Groenlose Gids

13 juni 2018

Groenlose Gids 13 juni 2018


Grote zomermarkt in De Molenberg

GROENLO - Kraampjes van hobbyisten en plaatselijke middenstanders in de binnentuin van de Molenberg, muzikaal omlijst door Mozaïek. Een prima recept voor de grote zomermarkt op donderdag 14 juni van 14.00 tot 17.00 uur, georganiseerd door SZMK. Met dit jaar een nog grotere diversiteit aan kramen belooft het weer een gezellige middag te worden. Bij slecht weer zal de zomermarkt binnen plaatsvinden.De toegang is voor iedereen gratis.

Cultuurfonds deelt uit

OOST GELRE - Het bestuur van het Prins Bernhard Cultuurfonds Gelderland heeft aan 146 projecten op het gebied van cultuur en natuur een totaalbedrag van € 409.597 toegekend. In de gemeente Oost Gelre werd 500 euro toegewezen aan Ensemble Voval Pierre Villette voor een herfstconcert. De Sociëteit Grolse Wanten kreeg 2.000 euro voor het inrichten van een permanente tentoonstelling over Grolse wanten, De Sociëteit kreeg daarnaast nog eens 2.500 uit een speciaal fonds: het Coulissenfonds.

Bier Experience opent

Het Brouwhoes, gelegen op het terrein van Erve Kots in Lievelde: terwijl de werklieden nog druk bezig zijn met de laatste loodjes, vertellen Ben en Irma Weenink van Erve Kots over de Brouwhoes Bier Experience. Vrijdag 15 juni is de opening.

B 5

Special Olympics Achterhoek voetbalfeest

Enthousiaste reacties

Door Henri Walterbos

GROENLO - "Ik kreeg de tranen in mijn ogen. Zo mooi om te zien hoe die spelers allemaal genieten. Daar kunnen wij allemaal nog heel veel van leren. Ontroerend mooi om te zien." William Krabbenborg, zaterdagmiddag met zoon Cas aandachtig toeschouwer op het voetbaltoernooi, het grootste onderdeel van de Special Olympics Achterhoek dit weekend, op zijn eigen sportpark Den Elshof. De reacties van toeschouwers zijn eensluidend. Het is volop genieten geblazen met de ruim 400 voetballers. Het gaat hierbij weliswaar niet om genieten van de allermooiste voetbalhoogstandjes, zoals een week eerder op hetzelfde complex tijdens het Internationaal Marveld Toernooi, met topclubs van over de hele wereld, maar wel van een enorme spelvreugde, onuitputtelijke blijdschap en sportiviteit die de voetballers laten zien. Eigenlijk noog veel mooier. "Iedereen is winnaar," zei Daniël van den Berg, trots burgemeester van het Olympisch dorp op Marveld Recreatie, al tijdens het afleggen van de olympische eed, vlak voor de openingshandeling van het grootste sportevenement ooit in de Achterhoek. Hier is niets te veel mee gezegd. "Het is prachtig om te zien en erbij te zijn. Ik heb een speler gezien die de hele wedstrijd alleen maar stond te klappen, maar er zitten ook best wel leuke voetballers bij," vertelt vrijwilliger Pelle Walterbos nog steeds genietend. "Als divisioner houden wij op zaterdag de scores en doelpuntenmakers bij en beoordelen hoe sterk de teams zijn. Zo komen op zondag de sterkere teams tegen elkaar uit en de mindere teams tegen elkaar."

Goud voor Grol/Longa G1

Spelers van Grol/Longa blij na een zwaarbevochten overwinning. Foto: Henri Walterbos

Vervolg van de voorpagina

Warm
Het gehele weekend is het warm. Er wordt tussen de wedstrijden door verkoeling gezocht onder de bomen op en rondom het sportpark. De blijdschap is enorm. "Soms moet je op een veld weleens wachten om te kunnen beginnen omdat spelers elders nog van de muziek aan het genieten zijn en dat even voorgaat. Mooi toch. Het is hun feestje," vertelt Rob Westervoorde in het wedstrijdsecretariaat. Het is mooi om te zien dat na een wedstrijd de spelers elkaar allemaal een hand of high-five geven, ongeacht winst of verlies. Tijdens wedstrijden wordt er zelfs gejuicht als een speler van de tegenpartij scoort. De spelers gunnen elkaar iets. Zo is iedereen blij.

Lovende mails
Namens sv Grol zijn het Ben en Rolf Meuleman die de organisatie van het tweedaagse toernooi op zich namen. Vader en zoon zijn beide betrokken bij het G-voetbal van sv Grol dat een jaar geleden een samenwerking aanging met Longa '30 uit Lichtenvoorde, onder de naam sv Grol/sv Longa '30. Beiden kijken terug op een geslaagd toernooi. "We hebben er ongelooflijk veel energie in gestoken maar dit wel in tienvoud terug gehad door al die blije gezichten die we zagen," vat Ben het toernooi in één zin samen. "Het was leuk om te zien dat een vader met een dochtertje hier rondliep en Grolspeler Basten Overkemping zag lopen, een van de boegbeelden van de Special Olympics; 'Hebben we Basten eindelijk een keer in het echt gezien,' zei de dochter." Meuleman lacht erom. Rolf is al even tevreden over het verloop van het toernooi. Hij is blij met de vele lovende mails die hij op zondag al ontvangen heeft van deelnemende teams. "Wij hebben een superleuke dag gehad. Dat komt mede door jullie inzet," leest Rolf voor. "Daar doe je het voor."

Knappe prestatie
Sluit het G-team Grol/Longa G2 het toernooi af met een zeer verdienstelijke zesde plaats, het eerste team gaat zelfs met de gouden medailles naar huis. "Wat een enorme knappe prestatie," vindt ook burgemeester Annet Bronsvoort, die samen met Olympisch sportster en gouden medaillewinnares Marit Bouwmeester de medailles uit mag reiken. "De thuisploeg heeft de hoge verwachtingen helemaal waargemaakt," steekt presentator Erik Hagelstein tijdens de prijsuitreiking de winnende ploeg een extra veer op de hoed. Het gehele team juicht nogmaals. Ze kunnen er niet genoeg van krijgen.

Column

Volgens de Torenwachter kunnen we het hier nog groener maken

Beste Grollenaren, hebben jullie eigenlijk ook een hekel aan dat soms heel pietluttige gedoe van mensen? Ja, geef toe, jullie denken ook weleens: wat een 'kleine luyden' geleuter, wat een benepenheid, wat een armetierig gedoe, wat een truttigheid. Oké, we zitten wat dat betreft op dezelfde level, zelfde golflengte, want ik heb er eveneens een enorme hekel aan. En dan hebben we dus nu een band, een gemeenschappelijk uitgangspunt. Maar het vervelende is dat ik het vandaag toch even over klein bier, zoals dat heet, wil hebben. Het kan niet anders, althans volgens mij. Liever had ik deze keer gesproken over schuimende glazen bier die in de schaduw van een rustiek gelegen lokaliteit kunnen worden gedronken. Maar nee, truttigheid, benepen gedachten, dat wordt het.

Jullie kennen allemaal wel een tante Tonia die nooit ophoudt te klagen over te veel herfstbladeren op de stoep, over te veel zonlicht in het tuintje omdat de buurman een mooie boom die schaduw gaf maar zo heeft gekapt. En zonder vergunning! En de gemeente doet daar weer niks aan. Tante Tonia is ook verbolgen over het feit dat de gemeente de straat niet schoonveegt na sneeuwbuien en dat het dan spiegelglad is. Tien jaar geleden heeft ze daardoor een val gemaakt en nóg voelt ze de pijn. Die gemeente! Hoewel er nu nog geen sneeuw ligt is tante Tonia toch al ontstemd, want je zult zien dat ze straks weer niet gaan vegen. Maar wel elk jaar belasting heffen! Dag tante Tonia.

We hebben een nieuw en groot parkeerterrein op de Wheme waar alle bezoekers met al dan niet glimmende voitures probleemloos kunnen parkeren als ze naar de Mattelier willen, naar de Markt of naar de kerk. Groots aangepakt, veel plaatsen, strak aangelegd, geen tegel ligt scheef, de afvoer van hemelwater zal ongetwijfeld meer dan goed zijn en verder dus niet zeuren. Of neet dan?

Maar zelf vind ik dat dit mammoetparkeerterrein toch wel erg stenig is, als ik het zo mag uitdrukken. Het is één grote vlakte, strak gelegd maar het is en blijft puur een stenenvlakte. Ja, dat heb je nodig als je auto's wilt parkeren Torenwachter, want je kunt ze toch moeilijk in de kerk plaatsen, hoewel daar op zich wel ruimte voor zou zijn.

Wat ik me afvraag is dit: zou het niet wat groener hebben gekund op dat parkeerterrein? Oké, er zijn wat bomen geplant, maar het zou op de bodem veel groener kunnen door al die heuveltjes en ophogingen enzovoort 'groener' uit te voeren. Ik denk dat met dezelfde kosten een parkeerterrein zou zijn gecreëerd dat er met eenzelfde oppervlakte toch wat vriendelijker uit zou zien. Met zo'n groot terrein moet je toch zoeken naar alternatieven. Het is daarom vind ik zo opvallend omdat in Groenlo de laatste jaren juist prachtige groene gebieden zijn aangelegd, bijvoorbeeld langs de gracht. Je kunt altijd wel zeuren, maar dat is echt mooi.

En het zou nog mooier zijn geweest als dat op het grote parkeerterrein ook zou zijn gerealiseerd. Je kunt vaak met inventiviteit mooiere doelen bereiken.

Nu staan er rond dat terrein nog een aantal panden waarvan de bestemming nog wat onduidelijk is. Als het parkeerterrein nog groter zou worden dan is dat wellicht een ideale mogelijkheid om mijn wens voor een wat 'groener' gebied in te kleuren. Oké, nu hou ik er over op. Ik heb mijn 'klein bier' gezegd en we laten ook de gram en de toorn die tante Tonia tentoonspreidt verder ongemoeid.


Torenwachter

Samenwerking IKGL en Marianum

OOST GELRE - KGL (Industriële Kring Groenlo-Lichtenvoorde) en Marianum maken steeds meer concrete plannen om de samenwerking op te zoeken en te verstevigen. Een eerste stap is het STERA-project dat steeds verder wordt uitgerold en het loopbaanevent van 13 december dat mede dankzij de komst van bedrijven van IKGL een succes werd. Het loopbaanevent had als doel leerlingen met bedrijven en vervolgstudies in contact te laten komen.

De STERA-Leerroute is een netwerk van praktijkopleidingsplaatsen in de techniek voor vmbo-leerlingen. Het bijzondere hieraan is dat leerlingen een belangrijk deel van het programma bij de bedrijven uitvoeren, onder begeleiding van ervaren beroepsmensen. De leerlingen hoeven niet alle lessen te volgen in de theorie- en praktijklokalen van Marianum.

IKGL en Marianum zijn voornemens om de samenwerking nog meer op te zoeken door docentenstages te organiseren in de vorm van een studiedag en door oud-leerlingen en huidige leerlingen te verbinden met de IKGL-bedrijven van Oost-Gelre. Dit gebeurt door middel van snuffelstages, (afstudeer)stages en startersfuncties aan te bieden aan (oud-) leerlingen.

Brouwhoes Bier Experience opent deuren

LIEVELDE - Het Brouwhoes, gelegen op het terrein van Erve Kots in Lievelde, is een waar bierparadijs en, zoals alles van de familie Weenink, tot in de puntjes verzorgd. Terwijl de werklieden druk bezig zijn met de laatste klussen, vertellen Ben en Irma Weenink van Erve Kots over de Brouwhoes Bier Experience die vrijdag 15 juni aanstaande geopend wordt.

Door Kyra Broshuis

Niet meer naar de Randstad
"We zijn in 1998 gestart met het brouwen van ons eigen bier en met het vertrek van Grolsch uit Groenlo waren we toen de enige brouwerij in de Achterhoek en de 35ste brouwerij in Nederland. We hadden al langer de wens om meer te doen met ons bier, geen bierfabriek maar wel een echte Bier Experience. Uiteraard zit in Amsterdam de Heineken Bier Experience maar vanaf vrijdag hoeft men niet meer naar de Randstad; hier zie en leer je alles over het brouwproces op een interactieve en verrassende manier. Het woord 'experience' dekt de lading; het gaat om vier keer de e: Escape, Entertaining, Education en Esthetic."

Unieke interactieve beleving
Voor de interactieve beleving heeft Weenink de samenwerking gezocht met Christof Elsinghorst van IetsAnders.nl en Jan Willem Kolkman van Fiascode uit Zieuwent. Tijdens de korte sneak preview wordt duidelijk dat er echt iets bijzonders en unieks is neergezet in Lievelde. Je valt van de ene verbazing in de andere. Het interieur is, net zoals bij de Stadschpomp in Groenlo, ontworpen door Martijn Keizers en zijn creatieve ideeën stroken uitstekend met de beleving van de Experience. "Het wordt ook nog eens een internationaal gebeuren hier. De Experience is in vier talen (Nederlands, Duits, Engels én Spaans) te beleven."

Groepen
Voor het brouwen zelf heeft Weenink de enthousiaste brouwer Boudewijn Albering in de arm genomen die jarenlang bij Grolsch gewerkt heeft. Voor het horecagedeelte is Tim Wieggers aangesteld die bij Frederik Hendrik in Groenlo heeft gewerkt. "Hij weet dus hoe het moet", lacht Weenink. Het brouwhoes werkt met een kleine kaart en is bij uitstek geschikt voor groepen zoals vrijgezellenfeesten, jubilea en trouwerijen.

Nieuwe dingen ontwikkelen
Aanstaande vrijdag vanaf 18.00 uur is iedereen welkom om te genieten van de allernieuwste toeristische trekpleister van Oost Gelre. "Het is mooi dat we er nu ook een slechtweervoorziening bij hebben. We willen nog veel gaan initiëren vanuit het Brouwhoes, we denken bijvoorbeeld aan een bijzondere bierroute samen met het Achterhoeks Bureau voor Toerisme." Weenink zit nog vol met plannen. "Dat is het mooie van dit vak. Ik blijf altijd bezig met het ontwikkelen van nieuwe dingen. We zijn met dit project gestart toen de Stadschpomp in Groenlo werd opgeleverd. Het sluit allemaal mooi op elkaar aan."

Opening met Curls on Fire
Op vrijdagavond 15 juni wordt de opening gevierd met een optreden van Curls on Fire, zaterdag 16 juni kunnen de gasten terecht van 12.00 tot 18.00 uur op het terras en in het Brouwlokaal. Vanaf dan is de Experience dagelijks geopend vanaf 12.00 uur

Als de testfase volledig is afgerond, is de Experience dagelijks geopend vanaf 10.00 uur . De Bier Experience is gevestigd aan de Eimersweg 4 in Lievelde, bij Erve Kots.

Lotte Hoffman (10) wint verhalenwedstrijd

GROENLO- De 10-jarige Lotte Hoffman uit groep 7 van de Watermolenschool in Groenlo heeft een nationale schrijfwedstrijd gewonnen. Woensdag 13 juni wordt haar eerste boek gepresenteerd met als titel 'Het geheim van de nachtschool'.

Door Kyra Broshuis

'Madelief en Jonas zijn op vakantie in Oostenrijk. Als ze stiekem de berg opgaan, gaat de kabelbaan kapot. Ze kunnen niet meer naar beneden! Moeten ze de nacht echt alleen in de bergen doorbrengen? Gelukkig zien ze lichtjes schemeren tussen de bomen. Maar wat is dat voor een gebouw? En wat doen al die kinderen daar?'

Te laat met de biebboeken
Het boek is geschreven door Maren Stoffels maar het verhaal is bedacht door Lotte. Haar idee is uit honderden uitzendingen uit Nederland en België gekozen door uitgeverij Leopold. Deze uitgeverij organiseert jaarlijks de Geheim-schrijfwedstrijd waarbij het origineelste geheim van een kind wordt verwerkt tot een echt boek. Lotte zat op de app van de bibliotheek en zag de oproep. "Ik was te laat met het inleveren van mijn biebboeken en toen zag ik het bericht over de wedstrijd. We waren net terug van een vakantie in Oostenrijk en daar heb ik allemaal dingen bedacht. Onder andere over de kabelbaan die ik best eng vond. Wat als die kapot zou gaan? Zo is het verhaal eigenlijk ontstaan", vertelt ze.

