Montferland Nieuws

10 januari 2018

Montferland Nieuws 10 januari 2018


Komedie, misdaad en mysterie in filmhuis

Matt Damon lijkt in Suburbicon vader van een modelgezin in een vredig voorstadje. Foto: PR

DIDAM - In Filmhuis Didam is op vrijdag 12 januari en maandag 15 januari vanaf 20.00 uur de film Suburbicon te zien.

Welkom in Suburbicon: een Amerikaans voorstadje met prachtige huizen, smetteloze tuintjes en keurige gezinnen. Vader Gardner Lodge (Matt Damon) en zijn vrouw Rose (Julianne Moore) wonen hier met hun tienjarige zoontje Nicky. Wanneer ze op een dag te maken krijgen met een gewelddadige overval, blijkt dit modelgezin een groot geheim te verbergen. Chantage, verraad en wraak nemen al snel de overhand in Suburbicon. Tot wat zijn modelburgers in staat wanneer ze in het nauw worden gedreven? Suburbicon is het even hilarische als absurde antwoord. Gevierd acteur en regisseur George Clooney neemt opnieuw plaats in de regiestoel voor deze thriller met een scenario van niemand minder dan de broers Joel en Ethan Coen.

Filmhuis Didam is te vinden in Meulenvelden, Waverlo 2 in Didam. Meer informatie over films of het filmhuis en reserveren staat op www.filmhuisdidam.nl. De entreeprijs bedraagt 7 euro; Vriend Van betaalt 5 euro. De zaal en de kassa gaan een half uur voor aanvang open. De filmzaal is toegankelijk voor rolstoel en scootmobiel.

Gestolen Kia gevonden

DIDAM - De politie kreeg donderdagavond een melding dat een voorbijganger had gezien dat er al enige tijd op de Doetinchemseweg, tussen de Els en de Linde in Didam, een voertuig in de berm geparkeerd stond. Bij controle bleek dat het voertuig, een zwarte Kia Picanto, op 29 december in Arnhem was gestolen. Het voertuig is door de politie in beslag genomen en voor sporenonderzoek afgesleept. Zodra dit is uitgevoerd zal het voertuig aan de rechtmatige eigenaar worden teruggegeven. De politie is nog op zoek naar getuigen die personen in of bij het voertuig hebben gezien. Getuigen kunnen zich melden via 0900 - 8844.

De Berghlopers weer op pad

's-HEERENBERG - Wandelsportvereniging De Berghlopers gaat van start in dit nieuwe jaar met een wandeltocht op zaterdag 14 januari in Barchem.

De leden vertrekken vanaf de parkeerplaats bij het zwembad in 's-Heerenberg voor een mooie wintertocht in een prachtige omgeving.
Wie een keer wil meewandelen in groepsverband om de gezelligheid bij de vereniging te ervaren kan zich hiervoor aanmelden bij de secretaresse Astrid Rensen, via tel. 06-22650165.

De Azewijnse amazone Rianne Berntsen met Valencio. Foto: PR

AZEWIJN - De 16-jarige amazone Rianne Berntsen uit Azewijn reed afgelopen zaterdag 6 januari haar laatste selectiewedstrijd in de klasse L2 (E-pony's). Daarin zette ze een mooie proef neer die maar liefst 209 punten opleverde.

Hiermee werd ze kringkampioen L2-dressuur 2017-2018 van kring de Oude IJssel. Op 27 januari mag ze haar kwaliteiten laten zien op de Gelderse kringkampioenschappen.
Rianne Berntsen komt uit voor ponyclub de Grensruiters uit Dinxperlo.

Foto: PR

Dakar

Bernhard ten Brinke. Foto: BTB-Racing

Bernhard ten Brinke kijkt positief terug op de eerste serieuze duinenetappe van de Dakar 2018. De Nederlandse fabriekscoureur van Toyota Gazoo Racing South Africa kreeg samen zijn Franse navigator Michel Perin 267 km zand en duinen voor zijn kiezen en finishte als tiende, op net geen twintig minuten van de winnaar.

Bernhard ten Brinke tevreden met tiende plek in duinen-etappe

Bernhard ten Brinke. Foto: BTB-Racing

REGIO - Bernhard ten Brinke kijkt positief terug op de eerste serieuze duinenetappe van de Dakar 2018. De Nederlandse fabriekscoureur van Toyota Gazoo Racing South Africa kreeg samen zijn Franse navigator Michel Perin 267 km zand en duinen voor zijn kiezen en finishte als tiende, op net geen twintig minuten van winnaar Cyril Despres. "Vandaag was een prima dag. Twee foutjes kostten ons acht minuten, dat is jammer maar niet meer dan dat. De wedstrijd is nog lang."

In het kielzog van teamgenoot Nasser Al-Attiyah racete Bernhard vandaag als tweede de grote zandbank in rond Pisco voor de tweede etappe van de Dakar Rally 2018. Aangezien de auto's vertrokken voor de motoren, moest helemaal zelf het spoor worden gezocht. Tot kilometer 120 reed het Nederlands/Franse duo het gat naar Al-Attiyah dicht. "Ik kon Nasser prima volgen, totdat we een rondje moesten draaien op een duin en vast kwamen te zitten op een plateau (vlak deel van een duin, red.). De auto moest worden gekrikt en de zandplaten gebruikt om weer los te komen. Dat kostte zo'n vier minuten", vertelt Bernhard.

Samen bij Opa Radboud Sommers aan De Meidoorn in Didam. Foto: Mariëtte Sommers-Kip
Samen bij Opa Radboud Sommers aan De Meidoorn in Didam. Foto: Mariëtte Sommers-Kip

Flinke klappen
Door de vele 'gebroken' duinen in de laatste 100 kilometer van de special werd de Toyota HiLux flink op de proef gesteld. Maar zowel Bernhard, Michel als de HiLux gaven geen krimp. "Als zo'n duin ineens ophoudt bij het afdalen maak je flinke klappen. Het was dus best een heftige stage, maar de Toyota deed het geweldig. En wij hebben er ook niets aan overgehouden."

