Elna

11 juli 2018

Elna 11 juli 2018


Tante Rikie markeert 'Driedorpenpunt'

Door Henri Walterbos

LICHTENVOORDE-De Achterhoek is trots op de Zwarte Cross. De inwoners van de gemeente Oost Gelre zijn nog een stukje trotser omdat het mooiste feest ter wereld in hun gemeente plaatsvindt. Lichtenvoorde is vereerd dat de naam van de Keistad/ het dahliadorp in één adem wordt genoemd met dit evenement. Maar, binnen de gemeente Oost Gelre zijn het ook de kleine kernen Vragender en Lievelde die 'claimen' dat de Zwarte Cross op hun grondgebied ligt en dus eigenlijk van hen is, of mede van hen. "Binnen de gemeente horen we dat heel veel, maar dat is dus nu niet meer nodig met de onthulling van dit driedorpenpunt," meldt burgemeester Annette Bronsvoort opgelucht.

Maker van het inlandse eiken kunstwerk op het markeringspunt is Hans Nijmeyer uit Ambt Delden. Het was een klusje tussendoor voor hem, vertelt hij. "Eigenlijk had ik er geen tijd voor. Normaal zit ik een half jaar van tevoren al vol. Deze opdracht kreeg ik zes weken geleden pas. Ik moest ook nog negen creaties voor Centre Parcs België maken. Daar heb ik er één van gemaakt. De rest door collega's, zodat ik dit beeld toch kon maken. Ik doe wel vaker wat voor de Zwarte Cross en Manãna Manãna. Ik heb er bijna vijf dagen over gedaan. Maandag hebben we hem geplaatst."

De troon van Tante Rikie markeert het driedorpenpunt. Foto: Henri Walterbos

Tante Rikie blij verrast
Tante Rikie is trots dat ze op deze manier vereeuwigd is. "Ik denk niet dat ik er zelf in pas," roept ze als haar gevraagd wordt op haar eigen troon plaats te nemen om te poseren voor het massaal aanwezige journaille. Toch lukt het haar later wel, als de hele meute zich inmiddels alweer naar het volgende onderdeel op het 'feestterrein' begeeft. Een mooi moment om deze beide 'wereldleiders,' de gezaghebbers van de gemeente Oost Gelre de komende vier feestdagen, met elkaar op de foto te zetten. Twee vrouwen uit het juiste hout gesneden. Tante Rikie zegt blij verrast te zijn door de creatie. "Dit had ik niet verwacht," bekent ze, terwijl de burgemeester haar complimenteert met haar nieuwe 'trots als een pauw-uitdossing'. Zelfs haar pauwsmobiel is uitgerust met pauwenveren. "Hoe ze er ieder jaar bijkomen? Ik snap d'r niks van," lacht ze. "Maar ik trek het wel aan. Nog drie jaar doe ik het. Dan stop ik er mee. Tenminste als mijn gezondheid het toelaat. Ik zal nu ook niet gehele weekend op de cross verblijven. Ik moet ook rusten." Die rust is haar gegund. In Annette Bronsvoort heeft ze een waardig 'collega'. Bij de Tante Rikie-boom staat eveneens een praatpaal, met pedaal. Een trappende beweging laat Tante Rikie horen die haar volk toespreekt; 'Ik bun Tante Rikie. Ik hol van jullie!'

Dahleo op bezoek bij: Sixpack

De boys van Sixpack. Foto: PR

LICHTENVOORDE - In de vroege ochtend heb ik afgesproken met de heren van Sixpack. Ik stel me voor aan Mats, Stijn, Jort, Finn, Tjalle en Tijl. De vriendjes dragen een flitsend t-shirt met bijpassende pet van hun corsogroep. Ze willen heel graag naar de crossbaan, maar maken even tijd om mij te vertellen over het leven als corsobouwer en het winnen van de 1ste prijs in de Kiezelklasse vorig jaar.

Vorig jaar deden ze mee met 'Wat een bende', een wagen geïnspireerd op de motor van één van de moeders. Ook toen waren ze gehuld in tenue; een t-shirt met stoere pet, een biker-spijkerjasje en bijpassende armband. Ze zijn vrij stellig als ik vraag wat ze nodig hebben om een wagentje te bouwen: bloemen! Die bestellen de jongens zelf en kunnen ze in kratten tegelijk ophalen. De vaders lassen een onderstel en de rest doen ze zelf.

Eerst beplakken ze het onderstel met papier en vanaf de vrijdag voor de corso beginnen ze met het inlijmen van de bloemen. Ze bouwen de wagen bij één van de jongens thuis, want daar is de meeste plek. Lees verder op pagina 5.

Achterhoekers kiezen vlag

Paul Heutinck uit Winterswijk (links) maakte de mooiste; zijn ontwerp werd gekozen tot dé vlag van de Achterhoek. Onze correspondent Henri Walterbosch tekende op waarom hij juist voor dit ontwerp koos.

Nieuwsgierig?

Jumbo Bennink zet André Vreman in het zonnetje

André Vreman en Pascal Bennink. Foto: Annekée Cuppers

LICHTENVOORDE – Na ruim veertig jaar in de supermarktbranche heeft versmanager André Vreman, besloten zijn loopbaan in een andere bedrijfstak voort te zetten. Hiermee verdwijnt voor veel inwoners van Lichtenvoorde en omstreken een vertrouwd gezicht van de winkelvloer bij Jumbo Bennink.

Veertig jaar een bekend gezicht op de winkelvloer

In de afgelopen veertig jaar is André ruim 19 jaar bij Pascal Bennink in dienst geweest. Dit kon natuurlijk niet onopgemerkt voorbij gaan en daarom zette Pascal zijn manager met deze imposante staat van dienst afgelopen donderdag in het zonnetje.

André werd verrast met een mooie bos bloemen en een passend cadeau namens directie en medewerkers van Jumbo Bennink en daarbij uiteraard alle succes en gelukwensen voor de toekomst.


Lang Leve Kunst blij met bijdrage Menzisfonds

Vlnr: Harry ten Brinke, Mathilde Oesterholt , Aleks Meijerink en Frank Janssen namens Menzis. Foto: PR

ACHTERHOEK - Op dinsdag 3 juli maakte de ledenraad van zorgverzekeraar Menzis bekend welke organisaties in aanmerking komen voor een bijdrage vanuit het Menzisfonds. Lang Leve Kunst Oost-Achterhoek kreeg 5.000 euro.

In de regio Achterhoek werden zestien aanvragen genomineerd en het door Boogie Woogie Cultuurcentrum ingediende project Lang Leve Kunst Oost–Achterhoek (LLKO) was één van de genomineerde aanvragen. Een commissie van de Ledenraad van Menzis heeft haar keuze voor deze projecten gemaakt op basis van hun bijdrage aan leefkracht in de regio. Acht projecten kwamen in aanmerking voor een daadwerkelijke financiële bijdrage. Groot was de blijdschap bij Mathilde Oesterholt en Harry ten Brinke van Boogie Woogie toen Aleks Meijerink van de Ledenraad van Menzis een bijdrage van 5.000 euro kon toezeggen vanuit het Menzisfonds voor Lang Leve Kunst Oost-Achterhoek. Met dit project, waarbij kunst als middel wordt ingezet, wil het cultuurcentrum samen met partners in de zorg en welzijn de leefbaarheid in de regio vergroten.

Renske Hummelink naar landelijke finale TopTalentPrijs

Foto: PR

DOETINCHEM/ZIEUWENT - Met haar scriptie over Engels-onderwijs voor het jonge kind sleepte Renske Hummelink afgelopen woensdag de Iselinge TopTalentPrijs voor aankomende leraren in het basisonderwijs in de wacht. Een mooie opsteker voor de Zieuwentse die hiermee succesvol haar opleiding aan de pabo te Doetinchem wist af te ronden.

Renske voerde haar onderzoek uit op de Pastoor Van Arsschool in Lichtenvoorde dat nu in de kleutergroepen gebruik maakt van het materiaal dat door Renske ontwikkeld is. Renske werd uit 5 genomineerden gekozen. Met de prijs hebben opleidingscentra de mogelijkheid studenten voor het voetlicht te halen en te laten zien dat zij over talloze kwaliteiten beschikken.Tijdens de onderwijsweek in oktober maakt de organisatie de landelijke winnaar bekend. Voor nu gaat Renske eerst genieten van wat welverdiende vrije tijd waarna zij in de zomerperiode met haar eerste 'baan' begint op de Zomerschool bij Den Diek.

Een stralende Renske Hummelink (midden) mag de Iselinge TopTalentPrijs in ontvangst nemen. Foto: Eric Hummelink

Erix-shirtjes voor Afrika

De oude Erix-shirtjes komen goed terecht in Gambia. Foto: Sandra Lammers

LIEVELDE - De sponsorcommissie van v.v. Erix zocht eerder dit jaar contact met de oud-Lichtenvoordenaar Mario Holkenborg. Mario reist regelmatig met zijn vriendin Sandra Lammers naar Gambia voor ontwikkelingswerk. Hij neemt dan onder andere overtollige (sport)kleding en ballen mee om daar de kinderen een plezier mee te doen. Toen de sponsorcommissie dit ter ore kwam, werd contact met Mario gelegd om te informeren of Erix als club ook een bijdrage kon leveren aan dit prachtige initiatief. Nadat de JO-07 en JO-09 nieuwe shirtjes ontvingen werden de 'oude' Erix-shirts overhandigd aan Mario. Op de foto ziet u het resultaat. Meer foto's: www.vverix.nl.

In 't zonnetje

Den Diek in de race voor Dorpshuis van het Jaar

Een aantal vrijwilligers en bestuursleden van Den Diek. Foto: Annekée Cuppers

'Met het geld willen we Den Diek nog toegankelijker maken'

Door Annekée Cuppers

LICHTENVOORDE - De organisatie van de verkiezing 'Dorpshuis van het jaar' had het kunnen weten; als je overdag onaangekondigd binnenloopt bij Den Diek, kan het zijn dat je niemand treft om officieel de nominatie in ontvangst te nemen. "Een van de kenmerken die ons sociaal cultureel centrum zo uniek maken, is dat we geen vaste beheerder hebben en het centrum volledig zelfsturend is. Den Diek laat zien dat de vrijwilligers en inwoners van Oost Gelre uitstekend in staat zijn om zelf een dorpshuis draaiende te houden en activiteiten te organiseren!"

De boys van Sixpack. Foto: PR
De boys van Sixpack. Foto: PR

Marloes van den Berg is bestuurslid en verantwoordelijk voor het aansturen van de vrijwilligers. "Supertof dat onze vrijwilliger Emiel Lichtenberg bij de start van zijn dienst de nominatie aantrof op de bar en dit direct in de app-groep deelde. Zo kwamen we er achter dat we genomineerd waren. De organisatie had ons klaarblijkelijk willen verrassen met de nominatie, ze hadden al gebeld en zitten vissen wie er nu het vaste gezicht is van Den Diek. Maar dat is juist het mooie van ons cultureel centrum; er is geen vast gezicht. Den Diek is van en voor iedereen. De inwoners en verenigingen van Oost Gelre die van Den Diek gebruik maken, iets organiseren of een evenement bezoeken, zij máken samen met de vrijwilligers Den Diek. Als bestuur willen we een platform bieden om dit mogelijk te maken maar deze 'medemakers' zijn er zelf verantwoordelijk voor het reilen en zeilen binnen het monumentale gebouw. Hierdoor is Den Diek de afgelopen jaren weer een bruisend sociaal en cultureel centrum geworden waar iedereen welkom is."

