Contact Bronckhorst Midden

13 maart 2018

Contact Bronckhorst Midden 13 maart 2018


Anneke Aalderink wint 1 minuut gratis winkelen

Bouke Hollak, Anneke Aalderink en Nancy Weevers na 1 minuut winkelen bij Hollak Zelhem. Foto: PR

BRONCKHORST/ZELHEM - De redactie van Weekblad Contact kreeg een enorme hoeveelheid goede inzendingen retour van de Kerstfotopuzzel, waarvan de puzzelstukjes 'geknipt' waren uit de kerstwensen van vele ondernemers. De hoofdprijs was gratis 1 minuut winkelen bij Jumbo Hollak in Zelhem.

Winnares Anneke Aalderink uit Steenderen was donderdag 8 maart uitgenodigd bij Jumbo Hollak in Zelhem. Nancy Weevers was namens Weekblad Contact aanwezig. Na het startsein door Bouke Hollak kon Anneke Aalderink van start. Vlees, wasmiddelen, koffie, een taart, het kreeg allemaal een plek in de kar. Het winkelend publiek keek belangstellend toe. Na een minuut winkelen kwam het stopsein en kon bij de kassa worden bepaald hoe hoog het bedrag was geworden. De teller kwam op 204,15 euro en daar kreeg de winnares een mooie bos bloemen van het weekblad bij. Anneke Aalderink bedankt Weekblad Contact Bronckhorst en Jumbo Hollak in Zelhem heel hartelijk voor de prijs. "Het was een leuke ervaring!" Bouke Hollak, Anneke Aalderink en Nancy Weevers na 1 minuut winkelen bij Hollak Zelhem. Foto: PR

Nieuwe acties Flopwalkers

TOLDIJK - Team de Flopwalkers heeft zaterdag 10 maart een kofferbakverloting gehouden in Toldijk met als doel geld in te zamelen voor KWF kankerbestrijding. Via deze weg willen zij iedereen bedanken die prijzen geschonken heeft. Deze actie heeft 840 euro opgebracht.

Op zaterdag 17 maart gaan ze feesten voor KWF. De Achterhoekse band KIX treedt dan op in Flophouse, entree is 5 euro voor het goede doel. Er is een spectaculaire veiling onder leiding van Tijn Spekkink, waar van alles geveild zal worden en als finaleklap laat de band KIX zich veilen voor een geweldige feestavond.
De paasvossenjacht voor de kinderen t/m groep 8 wordt zaterdag 24 maart van 14.00 tot ongeveer 15.30 uur, georganiseerd in Toldijk. Verzamelen bij het rondje midden in Toldijk. Deelname 3,50 euro inclusief limonade en een broodje knakworst. Voor info en opgave, mail Mariët Nieuwenhuis am.nieuwenhuis@hetnet.nl.

Bibliotheek Hengelo gld. zoekt exposanten

HENGELO - Momenteel staan de vitrines in de bibliotheek Hengelo leeg. Daarom worden mensen gezocht die wellicht een mooie, bijzondere of grappige verzameling van het een en ander hebben.

Vanaf de maand april wordt de mogelijkheid geboden om hiermee in deze vitrines te exposeren. Wie het leuk vindt om hum verzameling met de bezoekers van de bibliotheek te delen, kan mailen of bellen.
Voor meer informatie: e.de.ruiter@bibliotheekwestachterhoek.nl, telefoon 0314-333445 (alleen op donderdagmiddag).

Exposanten gezocht

HENGELO - Momenteel staan de vitrines in de bibliotheek Hengelo leeg. Daarom worden mensen gezocht die wellicht een mooie, bijzondere of grappige verzameling van het een en ander hebben. Vanaf de maand april wordt de mogelijkheid geboden om hiermee in deze vitrines te exposeren. Wie het leuk vindt om hum verzameling met de bezoekers van de bibliotheek te delen, kan mailen of bellen. Voor meer informatie: e.de.ruiter@bibliotheekwestachterhoek.nl, telefoon 0314-333445 (alleen op donderdagmiddag).

Hoe staat Zwembad Steenderen er voor

STEENDEREN - Het bestuur van SCE Steenderen nodigt iedereen uit die de sporthal en het zwembad een warm hart toedraagt, om naar de startbijeenkomst te komen op maandag 26 maart in De Pannevogel.

Bestuurslid Marijke Melsert: "Als bestuur van de stichting SCE, die sporthal en zwembad beheert, willen we iedereen informeren over wat we doen. Wat zijn de resultaten uit 2017 en welke plannen zijn er voor 2018? We betrekken alle belangstellenden graag bij de mogelijkheden voor de toekomst. We laten verder op deze avond enkele vrijwilligers aan het woord over hun taken zodat we nog beter weten wat we met elkaar doen. De activiteitencommissie zal weer laten zien welke bijzondere activiteiten gepland zijn en wat daarbij nog voor hulp nodig is."

De uitnodiging voor de startbijeenkomst geldt voor alle vrijwilligers, geïnteresseerden die misschien vrijwilliger willen worden en iedereen die op de hoogte wil blijven en wil meedenken en -praten over de toekomst van zwembad en sporthal. Vanaf 19.45 uur staat de koffie klaar.

Klas naar de boerderij

Grondleggers van 'school-boer' Fré Heuvelink, Jozef Holtslag en Wim Regelink. Foto: Liesbeth Spaansen

Het project 'school-boer', nu beter bekend als 'met de klas de boer op' wordt voor de dertigste keer georganiseerd. Jozef Holtslag, Fré Heuvelink en Wim Regelink begonnen samen met Henny Helmink en Herman Harenberg aan dit project.

Column

Vreugdedans

Ze danst al maanden, pakt zomaar na het eten ineens het podium in de woonkamer. Wanneer wij vermoeid uitbuiken haakt zij zich vast in melodieën om vervolgens in te haken met denkbeeldige vriendinnen. "En hier doe ik even niks", zegt ze tijdens een instrumentaal deel in een van de hippe popsongs die we inmiddels dromen kunnen. "Dat moet mij ook nog lukken", denk ik, waarna ze abrupt een choreografie inzet die ik met geen mogelijkheid ooit zal beheersen.

Gut, wat ben ik trots. Wat zal ik morgen tijdens de uitvoering enkel haar zien in het gezelschap, van binnen hoge kreetjes slakend van enthousiasme en vervoering. Wat zal ik filmen en met mijn scherm het zicht belemmeren voor andere aanwezigen. Me verwonderen over dat lichtvoetige gehuppel terwijl ik wegzak in een campingstoel die vermomt is als theaterfauteuil. Aan de rand van de belijnde gymvloer, voor even de piste in onze plaatselijke sporthal.

Meestal is het danspaleis een zweethok voor de lokale bevolking, maar eens per jaar een glorieus droompodium voor mijn jongste. Een fladderig meisje met volwassen lipstick dat zich in dat ene jaarlijkse moment op Broadway waant. Tussen de optredens door in een verwassen jasje van de vereniging gestoken waardoor ze lijkt op Olivia Newton John in de slotscène van haar grootste succes, met vriendinnen in eenzelfde tenue als een kliekje om zich heen. Onoverwinnelijk ritmisch en eeuwig jong.

Oh ja, ik zat vroeger ook op dansen. Maar zelfs mijn haren dansten niet zoals de hare. Mijn moves sloten beter aan bij die van haar oudere zus; aards en nuchter en met een humoristische inslag waar we op het eerste gezicht vooral zelf van genieten kunnen. "Ze krijgt vast later een vriend met een sixpack", zei mijn oudste me laatst intens serieus, "ze is zo knap." Verbaasd wist ik in mijn verstomming niet of ik haar eerst moest uitleggen hoe beeldschoon ze zelfs wel niet is, of dat de gemiddelde vriend meestal niet beschikt over een sixpack. "Wat lief", stamelde ik volgens mij, niet in staat de juiste woorden te vinden voor dit uit zijn voegen barstende gevoel van trots.

Het overvalt me de laatste tijd wel vaker hoor, zo tussen boterham en stroopwafel door, dat ik om me heen kijk en ineens zie wie ze aan het worden zijn. Hoe ze immens oogverblindend langzaam plaatsnemen in hun eigen vel en zichzelf glorieus accepteren. Mijn kleine groot geworden wonderen, twee meisjes die zo van de wereld schrokken dat ze deze eerst wekenlang hebben uitgejouwd. Zo stil tevreden als ze nu zijn, knutselend en iPaddend. Zichzelf aan het wordend.

Toen ik laatst vanuit het niets zo niet te bedwingen trots op ze was dat ik het zomaar hardop uitsprak, keek de oudste me verdwaasd aan en zei: "Oh, jij bent ook echt een moeder hè?!" Werkelijk, een groter compliment had ze me niet kunnen maken. Ja, dat ben ik. Die van jullie. En ik kan jullie hebben, met al jullie liefde, eerlijk- en beeldschoonheid, hangende armen, opwaartse glimlachen, visies over sixpacks en zelfs, ja zelfs met het schaamrood op jullie prachtige kaken als ik vreugdedans om jullie bestaan.


Hengeloërs denken volop mee in 'dorpslaboratorium'

Het dorpslaboratorium van Stichting Hengelo Mien Dorp. Foto: Luuk Stam

Eerste openstelling oude gemeentehuis trekt over twee dagen zo'n 150 bezoekers

Door Luuk Stam

HENGELO – Voor het eerst sinds lange tijd waren de deuren van het leegstaande oude gemeentehuis aan de Raadhuisstraat in Hengelo op vrijdag 9 en zaterdag 10 maart weer open voor publiek. Dorpsbewoners konden hier terecht om de door de stichting Hengelo Mien Dorp opgezette plannen te bekijken en om mee te denken over de toekomst van hun dorp.

Vrijdagmiddag maakten ruim honderd Hengeloërs van die mogelijkheid gebruik. Zaterdagochtend kwamen zo'n vijftig bezoekers naar wat door de stichting het dorpslaboratorium wordt genoemd. Sommige inwoners van Hengelo kwamen hier bewust naartoe, maar er waren ook bezoekers die min of meer toevallig kwamen binnenlopen.

"Dit is een heel goed initiatief, want we moeten samen de mouwen opstropen om er hier in Hengelo wat van te maken", vindt een bezoeker die tot die eerste groep behoort. Hij heeft al meerdere ideeën in de daarvoor bestemde box gestopt. Een ander wandelt tussen het doen van de boodschappen door even binnen. "Ik zag hier allerlei activiteit en vroeg me af wat hier precies kwam", klinkt het.

Voorlopig is er nog geen definitieve invulling van het oude gemeentehuis en dus heeft Hengelo Mien Dorp het leegstaande pand in bruikleen van de gemeente Bronckhorst. De leden van de stichting zien dit als dé plek om zichzelf te presenteren aan het publiek. De voorste twee ruimtes zijn in gebruik. De ene ruimte geldt als de plek om ideeën te verzamelen, in de ander hangen de uitgewerkte plannen en visies. In de tussenliggende gang hangt het vol met historische dorpsfoto's.

Bezoekers kunnen door middel van het plakken van smileys laten blijken in welke plannen zij het wel zien zitten. Het meest concrete plan van de stichting Hengelo Mien Dorp is de realisatie van een muziekkoepel op het plein bij de Remigiuskerk. Dit plan blijkt heel wat goedkeuring te kunnen wegdragen, want al snel hangt het rondom dit ontwerp vol met smileys.

De deuren van het oude gemeentehuis zullen vanaf nu om de week op vrijdagmiddag tussen 15.00 uur en 19.00 uur geopend zijn. Ook zijn er extra activiteiten zoals op vrijdag 18 mei om 19.30 uur het ontwerpatelier 'Van Houtskoolschets naar Toekomstvisie'. Wie de ontwikkelingen in het dorpslaboratorium buiten openstelling wil bekijken, kan contact opnemen via contact@hengelo.miendorp.nl.

Kom kijken bij NoaLies

STEENDEREN - Tijdens de week van Zorg en Welzijn is iedereen van harte welkom op de open dag bij NoaLies. Onder het genot van een kop koffie of thee, kunnen belangstellenden een kijkje nemen op de locatie in ontmoetingscentrum de Kei aan de Alfons Ariënsstraat 4 in Steenderen.

Zorghuis NoaLies 2 is geopend op vrijdag 16 maart van 10.00 tot 12.00 uur.

3D printer in het Repair Café Hengelo

HENGELO - Puur Natuur zal donderdag 15 maart van 15.00 tot 20.00 uur een demonstratie van een 3D printer geven in het Repair Café.

Zijn de 3D printers de toekomst voor de Repair Cafés? Wie altijd al eens heeft willen zien wat een 3D printer nu eigenlijk is dan is dit het moment. Er zijn tijdens het Repair Café twee specialisten aanwezig, die werkzaam zijn bij Puur Natuur. Zij kunnen alles vertellen en laten zien wat er aan voorafgaat voor er daadwerkelijk geprint kan worden. Nieuwsgierig? Aarzel niet stel gerust vragen.
Het Repair Café is 15 maart ook normaal geopend voor het vermaken en herstellen van kleding en reparatie van apparaten of een praatje met onze vrijwilligers onder het genot van een kopje koffie of thee. Tot zien in het Repair Café.

3D printer in het Repair Café Hengelo

HENGELO - Puur Natuur zal donderdag 15 maart van 15.00 tot 20.00 uur een demonstratie van een 3D printer geven in het Repair Café.

