Contact Zutphen-Warnsveld

10 mei 2018

Contact Zutphen-Warnsveld 10 mei 2018


Doorkomst Roparun Zutphen op Eerste Pinksterdag

Roparun doorkomst in Zutphen. Foto: Erik Jonker

ZUTPHEN - Alweer voor de vijfde keer op rij komt de Roparun door Zutphen op Eerste Pinksterdagavond. De Roparun is een estafetteloop van meer dan vijfhonderd kilometer van Parijs en Hamburg naar Rotterdam. Ruim 8.500 lopers, fietsers, chauffeurs en verzorgers zamelen met deze sportieve prestatie geld in voor mensen met kanker. De afgelopen 26 edities van de Roparun is al meer dan 78 miljoen euro opgehaald voor palliatieve zorg voor mensen met kanker. Dit jaar alleen al is er aan 113 goede doelen een bedrag van 2.016.896,03 euro toebedeeld.

Teams aanmoedigen
In de nacht van 20 op 21 mei, tussen 21.00 en 03.00 uur, komen er zo'n 83 Roparun teams door Warnsveld, Zutphen en De Hoven. Ze hebben er op dat moment al twee dagen en één nacht op zitten en ze gaan de tweede nacht in.

Dit is vaak een moeilijk moment voor de teams. Dus aan alle inwoners van Zutphen een oproep om ze aan te moedigen en een hart onder de riem te steken en ze een warm onthaal te geven.

Activiteiten in de lichtjesstad
Vanaf de Kapperallee tot het einde van de Weg naar Voorst staan er brandende waxinelichtjes langs de weg. Een indrukwekkende lichtslinger van ruim 6,5 kilometer. In Warnsveld zijn de straten versierd en zorgen vrijwilligers (Gondelvaart) voor de waxinelichtjes. Op verschillende locaties is er live muziek en een hapje en een drankje te verkrijgen, daarnaast is café/restaurant de Pauw geopend.

De route gaat verder in Zutphen door de Laarstraat met live muziek, onder de welbekende lampenkappen op de Boompjeswal door en daarna aansluitend onder de Drogenapstoren de markt op. Net zoals vorig jaar worden de teams bij de poorten van Zutphen welkom geheten door ridders en jonkvrouwen. Op de markt ligt de rode loper uit en worden alle deelnemers op een podium begroet door een speaker en de burgemeester en wethouders. Daarnaast veel live muziek, een djembé, een dweilorkest en nog veel meer gezelligheid.

Ook zijn de meeste terrassen geopend tot 01.00 uur. Door verlichte straten in het centrum en via een verlichte brug komen de lopers in de Hoven uit. Als de kers op de taart worden daar de teams nogmaals aangemoedigd en feestelijk onthaald met een speaker, live muziek, dweilorkest en heel veel gezelligheid bij café de Hoven.

Kortom, de Stichting Doorkomst Roparun Zutphen doet er alles aan om de Roparun teams een hart onder de riem te steken tijdens hun zware tocht naar Rotterdam. Dit kan alleen mede dankzij ieders hulp. Van harte welkom. doorkomstroparunzutphen.nl

Einde aan marktwerking in huishoudelijke zorg vanaf 2021

ZUTPHEN - In het nieuwe coalitieakkoord van GroenLinks, SP, PvdA en VVD wordt een aantal specifieke paragrafen opgenomen met standpunten over bijvoorbeeld de huishoudelijke zorg. Met betrekking tot de huishoudelijke zorg hebben de formerende partijen besloten het eerder genomen raadsbesluit hierover aan te scherpen. Zo zal er vanaf 2021 alleen nog gewerkt worden met werknemerscoöperaties en ligt structurele subsidie het meest voor de hand vanaf dat moment. Hiermee komt in Zutphen een einde aan de marktwerking in de huishoudelijke zorg. Bovendien zal het college, bijvoorbeeld als agendalid, zitting nemen aan tafel van het bestuur van de werknemerscoöperatie en wil de coalitie zorgen voor zoveel mogelijk vaste contracten. Ook willen de formerende partijen nu al meer grip op de kwaliteit en de zeggenschap in de huishoudelijke zorg. "In de periode tot 2021 worden contracten gesloten op niet-commerciële basis, dat wil zeggen dat de eventuele winst direct ten goede komt van verbetering van kwaliteit van dienstverlening en arbeidsvoorwaarden van hulpen. Zeker in de beginperiode van de overgang naar een nieuw systeem is het belangrijk dat hulpen, cliënten en het openbaar bestuur voldoende zeggenschap hebben over de kwaliteit. Daarbij onderzoeken we extra mogelijkheden voor direct contact tussen hulpen onderling en het college."

Nationale Molendag

De beide Warnsveldse molens zijn op de Nationale Molendag, zaterdag 12 mei, open voor publiek.

Eindelijk voor anker in de Noorderhaven

Eind goed, al goed. Noorderhaven is in gebruik. In de verte, op het terras van het Koelhuis, viert de Elling-club zín behouden vaart. Foto: Eric Klop

ZUTPHEN - Het heeft even geduurd, maar vorige week donderdag was het dan toch zover. De eerste boten meerden aan in de nieuwe Noorderhaven. Een negentiental plezierjachten van het type 'Elling' lag er tot afgelopen zondag voor anker. Verenigd in de 'International Elling Association' hadden de schippers met aanhang Zutphen uitgekozen voor hun jaarlijkse bijeenkomst. Op het zonnige terras van het Koelhuis heette wethouder Oege Bosch hen namens de gemeente hartelijk welkom. "De eerste borrel is voor rekening van Zutphen."

Door Eric Klop

Bosch is maar wat blij met de half volle haven. Eindelijk! De bemanning van de schepen is evenzeer in z'n sas. Volgens organisator Adriaan Barendsen valt het niet mee om in Nederland een aanlegplaats te vinden waar de boten van de club broederlijk bijeen de trossen neer kunnen laten. Zelfs wanneer alle 32 leden van de club deel hadden genomen, zou er in de Noorderhaven nog voldoende plaats zijn geweest. Varen is er dit weekend niet bij. "We gaan genieten van Zutphen", zegt Barendsen, welgesteld ondernemer te Aalsmeer. "Tijdens eerdere edities van onze vierdaagse ontmoeting bezochten we onder meer Zierikzee, Den Bosch, Amsterdam, Terschelling en Antwerpen. Genoeg te doen daar, maar hier ook. Zo maken we een stadswandeling, gaan dineren bij Vaticano en sterrenrestaurant 't Schulten Hues en varen we mee op de Fluisterboten. Voor bed en breakfast is het gezelschap aangewezen op de eigen schuit. Behalve zaterdag. Dan krijgt de bemanning het ontbijt aan boord geserveerd door Willie Wille, onze ontbijtkoning."

Het is een internationaal gezelschap dat vier dagen Zutphen aandoet. Zo komen er ook schippers uit België, Duitsland en Zwitserland. En zelfs uit de Verenigde Staten. Warren McCandless en zijn vrouw Judy zwierven jarenlang over de wereldzeeën met een groot zeiljacht. Een paar jaar geleden ruilden ze die in voor een Elling. "Buiten het vaarseizoen ligt die voor anker in Londen, waar onze dochter woont. Over de Noordzee voeren we naar Oostende en via Willemstad aan het Hollands Diep, Heusden en Nijmegen zijn we eerder vandaag in Zutphen gearriveerd."

De Amerikaan koos net als de andere clubleden zeer bewust voor een Elling, een eenmotorig boottype dat ruim twintig jaar geleden werd ontwikkeld door twee scheepsbouwers uit het Gelderse Aalst. Zij noemden het ontwerp naar hun echtgenotes Ellen en Inge. De productie ligt thans bij Neptune Marine, een werf in Hardinxveld-Giessendam, die inmiddels zo'n 260 exemplaren afleverde. Het jacht is zeewaardig, haalt met gemak een snelheid van 35 kilometer in het uur en blinkt volgens de kenners tevens uit door z'n tijdloze vormgeving. "En veiligheid", benadrukt Adriaan Barendsen die inmiddels al aan zijn tweede Elling toe is. "Het schip is onder meer kantelbaar", toont hij met een filmpje op zijn mobiel. Als een kajak die eskimoteert. "Dat wil je natuurlijk niet. Maar het is prettig om te weten dat wanneer de boot onverhoopt omslaat, hij automatisch doordraait naar zijn normale positie."

Nu liggen de jachten nagenoeg roerloos voor anker. Op het terras van het grote café aan de haven geniet de bemanning van een koel wit wijntje of een glas schuimend bier. Wethouder Oege Bosch kijkt na zijn welkomstpraatje tevreden en bovenal opgelucht toe. Want het bleef wel érg lang stil in de Noorderhaven. Bosch wijt dit onder andere aan het pleziervaartseizoen dat doorgaans pas met de Paasdagen begint. Het wachten was echter ook op overeenstemming over het beheer. Dat van de Vispoorthaven gaat daarin een rol spelen. Bovendien is afgesproken dat zij er af en toe voor zorgt dat boten voor een vaste ligplaats uitwijken naar Noorderhaven. "Dat trekt andere schepen", zegt Bosch. "Zie het als een druk restaurant. Daar ga je eerder naar binnen dan in een zaak die leeg is." De veiligheid voor de vaartuigen lijkt eveneens gewaarborgd. En, niet onbelangrijk, de haven is eindelijk af. Volgens de wethouder bleef de leverancier van onder meer de steigers lang in gebreke, met name wat betreft de kwaliteit. "Dat gaf vertraging. Maar nu is alles in orde."

De Noorderhaven kan met volle kracht vooruit. Het spits is afgebeten door de International Elling Association. Het is maar net wat clubvoorzitter Simon Looman zegt: "Als Ellingers hopen wij een bijdrage te kunnen leveren aan het welslagen van de Noorderhaven. Een fantastische ligplaats in een prachtige stad."

Column

Brievenbus

Mijn brievenbus gaat weg. Niet het schokkendste wereldnieuws, maar toch, het is wel míjn brievenbus. Ook niet helemaal waar, dat ding is namelijk niet van mij maar van PostNL. Maar voelt toch ook een beetje als van mij.

Begin april was het in het nieuws: 317 brievenbussen gaan er verdwijnen uit het straatbeeld in Gelderland. De reden is simpel: er wordt steeds minder post gestuurd. Aldus PostNL. En die zullen het wel weten. Met angst en beven heb ik de lijst met brievenbussen die deze slachting niet zouden overleven nagekeken. En kon opgelucht adem halen omdat mijn brievenbusje er niet bij stond. Eigenlijk was ik het nieuws alweer vergeten en maakte ik dankbaar gebruik van mijn brievenbus om kaartjes en brieven te versturen. Tot deze week in het nieuws was dat er nog eens 307 brievenbussen gaan verdwijnen in Gelderland. Wederom met trillende handjes bekeek ik de lijst. En ja hoor daar stond-ie bij. Tadamasingel Zutphen. De tranen sprongen in mijn ogen.

Ik ben gewoon gehecht aan deze brievenbus tegenover Droge Nap. Veel, heel veel kaartjes, brieven en pakketjes heb ik de hele wereld over gestuurd middels deze brievenbus. Heel vaak ben ik nog net voor 17.00 uur naar deze brievenbus gerend om mijn post erin te deponeren voordat deze geleegd zou worden zodat de post de volgende dag nog bezorgd zou worden. Heel vaak ben ik omgefietst, eerder opgestaan, omgereden om bij deze brievenbus te komen. In zon en kou, regen en wind, de brievenbus stond altijd mooi oranje klaar om alle post te ontvangen.

Aan mij heeft het niet gelegen dat deze brievenbus weg moet, ik stuur best veel echte post. Vind ik leuk. 'Vind-ik-leuk' met een duimpje omhoog op een Facebook-post vind ik ook leuk. Maar echte post is leuker. Met zorg heb ik alle verstuurde kaartjes uitgezocht. Of het nou was om te trouwen of rouwen, verjaardagen of zomaar. Ik wist dat als ik ze in 'mijn' brievenbus achterliet onder het toeziend oog van Droge Nap, dat de post goed over zou komen. Ik krijg ook veel post, maar ja, da's helaas verstuurd vanaf andere brievenbussen.

Nu moet ik op zoek naar een andere brievenbus, het voelt als vreemdgaan. En een ander vinden valt nog niet mee ben ik inmiddels achter. Want mijn brievenbusje is niet de enige die naar de oud ijzerboer moet. Ik heb nog wel overwogen om een actiegroep te beginnen en te gaan demonstreren. In hongerstaking te gaan of om mijzelf vast te ketenen aan de brievenbus zodat deze niet weggehaald kan worden. Maar nee, toch maar niet. Ik stuur wel een kaartje naar PostNL waarin ik vraag om genade voor mijn brievenbusje. Want ik kan m'n brievenbusje niet missen.

Inloopspreekuur over Openbaar Vervoer

ZUTPHEN – Het eerstvolgende inloopspreekuur voor senioren met vragen over reizen met het openbaar vervoer in opdracht van de Provincie Gelderland, is op vrijdag 25 mei van 10.00 uur tot 11.30 uur bij Het Plein aan de Henri Dunantweg 1 in Zutphen.

Vragen over het aanvragen van de OV-chipkaart aan, hoe de 40% samenreiskorting werkt en welk abonnement het beste bij iemand past, daarover geven de OV-ambassadeurs graag advies op maat. Ook kunnen ze stap voor stap op de computer laten zien waar en hoe de reis kan worden gepland.

PostNL past netwerk brievenbussen in gemeente Zutphen aan

ZUTPHEN - PostNL past vanaf begin juni in gemeente Zutphen het netwerk van brievenbussen aan. De reden voor de aanpassing is dat er in Nederland steeds minder post wordt verstuurd. Brievenbussen die weinig worden gebruikt, worden verwijderd of verplaatst naar plekken waar veel mensen komen zoals winkelcentra, supermarkten of locaties aan het begin van een woonwijk.