Vrijwilligers
De vaste groep vrijwilligers is de steunpilaar waar Den Diek op rust. Marloes: "Onkruid wieden, koffie zetten, voorraden inkopen, theedoeken wassen, een vloertje dweilen, een lampje repareren. Onze vrijwilligers draaien er hun hand niet voor om en zonder hen kan Den Diek niet bestaan. Mooi om te zien dat ze ook onderling goed contact met elkaar hebben. Zo lukte het door omstandigheden niet om nog voor de vakantie de vrijwilligersavond te regelen. Twee vrijwilligers namen daarop het initiatief om dan maar een spontane vakantieborrel te organiseren. Daarbij dachten ze er zelf aan om de vrijwilligers die geen deel uitmaken van de app-groep ook uit te nodigen. Mooi om te zien dat iedereen erbij hoort en zich zo betrokken voelt."

Nog toegankelijker
Vorig jaar dong Den Diek ook al mee naar de titel van Dorpshuis van het Jaar én de bijbehorende geldprijs van drieduizend euro. "Toen vielen we net buiten de nominaties maar de jury was wel erg gecharmeerd van onze opzet, vooral van het filmpje dat op onze website staat en dat op een ludieke manier uitlegt hoe Den Diek werkt. Mochten we als winnaar uit de bus komen, dan willen we het geld besteden aan het nog toegankelijker maken van Den Diek voor een diverser publiek.

Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld audio-voorzieningen voor mensen met een visuele beperking, lampen die 's avonds automatisch aangaan en je zo nog meer het gevoel geven dat je welkom bent of een fijne 'hangplek' met oplaadpunten voor je mobiel, om zo ook jongeren meer bij Den Diek te betrekken. Ideeën genoeg!"

In het najaar komt Angelique Krüger van Omroep Gelderland tv-opnames maken die dan bij TV Gelderland worden uitgezonden. Daarna bepalen een onafhankelijke jury, de andere dorpshuisdeelnemers en het publiek wie zich Dorpshuis van het Jaar 2018 mag noemen. Sociaal cultureel centrum Den Diek is naast Dorpshuus Varsselder-Veldhunten het enige dorpshuis in de Achterhoek dat genomineerd is. Aan de nominatie is een bedrag verbonden van 750 euro, de uiteindelijke winnaar ontvangt 3000 euro.

Ontwerp voor september nog geheim

Vervolg van de voorpagina

Op de corso-zondag mogen ze met de wagen naar het Swite-terrein en dan is het wachten, wachten, wachten tot ze ein-de-lijk mogen gaan lopen. "Vorig jaar liep er een klein wagentje voor ons, met allemaal liedjes en daarom konden wij niet doorlopen", is de gezamenlijke klacht van de heren. Omdat ze 'zo'n bende' waren en ze soms moesten rennen, viel pechvogel Mats tijdens de optocht, maar ze hebben er weer enorm veel plezier in gehad.

Na de optocht kwam op maandag de prijsuitreiking, ze moesten heel vroeg al bij het Zwaantje verzamelen. Ze dachten eigenlijk dat ze met de grote klasse, de Keiklasse, meededen. Toen ze hoorden dat er in de Kiezelklasse een 'stoere bende' had gewonnen, wisten ze dat het om hen ging. Juichen en een groot applaus, zo blij waren ze met de winst! Ze mochten op het podium bij de volwassenen, waarna ze opnieuw een rondje mochten lopen. "Maar, dan loopt het wel wat sneller door, gelukkig!"

Als ik vraag wat de plannen voor aankomend jaar zijn, ontstaat er wat commotie. Ze willen het niet vertellen, of misschien toch wel maar ik mag niet schrijven wát het dan wordt. Er is al druk gebrainstormd en ze hebben hiervoor een moment gepakt op camping De Twee Bruggen. Na deze brainstormsessie is er een fantastisch idee ontstaan! De jongens maken ook deze wagen, met een beetje hulp van de ouders, volledig op eigen kracht. De vaders zijn al druk met lassen voor het onderstel, al zou één van de jongens graag zelf leren lassen. Iedere ouder heeft een eigen aandeel en ze zorgen er samen met de jongens voor dat het allemaal klaar is op corso-zondag, waarna de jongens zelf de optocht lopen. De uiteindelijke grootte van de wagen bepaalt in welke klasse ze uiteindelijk uitkomen. Het streven is ook dit jaar om weer de eerste prijs te winnen en ze willen ook graag de publieksprijs winnen, maar dan wel in de Keiklasse!

We maken nog even snel een foto met de bekers die ze gewonnen hebben, maar dan willen ze toch echt heel graag naar de crossbaan.

Trotse Paul Heutinck ontwerpt Achterhoekse vlag

'Ik weet hoe het voelt de Achterhoek te missen

Door Henri Walterbos

LICHTENVOORDE - Liefst 475 ontwerpen werden ingediend, ruim 380.000 keer werd een stem uitgebracht. De 20 vlaggen met de meeste stemmen werden door een vakjury beoordeeld. Hierin 'vooraanstaande' Achterhoekers. Geboren Achterhoekers of import Achterhoekers met het juiste Achterhoekse gevoel, zoals Annette Bronsvoort (burgemeester gemeente Oost Gelre), Hans Martijn Ostendorp (algemeen directeur van De Graafschap), Otwin van Dijk (burgemeester Oude IJsselstreek), Bennie Jolink (muzikant & kunstenaar), Henk Jan ten Brincke (Prins Carnaval en meesterbrouwer bij Grolsch) en volleybalster Lonneke Sloetjes, inmiddels woonachtig in Lichtenvoorde. "Ik ben zo blij weer hier te zijn. Zo heerlijk rustig. Ik wil hier nooit meer weg. Uiteraard ga ik dit weekend naar de Zwarte Cross. Lekker met de fiets dit jaar," lacht ze, vlak voor de onthulling.

De komende week wappert de Achterhoekse vlag trots boven de honderduizenden verwachte bezoekers uit. Foto: Henri Walterbos

Onthulling
Het is Stefan Groothuis, voormalig topschaatser en medewerker van De Feestfabriek, die het door Stichting Pak An, Grolsch en de Feestfabriek uitgewerkte project op zijn bordje kreeg, onder zijn hoede nam en bekend mag maken wie uiteindelijk het winnende ontwerp maakte. Het betreft een ontwerp van Paul Heutinck uit Winterswijk, geboren en getogen in Beltrum, en even uitgevlogen geweest naar Rotterdam en Dordrecht. "Wat ik heb geprobeerd weer te geven is wat jullie iedere dag zien als jullie op de fiets of in de auto door de Achterhoek heen rijden. Kromme wegen met bomen erlangs, weides, je ziet maïs, kortom het Achterhoekse landschap. Zo ben ik aan die vlag gekomen," vertelt Paul in zijn Bandjeskieken.nl t-shirt. Daarna gaat hij afwisselend in het Nederlands en Achterhoeks verder. "Joa ik bun den kearl van Bandjes kieken. Dat is ok al 'ns deur Stichting Pak An gehonoreerd. In Beltrum kent de leu mi-j as Paul van Jan van Dorus Hanselman. Ik wist neet better dan dat ik doar heuren. Ik ging studeren in het westen, reclame tekenen, kreeg een diploma en kon d'r drek an't wark. Mijn vriendin kwam over, we gingen trouwen, kochten een nieuwbouwhuis, er kwam een winkelcentrum voor de deur, er kwamen een paar kinderen. We hadden alles netjes voor elkaar. Op een dag keek ik zo om me heen en dacht ik 'wat doo ik eigenlijk hier?' We pakten ons boeltje weer in en gingen weer terug. Terugge noar de Achterhook. En vandage stoa ik hier en kiek ik weer um mie hen. En weer zee ik de greune weides, de beume, de kromme weage en al dee fijne leu um mie hen. En ik zee de vlagge. Miene vlagge, vanaf no onze vlagge. Ik zee dee vlagge en ik wet neet better dan da'k hier heur. Dit is mienen Achterhook, hier bun ik thoes," vertelt Paul poëtisch.

'Dissen 't mooiste'
Bennie Jolink staat glunderend toe te kijken en loopt na de officiële plichtplegingen in de richting van Paul om hem nogmaals te feliciteren en complimenteren en samen te poseren, met de winnende vlag in hun midden. Twee trotse Achterhoekers. "Ik vond van begin af an drek dissen al het mooiste," bekent Bennie. "Misschien kump dat ok wal umdat Jamaica mien favoriete vakantieland is. Disse vlagge lik doar wal op. En hee, zee'j dat. Dat greune op de vlagge is het zelfde greun as van Grolsch," lacht Bennie wijzend naar de naam Groslch op de beugel, waaruit hij zojuist een slok heeft genomen. "Verrek joa," lacht Paul. Beide mannen praatten over 'het westen' als ze het over 'achter de IJssel hebben' ze voelen elkaar aan. "Ik weet hoe het voelt de Achterhoek te moeten missen," vertelt Paul Bennie. "Ik ok," knikt Bennie. Zette Paul zijn gevoel om in een vlag, Bennie in honderden liederen. Beiden nu samen behorend tot Achterhoeks cultuurgoed.

De vlag zal voor 15 euro te koop zijn in de webshop van de Zwarte Cross en die van Grolsch. De Graafschap en de gemeente Oost Gelre hebben al aangegeven de vlag het gehele jaar door te laten wapperen.

Programma ZSOM

LICHTENVOORDE - Iedere week wordt een programma uitgezonden in de Antoniushove te Lichtenvoorde. Deze uitzending is op 13 juli 2018 en begint om 15.00 uur.

1. ZSOM Regiojournaal
Ook in 2018 wordt u op de hoogte gehouden van het laatste nieuws en actualiteiten van de afgelopen 2 weken uit de regio in het regiojournaal.

2. Marianum gala-avond
ZSOM heeft opnames gemaakt van hoe de Marianum eind-examen-kandidaten in galakleding en met bijzondere vervoersmiddelen naar hun feestavond gingen. Het vele publiek ontving de kandidaten enthousiast met luid applaus. Vandaag het eerste deel van deze reportage

3. ZSOM Regiojournaal

4. In de Vlaamsche Pot
In de maanden februari, maart en april werd de klucht 'In de Vlaamsche Pot' opgevoerd in heel veel theaters in Nederland. ZSOM is gevraagd om van deze voorstelling tv-opnames te maken die u vandaag kunt bekijken. Het publiek maakte opnieuw kennis met de gebeurtenissen in restaurant 'In de Vlaamsche Pot' van de hysterische eigenaar Karel (gespeeld door Bas Muijs) en zijn partner en chef-kok Luciën (gespeeld door Onno Innemee). Andere hoofdrolspelers zijn Arijan van Bavel ('Adje'), Bettina Holwerda en Sabine Beens. Geniet mee van deze geweldige klucht vol met reusachtige cliche's. Vandaag het eerste deel.

