Contact Bronckhorst Noord

10 april 2018

Contact Bronckhorst Noord 10 april 2018


'Het heeft ons leven verrijkt'

Gerrie en Gerrit Harmsen in folklorekleding voor de Sint Martinuskerk in Warnsveld waarvan Gerrit koster is. Foto: PR

Gerrit en Gerrie Harmsen vijftig jaar folkloredansers bij De Knupduukskes

VORDEN – Folkloredansen. Het loopt als een rode draad door hun leven. Inmiddels al meer dan vijftig jaar lang. En als het fysieke 'gestel' mee wil werken dan maken Gerrit Harmsen (71) en Gerrie Harmsen-Leunk (70) uit Vorden in de komende decennia als 'danspaar' ook nog deel uit van de Vordense folkloristische dansgroep De Knupduukskes. Want een leven zonder folklore is voor het echtpaar ondenkbaar. Vorige week ontvingen Gerrit en Gerrie voor hun vijftigjarig lidmaatschap tijdens de ledenvergadering een gouden klompje uit handen van voorzitter Anton Wijnbergen van De Knupduukskes.

Door Jan Hendriksen

In de 'klederdracht' waarin ze steevast optreden blikken Gerrie en Gerrit terug op hun vijftigjarig lidmaatschap van De Knupduuskes. Een actieve periode die ze voor geen goud hadden willen missen. "Het heeft ons leven verrijkt. We hebben talloze mensen ontmoet waarmee we bevriend zijn geraakt en waarmee we nog regelmatig contact hebben. En dat is een groot voorrecht." Als begin twintigers werd het tweetal in hun verkeringstijd lid van de Vordense folkloregroep. Ondenkbaar anno 2018. Maar eind jaren zestig van de vorige eeuw werden meer Vordense jongeren lid van De Knupduuskes. "Was dat nu ook maar zo", zo verklaart Gerrit die ook al ruim twee decennia dansleider is van De Knupduukskes. Het was bij voormalig café Lettink tijdens een oefenavond dat Gerrit en Gerrie via een kennis voor het eerst kennis maakten met folkloregroep. "We vonden het beiden direct leuk. Na drie maanden mochten we al mee naar een optreden bij het Groot Graffel (nu GGNet) in Warnsveld. En dat was best wel spannend", zo herinnert Gerrie zich. Nadien zouden er honderden optredens volgen zowel in binnen- als buitenland. Hoeveel precies? Gerrit en Gerrie moeten het antwoord schuldig blijven. Tijdens hun eerste buitenlandse trip naar Duitsland (Bitburg) waren Gerrit en Gerrie nog niet getrouwd. "We hebben toen ook niet samen geslapen, maar werden ieders in een ander gastgezin ondergebracht", zo herinnert Gerrit zich nog goed. Buitenlandse reizen naar Frankrijk, Hongarije, Duitsland, Engeland, Oostenrijk, Zwitserland, Noorwegen, Zweden, Denemarken en België. Aan elke trip bewaren Gerrit en Gerrie wel goede herinneringen. Tot de hoogtepunten behoorden onder meer de Europeades, het grootste festival voor Europese folklore, in onder meer het Franse Annecy en Quimper en de bierfeesten in München. "We zijn wel eens blootsvoets naar huis gegaan omdat we onze klompen hadden verkocht. Want buitenlanders zijn gek op klompen. Die vinden ze heel bijzonder." Lees verder op pagina 3

Het Klavier bestaat 10 jaar

Rita Boshart en Jack van Dodewaard vieren het tienjarige bestaan van Het Klavier aan de Ambachtsweg 2 in Vorden met gratis concerten op 14, 15, 21, en 22 april en flinke kortingen op instrumenten.

'Slapende' Keizer en Keizerin van Vorden verdedigen hun titels

V.l.n.r. De 'slapende' Keizerin Gerrie Enzerink-Hendriksen in de dogcart van Johan Heuvelink geflankeerd door Willem Oldenhave (met geweer) en oud-voorzitter Johan Norde(l) en de huidige voorzitter van Oranjevereniging Vorden Frank van Setten (r). Foto: Jan Hendriksen.

VORDEN – Ze zijn de 'slapende' Keizer en Keizerin van Vorden: Willem Oldenhave (64) uit Vorden en Gerrie Enzerink-Hendriksen (52) uit Ruurlo. Zaterdag 28 april kunnen ze hun titels tijdens het Keizerschieten en het Keizerin ringsteken na 23 jaar eindelijk verdedigen.

Door Jan Hendriksen

In het kader van het 120-jarig bestaan van Oranjevereniging Vorden organiseert de vereniging op de dag na Koningsdag namelijk vogelschiet- en ringsteekwedstrijden voor alle oud-koningen en –koninginnen en ringsteekkampioenen van Vorden, Vierakker-Wichmond en de Vordense buurtschappen, Delden, Linde, Wildenborch, Medler en Veldwijk. Inmiddels hebben zich al enkele tientallen aangemeld voor de deelname. Oldenhave en Enzerink nodigen alsnog diegene uit die zich als oud- koning en – koningin en ringsteekwinnaars nog niet aangemeld hebben. Het motto van het keizerlijke tweetal is: 'Hoe meer zielen hoe meer vreugd.' Beiden zullen alles in het werk stellen om hun 'eretitels' te verdedigen.

Willem Oldenhave en Gerrie Enzerink-Hendriksen kunnen zich nog goed herinneren dat ze op 5 mei 1995 tot Keizer en Keizerin van Vorden werden 'gekroond'. In eerste instantie ging Oranjevereniging Vorden er vanuit dat de titels tijdens het honderdjarig bestaan van de vereniging in 1998 werden behaald. Maar Gerrie Enzerink kwam met 'bewijsmateriaal' dat ze in 1995, als oud-winnaar van het ringsteken in haar geboorte buurtschap Medler, op 5 mei 1995 de titel in Vorden had behaald tijdens het 50-jarig Bevrijdingsfeest dat Oranjevereniging Vorden op die dag had georganiseerd.

Dagboek
In die jaren hield ze een dagboek bij. "Ik woonde toen al in de Ruurlose buurtschap Veldhoek." Ze leest aan de stamtafel bij Hotel Bakker in het bijzijn van oud-voorzitter Johan Norde (76) en de huidige voorzitter Frank van Setten van Oranjevereniging Vorden een passage uit het dagboek voor: "Op Bevrijdingsdag naar Vorden toe geweest. Wie ooit in Vorden of de buurtschappen het ringsteken al eens gewonnen had mocht meedoen met het ringsteken voor de titel Keizerin. Bij het vogelschieten ging het om de titel Keizer. Helaas deden er weinig deelnemers aan het ringsteken mee en won ik tot mijn verbazing. 's Avonds vanaf Hotel Bakker ging ik met de Keizer (Oldenhave) naar het feestterrein waar we voor het kasteel gehuldigd werden. Na afloop was er vuurwerk. En er was overal dansen. Wij zijn naar Bodega 't Pantoffeltje geweest. Het was die dag 26 graden Celsius!"

Zonnebril
Willem Oldenhave weet zich nog goed te herinneren dat Johan Norde destijds na afloop liet weten dat hij de voorkeur voor zeven Vordenaren had die van hem Keizer mochten worden. "En daarvan was ik er één van. Het was geloof ik in de derde ronde dat ik het geweer aan mocht leggen voor het winnende schot. Ik weet nog dat ik bij het verlossende schot de zonnebril van mijn buurtgenoot Henk Broekgaarden had geleend. De zon stond namelijk hoog aan de hemel. En het schieten vond toen nog aan de Horsterkamp plaats met een 'rechtstreekse straalverbinding' met Bodega 't Pantoffeltje waar de oproep van de deelnemers ook hoorbaar was." De Deldenaar behaalde tijdens het Deldens Feest maar liefst drie maal de titel van Koning. "En ook in Vorden was ik al eens Koning maar ook al eens Prins Carnaval", aldus de 'slapende 'Keizer.

Genen
Gerrie Enzerink won al een aantal keren het ringsteken tijdens het Oranjefeest Medlertol (onder meer in 2011 en 2012) en ook in Vorden. De kunst van het ringsteken zit in de genen van de familie Hendriksen. Want ook haar moeder Lini (80) won al eens het ringsteken 'op' het Medler en ook Gerrie's dochter Nienke (22) behaalde de titel in 2009 en 2010 op het Medler evenals nichtje Leonie Hendriksen (27) in 2007 en 2008. Behoudens moeder Lini zullen allen eind deze maand aan het Keizerin ringsteken deelnemen. En dat klinkt zowel Johan Norde als Frank van Setten van Oranjevereniging Vorden als muziek in de oren.

Aanmelden
Oud- Koningen en – Koninginnen kunnen zich nog tot 21 april via het e-mailadres info@oranjeverenigingvorden.nl aanmelden voor het Keizerschieten en ringsteken. Het Keizerschieten vindt zaterdag 28 april achter Het Meestershuis plaats. Het Keizerin ringsteken vindt weer zoals in het verleden in de Dorpsstraat ter hoogte van Hotel Bakker plaats. De Vordense Menvereniging In de Reep'n verzorgt onder auspiciën van Oranjevereniging het ringsteken. Beide titelstrijden beginnen om 10.30 uur. Aansluitend treedt in de feesttent bij Hotel Bakker vanaf 12.00 uur de Bargkapel uit Barchem op.

Wisseling van de wacht bij VOV

Peter Besselink (rechts) neemt de voorzittershamer van de VOV aan van Bart Veen. Foto: Marre Heersink

VORDEN - Bij de Vordense Ondernemers Vereniging werd op de Algemene Ledenvergadering van woensdag 4 april de voorzittershamer overgedragen aan de nieuwe voorzitter: Peter Besselink.

Vertrekkend voorzitter is Bart Veen. Hij was vier jaar voorzitter van de VOV. Een man geboren en getogen in Vorden waar hij nog altijd woont. De nieuwe voorzitter woont in Toldijk. Juist doordat hij niet in Vorden woont, maar er wel werkt als ondernemer met een eigen tekstbedrijf, kan hij objectief meedenken voor de Vordense Ondernemers.
Bart Veen werd indertijd gevraagd om tijdelijk de functie van voorzitter te vervullen maar het werden vier jaren voorzitterschap. Nu was dan toch het moment daar om de voorzittershamer over te dragen. Nieuwe preses Peter Besselink zal de komende tijd een rondje maken langs alle leden van de VOV om - waar nodig - kennis te maken en te horen wat hij als voorzitter voor hen kan betekenen.

'Vele jaren mochten wij als 'bruidspaar' optreden'
Vervolg van voorpagina

VORDEN - Maar ook de boerenbruiloften die in de jaren zeventig en tachtig de VVV Vorden en De Knupduukskes op boerderij 't Schimmel organiseerden vormden hoogtepunten. Gerrit: "Vele jaren mochten wij als 'bruidspaar' optreden. Ik ben dan ook al talloze malen getrouwd, maar altijd met dezelfde vrouw", zo grapt Gerrit. Gerrie vult aan: "We gingen dan met een kleedwagen en een bruidskoe vanuit het dorp in optocht naar 't Schimmel. Jammer dat tegenwoordig dit niet meer wordt georganiseerd. Vakantiegangers vonden het fantastisch."

En nog steeds behoren beide folkloristen tot de actieve groep van dansers van De Knupduukskes. Geen repetitie of optreden wordt er overgeslagen. Weliswaar in samenwerking met de Barchemse folkloregroep Wiej Schotst Vedan. "Want zelfstandig kunnen we jammer genoeg geen voltallige groep meer op de been brengen. En dat is best wel zorgelijk. Maar door de samenwerking hebben we een sterke bezetting", zo concludeert Gerrit.

Toekomst
Komende zomer behoren Gerrit en Gerrie ook weer tot de groep Vordense en Barchemse folkloredansers die in juli en augustus enkele keren op donderdagavond deel uitmaakt van het dans- en muziekprogramma tijdens de De Veluwse Avondmarkten in Beekbergen. "Prachtig mooie avonden met veel publiek waarbij we met mensen uit het publiek ook een dansje maken. Zo kunnen we onze folklore op een prachtige wijze uitdragen in de hoop dat we ook in de toekomst te kunnen blijven doen. Maar dan moet er wel nieuwe instroom zijn. Want dat baart ons zorgen. Want ook wij hebben niet het eeuwige leven", zo besluiten Gerrie en Gerrit hun relaas.

