Achterhoek Nieuws Berkelland Eibergen-Neede

10 oktober 2017

Achterhoek Nieuws Berkelland Eibergen-Neede 10 oktober 2017


Hidde in zijn nopjes met rolstoelfiets

Onder gejuich en een confettiregen wordt de rolstoelfiets in gebruik genomen. Foto: Peter Vorderman

NEEDE – Het was een druiligere herfstdag, maar in Huize Brockötter aan de Rapenburg in Neede scheen afgelopen zaterdag 7 oktober volop de zon. Glunderend nam Hidde Brockötter (19) een fraaie rolstoelfiets in ontvangst van de Stichting Kanjers voor Kanjers. Dit fantastische geschenk is deels gefinancierd door de KrampRun sponsorloop in Varsseveld. Hiermee gaf Kanjers voor Kanjers wederom dankbaar inhoud aan haar doelstelling om langdurig zieke, gehandicapte en minder bedeelde Achterhoekse kinderen ook de gelegenheid te geven tot bewegen, sport en spel.

Door Peter Vorderman

Hidde Brockötter uit Neede is lichamelijk en verstandelijk gehandicapt en kan zich alleen voortbewegen per rolstoel. "Hij heeft van jongs af aan een spieraandoening als gevolg van een forse hersenbeschadiging", vertelt zijn moeder Geja (51). "Daarbij heeft en houdt hij een verstandelijk niveau van naar schatting een 7-jarige. Desondanks heeft Hidde een heel vrolijk karakter." Overdag is hij bij de Smitterij aan de rand van Haaksbergen, een sfeervolle en landelijke dagbesteding voor mensen met een beperking. Een van de activiteiten is vrijwilligerswerk bij de voetbalvereniging Haaksbergen. Het halen en brengen gebeurt per Regiotaxi, waar natuurlijk een zekere eentonigheid in schuilt.
Het initiatief voor de rolstoelfiets is genomen door zijn zus Imke (18), die gek is op haar broer en hem graag wat meer gevarieerde beweging en vrijheid gunde. "Afgelopen mei heb ik de stoute schoenen aangetrokken en aangeklopt bij Kanjers voor Kanjers (KvK). Na wat wikken en wegen gaf het bestuur van KvK groen licht voor het project. Super", aldus de enthousiaste MBO-studente. De kwalitatief hoogwaardige fiets is gefabriceerd door de firma van Raam in Varsseveld, specialisten op dit gebied. "De fiets met lading is best zwaar en heeft een tamelijk grote bochtstraal. Maar hij heeft krachtige elektrische ondersteuning, zodat ik makkelijk een tochtje met Hidde kan maken." Jacky Koppelman (50) en een collega vrijwilliger van KvK, kwamen de fiets formeel aan Hidde en familie overdragen. De traditionele ruiker van ballonnen in KvK-kleuren, ontbrak daarbij natuurlijk niet. Een party popper zorgde voor een feestelijke confettiregen, waarmee onder gejuich van de aanwezigen de overdracht van de rolstoelfiets een feit was. "Met zijn rolstoelfiets zal het bewegen voor Hidde vanaf nu een stuk aangenamer zijn en kan de familie fijne gevarieerde fietstochten met hem maken. En een blij kindergezicht is ons elke prijs waard, daar gaat het immers om bij KvK", aldus Jacky.

Eibergse amazones nemen prijzen mee naar huis

EIBERGEN - Afgelopen weekend hebben de Eibergse amazones Karlijn en Anke Olde Klieverik goed gepresteerd op verschillende dressuurwedstrijden. Karlijn reed haar pony The King in Lonneke. Met topscores van 233,5 en 228,5 punten in de klazze Z , twee keer naar een eerste prijs. Anke startte haar paard Davita op de dressuurwedstrijd in Haaksbergen en werd hier eerste in de klasse L2. Beide amazones komen uit voor de Sterruiters.

Lieke werd tweede en derde

NEEDE - Lieke Buiter heeft met Tosca een goede wedstrijd gereden In Lonneker. Zij is een nieuw lid van de Pasruiters en haalde in de B dressuur categorie D 189.5 en 188 punten en daarmee werd ze tweede en derde.

Dag van haar leven

Mevrouw De Deugd-Pieterse bij de Chevrolet Apache 40. Foto: Rob Weeber Foto: Verona Westera

Voor de 84-jarige mevrouw De Deugd-Pieterse ging een wens in vervulling op Nationale Ouderendag Berkelland. Zij mocht mee in een brandweerwagen en beleefde de dag van haar leven.

B 13

De Achterhoek is van Sluiter

Arend Jan Heideman, zittend op zijn historische waterput met het jaartal 1575. Foto: Rob Weeber

BERKELLAND - Volgend jaar september tijdens de Open Monumentendagen wordt uitgebreid gevierd dat de naam Achterhoek voor het eerst opdook. Het was de beroemde dichter Willem Sluiter (1627-1673) die in zijn dichtbundel Eensaem Huis- en Winter-Leven uit 1668 de term 'achter-hoek' gebruikte, bijna onopvallend, maar daarom niet van minder historische waarde, zo blijkt achteraf. Het is volgens Arend Jan Heideman niet uitgesloten dat hij met de naam naar de streek verwees, het gebied dat destijds tot de Heerlijkheid Borculo behoorde. Dat de viering van 350 jaar Achterhoek eraan komt, is te danken aan Eibergenaar en Sluiter-kenner Bennie te Vaarwerk.

Door Rob Weeber

Inmiddels is er een initiatiefgroep gevormd, waarin zitting hebben Herman Schepers, Arend Jan Heideman, Peter Sluiter, een Amsterdamse nazaat van de dichter, en Bennie te Vaarwerk. Het zijn stuk voor stuk Sluiter-kenners en bewonderaars. Museum De Scheper in Eibergen heeft met meer dan 130 verschillende drukken van zijn werk de grootste collectie ter wereld in bezit. Arend Jan Heideman uit Gelselaar schreef in 2007 zijn boekje 'Willem Sluiter anno nu De kleine leeuwerik'. De leeuwerik was de vogel die Sluiter altijd 'begeleidde' tijdens zijn buitentochten. Saillant detail is dat hij de eerste is die een kleurenportret van Willem Sluiter in handen kreeg. Het prijkt op de voorkaft van zijn boekje en is afkomstig van een origineel schilderij dat in particuliere handen is. Het schilderij wordt toegeschreven aan Pieter van Anraadt.

Een gesprek met Arend Jan Heideman, winnaar van de Erfgoedprijs Berkelland 2016, is luisteren naar een bevlogen man met veel kennis, een groot historisch besef en dito bewondering voor de dichter. "De naam Achterhoek is gekoppeld aan Willem Sluiter, maar feitelijk is niet te achterhalen hoe die naam in gebruik is gebleven. Er zijn wel losse momenten waarop de naam terugkeert. Het gedicht van Sluiter waarin de naam voorkwam, werd nog eens aangehaald in een landelijk bericht aan het einde van de 19de eeuw toen de lokaalspoorlijn Doetinchem-Hengelo werd aangelegd. Daarna komt in 1927 het werk van meester H.W. Heuvel uit, getiteld 'Oud-Achterhoeksch Boerenleven'. De termen Graafschap, afkomstig van het Graafschap Zutphen, en Oost-Gelre, het gebied achter de IJssel, duiken op, maar verdwijnen ook weer en uiteindelijk overheerst het woord Achterhoek. Mogelijk dat de popgroep Normaal en De Zwarte Cross hieraan bijgedragen hebben."

De festiviteiten rond de viering van 350 jaar Achterhoek zullen divers en veelal cultureel van aard zijn. Vast staat al dat er een boekje over Sluiter verschijnt. Verder komt er een expositie van kunstwerken over Sluiter. Helaas wordt het originele schilderij van hem, dat de voorkaft van het boekje van Arend Jan Heideman siert, niet ter beschikking gesteld. Wel is er een replica. Eibergen wil een plaquette van hem plaatsen. "Niet verwonderlijk als je bedenkt dat hij hier gewoond en gepredikt heeft. De vraag is nog wat Neede gaat doen. Immers, hier is hij geboren." Verder staat de initiatiefgroep open voor ideeën.

Zonnebloemmiddag met cabaret

BELTRUM - De Zonnebloem in Beltrum houdt op zaterdag 21 oktober een gezellige middag bij Zalencentrum Dute.

Er is een cabaretier uitgenodigd die de aanwezigen vermaakt met leuke anekdotes. Er wordt gezorgd voor hapjes en drankjes, maar er blijft natuurlijk ook nog genoeg tijd over om met elkaar de laatste nieuwtjes door te nemen. Deze middag vol gezelligheid kost 10 euro en duurt van 14.00 uur tot 17.00 uur. De zaal is open vanaf 13.30 uur.
Om een en ander goed te kunnen regelen is het nodig dat mensen zich aanmelden. Dat kan bij Anita Wallerbos: 06-33713028, of José Bouwmeesters:0544-481299

Men kan dan ook doorgeven of met op eigen gelegenheid kan komen, of dat voor vervoer gezorgd moet worden.

Column

Citroenmelisse

In mijn kinderjaren keek ik nauwelijks televisie. Geen wonder, want de uitzendingen op die ene zender die we hadden begonnen pas om acht uur en dan lag ik al in bed. Je had wel op woensdag- en zaterdagmiddag een programma speciaal voor kinderen, het Kinderuurtje. Maar die naam was misleidend, want na hooguit drie kwartier vertoonde het tv-scherm alweer het testbeeld.
Ook op de radio waren de uitzendingen voor kinderen niet dik gezaaid en van spelcomputers hadden we nog nooit gehoord. Wat deed je dan als het slecht weer was en je niet naar buiten kon? Nou, spelen met je Dinky Toy autootjes bijvoorbeeld. Of je bouwde een hijskraan van Meccano. Dat laatste deed ik persoonlijk trouwens niet. Ik had niet zoveel met techniek. Liever kroop ik met een boek in een hoekje. Lezen, daar was ik dol op. Ik verslond wel twee of drie boeken per week.

Was ik dan een echte huismus? Nee hoor, juist door dat lezen was ik ook graag buiten. Speelde ik samen met mijn vriendjes de avonturen na van mijn boekenhelden Arendsoog en Biggles. De feestweide tegenover ons huis was onze prairie. En met een beetje fantasie kon je in die slecht onderhouden oude begraafplaats aan het eind van de straat een woeste jungle zien.
Op die begraafplaats groeiden trouwens wel veel brandnetels, waarmee je uiteraard in het vuur van het spel wel eens in aanraking kwam. Geen nood, even met een blaadje weegbree over de rode plek wrijven en de jeuk was weg!

Het is een mooi voorbeeld van volksgeneeskunst waarmee ik als kind nog vertrouwd was. Maar de generaties die voor mij in de Achterhoek leefden kenden nog veel meer planten met een geneeskrachtige werking. Zij wisten bijvoorbeeld dat je een steenpuist weg kunt krijgen als je er een geraniumblad (of een koolblad) overheen wrijft. Dat een aftreksel van haagwinde (in deze streek beter bekend als pispotjes) helpt als je je drol even niet kwijt kunt. Ontstoken tandvlees behandelde je door er huislook overheen te wrijven, een plantje dat je op het dak kon vinden. Als je tenminste een pannendak had, want op riet groeide het niet. Wilde akelei hielp tegen reumatiek en een keelontsteking genas je met thee van vlierbloesem.

Tja, en dan had je nog de citroenmelisse. Dat was echt wat je noemt een alleskunner. Volgens onze voorouders (die de plant vaak speciaal kweekten vanwege haar medicinale kwaliteiten) hielp citroenmelisse echt tegen alles. Van astma tot migraine, van ingewandsstoornissen tot slapeloosheid en alles wat je verder maar kunt bedenken.
Citroenmelisse wordt tegenwoordig nog steeds gebruikt in diverse druppels en smeerseltjes van Dr. Vogel, maar de plant zal vanwege haar medicinale werking nergens meer in de vensterbank staan. Tegenwoordig hebben we een ander middeltje dat tegen ieder kwaaltje en elk ongemak helpt. Cannabis is de citroenmelisse van de 21ste eeuw. Als je tenminste gelooft wat je op de internetfora allemaal kunt lezen. In de vorm van CBD-olie (waar je dus niet high van schijnt te worden) zou de legaal geteelde hennep ook tegen praktisch alles werken. Van stress en slapeloosheid (dat schijnt echt zo te zijn) tot kanker (en daar geloof ik voorlopig niks van!). Baat het niet dan schaadt het niet? Nou, dat moeten we nog maar afwachten...
Inderdaad, ik heb zo mijn twijfels. Maar dat is niet de enige reden dat ik nog niet aan de CBD-olie ben. Een klein flesje van dat spul kost namelijk al gauw vijf tot zes tientjes. Dan koop ik liever een citroenmelisseplant. Verkrijgbaar in bijna elk tuincentrum, voor hooguit drie euro!