Kijk ook op www.zsom.nl
Op onze website kunt u kijken naar verschillende reportages en natuurlijk het weekjournaal

Hooiland Avonturen Dagen

Kinderen zijn creatief bezig tijdens de Hooiland Avonturen Dagen. Foto: PR

'Op vakantie gaan is niet voor iedereen weggelegd'


Door Barbara Pavinati


LICHTENVOORDE - Voor de derde keer dit jaar worden de Hooiland Avonturendagen gehouden. Vier dinsdagen in juli en augustus kunnen kinderen die niet op vakantie gaan voor een klein bedrag meedoen met verschillende activiteiten. Deze activiteiten worden georganiseerd door wijkvereniging 't Hooiland in samenwerking met het opbouwwerk van Mazzel. Coosje Meerveld, bestuurslid wijkvereniging: "Alle kinderen van twee tot twaalf jaar uit heel Lichtenvoorde zijn welkom. We zijn dit initiatief drie jaar geleden begonnen, omdat op vakantie gaan niet voor iedereen is weggelegd. Het is duur, zeker als je meerdere kinderen hebt. Je zal maar zes weken bij huis zitten en niks te doen hebben. De zomervakantie duurt dan lang!"

Iedereen kan meedoen
Het programma is al drie jaar ongeveer hetzelfde. Het aantal deelnemers groeit. Waren er in het eerste jaar zes kinderen, in het tweede al vijftien. De organisatie hoopt dit jaar op een grote opkomst en doet er alles aan om veel mensen te bereiken. Iedereen kan meedoen, ook gezinnen met een laag budget. De prijs voor de activiteiten blijft laag dankzij subsidie van de Oranjefondscollecte waar wijkbewoners actief voor hebben gecollecteerd en Stichting DOEN. Nieuw dit jaar is de samenwerking met Studio T. Zij organiseren iets voor de kleintjes in de leeftijd van twee tot zeven jaar.

Educatief doel
De activiteiten kennen ook een educatief doel, dus de kinderen steken er nog eens wat van op. Zo zijn ze vorig jaar naar kaasboerderij Weenink geweest en gaan ze dit jaar met kunstenares Dorian Temming van Lokalen aan de slag. Ook Adriaan Veldboom van sportschool 'De Buurman' heeft zijn samenwerking toegezegd. Bij mooi weer gaan ze buiten sporten en anders is er een binnenprogramma. Coosje: "Als wijkvereniging willen we de kinderen graag leren kennen, omdat we ook een signalerende functie hebben. Zo kunnen we de mensen helpen als er zaken spelen."

Vrijwilligers
Op de Avonturendagen komen een aantal vaste gezichten af en er zijn altijd genoeg ouders geweest die willen helpen met de begeleiding. Voor volgend jaar worden nog vrijwilligers gezocht die het willen organiseren. Midden in de Avonturendagen vindt ook de 'Lichtweek' plaats in de wijk. Ook daar kunnen kinderen aan deelnemen. Deze activiteiten staan echter los van de wijkvereniging.

Het programma voor aankomende zomer vindt u in de kolom hiernaast.


Rover met het kenmerkende vlekje onder zijn kin. Foto: PR

Amivedi

VRAGENDER - Op de Manenschijnweg is een konijn gevonden, het is een vrouwtje, wit/grijs gevlekt, grijs rond de ogen en grijs op de snuit doorlopend naar de linkerkant, hangoor, middelgroot.

Enige tijd geleden is kat Rover weggelopen tijdens een logeerpartijtje in Zieuwent. Familie Van Gaalen schakelde Amivedi om met de hoop hun geliefde kater terug te vinden. Helaas is hij nog steeds niet terecht en de familie mist hem zeer. Wie weet waar Rover uithangt?

Voor informatie kunt u contact opnemen met Sylvia Spaargaren, tel. 088 – 0063305 of mailen naar achterhoek@amivedi.com.

Programma Hooiland Avonturendagen

Rover met het kenmerkende vlekje onder zijn kin. Foto: PR

Aanmelden kan via
avonturendagen@hethooiland.nl.

2-7 jaar
onder leiding van Studio T (kinderen tot 4 jaar onder begeleiding van een volwassene)

Dinsdag 17 juli – Blotevoeten- en avonturenpad
Donderdag 19 juli – Pannenkoekenfestijn voor alle leeftijden. Iedereen is welkom!
Dinsdag 24 juli – Creatief met kunst

Kosten per activiteit 3 euro
Kosten Pannenkoekenfestijn 4 euro

7 – 12 jaar
onder leiding van Hooiland Avonturen Dagen

Dinsdag 17 juli – Avonturenpad Gelselaar
Dinsdag 24 juli –Kunstwerk maken is samenwerking met Lokalen
Dinsdag 14 augustus – Sporten bij de Buurman
Dinsdag 21 augustus – Zelf theater maken met aansluitend wijk BBQ

Kosten per activiteit 3 euro.
Kosten wijk BBQ 4 euro

Amivedi

VRAGENDER - Op de Manenschijnweg is een konijn gevonden, het is een vrouwtje, wit/grijs gevlekt, grijs rond de ogen en grijs op de snuit doorlopend naar de linkerkant, hangoor, middelgroot.

Enige tijd geleden is kat Rover weggelopen tijdens een logeerpartijtje in Zieuwent. Familie Van Gaalen schakelde Amivedi om met de hoop hun geliefde kater terug te vinden. Helaas is hij nog steeds niet terecht en de familie mist hem zeer. Wie weet waar Rover uithangt?

Voor informatie: Sylvia Spaargaren, tel. 088 – 0063305 of mailen naar achterhoek@amivedi.com.

Groenlo mooie startplek Ronde van de Achterhoek

Vlak voor vertrek, vorig jaar in Gendringen. Foto: Sportfoto.nl

ACHTERHOEK - De start van de Ronde van de Achterhoek op zondag 19 augustus is onderdeel van een mooi wielerprogramma. Want als de klassieker om 13.00 uur van start gaat, op het moment dat het startschot in Groenlo klinkt, is het ter plekke nog lang niet gedaan. Groenlo staat diezelfde dag namelijk ook in het teken van de Verse Bakker.nl Dwars Deur Grolle, een wielercriterium. Met ook nog eens een doorkomst van de Ronde van de Achterhoek, is het feest compleet.

Ook vermaak rond het parcours

Vanaf circa 10.00 uur is er in Groenlo al heel wat reuring, als de eerste ploegen voor de Ronde van de Achterhoek zich melden. Zo'n 25 teams gaan met elkaar de strijd aan en zij maken zich in het rennerskwartier klaar voor de koers. Een leuk moment voor het publiek om eens te kijken wat er toch allemaal komt kijken bij een grote wielerwedstrijd. En wie vervolgens nog niet weet wie de renners precies zijn, wordt op z'n wenken bediend. Vanaf 12.00 uur is namelijk de ploegenpresentatie op de Markt. Daarbij worden de teams en renners door speaker Harry Middeljans één voor één voorgesteld aan het publiek. Natuurlijk zijn onder hen ook heel wat Achterhoekse wielerhelden te zien.

Om 13.00 uur klinkt dan echt het startschot van de Ronde van de Achterhoek en gaan de renners onderling uitmaken wie de opvolger wordt van de winnaar in 2017, Wim Kleiman van het Achterhoekse Sensa-Kanjers voor Kanjers Cyclingteam. Niet getreurd, want voor je het weet zijn ze weer terug. Het peloton rijdt namelijk eerst een plaatselijke ronde. Vervolgens zal de wedstrijdkaravaan ook rond 14.00 uur nog een keer door Groenlo passeren.

Het peloton zet vervolgens koers naar finishplaats Gendringen, maar dat wil niet zeggen dat het daarmee in Groenlo gedaan is. Om 14.30 uur wordt namelijk het wielercriterium voor Amateurs en Sportklasse renners verreden in de Verse Bakker.nl Dwars Deur Grolle. Als die wedstrijd achter de rug is, staat om 16.30 uur een wedstrijd gepland voor de Funklasse. Dat is een koers die open staat voor recreanten. Wie dus eens wil weten hoe het nu voelt om een renner te zijn in een koers als de Ronde van de Achterhoek, moet die kans dan ook zeker niet laten lopen.

Nog niet genoeg aan het wielerprogramma? Dan kan men zich in Groenlo ook rond het parcours meer dan goed vermaken. Dwars Deur Grolle is immers niet voor niets een kermiskoers. Er is namelijk ook kermis en de start- en finishlocatie van de koersen zijn naast dat terrein. Cafés en restaurants zijn er ook volop in Groenlo en ook zij zijn geopend. Met ook nog live muziek en andere activiteiten, kan het niet anders dan een mooie dag worden.


Column

11 juli

Groenlo

Escaperoom Groenlo

Escaperoom Groenlo

Lichtenvoorde

Careaz Antoniushove: Careaz Welness

Careaz Antoniushove

12 juli

Groenlo

Escaperoom Groenlo

Escaperoom Groenlo

Lichtenvoorde

Careaz Antoniushove: Careaz Muzikaal

Careaz Antoniushove

13 juli

Lievelde

Zwarte Cross

Zwarte Cross terrein

Groenlo

Escaperoom Groenlo

Escaperoom Groenlo

14 juli

Zieuwent

Fietstocht Droebeldorp Zieuwent (15/20km)

Het Witte Paard

Lichtenvoorde

Careaz Antoniushove: Careaz Gaat uit

Careaz Antoniushove

15 juli

Groenlo

Escaperoom Groenlo

Escaperoom Groenlo

Groenlo

Marga Klompé: Wandelgroep 'Fitte Start' 3 kilometer

Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé

Groenlo

Marga Klompé: Wandelgroep "Fitte Start" 3 kilometer

Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé

Groenlo

Vestingdag Historisch

Centrum Groenlo

16 juli

Groenlo

Escaperoom Groenlo

Escaperoom Groenlo

17 juli

Groenlo

Escaperoom Groenlo

Escaperoom Groenlo

Groenlo

Rondleiding door Groenlo

VVV Oost Gelre, vestiging Groenlo

18 juli

Groenlo

Escaperoom Groenlo

Escaperoom Groenlo

19 juli

Groenlo

Open tuindag

Anne van Beusekom-Orange

Groenlo

Escaperoom Groenlo

Escaperoom Groenlo

Groenlo

MargaKlompé: Diner

Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé

20 juli

Groenlo

Escaperoom Groenlo

Escaperoom Groenlo

21 juli

Lichtenvoorde

Careaz Antoniushove: Careaz Gaat uit

Careaz Antoniushove

Zieuwent

Fietstocht Droebeldorp Zieuwent (15/20km)

Het Witte Paard

22 juli

Groenlo

Escaperoom Groenlo

Escaperoom Groenlo

Lievelde

Grensoverschrijdend Streektaalfestival

Herberg Openluchtmuseum Erve Kots

Groenlo

Grolse Braderiedag

Centrum Groenlo

23 juli

Groenlo

Escaperoom Groenlo

Escaperoom Groenlo

24 juli

Groenlo

Escaperoom Groenlo

Escaperoom Groenlo

Groenlo

Rondleiding door Groenlo

VVV Oost Gelre, vestiging Groenlo

25 juli

Groenlo

Symfonische Orgelavonden Calixtusbasiliek

H. Calixtusbasiliek

Nieuwe bestuurder Paraat-scholen

OOST GELRE - Mevrouw Marjolein Wenting wordt per 1 september 2018 voorzitter van het College van Bestuur van Stichting LIMA (11 scholen in de gemeente Oost Gelre). Zij heeft binnen het primair onderwijs bewezen successen op het gebied van leiding geven aan complexere organisaties en het efficiënt stroomlijnen van processen. Sinds 2001 is ze werkzaam als directeur in het primair onderwijs. Ze is gestart in Rosmalen en vanaf 2005 in Didam werkzaam.