Zijn de 3D printers de toekomst voor de Repair Cafés? Wie altijd al eens heeft willen zien wat een 3D printer nu eigenlijk is dan is dit het moment. Er zijn tijdens het Repair Café twee specialisten aanwezig, die werkzaam zijn bij Puur Natuur. Zij kunnen alles vertellen en laten zien wat er aan voorafgaat voor er daadwerkelijk geprint kan worden. Nieuwsgierig? Aarzel niet stel gerust vragen.
Het Repair Café is 15 maart ook normaal geopend voor het vermaken en herstellen van kleding en reparatie van apparaten of een praatje met onze vrijwilligers onder het genot van een kopje koffie of thee. Tot zien in het Repair Café.


www. repaircafehengelogld.nl

In memoriam Zijspancrosser Hans Garritsen Rust in vrede, Hans

HENGELO - In de crosswereld was het zaterdag even stil. Heel erg stil. Dan weet je dat het mis is. In een wereld van rondrazende motoren hoort het niet stil te zijn. Hier hoort bulderend motorgeluid te klinken. Langs de kant hoort het te gaan over posities en over spanning. Als een motor onverhoopt even stilvalt, is er altijd wel een technische man in de buurt. Maar een stilte zoals deze, die wil niemand.

Afgelopen week nog schreef ik over het crossvirus. Een heel belangrijk aspect van dat virus is het feit dat het verbindt. Dat het al die mensen met datzelfde gevoel bij elkaar brengt. Die crossers vormen samen één grote familie. Ze staan samen op en rond de baan. Ze volgen dezelfde berichten op de sociale media. Ze vieren elkaars verjaardagen.

Dat crossvirus is iets dat rondwaart rondom de crossbanen, maar dat niet alleen. Het zit in mensen. Het kruipt onder de huid. Het zit diep van binnen. Hans was één van die pure liefhebbers die dit in hart en nieren met zich meedroeg. Die als 53-jarige nog altijd niets liever deed dan alsmaar weer die helm opzetten, de laarzen aantrekken en de gashendel opendraaien.

Op alle crossbanen in de regio was hij een bekend gezicht. Vorig weekend in Lochem was hij nog van de partij. Hij was er ook bij op 't Hengelse Zand in 2012. Zijn ogen straalden van geluk. Zijn geliefde motorcross in zijn geliefde thuisdorp, mooier ging het niet worden. Toch ging er ook in de jaren daarna geen zijspancross voorbij zonder dat de naam Garritsen door de speakers klonk.

Tot nu. Tot deze zaterdagmiddag. Want op tragische wijze kwam aan dit alles abrupt een einde. Het vreselijke nieuws kwam vanaf de crossbaan in Varsseveld. Het ging als een schokgolf door de hechte motor- en zijspancrossfamilie. Een schok was het niet in de laatste plaats voor het jonge crosstalent. Talent dat Hans al sinds jaar en dag met veel liefde en passie ondersteunde.

Nu rest er niets anders dan hopen. Hopen dat er in de hemel – of waar hij dan ook mag zijn – af en toe motorgeluid mag klinken. Dat het er mag ruiken naar benzine. Dat hij nog af en toe de helm op mag zetten, de laarzen aan mag trekken en na afloop de modder van zijn gezicht mag vegen. Dat hij het crossvirus voor eeuwig mag behouden. Rust in vrede, Hans.

'Sponsorkoning zorgt voor win-win-winsituatie'

Rogier van Essen (links) van de Sponsorkoning en Heico Wansink van de Hengelose Albert Heijn. Foto: Luuk Stam

HENGELO – Als het nieuwe project in en rondom Hengelo goed gaat lopen, kunnen volgens de initiatiefnemers consumenten, ondernemers én verenigingen volop profiteren.

Door Luuk Stam

Voetbalvereniging Pax wil graag nieuwe doeltjes voor de jeugd. De volleyballers van DVO zouden graag een nieuwe geluidsinstallatie aanschaffen. En de jonge talenten van gymnastiekvereniging Achilles kunnen wel nieuwe tenues gebruiken. Het zijn allemaal wensen die dankzij de Sponsorkoning in vervulling kunnen gaan.

Sinds vorige maand is dit project met de bijbehorende sponsorboekjes in Hengelo en omgeving actief. Het werkt als volgt: plaatselijke ondernemers hebben gezamenlijk een boekje vol aanbiedingen samengesteld. Voor 10 euro kunnen mensen dit boekje kopen. Van dat geld gaat 5 euro naar de deelnemende verenigingen, stichtingen en scholen.

De consument vindt in het boekje kortingsbonnen voor onder andere de supermarkt, de kledingzaak, de kapper en het eetcafé om de hoek. De ondernemer trekt hierdoor mensen naar zijn of haar zaak en de vereniging heeft een extraatje om de gewenste doelen te realiseren. "Een win-win-winsituatie", stelt Rogier van Essen van de Sponsorkoning.

Van Essen zet in heel het land dergelijke projecten op. In Hengelo werkt hij al enkele jaren samen met Heico Wansink van de Albert Heijn. "Ondernemers zoals Heico krijgen heel veel verzoeken voor sponsoring", geeft Van Essen aan. "Dan krijgen ze bij een vereniging een bord of een vlag, maar ze vragen zich af wat ze er meetbaar voor terugkrijgen. Deze actie is voor ondernemers interessanter, want nu krijgen ze daadwerkelijk mensen over de vloer."

De sponsorboekjes zijn te koop via de verschillende verenigingen en in de Albert Heijn. "De opbrengst van de boekjes die in de AH worden verkocht, verdelen we naar ratio over de verenigingen", legt Van Essen uit. "Maar mensen kunnen ook aangeven dat ze hun donatie specifiek aan één vereniging willen doen. Bijvoorbeeld aan Pax of aan DVO."

Om de motor echt aan het draaien te krijgen, is de inzet van de verenigingsleden zelf van groot belang. "Hoe meer boekjes zij verkopen, hoe meer het hun vereniging oplevert", geeft Van Essen aan.

De boekjes zijn verkrijgbaar tot en met 31 maart. De meeste acties die erin staan, lopen door tot eind april. Een vervolg komt er waarschijnlijk volgend jaar. "Wij willen de verenigingen blijven ondersteunen om ze bloeiend te houden", zegt Van Essen. "Dit jaar is het de eerste keer en is het allemaal nieuw. Volgend jaar zal het waarschijnlijk sneller omarmd worden." www.sponsorkoning.nl/hengelo

Palmpaasstok versieren en Palmpaasoptocht in Hengelo

HENGELO - Over iets meer dan twee weken is het Palmpasen. Ook dit jaar organiseren de gezamenlijke kerken van Hengelo Gld. een Palmpaasoptocht.

Wie wil meedoen met de Palmpaasoptocht is zaterdagmiddag 24 februari van 15.00 tot 16.00 uur is van harte welkom in Kerkstraat 15 om samen de stokken te versieren. Voor een kind dat zelf geen stok heeft, zijn stokken beschikbaar. Ook het materiaal om er een mooie kleurrijke en lekkere stok van te maken is aanwezig.

Op zondag 25 maart zijn de kinderen met de versierde stok vanaf 10.15 uur welkom in het parochiecentrum aan de Spalstraat 38, naast de Willibrorduskerk, alwaar de stokken bekroond worden met een broodhaantje.
Als de palmpaasstokken versierd zijn, volgt een rondje door de Willibrordkerk en volgt een gesprekje over de stokken/ symboliek van de versiersels. De optocht gaat dan met de muziek van Concordia voorop door de Willibrorduskerk via de Spalstraat naar de Remigiuskerk. Daarna is er in Kerkstraat 15 voor de kinderen ranja en voor de ouders koffie/thee en gelegenheid om nog even na te praten.

Wie thuis al een palmpaasstok heeft versierd, kan zich ook aansluiten bij de optocht, vertrek circa 10.40 uur bij de Willibrordkerk.


Streekboekenverkoop bij ECAL

DOETINCHEM - Bij het Erfgoedcentrum Achterhoek & Liemers in Doetinchem vindt op donderdag 15 maart van 10.00 tot 15.00 uur een streekboekenverkoop plaats.

Het assortiment bestaat uit streekhistorische en algemeen historische boeken, genealogische literatuur, tijdschriften en streekromans. De boekenmarkt vindt plaats in de studiezaal van het Erfgoedcentrum. In de daar aanwezige boekwinkel kan men tevens terecht voor de nieuwste streekboeken, kalenders en wenskaarten.

Het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers is te vinden in gebouw 't Brewinc, de studiezaal is op de eerste verdieping van het gebouw aan de Jsselkade 13 te Doetinchem.


Historische kleding over de rode loper

De garenman, één van de figuren op de rode loper tijdens de kledingshow van de Oudheidkundige Vereniging. Foto: Luuk Stam

HENGELO - De jaarlijkse ledenvergadering van de Oudheidkundige Vereniging Hengelo kreeg op donderdag 8 maart een bijzondere invulling. Na het officiële gedeelte konden de leden in Ons Huis genieten van een kledingshow vol historische kleding. De presentatie van het geheel was in handen van Nanny Langeler.

Door Luuk Stam

Zij begeleidt het publiek deze donderdagavond langs de verschillende klederdrachten vanaf 1900, geshowd door ruim twintig modellen. Een boer en boerin komen langs, maar ook stelletjes in zondagse kleding, een bruidspaar en een aantal beroepsbeoefenaars zoals boeren, een jager, een boswachter, een garenman en een dienstmeisje.
Allemaal zijn ze gekleed in de stijl zoals die in het verleden in de Achterhoek te zien was. Ook de klederdracht van Dickens, die eind vorig jaar centraal stond tijdens het Winters Pleinenfeest, komt op de rode loper langs. "Maar deze stijl zag je hier niet", vertelt Nanny Langeler. "Dit zag je echt vooral in Engeland."
De show was een initiatief van Gerdien Mullink van de Oudheidkundige Vereniging. "Wij hebben als vereniging de afgelopen jaren veel oude kleding gekregen", vertelt ze. "Het leek ons leuk om dat eens op deze manier te laten zien. Nu alleen voor onze leden, maar wie weet doen we dit nog een keer voor een breder publiek."

Streekboekenverkoop bij ECAL

DOETINCHEM - Bij het Erfgoedcentrum Achterhoek & Liemers in Doetinchem vindt op donderdag 15 maart van 10.00 tot 15.00 uur een streekboekenverkoop plaats. Het assortiment bestaat uit streekhistorische en algemeen historische boeken, genealogische literatuur, tijdschriften en streekromans. De boekenmarkt vindt plaats in de studiezaal van het Erfgoedcentrum. In de daar aanwezige boekwinkel kan men tevens terecht voor de nieuwste streekboeken, kalenders en wenskaarten. Het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers is te vinden in gebouw 't Brewinc, de studiezaal is op de eerste verdieping van het gebouw aan de Jsselkade 13 te Doetinchem.

Dertig jaar project 'school-boer' en nog altijd nodig

BRONCKHORST – Het project 'school-boer', nu beter bekend als 'met de klas de boer op' wordt op 20 maart voor de dertigste keer georganiseerd. In de ochtend neemt de boer de rol van de leraar over in de klas en in de middag gaat de klas naar de boer toe. Drie grondleggers voor het project: Jozef Holtslag, Fré Heuvelink en Wim Regelink, die samen met Henny Helmink en Herman Harenberg begonnen, kwamen op uitnodiging van Renate Schut van de huidige projectgroep voor dit heuglijke feit nog eens bij elkaar. Een kleine maar gezellige reünie van drie veehouders met hart voor het boerenbedrijf en zeer gemotiveerd om hun verhaal aan kinderen te vertellen.

Door Liesbeth Spaansen

Even voorstellen
Jozef Holtslag (60) is een actieve boer met zestig koeien in Wichmond. Zijn zoon gaat het boerenbedrijf te zijner tijd overnemen.

Fré Heuvelink (70) boerde op het Grote Veld in Lochem en had koeien en varkens. De gronden werden opgekocht om terug te geven aan de natuur. Een perceel is behouden gebleven voor zijn dochter die er nu een paardenpension heeft.

Wim Regelink (71) uit Vierakker had een opvolger voor zijn boerenbedrijf: zijn dochter verplaatste het naar Duitsland.

Klas de Boer op
Fré Heuvelink was voorzitter van het project 'school-boer' dat gezamenlijk werd gestart met zes scholen in Warnsveld. "We hadden contact met Voorst, waar het project al bezig was. Er moest natuurlijk wel animo voor zijn, maar de leerkrachten waren allemaal laaiend enthousiast en het was niet alleen voor de kinderen, maar ook voor de ouders heel informatief. Wat altijd bij blijft is de geboorte van een kalf en dat de kinderen een hekel hebben aan de stank. Er was veel onwetendheid. De boer krijgt op deze manier de kans om het verhaal te doen."
Jozef Holtslag weet nog goed dat het project in 1988 begon. "We hadden toen een middag belegd met de scholen en bleven daarna intensief in contact. Vooral in de beginjaren kwamen kinderen van de boerderij. We bedachten dat we eigenlijk de stad in moesten. Scholen uit Zutphen en later Vorden kwamen er daarom bij."

Wim Regelink: "Onderwijzers moesten voor het bezoek aan de boerderij hun lessen erop richten. Die middag kwamen de klassen dan naar het bedrijf, op de fiets, dus de afstand vanaf school moest ook goed zijn. De bedoeling van het project was, zowel toen als nu: kinderen kennis te laten maken met de landbouw, al is de onwetendheid van de ouders wel over."

