2 september: in galerie De Bisschop een expositie met bronzen diersculpturen van Mariëtte Schouten. De galerie aan de Broekstraat 13 is geopend vr t/m zo van 13.00-17.00 uur. Info: www.galeriedebisschop.nl

Hoog-Keppel
• di 14 aug: na een korte zomerstop heeft de Rummikub-club de gezellige dinsdagmiddagen van 14.00-16.00 uur in het Kerkhuis weer hervat. Info: Baukje Koele, tel. (0314) 380306.
• Iedere woensdag vanaf 14.00 uur speelt jeu-de-boulesvereniging Leuke Boule op de baan van de Van Panhuysbrink. Info: g.w.lobeek@hccnet.nl
• Plezier in lezen, boekenuitleen bij Stichting Welzijn, Burg. van Panhuysbrink 1E. Tijdens de openingstijden van het gezondheidscentrum. Ook legpuzzels zijn hier te leen. Info: www.swdrempthummelokeppel.nl

Laag-Keppel
• Hangt bij de Keppelse Molen in de Dorpsstraat de vlag uit, dan bent u welkom in de molen voor bezichtiging en deskundige uitleg. De tuin met de spinnekopmolen is het gehele jaar geopend. Voor nadere info: www.keppelsemolens.nl

KOC Bronckhorst organiseert de tiende kalverkeuring

BRONCKHORST - De eindkeuring van de Kalveropfokclub Bronckhorst is op zaterdag 18 augustus bij camping de Warnstee aan de Lankhorsterstraat 34 in Wichmond. Aanvang 10.00 uur. De Kalveropfokclub Bronckhorst organiseert dit jaar de tiende kalveropfokclub-wedstrijd. Vanwege dit tweede lustrum maakt het bestuur er een bijzondere editie van. Wegens succes bij het eerste lustrum is weer een verkleedpartij voor kind en kalf en is er daarnaast de extra categorie voor 14 jaar en ouder: de pinken rubriek.

Voor de kalverkeuring hebben kinderen vanaf 6 tot 16 jaar zich opgegeven en zij zorgen nu voor een kalf. Vanwege het jubileum hebben oud-deelnemers en ouders zich aangemeld voor de pinken rubriek. Zij brengen een pink van 1 tot 1,5 jaar oud voor en maken er een rondje mee.
Tijdens de eindkeuring laten de deelnemers zien hoe goed zij samen met hun kalf kunnen lopen en hoe zij het kalf hebben verzorgd.
De deelnemers hebben thuis al bezoek van de jury gekregen en werken zij aan het bijhouden van een wedstrijdboekje waarin onder andere staat wat de afstamming is van het kalf, de aftekeningen van het kalf en wat het kalf vanaf de geboorte allemaal heeft gegeten. Er zijn allerlei prijzen te winnen in vier verschillende rubrieken en er is een pinkenrubriek. Daarnaast wordt een dagprijs uitgereikt en is voor de verkleedpartij een extra prijs te verdienen. Verder krijgen alle kinderen ook presentjes van verschillende sponsoren.
In de pauze is er een grote verloting en de pluimvee en konijnenvereniging (PKV) Vorden is eveneens aanwezig.

Workshop Mindful Wandelen

BRONCKHORST - Wandelen is de haast uit je hoofd halen…en kijken wat er dan overblijft. Kom ook kennismaken met Mindful Wandelen. In het kader van het project 'Lekker Bezig' organiseert Topaas Coaching In samenwerking met de Gemeente Bronckhorst twee kennismakingswandelingen Mindful Wandelen.

De wandelingen zijn laagdrempelig en voor een ieder geschikt. Tijdens de workshop maak je kennis met bewust bewegen, ademhalingstechnieken en hoe jouw zintuigen werken. Ervaren dat je door deze vorm van bewegen (weer) rust gaat voelen. Zeker weten dat je dit energie gaat opleveren

De wandelingen starten vanaf de parkeerplaats van Ezelstal De Edelingen aan de Kattekolkweg 1, 7021 LK in Zelhem. Op dinsdagavond 14 augustus is de start om 19.30 uur, op zaterdag 18 augustus om 10.00 uur.
Per Mindful Wandeling is ruimte voor acht deelnemers. Aanmelden of voor vragen kan via de site, of bel Agnes Snelooper 06-28 77 30 74.

Exposities & Agenda

Museum Smedekinck
Foto-expositie 'nostalgie' met werk van Fotogroep Gendringen. De expositie is aangevuld met voorwerpen uit het eigen depot van het museum. De expositie is te bezichtigen t/m 23 augustus tijdens de openingsuren van het museum, wekelijks van dinsdag tot en met donderdag en elke eerste en derde zondag van de maand van 13.30 tot 17.00 uur. De entree bedraagt 4 euro (kinderen t/m 12 jaar gratis).

Lambertikerk
Zomer-expositie in de Lambertikerk. Geopend tot en met 31 augustus: te bezichtigen van 9.00 tot 17.30 uur. Dagelijks geopend behalve bij rouw- en trouwdiensten en bijzondere bijeenkomsten in de kerk. Thema dit jaar is 'Ontmoeten' met het werk van elf kunstenaars met werk, uitgedrukt in vele materialen, werkvormen en stijlen.

Agenda
9 augustus: Fietsgroep Welzijn Zelhem. 25 km. Start: 9.00 uur bij de Oranjehof, Prinses Beatrixstraat Zelhem. Inl. tel. 06-49135536.
14 augustus: Fietsgroep Welzijn Zelhem. 15 km. Start: 9.30 uur bij de Oranjehof, Prinses Beatrixstraat Zelhem. Inl. tel. 06-49135536.
23 augustus: Dagtocht Fietsgroep Welzijn Zelhem. 50 km. Start: 9.30 uur bij de Oranjehof, Prinses Beatrixstraat Zelhem. Inl. tel. 06-49135536.
28 augustus: Fietsgroep Welzijn Zelhem. 25 km. Start: 9.00 uur bij de Oranjehof, Prinses Beatrixstraat Zelhem. Inl. tel. 06-49135536.
4 september: Bingo in de Oranjehof. Aanvang: 19.30 uur. Einde: 22.00 uur.
6 september: Fietsgroep Welzijn Zelhem. 15 km. Start: 9.30 uur bij de Oranjehof, Prinses Beatrixstraat Zelhem. Inl. tel. 06-49135536.
11 september: Fietsgroep Welzijn Zelhem. 25 km. Start: 9.00 uur bij de Oranjehof, Prinses Beatrixstraat Zelhem. Inl. tel. 06-49135536.

Rondvlucht is hoofdprijs in Badeendjesrace Bronckhorst

BRONCKHORST/BRONKHORST - Laat er eendje vliegen en win een rondvlucht boven Bronckhorst. De Badeendjesrace die op zondag 2 september wordt gehouden in de Groote Beek bij Bronkhorst, heeft een extra hoofdprijs gekregen: een rondvlucht van een half uur, zodat Bronckhorst vanuit de lucht kan worden bekeken.