Klootschiettoernooi Wildenborch

WILDENBORCH - Ook dit jaar houdt klootschietvereniging 'De Wildenborch' weer een klootschiettoernooi en wel op zondag 15 april. Het toernooi gaat om 13.00 uur van start vanaf de Kapel de Wildenborch aan de Kapelweg nummer 1 te Vorden. Het parcours van vorig jaar is een stukje verlengd, waardoor deze nu 5,2 kilometer lang is.

Deelnemers kunnen zich als team inschrijven in de volgende klassen: dames, heren en gemengd. Een team bestaat uit minimaal 3 en maximaal 5 personen. Alle soorten kloten zijn toegestaan behalve hondenkloten. Eventueel zijn er kloten te huur. Het inschrijfgeld bedraagt 7,50 euro per team. Hierbij inbegrepen een gratis kopje koffie. Na afloop van het rondje klootschieten kan er in de Kapel genoten worden van een drankje en een hapje. Inschrijven van de teams kan vóór de start vanaf 12:30 uur in de Kapel de Wildenborch. Voor informatie en opgave kan men ook telefonisch contact opnemen met Jacques van Hooijdonk.

0575 - 556 532 (na 18:00 uur)

06 - 4609 2849 (kantooruren)

Reumafonds haalt 1.641,97 euro op in Vorden en Kranenburg

VORDEN/KRANENBURG - Het Reumafonds bedankt alle collectanten, comitéleden en bewoners in Vorden en Kranenburg voor hun grote inzet en bijdrage aan de landelijke collecteweek. Tijdens de collecte van 19 tot en met 24 maart 2018 is in Vorden en Kranenburg in totaal 1.641,97 euro opgehaald, waarvan 384,87 euro in Kranenburg. Met deze donaties financiert het Reumafonds wetenschappelijk onderzoek om reuma te bestrijden. Naast het financieren van wetenschappelijk onderzoek geeft het Reumafonds voorlichting, ondersteunen we patiëntenactiviteiten en komen we op voor de belangen van mensen met reuma bij politiek en zorg.

Fons Haverkamp veertig jaar in dienst bij Wolbrink

VORDEN - Afgelopen dinsdag 3 april ging voor Fons Haverkamp de rode loper uit. Fons is veertig jaar geleden in dienst getreden bij de firma Wolbrink.

Hij heeft de hele ontwikkeling van het bedrijf meegemaakt. Was vroeger de kernactiviteit stalinrichting, tegenwoordig richt het bedrijf zich voornamelijk op de infra, machinebouw en celdeuren voor justitie. Veertig jaar in dienst bij dezelfde werkgever mag vandaag de dag een hele prestatie genoemd worden.

Jubilaris Fons Haverkamp met zijn vrouw Willy. Foto: PR

De familie Rouwen en zijn collega's danken hem dan ook voor zijn inzet en hopen nog jaren van zijn kennis, kunde en gezelligheid gebruik te mogen maken.

Het Klavier viert tienjarig bestaan met gratis concerten

VORDEN – "Het is voorbij gevlogen en voelt maar als de helft", zo beschrijven Rita Boshart en Jack van Dodewaard hun gevoel over het tienjarige bestaan van Het Klavier, dat om precies te zijn donderdag 12 april een feit is. Om dit jubileum van hun zaak te vieren, worden op 14, 15, 21, en 22 april gratis concerten gegeven. Rita: "We willen de drempel laag houden en iedereen de kans geven om deze concerten bij te wonen". Ook worden alle leerlingen van Het Klavier getrakteerd op een educatief uitje naar het Geelvinck Muziek Museum in Zutphen en zijn de hele maand april de piano's en vleugels flink afgeprijsd.

Door Bernadet te Velthuis

Tien jaar geleden streken de muziekliefhebbers neer in de Achterhoek en startten hun pianozaak met winkel, werkplaats en concertruimte aan de Ambachtsweg 2 in Vorden. Rita: "We woonden in Bommelerwaard, maar ik werkte al vijftien jaar in Bathmen. Het dagelijks op en neer rijden was niet bepaald ideaal dus we besloten te verhuizen." Na een aantal jaren als docente op een muziekschool in Deventer te hebben gewerkt, besloot ze haar passie voor zang, pianospelen en theater als zelfstandige zelf in te vullen. Waar Jack zich bezighoudt met de verkoop, het stemmen, de revisie, onderhoud en taxatie van piano's en vleugels, neemt Rita de pianolessen, uitvoeringen en exposities voor haar rekening. Ook alle randzaken zoals de website, pr en administratie hebben de twee altijd zelf gedaan. Daarnaast worden bij Het Klavier regelmatig concerten gegeven. Jack: "We willen geen stoffige pianozaak zijn en bovendien bieden we jonge musici graag een podium".

Leven tussen de piano's
De twee leerden elkaar in 1997 kennen en leven sindsdien naar eigen zeggen al twintig jaar tussen de piano's. Rita, toen nog woonachtig in Lelystad, was op zoek naar een vleugel én een stemmer. Ze liep Jack uit Capelle aan den IJssel tegen het lijf en vond niet alleen haar piano, hij bleek ook nog stemmer te zijn. "Ik vond beide én een partner. Sindsdien struikel ik over de piano's", zo grapt ze.

Voor Jack en Rita is het dan ook niet zomaar een vak of een hobby, maar hun leven. Zo is Jack een echte allround pianoman. Van verkopen en stemmen tot onderhoud en reparatie, hij doet het allemaal tot aan het transport aan toe. Jack: "Wat ik doe, wordt al jaren niet meer gedaan. Het ambacht is door de jaren heen opgedeeld in de techniek, het stemmen, het meubel maken en de constructie. Dankzij jarenlange ervaring kan ik het allemaal zelf." Ook blijkt de verkoop soms een jarenlang proces te zijn, zo vertelt hij. "Het is niet zomaar een piano verkopen, het gaat om een connectie maken tussen mens en instrument. Dat kan soms jaren duren. Net als reparaties en revisie, waarbij de klant erop moet kunnen vertrouwen dat zijn of haar 'kindje' in goede handen is. Dat kost soms tijd". Ook speelt Jack al vanaf zijn zevende piano en geeft hij regelmatig recitals met eigen composities.

Pianiste, pianodocente, zangeres, theaterdier, dichteres en songwriter zijn de kernwoorden die Rita het beste omschrijven. Als pianiste voelt ze zich het meest op het gemak als begeleidster, ze geeft al 35 jaar pianoles en begeleidde door de jaren heen koren, zangers, violisten en andere instrumentalisten. Daarnaast dicht ze en schrijft ze liedjes en theaterprogramma's. Ook de binnenkant van de piano heeft voor haar geen geheimen, waardoor ze tijdens de pianolessen ook dieper in kan gaan op de werking en techniek van de piano.

Jubileumconcerten
Het eerste concert vindt zaterdag 14 april vanaf 20.00 uur plaats. Rita zal tijdens dit concert haar zangkwaliteiten laten horen. In het eerste deel brengt ze samen met pianist Rudi Kaldenberg diverse liedjes voor zang en piano ten gehore, waarvan enkele door Rita zelf geschreven zijn. Het tweede gedeelte van de avond zal Rita samen met muzikaal maatje Wendy, als duo Rita & Wendy de mooiste liedjes van hen samen brengen. Zondag 15 april vanaf 15.30 uur vindt het tweede concert plaats. 'Pianofluisteraar' Jack zal verhalen over het vak, de piano en zijn leven als pianostemmer afwisselen met eigen pianocomposities en improvisaties. De bekende jazzpianist Mike del Ferro geeft invulling aan het derde concert dat op zaterdag 21 april vanaf 15.30 uur plaatsvindt. Del Ferro behoort tot de top van de Nederlandse jazzpianisten en zal deze middag een hele andere kant van het pianospel laten horen. Het vierde en laatste concert is in handen van de Belgische pianist Matthieu Idmtal die al op vele internationale podia heeft gestaan. Hij zal deze zondagmiddag 22 april vanaf 15.30 uur werken van Scriabin, Grieg en Chopin laten horen.

Voor alle concerten geldt dat de toegang gratis is (vrijwillige gift is welkom) en reserveren noodzakelijk in verband met de beperkte capaciteit. Reserveren kan uitsluitend via de website.

Filmavond Vorden

VORDEN - Donderdag 19 april is het weer filmavond in Vorden.

Bibliotheek Vorden en Het Kulturhus hebben er voor gekozen om GEEN reclame voor de films in de media te maken. Dit is kostenbesparend. Wel is het toegestaan om in de bibliotheek van Vorden aan te kondigen, welke film er vertoond gaat worden. Daar vindt u ook het complete overzicht voor dit najaar. De avond begint om 20.00 uur in Het Kulturhus.

Kaartjes voor de film zijn verkrijgbaar in bibliotheek Vorden, of op de avond zelf in Het Kulturhus. De kosten zijn 5 euro.

Vergadering marktvereniging

VORDEN - De Vereniging tot bevordering van het marktwezen vergadert in Vorden op 24 april. Aanvang om 19.30 uur bij hotel Bakker.

Agenda: Opening, notulen secretaris, jaarverslag secretaris, jaarverslag penningmeester, jaarverslag kascommissie, vaststellen contributie, afscheid van commissielid de heer W. Zweverink, bestuursverkiezing (aftredend en niet herkiesbaar de heer H. Lichtenberg), kandidaat bestuurslid de heer G. Wentink, aftredend en herkiesbaar de heer W. Kornegoor, en mevrouw J. Jimmink-Memelink, rondvraag en sluiting.

Het Vordens Mannenkoor zoekt nieuwe leden

VORDEN – Zingen is goed voor de gezondheid zo wijzen vele wetenschappelijke onderzoeken uit. Activering van het hele lichaam, betere doorstroming, mentale ontspanning door muzikale inspanning zijn zomaar enkele belangrijke beïnvloedingen. Nog beter is zingen in groepsverband. Daarom doet het Vordens Mannenkoor een oproep om bij het Vordens koor te komen zingen.

Door Jan Hendriksen

Het Vordens Mannenkoor is na 82 jaar nog steeds niet weg te denken in Vorden. En met de komst in 2015 van de jonge enthousiaste in Bulgarije geboren Christo Guenov als dirigent waait er een nieuwe frisse wind door het koor. Het Vordens Mannenkoor is met 48 zangers nog springlevend, maar wil graag nieuwe zangers verwelkomen. Men kan namelijk wel wat versterking gebruiken. Daarom organiseert het koor zaterdag 21 april van 14.00 tot 17.00 uur in het Kulturhus in Vorden een kennismakingsmiddag. Nieuwsgierig geworden? Stap dan over de drempel en maak die middag kennis met het koor. Dit is namelijk de kans om sfeer te proeven en te ervaren wat zingen in een mannenkoor zo mooi maakt. De koorleden zorgen voor een hapje en een drankje en willen graag aan ieder die belangstelling heeft om lid te worden alles over het koor vertellen.
Het repertoire van het Vordens Mannenkoor is zeer gevarieerd. Naast klassieke koorwerken staan ook lichtere populaire nummers uit alle delen van de wereld op het programma. "En we zingen ook nummers uit bekende musicals maar ook van The Beatles, Simon & Garfunkel, Bette Midler, Boudewijn de Groot en vele anderen. Veelal kiezen we voor vierstemmige koormuziek en binnen ons koor zingt onze eigen bariton Ludo Eijkelkamp regelmatig als solist", zo vertellen Arie Aalpol en Henk Sleumer van het koor vlak voor een repetitieavond die wekelijks steevast op de maandagavond van 20.00 tot 22.00 uur in het Kulturhus plaatsvindt. Het koor besteedt ook extra aandacht aan stemvorming. Vier keer per jaar wordt er 45 minuten stemvorming gegeven per stemgroep vooraf aan de repetitie door een zangdocente.
Evenals andere koren in de regio kent ook het Vordens Mannenkoor door verhuizing en vergrijzing een lichte terugloop in het ledental. "En om op sterkte en in de toekomst op niveau te kunnen blijven zingen hebben we instroom van nieuwe leden nodig", zo verklaart voorzitter Henk Sleumer. Iedere man kan lid worden van het Vordens Mannenkoor. "Muziek van papier kunnen lezen heeft voordelen, maar is bij ons absoluut geen voorwaarde. Ons motto is en blijft: 'Plezier in zingen staat voorop'."