Ieder jaar vertelde Wim hetzelfde verhaal, maar steeds aan andere kinderen. "Je blijft herhalen ja. Boeren vroegen zich zeker in het begin af of ze het wel konden doen. De werkdruk is hoog, maar zij hebben er veel voor over om een dagje 'vrij' te maken om de kinderen te ontvangen. Vooraf zorgen ze dat er limonade, kaas en worst is, maken de stal en het terrein schoon, het is toch promotie van het bedrijf."
Projectgroep
Het project, dat werd en wordt gesponsord, onder andere door FrieslandCampina, Welkoop, ForFarmers Nederland en de Rabobank is toe aan het dertigste jaar.
Op dit moment bestaat de projectgroep uit Judith Waninge, Martine Maalderink, Nancy Schennink, Mariska Tiesink, Renate Schut en Vivienne Huetink, die binnenkort wordt opgevolgd door Joke Regelink. Vrouwen werken mee op de boerenbedrijven, ook al hebben ze vaak een baan ernaast. "We staan als vrouw achter het bedrijf," vertelt Renate Schut. "Wij zorgen heel goed voor onze dieren, daar doen we alles aan."
De noodzaak om kinderen meer over de boerderij te willen vertellen, blijft. "Boeren willen zeker de stadskinderen wel wat nieuws vertellen," weet Renate. "Over de koeien, elk dier heeft zijn eigen mooie verhaal, en de melk. Helaas is proeven uit de speen of tank om hygiëneredenen niet meer toegestaan." Het bezoeken van de boerderij spreekt de kinderen nog altijd aan. "Het is echt, ze kunnen aaien, ruiken en voelen. En soms ook op de trekker rijden. Het moet zeker nog dertig jaar doorgaan."

Sinaasappelactie SV Basteom

STEENDEREN - Het seizoen van voetbalvereniging SV Basteom is weer begonnen. De activiteitencommissie heeft niet stil gezeten om weer leuke acties te bedenken. Eén van deze acties is de jaarlijkse sinaasappelactie.

De jeugd van voetbalvereniging Basteom komt woensdag 28 maart vanaf 18.00 uur aan de deur om overheerlijke en gezonde sinaasappels van De Kruisbrink uit Toldijk te verkopen. De opbrengst komt ten goede aan de activiteiten die bij SV Basteom worden georganiseerd voor de jeugd en de senioren.

De molenaars zitten weer droog

STEENDEREN - Het Oranje Fonds organiseerde op 9 en 10 maart NLdoet; de grootste vrijwilligersactie van Nederland. NLdoet nodigde iedereen uit om een dagje de handen uit de mouwen te steken. Bij de Bronkhorster Molen klusten zo'n vijftien leden van de Rotary Zutphen.

De Bronkhorster Molen wordt door een groep enthousiaste vrijwilligers onderhouden. In het jaar dat de molenaar immaterieel erfgoed is geworden, lekte de verbinding tussen molen en molenaarsverblijf en die had een nieuwe waterkering nodig. Leden van Rotary Zutphen klaarden deze klus. "We doen nu zeven jaar mee aan NLdoet en zoeken altijd een locatie waar we met z'n allen aan de slag kunnen," vertelt Anton Gijsselhart. "Vandaag kan dat bij de Bronkhorster Molen."
Een deel van de molenbelt, de zogenaamde uitvaart, werd uitgegraven. Een flinke klus, dat door een groep mannen werd aangepakt. Als aan het einde van de ochtend de grond is verwijderd, kan er nieuwe folie worden aangebracht. Na de aansluiting te hebben vastgezet met kit, kon de grond op zijn plek worden geschept en de plaggen gras teruggeplaatst. De lekkage had ook in het molenaarsverblijf tot waterschade geleid, wat resulteerde in schimmel op de muren. Rotaryvrijwilligers gingen daar aan de slag om de muren schoon te maken en te schilderen.
Daarnaast werd het straatwerk rondom de molen onkruidvrij gemaakt, werden de hekwerken boven de ingang en het molenaarsverblijf geschuurd en geschilderd en kregen de deuren na het schuren een lik verse verf. Tussen de werkzaamheden door was er koffie en thee met lekkers en voor de lunch stonden broodjes en erwtensoep in de molen op tafel. Het weer was overigens bijzonder goed deze dag, zodat een aantal vrijwilligers ervoor kozen om lekker buiten van hun lunch te genieten.

Roll-Over Bronckhorst: neem een buur mee

BRONCKHORST - Eind mei - begin juni staat de veertiende wandel-driedaagse Roll-Over Bronckhorst op de Zonnebloemagenda. Ook dit jaar zijn weer mooie routes uitgestippeld. Start- en eindpunten zijn bekend: 31 mei J.J.C. Flophouse Toldijk, 1 juni Voetbalvereniging Be Quick Zutphen en 2 juni Sporthal de Lankhorst Wichmond. "De organisatie van de Roll-Over staat te popelen om weer aan de slag te gaan. We willen de deelnemers aan de Roll-Over zoveel mogelijk ontzorgen. Daarom zorgen we op elke startplaats voor voldoende rolstoelen, omdat het voor deelnemers vaak lastig is om een rolstoel te vervoeren." vertelt voorzitter van het Roll-Over comité Jan Visser. "Dus wie iemand in hun buurt kent, die wel wat kan lopen, maar niet zover; neem ze eens een avond mee. Ook duwers kunnen zich aanmelden; het is gewoon gezellig."

Door Liesbeth Spaansen

Voor de Roll-Over Bronckhorst is een ervaren team aan het werk om de driedaagse voor te bereiden. "Het is inderdaad een ervaren team, maar dat zal nooit op de automatische piloot gaan", benadrukt Jan Visser. Elk jaar worden andere routes uitgezet.

Ben van Raaij, sinds februari 2017 voorzitter van de Zonnebloem regio IJsselstreek: "We zijn trots op dit ervaren team. De mensen weten hoe ze mooie en begaanbare routes uit kunnen zetten, ze letten op de veiligheid in het verkeer en de (on)mogelijkheden van start- en pauzeplekken. Zo kunnen de deelnemers mooie wandelingen maken. Deze vrijwilligers helpen hier heel graag aan mee. Een groot aantal van de vrijwilligers zijn er al 10 tot 14 jaar bij. Het is een mooie activiteit en de wandeldeelnemers hebben geweldige dagen. Het is zo bijzonder, ze beleven er veel plezier aan. Ze krijgen de kans eropuit te gaan, de natuur in, het boerenleven ervaren langs weilanden en akkers. Als de deelnemers genieten dan genieten wij als vrijwilliger ook!"

Het aantal deelnemers aan de Roll-Over wisselt van jaar tot jaar; dit is onder andere afhankelijk van de startplaatsen, maar ze komen wel van heinde en verre. "Omdat ouderen langer thuis blijven wonen kunnen ze mooi meedoen via de plaatselijke Zonnebloemafdeling. Ook doen er veel mensen mee die in een verzorgingshuis wonen; ze komen dan vaak met meerderen in een busje," weet Jan Visser. "Helaas voelen veel potentiële deelnemers zich beperkt vanwege het vervoer naar en van de startplaatsen, maar de rolstoel hoeft niet mee. Er zijn er genoeg! Voor een rollator-gebruikers zijn de routes niet geschikt, deelnemers vergissen zich in de afstand. Deelnemers in een scootmobiel of zelfs een rolbed kunnen meedoen." Tijdens de wandel-driedaagse zijn voldoende verpleegkundigen en EHBO'ers aanwezig, want voorkomen is beter dan genezen.

Donderdagavond zal burgemeester Marianne Besselink het evenement openen en vrijdag burgemeester Annemieke Vermeulen in Zutphen. Zaterdag zal de directeur van de Zonnebloem Nederland, Marc Damen, de opening verrichten en vervolgens de Wichmond-route meelopen als duwer. "We kunnen extra duwers nog goed gebruiken."

Elke avond is er muziek, maar het blijft nog even een verrassing wie er optreden. Wel bekend is dat Muziekvereniging Excelsior uit Warnsveld de intocht zaterdags muzikaal zal omlijsten.

De Roll-Over organisatie krijgt financiële ondersteuning van de Vrienden van de Zonnebloem en de vele sponsoren, zoals de gemeenten Bronckhorst en Zutphen. "Dat is heel belangrijk", vertelt Jan Visser. "Zonder, is het helaas niet meer mogelijk om dit evenement te organiseren. De mensen worden goed verzorgd, krijgen hun natje en droogje, bijvoorbeeld fruit onderweg en kunnen op tijd naar het toilet. Verder geniet iedereen van een gemoedelijke en aangename wandeltocht."

Kijk op de website of Facebook voor meer informatie.

Sinaasappelactie SV Basteom

STEENDEREN - Het seizoen van voetbalvereniging SV Basteom is weer begonnen. De activiteitencommissie heeft niet stil gezeten om weer leuke acties te bedenken. Eén van deze acties is de jaarlijkse sinaasappelactie. De jeugd van voetbalvereniging Basteom komt woensdag 28 maart vanaf 18.00 uur aan de deur om overheerlijke en gezonde sinaasappels van De Kruisbrink uit Toldijk te verkopen. De opbrengst komt ten goede aan de activiteiten die bij SV Basteom worden georganiseerd voor de jeugd en de senioren.

Paasbrodenactie Sweder van Voorst Hummelo en Keppel

HUMMELO EN KEPPEL - Scouting Sweder van Voorst houdt zijn jaarlijkse Paasbrodenactie op zaterdag 17 maart van 10.00 tot 13.00 uur. De scouts zullen de paasbroden huis aan huis verkopen in de dorpskernen van Hummelo, Keppel, Drempt, Baak en Toldijk.

Omstreeks 9.30 uur verzamelen de scouts zich op verschillende adressen waar ze de laatste informatie krijgen. Vandaar uit trekken ze door de dorpskernen met grote tassen en fietsen waarin de Paasbroden vervoerd zullen worden. De paasbroden kosten dit jaar 4 euro per stuk. Zo is het makkelijker voor de allerjongsten onder de scouts het juiste wisselgeld terug te geven. Gelukkig is er leiding en zijn er vrijwillige ouders om deze jonge verkopers te begeleiden. De Paasbrodenactie wordt traditiegetrouw afgesloten met broodjes knakworst en een gezellig samenzijn, zodat dan de laatste nieuwtjes uitgewisseld kunnen worden. Paasbroden vooruit bestellen is mogelijk via Cecile Willems, mail naar Willems436@zonnet.nl.


www.scoutingsweder.nl

Première Musical De Vrouw in Keijenborg

BRONCKHORST/KEIJENBORG - Bij de viering van Internationale Vrouwendag op 8 maart, ging musical De Vrouw in Dorpshuis de Horst te Keijenborg in première. Irene van der Aart begeleidde de speelsters bij het vervullen van hun rol. De organisatie was in handen van de Werkgroep Vrouwendag Bronckhorst.

De avond werd geopend door burgemeester Marianne Besselink. Zij vertelde over de geschiedenis van Vrouwendag. "Ik dacht dat mijn oma en moeder het al wel geregeld hadden, maar dat is dus niet zo." De burgemeester zorgt ervoor dat ze altijd met het eten 's avonds thuis is. Daarna stond Irene van der Aart voor de taak als gespreksleider bij de vrouwelijke politici van de gemeente Bronckhorst. Zij moesten een aantal vragen bespreken, waarin vrouwen de hoofdrol spelen, waaronder: 'Is Bronckhorst vrouwvriendelijk?'
Na de pauze werd onder de inspirerende leiding van Irene van der Aart een musical geïmproviseerd waarbij alle ingrediënten zoals liefde, dood, drama, dromen, zang en (disco)dans aan bod kwamen. Drie willekeurige vrouwen uit de zaal deden met haar mee en brachten in een half uur een musical ten tonele tot grote hilariteit van de honderd vrouwen in de zaal. Uiteraard keerde alles ten goede en het meteen de dernière opvoering was.

Paasbrodenactie Sweder van Voorst

HUMMELO EN KEPPEL - Scouting Sweder van Voorst houdt zijn jaarlijkse Paasbrodenactie op zaterdag 17 maart van 10.00 tot 13.00 uur. De scouts zullen de paasbroden huis aan huis verkopen in de dorpskernen van Hummelo, Keppel, Drempt, Baak en Toldijk. Omstreeks 9.30 uur verzamelen de scouts zich op verschillende adressen waar ze de laatste informatie krijgen. Vandaar uit trekken ze door de dorpskernen met grote tassen en fietsen waarin de Paasbroden vervoerd zullen worden. De paasbroden kosten dit jaar 4 euro per stuk. Zo is het makkelijker voor de allerjongsten onder de scouts het juiste wisselgeld terug te geven. De leiding en vrijwillige ouders begeleiden deze jonge verkopers. Paasbroden vooruit bestellen is mogelijk via Cecile Willems, mail naar Willems436@zonnet.nl.

Expositie Dick Bosch in Bieb Hengelo

HENGELO - In maart exposeert Dick Bosch zijn schilderijen in de bibliotheek van Hengelo Gld.

Dick Bosch is op 1 augustus 1949 geboren in Arnhem. Hij is autodidact en ziet het schilderen – meestal in olieverf op linnen - als zinvolle invulling op momenten dat er ruimte en tijd voor is.

De meeste schilderijen zijn zogenaamde 'schootschilderijen', omdat dit een groot gedeelte van zijn leven de ruimte was waar hij kon schilderen. Meestal schilderde hij als emotionele uitlaatklep; nu hij gepensioneerd is, heeft hij eindelijk meer ruimte en gelegenheid om buiten zijn 'comfortzone' te schilderen. Sinds 2017 woont Dick Bosch in Keijenborg. Hoewel hij een aantal malen een schilderij heeft verkocht is dat niet zijn voornaamste drijfveer. Lijsten vindt hij niet belangrijk. Meestal produceert hij abstracte voorstellingen, alhoewel er vaak wel lichaamsdelen, of delen van dieren, zoals veren van vogels, en gezichten in herkenbaar zijn. Een schilderij begint hij altijd met het maken van een aantal 'droedels', waarbij hij een verantwoorde vlakverdeling nastreeft. Die vlakken worden ingevuld, waardoor er soms weer een andere vlakverdeling ontstaat. Dick Bosch mag graag gebruik maken van dit medium, waarbij hij de olieverf haast vloeibaar maakt, om deze dan met het kleinst mogelijke penseel aan te brengen.

De expositie is nog de gehele maand maart te zien tijdens de openingsuren van de bibliotheek.