Lions Club Bronckhorst is de organisator van de Badeendjesrace, waarvan de opbrengst gaat naar de vier openluchtbaden in Bronckhorst: Het Elderink in Hengelo, In de Dennen in Vorden, Burg. Kruijffbad in Steenderen en het Hessenbad in Hoog-Keppel. De zwembaden verkopen momenteel de loten van 2,50 euro per stuk. De lotnummers corresponderen met de rugnummers van de badeendjes, die op 2 september in de Grote Beek bij Bronkhorst - nabij de molen - worden losgelaten. De eendjes dobberen richting finish, die nabij het gemaal ligt, richting IJssel. Het eendje dat het eerst de eindstreep haalt, levert het winnende lotnummer op. Nummer twee krijgt de tweede prijs, enzovoort.
Een notaris zal vanuit een bootje op het water zorgen voor een feestelijke opvang van de winnende badeendjes. De winnende nummers met gewonnen prijzen worden ter plekke bekend gemaakt. Niet alleen het eerste eendje vliegt eruit met de hoofdprijs, er zijn tientallen prijzen. Daaronder zijn onder andere jaarabonnementen voor de deelnemende zwembaden.
Het belooft 2 september druk te worden aan de waterkant van de Groote Beek. Daar zijn dan vanaf 13.00 uur nog de laatste loten te koop bij een kraampje. Mensen die nog extra loten willen, of nog geen kans hadden gezien loten te kopen, kunnen daar terecht. Tenzij de loten uitverkocht zijn, want per zwembad worden er maximaal 3.000 verkocht.
Muziekvereniging Nieuw Leven uit Steenderen zorgt voor de muziek aan de waterkant. Om 14.00 uur gaan de badeendjes te water. En dan is het kijken naar hoe snel de eendjes naar de finish dobberen.

Wordt Bekveld mooiste plaats van Gelderland?

Team Bekveld gaat voor de titel in Zomer in Gelderland. Eigen foto

BEKVELD - Angelique Krüger presenteert al vele zomers het programma Zomer in Gelderland. Op donderdag 16 augustus komt zij met haar team naar het centrum van Bekveld aan de Hogenkampweg 16. Iedereen is vanaf 17.30 uur van harte welkom om team Bekveld aan te moedigen tijdens de live-uitzending. Voor een drankje en een hapje wordt uiteraard gezorgd. Teams uit vijftien verschillende dorpen of buurtschappen in deze provincie gaan jaarlijks met elkaar de strijd aan voor 'mooiste plaats van Gelderland' en uiteraard voor hun eigen goede doel. Wat zijn de hoogtepunten van de verschillende plaatsen, wat was er belangrijk in hun geschiedenis, wat voor mensen wonen er en waarom doen ze mee aan Zomer in Gelderland? Door het uitvoeren van een aantal (hilarische) opdrachten kan er een geldbedrag gewonnen worden voor dit goede doel.

Minicursus nachtvlinders

HALLE - In deze zonrijke zomer zijn de vlinders talrijk. De lange avonden maken dat het wemelt van duistere insecten. Wie let wel eens op nachtvlinders? Ze zijn er in allerlei kleuren en maten. Op het eerste gezicht moeilijk uit elkaar te houden, maar met wat achtergrondkennis valt het allemaal reuze mee. Op donderdagavond 9 augustus biedt De Vlinderstichting samen met IVN De Oude IJsselstreek, KNNV afdeling regio Doetinchem en de Vlinderkring Achterhoek een gratis minicursus over nachtvlinders aan in De Ruumte in Halle, Nijmansedijk 20a. Totale duur is circa 3 uur. Na afloop van de lezing is er een demonstratie met lampen.

Jurriën van Deijk van de Vlinderstichting uit Wageningen gaat in op de prachtige soortenrijkdom van de nachtvlinders en geeft de aanwezigen meer inzicht in wat er 's avonds en 's nachts aan nachtvlinders rondvliegt. De nadruk ligt niet op het herkennen van soorten, daar zijn er te veel van. Aan de orde komt wat nachtvlinders zijn, wat hun nut is in de voedselketen, hoe ze zijn te herkennen en determineren en het meetnet nachtvlinders van de Vlinderstichting.

Deze avond wordt mogelijk gemaakt door subsidie van de provincie Gelderland. Opgeven kan via het aanmeldformulier op de website van het IVN.

Fransman bezorgt Performance Racing Achterhoek podium in Chimay

Performance Racing Achterhoek rijder Ilja Caljouw. Foto: Henk Teerink

HENGELO - Performance Racing Achterhoek (PRA) kwam in het weekend van 27 tot en met 29 juli in actie op het stratencircuit van Chimay voor de vierde ronde van het Internationale Road Racing Championship (IRRC) kampioenschap. De Fransman Pierre Yves Bian bezorgde het team van Tonny Wassink een podium in de IRRC Supersport. Mathieu Lagrive en Vincent Lonbois werden de grote winnaars in België.

Kort voor de derde ronde van het IRRC kampioenschap in Chimay presenteerde Performance Racing Achterhoek een nieuwe rijder. De Duitser Christian Schmitz wordt naast Ilja Caljouw en Pierre Yves Bian de derde rijder van het team van Tonny Wassink in de IRRC Supersport klasse. Na het wegvallen van Joey den Besten heeft Performance Racing Achterhoek met Bian en Schmitz vrij snel twee nieuwe rijders weten aan te trekken, maar de equipe van Wassink heeft momenteel geen rijder in de Superbike-categorie.

In het Belgische Chimay had de nieuwe rijder Schmitz weinig geluk. De Duitser crashte zondagmorgen in een wedstrijd voor de BeNeCup waarbij hij zijn sleutelbeen brak en dus uitgeschakeld was voor de IRRC-wedstrijden. Bian werd in de eerste race van de IRRC Supersport vierde achter Matthieu Lagrive, Laurent Hoffmann en Come Geenen. In de tweede manche wist Bian zich wel naar het podium te rijden door de derde plaats te pakken. Kampioenschapsleider Lagrive won opnieuw, deze keer voor de Belg Geenen. Caljouw werd in beide manches achtste op Chimay.

In de IRRC Superbike ging de winst in beide wedstrijden naar gastrijder en oud kampioen Vincent Lonbois. Danny Webb kon hem in beide wedstrijden goed partij geven en de Brit scoorde de volle punten, omdat Lonbois als gastrijder geen punten kon verzamelen. Didier Grams werd in de beide wedstrijden derde.
De dame Nadieh Schoots scoorde namens Nederland punten in de Superbike-categorie. Schoots finishte als veertiende en dertiende in Chimay. De Belgische topper Laurent Hoffmann won beide races in de BeNeCup supersport categorie. Ilja Caljouw de PRA rijder scoorde een vijfde en vierde plaats in beide races om het BeNeCup kampioenschap.

In de IRRC Superbike ging de winst in beide wedstrijden naar gastrijder en oud-kampioen Vincent Lonbois

Vincent Lonbois was heer en meester in Chimay. Hij won naast de beide races in de IRRC Superbike klasse ook de twee races in de BeNeCup superbike. Veel supporters waren meegereisd naar Chimay om de rijders van het team uit Hengelo gld aan te moedigen.

Zondag 5 augustus werd de Engelse rijder Sam Lowes negende tijdens de Grandprix van Brno in Tsjechië. Hij kende een moeilijk weekend nadat hij op zaterdag een keer onderuit was gegaan. Het hele weekend zat de door Torleif Hartelman gecoachte rijder er best wel goed bij. Helaas lukte dat niet in de kwalificatietraining en eindigde als tweeëntwintigste. De warming-up training op zondagmorgen ging ook niet naar wens.