Optredens
Het Vordens Mannenkoor verzorgt jaarlijks meerdere optredens in Vorden en omgeving. Zo vindt het eerstvolgende concert (Lenteconcert) in de Hervormde Kerk in Steenderen op 2 juni plaats. Ook gaat het koor wel eens op een concertreis. Dit jaar staat er van 5 tot en met 7 oktober een reis naar Bad Laasphe (Sauerland) in Duitsland op het programma. Voor meer informatie, neem contact op.

Sabelle Ondermode geopend met doorknippen lint van slipjes

VORDEN - Burgemeester Besselink zal het waarschijnlijk niet vaak mee maken, maar vanochtend om 9.30 uur mocht zij een lint van slipjes doorknippen. Dit was de officiële openingshandeling van lingeriespeciaalzaak Sabelle Ondermode dat vanochtend, woensdag 4 april, opende aan de Dorpsstraat 15 in Vorden. Vanaf december was men al druk bezig met de verbouwing, zo moest het pand in tweeën gedeeld worden en werd een voordeur, toilet, keuken en rioolaansluiting gerealiseerd. Diane Hogeweg is opgelucht dat deze verbouwing erop zit en dat ze nu kan doen waar haar passie ligt en klanten kan verwelkomen in haar gloednieuwe winkel.

0575 - 523054
0575 - 556619

www.vordensmannenkoor.nl

facebook.com/vordens.mannenkoor.1

Amsterdammer nieuwe 'Vuurkoning' van Kranenburg

KRANENBURG – Ze brandden op eerste paasdag 's avonds weer massaal. De Paasvuren in de Achterhoek. Zo ook in Vorden aan onder meer de Bargkappeweg in Kranenburg. Iets voor half negen ging de vlam in de 'Kranenburgse Poasboake' van Stichting Cultureel Collectief Kranenburg. Aangestoken door de 'Vuurkoning' van vorig jaar Herwin Reintjes met een fakkel vatte de houtstapel direct flink vlam. De Vordense coverband Bad Curls zorgde aansluitend in de feesttent voor een spetterend feest.

Door Jan Hendriksen

Er hing een ontzettende gemoedelijke sfeer rond het 28ste paasvuur op de Kranenburg. "We kunnen dan ook terugkijken op een zeer geslaagde paasvuur editie", aldus bestuurslid Han Wesselink van Stichting Cultuur Collectief Kranenburg. Op het paasvuur was een Judas geplaatst. Tot 'Vuurkoning 2018' werd Laurens de Knijf uit Amsterdam uitgeroepen. Hij was de man die rond 21.30 uur in de tweede ronde de met stro gevulde teertonne vlam deed vatten. De Amsterdammer was tijdens het Paasweekeinde op familiebezoek in Vorden. Aan het 'teertonne gooien' namen maar liefst 43 deelnemers deel, voor de presentatie zorgde André Knoef. De 'Kranenburgse Poasboake' was wel eens groter van omvang. "De hoeveelheid snoeihout dat gebracht wordt, wordt jaarlijks minder. Snoeihout wordt de laatste jaren steeds meer ingezet voor de productie van bio-energie voor de spaanplaat- en papierindustrie of voor de structuurverbetering van compost. Het zijn nu veelal alleen particulieren die snoeihout komen brengen. In verleden brachten ook groenbedrijven snoeihout. Maar dat komt steeds minder voor. Daardoor worden de paasvuren er niet groter op", aldus Wesselink.

Van oudsher branden met Pasen de paasvuren in het noorden en oosten van Nederland. Dit soort (meestal) openbare en sociale houtvuren maakt deel uit van het stelsel van 'jaarvuren' in Europa. In heel Europa worden op hoogtijdagen in diverse seizoenen vuren gebrand, die naar het tijdstip van ontsteken hun naam kregen. Naast de paasvuren zijn de vuren met de vasten, de meivuren, de Sint Jans- of midzomervuren en de Sint Maartensvuren de bekendste jaarvuren. Opmerkelijk is dat elk type jaarvuur zijn eigen verspreidingsgebied heeft. Volgens de kaart in de Europese Atlas is er vrij weinig overlap tussen de verschillende tradities. Het paasvuurgebied van Nederland sluit aan bij het grotere areaal in Duitsland en Denemarken. Het is waarschijnlijk voor voorchristelijke origine of overgenomen van andere Indo-Europeanen, maar kreeg later na de kerstening een christelijke invulling als het licht van Pasen en teken van de Verrijzenis van de Zoon van God, het licht der wereld. Oorspronkelijk vaak een eerbetoon aan de godin Ostara op haar gewijde offerplaatsen, werd het vuur een symbool van de overwinning op de dood door Christus' Verrijzenis met Pasen.

Op de paasvuren wordt dan ook vaak een pop of figuur al Judas symbolisch verbrand zoals dat ook op de Kranenburg gebeurde. Daar droeg de de pop de naam van Willem Holtverdeler!

Oecumenische Vrouwengroep

WICHMOND - Op woensdag 18 april houdt Oecumenische Vrouwengroep Wichmond een declamatie-avond. Enkele leden zullen stukjes tekst of een gedicht voor lezen. Dit zal beoordeeld worden door enkele aangewezen jury leden. Het begint om 19.45 uur met koffie/thee. De deur van het Withmundi gebouw aan de Dorpsstraat in Wichmond is vanaf 19.30 uur open. Wij hopen op een fijne avond, gasten zijn altijd welkom.

Ondernemerscafé over Algemene Verordening Gegevensbescherming

VORDEN - Donderdag 19 april vanaf 18.00 uur houdt het Vordens Ondernemers Café (VOC) een inspirerende avond voor ondernemende mensen in het Meestershuis. Deze avond zal Hans Gelok, IT specialist van IT Starts With Coffee, spreken over het onderwerp Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Per 25 mei 2018 geldt deze privacywetgeving in de hele Europese Unie voor alle organisaties die persoonsgegevens verwerken. Dus ook voor jou als ondernemer. Heb jij al maatregelen getroffen? En voldoe je aan de nieuwe regels?

Opgeven kan via de website.

Diploma's, jubilarissen en afscheid bij brandweerposten in Bronckhorst

Jubilarissen en afscheidnemers v.l.n.r.: George Kersten, Jeroen Broekman, Eric Bulten, burgemeester Besselink, René te Velthuis, Arnold Grotenhuijs, Henk Lubbers, Bennie Massen, Theo Nibbeling en Dick de Vries (afd. hoofd Brandweerondersteuning). Foto: Achterhoekfoto.nl/Paul Harmelink

HENGELO - In het gemeentehuis van Bronckhorst in Hengelo werd vrijdag 6 april de huldigingsavond gehouden van de brandweerposten Hengelo, Steenderen, Vorden en Zelhem. Deze avond werden diploma's uitgereikt, jubilarissen gehuldigd en afscheid genomen van vier brandweervrijwilligers. Uit handen van burgemeester Marianne Besselink ontvingen Henk Lubbers, Bennie Massen en Theo Nibbeling een Koninklijke onderscheiding.

Door Liesbeth Spaansen

Afdelingshoofd Brandweer Ondersteuning Dick de Vries verwelkomde burgemeester Besselink, actieve- en oud-leden en hun partners van de vier Bronckhorster posten en andere aanwezigen. Hij gaf een korte toelichting op de brandweerorganisatie zoals deze op dit moment reilt en zeilt en stelde de nieuwe leden voor van de vier posten in Bronckhorst. In haar speech blikte burgemeester Besselink terug op haar kennismaking met de vrijwillige brandweer en haar bezoeken aan de posten. Zij benadrukte het belang van de inzet en betrokkenheid van de brandweervrijwilligers voor de veiligheid van hun woonomgeving en daarmee de gemeente Bronckhorst. Zij mocht de dit jaar behaalde diploma's en bevorderingen uitreiken aan Jowilco Willemsen en Frank Wolters van post Hengelo, Marcel Woolschot en Dennis Hendriksen van post Zelhem en Matthijs Leussink, Roy Vlogman en Bernd Wuestenenk van post Vorden.
De postcommandanten spraken de jubilarissen toe, waarna de burgemeester de medailles opspeldde en de oorkonde overhandigde. Bloemen werden door de postcommandant gegeven. Het 25-jarig jubileum werd gevierd bij post Vorden door Jeroen Broekman, Eric Bulten en René te Velthuis en bij post Hengelo door George Kersten. Voor het 35-jarig jubileum werden Theo Nibbeling (post Hengelo) en Bennie Massen (post Zelhem) gehuldigd. Arnold Grotenhuijs (post Hengelo) nam afscheid na bijna 28 jaar als brandweervrijwilliger, Henk Lubbers (post Hengelo) na 38 jaar, Theo Nibbeling (post Hengelo) na bijna 34 jaar en Bennie Massen (post Zelhem) na ruim 35 jaar.

Koninklijke onderscheidingen uitgereikt in Bronckhorst. V.l.n.r. Jannie en Henk Lubbers, Bennie Massen, Thea en Theo Nibbelink en burgemeester Marianne Besselink. Foto: Liesbeth Spaansen

Tot slot mochten Henk Lubbers, Theo Nibbeling en Bennie Massen terug naar voren komen. Burgemeester Besselink was vol lof over de lange staat van dienst en inzet voor de brandweerposten in Bronckhorst. Henk Lubbers en Theo Nibbeling waren van 1980 tot 2018 lid van de vrijwillige brandweer in Hengelo. Bennie Massen was van 1982 tot 2018 lid van de vrijwillige brandweer in Zelhem. "Je leven lang bij de brandweer actief zijn. Daarom verander ik mijn rol van burgemeester en draai de pendule van mijn ambtsketen om naar de rol van vertegenwoordiger van de koning. De koning heeft het behaagd om jullie na al die inzet van de afgelopen jaren te huldigen en ik mag jullie de Koninklijke onderscheiding opspelden als Lid in de Orde van Oranje Nassau."

Column

Jarig

De tafel ligt vol, de vloer plakt, overal papier en lintjes. Het kastje uit de keuken tegen de muur in de kamer, daarbovenop plastic bekertjes en papieren bordjes. In het bed van mijn jongste vind ik drie ingedroogde frietjes en boven plakt het nog meer dan beneden. Iets met Fanta en een zelf bedachte zangwedstrijd.

In de keuken hoopt zich een feestelijke stapel resten op. In de koelkast bakjes smeersels in cellofaan, op de grond overgebleven gezinszakken (want ze hadden toch maar iets meer besteld voor de zekerheid), een aanrecht vol lege flessen en de vensterbank met lege bekers. Alle extra stoelen rondom de grote tafel en de spaarpotten weer vol.

Ze fladderden overal heen, het werd donker en de speeltuin was nog vol. Op de trampoline bijna pubers zacht verend in gesprek. De Playstation daarna dankbaar in gebruik want blijven praten is toch vooral voor volwassenen. "Mogen we schminken?" om negen uur 's avonds en geheid nog een week lang donkere wenkbrauwen met hardnekkige restjes.

Alle mannen wilden tomatensoep uit zak en de vrouwen gingen dapper voor de zelfgemaakte pompoen. Het wondje onderaan mijn rechterduim herinnert me aan hoe ik de groente probeerde te pellen met de kaasschaaf en daarbij onhandig uitschoot. In de oven een restje quiche en boven de cd-speler nog steeds op pauze. Daarnaast de speelgoedmand met daarop het gehele kinderservies uitgestald, het was een zangwedstrijd met catering.

Een hoepel met lichtjes erin, een goocheldoos en schilderdoeken met verf. Bellenblaas, stempelset, stoepkrijt met sjablonen, chocoladehazen, mok van Harry Potter want daarvan is ze fan, zwerkballen uit dezelfde film, oorbellen, bioscoopbon, armband uitgezocht door beste vriendin, snoepketting, boek en geld, geld geld.

