Contact Bronckhorst Zuid

10 april 2018

Contact Bronckhorst Zuid 10 april 2018


Jeffrey Messink treedt in de voetsporen van vader

Jeffrey Messink met zijn crossauto. Foto: Jan Knoef

HALLE - Bij de 'Mannen van Messink' uit Halle stroomt geen bloed maar motorolie door de aderen. Vader Jan neemt al jaren deel aan nationale en internationale rally's en wil ook dit jaar weer proberen om een internationale licentie te bemachtigen. In zijn enthousiasme voor de autosport nam hij zijn zoons mee met als resultaat dat zoon Jeffrey (16 jaar) vorig jaar aangaf dat hij zelf wel wilde gaan rijden. Rally rijden kan nog niet, omdat je daarvoor minimaal 18 moet zijn en een rijbewijs moet hebben. Autocross leek hem een goede opstap en leerschool en dus werd in het winterseizoen een Mitsubishi Colt omgebouwd tot crossauto, waarmee hij in de juniorklasse (1400 cc) kan gaan rijden. Autocrossen mag al vanaf je achtste (buggy-klasse). De jonge crossers volgen eerst een cursus, die wordt afgerond met een theorie en een praktijkexamen om vervolgens veilig te kunnen deelnemen. Geholpen door zijn vader en gesteund en gesponsord door de Halse garage Capel en partycentrum Nijhof gaat Jeffrey ervaring opdoen. Tijdens het paasweekeinde had hij zijn vuurdoop bij de wedstrijd in Meddo bij Winterswijk. "Dat was een hele ervaring", aldus Jeffrey, die in de eerste manche moest uitvallen met pech, omdat het stuur los bleek te zitten. Gelukkig kon dit euvel verholpen worden en wist hij in de 2e en 3e manche wel te finishen. "Het ging wel steeds beter, maar ik moet nog veel leren", aldus de jonge crosser. Er volgen nog een tiental crosses dit seizoen, dus voldoende mogelijkheden om te oefenen. "Als ik zo af en toe de finale weet te behalen, ben ik voor dit eerste jaar tevreden." Het uiteindelijke doel is om, net als z'n vader, ooit een supersnelle rally-auto te besturen en deel te nemen aan internationale rally-wedstrijden.

Informatiebijeenkomst 'Vitale Kernen'

Zelhem - Vorig jaar werd de werkgroep 'Vitale Kernen Zelhem' gevormd, waarin een aantal vrijwilligers uit verschillende sectoren de vraag kreeg om, samen met de gemeente, na te denken over de toekomst van Zelhem. Inmiddels is de werkgroep een nieuwe website aan het opzetten (www.vitale-kernen-zelhem.nl) en werd op 20 maart een manifest aangeboden aan burgemeester Besselink. Speerpunten daarin zijn het behoud en de uitbouw van de voorzieningen in het centrum, een Kulturhus voor Zelhem, de betekenis van de Markt en andere pleinen, een compacter en krachtiger winkelcentrum en aandacht voor verkeer, veiligheid en parkeren. Om een breed draagvlak voor de plannen te krijgen, en omdat de onderlinge samenwerking en gezamenlijke huisvesting een belangrijk onderdeel zijn, worden alle verenigingen en stichtingen uitgenodigd voor een informatieavond op woensdag 18 april om 20.00 uur in de Brink aan het Stationsplein.

Slaatjesactie Chr. Harmonie Prinses Juliana

ZELHEM - Zaterdag 14 april komen de leden van Christelijke Harmonie Prinses Juliana weer langs om de welbekende slaatjes te verkopen. Deze ambachtelijk gemaakte slaatjes vormen al jaren een belangrijke inkomstenbron voor de vereniging.

De slaatjes kosten 4 euro per stuk en voor drie stuks betaald men 11 euro. Wie zeker wil zijn van slaatjes, kan ook vooraf een bestelling plaatsen via telefoon of e-mail. Bestellen van de slaatjes kan uiteraard ook via de website. De bestelde slaatjes zullen zaterdag 14 april worden thuisbezorgd. Wilt u de slaatjes liever gelijk meenemen, dan bent u vanaf 10.30 uur van harte welkom in de Brink te Zelhem.

0314 - 622 970 / 06-139 883 35

info@prinsesjuliana.nl / www.prinsesjuliana.nl

Duurzaam golfen

De Keppelse Golfclub in Hoog-Keppel kan dankzij 85 zonnepanelen, die vorige week geplaatst werden, voor de helft in haar energiegebruik voorzien. De 'Keppelse' maakt hierbij gebruik van een aantrekkelijke duurzaamheidsregeling van de gemeente Bronckhorst.

Een goede miss is niet alleen mooi

Annique en Milou trotseren de stormbaan bij de Koninklijke Marechaussee in Apeldoorn. Foto: Liesbeth Spaansen

HUMMELO – De finaledag van Miss Teen of Gelderland 2018 komt dichterbij en de missen sluiten bijna de tweewekelijkse trainingen af. Ook de zusjes Milou en Annique Roes uit Hummelo zijn tijdens die trainingen op de proef gesteld. Zondag 8 april stond de stormbaan bij het opleidingscentrum van de Koninklijke Marechaussee in Apeldoorn op het programma, waarbij het ging om teambuilding en doorzettingsvermogen.

Door Liesbeth Spaansen

Milou en Annique dachten niet dat de stormbaan de zwaarste opdracht zou zijn. "De team challenge tegen de Missen van Overijssel was zwaar, maar dat kwam door de kou. Het was rond het vriespunt toen." Verder moesten zij andere sporten doen, zoals karate en crossfit, werken met dynabands, rekken en strekken en yoga.

De dag van de stormbaan was de temperatuur rond de twintig graden. Een grote groep finalisten van Miss Teen en Miss Beauty Gelderland verzamelden zich bij de hekken van de Koninklijke Marechaussee. Zij werden door hun coaches Bjorn von Schomberg en Charina Bartels en personal trainer Yvonne van Gemert overgedragen aan drie sportinstructeurs.

Charina Bartels vertelde dat miss verkiezingen in de loop der tijd zijn veranderd. "Was het vroeger alleen de schoonheid dat telde, tegenwoordig wordt er meer gevraagd van de missen. Zo'n drie maanden, vanaf de casting tot aan de finale trek ik met ze op. Het is een hele ervaring en ze maken ook een persoonlijke ontwikkeling door."

De stormbaan bestaat uit allerlei hindernissen. In twee groepen mochten de meiden de baan verkennen: klimmen in trappen of aan touwen, springen over en kruipen onder balken, kruipen door het zand en lopen over een evenwichtsbalk. Na een korte pauze werd de baan in zijn geheel individueel gedaan, waarbij de tijden werden genoteerd. Deze tellen mee in de beoordeling voor de titel Miss Club Pellikaan.

Tot slot ging de groep als team de baan over, waarbij de emmer met water zo vol mogelijk diende te blijven. Het winnende team mocht het verliezende team met water nat gooien, maar als verrassing gooiden de opleidingsinstructeurs water over het winnende team. "Ik vond het wel leuk," vertelt Milou na de stormbaan te hebben getrotseerd. Annique was meer bezorgd. "Die blauwe plekken moeten met de finale wel weg zijn." Het verwachtte modderbad bleef ze in ieder geval bespaard.

Milou en Annique gaan zich voorbereiden voor de Gelderse finale in Veluvine Cultureel Centrum Nunspeet op zaterdag 21 april. Zoekt Annique een blauwe galajurk met glitters, Milou laat zich verrassen en kies een jurk die haar mooi past. Na een bezoek aan de zonnebank, nagelstyliste en de kapper zullen zij beide hun best gaan doen om een kroontje te bemachtigen.

Voor meer informatie zie de Facebookpagina's 'Annique Roes finalist miss teen of Gelderland' of Milou Roes finalist miss teen of Gelderland' of zie de website.


missbeautynetherlands.com/finalisten-gelderland-2018

Column

Jarig

De tafel ligt vol, de vloer plakt, overal papier en lintjes. Het kastje uit de keuken tegen de muur in de kamer, daarbovenop plastic bekertjes en papieren bordjes. In het bed van mijn jongste vind ik drie ingedroogde frietjes en boven plakt het nog meer dan beneden. Iets met Fanta en een zelf bedachte zangwedstrijd.

In de keuken hoopt zich een feestelijke stapel resten op. In de koelkast bakjes smeersels in cellofaan, op de grond overgebleven gezinszakken (want ze hadden toch maar iets meer besteld voor de zekerheid), een aanrecht vol lege flessen en de vensterbank met lege bekers. Alle extra stoelen rondom de grote tafel en de spaarpotten weer vol.

Ze fladderden overal heen, het werd donker en de speeltuin was nog vol. Op de trampoline bijna pubers zacht verend in gesprek. De Playstation daarna dankbaar in gebruik want blijven praten is toch vooral voor volwassenen. "Mogen we schminken?" om negen uur 's avonds en geheid nog een week lang donkere wenkbrauwen met hardnekkige restjes.

Alle mannen wilden tomatensoep uit zak en de vrouwen gingen dapper voor de zelfgemaakte pompoen. Het wondje onderaan mijn rechterduim herinnert me aan hoe ik de groente probeerde te pellen met de kaasschaaf en daarbij onhandig uitschoot. In de oven een restje quiche en boven de cd-speler nog steeds op pauze. Daarnaast de speelgoedmand met daarop het gehele kinderservies uitgestald, het was een zangwedstrijd met catering.

Een hoepel met lichtjes erin, een goocheldoos en schilderdoeken met verf. Bellenblaas, stempelset, stoepkrijt met sjablonen, chocoladehazen, mok van Harry Potter want daarvan is ze fan, zwerkballen uit dezelfde film, oorbellen, bioscoopbon, armband uitgezocht door beste vriendin, snoepketting, boek en geld, geld geld.

De kinderen zijn verjaard en één dag na elkaar jarig. Op immens innemende wijze lieten hun- en onze vrienden zien hoe leuk ze gevonden worden en dat ze het waard zijn te vieren. Er talloze gedachten over te laten gaan en daarna met het best bedachte te overladen; in het liefste papier verpakt en met de leukste woorden versierd.

Ik dacht nog even aan toen ze kleiner waren en jarig zijn te overweldigend was om in vreugde te kunnen ervaren. Ze de verpakking leuker vonden dan de inhoud en het niet op konden brengen al die aandacht te aanvaarden zonder vermoeide tranen en de drang zich af te zonderen. En zelfs toen deed iedereen al zo zijn best. Ik zou de vloer bijna laten plakken om me te herinneren aan hoe blij we zijn mogen, om niet alleen mijn voeten maar ook mijzelf vast te houden in dit moment.

Waarin onze bescheiden oprit volstond met fietsen, een auto half op de stoep, de gang vol met jassen en stemmen als een gezellig concert. En dat ze ons voor het slapengaan vanuit het stapelbed bedankten, de koppies omdraaiden en de droom hebben voortgezet.

Na een dag dweilen en nagenieten vind ik zand in ons bed, en dat terwijl we niet zijn gaan wandelen op het strand vandaag. Het huis is ingenomen, met ons erbij. En ik ben trots op iedereen die we kennen.


Reumafonds haalt 1260,10 euro op in Halle

HALLE - Het Reumafonds bedankt alle collectanten, comitéleden en bewoners in Halle voor hun grote inzet en bijdrage aan de landelijke collecteweek. Tijdens de collecte van 19 t/m 24 maart is in Halle in totaal 1260,10 euro opgehaald. Met deze donaties financiert het Reumafonds wetenschappelijk onderzoek om reuma te bestrijden. Het Reumafonds en de patiënten zijn blij met het resultaat en danken collectanten en gevers voor hun inzet en bijdrage.

Keppelse Golfclub kan met zonnepanelen in helft energiegebruik voorzien

Met een handdruk bezegelde wethouder Jan Engels (m) de ingebruikname van de zonnepanelen. Links voorzitter Jacques Hulsbergen, rechts voorzitter van de Stichting Golfsport Keppel Henk Donker. Foto: Hester Vethaak-Kymmell

HOOG KEPPEL - De zon gaat in dubbel opzicht schijnen voor de Keppelse Golfclub in Hoog-Keppel. Dankzij 85 zonnepanelen, die vorige week geplaatst werden, kan de vereniging voor de helft in haar energiegebruik voorzien. Evo Energie uit Doetinchem legde de panelen op het dak van de drivingrange (de overdekte oefenplaats om golfballen af te slaan). Ze gaan zorgen voor 22.000 kWh. Dat is voldoende om bijna de helft van de energievoorziening bij de Keppelse te leveren.

De 'Keppelse' maakt hierbij gebruik van een aantrekkelijke duurzaamheidsregeling van de gemeente Bronckhorst. De hoop van de gemeente is dat in de komende tijd meer verenigingen, maar ook scholen en maatschappelijke organisaties dit doen. Wethouder Jan Engels was donderdag 5 april bij de Keppelse Golfclub aanwezig bij de ingebruikname van de zonnepanelen, maar ook om nog een stevige slinger te geven aan de regeling.

Officieel gaat het om de 'stimuleringslening duurzame maatregelen non-profitorganisaties'. Dat betreft niet alleen het plaatsen van zonnepanelen, maar allerlei energiebesparende en energie-opwekkende maatregelen zoals warmtepompen, LED-verlichting en isolatiemaatregelen. De verenigingen, scholen en organisaties hebben meestal niet voldoende financiële armslag om die stap naar duurzaam te zetten, maar willen wel besparen.

Met een handdruk bezegelde wethouder Jan Engels (m) de ingebruikname van de zonnepanelen. Links voorzitter Jacques Hulsbergen, rechts voorzitter van de Stichting Golfsport Keppel Henk Donker. Foto: Hester Vethaak-Kymmell
De panelen op het dak van de nieuwe drivingrange. Foto: Hester Vethaak-Kymmell

De Keppelse Golfclub heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Dat heeft niet alleen betrekking op duurzame energie, maar ook op verantwoord natuurbeheer op de 50 hectare grote golfbaan en het zoveel mogelijk beperken van gewasbeschermingsmiddelen. De golfclub is druk doende om een zogeheten GEO-certificaat van de Golfbond te halen, een bewijs dat men het op het gebied van milieu, natuur en duurzame energie uitstekend doet.

Het past volgens voorzitter Hulsbergen bij de lange termijnvisie van de club. "Met 92 jaar behoren we tot de oudste golfverenigingen in Nederland. We zijn gewend om in te spelen op verwachtingen van de leden en op veranderende omstandigheden. Daarom hebben we de laatste jaren veel geïnvesteerd in een nieuw clubhuis, tassenloods en een overdekte afslagplaats van de drivingrange. Onze Keppelse Golfacademie beschikt over de meest moderne meetapparatuur. De zonnepanelen vormen een perfecte afronding van de recente vernieuwingen. Ze hebben een gegarandeerde levensduur van 25 jaar, maar waarschijnlijk doen ze ook daarna nog jarenlang dienst." Hij draaide er niet omheen dat de regeling ook financieel gunstig uitpakt. Binnen circa zeven jaar heeft de vereniging de kosten terugverdiend. "Dat zouden meer verenigingen, scholen en organisaties kunnen doen", benadrukt Jacques Hulsbergen.

Duurzaamheidslening gemeente
Met een aantrekkelijke duurzaamheidslening wil de gemeente die andere non-profit partijen over de streep trekken. Ze kunnen bij de gemeente Bronckhorst minimaal 5.000 tot maximaal 50.000 euro aanvragen. Dat is inclusief BTW. De looptijd van die lening bedraagt maximaal 15 jaar met een vaste rente (momenteel 1,6 procent). Het rentepercentage staat gedurende de gehele looptijd van de lening vast. Aanvragen kan bij het verduurSaam energieloket van de gemeente.

Fluitconcert voor 25-jarig jubileum juf Mirjam

Feestelijk fluitconcert van jubilerende juf Mirjam. Foto: PR

ZELHEM - Vrijdag 6 april gaven alle blok- en dwarsfluitleerlingen onder leiding van Mirjam v.d. Burg hun jaarlijkse concert. Dit jaar stond het concert in het teken van het jubileum van de juf. Zij is dit jaar 25 jaar muziekjuf, en er kwam dan ook een terugblik van alle 25 jaar concerten langs tijdens het concert uitgevoerd door de leerlingen.