Lowes maakte voor de wedstrijd nog een schuivertje en de monteurs moesten in allerijl de Moto2 KTM klaar maken voor de race. Dat pakte verrassend goed uit want vanuit het achterveld reed hij zich binnen de top tien en op de streep was hij maar vier seconden verwijderd van de winnaar. Zowel Hartelman als Lowes konden achteraf terug zien op een geslaagd weekend. De Portugees Miguel Oliveira won de race in de Moto2. De MotoGP race was een spannende aangelegenheid en de Italiaan Andrea Dovizioso won nipt voor z'n Spaanse rivalen Jorge Lorenzo en Marc Marquez.

Ideaal Dialect wordt Dialectmuziek en Praot

ZELHEM - In het kader van de samenwerking met de lokale zender Achterhoek FM heeft Radio Ideaal besloten om het programma Ideaal Dialect voorzien van een andere naam. Onder de naam 'Dialectmuziek en Proat' wordt het programma op de frequenties van Radio ideaal uitgezonden op de zondagmorgen tussen 11.00 en 12.00 uur. Bij Achterhoek FM wordt dezelfde uitzending tussen 17.00 en 18.00 uur uitgezonden.

Het programma 'Dialectmuziek en Proat' staat de komende periode in het teken van het festival 'Platgespöld', dat op 9 september plaatsvindt in het DRU complex te Ulft. Negen collega's, die zich bij de verschillende lokale en regionale omroepen bezighouden met de dialectmuziek, hebben inmiddels drie regionale artiesten genomineerd voor de prijs van het festival, de 'Gelderse Kleiroos'. Tijdens het festival mag het publiek een stem uitbrengen, waarna de jury de punten van publiek en vakjury samenvoegt om de trofee te kunnen toekennen.
De drie genomineerden zijn Hein Michelbrink van 'The Spitfires', Henry Welling en de groep 'Bonne Route'. Ze hebben dit jaar een nieuwe cd uitgebracht, waarmee ze meedingen naar de 'Gelderse Kleiroos'. Alle genomineerden krijgen tijd en ruimte in het programma 'Dialectmuziek en Proat', zodat de luisteraars, die van harte zijn uitgenodigd voor het festival op 9 september, een goede keuze kunnen maken.

Zondag 12 augustus is Hein Michelbrink te gast in de studio. Zijn cd 'Nog ene dan' werd door de negen radiocollega's gekozen. Hein is inmiddels 71 jaar, maar treedt nog regelmatig solo op met begeleiding van een digitale muziekband. Hein staat bekend om z'n mooie uitspraken en dubbelzinnige songteksten.

Een week later is Henry Welling te gast.

Column

Doesburg

Expositie: De IJssel als strijdtoneel

Streekmuseum De Roode Tooren, tot en met juni 2019

Doesburg

Tentoonstelling: Marc Chagall `Edelstenen uit de hemel`

VVV Doesburg, tot en met juni 2019

8 augustus

Halle

Fiets de Boer op

Eetcafé De Woage

Doesburg

Torenbeklimmingen

VVV Doesburg

9 augustus

Doesburg

Stadswandelingen

VVV Doesburg

Doesburg

Orgelconcert Hugo Bakker

Grote- of Martinikerk

10 augustus

Doetinchem

Wandelen naar de abdij

Slangenburgse kerk

Doesburg

Torenbeklimmingen

VVV Doesburg

Doesburg

Stadsrondrit paardentram

VVV Doesburg

11 augustus

Doesburg

Torenbeklimmingen

VVV Doesburg

Doesburg

Stadswandelingen

VVV Doesburg

12 augustus

Doesburg

Grote Vlooienmarkt

Parallelweg Den Helder/De Drempter Dijk

Doetinchem

Open huis bij labyrint

Slangenburgse kerk

Doesburg

The Aspidistra Drawing Room Orchestra

Gasthuiskerk

14 augustus

Doesburg

Mantelzorgcafé

De Waag

Doesburg

Stadswandelingen

VVV Doesburg

15 augustus

Doesburg

Torenbeklimmingen

VVV Doesburg

Doetinchem

Zomerfestival

Doetinchem winkelstad

16 augustus

Doesburg

Stadswandelingen

VVV Doesburg

Doesburg

Orgelconcert Gerben Budding

Grote- of Martinikerk

17 augustus

Doesburg

Torenbeklimmingen

VVV Doesburg

Doesburg

Stadsrondrit paardentram

VVV Doesburg

18 augustus

Doesburg

Koninklijk varen op 'De Piet Hein'

VVV Doesburg

Doesburg

Stadswandelingen

VVV Doesburg

19 augustus

Doesburg

Fotografica Markt in Doesburg

Meipoortstraat

Doetinchem

Open huis bij labyrint

Slangenburgse kerk

21 augustus

Doesburg

Stadswandelingen

VVV Doesburg

Geld beschikbaar voor landschapsprojecten

ACHTERHOEK - SBNL Natuurfonds (voorheen: SBNL) trekt opnieuw 75.000 euro uit voor ondersteuning aan landschapsprojecten in Overijssel en het gebied ten oosten van de IJssel in Gelderland (Achterhoek en Liemers). Particuliere eigenaren van landgoederen en natuurterreinen, Agrarische Natuurverenigingen of andere organisaties op het gebied van natuur- en landschapsbeheer kunnen voor deze ondersteuning in aanmerking komen. Nieuwe aanvragers maken daarbij extra kans.

SBNL Natuurfonds is een organisatie die projecten ondersteunt op het gebied van particulier en agrarisch natuur- en landschapsbeheer en historie van het platteland. Sinds 2010 beheert deze organisatie uit een nalatenschap het Baron en barones van Hemert tot Dingshof-Coldeweij Fonds.
Al vijfmaal eerder keerde SBNL Natuurfonds geld uit vanuit dit fonds aan veertig projecten van diverse grootte in Oost-Nederland. Zoals landgoed en boerderij De Pothaar in Loo-Bathmen een bijdrage heeft gekregen voor herstel van een sterrenbos, een uniek landschapselement uit de 18e eeuw. Ook Stichting Natuurpark Kronenkamp te Neede heeft een bijdrage ontvangen voor een vleermuizenverblijf. Een imposante tank van een oude rioolwaterzuivering wordt hier geschikt gemaakt als winterverblijf voor dit vliegende zoogdier. De keuze voor Oost-Nederland was een voorwaarde van de erflaatster.
Geïnteresseerden kunnen tot eind september bij SBNL Natuurfonds een aanvraag indienen via de website. (https://www.sbnlnatuurfonds.nl/van-hemert-tot-dingshof-coldeweij-fonds#informatie).
De belangrijkste eisen voor de aanvraag zijn dat het een blijvend effect op het landschap moet hebben en aantoonbaar moet aansluiten bij een bestaande behoefte. Daarnaast moet het plan voldoen aan de projectcriteria die te vinden zijn op de website van SBNL Natuurfonds.

