Gelderse Post Oude IJsselstreek

13 juni 2018

Gelderse Post Oude IJsselstreek 13 juni 2018


Estinea en gemeente Oude IJsselstreek kijken in elkaars keuken

Burgemeester Otwin van Dijk in de Prokkelweek, met Marco. Foto: PR

OUDE IJSSELSTREEK - Medewerkers van gemeente Oude IJsselstreek en mensen met een beperking van Estinea hebben op maandag 4 en dinsdag 5 juni in elkaars keuken gekeken. Dit deden zij in het kader van de nationale prokkelweek.

Een prokkel is een ontmoeting tussen iemand met en iemand zonder verstandelijke beperking met het doel meer inzicht in elkaars leven te krijgen. Er stonden tien prokkels op het programma tussen de gemeente en Estinea. Zo is wethouder Ben Hiddinga op pad gegaan met Joost. Joost heeft kort mogen ervaren hoe het is om wethouder te zijn en omgekeerd kreeg de wethouder de kans om mee te kijken met Joost tijdens zijn werkzaamheden bij de Welkoop: waar houdt Joost zich mee bezig en waar liggen zijn kwaliteiten?

De overige prokkels waren onder andere met een leerplichtambtenaar, een secretarieel ondersteuner en burgemeester Otwin van Dijk. Laatstgenoemde ging samen met Marco op pad. Marco mocht tijdens de kermis in Megchelen de ambtsketen dragen en was zo voor een dag hulpburgemeester van gemeente Oude IJsselstreek.

Inspiratie
Samen iets doen en elkaar zo beter leren kennen, dat is waar Prokkelen om draait. Eén week in het jaar als voorbeeld en inspiratie voor de rest van het jaar. Op een laagdrempelige manier toch (blijvende) verbindingen maken tussen mensen, bedrijven en organisaties. De ontmoetingen tussen mensen met een verstandelijke beperking en medewerkers van de gemeente Oude IJsselstreek zijn daarom van grote waarde. "We willen graag dat in onze maatschappij gekeken wordt naar de kwaliteiten van mensen met een verstandelijke beperking. En dat zij de kans krijgen deze kwaliteiten te laten zien. Daarvoor zijn ontmoetingen zoals vandaag ontzettend belangrijk!", zegt Fieneke Hulshof, participatiecoach van Estinea.
Tijdens de landelijke prokkelweek organiseert Estinea meerdere prokkels met verschillende organisaties. Meer informatie hierover is te vinden op www.estinea.nl of via www.prokkel.nl.

Infobord vliegtuigcrash Vennebulten onthuld

VARSSEVELD - In de nacht van 16 op 17 juni 1944 werd in de gemeente Wisch een luchtalarm gegeven. Er vloog namelijk een groot aantal vliegtuigen over en er was een luchtgevecht. Even later werd de Lancaster ME840 neergeschoten door een Duitse nachtjager en stortte neer in een weide bij de boerderij van mevrouw Heusinkveld. Bij deze vliegtuigcrash kwamen zes van de zeven bemanningsleden om het leven. Een zevende bemanningslid werd gevangen genomen. De gesneuvelden liggen begraven op de Algemene Begraafplaats Rentinkkamp in Varsseveld. Samen met Jacques Ploeger, contactpersoon voor de Engelse families van de gesneuvelde piloten, onthulde wethouder Peter van de Wardt op vrijdag 8 juni 2018 - in de Vennebulten in Heelweg - een bord met informatie over deze vliegtuigcrash. "De familie van de overleden piloten hebben de gemeente gevraagd of er een gedenkmonument voor de gevallenen kon worden opgericht.
Dit bord is er één van een aantal die inmiddels in onze gemeente geplaatst is. Met name om de herinnering levend te houden en deze met elkaar te blijven delen. Zij hebben voor onze vrijheid gevochten en hun leven gegeven," aldus Van de Wardt.

Acrogymnasten VGV behalen zilver op NK

VARSSEVELD - Op zaterdag 9 juni was Sporthal de Rusheuvel in Oss het podium voor het NK Acrogym D/E-niveau. Een bijzondere dag voor VGV Varsseveld, want voor het eerst in de geschiedenis van VGV mocht een acroteam het erepodium betreden. Lisa Tijhuis, Jet Scheuter en Annefleur Schoemaker sleepten vol overtuiging de zilveren medaille binnen.

Met deze tweede plek in de categorie damesgroep E-senior kan het team terugkijken op een uiterst succesvol seizoen in een sterk deelnemersveld. Bij alle zes de wedstrijden richting het NK wisten zij een podiumplek te veroveren, met als resultaat drie gouden en drie zilveren medailles. Elke wedstrijd toonden zij de jury een stabiele en technische oefening en ook de NK oefening werd ondanks de zenuwen strak uitgevoerd.

In al de acht jaren waarin de discipline acrogym bij VGV wordt uitgevoerd zijn er flink wat teams afgereisd naar het NK, maar elke keer bleek het net niet genoeg voor een podiumplek. Afgelopen zaterdag kwamen er 121 teams in actie gedurende het NK en als enige van de deelnemende teams uit Gelderland wist VGV een podiumplek te behalen.
Voor trainsters Anke Laurensse en Marij Striekwold dan ook een bijzondere afsluiting aangezien dit voor hen tevens de laatste wedstrijd was. Zij nemen afscheid van de groep en geven het stokje door aan twee nieuwe enthousiaste trainers.

Deelnemers Special Olympics zwemmen vervroegde zwemtocht

Zwemmer Lars Jacobsen tikte als snelste aan op de kilometer bij Zwemtocht Oude IJssel in Ulft. Foto: Henk van Raaij Foto: Henk van Raaij

ULFT - De Special Olympics, het festijn voor sporters met een beperking dat afgelopen weekend in de Achterhoek plaatsvond, maakte dat Zwemtocht de Oude IJssel eerder dan normaal op de kalender stond. Zondag 10 juni om 12.00 uur gaf burgemeester Otwin van Dijk het startschot voor de langste afstand de 1000 meter. Aan de zwemtocht in open water deden ook verscheidene deelnemers aan de Special Olympics Achterhoek 2018 mee. Op de langste afstand won Lars Jacobsen, langeafstandzwemmer met een beperking van Team NL. Hij was van alle deelnemers de snelste.

Foto: Henk van Raaij

Afscheid

De afscheidnemende Juf Audrey Wijnands in haar klaslokaal. Foto Reinier Kroesen

Na 45 dienstjaren neemt Audrey Wijnands afscheid van het onderwijs en basisschool Dynamiek. Een lieve, bevlogen en nog altijd zeer energieke kleuterjuf, al stopt ze nu omdat ze de pensioengerechtigde leeftijd (66) in september bereikt. Op vrijdag 29 juni is er een receptie.

B 9

Rimpelingen in de open lucht 'op' Sinderen

Het Sinderense toneelgezelschap 't Buurtschap zet de lustrumviering luister bij met een openluchtspel. Foto: PR

SINDEREN - Dit jaar bestaat het Sinderens toneelgezelschap 't Buurtschap vijfendertig jaar. En 't Buurtschap zou 't Buurtschap niet zijn als hier niet op bijzondere wijze aandacht aan wordt besteed. Het jubileum wordt gevierd met het openluchtspel 'Rimpelingen' dat speciaal voor dit toneelgezelschap is geschreven door Jan Freriks. De openluchtvoorstellingen vinden op 28 en 30 juni en 6 en 7 juli plaats in het Michelts bos op Sinderen.

Door Walter Hobelman

Het is de eerste keer dat 't Buurtschap een stuk speelt dat geschreven is voor het toneelgezelschap zelf. "Het is inmiddels traditie dat wij om de vijf jaar een openluchtspel opvoeren. In de aanloop naar dit jaar ontstond het idee om aan Jan Freriks te vragen voor ons een stuk te schrijven", vertelt Udo Klompenhouwer, die in 'Rimpelingen' één van de rollen voor zijn rekening neemt. Zijn collega-speelster Emma Aalbers ziet een voordeel in het spelen van een stuk dat nog nooit is opgevoerd. "Je kan daardoor het personage dat je speelt helemaal zelf inkleuren en vormen. Dat vraagt wat meer van de spelers, maar is voor onze toneelgroep weer een stap vooruit. We hebben erg veel tijd gestoken in de rolverdieping."
Schrijver Jan Freriks, die het stuk tevens regisseert, is het met Emma eens. "Die rolverdieping is belangrijk. Hoe denkt je personage? Hoe reageert hij of zij? Dat zijn vragen waar je als speler over na moet denken en we zijn daar erg druk mee geweest. Elkaar vanuit de rol die je speelt bevragen op de diepere laag van je rol, geeft een beter beeld van het personage." Dat Freriks het stuk regisseert was geen vooropgezet plan. "In 2017 overleed onverwacht onze regisseur Geert Vreeman. Jan was toen al bezig met het schrijven van 'Rimpelingen' en zag het wel zitten om dit stuk zelf te regisseren", legt Klompenhouwer uit.
Rimpelingen neemt de toeschouwers mee terug naar de tijd net na de Tweede Wereldoorlog. "Men maakt kennis met een plattelandsdorp uit de eigen Achterhoekse streek. De nieuwtjes van alledag worden besproken in de dorpskroeg en daar is ook ruimte voor meer beladen onderwerpen. Het leven was door de oorlog voor velen op de kop gezet. Er komen onfrisse zaken boven water, die om een standpunt roepen en waar niemand zich aan kan onttrekken en anderzijds worden ontluikende liefdes opeens aan het wankelen gebracht", vertelt de regisseur. "De tijd is onzeker. Ouders zien hun kinderen opgroeien en houden hun hart vast. Kinderen maken zich los van hun ouders, maar hebben ze toch nog nodig. Mensen lijken een prachtige toekomst tegemoet te gaan maar ontkomen er niet aan dat hun verleden hen blijft achtervolgen. Kortom, Rimpelingen is soms bitterzoet, soms bittere ernst en zorgt vaak ook voor een ontroerende lach."
Het stuk bestaat uit verschillende verhaallijnen die door elkaar heen lopen. "Dat levert kortere scenes op waarin je weinig tijd hebt om weer in je rol te komen. Je komt op, speelt en bent weer weg. De uitdaging is om de verschillende scenes goed en naadloos met elkaar te verbinden. Dat vraagt veel van ons als spelers en regisseur en we merken dat dit steeds beter gaat", aldus Freriks.
Het toneelgezelschap is nu al regelmatig aan het repeteren op de sfeervolle locatie en speelster Hanny Scholten kijkt uit naar de komende voorstellingen. "De sfeer in een openluchtspel is anders dan binnen. En de manier van spelen is ook anders. Door het bredere speelvlak moet je heel anders timen en daar moeten we echt aan wennen."
"Wat Rimpelingen ook bijzonder maakt is het feit dat er in september een vervolgstuk wordt gespeeld door theatergroep Spot uit Doetinchem", vertelt Freriks. "In het stuk 'Dorp' is de tijd verschoven naar de huidige tijd en heeft het dorp te maken met krimp en de wens om dat te veranderen in 'bloei'. Voorwaarde voor succes is verbondenheid tussen jong en oud, nieuwkomers en van dorpsbewoners sinds generaties. Niet iedereen wil meteen zijn eigen standpunt loslaten. En er zijn oude verhalen en gebeurtenissen die blijvend een rol spelen. Want een dorp blijft een dorp en daar wordt gekletst."
Het openluchtspel 'Rimpelingen' is te zien op 28 juni, 30 juni, 6 en 7 juli in het Michelts bos in Sinderen. Kaarten voor volwassenen kosten 15 euro en voor kinderen 7,50 euro. Reserveren kan via www.tbuurtschap.nl en tel. 0315-617282.