Ze openden het concert met z'n allen. Vervolgens werden er verschillende solo's gespeeld. De blokfluitgroepen van de Dorpsschool en de Successchool speelde zowel per groep als gezamenlijk. Als groep speelde ze zowel met blokfluit als met boomwackers en ritme-instrumenten heel afwisselend.
Het Zomerfeest was hilarisch; de ouders werden hier even op de proef gesteld en speelden allen op een fluitje mee met hun kinderen. De leerlingen floten en zongen ook nog gezamenlijk nummers. Indrukwekkend waren de fluit trio's en kwartetten. Danisha op fluit, begeleid op piano, had een verrassingsnummer voor Mirjam. Het publiek werd ook nog getrakteerd door oud-leerlingen uit de vorige woonplaats van juf Mirjam en uit deze regio. Ze wilden voor Mirjam's jubileum hier graag nog een keer aan meewerken. Een van de hoogtepunten van de avond was de 6-jarige Bo, jong en al zo muzikaal.

De juf wilde gaan beginnen aan de finale toen het concert werd onderbroken door verschillende leerlingen. Ze hadden met de ouders een lied geschreven, waarmee ze Mirjam feestelijk toezongen. Hierna werd Mirjam bedolven onder de vele cadeaus. In de finale kwamen de kids één voor één op onder daverend applaus en gingen hierna over in het nummer: Het is feest. Zang, dans, begeleid door de dwarsfluiten, eindigde met een spetterend confetti vuurwerk. Na afloop werden de leerlingen nog door Mirjam in het zonnetje gezet: Mirjam had taartjes gebakken voor de leerlingen.

Volgend jaar 5 april is er een volgend concert, Mirjam heeft alweer ideeën genoeg. "Zo leuk om het in elkaar te zetten," aldus Mirjam.

Sponsoracties voor Amnesty International Zelhem/Halle

Zelhem - Op initiatief van Amnesty International Zelhem/Halle gaan de leerlingen van groep 8 van de basisscholen uit Zelhem, Halle en Wolfersveen dit jaar voor de zesde keer met bussen naar Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Het project start in april met een bezoek van een vertegenwoordiger van Amnesty International aan de scholen. Hij/zij vertelt over Mensenrechten, Kinderrechten, oorlog en vrede en herdenken. Op 25 april vertrekken de bussen naar Westerbork. De leerlingen krijgen er een film te zien over de Joden in Kamp Westerbork tijdens de Tweede Wereldoorlog. In het tentoonstellingsgedeelte zijn veel materialen te zien uit die tijd. Vervolgens gaan ze naar het voormalig kampterrein, waarbij verteld wordt over het leven in het kamp. Bij het monument worden, ter nagedachtenis aan de 102.000 slachtoffers, bloemen gelegd. Op 14 en 15 mei komt iemand die de Tweede Wereldoorlog zelf heeft meegemaakt of iemand die vertelt over zijn familie, die op een bijzondere manier bij de oorlog betrokken was, naar de scholen.

Het project is duur, maar belangrijk en wordt gelukkig mogelijk gemaakt door een groot aantal sponsoren. Zo draagt Jumbo Hollak al 5 jaar haar steentje bij door de mogelijkheid van sparen van sponsorzegels. Bij de uitgang van de supermarkt staat een grote doos, waarin de sponsorkaarten en losse sponsorzegels, gedeponeerd kunnen worden. Ook kan men statiegeldbonnen doneren via één van de keuzeopties in de flessenautomaat. Deelname aan deze sponsoractie is van groot belang, hiermee kan een deel van de kosten worden betaald.

Jonge Zelhemse auteur schrijft aangrijpend boek over oorlogsdrama

Tim van Veelen. Foto: Alize Hillebrink

ZELHEM - Adriaan Oskam was één van de negen mannen die aan het eind van de Tweede Wereldoorlog werd gefusilleerd op de IJsselkade in Zutphen. Zijn achterkleinzoon Tim van Veelen (1992) uit Zelhem schreef een boek over deze dramatische gebeurtenis. In gesprek met de nabestaanden hoorde hij steeds meer verhalen en dacht: "Deze mensen, die hier gestorven zijn, verdienen een boek."

Door Alize Hillebrink

Het is 31 maart 1945 wanneer de executie plaatsvindt van tien onschuldige mannen op de IJsselkade in Zutphen. Het zijn de laatste dagen van de oorlog en Zutphen verkeert in een tijd van hoop en vrees. Grote delen van Nederland zijn al bevrijd, maar Zutphen is nog in handen van de vijand. De sfeer is grimmig en het regime is haatdragender dan ooit. "Het Duitse regime onder de nazi Ludwig Heinemann - ook wel het Beest van Zutphen genoemd - was in de laatste periode van de oorlog in Zutphen echt extreem," vertelt Tim. "Je hoefde een SD-er maar verkeerd in de ogen te kijken of je werd naar het Huis van Bewaring gestuurd."

Noodlot
Het boek 'Zij die stierven voor vrede' van de jonge Zelhelmse debutant, is gebaseerd op herinneringen en verhalen van nabestaanden, maar leest bovendien als een spannende oorlogsroman waarin de levens van de tien helden tijdens de laatste oorlogsjaren worden geschetst. Met zijn boek zet hij een sterk staaltje oorlogsliteratuur neer. De feiten verweeft hij samen met een verbeeldingskracht die de lezer op herhaaldelijke momenten doet huiveren.
Als een scherpe observator beschrijft hij de momenten waarop leden van de verzetsgroep steeds grotere risico's nemen. Vanaf het moment van gevangenneming tot het onheilspellende definitieve einde rolt de beklemming en angst van de pagina's. De lezer weet immers ook van de fatale afloop. En daar is het de schrijver ook om te doen: alle verhaallijnen komen samen op 31 maart 1945, de dag van het noodlot.

In tranen achter laptop
Zijn zoektocht naar 'de 10 van Zutphen' begon Tim van Veelen vier jaar geleden. Hij hield talloze interviews, dook in archieven en op zoek naar sporen en bronnen kwam hij in Arnhem, Den Haag en zelfs in Eastbourne. "Het was geen gemakkelijke zoektocht. Er waren momenten bij die zelfs heel heftig waren. Dan zat ik met tranen achter mijn laptop. Op de momenten dat je zo dichtbij komt, zoals op het moment van executie, ervoer ik alsof ik naast mijn overgrootvader stond. Om dat te kunnen schrijven moet je je goed kunnen verplaatsen in de ander, in een situatie. En dat kan ik ook, maar dat maakte het wel heftig."

Er worden tien mannen geëxecuteerd, maar er komen er negen om. Wat gebeurde er met die tiende man?
"Eén man overleefde de executie. Het was de 26-jarige Wouter van Benthem bij wie de kogel afketste op een knoop van zijn jas. "Hij hield zich dood en werd evenals de anderen in de IJssel gedumpt. Hij zwom naar de overkant en overleefde."
Wat gebeurde er met hem?
"Die man is van de aardbodem verdwenen."
Hoezo?
"Hij is naar Eastbourne gevlucht."
Gevlucht?
Ja, die man was natuurlijk volledig getraumatiseerd. In 1946 heeft hij nog getuigd tegen Heinemann en daarna is hij naar Eastbourne vertrokken. Ik heb hem gezocht daar. In overlijdensregisters, kiesregisters, gemeentearchief, bibliotheek van Eastbourne, maar tevergeefs. Hij zou nu 99 jaar zijn. Eastborne is een rustgevende stad. Ik vond het wel passen bij hem."

Inspiratiebron
Niet alleen voor de nabestaanden heeft Tim dit boek geschreven. Hij vindt het namelijk belangrijk dat 'het besef van de oorlog' bij jong en oud in de spotlights blijft: "De kloof tussen de 'eerste hand' en de generatie die straks de herdenkingen moet overnemen, wordt steeds groter. Er leven nog maar een paar eerste generatie nabestaanden van 'de 10 van Zutphen'. Ik hoop dat mijn boek een inspiratiebron is en dat het andere mensen inspireert de verhalen van hun (over)grootouders op te schrijven: "Iedere persoon die de oorlog heeft overleefd, heeft wel een verhaal dat het verdient om gelezen te worden."

In het dagelijks leven is Tim accountmanager maar hij heeft het schrijven ontdekt. Of er ook een vervolg komt op dit boek? Tim: "In ieder geval niet in deze vorm, het schrijven van dit boek was behoorlijk heftig." Een fictieboek met zichzelf in de hoofdrol op zoek naar Wouter van Benthem, sluit hij echter niet uit. We wachten het af.

Op zaterdag 14 april tussen 14 en 16 uur houdt Tim van Veelen een signeersessie bij Boekhandel Boek en Buro, Beukerstraat 77, Zutphen.

Koninklijke Onderscheidingen voor brandweervrijwilligers Bronckhorst

Koninklijke onderscheidingen uitgereikt in Bronckhorst. V.l.n.r. Jannie en Henk Lubbers, Bennie Massen, Thea en Theo Nibbelink en burgemeester Marianne Besselink. Foto: Liesbeth Spaansen

HENGELO - In het gemeentehuis van Bronckhorst in Hengelo werd vrijdag 6 april de huldigingsavond gehouden van de brandweerposten Hengelo, Steenderen, Vorden en Zelhem. Deze avond werden diploma's uitgereikt, jubilarissen gehuldigd en afscheid genomen van vier brandweervrijwilligers. Uit handen van burgemeester Marianne Besselink ontvingen Henk Lubbers, Bennie Massen en Theo Nibbeling een Koninklijke onderscheiding.

Door Liesbeth Spaansen

Jubilarissen en afscheidnemers v.l.n.r.: George Kersten, Jeroen Broekman, Eric Bulten, burgemeester Marianne Besselink, René te Velthuis, Arnold Grotenhuijs, Henk Lubbers, Bennie Massen, Theo Nibbeling en Dick de Vries (afd.hoofd Brandweerondersteuning). Foto: Achterhoekfoto.nl/Paul Harmelink

Afdelingshoofd Brandweer Ondersteuning Dick de Vries verwelkomde burgemeester Besselink, actieve- en oud-leden en hun partners van de vier Bronckhorster posten en andere aanwezigen. Hij gaf een korte toelichting op de brandweerorganisatie zoals deze op dit moment reilt en zeilt en stelde de nieuwe leden voor van de vier posten in Bronckhorst. In haar speech blikte burgemeester Besselink terug op haar kennismaking met de vrijwillige brandweer en haar bezoeken aan de posten. Zij benadrukte het belang van de inzet en betrokkenheid van de brandweervrijwilligers voor de veiligheid van hun woonomgeving en daarmee de gemeente Bronckhorst. Zij mocht de dit jaar behaalde diploma's en bevorderingen uitreiken aan Jowilco Willemsen en Frank Wolters van post Hengelo, Marcel Woolschot en Dennis Hendriksen van post Zelhem en Matthijs Leussink, Roy Vlogman en Bernd Wuestenenk van post Vorden. De postcommandanten spraken de jubilarissen toe, waarna de burgemeester de medailles opspeldde en de oorkonde overhandigde. Bloemen werden door de postcommandant gegeven. Het 25-jarig jubileum werd gevierd bij post Vorden door Jeroen Broekman, Eric Bulten en René te Velthuis en bij post Hengelo door George Kersten. Voor het 35-jarig jubileum werden Theo Nibbeling (post Hengelo) en Bennie Massen (post Zelhem) gehuldigd. Arnold Grotenhuijs (post Hengelo) nam afscheid na bijna 28 jaar als brandweervrijwilliger, Henk Lubbers (post Hengelo) na 38 jaar, Theo Nibbeling (post Hengelo na bijna 34 jaar en Bennie Massen (post Zelhem) na ruim 35 jaar. Tot slot mochten Henk Lubbers, Theo Nibbeling en Bennie Massen terug naar voren komen. Burgemeester Besselink was vol lof over de lange staat van dienst en inzet voor de brandweerposten in Bronckhorst. Henk Lubbers en Theo Nibbeling waren van 1980 tot 2018 lid van de vrijwillige brandweer in Hengelo. Bennie Massen was van 1982 tot 2018 lid van de vrijwillige brandweer in Zelhem. "Je leven lang bij de brandweer actief zijn. Daarom verander ik mijn rol van burgemeester en draai de pendule van mijn ambtsketen om naar de rol van vertegenwoordiger van de koning. De koning heeft het behaagd om jullie na al die inzet van de afgelopen jaren te huldigen en ik mag jullie de Koninklijke onderscheiding opspelden als Lid in de Orde van Oranje Nassau."

Reumafonds haalt 2353,15 euro op in Zelhem

ZELHEM - Het Reumafonds bedankt alle collectanten, comitéleden en inwoners van Zelhem voor hun grote inzet en bijdrage aan de landelijke collecteweek. Tijdens de collecte van 19 tot en met 24 maart hebben zij met elkaar in totaal 2353,15 euro opgehaald. Met deze donaties kunnen onderzoeken worden gefinancierd die de oorzaak van reuma kunnen achterhalen en verbeteringen in de behandelingen kunnen realiseren. Dit helpt het leven van 2 miljoen Nederlanders te verbeteren.

De film 'Rams' in Grote kerk Halle

HALLE - In de Grote kerk in Halle wordt dinsdag 17 april een film vertoond door de commissie Ontmoeting en Inspiratie van de kerken in Halle-Zelhem-Keijenborg. De film begint om 19.30 uur.

Rams: een film van Grímur Hákonarson. De broers Gummi en Kiddi leven in een afgelegen vallei in IJsland. De rammen van de twee schapenboeren behoren tot de beste van het land en wonnen al diverse prijzen. Hoewel ze hun land en levensstijl delen, spreken de koppige mannen al veertig jaar niet meer met elkaar. Wanneer een ziekte uitbreekt en de autoriteiten alle dieren in de vallei willen ruimen, verzetten ze zich ieder op hun eigen manier: Kiddi met zijn geweer en Gummi met zijn verstand. Om het gevecht met de autoriteiten te kunnen winnen en hun dierbare schapen te redden, moeten de broers echter wel samenwerken.

Kosten zijn 4 euro inclusief koffie/thee. Opgeven bij Frank van Meijl, frankvmeijl@hotmail.com of 0314-844289.

Jeugddienst in Halle

Halle - Zondag 15 april is er een jeugddienst in de kerk van Halle. Het is een avonddienst, die om 19.00 uur begint. Ds. Marissa van Meijl is de voorganger. Het thema van de dienst is 'Ik zie het aan je'.

Luuk en Timon helpen mee om er een mooie dienst van te maken door samen naar teksten en liederen te zoeken, die passen bij het thema. De uitgangscollecte is bestemd voor het jeugdwerk in Halle. Na afloop van de dienst is er gelegenheid om koffie en/of thee te drinken en nog even met elkaar na te praten over de dienst.

Members Only bij LIVE@IDEAAL

Akoestisch duo Members Only. Foto: PR

Zelhem - Woensdagavond 11 april staat het duo 'Members Only' centraal in het programma live@ideaal, dat tussen 20.00 en 22.00 uur vanuit de iBeat Recording Studio in Zelhem wordt uitgezonden. Het duo speelt live en Susanne en Kees zullen door de presentator worden bevraagd over hun 'roots' en aspiraties in de muziek.

Members Only is een akoestisch duo bestaande uit Susanne Abrahams (zang) en Kees Rietveld (Gitaar). Ze spelen covers (van pop tot soul) in een eigen warm en aangenaam geluid.

Susanne is een veelzijdige zangeres, die met haar 45 lentes al redelijk wat ervaring heeft opgedaan als zangeres. Ze was lead-zangeres gedaan bij verschillende bands, waarbij haar voorkeur altijd heeft gelegen bij de wat meer soulvolle nummers.

Kees is als gitarist/multi-instrumentalist van veel markten thuis. Hij bespeelt alles wat snaren, toetsen en trommelvellen heeft. Op zijn 13e begon hij met gitaar spelen en op zijn 18e speelde hij in zijn eerste band. Hij speelde in Latin bands, Gypsy jazz, als flamencogitarist en als solo-artiest. Momenteel is hij ook actief als gitarist in de Doetinchemse coverband husBand en als bassist/gitarist in de Nijmeegse jazz/fusion formatie State of Choc.

Live@Ideaal wordt iedere woensdagavond tussen 20.00 en 22.00 uur uitgezonden. Het programma is live te beluisteren via Radio Ideaal. Live meekijken kan op woensdagavond vanaf 19.30 uur via www.ideaal.org. Bands en artiesten die ook in het programma live willen komen spelen, kunnen op de website www.ideaal.org/live een inschrijfformulier invullen.