Zomer in Gelderland komt naar Varssel

VARSSEL - Het tv-programma ‘Zomer in Gelderland’ komt donderdag 9 augustus naar Varssel. Een team van 10 personen gaat dan, samen met vele vrijwilligers, zijn uiterste best doen om de mooiste plaats van Gelderland te worden en zoveel mogelijk geld in te zamelen voor het Buurthuus. Iedereen is van harte welkom bij het Buurthuus, Zelledijk 22, om team Varssel tijdens de live tv-uitzending aan te moedigen. Deze begint om 18.00 uur, dus zorg ervoor op tijd te zijn. Voor en na de uitzending is er de mogelijkheid om wat te eten en te drinken en aansluitend aan de uitzending zal de band E=MC2 zorgen voor de muzikale invulling. Kortom, het belooft een gezellige dag te worden. Tot ziens op 9 augustus.

Exposities in Slingeland Ziekenhuis

DOETINCHEM - Deze en volgende maand exposeren drie kunstenaars in het Doetinchemse Slingeland Ziekenhuis.

In de Poligang hangen schilderijen van Davitha van de Kuilen. Haar werk is duidelijk herkenbaar aan de wijze waarop ze schilder- en druktechnieken combineert met fijn lijnenspel en helder kleurgebruik. De Veluwe is waar ze beweegt, tot rust komt en het leven relativeert. In haar atelier probeert ze in beeld te vatten wat ze niet los kan laten. Ze zoekt grenzen op en weet daarbij altijd een perspectief te bieden van hoop en geloof.

De vitrines zijn gevuld met keramiek van Lia Aerts van Gestel. Als materiaal gebruikt zij het liefst klei. Inspiratie kan overal opgedaan worden, bijvoorbeeld in de natuur. Ziet ze een onderwerp dat gebruikt kan worden dan komt dat te zijner tijd wel weer naar boven. Haar werk is dan ook zeer divers, van vrije expressie en beelden tot wandobjecten. Zij zegt: het is iedere keer weer een ontdekking wat er met klei gecreëerd kan worden.

In de Personeelsgang zijn schilderijen van Ali Kleinhuis te zien. Voor Ali is het schilderproces het werken met materialen en kleuren zonder vooropgezet plan. De materialen en kleuren moeten een harmonie vormen en zonder uitleg een verhaal vertellen. Er worden diverse materialen en lagen acryl verwerkt zodat er veel textuur en diepte ontstaat. De kleuren in de kosmos en de kleuren die ontstaan door erosie, corrosie en oxidatie inspireren haar het meest.

Sjoerdtje Wiersma schreef boekje over haar ervaringen met kanker

De Varsseveldse Sjoerdtje Wiersma schreef een boek over haar ervaringen met kanker dat ze tijdens de SamenLoop voor Hoop op 22 en 23 september in Gendringen gaat verkopen. De opbrengst gaat naar het KWF. Foto: PR

VARSSEVELD - In het weekend van 22 en 23 september is er een 'SamenLoop voor Hoop' in Oude IJsselstreek. Deze 24-uurswandelestafette is bedoeld om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor KWF Kankerbestrijding. Rondom de estafette worden diverse activiteiten georganiseerd op de atletiekbaan van Atletico '73 in Gendringen. Eén van de aanwezigen die dag is Sjoerdtje Wiersma uit Varsseveld. Zij schreef een persoonlijk boekje, getiteld 'Een jaar later' over haar ervaringen met kanker, dat zij die dag zal verkopen. De opbrengst van dit boekje dat vijf euro kost, gaat naar het KWF.

Sjoerdtje legt uit waarom ze dit boekje heeft geschreven. "In 2010 kreeg ik eierstokkanker. Na een operatie en de chemokuren, volgde ik een driemaandelijkse cursus: 'Herstel en Balans'. Doel van deze cursus was dat lichaam en geest weer in balans kwamen door sport, spel en psychologische begeleiding. De psychologe adviseerde mij destijds om mijn ervaringen van het ziekteverloop en mijn herstel aan het papier toe te vertrouwen. Dat heeft geresulteerd in het schrijven van dit boekje."

Je staat niet alleen
Op de vraag wat ze met dit boekje wil bereiken, antwoordt ze: "Ik wilde vooral mijn verhaal vertellen en aan anderen die met kanker te maken krijgen laten weten dat ze niet alleen staan. We zijn lotgenoten. Ik heb gemerkt dat je heel veel steun krijgt van je omgeving als je deze ziekte krijgt. Dat maakt je sterker. Je moet ook altijd blijven hopen en vertrouwen. Hoop doet leven! Verder heeft dit boekje een praktische kant: Ik heb beschreven hoe het kan gaan na de diagnose kanker, als je geopereerd moet worden en wat chemo met je kan doen." Het boekje heeft haar ook veel goeds gebracht. Sjoerdtje vertelt: "Op het moment van schrijven kwam de emotie in alle hevigheid naar boven. Ik zat soms huilend en met gebalde vuisten achter de computer.

'Ik wilde aan anderen die met kanker te maken krijgen laten weten dat ze niet alleen staan'

Tijdens de cursus was ik namelijk meer met een 'lotgenote' bezig dan met mezelf. Daardoor drukte ik mijn eigen gevoelens weg. Nu durf ik meer mezelf te zijn en vraag me niet steeds af wat een ander daarvan vindt."

'Ik pluk de dag'
De cover van het boekje is een foto van een kapstok met daaraan uitsluitend petten, mutsen en hoedjes die Sjoerdtje tijdens haar ziekte droeg. Sjoerdtje over de keuze voor dit beeld: "Mijn man en ik vonden dit een mooi en duidelijk beeld. Woorden zijn verder niet nodig. Ik ervaar het als een wonder dat ik ze niet meer nodig heb. In de afgelopen zeven jaar zijn er veel vrienden en kennissen van ons aan kanker overleden. Dat roept bij mij vaak de vraag op: hoe kan dat nou, zij wel en ik niet? Dat gaf me vooral in de eerste jaren wel een schuldgevoel. Nu weet ik dat dat gevoel natuurlijk nergens toe leidt. Ik pluk de dag en prijs me gelukkig dat ik er nog ben!"
Het boekje 'Een jaar later' is vanaf nu verkrijgbaar voor vijf euro bij Sjoerdtje Wiersma, de Egge 29 in Varsseveld, e-mail: watensj@gmail.com en in het weekend van 22 en 23 september tijdens de 'Samenloop voor Hoop' in de stand van het team 'Samenlopers'.

Walking Football bij vv Doetinchem

De walking-footballspelers tijdens een training. Foto: PR

Voor inwoners Doetinchem Noord en buitengebied richting Zelhem

DOETINCHEM- Vanaf woensdag 29 augustus gaat de vv Doetinchem weer van start met Walking Football. Dit is een wekelijks terugkerend sportmoment onder begeleiding van een ervaren trainer. De club biedt zes gratis proeftrainingen aan.