Bij het bepalen van de locaties is rekening gehouden met de afstandseis voor brievenbussen die de Postwet voorschrijft. Daarnaast hebben lokale vertegenwoordigers van belangenorganisaties zoals ANBO, Unie KBO, PCOBm I(e)derin en LvKK de mogelijkheid gekregen om advies uit te brengen op de plannen in de gemeente. Gezamenlijk is gekeken of brievenbussen voor iedereen bereikbaar blijven. Ook voor mensen die wat minder goed ter been zijn. Brievenbussen bij ziekenhuizen en zorginstellingen blijven om die reden dan ook staan. Ook het aantal verlaagde brievenbussen blijft ongewijzigd. Bij het bepalen van de locaties is rekening gehouden met de afstandseis voor brievenbussen zoals vastgelegd in de Postwet.

Vanaf 2 juni 2018 zullen de eerste veranderingen in het netwerk van brievenbussen in Gelderland (Noord Oost) worden doorgevoerd. In de gemeente Zutphen blijven 37 brievenbussen en verdwijnen er 16 brievenbussen. Op welke locaties brievenbussen blijven, staat in het bijgevoegde overzicht. De aanpassingen zijn eind juni 2018 gerealiseerd.

Als een brievenbus vervalt, wordt dit minimaal drie weken van tevoren op de betreffende brievenbus zelf aangegeven. Bewoners ontvangen op het huisadres een brief met informatie over de veranderingen. Informatie is ook te vinden op postnl.nl/brievenbus. De locatiewijzer op deze pagina helpt bij het vinden van de dichtstbijzijnde brievenbus.

Inloopspreekuur Openbaar Vervoer

ZUTPHEN – Het eerstvolgende inloopspreekuur voor senioren met vragen over reizen met het openbaar vervoer in opdracht van de Provincie Gelderland, is op vrijdag 25 mei van 10.00 uur tot 11.30 uur bij Het Plein aan de Henri Dunantweg 1 in Zutphen. Vragen over het aanvragen van de OV-chipkaart aan, hoe de 40% samenreiskorting werkt en welk abonnement het beste bij iemand past, daarover geven de OV-ambassadeurs graag advies op maat. Ook kunnen ze stap voor stap op de computer laten zien waar en hoe de reis kan worden gepland.

'Voor ieder wat wils' op de Meimarkt in Zutphen

Tuin- en landgoedplanten op de Meimarkt in Zutphen. Foto: Richard Heeringa

Slinger van honderden kramen door het stadscentrum

ZUTPHEN - De Meimarkt in Zutphen staat op de agenda voor zondag 27 mei. Het is de laatste zondag van mei en de winkels zijn dan ook geopend. Het credo is: 'voor ieder wat wils'. De markt duurt van 10.00 tot 17.00 uur en bevindt zich in het centrum van Zutphen.

De Meimarkt wordt al meer dan dertig jaar georganiseerd. De historische marktpleinen in de binnenstad van Zutphen zijn op zichzelf de moeite van het bezoeken waard en lenen zich uitstekend voor het organiseren van een uitgebreide markt.
Meer dan 250 standhouders en standwerkers uit het gehele land komen met onder meer bloemen en planten, eten, fruit en groenten maar ook hebbedingen zoals sieraden, kleding, boeken, en nog veel meer koopwaar.
Koopjesjagers en liefhebbers van curiosa kunnen zich begeven naar de Spittaalstraat, waar traditiegetrouw de rommelmarkt georganiseerd wordt.
De Meimarkt is onder vele mensen bekend in de regio en kent een gezellige drukte. Vanaf de Marspoortstraat tot aan de Spittaalstraat staan er slingerend door het gezellige stadscentrum over de markten enkele honderden kramen om langs te slenteren op zoek naar koopjes of andere spullen.
Zondag 27 mei zijn er diverse foodwagens met regionale producten. Verdeeld over de hele markt staan voedselkraampjes waar allerlei heerlijkheden en snacks worden verkocht.
Ook de kinderen kunnen zich op de Meimarkt vermaken in één van de aanwezige attracties. Er is dit jaar een zweef- en een draaimolen.
Een gezellige dag uit voor jong en oud.

VVV verkoopt honderdste arrangement voor een 'Dag uit in Zutphen'

Toeristen weten de weg naar Zutphen steeds beter te vinden

ZUTPHEN - Werden er vorig jaar over het hele jaar 188 arrangementen verkocht, nu zijn dat er al honderd terwijl het toeristenseizoen net van start is gegaan. Met deze arrangementen maakt de VVV een verbinding met ondernemers uit de binnenstad, zoals horecaondernemingen, winkels en de inmiddels bekende Fluisterboten.

Groepen komen vanuit heel Nederland, België en Duitsland om de Hanzestad te bezoeken. Ook vanuit Amerika en Australië hebben groepen Zutphen bezocht. Mensen boeken hoofdzakelijk een arrangement voor een bedrijfsuitje, familiedag of vriendenweekend. VVV Zutphen en Zutphen Promotie startten in 2016 met de verkoop van arrangementen om bezoekers een dag uit in Zutphen aan te bieden, zodat ze een compleet beeld van de stad krijgen. Bezoekers kunnen zelf hun arrangement samenstellen, samen met de VVV-medewerkers, afhankelijk van hun wensen en beschikbare tijd.

Percussiefeest in Luxor

Percussionist Vernon Chatlein. Foto: PR

ZUTPHEN – Twee percussionisten, Vernon Chatlein en Nils Fisher treden dinsdag 15 mei op in Luxor. Het belooft een swingend exotisch feestje te worden aan de Houtmarkt 64 in Zutphen. Aanvang 22.00 uur.

Vernon Chatlein, leider van de band, komt uit Curaçao. De plaat 'Live at the Village Gate' van Tito Puente uit 1993, waarop Latin dans ritmes op hoogstaand niveau wordt geïmproviseerd, was een keerpunt in zijn leven. Gestimuleerd door zijn vader nam Vernon les in percussie. Hij heeft twee jaar in Cuba gewoond en muziek gestudeerd waaronder de batá, de trommel voor santería, Afro-Cubaanse ceremonieën. In 2009 is Vernon naar Nederland verhuisd, omdat hij lessen wilde volgen bij één van de grondleggers van de Curaçaose jazz, pianist Randal Corsen. Hij heeft ook meegespeeld op zijn album 'Symbiosis'.

In zijn voetsporen heeft Vernon het debuutalbum 'Peace, Love & Music' opgenomen met typische Curaçaose ritmes. De plaat ontving een 4,5 sterrenrecensie in het toonaangevende blad Jazzism. Het is een ode aan Curaçao, zijn eerste thuis en Cuba zijn tweede thuis. Maar ook aan Amsterdam, zijn huidige woonplaats. Tevens wil hij zijn idolen Tito Puente, Dizzy Gillespie, Chano Pozo op deze wijze eer betuigen.

Vernon neemt voor deze gelegenheid de bekende percussionist Nils Fisher mee, die onder andere speelt bij Nueva Manteca. Op piano Aki Spadaro, Bernard van Rossum op de saxofoon en Humberto Albores Martinez op de bas.
De toegang is vrij en donaties zijn welkom. Voor meer info, zie Facebook Jazz in Luxor

Hoofdstad Aanspanning met prachtige vierspannen te gast in Vorden

Naar verwachting zullen bijna twintig prachtige exclusieve vierspannen te bewonderen zijn. Foto: PR

VORDEN – Het jaarlijks terugkerende spektakel van de Hoofdstad Aanspanning uit Amsterdam zal dit jaar op zondag 13 mei plaatsvinden in de omgeving van Vorden. De mooiste coaches uit binnen- en buitenland, allen bespannen met prachtige vierspannen van uiteenlopende rassen met de daarbij behorende glimmende tuigage, vanzelfsprekend met stijlvol geklede bemanning en passagiers aan boord, zullen voor de negende keer een unieke presentatie geven.

Door Jan Hendriksen

Vanaf industrieterrein 't Werkveld in Vorden zal de eerste koets vertrekken om 10.30 uur en vervolgens zullen, met een tussenpoos van drie minuten per aanspanning, de overige coaches volgen. Hier wordt het vertrek opgeluisterd door het hoorngeschal van de Jachthoornblazers van de Berkenhorst uit Elspeet. Het eerste fotomoment zal zijn bij buitenplaats Kasteel Den Bramel aan de Almenseweg. Vervolgens gaan de rijtuigen langs de buitenplaats Het Enzerinck. Hier zal de eerste stop worden gehouden. De verwachte aankomsttijd van het eerste vierspan zal hier rond 11.40 uur zijn.
Vervolgens gaan de deelnemers naar de picknickstop die zal plaatsvinden op landgoed Het Medler. De verwachte aankomsttijd van de eerste coach hier zal om 12.45 uur zijn en het eerste vertrek om 14.00 uur. Bij hoge uitzondering zijn de vierspannen welkom op dit privéterrein, wat overigens dus niet vrij toegankelijk is voor publiek. Deze stop zal worden opgeluisterd met wederom een optreden van de Jachthoornblazers van de Berkenhorst.
Hierna draven de paarden langs het mooie Huis Onstein, naar de parkeerplaats van Hotel Bakker aan de Dorpsstraat in Vorden. Daar zullen de coaches vanaf 15.10 uur wederom worden ontvangen door het hoorngeschal van de op het balkon staande jachthoornblazers. Na deze laatste stop gaan alle koetsen weer terug naar het industrieterrein waar de paarden zullen worden uitgespannen en verzorgd.
Naar verwachting zullen zondag tussen de vijftien en twintig prachtige exclusieve vierspannen van uiteenlopende rassen met de daarbij behorende glimmende tuigage te bewonderen zijn.

Running Center City Hanzeloop Zutphen

ZUTPHEN - Op zondag 10 juni a.s. organiseert Atletiekvereniging Hanzesport de Running Center City Hanzeloop Zutphen. Naast individuele afstanden over 1 (jeugd), 5 en 10 kilometer is er ook weer de bedrijvenloop over 5 en 10 kilometer. Inmiddels zijn de eerste clinics ter voorbereiding hiervoor al van start gegaan.

Ingeschreven teams kunnen gratis deelnemen aan clinics. Deze clinics vinden plaats op de atletiekbaan van AV Hanzesport. Deelname aan de City Hanzeloop kan met een team van minimaal drie en maximaal vijf teamleden.Elk team ontvangt vijf startnummers inclusief de chips voor de tijdregistratie, tien consumptiebonnen, een persoonlijke herinnering en een team-herinnering.

De start van de City Hanzeloop is in het centrum van Zutphen op de Zaadmarkt en de organisatie verwacht dit jaar weer ruim duizend deelnemers. Het parkoers gaat evenals vorig jaar vanaf het centrum langs de IJssel en door de groene zones rondom de Zuidwijken en de finish is weer op de Zaadmarkt. Het evenement wordt aangekleed met live-muziek van dweilorkest 't Spult.

Voor meer informatie en aanmelden, ga naar de website.


www.hanzesport.nl

Musea Zutphen vieren 1 jaar in het Hof van Heeckeren

ZUTPHEN - Op 12 mei 2017 openden de Musea Zutphen – het Stedelijk Museum Zutphen en Museum Henriette Polak – haar deuren in het Hof van Heeckeren. Dit jaar vieren de Musea Zutphen het eenjarig bestaan op deze locatie. Bezoekers worden op zaterdag 12 mei feestelijk ontvangen in het Hof van Heeckeren.

Een jaar vol hoogtepunten
Drie maanden na de opening verwelkomden de Musea Zutphen de 25.000ste bezoeker al en het eerste kalenderjaar sloten zij af met ruim 50.000 bezoekers.Het Stedelijk Museum Zutphen en Museum Henriette Polak hebben in 2017 mooie tentoonstellingen gemaakt met onder andere kunstenaars Jet Rotmans, Arie Schippers en animalier Hetty Heyster. De bruikleen van twee bronzenbeelden van de wereldberoemde Rembrandt Bugatti was de kers op de taart voor de tentoonstelling van Heyster. In 2018 maken de Musea Zutphen een vliegende start met tentoonstellingen als Lage Landen en De portretten van Willem den Ouden. En de grote verrassing van afgelopen jaar was natuurlijk de vondst van de geroofde zilverschat in 2013. De meeste museale zilverstukken zijn teruggevonden en pronken nu in het Stedelijk Museum Zutphen, waar zij een plek kregen in de vaste collectiepresentatie.

Dit jaar zijn de Musea Zutphen ook geopend op Eerste Pinksterdag en Tweede Pinksterdag.

Alliance Française Zutphen bestaat 90 jaar

ZUTPHEN – Het 90-jarig bestaan van de Alliance Française Zutphen gaat niet ongezien voorbij. Leden van de Alliance nodigen iedereen van harte uit om dit samen met hen te vieren bij het Lalique Museum in Doesburg op zondag 27 mei van 14.30 uur tot circa 17.00 uur.

Voor het snuffelen aan Franse cultuur hoeft men niet ver naar het Zuiden af te reizen. Het Lalique Museum, sinds 2011 in Doesburg, bevindt zich binnen een straal van pakweg vijfentwintig kilometer. Een uniek museum met het beste wat de Franse Art Nouveau voortgebracht heeft.

Iedereen is welkom en belangstellenden kunnen tegen een zeer gereduceerd tarief deelnemen aan een arrangement met de sfeer van Franse luxe en levenslust. Die ochtend kunnen deelnemers genieten van een drankje, een uitgebreide rondleiding en meer. Geniet van de schitterende kleuren, elegantie, het glas en email. Denk ook aan de juwelen in de vorm van pauwen, libellen, bloemen en slangen en aan parfumflesjes met prachtige doppen, waaronder die in de vorm van een jonge nimf.

