Contact Zutphen-Warnsveld

9 augustus 2018

Contact Zutphen-Warnsveld 9 augustus 2018


De veilige 'villamenten' van Veste Zutphen

De villamenten en penthouses van Veste in Zutphen. Beeld: Archi Vision

ZUTPHEN - Aan het woningaanbod in Zutphen wordt dit jaar een nieuw segment toegevoegd: 'villamenten'. Op het terrein van de voormalige Leeuwerikweide verrijzen drie woontorens met deze gestapelde villa's en penthouses. Eindelijk komt er verandering op het al jaren braakliggende terrein.

Wonen in Veste, uiteraard een afgeleide van vestingstad Zutphen, betekent de luxe van een villa gecombineerd met het gemak en de veiligheid van een appartement. De villamenten van de eerste twee gebouwen zijn in verkoop en het derde gebouw is herontwikkeld naar luxueuze zorgappartementen in de particuliere sector. Naar verwachting zal de schop eind 2018 de grond ingaan en zal de oplevering van alle drie de gebouwen voor de zomer 2020 plaatsvinden. "De villamenten zijn niet alleen voor Zutphen, maar voor de hele regio uniek. Dat komt door de luxe afwerking", vertelt Daniëlle IJsseldijk van Thoma Post, samen met ten Hag de verkopend makelaar. "De appartementen worden praktisch geheel afgewerkt verkocht", vult makelaar Wim Rijsemus van ten Hag aan. "Met standaard hoge plafonds, luxe binnendeuren in hardhouten kozijnen, een luxe keuken, twee badkamers, vloerverwarming, vloerkoeling, automatische zonwering en andere domotica", somt hij op. "Normaal zijn dit opties, maar mensen willen het toch hebben", merkt projectontwikkelaar Edwin van Haarst, van TBI-onderneming Koopmans Bouwgroep. "Doordat de appartementen zo compleet zijn, heb je minder onzekerheid over de totale kosten."

Sydneypark
De villamenten verrijzen naast het Sydneypark, op het terrein waar vroeger de Leeuwerikweide stond. "Deze locatie vraagt om iets luxueus te realiseren", vindt Van Haarst. "Het is vlakbij het centrum en je kunt hier blijven wonen als je zorg nodig hebt; de woningen zijn groot, gelijkvloers en drempelvrij." Om aan te geven hóe groot, vertelt hij over de 25 meter lange gevels per woning. "De kleinste woning is al 129 vierkante meter met een balkon van veertien vierkante meter." Deze balkons liggen op de hoeken van het gebouw, waardoor de bewoners volledige privacy houden. Opvallend aan het gebouw is het dak met de overstek, die aan de onderkant luxe met houtlook is afgewerkt. Deze 'pet' is de herkenbare signatuur van architect Sylvan van der Linde. Alle materialen zijn onderhoudsarm, zoals de hoogwaardige aluminium kozijnen, en daarnaast wordt het gehele complex gasloos gebouwd. Om te voorzien in warmte en koeling worden warmtepompen geïnstalleerd.

Onvergelijkbaar
De makelaars merken dat er veel belangstelling is voor dit soort appartementen, zowel uit de regio als uit het westen. In Zutphen en omgeving is er geen vergelijkbaar aanbod, terwijl steeds meer mensen willen kiezen voor de veiligheid van een appartement; op een verdieping hebben ze veel minder te vrezen van bijvoorbeeld inbraak en insluiping. Op de website staat meer informatie over dit unieke project. www.vestezutphen.nl

Nieuw: Religieus Erfgoedroute door Zutphen

ZUTPHEN – Een nieuwe stadswandeling verbindt religieus erfgoed in de binnenstad van Zutphen met elkaar. Het Erfgoedcentrum Zutphen van de gemeente en de stichting Zutphen Promotie hebben deze Religieus Erfgoedroute samen ontwikkeld. Hierbij hoort een boekje met intrigerende verhalen over de gebouwen en hun gebruikers. Dit is gratis af te halen bij de VVV.

Zutphen kent een rijke religieuze geschiedenis. De gebouwen waarin de religies werden gehuisvest en uitgeoefend getuigen daarvan. Tien daarvan zijn opgenomen in deze route; van een grote kerk zoals de Walburgiskerk tot een verstopte plek zoals de Schuilkapel. Ze hebben elk hun eigen verhaal en geschiedenis, zijn al heel oud of juist relatief jong en vertellen bekende verhalen maar ook onontdekte spannende geschiedenissen.

In het boekje bij de route staan de verhalen over het gebruik van de gebouwen, aangevuld met anekdotes. Het boekje met de route is gratis af te halen bij de VVV aan de Houtmarkt. www.inzutphen.nl

Topprestaties ponyclub

Foto: HAMER W

De twintig ponyleden van rijvereniging Gorssel Zutphen hebben onder leiding van instructrices Richelle en Nicole Kroesen met succes deelgenomen aan de Gelderse Kampioenschappen in Steenderen.

Negentig kramen met brocante en antiek

Aan de Zaadmarkt, Houtmarkt en Groenmarkt is een veelzijdig aanbod brocante en antiek te vinden. Foto: Achterhoekfoto.nl/Gerard Kiezebrink

ZUTPHEN - Op zondag 26 augustus vindt alweer de vijfde editie van de Brocantemarkt in Zutphen plaats. Aan de Zaadmarkt, Houtmarkt en Groenmarkt kun je die dag, tussen 10.00 en 17.00 uur, heerlijk neuzen tussen het veelzijdige aanbod aan brocante en antiek. Het jaarlijks terugkerende evenement is groeiende en dat blijkt wel uit het feit dat alle kramen voor deze markt binnen een mum van tijd waren verhuurd. In totaal staan er dit jaar negentig kramen op deze brocantemarkt en daarmee heeft dit evenement een totale lengte van ruim 750 meter.

Midden in het centrum tref je brocanteurs aan uit het hele land. Bijzonder is dat de deelnemers geregeld naar Frankrijk, België en Engeland afreizen voor inkoop. Met de wagen volgeladen aan brocante reizen ze weer huiswaarts, om deze op hun eerstvolgende brocantemarkt of fair aan te bieden.

Ook koopzondag en Beethoven- festival

Steeds vaker doen ze zelfs ook landen aan in Scandinavië om unieke brocante in te kopen. De vele statige en monumentale gebouwen die Zutphen rijk is, maakt dat het een perfecte setting is voor dit evenement. Bovendien kun je tijdens het struinen over de brocantemarkt heerlijk ontspannen op één van de terrassen op de markt en genieten van sfeervolle (Franse) muziek.

Meerdere activiteiten
Zondag 26 augustus is het ook koopzondag van 12.00 tot 17.00 uur en zijn de meeste winkels in de aangrenzende winkelstraten geopend. Aan het 's Gravenhof en in de Lange Hofstraat is een veelzijdige kunstmarkt te bewonderen. Daarnaast is de Laarstraat omgetoverd tot het 'Montmartre' van Zutphen en is het Beethovenfestival ook weer in de Torenstad neergestreken. Gedurende de dag is er op diverse plekken in de stad gezellige muziek en theater te beleven.

Toegang tot de Brocantemarkt is gratis. Alle informatie is te vinden op www.jornbrand.nl/brocantemarkt-van-zutphen of op de Facebookpagina: 'brocantezutphen'. Meer informatie over evenementen in Zutphen, zie www.inzutphen.nl.

Door lage waterstand vergt het schutten bij de Sluis Eefde meer tijd

Eefde - Door de langdurige droogte zakt de waterstand in het Twentekanaal nog steeds. Om te voorkomen dat het schutten bij de sluis in Eefde straks niet meer mogelijk is, is door Rijkswaterstaat extra pompcapaciteit ingezet in het gemaal bij de sluis in Eefde.

Het gemaal bij de sluis in Eefde pompt nu meer water naar het kanaal. Het doel is verder om de scheepvaart in het Twentekanaal op gang te houden en om de waterschappen de gelegenheid te bieden het waterpeil in andere watergangen op peil te houden.

Ook is sinds enige tijd de voorsluis in het Twentekanaal in gebruik genomen. Afgelopen woensdag werd 2,38m boven NAP gemeten. Dat is zo laag dat schepen vanaf de IJssel niet meer zomaar de sluiskolk in Eefde kunnen invaren. Dat lukt niet meer als de waterstand onder de 3 meter boven NAP daalt. De voorsluis overbrugt nu het verschil, zo liet een woordvoerder van Rijkswaterstaat weten.

Doordat er nu meer hindernissen genomen moeten worden, lopen de wachttijden van de sluis op.

Column

Lam

Ik ben te lam om nog maar iets te doen. En nee, niet lam van de wijntjes, met mijn nieren verdween ook de mogelijkheid om teveel wijn te drinken. Ben gewoon lam van het weer. Mooi weer is heerlijk hoor, maar een hittegolf die al vier weken duurt met uitschieters waarbij het Warnsveldse warmterecord serieus bedreigd wordt, dat is geen pretje meer. Zeker niet omdat ik ook nog geacht word me aan een vochtbeperking van een liter te houden.

Ik ben te lam om schoon te maken, de was te doen, om te gaan stofzuigen en waar ik helemaal tegen op zie is om op de fiets te stappen om boodschappen te gaan doen. Maar ja, er komt zo'n moment dat de koelkast leeg is en ik toch echt trek krijg. En als ik dan eindelijk alle moed verzameld heb, zwetend op de fiets zit om dan terecht te komen in een hele koele supermarkt, wil ik er niet meer weg. En aangezien de vakken waar het ijs ligt uitgestald toch zo goed als leeg zijn krijg ik de neiging om daarin te gaan liggen tot sluitingstijd. Of als ze me niet ontdekken gewoon tot de volgende morgen. Of het eind van de zomer.

Echt, wil niet klagen over mooi weer. Zoveel mooi weer zijn we niet gewend in dit kikkerlandje. Na heel veel natte zomers is er dan eindelijk een goede zomer. Maar het is weer zo overdreven…

Om me heen zie ik dat ik niet alleen ben met mijn lamme status. De concurrentie om in de supermarkt het vriesvak in te duiken is moordend. In het zwembad is het hartstikke druk, de twaalfbadenkaart heb ik er in een recordtijd doorheen gejaagd. Maar zelfs in het zwembad ben ik nog te lam om echt te gaan zwemmen en als ik met een vriendin heel rustig baantjes aan het trekken ben, zijn we volgens de badmeester het water aan het aaien. En vraagt hij met een knipoog of we wel weten dat we in een zwembad liggen in plaats van in een zwambad.