Gewonnen!
Maanden later kreeg Lotte een brief van de uitgeverij met de mededeling dat ze gewonnen had. "Dat was echt wel heel leuk, ik ben er heel blij mee. Ik ben bij de uitgeverij geweest en heb daar ook de schrijfster ontmoet. We hebben samen taart gegeten en daarna zijn we aan de slag gegaan voor het boek. Ik heb het boek zelf al thuis en het is echt heel mooi geworden."
Woensdag komt de illustrator, Saskia Halfmouw, op school om het boek te overhandigen. Alle klasgenoten van Lotte krijgen een exemplaar. "De schrijfster zelf kan helaas niet komen, ze is net bevallen", zo weet Lotte. De klas krijgt ook een echte illustratieles van Saskia. Lotte had nooit de wens om schrijfster te worden. "Maar dat is nu anders. Nu ik dit verhaal heb bedacht, wil ik toch eigenlijk wel boeken gaan schrijven later. Taal en spelling zijn ook mijn lievelingsvakken op school." Onder leiding van meester Tjeerd gaat vervolgens de hele klas op de foto.

Het geheim van de nachtschool | Maren Stoffels & Lotte Hoffman | Omslagillustratie: Saskia Halfmouw | ISBN 978 90 258 7545 9 | €12,99 | 8+

Grolle - Stelvio: in zeven dagen door acht landen

De wielerfanaten aan de start voor Grolle - Stelvia 2018. Foto: Theo Huijskes

GROENLO - Zaterdagmorgen 9 juni. Al vroeg in de ochtend is het een drukte van belang op de Markt in Groenlo. Omringd door familieleden, vrienden en andere belangstellenden staat een groep van elf wielerfanaten aan de start van een niet-alledaagse fietsuitdaging. Weken van voorbereiding met intensieve trainingen zijn eraan voorafgegaan. Het fietsen van het traject Grolle - Stelvio in Italië, waarbij 1.250 kilometer moet worden weggetrapt en maar liefst acht landen met in totaal 15.000 hoogtemeters worden doorkruist. Het is de bedoeling om in een tijdsbestek van slechts zeven dagen op vrijdag 15 juni de top van de 2.750 meter Passo dello Stelvio in Italië te bereiken. Een uitdaging voor negen recreatieve wielrenners, bijgestaan door twee begeleiders.

Door Theo Huijskes

Het idee voor deze rit ontstond vorig jaar toen de Tristan Hoffman Challenge zich afspeelde op de Passo dello Stelvio. Daarbij waren het Ronald Brockötter, Dennis Rondeel en Harrie Hoitink, die met elkaar afspraken om vanuit Groenlo naar de Stelvio te fietsen en aansluitend de Tristan Hoffman Challenge te rijden. In verband met drukke werkzaamheden en diverse persoonlijke verplichtingen werd de voorbereiding geen succes. Daarop werd besloten het plan om naar de Stelvio te fietsen door te schuiven naar het voorjaar van 2018.

Grondige voorbereiding
Afgelopen winter werd de groep geformeerd die de monsterrit moet gaan voltooien. Naast de drie initiatiefnemers zijn dat Arnold Harbers, Eddy Lamers, Hans Hoitink, Marcel Pasman, Robert te Maarssen (allen lid van de Ren- en Toerclub Groenlo) en René Wellink (lid van de Wielertoerclub Keitrappers uit Lichtenvoorde). De groep wordt begeleid door het duo Ivo Versteegen en John Ligtenberg. Eerstgenoemde verzorgt de medisch-therapeutische ondersteuning en laatstgenoemde gaat mee voor de mentale ondersteuning.
"De voorbereiding was meer dan grondig", vertelt Harrie Hoitink. "Afgelopen maanden hebben we, naast de trainingen bij de club op de dinsdag- en donderdagavond, vele lange ritten gemaakt in de weekenden. Sommige renners reden zelfs afstanden van ruim 200 kilometer op een dag. Iedereen is goed getraind. Voor elke dag is een route uitgestippeld, die voert over mooie landelijke weggetjes en door schilderachtige dorpjes. Ook zijn in de voorbereiding alle hotels vastgelegd en pauzeplaatsen besproken."

Zware bergritten
De eerste etappe gaat naar Valkenburg en is 200 km lang. "Deze rit is de vlakste van alle ritten", geeft Harrie Hoitink aan. "Vervolgens rijden we de tweede etappe door België en die eindigt na 187 km in de steile Luxemburgse heuvels in het schilderachtige plaatsje Esch-sur-Sûre. Etappe drie (171 km) gaat door het zuiden van Luxemburg en het glooiende Noord-Franse platteland. Eindpunt is Rémilly in de buurt van Metz. Vanaf de vierde etappe krijgen we de zware bergritten. Deze 189 kilometer lange rit - op dinsdag 12 juni - telt maar liefst 2.000 hoogtemeters. De hoogste berg is hier de Col le Bonhomme met zijn ruim 1.000 meters. In de vijfde etappe verlaten we Frankrijk en komen we in het zuiden van Duitsland, waar we dwars door het Schwarzwald rijden. Etappe zes en zeven zijn loodzwaar. Langs de Bodensee rijden we door Zwitserland, waarna de bergen in Oostenrijk opdoemen. Eindpunt is het skidorp Sankt Anton am Arlberg, op 1.300 meter hoogte. De laatste etappe is vergeleken met de vorige etappes de kortste met 144 kilometer. Maar hier zit wel de slotklim in: de mythische Passo dello Stelvio in Italië. In deze laatste etappe zitten bijna 4.000 hoogtemeters en gaat het regelmatig met 12% omhoog."

Italiaans startschot
Na een kort toespraakje van woordvoerder Dennis Rondeel, was het zaterdagmorgen de met Italiaans bloed gezegende Fons Monasso, die de wielergroep zowel in het Nederlands als in het Italiaans uitgeleide deed met een humoristische peptalk. Na het afknallen van confetti door de kinderen van de deelnemende wielrenners was het dan uiteindelijk zover. Het laatste aanmoedigingszetje werd om exact 9.00 uur gegeven door het carillon van de Oude Calixtuskerk in Groenlo.
Voor de elf sportmannen een geweldige, maar ook loodzware tocht. Belangstellenden kunnen hen volgen via de Facebookpagina facebook.com/grollestelvio2018. Hierop doet men dagelijks verslag van de tocht en is ook dagelijks een livetrack te zien, zodat iedereen precies kan zien waar men zich op een bepaald moment bevindt.

Clinic Kaak Kanonsloop

In veertien trainingen klaar voor de loop in oktober

GROENLO - Op donderdag 5 juli start de Kaak Kanonsloop clinic. In veertien trainingen worden deelnemers voorbereid op de vijf en tien kilometer van de Kaak Kanonsloop, die dit jaar gehouden wordt op 7 oktober. Na vier voorgaande clinics met gemiddeld zo'n 80 deelnemers is de organisatie nu toe aan de vijfde editie.

Geschikt voor elk niveau
De trainingen starten steeds op de donderdagavond om 19.30 uur, bij de Willibrordusschool aan de Karel Doormanstraat te Groenlo. Ze zijn geschikt voor zowel de beginnende loper als de ervaren loper: er zijn verschillende groepen zodat iedere loper op het eigen niveau kan trainen. De clinic is uitermate geschikt voor wie wil beginnen met hardlopen. En bovenal, aldus een woordvoerder: "De trainingen hebben altijd een plezierig karakter."
Er wordt tijdens de trainingen ook gezocht naar afwisseling met een bootcamptraining.

Pakket
Na afloop van iedere training staat er wat lekkers voor de deelnemers klaar. Deelname aan de clinic kost 60 euro. Hiervoor krijgt men, naast de veertien trainingen, een shirt, een trainingsschema, gratis inschrijving bij de Kaak Kanonsloop, koffie en/of thee.

Informatie
Inschrijven kan via www.lvggroenlo.nl. Voor meer informatie kan men ook mailen naar kanonsloopclinic@outlook.com of bellen naar 06-13976976.

OOgenblik na de raad van 5 juni

Afgelopen week stond vervanging van kunstgrasvelden bij de SV Grol op de agenda van de Raad. Kunstgras is in het afgelopen jaar onderwerp geweest van heftige discussies waarbij in ieder geval 1 ding duidelijk is geworden: we moeten de gezondheidsrisico's goed in kaart brengen.
Jammer en onverstandig is het dan ook van het College om met stoom en kokend water een besluit door de Raad te laten goedkeuren; dit terwijl er in augustus belangrijke onderzoeksresultaten te verwachten zijn wat betreft de gezondheidsrisico's van kunstgras. Je zult maar in de schoenen staan van de verantwoordelijk wethouder. Wat te doen wanneer uit de resultaten blijkt dat de mat niet meer gebruikt kan worden?
Daarnaast is het gebruik van kunstgras binnen de KNVB vanwege voetbaltechnische redenen niet onomstreden. Juist afgelopen week bleek uit verschillende publicaties dat het gebruik van kunstgras binnen de bond nog eens goed wordt bekeken.
Het College heeft er geen blijk van gegeven dat echt geprobeerd is dit dilemma met de KNVB te delen maar schermde enkel met het argument dat bij niets doen het veld zou worden afgekeurd. Uiteindelijk is door de stevige argumentatie vanuit de oppositie bewerkstelligd dat er voor de SV Grol een financiële prikkel is om in plaats van kunstgras over te gaan tot aanleg van een toplaag van kurk. Bij gebruik van kurk wordt in plaats van 230.000 euro een bedrag van 265.000 beschikbaar gesteld. Hiermee is het wel bijzonder dat het College het al dan niet duurzaam gebruiken van een voetbalmat laat afhangen van de afwegingen van de SV Grol en dat terwijl duurzaamheid toch juist een speerpunt van het College is. Bovendien wordt Grol dan verantwoordelijk in geval het veld wordt afgekeurd i.v.m. het gebruik van rubber.
Het was verder erg opzichtig en gênant dat de voorzitter van de SV Grol openlijk contact zocht met leden van het College tijdens de schorsing van de vergadering. Raad en College moeten ongehinderd hun werk kunnen doen. Het wisselen van argumenten in een openbare raadsvergadering in achterkamertjes past hier in het geheel niet bij en is aan te merken als (niet) integer gedrag.

OOG heeft tijdens het vragenuur een vraag gesteld over het woonwensenonderzoek dat in Harreveld van start is gegaan. Het gaat om een pilot die door onze voormalige OOG-Wethouder is geïnitieerd. OOG is erg benieuwd naar deze resultaten en is blij met de toezegging dat deze pilot een vervolg kan krijgen in andere kernen mits men daar binnen de betreffende kern hiertoe het initiatief voor neemt.

8 / 38

Zonnebloem Groenlo verkoopt weer loten

GROENLO - Ook in 2018 verkoopt de afdeling Groenlo van de Zonnebloem weer loten. De opbrengst komt ten goede aan het vrijwilligerswerk van de organisatie. En de mensen kunnen er ook nog eens aantrekkelijke prijzen mee winnen.

De Zonnebloem is er voor jong en oud. Lichamelijke beperkingen, ziekte, ouderdom. Al deze dingen kunnen ervoor zorgen dat iemand vaak alleen is en graag een bezoekje ontvangt van een vrijwilligster. Daarnaast is het soms mogelijk om met hulp van een vrijwilligster en/of een aanpassing een bepaalde activiteit te bezoeken. Om dit alles te kunnen organiseren heeft de Zonnebloem geld nodig. Vrijwilligsters van de Zonnebloem Groenlo gaan daarom op woensdag 27 juni weer op pad voor de jaarlijkse huis-aan-huis-verkoop van de Zonnebloemloten. Met het kopen kunnen mensen het vrijwilligerswerk van de Zonnebloem steunen.
Iedereen die een of meerdere loten koopt wint in elk geval veel dankbaarheid van de gasten die weer kunnen genieten van een activiteit. Maar een koper kan ook zomaar de gelukkige winnaar worden van een van de vele andere prijzen.

Niet thuis, geen nood
Wie de lotenverkoper aan de deur misloopt, kan contact opnemen met de Zonnebloem. Dit kan via het contactformulier op de website. Maar men kan ook loten kopen op de Groenlose braderieën van 29 juli en 12 augustus.


www.zonnebloem.nl/groenlo

Op volle kracht vooruit!

Nadat in de raadsvergadering van 8 mei de wethouders van CDA en VVD waren geïnstalleerd en het ambitieuze coalitieprogramma van CDA en VVD was vastgesteld, vond op 5 juni de eerste reguliere raadvergadering van deze nieuwe raadsperiode plaats. Een raadsvergadering waaruit duidelijk bleek dat de coalitie een frisse, nieuwe windrichting door het gemeentehuis en raadzaal laat waaien!

'Op volle kracht vooruit!' is de titel van het coalitieprogramma van CDA en VVD. Oost Gelre is een prachtige gemeente waar we trots op mogen zijn. Oost Gelre heeft in potentie economisch en sociaal een hele sterke positie in de regio. Dit komt in hoofdzaak door de enorme ondernemingszin en het grote zelf-organiserend vermogen van de burgers van Oost Gelre. Dit blijven CDA en VVD op alle fronten faciliteren en stimuleren. Dat betekent openstaan voor samenwerking, vertrouwen durven geven en 'loslaten'. Deze 'mind-set' is voor de coalitie leidend, maar voor sommige oppositiepartijen wel erg wennen. Dat bleek in de raad van 5 juni.

Kurk of rubber
Door het intensieve gebruik is de toplaag van het kunstgrasveld van SV Grol aan vervanging toe. Dit kost veel geld, dat de club niet alleen kan betalen. Daarom heeft SV Grol de gemeente om een financiële bijdrage gevraagd. De gehele oppositie wilde SV Grol deze bijdrage geven, onder voorwaarde dat ze verplicht worden kunstgras met kurk-korrels aan te leggen. Kunstgras met rubber-korrels werd door de oppositie in de ban gedaan. Kunstgrasvelden is zeer specialistische materie. Daar hebben individuele raadleden, ook die van de oppositie, geen verstand van. Schoenmaker blijf bij je leest! Laat de keuze over aan specialisten i.c. die SV Grol hierin adviseren. Op initiatief van de coalitie is besloten het krediet (€2,3 a €2,65 ton) beschikbaar te stellen en de keuze voor het soort kunstgrasveld inderdaad bij de SV Grol te laten. Zo spoedig mogelijk zal het college voor alle (kunst)grasvelden en sportaccommodaties een toekomstbestendig investeringsplan opstellen, zodat raad en de sportverenigingen weten waar ze aan toe zijn.

Eiland
Zoals in de inleiding al aangegeven heeft Oost Gelre in potentie economische en sociaal een hele sterke positie in de regio. Dit bied kansen, die alleen optimaal benut kunnen worden door in de regio goed en daadkrachtig samen te werken met de andere Achterhoekse gemeenten, ondernemers en onderwijsinstellingen. Dat is een must! De coalitie zal hier de komende jaren stevig op inzetten en haar rol regionaal opeisen. Doe je dit niet, dan kom je als Oost Gelre figuurlijk op een 'eiland' te staan, en dat willen we niet. Het is dan ook logisch dat we als Oost Gelre instemmen met een nieuwe versterkte samenwerkingsstructuur binnen de regio Achterhoek. Maar zo logische was dit voor OOG en D66 niet. Zij geven aan samenwerking belangrijk te vinden, maar wanneer het concreet wordt en ze uit hun 'comfortzone' moeten komen, gaan de hakken bij hen in het zand en is het consequent 'NEE'.

Gelukkig dat de coalitie en de andere oppositiepartijen wel regionaal durven samen te werken; voor het belang van Oost Gelre, op volle kracht vooruit!