De kinderen zijn verjaard en één dag na elkaar jarig. Op immens innemende wijze lieten hun- en onze vrienden zien hoe leuk ze gevonden worden en dat ze het waard zijn te vieren. Er talloze gedachten over te laten gaan en daarna met het best bedachte te overladen; in het liefste papier verpakt en met de leukste woorden versierd.

Ik dacht nog even aan toen ze kleiner waren en jarig zijn te overweldigend was om in vreugde te kunnen ervaren. Ze de verpakking leuker vonden dan de inhoud en het niet op konden brengen al die aandacht te aanvaarden zonder vermoeide tranen en de drang zich af te zonderen. En zelfs toen deed iedereen al zo zijn best. Ik zou de vloer bijna laten plakken om me te herinneren aan hoe blij we zijn mogen, om niet alleen mijn voeten maar ook mijzelf vast te houden in dit moment.

Waarin onze bescheiden oprit volstond met fietsen, een auto half op de stoep, de gang vol met jassen en stemmen als een gezellig concert. En dat ze ons voor het slapengaan vanuit het stapelbed bedankten, de koppies omdraaiden en de droom hebben voortgezet.

Na een dag dweilen en nagenieten vind ik zand in ons bed, en dat terwijl we niet zijn gaan wandelen op het strand vandaag. Het huis is ingenomen, met ons erbij. En ik ben trots op iedereen die we kennen.


Achterhoekse auteurs bespreken hoe het is om over je vader te schrijven

VORDEN – Martine Letterie uit Vorden en Jolande Withuis uit Zutphen schreven beiden boek over de geschiedenis van hun vader. Martine schreef het kinderboek 'Oorlog zonder vader' en Jolande's nieuwste non-fictieboek heet 'Raadselvader'. De ervaringen die ze hierbij opdeden, de verschillen en overeenkomsten, is een van de onderwerpen waarover de auteurs in gesprek gaan tijdens de lezing die zij zondagmiddag 15 april om 14.00 uur geven in Kasteel Vorden. Hier alvast een tipje van de sluier.

Door Bernadet te Velthuis

In 'Oorlog zonder vader', beschrijft Martine hoe het voor haar toen tienjarige vader Frank was toen zijn vader tijdens de Tweede Wereldoorlog opgepakt werd op verdenking van het feit dat hij communist was. In haar nieuwste 'Raadselvader' reconstrueert Jolande de geschiedenis van haar vader Berry en tegelijkertijd geeft ze een beeld van het opgroeien in een communistisch gezin tijdens de Koude oorlog.

Een van de grootste verschillen is dat Letterie over haar vader schrijft terwijl hij nog leeft, terwijl dat bij Withuis niet het geval is. Desondanks blijkt, in gesprek met beide auteurs, dat ze tijdens het schrijfproces veelal tegen dezelfde gevoelens en gedachtes aanliepen, waaronder 'wie ben ik om dit in te vullen?' en 'hoe verwoord ik dit?'. In Martine's geval omdat haar vader vaak niet meer wist hoe hij zich op een bepaald moment voelde. Martine Letterie: "Ik moest dus zelf zijn gevoel invoelen. Dat was best eng. Later toen hij het las gaf hij aan zichzelf erin te herkennen. Dat was wel het grootste compliment dat ik kon krijgen". Bij Jolande en haar vader liep bij leven de communicatie al stroef, wat resulteerde in veel onbeantwoorde vragen en raadsels. Bovendien was schrijven over haar overleden vader in het begin nog te emotioneel, dat werd pas naarmate de tijd verstreek gemakkelijker. Jolande: "En pas toen ik de relatie met mijn vader erin verwerkte, kreeg het boek de juiste toon."
Ondanks dat beiden een andere achtergrond hebben, waren er ook overeenkomsten binnen het gezinsleven. Zo groeiden Jolande Withuis (1949) en Martine Letterie (1958) beiden op in een niet-religieus gezin, terwijl het geloof toen juist overal leefde. Ook werkten hun moeders, iets wat in de jaren 50 en 60 vrij ongebruikelijk was en tot 1956 zelfs helemaal niet mocht. Martine: "Mijn moeder kon alleen een baan als kleuterjuf krijgen, omdat mijn vaders inkomen onregelmatig was.". Jolande: "Bij ons thuis werd er zelfs neergekeken op mensen die 'maar thuis zitten', waarmee men doelde op de huisvrouwen.". Beide moeders hechtten er dan ook waarde aan dat hun dochters later financieel zelfstandig zouden zijn.

Deze en meer overeenkomsten en verschillen zullen de auteurs tijdens de lezing op 15 april bespreken. Daarnaast zal Martine Letterie Jolande Withuis interviewen over haar nieuwste boek Raadselvader. Voorverkoop 10 euro en reserveringen bij Bruna Vorden. In de pauze is er mogelijkheid om boeken te kopen en te laten signeren.

Vrouwen van Nu

VORDEN - De maandelijkse avond van Vrouwen van Nu afdeling Vorden is geregeld door het eendagsbestuur. De avond op woensdag 11 april begint om 19.45 uur in de Herberg in Vorden. Bij uitzondering is deze maandelijkse avond in april een week naar voren verplaatst.

Bibliotheek zoekt KennisMakers

BRONCKHORST - De bibliotheek is bij uitstek een plaats om kennis te delen. Niet alleen kennis over boeken of literatuur, maar bijvoorbeeld ook hele praktische of technische kennis. Tegelijk biedt de bibliotheek een plaats voor verdieping van die kennis.

In de bibliotheek is echter niet alle kennis in huis: daarom worden KennisMakers gezocht. Wie weet bijvoorbeeld iets over tuinieren in de stad? Of over presenteren? Of over filmklassiekers uit de jaren '50, John F. Kennedy of iets heel anders? Die kan nu samen met de bibliotheek anderen kennis laten maken met zijn of haar kennis. Dit gebeurt op kleine schaal, met een groep belangstellenden aan, of bij een grote tafel in de publieke ruimte. De KennisMaker bepaalt zelf wat en hoe dit te gaan doen en samen met een medewerker van de bibliotheek wordt gekeken hoe dat kan worden georganiseerd. Bijvoorbeeld den eenmalige workshop geven, of een serie kleinschalige lezingen.

Zo wordt met ieders unieke kennis, een bijdrage geleverd aan de maatschappij, door samen met de bibliotheek deze kennis te verspreiden en te verdiepen en tegelijk wordt kennisgemaakt met mensen die in deze kennis geïnteresseerd zijn: echt een KennisMaker.

Wie KennisMaker wil worden en zijn of haar passie graag wil delen met anderen, stuurt een bericht via kennismakers@bibliotheekwestachterhoek.nl of vraagt het een van de medewerkers. Zij nemen contact op om verder te praten.

Column

2 april tot 28 oktober

Kranenburg

Thematentoonstelling "Heiligen en hun patronaten"

Heiligenbeeldenmuseum

2 april tot 31 oktober

Kranenburg

Thematentoonstelling 2018

Heiligenbeeldenmuseum

13 april

Zutphen

Stadswandeling Joods Zutphen

Synagoge Zutphen

13 april

Vorden

Expositie 'Rhythm in Nature'

Galerie De Burgerij

Vierakker

Aan tafel met de molenaar

Theetuin Vierakker

14 april

Vorden

REPAIR CAFE VORDEN

Stichting Welzijn Vorden

Vorden

Voorjaarsbloeiers op landgoed Kieftskamp

Landgoed De Kieftskamp

Vorden

Wijnhoeve Elanova: proeverij / rondleiding

Wijnhoeve Elanova

Vorden

Expositie 'Rhythm in Nature'

Galerie De Burgerij

Vorden

Ouder en Kind Vuurloop

Wijngoed Kranenburg

Vierakker

Aan tafel met de molenaar

Theetuin Vierakker

Zutphen

Jubileumconcert Excelsior Warnsveld

Buitensociëteit

15 april

Zutphen

Stadswandeling Joods Zutphen

Synagoge Zutphen

Vorden

Zondagmiddagconcerten

Dorpskerk Vorden

Vorden

Klassiek Gitaarduo in Dorpskerk Vorden

Dorpskerk Vorden

Vorden

Expositie 'Rhythm in Nature'

Galerie De Burgerij

20 april

Zutphen

Stadswandeling Joods Zutphen

Synagoge Zutphen

20 april

Zutphen

ONDERNEMERSNETWERK OPEN COFFEE ZUTPHEN

't Atrium Zutphen

Vorden

Expositie 'Rhythm in Nature'

Galerie De Burgerij

Vierakker

Aan tafel met de molenaar

Theetuin Vierakker

21 april

Vorden

Expositie 'Rhythm in Nature'

Galerie De Burgerij

Vierakker

Aan tafel met de molenaar

Theetuin Vierakker

22 april

Zutphen

Stadswandeling Joods Zutphen

Synagoge Zutphen

22 april

Vorden

Lezing over Escher.

Hotel Bakker

Vorden

Judith Nijland Trio speelt ABBA

Theater Onder de Molen

Open tuin in Vorden

VORDEN - Henny en Gerrit Vlogman houden een aantal open tuin dagen op het Eelmerink 2a in Vorden, om ook bezoekers te laten genieten van hun tuin. De tuin is te bezoeken op 28 april, 21 mei (2de Pinksterdag), 26 mei, 30 juni, 28 juli en 25 augustus van 13.00 uur tot 17.00 uur. De entree is vrij en er is koffie en thee.

Uitgangspunt van de voortuin is een vijftal zichtlijnen. Grindpaden scheiden de tuinvakken en rondom is een beukenheg geplaatst. Ter gelegenheid van de geboorte van de vier kleinkinderen van Henny en Gerrit zijn een liriodendron, een rode beuk, een kweepeer en een mispel geplant. Verder staan er in de tuin een dubbeltjesboom, sneeuwklokjesboom. Voor de, in 2016 gerealiseerde, overkapping is een liguster haag aangelegd. Aan de andere kant van het huis is een grasveld/boomgaard met een groente tuin. De groentetuin grenst aan de Rondweg evenals de 'bostuin' waar een aantal jaren geleden heesters en laagblijvende planten zijn aangeplant. Bezoekers kunnen via de bostuin rond het weitje en een plantsoen een klein wandelingetje maken over het perceel.

Bezoekers kunnen wenskaarten kopen waarvan de opbrengst ten goede komt aan Hospice Zutphen waar Henny en Gerrit vrijwilligerswerk doen.

Gitaarduo brengt klassieke muziek naar Dorpskerk

VORDEN - Stichting Vrienden van de Dorpskerk organiseert weer een concert op zondagmiddag 15 april, aanvang 15.30 uur. Deze keer een gitaarduo opgeleid in de klassieke muziek. Uitgevoerd wordt onder andere Death Valley - I. Daskalakis; Agua e Vinho - E.Gismonti; Sonata's K.533 & K.534 - D. Scarlatti; Tango Suite - A. Piazzolla enzovoort.

Silvan de Smit studeert klassiek gitaar aan het Conservatorium van Amsterdam. Hij is leerling van Johannes Möller, een zeer prestigieuze concertgitarist en componist. De afgelopen 3 jaar heeft hij bij Lydia Kennedy gestudeerd, zij nam o.a. filmmuziek op met strijkers van het concertgebouw orkest, kreeg lessen van Alexandre Lagoya en gaf vele concerten met haar gitaarduo. Voordat hij aan het Conservatorium studeerde kreeg hij les van Dingeman Coumou aan de Streekmuziekschool Alphen.

Iasonas Daskalakis is in 1991 geboren in Athene, Griekenland. In 2011 studeerde hij af op het Nationale Conservatorium van Athene met klassiek gitaar onder de vermelding van 'Excellence and 1st prize'. Hij nam deel aan vele festivals in Griekenland en heeft verschillende prijzen gewonnen bij competities. Van 2009 tot 2013 werkte hij als gitaardocent aan het Nationaal Conservatorium van Athene. In 2013 verhuisde hij naar Amsterdam om zijn muzikale studies voort te zetten, te blijven lesgeven en zich beziggehouden met compositie, piano en Indische muziek. In 2017 behaalde hij zijn Bachelor diploma aan het Conservatorium van Amsterdam.
Reserveren mogelijk via de website of telefonisch (tot 18.00 uur).