Column

8 juli tot 3 juni

Doesburg

Lalique Museum Tentoonstelling: "Jan Toorop & het animisme"

Hanzestad Doesburg

17 februari tot 19 mei

Halle

Kruidencursus Van Top Tot Teen

Betula Kruiden/De Kruudhof

1 april tot 26 mei

Doetinchem

Exposities Slingeland Ziekenhuis Doetinchem

Slingeland Ziekenhuis

7 april tot 28 april

Halle

Kruiden Doe-Les met de Seizoenen: voorjaar

Betula Kruiden/De Kruudhof

10 april tot 15 april

Doetinchem

Het Beeldhouwerscollectief Doetinchem Exposeerd

Catharinakerk

11 april

Doetinchem

Gratis Soepel & Fit Beleefevenement van Zlimthuis

't Brewinc

12 april

Doetinchem

Repair Café Doetinchem

Stadskamer

Doetinchem

RAS-Café. Activiteit: Poolen

Gruitpoort

13 april

Doetinchem

Meditatief wandelen naar de Slangenburgse abdij

Slangenburgse kerk

Doetinchem

Ellen Baptist Kunstenaar in de Spotlight

Kunstuitleen Stadsmuseum

Open Tafel

Stichting Welzijn Zelhem

14 april

Doetinchem

Ellen Baptist Kunstenaar in de Spotlight

Kunstuitleen Stadsmuseum

15 april

Zelhem

Vlooienmarkt Zelhem

Sporthal De Pol

Velswijk

Lente Fair Duurzaam en groen, moet je doen

Wijngaard Um d 'n Olden Smid

Zelhem

Lente Fair "Um d'n Olden Smit".

Theetuin "Um d'n Olden Smit".

Doetinchem

Antieke folk door knotsgek trio uit Canada

Het Nieuwe Dijkhuis

Doetinchem

Mozarts betoverende klarinetconcert

Schouwburg Amphion

17 april

Doesburg

Mantelzorgcafé in de gemeente Doesburg

De Waag

Doetinchem

Gratis workshop Valpreventie bij Zlimthuis

't Brewinc

19 april

Doetinchem

Gratis workshop Valpreventie bij Zlimthuis

't Brewinc

20 april

Doetinchem

Meditatief wandelen in de Slangenburg

Slangenburgse kerk

Doetinchem

Ellen Baptist Kunstenaar in de Spotlight

Kunstuitleen Stadsmuseum

21 april

Doetinchem

Emmaüswandeling

Slangenburgse kerk

Doetinchem

Lezing "Burn-out & Voeding"

Equili®

Doetinchem

Ellen Baptist Kunstenaar in de Spotlight

Kunstuitleen Stadsmuseum

22 april

Doesburg

Vlooienmarkt Doesburg

Sporthal Beumerskamp

Doesburg

Grote vlooienmarkt

Sporthal Beumerskamp

Doesburg

Gitaristenpodium: Marcin Dylla

Gasthuiskerk

Doesburg

Ensemble Ongestreken

Grote- of Martinikerk

Zelhem

Culinaire muziekavond

'de Heeren van Wolfersveen'

Doesburg

Film: The Square

Het Arsenaal

Exposities & Agenda

Galerie Bibliotheek Zelhem
Expositie 'Getekende verhalen'. U ziet het werk van een aantal toonaangevende striptekenaars. De expositie is tot en met 23 juni geopend tijdens de openingstijden van de Zelhemse Bibliotheek.

Museum Smedekinck
Expositie met tekeningen en schilderijen van Mineke Woolschot en beelden van Wim Aalders. Tot en met donderdag 7 juni kunt u de expositie bekijken tijdens de openingsuren van het museum, wekelijks van dinsdag tot en met donderdag en elke 1e en 3e zondag van de maand van 13.30 tot 17.00 uur. De entree bedraagt 4 euro (kinderen t/m 12 jaar gratis).

Agenda
12 april: Fietsgroep Welzijn Zelhem. 15 km. Start: 14.00 uur bij de Oranjehof, Prinses Beatrixstraat Zelhem. Inl. tel. 06-49135536.

14 april: Optreden van het 'Talma Kwartet' in de Oranjehof. Gezellige middag met veel herkenbare liedjes en meezingers. Aanvang: 14.30 uur, toegang gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

19 april: Fietsgroep Welzijn Zelhem. 15 km. Start: 14.00 uur bij de Oranjehof, Prinses Beatrixstraat Zelhem. Inl. tel. 06-49135536.

26 april: Fietsgroep Welzijn Zelhem. 25 km. Start: 14.00 uur bij de Oranjehof, Prinses Beatrixstraat Zelhem. Inl. tel. 06-49135536.

1 mei: Bingo-avond in de Oranjehof . Van 19.30 tot 22.00 uur.

3 mei: Fietsgroep Welzijn Zelhem. 15 km. Start: 9.30 uur bij de Oranjehof, Prinses Beatrixstraat Zelhem. Inl. tel. 06-49135536.

8 mei: Fietsgroep Welzijn Zelhem. 25 km. Start: 9.00 uur bij de Oranjehof, Prinses Beatrixstraat Zelhem. Inl. tel. 06-49135536.


Klassiek, pop en musicalmuziek bij voorjaarsconcert Zanglust

Folkband Lads 'n Lassies. Foto: PR

DREMPT - Zaterdag 28 april geeft Zanglust Drempt haar voorjaarsconcert in de Sint Joriskerk, Kerkstraat 1 te Voor-Drempt. Muzikale medewerking wordt verleend door de Folkband Lads 'n Lassies. Aanvang 20.00 uur, kerk open 19.30 uur. De toegangsprijs is 7,50 euro inclusief twee consumpties.

Onder leiding van dirigent Anna Marie Krijgsman en met pianobegeleiding van Wim Polman zullen een dertiental liederen ten gehore worden gebracht. Het programma is zeer divers; variërend van licht klassiek tot pop- en musicalmuziek. U kunt onder andere luisteren naar klassiekers als 'Ave Maria' en 'Pie Jesu' maar ook naar 'Only Time' van Enya of een medley uit de musical 'Miss Saigon'. Voor de liefhebbers van Nederlandstalige muziek is er een medley uit
'Ja zuster, nee zuster'.

Folkband Lads 'n Lassies speelt akoestisch en meerstemmig; Ierse- en Schotse folk traditionals en modern folk. Van rustige ballads tot uptempo folksongs. Lads 'n Lassies hebben in januari de voorronde van Amphion Open gewonnen en hebben daarmee een plek in de finale bemachtigd.

Allereerste voorjaarsconcert
Muziekvereniging Hummelo en Keppel

DREMPT - Sinds 1 januari dit jaar zijn muziekvereniging De Eendracht uit Hummelo en Olden-Keppel uit Drempt samen gegaan onder de naam Muziekvereniging Hummelo en Keppel. Op zaterdag 14 april zal de muziekvereniging haar allereerste concert geven. Het belooft een mooi en divers muzikaal programma te worden. Locatie is het Dorpshuis in Voor-Drempt, aanvang 19.30 uur. Entree is gratis.

De aanloop naar de fusie en de daadwerkelijke fusie is voorspoedig gelopen. De vereniging ziet een mooie nieuwe toekomst voor zich, waarin muzikaal plezier voorop staat. De afgelopen maanden is er, naast alles wat er bij een fusie om de hoek komt kijken, heel hard gerepeteerd. Een mooie grote fanfare, een enthousiaste club slagwerkers, een gemotiveerde Melodisch Slagwerk Groep, de gezellige Flexband, maar zeker ook aandacht voor de jeugd. Iedere groep zal haar muzikale kunsten ten gehore brengen met als klap op de vuurpijl een gezamenlijk optreden. Een groot podium vol enthousiaste, gemotiveerde en gedreven muzikanten met als doel u een mooie avond te bezorgen.

Omroep Gelderland volgt al geruime tijd enkele muziekverenigingen voor haar serie 'De Fanfare'. Ook Muziekvereniging Hummelo en Keppel wordt gevolgd. De omroep zal dan ook aanwezig zijn en verslag doen van het voorjaarsconcert. De serie is elke donderdag om 18.35 uur te zien op Omroep Gelderland.

Bent u nieuwsgierig na deze nieuwe vereniging, heeft u altijd al eens muziek willen (leren) maken, dan bent u van harte welkom om eens een kijkje te nemen bij onze fanfare of (melodisch) slagwerkgroep. Wilt u een serenade/muzikaal optreden aanvragen voor een jubilaris, bruiloft of andere gezellige gelegenheid, check dan even de website voor de mogelijkheden.


www.muziekhummelokeppel.nl

Sportinstuif Bronckhorst met slag en stoot gestart

Special Olympics 2018 in de Achterhoek

HENGELO - De organisatie van de Sportinstuif Bronckhorst, die zaterdagmiddag 7 april in de aanloop naar de Special Olympics 2018 werd gehouden in sportcentrum Aerofitt in Hengelo mocht rekenen op veel belangstelling. Burgemeester Marianne Besselink nam de uitdaging deze middag aan en bokste met voormalig Nederlands bokser Orhan Delibas.

Door Liesbeth Spaansen

In acht Achterhoekse gemeenten worden sportinstuiven georganiseerd in aanloop naar de Special Olympics, waaraan iedereen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking kan meedoen. Tijdens zo'n sportinstuif kunnen zij gratis kennismaken met verschillende sporten. De Bronckhorster sportmiddag was de derde op rij. Sportcentrum AeroFitt, golfclub 't Zelle en badmintonverenigingen HBC Hengelo, Flash Vorden en BC Steenderen stelden het programma samen en de sporters konden kiezen uit fitness, badminton, golf of boksen. De organisatie Achterhoek in Beweging was blij bij AeroFitt te gast te mogen zijn en wenste iedereen veel plezier.

Burgemeester Besselink was deze middag aanwezig. "We zijn supertrots dat de Special Olympics 8, 9 en 10 juni in de Achterhoek mogen plaatsvinden. Wat ik zo leuk vind is, dat er in de Achterhoek dan een groep mensen op staat om aandacht te vragen voor het unieke aangepaste sporten. We geloven erin dat iedereen moet kunnen sporten en gebruiken nu de Special Olympics als mooi uithangbord om te zorgen dat we daar veel meer aandacht voor krijgen. Tijdens de Special Olympics hebben we badminton en golf in de gemeente en andere sporten zitten in andere delen van de Achterhoek. Vanmiddag kun je even snuffelen of een sport wat voor je is. Ik wil de groep mensen die dit allemaal organiseert hartelijk danken voor hun inzet en een speciale dank aan AeroFitt die geheel omniet de hele ruimte beschikbaar stelt. Grote pluim en waardering. Ik wens jullie een hele fijne dag."

Aandacht vragen voor het unieke aangepaste sporten

Na een aantal slagen en stoten tussen de burgemeester en de voormalig Nederlands bokser was de middag geopend.
Bokser Orhan Delibas vertelde in het kort over zijn indrukwekkende sportcarrière. Hij heeft nu een sportschool waar veel kinderen de bokssport kunnen leren. Een flinke groep belangstellenden meldden zich bij hem na de officiële opening. Na een warming-up gingen zij aan de slag. Jet vermaakte zich eerst in de fitnesszaal. "Ik vind het hier heel leuk," vertelde ze, terwijl ze op de fiets zat. "Kijk, ik heb tien minuten gefietst. We gaan nu boksen."

Veel klauteren bij survival Jan in 't Touw

Spectaculaire passage over water. Foto: Burry van den Brink

IJZEVOORDE - Survivalvereniging Jan in 't Touw uit Zelhem hield zondag een survival in het buitengebied van Doetinchem en IJzevoorde. De afstanden die de deelnemers moesten bedwingen waren 5,5 en 8,5 kilometer. Hardlopend, klimmend, klauterend, lopend in en varend op het water snelden de deelnemers door het bosgebied.

Vlot over het water. Foto: Burry van den Brink

Wedstrijdprogramma's

Sparta Volleybal
Zaterdag 14 april. Sparta meisjes B2-Avior eisjes B5. Aanvang: 15.00 uur; Sparta dames 3-Reflex dames 2. Aanvang: 15.00 uur; Sparta dames 4-Skopein Wivoc dames 4. Aanvang: 15.00 uur; Sparta meisjes B3-Reflex meisjes B1. Aanvang: 17.00 uur; Sparta dames 1-Dash dames 5. Aanvang: 17.00 uur; Sparta dames 2-Reflex dames 3. Aanvang: 17.00 uur.

Z.S.V. Zelos
Dinsdag 10 april. Senioren. Zelos 5-DZC '68 10. Aanvang: 18.30 uur.

Woensdag 11 april. Junioren. Winterswijk JO19 1-Zelos JO19 1. Aanvang: 19.30 uur.

Donderdag 12 april. Junioren. Zelos MO15 1-SDOUC MO15 1. Aanvang: 19.30 uur.

Zaterdag 14 april. Senioren. Zelos 1-SKV 1. Aanvang: 15.00 uur; Zelos 2-Bemmel 2. Aanvang: 12.30 uur; VVO 2-Zelos 3. Aanvang: 14.15 uur; Winterswijk 2-Zelos 4. Aanvang: 13.00 uur; ESA 8-Zelos 5. Aanvang: 12.30 uur; Zelos 6-Ulftse Boys 2. Aanvang: 15.00 uur; SVZW Vr 1-Zelos Vr 1. Aanvang: 12.30 uur; OVC '85 Vr 1-Zelos Vr 2. Aanvang: 15.00 uur.

Junioren. Diepenveen JO19 1-Zelos JO19 1. Aanvang: 15.00 uur; Zelos JO19 2-Concordia W JO19 2. Aanvang: 15.00 uur; AZSV MO19 1-Zelos MO19 1. Aanvang: 12.45 uur; Zelos JO17 1-Gendringen JO17 1. Aanvang: 13.00 uur; Zelos JO17 2-Eefde JO17 2G. Aanvang: 10.45 uur; Zelos MO17 1-DVC '26 MO17 1. Aanvang: 13.00 uur; Silvolde JO15 1-Zelos JO15 1. Aanvang: 11.30 uur; Zelos JO15 2-OBW JO15 3. Aanvang: 11.00 uur; Angerlo Vooruit JO15 3G-Zelos JO15 3. Aanvang: 11.00 uur; Pax MO15 1-Zelos MO15 1. Aanvang: 13.00 uur.

Pupillen. Zelos JO13 1-SDOUC JO13 1. Aanvang: 11.00 uur; Silvolde JO13 1-Zelos JO13 2G. Aanvang: 9.30 uur; Ulftse Boys JO13 2-Zelos JO13 3. Aanvang: 11.30 uur; Zelos JO13 4-Lochem JO13 3. Aanvang: 8.30 uur; Vorden/Socii MO13 1-Zelos MO13 1. Aanvang: 9.00 uur; Zelos MO13 2-Rijnland-Gelders Eiland MO13 1. Aanvang: 9.45 uur; Schalkhaar JO11 1-Zelos JO11 1. Aanvang: 10.00 uur; Meddo JO11 2G-Zelos JO11 3. Aanvang: 11.00 uur; Halle MO11 1-Zelos MO11 1. Aanvang: 9.30 uur; Zelos JO9 2G-Viod JO9 7G. Aanvang: 8.30 uur; Zelos JO9 3-WVV '34 JO9 3G. Aanvang: 8.30 uur.

V.V. Zelhem
Dinsdag 10 april. Junioren. Zelhem JO19 1-Terborg JO19 1. Aanvang: 19.30 uur.

Woensdag 11 april. Junioren. Zelhem MO19 1-DCS MO19 1. Aanvang: 19.30 uur.

Senioren. Zelhem 3-Viod 8. Aanvang: 20.00 uur.

Donderdag 12 april. Senioren. Socii 3-Zelhem 4. Aanvang: 19.30 uur.

Zaterdag 14 april. Junioren. DZC '68 MO19 1-Zelhem MO19 1. Aanvang: 13.15 uur; Zelhem JO19 1-Silvolde JO19 1. Aanvang: 14.30 uur; Zelhem JO15 1-VVL/Stokkum JO15 1G. Aanvang: 12.45 uur.

Pupillen. A.Z.S.V. JO13 4-Zelhem JO13 1. Aanvang: 9.45 uur; Zelhem JO11 1-Varsseveld JO11 1. Aanvang: 10.45 uur; MVR JO11 3G-Zelhem JO11 2. Aanvang: 8.30 uur; HC'03 JO11 3G-Zelhem JO11 3G. Aanvang: 9.45 uur; VVO JO9 2-Zelhem JO9 1. Aanvang: 10.00 uur; Rijland/ Gelders Eiland JO9 2-Zelhem JO9 2. Aanvang: 10.00 uur; Zelhem JO8 2-FC Zutphen JO8 4. Aanvang: 9.30 uur; Zelhem JO8 1G-Doesburg JO8 1. Aanvang: 9.30 uur; Zelos JO7 3-Zelhem JO7 1. Aanvang: 8.30 uur.