Het venijn zat vandaag ook in de staart, want de organisatie bezorgde de equipes een zoektocht naar een verborgen way point in de laatste 10 km. "Onze koers lag net iets teveel naar links, waardoor we terug moesten rijden om het te vinden. Daarmee lieten we opnieuw een minuut of 4 liggen."

'Gewoon een goede dag'
Van het kleine tijdverlies ligt de Nederlandse fabrieksrijder echter geen moment wakker. "Ik ben onderweg met een voor mij volledig nieuwe Toyota en dit is de tweede dag dat Michel en ik samen rijden. Het was dus gewoon een goede dag", concludeert Bernhard. "Morgen starten we rond de tiende plek en dat is een mooie positie."

De derde etappe van de 40ste Dakar Rally loopt morgen van Pisco naar San Juan de Marcona. De totale afstand bedraagt 504 km, waarbinnen Bernhard ten Brinke en Michel Perin een special stage van 296 km moeten afwerken in hun Gazoo Racing Toyota.

In het algemeen klassement staan Bernhard en Michel op een negende plaats, op 17.43 min. van leider Cyril Despres.

Vier generaties Sommers samen op de foto

DIDAM – Het blijft bijzonder: vier generaties samen op de foto. De familie Sommers heeft met de geboorte van Quinn op 17 december 2017 vier generaties in hun midden. De heer Theet Sommers, geboren op 24 december 1931 staat samen op de foto met zijn zoon Radboud Sommers (28 november 1961), kleinzoon Martijn Sommers (17 december 1986) en de jongste telg van de familie: Quinn Sommers.

Quinn is geboren op de geboortedag van papa Martijn op 17 december. Quinn Sommers is geboren op 17 december in Doetinchem. Papa Martijn Sommers is geboren op 17 december 1986 in Zevenaar. Opa Radboud Sommers is geboren op 28 november 1961 in Pannerden.
Overgrootvader Theet Sommers is geboren op 24 december 1931 in Pannerden.

De foto is gemaakt door moeder Mariëtte Sommers-Kip, bij Opa Radboud Sommers wonende aan De Meidoorn in Didam.

Column

Leegloop

Januari is niet mijn favoriete maand. Het is kil en donker, het landschap ziet er kaal en troosteloos uit. Ik snap wel waarom de jaarlijkse depressiedag in deze maand valt. Maar sikkeneuren heeft geen zin, we moeten door. En, er gloort hoop, het is eerder licht en later donker. Voor dit stille jaargetijde heb ik enkele krantenknipsels bewaard. Een paar gaan over de bevolkingskrimp in de Achterhoek. 'Extra huizen moeten werknemers trekken' luidt de ene kop, 'Leegloop, oei of hoera?', de andere.

In het eerste artikel pleit het Achterhoekse bedrijfsleven voor meer woningbouw Volgens prognoses zijn er in 2025 11.000 arbeidskrachten minder, dus moeten er huizen worden gebouwd om personeel van buiten aan te trekken. In het andere artikel wordt een beeld geschetst van Baak (gemeente Bronckhorst) waar het aantal inwoners gestaag afneemt. Zoals de kop al aangeeft zijn de meningen hierover verdeeld.

Niet iedereen betreurt de krimp. Zoals een echtpaar dat Dedemsvaart voor Baak verruilde. "Krimp heeft ook een voordeel: meer leefruimte", zeggen de twee, die hun huis belangrijker vinden dan hun directe woonomgeving. Dat er amper voorzieningen zijn, deert hen niet. "In tien minuten zijn we in Zutphen", zeggen de nieuwbakken Baakers.

Zelf zou ik me ook indelen in het hoera-kamp. Want dat betekent niet alleen meer ruimte maar ook rust en reinheid, meer kansen voor de natuur. En dat is hard nodig want het westelijk deel van de Achterhoek, waartoe ik Montferland reken, begint aardig vol te stromen.

Het wordt al maar drukker. Neem de route, Beek-Zutphen die ik jarenlang vice versa nam, Op het traject kon je pakweg tien jaar heerlijk doorrijden. Moet je nu eens kijken. In de ochtend- en avondspits beland je in een lange rij, die zich in een slakkengang voortbeweegt. Grootste knelpunt is het stuk tussen Laag-Keppel en Hummelo, waar allerlei snelheidsremmende maatregelen ervoor zorgen dat het doorgaande verkeer stagneert.

Maar ook het aantal woningen neemt her en der gestaag toe. Zoals in mijn eigen woonplaats, waar midden in het dorp een groot complex is verschenen dat uit bijna dertig woon- en huurappartementen bestaat. Blijkens de jongste cijfers is vorig jaar het aantal inwoners van Montferland met 350 gestegen.

Meer woningen, meer banen, meer voorzieningen, het klinkt prachtig en gemeentebesturen zullen zich daar sterk voor maken maar ik zie het anders. Het gaat ten koste van de leefbaarheid. Meer is niet altijd beter. In dit geval zeg ik minder is meer, hoe leger, hoe beter. In andere delen, zoals omgeving Winterswijk, toont de Achterhoek zich nog op haar mooist, in deze contreien is de opmars van de mens zichtbaar. En dat geeft niet bepaald een fraai beeld.

Daarom sta ik niet te juichen om 11.000 arbeidskrachten met hun gezinnen van buiten aan te trekken. Nee, enthousiaster ben ik als de omgekeerde weg wordt bewandeld. Tegen wie naar de Randstad wil, zeg ik: vooral doen. Met name Amsterdam is booming business. Bedenk wel dat een leuk optrekje daar al gauw een slordige 3 ton kost.