Leden Alliance Française en museumjaarkaarthouders betalen 7,50 euro. Andere belangstellenden betalen 10 euro voor deze eerste lustrumactiviteit van Alliance Française Zutphen in 2018.

Aanmelden kan via mail lustrumfeestafzutphen@afpb.nl in ieder geval voor 20 mei.


www.musee-lalique.nl

Musea Zutphen vieren een jaar in het Hof van Heeckeren

ZUTPHEN - Op 12 mei 2017 openden de Musea Zutphen – het Stedelijk Museum Zutphen en Museum Henriette Polak – haar deuren in het Hof van Heeckeren. Dit jaar vieren de Musea Zutphen het eenjarig bestaan op deze locatie. Bezoekers worden op zaterdag 12 mei feestelijk ontvangen in het Hof van Heeckeren.

Een jaar vol hoogtepunten
Drie maanden na de opening verwelkomden de Musea Zutphen de 25.000ste bezoeker al en het eerste kalenderjaar sloten zij af met ruim 50.000 bezoekers.Het Stedelijk Museum Zutphen en Museum Henriette Polak hebben in 2017 mooie tentoonstellingen gemaakt met onder andere kunstenaars Jet Rotmans, Arie Schippers en animalier Hetty Heyster. De bruikleen van twee bronzenbeelden van de wereldberoemde Rembrandt Bugatti was de kers op de taart voor de tentoonstelling van Heyster. In 2018 maken de Musea Zutphen een vliegende start met tentoonstellingen als Lage Landen en De portretten van Willem den Ouden. En de grote verrassing van afgelopen jaar was natuurlijk de vondst van de geroofde zilverschat in 2013. De meeste museale zilverstukken zijn teruggevonden en pronken nu in het Stedelijk Museum Zutphen, waar zij een plek kregen in de vaste collectiepresentatie.

Dit jaar zijn de Musea Zutphen ook geopend op Eerste Pinksterdag en Tweede Pinksterdag.

Running Center City Hanzeloop Zutphen

ZUTPHEN - Op zondag 10 juni houdt Atletiekvereniging Hanzesport de Running Center City Hanzeloop Zutphen. Naast individuele afstanden over 1 (jeugd), 5 en 10 kilometer is er ook weer de bedrijvenloop over 5 en 10 kilometer. Inmiddels zijn de eerste clinics ter voorbereiding hiervoor al van start gegaan.

Ingeschreven teams kunnen gratis deelnemen aan clinics. Deze clinics vinden plaats op de atletiekbaan van AV Hanzesport. Deelname aan de City Hanzeloop kan met een team van minimaal drie en maximaal vijf teamleden.Elk team ontvangt vijf startnummers inclusief de chips voor de tijdregistratie, tien consumptiebonnen, een persoonlijke herinnering en een team-herinnering.

De start van de City Hanzeloop is in het centrum van Zutphen op de Zaadmarkt en de organisatie verwacht dit jaar weer ruim duizend deelnemers. Het parkoers gaat evenals vorig jaar vanaf het centrum langs de IJssel en door de groene zones rondom de Zuidwijken en de finish is weer op de Zaadmarkt. Het evenement wordt aangekleed met live-muziek van dweilorkest 't Spult.

Voor meer informatie en aanmelden, ga naar de website.

Alliance Française Zutphen bestaat negentig jaar

ZUTPHEN – Het 90-jarig bestaan van de Alliance Française Zutphen gaat niet ongezien voorbij. Leden van de Alliance nodigen iedereen van harte uit om dit samen met hen te vieren bij het Lalique Museum in Doesburg op zondag 27 mei van 14.30 uur tot circa 17.00 uur.

Voor het snuffelen aan Franse cultuur hoeft men niet ver naar het Zuiden af te reizen. Het Lalique Museum, sinds 2011 in Doesburg, bevindt zich binnen een straal van pakweg vijfentwintig kilometer. Een uniek museum met het beste wat de Franse Art Nouveau voortgebracht heeft.

Iedereen is welkom en belangstellenden kunnen tegen een zeer gereduceerd tarief deelnemen aan een arrangement met de sfeer van Franse luxe en levenslust. Die ochtend kunnen deelnemers genieten van een drankje, een uitgebreide rondleiding en meer. Geniet van de schitterende kleuren, elegantie, het glas en email. Denk ook aan de juwelen in de vorm van pauwen, libellen, bloemen en slangen en aan parfumflesjes met prachtige doppen, waaronder die in de vorm van een jonge nimf.

Leden Alliance Française en museumjaarkaarthouders betalen 7,50 euro. Andere belangstellenden betalen 10 euro voor deze eerste lustrumactiviteit van Alliance Française Zutphen in 2018.

Aanmelden kan via mail lustrumfeestafzutphen@afpb.nl in ieder geval voor 20 mei.

Zutphen heeft er een schrijfster bij

Johanna van Sabben met haar novelle Buikschuif. Eigen foto

ZUTPHEN - De Zutphense Johanna van Sabben debuteert op haar 52ste met de pakkende novelle 'Buikschuif'. Het psychologische verhaal gaat over Jona, een vrouw van achter in de dertig. Zij verheugt zich op de midlife crisis, wat volgens haar een milde variant is op de bestaanscrisis die ze al heeft sinds ze bestaat.

Het verhaal begint binnen de muren van een psychiatrische kliniek, maar pas na haar ontslag wordt haar leven echt een gekkenhuis. De ervaringen van Jona zijn beschreven op zo’n originele, ontroerende en tegelijkertijd humorvolle wijze dat een ieder Jona al snel in het hart sluit.

Johanna van Sabben met haar novelle Buikschuif. Eigen foto

Johanna’s debuutroman is niet autobiografisch, maar de schrijfster schuwt parallellen met haar eigen leven niet. Zij schrijft al meer dan 25 jaar voor intimi, die haar aanspoorden om eindelijk eens met een boek te komen. Het resultaat ligt nu in de boekwinkel. 'Buikschuif' telt 134 pagina’s, is uitgebracht door Uitgeverij Van Warven, ISBN 978-94-924-2148-7, en is onder meer verkrijgbaar bij Boekhandel Van Someren & Ten Bosch, Boek en Buro, De Boekerij en online.

Expo Peter van Damme in Gelre Zutphen

Werk van Peter van Damme, te zien in Gelre Zutphen. Foto: PR

ZUTPHEN - Een aantal werken uit de collectie van kunstschilder Peter van Damme (Den Haag, 1957), is van heden tot en met 31 juli te bezichtigen aan de wand in de centrale hal van het Gelre Ziekenhuis Zutphen.

Peter van Damme is opgeleid als autonoom schilder en tekenaar bij Artez hogeschool voor de kunsten (1978-1983). Gaandeweg is hij meer en meer zijn eigen beeldtaal gaan ontwikkelen. De reis die toentertijd begonnen is, heeft voor hem tot een collectie werken geleid, die hij graag aan een groter publiek wil tonen. Vaak reageert hij impliciet op momenten uit de schilderkunst, zoals colorfield painting, minimal art, constructivisme en dergelijke> Hij wil hierbij de kunst bevragen en zien wat het hem oplevert. De collectie lijkt op het oog heel divers. Dat is het ook maar toch, in tweede instantie.


Mei

Het is de maand mei en altijd schieten dan de eerste regels van het gedicht Mei van Herman Gorter door mijn hoofd: 'Een nieuwe lente en een nieuw geluid'. De zin die een uitdrukking is geworden. Het gedicht bestaat uit drie delen met samen meer dan 4000 regels. Een boek vol. Het gaat verder met: 'Een nieuwe lente en een nieuw geluid / Ik wil dat dit lied klinkt als het gefluit / Dat ik vaak hoorde voor een zomernacht / In een oud stadje, langs de watergracht'. Oude taal, oud gedicht, een verhaal in dichtvorm van een van de Tachtigers, een stroming die beïnvloed was door het impressionisme.

Hoe mooi is het dat we op Hemelvaartsdag in de tuin van Dat Bolwerck met 100 mensen de hele Mei hebben voorgelezen. Ik mocht ook meedoen.

Het kan ook korter. Dat bewees Henk Mennes met twee lentegedichtjes. Hij gaf aan dat ze beide komen uit zijn laatste bundel 'Van alledag'.

Moeder gaat voorop.
Dan de zes kleintjes
en vader sluit de rij,
onberoerd.

Zo worden ze,
veilig en vertrouwd,
zachtjes gakkend
met de stroom meegevoerd.

Naast het resterende fundament
van het gesloopte fabriekspand
staat de houten bank
verlaten in de voorjaarszon.

Het is al weer lang geleden
dat arbeiders op zijn schoot
zaten te schaften
en bespraken hoe knap Ajax won.

Henk Mennes

Caroline van den Sigtenhorst exposeert in 't Atrium Zutphen

Caroline van den Sigtenhorst. Foto: PR

ZUTPHEN - Caroline van den Sigtenhorst exposeert van 16 mei tot en met 22 juni in 't Atrium aan de Martinetsingel 19 (ingang Pelikaanstraat) in Zutphen. Donderdags van 10.00 tot 15.00 uur en zaterdags van 12.00 tot 15.00 uur gratis te bekijken.

Als grootvader tekende in zijn atelier, dan hing Caroline van den Sigtenhorst (Nijmegen,1961) graag om hem heen. De tijd die ze daar met hem doorbracht waren voor haar heilige momenten. Zijn kennis als tekendocent gaf haar bovendien een goede basis en inspireerde haar enorm.
Met daarnaast de schilderijen van haar vader als voorbeeld, hij schilderde landschappen als amateurschilder, begon Caroline ook te tekenen en te schilderen. In aanvang maakte ze figuratieve werken met verschillende thema's.
Ze studeerde uiteindelijk logopedie en bouwde daarin ook een carrière op. Haar tekentalent kon ze goed gebruiken tijdens haar werk als logopediste. Door te tekenen kon ze de taal van het kind beeldend maken. In 1992 bracht zij haar
eerste prentenboek uit: 'Isolde, de duif'. Hierna volgde nog drie andere prentenboeken.
Ze bleef tekenen en experimenteren met verf. In 2002 richtte ze zich meer op het abstracte werk.
Carolines werken zijn krachtig, expressief en kleurig. Ze gebruikt olieverf, acrylverf en kleine materialen. Soms verwerkt ze er zelfs bladgoud en half edelsteenverf in.

Preuverij van kunstwerken

ZUTPHEN - De opening van de volgende expositie in Dat Bolwerck is zondag 13 mei om 15.00 uur. Uit de bijzondere collectie van Josje de Baat (voormalige galerie Jos Art uit Amsterdam) wordt een zeer gevarieerde verzameling getoond van kleine en grote moderne werken in verschillende technieken.

Deze schetsen een beeld van moderne kunst over een periode vanaf de jaren tachtig van de vorige eeuw tot het heden. Een expositie voor fijnproevers met klinkende namen maar ook van minder bekend geworden grote talenten. Josje de Baat zal deze middag de expositie persoonlijk inleiden. Iedereen is van harte welkom.

Preuverij van kunstwerken

Expositie in Dat Bolwerck. Foto: PR

ZUTPHEN - De opening van de volgende expositie in Dat Bolwerck is zondag 13 mei om 15.00 uur. Uit de bijzondere collectie van Josje de Baat (voormalige galerie Jos Art uit Amsterdam) wordt een zeer gevarieerde verzameling getoond van kleine en grote moderne werken in verschillende technieken.

Deze schetsen een beeld van moderne kunst over een periode vanaf de jaren tachtig van de vorige eeuw tot het heden. Een expositie voor fijnproevers met klinkende namen maar ook van minder bekend geworden grote talenten. Josje de Baat zal deze middag de expositie persoonlijk inleiden. Iedereen is van harte welkom.

Hans Driesten 4 Blues bij Jazz at The Peacock

ZUTPHEN - De man die op 18 februari zijn langverwachte entree zou maken bij Jazz & So, maar vlak daarvoor bij een fietsongeval zijn heup brak brak, is weer op de been en staat te popelen om alsnog zijn concert te verzorgen. Hans Driesten en zijn feilloos ingespeelde vaste trio zijn zondag 13 mei om 14.30 uur te gast bij Jazz at The Peacock in Fort Bronsbergen, Bronsbergen 25. Hans Driesten 4 Blues brengt Delta blues, ontstaan uit de New Orleans Jazz, electric blues uit Chicago, country uit Nashville, rock 'n roll uit Memphis en soul uit het diepe zuiden. De band speelt fraaie songs 'from the Great American Songbook', soms vergeten, maar altijd herkenbaar. Hans weet met zijn doorleefde stem, af en toe met een rauw randje, het publiek altijd weer te boeien. Het repertoire is groot en bevat vele improvisaties. Bezetting: Hans Driesten (piano, gitaar, mondharmonica en zang), Peter Beemsterboer (drums), Rob Nijenhuis (gitaar, mondharmonica en zang) en Carla Wassenaar (bas).

Expo Gelre Zutphen: Peter van Damme

ZUTPHEN - Een aantal werken uit de collectie van kunstschilder Peter van Damme (Den Haag, 1957), is van heden tot en met 31 juli te bezichtigen aan de wand in de centrale hal van het Gelre Ziekenhuis Zutphen. Peter van Damme is opgeleid als autonoom schilder en tekenaar bij Artez hogeschool voor de kunsten (1978-1983). Gaandeweg is hij meer en meer zijn eigen beeldtaal gaan ontwikkelen. De reis die toentertijd begonnen is, heeft voor hem tot een collectie werken geleid, die hij graag aan een groter publiek wil tonen. Vaak reageert hij impliciet op momenten uit de schilderkunst, zoals colorfield painting, minimal art, constructivisme en dergelijke. Hij wil hierbij de kunst bevragen en zien wat het hem oplevert.

De collectie lijkt op het oog heel divers. Dat is het ook maar toch, in tweede instantie.