Zondag 15 april. Senioren. Zelhem 1-Halle 1. Aanvang: 14.00 uur; Zelhem 2-Viod 7. Aanvang: 11.30 uur; Zelhem 3-Etten 4. Aanvang: 9.30 uur; Zelhem 4-SV Basteom 5. Aanvang: 9.30 uur.

V.V. Wolfersveen
Zaterdag 14 april. Junioren. Wolfersveen JO17 1-Fc. Zutphen JO17 2. Aanvang: 15.00 uur; Ajax B JO15 1G Wolfersveen JO15 1G. Aanvang: 11.00 uur.

Pupillen. Wolfersveen JO13 1G-Reunie/GSV '63 JO13 3. Aanvang: 10.30 uur; Fc. Zutphen JO11 6-Wolfersveen JO11 1. Aanvang: 10.30 uur; Wolfersveen JO9 1-Longa '30 JO9 6G. Aanvang: 9.30 uur.

Zondag 15 april. Senioren. Wolfersveen 1-Ajax B 1. Aanvang: 14.30 uur; Wolfersveen 2-Stokkum 4 . Aanvang: 10.30 uur; Socii 4-Wolfersveen 3. Aanvang: 10.00 uur; Tubantia Vr 1-Wolfersveen Vr 1. Aanvang: 14.00 uur; NVC/Den Dam/SDOUC VR1 Wolfersveen VR2. Aanvang: 13.00 uur.

S.E.V. Korfbal
Zaterdag 14 april. Senioren. Reehorst '45 1-SEV 1. Aanvang: 15.30 uur; Devinco 4-SEV 2. Aanvang: 17.00 uur; SEV 3-Oost-Arnhem 4. Aanvang: 13.00 uur; Devinco 5-SEV 4. Aanvang: 12.30 uur.

Junioren. SEV A1-Phenix '72 A1. Aanvang: 11.15 uur; Rivalen B1-SEV B1. Aanvang: 12.45 uur; SEV E1-Wesstar E2. Aanvang: 10.00 uur.

Sponsor voor Zelos MO19 1

Team Zelos MO19 1, trainers en sponsor. Foto: PR

Zelhem - Zaterdag 7 april kwam Ernst-Jan de Gee van sponsor 'de Groes eetcafé' naar de Pluimerskamp om het team Zelos MO19 1 de nieuwe tenues, behorend bij het sponsorschap, te overhandigen. Natuurlijk was het team en voetbalvereniging hier erg blij mee. Als dank kreeg Ernst-Jan een prachtige bos bloemen overhandigd.

LTC 'Warming Up' tennistoernooi

ZELHEM - Van 19 tot en met 25 maart hield LTC Zelhem haar jaarlijkse 'Warming Up' open tennistoernooi plaats. Er kon worden deelgenomen in tien verschillende categorieën in de onderdelen dames-, gemengd-, en herendubbel. Met 72 inschrijvingen was het toernooi was dit jaar goed bezet.

Op maandag 19 maart werden, ondanks het weer met een koude oostenwind, de eerste partijen gespeeld. Binnen kon iedereen zich, onder het genot van een warme choco, lekker opwarmen bij de haard.

Dinsdagochtend raakte de wedstrijdleiding lichtelijk in paniek, want in de nacht van maandag op dinsdag had het licht gesneeuwd. Gelukkig was het die dag overdag schitterend weer met veel zon en een temperatuur ruim boven nul, waardoor de banen 's avonds weer goed bespeelbaar waren.

En zo vorderde de week met op donderdag nog een gezellige karaokeavond georganiseerd door Jeroen en Jasper. Op zondag werd het toernooi afgesloten met de laatste poulewedstrijden en uiteraard de finales. De weergoden waren de Zelhemse tennisvereniging goed gestemd, want het was schitterend weer. Het toernooi werd afgesloten met een gezellig en lekker buffet en omstreeks 17.00 uur kon de toernooicommissie proosten op een geslaagd toernooi.

Open avond Brigeclub Zelhem

ZELHEM - Wilt u kennismaken met bridge dan is daartoe gelegenheid op de open avond op 12 april van 19.30 tot 22.30 uur bij Bridgeclub Zelhem. U kunt gewoon meespelen wanneer u het spel al kent; als u alleen wilt toekijken, dan kan dat ook. Ieder paar speelt na elke ronde tegen een ander paar en zodoende leert u veel mensen kennen. De club is een recreatieve club en speelt iedere donderdagavond om 19.30 uur in Het Witte Paard 2.0 aan de Ruurloseweg 1 te Zelhem.

Eerste duivenvlucht van het seizoen

BRONCKHORST – De eerste wedvlucht van het seizoen is vervlogen. Hierbij de uitslagen van de vlucht van zaterdag 7 april van de duivenverenigingen in de gemeente Bronckhorst: PV Steeds Sneller Hengelo en PV Vorden.

PV Steeds Sneller Hengelo
Zaterdag 7 april werd de eerste wedvlucht van 2018 gevlogen vanuit Tongeren. Van acht deelnemers werden om 11.45 uur 74 duiven gelost bij zuidoostenwind kracht 3. Uitslag wedvlucht: R. Koers (3/10) 1-17-18, J. Teunissen (4/11) 2-5-6-19, E. Koers (2/10) 3- 14, L. Te Stroet (5/18) 4-8-10-12-13, G. Haverkamp (1/10) 7, G. Duitshof (4/8) 9-11-15-16.

PV-Vorden
De eerste vitessevlucht had een taai verloop, want de duiven moeten weer in het ritme komen. De losplaats was Tongeren, een afstand van 150 kilometer. Uitslag: H.B.M. Hoksbergen 1, Ashley Eykelkamp 2-3-8, R. Hoff 4, H.J. Stokkink 5, T.J. Berentsen 6-9, G.H.H. Kelderman 7, Roy Schipper 10.

Bridgen in Toldijk

TOLDIJK - Op donderdag 5 april 2018 was in zaal Den Bremer de eerste speelavond van de zesde en laatste ronde van de competitie van Bridgeclub Bronkhorst. De uitslag van deze speelavond was als volgt: Lijn A. 1. Dick Brinkman en Hans Dekker 60,83%, 2. Annie Hartman en Hans Jansen 58,75%, 3. Will Snelder en Bert Botschuyver 56,25%. Lijn B. 1. Dinie Volkers en Dick Kwakkel 66,72%, 2. Irene Lichtenberg en Theo Schoenaker 63,75%, 3. Margaret Heijting en Gerda Tankink 52,60%. Lijn C. 1. Ab Boers en Henk Boers 62,50%, 2. Riekie Nieuwenhuis en Riet Niesink 61,46%, 3. Hermien Veenhuis en Els Westerhof 57,29%. Op donderdag 12 april is de volgende speelavond. Afmelden minstens vóór 12.00 uur op de wedstrijddag via 06-25198329.

Halle - Woensdag 25 april houdt Dorpsschool Halle van 10.30 tot 14.30 uur een open dag om ouders, (oud)-leerlingen, toekomstige ouders en andere belangstellenden de gelegenheid te bieden om de sfeer te proeven en een kijkje te nemen in de klassen. In die klassen is op dat moment veel te zien omdat de leerlingen hebben deelgenomen aan de projectweken 'Projects 4 Learning' en het resultaat daarvan in het thema 'Wat is leven' (bovenbouw) en 'Lentekriebels' (onderbouw) in de klassen is uitgestald.

Ook bij de peutergroep, de kinderdagopvang en de buiten-/naschoolse opvang van Juut & Co kunnen belangstellenden vrij binnenlopen om een kijkje te nemen. Natuurlijk staat er een lekker kopje koffie of thee voor u klaar en krijgen ook de kinderen een traktatie.

Halse Schoolvereniging

Dorpsschool Halle valt onder de verantwoording van het bestuur van de Halse Schoolvereniging. De school is een neutraal bijzondere school en lid van de besturenbond VBS, Vereniging van Bijzondere Scholen. Neutraal staat voor het openbare karakter van de school en Bijzonder betekent dat de school een eigen bestuur heeft. De school is dus een vereniging met een eigen bestuur. Alle ouders van kinderen (gezinnen), die naar de Dorpsschool gaan worden geacht lid te worden van de Halse Schoolvereniging. Verder kan iedereen die instemt met doel en grondslag van de vereniging lid worden.

Door de opheffing van de scholen in Halle Heide en Halle Nijman is het voedingsgebied in de afgelopen jaar vergroot. De school telt ongeveer 150 leerlingen, verdeeld over één kleutergroep 1-2, verder een groep 2-3, groep 4-5, groep 5-6, groep 7 en groep 8. Opvallend is het grote aantal kleuters (44).

Naast het werken met 'Projects 4 Learning' wordt er in alle groepen Engels gegeven.

Bingo bij D'n Draejer in Velswijk

VELSWIJK – Carnavalsvereniging De Doldraejers te Velswijk en Wittebrink houdt wederom in het dorpshuis D'n Draejer, gezellige bingoavonden voor jong en oud. De bingoavond is vrijdag 13 april, aanvang om 20.00 uur.

Iedereen mag een keer een kijkje komen nemen om te zien of het geluk ook voor hem/haar is weggelegd. Voor 10 euro koopt men een set kaarten waarmee acht ronden gespeeld kan worden, of koopt een duo kaart voor 15 euro waarmee men dubbel kans heeft. Men krijgt acht verschillende kleuren bingokaarten, elke ronde heeft een andere kleur, daarmee kan men de hele avond spelen. De prijzen zijn 10 euro, 15 euro en 25 euro per ronde. Ook kan men mee spelen met duo kaarten, deze zijn 15 euro en dan heeft men iedere ronde twee kaarten om mee te spelen. Ook is er de mogelijkheid om in de pauzes voor 5 euro mee te spelen met twee keer een extra ronde, waarbij de winnaar maar liefst 50 euro wint.

Dorpshuis D'n Draejer aan de Velswijkweg 50 gaat om 19.30 uur open. De avond is vrij toegankelijk voor iedereen. De Doldraejers zien een ieder dan ook graag op vrijdag 13 april in Velswijk.

Chr. Harmonie Prinses Juliana vraagt om uw stem

ZELHEM - Ook dit jaar organiseert de Rabobank Graafschap weer een Clubkascampagne. Dit houdt in dat er 150.000 euro verdeeld wordt onder de verenigingen en stichtingen (cultuur en sport) in de Achterhoek. Om in aanmerking te komen voor een deel van dit bedrag konden een maand geleden verenigingen en stichtingen zich opgeven bij de Rabobank. Ook Chr. Harmonie Prinses Juliana heeft zich opgegeven om in aanmerking te komen voor een deel van dit bedrag.

Mensen die bankieren via de Rabobank (leden van de bank) mogen via een unieke code stemmen op de vereniging of stichting waarvan zij vinden dat ze een deel van het bedrag zouden moeten krijgen. U hebt wanneer u lid bent van de Rabobank deze week via de post een brief gekregen van de bank met daarin een unieke code (zie stemkaart) waarmee u kunt stemmen. Ieder lid van de bank kan 5 stemmen uitbrengen. De Harmonie hoop dat leden van de Rabobank op de vereniging stemmen.

Bibliotheek zoekt KennisMakers

BRONCKHORST - De bibliotheek is bij uitstek een plaats om kennis te delen. Niet alleen kennis over boeken of literatuur, maar bijvoorbeeld ook hele praktische of technische kennis. Tegelijk biedt de bibliotheek een plaats voor verdieping van die kennis.

In de bibliotheek is echter niet alle kennis in huis: daarom worden KennisMakers gezocht. Wie weet bijvoorbeeld iets over tuinieren in de stad? Of over presenteren? Of over filmklassiekers uit de jaren '50, John F. Kennedy of iets heel anders? Die kan nu samen met de bibliotheek anderen kennis laten maken met zijn of haar kennis. Dit gebeurt op kleine schaal, met een groep belangstellenden aan, of bij een grote tafel in de publieke ruimte. De KennisMaker bepaalt zelf wat en hoe dit te gaan doen en samen met een medewerker van de bibliotheek wordt gekeken hoe dat kan worden georganiseerd. Bijvoorbeeld den eenmalige workshop geven, of een serie kleinschalige lezingen.

Zo wordt met ieders unieke kennis, een bijdrage geleverd aan de maatschappij, door samen met de bibliotheek deze kennis te verspreiden en te verdiepen.

Wie KennisMaker wil worden en zijn of haar passie graag wil delen met anderen, stuurt een bericht via kennismakers@bibliotheekwestachterhoek.nl of vraagt het een van de medewerkers. Zij nemen contact op om verder te praten.

SamenLoop voor Hoop Teaminfoavond

BRONCKHORST/ZELHEM - De derde teamavond voor teams die zich al hebben opgegeven voor de SamenLoop voor Hoop Bronckhorst en belangstellenden wordt donderdag 19 april gehouden.

De SamenLoop vindt plaats op 9 en 10 juni op het Pax terrein in Hengelo. Wie bezig is met de samenstelling van een team of nadere informatie wil, is van harte welkom. Op deze avond is ambassadeur van de SamenLoop voor Hoop Bronckhorst burgemeester Marianne Besselink aanwezig en vertelt Martijn van Pampus over zijn zoon bij wie een aantal jaren geleden kanker is geconstateerd.
Verder het laatste nieuws over de teams, de kaarsenceremonie en de kinderloop.

Het bestuur van de SamenLoop Bronckhorst, Dirk Hiddink, Hans Lubbers, Cilia Luimes, Ben de Vries, Marga Lubbers, Herman Luimes en Joke Berendsen, nodigt iedereen uit voor deze avond, die wordt gehouden in Ellens Restaurant aan de Burgemeester Rijpstrastraat 10 in Zelhem. Inloop vanaf 19.30 uur, aanvang 20.00 uur.

Kijk voor meer informatie en om aan te melden op de website of Facebook.

ZCOK brengt muziek van Bach, Mozart en Vivaldi

ZELHEM - Op zaterdag 21 april geeft het Zelhems Christelijk Oratorium Koor een concert in de Lambertikerk te Zelhem. Op het programma staat muziek van J.S. Bach, W.A.Mozart en A. Vivaldi. Het concert begint om 20.00 uur, de kerk is open vanaf 19.30 uur.

Van Bach wordt uitgevoerd de Cantate 'Der Friede sei mit dir', van Mozart 'Vesperae solennes de confessore' en 'Exsultate Jubilate' van Vivaldi 'Gloria in D'. Medewerkenden zijn: Irma ten Brinke (sopraan), Karin van der Tuin (alt/mezzo), Egbert van Hattem (tenor), Christiaan Peters (bas), Wilbert Berendsen (orgel) en het Projectorkest Twente. Het geheel staat onder leiding van dirigent Jaap Vonk.

Informatie en kaarten bestellen 06-19772891.

samenloopvoorhoop.nl/bronckhorst

Facebook SamenLoop voor Hoop Bronckhorst

Wat is er te doen in Drempt, Hummelo en Keppel

Drempt, Hummelo en Keppel - Agenda week 15/2018. Kopij is welkom via: watisertedoenindhk@gmail.com

• za 14 apr: het allereerste voorjaarsconcert na de fusie van muziekvereniging Hummelo en Keppel. In het Dorpshuis in Voor-Drempt, aanvang 19.30 uur. Entree is gratis. Info: www.muziekhummelokeppel.nl
• t/m ma 21 mei: de 19e editie van de Kunstwandelroute. Dagelijks van zonsopgang tot zonsondergang wandelen langs ca. 35 kunstwerken op landgoed Enghuizen. Met iedere zondagmiddag muziek en poëzie bij de Klinkplek. Routeboekjes zijn verkrijgbaar bij De Gouden Karper of FF naar Steef, tevens startpunt van de wandeling. Meer info: www. kunstwandelroutehummelo.nl

Voor-Drempt
• wo 11 apr: maaltijd voor alleengaanden in het Dorpshuis, Kerkstraat 89 van 17.00-19.00 uur. Inloop vanaf 16.45 uur. Info: Joke van het Bolscher, tel. (0313) 473114.
• vr 13 apr: koffiemorgen georganiseerd door de diaconie Drempt en Oldenkeppel i.s.m. het Dorpshuis. Voor gezelligheid en een praatje bent u van 10.00-12.00 uur van harte welkom in het Dorpshuis, Kerkstraat 89. Voor info en vervoer: Wanda Steintjes, tel. 06-23027640 of Jan Bruil, tel. (0313) 474251.
• vr 13 apr: Torentheater basisschool de Klimtoren in het Dorpshuis. Aanvang 19.00 uur.

