Aaltens Nieuws

13 maart 2018

Aaltens Nieuws 13 maart 2018


Voetbalplaatjesactie AZSV met Jumbo Leussink

De organisatie van de voetbalplaatjesactie bij AZSV. Foto's: Cor Hinkamp

Aftrap actie op zaterdag 24 maart op sportpark Villekamp

Door Karin Stronks

AALTEN – Liefhebbers van AZSV kunnen vanaf zaterdag 24 maart hun hart ophalen en beginnen met het sparen van AZSV-voetbalplaatjes. Klokslag 12.00 uur is de aftrap van de voetbalplaatjesactie op sportpark Villekamp.

Precies op dat tijdstip begint Jumbo Leussink met het verstrekken van de voetbalplaatjes, bij aankoop van tien euro aan boodschappen krijgt de klant een zakje voetbalplaatjes mee. Vanaf dat moment is ook het prachtig vormgegeven boek, waar de stickers ingeplakt kunnen worden, verkrijgbaar bij Jumbo.
De actie is door Eric Wamelink en Mariska Lammers van de AZSV supportersvereniging , in samenwerking met AZSV huisfotograaf Cor Hinkamp bedacht en uitgevoerd. Eric Wamelink vertelt: "We hebben het idee voor de voetbalplaatjesactie aan het bestuur voorgelegd en kregen meteen groen licht. Het is leuk om juist in het jubileumjaar van AZSV met deze actie van start te gaan. "

Boek voor jongste en oudste AZSV lid
Mariska Lammers: "Op 24 maart delen we op Villekamp de eerste boeken uit aan het jongste en het oudste AZSV lid. Tussen deze leden zit een leeftijdsverschil van 87 jaar! Daarna kan iedereen 's middags een boek aanschaffen bij AZSV. Iedereen die een boek koopt, krijgt, zowel bij AZSV als bij de Jumbo, een zakje voetbalplaatjes cadeau." Mariska Lammers: "Op 24 maart delen we op Villekamp de eerste boeken uit aan het jongste en het oudste AZSV-lid. Tussen deze leden zit een leeftijdsverschil van 87 jaar! Beiden krijgen ook een zakje voetbalplaatjes cadeau bij de start van de actie!"

Anderhalf miljoen plaatjes
AZSV-huisfotograaf Cor Hinkamp heeft afgelopen winter alle foto's gemaakt. Hij geeft enkele statistieken: "We hebben 1100 portretfoto's gemaakt, 80 teamfoto's, de 23 AZSV-commissies op de gevoelige plaat vastgelegd en twee ereleden en zeven leden van verdienste gefotografeerd. Er zijn plaatjes van 246 heren, 259 junioren, 299 pupillen, 201 vrouwen, 17 G-team voetballers en 67 spelertjes van de voetbalschool. Inderdaad, het was een hele klus! Er worden 1250 boeken gedrukt, totaal worden er anderhalf miljoen plaatjes uitgegeven, er zitten tien stickers in één zakje, dus 150.000 zakjes."

Plaatjesboek 172 pagina's dik
De aftrap van de AZSV voetbalplaatjesactie is op zaterdag 24 maart 12.00 uur bij AZSV. Mariska Lammers: "Vanaf die datum en dat tijdstip krijgen Jumbo-klanten de plaatjes mee en zijn ook de boeken, maar liefst 172 pagina's dik, verkrijgbaar. De boeken kosten slechts € 2.95. In het seizoen 2010/2011 is ook een voetbalplaatjesactie gehouden, dat was een enorm succes destijds. Leuk detail: er zijn een boel voetballers van toen nu nog lid, zij zijn natuurlijk veranderd en komen weer in een mooi naslagwerk te staan. Leuk om de verschillen te zien!"

Steun van sponsoren
Het voetbalplaatjesboek is mede mogelijk gemaakt door een twintigtal sponsoren, zij krijgen in ruil voor hun bijdrage een advertentie in het boek. "Als de actie op gang is worden er diverse ruilmiddagen gehouden, we hebben gehoord dat de voetbalschool elke week voor de competitiewedstrijden de spelertjes gelegenheid wil geven om plaatjes te ruilen", vertelt Eric Wamelink. Hij vervolgt: "Na een paar actieweken voegen we stickers met een gouden of een zilveren bal toe in de zakjes, als een Jumbo-klant zo'n plaatje krijgt mag hij of zij een leuke prijs in ontvangst nemen. Ook voor deze prijzen mogen we rekenen op een bijdrage van sponsoren. Daar zijn we natuurlijk heel blij mee, zonder hun steun zou de voetbalplaatjesactie niet mogelijk zijn."

Lees verder op pagina 7

24 NOM-woningen voor plan Kobus

AALTEN - In opdracht van woningcorporatie De Woonplaats zal Klomps Bouwbedrijf medio 2018 starten met de bouw van 24 zogeheten NOM-woningen op nieuwbouwlocatie Kobus in Aalten. NOM staat voor Nul op de meter. De officiële start van de bouw wordt gevierd op dinsdag 13 maart. Een Nul op de Meter(NOM)-woning maakt het mogelijk om zeer energiezuinig te wonen. NOM woningen worden eerst verregaand geïsoleerd, waardoor de warmtebehoefte fors omlaag gaat. De resterende warmtevraag wordt vervolgens duurzaam opgewekt, met zonnepanelen en een warmtepomp. Daarmee zijn de woningen geschikt om net zoveel energie op te wekken als energie te verbruiken, waardoor de energiemeter op nul kan eindigen. Het uiteindelijke resultaat zal in de praktijk afhangen van het gebruik van de bewoners. Zo verbruikt een gezin van vijf meer energie dan een huishouden bestaande uit twee personen. Vaststaat dat de woningen zeer energiezuinig gebouwd worden. Er worden in totaal 24 eengezinswoningen gerealiseerd. Acht woningen met drie slaapkamers en zestien woningen met twee slaapkamers. Daarmee zijn de woningen voor verschillende doelgroepen geschikt. Alle woningen hebben een huur onder de huurtoeslaggrens. De werving wordt binnenkort opgestart. Hoe eerder de nieuwe huurders bekend zijn, hoe meer persoonlijk keuzes er nog gemaakt kunnen worden. Dinsdag 13 maart vindt de officiële start bouw plaats. Samen met wethouder Kok wordt het startsein gegeven voor de bouw van deze woningen. De planning is om medio 2018 ook echt te gaan te gaan bouwen.


Jos Wessels schrijft boek over historie

Jos Wessels bij zijn boekenkast. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Jos Wessels is al enkele jaren bezig met een boek over de historie van bijzondere plekken in de gemeente Aalten. Volgend jaar hoopt hij het te publiceren.

Jeugd Wiko/Aladna kampioen

Het kampioensteam van Wiko en Aladna. Foto: PR

AALTEN/WINTERSWIJK - Wiko/Aladna C1 is kampioen geworden in de zaalcompetitie. Het team met spelers van korfbalvereniging Aladna uit Aalten en Wiko uit Winterswijk won in Vaassen de laatste wedstrijd overtuigend met 2-11 van Regio'72 C1 en daarmee was het kampioenschap een feit.

Joop Wikkerink wil dat de gemeenteraad beter wordt geïnformeerd

Joop Wikkerink voor zijn huis in Bredevoort. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Nog steeds gedreven om zich in te zetten voor kwetsbare mensen

Door Bernhard Harfsterkamp

BREDEVOORT – Joop Wikkerink zit binnenkort 36 jaar in de gemeenteraad, maar hij is nog niet van plan om te stoppen. Opnieuw is hij lijsttrekker van de Progressieve Partij (PP). Waarom hij doorgaat? "Omdat ik niet anders kan." Hij kent de geluiden wel over de oude man die zo nodig verder wil en over het gebrek aan vernieuwing. "Naar leeftijd kijken is onzin en ik ben de grootste vernieuwer in de raad." Hij vindt dat er ook mensen met kennis van het politieke verleden nodig zijn. "Bovendien heb ik een grote persoonlijke gedrevenheid om iets te doen voor mensen aan de onderkant. Ik wil voor ze opkomen."

Gemeenteraad met 10-0 achter
Dat Wikkerink wil opkomen voor de mensen die het moeilijker hebben in de samenleving, komt ook door het werk dat hij de laatste 40 jaar heeft gedaan. Vanaf 2007 is hij ambtenaar in de gemeente Hengelo. Daarvoor werkte hij bij de Regionale Organisatie Zelfstandigen (ROZ), die hij mee heeft helpen oprichten. Ook was hij bedrijfsadviseur bij diverse gemeenten en stichtingen, waar hij starters hielp. Bij alle werkzaamheden kwam hij in aanraking met mensen die steun kunnen gebruiken. In Hengelo heeft hij zich veel bezig gehouden met de participatiewet. Daarvoor bleef hij niet alleen in het gemeentehuis. "De helft van het werk doe ik niet achter het bureau. Ik ga naar buiten, de samenleving in. Ik heb contacten met Den Haag, met bedrijven en andere gemeenten. Ik weet hoe de ambtelijke wereld werkt." Door die achtergrond en doordat hij in sommige onderwerpen zo goed is ingevoerd, frustreert het hem hoe in de gemeente Aalten vragen van raadsleden worden beantwoord. "De gemeenteraad staat daardoor op een achterstand van 10-0. De raad moet goede informatie krijgen, geen antwoorden die afhoudend zijn. In Aalten zijn ze meesters in het niet beantwoorden van de vragen. Als ambtenaar in Hengelo geef ik wel uitvoerige antwoorden."

Met goede informatie beter sturen
Een steeds groter deel van de begroting gaat naar de sociale sector. "Dat is een soort zwarte box voor de raad en ook voor de wethouder." En toch blijft Wikkerink er voor pleiten om een beter inzicht in al die uitgaven te krijgen. "Het betreft relatief gezien niet heel veel mensen. Maar het gaat wel om een kwetsbare groep, voor wie ingewikkelde regels gelden. Daar zouden we veel meer vrijheid in moeten hebben." Hij vindt het jammer dat de discussie over het sociaal domein teveel wordt beïnvloed door het geld. De mensen die het nodig hebben moeten centraal staan." Met de juiste informatie over de uitgaven kun je veel beter sturen als raadslid. Die ontbreekt net als voor andere beleidsterreinen. Wikkerink noemt afval en duurzaamheid. "Van afvalpreventie heeft de wethouder geen kaas gegeten." Om meer aan duurzaamheid te doen wil hij graag een energiemix samenstellen zoals in Winterswijk gedaan is met daarin opgesomd wat er in de gemeente moet gebeuren om energie te besparen en duurzame energie op te wekken.

Maatwerk, geen matswerk
Joop Wikkerink wil dat de gemeenteraad meer te vertellen heeft. Daarom wil hij graag dat er een raadsprogramma komt. Daarin moeten alle gemeenteraadsfracties zich in kunnen herkennen. Dat is anders dan een coalitieakkoord, waarover de partijen die niet mee hebben gedaan aan de onderhandelingen aan het eind ook nog kort iets mogen zeggen. "Met een raadsprogramma ben je transparanter en opener. Het gaat ook om de bestuurlijke cultuur en mentaliteit. Er moet geen vriendjespolitiek zijn. Maatwerk is goed, matswerk is fout. Daarom zou het ook goed zijn om bij elk besluit te laten zien met wie er allemaal over een onderwerp is gesproken." Wikkerink vindt dat name het CDA de schijn tegen heeft als het om het maatwerk gaat. Ook de wethoudersaffaire in de afgelopen raadsperiode heeft het aanzien van de politiek geschaad. "Hoor jij ook bij dat zooitje" werd soms tegen hem gezegd. "Daarom heeft het CDA de dure plicht om het vertrouwen terug te winnen. Als het om matswerk gaat, hebben de mensen dat haarscherp in de gaten."

Een gemeenteraadsman
Als er goede afspraken zijn te maken wil Wikkerink overigens wel met het CDA een coalitie vormen. De Progressieve Partij wil echter alleen een wethouder leveren als er ook iets te regeren valt. "Wij zullen niet zomaar aanschuiven en naar de poppen van het CDA dansen. Voorwaarde is in ieder geval dat er zeker een raadsprogramma komt." Eventueel wil Wikkerink dan wethouder worden. "Maar ik voel me bijzonder senang in de raad en blijf daar graag trekken en sleuren aan allerlei onderwerpen. Ik ben wel heel erg een gemeenteraadsman." Dat belangrijke werk hoopt hij wederom uit te voeren met een fractie van drie personen. Vier jaar geleden had de PP zelfs bijna vier zetels, zodat die hoop er ook blijft. De Progressieve Partij is immers een echte lokale partij. Wie denkt dat Joop Wikkerink alle tijd bezig is met werk en politiek vergist zich. Hij is vrijwilliger bij de Koppelkerk, is een echte nieuwsjunk die veel kranten en bladen leest en houdt van kunst, waarvoor hij veel naar musea gaat. En elke zondagmiddag maakt hij een fietstochtje met zijn schoonmoeder.

Elf manieren om toerisme te bevorderen

In deze alsmaar veranderende tijden valt het niet altijd mee om de juiste keuzes voor een gemeente te maken. Die moet over 50 jaar nog steeds bestaan en als het kan welvarender zijn dan nu. Dat kan door te groeien. Meer bedrijventerreinen, meer mensen aan het werk, meer inwoners en meer inkomsten in de gemeentekas.

Gelukkig zijn ze in Aalten realistisch. Hoogstens een enkeling denkt dat het bedrijventerrein twee keer zo groot kan worden. Je hoort er geen wilde plannen om 2500 woningen extra te bouwen. Als er toch nog iets kan gebeuren, dan op het gebied van toerisme. De VVD is ervan overtuigd dat dit de redding voor Aalten wordt en organiseert op woensdagavond een bijeenkomst hierover. Daarvoor is goeroe Hennie van der Most uitgenodigd. Iemand die van een nooit gebruikte kerncentrale een toeristische attractie kan maken, zal weten hoe je tienduizenden toeristen extra naar Aalten lokt.

Toch vind ik het altijd jammer dat lokale kennis niet wordt benut. Schrijver dezes bijvoorbeeld heeft enig zicht in de toeristische-recreatieve wereld van de Oost-Achterhoek. Hij spreekt regelmatig eigenaren van boerencampings en maakt fiets- en wandelroute voor een grote camping. Daarom durft hij geheel vrijblijvend al enkele tips te geven. Ik ben heel benieuwd of Hennie van der Most die zal overtreffen.