Nieuws uit de kerken

Fractie CDA Oost Gelre

Niek Bragt, n.bragt@oostgelre.nl
Carla Heming 0544-465506
Ruud Krabbenborg 06-20521539
Theo Krabben 06-10731186
Walter Leemreize 06-22540413
Dennis van Loon 06-49710504
Rene Plaggenburg 06-53395335

'Het is heel erg leuk hier'

Het team uit Heesch op Marveld. Foto: Ferry Broshuis

Special Olympics-team uit Heesch geniet volop

Door Ferry Broshuis

GROENLO/REGIO - Terwijl de muziekformatie 'UT Natte Mondstuk' uit Zeddam vrolijke noten blaast, zijn honderden en nog eens honderden deelnemers aan de Special Olympics Achterhoek zich zaterdagavond druk aan het vermaken op Marveld Recreatie. De ruim 2000 deelnemers aan dit fantastische en sportieve festijn voor mensen met een verstandelijke beperking hebben net gegeten en maken zich op voor een vrolijk avondfeest. Zo ook een team uit Heesch bij Oss uit Noord-Brabant.

De burgemeester van het Olympisch dorp: Daniël van den Berg. Foto: Ferry Broshuis
Foto: Ferry Broshuis

Plezier
Met zijn zessen zijn ze, vier sporters en twee begeleiders. Die doen mee aan de gymwedstrijden die zaterdag al in Doetinchem werden gehouden en zondag verder gaan. De diverse sportonderdelen zijn verspreid over heel wat locaties in de Achterhoek, maar de centrale verblijfplaats is bij Marveld Recreatie, waar ze dergelijke aantallen mensen gemakkelijk en professioneel kunnen opvangen. Het dit jaar 50 jaar bestaande recreatiepark is ook voor dergelijke festijnen een ideale locatie. Zondag gaat het ook om de medailles die te winnen zijn. Maar de groep uit Heesch lijdt daar niet onder. "Ik heb geen zenuwen; meedoen is het belangrijkste", zegt Mark, samen met Nienke, Esther en Josefien de gymnasten, begeleid door de coaches Demi en Vicky. Ze genieten met volle teugen. Ze hebben ook net heerlijk gegeten, een lekkere gehaktbal met aardappelschijfjes en groente en ook nog een ijsje. Dat willen ze wel even zeggen. De coaches vertellen dat er bij het onderdeel gymnastiek in totaal 54 deelnemers zijn. Zondag gaat het voor de medailles, maar nu moeten ze van de avond genieten. Ze hebben er hard voor getraind, maar nu is er ontspanning en ze lachen vrolijk.

Burgemeester
Dan komt een man voorbij met een ambtsketen om. Het is de burgemeester van deze avond. Het is Daniël van den Berg, 34 jaar oud, en hij moet straks in de grote tennishal de vlag officieel overhandigen aan de mensen uit Den Haag, want daar wordt over twee jaar de volgende Special Olympics gehouden.
Of hij zenuwachtig is? Nee hoor, ook hij heeft er plezier in. Het valt op hoe alle deelnemers genieten en ze hebben eigenlijk nauwelijks tijd om wat te vertellen. Ze zijn op weg naar de grote tennishal om de officiële dingen die gedaan moeten worden mee te maken, of naar de grote zalen waar het feest en de polonaises inmiddels in volle gang zijn. En dat allemaal met heerlijke en aansprekende muziek erbij, je wordt er gewoon in meegezogen.
Het team van Heesch uit Oss heeft al heel lang flink geoefend. Ze gaan zich ook zondag weer krachtig presenteren, maar nu is er eerst dus feest. Dat duurt overigens niet te lang want morgen moeten ze wel fit zijn. Maar zenuwachtig? Nee!

Kroamschudden in dierenpark De Halve Maan

Genieten van jonge dieren in het dierenpark in Groenlo. Foto: PR

GROENLO - Het is een mooie traditie van de Stichting Dierenpark De Halve Maan: het kroamschudden in de lente/zomer zodat iedereen kennis kan maken met de jonge dieren en een kijkje kan nemen in de dierenverblijven.

Door Kyra Broshuis

In het fotoalbum
Zoals bekend is de instandhouding van dit prachtige park in hartje Groenlo in handen van vrijwilligers. Dankzij donaties van verschillende bedrijven en particulieren is het mogelijk dit unieke stukje Groenlo te behouden. Wie is er niet als klein kind al met vader en moeder of opa en oma aan de hand meegenomen om bij de hertjes te kijken? In menig Grols fotoalbum zal het dierenpark een belangrijke plek innemen.

Lammetjes, geitjes en een ezeltje
Voor de allerkleinsten, en natuurlijk alle liefhebbers van het park, is er zaterdag 23 juni aanstaande de mogelijkheid om de jongste aanwas te bewonderen. De afgelopen maanden zijn er lammetjes, geitjes en verschillende kuikens geboren of uit het ei gekropen. Als klap op de vuurpijl werd op 25 mei een prachtig ezelsveulentje geboren. Oppervrijwilliger Bennie Klein Tank wijkt tijdens de geboortegolf geen moment van de zijde van de aanstaande moeders. Ook al is het midden in de nacht, Bennie is aanwezig om alles in goede banen te leiden. Uiteraard is hij er ook bij tijdens het kroamschudden, net als de vele andere vrijwilligers. Tijdens het kroamschudden is ook het nieuwe dierenverblijf te bewonderen.

Wie bedenkt de mooiste naam?
De kinderen krijgen die dag een kleurplaat waar mooie prijzen mee te winnen zijn. En er ligt ook een prijs te wachten voor de bedenker van dé naam voor het jonge ezeltje. De naam moet beginnen met een S en het veulentje is een meisje. Wie bedenkt de mooiste naam?
Zaterdag 23 juni van 10.00 tot 12.00 uur is iedereen van harte welkom voor het kroamschudden. Ranja en beschuit met muisjes staan klaar. "We hopen dat we heel veel mensen kennis kunnen laten maken met onze jongste dieren. We verwelkomen jullie graag!" zegt Imelda te Boome namens de vrijwilligersgroep.

ZSOM week 24

GROENLO - In week 24 zendt de ZSOM de volgende programma's uit op verschillende momenten in De Molenberg.

ZSOM Regiojournaal

Knollentrekkers Borculo
Op 1 mei bestond Egerländerkapel de Knollentrekkers uit Borculo precies 70 jaar. Op 20 april werd de nieuwe naam van de kapel bekend gemaakt: De Borchländer Musikanten. Op 22 april vond er een muziekfestival plaats met optreden van onder andere de jubilerende kapel. Deze week het derde deel van dit concert.

'Ja Zuster, Nee Zuster'
In 2016 werd in het openluchttheater 't Galgenveld te Borculo een bijzonder openluchtspel opgevoerd en wel 'Ja zuster, nee zuster'. Het publiek ging terug in de tijd met bekende liedjes, gezongen door zuster Klivia en de patiënten. Wie kent er niet 'Mijn Opa', 'De kat van ome Willem', 'Duiffies' en 'Een stekkie van de fuchsia'. Toneelvereniging Ons Genoegen en Buurtvereniging Dijkhoek hadden de stoute schoenen aangetrokken om een combinatie van de film en de musical om te toveren tot een openluchtspel. Deze week bij de ZSOM het eerste bedrijf.

Kijk ook op www.zsom.nl
Op onze website kunt u kijken naar verschillende reportages en natuurlijk het weekjournaal

Buitenspeeldag 2018 succesvol verlopen

Natuurlijk werd ook de Grolse gracht betrokken bij de Buitenspeeldag 2018. Foto: Arjan Paf

GROENLO - Woensdagmiddag 6 juni, tijdens de vijfde editie van Buitenspeeldag Groenlo stroomde de Maliebaan wederom vol met honderden kinderen. Het was ook fantastisch weer om buiten te spelen.

Na een beker koele ranja en een stuk fruit konden de kinderen kiezen uit heel veel te gekke sporten en activiteiten. Vol enthousiasme stonden de vrijwilligers van HV Grol, Groenlose Tennisclub, VV Grol, Hit It Dance Centre, Karate Mu-Chin en Rap & Snel hun sport uit te leggen aan de jongens en de meisjes. Scouting Groenlo had er ook dit jaar weer werk van gemaakt om een uitdagend spel te creëren, zo konden de kinderen onder andere vlotten bouwen en met touwen over de gracht lopen. Om heerlijk af te koelen stond er dit jaar een twintig meter lange buikschuifbaan, die dankzij de hulp van de Brandweer Groenlo vol water was. Kanovaren op de gracht, pony rijden, voetballen in een bubblebal en tot slot de allergrootste uitdaging; de top van de klimtoren bereiken.
De kleine kinderen konden zich weer prima vermaken op het Pindakaasplein, dat dit jaar geheel georganiseerd en geleid werd door leerlingen van het Graafschap College. Hier konden de allerkleinsten springen op een springkussen, ze konden zich laten schminken en verkleden, vingerverven of ze namen een duik in de ballenbak.
Myra van Het Lepelatelier stond met een tiental schildersezels aan de rand van de gracht en hier werden de fraaiste kunstwerken geschilderd.
Voor de ouders was er in de schaduw van de bomen een rustplekje gecreëerd met koffie en thee en daar konden de kinderen ook een ijsje kopen.

Tijdens deze middag zijn er foto's gemaakt, deze foto's kun je bekijken op de Facebookpagina van de Buitenspeeldag Groenlo.

De organisatie bedankt alle vrijwilligers voor het helpen. En KDV Pindakaas, Paf interim & advies, Tesli Kindermode, Poelhuis Promo, Groenrijk Groenlo en Jantje Beton voor de financiële bijdragen. Emté, Albert Heijn, Deco Home Lammers, Marveld Recreatie, Kolkman Brandstoffen, Steam Entertainment, Drukkerij Maarse, Roes Montage, De Bekke Verhuur, Kaak EventRent, EP: Groot Zevert, en Zwolse en Grolse basisscholen worden bedankt voor de materiële bijdragen.

Column

Vis, bier en komkommers

Als het goed is - of misschien wel niet zo goed - sta ik deze week op woensdag de 13e op pagina 13 in de krant. Althans in de Groenlose Gids. In de Elna weet ik het niet, wel van de datum maar niet van de pagina. De Lichtenvoordse redactie is nog onvoorspelbaarder dan de Groenlose.

En dan is het altijd nog afwachten wat de eindopmaak doet met de pagina-indeling. De beelddenkers enzo.
Op het laatste stuk van het krantentraject naar de deurmat of de buitenbus heb ik geen invloed meer.

En inhoudelijk is dat soms vervelend, voor mij dan. Want soms schiet me iets te binnen terwijl de krant al naar buiten geschoten is. Te laat voor een printcorrectie, maar op het web kan ik het altijd blijven veranderen.

De papieren versie is op een (on)bepaald moment definitief; maar die wordt langzaam wel onleesbaarder door de vette vlekken van de vis die erin verpakt wordt.
Dat laatste gebeurt trouwens bijna nooit meer, volgens mij, maar dat is gewoon zo'n uitdrukking van vroeger.
Net zoals 'de vis wordt duur betaald'. Maar dat heeft hier weer niet echt wat mee te maken.

Focus. Van vis naar bier. Het is allebei food. In Lievelde opent deze week de Bier Experience. Oftewel Beer Ervaring. Ik kan behoorlijk Nengels. Mooi, twee talen in één naam. En dan het eerste deel Nederlands en het tweede deel Engels, of andersom, net zoiets als Brain Klein Mengerinck (mocht iemand echt zo heten, puur toeval).

Dit is niet alleen maar komkommernieuws, dit past in de context en het frame van de verengelsing. In het onderwijs en in de media en overal.
Komkommers (ook al food, wat een rode draad toch weer) hebben trouwens een onprettige bijsmaak. In de media maar ook in de supermarkt.

Het grootste komkommernieuws is er helaas niet, want we doen niet mee aan de WK.
Wij zijn de ongelukkigen, de kijkers met een beperking, de programmatisch uitgedaagden. Die mensen met een zogenoemde beperking hadden trouwens het afgelopen weekend meer plezier in het voetbal dan de meeste miljonairs zonder beperking de komende weken zullen hebben.

Terug naar boven: op welke pagina ik ook sta, het zou zomaar eens de laatste keer kunnen zijn. De strijd om de leescijfers, clicks en likes is hard. In dat geval: het waren ruim vier mooie jaren.

Wie er in ieder geval niet voor het laatst in zal staan, is Bennie Jolink. Niet normaal hoe vaak hij in deze krant staat. Ik had een ex-collega beloofd dit nog even te melden.

Wat mij betreft, gewoon tot volgende week. Eerst nog even werken aan de definitieve versie van deze column, voor online.

Eerste Grolse Gedichtenroute van start

De familie Wicherink met 2e van rechts gids Rik Gockel bij het beroemde gedicht van Willem Wilmink. Foto: Ferry Broshuis

Familie Wicherink geniet met volle teugen

GROENLO - Vanaf 2015 zijn er in Groenlo vijftien gedichten geplaatst op panden en karakteristieke plekken in de binnenstad en net daarbuiten. Er is nu ook een gedichtenroute.

Op initiatief van Rik Gockel is er destijds een werkgroep geformeerd, waarin naast hem ook Mark Ebbers en Ferry Broshuis zitting hebben. De groep heeft contacten gelegd met aansprekende dichters, met eigenaren en gebruikers van panden en natuurlijk ook met de gemeente. Zoals gezegd heeft dat geresulteerd in een tussenstand van vijftien - gewaardeerde en tot de verbeelding sprekende - gedichten op evenzoveel markante plekken en gebouwen.
Afgelopen zondag werd begonnen met de eerste gedichtenroute. De familie Wicherink uit Groenlo, voor een familiedag bijeen, kreeg als eerste de wandeling, de route en de uitleg daarbij. Het 'poëziepakket' werd verzorgd door de heren Gockel en Broshuis. De familie Wicherink was enthousiast en vol bewondering.
Het is een breed palet aan gedichten dat inmiddels de gevels siert en de komende tijd zullen er nog enkele worden bijgeplaatst. Ook Grolse dichters hebben bijgedragen en ook hun creaties zijn te bewonderen. De route duurt ongeveer anderhalf uur en er kan desgewenst onderweg een stop worden gemaakt. Op de route liggen diverse horeca-etablissementen. De gedichtenroute is een aanvulling op het al aanwezige aanbod voor toeristen en andere geïnteresseerden. Informatie staat op de site grolsegedichten.nl en is ook via de VVV verkrijgbaar.

Vierde editie Vrije Slag door Grolle

Foto: PR

GROENLO - Op zaterdag 23 juni grijpen enthousiastelingen voor de vierde keer de kans om Groenlo van een heel uniek gezichtspunt te bekijken, namelijk vanuit de Grolse gracht. Wie willen en durven er dit jaar mee te doen? Voor kinderen tot en met 12 jaar is deelname gratis.

Sinds 2015 is de Vrije Slag door Grolle een gegeven. Vorig jaar kende de zwemtocht zo'n 200 deelnemers en een veelvoud aan toeschouwers. Zwemmers starten en finishen bij de Boompjeswal in Groenlo.

Vier afstanden
De zwemmers kunnen kiezen uit vier verschillende afstanden. De 350 meter is speciaal voor de jeugd tot twaalf jaar. Ze mogen deze afstand gratis zwemmen. "Een perfecte afstand om bijvoorbeeld met een vriendje of vriendinnetje of met de hele klas aan mee te doen. We zorgen voor toezicht in het water en de waterkwaliteit wordt uitgebreid getest. Misschien trekt dit ook de vaders en moeders over de streep die het zwemmen in de gracht nog een beetje spannend vinden. We hopen dat veel basisschoolkinderen zich aanmelden", laat de organisatie weten.
De tweede afstand is de 1500 meter, dit is een 'half rondje gracht'. Er kan ook gekozen worden voor een 'heel rondje gracht', dat is 2300 meter. "Dat is de afgelopen keren de meest favoriete afstand gebleken. Mensen willen graag een keer de hele gracht rondzwemmen." Voor de echt geoefende zwemmers is er ook de afstand van 4600 meter, twee keer de gracht rond. "Dat is pittig hoor, echt iets voor triathlonzwemmers, de zwemmers van de ZVG en andere clubs. Zij gaan meestal voor deze afstand."
De start van de 4600 meter is om 14.00 uur, de kinderafstand van 350 meter start om 14.05 uur, de 1500 meter start om 14.45 uur en de 2300 meter om 14.30 uur. Inschrijven kan vanaf nu via www.devrijeslagdoorgrolle.nl.