Zomerschool krijgt een vervolg

MONTFERLAND – De zomerschool voor kinderen van statushouders in Montferland krijgt een vervolg. Kinderen vanaf zes jaar krijgen de komende vier jaar in de zomervakantie extra taalles.

Afgelopen jaar vond de zomerschool voor het eerst plaats om te voorkomen dat kinderen van statushouders in de lange zomervakantie zouden terugvallen in hun kennis van de Nederlandse taal. De kinderen kregen vijf weken lang drie dagdelen per week les in de Nederlandse taal en cultuur in de bibliotheek van Didam. Ook werden uitstapjes gemaakt naar onder meer Huis Bergh en de brandweer. In totaal namen 65 kinderen deel aan de school. 'Je zag de kinderen opbloeien', sprak beleidsmedewerker Patricia Weiss na afloop. Alle reden voor Burgemeester en wethouders het project voor vier jaar te continueren.

Smartlappenkoor 't Ploegje in Meulenvelden

DIDAM - De Vrienden van Bruisend Meulenvelden houden op woensdag 17 januari een gezellige avond met medewerking van Smartlappenkoor 't Ploegje uit Doornenburg

Het koor bestaat sinds januari 2004 en heeft nu ongeveer veertig leden, mannen en vrouwen van jong tot oud.
Het is een enthousiaste groep mensen dat elke dinsdagavond trouw de repetities bezoekt.
Het koor probeert van elke optreden bij een verzorgingshuis, buurtfeest, festival et cetera een groot feest te maken.
Dirigent Wim Polman slaat met veel plezier de maat en hij zoekt liedjes uit die voor jong en oud geschikt zijn. Van Jan Smit, Frans Bauer, Zangeres Zonder Naam tot Saskia en Serge en vele anderen.
Tevens is het mogelijk om verzoeknummers aan te vragen. Smartlappenkoor 't Ploegje staat garant voor een heerlijk avondje uit.

Belangstellenden uit Didam en omstreken zijn van harte welkom. De theaterzaal in Meulenvelden, Waverlo 8, Didam, is open vanaf 19.00 uur, de avond begint om 19.30 uur en is om 21.30 uur afgelopen. De entree bedraagt 3 euro.
Voor informatie kan men terecht bij het Servicepunt (088-044 1400) of via servicepuntmeulenvelden@liemerije.nl.

'Mannie' zeventig jaar lid MvR

De heren van de supportersvereniging en de jubilarissen. Foto: Marlous Velthausz

's-HEERENBERG – Voetbalvereniging MvR opende afgelopen zondag het nieuwe jaar met het traditionele boerenkooltoernooi. Seniorenleden en A-junioren werden in diverse teams gedeeld en speelden een onderling toernooi. Na ruim anderhalf uur in de fikse kou te hebben gespeeld werd uiteindelijk de finalewedstrijd afgesloten en kon men de kleedkamers in voor een warme douche. Hierna werden alle leden en vrijwilligers ontvangen in de kantine en kon men genieten van boerenkool met rookworst.

Door Marlous Velthausz

Voetbalvereniging MvR is een sterk groeiende vereniging met maar liefst 630 leden. De jeugdafdeling wordt groter en het afgelopen jaar meldden zich ook steeds meer dames aan. Er is zelfs al een recreantendamesteam. De diversiteit aan mannen en vrouwen, van jong tot oud en van speler tot vrijwilliger, maakt voetbalvereniging MvR tot een veelzijdige club.

Vrijwilliger
Het was ook niet voor niets dat de supportersvereniging gehuldigd werd als de vrijwilliger van het jaar. Voorzitter Jos Marissink vertelde in zijn toespraak dat het wel eens voorkwam dat er een duo werd benoemd, maar nu voor het eerst een hele groep van mensen. Deze vaste MvR-mannengroep vergaren op allerlei manieren geld voor MvR. Ook hebben ze er voor gezorgd dat de keepers de beschikking hebben over een prachtig nieuw doel en ze hebben een flinke duit in het zakje gedaan bij de inrichting van de kantine en het jeugdhonk. Wilfried Kaak en Johnny Keurentjes namen de felicitaties en de versierselen namens de supportersclub in ontvangst.

Jubilarissen
MvR heeft door de jaren heen al veel jubilarissen gekend van 25 jaar tot zelfs een halve eeuw lid van de vereniging. Maar dit jaar wordt de kroon gespannen door Manfred Mulder die maar liefst zeventig jaar lid is van de vereniging.
Op zevenjarige leeftijd kwam Manfred als klein mannetje naar MvR om te gaan voetballen en schopte het zelfs tot in het eerste elftal van de geel-zwarten. Na zijn voetbalcarrière is hij nog enkele jaren leider geweest en daarna ging Manfred, in plaats van aan de bar zitten, zich inzetten achter de bar. Hij is nog steeds 'de barman' van MvR en iedereen wil graag een getapt biertje van 'Mannie' drinken.
Volgens zijn familie heeft zijn vrouw Beppie vaak te kennen gegeven om de soep zondags maar naar MvR te brengen in plaats van deze de hele dag op het vuur te laten staan.
Ook werden er nog vier heren gehuldigd in verband met hun vijftigjarig lidmaatschap van de vereniging: Sjaak Böhmer, Hans Esselink, Hans Kloosterboer en John Damen. Allen zijn ze nog steeds nauw betrokken bij MvR en zijn ze fanatieke volgers van het eerste elftal. Actief bij de supportersvereniging, bij de klusploeg of nog voetballend bij de recreanten. Alle jubilarissen werden bedankt voor hun jarenlange inzet bij de vereniging en ontvingen hiervoor een jubileumspeldje en een bos bloemen.