Caroline van den Sigtenhorst exposeert in 't Atrium Zutphen

ZUTPHEN - Caroline van den Sigtenhorst exposeert van 16 mei tot en met 22 juni in 't Atrium aan de Martinetsingel 19 (ingang Pelikaanstraat) in Zutphen. Donderdags van 10.00 tot 15.00 uur en zaterdags van 12.00 tot 15.00 uur gratis te bekijken.

Als grootvader tekende in zijn atelier, dan hing Caroline van den Sigtenhorst (Nijmegen,1961) graag om hem heen. De tijd die ze daar met hem doorbracht waren voor haar heilige momenten. Zijn kennis als tekendocent gaf haar bovendien een goede basis en inspireerde haar enorm.
Met daarnaast de schilderijen van haar vader als voorbeeld, hij schilderde landschappen als amateurschilder, begon Caroline ook te tekenen en te schilderen. In aanvang maakte ze figuratieve werken met verschillende thema's.
Ze studeerde uiteindelijk logopedie en bouwde daarin ook een carrière op. Haar tekentalent kon ze goed gebruiken tijdens haar werk als logopediste. Door te tekenen kon ze de taal van het kind beeldend maken. In 1992 bracht zij haar
eerste prentenboek uit: 'Isolde, de duif'. Hierna volgde nog drie andere prentenboeken. Ze bleef tekenen en experimenteren met verf. In 2002 richtte ze zich meer op het abstracte werk. Carolines werken zijn krachtig, expressief en kleurig. Ze gebruikt olieverf, acrylverf en kleine materialen. Soms verwerkt ze er zelfs bladgoud en half edelsteenverf in.

Pinksterfestival in Brummen

BRUMMEN - Cabaretiers, muzikanten, fietstochten, shantykoren, talrijke kraampjes, kunst, dans en theater. De 25ste editie van het festival in hartje Brummen van zaterdag 19 mei tot en met maandag 21 mei heeft het allemaal.

Het begint al vroeg op zondag 20 mei met de kunstmarkt rondom het marktplein van 12.00 tot 17.00 uur. Handgemaakte sieraden, keramiek, leren tassen, hoeden, foto's en schilderijen zijn allemaal te koop. En kinderen mogen gratis met gekleurde klei hun mooiste kunstwerk maken.
Op Eerste Pinksterdag is het tijd voor de TheaterEtappe. Die gaat van start met het meesterwerk van de Venetiaanse componist Antonio Vivaldi, de Vier Jaargetijden. In totaal vier concerten door klassieke muzikanten in de vier verschillende theaterwagens. En dat allemaal onder het genot van koffie en vers gebak van banketbakkerij Jolink. Van 14.00 uur tot 22.00 uur nemen andere artiesten het Marktplein over, waarbij de dj van Mobiel Vinyl de dag afsluit. Bij Café Concordia treden van 14.30 uur tot ongeveer 18.00 ook diverse bands op. Het volledige programma is te vinden op de website.

Pinksterfestival in Brummen

BRUMMEN - Cabaretiers, muzikanten, fietstochten, shantykoren, talrijke kraampjes, kunst, dans en theater. De 25ste editie van het festival in hartje Brummen van zaterdag 19 mei tot en met maandag 21 mei heeft het allemaal.

Het begint al vroeg op zondag 20 mei met de kunstmarkt rondom het marktplein van 12.00 tot 17.00 uur. Handgemaakte sieraden, keramiek, leren tassen, hoeden, foto's en schilderijen zijn allemaal te koop. En kinderen mogen gratis met gekleurde klei hun mooiste kunstwerk maken.
Op Eerste Pinksterdag is het tijd voor de TheaterEtappe. Die gaat van start met het meesterwerk van de Venetiaanse componist Antonio Vivaldi, de Vier Jaargetijden. In totaal vier concerten door klassieke muzikanten in de vier verschillende theaterwagens. En dat allemaal onder het genot van koffie en vers gebak van banketbakkerij Jolink. Van 14.00 uur tot 22.00 uur nemen andere artiesten het Marktplein over, waarbij de dj van Mobiel Vinyl de dag afsluit. Bij Café Concordia treden van 14.30 uur tot ongeveer 18.00 ook diverse bands op. Het volledige programma is te vinden op de website.

Kunst en Cultuur

Warnsveldse molens geopend op Nationale Molendag

Molen Nooit Gedacht Warnsveld. Foto: Dirk-Jan Abelskamp

WARNSVELD - Molens bepalen als levende monumenten het silhouet van het dorps- of stadsgezicht en van het landschap. Ze zijn voorbeelden van vroege industrialisatie; gebruikmakend van wind- en waterkracht wist de mens werkzaamheden eenvoudiger en op grotere schaal uit te voeren.

De eerste watermolens in Nederland dateren uit de zevende eeuw. Vanaf de 11de eeuw zijn er windmolens in Nederland. Deze molens werden gebruikt voor het malen van graan. Sinds 1407 zijn er ook poldermolens voor het drooghouden van het land. In de 17de eeuw, waarin de handel hoogtij vierde, ontwikkelde men molens voor allerlei doeleinden. De molen werd de motor voor het zagen van hout, het slaan van olie uit oliehoudende zaden, het malen van verfpoeder en specerijen, het maken van papier, het pellen van gerst tot gort. Het is niet zo gek te bedenken of een molen kon voor de aandrijving zorgen. De komst van de stoommachines en later de diesel- en elektromotoren had tot gevolg dat de molens hun industriële functies verloren.

Met het stilzetten van de molens dreigde ook de kennis van het werken met molens verloren te gaan. Het ambacht van de molenaar dreigde uit te sterven. Eind zestiger jaren van de vorige eeuw een startte een kleine groep van enthousiaste molenliefhebbers met het organiseren van een opleiding tot vrijwillige molenaar. Uit dit initiatief is in 1972 Het Gilde van Vrijwillige Molenaars (GVM) voortgekomen. Het Gilde is ondertussen uitgegroeid tot een landelijke organisatie met meer dan 2.400 leden. Hun doel is het levend houden van de molen en het ambacht van molenaar. Vandaag de dag zijn er veel molens die regelmatig draaiend worden gehouden door de vrijwillige molenaar. Een fantastische hobby, waarbij zij een historisch werktuig in werking houden afhankelijk van het weer, dus altijd een verrassing wat er te doen is.

Die enthousiaste vrijwilligers vertellen graag over hun hobby en hun molen. Een uitstekend moment daarvoor is de Nationale Molendag. Zaterdag 12 mei is het weer zo ver. Ruim 700 molens in Nederland zetten hun deuren open om belangstellenden te ontvangen.

Zo zijn, zoals iedere zaterdag trouwens, de beide Warnsveldse molens op de Nationale Molendag, zaterdag 12 mei open voor publiek. Op de Warkense molen aan de Lage Lochemseweg en in het naastgelegen Bakkerijmuseum kan men een kijkje nemen bij de bakker en de molenaar. Op de molen Nooit Gedacht aan de Molenstraat in het dorp, is de molenaar superblij met zijn nieuwe fokken. Die zal hij graag laten zien. En bij voldoende wind kan er dan ook weer gemalen worden.

Beide molens zijn zaterdag 12 mei de gehele dag te bezichtigen. De entree is gratis.

Column

Nooit Gebouwd Zutphen (2)

De column van vorige week over de stroeve toegang tot de expositie Nooit Gebouwd Zutphen heeft veel hilarische reacties opgeleverd. Er werd smakelijk gelachen om mijn verwoede pogingen om toegang te krijgen tot de expositie in de Burgerzaal. Maar wat de lezers die reageerden ook vooral wilden weten, was hoe ik de plannen heb ervaren. Deze week zal ik er twee uitlichten.

Het meest opzienbarende plan stamde uit eind jaren zestig. De ondernemers in de binnenstad kwamen in actie tegen plannen van de gemeente om op de Polsbroek een groot nieuw winkelgebied te realiseren. Eerst een grote parkeerplaats, daarnaast Albert Heijn/Miro en dan pas de binnenstad. Dat zou vast een dodelijke concurrent van het traditionele Rondje worden. De winkeliers kwamen met een alternatief plan. In het gebied tussen de Beukerstraat, Houtmarkt en Korte Hofstraat moest een dubbeldeks parkeergarage en een groot warenhuis komen. Met de ingang voor auto's aan de Beukerstraat en de uitgang aan de Houtmarkt. In de tweede fase moesten er panden tussen de Beukerstraat en de Oude Wand wijken voor grootschalige culturele functies. En als klapper zou de Beukerstraat tussen deze twee nieuwe gebieden geheel overdekt worden. Spectaculair. Ondernemersvoorzitter Theo Engelen -waar ik te rade ga- moet nog lachen als ik hem met deze revolutionaire plannen confronteer. "De gemeente wilde wel slopen, maar het Wijnhuisfonds kwam in actie omdat er wel heel erg robuust met historisch erfgoed werd omgesprongen." De plannen gingen uiteindelijk niet door, de financiering was te duur. Zo'n 50 jaar later is het gemakkelijk deze historische afbraak van de binnenstad te veroordelen. Maar toen leefden we in andere tijden met spectaculaire economische groei. Veel moest wijken voor wat we nu welvaart noemen. Anno 2018 lijkt het er op dat het maar goed is dat dit alles niet doorging.

Maar in 2010, nog maar acht jaar geleden, ging de gemeente opnieuw mee met een plan om een groot nieuw winkelgebied in Zutphen te realiseren. Een tekening van dit plan siert zelfs de voorkant van het expositieboekje. In het gebied van de Overwelving tot aan het stationsplein moesten veel panden tegen de vlakte om grote winkelketens naar Zutphen te kunnen halen. Bij de presentatie van de plannen beweerde wethouder Rik de Lange ijskoud dat de ketens in de rij stonden om zich in Zutphen te vestigen. Dat was vreemd, want ik hoorde juist het tegengestelde. En ook hier liep het na jaren onderzoeken uiteindelijk spaak. De gemeente wilde het leegstandsrisico wel nemen, maar de investeerders wilden geen geld steken in panden waarvoor ze vervolgens geen huurders zouden kunnen vinden. Bouwen voor leegstand noemen ze dat. Winkelhart Zutphen werd opnieuw voor een ramp behoed. Gelukkig maar. Een historische binnenstad kent z'n beperkingen, maar het is wel verdraaid leuk.

Vrouwen van Nu Afdeling Warnsveld

WARNSVELD - Vrouwen van Nu afdeling Warnsveld houdt maandagavond 14 mei haar laatste maandelijkse verenigingsavond van dit seizoen in cultureel centrum 't Nut aan de Breegraven 1. Aanvang 19.30 uur, zaal open om 19.00 uur.

Kampioensbakker Paul Berntsen komt iets over zijn levensloop als bakker vertellen en over de vele soorten brood. De vrouwen krijgen ook iets te proeven en er zal een quiz zijn. Er bestaat de mogelijkheid om na afloop een tasje met allerlei lekkernijen te kopen. Nieuwe leden zijn van harte welkom. Het nieuw seizoen start weer in september 2018.

Lammetjesdag

Geitjes bij dierenweide 't Spiker. Foto: PR

WARNSVELD - Dierenweide 't Spiker houdt zaterdag 12 mei Lammetjesdag. Tussen 14.00 en 16.00 uur is de weide geopend voor Jong en oud. Er zijn enkele verzorgers aanwezig om vragen te beantwoorden. Er zijn veel jonge dieren geboren, zoals bij de Nubische geiten, dwerggeiten, Landgeitjes en Quessantschapen. De damherten moeten nog bevallen in de maand juni.

Focus op Warnsveld

Vrouwen Warnsveld-Dorp leren over Staphorst

WARNSVELD - Mevrouw Hooikammer uit Staphorst komt donderdag 17 mei bij Christelijk-Maatschappelijke Vrouwenbeweging Passage vertellen over Staphorster gebruiken. Vrouwen die belangstelling hebben, zijn van harte welkom. De avond begint om 19.45 uur in de Eekschuur aan de Bonendaal 2 in Warnsveld.

Achterhoekse toernooien kraamkamer voor het nieuwe Oranje

Ajax was de winnaar van het Seesing Tournament in 2017. Foto: PR

ACHTERHOEK - Bondscoach Ronald Koeman heeft de interessante uitdaging om het nieuwe Oranje vorm te geven. Na een valse start tegen Engeland werd tegen Portugal al voorzichtig een visitekaartje afgegeven. Het is mooi om te zien, dat veel van de nieuwe Oranjespelers ooit op de jeugdtoernooien in de Achterhoek actief waren. Spelers als Matthijs de Ligt, Tony Vilhena, Memphis Depay, Stephan de Vrij, Justin Kluivert, Nathan Aké en Donny van de Beek kwamen als jeugdspeler van Ajax, Feyenoord of PSV al eens op de Achterhoekse velden en genoten toen van een uitstekend jeugdtoernooi.

De Achterhoek staat bij de nationale en internationale topploegen bekend om hun prima georganiseerde toernooien en veel van die voetbaltalenten lieten hun kwaliteiten zien op één van de zes internationale toptoernooien, die de Achterhoek rijk is. Al die ploegen strijken graag neer in Oost-Nederland, omdat ze weten dat ze een sterk deelnemersveld kunnen verwachten in combinatie met een uitstekende organisatie. Dit wordt gecompleteerd door mooie accommodaties, waarbij de Achterhoekse gastvrijheid vanzelfsprekend is.
In Groenlo, Ruurlo, Terborg, Varsseveld, Zieuwent en Zutphen verschijnen meer dan 60 ploegen aan de start in vijf verschillende leeftijdscategorieën. Tussen medio mei en begin juni vinden vijf van deze toernooien plaats, terwijl het toernooi van FC Zutphen in augustus zal worden gehouden. Uiteindelijk dromen al deze spelers van een mooie carrière in het profvoetbal en hopen ze ooit ook het shirt van het grote Oranje te mogen dragen of misschien dat van een buurland, zoals Julian Draxler (Paris St. Germain) en Leroy Sané (Manchester City), die beiden voor Duitsland op het WK in Rusland actief zullen zijn.