Lezing Symboliek en Zonde

HENGELO - De werkgroep Inspiratie & Ontmoeting van de gezamenlijke kerken Hengelo Gld. organiseert op 22 maart van 20.00 tot 22.00 uur in Ons Huis een thema-avond onder leiding van Rien Overvelde. Rien was in zijn werkzame leven avondleraar tekenen. Hij heeft onder andere over zijn studententijd een boek geschreven: 'Jongens van het internaat' over het Lugderinternaat in Hilversum en is de ontwerper van het Ludgerbeeld bij Den Eltern in Zutphen.

In het grijze verleden zijn kunstenaars en psychologen al bezig geweest met het fenomeen 'zonde'. Bekend is het schilderij van Jeroen Bosch: 'de zeven hoofdzonden' en ook de kerkvader Augustinus heeft een poging ondernomen om het begrip 'zonde' voor de eenvoudige gelovige te omschrijven. In het woordenboek wordt een zonde omschreven als een overtreding van de goddelijke of zedelijke voorschriften. Men onderscheidt de erfzonde, de dagelijkse zonden en de hoofdzonden of doodzonden.
Om voor de gewone mens duidelijk te maken wat de consequentie was van het begaan van een zonde waren er symbolen van dieren om uit te drukken wat iemand fout had gedaan. Zo is een afbeelding van een zwijn het symbool van onmatigheid, nergens iets van aantrekken. Een egel (stekelvarken) beeldt uit dat iemand zich zonder reden kwaad maakt, de stekels opzet. Lange tenen en een kort lontje zeg maar.
Behalve een schilderij over de zeven hoofdzonden is er ook een spannende detectivefilm genaamd 'Zeven', is er een muziekstuk dat op dit thema is gebaseerd met een dans en zijn er vloertegels met de motieven van de zeven hoofdzonden in de St. Willibrorduskerk in Vierakker.

Het belooft een boeiende avond te worden. Kosten: Vrije gift.

Informatie bij Gerrie Vos, 06-38700488 of gege1956@upcmail.nl, Ans Schabbink, 06-13240336 of ansdemmer@gmail.com of Frida Meints, 06-51007904 f.meints@gmail.com.

Kledingverkoop bij De ClédingkanTine

HENGELO - Wat is leuker om een overvolle kledingkast op te ruimen en er toch nog iets voor terug te krijgen. Kom een verkoopnummer halen en breng de kleding in bij de ClédingkanTine, een pop up winkel voor een dag.

De nummerverkoop is op donderdag 15 maart van 9.00 tot 10.00 en van 18.00 tot 19.00 uur bij Partycentrum Langeler aan de Spalstaat 5 in Hengelo Gld. 24 prijsstickers om de kleding zelf thuis te prijzen kosten 1,50 euro.
Op woensdag 28 maart tussen 18.00 en 18.30 kan de kleding worden ingeleverd en op vrijdag 30 maart tussen 11.00 en 12.00 kan het restant kleding en de envelop met verdienste opgehaald worden. De overgebleven kleding gaat naar de Kledingbank in Doetinchem.
De Tiener/Damesbeurs is op donderdag 29 maart van 11.00 tot 20.00 uur in De Drievetol aan de Spalstraat 29 in Hengelo Gld.


www.cledingkantine.nl

Facebookpagina De ClédingkanTine

Passage gaat verder als Mozaïek

TOLDIJK - Mozaïek – Christelijke Vrouwenvereniging Toldijk en Omstreken beleefde haar eerste jaarvergadering op maandagavond 5 maart. Voorzitter Gerrie Rap-Roozen vond het fijn zoveel vrouwen te mogen ontmoeten deze avond. De plaatselijke afdeling van Passage vanaf 1 januari 2018 overgegaan in Mozaïek.

Al een aantal jaren bestond er onvrede binnen de vereniging over de hoge kosten die het lidmaatschap van een grote landelijke organisatie met zich meebracht, zonder dat daar veel tegenover stond. In een schriftelijke enquête onder de leden werd met overweldigende meerderheid besloten om de afdeling van Passage op te heffen en te kijken naar de mogelijkheden voor een zelfstandige vereniging. Dit resulteerde in Mozaïek – Christelijke Vrouwenvereniging Toldijk en Omstreken. De naam Mozaïek en het bijbehorende logo (ontworpen door Herman Roozen) staan symbool voor alle vrouwen die lid zijn van de vereniging, allemaal met hun eigen kleur en achtergrond, maar samen een prachtige eenheid.

Gerrie Rap: "Een vreemde jaarvergadering eigenlijk, aangezien we terugkijken naar een jaar van een vereniging die niet meer bestaat. Vreemd ook omdat we nog geen jaar van Mozaïek hebben om op terug te kijken, dus eigenlijk hoefden we volgens de statuten geen jaarvergadering te houden. Maar heel vertrouwd ook, we gaan gewoon door met activiteiten organiseren waarbij we hopen dat het velen van u aan zal spreken. Avonden met een lach en een traan. Leerzaam ook, maar altijd gezellig."

Deze avond konden drie jubilarissen ter plekke worden gehuldigd: Ineke Klein Lenderink en Antoinette Huurnink zijn allebei 30 jaar geleden lid geworden van Passage, Hennie van Hal 35 jaar geleden. Daarnaast waren er drie dames niet aanwezig om diverse redenen, die een mooie schoof tulpen thuis bezorgd hebben gekregen, namelijk Christien Garritsen (40 jaar lid), Gerda Heebink (55 jaar lid) en Toos Gosselink. De laatste is maar liefst 60 jaar lid.

Elly Reindsen nam afscheid als bestuurslid, Trees Offenberg werd verwelkomd als nieuw bestuurslid. Het bestuur bestaat nu uit Gerrie Rap, Ria van Malsen, Trees Offenberg, Hennie Wijers en Janny Lenselink.

Na de pauze (met verloting) kwam wijkagent Harm Baarslag vertellen over inbraakpreventie en de Buurtapp.

De vereniging organiseert leuke, leerzame en altijd gezellige activiteiten voor vrouwen uit de wijde omgeving. Het gaat hierbij om avonden bij Den Bremer, maar ook om bijvoorbeeld fietstochten, wandelingen en creatieve activiteiten. Wie nieuwsgierig is geworden, komt vrijblijvend naar een van de avonden of neem contact op met Gerrie Rap via de mail of telefonisch.

Zeven plantlocaties tijdens Boomfeestdag Bronckhorst

BRONCKHORST - Dit jaar werken acht scholen in de gemeente Bronckhorst op 14 maart mee aan de Boomfeestdag: drie scholen uit Hengelo (Bekveld met 25 leerlingen, De Leer met 16 leerlingen en Roozengaardsweide met 21 leerlingen), twee scholen uit Vorden (Het Hoge en De Vordering met in totaal 46 leerlingen), één uit Zelhem (Jan Ligthartschool met 33 leerlingen), één uit Drempt (De Klimtoren met 29 leerlingen) en één uit Steenderen (De Pannevogel met 37 leerlingen).

De organisatie ligt in handen van het Boomfeestdagcomité Bronckhorst met vertegenwoordigers van Vereniging Bomenbelang Bronckhorst, de agrarische natuurorganisatie 't Onderholt en de lokale hoveniers Inhetgroen, Piek Zweverink en Velhorst Groot Groen.

Plantlocaties
De drie scholen uit Hengelo gaan bomen en bosplantsoen planten bij twee particulieren: aan de Oude Kruisbergseweg 1 ten zuiden van Keijenborg en bij Slotsteeg 16 ten noorden van Hengelo. De leerlingen gaan respectievelijk aan de slag met 21 laanbomen, 4 fruitbomen en 675 stuks bosplantsoen en nog eens 2 fruitbomen en 345 stuks bosplantsoen.
De Jan Ligthartschool wordt verwacht aan de Kroezekampweg ten noorden van Zelhem. Daar gaan ze 4 al wat forsere berken, 4 elzen en 4 zomereiken langs de openbare weg planten. De leerlingen krijgen hier hulp van wethouder Antoon Peppelman.
De Pannevogel blijft in Steenderen en gaat op het adres dr. Ariënsstraat 44a een meidoornhaag planten bij een particulier en aan de Lindeweg tien lindebomen.
De leerlingen van De Vordering en Het Hoge uit Vorden mogen een heleboel bomen planten aan het Hoetinckhof. Deze historische houtwal wordt de komende jaren flink opgeknapt. De afgelopen jaren is hieraan weinig onderhoud verricht door de gemeente. Ook had de houtwal veel last van dumpingen vanuit de buurt.
Leerlingen van de Klimtoren uit Drempt gaan samen met burgemeester Marianne Besselink beginnen aan de opknapbeurt van het parkje De Braamberg bij de Rijksweg.

Alle plantwerkzaamheden beginnen rond 10.00 uur.

Lezing Symboliek en Zonde

HENGELO - De werkgroep Inspiratie & Ontmoeting van de gezamenlijke kerken Hengelo Gld. organiseert op 22 maart van 20.00 tot 22.00 uur in Ons Huis een thema-avond onder leiding van Rien Overvelde. Rien was in zijn werkzame leven avondleraar tekenen. Hij heeft onder andere over zijn studententijd een boek geschreven: 'Jongens van het internaat' over het Lugderinternaat in Hilversum en is de ontwerper van het Ludgerbeeld bij Den Eltern in Zutphen.

In het grijze verleden zijn kunstenaars en psychologen al bezig geweest met het fenomeen 'zonde'. Bekend is het schilderij van Jeroen Bosch: 'de zeven hoofdzonden' en ook de kerkvader Augustinus heeft een poging ondernomen om het begrip 'zonde' voor de eenvoudige gelovige te omschrijven. In het woordenboek wordt een zonde omschreven als een overtreding van de goddelijke of zedelijke voorschriften. Men onderscheidt de erfzonde, de dagelijkse zonden en de hoofdzonden of doodzonden.
Om voor de gewone mens duidelijk te maken wat de consequentie was van het begaan van een zonde waren er symbolen van dieren om uit te drukken wat iemand fout had gedaan. Zo is een afbeelding van een zwijn het symbool van onmatigheid, nergens iets van aantrekken. Een egel (stekelvarken) beeldt uit dat iemand zich zonder reden kwaad maakt, de stekels opzet. Lange tenen en een kort lontje zeg maar.
Behalve een schilderij over de zeven hoofdzonden is er ook een spannende detectivefilm genaamd 'Zeven', is er een muziekstuk dat op dit thema is gebaseerd met een dans en zijn er vloertegels met de motieven van de zeven hoofdzonden in de St. Willibrorduskerk in Vierakker.
Het belooft een boeiende avond te worden. Kosten: Vrije gift.

Informatie bij Gerrie Vos, 06-38700488 of gege1956@upcmail.nl, Ans Schabbink, 06-13240336 of ansdemmer@gmail.com of Frida Meints, 06-51007904 f.meints@gmail.com.

Kledingverkoop bij De ClédingkanTine

HENGELO - Wat is leuker om een overvolle kledingkast op te ruimen en er toch nog iets voor terug te krijgen. Kom een verkoopnummer halen en breng de kleding in bij de ClédingkanTine, een pop up winkel voor een dag.

De nummerverkoop is op donderdag 15 maart van 9.00 tot 10.00 en van 18.00 tot 19.00 uur bij Partycentrum Langeler aan de Spalstaat 5 in Hengelo Gld. 24 prijsstickers om de kleding zelf thuis te prijzen kosten 1,50 euro.
Op woensdag 28 maart tussen 18.00 en 18.30 kan de kleding worden ingeleverd en op vrijdag 30 maart tussen 11.00 en 12.00 kan het restant kleding en de envelop met verdienste opgehaald worden. De overgebleven kleding gaat naar de Kledingbank in Doetinchem.
De Tiener/Damesbeurs is op donderdag 29 maart van 11.00 tot 20.00 uur in De Drievetol aan de Spalstraat 29 in Hengelo Gld.

Achterhoekse partners maken werk van korte, duurzame voedselketen

V. l.n.r.: wethouder Jan Engels (Bronckhorst), wethouder Coby Pennings (Zutpen), Gerard Zoetbrood (Vereniging Streekproducten Achterhoek en Liemers) en wethouder Trix van der Linden (Lochem). Foto: PR

VORDEN – Streekvoedsel is lekker, hip en duurzaam. Dat vinden in elk geval de gemeenten Bronckhorst, Lochem en Zutphen, de Vereniging Streekproducten Achterhoek en Liemers, Versboerderij Daalwiek uit Geesteren, Binnenstadsmanagement Zutphen en Stichting Zutphen Promotie. Samen maken zij werk van een korte voedselketen in de Achterhoek. Dit is een nieuwe, korte keten tussen lokale producenten en retail, horeca en recreatie om producten uit de Achterhoek aan de consument te kunnen bieden.

Alle partijen tekenden op 7 maart een samenwerkingsovereenkomst in het mooi gelegen restaurant de Keuken van Hackfort in Vorden. Daar bleek al direct dat er behoefte is aan dit initiatief. Eigenaar Boudewijn de Bakker van de Keuken van Hacfort vertelt: "We hebben bewust gekozen voor zoveel mogelijk streekproducten, maar ik ben veel tijd kwijt aan het ophalen van de streekproducten bij de verschillende boeren. Het zou fijn zijn als ik de producten centraal kan bestellen en laten bezorgen".
Ook vanuit duurzaamheid en leefbaarheid is er de wens om de afzet van streekproducten te vergroten. Wethouder Trix van der Linden van de gemeente Lochem: "We hebben al twee voedseltuinen in onze gemeente waar mensen hun groenten kunnen halen. Dit zijn mooie initiatieven. Door een grootschaliger en bedrijfsmatiger aanpak in een keten maken we de lokale economie nog groener en duurzamer." Wethouder Coby Pennings (Zutphen) vult aan: "Als dochter van een kweker vond ik het altijd al 'not done' om in de winter aardbeien te eten. We moeten weer vaker seizoensproducten uit de eigen streek eten, daar wordt iedereen beter van." Wethouder Jan Engels (Bronckhorst) is het hier roerend mee eens. Streekproducten zijn volgens hem bovendien betaalbaar als alle tussenstappen uit de keten verdwijnen en de boer dus rechtstreeks aan de horeca of consument levert. "De boer krijgt dan ook een eerlijke prijs voor zijn product".