Glasvezel in het buitengebied van Loil

LOIL - De Kontaktraad Loil, de wijkraad Greffelkamp en de Plattelandsraad Montferland nodigt de bewoners uit voor een informatie avond over de aanleg van glasvezel in het buitengebied.

Deze avond vindt plaats op dinsdag 16 januari vanaf 19.15. uur. Bij Lara Partycentrum, Wehlseweg 34 in Loil.
De organisatie Glasvezel Buitenaf heeft het voornemen om glasvezel aan te leggen mits meer dan 50 procent van de 5690 aangeschreven adressen in de regio Achterhoek Zuid zich voor 19 februari 2018 aanmeldt.
In aansluiting op de vijf regionale informatie avonden, het beschikbaar gestelde informatiepakket en de advertenties van Glasvezel Buitenaf willen zij tijdens deze lokale avond dieper ingaan op de vragen en verdere duidelijkheid verschaffen over de gevolgen van het besluit om zich aan te melden voor een glasvezel aansluiting.
Een team van ambassadeurs en de lokale wederverkopers namens de aanbieders zullen verder informeren bij het nemen van de beslissing.
De aanwezige wederverkopers namens de aanbieders voor de particuliere aansluiting zullen zijn RobEnde Internet Services uit Loil en Montferland ICT uit Zeddam. Voor de zakelijke aansluiting is Decom Business Center uit Beek uitgenodigd. Deze lokale partijen zullen zich voorstellen en veel voorkomende vragen behandelen in hun presentatie. Daarnaast zullen zij de belangstellenden persoonlijk te woord staan dan wel een afspraak over een vervolgcontact met hen maken.
Ook kan men zich deze avond aanmelden voor glasvezel buitenaf door een abonnement af te sluiten.

Op 19 februari is de deadline en dan wordt bekend of 50 procent van de bewoners een glasvezelabonnement heeft afgesloten en de aanleg van glasvezel door gaat.
Veel informatie staat op: www.glasvezelbuitenaf.nl.

Nieuwjaarsconcert met Ulftse en Liemerse koren

Luscinia en de Ulftse Nachtegalen treden op met Vocaal ensemble Liemers Cantorij. Foto: PR

ZEDDAM - Vocaal ensemble Liemers Cantorij brengt zondag 14 januari een Nieuwjaarsconcert, samen met de Ulftse Nachtegalen en Luscinia. Koren met een geheel eigen karakter en voor deze gelegenheid samen te beluisteren.

Bijzonder is de uitvoering van 'The beginning emptiness', een compositie voor kinderkoor en gemengd koor door de hedendaagse Letse componist Eriks Ešenvalds. Hier hoort het publiek de koren samen in een bijzonder mooi en verrassend samenspel.
Vocaal ensemble Liemers Cantorij staat sinds 2003 onder de inspirerende leiding van Christel Gelderman. Een aardige bijkomstigheid is dat de dirigent van de Ulftse koren, Ben Simmes, haar voorganger was. Een muzikaal weerzien waar de koorleden met veel plezier naar uitkijken. De programmakeuze is dit keer extra gevarieerd vanwege de deelname door meerdere koren. De nadruk ligt op Engels repertoire. Composities uit de laat-Renaissance en Barok tot hedendaags werk passeren de revue.
Jeugdkoor 'de Ulftse Nachtegalen' is een club meiden van 12 tot ongeveer 21 jaar met hart voor (klassieke) muziek en zang. Het koor staat al sinds 1988 onder leiding van Ben Simmes. Vocaal ensemble Luscinia is het koor dat uit de Ulftse Nachtegalen is voortgekomen, dankzij een stel fanatieke dames die ook na hun 21ste nog graag met elkaar wilden blijven zingen. Samen hebben zij al veel successen behaald. Van de eerste prijs Cum Laude op het internationale korenfestival in Neerpelt, tot spraakmakende optredens door het hele land. De koren staan vooral bekend om hun zuivere, pure en heldere klanken waarmee zij diepe indruk maken. Van ontroering en blijdschap, tot troost en juist krachtige energie; ze weten iedere keer weer menig zakdoek tevoorschijn te toveren.
Op zondag 14 januari kan men naar deze koren komen luisteren in de Oswalduskerk aan de Bovendorpsstraat 3 in Zeddam.
De entree bedraagt 15 euro inclusief consumptie. Het concert begint om 14.30 uur en de kerk gaat open om 14.00 uur.
Vooraf kaarten reserveren kan door een e-mail te sturen naar liemerscantorij@gmail.com.
Voor meer informatie het Liemerse koor kan men de website raadplegen: www.liemerscantorij.nl.

D66 Montferland komt met ambitieuze kandidatenlijst en verkiezingsprogramma

MONTFERLAND - D66 Montferland heeft haar kieslijst voor de komende gemeenteraadsverkiezing vastgesteld. Naast lijsttrekker Ruth Mijnen is de lijst aangevuld met jonge en ambitieuze kandidaten en enkele ervaren D66 kandidaten. Daarmee hoopt D66 haar bijdrage aan de gemeentepolitiek in Montferland verder uit te breiden.

Het verkiezingsprogramma 2018-2022 staat vol met groene ambities en D66-idealen. De kernwoorden van het verkiezingsprogramma zijn goed klimaat, goed onderwijs en goed wonen.

Middels een echte stemming tijdens een ledenvergadering, waarbij alle leden hun voorkeur konden uitspreken voor hun meest geschikte kandidaat is de lijst vastgesteld. Al eerder was Ruth Mijnen gekozen door de leden als lijsttrekker. Op nummer twee op de lijst is gekozen Freddy van Dijken uit Stokkum. De afgelopen 5 jaar was hij al verantwoordelijk voor de communicatie van D66 Montferland en actief als bestuurslid in het regiobestuur van D66. Op nummer drie op de lijst staat de 25-jarige Mark Heebing uit Beek.