Stichting LIMA vormt met Reflexis Openbaar Basisonderwijs het samenwerkingsverband Paraat scholen (19 scholen in de gemeenten Aalten, Montferland, Oost Gelre en Oude IJsselstreek).
Met Marjolein Wenting krijgt stichting LIMA een inspirerende bestuurder met ruime ervaring in het primair onderwijs. De Raad van Toezicht is ervan overtuigd dat Marjolein Wenting samen met haar collega bestuurder van Reflexis, Frans Stieber, een sterk team voor Paraat scholen zal vormen. Marjolein Wenting: "In het primair onderwijs ligt mijn passie en mijn uitdaging. Ik word geïnspireerd door kinderen, de bevlogenheid van professionals en de betrokkenheid van de samenleving. Ik neem graag mijn ervaring mee en kijk er naar uit om, samen met alle andere professionals van Stichting Lima / Paraat scholen, alle uitdagingen met een open vizier aan te gaan."

Zomerse open tuinen in Breedenbroek

BREEDENBROEK - Het zomerse weer houdt nog even aan, een moment om heerlijk rond te dwalen door de veelzijdige tuin 't Meihuus aan de Terborgseweg 19 van Yvonne en Wim Duitshof-Knufing. Op dezelfde dag is, op korte afstand, ook de tuin van Annie en Henk van Langen te bezoeken.

De zomer is in de tuin al weken lang zichtbaar. Het komt door de hoge temperaturen en natuurlijk de zon doet vele planten goed, maar niet alle. Langdurige droogte heeft zo zijn gevolgen, je kunt nu ook goed zien welke planten niet op de juiste plaats staan. Sommige planten hebben het moeilijk, maar er word veel gesproeid en daarom ziet de tuin er nog zeer goed en verzorgd uit.

Voor groepen ook op afspraak

Vooral de prairieborders staan volop in bloei. Vorig jaar zijn de siergrassenborders opnieuw ingericht, en nu zijn de siergrassen gecombineerd met vaste planten. Ook goed geslaagd is dat er meer zitplekken gecreëerd zijn bij de vijver door een border te verkleinen. Tevens is er op verschillende plekken natuurlijke kunst geplaatst. Naast de natuurlijke poel in de bloemenweide bloeit een grote strook geurende Moschata-rozen.

Dit jaar is de tuin te bezoeken op de zondagen 15 juli, 12 augustus en 23 september, van 11.00 tot 17.00 uur. De entreeprijs bedraagt drie euro per persoon bij 't Meihuus en 2,50 euro bij Van Langen. Met groepen vanaf tien personen kan men op afspraak ook op andere momenten terecht.

16 / 30

Wenters Tegels & Vloeren: daar kom je graag over de vloer!

De showroom van Wenters Tegels & Vloeren. Foto's: Lydia ter Welle

WINTERSWIJK - Als het gaat om tegels en vloeren in de meest brede zin van het woord, kan Henri Betting je alle ins en outs vertellen. Met zo'n veertig jaar ervaring in het vak is een gedegen en eerlijk advies dan ook een vanzelfsprekendheid bij zijn zaak in Winterswijk.

Waar voorheen Grando keukens was gevestigd, aan de weg tussen Winterswijk en Aalten, schuin tegenover Obelink, heeft hij nu een fraaie showroom gerealiseerd, vol met de nieuwste trends en dat in de traditionele kwaliteit.

"Alleen op deze manier kunnen mensen een idee en een beeld krijgen bij een nieuwe vloer", aldus de ervaren vakman, die iedereen uitnodigt om zich te laten inspireren in de sfeervolle toonzaal.

Met meer dan 700 vierkante meter showroom kan de klant van Wenters Tegels & Vloeren kiezen uit een scala aan mogelijkheden op het gebied van tegels en vloeren.

De showroom van Wenters Tegels & Vloeren. Foto: Lydia ter Welle
De showroom van Wenters Tegels & Vloeren. Foto: Lydia ter Welle

Inkoop rechtstreeks
"Omdat we direct inkopen bij onze buitenlandse leveranciers, kunnen we altijd goedkoper zijn en in combinatie met de onze service en de kwaliteit spreekt dat de mensen aan. We zitten dicht op de markt en daardoor weten we wat er speelt, wat de trends zijn."
Nieuwste trends
Het allernieuwste op het gebied van tegels is dan ook te vinden bij Wenters. Van de kleinste mozaïektegels tot de grootste XXL-tegels, van maar liefst 1.20 bij 3.60 meter.

Vakmensen
Uiteraard werkt Wenters Tegels & Vloeren met de beste vakmensen op het gebied van tegelzetten. Ook daarbij is immers het meegaan met de trends belangrijk, waarbij de plaatsing van tegelvloeren of -wanden een waar kunstwerk oplevert.

Henri Betting: "Kom gerust vrijblijvend een kijkje nemen in onze sfeervolle zaak, waarin een wereld aan wand- en vloertegels je toelacht voor zeer verrassende prijzen!"

Openingstijden
Wenters Tegels & Vloeren is te vinden aan de Misterweg 201-1, schuin tegenover Obelink, in Winterswijk. De zaak is telefonisch bereikbaar via 0543-216180. De zaak is van maandag tot en met donderdag geopend van 13.00 tot 17.30 uur, op vrijdag van 13.00 tot 21.00 uur en op zaterdag van 09.00 tot 16.00 uur, of op afspraak.


wenterstegelsenvloeren.nl

Achterhoekse wijngaarden blij met droogte

Silvia Sonderen tussen haar druivenstronken in Wijngaard Schepershof. Foto: Henri Walterbos

'Zo extreem droog hebben we nog nooit meegemaakt'

Door Henri Walterbos

GROENLO/ACHTERHOEK - Achterhoekse wijngaarden zijn erg blij met de droogte. Met ruim dertig hectare aan wijngaarden is de Achterhoek één van de grootste wijnstreken van Nederland. De vruchtbare bodem is uitermate geschikt voor de teelt van wijndruiven. Jaarlijks worden er vele tienduizenden liters rode, witte en rosé wijnen geproduceerd, die goed hun weg naar de consument en de horeca weten te vinden. En met succes, want de wijnen uit de Achterhoek worden gewaardeerd met tal van onderscheidingen!

Sylvia Sonderen van Wijngaard Schepershof in Groenlo bevestigt dat de droogte gunstig is voor haar wijngaard, en hiermee voor het eindproduct. "Eigenlijk is het ieder jaar een apart jaar in Nederland. Elk jaar is anders. Ieder jaar moet je daar als wijnboer op inspelen, maar dit is wel heel extreem. Het begint altijd al in het voorjaar als de druiven uitlopen. We hebben een aantal jaren gehad dat we in mei nog nachtvorst hebben en de hele boel bevriest, dat je nieuwe uitlopers krijgt die dan een tijdje achterlopen. Dan is het de vraag 'worden die druiven wel mooi rijp?'. Dit jaar hebben we een heel mooi voorjaar, geen nachtvorst gehad, druiven lopen voor en het is extreem droog. Zo extreem droog hebben we echter nog nooit meegemaakt."

Minder sap De extreme droogte maakt het volgens Sonderen dat de trosvorming zeer goed is gegaan en de bessen kleiner blijven. "De hoeveelheid sap is dan ook minder, maar met dit zonnige weer is de suikerproductie wel goed en hoog. Als dit zo doorzet dan krijgen we straks heel geconcentreerd sap en voller van suiker. De smaak zal dan gewoon beter worden, maar," houdt ze een slag om de arm, "het is pas juli en we gaan de druiven pas in september plukken. We zijn dus nog heel afhankelijk van het weer dat nog komen gaat. Als het in augustus nog een week of drie gaat regenen, dan kan het zomaar zijn dat er toch weer heel veel vocht in de druiven zit, en dan ben je terug bij af. Als deze droogte aanhoudt in combinatie met veel zon dan zal de oogst op een vroeger tijdstip zijn, want dan zijn de druiven veel eerder rijp. We lopen nu een paar weken voor, maar we hebben ook een goed najaar nodig. Dit klimaat stelt ons voor een enorme uitdaging. Krijgen wij dezelfde soorten wijnen als andere jaren, want dit hebben we nog nooit meegemaakt. Hartstikke spannend."

Coöperatief Wijngaard Schepershof werkt in de Achterhoek samen in een coöperatief met zeven wijnboeren. "De andere collega's hebben allemaal dezelfde ervaring. We hebben allemaal mooie zandgrond, wat goed vocht doorlatend is. De druif heeft de eigenschap dat ie zelf wel op zoek gaat naar grondwater dat in de Achterhoek niet zo diep zit. Nu wel iets, maar de wortels gaan wel op zoek naar grondwater." De droogte betekent voor de wijnboeren niet 'minder werk'. "Wat het werk betreft is het misschien nog wel meer, al hoeft er minder gemaaid te worden. Door het goede voorjaar heb je veel uitlopers, waar veel trossen zijn uitgekomen. Om wijn te maken moet je de opbrengst van zo'n plant reduceren. We moeten er verhoudingsgewijs veel trossen afhalen, maar dat heeft als voordeel dat je de mindere trossen er af haalt en de hele mooie laat hangen. De mindere trossen worden als compost gebruikt voor onder de planten. Je wilt nu eenmaal kwalitatief goede wijn. Aan een plant kun je maar een beperkt aantal trossen laten zitten, want zo'n plant heeft maar een beperkte hoeveelheid energie. Hoe meer trossen aan de plant hoe meer dat de plant het moet verdelen over de trossen. Van een witte druif maximaal anderhalf tot twee kilo aan de plant laten hangen. Bij de blauwe druif minder, één tot anderhalve kilo." We weten door metingen precies op welke momenten we moeten oogsten." De wijnboeren zijn ware ambassadeurs van de Achterhoek. "Ik heb hier regelmatig mensen zitten die zeggen dat het lijkt alsof ze in Frankrijk zitten. Dan zeg ik 'nee, zo mooi is de Achterhoek."

Opfrisbeurt Street Art-steeg

Foto: Natasja Scharenborg

LICHTENVOORDE - De inwoners van Lichtenvoorde hebben er even op moeten wachten maar het resultaat mag er straks zeker zijn; het sgraffito-kunstwerk van Jan Kruip, uitgevoerd door Jolien te Welscher, nadert zijn voltooiing.

Vorig najaar startte Jolien met het in cement opzetten van de afbeelding. Achteraf bezien niet het meest handige tijdstip; het cement was niet op tijd uitgehard en door de vorst brokkelde de afbeelding weer af. Afgelopen weken begon Jolien opnieuw met de afbeelding, nu met meer succes. Inmiddels is ze flink opgeschoten en is de steeg weer een kunstwerkje rijker.

Ook de rest van de steeg kreeg een opfrisbeurt. Een aantal kunstenaars en vrijwilligers gaven de andere kunstwerken een 'touch up' en witten de muren. De doorgang naar de Markt ligt er nu weer netjes én kleurrijk bij.