Het houdt wel een keer op, nog even en dan is het winter en heel erg koud en hoewel mij dat nu even heerlijk lijkt, weet ik ook wel dat ik daar pas echt een hekel aan heb. Het is gewoon even doorbikkelen nu. Kalm aan doen (nog kalmer aan), dan maar een keer niet stofzuigen. En gewoon lekker lam de zomer door, net als de rest van Zutphen.

Zutphen - De Zutphense afdeling van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging verzorgt zaterdag 11 augustus en 29 september tussen 9.00 en 16.00 uur weer een honing- en milieumarkt op de Houtmarkt. Met de organisatie van deze markt onderstrepen de Zutphense imkers continu het belang van de instandhouding van een gevarieerde natuur en biodiversiteit. Bijen, waaronder de honingbij, nemen door diverse gewassen te bestuiven daarbij een belangrijke plaats in.

Er worden diverse soorten honing aangeboden en men wordt geïnformeerd over de inspanningen die de bijen en de imkers moeten leveren om deze honing op de markt te krijgen. Daarnaast zal er een kast aanwezig zijn waarin bezoekers de koningin en de werksters kunnen waarnemen. Ook wie informatie wil over het aanleggen van een bij-vriendelijke tuin, kan op de markt terecht.

Het WolNatuurlijk biedt je op deze honingmarkt een mooi assortiment wolproducten aan en laat weer zien hoe van schapenvacht wol wordt gemaakt. Ze willen een bijdrage leveren aan onze duurzame samenleving, door gebruik te maken van zuivere wolproducten. De infostand van IVN zal aanwezig zijn om behalve informatie, een plek ingeruimd voor de verkoop van uitgaven, zoals zoekkaarten, boekjes, wandelroutes en dergelijke. Diegene die wat meer willen weten over het houden van bijen, zoals bijvoorbeeld ook de rustige Carnica bijen, of mogelijk overwegen om zelf met die fascinerende liefhebberij te beginnen, kunnen op de Zutphense Honingmarkt veel informatie krijgen bij de stand van Willem Velberg. Tevens lid van de vereniging van Carnica Imkers (www.verenigingvancarnicaimkers.nl).

Tenslotte vindt de ware imker op de markt de nodige materialen voor het op een goede en verantwoorde manier houden van bijen. Dat varieert van wasplaten en allerhande onderdelen voor bijenkasten tot beschermende kleding, te verkrijgen bij de Werkbij. Overige standhouders zijn: Regio imkers, Amateur Wijnmakersgilde, De Brummense NBV en Zalf jezelf. De Honingmarkt vindt plaats op de Houtmarkt, tegenover het Volkshuis in Zutphen.

Ook imker worden en een bijdrage leveren aan het voortbestaan van de honingbij? Meld je dan aan bij Imkervereniging Zutphen en omstreken. Als lid kan men cursussen volgen en gebruik maken van de faciliteiten.

Zutphense jachthaven in de problemen door de lage waterstand

ZUTPHEN - Vorige week werd het al een steeds groter probleem om af te meren in de jachthaven aan de Vispoorthaven, de thuishaven van de Watersport Verenging Gelre. Grotere pleziervaartuigen en vaartuigen met meer dan 1 meter diepgang mochten al niet meer afmeren. Maar vanwege de extreem lage waterstand heeft de vereniging nu noodgedwongen de jachthaven moeten afsluiten. Aanleggen of vertrekken is dus voorlopig geen optie.

Harmonie Gorssel-Eefde is op zoek naar oud-leden voor reünie

GORSSEL/EEFDE - De Harmonie Gorssel-Eefde bestaat dit jaar maar liefst 110 jaar. Een mooie aanleiding, naast het geven van bijzondere concerten (zoals op 24 november in de Hanzehof), om een reünie te organiseren. Een groep leden die zich bezighouden met de voorbereidingen, willen daarom zoveel mogelijk oud-leden proberen te bereiken. Wie interesse heeft om erbij te zijn, kan dit melden via het e-mailadres. Hier kun je ook terecht voor wat meer informatie over de reünie, die hoogstwaarschijnlijk op zaterdag 10 november gehouden zal worden.

Inlichtingen: Willem Velberg
0575-515646 (b.g.g. 06-81232898)

www.zutphen.bijenhouders.nl

www.bijenstandwillemvelberg.mysites.nl

Walburgiskerk op schaal 1:500 in
Copernicustentoonstelling

De maquette van de Walburgiskerk en directe omgeving is tot en met 31 oktober te zien in de Copernicustentoonstelling. Foto: PR

ZUTPHEN – De Copernicustentoonstelling, die vanaf 7 augustus te zien is in de Walburgiskerk, draait om het jaar 1543. Toen verscheen het boek 'Over de omwenteling der hemellichamen' van Copernicus. De eerste druk ligt in de Librije, de middeleeuwse bibliotheek in de kerk. Hoe de kerk er toen uitzag kun je zien tijdens de tentoonstelling: er staat een unieke, waarheidsgetrouwe maquette in de kerk. De Zutphense bouwkundige Constant Willems heeft de kerk, het 's Gravenhof en de Lange Hofstraat nagebouwd op schaal 1:500.

Willems bouwt in opdracht van Erfgoedcentrum Zutphen van de gemeente Zutphen een maquette van de stad in 1485. In dat jaar kwam de eerste brug over de IJssel en daarmee veranderde de economie. De maquette omvat uiteindelijk de gehele stad in die periode: de binnenstad, de Nieuwstad en de Spittaalstad. Naar verwachting bouwt Willems hier drie jaar lang aan. Aan de hand van historische, bouwhistorische en archeologische gegevens bepaalt hij hoe elk gebouw eruit had kunnen zien. Dit doet hij in nauw overleg met stadsarcheoloog Michel Groothedde en stadsbouwhistoricus Jeroen Krijnen. Het eindproduct wordt de meest betrouwbare stadsmaquette van een middeleeuwse stad in Nederland. Een voorproefje hiervan is al te zien bij de VVV.

Bestuurlijk en kerkelijk Zutphen
Tijdens de Copernicustentoonstelling is een ander deel te zien: het oudste bestuurlijke en kerkelijke deel van Zutphen zoals dat eruit zag in 1485. Dit is het 's Gravenhof, het Kerkhof en de Lange Hofstraat. De huidige transepten van de Walburgiskerk waren er toen nog niet gebouwd, maar wel in 1543. Op de plattegrond onder de maquette zie je hier de 'footprints' van. Volg de ontwikkeling van de maquette via de website.


www.zutphen1485.nl

De Bioakker met mislukte teelt van sla door extreem hoge temperaturen. Foto: PR

Bioboer bedenkt eigen actie om financiële strop door huidige droogte te overbruggen

ZUTPHEN - Op dit moment wordt het voortbestaan van veel agrarische bedrijven in gevaar gebracht door de extreme droogte. Zo ook bij Bioakker in Zutphen. Daarom komt Jan van Arragon van Bioakker met een eigen actie om de financiële strop van de huidige extreme droogte te overbruggen. Hij vraagt zijn klanten om een financieel voorschot in de vorm van een 'droogtecertificaat'. Dit wil zeggen dat men voedsel alvast vooruit betaalt en dus reserveert voor later. Op de donderdag en zaterdagmarkt in Zutphen kan men bij Bioakker voor 50 euro een droogtecertificaat aanschaffen. Hiermee kunnen klanten vanaf 1 mei groente bij Bioakker betalen met het tegoed dat op het certificaat staat. Het aankoopbedrag wordt telkens van het certificaatbedrag afgetrokken. Eind 2019 lopen de certificaten af.

Met de certificaatbedragen kan Bioakker de financiële strop van de huidige extreme droogte overbruggen. De bezitter van een certificaat krijgt als tegenprestatie excursies en uitleg op de akker en over hoe Bioakker met deze natuurlijke tegenslag omgaat. Vanaf deze week start Bioakker met de uitgifte op de markt in Zutphen (op donderdag en op zaterdag). Men kan ook een aanvraag indienen via de mail.

Eerdere initiatieven
In 2009 bestelde Bioakker zes grote zonnepanelen en startte met crowdfunding. In drie marktdagen tijd werd voldoende geld opgehaald om de rekening van de zonnepanelen te kunnen voldoen. Het was een duurzaamheidsactie van Bioakker. Eind 2009 waren alle certificaten weer ingewisseld voor verse biologische groenten en de zonnepanelen produceren tot op heden hun stroom.

Vijf jaar geleden werd het 'Project kersenbomenlaantje naast de Oogsttuin van Bioakker' gestart, als verbinding met de Zuidwijken over de Laak. Deze bomen zijn geheel via de markt gefinancierd door Zutphenaren. Per boom werd 25 euro door klanten gedoneerd en een maand later werden er 26 kersenbomen door de schooljeugd aangeplant. Iedereen heeft inmiddels ervan genoten en de bomen zullen nog vele honderden kersen produceren, beschikbaar voor iedereen (locatie: Weg naar Vierakker).

Neergestreken: Erna en Michaël

Michaël Zvi en Erna Poolman met Aviv. Foto: Mirjam van Biemen

Zoals de ganzen iedere dag in groten getale neerstrijken in het buitengebied van Zutphen, zo strijken er jaarlijks steeds weer nieuwe mensen neer in de stad. En dat aantal is stijgende. Vooral bewoners uit de Randstad weten hun weg naar Zutphen te vinden. Kwamen er in 2016 nog 218 nieuwe inwoners bij, in 2017 liep dit aantal op tot 304 mensen. Vandaag staan Erna Poolman en haar partner Michaël Zvi centraal. Ruim zes maanden geleden zijn ze van Haarlem naar Zutphen verhuisd met hun zoontje Aviv (7).

Door Mirjam van Biemen

Erna: "Het was al langer mijn plan om buiten te gaan wonen, want ik ben opgegroeid in de natuur. Ik ben geboren in Broek en Waterland en heb daarna in Amsterdam en Haarlem gewoond. Toen Aviv geboren werd, was Heemstede de eerste stap naar buiten, maar dat bleek een misser, we vonden het maar saai."
Michaël: "Ik ben geboren in Amsterdam, maar heb tussendoor nog een tijdje in Groningen gewoond dus ook ik was bekend met het buitenleven."
Erna: "Ik kende Zutphen eigenlijk niet, behalve dat kennissen uit Haarlem er ook naartoe zijn verhuisd. Toen ging het een beetje leven voor me." Michaël: "Ik kende deze omgeving van het motorrijden, ik rij altijd richting de Veluwe en heb het altijd erg mooi gevonden hier."