Zo'n training start met een warming up met diverse lenigheids- en behendigheidsoefeningen, gevolgd door het Walking Football. Belangstellenden hoeven geen voetballer te zijn om mee te doen. En ook dames zijn van harte welkom. Tijdens de trainingen is niets verplicht, alles naar eigen kunnen en het plezier staat voorop.
Walking Football is voetballen in aangepaste vorm. Bij Walking Football mag niet worden gerend en er worden geen slidings gemaakt. De afmetingen van het veld zijn aangepast. Een mooie uitdaging voor iedereen die graag in beweging wil komen of blijven.
Op woensdag 29 augustus begint het om 13.00 met een inloop met kopje koffie. Belangstellenden krijgen dan alle informatie. Om 13.30 uur start de training, verzorgd door Walking Footballtrainer Peter Aal. Hij is een ervaren trainer en doet dit ook in onder meer Didam en Westendorp. Hij weet zijn sportievelingen op een verantwoorde manier in beweging te brengen. Naast wekelijkse trainen is het sociale aspect belangrijk. Het vooraf samen komen onder het genot van een kop koffie en sociale activiteiten zijn belangrijke aspecten van het Walking Football.

De trainingen, vanaf 29 augustus elke woensdag van 13.30 tot 14.30 uur, zijn op sportpark De Bezelhorst, Bezelhorstweg 85. Ze zijn speciaal bedoeld voor inwoners van Doetinchem Noord en het buitengebied richting Zelhem. Vragen over deze trainingen zijn te stellen aan vv Doetinchem via info@vvdoetinchem.nl. of Jan Klomp 06-25400243.

Jonge duivenvlucht uit Bierges

BRONCKHORST - Uitslagen van de vluchten van de drie duivenverenigingen in de gemeente Bronckhorst: PV De Koerier uit Zelhem, PV Vorden en PV Steeds Sneller Hengelo. Op zaterdag 4 augustus stond de vijfde jonge duivenvlucht op het programma vanuit het Belgische Bierges.

PV De Koerier uit Zelhem
De winst op de jonge duivenvlucht zou uiteindelijk gaan naar Gerard Dijcker uit Zelhem. De duiven moesten komen vanuit het Belgische Bierges, door 5 liefhebbers werden 37 duiven ingezet. De afstand tot aan Zelhem was ongeveer 186 kilometer. Het startschot klonk om 7.30 uur. De snelste duif werd geklokt om 10.13.40. Uitslag: G. Dijcker 1, 2, 7; H. Niesink 3, 4, 5; E. te Pas. 6, 8; M. Burghout 9; H. Eenink 10.

PV Steeds Sneller Hengelo
Steeds Sneller had 65 duiven voor de vlucht Bierges van vijf deelnemende liefhebbers. Gemiddelde afstand tot de hokken: 184 kilometer. Raymond Koers had ze vandaag weer eens aan een touwtje, ze knalden massaal zijn hok in, draaide een droomserie en was voor de meeste liefhebbers even te sterk. Uitslag: R. Koers 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 13, 16; E. Koers 11, 12; G. Haverkamp 14, 15.

PV Vorden
De jonge duivenvlucht kwam vanuit Bierges en werd een overwinning voor Theo Berentsen 1, 2, 3, 5, 6, 7, 8, 9; P Hendriks 4,10.

Zorg op afstand bij Longpunt

DOETINCHEM - Longpunt Doetinchem organiseert voor longpatiënten, hun omgeving en zorgverleners een bijeenkomst met als thema: 'Zorg op afstand, zorg in beeld, thuismeet-app'. De bijeenkomst op donderdag 30 augustus is gewijd aan technische vernieuwingen in de zorg. Tevens wordt met de bezoekers een longaanval-actieplan opgesteld.

Het onderwerp zal worden besproken door de longverpleegkundigen Maritha Spekschoor (Slingeland Ziekenhuis) en Ingrid Zweers (Sensire). Omdat bij de bezoekers hier veel vragen over bestaan is daar ruim tijd voor vrijgemaakt. Eigenlijk stond voor deze dag een ander thema ingepland: 'Zo ga je om met angst, stress en spanning'. Vanwege ziekte van de spreker is dit tot nader order uitgesteld.
De bijeenkomst in het auditorium van het Slingeland Ziekenhuis (Kruisbergseweg 25) duurt van 15.30 tot 17.30 uur. Zaal open om 15 uur. Deelname en parkeren gratis.
Aanmelden is verplicht, en uitsluitend via het e-mailadres doetinchem@longpunt.longfonds.nl of tel. 06-43486657 Jannie ter Vrugt. Snel aanmelden is verstandig want er is een door de autoriteiten ingesteld maximum aantal bezoekers. Verzocht wordt om tijdens deze bijeenkomst geen luchtjes te gebruiken. Indien de temperatuur op de geplande dag boven de 30 graden stijgt, gaat de bijeenkomst niet door.
Meer informatie op de facebookpagina Longpunt Doetinchem en de website.

Beelden van Ria Wiendels te zien in Wehl

Een bronzen beeld van Ria Wiendels. Foto: PR

BREEDENBROEK/WEHL - Ria Wiendels, galeriehoudster in Breedenbroek, gaat nu zelf weer eens exposeren, en wel in galerie Orso d'Oro aan de Grotestraat in Wehl. Daar zijn van zondag 12 augustus - de opening van de expositie is om 16.00 uur - tot en met zondag 16 september beelden van de hand van Ria Wiendels te zien. Tegelijkertijd worden en ook foto's van Janneke Roelofs tentoongesteld. De galerie is elke zondag open van 13.00 tot 17.00 uur.

Ria Wiendels vertelt over de kunstwerken die ze er exposeert: "Bij een expositie in Galerie 21 kwam ik in contact met Egbert Hermsen, een bronsgieter uit Silvolde. Ik was onder de indruk van zijn prachtige bronzen beelden. Door hem raakte ik gefascineerd door het werken met brons. Het leek mij een geweldig avontuur. Hij bracht mij in contact met Loek Hambeuker en onder zijn begeleiding ben ik begonnen met het maken van bronzen beelden. Bij het werken met brons volgens de 'verloren-was-methode' kun je eindeloos schaven aan het model. Wanneer het eindelijk gegoten wordt is het resultaat altijd verrassend. Temperatuur van het vloeibare brons en het plaatsing van gietkanalen beïnvloeden het resultaat. Wanneer het beeld uiteindelijk uit de mal wordt gehaald begint het afwerken en niet te vergeten het patineren wat een kunst op zich is. Dit maakt dat ieder beeld weer uniek is."

Binnen de fotografie beoefent Janneke Roelofs verschillende disciplines, zoals portret- en architectuurfotografie. Echter bij deze expositie is haar vrij werk te zien, een combinatie van stillevens, verstilling en landschap. "Van huis uit ben ik violist en speel bij het Gelders Orkest. Maar nog eerder dan de viool heb ik de camera opgepakt. Mijn broer fotografeerde al met een oude eenvoudige camera. Die camera heb ik van hem overgenomen en door de simpelheid van het ding leerde ik de essentie van de fotografie spelenderwijs en kreeg ik de wisselwerking tussen diafragma's en sluitertijden onder de knie. Samen met mijn vader leerde ik ook het zelf afdrukken in onze eigen gebouwde donkere kamer op zolder."