'Gezellig en compact'
Het bestuur van het evenement bestaat ook dit jaar uit Arno van Wees, Monique Wassink, René Penterman, Wilfred Kristen en Klaas Hofstra. Ook deze vierde editie wordt volgens hen opnieuw gezellig en compact: "We gaan weer voor een compleet evenement op de Boompjeswal. Rockcafé Taste zorgt weer voor muziek en drankjes, voor kleedruimte wordt gezorgd, met dank aan onze hoofdsponsoren Badisign Groenlo en Nolte Keukens Groenlo."

VIP's
Ook dit jaar is het mogelijk om een VIP Arrangement af te nemen. De prijs is 100 euro voor twee personen. Daarvoor krijgt men een prachtige zitplaats op het VIP-terras met uitzicht op de start en finish, een welkomstdrankje, gratis hapjes en drankjes tijdens de zwemtocht en livemuziek. Daarnaast kunnen dan nog twee personen gratis deelnemen aan de Vrije Slag door Grolle.

Aanmelden voor deelnemers en vrijwilligers
Ook voor dit jaar verwacht de organisatie weer veel inschrijvingen. "Het weer is de laatste tijd gunstig, het water is goed op temperatuur. Als er nog mensen zijn die als vrijwilliger willen bijdragen aan het evenement, zijn ze meer dan welkom. Het gaat dan om het opbouwen van het terrein, controle bij de gracht en hulp bij het inschrijven." Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden per mail via info@devrijeslagdoorgrolle.nl.

Vrijwilligerscafé Oost Gelre: verhelderende verhalen maar matige opkomst

Belangstellenden tijdens het door de gemeente Oost Gelre georganiseerde vrijwilligerscafé. Foto: Theo Huijskes

Coalitie gaat vrijwilligerswerk extra ondersteunen

Door Theo Huijskes

OOST GELRE - "In het nieuwe coalitieakkoord 2018-2022 hebben wij laten vastleggen dat wij in de komende jaren het vrijwilligerswerk binnen deze gemeente extra breed gaan ondersteunen. Daarbij wordt ernaar gestreefd om alles wat direct en indirect met dit voor de gehele samenleving van onschatbare waarde zijnde werk te maken heeft, toegankelijker en met name eenvoudiger te maken. Zo willen wij gaan inventariseren waar vrijwilligers tegenaan lopen, waardoor de daadwerkelijke uitvoering van dit werk blokkeert. In het verlengde daarvan zal er een gemeentelijk servicepunt komen met één aanspreekpunt."

Dit zei CDA-wethouder Jos Hoenderboom, maandagavond samen met collega VVD-wethouder Bart Porskamp aanwezig bij het in de Hamalandhal in Lichtenvoorde door de gemeente Oost Gelre georganiseerde vrijwilligerscafé. Er was geen sprake van een massale opkomst, maar het voor de bijeenkomst gereserveerde zaaltje was redelijk goed bezet met vooral vertegenwoordigers van kleine verenigingen en organisaties. "Dat wij met twee collegeleden aanwezig zijn, geeft al aan hoe belangrijk wij het vrijwilligerswerk in deze gemeente vinden", aldus Hoenderboom, die kort na zijn openingswoord met collega Porskamp al weer vertrok in verband met andere vergaderverplichtingen.

Een vrijwilligersbolwerk
"Wat willen wij beginnen zonder vrijwilligers? De gemeente Oost Gelre staat weliswaar bekend vanwege haar grote vrijwilligersbolwerk, hetgeen met name tot uiting komt bij kleine en grote evenementen, maar het is oppassen geblazen dat er niet teveel afhaken zonder dat daar aanvulling van anderen tegenover staat." Volgens Hoenderboom komt de maatschappij stil te staan zonder vrijwilligers. "Maar tegelijkertijd wordt er op hen, en dat zeker in de huidige tijd, een groot, intensief beroep gedaan. Kijk alleen nog maar eens naar de bijkomende administratieve rompslomp. Samen hebben wij er daarom voor te zorgen dat het aantrekkelijk en bovenal uitnodigend blijft om dat voor de gemeenschap belangrijke werk te doen. Signalen die ons daarbij kunnen helpen, zijn van harte welkom."

Vrijwilligersverzekering
Was het Karin ten Heggeler, die namens de gemeente Oost Gelre de verschillende sprekers inleidde en bedankte, Arjan Mengerink, senior accountmanager bij Achmea, deed een boekje open over de door de gemeente Oost Gelre afgesloten vrijwilligersverzekering. Uit de reacties van de aanwezigen bleek dat deze verzekering voor verenigingen en organisaties, die praktisch alleen maar met vrijwilligers hebben te maken, veel meer mogelijkheden biedt dan dat men zich dat ooit heeft kunnen realiseren. Uit de uitgebreide toelichting van Mengerink, waarbij hij gebruik maakte van tal van voorbeelden uit de vrijwilligerspraktijk, kwam duidelijk naar voren welke verzekeringen er zoal van toepassing zijn en wat daarvan de (vele) mogelijkheden zijn.

Inspiratiesessie
Tijdens een boeiende door Roel Hazenberg, projectcoördinator Gelderse Sportfederatie, verzorgde inspiratiesessie kwam naar voren dat de drie belangrijkste knelpunten bij verenigingen c.q. organisaties zijn: 1) vrijwilligers, 2) leden en 3) financiën. Hazenberg liet daarbij weten dat leden op het punt staan om de eerste plaats van de vrijwilligers over te nemen.
"Steeds meer verenigingen klagen over een tekort aan leden, waardoor het voortbestaan in het gedrang komt, om het vervolgens nog maar niet te hebben over de financiële problemen." Uit het betoog van de projectcoördinator kwam verder duidelijk naar voren dat het werven van vrijwilligers alleen succesvol kan zijn wanneer dat gebeurt via een rechtstreekse, persoonlijke benadering. Daarbij en passant gebruik makende van een uitspraak van voetbaltrainer Guus Hiddink:
'Als je iets gedaan wilt krijgen, moet je de drukste mensen binnen de club benaderen. Die hebben het druk, maar maken altijd tijd vrij!'

Welgelegen Groenlo in de race voor terrasprijs

Het terras van Welgelegen in Groenlo. Foto: Theo Huijskes

Als enige horecabedrijf in de gemeente Oost Gelre

Door Theo Huijskes

GROENLO - Stadscafé & Boothuis Welgelegen in Groenlo is in de race voor de terrasprijs 2018. Deze in de horecawereld zeer populaire wedstrijd wordt georganiseerd door Misset Horeca. Het terras van Welgelegen, gesitueerd tussen het Stadscafé en het Boothuis en grenzende aan de stadsgracht, is het enige terras in de gemeente Oost Gelre dat nog meedingt om één van de prijzen. Op dit moment is er een eerste selectie van 100 terrassen verspreid in geheel Nederland bekend, waarvan Welgelegen deel uitmaakt.

Ton en Daniëlle Fox, de exploitanten van het in de maand mei 2015 geopende en sedertdien behoorlijk aan de weg timmerende horecabedrijf, vinden het niet alleen uit zakelijk oogpunt belangrijk dat men zo hoog mogelijk eindigt, maar ook als toeristisch uithangbord voor het vestingstadje Groenlo, de gemeente Oost Gelre en de Gelderse Achterhoek.

Grondige jurering
Dat er bij de jurering van de nu nog in de race zijnde 100 terrassen in geheel Nederland geen sprake is van nattevingerwerk, is gelet op de vooraf vastgestelde procedure wel duidelijk. Alleen al het feit dat de tot op heden geselecteerde honderd terrassen een tweetal onaangekondigde bezoeken hebben gehad, waarbij vakbekwame juryleden op de terrassen plaatsnemen om niet alleen te observeren, maar ook om een hapje te eten en een drankje te nuttigen, betekent dat er een grondige jurering wordt toegepast. Vervolgens wordt er doorgeselecteerd totdat er uiteindelijk vijf kanshebbers voor de eindoverwinning overblijven. Deze vijf overgebleven terrassen kunnen dan aangekondigd bezoek verwachten, waarbij er ook gesprekken worden gevoerd met de betrokken exploitanten. Uiteindelijk volgt er een officiële uitslag van de plaatsen 1 tot en met 5, alsmede een algehele ranking van de bereikte posities 1 tot en met 100.

Publieksprijs
De terrasprijs 2018 betekent inmiddels al de tiende editie van deze door Horeca Nederland omarmde wedstrijd. Mede in het kader daarvan wordt er door zowel de organisatie als de deelnemende bedrijven ook veel belang gehecht aan de publieksprijs. De invalshoek van het publiek heeft veelal te maken met zaken als betrokkenheid bij en waardering, alsmede sympathie voor een terras in je eigen woonplaats of je eigen omgeving. De vakjury, bestaande uit onder andere oud-winnaars, horecamensen, adviseurs en horecajournalisten, let daarentegen specifiek op zaken als ontvangst, uitserveren, netheid en dergelijke. Voor de einduitslag ten behoeve van de publieksprijs worden derhalve niet alleen belanghebbenden, maar ook belangstellenden uitgenodigd om hun stem uit te brengen. Voor deze erg gewilde prijs kan er nog gestemd worden tot 20 juni aanstaande. Dit laatste kan via de website: www.missetterrastop100.nl/publieksprijs.

Rainbowband viert 25-jarig jubileum

Rainbowband tijdens de wekelijkse repetitieavond. Foto: Jos Betting


LICHTENVOORDE - Het kleurrijke, muzikale gezelschap van de Rainbowband viert komende zaterdag zijn 25-jarig bestaan. De muzikanten houden wel van een feestje en dat komt goed uit want het jubileum wordt groots gevierd. Muziek zal zeker niet ontbreken, maar zelf hoeft de band niet aan de bak, zij mogen genieten van hun welverdiende jubileumfeest.

Door Dinès Quist

Wat begon als een bescheiden twaalfkoppig clubje is in een kwart eeuw uitgegroeid tot een heus orkest van veertig enthousiaste leden, allemaal met een fysieke en/of mentale beperking, ieder met zijn eigen talent

Opperste concentratie. Foto: Jos Betting
Veel plezier bij het repeteren. Foto: Jos Betting

Tonnie Weikamp oprichter van de band, was destijds werkzaam bij de sociale werkvoorziening Hamaland en zag wel muziek in het team dat hij begeleidde. Als beroepsmuzikant wist hij de muzikanten in spé, enthousiast te krijgen en al snel zaten ze in de oefenruimte. Dirigent Tonnie maakte de muzikanten wegwijs in het lezen van muzieknoten door deze een eigen kleur te geven, zo ontstond de naam Rainbowband.

Elke week wordt er geoefend in de oude Lidl-winkel in Lichtenvoorde. Zo kleurrijk als de muzikanten zelf zijn is ook de versiering van de ruimte die vol hangt met schilderijen gemaakt door de leerlingen van het Bariet. Het vergt wel wat organisatie iedereen op tijd op de juiste plek met het juiste instrument te krijgen. Een extra paar handen heeft Tonnie 15 jaar geleden gekregen met de komst van Willy Engelbarts. Sindsdien is het duo de motor achter de succesvolle Rainbowband. Met als hoogtepunt het hoofdpodium op de Zwarte Cross. "Maar het grootste succes is dat ze het leuk hebben," vindt Tonnie. "We krijgen veel verzoeken voor optredens. We streven naar één in de maand, dat betekent dat we regelmatig 'nee' moeten verkopen."

Aan hulp heeft de band geen gebrek. Tonnie's kleinzoon Jelle (13) helpt graag en Jet Sanders deed onlangs haar stage bij de band. Zij vond het zo leuk dat ze een maatschappelijke studie is gaan volgen. Met Dorien Harbers en Leo Nieuwenhuis zijn zij een geolied team.

Weisse rozen met saté
Met humor weet Tonnie steeds weer de juiste snaar te raken bij de goedlachse muzikanten. "Het belangrijkste is dat ze schik hebben. Voor sommigen is dit het enige uitje in de week en dan is het belangrijk dat we lol hebben met elkaar." Zo heeft de band zijn eigen spontaan ontstane titels als 'Weisse rozen met saté' omdat iemand 'aus Athéne' ooit verkeerd verstond en als Tonnie 'Rookworstje tikt tegen 't raam' inzet heeft hij de lachers weer op zijn hand. Iedereen heeft zijn eigen specialiteit. Een sambabal die ritmisch tegen een brase tikt, een tamboerijn die tegen een rolstoelstang slaat, melodieën die goed ingestudeerd uit de keyboards klinken, allemaal even geconcentreerd.

Een hele prestatie is het dat dit o zo waardevolle orkest al 25 jaar bestaat. Op 16 juni van 14.00 uur tot 19.00 uur op de Koemstraat (naast Scapino) in Lichtenvoorde is iedereen welkom dit samen met de muzikanten te vieren. www.rainbowband .

Wethouder Bart Porskamp wil vooral een goed bestuurder zijn

Wethouder Bart Porskamp in zijn werkkamer in het gemeentehuis van Oost Gelre in Lichtenvoorde. Foto: Kyra Broshuis

Bij Kras werd hij gevraagd voor de VVD

Door Kyra Broshuis

LICHTENVOORDE- Bart Porskamp is met zijn 29 jaar de jongste wethouder in de geschiedenis van de gemeente Oost Gelre. Wie is hij en wat drijft hem? Een kennismaking.

CDA en KVP
Bart komt uit een gezin van vier kinderen en thuis is politiek geen onderwerp van gesprek. "Mijn ouders stemden CDA en daarvoor KVP maar er werd thuis niet vaak over politiek gesproken. Mijn vader is, dankzij zijn werk bij de gemeente Winterswijk, echter wel goed op de hoogte van de gemeentepolitiek." Bart volgt de havo in zijn woonplaats Groenlo en maakt een zware periode door als hij veertien jaar is. "Ik ben een tijd ernstig ziek geweest en heb achttien dagen in het ziekenhuis gelegen. Ik weet er zelf niet veel meer van omdat ik veel in slaap werd gehouden maar het is een moeilijke tijd geweest voor mijn ouders. Toen ik beter was, realiseerde ik me wel dat ik alles uit het leven moet halen en graag iets wil doen voor de maatschappij."

Debatten volgen op tv
"Pas tijdens mijn studie fiscaal recht en economie aan het Saxion in Enschede kwam de belangstelling voor de politiek. Ik volgde de debatten op televisie en verdiepte me in de gang van zaken. Ik kwam als werkstudent bij de gemeente Winterswijk terecht en heb toen van binnenuit gezien wat er allemaal komt kijken bij het besturen van een gemeente." Bart wordt door Tom van Leeuwen en Kees Porskamp gevraagd voor de VVD. "Dat gebeurde bij Kras. Mijn politieke voorkeur was toen al wel duidelijk. In de zomer van 2013 ben ik daadwerkelijk lid geworden van de VVD en als nummer 7 op de lijst geplaatst. Met voorkeurstemmen ben ik toen in de raad gekomen."

Zelf je verantwoordelijkheid nemen
Bart werkt inmiddels als belastingadviseur bij BonsenReuling en wordt in februari 2016 fractievoorzitter als opvolger van Paul Wentink. In 2016 maakt Bart de overstap naar PM Energie waar hij tot 31 mei werkzaam is geweest. "Ik ben op 8 mei benoemd tot wethouder maar had wel te maken met een opzegtermijn bij PM", zo legt hij uit in zijn werkkamer in het gemeentehuis in Lichtenvoorde. De VVD sluit aan bij zijn eigen ideeën. "Ik vind dat mensen zelf verantwoordelijk zijn. Kansen pakken en iets van je leven maken zonder al te veel regels van bovenaf. In de gemeentepolitiek werken we veel pragmatischer dan bij het landelijke beleid; daar gaat het puur om het uitzetten van het beleid. Ik heb hier in de gemeente een fantastische portefeuille met onder andere sport, woningbouw en energietransitie. Onderwerpen die goed bij mij passen. Ik ben zelf al jarenlang lid van de SV Grol en heb daar ook in het bestuur gezeten. Daar ben ik mee gestopt toen ik wethouder werd, ik wil alle schijn van belangenverstrengeling vermijden. Vanuit mijn werk bij PM Energie heb ik de nodige kennis opgebouwd over energie, dat komt nu goed van pas. We moeten zorgvuldig te werk gaan met het overheidsgeld; we kunnen het maar één keer uitgeven."