Toch is het bijzonder dat Erna en Michaël nu samen een huis in Zutphen hebben gekocht. Toen Aviv drie jaar was ging het stel namelijk uit elkaar, om vervolgens, vier jaar later, weer bij elkaar te komen.

Erna: "We hebben elkaar leren kennen toen we negentien waren. We werkten allebei in een café in Amsterdam. Op een gegeven moment was de koek op en zijn we uit elkaar gegaan en kregen we allebei een andere serieuze relatie."
Michaël: "Toch hebben we altijd goed contact gehouden, er was geen ruzie en we hadden een goed schema opgezet voor Aviv."
Erna: "Op een gegeven moment ging ik steeds vaker in Zutphen kijken en overwoog ik in een woongroep te gaan. Michaël: Ik volgde haar zoektocht aan de zijlijn, maar nam het niet heel serieus. Toen ze over de woongroep vertelde, dacht ik: nu wordt het menens."
Erna: "Toen viel alles samen: onze relaties gingen tegelijkertijd uit en we verlangden allebei naar een andere carrière."

'Ik had met allerlei opties rekening gehouden, maar niet met dit scenario'

Michaël: "Er is nog even het idee geweest om ieder apart een woning in Zutphen te zoeken, maar toen sprong de vonk ineens weer over tussen ons."
Erna: "Heel bijzonder!" Michaël: "Ik had met allerlei opties rekening gehouden, maar niet met dit scenario."

Opeens kon het stel dus samen op zoek naar een nieuwe woning. Ze vinden hun droomhuis van honderdzeventig vierkante meter aan de rand van Zutphen met een enorme tuin dat op bos en landerijen uitkijkt. Er is zelfs zoveel ruimte dat zowel Erna als Michaël makkelijk vanuit huis kunnen werken als zelfstandigen.

Erna: "Eerder werkten we allebei in vaste dienst. Ik was ambulant jeugdhulpverlener in Amsterdam. Ik gaf trainingen over opvoeding en sociale vaardigheden, ook op scholen. Het was best pittig, er heerste een hoge werkdruk en ik moest overal iets vanaf weten."
Michaël: "Ik werkte bijna tien jaar voor de ING bank, uiteindelijk als beleggings- en vermogensadviseur. Ik had er wel talent voor, maar het was niet mijn passie. Omdat ik best handig ben en altijd al veel schilderde, ben ik op het aanbieden van muurdecoraties uitgekomen. Het is kunst op de muur in gips en kalk. In Sevilla zie je het veel in paleizen en ik werd er door gegrepen toen ik daar een keer was."
Erna: "Ik geef trainingen in mindful ouderschap via mijn bedrijfje Mentalize. Ik leer ouders aanwezig te zijn bij wat je tegenkomt in de opvoeding en tegelijkertijd goed voor jezelf te blijven zorgen. Iets soortgelijks bied ik ook aan voor mensen in de zorg. Onder de naam De zelfzorgprofessional leer ik hulpverleners de relatie met zichzelf serieus te nemen in plaats van alleen maar te geven en hierop leeg te lopen op den duur."

Het gezin is inmiddels al aardig gewend in Zutphen. Is er iets wat ze missen na deze stap?

Erna: "Sommige vrienden van ons snappen het echt niet, 'hoe komen jullie nou daar terecht?', vragen ze dan."
Michaël: "Zonder Aviv was het een stuk lastiger geweest om hier te aarden, denk ik. De mensen zijn hier minder spontaan dan in het westen." Erna: "Gelukkig zijn we mensen die best op zichzelf zijn, en ik ga dan ook helemaal op in deze mooie omgeving." Michaël: "Mijn stressniveau is heel erg naar beneden gegaan sinds ik hier woon, dus het is zeker de juiste keuze geweest."

Zijn jullie ook nieuw in Zutphen? Vind je het leuk om hierover geinterviewd te worden door Mirjam? Neem contact met haar op via: mirjam.vanbiemen@gmail.com

Sponsorbingo zeilreis

ZUTPHEN - Jesse Deelstra uit Zutphen gaat vanaf oktober een zeilreis maken over de Atlantische oceaan, samen met 36 medeleerlingen, vanuit School at Sea. Een zeiltocht van zes maanden langs de Canarische Eilanden, Kaapverdië, de Caraïben en de Azoren terwijl ondertussen de lesstof bijgehouden dient te worden. Om dit project te bekostigen moet hij 25.000 euro bij elkaar zien te verzamelen. Dit is al bijna gelukt, Jesse moet alleen nog de laatste 2000 euro binnenhalen. Daarom wordt op 31 augustus een sponsorbingo in het DWK gebouw in Zutphen gehouden. Aanvang: 19.30 uur.

Start nieuwe meditatiegroep

ZUTPHEN - Maandagavond 3 september begint een nieuwe groep voor de cursus Tibetaans Boeddhistische meditatie, dat plaatsvindt in Dat Bolwerck op de Zaadmarkt. De opbrengst van de cursus gaat naar de bouw van een school voor Tibetaanse kinderen in de vluchtelingen nederzetting Dhondeling, Zuid-India. Na de Introductiecursus van 8 weken is er een vervolgcursus van twee maal 10 weken. Uiteindelijk beoefenen de deelnemers de Dzogchen meditatie. De introductiecursus is maandag 3 september t/m 22 oktober van 19.30 tot 20.30 uur. Op 29 oktober en 5 november kunnen eventuele gemiste lessen worden ingehaald. Kosten: 75 euro voor de eerste 8 lessen. Voor meer informatie en aanmelden: 06 - 295 754 18 of shenpen@xs4all.nl.

Optreden Ronald Snijders en trio Bungu Bungu in Broodcafé

Ronald Snijders. Foto: PR

ZUTPHEN – Op zondag 19 augustus komt de bekende etno-jazz fluitist Ronald Snijders naar het Broodcafé. Hij zal als speciale gast optreden met de Zutphense formatie Trio Bungu Bungu. Dit in het kader van de Muziek Zomer Middagen van het Broodcafé Driekant. Het optreden start om 16.00 uur in het Broodcafé aan de Lijmerij 23 in Zutphen. De toegang is vrij en donaties zijn welkom.

Ronald Snijders wordt met recht de meest swingende dwarsfluitist genoemd. Zijn ritmische, exotische en jazzy improvisaties zijn onnavolgbaar. En vele artiesten hebben al gebruik gemaakt van zijn fameuze speelse muzikale eigenheid. Zo speelt hij mee op cd's van o.a. Ntjam Rosie, Saskia Laroo en The Jazz Orchestra of the Concertgebouw. Hij schreef vele tunes voor radio en tv en weet als geen ander zijn eigen stijl, vaak gebaseerd op de Surinaamse kaseko, te vermengen met jazz en andere vormen van moderne muziekstromen als Hip Hop en R&B.

Trio Bungu Bungu is een initiatief van de Zutphense musicus Frank Ong-Alok. De basis is de Surinaamse muziek, ook zijn land van afkomst, maar uitgevoerd in minder traditionele setting. Frank zingt en speelt basgitaar en wordt daarbij begeleid door Wolfram Reisiger op accordeon. Voor de ritmische ondersteuning is drummer Erik Snellink verantwoordelijk. Zo ontstaat een geheel eigen geluid met een dansbare exotische sound. De combinatie met Ronald Snijders zal dan ook een swingende aangelegenheid worden waar iedereen welkom bij is.

Trio Bungu Bungu met Erik Snellink, Frank Ong-Alok en Wolfram Reisiger. Foto: PR

Voor meer info kan men telefonisch contact opnemen.


0575-515142

Warnsveld

Terwijl ik dit schrijf vallen de mussen van het dak. Het is heet. We zitten midden in een hittegolf. De tweede al dit jaar. De heetste dag wordt er voorspeld of moet ik zeggen verwacht. Maar het record van 38,6 °C op 23 augustus 1944 (!) gemeten in de tuin van huisarts Jan Thate, een officiële KNMI-waarnemer, wordt niet gehaald. Dat was in Warnsveld. Vaak fiets ik door Warnsveld. Het liefst via de Rijksstraatweg om door het oude deel van het dorp te rijden. En stel me voor hoe het geweest moest zijn, toen dit nog de doorgaande weg was. Alles is nu zo stil en rustig. Een dorp dat nu bij de gemeente Zutphen hoort, maar daar zo zijn eigen karakter heeft behouden. En als je zoekt via Google op molens in Zutphen, kom je er twee tegen. Beide staan in Warnsveld.

In Warnsveld bevindt zich ook de studio van de regionale omroep B-FM. Boven de bibliotheek in het winkelcentrum Dreiumme. Waar ik wekelijks op dinsdagavond om kwart voor acht deze column voorlees.

Warnsveld

Met ploegen trokken boeren de vorens
zoals de stedenbouwers met passer
en liniaal de straten tekenden
in het land dat omsingeld wordt
buurten verloor maar god zij dank nog
met nog één arm oostwaarts vrij
ademt vanuit de historie van het dorp
de plaats van leven en wonen.

Waar god Warns of anderszins
"van sinopel beladen"
op een gouden rad de slangen toont
van vruchtbaarheid of is het de zonde
en de dood die hij toont aan de mens
wonend op de woeste vlakte van Warin?

Hoe toch de laatste vliegende bom
het dorp nog raken kon de vrijheid zo nabij
zoals men eeuwen eerder de slag verloor
van Spaanse handen.

Waar muziek en woord klinkt
voor zolang het nog duurt
en het blauw zijn eerste lessen krijgt
is het goed en rustig toeven.

Mas Papo

Start expositie schilderijen Marjolein Pool

Marjolein gebruikt steeds weer de kleuren blauw, rood en roze. Foto: PR

ZUTPHEN - Groots. Monumentaal. Extravagant. Dat is wat de werken van Marjolein Pool (Amstelveen, 1954) uitstralen. De collectie van de grote werken die tussen 16 augustus en 28 september in 't Atrium te bewonderen zijn, zijn zogenaamde 'vroege werken' van Marjolein. Ze heeft zich bij het maken ervan laten inspireren door de tegelmozaïeken van de Spaanse architect en kunstenaar Gaudí. Marjolein gebruikt steeds weer de kleuren blauw, rood en roze. Een werkmethode van haar is om lagen verf over elkaar aan te brengen. Special voor de expo is 't Atrium geopend op donderdag van 10.00- 15.00 uur en zaterdag 12.00 tot 15.00 uur. Entree gratis.