De complete lijst: 1 Ruth Mijnen, Stokkum; 2 Freddy van Dijken, Stokkum; 3 Mark Heebing, Beek; 4 Guido Seegers, 's-Heerenberg; 5 Edwin Verschoor, Zeddam; 6 Freek van der Duin, 's-Heerenberg; 7 Julia de Bruin-Politiek, Zeddam; 8 Stan Hellegers, Beek; Coen Ariens, Zeddam; 10 Jo Gruijters, Didam; 11 Niels Wiendels, Didam; 12 Theo Swenne, Didam.

Het volledige verkiezingsprogramma is gepubliceerd op https://montferland.d66.nl.

Bodemonderzoeker Arjan Ellmann geniet van z'n werk


STOKKUM - Arjan Ellmann werkte vijftien jaar als bodemonderzoeker voor verschillende bedrijven. Zijn ruime ervaring en het plezier in zijn werk bracht hem ertoe zijn eigen bedrijf te willen beginnen. Op twee januari van dit jaar was het zover. Sinds die datum kan Ellmann zich de trotse eigenaar noemen van Montferland Milieu bv.

Door Joke Burink

De laatste decennia is er meer aandacht voor het milieu. Wat de bodem- en watervervuiling betreft, ziet Nederland in dat een duurzaam en efficiënt beheer en gebruik van de bodem een belangrijke bijdrage levert aan de gezondheid, welzijn en welvaart. Daarom is het Nederlandse overheidsbeleid erop gericht om bestaande vervuiling op te ruimen en verdere vervuiling tegen te gaan. Preventieve maatregelen moeten ervoor zorgen dat de kwaliteit van bodem en grondwater blijvend wordt beschermd, zodat ook de volgende generaties de bodem veilig kunnen gebruiken voor bijvoorbeeld landbouw, wonen, recreatie en drinkwatervoorziening. Een bodemonderzoek is hierbij een belangrijk hulpmiddel.
"Mensen vragen vaak een bodemonderzoek aan bij de aan- of verkoop van een huis of in verband met een bouwvergunning of milieuvergunning", vertelt Arjan Ellmann. "Ik heb weleens meegemaakt dat bij een onderzoek bleek dat in de grond een grote hoeveelheid asbest zat, terwijl men daar een kinderspeelplaats wilde bouwen. Dan is 't maar goed, dat je die uitkomst weet."
Ellmann begint zijn werkzaamheden altijd eerst met een historisch onderzoek, waarbij hij zoveel mogelijk informatie verzamelt over de locatie en haar geschiedenis. Daarna wordt de definitieve onderzoekstrategie bepaald.
Dat begint met een verkennend bodemonderzoek. In de volksmond wordt dit ook wel 'schone grond verklaring' genoemd. Bij dit onderzoek wordt, afhankelijk van de oppervlakte, een beperkt aantal boringen verricht die allereerst inzicht geven in de bodemopbouw en eventueel waarneembare verontreinigingen (puin, kooldeeltjes, asbest, et cetera). Een of meerdere boringen worden doorgezet tot in het grondwater en afgewerkt met een peilbuis. Hieruit wordt een watermonster genomen. Vervolgens worden de grond- en watermonsters in een laboratorium geanalyseerd. Als een verontreiniging wordt aangetroffen (bijvoorbeeld olie of chemicaliën), volgt nader onderzoek. Aan de hand van het nadere onderzoek kan dan worden vastgesteld of er een saneringsplicht geldt voor de verontreiniging.
Het opsporen van asbest gebeurt aan de hand van graafwerkzaamheden. Dit behoort in principe niet tot het verkennend bodemonderzoek, maar de beide onderzoeken kunnen prima gecombineerd worden uitgevoerd.
Ellmann geeft aan dat zijn bedrijf gespecialiseerd is in alle vormen van onderzoek. Hij heeft daarvoor de nodige certificaten en is in het bezit van het kwaliteitswaarborg bodembeheer (SIKB). Een pluspunt is dat zowel het veldwerk als ook de rapportage in eigen beheer worden uitgevoerd. Hierdoor zijn de prijzen scherp en kunnen rapportages snel verstrekt worden. Ellmann: "Ik vind mijn werk geweldig leuk. Met elke nieuwe opdracht kom ik direct in contact met andere mensen en hun eigen verhaal. Na mijn onderzoek geef ik altijd een advies. De lijntjes kort, daar houd ik van."

Via Geld Raadmachine naar de Winterefteling

Anja Bakker, Betsie Buiting en Bas. Foto: PR

DIDAM - Tijdens de kerstmarkt in Didam was er een grote toeloop bij de stand van de RegioBank. Hier kon men op een ludieke manier bij een Geld Raadmachine het bedrag raden wat er in deze machine rond dwarrelde. De persoon die het dichtst bij het juiste bedrag in de buurt kwam, bleek Betsie Buiting uit Didam. Deze gelukkige prijswinnares heeft de hoofdprijs, vijf entreekaarten voor de Winterefteling, op het kantoor van RegioBank Hansen Aaldering in Didam in ontvangst mogen nemen. Ze neemt haar drie kleinkinderen mee naar dit winterpretpark. Bas, haar kleinzoon, was bij de prijsuitreiking op het bankkantoor in Didam aanwezig.

Winterdrums onderdeel van Nationaal Theaterweekend

Full Power in actie. Foto: Jan Nekkers

WINTERSWIJK - Drumshop Interdrum en muziekvereniging Excelsior organiseren voor alweer de negende keer het slagwerkfestival Winterdrums, dit jaar met medewerking van Amicitia Rietmolen, Volharding Borculo, AOV Aalten, Concordia Beltrum, Kon. WOV, Volharding Beek, Advendo Lochem en Full Power uit Eibergen. Doel van het festival is om te laten zien hoe leuk en veelzijdig slagwerk is. Doel van het Nationaal Theaterweekend is om heel Nederland op een laagdrempelige manier te laten zien hoe leuk theater is. Winterdrums past dan ook perfect in het Theaterweekend. Voor vijf euro kan het publiek de hele middag vertoeven in de aangename ambiance van Theater de Storm én genieten van slagwerkmuziek.