1. Zorg dat Aalten grote evenementen krijgt. Veel bezoekers aan de Zwarte Cross komen al langs Aalten. Zorg dat de cross daar voortaan plaats vindt. Ook daar is modder;
2. Meer hotels. In het plan voor het centrum lijkt niet veel schot te zitten, maar aan de rand van Dinxperlo nabij het Welinkbos ligt een heel geschikte locatie. Ik denk dat ondernemend raadslid Martin Veldhuizen er een prima hotelbaas zal zijn. Aan hem durf je zelfs je portemonnee in bewaring te geven;
3. Ontvreemd de oehoe uit Winterswijk en breng die naar de Haart. Zorg wel dat er een horecavoorziening in de buurt is voor de vogelliefhebber;
4. Maak van de Slingeplas een plek waar je kunt waterskiën;
5. Ankommen bij de burgemeester. Elke honderdste toerist wordt getrakteerd op aardappels met kapucijners met karnemelkse speksaus bij de burgervader;
6. Een erepenning voor elke toerist die tien keer de zomervakantie in de gemeente heeft doorgebracht;
7. Meer campings. Waarom moeten ze allemaal in Winterswijk liggen. Rondom het Loohuisbos is nog ruimte zat;
8. Rondleidingen van Gerbert Navis. Hij kan perfect vertellen over de waarde van het Aaltense boerenland, want hij is trots op de agrarische sector;
9. Met een VVD-er kanoën op de Boven-Slinge, Keizersbeek of Aa-strang. Verschillende arrangementen zijn mogelijk. Er is een keuze voor wel of niet meepedellen en twee of drie keer eten en drinken onderweg;
10. Fietsers houden van zandwegen, maar je moet er wel lekker over kunnen fietsen. Zorg daarom voor ogenschijnlijk onverharde paden, waar je met drie personen naast elkaar kunt racen met de elektrische fiets;
11. In het toeristenseizoen elke twee weken Bredevoort schittert.

Met de helft ervan kom je al een heel eind.

Anders dan andersdienst

BREDEVOORT - Op zondag 18 maart is er een anders dan andersdienst om 19.00 uur in de Joriskerk in Bredevoort. Dit is anders dan anders, maar heeft te maken met de musical Jesus Christ die op 25 maart opgevoerd wordt in Aalten. Daarom wijken de organisatoren af van de laatste zondag van de maand.

Op 18 maart is ds. Anne van Voorst uit Sinderen de predikant. Het koor Revelation uit Winterswijk onder leiding van Tim van Dorst zal de dienst muzikaal omlijsten..

Etend ontmoeten

AALTEN - Etend ontmoeten vindt elke keer plaats op de derde dinsdag van de maand, in maart dus op 20 maart. Vanaf 17.30 uur is de inloop bij De Hofnar, van 18.00 tot 19.00 uur geniet men van de door de vrijwilligers klaargemaakt maaltijd, mogelijk gemaakt dankzij de hulp van De Hofnar en Bakkerij Knippenborg/Van der Zande. Belangstellenden zijn van harte welkom om te komen eten. Deelname is gratis, maar een vrije gift voor onkosten wordt gewaardeerd. Opgeven kan door te mailen naar etendontmoeten@outlook.com of via facebook.

Jos Wessels beschrijft 'bezield erfgoed' in de gemeente Aalten

Jos Wessels bij zijn boekenkast. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Verhalen achter de plek vertellen

Door Bernhard Harfsterkamp

BREDEVOORT - Jos Wessels werkt al enkele jaren aan een boek over de geschiedenis van de gemeente Aalten. 'Bezield erfgoed' is de voorlopige titel. In het boek bespreekt hij alle straten en wegen en de bijzondere gebouwen en andere bouwwerken die zich daar in bevinden. Wessels wil kort het verhaal van allerlei interessante plekken vertellen, zodat de bewoners maar ook toeristen iets meer weten over al het mooie en boeiende dat tijdens wandelingen en fietstochten wordt gepasseerd. Wessels hoopt dat het boek in 2019 kan verschijnen.

Onderwijzer in Aalten
Jos Wessels, tot aan de gemeenteraadsverkiezingen nog fractievoorzitter van het CDA, heeft van jongs af aan historische belangstelling gehad. Hij denkt dat dit door de verhalen komt, die zijn moeder uit Gaanderen over de Tweede Wereldoorlog vertelde. Na de middelbare school dacht hij er even over om naar de universiteit te gaan om geschiedenis te studeren. Hij besloot toch om naar de kweekschool te gaan en onderwijzer te worden. Later heeft hij de akte Middelbaar Onderwijs (MO) geschiedenis gehaald, zodat hij als leraar geschiedenis voor de klas had kunnen staan. Een groot deel van zijn werkzame leven was hij echter onderwijzer op een basisschool, waarvan 25 jaar op de Sint Ludgerschool en de Sint Jozefschool in Aalten. Op het laatst werkte hij voor de vervangingspoel in Doetinchem, waar hij voor 120 scholen regelde dat er bij ziekte vervanging kwam.

Historicus in de vrije tijd
In 2013 ging hij met pensioen, waardoor er meer tijd was om met geschiedenis bezig te zijn. Maar het was al lang zijn hobby, ook al was hij nooit leraar geworden. "De MO-opleiding heeft me een gevoel gegeven voor geschiedenis als wetenschap. Het is verleidelijk om mooie verhalen te vertellen, die niet kloppen. Maar we moeten wel beschrijven wat waar is", zegt Wessels. In 1992 begon hij eerst met een onderzoek naar de achtergronden van de familie Wessels. Daarna verdiepte hij zich in de familie van zijn moeder, de familie Hongerkamp die ooit van Barlo naar Gaanderen is verhuisd. In 1997 verscheen 'Nazareth. Bredevoort en zijn katholieken' bij uitgeverij Fagus. Het boek werd geschreven ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van de parochie in 'Nazareth', zoals Bredevoort wel werd genoemd. "Aalten stond bekend als het Jeruzalem van de Achterhoek. Het kleine stadje ernaast was dan Nazareth." Mogelijk is het ook een verwijzing naar het klooster dat bij Kloosterdijk 20 heeft gestaan.

'Je gaat met heel andere ogen kijken naar je omgeving; details vallen je meer op'

Column over monumenten prikkelt belangstelling
Voor het boek over de katholieken in Bredevoort bekeek Wessels oude documenten. "In de brandkast van het kerkbestuur bevonden zich nog handgeschreven brieven. De oudste was van 1698." Ook ging hij naar het archief in Anholt om documenten te bekijken. "Het boek liep door in het heden. De verbinding tussen vroeger en nu beviel me wel." Daarna schreef hij nog samen met Ap te Winkel een boek over alle vormen van onderwijs in Bredevoort. De aanleiding voor zijn nieuwe boek was een column van Joop Wikkerink in het Bredevoort Nieuws over de 119 monumenten die in het vestingstadje te vinden zijn. "Samen met mijn vrouw Marijke ben ik 's avonds eens gaan rondlopen om die monumenten te bekijken. Je gaat dan met heel andere ogen kijken. De details gaan je dan opvallen." Zo raakte Wessels geïnteresseerd in het verhaal van de gebouwen en andere historische plekken.

Overzicht per kern en buurtschap
Het boek wordt geen algemene geschiedenis van de gemeente, hoewel Wessels in enkele korte inleidende hoofdstukken in zal gaan op het ontstaan van het landschap en de bewoningsgeschiedenis. In het boek worden per kern en buurtschap de achtergrond van straatnamen kort uitgelegd. "Bij plaatselijke namen zal ik iets meer informatie geven." Zoals over de Roelvinkstraat in Bredevoort, waaraan Wessels zelf woont. "Die is genoemd naar Arnoldus Roelvink, de eerste burgemeester van Bredevoort." Per straat en weg worden daarna de monumenten en cultuurhistorisch waardevolle gebouwen beschreven, maar alleen de buitenkant. "Ik wil geen gedoe met privacy. Wat er binnen te zien is wordt niet genoemd. Ook de namen niet van de huidige bewoners." Historische interessante bruggen en enkele natuurgebieden zoals het Loohuis worden eveneens beschreven.

Zes jaar werk
Wessels is ongeveer zes jaar bezig geweest met het boek. Net als bij zijn boeken over de katholieken en het onderwijs in Bredevoort werkt hij met een begeleidingscommissie, waarin op diverse deelgebieden deskundigen zitten. "Die lezen alle teksten. Als de tweede versie is gepasseerd, worden de teksten persklaar gemaakt." Het wordt ook een boek dat aantrekkelijk is om te bekijken. De helft zal uit oude en nieuwe afbeeldingen bestaan, het liefst afbeeldingen die nog niet gepubliceerd zijn." Wessels gaf begin februari een presentatie over zijn boek in de commissie Cultureel erfgoed. Daarbij gaf hij aan dat er rondom het boek ook educatieve projecten voor jong en oud komen. Ook zullen er presentaties volgen in de buurtschappen en kernen. De leden van de commissie waren enthousiast. Het werd al een belangrijke vraagbaak genoemd voor gidsen, die toeristen rondleiden.

Aftrap voetbalplaatjesactie op sportpark Villekamp

De organisatie van de voetbalplaatjesactie bij AZSV. Foto: PR

Vervolg van de voorpagina

Foto: Cor Hinkamp
Foto: Cor Hinkamp

AALTEN - AZSV houdt in samenwerking met Jumbo Leussink een voetbalplaatjesactie. De aftrap is op zaterdag 24 maart.

Jongste lid op voorpagina
Om de actie te promoten worden er posters gedrukt met AZSV spelers die bij Jumbo Leussink werken en enkele andere AZSV-leden erop.

"We zullen regelmatig via de AZSV advertentie en op de website van ons laten horen. Het boek krijgt een mooie uitstraling door actiefoto's die als watermerk op de achtergrond van de plaatjes fungeren. Teamfoto's worden deze keer niet als stickers uitgegeven maar staan groter afgebeeld op de pagina's. Dat geldt ook voor de foto's van de AZSV commissies. Op de voorpagina van het boek staat het jongste lid van de voetbalschool. Het is een jongen van drie jaar oud", aldus Mariska Lammers.

De samenwerking van AZSV met Jumbo Leussink wordt door beide partijen als zeer positief ervaren. Naast de jaarlijkse rookworstenactie volgt vanaf 24 maart, klokslag 12.00 uur, de voetbalplaatjesactie die begint op sportpark Villekamp.
Cor Hinkamp geeft aan: "Tijn Leussink is zeer enthousiast over de samenwerking met onze club. We kunnen in de toekomst nog meer acties verwachten van Jumbo Leussink samen met AZSV."

Thalia op de planken

AALTEN - Toneelvereniging Thalia speelt op woensdag 14 maart en vrijdag 16 maart de komedie 'Schat, ik ben 'r hoor!' van Jack Popplewell. Plaats van opvoering is De Hofnar. Aanvang van beide voorstellingen is 20:00 uur.

Rupert heeft wel het familiebedrijf geërfd maar niet de nodige hersenen om het bedrijf te leiden. Het stevent op een faillissement af. De huishoudelijke kwaliteiten van Celia Johns zijn nog beroerder dan het zakelijk instinct van Rupert: ze kan nog geen ei bakken en schrobben vindt ze laag bij de grond, letterlijk en figuurlijk. Haar carrière als secretaresse werd afgebroken bij de geboorte van hun dochter Karen. Terwijl deze in Canada voldoening zoekt voor haar avontuurlijke instincten, voelt Celia zich, samen met haar talenten, verdorren tussen poetsen en koken. Zo kan het echt niet langer, noch het huishouden, noch het bedrijf. Een oplossing voor beide problemen? Jazeker!
De rollen worden gespeeld door Leen Blom, Martine Graven-Bolks, Herman Jansen, Carla Westervelt-Brethouwer, Rita Graven-Post, Sander Lensink, Imke Lammers en Daniël Veerbeek. De regie is in handen van Karin Meerdink.
De kaarten zijn voor 7,50 euro verkrijgbaar bij Messink&Prinsen en Meneer Kees of 's avonds aan de kassa.

Help ons aan biodiversiteit

Ik ben van boerenafkomst, zowel van moeders als van vaders kant en geboren in de Achterhoek. Nu woon ik, samen met mijn man, sinds acht jaar weer in deze streek, in Aalten. Vooral de wens om weer met meer ruimte en tussen het groen te wonen trok mij terug. In het buitengebied 't Klooster vonden we ons huis. De regels van het buurtmaken kende ik al wel een beetje van mijn ouders. Het werd gewaardeerd dat we ons aan de plaatselijke tradities hielden. De buren waren vriendelijk en hebben ons op weg geholpen.
Al snel kwamen we in aanraking met 'Stichting PAN'. Via hen zijn we aan prachtige bosplantsoen-aanplant en hoogstamfruitbomen gekomen. Onze kleine siertuin werd daarom flink uitgebreid en er ontstond een leuk biodivers stukje grond tussen de weilanden.
Sinds we hier wonen heb ik helaas ook steeds meer stukjes natuur zien verdwijnen. De omgeving werd steeds kaler en kaler. Toen het Akkerrandenproject op mijn pad kwam, heb ik me al snel aangemeld als vrijwilliger. Niet alleen in 't Klooster maar in de hele gemeente Aalten heb ik al geprobeerd mensen enthousiast te maken om hieraan deel te nemen. Vooral de voorlichtingsdagen op de basisscholen waren succesvol. De kinderen reageerden enthousiast en wilden graag meehelpen stukjes in te zaaien met wilde bloemenzaad.
We voerden ook gesprekken met agrariërs en andere grondbezitters. Ons werd verteld dat iedere centimeter agrarische grond geld oplevert. De subsidies die hiervoor verleend worden, bepalen een deel van het inkomen van de agrarische ondernemer. De grondoppervlakte wordt jaarlijks vanuit de lucht gefotografeerd en daarna berekend. Iedere plas, boom of struik op deze grond wordt in mindering gebracht op de subsidie! Het werd ons duidelijk gemaakt dat deze methode het wegsnoeien van struiken en het kappen van bomen enorm stimuleert. Nu snapten we ook waarom zo weinig agrariërs aan het Akkerrandenproject meedoen. En als ze al meedoen dan vaak met zulke kleine stukjes grond …..
Ik was de weg even helemaal kwijt. Aan de ene kant worden projecten om biodiversiteit te bevorderen door de overheid gestimuleerd. Ook de gemeente Aalten doet dat. Aan de andere kant zijn er regels waardoor dit weer wordt ontmoedigd. Wie bedenkt er nou zoiets belachelijks? Vast geen mensen die fietsend of wandelend door de Achterhoek trekken. Het zijn vast ook geen personen die het belang inzien van een gezonde en natuurvriendelijke omgeving.
In de toekomst hoop ik dat vrijkomende weilanden en landbouwgronden gekocht worden door burgers die de natuur een warm hart toedragen. Ook zou het fijn zijn als de agrariërs een goede boterham gingen verdienen met het natuur- en diervriendelijk beheren van hun gronden. Dan wordt de Achterhoek weer een gezonde en biodiverse streek waarin kinderen en kleinkinderen zorgeloos kunnen opgroeien.

Ledenvergadering van de PCOB Aalten/Bredevoort

AALTEN - Op donderdagmiddag 15 maart is de jaarlijkse ledenvergadering van De PCOB Aalten/Bredevoort in de Zuiderkerk. De vergadering begint om 14.30 uur en eindigt om ongeveer 16.30 uur. Voor de pauze zal het zakelijk gedeelte worden afgehandeld en na de pauze zal Benno de Jong, lid van het dagelijks landelijk bestuur van de PCOB, vertellen over waar de PCOB zich mee bezighoudt. Ook zal er ruimschoots gelegenheid zijn om vragen te stellen.

Kunstlezing over het realisme in de schilderkunst

Henk Helmantel - Stilleven met kaas en eieren. Foto: PR

BREDEVOORT - Op vrijdag 23 maart houdt kunsthistorica Maria Driessen een kunstlezing over het realisme in de schilderkunst. De huidige expositie in Museum MORE – van realisten Jan Mankes, Dick Ket, Floris Verster en Henk Helmantel – vormt de aanleiding voor de kunstlezing.