Stadswandeling langs sporen van Joods leven in Zutphen

ZUTPHEN - Op vrijdag 10, zondag 12, vrijdag 17, zondag 19 en vrijdag 24 augustus is het mogelijk deel te nemen aan de 'Stadswandeling Joods Zutphen', een stadswandeling langs sporen van Joods leven in Zutphen. Onder leiding van een gids wordt er een route gelopen door Nieuwstad- en Barlhezekwartier in Zutphen. Duur wandeling is circa 1,5 uur en begint om 13.30 uur.

Rond 1800 begon het Joodse leven in Zutphen op gang te komen. Aan het eind van de negentiende eeuw kende Zutphen een grote, bloeiende Joodse gemeenschap. De gevolgen van de bezettingsjaren 1940-1945 betekenden vrijwel het einde van de Joodse gemeenschap van Zutphen.
Tijdens de 'Stadswandeling Joods Zutphen' zijn sporen te zien van Joods leven, variërend van het vroegere verenigingsgebouw Hof van Flodorf tot het vooroorlogse winkelstraatje Barlheze. Aan de hand van gebouwen, woonhuizen en winkelpanden wordt de geschiedenis van de Joodse inwoners van Zutphen verteld van de achttiende eeuw tot heden. Zo wordt er verteld over slager Hamburg, die vanaf 1836 een slagerij aan het Broederenkerkhof had en over voddenkoopman Meyer Lipschits, voor wie een fraai muurmonumentje is opgericht. De verhalen worden, indien mogelijk, toegelicht met oud fotomateriaal.

Start van de wandeling is de Synagoge aan de Dieserstraat 11 in Zutphen. Na afloop staat daar koffie/thee klaar. Er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd ten behoeve van de restauratie van de Joodse Begraafplaats, Zutphen. Voor opgave wandeling bel 06-17 272 159 of mail wandeling@mendelson.nl.

Klanken van trombone en Ahrend- en Baderorgel

ZUTPHEN - Het marktconcert van zaterdag 11 augustus om 12.00 uur in de Zutphense Walburgiskerk zal zeker de aandacht trekken van liefhebbers van koperblaasmuziek. De prachtige klanken van de trombone, bespeelt door Christian Ansink, die sinds 1990 verbonden is aan het Gelders Orkest, komen goed tot zijn recht in de fraaie akoestiek van de kerk. Zeker als daar de klank van het Ahrendorgel en het beroemde Baderorgel aan worden toegevoegd, bespeelt door IJsbrand ter Haar.

In 2006 studeerde ter Haar af, met onderscheiding. Hij behaalde prijzen bij verschillende internationale concoursen. Als organist en dirigent is hij verbonden aan de Grote Kerk te Elst. Op het programma staan werken van o.a. Benedetto Marcello (1686-1739),Dietrich Buxtehude (1637-1707) Edvard Grieg (1843-1907) en George Gershwin (1898-1937).

Het marktconcert is vrij toegankelijk, collecte na afloop. Kerk open vanaf 11.30 uur.

Marktorgelconcert Lochem

LOCHEM - Herman Mussche zal woensdag 15 augustus om 11.30 uur een marktorgelconcert verzorgen in de St. Gudulakerk aan de Markt 4 in Lochem. De marktconcerten op de woensdag zijn sinds jaar en dag geliefde en drukbezochte concerten. Een kopje koffie op een terras, een paar kraampjes op de markt en daarna een half uurtje muziek in de Gudulakerk. Herman Mussche verzorgt net voor lunchtijd een sprankelend concert. Vrije gift.

Kunst en Cultuur

Column

Vakantievierders in Zutphen (4)

Toeristen weten Zutphen steeds beter te vinden. Maar waar komen ze vandaan, wat gaan ze doen en wat vinden ze van de stad? Paul Bombeld gaat deze zomer vier weken lang op zoek naar het verhaal achter bestemming Zutphen. Deze week: campinggasten uit Vorden.

Het is druk in de stad. De terrasjes zijn goed gevuld, vandaag heeft niemand haast. In de VVV-winkel op de Houtmarkt kom ik Mieke en Dick tegen. Beiden 72 jaar en afkomstig uit Schiedam, een leuk stadje onder de rook van Rotterdam. Maar Mieke en Dick houden ook van de Achterhoek en komen hier ieder jaar vakantie vieren. Op 19-jarige leeftijd ging Dick al met zijn ouders kamperen op de inmiddels legendarische camping Ruighenrode bij Lochem. Maar Ruighenrode is Ruighenrode niet meer. Zes jaar geleden kregen de laatste kampeerders een brief dat het was afgelopen met de tent en caravan. Voortaan richt het park zich nog alleen op vakantiehuisjes. De caravan werd verplaatst naar camping De Vlinderhoeve in Kring van Dorth. Maar daar herhaalt zich de geschiedenis en nu staat hun caravan voor het tweede seizoen op De Goldberg in Vorden. Voor wie het niet weet, direct aan de rand van het Grote Veld. Voor 1300 euro heb je daar een prachtplekje van eind mei tot oktober. Tussentijds gaan de Schiedammers maar een paar keer terug naar huis.

De dag begint traag voor administratief medewerkster Mieke en schooldirecteur Dick. Om tien uur staan ze op. Na het ontbijt is er een koffierondje en om een uur of twee stappen ze op de fiets. En vandaag is Zutphen de bestemming. Er is hier toch op donderdag markt? Dat klopt, maar alleen op donderdagmorgen. Ik adviseer ze vooral op een zonnige zaterdag terug te komen. Een markt boordevol gezelligheid, een klingelend carillon en gezellige terrasjes. Daar kunnen Schiedam of Rotterdam zeker niet aan tippen. Maar Mieke en Dick zijn geen stadsmensen. In een museum zul je ze niet snel zien, maar in de natuur des te meer. 'We fietsen regelmatig knooppuntroutes. Al fietsend hebben we al een groot deel van de Achterhoek gezien.' Koken in de caravan doet het echtpaar zelden. Meestal gaan ze uit eten. In Vorden zit een eettentje waar ze voor een tientje dagelijks een heerlijk maal voorgeschoteld krijgen. Voor dat geld zetten ze de pannen niet meer op het vuur.

'Mijn vader heeft ook nog een tijdje in Zutphen gewoond', vertelt Dick plotseling. 'Hij was gevangenisbewaarder. En na zoveel jaren trouwe dienst werd je gepromoveerd. Maar dat betekende ook dat je van standplaats moest veranderen. We hebben wel eens in Zutphen gezocht, maar zijn huis hebben we nooit meer kunnen vinden. Toch blijven we hier komen, zelfs na 53 jaar.'

Absolute hitterecord in 1944 gemeten in Warnsveld blijft overeind

De woning waar Jan Thate in de periode 1935-1969 zijn huisartsenpraktijk had. Foto: GinoPress B.V. Foto: GinoPress B.V.

Familie hoopt volgend jaar te kunnen vieren dat het al 75 jaar in de boeken staat

WARNSVELD - Met 36,6 graden werd het dinsdagmiddag 7 augustus in Arcen (Noord-Limburg), Hupsel (in de Achterhoek), Eindhoven en Volkel (Noord-Brabant) het warmst, zo meldt weeronline. Daarmee kwam de temperatuur niet in de buurt van het absolute hitterecord. Dit blijft staan op 38,6 graden, gemeten te Warnsveld op 23 augustus 1944. Dat het minder heet werd dan verwacht kwam volgens het weerbureau door de aanwezigheid van Saharazand in de lucht. Doordat inmiddels de bewolking toeneemt zal de temperatuur niet meer verder stijgen.

Uiteindelijk leverde de hitte van afgelopen dinsdag zelfs geen dagrecords op. Deze stonden dan ook wel heel scherp. In De Bilt werd het op 7 augustus in 2003 maar liefst 35,0 graden. Vandaag werd het op het hoofdstation 33,9 graden. Over alle KNMI-stations stond de hoogste temperatuur ooit gemeten op 7 augustus op 37,8 graden. Deze waarde werd waargenomen in Arcen in 2003.

Het record uit 1944 staat al bijna 75 jaar in de boeken. Er werd toen een temperatuur gemeten van 38,6 graden. De toenmalige huisarts Jan Thate uit Warnsveld, tevens officieel waarnemer bij het KNMI, noteerde op 23 augustus 1944 dit Nederlands warmterecord. Zijn familie hoopt dat dit record nog even blijft staan. Zij willen in 2019 vieren dat het record al 75 jaar in de boeken staat.

Didgeridoo speler begeleidt beeldenexpositie

Didgeridoo speler Hugo van der Hout. Foto: PR

WARNSVELD - Donderdagmiddag van 13.30 tot 14.30 uur speelt Hugo van der Hout didgeridoo in de Martinuskerk in Warnsveld. Dit als begeleiding bij een expositie van prachtige beeldhouwwerken van Siny Oldenkotte. Siny zal eveneens aanwezig zijn om te vertellen over haar werk. Iedereen is van harte welkom.

Werken van Siny Oldenkotte. Foto: PR

Vertraging bij vervanging kunstgrasbanen TC Welgelegen

WARNSVELD - De kunstgrasbanen van TC Welgelegen uit Warnsveld worden gedurende deze zomerperiode vervangen. Door de droogte loopt de planning behoorlijk uit. Ook is gebleken dat de onderlaag van een aantal tennisvelden dermate slecht is. Er wordt bekeken hoe dit aangepakt moet worden. De bedoeling is dat, wanneer de velden er weer in liggen, een speciale commissie van het NOC/NSF een keuring komt verrichten. Op dit moment is niet duidelijk wanneer de banen worden vrijgegeven. Dit zal de vereniging te zijner tijd op de website vermelden. Ook voor de stand van zaken en foto's van de werkzaamheden, kan men op de website terecht.

Focus op Warnsveld

'Postzegelen' op maandagmorgen

Verzamelaars ‘postzegelen’ in de kegelzaal van de Hanzehal. Foto: PR

ZUTPHEN - Na weer een geslaagd seizoen hebben de regelmatig aanwezige postzegelverzamelaars te kennen gegeven ook het komende seizoen maandelijks op de derde maandagmorgen van de maand bij elkaar te willen komen. De gezellige en ongedwongen sfeer en natuurlijk ook het vele uitwisselen van postzegels hebben daaraan een niet onbelangrijke bijdrage geleverd.