Diverse slagwerkgroepen maken deze middag hun opwachting en zullen het publiek meenemen in de veelzijdige wereld van slagwerkmuziek.
De deuren van Theater de Storm zijn zondag 28 januari vanaf 11.30 uur geopend. Gasten worden muzikaal verwelkomd, waarna om 12.00 uur het officiële programma zal starten. De middag eindigt rond 17.00 uur. De bar is de gehele middag doorlopend geopend. Vrij in- en uitlopen is door de festivalopzet van Winterdrums mogelijk.


www.excelsior-winterswijk.nl

Daverend applaus voor 'schitterend groepje'

De jubilarissen bij VVL, met geheel rechts voorzitter Alex Knippers. Foto: PR

LENGEL - Een 'schitterend groepje jubilarissen bij VVL', zo noemt bestuurslid Ruud Smit het. In een volle kantine in Lengel klonk zondag 7 januari een daverend applaus voor de zes aanwezige jubilarissen, maar ook voor een tweetal dat niet aanwezig kon zijn.

Joop Giesen (50 jaar), Vincent Smit (50 jaar), Dave Welling (25 jaar), Paul Giesen (50 jaar), Jos Knippers (25 jaar) en Ronald Kemperman (25 jaar). Voorzitter Alex Knippers huldigde de aanwezige jubilarissen en ging met ze op de foto. Niet aanwezig waren Frans Arts (50 jaar) en Gerard Geurts (40 jaar).

C'est la vie! in Filmhuis Barghse Huus

In C'est la vie! dreigt er chaos op een huwelijksfeest. Foto: PR

's-HEERENBERG - C'est la vie! draait op 16 januari in Filmhuis Barghse Huus. Misfortuin dreigt tijdens een chique bruiloft te zorgen voor een zwarte dag in het leven van cateraar Max. Hoe dat afloopt kan men zien vanaf 13.30 uur (zonder pauze) en 20.00 uur.

Op dinsdag 16 januari draait filmhuis Barghse Huus de komedie C'est la vie! Een komedie van de makers van Intouchables en Samba over een dag uit het leven van de ervaren cateraar Max, die de ontluikende chaos op een deftige bruiloft in een zeventiende-eeuws kasteel tevergeefs tracht te temperen.
Max runt al dertig jaar een cateringbedrijf en heeft zodoende honderden feesten en partijen georganiseerd. Zo ook de bruiloft van Pierre en Helena, die trouwen in een prachtig zeventiende-eeuws kasteel. Max heeft een heel team van bedienden, koks en afwassers samengesteld, het koppel geadviseerd over een fotograaf, de band gereserveerd, de bloemen geregeld. Met andere woorden: alle ingrediënten om het feest tot een succes te maken zijn aanwezig. Tot een paar onfortuinlijke tegenslagen roet in het eten gooien en elk moment van geluk in chaos overgaat. Lukt het Max' team datgene te doen waar ze allemaal goed in zijn: het geven van een waanzinnig feest?

Kaarten voor de film C'est la vie! zijn te bestellen op werkdagen van 09.00 tot 12.00 uur via tel. 0316-22 35 20. Of via de website: www.iedereenwelcom.nl. De entreeprijs bedraagt 6,50 euro.

Jaarvergadering Schutterij Sint Jan

KILDER - De jaarvergadering van schutterij Sint Jan Kilder wordt gehouden op 13 januari in het Sint Jans Huus. De vergadering begint om 19.30 uur. aansluitend is een nieuwjaarsreceptie.

Op de agenda voor de vergadering staan naast de vast onderdelen als de opening door de voorzitter, de notulen, bespreking van het jaarverslag van de penningmeester en het verslag van de kascommissie, ook ver verkiezing van de nieuwe kascommissie.
Aftredend en niet herkiesbaar Eric Nibbeling. Verder is er een terugblik op de kermis van 2017.
Bestuursverkiezing; Aftredend zijn de heren Eddy van de Pavert Arno Tiemessen en Bert Kamperman. Bert stelt zich herkiesbaar, Eddy en Arno zijn niet herkiesbaar. Nieuwe kandidaten zijn: Frank Eggink en Harry Derksen. Kandidatenlijsten kunnen tot 1 uur voor de vergadering ingeleverd worden bij het bestuur.

Verder is er vooruitblik op het schuttersfeest 2018 en een bespreking van de kermis 2018. Verder worden besproken: keurkorps en vendeliers, activiteiten 2018. schietcompetitie, WVTTK, Rondvraag en sluiting.

Column

2 december tot 27 januari

Doetinchem

Exposities Slingeland Ziekenhuis

Slingeland Ziekenhuis

12 december tot 28 januari

Doetinchem

Parels van de Achterhoek

Stadsmuseum Doetinchem

12 januari

Doetinchem

Kloosterwandeling in de Slangenburg

Slangenburgse kerk

Doetinchem

Zoektocht van kunstenaar Ingrid Nijenhuis

Kunstuitleen Stadsmuseum

13 januari

Doetinchem

Zoektocht van kunstenaar Ingrid Nijenhuis

Kunstuitleen Stadsmuseum

16 januari

Doetinchem

Lezing "Verleidingen in de supermarkt"

Jumbo

19 januari

Doetinchem

Natuurwandeling in de Slangenburg

Slangenburgse kerk

Doetinchem

Zoektocht van kunstenaar Ingrid Nijenhuis

Kunstuitleen Stadsmuseum

20 januari

Doetinchem

Zoektocht van kunstenaar Ingrid Nijenhuis

Kunstuitleen Stadsmuseum

Doetinchem

Workshop meditatief schilderen

Slangenburgse kerk

Grenssteenwandelingen krijgen een vervolg

REGIO - In navolging van de succesvolle grenssteenwandelingen in de grensregio hebben ditmaal de Heimatverein Anholt, Comité Leefbaarheid Megchelen, Vereniging Leefbaarheid Netterden en Heemkundekring Bergh een nieuwe serie grenssteenwandelingen georganiseerd vanaf grenssteen 730 naar grenssteen 698, van Dinxperlo naar Beek.