Achter-Drempt
• wo 11 apr: rummikuppen en kaartspelen voor 50-plussers georganiseerd door de KBO-PCOB, van 14.00-16.00 uur in de parochiezaal van de H. Willibrorduskerk. Info: Diny Stuart, tel (0313) 471931.
• za 14 apr: jeugdbingo in twee leeftijdsgroepen georganiseerd door de Jeugdvereniging Drempt in 't Hessenhuus. Aanvang resp. 18.30 uur en 20.00 uur. Info: Karin Beunen, tel. (0313) 618135 of via jeugdvereniging.drempt@gmail.com. Zie ook: www.facebook.com/jeugdvereniging.drempt

Hummelo
• Iedere woensdag én donderdag om 18.03 uur: Eten wat de pot schaft bij FF naar Steef. Aanmelden tot uiterlijk 12.00 uur via info@ffnaarsteef.nl of tel. 06-30407672.
• Wekelijks op wo van 14.00-17.00 uur en op do van 19.00-21.00 uur: boekenuitleen in Zaal FF naar Steef. Info: www.ffnaarsteef.nl
• Op aanvraag: rondrit per huifwagen door Hummelo en omgeving. Verzamelen en vertrek vanaf de Van Heeckerenweg 13. Info en reservering: Harm Veeneman, tel. 06-39208278 of zie www.deklevenhorst.nl
• ma 16 apr: een avond met Drie korte reisverhalen verzorgd door Martin Idema voor de Vrouwen van Nu in De Gouden Karper. Aanvang 19.45 uur. Contactpersoon: Christiane Bolli, tel. (0314) 359939. Meer info: www.vrouwenvannu.nl/hummelokeppeldrempt
• do 19 apr: slotdrive ochtendbridgeclub 'Gezelligheid Troef' vanaf 9.15 uur bij FF naar Steef. In september worden de ochtenden weer hervat. Interesse om in het nieuwe seizoen ook te gaan deelnemen? Neem dan contact op met Liet Hoitink, tel. (0314) 381876.
• t/m za 21 jul: in galerie De Bisschop een expositie met schilderijen van Rens Hoekstra en bronzen van Mariëtte Schouten. De galerie aan de Broekstraat 13 is geopend vr t/m zo van 13.00-17.00 uur. Info: www.galeriedebisschop.nl

Hoog-Keppel
• za 14 en zo 15 apr: open tuindagen met bloeiende tapijten van stinzenplanten bij de Warande aan de Jan de Jagerlaan 2. Open van 11.00-17.00 uur, met om 14.00 uur een lezing. Info: www.dewarande.nl
• Iedere dinsdag bent u van 14.00-16.00 uur welkom bij de Rummikub-club in het Kerkhuis. Info: Baukje Koele, tel. (0314) 380306.
• Iedere woensdag vanaf 14.00 uur speelt jeu-de-boulesvereniging Leuke Boule op de baan van de Van Panhuysbrink. Info: g.w.lobeek@hccnet.nl
• Iedere vrijdag bootcamp voor enthousiastelingen van 13 tot 55 jaar, van 18.00-19.00 uur vanaf de parkeerplaats bij de Hessenhal. Info: Lars Timmer, tel. 06-23416488 of via lars@personallfit.nl
• Gymvereniging De Sperwer biedt wekelijkse lessen in de Hessenhal. Zin om te bewegen? Kom turnen (vanaf 2 jaar), dansen (v.a. 6 jr), freerunnen (v.a. 8 jr) of aerobiccen (v.a. 20 jr) in De Hessenhal. Info over aanbod en lestijden: www.de-sperwer.nl
• Plezier in lezen, boekenuitleen bij Stichting Welzijn, Burg. van Panhuysbrink 1E. Tijdens de openingstijden van het gezondheidscentrum. Ook legpuzzels zijn hier te leen. Info: www.swdrempthummelokeppel.nl

Laag-Keppel
• t/m zo 15 apr: in galerie Espace Enny de expositie 'INTIME, documenten van een langzame tijd' met schilderijen van Cornelia Bruinewoud en Frans Verheij. De galerie aan de Dorpsstraat 14 is geopend vr t/m zo van 13.00-17.00 uur. Info: www.espaceenny.nl
• Galerie 1880, tevens kunstuitleen, biedt een uitgebreide kunstcollectie in diverse stijlen en verrast met het veelal kleurrijke werk. De galerie aan de Hummeloseweg 4a is geopend do t/m za van 13.00-17.00 uur. Info: www.kunstofart.nl

Jubilarissen gehuldigd Stichting Noodhulp Zelhem

ZELHEM/IJZEVOORDE - De Stichting Noodhulp Zelhem hield woensdag haar jaarlijkse vrijwilligersmiddag in de Pokkershutte in Ijzevoorde. In zijn openingstoespraak bracht de voorzitter Niek Willemsen de aanwezige 70 vrijwilligers op de hoogte van het wel en wee van Noodhulp. Door vergrijzing en het gegeven dat ouderen langer thuis (moeten) blijven wonen, neemt de vraag naar hulp toe. Ook zijn de gevallen vaak gecompliceerder. In de meeste gevallen kan Noodhulp gelukkig nog altijd een oplossing bieden. Maar het vrijwilligersbestand vergrijsd en nieuwe jongere vrijwilligers zijn moeilijk te krijgen. Dat is een zorgpunt voor de toekomst.

De gemeente Bronckhorst heeft het ouderenbeleid tot speerpunt gekozen en zet hier goed op in. Bij dit beleid is Noodhulp, samen met andere organisaties, nauw betrokken. Om ook digitaal goed bereikbaar te zijn wil Noodhulp haar website vernieuwen en meer up-to-date houden. Hiervoor is bij de gemeente Bronckhorst een subsidie aangevraagd en wordt er door een werkgroep binnen de Stichting aan gewerkt.

Jubilarissen
Ook dit jaar werden er op de vrijwilligersmiddag weer jubilarissen gehuldigd. Gert en Jopie Nijhof, Alie Smeitink en Jenny Mos waren maar liefst 25 jaar actief voor Noodhulp. Daarnaast waren Willie Menkhorst, Dinie Lettink, Bernard Lucassen en Fennie de Gelder 12 ½ jaar actief. Allen kregen een passend cadeau en bloemen.

De middag werd afgesloten met een koud- en warm buffet dat zoals gewoonlijk uitstekend verzorgd werd door poeliersbedrijf Willy Kappert.

Helma Snelooper dicht op landgoed Enghuizen

HUMMELO - De dichters Helma Snelooper en Simon Dermijn dragen zondag 15 april voor uit eigen werk op de poëzieklinkplek van de 19e Kunstwandelroute op het landgoed Enghuizen. Voor de muzikale omlijsting in Hummelo zorgen Joséphine Noyons (zang en gitaar) en Frans van Til (fluit en viool). Het optreden vindt plaats van 14.30 tot 16.00 uur.

In het geval de weergoden voor (veel) regen zorgen, wordt er uitgeweken naar hoeve 'de Klevenhorst', die 200 m vóór het podium aan de wandelroute ligt. De poëzieklinkplek is het kleinste openluchttheater van Nederland en een vast onderdeel van de kunstwandelroute. Langs de 2,5 km lange wandeling over het landgoed staan dit jaar 33 kunstwerken. De route is iedere dag te lopen van zonsopgang tot zonsondergang. De poëzievoordrachten vinden plaats op de zondagen.

De routebeschrijving annex catalogus is voor 4 euro verkrijgbaar bij hotel 'de Gouden Karper' aan de Dorpsstraat 9 in Hummelo of bij café FF naar Steef, aan de Dorpsstraat 1. Deze locaties zijn tevens het begin- en eindpunt van de route.

Vier generaties veehandel Kuenen

Derk Jan en Hendrik Jan Kuenen. Foto: Margreet Nusselder

Vader en zoon krijgen kippenvel van een mooie koe, een 'kippenvelkoe'

Door Margreet Nusselder

ZELHEM - Veehandel Kuenen is een bloeiend familiebedrijf dat inmiddels vier generaties bestaat. Voor zover bekend is (over-)grootvader Hendrik Jan Kuenen (1889) rond 1905 gestart met de handel in vee. Zijn vader stond te boek als landbouwer, maar mogelijk zat ook hij al in de handel. Hoe is dit bedrijf door de tijd heen gegroeid, wat is er veranderd en zijn er misschien ook dingen hetzelfde gebleven?

Overgrootvader en grootvader Kuenen. Foto: PR

We zitten aan de keukentafel van de familie Kuenen aan de Nieuwsteeg in de Wassinkbrink te Zelhem. Vader Derk Jan (1966), moeder Sandra Kuenen-Postma (1965) en zoon Hendrik Jan (1994). Derk Jan is naast veehandelaar ook enthousiast hobby-kok en tijdens het interview roert hij regelmatig in de soep die hij aan het koken is. Het uitzicht vanuit de keuken is, hoe kan het ook anders, op een weiland met koeien. Vader en zoon vertellen, terwijl Sandra het familiearchief doorpluist.

Het begint met Hendrik Jan Kuenen (1889-1978). Hij was getrouwd en had drie kinderen. Een zoon en twee dochters. Ze pachten een gedeelte van een boerderij aan de Haafsweg 4 te Doetinchem. De grond, enkele hectares, lag er achter in De Zumpe. In de familie noemden zij het De Vinkenborg. Eigenares was juffrouw Heijink, zij bezat meerdere boerderijen en grond. Deze boerderij is tegenwoordig verbouwd tot een dubbele villa. Hendrik Jan had, zoals veel mensen destijds, een klein gemengd boerenbedrijf. Derk Jan: "Ik heb het natuurlijk allemaal van heuren zeggen, moar het was veur iedereen hard pokkelen. Gres maaien met de zeis, ploegen met het peerd, zwoar werk! Doarnoast deed hij in de handel in koeien. Het was een man met niet veel geduld. Hij ging in de beginjaren op de fiets de boer op, later had hij een brommertje. De telefoon bestond nog niet. De klanten woonden onder andere in Wijnbergen, Etten en Azewijn. Ze verkochten misschien moar 1 of 2 keer per joar een koe. De koeien werden lopend deur de boeren noar de dinsdagmarkt in Doetinchem geleid. Daar kregen ze de initialen HK op de billen gezet. Um 04.00 uur 's morgens werd er afgerekkend in het café. Een koe was zo'n 80 gulden waard. Bij het afrekkenen heurde 'zegengeld' dat was een paar dubbeltjes of een gulden en natuurlijk koffie, een borreltje of erwtensoep. Het 'zegengeld' was veur veul geluk! Tot de markt werd opgeheven in 2001 hadden wij 35 standplaatsen tegenover café Slot."

Derk Kuenen (1922-1997) gaat als jongen, na de opleiding aan de Landbouwschool in Zelhem, mee de boer op en leert zo het vak van zijn vader. Dit was rond 1937. Derk Jan: "(Groot)vader Derk was een liefhebber van vee en had veul belangstelling veur het boerenbedrief. Hij was wat meer geduldig van aard." Hij trouwde met Derkje Schierboom en zij trokken in bij haar ouders die een boerderij en een BP-benzinepomp runden aan de Nieuwsteeg, de plek waar de familie nu nog woont. "Ze hadden een gemengd bedrijf met ongeveer 25 melkkoeien en 15 tot 20 fokvarkens. De varkens werden door moeder verzorgd. Zij kregen 4 kinderen, helaas is het eerste kindje overleden toen zij 1,5 jaar was. De veemarkt in Doetinchem werd steeds drukker. Soms werden er wel 120 koeien op de markt verkocht". Sandra laat een foto uit het archief zien uit 1952 waar het een enorme drukte is. "Er stonden soms in totaal 2000 tot 2300 koeien op de markt". Op de foto staan de kopers en kijkers rijen dik tussen de koeien. Derk Jan: "De markt heeft een grote invloed gehad op de groei van Doetinchem, het was een enorme logistiek om alle koeien te vervoeren en het trok veul mensen noar de markt. De vrouwen gingen noar de lapjesmarkt en deden boodschappen". Dan was er ok nog de Houtkamphal veur het kleinvee. Derk Jan: "Elke dinsdag ging hij om half twee 's nachts noar de markt om de koeien op de plaats te zetten en de initialen HK op de billen te schrieven. Hij gebruukt nog steeds de initialen van zien vader. Soort bij soort, mooi op een rij. De koeien werden gebracht deur de vrachtrijders, elke streek had zo zien eigen transportonderneming. Boeren uut Zelhem, vroegen Gesink en Kempers en uut Azewijn kwam vrachtrijder Jansen." Derk bezocht de boeren met de auto en had inmiddels telefoon. "In 1983 is de eerste computer aangeschaft. Noa afloop van de markt bracht mien moeder het geld rond noar de boeren, waarbij meteen de laatste nieuwtjes werden uutgewisseld. Gaandeweg werd oavergegaan op cheques. De boeren konden deze verzilveren in het café. In café Ketz zat de Rabobank en in café Slot zat de ABN/AMRObank met een loket". Vader Derk was lid van het bestuur van de markt, de Vereniging tot bevordering van het marktwezen.

Derk Jan Kuenen (1966) ging na de MAVO naar het AOC, waar de passie voor vee is ontwikkeld. Vanaf zijn dertiende ging hij mee naar de markt en deed zo ervaring op in de handel. "Vroeger waren de koeien veul ronder gebouwd, zo worden ze nu niet meer gemaakt heur! Ik heb er twee joar oavergedoan om het systeem van de markt te leren kennen. Wie is wie en wie doet wat? Er waren tal van verschillende mensen met verschillende taken. De markt was een echte smeltkroes!". De basis van het bedrijf zijn nog steeds de boeren uit een kring van zo'n 20 kilometer. Tegenwoordig minder in aantal door de schaalvergroting, moar met meer dieren per bedrief. Ze verkopen koeien aan boeren en aan het slachthuus. Derk Jan: "Belangrijk is dat we continuïteit leveren en volumes. Handel drieven moj aanvuelen, je kunt niet zomoar wat doen. Het is daghandel, als ik drie dagen op vakantie ben doe ik er een halve dag over om er weer in te komen. De prijzen variëren snel". Tegenwoordig gaat er veel via de mail en de app, maar belangrijk blijft het contact met de boer en het slachthuis. Daarnaast gaat Derk Jan elke maand naar de veiling in Osnabrück en in Miesbach (Duisland). Derk Jan: "De klant wordt steeds groter en wil de verkoop goed geregeld hebben. Ik ontzorg de boer en doe de terugkoppeling van het gewicht enzovoorts". De veemarkt is opgeheven nadat in 2001 de ziekte Mond-en klauwzeer heerste. Er kwam een scherpe regelgeving op het gebied van verzamelpunten voor vee, waardoor een markt niet meer haalbaar was. Sinds de jaren 1985/90 ging het gros van het vee al rechtstreeks naar het slachthuis en kwamen deze niet meer op de markt. Het aantal dieren was al teruggelopen. Derk Jan is tevens voorzitter van de Commissie Rundveehandelaren van brancheorganisatie Vee en logistiek Nederland (VLN) onder leiding van oud-staatssecretaris Henk Bleker, voorzitter van VLN. De commissie komt op voor de belangen van de veehandel en indirect voor de boer. Bleker heeft goede ingangen in Den Haag en Brussel. Momenteel worden in Nederland boeren beticht van fraude met kalveren. Probleem hierbij is een mismatch tussen de vier verschillende registratiesystemen. Derk Jan: "Er komt waarschijnlijk een nieuw registratiesysteem, waarbij er een chip met een nummer komt in elk oormerk en het stukje huid wat los komt door het er in te prikken wordt opgestuurd en bewaard in een DNA-bank. Voor het vakblad VN Vakblad Veehandel Logistiek schrijft Derk Jan elke zes weken een kollum over het wel en wee van de familie en de veehandel. Natuurlijk lopen er ook koeien in de wei. Derk Jan: "Zo kan ik nog een beetje cowboy spelen!"