De aftrap van deze zes toernooien vindt plaats in Ruurlo en Zieuwent. Tijdens het Pinksterweekend van 19-21 mei zullen deze twee toernooien worden gehouden. Een week later is het Terborgtoernooi gastheer van acht topclubs. In het eerste weekend in juni wordt het Internationaal Marveld toernooi in Groenlo georganiseerd en wederom een week later is het jeugdtoernooi van Varsseveld de hekkensluiter van het seizoen 2017-2018. Half augustus sluit FC Zutphen het toernooiseizoen 2018 af met hun O13-toernooi, dat voor derde keer op de kalender staat.

Ruurlo
Het Karel Stegeman Toernooi wordt dit jaar voor de 34e keer georganiseerd. Na vijftien jaar is er weer een Braziliaanse club te gast. Ceilândia EC komt uit een voorstad van de hoofdstad Brasilia en zal dit jaar haar kunsten vertonen in Ruurlo. 1. FC Union Berlin uit Duitsland, SK Slovan Bratislava uit Slowakije en Servisch kampioen FK Brodarac zijn verder nieuwe namen op het Karel Stegeman Toernooi. Halmstads BK en Kalmar FF uit Zweden, Kroatisch kampioen NK Lokomotiva en KV Mechelen (België) zijn de overige buitenlandse deelnemers, die het aantal buitenlandse teams op acht brengen. In totaal zijn spelers uit eveneens acht verschillende landen actief in Ruurlo.
Het Nederlandse deelnemersveld bestaat uit titelverdediger Sparta Rotterdam, FC Twente, NAC Breda en natuurlijk gastheer VV Ruurlo.

Zieuwent
Het Seesing Tournament in Zieuwent wordt traditioneel ook tijdens het Pinksterweekend georganiseerd. Nieuwe naam is Slavia Praag. De kampioen van Tsjechië komt voor het eerst naar dit toernooi voor spelers onder 12 jaar. Daarnaast keren Austria Wien uit Oostenrijk en Celtic FC uit Schotland voor de tweede keer terug in Zieuwent. Austria Wien werd in 2006 zesde en Celtic eindigde in 2008 als derde en maakten niet alleen indruk met hun voetbal. Ook hun enthousiaste aanhang zorgde voor een heerlijke voetbalsfeer op sportpark de Greune Weide. Bayer 04 Leverkusen en RSC Anderlecht maken het buitenlandse deelnemerscontingent compleet. De Nederlandse eer wordt verdedigd door de winnaar van 2017, Ajax. Verder zijn Feyenoord, PSV en FC Twente te gast op het Seesing Tournament en wordt de regionale eer verdedigd door de spelers van RKZVC aangevuld met enkele regionale voetbaltalenten.

Terborg
Het Terborg toernooi is het oudste van de zes deelnemende toernooien. Dit toernooi voor spelers onder de 19 jaar is al jaren een toeschouwermagneet, want veel spelers die op de drempel van een profcarrière staan maken hier hun opwachting. Traditiegetrouw zijn er weer twee deelnemers uit Brazilië. Dit jaar zijn dat Atletico Paranaense en Palmeiras. Ook Ajax Cape Town uit Zuid-Afrika is wederom present. Het Europese continent wordt vertegenwoordigd door Club Brugge (België), FC Midtjylland (Denemarken) en Tottenham Hotspur (Engeland). De Graafschap en SC Heerenveen zullen de Nederlandse eer verdedigen op de velden van Terborg op 25, 26 en 27 mei 2018.

Groenlo
Het Internationaal Marveldtoernooi in Groenlo heeft ook dit jaar weer een prachtig deelnemersveld. Een deelnemersveld van absoluut topniveau, met veel verschillende culturen en speelstijlen. Twaalf ploegen uit zeven verschillende landen en drie verschillende continenten zullen acte de presence geven op sportpark Den Elshof op 1, 2 en 3 juni 2018. Atletico Madrid uit Spanje, PAOK FC (Griekenland) en Korea FL zijn de nieuwe namen op de 29e editie van dit toernooi voor spelers onder de 15 jaar. FC Barcelona, Celtic FC en Bayer 04 Leverkusen keren na een korte afwezigheid weer terug in Groenlo en ook Red Bull Brasil zal weer aanwezig zijn. De Nederlandse inbreng wordt verzorgd door Ajax, Feyenoord, PSV, FC Twente en uiteraard de jeugd van s.v. Grol.

Varsseveld
Op 8, 9 en 10 juni wordt op de velden van Sportclub Varsseveld voor de 22e keer het Ten Brinke Group Tournament georganiseerd. Ajax werd afgelopen jaar winnaar van dit toernooi voor spelers onder de 17 jaar en de Amsterdammers hebben aangegeven hun titel te komen verdedigen. Daarnaast zullen ook PSV en AZ de Nederlandse kleuren verdedigen. Ook de spelers van Red Bull Brasil zullen opnieuw hun voetbaltalenten showen evenals hun landgenoten van America MG. Verder zorgt het nationale team van Mexico voor nog meer exotische inbreng. Het Turkse Galatasaray zal vast door veel supporters worden aangemoedigd, omdat deze club fans over heel Europa heeft. Het Regioteam zorgt voor de Achterhoekse bijdrage met talentvolle regionale voetballers.

Zutphen
Sinds 2016 is FC Zutphen gastheer van een internationaal jeugdvoetbaltoernooi en zag Feyenoord beide edities winnend afsluiten. Half augustus zal de derde editie worden georganiseerd en titelverdediger Feyenoord heeft aangegeven opnieuw te gast te zijn in Zutphen. Het deelnemersveld zal bestaan uit onder andere Bayer 04 Leverkusen, Feyenoord en natuurlijk gastheer FC Zutphen.

Prins Bernhard Cultuurfonds Anjercollecte

ZUTPHEN - Ook dit jaar wordt door enkele plaatselijke verenigingen deelgenomen aan de Anjercollecte georganiseerd door het Prins Bernhard Cultuurfonds. In Zutphen en Warnsveld zullen in de week van 28 mei tot en met 2 juni de collectanten aanbellen met hun oranje bussen. Ook dit jaar gaat de helft van het opgehaalde bedrag rechtstreeks in de kas van de deelnemende vereniging.

Daarnaast kunnen verenigingen bij grote uitgaven een verzoek voor tegemoetkoming in de kosten indienen bij het cultuurfonds. Denk hierbij aan uitgaven voor uniforme kleding, aanschaf van bladmuziek en aanschaf van nieuwe instrumenten. Deze inkomsten zijn bij alle verenigingen van harte welkom daar de subsidies wegbezuinigd zijn. Geef dus aan de collectanten en steun de cultuur in Zutphen en Warnsveld.

Effata-vieringen in de St. Jan

ZUTPHEN - De eerstvolgende Effata-viering is op zaterdag 12 mei. Vanuit de hectiek van alle dag in de stilte van je hart komen. Om daar te zoeken naar de ervaring van God in je eigen leven. Dat is het doel van deze meditatieve viering, die elke tweede zaterdag van de maand om 17.00 uur wordt gehouden. De viering wordt opgebouwd rondom een Bijbeltekst die geactualiseerd wordt naar de wereld van vandaag en onze eigen ervaringen. Dit gebeurt via gebed, overweging, stilte, zang en symbolen. Mail voor meer informatie.


j.vankranenburg@12apostelen.nl

g.spekkink@12apostelen.nl

Weer aan het werk gaan

ZUTPHEN – Het kan zomaar gebeuren dat iemand om welke reden dan ook geen baan meer heeft. Wie een stap richting werk wil zetten door werkervaring op te doen, kan dit doen met een werkervaringsplaats bij Stichting 360graden Mens. Kom naar de inloop aan de Waterstraat 5 in Zutphen op donderdag 17 mei van 10.00 - 11.15 uur.

Werkzoekenden blijven zo in het ritme van werk, creëren geen gat in hun CV, blijven onder de mensen en wie weet ontmoeten zij misschien wel net die persoon die hem of haar op weg kan helpen naar een nieuwe baan.
Wie een uitkering heeft van Het Plein, is welkom om op donderdag 17 mei binnen te lopen. Daar kunnen belangstellenden in gesprek met mensen die al een werkervaringsplaats hebben gehad en vragen aan de coaches stellen over te zetten stappen.
Informatie verkrijgbaar via de mail of website.


office@werkvaardig.nl

www.ikwerkweer.nl

Luisteren naar Koptische muziek

ZUTPHEN - Ex Oriente Lux sluit het voorjaarsseizoen feestelijk af: met muziek. Mevrouw Dr. Magdalena Kuhn, koptoloog en musicus te Leiden is bereid gevonden de laatste lezing van dit seizoen te houden. Onderwerp is: Koptische muziek en het Byzantijnse Rijk. De avond wordt gehouden op woensdag 23 mei vanaf 19.45 uur aan de Tengnagelhoek 6 te Zutphen.

In het uitgebreide Byzantijnse rijk was plaats voor vele verschillende muziekculturen zoals de Byzantijnse, Armeense, Syrische, Georgische en vele andere. Daarbij hoort ook de Koptische muziek.

Alexandrië was een belangrijke Hellenistische stad in Egypte waar wetenschappers, filosofen en kunstenaars elkaar ontmoetten en met elkaar in discussie kwamen. Kopten beweren ook vandaag nog vaak dat hun muziek met niets vergelijkbaar is. Maar aan de hand van veel muzikale voorbeelden zal Dr. Kuhn ingaan op de uitwisseling tussen die muziekculturen.

ZUTPHEN/VORDEN - De afdeling Oost-Gelderland van Alzheimer Nederland organiseert 16 mei, de derde woensdag van de maand, een Alzheimer Café in Zutphen. Voor iedereen die op welke manier dan ook te maken heeft met dementie is het café gratis toegankelijk. Men ontmoet lotgenoten en men kan met elkaar in gesprek over zaken die men meemaakt of bezighoudt. Thema van de maand mei: Het dementienetwerk en case management dementie

Coördinator van het dementienetwerk Judith Kroes in Zutphen-Lochem-Bronckhorst en casemanager dementie Mieke Voskamp gaan in op de begeleiding van thuiswonende mensen met dementie en hun mantelzorgers. Wat kan het netwerk betekenen en wat kan men wel en niet verwachten van een casemanager dementie? Er is ook gelegenheid tot het stellen van vragen.

Woensdag 16 mei is het Alzheimer Café in Buurthuis de Uitwijk, De Brink 116 in Zutphen. Inloop en koffie/thee vanaf 19.00 uur, het programma start om 19.30 uur en eindigt om 21.00 uur.

Alzheimer Cafe Zutphen/Vorden

ZUTPHEN/VORDEN - De afdeling Oost-Gelderland van Alzheimer Nederland organiseert 16 mei, de derde woensdag van de maand, een Alzheimer Café in Zutphen. Voor iedereen die op welke manier dan ook te maken heeft met dementie is het café gratis toegankelijk. Men ontmoet lotgenoten en men kan met elkaar in gesprek over zaken die men meemaakt of bezighoudt. Thema van de maand mei: Het dementienetwerk en case management dementie

Coördinator van het dementienetwerk Judith Kroes in Zutphen-Lochem-Bronckhorst en casemanager dementie Mieke Voskamp gaan in op de begeleiding van thuiswonende mensen met dementie en hun mantelzorgers. Wat kan het netwerk betekenen en wat kan men wel en niet verwachten van een casemanager dementie? Er is ook gelegenheid tot het stellen van vragen.

Woensdag 16 mei is het Alzheimer Café in Buurthuis de Uitwijk, De Brink 116 in Zutphen. Inloop en koffie/thee vanaf 19.00 uur, het programma start om 19.30 uur en eindigt om 21.00 uur.

Weer aan het werk gaan

ZUTPHEN – Het kan zomaar gebeuren dat iemand om welke reden dan ook geen baan meer heeft. Wie een stap richting werk wil zetten door werkervaring op te doen, kan dit doen met een werkervaringsplaats bij Stichting 360graden Mens. Kom naar de inloop aan de Waterstraat 5 in Zutphen op donderdag 17 mei van 10.00 - 11.15 uur.

Werkzoekenden blijven zo in het ritme van werk, creëren geen gat in hun CV, blijven onder de mensen en wie weet ontmoeten zij misschien wel net die persoon die hem of haar op weg kan helpen naar een nieuwe baan.
Wie een uitkering heeft van Het Plein, is welkom om op donderdag 17 mei binnen te lopen. Daar kunnen belangstellenden in gesprek met mensen die al een werkervaringsplaats hebben gehad en vragen aan de coaches stellen over te zetten stappen.
Informatie verkrijgbaar via de mail of website.

Effata-vieringen in de St. Jan

ZUTPHEN - De eerstvolgende Effata-viering is op zaterdag 12 mei. Vanuit de hectiek van alle dag in de stilte van je hart komen. Om daar te zoeken naar de ervaring van God in je eigen leven. Dat is het doel van deze meditatieve viering, die elke tweede zaterdag van de maand om 17.00 uur wordt gehouden. De viering wordt opgebouwd rondom een Bijbeltekst die geactualiseerd wordt naar de wereld van vandaag en onze eigen ervaringen. Dit gebeurt via gebed, overweging, stilte, zang en symbolen. Mail voor meer informatie.

Luisteren naar Koptische muziek

ZUTPHEN - Ex Oriente Lux sluit het voorjaarsseizoen feestelijk af: met muziek. Mevrouw Dr. Magdalena Kuhn, koptoloog en musicus te Leiden is bereid gevonden de laatste lezing van dit seizoen te houden. Onderwerp is: Koptische muziek en het Byzantijnse Rijk. De avond wordt gehouden op woensdag 23 mei vanaf 19.45 uur aan de Tengnagelhoek 6 te Zutphen.