Groot onderhoud aan het asfalt

SILVOLDE - Aan de Oude Dinxperloseweg in Silvolde (gedeelte vanaf de Korenweg tot De Lichtenberg) worden werkzaamheden gedaan aan de rijbaan. De bestaande deklaag van de rijbaan wordt verwijderd en vervangen door een nieuwe asfaltlaag (afgestrooid met split). Ook komt aan beide zijden van de rijbaan een strook van grasbetonstenen van 40 centimeter breed en wordt er een nieuwe (kant)markering op de rijbaan aangebracht.

Deze week tot en met vrijdag 29 juni worden de werkzaamheden uitgevoerd. Tijdens de werkzaamheden is het deel van de Oude Dinxperloseweg, tussen de Korenweg en de Lichtenberg afgesloten voor doorgaand verkeer. Doorgaand verkeer wordt omgeleid. Dit wordt door verkeersregelaars en bebording aangegeven. Aanliggende percelen zijn met enige hinder met de auto bereikbaar.
Tot en met vrijdag 15 juni is, door asfalteringswerkzaamheden de weg helemaal afgesloten voor verkeer. Aanliggende percelen zijn in deze periode alleen te voet bereikbaar.

Stef Wissing Megchelse schutterskoning

Stef Wissing met Dorien, het Megchelse koningspaar. Foto: PR

MEGCHELEN - Bij het koningsschieten op de Mecghelse kermis heeft Stef Wissing na een spannende strijd de romp naar beneden gehaald, waarmee hij Schutterskoning van Megchelen is geworden. Hij koos zijn vrouw Dorien als koningin.

De overige prijzen werden onder prachtige weersomstandigheden als volgt verdeeld: Hals Ellen Ditters; Rechtervleugel Bas Visser; Linkervleugel Frans Nieuwenhuis. Mimi Snelting is dit jaar de jeugdkoningin geworden.

Speciale Fluitdag voor alle dwarsfluiters

DOETINCHEM - Muziekschool Oost-Gelderland houdt samen met het NFG (Nederlands Fluitgenootschap) en Neflac (Nederlandse Fluit Academie), op zaterdag 23 juni van 10.00 tot circa 15.30 uur een Fluitdag in haar vestiging aan de Bizetlaan 1 in Doetinchem.

Op deze dag worden een aantal workshops gegeven waaronder Beatboxen op de fluit onder leiding van Tim Baumheier, Argentijnse tango's spelen onder leiding van Jacqueline van der Zwan, Melodia van Piazolla onder leiding van Herman Waanders en een klank-workshop onder leiding van, oud-muziekschoolleerling, Linda Speulman. Aan het eind van de dag laten alle deelnemers horen wat ze die dag allemaal gedaan hebben.
De Fluitdag is toegankelijk voor alle dwarsfluiters, jong en oud, ongeacht niveau. Men kan zich inschrijven voor één of méér workshops. Voor leerlingen van Muziekschool Oost-Gelderland is deelname gratis. Voor alle overige deelnemers gelden de volgende prijzen, bij deelname aan een workshop voor 4 euro, bij deelname aan 2 workshops 5 euro en bij deelname aan drie workshops 7 euro. Aanmelden kan bij Muziekschool Oost-Gelderland via info@muziekschoolog.nl. Meer info www.muziekschooloostgelderland.nl.

Speciale Fluitdag voor alle dwarsfluiters

DOETINCHEM - Muziekschool Oost-Gelderland houdt samen met het NFG (Nederlands Fluitgenootschap) en Neflac (Nederlandse Fluit Academie), op zaterdag 23 juni van 10.00 tot circa 15.30 uur een Fluitdag in haar vestiging aan de Bizetlaan 1 in Doetinchem.

Op deze dag worden een aantal workshops gegeven waaronder Beatboxen op de fluit onder leiding van Tim Baumheier, Argentijnse tango's spelen onder leiding van Jacqueline van der Zwan, Melodia van Piazolla onder leiding van Herman Waanders en een klank-workshop onder leiding van, oud-muziekschoolleerling, Linda Speulman. Aan het eind van de dag laten alle deelnemers horen wat ze die dag allemaal gedaan hebben.
De Fluitdag is toegankelijk voor alle dwarsfluiters, jong en oud, ongeacht niveau. Men kan zich inschrijven voor één of méér workshops. Voor leerlingen van Muziekschool Oost-Gelderland is deelname gratis. Voor alle overige deelnemers gelden de volgende prijzen, bij deelname aan een workshop voor 4 euro, bij deelname aan 2 workshops 5 euro en bij deelname aan drie workshops 7 euro. Aanmelden kan bij Muziekschool Oost-Gelderland via info@muziekschoolog.nl. Meer info www.muziekschooloostgelderland.nl.

Bijeenkomst over cognitie bij MS

DOETINCHEM - Op zaterdag 23 juni vindt er in het Slingeland Ziekenhuis een bijeenkomst plaats over cognitie (denkvermogen) bij MS. Deze bijeenkomst maakt onderdeel uit van 'Cognitie-on-Tour': een reeks voorlichtingsbijeenkomsten door Nederland, georganiseerd door VUmc MS Centrum Amsterdam en MS Vereniging Nederland. De bijeenkomst vindt plaats in het Auditorium van het Slingeland Ziekenhuis, van 10.30 tot 12.15 uur. De zaal is open vanaf 10.00 uur en de entree is gratis. Aanmelden is verplicht en kan tot en met donderdag 21 juni via www.slingeland.nl/evenementen. Telefonisch aanmelden kan via 0314-32 96 37.

Dr. Brigit de Jong (neuroloog van het VUmc MS Centrum Amsterdam) legt uit wat cognitie is, hoe cognitieve klachten bij MS eruitzien, wat mogelijke behandelingen zijn voor deze klachten en welke onderzoeken er gedaan worden op dit gebied. Dr. Pieter Vos (neuroloog van het Slingeland Ziekenhuis) is ook aanwezig tijdens deze bijeenkomst. Na de pauze is er is voldoende gelegenheid om vragen te stellen.
Met cognitie bedoelen we functies zoals het geheugen, de concentratie en de aandacht. Tijdens dagelijkse bezigheden, zoals het werk, een studie of het gezinsleven, wordt een beroep gedaan op deze cognitieve vaardigheden. De impact van cognitieve problemen kan hierdoor groot zijn. Meer dan de helft (43-70%) van de mensen met MS ervaart problemen met het denkvermogen (cognitie). Deze klachten leiden tot sterk verminderde kwaliteit van leven en beperkingen in het dagelijks leven.

Glunderende kleinzoon met zijn droom-John Deere

Arjan Heijink en zoon Yannick (12) uit Silvolde met de beide trekkers, van zoonlief. Foto: Janette van Egten

12-jarige Nederlands kampioen op Oldtimer Treffen

SINDEREN - De negentiende editie van Oldtimer Treffen Sinderen. Tegen de middag vroeg Jan Breukelaar, presentator van 'Effen tied veur 'n präötjen' bij AladnaFM, vanaf het demoveld de aandacht van het publiek. Een jongen op een John Deere tuintrekker rijdt op dat moment de akker op, gevolgd door een gigantisch groen brullend monster, eveneens een John Deere.

Er werd geconcentreerd, maar vooral ook met veel plezier gesport, zoals hier op de tennisbanen van De IJsselweide. Foto: Henk van Raaij Foto: Henk van Raaij

Foto en tekst Janette van Egten

Het blijken vader en zoon, Arjan en Yannick Heijink. Yannick is erg behendig met zijn mini-John, werd zelfs al Nederlands kampioen zitmaaiertrek! Indrukwekkend hoe hij op de minitrekker manoeuvreert. Maar het meest indrukwekkende moest nog komen. Het blijkt namelijk dat de enorme tractor waar vader mee rijdt eigenlijk ook van Yannick is! Met toestemming van zijn zoon mag Arjan hem de komende jaren indien nodig gebruiken. Yannick, nu twaalf jaar, kreeg deze John Deere 4240s van zijn oma. Wat een bijzonder cadeau! Daar moest dan ook wel een bijzonder (mooi) verhaal achter zitten.
Moeder Birgit vertelde het hele verhaal. In 2007, toen Yannick twee jaar oud was, verhuisde hij met zijn moeder vanuit Limburg naar de Achterhoek, waar ze in Sinderen op de boerderij bij Arjan gingen wonen. Arjan scheurde toen rond op, hoe kan het anders, een groene glimmende John Deere 4240s. Hoe stoer is dat in de ogen van een peuter. Toen Yannick de kleuterleeftijd had bereikt, praatte hij dan ook honderduit over de trekker van papa Arjan. Er kwam een nieuwe trekker, maar de John Deere vergeten deed de kleine Yannick niet. Zodra hij het internetten onder de knie had, speurde hij het hele web af op zoek naar een John Deere 4240s. Zo nu en dan vond hij er één, meestal te ver weg (Amerika), te duur of beide. De meeste kinderen zouden hun pijlen dan maar ergens anders op richten, dat gold dus niet voor Yannick. Na een logeerpartijtje bij oma Hennie in Duitsland kregen Arjan en Birgit een telefoontje van haar met een belangrijke vraag: of zij 'zo'n trekker' konden bestellen?
Oma Hennie is nu 78 en lijdt aan de verschrikkelijke longziekte COPD. Elke dag is er één voor haar. Wachten tot Yannick zestien is en hem dan de trekker schenken, ligt misschien buiten haar bereik. Dus oma Hennie besloot dat het nú moest gebeuren. 'Nu' duurde uiteindelijk nog twee jaar! Vlak voor de elfde verjaardag van Yannick vond hij zijn zo geliefde John Deere 4240s. Toen oma Hennie de prijs hoorde, was het wel even slikken.

'Toen oma Hennie de prijs hoorde, was het wel even slikken'

Na de reactie van Yannick echter was de aankoop het haar dubbel en dwars waard, vertelt Birgit. Oma Hennie geniet volop mee met Yannick; niets is mooier voor haar dan haar kleinzoon te zien glunderen. En dat deed Yannick toen Jan Breukelaar het publiek in Sinderen uitlegde dat het zíjn trekker is. Vader en zoon kijken trots toe als presentator Jan naar het terras loopt waar oma Hennie al net zo zit te stralen. Nadat oma in het kort bovenstaand verhaal vertelde, lieten Arjan en Yannick nog even een klein 'trekkerdansje' zien. Ongelooflijk behendig stuurden ze om en langs elkaar heen! Het publiek genoot, moeder Birgit en oma Hennie in het bijzonder.

Een prachtig verhaal over een Achterhoekse jongen en zijn bijzondere oma.