Verhaal
De Twentse Streekproducten Organisatie (TSO) was ook aanwezig bij de bijeenkomst. Zij leveren al enkele jaren rechtstreeks van boer aan horeca. Andra Westerhoff: "De TSO bestaat uit achtentwintig producenten en werken samen met ongeveer veertig horeca gelegenheden. Dit doen we inmiddels met twee koelwagens. Streekproducten vertellen een verhaal dat hoort bij dit coulisselandschap. Dat maakt onze streek aantrekkelijk voor toeristen. Van de samenwerking binnen TSO wordt iedereen beter."

Coöperatie
Voorzitter Gerard Zoetbrood van de Vereniging Streekproducten Achterhoek en Liemers liet weten dat men binnen de vereniging voornemens heeft om voor deze nieuwe korte keten tussen lokale producenten en retail, horeca en recreatie verzamelpunten wil gaan creëren en voor een eventuele coöperatie vorm te kiezen om de producten uit de Achterhoek aan de horeca-, toeristische- en delicatesse bedrijven aan te kunnen bieden. Vereniging Streekproducten Achterhoek en Liemers telt momenteel 45 leden die grotendeels afkomstig zijn uit de Achterhoek en producten zoals onder meer groenten en fruit, zuivel en vlees, sappen en dranken of smaakmakers zoals mosterd en jam produceren.

De betrokken partijen krijgen in de zoektocht ondersteuning van de Europese Unie en de provincie Gelderland en van Marijn Struik van Happyland.

Livemuziek in Herfkens

De band Livin‘ Room treedt op in Herfkens. Foto: PR

BAAK - Op zaterdag 17 maart is, na een succesvol semi-akoestische optreden in hetzelfde weekend in maart vorig jaar, in Zaal Herfkens een optreden van de band Livin' Room.

Het unieke van deze groep (jonge) muzikanten is het feit dat het podium wordt omgebouwd tot een grote ouderwetse woonkamer met kasten, vloerkleden, barkrukken, een klok en open haard met schilderijen van hun grote voorbeelden: CCR en Johnny Cash.
Kaarten kosten 5 euro en kunnen worden gehaald bij Café Herfkens en Café Het Wapen van Baak. Aan de deur zijn de kaarten 7,50 euro. Aanvang van deze avond is 21.00 uur.


Houdt het buitengebied leefbaar

BRONCKHORST – Henk Wentink uit Hengelo is een verontruste buitengebied-bewoner van de gemeente Bronckhorst. Hij is bestuurslid van de belangenvereniging Veldhoeks Belang, maar spreekt nu niet namens hen. Hij stuurde deze ingezonden brief op persoonlijke titel en vraagt zich af: Buitengebied Bronckhorst achtergesteld?

Natuurlijk, glasvezel moet er komen in het grijze buitengebied van de gemeente Bronckhorst. Het is goed voor burgers, boeren, buitenlui, scholen en bedrijven.

Begin 2015 werd er al gesproken over de aanleg van glasvezel in het buitengebied van de Achterhoek. Tezamen met andere deelnemende gemeenten in de Achterhoek had men in Bronckhorst het plan opgevat om met behulp van de provincie Gelderland snel en goedkoop internet te realiseren. Na maanden van overleg, vergaderingen en bijeenkomsten bleek dit niet haalbaar, omdat EU-regels financiële inbreng van de overheid niet toestond.
De gemeente Berkelland stapte uit het gemeentelijk overleg en ging op eigen initiatief met de CIF in zee. Resultaat van dit alles is nu, dat zij de glasvezelkabel nagenoeg in de grond hebben. Het financiële plaatje is dat hun inwoners een maandelijkse vastrechtvergoeding van 9,95 euro betalen. De afkoopsom is 1300 euro.

In de gemeente Bronckhorst sukkelde men verder. Ambtelijke molens draaien langzaam: Ondertekening van papieren tussen de gemeente Bronckhorst en de CIF over toestemming om in onze gemeentelijke grond te mogen graven. Het uitstellen van de aanleg door de CIF, teveel hooi op de vork genomen. Het afblazen van de samenwerking met de CIF door de gemeente Bronckhorst. Het idee van de gemeente Bronckhorst om zelf een buizenstelsel aan te leggen in het buitengebied en dan een provider zoeken die de glasvezel er doorheen blaast. De raad ging akkoord met het voorstel om hier 6 à 7 miljoen in te steken. De maandelijkse vastrechtvergoeding zou dan rond de 5 euro uitkomen. Iedereen blij. De gemeente Bronckhorst heeft het plan opgevat om met de KPN in zee te gaan. De gemeente Bronckhorst blaast de samenwerking met de KPN weer af, waarschijnlijk niet haalbaar (regeren is vooruit zien). De gemeente Bronckhorst gaat weer in zee met de CIF, hoe kun je het bedenken!

Hoe is de situatie nu in Bronckhorst?
Glasvezel buitenaf, onderdeel van de CIF, is nu bezig te trachten een deelnemerspercentage van 50% te halen. Hiervoor worden ambassadeurs gezocht die dit moeten promoten in hun buurtschap. De maandelijkse vastrechtvergoeding komt op 12,50 euro, de afkoopsom 1600 euro. De gemeente houdt de 6 à 7 miljoen in de zak. De start van de aanleg is het derde kwartaal 2018, wat vliegt de tijd!

Wat zou er moeten gebeuren?
Het vastrecht moet teruggebracht worden naar 5 euro met behulp van de door de raad goedgekeurde bijdrage van 6 à 7 miljoen. Ook het buitengebied moet meebetalen aan de vergoeding door de gemeente aan de exploitatie maatschappijen van 12 à 13 miljoen voor het niet doorgaan van de bouwplannen in de grote kernen. Ook het buitengebied moet akkoord gaan met het gratis beschikbaar stellen van de bouwgrond 'Kwekerij' voor de aanleg van een glasvezelterrein voor de inwoners van de kern Hengelo. Ook het buitengebied ziet vrijgekomen bouwmogelijkheden in hun gebied verdwijnen naar de grote kernen. Ook het buitengebied......et cetera.

Politieke partijen in Bronckhorst: maak waar wat jullie allemaal in jullie programma hebben staan: Houdt het buitengebied leefbaar.

Livemuziek in Herfkens

BAAK - Op zaterdag 17 maart is, na een succesvol semi-akoestische optreden in hetzelfde weekend in maart vorig jaar, in Zaal Herfkens een optreden van de band Livin' Room.

Het unieke van deze groep (jonge) muzikanten is het feit dat het podium wordt omgebouwd tot een grote ouderwetse woonkamer met kasten, vloerkleden, barkrukken, een klok en open haard met schilderijen van hun grote voorbeelden: CCR en Johnny Cash.
Kaarten kosten 5 euro en kunnen worden gehaald bij Café Herfkens en Café Het Wapen van Baak. Aan de deur zijn de kaarten 7,50 euro. Aanvang van deze avond is 21.00 uur.

Open huis IKC de Garve

WICHMOND - Woensdag 21 maart zet Integraal Kindcentrum (ICK) de Garve de deuren voor open vanaf 10.30 uur tot 13.00 uur. Nieuwe ouder(s), grootouder(s), buurvrouw, oppas of inwoners van Wichmond en Vierakker, iedereen is welkom!

Naast de open dag doet de Garve ook mee aan de Nationale Pannenkoekendag, daarom kan iedereen genieten van een versgebakken pannenkoek gemaakt door de kinderen. Om 11.30 uur wordt er een peuterlunch voor alle peuters van Wichmond en Vierakker georganiseerd met aansluitend om 12.00 uur een voorleestheater. Het gehele programma vindt u de website.

Tijdens de open dag kan men zich laten informeren over de lesmethodes van het basisonderwijs, de dagindeling van de kinderopvang/ bso of peuterspeelzaal van Wichmond of informatie ontvangen over de talentenlijst van IKC de Garve. De talentenlijst is een initiatief van de pilot 'verbinding Wichmond-Vierakker'. De Garve (basisschool De Garve en Kinderopvang Avonturijn) wil in Wichmond een verbindende factor zijn, waar kinderen en dorpsgenoten samen een rijke leefomgeving vormen. Met behulp van de talentenlijst kunnen inwoners aangeven wat ze kunnen betekenen voor het dorp en de kinderen, daarbij kunt u denken aan koken, timmeren of het maken van muziek.

ONK enduro Holten met succes voor V.A.M.C. rijders

Bas Klein Haneveld derde in de E1. Foto: Henk Teerink

VORDEN - De jaarlijkse conditieslag van de tweede ONK enduro in Holten van motorclub M.A.C. de Holterberg zit er weer op. Drie mooie en lange proeven eisten wel hun tol. Van de 295 deelnemers die de eerste proef reden, waren dat er nog 235 in de voor hen geldende laatste proef. Dat kwam natuurlijk ook door een paar pechgevallen en diskwalificaties maar ook door het buitje van afgelopen vrijdagnacht. Hans Vogels en Thierry Pittens zaten nog binnen twee seconden van elkaar totdat Hans in proef 7 de versnellingspook om het voortandwiel vouwde. Zo werd Thierry Pittens de King van Holten.

Vele podium plaatsen en een aantal overwinningen waren er weggelegd voor V.A.M.C de Graafschaprijders deelnemers. Helaas moesten Niels Beck en Sjoerd Eskes zich afmelden door blessures. De motorclub uit Vorden heeft een lange traditie in het enduro kampioenschap. Telkens komt de club weer met nieuwe leden aan de start.
In de E1 ging de winst naar Thierry Pittens. Bas Klein Haneveld, Jan Willem Arendsen en Thijs Bulten uitkomend voor de club uit Vorden werden respectievelijk derde, vierde en vijfde. Bas Klein Haneveld deed bijna het onmogelijke. Hij brak vier weken geleden z'n sleutelbeen en werd drie en halve week geleden geopereerd. Klein Haneveld had in het begin weinig vertrouwen, maar naarmate de wedstrijd vorderde ging het beter en voelde hij geen pijn. Dat resulteerde in een prachtige derde plaats. Bas was hiermee zeer tevreden en had dit totaal niet verwacht zo liet hij weten.
Wesley Pittens pakte de winst in de E2 categorie en Ceriel Klein Kromhof en Hans Vogels werden tweede en derde.
Winst was er voor V.A.M.C lid Robin Nijkamp in de klasse E3. Alex van den Broek werd eerste in de EV40 klasse en Peter van der Sluis en Peter Bergsma uit Hummelo werden tweede en derde. Luuk Oud was de sterkste rijder in de categorie N1.
De Vordenaren Bjorn Wisman en Bram Bulten werden zesde en veertiende. Ronald van Amersfoort was de snelste rijder in de N2 en de overwinning in de N3 ging naar Nick Buitenhuis. Winand Jansen eindigde als 22ste achter in het veld, maar reed hem wel uit en dat konden een aantal andere leden van de Vordense motorclub niet zeggen.
Bart Oosting, Heinze Mokkink en Peter Berenschot vielen allen uit in de N3. Maurice van der Berg werd keurig twaalfde in de klasse NV40 en de winst ging naar Rob Lauwers. Marten Zilvold deed het boven verwachting goed in de NV50 en werd dertiende. Arjan van der Veld won bij de NV50. V.A.M.C. rijders Arendsen, Vogels, Nijkamp en van den Broek gingen aan de haal met de winst voor clubteams. Zij staan nu ook bovenaan in het kampioenschap.

SV Basteom start competitie

STEENDEREN - Misschien was het bij het binnenrijden van Baak, Toldijk of Steenderen al opgevallen. De wedstrijden van het eerste elftal van SV Basteom worden nu ook aangekondigd middels portaalborden. De uit - en thuiswedstrijden staan vanaf nu aangekondigd, zodat men altijd op de hoogte is van de eerstvolgende wedstrijd. Het is niet te missen. Wie zondagmiddag nog geen plannen heeft, komt gerust om het eerste elftal óf een van de andere teams aan te moedigen. Van harte welkom.

DVO DS1 pakt weer punten

HENGELO - In de afgelopen weken speelde DVO DS1 niet, maar toch veranderde er wel het een en ander. Na de slechte resultaten in de laatste wedstrijden besloten trainer Kevin Bergervoet en de selectie per direct uit elkaar te gaan. Het DVO-bestuur handelde snel en wist de ervaren Anton Baars als trainer aan te trekken die de rest van het seizoen af zal maken. Anton Baars was eerder al eens een korte periode trainer bij DVO, en trainde onder andere ook Halley, Longa en Orion.