Van oudsher werd schilderen naar de werkelijkheid gewaardeerd. In de Middeleeuwen was het van belang de heilsgeschiedenis zo echt mogelijk te verbeelden. Zo konden ongeletterden het verhaal lezen en tegelijkertijd intens beleven. Dát is het effect van realistische verbeelding: als iets zo echt is, dan moet het wel waar zijn.

Daarnaast bood het realisme de kunstenaar de mogelijkheid om zijn talent tonen door de stofuitdrukking van de kleding, de materie van een interieur en de huid en haren van hun personages. Jan van Eyck was daar een onovertroffen meester in en zijn werk vond veel navolgers.

In de zeventiende eeuw zijn het de Nederlandse schilders die het stilleven tot een geliefd genre weten te ontwikkelen. In de negentiende eeuw was het de Franse schilder Gustave Courbet die het realisme weer introduceerde als een momentopname van de eigen tijd. Gewone mensen en hun bezigheden maakte hij tot onderwerp van zijn schilderijen.

Het realisme weet zich te handhaven, en in de twintigste eeuw kent Nederland een aantal schilders die zich daar, ieder op hun eigen wijze, overtuigd mee bezig houden. Jan Mankes, Dick Ket, Floris Verster en Henk Helmantel zijn gerespecteerde kunstenaars in deze stijl. De kunstlezing van Maria Driessen op 23 maart in de Koppelkerk biedt context en houvast bij een bezoek aan de expositie van bovenstaande realisten die tot en met 13 mei te zien is in Museum MORE in Gorssel.

De lezing is in de Koppelkerk op vrijdag 23 maart, aanvang 20.00 uur, zaal open: 19.30 uur. De entree kost 10 euro inclusief een kop koffie of thee. Reserveren kan via koppelkerk.nl of tel. 0543-216 005.

Uitdagende activiteit voor jonge mantelzorgers

REGIO - VIT-hulp bij mantelzorg organiseert al jaren activiteiten voor jonge mantelzorgers in de leeftijd van 8 tot en met 18. Vanaf dit jaar zijn er ook activiteiten voor jonge mantelzorgers van 19 tot en met 24 jaar. De eerste is op zaterdagavond 31 maart van 19.00 tot 21.00 uur bij Entertainment center, Tinbergenstraat 3 in Winterswijk.

Mantelzorg overkomt je, daar kies je niet voor. Iedereen die zorgt voor of zorgen heeft om een familielid met een handicap, verslaving, chronische ziekte of psychische aandoening, is (jonge) mantelzorger. Soms is het fijn om even een aantal uren zonder zorg te zijn. Op zaterdag 31 maart kunnen jonge mantelzorgers in het Entertainment center in Winterswijk deelnemen aan de nieuwe sensatie Prison Island. Prison Island is een combinatie van Fort Boyard en Escape Room.

Er zijn twintig verschillende cellen en elke cel heeft zijn eigen opdrachten. Elke jonge mantelzorger in de leeftijdsgroep van 19 tot en met 24 jaar is welkom en kan meedoen, na opgave, voor maandag 26 maart. Deelname is gratis. Meer informatie en aanmelding: VIT-hulp bij mantelzorg, tel. 0544-82 00 00 of e-mail info@vithulpbijmantelzorg.nl.

Lezing 'Vaste planten en hun natuurlijke leefomgeving'

REGIO - Groei en Bloei, afdeling Aalten en omgeving presenteert op donderdag 22 maart een lezing door Arjan Schepers. Hij is eigenaar van een vaste plantenkwekerij met een bijzonder assortiment. Hij kweekt alledaagse soorten en variëteiten maar ook heel bijzondere. In deze lezing stelt hij zichzelf en zijn kwekerij voor en legt hij uit welke planten hij kweekt en welke niet, en waarom.

Veel nadruk ligt op de herkomst van de planten in de natuur; de natuurlijke standplaats. Een plant groeit en bloeit immers het best op een plek die zoveel mogelijk lijkt op haar natuurlijke standplaats en toch maken we allemaal dezelfde fout: we kopen een plant omdat ze zo mooi bloeit en thuis gaan we er een plekje voor zoeken. Eigenlijk zou het andersom moeten: zoek de plant uit bij de plek die je hebt, de kans op succes is dan veel groter. Tijdens deze lezing zal hij uitleggen hoe ze op de kwekerij planten indelen op basis van hun natuurlijke standplaats en hoe dat helpt bij het succesvol samenstellen van een mooie en gezonde beplanting.
Natuurlijk laat hij ook veel foto's zien van interessante en nieuwe vaste planten en zal hij wat planten meenemen voor verkoop.
Duur van de lezing is twee maal 45 minuten met een pauze. Plaats van handeling is De Radstake, Twenteroute 8 op De Heelweg, aan vang 19,30 uur.. Leden hebben vrije toegang, niet-leden betalen drie euro.

Nieuw in de bieb: handwerkcafé

AALTEN - In de Bibliotheek Aalten start met ingang van donderdagmiddag 22 maart het handwerkcafé. Bij deze eerste keer zijn Maureen Huls van Studio Sier en Marian ter Horst van Mijn Knoopjes aanwezig met tips, materialen, ideeën en enthousiasme.

Handwerken is weer helemaal terug van weggeweest, het is leuk en superhip. Wil jij ook gezellig breien, haken, borduren, of iets anders handwerken, samen met anderen? Kom dan naar het handwerkcafé dat met ingang van donderdag 22 maart wekelijks wordt gehouden in de Bibliotheek Aalten van 14.30 tot 16.30 uur.

Speciaal voor de start van het handwerkcafé zijn Maureen Huls van Studio Sier uit Dinxperlo en Marian ter Horst van ‘Mijn Knoopjes’ uitgenodigd.
Maureen heeft van haar hobby haar beroep gemaakt en heeft sinds twee jaar een eigen handwerkstudio met mooie garens en vooral veel inspiratie: Studio Sier in Dinxperlo. Zij vind het zelf heerlijk om te haken of te breien, maar haar voorliefde gaat uit naar haken: dekens, omslagdoeken en vesten zijn haar favoriete artikelen. Marion heeft jaren de Handwerkkorf in Dinxperlo gerund. Inmiddels heeft zij van haar werk weer haar hobby genaakt, daarnaast geeft zij ook diverse workshops en werkt zij in opdracht en heeft de website ‘Mijn Knoopjes”. Marion haakt, breit, naait met veel plezier en draag dit ook graag aan anderen over.
Maureen en Marion werken met veel plezier samen en hopen iedereen die het leuk vindt aan de haak of brei te krijgen. Het bezorgt hen veel ontspanning en plezier en dat wensen zij iedereen toe! Beide dames zijn 22 maart aanwezig van 14.30 tot 16.30 uur aanwezig.
Iedereen is welkom bij het handwerkcafé: van beginner tot gevorderde handwerker. Men kan gewoon de eigen materialen meenemen. Aanmelden hoeft niet.

Lezing 'Vaste planten en hun natuurlijke leefomgeving'

REGIO - Groei en Bloei, afdeling Aalten en omgeving presenteert op donderdag 22 maart een lezing door Arjan Schepers. Hij is eigenaar van een vaste plantenkwekerij met een bijzonder assortiment. Hij kweekt alledaagse soorten en variëteiten maar ook heel bijzondere. In deze lezing stelt hij zichzelf en zijn kwekerij voor en legt hij uit welke planten hij kweekt en welke niet, en waarom. Veel nadruk ligt op de herkomst van de planten in de natuur; de natuurlijke standplaats. Een plant groeit en bloeit immers het best op een plek die zoveel mogelijk lijkt op haar natuurlijke standplaats en toch maken we allemaal dezelfde fout: we kopen een plant omdat ze zo mooi bloeit en thuis gaan we er een plekje voor zoeken. Eigenlijk zou het andersom moeten: zoek de plant uit bij de plek die je hebt, de kans op succes is dan veel groter. Tijdens deze lezing zal hij uitleggen hoe ze op de kwekerij planten indelen op basis van hun natuurlijke standplaats en hoe dat helpt bij het succesvol samenstellen van een mooie en gezonde beplanting. Natuurlijk laat hij ook veel foto's zien van interessante en nieuwe vaste planten en zal hij wat planten meenemen voor verkoop. Duur van de lezing is twee maal 45 minuten met een pauze. Plaats van handeling is De Radstake, Twenteroute 8 op De Heelweg, aan vang 19,30 uur.. Leden hebben vrije toegang, niet-leden betalen drie euro.

Amnesty schrijft voor Chinese activist

OOST GELRE - Amnesty Oost Gelre/Aalten zet zich middels schrijfacties in voor een bekende activist in China. De Chinese activist Xu Youchen kreeg in 2015 de doodstraf opgelegd. Een rechter verwierp in december vorig jaar Youchens hoger beroep. Hij kan nu elk moment worden geëxecuteerd. Hij zou zijn gemarteld om een bekentenis los te krijgen.

In juli 2014 gingen Youchen en zijn vrouw naar de hoofdstad Beiing om een klacht in te dienen tegen de overheid vanwege een contractgeschil in de regio waar het hoofdkantoor van de Communistische Partij is gevestigd. Ze werden opgepakt en teruggebracht naar de stad waar ze wonen. Er ontstond een worsteling toen een politieagent Youchen uit het busje probeerde te trekken. De agent werd neergestoken en overleed. Youchen bekende dat hij een mes had gekocht om uit wraak een politieagent neer te steken. Volgens Youchen bekende hij nadat hij was geslagen en drugs kreeg toegediend. De rechter gebruikte zijn gedwongen verklaring om hem ter dood te veroordelen voor moord met voorbedachte rade.

Vaker onterecht vastgezet
Activisten Xu Youchen en zijn vrouw Zhang Xiaoyu zijn vaker onterecht opgepakt en vastgezet in 'niet geregistreerde' gevangenissen en heropvoedingskampen. Zhang Xiaoyu werd niet vervolgd voor de dood van de agent maar kreeg drie jaar gevangenisstraf voor 'ruzie zoeken'.

Met één handtekening kan iemand al bijdragen aan een betere wereld. De petitie ligt in de wereldwinkel en in de bibliotheek in Aalten. Schrijfabonnee worden kan ook; informatie: amnestyaaltenoostgelre@gmail.com.

Amivedi

De gevonden kater. Foto: PR

AmivediAALTEN - Op de Lichtenvoordsestraatweg is een rood/witte kater gevonden, hij heeft een wit befje, heeft boven een afgebroken hoektand en is ongecastreerd. Pieter wordt vermist in de Prunusstraat, hij is een kater van anderhalf jaar oud, cypers/grijs gestreept met een wit snuitje, draagt een rood bandje met lapje er aan. Voor informatie kan contact worden opgenomen met Stichting Amivedi, meldpunt Aalten/Achterhoek, Sylvia Spaargaren, tel. 088 – 0063305 of achterhoek@amivedi.com.

Pieter wordt vermist. Foto: PR

Weekprogramma PP-pop-up-store

AALTEN - In de verkiezingswinkel, de PP-pop-up-store, aan de Bredevoortsestraat 4 te Aalten ziet het programma voor de komende week er als volgt uit. Op donderdag is er vanaf 19.30 uur een presentatie van foto's van oud-Aalten. Foto-verzamelaar van Aalten en Bredevoort Leo van der Linde laat de mooiste en treffendste foto's uit zijn omvangrijke verzameling zien. Op vrijdag vertelt vanaf 19.00 uur Boudwijn Inja over Brichbouw een organisatie die sportactiviteiten organiseert voor en met mensen met een beperking. Op zaterdag start om 14.00 uur een toegankelijkheidstoer. Samen met rolstoel-, rollator- en scootmobielgebruikers wordt gekeken waar de toegankelijkheid goed is. Daar komt een kenteken. Plekken waar het minder goed geregeld is, worden genoteerd. Op zaterdag om 16.00 uur is er de prijsuitreiking van de etalagewedsrijd met als hoofdprijs een ritje op de trike door het dorp. Toegang en koffie gratis.

Kater gevonden, kater vermist

AALTEN - Op de Lichtenvoordsestraatweg is een rood/witte kater gevonden, hij heeft een wit befje, heeft boven een afgebroken hoektand en is ongecastreerd. Pieter wordt vermist in de Prunusstraat, hij is een kater van anderhalf jaar oud, cypers/grijs gestreept met een wit snuitje, draagt een rood bandje met lapje er aan. Voor informatie kan contact worden opgenomen met Stichting Amivedi, meldpunt Aalten/Achterhoek, Sylvia Spaargaren, tel. 088 – 0063305 of achterhoek@amivedi.com.

Vrouwen van Nu bijeen

AALTEN - Op maandag 19 maart om 19.45 uur is er een bijeenkomst van Vrouwen van Nu in gebouw Elim te Aalten, komt Ben Godtschalk uit Vorden vertellen over zijn werk in de offshore Industrie. Hij is gezagvoerder op constructieschepen. Gasten zijn van harte welkom.

JW Copple Club terug in de Koppelkerk

Joanne Grooten. Foto: PR

BREDEVOORT - Op zondagmiddag 25 maart is er tussen 15.00 en 17.00 uur weer een jazz-jamsessie in het Boekencafé van de Koppelkerk in Bredevoort. De band JW Copple Club is terug als basiscombo. DItmaal met maar liefst acht muzikanten in de gelederen. Een vrije gift voor de muzikanten wordt op prijs gesteld.

De wortels van de JW Copple Club liggen bij de voormalige sessies van de jazzvereniging Jazzewind. Vijf van de acht huidige leden speelden toen voor het eerst samen en dat klikte zo goed dat zij besloten vaker samen te musiceren. Na een aantal repetities openden de vijf twee jaar geleden de serie jamsessies in de Koppelkerk, vandaar de naam.

Inmiddels hebben zich twee blazers én een zangeres bij de groep gevoegd. De huidige bezetting is: Rob Eppink (trompet en bugel), Frans van Straaten (saxen), Bert Weevers (saxen), Marton Mengerink (gitaar), Joop Hillen (keyboard), Carlo Fles (bas) en Dick Snaphaan (drums) en Joanne Grooten.

Joanne Grooten (Winterswijk) is een zangeres die in de Achterhoek veel heeft opgetreden met gospel, soul, pop en easy listening muziek. Brede ervaring heeft ze opgedaan in de party & soul band R...U...Ready!? Net als veel andere popmuzikanten, wil ze haar spectrum verbreden en de uitdagingen van de jazz aangaan. Haar voorbeelden zijn onder meer Dee Dee Bridgewater, Esperanza Spalding, Carmen Mc Rae, Randy Crawford en Erikah Badu.

Zoals op elke sessie in de Koppelkerk start de basisband met een kleine set. Daarna worden de aanwezige andere muzikanten van harte uitgenodigd om mee te doen. Via de website van de Koppelkerk kan desgewenst een setlist worden opgevraagd.

De jazz-jamsessie is in de Koppelkerk, op zondag 25 maart van 15.00 tot 17.00 uur. Entree: vrije gift.


Oost-Gelders Streektaaldictee en culturele avond

ACHTERHOEK - Op donderdag 22 maart vindt een culturele avond plaats waarvan het Oost-Gelders Streektaaldictee deel uitmaakt.