Tennis Special Olympics Achterhoek op banen IJsselweide

GENDRINGEN - Afgelopen weekeinde waren er Tenniswedstrijden op de banen van LTC de IJsselweide in Gendringen voor mensen met een beperking in het kader van de Special Olympics Achterhoek 2018. Het toernooi was een geweldig succes. 150 tennissers hebben genoten van de tennissport. De prijsuitreiking werd bijgewoond en ondersteund door burgemeester Otwin van Dijk.

Silvolde kleurrijk in beweging met Zommermarkt

Oud-profbasketballer Henk Pieterse tijdens een clinic. Foto: PR/Henk Pieterse

SILVOLDE - De manier waarop Benny Vonk samen met anderen het streetball Lichtenberg project tot bloei heeft gebracht, verdient respect. In bijna vijf jaar tijd is men er in geslaagd de jongeren in Silvolde positief te motiveren en van de straat te houden. Het project trekt inmiddels de aandacht vanuit het hele land en Benny wordt vaak gevraagd zijn visie en werkwijze te delen. In het weekend van 16 en 17 juni is Benny met zijn jongeren op verschillende manieren betrokken bij de Zommerrun en Zommermarkt.

Door Walter Hobelman

Dit jaar wordt voor de vierde keer de 'Zommerrun' gehouden in Silvolde. Dit evenement is geen echte hardloopwedstrijd maar een 'funrun' zoals de organisatie zelf omschrijft. "Alle deelnemers mogen rennen, wandelend, dansend, zingend of springend de route afleggen. Langs de route is muziek en krijgt men een kleurtje bij de kleurzones. Er is maar één regel waar iedereen zich aan dient te houden, wandelaars rechts, renners links", zo staat op de website te lezen.
Op vier plaatsen op het parcours van 2,5 kilometer zijn kleurpunten ingericht waarbij de deelnemers worden 'besproeid' met poeder, dat is gemaakt van natuurlijk gekleurd maïszetmeel. Het is niet schadelijk voor de gezondheid en geheel biologisch afbreekbaar.
"Voor de zommerrun zijn veel vrijwilligers nodig en aangezien de oude organisatie er mee gestopt is, was er behoefte aan nieuwe helpende handjes", vertelt Benny. "Het streetball project is uitgekozen als goede doel door de organisatie. Daar zijn we natuurlijk heel blij mee. En we willen dan ook graag iets terug doen. Onze jongeren zijn altijd op zoek naar activiteiten en de zommerrun is een geweldig evenement. We gaan met twintig vrijwilligers helpen bij het vullen van waterflessen, het opbouwen van de kleurpunten en zorgen voor muziek."
Ook vrijwilligers van de Foekepot, de Metworst, het Bluemersplein en brandweer zetten met veel enthousiasme hun schouders onder dit evenement dat door de nieuwe organisatie mogelijk is. Ed Eickhof van het Molentje en Robert Saalmink van stichting Zommermarkt zijn de kartrekkers en dankzij de hulp van de vrijwillige brandweer die het parkoers na afloop weer schoonmaakt, sportschool Physique die de warming-up verzorgt, Hakkie de Clown, Remco Mijnen en DJ Jari wordt de zommerrun een spektakel. Het inschrijfgeld bedraagt 10 euro voor volwassenen en 2,50 euro voor kinderen. Inschrijven kan via de website www.zommerrun.nl. De zommerrun start om 19.30 uur voor de kinderen en om 20.00 uur voor de volwassenen. Start en finish zijn bij 't Centrum in Silvolde.
Ook tijdens de zommermarkt die op zondag 17 juni plaatsvindt in het dorp zijn de streetball jongeren actief. "Een echt sportieve activiteit ontbreekt al jaren tijdens de zommermarkt. Daar gaan wij nu verandering in brengen", aldus Vonk. "We hebben Henk Pieterse, 'de gigant van Nederland', bereid gevonden om een aantal basketbalclinics te geven op het marktplein. Henk is 2 meter 11 lang en heeft in het verleden bij de 'Philadelphia 76ers' gespeeld in Amerika. Zijn flitsende en opzwepende manier van clinics geven gaat gegarandeerd veel aandacht trekken", voorspelt de gedreven jongerensportwerker. "Deze clinics zijn bedoeld voor jong en oud. Leuk om naar te kijken, maar nog veel leuker om ook zelf mee te doen." De Zommermarkt begint om 11.00 en duurt tot 17.00 uur.
Vonk is enthousiast over het aanstaande weekend. "Het is echt een 'voor en door vrijwilligers' evenement waarmee we de saamhorigheid in het dorp versterken. Onze jongeren zijn de vrijwilligers voor de toekomst. Door ze nu al mogelijkheden te geven hun kwaliteiten op een manier in te zetten die bij hen past wordt hun zelfvertrouwen versterkt. En krijgen ze het plekje in de samenleving waar ze recht op hebben", aldus Vonk.
In september viert streetball Lichtenberg het eerste lustrum. "Op 'Burendag' (22 september) organiseren we iets bijzonders rondom De Lichtenberg. We zijn op dit moment bezig om verschillende ideeën uit te werken en daar worden onze jongeren actief bij betrokken. We geven ze binnen duidelijke randvoorwaarden een stuk verantwoordelijkheid mee in de organisatie van die dag en dat heeft een positief effect op henzelf en voor de buurt." Eén ding is inmiddels wel duidelijk, het door Vonk opgezette 'jongerensportwerk' zoals hij dat noemt bewijst een succesvol concept te zijn. "Plannen om dit werk nog verder te ontwikkelen heb ik genoeg en daar kan ik binnenkort meer over vertellen", blikt Vonk vooruit.

Grootse Vrouwen 25

Jet Palm, Els Bakker, Minke Hissink, Marieke Harbers en Karin Geurts (vlnr). Foto: Marcel Rekers

DOETINCHEM - Op vrijdag 22 juni wordt voor de 25ste keer een bijeenkomst van het netwerk Grootse Vrouwen Achterhoek gehouden. Natuurlijk pakt de organisatie dit jubileum groots aan. De Grootse Vrouwen gaan bijvoorbeeld in gesprek met Annemarie Jorritsma (van oorsprong Achterhoekse), de oud-minister en burgemeester van Almere en op dit moment als Eerste Kamerlid en fractievoorzitter voor de VVD. Verder wordt een aantal grootse vrouwen uit de afgelopen 25 edities weer even in de spotlights gezet en – last but not least – maken de aanwezigen kennis met internationaal bokstalent Anouk Echteld uit Doetinchem. Het wordt een feestje en daar hoort passende muziek bij, 'DJ Virea & friend' zorgen voor de sfeer en een superswingende afsluiting.

Zoals elke bijeenkomst is er ook ruimte om met elkaar in gesprek te gaan onder het genot van een drankje en een fijn buffet. Locatie is Stadion De Vijverberg (businessclub-ruimte van De Graafschap op de eerste verdieping). Parkeren kan op het terrein. De inloop is vanaf 16.30 uur; start om 17.00 uur en de bijeenkomst duurt totdat het zaterdag wordt.

Voor deze 25ste editie zijn ook de leden van de zusternetwerken in de Achterhoek uit dus Supervrouwen De Graafschap, Vrouwelijke Ondernemers van het Rabobank Netwerk, leden van Vrouw in de Regio welkom. Aanmelden kan via info@bakkereventsupport.nl. De kosten zijn 25 euro per persoon, dit is inclusief welkomstdrankje en warm buffet.

Sanne Mus van 'Hip voor Nop' naar Zommermarkt

SILVOLDE - Sanne Mus, bekend van het programma 'Hip voor Nop', komt naar de Zommermarkt. Sanne Mus maakt met een team in het populaire Zapp-jongerenprogramma nieuwe dingen van oude kleding. En nu kunnen bezoekers van de Zommermarkt dat ook onder haar enthousiaste leiding doen. Zondag 17 juni is zij vanaf 13.00 uur in de Protestantse Kerk in Silvolde waar ze dan even haar eigen werkplek heeft. Kom met een oude T-shirt, blouse of spijkerbroek (misschien nog beter, die van vader of moeder) en ga samen met Sanne aan de slag. Voor Mus is deze dag een beetje een thuiswedstrijd. Zij groeide op in Silvolde. De workshop duurt zo'n anderhalf uur en kost maar 5 euro. Het is wel fijn als men zich opgeeft, via jeugdwerk@pgsilvolde.nl.

Pensioen noopt kleuterjuf Audrey Wijnands tot afscheid Dynamiek

De afscheidnemende Juf Audrey Wijnands in haar klaslokaal. Foto Reinier Kroesen

TERBORG – Na 45 dienstjaren neemt Audrey Wijnands afscheid van het onderwijs en basisschool Dynamiek. Een lieve, bevlogen en nog altijd zeer energieke kleuterjuf, al stopt ze nu omdat ze de pensioengerechtigde leeftijd (66) in september bereikt. Op vrijdag 29 juni is er een receptie voor ieder die haar een warm hart toedraagt. (oud-)Leerlingen, (oud-)collega's, ouders, belangstellenden, allen zijn welkom.

Door Reinier Kroesen

Audrey: "Ik heb mijn leven lang les gegeven aan groep één en twee, vroeger de kleuterschool. Ik ben altijd vóór die combinatieklas geweest. Een ouder kind kan met een kind uit de eerste groep die voorop loopt samenwerken. Zo heb je ondersteuning door de eigen leerlingen. Verder hebben leerlingen maatjes, kinderen van gelijk niveau koppel ik zodat ze elkaar kunnen versterken. Om de beurten doen ze opdrachten die door de ander gecoacht wordt. Ook maak ik soms duo's van verschillende karakters. Van een wat sterker, dominanter kind bijvoorbeeld en een 'raddraaier', om die weer in toom houden. Het ene kind kan het slechte in een ander naar boven halen, een ander juist weer het goede. Iedere kleuter op zich is een individu, die moet je door en door leren kennen. Door ervaring heb ik na de eerste drie schoolweken een beeld van het ontwikkelingsniveau. Wie ben jij eigenlijk? Waarom doe je dat en gedraag je je zo? Dan bedenk ik me hoe ik dat kind het beste kan begeleiden en helpen groeien, dat vind ik prachtig!"
"Je moet een beetje inlevingsvermogen hebben, en dat heb ik van mijn vader. Mijn moeder was weer heel sociaal, ik heb van beiden het empathisch vermogen. Mijn vader kwam uit Ulft. Op jonge leeftijd ging hij bij de Marechaussee en vertrok naar Curaçao waar hij agent werd. Leerde daar mijn moeder kennen, ik ben er geboren en getogen. Mijn vader mocht om de zes jaar voor verlof naar Nederland en dan woonden we een half jaar in Ulft bij mijn opa en oma. Die onderwijspassie is zo ontstaan door mijn tante Mimi Smits, een zus van vader. Ze leeft nog en is inmiddels 98 jaar. Als wij dan hier waren ging ik naar de lagere school in Ulft. Hielp daar altijd die tante die daar kleuterjuf was, dat vond ik zo leuk! Daar bedacht ik me ook om kleuterjuffrouw te worden. Ik heb haar al gezegd dat ik dit in de krant ga vertellen! De kleuteropleiding en mijn hoofdakte deed ik op Curaçao, werkte daar nog heel kort. Wij vertrokken met het gezin in 1974 naar Nederland. Eerst deed ik nog invalwerk. Op 1 augustus 1975 kwam de aanstelling aan De Rietborgh, in 2010 ging die op in basisschool Dynamiek. Ik zit 45 jaar in het onderwijs, waarvan 43 jaar in Terborg. Ken het hier als mijn broekzak: grootouders van kinderen die hier nu op school zitten had ik al in de klas. Ik dacht vroeger: met veertig stop ik. Toen verschoof dat naar vijftig, zestig, maar barstte steeds nog van de energie. Bedacht me dan maar echt tot aan mijn pensioen door te werken. Voor mij is dit het toppunt van mijn carrière, nu is het ook goed. Ik ben een perfectionist, als ik ergens mee bezig ben moet het ook honderd procent zijn. Ik stop heel veel uren in school, ben vaak pas om kwart voor zeven 's avonds thuis. Druk met werkbladen maken, nakijken, werkmethoden voorbereiden, gericht op wat ieder kind toekomt. Moet aan hun behoeftes kunnen voldoen. Mijn man vraagt wel eens of hij mijn bed hier neer moet zetten. Mijn passie was altijd het kleuteronderwijs. Jonge kinderen komen als onbeschreven blad binnen en je kunt ze vormen, zo geweldig."
"Ik heb me net zoals ik het met alle dingen doe goed voorbereid op mijn pensioen en vrije tijd. Ik ga 'bankieren'..….languit op de bank. Haha! Eerst lekker niks. Vriendinnen bezoeken, ook van ver weg. Heb mijn badmintonhobby, naar de Moezel wijn 'pruven', tuinieren, poetsen, koken, heerlijk. Ik heb drie 'bonuszoons' via mijn man, waarvan er één thuis woont. Ik val niet in een gat!" Audrey werkt nog tot en met 13 juli, op vrijdag 29 juni is alvast de afscheidsreceptie in 'De Kuul' (Kulturhus De Rietborgh) van 18.30 uur tot 20.30 uur.