Zonnebloemmiddag met cabaret

Zonnebloemmiddag met cabaret

BELTRUM - De Zonnebloem in Beltrum houdt op zaterdag 21 oktober een gezellige middag bij Zalencentrum Dute.

Er is een cabaretier uitgenodigd die de aanwezigen vermaakt met leuke anekdotes. Er wordt gezorgd voor hapjes en drankjes, maar er blijft natuurlijk ook nog genoeg tijd over om met elkaar de laatste nieuwtjes door te nemen. Deze middag vol gezelligheid kost 10 euro en duurt van 14.00 uur tot 17.00 uur. De zaal is open vanaf 13.30 uur.
Om een en ander goed te kunnen regelen is het nodig dat mensen zich aanmelden, Dat kan bij Anita Wallerbos: 06-33713028, of José Bouwmeesters:0544-481299
Men kan dan ook doorgeven of met op eigen gelegenheid kan komen, of dat voor vervoer gezorgd moet worden.

Schaapsherder vertelt zijn werk

BERKELLAND - OSVBerkelland heeft donderdag 19 oktober schaapsherder Hans Abbink op bezoek. Hij neemt aanwezigen door middel van een mooie film mee in de wereld van een schaapsherder. Hij laat belangstellenden ook zien hoe een schaapsherdershond wordt opgeleid. De bijeenkomst is in de Huve in Eibergen van 14.00 uur tot 16.00 uur.

Katten gevonden

NEEDE - In Neede, op de Haaksbergseweg is een kleine volwassen cypers/bruin gestreepte poes gevonden, ze is niet gechipt. Voor informatie kan men contact opnemen met Stichting Amivedi, Sylvia Spaargaren, tel. 088 – 0063305 of mail: achterhoek@amivedi.com.

Stadlfreunde bij Vrouwen van Nu

EIBERGEN - Vrouwen van Nu, afdeling Eibergen, houdt op donderdag 19 oktober haar afdelingsavond. Leden en andere belangstellenden zijn om 19.45 uur welkom in de Huve. Na het huishoudelijk gedeelte wordt het programma verder ingevuld door 'Die Stadlfreunde'. Het wordt een muzikale avond.

Naam gezocht voor nieuwe heuvel bij Eibergen

Visualisatie van de nieuwe spiraalvormige heuvel in de gemeente Berkelland. Foto:  ZUS Architecten

Rijkswaterstaat en gemeente Berkelland schrijven prijsvraag uit

EIBERGEN - Langs de nieuwe N18, bij de brug over de Berkel, bouwt Rijkswaterstaat een uitkijkpunt. Deze nieuwe, groene heuvel biedt bezoekers straks een mooie blik op de weg én het beekdal van de Berkel. Dit uitkijkpunt heeft nu de werknaam spiral hill. Een naam die klopt, want een spiraalvormig pad gaat naar de top leiden. De gemeente Berkelland en Rijkswaterstaat vinden dat het uitkijkpunt een mooiere naam verdient. Daarom zoeken ze samen een nieuwe naam en roepen ze de creatieve hulp in van de inwoners van gemeente Berkelland.

Wie weet er een goede en pakkende naam voor het uitkijkpunt? Laat het dan weten! De gemeente en Rijkswaterstaat zoeken een naam die bij de heuvel past, die bijvoorbeeld verwijst naar de plek, de historie, de vorm of de functie van het uitkijkpunt. Een naam waar mensen vrolijk van worden en waar niemand aanstoot aan neemt. Een naam van een persoon mag helaas niet.

Inzenden van ideeën is mogelijk tot en met 27 oktober. Dan worden alle inzendingen verzameld en kiest een jury bestaande uit wethouder Joke Pot van de gemeente Berkelland, documentairemaker Willem Kootstra, oud-buurtbewoner Jan Baak en Rijkswaterstaat-omgevingsmanager Sandra Faessen een winnaar. Onder alle inzenders wordt een VVV-bon van 50 euro verloot. De winnaar ontvangt een bon van 100 euro. De nieuwe naam komt op een bord bij het uitkijkpunt, dat bij de ingebruikname van de N18 door de bedenker wordt onthuld.

Men kan meedoen via antwoordformulier op www.rijkswaterstaat.nl/nieuwetwenteroute via Facebook @nieuwetwenteroute of per e-mail via n18@rws.nl.

De N18 tussen Varsseveld en Enschede wordt vernieuwd. Tussen Varsseveld en Lichtenvoorde past Rijkswaterstaat de weg aan. Tussen Groenlo en Enschede gaat een 27 kilometerlange nieuwe N18 om de kernen van Eibergen, Haaksbergen en Usselo heen. Hiermee maakt Rijkswaterstaat van de N18 een Nieuwe Twenteroute. Met de nieuwe weg hoopt men de leefbaarheid in Eibergen, Haaksbergen en Usselo te vergroten. Rijkswaterstaat werkt nauw samen met de provincies Gelderland en Overijssel, de gemeenten in de regio en de waterschappen om de Nieuwe Twenteroute te realiseren. De Nieuwe Twenteroute is naar verwachting in het voorjaar van 2018 klaar.

Jongeren in gesprek met jongeren

BERKELLAND - Het is menigeen een doorn in het oog: hangjongeren. In elke kern van Berkelland zijn er wel plekken waar jongeren elkaar opzoeken. Soms geeft dat overlast in de vorm van lawaai, troep of vernielingen. En ergernis dus. De gemeente liet 'Mijn School', een zelfstandig onderdeel van het Graafschap College, onderzoeken wat er in jongeren omgaat, wat men graag ziet veranderen. Een behoefteonderzoek dus. En in een eerdere werksessie met wijkagenten, zorg coördinatoren van het voortgezet onderwijs en Voormekaar-medewerkers werd ook relevante informatie ingewonnen. De resultaten van beide initiatieven worden vertaald in nieuw jongerenbeleid.

Door Rob Stevens

'Mijn School' begeleidt jongeren die afhaken in het reguliere onderwijs bij het ontdekken en ontwikkelen van hun talenten. Een aantal van die jongeren hebben het onderzoek uitgevoerd. Zij gingen in gesprek met jongeren. Waaronder Colinda en Saber. Colinda houdt van koken en eten. Een passie die ze op den duur graag zou willen combineren met jongerenwerk. En ook Saber ziet voor zichzelf in de toekomst een maatschappelijke taak weggelegd in de sociaal-culturele sector.
Gewapend met vragen en een portie nieuwsgierigheid stapten beiden gewoon op jongeren af en kwamen zo met hen in gesprek. In de sportschool, het café en de plekken op straat waar jongeren elkaar opzoeken. Colinda: "Jongeren gingen heel graag met ons in gesprek. Velen van hen weten ook heel goed wat ze het liefst in hun directe omgeving veranderd zouden willen zien. Het blijkt dat bijna iedereen graag een eigen plek in het dorp wil hebben waar activiteiten voor hun leeftijdsgroep georganiseerd worden. Er is hier gewoon voor jongeren weinig te doen. Dat is ook de reden dat velen hun toekomst in de stad gaan zoeken." Saber: "De gemeente is bezig met het aanstellen van een jongerenwerker. Een van onze aanbevelingen is jongeren zelf ook bij die aanstelling te betrekken. Het moet wel iemand zijn die zij ook zien zitten."
De verantwoordelijk wethouder, Marijke van Haaren, is blij met het onderzoek. "Er ligt een beleidsvoorstel voor een jaar een ton beschikbaar te stellen voor preventief jongerenwerk. Daarvan wordt op korte termijn een jongerenwerker aangesteld. Er zijn allerlei problemen ontstaan, mede door het wegvallen van voorzieningen. Comazuipen, wietgebruik, vandalisme, geluidsoverlast, etc. De jongerenwerker wordt ingezet om te bekijken wat structureel nodig is. Deze krijgt een verbindende rol tussen jongeren onderling en andere inwoners. Met als inzet jongeren nieuwe perspectieven en mogelijkheden te bieden. Per geval moet bekeken worden wat nodig is en wie daarbij welke rol heeft. Er wordt beleidsmatig te weinig preventief gedacht. Met het gevaar dat als het goed gaat, op voorzieningen weer wordt bezuinigd. Die lijken dan niet meer nodig. Dan kun je weer opnieuw beginnen. De gemeente, de gemeenschap en niet in de laatste plaats ouders, moeten zich verantwoordelijk voelen voor 'onze jeugd'."

Boekenmarkt in Den Hof

Boekenmarkt in De Hof. Foto: PR

REKKEN - In Den Hof aan de Lindevoort in Rekken is op zaterdag 21 oktober van 9.30 tot 12.00 uur weer een grote boekenmarkt.

Het aanbod is zeer uitgebreid en aantrekkelijk geprijsd. Er kan een keuze gemaakt worden uit allerlei genres: van moderne literatuur tot (streek)geschiedenis en (streek)romans en van kunst- en fantasy- tot kookboeken.

Er is voor elk wat wils. Uiteraard kan er ook een kopje koffie gedronken worden.

Boekenmarkt in De Hof. Foto: PR

De opbrengst van deze boekenmarkt komt ten goede aan Den Hof.

SP niet bij verkiezingen

BERKELLAND -Op de onlangs gehouden ledenvergadering van de SP Berkelland is in meerderheid besloten niet deel te nemen aan de verkiezing van de gemeenteraad van 2018. De belangrijkste reden is dat er onvoldoende actieve personen in de afdeling zijn om zowel een bestuur te vormen, contacten met de inwoners van Berkelland te onderhouden en ook nog een raadsfractie met geschikte actieve kandidaten te bemensen. Dit terwijl het ledenaantal het afgelopen jaar wel met tien procent gestegen is. De SP laat in een persbericht weten zich er van bewust te zijn dat inwoners van Berkelland teleurgesteld kunnen zijn door dit besluit. Dat de SP na de komende gemeenteraadsverkiezing niet in de gemeenteraad zitting neemt, betekent niet dat zij politiek buiten beeld is. "SP Berkelland blijft opkomen voor de belangen van de inwoners. Dit blijven wij doen op allerlei manieren, door bijvoorbeeld het ondersteunen van acties en het organiseren van informatieavonden over actuele onderwerpen", aldus een woordvoerder van de SP.

Kunstenares Brunnekreeft viert jubileum met expositie

Jenneke Brunnekreeft. Foto: Rob Stevens

EIBERGEN - Jenneke Brunnekreeft is in oktober veertig jaar werkzaam als professioneel kunstenaar. Ze viert dat jubileum met een overzichtsexpositie bij Galerie te Lintelo in Haaksbergen. De burgemeester van Berkelland, Joost van Oostrum, opent de expositie zondagmiddag 22 oktober om 15.00 uur. De tentoonstelling geeft een beeld van haar expertise. Er worden zo'n vijftig schilderijen tentoongesteld en een zelfde aantal aan porseleinen/keramische werkstukken.

Door Rob Stevens

Jenneke combineerde een opleiding tot plateelschilderes bij 'De Porceleyne Fles' in Delft met in de avonduren een studie aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Bij de eerste opleiding leerde ze keramiek beschilderen met 'Delfts Blauw'. In 1982 keerde ze terug naar haar geboortestreek en begon als zelfstandig kunstenares in Enschede in haar Atelier Zwierige Penseel. Sinds 1999 woont en werkt Jenneke in het buitengebied van Eibergen.

In haar hedendaagse werk zijn nog steeds beide technieken vertegenwoordigd. Het schilderen op porselein heeft haar landelijk al veel eerste prijzen opgeleverd.
Op de website van Jenneke is de slogan 'Inspired by nature' te vinden. Jenneke: "Ik ben opgegroeid in Beckum. Op de boerderij, met liefde en respect voor de natuur. Pas later besefte ik hoe me dat heeft gevormd. Ik heb in die periode de natuur leren waarnemen en waarderen. In mijn werk vind je dat terug.
Jenneke: "Met mijn eigen atelier ging een droom in vervulling. Ik gaf schilderlessen, onder andere in kalligrafie. In opdracht schilderde ik jubileumborden, geboortetegels, aquarellen en grote arresleden. De schilderlessen werden erg goed bezocht, maar mijn werk veranderde er ook door, ik maakte steeds meer portretten, tegeltableaus, aquarellen en olieverfschilderijen. Toen ik in 1999 verhuisde naar Eibergen heb ik bakens verzet. Het aanbod in lessen werd gehalveerd, ik kreeg zo meer tijd om zelf te schilderen. Ik nam lessen bij beroemde kunstschilders, wat mijn werk op een hoger niveau bracht. Nu, 40 jaar later, schilder ik waar ik als meisje van droomde, ik wilde altijd portretschilderes worden`, aldus de kunstenares.