Kleurrijk voorjaar bij A quadraat

VORDEN - Tot 22 april zijn de ingetogen kleine schilderijen van Hans Dolieslager en het energieke werk van Sophie Walraven in de galerie te zien. De mooi met kleurrijke glazuren afgewerkte schalen, kopjes en kleine hangertjes laten zien hoe keramist en designer Olav Slingerland werkt.

Olav Slingerland liet al meerdere keren zijn keramiek zien. In de door hem ontwikkelde giettechniek gemaakte vazen en objecten zijn, met het kleurenpalet van geel tot oranjerood, blauwe en zacht grijs, een lust voor het oog. Sophie Walraven leeft zich het liefst uit op grote doeken. Het doek met de cactussen kent een prachtig lijnenspel, de tafels met fruit in kleur zijn met forse penseelstreek geschilderd op doek. Een grotere tegenstelling tussen het schilderwerk van Hans en Sophie kan er bijna niet bestaan: zij in krachtige penseelstreek, hij schildert minutieuze doekjes waarbij hij de maroeflage techniek toepast. Vanaf 6 mei gaat ook de beeldentuin aan de Mosselseweg 12 in Vorden open.

Kom in de voorjaarsstemming op landgoed Kieftskamp

VORDEN – Op landgoed de Kieftskamp in Vorden zijn volop voorjaarsbloeiers te zien, veelal stinzenplanten. Wandel op zaterdag 14 april mee met de boswachter van Geldersch Landschap & Kasteelen en kom helemaal in de voorjaarsstemming. Start: 14.00 uur op de parkeerplaats aan de Kieftskampweg, hoek Lieferinkweg, Vorden. Duur: 2 à 2,5 uur. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen gratis op vertoon van een geldige donateurspas. Betaling: contant op locatie (graag gepast). Kosten en informatie via website of Wim de Vries (06 - 17 320 363)of Joke Hoitink (06 - 54 668 064).

Passie na vijf jaar nog niets aan impact ingeboet

Naast het koor waren er vijf solisten: Johnny Bomers, Henri ter Braak, Herald Orriëns, Ellis Sportel en Marcel Zaat. Foto: Jan Hendriksen.

VORDEN – En weer was het een indrukwekkend schouwspel dat veel impact op het publiek had. Met hedendaagse muziekstukken en sterke solisten, poëzie, krantenartikelen en vaak confronterende beelden, een maar liefst honderd leden tellend koor en een muzikaal combo. De Passie beleefde in de Christus Koningkerk in Vorden op Goede Vrijdag (30 maart) zijn eerste lustrum. Goed voor tweemaal een volle kerk. Aan de middagvoorstelling ging een Stille tocht vooraf. Een groot kruis werd door vrijwilligers vanaf de Christus Koningkerk meegedragen langs de Vordense kerk(en). Het aantal deelnemers aan de Stille tocht was gering.

Door Jan Hendriksen

Voor het vijfde achtereenvolgende jaar alweer organiseerde de regionale parochie HH. Twaalf Apostelen in de Christus Koningkerk een eigentijdse uitvoering van de Passie. Daarnaast werd dit jaar de Passie ook opgevoerd in de Onze Lieve Vrouw Tenhemelopnemingkerk in Beltrum en in de Sint Caeciliakerk in Rietmolen, beiden behorend bij de Sint Paulusparochie. De Passie is het beroemde lijdensverhaal van Jezus van Nazareth en kent al sinds de Middeleeuwen een grote variëteit aan uitvoeringen. De laatste jaren is er een hernieuwde belangstelling voor, zowel voor de klassieke muzikale Passies als voor eigentijdse vormen, zoals The Passion die op Witte Donderdag in de Bijlmer in Amsterdam werd opgevoerd en die via de televisie op NPO 1 3.1 miljoen kijkers trok.

De projectgroep De Passie van de parochie HH. Twaalf Apostelen onder aanvoering van Margriet te Morsche uit Ruurlo geeft elk jaar nieuwe inhoud aan het oude verhaal. Hierbij worden teksten uit de Evangeliën afgewisseld met moderne liederen, poëzie, krantenartikelen en vaak confronterende beelden. Zo werden onder meer muzieknummers van Marco Borsato (Niemand) de 3JS (Geef mij een naam), Blof (De Storm, Dichterbij dan ooit en Beter), Freek de Jonge (Moederschoot), De Dijk (Kan ik iets voor je doen), Volumia (Hoe lang heb ik te leven), Guus Meeuwis (De Weg), Rob de Nijs (Zo zal het zijn) gezongen.

Kruisweg
Dit jaar had de projectgroep opnieuw gekozen voor een gewijzigde opzet. Het thema was 'Het kruis helpen dragen'. Naast een ingekorte versie van het Passieverhaal werd er in de viering aandacht geschonken aan de weg die Jezus moest volgen naar Golgotha na zijn veroordeling door Pilatus, de zogenaamde Kruisweg. Het verhaal werd door Marga Engelage, Jaap van Kranenburg, Wil Matti en Harry Scheve verteld vanuit de herinneringen van Simon van Cyrene, twintig jaar na de kruisiging. De soldaten verplichtten hem het kruis van Jezus te helpen dragen. Zijn verhaal en dat van anderen die langs de weg stonden waren het uitgangspunt van deze vijfde Passie.

Muziek
Voor het gezongen deel waren in de drie kerken projectkoren samengesteld waarvan de deelnemers uit 28 Achterhoekse dorpen en uit Brummen samengesteld waren. Naast de koren waren er vijf solisten (Johnny Bomers, Henri ter Braak, Herald Orriëns, Ellis Sportel en Marcel Zaat) en een combo bestaande uit (Eelco Schuil (piano), Erwin Heinen (gitaar), René Ooijman (basgitaar), Erik Leferink (slagwerk) en Hilde Wijklens (dwarsfluit)) ondersteunde het geheel muzikaal. De projectkoren stonden onder leiding van dirigent Frank Sterenborg.

Naast het lijdensverhaal waren er verdiepende meditaties en gedichten en actualiserende artikelen uit de media. De geprojecteerde afbeeldingen werkten vaak als een spiegel en meestal waren ze confronterend door hun actualiteit. De verschillende onderdelen vertelden elk hun eigen verhaal. Kortom die vijfde editie van de Passie in Vorden had aan kracht en impact na vijf jaar nog niets ingeboet. Alles zeggend en hoe toepasselijk waren misschien wel de woorden van het slotnummer: "Het wordt beter, met elkaar wordt het beter."

Zoektocht naar eieren bij muziekkoepel Vorden

Er werd druk gezocht naar de verstopte eieren. Foto:PR

VORDEN - De Vordense jeugd tot 12 jaar mocht Eerste Paasdag eieren zoeken. Stichting Muziekkoepel verzorgde dit kinderevenement voor de derde keer. De paashazen hadden flink hun best gedaan om de gekleurde plastic eieren te verstoppen.

Kinderen die een ei vonden, mochten deze inleveren bij de paashaas. Bovendien waren er drie grote eieren verstopt met een chocolade ei erin. De winnaars die deze eieren vonden kregen later een chocolade paashaas.

Er werd druk gezocht naar de verstopte eieren. Foto:PR

Vele kinderen, groot en klein, kwamen deze dag met hun ouders naar de muziekkoepel. Verder konden kinderen zich laten schminken en kon er geknutseld worden. Voor de papa's en mama's was er thee en koffie. Na het eieren zoeken kreeg ieder kind een chocoladepaas ei en een beker ranja. De kinderen konden nog even heerlijk spelen en uitrazen in de speeltuin, voordat ze huiswaarts keerden.

Neem een kijkje achter de schermen bij Inhetgroen

BAAK - Omroep Gelderland televisiepresentatrice Angelique Krüger opent op 20 april om 15.00 uur de Open dag van Hovenier Inhetgroen uit Baak. Een feestelijke happening ter ere van een nieuw pand en dé gelegenheid om eens kennis te maken met het team van Inhetgroen.

Tijdens deze feestelijke dag is er op diverse plekken in het pand gelegenheid om inspiratie op te doen. Van tuintips tot informatie over 'hoe kunt u de bomen het best verzorgen?'. Er is een ook houtcarving demonstratie met de kettingzaag. Maak ook van de gelegenheid gebruik om kennis te maken met de kleurrijke mensen die bij Inhetgroen werken. "Veel bedrijven praten over sociaal ondernemen of maatschappelijk verantwoord ondernemen, wij doen het," aldus Freddy en Sylvia Evers-ten Broek, oprichters en ondernemers van Inhetgroen. Het bedrijf biedt namelijk ook volop werkgelegenheid aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, uiteraard onder zorgvuldige begeleiding. Een dag bij uitstek voor hen om ook trots op te zijn.

Bezoekers mogen hun gegevens achterlaten bij vertrek, want dan maken zij ook nog eens kans op een mooie prijs: een halve dag van het kleurrijke Inhetgroen tuinteam.

Noteer deze Open dag in de agenda: Vrijdag 20 april van 14.30 tot 19.30 uur. Wees welkom.

SamenLoop voor Hoop Teaminfoavond

BRONCKHORST/ZELHEM - De derde teamavond voor teams die zich al hebben opgegeven voor de SamenLoop voor Hoop Bronckhorst en belangstellenden wordt donderdag 19 april gehouden.

De SamenLoop vindt plaats op 9 en 10 juni op het Pax terrein in Hengelo. Wie bezig is met de samenstelling van een team of nadere informatie wil, is van harte welkom. Op deze avond is ambassadeur van de SamenLoop voor Hoop Bronckhorst burgemeester Marianne Besselink aanwezig en vertelt Martijn van Pampus over zijn zoon bij wie een aantal jaren geleden kanker is geconstateerd.
Verder het laatste nieuws over de teams, de kaarsenceremonie en de kinderloop.

Het bestuur van de SamenLoop Bronckhorst, Dirk Hiddink, Hans Lubbers, Cilia Luimes, Ben de Vries, Marga Lubbers, Herman Luimes en Joke Berendsen, nodigt iedereen uit voor deze avond, die wordt gehouden in Ellens Restaurant aan de Burgemeester Rijpstrastraat 10 in Zelhem. Inloop vanaf 19.30 uur, aanvang 20.00 uur.

Kijk voor meer informatie en om aan te melden op de website of Facebook.

samenloopvoorhoop.nl/bronckhorst

Facebook SamenLoop voor Hoop Bronckhorst

Op stoom in de Cactusoase

RUURLO - De jaarlijkse Voorjaarsrijdag van spoorwegmodelbouwvereniging De Seinpaal vindt plaats op zondag 15 april. Middelpunt is de 400 vierkante meter grote LGB-baan, dagelijks voor de bezoekers van Belevingspark Cactusoase te bezichtigen. Deze zondag zullen er voor de gelegenheid alleen stoomtreinen rijden, waaronder enkele locomotieven die voor hun aandrijving echt gebruikmaken van stoom. Ook de andere modelspoorbanen van de vereniging en die van enkele leden zijn in bedrijf.

De kleinste baan is niet groter dan 25 bij 35 centimeter. Er is een Z-baan (schaal 1:220) en een N-baan waarbij goed te zien is hoe een modelspoorbaan opgebouwd wordt. Het oudste lid van de vereniging toont een aantal zelfgebouwde modellen van bestaande trams en enkele andere leden verzorgen demonstraties. In een van de grote vitrines is een modelspoorbaan gebouwd die bestuurd wordt door een computer en waarop treinen zelf hun weg zoeken. Zoals inmiddels gebruikelijk zijn gastrijders met hun LGB-treinen van harte welkom om hun modellen op de grote baan door het Mexicaanse rotslandschap te laten rijden. Postzegelseries van Hans Klaassen vertellen iets over de treingeschiedenis.

Het Voorjaarsrijdag-deel is van 10.00 tot 17.00 uur gratis toegankelijk. Bezichtiging van het Cactuspark kost de normale entree. Het adres is Jongermanssteeg 6 in Ruurlo.