'Mevrouw, hoe duur zijn uw boeken, want ik wil er één kopen'

Schrijfster Margje Woodrow te gast op De Wesenthorst. Foto: PR

Schrijfster Margje Woodrow boeit op Wesenthorst

ULFT - Alle leerlingen uit het tweede leerjaar van het Almende College locatie Wesenthorst bezochten dinsdag 5 juni een gastles van schrijfster Margje Woodrow. De auteur is bekend vanwege haar jeugdthrillers zoals 'Examendeal' en 'Kater'. Met veel enthousiasme en passie vertelde Margje Woodrow over haar werk. De interactie met haar toehoorders hield iedereen bij de les. Als blijk van waardering voor hun bijzondere inzet en vraagstelling tijdens de presentatie van Margje ontvingen twee leerlingen haar nieuwste boek Snitch. Het organiseren van gastlessen van bekende schrijvers is onderdeel van het actieve leesbeleid van de Wesenthorst.

Margje Woodrow komt uit het onderwijs. Sinds 2013 richt ze zich helemaal op het schrijven van jeugdthrillers. Daarnaast geeft ze lezingen en workshops op scholen. Ze had in haar jeugd al een passie voor het lezen en schrijven van boekverslagen. Na een aantal jaren lesgeven aan groep 8 schreef ze haar eerste verhaal en mijmerde ze erover schrijfster te worden. Vanaf die tijd stroomde haar hoofd vol met verhaalideeën en bracht ze verscheidene jeugdboeken uit.
Ook de vertellingen over haar vijfde en meest recente boek Snitch sprak de leerlingen aan. Net als in haar andere boeken worden ervaringen uit haar eigen jeugd en haar tijd in het onderwijs in de thrillers verwerkt. Margje Woodrow boeide van de eerste tot de laatste minuut. Dat bleek onder andere uit het feit dat een leerling in eerste instantie zei: "Bah, het gaat over lezen, niks aan!", terwijl dezelfde leerling aan het eind van de gastles aan Margje Woodrow vroeg: "Mevrouw, hoe duur zijn uw boeken, want ik wil er één kopen."

Bijeenkomst over cognitie bij MS

DOETINCHEM - Op zaterdag 23 juni vindt er in het Slingeland Ziekenhuis een bijeenkomst plaats over cognitie (denkvermogen) bij MS. Deze bijeenkomst maakt onderdeel uit van 'Cognitie-on-Tour': een reeks voorlichtingsbijeenkomsten door Nederland, georganiseerd door VUmc MS Centrum Amsterdam en MS Vereniging Nederland. De bijeenkomst vindt plaats in het Auditorium van het Slingeland Ziekenhuis, van 10.30 tot 12.15 uur. De zaal is open vanaf 10.00 uur en de entree is gratis. Aanmelden is verplicht en kan tot en met donderdag 21 juni via www.slingeland.nl/evenementen. Telefonisch aanmelden kan via 0314-32 96 37.

Dr. Brigit de Jong (neuroloog van het VUmc MS Centrum Amsterdam) legt uit wat cognitie is, hoe cognitieve klachten bij MS eruitzien, wat mogelijke behandelingen zijn voor deze klachten en welke onderzoeken er gedaan worden op dit gebied. Dr. Pieter Vos (neuroloog van het Slingeland Ziekenhuis) is ook aanwezig tijdens deze bijeenkomst. Na de pauze is er is voldoende gelegenheid om vragen te stellen.
Met cognitie bedoelen we functies zoals het geheugen, de concentratie en de aandacht. Tijdens dagelijkse bezigheden, zoals het werk, een studie of het gezinsleven, wordt een beroep gedaan op deze cognitieve vaardigheden. De impact van cognitieve problemen kan hierdoor groot zijn. Meer dan de helft (43-70%) van de mensen met MS ervaart problemen met het denkvermogen (cognitie). Deze klachten leiden tot sterk verminderde kwaliteit van leven en beperkingen in het dagelijks leven.

Excursie Kasteel Kemnade met Iesselganger

Varen met de Iesselganger. Foto: Henk van Raaij

ULFT - De Iesselganger vaart op 16 juni over de Oude IJssel door schutsluis De Pol bij Gaanderen naar Kasteel De Kemnade, gelegen op de westelijke oever bij de samenvloeiing met het Waalse water.

Het gebouw bestaat uit een 16de eeuwse, 16-hoekige toren met een leien spits. Tegen deze zogeheten paviljoentoren staat een woning in 18de eeuwse stijl die in 1957 gebouwd is. Stichting Ysselvaart biedt een unieke kans om dit kasteel, dat normaal niet voor publiek geopend is, te bezichtigen. Het kasteelterrein en de middeleeuwse gewelven onder de toren zijn op deze tocht exclusief toegankelijk voor de passagiers van De Iesselganger.
De bezoekers worden persoonlijk rondgeleid door de kasteelheer. Aan boord is er gelegenheid voor een kopje koffie met stroopwafel. Ongeveer drie uur na vertrek arriveert het schip weer in Ulft. Men kan online reserveren via www.ijsselvaart.nl of via VVV Oude IJsselstreek of VVV Doetinchem.

Een seizoenskaart Vrienden van de Iesselganger zou een leuk VAderdagcadeau kunnen zijn. De kosten hiervan zijn 25 euro per persoon voor een heel vaarseizoen. Met deze seizoenskaart kan men het hele vaarseizoen iedere reguliere rondvaart vanaf Ulft of Doetinchem, gratis meevaren met de Iesselganger, mits er nog niet-gereserveerde plaatsen beschikbaar zijn. Als men zich nu inschrijft kan men het hele vaarseizoen 2018 tot en met oktober onbeperkt gebruik maken van deze extra service .
Om deze seizoenskaart te bestellen gaat men naar http://www.supersaas.nl/schedule/ijsselvaart (en kiest vervolgens voor de datum 27 april 2018).
Vertrek Excursie Kasteel Kemnade is om 8.30 uur vanaf de Steiger in Terborg.
Volwassen betalen 15 euro en kinderen tot 12 jaar mogen voor 12 euro mee (inclusief consumptie).


Uniek concert Harmonie Ulft: 'Van DRU tot NU'

ULFT - Ook dit jaar verrast Harmonie Ulft weer met een bijzonder concert, zoals men inmiddels bijna van het Ulftse orkest gewend is. Op zaterdag 23 juni kan in het theater van de Dru Cultuurfabriek worden genoten van een muzikale reis door de geschiedenis van Ulft: 'Van DRU tot NU'.

Een fraaie selectie oude foto's en video's, samengesteld door de Oudheidkundige Vereniging Gemeente Gendringen, zijn door videoproducent Patrick Spoel met nieuwe beelden gecombineerd in een indrukwekkende film over het dorp. Deze is te zien op groot scherm en wordt begeleid door prachtige muziek van Harmonie Ulft. De klanken van onder andere Inspiration van Jan de Haan, whistling march The Longest Day en Sugar uit de film De Fabriek voeren de bezoekers door diverse belangrijke periodes van de Ulftse geschiedenis.
Aan dit concert werken ook weer Ulftse artiesten als Luc ten Brinck en Chris Teunissen mee met verrassende songs. De foyer van de DRU Cultuurfabriek wordt voor de gelegenheid omgetoverd tot een ware Ulftse schatkamer.
Voor dit concert heeft Harmonie Ulft dirigent Gido van Schijndel (onder meer Psalm 150 Dinxperlo, AMDG Wehl) bereid gevonden de muzikale leiding te nemen. 'Van DRU tot NU' wordt gehouden op zaterdagavond 23 juni om 20.00 uur in de Rabobankzaal van de DRU Cultuurfabriek aan de Hutteweg 24 in Ulft (deuren open 19.00 uur).

Kaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar voor 10 euro per stuk (12,50 aan de deur). Reserveren kan via kaarten@harmonieulft.nl of online bestellen en dowloaden via de ticketshop op www.harmonieulft.nl. Gereserveerde kaarten kunnen worden afgehaald op dinsdag19 juni van 18.30 tot 19.30 uur in de foyer van de Dru Cultuurfabriek.

Volg Harmonie Ulft op Facebook voor meer updates en leuke oude foto's om alvast een beetje veur te gleujen.

Muzikaal vuurwerk in nieuw seizoen Het Nieuwe Dijkhuis

Over the Rhine brengt prachtige melodieën en dito teksten, volgens programmeur Gerco Mons, één van de hoogtepunten komend seizoen. Foto: PR


DOETINCHEM - Het derde seizoen van inspiratiecentrum Het Nieuwe Dijkhuis in Doetinchem wordt internationaler dan ooit. Met Afrikaanse ritmes, gypsy gitaren, flamenco, singer-songwriters uit Amerika, Ierland en Nederland, beatboxers en klassieke muziek.