De bijeenkomsten worden georganiseerd onder auspiciën van de Filatelistenvereniging Zutphen e.o. Alle geïnteresseerde filatelisten worden uitgenodigd om een bezoek te brengen aan de bijeenkomsten die in het seizoen 2018-2019 zullen worden gehouden op 17 september, 15 oktober, 19 november, 17 december, 21 januari, 18 februari, 18 maart, 15 april, 20 mei en 17 juni.
Van 10.00 tot 12.00 uur is men van harte welkom in de kegelzaal van de Hanzehal (ingang aan de achterzijde van de hal). Er is parkeergelegenheid vlak voor de ingang. De eigen bijdrage is 2 euro, inclusief een kop koffie.
Voor meer informatie bel Kees Samuels, 06-52184597 of mail kees.samuels46@upcmail.nl.

Geelvinck Fortepiano Festival van start

ZUTPHEN - Donderdag 9 augustus gaat de achtste editie van het Geelvinck Fortepiano Festival van start in het Muziek Museum in Zutphen en parallel in Amsterdam. Op donderdagavond opent Ratko Delorko de reeks avondconcerten. Zaterdag kan men luisteren naar Richard Egarr en zijn vrouw Alexandra Nepomnyashchaya.

Ratko Delorko – 9 augustus
De virtuose, uit Duitsland afkomstige specialist op het terrein van historische piano's, Ratko Delorko, speelt een programma rondom de Zwolse stadsmuziekmeester en componist Johann Gottlieb Nicolaï. Hij wisselt werken van Nicolaï af met diens tijdgenoten Haydn, Mozart en Beethoven. Hiervoor koos hij de twee originele historische piano's uit deze vroege periode: een tafelpiano gebouwd door Zumpe in 1769 en een fortepiano gebouwd door Heilmann omstreeks 1785. Delorko vult dit programma aan met uitleg over zowel de componist Nicolaî, als de beide instrumenten. Hij eindigt met de 'Mondscheinsonate' van Beethoven.

Richard Egarr – 11 augustus
Op zaterdag 11 augustus brengt coryfee Richard Egarr de geschiedenis van de klassieke en romantische pianomuziek tot leven. In dit concert worden vier verschillende historische piano's bespeeld, waaronder de oudste in de collectie. Op het programma staan Johan Christian Bach, Dussek en Schubert. Richard Egarr speelt quatre-mains met zijn vrouw, de Russische fortepianiste Alexandra Nepomnyashchaya, waarmee hij een perfect samenspel heeft ontwikkeld.

Geelvinck Fortepiano Festival
Het Geelvinck Fortepiano Festival is opgezet rond de belangrijkste Nederlandse verzameling werkende historische piano's uit de 18de en 19de eeuw: de Geelvinck Collectie. Het festival neemt de bezoeker mee naar een authentieke ervaring van historische en eigentijdse pianomuziek op originele fortepiano's. Tijdens het festival vinden in Zutphen avondconcerten, lunchconcerten, masterclasses, een wandelconcert en een symposium plaats. Naast historische piano's zijn ook de pianola en glasharmonica te beluisteren tijdens het festival.

Voor meer informatie, zie de website.

Nieuwe leden welkom bij Projectkoor Eefde

EEFDE - Na een inspirerend en intensief seizoen met een nieuwe dirigente, afgesloten met een fraai concert in april, zijn de voorbereidingen voor een mooi, nieuw zangseizoen 2018-2019 bij projectkoor Eefde alweer in volle gang. Wie graag bij een gemotiveerd koor met een klassieke inslag wil zingen, is meer dan welkom.

Dit jaar is gekozen voor liederen van Haydn, Purcell, Gluck, Schumann en Johann Strauss. Van Haydn worden delen uit 'Die Schöpfung' en 'Die Jahreszeiten' gezongen en van Purcell staan vier korte liederen op het programma. Van Gluck worden koordelen gezongen uit 'Orphée et Eurydice' en 'Iphigénie en Aulide'. Verder studeren we nog delen uit 'Zigeunerleben' van Schumann in en delen uit de operettes 'die Fledermaus' en 'der Zigeunerbaron' van Johann Strauss. Kortom een palet van liederen waar, door de variatie aan stijlen en moeilijkheidsgraden, voor iedere zanger plezier en uitdaging in zit. Naast de vaste repetities zal het instuderen van het repertoire ondersteund worden met geluidsbestanden. Van vrijwel alle stukken zal voor iedere stem een geluidsbestand beschikbaar zijn.

Zin om mee te doen? Kom dan begin september langs op de eerste oefenavond. Vanaf 5 september wordt er iedere woensdagavond van 19.45 tot 22.00 uur gerepeteerd in de Ontmoetingskerk te Eefde. Voor meer informatie, neem contact op met Hillie Jansen van 't Laar (06-25130985) of Gerda Kamphuis (06-15620782).

Dementie bij relatief jonge mensen

ZUTPHEN - De afdeling Oost-Gelderland van Alzheimer Nederland organiseert maandelijks een Alzheimer Café in Zutphen. Voor iedereen die op welke manier dan ook te maken heeft met dementie is het café gratis toegankelijk. Het Alzheimer Café op woensdag 15 augustus in Buurthuis de Uitwijk, De Brink 116, gaat over fronto-temporale dementie (afgekort FTD). Deze vorm van dementie komt vooral voor bij relatief jonge mensen variërend van 40 tot 70 jaar.

De ziekte begint meestal sluipend; heel geleidelijk gaat een persoon zich anders gedragen dan voorheen. Door de relatief jonge leeftijd waarop de ziekte zich openbaart wordt in veel gevallen niet meteen aan dementie gedacht. Tijdens het Alzheimer Café op 15 augustus geeft een deskundige uitleg over de verschijnselen en beperkingen van fronto-temporale dementie, tevens wordt er een korte documentaire vertoond waarin een mantelzorger haar verhaal vertelt. Zoals altijd is er gelegenheid tot het uitwisselen van ervaringen en het stellen van vragen.

Inloop en koffie/thee vanaf 19.00 uur, het programma start om 19.30 uur en eindigt om 21.00 uur. Voor meer informatie, neem telefonisch contact op of zie de website.

Remonstrantse gemeenten slaan samen de vleugels uit

ZUTPHEN/LOCHEM/DOESBURG - Vernieuwen, dat is wat de Remonstranten – een relatief kleine vrijzinnige geloofsgemeenschap – vanaf dit najaar gaan doen. Daartoe worden op vier plaatsen in het land vijf zogenaamde vernieuwingspredikanten aangesteld. Dit gebeurt onder andere in de Achterhoek, waar ds. Henk van den Berg als vernieuwingspredikant aan de slag gaat in de Remonstrantse gemeenten Doesburg en Lochem-Zutphen.

Het idee achter deze vernieuwingsoperatie is, dat veel mensen in deze tijd wel geïnteresseerd zijn in zingeving, maar lidmaatschap van een kerk een stap te ver vinden. Juist deze mensen willen de Remonstranten via de vernieuwingspredikanten aanspreken, letterlijk met hen in gesprek gaan en activiteiten met en voor hen organiseren als daar behoefte aan is. Niet meer in de geijkte vormen, zoals een kerkdienst, maar in vernieuwde concepten die bij de betreffende regio en bij de betreffende 'doelgroep' passen.

Centraal staan de ontmoeting, luisteren naar elkaar, het uitwisselen van visies, en vanuit de Remonstrantse beginselen een aanspreekpunt willen zijn voor de 'zoekenden'. Dat kan tijdens een maaltijd, lezing, of andere activiteit. Dat gaat de vernieuwingspredikant in de komende maanden verder uitwerken en opstarten.

Wat ligt hieraan ten grondslag?
De basis voor deze vernieuwde concepten is de zogenaamde 'Theologie van de kwetsbaarheid', die ontwikkeld werd door Christa Anbeek, Remonstrants hoogleraar. Kort gezegd staan hierin centraal diep doorleefde ervaringen die zich in ieders leven voordoen, zowel positief als negatief. Ervaringen die er uiteindelijk echt toe doen en die een plek moeten krijgen zodat je verder kunt. Naast alle vernieuwingsactiviteiten blijven de bestaande Remonstrantse gemeenten 'gewoon' functioneren zoals ze dat op dit moment doen.

Doesburg en Lochem-Zutphen samen
In nauw contact met de beide gemeenten gaat ds. Van den Berg deze vernieuwing vorm en inhoud geven. Dat betekent dat hij niet meer als vaste predikant van de gemeente Lochem-Zutphen zal opereren. In zijn vervanging is wordt per 1 september mw. ds. Claartje Slootmans aangesteld als interim-predikant. In Doesburg blijft ds. Marga Vos-Wiegand 'gewoon' predikant.

Voor meer informatie, zie de website.

Vleermuizen spotten met de boswachter

ALMEN - Vleermuizen, het zijn mysterieuze dieren waar we vaak hooguit een glimp van opvangen in de schemer. Een boswachter van Natuurmonumenten neemt deelnemers graag mee in de wereld van deze prachtige en nuttige dieren. Op 15 augustus vindt de vleermuisexcursies plaats op landgoed Velhorst (Almen). De avond begint om 20.00 uur met een film en uitleg over deze bijzonder zoogdieren, gevolgd door een wandeling over het landgoed.

Op landgoed Velhorst leven verschillende soorten vleermuizen. De eerste dieren vliegen al uit als het nog vrij licht is. Tijdens de twee uur durende excursie is de kans groot dat de dwergvleermuis, de laatvlieger, de grootoor- en/of de watervleermuis te horen of te zien zijn. Garantie dat de vleermuizen gespot worden kan niet gegeven worden.

Luister mee
Vleermuizen kunnen ook in het donker hun weg vinden. Ze maken daarbij gebruik van sonar of echolocatie. De sonargeluiden zijn voor mensen niet tot nauwelijks te horen. De batdetector maakt de sonargeluiden niet alleen hoorbaar voor het menselijk oor, maar door middel van het apparaat zijn ook de verschillende soorten vleermuizen te onderscheiden. Iedere vleermuissoort maakt namelijk een eigen kenmerkend geluid. Luister mee op de batdetector van de boswachter.