In het uitgebreide Byzantijnse rijk was plaats voor vele verschillende muziekculturen zoals de Byzantijnse, Armeense, Syrische, Georgische en vele andere. Daarbij hoort ook de Koptische muziek.

Alexandrië was een belangrijke Hellenistische stad in Egypte waar wetenschappers, filosofen en kunstenaars elkaar ontmoetten en met elkaar in discussie kwamen. Kopten beweren ook vandaag nog vaak dat hun muziek met niets vergelijkbaar is. Maar aan de hand van veel muzikale voorbeelden zal Dr. Kuhn ingaan op de uitwisseling tussen die muziekculturen.

Prins Bernhard Cultuurfonds Anjercollecte

ZUTPHEN - Ook dit jaar wordt door enkele plaatselijke verenigingen deelgenomen aan de Anjercollecte georganiseerd door het Prins Bernhard Cultuurfonds. In Zutphen en Warnsveld zullen in de week van 28 mei tot en met 2 juni de collectanten aanbellen met hun oranje bussen. Ook dit jaar gaat de helft van het opgehaalde bedrag rechtstreeks in de kas van de deelnemende vereniging.

Daarnaast kunnen verenigingen bij grote uitgaven een verzoek voor tegemoetkoming in de kosten indienen bij het cultuurfonds. Denk hierbij aan uitgaven voor uniforme kleding, aanschaf van bladmuziek en aanschaf van nieuwe instrumenten. Deze inkomsten zijn bij alle verenigingen van harte welkom daar de subsidies wegbezuinigd zijn. Geef dus aan de collectanten en steun de cultuur in Zutphen en Warnsveld.

Jonge reeën gaan de straat op

Met name jonge onervaren reeën kunnen pardoes oversteken. Foto: Bert Vinkenborg

Kans op wildaanrijdingen in voorjaar flink groter

ACHTERHOEK - Wildaanrijdingen vormen een fenomeen dat het hele jaar voor kan komen, maar in het voorjaar is het risico groter dan gemiddeld, met name op botsingen met reeën. In deze periode worden jaarlingen uit het voorgaande jaar door de moederdieren verstoten om plaats te maken voor de kalveren die binnenkort geworpen worden. Juist de jonge onervaren dieren vallen nogal eens ten offer aan het verkeer.

Het grootste aantal aanrijdingen in de Achterhoek vindt plaats met reeën. Voor het dier vaak met dodelijke afloop maar voor de weggebruiker zijn de gevolgen ook niet mis. Bert Vinkenborg weet het nodige van wild en vond afgelopen week meerdere aangereden reeën in de omgeving van zijn woning in het Doetinchemse buitengebied. Hij vraagt daarom aandacht voor dit vervelende verschijnsel.
Het aantal in de Achterhoek geregistreerde aanrijdingen is aanzienlijk. In 2017 werden de volgende aantallen en soorten verkeersslachtoffers geteld: 700 reeën, één wild zwijn, één damhert, 48 dassen en 54 andere dieren als hazen en steenmarters.
Niet vergeten dient te worden dat dit slechts een deel van het totaal is. Een aantal dieren wordt van de weg geraapt en meegenomen en andere komen gewond in de natuur ellendig aan hun eind.
Een belangrijk signaal voor wild én voor weggebruikers zijn de blauwe reflectoren die vaak bij de door het wild meest gebruikte oversteekplaatsen zijn geplaatst. Het licht van de koplampen wordt haaks van de weg af gereflecteerd waardoor het wild schrikt en hopelijk niet oversteekt. Voor de weggebruikers is het een signaal om extra op te letten en hun snelheid te beperken.

Niet uitwijken maar remmen
Wat te doen als men een ree of andere wildsoort op de weg ziet? Wijk niet uit, maar gebruik de rem. Door een paniekreactie kan men de controle over het voertuig verliezen waardoor een nog ernstiger ongeluk wordt veroorzaakt. Rem af en win daardoor reactietijd. Houd er rekening mee dat wanneer het dier de weg is overgestoken er nog meerdere kunnen volgen. Houd richting, ook als een aanrijding met het wild niet is te voorkomen, waardoor u controle over uw voertuig houdt.
Als het desondanks toch tot een wildaanrijding komt dient men zijn voertuig met knipperende alarmlichten naast de rijbaan langs de weg te zetten en 112 te bellen. De vraag of het om een zaak voor brandweer, ambulance of politie gaat zal beantwoord moeten worden met 'politie'. Na doorgeschakeld te zijn naar de meldkamer van de politie is het zaak een zo nauwkeurig mogelijke omschrijving van de locatie van de aanrijding te geven. De politie zorgt er dan voor dat een zogenoemde verlofhouder wordt gewaarschuwd. Deze verlofhouder heeft de bevoegdheid het aangereden wild op te halen of het op te sporen als het niet ter plaatse vindbaar is.

Ree op schoot
Een verlofhouder vertelt over de soms bizarre voorvallen die hij heeft meegemaakt: "Bij een aanrijding sloeg het ree door de voorruit en belandde bij de passagier op schoot. Deze had licht persoonlijk letsel, maar de auto werd total loss verklaard. Het interieur was met dierlijke resten besmeurd tot aan de achterruit. Bij een andere aanrijding onlangs met een hoogdragende reegeit waren twee kalveren door de klap uit de geit geslagen. De aanrijder was doorgereden en liet de stoffelijke resten op de rijbaan liggen."
Het is duidelijk dat een aanrijding met wild door een auto of groter voertuig heel vervelend en ingrijpend is; voor de bestuurder van een tweewieler is het nog veel ernstiger. Daarom is het van het grootste belang een potentieel kritische situatie tijdig te herkennen, de snelheid aan te passen en, als het desondanks toch tot een aanrijding komt, geen paniekhandelingen te verrichten.

Column

6 april tot 1 juli

Warnsveld

Katarina Jankowski bij"Kunst in den Bouw"

Den Bouw, woon-zorgcentrum

9 mei

Gorssel

Lezing Frens Westenbrink

't Trefpunt

Lochem

Varen in Lochem

Zompenloods 't Anker

Zutphen

Stadswandelingen en Arrangementen Zutphen

Stadswandelingen Zutphen

9 mei en 10 mei

Lochem

Keidagen Lochem

Kleine Markt

10 mei

Gorssel

Dauwtrapexcursie Gorsselse heide

VVV Lochem

Lochem

Varen met De Berkelzomp

Zompenloods 't Anker

Barchem

Dauwtrappen op de Lochemse Berg

Geldersch Landschap en Kasteelen

Barchem

Dauwtrappen Lochemse Berg

parkeerplaats bij eethuis De Kale Berg

Lochem

Varen in Lochem

Zompenloods 't Anker

Lochem

Lochem Festival 50 jaar

Stadshuus Lochem

Zutphen

Stadswandelingen en Arrangementen Zutphen

Stadswandelingen Zutphen

10 mei en 11 mei

Lochem

Keidagen Lochem

Kleine Markt

11 mei

Zutphen

Stadswandeling Joods Zutphen

Synagoge Zutphen

11 mei

Zutphen

Schrijfkring-levensverhalen schrijven

Enkidoe

Lochem

Alzheimer Cafe

Eetcafé Scholten

Zutphen

Stadswandelingen en Arrangementen Zutphen

Stadswandelingen Zutphen

11 mei en 12 mei

Lochem

Keidagen Lochem

Kleine Markt

12 mei tot 12 mei

Lochem

Varen in Lochem

Zompenloods 't Anker

Zutphen

Portret van mijn (groot)moeder-schrijfdag

Genietcafe

Zutphen

Stadswandelingen en Arrangementen Zutphen

Stadswandelingen Zutphen

12 mei en 13 mei

Lochem

Keidagen Lochem

Kleine Markt

13 mei

Zutphen

Stadswandeling Joods Zutphen

Synagoge Zutphen

13 mei tot 13 mei

Eefde

Recorder Quartet Brisk: Canção

Kapel op 't Rijsselt

Lochem

Varen in Lochem

Zompenloods 't Anker

Almen

IVN wandeling bij Almen

Dorpskerk

Lochem

Keidagen Lochem

Kleine Markt

Gorssel

Muziek Openluchttheater Gorssel

Openluchttheater Gorssel

Zutphen

Stadswandelingen en Arrangementen Zutphen

Stadswandelingen Zutphen

Lochem

Film Janstheater

Jansstheater

14 mei tot 14 mei

Lochem

Varen in Lochem

Zompenloods 't Anker

Lochem

Maandagmiddag-bridge

Bridgeclub Jump'85 Lochem

Zutphen

Stadswandelingen en Arrangementen Zutphen

Stadswandelingen Zutphen

15 mei tot 15 mei

Lochem

Varen in Lochem

Zompenloods 't Anker

Lochem

Stadswandeling Lochem

Centrum Lochem

Zutphen

Stadswandelingen en Arrangementen Zutphen

Stadswandelingen Zutphen

Lochem

Cursus Hexagonnen

CreAtelier Dutch Rose

16 mei tot 16 mei

Eefde

5-weekse cursus Mindful Walk / power walk

Gorsselse Heide

Lochem

Varen in Lochem

Zompenloods 't Anker

Zutphen

Stadswandelingen en Arrangementen Zutphen

Stadswandelingen Zutphen

17 mei

Lochem

Openluchtdienst

Zwiepse Molen

Lochem

Varen in Lochem

Zompenloods 't Anker

Lochem

Senioren fietstocht

Centrum Lochem

Zutphen

Stadswandelingen en Arrangementen Zutphen

Stadswandelingen Zutphen

Lochem

Jochen Otten

Lochemse Schouwburg

18 mei

Zutphen

Stadswandeling Joods Zutphen

Synagoge Zutphen

18 mei

Zutphen

Schrijfkring-levensverhalen schrijven

Enkidoe

Zutphen

ONDERNEMERSNETWERK OPEN COFFEE ZUTPHEN

't Atrium Zutphen

Lochem

Varen in Lochem

Zompenloods 't Anker

Zutphen

Stadswandelingen en Arrangementen Zutphen

Stadswandelingen Zutphen

Lochem

Ashton Brothers - Ashtonia

Lochemse Schouwburg

19 mei

Zutphen

Stadswandelingen en Arrangementen Zutphen

Stadswandelingen Zutphen

20 mei

Zutphen

5-weekse cursus Mindful Run

IJsselstroom

Lochem

Varen in Lochem

Zompenloods 't Anker

Laren

Pinksterdag

Landgoed Verwolde

21 mei

Laren

Dag van het kasteel

Landgoed Verwolde

Lochem

Varen in Lochem

Zompenloods 't Anker

22 mei tot 22 mei

Lochem

Varen in Lochem

Zompenloods 't Anker

Lochem

Stadswandeling Lochem

Centrum Lochem

Lochem

Filmhuis Lochem

Lochemse Schouwburg

PCOB bijeenkomst over Geheugen en Dementie

WARNSVELD - Mevrouw M.J. te Hennepe-van Vulpen komt in de laatste bijeenkomst voor de zomervakantie, donderdagmiddag 24 mei spreken over Geheugen en Dementie. De lezing is 24 mei in De Eekschuur in Warnsveld aan de Bonendaal 2. Aanvang 14.30 uur.

Een onderwerp dat velen dagelijks bezighoudt. Vooral bij het ouder worden vinden veel mensen zichzelf vergeetachtig. Is het dan dementie? Wie heeft zorgen over zijn of haar geheugen of van dat van een ander? Hoe houd ik mantelzorger liefde en zorg in balans? Belangstellenden zijn hartelijk welkom.

Houtzaagmolen Agneta timmert aan de weg

Molendag startschot campagne om molenaars en vrijwilligers te werven

Door Peter Vorderman

RUURLO - Windmolens en Nederland horen bij elkaar. Zonder molens zou het Nederlandse landschap veel aan karakteristieke uitstraling verliezen. En elke rechtgeaarde Nederlander is er ook best trots op. Onze molens trekken doorgaans veel belangstelling. Ze maken deel uit van het internationale (glimlach opwekkende) cliché dat Nederland bestaat uit windmolens, tulpen en klompen. Onze molens vormen een stukje nationale identiteit. Tijdens de 46ste Nationale Molendag op 12 en 13 mei aanstaande zullen door het hele land weer ruim 900 molens hun deuren openen voor het publiek. Ook de houtzaag- en korenmolen Agneta in Ruurlo en haar crew zijn zaterdag 12 mei de hele dag in beweging en hopen op veel belangstellenden. Tevens wordt die dag het startschot gegeven voor een grote actie om nieuwe jonge molenaars en vrijwilligers te enthousiasmeren voor het ambachtelijke molenaarsvak.

Een monumentale molen als Agneta beleef je pas echt als je er binnen bent of hoog op de stelling staat. Onder de aandrijving op windkracht, voel je de molen trillen en bonken. Hiernaast ervaar je dat met het zagen van zware lange boomstammen tot schoren en planken enorme krachten gepaard gaan. Verder zie en voel je op de stelling hoe de wind de grote wieken in beweging houdt en de molenaars het wiekenkruis op de wind draaien. Je staat vlakbij die suizende wieken, maar wel veilig achter een hek, want je wil natuurlijk geen klap van de molen krijgen.

Nederland molenland
Molens zijn onlosmakelijk verbonden met Nederland. Voorzitter Jelle Wierda (69), voorzitter van de Stichting Vrienden van Agneta, gaat op zijn praatstoel zitten en vertelt: "Nederland is niet voor niets hét molenland bij uitstek. Niet zozeer vanwege het aantal molens, want er zijn landen waar veel meer molens staan, maar omdat de Nederlandse molens niet los te zien zijn van de geschiedenis en ontwikkeling van ons land. Denk daarbij aan de eeuwige strijd van watermolens tegen het water, de bijdrage van industriemolens aan de grote welvaart in de Gouden Eeuw en de korenmolens voor onze voedselvoorziening. Met het verdwijnen van de economische functie van de windmolen rond 1900, vanwege de komst van elektriciteit en motorkracht, nam de waardering voor molens toe vanwege hun grote cultuurhistorische waarde. Het zijn ook niet voor niets rijksmonumenten, ze leren ons over ons verleden en over oude ambachtelijke technieken."