Het publiek kan deelnemen aan het streektaaldictee of als toeschouwer de avond bijwonen en genieten van optredens in dialect van leden van het Kleine Holte Koor uit Doetinchem en van liedjesschrijver Ben Lukassen uit Ulft, de zanger die ook bekend is van De Keerls. Het Achterhoekse gedeelte van het streektaaldictee wordt voorgelezen door Diana Abbink en het Liemerse gedeelte door Henk van Aalten. Streektaalliefhebbers worden van harte uitgenodigd om aan deze ludieke strijd met de pen mee te doen onder het motto 'Metdoon is belangrieker as winnen!' De bijeenkomst is op donderdag 22 maart, inloop vanaf 19.15 uur, aanvang 19.45 uur, in HCR De Gouden Karper in HUmmelo. Deelname kost vijf euro inclusief koffie en thee. Aanmelden kan tot uiterlijk 20 maart bij het Erfgoedcentrum via info@ecal.nu of via tel. 0314-787078. Op www.streektaaldictee.nl. staat meer informatie en een uitleg over de WALD-spelling aan de hand waarvan het dictee wordt gecorrigeerd. Ook op Facebook (Oost-Gelders Streektaaldictee) is het een en ander te vinden.

Filmtheater Schiller vertoont Moonlight

AALTEN - Filmtheater Schiller vertoont op donderdag 22 maart vanaf 20.00 uur de film Moonlight. Entree zeven euro.

Jaren 80, Miami. Dit verhaal focust zich in drie hoofstukken op de jeugd, puberteit en volwassenheid van een Afro-Amerikaanse man die zich in de turbulente stad Miami probeert staande te houden. Hij wordt gepest op school en thuis is het leven hard voor hem. Hij probeert zichzelf te ontdekken en liefde te vinden ondanks zijn worstelingen met zijn achtergrond en seksualiteit.

De film, winnaar van 5 Oscars en een Golden Globe, speelt zich af in een ruige buurt van het turbulente Miami en volgt drie periodes uit het leven van de Afro-Amerikaanse tienerjongen Chiron, gespeeld door acteur Ashton Sanders.
Hij groeit op in een achterstandswijk te midden van drugdealers en met een moeder die verslaafd is aan crack. Hij merkt al jong dat hij 'anders' is en worstelt met zijn identiteit, mannelijkheid, seksuele geaardheid en zijn plaats in de wereld.
Een speciale rol is in de film weggelegd voor de muziek (Oscar voor beste originele muziek). "Bij zwarte gezichten verwachten mensen meteen hiphop-muziek. Maar dat leidt alleen maar af. Ik heb juist gekozen voor prachtige muziek, gemaakt door een bekroond orkest. Dat maakt dat je deze film anders bekijkt."

Kunst en Cultuur

10 / 40

12 / 40

Can I Come Over?
Marleen is thuis in filmdecor Notting Hill

Marleen Hoftijzer voor The Notting Hill Bookshop.

Op verzoek van Mieke wacht ik bij de ticket machines van 'the underground'. "Sorry, sorry, ik ben wat laat", stuurt ze via Facebook. Een vrolijke blondine komt op me af. We moeten nog even langs de bank om een cheque te overhandigen. "Jaaaa, zo ouderwets gaat het er hier nog aan toe", zegt Mieke. Even later lopen we haar straat binnen. "Eigenlijk hebben we de boot helemaal gemist in onze straat. Twintig jaar geleden besloten we te blijven huren, maar alle huizen hier zijn nu miljoenen waard. Hadden we het maar gekocht", vertelt ze met een bedrukt gezicht.

Tekst en foto's: Marleen Hoftijzer

"Ken je nog die scene uit Nothing Hill waarin Julia Roberts een boek koopt in een oude boekenwinkel?", vraagt ze mij. "En als Julia Roberts de straat uitloopt, rent Huge Grant haar achterna en knoeit koffie over haar shirt? Nou, dat is dus deze straat." We nemen een foto bij de boekenwinkel die nog altijd bestaat.

De Grenfell Tower op de achtergrond.
De skyline van Londen.
De straat van Mieke en Lex, bij wie Marleen verblijft.

Nadat ik mijn koffer heb gedropt, stappen we op de fiets. Als echte Hollanders onder elkaar. Tijdens het fietsen besef ik weer eens hoe anders je een land beleefd als je met een local optrekt. Mieke woont hier al meer dan twintig jaar, dus ze kent de geheime plekjes. Na een twee uur durende fietstocht komen we bevroren terug.

Tijdens het fietsen vertelt Mieke over haar gevoel van thuis. "Weet je nog die flatbrand vorig jaar in London? De brandweer stond tot bij mij op de stoep. Ik zag de flat afbladeren voor mijn ogen." Er woonden veel mensen met een islamitische achtergrond en laat nou net die dag een feestdag zijn, dus er was veel familie op bezoek." Vermoedelijk zijn er tachtig mensen omgekomen.

Mieke wilde graag iets voor haar buurtgenoten betekenen. Ze geeft niet alleen gratis meditatielessen, maar ook traumaverwerking door middel van ademhalingsoefeningen. "Ik realiseerde me dat deze bewoners twee keer hun huis zijn verloren. Ten eerste hebben ze hun thuis in eigen land verlaten en nu brand ook nog eens hun nieuwe huis af". Al hun herinneringen zijn verloren.

We staan voor de Grenfelltoren. Het ziet er nog net zo uit als de foto's in de krant destijds. Zwarte gesmolten panelen hangen een beetje naar buiten. Een litteken in deze buurt. Met zijn 24 verdiepingen kun je er niet om heen. Mieke wordt er steeds weer aan herinnerd als ze naar huis fietst.

De laatste drie jaar woon ik in een flat in Breda, van hetzelfde formaat. Toevallig zijn onze panelen ook net vervangen, hoewel dat niets met brandveiligheid te maken had. Maar stel, wij zouden wel deze brandgevaarlijk panelen hebben gehad? En ik zou mijn huis kwijt zijn, wat zou dit met mij doen? Deze vraag heb jij vast ook al eens aan jezelf gesteld toch?

Meestal hoor ik dat fotoboeken de meest waardevolle bezittingen thuis zijn. De rest is te vervangen. Mijn fotoboeken liggen ergens onder allerlei dozen in een garage. Mijn appartement is namelijk onderverhuurd tijdens mijn wereldreis. Ik hoop dat ik ze veilig terug vind, als ik terug keer naar mijn huis. Ooit…

Natare stormt over Triton Putten heen

Tom knalt Natare op een voorsprong. Foto: Cato Nijman

AALTEN - Deze week speelden de waterpoloërs van Natare weer een echte wedstrijd zoals vanouds. Na de eerste periode vol te knallen naar een 3-0 voorsprong en deze de rest van de wedstrijd te behouden, werd een broodnodige overwinning behaald.

Na weken lang naast de punten te grijpen en met het naderende einde van het seizoen, waren de heren hard toe aan een overwinning. De motivatie en scherpte voor de wedstrijd was dan ook volop aanwezig.

De eerste periode werd goed begonnen, nog geen 15 seconden na het startsignaal wist John zowel mede- als tegenspeler te verrassen, maar met name de keeper van Triton.
Vervolgens gooide Tom er nog twee scheppen bovenop, waardoor Natare met 3 punten voorop kwam.

Hoewel Triton inmiddels ook op gang begon te komen en van de nul af kwam, werd de volgende man-meer situatie van Natare volgens het boekje uitgespeeld. Met een strakke pass op Imko die boven het water uit steeg om de bal in te tikken. Met nog een strafworp van Wilmar die via de lat welke haast door midden knalde er in ging, kwam de stand na de tweede periode tot 5-3.

Dankzij de strakke pressing van Natare had Triton duidelijk moeite de bal voorin te krijgen. Natare daarentegen ging vrolijk door met doelpunten maken. Dankzij Mark die de bal met een stuiter onderin het hoekje frommelde en nog twee doelpunten van aanvoerder Wilmar, kwamen de heren op een ruime voorsprong van 8-3 met nog slechts één periode te gaan. Deze periode werd echter wat slordig uitgespeeld.

Hoewel invallend keeper Lucas het deze periode prima deed, vielen er wat gaten in de verdediging. Triton begon aan een comeback waardoor de wedstrijd nog spannend werd, maar met 8-6 gingen de punten uiteindelijk naar Natare. Deze overwinning werd naderhand dan ook goed gevierd.

Volgende week spelen de heren thuis tegen de Grunte uit Hardenberg, waar vorige keer met 8-6 van verloren werd. Tijd voor revanche dus!

Prinses Margriet in de medailles

De succesvolle turnsters van Prinses Margriet. Foto: PR

BREDEVOORT - Zaterdag was de tweede plaatsingswedstrijd van damesturnen 6e divisie. Namens Prinses Margriet deden er elf turnsters mee.

In wedstrijd 1 was het de beurt aan de pupillen. Quinty heeft een prachtige bronzen medaille in de wacht gesleept bij pupil 1 D3. Bij pupil 2 heeft Diede een mooie vierde plaats behaald en Sofie een eerste plaats. Jytte heeft helaas door een gebroken arm niet mee kunnen doen maar heeft perfect geassisteerd en de meiden gezelschap gehouden.
In wedstrijd 2 mochten de jongste toppers aan de bak, de instappers. Marin turnde haar eerste selectiewedstrijd ooit en wist een nette dertiende plaats te behalen. Linn wist in diezelfde categorie de gouden medaille te bemachtigen. Danique komt ook in deze categorie uit maar zij was vandaag niet aanwezig.
De laatste wedstrijd van de dag was met de junior-, senior- en vier jeugdturnsters. Zowel Maud als de jarige Ymke hebben de eerste plaats behaald. Bij de jeugd is Lyan op een nette vijfde plaats geëindigd en Sarah op de vierde plaats. Lisa kwam op het podium en ging naar huis met brons. Als afsluiter in deze categorie wist Aranka op nummer één te eindigen, goed voor een gouden medaille.
Op naar de laatste plaatsingswedstrijd op 7 april.

De succesvolle turnsters van Prinses Margriet. Foto: PR
De succesvolle turnsters van Prinses Margriet. Foto: PR

AD '69 verliest van VIOD

Een spelmoment uit de wedstrijd tegen Viod. Foto: PR

AALTEN - Op eigen gras zag AD'69 mogelijkheden tegen VIOD maar kreeg het niet voor elkaar om de drie punten in Aalten te houden. Sterker nog, ze werden ingeleverd daar waar in de eerste helft er nog op leek dat een gelijkspel in het vat zat.

Pas in de tweede helft bleek dat VIOD aan het langste eind zou trekken door amper na 2 minuten na de hervatting een bal uit een cornerbal ter hoogte van de 16 de bal volop volley te nemen en keeper Heuvel kansloos te laten tegen de inzet van Stijn Tomesen. De 0-1 was gevallen en AD '69 was weer aan zet om het initiatief te hernemen. En kansen waren er zeker. In de eerste helft was het een kopbal van Djayen die naast ging en in de tweede helft waren een aantal handsballen in het 16-metergebied die niet gezien werd door de scheidsrechter.

In de 65e minuut een grote kans voor Michiel Ebbers die een voorzet van Djayen Baboe niet kon raken. Net op het moment dat het leek dat AD'69 op weg was naar een gelijkmaker werd een overtreding in het 16-metergebied van AD'69 door Sjoerd Scholten bestraft met een penalty die zonder moeite door John Eijkelkamp werd benut. Hiermee werd de angel uit het Aaltense initiatief getrokken waardoor het geloof in een aansluittreffer minimaliseerde en VIOD zelfs nog kansjes kreeg om nog verder uit te lopen.

Gelukkig zijn de resultaten van de directe concurrenten gelijk aan die van AD'69 zodat er verder geen schade werd opgelopen. Alleen FC Trias komt een puntje dichterbij door een knappe 2-2 tegen Grol.

Workshop 'Hoe blijf ik de Zorg de Baas?'

AALTEN - Onder de titel 'Hoe blijf ik de Zorg de Baas', start VIT-hulp bij mantelzorg op dinsdag 3 april een training voor iedereen die zorgt voor een naaste. Dat kan zijn een partner, kind, ouder of ander familielid die langdurig zorg nodig heeft. De training van vier dagdelen start op dinsdagochtend 3 april bij de Hofnar in Aalten. Niet alleen inwoners van de gemeente Aalten zijn welkom; ook mantelzorgers uit Winterswijk worden van harte uitgenodigd mee te doen.

Mantelzorg overkomt je, daar kies je niet voor. Dat betekent niet dat je alles maar over je heen moet laten komen. In 'Hoe blijft u de zorg de baas' leert de mantelzorger om bewust te kijken naar de omstandigheden en mogelijkheden om de zorg vol te houden. Ook aan de orde komen zaken als tegenstrijdige gevoelens die kunnen optreden, veranderende relaties en ondersteuningsmogelijkheden. Daarnaast is er ruimte voor uitwisseling met andere mantelzorgers. Deelnemers over de cursus: "Ik heb hier heel veel aan gehad. Kan het iedereen aanraden die voor een naaste zorgt. Voldeed de cursus aan mijn verwachtingen? Ja, het heeft mij inzicht gegeven in hoe ik zorg kan geven, maar ook voor mezelf kan zorgen."
De vier bijeenkomsten zijn op dinsdag 3, 17, 24 april en 8 mei van 09.30 tot 12.00 uur bij de Hofnar, Polstraat 7 in Aalten. Meer informatie en aanmelding kan bij VIT-hulp bij mantelzorg, tel. (0544) 82 00 00 of e-mail info@vithulpbijmantelzorg.nl.

BVN afdeling Winterswijk op open dag in SKB

Sinds mei 2017 inloop-bijeenkomsten voor borstkanker-patiënten

Door Lydia ter Welle

REGIO – Heidi Schreurs en Desirée Heerdink zijn vrijwilliger bij de Borstkanker Vereniging Nederland (BVN), afdeling Winterswijk. Dit is een landelijke vereniging voor én door borstkankerpatiënten, mensen met erfelijke of familiaire aanleg of naasten. Om aandacht te vragen voor de activiteiten van de BVN staan zij in de Week van Zorg en Welzijn op de open dag in het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB), die plaatsvindt op zaterdag 17 maart van 11 tot 15 uur. Eén van de activiteiten van BVN afdeling Winterswijk is een maandelijkse inloopbijeenkomst, waar vrouwen én mannen die met borstkanker in aanraking zijn geweest, terecht kunnen voor lotgenotencontact.

Heidi werd zelf getroffen door borstkanker. Ze vertelt: "In de periode van herstellen van de borstkanker ervaarde ik hoe positief het werkt om met lotgenoten te praten. Dan merk je ook dat lotgenoten dezelfde gevoelens van verdriet, gemis of angst hebben. Hierdoor ontstond bij mij de vraag of ik ook iets voor anderen kan gaan betekenen. Daarom heb ik me bij BVN gemeld. En juist toen was men op zoek naar vrijwilligers om in Winterswijk het lotgenotencontact op te zetten. Met hulp van de coördinator van BVN, en de mammapoli van het SKB en met Desirée, die zich ook als vrijwilliger had gemeld, zijn we toen begonnen met de inloopbijeenkomsten."

Desirée is drager van het borstkanker-gen BRCA-1. Zij werd preventief behandeld om de kanker geen kans te geven. Ze vertelt: "In maart vorig jaar kwam de vacature van BVN voorbij voor vrijwilligers voor de mammapoli in Winterswijk , voor het opzetten van onder andere lotgenotencontact. Hier heb ik heel enthousiast op gereageerd. Ik wist al ruime tijd dat ik wat met mijn ervaring wilde doen richting borstkanker patiënten. En zo hebben we de inloopochtend voor lotgenoten opgezet."