Fietsvierdaagse VVV Ruurlo

Vertrekken voor de fietsvierdaagse kan bij de VVV Ruurlo. Foto: PR

RUURLO - De fietscommissie van de VVV Ruurlo heeft voor de fietsvierdaagse mooie afwisselende routes uitgezet. Van 21 tot en met 24 augustus kan er dagelijks gefietst worden vanuit de VVV, Kerkplein 20, vanaf 9.00 uur. De tochten zijn circa veertig of circa zestig km lang, niet bewegwijzerd. Voor de langste afstand dient men vóór 12.00 uur te vertrekken. Deelname aan de fietsvierdaagse kost 12,50 euro per persoon; een dagkaart kost vier euro per persoon. Hoeveel van de vier dagen men wil fietsen, bepaalt de deelnemer zelf.

De fietsliefhebber kan kennis maken met een groot gedeelte van de karakteristieke Achterhoek, het coulisselandschap. De routes lopen door bossen en langs beken en houtsingels. Onderweg is er voldoende gelegenheid te rusten, iets te gebruiken of te bezichtigen. Na afloop ontvangt iedereen die alle vier dagen heeft meegefietst, een herinneringsmedaille. Indien men voor 17.00 uur terug is bij de VVV, is er de mogelijkheid onder genot van een glaasje fris even na te praten over de gefietste route. Oplaadpunten zijn onderweg aanwezig. Meer informatie is verkrijgbaar bij het VVV-kantoor, Kerkplein 20 (0573-453926). Geen voorinschrijving mogelijk.

Alles staat klaar voor Huntenpop

Het terrein is klaar voor Huntenpop. Foto: Henk van Raaij

ULFT - Vrijdag barst editie 2018 van Huntenpop in Ulft los. In de aanloop hebben tal van vrijwilligers zich in het zomerse zweet gewerkt om het terrein van het festival klaar te stomen. Gezien de hitte was dat een zware klus, maar de bezoekers zijn welkom om te komen genieten van een veertigtal bands en artiesten als Di-rect, Racoon, K's Choice, Kings of Lyon, Lil Kleine, Wende en Wulf. Zij treden op op een zestal locaties op het festivalterrein. Zenmaster laat vrijdag om 19.30 uur de eerste tonen klinken en in de nacht van zaterdag op zondag om 1.00 uur is het slotakkoord voor Rilan & The Bombardiers.

Piet Cnossen speelt orgel in Lambertikerk

ZELHEM - De zomerconcerten in de eeuwenoude Lambertikerk in Zelhem zijn al jaren bekend bij de liefhebbers van orgelmuziek. Op negen achtereenvolgende vrijdagmiddagen spelen bekende Nederlandse organisten. Zij stellen zelf hun programma samen. Ieder concert krijgt zo een heel eigen sfeer. Op 10 augustus speelt Piet Cnossen tussen 15.30 en 16.00 uur.

Piet Cnossen (1946) voltooide in 1974 zijn studie aan het Conservatorium van Arnhem bij Bert Matter met het diploma Uitvoerend Musicus. Daarna studeerde hij Liturgiek en Kerkmuziek bij dr. Hans van der Werff en Maarten Kooy in Utrecht. Van 1971 tot 1986 was hij cantororganist in Velp en vanaf 1986 is hij organist van de dorpskerk te Rheden. In 1976 ontving hij de burgemeester de Bruinprijs, de culturele aanmoedigingsprijs van de gemeente Rheden. Cnossen is dirigent van het Thomassen Mannenkoor te Rheden.

Programma:
Preludium en Fuga in e - A.M. Brunckhorst; Erbarm dich mein J. N. Hanff; Freu dich sehr G. Boehm; Preludium en Fuga in e BWV 533 - J.S. Bach; Trio in C - J.L. Krebs; Preludio pro Organo pleno - J. Chr. Kittel; Fantasia in g - J. K. Kuchar.

De concerten zijn laagdrempelig opgezet: het programma is zeer afwisselend, de uitvoeringen duren niet lang en de toegang is gratis.

Opbrengst Swim to Fight Cancer Doetinchem naar onderzoeker Mark Rijpkema

Mark Rijpkema. Foto: PR

DOETINCHEM - De opbrengst van Swim to Fight Cancer in Doetinchem gaat dit jaar naar onderzoek van Mark Rijpkema van het Radboud Universitair Medisch Centrum (UMC) Nijmegen. Onderzocht wordt hoe tumoren bij patiënten met uitgezaaide dikkedarmkanker beter zichtbaar kunnen worden gemaakt. Fight cancer, initiatiefnemer van de Swim to Fight Cancer, steunt jonge, talentvolle onderzoekers met baanbrekende ideeën. In dit plaatje past Rijpkema, onderzoeker op de afdeling radiologie en nucleaire geneeskunde van het Radboud UMC Nijmegen. Samen met een team van specialisten onderzoekt hij hoe tumoren beter zichtbaar kunnen worden gemaakt bij patiënten met uitgezaaide dikkedarmkanker, een van de meest voorkomende soorten van kanker wereldwijd.

Veelbelovend
Tijdens operaties worden afbeeldingen gemaakt van de tumoren met stoffen die oplichten. De chirurg kan hierdoor direct de tumoren opsporen en waar nodig verwijderen. Een tumor is meestal lastig te verwijderen en het succes van deze behandeling valt of staat met hoe goed alles verwijderd kan worden. Als dit succesvol is, dan leidt dit direct tot een betere prognose voor de patiënt.
In het Radboud UMC zijn speciale operatiekamers ingericht met alle benodigde faciliteiten om deze operatietechniek uit te voeren. De eerste resultaten van de onderzoekers die deze studie uitvoeren en analyseren zijn veelbelovend. Risico's zijn niet aanwezig en de tumorcellen worden goed in beeld gebracht.

Fellowship
Van deze persoonlijke beurs, een fellowship genoemd door Fight cancer, wordt verwacht dat ze een belangrijke rol gaan spelen in het kankeronderzoek in Nederland. Door deze fellowship kan Rijpkema met zijn team op het hoogste niveau kennis en vaardigheden opdoen in de oncologie. Op deze manier kunnen ze niet alleen hun eigen kennis en vaardigheden verrijken, maar ook die van collega artsen en onderzoekers in Nederland. Met het geld dat Fight cancer inzamelt kunnen de fellows dus meer kennis van kanker verzamelen en verspreiden en in de praktijk toepassen.

Kanker de wereld uit
Fight Cancer is een stichting die fondsen werft voor kankeronderzoek en preventie via KWF Kankerbestrijding. Het doel is om ervoor te zorgen dat ook jongen mensen geïnteresseerd raken in de strijd tegen kanker én ze ook motiveert om zelf actie te ondernemen. Door 9 september mee te doen maak je mede mogelijk dat op het hoogste niveau onderzoek wordt opgedaan in de oncologie. En dat kanker op een dag geen dodelijke ziekte meer is.
(kadertekst)

Schrijf je in voor Swim to Fight Cancer 0314
Op 9 september gaat de 2e editie van Swim to Fight Cancer in Doetinchem van start. Samen met vele enthousiaste en sportieve deelnemers is het plan zoveel mogelijk donaties bij elkaar te zwemmen om kanker te bestrijden. Meedoen aan Swim to Fight Cancer Doetinchem kan als individuele deelnemer of als businessteam. Volwassenen hebben de keuze tussen een traject van 1 of 2 km. Er is ook een KidsSwim van 500 meter. Wil je ook helpen en je steentje bijdragen aan onderzoek en preventie? Vanuit de liefde voor het leven een vuist maken tegen kanker?
Schrijf je dan nu in voor Swim 2018.


https://doetinchem.swimtofightcancer.nl/doemee

Buitenfilmfestival van De Gruitpoort

Lekker buiten films kijken. Foto: Jessica De Lepper

DOETINCHEM - De zomerse buitenfilms van het filmhuis De Gruitpoort zijn al jaren een traditie: nu al voor de zestiende keer. Met films die een breed publiek zullen aanspreken. De toegang is gratis; dit wordt mogelijk gemaakt door een aantal sponsoren.