Bij de thuiswedstrijd van zaterdag 10 maart tegen Esch Stars uit het Twentse Vasse kon hij nog niet aanwezig zijn, waardoor Hans Horstink met ondersteuning van Cees Tesselaar de honneurs waarnam. Weliswaar verloor DVO dit duel met 2-3 maar toch was er al verbetering in het spel merkbaar en pakte DVO weer een aantal belangrijke punten in de strijd om handhaving.
Het was een aantrekkelijke, spannende wedstrijd waarin beide ploegen vochten voor elk punt. In de eerste set ging het gelijk op tot 13-13 waarna Esch Stars een gaatje wist te slaan van vijf punten en die met 21-25 naar een goed einde wist te brengen. In de tweede set was het krachtsverschil weer gering tot Sterre Smeitink met een fraaie opslagserie de score van 11-12 naar een 18-12 voorsprong wist om te buigen. Daarna kwam DVO niet meer in de problemen en wist deze set met 25-21 te winnen en de stand stond in sets weer gelijk.
Esch Stars bleek een geduchte, taaie tegenstander en herstelde zich in de derde set. Met degelijk spel en weinig (opslag-)fouten wisten ze het DVO knap lastig te maken en door een 19-25 setwinst weer op voorsprong te komen. In de vierde set waren de rollen weer omgedraaid en was DVO vanaf het begin de bovenliggende partij. Met gevarieerd aanvalsspel en veel scores door het midden werd Esch Stars goed onder druk gezet en met 25-13 in de hoek gezet. Een beslissende vijfde set was noodzakelijk, maar DVO wist het goede ritme niet vast te houden. Tot de wissel bij 6-8 kon DVO het nog bijbenen, maar in de slotfase moesten de Hengelose vrouwen de zege met 8-15 aan Esch Stars laten.
DVO DS1 staat nu met 42 punten op een vijfde plaats. In veel competities betekent dat een veilige plaats, maar aangezien de voorsprong op de nummer 10 van de ranglijst slechts zes punten bedraagt, zal DVO zeker nog punten moeten behalen en het liefst weer winnen. A.s. zaterdag staat juist de wedstrijd tegen deze nummer 10 op het programma: uit tegen Gemini uit Borculo (16.30 uur, sporthal 't Timpke).

Basteom wint opnieuw

Krappe 2-1 thuisoverwinning

STEENDEREN - Basteom heeft voor de tweede achtereenvolgende keer de volle buit gepakt in deze competitie. De thuiswedstrijd tegen SHE eindigde in een 2-1 overwinning. Het was prima voetbalweer en dat maakte het ook voor de toeschouwers een stuk aangenamer dan de laatste keren het geval was.

Basteom schoot fel uit de startblokken, want de wedstrijd was amper begonnen of er stond al 1-0 op het scorebord. Ries Heitkönig wist in de tweede minuut, vanaf randje strafschopgebied, de SHE-keeper te verschalken met een mooi schot. Daarna ging het redelijk gelijk op zonder veel kansen. Toch werd het in de 31ste minuut 1-1 toen Basteom op het middenveld balverlies leed, de achterhoede niet goed stond en de spits na een mooie steekpass vrij voor doelman Timon Nijkamp geen fout maakte.
Na rust hetzelfde spelbeeld waarbij Basteom te weinig voetbalde en te veel meeging in het fysieke spel van de gasten uit Hall. In de 52ste minuut ging er het nodige fout in de spelopbouw van SHE en Ries Heitkönig profiteerde dankbaar van dit buitenkansje, 2-1.
De wedstrijd bleef daarna spannend, Basteom probeerde de beslissing te forceren en SHE loerde via de counter op de gelijkmaker, maar beide ploegen wisten niet meer te scoren waardoor Basteom de drie punten deze keer thuis hield.

Volgende wedstrijd: Zondag 18 maart, aanvang 14.30 uur, Doesburg - Basteom, komt allen.

Opstelling Basteom: Timon Nijkamp, Luuk Witteveen, Ruud Hartjes, Bas Wiskamp, Daan van der Kolk, Stijn Heitkönig, Emiel Worm, Quinten Bartman, Danny van Wilsem (Gijs Buiting), Cas Berns (Daan Tieleman), Ries Heitkönig (Pel Nieuwenhuis).

SV Basteom start competitie

STEENDEREN - Misschien was het bij het binnenrijden van Baak, Toldijk of Steenderen al opgevallen. De wedstrijden van het eerste elftal van SV Basteom worden nu ook aangekondigd middels portaalborden. De uit - en thuiswedstrijden staan vanaf nu aangekondigd, zodat men altijd op de hoogte is van de eerstvolgende wedstrijd. Het is niet te missen. Wie zondagmiddag nog geen plannen heeft, komt gerust om het eerste elftal óf een van de andere teams aan te moedigen. Van harte welkom.

DCH 1 in Voorthuizen

HENGELO - In de elfde en laatste ronde van de Gelderse hoofdklasse speelde het eerste team van DCH in Voorthuizen tegen DVV. Voor DCH een sterke tegenstander die goed bovenin meedraait en vierde staat. Maar DCH wilde toch nog proberen, ondanks dat ze al gedegradeerd zijn, er een mooie wedstrijd van te maken.

Ook de teamleider gaf aan bij het welkomstwoord, nu er geen belangen op het spel stonden, om er mooie wedstrijden van te maken. En dat gebeurde. Het ging er spannend aan toe tot aan de laatste partij van Arnoud de Greef die op een fraaie manier het eindspel won. Daarvoor ging het met flitsende standen op het bord er mooi aan toe, maar kwamen de meesten niet verder dan remise. Invaller Jan Luiten opende de score met 1-1 en dat ging gelijk op met de eerste vier uitslagen. Dinant Spieker, Eddy Hoebink en Harry Vos speelden eveneens gelijk. Jaap de Vries had in het eindspel een mindere positie en dat wist zijn tegenstander goed uit te buiten; die bracht DVV op voorsprong met 6-4. Nadat ook Rodier Evers en Gerben te Raa gelijk hadden gespeeld, bracht Arnoud de stand weer in evenwicht en het werd 8-8. Als er niet voldoende teams zijn die willen promoveren van de eerste klasse regio naar de Gelderse hoofdklasse dan kan DCH misschien blijven, maar dan zullen er nog spelers bij moeten komen. Jaap de Vries weet nog niet zeker of hij volgend seizoen bij DUO speelt, maar Dinant Spieker gaat daar wel naar toe. Damvereniging DCH kampt met te grote terugloop van het aantal leden.
Onderlinge competitie 24ste ronde: Tonny Hoebink - Jan Bosch 1-1, Jaap Vos - Gerrit Halfman 1-1, Arnoud de Greef - Harry Vos 2-0, Rodier Evers - Erik Brummelman 2-0. Standen: Groep A: 1. Arnoud de Greef 13-24, 2. Rodier Evers 12-19, 3. Harry Vos 12-14. Groep B: 1. Gerrit Kreunen 14-18, 2. Henk Lansink 14-17, 3. Erik Brummelman 12-13.
DCH speelt elke donderdagavond bij Clublokaal Ons Huis, Beukenlaan 30 in Hengelo Gld. Inlichtingen, secretariaat: H. Vos, telefoon 461113 Voor overige standen, uitslagen, kijk op de site.

DVO DS1 pakt weer punten

HENGELO - In de afgelopen weken speelde DVO DS1 niet, maar toch veranderde er wel het een en ander. Na de slechte resultaten in de laatste wedstrijden besloten trainer Kevin Bergervoet en de selectie per direct uit elkaar te gaan. Het DVO-bestuur handelde snel en wist de ervaren Anton Baars als trainer aan te trekken die de rest van het seizoen af zal maken. Anton Baars was eerder al eens een korte periode trainer bij DVO, en trainde onder andere ook Halley, Longa en Orion.

Bij de thuiswedstrijd van zaterdag 10 maart tegen Esch Stars uit het Twentse Vasse kon hij nog niet aanwezig zijn, waardoor Hans Horstink met ondersteuning van Cees Tesselaar de honneurs waarnam. Weliswaar verloor DVO dit duel met 2-3 maar toch was er al verbetering in het spel merkbaar en pakte DVO weer een aantal belangrijke punten in de strijd om handhaving.
Het was een aantrekkelijke, spannende wedstrijd waarin beide ploegen vochten voor elk punt. In de eerste set ging het gelijk op tot 13-13 waarna Esch Stars een gaatje wist te slaan van vijf punten en die met 21-25 naar een goed einde wist te brengen. In de tweede set was het krachtsverschil weer gering tot Sterre Smeitink met een fraaie opslagserie de score van 11-12 naar een 18-12 voorsprong wist om te buigen. DVO wist deze set met 25-21 te winnen.
Esch Stars bleek een geduchte, taaie tegenstander en herstelde zich in de derde set. Met degelijk spel en weinig (opslag-)fouten wisten ze het DVO knap lastig te maken en door een 19-25 setwinst weer op voorsprong te komen. In de vierde set was DVO vanaf het begin de bovenliggende partij. Esch Stars werd met 25-13 in de hoek gezet. Een beslissende vijfde set was noodzakelijk. DVO wist het goede ritme niet vast te houden. Tot de wissel bij 6-8 kon DVO het nog bijbenen, maar in de slotfase moesten de Hengelose vrouwen de zege met 8-15 aan Esch Stars laten.
DVO DS1 staat nu met 42 punten op een vijfde plaats. Zaterdag 17 maart staat de wedstrijd tegen nummer 10 op het programma: uit tegen Gemini uit Borculo (16.30 uur, sporthal 't Timpke).

Basteom wint met krappe 2-1

STEENDEREN - Basteom heeft voor de tweede achtereenvolgende keer de volle buit gepakt in deze competitie. De thuiswedstrijd tegen SHE eindigde in een 2-1 overwinning. Het was prima voetbalweer en dat maakte het ook voor de toeschouwers een stuk aangenamer dan de laatste keren het geval was.

Basteom schoot fel uit de startblokken, want de wedstrijd was amper begonnen of er stond al 1-0 op het scorebord. Ries Heitkönig wist in de tweede minuut, vanaf randje strafschopgebied, de SHE-keeper te verschalken met een mooi schot. Daarna ging het redelijk gelijk op zonder veel kansen. Toch werd het in de 31ste minuut 1-1 toen Basteom op het middenveld balverlies leed, de achterhoede niet goed stond en de spits na een mooie steekpass vrij voor doelman Timon Nijkamp geen fout maakte.
Na rust hetzelfde spelbeeld waarbij Basteom te weinig voetbalde en te veel meeging in het fysieke spel van de gasten uit Hall. In de 52ste minuut ging er het nodige fout in de spelopbouw van SHE en Ries Heitkönig profiteerde dankbaar van dit buitenkansje, 2-1.
De wedstrijd bleef daarna spannend, Basteom probeerde de beslissing te forceren en SHE loerde via de counter op de gelijkmaker, maar beide ploegen wisten niet meer te scoren waardoor Basteom de drie punten deze keer thuis hield.

Volgende wedstrijd: Zondag 18 maart, aanvang 14.30 uur, Doesburg - Basteom, komt allen.

Geen winstpunten voor Quintus

HENGELO - De teams van Handbalvereniging SV Quintus die speelden op zondag 11 maart, konden de wedstrijden niet winnen.

Quintus Heren Senioren 1 moest vandaag tegen Duiven. De teams gingen eerst gelijk op, maar Quintus gaf de voorsprong uiteindelijk weg met een tussenstand van 16-14 in het voordeel van Duiven. Na de rust liep het verschil steeds verder uit door het sterke spel van Duiven. Ook werden er spelers van Quintus vastgezet waardoor er geen doelpunten meer vielen. Daardoor was de eindstand 34-26 voor Duiven. Twee jongens van het heren B team hebben hun debuut gemaakt bij de Heren 1 en ondanks de pittige wedstrijd hebben ze het goed gedaan.

De jongens C1 speelden als enige thuis; tegen Olympia uit Haaksbergen. De wedstrijd begon meteen vol tempo vanuit beide ploegen. Het ging lang gelijk op, met een stand van 10-12 in het voordeel voor Olympia. Nadat een paar spelers uitvielen met kleine blessures, werd het een zware pot voor de jongens. Vanwege de weinige wissels die overbleven en het hoge tempo dat gespeeld bleef worden, resulteerde dit in een eindstand van 18-40 in het voordeel van Olympia.

Hanny Schennink ontvangt 1500-ste diploma reanimatie en AED

Hanny Schennink kreeg van instructeur Alfred Hietkamp haar diploma uitgereikt. Foto: Rob Verkerke

BRONCKHORST – De reanimatieafdeling Bronckhorst van het Nederlandse Rode Kruis liet in december weten in 2018 de mijlpaal van de 1500-ste diploma-uitreiking te kunnen bereiken. Op 5 maart was het Hanny Schennink die dit 1500-ste diploma reanimatie met gebruik van een AED kreeg uitgereikt.

Hanny Schennink heeft zich als lid van de wijkvereniging Oosterwijk in Zelhem opgegeven om de basiscursus reanimatie te volgen en rondde deze op 5 maart af. Zij stond in het zonnetje met een bloemetje en een cadeaubon. Instructeur Alfred Hietkamp overhandigde haar het 1500-ste diploma.

In de periode sinds de oprichting van voorheen Stichting Reanimatie Zelhem in 1986 en nu betekent het dat er in ruim dertig jaar 1500 personen zijn opgeleid. Vooral in de beginjaren werden meer dan vijftig personen per jaar opgeleid in het reanimeren. Later kwam daar het gebruik van een Automatische Externe Defibrillator (AED) bij. Vandaag de dag zijn er nog steeds personen die trouw de herhalingslessen volgen. Sommigen hebben door hun opleiding voor onder andere verpleegkundige al langer een reanimatie-diploma. De doelstelling van 1 op de 5 Zelhemmers te leren reanimeren, is met deze mijlpaal op 1000 na benaderd.

'Anders is het Niet' bij Live@Ideaal

Zelhem - Woensdagavond 14 maart staat de band 'Anders is het Niet' centraal in het programma Live@Ideaal, dat tussen 20.00 en 22.00 uur vanuit de iBeat Recording Studio in Zelhem wordt uitgezonden.

'Anders is het Niet' is een feest-, pop-, en rockband die inmiddels ruim 6 jaar aan het optreden is. De band bestaat uit zes ervaren muzikanten en staat garant voor een setlist met recente muziek, golden oldies, meezingers, medleys, gezelligheid en interactie met het publiek. Het dak moet er af. Daarnaast wil de band een avondje feesten, betaalbaar houden. De muzikanten zijn namelijk geen van allen broodmuzikanten, maar liefhebbers die zelf ook graag een feestje vieren. De band houdt haar management in eigen hand en is er een samenwerkingsverband met een vast licht- en geluidsbedrijf.
Live@Ideaal wordt iedere woensdagavond tussen 20.00 en 22.00 uur uitgezonden.