Foto: Natasja Scharenborg
Foto: Natasja Scharenborg
Foto: Natasja Scharenborg
Foto: Natasja Scharenborg
Foto: Daan van der Zee
Jolien te Welscher aan het werk in de steeg. Foto: Annekée Cuppers
Foto: Annekée Cuppers
Foto: Annekée Cuppers
Foto: Natasja Scharenborg
Foto: Natasja Scharenborg
Jolien te Welscher aan het werk. Foto: Annekée Cuppers

Voor meer foto's: www.elna.nl

Neerslagtekort

De toeristische sector spint er garen bij. Recreatieparken en campings in de Achterhoek hangen de vlag uit omdat de behoefte aan een vakantie in een warm buitenland of 'last minute' met de huidige temperaturen en vooruitzichten minder groot is en geen enkele reden is om de zon in een ver, duur oord op te zoeken. Boeren daarentegen hebben het moeilijk. Hun weilanden worden langzamerhand bruin. Een neerslagtekort heeft negatieve gevolgen op de landbouw en de kwaliteit van de grond. Met name aardappelen en maïs zijn gevoelig voor droogte, wat leidt tot productieverlies. Verder wordt vanuit de overheid een waarschuwende vinger opgestoken toch vooral verantwoord met watergebruik en vuur om te gaan. Voor de Achterhoek en Liemers is als enige code rood afgegeven voor gevaar op Natuurbranden.

Nederland heeft te kampen met een stevig neerslagtekort, zo laat het KNMI op haar site zien. En het einde van droogte lijkt op korte termijn nog niet in zicht. Het neerslagtekort in Nederland loopt hiermee, volgens cijfers van het KNMI, in razend tempo op. In de Achterhoek en Twente is het neerslagtekort nog stukken hoger dan het landelijke cijfer. Vrijdag 6 juli geeft de meter van het KNMI reeds een neerslagtekort van 181 millimeter (mm) aan. De verwachting van de komende 15 dagen meegerekend zal de grens van 200 mm snel overschreden worden en over twee weken op 215,6 mm staan, met in sommige delen van de Achterhoek en Twente dan zelfs uitschieters richting 240. Het jaar 1976 staat in statistieken te boek als recordjaar voor wat betreft neerslagtekort. Eind juni van dat jaar was het neerslagtekort in juni al 200 mm en medio augustus zelfs 360 mm. Gemiddeld over 13 stations in Nederland wordt van 1 april tot en met 30 september het neerslagtekort berekend.

Wethouder Porskamp: wij kunnen de vergister niet meer tegenhouden

Jaap Cannegieter (l) biedt de petitie aan aan wethouder Bart Porskamp. Rechts Wilma van der Donk. Foto: Kyra Broshuis

Stichting biedt petitie aan

OOST GELRE - Op het gemeentehuis in Lichtenvoorde was deze week een handvol tegenstanders van de mestvergister van RMS aanwezig. Onder aanvoering van Jaap Cannegieter van de Stichting Megamestvergister Groenlo Nee boden zij wethouder Bart Porskamp een petitie aan die door 2100 mensen is ondertekend. Tegelijkertijd werd er op in het provinciehuis in Arnhem een ludieke protestactie gehouden tegen de komst van de vergister naar Groenlo. De petitie werd daar aangeboden aan gedeputeerde Conny Bieze.

2100 verontruste Grollenaren
De petitie is een initiatief van de Stichting Mestvergister Groenlo Nee in samenwerking met de Gelderse Milieufederatie, vertelt Cannegieter. "Deze petitie is door ruim 2100 verontruste Grollenaren ondertekend en dat is een behoorlijk aantal op 10.000 inwoners. We maken ons ernstig zorgen en we hopen dat deze overhandiging indruk maakt zodat er mogelijk een andere draai gegeven kan worden aan de plannen." Hij vervolgt met een uiteenzetting van de argumenten, zoals explosiegevaar, stankoverlast en verkeersoverlast. "Daarnaast is initiatiefnemer RMS een bedrijf dat we als onbetrouwbaar kwalificeren. Dit bedrijf heeft zowel technisch als financieel een uiterst wankele basis; het is gebakken lucht." Cannegieter en de overige aanwezigen maken zich zorgen over de aantrekkingskracht die de vergister zal hebben op andere megabedrijven: "Ze zullen als vliegen op de stront afkomen."

Te ver in procedure
Wethouder Bart Porskamp erkent dat de komst van de vergister leeft in Groenlo. "De samenleving zet vraagtekens bij dit bedrijf en wij zien de zorg van de inwoners. We hebben als gemeente dan ook een advies ingediend op de voorlopige ontwerpvergunning; dat geeft al aan dat het ook voor ons een serieuze kwestie is. Het bevoegd gezag ligt bij de provincie, maar als gemeente houden wij uiteraard wel vinger aan de pols. Het is echter wel zo dat het vergunningstraject gestart is en als u verwacht dat we nog zaken kunnen blokkeren, dan is het antwoord 'nee'." Porskamp benadrukt dat de gemeente, wanneer de fabriek er daadwerkelijk komt, wil dat het bedrijf zo handhaafbaar en veilig mogelijk te werk zal gaan. Dat antwoord is niet voldoende voor Wilma van der Donk, één van de bezorgde burgers. "Het gaat hier alsmaar over protocollen en procedures, maar het aspect duurzaamheid wordt niet gezien. Er is geen eerlijk en duidelijk beeld geschetst van de fabriek en wij vrezen dat al deze 2100 ondertekenaars straks het nakijken hebben." Porskamp reageert met de opmerking dat er eigenlijk geen mogelijkheid meer is om het nog tegen te houden. "Daarvoor zijn we simpelweg al te ver in de procedure."

Op een vraag over de financiële slagkracht van RMS zegt Porskamp: "Daar gaan wij niet over. RMS zegt de financiën in orde te hebben. Het is niet aan ons om daar een oordeel over te vellen, hoewel ik me kan voorstellen dat de gemiddelde burger hier vragen over heeft."

Pilot Harreveld vraagt om verlenging

HARREVELD- In 2016 is in Harreveld de pilot Participatieproject Harreveld gestart. Het doel is om alle inwoners van Harreveld te laten participeren in de maatschappij. De pilot kent verschillende doelen en activiteiten voor de inwoners van Harreveld zoals werkzoekenden, mensen met een beperking en verenigingen. De Wmo-werkgroep Harreveld heeft verschillende activiteiten opgezet die gericht zijn op ontmoeting. De pilot loopt deze maand af.

Door Kyra Broshuis

In februari 2016 is er een start gemaakt met de eerste participanten vanuit Estinea, SDOA en Hameland. Hoenderboom legt uit: "Dorpshuis 't Kempken fungeert als 'huiskamer' van waaruit het WMO-project wordt aangestuurd. Natuurlijk zijn alle verenigingen en organisaties betrokken, maar ook is er een start gemaakt met de particuliere hulp / ondersteuningsvragen vanuit het dorp. De diverse werkgroepen zijn actief bezig met het organiseren van diverse activiteiten om de leefbaarheid in het dorp te behouden en de sociale cohesie en lokale participatie verder te ontwikkelen. Tot dusver zijn er verschillende activiteiten georganiseerd zoals Samen een bakkie doen, Heel Harreveld en de Mini-soos. Daarnaast is er een participant die helpt bij het onderhoud van de pastorietuin en een participant die betrokken is bij de werkzaamheden bij KSH op de maandagochtend. Ook zijn er die ochtenden drie participanten werkzaam bij 't Kempken." Er is ook een aantal projecten in ontwikkeling zoals het opruimen van zwerfvuil in Harreveld, onderhoud van fietspaden en hulp bij bollenveld/corsowagen de Witte Brug.

Mensen die door omstandigheden niet aan een betaalde baan komen, hebben weer een zinvolle daginvulling en horen er weer bij. Het vergroot de sociale contacten en men neemt ook weer meer deel aan andere activiteiten in Harreveld. Hoenderboom: "Ze worden door dorpsgenoten herkend en er zijn steeds vaker contactmomenten. Mensen maken even een praatje als ze de hond uitlaten en ze worden uitgenodigd voor de vrijwilligersavonden, kerstborrels etc. Je ziet dat mensen opbloeien door de contacten die ze weer hebben met anderen."

De gemeente wil de pilot graag voortzetten. "We hebben inmiddels ervaring opgedaan en de verwachting is dat er voor een nieuwe groep cliënten plekken nodig zijn. De verenigingen kijken uit naar nieuwe vrijwilligers. Daarnaast is het zo dat de georganiseerde activiteiten ook inwoners bereiken die voorheen geen contacten hadden, dat maakt het voortzetten van de pilot na eind juli zinvol", besluit Hoenderboom.

Net voor reces saamhorigheid in de raad

VVD'er Kees Porskamp diende namens alle partijen een motie in. Foto:Kyra Broshuis

OOST GELRE- Een unicum, zo noemde Kees Porskamp het. Namens alle partijen van Oost Gelre diende hij tijdens de raadsvergadering een motie in. De raad wil dat de termijn voor het indienen van een zienswijze op de omgevingsvisie Gaaf Gelderland verlengd wordt tot eind september. "Wij zijn van mening dat het college, door het aanstaande reces en de planning van de raadsvergadering, niet kan toekomen aan haar mogelijke wens om een zienswijze aan de raad voor te leggen. De omgevingsvisie Gaaf Gelderland is van belang voor de huidige en toekomstige plannen van onze gemeente."

Door Kyra Broshuis

Gaaf Gelderland is een plan dat de provincie heeft opgesteld om gezamenlijk te werken aan een 'gezond, veilig, schoon en welvarend Gelderland'. Om dat te bereiken is er een uitgebreid programma geschreven. Op www.gelderland.nl kunt u het volledige programma inzien. De motie is uiteraard aangenomen.

De kadernota
Gedurende de resterende raadsvergadering stonden de neuzen niet meer dezelfde kant op. Onder andere de kadernota werd besproken én vastgesteld. OOG, PvdA en D66 stemden tegen. In de kadernota bepaalt de gemeenteraad op hoofdlijnen de koers voor de komende jaren. Ook berekent de raad hoeveel dit in grote lijnen gaat kosten. In de kadernota staat wat er in elk geval in de begroting moet staan om de doelen te bereiken. "Gelet op de beperkte tijd tussen de totstandkoming van het coalitieprogramma en de opstelling van de kadernota is het niet mogelijk geweest de speerpunten van het coalitieprogramma te verwerken tot concrete doelstellingen en acties waarbij ook al een financiële vertaling heeft plaatsgevonden. Daarnaast is het als gevolg van de kosten voor het sociaal domein en dan in het bijzonder voor het onderdeel jeugd noodzakelijk om tot een aanvullend dekkingsplan te komen. In de voor u liggende beleidsarme kadernota zijn wij dan ook uitgegaan van niet meer dan voortzetting van het bestaand beleid (inclusief structurele effecten voortvloeiende uit de Jaarrekening 2017) en voor nieuw beleid is de vastgestelde Programmabegroting 2018 aangevuld met reeds genomen besluiten opgenomen", zo legt burgemeester Bronsvoort uit.

Reacties raadsleden
D66'er Van der Meulen zegt niet in te kunnen stemmen. "Deze kadernota is vastgesteld door het vorige college. We kunnen enkele zaken wel onderschrijven maar we kunnen het niet goedkeuren. We gaan er vanuit dat er grote wijzigingen zullen komen, daarom stemmen we niet in. Wel ben ik beschikbaar om mee te denken over een kadernota waar de gehele raad achterstaat." NLOG'er Klein Gunnewiek stemt uiteindelijk in maar zegt wel dat de nota duidelijk maakt dat, als we zo doorgaan, de gemeentelijke financiën niet meer op orde zijn. "Opvallend is de roep om uitbreiding van de personeelsformatie in relatie tot de ambities die door de raad zijn uitgesproken. De balans weten tussen wensen en mogelijkheden is een schone ambitie. Het financiële beeld is verre van florissant. We zullen moeten ombuigen, ook op het gebied van wensen en verlangens."