De inloopbijeenkomsten zijn altijd op maandag, van 09.30 tot 11.30 uur, in een vergaderzaal in het SKB. Bezoekers kunnen zich melden bij de gastenservice (naast de receptie) en worden dan begeleid naar de ruimte waar de bijeenkomst plaatsvindt. Dit jaar zijn de bijeenkomsten nog op 26 maart, 23 april, 28 mei, 25 juni, 27 augustus, 24 september, 15 oktober, 19 november en 10 december.

"Op de bijeenkomsten wordt gepraat, geluisterd, gehuild maar ook gelachen, informatie wordt uitgewisseld en waar mogelijk worden vragen beantwoord. Er is koffie, thee, iets lekkers, en we proberen de drempel zo laag mogelijk te maken."

Aanmelden is niet noodzakelijk, maar voor vragen kan men altijd via mail contact zoeken met Heidi en Desirée. "Wij doen ons uiterste best om vragen te beantwoorden, óf om zo nodig de vraag door te geleiden naar iemand die de vraag kan beantwoorden. En soms verwijzen we ook naar de site van BVN: borstkanker.nl, want daar staat ook een schat aan informatie", zeggen de vrouwen.

Op de open dag in het SKB staan beide BVN-vrijwilligers met een informatiekraam. "We hebben veel informatiebrochures, beantwoorden vragen en maken graag kennis met mensen die overwegen om naar het lotgenotencontact te komen. Graag tot ziens, op zaterdag 17 maart of op één van de inloopbijeenkomsten; de eerstvolgende is op maandag 26 maart", aldus Heidi en Desirée.

Zorg en Welzijn

Sportinstuiven voor mensen met een beperking

Paardrijden is één van de sporten die worden geboden. Foto: PR

ACHTERHOEK - In aanloop naar de Special Olympics Nationale Spelen op 8, 9 en 10 juni worden in acht Achterhoekse gemeenten sportinstuiven georganiseerd. Iedereen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking kan hieraan deelnemen. Sportaanbieders laten hen tijdens een sportinstuif gratis kennismaken met hun sport.

Om mensen met een beperking kennis te laten maken met allerlei sporten in de Achterhoek, worden de komende tijd in verschillende gemeenten sportinstuiven georganiseerd. De sportinstuiven vinden plaats op acht verschillende locaties in de Achterhoek. Elke locatie heeft een ander sportaanbod, zodat kennis gemaakt kan worden met allerlei sporten. Iedereen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking is welkom. Deelname is gratis. Aanmelden kan via www.specialolympics2018.nl/side-events/sportinstuiven.
• Maandag 19 maart, 19.00 - 21.00 uur: bowlen bij Bowling, Stadsplein 5 in 's-Heerenberg.
• Zaterdag 31 maart, 11.00 - 12.00 uur: handbal en volleybal bij Hamalandhal, Van der Meer de Walcherenstraat 3 in Lichtenvoorde.
• Zaterdag 7 april, 13.00 - 16.00 uur: fitness, badminton, golf en boksen bij Aerofitt, Winkelskamp 5 in Hengelo (Gld).
• Zondag 8 april, 13.00 - 15.00 uur: judo, basketbal, hockey, gymnastiek en volleybal bij De Bongerd, De Bongerd 81 in Doetinchem.
• Vrijdag 20 april, 13.30 - 15.00 uur: beachvolleybal, gymnastiek, atletiek en paardrijden bij Sportpark Jaspers, Jaspersweg 1-5 in Winterswijk.
• Donderdag 26 april, 18.00 - 20.00 uur: fitness en spinning (fietsen) bij The Chariot, Nijverheidsstraat 4 in Eibergen.
• Zaterdag 19 mei, 13.00 - 15.30 uur: bocce en korfbal bij Sportpark Zuid, Bocholtsestraatweg 67 in Aalten.
• Zaterdag 26 mei, 13.00 - 15.00 uur: tennis, voetbal en atletiek bij Sporthal IJsselweide, Industrieweg 2 in Ulft.
De sportinstuiven worden mede mogelijk gemaakt door Achterhoek in Beweging, BrichbouW sportondersteuning, Gelderse Sport Federatie, Graafschap College, MEE Oost en de Provincie Gelderland.

Programma AD '69

AALTEN - Het programma van AD '69 voor komend weekend ziet er als volgt uit. Zaterdag 17 maart: 15.15 FC Winterswijk 3 zat.-AD'69 zat.2; 14.30 AD'69 VR 1-Drienerlo Vr 2; 10.00 AD'69 JO13-1-Grolse Boys JO13-1; 09.00 AD'69 JO11-1-Zeddam/St Joris JO11-1; 08.30 DZC'68 JO11-4-AD'69 JO11-; 09.00 AD'69 JO11-3-Etten JO11-3; 11.00 AD'69 JO9-1-FC Winterswijk JO9-4; 10.00 FC Trias JO9-7-AD'69 JO9-2; 14.50 AD'69 JO19-1-Longa'30 JO19-3; 13.00 Ajax Br. JO17-1-AD'69 JO17-1; 11.15 AZSV JO15-4-AD'69 JO15-1; 12.00 AD'69 MO19-1-SV CCW'16 MO19-1; 10.00 AD'69 mini's-Neede mini's. Zondag 18 maart: 14.00 PAX 1-AD'69 1; 10.00 NVC 2-AD'69 3; 10.00 AD'69 4-GWVV 4.

Dale West 6 opnieuw kampioen

Het kampioensteam. Foto: PR

DALE - "Ondanks al onze inspanningen is het ons wederom niet gelukt om een partijtje te verliezen. Of het nu aan de instelling van onze tegenstander ligt of dat het toch komt door een plotseling opkomend gevoel van prestatiedrang van ons team durf ik niet te zeggen. Maar we hebben er toch weer een bokaal bij", aldus een tevreden teamleider Ruud Simmelink.

Waar vorig seizoen de titel pas op de laatste avond werd binnen gehaald door de schutters van Dale West 6. Ging het dit seizoen toch een stuk makkelijker! Mede door het continu elkanders punten afpakken van diverse tegenstanders, werd de rode loper als het ware uitgelegd. Maar zoals altijd heeft de kampioensmedaille een tegenzijde. Gertjan Sikking gaat zijn schutterscarrière beëindigen aan het einde van dit seizoen. Door dit besluit ontstaat er wel weer een vacature bij Dale West 6. De teamleider: "Ben jij die leuke spontane man/vrouw en lijkt het jou leuk om deel uit te maken van een kampioensploeg, kun jij het mentaal aan om een avond onsamenhangend met elkaar te ouwehoeren en tussen door een paar gaten te maken in een paar kaartjes, dan mag je gerust een keer aanschuiven op een dinsdagavond bij 't Romienendal."

Degelijke overwinning De Hofnar-Bovo Heren 1

AALTEN - De mannen van De Hofnar-Bovo hebben afgelopen vrijdag 9 maart een eenvoudige overwinning geboekt op WVC Volley uit Wierden. Zonder veel moeite werd de nummer zeven van de ranglijst verslagen. Enige smet op de wedstrijd was het verlies van de tweede set, waarmee de Wierdenaren een punt in eigen huis wisten te houden. Met deze 1-3 overwinning legt De Hofnar-Bovo de druk weer bij de achtervolgers Favorita en Webton Hengelo die nu op respectievelijk zestien en twintig punten achterstand staan.

De wedstrijd ving aan om kwart over negen, nadat het inslaan door de arbitrage binnen vijf luttele minuten was afgewerkt. De Aaltenaren onder leiding van assistent-trainer Pascal Vet startten sterk en konden direct uitlopen op WVC. Gedurende de gehele set was De Hofnar-Bovo de bovenliggende partij en ondanks dat de focus wat leek te verslappen aan het einde van de set, kwamen de Aaltense mannen met 18-25 op een 0-1 voorsprong. Het gemak en de overtuiging waarmee de eerste set werd gewonnen bleek in de tweede set verdwenen, want WVC liep in no-time uit naar een 6-1 voorsprong. De Hofnar-Bovo probeerde zich de gehele set te herpakken, maar liep eigenlijk vanaf de zwakke start achter de feiten aan. Onnodig maar niet onverdiend kwamen de Wierdenaren zo met 25-23 op gelijke hoogte. In set drie en vier herpakte De Hofnar-Bovo zich en liet het zien waarom het de koploper is in de Derde Divisie A. Met degelijk spel en een lagere foutenlast werd WVC meermaals te kijk gezet en ook in de setstanden werd duidelijk dat De Hofnar-Bovo de touwtjes stevig in handen had. Met 16-25 en 19-25 in het voordeel van de Aaltenaren werd de eindstand op 1-3 bepaald en gingen vier punten mee naar Aalten.

Uit zeventien wedstrijden heeft De Hofnar-Bovo 74 punten en heeft daarmee alles in eigen hand wat betreft de titelstrijd in de Derde Divisie A. Op zaterdag 17 maart as. speelt de Aaltense equipe voor zijn zeventiende overwinning van dit seizoen. Aan de Landbouwstraat in Aalten start dan om 18.00 uur de wedstrijd tegen Volga uit Gaanderen.

Degelijke overwinning De Hofnar-Bovo Heren 1

AALTEN - De mannen van De Hofnar-Bovo hebben afgelopen vrijdag 9 maart een eenvoudige overwinning geboekt op WVC Volley uit Wierden. Zonder veel moeite werd de nummer zeven van de ranglijst verslagen. Enige smet op de wedstrijd was het verlies van de tweede set, waarmee de Wierdenaren een punt in eigen huis wisten te houden. Met deze 1-3 overwinning legt De Hofnar-Bovo de druk weer bij de achtervolgers Favorita en Webton Hengelo die nu op respectievelijk zestien en twintig punten achterstand staan.

De wedstrijd ving aan om kwart over negen, nadat het inslaan door de arbitrage binnen vijf luttele minuten was afgewerkt. De Aaltenaren onder leiding van assistent-trainer Pascal Vet startten sterk en konden direct uitlopen op WVC. Gedurende de gehele set was De Hofnar-Bovo de bovenliggende partij en ondanks dat de focus wat leek te verslappen aan het einde van de set, kwamen de Aaltense mannen met 18-25 op een 0-1 voorsprong. Het gemak en de overtuiging waarmee de eerste set werd gewonnen bleek in de tweede set verdwenen, want WVC liep in no-time uit naar een 6-1 voorsprong. De Hofnar-Bovo probeerde zich de gehele set te herpakken, maar liep eigenlijk vanaf de zwakke start achter de feiten aan. Onnodig maar niet onverdiend kwamen de Wierdenaren zo met 25-23 op gelijke hoogte. In set drie en vier herpakte De Hofnar-Bovo zich en liet het zien waarom het de koploper is in de Derde Divisie A. Met degelijk spel en een lagere foutenlast werd WVC meermaals te kijk gezet en ook in de setstanden werd duidelijk dat De Hofnar-Bovo de touwtjes stevig in handen had. Met 16-25 en 19-25 in het voordeel van de Aaltenaren werd de eindstand op 1-3 bepaald en gingen vier punten mee naar Aalten.

Uit zeventien wedstrijden heeft De Hofnar-Bovo 74 punten en heeft daarmee alles in eigen hand wat betreft de titelstrijd in de Derde Divisie A. Op zaterdag 17 maart as. speelt de Aaltense equipe voor zijn zeventiende overwinning van dit seizoen. Aan de Landbouwstraat in Aalten start dan om 18.00 uur de wedstrijd tegen Volga uit Gaanderen.

Programma AD '69

AALTEN - Het programma van AD '69 voor komend weekend ziet er als volgt uit.

Zaterdag 17 maart                                         
15.15 FC Winterswijk 3 zat.-AD'69 zat.2
14.30 AD'69 VR 1-Drienerlo Vr 2
10.00 AD'69 JO13-1-Grolse Boys JO13-1
09.00 AD'69 JO11-1-Zeddam/St Joris JO11-1
08.30 DZC'68 JO11-4-AD'69 JO11-2
09.00 AD'69 JO11-3-Etten JO11-3
11.00 AD'69 JO9-1-FC Winterswijk JO9-4
10.00 FC Trias JO9-7-AD'69 JO9-2
14.50 AD'69 JO19-1-Longa'30 JO19-3
13.00 Ajax Br. JO17-1-AD'69 JO17-1
11.15 AZSV JO15-4-AD'69 JO15-1
12.00 AD'69 MO19-1-SV CCW'16 MO19-1
10.00 AD'69 mini's-Neede mini's
Zondag 18 maart
14.00 PAX 1-AD'69 1
10.00 NVC 2-AD'69 3
10.00 AD'69 4-GWVV 4
AD'69 PUPILLEN 17 maart 2018

Opnames TV Gelderland bij Nationaal Onderduikmuseum

Tars en Faya tijdens de opnamen van TV Gelderland. Foto: PR

AALTEN - '75 jaar vrijheid, op weg naar 2020' is een serie van TV Gelderland aan de hand van oorlogsgebeurtenissen uit die tijd.

De gewone Gelderlander komt aan het woord over zijn en haar dagelijks leven: over alledaagse dingen, over hoop en vrees en de manier waarop mensen zich door de oorlogsjaren heen sloegen.

TV Gelderland heeft in Nationaal Onderduikmuseum opnames gemaakt over het thema: 'Een gevoel van onbehagen' dat in 1940 ontstond. Wat moeten we met die bezetter, hoe gaan we hiermee om? Nederland was ineens bezet. Men stond voor de keuze: aanpassen, meewerken met de nazi's of zich verzetten? Een verwarrende tijd. Tars (10 jaar) en Faya (12 jaar) leiden rond door het Nationaal Onderduikmuseum en denken mee over deze vragen. De uitzending is op maandag 19 maart op TV Gelderland.

Week van zorg en welzijn: kijken bij Estinea

AALTEN/DINXPERLO - Iedereen met hart voor de zorg, die als professional of als vrijwilliger mensen met een beperking wil ondersteunen en bijdragen aan hun levensgeluk, is welkom op zaterdag 17 maart van 13.00 tot 16.00 uur.

Dan is de open dag van Estinea's woon-, logeer- en werk- en activiteitenlocaties in de gemeente Aalten. Dat is een mooie manier om sfeer te proeven en kennis te maken met cliënten en medewerkers.

Estinea opent haar deuren op zaterdag 17 maart in Aalten en Dinxperlo. Open zijn: Polstraat 2 (Aalten), werk & activiteitenlocatie; Slaadreef 13-15 (Aalten), woonlocatie; Slaadreef 17-19 (Aalten), woonlocatie; Slaadreef 33 (Aalten), woonlocatie; Slaadreef 37-39 (Aalten), woonlocatie; Slaadreef 41 (Aalten), werk & activiteitenlocatie & logeren; Weversstraat 2-5 (Dinxperlo), woonlocatie.

Estinea laat graag zien hoe zij mensen met een beperking ondersteunt zodat ze volop meedoen in gemeente Aalten. Estinea geeft medewerkers en vrijwilligers daarbij de kans om zichzelf continu te blijven ontwikkelen om zo altijd de beste ondersteuning en zorg te kunnen blijven bieden.

Basiscursus genealogie

ACHTERHOEK - Op vrijdag 16 maart start bij het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers de basiscursus genealogie. Deze cursus geeft uitleg over de eerste bronnen die men bij stamboomonderzoek tegenkomt, zoals de bevolkingsregisters, de burgerlijke stand en de kerkelijke doop- trouw- en begraafboeken. Daarnaast behandelt de cursus de geschiedenis van de bevolkingsregistratie en leert men zoeken naar gegevens op internet en in archieven.