Het is Het Nieuwe Dijkhuis gelukt om weer prachtige muziek naar Doetinchem te halen: Tangarine, VanWijck, de gebroeders Stochelo & Mozes Rosenberg, het orkest Ars Musica, Over the Rhine, Kieran Goss en nog veel meer. "Muziek om de vingers bij af te likken", verzekert programmeur Gerco Mons van Het Nieuwe Dijkhuis.
Zoals elk jaar zorgt het inspiratiecentrum voor een spetterende opening van het seizoen. Dit keer wordt op zaterdag 29 september begonnen met een stomende mix van Afrikaanse ritmes en gypsy-gitaren. Manouche Nouveau oftewel African Gypsy swingt, grooved, spettert en kent een bijzondere ritmiek. Een samenspel van drie gitaristen; gypsy jazz giant Paulus Schäfer, moderne jazzvirtuoos Jan Kuiper en groovemaster op de gitaarbas Digmon Roovers. De ritmesectie wordt gevormd door drie verbazingwekkende Afrikaanse percussionisten: Mousse Pathe MBaye en Pape Seck uit Senegal, en uit Mali Dramane Diarra die de mysterieuze klanken van de Afrikaanse harp creëert: De Kora. Muziek vol passie en soul.
"We hebben geprobeerd te zorgen voor een veelzijdig, maar kwalitatief hoogstaand programma", vertelt een enthousiaste programmeur Gerco Mons van het Nieuwe Dijkhuis. ,,We hebben echter niet alleen naar kwaliteit gekeken. Voor ons is de inhoud misschien wel net zo belangrijk. Wat voor verhaal heeft de artiest te vertellen met zijn of haar muziek? We zoeken naar een boodschap van verbinding, van acceptatie, van liefde."
Dat die boodschap belangrijk is, blijkt ook uit het sociale programma van Het Nieuwe Dijkhuis. Per voorstelling worden 20 tot 30 tickets gratis weggegeven aan bijzondere doelgroepen. Van bezoekers van de kledingbank tot vrijwilligers van het ziekenhuis; van mantelzorgers tot veteranen. Mons: "Dat doen we inderdaad heel bewust. We bieden een avondje uit aan mensen met een veel te krappe beurs en aan mensen die zich op een bijzondere wijze inzetten voor de Achterhoekse samenleving. Als een welgemeend dank-je-wel."
Bijzonder dit jaar is ook de Beat Box Battle op 5 januari, mede georganiseerd door de misschien wel beste beatboxer van Europa, Bart Voogt uit Doetinchem. Uit het hele land komen die dag beatboxers naar het Nieuwe Dijkhuis om met elkaar de strijd aan te binden. Voor deze gelegenheid wordt een deel van de banken uit de grote zaal gehaald om een arena te creëren. "Dat wordt echt tof", verzekert Mons. ,"Wat die gasten uit hun monden kunnen toveren, is ronduit bizar. Geweldige sounds en beats."
Waar kijkt de programmeur zelf het meeste naar uit? "Dat vind ik een hele lastige vraag. We vinden het met z'n allen elke keer weer een bijzonder avontuur om onze gasten een toffe avond te bezorgen. Als ik onze gastheer Paul Gerritsen bezig zie. Met hoeveel passie hij bezig is met het bedienen, nee verzorgen van de gasten. Daar geniet ik misschien nog wel het meeste van. Maar goed, als ik per se één artiest moet noemen, dan is dat Over the Rhine. Prachtige melodieën en teksten. Ik heb ze 25 jaar geleden voor het eerst gezien op een festival en sindsdien ben ik groot fan. Dat het gelukt is Over the Rhine naar Doetinchem te halen, daar word ik wel een beetje stil van."
Het Nieuwe Dijkhuis is gevestigd aan de Burg. Van Nispenstraat 21. Kaarten zijn te koop via de website: www.hetnieuwedijkhuis.nl. Het volledige programma staat op www.geldersepost.nl.

Column

13 juni

Varsseveld

Openstelling Museumboerderij Het Hofshuus Varsseveld

Museumboerderij Het Hofshuus Varsseveld

Gendringen

34e Gendringse Fietsdagen

VVV Oude IJsselstreek

15 juni

Sinderen

Kunstwerken in natuurtuin NatuurlijkBUITEN

NatuurlijkBUITEN

16 juni

Silvolde

Open dag tennisvereniging LTC de Paasberg Silvolde Terborg

Tennisvereniging LTC de Paasberg

Gendringen

Wandeltocht Gendringen

VVV Oude IJsselstreek

Sinderen

Kunstwerken in natuurtuin NatuurlijkBUITEN

NatuurlijkBUITEN

Varsseveld

Openstelling Museumboerderij Het Hofshuus Varsseveld

Museumboerderij Het Hofshuus Varsseveld

17 juni

Etten

Expositie Olieverf schilderijen Schildergroep Marion Lovendaal

Oude Kerk Etten

Sinderen

Kunstwerken in natuurtuin NatuurlijkBUITEN

NatuurlijkBUITEN

18 juni

Terborg

Hatha Yoga

Yoga Centrum Terborg

Terborg

Mantelzorgcafé in gemeente Oude IJsselstreek

De Roode Leeuw

19 juni

Terborg

Yin Yoga in Terborg

Yoga Centrum Terborg

20 juni

Varsseveld

Openstelling Museumboerderij Het Hofshuus Varsseveld

Museumboerderij Het Hofshuus Varsseveld

22 juni

Sinderen

Kunstwerken in natuurtuin NatuurlijkBUITEN

NatuurlijkBUITEN

23 juni

Sinderen

Kunstwerken in natuurtuin NatuurlijkBUITEN

NatuurlijkBUITEN

Varsseveld

Openstelling Museumboerderij Het Hofshuus Varsseveld

Museumboerderij Het Hofshuus Varsseveld

24 juni

Breedenbroek

Open Tuin

Landschapstuin 't Meihuus, Breedenbroek

Breedenbroek

Open Tuin

Landschapstuin 't Meihuus, Breedenbroek

Etten

Expositie Olieverf schilderijen Schildergroep Marion Lovendaal

Oude Kerk Etten

Etten

Expositie Olieverf schilderijen Schildergroep Marion Lovendaal

Oude Kerk Etten

Sinderen

Kunstwerken in natuurtuin NatuurlijkBUITEN

NatuurlijkBUITEN

25 juni

Terborg

Hatha Yoga

Yoga Centrum Terborg

26 juni

Terborg

Yin Yoga in Terborg

Yoga Centrum Terborg

Spullen verkopen op zomermarkt

Gezellig snuffelen en leuke spulletjes kopen op de tweedehandsmarkt. Foto: Evelien Zuurbier

LICHTENVOORDE - Op zaterdag 30 juni en zondag 1 juli staat Lichtenvoorde weer geheel in het teken van de jaarlijkse zomermarkt. Een spektakel dat met circa 120 marktkramen, vele artiesten, dj's, theateracts en attracties jaarlijks zo'n 25.000 mensen uit de omgeving weet te trekken. Wegens het succes van vorig jaar wordt de tweedehandsmarkt ook dit jaar georganiseerd op zaterdag 30 juni. Hier mogen particulieren hun tweedehands spullen te koop aanbieden.

Tweedehands markten nemen sterk toe in populariteit. Je vind er vaak prachtige vintage spullen die al jaren op zolder verborgen liggen. Waardevolle spullen die liggen te wachten op een nieuwe eigenaar. De organisatie van de zomermarkt speelt hier op in door alle particulieren uit de regio dit jaar de mogelijkheid te geven om al hun verborgen parels af te stoffen en te koop aan te bieden in Lichtenvoorde.
De tweedehandsmarkt, onderdeel van de Zomermarkt, krijgt een speciaal ingericht plein waar uitsluitend particulieren hun tweedehands spullen mogen aanprijzen. Tezamen met de braderie, de vele aanwezige artiesten en diverse attracties beloofd het een drukbezocht zomers spektakel te worden.
De tweedehands markt vind plaats op zaterdag 30 juni in het centrum van Lichtenvoorde. Particulieren die willen deelnemen kunnen een kraam reserveren voor slechts 15 euro door een mail te sturen naar tweedehands@zomermarktlichtenvoorde.nl. Aanmelden kan tot en met 28 juni. Vol = vol.

Gratis libellencursus voor beginners

De platbuik is een libel die in Nederland algemeen voorkomt. Foto: PR

REGIO - Iedereen kent ze wel, de vlugge libellen en slanke juffertjes langs de waterkant. Misschien vraagt men zich wel eens af welke soorten men tegenkomt in de eigen vijver of wandelend in een mooi natuurgebied.

Libellen zijn op het eerste gezicht moeilijk uit elkaar te houden, maar met wat achtergrondkennis valt het allemaal reuze mee. Daarom biedt De Vlinderstichting in de komende weken vier libellencursussen aan in de provincie Gelderland. Deze cursussen zijn bedoeld iemand als beginner te leren hoe men libellen kan determineren. Na afloop van de cursus weet de cursist hoe libellen leven en wat ze nodig hebben; welke groepen libellen er zijn en hoe men die van elkaar kan onderscheiden; op welke kenmerken men moet letten om de soorten op naam te brengen;
waar en hoe men libellen moet zoeken; welke hulpmiddelen men het beste kan gebruiken bij het determineren van libellen.
Na de cursus kan men dus met een stevige basis en vol zelfvertrouwen zelf aan de slag.
De cursussen bestaan uit een theorie-avond op woensdag 20 juni en een excursie op zaterdagmiddag 23 juni, beide delen duren ongeveer twee uur. Iedereen is van harte welkom. Dus wie meer wil weten van libellen, kan zich opgeven. Ook kan men zich opgeven als als men slechts één van beide delen kan of wil bijwonen.
Locatie, tijden en een aanmeldformulier staan op de website: www.ivn.nl/afdeling/de-oude-ijsselstreek/activiteiten/libellencursus.

Afsluiting muzikaal seizoen leerlingen Concordia

VARSSEVELD - Op woensdagavond 27 juni is de afsluitingsavond van het seizoen voor de harmonie en de blokfluitleerlingen van leerlingen Concordia.

Zij zullen laten horen wat ze in de afgelopen periode hebben geleerd en de blokfluiters krijgen hun blokfluitdiploma uitgereikt. Ook zal zowel het B- als het C-orkest van zich laten horen.

Iedereen is van harte welkom op woensdagavond 27 juni om 18.00 uur in het kleine witte kerkje aan de Doetinchemseweg in Varsseveld. De entree is gratis.

Midzomeravondconcert op Sinderen

Szinderende Smart

SINDEREN - Smartlappenkoor Szinderende Smart houdt het jaarlijkse midzomeravondconcert op woensdag 20 juni bij het Buurtschapshuis in Sinderen. Er wordt medewerking verleend door 't Bendje. De aanvang is om 20.00 uur. De toegang is gratis.

Muziek aan het water

Nico Rivers bij de DRU. Foto: Henk van Raaij

ULFT - In samenwerking met Songs & Whispers brengt de DRU Cultuurfabriek deze zomer 'muziek aan het water' Afgelopen zaterdag was dat de Amerikaanse singer/songwriter Nico Rivers, een uit Boston afkomstige muzikant. Samen met zijn band The Black Grass ontwikkelde hij een eigen sound uit traditionele folk en moderne Indie rock.