Voorbereidingen wegrace leden Hamove in volle gang

Victor Steeman Supersport 300. Foto: Henk Teerink

HENGELO - De afgelopen weken vonden er op verschillende circuits in Europa trainingen plaats waar diverse Hamove leden hun nieuwe motor aan de tand voelden ter voorbereiding op het wegrace seizoen 2018. Veelal trainden zij in Frankrijk en Spanje. Een aantal leden reden ook een dag op het TT Circuit Assen.

Het performance Racing Achterhoek heeft twee weken geleden getraind op het circuit van Val du Vienne in Frankrijk. Joey den Besten reed op een Kawasaki Superbike ZX10R 1000 machine en Ilja Caljouw probeerde de Yamaha R6 Supersport 600 uit. Helaas speelden de weergoden niet mee en regende het voortdurend. Hierdoor kon niet alles getest worden wat het team graag wilde. Teameigenaar Tonny Wassink had zijn 250cc Honda ook meegenomen naar Frankrijk,maar door het koude en natte weer liet hij zijn Honda wijselijk aan de kant staan. Afgelopen maandag werd er onder ideale weersomstandigheden één dag getest op het TT Circuit Assen.

Naast het Performance Racing Achterhoek reden nog een aantal Hamove leden in Frankrijk waaronder Toine Gierkink, Victor Steeman en Tasia Rodink. Toine Gierkink zal de overstap maken van de Supersport 300 naar de Supercup 1000. Hij komt uit op een Suzuki in het OW-Cup kampioenschap dat aanstaande zaterdag zal beginnen op het TT circuit Assen. Hij zette in Val du Vienne de snelste tijd van de week neer. Dat deed hij op de laatste dag toen er twee sessies op een droge baan gereden konden worden.

Victor Steeman reed afgelopen twee seizoenen in de Red Bull MotoGP Rookies Cup, de talentencompetitie voor de Grand Prix. Aan het einde van seizoen 2017 kreeg Steeman te horen dat hij dit jaar niet meer verder mocht in deze competitie. De talentvolle coureur uit Lathum ging op zoek naar een nieuwe uitdaging en vond deze in de onlangs opgezette Supersport 300 klasse. De eerste echte krachtmeting voor Steeman zal zijn in het weekend van 27 tot en met 29 april. Dan rijdt hij zijn eerste race met de KTM op het circuit van Oschersleben in Duitsland.

Snelle dame Tasia Rodink liet weten dit jaar in Hengelo Gld. te rijden en aan de 500 kilometer van Assen te zullen deelnemen. In Hengelo zal ze rijden op haar vertrouwde 125 cc Honda. In Assen zal ze samen met haar vriend Kevin van Leuven uitkomen op een supersport 600. De afgelopen weken reden onder andere de leden Rob Hartog, Scott Deroue en Cliff Kloots vele kilometers op diverse Spaanse circuits ter voorbereiding van het aankomende seizoen. Aankomende zaterdag zal er in Assen de eerste OW-Cup race van dit jaar verreden worden. Een week later van 20 t/m 24 april staat het WK SBK in Assen op het programma. Daarin komt onder meer wereldkampioen Jonathan Rea en onze Nederlandse topper Michael v.d. Mark in actie. De Hamove leden Hartog en Deroue zullen te zien zijn in het WK Supersport 600 en WK Supersport 300 kampioenschap dat weekend.

Het Internationale Road Racing Championship zal hun eerste wedstrijden rijden op 5 en 6 mei in Hengelo Gld. op het prachtige circuit de Varsselring.

GP van Delden Clubcross V.A.M.C.

De start van de open klasse. Foto: Marieke Rouwenhorst

VORDEN - Lachende gezichten bij de leden van V.A.M.C. de Graafschaprijders. Op een steenworp afstand van het voormalige circuit van Delden werd de 'GP van Delden' verreden zoals men liefkozend een clubcross noemt bij de vereniging. Als gastheer had de familie Groot Enzerink aan de Deldenseweg de club uitgenodigd om een clubcross te organiseren. Waar overal in de omgeving wedstrijden werden afgelast ging het hier door. De crosscommissie had samen met de grondeigenaar het tijdelijke circuit perfect geprepareerd. Geen springbulten maar mooie bochten en een lekkere snelheid waren ingrediënten die spannend wedstrijden beloofde.

Een kleine veertig leden hadden zich aangemeld in vijf klassen. De oproep voor een brommer klasse werd gehonoreerd maar was blijkbaar niet goed aangekomen. De crosscommissie vond dat jammer maar ziet voor de toekomst nog steeds wel mogelijkheden.

Bij de jeugd ging de winst Nick van Ommen die uitkwam in de 65 cc categorie. Ondanks dat door omstandigheden hij de enige was, vond de V.A.M.C zoals ze dit al jaren doet, iedereen de mogelijkheid moet hebben om te rijden en zeker de jeugd. Unicum deze dag een wedstrijd met quad's waarin Michel ter Vrugt winnaar werd. In de 125 cc werd Maurice van de Berg winnaar na een pittig gevecht met Yakimo Malawauw. Het scheelde echter maar een punt anders had Yakimo de wedstrijd gewonnen.
Bij de recreanten was er een stevige strijd aan de gang, het drietal Joost Mokkink, Jarno Meulenbeek en Marten Zilvold gaf elkaar geen duimbreed toe, maar één moest er aan het eind van de dag winnaar zijn en dat was jeugdrijder Joost Mokkink.
Met de EK enduro wedstrijden in Italië voor de boeg moesten er nog meters gemaakt worden met de nieuwe motor door Jan Willem Arendsen. In de open klasse moest hij echter wel de strijd aangaan met enduro coryfee Peter Bergsma. Won Jan Willem Arendsen de eerste manche, de tweede was een prooi voor Peter Bergsma. De laatste manche telt bij gelijk aantal punten; derhalve won Peter Bergsma het dagklassement.

De wedstrijddag was goed en strak georganiseerd door de Vordense motorclub. Zelfs de E.H.B.O hoefde geen een keer in actie te komen. Onder toeziend oog van veel buurtbewoners heerste een gezellige sfeer. De V.A.M.C bedankte de familie Groot Enzerink, vrijwilligers en het buurtschap Delden voor de gastvrijheid.

De volgende clubcross is alweer op 14 april, ook in buurschap Delden.

Nieuwe hardloopshirts voor Runners

VORDEN - Met trots presenteren de leden van Runners Vorden hun nieuwe hardloopshirts. Deze zijn gesponsord door Qube Accountants uit Doetinchem. De leden waren blij verrast dat Fred Hofman, zelf ook Runner, tijdens de laatste jaarvergadering van Runners Vorden, bekendmaakte dat hij een hardloopshirt wilde aanbieden. Runners Vorden is een hardloopvereniging in Vorden die elke donderdagavond op 3 niveaus traint vanaf Sporthal Het Jebbink. Zodra de avonden weer langer worden zijn de trainingen in de prachtige bossen rondom Vorden. Kijk voor meer informatie op de website.

Statiegeld voor het zwembad

VORDEN - Alweer voor het derde jaar kan iedereen die zijn flessen inlevert bij de Albert Heijn te Vorden het statiegeld doneren aan het zwembad. Met deze actie wil Wilbert Grotenhuys van de Albert Heijn het zwembad een financieel steuntje in de rug geven. De Stichting Zwembad In de Dennen is erg blij met de actie en hoopt op een mooie opbrengst die op termijn zal worden gebruikt om de huidige zandfilters te vervangen.

Nieuwe voorzitter Marion van Beelen: "Je staat er als bezoeker misschien niet altijd bij stil, maar het kost gewoon veel geld om het zwembad draaiende te houden. Zo komt nu de tijd dat we rekening moeten houden met (groot) onderhoud aan de techniek die hoort bij het zwembad. Onze vrijwilligers houden het zwembad tiptop in orde, maar ook pompen, filters en dergelijke hebben nu eenmaal niet het eeuwige leven.".

Op zondag 29 april begint het badseizoen weer. Het zwembad opent dan op feestelijke wijze het seizoen.

v.v. Vorden gaat voor G-voetbal

VORDEN - Voetbalvereniging Vorden is dit seizoen begonnen met het G-voetbal en er traint wekelijks een groep van ongeveer 8 tot 10 spelers en speelsters in de leeftijd van 18 tot 45 jaar.

Samen met G-voetballer Sidney Gout is v.v. Vorden enthousiast geworden en is de vereniging in oktober gestart met de trainingen voor een groep spelers/speelsters uit Vorden, Hengelo, Steenderen en Olburgen. Er wordt iedere week getraind op maandagavond van 19.45 tot 20.45 uur en in het voorjaar zijn er plannen om ook één of meerdere oefenwedstrijden te gaan spelen en bij voldoende animo willen wij gaan starten met competitievoetbal in het seizoen 2018/2019.

G-voetbal is een wedstrijdvorm op een half veld waar teams van 7 spelers met een lichamelijke of verstandelijke beperking tegen elkaar voetballen. In de regio is er bijvoorbeeld bij AZC in Zutphen (senioren en jeugd) en Witkampers (jeugd) de gelegenheid om als G-speler te gaan voetballen bij een club. In de gemeente Bronckhorst is deze gelegenheid echter niet aanwezig.

Heb jij ook zin om mee te doen, of ken je een persoon die het G-voetbal ook erg leuk vindt, kom dan gezellig langs op maandagavond op Sportpark 't Grote Veld om te kijken of om mee te trainen. Voor vragen neem contact op met Jet Wolbrink of het secretariaat.

Eerste duivenvlucht van het seizoen

BRONCKHORST – De eerste wedvlucht van het seizoen is vervlogen. Hierbij de uitslagen van de vlucht van zaterdag 7 april van de duivenverenigingen in de gemeente Bronckhorst: PV Steeds Sneller Hengelo en PV Vorden.

PV Steeds Sneller Hengelo
Zaterdag 7 april werd de eerste wedvlucht van 2018 gevlogen vanuit Tongeren. Van acht deelnemers werden om 11.45 uur 74 duiven gelost bij zuidoostenwind kracht 3. Uitslag wedvlucht: R. Koers (3/10) 1-17-18, J. Teunissen (4/11) 2-5-6-19, E. Koers (2/10) 3- 14, L. Te Stroet (5/18) 4-8-10-12-13, G. Haverkamp (1/10) 7, G. Duitshof (4/8) 9-11-15-16.

PV-Vorden
De eerste vitessevlucht had een taai verloop, want de duiven moeten weer in het ritme komen. De losplaats was Tongeren, een afstand van 150 kilometer. Uitslag: H.B.M. Hoksbergen 1, Ashley Eykelkamp 2-3-8, R. Hoff 4, H.J. Stokkink 5, T.J. Berentsen 6-9, G.H.H. Kelderman 7, Roy Schipper 10.

Lezing over de Short Stirling crash

De Short Stirling in de Kerkstraat in Hengelo. Foto: archief Jean Kreunen

HENGELO - De lezing over de Short Stirling bommenwerper crash op 8 september 1941 te Hengelo Gelderland wordt maandag 16 april georganiseerd door stichting Achterhoeks Museum 1940-1945 in het kader van '2018, jaar van het verzet'. De presentatie wordt verzorgd door Jean Kreunen, oud-directeur Achterhoeks Museum 1940-1945 en actief bestuurslid van Oorlogsmuseum Overloon.