De cursus is op de vrijdagen 16, 23 maart en 6, 13 april, telkens van 13.30 tot 16.00 uur in het Erfgoedcentrum, in 't Brewinc, IJsselkade 13, Doetinchem. Aanmelden kan tot 14 maart via info@ecal.nu of 0314-787078. De cursus gaat door bij voldoende deelnemers. Deelname is pas definitief nadat men een bevestiging heeft ontvangen.

De kosten bedragen per cursus 25 euro (inclusief cursusmateriaal en koffie/thee) en 22,50 euro voor leden van de Nederlandse Genealogische Vereniging, afdeling Achterhoek en Liemers. De cursussen worden gegeven in samenwerking met de Nederlandse Genealogische Vereniging, afdeling Achterhoek en Liemers.

Nieuw park bij plan Kobus

AALTEN - Tijdens de nationale Boomfeestdag op woensdag 14 maart, doen dit jaar leerlingen van basisschool De Slinger uit Aalten mee. Zij planten bomen en struiken in het nieuwe park grenzend aan plan Kobus in Aalten. Wethouder Gerard Nijland plant samen met de kinderen de eerste boom.

Het nieuwe park komt voort uit een initiatief van buurtbewoners. Nadat de kippenboer in het gebied stopte en de grond in beheer kwam van de gemeente, hebben zij nagedacht over een nieuwe invulling van de grond. In juli 2017 overhandigde de projectgroep het plan 'Park Amalia', zoals ze het zelf noemen, aan wethouder Nijland. "We willen de groene omgeving nog mooier maken. Een omgeving die je als het ware helpt beter en gezonder te worden. Rustgevend, fijn om te wandelen en in te verblijven en activiteiten te doen", aldus Roy Meurs, vertegenwoordiger van de buurt. Er worden veel verschillende soorten bomen en struiken geplant: hazelaar, tamme kastanje, walnotenboom, plataan, beuk, zoete kers en schijnbeuk. Een deel van deze bomen is geschonken door Lionsclub Wisch de Hamalandse Marken. Zij schonken vorig jaar bomen aan de gemeenten Aalten, Bronckhorst en Oude IJsselstreek in het kader van het 100-jarige bestaan van Lions International.

Les in de klas over bomen
De nationale Boomfeestdag is in het leven geroepen om kinderen meer inzicht, kennis en begrip voor bomen bij te brengen. Door middel van natuureducatie leren kinderen over het belang van bomen voor een duurzame leefomgeving. De gemeente Aalten vindt dat erg belangrijk en verzorgt een les in groep 7 van De Slinger over het belang van bomen voor een duurzame leefomgeving. Daarbij worden de kinderen geïnspireerd om zelf hun steentje hieraan bij te dragen.

30 / 40

AZSV snoept stiekem punt af van Staphorst

Joost Rasing schiet net naast het Staphorster doel onder toeziend oog van Ewald Koster (3) en Reinier Crediet (5). Foto: Cor Hinkamp

AALTEN - AZSV heeft in een boeiend voetbalgevecht een punt afgesnoept van Staphorst, 1-1. De gasten uit de kop van Overijssel hadden op basis van de vele kansen die ze kregen meer verdiend, maar kropen door het oog van de naald toen Rik van der Eerden vlak voor tijd een uitgelezen mogelijkheid liet liggen op een onverdiende winstpartij.

AZSV begon zonder Max Jansen aan het duel met Staphorst. Jansen kon vanwege zijn werk niet bij dit duel aanwezig zijn. Daar stond de terugkeer van Rik van der Eerden tegenover. De spits en topscorer kwam voor de winterstop tegen Genemuiden voor het laatst in actie voor de Aaltenaren, maar begon nu weer op de bank.

Op de lastig te bespelen grasmat ontspon zich een boeiend voetbalduel met veel fysieke duels. Dat was duidelijk in het voordeel van de gasten uit Staphorst, die dit spelletje bijzonder goed beheersen. Daarnaast kunnen ze ook nog heel aardig voetballen. Toch deed AZSV in de beginfase heel aardig mee en na ruim een kwartier kwam de ploeg van Dennis van Toor op voorsprong. Kars Vierwind gaf een mooie steekpass op Yeftha Nyamsangya, die doelman Wibo van Dijk passeerde en hard inschoot. De bal werd net achter de lijn gekeerd en weggewerkt, maar scheidsrechter Schaper keurde in samenwerking met zijn assistent het doelpunt toe, 1-0. Kort daarna tikte Melvin Reuvers de bal net naast het doel van Matthijs Ebbers. Verder waren er voor de pauze niet zoveel kansen te noteren, maar de tweede helft maakte dit meer dan goed. Tegenvaller was wel het uitvallen van Yordi Orriëns na een botsing met Yeftha Nyamsangya. Rik van der Eerden was zijn vervanger.

Na drie minuten in het tweede bedrijf soleerde Joost Rasing langs twee Staphorsters, maar zijn inzet ging net naast het doel van Wibo van Dijk. Vijf minuten later kon de aanhang van Staphorst juichen. Mark Schra omspeelde Yeftha Nyamsangya op fraaie wijze en schoot met een volley de bal in de uiterste hoek, 1-1. Daarna speelde de ploeg van trainer Jan Vlap vol op de winst en moest de Aaltense verdediging alle zeilen bijzetten om een tegendoelpunt te voorkomen. De kansen kwamen op vrijwel identieke wijze tot stand. Vrije trappen en lange ballen werden in het strafschopgebied van AZSV gepompt en daar won aanvoerder Rob Mijnheer bijna alle kopduels, maar de afwerking bij de gasten liet te wensen over. Eerst kopte Mijnheer een vrije trap van Reinier Crediet voorlangs en daarna ging een kopbal van goaltjesdief Martijn Brakke naast. AZSV kwam er sporadisch uit. Een voorzet van Yeftha Nyamsangya werd door Sjoerd te Boekhorst net over gekopt. Te Boekhorst kwam kort na de pauze in het veld, omdat Kars Vierwind met een hamstringblessure naar de kant ging. Meteen daarna ging een volley van Sjoerd te Boekhorst ook net over het Staphorster doel.

Zelfs kansen op - onverdiende - winst voor AZSV

Staphorst bleef druk geven en wisselde aanvallend. Jan Vlap bracht William de Boer en Hein Uuldriks voor Reuvers en Rosink en bleef het strafschopgebied van de Aaltenaren bestoken met hoge ballen. De roodwitten hadden geluk, dat Rob Mijnheer de bal naast het doel van Matthijs Ebbers kopte na een verkeerde terugkopbal van Jonathan Goosen en het geluk bleef aan de zijde van AZSV. Een schot van Mark Schra ging via Ebbers en de paal naast en een kopbal van Mijnheer ging op de paal uit een corner van Lars Heuvelman. Dezelfde Mijnheer kopte een minuut later wederom goed in en zag Matthijs Ebbers de bal uit het doel houden ten koste van een corner. Weer een minuut later werd Ebbers gepasseerd bij een kopbal van Hein Uuldriks maar bracht Bram Rensing op de doellijn redding.

Na deze stortvloed aan kansen kreeg AZSV plots een hele grote kans om toch nog stiekem met de winst te gaan lopen. Een lange bal van Robbin Thuss kwam bij Rik van der Eerden, die de bal van 35 meter over de uitlopende Wibo van Dijk net naast het Staphorst doel zag gaan. Die goal was niet verdiend geweest en ook het punt dat AZSV mocht bijschrijven na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Schaper uit Dokkum was meer dan waar het recht op had. Maar dat is voetbal, soms krijg je teveel en een andere keer heb je meer verdiend.

AZSV blijft door dit gelijkspel op de twaalfde plaats in de hoofdklasse B, net boven de nacompetitieplekken. Komende zaterdag wacht de uitwedstrijd in Rijssen tegen Excelsior'31, dat na een goede start aan het seizoen is teruggezakt naar de middenmoot.

AZSV-Staphorst 1-1 (1-0). 16. 1-0 Yeftha Nyamsangya, 53. 1-1 Mark Schra.
Scheidsrechter D. Schaper uit Dokkum gaf een gele kaart aan Robbin Thuss van AZSV en aan Mark Schra van Staphorst.

Opstelling AZSV: Matthijs Ebbers, Freek Mulder, Jonathan Goosen, Yordi Orriëns (33. Rik van der Eerden), Bram Rensing, Niek te Veluwe, Brian Hogeweide, Yeftha Nyamsangya, Kars Vierwind (51. Sjoerd te Boekhorst), Robbin Thuss, Joost Rasing.

Opstelling Staphorst: Wibo van Dijk, Frank van der Burg, Ewald Koster, Reinier Crediet, Rémon Kroes (58. Mark Veldmate), Dennis Rosink (63. William de Boer), Rob Mijnheer, Martijn Brakke, Lars Heuvelman, Mark Schra, Mike Reuvers (75. Hein Uuldriks)


Bredevoort pakt verdiend een punt tegen Neede

BREDEVOORT - Na een periode van weinig voetbal, met dank aan het weer, stond er voor Bredevoort op een bewolkte maar toch vrij warme zondagmiddag een thuiswedstrijd tegen Neede op het programma. Neede doet met een goed voetballend team bovenin de ranglijst mee, Bredevoort stond dus een lastige wedstrijd te wachten.Des te knapper dat de ploeg er een punt uit wist te halen: 1-1.

De eerste helft ging het spel mooi op en neer. Bredevoort dwong in het eerste kwartier meteen een aantal kansen af waarbij de bal één keer op de lat belandde. Ondanks dat Neede het grootste deel van het balbezit had konden zij dit niet tot grote kansen omzetten. Het veld was enorm slecht waardoor het voetbal aan beide kanten niet erg goed was. Doordat het veld zwaar was moesten er een hoop duels worden uitgevochten, dit kostte een hoop energie voor beide teams. Zowel Neede als Bredevoort kreeg aan het eind van de tweede helft niet echt meer grote kansen waardoor 0-0 de ruststand was.

De tweede helft begon Bredevoort slecht, er werd niet goed gereageerd op afgeslagen ballen, hierdoor kon Neede druk houden op de verdediging van Bredevoort. Niet voor de eerste keer dit seizoen kreeg Bredevoort een uitermate lelijk doelpunt tegen. Een middenvelder van Neede kon iets te vrij uithalen vanaf een meter of 20. Nadat deze bal door meerdere spelers aangeraakt werd, als laatste door een speler van Bredevoort, belandde de bal via de binnenkant van de paal in het net. Een flinke domper voor Bredevoort. Waar Bredevoort in eerdere wedstrijden na een soortgelijk doelpunt de kop liet zakken gebeurde dit nu niet. De schouders werden er onder gezet en samen werd er gestreden voor een mogelijk punt. Na een tijdje kwamen Luuk Wensink en Ramon ten Have voorin te staan. Deze jongens zorgden voor een hoop onrust en strijd waardoor Neede het even helemaal kwijt was. Nadat Ramon eerder al een kans gemist had was het de tweede keer wel raak. Met een beetje geluk kreeg hij de bal mee, waarnaar hij de bal goed binnen schoot. Beide teams kregen hierna weinig grote kansen waardoor er aan het eind van de wedstrijd 1-1 op het scorebord stond.

Al met al een goed resultaat. Bekend is dat Neede een goed team is dus daar een punt tegen pakken is altijd goed. Bredevoort had misschien meer verdiend wanneer er naar de kansen wordt gekeken. Erg positief is dat er met het hele team strijd werd geleverd en de spelers weer voor elkaar wilden werken. Op deze wedstrijd kan verder worden gebouwd. Zondag staat de uitwedstrijd tegen Meddo op het programma, aanvang 14.00 uur.

Maximale winst voor De Hofnar-Bovo Dames 1

AALTEN - Op zaterdag 10 maart mocht het eerste dames team van De Hofnar-Bovo weer aantreden in DE eigen hal. Midspeelster Leonie Tijs moest helaas thuis blijven vanwege de griep. Roos Wisselink uit het tweede team nam deze plek op zich. Iedereen was erop gebrand om punten binnen te halen. En dat lukte: de volle winst was voor De Hofnar Bovo Dames 1: vijf punten.

Er werd hard geknokt voor elke bal wat resulteerde in mooie rally's en winnende punten. Aan beide kanten werd er hard gewerkt waardoor het gelijk op liep. Door vechtlust en zuiver spelen trok De Hofnar-Bovo dames 1 de eerste set naar zich toe. Stand: 25-19.
Met volle overtuiging aan de kant van het Aaltense team begon de tweede set. De passlijn werd clean uitgezet, er werden mooie service series gemaakt en Van der Bend kon de aanvalsters goed bedienen. Ook deze set liep gelijk op. Aan het einde van de tweede set werd het voor beide teams nog spannend maar De Hofnar-Bovo dames 1 trok aan het langste eind. Stand: 27-25.
Twee punten waren al binnen voor de ploeg uit Aalten. Dit smaakte zeker naar meer. Ook in de derde set was de Hofnar-Bovo goed gefocust en zeer scherp in haar eigen spel. Libero Baten had de passlijn en verdediging goed onder controle waardoor spelverdeelster en aanvalsters hier profijt van hadden. Silke Bruil, de jongste speelster van de Hofnar-Bovo dames 1 scoorde samen met diagonaalspeelster Janne Luimes vele mooie punten aan de buitenkant. Kapmakelaardij/SSS dames 1 kwam aan het einde van de derde set nog dichtbij, maar de ploeg uit Aalten won deze set vol overtuiging. Stand derde set: 25-22.
Er werd mooi spel vertoond door de meiden van de Hofnar-Bovo dames 1. Er werd vol lef gespeeld en vooral met plezier. Ook in de vierde set werd dit doorgezet. Door een sterke service aan de kant van de Hofnar-Bovo dames 1 werd de passlijn van Kapmakelaardij/SSS dames 1 flink onder druk gezet. Mede door de vele aanmoedigingen van het Aaltense publiek werd ook deze laatste set gewonnen door de Hofnar-Bovo dames 1. Stand: 25-21. Vijf belangrijke punten waren binnen.
Donderdag 15 maart komt Fysiotherapie Scheepjeshof/VCV dames 1 op bezoek. De nummer 12 van de ranglijst. Hier valt dus zeker wat te halen voor de ploeg uit Aalten. Om 21.00 uur start de wedstrijd in de eigen hal.

Evi Nijman derde

DINXPERLO/AALTEN - Marjolein Klein Sessink uit Dinxperlo liep gisteren de KSR run bij de dames en werd met een voorsprong van meer dan 12 minuten eerste. In de klasse MSR werd na een spannende wedstrijd, die te volgen was via een livestream, Ronnie ter Horst uiteindelijk derde. Evi Nijman uit Aalten haalde op de laatste hindernis haar concurrent Sanne van der Lee in en werd daarmee derde.

Passion Lichtenvoorde wil mensen raken

Passion Lichtenvoorde start met een stille tocht met het kruis, vanaf de Markt. Foto: Eveline Zuurbier.