'Het eerlijke verhaal wordt niet altijd gewaardeerd'

Jongeren betrekken bij de
politiek

Tijdens de officiële installatie zitten, naast zijn ouders en vriendin, ook zijn vrienden op de publieke tribune. "Dat was heel mooi. We praten niet zoveel over politiek, maar verschillende onderwerpen zoals wonen en het verenigingsleven komen wel steeds meer aan de orde. Ik zou willen dat er meer jongeren betrokken waren bij de politiek. Het taalgebruik en de formaliteiten tijdens bijvoorbeeld de raadsvergaderingen maken het minder aantrekkelijk voor jongeren, dat is begrijpelijk. Het is een beleefdheidsvorm om de debatten gestructureerd te laten verlopen en niet te vervallen in persoonlijke aantijgingen." Bart schrijft maandelijks op zijn Facebookpagina over de zijn ervaringen als wethouder. "Ik hoop dat ik op deze manier de jongeren wat meer kan betrekken bij de politiek. Mensen durven zich vaak niet uit te spreken, maar er is geen goed of fout, er is alleen een mening." Op die mening wordt hij weleens aangesproken. "Dat is op social media natuurlijk heel makkelijk. Je moet wel kunnen incasseren en proberen het niet persoonlijk op te vatten. Het eerlijke verhaal wordt niet altijd gewaardeerd."

Nog een periode
Bart heeft vooralsnog geen politieke ambities buiten Oost Gelre, zo vertelt hij. "Ik kijk nog niet verder dan deze vier jaar. Daarna is de kiezer weer aan zet. Het zou mooi zijn als er nog een periode achteraan zou komen, maar dat is aan de inwoners van Oost Gelre. Ik hoop dat ze over vier jaar zeggen dat ik een goed bestuurder ben die alle mogelijkheden heeft afgewogen en echt een bijdrage heeft geleverd aan een gedegen beleid. Of mijn ouders trots zijn? Ach, misschien wel maar ze zijn heel nuchter. Als ze al trots op me zijn is dat omdat ik doe wat ik leuk vind, niet omdat dat toevallig op de voorgrond is."

OOG en D66 blijven tegen voorstel doorontwikkeling Regio Achterhoek

Voorstel wel met ruime meerderheid aangenomen door raad: 15 voor en 6 tegen

Door Kyra Broshuis

OOST GELRE- Het lukt burgemeester Bronsvoort niet om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen waar het gaat om de doorontwikkeling van de Regio Achterhoek. De fracties van OOG en D66 blijven tegen de plannen.

Gezamenlijke regionale aanpak
De Regio Achterhoek is een samenwerkingsverband van zeven gemeenten, waaronder Oost Gelre, die samenwerken op verschillende gebieden. Met het nieuwe plan 'De Achterhoek werkt door' moeten de banden worden aangehaald. Burgemeester Bronsvoort vertelt dat de samenwerking tussen de gemeenten en via Regio Achterhoek goed verloopt, maar dat er behoefte is om de samenwerking te versterken om zo samen sterk te staan. "Het gaat daarbij om belangrijke opgaven, zoals demografische ontwikkelingen, economische ontwikkelingen, de woningmarkt, de bereikbaarheid van de regio en de duurzaamheidsopgave. Deze opgaven vragen om een gezamenlijke regionale aanpak. Niet alleen van de overheid maar ook van ondernemers en (maatschappelijke) organisaties en instellingen." Ze voegt eraan toe dat het wel belangrijk is dat de minister instemt met de voorgestelde afwijking op de Wet gemeenschappelijke regelingen. De raad wordt als een van de deelnemende raden aan de gemeenschappelijke regeling Regio Achterhoek voorgesteld om in te stemmen met de nieuwe opzet voor de regionale samenwerking. Deze opzet is tot stand gekomen na uitgebreide regionale consultatie, input van deskundigen en input van alle betrokken partijen, waaronder alle Achterhoekse raden.

'Raden staan feitelijk buitenspel'

Gebrek aan democratie
René Hoijtink van OOG reageert op het voorstel. "We hebben oog voor ontwikkeling waar de Achterhoek mee te kampen heeft en krijgt en we zien het nut van de samenwerking in de Achterhoek. Wij kiezen voor samenwerking vanuit de Oost Gelrese context en het belang van onze burgers. Het voorstel van 153 kantjes is vooral herhaling. Er wordt een samenwerking voorgesteld tussen de drie o's (overheid, ondernemers en organisaties). De o van overheid heeft een democratische grondslag, de andere twee o's niet. Die worden niet voldoende vertegenwoordigd. Wij kunnen niet instemmen met dit gebrek aan democratie. Daarnaast zal 5% van de ozb-belasting in Oost Gelre naar de regio gaan, dat is eenzijdig financieel belasten van onze burgers. De juridische basis voor dit voorstel ontbreekt volledig. We voelen niets voor een gedoogbeleid, een ministeriële goedkeuring kan immers nog jaren op zich laten wachten. Wij stemmen niet in met het voorstel."

Een lachertje
Van der Meulen van D66 zegt dat in dit voorstel de raadsleden nog verder op afstand worden geplaatst. "De raden gaan telkens akkoord met minder eigen slagkracht. We hebben al eerder aangegeven dat we een grotere invloed bij het uitwerken van de plannen wensen. Die nieuwe structuur waarbij alleen burgemeester, directeuren, wethouders, ambtenaren en vertegenwoordigers van verschillende organisaties aan de knoppen zitten, is democratisch verwerpelijk. De raden kunnen alleen maar instemmen en het op deze manier legitiem maken van besluitvorming is een lachertje. De raden staan feitelijk buitenspel. Op 11 juli wordt een definitief besluit genomen, hoe is dit te rijmen met de besluiten van de verschillende raden? De huidige ontwikkeling in de regio Achterhoek is een verkeerde en wij zullen niet instemmen met dit besluit."

Nu doorpakken
De VVD, de NLOG, de PvdA en het CDA steunen het voorstel wel. Kees Porskamp van de VVD: "wij geloven in de kracht van samenwerken. De nieuwe structuur biedt de mogelijk om onze positie als Achterhoek te verstevigen. We kunnen zo onze slagkracht vergroten richting Den Haag en onze grootste handelspartner Duitsland. Wij roepen het college op een prominente rol te spelen in het samenwerkingsverband. We moeten nu doorpakken en ik refereer aan de bekende Achterhoekse uitspraak: vake buj te bang!
NLOG'er Klein Gunnewiek: "Het is een treinrit waarvan we niet weten wat we onderweg allemaal te zien krijgen en wie er in die trein zitten. We moeten besluiten over iets ongrijpbaars. Maar als we geen treinkaartje kopen blijven we op het perron staan en stilstand is achteruitgang."

De Achterhoek kan niet zonder Oost Gelre
Burgemeester Bronsvoort vindt het jammer dat het voorstel niet door alle partijen gesteund wordt. "We praten al heel lang over de doorontwikkeling van de Achterhoek. We zijn goed in samenwerking, niet alleen in overheidsverband. Als we niet samenwerken, komen we op een eiland te zitten. De Achterhoek heeft Oost Gelre nodig. We moeten samenwerken met ondernemers en organisaties, we hebben elkaar nodig. Ik ben niet bang dat we overruled worden door die twee andere o's. De fractie van OOG denkt er principieel anders over. De fractie van D66 heeft het er over dat de raad verder op afstand komen te staan. Ik denk dat juist de positie van de raad wordt verbeterd." Het voorstel wordt aangenomen met 15 stemmen voor en 6 tegen.

Grol moet zelf kiezen: rubber of kurk

Kurk of rubbergranulaat; de keus is aan de SV Grol. Foto: Kyra Broshuis

GROENLO - Het kunstgras bij de SV Groenlo in Groenlo is dringend aan vervanging toe. De gemeente Oost Gelre had al eerder toegezegd een bedrag van 230.000 beschikbaar te stellen voor de vervanging van de toplaag. De staat van het hoofdveld is nu slecht en ligt onder de gebruikersnorm. In eerste instantie zou Grol zelf moeten kiezen tussen rubber en kurk. Kurk is een stuk duurder. Toenmalig wethouder Hoenderboom zei te kiezen "voor veiligheid en gezondheid van de gebruikers. De invloed van de korrels op het milieu is een ander verhaal".

Door Kyra Broshuis

Verplicht kurk
Tijdens de raadsvergadering van afgelopen week dienden D66, OOG en PvdA een amendement in om verplicht te stellen dat de zogenaamde kurkvariant wordt gebruikt en het bedrag op te hogen naar 265.000 euro. De genoemde partijen willen dat de gezondheidsrisico's zoveel mogelijk beperkt worden. "Op deze manier kunnen we de onrust onder de burgers over de gezondheidsrisico's van de rubberkorrels ondervangen. Ook vinden we de milieurisico's van rubber te groot. Vooruitlopend op het RIVM-onderzoek moeten we kiezen voor de minst milieubelastende oplossing", zo zei D66-voorman Van der Meulen.

Zelf kiezen, aangepaste subsidie
VVD en CDA zien echter geen heil in de verplichting en vinden dat het aan de SEAG (Stichting Exploitatie Accommodatie SV Grol) zelf is om de keus te maken tussen rubber en kurk. Het amendement is verworpen. Wel is het zo dat er, als er voor kurk wordt gekozen, een bijdrage wordt verstrekt van 265.000 euro. Het rapport van het RIVM over de milieueffecten van rubbergranulaat wordt binnen enkele maanden verwacht. Grol zou het kunstgras graag in de maand juli vervangen zodat alles op tijd klaar is voor de nieuwe competitie. Het bestuur van de SEAG gaat nu in overleg met het bestuur van Grol of er moet worden gewacht op de resultaten van het onderzoek. Het risico is dat de vervanging dan pas in eind 2018 kan plaatsvinden.

Overigens geldt de bijdrage van de gemeente Oost Gelre alleen voor het hoofdveld. Veld 1 en de zogenaamde Marveld Arena moeten ook vervangen worden. Bij die vervanging zal dezelfde instrooi gebruikt gaan worden als op het hoofdveld.

VIOS B voetbalt de finale om plek 3e Klasse

Jurgen Wiegerinck zet VIOS in de verlenging op voorsprong. Foto: Marco Heutinck

BELTRUM - Door de tweede overwinning in de nacompetitie speelt VIOS B zondag thuis de finale tegen MvR om een plek in de derde klasse. In Keijenborg werd de achtste overwinning op rij geboekt. Na de overwinning vorige week op HC'03 uit Drempt werd afgelopen zondag in een ware thriller Keijenburgse Boys verslagen

Gemakkelijk ging het niet. VIOS had zelfs een verlenging nodig. Uiteindelijk werd het 4-3 en dat betekende de degradatie voor de thuisploeg. VIOS begon goed. Door twee doelpunten van Bob Groot Kormelink leek VIOS op weg naar een veilige overwinning, maar de thuisploeg kwam toch langszij. In de verlenging zette Jurgen Wiegerinck de Beltrummers opnieuw op voorsprong. Weer lukte het de taaie thuisploeg om op gelijke hoogte te komen. Ruud Westhoff maakte aan alle spanning een eind. Zijn vrije trap bleek genoeg voor de genadeklap.

Aanstaande zondag 17 juni komt MvR uit 's-Heerenberg naar Beltrum voor de finale. De winnaar promoveert rechtstreeks naar de derde klasse. De wedstrijd begint om 14.00 uur. Voor de VIOS-leden en supporters is het extra mooi dat deze wedstrijd tegelijk valt met alle feestelijkheden rond de seizoenafsluiting.

Grolse Boys en Grol naar gezamenlijk zaterdagelftal

Foto: Achterhoek Nieuws

GROENLO - De Groenlose voetbalverenigingen SV Grolse Boys en SV Grol hebben het voornemen uitgesproken om aankomend seizoen hun zaterdagafdelingen te combineren. Dit meldt Grolse Boys.

Het doel is om daarmee een competitiewaardig zaterdagelftal samen te stellen om in een standaardklasse te spelen. Spelers die nu op zaterdag voetballen bij SV Grol krijgen dan de mogelijkheid om voor een eerste elftal uit te komen, zonder dat daar een overschrijving voor nodig is. Maar ook spelers die op zondag voetballen krijgen nu die mogelijkheid, zonder dat zij in het jubileumjaar van club zouden moeten veranderen.

Zo hopen beide verenigingen een kwalitatief goed elftal te kunnen formeren dat goed kan meedraaien in de vierde klasse op zaterdag. Het elftal zal dan, net als de andere zaterdagelftallen, spelen onder de naam Grolse Boys/Grol. Het huidige tweede elftal van SV Grolse Boys en het huidige zaterdagelftal van SV Grol kunnen dan in min of meer vertrouwde samenwerking de competitie in gaan. Maar ook die spelers mogen kiezen voor het nieuw te vormen eerste elftal.

De KNVB is onder voorwaarden voorlopig akkoord met deze unieke constructie. Verdere informatie over dit samenwerkingsverband kan men krijgen bij de Gino Kleverwal, secretaris van SV Grolse Boys (secretarisgrolseboys@hotmail.com of 06-10526142), of bij Arjen Korenromp, voorzitter seniorenzaken van SV Grol (arjenkorenromp@gmail.com of 06-29582140).

Pasman en Bargeman winnen derde wedstrijd Grachtencompetie

GROENLO - Zondag 10 juni werd alweer de derde wedstrijd gevist in de Grachtencompetitie. De verwachtingen waren hooggespannen omdat het in de week voorafgaand eindelijk eens een keer behoorlijk had geregend. En dat was hard nodig. De wedstrijdcommissie had ditmaal gekozen voor het Geitenkamp/Halve Maan en het Hertenkamp als wedstrijdparcours. De jonge Jur Pasman was de beste in het eerstgenoemde vak, in het andere werd Henk Bargeman de nummer 1, hij had daar de hoogst scorende combinatie van aantal vissen en totaalgewicht.

Na het beginsignaal om 8.00 uur werden in beide vakken al snel de eerste vissen gevangen. Een beeld dat je vaker ziet bij wedstrijden. Maar de vissen waren in het begin klein; later in de wedstrijd werden ook grote voorns gevangen. De brasems hielden het deze wedstrijd voor gezien en kwamen niet op het aas af. Al vrij snel werd duidelijk dat de vissen op het vak Hertenkamp moeilijk te vangen waren; als men een beetje vis in het net wilde hebben, moest er hard gewerkt worden. Alle vistrucjes moesten eraan te pas komen.

Op het vak Geitenkamp/Halve Maan een heel ander verhaal. Hier werden de vissen wel goed gevangen. De jongste deelnemer Jur Pasman wist in dit vak de meeste vissen te vangen: 89 stuks die een gewicht hadden van 1689 gram. In het vak Hertenkamp werd Henk Bargerman winnaar met 46 stuks met een gewicht van 1620 gram.

Na drie wedstrijden staat Leo te Koppel aan kop met 4 punten, op de voet gevolgd door Gerrit Oosterholt met 9 punten. Voor de volledige uitslag en tussenstand zie: www.visseningroenlo.nl . De volgende wedstrijd voor de Grachtencompetitie wordt gevist op zondag 23 september.

Geitenkamp/Halve Maan
1 Jur Pasman 89 stuks 1689 gram
2 Gerrit Oosterholt 70 stuks 2195 gram
3 Frans Lindner 49 stuks 1000 gram

Hertenkamp
1 Henk Bargeman 46 stuks 1620 gram
2 Leo te Koppel 38 stuks 790 gram
3 Wesley Helmers 26 stuks 745 gram

Suzan Zieverink nationaal klootschietkampioen

Suzan Zieverink eindigde op alle onderdelen op het hoogste ereschavot. Foto: PR

Bij alle drie onderdelen de beste

RUURLO/ZWOLLE – Suzan Zieverink van klootschietvereniging 't Broek uit Ruurlo heeft uitermate goede prestaties geleverd tijdens het NK klootschieten in Zwolle (bij Groenlo). Ze werd op alle drie onderdelen (straat, zetten en veld) nationaal jeugdkampioen en behaalde tevens de nationale allround-titel.