De aftrap dit jaar wordt op 22 augustus gedaan door het jongerencentrum van De Gruitpoort in het Amphionpark. Daar wordt de film "Wind River" vertoond. Een wildjager helpt de onervaren FBI-agente (Elizabeth Olsen) bij het oplossen van een mysterieuze moord op een indiaans meisje dichtbij een reservaat. Een ijzingwekkende thriller in het ijskoude Wyoming.
Op 23 augustus staat het grote scherm bij de IJsselkade/Friul, waar de sprookjesachtige tragikomedie "Tulipani" te zien is. Een Zeeuw, die na de watersnood van 1953 nooit meer natte voeten wil, besluit naar Italië te fietsen en wil daar niet meer weg. Op 24 augustus wordt op het grasveld van Villa Ruimzicht "C'est La Vie" gedraaid: een hilarische en romantische comedy van de makers van Intouchables. Een cateringbedrijf moet een bruiloft verzorgen in een groot kasteel, maar de organisatie loopt op zijn zachtst gezegd niet op rolletjes. Zullen Pierre en Helena nog de dag van hun dromen krijgen?
Op 25 augustus wordt het Buitenfilmfestival afgesloten met de film "Hell or High Water" in het Canadapark. Een spannend misdaaddrama waarin twee broers, die hun ranch dreigen te verliezen, beginnen aan een reeks wanhopige overvallen op kleine lokale banken. Een politieagent, gespeeld door een overtuigende Jeff Bridges, bijt zich vast in zijn missie om de broers achter slot en grendel te krijgen. De film toont prachtige sfeerbeelden van Texas.
De voorstellingen beginnen om 21.30 uur en zijn gratis toegankelijk, maar iedereen wordt verzocht zijn eigen stoel mee te nemen. Op 23 en 24 augustus is er halverwege de film een pauze en is er een bar aanwezig voor hapjes en drankjes.
Mocht het slecht weer zijn, dan wordt de film in De Gruitpoort vertoond. Meer informatie en exacte locaties op de website.


ww.gruitpoort.nl/buitenfilm

Column

Kormelinksbult

Natuurlijk zijn we er blij mee, met die nieuwe N18. Maar zo'n autoweg haalt toch ook wel een boel overhoop. Verandert een landschap helemaal. De eerste paar keer dat ik er overheen reed was ik volledig gedesoriënteerd. Hoewel ik nog naar dezelfde herkenningspunten keek (die boerderij, die camping, die kerktoren in de verte) wist ik soms absoluut niet waar ik was. Omdat je ze opeens vanuit een heel andere hoek ziet.

De laatste weken heb ik het gebied rond de nieuwe weg (dat wil zeggen pakweg tussen Groenlo en Haaksbergen) op de fiets helemaal opnieuw verkend. Leuk, maar soms ook verwarrend. Weggetjes die je vroeger reed zijn er opeens niet meer, er liggen fietspaden die er vroeger niet waren. Hier en daar zijn stukken landschap gewoon verdwenen. Daar liggen nu twee stroken asfalt.
Vorige week schoot me opeens iets te binnen. De Kormelinksbult, zou die er nog wel zijn? Of zou daar nu de N18 lopen? Nee, dat zal toch niet?…...

Als ik dit schrijf hoor ik het u bijna denken: De Kormelinksbult? Wat is dat nou weer. Tja, ik kan niemand kwalijk nemen dat hij of zij dat niet weet. Al helemaal niet, omdat de Kormelinksbult al lang geen bult meer is. Ooit was ie dat wel. Zo'n honderd jaar geleden schreef de Eibergse schrijver en historicus Hendrik Odink nog over deze later afgegraven hoogte in de buurtschap Olden Eibergen (tussen Eibergen en Haarlo), die zo ongeveer tussen de Kormelinkweg en de Leerinkbeek lag. Een half uur gaans vanuit Eibergen, aldus Odink, die overal nog naar toe wandelde.
En waarom maak ik me nu zo druk over een bult in het landschap, die al lang geen bult meer is? Nou, omdat de Kormelinksbult (of althans de plek waar die bult ooit lag) cultuurhistorisch gezien uiterst belangrijk is. Dit is de plek waar ooit de eeuwige vrede zal worden bereikt. Althans volgens een eeuwenoude sage die Hendrik Odink in een ballade heeft verwoord. Een prachtig, lang gedicht in het Eibergs dialect van een eeuw geleden. En opgeschreven op de manier waarop Odink dacht dat het goed was. De WALD-spelling bestond immers nog niet.

Maar goed, waar draait die sage om? Wel, dat er onder de Kormelinksbult een bijzonder zwaard ligt begraven, dat toebehoort aan een machtig heerser uit een magische wereld. (Ne Keizer oet ne andere waald, volgens Odink). Ooit zal die heerser met zijn leger naar de Kormelinksbult komen, het zwaard opgraven en vervolgens op deze plek slag leveren. De ultieme slag, de laatste die ooit wordt uitgevochten. Want hierna zal het eeuwig vrede zijn.

Op de plek gekomen waar de Kormelinksbult ooit gelegen moet hebben zag ik tot mijn opluchting dat de N18 zeker tweehonderd meter verder naar het oosten liep. De heilige grond (waar tegenwoordig vrije uitloopkippen rondscharrelen) is onaangetast gebleven. Het zwaard moet er dus nog ergens liggen. Gelukkig maar, want stel je voor dat het bij de werkzaamheden was opgegraven. Of zelfs verloren was gegaan. Dan was er helemaal geen kans meer op die eeuwige vrede waar we zo naar uitkijken.

Nog even ter informatie: de door Odink geschreven ballade (getiteld: De smid bie De Wolter) is ooit op muziek gezet door Hans Keuper. Wie geïnteresseerd is in de tekst, kan deze vinden in het boek Hendrik Odink, kijkjes in het oude Berkelland, dat twee jaar geleden is uitgegeven door de historische verenigingen van Eibergen, Borculo en Neede.

Column

Zoepekolk

Als kind speelde ik wel op straat, maar veel liever nog buiten ons stadje. In de Waterhoek vlakbij het Twentekanaal bijvoorbeeld. Daar kon je allerlei andere spannende dingen beleven. Zolang je maar uit de buurt van de kolk bleef. Als je daar in viel, dan zou het water je mee trekken naar een immense diepte. Dat wisten al mijn vriendjes zeker.

Een mooi voorbeeld van hoe twee betekenissen van één woord door elkaar kunnen worden gehaald. Want een kolk is natuurlijk iets anders dan een draaikolk.