LICHTENVOORDE - 'Ontroerend', 'indrukwekkend', 'aansprekend', dat zijn een aantal woorden waarmee bezoekers in voorgaande jaren hun bezoek aan Passion Lichtenvoorde omschreven. Het begon drie jaar geleden als een initiatief vanuit de kerken. Ondertussen is Passion Lichtenvoorde uitgegroeid tot een evenement waar heel veel partijen bij betrokken zijn. Dit jaar is de Passion Lichtenvoorde op dinsdag 27 maart. Het begint om 20.00 uur op het marktplein van Lichtenvoorde, met een opening door burgemeester Annette Bronsvoort. Na de openingsscène door een verteller en een verrassend eerste poplied is er een stille tocht met een kruis en fakkels naar scholengemeenschap Marianum.

Hier krijgt het stuk een vervolg in de aula van de school. De kaartverkoop is inmiddels gestart. Wie geen kaartje heeft kan Passion Lichtenvoorde daar uitstekend volgen op het grote beeldscherm op het schoolplein. Dit bleek de afgelopen jaren voor de honderden kijkers een heel unieke ervaring. Dit jaar is er bewust ruimte gezocht om actuele thema's in het spel een plaats te geven. Want Passion Lichtenvoorde wil meer zijn dan alleen een verhaal van toen en niet alleen voor trouwe kerkgangers maar voor iedereen en voor alle gezindten.
Bekende namen uit regionaal bekende toneelgezelschappen geven een gezicht aan een eigentijdse vertelling over het leven van Jezus. Een videoregistratie met meerdere camera's, door omroep ZSOM, zal zowel in de zaal te zien zijn als op het schoolplein. Hierdoor komt het spel nog meer tot zijn recht. Emoties komen tot leven en betrekken de bezoekers bij het verhaal. Nieke Hoitink (Omroep Gelderland) zal als verteller en verslaggever stem geven aan de verbindende verhaallijnen. Kinderen van basisschool Frans ten Bosch spelen een actieve rol.

Natuurlijk heeft muziek, net als bij de landelijk bekende Passion, een heel belangrijke plaats in het geheel. Liederen uit de popmuziek worden vertolkt door leerlingen en docent van scholengemeenschap Marianum. Zij doen dit samen met het popkoor Friends, onder leiding van dirigent Johan Klein Nibbelink. De liederen zijn uitgezocht door muziekdocent Peter Krabbenborg, Johan Klein Nibbelink en tekstschrijver Hans Hinkamp. Regisseurs Ben Donderwinkel en Sjaak Welboorn zorgen voor een pakkend geheel. Bij de repetities viel veelvuldig het woord 'kippenvel'. Het belooft opnieuw een pakkend gebeuren te worden.
Helpende handen voor Passion Lichtenvoorde zijn er door leerlingen van het Barriet, school voor voortgezet speciaal onderwijs aan leerlingen met een beperking. De doelstelling van de organiserende stichting, Passie voor Cultuur en Maatschappij, om mensen met elkaar te verbinden heeft met deze opzet in ieder geval al een passende inkleuring gekregen. Meer dan 100 personen zijn betrokken bij de uitvoering van dit bijzondere evenement.

Na de stille tocht vanaf de Markt wordt de voorstelling voortgezet in de aula van Marianum. Foto: Eveline Zuurbier.

Passion Lichtenvoorde geeft iedereen de gelegenheid om te komen kijken, om dit evenement mee te beleven en mee te gaan in een bijzonder én eigentijds verhaal, over liefde en leugen, vriendschap en verraad, over leven en dood. Het gaat, in één woord samengevat, over: passie! Dinsdag 27 maart, vanaf 20.00 uur, in Lichtenvoorde. Kaarten à vijf euro zijn te koop bij Ringfoto Primeur en scholengemeenschap Marianum.


passionlichtenvoorde.nl

Winterswijkse Oogmeetweken bij Horen en Zien

WINTERSWIJK - De Winterswijkse oogmeetweken staan weer voor de deur. Joris Fluijt, manager bij Horen en Zien, legt uit wat een oogmeting inhoudt en wat deze weken zo bijzonder maken.

Hij vertelt: "Bij Horen en Zien kunt u uiteraard terecht voor een vakkundige oogmeting. We testen hierbij niet alleen welke vertesterkte u nodig heeft om zo scherp mogelijk te kunnen zien, maar kijken daarnaast ook naar de gezondheid van beide ogen.
Hierbij wordt naast de oogdruk ook de binnen- en buitenkant van het oog bekeken en als het nodig is worden er ook foto's van gemaakt. Het netvlies wordt dan beoordeeld op beschadigingen. Ook worden deze foto's gebruikt om te kijken hoe het zich in de loop van de jaren ontwikkeld heeft. Wanneer er een verschil is, dan laten deze foto's dat duidelijk zien en kunnen we hierop actie ondernemen, zoals het doorsturen naar een oogarts."

Naarmate mensen ouder worden, wordt het moeilijker om dichtbij goed te kunnen zien. "Wellicht ziet u prima in de verte, maar de kleine letters in een boek worden steeds onduidelijker. Bij het lezen houdt u ongemerkt de krant op grotere afstand en wordt het steeds lastiger om scherp te stellen op verschillende afstanden. Ook hier kan Horen en Zien u helpen aan de perfecte oplossing, zowel met multifocale glazen als met een aparte leesbril", vertelt Joris verder.
Naast verte-, multifocale- en leesbrillen biedt Horen en Zien ook zonnebrillen. Deze brillen zijn ook belangrijk voor de bescherming van de ogen. "Wist u bijvoorbeeld dat het risico op oogziektes toeneemt door UV-straling? Denk hierbij vooral aan staar en maculadegeneratie. Een goede zonnebril heeft dan ook speciale UV-filters om de ogen optimaal te beschermen. Tegenwoordig kunnen ook gepolariseerde glazen op sterkte geslepen worden, deze glazen zorgen dat vervelende schitteringen van de weg of op het water worden weggehaald. Daarnaast zijn kleuren duidelijker en helderder."
Tijdens de oogmeetweken krijgt men bij aanschaf van een nieuwe bril standaard zonneglazen op de juiste sterkte cadeau van Horen en Zien. "Zo heeft u voor deze zomer een mooie zonnebril op sterkte. En kan de zon, zonder problemen voor uw ogen, gaan schijnen", aldus Joris.

Voor een vrijblijvend advies of een afspraak voor een uitgebreide oogmeting kan iedereen terecht bij Horen & Zien aan de Misterstraat 14 te Winterswijk, tel. 0543-519777. De oogmeetweken beginnen op maandag 12 maart en eindigen op zaterdag 31 maart.

Grensoverschrijdend evenement in tweedehands spullen

ULFT - AST Expo BV gaat haar (mega)vlooienmarktconcept ook uitrollen in de SSP-Hal in Ulft. In Enschede houdt dit bedrijf de Twentse Vlooienmarkt, jaarlijks goed voor zes edities, ruim 50.000 bezoekers en 6.000 kramen. In de SSP-Hal vindt de eerste editie van de Gelderse Vlooienmarkt plaats op 24 en 25 maart. Een tweede editie is reeds gepland voor het najaar. Het doel van de organisatie is om de Gelderse Vlooienmarkt in de toekomst vier tot zes keer per jaar te laten plaatsvinden.

De SSP-Hal is de ideale locatie voor dit concept: de hal is groot genoeg, goed bereikbaar en last but not least; gelegen in de grensregio. In Enschede is ruim vijftig procent van de bezoekers afkomstig uit Duitsland. Het streven van de organisatie is om dat in Ulft ook te bewerkstelligen. Hiervoor wordt het evenement dan ook breed in de beide grensregio's gepromoot.
Duurzaam leven is de toekomst en de Gelderse Vlooienmarkt is dan ook een duurzaam evenement. Immers alle aangeboden spullen krijgen en tweede leven. Dat bespaart de energie voor een nieuw product en verlengt de levensduur van het tweedehands product.
Deelnemen aan de Gelderse Vlooienmarkt kan al voor 25 euro per kraam per dag. Er is nu een actie waarbij de tweede kraam gratis is; twee halen is één betalen. Bezoekers betalen 3 euro entree en kinderen tot en met 12 jaar hebben gratis toegang, mits onder begeleiding van een volwassene.

Pleegoudercafé

ACHTERHOEK - Het Platform Pleeggezinnen Achterhoek is sinds 2014 bezig met het verbinden van pleegouders. Eén van de activiteiten is het organiseren van thema-avonden, deze zijn tot op heden afwisselend deskundigheidsbevorderend en interactief. Het bestuur merkt dat de gesprekken aan het eind van de avond vaak nog lang niet zijn afgerond en is daarom op zoek gegaan naar een aanvullende activiteit. Dat is geworden: het pleegoudercafé!

Het pleegoudercafé wordt eens per maand in steeds een andere gemeente georganiseerd. Ook wordt er afgewisseld tussen de avond en de ochtend, om zo iedereen de gelegenheid te geven aan te schuiven. 's Ochtends zal er speelgoed aanwezig zijn voor eventuele kinderen die meekomen. Tevens ligt, ter ondersteuning, het Grote Pleegzorggesprek Spel klaar. Het pleegoudercafé is niet alleen toegankelijk voor alle pleegouders uit de Achterhoek, maar ook voor mensen die er over denken pleegouder te worden. Zo kunnen zij op ongedwongen wijze en van ervaringsdeskundigen horen wat het pleegouderschap écht inhoudt.

De toegang tot het pleegoudercafé is gratis, het eerste kopje koffie of thee is op kosten van het Platform Pleeggezinnen Achterhoek. Aanmelden is niet nodig.
Het pleegoudercafé is op maandag 19 maart van 20.00 tot 22.00 uur in CR De Zwaan, Wooldstraat 6, Winterswijk. Informatie: tel. 06-82629980 of info@platformpleeggezinnenachterhoek.nl.

Column

Luizenmoeder

Het wordt afkicken, na zondag. Tien weken heb ik dan genoten van hilarisch televisiedrama, maar voortaan moet ik het doen zonder juf Ank, directeur Anton, conciërge Volkert, hulpmoeder Nancy en alle papa's en mama's die dagelijks hun kroost naar basisschool De Klimop brengen. Kortom: zondag is de allerlaatste aflevering van De Luizenmoeder.

Ik moet bekennen dat ik met de eerste twee afleveringen best een beetje moeite had. "Dit is wel heel erg over the top", zei ik nog tegen mijn liefste. Die me daarin gelijk gaf, maar een beetje aarzelend. Zij staat net iets vaker dan ik op de schoolpleinen van onze kleinkinderen, vandaar. "Ik herken toch wel het een en ander", zei ze. En dat laatste zeiden ook onze dochters. "Het is allemaal wat aangedikt, maar heel veel van wat in de serie gebeurt berust toch wel op de dagelijkse gang van zaken op een basisschool", verzekerden die me.

Misschien hielp dat me er door, ik weet het niet. Feit is echter wel, dat ik me na de derde aflevering (die van de 'participizza-avond') helemaal gewonnen gaf. Vanaf dat moment leefde ik honderd procent mee.

En dat terwijl ik zelf toch echt niks herkenbaars zie in de serie. Zelfs als maar tien procent van De Luizenmoeder op waarheid berust, moet ik constateren dat er in de afgelopen halve eeuw revolutionaire ontwikkelingen zijn geweest in het schoolwereldje. In de tijd dat ik leerde lezen en schrijven ging het er op school echt heel anders aan toe. Bij ons op de lagere school (zo heette die toen nog) waren er allereerst geen luizenmoeders die de kinderen nakeken op hoofdluis. Voor de controle op de persoonlijke hygiëne hadden we enkel de schoolarts. Of die op je hoofd keek kan ik me niet eens herinneren.

Moeders kwamen trouwens sowieso bijna nooit op school en vaders al helemaal niet. De meesters en juffen konden het werk best zelf aan. En vermoedelijk hadden ze ook helemaal geen behoefte aan ouders die zich met van alles wilden bemoeien.

Ik kan me ook niet herinneren dat wij op basis van onze leesvaardigheid werden benoemd tot zonnetje, maantje of raketje. Wie goed las kreeg een acht, wie er niks van bakte een drie. Van speciaal knuffelen hadden we nog nooit gehoord. En wie jarig was trakteerde op toffees of lollies. Juf kreeg een reep chocolade en meester een sigaar.

Het allergrootste verschil echter zat in het aantal kinderen dat een klaslokaal bevolkte. Onlangs bezocht ik de het museumpje van de historische vereniging in mijn geboorteplaats. Niet zozeer om daar de attributen te bezichtigen die je in elke oudheidkamer in deze streek aantreft, zoals het spinnewiel, de wandkoffiemolen, de Tomado broodtrommel en de kast met rollen linnen. Nee, vanwege een expositie van oude schoolfoto's. Tussen al die zwart-wit afbeeldingen zat geen foto van mijn eigen klas, maar ik kwam wel tal van mij bekende generatiegenoten op de leeftijd van zes, acht, tien of twaalf jaar tegen. Maar wat me op de foto's vooral opviel was de grootte van al die klassen. Veertig tot zelfs achtenveertig kinderen, het was heel gewoon. Kom daar nu eens om. Ik heb geprobeerd de kinderen van groep drie van juf Ank te tellen. Ik kwam op een stuk of twaalf. Met zo'n aantal zou juffrouw Birkenhäger van mijn eerste klas zich stierlijk hebben verveeld.

'De Achterhoek is eigenlijk een Engelse landschapstuin in het groot'

Streektaalpromotor Arie Ribbers. Foto: Ingrid Zweers

Door Rob Weeber

Arie Ribbers is geboren en getogen in de Achterhoek, in Reurle, en heeft de streek nooit verlaten. Hij begon zijn carrière in het basisonderwijs (later MBO) en combineerde die baan gedurende 18 jaar met freelancewerk voor de RONO (Regionale Omroep Noord en Oost), het latere Omroep Gelderland en Radio Oost. Even heeft hij ook nog regionale TV gemaakt, maar zijn hart lag duidelijk bij de radio.

Toen hij veertig werd, zegde hij het onderwijs vaarwel en wijdde zich full time aan de radio als presentator en programmamaker. In die beginjaren was er nog een regionale omroep voor Groningen, Drenthe en Overijssel, de RONO. In 1965 kwam daar Gelderland bij. Het was voormalig minister van Binnenlandse Zaken Hans Wiegel die ervoor zorgde dat iedere provincie zijn eigen regionale omroep kreeg. Vanaf dat moment koos hij voor de standplaats Arnhem waar Radio Gelderland gevestigd werd.

Ribbers heeft zijn vreugt duidelijk gevonden in de Achterhoek. "De Achterhoek is eigenlijk een Engelse landschapstuin in het groot. Het bekende coulisselandschap, de rust en het groen kenmerken de streek. De mensen zijn makkelijk en prettig in de omgang en zeker ook hulpvaardig. In mijn radiotijd presenteerde ik regelmatig een uitzending vanuit De Luifel in Ruurlo. Daar kreeg ik altijd alle medewerking van Marinus Bleumink, de eigenaar. Ik heb altijd al interesse in de streek, de taal en de mensen gehad. Mijn eerste radioprogramma heette Um de Meddagpot, een uitzending van 12.00 tot 12.30 uur op de zondagmiddag. Daarvoor ging ik in Twente, in de Achterhoek en in de Liemers op pad om bijzondere verhalen vast te leggen. Je zou het kunnen vergelijken met een modern programma als 'Man bijt hond', maar dan veel eenvoudiger en bovendien alleen in het dialect. De voorman van Boh Foi Toch, Hans Keuper, heeft destijds de openingstune gecomponeerd. Er was toen nog geen sprake van het digitale tijdperk. Ik nam m'n eigen LP's mee naar de studio, in die begintijd. Alles werd op grote Telefunkenbanden vastgelegd, maar van een deugdelijk archief was nog geen sprake. Die banden werden hergebruikt, dus is er van Um de Meddagpot weinig bewaard gebleven. Als je nu een dergelijk programma moest maken, zou het actueler en technisch geavanceerder zijn. Toen draaide het puur om de mens en zijn verhaal."