Locatie voor deze vrij toegankelijke concerten is het Ouhrlokaal van de DRU Cultuurfabriek, gelegen aan de waterkant. Een zomerse sfeervolle buitenlocatie waar in het geval van wat minder weer uitgeweken wordt naar binnen. De concerten gaan dus onder alle weersomstandigheden door.
Het eerstvolgende concert met de Amerikaanse Paul Messinger Band vindt plaats op 14 juli.


www.drucultuurfabriek.nl/agenda

World Press Photo weer naar Zutphen

Jaarlijks trekt de tentoonstelling in de Walburgiskerk Zutphen duizenden bezoekers. Foto: Patrick van Gemert/Zutphens Persbureau

ZUTPHEN – World Press Photo komt opnieuw naar Zutphen met de beste visuele journalistiek van het afgelopen jaar. De allernieuwste tentoonstelling is van 6 tot en met 29 juli te zien in de Walburgiskerk.

De afgelopen jaren bezochten steeds rond de tienduizend mensen de tentoonstelling. Het is de vierde keer dat de tentoonstelling Zutphen aan doet. Een grote groep vrijwilligers spant zich hier elk jaar weer voor in.
In april koos de internationale jury uit 73.044 inzendingen van 4.548 fotografen uit 125 landen de winnende foto van Reinaldo Schemidt uit Venezuela. Hij fotografeerde José Víctor Salazar Balza toen die vlam vatte tijdens gevechten met de oproerpolitie bij een protest tegen president Maduro in Caracas. World Press Photo toont al sinds 1955 de meest indrukwekkende nieuwsfoto's van het jaar voorafgaand aan de wedstrijd. In verschillende categorieën worden winnaars aangewezen alsmede een 'overall' winnaar. Dankzij het werk van deze fotografen blijven heftige gebeurtenissen en misstanden in de wereld niet ongezien. De tentoonstelling bevat niet alleen foto's van hard nieuws, ook van hedendaagse kwesties, mensen, dagelijks leven, natuur, sport, reportage en langetermijnprojecten.
Openingstijden: maandag: 13.00 tot 17.00 uur, dinsdag tot en met zaterdag: 10.30 tot 17.00 uur, zondag: 13.00 tot 18.00 uur. Toegangsprijs: 5 euro. Kinderen tot 12 jaar gratis.
World Press Photo Zutphen wordt georganiseerd door Stichting Zutphen: Doen! en is mede mogelijk dankzij de VIP-sponsors Print2Pack, SOBZ, Achterhoek Nieuws, Rabobank en 1-Alert Flexgroup, en de sponsors Arriva bus- en treinvervoer, Auxzenze ICT oplossingen, Bonsen Reuling accountants-belastingadviseurs, Crystal Park New Media, Dijkman Bouw BV, Eijerkamp Wonen & Slapen, Hampshire Hotels, JPR Advocaten, Qlip, Spar City en Thoma Post makelaars en een subsidie van de gemeente Zutphen.


worldpressphotozutphen.nl

Gastles 13-jarige Fien over zwerfafval

Fien houdt leerlingen bij de les. Foto: Foto: PR

GENDRINGEN - De 13-jarige Fien Snelting uit Megchelen vindt dat een schone gemeente bij jezelf begint. Daarom geeft ze voorlichting over zwerfafval en over het belang van afval scheiden en recyclen aan leerlingen van groep 8 van de Christoffelschool uit Gendringen. Ze doet dit op woensdag 20 juni van 10.00 tot 11.25 uur op de boerderij van boer René van Hal aan de Grensweg 8 in Voorst.

Fien fietst elke dag dezelfde weg naar school en langs deze weg ligt heel veel zwerfafval. Ze maakt zich hier zorgen over en wil hier iets aan doen. Door bij haar leeftijdsgenoten te beginnen, hoopt Fien dat meer kinderen zich actief gaan inzetten om de gemeente schoner en mooier te maken.

Fien schreef burgemeester Otwin van Dijk een brief. Samen met de burgemeester bedacht ze dat ze gastles kunnen gaan geven op basisscholen, zodat kinderen na gaan denken over de gevolgen van zwerfafval. In maart van dit jaar gaf ze haar eerste gastles op de Martinusschool in Megchelen, samen met de burgemeester. Ze vertelde over zwerfafval en over het belang van afval scheiden en recyclen. Vanwege het succes van deze eerste les gaat Fien nu bij meerdere scholen in de gemeente een gastles geven.
Voor Fien is het belangrijk dat haar leeftijdsgenoten weten dat als ze een plastic flesje weggooien, er dieren ziek van kunnen worden of zelfs aan kunnen overlijden. "En dat kan gewoon niet", vindt Fien. Van Dijk hoopt dat meer kinderen zich gaan inzetten voor een schone gemeente. "Als in alle scholen of gemeenten nou eens een Fien opstaat die zegt 'ik ga vertellen over zwerfafval, over afval scheiden', dan maken we met zijn allen de gemeente, de Achterhoek en Nederland een beetje mooier en een beetje beter."
Op 20 juni vindt de gastles plaats op de boerderij van René van Hal. Réne van Hal verzorgt ook een onderdeel van de gastles. Hij verloor namelijk al tien koeien in anderhalf jaar door vermalen zwerfafval in het kuilvoer. Behalve dierenleed zorgt het ook voor een enorme schadepost. Zwerfafval uit bermen en weilanden komt in het voer van dieren terecht. Vooral blikjes vormen een groot probleem. Deze versnipperen tijdens het maaien van weilanden en komen zo via het voer in de maag van koeien terecht. Die worden daardoor ziek, wat de dood tot gevolg kan hebben. Landelijk sterven jaarlijks 4.000 koeien door zwerfafval. Ook worden er meer dan 10.000 koeien ziek.

Dru Cultuurfabriek op avontuur in land van Oz

Op avontuur in het land van Oz. Foto: PR

ULFT - De Kwatta Kweeste, op avontuur in het land van Oz is een familievoorstelling voor bange avonturiers en avontuurlijke bangeriken. Een nieuw soort ervaringstheater van Theatergroep Kwatta waarbij men oren en ogen tekort komt. Op 17 juni om 15.00 uur is de Kwatta Kweeste eenmalig te zien in de Dru Cultuurfabriek in Ulft, met bijdragen van het Ulfts Mannenkoor en muzikanten van de Mawteni Foundation.

De Kwatta Kweeste is een voorstelling waarbij men niet rustig op de stoel zit, maar op reis gaat met het meisje Dorothy. Zij is verdwaald, vreselijk verdwaald in het land van Oz. Zij wil naar huis. Alleen de grote Mister Wizard schijnt haar te kunnen helpen. Maar waar is hij te vinden?

De voorstelling is nog volop in ontwikkeling en op 17 juni wordt de eerste proefballon opgelaten in de Dru Cultuurfabriek in Ulft. Een sneak preview van een bijzondere theater beleving voor het hele gezin vanaf 6 jaar. Wie gaat er mee op avontuur?
Concept en regie: Annelies van Wieringen Dramaturgie: Cecile Brommer Compositie en muziek: Jolle Roelofs Spel: Enzo Coenen, Tessa de Lange, Kaatje Kooij, Jolle Roelofs, Florian Slangen Muziek: Artur Vasnecovas, Ulfts Mannenkoor en muzikanten van de Mawteni Foundation Decor: Judith Hofland Kostuums: Jorine van Beek Gidsen: Rob van Baal, Denise Pippel, Sasha Slierendrecht, Miriam Voortman.
Meer info en tickets via www.kwatta.info en www.drucultuurfabriek.nl.

Zwarte Cross Talententuin in Achterhoek Nieuws

Carmen Bijsterveld, Ibrahim Abdi Ali, Herman IJzerman en Farhaan Abdi Ali. Foto: Meike Wesselink

ACHTERHOEK - Farhaan (14) en Ibrahim (17) Abdi Ali uit Groenlo werken iedere dag keihard om persoonlijke records te breken op de atletiekbaan. Herman IJzerman traint de Somalische broers die een ongelooflijke ambitie hebben om zo snel mogelijk de top te bereiken. De jongens zijn opgenomen in de Zwarte Cross Talententuin waar in totaal zeven veelbelovende jonge topsporters uit het oosten van het land een podium krijgen. Alle sporters houden persoonlijke blogs bij die onder meer op de site van de Zwarte Cross te vinden zijn. Eens per maand verschijnt één van die blogs ook in de verschillende uitgaven van Achterhoek Nieuws. Hoe is het voor Farhaan en Ibrahim om onderdeel uit te maken van de Talententuin?

Door Meike Wesselink

Hoewel ze meestal in Zutphen trainen, kennen de jongens het terrein van de Zwarte Cross op hun duimpje. Het is er namelijk niet alleen heel geschikt om te crossen, je kunt er ook uitermate goed hardlopen en met de benenwagen door het zand ploegen. "Vorig jaar mocht ik opeens het terrein niet meer op toen ik wilde trainen. Waren ze bezig het festival op te bouwen", zegt Farhaan lachend. Zelf hebben de jongens wel zin in de Zwarte Cross. Ronnie Flex zien, dat lijkt ze wel wat.

Gastgezin
Herman IJzerman traint de jongens, maar is ook hun steun en toeverlaat. Gauw brengt Herman ze na de training naar het station voor aansluiting op de trein naar Groenlo. "Het is niet te doen. Die jongens trainen zich in het snot en moeten dan 's avonds laat nog terug naar Groenlo. Eten, slapen en de volgende ochtend weer vroeg in de bus naar school. We zijn op zoek naar een gastgezin voor de jongens van maandagavond tot en met vrijdagochtend, dat is namelijk veel praktischer, gezien de trainingen in Zutphen. Niet alleen de training, de rust en structuur daarnaast zijn minstens zo belangrijk. Een gastgezin voor de jongens samen zou natuurlijk ideaal zijn, maar twee verschillende gastgezinnen is net zo fijn", laat de topsportcoach weten. "Dus als iemand een idee heeft, dan horen we dat heel graag."

Top Team Hanzesport
Herman IJzerman nam het initiatief voor het Top Team Hanzesport, een individueel coachings- en begeleidingstraject voor topsporters die - net als de Abdi Ali-broers - beschikken over de perfecte balans tussen motivatie, discipline en talent. Herman coacht en krijgt daarbij steun van Doetse Huizinga en ex-atleet Bob Winter. Het is een 'way of life', zoals Herman het noemt; álles maar dan ook álles wordt in het werk gesteld om aan de top te komen. De jongens hebben dit voorjaar de Nederlandse nationaliteit gekregen en hebben de eerste wedstrijden al gelopen onder de Nederlandse vlag. Voorzichtig kijken ze al uit naar hun eerste EK.

Talententuin
Om de week schrijven de broers in hun blog over avonturen die ze meemaken tijdens hun sportcarrière. Zo kun je deze week lezen hoe Ibrahim de inschrijving voor het NK miste en over de 4.08 minuten waar Farhaan onder móet blijven tijdens zijn eerste wedstrijd op de 1500 meter.
Carmen Bijsterveld, coördinator online media van de Feestfabriek: "De Talententuin is in augustus 2017 in het leven geroepen en bedoeld om jonge topsporters promotioneel een stukje verder te helpen. De talenten krijgen workshops over mediagebruik, leren het toe te passen en krijgen tips van mensen uit de topsport zoals Stefan Groothuis en Erik Hagelstein. Motorcrosser Davy Pootjes zat vorig jaar al in de Talententuin, maar die heeft zich zo succesvol neer weten te zetten, dat hij dit jaar plaats heeft gemaakt voor Ibrahim en Farhaan."