Voor informatie, aanmelden en kosten, zie de website.

doesburg.remonstranten.nl
lochem-zutphen.remonstranten.nl

remonstranten.nl

Succesvolle Gelderse Kampioenschappen voor ponyclub Gorssel-Zutphen

Jasmijn Swennenhuis met het Kampioenslint behaald met haar pony Voltreffer’s Vlegel in de klasse L2. Cat. D/E. Foto: Willem Hamer

STEENDEREN - Maar liefst twintig ponyleden van rijvereniging Gorssel-Zutphen hebben onder leiding van instructrices Richelle en Nicole Kroesen met succes deelgenomen aan de Gelderse Kampioenschappen in Steenderen, 4 augustus te Steenderen. De leden van Gorssel-Zutphen startten in totaal 43 keer. Onder extreem zomerse omstandigheden werden er topprestaties geleverd door de jeugd.

Individuele starts
Jasmijn Swennenhuis wist in de dressuur klasse L2 cat. D het Gelders Kampioenschap op haar naam te schrijven met haar pony Voltreffer's Vlegel . Ze behaalde met haar pony een prachtscore van 67,833% Jasmijn mag met haar pony op 25 augustus starten op de Hippiade te Ermelo. Ook Kirsten Brinkman en Vivian Schiphorst mogen van start gaan op de Nederlandse Kampioenschappen. Kirsten, selecteerde zich in de dressuur met twee pony's; El Diego des Etoiles in de klasse B. cat.D/E en Fallingasate Dewy in de klasse M2. cat. D/E. Vivian mag zich met Pipa Power ook melden op het NK in het M springen, cat D/E.

Foto: GinoPress B.V. Foto: GinoPress B.V.

Afdelingsdressuur
Het zestal van GZ onder leiding van Richelle Kroesen wist op het ereschavot te komen. Er werd een mooie proef neer gezet die hun de kampioenstitel opleverde. Het team plaatse zich hiermee direct voor de Hippiade. Dit zestal bestaat uit de leden: Jasmijn Swennenhuis met Vincent, Vivian Schiphorst met Pipa Power, Herman Lammers met Donna, Lynn Kruitbosch met Sem, Guus Krieger met Corrie, Gijs Krieger met Black s Tania en Josefien met Naomie.

Het M viertal is reservekampioen geworden, het blijft nog even spannend of zij zich mogen melden op de Hippiade. Dit viertal bestaat uit: Jasmijn Swennenhuis met Volltreffers's Vlegel, Vivian Schiphorst met Second Spirit, Kirsten Brinkman met Fallingasate Dewy en Niels Fransen met Upset van de Zonnehoeve.

Het jongste L-viertal maakte in Steenderen haar debuut. Onder leiding van Nicole Kroesen wist het viertal een mooie negende plaats binnen te halen. Het veelbelovende viertal bestaat uit: Marieke Lammers met Donna, Demi Jansen met Ziezo, Pien Oost met Kantjes Zoey en Sientje Tolboom met Moorlands Maureen.

Verenigingswedstrijd
Maar liefst drie teams van Gorssel-Zutphen gingen van start in de verenigingswedstrijd. Iedere deelnemer zette zijn/haar beste beentje voor om een zo hoog mogelijk score te halen. Team nummer 1 van GZ behaalde een vierde plaats en hopelijk mag dit team ook door naar de Hippiade. Team 2 eindigde op een tiende plaats en team 3 op een vijftiende plaats. De teams bestonden uit de volgende combinaties:

Team 1: Kirsten Brinkman met Diego des Etoiles, Vivian Schiphorst met Second Spirit, Guus Krieger met Corrie, Jasmijn met Voltreffer's Vlegel, Lynn Kruitbosch met Sem, Herman Lammers met Donna, Lisanne Berendsen met Falco van de Stompslag, Niels Fransen met Upset van de Zonnehoeve.

Team 2: Vivian Schiphorst met Pipa Power, Fabienne Berendsen met Mitchel van de Stompslag, Ester Groot Wassink met Smokey van de Wuus, Pien Oost met Kantjes Zoey, Lisanne Berendsen met Annabel van de Stompslag, Niels Fransen met Upset van de Zonnehoeve.

Team 3: Marieke Lammers met Donna, Demi Jansen met Ziezo, Michelle Berendsen met Beauty van de Stompslag, Gijs met Black s Tania, Vivian met Cathleen, Janelle Garrits met Wonder en Silke Memelink met Lianne.

Koersen over de kasseien van Zutphen

ZUTPHEN - Woensdag 1 augustus werd er in de binnenstad van Zutphen de traditionele ronde van Zutphen gehouden. Wielrenners komen uit het hele land om door de binnenstad en over de kasseien van Zutphen te koersen. In het verleden zijn onder andere Koen Bouwman en Dylan Groenewegen aan de start verschenen. De start vond plaats op de Houtmarkt waarna de renners over de kasseien langs de terrassen via de Groenmarkt linksaf de Lange Hofstraat inslaan. Via de Martinetsingel en de Pelikaanstraat kwamen de renners weer op de Houtmarkt. Winnaar bij de Elite-Mannen/Beloften is geworden Jelle Wolsink (Hengelo Ov). Winnaar bij de (B)-Amateurs/Sportklasse is geworden Martijn de Groot (Gorinchem).

AZC onthult permanente herinnering aan jubileum

De vier ereleden van AZC. met v.l.n.r. Eric Weustink, Dick Smeenk, Reinier van der Kwast en Wim Zegers. Foto: Freddy Burgers

ZUTPHEN - Ter gelegenheid van haar 100-jarig bestaan heeft voetbalvereniging AZC een permanente herinnering onthuld op haar sportcomplex. Dat gebeurde afgelopen dinsdag 31 juli, precies de dag waarop de club 100 jaar geleden, in 1918, is opgericht in café De Pauw in Warnsveld.

Hoewel de voetbalclub aan de Deventerweg het jubileum officieel pas viert in september, was er ook op de geboortedag zelf een bijeenkomst georganiseerd, hoewel deze midden in de zomervakantie viel, waardoor veel leden op hun vakantieadres verblijven. Toch kwamen meer dan 150 leden bijeen in de AZC-kantine op een bijeenkomst die was georganiseerd door de vier ereleden van de vereniging: Wim Zegers, Reinier van der Kwast, Dick Smeenk en Eric Weustink.

Ronnie Brinkerhof en Laura Kranendijk onthullen de tegel. Foto: Freddy Burgers
Ronnie Brinkerhof spreekt de aanwezige leden toe. Foto: Freddy Burgers
Leden van AZC bijeen voor de onthulling van de jubileumherinnering. Foto: Freddy Burgers

Na een toespraak van Eric Weustink over de rijke historie en het karakter van de vereniging, werd iedereen uitgenodigd mee naar buiten te gaan voor de onthulling van het gedenkteken. Dat gebeurde door Laura Kranendijk, vicevoorzitter van AZC, en Ronnie Brinkerhof, voorzitter van de jubileumcommissie. Zij onthulden een tegel met het clublogo en een tekst waarmee AZC alle leden bedankt, eert en herdenkt, die de club in de afgelopen honderd jaar hebben opgebouwd. Ronnie Brinkerhof richtte daarna een kort woord tot de aanwezigen en vroeg hen om minuut stilte in acht te nemen ter herdenking van alle AZC-leden die zijn overleden. Daarna werd met champagne geproost op de 100ste verjaardag van de club en gezamenlijk het clublied gezongen.

Het jubileumweekend van AZC is van donderdag 13 tot en met zondag 16 september. De activiteiten beginnen op donderdag met een boekenbal, waarop het jubileumboek wordt gepresenteerd. De dagen daarna vinden een reünie, activiteiten voor de jeugd, een receptie, een feestavond en frühshoppen plaats.

Omloop van Gorssel

GORSSEL - Op 19 augustus houdt WTC Gorssel de 34ste Omloop van Gorssel, een fietsevenement voor mountainbikers en racefietsers. Dit jaar is het voor het eerst mogelijk om vooraf in te schrijven.

Tijdens dit evenement kunnen jeugd en volwassenen volop kunnen genieten van de prachtige omgeving van Gorssel. Er is een mountainbiketocht met afstanden van 29 en 45 kilometer, een racefietstocht met afstanden van 60 en 100 kilometer. De start/finish van de Omloop van Gorssel is bij jeugdherberg StayOkay Gorssel gevestigd in het Noorse jachthuis 'De Kleine Haar', Dortherweg 34 in Kring van Dorth.

Starttijd is tussen 8.00 en 10.30 uur. Kosten: Tot 15 jaar gratis, 15 jaar en ouder 6 euro en Toerfietskaarthouders 5 euro.

Voorinschrijven
De inschrijfpagina voor de wegtocht: www.fietssport.nl/details/inschrijven/id/46281.

De inschrijftocht voor de MTB tocht: www.fietssport.nl/details/inschrijven/id/46282.

Kennismaken met Vordense stichting Every boy & girl

Velen uit de regio breien, haken en naaien voor kinderen in arme landen

VORDEN - "Waar je talenten en de behoeften van de wereld elkaar kruisen, daar ligt je roeping." Onder dit motto heeft Marjan Koffeman (58) uit Vorden begin dit jaar de Stichting Every boy & girl opgericht.

Door Jan Hendriksen

Het concept van Every boy & girl kwam begin dit jaar uit de koker van Marjan Koffeman. Nadat ze eerst contact had gehad met Stichting Little dresses for Africa, besloot Marjan om samen met Annerieke Overvelde uit Vorden en Mayke Dijkman uit Apeldoorn een eigen stichting op te richten, omdat Little dresses for Africa zich specifiek bezighield met het naaien van jurkjes voor meisjes in Afrika.

"Dat vond ik te eenzijdig. Onze vrijwilligers maken bijvoorbeeld ook rugtasjes en knuffels en voor kinderen in koude landen worden sjaals, mutsen, sokken, truien en dekentjes gebreid en gehaakt. Onze stichting heeft dus een veel breder karakter," aldus de Vordense.

Het uitgangspunt van Stichting Every boy & girl is een win-win situatie: de vrijwilligers in de Achterhoek die het leuk vinden om te handwerken, doen dit voor de allerarmste kinderen, waar ook ter wereld. "Sommigen vinden het leuk om vanuit huis te handwerken en anderen vinden het gezellig om regelmatig met een groepje bij elkaar te komen. Er hoeven geen targets te worden gehaald, iedereen handwerkt in zijn eigen tempo en op zijn eigen manier. Hierdoor is het project laagdrempelig en voor iedereen toegankelijk" zo verklaart Marjan. Er zijn momenteel in groepsverband diverse bewoners van de IJsselflat in Zutphen, Stichting Ouderen in Steenderen en van het Siza in Zutphen actief.