Toen hij met de radio stopte, was dat een komma en geen punt. Hij was met prepensioen, maar wilde niet stil zitten en als freelancer beschikbaar blijven. Al vrij snel meldde zich het Staring Instituut, dat zich bij uitstek bezig hield met het streekeigene van de Achterhoek en de Liemers. Zijn opdracht was om alles wat met dialect te maken had aandacht te geven en onder de mensen te brengen. Hij bemande ook de streektaaltelefoon, waar mensen vragen konden stellen. Vanaf 2007 was hij betrokken bij de opzet van het magazine Naober waarvoor hij nog steeds de eindredactie en correcties doet. In ieder nummer heeft de streektaal twee pagina's. De streektaal loopt als een rode draad door zijn leven. Ook thuis spreekt hij het met zijn vrouw. Zijn kinderen wonen buiten de streek en hebben doorgaans het ABN als voertaal. Maar in contacten met de streek schakelen ze moeiteloos over. Ribbers pleit voor een min of meer fonetische schrijfwijze van het dialect: schrijf zoals je het zegt. De plaats Laren zou volgens hem als 'Loorne' moeten worden geschreven, maar dat is daar vloeken in de kerk. Het is 'Loarne' en moet zo blijven. Ook zal hij nooit 'noaber' schrijven als het over de Achterhoek gaat. Dan is het 'naober'. Noaber is Twents. Verder maakt hij ieder jaar de Spreukenkalender voor de Achterhoek en de Liemers, met leuke spreuken en gezegden en allerlei weetjes op de achterkant van het kalenderblad.
De toekomst voor de Achterhoek ziet hij als een echte streekbewoner. In de trant van 'Het zal allemaal wel loslopen', ziet hij geen beren op de weg. Natuurlijk ontkomt de streek niet aan de moderne tijd. Er is al veel veranderd, zoals de aanleg van glasvezel en de lichte groei in bevolking. Het verschil tussen het platteland en de stad zal kleiner worden. Jongelui gaan elders studeren en blijven weg. Maar de kracht van de Achterhoek is dat ze is zoals ze is. Eigenlijk is er geen sprake van één homogene Achterhoek. Binnen het gebied zijn verschillende regio's en die zijn niet op een hoop te vegen.

Column

Pröttel

Ik heb lang in de veronderstelling verkeerd, dat pruttel een Nederlands woord is en pröttel daarvan de Achterhoekse vertaling. Tot mijn dochter verkering kreeg met een jongeman van de andere kant van de IJssel. Toen ik hem en mijn dochter eens vriendelijk vroeg om voor ze weg zouden gaan nog even hun pruttel op te ruimen, keek hij me niet begrijpend aan. Mijn dochter snapte wel, dat ik rommel bedoelde. Maar ja, die is aan deze kant van de IJssel opgegroeid….
Naar het woord pruttel zult u vergeefs zoeken in de Van Dale. Dat wil zeggen: het staat wel in het woordenboek, maar dan als werkwoordsvorm van pruttelen. En dat laatste kan volgens Van Dale twee dingen betekenen: zacht borrelend koken of mopperen.
Pröttel is dus een echt Achterhoeks woord. Of misschien moet ik zeggen: een Nedersaksisch woord. Want ook in andere dialecten in het Nedersaksisch taalgebied weet men, dat je er rommel mee bedoelt.
Het woord rommel is in het Achterhoeks trouwens ook wel bekend. In de oostelijke Achterhoek met één letter uitgebreid. In Lichtenvoorde en Winterswijk spreekt men van rommele.
Aan de andere kant van onze regio, in Eefde, Vorden en Gelselaar bijvoorbeeld, spreekt men van kraom en in Lichtenvoorde van mossele. In Winterswijk wordt nog het oude Achterhoekse woord krempel (kraempel) gebruikt voor rommel of rotzooi. Nog ouder zijn de woorden plonder, plongeri-je en ummeraozie. Volgens het WALD (Woordenboek van de Achterhoekse en Liemerse Dialecten) allemaal synoniemen voor rommel. Maar bijna niemand die ze nog kent.

Zoekplaatje: wie herkent koperslager?

Foto: Collectie Leo van der Linde, met dank aan Gerard

BREDEVOORT - Dertig jaar geleden werd in Bredevoort een historische optocht gehouden in het kader van 800 jaar Bredevoort. Een optocht van liefst 3,5 kilometer lang trok door het stadje en werd bekend als het 'defilé der eeuwen'. Het gebeuren is nog steeds onderdeel van gesprek in Bredevoort. Eén van de deelnemers liep mee als koperslager, met allerlei spullen uit de koperslagerij uit vroeger tijd. Wie herkent hem en heeft er informatie over? Reacties zijn welkom via: redactie@aaltensnieuws.nl. Men kan ook contact opnemen met: Leo van der Linde, Bilderdijkstraat 24, 7121 VL Aalten, tel. 0543 - 472571.

Oplossing zoekplaatje

AALTEN - Een mooie overzichtsfoto van de Christelijke HBS aan de Slingelaan Aalten uit ca. 1960. HBS staat voor Hogere Burger School. Voor de invoering van de Mammoetwet sprak men over MULO en HBS. Na de invoering van deze wet in 1968, werden deze vormen van voorgezet onderwijs omgezet in MAVO, HAVO en VWO. Over de school kwamen behoorlijk wat reacties binnen. In 1959 is men begonnen met de bouw van de toenmalige HBS aan de Slingelaan.

De HBS bestond pas sinds 1955, toen de eerste HBS-ers hun intrek namen in het gebouw van de Huishoudschool aan de Haartsestraat, dat toen leeggekomen was. Voor 1955 moesten de leerlingen die naar een Christelijke HBS wilden, naar Arnhem of Zutphen. De bouwkosten bedroegen ongeveer f 1.500.000,- De architecten H. Geels uit Arnhem en W. Hebly uit Aalten maakten het ontwerp voor de nieuwe school. Een bijzonderheid was dat de school op betonnen palen kwamen te staan, omdat de bodem van het terrein door drijfzand van de Slingebeek weinig houvast bood. In de loop der jaren werd de school steeds groter en groter en moest het gebouw worden uitgebreid met een aantal noodlokalen. De school kreeg later de naam: Christelijke Scholengemeenschap Aalten (CSA) en maakt nu onderdeel uit van Schaersvoorde. Met name HAVO en VWO-leerlingen volgen hier hun opleiding aan het gebouw aan de Slingelaan. Op deze luchtopname zien we verder nog de Willemstraat met de voormalige wasserij De Slinge, inmiddels verleden tijd. Bekende leerkrachten uit die tijd waren de heer Nico Berkelaar en Mej. Bochove (Frans). Gymnastiek, lichamelijke oefening, was een vak welke gegeven werd in de sportzaal van het gebouw door onder andere de heer van Zijtveld en mej. van der Drift. Bij mooi weer werd buitenles gegeven op het sportveld aan de overkant van de Slingelaan. Een oud houten materiaal hok diende tevens als omkleedruimte voor de sportievelingen.

Mama Café met als thema 'Muziek op Schoot'

AALTEN - Op woensdag 21 maart geeft Miriam van Dixhoorn (Muzieklespraktijk Toermalijn, Winterswijk), een workshop 'Muziek met dreumesen en peuters' tijdens het Mama Café in de Bibliotheek Aalten.

Muziek brengt plezier en ontspanning , troost en rust. Dit geldt net zo goed voor volwassenen als voor kinderen, voor baby’s en zelfs voor het ongeboren kind! Wetenschappelijk is aangetoond dat een kind dat veel met muziek in aanraking komt op vele gebieden extra gestimuleerd wordt in zijn ontwikkeling. Denk daarbij aan sociale-, emotionele-, motorische- en taalvaardigheden.

De meest simpele manier om je kind met muziek te omringen is door als ouder of verzorger veel te zingen. Dat is niet moeilijk, kost geen tijd en je hoeft er niet voor naar een conservatorium! Gewoon kinderliedjes, zelfbedachte aankleedliedjes, tandenpoetsliedjes, troostliedjes en slaapliedjes maken een kind rustig en geven het een veilig gevoel. Bovendien versterkt de muzikale communicatie de band die je met een kind hebt.

Miriam van Dixhoorn is op woensdag 21 maart in de Bibliotheek Aalten van 10.00 tot 11.30 uur om ouders met baby’s en peuters een gezellige muzikale ochtend te laten beleven. Zij neemt veel kinderinstrumentjes en andere eenvoudige attributen mee. Zelf begeleidt zij de workshop op haar viool. Deelname is gratis.

D66: Gaat Aalten ook voor een raadsbreed programma?

AALTEN - Op dinsdag 6 maart vond een belangrijk overleg plaats met de lijsttrekkers van alle partijen dat wel eens een keerpunt kan zijn in de Aaltense politiek. Er werden afspraken gemaakt over de werkwijze en samenwerking na de verkiezingen, met als opvallend punt het idee om in plaats van een standaard-coalitieakkoord met alle partijen in de nieuwe raad gezamenlijk een programma op te stellen. Vijf van de zeven partijen zijn voor, de twee grootste nemen het voorstel nog in beraad. Op 19 maart staat een vervolgoverleg gepland, waarin duidelijk wordt of het raadsprogramma ook op hun steun kan rekenen.

In januari hebben alle partijen al deelgenomen aan een bijeenkomst met als thema 'weg met het coalitieakkoord', die werd geïnitieerd door PP, PvdA en HMV. Twee D66-raadsleden uit Zwijndrecht en Cranendonck hebben hun ervaringen gedeeld over hoe een raad uit oude verhoudingen kan stappen.

Jeroen Hollema was als kandidaatsraadslid vanuit D66 aanwezig en is enthousiast: "Je zag dat de partijen open stonden voor deze nieuwe manier van werken, waar ruimte is voor ideeën en initiatieven van alle partijen. Bovendien wordt de raad als collectief nu opdrachtgever van het college, wat de betrokkenheid bij de uitvoering zal vergroten."

De ervaringsdeskundigen hielden de Aaltense partijen voor hoe in de praktijk gewerkt kan worden zonder een dichtgetimmerd coalitieakkoord. Volgens Jeroen zou de raad na de verkiezingen gezamenlijk moeten opschrijven wat er in de komende jaren aangepakt moet worden, zonder dat al vastligt hoe dit exact gaat gebeuren. Pas op een later moment wordt dan in de raad over concrete voorstellen gedebatteerd.
De les uit Zwijndrecht en Cranendonck is dat partijpolitiek een kleinere rol zou moeten spelen en dat het belang van de burger voorop moet staan. Daarbij moet elkaar ook succes gegund worden. "Een compliment dus aan de initiatiefnemers van deze bijeenkomst, goed om bestuurlijke vernieuwing in de gemeente Aalten op de agenda te zetten", aldus Jeroen.
Alexander van der Graaff, lijsttrekker voor D66, was aanwezig bij het overleg op 6 maart en moedigt de twee aarzelende partijen aan: "Ik begrijp dat het een stap is, maar laten we samen op 19 maart de knoop durven doorhakken en voor een raadsbreed gedragen programma gaan. Dat is constructief, geeft ruimte voor een open debat en zorgt voor meer onderling vertrouwen in de raad. Zo maken we als nieuwe raad samen écht een frisse start in het belang van onze mooie gemeente!"

Mama Café met als thema 'Muziek op Schoot'

AALTEN - Op woensdag 21 maart geeft Miriam van Dixhoorn (Muzieklespraktijk Toermalijn, Winterswijk), een workshop 'Muziek met dreumesen en peuters' tijdens het Mama Café in de Bibliotheek Aalten.

Muziek brengt plezier en ontspanning , troost en rust. Dit geldt net zo goed voor volwassenen als voor kinderen, voor baby's en zelfs voor het ongeboren kind! Wetenschappelijk is aangetoond dat een kind dat veel met muziek in aanraking komt op vele gebieden extra gestimuleerd wordt in zijn ontwikkeling. Denk daarbij aan sociale-, emotionele-, motorische- en taalvaardigheden. De meest simpele manier om je kind met muziek te omringen is door als ouder of verzorger veel te zingen. Dat is niet moeilijk, kost geen tijd en je hoeft er niet voor naar een conservatorium! Gewoon kinderliedjes, zelfbedachte aankleedliedjes, tandenpoetsliedjes, troostliedjes en slaapliedjes maken een kind rustig en geven het een veilig gevoel. Bovendien versterkt de muzikale communicatie de band die je met een kind hebt.

Miriam van Dixhoorn is op woensdag 21 maart in de Bibliotheek Aalten van 10.00 tot 11.30 uur om ouders met baby's en peuters een gezellige muzikale ochtend te laten beleven. Zij neemt veel kinderinstrumentjes en andere eenvoudige attributen mee. Zelf begeleidt zij de workshop op haar viool. Deelname is gratis.

Lezing: Hollandse Meesters uit de Hermitage

AALTEN - Op dinsdag 20 maart verzorgt kunsthistoricus Maria Driessen een lezing over de schilderijen van Hollandse meesters die op dit moment te zien zijn in de Hermitage Amsterdam: oogappels van de tsaren.

In de Hermitage van Amsterdam zijn tot en met 27 mei 2018 tientallen schilderijen te zien van zeventiende-eeuwse Hollandse meesters die afkomstig zijn uit de Hermitage in Sint-Petersburg. Tsaren en adellijke families verzamelden verwoed de schilderijen van onder andere Rembrandt, Gerard Dou, Willem Heda en Bartholomeus van der Helst. Eind zeventiende eeuw kwam tsaar Peter de Grote voor het eerst in Nederland. De schilderkunst van die tijd overtuigde hem zo zeer dat hij besloot die te gaan verzamelen. De grootste verzamelaar van Rusland was echter Catharina de Grote. Met een bijna ongelimiteerd budget kocht zij alles wat zij wilde.
Op dinsdag 20 maart kan iedereen een lezing van kunsthistorica Maria Driessen in de Bibliotheek Aalten bijwonen over dit onderwerp. Veel aandacht voor de tentoongestelde werken en de motieven van de verzamelaars. Kosten voor de lezing bedragen 7,50 euro voor leden en 10 euro voor niet-leden. Inschrijven is verplicht en mogelijk via www.achterhoeksepoort.nl of in de Bibliotheek.

35 / 40

39 / 40

GELD voor uw GOUD en oude MUNTEN T.k.gevr.tegen prima prijs: oude gouden sieraden, gouden tientjes, Krugerranden e.a. gouden en zilv munten, baartjes goud en zilver, muntenverzamelingen etc. Kevelam Garderen 0577-461955 lid NVMH

Gevraagd: Sloopauto s. Vanaf € 50,- en gratis ophalen. RDW-vrijwaring. Contante betaling. Geen APK of schade dit is geen probleem. Autodemontage Verhaegh, Snelliusstraat 34 Winterswijk. 0543-519274

Familie zoekt gebruikte

nette tourcaravan

te koop tel: 06-1664693