`Mijn werk kun je typeren als realistisch. Ik probeer iemand fysiek zo natuur getrouw mogelijk te schilderen èn het karakter van het model te tonen. In een geschilderd portret moet je kunnen zien of iemand een beetje brutaal is, vrolijk, vastberaden, charmant, stoer, elegant, avontuurlijk, tevreden of verliefd. Ook na tien jaar moet je iemand op diens uitstraling nog in een schilderij herkennen. Dat is mijn uitdaging."
De collectie bevat recent werk èn belangrijke werkstukken die in opdracht werden geschilderd. Enkele schilderijen zijn inmiddels verkocht en voor deze gelegenheid even opgehaald om de expositie volledig te maken. Op de website www.jennekebrunnekreeft.nl zijn veel van haar geschilderde landschapen, dieren en portretten te vinden. Ook die van een van haar meest favoriete dieren, de witte pauw die nog steeds bij haar om het huis loopt. Veel van de schilderijen zijn al lang verkocht. Jenneke: "Ik ben vooral blij dat ik ze ooit heb gemaakt. Dat ik ze dan verkoop vind ik ook niet erg. Als werkstukken maar op de goede plek terecht komen, bij iemand die er elke dag blij van wordt en er energie van krijgt. Dat is uiteindelijk ook de reden dat mensen een schilderij kopen."
De expositie wordt zondag 22 oktober om 15.00 uur geopend en is daarna tot en met 12 november wekelijks van dinsdag tot en met zondag te bezichtigen van 10.00 uur tot 17.00 uur. Galerie te Lintelo is te vinden aan de Spoorstraat 38 in Haaksbergen.


www.jennekebrunnekreeft.nl

Ondersteuning Thuis krijgt vervolg

Pilot geeft nog steeds mogelijkheden voor experiment en onderzoek

BERKELLAND - Ondersteuning Thuis krijgt een vervolg tot in ieder geval 1 januari 2019. Aan de hand van de in samenspraak met aanbieders opgestelde evaluatierapportage heeft het college van de gemeente Berkelland dit besloten. De pilot geeft nog steeds veel mogelijkheden voor experiment en onderzoek. Het doorgaan met de pilot heeft veel potentie om nog verder tot nieuwe inzichten te komen.

Zo lang mogelijk zelfstandig
Ondersteuning Thuis is er aan de ene kant op gericht om inwoners zolang mogelijk zelfstandig thuis (en in de samenleving) te laten functioneren. Aan de andere kant wordt er naar gestreefd dat er rondom de inwoner zo weinig mogelijk 'gedoe' is. Het is in diverse situaties in het belang van de cliënt zo weinig mogelijk professionals over de vloer te hebben. En boven alles: er is sprake van maatwerk, zoals bedoeld in de Wmo 2015.

Gewenningsproces
Uit de evaluatie komt onder andere naar voren dat inwoners tevreden zijn over de geboden hulp via Ondersteuning Thuis. En medewerkers van Ondersteuning Thuis ervaren dat zij meer inwonergericht kunnen werken. Uit de evaluatie komen ook verschillende verbeterpunten naar voren om Ondersteuning Thuis verder te ontwikkelen.
Wethouder Marijke van Haaren: "Veranderen en innoveren is niet de makkelijkste weg, dat besef ik mij maar al te goed. Het is in veel opzichten een gewenningsproces bij inwoners, medewerkers, aanbieders en andere betrokkenen. Toch blijf ik enthousiast over de route die we gekozen hebben. We zetten steeds weer stappen op weg naar nieuwe vormen van maatwerk en daarmee komen we steeds verder in hoe we de inwoner zo goed mogelijk kunnen bedienen."

Samenwerking
Ze vervolgt: "Maar waar ik in deze pilot vooral uitermate content mee ben, is de gezamenlijkheid waarmee we Ondersteuning Thuis ontwikkelen. Samen met inmiddels twaalf aanbieders onderzoeken we nieuwe mogelijkheden. Het aanwezige 'commitment' om samen iets nieuws te beginnen ervaar ik als bijzonder. Ook het onderzoek waarvan de in deze rapportage opgenomen evaluatie een weerslag is, is in overleg opgesteld. En bij het doen van aanbevelingen hebben aanbieders een bijdrage geleverd. Op deze plaats dank ik dan ook ieder hartelijk voor de inzet bij Ondersteuning Thuis!"

'Aan de slag'
Met de aanbevelingen in deze rapportage kan de gemeente verder 'de boer op'. Zo is Ondersteuning Thuis samen met soortgelijke pilots van onder andere Amsterdam en Rotterdam in een brochure van Movisie ( landelijk kennisinstituut en adviesbureau voor het sociaal domein, red) opgenomen. Ook is er afstemmingsoverleg met buurgemeente Bronckhorst die met een dergelijke pilot van start is gegaan. Gezamenlijk brengt men de resultaten van de pilots Ondersteuning Thuis onder andere in bij de opstelling van de regionale visie ten behoeve van de inkoop 2019. Wethouder Marijke van Haaren: "In de aanbevelingen zitten zeker nog een aantal 'hobbels' die genomen moeten worden. Ik zie er naar uit hiermee aan de slag te gaan."

Lotenverkoop Grote Clubactie door Vios

BELTRUM - Evenals voorgaande jaren doet Sportcentrale VIOS weer mee aan de Grote Clubactie. Leden van alle zes takken van sport die zijn aangesloten bij Vios, zullen vanaf vrijdag 13 oktober huis-aan-huis loten gaan verkopen. Vios heeft een vergunning om in Avest, Beltrum, Voor-Beltrum en Lintvelde de loten aan de man te brengen.

Dit is een landelijke actie, waarbij 80% van de opbrengst rechtstreeks in de kas van de organiserende vereniging vloeit. De prijs van een lot bedraagt € 3, waarvan Vios dus maar liefst € 2,40 overhoudt. Men maakt kans op één van de vele prijzen. De hoofdprijs bedraagt € 100.000,00 belastingvrij.

Kinderkerk in Rekken

REKKEN - Zondag 15 oktober is er extra speciale dienst voor kinderen in de leeftijd van 2 tot 8 jaar . Iedereen die ouder is dan 8 jaar is uiteraard ook welkom. Vanaf 11.00 uur is er een doopdienst in de Antoniuskerk, Lindevoort 20 in Rekken. Deze speciale doopviering wordt deze keer helemaal aan de KinderKerk aangepast. De dienst is dus héél kort, ongeveer een half uur, eenvoudig en op jonge kinderen gericht.

In plaats van geld voor een collecte wordt iedereen van harte uitgenodigd om artikelen voor de Voedselbank mee te nemen. Denk aan lang houdbare artikelen of drogisterij artikelen.
De Kinderkerk commissie heeft deze keer als thema gekozen voor: 'Wij zijn blij, jij hoort erbij!'
Het kindje dat gedoopt wordt is Xavi Aron, het broertje van Boaz, Nena, en Roan. Het is het kindje van mama Anke en papa Walter. De kleine Xavi is een kind van God en dat wordt samen met de kinderen in de dienst gevierd.
Na afloop van de dienst is er ranja, koffie en thee voor iedereen, uiteraard met wat lekkers erbij. Ondertussen kunnen de kinderen een mooie plaat kleuren. Ook is er een klein cadeautje voor de kinderen.

Bijzondere wens in vervulling

Mevrouw De Deugd-Pieterse bij de Chevrolet Apache 40. Foto: Rob Weeber

Nationale Ouderendag Berkelland

NEEDE/BORCULO - Afgelopen vrijdag was het de Nationale Ouderendag. In heel Nederland werden zo'n 1500 wensen van ouderen vervuld. Iedere gemeente kon namens het Nationaal Ouderenfonds deelnemen aan het vervullen van wensen van oude mensen. Het comité in Berkelland bestond uit initiatiefnemer Stichting de Berkellandse Uitdaging, de gezamenlijke Voormekaarteams, de Seniorenraad Berkelland, Livio en de Zonnebloem Eibergen, Borculo en Haarlo. In de afgelopen weken hadden zij de wensen verzameld en doorgespeeld aan het Nationaal Ouderenfonds.

Door Rob Weeber

Tevens hadden ze voor ouderen uit Neede en omstreken, die geen wens hadden ingestuurd, een feestprogramma in Grand Café De Hofmaat samengesteld. De deelnemers werden getrakteerd op muziek van de band 'Last of the Moodchers" en kregen een snacklunch aangeboden die door het plaatselijke bedrijfsleven beschikbaar was gesteld. Een gesprek met de aanwezige vertegenwoordigers van het Nationaal Ouderenfonds, Marcel Harms en Manon van Dijk, leerde dat er nog steeds veel eenzaamheid onder ouderen heerst. In zijn toespraak wees Marcel Harms dan ook op de noodzaak om vrijwilligers te werven die niet alleen op de Nationale Ouderendag, maar het hele jaar door iets willen doen tegen die eenzaamheid. Vooral jonge vrijwilligers zijn welkom. Het verschil in leeftijd heeft volgens Harms een positieve invloed op de ouderen.

Marleen Kosterink van de Stichting de Berkellandse Uitdaging had zich bijzonder ingezet om een speciale wens te realiseren. De 84-jarige mevrouw De Deugd-Pieterse uit Borculo wilde heel graag een keer met een boot, huifkar of brandweerauto mee. Het maakte haar niet uit wat het werd, maar het was wel een grote wens. Het werd de rit met een brandweerauto.

Vrijwilligers Herman en Jan van de Stichting Brandweermuseum Borculo haalden haar en haar kleinzoon vrijdagmiddag thuis op in een oude Chevrolet Apache 40 brandweerauto uit 1962. Deze had ooit dienst gedaan in de gemeente Abcoude. Daarna ging het naar het gemeentehuis waar met loeiende sirenes de komst werd aangemeld. Namens de gemeente ontving mevrouw Pieterse een boeket bloemen. Vervolgens kreeg ze een rit door de omgeving aangeboden en na afloop was er koffie met gebak in het museum. Mevrouw Pieterse had naar eigen zeggen de dag van haar leven. "Als je ouder bent, dan heb je meer tijd om te fantaseren", sprak ze, "en zo kwam ik op het idee." Ze vond de rit wel zes keer geweldig. "Dat ik dat verdiend heb", sprak ze geëmotioneerd. Zij is geboren in Ridderkerk, maar kwam in 1977 naar de Achterhoek. De reden was de astmatische aandoening van haar man. Gezonde lucht in een schone omgeving was het advies van de arts destijds. En dus verhuisden ze naar de Achterhoek.

Fysio Eibergen Boemerang wint met 4-0

EIBERGEN - Pegasus, het gevleugelde paard geboren uit de liefde tussen Medusa en Poseidon werd in Eibergen overwonnen door de Boemerang. Het lijkt op een Grieks drama, maar het was een volleybalwedstrijd tussen de dames van Fysio Eibergen Boemerang en Pegasus uit Nijmegen.

Vanaf de start maakte de ploeg uit Eibergen de dienst uit. Goede servedruk, gevarieerde aanvallen en blokacties zorgden ervoor dat Pegasus de fouten maakte en Fysio Eibergen Boemerang de punten binnen haalde en met 25-18 de eerste set won.
Het risico van een tegenstander als Pegasus is, dat je als team mee gaat met in het spel van je opponent. Prompt gebeurde dat in de tweede set. Over en weer werden fouten gemaakt en Fysio Eibergen kon niet los komen van de Nijmeegse meiden. Suzanne ter Horst zorgde met haar lastige serve ervoor dat de wedstrijd kantelde. Met een paar goede smashes van Marit Pasman werd ook deze set gewonnen, 25-19
In het begin van de derde set liep Pegasus even weg, maar Fysio Eibergen stelde snel orde op zaken en liep uit naar 18-12. Het spel verslapte daarna waardoor Pegasus terug krabbelde naar 24-21. Coach Tim ten Pas vond het op deze stand zelfs even noodzakelijk om een time-out te nemen, maar toen was het ook gebeurd, winst met 25-21.
In de vierde set ging een rustig scoorend Fysio Eibergen door, maar ook nu zakte de ploeg midden in de set even terug, geen pass, geen aanval. De draad werd weer opgepakt en de vierde set werd met 25-19 gewonnen. Uitslag 4-0 en dus 5 punten, waardoor de ploeg stevig op de tweede plaats staat.
Met het resultaat is Tim ten Pas tevreden. Wel is hij van mening dat het team moet leren bepaalde situaties in de wedstrijd te herkennen en dan het spel daarop aan te passen, anders wordt het te voorspelbaar. Ook het wegzakken in de set moet eruit, het niveau vasthouden en de tegenstander in de greep houden, dat is de opdracht.
Zaterdag gaan de dames op reis naar Amsterdam, tegenstander is daar nummer 4 van de ranglijst, Armixtos. De wedstrijd begint om 17.00 uur en wordt gespeeld in een sporthal in De Pijp.