Het programma is live te beluisteren via Radio Ideaal. Live meekijken kan op woensdagavond vanaf 19.30 uur via www.ideaal.org. Bands en artiesten die ook in het programma live willen komen spelen, kunnen op de website www.ideaal.org/live een inschrijfformulier invullen of schrijven naar Ideaal Radio, Televisie & Internet, t.a.v. Live@Ideaal.org, Postbus 50, 7020 AB, Zelhem.

Tulpenverkoop voor goede doel in Vorden en Wichmond

BRONCKHORST - Lions Club Bronckhorst verkoopt zaterdag 17 maart in Vorden en Wichmond tulpen aan de deuren. Het is de derde verkoopzaterdag van de jaarlijkse tulpenverkoop. Afgelopen zaterdag hebben de leden van de serviceclub in een paar uur tijd 600 bossen tulpen verkocht in Hummelo, Keppel en Drempt.

De tulpenactie van LC Bronckhorst beslaat 5 zaterdagen in maart, dan worden huis aan huis bossen tulpen verkocht in de (grotere) kernen van de gemeente Bronckhorst. De hele opbrengst van de verkoop gaat naar de drie goede doelen die LC Bronckhorst dit jaar steunt. Het lokale doel is de openluchtzwembaden in de gemeente Bronckhorst (In de Dennen in Vorden, Het Elderink in Hengelo, burgemeester Kruijffbad in Steenderen en het Hessenbad in Hoog-Keppel). Ook steunt de club Kinderen van de Voedselbank. En een deel van de opbrengst van de tulpenactie gaat naar stichting Kacema Musuma. Deze Nederlandse stichting helpt al twaalf jaar bij zorg en aandacht voor het toenemend aantal weeskinderen – vaak ten gevolge van slechte begeleiding bij zwangerschap en/of AIDS – in Zambia, Afrika.
Na Vorden en Wichmond gaat LC met verse bossen tulpen langs de deuren in Hengelo (24 maart) en Zelhem en Halle (31 maart).

'Anders is het Niet' bij Live@Ideaal

'Anders is het Niet' bij Live@Ideaal

Zelhem - Woensdagavond 14 maart staat de band 'Anders is het Niet' centraal in het programma Live@Ideaal, dat tussen 20.00 en 22.00 uur vanuit de iBeat Recording Studio in Zelhem wordt uitgezonden.

'Anders is het Niet' is een feest-, pop-, en rockband die inmiddels ruim 6 jaar aan het optreden is. De band bestaat uit zes ervaren muzikanten en staat garant voor een setlist met recente muziek, golden oldies, meezingers, medleys, gezelligheid en interactie met het publiek. Het dak moet er af!

Daarnaast wil de band een avondje feesten, betaalbaar houden. De muzikanten zijn namelijk geen van allen broodmuzikanten, maar liefhebbers die zelf ook graag een feestje vieren. Daarnaast houdt de band haar management in eigen hand en is er een samenwerkingsverband met een vast licht- en geluidsbedrijf.

Live@Ideaal wordt iedere woensdagavond tussen 20.00 en 22.00 uur uitgezonden. Het programma is live te beluisteren via Radio Ideaal. Live meekijken kan op woensdagavond vanaf 19.30 uur via www.ideaal.org. Bands en artiesten die ook in het programma live willen komen spelen, kunnen op de website www.ideaal.org/live een inschrijfformulier invullen of schrijven naar Ideaal Radio, Televisie & Internet, t.a.v. Live@Ideaal.org, Postbus 50, 7020 AB, Zelhem.

Passion Lichtenvoorde wil mensen raken

Passion Lichtenvoorde start met een stille tocht met het kruis, vanaf de Markt. Foto: Eveline Zuurbier.

LICHTENVOORDE - 'Ontroerend', 'indrukwekkend', 'aansprekend', dat zijn een aantal woorden waarmee bezoekers in voorgaande jaren hun bezoek aan Passion Lichtenvoorde omschreven. Het begon drie jaar geleden als een initiatief vanuit de kerken. Ondertussen is Passion Lichtenvoorde uitgegroeid tot een evenement waar heel veel partijen bij betrokken zijn. Dit jaar is de Passion Lichtenvoorde op dinsdag 27 maart. Het begint om 20.00 uur op het marktplein van Lichtenvoorde, met een opening door burgemeester Annette Bronsvoort. Na de openingsscène door een verteller en een verrassend eerste poplied is er een stille tocht met een kruis en fakkels naar scholengemeenschap Marianum.

Hier krijgt het stuk een vervolg in de aula van de school. De kaartverkoop is inmiddels gestart. Wie geen kaartje heeft kan Passion Lichtenvoorde daar uitstekend volgen op het grote beeldscherm op het schoolplein. Dit bleek de afgelopen jaren voor de honderden kijkers een heel unieke ervaring. Dit jaar is er bewust ruimte gezocht om actuele thema's in het spel een plaats te geven. Bekende namen uit regionaal bekende toneelgezelschappen geven een gezicht aan een eigentijdse vertelling over het leven van Jezus. Een videoregistratie met meerdere camera's, door omroep ZSOM, zal zowel in de zaal te zien zijn als op het schoolplein. Hierdoor komt het spel nog meer tot zijn recht. Nieke Hoitink (Omroep Gelderland) zal als verteller en verslaggever stem geven aan de verbindende verhaallijnen. Kinderen van basisschool Frans ten Bosch spelen een actieve rol.

Natuurlijk heeft muziek een heel belangrijke plaats in het geheel. Liederen uit de popmuziek worden vertolkt door leerlingen en docent van scholengemeenschap Marianum. Zij doen dit samen met het popkoor Friends, onder leiding van dirigent Johan Klein Nibbelink. De liederen zijn uitgezocht door muziekdocent Peter Krabbenborg, Johan Klein Nibbelink en tekstschrijver Hans Hinkamp. Regisseurs Ben Donderwinkel en Sjaak Welboorn zorgen voor een pakkend geheel.

Na de stille tocht vanaf de Markt wordt de voorstelling voortgezet in de aula van Marianum. Foto: Eveline Zuurbier.

Helpende handen voor Passion Lichtenvoorde zijn er door leerlingen van het Barriet, school voor voortgezet speciaal onderwijs aan leerlingen met een beperking. De doelstelling van de organiserende stichting, Passie voor Cultuur en Maatschappij, om mensen met elkaar te verbinden heeft met deze opzet in ieder geval al een passende inkleuring gekregen. Meer dan 100 personen zijn betrokken bij de uitvoering van dit bijzondere evenement.

Passion Lichtenvoorde geeft iedereen de gelegenheid om te komen kijken, om dit evenement mee te beleven en mee te gaan in een bijzonder én eigentijds verhaal, over liefde en leugen, vriendschap en verraad, over leven en dood. Dinsdag 27 maart, vanaf 20.00 uur, in Lichtenvoorde. Kaarten à vijf euro zijn te koop bij Ringfoto Primeur en scholengemeenschap Marianum.


passionlichtenvoorde.nl

Sportinstuiven voor mensen met een beperking

ACHTERHOEK - In aanloop naar de Special Olympics Nationale Spelen op 8, 9 en 10 juni worden in acht Achterhoekse gemeenten sportinstuiven georganiseerd. Iedereen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking kan hieraan deelnemen. Sportaanbieders laten hen tijdens een sportinstuif gratis kennismaken met hun sport.

Sporten en bewegen is leuk en gezond. Iedereen die dat wil, zou moeten kunnen sporten. Dichtbij huis. Ongeacht leeftijd, achtergrond, kwaliteiten of beperkingen. Om mensen met een beperking kennis te laten maken met allerlei sporten in de Achterhoek, worden de komende tijd in verschillende gemeenten sportinstuiven georganiseerd.

Verschillende locaties, verschillende sporten
De sportinstuiven vinden plaats op acht verschillende locaties in de Achterhoek. Elke locatie heeft een ander sportaanbod, zodat kennis gemaakt kan worden met allerlei sporten. Iedereen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking is welkom. Deelname is gratis. Aanmelden kan via www.specialolympics2018.nl/side-events/sportinstuiven.

• Maandag 19 maart, 19.00 - 21.00 uur: bowlen bij Bowling, Stadsplein 5 in 's-Heerenberg.
• Zaterdag 31 maart, 11.00 - 12.00 uur: handbal en volleybal bij Hamalandhal, Van der Meer de Walcherenstraat 3 in Lichtenvoorde.
• Zaterdag 7 april, 13.00 - 16.00 uur: fitness, badminton, golf en boksen bij Aerofitt, Winkelskamp 5 in Hengelo (Gld).
• Zondag 8 april, 13.00 - 15.00 uur: judo, basketbal, hockey, gymnastiek en volleybal bij De Bongerd, De Bongerd 81 in Doetinchem.
• Vrijdag 20 april, 13.30 - 15.00 uur: beachvolleybal, gymnastiek, atletiek en paardrijden bij Sportpark Jaspers, Jaspersweg 1-5 in Winterswijk.
• Donderdag 26 april, 18.00 - 20.00 uur: fitness en spinning (fietsen) bij The Chariot, Nijverheidsstraat 4 in Eibergen.
• Zaterdag 19 mei, 13.00 - 15.30 uur: bocce en korfbal bij Sportpark Zuid, Bocholtsestraatweg 67 in Aalten.
• Zaterdag 26 mei, 13.00 - 15.00 uur: tennis, voetbal en atletiek bij Sporthal IJsselweide, Industrieweg 2 in Ulft.
De sportinstuiven worden mede mogelijk gemaakt door Achterhoek in Beweging, BrichbouW sportondersteuning, Gelderse Sport Federatie, Graafschap College, MEE Oost en de Provincie Gelderland.

Grensoverschrijdend evenement in tweedehands spullen

ULFT - AST Expo BV gaat haar (mega)vlooienmarktconcept ook uitrollen in de SSP-Hal in Ulft. In Enschede houdt dit bedrijf de Twentse Vlooienmarkt, jaarlijks goed voor zes edities, ruim 50.000 bezoekers en 6.000 kramen. In de SSP-Hal vindt de eerste editie van de Gelderse Vlooienmarkt plaats op 24 en 25 maart. Een tweede editie is reeds gepland voor het najaar. Het doel van de organisatie is om de Gelderse Vlooienmarkt in de toekomst vier tot zes keer per jaar te laten plaatsvinden.

De SSP-Hal is de ideale locatie voor dit concept: de hal is groot genoeg, goed bereikbaar en last but not least; gelegen in de grensregio. In Enschede is ruim vijftig procent van de bezoekers afkomstig uit Duitsland. Het streven van de organisatie is om dat in Ulft ook te bewerkstelligen. Hiervoor wordt het evenement dan ook breed in de beide grensregio's gepromoot.

Duurzaam leven is de toekomst en de Gelderse Vlooienmarkt is dan ook een duurzaam evenement. Immers alle aangeboden spullen krijgen en tweede leven. Dat bespaart de energie voor een nieuw product en verlengt de levensduur van het tweedehands product. Om een idee te geven: met zeshonderd kramen en 150 kilo gemiddeld per kraam, wordt er zo'n 90.000 kilo afval bespaart. Per editie.

Uit eigen onderzoek van de organisatie blijkt dat een kraamhouder een gemiddelde omzet van 100 tot wel 500 euro per kraam kan halen. Dus: deelnemen is duurzaam, geeft plezier en levert uiteindelijk een leuk zakcentje op. En niet te vergeten: een opgeruimde zolder, kelder of garage. Deelnemen aan de Gelderse Vlooienmarkt kan al voor 25 euro per kraam per dag. Er is nu een actie waarbij de tweede kraam gratis is; twee halen is één betalen. Bezoekers betalen 3 euro entree en kinderen tot en met 12 jaar hebben gratis toegang, mits onder begeleiding van een volwassene.

Voor meer informatie en inschrijven kijk op de website.

'De Achterhoek is eigenlijk een Engelse landschapstuin in het groot'

Streektaalpromotor Arie Ribbers. Foto: Ingrid Zweers

Door Rob Weeber

Arie Ribbers is geboren en getogen in de Achterhoek, in Reurle, en heeft de streek nooit verlaten. Hij begon zijn carrière in het basisonderwijs (later MBO) en combineerde die baan gedurende 18 jaar met freelancewerk voor de RONO (Regionale Omroep Noord en Oost), het latere Omroep Gelderland en Radio Oost. Even heeft hij ook nog regionale TV gemaakt, maar zijn hart lag duidelijk bij de radio.

Toen hij veertig werd, zegde hij het onderwijs vaarwel en wijdde zich full time aan de radio als presentator en programmamaker. In die beginjaren was er nog een regionale omroep voor Groningen, Drenthe en Overijssel, de RONO. In 1965 kwam daar Gelderland bij. Het was voormalig minister van Binnenlandse Zaken Hans Wiegel die ervoor zorgde dat iedere provincie zijn eigen regionale omroep kreeg. Vanaf dat moment koos hij voor de standplaats Arnhem waar Radio Gelderland gevestigd werd.

Ribbers heeft zijn vreugt duidelijk gevonden in de Achterhoek. "De Achterhoek is eigenlijk een Engelse landschapstuin in het groot. Het bekende coulisselandschap, de rust en het groen kenmerken de streek. De mensen zijn makkelijk en prettig in de omgang en zeker ook hulpvaardig. In mijn radiotijd presenteerde ik regelmatig een uitzending vanuit De Luifel in Ruurlo. Daar kreeg ik altijd alle medewerking van Marinus Bleumink, de eigenaar. Ik heb altijd al interesse in de streek, de taal en de mensen gehad. Mijn eerste radioprogramma heette Um de Meddagpot, een uitzending van 12.00 tot 12.30 uur op de zondagmiddag. Daarvoor ging ik in Twente, in de Achterhoek en in de Liemers op pad om bijzondere verhalen vast te leggen. Je zou het kunnen vergelijken met een modern programma als 'Man bijt hond', maar dan veel eenvoudiger en bovendien alleen in het dialect. De voorman van Boh Foi Toch, Hans Keuper, heeft destijds de openingstune gecomponeerd. Er was toen nog geen sprake van het digitale tijdperk. Ik nam m'n eigen LP's mee naar de studio, in die begintijd. Alles werd op grote Telefunkenbanden vastgelegd, maar van een deugdelijk archief was nog geen sprake. Die banden werden hergebruikt, dus is er van Um de Meddagpot weinig bewaard gebleven. Als je nu een dergelijk programma moest maken, zou het actueler en technisch geavanceerder zijn. Toen draaide het puur om de mens en zijn verhaal."