Als jonge man kreeg Jean Kreunen van zijn opa een foto van een Engelse bommenwerper die bij zijn ouderhuis midden in het Gelderse dorp Hengelo door de straat kwam. Bij navraag waar die bommenwerper vandaan kwam, werd bekend dat die op 8 september 1941 een paar kilometer buiten het dorp was gecrasht. De bemanning ontsnapte en ze werden binnen een paar dagen allemaal opgepakt en krijgsgevangen gemaakt. De navigator Richard Pape schreef een boek over deze crash en zijn meerdere ontsnappingspogingen, genaamd 'Met hand en tand', wat uiteindelijk in 1954 een million seller werd. Een hoofdrol in dit boeiende verhaal is weggelegd voor de heren Besselink en Agterkamp uit Toldijk die vanwege hulp aan twee van de vliegers werden opgepakt en ter dood veroordeeld. Hun verzetsverhaal staat symbool in dit 'Jaar van het verzet'.
Uniek nooit eerder vertoonde documenten en fotomateriaal, met de achtergrond verhalen, gedurende veertig jaar verzameld door Jean Kreunen worden op een boeiende wijze gepresenteerd vanaf 20.00 uur in Partycentrum Langeler, Spalstraat 5 in Hengelo Gld. De zaal is open vanaf 19.30 uur, aanvang 20.00 uur. Entree 5 euro per persoon, inclusief koffie/thee.


achterhoeksmuseum1940-1945.nl

Lions Club Bronckhorst verkocht ruim drieduizend bossen tulpen

Leden van de Lionsclub Bronckhorst. Foto: PR

BRONCKHORST - Lions Club Bronckhorst bedankt de inwoners van Bronckhorst voor het kopen van bossen tulpen. In totaal drieduizend bossen hebben de leden van LC Bronckhorst verkocht gedurende vijf zaterdagen in maart. Dat gebeurde op stralende lentedagen, maar ook in de gure kou; de omstandigheden waren dit jaar zeer wisselend.

Iedere zaterdag in maart gingen de LC-leden langs de deuren, in Steenderen, Baak, Toldijk, Hummelo, Keppel, Drempt, Vorden, Wichmond, Hengelo, Zelhem en Halle. De opbrengst wordt nu berekend en daarna helemaal verdeeld onder de goede doelen van Lions Club Bronkhorst. Dat zijn dit jaar de openluchtzwembaden in de gemeente Bronckhorst (In de Dennen in Vorden, Het Elderink in Hengelo, burgemeester Kruijffbad in Steenderen en het Hessenbad in Hoog-Keppel), Kinderen van de Voedselbank en stichting Kacema Musuma, voor weeskinderen in Zambia.

LC Bronckhorst is blij dat zoveel inwoners tulpen hebben gekocht en zo mede de goede doelen steunen. Volgend jaar houdt de club weer de tulpenactie.

Thuiswedstrijd jongste zwemmers van de Berkelduikers

De jongste zwemmers van de Berkelduikers. Foto: PR

LOCHEM - Zaterdag 7 april hebben wel eenentwintig kinderen van de jongste zwemmers van de Berkelduikers, alweer hun vierde dolfijn-wedstrijd van dit seizoen gezwommen.

Al deze kinderen trainen bij de basisgroep waarvan de jongste kinderen nog maar vijf jaar zijn. Deze keer was het een thuiswedstrijd bij zwembad de Beemd in Lochem. Met nog drie andere verenigingen en aangemoedigd door de vele meegekomen toeschouwers, was het voor iedereen weer een leuke wedstrijdervaring. En vanwege de goede inzet ging iedereen met een welverdiende medaille huiswaarts.

Quintus meiden D1 kampioen

HENGELO – Met het eind van het handbalseizoen in zicht speelden de meiden D1 hun laatste wedstrijd. Met een eindstand van 21-5 bleken ze te sterk voor hun tegenstander en het kampioenschap werd gevierd.

Zondag 8 april was de laatste wedstrijd van de D1 thuis tegen Artemis. Er waren veel toeschouwers, vaders moeders broers en zussen en opa's en oma's en ooms en tantes en vrienden. De meiden waren een beetje zenuwachtig voor deze kampioenswedstrijd. De eerste helft liet Quintus tegenstander Artemis alle hoeken van het veld zien. Ruststand 11-0. Tweede helft deden ze iets rustiger aan. Vijf minuten voor het einde begon de tribune te zingen 'kampioenen' en terecht, wat een presentatie, eindstand 21-5. Na het eindsignaal begon het feest, dat werd gevierd met een mooie fototaart, een kampioensshirt en een rondgang door het dorp met als afsluiting een patatje en snack. Van de sponsor Jet de uit en thuis kapster kregen ze een gevuld tasje, wat door de meiden werd gewaardeerd. Ook de laatste wedstrijd van Quintus E1 was thuis tegen Artemis. Een mooie en spannende wedstrijd, waarbij beide teams aanvallend en verdedigend goed speelden. Eindstand 8-7 voor Quintus.
Dames 1 speelde eveneens thuis tegen een Artemis team. Quintus was goed gefocust in de eerste helft en stond steeds twee a drie punten voor. Ruststand 9-6. De tweede helft zakte het tempo van Quintus en met vijf wissels op de bank kwam Artemis langzaam dichterbij. Twee minuten voor het eind was het gelijk. Quintus wist het goed uit te spelen. Eindstand 15-15.

Quintus HC1 moest uit naar Varsseveld. Al gauw was duidelijk dat Reflex HC1 een maatje te groot was. Hoewel Quintus in de aanval een paar mooie combinatie via de cirkel liet zien, konden ze geen aansluiting vinden. Verdedigend mocht het wel wat fanatieker. De tweede helft bleven ze er voor gaan. Eindstand 30 -11.

Members Only bij LIVE@IDEAAL

Zelhem - Woensdagavond 11 april staat het duo 'Members Only' centraal in het programma live@ideaal, dat tussen 20.00 en 22.00 uur vanuit de iBeat Recording Studio in Zelhem wordt uitgezonden. Het duo speelt live en Susanne en Kees zullen door de presentator worden bevraagd over hun 'roots' en aspiraties in de muziek.

Members Only is een akoestisch duo bestaande uit Susanne Abrahams (zang) en Kees Rietveld (Gitaar). Ze spelen covers (van pop tot soul) in een eigen warm en aangenaam geluid.

Susanne is een veelzijdige zangeres, die met haar 45 lentes al redelijk wat ervaring heeft opgedaan als zangeres. Ze was lead-zangeres gedaan bij verschillende bands, waarbij haar voorkeur altijd heeft gelegen bij de wat meer soulvolle nummers.

Kees bespeelt als gitarist/multi-instrumentalist alles wat snaren, toetsen en trommelvellen heeft. Op zijn 13e begon hij met gitaar spelen en op zijn 18e speelde hij in zijn eerste band. Hij speelde in Latin bands, Gypsy jazz, als flamencogitarist en als solo-artiest. Momenteel is hij ook actief als gitarist in de Doetinchemse coverband husBand en als bassist/gitarist in de Nijmeegse jazz/fusion formatie State of Choc.

Live@Ideaal wordt iedere woensdagavond tussen 20.00 en 22.00 uur uitgezonden. Het programma is live te beluisteren via Radio Ideaal. Live meekijken kan op woensdagavond vanaf 19.30 uur via de website.

Achterhoek College Tour met Nout Wellink en Annemarie Jorritsma

Annemarie Jorritsma en Nout Wellink zijn te gast in de laatste editie van Achterhoek College Tour. Foto: PR

DOETINCHEM – Ze hebben het gebracht tot de absolute top. Nout Wellink (27 augustus 1943, Bredevoort) en Annemarie Jorritsma (1 juni 1950, Hengelo) zijn de twee prominente gasten in de laatste editie van het drieluik van de Achterhoek College Tour. Op zondag 15 april in de Rabobankzaal van Amphion.

Onder leiding van Erik Hagelstein praten de twee prominenten uit de Achterhoek over de toekomst van onze regio. Wat is ons imago in de rest van Nederland, hoe houden we ons staande in het hedendaagse economische geweld, wat moet de Achterhoek doen om vitaal en leefbaar te blijven?
Wellink en Jorritsma zijn twee van de twintig geboren en/of getogen Achterhoekers in het boek Parels van de Achterhoek. Dat werd in december vorig jaar gepresenteerd in dezelfde zaal in Amphion. Ze hebben respectievelijk naam gemaakt als President van de Nederlandsche Bank en bestuurder van de Bank of China (Wellink) en minister in twee kabinetten, burgemeester en fractieleider van de VVD in de Senaat (Jorritsma). Beiden hebben ze een warme band met hun geboortestreek, als zoon van het hoofd van een katholieke school in Bredevoort en dochter van een molenaar uit Hengelo. Bovendien zijn ze jaren geleden vertrokken uit de Achterhoek en hebben ze genoeg afstand genomen om objectief te oordelen over de kansen, krachten en zwaktes van de regio.
De Achterhoek College op 15 april, begint om 14 uur en duurt anderhalf uur. De muzikale omlijsting is in handen van twee jonge, regionale musici. Gitarist Wies Knipping en zangeres Emma Lukassen maken de verbinding tussen de succesvolle, gearriveerde Achterhoekers en aanstormend talent.

Little Steve & The Big Beat, zondag in De Lange Gang in Groenlo. Foto: PR
Little Steve & The Big Beat, zondag in De Lange Gang in Groenlo. Foto: PR

De derde en laatste editie van de Achterhoek College Tour is zondag 15 april vanaf 14 uur. Kaarten à 7,50 euro inclusief consumptie zijn te bestellen via de website: www.amphion.nl.

Muziek en Dementie

LOCHEM - Vrijdag 13 april van 10.30 tot 12.00 uur is er een speciaal Alzheimer Café waar men kan ervaren wat muziek met iemand kan doen. Dit vindt plaats bij Eetcafé Scholten, Bierstraat 4 in Lochem. Te gast is Koen van Ravensberg, die o.a. werkt als muziekagoog.

Een muziekagoog gebruikt muziek als middel om mensen te ondersteunen. Koen van Ravensberg zal op deze ochtend vertellen over zijn werkwijze, maar zal de bezoekers ook zelf laten ervaren wat samen muziek maken kan doen. Er zal tijd zijn voor vragen en uitwisselen van ervaringen. Meer en meer wordt aangetoond hoe belangrijk muziek is o.a. in relatie tot het dementieproces. Muziek en bewegen houden de hersenen actief en kunnen het dementieproces vertragen. Het is zelfs mogelijk dat mensen weer beter kunnen functioneren. Mensen kunnen emotioneel geraakt worden of er kunnen opeens herinneringen naar boven komen.

U hoeft zich niet aan te melden en de toegang is vrij.

Sportinstuif Bronckhorst met slag en stoot gestart

HENGELO - De organisatie van de Sportinstuif Bronckhorst, die zaterdagmiddag 7 april in de aanloop naar de Special Olympics 2018 werd gehouden in sportcentrum Aerofitt in Hengelo mocht rekenen op veel belangstelling. Burgemeester Marianne Besselink nam de uitdaging deze middag aan en bokste met voormalig Nederlands bokser Orhan Delibas.

Door Liesbeth Spaansen

In acht Achterhoekse gemeenten worden sportinstuiven georganiseerd in aanloop naar de Special Olympics, waaraan iedereen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking kan meedoen. Tijdens zo'n sportinstuif kunnen zij gratis kennismaken met verschillende sporten. De Bronckhorster sportmiddag was de derde op rij. Sportcentrum AeroFitt, golfclub 't Zelle en badmintonverenigingen HBC Hengelo, Flash Vorden en BC Steenderen stelden het programma samen en de sporters konden kiezen uit fitness, badminton, golf of boksen. De organisatie Achterhoek in Beweging was blij bij AeroFitt te gast te mogen zijn en wenste iedereen veel plezier.
Burgemeester Besselink was deze middag aanwezig. "We zijn supertrots dat de Special Olympics 8, 9 en 10 juni in de Achterhoek mogen plaatsvinden. Wat ik zo leuk vind is, dat er in de Achterhoek dan een groep mensen op staat om aandacht te vragen voor het unieke aangepaste sporten. We geloven erin dat iedereen moet kunnen sporten en gebruiken nu de Special Olympics als mooi uithangbord om te zorgen dat we daar veel meer aandacht voor krijgen. Tijdens de Special Olympics hebben we badminton en golf in de gemeente en andere sporten zitten in andere delen van de Achterhoek. Vanmiddag kun je even snuffelen of een sport wat voor je is. Ik wil de groep mensen die dit allemaal organiseert hartelijk danken voor hun inzet en een speciale dank aan AeroFitt die geheel omniet de hele ruimte beschikbaar stelt. Grote pluim en waardering. Ik wens jullie een hele fijne dag." Na een aantal slagen en stoten tussen de burgemeester en de voormalig Nederlands bokser was de middag geopend. Bokser Orhan Delibas vertelde in het kort over zijn indrukwekkende sportcarrière. Hij heeft nu een sportschool waar veel kinderen de bokssport kunnen leren. Een flinke groep belangstellenden meldden zich bij hem na de officiële opening. Na een warming-up gingen zij aan de slag. Jet vermaakte zich eerst in de fitnesszaal. "Ik vind het hier heel leuk," vertelde ze, terwijl ze op de fiets zat. "Kijk, ik heb tien minuten gefietst. We gaan nu boksen."