Hendrik Jan Kuenen (1994) ging na de HAVO eerst nog naar het HEAO, maar het bloed kroop waar het niet gaan kan. Ook hij ging naar het AOC met als studierichting Melkveehouderij. Hendrik Jan: "Ik heb er voor gekozen om ervaring op te doen bij een ander bedrijf. Ik werk vier dagen per week bij Lely als verkoopadviseur van stalautomatisering. Ik werk nu met meerdere collega's en leer veel over onder andere de omgang met klanten en digitalisering. Zo kan ik mezelf ontwikkelen. De boer op gaan is een van de leukste dingen om te doen. Ik wil graag in de toekomst samenwerken met mijn vader, daar kijk ik wel naar uit!" Derk Jan: "wij hebt altied wel schik samen! Wij leert ok van elkaar, ik heb ervaring, maar Hendrik het nieuwe inzichten." Op de dagen dat Hendrik Jan niet voor Lely werkzaam is, werkt hij op de boerderij en drijft hij alleen of met zijn vader de handel in vee. Hendrik Jan: "De eerste keer dat ik koeien kocht, weet ik nog als de dag van gisteren. Ik was 20 jaar en liep stage bij een boer in Noord Duitsland. Een andere veehandelaar uit de buurt belde op en vroeg of ik belangstelling had. Een boer had 94 koeien te koop. Aldaar aangekomen met een klein autootje werd ik als "broekie" door 3 handelaren en de boer nieuwsgierig aangekeken. Ik kreeg er al met al buikpijn van. Ik heb pa gebeld om advies te vragen, maar hij zei: iej mot ow moar redden. Het waren wel prachtige koeien, van die grote donkerrooie, ik kreeg er kippenvel van. Ik heb er eerst 80 gekocht. Enkele dagen later was er een boer in Nederland die ze prachtig vond en allemaal wilde hebben. Ze lopen er nu, drie jaar later, nog! De handel ging goed en toen dacht ik (slaat met de vuist op tafel) Dit vind ik mooi!" Vader en zoon krijgen allebei kippenvel van een goeie melkkoe. Ze moet uitstraling hebben en hard op de poten staan. Derk Jan: "wie kiekt graag noar een mooie melkkoe, moar wie verkopen 'm ok graag!" Hendrik Jan: "Mooi dat je een boer blij kunt maken!"

Quintus meiden D1 kampioen

Quintus D1 behaalde het kampioenschap. Foto: PR

HENGELO – Met het eind van het handbalseizoen in zicht speelden de meiden D1 hun laatste wedstrijd. Met een eindstand van 21-5 bleken ze te sterk voor hun tegenstander en het kampioenschap werd gevierd.

Zondag 8 april was de laatste wedstrijd van de D1 thuis tegen Artemis. Er waren veel toeschouwers, vaders moeders broers en zussen en opa's en oma's en ooms en tantes en vrienden. De meiden waren een beetje zenuwachtig voor deze kampioenswedstrijd. De eerste helft liet Quintus tegenstander Artemis alle hoeken van het veld zien. Ruststand 11-0. Tweede helft deden ze iets rustiger aan. Vijf minuten voor het einde begon de tribune te zingen 'kampioenen' en terecht, wat een presentatie, eindstand 21-5. Na het eindsignaal begon het feest, dat werd gevierd met een mooie fototaart, een kampioensshirt en een rondgang door het dorp met als afsluiting een patatje en snack. Van de sponsor Jet de uit en thuis kapster kregen ze een gevuld tasje, wat door de meiden werd gewaardeerd.

Laatste wedstrijd einde handbalseizoen

Ook de laatste wedstrijd van Quintus E1 was thuis tegen Artemis. Een mooie en spannende wedstrijd, waarbij beide teams aanvallend en verdedigend goed speelden. Eindstand 8-7 voor Quintus.
Dames 1 speelde eveneens thuis tegen een Artemis team. Quintus was goed gefocust in de eerste helft en stond steeds twee a drie punten voor. Ruststand 9-6. De tweede helft zakte het tempo van Quintus en met vijf wissels op de bank kwam Artemis langzaam dichterbij. Twee minuten voor het eind was het gelijk. Quintus wist het goed uit te spelen. Eindstand 15-15.

Quintus HC1 moest uit naar Varsseveld. Al gauw was duidelijk dat Reflex HC1 een maatje te groot was. Hoewel Quintus in de aanval een paar mooie combinatie via de cirkel liet zien, konden ze geen aansluiting vinden. Verdedigend mocht het wel wat fanatieker. De tweede helft bleven ze er voor gaan. Eindstand 30 -11.

Lezing over de Short Stirling crash in 1941

De Short Stirling in de Kerkstraat in Hengelo. Foto: archief Jean Kreunen

HENGELO - De lezing over de Short Stirling bommenwerper crash op 8 september 1941 te Hengelo Gelderland wordt maandag 16 april georganiseerd door stichting Achterhoeks Museum 1940-1945 in het kader van '2018, jaar van het verzet'. De presentatie wordt verzorgd door Jean Kreunen, oud-directeur Achterhoeks Museum 1940-1945 en actief bestuurslid van Oorlogsmuseum Overloon.

Als jonge man kreeg Jean Kreunen van zijn opa een foto van een Engelse bommenwerper die bij zijn ouderhuis midden in het Gelderse dorp Hengelo door de straat kwam. Bij navraag waar die bommenwerper vandaan kwam, werd bekend dat die op 8 september 1941 een paar kilometer buiten het dorp was gecrasht. De bemanning ontsnapte en ze werden binnen een paar dagen allemaal opgepakt en krijgsgevangen gemaakt. De navigator Richard Pape schreef een boek over deze crash en zijn meerdere ontsnappingspogingen, genaamd 'Met hand en tand', wat uiteindelijk in 1954 een million seller werd. Een hoofdrol in dit boeiende verhaal is weggelegd voor de heren Besselink en Agterkamp uit Toldijk die vanwege hulp aan twee van de vliegers werden opgepakt en ter dood veroordeeld. Hun verzetsverhaal staat symbool in dit 'Jaar van het verzet'.
Uniek nooit eerder vertoonde documenten en fotomateriaal, met de achtergrond verhalen, gedurende veertig jaar verzameld door Jean Kreunen worden op een boeiende wijze gepresenteerd vanaf 20.00 uur in Partycentrum Langeler, Spalstraat 5 in Hengelo Gld. De zaal is open vanaf 19.30 uur, aanvang 20.00 uur. Entree 5 euro per persoon, inclusief koffie/thee.


achterhoeksmuseum1940-1945.nl

v.v. Vorden gaat voor G-voetbal

VORDEN - Voetbalvereniging Vorden is dit seizoen begonnen met het G-voetbal. Samen met G-voetballer Sidney Gout is v.v. Vorden enthousiast geworden en is de vereniging in oktober gestart met de trainingen voor een groep spelers/speelsters uit Vorden, Hengelo, Steenderen en Olburgen. Er wordt iedere week getraind op maandagavond van 19.45 tot 20.45 uur en in het voorjaar zijn er plannen om ook één of meerdere oefenwedstrijden te gaan spelen en bij voldoende animo willen wij gaan starten met competitievoetbal in het seizoen 2018/2019.

G-voetbal is een wedstrijdvorm op een half veld waar teams van 7 spelers met een lichamelijke of verstandelijke beperking tegen elkaar voetballen. In de regio is er bijvoorbeeld bij AZC in Zutphen (senioren en jeugd) en Witkampers (jeugd) de gelegenheid om als G-speler te gaan voetballen bij een club. In de gemeente Bronckhorst is deze gelegenheid echter niet aanwezig.

Heb jij ook zin om mee te doen, of ken je een persoon die het G-voetbal ook erg leuk vindt, kom angs op maandagavond op Sportpark 't Grote Veld om te kijken of om mee te trainen. Voor vragen neem contact op met Jet Wolbrink of het secretariaat

Het Klavier viert tienjarig bestaan met gratis concerten

VORDEN – "Het is voorbij gevlogen en voelt maar als de helft", zo beschrijven Rita Boshart en Jack van Dodewaard hun gevoel over het tienjarige bestaan van Het Klavier, dat om precies te zijn donderdag 12 april een feit is. Om dit jubileum van hun zaak te vieren, worden op 14, 15, 21, en 22 april gratis concerten gegeven. Rita: "We willen de drempel laag houden en iedereen de kans geven om deze concerten bij te wonen". Ook worden alle leerlingen van Het Klavier getrakteerd op een educatief uitje naar het Geelvinck Muziek Museum in Zutphen en zijn de hele maand april de piano's en vleugels flink afgeprijsd.

Door Bernadet te Velthuis

Tien jaar geleden streken de muziekliefhebbers neer in de Achterhoek en startten hun pianozaak met winkel, werkplaats en concertruimte aan de Ambachtsweg 2 in Vorden. Rita: "We woonden in Bommelerwaard, maar ik werkte al vijftien jaar in Bathmen. Het dagelijks op en neer rijden was niet bepaald ideaal dus we besloten te verhuizen." Na een aantal jaren als docente op een muziekschool in Deventer te hebben gewerkt, besloot ze haar passie voor zang, pianospelen en theater als zelfstandige zelf in te vullen. Waar Jack zich bezighoudt met de verkoop, het stemmen, de revisie, onderhoud en taxatie van piano's en vleugels, neemt Rita de pianolessen, uitvoeringen en exposities voor haar rekening. Ook alle randzaken zoals de website, pr en administratie hebben de twee altijd zelf gedaan. Daarnaast worden bij Het Klavier regelmatig concerten gegeven. Jack: "We willen geen stoffige pianozaak zijn en bovendien bieden we jonge musici graag een podium".

Leven tussen de piano's
De twee leerden elkaar in 1997 kennen en leven sindsdien naar eigen zeggen al twintig jaar tussen de piano's. Rita, toen nog woonachtig in Lelystad, was op zoek naar een vleugel én een stemmer. Ze liep Jack uit Capelle aan den IJssel tegen het lijf en vond niet alleen haar piano, hij bleek ook nog stemmer te zijn. "Ik vond beide én een partner. Sindsdien struikel ik over de piano's", zo grapt ze.

Voor Jack en Rita is het dan ook niet zomaar een vak of een hobby, maar hun leven. Zo is Jack een echte allround pianoman. Van verkopen en stemmen tot onderhoud en reparatie, hij doet het allemaal tot aan het transport aan toe. Jack: "Wat ik doe, wordt al jaren niet meer gedaan. Het ambacht is door de jaren heen opgedeeld in de techniek, het stemmen, het meubel maken en de constructie. Dankzij jarenlange ervaring kan ik het allemaal zelf." Ook blijkt de verkoop soms een jarenlang proces te zijn, zo vertelt hij. "Het is niet zomaar een piano verkopen, het gaat om een connectie maken tussen mens en instrument. Dat kan soms jaren duren. Net als reparaties en revisie, waarbij de klant erop moet kunnen vertrouwen dat zijn of haar 'kindje' in goede handen is. Dat kost soms tijd". Ook speelt Jack al vanaf zijn zevende piano en geeft hij regelmatig recitals met eigen composities.

Pianiste, pianodocente, zangeres, theaterdier, dichteres en songwriter zijn de kernwoorden die Rita het beste omschrijven. Als pianiste voelt ze zich het meest op het gemak als begeleidster, ze geeft al 35 jaar pianoles en begeleidde door de jaren heen koren, zangers, violisten en andere instrumentalisten. Daarnaast dicht ze en schrijft ze liedjes en theaterprogramma's. Ook de binnenkant van de piano heeft voor haar geen geheimen, waardoor ze tijdens de pianolessen ook dieper in kan gaan op de werking en techniek van de piano.

Jubileumconcerten
Het eerste concert vindt zaterdag 14 april vanaf 20.00 uur plaats. Rita zal tijdens dit concert haar zangkwaliteiten laten horen. In het eerste deel brengt ze samen met pianist Rudi Kaldenberg diverse liedjes voor zang en piano ten gehore, waarvan enkele door Rita zelf geschreven zijn. Het tweede gedeelte van de avond zal Rita samen met muzikaal maatje Wendy, als duo Rita & Wendy de mooiste liedjes van hen samen brengen. Zondag 15 april vanaf 15.30 uur vindt het tweede concert plaats. 'Pianofluisteraar' Jack zal verhalen over het vak, de piano en zijn leven als pianostemmer afwisselen met eigen pianocomposities en improvisaties. De bekende jazzpianist Mike del Ferro geeft invulling aan het derde concert dat op zaterdag 21 april vanaf 15.30 uur plaatsvindt. Del Ferro behoort tot de top van de Nederlandse jazzpianisten en zal deze middag een hele andere kant van het pianospel laten horen. Het vierde en laatste concert is in handen van de Belgische pianist Matthieu Idmtal die al op vele internationale podia heeft gestaan. Hij zal deze zondagmiddag 22 april vanaf 15.30 uur werken van Scriabin, Grieg en Chopin laten horen.

Voor alle concerten geldt dat de toegang gratis is (vrijwillige gift is welkom) en reserveren noodzakelijk in verband met de beperkte capaciteit. Reserveren kan uitsluitend via de website.

Achterhoekse auteurs bespreken hoe het is om over je vader te schrijven

VORDEN – Martine Letterie uit Vorden en Jolande Withuis uit Zutphen schreven beiden boek over de geschiedenis van hun vader. Martine schreef het kinderboek 'Oorlog zonder vader' en Jolande's nieuwste non-fictieboek heet 'Raadselvader'. De ervaringen die ze hierbij opdeden, de verschillen en overeenkomsten, is een van de onderwerpen waarover de auteurs in gesprek gaan tijdens de lezing die zij zondagmiddag 15 april om 14.00 uur geven in Kasteel Vorden. Hier alvast een tipje van de sluier.

Door Bernadet te Velthuis

In 'Oorlog zonder vader', beschrijft Martine hoe het voor haar toen tienjarige vader Frank was toen zijn vader tijdens de Tweede Wereldoorlog opgepakt werd op verdenking van het feit dat hij communist was. In haar nieuwste 'Raadselvader' reconstrueert Jolande de geschiedenis van haar vader Berry en tegelijkertijd geeft ze een beeld van het opgroeien in een communistisch gezin tijdens de Koude oorlog.

Een van de grootste verschillen is dat Letterie over haar vader schrijft terwijl hij nog leeft, terwijl dat bij Withuis niet het geval is. Desondanks blijkt, in gesprek met beide auteurs, dat ze tijdens het schrijfproces veelal tegen dezelfde gevoelens en gedachtes aanliepen, waaronder 'wie ben ik om dit in te vullen?' en 'hoe verwoord ik dit?'. In Martine's geval omdat haar vader vaak niet meer wist hoe hij zich op een bepaald moment voelde. Martine Letterie: "Ik moest dus zelf zijn gevoel invoelen. Dat was best eng. Later toen hij het las gaf hij aan zichzelf erin te herkennen. Dat was wel het grootste compliment dat ik kon krijgen". Bij Jolande en haar vader liep bij leven de communicatie al stroef, wat resulteerde in veel onbeantwoorde vragen en raadsels. Bovendien was schrijven over haar overleden vader in het begin nog te emotioneel, dat werd pas naarmate de tijd verstreek gemakkelijker. Jolande: "En pas toen ik de relatie met mijn vader erin verwerkte, kreeg het boek de juiste toon."

Ondanks dat beiden een andere achtergrond hebben, waren er ook overeenkomsten binnen het gezinsleven. Zo groeiden Jolande Withuis (1949) en Martine Letterie (1958) beiden op in een niet-religieus gezin, terwijl het geloof toen juist overal leefde. Ook werkten hun moeders, iets wat in de jaren 50 en 60 vrij ongebruikelijk was en tot 1956 zelfs helemaal niet mocht. Martine: "Mijn moeder kon alleen een baan als kleuterjuf krijgen, omdat mijn vaders inkomen onregelmatig was.". Jolande: "Bij ons thuis werd er zelfs neergekeken op mensen die 'maar thuis zitten', waarmee men doelde op de huisvrouwen.". Beide moeders hechtten er dan ook waarde aan dat hun dochters later financieel zelfstandig zouden zijn.

Deze en meer overeenkomsten en verschillen zullen de auteurs tijdens de lezing op 15 april bespreken. Daarnaast zal Martine Letterie Jolande Withuis interviewen over haar nieuwste boek Raadselvader.

Voorverkoop 10 euro en reserveringen bij Bruna Vorden. In de pauze is er mogelijkheid om boeken te kopen en te laten signeren.

Lions Club bedankt inwoners Bronckhorst

BRONCKHORST - Lions Club Bronckhorst bedankt de inwoners van Bronckhorst voor het kopen van bossen tulpen. In totaal drieduizend bossen hebben de leden van LC Bronckhorst verkocht gedurende vijf zaterdagen in maart.