De omstandigheden waren zondag goed en de wedstrijden waren van een hoog niveau tijdens de NK jeugd. De organiserende vereniging Zwolle had samen met de BWC niets aan het toeval overgelaten. De locaties waren prima en tot in de puntjes was alles verzorgd. De zeventienjarige Suzan Zieverink kwam uit in de meisjes leeftijdsklasse tot 19 jaar. De onderdelen waren straat (800 meter), veld (vijf maal gooien) en zetten (verste van drie schoten). Suzan werd tijdens de NK wedstrijden begeleid door Marijke Smeenk. Dit koppel werkt al een paar jaar met elkaar samen en het blijkt goed op elkaar ingespeeld getuige de prestaties die geleverd zijn.

Suzan startte op het onderdeel straat en ging gelijk goed van start. Het tweede schot was erg ver. De opvolgende schoten waren iets minder, maar ze herstelde dit weer in het zesde, zevende en achtste schot. Het achthonderd meter lange parkoers werd overbrugd in acht schoten en 31,85 meter over de finish. Een goede score. Dit bleek uiteindelijk goed voor de eerste plaats en de nationale titel.
Het onderdeel veld was het volgende onderdeel. De veldbaan was super geprepareerd en door het droge weer afgewisseld met enkele regenbuitjes van de laatste weken in perfecte conditie. Het eerste schot ging redelijk en Suzan wist dat alle overige vier schoten super moesten zijn om een hoge klassering te bemachtigen. Hierin slaagde zij met 473,75 meter. Na binnenkomst van de overige deelneemsters bleek deze score ook ruim voldoende voor de nationale titel te zijn.
Als laatste stond het onderdeel zetten op het programma. Na vorig jaar, toen ze dit onderdeel won met een Nederlands record voor meisjes, waren de verwachtingen hoog gespannen. Met een prima afstand van 45,38 meter, iets minder dan vorige jaar, bleef ze de nummer twee bijna zes meter voor. De nationale titel was ook op dit onderdeel voor haar.

Het kon natuurlijk niet anders dat zij in het allround-toernooi ook de titel had bemachtigd. Bij het optellen van alle resultaten bleek Suzan bijna vier punten voorsprong op de tweede plaats te hebben. Met overmacht een nationale titel voor haar. Een mooie afsluiting van een goed seizoen klootschieten.
Eind september mag Suzan Zieverink naar Ierland waar zij samen met Mirco Breuker namens de Nederlandse Klootschieters Bond zal proberen de prestigieuze titel 'King & Queen of the Road' te bemachtigen.

Grol sluit seizoen af met veel activiteiten en verkiezingen

Michel Kamphuis werd in het seizoen 2016-2017 gekozen tot ‘Voetballer van het jaar’. Foto: Theo Huijskes

GROENLO - Het actieve voetbalseizoen 2017-2018 wordt door de sportvereniging Grol afgesloten op zaterdag 16 juni. De totale regie bij deze afsluiting is in handen van het bestuur van de Supportersclub van Grol. Deze Grolgeleding heeft weer een bont en gevarieerd programma in elkaar gezet. Het begint 's morgens om 10.00 uur en gaat door tot in de late uurtjes.

's Avonds vanaf 19.30 uur staat in het Sportcafé op het sportpark Den Elshof de bekendmaking van de 'Voetballer van het jaar' centraal. Met deze uitverkiezing werd in het seizoen 1978-1979 een begin gemaakt. De eerste Grol 1-speler, die toen deze eer te beurt viel, was Theo Hulshof. Zaterdag wordt dan ook de 40ste voetballer van het jaar gepresenteerd. In het seizoen 2016-2017 ging de eretitel naar Michel Kamphuis, aanvoerder van Grol 1.
Naast verder de seniorenspeler van het jaar (de derde op rij), het seniorenteam van het jaar (te verkiezen door de V.S.V.G.), zal ook weer de super-supporter van het jaar gehuldigd worden. Bij wijze van uitzondering zal de bekendmaking van de 'Verenigingsman of vrouw van het jaar' pas plaatsvinden op dinsdag 18 september. Op die 100ste verjaardag van SV Grol vinden meerdere huldigingen plaats.

Volop activiteiten voor de jeugd
De jongste jeugd komt zaterdagmorgen al aan bod. Dit varieert van een bezoek aan de speeltuin voor de pups tot het spelen van de finales in de AH-competitie voor de jongste pupillen en van het deelnemen aan een zeskamp tot de finale van de Penalty-bokaal voor de oudere pupillen en junioren. Ook zal 's middags het jeugdteam van het jaar bekend worden gemaakt. Voor de seniorenteams staat rond de klok van vier uur weer het bekende Huistoernooi op het programma, met als inzet de Gerrit Westerhof-bokaal. Westerhof was van 1984 tot 1989 voorzitter van de Supportersclub van Grol. Daarnaast zal er zowel voor de junioren als de senioren gezorgd worden voor een hapje eten. Dit laatste geldt ook voor alle vrijwilligers van de s.v. Grol, die om 18.00 uur door het hoofdbestuur zijn uitgenodigd voor een drankje en een hapje.

Winnaars van de Super 11-competitie
's Avonds zullen tevens de winnaars bekend worden gemaakt van de Super 11-competitie. Daarnaast krijgen alle aanwezige leden van de Supportersclub (ook overige belangstellenden zijn van harte welkom) een gratis lot aangeboden. In de loop van de avond zal de nieuw gekozen voetballer van het jaar het winnende lot trekken, dat recht geeft op een gezellig weekendje uit voor twee personen. Aan het programma is verder een nieuw onderdeel toegevoegd, te weten de bekendmaking van de winnaars van de Zilveren en de Gouden Schoen.

Warm jeugdtoernooi Grolse Boys

Longa '30 wint in beide leeftijds-
categorieën

GROENLO - Afgelopen zaterdag vond onder zeer warme omstandigheden een D en C-toernooi plaats op het Wilgenpark. Het toernooi werd georganiseerd in het kader van het 70-jarig bestaan van de vereniging Grolse Boys. Officieel spreken we tegenwoordig over JO13 en JO15, maar in de volksmond is het nog altijd de D en C-jeugd. Diverse grote buurverenigingen waarderen dit toernooi, omdat het klein en gezellig is en er veel aandacht is voor met name lagere elftallen, die dat soms toch wat minder krijgen. Deelnemers waren teams van Erix, Longa'30, HSC'21, FC Winterswijk, FC Trias, SV Grol en natuurlijk Grolse Boys.

's Morgens bij het D-toernooi was het aanvankelijk nog wat koel, maar in de loop van de dag werden de temperaturen steeds hoger. Er is dan ook heel wat water en ranja doorheen gegaan. Grolse Boys trakteerde, vanwege het jubileum, alle deelnemers op ijs. Het toernooi werd gewonnen door Longa JO13-3, terwijl Grol JO13-3 en JO13-4 respectievelijk 2de en 3de werden. Bij Koning Voetbal, waarbij de bal in de openingen van verschillende wasmachines en droogtrommels geschoten moesten worden, werd Grol JO13-3 winnaar. De prijs voor beste keeper ging naar Gent Shala van Grolse Boys en de prijs voor beste speler ging naar Jip Esselink van Longa'30.

In de middag stonden acht elftallen (JO15) aan de aftrap van het C-toernooi. Hier werd in een spannende finale Longa JO15-4 de winnaar. Tegenstander Grolse Boys kwam wel met 2-0 voor te staan, maar ondertussen werd de verdediging een beetje verwaarloosd, waardoor Longa toch nog als winnaar uit de bus kwam. Derde werd Trias JO15-5. Hier ging de prijs voor beste keeper naar Altan Yaman van Grolse Boys. De beste speler was een meisje van Erix uit Lievelde. De trofee van Koning Voetbal werd gewonnen door HSC'21 JO15-3.

Sponsoren Poelhuis Sportartikelen en EP Groot Zevert stelden de prijzen beschikbaar.

Twee vluchten P.V. De Blauwe Doffer

LICHTENVOORDE/GROENLO - Op zaterdag werd aan twee fronten gestreden door de leden van De Blauwe Doffer. Enerzijds was er de eendaagse fondvlucht vanuit Gien in Frankrijk en anderzijds de vitessevlucht vanuit Quievrain in België. Breuer en Goossens zijn de namen van de winnaars.

Gien is een losplaats in Frankrijk die 100 kilometer beneden Parijs ligt op een afstand van zo'n 572 kilometer. Aan de vlucht werd deelgenomen door dertien liefhebbers met 138 duiven. Er waren 46 prijzen te verdelen toen om 10.30 uur de manden konden worden geopend. Vervolgens was het S. Breuer die de eerste prijsduif constateerde; M. van Melis klokte de laatste prijsduif. Breuer pakte niet alleen de eerste prijs, maar classificeerde ook drie van de acht duiven bij de eerste tien. Hij werd gevolgd door de tweede plaats van M. Kl. Falckenborg, die voorts een hoog prijspercentage scoorde met 24 uit 30. Derde op de uitslagenlijst was V.J.C. van Melis met 1 uit 3.

Quievrain was het lossingsstation van een vitessevlucht over 269 km. Aan deze vlucht werd deelgenomen door achttien liefhebbers met 310 duiven. Er konden 104 prijzen worden gewonnen toen om 14.00 uur het sein tot lossing werd gegeven. De eerste prijsduif was voor H. Goossens en de laatste prijsduif op de lijst kwam op naam van W. te Lintelo. Ongekend hoge prijspercentages werden gescoord door H. Goossens (15 uit 17) en F. Nijhof (19 uit 19). Laatstgenoemde bereikte dus een score van 100%. Derde op de uitslagenlijst werd S. Breuer met 2 uit 8.

Reprise jeugdvissen

GROENLO - Afgelopen jaar werden er voor het eerst in de geschiedenis van de Groenlose Hengelsport Vereniging (GHV) jeugdwedstrijden gevist in de vijver van de Hartreize. Een schot in de roos, want wie had voor mogelijk gehouden dat er tijdens twee jeugdwedstrijden bijna 2000 vissen werden gevangen. "Op de ingeslagen weg gaan we verder", aldus Wesley Helmers, die binnen het bestuur belast is met de jeugdzaken.

De jeugdcompetitie bestaat nu uit drie wedstrijden aan de vijver van de Hartreize en wel op de volgende woensdagen: 20 juni, 11 en 25 juli. Gevolgd door een grote finale op woensdag 22 augustus aan de stadsgracht. Bij elke wedstrijd zijn prijzen te winnen en wordt gevist op aantallen. De jeugdcompetitie is bedoeld voor de jeugd van 6 tot en met 14 jaar, uit Groenlo of van daarbuiten. De deelname is gratis. Wie denkt dat na drie wedstrijden de jeugdcompetitie beslist is komt bedrogen uit, want tijdens de finale in de stadsgracht tellen alle vissen dubbel. Alles is dan nog mogelijk. Om 20 juni is er om 18.00 uur het verzamelen bij de vijver van de Hartreize. Dan wordt er geloot en kan iedereen naar z'n gelote visplek. Van 18.30 tot 20.00 uur wordt er gevist. Voor aas en lokvoer wordt gezorgd.

Wedstrijdje met de klas
Vorig jaar werd voor het eerst een zogenaamd 'wedstrijdje met de klas' gehouden. Dit was zo'n succes dat dit nu het Schoolvissen heeft vervangen. Inmiddels hebben de scholen in Groenlo, Beltrum en Zwolle een uitnodiging gehad om dit te gaan doen. In overleg met de klas wordt de datum vast gezet en de GHV zorgt voor de gehele begeleiding en voor de prijsjes.

Zwarte Cross Talententuin in Achterhoek Nieuws

Carmen Bijsterveld, Ibrahim Abdi Ali, Herman IJzerman en Farhaan Abdi Ali. Foto: Meike Wesselink

ACHTERHOEK - Farhaan (14) en Ibrahim (17) Abdi Ali uit Groenlo werken iedere dag keihard om persoonlijke records te breken op de atletiekbaan. Herman IJzerman traint de Somalische broers die een ongelooflijke ambitie hebben om zo snel mogelijk de top te bereiken. De jongens zijn opgenomen in de Zwarte Cross Talententuin waar in totaal zeven veelbelovende jonge topsporters uit het oosten van het land een podium krijgen. Alle sporters houden persoonlijke blogs bij die onder meer op de site van de Zwarte Cross te vinden zijn. Eens per maand verschijnt één van die blogs ook in de verschillende uitgaven van Achterhoek Nieuws. Hoe is het voor Farhaan en Ibrahim om onderdeel uit te maken van de Talententuin?

Door Meike Wesselink

Hoewel ze meestal in Zutphen trainen, kennen de jongens het terrein van de Zwarte Cross op hun duimpje. Het is er namelijk niet alleen heel geschikt om te crossen, je kunt er ook uitermate goed hardlopen en met de benenwagen door het zand ploegen. "Vorig jaar mocht ik opeens het terrein niet meer op toen ik wilde trainen. Waren ze bezig het festival op te bouwen", zegt Farhaan lachend. Zelf hebben de jongens wel zin in de Zwarte Cross. Ronnie Flex zien, dat lijkt ze wel wat.

Gastgezin
Herman IJzerman traint de jongens, maar is ook hun steun en toeverlaat. Gauw brengt Herman ze na de training naar het station voor aansluiting op de trein naar Groenlo. "Het is niet te doen. Die jongens trainen zich in het snot en moeten dan 's avonds laat nog terug naar Groenlo. Eten, slapen en de volgende ochtend weer vroeg in de bus naar school. We zijn op zoek naar een gastgezin voor de jongens van maandagavond tot en met vrijdagochtend, dat is namelijk veel praktischer, gezien de trainingen in Zutphen. Niet alleen de training, de rust en structuur daarnaast zijn minstens zo belangrijk. Een gastgezin voor de jongens samen zou natuurlijk ideaal zijn, maar twee verschillende gastgezinnen is net zo fijn", laat de topsportcoach weten. "Dus als iemand een idee heeft, dan horen we dat heel graag."

Top Team Hanzesport
Herman IJzerman nam het initiatief voor het Top Team Hanzesport, een individueel coachings- en begeleidingstraject voor topsporters die - net als de Abdi Ali-broers - beschikken over de perfecte balans tussen motivatie, discipline en talent. Herman coacht en krijgt daarbij steun van Doetse Huizinga en ex-atleet Bob Winter. Het is een 'way of life', zoals Herman het noemt; álles maar dan ook álles wordt in het werk gesteld om aan de top te komen. De jongens hebben dit voorjaar de Nederlandse nationaliteit gekregen en hebben de eerste wedstrijden al gelopen onder de Nederlandse vlag. Voorzichtig kijken ze al uit naar hun eerste EK.

Talententuin
Om de week schrijven de broers in hun blog over avonturen die ze meemaken tijdens hun sportcarrière. Zo kun je deze week lezen hoe Ibrahim de inschrijving voor het NK miste en over de 4.08 minuten waar Farhaan onder móet blijven tijdens zijn eerste wedstrijd op de 1500 meter.
Carmen Bijsterveld, coördinator online media van de Feestfabriek: "De Talententuin is in augustus 2017 in het leven geroepen en bedoeld om jonge topsporters promotioneel een stukje verder te helpen. De talenten krijgen workshops over mediagebruik, leren het toe te passen en krijgen tips van mensen uit de topsport zoals Stefan Groothuis en Erik Hagelstein. Motorcrosser Davy Pootjes zat vorig jaar al in de Talententuin, maar die heeft zich zo succesvol neer weten te zetten, dat hij dit jaar plaats heeft gemaakt voor Ibrahim en Farhaan."

Farhaan en Ibrahim voelen zich vereerd, maar moeten met hun bescheiden karakter nog een beetje wennen aan zoveel aandacht. Met tante Rikie hebben de jongens nog geen kennis gemaakt, maar dat gaat binnenkort ongetwijfeld gebeuren.


www.zwartecross.nl/talententuin

Weer twee Grol-kampioenen

Grol 1 Zaal werd kampioen in de vierde klasse. Foto: PR

GROENLO - Afgelopen vrijdag mocht SV Grol weer twee kampioenen begroeten: Grol 1 Zaal en Grol 35+ 2 in resp. de vierde en de eerste klasse.

Grol 35+ werd kampioen in de eerste klasse. Foto: PR

Grol 1 Zaal won de laatste wedstrijd van dit seizoen met 2-1 van FC Basil 3. Grol 35+ 2 wist vrijdag gelijk te spelen tegen concurrent AD '69 35+ 2 en met een overwinning op Longa '30 35+ 1 was men niet meer te achterhalen door AD '69.