Farhaan en Ibrahim voelen zich vereerd, maar moeten met hun bescheiden karakter nog een beetje wennen aan zoveel aandacht. Met tante Rikie hebben de jongens nog geen kennis gemaakt, maar dat gaat binnenkort ongetwijfeld gebeuren.


www.zwartecross.nl/talententuin

José Penterman-Kemkens neemt afscheid van Het Bariet

José Penterman-Kemkens in gesprek met een leerling. Foto: Leander Grooten

'Ik nodig oud-leerlingen van harte uit'

ACHTERHOEK - Relativeren, regie houden en meedenken typeert haar. Zelf zal ze dat niet zeggen, want bescheidenheid is ook een eigenschap. Na 43 jaar neemt José Penterman afscheid van het speciaal onderwijs en wil dat moment markeren met zoveel mogelijk oud-leerlingen om haar heen.

Door Leander Grooten

Als 20-jarig meisje uit Zieuwent begon Penterman (toen nog Kemkens, want niet getrouwd) als docente op de Hamalandschool. "Het was 1975 en er werden geen methodes aangeboden. We moesten alles zelf ontdekken." Het onderwijs is veranderd, maar de doelstelling nooit: de leerling zo zelfstandig mogelijk laten functioneren in de maatschappij.

Stagebureau
José was de afgelopen jaren de dragende kracht van het stagebureau van Het Bariet. Teamleider Inge Wijnen: "José heeft de interne stages voor de leerlingen mede opgericht. Dat was echt haar kindje. Daarna heeft ze zich ingezet voor externe stages." En dat is niet makkelijk," aldus Wijnen, "onze leerlingen vragen soms een andere aanpak." José: "Bedrijven creëren soms een functie speciaal voor onze leerling. Dat is mooi maatwerk. Zulke bedrijven zouden er meer moeten zijn."
Daarnaast heeft zij bijgedragen aan de opzet van het arbeidstrainingscentrum. "Dat hebben we bewust buiten de schoolomgeving geplaatst, als onderdeel van de maatschappij."

Oude bekenden
Met een goed gevoel kijkt zij terug op haar loopbaan. "Het is leuk om te zien als leerlingen nog steeds goed in hun vel zitten. Laatst kwam ik op een dagbestedingsplek en werd ik toegeroepen 'Hey Kemkens, hoe is 't'. Die man heb ik jaren geleden ergens geplaatst."

Zorgen voor de toekomst
In 2015 werd de Participatiewet ingevoerd, waarbij burgers zoveel mogelijk in het arbeidsproces mee moeten draaien. Hoewel dit past bij de visie van de school om leerlingen zo onafhankelijk mogelijk te maken, zijn er kanttekeningen. José: "Ze hadden de sociale werkvoorziening niet weg moeten doen, dat vind ik erg jammer." Inge vult aan: "De Participatiewet en de huidige politieke wind maken het moeilijker voor onze leerlingen een goede werkplek te vinden."

Regie bij José
Met het vertrek van José Penterman-Kemkens verlaat veel kennis de organisatie. Inge Wijnen kent haar al vijftien jaar als collega. "José is een constructieve meedenker. Rustig en bescheiden, maar als puntje bij paaltje komt, laat ze van zich horen en zegt ze hoe ze erover denkt. José houdt graag de regie, dat is haar kracht. Op 29 juni zal ze die op momenten toch moeten laten varen en accepteren dat zij in de spotlight staat. "Ik wil vooral afscheid nemen van mensen." De speeches en loftuitingen neemt ze op de koop toe.

Afscheidsreceptie
In de ochtend van 29 juni neemt José afscheid van de leerlingen. Van 15:30 tot 17:30 uur is de afscheidsreceptie voor genodigden, oud-collega's en oud-leerlingen en ouders. Deze kunnen zich opgeven via i.wijnen@hetbariet.nl om José de hand te schudden.
Wat ze na haar pre-pensioen gaat doet, weet ze nog niet precies. "Eerst op vakantie. En ik hou van lezen, zingen en fietsen, dus ik vermaak me wel." Inge Wijnen vermoedt haar nog wel eens terug te zien op school. "Ze is jong van geest en een fijne collega om ook later nog eens beroep op te mogen doen."

Column

Humor

Ik ben, de vaste lezers weten dat al lang, een warm pleitbezorger van het behoud van onze streektaal. Ik zou het werkelijk jammer vinden als het Achterhoeks ooit zou verdwijnen. Maar zeker omdat ik bijna altijd in het Nederlands schrijf, vragen mensen me wel eens waar die liefde voor het Achterhoeks vandaan komt. En dat is nog niet eens zo gemakkelijk uit te leggen.
Natuurlijk, het Achterhoeks is een bindende factor. Onze taal overbrugt de verschillen tussen Winterswijkers, Zutphenaren en Doetinchemers. Geeft ons allemaal dat bijzondere gevoel Achterhoeker te zijn. Maar het Achterhoeks is me vooral lief omdat het zo'n rijke en vaak ook zo'n warme taal is. Als ik het hoor, komt er vaak onwillekeurig een glimlach op mijn gezicht. Ook omdat voor mij de streektaal toch vooral de taal van de humor is. Onlangs kwam ik op een of andere website een mooie spreuk tegen. Een soort van tegeltjeswijsheid: A'j de weg kwiet bunt, mo'j onder de auto kieken. Ja, als ik zoiets lees, dan verschijnt dus die glimlach. Maar staat diezelfde wijsheid in het Nederlands op een tegeltje, dan vind ik er niks aan.

Niet voor niets vertel ik, als op verjaardagsfeestjes het moppenkwartiertje begint, altijd twee grappen in het Achterhoeks. Nou ja, deels dan. Steeds dezelfde moppen, want andere kan ik niet onthouden. De kans dat ik alle 400.000 lezers van de Achterhoekse weekkranten op een verjaardag tegenkom is redelijk klein, dus ik kan die moppen nu best met u delen:
Hendrik komt 's avonds pas na elf uur thuis. Helemaal verfomfaaid, onder de blauwe plekken en met een afgebroken autospiegel in de handen. "De auto is total loss, ik heb d'r 'n haze veur 'ekregen", verklaart hij tegen zijn geschrokken vrouw. Dina is even stil, zegt dan: "Een haze? Ma daormet kriej de auto toch neet helemaol stuk?" Waarop Hendrik repliceert: "Jao, ma dat kump, dat rotbeest zat achter 'n boom!"

En de tweede: Ergens tussen IJzervoorde en Westendorp zit een automobilist al een hele tijd achter een ouderwets langzaam rijdende tractor, die hij op het smalle weggetje maar niet kan inhalen. Als het weggetje plotseling iets breder lijkt te worden ziet hij zijn kans schoon. Hij geeft een enorme dot gas en…. knalt tegen de tractor die net op datzelfde moment linksaf slaat. De bestuurder wankelt, gelukkig ongedeerd, uit de totaal vernielde auto. De boer beziet vanaf zijn tractor de schade, schudt het hoofd en merkt op: "Meneer is zeker vrömd hier?" De automobilist, nog volkomen beduusd, knikt bevestigend. "Joa", zegt de boer, 'dat ha'k wa dacht. Anders ha'j wal ewetten da'k hier altied naor links gao."

Twee prachtige voorbeelden van typische en eigenlijk onvertaalbare Achterhoekse humor. Maar het mooist verhaal dat ik ken komt uit Twente en is nog waar gebeurd ook!
De pastoor van Beckum (een plaatsje tussen Haaksbergen en Hengelo) maakt op een mooie zomerdag een wandeling buiten het dorp. Hij loopt tussen de akkers door, toen nog niet met maïs begroeid. Op zeker moment ziet hij in het koren een jong stelletje, dat van de bijbellessen duidelijk alleen het 'Gaat heen en vermenigvuldig u' heeft begrepen. De pastoor ziet de gymnastische oefeningen even aan en spreekt dan in de voor zijn parochianen begrijpelijke 'mooderspraoke': "Jongeleu, wa'j daor doot, dat wet ik neet. Ma ie hebt d'r wal mooi weer bie."

'Wat ik nu doe, leek als jongetje in de
Achterhoek ontzettend ver weg'

Bert Maalderink woont al sinds zijn studententijd in Utrecht, maar voelt zich nog altijd een Achterhoeker. Foto: Luuk Stam

Het Nederlands elftal ontbreekt als vanaf donderdag 14 juni het wereldkampioenschap voetbal in Rusland losbarst, maar verslaggever Bert Maalderink is er wel bij. Namens de NOS zal hij de verrichtingen van Marokko – met onder meer Hakim Ziyech (Ajax) en Karim El Ahmadi (Feyenoord) – en die van Australië – met de Nederlandse bondscoach Bert van Marwijk – op de voet volgen.

Door Luuk Stam

Topsport verslaan; het is waar Maalderink als klein jongetje al van droomt. Zijn geboortehuis staat in Steenderen, maar de kleine Bert verhuist al op 2-jarige leeftijd met zijn ouders naar Vorden. In zijn jeugd kijkt hij graag naar sport op televisie. Veel zenders zijn er niet, maar vooral op de Duitse kanalen is veel van zijn geliefde sport te zien.

De jongeling is daarnaast gek van Pietje Bell. Die werkt als journalist. Bert weet dan ook al snel dat hij sportjournalist wil worden. "Al leek het werk dat ik nu doe als jongetje in de Achterhoek wel ontzettend ver weg", vertelt Maalderink in een Utrechts café. "Ik vond televisie interessant, maar dat leek een andere wereld. Het werk als journalist stelde ik me eerder bij een krant voor."

Toch zet hij al direct na het afronden van zijn opleiding de eerste stappen als sportjournalist op tv. Al ontdekt hij ook dat er meer is dan sport. De dan al in Utrecht woonachtige Achterhoeker gaat namens de Tros achtereenvolgens werken voor de programma's Jongbloed & Joosten en Kassa. Als Studio Sport aanklopt, besluit Maalderink alsnog het pad van de sport te kiezen.

In de 35 jaar die volgen, ontwikkelt de geboren Steenderenaar zich tot een vaste waarde in de sportjournalistiek. Vele grote voetbal- en schaatstoernooien maakt hij van dichtbij mee. De Arjen Robbens, Wesley Sneijders en Sven Kramers van deze wereld doen na gloriemomenten en dieptepunten hun verhaal voor de microfoon van Maalderink.

De carrières van deze sporters maakt hij vanaf het begin mee. Het zorgt voor een bijzondere, maar puur professionele band. "Ik doe er ook alles aan om dat zo te houden", klinkt het. "Met de schaatsers zit je weleens samen in het hotel, maar ik ga in de ontbijtzaal niet snel bij Kramer of Wüst aan tafel zitten. Ik denk wel dat ik ze goed ken. Dat is ook wederzijds. We weten na al die jaren wat we aan elkaar hebben."