Berkellandse Masterzwemmers in vorm

Berkellandse zwemmers presteren goed. Foto: PR

BERKELLAND - Tijdens de eerste competitiewedstrijd van het Zuyderzeecirquit 2017-2018 in het fraaie nieuwe zwembad De Steur in Kampen kwamen de Berkellandse masterzwemmers Ruud Ruiter (Borculo) , Theo Schouten en Laurens Klein-Breteler (beiden Rietmolen) goed voor de dag.

Theo Schouten behaalde in zijn leeftijdscategorie (70+) twee eerste plaatsen op de 50 meter vrije slag en de 50 m. vlinderslag. Op de laatste afstand verbeterde hij in mei dit jaar al het (langebaan-50 meter) record tijdens de NK Masters in Eindhoven. Nu zette hij ook het kortebaan record (25 meter baan) op zijn naam.
Laurens Klein-Breteler werd in de categorie 60+ op dezelfde afstanden twee maal derde met een fraai persoonlijk record op de 50 meter vlinderslag terwijl Ruud Ruiter in dezelfde leeftijdscategorie twee maal tweede werd op de 100 en 200 meter rugslag.
Het drietal hoopt deze succesreeks voort te zetten tijdens het Gelderskampioenschap (GMK) op 29 oktober in Winterswijk.

Helpgewoon thuiszorg verwelkomt honderdste cliënt

De heer Luijt uit Rekken in de bloemtjes gezet. Foto: PR

NEEDE - Helpgewoon thuiszorg Berkelland (Helpgewoon) is in januari 2017 gestart met het leveren van huishoudelijke zorg en ondersteuning thuis. De continue druk op de arbeidsvoorwaarden in de branches deed de oprichters Monique Tuinte en Janny Hoenink besluiten om het roer in eigen handen te nemen en de Coöperatie Helpgewoon Thuiszorg Berkelland op te richten. Inmiddels is de honderdste cliënt bij Helpgewoon verwelkomd.

Janny Hoetink ziet in het snel stijgende aantal cliënten het gelijk van de oprichters van Helpgewoon. "Er dienen zich wekelijks nieuwe cliënten en op 27 september konden we de honderdste verwelkomen, de heer L. van der Luijt uit Rekken. Een feestelijke gebeurtenis in het nog prille bestaan van onze coöperatie. We zijn met een bloemetje op bezoek gegaan. De heer Luijt gaf aan dat hij het concept van de coöperatie zeer waardeerde omdat het een laagdrempelige organisatie is. "
Helpgewoon verricht met haar medewerkers alle taken zelf, overeenkomstig talent en voorkeur van de betrokkenen. Iedereen heeft inzicht in elkaars uren en verrichtingen en er is nauwelijks werkdruk. Ook in geval van ziekte of vakantie regelen de leden zelf de vervanging.

Meestal betreft het hier mensen uit de naast familie of omgeving. De thuiszorg, voorheen HH1 en HH2, kent geen wettelijke certificering. Desalniettemin stelt de coöperatie wel als eis dat men affiniteit met zorg en mensen heeft.

MS Collecteweek: collectanten gezocht in Neede en Rietmolen

NEEDE - Van 20 tot en met 25 november houdt het Nationaal MS Fonds de landelijke huis-aan-huiscollecte om geld in te zamelen voor onderzoek naar de ziekte Multiple Sclerose.

MS is een chronische ziekte van het centrale zenuwstelsel. In Nederland hebben meer dan 17.000 mensen MS, en jaarlijks krijgen 800 mensen de diagnose. De eerste ziekteverschijnselen openbaren zich meestal tussen het 20e en 40e levensjaar en het is de meest invaliderende ziekte onder jonge mensen in Nederland. Veelvoorkomende klachten van MS zijn moeheid, oogklachten, krachtverlies, coördinatiestoornissen, blaasproblemen en gevoelsstoornissen.
Over de ziekte MS is nog veel onbekend. Onderzoekers weten nog niet waardoor MS veroorzaakt wordt en hoe het genezen kan worden. Met de opbrengst van de collecte investeert het Nationaal MS Fonds in innovatieve onderzoeken om MS te genezen.
Om de jaarlijkse collecte nog succesvoller te maken, is het MS Fonds op zoek naar nieuwe collectanten in Neede en Rietmolen. Een avondje collecteren kost maar 2 uur tijd.
Collecte-coördinator Ria te Vaanholt is fanatiek: "Het liefste wil ik zoveel collectanten, dat we geen enkele straat of voordeur overslaan. Daarom hoop ik dat veel mensen zich opgeven en natuurlijk dat de inwoners van Neede en Rietmolen gul geven."
Kijk op de website www.mscollecte.nl voor meer informatie. Aanmelden als collectant kan bij Ria te Vaanholt via r.tevaanholt58@gmail.com of via 0545-291479 of 0610619595.

MantelZorgCafé in Neede opent de deuren 18 oktober

NEEDE - Het MantelZorgCafé in Neede opent op woensdag 18 oktober om 13.30 uur de deuren in Livio locatie Hofmaat, Hofmaat 4 in Neede. Livio vindt het belangrijk om mantelzorgers een ontmoetingsplek te bieden, ongeacht de leeftijd.

Het MantelZorgCafé biedt ontspanning, ondersteuning, lotgenotencontact, informatie en advies voor de mantelzorger. Het MantelZorgCafé is een ontmoetingsplek voor alle mantelzorgers uit Neede jong en oud.
Elke derde woensdag van de maand van 13.30 tot 15.30 uur staan vrijwillige gastvrouwen en/of gastheren klaar in het MantelZorgCafé om de mantelzorgers een aangename middag te bezorgen. Er is tijdens de middag een professional aanwezig om vragen te beantwoorden of een gesprek te voeren als hier behoefte aan is.
De coördinatie van het MantelZorgCafé is in handen van Livio. In de uitvoering wordt er samengewerkt met het Voormekaar team Neede en de wijkverpleegkundigen in Berkelland.

Feestelijke opening
Op woensdag 18 oktober om 13.30 uur start het MantelZorgCafé in de Hofmaat met een feestelijke opening. Iedereen is deze middag van harte welkom om tussen 13.30 uur en 15.30 uur binnen te lopen.

Iedereen wordt uitgenodigd een kijkje te nemen in het MantelZorgCafé. koffie en thee met wat lekkers staan klaar.

Vlearmoestocht

NEEDE - De Needse Wielertourclub, WTC-Neede, houdt zondag 15 oktober de Vlearmoestocht. Intussen is deze flink bekend geworden, vooral vanwege de diversiteit in terreinen met zijn hoogteverschillen, die menig fietser al heeft verrast. De veldtoertocht bestaat uit afstanden; 35, 45, en 55 km. Start en finish zijn bij het clubgebouw van de Needse IJsclub aan de Waterleidingdijk 2 in Neede. Starten is mogelijk van 8.30 tot 10.00 uur. Leden van de Needse EHBO zijn aanwezig.

Bij de finish is het mogelijk de fiets af te spuiten. NTFU-leden betalen € 4 niet-leden € 5. Jeugdigen tot met 12 jaar kunnen gratis meedoen.
Verrassend is het nieuwe parcours, uiteraard ontbreekt het niet aan de 'huisberg de Needse Berg'. Het traject is volledig met pijlen en linten uitgezet.

Finish survival op het Vlearmoesplein

NEEDE - Stichting Survival Neede houdt op zondag 22 oktober de KMG Survivalrun. Het is dit jaar de 25e editie. Ten opzicht van voriig jaar zijn er enkele wijzigingen doorgevoerd. De finish is niet meer bij de Hofmaatvijver. De survivalrunners gaan dit jaar via Bakkerij Stroet voor het houthakken door het centrum van Neede naar de finish op het Vlearmoesplein.

Dit jaar is er een primeur, dat ook de Berkellandse jeugd van 10 jaar tot en met 14 jaar aan de survivalrun kan meedoen. Zij lopen een aangepast parcours van ongeveer 6 kilometer en de hindernissen worden voor hen aangepast. Dit is nog een try out. Mogelijk kan volgend jaar de Nederlandse jeugd meedoen.
Ruim 1.000 deelnemers zullen weer aan de start verschijnen en vanaf 9.00 uur wordt er gestart op het sportpark 't Haantje.

Kleuters willen bewegen

NEEDE - Met veel plezier zwaaien de jongetjes en meisjes in de touwen, lopen over een bank en springen op de trampoline. Ongemerkt zijn ze aan het oefenen voor het Nijntje Beweegdiploma.

Lavinia Kosters, Mayelle Tenhagen en Imelda Tenhagen hebben een speciale cursus gevolgd om hetNijntje Beweegdiploma aan te kunnen bieden. Lavinia geeft deze les aan de kleuters in de Spilbroekhal en Imelda geeft les aan peuters en kleuters in het DAR gebouw in Rietmolen.

Tijdens de gymlessen komen alle spieren aan bod. Er wordt gewerkt met drie of vier onderdelen. Bij elk onderdeel staat begeleiding, zodat kinderen die het moeilijk of eng vinden ook individueel geholpen kunnen worden. Met het Nijntje Beweegdiploma leren kinderen onder andere te rollen, duikelen, hinkelen, huppelen, springen, gooien, vangen, zwaaien en schommelen. De les wordt afgesloten met een gezamenlijk kringspelletje.

De kleutergroep op donderdag in de Spilbroekhal kan nog wel wat versterking gebruiken. Kinderen mogen altijd gratis een les meedoen om te kijken of het leuk is. De les is van 15.30 uur tot 16.30 uur in de Spilbroekhal.

Locatie D'ran wordt vrijdag geopend

Vele vrijwilligers zijn betrokken bij de bouw van de hindernissen van Survivalrunners D'ran. Foto: PR

NEEDE - Survivalrunners D'ran Neede zijn er klaar voor, want de nieuwe trainingsbaan op het terrein van sportclub Neede is gereed. Vrijdag opent burgemeester Joost van Oostrum samen met wethouder Han Boer de trainingslocatie.

Door Susanne ten Have

De samenwerking tussen voetbalvereniging sportclub Neede en survivalrunners D'ran is best bijzonder te noemen. Sportievelingen komen niet alleen maar voor een potje voetbal naar het complex. Want er staan nu rondom de voetbalvelden meerdere survivalhindernissen. Pittige combinaties voor de beginner, maar ook voor de gevorderde atleet.

Kippenvel
Voorzitter Anja Schutten kreeg Marc Dieperink, voorzitter van sportclub, zover om met haar deze samenwerking aan te gaan. Ze kijkt terug op een drukke periode. "Ik snap het eigenlijk nog niet, het moet indalen. Ik denk wel als vrijdag tijdens de opening en mensen hier komen kijken dat ik er wel kippenvel van krijg", legt Schutten uit. Al ging het idee van de samenwerking, de gedeelde douches, kleedkamers en het terrein niet geheel over één nacht ijs, bekent Dieperink. "Toen de leden van onze vereniging tijdens de ledenvergadering voorstemden met het idee van Anja kon het bouwen bijna beginnen", vertelt Dieperink. "Maar het blijft afwachten hoe het zich allemaal verder ontwikkelt. Maar we zien het positief in."