Esri Eekelder maakt mooiste ontwerp

Esri Eekelder bij de poster van haar winnende ontwerp. Rein Domhof (staand) en Jan Stortelder kregen een eervolle vermelding. Foto: Luuk Kouijzer

Haar poster zal in hele Achterhoek te zien zijn

OOST GELRE - Dinsdagmiddag half 3 op de Markt in Lichtenvoorde: drie supertrotse kinderen uit Zieuwent laten hun posterontwerpen zien voor het raam van de VVV. Trots èn blij met de uitslag van de jury. Zij hebben meegedaan aan de ontwerpwedstrijd, nadat ze met hun klas een rondleiding met speurtocht gehad hebben door de H.Werenfriduskerk.

Uit maar liefst 28 inzendingen uit groep 5 en 6 van de st. Jozefschool uit Zieuwent heeft de jury allermooiste gekozen: het kleurige en opvallende ecolineschilderij van Esri Eekelder, een èchte blikvanger. Het hangt gedrukt en in groot formaat op het billboard bij de VVV, maar je kunt het overal in de Achterhoek tegenkomen. Van Zieuwent tot Groenlo, maar ook Ruurlo tot Aalten. Het origineel hangt nog de hele maand juni in de H. Werenfriduskerk, samen met alle andere creatieve inzendingen. Alleen daarom is het al de moeite waard om in de kerk te komen.

Rein Domhof en Jan Stortelder hebben van de jury een eervolle vermelding gekregen. Ook hun werk is van hoog niveau en erg origineel. Daarnaast krijgen ze alle drie nog een mooie oorkonde, gekalligrafeerd door Bennie Venderbosch, voorzitter van de commissie. Eind juni mogen Esri en haar hele gezin op zondagmorgen mee de kerktoren in, tijdens het wekelijkse moment wanneer het uurwerk wordt opgewonden. En natuurlijk gaan dan ook even de luiken open voor een prachtig uitzicht over Zieuwent.

Doe-middag bij de schaapskudde

Foto: Tessa Engelhard Foto: tessa Engelhard

OOST GELRE - Na een lange winter en een goede lammertijd met wel 300 lammetjes is de schaapskudde van Roelof Kuipers alweer begonnen met het begrazen van de stadsparken in de gemeente Oost Gelre. De kudde heeft haar werk in Groenlo al afgerond en moest even terug naar Winterswijk om daar geschoren te worden. Er is weer veel mooie wol vanaf gekomen en met die wol kunnen mooie producten gemaakt worden.

De landschapskudde Achterhoek organiseert op vrijdag 15 juni een leuke activiteit voor de kinderen bij de schapen. In het Beekdalpark in LIchtenvoorde is er vanaf 15:00 uur knutselen met wol en kun je de kudde van dichtbij bekijken en vragen stellen aan de schaapsherder. De activiteit is gratis toegankelijk.

Kom kiek'n, het water stroomt

Wateroverlast op de Bleekwal in Lichtenvoorde, vanaf nu verleden tijd. Foto: Liesbeth Spaansen

LICHTENVOORDE- Lichtenvoorde heeft de laatste jaren flink te kampen gehad met wateroverlast. Het dorp kreeg al het water te verwerken dat vanaf Vragender (de Bult) naar het dorp stroomde. Straten stonden veelvuldig onder water en ook de fietstunnel vanaf Vragender was regelmatig afgesloten. Aan dat alles is nu een einde gekomen dankzij het Waterschap Rijn en IJssel en de gemeente Oost Gelre.

Door Kyra Broshuis

"Door klimaatverandering hebben we ook in onze gemeente nog altijd te doen met water op straat. Dat kan hinder geven. Daarom ook aan iedereen de oproep om ook mee te helpen door bijvoorbeeld te kiezen voor een groene tuin (zonder veel tegels) en het afkoppelen van regenwater. Het water kan dan de bodem inzakken en hoeft niet meer via het (vaak overbelaste) riool te worden afgevoerd!", zegt Chris Frencken van de gemeente Oost Gelre.

55.000 badkuipen vol water
"We hebben samen mooie stappen gezet richting een klimaatvriendelijk gebied dat tegen een stootje kan", vertelt projectleider Dorine Spanjers. "Er zijn drie wateropvanggebieden aangelegd in en om Lichtenvoorde. Eén aan de Weijenborgerdijk, één vlakbij de Visserijdijk/Eikendijk en één bij de Nieuwendijk. In die drie gebieden, met een totale oppervlakte van 13 hectare, kunnen we 60.000 kuub water opvangen. Dat zijn ongeveer 55.000 badkuipen vol."

Water, klimaat en Lichtenvoorde
Spanjers legt uit: "Om het water in die opvanggebieden te krijgen, zijn er ook twee omleggen aangelegd, de zogenaamde bypasses. Elk met nieuwe watergangen, duikers en stuwen. Die bypasses zijn bedoeld om het water uit de Weijenborgerbeek, de Vragenderbeek en de Visserijbeek om te leiden." Veel minder en hopelijk helemaal geen wateroverlast meer dus in Lichtenvoorde. Dat moet gevierd worden, zo vinden het Waterschap en de gemeente. Daarom wordt er op zaterdag 16 juni aanstaande een hele bijzondere publieksdag gehouden rondom water, klimaat en Lichtenvoorde. Chris Frencken van de gemeente Oost Gelre nodigt iedereen van harte uit. "We starten deze dag met een officieel moment om 10:00 uur. Daarna is er een interessante informatiemarkt over het gebied en dit bijzondere watersysteem rond Lichtenvoorde. Natuurlijk is er ook voor de kinderen van alles te zien en te doen. Er zijn steltlopers, er is een springkussen en schminken. Bij de Vragenderpoort openen we de beschilderde fietstunnel. De fietstunnel wordt een echte onderwaterwereld waar deze dag van alles te beleven valt met licht en geluid! Bij het wateropvanggebied aan de Weijenborgerdijk worden een vlotbrug, indianenbrug en tokkelbrug gebouwd. Een leuke uitdaging voor de jeugd!"

Praktische informatie
Bezoekers kunnen op de fiets de locaties bezoeken van de nieuwe wateropvanggebieden. "Er is een speciale fietsroute van 16 kilometer uitgezet. Mensen kunnen ook gratis met de huifkar tussen Uitspanning de Besselinkschans, de fietstunnel bij de Vragenderpoort en het wateropvanggebied aan de Weijenborgerdijk rijden. Op alle plekken staan wij van de gemeente Oost Gelre en onze collega's van het Waterschap om uitleg te geven over dit mooie project."

De publieksdag 'Kom kiek'n, het water stroomt' is op zaterdag 16 juni aanstaande van 10:00 tot 14:00 uur bij Uitspatting de Besselinkschans aan de Heringsaweg 18 in Lichtenvoorde.

Fietsen en wandelen door 'betwist grensland'

'Kijken naar wat er niet meer is'

WINTERSWIJK / KOTTEN - Velen hebben wel eens door het prachtige buitengebied van Winterswijk gefietst of gewandeld. Zondag 24 juni is er een unieke kans om het landschap te zien hoe het was. De Stichting Historische Kring Kotten organiseert samen met de Heimatvereine Oeding en Burlo-Borkenwirthe een grensoverschrijdende fiets- en wandeltocht, waarbij men onderweg panelen met foto's en korte teksten kunt bekijken op de plek waar de foto ooit is genomen.

Iemand zei ooit: 'Kijken wat er niet meer is'. Doordat men door het natuurrijke landschap van Kotten, Oeding en Burlo beweegt, komt onderweg hier en daar de geschiedenis tot leven.
Deelnemers overschrijden een aantal keren de grens en douaniers doen daar hun plicht. Met het uitgereikte paspoort kan men de grens passeren. Tussendoor lopen smokkelaars, ziet men mensen op het land bezig zoals dat voor vijftig, zestig jaar geleden ging. Dit gaat in samenwerking met een aantal partners. De fietstocht van 31 km bevat een groot aantal panelen met interessante informatie. Onderweg is de buitenkant van de historische boerderij Vardink bekijken. Uiteraard zijn er verschillende cateringplekken waar ook panelen zijn te bekijken. De wandelingen variëren van 7,5 tot 15 km.
Middels verschillende gekleurde routes kan men zelf een keuze maken. De routes zijn volledig uitgepijld. Startpunten voor de wandeling zijn in Oeding en Burlo bij de betreffende Heimathäuser.
De activiteit is voor jong en oud. Voor kinderen zijn er nog opdrachten. Start voor de fietstocht is bij café Schreurs te Winterswijk-Kotten. Hier is ruime parkeergelegenheid (voormalige voetbalvelden).

Start tussen 9.00 en 12.00 uur. Deelnamekosten vijf euro. Het project maakt deel uit van Erfgoedfestival Grenzen in Gelderland.

World Press Photo komt opnieuw naar Zutphen

Jaarlijks trekt de tentoonstelling in de Walburgiskerk Zutphen duizenden bezoekers. Foto: Patrick van Gemert/Zutphens Persbureau

ZUTPHEN – World Press Photo komt opnieuw naar Zutphen met de beste visuele journalistiek van het afgelopen jaar. De allernieuwste tentoonstelling is van 6 tot en met 29 juli te zien in de Walburgiskerk.

De afgelopen jaren bezochten steeds rond de tienduizend mensen de tentoonstelling. Het is de vierde keer dat de tentoonstelling Zutphen aan doet. Een grote groep vrijwilligers spant zich hier elk jaar weer voor in.

In april koos de internationale jury uit 73.044 inzendingen van 4.548 fotografen uit 125 landen de winnende foto van Reinaldo Schemidt uit Venezuela. Hij fotografeerde José Víctor Salazar Balza toen die vlam vatte tijdens gevechten met de oproerpolitie bij een protest tegen president Maduro in Caracas. World Press Photo toont al sinds 1955 de meest indrukwekkende nieuwsfoto's van het jaar voorafgaand aan de wedstrijd. In verschillende categorieën worden winnaars aangewezen alsmede een 'overall' winnaar. Dankzij het werk van deze fotografen blijven heftige gebeurtenissen en misstanden in de wereld niet ongezien. De tentoonstelling bevat niet alleen foto's van hard nieuws, ook van hedendaagse kwesties, mensen, dagelijks leven, natuur, sport, reportage en langetermijnprojecten.

Openingstijden: maandag: 13.00 tot 17.00 uur, dinsdag tot en met zaterdag: 10.30 tot 17.00 uur, zondag: 13.00 tot 18.00 uur. Toegangsprijs: 5 euro. Kinderen tot 12 jaar gratis.

World Press Photo Zutphen wordt georganiseerd door Stichting Zutphen: Doen! en is mede mogelijk dankzij de VIP-sponsors Print2Pack, SOBZ, Achterhoek Nieuws, Rabobank en 1-Alert Flexgroup, en de sponsors Arriva bus- en treinvervoer, Auxzenze ICT oplossingen, Bonsen Reuling accountants-belastingadviseurs, Crystal Park New Media, Dijkman Bouw BV, Eijerkamp Wonen & Slapen, Hampshire Hotels, JPR Advocaten, Qlip, Spar City en Thoma Post makelaars en een subsidie van de gemeente Zutphen.


worldpressphotozutphen.nl

José Penterman-Kemkens neemt afscheid van Het Bariet

José Penterman-Kemkens in gesprek met een leerling. Foto: Leander Grooten

'Ik nodig oud-leerlingen van harte uit'

ACHTERHOEK - Relativeren, regie houden en meedenken typeert haar. Zelf zal ze dat niet zeggen, want bescheidenheid is ook een eigenschap. Na 43 jaar neemt José Penterman afscheid van het speciaal onderwijs en wil dat moment markeren met zoveel mogelijk oud-leerlingen om haar heen.

Door Leander Grooten

Als 20-jarig meisje uit Zieuwent begon Penterman (toen nog Kemkens, want niet getrouwd) als docente op de Hamalandschool. "Het was 1975 en er werden geen methodes aangeboden. We moesten alles zelf ontdekken." Het onderwijs is veranderd, maar de doelstelling nooit: de leerling zo zelfstandig mogelijk laten functioneren in de maatschappij.

Stagebureau
José was de afgelopen jaren de dragende kracht van het stagebureau van Het Bariet. Teamleider Inge Wijnen: "José heeft de interne stages voor de leerlingen mede opgericht. Dat was echt haar kindje. Daarna heeft ze zich ingezet voor externe stages." En dat is niet makkelijk," aldus Wijnen, "onze leerlingen vragen soms een andere aanpak." José: "Bedrijven creëren soms een functie speciaal voor onze leerling. Dat is mooi maatwerk. Zulke bedrijven zouden er meer moeten zijn."
Daarnaast heeft zij bijgedragen aan de opzet van het arbeidstrainingscentrum. "Dat hebben we bewust buiten de schoolomgeving geplaatst, als onderdeel van de maatschappij."

Oude bekenden
Met een goed gevoel kijkt zij terug op haar loopbaan. "Het is leuk om te zien als leerlingen nog steeds goed in hun vel zitten. Laatst kwam ik op een dagbestedingsplek en werd ik toegeroepen 'Hey Kemkens, hoe is 't'. Die man heb ik jaren geleden ergens geplaatst."

Zorgen voor de toekomst
In 2015 werd de Participatiewet ingevoerd, waarbij burgers zoveel mogelijk in het arbeidsproces mee moeten draaien. Hoewel dit past bij de visie van de school om leerlingen zo onafhankelijk mogelijk te maken, zijn er kanttekeningen. José: "Ze hadden de sociale werkvoorziening niet weg moeten doen, dat vind ik erg jammer." Inge vult aan: "De Participatiewet en de huidige politieke wind maken het moeilijker voor onze leerlingen een goede werkplek te vinden."

Regie bij José
Met het vertrek van José Penterman-Kemkens verlaat veel kennis de organisatie. Inge Wijnen kent haar al vijftien jaar als collega. "José is een constructieve meedenker. Rustig en bescheiden, maar als puntje bij paaltje komt, laat ze van zich horen en zegt ze hoe ze erover denkt. José houdt graag de regie, dat is haar kracht. Op 29 juni zal ze die op momenten toch moeten laten varen en accepteren dat zij in de spotlight staat. "Ik wil vooral afscheid nemen van mensen." De speeches en loftuitingen neemt ze op de koop toe.

Afscheidsreceptie
In de ochtend van 29 juni neemt José afscheid van de leerlingen. Van 15:30 tot 17:30 uur is de afscheidsreceptie voor genodigden, oud-collega's en oud-leerlingen en ouders. Deze kunnen zich opgeven via i.wijnen@hetbariet.nl om José de hand te schudden.
Wat ze na haar pre-pensioen gaat doet, weet ze nog niet precies. "Eerst op vakantie. En ik hou van lezen, zingen en fietsen, dus ik vermaak me wel." Inge Wijnen vermoedt haar nog wel eens terug te zien op school. "Ze is jong van geest en een fijne collega om ook later nog eens beroep op te mogen doen."

Column

Humor

Ik ben, de vaste lezers weten dat al lang, een warm pleitbezorger van het behoud van onze streektaal. Ik zou het werkelijk jammer vinden als het Achterhoeks ooit zou verdwijnen. Maar zeker omdat ik bijna altijd in het Nederlands schrijf, vragen mensen me wel eens waar die liefde voor het Achterhoeks vandaan komt. En dat is nog niet eens zo gemakkelijk uit te leggen.
Natuurlijk, het Achterhoeks is een bindende factor. Onze taal overbrugt de verschillen tussen Winterswijkers, Zutphenaren en Doetinchemers. Geeft ons allemaal dat bijzondere gevoel Achterhoeker te zijn. Maar het Achterhoeks is me vooral lief omdat het zo'n rijke en vaak ook zo'n warme taal is. Als ik het hoor, komt er vaak onwillekeurig een glimlach op mijn gezicht. Ook omdat voor mij de streektaal toch vooral de taal van de humor is. Onlangs kwam ik op een of andere website een mooie spreuk tegen. Een soort van tegeltjeswijsheid: A'j de weg kwiet bunt, mo'j onder de auto kieken. Ja, als ik zoiets lees, dan verschijnt dus die glimlach. Maar staat diezelfde wijsheid in het Nederlands op een tegeltje, dan vind ik er niks aan.