Geen molens zonder mensen
"Maar onze molens draaien tegenwoordig niet op wind of water alleen", voegt molenaar Gerard Effting (70, secretaris) daaraan toe. "Het lijkt het allemaal zo vanzelfsprekend, maar voor het behoud van dit prachtige historische erfgoed hebben we wel voldoende molenaars en vrijwilligers (o.a. molengidsen) nodig. Onze oude krasse dame maakt jaarlijks nog gemiddeld 100 tot 140.000 omwentelingen en dat gaat niet helemaal vanzelf.", zegt hij met een understatement. "Op de Molendag starten we een grote publiciteitsactie om nieuwe molenaars en vrijwilligers te vinden. Onze gemiddelde leeftijd is relatief hoog en we zijn naarstig op zoek naar vers bloed. Als we nu niet beginnen met verjonging, zijn we straks te oud om dit prachtige stukje geschiedenis verantwoord over te dragen aan een volgende generatie. Onze eerstvolgende opleiding tot molenaar start al begin september, dus kom maar op zou ik zeggen." "Wie het eerst komt, wie het eerst maalt", grinnikt hij.

Nationale Molendag
Om de Nationale Molendag en de start van de wervingsactie wat kleur te geven wordt Agneta die dag gepavoiseerd, wat altijd een feestelijk gezicht is. Voor de kinderen ligt een gratis Molen Ontdekboekje klaar. Hierin staan leuke opdrachten, waarmee zij de verschillende molentypen leren herkennen en veel leren over het molenaarsvak. "We hopen dat veel kinderen gaan zeggen dat ze later ook molenaar willen worden", knipoogt Effting. "Agneta heeft een interessante geschiedenis, die de molengidsen graag vertellen. Ook over de prachtige techniek van de molen is geen vraag hen teveel." In het kader van de actie wordt momenteel een promotievideo gemaakt voor publicatie op de sociale media. En een speciaal ontworpen advertentie cartoon zal de komende weken in alle edities van Achterhoek Nieuws worden geplaatst, om de actie onder de aandacht te brengen. Wierda: "Onze vrijwilligersgroep is divers van samenstelling en staat te popelen om nieuwe collega's te ontvangen. Dit mooie ambacht mag immers niet verloren gaan. In onze molen heerst altijd een gemoedelijke en gastvrije sfeer. Kom tijdens de Nationale Molendag dus naar Agneta en laat onze enthousiaste molenaarsgroep u meevoeren in hun passie. Het ruikt er lekker naar vers gezaagd hout en de koffie staat bruin, Agneta neugt oe."

Promofilm
Om mensen te overtuigen Molen Agneta voor toekomstige generaties te behouden, is een promofilm gemaakt. Daarin wordt het prachtige ambacht in beeld gebracht. Kijk op de site van deze krant of van Molen Agneta om deze video te bekijken.

Grolse componist schrijft 'Osiris' voor AFO

Tjeerd Nijhof (links met grijze trui) luistert geconcentreerd naar het AFO, waarbij Gerd Wensink de baton zwaait. Foto: Leander Grooten

ACHTERHOEK – Net als houtbewerken of lassen, is componeren een ambacht dat door de eeuwen heen is blijven bestaan. De Achterhoeker Tjeerd Nijhof heeft er zijn werk van gemaakt en maakt carrière in de Nederlandse mediawereld. Van het Achterhoeks Fanfare Orkest (AFO) ontving hij de opdracht een stuk te schrijven. Zijn verhalende en muzikale kwaliteiten leidden tot 'Osiris'.

Door Leander Grooten

Vorig jaar rondde hij het conservatorium af en kan als toegepast componist 'leven van de muziek'. "Ik ben zzp'er en kan er van rondkomen", zo vertelt hij met typisch Achterhoekse bescheidenheid. Als Grollenaar werkt hij onder andere in de Hilversumse mediawereld. "Als toegepast componist werk je in de wereld van film en televisie en schrijf je muziek met een doel. De artistieke vrijheid is kleiner dan in de orkestwereld en de deadlines zijn veel korter."
Nijhof heeft inmiddels een flink aantal projecten op zijn naam staan, waarbij de Nederlandse speelfilm 'Bankier van het Verzet' die dit voorjaar in de bioscopen draaide, de bekendste is. "Ik werd benaderd om de muziek volledig te orkestreren, het was een vertaalslag van computermuziek naar het opnemen van een symfonisch orkest. Fantastisch om te doen."

Graven en zoeken
Nijhof is blij met de opdracht die hij kreeg van het Achterhoeks Fanfare Orkest. Afgelopen najaar werd hij benaderd met het verzoek. "Het enige dat zij mij vertelden was het concept 'van Wereld Muziek Concours tot Zwarte Cross'." En met dat gegeven ging hij aan de slag. "Componeren is hard werken. Stravinsky vergeleek het ooit eens met graven in de grond: je zoekt, maar weet nog niet waarnaar. Je graaft net zolang tot je iets vindt van waarde. En dan zoek je verder." Volgens Nijhof is het de kunst en het kenmerk van de componist om te beslissen wat je houdt en wanneer je beslist om verder te graven. "Dit proces kan maanden duren: je zoekt, je vindt, je laat het een poosje liggen en overdenkt en besluit dan wat je ermee doet."

Electro-akoestisch
Uiteindelijk vormt zich een klank, vorm en dynamiek in de zoektocht. Tjeerd noemt zichzelf verhalenverteller met electro-akoestische muziek. "Het experimenteren met klankkleuren is mijn signatuur." Nijhof legt uit dat het geluid van een schuivend koffiekopje naast een elektrische gitaar kan leiden tot nieuwe inzichten over klankkleuren. "De mogelijkheden zijn eindeloos en in alles kan muziek zitten."
Het experimentele karakter in het stuk dat Nijhof componeerde voor het AFO, bevat 'horizontale' elementen. Nijhof legt uit: "In de ontwikkeling van het stuk zit een spanningsboog met een experimenteel karakter." Het blijkt niet makkelijk uit te leggen te zijn. "Je moet het horen. Praten over muziek is als dansen over architectuur", waarna de componist zich voegt tot het orkest dat op dat moment zijn stuk repeteert.

Osiris
De compositie Osiris is geïnspireerd op de legende van deze Egyptische koning. Zijn vrouw reisde door heel Egypte om de afhakte lichaamsdelen van haar man te vinden en om wraak te nemen op zijn moordenaar. Hoorbaar zijn de Egyptische melodieën, vertolkt door onder andere sopraansax. "Het is een uitdaging, want Tjeerd heeft een bovengemiddeld moeilijk stuk gecomponeerd," aldus orkestlid Ester Esselink.

Orkest bepaalt bocht
Nijhof schrijft niet alleen muziek voor de luisteraar, maar ook voor de muzikant. "Het moet niet alleen mooi zijn om te horen, maar ook leuk om te spelen."
De jonge componist benadrukt dat de beleving van de muzikanten de muziek maakt. "Ik maak weliswaar de compositie, maar hij komt tot leven door de interpretatie van de mens achter het instrument." Een stuk kan daarom verschillend klinken per orkest en dirigent. "Ik kan wel zeggen, we gaan linksaf, maar het orkest bepaalt de bocht."
Met de dirigent van het AFO, Gerd Wensink, stemt Tjeerd Nijhof 'de bocht' nader af. "Hij vraagt mij heel concreet naar mijn intenties. Het is prettig samenwerken."
Terwijl het orkest Osiris repeteert, luistert Tjeerd geconcentreerd. "Het loopt goed, het klinkt super", zo zegt hij met een grote glimlach.

WMC tot Zwarte Cross
Het AFO telt tientallen leden uit even zoveel Achterhoekse orkesten. Het orkest staat op 2 en 9 juni op de bühne in de Achterhoek met 'Van WMC tot Zwarte Cross'. Niet alleen speelt het orkest Osiris van Tjeerd Nijhof. Een breed programma met fanfarestukken die hadden kunnen worden gespeeld op het Wereld Muziek Concours zal ten gehore worden gebracht. Maar ook de joligheid en uitbundigheid van de Zwarte Cross wordt muzikaal vertolkt.
Het AFO speelt Osiris op 9 juni 2018 in Schouwburg de Storm in Winterswijk. Ook op 2 juni vind er een uitvoering plaats, maar vooralsnog is nog geen geschikte locatie gevonden. Wie een plek weet, mag zich melden bij Henk Fukkink, via h.fukkink@chello.nl.

Laatste kans voor FC Zutphen in uitwedstrijd tegen DOS '37

Actie tijdens de wedstrijd FC Zutphen zat.1 tegen DZC '68 die in 0-4 eindigde. Foto: Hans ten Brinke

ZUTPHEN - FC Zutphen heeft met nog twee wedstrijden te gaan een achterstand van vier punten op de plek die recht geeft op nacompetitie. De Zutphenaren binden de strijd aan met DOS '37 uit Vriezenveen, dat theoretisch nog een kans heeft op de derde periode. Maar dan moet alles wel meezitten voor de mensen uit Vriezenveen.

De thuiswedstrijd verloor FC Zutphen met 1-3. En zaterdag zal het er vooral op aan komen om de nul achterin vast te houden. Pas dan heeft men kansen op een goed resultaat, en zou teruggang naar de tweede klasse op zijn minst nog een week, maar misschien wel helemaal uitgesteld kunnen worden. Dat klinkt allemaal optimistisch, maar een rechtgeaarde speler gaat er de volle 90 minuten voor, en geeft zich voor die tijd niet gewonnen. Dat geldt ook als team. En dat is het mooie van voetbal. Het was zaterdag 5 mei natuurlijk een enorme afknapper in de cruciale wedstrijd tegen DZC '68 die met 0-4 verloren ging. Veel doelpunten krijgt FC Zutphen tegen vanuit stilstaande situaties, en daar moet toch op te trainen zijn. Bovendien is het een kwestie van concentratie. Er zal daarom tot de laatste minuut gestreden moeten worden.
Het tweede elftal en de A-1 jeugd vechten ook voor hun laatste kansen. Maar dan gaat het bij beiden om het kampioenschap. Daarin is men afhankelijk van de concurrenten.
Het tweede speelt om 12.30 uur in en tegen Dieren. En de A-1 gaat op bezoek bij nummer 3 SDC '12, terwijl men zelf op de tweede plek staat.
De competitie nadert zijn beslissende fase. Bovenin strijden Flevo boys en SVZW om het kampioenschap, waarbij met nog drie wedstrijden te gaan, men beiden 56 punten heeft en het doelsaldo een verschil van 1 geeft in het voordeel van de ploeg uit Emmeloord. De weersvooruitzichten zien er uitstekend uit, en er zal zaterdag dan ook weer volop gestreden worden om een goed resultaat neer te zetten.

Zonnebloem duofiets herkenbaar op straat

ZUTPHEN – Voor de duofiets van De Zonnebloem Zuid – Zutphen heeft Brezan Automaterialen gezorgd voor een nummerplaat en een hesje.

Nu kan iedereen de Zonnebloemfiets herkennen, als deze in Zutphen en omgeving fietst.

Zonnebloemvrijwilliger Draaier (l.) en bedrijfsleider Brezan Verhey. Foto: PR

Be Quick (Z) heeft punten nodig

Be Quick (Z) heeft punten nodig

ZUTPHEN - Met het slot van de competitie in zicht moet Be Quick dringend op puntenjacht, want het wil maar niet wegkomen uit de onderste regionen. Zondag 6 mei ontving het Victoria Boys (VB) op een snikheet kunstgrasveld. De missie was duidelijk en het stond in koeieletters op het whiteboard na de wedstrijdbespreking: "We moeten winnen." De wil en de inzet waren er, maar de Boys uit Apeldoorn waren -eerlijk is eerlijk- gewoon de betere ploeg.

Beide teams begonnen fel aan de wedstrijd en leken nauwelijks last te hebben van de tropische temperaturen, waarbij aangetekend dient te worden dat kunstgras het nog allemaal een graadje of wat 'erger' maakt. Al na twaalf minuten had VB een uitgelezen kans om op voorsprong te komen, maar -laten we het niet mooier maken dan het was- deze werd gewoonweg verprutst. Hoewel er gaandeweg niet veel krachtsverschil was, was het spel van VB wel meer verzorgd en ook hun aanvallen over de flanken waren fraai.

Tijdens een drinkpauze werd de aangeslagen Koen Barrée vervangen door de meer aanvallend ingestelde Nick Scharrenberg. Rond de dertigste minuut kwam Be Quick diverse malen flink in de verdrukking en kon slechts met kunst- en vliegwerk de nul worden gehouden. Kansen waren er voor Be Quick nauwelijks. Misschien was het de warmte, maar allengs gingen de Apeldoorners meer en meer over tot het hanteren van de lange bal en dat kwam hun spel niet ten goede. Centrale verdedigers Michael Parauti en Noud Veldscholten hadden hier ook minder moeite mee dan de voorzetten van de zijkant. Richting rust werd de passing aan beide zijden er ook niet beter op.

Toch had Be Quick met een voorsprong de kleedkamers in kunnen gaan. In de blessuretijd van het eerste bedrijf passte Scharrenberg op de goed opgestelde Dani Kersten, maar diens schot werd gestopt door doelman Thomas Hendriks. Routiner Mark Becks kwam na de pauze voor Saif Baig, die hinder ondervind van een slepende blessure. Be Quick kwam nu met een meer aanvallend concept, hetgeen de ploeg goed deed en resulteerde in een paar gevaarlijke aanvallen. In de 51ste minuut leek de goal echter aan de andere kant te vallen, maar vrijstaand voor doelman Lars Metselaar schoot Tim Beeking ongelooflijk knullig naast. Toch speelden de gastheren nu aanmerkelijk beter dan de eerste helft en ontspon zich een aantrekkelijk duel. Toch kwam Be Quick op achterstand. In de 64ste minuut ging Tom Hage een lange bal achterna, Metselaar kwam uit zijn doel maar kon niet verhinderen dat Hage de bal over hem heen lepelde en vervolgens vrije doorgang had naar de goal, 0-1.