Kees Porskamp van de VVD zegt: "Wij kunnen hier kort over zijn en kijken uit naar de nadere uitwerking van de begroting. OOG zegt dat er voortzetting is van het oude beleid maar stemt niet in? Daarmee neemt OOG dus afstand van het gevoerde beleid. Wij stemmen in met deze kadernota." Hoijtink van OOG zegt in principe niet tegen deze kadernota te kunnen zijn. "Deze is namelijk nog van het vorige beleid. We hebben echter wel verschillende zorgen. 2,5 miljoen voor een nieuw gebouw voor de Aloys Stichting Harreveld. Dit dorp heeft al jarenlang een overdosis overlast. Oost Gelre krijgt geen garantie dat de instelling nog vijf jaar blijft of een garantie voor een alternatief gebruik van het gebouw. OOG pleit er voor ook voor vast te houden aan de eisen die al in de vorige collegeperiode zijn vastgelegd. Als antwoord op het verwijt van raadslid Porskamp: wij vinden dat er geen sprake is van een echte kadernota en daarom stemmen wij niet in."

PVDA Klein Tank zegt het spijtig te vinden dat het stuk weinig nieuws brengt. "De toegevoegde waarde van dit document is beperkt. Het onderwerp arbeidsparticipatie krijgt te weinig aandacht. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zijn nog steeds afhankelijk van een klein aantal bedrijven. Dit onderwerp moet hoog op de agenda staan. 44 deelnemende bedrijven is veel te weinig, niet eens een kwart doet dus iets aan begeleid werken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ook moeten we echt werk gaan maken van de energietransitie. We moeten investeren in duurzaamheid op allerlei fronten. Ik krijg de indruk dat het college de discussie uit de weg over wat belangrijk is en wat niet. Wij stemmen niet in."

CDA'er Bragt geeft aan te weten dat het een en ander nog gewijzigd gaat worden. "We kijken uit naar de begroting in het najaar van dit jaar en stemmen in met deze kadernota. Het is ook aan ons, de raad, om input te geven over het beleid voor de komende jaren."


Pilot Harreveld vraagt om verlenging

HARREVELD- In 2016 is in Harreveld de pilot Participatieproject Harreveld gestart. Het doel van de pilot is om alle inwoners van Harreveld te laten participeren in de maatschappij. De pilot kent verschillende doelen en activiteiten voor de inwoners van Harreveld zoals werkzoekenden, mensen met een beperking en verenigingen. De Wmo-werkgroep Harreveld heeft verschillende activiteiten opgezet die gericht zijn op ontmoeting. De pilot loopt deze maand af maar verlening is wenselijk, volgens wethouder Hoenderboom.

Door Kyra Broshuis

De huiskamer van Harreveld
In februari 2016 is er een start gemaakt met de eerste participanten vanuit Estinea, SDOA en Hameland. Hoenderboom legt uit: "Dorpshuis 't Kempken fungeert als 'huiskamer' van waaruit het WMO-project wordt aangestuurd. Natuurlijk zijn alle verenigingen en organisaties betrokken, maar ook is er een start gemaakt met de particuliere hulp / ondersteuningsvragen vanuit het dorp. De diverse werkgroepen zijn actief bezig met het organiseren van diverse activiteiten om de leefbaarheid in het dorp te behouden en de sociale cohesie en lokale participatie verder te ontwikkelen. Tot dusver zijn er verschillende activiteiten georganiseerd zoals Samen een bakkie doen, Heel Harreveld en de Mini-soos. Daarnaast is er een participant die helpt bij het onderhoud van de pastorietuin en een participant die betrokken is bij de werkzaamheden bij KSH op de maandagochtend. Ook zijn er die ochtenden drie participanten werkzaam bij 't Kempken." Er is ook een aantal projecten in ontwikkeling zoals het opruimen van zwerfvuil in Harreveld, onderhoud van fietspaden en hulp bij bollenveld/corsowagen de Witte Brug.

Zinvolle daginvulling
Mensen die door omstandigheden niet aan een betaalde baan komen, hebben weer een zinvolle daginvulling en horen er weer bij. Het vergroot de sociale contacten en men neemt ook weer meer deel aan andere activiteiten in Harreveld. Hoenderboom: "Ze worden door dorpsgenoten herkend en er zijn steeds vaker contactmomenten. Mensen maken even een praatje als ze de hond uitlaten en ze worden uitgenodigd voor de vrijwilligersavonden, kerstborrels etc. Je ziet dat mensen opbloeien door de contacten die ze weer hebben met anderen."

Verlenging is wenselijk
De gemeente Oost Gelre wil de pilot graag voortzetten. "We hebben inmiddels ervaring opgedaan en de verwachting is dat er voor een nieuwe groep cliënten plekken nodig zijn. De verenigingen kijken uit naar nieuwe vrijwilligers. Daarnaast is het zo dat de georganiseerde activiteiten ook inwoners bereiken die voorheen geen contacten hadden, dat maakt het voortzetten van de pilot na eind juli zinvol", besluit Hoenderboom.

Wereld genieten bij Taalcafé

Genieten van buitenlandse lekkernijen. Foto: Margo Molenaar

LICHTENVOORDE - De wekker liep zaterdagmorgen vroeg af voor een aantal deelnemers van het Taalcafé aan de Dijkstraat. Ze hadden de tijd nodig om allerlei bijzondere gerechten voor te bereiden die later op de ochtend verkocht werden op de markt. Met de opbrengst organiseert het Taalcafé in de zomervakantie leuke activiteiten voor de kinderen van de nieuwkomers.

Het publiek kon genieten van hapjes uit allerlei windstreken. Zo was er Sambuus en Chum te koop, lekkernijen uit Somalië. Sambuus is een krokant envelopje met gehakt- of tonijnvulling, Chum een zoet soort pannenkoekje. De Irakese Kuba was ook niet te versmaden, eveneens een kruidig gehakt in een jasje. De schaal met oliebollen uit de Angolese keuken vond gretig aftrek, evenals de falafel uit Syrië. Indonesische keukenprinses Augustina toverde verrukkelijke kipsaté's tevoorschijn. De barbecue op houtskool gaf beslist een smaakvoller resultaat van deze Indische specialiteit met eigengemaakte saté saus dan de kant en klare snacks uit de diepvries. Alles was voor een zacht prijsje te koop, al of niet met en broodje..

Foto: Margo Molenaar
Foto: Margo Molenaar
Speciale activiteiten voor peuters. Foto: PR

De kinderen lieten zich niet onbetuigd. Hanes en Fartuun bleken topverkopertjes en wisten heel wat lekkernijen te slijten aan het publiek. Zij hebben hun uitstapje naar Ekoboerderij Arink op 27 juli dan ook dik verdiend!

Het Taalcafé is elke vrijdagmorgen open van 9.30 uur tot 11.30 uur bij boekhandel Licht aan de Dijkstraat 13 in Lichtenvoorde. Van origine Nederlandse vrijwilligers helpen nieuwe medeburgers de Nederlandse taal beter onder de knie te krijgen. Vrijdag 13 juli is de laatste 'gewone' Taalcafé bijeenkomst. Op 31 augustus start het volgende seizoen. Nieuwe vrijwilligers én deelnemers zijn van harte welkom.

Meer informatie? Bezoek onze facebookpagina Taalcafé Oost Gelre e.o. of stuur een emailbericht naar taalcafe.oostgelre@gmail.com.

Geslaagd zomerconcert 'St. Willibrord's vakantieborrel'

LIEVELDE - Afgelopen zondag hield Harmonie St. Willibrord uit Lievelde een zomerconcert als afsluiting van het seizoen. Onder het mom van 'St. Willibrord's vakantieborrel' speelden zij een afwisselende mix van muziek.

Bezoekers genoten op het zonovergoten terras van Loco van swingende muziek uit de musical Chicago tot en met het opzwepende nummer Zingaro over een zigeuner in de Balkan. De sfeer zat er goed in. Het was warm, maar met een lekker briesje. Precies zoals de muzikanten - en het publiek - hoopten dat het weer zou zijn. Velen kwamen dan ook naar Lievelde om naar de harmonie te luisteren en ondertussen van het weer te genieten.

Na de zomer starten de repetities voor het najaarsconcert op 24 november. Een veelzijdig concert geheel in het tegen van Arabische muziek. Tijd en locatie worden nader bekendgemaakt. Houd hiervoor www.st-willibrord.nl in de gaten of de facebookpagina @stwillibrordlievelde.

Frans ten Bosch krijgt speciale peuteropvang

LICHTENVOORDE - Voor kinderen van twee jaar en ouder is er vanaf aankomend schooljaar een speciale peutergroep gehuisvest in de Frans ten Boschschool aan de Rode van Heeckerenstraat/Bernard van Meurstraat. Deze groep krijgt speciale ontwikkelingsactiviteiten aangeboden ter voorbereiding op de basisschoolperiode.

Sinds 2015 biedt kinderopvang Bambi opvang aan binnen de Frans ten Bosch basisschool. Vanaf aankomend schooljaar komt er een lokaal vrij. Daarom hebben beide partijen besloten de krachten te bundelen om zo een totaaloplossing te bieden voor onderwijs en opvang van kinderen tot 13 jaar. In het onderbouwgedeelte van de school, waar het kinderdagverblijf, twee groepen 1/2 en de gymzaal zit, wordt een extra lokaal voor de peuteropvang ingericht voor de peutergroep.

De peuteropvang is dagelijks van 8.30-12.00 uur beschikbaar en er zijn mogelijkheden om kinderen eerder te brengen of later op te halen. Voor meer informatie: www.kinderopvangbambi.nl

St. Switbertus picknick pakt uit

Onder de bomen was het goed toeven. Foto: Jos Taken

LICHTENVOORDE - Als afsluiter voor de zomervakantie pakte Switbertus zondagmiddag nog een keer flink uit om het publiek te amuseren. Om half twee zette de drumfanfare de toon met het energieke 'Let me Entertain You' van Robbie Williams waarna het publiek genoot van diverse onderdelen van de vereniging maar vooral van een relaxed samenzijn in het Wentholtpark.

Verschillende disciplines lieten zich van hun beste kant zien. De malletband presenteerde nummers uit het nieuwe showrepertoire, zoals 'Ego' en 'Salsa Tequila', gevolgd door een origineel Afrikaans slagwerknummer genaamd 'Native Drums'. Met dit nummer haalden de slagwerkers alles uit de kast om het Afrikaanse gevoel over te brengen en ze sloten af met de WK-tune van 2010 'Waka Waka'.