Bridgen in Toldijk

TOLDIJK - Op donderdag 5 april 2018 was in zaal Den Bremer de eerste speelavond van de zesde en laatste ronde van de competitie van Bridgeclub Bronkhorst. De uitslag van deze speelavond was als volgt: Lijn A. 1. Dick Brinkman en Hans Dekker 60,83%, 2. Annie Hartman en Hans Jansen 58,75%, 3. Will Snelder en Bert Botschuyver 56,25%. Lijn B. 1. Dinie Volkers en Dick Kwakkel 66,72%, 2. Irene Lichtenberg en Theo Schoenaker 63,75%, 3. Margaret Heijting en Gerda Tankink 52,60%. Lijn C. 1. Ab Boers en Henk Boers 62,50%, 2. Riekie Nieuwenhuis en Riet Niesink 61,46%, 3. Hermien Veenhuis en Els Westerhof 57,29%. Op donderdag 12 april is de volgende speelavond. Afmelden minstens vóór 12.00 uur op de wedstrijddag via: 06-25198329.

Benefietconcert 'Spöllen tegen kanker'

Dirk Hiddink, Mart Riethorst, Ferdi Jolij, Jan Ottink en Hans Keuper samen tegen kanker. Foto: PR

HENGELO/BRONCKHORST - Als Jan Ottink (Jan Ottink Band), Ferdi Jolij (Old Ni-js) en Hans Keuper (Boh Foi Toch) bij elkaar aan tafel zitten in 'Ons Huis' heerst een sfeer van 'oude jongens krentenbrood' tussen deze drie iconen uit de Achterhoekse dialectmuziek. De mannen slaan met 'Spöllen tegen kanker' de handen ineen om een bijdrage te leveren aan de SamenLoop voor Hoop Bronckhorst, ten bate van het KWF, door met elkaar een Benefietconcert te geven in Ons Huis Hengelo, zondag 22 april, van 11.30 uur tot 18.00 uur.

Door Henri Walterbos

Naast drie voornoemde bands verzorgen de Iesellander Muzikanten die dag een koffieconcert. Ook Dirk Hiddink (SamenLoop voor Hoop Bronckhorst), Mart Riethorst (Ons Huis) en Rita Keuper zijn aangeschoven. Allen spelen een rol in de totstandkoming van 'Spöllen tegen kanker'.

"Voor een stukje invulling van het entertainment tijdens de SamenLoop voor Hoop Bronckhorst, op 9 en 10 juni in Hengelo, werd contact opgenomen met Rita Keuper om haar te vragen of Boh Foi Toch misschien genegen was om aan dit verzoek te voldoen," begint Hiddink. Omdat er door het KWF-concept tijdens het evenement zelf geen entree gevraagd mag worden, moest iets anders bedacht worden. Rita besprak het idee van Boh Foi Toch Benefietconcert met de band. "Vanuit de band kwam het idee om het dan breder te trekken, meer stijlen er bij te halen, zoals ook nu met de Egerländermuziek," vult Rita aan.

Zowel Hans, Ferdi als Jan toonden de bereidwilligheid om deel te nemen. Hans kent het fenomeen SamenLoop van Hoop. Bandlid Willem te Molder was ambassadeur van de SamenLoop voor Hoop Oost Gelre in zijn woonplaats Groenlo, juni 2017. Daarnaast toonde de band zich bereid tegen het hoogste bod een huiskamerconcert te verzorgen, als onderdeel van een onlineveiling ten bate van hetzelfde evenement. "Ik vind persoonlijk zelf dat we dat eigenlijk vaker zouden kunnen doen. We werken allemaal graag aan het benefiet mee. Het woord kanker zegt dan eigenlijk al genoeg," sluit Hans ernstig af.

Ferdi kent de SamenLoop door de kleinkinderen. "Dan vragen ze wat je sponsort voor het rondjes lopen en doe je dat. Dan zeg je iets toe en komen ze naderhand het geld innen. Maar, dan hebben ze bijvoorbeeld vijftig rondjes gelopen en ben je vergeten een maximum af te spreken," lacht hij er nu om. Wat het benefietconcert betreft hoefde hij binnen de band weinig uit te leggen. "Wat natuurlijk meespeelde is dat we de ziekte allemaal van nabij hebben meegemaakt met het overlijden van een collega aan een hersentumor," hiermee doelend op Jan Manschot waar Ferdi vele jaren mee samen speelde in zowel Normaal als Boh Foi Toch.

Jan Ottink zegde eveneens direct toe. Een extra reden voor Jan om mee te doen is de combinatie van bands en verschillende stijlen. "Dat is leuk voor de benefiet maar ook voor mezelf." "Dat is hartstikke leuk," vindt ook Hans. "Je ziet en hoort elkaar niet zo vaak, of het moet al toeval zijn. Nu ga ik ook naar de anderen kijken en luisteren." Ook Mart Riethorst draagt het initiatief een warm hart toe. "Wij als Mart Eten & Drinken en Ons Huis dragen ons steentje bij."

Heel Hengelo is in de ban van het evenement en het benefietconcert. Waar een klein dorp groot in kan zijn. Voor info en kaarten, zie de site.


samenloopvoorhoop.nl/bronckhorst

Dawnbreakers wint Achterhoekse Band Competitie

Dawnbreakers won de juryprijs. Foto: Edwin Hunter

ULFT - In de achttiende eeuw maakte de DRU in Ulft furore als ijzergieterij. Vroeger waren het machines die erop los stampten en dampten, anno 2018 zijn het bands uit de Achterhoek. Tijdens de Achterhoekse Band Competitie (ABC) op zaterdag 7 april mochten zes bands uit de regio laten zien dat ze het in zich hebben om op Huntenpop te spelen. Want de jury- en publieksprijs geven beiden toegang tot dit festivalpodium. Voor welke band gaat de gezegde 'het ijzer smeden als het heet is' op en mag zich winnaar noemen van de Achterhoekse Band Competitie? De juryprijs ging uiteindelijk naar Dawnbreakers, terwijl 7Tools er met de publieksprijs vandoor ging.

Door Lotte Post

Snoop Dogg, Rihanna en Madonna hebben de neiging om fans uren te laten wachten. Op dat soort divagedrag kun je de deelnemende bands aan deze competitie niet betrappen. Stipt half negen raakt het eerste plectrum een snaar. In rap tempo volgen de bands elkaar op: Dewald, Felina, Dawnbreakers, 7Tools, Exit The Hive en This Is My Happy Face. De bands krijgen allemaal twintig minuten om zichzelf te bewijzen. Erik Ramaker, programmeur van het poppodium: "We hebben dit jaar geselecteerd op verschillende stijlen. Dat zorgt voor een variatie aan smaken. Dewald is een tweemansband met no-nonsense indie-energyrock, This Is My Happy Face valt onder het genre Hard Rock'n Roll. Felina daarentegen is een 5-koppige heavy rock band, Exit The Hive maakt teksten vanuit een kritisch oogpunt naar politiek en maatschappij. Een avond met veel smaakjes kun je wel stellen."

Zes talentvolle bands lieten zich horen tijdens de Achterhoekse Band Competitie

Halverwege de avond is de zaal goed gevuld. Vanaf het imposante podium kijkt elke band naar de eigen achterban. Vriendin Jasmijn, oom Pim, tante Jacqueline, neef Remy, buurman Roy: een rondje door de zaal toont wel aan dat het om een competitie gaat. Hier nog geen merchandisekraampjes met fanshirts of hordes gillende groupies. Dit zijn vaders, moeders, broers en zussen. Allemaal glimmend van trots, want door deze professionele spotlights worden talenten ineens volwaardig artiest.

Huntenpop
De Achterhoekse Band Competitie is een afstudeeropdracht van Daphne Engbers: "De bands zijn energieker dan vorig jaar. Het doel is om deze opkomende bandjes de kans te geven zich te laten zien. Er zijn ongeveer vijftig aanmeldingen binnengekomen. Van deze zes bands weten we nu al dat ze in ieder geval een half uur vol kunnen spelen op Huntenpop." Daarin zit volgens haar ook meteen de onderscheidende factor ten opzichte van andere bandcompetities: "De samenwerking met Huntenpop maakt het uniek." Op de vraag of de publieksprijs wel helemaal eerlijk is voor de eerste drie bands die nog voor een halflege zaal spelen omdat mensen op deze eerste lentedag speciaalbiertjes drinken op het terras: "We maken vooraf niet bekend hoe laat de bands moeten spelen. In principe zouden ze allemaal hun eigen fanclub vanaf 20.00 uur in de zaal moeten hebben." Of dat helemaal de juiste beredenering is voor het concept publieksprijs is de vraag. Stembriefjes worden echter gretig ingevuld en uiteindelijk wint 7Tools, de band die als vierde op het podium stond, de publieksprijs dankzij een overtuigende bak power. Aan pit geen gebrek bij deze Achterhoekse hardrockband, maar met al die vaders, moeders en tantes in de zaal kwam het uiteindelijk niet echt tot een moshpit.

Dawnbreakers
Welke band wist te vlammen in het heetst van de strijd? Dawnbreakers! Deze zeskoppige future bass band combineert elektronische producties met een knallende live band en wint daarmee de juryprijs. Frontvrouw Meike Ubbink: "We studeren allemaal aan het Rijn IJssel college in Arhnem en volgen de opleiding muziek. Door bandcoaches zijn we bij elkaar in een band geplaatst. Het is dan maar hopen dat het klikt. Ik ben door mijn vriendje in een bericht over de Achterhoekse Band Competitie getagd, toen dacht ik: da's lachen. Dus heb ik ons opgegeven. Ik kom uit Bredevoort en ben de enige Achterhoeker in de band. Dromen voor de toekomst hebben we nog niet echt. Eigenlijk spelen we nog maar zes maanden samen. We staan er heel nuchter in, super leuk dat we hier staan, we willen gewoon veel ervaring opdoen. Het grootste deel van de band moet afstuderen dit jaar en we hebben een examen in Luxor Live."
Nu maar hopen dat dit examen niet tegelijk valt met Huntenpop, want dan wordt het winnen van deze bandcompetitie ineens een heet hangijzer.


27 / 32

29 / 32

Te koop gevraagd: antiek,curiosa en alles wat verzameld wordt.Ook complete inboedels. Verzamelhuis Warnsveld, Rijksstraatweg 35, (0575) 52 29 19.

Bert van Genderen koopt en haalt uw boeken en betaalt à contant. Tel. (0543) 45 13 11.

VERGEET NIET!!! 13 april 2018. Aanvang: 20.00 uur. Culturhus Vorden, toneel Veldwijk. Dat wordt lachen.

VLOOIENMARKT DOESBURG zon. 22 april.10-17 uur. Sporthal Beumerskamp Breedestraat 39 Info Kraamhuur Tel: 06-39108152 animo-vlooienmarkten.nl.

VERZILVER nu uw oude GOUD. T.k.gevr.tegen prima prijs: (oude) gouden sieraden, gouden tientjes, Krugerranden e.a. gouden en zilv. munten, baartjes goud en zilver, muntverzamelingen etc. Kevelam Garderen 0577-461955 lid NVMH.

Voor al uw ploeg en frees klussen van uw volks/groentetuin. Moet u bij Remon zijn. 06-81592702.

Wilt u uw oud ijzer kwijt? Bel gewoon Frits Peppelinkhausen, tel.(0575)55 29 16, 06-51601516.

Te koop: KIPPEN AAN DE LEG. Cortumme 06-23972429 of 0575 - 461558.

Ik zoek een eerlijke, betrouwbare tourcaravan te koop bel. 06-52278529.

Let op!! Repair café, zat. 14 april, 10.00 -12.00 uur, Dorpscentrum Vorden.

Dinsdagmiddag 24 april Workshop met OPSTELLINGEN van het Verlangen. www.wilmatepaske.nl.