Be Quick reageerde en ging op jacht naar de gelijkmaker, maar voor de zestien van VB liep het meestal vast. Hetzij door het overdrijven van een individuele actie, dan wel door een slordige eindpass. Twaalf minuten voor tijd viel het doek voor Be Quick na een mooie actie en dito schot van Gert Versteeg, 0-2. Twee minuten later kopte de volledig vrijstaande Tim Beeking een voorzet binnen, 0-3. Hierna lieten de gasten nog een handvol kansen onbenut en was het Scharrenberg die in blessuretijd de eer redde, 1-3. De nederlaag was, alles overziend, wel terecht. Mede gezien de hoeveelheid kansen die VB kreeg. Complimenten voor beide ploegen die de moeilijke omstandigheden manmoedig het hoofd boden.

Voor Be Quick is het tot nu toe een zuur seizoen. De jonge ploeg werkt zich het snot voor de ogen, is vrijwel nooit van de mat gespeeld, maar is daar gewoonweg te weinig voor beloond. Wellicht komt dat de komende weken nog. Tot slot een schouderklop voor scheidsrechter J.A. van 't Slot (Nunspeet), die een prima pot floot.

Be Quick: Metselaar, Koycu, Veldscholten, Hurenkamp, Barrée (17. Scharrenberg), Albayrak, Baig (46. Becks), Kersten, Krüger (81. Tempelman), Elsman en Parauti.

Oproep voor Jeu de Boules

ZUTPHEN – Dames en heren die zich gezellig en sportief willen bezig houden met Jeu de Boules op een mooie locatie van Zutphen, zijn van harte welkom. Iedere maandag- en woensdagmiddag vanaf 13.30 uur wordt er gespeeld in de tuin van Huize St. Elisabeth. Wie interesse heeft, komt gerust een kijkje nemen. Voor meer informatie kan men telefonisch contact opnemen met mevrouw G. van Lier, 0575-530934.

Gregoriaans Getijdenkoor St. Jan

Vespers in de St. Jan Zutphen. Foto: PR

ZUTPHEN - In de komende weken is er in de Zutphense St. Janskerk op een aantal zondagmiddagen een Latijnse Vespers, verzorgd door het Gregoriaans Getijdenkoor. Met Pinksteren, zondag 20 mei is de plechtige Vespers van dit hoogfeest. Dit jaar valt 24 juni op een zondag, het feest van St. Jan de Doper en patroon van deze eeuwenoude kerk. Een niet ieder jaar terugkerende gelegenheid om ook de Vespers van deze feestdag te zingen. De aanvangstijd is op de genoemde zondagen 17.00 uur. Er zijn boekjes met de Latijnse en Nederlandse tekst beschikbaar waarmee deze vieringen goed te volgen zijn.

Be Quick (Z) heeft punten nodig

ZUTPHEN - Met het slot van de competitie in zicht moet Be Quick dringend op puntenjacht, want het wil maar niet wegkomen uit de onderste regionen. Zondag 6 mei ontving het Victoria Boys (VB) op een snikheet kunstgrasveld. De missie was duidelijk en het stond in koeieletters op het whiteboard na de wedstrijdbespreking: "We moeten winnen." De wil en de inzet waren er, maar de Boys uit Apeldoorn waren -eerlijk is eerlijk- gewoon de betere ploeg.

Beide teams begonnen fel aan de wedstrijd en leken nauwelijks last te hebben van de tropische temperaturen, waarbij aangetekend dient te worden dat kunstgras het nog allemaal een graadje of wat 'erger' maakt. Al na twaalf minuten had VB een uitgelezen kans om op voorsprong te komen, maar -laten we het niet mooier maken dan het was- deze werd gewoonweg verprutst. Hoewel er gaandeweg niet veel krachtsverschil was, was het spel van VB wel meer verzorgd en ook hun aanvallen over de flanken waren fraai.
Tijdens een drinkpauze werd de aangeslagen Koen Barrée vervangen door de meer aanvallend ingestelde Nick Scharrenberg. Rond de dertigste minuut kwam Be Quick diverse malen flink in de verdrukking en kon slechts met kunst- en vliegwerk de nul worden gehouden. Kansen waren er voor Be Quick nauwelijks. Misschien was het de warmte, maar allengs gingen de Apeldoorners meer en meer over tot het hanteren van de lange bal en dat kwam hun spel niet ten goede. Centrale verdedigers Michael Parauti en Noud Veldscholten hadden hier ook minder moeite mee dan de voorzetten van de zijkant. Richting rust werd de passing aan beide zijden er ook niet beter op.
Toch had Be Quick met een voorsprong de kleedkamers in kunnen gaan. In de blessuretijd van het eerste bedrijf passte Scharrenberg op de goed opgestelde Dani Kersten, maar diens schot werd gestopt door doelman Thomas Hendriks. Routiner Mark Becks kwam na de pauze voor Saif Baig, die hinder ondervind van een slepende blessure. Be Quick kwam nu met een meer aanvallend concept, hetgeen de ploeg goed deed en resulteerde in een paar gevaarlijke aanvallen. In de 51ste minuut leek de goal echter aan de andere kant te vallen, maar vrijstaand voor doelman Lars Metselaar schoot Tim Beeking ongelooflijk knullig naast. Toch speelden de gastheren nu aanmerkelijk beter dan de eerste helft en ontspon zich een aantrekkelijk duel. Toch kwam Be Quick op achterstand. In de 64ste minuut ging Tom Hage een lange bal achterna, Metselaar kwam uit zijn doel maar kon niet verhinderen dat Hage de bal over hem heen lepelde en vervolgens vrije doorgang had naar de goal, 0-1.
Be Quick reageerde en ging op jacht naar de gelijkmaker, maar voor de zestien van VB liep het meestal vast. Hetzij door het overdrijven van een individuele actie, dan wel door een slordige eindpass. Twaalf minuten voor tijd viel het doek voor Be Quick na een mooie actie en dito schot van Gert Versteeg, 0-2. Twee minuten later kopte de volledig vrijstaande Tim Beeking een voorzet binnen, 0-3. Hierna lieten de gasten nog een handvol kansen onbenut en was het Scharrenberg die in blessuretijd de eer redde, 1-3. De nederlaag was, alles overziend, wel terecht. Mede gezien de hoeveelheid kansen die VB kreeg. Complimenten voor beide ploegen die de moeilijke omstandigheden manmoedig het hoofd boden.

Voor Be Quick is het tot nu toe een zuur seizoen. De jonge ploeg werkt zich het snot voor de ogen, is vrijwel nooit van de mat gespeeld, maar is daar gewoonweg te weinig voor beloond. Wellicht komt dat de komende weken nog. Tot slot een schouderklop voor scheidsrechter J.A. van 't Slot (Nunspeet), die een prima pot floot.

Be Quick: Metselaar, Koycu, Veldscholten, Hurenkamp, Barrée (17. Scharrenberg), Albayrak, Baig (46. Becks), Kersten, Krüger (81. Tempelman), Elsman en Parauti.

Beachparty met Bossabal op het BeachCenter

ZUTPHEN - Van vrijdag 18 tot en met maandag 21 mei is er een groots Beachspektakel in Zutphen. Naast de Eredivisie Beachvolleybaltour zijn er allerlei andere activiteiten, niet alleen in de Beacharena op de Groenmarkt maar ook op het BeachCenter Zutphen-Warnsveld. Iedereen is daar op zaterdagmiddag en –avond van harte welkom op de Beachparty met als hoogtepunt het spectaculaire Bossabal.

Niet alleen de leden van korfbalvereniging KVZ en volleybalvereniging WSV zijn welkom, maar iedereen die zin heeft om te genieten van een Beachparty. Tot 19.30 uur worden er nog wedstrijden gespeeld van het Eredivisietoernooi Beachvolley. Maar je kunt ook zelf beachen op het BeachCenter. Nog spectaculairder is het om vanaf 16.00 uur te Bossaballen. Bossabal is een combinatie van volleybal, voetbal en turnen, op een speelveld dat bestaat uit luchtkussens en trampolines met een net in het midden. Leuk om mee te doen, maar ook om toe te kijken.

Voor 10 euro per persoon kunnen de bezoekers mee genieten van de barbecue (voor kinderen 6 euro). Opgeven voor de barbecue kan tot 11 mei via mail. De Beachparty duurt tot 22.00 uur en vindt plaats op het BeachCenter Zutphen-Warnsveld, dat gevestigd is op de accommodatie van korfbalvereniging KVZ op sportpark Zuidveen.

Oproep voor Jeu de Boules

ZUTPHEN – Dames en heren die zich gezellig en sportief willen bezig houden met Jeu de Boules op een mooie locatie van Zutphen, zijn van harte welkom. Iedere maandag- en woensdagmiddag vanaf 13.30 uur wordt er gespeeld in de tuin van Huize St. Elisabeth. Wie interesse heeft, komt gerust een kijkje nemen. Voor meer informatie kan men telefonisch contact opnemen met mevrouw G. van Lier, 0575-530934.

Jonge Vogelaars op zoek naar roofvogels

ZUTPHEN - De Jonge Vogelaars van Vogelwerkgroep Zutphen gaan zaterdagmorgen 19 mei de ridders van het luchtruim zoeken, de roofvogels. Soms is er een te zien die met uitgestrekte vleugels hoog in de blauwe lucht op de thermiek zweeft of schreeuwend rond de toren van de Walburgiskerk.

Hoe en waar deze stoere vogels ook gezien worden, de begeleiders van de Jonge Vogelaars helpen de deelnemers ze te herkennen. Buizerds, wespendieven, torenvalken, haviken, sperwers, slechtvalken, in Zutphen en omgeving zijn ze allemaal te zien. Tenminste, als men een beetje geluk heeft en enige kennis van zaken. En het is ook handig om over het juiste gereedschap te beschikken, namelijk een kijker of een telescoop. Maar daar zorgen de begeleiders wel voor. Nieuwe Jonge Vogelaars, tussen de 8 en 12 jaar zijn welkom om mee te gaan. Wie belangstelling voor vogels heeft en mee wil, mailt naar jongevogelaars@gmail.com. Op de website staat meer informatie over het seizoensprogramma en verslagen van voorgaande expedities met de jeugd.

Gregoriaans Getijdenkoor St. Jan

ZUTPHEN - In de komende weken is er in de Zutphense St. Janskerk op een aantal zondagmiddagen een Latijnse Vespers, verzorgd door het Gregoriaans Getijdenkoor. Met Pinksteren, zondag 20 mei is de plechtige Vespers van dit hoogfeest. Dit jaar valt 24 juni op een zondag, het feest van St. Jan de Doper en patroon van deze eeuwenoude kerk. Een niet ieder jaar terugkerende gelegenheid om ook de Vespers van deze feestdag te zingen. De aanvangstijd is op de genoemde zondagen 17.00 uur. Er zijn boekjes met de Latijnse en Nederlandse tekst beschikbaar waarmee deze vieringen goed te volgen zijn.

Zonnebloem duofiets herkenbaar op straat

Zonnebloemvrijwilliger Draaier (l.) en bedrijfsleider Brezan Verhey. Foto: PR

ZUTPHEN – Voor de duofiets van De Zonnebloem Zuid – Zutphen heeft Brezan Automaterialen gezorgd voor een nummerplaat en een hesje. Nu kan iedereen de Zonnebloemfiets herkennen, als deze in Zutphen en omgeving fietst.

21 / 44

Bij ideële kringloopwinkel "De Werf", Enkweg 11 in Vorden kunt u elke ochtend (behalve zondags en 's-maandags) van 09.00 tot 12.00 uur en dinsdag, donderdag- en vrijdagmiddag van 13.30 tot 17.00 terecht voor een groot assortiment meubels, kleding, witgoed, elektronica, huishoudelijke artikelen, boeken enz. Inbrengen van goed verkoopbare artikelen kan tijdens openingstijden of d.m.v. een telefonische afspraak (06-44629049) of email: vcdewerf@gmail.com. Tevens kunt u via ons telefoonnummer een afspraak maken voor het ophalen van spullen. Meer info: www.veilingcommissie.nl

Kringloopde Boedelhof in Vorden, Ook een goede locatie voorDagebesteding voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ma t/m vrij 9.00-17.00 za 9.00-16.00. laatste za. v/d maand magazijnverkoop. meer info: www.deboedelhof.nl / 0575-555456

Te koop gevraagd: antiek,curiosa en alles wat verzameld wordt.Ook complete inboedels.Verzamelhuis Warnsveld,Rijksstraatweg 35,(0575) 52 29 19.

Bert van Genderen koopt en haalt uw boeken en betaalt
à contant. Tel. (0543) 45 13 11.

Familie zoekt gebruikte

nette tourcaravan

te koop tel: 06-31664693

Cursus Spaans voor op vakantie start maandag 4 juni. Warnsveld.gloriaheredia@hotmail.com Tel. 06-53784536

Op zaterdag 26 mei is er een Belevingsdag rondom de Boerentempel. Lees meer op mijn website www.carolineboenink.nl of op FB Boerentempel.

Te huur: GARAGEBOX in Zutphen zuidwijken. Info: 06-5321 1764.

29 / 44

30 / 44

31 / 44

32 / 44

33 / 44

34 / 44

35 / 44

36 / 44

37 / 44

38 / 44

39 / 44

40 / 44

41 / 44

42 / 44

43 / 44

44 / 44