Door Iris Jansen

"Tijdens het project 'Nachbarn stellen sich vor' dat afgelopen jaar in Dinxperlo met een tentoonstelling werd geopend, was al snel het idee geboren voor een vervolg van de grenssteenwandelingen. Zo moest het toch ook mogelijk zijn de wandelingen richting de Rijn te organiseren", vertelt Theo Gasseling van het Heimatverein Anholt. "De wandelingen zijn uniek want de routes zullen maar éénmaal te bewandelen zijn, aangezien er veel stukken over privéterreinen lopen. Dankzij de medewerking van de grondeigenaren is het mogelijk geweest dit traject uit te zetten, dat zowel over Duits als Nederlands grondgebied loopt. Om het wild niet teveel te verstoren, is op verzoek van de eigenaren en meewerkende organisaties de wandeling niet opengesteld voor honden. Zeker gezien het jaargetijde, heeft het wild te weinig beschutting van struiken en gras."

Drie wandelingen
"De eerste wandeling is op zondag 21 januari en begint bij grenssteen 730. Het startpunt is bij de slagboom bij de Brüggenhütte aan de Aa-Strang en eindigt bij grenssteen 715, gelegen bij Camping De Bosrand aan de Heisestraat in Megchelen. De route is ongeveer 14 kilometer lang en heeft een aantal verzorgingspunten; bij de Regniet, bij Golfclub 't Lohr, bij het voormalige douanestation Anholt en natuurlijk bij het eindpunt op de camping, waar koffie, thee of een warme snack te verkrijgen zijn en gebruik kan worden gemaakt van een toilet. Veel vrijwilligers zijn tijdens de wandelingen bij de organisatie betrokken", legt Gasseling uit.

De tweede wandeling is op zondag 4 februari en start bij grenssteen 715, bij camping De Bosrand en loopt tot aan grenssteen 708 bij de grens met Netterden aan de Emmerikseweg. En op zondag 18 februari is de laatste in deze serie, van grenssteen 708 naar grenssteen 698 Beek, bij het tankstation aan de BAB3. Voor alle wandelingen geldt dat er tussen 9.00 uur en 12.00 uur gestart kan worden, aanmelden is niet nodig. De kosten bedragen 5 euro per persoon waarbij kinderen tot 12 jaar gratis mogen meelopen. Het bedrag is inclusief pendelbus die de wandelaars weer terug naar het startpunt brengt. Gasseling: "Ik moet er wel op wijzen dat de wandeling, gezien de terreinomstandigheden, niet toegankelijk is voor rolstoelgebruikers of mensen met een rollator. De route loopt soms dwars door de weilanden en greppels. Er wordt zelfs een vlonder gebouwd waar de wandelaars overheen moeten lopen. Een redelijk goede conditie, een paar stevige schoenen en regenkleding zijn dus zeker aan te bevelen."

Ook Freek Diersen, die bij de organisatie van de eerste grenssteenwandeling nauw betrokken is geweest en nu ook weer als vrijwilliger meewerkt, is blij dat er een vervolg komt. "Het is een geweldige manier om het landschap op deze manier te beleven. Je komt op plekken langs de grens waar je niet zo gauw meer komt. Je zult verbaasd zijn over de andere invalshoek van het landschap die je normaal alleen maar vanaf de weg kunt zien. Niet als vrijwilliger, maar ook als lid van de Euregioraad, vind ik dit een geweldige manier om mensen aan weerskanten van de grens bijeen te brengen, te verbinden. Met elkaar een stukje gezamenlijke historie beleven, dat is een hele waardevolle ervaring. In 2019 zal de laatste etappe van de grenssteenwandelingen worden uitgezet en wel van Babberich naar Spijk."
Tot slot vult Gasseling nog aan: "Alle informatie omtrent deze wandelingen is - ook in het Nederlands - na te lezen op de website van onze Heimatverein."

Viering 350 jaar Achterhoek krijgt steeds meer vorm

De initiatiefgroep met het logo van 350 jaar Achterhoek. Foto: Rob Weeber

ACHTERHOEK - 'Waer iemant duisent vreugden soek/Mijn vreugd is in dees' achter-hoek'. Deze zin stamt uit 1668 en is afkomstig uit een van de gedichten van de in Neede geboren Willem Sluiter. Het is tevens de eerste keer dat de naam Achterhoek als streeknaam genoemd wordt in de geschiedenis. Daarmee bestaat de naam dit jaar 350 jaar. Het was Eibergenaar Bennie te Vaarwerk die dit opmerkelijk feit vorig jaar vermeldde en voorstelde om er iets mee te doen. Inmiddels bestaat er een initiatiefgroep die in september (Open Monumentendagen) van dit jaar rondom de geboorte-, woon- en werkplaats van Sluiter culturele activiteiten organiseert. Maar het beperkt zich niet tot Berkelland, de gehele Achterhoek, van jong tot oud, wordt opgeroepen om bij te dragen aan het thema 350 jaar Achterhoek.