Maalderink heeft er dan ook geen moeite mee om kritische vragen te stellen. "Sporters zijn zelf kritischer dan dat ik ooit zou kunnen zijn", aldus de sportjournalist. "Als Sven Kramer een slechte rit heeft gereden, dan weet hij dat zelf als geen ander. Dan is het geen probleem om daarover te beginnen. Sporters hoor ik daar zelf ook nooit over. Het is altijd het publiek."

Dat hij veel kritiek krijgt op zijn werk, deert Maalderink niet. "Mensen snappen er soms geen bal van", zegt hij stellig. "Het verbaast mij elke keer weer hoe dat werkt. Ik ben een voetbalman en ik ben ook wel een schaatsman, maar ik ben geen supporter. Ik ben journalist. Zo'n groot toernooi, daar kijken supporters naar. Die kijken met andere ogen en vinden al snel dat je iets niet kunt maken of dat je niet genoeg meeloopt in de polonaise."

De man die zich meer Achterhoeker dan Nederlander voelt, kijkt ondanks het ontbreken van de oranje trots uit naar dit WK. "Als Van Marwijk het goed doet of als Marokko ver komt, kan het een leuk toernooi worden", verwacht hij. "Als die landen er snel uitvliegen, kom ik waarschijnlijk bij de Belgen uit. Het is hoe dan ook anders. Een EK of WK mét Nederland, waar de schijnwerpers vol op staan, dat blijft het allermooiste."

Column

Roeten wasken

Als ZGM (zeer geëmancipeerd man) draai ik voor de meeste huishoudelijke klusjes mijn hand niet om. Koken, afwassen, stofzuigen, de wasmachine bedienen, zelfs strijken. Al probeer ik dat laatste te ontlopen, want aan strijken heb ik echt een hekel.
Er is één huishoudelijke taak die ik nooit op me neem. Omdat ik het niet mag. Als ik de ramen heb gelapt zitten er zoveel strepen op, dat je er nog steeds niet doorheen kunt kijken. Daarom doet mijn lief dat liever zelf.
Ook in het Achterhoeks bestaat de term ramen lappen. Maar vaker zegt men ramen (of raams) zemen. Ramen wasken komt ook vaak voor. Maar in Gelselaar wasken de huisvrouwen niet de ramen, maar de roeten. En in bijvoorbeeld Gorssel, Vorden en Neede spreekt men van de glaze(n) die gelapt worden.
Richting Montferland en Liemers is de term de ramen (of roeten) doon meer gebruikelijk. Slechts hier en daar wordt dat oudere woord voor ramen nog gebruikt. "Ik moet de vensters nog poetsen", hoorde ik een vrouw in Gendringen eens zeggen.
Overigens komt tegenwoordig bij ons voor de buitenkant van het huis een glazenwasser langs. Eén keer in de twee maanden, als ik het goed heb. Vroeger zou men daarvan schande hebben gesproken. De roeten wasken was voor moeder de vrouw een klusje dat elke twee weken terug kwam. Alleen als in de winter de ijsbloemen op de ramen stonden hoefde het even niet. Maar met Pasen, Pinksteren en de kermis kregen alle ramen een extra beurt.

Column

Italiaanse inspiratie?

Kent u die koffiereclame van Van Nelle Supra nog? Zo'n dertig jaar geleden was hij op tv. Een Nederlands echtpaar staat met de caravan voor een Italiaans dorp en zet koffie. Zodra het aroma zich verspreidt, komt het dorp in beweging. Gelokt door de koffiegeur snelt een deel van de bevolking naar de Nederlandse toeristen om een bakkie te doen. De dorpspastoor, die op zijn fiets komt aanstuiven, slaat zijn ogen ten hemel en prijst het aroma van Van Nelle Supra. Behalve reclame voor Van Nelle Supra was het goeie Italiëpromotie, want de commercial liet een mediterraan dorp zien zoals we het op vakantie hopen aan te treffen: authentiek, levendig en met volop mogelijkheden voor jong en oud.

Helaas beantwoordt dit idyllische beeld niet meer aan de realiteit. Veel Italiaanse dorpen, zeker in afgelegen gebieden, kampen met krimp, leegstand en verval. Voor studie en werk verhuizen vooral jonge dorpelingen naar de stad. De achterblijvers verzinnen van alles om nieuwkomers en toeristen te trekken. Neem het bergdorp Bormida in Ligurië, waar de burgemeester iedereen die er komt wonen een bonus van tweeduizend euro in het vooruitzicht stelt. In Bormida mag je een kleine woning al huren voor vijftig euro per maand. Sellia, gelegen in Calabrië, streeft naar onsterfelijkheid. Alle dorpsbewoners moeten er een jaarlijkse gezondheidscheck laten doen, op straffe van een boete van dertig euro. Zo hoopt de burgemeester de vergrijsde bevolking vitaal te houden. En steeds meer Italiaanse krimpdorpen richten zich op toeristen die eens wat anders willen. Zo is Santo Stefano di Sessanio in de Abruzzen een 'hoteldorp' geworden: leegstaande woningen zijn omgebouwd tot kamers van een hotel dat over het hele dorp is verspreid. Dit 'albergo diffuso'-concept (letterlijk: verspreid hotel) vinden we intussen overal in Italië.

Hoe creatief de Italiaanse dorpen ook zijn, het is de vraag of ze de krimp kunnen stoppen. Opvallend is dat ze meestal doen alsof de wereld buiten het dorp ophoudt. Dit 'dorpisme' (het blijven denken in dorpsdimensies) is niet een typisch Italiaans verschijnsel, we vinden het ook volop in de Achterhoek. Samenwerking of afstemming met een dorp of stad in de buurt, bijvoorbeeld op het gebied van onderwijs, sportvoorzieningen of toerisme – daarvoor lopen maar weinig dorpen warm. Er is nog vaak sprake van concurrentie en kinnesinne, zoals zo mooi verbeeld in een tv-reclame van Dreft uit de jaren negentig: Villarriba en Villabajo, twee fictieve Spaanse dorpen, vieren feest en strijden daarna met elkaar wie de afwas als eerste aan kant heeft. Rivaliteit houdt dorpen scherp, maar de regio als geheel is er slechter mee af, omdat ze allemaal vechten om die ene extra inwoner of bezoeker. Echt: zonder oog voor de omgeving komt zelfs het meest gewiekste dorp een keer op de koffie.

Gert-Jan Hospers

Fietstocht of wandeling Grensbelevenissen

DINXPERLO/SUDERWICK - In het kader van Gelderse Erfgoedfestival wordt iedereen uitgenodigd om op zaterdag 16 juni een fietstoer of wandeling te maken om de grensdorpen Dinxperlo en Suderwick (Dinxperwick) beter te leren kennen. De tocht heeft een routebeschrijving waardoor de deelnemers veel van de geschiedenis, de cultuur en het leven op de soms curieus verlopende grens leren.

De route is 15 km lang en gaat over de Duits-Nederlandse staatsgrens door beide dorpskernen, maar ook door het landschap. Er is veel te ontdekken. Zo zijn de St-Michaëlskirche en het Grenslandmuseum geopend. Historische grensstenen van 250 jaar oud zijn er te zien. In de route zijn ook een aantal borden opgenomen van de Berlijnse kunstenares Kristina Leko, die de herinneringen aan de grens heeft vastgelegd. Het Bolandshuus aan het Hahnenpatt 2 is open zodat men de tentoonstelling FACadE kan bekijken.

Starten kan op zaterdag 16 juni tussen 11.00 en 14.00 uur bij de grens-slagboom aan de verbindingsweg tussen Anholtseweg (Dinxperlo) en Dinxperloerstraße (Suderwick).
Parkeren kan op het industrieterrein Dinxperlo, aan de Anholtseweg. Deelname is gratis.

Certificaten uitgereikt aan Energiecoaches

ACHTERHOEK - Het Verduursaam Energieloket is door de Achterhoekse gemeenten opgezet om inwoners en bedrijven bij te staan in het proces naar een energie-neutrale Achterhoek. Eén van de aangeboden diensten is de energiecoach. Op dinsdag 5 juni werden certificaten uitgereikt aan een nieuwe lichting energiecoaches.

Met de ambitie om in 2030 energieneutraal te zijn, legt de Achterhoek de lat zeer hoog. Dat wil zeggen dat er net zoveel stroom en gas duurzaam wordt opgewekt als in totaal in de Achterhoek wordt verbruikt. Daarbij is vervoer niet meegerekend. Nieuwe vormen van energieopwekking, nieuwe technieken om het huis te verwarmen en diverse methoden om het huis goed te isoleren, vormen een wirwar van mogelijkheden voor de bedrijven en de bewoners van de Achterhoek. Het Energieloket is onafhankelijk en helpt de kluwen te ontwarren zonder winstoogmerk. Naast onder andere het Energiecafé, maatwerkadvies en een woningverbeterplan tijdens een bezoek aan huis, kan de burger ook een energiecoach aanvragen.
Bij het besparen van energie in huis denkt men al snel aan het aanschaffen van zonnepanelen of het aanbrengen van isolatie. Voor huiseigenaren inderdaad van belang, maar vooral inzicht in het energieverbruik levert vaak verrassende resultaten op, waar ook de huurder profijt van trekt. Niet alleen het milieu maar ook de portemonnee heeft er baat bij als er minder energie wordt verbruikt. 'Als je weet wat je verbruikt, weet je ook wat je kunt besparen' luidt de tekst op de 'EnergieBespaarMeter', die de energiecoach bij zich heeft. Simpele handbewegingen, die direct zonder investering de energierekening omlaag brengen zonder comfortverlies.
De lijst op de 'EnergieBespaarMeter' loopt van gratis besparen, via lagere stookkosten en kleine investeringen uiteindelijk naar de grote investeringen. In elk deel van het traject kan de energiecoach bijstaan. De energiecoach kan mensen ook wegwijs maken in de diverse subsidieregelingen of goedkope leningen. Wie echt besloten heeft tot een grote investering, kan via het energieloket een vakspecialist inschakelen. De eerste 'besparing' is dan al binnen: de energiecoach is gratis!

Openlucht Vlooienmarkt Duiven. Zo. 17 juni, 10.00 – 17.00 uur. Horstenpark Horstenparklaan 4 inf. kr. hr. tel.: 06-3910 8152
animo-vlooienmarkt.nl

1e 'Viva La Vlo'. Hengelo Gld. Vlooienmarkt Kofferbakmarkt, zat. 23 juni 10-17 uur. Terrein de Hietmaat, Zelhemseweg 15. Aktie, gr. Pl. € 10,=, kr. € 22,50. Inf.kr.hr. tel.: 06-3910 8152. animo-vlooienmarkten.nl.

***Openlucht*** Vlooienmarkt Zevenaar, zon. 24 juni. Sportpark de Hengelder, Hengelder 1, inf. Kr. Huur 06-3910 8152. animo-vlooienmarkten.nl.

Hiva Zelhem de meest veelzijdige kringloop in de regio! Industriepark 5A, Zelhem. 06-53154507 wo t/m vr 12-17, za 10-15 uur.

VLOOIENMARKT & More Braamt zon. 1 juli 10 - 17 uur Terrein Markant (Outdoorcentr.) Gildeweg 7 Info kraamhuur Tel. 06-39108152 animo-vlooienmarkten.nl.

Camping zoekt Tourcaravan te koop Bel: 06-21819821.