Onderzoeksfase
Om te kijken of het daadwerkelijk zinvol zou zijn om Every boy & girl op te richten, heeft Marjan sinds het najaar van 2017 intensief onderzoek gedaan. Zo zette ze een vacature uit bij vrijwilligersvacaturebanken, plaatste een oproep op Facebook en stuurde ze brieven aan alle handwerkwinkels in de omgeving. Hierop kwamen diverse reacties. Met iedereen die zich aanmeldde maakte zij persoonlijk kennis. Tijdens de onderzoeksfase kwamen er al zoveel enthousiaste activiteiten op gang, dat alleen maar geconcludeerd kon worden dat de stichting zeer zeker in een behoefte zou voorzien en daarom werd Stichting Every boy & girl op Valentijnsdag (14 februari) officieel opgericht.

De vrijwilligers
Omdat Every boy & girl de win-win situatie hoog in het vaandel heeft staan, is er evenveel aandacht voor de vrijwilligers als voor de kinderen. Met de vrijwilligers en een brede groep geïnteresseerden wordt contact onderhouden door middel van een maandelijkse nieuwsbrief, de website en Facebook. Ontvangen donaties stof en wol worden weer uitgedeeld aan de vrijwilligers en alle gemaakte producten worden persoonlijk bij de mensen opgehaald.

Inventarisatie projecten
Om te kijken of een buitenlands project geschikt is, wordt vooraf contact gelegd met een contactpersoon van het project. Marjan: "We inventariseren eerst in welke omstandigheden de kinderen verkeren en aan welke dingen ze behoefte hebben; dit wordt weer doorgegeven aan de vrijwilligers. Zo wordt direct ingespeeld op de hulpvraag. Na ontvangst van de artikelen stuurt de contactpersoon van het project ons foto's en wordt er gezorgd voor een terugkoppeling." Op dit moment draagt Every boy & girl bij aan kinderprojecten in Kaapstad en Ghana. Het transport vindt plaats via twee senior-pursers van de KLM. Ook is er contact gelegd met de familie Oldenboom van Stichting Dominika in Gaanderen, die prachtig werk doen voor de allerarmsten in Hongarije.

Plannen voor de toekomst
Het enthousiaste team van Every boy & girl zit boordevol plannen. Na de zomervakantie wordt er een start gemaakt met het project 'Ouderen leren schoolkinderen breien en haken'. De basisbeginselen van het handwerken worden namelijk op de meeste scholen niet meer geleerd. Marjan: "Door ouderen en jongeren met elkaar in contact te brengen kunnen generaties op een gezellige manier van elkaar leren." Daarnaast is het de bedoeling dat er nieuwe handwerkgroepjes opgestart worden. Ook wordt er op dit moment hard gewerkt aan het openen van een webwinkel, waar trendy artikelen van stof en wol verkocht gaan worden.

Lijkt het u leuk om te handwerken voor Every boy & girl, of heeft u wol/katoenen stof over, of weet u een geschikt kinderproject? Stuur dan een berichtje naar per mail. Meer informatie is te vinden op de website.

Jan van der Leek bespeelt Almense orgel

ALMEN - Jan van der Leek bespeelt zaterdag 11 augustus het Reil-orgel in de Almense kerk, aanvang 15.00 uur.

De heer van der Leek heeft orgel gestudeerd bij Hans van Nieuwkoop te Alkmaar en is momenteel als organist en koordirigent verbonden aan de Sint Werenfriduskerk te Wervershoof. Verder is hij werkzaam als muziekleraar.

In Almen zal hij onder andere werken spelen van J.P. Sweelinck, J. Pachelbel en J.S. Bach. Van harte welkom.

Opbrengst Swim to Fight Cancer naar onderzoeker Mark Rijpkema

Mark Rijpkema. Foto: PR

DOETINCHEM - De opbrengst van Swim to Fight Cancer in Doetinchem gaat dit jaar naar onderzoek van Mark Rijpkema van het Radboud Universitair Medisch Centrum (UMC) Nijmegen. Onderzocht wordt hoe tumoren bij patiënten met uitgezaaide dikkedarmkanker beter zichtbaar kunnen worden gemaakt. Fight cancer, initiatiefnemer van de Swim to Fight Cancer, steunt jonge, talentvolle onderzoekers met baanbrekende ideeën. In dit plaatje past Rijpkema, onderzoeker op de afdeling radiologie en nucleaire geneeskunde van het Radboud UMC Nijmegen. Samen met een team van specialisten onderzoekt hij hoe tumoren beter zichtbaar kunnen worden gemaakt bij patiënten met uitgezaaide dikkedarmkanker, een van de meest voorkomende soorten van kanker wereldwijd.

Veelbelovend
Tijdens operaties worden afbeeldingen gemaakt van de tumoren met stoffen die oplichten. De chirurg kan hierdoor direct de tumoren opsporen en waar nodig verwijderen. Een tumor is meestal lastig te verwijderen en het succes van deze behandeling valt of staat met hoe goed alles verwijderd kan worden. Als dit succesvol is, dan leidt dit direct tot een betere prognose voor de patiënt.
In het Radboud UMC zijn speciale operatiekamers ingericht met alle benodigde faciliteiten om deze operatietechniek uit te voeren. De eerste resultaten van de onderzoekers die deze studie uitvoeren en analyseren zijn veelbelovend. Risico's zijn niet aanwezig en de tumorcellen worden goed in beeld gebracht.

Fellowship
Van deze persoonlijke beurs, een fellowship genoemd door Fight cancer, wordt verwacht dat ze een belangrijke rol gaan spelen in het kankeronderzoek in Nederland. Door deze fellowship kan Rijpkema met zijn team op het hoogste niveau kennis en vaardigheden opdoen in de oncologie. Op deze manier kunnen ze niet alleen hun eigen kennis en vaardigheden verrijken, maar ook die van collega artsen en onderzoekers in Nederland. Met het geld dat Fight cancer inzamelt kunnen de fellows dus meer kennis van kanker verzamelen en verspreiden en in de praktijk toepassen.

Kanker de wereld uit
Fight Cancer is een stichting die fondsen werft voor kankeronderzoek en preventie via KWF Kankerbestrijding. Het doel is om ervoor te zorgen dat ook jongen mensen geïnteresseerd raken in de strijd tegen kanker én ze ook motiveert om zelf actie te ondernemen. Door 9 september mee te doen maak je mede mogelijk dat op het hoogste niveau onderzoek wordt opgedaan in de oncologie. En dat kanker op een dag geen dodelijke ziekte meer is.
(kadertekst)

Schrijf je in voor Swim to Fight Cancer 0314
Op 9 september gaat de 2e editie van Swim to Fight Cancer in Doetinchem van start. Samen met vele enthousiaste en sportieve deelnemers is het plan zoveel mogelijk donaties bij elkaar te zwemmen om kanker te bestrijden. Meedoen aan Swim to Fight Cancer Doetinchem kan als individuele deelnemer of als businessteam. Volwassenen hebben de keuze tussen een traject van 1 of 2 km. Er is ook een KidsSwim van 500 meter. Wil je ook helpen en je steentje bijdragen aan onderzoek en preventie? Vanuit de liefde voor het leven een vuist maken tegen kanker?
Schrijf je dan nu in voor Swim 2018!


doetinchem.swimtofightcancer.nl/doemee

Column

Kormelinksbult

Natuurlijk zijn we er blij mee, met die nieuwe N18. Maar zo'n autoweg haalt toch ook wel een boel overhoop. Verandert een landschap helemaal. De eerste paar keer dat ik er overheen reed was ik volledig gedesoriënteerd. Hoewel ik nog naar dezelfde herkenningspunten keek (die boerderij, die camping, die kerktoren in de verte) wist ik soms absoluut niet waar ik was. Omdat je ze opeens vanuit een heel andere hoek ziet.

De laatste weken heb ik het gebied rond de nieuwe weg (dat wil zeggen pakweg tussen Groenlo en Haaksbergen) op de fiets helemaal opnieuw verkend. Leuk, maar soms ook verwarrend. Weggetjes die je vroeger reed zijn er opeens niet meer, er liggen fietspaden die er vroeger niet waren. Hier en daar zijn stukken landschap gewoon verdwenen. Daar liggen nu twee stroken asfalt.
Vorige week schoot me opeens iets te binnen. De Kormelinksbult, zou die er nog wel zijn? Of zou daar nu de N18 lopen? Nee, dat zal toch niet?…...

Als ik dit schrijf hoor ik het u bijna denken: De Kormelinksbult? Wat is dat nou weer. Tja, ik kan niemand kwalijk nemen dat hij of zij dat niet weet. Al helemaal niet, omdat de Kormelinksbult al lang geen bult meer is. Ooit was ie dat wel. Zo'n honderd jaar geleden schreef de Eibergse schrijver en historicus Hendrik Odink nog over deze later afgegraven hoogte in de buurtschap Olden Eibergen (tussen Eibergen en Haarlo), die zo ongeveer tussen de Kormelinkweg en de Leerinkbeek lag. Een half uur gaans vanuit Eibergen, aldus Odink, die overal nog naar toe wandelde.
En waarom maak ik me nu zo druk over een bult in het landschap, die al lang geen bult meer is? Nou, omdat de Kormelinksbult (of althans de plek waar die bult ooit lag) cultuurhistorisch gezien uiterst belangrijk is. Dit is de plek waar ooit de eeuwige vrede zal worden bereikt. Althans volgens een eeuwenoude sage die Hendrik Odink in een ballade heeft verwoord. Een prachtig, lang gedicht in het Eibergs dialect van een eeuw geleden. En opgeschreven op de manier waarop Odink dacht dat het goed was. De WALD-spelling bestond immers nog niet.

Maar goed, waar draait die sage om? Wel, dat er onder de Kormelinksbult een bijzonder zwaard ligt begraven, dat toebehoort aan een machtig heerser uit een magische wereld. (Ne Keizer oet ne andere waald, volgens Odink). Ooit zal die heerser met zijn leger naar de Kormelinksbult komen, het zwaard opgraven en vervolgens op deze plek slag leveren. De ultieme slag, de laatste die ooit wordt uitgevochten. Want hierna zal het eeuwig vrede zijn.