Hulpvaardig
Vanaf een week voor de SEN tot deze week zijn ruim dertig vrijwilligers in de weer geweest met het opbouwen van de hindernissen. Elke hindernis is zo opgebouwd dat atleten kunnen kiezen uit meerdere variaties. Meters touw en houten balken zijn er in gestopt, vertelt Schutten. "Er moet nog wel wat gebeuren, maar het overgrote werk is klaar. Ook komt er een informatiebord met de route die de survivalatleten moeten lopen, om zo de voetballers en het publiek niet in de weg te lopen." Dieperink: "Als het eerste van Neede thuis speelt dan is er ook geen training", grijnst hij.
Schutten kon rekenen op veel enthousiaste mensen, die zich vrijwillig melden om een steentje bij te dragen. Dankzij Needse sponsoren, subsidie van de gemeente en de bijdrage van de leden is het financiële plaatje rond.

"Het valt niet te beschrijven hoe enthousiast de mensen reageerden. Zo fijn is dat", zegt Schutten. De club D'ran telt al ruim 80 leden, inclusief een acht jeugdleden. Deze krijgen training van intern opgeleide trainers. "Binnen de overkoepelende organisatie Survivalrun Bond Nederland zou de mogelijkheid komen om trainers op te leiden. Helaas laat dit op zich wachten", vertelt Schutten.

Ook de voetbal preses is blij met deze samenwerking. "Het is uniek en je ziet dat je positieve mensen binnenhaalt. Veel survivalatleten hebben een voetbalverleden en voelen zich hier als een vis in het water en dat is het belangrijkste, dat iedereen zich hier happy voelt."
De eerste training is maandag 16 oktober. Vrijdag 13 oktober is de officiële opening en zaterdag 14 oktober is er een open huis op het terrein van Sportclub Neede aan de Kronenkamp. Iedereen is dan welkom om de trainingslocatie van Survivalrunners D'ran Neede te bekijken. Kijk ook op Facebookpagina Survivalrunners D'ran Neede voor meer info.


Belhamels met nieuwe scepter campagne in

Prins Hans (l), Sander Esselink, Joris Wiegerink en Adjudant Rogier trots op de nieuwe scepter. Foto: PR

BELTRUM - Daalt de buitentemperatuur gestaag, de lichaamstemperaturen van carnavalisten loopt inmiddels op tot bijna koortsachtige hoogten inmiddels. De datum der datum nadert immers met rasse schreden; 11 november, de elfde van de elfde, de dag waarop wereldwijd de aftrap plaatsvindt van het grote carnavalsseizoen, oftewel het vijfde jaargetijde. Zo ook in Beltrum waar ze zelfs niet kunnen wachten tot de 'elfde van de elfde'.

Door Henri Walterbos

Op 3 en 4 november trappen de Belhamels hun campagne al af. Dit jaar voor het eerst onder leiding van President Sander Esselink, dia afgelopen jaar het stokje overnam van Edwin Bleumink. Dit jaar is het oud-prins Sander die beide avonden debuteert als presentator. "Ik zit ook in de organisatie van Roomse Herrie 'De Bruiloft' op 4 november in de Koppelpaarden in Lichtenvoorde, maar ik heb er voor gekozen gewoon mijn taak als President te vervullen en daar heb ik enorm veel zin in." Vanzelfsprekend volgens Esselink. "Het carnaval leeft in Beltrum. De belangstelling neemt alleen nog maar toe. Mooi om te zien."
Het frühschoppen van de Belhamels in Beltrum, in de aanloop naar de carnavalsdriedaagse, staat bij bevriende carnavalsverenigingen uit Groenlo, Lievelde, Neede en Eibergen al jaren als vast item op de agenda. Aankomend jaar op 21 januari. De twee combinatiezittingen Buutavond/Prinsenbal mogen zich eveneens in een grote belangstelling verheugen. Afgelopen jaar bezochten zo'n 700 Beltrumse carnavalisten de avonden. Esselink hoopt ook dit jaar weer minimaal eenzelfde aantal bezoekers te mogen begroeten. De formule van een mix tussen een buutavond en Prinsenbal slaat aan in Beltrum. Op vrijdagavond zal aan het eind van de eerste avond afscheid genomen worden van Prins Hans en Adjudant Rogier, zaterdagavond zal de onthulling plaatsvinden van de nieuwe hoogheden. "Ik denk dat we weer een erg leuk programma hebben met naast Bas de Stofjas voor de Beltrumse vrolijke noot, deze keer buutreeders Ton Brekelmans en Boy Jansen, uit het Brabantse land dit jaar. Beiden zijn zeer populair in Brabant en gooien daar ieder jaar hoge ogen tijdens de kampioenschappen Tonpraten. Ze komen graag naar Beltrum toe," weet Esselink. De Beltrumse carnavalsavonden worden uiteraard ook opgeluisterd met lokaal talent. Zo is Valse Loch van de partij voor de muzikale invulling en de 'Alaaftouches' en verzorgen de Belstars vrolijke dansjes. Zaterdagavond zal DJ Roel Krabben het feest opluisteren met gepaste muziek. Zwaait Sander Esselink dit jaar voor het eerst de scepter bij de Belhamels samen met voorzitter Joris Wiegerinck, toeval of niet, de nieuwe hoogheden van de Belhamels mogen met een nieuwe scepter gaan regeren over carnavalsgek Beltrum. "De oude was aan vervanging toe. Die was al vanaf 1987 in gebruik. Een collega handvaardigheid van mij op het Marianum, Ben Heetkamp uit Groenlo, heeft op mijn verzoek een nieuwe scepter gemaakt, met daarin terugkomend enkele Beltrumse zaken als de grote bel van de Belhamels, het logo van de Belhamels en elf kleine belletjes, die staan voor de Raad van Elf. We zijn er erg blij mee. Ben maakt zelf ook draaiorgels. Het was wel aan hem besteed. Vrijdagavond hebben we de scepter gepresenteerd aan de leden. Ze vonden hem allemaal mooi." De kaartverkoop van de buutavonden/prinsenbal vindt plaats aanstaande zaterdag bij Café/Zaal Spilman, vanaf 16.00 uur. Kaarten kosten 12,50 euro.

Miss-Sonance zoekt zangeressen

BELTRUM - Miss-Sonance is een vocal group, bestaande uit negen dames, waaronder een zangeres/pianiste, Monique Nijman. Ze staan onder leiding van dirigent/arrangeur Dick Hatumena. De dames zijn afkomstig uit Groenlo, Aalten, Beltrum en Almelo.

Op dit moment zoekt Miss-Sonance uitbreiding; zij zijn op zoek naar meerdere meiden/dames, die belangstelling hebben om mee te zingen op de wekelijkse repetitie-avonden op de woensdagen, en zodoende samen toe te kunnen werken naar een van de volgende optredens (misschien al wel in de kerstperiode). Miss-Sonance is opgericht in maart 1997, vanuit enkele andere, reeds bekende koren/vocal groups uit de regio. Het repertoire bestaat uit sfeervolle en warme songs, Nederlands- en Engelstalig, van swingende stukken tot ballads, in a-capella setting maar ook onder pianobegeleiding, unisono gezongen maar ook 2- tot 4-stemmig. Regelmatig is Miss-Sonance te gast bij muzikale evenementen, diverse koren, muziekverenigingen, koopzondagen, adventsmarkten, kerkdiensten, kortom alle gelegenheden waar hun muziek een welkome aanvulling is op het programma/evenement. Op 11 november treedt Miss-Sonance op in Theater De Storm in Winterswijk, ter gelegenheid van het jubileumconcert van de slagwerkgroep Sint Jan uit Meddo, samen met The Shuffle Percussion Group uit Groenlo, en The Drumbassadors. Miss-Sonance brengt die avond enkele stukken uit hun repertoire. Voor meer informatie: kijk op de Facebookpagina van Miss-Sonance, of bel 06-13461329, Annelies Eijsink, of kom langs op een repetitieavond op de woensdagavond in Basisschool De Hoeksteen in Groenlo.

Hartemink, Te Rietmole en Steinkamp beste in eerste schietwedstrijd

EIBERGEN - De eerste schietwedstrijd Verenigings- & Bedrijfsschietcompetitie, georganiseerd door Schietvereniging de Kroon Eibergen, is gehouden op 3 en 5 oktober. Er namen 30 teams deel in 5 poules, die in 5 wedstrijden tegen elkaar uit zullen komen. Er deden 130 schutter mee.

Irma Hartemink (DKDS1) en Samantha te Rietmole (DKDS 1) hebben samen met 97 punten het hoogste geschoten bij de vrouwen. Niels Steinkamp ('t Loo 1) heeft als enige de score van 99 punten geschoten bij de mannen. In poule 1 staat 't Loo 1 bovenaan met 2 wedstrijdpunten en 388 geschoten punten. In poule 2 staat 't Loo 2 bovenaan met 2 wedstrijdpunten en 383 geschoten punten. In poule 3 staat Kerkloo 1 bovenaan met 2 wedstrijdpunten en 376 geschoten punten. In poule 4 staat Kroonrijders 2 bovenaan met 2 wedstrijdpunten en 374 geschoten punten. In poule 5 staat Kroonrijders 4 bovenaan met 2 wedstrijdpunten en 351 geschoten punten. De tweede wedstrijd is op 17 of 19 oktober.

Lynn Bouwmeester wint Jumping Lichtenvoorde

NEEDE - Bij Jumping Lichtenvoorde te Vragender heeft Lynn Bouwmeester uit Neede met haar pony Coposta van Tojopehoeve Z in de klasse L, categorie D/E de eerste prijs behaald. Zij zette een zeer snelle tijd neer van 23.95 sec. Lynn komt uit voor PC Diepenheim.

Mondharmonica-therapie voor longpatiënten

WINTERSWIJK - MHT Meddo, voluit Mond Harmonica Therapie Meddo, is een onderdeel van MHT Nederland en bestaat sinds 2013. MHT Meddo verzorgt mondharmonicalessen voor longpatiënten.

Door zowel te blazen als te halen door dit muziekinstrument is het mogelijk dat de longfunctie verbetert. In gezellige bijeenkomsten met een ontspannen manier van lesgeven leert men de mondharmonica te bespelen. Dit gebeurt op een eenvoudige manier door middel van cijfers. Het is niet noodzakelijk hiervoor veel muzikaliteit te hebben of noten te kunnen lezen.
Het instrument is klein en licht van gewicht waardoor het voor mensen met een mindere lichamelijke conditie makkelijk te hanteren is. Het is tevens goed voor de hersenen die door het muziek maken als het ware getraind worden. De ervaring is dat de controle en kracht van de ademhaling door mondharmonicaspelen toeneemt.
De deelnamekosten zijn minimaal: circa 35 euro, voor de aanschaf van lesmateriaal en mondharmonica. Er wordt verder geen lesgeld gevraagd. Wel moet het kopje koffie/ thee betaald worden.
De deelnemers komen uit Winterswijk, Groenlo, Eibergen en Aalten. Elke donderdagmorgen van 10.30 tot 12.00 uur wordt gespeeld bij Motor Hotel Meddo in Meddo. De ruimte wordt belangeloos beschikbaar gesteld.
MHT Meddo wil in november graag starten met een nieuwe groep, ook op de donderdag, van 13.00 tot 14.30 uur. In een later stadium kan deze groep dan doorstromen naar de gevorderdengroep. Voor aanmelden of voor informatie kan men bellen of e-mailen met de muziekdocent Cees Hartveld, 06-5159 9984 of hartveld@wxs.nl.

Yapton wint met 7-1

EIBERGEN - Afgelopen vrijdag moesten de twee competitieteams weer de baan op voor hun wedstrijden in de regio-competitie van Badminton Nederland. Het mixed-team moest aantreden tegen BC Union uit Goor. Na de 4 enkelpartijen stond een gelijke stand van 2-2 of het formulier.

In de dubbels konden alleen de dames in een sterke partij hun wedstrijdpunt verzilveren. De eindstand kwam daarmee op 3-5 voor het team uit Goor. Het herenteam speelde tegen LBC '72 uit Lichtenvoorde. De laatste seizoenen een geduchte tegenstander. Deze keer kon Yapton echter met overtuigende partijen de wedstrijd naar zich toe trekken. Slechts één enkel-partij moest aan LBC worden gelaten. Eindstand 7-1 voor BC Yapton.
De komende wedstrijden staan gepland voor aanstaande zondag voor het herenteam, wederom tegen LBC '72, maar dit keer in de uitwedstrijd. Maandag 16 oktober treedt het mixed team aan, in Hengelo, tegen ELO United.