Iedere zaterdag in maart gingen de LC-leden langs de deuren, in Steenderen, Baak, Toldijk, Hummelo, Keppel, Drempt, Vorden, Wichmond, Hengelo, Zelhem en Halle. De opbrengst wordt nu berekend en daarna helemaal verdeeld onder de goede doelen van Lions Club Bronkhorst. Dat zijn dit jaar de openluchtzwembaden in de gemeente Bronckhorst (In de Dennen in Vorden, Het Elderink in Hengelo, burgemeester Kruijffbad in Steenderen en het Hessenbad in Hoog-Keppel), Kinderen van de Voedselbank en stichting Kacema Musuma, voor weeskinderen in Zambia.

LC Bronckhorst is blij dat zoveel inwoners tulpen hebben gekocht en zo mede de goede doelen steunen. Volgend jaar houdt de club weer de tulpenactie.

Neem een kijkje achter de schermen bij Inhetgroen

BAAK - Omroep Gelderland televisiepresentatrice Angelique Krüger opent op 20 april om 15.00 uur de Open dag van Hovenier Inhetgroen uit Baak. Een feestelijke happening ter ere van een nieuw pand en dé gelegenheid om eens kennis te maken met het team van Inhetgroen.

Tijdens deze feestelijke dag is er op diverse plekken in het pand gelegenheid om inspiratie op te doen. Van tuintips tot informatie over 'hoe kunt u de bomen het best verzorgen?'. Er is een ook houtcarving demonstratie met de kettingzaag. Maak ook van de gelegenheid gebruik om kennis te maken met de kleurrijke mensen die bij Inhetgroen werken. "Veel bedrijven praten over sociaal ondernemen of maatschappelijk verantwoord ondernemen, wij doen het," aldus Freddy en Sylvia Evers-ten Broek, oprichters en ondernemers van Inhetgroen. Het bedrijf biedt namelijk ook volop werkgelegenheid aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, uiteraard onder zorgvuldige begeleiding. Een dag bij uitstek voor hen om ook trots op te zijn.

Bezoekers mogen hun gegevens achterlaten bij vertrek, want dan maken zij ook nog eens kans op een mooie prijs: een halve dag van het kleurrijke Inhetgroen tuinteam. De open dag duurt van 14.30 tot 19.30 uur.

Benefietconcert 'Spöllen tegen kanker'

Dirk Hiddink, Mart Riethorst, Ferdi Jolij, Jan Ottink en Hans Keuper samen tegen kanker. Foto: PR

HENGELO/BRONCKHORST - Als Jan Ottink (Jan Ottink Band), Ferdi Jolij (Old Ni-js) en Hans Keuper (Boh Foi Toch) bij elkaar aan tafel zitten in 'Ons Huis' heerst een sfeer van 'oude jongens krentenbrood' tussen deze drie iconen uit de Achterhoekse dialectmuziek. De mannen slaan met 'Spöllen tegen kanker' de handen ineen om een bijdrage te leveren aan de SamenLoop voor Hoop Bronckhorst, ten bate van het KWF, door met elkaar een Benefietconcert te geven in Ons Huis Hengelo, zondag 22 april, van 11.30 uur tot 18.00 uur.

Door Henri Walterbos

Naast drie voornoemde bands verzorgen de Iesellander Muzikanten die dag een koffieconcert. Ook Dirk Hiddink (SamenLoop voor Hoop Bronckhorst), Mart Riethorst (Ons Huis) en Rita Keuper zijn aangeschoven. Allen spelen een rol in de totstandkoming van 'Spöllen tegen kanker'.

"Voor een stukje invulling van het entertainment tijdens de SamenLoop voor Hoop Bronckhorst, op 9 en 10 juni in Hengelo, werd contact opgenomen met Rita Keuper om haar te vragen of Boh Foi Toch misschien genegen was om aan dit verzoek te voldoen," begint Hiddink. Omdat er door het KWF-concept tijdens het evenement zelf geen entree gevraagd mag worden, moest iets anders bedacht worden. Rita besprak het idee van Boh Foi Toch Benefietconcert met de band. "Vanuit de band kwam het idee om het dan breder te trekken, meer stijlen er bij te halen, zoals ook nu met de Egerländermuziek," vult Rita aan.

Zowel Hans, Ferdi als Jan toonden de bereidwilligheid om deel te nemen. Hans kent het fenomeen SamenLoop van Hoop. Bandlid Willem te Molder was ambassadeur van de SamenLoop voor Hoop Oost Gelre in zijn woonplaats Groenlo, juni 2017. Daarnaast toonde de band zich bereid tegen het hoogste bod een huiskamerconcert te verzorgen, als onderdeel van een onlineveiling ten bate van hetzelfde evenement. "Ik vind persoonlijk zelf dat we dat eigenlijk vaker zouden kunnen doen. We werken allemaal graag aan het benefiet mee. Het woord kanker zegt dan eigenlijk al genoeg," sluit Hans ernstig af.

Ferdi kent de SamenLoop door de kleinkinderen. "Dan vragen ze wat je sponsort voor het rondjes lopen en doe je dat. Dan zeg je iets toe en komen ze naderhand het geld innen. Maar, dan hebben ze bijvoorbeeld vijftig rondjes gelopen en ben je vergeten een maximum af te spreken," lacht hij er nu om. Wat het benefietconcert betreft hoefde hij binnen de band weinig uit te leggen. "Wat natuurlijk meespeelde is dat we de ziekte allemaal van nabij hebben meegemaakt met het overlijden van een collega aan een hersentumor," hiermee doelend op Jan Manschot waar Ferdi vele jaren mee samen speelde in zowel Normaal als Boh Foi Toch.

Jan Ottink zegde eveneens direct toe. Een extra reden voor Jan om mee te doen is de combinatie van bands en verschillende stijlen. "Dat is leuk voor de benefiet maar ook voor mezelf." "Dat is hartstikke leuk," vindt ook Hans. "Je ziet en hoort elkaar niet zo vaak, of het moet al toeval zijn. Nu ga ik ook naar de anderen kijken en luisteren." Ook Mart Riethorst draagt het initiatief een warm hart toe. "Wij als Mart Eten & Drinken en Ons Huis dragen ons steentje bij."

Heel Hengelo is in de ban van het evenement en het benefietconcert. Waar een klein dorp groot in kan zijn. Voor info en kaarten, zie de site.


samenloopvoorhoop.nl/bronckhorst

Dawnbreakers wint Achterhoekse Band Competitie

Dawnbreakers won de juryprijs tijdens de Achterhoekse Band Competitie. Foto: Edwin Hunter

ULFT - In de achttiende eeuw maakte de DRU in Ulft furore als ijzergieterij. Vroeger waren het machines die erop los stampten en dampten, anno 2018 zijn het bands uit de Achterhoek. Tijdens de Achterhoekse Band Competitie (ABC) op zaterdag 7 april mochten zes bands uit de regio laten zien dat ze het in zich hebben om op Huntenpop te spelen. Want de jury- en publieksprijs geven beiden toegang tot dit festivalpodium. Voor welke band gaat de gezegde 'het ijzer smeden als het heet is' op en mag zich winnaar noemen van de Achterhoekse Band Competitie? De juryprijs ging uiteindelijk naar Dawnbreakers, terwijl 7Tools er met de publieksprijs vandoor ging.

Door Lotte Post

Snoop Dogg, Rihanna en Madonna hebben de neiging om fans uren te laten wachten. Op dat soort divagedrag kun je de deelnemende bands aan deze competitie niet betrappen. Stipt half negen raakt het eerste plectrum een snaar. In rap tempo volgen de bands elkaar op: Dewald, Felina, Dawnbreakers, 7Tools, Exit The Hive en This Is My Happy Face. De bands krijgen allemaal twintig minuten om zichzelf te bewijzen. Erik Ramaker, programmeur van het poppodium: "We hebben dit jaar geselecteerd op verschillende stijlen. Dat zorgt voor een variatie aan smaken. Dewald is een tweemansband met no-nonsense indie-energyrock, This Is My Happy Face valt onder het genre Hard Rock'n Roll. Felina daarentegen is een 5-koppige heavy rock band, Exit The Hive maakt teksten vanuit een kritisch oogpunt naar politiek en maatschappij. Een avond met veel smaakjes kun je wel stellen."

Zes talentvolle bands lieten zich horen tijdens de Achterhoekse Band Competitie

Halverwege de avond is de zaal goed gevuld. Vanaf het imposante podium kijkt elke band naar de eigen achterban. Vriendin Jasmijn, oom Pim, tante Jacqueline, neef Remy, buurman Roy: een rondje door de zaal toont wel aan dat het om een competitie gaat. Hier nog geen merchandisekraampjes met fanshirts of hordes gillende groupies. Dit zijn vaders, moeders, broers en zussen. Allemaal glimmend van trots, want door deze professionele spotlights worden talenten ineens volwaardig artiest.

Huntenpop
De Achterhoekse Band Competitie is een afstudeeropdracht van Daphne Engbers: "De bands zijn energieker dan vorig jaar. Het doel is om deze opkomende bandjes de kans te geven zich te laten zien. Er zijn ongeveer vijftig aanmeldingen binnengekomen. Van deze zes bands weten we nu al dat ze in ieder geval een half uur vol kunnen spelen op Huntenpop." Daarin zit volgens haar ook meteen de onderscheidende factor ten opzichte van andere bandcompetities: "De samenwerking met Huntenpop maakt het uniek." Op de vraag of de publieksprijs wel helemaal eerlijk is voor de eerste drie bands die nog voor een halflege zaal spelen omdat mensen op deze eerste lentedag speciaalbiertjes drinken op het terras: "We maken vooraf niet bekend hoe laat de bands moeten spelen. In principe zouden ze allemaal hun eigen fanclub vanaf 20.00 uur in de zaal moeten hebben." Of dat helemaal de juiste beredenering is voor het concept publieksprijs is de vraag. Stembriefjes worden echter gretig ingevuld en uiteindelijk wint 7Tools, de band die als vierde op het podium stond, de publieksprijs dankzij een overtuigende bak power. Aan pit geen gebrek bij deze Achterhoekse hardrockband, maar met al die vaders, moeders en tantes in de zaal kwam het uiteindelijk niet echt tot een moshpit.

Dawnbreakers
Welke band wist te vlammen in het heetst van de strijd? Dawnbreakers! Deze zeskoppige future bass band combineert elektronische producties met een knallende live band en wint daarmee de juryprijs. Frontvrouw Meike Ubbink: "We studeren allemaal aan het Rijn IJssel college in Arhnem en volgen de opleiding muziek. Door bandcoaches zijn we bij elkaar in een band geplaatst. Het is dan maar hopen dat het klikt. Ik ben door mijn vriendje in een bericht over de Achterhoekse Band Competitie getagd, toen dacht ik: da's lachen. Dus heb ik ons opgegeven. Ik kom uit Bredevoort en ben de enige Achterhoeker in de band. Dromen voor de toekomst hebben we nog niet echt. Eigenlijk spelen we nog maar zes maanden samen. We staan er heel nuchter in, super leuk dat we hier staan, we willen gewoon veel ervaring opdoen. Het grootste deel van de band moet afstuderen dit jaar en we hebben een examen in Luxor Live."
Nu maar hopen dat dit examen niet tegelijk valt met Huntenpop, want dan wordt het winnen van deze bandcompetitie ineens een heet hangijzer.


Achterhoek College Tour met Nout Wellink en Annemarie Jorritsma

Annemarie Jorritsma en Nout Wellink zijn te gast in de laatste editie van Achterhoek College Tour. Foto: PR

DOETINCHEM – Ze hebben het gebracht tot de absolute top. Nout Wellink (27 augustus 1943, Bredevoort) en Annemarie Jorritsma (1 juni 1950, Hengelo) zijn de twee prominente gasten in de laatste editie van het drieluik van de Achterhoek College Tour. Op zondag 15 april in de Rabobankzaal van Amphion.

Onder leiding van Erik Hagelstein praten de twee prominenten uit de Achterhoek over de toekomst van onze regio. Wat is ons imago in de rest van Nederland, hoe houden we ons staande in het hedendaagse economische geweld, wat moet de Achterhoek doen om vitaal en leefbaar te blijven?
Wellink en Jorritsma zijn twee van de twintig geboren en/of getogen Achterhoekers in het boek Parels van de Achterhoek. Dat werd in december vorig jaar gepresenteerd in dezelfde zaal in Amphion. Ze hebben respectievelijk naam gemaakt als President van de Nederlandsche Bank en bestuurder van de Bank of China (Wellink) en minister in twee kabinetten, burgemeester en fractieleider van de VVD in de Senaat (Jorritsma).

Beiden hebben ze een warme band met hun geboortestreek, als zoon van het hoofd van een katholieke school in Bredevoort en dochter van een molenaar uit Hengelo. Bovendien zijn ze jaren geleden vertrokken uit de Achterhoek en hebben ze genoeg afstand genomen om objectief te oordelen over de kansen, krachten en zwaktes van de regio.

Little Steve & The Big Beat, zondag in De Lange Gang in Groenlo. Foto: PR
Little Steve & The Big Beat, zondag in De Lange Gang in Groenlo. Foto: PR

De Achterhoek College op 15 april, begint om 14 uur en duurt anderhalf uur. De muzikale omlijsting is in handen van twee jonge, regionale musici. Gitarist Wies Knipping en zangeres Emma Lukassen maken de verbinding tussen de succesvolle, gearriveerde Achterhoekers en aanstormend talent.

De derde en laatste editie van de Achterhoek College Tour is zondag 15 april vanaf 14 uur. Kaarten à 7,50 euro inclusief consumptie zijn te bestellen via de website.


www.amphion.nl

Column

Dassen

Mijn aandacht werd getrokken door mijn hondje, dat stokstijf aan de rand van het pad het bos in stond te staren. Kennelijk door iets of iemand volledig geobsedeerd. Ik deed een paar stappen in haar richting en zag het nu ook. "Kom heel langzaam en voorzichtig deze kant op", fluisterde ik tegen mijn destijds tienjarige kleindochter. "Dan zie je iets wat je misschien je hele leven nooit weer zult zien."

Het was een das, waarnaar mijn hondje volledig gebiologeerd stond te staren. Een jong exemplaar nog, misschien wel voor het eerst van z'n leven alleen op avontuur. Het dier koesterde zich in de zonnestralen die door de bomen heen schenen en trok zich helemaal niets van onze aanwezigheid aan. Ook door twee andere wandelaars, door ons op dit bijzondere fenomeen geattendeerd, liet hij zich rustig bekijken. Pas na een minuut of vijf draaide hij zich om en schuifelde het bos in. Ons in vervoering, maar ook ontroerd achterlatend.

Dat gebeurde een jaar of drie geleden in het Achterveld bij Neede. Mijn kleindochter heeft sindsdien nooit weer een das gezien. Ik ook niet, trouwens. En het zou inderdaad zo maar kunnen dat het ook nooit weer gebeurt. Dassen tonen zich niet zo gemakkelijk aan mensen, zeker niet zolang het licht is. Overdag blijven ze het liefst in hun burcht onder de grond. Behalve misschien een enkele, avontuurlijk ingestelde dassenpuber, die aan de oplettendheid van zijn moeder weet te ontsnappen.

Maar ook zijn dassen behoorlijk zeldzaam. Nog steeds. Eigenlijk mag het best een wonder heten, dat we in de Achterhoek überhaupt nog dassen hebben. Of beter gezegd: dat we ze we weer hebben. Want nog niet zo gek lang geleden kwam het dier hier helemaal niet meer voor. Letterlijk weggejaagd. Omdat z'n vacht zo goed te gebruiken was (vooral voor scheerkwasten!), of omdat boeren er grotendeels ten onrechte van uitgingen dat een das grote schade aan hun gewassen aanbracht.

Het heeft zelfs niet veel gescheeld of de das verdween helemaal uit ons land. Veertig jaar geleden waren er nog maar twaalfhonderd over. Vooral in het Rijk van Nijmegen zaten ze nog. Het is vooral te danken aan de vereniging Das en Boom, dat dit er inmiddels vijf keer zoveel zijn. Die bovendien op veel meer plekken in ons land leven.