Op de plek gekomen waar de Kormelinksbult ooit gelegen moet hebben zag ik tot mijn opluchting dat de N18 zeker tweehonderd meter verder naar het oosten liep. De heilige grond (waar tegenwoordig vrije uitloopkippen rondscharrelen) is onaangetast gebleven. Het zwaard moet er dus nog ergens liggen. Gelukkig maar, want stel je voor dat het bij de werkzaamheden was opgegraven. Of zelfs verloren was gegaan. Dan was er helemaal geen kans meer op die eeuwige vrede waar we zo naar uitkijken.

Nog even ter informatie: de door Odink geschreven ballade (getiteld: De smid bie De Wolter) is ooit op muziek gezet door Hans Keuper. Wie geïnteresseerd is in de tekst, kan deze vinden in het boek Hendrik Odink, kijkjes in het oude Berkelland, dat twee jaar geleden is uitgegeven door de historische verenigingen van Eibergen, Borculo en Neede.

Column

Zoepekolk

Als kind speelde ik wel op straat, maar veel liever nog buiten ons stadje. In de Waterhoek vlakbij het Twentekanaal bijvoorbeeld. Daar kon je allerlei andere spannende dingen beleven. Zolang je maar uit de buurt van de kolk bleef. Als je daar in viel, dan zou het water je mee trekken naar een immense diepte. Dat wisten al mijn vriendjes zeker.

Een mooi voorbeeld van hoe twee betekenissen van één woord door elkaar kunnen worden gehaald. Want een kolk is natuurlijk iets anders dan een draaikolk.

Een kolk, en dan bedoel ik zo'n klein door een dijkdoorbraak gevormd meertje, heet in het Achterhoeks gewoon kolk of kolke. Maar ook wel hanne of hank. In de Liemers hebben ze het over een waoj en in Doesburg spreekt men van een wiel.
Maar een kolk hoeft niet per se door een dijkdoorbraak te zijn ontstaan. Ook een laag stuk in een weiland, waar altijd water in staat (in de Liemers kuul genoemd) heet in de Achterhoek kolk. Ook wel zoepekolk, want toen vroeger de koeien nog maanden achtereen in de wei stonden, konden ze uit zo'n watergat drinken. Lekker makkelijk voor de boer, zult u denken? Nou, dat viel tegen. Zo'n kolk moest regelmatig worden 'uutgemodderd' en dat was weer een heel karwei!

Variaties op zoepekolk zijn er ook volop. In Eibergen bijvoorbeeld heeft men het over een beestekolk (beeste zijn koeien), in het Montferland over een drinkkolk en in bijna de hele Achterhoek is ook het woord wetterkolk (of waeterkolk) bekend.

Droogte vereist aanpassingen parcours Ronde van de Achterhoek

De organisatie van de Ronde van de Achterhoek moet het parcours aanpassen vanwege de droogte. Foto: Sportfoto.nl

ACHTERHOEK - De aanhoudende droogte eist nu ook zijn tol voor de wielerkoers Ronde van de Achterhoek. Hoewel het nog een kleine twee weken is tot de wedstrijd op zondag 19 augustus wordt verreden, heeft de organisatie nu al maatregelen getroffen. Voor een aantal van de zandwegen die in het parcours zijn opgenomen zijn alternatieven gezocht. De 190 kilometer lange wielerklassieker wordt gekenmerkt door in totaal veertig kilometer aan zandwegen en kasseistroken op de route.

"Met veertig kilometer aan zandwegen en kasseien, heeft de Ronde van de Achterhoek een unieke uitstraling", zo vertelt Gerard van Balveren, voorzitter van de organisatie. "Maar we hebben ook een verantwoordelijkheid richting de renners als het gaat om hun veiligheid. Daarom zijn de afgelopen dagen inspecties verricht op de zandwegen. Die zullen ook de komende weken doorgezet worden, tot daags voor de koers."

De wedstrijd is niet in gevaar, maar de organisatie heeft al wel besloten om een aantal wijzigingen aan te brengen in het parcours. Van Balveren: "Op een aantal plekken is de toplaag van de zandweg volledig verwaaid, zodat deze wel gebruikt kan worden. Op andere plekken zal de koers worden omgeleid, omdat de zandweg zelfs voor semi-professionele renners en top-amateurs door de aanhoudende droogte onbegaanbaar is geworden." Via de website www.rondevandeachterhoek.nl zullen de wijzigingen in de route bekend gemaakt worden.

Vele authentieke rijtuigen te zien tijdens Kastelenrit Vorden

Dit jaar voor de Vordense Kastelenrit voor de 42ste keer gereden. Foto: PR

VORDEN – Menvereniging In de Reep'n uit Vorden houdt zondag 12 augustus de landelijk bekende Kastelenrit voor authentieke rijtuigen. Dit jaar voor de 42ste keer en met het thema: 'Hollands gerij'.

De kwaliteit van de aanspanningen die elk jaar deelnemen in Vorden is erg hoog. Een van de redenen waarom de leden van de Nederlandse Vereniging Traditioneel Gerij (NVTG) graag naar Vorden komen. Zij willen zich graag onderling meten en punten verzamelen voor het Nederlands Kampioenschap. Daarnaast leent Vorden zich prima voor het aangespannen rijden; de kastelen, de zandwegen en de landgoederen ademen allemaal nog de nostalgische sfeer van weleer uit.

Het evenement begint bij Kasteel Den Bramel aan de Almenseweg. Vanaf 8.30 uur vindt hier de jurering van de verschillende aanspanningen plaats. Hier kan men het neusje van de zalm komen bekijken. Vanaf 10.00 uur zullen de deelnemers vertrekken. De route is als volgt: via het Kasteelplein het terrein verlaten en linksaf Almenseweg, linksaf Gazoorweg, linksaf Rietgerweg, linksaf Zutphenseweg, rechtsaf Kruisdijk, rechtsaf Hackfortselaan, linksaf Boshuisweg, linksaf Vierakkersestraatweg, linksaf oprit Suderas. Hier vindt een sherrystop plaats (de terreinen van het Suideras zijn alleen toegankelijk voor deelnemers en vrijwilligers). Rechtsaf Vierakkersestraatweg, rechtsaf Dorpsstraat, linksaf Hackforterweg, linksaf Baakseweg, rechtsaf Riethuisweg, linksaf Hamminkweg , linksaf Deldenseweg (rondweg oversteken), linksaf Nieuwstad (gaat over in Raadhuisstraat), linksaf Zutphenseweg en direct rechts Burgemeester Galleestraat, linksaf Almenseweg, linksaf oprijlaan naar Den Bramel.

Middagrit
Omstreeks 12.30 uur zullen de eerste aanspanningen weer terug zijn bij kasteel Den Bramel en zullen de deelnemers daar de lunch gebruiken. Bij binnenkomst zal de speaker uitleg geven en is het voor bezoekers mogelijk het terrein te betreden om de historische rijtuigen (en kleding) van dichtbij te bekijken.

De middagroute is een korte route waarbij de aanspanningen één keer in stap en één keer in draf door de Dorpsstraat komen. Bij de parkeerplaats van Hotel Bakker zal een deskundige speaker uitleg geven over de aanspanningen. Middagroute: vertrek 13.15 uur. Via Kasteelplein het terrein verlaten en linksaf Almenseweg, rechtsaf oprit Het Enzerinck, linksaf Larenseweg, rechtsaf Enzerinckweg, linksaf Ruurloseweg, rechtsaf Kostedeweg, rechtsaf Bekmansdijk, linksaf Schuttestraat (stop bij de familie Sloetjes). Linksaf Schuttestraat, linksaf Vordensebosweg, rechtsaf Horsterkamp, linksaf Dorpsstraat, rechtsaf Burgemeester Galleestraat, rechtsaf Molenweg, rechtsaf Stationsweg, rechtsaf Dorpsstraat, rechtsaf Burgemeester Galleestraat, linksaf Almenseweg, Linksaf oprijlaan naar Den Bramel.

Prijsuitreiking
Na de tweede doorkomst in de Dorpsstraat zullen voor Hotel Bakker, omstreeks 15.30 uur, de prijswinnaars bekend gemaakt worden. Na de prijsuitreiking zullen de winnaars een ereronde door de Dorpsstraat rijden.

Geld beschikbaar voor landschapsprojecten

ACHTERHOEK - SBNL Natuurfonds (voorheen: SBNL) trekt opnieuw 75.000 euro uit voor ondersteuning aan landschapsprojecten in Overijssel en het gebied ten oosten van de IJssel in Gelderland (Achterhoek en Liemers). Particuliere eigenaren van landgoederen en natuurterreinen, Agrarische Natuurverenigingen of andere organisaties op het gebied van natuur- en landschapsbeheer kunnen voor deze ondersteuning in aanmerking komen. Nieuwe aanvragers maken daarbij extra kans.

SBNL Natuurfonds is een organisatie die projecten ondersteunt op het gebied van particulier en agrarisch natuur- en landschapsbeheer en historie van het platteland. Sinds 2010 beheert deze organisatie uit een nalatenschap het Baron en barones van Hemert tot Dingshof-Coldeweij Fonds.
Al vijfmaal eerder keerde SBNL Natuurfonds geld uit vanuit dit fonds aan veertig projecten van diverse grootte in Oost-Nederland. Zoals landgoed en boerderij De Pothaar in Loo-Bathmen een bijdrage heeft gekregen voor herstel van een sterrenbos, een uniek landschapselement uit de 18e eeuw. Ook Stichting Natuurpark Kronenkamp te Neede heeft een bijdrage ontvangen voor een vleermuizenverblijf. Een imposante tank van een oude rioolwaterzuivering wordt hier geschikt gemaakt als winterverblijf voor dit vliegende zoogdier. De keuze voor Oost-Nederland was een voorwaarde van de erflaatster.
Geïnteresseerden kunnen tot eind september bij SBNL Natuurfonds een aanvraag indienen via de website. (https://www.sbnlnatuurfonds.nl/van-hemert-tot-dingshof-coldeweij-fonds#informatie).
De belangrijkste eisen voor de aanvraag zijn dat het een blijvend effect op het landschap moet hebben en aantoonbaar moet aansluiten bij een bestaande behoefte. Daarnaast moet het plan voldoen aan de projectcriteria die te vinden zijn op de website van SBNL Natuurfonds.


www.sbnlnatuurfonds.nl