Welbekende 'Maestro' naar Berkelland

BERKELLAND - Muziekvereniging Amicitia uit Geesteren en muziekvereniging Volharding uit Borculo gaan opzoek naar de Maestro van Berkelland. Op zaterdag 25 november geven zij een gezamenlijk concert wat in het teken staat van: Maestro. Het gaat volgens het bekende principe van het tv programma waarin bekende Nederlanders strijden om de fel begeerde titel. Hiervoor hebben beide verenigingen enkele BB'ers (Bekende Berkellanders) zover weten te krijgen mee te doen aan het concert. Zo zal deze avond burgemeester Joost van Oostrum het stokje overnemen van de huidige dirigent. Zou hij met zijn bestuurlijke ervaring ook een orkest kunnen leiden? Of zullen Edward van der Helm (café Le Mouilleur Borculo) en Hans Tuenter (café Baan Geesteren) door de bekende muziek vanuit het café de overtuigende kracht hebben om de leden te dirigeren? Of zal toch Wim Kossink (Gelselaar) met zijn muzikale ervaring de overhand hebben? En wat te denken van Hilda Haselberg (Ruurlo), die met het maken van haar schilderkunst misschien al over de juiste bewegingen beschikt? Deze avond wordt gehouden op zaterdag 25 november in Muziekcentrum Borculo. Aanvang 20.00 uur (zaal open om 19.30 uur). De entree van deze avond is €5 (kinderen tot 12 jaar €2,50) inclusief kop koffie/thee.

Hubertusviering in Rekken

REKKEN - Na de successen van vorige jaren verzorgen de locatieraad Rekken en de Wildbeheereenheid Rekken en omstreken wederom een Hubertusviering, op 15 oktober. Hubertus is de patroonheilige voor de jacht en de jagers.

Ook dit jaar zal aalmoezenier Anne Kramer de kerkdienst in het dialect opdragen en wel in de RK Kerk HH Martelaren van Gorcum in Rekken. De dienst begint om 10.00 uur en is gratis toegankelijk. De kerk is voor deze gelegenheid gedecoreerd met groen, opgezette dieren en trofeeën. Tijdens de kerkdienst geven de groep jachthoornblazers 'Koppergreun' uit Groenlo en het Dames- en Herenkoor uit Rekken, acte de présence. Na de mis is er gelegenheid om de hond door Anne Kramer te laten zegenen. Na afloop van de viering is er in Café Kerkemeijer tijd, onder het genot van een kop koffie, jagerslatijn uit te wisselen.

Mondharmonica-therapie voor longpatiënten

WINTERSWIJK - MHT Meddo, voluit Mond Harmonica Therapie Meddo, is een onderdeel van MHT Nederland en bestaat sinds 2013. MHT Meddo verzorgt mondharmonicalessen voor longpatiënten.

Door zowel te blazen als te halen door dit muziekinstrument is het mogelijk dat de longfunctie verbetert. In gezellige bijeenkomsten met een ontspannen manier van lesgeven leert men de mondharmonica te bespelen. Dit gebeurt op een eenvoudige manier door middel van cijfers. Het is niet noodzakelijk hiervoor veel muzikaliteit te hebben of noten te kunnen lezen.

Het instrument is klein en licht van gewicht waardoor het voor mensen met een mindere lichamelijke conditie makkelijk te hanteren is. Het is tevens goed voor de hersenen die door het muziek maken als het ware getraind worden. De ervaring is dat de controle en kracht van de ademhaling door mondharmonicaspelen toeneemt.

De deelnamekosten zijn minimaal: circa 35 euro, voor de aanschaf van lesmateriaal en mondharmonica. Er wordt verder geen lesgeld gevraagd. Wel moet het kopje koffie/ thee betaald worden.

De deelnemers komen uit Winterswijk, Groenlo, Eibergen en Aalten. Elke donderdagmorgen van 10.30 tot 12.00 uur wordt gespeeld bij Motor Hotel Meddo in Meddo. De ruimte wordt belangeloos beschikbaar gesteld.

MHT Meddo wil in november graag starten met een nieuwe groep, ook op de donderdag, van 13.00 tot 14.30 uur. In een later stadium kan deze groep dan doorstromen naar de gevorderdengroep. Voor aanmelden of voor informatie kan men bellen of e-mailen met de muziekdocent Cees Hartveld, 06-5159 9984 of hartveld@wxs.nl.

Hasselo en Schutte winnen kruisjassen

EIBERGEN - In café de Beuk in Eibergen werd de eerste van de vijf wedstrijden kruisjassen voor paren afgewerkt. Deze eerste wedstrijd werd gewonnen door Willem Hasselo en Jan Schutte met 4294 punten die Jan Heutinck en Jan Woertman met 4237 punten voorbleven op de tweede plaats. Bart Maatman en Hennie Leuvelink werden derde met 3945 punten. Johan Stortelder en Theo Baks werden vierde met 3830 punten en vijfde werden Johan Ziemerink en Joop van Meegen met 3820 punten. De tweede wedstrijd wordt gehouden op vrijdag 24 november.

Helder biljartkampioen

EIBERGEN - Op zondag speelden en in de laatste ronde op biljart 1 Karel Helder en Fred te Woerd tegen elkaar en op biljart 2 Wim Hartemink tegen Appie Firing. Het werd een spannende strijd.

Wim Hartemink moest in de finale winnen van Karel Helder om de titel te pakken, maar Karel Helder wint zijn partij overtuigend en is de nieuwe kampioen. Einduitslag: Eerste: Karel Helder 10 punten, tweede Wim Hartemink 10 punten, derde Ed Peters 10 punten, vierde Fred te Woerd 6 punten, vijfde Noor Acquoij 6 punten, zesde Appie Firing 6 punten, zevende Herman Izaks 4 punten, achtste Henk Boeijink 4 punten. Bij een gelijk aantal punten telde het % gemaakte caramboles.

Innovatie goed in beeld tijdens Achterhoekse Toekomst Toer

De beurs bij de BMV in Mariënvelde. Foto: Bram Beckmans

ACHTERHOEK - Hoe ziet de Achterhoek van morgen eruit? En tot welke dingen zijn we hier al in staat? Die vragen stonden op maandag 2 oktober centraal tijdens de Achterhoekse Toekomst Toer. Op initiatief van Achterhoek2020 toerden driehonderd Achterhoekers tussen de innovatieve plekken BMV in Mariënvelde, Meilink in Borculo en De Heikamp in Ruurlo.

Door Bram Beckmans

Voordat de toer begon waren er bij de Brede Maatschappelijke Voorziening (BMV) in Mariënvelde toespraken van economisch geograaf Gert-Jan Hospers, Gelders gedeputeerde Bea Schouten en Foppe Atema, voorzitter van de stuurgroep Achterhoek2020. Allemaal waren ze bemoedigend en positief gestemd over de huidige stand van zaken omtrent innovatie en de mate waarop we op de toekomst inspelen in de Achterhoek. Dat kwam ook terug in de door Bea Schouten gepresenteerde nieuwe Regiobarometer. Dit document bevat feiten en cijfers over de Achterhoek en laat zien dat, ondanks de aanhoudende krimp in de bevolkingsomvang, het op onderdelen als werkloosheid, onderwijs en openbaar vervoer goed gaat met de Achterhoek.

Een van de pendelbussen die tussen de drie locaties reed. Foto: Bram Beckmans
Moderne technieken, zoals Virtual Reality, ontbraken niet. Foto: Bram Beckmans
De politie vertelde over het gebruik van drones bij politiewerk. Foto: Bram Beckmans
Meilink was één van de bestemmingen. Foto: Bram Beckmans
Uitleg over de 3D-printer. Foto: Bram Beckmans
Ook De Heikamp was één van de bestemmingen. Foto: Bram Beckmans
De politie vertelde over het gebruik van drones bij politiewerk. Foto: Bram Beckmans

Na de toespraken werd bij de BMV het beursterrein geopend. Daar lag de focus op het wonen van de toekomst. De term 'losgoed' kwam hier een paar keer voorbij en laat zien dat niet alle Achterhoekse bouwprojecten 'vastgoed' zijn. Zo worden er betaalbare en duurzame wooneenheden van hout gemaakt, die ook verplaatsbaar zijn. Voor starters in de woningmarkt kan dat erg interessant zijn, omdat deze eenheden eenvoudig uit te breiden zijn naar eigen inzicht en financiële mogelijkheden. Naast innovatieve woonvormen was er bij de BMV ook aandacht voor zelfredzaamheid in de regio en werd er kennis gemaakt met slimme technieken omtrent beveiliging en brandwering.

Per bus naar Borculo en Ruurlo
Een zestal bussen stond klaar voor de BMV en fungeerde als pendeldienst tussen Mariënvelde, verpakkingsbedrijf Meilink in Borculo en horecaonderneming De Heikamp in Ruurlo. Opgedeeld in groepen bezochten de aanwezigen deze locaties, waar innovatie ook weer duidelijk naar voren kwam.

Zo was er op heb gebied van digitale technieken en 'smart' werken veel te ontdekken bij Meilink in Borculo. Onder andere robots die cement in iedere vorm kunnen gieten, een virtuele assistent die taken in de zorg overneemt en 3D-printers van Achterhoekse bodem maakten nogmaals duidelijk dat we er goed voorstaan in de regio. Ook was er een afvaardiging van het Graafschap College: studenten lieten hun zelfgemaakte 'vechtrobots' zien. Van ieder onderdeeltje tot aan de besturing, alles werd door deze techneuten zelf ontwikkeld. Tevens demonstreerde de politie de nieuwste drones, die vandaag de dag voor toepassingen bij verkeersongevallen en opsporingen gebruikt worden.

Bij de volgende stop in Ruurlo maakten de Achterhoekers kennis met innovaties op het gebied van bereikbaarheid en duurzaamheid. Er werd een app getoond die samen reizen bevordert en een sensor-systeem dat voor de landbouw alles kan registreren, van grondwaardes tot aan de exacte locatie van koeien in de wei. Kortom, ook genoeg innovatie. Na het bezoek aan Meilink en De Heikamp keerden de aanwezigen terug naar Mariënvelde, waar de avond afgesloten werd.

Startschot voor nieuwe agenda
De stuurgroep Achterhoek2020 nam het initiatief voor de Achterhoekse Toekomst Toer. Deze stuurgroep is een samenwerking van de overheid, ondernemers en maatschappelijke organisaties. Zij zijn sinds 2009 bezig met de toekomst van de Achterhoek, waarbij de Uitvoeringsagenda onmisbaar is.

Voor Achterhoek2020 was deze toer ook het startschot voor de nieuwe agenda. Voorzitter Foppe Atema legt uit: "Op 19 maart 2018 presenteren wij aan iedereen de agenda Achterhoek2030, maar dat doen wij niet alleen, dat doen we samen met jullie. De Achterhoekste Toekomst Toer gaat nog een aantal keren plaatsvinden, in een soortgelijke vorm. Op basis van wat wij daar ophalen en te horen krijgen, stellen wij de nieuwe agenda vast, die wordt dan volgend jaar tijdens het Innovatie Festival gepresenteerd."

Aanmelden voor de vervolgreizen van de Toekomst Toer is mogelijk via de website.


www.toekomsttoer.nl

Achterhoekse evenementorganisatoren zoeken naar verbinding

Ongeveer dertien organisatoren van evenementen waren aanwezig tijdens de netwerkbijeenkomst van de Cultuurzomer Achterhoek. Foto: Walter Hobelman

ULFT - Weten van elkaars bestaan en elkaar ook daadwerkelijk kennen zijn twee verschillende dingen. Die conclusie is te trekken na een bijeenkomst die door Cultuurzomer Achterhoek is georganiseerd. Afgevaardigden van ongeveer dertien verschillende evenementen die jaarlijks in de Achterhoek plaatsvinden en zes overkoepelende organisaties zochten elkaar op 2 oktober op in de DRU Cultuurfabriek in Ulft om nieuwe verbindingen te leggen en door elkaar geïnspireerd te worden.