Ook in de Achterhoek dus. Al zijn de meeste hier niet op een natuurlijke wijze terug gekomen, maar uitgezet. Hoeveel dassen in de Achterhoek leven en waar ze hun burchten hebben, ik zou het niet weten. Daar wordt nog altijd een beetje geheimzinnig over gedaan. Terecht, want veilig is de soort nog lang niet. Al worden ze tegenwoordig niet meer door boeren gedood, maar door auto's. Want uitkijken bij het oversteken, dat is iets wat jonge dassen niet van hun vader en moeder leren.

Onlangs las ik in de krant dat in één weekend in Achterhoek en Liemers maar liefst vijf dode dassen langs de weg waren gevonden. In Loerbeek, Zelhem, Vorden, Wichmond en Rha. "Een drama in de Achterhoek", kopte de krant. Nou vind ik dat een beetje overdreven, maar zonde is het natuurlijk wel, dat er zoveel dassen onder auto's komen. Anderzijds: Dat het gebeurt bewijst dat er nog veel meer dassen in onze bossen rondlopen. En dat is toch een behoorlijke winst ten opzichte van veertig jaar geleden!

Diana Abbink: 'De lobby voor de streektaal moet sterker'

Diana Abbink-te Brummelstroete. Foto: Rob Weeber

Door Rob Weeber

Zoals zoveel streekgenoten heeft ook Diana Abbink de Achterhoek nooit verruild voor een ander deel van ons land. Dat was geen vooropgezet plan, maar het melkveebedrijf van haar man was reden genoeg om er te blijven. Natuurlijk was er ook altijd die onzichtbare band met de streek, dat warme thuiskomen dat je als kind van de streek nooit meer loslaat. Ze zag af van een studie na haar middelbare school, ging in plaats daarvan bij de bank werken en wijdde zich aan haar gezin. Maar na een aantal jaren thuis wilde ze weer aan het werk en begon als bestuursvrijwilliger bij de Gelderse Plattelandsvrouwen. Uiteindelijk belandde ze in de lokale politiek en klom op van raadslid naar wethouder. In 2006 zwaaide ze de politiek vaarwel en switchte naar een organisatieadviesbureau. Daar begeleidde ze acht jaar lang projecten, hoofdzakelijk op het snijvlak van burgerinitiatief en overheidsparticipatie, zoals het opzetten van een buurthuis. Haar kennis omtrent politieke besluitvorming was hierbij een voordeel. Na acht jaar, in 2014, begon ze voor zichzelf.

Diana heeft zeker haar vreugt in de Achterhoek gevonden. Ze zet zich sterk in voor het behoud van de streektaal en eigenlijk zou ze willen dat het Nedersaksisch weer een veel gebruikte taal in het gebied werd, ook in het publieke domein. Ze is voorzitter van de Dialektkring Achterhook en Liemers, secretaris van de Stichting Culturele Grenscontacten Achterhoek-Westmunsterland en secretaris van de Staring Stichting. Dit instituut ziet toe op de behartiging door het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers (ECAL) van de culturele taken van het voormalig Staring Instituut. Zoals zo vaak, speelt het geld een rol. Er was een streektaalconsulent en zelfs een dialectoloog, maar beide functies zijn wegbezuinigd. Weliswaar is de provincie voor vier jaar bijgesprongen, maar zij wil zich niet permanent vastleggen. Zij heeft ook andere regionale gebieden binnen haar provinciegrenzen. Om toch de streektaal levend te houden en de plek te geven die het verdient, is Diana gevraagd om binnen het ECAL relevante projecten te trekken om de regionale identiteit te bevorderen en te versterken. De belangrijkste vragen daarbij zijn wat de Achterhoekse identiteit is en hoe je deze identiteit vorm kunt geven. Het antwoord kwam onder andere in de vorm van het Achterhoek College dat startte in 2016, zes avonden verdieping in de culturele achtergronden van het gebied met goede regionale sprekers. Zo hielden de abt van de St. Willibrords Abdij Slangenburg en de directeur van Kaak in Terborg een lezing voor de genodigden. Beide hebben hun (culturele) wortels in de streek. In februari van dit jaar is eenzelfde opzet voor de Liemers gestart, de Liemers Academie. Hier staat bijvoorbeeld kasteel Huis Bergh en de vraag waarom juist de Liemers overwegend katholiek is centraal.

Om de streektaal, het Nedersaksisch, goed te kunnen promoten, zou er volgens Diana meer samengewerkt moeten worden tussen de verschillende streektaalorganisaties die tezamen het SONT (Streektaal Organisatie in het Nedersaksisch Taalgebied) vormen. De lobby voor het Nedersaksisch moet sterker. Positieve uitzondering evenwel vormt Drenthe, waar met subsidie van de provincie het Huus van de Taol is opgericht ter stimulering van de streektaal, het Drèents. Om kinderen al vroeg met de eigen streektaal in aanraking te laten komen, is bovendien het tijdschrift Wiesneus bedacht. Nu nog is er in de Achterhoek sprake van een vertaalde versie van een eerdere uitgave in Drenthe, maar het is de bedoeling dat in 2019 één gezamenlijke, nieuwe uitgave komt voor Drenthe, Overijssel en de Achterhoek met ieder een eigen taalvariant. Het dialect verbindt, stimuleert meertaligheid en zou de eerste moedertaal in de streek moeten worden. Het Nedersaksisch is de oudste taal en omvat een groot gebied, tot aan de Poolse grens toe.

De Achterhoek is voor Diana rust, ruimte, gemoedelijkheid en vooral ook authenticiteit. Dat de Achterhoek harder moet 'schreeuwen', vindt ze onzin. Wel moet er iets gebeuren om naar de toekomst toe de streek aantrekkelijk te houden voor nieuwe generaties. Jonge mensen zoeken vertier, goede woningen, relevante scholing en uitdagende banen. Kennis en techniek zijn belangrijke sleutelwoorden waar de Achterhoek meer op moet inzetten.

Column

Raren kwasjorus

Het is een prachtig Nederlands woord, dat ik helaas nog maar zelden hoor: snoeshaan. Letterlijk betekent het kalkoenhaan (ontleend aan het Duits). Bij onze oosterburen is een Schnauzhahn een bluffer, een opschepper. Maar wij bedoelen met een vreemde snoeshaan een vreemde snuiter, een zonderling.
Ook in het Achterhoeks hebben we het wel over een vrömden snoeshaan (of een vrömden vogel), maar zoals zo vaak bestaan er nog veel meer Achterhoekse woorden om een wat bijzonder iemand aan te duiden.
't Is een amparten (of ampatten) is, denk ik, wel het meest gebruikt. Niet zoveel anders dan het Nederlandse woord apart, maar vraag me niet waar die letter m vandaan komt. Een biezunderen noemen ze zo iemand ook wel. Of een eigenaardigen. Gek genoeg stonden die eerste twee lettergrepen er vroeger niet bij. Een arigen is in het oud-Achterhoeks iemand die wij tegenwoordig juist eigenaardig zouden noemen.
Er zijn in het wat oudere Achterhoeks meer termen die we tegenwoordig nauwelijks nog horen. Een raren kwasjorus (Varsseveld) of een rare piezewiet (Montferland) horen wat mij betreft tot de mooiste. En ook raren potjakker zou ik graag zeggen. Als ik uit Winterswijk kwam tenminste, want daar gebruiken ze die term vanouds.
Nog zo maar een paar termen voor een vreemde snoeshaan en de plaatsen waar ze veel gebruikt werden: een potsegen (Winterswijk, Aalten), een koskoper (Eefde), een koekeloeries (Gelselaar) of een gekke kwazzel (Zeddam). Maar de aller-allermooiste die ik ken is toch siepelenkraemer. Iemand die uien verkoopt, dat is pas echt een rare!

Obelink houdt mannendag op zondag 15 april

Natuurlijk zijn er ook bbq-demonstraties op de mannendag bij Obelink. Foto: PR

WINTERSWIJK - Het is nog lang geen Vaderdag, maar Obelink gaat de mannen alvast in het zonnetje zetten. En dat geldt niet alleen voor vaders, maar voor alle mannen, groot en klein. Het is namelijk mannendag bij Obelink op de derde zondag in april, dit jaar dus op zondag 15 april.

Voetbal voor grote en kleine mannen
Waar denk je aan als het om één van de grootste hobby's van mannen gaat? Aan voetbal? Obelink ook. Daarom kunnen mannen op de mannendag hun voetbaltalent onder bewijs stellen bij het goalschieten in de winkel. Natuurlijk niet zonder de kans op leuke prijzen. Wie het liever iets rustiger aan doet, kan op de tuinmeubelenafdeling de barbecue-demonstraties van Cadac bijwonen. Daar toont een BBQ-chef zijn medemannen de nieuwste geheimen uit de BBQ-wereld. Een uitgelezen kans voor elke man, zich alvast op de volgende BBQ-party voor te bereiden, om daar dan zijn kunsten te tonen.

Hamburger XL
Een open zondag bij Obelink is niet compleet zonder lekker eten. En zeker deze mannendag niet. Daarom serveert het restaurant een XL-mannenburger. Natuurlijk zijn er ook andere gerechtjes verkrijgbaar, net als koffie of thee met gebak. Kinderen kunnen in het spelparadijs bij het restaurant naar hartenlust spelen en klauteren. Natuurlijk kunnen de kleintjes (meisjes mogen ook) zich ook deze dag weer laten schminken.

Humax-demonstratie
Voor mannen die (nog) geen IP-box van Humax hebben, is er zondag 15 april de perfecte gelegenheid meer over dit kleine kastje te weten te komen. Met de Humax TV+ H3 IP-box maak je van je tv thuis of op de camping heel makkelijk een Smart-tv, en dat volledig draadloos. Een medewerker van Humax demonstreert dit apparaat, vertelt over de voordelen daarvan en beantwoordt alle vragen.

Kortingen
Op de mannendag bij Obelink krijgen mannen tien procent extra korting op alle zakmessen op de outdoor afdeling en op alle stoere lederen hoeden van Barmah. Als dat nog niet reden genoeg is, om op 15 april naar Obelink in Winterswijk te komen, dan misschien het feit, dat Obelink op maar liefst 65.000 vierkante meter winkeloppervlakte alles heeft, wat het (mannelijke) outdoor-hart begeert. En natuurlijk zijn op deze mannendag ook alle vrouwen welkom, want Obelink is er voor iedereen, ook op zondag 15 april tussen 10.00 en 17.00 uur.


Column

Van buiten word je beter

Steeds meer onderzoekers beschouwen de natuur als een 'therapeutisch landschap'. Een groene omgeving zou bijdragen aan een gezonde geest in een gezond lichaam. Even wandelen in het bos of op een bankje zitten in het park heeft al therapeutische werking. In een Amerikaanse studie bleek zelfs dat patiënten die vanuit hun ziekenhuisbed uitkeken op groen sneller herstelden dan patiënten die uitzicht hadden op een blinde muur. Ook het kijken naar een natuurposter in onze woonkamer schijnt al rustgevend te werken. Kortom: van buiten word je beter.

Dat de natuur helende werking heeft, ligt allereerst aan de stofjes die er voor komen. Om zich te beschermen tegen insecten scheiden planten en bomen bijvoorbeeld natuurlijke oliën uit die 'fytonciden' bevatten. Op de mens hebben ze zowel een kalmerend als een opwekkend effect. Wie zich in de natuur bevindt, ademt die fytonciden vanzelf in. Ook komen we buiten in contact met bodembacteriën die in de evolutie van de mens een belangrijke rol hebben gespeeld. De bacteriën zetten in ons lichaam een proces in werking waarbij serotonine vrijkomt. Het stofje wordt wel het 'gelukshormoon' genoemd, omdat mensen er zo ontspannen, voldaan en blij van worden – vergelijkbaar met het gevoel dat hardlopers ervaren als ze zich flink hebben ingespannen. Daarnaast heeft de natuur een gunstig effect op ons reukvermogen. De frisse geur van groen na een regenbui of het aroma van vers gemaaid gras kent iedereen. Verder spelen geluiden een rol. Fluitende vogels of zingende krekels zorgen bij menigeen voor een goed gevoel.

Maar onze liefde voor de natuur heeft ook te maken met wat we zien. Het oog wil uiteraard ook wat. Ons gezichtsvermogen wordt in de natuur voortdurend in positieve zin geprikkeld. Dat komt niet eens zozeer door de rustgevende kleuren, zoals groen, bruin en beige. Belangrijker zijn de fractale patronen waaruit de natuur is opgebouwd. Neem een blad van een boom: als je het goed bestudeert, zie je in het blad een patroon dat zich telkens herhaalt, net zoals je in een broccoli weer een kleinere broccoli ontdekt als je er een stukje van afbreekt. De natuur zit vol met die fractale patronen waarin we elke keer 'het grote in het kleine' kunnen zien. Die consequente vormen trekken onze aandacht zonder dat we ons ervoor hoeven in te spannen. Telkens als we aan die natuurlijke vormentaal worden blootgesteld, komen we een beetje tot rust en kunnen we ons op andere zaken concentreren. En omdat 'fractals' overal in de natuur voorkomen, maakt het type omgeving niet eens zoveel uit. In een bos of in een stadsplantsoen – overal gebeurt er in ons brein hetzelfde. Wat dat betreft is de natuur om ons heen letterlijk een lust voor het oog.

Gert-Jan Hospers

Afspraken consultatiebureau zelf inplannen

ACHTERHOEK - Het plannen van een bezoek aan de jeugdverpleegkundige of jeugdarts van het consultatiebureau kan bij Yunio vanaf nu op het tijdstip dat het ouders/verzorgers het beste past. Wie inlogt op 'Mijn Kinddossier' kan zelf online afspraken plannen en wijzigen.

Het grote voordeel voor ouders/verzorgers is dat zij nu op ieder moment van de dag, als het hen uitkomt, zelf een afspraak kunnen plannen en wijzigen vanaf computer, tablet of smartphone. Met deze nieuwe online afsprakenmodule hebben zij zelf de regie over het plannen van de afspraken bij het consultatiebureau. Voorheen stuurde het consultatiebureau een uitnodiging met datum en tijdstip, en moest men bellen om de afspraak te wijzigen als het niet uitkwam. Nu krijgen ouders/verzorgers per email een uitnodiging om zelf een afspraak te plannen. Dit kan door in te loggen op 'Mijn Kinddossier' en vervolgens te kiezen uit de aangeboden dagen en tijdstippen. In 'Mijn Kinddossier' zijn al langer de groeigegevens van het kind en persoonlijke adviezen en folders terug te vinden. Het inloggen gaat via DigiD, zodat de privacy is gewaarborgd. Lukt het niet om online een afspraak te maken, of vindt men het prettiger om het persoonlijk of telefonisch te doen? Dat kan nog steeds.

Oud ijzeractie C.V. de Doldraejers Velswijk. Wilt u uw oud ijzer en andere metalen aan ons doneren? Neem dan contact op met dhr. Jan Nijman, tel. 06- 13743169.

Hiva Zelhem de meest veelzijdige kringloop in de regio! Industriepark 5A, Zelhem. Open woensdag t/m vrijdag 12.00 - 17.00 uur, zaterdag 10.00 - 15.00 uur. Tel.: 06-5315 4507.

VERZILVER nu uw oude GOUD. T.k.gevr.tegen prima prijs: (oude) gouden sieraden, gouden tientjes, Krugerranden e.a. gouden en zilv. munten, baartjes goud en zilver, muntverzamelingen etc. Kevelam Garderen 0577-461955 lid NVMH

Voor reparatie en configuratie van uw PC, aanleg van LAN netwerken en in- en verkoop van PC's. Hebbink-PC, Boeninksteeg 3a, Zelhem. Tel.: 0314-625425. www.hebbink-pc.nl

Te koop: KIPPEN AAN DE LEG. Cortumme 06-23972429 of 0575 - 461558.

Bert van Genderen koopt en haalt uw boeken en betaalt
à contant. Tel. (0543) 45 13 11.

Ik zoek een eerlijke, betrouwbare tourcaravan te koop bel. 06-52278529

Gevraagd: Oud ijzer/metalen/elektrische apparaten, stroomkabels. Bel na 18.00 uur of mail: 0650917007/ r.seubring2@kpnplanet.nl

VERGEET NIET!!! 13 april 2018. Aanvang: 20.00 uur. Culturhus Vorden, toneel Veldwijk. Dat wordt lachen.

VLOOIENMARKT DOESBURG zon. 22 april.10-17 uur
Sporthal Beumerskamp Breedestraat 39 Info Kraamhuur Tel: 06-39108152 animo-vlooienmarkten.nl

Dinsdagmiddag 24 april Workshop met OPSTELLINGEN van het Verlangen. www.wilmatepaske.nl