Beetje mijmeren aan het water. Foto: Annekée Cuppers
Foto: Annekée Cuppers
Vooral de jeugd waagde zich aan het handboogschieten. Foto: Annekée Cuppers

Nieuw dit jaar was een demonstratie van de vendeliers. In de zinderende hitte draaiden en gooiden zij de zware vaandels de lucht in, zoals altijd een prachtig schouwspel. Daarna mochten ook de aanwezigen een poging mochten wagen om structuur in de draaibewegingen te krijgen en zo de vendelier-skills aan te leren. Met name kinderen gingen de uitdaging aan en lieten zich niet uit het veld slaan. Bij de majorette/twirlgroep kwam het meer aan op de combinatie van dans en synchronisatie van de baton-bewegingen. Fysiek wat minder zwaar maar ook beslist een uitdaging.

Na een kort intermezzo met zomerse achtergrondmuziek ging het programma weer muzikaal verder met nummers als 'Shut Up And Dance With Me' en 'Locked Out From Heaven'. Vijf jeugdleden lieten zich horen op een bijzonder stuk dat op emmers werd gespeeld, begeleid met een achtergrondtrack. Ook de 'oe's', 'a's'en 'yeah's' gaven het stuk een komisch accent. Het publiek genoot ondertussen onder de bomen rondom het veld van de meegebrachte picknick en de ongedwongen sfeer. Na het slotakkoord was er nog gelegenheid om het handboogschieten eens uit te proberen of om mee te doen aan een excercitieoefening.

De vereniging en bezoekers kunnen terugkijken op een leuke middag in het Wentholtpark. Volgend jaar viert de vereniging het eerste lustrum van dit evenement én haar 90-jarig bestaan. Beslist een reden om nog groter uit te gaan pakken.


Geslaagd zomerconcert 'St. Willibrord's vakantieborrel'

LIEVELDE - Afgelopen zondag hield Harmonie St. Willibrord uit Lievelde een zomerconcert als afsluiting van het seizoen. Onder het mom van 'St. Willibrord's vakantieborrel' speelden zij een afwisselende mix van muziek.

Bezoekers genoten op het zonovergoten terras van Loco van swingende muziek uit de musical Chicago tot en met het opzwepende nummer Zingaro over een zigeuner in de Balkan. De sfeer zat er goed in. Het was warm, maar met een lekker briesje. Precies zoals de muzikanten - en het publiek - hoopten dat het weer zou zijn. Velen kwamen dan ook naar Lievelde om naar de harmonie te luisteren en ondertussen van het weer te genieten.

Na de zomer starten de repetities voor het najaarsconcert op 24 november. Een veelzijdig concert geheel in het tegen van Arabische muziek. Tijd en locatie worden nader bekendgemaakt. Houd hiervoor www.st-willibrord.nl in de gaten of de facebookpagina @stwillibrordlievelde.

Foto: PR

Frans ten Bosch krijgt speciale peuteropvang

LICHTENVOORDE - Voor kinderen van twee jaar en ouder is er vanaf aankomend schooljaar een speciale peutergroep gehuisvest in de Frans ten Boschschool aan de Rode van Heeckerenstraat/Bernard van Meurstraat. Deze groep krijgt speciale ontwikkelingsactiviteiten aangeboden ter voorbereiding op de basisschoolperiode.

Sinds 2015 biedt kinderopvang Bambi opvang aan binnen de Frans ten Bosch basisschool. Vanaf aankomend schooljaar komt er een lokaal vrij. Daarom hebben beide partijen besloten de krachten te bundelen om zo een totaaloplossing te bieden voor onderwijs en opvang van kinderen tot 13 jaar. In het onderbouwgedeelte van de school, waar het kinderdagverblijf, twee groepen 1/2 en de gymzaal zit, wordt een extra lokaal voor de peuteropvang ingericht voor de peutergroep.

De peuteropvang is dagelijks van 8.30-12.00 uur beschikbaar en er zijn mogelijkheden om kinderen eerder te brengen of later op te halen. Voor meer informatie: www.kinderopvangbambi.nl


Advertenties nu ook online bij weekblad Elna

Advertenties worden nu ook op de nieuwssite van de betreffende editie geplaatst. Foto: Gerhard Weevers Foto: Gerhard Weevers

REGIO - Met ingang van 1 juli kunnen advertenties, geplaatst in een van de veertien weekbladen van Achterhoek Nieuws, ook online worden geplaatst op de nieuwssite van de betreffende editie. Voor Elna is dit bijvoorbeeld www.elna.nl. Hiermee wordt het advertentiebereik aanzienlijk vergroot, want ook de online lezers krijgen via de Achterhoek Nieuws app en de facebookpagina van de editie de advertentie te zien.

Op de nieuwssites van Achterhoek Nieuws is het nieuws al te lezen voordat het weekblad op de mat valt. Bij het online plaatsen van de advertentie, verschijnt deze onder alle artikelen. Advertenties stonden al online in de digitale nieuwsbrief of op de pdf-versie van het weekblad op www.achterhoekkiosk.nl, maar nu wordt de advertentie dus ook online zichtbaar onder elk artikel op de nieuwssite. "Met het online plaatsen van de advertentie bieden wij onze adverteerders de mogelijkheid om lokaal een nog groter publiek te bereiken", aldus Jan Oonk, verkoopleider bij Achterhoek Nieuws.

De mogelijkheid tot online plaatsen van advertenties geldt voor alle veertien titels van Achterhoek Nieuws: Elna, Groenlose Gids, Achterhoek Nieuws Berkelland Ruurlo-Borculo, Achterhoek Nieuws Berkelland Eibergen-Neede, Contact Bronckhorst-Noord, Contact Bronckhorst-Midden, Contact Bronckhorst-Zuid, Contact Zutphen-Warnsveld, Achterhoek Nieuws Winterswijk, Aaltens Nieuws, Dinxpers Nieuws, Gelderse Post Oude IJsselstreek, Stad Doetinchem en Montferland Nieuws.

De media-adviseurs van Achterhoek Nieuws zullen de adverteerders op de hoogte brengen van deze nieuwe mogelijkheid.

Samen op Harreveld inventariseert woonwensen

HARREVELD - Alle inwoners van Harreveld van 18 jaar en ouder hebben een brief ontvangen met een uitnodiging om de enquête voor het project Samen op Harreveld in te vullen. In samenwerking met de gemeente Oost Gelre en ProWonen wil de projectgroep graag inventariseren wat de woonwensen zijn.

Doel van de projectgroep is om er achter te komen hoe iedereen in een passende en goede woning in Harreveld kan (blijven) wonen. Onder de deelnemers verloot de projectgroep een aantal VVV-bonnen. Meedoen kan nog tot en met 15 juli via www.kaw.nl/harreveld.

Zie ook de advertentie op pagina 9.

Column

Thuispijn

Ik heb vakantie en ik ben ook op vakantie. Maar dankzij het globale digitale dorp staat dit stuk deze week toch gewoon op zijn plek. Mijn oma zei vroeger: "Wat könt ze toch völle tegenwoordig."

Ik ben extragemeentelijk maar wel intralandelijk, in Amsterdam namelijk. De hoofdstad van Nederland, maar niet de regeringszetel. Waarom het dan de hoofdstad is? Geen idee.

Ik zit in een hotel aan de rand van het centrum van Amsterdam. Zo'n wezenloos maar prima hotel. Met keurige maar smakeloos ingerichte kamers, maar daarom geschikt voor elke smaak. Niet te duur, niet te goedkoop, net zoals ik zelf ben.

Een hotel van een of ander keten, met kamermeisjes die discreet met hun karretjes door de gangen schrijden. En zich verontschuldigen als ze binnenkomen terwijl je op de kamer bent en het 'do not disturb'-kaartje niet aan de deurknop aan de gangkant hebt gehangen.

Ik vind het mooi hoe perfect strak en glad zo'n kamermeisje (af en toe kamervrouw, kamerjongen of kamerheer) het beddengoed weet te krijgen. Daar kom ik in de verste verte niet in de buurt. Mijn moeder kon het veel beter, maar ook zij kon niet tippen aan Sue (ik zit blijkbaar in haar route).

Hoewel ze onderaan de horecamaatschappelijke ladder staan, zijn ze zo belangrijk. Een Amsterdams terras en een Amsterdams museum: het wordt allemaal nog mooier als je zo'n dag in de hoofdstad kunt besluiten met het wegzinken in heerlijk glad en fris (maar niet geparfumeerd!) beddengoed.

Daar ben ik nu dus. 150 kilometer van Oost Gelre. Mooie afstand. Ver genoeg om niet zomaar ff terug te gaan, maar dichtbij genoeg om snel terug te kunnen als het moet. Voor een gesproken noodcolumn over een mestvergisser bijvoorbeeld.

Om heimwee hoef ik ook niet terug, één week overleef ik gemakkelijk. Maar misschien word ik binnenkort als toerist wel weggejaagd. Het schijnt dat Amsterdam van de toeristen af wil, nou ja: een deel van Amsterdam wil van sommige toeristen af.

Nou zou dat toeristen wegjagen al best wel gauw kunnen beginnen. Met het wat wereldvreemde Groen Links als grootste partij en ex-extremist Rutger Groot Wassink (oud-Doetinchemmer) als leider van die grootste partij. Die wil, geloof ik, Amsterdam teruggeven aan de Amsterdammers. Zijn Amsterdammers welteverstaan.

Want al die internationale levendigheid. Dat wil-ie niet. Hij heeft vast heimwee naar Doetinchem. Die andere hoofdstad die ook geen regeringszetel is. Waar ze trouwens maar wat graag wat meer internationale bezoekers met zouden zien. Desnoods met Heimweh.

Samen op Harreveld inventariseert woonwensen

Burgerinitiatief voor woningbouw in Harreveld. Foto: PR

HARREVELD - Alle inwoners van Harreveld van 18 jaar en ouder hebben een brief ontvangen met een uitnodiging om de enquête voor het project Samen op Harreveld in te vullen. In samenwerking met de gemeente Oost Gelre en ProWonen wil de projectgroep graag inventariseren wat de woonwensen zijn.

Doel van de projectgroep is om er achter te komen hoe iedereen in een passende en goede woning in Harreveld kan (blijven) wonen. Onder de deelnemers verloot de projectgroep een aantal VVV-bonnen. Meedoen kan nog tot en met 15 juli via www.kaw.nl/harreveld.

Amivedi

VRAGENDER - Op de Manenschijnweg is een konijn gevonden, het is een vrouwtje, wit/grijs gevlekt, grijs rond de ogen en grijs op de snuit doorlopend naar de linkerkant, hangoor, middelgroot. Voor informatie kunt u contact opnemen met Sylvia Spaargaren, tel. 088 – 0063305 of mailen naar achterhoek@amivedi.com.

Onderzoek naar verplaatsing sportvelden naar 't Kempken

Het terrein van Omnivereniging KSH is uitermate geschikt voor toekomstige woningbouw. Foto: Kyra Broshuis

HARREVELD- De gemeente Oost Gelre wil een onderzoek naar de verplaatsing van de sportvelden in Harreveld. Het gaat om de verplaatsing van de sportvelden van sportpark 't Hach naar dorpshuis 't Kempken. 't Hach is de thuislocatie van Omnivereniging KSH en ligt aan de Looweg 25. 't Kempken is gelegen aan de Ursulastraat 2 en is de thuishaven van 25 verschillende verenigingen en clubs.