Door Walter Hobelman

Gastheer Gijs Haccou (eventmanager van de DRU Cultuurfabriek) benadrukte in zijn welkomstwoord het belang van de bijeenkomst. "Er gebeurt veel in de Achterhoek, we weten van elkaars bestaan, maar we kennen elkaar niet altijd even goed. Vandaag is een mooie gelegenheid om de synergie te zoeken en met elkaar te praten over kansen en mogelijkheden om het cultuuraanbod beter op elkaar af te stemmen. Goede evenementen in de regio zijn van belang om de leefbaarheid te versterken en de regio in de rest van Nederland te promoten."
Zes panelleden kregen de gelegenheid zichzelf te presenteren. De aanwezige organisatoren kregen daarmee een helder en overzichtelijk beeld van organisaties die mogelijk ondersteunend kunnen zijn bij het organiseren van evenementen. Liesbeth Schepers van de stichting Achterhoek Toerisme vertelde op welke manier haar organisatie samen met uitgever Achterhoek Nieuws, Studio Nieuwe Weide en het Cultuur- en Erfgoedpact ervoor zorgt dat het cultuuraanbod in de regio bij een breed publiek bekend wordt gemaakt. Zo verschijnt er jaarlijks in het voorjaar een speciaal cultuurmagazine met daarin een overzicht en achtergrondinformatie over allerlei evenement en activiteiten in de Achterhoek. Daarnaast wordt die informatie ook via social media verspreid. Het is een effectief middel, maar er zijn punten ter verbetering, blijkt uit de reacties uit de zaal. Wat zeker als positief wordt ervaren, is het beeld dat naar buiten wordt gebracht: "Het is de moeite waard om (als toerist of inwoner) in de Achterhoek te zijn."
Cultuur en erfgoed gaan steeds meer samen. Volgens Jette Jansen van Erfgoed Gelderland is dat een logische ontwikkeling. "Het koesteren en waarderen van erfgoed is de tegenhanger van globalisering. Steeds meer mensen zien het lokale/regionale erfgoed als een belangrijke bindende factor. Erfgoed en cultuur kunnen elkaar versterken door ze op creatieve wijze te combineren, zoals gelukkig steeds vaker gebeurt."
De bijeenkomst heeft zijn nut bewezen en de aanwezigen hopen op een vervolg. "Samen kunnen we laten zien dat het wél anders kan in de Achterhoek", concludeert Johan Godschalk van Cultuurmij Oost en de stichting Pak An bijvoorbeeld na afloop. "Er is hier in de regio heel veel voor elkaar te krijgen door gebruik te maken van elkaars kennis en kunde. Dat heeft deze bijeenkomst nog eens onderstreept."

Nadeel voor mensen met Duits pensioen

Jos Lansink (links) en Joop Beuting. Foto: Joost van de Nadort

ACHTERHOEK - In januari 2016 is het nieuwe bilaterale belastingverdrag - dat tussen Nederland en Duitsland is gesloten - van kracht geworden. De bedoeling van dit verdrag is te voorkomen dat belastingbetalers in twee landen belasting betalen over hetzelfde inkomen. Een vervelend bijeffect is dat Nederlanders die in Nederland wonen, maar in Duitsland hebben gewerkt en daar een pensioen van minder dan 15.000 euro per jaar hebben opgebouwd, nu te maken krijgen met de Nederlandse belastingtarieven. Dat kan een behoorlijk nadeel opleveren.

Door Joost van de Nadort

Joop Beuting uit Lievelde en Jos Lansink uit Lichtenvoorde maken zich sterk voor deze in hun ogen onrechtvaardige zaak. Beiden wonen in Nederland, zijn gepensioneerd, hebben jarenlang in Duitsland gewerkt en daar een deel van hun pensioen opgebouwd. Tot 2016 betaalden zij over dit pensioen in Duitsland belasting. Na een overgangsperiode van één jaar moet iedereen die in deze situatie zit, dit in Duitsland opgebouwde pensioen opgeven aan de Nederlandse belastingdienst. Joop Beuting: "Dat kan per jaar behoorlijk schelen omdat je in Nederland meer belasting betaalt dan in Duitsland. Het verschil kan oplopen tot wel meer dan 1000 euro per jaar, maar hangt natuurlijk af van de hoogte van het in Duitsland opgebouwde pensioen." Lansink: "Wat mensen vaak vergeten is dat we, omdat we in Duitsland hebben gewerkt, een deel van de AOW mislopen. Dat is twee procent per in Duitsland gewerkt jaar." Voor Lansink betekent dat 34 procent minder AOW. "Het voordeel dat je had van de lagere belastingtarieven in Duitsland compenseert dan nog enigszins de lagere AOW-uitkering", aldus Lansink

Overgangsperiode
Voor belastingbetalers die in deze situatie zitten, geldt een overgangsperiode van een jaar. Dat betekent dat ze voor 2016 nog de keus kunnen maken of ze aangifte in Duitsland doen of in Nederland. Wat Beuting steekt, is dat hieraan geen ruchtbaarheid is gegeven. Hierdoor zijn veel mensen niet op de hoogte van deze mogelijkheid en hebben aangifte gedaan in Nederland. Beuting: "Mensen die al aangifte in Nederland hebben gedaan, kunnen voor het einde van 2017 een nieuwe aangifte doen in Duitsland en daarmee geld besparen." Wat Beuting en Lansink ook raar vinden is de grens van 15.000 euro. Is het in Duitsland opgebouwde pensioen hoger dan 15.000 euro per jaar dan blijft alles bij het oude. Die grens lijkt hen nogal willekeurig getrokken. Het zijn nu de mensen met een klein pensioen die getroffen worden.

Hulp
De twee pensionada' s staan niet alleen. Zij hebben hulp van twee lotgenoten. De Socialistische Partij (SP) heeft recentelijk vragen gesteld aan staatssecretaris Wiebes. Dat heeft overigens nog niet veel opgeleverd. Wiebes is niet van plan het verdrag aan te passen en ontkent volgens Beuting dat er sprake is van nadeel. De SP wil tijdens de begrotingsbehandeling dit onderwerp nogmaals aan de orde stellen. Beuting: "Het gaat niet alleen om dit overgangsjaar. Wij vinden dat het nadeel dat ontstaat door het van kracht worden van dit verdrag, ongedaan gemaakt moet worden. We hebben inmiddels een fiscalist bereid gevonden een aantal berekeningen te maken die aantonen dat aangifte doen In Nederland wel degelijk nadelig is." Hij laat als voorbeeld een berekening zien van een inwoner van de Achterhoek die in de nieuwe situatie jaarlijks meer dan 1000 euro nadeel ondervindt.

Aandacht
Om deze onrechtvaardigheid meer aandacht te geven, zoeken Beuting en Lansink de publiciteit. Omroep Max zal er binnenkort in een uitzending aandacht aan schenken. Beuting: "Ik heb zelf volgende week nog een afspraak met onder meer Martin van Rooijen van 50plus om over de nadelige gevolgen van dit verdrag van gedachten te wisselen." Beuting en Lansink hebben ook ouderenbonden gevraagd om aan dit onderwerp de nodige aandacht te geven. Tot hun verbazing gaven zowel de KBO-PCOB als de ANBO niet thuis. Verder is er op maandag 9 oktober in Venlo een informatiebijeenkomst georganiseerd door de Universiteit van Maastricht over het Belastingverdrag en de gevolgen voor grensarbeiders en pensioengerechtigden. Lansink en Beuting tonen zich strijdvaardig en geven hun strijd voorlopig nog niet op.

Bisdombedevaart naar Lourdes

ACHTERHOEK - Vanuit de St Ludgerparochie en de St Paulusparochie wil men komend jaar met parochianen en andere belangstellenden als groep deelnemen aan de Bisdombedevaart naar Lourdes. Deze is van 28 april tot en met 5 mei. De reis gaat per TGV (sneltrein).

De trein doet er ongeveer zeven uur over. Van en naar de trein gaan de deelnemers gezamenlijk met een bus vanuit de parochies. En in Lourdes zitten zij als groep samen in een drie-sterren hotel. De kosten voor reis en verblijf zijn 899 euro op basis van tweepersoonskamer. Jongeren tot en met 25 jaar 599 euro, kinderen tot en met 11 jaar 499 euro. In Lourdes neemt men deel aan het programma voor alle pelgrims uit het bisdom, naar verwachting meer dan duizend. Naast Kardinaal Eijk gaan ook hulpbisschop Woorts en hoofdaalmoezenier vicaris Cornelissen mee op bedevaart. Het programma in Lourdes is inspirerend en ook gewoon gezellig. De Eucharistieviering bij de Grot van de Verschijning is een unieke ervaring van het geloof. De lichtprocessie en de sacramentsprocessie zijn indrukwekkend sfeervol. Voor geïnteresseerden in deelname worden twee informatieavonden gehouden. Deze zijn op dinsdag 17 oktober om 19.30 uur in Lichtenvoorde, in de Pastorie Bonifatiuskerk Rapenburgsestraat 21 en op woensdag 18 oktober om 19.30 uur in Neede in Parochiecentrum Het Achterhuis, Borculoseweg 43 (achter de kerk). Opgave voor de informatieavond is noodzakelijk en kan via lourdeswerk@stpaulusparochie.nl of via tel. 06-18331159.

Kijk, zie, doe en voel wat hout met je doet

ZUTPHEN - De 'Open Dag Hout' is een kijk- en doedag voor liefhebbers van ambachtelijke houtbewerking. In de Hanzehal in Zutphen zijn op 15 oktober meesterlijke meubelmakers, houtdraaiers, instrumentenmakers, houtinleggers en houtsnijders aanwezig. Met natuurlijk de door hen gemaakte producten en demonstraties van hun arbeid.

Zelf eens voelen wat houtbewerking met een mens doet, dat kan ook. Onder begeleiding kan iedereen eens een guts vasthouden, een tol draaien of een puzzel zagen. Liefhebbers die zoeken naar een stuk gereedschap of exclusieve stukken hout: ook die komen ruim aan hun trekken. Op de site staan de deelnemers en impressies van de Open Dag Hout van het vorige jaar. De organisatie ziet iedereen graag op 15 oktober in de Hanzehal in Zutphen. Open Dag Hout is een onderdeel van Woodworking.nl, het forum voor iedere houtliefhebber.

Kunstzinnige vesper

EIBERGEN - In De Oude Mattheüs in Eibergen wordt zondag 15 oktober eenkunstzinnige vesper gehouden die geïnspireerd is op het apocriefe boekje Tobit. Aanwezigen mediteren bij een prachtig schilderij dat Lucy D'Souza bij dit boekje maakte, getiteld: "Tobias onder de vleugels van de engel Rafaël". Liederen, kaarslicht en stilte bepalen de sfeer van deze vesper. Ieder is welkom om 19.00 uur op het koor van de Oude Mattheüs.

Vios Vriendinnendag

BELTRUM - Vios Beltrum houdt op zaterdagmiddag 21 oktober een Vriendinnendag. Alle meidenleden van Vios B mogen die dag hun vriendinnetje, klasgenootje, buurmeisje of nichtje meenemen om samen te voetballen.

Alle meiden zijn welkom op de voetbalvelden van Vios van 13.30 tot 16.00 uur
Tijdens de Vriendinnendag voetballen meiden een middag met elkaar en staat het plezier voorop. Doel van de dag is om meiden en hun ouders kennis te laten maken met de voetbalsport en met het meidenvoetbal bij Vios in Beltrum.

Meer informatie is te verkrijgen bij Ellen te Stroete, tel. 06-13846108, mail: ellen_testroete@hotmail.com of Anny Helmers, tel. 06-18968121, mail: ahelmers10@gmail.com.

Leden Concordia verkopen speculaas

NOORDIJK - De speculaasactie van Muziekvereniging Concordia komt er weer aan. Al jaren houdt de vereniging in het najaar de verkoop van speculaas huis-aan-huis in Noordijk en Neede. Ook dit jaar komen onze leden weer langs. De actie loopt van zaterdag 14 oktober tot en met zaterdag 21 oktober.

Dorpsdrive in Eibergen

EIBERGEN - De bridgeclub Berkelbridge houdt een bridgedrive in het dorp. Op zaterdag 28 oktober kunnen de deelnemers te voet of eigen vervoer naar vijf locaties om te bridgen.

Locaties liggen op loopafstand. Start om 10 uur (en eindpunt) in de Huve Grotestraat 52 in Eibergen.

Onderweg worden koffie, een lunch, drie consumpties en een hapje geserveerd. Men kan zich tot 18 oktober aanmelden bij Jan Pietersen tel. 0545-473194/ 06-41362227 of per e-mail jjpietersen@hotmail.nl.

Kosten 25 euro per persoon, bij aanmelding te voldoen op NL02RABO0316399760 onder vermelding van 'dorpsdrive'.

Tactus biedt verslavingszorg in Achterhoek

ACHTERHOEK - Tactus is sinds vijf jaar de specialist in verslavingsbehandeling in Winterswijk, Aalten, Berkelland en Oost Gelre. Afgelopen januari namen zij de cliënten over van Iriszorg. Het volume steeg daarmee in een mum van tijd naar boven de honderd cliënten. Het zeskoppige team van Tactus Achterhoek kan de druk prima aan en ziet nog vele kansen liggen die opgepakt kunnen worden.