Niet voor niets vertel ik, als op verjaardagsfeestjes het moppenkwartiertje begint, altijd twee grappen in het Achterhoeks. Nou ja, deels dan. Steeds dezelfde moppen, want andere kan ik niet onthouden. De kans dat ik alle 400.000 lezers van de Achterhoekse weekkranten op een verjaardag tegenkom is redelijk klein, dus ik kan die moppen nu best met u delen:
Hendrik komt 's avonds pas na elf uur thuis. Helemaal verfomfaaid, onder de blauwe plekken en met een afgebroken autospiegel in de handen. "De auto is total loss, ik heb d'r 'n haze veur 'ekregen", verklaart hij tegen zijn geschrokken vrouw. Dina is even stil, zegt dan: "Een haze? Ma daormet kriej de auto toch neet helemaol stuk?" Waarop Hendrik repliceert: "Jao, ma dat kump, dat rotbeest zat achter 'n boom!"

En de tweede: Ergens tussen IJzervoorde en Westendorp zit een automobilist al een hele tijd achter een ouderwets langzaam rijdende tractor, die hij op het smalle weggetje maar niet kan inhalen. Als het weggetje plotseling iets breder lijkt te worden ziet hij zijn kans schoon. Hij geeft een enorme dot gas en…. knalt tegen de tractor die net op datzelfde moment linksaf slaat. De bestuurder wankelt, gelukkig ongedeerd, uit de totaal vernielde auto. De boer beziet vanaf zijn tractor de schade, schudt het hoofd en merkt op: "Meneer is zeker vrömd hier?" De automobilist, nog volkomen beduusd, knikt bevestigend. "Joa", zegt de boer, 'dat ha'k wa dacht. Anders ha'j wal ewetten da'k hier altied naor links gao."

Twee prachtige voorbeelden van typische en eigenlijk onvertaalbare Achterhoekse humor. Maar het mooist verhaal dat ik ken komt uit Twente en is nog waar gebeurd ook!
De pastoor van Beckum (een plaatsje tussen Haaksbergen en Hengelo) maakt op een mooie zomerdag een wandeling buiten het dorp. Hij loopt tussen de akkers door, toen nog niet met maïs begroeid. Op zeker moment ziet hij in het koren een jong stelletje, dat van de bijbellessen duidelijk alleen het 'Gaat heen en vermenigvuldig u' heeft begrepen. De pastoor ziet de gymnastische oefeningen even aan en spreekt dan in de voor zijn parochianen begrijpelijke 'mooderspraoke': "Jongeleu, wa'j daor doot, dat wet ik neet. Ma ie hebt d'r wal mooi weer bie."

'Wat ik nu doe, leek als jongetje in de
Achterhoek ontzettend ver weg'

Bert Maalderink woont al sinds zijn studententijd in Utrecht, maar voelt zich nog altijd een Achterhoeker. Foto: Luuk Stam

Het Nederlands elftal ontbreekt als vanaf donderdag 14 juni het wereldkampioenschap voetbal in Rusland losbarst, maar verslaggever Bert Maalderink is er wel bij. Namens de NOS zal hij de verrichtingen van Marokko – met onder meer Hakim Ziyech (Ajax) en Karim El Ahmadi (Feyenoord) – en die van Australië – met de Nederlandse bondscoach Bert van Marwijk – op de voet volgen.

Door Luuk Stam

Topsport verslaan; het is waar Maalderink als klein jongetje al van droomt. Zijn geboortehuis staat in Steenderen, maar de kleine Bert verhuist al op 2-jarige leeftijd met zijn ouders naar Vorden. In zijn jeugd kijkt hij graag naar sport op televisie. Veel zenders zijn er niet, maar vooral op de Duitse kanalen is veel van zijn geliefde sport te zien.

De jongeling is daarnaast gek van Pietje Bell. Die werkt als journalist. Bert weet dan ook al snel dat hij sportjournalist wil worden. "Al leek het werk dat ik nu doe als jongetje in de Achterhoek wel ontzettend ver weg", vertelt Maalderink in een Utrechts café. "Ik vond televisie interessant, maar dat leek een andere wereld. Het werk als journalist stelde ik me eerder bij een krant voor."

Toch zet hij al direct na het afronden van zijn opleiding de eerste stappen als sportjournalist op tv. Al ontdekt hij ook dat er meer is dan sport. De dan al in Utrecht woonachtige Achterhoeker gaat namens de Tros achtereenvolgens werken voor de programma's Jongbloed & Joosten en Kassa. Als Studio Sport aanklopt, besluit Maalderink alsnog het pad van de sport te kiezen.

In de 35 jaar die volgen, ontwikkelt de geboren Steenderenaar zich tot een vaste waarde in de sportjournalistiek. Vele grote voetbal- en schaatstoernooien maakt hij van dichtbij mee. De Arjen Robbens, Wesley Sneijders en Sven Kramers van deze wereld doen na gloriemomenten en dieptepunten hun verhaal voor de microfoon van Maalderink.

De carrières van deze sporters maakt hij vanaf het begin mee. Het zorgt voor een bijzondere, maar puur professionele band. "Ik doe er ook alles aan om dat zo te houden", klinkt het. "Met de schaatsers zit je weleens samen in het hotel, maar ik ga in de ontbijtzaal niet snel bij Kramer of Wüst aan tafel zitten. Ik denk wel dat ik ze goed ken. Dat is ook wederzijds. We weten na al die jaren wat we aan elkaar hebben."

Maalderink heeft er dan ook geen moeite mee om kritische vragen te stellen. "Sporters zijn zelf kritischer dan dat ik ooit zou kunnen zijn", aldus de sportjournalist. "Als Sven Kramer een slechte rit heeft gereden, dan weet hij dat zelf als geen ander. Dan is het geen probleem om daarover te beginnen. Sporters hoor ik daar zelf ook nooit over. Het is altijd het publiek."

Dat hij veel kritiek krijgt op zijn werk, deert Maalderink niet. "Mensen snappen er soms geen bal van", zegt hij stellig. "Het verbaast mij elke keer weer hoe dat werkt. Ik ben een voetbalman en ik ben ook wel een schaatsman, maar ik ben geen supporter. Ik ben journalist. Zo'n groot toernooi, daar kijken supporters naar. Die kijken met andere ogen en vinden al snel dat je iets niet kunt maken of dat je niet genoeg meeloopt in de polonaise."

De man die zich meer Achterhoeker dan Nederlander voelt, kijkt ondanks het ontbreken van de oranje trots uit naar dit WK. "Als Van Marwijk het goed doet of als Marokko ver komt, kan het een leuk toernooi worden", verwacht hij. "Als die landen er snel uitvliegen, kom ik waarschijnlijk bij de Belgen uit. Het is hoe dan ook anders. Een EK of WK mét Nederland, waar de schijnwerpers vol op staan, dat blijft het allermooiste."

Column

Roeten wasken

Als ZGM (zeer geëmancipeerd man) draai ik voor de meeste huishoudelijke klusjes mijn hand niet om. Koken, afwassen, stofzuigen, de wasmachine bedienen, zelfs strijken. Al probeer ik dat laatste te ontlopen, want aan strijken heb ik echt een hekel.
Er is één huishoudelijke taak die ik nooit op me neem. Omdat ik het niet mag. Als ik de ramen heb gelapt zitten er zoveel strepen op, dat je er nog steeds niet doorheen kunt kijken. Daarom doet mijn lief dat liever zelf.
Ook in het Achterhoeks bestaat de term ramen lappen. Maar vaker zegt men ramen (of raams) zemen. Ramen wasken komt ook vaak voor. Maar in Gelselaar wasken de huisvrouwen niet de ramen, maar de roeten. En in bijvoorbeeld Gorssel, Vorden en Neede spreekt men van de glaze(n) die gelapt worden.
Richting Montferland en Liemers is de term de ramen (of roeten) doon meer gebruikelijk. Slechts hier en daar wordt dat oudere woord voor ramen nog gebruikt. "Ik moet de vensters nog poetsen", hoorde ik een vrouw in Gendringen eens zeggen.
Overigens komt tegenwoordig bij ons voor de buitenkant van het huis een glazenwasser langs. Eén keer in de twee maanden, als ik het goed heb. Vroeger zou men daarvan schande hebben gesproken. De roeten wasken was voor moeder de vrouw een klusje dat elke twee weken terug kwam. Alleen als in de winter de ijsbloemen op de ramen stonden hoefde het even niet. Maar met Pasen, Pinksteren en de kermis kregen alle ramen een extra beurt.

Column

Italiaanse inspiratie?

Kent u die koffiereclame van Van Nelle Supra nog? Zo'n dertig jaar geleden was hij op tv. Een Nederlands echtpaar staat met de caravan voor een Italiaans dorp en zet koffie. Zodra het aroma zich verspreidt, komt het dorp in beweging. Gelokt door de koffiegeur snelt een deel van de bevolking naar de Nederlandse toeristen om een bakkie te doen. De dorpspastoor, die op zijn fiets komt aanstuiven, slaat zijn ogen ten hemel en prijst het aroma van Van Nelle Supra. Behalve reclame voor Van Nelle Supra was het goeie Italiëpromotie, want de commercial liet een mediterraan dorp zien zoals we het op vakantie hopen aan te treffen: authentiek, levendig en met volop mogelijkheden voor jong en oud.

Helaas beantwoordt dit idyllische beeld niet meer aan de realiteit. Veel Italiaanse dorpen, zeker in afgelegen gebieden, kampen met krimp, leegstand en verval. Voor studie en werk verhuizen vooral jonge dorpelingen naar de stad. De achterblijvers verzinnen van alles om nieuwkomers en toeristen te trekken. Neem het bergdorp Bormida in Ligurië, waar de burgemeester iedereen die er komt wonen een bonus van tweeduizend euro in het vooruitzicht stelt. In Bormida mag je een kleine woning al huren voor vijftig euro per maand. Sellia, gelegen in Calabrië, streeft naar onsterfelijkheid. Alle dorpsbewoners moeten er een jaarlijkse gezondheidscheck laten doen, op straffe van een boete van dertig euro. Zo hoopt de burgemeester de vergrijsde bevolking vitaal te houden. En steeds meer Italiaanse krimpdorpen richten zich op toeristen die eens wat anders willen. Zo is Santo Stefano di Sessanio in de Abruzzen een 'hoteldorp' geworden: leegstaande woningen zijn omgebouwd tot kamers van een hotel dat over het hele dorp is verspreid. Dit 'albergo diffuso'-concept (letterlijk: verspreid hotel) vinden we intussen overal in Italië.

Hoe creatief de Italiaanse dorpen ook zijn, het is de vraag of ze de krimp kunnen stoppen. Opvallend is dat ze meestal doen alsof de wereld buiten het dorp ophoudt. Dit 'dorpisme' (het blijven denken in dorpsdimensies) is niet een typisch Italiaans verschijnsel, we vinden het ook volop in de Achterhoek. Samenwerking of afstemming met een dorp of stad in de buurt, bijvoorbeeld op het gebied van onderwijs, sportvoorzieningen of toerisme – daarvoor lopen maar weinig dorpen warm. Er is nog vaak sprake van concurrentie en kinnesinne, zoals zo mooi verbeeld in een tv-reclame van Dreft uit de jaren negentig: Villarriba en Villabajo, twee fictieve Spaanse dorpen, vieren feest en strijden daarna met elkaar wie de afwas als eerste aan kant heeft. Rivaliteit houdt dorpen scherp, maar de regio als geheel is er slechter mee af, omdat ze allemaal vechten om die ene extra inwoner of bezoeker. Echt: zonder oog voor de omgeving komt zelfs het meest gewiekste dorp een keer op de koffie.

Gert-Jan Hospers

Fietstocht of wandeling Grensbelevenissen

DINXPERLO/SUDERWICK - In het kader van Gelderse Erfgoedfestival wordt iedereen uitgenodigd om op zaterdag 16 juni een fietstoer of wandeling te maken om de grensdorpen Dinxperlo en Suderwick (Dinxperwick) beter te leren kennen. De tocht heeft een routebeschrijving waardoor de deelnemers veel van de geschiedenis, de cultuur en het leven op de soms curieus verlopende grens leren.

De route is 15 km lang en gaat over de Duits-Nederlandse staatsgrens door beide dorpskernen, maar ook door het landschap. Er is veel te ontdekken. Zo zijn de St-Michaëlskirche en het Grenslandmuseum geopend. Historische grensstenen van 250 jaar oud zijn er te zien. In de route zijn ook een aantal borden opgenomen van de Berlijnse kunstenares Kristina Leko, die de herinneringen aan de grens heeft vastgelegd. Het Bolandshuus aan het Hahnenpatt 2 is open zodat men de tentoonstelling FACadE kan bekijken.

Starten kan op zaterdag 16 juni tussen 11.00 en 14.00 uur bij de grens-slagboom aan de verbindingsweg tussen Anholtseweg (Dinxperlo) en Dinxperloerstraße (Suderwick).
Parkeren kan op het industrieterrein Dinxperlo, aan de Anholtseweg. Deelname is gratis.

Certificaten uitgereikt aan Energiecoaches

ACHTERHOEK - Het Verduursaam Energieloket is door de Achterhoekse gemeenten opgezet om inwoners en bedrijven bij te staan in het proces naar een energie-neutrale Achterhoek. Eén van de aangeboden diensten is de energiecoach. Op dinsdag 5 juni werden certificaten uitgereikt aan een nieuwe lichting energiecoaches.

Met de ambitie om in 2030 energieneutraal te zijn, legt de Achterhoek de lat zeer hoog. Dat wil zeggen dat er net zoveel stroom en gas duurzaam wordt opgewekt als in totaal in de Achterhoek wordt verbruikt. Daarbij is vervoer niet meegerekend. Nieuwe vormen van energieopwekking, nieuwe technieken om het huis te verwarmen en diverse methoden om het huis goed te isoleren, vormen een wirwar van mogelijkheden voor de bedrijven en de bewoners van de Achterhoek. Het Energieloket is onafhankelijk en helpt de kluwen te ontwarren zonder winstoogmerk. Naast onder andere het Energiecafé, maatwerkadvies en een woningverbeterplan tijdens een bezoek aan huis, kan de burger ook een energiecoach aanvragen.
Bij het besparen van energie in huis denkt men al snel aan het aanschaffen van zonnepanelen of het aanbrengen van isolatie. Voor huiseigenaren inderdaad van belang, maar vooral inzicht in het energieverbruik levert vaak verrassende resultaten op, waar ook de huurder profijt van trekt. Niet alleen het milieu maar ook de portemonnee heeft er baat bij als er minder energie wordt verbruikt. 'Als je weet wat je verbruikt, weet je ook wat je kunt besparen' luidt de tekst op de 'EnergieBespaarMeter', die de energiecoach bij zich heeft. Simpele handbewegingen, die direct zonder investering de energierekening omlaag brengen zonder comfortverlies.
De lijst op de 'EnergieBespaarMeter' loopt van gratis besparen, via lagere stookkosten en kleine investeringen uiteindelijk naar de grote investeringen. In elk deel van het traject kan de energiecoach bijstaan. De energiecoach kan mensen ook wegwijs maken in de diverse subsidieregelingen of goedkope leningen. Wie echt besloten heeft tot een grote investering, kan via het energieloket een vakspecialist inschakelen. De eerste 'besparing' is dan al binnen: de energiecoach is gratis!

37 / 38

Kom met uw kapotte apparatuur of kleding aanstaande zaterdag van 10.00 - 12.30 uur naar het Repaircafé in De Mattelier, Mattelierstraat 19 in het centrum van Groenlo.

T.k. nw. tapijttegels meer dan 100 verschillende kleuren/motieven vanaf 0.90 p/tegel=3.60 per m2. 0545-472574 of 06-12300129.

Gevraagd: Sloopauto s. Vanaf € 50,- en gratis ophalen. RDW-vrijwaring. Contante betaling. Geen APK of schade dit is geen probleem. Autodemontage Verhaegh, Snelliusstraat 34 Winterswijk. 0543-519274

Zelfstandige, goede schoonmaakster gezocht. 2 x 2 uur per week op ma. en vrij. Buitengebied Lievelde/Groenlo. Brieven onder nummer 24-01 te richten aan uitgever, Bleekwal 10, 7131 DB Lichtenvoorde

Camping zoekt

Tourcaravan te koop

Bel: 06-21819821