Door Kyra Broshuis

Langgekoesterde wens
Wethouder Marieke Frank legt uit dat de verplaatsing wenselijk is in verband met de mogelijke toekomstige samenwerking. "Daarnaast is het mooi dat 't Kempken nog multifunctioneler wordt én dat de samenwerking gecentreerd zal worden." Het verplaatsen van de sportvelden is voor veel Harrevelders een lang gekoesterde wens. "De belasting van de vele vrijwilligers, die nu op beide locaties hard nodig zijn, zal veel minder worden doordat er maar één locatie onderhouden hoeft te worden. Daarnaast is het zo dat er op deze manier ruimte komt voor nieuwe woningen in Harreveld. Daar is veel behoefte aan. De locatie van 't Hach is een prachtige plek voor nieuwe woningen. Uiteraard gaan we met de omwonenden van beide locaties in dialoog over de wensen en de plannen."


Opening survivalbos Mariënvelde

Wout Klein Goldewijk (links) en Stijn Elferink onthullen het nieuwe bord van Stichting Buitensport Mariënvelde. Foto: Esther Nahuis

MARIËNVELDE - Een mooie opkomst van belangstellenden kreeg bij binnenkomst een feestelijke versnapering en een drankje ontbrak uiteraard ook niet bij de officiële opening van het nieuwe trainingsbos in Mariënvelde. Stichting Buitensport Mariënvelde is sinds zaterdag 30 juni trotse eigenaar van dit bos dat met de hulp van vele vrijwilligers tot stand kwam.

Een extra woord van dank sprak voorzitter Wout Klein Goldewijk in zijn speech uit naar DFI reclame uit Doetinchem voor het beschikbaar stellen van een prachtig bord met daarop het logo van 'Stichting Buitensport Mariënvelde'. Samen met Nederlands survivalkampioen Stijn Elferink onthulde Wout het bord dat een mooie plek heeft gekregen in het trainingsbos. Na het officiële gedeelte was er uiteraard ruimte voor een gezellig samenzijn én om de nieuwe hindernissen uit te proberen. Een aantal fanatiekelingen maakten hier gretig gebruik van, net als vele kinderen die zo lekker hun energie kwijt konden. De organisatie kijkt terug op een geslaagde opening.

Ook eens meetrainen of direct lid worden? Meer informatie op de website: www.buitensportmarienvelde.nl.


Porskamp Open Tennistoernooi

LICHTENVOORDE - Vaste prik inmiddels voor veel tennissers uit de regio; het Porskamp Open Tennistoernooi op het tennispark van LTC de Kei. Vanwege de grote deelname werd de inschrijving al eerder gesloten. Uiteindelijk speelden 167 deelnemers een week lang de vele partijen tot in de late uurtjes. Met het zonnige weer beslist geen straf.

Zondag waren de finales, waarbij het publiek getrakteerd werd op schitterende wedstrijden. Alle deelnemers mochten bij aanvang een schatting maken van het totaal aantal gespeelde games. Uiteindelijk bleek dat Wim Groothuis de beste voorspelling had gedaan met 3296 games; er werden uiteindelijk er 3300 games gespeeld. Hiervoor ontving Wim een mooie prijs.

Uitslagen
HE 5: 1. Leon Hulzink, 2. Joey ten Barge; HD 5: 1. Sebastiaan Elferink en Roland Goossens, 2. Bram Kramp en Melvin Rensink. DD5: 1. Fonny Heijerman en Marriet Masselink- Heijerman, 2. 2e plaats Ellen Otten- Janssen en Jose Oude Heuvel- Tiehuis; GD5: 1. Dirk Spieker en Bianca Wolters; 2. Patrick Koenders en Brenda van Maastrigt; HE6: 1. Bram Marneth, 2. Maikel Toebes; HD6: 1. Bram Marneth en Joey ten Barge, 2. Roland Goossens en Sjoerd Rooks; DD6: 1. Paula Bader en Edith Groothuis, 2. Ursula Damen en Manon Huinink; GD6: 1. Marnix Schoppers en Mirjam Klumpenhouwer, 2. Ron Geerts en Manon Nienhuis; HE7: 1. Guide te Ronde, 2. Rene Spekschoor; DE7: 1. Suzanne Spexgoor, 2. Tanja Kruip; HD7: 1. Jeroen Stevens en Nordin Stevens, 2. Coen Nieuwenhuis en Jan Henk Temmink; DD7: 1. Angelien Hofs- Rensink en Vera Wildenbeest, 2. Mona Veldkamp en Liesbeth Vreeman; GD7: Bernd Nijman en Henrique Grijsen, 2. Guido te Ronde en Laura Weenink; DE8: 1. Karin Gierkink, 2. Yara Wolf- Elferink; DD8: 1. Marleen Giesen en Sandra Knufing; 2. Ruth Spekschoor- Radstake en Chiara van Bergen- Monasso; GD8: 1. Tonny Geurkink en Ilse Everink en 2. Gerrit Ruesink en Mientje Ruesink- Bouwmeester.

Wie zet Jozo Vuliç schaakmat?

Jozo Vuliç. Foto: PR

GROENLO - Je schaaktalent eens meten met een sterke clubschaker van Schaakvereniging Groenlo? Kom dan tijdens de Grolse braderie op zondag 22 juli van 13.00 tot 16.00 schaken tegen Jozo Vuliç.

Jozo, woonachtig in Groenlo, speelt simultaan tegen maximaal 20 personen tegelijk. Iedereen mag meedoen, zowel club- als thuisschakers en er is geen minimum leeftijd. Deelname is gratis maar opgave vooraf is gewenst via svgroenlo@upcmail.nl. Of bij Rene Veerkamp op telefoonnummer 06-13 21 43 62. Ook voor meer informatie. De stand van Schaakvereniging Groenlo bevindt zich tegenover het stadhuis.

Foto: Lydia ter Welle

Winst voor duiven van Olyslager

OOST GELRE - Vrijdag 6 juli namen vijf liefhebbers met zestien duiven deel aan de overnacht-vlucht vanuit het Franse Dax voor een overnachtvlucht over 1077 km.

Er waren vijf prijzen te winnen. Er werd vrijdag om 13.30 uur gelost. De eerste prijsduif was zaterdag 7 juli om 17.47.57 uur voor A. Olyslager. De laatste prijs ging naar M. van Melis.

De uitslag: 1, 3. A. Olyslager (zes mee); 2. Heezen-Goossens (twee mee); 4, 5. M. van Melis (drie mee).

Vlucht voor jonge duiven

OOST GELRE - Zondag 8 juli was de eerste jongeduivenvlucht van dit seizoen, vanuit Sittard over een afstand van 126 km. Acht liefhebbers van De Blauwe Doffer namen deel met 144 duiven, waardoor de prijzenpot kwam op 36 stuks. De duiven werden gelost om 08.30 uur. De eerste prijsduif was voor C. Verbeeten en de laatste duif werd geklokt door M. van Melis. Het was een prima prestatie van Verbeeten: de eerste prijs en zes prijswinnende duiven uit de negen deelnemers uit zijn hok. Tweede wordt M. Kl. Falckenborg met zeven duiven bij de eerste tien en 21 prijswinnaars uit zijn 52 deelnemers. Derde wordt Remie te Molder (twee prijswinnaars uit dertig deelnemers).

Klein Falckenborg dik in de prijzen

OOST GELRE - Zaterdag nam De Blauwe Doffer deel aan een eendaagsefondvlucht vanuit het Franse BOURGES over zo'n 630 km. De duiven werden 's morgens gelost en bereikten vervolgens 's middags/'s avonds hun hok. De deelname bestond uit 95 duiven van elf liefhebbers waardoor het prijzentotaal kon oplopen tot 32 stuks. De eerste prijsduif werd geklokt door M. Kl. Falckenborg om 16.19.59 uur en de laatste ging ook naar hem. Er werd bijzonder gepresteerd door M. Kl. Falckenborg met de eerste prijs, 6 duiven bij de eerste tien en in totaal 21 uit 40. Ook in de C.C.-1 Achterhoek een eerste plaats en in de Afdeling de achtste plek. En dat met de eerstgetekende duif! De tweede plaats op de uitslagenlijst werd ingenomen door S. Breuer met bijna 50% prijs (4 uit 10). Derde eindigde C. Levers met een nette 3 uit 7.

Vlucht voor jonge duiven

OOST GELRE - Zondag 8 juli was de eerste jongeduivenvlucht van dit seizoen, vanuit Sittard over een afstand van 126 km. Acht liefhebbers van De Blauwe Doffer namen deel met 144 duiven, waardoor de prijzenpot kwam op 36 stuks. De duiven werden gelost om 08.30 uur. De eerste prijsduif was voor C. Verbeeten en de laatste duif werd geklokt door M. van Melis. Het was een prima prestatie van Verbeeten: de eerste prijs en zes prijswinnende duiven uit de negen deelnemers uit zijn hok. Tweede wordt M. Kl. Falckenborg met zeven duiven bij de eerste tien en 21 prijswinnaars uit zijn 52 deelnemers. Derde wordt Remie te Molder (twee prijswinnaars uit dertig deelnemers).

23 / 30

SOL SISTERS, winkel in 2e-handskleding; trendy, Merk, vintage en vrijetijdskleding. Open: Wo: 13:30-16:30 en Za: 9:00-12:30. Kleding inleveren kan op di: 19:00-21:00 en tijdens openingstijden.

Gevraagd: Sloopauto s. Vanaf € 50,- en gratis ophalen. RDW-vrijwaring. Contante betaling. Geen APK of schade dit is geen probleem. Autodemontage Verhaegh, Snelliusstraat 34 Winterswijk. 0543-519274

VERZILVER nu uw oude GOUD ! T.k.gevr.tegen prima prijs: (oude) gouden sieraden, gouden tientjes, Krugerranden e.a. gouden en zilv. munten, muntenverzamelingen etc. Kevelam Garderen 0577-461955 lid NVMH.

Te koop aardbeien en NU ZELF plukken bosbes braam rode zwarte kruisbes bes kers enz. fruitschuur Peppelmansdijk 24 Gaanderen 7011 JC www.fruitschuur.com.

Te koop gevraagd: oud ijzer en metalen (ook kleine beetjes). Tevens schuren en garages ontruimen. Tel. 06 - 30 61 23 56.        

Open tuinen Breedenbroek. Op 15 juli geopend voor bezoek Landschapstuin 't Meihuus van Wim en Yvonne Duitshof-Knufing. Ook geopend op korte afstand Van Langen tuin. Geniet van de veelzijdigheid van beide tuinen. Entree € 3,00 /pp/tuin. Meer info: www.meihuus.nl.

WONING TE HUUR: Ruime tussenwoning in Lichtenvoorde te huur. 850 euro p/m excl. GWE. Centrum op loopafstand. Tel.0651935080.

Gezocht: hulp in de huishouding voor 3-4 uur per week in Lichtenvoorde. Brieven onder nr. 28-02 te richten aan uitgever, Bleekwal 10, 7131 DB Lichtenvoorde.

Te koop aangeboden een universele luxe voortentluifel met een aluminium luifelframe en easyGrip klemmen. De voortentluifel is voorzien van uitritsbare zijwanden. Vaste prijs 250,-- euro. Info: tel: 0544 – 371869.

T.k. nw. tapijttegels meer dan 100 verschillende kleuren/motieven vanaf 0.90 p/tegel=3.60 per m2. 0545-472574 of 06-12300129.

Camping zoekt Tourcaravan te koop Bel: 06-21819821.

Bosbessen, aardbeien, kersen, frambozen, rode-zwarte-en kruisbessen, nieuwe aardappels. Peppelman, Twenteroute 5, Heelweg. 0315-241616.