Toen hij met de radio stopte, was dat een komma en geen punt. Hij was met prepensioen, maar wilde niet stil zitten en als freelancer beschikbaar blijven. Al vrij snel meldde zich het Staring Instituut, dat zich bij uitstek bezig hield met het streekeigene van de Achterhoek en de Liemers. Zijn opdracht was om alles wat met dialect te maken had aandacht te geven en onder de mensen te brengen. Hij bemande ook de streektaaltelefoon, waar mensen vragen konden stellen. Vanaf 2007 was hij betrokken bij de opzet van het magazine Naober waarvoor hij nog steeds de eindredactie en correcties doet. In ieder nummer heeft de streektaal twee pagina's. De streektaal loopt als een rode draad door zijn leven. Ook thuis spreekt hij het met zijn vrouw. Zijn kinderen wonen buiten de streek en hebben doorgaans het ABN als voertaal. Maar in contacten met de streek schakelen ze moeiteloos over. Ribbers pleit voor een min of meer fonetische schrijfwijze van het dialect: schrijf zoals je het zegt. De plaats Laren zou volgens hem als 'Loorne' moeten worden geschreven, maar dat is daar vloeken in de kerk. Het is 'Loarne' en moet zo blijven. Ook zal hij nooit 'noaber' schrijven als het over de Achterhoek gaat. Dan is het 'naober'. Noaber is Twents. Verder maakt hij ieder jaar de Spreukenkalender voor de Achterhoek en de Liemers, met leuke spreuken en gezegden en allerlei weetjes op de achterkant van het kalenderblad.
De toekomst voor de Achterhoek ziet hij als een echte streekbewoner. In de trant van 'Het zal allemaal wel loslopen', ziet hij geen beren op de weg. Natuurlijk ontkomt de streek niet aan de moderne tijd. Er is al veel veranderd, zoals de aanleg van glasvezel en de lichte groei in bevolking. Het verschil tussen het platteland en de stad zal kleiner worden. Jongelui gaan elders studeren en blijven weg. Maar de kracht van de Achterhoek is dat ze is zoals ze is. Eigenlijk is er geen sprake van één homogene Achterhoek. Binnen het gebied zijn verschillende regio's en die zijn niet op een hoop te vegen.

Column

Pröttel

Ik heb lang in de veronderstelling verkeerd, dat pruttel een Nederlands woord is en pröttel daarvan de Achterhoekse vertaling. Tot mijn dochter verkering kreeg met een jongeman van de andere kant van de IJssel. Toen ik hem en mijn dochter eens vriendelijk vroeg om voor ze weg zouden gaan nog even hun pruttel op te ruimen, keek hij me niet begrijpend aan. Mijn dochter snapte wel, dat ik rommel bedoelde. Maar ja, die is aan deze kant van de IJssel opgegroeid….
Naar het woord pruttel zult u vergeefs zoeken in de Van Dale. Dat wil zeggen: het staat wel in het woordenboek, maar dan als werkwoordsvorm van pruttelen. En dat laatste kan volgens Van Dale twee dingen betekenen: zacht borrelend koken of mopperen.
Pröttel is dus een echt Achterhoeks woord. Of misschien moet ik zeggen: een Nedersaksisch woord. Want ook in andere dialecten in het Nedersaksisch taalgebied weet men, dat je er rommel mee bedoelt.
Het woord rommel is in het Achterhoeks trouwens ook wel bekend. In de oostelijke Achterhoek met één letter uitgebreid. In Lichtenvoorde en Winterswijk spreekt men van rommele.
Aan de andere kant van onze regio, in Eefde, Vorden en Gelselaar bijvoorbeeld, spreekt men van kraom en in Lichtenvoorde van mossele. In Winterswijk wordt nog het oude Achterhoekse woord krempel (kraempel) gebruikt voor rommel of rotzooi. Nog ouder zijn de woorden plonder, plongeri-je en ummeraozie. Volgens het WALD (Woordenboek van de Achterhoekse en Liemerse Dialecten) allemaal synoniemen voor rommel. Maar bijna niemand die ze nog kent.

Tuinspecial bij Obelink Vrijetijdsmarkt

Alles voor de tuin staat centraal bij Obelink. Foto: PR

WINTERSWIJK - Obelink Vrijetijdsmarkt viert de komst van de lente met een tuinspecial op zondag 18 maart.

Obelink presenteert de nieuwe collecties tuinmeubelen en accessoires: van mooie sierkussens tot prachtige haarden en natuurlijk de barbecues. Op de afdeling tuinmeubelen is de 'Chair of the Year'-actie van Hartman. Dat houdt in dat men een eigen design mag ontwerpen voor de bekend stoel Sophie, om daarmee kans te maken op het winnen van het eigen ontwerp. De winnaar ontvangt zes Sophie-stoelen met een bijpassende Hartman-tafel.

Daarnaast zijn er nog andere acties, die alleen in de winkel gelden. Zo ontvangt men bij aankoop van Hartman Sophie-stoelen een gratis kussen. Bij aankoop van een tuinset boven de 500 euro ontvangt men een gratis dienblad en men kan meespelen om kans te maken op een Madison sierkussen.

Een open zondag bij Obelink is natuurlijk niet compleet zonder lekker eten en drinken. Op de tuinmeubelenafdeling wordt men getrakteerd op een lekkere kop koffie vanuit een piaggio, die niet op de snelweg te zien is, maar wel bij Obelink Vrijetijdsmarkt. Met dit apparaat wordt de lekkerste koffie, cappuccino, latte macchiato en espresso gezet. Verder is het mogelijk om lekkere hapjes te proeven tijdens live cooking door Campingaz. Ook kan voor een schnitzelschotel of een kopje koffie met een donut terecht in het restaurant. Voor de kinderen is er een ballonnenclown en ze kunnen uiteraard ook spelen in het speelparadijs.

Obelink Vrijetijdsmarkt is op zondag 18 maart geopend van 10.00 tot 17.00 uur.


Column

Doe maar normaal

'Wees gewoon jezelf.' Een goed bedoeld advies. Ik zeg het zelf ook weleens tegen mensen. Maar wat is dat dan? Hoe ziet 'jezelf zijn' eruit? En als Achterhoekse schiet er dan ook direct een andere zin door mijn hoofd: 'Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg.' Vooral niet opvallen. Maar er zijn zoveel momenten in je leven dat het juist heel handig is dat je laat zien dat je anders bent en dat ze je daarom juist willen hebben. Bijvoorbeeld tijdens een sollicitatiegesprek. Om mee samen te werken. Of als vriend.

Afgelopen zaterdag mocht ik mijn succesfactoren voor het waarmaken van je dromen delen, tijdens de eerste ZZP en kleine ondernemersdag in Aalten. Ik vertelde over het geloof in je eigen droom, moedig zijn, een goed verhaal vertellen en kijken wat er wél kan. Maar het allerbelangrijkste vergat ik te zeggen. Omdat het zo gewoon voor me is. Het allerbelangrijkste is: authenticiteit en jezelf laten zien. Je niet verstoppen of anders voordoen dan je bent, omdat een ander daar wat van zou kunnen vinden.
De zaal bij 't Romienendal in Barlo zit vol. Op zaterdagmiddag hebben vele ondernemers hun beste pak aangetrokken en zijn naar het Aaltense buurtschap gekomen. Een paar mensen vallen me direct op. Marina Strumphler met haar stralende ogen. Ze stapt op me af en deelt haar uitdagingen. Vanuit kracht. Al jaren is ze een succesvol designer van gordijnen, wanden, vloeren en reist ze de hele wereld over. Sinds een paar jaar woont ze in Lintelo. Ze wil zichzelf meer in de regio laten zien. Op zoek naar nieuwe opdrachtgevers, dichter bij huis. Ze draait er niet omheen. Een succesvolle vrouw, met twijfels: over netwerk, leeftijd, zoeken. Een eerlijk verhaal. En door haar stralende ogen wil ik haar helpen. En zal ik haar niet snel vergeten.
Ook ontmoet ik Anke Versluis. Zij valt direct op door haar gekleurde legging en de rode laarsjes. Maar ook door haar bijna lichtgevende gezicht. Deze vrouw straalt vrolijkheid en levenslust uit! Ik raak met haar in gesprek over 'dansen zonder spiegels'. Een workshop die ze geeft op 24 maart. Dansen zonder spiegels gaat over contact maken met jezelf. Met swingende heupen en twinkelingen in je ogen.
In de zaal zit ook een man die me opvalt. Hij draagt een eenvoudige bruine trui. Maar het geheel is allesbehalve saai! Er piept een gekleurde stropdas bovenuit en zijn bril heeft een jaren vijftig montuur. Ook zijn kapsel brengt me terug in de tijd. Hij maakt me nieuwsgierig. En dus stap ik in de pauze op hem af. Het is René Kolstee. Hij restaureert oldtimers. Een paar jaar geleden nam hij samen met collega Hans Lensink het bedrijf van zijn werkgever over. Dit klopt gewoon! René straalt wanneer hij begint te vertellen. Dit is meer dan zijn werk. Dit is zijn leven.
Deze mensen vallen op door zichzelf te zijn. Zij steken met hun hoofd boven het maaiveld uit. En juist dat maakt dat ik meer over ze wil weten, dat ik ze onthoud, dat ik over ze schrijf in deze column. Dus Achterhoekers, een tip voor jullie allemaal, waardoor onze wereld nóg leuker wordt: doe maar normaal! Wees jezelf!

Linda Commandeur

Oost-Gelders Streektaaldictee en culturele avond

ACHTERHOEK - Op donderdag 22 maart vindt een culturele avond plaats waarvan het Oost-Gelders Streektaaldictee deel uitmaakt.

Het publiek kan deelnemen aan het streektaaldictee of als toeschouwer de avond bijwonen en genieten van optredens in dialect van leden van het Kleine Holte Koor uit Doetinchem en van liedjesschrijver Ben Lukassen uit Ulft, de zanger die ook bekend is van De Keerls. Het Achterhoekse gedeelte van het streektaaldictee wordt voorgelezen door Diana Abbink en het Liemerse gedeelte door Henk van Aalten. Streektaalliefhebbers worden van harte uitgenodigd om aan deze ludieke strijd met de pen mee te doen onder het motto 'Metdoon is belangrieker as winnen!' De bijeenkomst is op donderdag 22 maart, inloop vanaf 19.15 uur, aanvang 19.45 uur, in HCR De Gouden Karper in HUmmelo. Deelname kost vijf euro inclusief koffie en thee. Aanmelden kan tot uiterlijk 20 maart bij het Erfgoedcentrum via info@ecal.nu of via tel. 0314-787078. Op www.streektaaldictee.nl. staat meer informatie en een uitleg over de WALD-spelling aan de hand waarvan het dictee wordt gecorrigeerd. Ook op Facebook (Oost-Gelders Streektaaldictee) is het een en ander te vinden.

Voor reparatie en configuratie van uw PC, aanleg van LAN netwerken en in- en verkoop van PC's. Hebbink-PC, Boeninksteeg 3a, Zelhem. Tel.: 0314-625425. www.hebbink-pc.nl

GELD voor uw GOUD en oude MUNTEN T.k.gevr.tegen prima prijs: oude gouden sieraden, gouden tientjes, Krugerranden e.a. gouden en zilv munten, baartjes goud en zilver, muntenverzamelingen etc. Kevelam Garderen 0577-461955 lid NVMH

Te koop: KIPPEN AAN DE LEG. Cortumme 06-23972429 of 0575 - 461558.

Bert van Genderen koopt en haalt uw boeken en betaalt à contant. Tel. (0543) 45 13 11.

Oud ijzeractie C.V. de Doldraejers Velswijk. Wilt u uw oud ijzer en andere metalen aan ons doneren? Neem dan contact op met dhr. Jan Nijman, tel. 06- 13743169.

Gevraagd: Oud ijzer/metalen/elektrische apparaten, stroomkabels. Bel na 18.00 uur of mail: 0650917007/ r.seubring2@kpnplanet.nl.

Super opruimingsweekend! Za 17/3 van 10-15 & zo 18/3 van 12-17 uur Hiva Zelhem de meest veelzijdige kringloop in de regio! Industriepark 5A, Zelhem. 06-53154507

Kranszen en Spul. Paassfeer op het Boerenerf, brocante en nieuwe decoraties voor binnen en buiten. 16-17-18 Maart van 10.00-17.00 uur. De Morel Halseweg 6, 7004 JA Doetinchem Slangenburg.

Te huur: grond voor groentetuin net buiten dorp Hengelo Gld. Pot/zaai klaar. Inlichtingen tel. 06 - 22796568 na 18:00h

kringloop de Boedelhof,Enkweg 17b in Vorden OOK LOCATIE VOOR DAGBESTEDING !!! di t/m vrij 9.00 - 16.00, za 9.00-16.00 laatste za. vd maand magazijnverkoop www.deboedelhof.nl

Nummerverkoop ClédingkanTine: 15 maart, Partycentrum Langeler 09.00 – 10.00 uur. Kledingbeurs ClédingkanTine: 29 maart, Drievetol, Spalstraat 29, Hengelo Gld. v.a. 11.00 uur.

Familie zoekt gebruikte nette tourcaravan te koop tel: 06-1664693