Door Leander Grooten

Voor cliënten uit de hele regio houden Hans en Peter kantoor in Winterswijk. "Maar we zoeken naar een nieuwe, grotere locatie met meer spreekkamers. Omdat de meeste cliënten hiervandaan komen, zal dat waarschijnlijk wel in Winterswijk zijn." Hans Brons is maatschappelijk werker van het team. Net als Peter Kraaijenbrink, verpleegkundig specialist, werkt hij fulltime voor Tactus in de Achterhoek. Het team bestaat verder uit een GZ-psycholoog, psychiater, verpleegkundige en een secretaresse.

Cijfers en feiten
Van de cliënten kampt meer dan de helft met een alcoholverslaving. Driekwart is man. "We zien forse problematiek. Veel problemen lijken zich eerst jaren achter de voordeur te hebben afgespeeld, voordat de stap naar de hulpverlening wordt gezet." De meeste cliënten zijn tussen de veertig en zestig jaar oud, maar wat ook opvalt is dat een kwart in zijn twintiger jaren is. In de Achterhoek daalt het alcoholgebruik onder jongeren minder hard dan in de rest van Nederland, zo blijkt uit onderzoek.
Het Kompas Volksgezondheid van GGD Noord- en Oost-Gelderland geeft op basis van bevolkingsonderzoek aan dat een kwart van de ouders geen afspraken over alcoholgebruik maakt met hun kind. Dit, ondanks de landelijke 'Onder de 18-NIX'-campagne. "We zien hier verslaving in alle soorten en maten. Er is geen drug die niet in de Achterhoek wordt gebruikt."

Typisch Achterhoeks
De GGD stelt tevens in haar rapport van mei 2017 dat twaalf procent van de Achterhoekers aangeeft zware drinker te zijn. Is dat een Achterhoeks fenomeen? Hans Brons: "Kenmerkend voor deze regio is dat men niet snel naar de huisarts gaat. Op verslaving rust een taboe. En een biertje hoort er in de volksaard van de Achterhoek eerder bij. Dat wordt minder snel als een probleem gezien. Vaak spelen er al problemen op financieel vlak of in het hebben van een dagbesteding. Het sociale functioneren is dan al verminderd. De aanpak moet daardoor integraal zijn."
Het leidt ertoe dat er snel wordt doorverwezen naar andere instanties, om erger te voorkomen. "De korte lijntjes tussen instellingen werken erg goed, dat is het positieve van het dorpse karakter van de Achterhoek. We hebben goede contacten met zorginstellingen waar cliënten snel terecht kunnen."

Via huisarts of ziekenhuis
De doorverwijzing naar Tactus Verslavingszorg gaat via de huisarts. Daarna volgt een intake en wordt er meteen met een behandeling gestart. Verschillende modules kunnen van toepassing zijn, soms ook na elkaar. "Kort of lang, ambulante of klinische detox of een langdurige klinische behandeling. De meeste behandelgesprekken zijn op ons kantoor, soms gaan we op huisbezoek."
Iedere huisartsenpraktijk in de Achterhoeks heeft folders liggen en kan doorverwijzen. Dat gebeurt in sommige gemeenten meer dan in andere. "We investeren in onze doorverwijzers om kenbaar te maken wie Tactus is."

Samenwerking
Sinds januari dit jaar werkt Tactus nauw samen met het Streekziekenhuis Koningin Beatrix. Peter Kraaijenbrink legt uit: "Cliënten die wij spreken, zijn vaak vergevorderd in hun verslaving. We willen er vroeger bij zijn." Het ziekenhuis ziet al snel of er sprake is van alcoholvergiftiging of een leveraandoening als gevolg van overmatig gebruik. Voor Tactus is het van belang dat er meteen kan worden doorgepakt. "Dan komt het voor dat ons eerste gesprek aan het ziekenhuisbed is." Kraaijenbrink legt zijn missie helder uit: "Het taboe willen we eraf halen en de vroegsignalering bij collega's in de gezondheidszorg bevorderen."

In datzelfde licht geeft Tactus trainingen aan professionals binnen de (licht-) verstandelijk gehandicaptenzorg van de Achterhoek. "We legden contact met deze instellingen en er bleek behoefte te zijn aan meer kennis op dit vlak. Daar werken wij graag aan mee."

Pionieren
Vanuit het niets begon Tactus haar werk te doen. Eerst in Winterswijk om cliënten die uit klinieken kwamen een vervolgbehandeling te bieden. En onderweg is het team en het cliëntenbestand alleen maar gegroeid. "Het is prachtig werk in een mooie werkomgeving. We pionieren hier nog echt, van het koffiezetapparaat schoonmaken op kantoor tot overleggen met gemeenten over de financiering. En gelukkig krijgen we er de ruimte voor om te investeren in mensen en netwerk."

Plant de knotboom terug in het landschap

Knotwilgen in de winter. Foto: SLG, Peter Eekelder

ACHTERHOEK - Knoestige knotbomen vormen al eeuwenlang een vertrouwd beeld in het Nederlandse cultuurlandschap. Ze werden door boeren geknot voor kachelhout en om stelen voor gereedschap te maken. Die gebruiksfunctie is verdwenen waardoor veel markante knotbomen in het landschap zijn verdwenen. Met de aanplantactie 'Knotten voor het landschap!', wil Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) samen met bewoners in het buitengebied deze markante bomen terugbrengen in het landschap. Bij knotbomen denkt men aan knotwilgen, maar ook de es, de eik en de els zijn geschikt om aangeplant en beheerd te worden als knotboom. Elke knotboom kent een specifieke plek in het landschap. Door een of meerdere knotbomen aan te planten, helpt men mee aan de herkenbaarheid van het landschap.

Wie voldoende ruimte beschikbaar heeft voor een rij knotbomen, kan zich vóór 27 november opgeven via www.landschapsbeheergelderland.nl. De eigen bijdrage voor een knotboom varieert per soort van : vier tot achttien euro per stuk. De uitdeeldag van de bestelde bomen is op vrijdag 8 december. Men kan dan de bomen bij het SLG kantoor in Rozendaal komen ophalen. Informatie over het aanplanten ontvangt men op de uitdeeldag.
SLG stimuleert de aanplant van knotbomen om de eigenheid van het cultuurlandschap te behouden en te versterken. Het is de tweede keer dat SLG deze actie houdt. Afgelopen voorjaar zijn tweehonderd knotbomen door bewoners op hun terrein aangeplant.
Oude knoestige knotbomen kunnen allerlei planten en dieren herbergen. Menig vogel, zoals de steenuil, vindt in een knotwilg zijn nestplaats. Ook kleine knaagdieren en een groot aantal insecten wonen in knotbomen. Bomen, struiken, grassen, varens, mossen en paddenstoelen vinden een goede humusrijke voedingsbodem in vermolmde delen van oude knotbomen. De wilg is één van de eerste inheemse lentebloeiers en de bloemen vormen een belangrijke voedingsbron voor de bijen.


Column

Historie leeft!

Het is nog vroeg wanneer ik langs de gracht loop. Het gras is bedekt met dauw en vochtige herfstbladeren. Flarden nevel hangen boven het water. Het lijkt een gewone herfstdag. Toch is alles anders dan anders. Gisteren is er flink gevochten. Ik zie mensen met schrammen op hun gezicht. Mannen zitten in een kring rond het vuur. Vrouwen zijn bezig met de kinderen en het eten. Aan het spit hangt al een varken. Wortels en prei worden gesneden. Grote hompen brood liggen op tafel naast stenen kruiken. Dit is geen gewone ochtend: ik ben beland in 1627. De gezinnen maken zich klaar voor weer een dag op het slagveld. De strijd tegen de Spanjaarden is in volle gang.

Volgende week dompel ik me weer onder in 1627. Zoals elke twee jaar wordt de Slag om Grolle waarheidsgetrouw nagespeeld. Al sinds 2005 herdenkt Groenlo haar geschiedenis met een re-anactment. Een historisch evenement waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik in de 80-jarige oorlog wordt nagebootst. Toen in 2005 vond ik het 'grappig', nu ben ik zwaar onder de indruk van het evenement wat door vele vrijwilligers uit de grond wordt gestampt. Alles is zo echt mogelijk: geen elektriciteit of andere moderne hulpmiddelen, zelfs geen aardappelen want die kenden we toen nog niet.
De Slag om Grolle zorgt, net als in 1627, voor saamhorigheid en trots. De meeste Grollenaren waren de eerste keer slechts toeschouwer. Dit jaar doen er meer dan 40 vriendengroepen, buurten en verenigingen mee, met gemiddeld 70 deelnemers! Al vroeg in het jaar wordt begonnen met het bouwen. Zo maakte vriendengroep De vogelvrije Kwakkels in 2015 een heuse molen met draaiende wieken. Daarnaast hebben de buren in de Noteboomstraat begin dit jaar een moestuin aangelegd om echt zelfvoorzienend te zijn wanneer de strijd losbarst. Natuurlijk is er ook een brouwerij in de Kevelderstraat op de plek waar ruim 400 jaar geleden Grolsch haar eerste biertje brouwde.
De slag wordt nagebootst door ervaren reanactors uit de hele wereld. Het gaat er hard aan toe. Met paarden, geweren en natuurlijk kanonnen. Waren er in 2005 slechts 350 acteurs, nu zijn dat er al zo'n 1500. Ze komen uit Nederland, Duitsland, Finland, Frankrijk, Engeland, Hongarije, Italië, Luxemburg, Malta, Nederland, Polen, Schotland, Spanje, Tsjechië, de Verenigde Staten en Zwitserland. Dit jaar komt er zelfs een groep uit Australië.

Zelfs heb ik twee favoriete momenten tijdens de Slag. De vroege ochtend, wanneer de tentenkampen langzaam ontwaken. Op dat moment zijn er nog weinig bezoekers (in totaal worden er zo'n 40.000 verwacht!) en kijk ik mijn ogen uit. Voor de reanactors is het een 'way of life'. Hele gezinnen reizen naar de verschillende evenementen. Kinderen groeien ermee op. Alles klopt: van kleding tot huisraad. En wanneer het 's avonds donker wordt trekt er een stoet door de straten met paarden, wagens en fakkels. Sprookjesachtige verlichting, terwijl de gezichten boekdelen spreken: er is een harde strijd geleverd op het slagveld. Gewonde soldaten liggen op de karren en vrouwen huilen om hun verloren echtgenoten.

Op 20, 21 en 22 oktober zijn de Grollenaren weer even terug in 1627. En dit alles dankzij een groep van zo'n dertig vaste vrijwilligers. Ja, u leest het goed, vrijwilligers. Uren, dagen, weken, maanden werk… Hulde!

Linda Commandeur

Hobby- en kaartenbeurs in Beltrum

BELTRUM - In zaal Spilman aan de Mr. Nelissenstraat 21 in Beltrum wordt op zondag 15 oktober een hobby- en kaartenbeurs gehouden. De beurs is open van 10.00 tot 16.30 uur.

Op deze beurs tonen hobbyisten graag hun hobby. Verder zijn er demonstraties en kunnen belangstellenden deelnemen aan workshops.
Men kan veel inspiratie opdoen op het gebied van onder andere kaarten maken, origami, werken met wol of bloemen en sieraden maken.
Entree bedraagt 2 euro per persoon. Kinderen tot en met 12 jaar mogen gratis naar binnen.

29 / 30

Gevraagd: Sloopauto s. Vanaf € 50,- en gratis ophalen. RDW-vrijwaring. Contante betaling. Geen APK of schade dit is geen probleem. Autodemontage Verhaegh, Snelliusstraat 34 Winterswijk. 0543-519274

Te koop gevraagd: Antieke boeken, bijbels, atlassen, landkaarten en gravures van voor 1850, tevens te koop gevraagd oude stripboeken. Antiquariaat dgl tel. 06 - 198 084 45

VLOOIENMARKT LICHTENVOORDE ZON.22 OKT. ,10-17 u. HAMALANDHAL v. d. meer van walcherenstr.3. Inf.kr.hr tel 0639108152. animo-vlooienmarkten.nl

Totale uitverkoop van alle houtproducten en ijzerwaren t.w. schroeven, spijkers en zaagbladen Widia. Lageschaar, de Bleek 5, Groenlo. Oud adres: Woerdseweg 8. Tot zolang de voorraad strekt.

Hobby en Kaartenbeurs 15 oktober in zaal Spilman te Beltrum van 10.00 tot 16.30 uur. Info 0544-464164.