Door Rob Weeber

Uiteraard is ook het museum De Scheper deelnemer aan de initiatiefgroep. Het museum bezit zo'n 130 van de 160 bestaande bundels van Sluiter en heeft daarmee de grootste collectie ter wereld. Niet voor niets werd daar op 2 januari het officiële logo van 350 jaar Achterhoek gepresenteerd. De initiatiefgroep heeft met de gemeente en de comité Open Monumentendagen Berkelland afgesproken dat de opening van de Open Monumentendagen op 7 september in de Oude Mattheüskerk in Eibergen plaatsvindt, de kerk waar Sluiter dominee was. De Historische Kring Eibergen zal een themanummer van haar tijdschrift Old-Ni-js laten verschijnen met de naam 'Van achter-hoek tot Achterhoek'. Museum De Scheper opent een expositie over de gravures van Jan Luyken, een beroemde illustrator van onder meer het werk van Willem Sluiter. De voorouders van Jan Luyken stamden uit Zwolle bij Groenlo. Verder is er een prentenkabinet te zien van prenten en kopieën van geschilderde portretten van Sluiter.

Een door Arend Heideman eerder opgespoord origineel schilderij van Sluiter hangt in Wassenaar, maar is helaas niet beschikbaar. Daarnaast heeft de initiatiefgroep de Berkellandse kunstenaar Anton ter Braak gevraagd om twee kunstvoorwerpen te ontwerpen. Een zou er moeten komen in de Kluiversgang in Eibergen en de ander in Neede, de geboorteplaats van Sluiter. Te zijner tijd zal blijken of de benodigde financiën gevonden kunnen worden om de ontwerpen om te zetten naar heuse kunstwerken.

De aansluiting met verdere activiteiten in de gehele Achterhoek wordt evenwel niet door de initiatiefgroep zelf gecoördineerd, maar door een comité van aanbeveling dat bestaat uit oud-burgemeesters Thijs van Beem en Hein Bloemen, oud-minister Henk Kamp, Hans Keuper van Boh Foi Toch, Arie Ribbers (ex-Omroep Gelderland), Femia Siero (directeur Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers) en Jacobus Trijsburg (oud-directeur Stichting Gelders Erfgoed). Inmiddels zijn er al diverse culturele toezeggingen gedaan vanuit meerdere hoeken. Zo heeft Liesbeth Schepers, regio- en projectcoördinator Achterhoek Toerisme, vorig jaar al laten weten dat het thema van Cultuurzomer Achterhoek dit jaar '350 jaar Achterhoek' wordt. Rekken gaat het dahliaveld naast de Piepermolen vernoemen naar 350 jaar Achterhoek en in Gelselaar organiseert de culturele Stichting Bie Winkels onder leiding van dichter en journalist Sander Grootendorst een poëzieproject voor leerlingen van Achterhoekse basisscholen. Alle informatie is in aanloop naar september terug te vinden op de website.


www.willemsluiter.nl

Thema-avond: Pleegzorg en het Nederlands Recht

Mr. M.C. (Mariska) Dorresteijn, advocaat en mediator. Foto: PR

ACHTERHOEK - Ook in 2018 zal het Platform Pleeggezinnen Achterhoek met verschillende activiteiten in de regio te vinden zijn. Zo organiseert zij op 30 januari een thema-avond in de gemeente Aalten. Deze thema-avond is, na opgave, toegankelijk voor alle geïnteresseerde pleegouders, ongeacht bij welke pleegzorgorganisatie zij zijn aangesloten.

Wie een pleegzorgplaatsing heeft, heeft op een of andere wijze altijd te maken met het Nederlands rechtssysteem. In eerste instantie wordt zo goed als alles geregeld zonder de pleegouders, denk aan de ondertoezichtstelling (OTS) die soms al jaren voor de machtiging uithuisplaatsing (MUHP) is uitgesproken. Als het kind, of de kinderen, eenmaal in het pleeggezin zijn opgenomen, komen er toch vaak nog een aantal rechtszittingen voorbij. Voor verlenging van de OTS of de MUHP, maar na verloop van tijd ook wellicht voor een verderstrekkende maatregel (het gezag wordt de ouders ontnomen) of de pleegoudervoogdij.

Maar ook bij een vrijwillige plaatsing kan men te maken krijgen met het Nederlandse rechtssysteem, want wie langer dan een jaar voor z'n pleegkind zorgt, kan zich beroepen op het blokkaderecht. Bovendien kan men een verzoek doen tot een OTS of gezagsbeëindiging.
Wat houden al deze termen in, wanneer worden ze uitgesproken, wie heeft er invloed op, wat kan en mag een pleegouder wel, of juist niet, doen? En wanneer? Wordt men er door de Gecertificeerde Instelling (JBG/WSG/etc.) bij betrokken of van op de hoogte gesteld, of heeft de pleegouder eigenlijk geen idee terwijl hij het wel zou willen weten?
Pleegouders hebben vanaf een jaar na plaatsing het zogenaamde blokkaderecht en/of worden ze uitgenodigd bij de rechtszitting rondom de pleegkinderen. Zij kunnen dan wellicht meer invloed hebben dan door sommige partijen gewenst is. Mariska Dorresteijn, advocaat en mediator uit Zwolle zal al deze zaken nader uitleggen en pleegouders wat meer wegwijs maken in het Nederlands rechtssysteem. Ook zal zij haar licht laten schijnen op de do's en don'ts bij de rechtszittingen, mocht men als pleegouder besluiten te gaan. Het is natuurlijk ontzettend belangrijk dat de verhouding en communicatie tussen ouders en pleegouders zo optimaal mogelijk is en blijft en een rechtszitting gaat altijd gepaard met vele emoties...
Opgave voor deze thema-avond graag voor 20 januari via info@platformpleeggezinnenachterhoek.nl of 06-82629980.
De lezing is op dinsdag 30 januari van 20.00 tot 22.00 uur; het adres van de locatie krijgen belangstellenden na opgave.
De overige thema-avonden in 2018 zijn, onder voorbehoud, gepland op 8 mei, 4 september en 26 november.

19 / 20