Een kolk, en dan bedoel ik zo'n klein door een dijkdoorbraak gevormd meertje, heet in het Achterhoeks gewoon kolk of kolke. Maar ook wel hanne of hank. In de Liemers hebben ze het over een waoj en in Doesburg spreekt men van een wiel.
Maar een kolk hoeft niet per se door een dijkdoorbraak te zijn ontstaan. Ook een laag stuk in een weiland, waar altijd water in staat (in de Liemers kuul genoemd) heet in de Achterhoek kolk. Ook wel zoepekolk, want toen vroeger de koeien nog maanden achtereen in de wei stonden, konden ze uit zo'n watergat drinken. Lekker makkelijk voor de boer, zult u denken? Nou, dat viel tegen. Zo'n kolk moest regelmatig worden 'uutgemodderd' en dat was weer een heel karwei!

Variaties op zoepekolk zijn er ook volop. In Eibergen bijvoorbeeld heeft men het over een beestekolk (beeste zijn koeien), in het Montferland over een drinkkolk en in bijna de hele Achterhoek is ook het woord wetterkolk (of waeterkolk) bekend.

De veilige 'villamenten' van Veste Zutphen

'Deze locatie vraagt om luxe'

ZUTPHEN - Aan het woningaanbod in Zutphen wordt dit jaar een nieuw segment toegevoegd: 'villamenten'. Op het terrein van de voormalige Leeuwerikweide verrijzen drie woontorens met deze gestapelde villa's en penthouses. Eindelijk komt er verandering op het al jaren braakliggende terrein.

Wonen in Veste, uiteraard een afgeleide van vestingstad Zutphen, betekent de luxe van een villa gecombineerd met het gemak en de veiligheid van een appartement. De villamenten van de eerste twee gebouwen zijn in verkoop en het derde gebouw is herontwikkeld naar luxueuze zorgappartementen in de particuliere sector. Naar verwachting zal de schop eind 2018 de grond ingaan en zal de oplevering van alle drie de gebouwen voor de zomer 2020 plaatsvinden.

"De villamenten zijn niet alleen voor Zutphen, maar voor de hele regio uniek. Dat komt door de luxe afwerking", vertelt Daniëlle IJsseldijk van Thoma Post, samen met ten Hag de verkopend makelaar. "De appartementen worden praktisch geheel afgewerkt verkocht", vult makelaar Wim Rijsemus van ten Hag aan. "Met standaard hoge plafonds, luxe binnendeuren in hardhouten kozijnen, een luxe keuken, twee badkamers, vloerverwarming, vloerkoeling, automatische zonwering en andere domotica", somt hij op. "Normaal zijn dit opties, maar mensen willen het toch hebben", merkt projectontwikkelaar Edwin van Haarst, van TBI-onderneming Koopmans Bouwgroep. "Doordat de appartementen zo compleet zijn, heb je minder onzekerheid over de totale kosten."

Sydneypark
De villamenten verrijzen naast het Sydneypark, op het terrein waar vroeger de Leeuwerikweide stond. "Deze locatie vraagt om iets luxueus te realiseren", vindt Van Haarst. "Het is vlakbij het centrum en je kunt hier blijven wonen als je zorg nodig hebt; de woningen zijn groot, gelijkvloers en drempelvrij." Om aan te geven hóe groot, vertelt hij over de 25 meter lange gevels per woning. "De kleinste woning is al 129 vierkante meter met een balkon van veertien vierkante meter." Deze balkons liggen op de hoeken van het gebouw, waardoor de bewoners volledige privacy houden.
Opvallend aan het gebouw is het dak met de overstek, die aan de onderkant luxe met houtlook is afgewerkt. Deze 'pet' is de herkenbare signatuur van architect Sylvan van der Linde. Alle materialen zijn onderhoudsarm, zoals de hoogwaardige aluminium kozijnen, en daarnaast wordt het gehele complex gasloos gebouwd. Om te voorzien in warmte en koeling worden warmtepompen geïnstalleerd.

Onvergelijkbaar
De makelaars merken dat er veel belangstelling is voor dit soort appartementen, zowel uit de regio als uit het westen. In Zutphen en omgeving is er geen vergelijkbaar aanbod, terwijl steeds meer mensen willen kiezen voor de veiligheid van een appartement; op een verdieping hebben ze veel minder te vrezen van bijvoorbeeld inbraak en insluiping. Op de website staat meer informatie over dit unieke project.

Droogte vereist aanpassingen parcours Ronde van de Achterhoek

De organisatie van de Ronde van de Achterhoek moet het parcours aanpassen vanwege de droogte. Foto: Sportfoto.nl

ACHTERHOEK - De aanhoudende droogte eist nu ook zijn tol voor de wielerkoers Ronde van de Achterhoek. Hoewel het nog een kleine twee weken is tot de wedstrijd op zondag 19 augustus wordt verreden, heeft de organisatie nu al maatregelen getroffen. Voor een aantal van de zandwegen die in het parcours zijn opgenomen zijn alternatieven gezocht. De 190 kilometer lange wielerklassieker wordt gekenmerkt door in totaal veertig kilometer aan zandwegen en kasseistroken op de route. "Met veertig kilometer aan zandwegen en kasseien, heeft de Ronde van de Achterhoek een unieke uitstraling", zo vertelt Gerard van Balveren, voorzitter van de organisatie. "Maar we hebben ook een verantwoordelijkheid richting de renners als het gaat om hun veiligheid. Daarom zijn de afgelopen dagen inspecties verricht op de zandwegen. Die zullen ook de komende weken doorgezet worden, tot daags voor de koers." De wedstrijd is niet in gevaar, maar de organisatie heeft al wel besloten om een aantal wijzigingen aan te brengen in het parcours. Van Balveren: "Op een aantal plekken is de toplaag van de zandweg volledig verwaaid, zodat deze wel gebruikt kan worden. Op andere plekken zal de koers worden omgeleid, omdat de zandweg zelfs voor semi-professionele renners en top-amateurs door de aanhoudende droogte onbegaanbaar is geworden." Via de website www.rondevandeachterhoek.nl zullen de wijzigingen in de route bekend gemaakt worden.

Hiva Zelhem de meest veelzijdige kringloop in de regio! industriepark 5A, Zelhem.06-53154507 wo t/m vr 12-17 uur, za 10-15 uur.

OPENLUCHT VLOOIENMARKT DUIVEN zon. 19 aug. 10 - 17 uur Horsterpark, Horsterparklaan 4. Info kr.hr. Tel. 06-3910 8152 animo-vlooienmarkten.nl.

Fietsvierdaagse VVV Ruurlo 21 t/m 24 augustus Start 9.00-12.00 bij VVV, Kerkplein 20. Afstand ± 40 en 60 km. Deelname € 12,50 voor 4 dagen of € 4,- voor 1 dag. Inl. VVV Ruurlo 0573 453926.

Op zondag 12 augustus is er van 11.00 - 17.00 uur een braderie op camping Goorzicht, Boterdijk 3 te Aalten. Deze gezellige familiemarkt moet u zeker een keer bezocht hebben!

T.k. nw. tapijttegels meer dan 100 verschillende kleuren/motieven vanaf 0.90 p/tegel=3.60 per m2. 0545-472574 of 06-12300129.

Heeft U last van wespen? Bel Don Veenhuis.Tel. 06-10499025.